Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "https://koppa.jyu.fi/kurssit/203013/luennot/luennot.pdf https://koppa.jyu.fi/kurssit/203013/harj/tehtavat.pdf"

Transkriptio

1 M M5: Lineaarialgebra 1/76 M5: Lineaarialgebra Fysa115 (3 op) Syksy 2016, Fysiikan laitos, Jyväskylän yliopisto Luennot Juha Merikoski ma&ke (FYS3) Laskuharjoitukset 7 kertaa, ke, max 12 p (pisteet ok vuoden ajan) 1. tentti Perjantaina , max 48 p 2. tentti Perjantaina Yleinen tenttipäivä Oletetut esitiedot Fysp111 ja Fysp112 Avuksi myös Lineaarinen algebra ja geometria 1&2 (matem) Kirjallisuutta Adams&Essex: Calculus s (ei kattava) Lay: Linear Algebra and its applications (alkuosa) Muita: Arfken, Boas, Riley&Hobson&Bence Taulukkokirjat Alan Jeffrey s Päivitetty luentorunko ja uusimmat tehtävät suoraan Kopasta: Muu materiaali (malliratkaisuja yms) Kopassa salasanan takana.

2 M Kurssin tavoitteet 2/ Kurssin tavoitteet Kurssi sisältää seuraavia asioita: lineaariset yhtälöryhmät matriisit ja matriisioperaatiot determinantti ja käänteismatriisi vektoriavaruudet ja lineaarikuvaukset matriisin ominaisarvot ja -vektorit diagonalisointi ja neliömuodot kompleksiset vektoriavaruudet Kurssin vaativuustaso on asetettu siten, että sen tiedoilla (näiltä osin) voi aloittaa esim. Mekaniikan ja Kvanttimekaniikan kurssit. Kurssi on luonteeltaan laskennallinen (ei teoreettinen). Kurssin asiat käsitellään pääosin (ja tarkoin todistuksin) myös matematiikan kursseilla Lineaarinen algebra ja geometria 1&2. Nämä luentokalvot ovat verrattain tiiviit ja rakentuvat pääosin Jouni Suhosen tekemän luentomonisteen (2012) mukaisesti. Aihetta käsitellään myös Markku Lehdon monisteessa (2001).

3 M Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit 3/76 1. Matriisit ja matriisioperaatiot 1.1. Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit Lineaariseksi yhtälöksi kutsumme muotoa a 1 x 1 + a 2 x a n x n = b (1) olevaa yhtälöä muuttujille x 1,..., x n, missä a i ja b ovat vakioita. Lineaarinen yhtälöryhmä on useamman sellaisen lineaarisen yhtälön ryhmä, joissa on samat tuntemattomat muuttujat x i, i = 1,..., n. Esimerkiksi kahden muuttujan (n = 2) yhtälöryhmä on { a 11 x 1 + a 12 x 2 = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 = b 2 (2) ja vakioista a ij ja b i riippuen tällä yhtälöryhmällä joko ei ole yhtään ratkaisua, on täsmälleen yksi ratkaisu (yksi piste) tai äärettömän monta ratkaisua (suora). Esim Esimerkit kustakin em. tapauksesta kahden yhtälön ryhmälle.

4 M Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit 4/76 Useammankin kuin kahden muuttujan yhtälöryhmälle pätee Lause: Lineaarisella yhtälöryhmällä joko ei ole yhtään ratkaisua, on täsmälleen yksi ratkaisu tai on äärettömän monta ratkaisua. Pieniä yhtälöryhmiä olemme koulussa oppineet ratkaisemaan eliminointimentelmällä. Se helpottuu huomattavasti (paperilla ja tietokoneessa, kts. 2) ottamalla käyttöön matriisit. Esim Yhtälöryhmä x 1 2x 2 + x 3 = 0 2x 2 8x 3 = 8 4x 1 + 5x 2 + 9x 3 = 9 voidaan esittää täydentämällä yhtälöryhmän kerroinmatriisi A ns. täydennetyksi matriisiksi B seuraavasti: A = B = (4) (3)

5 M Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit 5/76 Määritelmä Jatkossa m n matriisilla A tarkoitetaan kaari- tai hakasulkujen sisällä olevaa lukukaaviota, jossa on m riviä (vaakariviä) ja n saraketta (pystyriviä) alkiot (matriisielementit) a ij, i = 1,..., m ja j = 1,...n eli a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A =..., (5) a m1 a m2 a mn missä alkiot a ij R (tai a ij C). Käytämme myös merkintöjä A = (a ij ) [A] ij = a ij. (6) Sanomme myös, että n n matriisi on neliömatriisi (jolle siis yllä m = n) 1 n matriisi on rivivektori eli vaakavektori eli rivimatriisi m 1 matriisi on sarakevektori eli pystykevektori eli sarakem.

6 M Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit 6/76 m n matriisin A transpoosi A T on n m-matriisi, jolle [A T ] ij = [A] ji i, j. (7) Matriisin (5) transpoosi (eli transponoitu matriisi) on siis a 11 a 21 a m1 A T a 12 a 22 a m2 =.... (8) a 1n a 2n a mn Esim Vaakavektorin transpoosi on pystyvektori: a ( ) T a b c d = b c d Huom (x 1, x 2, x 3 ) R 3 tarkoittaa joskus pystyvektoria x 2. x 3 x 1

7 M Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit 7/76 Neliömatriisin (n n) transpoosi on neliömatriisi (n n). Neliömatriisi A=(a ij ) on symmetrinen, jos A=A T eli a ij =a ji i, j. Neliömatriisi A = (a ij ) on diagonaalinen, jos a ij = a ij δ ij, missä δ ij = { 1, kun i = j 0, kun i j on Kroneckerin delta. Diagonaalimatriisille käytetään merkintää a a 22 0 A = = diag(a 11, a 22,..., a nn ). (10) 0 0 a nn Huom Matriisin diagonaalisuus viittaa nimenomaan vasemmasta yläkulmasta oikeaan alakulmaan kulkevaan diagonaaliin ja sen symmetrisyys peilisymmetrisyyteen kyseisen diagonaalin suhteen. (9)

8 M Matriisien yhteenlasku ja skalaarilla kertominen 8/ Matriisien yhteenlasku ja skalaarilla kertominen Yhtäsuuruus m n matriisit A = (a ij ) ja B = (b ij ) ovat samat, jos A = B a ij = b ij i = 1,..., m, j = 1,..., n. (11) Yhteenlasku m n matriisien A = (a ij ) ja B = (b ij ) summa on m n matriisi C = (c ij ), jolle C = A + B c ij = a ij + b ij i = 1,..., m, j = 1,..., n. (12) Skalaarilla kertominen Kertomalla m n matriisi A = (a ij ) vakiolla c R saadaan m n matriisi B = (b ij ) B = ca = Ac b ij = ca ij i = 1,..., m, j = 1,..., n. (13) Merkinnällä A tarkoitamme matriisia, joka saadaan kun c = 1: A = ( 1)A [ A] ij = [A] ij i = 1,..., m, j = 1,..., n. (14) Huom Nämä määrittelyt yleistyvät sellaisinaan myös kompleksiseen tapaukseen, jossa matriisien alkiot tai skalaari c ovat kompleksisia.

9 M Matriisien yhteenlasku ja skalaarilla kertominen 9/76 Määritelmät edellä tuottavat matriisien yhteenlaskulle ja skalaarilla kertomiselle laskusäännöt 1 A + B = B + A (15) (A + B) + C = A + (B + C) (16) 0, jolle A + 0 = A A (17) A A siten, että A + ( A) = 0 (18) (c 1 c 2 )A = c 1 (c 2 A) (19) 1A = A (20) c(a + B) = ca + cb (21) (c 1 + c 2 )A = c 1 A + c 2 A, (22) missä esiintyvät c, c 1, c 2 ovat skalaareja ja kaikki matriisit ovat m n matriiseja, mukaanlukien nollamatriisi: [0] ij = 0 i, j. 1 Todistukset menevät alkioittain ja huomaten, että alkioille pätevät samat laskusäännöt kuin muillekin skalaareille eli c:lle ja c i :lle. Tässä muodossaan laskusäännöt vastaavat vektoriavaruudelle (kts. myöh.) annettuja ehtoja.

10 M Matriisikertolasku 10/ Matriisikertolasku Matriiseille voi määritellä useammankinlaisia tuloja; nyt käsitellään niistä sitä, jota tavallisimmin kutsutaan matriisikertolaskuksi. Olkoon annetut m p matriisi A=(a ij ) ja p n matriisi B=(b ij ). Niiden tulomatriisi on m n matriisi C = (c ij ), jonka alkiot ovat p C = AB c ij = a ik b kj k=1 i = 1,..., m j = 1,..., n (23) Siis C:n alkio c ij on A:n i:nnen rivin ja B:n j:nnen sarakkeen vastinalkioiden tulojen summa. Oleellista: A:ssa yhtä monta saraketta kuin rivejä B:ssa (p kpl). Jos m = n, voidaan laskea myös BA, joka on p p matriisi. Jos m n, niin käänteinen tulo BA ei ole määritelty. Huom Tulo on helppo laskea; kokeile vaikka m = 3, p = 2, n = 4.

11 M Matriisikertolasku 11/76 Neliömatriisien kertolaskusta Jos A ja B ovat kumpikin n n matriiseja, niin sekä AB että BA ovat n n matriiseja. Fysiikassa on käyttöä kommutaattorille [A, B] = AB BA. (24) Jos [A, B] = 0, niin sanomme, että A ja B kommutoivat. Yleensä BA AB eli A ja B eivät kommutoi, jolloin niiden kommutaattori on nollasta poikkeava (kiinnostavakin) matriisi. Erityisen hyödyllinen on n n yksikkömatriisi I =..... = diag(1, 1,..., 1). (25) Neliömatriisille A määritellään myös sen k:s potenssi (k 0) A 0 = I A 1 = A A 2 = AA A k = AA A. (26)

12 M Matriisikertolaskun ja transpoosin ominaisuuksia 12/ Matriisikertolaskun ja transpoosin ominaisuuksia Olettaen matriisien dimensiot ja luvut j, k sellaisiksi, että kaikki tulot ja summat ovat määriteltyjä (c on skalaari), pätee yleisesti ja neliömatriiseille erityisesti A(BC) = (AB)C (27) A(B + C) = AB + AC (28) (A + B)C = AC + BC (29) c(ab) = A(cB) (30) AI = A = IA (31) A0 = 0 = 0A (32) A j A k = A j+k (33) (A j ) k = A jk. (34) Huom Matriisin potenssin kautta voidaan määritellä esimerkiksi e A = I + A A A3 +...

13 M Matriisikertolaskun ja transpoosin ominaisuuksia 13/76 Transpoosille asianmukaisin oletuksin (matriisien dimensioista) on (AB) T = B T A T (35) (A + B) T = A T + B T (36) (ca) T = ca T (37) (A T ) T = A (38) I T = I. (39) Vielä määritellään n n neliömatriisin A = (a ij ) jälki (trace) sen diagonaalialkioiden summana Tr(A) = n a ii. (40) i=1 Matriisitulon syklinen permutaatio jättää jäljen samaksi; esim: Tr(AB) = Tr(BA) Tr(ABC) = Tr(CAB) = Tr(BCA) (41) kunhan matriisitulot ovat neliömatriiseja (jolloin jälki määritelty).

14 M Lineaarisen yhtälöryhmän matriisiesitys 14/76 2. Yhtälöryhmien ratkaiseminen eliminointimenetelmällä 2.1. Lineaarisen yhtälöryhmän matriisiesitys Yleinen m lineaarisen n tuntemattoman yhtälön ryhmä on muotoa a 11 x 1 + a 12 x a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x a 2n x n = b 2 (42).... a m1 x 1 +a m2 x a mn x n = b m Yhtälöryhmä (42) voidaan esittää m n kerroinmatriisin A = (a ij ) sekä tuntemattoman sarakevektorin x = (x 1 x 2... x n ) T ja tunnetun sarakevektorin b = (b 1 b 2... b m ) T avulla kompaktisti: Ax = b. (43) Tässä x on ratkaistava tuntematon vektori ja A sekä b tunnetaan. Yhtälöryhmä (43) on homogeeninen, jos b = 0 on nollavektori.

15 M Lineaarisen yhtälöryhmän matriisiesitys 15/76 Matriisimuodossa auki kirjoitettuna (43) on a 11 a 12 a 1n x 1 b 1 a 21 a 22 a 12 x = b 2.. (44) a m1 a m2 a mn x n b m Sitä vastaava täydennetty matriisi a 11 a 12 a 1n b 1 a 21 a 22 a 12 b 2 (A b) =.... a m1 a m2 a mn b m. (45) Yhtälöryhmää vastaava täydennetty matriisi (45) sisältää tiivistetyssä muodossa kaiken informaation ongelmasta ja pyrimmekin seuraavassa käyttämään sitä 2 ratkaisemiseen menetelmällä, joka soveltuu hyvin kynälle ja tietokoneelle. 2 Täydennetty matriisi voidaan esittää myös käyttäen merkintää (A b).

16 M Alkeisrivitoimitukset 16/ Alkeisrivitoimitukset Ratkaistessamme yhtälöryhmää sellaisenaan olemme tottuneet käyttämään seuraavia operaatioita: yhtälön kertominen vakiolla, yhtälön lisääminen toiseen, yhtälöiden järjestyksen vaihtaminen. 3 Näiden kolmen operaation tarkoituksena on saattaa yhtälöryhmä yksinkertaisemmaksi, ratkaisultaan ekvivalentiksi yhtälöryhmäksi, kunnes ratkaisu lopulta löytyy. Nämä operaatiot ovat suoraan siirrettävissä täydennetyn matriisin käsittelyyn kutsumme seuraavia alkeisrivitoimituksiksi: 1) Lisää yhteen riviin VAKIO jokin toinen rivi 2) Vaihda kaksi riviä keskenään 3) Kerro yksi rivi nollasta poikkeavalla vakiolla 3 Lisäksi olemme ehkä käyttäneet yhdestä yhtälöstä ratkaistun muuttujan sijoittamista toiseen yhtälöön silloin kun se on näyttänyt auttavan. Pyrimme nyt kuitenkin algoritmiin, joka on helposti toteutettavissa matriisien avulla.

