Mitta ja integraali 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mitta ja integraali 1"

Transkriptio

1 Mitta ja integraali 1 Ilkka Holopainen osittain muokannut ja täydentänyt Okko Kanerva tammikuuta Perustuu pääosin luentomonisteisiin Tylli: Mitta ja integraali (2000) ja Väisälä: Diff. Int. III (1985). 2 Ilmoita painovirheistä esim. sähköpostitse osoitteeseen okko.kanerva@helsinki.fi.

2 2

3 Sisältö 0 Taustatietojen kertausta ja täydennystä Käytännön logiikkaa Käytännön joukko-oppia Laajennettu lukusuora [, + ] Järjestys ja välit Peruslaskutoimitukset Raja-arvot, infimum ja supremum Summausteoriaa Jonon lim sup ja lim inf uklidinen avaruus R n Lebesguen mitta R n :ssä Johdanto Lebesguen ulkomitta R n :ssä Lebesgue-mitalliset joukot simerkkejä mitallisista joukoista Yleistä mittateoriaa. Hausdorffin mitta Mitan konvergenssi Lebesguen mitan yhteys Jordanin mittaan pä-lebesgue-mitallinen joukko R:ssä Mitalliset kuvaukset Mitallinen kuvaus Rajafunktion mitallisuus Lebesguen integraali Tapaus 1: yksinkertaiset funktiot Tapaus 2: epänegatiiviset mitalliset funktiot Tapaus 3: integroituvat funktiot Fubinin lauseet w 87 Kirjallisuutta 97 sitietoja Lisämateriaalia

4 4 SISÄLTÖ

5 Luku 0 Taustatietojen kertausta ja täydennystä 0.1 Käytännön logiikkaa Kurssi ei vaadi syvällisiä logiikan opintoja, mutta eksakti päättely ja todistaminen on sillä keskeisessä asemassa. Näiden selventämiseksi tehdään lukijalle myös symbolisen notaation tasolla selväksi ilmausten Jos..., niin... ja Tästä seuraa, että... välinen ero. 1 Näissä kahdessa eri tilanteessa käytämme vastaavasti eri symboleita ja. Korostettakoon vielä, että symbolia käytämme ainoastaan edellisessä merkityksessä! Ilmaus p q luetaan esimerkiksi Jos p, niin q. tai q aina, kun p.. Implikaation merkitys saadaan tutusta totuustaulusta: p q p q Huomaa erityisesti, että sanomalla vaikkapa Tällöin p q. emme ota mitään kantaa siihen, onko p tosi vai ei! Tarkoitamme vain, että väitteiden p ja q sisältö on sellainen, että totuustaulun toinen rivi ei ole mahdollinen. simerkki: Oletetaan, että x R. Tällöin x < 1 x 2 > 1. Lisäksi 0 = 1 x = 2. Tarkastelu/selitys: Väite 0 = 1 on epätosi. Väitteet x < 1, x 2 > 1 ja x = 2 ovat joskus tosia, joskus epätosia mutta niiden totuusarvoilla on tiettyjä suhteita. 1 Lukija on ehkä tottunut siihen, että taulutyylissä molempia on merkitty samalla symbolilla. 5

6 6 LUKU 0. TAUSTATITOJN KRTAUSTA JA TÄYDNNYSTÄ Symboli luetaan esimerkiksi Tästä seuraa, että tai Täten tai Siten tai Siis tai mistä seuraa, että tai joten. Kirjoittamalla, että p qpätee, tarkoitamme, että sekä p että q pätevät ja että lisäksi q:n totuus jotenkin seuraa p:n totuudesta, minkä päättelyn perustelu joskus merkitään nuolisymbolin yläpuolelle. simerkki: Oletetaan, että x R. Tällöin x R. x 2 +1 Tarkastelu: Totesimme lyhyesti oletuksen seurauksia: Tällöin x 2 0, mistä seuraa, 1 että on olemassa reaaliluku. Väitteet x 2 +1 x2 0 ja 1 R ovat molemmat x 2 +1 tosia (riippumatta siitä, mikä reaaliluku x on). Muistettakoon, että kuten implikaatiosuhde, myöskään yhtäpitävyys p q ei kerro p:n ja q:n totuusarvoista sinänsä vaan suhteessa toisiinsa: se, että p q, merkitsee, että p ja q joko ovat molemmat epätosia tai molemmat tosia. Joskus merkitsemme myös toteamallemme implikaatiolle tai ekvivalenssille perustelun ao. nuolen yläpuolelle. Tällainen perustelu voi olla määritelmä tai lause tms.; ellei kumpaakaan ole tarjolla, joudumme perustelemaan itse, jolloin ekvivalenssi on yleensä paras perustella erikseen kahteen eri suuntaan (koska nämä perustelut ovat tavallisesti erilaiset). Myös käytettävä oletus voi olla kätevää merkitä nuolisymbolin ylle. 0.2 Käytännön joukko-oppia Yleisesti ottaen noudatamme Väisälän [Topo I] merkintöjä ja puhetapoja. (Selvä poikkeus on alkukuvan merkinnässä, jonka nuoliosan otamme prof. Toivo Niemiseltä.) Kertaamme tärkeitä asioita ja täydennämme esitystä joukkojen mahtavuustarkastelulla (numeroituvuus). Olkoon X mikä tahansa joukko. Tällöin X:n potenssijoukko on P(X) = {A: A X} ja X:n joukkoperhe (eli perhe X:n osajoukkoja) on mikä tahansa P(X):n osajoukko F P(X). Tällainen F on yksinkertaisesti joukko eli kokoelma X:n osajoukkoja. Perheen F yhdiste on A = { x X : x A jollekin A F } ja leikkaus on A F A F A = { x X : x A kaikille A F }. Olkoon A jokin (indeksi)joukko; oletetaan, että jokaista α A vastaa yksikäsitteinen X:n osajoukko V α X. Toisin sanoen α V α on kuvaus A P(X). Sanomme, että tämä kuvaus on X:n indeksoitu joukkoperhe. 2 Siihen liittyy X:n joukkoperhe F = { V α : α A }, 2 Indeksoitua perhettä voidaan merkitä (V α ) α A. Jos A = N, puhutaan jonosta; (V n ) n N lyh. = (V n ).

7 0.2. KÄYTÄNNÖN JOUKKO-OPPIA 7 mutta joissakin yhteyksissä on syytä muistaa, että tämä sama joukkoperhe (sama joukko) liittyy äärettömän moneen muuhunkin X:n indeksoituun joukkoperheeseen: voimme esim. indeksoida tietyn P(X):n alkion moneen kertaan (ja samalla laajentaa indeksijoukkoa A). 3 Indeksoidun perheen yhdiste on em. perheen F yhdiste, jota merkitään tässä myös V α = { x X : x V α jollekin α A } α A ja vastaavasti leikkaus on α A V α = { x X : x V α kaikille α A }. Merkitsemme myös jos A käy selville asiayhteydestä. α V α ja V α, α simerkki Olkoon F P(X). Yksi tapa muodostaa indeksoitu perhe, johon liittyy perhe F, on käyttää F:ää itseään indeksijoukkona. Tarkemmin: jos α F (jolloin α on X:n osajoukko), merkitään V α = α. Tällöin F = { α : α F } = { V α : α F }. 2. Kun käytetään yksiömerkintää {x}, saadaan yhtälö X = x X{x}. Usein indeksijoukkona on N = {1, 2, 3,...}, jolloin merkitään n N V n tai n=1 V n tai V n, n ja vastaavasti n N V n tai n=1 V n tai V n. Merkinnät (V n ), (V n ) n=1, (V n) n N, ja V 1, V 2,... tarkoittavat (joukkojen) jonoja. Joukkojen A, B X erotus on A B = { x X : x A ja x B }. Joukon B X komplementti (X:n suhteen) on B = X B. 3 Muistamme, että [Topo I] tuli toimeen ilman indeksoidun perheen käsitettä, ja lukija voisi ehkä tässäkin niin tehdä. Alla esitettävät yhdisteet ja leikkaukset, joiden merkinnöissä esiintyy indeksejä, ovat meille se tärkeä asia. n

8 8 LUKU 0. TAUSTATITOJN KRTAUSTA JA TÄYDNNYSTÄ Huomautus 0.2. Tutkimalla alkioita nähdään, että (ks. myös kuva) A B = A B. X A B = A B A B B Lause 0.3. Olkoon (V α ) α A X:n joukkoperhe. Tällöin ovat voimassa ns. de Morganin lait: (0.4) α V α = α V α ja (0.5) α V α = α V α. Olkoon lisäksi B X. Tällöin ovat voimassa ns. osittelulait: (0.6) B ( ) V α = (B V α ) α α ja (0.7) B ( ) V α = (B V α ). α α (Sanomme, että leikkaus osittelee yhdisteen yli ja että yhdiste osittelee leikkauksen yli.) Tod. (0.4): Osoitetaan, että vasemman ja oikean puolen joukolla on samat alkiot: x α V α määr. x α V α α: x V α määr. α: x V α määr. x α V α. (0.5): Vastaavasti (perustuen määritelmiin ja predikaattilogiikkaan). (0.6): x B ( α V α ) määr. määr. x B ja x V α x B ja x V α jollakin α A α määr. x B V α jollakin α A määr. x ( ) B Vα. α (0.7): Vastaavasti.

