Moderni reaalianalyysi, Syksy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Moderni reaalianalyysi, Syksy"

Transkriptio

1 Moderni reaalianalyysi, Syksy Ilkka Holopainen syyskuuta Perustuvat pääosin luentomonisteisiin Saksman: Moderni reaalianalyysi (1998) ja Astala: Moderni reaalianalyysi (2002) 2 Ilmoita painovirheistä esim. sähköpostitse osoitteeseen ilkka.holopainen@helsinki.fi

2 2 Moderni reaalianalyysi Sisältö 1 Mitta- ja integrointiteorian kertausta ja täydennystä Mitat Metriset ulkomitat Mittojen säännöllisyys, Radon-mitat Mittojen yksikäsitteisyys Mittojen laajentaminen Tulomitta Fubinin lause Hausdorffin mitat Hausdorffin mitan perusominaisuudet Hausdorff-dimensio Hausdorffin mitat R n :ssä Suoristuvat ja epäsuoristuvat 1-joukot R n :n Radon-mittojen kompaktius- ja konvergenssilauseita Rieszin esityslause Mittojen heikko suppeneminen Mittojen kompaktius Fraktaalien Hausdorff-dimensiosta Massajaon periaate ja Frostmanin lemma Itsesimilaarit fraktaalit Itsesimilaarin fraktaalin piirtäminen satunnaiskävelyllä Rieszin kapasiteetti Derivointi Besicovitchin peitelause ja Vitalin peitelause R n :n Radon-mitoille R n :n Radon-mittojen derivointi Merkkimitat Radon-Nikodymin lause Radon-Nikodym derivaatta ja muuttujan vaihto

3 Syyslk Mitta- ja integrointiteorian kertausta ja täydennystä 1.1 Mitat Olkoon X joukko ja X:n potenssijoukko. P(X) = {A: A X} Määritelmä 1.2. Kokoelma M P(X) on σ-algebra sigma-algebra ) X:ssä, jos (1) M; (2) A M A c = X \A M; (3) A i M, i N A i M. Esimerkki P(X) on laajin σ-algebra X:ssä; 2. {, X} on pienin σ-algebra X:ssä; 3. Leb(R n ) = R n :n Lebesgue-mitalliset joukot. 4. Jos M on σ-algebra X:ssä ja A X, niin on σ-algebra A:ssa. 5. Jos M on σ-algebra X:ssä ja A M, niin on σ-algebra X:ssä. M A = {B A: B M} M A = {B X: B A M} Määritelmä 1.4. Jos F P(X) on jokin perhe X:n osajoukkoja, niin σ(f) = {M: M on σ-algebra X:ssä, F M} on F:n virittämä σ-algebra. Se on pienin σ-algebra, joka sisältää F:n. Esimerkki 1.5. Palautetaan mieliin, että joukko I R n on avoin n-väli, jos se on muotoa missä a j < b j +. Silloin I = {(x 1,...,x n ): a j < x j < b j }, σ({i: I n-väli}) = σ({a: A R n avoin}) merk. = Bor(R n ) on R n Borel-joukkojen σ-algebra. (Mieti, miksi vasemmalla puolella on yhtäsuuruus.) Havaitaan, että R n :n kaikki avoimet joukot, suljetut joukot, G δ -joukot (avointen joukkojen numeroituvatleikkaukset), F σ -joukot(suljettujenjoukkojennumeroituvatyhdisteet),f σδ -joukot,g δσ - joukot (jne.) ovat Borel-joukkoja. Siten esimerkiksi rationaalilukujen joukko Q on Borel.

4 4 Moderni reaalianalyysi Huomautus 1.6. Jokaisessa topologisessa avaruudessa X voidaan määritellä Borel-joukot Bor(X) = σ({a: A X avoin}). Määritelmä 1.7. Olkoon M σ-algebra X:ssä. Kuvaus µ: M [0,+ ] on mitta, jos pätee: (i) µ( ) = 0, (ii) µ ( A i) = µ(a i), jos joukot A i M ovat erillisiä. Kolmikkoa (X, M, µ) kutsutaan mitta-avaruudeksi ja M:n alkioita mitallisiksi joukoiksi. Ehtoa (ii) kutsutaan täysadditiivisuudeksi. Määritelmästä seuraa, että mitta on monotoninen: Jos A,B M ja A B, niin µ(a) µ(b). Huomautus Jos µ(x) <, mitta µ on äärellinen. 2. Jos µ(x) = 1, niin µ on todennäköisyysmitta. 3. Jos X = A i, missä µ(a i ) < i, mitta µ on σ-äärellinen. Tällöin sanotaan myös, että X on σ-äärellinen µ:n suhteen. 4. Jos A M ja µ(a) = 0, niin A on nollamittainen. 5. Jos X on topologinen avaruus ja Bor(X) M (ts. jokainen Borel-joukko on mitallinen), niin µ on Borel-mitta. Esimerkki X = R n, M = LebR n =Lebesgue-mitallisten joukkojenperhejaµ = m n = Lebesguen mitta. 2. X = R n, M = BorR n = Borel-joukkojen perhe ja µ = m n BorR n = Lebesguen mitan rajoittuma Borel-joukkojen perheeseen. 3. Olkoon X mikä tahansa joukko. Kiinnitetään x X ja asetetaan kaikilla A X { 1, jos x A; µ(a) = 0, jos x A. Silloin µ: P(X) [0,+ ] on mitta (ns. Dirac mitta alkiossa x X). Usein merkitään µ = δ x. 4. Jos f: R n [0,+ ] on Lebesgue-mitallinen, niin µ: Leb(R n ) [0,+ ], µ(e) = f(x)dm n (x), on mitta. (Ks. Mitta ja integraali, Lause 3.22) 5. Jos (X,M,µ) on mitta-avaruus ja A M, niin kuvaus µ A: M A [0,+ ], E (µ A)(B) = µ(b A), on mitta. Sitä kutsutaan µ:n rajoittumaksi A:han. Lause Olkoon (X,M,µ) mitta-avaruus ja A 1,A 2,... M.

5 Syyslk (a) Jos A 1 A 2 A 3, niin µ ( A i ) = lim i µ(a i ). (b) Jos A 1 A 2 A 3 ja µ(a k ) < jollakin k, niin Todistus. Mitta ja integraali Metriset ulkomitat µ ( A i ) = lim i µ(a i ). Määritelmä Kuvaus µ: P(X) [0,+ ] on ulkomitta X:ssä, jos pätee: (i) µ( ) = 0; (ii) µ(a) µ(a i), jos A A i X. Huomautus Ulkomitta on siis määritelty kaikilla X:n osajoukoilla. 2. Ehdosta (ii) seuraa, että ulkomitta on monotoninen, ts. µ(a) µ(b), jos A B X. 3. Useissa kirjoissa (esim. Evans-Gariepy, Mattila,...) ulkomittaa kutsutaan mitaksi. 4. Olkoon µ ulkomitta X:ssä ja A X. Silloin µ:n rajoittuma A:han, on ulkomitta X:ssä. ( µ A)(B) = µ(b A) Jokainen ulkomitta määrittelee mitallisten joukkojen σ- algebran ns. Carathéodoryn ehdon avulla. Määritelmä Olkoon µ ulkomitta X:ssä. Joukko E X on µ-mitallinen, tai lyhyemmin mitallinen, jos µ(a) = µ(a E)+ µ(a\e) kaikilla A X. Lause Olkoon µ ulkomitta X:ssä ja Silloin (a) M on σ-algebra ja M = M µ = {E X: E on µ-mitallinen} (b) µ = µ M on mitta (so. µ on täysadditiivinen). Todistus. Mitta ja integraali. Määritelmä Sanomme, että topologisen avaruuden X ulkomitta µ on Borel-ulkomitta, jos jokainen X:n Borel-joukko on µ-mitallinen (toisin sanoen, jos µ:n määräämä mitta on Borel-mitta).

6 6 Moderni reaalianalyysi Ryhdymme seuraavaksi etsimään vastausta kysymykseen milloin topologisen avaruuden X ulkomitta µ on Borel. Määritelmä 1.17 (Carathéodory). Metrisen avaruuden (X, d) ulkomitta µ on metrinen ulkomitta, jos µ(a B) = µ(a)+ µ(b) kaikilla A,B X, joilla dist(a,b) = inf{d(a,b): a A,b B} > 0. Lause Metrisen avaruuden (X,d) ulkomitta µ on Borel-ulkomitta, jos ja vain jos µ on metrinen ulkomitta. Muotoillaan ja todistetaan ensin aputulos. Lemma Olkoon µ metrinen ulkomitta, A X ja G avoin joukko s.e. A G. Jos niin µ(a) = lim k µ(a k ). Silloin joten A k = {x A: dist(x,g c ) 1/k}, k N, Todistus. Koska G on avoin, A k=1 A k. Siten A = k=1 A k. Olkoon B k = A k+1 \A k. ( ( ) A = A 2n B 2k ) B 2k+1, k=n k=n }{{} =(I) k=n µ(a) µ(a 2n )+ µ(b 2k ) + µ(b 2k+1 ). Annetaan sitten n. (1) Jos summat (I),(II) 0, kun n, niin k=n µ(a) lim n µ(a 2n) µ(a) } {{ } =(II) ja väite on tosi. (2) Jos (I) 0, kun n, niin µ(b 2n ) =. n Toisaalta missä A A 2n n 1 k=1 B 2k, dist(b 2k,B 2k+2 ) 1 2k k +2 > 0.

7 Syyslk Koska µ on metrinen ulkomitta, niin Kun n, saadaan n 1 k=1 µ(b 2k ) = µ (n 1 k=1 B 2k ) µ(a2n ) µ(a). µ(a) = lim k µ(a k) =. Samoin päätellään, jos summa (II) 0, kun n. Lauseen 1.18 todistus. Oletetaan ensin, että µ on metrinen ulkomitta ja osoitetaan, että µ on Borel-ulkomitta. Koska Bor(X) = σ({f : F X suljettu}) ja M µ on σ-algebra, niin riittää osoittaa, että jokainen suljettu joukko F X on µ-mitallinen. Olkoon E X mikä tahansa testijoukko Carathéodoryn ehdossa. Sovelletaan Lemmaa 1.19 joukoilla A = E \F ja G = X \F. Olkoon A k = {x E \F: dist(x,g c ) 1/k}, k N, jolloin dist(a k,f) 1/k ja Koska µ on metrinen, k µ(a lim k) = µ(e \F). Antamalla k saadaan µ(e) µ ( (E F) A k ) = µ(e F)+ µ(ak ). µ(e) µ(e F)+ µ(e \F). Toisaalta ulkomitan monotonisuudesta seuraa, että µ(e) µ(e F)+ µ(e \F). Siten F on µ-mitallinen ja µ on Borel-ulkomitta. Käänteisen suunnan todistus jää harjoitustehtäväksi Mittojen säännöllisyys, Radon-mitat Erityisen hyödyllisiä ulkomittoja ovat ne, joiden määrittelemissä mitallisten joukkojen perheissä on paljon joukkoja. Tällaisilla ulkomitoilla on oma nimi: Määritelmä Sanomme, että X:n ulkomitta µ on säännöllinen, jos jokaista A X kohti on olemassa µ-mitallinen joukko E siten, että A E ja µ(e) = µ(a). (E on A:n mitallinen peite.) Määritelmä Olkoon X topologinen avaruus. (a) Sanomme, että X:n ulkomitta µ on Borel-säännöllinen, jos µ on Borel-mitta ja jokaista A X kohti on olemassa Borel-joukko B Bor(X) siten, että A B ja µ(b) = µ(a). (b) Jos(X, M, µ) on mitta-avaruus s.e. Bor(X) M, niin mittaa µ sanotaan Borel-säännölliseksi, jos jokaista A M kohti on olemassa B Bor(X) s.e. A B ja µ(a) = µ(b). Lemma Jos µ on Borel-säännöllinen ulkomitta X:ssä ja A X on µ-mitallinen s.e. µ(a) <, niin µ A on Borel-säännöllinen. Jos A Bor(X), niin oletusta µ(a) < ei tarvita.

8 8 Moderni reaalianalyysi Todistus. (HT 1/5) Lause Olkoon µ Borel-säännöllinen ulkomitta metrisessä avaruudessa X, A X µ-mitallinen ja ε > 0. (a) Jos µ(a) <, niin on olemassa suljettu joukko C A s.e. µ(a\c) < ε. (b) Jos on olemassa avoimet joukot V 1,V 2,... X s.e. A V i ja µ(v i ) < i, niin on olemassa avoin joukko V X s.e. A V ja µ(v \A) < ε. Todistus. (a): Korvaamalla µ Borel-säännöllisellä ulkomitalla µ A (ks. Lemma 1.23) voidaan olettaa, että µ(x) <. Osoitetaan väite ensin jokaiselle Borel-joukolle A. Olkoon D = {A X: ε > 0 suljettu C A ja avoin V A s.e. µ(v \C) < ε}. Helposti nähdään, että D toteuttaa ehdot (1) ja (2) σ-algebran määritelmässä. Oletetaan, että A 1,A 2,... D ja olkoon ε > 0. Tällöin on olemassa suljetut joukot C i ja avoimet joukot V i s.e. C i A i V i ja µ(v i \C i ) < ε/2 i. Nyt V = i V i on avoin ja Toisaalta Lauseen 1.10 (b) nojalla joten on olemassa n s.e. µ ( V \ ) C i µ(v i \C i ) < ε. i i }{{} i (V i\c i ) lim µ( V \ n n ) ( ) C i = µ V \ C i, µ ( V \ n ) C i < ε. Koska n C i on suljettu, D toteuttaa myös σ-algebran (3):n ehdon. Osoitetaan sitten, että D sisältää suljetut joukot. Olkoon C suljettu ja V i = {x X: dist(x,c) < 1/i}. Tällöin V i on avoin V 1 V 2 ja C = i V i. Siten lim i µ(v i ) = µ(c) ja lim i µ(v i \C) = 0. Tästä seuraa, että C D. Siten D on σ-algebra, joka sisältää kaikki suljetut joukot. Erityisesti Bor(X) D. Siten (a)-kohta pätee kaikille Borel-joukoille. Oletetaan sitten, että A on µ-mitallinen ja µ(a) <. Koska µ on Borel-säännöllinen, on olemassa Borel-joukko B A s.e. µ(a) = µ(b). Silloin µ(b \A) = 0. Edelleen on olemassa Boreljoukko D B \A s.e. µ(d) = 0. Nyt E = B \D on Borel, E A ja µ(a\e) = 0. }{{} D Aiemmin todistetun nojalla jokaista ε > 0 kohti on olemassa suljettu C E = B \D ( A) s.e. µ(e \C) < ε. Mutta silloin µ(a\c) µ(a\e)+µ(e \C) < ε,

