NOPEUDESTA RIIPPUVIEN HITAUSVOIMATERMIEN VAIKUTUS PALKKILASKENTAAN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NOPEUDESTA RIIPPUVIEN HITAUSVOIMATERMIEN VAIKUTUS PALKKILASKENTAAN"

Transkriptio

1 NOPEUDESA RIIPPUVIEN HIAUSVOIMAERMIEN VAIKUUS PALKKILASKENAAN IIVISELMÄ Jari MÄKINEN, Heikki MARJAMÄKI & Sami PAJUNEN Konstrktiotekniikan laitos ampereen teknillinen yliopisto PL 589, AMPERE Geometrisesti tarkkaa palkkimallia käytetään yleisesti epälineaarisessa dynamiikassa, missä siirtymät ja kiertymät oat sria. ässä palkkimallissa solmsiirtymät ja -kiertymät kataan soraan inertiaalisen referenssikoordinaatiston alla, eikä palkin shteellista siirtymää johonkin palkin mkana liikkaan ertailkoordinaatistoon tarita, toisin kin epäinertiaalisissa (corotational) palkkimalleissa. Geometrisesti tarkan palkkimallin yhtenä etna on yksinkertaisempi hitasoimaektorin rakenne errattna epäinertiaalisiin palkkimalleihin. Yksinkertaisimmillaan tasoelementin, jossa solmt sijaitseat palkin netraaliakselilla, hitasoimaektori on motoa massamatriisi kertaa kiihtyyysektori, eikä mita termejä ole. Jos solmt eiät sijaitse tasopalkin netraaliakselilla (offset-elementti), hitasoimaektoriin tlee myös nopedesta riippia termejä. Samoin aarstapaksessa (3D) näin on asian laita. ässä esityksessä ttkitaan nopedesta riippien hitasoimatermien aiktsta laskentatapaksiin. Esimerkkinä tarkastellaan Reissnerin palkkimallin mkaista geometrisesti tarkkaa palkkimallia ja tästä palkkimallista johdettja elementtejä. aallisesti elementtimalleissa lasketaan kaikki hitasoimatermit, myös nopedesta riippat, mtta nopedesta riippat tangenttimatriisit jätetään laskematta. aallisesti ajatellaan, että näiden tangenttimatriisien aikts laskentaan on ähäinen. Lisäksi nämä tangenttimatriisit oat rakenteeltaan arsin mtkikkaita ja siten laskennallisesti työläitä ja sen lisäksi ielä epäsymmetrisiä, mikä rikkoisi mtoin symmetrisen laskentarakenteen. tkimksessa pyritään selittämään, milloin nopedesta riippat tangenttimatriisit olisi syytä ottaa laskennassa mkaan, ja milloin nämä termit oidaan holetta jättää laskematta. 1 VIRUAALISEN YÖN PERIAAE Mekaniikan tehtäissä ratkaistaana on taallisesti lkoisten kormitsten aiktksesta motoaan mttaa kappalesysteemi. Perstntemattomana on tällöin yleensä kappalesysteemin siirtymäkenttä. ällöin sein käytetty menetelmä tehtään formloinnissa on irtaalisen työn periaate. Virtaalisen työn periaatteen W W W W (1) ext int acc 0 termit koostat lkoisten oimien tekemästä irtaalisesta työstä Wext, sisäisten oimien irtaalisesta työstä Wint ja hitasoimien Wacc irtaalisesta työstä, missä miins merkki on alitt siten, että sisäisten oimien ja hitasoimien tekemä työ on astakkaismerkkinen lkoisten oimien tekemään irtaaliseen työhön nähden.

2 Virtaalisen työn periaate (1) oidaan kirjoittaa ektoreiden pistetlon alla seraaasti W F,ext () t F,int () t M 0 missä on kinemaattisesti käypä irtaalinen siirtymä, F,ext on lkoinen oimaektori (kormitsektori), F,int on sisäinen oimaektori ja M on hitasoimaektori, ts. massamatriisi kertaa kiihtyyysektori. ässä esityksessä käytetään tätä hitasoimien merkintää. Kn elementtimenetelmän mkainen diskretointi, interpolointi ja linearisointi on tehty, saadaan irtaalisen työn periaatetta soeltamalla johdetta elementtien sisäiset solmoimat sekä tangenttioperaattorit, kten jäykkyys- ja massamatriisit. Kinemaattiset rajoitteet oidaan hoitaa helposti pottamalla, erityisesti, mikäli ne oat holonomisia eli yhtälötyyppisiä siirtymärajoitksia. 2 VAPAUSASEMIAUSJÄRJESELMÄN MUUAMINEN Kinemaattiset rajoitteet ja apasastemittasjärjestelmän mttaminen oidaan hoitaa seraaaksi esitettäää orjtstekniikkaa ( isäntä-orja ) käyttäen. Persajats orjtstekniikassa on esittää orjasiirtymät, jotka edstaat orjaelementin siirtymämttjia isäntäsiirtymien alla [1] ja [2]. Isäntäsiirtymät oat apasasteita, jotka syntyät mallinnettaessa erilaisia kinemaattisia kytkentöjä, kten jostaa translaatioliitos, jonka apasaste kaa liitettyjen elementtien asemaa toisiinsa nähden mitattna elementin keskiiia pitkin. Olkoon f derioita kas kahden kytketyn siirtymämittasjärjestelmän ja älillä: f( ) (2) missä on orjasiirtymäektori ja astaaa isäntäsiirtymäektori. ällöin orjasiirtymän ja isäntäsiirtymän älinen linearisoit yhteys saadaan D f( ) ( ) B (3) missä D iittaa deriointiin isäntäsiirtymien shteen. Yhtälö (3) määrittelee kinemaattisen matriisin B() jonka alla oidaan määrittää orjasiirtymien ariaatiot kn isäntäsiirtymien ariaatiot tnnetaan. Oletetaan ielä, että kinemaattisen matriisin B ranki on täysi. Koska molemmissa mittasjärjestelmissä tehty irtaalinen työ tlee olla yhtä sri, on astaaien oimamittasten älillä on yhteys W F F (4) ja astaaien oimamittasten F ja F älinen yhteys saadaan sijoittamalla yhteys (3) yhtälöön (4) F BF (5) Edellä olea yhtälö on erityisen tärkeä yhteys isäntä-orja tekniikkaa käytettäessä. Jäykkyysmatriisi mittasjärjestelmässä saadaan linearisoimalla oimamittasten älinen yhteys (5) pisteessä 0 tai astaaassa orja-pisteessä 0 f( 0) sntaan käyttäen mittasjärjestelmään klia oimia: Lin ( F ; ) B F B D ( F ) D ( B F ) 0 F B K BK ( F ) 0 g (6)

3 Viia orja-mittaksen F päällä tarkoittaa, että oimaa pidetään akiona derioitaessa jälkimmäistä termiä, eli deriointi kohdist kinemaattiseen kytkentään. Yhtälöä (6) pidämme määritelmänä materiaaliselle jäykkyysmatriisille, jonka laseke nähdään toisesta termistä sekä geometriselle jäykkyysmatriisille K g, jonka laseke saadaan jälkimmäisestä termistä. Massamatriisin M ja nopedesta riippien hitasoimanektorin F cent määritykseen taritaan hitasoimien tekemää irtaalista työtä W ( M) (7) acc Derioimalla yhtälö (2) ajan shteen, saadaan yhteys mittasjärjestelmien nopeksien ja kiihtyyyksien älille D ( ) f B B B (8) Sijoittamalla yhtälö (8) yhtälöön (7) saadaan hitasoimien irtaalinen työ mittasjärjestelmässä W acc B M( BB) B MBB MB (9) Massamatriisi ja hitasoimien aihettama solmoimaektori isäntämittasjärjestelmässä saadaan orjamittasjärjestelmän astaaien sreiden alla F M,cent BMB B MB (10) missä M on isäntäelementin jäykkyysmatriisi ja F,cent isäntäelementin nopedesta riippa hitasoimaektori. On syytä homata, että mikäli kinemaattinen matriisi B mtt siirtymien fnktiona, niin myös massamatriisi mtt siirtymien fnktiona. Hitasoimaektorin tangenttimatriisien johdossa taritaan orjakiihtyyysektorin deriaattoja isäntänopes- ja isäntäkiihtyyysektorin shteen. Nämä deriaatat oat dt jossa on käytetty derioinnin aihtosääntöä, sekä 2 2 ( ) d ( ) d f f B B 2 2 dt (11) D f( ): D f( ) 2 Df( ) 2 Df( ) 2B (12) missä on käytetty ketjsääntöä. ällöin hitasoiman tangenttimatriiseiksi saadaan BM BM K,acc BM BMB Kg( M ) BM C,acc BM 2BMB (13)

