MITTA JA INTEGRAALI TUOMAS HYTÖNEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MITTA JA INTEGRAALI TUOMAS HYTÖNEN"

Transkriptio

1 MITTA JA INTEGRAALI TUOMAS HYTÖNEN 1. Johdanto: Riemann vs. Lebesgue Useimmat integroimisteoriat perustuvat siihen, että on jokin joukko helppoja funktioita, jotka ilman muuta osataan integroida, ts. on selvä näkemys, mikä niiden integraalin pitää olla, ja tämä otetaan integraalin määritelmäksi. Lopullinen integroitavien funktioiden joukko muodostetaan näistä helpoista funktioista sopivalla raja-arvoprosessilla. Riemannin integraalin kannalta helppoja funktioita ovat porrasfunktiot (step functions) f(x) = α k 1 Ik (x), missä α k R, kukin I k on reaaliakselin väli ja merkintä 1 E (edellä E = I k ) tarkoittaa joukon E indikaattoria { 1, jos x E, 1 E (x) := 0 muuten. (Merkintä := tarkoittaa määritellään yhtäsuureksi kuin.) Monesti käytetään myös merkintää χ E ja nimitystä karakteristinen funktio. Em. funktion Riemannin integraali on f(x) dx := α k I k, missä I k on välin I j pituus. Yleisesti Riemannin mielessä integroituvia funktioita ovat kaikki, joita voidaan (sopivassa mielessä) arvioida tällaisilla porrasfunktioilla. Lebesguen teoriassa lähtökohdaksi otetaan yleisemmin ns. yksinkertaiset funktiot (simple functions). Niiden lauseke on lähes sama, nimittäin f(x) = α k 1 Ek (x), sillä erolla, että tässä E k saa olla mikä tahansa ns. mitallinen joukko. (Vielä ei tarvitse tietää, mitä se tarkoittaa.) Tällaisen funktion (Lebesguen) integraali määritellään vastaavasti f(x) dx := α k E k, missä E k on joukon mitta. (Tähänkin palataan.) Lebesguen mielessä integroituvia funktioita ovat kaikki, joita voidaan (taas sopivassa mielessä) arvioida yksinkertaisilla funktioilla. Koska näiden luokka on rikkaampi kuin porrasfunktioiden luokka, saadaan lopputuloksena integrointiteoria, jolla osataan integroida enemmän funktioita. Vaikeutena kuitenkin on, että edes alkuun pääsemiseksi tarvitaan uusi mitan käsite melko yleisille joukoille. Versio: 26. helmikuuta

2 2 TUOMAS HYTÖNEN 1.1. Esimerkki. Tarkastellaan funktioita f = 1 Q [0,1], joka saa arvon 1 välin [0, 1] rationaalipisteissä ja arvon 0 muualla. Yritetään laskea 1 f(x) dx. Olkoon 0 = 0 a 0 < a 1 <... < a K = 1 välin [0, 1] ositus. Koska kullakin välillä I k := [a k 1, a k ] on rationaalipiste, jossa siis f(x) = 1, niin ositusta vastaava Riemannin yläsumma on max f(x) I k = 1 I k = 1. x I k Koska kullakin välillä I k on myös irrationaalipiste, jossa siis f(x) = 0, niin vastaava Riemannin alasumma puolestaan on min f(x) I k = 0 I k = 0. x I k Tämä pätee kaikille osituksille, joten ylä- ja alasummat eivät voi koskaan lähestyä toisiaan. Ko. funktio ei ole Riemannin mielessä integroituva. Toisaalta f = 1 Q [0,1] on yksinkertainen funktio Lebesguen mielessä, joten suoraan määritelmästä pitäisi seurata, että 1 0 f(x) dx = Q [0, 1], ja kysymykseksi jää joukon Q [0, 1] mitta. Vaikka mittaa ei ole vielä kunnolla määritelty, esitetään tässä kuitenkin idea. Muistetaan, että Q on numeroituva, eli voidaan esittää jonona Q [0, 1] = {q k }. Nyt q k I k := (q k ε/2 k, q k + ε/2 k ), missä I k on väli, jonka pituus on 2ε/2 k. Siis Q [0, 1] I k voidaan peittää väleillä, joiden yhteispituus I k = 2ε voidaan valita mielivaltaisen pieneksi. Kuten myöhemmin täsmällisen määritelmän myötä osoittautuu, tämä tarkoittaa, että joukon Q [0, 1] mitta on nolla. Siis Lebesguen mielessä 1 f(x) dx = 0. 0 Motivaatio Lebesguen integraalille ei ole kuitenkaan ainoastaan mahdollisuus integroida uusia ja eksoottisia funktioita. Lebesguen teoria antaa myös tehokkaita työkaluja raja-arvojen lim f n (x) dx ja lim f n(x) dx vertaamiseen; paljon tehokkaampia kuin Riemannin teoria jopa siinä tilanteessa, että funktiot f n ja lim f n olisivat myös Riemannin mielessä integroituvia! 2. Mitalliset joukot, σ-algebra, mitta Kehitellään mittateoriaa yleisessä viitekehyksessä, joka ei ole yhtään sen vaikeampi kuin reaaliakselin tilanne! Olkoon jokin joukko, esim. = R, mutta ei rajoituta tähän. Olkoon F jokin kokoelma :n osajoukkoja (siis: jos A F niin A ) Määritelmä (σ-algebra). Kokoelma F on :n σ-algebra (sigma-algebra) jos: (1) F, (2) jos A k F kaikilla k = 1, 2,..., niin myös A k F, ja (3) jos A F, niin myös A c := \ A F. Kokoelmaan F kuuluvia joukkoja kutsutaan mitallisiksi joukoiksi (measurable sets).

3 MITTA JA INTEGRAALI Lause (Kaikki äärelliset ja numeroituvat joukko-operaatiot pysyvät σ-algebran sisällä.). Jos F on σ-algebra ja A k F kaikilla k = 1, 2,..., niin N N F, A k F, A k F, A k F, A 1 \ A 2 F. Todistus. = c F kohtien (i) ja (iii) perusteella, ja N A k = A k F kohdan (ii) perusteella kun valitaan esim. A k = A N kaikilla k > N (tai A k := ja hyödynnetään jo todistettua kohtaa). De Morganin laista seuraa, että ( c A k = Ak) c F kohtien (ii) ja (iii) perusteella ja N A k = A k F edellisen perusteella kun valitaan esim. A k = tai A k = A N kaikilla k > N. Lopuksi A 1 \A 2 = A 1 A c 2 F komplementtia ja äärellistä leikkausta koskevien tulosten perusteella Määritelmä (Mitta). Olkoon F σ-algebra. Kuvaus µ : F [0, ] on mitta, jos (1) µ( ) = 0, ja (2) jos A k F kaikilla k = 1, 2,... ja nämä joukot ovat erillisiä (ts. A i A j = kun i j), niin ( ) µ A k = µ(a k ). Jälkimmäistä ominaisuutta sanotaan täysadditiivisuudeksi Lause (Mitan ominaisuuksia). Olkoon µ mitta ja joukot A k, k = 1, 2,... mitallisia. Tällöin (1) jos joukot A k ovat erillisiä, niin ( N µ A k ) = N µ(a k ), (2) jos A 1 A 2, niin µ(a 1 ) µ(a 2 ), (3) jos A 1 A 2..., niin µ( A n ) = lim µ(a n). (4) jos A 1 A 2... ja µ(a 1 ) <, niin µ( A n ) = lim µ(a n). Todistus. (1) seuraa määritelmästä valitsemalla A k = kaikilla k > N. (2) seuraa kirjoittamalla A 2 = A 1 (A 2 \ A 1 ) (erillinen yhdiste) ja käyttämällä edellistä kohtaa (arvolla N = 2) ja mitan ei-negatiivisuutta: µ(a 2 ) = µ(a 1 ) + µ(a 2 \ A 1 ) µ(a 1 ) + 0 = µ(a 1 ). (3): Jotta päästään käyttämään mitan tunnettuja ominaisuuksia, tarvitaan erillisyyttä. Määritellään B 1 := A 1 ja B n := A n \ A n 1 kun n 2. Nämä ovat erillisiä joukkoja. (Mieti, miksi.) Lisäksi N A N = B n, A n = B n.

4 4 TUOMAS HYTÖNEN Perustellaan jälkimmäinen (ensimmäinen joko samaan tapaan tai kuvasta äärettömässä tapauksessa kuvan piirto on vaikeampaa): Koska B n A n, niin seuraa heti. Entä? Jos x A n, niin yhdisteen määritelmästä seuraa, että on ainakin yksi n, jolla x A n. Olkoon n pienin sellainen luku. Jos n = 1, niin x A 1 = B 1. Jos n > 1, niin n:n valinnan perusteella x / A n 1. Siis x A n \ A n 1 = B n. Joka tapauksessa x B n. Näistä väite seuraakin: ( µ ) ( A n = µ = B n ) µ(b n ) = lim N N µ(b n ) (samat joukot) (täysadditiivisuus erillisillä joukoilla) (sarjan summan määritelmä) ( = lim µ N ) B n (täysadditiivisuus äärellisellä yhdisteellä) N = lim µ(a N) (samat joukot). N (4): Samaan tapaan, mutta siivuutetaan. Kolmikkoa (, F, µ), missä F on :n σ-algebra ja µ on mitta, sanotaan mittaavaruudeksi. Usein puhutaan yksinkertaisesti mitta-avaruudesta, jos F ja µ ymmärretään asiayhteydestä Esimerkki. (1) Olkoon = Z (tai N tai {1,..., N} tai muu äärellinen tai numeroituva joukko) ja olkoon F sen kaikkien osajoukkojen kokoelma. Kaikilla A F määritellään µ(a) := joukon A alkioiden lukumäärä. On helppo todeta, että tämä on mitta. (Melkein kaikki muut esimerkit mitasta ovatkin vähän vaativampia.) (2) Olkoon = R. Myöhemmin kurssilla osoitetaan, että on olemassa σ-algebra M, joka sisältää kaikki avoimet ja suljetut välit (a, b), [a, b] (ja yleisemmin kaikki reaalilukujen avoimet ja suljetut joukot, ja paljon muuta, mutta ei kuitenkaan kaikkia reaalilukujen osajoukkoja) ja on olemassa mitta m : M [0, ], joka toteuttaa m((a, b)) = m([a, b]) = b a, eli jokaisen välin mitta on sen tavallinen pituus. Tämä on ns. Lebesguen mitta. Se on epäilemättä tärkein yksittäinen mitta, mutta sen rakentaminen vaatii jonkin verran työtä, johon palataan myöhemmin kurssilla. (3). Olkoon (, F, µ) mitta-avaruus, joka toteuttaa lisäksi µ() = 1. Tällaista mitta-avaruutta sanotaan todennäköisyysavaruudeksi ja mittaa µ todennäköisyysmitaksi tai vain todennäköisyydeksi. Todennäköisyysteoriassa mitallisia joukkoja kutsutaan tapahtumiksi. Täten µ(a) on tapahtuman A todennäköisyys. Seuraavaksi määritellään mitallinen funktio ja sen integraali. Todennäköisyysteoriassa näitä kutsutaan satunnaismuuttujaksi ja sen odotusarvoksi. Todennäköisyysteoria rikastuttaa mittateoriaa omilla käsitteillään, joista tärkein on riippumattomuus, mutta on hyvä huomata, että yleinen mittateoria on myös todennäköisyysteorian pohjalla; Riemannin integraalin laajentaminen ei suinkaan ole sen ainoa sovellus.

5 MITTA JA INTEGRAALI 5 3. Yksinkertaisen funktion integraali 3.1. Määritelmä (Mitallinen ositus, yksinkertainen funktio). Olkoon mittaavaruus. Kuvaus f : Y (jokin arvojoukko) on yksinkertainen, jos se saa korkeintaan äärellisen monta arvoa a k Y ja kunkin näistä mitallisella joukolla A k F. Toisin sanoen on olemassa äärellinen ositus = K A k, missä joukot A k F ovat erillisiä, ja f(x) = a k Y kaikilla x A k. Yksinkertaisella funktiolla on muodollinen esitys f = a k 1 Ak. Jos arvojoukko on esim. [0, ) tai R tai R n, missä yhteenlasku ja kertolasku on määritelty, voidaan em. summalauseke tulkita tavallisessa mielessä. Tarkastellaan toistaiseksi arvojoukkoa [0, ). Haluttaisiin määritellä yksinkertaisen funktion integraali f dµ := a k µ(a k ). Koska joukon mitta µ(a k ) voi olla, tarvitaan sopimus: 0 := 0 := 0, a := a :=, a + := + a :=, a (0, ], a [0, ], (Sopimusta ei voi soveltaa raja-arvojen laskemiseen, esim. n, 1/n 0, mutta n 1/n = 1 0 = 0.) Näillä laskusäännöillä yo. lauseke antaa tulokseksi jonkin arvon [0, ]. Mutta onko tämä hyvin määritelty? Jos f:llä on toinenkin esitys f = J j=1 b j1 Bj, antaako se saman arvon yo. integraalille? Seuraava aputulos auttaa tässä ja antaa sivutuotteena vähän muutakin: 3.2. Lemma. Oletetaan, että (3.3) J a k 1 Ak b j 1 Bj, j=1 missä kumpikin kokoelma (A k ) K ja (B j) J j=1 muodostaa :n mitallisen osituksen Tällöin pätee a k µ(a k ) J b j µ(b j ), j=1 Todistus. Perustellaan ensin, että kaikilla k, j pätee (3.4) a k µ(a k B j ) b j µ(a k B j ) : Jos A k B j =, niin kumpikin puoli on nolla, ja tämä on selvä. Olkoon sitten A k B j ja valitaan jokin x A k B j. Laskemalla (3.3) pisteessä x, saadaan vasemmalta puolelta a k (sillä 1 Ak (x) = 1 ja 1 Ak (x) = 0 kun k k erillisyyden perusteella) ja vastaavasti oikealta puolelta b j. Siis a k b j ja (3.4) saadaan, kun kerrotaan epäyhtälön molemmat puolet luvulla µ(a k B j ) 0.