17 M Alkeisrivitoimitukset 17/76 Esim Vasemmalla on yhtälöryhmä sellaisenaan, oikealla sen esitys täydennettynä matriisina B = (A b). x 1 2x 2 + x 3 = x 2 8x 3 = x 1 + 5x 2 + 9x 3 = Pyritään ensin ratkaisemaan x 3 ja sitä käyttäen sitten x 2 jne. Lisätään Y3:een 4 Y1 eli Y3 Y3+4 Y1 (Ym on m:s yhtälö) : x 1 2x 2 + x 3 = x 2 8x 3 = x x 3 = Seuraavaksi ensin Y2 1 2Y2 ja sitten Y3 Y3+3 Y2: x 1 2x 2 + x 3 = x 2 4x 3 = x 3 =

18 M Alkeisrivitoimitukset 18/76 Näin saatiin kerroinmatriisi A on yläkolmiomuotoon eli A = 0 B = 0, missä on mikä tahansa luku. Tämä oli välitavoitteemme. Palaten esimerkkiin: Seuraavaksi Y2 Y2+4 Y3 ja Y1 Y1 1 Y3: x 1 2x 2 = x 2 = x 3 = Vielä kerroinmatriisi yksikkömatriisiksi operaatiolla Y1 Y1+2 Y2: x 1 = x 2 = , x 3 = jolloin A = diag(1,1,1) ja esimerkkiyhtälöryhmä on ratkaistu.

19 M Alkeisrivitoimitukset 19/76 Määritelmä Lause Matriisit B ja B ovat riviekvivalentit, mikäli ne saadaan toisistaan alkeisrivitoimituksin. Tällöin merkitään B B. Jos kahden yhtälöryhmän täydennetyt matriisit ovat riviekvivalentit, niin yhtälöryhmillä on samat ratkaisut. Huom Alkeisrivitoimitusten kannalta täydennettyä matriisia (A b) kirjoittettaessa edellä käytetty pystyviiva on epäoleellinen, se vain muistuttaa viimeisen sarakkeen erityismerkityksestä yhtälöryhmiä ratkaistaessa. Tarvittavat alkeisrivitoimitukset määrää matriisi A. Huom Edellisten sivujen esimerkissä yhtälöitä oli yhtä monta kuin tuntemattomia. Tällöin kerroinmatriisi A on neliömatriisi ja se on mahdollista saattaa yläkolmiomuotoon ja lopulta diagonaaliseksi. Yleisessä tapauksessa yhtälöiden ja tuntemattomien määrä ei välttämättä ole sama, jolloin kannattaa määritellä...

20 M Porrasmatriisit 20/ Porrasmatriisit Määritelmä m n matriisi B porrasmatriisi, jos 1) matriisin mahdolliset nollarivit ovat alimpana, 2) jokaisen nollasta eroavan rivin ensimmäinen eli johtava alkio on 1 ja 3) alemman rivin johtava alkio sijaitsee aina ylemmän rivin johtavan alkion oikealla puolella Määritelmä Lause Porrasmatriisi B on redusoitu, jos lisäksi 4) jokaisen rivin johtava alkio on sarakkeensa ainoa nollasta poikkeava alkio. Jokainen m n matriisi on riviekvivalentti jonkin (yksikäsitteisen) redusoidun porrasmatriisin kanssa.

21 M Porrasmatriisit 21/76 Porrasmatriisi ( mikä tahansa luku) on siis muotoa ja redusoitu porrasmatriisi muotoa Esim Alkeisrivitoimituksin päästään redusoituun porrasmuotoon

22 M Yhtälöryhmän ratkaiseminen porrasmatriiseilla 22/ Yhtälöryhmän ratkaiseminen porrasmatriiseilla Seuraavassa esitetään kaksi algoritmia lineaarisen yhtälöryhmän Ax = b ratkaisemiseksi. Täydennetty matriisi olkoon B = (A b). Gaussin eliminointi 1) Etsitään B:n kanssa riviekvivalentti porrasmatriisi B = (A b ). 2) Ratkaistaan yhtälöryhmä A x = b takaisinsijoituksin. Gaussin-Jordanin eliminointi 1) Etsitään B:n kanssa riviekvivalentti redusoitu porrasmatriisi B = (A b ). 2) Luetaan suoraan yhtälöryhmän A x = b ratkaisut. Huom Kummassakin algoritmissa vaihe 2) edellyttää, että ratkaisuja on. Niiden olemassaoloon palataan tuotapikaa. Huom Mikäli yhtälöryhmällä on täsmälleen yksi ratkaisu, vaihe 2) on helppo. Jos ratkaisuja on äärettömän paljon (esimerkiksi jos ne muodostavat suoran tai tason) saadaan parametrisoitu ratkaisu.

23 M Lineaarinen riippumattomuus ja matriisin ranki 23/ Lineaarinen riippumattomuus ja matriisin ranki Vektoreiden a 1, a 2,..., a m lineaarikombinaatio on c 1 a 1 + c 2 a c m a m, c i R (tai c i C). (46) Vektorit a 1, a 2,..., a m ovat lineaarisesti riippumattomia (LI), jos vain kun c 1 = c 2 = = c m = 0. c 1 a 1 + c 2 a c m a m = 0 (47) Jos (47) toteutuu siten, että kaikki c i :t eivät ole nollia, sanomme vektoreiden a 1, a 2,..., a m olevan lineaarisesti riippuvia (LD) ja ainakin yksi niistä voidaan esittää muiden lineaarikombinaationa. Lineaarisen yhtälöryhmän tapauksessa sen rivivektorien lineaarinen riippuvuus tarkoittaa sitä, että yhtälöitä on tarpeettoman monta. Yksinkertaisimmillaan näin käy, jos kaksi yhtälöä ovat samat. Yhtälöryhmässä voi olla myös keskenään ristiriitaan johtavia rivejä.

24 M Lineaarinen riippumattomuus ja matriisin ranki 24/76 Määritelmä Matriisin A ranki r(a) on sen LI rivivektoreiden maksimilukumäärä. Lause Riviekvivalenteille matriiseille A B pätee r(a) = r(b). Seuraus Ranki r(a) on A:ta vastaavan porrasmatriisin nollasta poikkeavien rivien lukumäärä. Lause Lause Otetaan m kappaletta n-komponenttisia vektoreita ja muodostetaan niitä rivivektoreina käyttäen m n matriisi A. Vektorit ovat LI, jos r(a) = m, ja LD, jos r(a) < m. r(a) on A:n LI sarakevektoreiden maksimilukumäärä. Seuraus Transpoosille pätee r(a T ) = r(a). Lause Olkoon annettu m kappaletta n-komponenttisia vektoreita. Jos m > n, niin vektorit ovat LD.

25 M Yhtälöryhmän ratkaisujen olemassaolo 25/ Yhtälöryhmän ratkaisujen olemassaolo Tutkitaan n tuntemattoman, m yhtälön lineaarista yhtälöryhmää Ax = b, missä A on m n matriisi ja yhtälöryhmää vastaava täydennetty matriisi B = (A b) on m (n+1) matriisi. Lause: ratkaisujen olemassaolo Yhtälöryhmällä on ratkaisuja r(a) = r(b). Lause: ratkaisujen yksikäsitteisyys Yhtälöryhmällä on täsmälleen yksi ratkaisu r(a) = r(b) = n. Jos r(a) = r(b) = r < n, on yhtälöryhmällä äärettömän monta ratkaisua. Tällöin voidaan löytää r kappaletta riippumattomia tuntemattomia x i, jotka voidaan ilmaista jäljelle jäävien n r tuntemattoman x j = t j avulla parametrisoitu ratkaisu. Lause: ratkaisujen löytyminen Mikäli yhtälöryhmällä on ratkaisuja, ne kaikki saadaan Gaussin tai Gaussin-Jordanin eliminoinnilla.

26 M Lineaarinen yhtälöryhmä ja determinantit 26/76 3. Determinantit 3.1. Lineaarinen yhtälöryhmä ja determinantit Determinanteille kuten matriiseillekin on monenmoista käyttöä, mutta haemme motivaatiota edelleen yhtälöryhmistä, nyt n n: a 11 x 1 + a 12 x a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x a 2n x n = b 2, (48).... a n1 x 1 + a n2 x a nn x n = b n matriisein ilmaistuna Ax = b, missä kerroinmatriisi A = (a ij ) on tässä tapauksessa neliömatriisi. Neliömatriisin determinantti a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n D = det(a) = (49)... a n1 a n2 a nn on yksi reaaliluku (kun a ij R), jonka opimme pian laskemaan.

27 M Lineaarinen yhtälöryhmä ja determinantit 27/76 Yhtälöryhmään Ax = b liittyen määrittelemme myös determinantit b 1 a 12 a 1n a 11 a 12 b 1 b 2 a 22 a 2n a 21 a 22 b 2 D 1 =,..., D n =, (50) b n a n2 a nn a n1 a n2 b n joissa D i saatiin D:stä korvaamalla sarake i luvuilla b 1,..., b n. Lause: Cramerin sääntö Jos D 0, niin yhtälöryhmän Ax = b yksikäsitteinen ratkaisu on Lisäksi: x 1 = D 1 /D, x 2 = D 2 /D,..., x n = D n /D. (51) Homogeeniselle yhtälöryhmälle Ax = 0 (ja siis b = 0) pätee: D 0 triviaaliratkaisu x = 0 D = 0 äärettömän monta ratkaisua Esim Nämä tulokset on helppo todistaa entuudestaan tutuille 2 2-determinanteille eli tapaukselle n = 2. Lasketaan...

28 M Determinanttien laskeminen 28/ Determinanttien laskeminen Tapauksessa n = 1 determinantti on triviaalisti D (1) = a 11 = a 11, (52) missä pystyviivat eivät ole itseisarvomerkkejä vaan determinantin merkintätapa. Determinantin ominaisuuksiin alamme päästä kiinni tapauksessa n = 2, jossa määrittelemme: D (2) = a 11 a 12 a 21 a 22 = a 11a 22 a 12 a 21. (53) Tämän lausekkeen voi ajatella muodostuvan seuraavasti: D (2) = ( 1) 1+1 a 11 a 22 + ( 1) 1+2 a 12 a 21 eli kuljetaan pitkin ylempää vaakariviä ja kerrotaan sen kullakin alkiolla vastaava alideterminantti 4 ja summataan etumerkkiä vuorotellen. Tästä pääsemme eteenpäin:

29 M Determinanttien laskeminen 29/76 Kun n = 3, otamme (nyt aluksi) lähtökohdaksi ylimmän rivin: D (3) a 11 a 12 a 13 = a 21 a 22 a 23 (54) a 31 a 32 a 33 = ( 1) 1+1 a a 22 a a 32 a 33 + a ( 1)1+2 a 21 a a 31 a 33 + a ( 1)1+3 a 21 a a 31 a 32 = ( 1) 1+1 a 11 D (2) (a 11 ) + ( 1) 1+2 a 12 D (2) (a 12 ) + ( 1) 1+3 a 13 D (2) (a 13 ), missä D (2) (a ij ) on alkiota a ij vastaava 2 2 alideterminantti. 4 Yllä 3 3 determinantti on kehitetty 1. rivinsä suhteen. Osoittautuu, että juuri tämä on oikea 5 tapa määritellä isommat determinantit pienempien determinanttien kautta. 6 4 Poistettu alkuperäisestä determinantista rivi i ja sarake j. 5 Seuraa Cramerin sääntö ja paljon muuta, katso esimerkiksi 3.4 ja Kuin venäläiset sisäkkäiset maatuska-puunuket avataan isoimmasta alkaen paitsi että nyt n-nuken sisällä on n sitä välittömästi pienempää nukkea.

30 M Determinanttien laskeminen 30/76 Saamme aiheen määritellä kutakin (n+1) (n+1) determinantin alkiota a ij vastaavan kofaktorin cof n (a ij ) = ( 1) i+j D (n) (a ij ). (55) Sen avulla voimme kirjoittaa suhteellisen kompaktisti yleisen kaavan eli kehityssäännön n n determinantille D1) D (n) = n a kj cof n 1 (a kj ) = j=1 n a ik cof n 1 (a ik ), (56) i=1 missä ensimmäisessä summassa on kehitetty determinantti k:nnen rivin ja jälkimmäisessä k:nnen sarakkeen suhteen. Käytännössä se kannattaa tehdä sen rivin/sarakkeen suhteen, jossa on eniten nollia. Huom Muistutamme itseämme vielä siitä, että determinantti on jokin luku, 7 joka nyt on laskettavissa 8 kaavoista (55-56). 7 Determinantin voi ajatella kuvauksena matriisien avaruudelta reaaliluvuille. 8 Mutta laskutoimitusten määrä kasvaa nopeasti n:n kasvaessa.