9 0.2. KÄYTÄNNÖN JOUKKO-OPPIA 9 Kuvat ja alkukuvat Olkoot X ja Y joukkoja ja olkoon f : X Y kuvaus. Osajoukon A X kuva kuvauksessa f on fa = { f(x) : x A } ( Y ). Tätä merkitään tarvittaessa myös f[a], mutta kaarisulkuja emme (Väisälän mukaan) tässä yhteydessä käytä. 4 Merkinnän fa voi lukea f-kuva A:sta. Osajoukon B Y alkukuva kuvauksessa f on f B = { x X : f(x) B } ( X). Tätä merkitään tarvittaessa myös f [B]. Merkinnän f B voi lukea f-alkukuva B:stä. On tärkeää muistaa, että alkukuvaa ei muodosteta käänteisfunktion avulla eihän tuota ole edes yleisesti olemassa! (Siksi emme merkinnässä halua vilauttaa potenssia miinus yksi.) Kannattaa osata takuuvarmasti ulkoa, että (0.8) x f B f(x) B (kaikille x kuvauksen f lähdössä). simerkiksi jos y B, niin x f {y} f(x) = y. Lause 0.9. Olkoon f : X Y kuvaus, (V α ) α A lähdön X ja (W β ) β B maalin Y joukkoperhe. Silloin (0.10) f α V α = α fv α (0.11) f β W β = β f W β (0.12) f β W β = β f W β. Tod. (0.10): Kuvat ja niiden yhdisteet asuvat maalissa Y, joten merkitään alkiota y:llä. y f α V α määr. y = f(x) jollekin x α V α määr. y = f(x) joillekin x V α, α A määr. y fv α jollekin α A määr. y α fv α. (0.11) ja (0.12): Vastaavasti itse asiassa helpommin; käytä kaavaa (0.8). Huomautus Saimme siis tuloksen, että alkukuvan ottaminen säilyttää sekä yhdisteet että leikkaukset ja että kuvan ottaminen säilyttää yhdisteet. (simerkiksi kaava (0.12) voidaan karkeasti lukea f-alkukuva leikkauksesta on leikkaus f-alkukuvista.) Neljäs tapaus on mutkikkaampi: Aina pätee f V α fv α, α α mutta inkluusio voi olla aito. Yhtälö f α V α = α fv α pätee esimerkiksi, jos f on injektio. 4 Sellainen aiheuttaisikin monikäsitteisyyden, sillä aivan hyvin voi olla samanaikaisesti A X ja A X.

10 10 LUKU 0. TAUSTATITOJN KRTAUSTA JA TÄYDNNYSTÄ Numeroituvat ja ylinumeroituvat joukot Numeroituvuus on erittäin tärkeä mittateoriassa! Määritelmä Sanomme 5, että joukko A on numeroituva, jos on olemassa injektio f : A N. Joukko A on ylinumeroituva, jos A ei ole numeroituva. Huomautus Joukon A numeroituvuus merkitsee, että se on bijektiossa jonkin N:n osajoukon kanssa (nimittäin esim. joukon f A). Tällainen on myös tyhjä joukko (sillä on olemassa ns. tyhjä kuvaus N, joka on kyllä injektio). 2. A numeroituva A äärellinen (ml. ) tai numeroituvasti ääretön. Vm. tarkoittaa, että on olemassa bijektio f : A N. 3. Jos A, pätee, että injektio A N surjektio N A. Tästä sovellus: 4. A numeroituva A = {x n : n N} (toisto sallittu, joten A voi olla äärellinen). 5. B A ja A numeroituva = B numeroituva. Lause Oletetaan, että joukko A n on numeroituva jokaiselle n N. Silloin A n on numeroituva. n N (Tästä saadaan, että numeroituva yhdiste numeroituvista joukoista on numeroituva.) Tod. Voi olettaa, että jokainen A n. Tällöin A n on muotoa { x m (n) : m N }. Määritellään kuvaus g: N N n A n, g(n, m) = x m (n). Silloin g on surjektio N N n A n. Riittää löytää surjektio h: N N N, koska silloin g h: N n N A n on surjektio ja siten n A n numeroituva. simerkki surjektiosta h: N N N : (1, 1) =h(1) (2, 1) =h(2) (3, 1) =h(4) (4, 1) =h(7) (5, 1) =h(11). (1, 2) =h(3) (1, 3) =h(6) (1, 4) =h(10) ր ր ր ր (2, 2) =h(5) (2, 3) =h(9) ր ր ր ր ր (3, 2) =h(8) (4, 2) =h(12) ր (3, 3) =h(13) (2, 4) =h(14)... (1, 5) =h(15) 5 Huomaa, että tässä maailma ei ole lähestulkoonkaan saavuttanut terminologista yhtenäisyyttä.

11 0.3. LAAJNNTTU LUKUSUORA [, + ] 11 Seuraus Rationaalilukujen joukko Q = { m n : m, n Z, n 0 } on numeroituva. Syy: Jokaiselle k N on joukko A k = { m n : n, m Z, m k, 0 < n k } äärellinen ja siten numeroituva. Nyt lauseen 0.16 mukaan Q = k N A k on numeroituva. simerkki (Ylinumeroituva joukko.) Väli [0, 1] (ja siten myös R) on ylinumeroituva. Idea: x [0, 1] = x:llä on desimaalikehitelmä x = 0,a 1 a 2 a 3..., missä a j {0, 1, 2,..., 9}. Vastaoletus: [0, 1] numeroituva, jolloin [0, 1] = {x n : n N}. Alkioilla x n on desimaalikehitelmät x 1 = 0,a (1) 1 a (1) 2 a (1) 3..., x 2 = 0,a (2) 1 a (2) 2 a (2) 3..., x 3 = 0,a (3) 1 a (3) 2 a (3) 3...,. x n = 0,a (n) 1 a(n) 2 a(n) 3...a (n) n...,.. Lävistäjällä on lukujono a (1) 1, a(2) 2, a(3) 3,...,a(n) n,..., missä a (n) n on luvun x n n:s desimaali. 6 Määritellään luku x [0, 1] asettamalla x = 0,b 1 b 2 b 3..., missä { a n (n) + 1, jos a (n) n {0, 1, 2,..., 7}, b n = a n (n) 1, jos a (n) n {8, 9}. Saadussa kehitelmässä ei luku 9 esiinny lainkaan, se on siis sopimuksemme mukainen. Luvun x n:s desimaali toteuttaa b n a n (n) = 1 n N, joten x x n n N. Tämä on ristiriita, sillä [0, 1] = {x n : n N}. Siis [0, 1] on ylinumeroituva. 0.3 Laajennettu lukusuora [, + ] Tavalliseen lukusuoraan R liittyvät perusasiat on esitetty esim. kurssimateriaaleissa [Ana I] ja [Ana II]. Laajennamme joukkoa R kahdella uudella alkiolla, joita merkitään ja + 6 Huomaa, että käsite reaaliluvun n:s desimaali ei ole hyvin määritelty niin kuin se usein ajatellaan! Desimaalikehitelmä ei nimittäin aina ole yksikäsitteinen: esim. 0, = 0, (geometriset sarjat). Yksikäsitteisyys kuitenkin saavutetaan vaikka hylkäämällä päättymättömät 9-jonot. Tehdään tässä niin!