6 6 TUOMAS HYTÖNEN Nyt voidaan laskea ( J ) a k µ(a k ) = a k µ A k B j = = = a k j=1 b j j=1 J j=1 b j j=1 J µ(a k B j ) (ositus) J µ(a k B j ) (aputulos (3.4)) K J b j µ(b j ) j=1 µ(a k B j ) (täysadditiivisuus erillisillä joukoilla) (järjestyksen vaihto) (täysadditiivisuus ja ositus toiseen suuntaan) Määritelmä. Määritellään yksinkertaisen funktion f : [0, ] integraali f dµ := a k µ(a k ) kun f = a k 1 Ak ja (A k ) K on mitallinen ositus Lause. Olkoot f, g : [0, ] yksinkertaisia. (1) Integraali f dµ on hyvin määritelty, eli ei riipu käytetystä f:n esityksestä. (2) Jos f g, niin f dµ g dµ. Todistus. Olkoon f = K a k1 Ak ja g = J j=1 b j1 Bj. (1) Jos f = g (eli funktiolla f on kaksi eri esitystä), niin erityisesti f g ja Lemman 3.2 perusteella K a kµ(a k ) J j=1 b jµ(b j ). Toisaalta myös g f, joten jälleen Lemman 3.2 perusteella pätee myös J j=1 b jµ(b j ) K a kµ(a k ). Siis lausekkeet ovat yhtä suuret, ja integraali J f dµ = a k µ(a k ) = b j µ(b j ) on riippumaton käytetystä esityksetä. (2) Seuraa suoraan Lemmasta 3.2. j=1 4. Positiivisen funktion integraali 4.1. Määritelmä. Funktio f : [0, ] on mitallinen, jos joukko {f > a} := {x : f(x) > a} on mitallinen (eli {f > a} F ) kaikilla a [0, ) Huomautus (Yksinkertainen on mitallinen). Jos f = K a k1 Ak on yksinkertainen (A k :t erillisiä), niin {f > a} = A k F (mitallisten joukkojen A k äärellinen yhdiste), k:a k >a joten f on myös mitallinen.

7 MITTA JA INTEGRAALI Määritelmä. Mitallisen funktion f : [0, ] integraali on { } f dµ := sup s dµ : s S f [0, ], { } S f := s : [0, ) yksinkertainen, s f. Toisin sanoen: (1) Tutkitaan kaikkia yksinkertaisia funktioita s, jotka ovat pienempiä kuin f. Merkitään näiden joukkoa S f :llä. Huomaa, että ainakin 0 S f. (Tässä 0 tarkoittaa nollafunktiota, joka saa vakioarvon nolla kaikissa pisteissä.) (2) Lasketaan funktioiden s S f integraalit (mikä jo osataan). Huomaa, että 0 dµ = 0. (3) Tarkastellaan kaikkien em. integraalien joukkoa; tämä on jokin välin [0, ] osajoukko, joka sisältää ainakin 0:n, eli se on epätyhjä. (4) Etsitään kyseisen joukon supremum (pienin yläraja). (Muistutus: jokaisella epätyhjällä ja ylärajallisella reaalijoukolla on reaalinen supremum; jos taas joukolla ei ole reaalista ylärajaa, sen supremum määritellään :ksi.) 4.4. Lemma. (1) Jos f on yksinkertainen, niin uusi määritelmä 4.3 antaa saman tuloksen kuin vanha määritelmä 3.5. (2) Jos f g ovat mitallisia, niin f dµ g dµ. Todistus. (1): Olkoon f yksinkertainen. Pitää osoittaa, että { f dµ = sup s dµ : s S f }, missä kaikki integraalit ovat vanhan määritelmän 3.5 mukaisia. Jos s S f niin s f ja s dµ f dµ lauseen 3.6 perusteella. Siis yllä pätee. Toisaalta f S f, joten f dµ on mukana joukossa, josta supremum lasketaan; siis kysyinen supremum on vähintään näin suuri, ja siis yllä pätee. (2): Jos f g, niin jokainen yksinkertainen s f toteuttaa myös s g. Siis S f S g ja täten { } { s dµ : s S f s dµ : s S g }. Koska suuremman joukon supremum on välttämättä suurempi (ts. vähintään yhtä suuri), saadaan väite. Lebesguen teorian ihmeitä on se, että jo näin lyhyen esittelyn jälkeen olemme valmiita todistamaan yhden tärkeimmistä ja hyödyllisimmistä suppenemislauseista: 4.5. Lause (Monotonisen suppenemisen lause, monotone convergence theorem). Olkoot 0 f 1 f 2... (pisteittäin) kasvava jono mitallisia funktioita. Tällöin on olemassa pisteittäinen rajafunktio f = lim f n, joka on jälleen mitallinen, ja lisäksi f n dµ = lim lim f n dµ. Todistus. Jokaisessa pisteessä x on kasvava jono lukuja 0 f 1 (x) f 2 (x)... Tällaisella jonolla on aina raja-arvo välillä [0, ]. (Jos kasvava jono on ylärajallinen, sillä on reaalinen raja-arvo. Jos taas se kasvaa rajatta, se määritelmän mukaan lähestyy ääretöntä.) Merkitään kyseistä raja-arvoa f(x):llä. Oletetaan aluksi näin määritellyn funktion f mitallisuus (palataan tähän kohta).

8 8 TUOMAS HYTÖNEN Koska pisteittäin pätee 0 f n f n+1 f, niin lemman 4.4 nojalla 0 = 0 dµ f n dµ f n+1 dµ f dµ. Siis myös integraalit f n dµ muodostavat kasvavan jonon, jolla on ylärajana f dµ [0, ]. Täten tälläkin jonolla on jokin raja-arvo a, joka lisäksi toteuttaa a := lim f n dµ f dµ. Täytyy vielä osoittaa, että pätee myös f dµ a. Tämä on helpompaa, kun otamme ε:in verran tilaa itsellemme: Riittää osoittaa (mieti miksi!), että kaikilla b = 1 + ε > 0 pätee f dµ ba. Edelleen integraalin määritelmän perusteella riittää osoittaa, että kaikilla yksinkertaisilla funktioilla s f pätee s dµ ba. Kiinnitetään tällainen s = K a k1 Ak S f. Koska s f ja 1 < b, niin s < bf, kunhan f > 0. (Huomaa, että s < sisältyy joukon S f määritelmään.) Tutkitaan hetki sellaisia pisteitä x, joissa tämä on voimassa. Koska siis s < bf ja f j f, niin ainakin yhdellä (itse asiassa kaikilla riittävän suurilla) j pätee myös s < bf j. Toisin sanoen (4.6) {f > 0} = {f > 0} F j, missä j=1 F j := {bf j > s} F j+1. (Koska f j+1 f j, niin jos bf j > s, myös bf j+1 > s.) Joukot F j :t ovat mitallisia, sillä K K {bf j > s} = {bf j > s} A k = {f j > a k /b} A k, missä kaikki oikean puolen joukot ovat mitallisia, ja vasen puoli saadaan äärellisillä joukko-operaatioilla. Myös {f > 0} on mitallinen suoraan määritelmästä (kun oletettiin funktio f mitaliseksi). Huomataan vielä, että jos a k > 0, niin f s = a k > 0 koko joukolla A k, eli A k {f > 0}, ja (4.6):stä seuraa A k = A k F j = A k F j jos a k > 0. Täten j=1 j=1 (4.7) a k µ(a k ) = lim j a kµ(a k F j ), mikä pätee triviaalisti jos a k = 0 ja seuraa edellisestä yhtälöstä ja lauseesta 2.4 jos a k > 0.

9 MITTA JA INTEGRAALI 9 1 b Nyt voidaan laskea s dµ = = = lim a k b µ(a k) a k b j = lim j = lim j = lim j lim j lim j = lim j (yksinkertaisen integraalin määritelmä) lim µ(a k F j ) (aputulos (4.7)) j a k b µ(a k F j ) 1 Fj K a k b 1 A k F j dµ 1 Fj s b dµ (raja-arvon ja äärellisen summan vaihto) (yksinkertaisen integraalin määritelmä) a k b 1 A k dµ (1 Ak F j = 1 Ak 1 Fj ) funktion s määritelmä 1 Fj f j dµ s < bf j joukolla F j, ja Lemma 4.4 f j dµ 1 Fj 1, ja Lemma 4.4 f j dµ = a. Täytyy enää todistaa f:n mitallisuus, joka sivuutettiin edellä. Tämä seuraa suoraan havainnosta {f > α} = {f n > α}. Nimittäin jos f > α, niin raja-arvosta f n f seuraa, että myös f n > α kaikilla tarpeeksi suurilla n, mikä todistaa :n yllä. Toisaalta jos jollakin n pätee f n > α, niin koska f f n, myös f > α, mikä todistaa :n. Ennen kuin jatketaan, on kätevää huomata, että funktioiden mitallisuudessa ei ole niin tarkkaa, tutkitaanko joukkoja {f > α} vai {f α}: voidaan käyttää niitä, jotka kulloinkin ovat kätevämpiä! 4.8. Lemma. Olkoon f : [, ] funktio. Seuraavat ovat yhtäpitäviä: (1) {f > α} on mitallinen kaikilla α R. (2) {f α} on mitallinen kaikilla α R. Todistus. Jos (1) pätee, niin koska myös (2) pätee. Jos (2) pätee, niin koska myös (1) pätee. {f α} = {f > α} = {f > α 1 n }, {f > α + 1 n }, Monotonisen suppenemisen lauseen tärkeä kumppani on seuraava tulos:

10 10 TUOMAS HYTÖNEN 4.9. Lause (Positiivinen mitallinen funktio on yksinkertaisten kasvava raja). Olkoon f : [0, ] mitallinen. Tällöin on olemassa kasvava jono yksinkertaisia funktioita 0 f 1 f 2..., joilla f n f pisteittäin. Todistus. Määritellään ensin joukko { j J n := 2 n : j = 0, 1, 2,..., 4n}. Koska j/2 n = 2j/2 n+1, huomataan, että J n J n+1. Määritellään f n (x) := max{y J n : y f(x)}. Selvästi 0 f n (x) f(x), koska f n (x) on maksimi luvuista, joihin kuuluu ainakin nolla, ja jotka kaikki ovat korkeintaan f(x). Lisäksi f n (x) f n+1 (x), koska suuremman joukon maksimi on välttämättä suurempi. (Tässä suurempi tarkoittaa vähintään yhtä suurta.) Todistetaan, että f n on yksinkertainen: Tämä seuraa, kun havaitaan, että se voidaan yhtäpitävästi esittää muodossa f n = 4 n 1 j=0 j 2 n 1 {j/2 n f<(j+1)/2 n } + 2 n 1 {f 2n }, ja muotoa {f a} olevat joukot ovat mitallisia lemman 4.8 perusteella ja joukot {a f < b} = {f a} \ {f b} näiden erotuksina. Todistetaan, että f n f. Edetään tapauksittain: Jos f(x) =, niin erityisesti f(x) 2 n kaikilla n, ja täten f n (x) = 2 n. Selvästi 2 n = f(x) kun n. Jos f(x) <, niin f(x) < 2 n kaikilla riittävän suurilla n, ja täten löydetään jokin j {0, 1, 2,..., 4 n 1}, jolla j/2 n f(x) < (j + 1)/2 n. Tällöin f n (x) = j 2 n f(x) < f n(x) n, mistä nähdään, että f n (x) f(x) < 2 n 0, eli f n (x) f(x) tässäkin tapauksessa. Kaikkiaan siis f n on kasvava jono yksinkertaisia funktioita, joka lähestyy pisteittäin f:ää, kuten pitikin. 5. Summan ja integraalin vaihtaminen 5.1. Lause. Olkoot f n : [0, ] mitallisia funktioita. Tällöin f n on mitallinen, ja lisäksi f n dµ = f n dµ. Todistus. Edetään useassa vaiheessa. (1): Summa f 1 + f 2 on mitallinen. Tämä perustellaan havaitsemalla, että (5.2) {f 1 + f 2 > α} = {f 1 > β} {f 2 > α β}. β Q Kun tämä tiedetään, niin vasemman puolen mitallisuus seuraa, sillä oikea puoli on mitallisten joukkojen leikkausten numeroituva yhdiste. Selvästi (5.2):ssä pätee : jos f 1 > β ja f 2 > α β, niin tällöin f 1 + f 2 > β + (α β) = α. Entä? Tarkastellaan pistettä x, jossa f 1 (x) + f 2 (x) > α. Tällöin pätee myös f 1 (x) + f 2 (x) > α + ε jollakin ε > 0. Valitaan nyt jokin β (α f 2 (x), α f 2 (x) + ε) Q :

11 MITTA JA INTEGRAALI 11 Tämä on mahdollista, sillä rationaaliluvut ovat tiheässä reaalilukujen joukossa, eli jokaiselta reaalilukuväliltä löytyy rationaalilukuja. Nyt pätee ensinnäkin f 1 (x) > α + ε f 2 (x) > β ja toisaalta, koska β > α f 2 (x), niin f 2 (x) > α β. Tämä todistaa väitteen. (2): Minkä tahansa äärellisen summan n f k mitallisuus seuraa induktiolla. Jos väite tiedetään arvolla n, niin havaitaan, että n+1 ( n ) f k = f k + f n+1 missä ensimmäinen termi on mitallinen induktio-oletuksen nojalla ja täten näiden kahden funktion summa vaiheen (1) nojalla. Toisaalta ääretön summa g := f k on äärellisten summien g k := n+1 f k kasvava raja-arvo, joten sen mitallisuus on osa monotonisen suppenemisen lausetta. (3): Tarkastellaan väitettä 2 2 (5.3) f k dµ = f k dµ ja oletetaan ensin, että molemmat funktiot ovat yksinkertaisia, J f 1 = a k 1 Ak, f 2 = b j 1 Bj, missä molemmissa summissa on mitallinen ositus. Tällöin, koska 1 = 1 = J j=1 1 B j ja vastaavasti joukoilla A k, saadaan f 1 = f 1 1 = f 2 = j=1 a k 1 Ak J b j 1 Ak B j, j=1 j=1 J J 1 Bj = a k 1 Ak B j j=1 (Huomaa, että äärellisten summien summausjärjestys on vapaa.) ja edelleen J f 1 + f 2 = (a k + b j )1 Ak B j. j=1 Selvästi joukot A k B j, missä k = 1,..., K ja j = 1,..., J muoodostavat jälleen :n mitallisen osituksen. Siis suoraan integraalin määritelmästä ja äärellisen summan laskusäännöistä seuraa, että J (f 1 + f 2 ) dµ = (a k + b j )µ(a k B j ) j=1 J J = a k µ(a k B j ) + b j µ(a k B j ) = j=1 f 1 dµ + f 2 dµ. j=1 (4): Tarkastellaan samaa väitettä (5.3) yleisillä f 1, f 2. Lauseen 4.9 nojalla on olemassa kasvavat yksinkertaisten funktioiden jonot s 1 n ja s 2 n, joilla s i n f i kun