9 Syyslk joten (a) pätee A:lle. (b) Soveltamalla (a)-kohtaa joukkoihin V i \A saadaan suljetut joukot C i V i \A s.e. µ(v i \A\C i ) < ε2 i. Silloin V = i (V i \C i ) on avoin, A V ja µ(v \A) < ε. Huomautus Ulkomitan Borel-säännöllisyyttä ei tarvittu väitteiden (a) ja (b) todistamiseen Borel-joukoille A. Siten Lause 1.24 pätee kaikille Borel-ulkomitoille, jos lisäksi oletetaan, että A on Borel. Jatkossa keskeisiä ovat Radon-mitat, jotka määritellään seuraavaksi. Muistutetaan, että topologinen avaruus X on lokaalisti kompakti, jos jokaisella pisteellä x X on ympäristö, jonka sulkeuma on kompakti. Topologinen avaruus on Hausdorff, jos sen eri pisteillä on erilliset ympäristöt. Määritelmä Olkoon X lokaalisti kompakti Hausdorff-avaruus. Sanomme, että mitta µ on Radon-mitta, jos µ on Borel-mitta ja (a) µ(k) < kaikilla kompakteilla K X; (b) µ(v) = sup{µ(k): K V kompakti} kaikilla avoimilla V X; (c) µ(b) = inf{µ(v): B V ja V X avoin} kaikilla Borel-joukoilla B Bor(X). Huomautus Yleisesti Borel-säännöllisen mitan(lokaalisti kompaktissa Hausdorff-avaruudessa) ei tarvitse olla Radon-mitta (ks. HT 2/2). 2. Toisaalta Radon-mitankaan ei tarvitse olla Borel-säännöllinen: Olkoon A R ei-lebesguemitallinen, µ = m A ja µ = µ {E R: E µ-mitallinen}. Tällöin µ on Radon-mitta, mutta ei Borel-säännöllinen. (HT) Joissakin tapauksissa Radon-mitat voidaan helposti karakterisoida. Lause Olkoon µ Borel-mitta R n :ssä. Silloin µ on Radon-mitta, jos ja vain jos µ on lokaalisti äärellinen, ts. x R n, µ ( B(x,r) ) <, kun 0 < r < r x. Todistus. Määritelmän 1.26 (a)-kohdan nojalla Radon-mitat ovat lokaalisti äärellisiä. Oletetaan sitten, että µ on lokaalisti äärellinen Borel-mitta R n :ssä. Jos K R n on kompakti, niin valitaan jokaisella x K avoin x-keskinen kuula, jonka mitta on äärellinen. Koska K on kompakti, se voidaan peittää äärellisen monella tällaisella kuulalla. Siten K:n mitta on äärellinen ja (a) pätee. Todistetaan ehdot (b) ja (c) jokaiselle Borel-joukolle A R n. Soveltamalla Lauseen 1.24 (a)- kohtaa (ks. myös Huom. 1.25) äärellismittaisiin Borel-joukkoihin löydetään suljetut joukot C i A i s.e. A i = A B(0,i), B(0,i) = {x R n : x i}, µ(a i \C i ) < 1/i.

10 10 Moderni reaalianalyysi Tällöin C i on suljettuna ja rajoitettuna joukkona kompakti (olemme R n :ssä). Nyt µ(a) µ(a i ) µ(c i ) > µ(a i ) 1/i 1.10(a) µ(a), josta seuraa (b). Koska A ib(0,i) ja µ(b(0,i)) <, on Lauseen 1.24 (b)-kohdan nojalla olemassa avoimet joukot V j R n s.e. A V j ja µ(v j \A) < 1/j. Tällöin josta seuraa (c). µ(a) µ(v j ) = µ(a)+µ(v j \A) < µ(a)+1/j, Korollari Olkoon µ lokaalisti äärellinen metrinen ulkomitta R n :ssä. Silloin µ:n määräämä mitta µ = µ M, M = {A R n : A µ-mitallinen}, on Radon-mitta. Huomautus Lause 1.28 pätee yleisemminkin. Esimerkiksi, jos X on lokaalisti kompakti metrinen avaruus, jonka topologialla on numeroituva kanta Mittojen yksikäsitteisyys Seuraavaksi tutkimme,milloin kaksi mittaaν,µ: σ(f) [0,+ ] yhtyvät, josν(a) = µ(a) A F (vrt. HT 2/1). Määritelmä A,B F. 1. Kokoelma F P(X), F, on π-systeemi, jos A B F kaikilla 2. Kokoelma D P(X) on d-systeemi (eli Dynkinin luokka), jos pätee: (i) X D; (ii) A,B D ja A B B \A D; (iii) A 1 A 2 ja A k D k k=1 A k D. 3. Kokoelman A virittämä d-systeemi on pienin d-systeemi, joka sisältää A:n, ts. {D: D d-systeemi, A D}. Lause 1.33 (Dynkinin lemma). Olkoon A P(X) π-systeemi. Jos D on d-systeemi ja A D, niin σ(a) D. Todistus. Riittää osoittaa väite tapauksessa, jossa D on A:n virittämä d-systeemi. Tällöin riittää osoittaa, että D on σ-algebra. 1. A D A c D: Tämä seuraa suoraan d-systeemin ehdoista (i) ja (ii). 2. X D (ehto (i)). 3. A D,B A A B D: Tämä seuraa, jos osoitetaan, että D 1 = {A D: A B D B A} on d-systeemi, joka sisältää A:n. Silloinhan on oltava D 1 = D. Inkluusio A D 1 pätee, koska A on π-systeemi ja A D. Ehto (i) on myös selvä. Jos A 1,A 2 D 1,A 1 A 2, niin kaikilla B A (A 2 \A 1 ) B = (A 2 B)\(A }{{} 1 B) D, }{{} D D

11 Syyslk joten A 2 \A 1 D ja ehto (ii) pätee. Samoin ehto (iii) on voimassa, sillä jos A 1 A 2 ja A k D 1 k, niin ( ) A k B = (A k B) D }{{} k=1 k=1 D kaikilla B A ja siten k A k D A,B D A B D: Samoin kuin edellä nähdään, että D 2 = {A D: A B D B D} on d-systeemi. Lisäksi A D 2 3-kohdan mukaan, joten D 2 = D. Edellä olleen nojalla D on suljettu leikkauksen suhteen. Koska lisäksi D on suljettu komplementoinnin suhteen, on D suljettu yhdisteen suhteen (ts. D on algebra). Lopuksi havaitaan, että D toteuttaa σ-algebran (iii)-ehdon, sillä jos A 1,A 2,..., D, niin A k = k=1 A k D, missä A k = A 1 A 2 A k D ja A k A k+1. Siten D on σ-algebra. k=1 Lause Olkoon F π-systeemi, M = σ(f) ja ν,µ: M [0,+ ] todennäköisyysmittoja s.e. ν(a) = µ(a) kaikilla A F. Silloin ν µ. Todistus. Merkitään D = {A M: ν(a) = µ(a)} ja osoitetaan, että D = M. Lauseen 1.33 nojalla riittää osoittaa, että D on d-systeemi, sillä silloin M = σ(f) D M. (i) Koska ν(x) = 1 = µ(x), niin X D. (ii) Jos A,B D ja A B, niin joten B \A D. ν(b \A) = ν(b) ν(a) = µ(b) µ(a) = µ(b \A), (iii) Olkoot A 1,A 2,... D ja A 1 A 2. Silloin Lauseen 1.10 (a) nojalla joten i A i D. ν ( Siis D on d-systeemi ja lause on siten todistettu. A i ) = lim i ν(a i ) = lim i µ(a i ) = µ ( Korollari Olkoot ν ja µ äärellisiä Borel-mittoja R n :ssä. Jos ν(i) = µ(i) jokaisella äärellisellä n-välillä I, niin ν µ. Todistus. Koska R n = ] j,j[ n, niin oletuksesta (ν(i) = µ(i)) ja Lauseesta 1.10 (a) seuraa, että ν(r n ) = µ(r n ) = c 0 <. Jos c 0 = 0, niin ν 0 µ ja asia on selvä. Muussa tapauksessa jakamalla c 0 :lla, voidaan olettaa, että ν ja µ ovat todennäköisyysmittoja. Koska F = {I: I äärellinen n-väli} on π-systeemi ja σ(f) = Bor(R n ), seuraa väite Lauseesta A i ),

12 12 Moderni reaalianalyysi 1.36 Mittojen laajentaminen Oletetaan, että on annettu kokoelma F P(X) ja kuvaus µ: F [0,+ ], joka on σ-additiivinen F:ssä, toisin sanoen, A k F erillisiä (1.37) k=1 A µ( ) A k = µ(a k ). k F k=1 k=1 Tutkimme seuraavaksi, milloin µ voidaan jatkaa mitaksi σ(f):ään. Edellisen kappaleen valossa oletamme, että F on π-systeemi. Yleisesssä tapauksessa tämä ei riitä laajentamiseen, mutta jos oletamme hieman enemmän, laajentaminen onnistuu. Määritelmä Perhe A P(X) on algebra, jos (i) A; (ii) A,B A A B A; (iii) A A X \A A. 2. Perhe P P(X) on puolialgebra, jos (a) P; (b) A,B P A B P; (c) A P X \A = n k=1 A k, missä joukot A k P ovat erillisiä. Otetaan käyttöön merkintä tarkoittamaan pistevieraiden joukkojen A i yhdistettä. Lemma Olkoon P puolialgebra. Tällöin on algebra (ns. P:n virittämä algebra). Todistus. (i) P. (ii) Olkoot A,B P, jolloin A = A i n P = { A i : A i P,i N} n A i, B = m B j, A i,b j P. Silloin A B = i,j A i B j ja A i B j P, joten A B P.

13 Syyslk (iii) Olkoon A = n A i P, A i P. Koska P on puolialgebra, niin X\A i = m B j, B j P, ja siksi X \A i P. Näin ollen (ii)-kohdan nojalla X \ n A i = n (X \A }{{} i ) P. P Määritelmä Jos A on algebra ja µ: A [0,+ ] on σ-additiivinen s.e. µ( ) = 0, niin µ on mitta algebralla A. Lemma Olkoon P puolialgebra ja µ: P [0,+ ] σ-additiivinen s.e. µ( ) = 0. Silloin on olemassa yksikäsitteinen mitta µ algebralla P, µ: P [0,+ ], jolle pätee µ(a) = µ(a) A P. Todistus. Olkoon A P, jolloin Asetetaan A = n A i, A i P. (1.42) µ(a) = n µ(a i ). 1. µ on hyvin määritelty: Olkoon A = n A i = m B j. Silloin B j = B j A = A i = A i A = n (B j A i ) ja m (A i B j ), joten j µ(b j ) σ-add. = j,i µ(b j A i ) σ-add. = i µ(a i ). 2. µ on mitta algebralla P: Selvästi µ( ) = 0. Olkoot A i P, i N, s.e. A = A i P. On osoitettava, että µ(a) = µ(a i ). Kirjoitetaan A i = n i A ij, missä A ij P. Siten A = i,j A ij, A ij P.

14 14 Moderni reaalianalyysi Toisaalta A P, joten jolloin n A = B k, B k P, k=1 B k = A B k = i,j A ij B k. Tässä A ij B k P, koska P on puolialgebra. Nyt µ:n σ-additiivisuudesta seuraa, että µ(b k ) = n i n µ(a ij B k ) ja µ(a ij ) = µ(a ij B k ). k=1 Niinpä µ(a) (1.42) = k=1µ(b k ) = n n i µ(a ij B k ) k=1 ( ) n i n = = k=1 n i µ(a ij ) (1.42) = µ(a ij B k ) } {{ } =µ(a ij ) µ(a i ), sillä A i = n i (Yhtälö ( ) pätee, koska kyseessä on positiivitermiset sarjat.) 3. Yksikäsitteisyys: Olkoot ν ja µ mittoja algebralla P s.e. (1.43) ν(a) = µ(a) = µ(a) A P. A ij, A ij P. Väitämme, että ν(a) = µ(a) kaikilla A P. Olkoon A P ja kirjoitetaan A = n A i, A i P. Silloin ν:n ja µ:n σ-additiivisuudesta sekä (1.43):sta seuraa, että ν(a) = n ν(a i ) = n µ(a i ) = n µ(a i ) = µ(a). Lause 1.44 (Carathéodory-Hahn laajennuslause). Olkoon A P(X) algebra ja µ: A [0, + ] mitta algebralla A.

15 Syyslk (a) Silloin on olemassa mitta ν: σ(a) [0,+ ] s.e. ν A = µ. (b) Jos µ on σ-äärellinen A:n suhteen (so. X = A i, A i A, µ(a i ) < ), niin ν on yksikäsitteinen. Todistus. Määritellään ν: P(X) [0, + ] asettamalla ν(e) = inf{ µ(a i ): E A i, A i A i}. 1. Tällöin ν on ulkomitta ja ν(a) = µ(a) jokaisella A A. (HT 2/4) 2. Jokainen A A on ν-mitallinen. (HT 2/5) 3. Jos M on ν-mitallisten joukkojen perhe, niin ν M on mitta (Lause 1.15). Kohdan 2. nojalla σ(a) M ja siten ν = ν σ(a) on etsitty mitta. 4. Yksikäsitteisyyttä varten oletetaan, että ν 1,ν 2 : σ(a) [0,+ ] ovat mittoja s.e. ν 1 (A) = ν 2 (A) = µ(a) kaikilla A A. Jos A A ja µ(a) <, niin Lauseen 1.34 mukaan ν 1 (A B) = ν 2 (A B) kaikilla B σ(a). Valitaan joukot A i A s.e. A 1 A 2,µ(A i ) < ja X = A i. Koska ν 1 ja ν 2 ovat mittoja σ(a):ssa, niin kaikilla B σ(a) pätee eli ν 1 = ν Tulomitta ν 1 (B) = lim i ν 1 (B A i ) = lim i ν 2 (B A i ) = ν 2 (B) Sovelletaan Carathéodory-Hahn laajennuslausetta tulomitan konstruoimiseen. Olkoot (X, M, µ) ja (Y,N,ν) mitta-avaruuksia ja ns. mitallisten suorakaiteiden perhe. Lemma S on puolialgebra. Todistus. (a) Selvästi S. S = {A B: A M, B N} P(X Y) (b) Jos A B S ja A B S, niin (A B) (A B ) = (A A ) (B B ) S. (c) Jos A B S, niin sen komplementti on vaadittua tyyppiä. (A B) c = (A } c {{ B } ) (A B }{{} c ) (A } c {{ B } c ) S S S

16 16 Moderni reaalianalyysi Määritellään λ: S [0,+ ] asettamalla (1.47) λ(a B) = µ(a)ν(b). Selvästi λ( ) = 0. Osoitetaan seuraavaksi, että λ on σ-additiivinen S:ssä. Lemma Jos A i B i S, i N, ovat erillisiä s.e. (A i B i ) = A B S, niin λ(a i B i ) = λ(a B). Todistus. On siis osoitettava, että µ(a)ν(b) = µ(a i )ν(b i ). Kiinnitetään x A ja merkitään I(x) = {i N: x A i }. Silloin B = i I(x) ja siten ν(b) = ν(b i ). i I(x) Näin ollen kaikilla x X pätee χ A (x)ν(b) = χ A (x) ν(b i ) B i i I(x) = χ A (x) = χ A (x) = i I(x) χ Ai (x)ν(b i ) χ Ai (x)ν(b i ) χ Ai (x)ν(b i ). Koska positiivitermisen sarjan voi integroida termeittäin (Mitta ja integraali, Lause 3.20), niin µ(a)ν(b) = χ A (x)ν(b)dµ(x) = = = X χ Ai (x)ν(b i )dµ(x) X X χ Ai (x)ν(b i )dµ(x) µ(a i )ν(b i ).