12 12 LUKU 0. TAUSTATITOJN KRTAUSTA JA TÄYDNNYSTÄ (tai vain ) mistä kuitenkaan ei pidä luulla, että niiden keskinäinen summa olisi nolla! Ääretön -symboleihin ei kannata liittää tarpeetonta mystiikkaa: otamme vain kaksi oliota, jotka eivät kuulu joukkoon R, ja merkitsemme niitä kuten yllä. Laajennamme R:n järjestyksen ja peruslaskutoimitukset joukkoon Ṙ = R {, } (sikäli kuin mahdollista), samoin merkintöihin lim, inf ja sup liittyvät asiat. Lisäksi otamme käyttöön merkinnät lim inf ja lim sup. Puhumme sarjateoriasta ja summausteoriasta Järjestys ja välit Laajennamme R:n tavallisen järjestyksen joukkoon Ṙ määrittelemällä, että on sen minimi ja + on sen maksimi. Jos nyt a, b R, niin a b tarkoittaa samaa kuin ennenkin ja < x < kaikille x R. Helposti nähdään, mitkä tutut perusominaisuudet ovat yhä voimassa. (Joukon Ṙ relaatio on ns. refleksiivinen, antisymmetrinen ja transitiivinen, ja järjestys on täydellinen eli lineaarinen. Näitä termejä ei tarvitse tällä kurssilla hallita.) Määritelmä Olkoot a, b Ṙ ja a < b. Silloin merkitään [a, b] = { x Ṙ : a x b }, [a, b[ = { x Ṙ : a x < b }, ]a, b] = { x Ṙ : a < x b }, ]a, b[ = { x Ṙ : a < x < b }. Näistä käytetään nimityksiä suljettu väli, puoliavoin väli ja avoin väli. Tarvittaessa selvennämme, puhummeko välistä Ṙ:ssä vai välistä R:ssä. Jos nyt a, b R, niin [a, b] jne. tarkoittavat samaa kuin ennenkin, samoin kuin esim. ], b] ja [a, [. Lisäksi [, ] = Ṙ Peruslaskutoimitukset Laajennamme R:n tavallisen yhteenlaskun ja tavallisen kertolaskun rajoitetusti joukkoon Ṙ. Yhteen- ja kertolaskun reaalisten tapausten lisäksi asetamme alkiolle a +, että a + (+ ) = + = (+ ) + a, a + ( ) = = ( ) + a, kun a ; kun a + ; ( ) + (+ ) ja (+ ) + ( ) ei määritellä; a (+ ) = (+ ) a = a ( ) = ( ) a = +, kun a > 0, 0, kun a = 0,, kun a < 0;, kun a > 0, 0, kun a = 0, +, kun a < 0.

13 0.3. LAAJNNTTU LUKUSUORA [, + ] 13 Huomaa, että kertolasku on Ṙ:ssä rajoituksetta määritelty; esimerkiksi 0 = 0, mikä on monesta syystä hyödyllinen valinta määritelmäksi (jollainen on aina sopimuskysymys). Lukija voi tutkia, mitkä hänen systeemistä (R, +,, ) tuntemansa laskusäännöt ovat voimassa tässä laajennetussa tapauksessa. simerkiksi on suoraviivaista todeta, että jos tarkastellaan joukkoa [0, ] joukon Ṙ = [, ] sijasta, saadaan melko helposti hallittava systeemi: Sekä + että antavat laskutoimitukset joukossa [0, ], 7 ja nämä toteuttavat tutut liitäntä-, vaihdanta- ja osittelulait. Ns. supistussääntöjen kanssa on kuitenkin oltava varovainen: yhteenlaskussa ei voi supistaa :llä, ja kertolaskussa supistaa ei voi paitsi 0:lla ei myöskään :llä; muuten kyllä: kun a, b, c [0, ], niin a + c = b + c = a = b, jos 0 c <, ja ac = bc = a = b, jos 0 < c <. Tämä systeemi ([0, ], +,, ) onkin meille tärkeä summausteoriassa ja integrointiteoriassa (varsinkin kohdassa ja pykälissä 3.1 ja 3.2) Raja-arvot, infimum ja supremum Analyysin kursseissa R:n jonon (x n ) sanottiin suppenevan, jos oli olemassa luku a R niin, että jokaiselle reaaliluvulle ε > 0 on olemassa (kynnys)indeksi n ε N, jolle n > n ε = x n a < ε (kaikille n N). Osoittautui, että jos tuollainen a oli olemassa, se oli yksikäsitteinen. Sitä sanottiin jonon (x n ) raja-arvoksi ja merkittiin esim. lim n x n. (Topologian kurssissa nämä suppenemisen ja raja-arvon käsitteet yleistettiin kaikkiin metrisiin avaruuksiin.) Jos R:n jono ei supennut, sen sanottiin hajaantuvan. Hajaantumisesta poimittiin kaksi erikoistapausta: määriteltiin käsitteet kasvaminen rajatta ja väheneminen rajatta. Näissäkin tapauksissa käytettiin lim-merkintää ja raja-arvoja merkittiin ääretön-symboleilla, vaikka viimeksi mainitut eivät merkinneet mitään oliota! Nyt tilanteemme on uusi ja uudistamme terminologiaa. Pidämme kiinni puhetavasta, että hajaantuminen on suppenemisen vastakohta, mutta laajennamme suppenemisen käsitettä. Sallimme raja-arvoiksi oliot ± samoin jonon jäseniksi. Määritelmä Olkoon (x n ) on jono Ṙ:ssä. Sanomme, että se suppenee (Ṙ:ssä), jos 1. joko on olemassa sellainen a R, että ε ]0, [ n ε N: n > n ε x n a < ε (sanomme: (x n ) suppenee a:han) 2. tai tai M R n M N: n > n M x n > M M R n M N: n > n M x n < M (sanomme: (x n ) kasvaa rajatta) (sanomme: (x n ) vähenee rajatta). 7 Ts. kumpikin muodostaa kuvauksen [0, ] [0, ] [0, ].

14 14 LUKU 0. TAUSTATITOJN KRTAUSTA JA TÄYDNNYSTÄ On helppo nähdä, että suppenevien jonojen (luonnollisella tavalla määritellyt) raja-arvot ovat edelleen yksikäsitteisiä; merkitsemme niitä kuten ennenkin. 8 Huomaa, että jos R:n jono (x n ) on sellainen, että on olemassa lim x n Ṙ R, niin jono (x n) suppenee Ṙ:ssä mutta hajaantuu R:ssä! simerkki Jono,,,... kasvaa rajatta ja siis suppenee. Samoin jono 1, 2, 3,... suppenee. Huomaa, että tämä jälkimmäinen on samalla jono R:ssä, mutta se ei suppene [Ana I]:n mielessä! (Asia on luonnollinen: [Ana I]:ssähän ei ole oliota, joka olisi jonon 1, 2, 3,... raja-arvo. Siinä kurssissa symbolilla ei ole itsenäistä merkitystä, symbolia käytetään vain osana tiettyjä merkintöjä. Toisin on meillä.) Lukija voi nyt tutkia, miten [Ana I]:n lukujonoja koskevia lauseita voi mahdollisesti muotoilla uudella tavalla tai yleistää ottaen huomioon tämän laajennetun tilanteemme. Varoitus Jonojen tulon raja-arvosääntö ei päde yleisesti tilanteessa, jossa puhutaan raja-arvoista Ṙ:ssä! (i edes, vaikka itse jonot olisivat R:ssä.) Voidaan esimerkiksi helposti konstruoida sellaiset R:n jonot (x n ) ja (y n ), että on olemassa lim x n = 0, lim y n = ja lim x n y n =. Tässä tapauksessa (lim x n ) (lim y n ) lim(x n y n ). Olemmehan määritelleet, että 0 = 0. Määritelmän muuttaminenkaan ei pelastaisi tulosääntöä, sillä yksinkertaisesti tilanteessa, että (x n ) ja (y n ) suppenevat, ei tulojonon (x n y n ) edes tarvitse supeta ja jos se suppenee, sen raja-arvo voi olla mikä tahansa Ṙ:en alkio! Tulosääntö on siis esimerkki lauseesta, joka pätee suppenemiselle R:ssä mutta ei päde suppenemiselle Ṙ:ssä. Uudistamme vastaavasti sarjateorian terminologiaa: Määritelmä Oletetaan, että n=1 x n on sarja Ṙ:ssä. Sanomme, että sarja suppenee (Ṙ:ssä), jos sen osasummien jono ( n k=1 x k) n N suppenee (Ṙ:ssä). Suppenevan sarjan summa on sen osasummien jonon raja-arvo, ja sitä merkitään samoin kuin sarjaa itseään. Nyt siis reaalilukusarja suppenee [Ana I]:n mielessä, jos ja vain jos se suppenee tämän kurssin mielessä ja sen summa on äärellinen (tarkoittaa: reaaliluku). Seuraavaksi palautamme mieleen [Ana I]:stä käsitteet joukon suurin alaraja eli infimum ja pienin yläraja eli supremum. Kaikilla R:n osajoukoilla ei tällaisia ollut, mutta täydellisyysaksiooman mukaan jokaisen alhaalta rajoitetun epätyhjän osajoukon alarajoista jokin on suurin ja jokaisen ylhäältä rajoitetun epätyhjän osajoukon ylärajoista jokin on pienin. Toisin sanoen: jos R, niin :n reaalisten alarajojen joukossa A on maksimi, kunhan A on epätyhjä, ja :n reaalisten ylärajojen joukossa Y on minimi, kunhan Y on epätyhjä. (Tämä on hyvin syvällinen R:n ominaisuus eikä päde esim. Q:lle.) Helposti nähtiin, että jos :llä on infimum, se on yksikäsitteinen; sitä merkitään esim. inf. Vastaava pätee supremumille (sup ). 8 Syvemmin topologiaan paneutuva huomaa, että tässäkin suppenemisen ja raja-arvon käsite ovat erikoistapauksia yleisestä. Tällä kurssilla kuitenkaan Ṙ:tä eli [, + ]:tä ei tarkastella topologisena avaruutena.