4 jossa K,acc on hitasoimien jäykkyysmatriisi ja C,acc aimennsmatriisi isäntämittasjärjestelmässä. Jäykkyysmatriisi K,acc riipp kiihtyyyksistä ja B katta myös nopeksista, aimennsmatriisi C,acc riipp nopeksista mtta ei kiihtyyyksistä. Molemmat matriisit riippat yleisessä tapaksessa myös siirtymistä. K g on isäntä-orjakytkennästä johta geometrinen jäykkyysmatriisi. 3 EPÄLINEAARINEN ASOPALKKIELEMENI Epälineaarisissa palkkielementeissä käytetään tässä työssä Reissnerin kinemaattisesti tarkkaa palkkiteoriaa, missä siirtymäkenttä mitataan kiinteään koordinaatistoon nähden. Y y 2 y x 1 x 2 X Ka 1. asopalkkielementin alkasema (katkoiia) ja siirtynyt tila (yhtenäinen iia) Kiinteätä koordinaatistoa käyttäen saadaan yksinkertaisempi moto palkin kineettiselle energialle [3]. ällä palkkielementillä on yksinkertaiset motofnktiot, koska siirtymä- ja rotaatioapasasteet oat toisistaan riippmattomia. ämä ominaiss helpottaa mn massa translaatioliitosten mallinnsta antaen sisäisten solmoimien ektorille ja tangentiaaliselle jäykkyysmatriisille errattain yksinkertaiset lasekkeet. Lisäksi elementti ottaa homioon leikkasmodonmtoksen, joka oi olla merkittää korkeaprofiilisilla palkkirakenteilla. Palkkielementti perst srten enymien teoriaan, katso [4] ja [5] ja sillä on kolme solmapasastetta, kaksi siirtymäapasastetta ja yksi rotaatioapasaste. Yksinkertaisden oksi tässä työssä rajoittadtaan ain palkkielementtiin, jolla on kaksi solma ja lineaariset motofnktiot. Palkin sisäinen solmoimaektori on q BS dl (14) int 0 L0 missä kinemaattinen matriisi B on cn 1 sn 1 N1 cn 2 sn 2 N2 B sn 1 cn 1 N1 sn 2 cn 2 N N N 2 c cos, s sin d dl 0 (15)

5 ja poikkileikkaksen jännitysresltanttiektorilla S tarkoitetaan ektoria N EA 0 0 S Q 0 GAs 0 D2 (16) M 0 0 EI missä on aksiaalinen enymä, on likma ja on kimmoiian kaares. Ne määritellään kaaoilla X Y Y X ' ' cos ' ' sin 1 ' 'cos ' 'sin (17) ' missä ja oat siirtymät X- ja Y- sntiin. Klma in missä in on elementin klma X-akselin shteen alktilassa ja on rotaatio alktilasta mitattna, katso ka 2. Palkin kimmomatriisi D 2 yhtälössä (16) koost aksiaalijäykkyydestä EA, leikkasjäykkyydestä GA s ja taitsjäykkyydestä EI. dl 0 dl 0 in Ka 2. Palkkielementin poikkileikkaksen deformoitminen Palkkielementin tangentiaalinen jäykkyysmatriisi saadaan linearisoimalla sisäisten solmoimien ektori sntaan : t 2 dl0 D( ) dl0 L0 L0 k BDB BS (18) Jäykkyysmatriisin laseke sljetssa modossa yksityiskohtaisina johtoineen löytyy esimerkiksi lähteestä [4].

6 Olettaen taas, että palkkielementti on tasapaks ja homogeeninen, sen massamatriisi saadaan käyttäen yhtälöä (9) m0 0 2i 0 0 i M (19) i 0 0 2i missä m on palkin kokonaismassa ja i on palkin poikkileikkaksen neliösäde. 4 OFFSE-PALKKIELEMENI Offset-palkkielementtejä oidaan käyttää esimerkiksi mallinnettaessa palkkirakennetta, jossa on rotaationiel, joka ei sijaitse palkin pintakeskiössä. Ensinnäkin laskentamallin apasasteiden määrä ähenee nopettaen näin systeemiyhtälöiden ratkaisaikaa ja toisaalta laskentamallissa ei tarita topologisia mtoksia elementtierkossa, aikka rotaationieliä siirretään palkin keskilinjasta sin. Offset-elementillä tarkoitetaan tässä elementtiä, jossa solmt eiät sijaitse palkin netraaliakselilla. Kassa 3 tällainen elementti on esitetty isäntä- ja orjaapasasteineen. Alaindeksit m (master) iittaaat solmihin, joiden siirtymät oat mkana laskentamallissa ja alaindeksi s (slae) iittaaat kiteltihin solmihin elementin netraaliakselilla. Kiteltjen solmjen siirtymät on koott ektoriin. Siirtymien ja älillä oletetaan olean jäykkä kytkentä (Xm2, Ym2) (Xs2, Ys2) (Xm1, Ym1) EA,G s,ei,l0 3 (Xs1, Ys1) 1 in Ka 3. Offset palkkielementti ja sen apasasteet isäntä- ja orja-mittasjärjestelmässä

7 Ensimmäisen solmn isäntä- ja orjasolmn siirtymien ja irtaalisten siirtymien älillä on kinemaattinen yhteys x x R( ) X s1 m1 3 s1/m1 x x R( ) X s1 m1 3 s1/m1 (20) missä X s1/m1 on offset-ektori elementin siirtymättömässä tilassa, joka saadaan X s1/m1 = X s1 X m1. Rotaatiomatriisi R ja sen ariaatio saadaan cos R sin sin R cos sin cos cos sin (21) Vastaaat yhteydet oat oimassa myös toiselle solmlle. Yhdistämällä alk- ja loppsolmn siirtymien äliset yhteydet ja lisäämällä rotaatioapasasteet saadaan kinemaattinen matriisi B isäntä- ja orjasolmsiirtymien älillä 1 0 Xs 1/ m1sin3ys1/ m1cos Xs 1/ m1cos3 Ys 1/ m1sin B (22) Xs2/ m2sin6 Ys2/ m2cos Xs2/ m2cos6 Ys2/ m2sin missä X s1/m1 ja Y s1/m1 oat ektorin X s1/m1 komponentteja. Geometrisen jäykkyysmatriisin modostamista arten taritaan yhtälöä FB 2 13 FB Kg : D( BF ) (23) FB 5 46 FB 4 56 missä F i termit iittaaat orjaelementin sisäisten solmoimien ektorin komponentteihin ja termit B ij kinemaattisen matriisin B alkioihin. Elementin sisäisten solmoimien ektori saadaan yhtälöä (5) käyttäen ja tangentiaalinen jäykkyysmatriisi yhtälöstä (6). Massamatriisi ja hitasoimien ektori saadaan yhtälöstä (10).