31 M Determinanttien laskeminen 31/76 Determinanttien (alla D) laskemisessa ovat avuksi myös seuraavat: D2) D vaihtaa merkkiä, kun sen kaksi riviä tai kaksi saraketta vaihdetaan keskenään. D3) Kertomalla D:n mikä tahansa rivi tai sarake vakiolla c saadaan determinantti, jonka arvo on cd. D4) Jos D:n jokin rivi/sarake = VAKIO toinen rivi/sarake, niin D = 0. D5) D:n arvo ei muutu jos sen jollekin riville/sarakkeelle lisätään muiden rivien/sarakkeiden lineaarikombinaatio. D6) Kaksi determinanttia, joilla vain yksi rivi/sarake ovat erilaiset, voidaan laskea yhteen. Näin saadaan determinantti, joka on muuten sama kuin alkuperäiset, mutta sanottu rivi/sarake on alkuperäisten rivien/sarakkeiden summa. D7) Transpoosille pätee det(a T ) = det(a). Huom Operaatioilla (2,5) voidaan determinantti saattaa ylä- tai alakolmiomuotoon, joilloin sen arvo on diagonaalielementtien tulo.

32 M Determinantit ja matriisiranki 32/ Determinantit ja matriisiranki Olkoon A m n matriisi. Silloin voidaan osoittaa seuraavat: Lause r(a) = r 0 1 A:n suurin alimatriisi, jota vastaava determinantti on nollasta poikkeava, on r 0 r 0 matriisi. Lause Jos r(a) = r 0 1, niin A:n kaikkien sellaisten alimatriisien, joiden ranki > r 0, determinantit ovat nollia. Lisäksi n n neliömatriisille A pätee: Lause r(a) = n det(a) 0. (57) Huom Lauseista yllä heijastuu lineaarisen riippumattomuuden yhteys lineaarisen yhtälöryhmän ratkaisuihin ja determinantin nollasta poikkeavuuteen. Todistusten ideaa kannattaa miettiä.

33 M Determinanteista vielä 33/ Determinanteista vielä Johdattelimme n n determinanttiin formaalia ja jälkiviisasta reittiä. Yleisesti determinantti on sarakkeidensa n-lineaarikuvaus (tarkastelemme tavallisia lineaarikuvauksia myöhemmin). Tämä ominaisuus takaa, että kahdessa/kolmessa/... ulottuvuudessa determinantilla on geometrinen tulkinta sarakkeidensa määräämien vektoreiden virittämän suunnikkaan/särmiön/... tilavuutena. Tällä geometrisella tulkinnalla on ilmeistä, miksi determinantti tulee kerrotuksi samalla luvulla kuin millä yksi sen sarake kerrotaan, kts. luvun 3.2 laskusääntö D3. Samaten on ilmeistä, että laskusääntö D6 pätee. Jos determinantin kaksi saraketta ovat samat, niin yllä mainittu tilavuus on nolla, kuten determinanttikin D4:stä. Determinantin alternoivuus, eli kertoimet ( 1) i+j, seuraa kolmesta mainitusta säännöstä. Täten tapamme määritellä determinanti ei ole suinkaan mielivaltainen, vaan lopulta ainoa mahdollinen.

34 M Käänteismatriisin ominaisuuksia 34/76 4. Neliömatriisin käänteismatriisi 4.1. Käänteismatriisin ominaisuuksia Olkoot A ja C n n neliömatriiseja ja I n n yksikkömatriisi. Määritelmä Jos on olemassa n n neliömatriisi B, jolle AB = I, niin B on A:n käänteismatriisi, merkitään B = A 1. Determinanteille pätee: Lause det(ac) = det(a)det(c). (58) Jos nyt on AB = I, niin det(ab) = det(a)det(b) = det(i) = 1, joten det(b) = 1/det(A). Täten olletinkin Lause det(a) 0 yksikäsitteinen A 1. (59) Jos A 1, niin A on säännöllinen eli ei-singulaarinen matriisi. Jos det(a) = 0, niin A on singulaarinen.

35 M Käänteismatriisin ominaisuuksia 35/76 Edelleen (57) ja (59) Lause r(a) = n A 1. (60) Olkoon B = A 1 olemassa. Tällöin det(b) = 1/det(A) 0 ja on olemassa B 1 ja BA = BABB 1 = BIB 1 = BB 1 = I, joten Lause AA 1 = A 1 A = I. (61) Olettaen A ja C säännöllisiksi n n matriiseiksi (c 0 skalaari) on Merkitsemme myös (AC) 1 = C 1 A 1 (62) (ca) 1 = c 1 A 1 (63) (A 1 ) 1 = A (64) (A 1 ) T = (A T ) 1. (65) A p = (A 1 ) p p = 1, 2, 3,... (66) Näillä eväillä kertolaskut käänteismatriisilla sujuvat.

36 M Käänteismatriisi ja yhtälöryhmä 36/ Käänteismatriisi ja yhtälöryhmä Tarkastellaanpa yhtälöryhmää a 11 x 1 + a 12 x a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x a 2n x n = b 2 Ax = b. (67).... a n1 x 1 + a n2 x a nn x n = b n Jos A 1 ja b tunnetaan, (67):n muodollinen ratkaisu saadaan kertomalla Ax = b puolittain A 1 :llä eli A 1 Ax = A 1 b, mistä x = A 1 b. (68) Huom Käänteismatriisin A 1 laskeminen on yleisesti työlästä, 9 mutta kun se on kerran laskettu, yhtälöryhmän Ax = b ratkaisu kaikilla annetuilla b saadaan matriisikertolaskulla x = A 1 b. 9 Havaitsemme, että A 1 saadaan laskettua (67):stä ratkaisemalla x i :t tähän tarkoitukseen vapaina muuttujina pidettävien b j :den lineaarikombinaatioina. Käytännöllisemmät tavat laskea käänteismatriisi esitellään 4.3:ssa ja 4.4:ssä.

37 M Käänteismatriisi adjungoidun matriisin kautta 37/ Käänteismatriisi adjungoidun matriisin kautta Määritelmä Säännöllisen n n matriisin adjungoitu matriisi 10 on adj(a) = [cof(a)] T, (69) missä cof(a) on A:n kofaktorimatriisi cof n 1 (a 11 ) cof n 1 (a 12 ) cof n 1 (a 1n ) cof n 1 (a 21 ) cof n 1 (a 22 ) cof n 1 (a 12 ) cof(a) =..., (70) cof n 1 (a n1 ) cof n 1 (a n2 ) cof n 1 (a nn ) missä kofaktorit eli luvut cof n 1 (a ij ) määriteltiin (55):ssa. Nyt voimme kirjoittaa käänteismatriisin kaavan A 1 = adj(a)/det(a). (71) 10 Varo: Tällä termillä on lineaarialgebrassa muutakin käyttöä.

38 M Käänteismatriisi alkeisrivitoimitusten kautta 38/ Käänteismatriisi alkeisrivitoimitusten kautta Käytännössä (71):ssa pitää laskea A:n alideterminantteja kaikissa kertaluvuissa, joten menetelmä ei ole tehokas suurille matriiseille. Haemme siksi ratkaisua alkeisrivitoimituksin (vrt. 2.2), jotka matriisikertolaskuja varten esitämme alkeismatriiseina: 1) R(i 1 + ci 2 ) lisää riviin i 1 rivi i 2 kerrottuna c:lla 2) R(i 1, i 2 ) vaihda rivit i 1 ja i 2 3) R(ci) kerro rivi i luvulla c 0. Esimerkiksi 3 3 matriiseille seuraavat alkeisrivitoimitukset R saadaan kertomalla A vastaavalla R-matriisilla: R(2+c3) = c R(1, 2) = R(c3) = c Oletetaan nyt A säännölliseksi n n matriisiksi. Tällöin pätee: A B, missä B on redusoitu porrasmatriisi. Säännöllisyys & neliömatriisiys A I.

39 M Käänteismatriisi alkeisrivitoimitusten kautta 39/76 Edellisen perusteella löytyy alkeisrivitoimitukset eli alkeismatriisit R 1, R 2,..., R N, joiden tulo R = R N R 2 R 1 siten, että RA = I. Täten A = R 1 A 1 = RI. Siis R N R 2 R 1 A = RA = I (72) R N R 2 R 1 I = RI = A 1 (73) Nämä yhtälöt voidaan tulkita algoritmiksi: Otetaan lähtökohdaksi n 2n matriisi (A I). Valitaan R 1, R 2,..., R N siten, että A muuntuu I:ksi. Tällöin I muuntuu A 1 :ksi. = Gaussin-Jordanin menetelmä käänteismatriisin laskemiseksi Huom Meillä on nyt kaava determinantille (56), sen kautta käänteismatriisille (71), ja edelleen yhtälöryhmän ratkaisulle (68). Kun n on suuri, on silti aihetta turvautua alkeisrivitoimituksiin perustuviin algoritmeihin. Numeriikkaa varten on kehitetty lisäksi approksimatiivisia menetelmiä (kurssi Numeeriset menetelmät).

40 M Vektoriavaruus 40/76 5. Vektoriavaruudet ja lineaarikuvaukset 5.1. Vektoriavaruus Joukko olioita (esimerkiksi tavalliset R n :n vektorit) v 1, v 2, v 3,... muodostaa vektoriavaruuden V, jos niiden joukossa on määritelty yhteenlasku ja skalaarilla kertominen (skalaarit c, c 1, c 2 ), joille v 1 + v 2 = v V (74) cv 1 = v V (75) v 1 + v 2 = v 2 + v 1 (76) (v 1 + v 2 ) + v 3 = v 1 + (v 2 + v 3 ) (77) 0 V siten, että v + 0 = v v V (78) v V v V, jolle v + ( v) = 0 (79) c 1 (c 2 v) = (c 1 c 2 )v (80) 1v = v (81) c(v 1 + v 2 ) = cv 1 + cv 2 (82) (c 1 + c 2 )v = c 1 v + c 2 v (83)

41 M Vektoriavaruus 41/76 Jos c i R (C), niin on V reaalinen (kompleksinen) vektoriavaruus. Vektoreiden v i V mielivaltainen lineaarikombinaatio kuuluu V:hen: c 1 v 1 + c 2 v c m v m V c i. (84) Vektorijoukko v i V, i = 1, 2,..., m, on LI mikäli (muutoin LD) c 1 v 1 + c 2 v c m v m = 0 c i = 0 i (85) Määritelmä Vektoriavaruus V on n-ulotteinen, jos siitä löytyy korkeintaan n kpl LI vektoreita. Tämä n vektorin joukko virittää V:n ja on V:n kanta. Joukon vektorit ovat kantavektoreita. Vektoriavaruuden kanta ei ole yksikäsitteinen. Myös (äärettömän) moni muu n vektorin joukko voi olla LI ja toimia kantana. Jokainen vektori v V voidaan ilmaista valitussa kannassa {v i } kantavektoreiden lineaarikombinaationa v = c 1 v 1 + c 2 v c n v n. (86)

42 M Sisätuloavaruus 42/ Sisätuloavaruus Määritelmä Vektoriavaruus V on reaalinen sisätuloavaruus, jos kaikilla v 1, v 2 V on olemassa v 1 :n ja v 2 :n sisätulo (v 1, v 2 ) R, jolle kaikilla v, v i V ja c i R pätee: (v 1, v 2 ) = (v 2, v 1 ) (87) (c 1 v 1 + c 2 v 2, v 3 ) = c 1 (v 1, v 3 ) + c 2 (v 2, v 3 ) (88) (v, v) 0 ja: (v, v) = 0 v = 0. (89) Vektorit v 1, v 2 V ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan eli ne ovat ortogonaaliset, jos (v 1, v 2 ) = 0. Vektorin v V pituus eli normi on v = (v, v) 0. (90) Nollasta poikkeava v V voidaan normittaa yksikkövektoriksi: Tällöin ˆv:n sanotaan olevan normitettu. ˆv = v/ v ˆv = 1. (91)

43 M Sisätuloavaruus 43/76 Lauseita Kaikille v 1, v 2 V pätevät Cauchyn-Schwartzin epäyhtälö kolmioepäyhtälö sekä suunnikassääntö (v 1, v 2 ) v 1 v 2, (92) (v 1 + v 2 ) v 1 + v 2 (93) (v 1 + v 2 ) 2 + (v 1 v 2 ) 2 = 2( v v 2 2 ) (94) Huom Määritelmät ja lauseet yllä tuntuvat järkeenkäypäisiltä, kun ajatelemme avaruuksia R n pienillä n. Ne pätevät kuitenkin kaikissa R n sekä muunkinlaisille vektoriavaruuksille, joita ovat esimerkiksi: P n = {p p on polynomi R R astetta n} F = {f f on funktio R R} M m n = {A A on m n matriisi} Sisätulon keksiminen näille avaruuksille saa(ttaa) mietityttää vielä.

44 M Lineaarikuvaus ja sitä vastaava matriisi 44/ Lineaarikuvaus ja sitä vastaava matriisi Määritelmiä Olkoot V ja W vektoriavaruuksia sekä v V ja w W. Kuvauksessa (muunnoksessa) F : V W lähtöjoukon vektori v kuvautuu maalijoukon vektoriksi w, merkitään v w tai w =F (v). Tällöin sanomme, että vektori w on vektorin v kuva kuvauksessa F. F on lineaarikuvaus, mikäli v, v 1, v 2 V ja c R pätee F (v 1 + v 2 ) = F (v 1 ) + F (v 2 ) (95) F (cv) = cf (v) (96) Lineaarikuvauksilla on mukavia ominaisuuksia, mm. F (0 V ) = 0 W, (97) missä teimme eron lähtö- ja maalipuolen nollavektorien välillä, ja F (c 1 v 1 + c 2 v 2 ) = c 1 F (v 1 ) + c 2 F (v 2 ). (98) Nämä on helppo todistaa lineaarikuvauksen määritelmästä lähtien.