15 0.3. LAAJNNTTU LUKUSUORA [, + ] 15 simerkki Jos = { 1 n : n N }, niin ja jos = { n : n N } = N, niin inf = 0 ja sup = max = 1, inf = min = 1 mutta sup R. Lyhyt perustelu osalle väitteistä: Joukon minimi on väkisin sen alarajojen maksimi, siis joukon infimum. Tällainen on helppo tapaus. Vaikeampi tapaus on inf n N Siinä käytännössä ensin arvataan, että suurin alaraja olisi olemassa ja olisi luku 0. Sitten perustellaan, että 0 todella on alaraja ts. että 1 0 kaikille n N. Lopuksi osoitetaan n jollain tavalla, että suurempia alarajoja ei ole. Viimeksi mainitusta esitämme kaksi vaihtoehtoa, jotka tässä yksinkertaisessa tapauksessa tosin näyttävät melkein samoilta. I: Olkoon m > 0 reaaliluku. Koska 1 < m, kun n > 1/m, ei m ole alaraja.9 n II: Olkoon ε > 0 reaaliluku. Löydetäänkö n N, jolle alkio 1 < 0+ε? Kyllä, valitsemalla n n > 1/ε Siis infimumin epsilon-kriteerin 0.25 nojalla 0 = inf n N. n Tässä kurssissa kuitenkin sallimme infimumiksi ja supremumiksi myös oliot ± Ṙ. Määritelmät ovat teknisesti aivan entisenlaisia, puhutaan vain systeemistä (Ṙ, ) sen sijaan, että puhuttaisiin systeemistä (R, ) kuten [Ana I]:ssä. Laajennetulla lukusuoralla tilanne on yksinkertainen: Jokaisella (epätyhjällä) osajoukolla Ṙ on inf Ṙ ja sup Ṙ. (Formaalisti katsoen on olemassa jopa inf, sup Ṙ.) simerkiksi inf R = inf Ṙ = ja sup N =. simerkin 0.24 väitteet (ja perustelut) pätevät silti edelleen. Koska reaaliset infimum ja supremum ovat kurssin kannalta hyvin tärkeitä, koostamme ja kirjaamme esitiedoistamme työkaluiksi kaksi teknistä lausetta (katso [Ana I]:n lauseet 2.3, 2.4 ja 2.5 sivulla 12): Lause (Infimumin epsilon-kriteeri) Olkoon R ja g R. Tällöin inf = g, jos ja vain jos seuraavat kaksi ehtoa ovat molemmat voimassa: 1. Luku g on :n alaraja (ts. jokaiselle x on x g). 2. Jokaiselle reaaliluvulle ε > 0 on olemassa x, jolle x < g + ε. Lause (Supremumin epsilon-kriteeri) Olk. R ja G R. Tällöin sup = G, jos ja vain jos seuraavat kaksi ehtoa ovat molemmat voimassa: 1. Luku G on :n yläraja (ts. jokaiselle x on x G). 2. Jokaiselle reaaliluvulle ε > 0 on olemassa x, jolle x > G ε. 9 Tässä olennaista on tietysti, että luonnollisia lukuja n > 1/m on olemassa, koska tarvitsemme tietää, että on olemassa muotoa 1 n (n N) olevia lukuja, jotka ylittävät alarajakandidaatin m. Olemassaolo saadaan kuitenkin vakiotavalla, vetoamalla ns. Arkhimedeen lauseeseen. 10 Periaatteessa vetoamme taas Arkhimedeen lauseeseen. 1. n

16 16 LUKU 0. TAUSTATITOJN KRTAUSTA JA TÄYDNNYSTÄ Lauseet 0.25 ja 0.26 ovat karakterisaatioita siinä mielessä, että ne tarjoavat määritelmälle täysin vaihtoehtoisen tavan selvittää, onko annettu luku tietyn joukon infimum tai supremum vai ei. (Tällä siis viittaamme siihen, että lauseissa annetaan yhtäpitävä luonnehdinta.) Lopuksi päivitämme kaksi [Ana I]:n tärkeää tulosta, joissa yhdistyvät lim ja inf tai sup. Ko. monisteen lauseet 4.8 ja 4.9 (s. 25) yhdistämällä saadaan, että R:n monotoninen lukujono suppenee R:ssä, jos ja vain jos se on rajoitettu. Laajennetulla lukusuoralla kuitenkin jokainen monotoninen jono suppenee. Lause Olkoon (x n ) kasvava jono Ṙ:ssä. Silloin (x n) suppenee Ṙ:ssä. Tarkemmin: lim x n = sup x n. n Tod. Merkitään = { x n : n N }. Muistamme, että joka tapauksessa sup Ṙ. Tapaus sup < : Nyt :llä on siis reaalisia ylärajoja eli on ylhäältä rajoitettu. Siis mikäli jonolla (x n ) on häntä R:ssä, [Ana I, lause 4.8 (s. 25)] sanoo, että se suppenee R:ssä, ja lauseen todistus kertoo, että lim x n = sup. Muussa tapauksessa (x n ) on vakiojono (,,...), jolloin väite pätee triviaalisti. n N Tapaus sup = : Se, ettei :llä ole pienempiä ylärajoja kuin, merkitsee, ettei :llä ole reaalisia ylärajoja. Jos siis M R, ei M ole :n yläraja eli ainakin yhdelle n 0 N on x n0 > M. Mutta koska jono on kasvava, on x n x n0 > M kaikille n > n 0. Tämä merkitsee (M0.20:n mukaan olihan luku M mielivaltainen), että (x n ) kasvaa rajatta. Ja tämä on juuri sitä, mitä tarkoitamme väitteellä, että lim x n =. Lause Olkoon (x n ) vähenevä jono Ṙ:ssä. Silloin (x n) suppenee Ṙ:ssä. Tarkemmin: lim x n = inf x n. n n N Tod. Vastaavasti. Korollaari Olkoon n=1 x n sarja, jossa x n [0, ] jokaiselle n N. Silloin sarja n=1 x n suppenee. Sen summa on sup n n N k=1 x k ( [0, ]). Tod. Osasummien jono on Ṙ:n kasvava jono. Vastaava tulos saadaan sarjoille, joissa x n [, 0].