17 Syyslk Lause Olkoot (X,M,µ) ja (Y,N,ν) σ-äärellisiä mitta-avaruuksia ja S P(X Y) mitallisten suorakaiteiden perhe. Silloin mitallisella avaruudella ( X Y,σ(S) ) on olemassa 1-käsitteinen mitta µ ν, ns. µ:n ja ν:n tulomitta, siten, että kaikilla A M ja B N. (µ ν)(a B) = λ(a B) = µ(a)ν(b) Todistus. Koska λ on σ-additiivinen puolialgebralla S ja λ( ) = 0, niin Lemman 1.41 nojalla on olemassa yksikäsitteinen mitta λ algebralla S s.e. λ(a B) = λ(a B) kaikilla A B S. Lisäksi µ:n ja ν:n σ-äärellisyydestä seuraa, että λ on σ-äärellinen S:n suhteen. Väite seuraa nyt Carathéodory-Hahnin laajennuslauseesta. Palautetaan mieliin Reaalianalyysi I:stä, että mitta mitta-avaruus (X, M, µ) on täydellinen, jos nollamittaisten joukkojen osajoukot ovat mitallisia. Toisin sanoen, jos A B M ja µ(b) = 0, niin A M. Mitta voidaan aina täydentää (ks. Reaalianalyysi I, Lause 1.12): Lause Olkoon (X,M,µ) mitta-avaruus. Määritellään M P(X) asettamalla M = {A F: A M ja F E jollakin E M, µ(e) = 0}. ja määritellään µ: M [0,+ ], missä A ja F kuten yllä. Tällöin µ(a F) = µ(a), (1) M on σ-algebra X:ssä; (2) µ on täydellinen mitta; (3) µ = µ M. Mitta µ on nimeltään µ:n täydentymä. Vastaavasti (X, M, µ) on mitta-avaruuden (X, M, µ) täydentymä. Huomautus Jos µ on ulkomitta X:ssä, niin sen määrämä mitta-avaruus (X,M µ,µ) on täydellinen. 2. Jos µ on Borel-säännöllinen metrinen ulkomitta, niin sen määrämä mitta-avaruus (X,M µ,µ) on (X, Bor(X), µ):n täydellistymä. 3. Jos(X, M, µ) ja(y, N, ν) ovat täydellisiä σ-äärellisiä mitta-avaruuksia, niin tulomitta-avaruus (X Y,σ(S),µ ν) ei välttämättä ole täydellinen. Esimerkiksi, jos A M, A, µ(a) = 0 ja B Y, B N, niin A B A Y, µ(a Y) = 0, mutta A B σ(s) (ks. Lemma 1.53). Erityisesti, Lebesguen mittojen m n ja m k tulomitta (R n R k,σ(s),m n m k ) ei ole täydellinen, joten m n m k m n+k. Sen sijaan m n+k on m n m k :n täydentymä Fubinin lause Olkoot (X, M, µ) ja (Y, N, ν) σ-äärellisiä mitta-avaruuksia ja µ ν Lauseen 1.49 antama tulomitta. Tutkimme kysymystä, millaisille funktioille f: X Y Ṙ pätee: ( ) ( ) f(x,y)d(µ ν)(x,y) = f(x,y)dν(y) dµ(x) = f(x,y)dµ(x) dν(y)? X Y X Y Y X

18 18 Moderni reaalianalyysi Olkoon E X Y. Merkitään E x = {y Y : (x,y) E}, x X, E y = {x X: (x,y) E}, x Y. Lemma Jos E σ(s), niin E x N ja E y M kaikilla x X ja y Y. Todistus. Olkoon C = {E σ(s): E x N x X}. Riittää osoittaa, että C on σ-algebra s.e. S C. Tällöin nimittäin on oltava C = σ(s) (ja E x :iä koskeva väite pätee), koska σ(s) on pienin S:n sisältämä σ-algebra. Joukkoja E y koskeva väite todistetaan samoin. Olkoon A B S. Koska (A B) x = B N, jos x A, ja (A B) x = N, jos x A, niin A B C. Siis S C. Osoitetaan sitten, että C on σ-algebra. (i) Selvästi C. (ii) Havaitaan, että (E c ) x = (E x ) c. Siten E C E x N x X (E x ) c N x X (E c ) x N x X E c C. (iii) Nyt havaitaan, että ( i E i ) x = i (E i ) x. Siten E i C, i N i E i C. Olkoon f: X Y Ṙ. Määritellään jokaisella x X ja jokaisella y Y funktiot f x: Y Ṙ ja f y : X Ṙ asettamalla fx(y) = f(x,y), f y (x) = f(x,y). Lemma Jos f: X Y Ṙ on µ ν-mitallinen, niin silloin (a) f x on ν-mitallinen jokaisella x X, (b) f y on µ-mitallinen jokaisella y Y. Todistus. Jos U R on avoin, niin f 1 U σ(s), koska f on µ ν-mitallinen. Samoin joukot f 1 (+ ) σ(s) ja f 1 ( ) S. Jos E on mikä tahansa yo. joukoista f 1 U, f 1 (+ ), tai f 1 ( ), niin Lemman 1.53 mukaan fx 1 U, ( fx 1 (+ ), tai fx 1 ( ) ) = E x on ν-mitallinen. Samoin (f y ) 1 U, ( (f y ) 1 (+ ), tai (f y ) 1 ( ) ) = E y on µ-mitallinen. Lemma Jos E σ(s), niin on µ-mitallinen ja on ν-mitallinen. Lisäksi X g: X [0,+ ], g(x) = ν(e x ), f: Y [0,+ ], f(y) = µ(e y ), g(x)dµ(x) = Y f(y)dν(y) = (µ ν)(e).

19 Syyslk Todistus. Osoitetaan, että perhe { F = E σ(s): x ν(e x ) µ-mitallinen ja } ν(e x )dµ(x) = (µ ν)(e) on σ-algebra, joka sisältää S:n. Tällöin F = σ(s) ja funktiota g, g(x) = ν(e x ), koskevat väitteet pätee. Samoin todistetaan f:ää koskevat väitteet. Jos E = A B S, niin { B, jos x A; E x =, jos x A, jolloin ja siten x ν(e x ) on µ-mitallinen ja ν(e x )dµ(x) = ν(b) X ν(e x ) = ν(b)χ A (x) X χ A dµ = (µ ν)(a B). (Huom. x χ A (x) on µ-mitallinen, sillä A M.) Näin ollen S F. Dynkinin lemman (Lause 1.33) nojalla riittää osoittaa, että F on d-systeemi, sillä silloin σ(s) = F. On siis näytettävä, että (i) X Y F, (ii) E,F F, E F F \E F, (iii) E i E 2, E i F E i F. Todistetaan nämä järjestyksessä (i), (iii), (ii). (i) Edellä näimme, että S F, joten X Y F. (iii) Olkoon E i E 2, E i F, ja E = E i. Funktiot x ν(e ix ) ovat mitallisia. Lisäksi E 1x E 2x ja E x = E ix, joten ν(e x ) = lim i ν(e ix ) ja x ν(e x ) on mitallisten funktioiden rajafunktiona mitallinen. Edelleen ν(e 1x ) ν(e 2x ), joten monotonisen konvergenssin lauseen nojalla Näin ollen E F. (µ ν)(e) 1.10 = lim(µ ν)(e i ) i E i F = lim ν(e ix )dµ(x) i X MKL = lim ν(e ix)dµ(x) X i = ν(e x )dµ(x). X (ii) Koska X ja Y ovat σ-äärellisiä, on olemassa joukot X 1 X 2, X i M, µ(x i ) <, X = X i, ja Y 1 Y 2, Y i N, ν(y i ) <, Y = Y i.

20 20 Moderni reaalianalyysi Olkoon E = {E σ(s): E (X i Y i ) F i N} ja osoitetaan, että E on σ-algebra, joka sisältää S:n. Tällöin E = σ(s) eli E (X i Y i ) F kaikilla i N ja kaikilla E σ(s). Jos E = A B S, niin E (X i Y i ) S kaikilla i. Todistuksen alkuosan nojalla E (X i Y i ) F kaikilla i, joten S E. Erityisesti siis X Y E. Osoitetaan, että E on d-systeemi. Jos E j E, E j E j+1, niin todistuksen (iii)-osan mukaan ( j E j ) (Xi Y i ) = j ( Ej (X i Y i ) ) F i, joten j E j E. Oletetaan sitten, että E,F E, E F. Merkitään jolloin E i, F i F i ja E i = E (X i Y i ) ja F i = F (X i Y i ), F i \E i = (F \E) (X i Y i ). Osoitetaan, että F i \E i F kaikilla i N. Jokaisella x X pätee ν((f i \E i ) x ) = ν(f ix \E ix ) = ν(f ix ) ν(e ix ), sillä E ix F ix ja ν(e ix ) <. Tästä päätellään, että on µ-mitallinen ja X ν((f i \E i ) x )dµ(x) = x ν((f i \E i ) x ) X ν(f ix )dµ(x) ν(e ix )dµ(x) X = (µ ν)(f i ) (µ ν)(e i ) = (µ ν)(f i \E i ). Siten F i \E i F i. Olemme näyttäneet, että E = σ(s) ja siten F E. Olkoon sitten E,F F, E F. Haluamme näyttää, että F \E F, jolloin olemme lopulta osoittaneet, että F = σ(s). Koska F i \E i F i+1 \E i+1 ja seuraa (iii)-kohdasta, että F \E F. F \E = F i \E }{{} i, F Lause 1.56 (Tonelli). Olkoon f: X Y [0,+ ] µ ν-mitallinen. Tällöin pätee: (1) Kaikilla (x 0,y 0 ) X Y x f(x,y 0 ) on µ-mitallinen ja y f(x 0,y) on ν-mitallinen.

21 Syyslk (2) (3) Todistus. ( X Y x y Y X f(x,y)dν(y) on µ-mitallinen ja f(x, y) dµ(x) on ν-mitallinen. ) f(x,y)dν(y) dµ(x) = = f(x,y)d(µ ν)(x,y) ( ) f(x,y)dµ(x) dν(y). X Y Y X (a) Jos E σ(s), niin väite pätee (µ ν-mitalliselle) funktiolle f = χ E Lemmojen 1.54 ja 1.55 nojalla. (b) Lineaarisuuden nojalla väite pätee (σ(s):n suhteen) yksinkertaisille funktioille f = k a i χ Ei, E i σ(s). (c) Jos f: X Y [0,+ ] on µ ν-mitallinen, niin on olemassa kasvava jono (σ(s):n suhteen) yksinkertaisia funktioita s i f s.e. s i d(µ ν) f d(µ ν). X Y Koska s i f, niin s ix f x ja s y i fy kaikilla (x,y) X Y. Siten monotonisen konvergenssin lauseen nojalla s ix dν(y) f x dν(y) ja Y Y s y i dµ(x) f y dµ(x). X X X Y Rajafunktion mitallisuudesta seuraa nyt, että funktiot x f y (x) = f(x,y), y f x (y) = f(x,y), x f x (y)dν(y) = f(x,y)dν(y) ja Y Y y f y (x)dµ(x) = f(x,y)dµ(x) X ovat mitallisia eli väitteet (1) ja (2) pätevät. Jos g i (x) = s ix dν(y), X Y

22 22 Moderni reaalianalyysi niin g i g i+1, joten MKL:n nojalla X ( Y ) ( ) ( ) s ix dν(y) dµ(x) f x dν(y) dµ(x) = f(x,y)dν(y) dµ(x). X Y X Y Toisaalta ( X Y ) s ix dν(y) dµ(x) (b) = s i d(µ ν) f d(µ ν), X Y X Y joten vasen yhtälö (3):ssa pätee. Samoin todistetaan (3):n oikeanpuoleinen yhtälö. Huomautus Edellä olleet tulokset on muotoiltu tulomitalle µ ν ja (µ ν)-mitallisille funktioille. Niitä ei voi suoraan soveltaa täydelliseen mitta-avaruuteen (R n R k,leb(r n+k ),m n+k ). Esimerkiksi Lemmat 1.53 ja 1.54 eivät päde mitta-avaruudelle (R n R k,leb(r n+k ),m n+k ). Jos nimittäin B R k on ei-mitallinen (m k :n suhteen), niin E = {x} B on m n+k -mitallinen kaikilla x R n, sillä m n+k (E) = 0. Toisaalta B = E x, josta näemme, ettei Lemman 1.53 väite päde. Tonellin lauseessa voidaan mitta-avaruuden (R n R k,leb(r n+k ),m n+k ) tapauksessa vaatia ehto (1) vain m.k. x 0 ja m.k. y 0. Lause 1.58 (Fubini). Olkoon f: X Y Ṙ µ ν-mitallinen ja oletetaan, että ainakin yksi integraaleista on äärellinen. Tällöin X Y f d(µ ν), ( Y X ( Y f(x,y) dµ(x) X ) f(x,y) dν(y) dµ(x), tai ) dν(y) (1) y f(x,y) on integroituva Y:ssä melkein kaikilla x X; (2) x f(x,y) on integroituva X:ssä melkein kaikilla y Y; (3) x Y f(x,y)dν(y) on integroituva X:ssä, t.s. X Y f(x,y)dν(y) dµ(x) < ; (4) y X f(x,y)dµ(x) on integroituva Y:ssä; (5) f on integroituva X Y:ssä ja X Y f d(µ ν) = X ( Todistus. Kuten Mitta ja integraali, Lause 4.3 (Fubini 2.) Y ) ( ) f(x,y)dν(y) dµ(x) = f(x,y)dµ(x) dν(y) <. Y X

23 Syyslk Hausdorffin mitat 2.1 Hausdorffin mitan perusominaisuudet Lebesguen n-ulotteinen mitta m n sopii hyvin R n :n suurien osajoukkojen koon mittaamiseen, muttaseon liian karkea mittari R n :n pieniä joukkojavarten. Esimerkiksi, m 2 ei pysty erottamaan tason R 2 yksiötä suorasta, sillä ne molemmat ovat nollamittaisia. Tässä luvussa esittelemme kokonaisen skaalan s-ulotteisia mittoja H s, 0 s <, jotka pystyvät näkemään joukkojen hienorakennetta Lebesguen mittaa paremmin. Ideana on, että joukko A R n on s-ulotteinen, jos 0 < H s (A) <, vaikka A:n geometria olisi hyvin monimutkainen. Nämä mitat voidaan määritellä missä tahansa metrisessä avaruudessa (X, d). Oletamme kuitenkin, että X on separoituva, s.o. X:ssä on numeroituva tiheä osajoukko S = {x i }, jolloin X = S. Tätä oletusta tarvitaan vain takaamaan se, että X:llä on olemassa ns. δ-peite jokaisella δ > 0. Määritelmä Epätyhjän joukon E X halkaisija on d(e) = sup d(x,y). x,y E 2. Numeroituva kokoelma X:n osajoukkoja {E i } on joukon A X δ-peite, δ > 0, jos A E i ja d(e i ) δ i N. Kiinnitetään dimensio s [0, ) ja δ > 0. Kun A X, niin määritellään (2.3) Hδ s (A) = inf{ d(e i ) s : {E i } on A:n δ-peite }, missä tehdään sopimukset, että d({x}) 0 = 1 x X ja d( ) s = 0 s 0. Määritelmästä nähdään välittömästi, että i=0 H s δ 1 (A) H s δ 2 (A), jos 0 < δ 1 δ 2. Niinpä allaoleva raja-arvo (2.5) on olemassa ja voimme määritellä. Määritelmä 2.4. Joukon A X s-ulotteinen Hausdorffin (ulko)mitta on ( ) (2.5) H s (A) = limhδ s (A) = suphδ s (A). δ 0 δ>0 Lause 2.6. (i) Hδ s : P(X) [0,+ ] on ulkomitta kaikilla δ > 0. (ii) H s : P(X) [0,+ ] on metrinen ulkomitta. Todistus. (i) (a) Selvästi Hδ s ( ) = 0. (b) Olkoon sitten A A i X. Voidaan olettaa, että Hδ s(a i) < i. Olkoon ε > 0 ja valitaan jokaisella i joukon A i δ-peite {Ej i} s.e. d(ej i )s Hδ s (A i)+ε2 i.