45 M Lineaarikuvaus ja sitä vastaava matriisi 45/76 Tarkastelemme seuraavaksi lineaarikuvauksia F : R n R m. Lineaarikuvaus voidaan esittää matriisina, kunhan valitsemme avaruuksille V = R n ja W = R m kantavektorit. Valitaan niille nyt luonnolliset kannat eli standardikannat î 1 = î 2 = î n = (99) ĵ 1 = ĵ 2 = ĵ m = (100) Kumpikin kanta on ortonormitettu eli kantavektorit ovat keskenään ortogonaaliset ja kunkin kantavektorin pituus on 1, sisätulona tuttu pistetulo (x, y) = x 1 y 1 + x 2 y x n y n.

46 M Lineaarikuvaus ja sitä vastaava matriisi 46/76 Lineaarikuvauksen matriisiesityksen F (v) = Av saamme tarkastelemalla kantavektorien 11 kuvia w (k) = F (î k ) = A î k. (101) Esimerkiksi lähtöpuolen kantavektorin î 1 (eli yllä k=1) kuva on w (1) 1 a 11 a 12 a 1n 1 a 11 w (1) w (1) = 2. = a 21 a 22 a = a 21.. w m (1) a m1 a m2 a mn 0 a m1 Nyt alkiot a i1 ovat ratkaistavissa: a 11 = w (1) 1,..., a m1 = w m (1) samaan tapaan kaikilla k = 1,..., n on ja a 1k = w (k) 1, a 21 = w (k) 2,..., a mk = w (k) m (102) 11 Matriisin A alkiot a ij riippuvat valituista kannoista ja myös kantavektoreiden järjestyksestä.

47 M Lineaarikuvaus ja sitä vastaava matriisi 47/76 Lineaarikuvausta F : R n R m vastaava matriisi A saadaan siis asettamalla kantavektoreiden î k kuvat A:n sarakkeiksi: w (1) 1 w (2) 1 w (n) 1 w (1) A = 2 w (2) 2 w (n) 2 (103)... w m (1) w m (2) w m (n) Kun vektorit î k olivat kantavektoreita ja kun esitimme niiden kuvat w (k) kannassa ĵ k, on (103) matriisin A esitys kannoissa {î k } ja {ĵ l }. Näin saamme Lauseen: Jokaista lineaarikuvausta F : R n R m vastaa yksikäsitteinen muotoa (103) oleva matriisi A siten, että F (v) = Av v R n. Tämä vastaavuus on yksikäsitteinen niin kauan kun pidämme kannat samoina. Palaamme myöhemmin kantojen vaihtoon neliömatriisien tapauksessa; todettakoon determinantin ja jäljen sellaisessa toimituksessa tietyin ehdoin säilyvän.

48 M Käänteiskuvauks ja yhdistetty kuvaus 48/ Käänteiskuvauks ja yhdistetty kuvaus Jos nyt lineaarikuvausta F : R n R n vastaava neliömatriisi A on säännöllinen, niin on olemassa A 1, joka vastaa käänteiskuvausta F 1 : R n R n. Siten myös F 1 on lineaarikuvaus ja w = Av v = A 1 w. (104) Jos taasen F : R p R m ja G : R n R p, ja näitä kuvauksia vastaavat matriisit ovat A (s.e. Av = w) ja B (s.e. By = v), niin yhdistettyä kuvausta F G : R n R m vastaa matriisi C siten että w = Av = A(By) = ABy = Cy. (105) Siis yhdistettyä kuvausta vastaa tulomatriisi C = AB ja täten kahden lineaarikuvauksen yhdistetty kuvaus on lineaarikuvaus Matriisiesityksen kannalta on oleellista, että keskimmäiselle avaruudelle R p käytetään samaa kantaa kummassakin kuvauksessa. Lisäksi olemme jo oppineet, että neliömatriisien tapauksessa pätee det(c) = det(a)det(b).

49 M Ominaisarvo-ongelma 49/76 6. Neliömatriisin ominaisarvo-ongelma 6.1. Ominaisarvo-ongelma Johdannoksi: Ominaisarvo-ongelma 13 näyttää äkkipäätään kaukaa haetulta mutta kuten tulemme näkemään se antaa avaimen siihen mitä annettu matriisi (tai sitä vastaava lineaarikuvaus) tekee. Lisäksi sille on monta suoraa käyttökohdetta fysiikassa (mm. ominaistaajuudet, ominaistilat). Kysymyksenasettelu kuuluu: Annetulle neliömatriisille A jossain kannassa mitkä vektorit x vain venyvät ja kuinka paljon, kun niihin operoidaan ko. matriisilla? Osoittautuu, että jos löydämme kyseiset ns. ominaisvektorit, saamme niiden kautta vektoriavaruudelle kannan, jossa A on yksinkertaisimmassa muodossaan. Määritelmä Olkoon A n n matriisi. Vektori x 0 on A:n ominaisvektori, jos Ax = λx, missä λ on jokin luku (skalaari R tai C). Tällöin x on ominaisarvoa λ vastaava ominaisvektori. 13 On muitakin kuin ominaisarvo-ongelmia kuin matriisin oao.

50 M Ominaisarvo-ongelma 50/76 Ratkaistavana on siis ominaisarvo-yhtälö Ax = λx. (106) Jos on Ax i = λ i x i eli on löydetty ominaisarvo λ i ja sitä vastaava ominaisvektori x i, saattaa olla muitakin ominaisvektoreita, jotka vastaavat samaa ominaisarvoa. Jos ominaisarvoa λ i vastaa k kpl LI ominaisvektoreita, λ i on k kertaisesti degeneroitunut. Huom Jos x i on ominaisvektori, niin myös esim. 5x i on samaa ominaisarvoa vastaava ominaisvektori, mutta nämä ovat LD. Kirjoitetaanpa (106) toisin käyttäen n n yksikkömatriisia I: (A λi)x = 0 (107) Tämä on n lineaarisen yhtälön homogeeninen yhtälöryhmä (a 11 λ)x 1 + a 12 x a 1n x n = 0 a 21 x 1 + (a 22 λ)x a 2n x n = 0. (108).... a n1 x 1 + a n2 x (a nn λ)x n = 0

51 M Ominaisarvo-ongelma 51/76 Muistamme ( 3.1), että homogeenisella yhtälöryhmällä on ei-triviaaleja ratkaisuja, jos kerroindeterminantti on nolla. Vaadimme siis, että det(a λi) = 0 eli a 11 λ a 12 a 1n a 21 a 22 λ a 12 P n (λ) = = 0 (109)... a n1 a n2 a nn λ Selvästi P n (λ) = det(a λi) on λ:n n:nnen asteen polynomi, A:n ominaisarvo-ongelman karakteristinen polynomi. Yhtälöä P n (λ) = 0 kutsumme A:n karakteristiseksi yhtälöksi, jonka ratkaisuina saamme A:n ominaisarvot λ 1, λ 2,... Ratkaistuamme ominaisarvot λ i syötämme ne yksi kerrallaan (108):een ja ratkaisemme niitä vastaavat ominaisvektorit. Ominaisarvoa λ i vastaavien LI ominaisvektoreiden virittämä vektoriavaruus on kyseisen ominaisarvon ominaisavaruus.

52 M Ominaisarvo-ongelma 52/76 Ominaisarvo-ongelma ratkeaa 14 siis seuraavin askelin: 1) Muodosta polynomi P n (λ) = det(a λi) 2) Hae yhtälön P n (λ) = 0 juuret λ 1 (m 1 ), λ 2 (m 2 ),..., λ l (m l ) 3) Etsi yhtälöryhmän (A λ i I)x = 0 ratkaisujoukko {x} i eli ominaisvektorit kullekin i = 1, 2,..., l. Algebran peruslauseen nojalla P n (λ):lla on kompleksitasossa n nollakohtaa, 15 joten se voidaan saattaa muotoon P n (λ) = ( 1) n (λ λ 1 ) m 1 (λ λ 2 ) m2 (λ λ l ) m l, missä λ 1, λ 2,..., λ l ovat yhtälön P n (λ) = 0 erisuuret juuret, m i on λ i :n (algebrallinen) multiplisiteetti ja m m l = n. 14 Karakteristisen yhtälön ratkaiseminen ei yleisessä tapauksessa ole helppoa; ratkaisukaavatkin ovat olemassa vain 4. asteen yhtälöön saakka. Fysiikassa voidaan kuitenkin usein hyödyntää symmetrioita ongelman pilkkomisessa paloihin. Lisäksi monissa tilanteissa A on harva eli sisältää paljon nollia. 15 Lineaarialgebran teorian (johon emme mene) näkökulmasta laajennamme jo 6.2-4:ssä käsittelyä kompleksisen tapauksen (lisää 8:ssa) suuntaan.

53 M Joitakin tuloksia ominaisarvoille 53/ Joitakin tuloksia ominaisarvoille Olkoon A edelleen n n matriisi. Sen ominaisarvoille pätee: Lause Jos A on yläkolmio- tai alakolmio- tai diagonaalimatriisi, det(a λi) = (a 11 λ)(a 22 λ) (a nn λ) eli tällöin ominaisarvot ovat A:n diagonaalialkiot. Lause Lause Lause Eri ominaisarvoja vastaavat ominaisvektorit ovat LI. Siis: Jos λ 1, λ 2,..., λ p, ovat eri ominaisarvoja ja x 1, x, 2,..., x p vastaavia ominaisvektoreita, niin x 1, x, 2,..., x p ovat LI. Olkoon ominaisarvon λ multiplisiteetti m. Olkoon k kpl sitä vastaavia LI ominaisvektoreita, missä 1 k m. Tällöin λ:aa vastaavan kyseisten ominaisvektoreiden virittämän ominaisavaruuden dimensio on k. Sanomme, että λ:n degeneraatio (eli geometrinen multiplisiteetti) on k. Matriiseilla A ja A T on samat ominaisarvot.

54 M Joitakin tuloksia ominaisarvoille 54/76 Lause Lause Lause Seuraus λ i ovat A:n ominaisarvot cλ i ovat ca:n ominaisarvot, missä c R. ca:n ominaisvektorit = A:n ominaisvektorit. λ i m i = Tr(A) (m i on juuren λ i multiplisiteetti) i i λ m i i = det(a) (m i on juuren λ i multiplisiteetti) Karakteristisen polynomin P n (λ) vakiotermi on det(a) eli edellisessä lauseessa oleva juurten λ i tulo. Viimeisiä kahta lausetta ja seurausta voi hyödyntää esim. saadun ratkaisun tarkistamisessa (huomaa myös sivun 52 alaviite 15). Esim Luentoesimerkkejä: ( )

55 M Karakteristisen polynomin kompleksisista juurista 55/ Karakteristisen polynomin kompleksisista juurista Olkoon A = (a ij ) n n neliömatriisi, jossa a ij R i, j. Tällöin karakteristinen polynomi P n (λ) on reaalilukukertoiminen ja siten algebran peruslauseen mukaan sen juuret λ k ovat reaalisia ja/tai esiintyvät kompleksilukupareina λ k = a + bi, λ k = a bi, a, b R. (110) Tällöin pätee Ax k = λ k x k A x k = λ k x k, (111) missä matriisin A = (a ij ) kompleksikonjugaatti on A = (a ij ). Nyt eli 6:ssa A on kuitenkin reaalialkioinen, joten A = A Ax k = λ k x k, (112) jolloin kompleksisessa tapauksessa (katso 8) sanomme, että A:n ominaisarvoa λ k vastaa ominaisvektori x k.

56 M Erityisistä reaalisista matriisesista 56/ Erityisistä reaalisista matriisesista Olkoon lineaarikuvausta F : R n R n vastaava n n matriisi A = (a ij ) edelleen reaalinen eli A = A. Tällöin matriisi A on symmetrinen, jos A T = A. matriisi A on antisymmetrinen, jos A T = A. matriisi A on ortogonaalinen, jos A T = A 1. Antisymmetrisen matriisin A diagonaalialkioille a ii = a ii, joten a ii = 0. (113) Jos nyt B on mielivaltainen n n matriisi, niin B = S + A, (114) missä S on symmetrinen ja A on antisymmetrinen ja S = 1 2 (B + BT ) A = 1 2 (B BT ). (115)

57 M Erityisistä reaalisista matriisesista 57/76 Lause Lause Symmetrisen n n matriisin ominaisarvot ovat reaaliset ja sen ominaisvektoreista voidaan muodostaa R n :n ortonormitettu kanta. Eri ominaisarvoja vastaavat ominaisvektorit ovat ortogonaaliset. Antisymmetrisen matriisin karakteristisen polynomin juuret λ ovat joko nollia tai täysin imaginaarisia eli λ = ±bi. Olkoon A sitten ortogonaalinen. Tällöin pätevät Lauseet: 1) A säilyttää sisätulon eli u = Aa ja v = Ab u v = a b, missä a b = (a, b) = a T b. A säilyttää myös normin a. 2) Olkoon a 1, a 2,..., a n matriisin A sarakevektorit. A on ortogonaalinen (a i, a j ) = δ ij. Sama pätee rivivektoreille. 3) A:n determinantti on det(a) = ±1. 4) Karakteristisen polynomin juuret λ = a ± bi ja λ = 1. Huom Yllä olemme sallineet reaalisille matriiseille kompleksiset ominaisarvot (katso alaviitettä 15) sekä ominaisvektorit ( 6.3). Jälkimmäiset asustavat kompleksisessa vektoriavaruudessa ( 8).