17 0.3. LAAJNNTTU LUKUSUORA [, + ] Summausteoriaa Olkoon A mielivaltainen joukko, ja olkoon annettu a α R jokaiselle α A. Miten voisimme määritellä summan α A tai onko sellainen jo määritelty? Onko lukija tottunut vaatimaan, että A =? Huomattakoon ensin, että indeksijoukkoon A ei ole annettu mitään järjestystä. Jos A on äärellinen, tiedetään, ettei summaamisen järjestyksellä olekaan väliä. Mutta lukija saattaa tietää sarjateoriasta, että jos A on (numeroituvasti) ääretön, on summattavien a α järjestys oleellinen! simerkiksi sarjasta , jonka summa on ln 2, saadaan termien järjestystä vaihtamalla sarja, jonka summa on mikä tahansa ennalta annettu Ṙ:n alkio! (Tällöin on tietysti vaihdettava äärettömän monen termin paikka.) Siitä saadaan vieläpä sarja, jolla ei ole summaa lainkaan joka ei suppene Ṙ:ssä. Kuitenkin [Ana II]:ssa on osoitettu (ks. lause III.3.4 s. 72), että positiivitermisessä sarjassa termien järjestys ei vaikuta suppenemiseen eikä (suppenemisen tapauksessa) summaan. Rajoitummekin tarkastelemaan tilannetta, jossa a α [0, ] kaikille α A. Teoriamme on siinä suhteessa yleisempi kuin sarjateoria, ettemme rajoitu numeroituvaan indeksijoukkoon. Määritelmä Oletetaan, että I on mielivaltainen joukko ja a i [0, ] jokaiselle i I. Jos osajoukko J I on äärellinen, merkitään ja S J = a i, mihin kuuluu erikoistapaus S = 0, i J a i = sup{ S J : J I äärellinen }. i I Huomaa, että näin tuli määritellyksi summa jokaiselle (jopa ylinumeroituvalle) perheelle epänegatiivisia reaalilukuja (tai + :iä)! Summa on hyvin määritelty, sillä kaksi epäilyttävää kohtaa eivät tuota ongelmaa: a α Alkiot a i, kun i käy läpi äärellisen J:n, on järjestettävä ennen (tavallista iteroitua) summaamista, mutta järjestyksen valinta ei vaikuta summan arvoon. Jos itse I on äärellinen, on merkintä S I määritelty kahteen kertaan, mutta kumpikin johtaa samaan lopputulokseen, koska silloin joukossa { S J : J I äärellinen } on maksimi S I ensimmäisessä merkityksessä. Tässä käytämme sitä, että termit eivät ole negatiivisia, jolloin S J on sitä suurempi, mitä suurempi on J. Lemma rikoistapauksessa I = N olkoon a i [0, ] jokaiselle i N. Silloin n a i = lim a i. n i N Toisin sanoen i N a i = a i eli tässä tapauksessa määritelmän 0.30 yleinen summa on sarjan summa.

18 18 LUKU 0. TAUSTATITOJN KRTAUSTA JA TÄYDNNYSTÄ Tod. Merkitään J n = {1,...,n} jokaiselle n N ja S = i N a i (joka joka tapauksessa on olemassa Ṙ:ssä). Nyt ( SJn )n N kasvava jono L0.27 lim S Jn = sup S Jn n n N S M0.30 = sup{ S J : J N äärellinen } Toisaalta merk. = S, J n äärell. n N: S Jn S S S. J N äärellinen n N: J J n a i 0 = n N: S J S Jn S. Siis S on joukon { S J : J N äärellinen } yläraja. Siksi S S (sup:n määritelmä). Seuraavissa sekä I että J on mielivaltainen indeksijoukko ja alkio a (i,j) eli lyhyesti a ij kuuluu joukkoon [0, ] jokaiselle (i, j) I J. Lemma (i,j) I J a ij = i I j J a ij = j J a ij. Tod. Merkitään S vas = vasemmanpuoleisin summa, S kes = keskimmäinen summa ja S oik = oikeanpuoleisin summa. (a) Jos A I J on äärellinen, niin äärelliset I I, J J se. A I J, jolloin S A S I J ( ) = i I j J a ij i I a ij S kes. Yhtälö ( ) perustuu siihen, että I J on äärellinen. Siis S vas S kes (käytetään sanontaa otetaan sup yli kaikkien A ; epäyhtälön syy on sama kuin lemman 0.31 todistuksen lopussa). (b) Olkoon I I äärellinen ja J i J äärellinen jokaiselle i I. Merkitään i I j J A = { (i, j) : i I, j J i }. Silloin S vas S A = a ij. i I j J i Otetaan (jokaiselle i I erikseen) supremumit yli äärellisten J i S vas a ij. i I j J J, jolloin saadaan Ottamalla nyt supremum yli äärellisten I I saadaan S vas S kes. Kohdista a ja b saadaan S vas = S kes. Vastaavasti voidaan osoittaa, että S vas = S oik. Korollaari ij = (i,j) N Na a ij = a ij. i N j N j N i N

19 0.3. LAAJNNTTU LUKUSUORA [, + ] Jonon lim sup ja lim inf Olkoon a 1, a 2,... jono Ṙ:ssä. Kullekin k N merkitään (0.34) b k = sup a i ja c k = inf a i i k i k (jolloin b k, c k Ṙ). Koska { a i : i k } { a i : i k + 1 }, on (0.35) (0.36) b 1 b 2 b k b k+1 c 1 c 2 c k c k+1, ja joten lauseiden 0.28 ja 0.27 nojalla on olemassa raja-arvot (0.37) lim b k = inf b k = β ja lim c k = sup k k N k k N c k = γ (sallitaan ± ). Määritelmä Olkoon (a i ) jono Ṙ:ssä. dellä saatuja Ṙ:n alkioita β ja γ merkitään β = lim sup a i i tai lima i i γ = lim inf i i tai lima i i yläraja-arvo eli limes superior, alaraja-arvo eli limes inferior. Huomautus Jokaisella Ṙ:n jonolla (a i) on Ṙ:ssä yksikäsitteinen ylä- ja alaraja-arvo: ( ) ( ) lim sup a i = lim sup a i = inf sup a i, i k i k k N i k ( ) ( ) lim inf a i = lim inf a i = sup inf a i. i k i k k N i k simerkki ,,,,... ; kaikille k on b k =, c k = ; β =, γ =. 2. 1, 2, 3, 4,... ; kaikille k on b k =, c k = k ; β = = γ. 3. 0, 1, 0, 1, 0, 1,... ; kaikille k on b k = 1, c k = 0 ; β = 1, γ = , 1, 0, 2, 0, 3,... ; kaikille k on b k = 0, c k = ; β = 0, γ =. Lause Oletetaan, että (a i ) on mielivaltainen jono Ṙ:ssä. (i) Aina on lim inf i a i lim sup i a i. (ii) Jos on olemassa i 0, jolle a i M kaikille i i 0, niin lim sup i a i M. (iii) Jos on olemassa i 0, jolle a i m kaikille i i 0, niin lim inf i a i m. Tod. Käytetään sitä, että raja-arvon ottaminen säilyttää tyyppiä olevat epäyhtälöt. (i): k 1: c k b k γ = lim k c k lim k b k = β.

20 20 LUKU 0. TAUSTATITOJN KRTAUSTA JA TÄYDNNYSTÄ (ii): ( k i 0 : b k M) β = lim k b k M. (iii): ( k i 0 : c k m) γ = lim k c k m. Alaraja-arvo on siis aina korkeintaan yläraja-arvo. Osoittautuu, että jonon suppeneminen Ṙ:ssä voidaan karakterisoida sillä, että ala- ja yläraja-arvot yhtyvät: Lause Olkoon (a i ) jono Ṙ:ssä. Tällöin Suppenemisen tapauksessa lim a i ( Ṙ) lim inf i i a i = lim sup a i ( Ṙ). i lim a i = lim inf i i a i = lim sup a i i (± sallitaan). Tod. : Oletetaan, että on olemassa α = lim i a i. On osoitettava (pykälän alun merkinnöin), että β = γ. Lauseen 0.41 mukaan γ β aina. rotetaan tapauksia: (a1) α R: (a2) α = : ε > 0 supp. määr. = i 0 se. α ε < a i < α + ε kaikille i i 0 inf, sup määr. 2 = α ε 0.34 c i γ β 0.37 b i M R (a3) α = vastaavasti. ε mieliv. γ = β supp. määr. = i 0 se. a i > M kaikille i i 0 inf, sup määr. = M 0.34 c i M mieliv. γ β γ = β = α + ε : Oletetaan, että (pykälän alun merkinnöin) β = γ merk. = α. On osoitettava, että on olemassa lim i a i = α. (b1) α R: ε > 0 L0.25 ja L0.26 = k 1 se. b k1 < inf b k + ε 0.37 = β + ε = α + ε ja k k 2 se. c k2 > sup c k ε 0.37 = γ ε = α ε k 0.35 ja 0.36 = b k < α + ε kaikille k k 1 ja c k > α ε kaikille k k = α ε < c k a k b k < α + ε kaikille k max{k 1, k 2 } ε mieliv. määr. α = lim k a k

21 0.4. UKLIDINN AVARUUS R N 21 (b2) α = : Käytetään hyväksi sitä, että nyt sup k N c k 0.37 = γ =. M R sup määr. = k 0 se. c k0 > M = 0.36 c k > M kaikille k k 0 inf määr. = a k 0.34 c k > M kaikille k k 0 M mieliv. määr. lim k a k = (b3) α = vastaavasti. 0.4 uklidinen avaruus R n Tämä pykälä on kertausta [Topo I]:stä. sitämme (samastamme) n-ulotteisen euklidisen avaruuden eri muodoissa, esimerkiksi: R n = n kpl {}}{ R R (karteesinen tulo). Alkoita kutsutaan pisteiksi tai vektoreiksi; x R n x = (x 1,...,x n ), missä x j R kaikille j = 1,...,n. Algebrallinen rakenne Pisteiden eli vektorien x, y R n summa on x + y = (x 1 + y 1,..., x n + y x ) R n. Reaaliluvun eli skalaarin λ R ja vektorin x R n tulo on λx = (λx 1,..., λx n ) R n. Origo eli nollavektori on 0 = 0 = (0,...,0). Pisteen eli vektorin x R n vastavektori on x = ( 1)x = ( x 1,..., x n ). Pisteiden x, y R n erotus on x y = x + ( y). Avaruudessa R n summa ja reaaliluvulla kertominen toteuttavat vektoriavaruuden aksioomat (ks. [Topo I, 1.1]), esimerkiksi kaikille x, y R n ja λ, µ R on x + y = y + x, x + 0 = 0 + x = x, λ(x + y) = λx + λy, (λ + µ)x = λx + µx.