24 24 Moderni reaalianalyysi Tällöin i,j Ei j on yhdisteen A i ja siten myös A:n δ-peite, joten H s δ (A) i,j d(e i j )s ( H s δ (A i )+ε2 i) ε+ Antamalla ε 0 saadaan haluttu väite. Hδ s (A i). (ii) Selvästi H s ( ) = 0. Jos A A i X, niin (i)-kohdan ja H s :n määritelmän nojalla Hδ s (A) Hδ s (A i) H s (A i ). Antamalla δ 0 nähdään, että H s on ulkomitta. Olkoot sitten A 1,A 2 X joukkoja, joille dist(a 1,A 2 ) > 0. Haluamme näyttää, että Riittää osoittaa, että H s (A 1 A 2 ) = H s (A 1 )+H s (A 2 ). (2.7) H s δ (A 1 A 2 ) H s δ (A 1)+H s δ (A 2), jos δ dist(a 1,A 2 )/3. Voidaan olettaa, että Hδ s(a 1 A 2 ) <. Olkoon ε > 0 ja valitaan joukon A 1 A 2 δ-peite {E i } siten, että d(e i ) s Hδ s (A 1 A 2 )+ε. Koska δ dist(a 1,A 2 )/3, jokainen E i leikkaa enintään yhtä joukoista A 1 tai A 2. Niinpä voidaan jakaa {E i } = {E i} {E i }, missä Näin ollen A 1 E i ja A 2 H s δ (A 1)+H s δ (A 2) Koska ε > 0 oli mielivaltainen, saadaan (2.7). = E i. d(e i )s + d(e i ) s H s δ (A 1 A 2 )+ε. d(e i )s

25 Syyslk Lauseiden 1.18 ja 2.6 mukaan jokainen X:n Borel-joukko on H s -mitallinen. Merkitsemme H s :n rajoittumaa H s -mitallisiin joukkoihin samalla symbolilla H s. Tällöin siis pätee: Lause 2.8. H s on Borel-mitta. Korollarista 1.29 saadaan nyt: Korollari 2.9. Jos A R n on H s -mitallinen ja H s (A) <, niin H s A on Radon-mitta. Lause Separoituvan metrisen avaruuden X ulkomitta H s on Borel-säännöllinen. Todistus. Koska edellisen lauseen mukaan H s :n määräämä mitta on Borel, riittää osoittaa, että jokaista A X kohti on olemassa B Bor(X) s.e. A B ja H s (A) = H s (B). Olkoon A X. Jos H s (A) =, voidaan valita B = X ja väite pätee. Jos taas H s (A) <, niin valitaan A:n 1/i-peite {Ej i} jokaisella i N s.e. d(ej) i s H1/i s (A)+1/i. Koska d(e) = d(ē) jokaisella E X, voimme olettaa, että joukot Ei j ovat suljettuja. Tällöin B = on Borel joukko ja A B. Lisäksi {Ej i } on B:n 1/i-peite jokaisella i N, joten H1/i s (A) Hs 1/i (B) d(ej) i s H1/i s (A)+1/i. Antamalla i saadaan väite H s (A) = H s (B). E i j Huomautus H 0 on lukumäärämitta. 2. H s δ ei yleensä ole metrinen ulkomitta. 3. Karkeasti ottaen, H 1 pituusmitta, H 2 pinta-ala, jne. 4. Helposti nähdään (pian tulevia tuloksia käyttäen), ettei (esim.) taso R 2 ole σ-äärellinen H 1 :n suhteen Hausdorff-dimensio Olkoon (X, d) separoituva metrinen avaruus. Määrittelemme tässä luvussa osajoukoille A X dimension, joka kuvaa A:n (metristä) kokoa. Poiketen esim. topologisesta dimensiosta, tämän dimension ei tarvitse olla kokonaisluku. Lemma Olkoon A X ja s 0. (i) Jos H s (A) <, niin H t (A) = 0 kaikilla t > s. (ii) Jos H s (A) > 0, niin H t (A) = kaikilla 0 t < s.

26 26 Moderni reaalianalyysi Todistus. Riittää todistaa (i), sillä väite (ii) seuraa (i):stä. Olkoon δ > 0 ja{e j } A:n δ-peite s.e. d(e j ) s Hδ s (A)+1 Hs (A)+1 <. Silloin kaikilla t > s Hδ t (A) d(e j ) t δ t s d(e j ) s δ t s (H s (A)+1). Väite seuraa antamalla δ 0. Edellisen lemman nojalla funktiolla s H s (A) on yksinkertainen kuvaaja: on nimittäin olemassa yksikäsitteinen s 0 [0, ], jonka kohdalla kuvaaja tipahtaa äärettömyydestä nollaan. Määritelmä Osajoukon A X Hausdorff-dimensio on luku Tällöin siis pätee: 1. Jos t < dim H (A), niin H t (A) =. 2. Jos t > dim H (A), niin H t (A) = 0. dim H (A) = inf{s > 0: H s (A) = 0}. Yleisesti luvusta H s (A), kun s = dim H (A), ei voida sanoa mitään: se voi olla tapauksesta riippuen mikä tahansa luku väliltä [0, ]. Kuitenkin: (2.15) 0 < H s (A) < dim H (A) = s. Joukkoa A X, jolle (2.15) pätee, kutsutaan s-joukoksi. Lemma (i) Jos A B, niin dim H (A) dim H (B). (ii) Jos A k X, k N, niin Todistus. (HT) Siten esimerkiksi dim H (Q) = 0. dim H ( k=1 ) A k = sup dim H (A k ). k 2.17 Hausdorffin mitat R n :ssä Seuraavaksi laskemme(tai arvioimme) Cantor-tyyppisten fraktaalien Hausdorff-mittoja ja-dimensioita R n :ssä. Tätä varten tutkitaan Hausdorff-mittojen invarianssiominaisuuksia. Tehokkaampia tapoja Hausdorff-dimension määräämiseksi kehitämme myöhemmin. Muistutetaan aluksi, että kuvaus T : R n R n on isometria, jos Tx Ty = x y x,y R n.

27 Syyslk Tunnetusti jokainen R n :n isometria on affiini, ts. muotoa Tx = a 0 +Ux, missä a 0 R n ja U: R n R n on lineaarinen isometria. Vastaavasti, kuvaus R: R n R n on similariteetti, jos Rx Ry = c x y x,y R n, missä c > 0 on vakio (venytyskerroin, skaalauskerroin, jne.). Tällöin R on muotoa missä U on jälleen lineaarinen isometria. Rx = a 0 +cux, Lause Olkoon A R n. Ulkomitalle H s, s 0, pätee: (a) H s (A+x 0 ) = H s (A) x 0 R n, (b) H s( U(A) ) = H s (A) kaikilla lineaarisilla isometrioilla U: R n R n, (c) H s( R(A) ) = c s H s (A), jos R: R n R n on similariteetti, jonka skaalauskerroin on c > 0. Todistus. Väitteet seuraavat havainnosta, että d ( R(E) ) = cd(e) E R n, missä R on kuten (c)-kohdassa. Olkoot (X,d 1 ) ja (Y,d 2 ) metrisiä avaruuksia. Palautetaan seuraavaksi mieliin, että kuvaus f: X Y on L-Lipschitz (vakiolla L > 0), jos d 2 ( f(x),f(y) ) Ld1 (x,y) kaikilla x,y X. Vastaavasti, kuvaus g: X Y on L-bilipschitz, jos 1 L d 1(x,y) d 2 ( f(x),f(y) ) Ld1 (x,y) kaikilla x, y X. Havaitaan, että L-bilipschitz kuvaus on aina injektio vasemmanpuoleisen epäyhtälön nojalla. Lemma Olkoot (X,d 1 ) ja (Y,d 2 ) separoituvia metrisiä avaruuksia. (i) Jos f: X Y on L-Lipschitz, niin H s (fa) L s H s (A) A X. (ii) Jos g: X Y on L-bilipschitz, niin dim H (ga) = dim H (A) A X. Todistus.

28 28 Moderni reaalianalyysi (i) Voidaan olettaa, että H s (A) <. Kiinnitetään ε > 0, δ > 0 ja valitaan A:n δ-peite {E j } s.e. d(e j ) s Hδ s (A)+ε. Silloin {f(e j )} on fa:n Lδ-peite, joten Väite seuraa antamalla ε 0 ja δ 0. HLδ s (fa) d ( f(e j ) ) s L s d(e j ) s L s (H s δ (A)+ε). (ii) Soveltamalla (i)-kohtaa kuvaukseen g 1 : g(a) X saadaan Siten mistä väite seuraa. L s H s (A) H s (ga). L s H s (A) H s (ga) L s H s (A), Seuraavaksi tutkimme Lebesguen mitan m n ja Hausdorff-mitan H n yhteyttä R n :ssä. Lause Kaikilla A Bor(R n ) pätee H n (A) = c n m n (A), missä c n (0, ) on vakio. Todistus. Olkoon Q = [0,1) n. Osoitetaan ensin, että (2.21) 0 < H n (Q) <. Selvästi Q voidaan peittää j n :llä yhtäsuurella osakuutioilla {Q i } jn, joiden sivunpituus on 1/j ja halkaisija d(q i ) = n/j. Jos siis δ j = n/j, niin j n ( ) n n Hδ n j (Q) = n n/2. j Antamalla δ j = n/j 0, saadaan H n (Q) n n/2. Olkoon sitten δ > 0 ja oletetaan, että {E i } on Q:n δ-peite. Selvästi E i I i, missä I i on sopivasti valittu kuutio, jonka sivunpituus on 2d(E i ). Silloin d(e i ) n = 2 n ( 2d(Ei ) ) n = 2 n m n (I i ) 2 n ( ) m n I i 2 n m n (Q) = 2 n,

29 Syyslk joten Näin ollen H n δ (Q) 2 n. H n (Q) 2 n ja väite (2.21) pätee. Merkitään c n = H n (Q) ja osoitetaan, että (2.22) H n (A) = c n m n (A) kaikilla Borel-joukoilla A R n. Väite (2.22) pätee, kun A = [0,1) n. Lauseen 2.18 (c)-kohdan nojalla (2.22) pätee, jos A on mielivaltainen R n :n oikealle puoliavoin kuutio, ts. muotoa A = [a 1,b 1 ) [a n,b n ), 0 < b 1 a 1 = = b n a n <. Seuraavaksi todetaan, että jokainen R n :n oikealle puoliavoin n-väli voidaan esittää erillisten oikealle puoliavoimien kuutioiden numeroituvana yhdisteenä. Siten (2.22) pätee kaikille R n :n oikealle puoliavoimille n-väleille. Jos Q m = [ m,m) n, m N, niin oikealle puoliavoimien n-välien ja Q m :n leikkaukset muodostavat π-systeemin ja virittävät Q m :n Borelin joukot. Lauseen 1.34 mukaan H n (A) = c n m n (A) kaikilla A Bor([ m,m) n ). Koska tämä pätee kaikilla m N, niin (2.22) pätee kaikilla A Bor(R n ). Sekä H n että m n ovat molemmat R n :n Borel-säännöllisiä ulkomittoja, joten pätee: Korollari H n (A) = c n m n (A) A Rn. Todistus. (HT) Esitetään Lauseelle 2.20 myös toinen todistus, joka perustuu tasaisesti jakautuneisiin mittoihin. Määritelmä Sanomme, että metrisen avaruuden X Borel-mitta µ on tasaisesti jakautunut, jos 0 < µ ( B(x,r) ) = µ ( B(y,r) ) < kaikilla x,y X ja kaikilla 0 < r <. Lebesguen mitta m n on tasaisesti jakautunut R n :ssä. Lauseen 2.18 perustella H s( B(x,r) ) = H s( B(y,r) ) kaikilla x,y R n, r > 0 ja s 0. Toisaalta R n kuulien H s -mitat ovat positiivisia ja äärellisiä vain, jos s = n (vrt. Lemma 2.13 ja (2.21)). Siten H n on tasaisesti jakautunut R n :ssä. Lause 2.20 saadaan nyt seuraavasta yleisestä tuloksesta. Lause Jos µ ja ν ovat tasaisesti jakautuneita Borel-mittoja separoituvassa metrisessä avaruudessa X, niin on olemassa vakio c 0 R s.e. kaikilla A Bor(X). µ(a) = c 0 ν(a) Todistus. Merkitään g(r) = µ ( B(x,r) ) ja h(r) = ν ( B(x,r) ), kun 0 < r < ja x X. Jos U X on rajoitettu, avoin joukko ja x U, niin on olemassa raja-arvo ν ( B(x,r) U ) lim = 1. r 0+ h(r)

30 30 Moderni reaalianalyysi Fatoun lemman nojalla pätee tällöin µ(u) = U liminf r 0+ ν ( B(x,r) U ) lim r 0+ h(r) 1 h(r) U dµ(x) ν ( B(x,r) U ) dµ(x). Fubinin lauseesta (ks. Huomautus 2.26) seuraa nyt, että ν ( B(x,r) U ) ( ) dµ(x) = χ B(x,r) (y)dν(y) dµ(x) U U U ( ) = χ B(y,r) (x)dµ(x) dν(y) U U µ ( B(y,r) ) dν(y) Siten Samalla tavalla saadaan Nähdään, että on olemassa raja-arvo U = g(r)ν(u). 0 < µ(u) liminf r 0+ 0 < ν(u) liminf r 0+ g(r) lim r 0+ h(r) = c 0 g(r) h(r) ν(u). h(r) g(r) µ(u). ja että µ(u) = c 0 ν(u) kaikilla avoimilla U X ja siten myös kaikilla U Bor(X). Huomautus Perustellaan Fubinin lauseen käyttö edellisessä todistuksessa. Ensiksikin sekä µ että ν ovat σ-äärellisiä. Toiseksi pätee yleinen tulos: Jos Y ja Z ovat topologisia avaruuksia, joilla on numeroituva kanta (ts. ovat N 2 ), niin silloin (2.27) Bor(Y Z) = σ ( Bor(Y) Bor(Z) ). Edellisessä lauseessa Y = Z = X on separoituva metrinen avaruus, joten se on N 2 ja siten (2.27) pätee. Näin ollen avoin joukko r = {(x,y) X X: d(x,y) < r} on X X:n Borel-joukkona µ ν-mitallinen. Tästä seuraa edelleen, että kuvaus f: X X R, f(x,y) = χ B(x,r) (y) = χ B(y,r) (x) = χ r (x,y) on µ ν-mitallinen ja siksi Fubinia voi käyttää. Osoitetaan vielä (2.27):n inkluusio Bor(Y Z) σ ( Bor(Y) Bor(Z) ), jota käytettiin edellä. Toinen suunta jää harjoitustehtäväksi. Olkoon A Y Z avoin. Koska Y ja Z ovat N 2 :ia, niin A voidaan esittää numeroituvana yhdisteenä A = A i B j, i,j N missä A i Y, B j Z ovat avoimia. Tällöin A i B j Bor(Y) Bor(Z), joten A σ ( Bor(Y) Bor(Z) ). Näin ollen Bor(Y Z) σ ( Bor(Y) Bor(Z) ).