12 12 TUOMAS HYTÖNEN n. Tällöin myös s 1 n + s 2 n on kasvava jono mitallisia funktioita, joka lähestyy funktioita f 1 + f 2. Täten f 1 dµ + f 2 dµ = lim s 1 n dµ + lim s 2 n dµ (monot. suppeneminen) ( ) = lim s 1 n dµ + s 2 n dµ (raja-arvon ominaisuudet) = lim (s 1 n + s 2 n) dµ (vaihe (3)) = (f 1 + f 2 ) dµ (monot. suppeneminen). (5): Tuloksesta (5.3) seuraa induktiolla, että n n (5.4) f k dµ = f k dµ kaikilla n. Koska f k dµ on kasvavan jonon n f k raja-arvo, saadaan n f k dµ = lim f k dµ (monot. suppeneminen) = lim = Nyt lause on kokonaan todistettu. n f k dµ f k dµ (tulos (5.4)) (sarjan määritelmä). Edellisesllä lauseella on hupaisa seuraus : Sen avulla voidaan perustella kaksinkertaisen sarjan vaihtosääntö a ij = a ij, jos a ij 0, i=1 j=1 j=1 i=1 joka on tietenkin mahdollista todistaa myös ilman mittateoriaa. Tämä kuitenkin seuraa, kun merkitään valitaan edellisessä lauseessa = Z +, valitaan µ:ksi pistelaskurimitta ja määritellään mitalliset funktiot f n (x) := a nx, x Z +, joilla f n dµ = x=1 f n(x) = x=1 a nx. Edellisestä lauseesta ja seuraavasta helposta havainnosta seuraa integraalin linearisuus positiivisilla funktioilla Lemma. Jos f : [0, ] on mitallinen ja c [0, ), niin cf dµ = c f dµ. Todistus. Jos f on yksinkertainen, yhtälö seuraa suoraan määritelmästä. Jos s n f on kasvava yksinkertainen jono, niin cs n cf on myös kasvava yksinkertainen jono, ja väite seuraa monotonisen suppenemisen lauseesta. (Vaihtoehtoisesti tämä olisi helppo perustella myös suoraan integraalin määritelmästä toteamalla, että s S f jos ja vain jos cs S cf, kun c > 0, ja väite on triviaali, kun c = 0.) 5.6. Määritelmä (Integraali osajoukolla). Jos E on mitallinen joukko (ts. E F ) ja f : [0, ] mitallinen funktio. Määritellään f dµ := 1 E f dµ. E

13 MITTA JA INTEGRAALI 13 On helppo todeta suoraan määritelmästä, että myös 1 E f on mitallinen funktio. Yleisemmin pätee: 5.7. Lemma (Tulon mitallisuus). Jos f, g : [0, ] ovat mitallisia funktioita, niin myös tulo fg on mitallinen. Todistus. Kun α > 0, pätee {fg > α} = β Q + {f > β} {g > α β }. Tämän toteaminen jätetään harjoitustehtäväksi. Selvästi oikean puolen joukot ovat mitallisia, mistä vasemman puolen mitallisuus seuraa Lause. Olkoon f : [0, ] mitallinen funktio. Tällöin seuraava kuvaus ϕ : F [0, ]: ϕ(e) := f dµ, on mitta. Jos g : [0, ] on mitallinen funktio, niin (5.9) g dϕ = gf dµ. Todistus. (1) Todistetaan, että ϕ on mitta. Tulee tarkistaa: (i) ϕ( ) = 0. Tämä seuraa, kun havaitaan, että 1 0 on identtisesti nollafunktio, ja 0 dµ = 0. (ii) Täysadditiivisuus. Olkoon E = E k mitallisten joukkoejn erillinen yhdiste. Tällöin 1 E = 1 E k. Jos merkitään h := 1 E f ja h k := 1 Ek f, niin h = h k. Siis summan ja integraalin vaihtolauseen perusteella ϕ(e) = h dµ = h k dµ = h k dµ = ϕ(e k ), mikä todistaa täysadditiivisuuden. (2) Tutkitaan lopuksi väitettä (5.9). Olkoon ensin g = K a k1 Ak yksinkertainen. Tällöin g dϕ = a k ϕ(a k ) = a k = = 1 Ak f dµ E a k 1 Ak f dµ (lineaarisuus: lause 5.1 ja lemma 5.5) gf dµ. Olkoon lopuksi g yleinen, ja valitaan kasvava jono yksinkertaisia funktioita s n g. Tällöin myös s n f on kasvava jono, ja s n f f. Siis g dϕ = lim s n dϕ (monot. suppeneminen) = lim s n f dµ (edellä todistettu tapaus) = gf dµ (monot. suppeneminen). Lause on kokonaan todistettu.

14 14 TUOMAS HYTÖNEN Esimerkki. Olkoon µ = m Lebesguen mitta R:llä (vrt. esimerkki 2.5(2)). Myöhemmin osoitetaan, että jokainen Riemannin mielessä integroituva funktio f : R [0, ) on myös Lebesguen mielessä integroituva (ja erityisesti mitallinen). Jos f(x) = 1 2π e 1 2 x2, niin edellisen lauseen mukainen ϕ määrittelee todennäköisyysmitan ns. normaalijakaumalle. Erityisesti 1 ϕ(e) = e 1 2 x2 dm(x) 2π E on todennäköisyys, että normaalijakautunut satunnaismuuttuja saa arvon joukossa E. Integraalit todennäköisyysmitan ϕ suhteen voidaan edellisen lauseen mukaisesti laskea integraaleina Lebesguen mitan suhteen ja edelleen tärkeissä erikoistapauksissa kuten myöhemmin osoitetaan tuttuina Riemannin integraaleina. 6. Viritetty σ-algebra, Borelin σ-algebra Todetaan lämmittelynä seuraava: 6.1. Lemma. Olkoon f : R funktio. Seuraavat ehdot ovat yhtäpitäviä: (1) {f > α} on mitallinen kaikilla α R. (2) {f α} on mitallinen kaikilla α R. (3) {f A} on mitallinen kaikilla avoimilla joukoilla A R. Todistus. (1) (2): lemma 4.8. (3) (1): {f > α} = {f (α, )} ja joukko (α, ) on avoin. (1+2) (3): Todetaan, että avoin joukko A R voidaan esittää muodossa A = (α, β), α,β Q (α,β) A (sivuutetaan tässä, sillä yleisempi versio on osana lauseen 6.5 todistusta) joten {f A} = {f (α, β)} = {f > α} \ {f β}, α,β Q (α,β) A α,β Q (α,β) A on kohdissa (1) ja (2) esiintyvien joukkojen erotusten numeroituva yhdiste, ja sellaisena mitallinen. Tuloksen taustalla oleva yleisempi ilmiö on se, että kokoelmat {(α, ) : α R}, {[α, ) : α R}, {A R : A avoin} virittävät saman σ-algebran. Mitä tämä tarkoittaa? Merkitään symbolilla P() : {E : E } joukon kaikkien osajoukkojen kokoelmaa eli ns. potenssijoukkoa Lause. Olkoon E P(), eli E on jokin kokoelma :n osajoukkoja. Tällöin on olemassa pienin σ-algebra F E, t.s. sellainen kokoelma F P(), että (1) E F. (2) F on σ-algebra. (3) Jos G on myös σ-algebra ja E G, niin E F.

15 MITTA JA INTEGRAALI 15 Ehto (3) täsmentää, mitä tarkoitetaan sillä, että F on pienin E :n sisältävä σ-algebra. Kokoelmaa F kutsutaan E :n virittämäksi σ-algebraksi ja merkitään σ(e ) := F. (Vertaa: Jos V on joukko vektoreita, niin sen virittämä aliavaruus on pienin aliavaruus, joka sisältää V :n. Viritetty aliavaruus saadaan muodostamalla kaikki alkuperäisten vektoreiden lineaarikombinaatiot. Sen sijaan viritetyn σ-algebran sisältöä on yleensä vaikea kuvailla, ja yllä oleva lause onkin puhdas olemassaolotulos.) Todistus. Tarkastellaan seuraavaa joukkokokoelmien perhettä: Θ := {G P() : E G, G on σ-algebra}. Havaitaan, että P() Θ (selvästi tämä on σ-algebra ja sisältää E :n), joten Θ. Merkitään sitten F := G. G Θ Tavoitteena on osoittaa, että F toteuttaa lauseen vaatimukset. (1) Koska E G, niin E G Θ G = F. (3) Jos G on σ-algebra ja E G, niin G Θ, joten F = G Θ G G (leikkaus sisältyy kuhunkin leikkauksessa mukana olevaan joukkoon). (2) On vielä todettava, että F on σ-algebra. (i) Koska G kaikilla G Θ (koska kukin näistä on σ-algebra), niin G Θ G = F. (ii) Olkoot F k F kaikilla k = 1, 2,... Siis F k G kaikilla G Θ ja k = 1, 2,.... Koska kukin G Θ on σ-algebra, niin F k G kaikilla G Θ. Siis F k F. (iii) Jos F F, niin F c F todistetaan aivan vastaavasti kuin kohta (ii). Nyt kaikki kohdat on todettu. Lemman 6.1 taustalla oleva yleisempi ilmiö on seuraava: 6.3. Lause. Olkoon f : Y (jokin maalijoukko) funktio. Olkoot A, B P(Y ) kokoelmia, jotka virittävät saman Y -joukon σ-algebran C := σ(a ) = σ(b). Tällöin seuraavat ovat yhtäpitäviä: (1) {f A} on mitallinen kaikilla A A. (2) {f B} on mitallinen kaikilla B B. (3) {f C} on mitallinen kaikilla C C. Todistus. (3) (1): Selvä: Koska A σ(a ) = C, niin jokainen A A toteuttaa myös A C. (1) (3): Todistetaan ensin, että kokoelma E := {E Y : {f E} on mitallinen} on joukon Y (ei siis :n, kuten yleensä) σ-algebra. (i) Nyt on todettava, että Y E. Mutta {f Y } =, koska kaikki funktion f : Y arvot kuuluvat maalijoukkoon Y, ja on mitallinen. Siis Y E. (iii) Olkoon E E, joten {f E} on mitallinen. Nyt {f E c } = {f / E} = {f E} c on myös mitallinen mitallisen joukon komplemettina. (ii) Yhdistettä koskeva väite todistetaan aivan vastaavasti. On siis saatu, että E on σ-algebra. Oletuksen perusteella A E (sillä {f A} on mitallinen kaikilla A A ). Koska C := σ(a ) on pienin A :n sisältävä σ- algebra, on oltava C E. Määritelmän perusteella tämä tarkoittaa, että {f C} on mitallinen kaikilla C C, mikä todistaa väitteen (3).

16 16 TUOMAS HYTÖNEN (2) (3) seuraa symmetrian perusteella jo todistetusta osasta (1) (3), sillä kokoelmia A ja B koskevat oletukset ovat täysin samat. Erittäin tärkeä yksittäinen σ-algebra on seuraava: 6.4. Määritelmä (Borelin σ-algebra). Avaruuden R d Borelin σ-algebra on kaikkien avoimien joukkojen virittämä σ-algebra, ts. B(R d ) := σ({a R d : A avoin}). Sama σ-algebra voidaan virittää usealla eri tavalla. Kun a = (a i ) d i=1, b = (b i) d i=1 R d, merkitään (a, b) := (a 1, b 1 )... (a d, b d ) R d näiden vektoreiden väliin jäävää avointa suorakaidetta Lause. Suorakaiteet (a, b) R d, missä a, b R d, virittävät Borelin σ-algebran. Todistus. Merkitään suorakaiteiden kokoelmaa R:llä ja kaikkien avoimien joukkojen kokoelmaa A :lla. Selvästi R A, ja on osoitettava, että σ(r) = σ(a ). : Koska R A σ(a ), niin σ(a ) on eräs R:n sisältävä σ-algebra. Siis pienin tällainen σ-algebra toteuttaa σ(r) σ(a ). : Väitetään, että (6.6) A = (α, β). α,β Q d (α,β) A Tässä on selvä, joten on tarkistettava. Olkoon x = (x i ) d i=1 A. Avoimuudesta seuraa, että pallo on olemassa B(x, r) A jollakin säteellä r > 0. Tutkitaan sitten kuutioita Q := (x 1 r/ d, x 1 + r/ d) (x d r/ d, x d + r/ d). Jos y Q, niin y i x i < r/ d kaikilla i = 1,..., d, joten ( d y x = y i x i 2) 1/2 ( d < i=1 i=1 r 2 d ) 1/2 ) = (d r2 1/2 = r, d siis y x < r ja siis y B(x, r). Koska y Q oli mielivaltainen, niin Q B(x, r) A. Nyt riittää valita kaikilla i = 1,..., d jotkin rationaaliluvut α i (x i r/ d, x i ), β i (x i, x i + r/ d). Tällöin x i (α i, β i ) (x i r/ d, x i + r/ d) ja täten x (α, β) := (α 1, β 1 ) (α d, β d ) Q B(x, r) A. Erityisesti x sisältyy yhteen kaavan (6.6) oikean puolen yhdisteessä esiintyvään suorakaiteeseen (α, β), ja siten ko. yhdisteeseen. Koska x A oli mielivaltainen, tämä osoittaa kaavassa (6.6) suunnan. Siis ko. kaava on todistettu. Kaavasta (6.6) seuraa, että A σ(r), koska selvästi ko. numeroituvan yhdisteen on kuuluttava suorakaiteiden virittämään σ-algebraan. Siis A σ(r) ja täten (miksi?) σ(a ) σ(r) Lause. Kun d = 1, niin lisäksi B(R) = σ({(α, ) : α R}) = σ({[α, ) : α R}) Todistus. Oleellisesti samanlainen, kuin lemman 6.1 todistus Lause. Olkoon f : R d funktio. Seuraavat ovat yhtäpitäviä: (1) {f (α, β)} on mitallinen kaikilla α, β R d.