22 22 LUKU 0. TAUSTATITOJN KRTAUSTA JA TÄYDNNYSTÄ Pisteiden x, y R n sisätulo on x y = n x i y i R. delleen pisteen x R n normi on x = ( n ) 1/2 x x = x i x i [0, [. uklidinen etäisyys R n :ssä Pisteiden x, y R n etäisyys on ( n ) 1/2 ( ) 2 x y = xi y i. Usein merkitään d(x, y) = x y. Tällöin d on metriikka R n :ssä, ts. kuvaus d: R n R n R toteuttaa (metriikan) ehdot: d(x, y) 0 x, y R n d(x, y) = 0 x = y d(x, y) = d(y, x) x, y R n d(x, y) d(x, z) + d(z, y) x, y, z R n (kolmioepäyhälöt, -ey). Avoimet ja suljetut joukot R n :ssä uklidinen metriikka d määrää R n :ään avoimet ja suljetut joukot (ja siten R n :n topologian) seuraavasti: Olkoon x R n ja r ]0, [. Joukko B(x, r) = { y R n : y x < r } on avoin (x-keskinen, r-säteinen) kuula (engl. ball) ja S(x, r) = { y R n : y x = r } on (x-keskinen, r-säteinen) pallo (tai pallonkuori) (engl. sphere). Vastaavasti on suljettu (x-keskinen, r-säteinen) kuula. B(x, r) = {y R n : y x r } Määritelmä Joukko V R n on avoin, jos x V r x ]0, [ se. B(x, r x ) V. Joukko V R n on suljettu, jos sen komplementti V = R n V on avoin.

23 0.4. UKLIDINN AVARUUS R N 23 S(x, r) r x y > 0 B(x, r) y x r simerkki Kirjassa [Topo I] on todistettu mm. seuraavaa: 1. B(x, r) on avoin kaikille pisteille x R n ja reaaliluvuille r > 0 ( -ey, ks. yo. kuva). 2. Suljettu kuula B(x, r) on suljettu joukko. 3. R n ja ovat sekä avoimia että suljettuja. 4. Puoliavoin väli, esim. [0, 1[, ei ole avoin eikä suljettu. Huomautus Joukon A R n sulkeuma on A = { x R n : x A tai x on A:n kasautumispiste }. Piste x R n on joukon A R n kasautumispiste, jos kaikille reaaliluvuille r > 0 on B(x, r) (A {x}). Avaruudessa R n pätee, että B(x, r) = B(x, r). Varoitus: Joskus kuulaa B(x, r) kutsutaankin palloksi, jolloin S(x, r):ää on kutsuttava pallonkuoreksi. Huomautus Jos (X, d) on metrinen avaruus, ts. d: X X R toteuttaa metriikan ehdot, voidaan määritellä X:n avoimet ja suljetut joukot (metriikan d suhteen) kuten edellä korvaamalla lauseke y x lausekkeella d(y, x). Seuraava tulos pätee yleisestikin: Lause Olkoon A mikä tahansa indeksijoukko. Silloin (0.48) V α R n avoin α A = α A V α avoin; (0.49) V α R n suljettu α A = α A V α suljettu; (0.50) V 1,...,V k R n avoimia = (0.51) V 1,...,V k R n suljettuja = k V j avoin; k V j suljettu.

24 24 LUKU 0. TAUSTATITOJN KRTAUSTA JA TÄYDNNYSTÄ Tod. Vertaa [Topo I]:een. (0.48): x α A V α = α 0 A se. x V α0, x V α0 avoin = avoin kuula B(x, r) V α0 α A V α. (0.49): V α suljettu α = (0.48) = α = α V α avoin α de Morg. V α = V α avoin V α α suljettu. (0.50) ja (0.51): Harjoitustehtävä. Huomautus On hyvä harjoitustehtävä perustella itselleen, että V j avoin j N V j suljettu j N V j avoin, V j suljettu.

25 Luku 1 Lebesguen mitta R n :ssä 1.1 Johdanto Geometrinen lähtökohta: Jos I = [a, b] R on suljettu väli, sen pituus (engl. length) on luku l(i) = b a. Vastaavasti R:n avoimella ja puoliavoimella välillä on luonnollinen pituus. Yleistääksemme sanomme, että joukko I R n on n-väli, jos se on muotoa I = I 1 I n, missä kukin I j R on väli (joko avoin, suljettu tai puoliavoin). b 2 I a 2 a 1 b 1 Kirjan [Topo I] nojalla ym. I on avoin (vastaavasti suljettu) joukko R n :ssä, jos ja vain jos jokainen I j on avoin (vastaavasti suljettu) R:ssä. Vastaavasti I on rajoitettu, jos ja vain jos jokainen I j on rajoitettu. Olkoon nyt I rajoitettu n-väli, ja olkoot välit I j kuten edellä. Silloin jokaisella I j :llä on päätepisteinä kaksi reaalilukua, sanokaamme a j, b j R, missä a j < b j. Sanomme, että I:n geometrinen mitta on luku n l(i) = (b 1 a 1 )(b 2 a 2 ) (b n a n ) = (b j a j ). (Jos n = 1, käytämme myös termiä pituus; jos taas n = 2, pinta-ala; jos n = 3, tilavuus.) Asetamme lisäksi, että l( ) = 0. Tavoitteeksi voisimme asettaa määritellä yleinen mitta joka toteuttaisi seuraavat ehdot: 25

26 26 LUKU 1. LBSGUN MITTA R N :SSÄ (1) Mitan arvo m n () olisi määritelty jokaiselle osajoukolle R n ja 0 m n (), toisin sanoen meillä olisi kuvaus mitta m n : P(R n ) [0, ]. (2) Jos I on rajoitettu n-väli, niin m n (I) = l(i). (3) Jos ( k ) on jono erillisiä R n :n osajoukkoja, ts. j k = kun j k, niin ( ) m n k = m n ( k ) ( täysadditiivisuus ). k=1 k=1 (4) Mitta m n olisi siirtoinvariantti, ts. m n ( + x) = m n () kaikille R n ja x R n (missä + x = { y + x : y }). Osoittautuu, ettei kaikkia ehtoja (1) (4) voida samanaikaisesti toteuttaa. Seuraavassa, kun konstruoimme (n-ulotteisen) Lebesguen mitan m n, luovumme ehdosta (1) ja saamme aikaan kuvauksen m n : Leb R n [0, ], joka toteuttaa ehdot (2), (3) ja (4), missä Leb R n P(R n ) on Lebesgue-mitallisten joukkojen perhe. Perhe Leb R n sisältää mm. kaikki R n :n avoimet ja suljetut joukot. 1.2 Lebesguen ulkomitta R n :ssä Olkoon A R n. Tarkastellaan A:n numeroituvia avoimia peitteitä F = {I 1, I 2,...}, missä kukin I k R n on rajoitettu avoin n-väli tai ja A I k. (Huomaa, että tässä F voi olla äärellinen; vrt. huomautus 0.15, kohta 4.) k=1 A