31 Syyslk Seuraavaksi konstruoimme joukkoja, joiden Hausdorff-dimensio ei ole kokonaisluku. Palautetaan mieliin Cantor-joukon konstruktio Reaalianalyysi I:stä. (Käytämme hieman eri merkintöjä ja käsittelemme vain erikoistapauksen.) Olkoon 0 < λ < 1/2. Merkitään I 0,1 = [0,1], I 1,1 = [0,λ] ja I 1,2 = [1 λ,1]. Toisin sanoen, I 1,1 ja I 1,2 on saatu I 0,1 :stä poistamalla sen keskeltä avoin väli, jonka pituus on 1 2λ. Seuraavaksi poistetaan suljettujen välien I 1,i keskeltä avoimet välit, joiden pituus on (1 2λ)λ ja jatketaan prosessia induktiivisesti. Oletetaan, että n:n vaiheen välit I n,i, i = 1,...,2 n, on määritelty. Tällöin (n+1):n vaiheen välit I n+1,j, j = 1,...,2 n+1 saadaan poistamalla n:n vaiheen välien keskeltä avoin väli, jonka pituus on (1 2λ)λ n. Siten Merkitään ( n:n vaiheen approksimaatio ) ja d(i n,i ) = λ n, n ja i = 1,...,2 n. C n (λ) = C(λ) = 2 n I n,i C n (λ). n=1 Tällöin C(λ) on kompakti, ylinumeroituva joukko, jolla ei ole sisäpisteitä. Lisäksi C(λ) on itsesimilaari ja m 1 ( C(λ) ) = 0. Cantorin 1/3-joukko C(1/3) on usein käytetty erikoistapaus. C 0 I 0,1 C 1 I 1,1 I1,2 I 2,1 I 2,4 Lause Kaikilla 0 < λ < 1/2 C 2.. dim H C(λ) = log2 log(1/λ). Erityisesti dim H C(λ) voi saada kaikki arvot väliltä (0,1). Todistus. Riittää osoittaa, että (2.29) 1/2 H s( C(λ) ) 1, jos s = log2 log(1/λ). (i) Esitetään ensin heuristinen argumentti eksponentin s löytämiseksi: Selvästi C(λ) = C 1 C 2,

32 32 Moderni reaalianalyysi missä C 1 ja C 2 ovat erillisiä ja similaarisia C(λ):n kanssa skaalauskertoimella λ. Jos C(λ) olisi s-joukko, niin Lauseen 2.18 (c)-kohdan nojalla H s( C(λ) ) = H s (C 1 )+H s (C 2 ) = 2λ s H s( C(λ) ). Siten josta ratkaisemalla saadaan 1 = 2λ s, s = log2 log(1/λ). (ii) Arvion (2.29) tarkka todistus: Jos δ > 0 on annettu, niin valitaan n N niin suureksi, että λ n < δ. Tällöin {I n,i } 2n on C(λ):n δ-peite, joten H s δ ( ) 2 n C(λ) (λ n ) s = 2 n (1/2) n = 1. Siis H s( C(λ) ) 1. Esitämme todistuksen alarajalle (2.29) vain erikoistapauksessa λ = 1/3, sillä myöhemmin tulemme käsittelemään tehokkaimpia keinoja Hausdorff-dimension määräämiseksi. Yleinen tapaus λ (0,1/2) ei toisi olennaisia muutoksia todistukseen. Oletetaan, että {E j } on sellainen C(1/3):n δ-peite, että d(e j ) s H s( C(1/3) ) +δ, s = log2 log3 Jokaisella j valitaan suljettu väli I j (= [a,b]) s.e. E j inti j (=]a,b[) ja d(i j ) < (1+δ)d(E j ). Tällöin {inti j } muodostaa C(1/3):n avoimen peitteen, joten C(1/3):n kompaktisuuden nojalla voimme valita äärellisen osapeitteen. Indeksöimällä välit I j uudelleen voimme olettaa, että m C(1/3) ja H s( C(1/3) ) +δ I j d(e j ) s m (1+δ) s d(i j ) s. Alarajan (2.29) todistamiseksi riittää siis osoittaa, että (2.30) m d(i j ) s 1 2,

33 Syyslk jos {I j } m on C(1/3):n peite äärellisen monella suljetulla välillä I j. Jokaisella j valitaan k = k(j) N, jolle (2.31) 3 (k+1) d(i j ) < 3 k. Olkoon k 0 suurin luvuista k(j),j = 1,...,m. Konstruktion ja luvun k = k(j) valinnan perusteella jokainen I j voi leikata ainoastaan yhtä k:n vaiheen väliä I k,i. Siis I j leikkaa korkeintaan 2 k 0 k(j) :tävaiheen k 0 väliäi k0,i.siten tällaisten k 0 :nvaiheen välien lukumääräon korkeintaan m 2 k0 k(j). Toisaalta k 0 :n vaiheen välejä on 2 k 0 kappaletta. Näistä jokainen sisältää C(1/3):n pisteitä ja C(1/3) m I j, joten on oltava Nyt voimme laskea 2 k 0 2 k 0 m 2 k0 k(j). m 2 k0 k(j) = 2 k 0 = 2 k 0 2 k 0 m (3 k(j) ) s m ( 3d(Ij ) ) s, m 2 k(j) josta sieventämällä saadaan m d(i j ) s 3 s = 1/2. Huomautus Edellistä todistusta tarkentamalla voidaan osoittaa, että (ks. [Fa1, s ]). H s( C(λ) ) = 1, s = log2 log(1/λ), 2.33 Suoristuvat ja epäsuoristuvat 1-joukot Tarkastellaan aluksi suoristuvia kaaria R n :ssä. Olkoon ψ: [a,b] R n, a < b, jatkuva injektio, jolloin ψ[a,b] = Γ on kaari. Määrittelemme, että Γ:n pituus on m L(Γ) = sup{ ψ(t i ) ψ(t i 1 ) : a = t 0 < t 1 < < t m = b}, missä supremum otetaan yli kaikkien [a, b]:n äärellisten jakojen.

34 34 Moderni reaalianalyysi ψ(a) ψ(t i 1 ) ψ(t i ) ψ(b) Sanomme, että Γ on suoristuva, jos L(Γ) <. Lause Olkoon Γ R n suoristuva kaari. Silloin L(Γ) = H 1 (Γ). Todistus. Jokainen suoristuva kaari Γ voidaan parametrisoida kaarenpituuden suhteen (HT). Toisin sanoen, on olemassa homeomorfismi ψ 0 : [0,L(γ)] Γ, jolle L(ψ 0 [s,t]) = t s kaikilla 0 s t L(Γ). Kaarenpituuden määritelmän nojalla joten ψ 0 on 1-Lipschitz. Siten ψ 0 (t) ψ 0 (s) L(ψ 0 [a,b]) = t s, 0 s t L(Γ), H 1 (Γ) = H 1 (ψ 0 [0,L(Γ)]) H 1 ([0,L(Γ)]) = L(Γ), missä viimeinen yhtälö seuraa faktasta, että H 1 = m 1 R:ssä. Käänteisen epäyhtälön todistamiseen riittää näyttää (L(Γ):n määritelmän nojalla), että H 1 (ψ 0 [s,t]) ψ 0 (s) ψ 0 (t) kaikilla 0 s t L(Γ). Voidaan olettaa, että ψ 0 (s) ψ 0 (t). Olkoon P ortogonaaliprojektio pisteiden ψ 0 (s) ja ψ 0 (t) kautta kulkevalle suoralle S. Silloin P on 1-Lipschitz ja P(ψ 0 [s,t]) J, missä J S on pisteiden ψ 0 (s) ja ψ 0 (t) väliin jäävä jana S:llä. Siten H 1( ψ 0 [s,t] ) H 1( P(ψ 0 [s,t]) ) H 1 (J) = ψ 0 (s) ψ 0 (t). Viimeisessä yhtälössä käytettiin Lausetta 2.18 ja faktaa, että H 1 = m 1 R:ssä. Korollari Olkoon Γ R n suoristuva kaari ja ψ: [0,L(Γ)] R n sen parametrisointi kaarenpituuden suhteen. Jos E [0,L(Γ)] on Lebesgue-mitallinen, niin ψe R n on H 1 -mitallinen ja H 1 (ψe) = m 1 (E). Huomautus Jos Γ R n on suoristuva kaari ja ψ: [0,L(Γ)] R n sen parametrisointi kaarenpituuden suhteen. Silloin ψ = (ψ 1,...,ψ n ), missä jokainen ψ i, i = 1,...,n, on 1-Lipschitz ja siten absoluuttisesti jatkuva. Näin ollen ψ i (t) on olemassa m.k. t [0,L(Γ)] ja edelleen derivaatta on olemassa melkein kaikilla t [0, L(Γ)]. ψ (t) = (ψ 1 (t),...,ψ n (t)) Rn

35 Syyslk Lauseen 2.34 mukaan jokainen suoristuva kaari on 1-joukko, ts. 0 < H 1 (Γ) <. Tällaisia joukkojaovat myössuoristuvienkaarienäärelliset jamyösnumeroituvatyhdisteet i Γ i,jos i H1 (Γ i ) <. Onko olemassa olennaisesti muunlaisia 1-joukkoja? Lähestytään kysymystä esimerkkien valossa. Esimerkki Aloitetaan tason suljetusta yksikköneliöstä J 0 = Q 0 1 = [0,1]2. Olkoon J 1 yhdiste neljästä suljetusta nurkkaneliöstä Q 1 i, i = 1,...,4, joiden jokaisen sivunpituus on 1/4. Sen jälkeen kukin J 1 :n neliöstä Q 1 i, i = 1,...,4, korvataan neljällä nurkkaneliöllä Q2 j, j = 1,...,16, joiden sivunpituudetovat 1/16. Näinjatketaan, jolloin n:nnessävaiheessameilläon4 n kplneliöitä Q n j, j = 1,...,4 n, joiden kunkin sivunpituus on 4 n. Olkoon ja J n = J = 4 n Q n j J n. Tällöin J on Cantor-tyyppinen joukko. Itseasiassa J = C(1/4) C(1/4). n=0 J 0 J 1 J 2 Q 0 1 Q 1 1 Q 1 2 Q 1 3 Q 1 4 Q 2 j J 3 Q 3 i Mikä on J:n Hausdorff-dimensio dim H J? Päätellään sopiva ehdokas ensin similariteettien avulla. Havaitaan, että 4 J = J i, missä J i on similaarinen J:n kanssa skaalauskertoimella 1/4, joten H s ( J i ) = (1/4) s H s (J) ja Jos J on s-joukko, saadaan ylläolevasta ehto H s (J) = 4(1/4) s H s (J). 4(1/4) s = 1 eli s = 1. Perustellaan asiaa hieman tarkemmin. Kiinnitetään δ > 0. Todetaan ensin, että d(q n j ) = 2/4 n. Jos n N on niin suuri, että 2/4 n δ, niin {Q n j }4n on J:n δ-peite ja siten H 1 δ 4n (J) d(q n j ) 4n 2/4 n = 2.

36 36 Moderni reaalianalyysi SitenH 1 (J) 2 <.SamanlaisellapäättelylläkuinLauseen2.28todistuksessavoidaanosoittaa, että H 1 (J) > 0. Siten dim H (J) = 1 ja 0 < H 1 (J) <, eli J on 1-joukko. Geometrialtaan se näyttää kuitenkin hyvin erilaiselta kuin suoristuva käyrä. Huom.:Positiivinenalarajavoidaan myöslöytääkäyttämällä ortogonaalista projektiotap: R 2 S suoralle S, jonka kulmakerroin on 2. Tällöin kuvajoukko P(J) on jana, jonka pituus on 3/ 5. Koska projektio P on 1-Lipschitz, niin H 1 (J) H 1 (P(J)) = 3/ 5. Itseasiassa voidaan osoittaa, että H 1 (J) = 2. P(J) Edellä huomautettiin, että J = C(1/4) C(1/4). Havaitaan, että dim H (J) = 1 = 2log2/log4 = dim H C(1/4)+dim H C(1/4). Esimerkki Olkoot q 1,q 2,... suljetun yksikkökiekon D = {x R 2 : x 1} ne pisteet, joiden molemmat koordinaatit ovat rationaalilukuja. Nämä pisteet muodostavat D:n tiheän numeroituvan osajoukon. Olkoon E = S j, missä Nyt S j = {x R 2 : x q j = 2 j }. 0 < H 1 (E) 2π2 j = 2π <. Siten E on 1-joukko ja dim H E = 1. Kuitenkin E on tiheä D:ssä, Ē D = D, joten E on hyvin suuri. Missä mielessä E muistuttaa geometrisilta ominaisuuksiltaan suoristuvaa kaarta? Nämä ja vastaavat esimerkit herättävät useita kysymyksiä: Millä tavalla Esimerkin 2.37 Cantor-joukko on erilainen kuin suoristuva kaari? Millainen on yleinen 1-joukko? Miten siitä voi erottaa Cantor-tyyppiset ja suoristuvat osat ja miten ko. osat voi määritellä? Miten suoristuvien kaarien geometriset ominaisuudet, kuten esim. tangenttien olemassaolo, yleistyvät Esimerkin 2.38 kaltaisiin joukkoihin?