58 M Similaariset matriisit 58/76 7. Neliömatriisin diagonalisointi ja neliömuodot 7.1. Similaariset matriisit Seuraavassa A, B ja U ovat n n matriiseja. Määrittelemme: Neliömatriisit A ja B ovat similaariset, jos on olemassa neliömatriisi U siten, että Tätä kutsutaan similariteettimuunnokseksi. B = U 1 AU. (116) Similaaristen matriisien karakteristisille polynomeille pätee det(b λi) = det(u 1 AU λu 1 IU) = det(u 1 (A λi)u) = det(u 1 )det(a λi)det(u) = det(a λi), koska det(u 1 ) = 1/det(U). Täten similaarisilla matriiseilla on sama karakteristinen polynomi, joten saadaan: Lause Similaarisilla matriiseilla on samat ominaisarvot. (117)

59 M Reaalisen matriisin diagonalisointi 59/ Reaalisen matriisin diagonalisointi Seuraavassa A, U ja D ovat n n matriiseja. Määritelmä: Neliömatriisi A on diagonalisoituva, jos on olemassa säännöllinen neliömatriisi U siten, että U 1 AU = diag(d 1, d 2,..., d n ). (118) Diagonaalimatriisille D diag(d 1, d 2,..., d n ) pätee det(d λi) = 0 (d 1 λ)(d 2 λ) (d n λ) = 0, joten (117) D:n ja A:n ominaisarvot ovat d 1, d 2,..., d n. Lause Lause Similariteettimuunnoksen matriisi U sisältää sarakkeinaan A:n LI ominaisvektorit (oltava LI jotta det(u) 0). A on diagonalisoituva A:lla on n LI ominaisvektoria. Seuraus A:lla on n eri ominaisarvoa A on diagonalisoituva.

60 M Reaalisen matriisin diagonalisointi 60/76 Huom Diagonalisoiminen ominaisarvo-ongelma ratkaiseminen. Koska oli D = U 1 AU = diag(d 1, d 2,..., d n ), saamme myös AU = UD (119) millä voi helposti (vain matriisituloja) tarkistaa saamansa tuloksen. Esim Sivun 54 ensimmäiselle esimerkkimatriisille on ( ) 1 1 U = 3 ja U 1 = 2 ( ) Matriisiteorian keskeinen tulos on spektraalilause: Lause Reaalisen matriisin A diagonalisoi ortogonaalimatriisi U A on symmetrinen. Todistus suuntaan on helppo, suuntaan käytetään luvun 6.4 ensimmäistä lausetta symmetriselle matriiseille. Huom Symmetriset matriisit tulevat fysiikassa vastaan usein (hitausmomentti ja kytketyt värähtelyt kurssilla Mekaniikka); tärkeä ominaisuus: ominaisarvojen ja -vektoreiden reaalisuus.

61 M Neliömuodot 61/ Neliömuodot Määritelmä Funktio q : R n R on neliömuoto, jos q(x 1, x 2,..., x n ) = x T A x, x 2 x =., (120) x n missä kerroinmatriisi A on symmetrinen n n neliömatriisi. Similariteettimuunnoksen (U on ortogonaalimatriisi: U 1 =U T ) D = U 1 AU = diag(d 1, d 2,..., d n ), tuottamat uudet koordinaatit y 1, y 2,..., y n ovat joten y = U T x, x = Uy, q(x 1, x 2,..., x n ) = x T Ax = (Uy) T AUy = y T U T AUy = y T Dy = λ 1 y λ 2 y λ n y 2 n. x 1

62 M Neliömuodot 62/76 Täten olemme saaneet neliömuodon pääakseliesityksen eli kanonisen muodon n n q(x 1, x 2,..., x n ) = x i a ij x j = n i=1 i=1 j=1 λ i y 2 i Q(y 1, y 2,..., y n ). (121) missä λ i :t ovat alkuperäisen kerroinmatriisin A ominaisarvot. Esim Tarkastellaan funktiota (huomaa A-matriisin symmetrisointi) q(x 1, x 2 ) = 4x x 1 x 2 + 7x2 2 = ( ) ( ) ( ) 4 2 x1 x 1 x x 2 Nyt diagonalisoivaksi matriisiksi saadaan U = 1 ( ) 2 1, missä etutekijä takaa sarakkeiden normituksen, ja pääakselimuodoksi Q(y 1, y 2 ) = ( ) ( ) ( ) 3 0 y1 y 1 y 2 = 3y y y 2

63 M Neliömuodot ja tasokäyrät 63/ Neliömuodot ja tasokäyrät Esim Jatketaan esimerkkiä edellä kirjoittamalla q(x 1, x 2 ) = 24, mikä määrittelee (x 1, x 2 )-tasossa käyrän, jonka yhtälö on 4x x 1 x 2 + 7x 2 2 = 24. ( ) Edellisen esimerkin perusteella tämän pääakselimuoto on 3y y 2 2 = 24 y 2 1 (2 2) 2 + y 2 2 ( 3) 2 = 1, mikä on (y 1, y 2 )-tason ellipsin yhtälö. Tämä olisi vaikea nähdä alkuperäisestä yhtälöstä ( ): vinossa oleva ellipsi (x 1, x 2 )-tasossa. Yleinen toisen asteen tasokäyrä (kartioleikkaus) on muotoa q(x 1, x 2 ) = Ax Bx 1 x 2 + Cx Dx 1 + Ex 2 + F = 0. (122) Kolme ensimmäistä termiä ovat neliömuoto, jonka pääakseliesitys on diagonaalinen. Ne määräävät koordinaatiston kierron. Termit Dx 1 ja Ex 2 muunnetaan uusiin koordinaatteihin samalla kierrolla.

64 M Neliömuodot ja tasokäyrät 64/76 Yhtälön (122) mahdollinen ratkaisu on (yksi piste, suora tai) yksi neljästä standardikartioleikkauksesta: 1) Ympyrä (säde r): 2) Ellipsi (puoliakselit a ja b): y y 2 2 = r 2 y 2 1 a 2 + y 2 2 b 2 = 1 3) Hyperbeli (puoliakselien pituudet c ja d): y 2 1 c 2 y 2 2 d 2 = 1 tai y 2 2 c 2 y 2 1 d 2 = 1 4) Paraabeli (etäisyys kärjestä polttopisteeseen e): y 2 1 = ey 2 tai y 2 2 = ey 1 Huom Tapauksessa n = 3 neliömuodot johtavat toisen asteen pintoihin (joskus yhdeksi pisteeksi, suoraksi tai tasoksi).

65 M Kompleksinen sisätuloavaruus 65/76 8. Kompleksiset vektoriavaruudet 8.1. Kompleksinen sisätuloavaruus Olkoon V vektoriavaruus siten, että luvun 5.1 ehdot täyttyvät, mutta skalaarilla kertominen tapahtuu kompleksiluvulla. Kyseessä on tällöin kompleksinen vektoriavaruus. Siitä saadaan kompleksinen sisätuloavaruus varustamalla se sisätulolla (v 1, v 2 ) C, jolle kaikilla v, v i V ja c i C on: (v 1, v 2 ) = (v 2, v 1 ) (123) (c 1 v 1 + c 2 v 2, v 3 ) = c 1 (v 1, v 3 ) + c 2 (v 2, v 3 ) (124) (v, v) 0 ja: (v, v) = 0 v = 0. (125) Nytkin sanotaan v 1 :n ja v 2 :n olevan ortogonaaliset, jos (v 1, v 2 )=0. Lisäksi sisätulon ominaisuuksista (123,124) seuraa, että c C (v 1, cv 2 ) = (cv 2, v 1 ) = [c (v 2, v 1 )] = c(v 2, v 1 ) = c(v 1, v 2 ). (126)

66 M Kompleksinen sisätuloavaruus 66/76 Se on 1. argumentin suhteen antilineaarinen: (cv 1, v 2 )=c (v 1, v 2 ) ja 2. argumentin suhteen lineaarinen: (v 1, cv 2 ) = c(v 1, v 2 ). Sisätulo kokonaisuutena on seskilineaarinen. Olkoon A kompleksialkioinen n n matriisi. Määritelmä: Matriisin A Hermiten konjugaatti 16 A on matriisi A = (A ) T (127) Avaruus, jossa liikumme, on C n. Sen mielivaltaisille vektoreille a, b sisätuloksi kelpaa eli ehdot ( ) toteuttaa (a, b) = a b = ( a1 a2 an ) b 2. = a 1b 1 +a2b anb n, b jolloin vektorin a normi on n (128) a = (a, a) = a a a n 2 0. (129) 16 Terminologiaa: Tätä(kin) kutsutaan usein adjungaatiksi. b 1

67 M Kompleksialkioisia matriiseja 67/ Kompleksialkioisia matriiseja Olkoon A = (a ij ), a ij C, kompleksialkioinen matriisi. Tällöin A = R + is, R = (r ij ), S = (s ij ), (130) missä r ij, s ij R. Matriisin A kompleksikonjugaatti on A = R is. (131) Kompleksialkioisille matriiseille A ja B pätee (c C) (AB) = B A (132) (A + B) = A + B (133) (ca) = c A (134) (A ) = A (135) I = I (136) Neliömatriisille eli n n matriisille A, jos sen käänteismatriisi on olemassa, pätee (A 1 ) = (A ) 1 (137)

68 M Kompleksialkioisia matriiseja 68/76 Olkoon A n n neliömatriisi. Tällöin matriisi A on hermiittinen, jos A = A. matriisi A on antihermiitttinen, jos A = A. matriisi A on unitaarinen, jos A = A 1. Unitaariselle matriisille A on Hermiten konjugaatin determinantti on AA = I = A A. (138) det(a ) = [det(a)]. (139) Huom Nyt nähdään vastaavuudet aiempaan (vrt. 6.4): Reaalialkioiselle matriisille on A = A, joten reaalinen......hermiittinen matriisi on symmetrinen eli A T = A....antihermiittinen matriisi on antisymmetrinen eli A T = A....unitaarinen matriisi on ortogonaalinen A T = A 1.

69 M Kompleksialkioisten matriisien ominaisuuksia 69/ Kompleksialkioisten matriisien ominaisuuksia Seuraavassa kaikki matriisit ovat n n neliömatriiseja. Lause Hermiittisen matriisin ominaisarvot ovat reaaliset: λ i R. Lause Lause Antihermiittisen matriisin ominaisarvot ovat joko nollia tai täysin imaginaarisia: λ i = ±bi. Unitaarisen matriisin ominaisarvot ovat joko reaalisia tai kompleksisia mutta aina ykkösen pituisia: λ i = 1 i. Olkoon A sitten unitaarinen. Tällöin pätevät Lauseet: 1) A säilyttää sisätulon eli u = Aa ja v = Ab (u, v) = (a, b) u v = a b. Siten A säilyttää myös normin a. 2) Olkoon a 1, a 2,..., a n matriisin A sarakevektorit. A on unitaarinen (a i, a j ) = δ ij. Sama pätee rivivektoreille. 3) A:n determinantti on det(a) = 1.

70 M Kompleksialkioisten matriisien ominaisuuksia 70/76 Jos B on mielivaltainen n n matriisi, niin B = H + A, (140) missä H on hermiittinen ja A on antihermiittinen ja Lisäksi voidaan osoittaa, että: Lause Lause H = 1 2 (B + B ) A = 1 2 (B B ). (141) Hermiittisen, antihermiittisen ja unitaarisen n n matriisin ominaisvektoreista x i, i = 1, 2,..., n voidaan muodostaa C n :n ortonormitettu kanta, jolle (x i, x j ) = δ ij. Hermiittisen ja antihermiittisen matriisin eri ominaisarvoja vastaavat ominaisvektorit ovat ortogonaaliset. Nyt spektraalilause saa muodon (vrt. sivu 60) Lause A:n diagonalisoi unitaarinen matriisi U AA = A A A = A.

71 M Hermiittiset neliömuodot 71/ Hermiittiset neliömuodot Määritelmä Funktio q : C n C on hermiittinen neliömuoto, jos q(x 1, x 2,..., x n ) = x A x = xi x 2 a ij x j, x = ij., (142) missä kerroinmatriisi A on hermiittinen n n neliömatriisi. Similariteettimuunnoksen (U on unitaarimatriisi: U 1 = U ) D = U 1 AU = diag(λ 1, λ 2,..., λ n ) tuottamat uudet koordinaatit ovat y = U x, x = Uy, joten q(x 1, x 2,..., x n ) = x Ax = (Uy) AUy = y U AUy = y Dy = λ 1 y λ 2 y λ n y n 2. x 1 x n

72 M Hermiittiset neliömuodot 72/76 Täten olemme saaneet hermiittisen neliömuodon pääakseliesityksen eli kanonisen muodon n n q(x 1, x 2,..., x n ) = xi a ij x j = i=1 j=1 n λ i y i 2 Q(y 1, y 2,..., y n ). (143) i=1 missä λ i :t ovat alkuperäisen kerroinmatriisin A ominaisarvot. Pääakselimuodosta, muistaen hermiittisen matriisin ominaisarvot reaalisiksi, seuraa, että q(x 1, x 2,..., x n ) R. Huom Neliömuodot ovat hyvä esimerkki siitä, että ominaisarvot ja ominaisvektorit tavoittavat jotain A:lle ja sitä vastaavalle lineaarikuvaukselle ominaista/karakteristista. Huom Hermiittisten matriisien ominaisarvojen reaalisuus on oleellista kvanttimekaniikassa: hermiittisiä operaattoreita vastaavat fysikaaliset observaabelit ovat reaalisia.