8 Nopedesta riippien tangenttimatriisien (13) laskennassa taritaan offsetin kinemaattisen matriisin (22) aikaderiaattoja. Nämä aikaderiaatat oat 0 0 Xs 1/ m13 cos3ys 1/ m13 sin Xs1/ m13 sin3ys1/ m13 cos B Xs2/ m26cos6 Ys2/ m26sin Xs2/ m26sin6 Ys2/ m26cos (24) ja 0 0 acos3bsin asin3 bcos B ccos6 dsin csin6 dcos a: Ys1/ m1 3 Xs1/ m13, b: Ys 1/ m13 Xs 1/ m1 3 (25) 2 c: Ys2/ m2 6 Xs2/ m26, d : Ys2/ m26 X 2 s2/ m2 6 Nähdään, että kinemaattisen matriisin toisessa aikaderiaatassa B esiintyy sekä klmakiihtyyystermejä että klmanopeksien neliöistä riippia termejä. 5 LASKENAESIMERKKI arkastellaan kan 4 mkaista pomia, joka on nielöity asemmasta päästään 0,5 m sin netraaliakseliltaan. Nieleen kohdist ajan mkana kasaa momenttikormits, jonka kaaja on esitetty kassa. Momenttikormitksen laseke on M t M() t M t t 1 t 1 (26) Pomioss on mallinnett neljällä tasopalkkielementillä, joista ensimmäisen elementin alksolm on edellä mainitn etäisyyden päässä pomin netraaliakselista y-sntaan. ämän solmn siirtymät x- ja y- sntaan oat estetty. 1 m 1 m 1 m 1 m 0,5 m E A I z M 0 t Ka 4. Sista nielöidyn pomin neljän elementin laskentamalli

9 Edellä esitetty laskentamalli ohjelmoitiin MALAB- ohjelmistolla ja tehtään aikaintegrointi soritettiin Newmarkin implisiittisellä aikaintegrointimenetelmällä [6]. Jotta laskenta konergoitisi paremmin, niin laskentamalliin lisättiin rakenteellista aimennsta. Laskennan lähtöarot oat koottna talkossa 1. alkko 1. Laskentamallin lähtöarot Sre Symboli Aro Yksikkö Elementtien lkmäärä n ele 4 kpl Palkin tiheys 7850 kg/m 3 Kimmomodli E 207 GPa Poikkipinta-ala A 1900 mm 2 Neliömomentti I z 3, mm 4 Elementin pits L 1,00 m Rayleighin aimenns 0,1 Rayleighin aimenns 0 Newmarkin aimenns 0,001 Konergointitoleranssi 0,001 Kiertomomentti 2000 knm 1.40E E+08 Kiertomomentti [Nm] 1.00E E E E E E Aika [sek] Ka 5. Laskentamallin alksolmn aikttaa kiertomomentti Laskennan aika-askeleeksi alittiin ensin 0,001 sekntia. Laskenta soritettiin sekä käyttämällä hitasoimista aihetaa jäykkyys- ja aimennsmatriisia, että jättämällä nämä termit pois laskennasta. Laskentaa jatkettiin knnes tehtää ei enää konergoitnt. Laskennat tlokset oat talkossa 2.

10 alkko 2. Laskentatlokset aika-askeleella 0,001 sekntia lokset Hitastermit mkana Ilman hitastermejä Askelten lkmäärä Iteraatioiden lkmäärä Srin pyörimisnopes alkossa 3 on esitetty astaaat tlokset aika-askeleella 0,0001 sekntia. alkko 3. Laskentatlokset aika-askeleella 0,0001 sekntia lokset Hitastermit mkana Ilman hitastermejä Askelten lkmäärä Iteraatioiden lkmäärä Srin pyörimisnopes Kassa on esitettynä hitasoimista aihetien termien shteellista ostta tangentiaaliseen jäykkyysmatriisiin käytännön koneenrakennksen pyörimisnopeksilla. 1.20E E-02 Shteellinen normi 8.00E E E E E Pyörimisnopes [r/min] Ka 6. Hitasoimista aihetan jäykkyysmatriisin shteellinen normi eri pyörimisnopeksilla YHEENVEO ässä artikkelissa on ttkitt nopedesta riippien hitasoimatermien aiktsta epälineaarisen dynamiikan palkkilaskentaan käytännön koneenrakennksen pyörimisnopeksilla. ehtäässä ain offset-palkki aihettaa näitä nopedesta riippia hitasoimatermejä. Laskentaesimerkillä on osoitett, että hitasoimatermien aikts on melko ähäinen tangenttimatriiseihin. Iteroinnin sppenes on kitenkin parempi, kn nämä termit otetaan homioon. Vaikka esimerkissä on tarkastelt tasotapasta, tlokset oat yleistettäissä myös aarstapakseen.

11 Nopedesta riippat tangenttimatriisit rikkoat mtoin symmetrisen laskentarakenteen. Lonnollisesti oitaisiin käyttää myös tangenttimatriisien symmetristä ostta. Mikäli offsetin shteellinen oss on srempi kin laskentaesimerkissä, nopedesta riippat tangenttimatriisit oat lonnollisesti määrääämpiä. LÄHDEVIIEE [1] Jelenic, G., Crisfield, M.A. (1996), Non-linear 'master-slae' relationship for joints in 3- D beams with large rotations, Compt. Methods Appl. Mech. Engrg; 135: [2] Crisfield, M.A. (1997), Non-linear Finite Element Analysis of Solids and Strctres, Vol. 2: Adanced opics, J. Wiley & Sons, New York, 494 pp. [3] Behdinan, K., Styliano, M.C., abarrok,b. (1998), Co-rotational dynamic analysis of flexible beams, Compter Methods Appl. Mech. Engrg; 154: [4] Simo, J.C., V-Qoc, L. (1986), On the dynamic of flexible beams nder large oerall motions - he plane case: Part I and II, ASME Jornal of Applied Mechanics; 53: [5] Simo, J.C., V-Qoc, L. (1987), he role of non-linear theories in transient dynamic analysis of flexible strctres, J. Sond and Vibration; 119(3): [6] Géradin M & Cardona A, (2001), Flexible Mltibody Dynamics, A Finite Element Approach, John Wiley & Sons, 327 pp.

763105P JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 1 Ratkaisut 5 Kevät 2016

763105P JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 1 Ratkaisut 5 Kevät 2016 7635P JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN Ratkaist 5 Kevät 26. Aberraatio shteellissteoriassa a) Tlkoon valo kten tehtävän kvassa (x, y)-tason x, y > neljänneksestä: x ˆx + y ŷ c cos θ ˆx c sin θ ŷ. () Lorenz

Lisätiedot

S uay uvaxy uv 2 Ax 2 y... uv i Ax i y uv i wx i y.

S uay uvaxy uv 2 Ax 2 y... uv i Ax i y uv i wx i y. 3.8 Yhtedettömien kielten rajoitksista Yhtedettömille kielille on oimassa säännöllisten kielten pmppaslemman astine. Nt kitenkin merkkijonoa on pmpattaa samanaikaisesti kahdesta paikasta. Lemma 3.9 ( -lemma

Lisätiedot

Σ on numeroituvasti ääretön. Todistus. Muodostetaan bijektio f : N Σ seuraavasti. Olkoon

Σ on numeroituvasti ääretön. Todistus. Muodostetaan bijektio f : N Σ seuraavasti. Olkoon 17 Nmeroitat ja linmeroitat jokot Määritelmä 110 Jokko X on nmeroitasti ääretön, jos on olemassa bijektio f : N X Jokko on nmeroita, jos se on äärellinen tai nmeroitasti ääretön Jokko, joka ei ole nmeroita

Lisätiedot

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 13: Avaruuskehän palkkielementti.

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 13: Avaruuskehän palkkielementti. / EEMENIMENEEMÄN PERUSEE SESSIO : Aarskhän palkkilmntti. AARUUSKEHÄN EEMENIERKKO solm solm Ka. Aarskhän lmnttirkko ja sn lmntti. Jos khä sisältää ain tasapaksja ja soria osia, sn tarkka ratkais saaaan

Lisätiedot

Liikkeet. Haarto & Karhunen. www.turkuamk.fi

Liikkeet. Haarto & Karhunen. www.turkuamk.fi Liikkeet Haarto & Karhunen Suureita Aika: tunnus t, yksikkö: sekunti = s Paikka: tunnus x, y, r, ; yksikkö: metri = m Paikka on ektorisuure Suoraiiaisessa liikkeessä kappaleen paikka (asema) oidaan ilmoittaa

Lisätiedot

Tasasähköyhteyden suuntaaj-asema. Ue j0ƒ. p,q

Tasasähköyhteyden suuntaaj-asema. Ue j0ƒ. p,q EEC-E89 syksy 06 Ttkitaan alla olevan kvan mkaista heikkoon verkkoon kytkettyä srjännitteistä tasasähköyhteyttä. Tässä tapaksessa syöttävän verkon impedanssi (Theveninin impedanssi, kvassa j on j0,65,

Lisätiedot

Fysiikan perusteet. Liikkeet. Antti Haarto 22.05.2012. www.turkuamk.fi

Fysiikan perusteet. Liikkeet. Antti Haarto 22.05.2012. www.turkuamk.fi Fysiikan perusteet Liikkeet Antti Haarto.5.1 Suureita Aika: tunnus t, yksikkö: sekunti s Paikka: tunnus x, y, r, ; yksikkö: metri m Paikka on ektorisuure Suoraiiaisessa liikkeessä kappaleen paikka (asema)

Lisätiedot

x = x x 2 + 2y + 3 y = x + 2y f 2 (x, y) = 0. f 2 f 1

x = x x 2 + 2y + 3 y = x + 2y f 2 (x, y) = 0. f 2 f 1 Matematiikan K/P syksy Laskharjoits 9 Mallivastakset Tehtävän differentiaaliyhtälösysteemi: x = x x + y + y = x + y Merkitään f (x, y) = x x + y + ja f (x, y) = x + y Kriittisessä pisteessä f (x, y) =

Lisätiedot

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 08: Tasoristikon sauvaelementti, osa 1.