Reaalianalyysin perusteita

Reaalianalyysin perusteita Reaalianalyysin perusteita Heikki Orelma 16. marraskuuta 2008 Sisältö 1 Johdanto 3 2 Mitallisuus 3 3 Yksinkertaiset funktiot 6 4 Mitat ja integrointi 7 5 Kompleksisten funktioiden integrointi 10 6 Nolla-mittaisten

Lisätiedot

Tiheyspistelauseita. Petteri Salovaara. Pro Gradu tutkielma

Tiheyspistelauseita. Petteri Salovaara. Pro Gradu tutkielma Tiheyspistelauseita Petteri Salovaara Pro Gradu tutkielma Jyväskylän yliopisto Matematiikan ja tilastotieteen laitos Kesä 2006 1 2 Sisältö 1. LUKU: Esitietoja 3 2. LUKU: Mittojen derivointia ja tiheyspistelause

Lisätiedot

Matematiikan ja tilastotieteen laitos Reaalianalyysi I Harjoitus Malliratkaisut (Sauli Lindberg)

Matematiikan ja tilastotieteen laitos Reaalianalyysi I Harjoitus Malliratkaisut (Sauli Lindberg) Matematiikan ja tilastotieteen laitos Reaalianalyysi I Harjoitus 4 9.4.-23.4.200 Malliratkaisut (Sauli Lindberg). Näytä, että Lusinin lauseessa voidaan luopua oletuksesta m(a)

Lisätiedot

Cantorin joukon suoristuvuus tasossa

Cantorin joukon suoristuvuus tasossa Cantorin joukon suoristuvuus tasossa LuK-tutkielma Miika Savolainen 2380207 Matemaattisten tieteiden laitos Oulun yliopisto Syksy 2016 Sisältö Johdanto 2 1 Cantorin joukon esittely 2 2 Suoristuvuus ja

Lisätiedot

Ville Suomala MITTA- JA INTEGROINTITEORIAA

Ville Suomala MITTA- JA INTEGROINTITEORIAA Ville Suomala MITT- J INTEGROINTITEORI Luentotiivistelmä kevät 2015 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Lebesguen ulkomitta 2 2.1 Merkintöjä............................... 2 2.2 Ulkomitta L..............................

Lisätiedot

Analyysin peruslause

Analyysin peruslause LUKU 10 Analyysin peruslause 10.1. Peruslause I Aiemmin Cantorin funktion ψ kohdalla todettiin, että analyysin peruslause II ei päde: [0,1] ψ (x) dm(x) < ψ(1) ψ(0). Kasvavalle funktiolle analyysin peruslauseesta

Lisätiedot

Konvergenssilauseita

Konvergenssilauseita LUKU 4 Konvergenssilauseita Lause 4.1 (Monotonisen konvergenssin lause). Olkoon (f n ) kasvava jono Lebesgueintegroituvia funktioita. Asetetaan f(x) := f n (x). Jos f n

Lisätiedot

Ville Suomala MITTA JA INTEGRAALI

Ville Suomala MITTA JA INTEGRAALI Ville Suomala MITT J INTEGRLI Luentotiivistelmä kevät 2017 1 Johdanto bstraktin mittateorian voidaan katsoa syntyneen vuoden 1900 tienoilla, kun Henry Lebesgue esitteli uuden integrointiteorian. Mitta-

Lisätiedot

d ) m d (I n ) = 2 d n d. Koska tämä pätee kaikilla

d ) m d (I n ) = 2 d n d. Koska tämä pätee kaikilla MAT21007 Mitta ja integraali Harjoitus 2 viikko 25.3-29.3 2019) Palauta mieleen: monisteen luku 0; Topologia I) avaruuden d euklidinen etäisyys, avoimet kuulat ja joukot. Ohjausta laskuharjoitusten tekoon:

Lisätiedot

Mitta- ja integraaliteoria 2 Harjoitus 1, Olkoon f : A! [0, 1] mitallinen ja m(a) < 1. Näytä, että josonp>1javakio M<1, joille

Mitta- ja integraaliteoria 2 Harjoitus 1, Olkoon f : A! [0, 1] mitallinen ja m(a) < 1. Näytä, että josonp>1javakio M<1, joille Harjoitus 1, 30.10.2015 1. Olkoon f : A! [0, 1] mitallinen ja ma) < 1. Näytä, että josonp>1javakio Mt} apple M 2. Olkoon f 2 L 1 A). Näytä, että 2 kaikilla

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. 5. Olkoon f : [0, 1] R kasvava. Osoita, että joukko. {x [0, 1] f ei ole jatkuva pisteessä x} on numeroituva. [Vihje: Lause 1.2.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. 5. Olkoon f : [0, 1] R kasvava. Osoita, että joukko. {x [0, 1] f ei ole jatkuva pisteessä x} on numeroituva. [Vihje: Lause 1.2. Harjoitukset 1 16.9.25 1. Merkitään Z + = {x Z x > }. Osoita, että f : Z + Z + Z +, f(x, y) = 2 x 1 (2y 1), on bijektio. Piirrä kuva. Perinteisempi kuvaus Z + Z + Z + on (x, y) (x + y 1)(x + y)/2 (x 1).

Lisätiedot

Mitta ja integraali 1

Mitta ja integraali 1 Mitta ja integraali 1 Ilkka Holopainen 2 March 22, 2004 1 Perustuvat pääosin luentomonisteisiin Tylli: Mitta ja integraali (2000 ja Väisälä: Diff. Int. III (1985 2 Ilmoita painovirheistä esim. sähköpostitse

Lisätiedot

REAALIANALYYSI. Pekka Koskela. Syksy 2015

REAALIANALYYSI. Pekka Koskela. Syksy 2015 REAALIANALYYSI Pekka Koskela Syksy 2015 Luennot: Ti 1012, To 1416, MaD 380. Demot: To 1012, MaD 355, Changyu Guo.. Demohyvitys: 80%6 p., 70%5, 60%4, 50%3, 30%2, 20%1. Pertti Mattila: Geometry of sets and

Lisätiedot

MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS

MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS f ( n JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS n Harjoitusten 8 ratkaisut Topologiset vektoriavaruudet 2010 8.1. Olkoon P n = {f : K K p on enintään asteen n 1 polynomi} varustettuna

Lisätiedot

Määritelmä 2.5. Lause 2.6.

Määritelmä 2.5. Lause 2.6. Määritelmä 2.5. Olkoon X joukko ja F joukko funktioita f : X R. Joukkoa F sanotaan pisteittäin rajoitetuksi, jos jokaiselle x X on olemassa sellainen C x R, että f x C x jokaiselle f F. Joukkoa F sanotaan

Lisätiedot

Ville Suomala MITTA JA INTEGRAALI

Ville Suomala MITTA JA INTEGRAALI Ville Suomala MITT J INTEGRLI Luentomoniste syksy 2018 1 Johdanto Lukijalle Nämä muistiinpanot muodostavat rungon Oulun yliopistossa luennoitavalle kurssille Mitta ja integraali. Luentomuistiinpanot ovat

Lisätiedot

8. Avoimen kuvauksen lause

8. Avoimen kuvauksen lause 116 FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 8. Avoimen kuvauksen lause Palautamme aluksi mieleen Topologian kursseilta ehkä tutut perusasiat yleisestä avoimen kuvauksen käsitteestä. Määrittelemme ensin avoimen

Lisätiedot

IV. TASAINEN SUPPENEMINEN. f(x) = lim. jokaista ε > 0 ja x A kohti n ε,x N s.e. n n

IV. TASAINEN SUPPENEMINEN. f(x) = lim. jokaista ε > 0 ja x A kohti n ε,x N s.e. n n IV. TASAINEN SUPPENEMINEN IV.. Funktiojonon tasainen suppeneminen Olkoon A R joukko ja f n : A R funktio, n =, 2, 3,..., jolloin jokaisella x A muodostuu lukujono f x, f 2 x,.... Jos tämä jono suppenee

Lisätiedot

Moderni reaalianalyysi

Moderni reaalianalyysi JUHA KINNUNEN Moderni reaalianalyysi F ( ) := f (ξ)e i ξ dξ 2π Juha Kinnusen laatiman luentomateriaalin pohjalta toimittaneet Mikael Lindström, Olli Hyvärinen ja Tuomas Pöyhtäri Sisältö LEBESGUEN ULKOMITTA

Lisätiedot

1 sup- ja inf-esimerkkejä

1 sup- ja inf-esimerkkejä Alla olevat kohdat (erityisesti todistukset) ovat lähinnä oheislukemista reaaliluvuista, mutta joihinkin niistä palataan myöhemmin kurssilla. 1 sup- ja inf-esimerkkejä Nollakohdan olemassaolo. Kaikki tuntevat

Lisätiedot

U missä U A := {U R n : U avoin ja U A}; intuitiivisesti suurin avoin joukko, joka sisältyy A:han. Määritellään A:n sulkeuma A := F F A

U missä U A := {U R n : U avoin ja U A}; intuitiivisesti suurin avoin joukko, joka sisältyy A:han. Määritellään A:n sulkeuma A := F F A Mitta a integraali Kesä 2 4. tehtävät Malliratkaisut (LS). Olkoon a i R i =, 2,... ono. Sanotaan, että i a i = os kaikille M R on olemassa i, olle kaikille i i pätee a i M. Sanotaan, että i a i = os i

Lisätiedot

peitteestä voidaan valita äärellinen osapeite). Äärellisen monen nollajoukon yhdiste on nollajoukko.

peitteestä voidaan valita äärellinen osapeite). Äärellisen monen nollajoukon yhdiste on nollajoukko. Esimerkki 4.3.9. a) Piste on nollajoukko. Suoran rajoitetut osajoukot ovat avaruuden R m, m 2, nollajoukkoja. Samoin suorakaiteiden reunat koostuvat suoran kompakteista osajoukoista. b) Joukko = Q m [0,

Lisätiedot

Johdatus matemaattiseen päättelyyn

Johdatus matemaattiseen päättelyyn Johdatus matemaattiseen päättelyyn Maarit Järvenpää Oulun yliopisto Matemaattisten tieteiden laitos Syyslukukausi 2015 1 Merkintöjä 2 Todistamisesta 2 3 Joukko-oppia Tässä luvussa tarkastellaan joukko-opin

Lisätiedot

4.3 Moniulotteinen Riemannin integraali

4.3 Moniulotteinen Riemannin integraali 4.3 Moniulotteinen Riemannin integraali Tässä luvussa opitaan miten integroidaan usean muuttujan reaaliarvoista tai vektoriarvoista funktiota, millaisten joukkojen yli jatkuvaa funktiota voi integroida,

Lisätiedot

MITTA- JA INTEGRAALITEORIA 2015

MITTA- JA INTEGRAALITEORIA 2015 MITT- J INTEGRLITEORI 2015 HELI TUOMINEN Sisältö Johdantoa 2 Mitta 2 Integraali 2 nalyysin peruslause 2 Riemann-integraalista 2 1. Valmistelua, kertausta ja merkintöjä 4 Infimum ja supremum 4 Laajennettu

Lisätiedot

Topologisten avaruuksien metristyvyys. Toni Annala

Topologisten avaruuksien metristyvyys. Toni Annala Topologisten avaruuksien metristyvyys Toni Annala Sisältö 1 Johdanto 2 2 Topologiset avaruudet 3 3 Erotteluaksioomat 8 4 Metristyvät avaruudet 13 5 Metristyvyys 17 1 Luku 1 Johdanto Topologia on matematiikan

Lisätiedot

Rademacherin lause. Anssi Niitti. Matematiikan Pro Gradu -tutkielma

Rademacherin lause. Anssi Niitti. Matematiikan Pro Gradu -tutkielma Rademacherin lause Anssi Niitti Matematiikan Pro Gradu -tutkielma Jyväskylän yliopisto Matematiikan ja tilastotieteen laitos Kevät 2008 Sisältö 1. Johdanto 2 2. Esitietoja. Hausdorff-mitat ja dimensiot

Lisätiedot

1 sup- ja inf-esimerkkejä

1 sup- ja inf-esimerkkejä Alla olevat kohdat (erityisesti todistukset) ovat lähinnä oheislukemista reaaliluvuista, mutta joihinkin niistä palataan myöhemmin kurssilla. 1 sup- ja inf-esimerkkejä Kaarenpituus. Olkoon r: [a, b] R

Lisätiedot

Topologia I Harjoitus 6, kevät 2010 Ratkaisuehdotus

Topologia I Harjoitus 6, kevät 2010 Ratkaisuehdotus Topologia I Harjoitus 6, kevät 2010 Ratkaisuehdotus 1. (5:7) Olkoon E normiavaruus, I = [0, 1] ja f, g : I E jatkuvia. Osoita, että yhtälön h(s, t) = (1 t)f(s) + tg(s) määrittelemä kuvaus h : I 2 E on

Lisätiedot

=p(x) + p(y), joten ehto (N1) on voimassa. Jos lisäksi λ on skalaari, niin

=p(x) + p(y), joten ehto (N1) on voimassa. Jos lisäksi λ on skalaari, niin FUNKTIONAALIANALYYSI, RATKAISUT 1 KEVÄT 211, (AP) 1. Ovatko seuraavat reaaliarvoiset funktiot p : R 3 R normeja? Ovatko ne seminormeja? ( x = (x 1, x 2, x 3 ) R 3 ) a) p(x) := x 2 1 + x 2 2 + x 2 3, b)

Lisätiedot

Kompaktisuus ja filtterit

Kompaktisuus ja filtterit Kompaktisuus ja filtterit Joukkoperheellä L on äärellinen leikkausominaisuus, mikäli jokaisella äärellisellä L L on voimassa L. Nähdään helposti, että perheellä L on äärellinen leikkausominaisuus ja L

Lisätiedot

Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 7

Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 7 Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 7 Kevät 2012 1 Tilastolliset inversio-ongelmat Tilastollinen ionversio perustuu seuraaviin periaatteisiin: 1. Kaikki mallissa olevat muuttujat mallinnetaan

Lisätiedot

8. Avoimen kuvauksen lause

8. Avoimen kuvauksen lause FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 125 8. Avoimen kuvauksen lause Palautamme aluksi mieleen Topologian kursseilta ehkä tutut perusasiat yleisestä avoimen kuvauksen käsitteestä. Määrittelemme ensin avoimen

Lisätiedot

1 Supremum ja infimum

1 Supremum ja infimum Pekka Alestalo, 2018 Tämä moniste täydentää reaalilukuja ja jatkuvia reaalifunktioita koskevaa kalvosarjaa lähinnä perustelujen ja todistusten osalta. Suurin osa määritelmistä jms. on esitetty jo kalvoissa,

Lisätiedot

Topologia Syksy 2010 Harjoitus 4. (1) Keksi funktio f ja suljetut välit A i R 1, i = 1, 2,... siten, että f : R 1 R 1, f Ai on jatkuva jokaisella i N,

Topologia Syksy 2010 Harjoitus 4. (1) Keksi funktio f ja suljetut välit A i R 1, i = 1, 2,... siten, että f : R 1 R 1, f Ai on jatkuva jokaisella i N, Topologia Syksy 2010 Harjoitus 4 (1) Keksi funktio f ja suljetut välit A i R 1, i = 1, 2,... siten, että f : R 1 R 1, f Ai on jatkuva jokaisella i N, i=1 A i = R 1, ja f : R 1 R 1 ei ole jatkuva. Lause

Lisätiedot

7. Olemassaolo ja yksikäsitteisyys Galois n kunta GF(q) = F q, jossa on q alkiota, määriteltiin jäännösluokkarenkaaksi

7. Olemassaolo ja yksikäsitteisyys Galois n kunta GF(q) = F q, jossa on q alkiota, määriteltiin jäännösluokkarenkaaksi 7. Olemassaolo ja yksikäsitteisyys Galois n kunta GF(q) = F q, jossa on q alkiota, määriteltiin jäännösluokkarenkaaksi Z p [x]/(m), missä m on polynomirenkaan Z p [x] jaoton polynomi (ks. määritelmä 3.19).