17 MITTA JA INTEGRAALI 17 (2) {f A} on mitallinen kaikilla avoimilla A R d. (3) {f E} on mitallinen kaikilla E B(R d ). Todistus. Seuraa suoraan lauseesta 6.3 sovellettuna kokoelmiin A := {A R d : A avoin} ja B := {(α, β) : α, β R d }, jotka virittävät saman σ-algebran C := B(R d ) lauseen 6.5 perusteella Määritelmä. Funktio f : R d on mitallinen, jos se toteuttaa lauseen 6.8. Huomaa, että lemman 6.1 perusteella tämä määritelmä on yhtäpitävä aiemmin annetun kanssa, kun d = 1. Seuraava jatkuvien ja mitallisten funktioiden yhteispeli on erittäin hyödyllinen: Lause (Jatkuvan ja mitallisen yhdistetty kuvaus). Olkoon f : R d mitallinen ja φ : R d R m jatkuva. Tällöin yhdistetty kuvaus φ f : R m on mitallinen. Todistus. Olkoon A R m avoin. Sen alkukuva φ 1 (A) = {y R d : φ(y) A} jatkuvassa kuvauksessa φ on myös avoin. Siis {φ f A} = {x : φ(f(x)) A} = {x : f(x) φ 1 (A)} on mitallinen avoimen joukon φ 1 (A) alkukuvana mitallisessa kuvauksessa f. Huomataan, että funktio f : R d voidaan samaistaa komponenttifunktioittensa vektoriin (f i ) d i=1, missä kukin f i : R: jokaisessa pisteessä x, on funktion f arvo f(x) jokin R d :n vektori, jota merkitään (f i (x)) d i=1. Tämän vektorin kukin komponentti määrittää funktion f i : R d Lause. Funktio f : R d on mitallinen jos ja vain jos sen kukin komponentti f i : R d on mitallinen. Todistus. Olkoon kukin f i mitallinen. Tarkastetaan f:n mitallisuus käyttämällä lauseen 6.8 ehtoa (1): on siis tutkittava joukkoa {f (α, β)} = {(f i ) d i=1 = (α 1, β 1 ) (α d, β d )} = d {f i (α i, β i )}, ja tässä leikkauksessa jokainen joukko on mitallinen komponenttifunktioiden f i mitallisuuden perusteella. Siis f on mitallinen. Olkoon sitten f mitallinen. Merkitään π i :llä projektioita π i : R d R : x = (x j ) d j= x i. Tällöin π i : R d R on jatkuva ja f i = π i f. Siis f i on mitallinen lauseen 6.10 nojalla. Edellisistä lauseesta on helppo johtaa monenlaisia mitalisuustuloksia, esimerkiksi: Seuraus. Olkoot f, g : R mitallisia. Tällöin myös funktiot f + g, f g, max(f, g) ja min(f, g) ovat mitallisia. Todistus. Tämä seuraa kirjoittamalla f + g = φ 1 F, f g = φ 2 F, max(f, g) = φ 3 F, min(f, g) = φ 4 F, missä F : R 2 : x (f(x), g(x)) on mitallinen lauseen 6.11 perusteella, ja funktiot φ i : R 2 R, missä φ 1 (x, y) = x + y, φ 2 (x, y) = x y, φ 3 (x, y) = max(x, y), φ 4 (x, y) = min(x, y), ovat kaikki jatkuvia. i=1

18 18 TUOMAS HYTÖNEN 7. Integroituvat funktiot ja lisää suppenemistuloksia 7.1. Määritelmä. Lukujonon (a n ) ala- ja yläraja-arvo määritellään lim inf a n := lim inf k n a k, lim sup a n := lim sup k n Koska b n := inf k n a k on kasvava n:n suhteen, niin lim b n = sup n 1 b n on olemassa (mahdollisesti laajennetussa reaalilukujoukossa R {, }). Vastaavasti c n := sup k n a k on vähenevä n:n suhteen, joten lim c n = inf n 1 b n on olemassa. Lisäksi b n a n c n, joten lim inf a n lim sup a n Lause. Lukujonolla (a n ) on raja-arvo (mahdollisesti laajennetussa reaalilukujoukossa R {, }) jos ja vain jos lim inf a n = lim sup a n, ja tällöin lim a n = lim inf a n = lim sup a n. Todistus. Suoraviivainen analyysin harjoitus, sivuutetaan. Funktiojonon (f n ) ala-, ylä- ja tavallinen raja-arvo määritellään pisteittäin. Funktion f : R {, } mitallisuus määritellään kuten funktion f : R (ts. vaatimalla, että {f > α} on mitallinen kaikilla α R Lause. Olkoon (f n ) jono mitallisia funktioita. Tällöin myös seuraavat funktiot ovat mitallisia: (1) lim inf f n. (2) lim sup f n. (3) lim f n, jos se on olemassa. Todistus. (1): Todetaan ensin, että g n := inf k n f k on mitallinen. Tämä seuraa havaitsemalla, että {g n α} = {f k α}. k n Nyt lim inf f n = lim g n on kasvavan mitallisen jonon raja-arvona mitallinen, kuten todettiin osana monotonisen suppenemisen lausetta. (2): Voidaan todistaa joko samaan tapaan kuin (1), tai havaitsemalla, että lim sup f n = lim inf ( f n), missä sekä miinus merkki (helppoa) että liminf (kohdan (1) perusteella) säilyttävät mitallisuuden. (3): Seuraa esim. kohdasta (1), sillä jos raja-arvo on olemassa, se on sama kuin alaraja-arvo, joka jo todettiin mitalliseksi Lause (Fatoun lemma). Olkoon f n : [0, ] mitallisia funktioita. Tällöin lim inf f n dµ lim inf f n dµ. Todistus. Merkitään g n := inf k n f k, jolloin 0 g n g n+1 lim inf f n, ja lisäksi g n f n. Näistä seuraa, että lim inf f n dµ = lim g n dµ (alaraja-arvon määritelmä) = lim g n dµ (monotonisen suppenemisen lause) = lim inf g n dµ (lim = liminf, jos olemassa) lim inf f n dµ (integraalin ja liminf:in monotonisuus). a k.

19 Tässä väite olikin. MITTA JA INTEGRAALI Huomautus. Fatoun lemman epäyhtälön suunnan voi palauttaa mieleen seuraavalla esimerkillä. Olkoot A 0, A 1 erillisiä joukkoja, joilla µ(a i ) = 1, ja olkoon f 2n+i = 1 Ai kaikilla n = 0, 1, 2,... ja i = 0, 1. Nyt kussakin pisteessä x, jono f n (x) koostuu joko pelkistä nollista (jos x / A 0 A 1 ) tai vuorotellen nollista ja ykkösistä. Joka tapauksessa jonon alaraja-arvo on nolla, eli lim inf f n = 0, ja sen integraali on myös nolla. Toisaalta f 2n+i dµ = µ(a i ) = 1 kaikilla indekseillä, joten lim inf f n dµ = lim inf 1 = 1. Fatoun lemma pätee muodossa 0 1, mikä samalla osoittaa, että myös aito < voi toteutua Määritelmä. Funktio f : R d on integroituva, jos: (1) f on mitallinen, ja (2) f dµ <. ( d ) 1/2 Koska φ : R d R, x x = i=1 x i 2 on jatkuva, niin f = φ f on mitallinen, ja selvästi ei-negatiivinen. Siis kohdassa (2) esiintyvä integraali on määritelty aiemmin esitetyn teorian mukaisesti. Yleisesti positiivisen funktion integraali saa arvon väliltä [0, ]? joten ehdon (2) lisävaatimus on, että arvo suljetaan pois. Huomaa myös, että vaikka määrittelimme, millainen f on integroituva emme vielä ole määritelleet f:n integraalia. Ennen kuin teemme sen, todistetaan seuraava: 7.7. Lause (Dominoitu suppeneminen, versio 1). Olkoot f n : R d integroituvia funktioita, joilla f n f, ja lisäksi f n g, missä g on integroituva. Tällöin f on integroituva, ja f n f dµ 0. Todistus. Rajafunktion mitallisuus seuraa lauseista 6.11 ja 7.3: Koska f n f, niin kukin komponenttifunktio fn i lähestyy f:n vastaavaa komponenttifunktiota f i. Koska reaaliarvoiset komponentit fn i ovat mitallisia, myös niiden rajafunktio f i on mitallinen. Kun tämä pätee kaikilla i = 1,..., d, myös vektorifunktio f = (f i ) d i=1 on mitallinen. Koska kukin f n g, myös rajafunktio toteuttaa f g, joten f dµ g dµ <. Siis f on integroituva. Lisäksi f n f f n + f g + g = 2g. Tarkastellan sitten mitallisia funktioita g n := 2g f n f 0. Oletuksen nojalla lim g n = 2g, joten Fatoun lemmasta seuraa, että 2g dµ = lim inf (2g f n f ) dµ lim inf (2g f n f ) dµ (Fatou) ( ) = lim inf 2g dµ f n f ) dµ = 2g dµ lim sup f n f ) dµ, missä toiseksi viimeinen vaihe seuraa yhtälöstä (h 1+h 2 ) dµ = h 1 dµ+ h 2 dµ sovellettuna positiivisiin funktioihin h 1 = 2g f n f ja h 2 = f n f, ja viimeinen vaihe ala- ja yläraja-arvojen helposti todettavista ominaisuuksista. Lauseketta sieventämällä (Tässä on oleellista, että g dµ <, mikä oletettiin ei voi puolittain vähentää ääretöntä!) saadaan lim sup f n f ) dµ 0,

20 20 TUOMAS HYTÖNEN ja tästä väite seuraa, sillä selvästi f n f ) dµ 0 kaikilla n. (Jos a n 0 ja lim sup a n = 0, niin 0 lim inf a n lim sup a n 0, mistä seuraa, että lim inf a n = lim sup a n = 0, jolloin myös lim a n = 0.) Annetaan nyt seuraava määritelmä, joka kuitenkin vaatii useita selvennyksiä ollakseen käyttökelpoinen: 7.8. Määritelmä. Integroituvan funktion f : R d integraali on (7.9) f dµ := lim s n dµ, missä s n : R d on jono yksinkertaisia funktioita, joilla s n f ja sup n s n on integroituva Huomautus. Yksinkertainen funktio määritellään kuten ennenkin: s = a k 1 Ak, missä joukot A k muodostavat mitallisen osituksen ja a k R d. Tällaisen funktion integraali on tietenkin (7.11) s dµ := a k µ(a k ) ( 0 := 0) Oletus integroituvuudesta takaa sen, että tämä lasku on hyvin määritelty. Nimittäin ( K ) (7.12) s dµ = a k 1 Ak dµ = a k µ(a k ) < takaa sen, että jos µ(a k ) =, niin a k = 0 (nollavektori!). Vielä tarvitaan kuitenkin seuraavia seikkoja, joihin kohta paneudutaan tarkemmin: Integraalin määritelmässä esiintyviä yksinkertaisten funktioiden jonoja on olemassa. Tämä osoitetaan soveltamalla aiemmin [0, ]-arvoisille funktioille todistettua tulosta komponenteittain. Integraalin määritelmässä esiintyvä raja-arvo on olemassa. Itse asiassa osoitetaan dominoidun suppenemisen avulla, että integraalit s n dµ muodostavat Cauchyn jonon. Lisäksi on tarkistettava, että raja-arvo ei riipu valitusta jonosta s n Lemma. Integroituvan yksinkertaisen funktion integraali (1) on hyvin määritelty (erityisesti ei riipu vaitusta s:n esityksestä), (2) on lineaarinen, ts. (s 1 ± s 2 ) dµ = s 1 dµ ± s 2 dµ, αs dµ = α s dµ kaikilla yksinkertaisilla s, s 1, s 2 : R d ja skalaareilla α R, (3) ja toteuttaa epäyhtälön s dµ s dµ. Todistus. (1): s:n integroituvuus (7.12) tarkoittaa erityisesti, että a k µ(a k ) < kaikilla k. Siis jos µ(a k ) =, niin täytyy olla a k = 0, jolloin a k = 0 (nollavektori). Tällöin sopimuksen mukaan a k µ(a k ) = 0. Jos taas µ(a k ) <, niin a k µ(a k ) on tavallinen vektorin a k R d ja skalaarin µ(a k ) R tulo, siis jokin R d :n vektori.

21 MITTA JA INTEGRAALI 21 Täten (7.11):n oikean puolen summalauseke on jokin R d :n vektoreiden summa ja siis mielekäs lauseke. Jos s:llä on toinenkin esitys s = J j=1 b j1 Bj, niin aivan kuten lemman 3.2 todistuksessa nähdään, että a k µ(a k B j ) = b j µ(a k B j ) kaikilla k ja j, ja tästä seuraa (kuten mainitussa todistuksessa), että K a kµ(a k ) = J j=1 b jµ(b j ). (2): Summaa ja erotusta koskeva todistus on aivan sama kuin lauseen 5.1 todistuksen vaihe (3). Skalaarilla kertomista koskeva väite on helppo suoraan määritelmästä. (3): Seuraa vertaamalla kaavoja (7.11) ja (7.12) sekä käyttämällä R d :n kolmioepäyhtälöä: s dµ = a k µ(a k ) (7.11) a k µ(a k ) (kolmioepäyhtälö) s dµ. (7.12) Seuraava lause takaa, että määritelmän mukaisia yksinkertaisia jonoja on olemassa Lause. Olkoon f : R d mitallinen. Tällöin on olemassa yksinkertaiset funktiot s n, jotka toteuttavat s n f ja s n f. Erityisesti jos f on integroituva, niin myös sup n s n f on integroituva. Todistus. Lause voitaisiin todistaa elegantimminkin, mutta tyydytään tässä palauttamaan se jo tunnettuun tilanteeseen (lause 4.9) positiivisista mitallisista funktioista yksinkertaisten kasvavina rajoina. Idea on hyvin yksinkertainen: Tarkastellaan funktion f = (f i ) d i=1 kutakin komponenttia, joka on mitallinen funktio f i : R, ja vielä erikseen sen positiivista ja negatiivista osaa f + i := max(f i, 0), f i := min(f i, 0), jotka ovat mitallisia funktioita f ± i : [0, ]. Valitaan lauseen 4.9 avulla kasvavat yksinkertaiset jonot 0 s ± i,n f ± i ja kootaan palat yhteen: s i,n := s + i,n s i,n, sn := (s i,n ) d i=1. Nyt pätee: s i,n f + i f i = f i, joten s n (f i ) d i=1 = f. Kukin s n : R d on yksinkertainen. (Vektorifunktio on yksinkertainen jos ja vain jos sen komponentit ovat. Väite lienee uskottava, vaikkakin kaavoin kirjoitettuna hiukan suttuinen.) Korkeintaan yksi funktioista f + i ja f i poikkeaa nollasta kussakin pisteessä. Koska 0 s ± i,n f ± i, seuraa tästä, että korkeintaan yksi funktioista s+ i,n ja s i,n poikkeaa nollasta kussakin pisteessä. Siis ja edelleen Koko väite on todistettu. s i,n = s + i,n + s i,n = f + i = f i = f i, ( d s n = s i,n 2) 1/2 ( d f i 2) 1/2 = f. i=1 i=1