5 Ominaisarvot ja ominaisvektorit

5 Ominaisarvot ja ominaisvektorit 5 Ominaisarvot ja ominaisvektorit Olkoon A = [a jk ] n n matriisi. Tarkastellaan vektoriyhtälöä Ax = λx, (1) missä λ on luku. Sellaista λ:n arvoa, jolla yhtälöllä on ratkaisu x 0, kutsutaan matriisin A

Lisätiedot

1 Ominaisarvot ja ominaisvektorit

1 Ominaisarvot ja ominaisvektorit 1 Ominaisarvot ja ominaisvektorit Olkoon A = [a jk ] n n matriisi. Tarkastellaan vektoriyhtälöä Ax = λx, (1) 1 missä λ on luku. Sellaista λ:n arvoa, jolla yhtälöllä on ratkaisu x 0, kutsutaan matriisin

Lisätiedot

M5: Lineaarialgebra Kurssin tavoitteet. 1. Matriisit ja matriisioperaatiot. Useammankin kuin kahden muuttujan yhtälöryhmälle pätee Lause:

M5: Lineaarialgebra Kurssin tavoitteet. 1. Matriisit ja matriisioperaatiot. Useammankin kuin kahden muuttujan yhtälöryhmälle pätee Lause: M5.. M5: Lineaarialgebra /76 M5: Lineaarialgebra Fysa5 (3 op) Syksy 4, Fysiikan laitos, Jyväskylän yliopisto Luennot Juha Merikoski 8.9. 9..4 ma&ke -4 (FYS3) Laskuharjoitukset 7 kertaa, ke, max p (voimassa

Lisätiedot

Matematiikka B2 - Avoin yliopisto

Matematiikka B2 - Avoin yliopisto 6. elokuuta 2012 Opetusjärjestelyt Luennot 9:15-11:30 Harjoitukset 12:30-15:00 Tentti Kurssin sisältö (1/2) Matriisit Laskutoimitukset Lineaariset yhtälöryhmät Gaussin eliminointi Lineaarinen riippumattomuus

Lisätiedot

Matematiikka B2 - TUDI

Matematiikka B2 - TUDI Matematiikka B2 - TUDI Miika Tolonen 3. syyskuuta 2012 Miika Tolonen Matematiikka B2 - TUDI 1 Kurssin sisältö (1/2) Matriisit Laskutoimitukset Lineaariset yhtälöryhmät Gaussin eliminointi Lineaarinen riippumattomuus

Lisätiedot

3 Lineaariset yhtälöryhmät ja Gaussin eliminointimenetelmä

3 Lineaariset yhtälöryhmät ja Gaussin eliminointimenetelmä 3 Lineaariset yhtälöryhmät ja Gaussin eliminointimenetelmä Lineaarinen m:n yhtälön yhtälöryhmä, jossa on n tuntematonta x 1,, x n on joukko yhtälöitä, jotka ovat muotoa a 11 x 1 + + a 1n x n = b 1 a 21

Lisätiedot

Neliömatriisi A on ortogonaalinen (eli ortogonaalimatriisi), jos sen alkiot ovat reaalisia ja

Neliömatriisi A on ortogonaalinen (eli ortogonaalimatriisi), jos sen alkiot ovat reaalisia ja 7 NELIÖMATRIISIN DIAGONALISOINTI. Ortogonaaliset matriisit Neliömatriisi A on ortogonaalinen (eli ortogonaalimatriisi), jos sen alkiot ovat reaalisia ja A - = A T () Muistutus: Kokoa n olevien vektorien

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2015 M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Luentokalvot

Lisätiedot

3 Lineaariset yhtälöryhmät ja Gaussin eliminointimenetelmä

3 Lineaariset yhtälöryhmät ja Gaussin eliminointimenetelmä 1 3 Lineaariset yhtälöryhmät ja Gaussin eliminointimenetelmä Lineaarinen m:n yhtälön yhtälöryhmä, jossa on n tuntematonta x 1,, x n on joukko yhtälöitä, jotka ovat muotoa a 11 x 1 + + a 1n x n = b 1 a

Lisätiedot

1 Matriisit ja lineaariset yhtälöryhmät

1 Matriisit ja lineaariset yhtälöryhmät 1 Matriisit ja lineaariset yhtälöryhmät 11 Yhtälöryhmä matriisimuodossa m n-matriisi sisältää mn kpl reaali- tai kompleksilukuja, jotka on asetetettu suorakaiteen muotoiseksi kaavioksi: a 11 a 12 a 1n

Lisätiedot

Ennakkotehtävän ratkaisu

Ennakkotehtävän ratkaisu Ennakkotehtävän ratkaisu Ratkaisu [ ] [ ] 1 3 4 3 A = ja B =. 1 4 1 1 [ ] [ ] 4 3 12 12 1 0 a) BA = =. 1 + 1 3 + 4 0 1 [ ] [ ] [ ] 1 0 x1 x1 b) (BA)x = =. 0 1 x 2 x [ ] [ ] [ 2 ] [ ] 4 3 1 4 9 5 c) Bb

Lisätiedot

6 MATRIISIN DIAGONALISOINTI

6 MATRIISIN DIAGONALISOINTI 6 MATRIISIN DIAGONALISOINTI Ortogonaaliset matriisit Neliömatriisi A on ortogonaalinen (eli ortogonaalimatriisi), jos sen alkiot ovat reaalisia ja A - = A T Muistutus: vektorien a ja b pistetulo (skalaaritulo,

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M Hirvensalo mikhirve@utufi V Junnila viljun@utufi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2015 M Hirvensalo mikhirve@utufi V Junnila viljun@utufi Luentokalvot 5 1

Lisätiedot

1.1. Määritelmiä ja nimityksiä

1.1. Määritelmiä ja nimityksiä 1.1. Määritelmiä ja nimityksiä Luku joko reaali- tai kompleksiluku. R = {reaaliluvut}, C = {kompleksiluvut} R n = {(x 1, x 2,..., x n ) x 1, x 2,..., x n R} C n = {(x 1, x 2,..., x n ) x 1, x 2,..., x

Lisätiedot

BM20A0700, Matematiikka KoTiB2

BM20A0700, Matematiikka KoTiB2 BM20A0700, Matematiikka KoTiB2 Luennot: Matti Alatalo, Harjoitukset: Oppikirja: Kreyszig, E.: Advanced Engineering Mathematics, 8th Edition, John Wiley & Sons, 1999, luku 7. 1 Kurssin sisältö Matriiseihin

Lisätiedot

Alkeismuunnokset matriisille, sivu 57

Alkeismuunnokset matriisille, sivu 57 Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/88 Alkeismuunnokset matriisille, sivu 57 AM1: Kahden vaakarivin vaihto AM2: Vaakarivin kertominen skalaarilla c 0 AM3: Vaakarivin lisääminen toiseen skalaarilla c kerrottuna

Lisätiedot

Ominaisarvoon 4 liittyvät ominaisvektorit ovat yhtälön Ax = 4x eli yhtälöryhmän x 1 + 2x 2 + x 3 = 4x 1 3x 2 + x 3 = 4x 2 5x 2 x 3 = 4x 3.

Ominaisarvoon 4 liittyvät ominaisvektorit ovat yhtälön Ax = 4x eli yhtälöryhmän x 1 + 2x 2 + x 3 = 4x 1 3x 2 + x 3 = 4x 2 5x 2 x 3 = 4x 3. Matematiikan ja tilastotieteen laitos Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II Ylimääräinen harjoitus 6 Ratkaisut A:n karakteristinen funktio p A on λ p A (λ) det(a λi ) 0 λ ( λ) 0 5 λ λ 5 λ ( λ) (( λ) (

Lisätiedot

Lineaarikuvauksen R n R m matriisi

Lineaarikuvauksen R n R m matriisi Lineaarikuvauksen R n R m matriisi Lauseessa 21 osoitettiin, että jokaista m n -matriisia A vastaa lineaarikuvaus L A : R n R m, jolla L A ( v) = A v kaikilla v R n. Osoitetaan seuraavaksi käänteinen tulos:

Lisätiedot

MS-C1340 Lineaarialgebra ja

MS-C1340 Lineaarialgebra ja MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt Ominaisarvoteoriaa Riikka Kangaslampi Kevät 2017 Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto Ominaisarvot Kertaus: ominaisarvot Määritelmä

Lisätiedot

5 OMINAISARVOT JA OMINAISVEKTORIT

5 OMINAISARVOT JA OMINAISVEKTORIT 5 OMINAISARVOT JA OMINAISVEKTORIT Ominaisarvo-ongelma Käsitellään neliömatriiseja: olkoon A n n-matriisi. Luku on matriisin A ominaisarvo (eigenvalue), jos on olemassa vektori x siten, että Ax = x () Yhtälön

Lisätiedot

MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt

MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt Ominaisarvoteoriaa Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto 2015 1 / 22 R. Kangaslampi matriisiteoriaa Kertaus: ominaisarvot

Lisätiedot

Matriisien tulo. Matriisit ja lineaarinen yhtälöryhmä

Matriisien tulo. Matriisit ja lineaarinen yhtälöryhmä Matriisien tulo Lause Olkoot A, B ja C matriiseja ja R Tällöin (a) A(B + C) =AB + AC, (b) (A + B)C = AC + BC, (c) A(BC) =(AB)C, (d) ( A)B = A( B) = (AB), aina, kun kyseiset laskutoimitukset on määritelty

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi A. Lepistö alepisto@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2016 M. Hirvensalo V. Junnila A. Lepistö

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2015 M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Luentokalvot

Lisätiedot

Käänteismatriisin ominaisuuksia

Käänteismatriisin ominaisuuksia Käänteismatriisin ominaisuuksia Lause 1.4. Jos A ja B ovat säännöllisiä ja luku λ 0, niin 1) (A 1 ) 1 = A 2) (λa) 1 = 1 λ A 1 3) (AB) 1 = B 1 A 1 4) (A T ) 1 = (A 1 ) T. Tod.... Ortogonaaliset matriisit

Lisätiedot

Ominaisarvo-hajoitelma ja diagonalisointi

Ominaisarvo-hajoitelma ja diagonalisointi Ominaisarvo-hajoitelma ja a 1 Lause 1: Jos reaalisella n n matriisilla A on n eri suurta reaalista ominaisarvoa λ 1,λ 2,...,λ n, λ i λ j, kun i j, niin vastaavat ominaisvektorit x 1, x 2,..., x n muodostavat

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D Mika Hirvensalo mikhirve@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2014 Mika Hirvensalo mikhirve@utu.fi Luentokalvot 3 1 of 16 Kertausta Lineaarinen riippuvuus

Lisätiedot

MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta

MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta 4. MS-A4/A6 Matriisilaskenta 4. Nuutti Hyvönen, c Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto..25 Tarkastellaan neliömatriiseja. Kun matriisilla kerrotaan vektoria, vektorin

Lisätiedot

(1.1) Ae j = a k,j e k.

(1.1) Ae j = a k,j e k. Lineaarikuvauksen determinantti ja jälki 1. Lineaarikuvauksen matriisi. Palautetaan mieleen, mikä lineaarikuvauksen matriisi annetun kannan suhteen on. Olkoot V äärellisulotteinen vektoriavaruus, n = dim

Lisätiedot

2.5. Matriisin avaruudet ja tunnusluvut

2.5. Matriisin avaruudet ja tunnusluvut 2.5. Matriisin avaruudet ja tunnusluvut m n-matriisi A Lineaarikuvaus A : V Z, missä V ja Z ovat sopivasti valittuja, dim V = n, dim Z = m (yleensä V = R n tai C n ja Z = R m tai C m ) Kuva-avaruus ja

Lisätiedot

Ominaisarvo ja ominaisvektori

Ominaisarvo ja ominaisvektori Ominaisarvo ja ominaisvektori Määritelmä Oletetaan, että A on n n -neliömatriisi. Reaaliluku λ on matriisin ominaisarvo, jos on olemassa sellainen vektori v R n, että v 0 ja A v = λ v. Vektoria v, joka

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi A. Lepistö alepisto@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2016 M. Hirvensalo V. Junnila A. Lepistö

Lisätiedot

Matikkapaja keskiviikkoisin klo Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/81

Matikkapaja keskiviikkoisin klo Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/81 Matikkapaja keskiviikkoisin klo 14-16 Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/81 Lineaarialgebra (muut ko) p. 2/81 Operaatiot Vektoreille u = (u 1,u 2 ) ja v = (v 1,v 2 ) Yhteenlasku: u+v = (u 1 +v 1,u 2 +v 2 )

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I 13.6.2013 HY / Avoin yliopisto Jokke Häsä, 1/12 Käytännön asioita Kesäkuun tentti: ke 19.6. klo 17-20, päärakennuksen sali 1. Anna palautetta kurssisivulle ilmestyvällä

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2015 M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Luentokalvot

Lisätiedot

A = a b B = c d. d e f. g h i determinantti on det(c) = a(ei fh) b(di fg) + c(dh eg). Matriisin determinanttia voi merkitä myös pystyviivojen avulla:

A = a b B = c d. d e f. g h i determinantti on det(c) = a(ei fh) b(di fg) + c(dh eg). Matriisin determinanttia voi merkitä myös pystyviivojen avulla: 11 Determinantti Neliömatriisille voidaan laskea luku, joka kertoo muun muassa, onko matriisi kääntyvä vai ei Tätä lukua kutsutaan matriisin determinantiksi Determinantilla on muitakin sovelluksia, mutta

Lisätiedot

ominaisvektorit. Nyt 2 3 6

ominaisvektorit. Nyt 2 3 6 Esimerkki 2 6 8 Olkoon A = 40 0 6 5. Etsitäänmatriisinominaisarvotja 0 0 2 ominaisvektorit. Nyt 2 0 2 6 8 2 6 8 I A = 40 05 40 0 6 5 = 4 0 6 5 0 0 0 0 2 0 0 2 15 / 172 Täten c A ( )=det( I A) =( ) ( 2)

Lisätiedot

Matriisi-vektori-kertolasku, lineaariset yhtälöryhmät

Matriisi-vektori-kertolasku, lineaariset yhtälöryhmät Matematiikan peruskurssi K3/P3, syksy 25 Kenrick Bingham 825 Toisen välikokeen alueen ydinasioita Alla on lueteltu joitakin koealueen ydinkäsitteitä, joiden on hyvä olla ensiksi selvillä kokeeseen valmistauduttaessa

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 9. Matriisien peruskäsitteet Yksinkertaiset laskutoimitukset Transponointi Matriisitulo

Talousmatematiikan perusteet: Luento 9. Matriisien peruskäsitteet Yksinkertaiset laskutoimitukset Transponointi Matriisitulo Talousmatematiikan perusteet: Luento 9 Matriisien peruskäsitteet Yksinkertaiset laskutoimitukset Transponointi Matriisitulo Viime luennolta Esim. Yritys tekee elintarviketeollisuuden käyttämää puolivalmistetta,

Lisätiedot

Matriisiteoria Harjoitus 1, kevät Olkoon. cos α sin α A(α) = . sin α cos α. Osoita, että A(α + β) = A(α)A(β). Mikä matriisi A(α)A( α) on?