Lisätiedot

Seuraava topologisluonteinen lause on nk. Bairen lause tai Bairen kategorialause, n=1

Seuraava topologisluonteinen lause on nk. Bairen lause tai Bairen kategorialause, n=1 FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 115 7. Tasaisen rajoituksen periaate Täydellisyydestä puristetaan maksimaalinen hyöty seuraavan Bairen lauseen avulla. Bairen lause on keskeinen todistettaessa kahta funktionaalianalyysin

Lisätiedot

1 Määrittelyjä ja aputuloksia

1 Määrittelyjä ja aputuloksia 1 Määrittelyjä ja aputuloksia 1.1 Supremum ja infimum Aluksi kerrataan pienimmän ylärajan (supremum) ja suurimman alarajan (infimum) perusominaisuuksia ja esitetään muutamia myöhemmissä todistuksissa tarvittavia

Lisätiedot

DIFFERENTIAALI- JA INTEGRAALILASKENTA I.1. Ritva Hurri-Syrjänen/Syksy 1999/Luennot 6. FUNKTION JATKUVUUS

DIFFERENTIAALI- JA INTEGRAALILASKENTA I.1. Ritva Hurri-Syrjänen/Syksy 1999/Luennot 6. FUNKTION JATKUVUUS DIFFERENTIAALI- JA INTEGRAALILASKENTA I.1 Ritva Hurri-Syrjänen/Syksy 1999/Luennot 6. FUNKTION JATKUVUUS Huomautus. Analyysin yksi keskeisimmistä käsitteistä on jatkuvuus! Olkoon A R mielivaltainen joukko

Lisätiedot

(2n 1) = n 2

(2n 1) = n 2 3.5 Induktiotodistus Induktiota käyttäen voidaan todistaa luonnollisia lukuja koskevia väitteitä, jotka ovat muotoa väite P (n) on totta kaikille n =0, 1, 2,... Tässä väite P (n) riippuu n:n arvosta. Todistuksessa

Lisätiedot

Fourier-analyysia ryhmillä

Fourier-analyysia ryhmillä Fourier-analyysia ryhmillä Pekka Salmi Kevät 2010 1 Topologian pikakurssi Avoimet, suljetut, kompaktit joukot Olkoon X ei-tyhjä joukko ja P(X) = { A; A X } joukon X osajoukkojen muodostama joukko. Kokoelma

Lisätiedot

Cantorin joukko LUKU 8

Cantorin joukko LUKU 8 LUKU 8 Cantorin joukko 8.. Cantorin 3 -joukko Merkitään J = J 0, = [0, ]. Poistetaan välin J keskeltä avoin väli I,, jonka pituus on /3; siis I, = (, 2). Olkoot jäljelle jäävät suljetut välit J 3 3, ja

Lisätiedot

MITTA JA INTEGRAALI TUOMAS HYTÖNEN

MITTA JA INTEGRAALI TUOMAS HYTÖNEN MITTA JA INTEGRAALI TUOMAS HYTÖNEN 1. Johdanto: Riemann vs. Lebesgue Useimmat integroimisteoriat perustuvat siihen, että on jokin joukko helppoja funktioita, jotka ilman muuta osataan integroida, ts. on

Lisätiedot

Harjoitusten 4 ratkaisut Topologiset vektoriavaruudet 2010

Harjoitusten 4 ratkaisut Topologiset vektoriavaruudet 2010 f ( n) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS n Harjoitusten 4 ratkaisut Topologiset vektoriavaruudet 2010 4.1. Viime kerralta. Esimerkki lokaalikonveksin avaruuden osajoukosta, joka

Lisätiedot

FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 1. 0. Johdanto

FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 1. 0. Johdanto FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 1. Johdanto Funktionaalianalyysissa tutkitaan muun muassa ääretönulotteisten vektoriavaruuksien, ja erityisesti täydellisten normiavaruuksien eli Banach avaruuksien ominaisuuksia.

Lisätiedot

2. Todista Lause 1.2 : Jos I on ylinumeroituva indeksijoukko ja a i > 0kaikillai 2 I, niin P i2i a i = 1.

2. Todista Lause 1.2 : Jos I on ylinumeroituva indeksijoukko ja a i > 0kaikillai 2 I, niin P i2i a i = 1. Harjoitus 1, 11.9.2015 1. Näytä, että joukossax on äärettömän monta alkiota jos ja vain jos on joukko X, 6= X, jokaonyhtämahtavakuinx. 2. Todista Lause 1.2 : Jos I on ylinumeroituva indeksijoukko ja a

Lisätiedot

Täydellisyysaksiooman kertaus

Täydellisyysaksiooman kertaus Täydellisyysaksiooman kertaus Luku M R on joukon A R yläraja, jos a M kaikille a A. Luku M R on joukon A R alaraja, jos a M kaikille a A. A on ylhäältä (vast. alhaalta) rajoitettu, jos sillä on jokin yläraja

Lisätiedot

isomeerejä yhteensä yhdeksän kappaletta.

isomeerejä yhteensä yhdeksän kappaletta. Tehtävä 2 : 1 Esitetään aluksi eräitä havaintoja. Jokaisella n Z + symbolilla H (n) merkitään kaikkien niiden verkkojen joukkoa, jotka vastaavat jotakin tehtävänannon ehtojen mukaista alkaanin hiiliketjua

Lisätiedot

7. Tasaisen rajoituksen periaate

7. Tasaisen rajoituksen periaate 18 FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 7. Tasaisen rajoituksen periaate Täydellisyydestä puristetaan maksimaalinen hyöty seuraavan Bairen lauseen avulla. Bairen lause on keskeinen todistettaessa kahta funktionaalianalyysin

Lisätiedot

x > y : y < x x y : x < y tai x = y x y : x > y tai x = y.

x > y : y < x x y : x < y tai x = y x y : x > y tai x = y. ANALYYSIN TEORIA A Kaikki lauseet eivät ole muotoiltu samalla tavalla kuin luennolla. Ilmoita virheistä yms osoitteeseen mikko.kangasmaki@uta. (jos et ole varma, onko kyseessä virhe, niin ilmoita mieluummin).

Lisätiedot

Funktiot. funktioita f : A R. Yleensä funktion määrittelyjoukko M f = A on jokin väli, muttei aina.

Funktiot. funktioita f : A R. Yleensä funktion määrittelyjoukko M f = A on jokin väli, muttei aina. Funktiot Tässä luvussa käsitellään reaaliakselin osajoukoissa määriteltyjä funktioita f : A R. Yleensä funktion määrittelyjoukko M f = A on jokin väli, muttei aina. Avoin väli: ]a, b[ tai ]a, [ tai ],

Lisätiedot

Itsesimilaarit joukot

Itsesimilaarit joukot Itsesimilaarit joukot Henni Nikkilä Matematiikan pro gradu Jyväskylän yliopisto Matematiikan ja tilastotieteen laitos Kevät 2013 Tiivistelmä: Henni Nikkilä, Itsesimilaarit joukot (engl. Self-similar sets),

Lisätiedot

LUKU 6. Mitalliset funktiot

LUKU 6. Mitalliset funktiot LUKU 6 Mitalliset funktiot Määritelmistä 3. ja 3.0 seuraa, että jokainen Lebesgue-integroituva funktio on porrasfunktiojonon raja-arvo melkein kaikkialla. Kuitenkin moni tuttu funktio ei ole Lebesgue-integroituva.

Lisätiedot

Analyysi III. Jari Taskinen. 28. syyskuuta Luku 1

Analyysi III. Jari Taskinen. 28. syyskuuta Luku 1 Analyysi III Jari Taskinen 28. syyskuuta 2002 Luku Sisältö Sarjat 2. Lukujonoista........................... 2.2 Rekursiivisesti määritellyt lukujonot.............. 8.3 Sarja ja sen suppenminen....................

Lisätiedot

1 Lineaariavaruus eli Vektoriavaruus

1 Lineaariavaruus eli Vektoriavaruus 1 Lineaariavaruus eli Vektoriavaruus 1.1 Määritelmä ja esimerkkejä Olkoon K kunta, jonka nolla-alkio on 0 ja ykkösalkio on 1 sekä V epätyhjä joukko. Oletetaan, että joukossa V on määritelty laskutoimitus

Lisätiedot

Derivaatasta ja derivoituvuudesta

Derivaatasta ja derivoituvuudesta Derivaatasta ja derivoituvuudesta Piia Lehtola Matematiikan pro gradu Jyväskylän yliopisto Matematiikan ja tilastotieteen laitos Syksy 2018 Tiivistelmä: Piia Lehtola, Derivaatasta ja derivoituvuudesta,

Lisätiedot

6 Vektoriavaruus R n. 6.1 Lineaarikombinaatio

6 Vektoriavaruus R n. 6.1 Lineaarikombinaatio 6 Vektoriavaruus R n 6.1 Lineaarikombinaatio Määritelmä 19. Vektori x œ R n on vektorien v 1,...,v k œ R n lineaarikombinaatio, jos on olemassa sellaiset 1,..., k œ R, että x = i v i. i=1 Esimerkki 30.

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS UNIVERSITET UNIVERSITY OF HELSINKI. Matematiikan ja tilastotieteen laitos. Matemaattis-luonnontieteellinen

HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS UNIVERSITET UNIVERSITY OF HELSINKI. Matematiikan ja tilastotieteen laitos. Matemaattis-luonnontieteellinen HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS UNIVERSITET UNIVERSITY OF HELSINKI Tiedekunta/Osasto Fakultet/Sektion Faculty Laitos Institution Department Matemaattis-luonnontieteellinen Tekijä Författare Author Kalle

Lisätiedot

MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS

MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS f ( n) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS n Funktionaalianalyysi Ei harjoituksia 1.4.2015 Funktionaalista viihdettä pääsiäistauolle: viikolla 14 (ma 30.3., ti 31.3. ja ke 1.4.)

Lisätiedot

Ennakkotehtävän ratkaisu

Ennakkotehtävän ratkaisu Ennakkotehtävän ratkaisu Ratkaisu [ ] [ ] 1 3 4 3 A = ja B =. 1 4 1 1 [ ] [ ] 4 3 12 12 1 0 a) BA = =. 1 + 1 3 + 4 0 1 [ ] [ ] [ ] 1 0 x1 x1 b) (BA)x = =. 0 1 x 2 x [ ] [ ] [ 2 ] [ ] 4 3 1 4 9 5 c) Bb

Lisätiedot

Luku 2. Jatkuvien funktioiden ominaisuuksia.

Luku 2. Jatkuvien funktioiden ominaisuuksia. 1 MAT-1343 Laaja matematiikka 3 TTY 21 Risto Silvennoinen Luku 2. Jatkuvien funktioiden ominaisuuksia. Jatkossa väli I tarkoittaa jotakin seuraavista reaalilukuväleistä: ( ab, ) = { x a< x< b} = { x a

Lisätiedot

X k+1 X k X k+1 X k 1 1

X k+1 X k X k+1 X k 1 1 Matematiikan ja tilastotieteen laitos Stokastiset differentiaaliyhtälöt Ratkaisuehdotelma Harjoitukseen 4 1. Oletetaan, että X n toteuttaa toisen kertaluvun differenssiyhtälön X k+2 2X k+1 + 2X k = ξ k,

Lisätiedot

Miten osoitetaan joukot samoiksi?

Miten osoitetaan joukot samoiksi? Miten osoitetaan joukot samoiksi? Määritelmä 1 Joukot A ja B ovat samat, jos A B ja B A. Tällöin merkitään A = B. Kun todistetaan, että A = B, on päättelyssä kaksi vaihetta: (i) osoitetaan, että A B, ts.

Lisätiedot

Milloin joukon Lebesguen ja Hausdorffin mitat ovat yhtä suuria?

Milloin joukon Lebesguen ja Hausdorffin mitat ovat yhtä suuria? Milloin joukon Lebesguen ja Hausdorffin mitat ovat yhtä suuria? Juha Väätäinen Matematiikan pro gradu Jyväskylän yliopisto Matematiikan ja tilastotieteen laitos Kesä 2012 Sisältö Johdanto 1 Luku 1. Gammafunktio

Lisätiedot

MITTA- JA INTEGRAALITEORIA. Tero Kilpeläinen

MITTA- JA INTEGRAALITEORIA. Tero Kilpeläinen MITT- J INTEGRLITEORI Tero Kilpeläinen 2003-04 Teksti sisältää muistiinpanoja vuosina 2003-04 pidetystä kurssista. Tämän paketin tarkoitus on tukea omien muistiinpanojen tekoa, ei korvata niitä. Matematiikkaa

Lisätiedot

802320A LINEAARIALGEBRA OSA I

802320A LINEAARIALGEBRA OSA I 802320A LINEAARIALGEBRA OSA I Tapani Matala-aho MATEMATIIKKA/LUTK/OULUN YLIOPISTO SYKSY 2016 LINEAARIALGEBRA 1 / 72 Määritelmä ja esimerkkejä Olkoon K kunta, jonka nolla-alkio on 0 ja ykkösalkio on 1 sekä

Lisätiedot

Injektio. Funktiota sanotaan injektioksi, mikäli lähtöjoukon eri alkiot kuvautuvat maalijoukon eri alkioille. Esim.

Injektio. Funktiota sanotaan injektioksi, mikäli lähtöjoukon eri alkiot kuvautuvat maalijoukon eri alkioille. Esim. Injektio Funktiota sanotaan injektioksi, mikäli lähtöjoukon eri alkiot kuvautuvat maalijoukon eri alkioille. Esim. Funktio f on siis injektio mikäli ehdosta f (x 1 ) = f (x 2 ) seuraa, että x 1 = x 2.