22 22 TUOMAS HYTÖNEN Nyt ollaan valmiita perustelemaan määritelmän 7.8 mielekkyys: Lause. Integroituvan funktion integraali (1) on hyvin määritelty (raja-arvo (7.9) on olemassa eikä riipu jonosta s n ), (2) on lineaarinen, (3) ja toteuttaa epäyhtälön (7.16) f dµ f dµ. Todistus. (1): Olkoon s n määritelmän 7.8 mukainen jono yksinkertaisia funktioita. Näiden integraalit s n dµ on hyvin määritelty lemman 7.13 nojalla. Todistetaan, että ( s n dµ) on Cauchyn jono, jolloin sillä on raja-arvo avaruuden R d täydellisyyden perusteella: Valitaan jonot n k, m k. Tällöin s nk dµ s mk dµ = (s nk s mk ) dµ (7.17) = s nk s mk dµ =: f k dµ. Tässä funktio f k = s nk s mk f f = 0, kun k. Toisaalta f k s nk + s mk 2 sup n s n =: g, missä g on integroituva jonoa s n koskevan oletuksen perusteella. Siis dominoidun suppenemisen lause 7.7 takaa, että f k dµ = f k 0 dµ 0, mikä yhdessä (7.17):ksen kanssa todistaa halutuun Cauchyn jono -ominaisuuden. Olkoon sitten s n toinen vastaava jono yksinkertaisia funktioita. Tarkastellaan vielä kolmatta jonoa s n, missä s 2n 1 := s n ja s 2n := s n. Nyt tämäkin on vastaava jono: s n f ja sup n s n sup n s n + sup n s n on integroituva. Siis jo todistetun nojalla on jonolla v n := s n dµ raja-arvo v. Mutta tällöin molemmilla osajonoilla (v 2n 1 ) ja (v 2n ) on sama raja-arvo v. Siis integraaleilla s n dµ = v 2n 1 ja s n dµ = v 2n on sama raja-arvo. (Tässä esiintyvä päättely soveltuu varsin yleisesti vastaavan tapaisiin tilanteisiin.) (2,3): Loput väittämät seuraavat nyt suoraviivaisesti yksinkertaisten funktioiden integraalin vastaavista ominaisuuksista. Esim. lineaarisuus: Olkoot s n f 1 ja s n f 2 määritelmän (7.8) mukaisia jonoja. Tällöin s n ± s n f 1 ± f 2 on myös vastaava jono; erityisesti sup n on integroituva. Siis f 1 dµ + s n + s n sup n s n + sup s n n f 2 dµ = lim s n dµ + lim s n dµ ( ) = lim s n dµ + s n dµ = lim (s n + s n) dµ = (f 1 + f 2 ) dµ. Vakiolla kertomista koskeva väite ja epäyhtälö (7.16) todistetaan aivan vastaavasti. Helppona seurauksena saadaan nyt:

23 MITTA JA INTEGRAALI Lause (Dominoitu suppeneminen, versio 2). Olkoot f n : R d jono mitallisia funktioita, joilla on pisteittäinen raja-arvo lim f n ja integroituva dominoiva funktio g f n. Tällöin lim f n dµ = lim f n dµ. Todistus. Merkitään f := lim f n. Nyt f n dµ f dµ = (f n f) dµ f n f dµ 0, missä viimeinen vaihe seuraa dominoidun suppenemisen aikaisemmasta versiosta lauseessa Funktioavaruus L 1 ja nollamittaiset joukot Määritellään mitalliselle funktiolle f : R d suure f L 1 := f dµ ja merkitään (kirjain L viittaa Lebesgueen) L 1 := {f : R d f mitallinen, f L 1 < } = {f : R d f integroituva}. Usein käytetään pitempää merkintää L 1 () tai L 1 (µ) tai L 1 (; R d ) tai L 1 (µ; R d ) tai jopa L 1 (, µ; R d ). Jos maalijoukkoa ei ole erikseen ilmoitettu, yleensä ymmärretään, että tarkoitetaan tapausta R (tai kompleksifunktioihin liittyvissä tarkasteluissa C, joka voidaan integrointiteorian kannalta samaistaa R 2 :een). Usein käytetään myös lyhyempää merkintää f 1 := f L 1. Kuvaus L 1 [0, ), f f L 1 on melkein normi. (Yleensä sitä kutsutaankin L 1 -normiksi.) Se totettaa: (1) f L 1 0, (2) αf L 1 = α f L 1, jos α R, (3) f + g L 1 f L 1 + g L 1 (kolmioepäyhtälö). Nämä on kaikki helppo todeta, esim. f + g L 1 = f + g dµ ( f + g ) dµ ( f + g f + g ja integraali on monotoninen) = f dµ + g dµ = f L 1 + g L 1. Sen sijaan: 8.1. Lause. Olkoon f : R d mitallinen. Tällöin f L 1 = 0 jos ja vain jos µ({f 0}) = 0 (mutta f:n ei siis välttämättä tarvitse olla nolla kaikissa pisteissä, kunhan se poikkeaa nollasta vain nollamittaisessa joukossa). Todistus. Olkoon ensin µ({f 0}) = 0. Käytetään positiivisen funktion integraalin alkuperäistä määritelmää: { f L 1 := f dµ := sup s dµ : s S f }, { } S f := s : [0, ) yksinkertainen, s f.

24 24 TUOMAS HYTÖNEN Olkoon s = K a k1 Ak S f. Olkoon jokin a k > 0. Tällöin f a k > 0 joukolla A k, joten A k {f 0}. Siis µ(a k ) µ({f 0}) = 0, joten µ(a k ) = 0. Siis a k µ(a k ) = 0 kaikilla k, sillä vähintään toinen tulontekijöistä a k ja µ(a k ) on aina nolla. Siis s dµ = a k µ(a k ) = 0 = 0. Kun tämä pätee kaikilla s S f, niin myös f dµ = 0. Olkoon sitten f L 1 = 0. Tutkitaan ensin joukkoa { f > ε}. Nyt µ({ f > ε}) = 1 { f >ε} dµ f 1 { f >ε} ε dµ f (koska 1 joukolla { f > ε} ) ε 1 f dµ = 1 ε ε f L 1 = 0. Siis µ({ f > ε}) = 0 kaikilla ε > 0, erityisesti µ({ f > 1/n}) = 0 kaikilla n. Koska {f 0} = { f > 1 n }, niin µ({f 0}) µ({ f > 1 n }) = 0 = Huomautus. Edellinen lause on siitä tyypillinen, että useinkaan mittateorian väittämät eivät koske kaikkia pisteitä vaan ainoastaan kaikkia pisteitä lukuunottamatta nollamittaista poikkeusjoukkoa. Tämä tilanne toistuu niin usein, että sille on annettu oma nimi: melkein kaikkialla. Siis: ominaisuus P pätee melkein kaikkialla tarkoittaa on olemassa mitallinen joukko E, siten että µ(e) = 0 ja ominaisuus P pätee kaikissa pisteissä x \ E. Todennäköiyyslaskennassa vastaava termi on melkein varmasti. 9. Riemann vs. Lebesgue täsmällisesti Edellä on kehitetty integroimisteoriaa yleiselle mitalle µ. Tärkein yksittäinen erikoistapaus on ns. Lebesguen mitta µ = m. Otetaan vielä hetken annettuna sen olemassaoloa koskeva tulos seuraavassa muodossa. Sen todistukseen palataan vähän myöhemmin: 9.1. Lause. Avaruudella = R on olemassa σ-algebra M ja mitta m : M [0, ], joilla on seuraavat ominaisuudet; B(R) M P(), missä B(R) on Borelin σ-algebra. Lisäksi (1) Kaikilla väleillä I {(a, b), [a, b], (a, b], [a, b)}, missä a < b, pätee m(i) = l(i) := b a (välin I geometrinen pituus). (2) Jos E M ja t R, niin joukko E + t := {x + t : x E} kuuluu myös M:ään ja toteuttaa m(e + t) = m(e), ( siirtoinvarianssi ). (3) Jos E M ja m(e) = 0 ja F E, niin myös F M. (Mitta-avaruus (R, M, m) on täydellinen.)

25 MITTA JA INTEGRAALI 25 Nyt siis otetaan yo. lause annettuna, ja todistetaan sen avulla täsmällisesti kurssin alussa mainittu Riemannin ja Lebesguen integraalien välinen yhteys Lause. Olkoon I R väli ja f : I R funktio. (a) Jos f on Riemannin mielessä integroituva välillä I, niin se on myös Lebesguen mielessä integroituva, ja integraalit yhtyvät, (L) f dm = (R) f(x) dx. I (b) Jos f 0 ja sillä on epäoleellinen Riemannin integraali lim a inf I+ b sup I (R) b a I f(x) dx, niin se on myös Lebesguen mielessä integroituva, ja integraalit yhtyvät. (c) Jos f on vaihtuvamerkkinen ja sillä on epäoleellinen Riemannin integraali, niin se ei välttämättä ole Lebesguen mielessä integroituva. Jos kuitenkin Lebesguen integraali on olemassa, niin se yhtyy jälleen epäoleelliseen Riemannin integraaliin. Todistus. (a): Olkoon I = [a, b] ja tarkastellaan jakoa a = a 0 < a 1 <... < a K = b. Määritellään suljetut välit I k := [a k 1, a k ] ja erilliset välit (esim.) I 1 := I 1 ja I k := (a k 1, a k ] kun k > 1. Merkitään vielä m k := min x I k f(x), M k := max x I k f(x). Täten ositusta vastaavat Riemannin ala- ja yläsummat ovat m k I k = g dm, M k I k = h dm, kun määritellään I g := m k 1 I k, h := M k 1 I k. Integroituvuus Riemannin mielessä tarkoittaa, että jakoa tihentämällä molemmat lähestyvät samaa raja-arvoa. Tarkastellaan jotakin tihentyvää jakojen jonoa, jolla tämä toteutuu, ja merkitään vastaavia funktioita g n ja h n, missä n = 1, 2,.... Selvästi g n f h n pisteittäin. Siis myös g := sup n g n f inf n h n =: h, ja funktiot g ja h ovat mitallisia. Kiinteällä n pätee g g n ja h h n, joten 0 h g h n g n. Siis (h g) dx (h n g n ) dx 0, missä raja-arvo seuraa Riemannin-integroituvuusoletuksesta. Tämä on mahdollista vain, jos h g = 0 melkein kaikkialla. Koska g f h = g melkein kaikkialla, pätee myös f = g = h melkein kaikkialla. Erityisesti f yhtyy mitalliseen funktioon melkein kaikkialla ja on siis itse mitallinen. (Tässä vedotaan mitta-avaruuden täydellisyyteen, tämä on ollut harjoitustehtävänä.) Nyt pisteittäisestä epäyhtälöstä g n f h n ja integraalin monotonisuudesta seuraa, että g n dm f dm h n dm, ja oikea ja vasen puoli lähestyvät samaa raja-arvoa (R) f dx. (b): (a)-kohdan perusteella f on L-integroituva (a, b):llä kun inf I < a < b < sup I. Erityisesti se on mitallinen kullakin (a, b). Valitaan jokin laskeva jono a n inf I ja kasvava jono b n sup I. Nyt siis kukin f n = 1 (an,b n)f on mitallinen, ja I

Konvergenssilauseita

Konvergenssilauseita LUKU 4 Konvergenssilauseita Lause 4.1 (Monotonisen konvergenssin lause). Olkoon (f n ) kasvava jono Lebesgueintegroituvia funktioita. Asetetaan f(x) := f n (x). Jos f n

Lisätiedot

1 Määrittelyjä ja aputuloksia

1 Määrittelyjä ja aputuloksia 1 Määrittelyjä ja aputuloksia 1.1 Supremum ja infimum Aluksi kerrataan pienimmän ylärajan (supremum) ja suurimman alarajan (infimum) perusominaisuuksia ja esitetään muutamia myöhemmissä todistuksissa tarvittavia

Lisätiedot

Matematiikan ja tilastotieteen laitos Reaalianalyysi I Harjoitus Malliratkaisut (Sauli Lindberg)

Matematiikan ja tilastotieteen laitos Reaalianalyysi I Harjoitus Malliratkaisut (Sauli Lindberg) Matematiikan ja tilastotieteen laitos Reaalianalyysi I Harjoitus 4 9.4.-23.4.200 Malliratkaisut (Sauli Lindberg). Näytä, että Lusinin lauseessa voidaan luopua oletuksesta m(a)

Lisätiedot

Reaaliluvut. tapauksessa metrisen avaruuden täydellisyyden kohdalla. 1 fi.wikipedia.org/wiki/reaaliluku 1 / 13

Reaaliluvut. tapauksessa metrisen avaruuden täydellisyyden kohdalla. 1 fi.wikipedia.org/wiki/reaaliluku 1 / 13 Reaaliluvut Reaalilukujen joukko R. Täsmällinen konstruointi palautuu rationaalilukuihin, jossa eri mahdollisuuksia: - Dedekindin leikkaukset - rationaaliset Cauchy-jonot - desimaaliapproksimaatiot. Reaalilukujen

Lisätiedot

LUKU 6. Mitalliset funktiot

LUKU 6. Mitalliset funktiot LUKU 6 Mitalliset funktiot Määritelmistä 3. ja 3.0 seuraa, että jokainen Lebesgue-integroituva funktio on porrasfunktiojonon raja-arvo melkein kaikkialla. Kuitenkin moni tuttu funktio ei ole Lebesgue-integroituva.