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 08: Tasoristikon sauvaelementti, osa 1. 8/ ELEMENIMENEELMÄN PERUSEE SESSIO 8: asoristikon savaelementti, osa. LEISÄ Ristikkorakenne koost vain vetoa ja priststa kestävistä savoista. Savat liittvät rakenteen tkipisteisiin ja toisiinsa kitkattomilla

Lisätiedot

4. Taajuusalueen suodatus 4.1. Taustaa. 4.2. Perusteita

4. Taajuusalueen suodatus 4.1. Taustaa. 4.2. Perusteita 4. Taajsaleen sodats 4.. Tastaa Forier esitti. 87 idean että laskien yhteen jaksollisia painotettja fnktioita oidaan esittää kinka tahansa monimtkainen jaksollinen fnktio. Ka 4.. esittää tällaista. Jaksolliset

Lisätiedot

4. Derivointi useammassa ulottuvuudessa

4. Derivointi useammassa ulottuvuudessa 6 VEKTORIANALYYSI Lento 3 4. Derivointi seammassa lottvdessa Osittaisderivaatta. Kerrataan alksi osittaisderivaatan käsite. Fnktio f f ( r) f ( x, y, z) on kolmen mttjan fnktio, jonka arvo yleensä mtt,

Lisätiedot

= + + = 4. Derivointi useammassa ulottuvuudessa

= + + = 4. Derivointi useammassa ulottuvuudessa 30 VEKTORIANALYYSI Lento 4 4. Derivointi seammassa lottvdessa Osittaisderivaatta. Kerrataan alksi osittaisderivaatan käsite. Fnktio f= f( r) = f( xyz,, ) on kolmen mttjan fnktio, jonka arvo yleensä mtt,

Lisätiedot

( ) ( ) on nimeltään molekyylisironnan mikroskooppinen vaikutusala). Sijoittamalla numeroarvot saadaan vapaaksi matkaksi

( ) ( ) on nimeltään molekyylisironnan mikroskooppinen vaikutusala). Sijoittamalla numeroarvot saadaan vapaaksi matkaksi S-4.35, FYSIIKKA III, Syksy 00, LH, Loppuiikko 38 LH-* Laske happimolekyylin keskimääräinen apaa matka 300 K lämpötilassa ja,0 baarin paineessa. Voit olettaa, että molekyyli on pallon muotoinen ja pallon

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO Konetekniikan osasto 460071A Autojen ja työkoneiden rakennejärjestelmät I 5 op Mauri Haataja. 1. Pyöräajoneuvojen ominaisohjaus

OULUN YLIOPISTO Konetekniikan osasto 460071A Autojen ja työkoneiden rakennejärjestelmät I 5 op Mauri Haataja. 1. Pyöräajoneuvojen ominaisohjaus OUUN YIOPISTO Konetekniikan osasto 467A Atojen ja työkoneiden rakennejärjestelmät I 5 op Mari Haataja. Pyöräajonevojen ominaisohjas. Henkilöatojen pyöräntenta Hyötyajonevojen ajo-ominaisksiin vaikttavat

Lisätiedot

KJR-C2002 Kontinuumimekaniikan perusteet, tentti (esimerkki)

KJR-C2002 Kontinuumimekaniikan perusteet, tentti (esimerkki) KJR-00 Kontinuumimekaniikan perusteet, tentti (esimerkki) 1. Liikemäärän momentin taseen periaatteen soeltaminen kappalealkioon johtaa lokaaliin muotoon σ θ ( ρ r ) < 0, jossa alaindeksi tarkoittaa akiota

Lisätiedot

763105P JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 1 Ratkaisut 5 Kevät 2013

763105P JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 1 Ratkaisut 5 Kevät 2013 7635P JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN Ratkaisut 5 Keät 23. Aberraatio suhteellisuusteoriassa Tulkoon alo kuten tehtään kuassa (x, y)-tason x, y > neljänneksestä: u u x ˆx + u y ŷ c cos θ ˆx c sin θ ŷ. ()

Lisätiedot

53 ELEKTRONIN SUHTEELLISUUSTEOREETTINEN LIIKE- MÄÄRÄ

53 ELEKTRONIN SUHTEELLISUUSTEOREETTINEN LIIKE- MÄÄRÄ 53 LKTRONIN SUHTLLISUUSTORTTINN LIIK- MÄÄRÄ 53. Lorentz-uunnos instein esitti. 95 erikoisen suhteellisuusteorian eruseriaatteen, jonka ukaan kaikkien luonnonlakien tulee olla saoja haainnoitsijoille, jotka

Lisätiedot

7. Tasapainoitetut hakupuut

7. Tasapainoitetut hakupuut 7.1. Monitiehakpt 7. Tasapainoitett hakpt Tässä lssa jatketaan järjestetyn sanakirjan tarkastela esittämällä kehittynyt ptietorakenne. Lssa 7.1. esitetään monitiehakpn käsite. Se on järjestetty p, jonka

Lisätiedot

Käyttöarvon kvantitatiivisesta mittaamisesta. Tommi Höynälänmaa 19. marraskuuta 2012

Käyttöarvon kvantitatiivisesta mittaamisesta. Tommi Höynälänmaa 19. marraskuuta 2012 Käyttöarvon kvantitatiivisesta mittaamisesta Tommi Höynälänmaa 19. marraskta 2012 1 1 Yleistä Ajan t mittainen henkilötyöaika keskimääräistyötä (tehokkdeltaan keskimääräistä työtä) saa tavarantotannossa

Lisätiedot

Q Q 3. [mm 2 ] 1 1 = L

Q Q 3. [mm 2 ] 1 1 = L EDE-00 Elementtimenetelmän perusteet. Harjoitus 5r Syksy 03. 400 mm 0 kn 600 mm A 400 mm B 8 kn 300 mm 5 kn 000 mm 8 kn 300 mm 300 mm 00 mm. Määritä pisteiden A ja B siirtymät elementtimenetelmällä, kun

Lisätiedot

Exam III 10 Mar 2014 Solutions

Exam III 10 Mar 2014 Solutions TTY/ Department o Mechanical Engineering and Industrial Systems TE III / EDE_ / S EDE- Finite Ement Method Exam III Mar Solutions. Compute the dection at right end o the y,v / F structure using the potential

Lisätiedot

4 Liikemäärä ja liikemäärän säilyminen

4 Liikemäärä ja liikemäärän säilyminen 4 Liikemäärä ja liikemäärän säilyminen 4. Liikemäärä ja implssi 4-. a) Hyökkääjän liikemäärä on p = = 89 kg 8,0 m/s 70 kgm/s. b) 05-kiloisella polstajalla on yhtä sri liikemäärä, jos nopes on kgm 7 p v

Lisätiedot

Y56 laskuharjoitukset 5 - mallivastaukset

Y56 laskuharjoitukset 5 - mallivastaukset Y56 Keät 010 1 Y56 laskuharjoitukset 5 - malliastaukset Harjoitus 1. Voiton maksimoia tuotannon taso & kiinteät kustannukset Taoitteena on ymmärtää kiinteiden kustannusten aikutus yrityksen tuotantopäätöksiin

Lisätiedot

Tällaisessa tapauksessa on usein luontevaa samaistaa (u,v)-taso (x,y)-tason kanssa, jolloin tason parametriesitys on *** VEKTORIANALYYSI.