27 1.2. LBSGUN ULKOMITTA R N :SSÄ 27 m. tilanteessa sanomme, että F on A:n Lebesguen peite. Muodostetaan summa (1.1) S(F) = I F l(i). Näin S(F) [0, ] on hyvin määritelty, sillä jokainen l(i) 0. Huomautus Käytimme määritelmää Koska F on numeroituva, saamme summan S(F) myös tavallisemmin sarjan summana (ks. 0.31) tai jopa (äärellisen monen alkion) iteroituna eli aivan tavallisena summana. Tämä vaatii kuitenkin tarkkuutta: 2. Summassa (1.1) yhteenlaskettavat on indeksoitu n-väleillä I {I 1, I 2,...}. Jos ne sen sijaan indeksoidaankin käyttäen kuvausta k l(i k ), saattavat jotkin termit toistua, jolloin ne tulevat summaan mukaan monta kertaa ja summasta tulee (yleensä) eri. (simerkiksi voisi olla I 1 = I 2 = I 3 =.) Kuitenkin: Jos joukon F esityksessä {I 1, I 2,...} kukin n-väli on indeksoitu täsmälleen kerran, vastaavat geometristen mittojen indeksoinnit I l(i) ja k l(i k ) toisiaan ja (lemma 0.31) S(F) = l(i k ). Jos taas F = {I 1, I 2,...,I m } eikä n-välien toistoja nytkään ole, on S(F) = k=1 m l(i k ). k=1 Kaava (1.1), jossa käytettiin määritelmän 0.30 yleistä summaa, kattoi kätevästi nämä molemmat tapaukset (sekä äärellisen että numeroituvasti äärettömän peitteen) eikä myöskään ollut herkkä sille, että joukon esityksessä saa alkioita luetella monta kertaa ilman että joukko muuttuu. Huomaa vielä, että termit voi (indeksoida ja) summata missä järjestyksessä tahansa. 3. (Toinen ratkaisu olisi ollut määritellä geometristen mittojen summa jonolle (I k ) k N eikä perheelle { I k : k N }. Tätä vaihtoehtoa ei kurssissamme puida enempää.) Määritelmä 1.3. Joukon A R n n-ulotteinen (Lebesguen) ulkomitta on Huomautus 1.4. m n (A) = inf { S(F) : F on A:n Lebesguen peite }. 1. Merkitään J k = { x R n : x j < k j = 1,...,n}, joka on avoin n-väli kaikille k > 0. Selvästi R n = J k, k=1 joten määritelmän A:lla aina on Lebesguen peitteitä.

28 28 LUKU 1. LBSGUN MITTA R N :SSÄ 2. Koska S(F) [0, ] kaikille A:n Lebesguen peitteille F, on myös m n (A) [0, ]. Tämä pätee jokaiselle A R n. Siten A m n (A) on kuvaus m n : P(Rn ) [0, ]. rityisesti m n on määritelty koko P(Rn ):ssä. (Vrt. johdantopykälän 1.1 tavoitteisiin.) 3. Joskus joukko A ajatellaan (samastetaan) usean eri R n :n osajoukoksi. Silloin ulkomitta m n(a) voi riippua dimensiosta n. Jos n on selvä asiayhteydestä, merkitsemme lyhyemmin m (A) = m n (A). 4. Olkoon A R n. Joskus (harvoin) A on sellainen, että määritelmän 1.3 joukossa { S(F) : F on A:n Lebesguen peite } on minimi. Silloin siis on mahdollista löytää A:n Lebesguen peite F, jolle S(F) = m (A). Tämä on helppo tapaus. Kuitenkin usei(mmite)n löydetään vain jokaiselle ε > 0 sellainen A:n (haluttaessa ääretön) Lebesguen peite F ε, että (vrt. L0.25) m (A) S(F ε ) m (A) + ε. (Koska sallitaan m (A) =, yhtälön mahdollisuus on tarjottava.) Huomaathan, että tällainen F ε ei voi olla sama kaikille ε > 0, ellei ole S(F ε ) = m (A). 5. Myöhemmin osoitetaan, että Lebesguen ulkomitan m n määrittelyssä olisi voitu käyttää suljettuja n-välejä avoimien sijasta (ja saada sama käsite). simerkki Olkoon n = 2 ja olkoon A = { (x, 0) : a x b } R 2 (jana tasossa). Väite: m 2(A) = 0. Tod. Olkoon ε > 0 ja I ε = ]a ε, b + ε[ ] ε, ε[ R 2 avoin 2-väli. joten m 2 (A) = 0. A I ε 0 m 2(A) l(i ε ) = 2ε(b a + 2ε) ε 0 0, 2. Olkoon n = 1. Tarkastellaan rationaalilukujen joukkoa Q R. Väite: m 1 (Q) = 0. Tod. Q numeroituva, joten Q = {q j : j N}. Olkoon ε > 0 mielivaltainen. Jokaisella j N olkoon I j = ] q j ε 2 j+1, q j + ε [ R 2 j+1 avoin väli. Sen pituus l(i j ) = 2ε/2 j+1 = ε/2 j. q j I j j N Q j I j 0 m 1 (Q) l(i j ) = ε 2 = ε 1 j 2 = ε ε 0 0, j joten m 1 (Q) = 0. (II tapa: Käytetään infimumin epsilon-kriteeriä 0.25.)

29 1.2. LBSGUN ULKOMITTA R N :SSÄ A R n numeroituva m n (A) = 0 (kuten 2). 4. Olkoon A R n rajoitettu joukko, ts. R > 0 se. A B(0, R). Silloin A I, missä I = n kpl ] R, R[ ] R, R[ on avoin n-väli. R A R Saadaan arvio m (A) l(i) = (2R) n. Lebesguen ulkomitan ominaisuuksia Lause 1.6. (1) m n ( ) = 0; (2) monotonisuus : A B = m n (A) m n (B); (3) subadditiivisuus : A 1, A 2,... jono R n :n osajoukkoja = ( ) m n A j m n (A j). Huomautus 1.7. (3) koskee myös äärellistä yhdistettä k A j (valitaan = A k+1 = ). Tod. (1): Selvä. (2): Olkoon A B, ja olkoon F mikä tahansa B:n Lebesguen peite. A B F on myös A:n Lebesguen peite M1.3 m n(a) S(F). Ottamalla infimum yli kaikkien B:n Lebesguen peitteiden (ts. käyttämällä inf B:n määritelmää) saadaan nyt, että m n (A) m n (B). (3): Olkoon (A j ) jono P(R n ):ssä. Merkitään A = j A j. Olkoon ε > 0. Jokaiselle j valitaan A j :n Lebesguen peite F j = {I j1, I j2,...}, missä luettelossa ei ole toistoja, se. S(F j ) m n (A j) + ε/2 j.

30 30 LUKU 1. LBSGUN MITTA R N :SSÄ (Valinta on mahdollista eli ko. peitteitä on olemassa: vrt. huomautuksen 1.4 kohta 4.) 1 Nyt F = j F j = { I jk : j N, k N } on A:n Lebesguen peite, joten m n(a) M1.3 S(F) H1.8 S(F j ) [Ana II] m n(a j )+ ε/2 j geom. = m n(a j )+ε. Antamalla ε 0 epäyhtälössä 2 m n(a) m n(a j ) + ε saadaan väite. Huomautus 1.8. Yllä epäyhtälöön S(F) S(F j) tarvitaan summausteoriaa: S(F) (1.1) = l(i) ( ) I F (j,k) N N l(i jk ) L0.32 = j N l(i jk ) k N ei toist. = S(F j ) L0.31 = j N S(F j ). Huomaa, että lemmoja 0.31 ja 0.32 voitiin käyttää, koska summattavat ovat joukossa [0, ]. Kohtaan ( ) tulee epäyhtälön mahdollisuus, koska peitteelle F käytetty lukupari-indeksointi saattaa sisältää toistoja. (Muista huomautus 1.2.) Lause 1.9. Olkoon A R n. Silloin kaikille x R n on (1.10) m n(a + x) = m n(a), missä A + x = { y + x : y A }, ja kaikille t ]0, [ on (1.11) m n(ta) = t n m n(a), missä ta = { ty : y A }. Tod. HT. Huomautus Subadditiivisuus ei päde yleisyydessä ( ) (1.13) m n A i m n(a i ), missä A i R n kaikille i I ja I on ylinumeroituva indeksijoukko. Syy: R n = x R n {x} ja m n ({x}) = 0 x Rn. Jos (1.13) pätisi, niin olisi i I i I ( 0 m n (Rn ) = m n {x} ) (1.13) m n x R n x R n ({x}) M0.30 = 0. Toisaalta myöhemmin todetaan, että m n (Rn ) =, ristiriita. Siis (1.13) ei päde! 1 Monasti sanaa valitaan (väärin)käytetään merkityksessä ( otetaan mielivaltainen ), jossa olemassaoloa ei tarvitse perustella. Tässä materiaalissa niin ei tehdä, vaan valinta on aina voitava perustella mahdolliseksi. 2 Tässä eivät enää häiritse perheet F j ja F, jotka riippuvat ε:sta vaikkei sitä merkitty!