Lisätiedot

1 Lineaariavaruus eli Vektoriavaruus

1 Lineaariavaruus eli Vektoriavaruus 1 Lineaariavaruus eli Vektoriavaruus 1.1 Määritelmä ja esimerkkejä Olkoon K kunta, jonka nolla-alkio on 0 ja ykkösalkio on 1 sekä V epätyhjä joukko. Oletetaan, että joukossa V on määritelty laskutoimitus

Lisätiedot

Reaalianalyysin perusteita

Reaalianalyysin perusteita Reaalianalyysin perusteita Heikki Orelma 16. marraskuuta 2008 Sisältö 1 Johdanto 3 2 Mitallisuus 3 3 Yksinkertaiset funktiot 6 4 Mitat ja integrointi 7 5 Kompleksisten funktioiden integrointi 10 6 Nolla-mittaisten

Lisätiedot

7. Tasaisen rajoituksen periaate

7. Tasaisen rajoituksen periaate 18 FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 7. Tasaisen rajoituksen periaate Täydellisyydestä puristetaan maksimaalinen hyöty seuraavan Bairen lauseen avulla. Bairen lause on keskeinen todistettaessa kahta funktionaalianalyysin

Lisätiedot

IV. TASAINEN SUPPENEMINEN. f(x) = lim. jokaista ε > 0 ja x A kohti n ε,x N s.e. n n

IV. TASAINEN SUPPENEMINEN. f(x) = lim. jokaista ε > 0 ja x A kohti n ε,x N s.e. n n IV. TASAINEN SUPPENEMINEN IV.. Funktiojonon tasainen suppeneminen Olkoon A R joukko ja f n : A R funktio, n =, 2, 3,..., jolloin jokaisella x A muodostuu lukujono f x, f 2 x,.... Jos tämä jono suppenee

Lisätiedot

1 sup- ja inf-esimerkkejä

1 sup- ja inf-esimerkkejä Alla olevat kohdat (erityisesti todistukset) ovat lähinnä oheislukemista reaaliluvuista, mutta joihinkin niistä palataan myöhemmin kurssilla. 1 sup- ja inf-esimerkkejä Nollakohdan olemassaolo. Kaikki tuntevat

Lisätiedot

Analyysin peruslause

Analyysin peruslause LUKU 10 Analyysin peruslause 10.1. Peruslause I Aiemmin Cantorin funktion ψ kohdalla todettiin, että analyysin peruslause II ei päde: [0,1] ψ (x) dm(x) < ψ(1) ψ(0). Kasvavalle funktiolle analyysin peruslauseesta

Lisätiedot

802320A LINEAARIALGEBRA OSA I

802320A LINEAARIALGEBRA OSA I 802320A LINEAARIALGEBRA OSA I Tapani Matala-aho MATEMATIIKKA/LUTK/OULUN YLIOPISTO SYKSY 2016 LINEAARIALGEBRA 1 / 72 Määritelmä ja esimerkkejä Olkoon K kunta, jonka nolla-alkio on 0 ja ykkösalkio on 1 sekä

Lisätiedot

Täydellisyysaksiooman kertaus

Täydellisyysaksiooman kertaus Täydellisyysaksiooman kertaus Luku M R on joukon A R yläraja, jos a M kaikille a A. Luku M R on joukon A R alaraja, jos a M kaikille a A. A on ylhäältä (vast. alhaalta) rajoitettu, jos sillä on jokin yläraja

Lisätiedot

Lineaariavaruudet. Span. Sisätulo. Normi. Matriisinormit. Matriisinormit. aiheita. Aiheet. Reaalinen lineaariavaruus. Span. Sisätulo.

Lineaariavaruudet. Span. Sisätulo. Normi. Matriisinormit. Matriisinormit. aiheita. Aiheet. Reaalinen lineaariavaruus. Span. Sisätulo. Lineaariavaruudet aiheita 1 määritelmä Nelikko (L, R, +, ) on reaalinen (eli reaalinen vektoriavaruus), jos yhteenlasku L L L, ( u, v) a + b ja reaaliluvulla kertominen R L L, (λ, u) λ u toteuttavat seuraavat

Lisätiedot

Funktiot. funktioita f : A R. Yleensä funktion määrittelyjoukko M f = A on jokin väli, muttei aina.

Funktiot. funktioita f : A R. Yleensä funktion määrittelyjoukko M f = A on jokin väli, muttei aina. Funktiot Tässä luvussa käsitellään reaaliakselin osajoukoissa määriteltyjä funktioita f : A R. Yleensä funktion määrittelyjoukko M f = A on jokin väli, muttei aina. Avoin väli: ]a, b[ tai ]a, [ tai ],

Lisätiedot

8. Avoimen kuvauksen lause

8. Avoimen kuvauksen lause 116 FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 8. Avoimen kuvauksen lause Palautamme aluksi mieleen Topologian kursseilta ehkä tutut perusasiat yleisestä avoimen kuvauksen käsitteestä. Määrittelemme ensin avoimen

Lisätiedot

Luku 2. Jatkuvien funktioiden ominaisuuksia.

Luku 2. Jatkuvien funktioiden ominaisuuksia. 1 MAT-1343 Laaja matematiikka 3 TTY 21 Risto Silvennoinen Luku 2. Jatkuvien funktioiden ominaisuuksia. Jatkossa väli I tarkoittaa jotakin seuraavista reaalilukuväleistä: ( ab, ) = { x a< x< b} = { x a

Lisätiedot

Seuraava topologisluonteinen lause on nk. Bairen lause tai Bairen kategorialause, n=1

Seuraava topologisluonteinen lause on nk. Bairen lause tai Bairen kategorialause, n=1 FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 115 7. Tasaisen rajoituksen periaate Täydellisyydestä puristetaan maksimaalinen hyöty seuraavan Bairen lauseen avulla. Bairen lause on keskeinen todistettaessa kahta funktionaalianalyysin

Lisätiedot

1 Supremum ja infimum

1 Supremum ja infimum Pekka Alestalo, 2018 Tämä moniste täydentää reaalilukuja ja jatkuvia reaalifunktioita koskevaa kalvosarjaa lähinnä perustelujen ja todistusten osalta. Suurin osa määritelmistä jms. on esitetty jo kalvoissa,

Lisätiedot

1 sup- ja inf-esimerkkejä

1 sup- ja inf-esimerkkejä Alla olevat kohdat (erityisesti todistukset) ovat lähinnä oheislukemista reaaliluvuista, mutta joihinkin niistä palataan myöhemmin kurssilla. 1 sup- ja inf-esimerkkejä Kaarenpituus. Olkoon r: [a, b] R

Lisätiedot

d ) m d (I n ) = 2 d n d. Koska tämä pätee kaikilla

d ) m d (I n ) = 2 d n d. Koska tämä pätee kaikilla MAT21007 Mitta ja integraali Harjoitus 2 viikko 25.3-29.3 2019) Palauta mieleen: monisteen luku 0; Topologia I) avaruuden d euklidinen etäisyys, avoimet kuulat ja joukot. Ohjausta laskuharjoitusten tekoon:

Lisätiedot

Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 7

Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 7 Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 7 Kevät 2012 1 Tilastolliset inversio-ongelmat Tilastollinen ionversio perustuu seuraaviin periaatteisiin: 1. Kaikki mallissa olevat muuttujat mallinnetaan

Lisätiedot

Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus

Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus 1 / 51 Lineaarikombinaatio Johdattelua seuraavaan asiaan (ei tarkkoja määritelmiä): Millaisen kuvan muodostaa joukko {λv λ R, v R 3 }? Millaisen

Lisätiedot

Analyysi III. Jari Taskinen. 28. syyskuuta Luku 1

Analyysi III. Jari Taskinen. 28. syyskuuta Luku 1 Analyysi III Jari Taskinen 28. syyskuuta 2002 Luku Sisältö Sarjat 2. Lukujonoista........................... 2.2 Rekursiivisesti määritellyt lukujonot.............. 8.3 Sarja ja sen suppenminen....................

Lisätiedot

MS-A010{3,4} (ELEC*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 3: Jatkuvuus

MS-A010{3,4} (ELEC*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 3: Jatkuvuus MS-A010{3,4} (ELEC*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 3: Jatkuvuus Pekka Alestalo, Jarmo Malinen Aalto-yliopisto, Matematiikan ja systeemianalyysin laitos 19.9.2016 Pekka Alestalo, Jarmo

Lisätiedot

1 Reaaliset lukujonot

1 Reaaliset lukujonot Jonot 10. syyskuuta 2005 sivu 1 / 5 1 Reaaliset lukujonot Reaaliset lukujonot ovat funktioita f : Z + R. Lukujonosta käytetään merkintää (a k ) k=1 tai lyhyemmin vain (a k). missä a k = f(k). Täten lukujonot

Lisätiedot

Cantorin joukon suoristuvuus tasossa

Cantorin joukon suoristuvuus tasossa Cantorin joukon suoristuvuus tasossa LuK-tutkielma Miika Savolainen 2380207 Matemaattisten tieteiden laitos Oulun yliopisto Syksy 2016 Sisältö Johdanto 2 1 Cantorin joukon esittely 2 2 Suoristuvuus ja

Lisätiedot

reaalifunktioiden ominaisuutta, joiden perusteleminen on muita perustuloksia hankalampaa. Kalvoja täydentää erillinen moniste,

reaalifunktioiden ominaisuutta, joiden perusteleminen on muita perustuloksia hankalampaa. Kalvoja täydentää erillinen moniste, Reaaliluvuista Pekka Alestalo Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Nämä kalvot sisältävät tiivistelmän reaaliluvuista ja niihin liittyvistä käsitteistä.

Lisätiedot

MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS

MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS f ( n JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS n Harjoitusten 8 ratkaisut Topologiset vektoriavaruudet 2010 8.1. Olkoon P n = {f : K K p on enintään asteen n 1 polynomi} varustettuna

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II. LM2, Kesä /141

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II. LM2, Kesä /141 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II LM2, Kesä 2012 1/141 Kertausta: avaruuden R n vektorit Määritelmä Oletetaan, että n {1, 2, 3,...}. Avaruuden R n alkiot ovat jonoja, joissa on n kappaletta reaalilukuja.

Lisätiedot

Funktiojonon tasainen suppeneminen

Funktiojonon tasainen suppeneminen TAMPEREEN YLIOPISTO Pro gradu -tutkielma Taina Saari Funktiojonon tasainen suppeneminen Matematiikan ja tilastotieteen laitos Matematiikka Elokuu 2009 Tampereen yliopisto Matematiikan ja tilastotieteen

Lisätiedot

= 5! 2 2!3! = = 10. Edelleen tästä joukosta voidaan valita kolme särmää yhteensä = 10! 3 3!7! = = 120

= 5! 2 2!3! = = 10. Edelleen tästä joukosta voidaan valita kolme särmää yhteensä = 10! 3 3!7! = = 120 Tehtävä 1 : 1 Merkitään jatkossa kirjaimella H kaikkien solmujoukon V sellaisten verkkojen kokoelmaa, joissa on tasan kolme särmää. a) Jokainen verkko G H toteuttaa väitteen E(G) [V]. Toisaalta jokainen

Lisätiedot

U missä U A := {U R n : U avoin ja U A}; intuitiivisesti suurin avoin joukko, joka sisältyy A:han. Määritellään A:n sulkeuma A := F F A

U missä U A := {U R n : U avoin ja U A}; intuitiivisesti suurin avoin joukko, joka sisältyy A:han. Määritellään A:n sulkeuma A := F F A Mitta a integraali Kesä 2 4. tehtävät Malliratkaisut (LS). Olkoon a i R i =, 2,... ono. Sanotaan, että i a i = os kaikille M R on olemassa i, olle kaikille i i pätee a i M. Sanotaan, että i a i = os i

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3 Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3 1 Epäyhtälöitä Aivan aluksi lienee syytä esittää luvun itseisarvon määritelmä: { x kun x 0 x = x kun x < 0 Siispä esimerkiksi 10 = 10 ja 10 = 10. Seuraavaksi listaus

Lisätiedot

1 Sisätulo- ja normiavaruudet

1 Sisätulo- ja normiavaruudet 1 Sisätulo- ja normiavaruudet 1.1 Sisätuloavaruus Määritelmä 1. Olkoon V reaalinen vektoriavaruus. Kuvaus : V V R on reaalinen sisätulo eli pistetulo, jos (a) v w = w v (symmetrisyys); (b) v + u w = v

Lisätiedot

Lebesguen mitta ja integraali

Lebesguen mitta ja integraali Lebesguen mitta ja integraali Olkoon m Lebesguen mitta R n :ssä. R 1 :ssä vastaa pituutta, R 2 :ssa pinta-alaa, R 3 :ssa tilavuutta. Mitallinen joukko E R n = joukko jolla on järkevästi määrätty mitta

Lisätiedot

Sarjojen suppenemisesta

Sarjojen suppenemisesta TAMPEREEN YLIOPISTO Pro gradu -tutkielma Terhi Mattila Sarjojen suppenemisesta Matematiikan ja tilastotieteen laitos Matematiikka Huhtikuu 008 Tampereen yliopisto Matematiikan ja tilastotieteen laitos

Lisätiedot

Mitta- ja integraaliteoria 2 Harjoitus 1, Olkoon f : A! [0, 1] mitallinen ja m(a) < 1. Näytä, että josonp>1javakio M<1, joille

Mitta- ja integraaliteoria 2 Harjoitus 1, Olkoon f : A! [0, 1] mitallinen ja m(a) < 1. Näytä, että josonp>1javakio M<1, joille Harjoitus 1, 30.10.2015 1. Olkoon f : A! [0, 1] mitallinen ja ma) < 1. Näytä, että josonp>1javakio Mt} apple M 2. Olkoon f 2 L 1 A). Näytä, että 2 kaikilla

Lisätiedot

x > y : y < x x y : x < y tai x = y x y : x > y tai x = y.

x > y : y < x x y : x < y tai x = y x y : x > y tai x = y. ANALYYSIN TEORIA A Kaikki lauseet eivät ole muotoiltu samalla tavalla kuin luennolla. Ilmoita virheistä yms osoitteeseen mikko.kangasmaki@uta. (jos et ole varma, onko kyseessä virhe, niin ilmoita mieluummin).