Tällaisessa tapauksessa on usein luontevaa samaistaa (u,v)-taso (x,y)-tason kanssa, jolloin tason parametriesitys on *** VEKTORIANALYYSI. 39 VEKTORIANALYYI Luento 6 5. Pinnat ja pintaintegraalit Pintojen parametriesitys. Aikaisemmin käsittelimme käyrän esittämistä parametrimuodossa. iihen riitti yksi reaalinen parametri (t), joka sai aroja

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 8. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 8 () Numeeriset menetelmät / 35

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 8. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 8 () Numeeriset menetelmät / 35 Numeeriset menetelmät TIEA381 Luento 8 Kirsi Valjus Jyväskylän yliopisto Luento 8 () Numeeriset menetelmät 11.4.2013 1 / 35 Luennon 8 sisältö Interpolointi ja approksimointi Funktion approksimointi Tasainen

Lisätiedot

Diplomi-insino o rien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2015 Insino o rivalinnan fysiikan koe 27.5.2015, malliratkaisut

Diplomi-insino o rien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2015 Insino o rivalinnan fysiikan koe 27.5.2015, malliratkaisut Diplomi-insino o rien ja arkkitehtien yhteisalinta - dia-alinta 15 Insino o rialinnan fysiikan koe 7.5.15, malliratkaisut A1 Pallo (massa m = 1, kg, sa de r =, cm) nojaa kur an mukaisesti pystysuoraan

Lisätiedot

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2010 Insinöörivalinnan fysiikan koe 2.6.2010, malliratkaisut

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2010 Insinöörivalinnan fysiikan koe 2.6.2010, malliratkaisut A1 Diplomi-insinöörin ja arkkithtin yhtisalinta - dia-alinta 2010 Alla on lutltu kuusi suurtta skä annttu taulukoissa kahdksan lukuaroa ja kahdksan SI-yksikön symbolia. Yhdistä suurt oikan suuruusluokan

Lisätiedot

Esimerkki: Tarkastellaan korkeudella h ht () putoavaa kappaletta, jonka massa on m (ks. kuva).

Esimerkki: Tarkastellaan korkeudella h ht () putoavaa kappaletta, jonka massa on m (ks. kuva). 6 DIFFERENTIAALIYHTÄLÖISTÄ Esimerkki: Tarkastellaan korkeudella h ht () putoavaa kappaletta, jonka massa on m (ks. kuva). Newtonin II:n lain (ma missä Yhtälö dh dt m dh dt F) mukaan mg, on kiihtyvyys ja

Lisätiedot

BM20A0700, Matematiikka KoTiB2

BM20A0700, Matematiikka KoTiB2 BM20A0700, Matematiikka KoTiB2 Luennot: Matti Alatalo, Harjoitukset: Oppikirja: Kreyszig, E.: Advanced Engineering Mathematics, 8th Edition, John Wiley & Sons, 1999, luku 7. 1 Kurssin sisältö Matriiseihin

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 10.3.2016 Susanna Hurme Statiikan välikoe 14.3.2016 Ajankohta ma 14.3.2016 klo 14:15 17:15 Salijako Aalto-Sali: A-Q (sukunimen alkukirjaimen mukaan) Ilmoittautuminen

Lisätiedot

1 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause

1 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause Taloustieteen matemaattiset menetelmät 27 materiaali 4 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause. Johdanto Jo opiskeltu antaa nyt valmiu tutkia taloudellisia malleja Kiinnostava malli voi olla

Lisätiedot

10 knm mm 1000 (a) Kuva 1. Tasokehä ja sen elementtiverkko.

10 knm mm 1000 (a) Kuva 1. Tasokehä ja sen elementtiverkko. Elementtimenetelmän perusteet Esimerkki. kn kn/m 5 = 8 E= GPa mm 5 5 mm (a) 5 5 6 Y X (b) Kuva. Tasokehä ja sen elementtiverkko. Tarkastellaan kuvassa (a) olevan tasokehän statiikan ratkaisemista elementtimenetelmällä.

Lisätiedot

3 KEHÄRAKENTEET. 3.1 Yleistä kehärakenteista

3 KEHÄRAKENTEET. 3.1 Yleistä kehärakenteista Elementtimenetelmän peusteet. KEHÄRAKENTEET. leistä ehäaenteista Kehäaenteen osina oleat palit oiat ottaa astaan aiia annattimen asitusia, jota oat nomaali- ja leiausoima seä taiutus- ja ääntömomentti.

Lisätiedot

Ensimmäisen ja toisen kertaluvun differentiaaliyhtälöistä

Ensimmäisen ja toisen kertaluvun differentiaaliyhtälöistä 1 MAT-1345 LAAJA MATEMATIIKKA 5 Tampereen teknillinen yliopisto Risto Silvennoinen Kevät 9 Ensimmäisen ja toisen kertaluvun differentiaaliyhtälöistä Yksi tavallisimmista luonnontieteissä ja tekniikassa

Lisätiedot

KAAPELIN ULKOPUOLINEN PE-JOHDIN

KAAPELIN ULKOPUOLINEN PE-JOHDIN Helsinki 29.11 21 KAAPELN LKOPOLNEN PE-JOHDN SSÄLTÖ: 1. Johdanto 2. Esimerkki. Symmetristen komponenttien kaaat 1. Johdanto PE-johdin on yleensä puolet aihejohtimien poikkipinnasta. Määriteltäessä poiskytkentäehtojen

Lisätiedot

NESTEIDEN ja ja KAASUJEN MEKANIIKKA

NESTEIDEN ja ja KAASUJEN MEKANIIKKA NESTEIDEN ja KSUJEN MEKNIIKK Väliaineen astus Kaaleen liikkuessa nesteessä tai kaasussa, kaaleeseen törmääät molekyylit ja aine-erot erot aiheuttaat siihen liikkeen suunnalle astakkaisen astusoiman, jonka

Lisätiedot

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 01: Johdanto. Elementtiverkko. Solmusuureet.

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 01: Johdanto. Elementtiverkko. Solmusuureet. 0/ ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 0: Johdanto. Elementtiverkko. Solmusuureet. JOHDANTO Lujuuslaskentatehtävässä on tavoitteena ratkaista annetuista kuormituksista aiheutuvat rakenteen siirtmätilakenttä,

Lisätiedot

Vapaus. Määritelmä. jos c 1 v 1 + c 2 v c k v k = 0 joillakin c 1,..., c k R, niin c 1 = 0, c 2 = 0,..., c k = 0.

Vapaus. Määritelmä. jos c 1 v 1 + c 2 v c k v k = 0 joillakin c 1,..., c k R, niin c 1 = 0, c 2 = 0,..., c k = 0. Vapaus Määritelmä Oletetaan, että v 1, v 2,..., v k R n, missä n {1, 2,... }. Vektorijono ( v 1, v 2,..., v k ) on vapaa eli lineaarisesti riippumaton, jos seuraava ehto pätee: jos c 1 v 1 + c 2 v 2 +

Lisätiedot

Kahdeksansolmuinen levyelementti

Kahdeksansolmuinen levyelementti Levy8 ja RS hm 7.. Kahdekanolminen levyelementti akatellaan kvan kahdekanolmita levyelementtiä. q 6 y (,y q 8 ( 8,y 8 8 q 7 q 6 (,y q 5 q q q 7 q q ( 7,y 7 v ( 6,y 6 P 5 ( 5,y 5 q 9 6 q 5 (,y q (,y q q

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 16.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Translaatioliikkeen kinetiikka (Kirjan luvut 12.6, 13.1-13.3 ja 17.3) Oppimistavoitteet Ymmärtää, miten Newtonin toisen lain

Lisätiedot

POIKKIPINNAN GEOMETRISET SUUREET

POIKKIPINNAN GEOMETRISET SUUREET 1.10.018 POIKKIPINNAN GEOMETRISET SUUREET KOORDINAATISTON VALINTA: x akseli sauvan tai palkin akselin suuntainen akseli alaspäin akseli siten, että muodostuu oikeakätinen koordinaatisto Pintamomentti (pinnan

Lisätiedot

Luento 4: 3D Transformaatiot

Luento 4: 3D Transformaatiot ietokonegrafiikan perusteet -.43 3 op Luento 4: 3D ransformaatiot Lauri aioja /5 3D transformaatiot / isältö Lineaarialgebran kertausta Geometriset objektit 3D-maailmassa Perustransformaatiot 3D:ssä 3D

Lisätiedot

2. Tasasivuinen kolmio

2. Tasasivuinen kolmio Ympäri piirretn mprän säde r a a = = = = sin sin sin γ 4 p( p a)( p )( p ) Sisään piirretn mprän säde r r = a++ = p = ( p a)( p )( p ) p γ γ a m w Korkeusjana a = = = sin = asin Keskijana m m = a + ( )

Lisätiedot

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 07: Aksiaalinen sauvaelementti, osa 2.