Matriisiteoria Harjoitus 1, kevät Olkoon. cos α sin α A(α) = . sin α cos α. Osoita, että A(α + β) = A(α)A(β). Mikä matriisi A(α)A( α) on? Harjoitus 1, kevät 007 1. Olkoon [ ] cos α sin α A(α) =. sin α cos α Osoita, että A(α + β) = A(α)A(β). Mikä matriisi A(α)A( α) on?. Olkoon a x y A = 0 b z, 0 0 c missä a, b, c 0. Määrää käänteismatriisi

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 10. Matriisien peruskäsitteet Yksinkertaiset laskutoimitukset Matriisitulo Determinantti

Talousmatematiikan perusteet: Luento 10. Matriisien peruskäsitteet Yksinkertaiset laskutoimitukset Matriisitulo Determinantti Talousmatematiikan perusteet: Luento 1 Matriisien peruskäsitteet Yksinkertaiset laskutoimitukset Matriisitulo Determinantti Viime luennolta Esim. Yritys tekee elintarviketeollisuuden käyttämää puolivalmistetta,

Lisätiedot

Sisätuloavaruudet. 4. lokakuuta 2006

Sisätuloavaruudet. 4. lokakuuta 2006 Sisätuloavaruudet 4. lokakuuta 2006 Tässä esityksessä vektoriavaruudet V ja W ovat kompleksisia ja äärellisulotteisia. Käydään ensin lyhyesti läpi määritelmiä ja perustuloksia. Merkitään L(V, W ) :llä

Lisätiedot

MS-A0004/MS-A0006 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 6 / vko 42

MS-A0004/MS-A0006 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 6 / vko 42 MS-A0004/MS-A0006 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 6 / vko 42 Tehtävät 1-4 lasketaan alkuviikon harjoituksissa ryhmissä, ja ryhmien ratkaisut esitetään harjoitustilaisuudessa (merkitty kirjaimella L = Lasketaan).

Lisätiedot

Johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematiikkaan

Johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematiikkaan Johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematiikkaan Informaatioteknologian tiedekunta Jyväskylän yliopisto 5. luento.2.27 Lineaarialgebraa - Miksi? Neuroverkon parametreihin liittyvät kaavat annetaan monesti

Lisätiedot

OMINAISARVOISTA JA OMINAISVEKTOREISTA

OMINAISARVOISTA JA OMINAISVEKTOREISTA 1 OMINAISARVOISTA JA OMINAISVEKTOREISTA Olkoon x = (x 1,..., x n ) avaruuden R n piste (l. vektori). Vektori x samaistetaan n 1-matriisin (x 1 x 2... x n ) T kanssa, ts. voidaan yhtä hyvin kirjoittaa x1

Lisätiedot

Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus

Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus 1 / 51 Lineaarikombinaatio Johdattelua seuraavaan asiaan (ei tarkkoja määritelmiä): Millaisen kuvan muodostaa joukko {λv λ R, v R 3 }? Millaisen

Lisätiedot

Lineaarialgebra II, MATH.1240 Matti laaksonen, Lassi Lilleberg

Lineaarialgebra II, MATH.1240 Matti laaksonen, Lassi Lilleberg Vaasan yliopisto, syksy 218 Lineaarialgebra II, MATH124 Matti laaksonen, Lassi Lilleberg Tentti T1, 284218 Ratkaise 4 tehtävää Kokeessa saa käyttää laskinta (myös graafista ja CAS-laskinta), mutta ei taulukkokirjaa

Lisätiedot

Matemaattinen Analyysi / kertaus

Matemaattinen Analyysi / kertaus Matemaattinen Analyysi / kertaus Ensimmäinen välikoe o { 2x + 3y 4z = 2 5x 2y + 5z = 7 ( ) x 2 3 4 y = 5 2 5 z ) ( 3 + y 2 ( 2 x 5 ( 2 7 ) ) ( 4 + z 5 ) = ( 2 7 ) yhteys determinanttiin Yhtälöryhmän ratkaiseminen

Lisätiedot

Matikkapaja keskiviikkoisin klo Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/210

Matikkapaja keskiviikkoisin klo Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/210 Matikkapaja keskiviikkoisin klo 14-16 Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/210 Lineaarialgebra (muut ko) p. 2/210 Operaatiot Vektoreille u = (u 1,u 2 ) ja v = (v 1,v 2 ) Yhteenlasku: u+v = (u 1 +v 1,u 2 +v 2

Lisätiedot

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Malliratkaisut 5 / vko 48

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Malliratkaisut 5 / vko 48 MS-A3/A5 Matriisilaskenta Malliratkaisut 5 / vko 48 Tehtävä (L): a) Onko 4 3 sitä vastaava ominaisarvo? b) Onko λ = 3 matriisin matriisin 2 2 3 2 3 7 9 4 5 2 4 4 ominaisvektori? Jos on, mikä on ominaisarvo?

Lisätiedot

Ortogonaalisen kannan etsiminen

Ortogonaalisen kannan etsiminen Ortogonaalisen kannan etsiminen Lause 94 (Gramin-Schmidtin menetelmä) Oletetaan, että B = ( v 1,..., v n ) on sisätuloavaruuden V kanta. Merkitään V k = span( v 1,..., v k ) ja w 1 = v 1 w 2 = v 2 v 2,

Lisätiedot

Similaarisuus. Määritelmä. Huom.

Similaarisuus. Määritelmä. Huom. Similaarisuus Määritelmä Neliömatriisi A M n n on similaarinen neliömatriisin B M n n kanssa, jos on olemassa kääntyvä matriisi P M n n, jolle pätee Tällöin merkitään A B. Huom. Havaitaan, että P 1 AP

Lisätiedot

Käänteismatriisi 1 / 14

Käänteismatriisi 1 / 14 1 / 14 Jokaisella nollasta eroavalla reaaliluvulla on käänteisluku, jolla kerrottaessa tuloksena on 1. Seuraavaksi tarkastellaan vastaavaa ominaisuutta matriiseille ja määritellään käänteismatriisi. Jokaisella

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi A. Lepistö alepisto@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2016 M. Hirvensalo V. Junnila A. Lepistö

Lisätiedot

Lineaarinen yhtälöryhmä

Lineaarinen yhtälöryhmä Lineaarinen yhtälöryhmä 1 / 39 Lineaarinen yhtälö Määritelmä 1 Lineaarinen yhtälö on muotoa a 1 x 1 + a 2 x 2 + + a n x n = b, missä a i, b R, i = 1,..., n ovat tunnettuja ja x i R, i = 1,..., n ovat tuntemattomia.

Lisätiedot

Päättelyn voisi aloittaa myös edellisen loppupuolelta ja näyttää kuten alkupuolella, että välttämättä dim W < R 1 R 1

Päättelyn voisi aloittaa myös edellisen loppupuolelta ja näyttää kuten alkupuolella, että välttämättä dim W < R 1 R 1 Lineaarialgebran kertaustehtävien b ratkaisuista. Määritä jokin kanta sille reaalikertoimisten polynomien lineaariavaruuden P aliavaruudelle, jonka virittää polynomijoukko {x, x+, x x }. Ratkaisu. Olkoon

Lisätiedot

10 Matriisit ja yhtälöryhmät

10 Matriisit ja yhtälöryhmät 10 Matriisit ja yhtälöryhmät Tässä luvussa esitellään uusi tapa kirjoittaa lineaarinen yhtälöryhmä matriisien avulla käyttäen hyväksi matriisikertolaskua sekä sarakevektoreita Pilkotaan sitä varten yhtälöryhmän

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2015 M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Luentokalvot

Lisätiedot

Ortogonaalinen ja ortonormaali kanta

Ortogonaalinen ja ortonormaali kanta Ortogonaalinen ja ortonormaali kanta Määritelmä Kantaa ( w 1,..., w k ) kutsutaan ortogonaaliseksi, jos sen vektorit ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan eli w i w j = 0 kaikilla i, j {1, 2,..., k}, missä

Lisätiedot

9 Matriisit. 9.1 Matriisien laskutoimituksia

9 Matriisit. 9.1 Matriisien laskutoimituksia 9 Matriisit Aiemmissa luvuissa matriiseja on käsitelty siinä määrin kuin on ollut tarpeellista yhtälönratkaisun kannalta. Matriiseja käytetään kuitenkin myös muihin tarkoituksiin, ja siksi on hyödyllistä

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II. LM2, Kesä /141

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II. LM2, Kesä /141 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II LM2, Kesä 2012 1/141 Kertausta: avaruuden R n vektorit Määritelmä Oletetaan, että n {1, 2, 3,...}. Avaruuden R n alkiot ovat jonoja, joissa on n kappaletta reaalilukuja.

Lisätiedot

Esimerkki 4.4. Esimerkki jatkoa. Määrää matriisin ominaisarvot ja -vektorit. Ratk. Nyt

Esimerkki 4.4. Esimerkki jatkoa. Määrää matriisin ominaisarvot ja -vektorit. Ratk. Nyt Esimerkki 4.4. Määrää matriisin 2 2 1 A = 1 3 1 2 4 3 ominaisarvot ja -vektorit. Ratk. Nyt det(a λi ) = 1 + 2 λ 2 1 + 1 λ 1 λ 1 3 λ 1 = 1 3 λ 1 2 4 3 λ 2 4 3 λ 1 λ = 1 4 λ 1 = (1 λ)( 1)1+1 4 λ 1 2 6 3

Lisätiedot

Demorastitiedot saat demonstraattori Markus Niskaselta Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/104

Demorastitiedot saat demonstraattori Markus Niskaselta Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/104 Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/104 Ensi viikolla luennot salissa X Torstaina 7.12. viimeiset demot (12.12. ja 13.12. viimeiset luennot). Torstaina 14.12 on välikoe 2, muista ilmoittautua! Demorastitiedot

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D, laskuharjoituksien esimerkkiratkaisut

Insinöörimatematiikka D, laskuharjoituksien esimerkkiratkaisut Insinöörimatematiikka D, 06 laskuharjoituksien esimerkkiratkaisut Alla olevat esimerkkiratkaisut ovat melko ksitiskohtaisia Tenttivastauksissa ei leensä tarvitse muistaa lauseiden, määritelmien, esimerkkien

Lisätiedot

6. OMINAISARVOT JA DIAGONALISOINTI

6. OMINAISARVOT JA DIAGONALISOINTI 0 6 OMINAISARVOT JA DIAGONALISOINTI 6 Ominaisarvot ja ominaisvektorit Olkoon V äärellisulotteinen vektoriavaruus, dim(v ) = n ja L : V V lineaarikuvaus Määritelmä 6 Skalaari λ R on L:n ominaisarvo, jos

Lisätiedot

x 2 x 3 x 1 x 2 = 1 2x 1 4 x 2 = 3 x 1 x 5 LINEAARIALGEBRA I Oulun yliopisto Matemaattisten tieteiden laitos 2014 Esa Järvenpää, Hanna Kiili

x 2 x 3 x 1 x 2 = 1 2x 1 4 x 2 = 3 x 1 x 5 LINEAARIALGEBRA I Oulun yliopisto Matemaattisten tieteiden laitos 2014 Esa Järvenpää, Hanna Kiili 6 4 2 x 2 x 3 15 10 5 0 5 15 5 3 2 1 1 2 3 2 0 x 2 = 1 2x 1 0 4 x 2 = 3 x 1 x 5 2 5 x 1 10 x 1 5 LINEAARIALGEBRA I Oulun yliopisto Matemaattisten tieteiden laitos 2014 Esa Järvenpää, Hanna Kiili Sisältö

Lisätiedot

Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit

Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit Lineaarinen yhtälöryhmä a 11 x 1 + a 12 x 2 + + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 + + a 2n x n = b 2. a m1 x 1 + a m2 x 2 + + a mn x n = b m, (1) voidaan esittää

Lisätiedot

802118P Lineaarialgebra I (4 op)

802118P Lineaarialgebra I (4 op) 802118P Lineaarialgebra I (4 op) Tero Vedenjuoksu Oulun yliopisto Matemaattisten tieteiden laitos 2012 Lineaarialgebra I Yhteystiedot: Tero Vedenjuoksu tero.vedenjuoksu@oulu.fi Työhuone M206 Kurssin kotisivu

Lisätiedot

Lineaarialgebra (muut ko)

Lineaarialgebra (muut ko) Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/103 Lineaarialgebra (muut ko) Tero Laihonen Lineaarialgebra (muut ko) p. 2/103 Operaatiot Vektoreille u = (u 1,u 2 ) ja v = (v 1,v 2 ) Yhteenlasku: u+v = (u 1 +v 1,u 2 +v

Lisätiedot

Vektoreiden virittämä aliavaruus

Vektoreiden virittämä aliavaruus Vektoreiden virittämä aliavaruus Määritelmä Oletetaan, että v 1, v 2,... v k R n. Näiden vektoreiden virittämä aliavaruus span( v 1, v 2,... v k ) tarkoittaa kyseisten vektoreiden kaikkien lineaarikombinaatioiden

Lisätiedot

5 Lineaariset yhtälöryhmät

5 Lineaariset yhtälöryhmät 5 Lineaariset yhtälöryhmät Edellisen luvun lopun esimerkissä päädyttiin yhtälöryhmään, jonka ratkaisemisesta riippui, kuuluuko tietty vektori eräiden toisten vektorien virittämään aliavaruuteen Tämäntyyppisiä

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt Laskuharjoitus 1 / vko 44

Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt Laskuharjoitus 1 / vko 44 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt Laskuharjoitus 1 / vko 44 Tehtävät 1-3 lasketaan alkuviikon harjoituksissa, verkkotehtävien dl on lauantaina aamuyöllä. Tehtävät 4 ja 5 lasketaan loppuviikon harjoituksissa.