Lisätiedot

Sarjat ja integraalit

Sarjat ja integraalit Sarjat ja integraalit Peter Hästö 1. huhtikuuta 2015 Matemaattisten tieteiden laitos Eteneminen pvm luku v 11 2.1, 2.2 v 12 2.3, 2.4 v 13 3.0, 3.1 v 14 3.2 v 15 4 v 16 5.1 v 17 5.2 v 18 6.1 v 19 6.2 Peter

Lisätiedot

802320A LINEAARIALGEBRA OSA II

802320A LINEAARIALGEBRA OSA II 802320A LINEAARIALGEBRA OSA II Tapani Matala-aho MATEMATIIKKA/LUTK/OULUN YLIOPISTO SYKSY 2016 LINEAARIALGEBRA 1 / 64 Sisätuloavaruus Määritelmä 1 Olkoon V reaalinen vektoriavaruus. Kuvaus on reaalinen

Lisätiedot

Avaruuden R n aliavaruus

Avaruuden R n aliavaruus Avaruuden R n aliavaruus 1 / 41 Aliavaruus Esimerkki 1 Kuva: Suora on suljettu yhteenlaskun ja skalaarilla kertomisen suhteen. 2 / 41 Esimerkki 2 Kuva: Suora ei ole suljettu yhteenlaskun ja skalaarilla

Lisätiedot

Derivaattaluvut ja Dini derivaatat

Derivaattaluvut ja Dini derivaatat Derivaattaluvut Dini derivaatat LuK-tutkielma Helmi Glumo 2434483 Matemaattisten tieteiden laitos Oulun yliopisto Syksy 2016 Sisältö Johdanto 2 1 Taustaa 2 2 Määritelmät 4 3 Esimerkkejä lauseita 7 Lähdeluettelo

Lisätiedot

Ville Suomala MITTA JA INTEGRAALI

Ville Suomala MITTA JA INTEGRAALI Ville Suomala MITT J INTEGRLI Luentotiivistelmä kevät 2017 1 Johdanto bstraktin mittateorian voidaan katsoa syntyneen vuoden 1900 tienoilla, kun Henry Lebesgue esitteli uuden integrointiteorian. Mitta-

Lisätiedot

Sekalaiset tehtävät, 11. syyskuuta 2005, sivu 1 / 13. Tehtäviä

Sekalaiset tehtävät, 11. syyskuuta 2005, sivu 1 / 13. Tehtäviä Sekalaiset tehtävät, 11. syyskuuta 005, sivu 1 / 13 Tehtäviä Tehtävä 1. Johda toiseen asteen yhtälön ax + bx + c = 0, a 0 ratkaisukaava. Tehtävä. Määrittele joukon A R pienin yläraja sup A ja suurin alaraja

Lisätiedot

Sisältö. Sarjat 10. syyskuuta 2005 sivu 1 / 17

Sisältö. Sarjat 10. syyskuuta 2005 sivu 1 / 17 Sarjat 10. syyskuuta 2005 sivu 1 / 17 Sisältö 1 Peruskäsitteistöä 2 1.1 Määritelmiä 2 1.2 Perustuloksia 4 2 Suppenemistestejä positiivitermisille sarjoille 5 3 Itseinen ja ehdollinen suppeneminen 8 4 Alternoivat

Lisätiedot

Topologia Syksy 2010 Harjoitus 4. (1) Keksi funktio f ja suljetut välit A i R 1, i = 1, 2,... siten, että f : R 1 R 1, f Ai on jatkuva jokaisella i N,

Topologia Syksy 2010 Harjoitus 4. (1) Keksi funktio f ja suljetut välit A i R 1, i = 1, 2,... siten, että f : R 1 R 1, f Ai on jatkuva jokaisella i N, Topologia Syksy 2010 Harjoitus 4 (1) Keksi funktio f ja suljetut välit A i R 1, i = 1, 2,... siten, että f : R 1 R 1, f Ai on jatkuva jokaisella i N, i=1 A i = R 1, ja f : R 1 R 1 ei ole jatkuva. Lause

Lisätiedot

Ville Suomala MITTA- JA INTEGROINTITEORIAA

Ville Suomala MITTA- JA INTEGROINTITEORIAA Ville Suomala MITT- J INTEGROINTITEORI Luentotiivistelmä kevät 2015 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Lebesguen ulkomitta 2 2.1 Merkintöjä............................... 2 2.2 Ulkomitta L..............................

Lisätiedot

Matematiikan johdantokurssi, syksy 2016 Harjoitus 11, ratkaisuista

Matematiikan johdantokurssi, syksy 2016 Harjoitus 11, ratkaisuista Matematiikan johdantokurssi, syksy 06 Harjoitus, ratkaisuista. Valitse seuraaville säännöille mahdollisimman laajat lähtöjoukot ja sopivat maalijoukot niin, että syntyy kahden muuttujan funktiot (ks. monisteen

Lisätiedot

Cantorin joukko LUKU 8

Cantorin joukko LUKU 8 LUKU 8 Cantorin joukko 8.. Cantorin 3 -joukko Merkitään J = J 0, = [0, ]. Poistetaan välin J keskeltä avoin väli I,, jonka pituus on /3; siis I, = (, 2). Olkoot jäljelle jäävät suljetut välit J 3 3, ja

Lisätiedot

MITTA- JA INTEGRAALITEORIA. Tero Kilpeläinen

MITTA- JA INTEGRAALITEORIA. Tero Kilpeläinen MITT- J INTEGRLITEORI Tero Kilpeläinen 2003-04 Teksti sisältää muistiinpanoja vuosina 2003-04 pidetystä kurssista. Tämän paketin tarkoitus on tukea omien muistiinpanojen tekoa, ei korvata niitä. Matematiikkaa

Lisätiedot

Tenttiin valmentavia harjoituksia

Tenttiin valmentavia harjoituksia Tenttiin valmentavia harjoituksia Alla olevissa harjoituksissa suluissa oleva sivunumero viittaa Juha Partasen kurssimonisteen siihen sivuun, jolta löytyy apua tehtävän ratkaisuun. Funktiot Harjoitus.

Lisätiedot

Vektorien pistetulo on aina reaaliluku. Esimerkiksi vektorien v = (3, 2, 0) ja w = (1, 2, 3) pistetulo on

Vektorien pistetulo on aina reaaliluku. Esimerkiksi vektorien v = (3, 2, 0) ja w = (1, 2, 3) pistetulo on 13 Pistetulo Avaruuksissa R 2 ja R 3 on totuttu puhumaan vektorien pituuksista ja vektoreiden välisistä kulmista. Kuten tavallista, näiden käsitteiden yleistäminen korkeampiulotteisiin avaruuksiin ei onnistu

Lisätiedot

Topologia I Harjoitus 6, kevät 2010 Ratkaisuehdotus

Topologia I Harjoitus 6, kevät 2010 Ratkaisuehdotus Topologia I Harjoitus 6, kevät 2010 Ratkaisuehdotus 1. (5:7) Olkoon E normiavaruus, I = [0, 1] ja f, g : I E jatkuvia. Osoita, että yhtälön h(s, t) = (1 t)f(s) + tg(s) määrittelemä kuvaus h : I 2 E on

Lisätiedot

14. Juurikunnat Määritelmä ja olemassaolo.

14. Juurikunnat Määritelmä ja olemassaolo. 14. Juurikunnat Mielivaltaisella polynomilla ei välttämättä ole juuria tarkasteltavassa kunnassa. Tässä luvussa tutkitaan sellaisia algebrallisia laajennoksia, jotka saadaan lisäämällä polynomeille juuria.

Lisätiedot

4.3 Moniulotteinen Riemannin integraali

4.3 Moniulotteinen Riemannin integraali 4.3 Moniulotteinen Riemannin integraali Tässä luvussa opitaan miten integroidaan usean muuttujan reaaliarvoista tai vektoriarvoista funktiota, millaisten joukkojen yli jatkuvaa funktiota voi integroida,

Lisätiedot

8 Potenssisarjoista. 8.1 Määritelmä. Olkoot a 0, a 1, a 2,... reaalisia vakioita ja c R. Määritelmä 8.1. Muotoa

8 Potenssisarjoista. 8.1 Määritelmä. Olkoot a 0, a 1, a 2,... reaalisia vakioita ja c R. Määritelmä 8.1. Muotoa 8 Potenssisarjoista 8. Määritelmä Olkoot a 0, a, a 2,... reaalisia vakioita ja c R. Määritelmä 8.. Muotoa a 0 + a (x c) + a 2 (x c) 2 + olevaa sarjaa sanotaan c-keskiseksi potenssisarjaksi. Selvästi jokainen

Lisätiedot

Moderni reaalianalyysi

Moderni reaalianalyysi JUHA KINNUNEN Moderni reaalianalyysi F ( ) := f (ξ)e i ξ dξ 2π Juha Kinnusen laatiman luentomateriaalin pohjalta toimittaneet Mikael Lindström, Olli Hyvärinen ja Tuomas Pöyhtäri Sisältö LEBESGUEN ULKOMITTA

Lisätiedot

Jordanin sisältö ja Lebesguen ulkomitta

Jordanin sisältö ja Lebesguen ulkomitta Jordanin sisältö ja Lebesguen ulkomitta Jennika Ojalehto Matematiikan pro gradu Jyväskylän yliopisto Matematiikan ja tilastotieteen laitos Kevät 2016 Tiivistelmä: Jennika Ojalehto, Jordanin sisältö ja

Lisätiedot

Kertausta: avaruuden R n vektoreiden pistetulo

Kertausta: avaruuden R n vektoreiden pistetulo Kertausta: avaruuden R n vektoreiden pistetulo Määritelmä Vektoreiden v R n ja w R n pistetulo on v w = v 1 w 1 + v 2 w 2 + + v n w n. Huom. Pistetulo v w on reaaliluku! LM2, Kesä 2012 227/310 Kertausta:

Lisätiedot

Joukot metrisissä avaruuksissa

Joukot metrisissä avaruuksissa TAMPEREEN YLIOPISTO Pro gradu -tutkielma Saara Lahtinen Joukot metrisissä avaruuksissa Informaatiotieteiden yksikkö Matematiikka Elokuu 2013 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Metriset avaruudet 1 2.1 Tarvittavia

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 1 Määrittelyjoukoista Tarkastellaan funktiota, jonka määrittelevä yhtälö on f(x) = x. Jos funktion lähtöjoukoksi määrittelee vaikkapa suljetun välin [0, 1], on funktio

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 4 Supremum ja inmum Tarkastellaan aluksi avointa väliä, Tämä on joukko, johon kuuluvat kaikki reaaliluvut miinus yhdestä yhteen Kuitenkaan päätepisteet eli luvut ja

Lisätiedot

Matemaattisen analyysin tukikurssi

Matemaattisen analyysin tukikurssi Matemaattisen analyysin tukikurssi 5. Kurssikerta Petrus Mikkola 10.10.2016 Tämän kerran asiat Raja-arvo ja toispuolinen raja-arvo Funktion suurin ja pienin arvo Lukujono Lukujonon suppeneminen Kasvava

Lisätiedot

Joukot. Georg Cantor ( )

Joukot. Georg Cantor ( ) Joukot Matematiikassa on pyrkimys määritellä monimutkaiset asiat täsmällisesti yksinkertaisempien asioiden avulla. Tarvitaan jokin lähtökohta, muutama yleisesti hyväksytty ja ymmärretty käsite, joista

Lisätiedot

(2n 1) = n 2

(2n 1) = n 2 3.5 Induktiotodistus Induktiota käyttäen voidaan todistaa luonnollisia lukuja koskevia väitteitä, jotka ovat muotoa väite P (n) on totta kaikille n =0, 1, 2,... Tässä väite P (n) riippuu n:n arvosta. Todistuksessa

Lisätiedot

Todennäköisyyslaskenta IIa, syys lokakuu 2019 / Hytönen 3. laskuharjoitus, ratkaisuehdotukset

Todennäköisyyslaskenta IIa, syys lokakuu 2019 / Hytönen 3. laskuharjoitus, ratkaisuehdotukset Todennäköisyyslaskenta IIa, syys lokakuu 2019 / Hytönen 3. laskuharjoitus, ratkaisuehdotukset 1. Olkoon X satunnaismuuttuja, ja olkoot a R \ {0}, b R ja Y = ax + b. (a) Olkoon X diskreetti ja f sen pistetodennäköisyysfunktio.

Lisätiedot

Injektio. Funktiota sanotaan injektioksi, mikäli lähtöjoukon eri alkiot kuvautuvat maalijoukon eri alkioille. Esim.

Injektio. Funktiota sanotaan injektioksi, mikäli lähtöjoukon eri alkiot kuvautuvat maalijoukon eri alkioille. Esim. Injektio Funktiota sanotaan injektioksi, mikäli lähtöjoukon eri alkiot kuvautuvat maalijoukon eri alkioille. Esim. Funktio f on siis injektio mikäli ehdosta f (x 1 ) = f (x 2 ) seuraa, että x 1 = x 2.

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 2

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 2 Matematiikan tukikurssi kurssikerta 1 Relaatioista Oletetaan kaksi alkiota a ja b. Näistä kumpikin kuuluu johonkin tiettyyn joukkoon mahdollisesti ne kuuluvat eri joukkoihin; merkitään a A ja b B. Voidaan

Lisätiedot

Sinin jatkuvuus. Lemma. Seuraus. Seuraus. Kaikilla x, y R, sin x sin y x y. Sini on jatkuva funktio.