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 07: Aksiaalinen sauvaelementti, osa 2. 7/ EEMENTTIMENETEMÄN PERSTEET SESSIO 7: Aksiaalinen sauvaelementti, osa. RATKAIS EEMENTIN AEESSA Verkon perusyhtälöstä [ K ]{ } = { F} saatavasta solmusiirtymävektorista { } voidaan poimia minkä tahansa

Lisätiedot

Määritelmä Olkoon T i L (V i, W i ), 1 i m. Yksikäsitteisen lineaarikuvauksen h L (V 1 V 2 V m, W 1 W 2 W m )

Määritelmä Olkoon T i L (V i, W i ), 1 i m. Yksikäsitteisen lineaarikuvauksen h L (V 1 V 2 V m, W 1 W 2 W m ) Määritelmä 519 Olkoon T i L V i, W i, 1 i m Yksikäsitteisen lineaarikuvauksen h L V 1 V 2 V m, W 1 W 2 W m h v 1 v 2 v m T 1 v 1 T 2 v 2 T m v m 514 sanotaan olevan kuvausten T 1,, T m indusoima ja sitä

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 1.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Jäykän kappaleen tasapaino ja vapaakappalekuva (Kirjan luvut 5.1-5.4) Osaamistavoitteet: 1. Ymmärtää, mitä tukireaktiot ovat

Lisätiedot

Ei-inertiaaliset koordinaatistot

Ei-inertiaaliset koordinaatistot orstai 25.9.2014 1/17 Ei-inertiaaliset koordinaatistot Tarkastellaan seuraavaa koordinaatistomuunnosta: {x} = (x 1, x 2, x 3 ) {y} = (y 1, y 2, y 3 ) joille valitaan kantavektorit: {x} : (î, ĵ, ˆk) {y}

Lisätiedot

7 Vapaus. 7.1 Vapauden määritelmä

7 Vapaus. 7.1 Vapauden määritelmä 7 Vapaus Kuten edellisen luvun lopussa mainittiin, seuraavaksi pyritään ratkaisemaan, onko annetussa aliavaruuden virittäjäjoukossa tarpeettomia vektoreita Jos tällaisia ei ole, virittäjäjoukkoa kutsutaan

Lisätiedot

Ominaisarvot ja ominaisvektorit 140 / 170

Ominaisarvot ja ominaisvektorit 140 / 170 Ominaisarvot ja ominaisvektorit 140 / 170 Seuraavissa luvuissa matriisit ja vektori ajatellaan kompleksisiksi, ts. kertojakuntana oletetaan olevan aina kompleksilukujoukko C Huomaa, että reaalilukujoukko

Lisätiedot

Yhtälöryhmä matriisimuodossa. MS-A0007 Matriisilaskenta. Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia. 2x1 x 2 = 1 x 1 + x 2 = 5.

Yhtälöryhmä matriisimuodossa. MS-A0007 Matriisilaskenta. Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia. 2x1 x 2 = 1 x 1 + x 2 = 5. 2. MS-A000 Matriisilaskenta 2. Nuutti Hyvönen, c Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto 2..205 Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia { 2x x 2 = x x 2 =

Lisätiedot

Kannan vektorit siis virittävät aliavaruuden, ja lisäksi kanta on vapaa. Lauseesta 7.6 saadaan seuraava hyvin käyttökelpoinen tulos:

Kannan vektorit siis virittävät aliavaruuden, ja lisäksi kanta on vapaa. Lauseesta 7.6 saadaan seuraava hyvin käyttökelpoinen tulos: 8 Kanta Tässä luvussa tarkastellaan aliavaruuden virittäjävektoreita, jotka muodostavat lineaarisesti riippumattoman jonon. Merkintöjen helpottamiseksi oletetaan luvussa koko ajan, että W on vektoreiden

Lisätiedot

Esim 1 Esim 2 ei käsitellä tällä kurssilla

Esim 1 Esim 2 ei käsitellä tällä kurssilla 8. Monen m-jan fnk2on differen2aalilaskenta Esim 1. Ideaalikaasn 2lanhtälö p = nrt V Paine riipp 2ladesta, ainemäärästä ja lämpö2lasta: p = p(n, T, V) Usean m-jen fnk2on piirtäminen Z = f(,) kaaja on pinta

Lisätiedot

RATKAISUT a + b 2c = a + b 2 ab = ( a ) 2 2 ab + ( b ) 2 = ( a b ) 2 > 0, koska a b oletuksen perusteella. Väite on todistettu.

RATKAISUT a + b 2c = a + b 2 ab = ( a ) 2 2 ab + ( b ) 2 = ( a b ) 2 > 0, koska a b oletuksen perusteella. Väite on todistettu. RATKAISUT 198 197 198. Olkoon suorakulmion erisuuntaisten sivujen pituudet a ja b sekä neliön sivun pituus c. Tehtävä on mielekäs vain, jos suorakulmio ei ole neliö, joten oletetaan, että a b. Suorakulmion

Lisätiedot

Muodonmuutostila hum 30.8.13

Muodonmuutostila hum 30.8.13 Muodonmuutostila Tarkastellaan kuvan 1 kappaletta Ω, jonka pisteet siirtvät ulkoisen kuormituksen johdosta siten, että siirtmien tapahduttua ne muodostavat kappaleen Ω'. Esimerkiksi piste A siirt asemaan

Lisätiedot

KJR-C2002 Kontinuumimekaniikan perusteet, viikko 46/2017

KJR-C2002 Kontinuumimekaniikan perusteet, viikko 46/2017 KJR-C00 Kontinuumimekaniikan perusteet, iikko 46/07. Kuan esittämä esiskootteri etenee akioauhdilla. Veden (tihes ) sisäänotto tapahtuu pohjassa olean aakasuoran aukon kautta. Sisääntulean eden auhti on

Lisätiedot

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 4 Kevät 2017

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 4 Kevät 2017 763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 4 Keät 207. Rekyyli Luentomonisteessa on käsitelty tilanne, jossa hiukkanen (massa M) hajoaa kahdeksi hiukkaseksi (massat m ja m 2 ). Tässä käytetään

Lisätiedot

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 14: Yleisen lujuusopin elementtimenetelmän perusteita.

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 14: Yleisen lujuusopin elementtimenetelmän perusteita. 4/ LMNIMNLMÄN PRS SSSIO 4: Yleisen lujuusopin elementtimenetelmän perusteita. JOHDANO A A A A Yleinen elementtimenetelmä on osittaisdifferentiaalihtälörhmän reuna-arvotehtävän likimääräinen ratkaisumenetelmä.

Lisätiedot

Ratkaisuehdotukset LH 7 / vko 47

Ratkaisuehdotukset LH 7 / vko 47 MS-C34 Lineaarialgebra, II/7 Ratkaisuehdotukset LH 7 / vko 47 Tehtävä : Olkoot M R symmetrinen ja positiividefiniitti matriisi (i) Näytä, että m > ja m > (ii) Etsi Eliminaatiomatriisi E R siten, että [

Lisätiedot

Valtion eläkemaksun laskuperusteet

Valtion eläkemaksun laskuperusteet VALTIOKONTTORI PÄÄTÖS Dnro 62/30/2005 Valtion eläkemakn lakperteet Valtiokonttori on 2262005 hyäkynyt nämä lakperteet nodatettaaki lakettaea Valtion eläkerahatolaia tarkoitettja työnantajan eläkemakja

Lisätiedot

Differentiaalimuodot

Differentiaalimuodot LUKU 2 Differentiaalimuodot Olkoot A R n ja p A. Vektori pisteessä p on pari (p; v), missä v R n. Pisteeseen p kiinnitetyn vektorin v p := (p; v) ensimmäinen komponentti p on vektorin v p paikkaosa ja

Lisätiedot

Kahdeksansolmuinen levyelementti

Kahdeksansolmuinen levyelementti Levy8 ja RS hm.. Kahdekanolminen levyelementti akatellaan kvan kahdekanolmita levyelementtiä. q 6 y (,y q 8 ( 8,y 8 8 q 7 q 6 (,y q 5 q q q 7 q q ( 7,y 7 v ( 6,y 6 P 5 ( 5,y 5 q 9 6 q 5 (,y q (,y q q q