Lisätiedot

Ville Turunen: Mat Matematiikan peruskurssi P1 1. välikokeen alueen teoriatiivistelmä 2007

Ville Turunen: Mat Matematiikan peruskurssi P1 1. välikokeen alueen teoriatiivistelmä 2007 Ville Turunen: Mat-1.1410 Matematiikan peruskurssi P1 1. välikokeen alueen teoriatiivistelmä 2007 Materiaali: kirjat [Adams R. A. Adams: Calculus, a complete course (6th edition), [Lay D. C. Lay: Linear

Lisätiedot

Kannan vektorit siis virittävät aliavaruuden, ja lisäksi kanta on vapaa. Lauseesta 7.6 saadaan seuraava hyvin käyttökelpoinen tulos:

Kannan vektorit siis virittävät aliavaruuden, ja lisäksi kanta on vapaa. Lauseesta 7.6 saadaan seuraava hyvin käyttökelpoinen tulos: 8 Kanta Tässä luvussa tarkastellaan aliavaruuden virittäjävektoreita, jotka muodostavat lineaarisesti riippumattoman jonon. Merkintöjen helpottamiseksi oletetaan luvussa koko ajan, että W on vektoreiden

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi A. Lepistö alepisto@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2016 M. Hirvensalo V. Junnila A. Lepistö

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 10. Lineaarikuvaus Matriisin aste Determinantti Käänteismatriisi

Talousmatematiikan perusteet: Luento 10. Lineaarikuvaus Matriisin aste Determinantti Käänteismatriisi Talousmatematiikan perusteet: Luento 10 Lineaarikuvaus Matriisin aste Determinantti Käänteismatriisi Lineaarikuvaus Esim. Yritys tekee elintarviketeollisuuden käyttämää puolivalmistetta, jossa käytetään

Lisätiedot

MS-C1340 Lineaarialgebra ja

MS-C1340 Lineaarialgebra ja MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt Vektoriavaruudet Riikka Kangaslampi kevät 2017 Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto Idea Lineaarisen systeemin ratkaiseminen Olkoon

Lisätiedot

Kaksirivisen matriisin determinantille käytämme myös merkintää. a 11 a 12 a 21 a 22. = a 11a 22 a 12 a 21. (5.1) kaksirivine

Kaksirivisen matriisin determinantille käytämme myös merkintää. a 11 a 12 a 21 a 22. = a 11a 22 a 12 a 21. (5.1) kaksirivine Vaasan yliopiston julkaisuja 97 5 DETERMINANTIT Ch:Determ Sec:DetDef 5.1 Determinantti Tämä kappale jakautuu kolmeen alakappaleeseen. Ensimmäisessä alakappaleessa määrittelemme kaksi- ja kolmiriviset determinantit.

Lisätiedot

3.2 Matriisien laskutoimitukset. 3.2 Matriisien laskutoimitukset. 3.2 Matriisien laskutoimitukset. 3.2 Matriisien laskutoimitukset

3.2 Matriisien laskutoimitukset. 3.2 Matriisien laskutoimitukset. 3.2 Matriisien laskutoimitukset. 3.2 Matriisien laskutoimitukset 32 Idea: Lineaarikuvausten laskutoimitusten avulla määritellään vastaavat matriisien laskutoimitukset Vakiolla kertominen ja summa Olkoon t R ja A, B R n m Silloin ta, A + B R n m ja määritellään ta ta

Lisätiedot

Tiivistelmä matriisilaskennasta

Tiivistelmä matriisilaskennasta Tiivistelmä matriisilaskennasta v 35, 2122008, Ossi Pasanen Nimityksiä ja merkintätapoja m n -matriisi on reaali- tai kompleksiluvuista koostuva lukukaavio, jossa on m vaakariviä ja n saraketta pystyriviä)

Lisätiedot

Tällä viikolla viimeiset luennot ja demot. Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/162

Tällä viikolla viimeiset luennot ja demot. Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/162 Tällä viikolla viimeiset luennot ja demot Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/162 Lineaarialgebra (muut ko) p. 2/162 Kertausta Vektorin u = (u 1,u 2 ) R 2 pituus u = u 2 1 +u2 2 Vektorien u ja v = (v 1,v 2

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I 6.6.2013 HY / Avoin yliopisto Jokke Häsä, 1/22 Kertausta: Kääntyvien matriisien lause Lause 1 Oletetaan, että A on n n -neliömatriisi. Seuraavat ehdot ovat yhtäpitäviä.

Lisätiedot

1 Avaruuksien ja lineaarikuvausten suora summa

1 Avaruuksien ja lineaarikuvausten suora summa MAT-33500 Differentiaaliyhtälöt, kevät 2006 Luennot 27.-28.2.2006 Samuli Siltanen 1 Avaruuksien ja lineaarikuvausten suora summa Tämä asialöytyy myös Hirschin ja Smalen kirjasta, luku 3, pykälä 1F. Olkoon

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 11. Lineaarikuvaus Matriisin aste Käänteismatriisi

Talousmatematiikan perusteet: Luento 11. Lineaarikuvaus Matriisin aste Käänteismatriisi Talousmatematiikan perusteet: Luento 11 Lineaarikuvaus Matriisin aste Käänteismatriisi Viime luennolla Käsittelimme matriisien peruskäsitteitä ja laskutoimituksia Vakiolla kertominen, yhteenlasku ja vähennyslasku

Lisätiedot

Determinantti 1 / 30

Determinantti 1 / 30 1 / 30 on reaaliluku, joka on määritelty neliömatriiseille Determinantin avulla voidaan esimerkiksi selvittää, onko matriisi kääntyvä a voidaan käyttää käänteismatriisin määräämisessä ja siten lineaarisen

Lisätiedot

Seuraava luento ti on salissa XXII. Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/117

Seuraava luento ti on salissa XXII. Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/117 Seuraava luento ti 31.10 on salissa XXII Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/117 Lineaarialgebra (muut ko) p. 2/117 Operaatiot Vektoreille u = (u 1,u 2 ) ja v = (v 1,v 2 ) Yhteenlasku: u+v = (u 1 +v 1,u 2 +v

Lisätiedot

Luento 8: Epälineaarinen optimointi

Luento 8: Epälineaarinen optimointi Luento 8: Epälineaarinen optimointi Vektoriavaruus R n R n on kaikkien n-jonojen x := (x,..., x n ) joukko. Siis R n := Määritellään nollavektori 0 = (0,..., 0). Reaalisten m n-matriisien joukkoa merkitään

Lisätiedot

Osoita, että täsmälleen yksi vektoriavaruuden ehto ei ole voimassa.

Osoita, että täsmälleen yksi vektoriavaruuden ehto ei ole voimassa. LINEAARIALGEBRA Harjoituksia 2016 1. Olkoon V = R 2 varustettuna tavallisella yhteenlaskulla. Määritellään reaaliluvulla kertominen seuraavasti: λ (x 1, x 2 ) = (λx 1, 0) (x 1, x 2 ) R 2 ja λ R. Osoita,

Lisätiedot

MS-A0003/A Matriisilaskenta Laskuharjoitus 6

MS-A0003/A Matriisilaskenta Laskuharjoitus 6 MS-A3/A - Matriisilaskenta Laskuharjoitus 6 Ratkaisuehdotelmia. Diagonalisointi on hajotelma A SΛS, jossa diagonaalimatriisi Λ sisältää matriisin A ominaisarvot ja matriisin S sarakkeet ovat näitä ominaisarvoja

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I 30.5.2013 HY / Avoin yliopisto Jokke Häsä, 1/19 Käytännön asioita Kurssi on suunnilleen puolessa välissä. Kannattaa tarkistaa tavoitetaulukosta, mitä on oppinut ja

Lisätiedot

Johdatus lineaarialgebraan

Johdatus lineaarialgebraan Johdatus lineaarialgebraan Lotta Oinonen ja Johanna Rämö 6. joulukuuta 2012 Helsingin yliopisto Matematiikan ja tilastotieteen laitos 2012 Sisältö 1 Avaruus R n 4 1 Avaruuksien R 2 ja R 3 vektorit.....................

Lisätiedot

Matriisihajotelmat. MS-A0007 Matriisilaskenta. 5.1 Diagonalisointi. 5.1 Diagonalisointi

Matriisihajotelmat. MS-A0007 Matriisilaskenta. 5.1 Diagonalisointi. 5.1 Diagonalisointi MS-A0007 Matriisilaskenta 5. Nuutti Hyvönen, c Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto 25.11.2015 Laskentaongelmissa käsiteltävät matriisit ovat tyypillisesti valtavia.

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 5. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 5 () Numeeriset menetelmät / 28

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 5. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 5 () Numeeriset menetelmät / 28 Numeeriset menetelmät TIEA381 Luento 5 Kirsi Valjus Jyväskylän yliopisto Luento 5 () Numeeriset menetelmät 3.4.2013 1 / 28 Luennon 5 sisältö Luku 4: Ominaisarvotehtävistä Potenssiinkorotusmenetelmä QR-menetelmä

Lisätiedot

Yhtälöryhmä matriisimuodossa. MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta. Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia. 2x1 x 2 = 1 x 1 + x 2 = 5.

Yhtälöryhmä matriisimuodossa. MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta. Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia. 2x1 x 2 = 1 x 1 + x 2 = 5. 2. MS-A4/A6 Matriisilaskenta 2. Nuutti Hyvönen, c Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto 5.9.25 Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia { 2x x 2 = x + x 2

Lisätiedot

Matriisilaskenta, LH4, 2004, ratkaisut 1. Hae seuraavien R 4 :n aliavaruuksien dimensiot, jotka sisältävät vain

Matriisilaskenta, LH4, 2004, ratkaisut 1. Hae seuraavien R 4 :n aliavaruuksien dimensiot, jotka sisältävät vain Matriisilaskenta LH4 24 ratkaisut 1 Hae seuraavien R 4 :n aliavaruuksien dimensiot jotka sisältävät vain a) Kaikki muotoa (a b c d) olevat vektorit joilla d a + b b) Kaikki muotoa (a b c d) olevat vektorit

Lisätiedot

Johdatus lineaarialgebraan. Juha Honkala 2017

Johdatus lineaarialgebraan. Juha Honkala 2017 Johdatus lineaarialgebraan Juha Honkala 2017 Sisällysluettelo 1 Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit 11 Lineaariset yhtälöryhmät 12 Matriisit 13 Matriisien alkeismuunnokset ja porrasmatriisit 14 Yhtälöryhmien

Lisätiedot

Lineaarialgebra, kertausta aiheita

Lineaarialgebra, kertausta aiheita Lineaarialgebra, kertausta aiheita Matriisitulo käänteismatriisi determinantin kehittäminen determinantin ominaisuudet adjungaatti ja Cramerin kaavat yhtälöryhmän eri esitystavat Gauss-Jordan -algoritmi

Lisätiedot

Määritelmä Olkoon T i L (V i, W i ), 1 i m. Yksikäsitteisen lineaarikuvauksen h L (V 1 V 2 V m, W 1 W 2 W m )

Määritelmä Olkoon T i L (V i, W i ), 1 i m. Yksikäsitteisen lineaarikuvauksen h L (V 1 V 2 V m, W 1 W 2 W m ) Määritelmä 519 Olkoon T i L V i, W i, 1 i m Yksikäsitteisen lineaarikuvauksen h L V 1 V 2 V m, W 1 W 2 W m h v 1 v 2 v m T 1 v 1 T 2 v 2 T m v m 514 sanotaan olevan kuvausten T 1,, T m indusoima ja sitä

Lisätiedot

110. 111. 112. 113. 114. 4. Matriisit ja vektorit. 4.1. Matriisin käsite. 4.2. Matriisialgebra. Olkoon A = , B = Laske A + B, 5 14 9, 1 3 3

110. 111. 112. 113. 114. 4. Matriisit ja vektorit. 4.1. Matriisin käsite. 4.2. Matriisialgebra. Olkoon A = , B = Laske A + B, 5 14 9, 1 3 3 4 Matriisit ja vektorit 4 Matriisin käsite 42 Matriisialgebra 0 2 2 0, B = 2 2 4 6 2 Laske A + B, 2 A + B, AB ja BA A + B = 2 4 6 5, 2 A + B = 5 9 6 5 4 9, 4 7 6 AB = 0 0 0 6 0 0 0, B 22 2 2 0 0 0 6 5

Lisätiedot

Kanta ja Kannan-vaihto

Kanta ja Kannan-vaihto ja Kannan-vaihto 1 Olkoon L vektoriavaruus. Äärellinen joukko L:n vektoreita V = { v 1, v 2,..., v n } on kanta, jos (1) Jokainen L:n vektori voidaan lausua v-vektoreiden lineaarikombinaationa. (Ts. Span(V

Lisätiedot