Sinin jatkuvuus. Lemma. Seuraus. Seuraus. Kaikilla x, y R, sin x sin y x y. Sini on jatkuva funktio. Sinin jatkuvuus Lemma Kaikilla x, y R, sin x sin y x y. Seuraus Sini on jatkuva funktio. Seuraus Kosini, tangentti ja kotangentti ovat jatkuvia funktioita. Pekka Salmi FUNK 19. syyskuuta 2016 22 / 53 Yhdistetyn

Lisätiedot

DIFFERENTIAALI- JA INTEGRAALILASKENTA I.1. Ritva Hurri-Syrjänen/Syksy 1999/Luennot 6. FUNKTION JATKUVUUS

DIFFERENTIAALI- JA INTEGRAALILASKENTA I.1. Ritva Hurri-Syrjänen/Syksy 1999/Luennot 6. FUNKTION JATKUVUUS DIFFERENTIAALI- JA INTEGRAALILASKENTA I.1 Ritva Hurri-Syrjänen/Syksy 1999/Luennot 6. FUNKTION JATKUVUUS Huomautus. Analyysin yksi keskeisimmistä käsitteistä on jatkuvuus! Olkoon A R mielivaltainen joukko

Lisätiedot

Sarja. Lukujonosta (a k ) k N voi muodostaa sen osasummien jonon (s n ): s 1 = a 1, s 2 = a 1 + a 2, s 3 = a 1 + a 2 + a 3,...,

Sarja. Lukujonosta (a k ) k N voi muodostaa sen osasummien jonon (s n ): s 1 = a 1, s 2 = a 1 + a 2, s 3 = a 1 + a 2 + a 3,..., Sarja Lukujonosta (a k ) k N voi muodostaa sen osasummien jonon (s n ): Määritelmä 1 s 1 = a 1, s 2 = a 1 + a 2, s 3 = a 1 + a 2 + a 3,..., n s n = a k. Jos osasummien jonolla (s n ) on raja-arvo s R,

Lisätiedot

Sovellettu todennäköisyyslaskenta B

Sovellettu todennäköisyyslaskenta B Sovellettu todennäköisyyslaskenta B Antti Rasila 21. syyskuuta 2007 Antti Rasila () TodB 21. syyskuuta 2007 1 / 19 1 Satunnaismuuttujien riippumattomuus 2 Jakauman tunnusluvut Odotusarvo Odotusarvon ominaisuuksia

Lisätiedot

MITTA- JA INTEGRAALITEORIA 2015

MITTA- JA INTEGRAALITEORIA 2015 MITT- J INTEGRLITEORI 2015 HELI TUOMINEN Sisältö Johdantoa 2 Mitta 2 Integraali 2 nalyysin peruslause 2 Riemann-integraalista 2 1. Valmistelua, kertausta ja merkintöjä 4 Infimum ja supremum 4 Laajennettu

Lisätiedot

Johdatus matemaattiseen päättelyyn

Johdatus matemaattiseen päättelyyn Johdatus matemaattiseen päättelyyn Maarit Järvenpää Oulun yliopisto Matemaattisten tieteiden laitos Syyslukukausi 2015 1 Merkintöjä 2 Todistamisesta 2 3 Joukko-oppia Tässä luvussa tarkastellaan joukko-opin

Lisätiedot

Tiheyspistelauseita. Petteri Salovaara. Pro Gradu tutkielma

Tiheyspistelauseita. Petteri Salovaara. Pro Gradu tutkielma Tiheyspistelauseita Petteri Salovaara Pro Gradu tutkielma Jyväskylän yliopisto Matematiikan ja tilastotieteen laitos Kesä 2006 1 2 Sisältö 1. LUKU: Esitietoja 3 2. LUKU: Mittojen derivointia ja tiheyspistelause

Lisätiedot

Derivaatat lasketaan komponenteittain, esimerkiksi E 1 E 2

Derivaatat lasketaan komponenteittain, esimerkiksi E 1 E 2 MS-C50 Osittaisdifferentiaaliyhtälöt Harjoitukset syksy 07. Oletetaan että vektorikenttä E E E E : R R on kaksi kertaa jatkuvasti derivoituva E C R. Näytä että E E. Derivaatat lasketaan komponenteittain

Lisätiedot

Ratkaisu: (i) Joukko A X on avoin jos kaikilla x A on olemassa r > 0 siten että B(x, r) A. Joukko B X on suljettu jos komplementti B c on avoin.

Ratkaisu: (i) Joukko A X on avoin jos kaikilla x A on olemassa r > 0 siten että B(x, r) A. Joukko B X on suljettu jos komplementti B c on avoin. Matematiikan ja tilastotieteen laitos Topologia I 1. kurssikoe 26.2.2013 Malliratkaisut ja tehtävien tarkastamiset Tehtävät 1 ja 2 Henrik Wirzenius Tehtävät 3 ja 4 Teemu Saksala Jos sinulla on kysyttävää

Lisätiedot

Epäyhtälöt ovat yksi matemaatikon voimakkaimmista

Epäyhtälöt ovat yksi matemaatikon voimakkaimmista 6 Epäyhtälöitä Epäyhtälöt ovat yksi matemaatikon voimakkaimmista työvälineistä. Yhtälö a = b kertoo sen, että kaksi ehkä näennäisesti erilaista asiaa ovat samoja. Epäyhtälö a b saattaa antaa keinon analysoida

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 3 Supremum ja infimum Tarkastellaan aluksi avointa väliä, ) = { : < < }. Tämä on joukko, johon kuuluvat kaikki reaaliluvut miinus yhdestä yhteen. Kuitenkaan päätepisteet

Lisätiedot

7 Vapaus. 7.1 Vapauden määritelmä

7 Vapaus. 7.1 Vapauden määritelmä 7 Vapaus Kuten edellisen luvun lopussa mainittiin, seuraavaksi pyritään ratkaisemaan, onko annetussa aliavaruuden virittäjäjoukossa tarpeettomia vektoreita Jos tällaisia ei ole, virittäjäjoukkoa kutsutaan

Lisätiedot

7. Olemassaolo ja yksikäsitteisyys Galois n kunta GF(q) = F q, jossa on q alkiota, määriteltiin jäännösluokkarenkaaksi

7. Olemassaolo ja yksikäsitteisyys Galois n kunta GF(q) = F q, jossa on q alkiota, määriteltiin jäännösluokkarenkaaksi 7. Olemassaolo ja yksikäsitteisyys Galois n kunta GF(q) = F q, jossa on q alkiota, määriteltiin jäännösluokkarenkaaksi Z p [x]/(m), missä m on polynomirenkaan Z p [x] jaoton polynomi (ks. määritelmä 3.19).

Lisätiedot

Analyysi 1. Harjoituksia lukuihin 1 3 / Syksy Osoita täsmällisesti perustellen, että joukko A = x 4 ei ole ylhäältä rajoitettu.

Analyysi 1. Harjoituksia lukuihin 1 3 / Syksy Osoita täsmällisesti perustellen, että joukko A = x 4 ei ole ylhäältä rajoitettu. Analyysi Harjoituksia lukuihin 3 / Syksy 204. Osoita täsmällisesti perustellen, että joukko { 2x A = x ]4, [. x 4 ei ole ylhäältä rajoitettu. 2. Anna jokin ylä- ja alaraja joukoille { x( x) A = x ], [,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. 5. Olkoon f : [0, 1] R kasvava. Osoita, että joukko. {x [0, 1] f ei ole jatkuva pisteessä x} on numeroituva. [Vihje: Lause 1.2.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. 5. Olkoon f : [0, 1] R kasvava. Osoita, että joukko. {x [0, 1] f ei ole jatkuva pisteessä x} on numeroituva. [Vihje: Lause 1.2. Harjoitukset 1 16.9.25 1. Merkitään Z + = {x Z x > }. Osoita, että f : Z + Z + Z +, f(x, y) = 2 x 1 (2y 1), on bijektio. Piirrä kuva. Perinteisempi kuvaus Z + Z + Z + on (x, y) (x + y 1)(x + y)/2 (x 1).

Lisätiedot

=p(x) + p(y), joten ehto (N1) on voimassa. Jos lisäksi λ on skalaari, niin

=p(x) + p(y), joten ehto (N1) on voimassa. Jos lisäksi λ on skalaari, niin FUNKTIONAALIANALYYSI, RATKAISUT 1 KEVÄT 211, (AP) 1. Ovatko seuraavat reaaliarvoiset funktiot p : R 3 R normeja? Ovatko ne seminormeja? ( x = (x 1, x 2, x 3 ) R 3 ) a) p(x) := x 2 1 + x 2 2 + x 2 3, b)

Lisätiedot

Polkuintegraali yleistyy helposti paloitain C 1 -poluille. Määritelmä Olkoot γ : [a, b] R m paloittain C 1 -polku välin [a, b] jaon

Polkuintegraali yleistyy helposti paloitain C 1 -poluille. Määritelmä Olkoot γ : [a, b] R m paloittain C 1 -polku välin [a, b] jaon Polkuintegraali yleistyy helposti paloitain C 1 -poluille. Määritelmä 4.1.3. Olkoot : [a, b] R m paloittain C 1 -polku välin [a, b] jaon P = {a = t 1 < < t k = b} ja joukko D R m sellainen, että ([a, b])

Lisätiedot

Olkoon seuraavaksi G 2 sellainen tasan n solmua sisältävä suunnattu verkko,

Olkoon seuraavaksi G 2 sellainen tasan n solmua sisältävä suunnattu verkko, Tehtävä 1 : 1 a) Olkoon G heikosti yhtenäinen suunnattu verkko, jossa on yhteensä n solmua. Määritelmän nojalla verkko G S on yhtenäinen, jolloin verkoksi T voidaan valita jokin verkon G S virittävä alipuu.

Lisätiedot

LUKU 3. Ulkoinen derivaatta. dx i 1. dx i 2. ω i1,i 2,...,i k

LUKU 3. Ulkoinen derivaatta. dx i 1. dx i 2. ω i1,i 2,...,i k LUKU 3 Ulkoinen derivaatta Olkoot A R n alue k n ja ω jatkuvasti derivoituva k-muoto alueessa A Muoto ω voidaan esittää summana ω = ω i1 i 2 i k dx i 1 dx i 2 1 i 1

Lisätiedot

3 Lukujonon raja-arvo

3 Lukujonon raja-arvo ANALYYSI A, HARJOITUSTEHTÄVIÄ, KEVÄT 209 3 Lukujonon raja-arvo 3 Määritelmä Osoita, että 6n + 2n + 3 3 < 4 n ja määritä jokin sellainen n 0 Z +, että 6n + 2n + 3 3 < 0 87 aina, kun n > n 0 2 Olkoon x n

Lisätiedot

Vapaus. Määritelmä. jos c 1 v 1 + c 2 v c k v k = 0 joillakin c 1,..., c k R, niin c 1 = 0, c 2 = 0,..., c k = 0.

Vapaus. Määritelmä. jos c 1 v 1 + c 2 v c k v k = 0 joillakin c 1,..., c k R, niin c 1 = 0, c 2 = 0,..., c k = 0. Vapaus Määritelmä Oletetaan, että v 1, v 2,..., v k R n, missä n {1, 2,... }. Vektorijono ( v 1, v 2,..., v k ) on vapaa eli lineaarisesti riippumaton, jos seuraava ehto pätee: jos c 1 v 1 + c 2 v 2 +

Lisätiedot

MS-C1350 Osittaisdifferentiaaliyhtälöt Harjoitukset 5, syksy Mallivastaukset

MS-C1350 Osittaisdifferentiaaliyhtälöt Harjoitukset 5, syksy Mallivastaukset MS-C350 Osittaisdifferentiaaliyhtälöt Haroitukset 5, syksy 207. Oletetaan, että a > 0 a funktio u on yhtälön u a u = 0 ratkaisu. a Osoita, että funktio vx, t = u x, t toteuttaa yhtälön a v = 0. b Osoita,

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 6 Sarjojen suppeneminen Kiinnostuksen kohteena on edelleen sarja a k = a + a 2 + a 3 + a 4 +... k= Tämä summa on mahdollisesti äärellisenä olemassa, jolloin sanotaan

Lisätiedot

3 Lukujonon raja-arvo

3 Lukujonon raja-arvo ANALYYSI A, HARJOITUSTEHTÄVIÄ, KEVÄT 208 3 Lukujonon raja-arvo 3 Määritelmä Osoita, että 6n + 2n + 3 3 < 4 n ja määritä jokin sellainen n 0 Z +, että 6n + 2n + 3 3 < 0 87 aina, kun n > n 0 2 Olkoon x n

Lisätiedot

2. Todista Lause 1.2 : Jos I on ylinumeroituva indeksijoukko ja a i > 0kaikillai 2 I, niin P i2i a i = 1.

2. Todista Lause 1.2 : Jos I on ylinumeroituva indeksijoukko ja a i > 0kaikillai 2 I, niin P i2i a i = 1. Harjoitus 1, 11.9.2015 1. Näytä, että joukossax on äärettömän monta alkiota jos ja vain jos on joukko X, 6= X, jokaonyhtämahtavakuinx. 2. Todista Lause 1.2 : Jos I on ylinumeroituva indeksijoukko ja a

Lisätiedot

Induktiota käyttäen voidaan todistaa luonnollisia lukuja koskevia väitteitä, jotka ovat muotoa. väite P(n) on totta kaikille n = 0,1,2,...

Induktiota käyttäen voidaan todistaa luonnollisia lukuja koskevia väitteitä, jotka ovat muotoa. väite P(n) on totta kaikille n = 0,1,2,... Induktiotodistus Induktiota käyttäen voidaan todistaa luonnollisia lukuja koskevia väitteitä, jotka ovat muotoa väite P(n) on totta kaikille n = 0,1,2,.... Tässä väite P(n) riippuu n:n arvosta. Todistuksessa

Lisätiedot

Tehtäväsarja I Tehtävät 1-5 perustuvat monisteen kappaleisiin ja tehtävä 6 kappaleeseen 2.8.

Tehtäväsarja I Tehtävät 1-5 perustuvat monisteen kappaleisiin ja tehtävä 6 kappaleeseen 2.8. HY, MTO / Matemaattisten tieteiden kandiohjelma Todennäköisyyslaskenta IIa, syksy 8 Harjoitus Ratkaisuehdotuksia Tehtäväsarja I Tehtävät -5 perustuvat monisteen kappaleisiin..7 ja tehtävä 6 kappaleeseen.8..

Lisätiedot

4.0.2 Kuinka hyvä ennuste on?

4.0.2 Kuinka hyvä ennuste on? Luonteva ennuste on käyttää yhtälöä (4.0.1), jolloin estimaattori on muotoa X t = c + φ 1 X t 1 + + φ p X t p ja estimointivirheen varianssi on σ 2. X t }{{} todellinen arvo Xt }{{} esimaattori = ε t Esimerkki

Lisätiedot

Ville Suomala MITTA JA INTEGRAALI

Ville Suomala MITTA JA INTEGRAALI Ville Suomala MITT J INTEGRLI Luentomoniste syksy 2018 1 Johdanto Lukijalle Nämä muistiinpanot muodostavat rungon Oulun yliopistossa luennoitavalle kurssille Mitta ja integraali. Luentomuistiinpanot ovat

Lisätiedot

Selvästi. F (a) F (y) < r x d aina, kun a y < δ. Kolmioepäyhtälön nojalla x F (y) x F (a) + F (a) F (y) < d + r x d = r x

Selvästi. F (a) F (y) < r x d aina, kun a y < δ. Kolmioepäyhtälön nojalla x F (y) x F (a) + F (a) F (y) < d + r x d = r x Seuraavaksi tarkastellaan C 1 -sileiden pintojen eräitä ominaisuuksia. Lemma 2.7.1. Olkoon S R m sellainen C 1 -sileä pinta, että S on C 1 -funktion F : R m R eräs tasa-arvojoukko. Tällöin S on avaruuden

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 5

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 5 Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 5 1 Jonoista Matematiikassa jono (x n ) on yksinkertaisesti järjestetty, päättymätön sarja numeroita Esimerkiksi (1,, 3, 4, 5 ) on jono Jonon i:ttä jäsentä merkitään

Lisätiedot