Lisätiedot

ESPOO 2003 VTT PUBLICATIONS 501. Heikki Marjamäki. Siirtymäperusteisen elementtimenetelmäohjelmiston suunnittelu ja ohjelmointi

ESPOO 2003 VTT PUBLICATIONS 501. Heikki Marjamäki. Siirtymäperusteisen elementtimenetelmäohjelmiston suunnittelu ja ohjelmointi ESPOO 2003 V PUBLICAIONS 501 Heikki Marjamäki Siirtymäperusteisen elementtimenetelmäohjelmiston suunnittelu ja ohjelmointi V PUBLICAIONS 501 Siirtymäperusteisen elementtimenetelmäohjelmiston suunnittelu

Lisätiedot

Useita oskillaattoreita yleinen tarkastelu

Useita oskillaattoreita yleinen tarkastelu Useita oskillaattoreita yleinen tarkastelu Useita riippumattomia vapausasteita q i, i =,..., n ja potentiaali vastaavasti U(q, q 2,..., q n). Tasapainoasema {q 0, q0 2,..., q0 n} q 0 Käytetään merkintää

Lisätiedot

DYNAMIIKKA II, LUENTO 5 (SYKSY 2015) Arttu Polojärvi

DYNAMIIKKA II, LUENTO 5 (SYKSY 2015) Arttu Polojärvi DYNAMIIKKA II, LUENTO 5 (SYKSY 2015) Arttu Polojärvi LUENNON SISÄLTÖ Kertausta edelliseltä luennolta: Suhteellisen liikkeen nopeuden ja kiihtyvyyden yhtälöt. Jäykän kappaleen partikkelin liike. Jäykän

Lisätiedot

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 1 Kevät y' P. α φ

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 1 Kevät y' P. α φ 76336A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 1 Kevät 217 1. Koordinaatiston muunnosmatriisi (a) y' P r α φ ' Tarkastellaan, mitä annettu muunnos = cos φ + y sin φ, y = sin φ + y cos φ, (1a) (1b) tekee

Lisätiedot

HY, MTL / Matemaattisten tieteiden kandiohjelma Todennäköisyyslaskenta IIb, syksy 2017 Harjoitus 1 Ratkaisuehdotuksia

HY, MTL / Matemaattisten tieteiden kandiohjelma Todennäköisyyslaskenta IIb, syksy 2017 Harjoitus 1 Ratkaisuehdotuksia HY, MTL / Matemaattisten tieteiden kandiohjelma Todennäköisyyslaskenta IIb, syksy 07 Harjoitus Ratkaisuehdotuksia Tehtäväsarja I Osa tämän viikon tehtävistä ovat varsin haastavia, joten ei todellakaan

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 1 Jäykän kappaleen pyöriminen Knight, Ch 1 Jäykkä kappale = kappale, jonka koko ja muoto eivät muutu liikkeen aikana. Jäykkä kappale on malli.

Lisätiedot

Yhtälöryhmä matriisimuodossa. MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta. Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia. 2x1 x 2 = 1 x 1 + x 2 = 5.

Yhtälöryhmä matriisimuodossa. MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta. Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia. 2x1 x 2 = 1 x 1 + x 2 = 5. 2. MS-A4/A6 Matriisilaskenta 2. Nuutti Hyvönen, c Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto 5.9.25 Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia { 2x x 2 = x + x 2

Lisätiedot

3.4 Käänteiskuvauslause ja implisiittifunktiolause

3.4 Käänteiskuvauslause ja implisiittifunktiolause 3.4 Käänteiskuvauslause ja implisiittifunktiolause Tässä luvussa käsitellään kahta keskeistä vektorianalyysin lausetta. Esitellään aluksi kyseiset lauseet ja tutustutaan niiden käyttötapoihin. Lause 3.4.1

Lisätiedot

Lineaariset kongruenssiyhtälöryhmät

Lineaariset kongruenssiyhtälöryhmät Lineaariset kongruenssiyhtälöryhmät LuK-tutkielma Jesse Salo 2309369 Matemaattisten tieteiden laitos Oulun yliopisto Sisältö Johdanto 2 1 Kongruensseista 3 1.1 Kongruenssin ominaisuuksia...................

Lisätiedot

havainnollistus, muokkaus ja viimeistely

havainnollistus, muokkaus ja viimeistely Tekstin havainnollists, mokkas ja viimeistely Lettavs ja merkintätavat Tiina Airaksinen Kappaleiden jäsentäminen Kappale = asiakokonaiss Testi: Pystytkö keksimään otsikon? Ei yhden virkkeen / yhden sivn

Lisätiedot

Identifiointiprosessi

Identifiointiprosessi Identifiointiprosessi Koesnnittel, identifiointikoe Mittastlosten / datan esikäsittely Ei-parametriset menetelmät: - transientti-, korrelaatio-, taajs-, Forier- ja spektraalianalyysi => askel-, implssi-

Lisätiedot

Käänteismatriisi 1 / 14

Käänteismatriisi 1 / 14 1 / 14 Jokaisella nollasta eroavalla reaaliluvulla on käänteisluku, jolla kerrottaessa tuloksena on 1. Seuraavaksi tarkastellaan vastaavaa ominaisuutta matriiseille ja määritellään käänteismatriisi. Jokaisella

Lisätiedot

CST-elementti hum

CST-elementti hum CS-lmntti hm 4..3 CS-lmntti arkatllaan kan kolmiolmita kolmiolmnttiä, jota kttaan akionmän kolmiolmntiki (Contant Strain riangl). q 6 3 q 5 ( 3, 3 ) (, ) q 4 q 3 P q (, ) q O Pitn P koordinaatit oidaan

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi A. Lepistö alepisto@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2016 M. Hirvensalo V. Junnila A. Lepistö

Lisätiedot

Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit

Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit Lineaarinen yhtälöryhmä a 11 x 1 + a 12 x 2 + + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 + + a 2n x n = b 2. a m1 x 1 + a m2 x 2 + + a mn x n = b m, (1) voidaan esittää

Lisätiedot

Luento 10: Työ, energia ja teho. Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho

Luento 10: Työ, energia ja teho. Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho Luento 10: Työ, energia ja teho Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho 1 / 23 Luennon sisältö Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho 2 / 23 Johdanto Energia suure, joka voidaan muuttaa muodosta toiseen,

Lisätiedot

MS-A0102 Differentiaali- ja integraalilaskenta 1

MS-A0102 Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 MS-A0102 Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Riikka Korte (Pekka Alestalon kalvojen pohjalta) Aalto-yliopisto 24.10.2016 Sisältö Derivaatta 1.1 Derivaatta Erilaisia lähestymistapoja: I geometrinen

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 25.2.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Voimasysteemien samanarvoisuus ja jakaantuneen voiman käsite (Kirjan luvut 4.7-4.9) Osaamistavoitteet: 1. Ymmärtää, mikä on

Lisätiedot

Kuvaus. Määritelmä. LM2, Kesä /160

Kuvaus. Määritelmä. LM2, Kesä /160 Kuvaus Määritelmä Oletetaan, että X ja Y ovat joukkoja. Kuvaus eli funktio joukosta X joukkoon Y on sääntö, joka liittää jokaiseen joukon X alkioon täsmälleen yhden alkion, joka kuuluu joukkoon Y. Merkintä

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 17.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Energian, työn ja tehon käsitteet sekä energiaperiaate (Kirjan luku 14) Osaamistavoitteet: Osata tarkastella partikkelin kinetiikkaa

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 29.3.2016 Susanna Hurme Yleisen tasoliikkeen kinematiikka: absoluuttinen ja suhteellinen liike, rajoitettu liike (Kirjan luvut 16.4-16.7) Osaamistavoitteet Ymmärtää,

Lisätiedot

Pylväskaiuttimet. Viestintäjärjestelmät Pylväskaiuttimet. Hyvä puheen selkeys ja taustamusiikin toisto

Pylväskaiuttimet. Viestintäjärjestelmät Pylväskaiuttimet.  Hyvä puheen selkeys ja taustamusiikin toisto Viestintäjärjestelmät Pylväskaittimet Pylväskaittimet www.boschsecrity.fi Hyvä pheen selkeys ja tastamsiikin toisto Käyttöpaikkoihin, joissa äänen sntaaminen on tärkeää Sri herkkyys Mkana vakiovarsteena

Lisätiedot

STATIIKKA. TF00BN89 5op

STATIIKKA. TF00BN89 5op STATIIKKA TF00BN89 5op Sisältö: Statiikan peruslait Voiman resultantti ja jako komponentteihin Voiman momentti ja voimapari Partikkelin ja jäykän kappaleen tasapainoyhtälöt Tukivoimat Ristikot, palkit

Lisätiedot

Osoita, että täsmälleen yksi vektoriavaruuden ehto ei ole voimassa.