Lisätiedot

Reaaliluvut. tapauksessa metrisen avaruuden täydellisyyden kohdalla. 1 fi.wikipedia.org/wiki/reaaliluku 1 / 13

Reaaliluvut. tapauksessa metrisen avaruuden täydellisyyden kohdalla. 1 fi.wikipedia.org/wiki/reaaliluku 1 / 13 Reaaliluvut Reaalilukujen joukko R. Täsmällinen konstruointi palautuu rationaalilukuihin, jossa eri mahdollisuuksia: - Dedekindin leikkaukset - rationaaliset Cauchy-jonot - desimaaliapproksimaatiot. Reaalilukujen

Lisätiedot

Mat Johdatus stokastiikkaan: Todistuksia

Mat Johdatus stokastiikkaan: Todistuksia Mat-.36 Johdatus stokastiikkaan: Todistuksia Monotonista luokkaa koskeva lause Oletetaan, että Ω on ei-tyhjä joukko; G H 2 Ω ; jos A ja B G niin A B G; Ω H; jos A ja B H ja A B niin B \ A H; ja joko, että

Lisätiedot

Toispuoleiset raja-arvot

Toispuoleiset raja-arvot Toispuoleiset raja-arvot Määritelmä Funktiolla f on oikeanpuoleinen raja-arvo a R pisteessä x 0 mikäli kaikilla ɛ > 0 löytyy sellainen δ > 0 että f (x) a < ɛ aina kun x 0 < x < x 0 + δ; ja vasemmanpuoleinen

Lisätiedot

Jordanin sisältö ja Lebesguen ulkomitta

Jordanin sisältö ja Lebesguen ulkomitta Jordanin sisältö ja Lebesguen ulkomitta Jennika Ojalehto Matematiikan pro gradu Jyväskylän yliopisto Matematiikan ja tilastotieteen laitos Kevät 2016 Tiivistelmä: Jennika Ojalehto, Jordanin sisältö ja

Lisätiedot

Joukot metrisissä avaruuksissa

Joukot metrisissä avaruuksissa TAMPEREEN YLIOPISTO Pro gradu -tutkielma Saara Lahtinen Joukot metrisissä avaruuksissa Informaatiotieteiden yksikkö Matematiikka Elokuu 2013 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Metriset avaruudet 1 2.1 Tarvittavia

Lisätiedot

Metristyvät topologiset avaruudet

Metristyvät topologiset avaruudet TAMPEREEN YLIOPISTO Pro gradu -tutkielma Arttu Ojanperä Metristyvät topologiset avaruudet Informaatiotieteiden yksikkö Matematiikka Tammikuu 2016 Tampereen Yliopisto Informaatiotieteiden yksikkö OJANPERÄ,

Lisätiedot

Selvästi. F (a) F (y) < r x d aina, kun a y < δ. Kolmioepäyhtälön nojalla x F (y) x F (a) + F (a) F (y) < d + r x d = r x

Selvästi. F (a) F (y) < r x d aina, kun a y < δ. Kolmioepäyhtälön nojalla x F (y) x F (a) + F (a) F (y) < d + r x d = r x Seuraavaksi tarkastellaan C 1 -sileiden pintojen eräitä ominaisuuksia. Lemma 2.7.1. Olkoon S R m sellainen C 1 -sileä pinta, että S on C 1 -funktion F : R m R eräs tasa-arvojoukko. Tällöin S on avaruuden

Lisätiedot

Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus

Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus 1 / 51 Lineaarikombinaatio Johdattelua seuraavaan asiaan (ei tarkkoja määritelmiä): Millaisen kuvan muodostaa joukko {λv λ R, v R 3 }? Millaisen

Lisätiedot

U β T. (1) U β T. (2) {,X} T. (3)

U β T. (1) U β T. (2) {,X} T. (3) 1.1 a) Joukkoperhe T = α I T α P(X) on topologia. Todistus. Osoitetaan, että topologian määritelmän 1.1 ehdot (1), (2) ja (3) toteutuvat. Ehtoa (1) varten olkoon {U β β J} T. Pitää osoittaa, että U β T.

Lisätiedot

Ortogonaaliprojektio äärellisulotteiselle aliavaruudelle

Ortogonaaliprojektio äärellisulotteiselle aliavaruudelle Ortogonaaliprojektio äärellisulotteiselle aliavaruudelle Olkoon X sisätuloavaruus ja Y X äärellisulotteinen aliavaruus. Tällöin on olemassa lineaarisesti riippumattomat vektorit y 1, y 2,..., yn, jotka

Lisätiedot

8 Potenssisarjoista. 8.1 Määritelmä. Olkoot a 0, a 1, a 2,... reaalisia vakioita ja c R. Määritelmä 8.1. Muotoa

8 Potenssisarjoista. 8.1 Määritelmä. Olkoot a 0, a 1, a 2,... reaalisia vakioita ja c R. Määritelmä 8.1. Muotoa 8 Potenssisarjoista 8. Määritelmä Olkoot a 0, a, a 2,... reaalisia vakioita ja c R. Määritelmä 8.. Muotoa a 0 + a (x c) + a 2 (x c) 2 + olevaa sarjaa sanotaan c-keskiseksi potenssisarjaksi. Selvästi jokainen

Lisätiedot

y x1 σ t 1 = c y x 1 σ t 1 = y x 2 σ t 2 y x 2 x 1 y = σ(t 2 t 1 ) x 2 x 1 y t 2 t 1

y x1 σ t 1 = c y x 1 σ t 1 = y x 2 σ t 2 y x 2 x 1 y = σ(t 2 t 1 ) x 2 x 1 y t 2 t 1 1. Tarkastellaan funktiota missä σ C ja y (y 1,..., y n ) R n. u : R n R C, u(x, t) e i(y x σt), (a) Miksi funktiota u(x, t) voidaan kutsua tasoaalloksi, jonka aaltorintama on kohtisuorassa vektorin y

Lisätiedot

saadaan kvanttorien järjestystä vaihtamalla ehto Tarkoittaako tämä ehto mitään järkevää ja jos, niin mitä?

saadaan kvanttorien järjestystä vaihtamalla ehto Tarkoittaako tämä ehto mitään järkevää ja jos, niin mitä? ANALYYSI A, HARJOITUSTEHTÄVIÄ, KEVÄT 208 4 Funktion raja-arvo 4 Määritelmä Funktion raja-arvon määritelmän ehdosta ε > 0: δ > 0: fx) A < ε aina, kun 0 < x a < δ, saadaan kvanttorien järjestystä vaihtamalla

Lisätiedot

Lebesguen mitta ja integraali

Lebesguen mitta ja integraali Lebesguen mitta ja integraali Olkoon m Lebesguen mitta R n :ssä. R 1 :ssä vastaa pituutta, R 2 :ssa pinta-alaa, R 3 :ssa tilavuutta. Mitallinen joukko E R n = joukko jolla on järkevästi määrätty mitta

Lisätiedot

Tasa-asteisesti jatkuvien funktioperheiden suppenevista osajonoista

Tasa-asteisesti jatkuvien funktioperheiden suppenevista osajonoista Tasa-asteisesti jatkuvien funktioperheiden suppenevista osajonoista Pro gradu -tutkielma Toni Vesikko 243023 Itä-Suomen yliopisto 7. heinäkuuta 2016 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Perusteet ja merkintöjä 2 3 Funktionaalianalyysin

Lisätiedot

14. Juurikunnat Määritelmä ja olemassaolo.

14. Juurikunnat Määritelmä ja olemassaolo. 14. Juurikunnat Mielivaltaisella polynomilla ei välttämättä ole juuria tarkasteltavassa kunnassa. Tässä luvussa tutkitaan sellaisia algebrallisia laajennoksia, jotka saadaan lisäämällä polynomeille juuria.

Lisätiedot

Avaruuden R n aliavaruus

Avaruuden R n aliavaruus Avaruuden R n aliavaruus 1 / 41 Aliavaruus Esimerkki 1 Kuva: Suora on suljettu yhteenlaskun ja skalaarilla kertomisen suhteen. 2 / 41 Esimerkki 2 Kuva: Suora ei ole suljettu yhteenlaskun ja skalaarilla

Lisätiedot

Analyysi 1. Harjoituksia lukuihin 1 3 / Syksy Osoita täsmällisesti perustellen, että joukko A = x 4 ei ole ylhäältä rajoitettu.

Analyysi 1. Harjoituksia lukuihin 1 3 / Syksy Osoita täsmällisesti perustellen, että joukko A = x 4 ei ole ylhäältä rajoitettu. Analyysi Harjoituksia lukuihin 3 / Syksy 204. Osoita täsmällisesti perustellen, että joukko { 2x A = x ]4, [. x 4 ei ole ylhäältä rajoitettu. 2. Anna jokin ylä- ja alaraja joukoille { x( x) A = x ], [,

Lisätiedot

Topologia Syksy 2010 Harjoitus 11

Topologia Syksy 2010 Harjoitus 11 Topologia Syksy 2010 Harjoitus 11 (1) Tarkastellaan tason (a, )-topologiaa. (Tässä topologiassa A R 2 on avoin jos ja vain jos A =, A = R 2 tai A = {(x, y) R 2 x > a ja y > b} joillekin a, b R.) Jokaiselle

Lisätiedot

2 Konveksisuus ja ratkaisun olemassaolo

2 Konveksisuus ja ratkaisun olemassaolo 2 Konveksisuus ja ratkaisun olemassaolo Ratkaisun olemassaolon tutkimiseen tarvitaan perustietoja konvekseista joukoista ja lineaarialgebrasta. Niitä tarvitaan myös ratkaisualgoritmin ymmärtämiseen. Tutkitaan

Lisätiedot

Johdanto Lassi Kurittu

Johdanto Lassi Kurittu Johdanto Tämä luentomoniste on kirjoitettu syksyn 2012 topologian kurssin jälkimmäisen osan luentomateriaaliksi. Kurssin ensimmäisellä puoliskolla käsiteltiin metrisiä avaruuksia, mutta nyt siirrytään

Lisätiedot

Metriset avaruudet. Erno Kauranen. 1 Versio: 10. lokakuuta 2016, 00:00

Metriset avaruudet. Erno Kauranen. 1 Versio: 10. lokakuuta 2016, 00:00 1 Metriset avaruudet Erno Kauranen 1 Versio: 10. lokakuuta 2016, 00:00 1. Sisätulo ja normiavaruus................................................. 3 2. Metrinen avaruus........................................................

Lisätiedot

Determinoiruvuuden aksiooma

Determinoiruvuuden aksiooma Determinoiruvuuden aksiooma Vadim Kulikov Esitelma 12 Maaliskuuta 2008 Tiivistelma. Valinta-aksioomasta seuraa, etta Leb(R) ( P(R), eli on olemassa epamitallisia joukkoja. Tassa esitelmassa nahdaan, etta

Lisätiedot

1 Sisätulo- ja normiavaruudet

1 Sisätulo- ja normiavaruudet 1 Sisätulo- ja normiavaruudet 1.1 Sisätuloavaruus Määritelmä 1. Olkoon V reaalinen vektoriavaruus. Kuvaus : V V R on reaalinen sisätulo eli pistetulo, jos (a) v w = w v (symmetrisyys); (b) v + u w = v

Lisätiedot

Tenttiin valmentavia harjoituksia

Tenttiin valmentavia harjoituksia Tenttiin valmentavia harjoituksia Alla olevissa harjoituksissa suluissa oleva sivunumero viittaa Juha Partasen kurssimonisteen siihen sivuun, jolta löytyy apua tehtävän ratkaisuun. Funktiot Harjoitus.

Lisätiedot

MS-A010{3,4} (ELEC*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 3: Jatkuvuus

MS-A010{3,4} (ELEC*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 3: Jatkuvuus MS-A010{3,4} (ELEC*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 3: Jatkuvuus Pekka Alestalo, Jarmo Malinen Aalto-yliopisto, Matematiikan ja systeemianalyysin laitos 19.9.2016 Pekka Alestalo, Jarmo

Lisätiedot

Derivaattaluvut ja Dini derivaatat

Derivaattaluvut ja Dini derivaatat Derivaattaluvut Dini derivaatat LuK-tutkielma Helmi Glumo 2434483 Matemaattisten tieteiden laitos Oulun yliopisto Syksy 2016 Sisältö Johdanto 2 1 Taustaa 2 2 Määritelmät 4 3 Esimerkkejä lauseita 7 Lähdeluettelo

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II. LM2, Kesä /141

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II. LM2, Kesä /141 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II LM2, Kesä 2012 1/141 Kertausta: avaruuden R n vektorit Määritelmä Oletetaan, että n {1, 2, 3,...}. Avaruuden R n alkiot ovat jonoja, joissa on n kappaletta reaalilukuja.

Lisätiedot

1 Reaaliset lukujonot

1 Reaaliset lukujonot Jonot 10. syyskuuta 2005 sivu 1 / 5 1 Reaaliset lukujonot Reaaliset lukujonot ovat funktioita f : Z + R. Lukujonosta käytetään merkintää (a k ) k=1 tai lyhyemmin vain (a k). missä a k = f(k). Täten lukujonot

Lisätiedot

Funktion raja-arvo ja jatkuvuus Reaali- ja kompleksifunktiot

Funktion raja-arvo ja jatkuvuus Reaali- ja kompleksifunktiot 3. Funktion raja-arvo ja jatkuvuus 3.1. Reaali- ja kompleksifunktiot 43. Olkoon f monotoninen ja rajoitettu välillä ]a,b[. Todista, että raja-arvot lim + f (x) ja lim x b f (x) ovat olemassa. Todista myös,

Lisätiedot

802320A LINEAARIALGEBRA OSA II

802320A LINEAARIALGEBRA OSA II 802320A LINEAARIALGEBRA OSA II Tapani Matala-aho MATEMATIIKKA/LUTK/OULUN YLIOPISTO SYKSY 2016 LINEAARIALGEBRA 1 / 64 Sisätuloavaruus Määritelmä 1 Olkoon V reaalinen vektoriavaruus. Kuvaus on reaalinen

Lisätiedot

Karteesinen tulo. Olkoot A = {1, 2, 3, 5} ja B = {a, b, c}. Näiden karteesista tuloa A B voidaan havainnollistaa kuvalla 1 / 21

Karteesinen tulo. Olkoot A = {1, 2, 3, 5} ja B = {a, b, c}. Näiden karteesista tuloa A B voidaan havainnollistaa kuvalla 1 / 21 säilyy Olkoot A = {1, 2, 3, 5} ja B = {a, b, c}. Näiden karteesista tuloa A B voidaan havainnollistaa kuvalla c b a 1 2 3 5 1 / 21 säilyy Esimerkkirelaatio R = {(1, b), (3, a), (5, a), (5, c)} c b a 1

Lisätiedot

Tehtävä 4 : 2. b a+1 (mod 3)

Tehtävä 4 : 2. b a+1 (mod 3) Tehtävä 4 : 1 Olkoon G sellainen verkko, jonka solmujoukkona on {1,..., 9} ja jonka särmät määräytyvät oheisen kuvan mukaisesti. Merkitään lisäksi kirjaimella A verkon G kaikkien automorfismien joukkoa,

Lisätiedot