Osoita, että täsmälleen yksi vektoriavaruuden ehto ei ole voimassa. LINEAARIALGEBRA Harjoituksia 2016 1. Olkoon V = R 2 varustettuna tavallisella yhteenlaskulla. Määritellään reaaliluvulla kertominen seuraavasti: λ (x 1, x 2 ) = (λx 1, 0) (x 1, x 2 ) R 2 ja λ R. Osoita,

Lisätiedot

YKSIKÖT Tarkista, että sinulla on valittuna SI-järjestelmä. Math/Units Ohjelma tulostaa/käyttää laskennassaan valittua järjestelmää.

YKSIKÖT Tarkista, että sinulla on valittuna SI-järjestelmä. Math/Units Ohjelma tulostaa/käyttää laskennassaan valittua järjestelmää. YKSIKÖT Tarkista, että sinulla on valittuna SI-järjestelmä. Math/Units Ohjelma tulostaa/käyttää laskennassaan valittua järjestelmää. HUOM! Käytettäessä yksikköjä on huomioitava dokumentissa käytettävät

Lisätiedot

Mittausepävarmuuden arviointi mikrobiologisissa viljelymenetelmissä. 1. Tilastollisesti riippumattomien epävarmuuskomponenttien yhdistäminen

Mittausepävarmuuden arviointi mikrobiologisissa viljelymenetelmissä. 1. Tilastollisesti riippumattomien epävarmuuskomponenttien yhdistäminen 1 Seppo Niemelä, 12.11.2001 Mittasepävarmden arviointi mikrobiologisissa viljelymenetelmissä 1. Tilastollisesti riippmattomien epävarmskomponenttien yhdistäminen Olkoon mitatt kahden riippmattoman lähtösreen

Lisätiedot

MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt

MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt Differentiaaliyhtälöt, osa 1 Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto 2015 1 / 20 R. Kangaslampi Matriisihajotelmista

Lisätiedot

Kon HYDRAULIIKKA JA PNEUMATIIKKA

Kon HYDRAULIIKKA JA PNEUMATIIKKA Sarja Kon-4.303 HYDRAULIIKKA JA PNEUMATIIKKA erusteet Päiän teemat Sarja Neste kuin neste, onko sillä äliä? Tilauusirta, miten ja miksi? Mihin tilauusirtaa taritaan? Onko tilauusirran ja aineen älillä

Lisätiedot

Lineaarikuvausten. Lineaarikuvaus. Lineaarikuvauksia. Ydin. Matriisin ydin. aiheita. Aiheet. Lineaarikuvaus. Lineaarikuvauksen matriisi

Lineaarikuvausten. Lineaarikuvaus. Lineaarikuvauksia. Ydin. Matriisin ydin. aiheita. Aiheet. Lineaarikuvaus. Lineaarikuvauksen matriisi Lineaarikuvaukset aiheita ten ten 1 Matematiikassa sana lineaarinen liitetään kahden lineaariavaruuden väliseen kuvaukseen. ten Määritelmä Olkoon (L, +, ) ja (M, ˆ+, ˆ ) reaalisia lineaariavaruuksia, ja

Lisätiedot

MUODONMUUTOKSET. Lähtöotaksumat:

MUODONMUUTOKSET. Lähtöotaksumat: MUODONMUUTOKSET Lähtöotaksumat:. Materiaali on isotrooppista ja homogeenista. Hooken laki on voimassa (fysikaalinen lineaarisuus) 3. Bernoullin hypoteesi on voimassa (tekninen taivutusteoria) 4. Muodonmuutokset

Lisätiedot

Shakkilinna

Shakkilinna k Shakkilinna www.shakkilinna.fi info@shakkilinna.fi Kningatar on shakkipelin liikkvin nappla. Se liikk kin tornin ja lähen yhdistelmä. Siis jokaiseen sntaan, ja niin pitkälle kin mahdollista. eitä katselee,

Lisätiedot

Kvanttifysiikan perusteet 2017

Kvanttifysiikan perusteet 2017 Kvanttifysiikan perusteet 207 Harjoitus 2: ratkaisut Tehtävä Osoita hyödyntäen Maxwellin yhtälöitä, että tyhjiössä magneettikenttä ja sähkökenttä toteuttavat aaltoyhtälön, missä aallon nopeus on v = c.

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II Syksy 2009 Laskuharjoitus 1 ( ) Ratkaisuehdotuksia Vesa Ala-Mattila

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II Syksy 2009 Laskuharjoitus 1 ( ) Ratkaisuehdotuksia Vesa Ala-Mattila Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II Syksy 29 Laskuharjoitus (9. - 3..29) Ratkaisuehdotuksia Vesa Ala-Mattila Tehtävä. Olkoon V vektoriavaruus. Todistettava: jos U V ja W V ovat V :n aliavaruuksia, niin

Lisätiedot

PALKIN KIMMOVIIVA M EI. Kaarevuudelle saatiin aiemmin. Matematiikassa esitetään kaarevuudelle v. 1 v

PALKIN KIMMOVIIVA M EI. Kaarevuudelle saatiin aiemmin. Matematiikassa esitetään kaarevuudelle v. 1 v PALKIN KIMMOVIIVA Palkin akseli taipuu suorassa taivutuksessa kuormitustasossa tasokäyräksi, jota kutsutaan kimmoviivaksi tai taipumaviivaksi. Palkin akselin pisteen siirtymästä y akselin suunnassa käytetään

Lisätiedot

MS-C1340 Lineaarialgebra ja

MS-C1340 Lineaarialgebra ja MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt Vektoriavaruudet Riikka Kangaslampi kevät 2017 Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto Idea Lineaarisen systeemin ratkaiseminen Olkoon

Lisätiedot

ax + y + 2z = 0 2x + y + az = b 2. Kuvassa alla on esitetty nesteen virtaus eräässä putkistossa.

ax + y + 2z = 0 2x + y + az = b 2. Kuvassa alla on esitetty nesteen virtaus eräässä putkistossa. BM20A5800 Funktiot, lineaarialgebra ja vektorit Harjoitus 7, Syksy 206 Tutkitaan yhtälöryhmää x + y + z 0 2x + y + az b ax + y + 2z 0 (a) Jos a 0 ja b 0 niin mikä on yhtälöryhmän ratkaisu? Tulkitse ratkaisu

Lisätiedot

y z = (x, y) Kuva 1: Euklidinen taso R 2

y z = (x, y) Kuva 1: Euklidinen taso R 2 Kompleksiluvut. Määritelmä Tarkastellaan euklidista tasoa R = {(, y), y R}. y y z = (, y) R Kuva : Euklidinen taso R Suorakulmaisessa koordinaatistossa on -akseli ja y-akseli. Luvut ja y ovat pisteen z

Lisätiedot

Lineaarinen yhtälöryhmä

Lineaarinen yhtälöryhmä Lineaarinen yhtälöryhmä 1 / 39 Lineaarinen yhtälö Määritelmä 1 Lineaarinen yhtälö on muotoa a 1 x 1 + a 2 x 2 + + a n x n = b, missä a i, b R, i = 1,..., n ovat tunnettuja ja x i R, i = 1,..., n ovat tuntemattomia.

Lisätiedot

Vektorien pistetulo on aina reaaliluku. Esimerkiksi vektorien v = (3, 2, 0) ja w = (1, 2, 3) pistetulo on

Vektorien pistetulo on aina reaaliluku. Esimerkiksi vektorien v = (3, 2, 0) ja w = (1, 2, 3) pistetulo on 13 Pistetulo Avaruuksissa R 2 ja R 3 on totuttu puhumaan vektorien pituuksista ja vektoreiden välisistä kulmista. Kuten tavallista, näiden käsitteiden yleistäminen korkeampiulotteisiin avaruuksiin ei onnistu

Lisätiedot