31 1.3. LBSGU-MITALLIST JOUKOT Lebesgue-mitalliset joukot Määrittelemme R n :n (Lebesgue-)mitalliset joukot, Leb R n, ns. Carathéodoryn ehdon avulla. Subadditiivisuudesta (lause 1.6, kohta (3)) saadaan, että jos A, B R n, niin m (A B) m (A) + m (B). Jos A B, on yo. epäyhtälö usein aito. Kuitenkin myöhemmin nähdään, että on olemassa sellaiset A, B R n, että A B = mutta silti m (A B) < m (A) + m (B), mikä merkitsee, ettei m ole ns. täysadditiivinen. Tällaisista tapauksista halutaan eroon hylkäämällä osa osajoukoista: Olkoon R n annettu joukko ja A R n mielivaltainen (sanomme: testijoukko ). Nyt A = (A ) (A ) (erillinen yhdiste) m subadditiivinen m (A) m (A ) + m (A ). A A A Määritelmä (Carathéodoryn ehto vuodelta 1914.) Joukko R n on (Lebesgue-) mitallinen, jos m (A) = m (A ) + m (A }{{ } ) kaikille A R n. =A Huomautus R n mitallinen m (A) m (A ) + m (A ) kaikille A R n, joille m (A) <. Syy: seuraa aina subadditiivisuudesta, ja pätee automaattisesti, jos m (A) =. Määritelmä Jos R n on mitallinen, niin merkitään m() = m (), tarvittaessa m n (). Sanomme, että m() on :n n-ulotteinen (Lebesguen) mitta. delleen merkitään Leb R n = { R n : on Lebesgue-mitallinen } P(R n ).

32 32 LUKU 1. LBSGUN MITTA R N :SSÄ Siis m = m Leb R n : Leb R n [0, ] Myöhemmin näytetään, että Lause Olkoon R n. Silloin pätee: Leb R n P(R n ). m () = 0 mitallinen. Tod. Oletetaan, että m () = 0. Olkoon A R n testijoukko. A monot. m (A ) = 0 ulkomitan rajoittuma. A A monot. m (A) m (A ) = 0 + m (A ) = m (A ) + m (A ) Lause Olkoon R n. Silloin pätee: H1.15 mitallinen. mitallinen mitallinen. Tod. Symmetrian takia riittää osoittaa : Olkoon mitallinen ja A R n. Silloin m (A) = m (A ) + m (A ) = m ( A ) + m (A ) M1.14 on mitallinen. simerkki Numeroituvat joukot ovat mitallisia, samoin sellaisten komplementit: rikoistapaukset: R n numeroituva L1.17 = mitallinen = m () = 0 L1.18 = mitallinen. Leb R, Q Leb R (rationaaliluvut), R Leb R, R Q Leb R (irrationaaliluvut). Pykälän lopuksi haluamme osoittaa ( Lebesgue-mitallisten joukkojen peruslause ), että jos 1, 2,... ovat mitallisia, samoin ovat myös i ja i. Tätä varten tarvitsemme useita lemmoja. Aloitamme äärellisestä tapauksesta. Lemma Jos 1,..., k ovat mitallisia, samoin ovat k i ja k i.

33 1.3. LBSGU-MITALLIST JOUKOT 33 Tod. Olkoon k N ja olkoot 1,..., k R n mitallisia. (a) yhdiste: Koska ( k k 1 ) i = i k, riittää käsitellä tapaus k = 2. Olkoon A R n testijoukko. 1 mitallinen m (A) = m (A 1 ) + m (A 1 ) 2 mitallinen, testijoukkona A 1 m (A 1 ) = m (A 1 2 ) + m (A 1 2 ) missä Siten m (A) = m (A 1 ) + m (A 1 2 ) +m (A }{{} 1 2 ) subadd. m (B), B merk. = (A 1 ) (A 1 2 ) ositt. = A ( 1 ( 1 2 ) ) ositt. = A ( ( 1 1 ) ( 1 2 ) ) = A ( R n ( 1 2 ) ) = A ( 1 2 ). m (A) eo. m (B) + m (A 1 2 ) de M. = m ( A ( 1 2 ) ) + m ( A ( 1 2 ) ). Koska A oli mielivaltainen, on 1 2 mitallinen. B 1 2 A A 1 (b) leikkaus: nojalla on mitallinen. de Morganin lain, komplementin mitallisuuden (L1.18) ja kohdan (a) k k i = i

34 34 LUKU 1. LBSGUN MITTA R N :SSÄ Lause Jos 1 ja 2 ovat mitallisia R n :n osajoukkoja, myös 1 2 on mitallinen. Tod. 1 2 = 1 2. Lemma Olkoot 1,..., k erillisiä ja mitallisia ja A R n mielivaltainen. Tällöin m ( k ) k A i = m (A i ) A 2 Tod. Käytetään matemaattista induktiota: Tapaus k = 2: 1 mitallinen, testijoukkona A ( 1 2 ) merk. = B 1 2 = m (B) = m (B }{{} 1 ) + m (B }{{} 1 =A 1 =A 2 ) = m (A 1 ) + m (A 2 ). Siis väite pätee, kun k = 2. Induktioaskel: Oletetaan, että p 2 ja väite pätee, kun k = p, eli että 1,..., p mitallisia p i j = i j A R n = m ( ) p A i = m (A i ). Tällöin saadaan, kun 1,..., p+1 ja A ovat vastaavanlaisia, että A p+1 i = A (( p ) ) i p+1 p i ja p+1 erillisiä ja mitallisia m ( A p+1 Siis väite pätee, kun k = p + 1. i ) k=2 = m ( A k=p = = p ) i + m (A p+1 ) p m (A i ) + m (A p+1 ) p+1 m (A i ).

35 1.3. LBSGU-MITALLIST JOUKOT 35 Lemma Olkoon = i, missä i :t ovat mitallisia. Tällöin on olemassa erilliset ja mitalliset joukot F i i se. = F i. Tod. Valitaan F 1 = 1, F 2 = 2 1, [mitallinen suoraan oletuksen mukaan] [mitallinen lauseen 1.21 nojalla]. F k = k.. k 1 i, [mitallinen lemman 1.20 ja lauseen 1.21 nojalla] 1 = F 1 2 F 2 = 3 F 3 = Tällöin (selvästi) F i i i, = F i ja F i F j = i j. Lebesgue-mitallisten joukkojen peruslause Lause Olkoon 1, 2,... jono (tai olkoon ( 1,..., p ) p-jono) mitallisia joukkoja. Tällöin joukot ja i ovat mitallisia. Jos joukot i ovat lisäksi erillisiä, niin ( ) (1.25) m i = m( i ) ( täysadditiivisuus ). i i i Tod. Siinä tapauksessa, että on annettu p-jonollinen i :tä, tiedetään lemmasta 1.20, että yhdiste ja leikkaus ovat mitallisia, ja mikäli nämä i :t ovat erillisiä, yhtälö (1.25) seuraa lemmasta 1.22, kun siinä valitaan A:ksi koko avaruus R n. Seuraavassa oletetaankin, että joukkoja i on (päättymätön) jono. i i

36 36 LUKU 1. LBSGUN MITTA R N :SSÄ Lemmasta 1.23 saadaan mitalliset ja erilliset joukot F i, joille S merk. = merk. S k = i = F i ; k F i kaikille k, jolloin jokainen S k S. Lemman 1.20 nojalla jokainen S k on mitallinen. Osoitetaan, että myös S on mitallinen: Olkoon A testijoukko. Silloin m (A) M1.14 = m (A S k ) + m (A S k ) monot. m (A S k ) + m (A S) ( k ) ositt. = m (A F i ) + m (A S) L1.22 = k m (A F i ) + m (A S) kaikille k N. Antamalla k saadaan, että (1.26) m (A) subadd. L1.6 m (A F i ) + m (A S) ( ) m (A F i ) + m (A S) ositt. = m ( A ) F i + m (A S) = m (A S) + m (A S). Koska testijoukko A oli mielivaltainen, huomautuksen 1.15 nojalla S = i i on mitallinen. Seuraavaksi todistetaan lauseen lisäväite tässäkin tapauksessa. Sitä varten huomataan, että epäyhtälö (1.26) pätee myös, kun A = S = i F i. Saadaan: m(f i ) subadd. m(s) (1.26) =F i =0 {}}{{}}{ m ( S F i ) + m (S S) = m(f i ). Jos i :t ovat erillisiä, niin olisi voitu ilman lemmaakin käyttää F i = i jokaiselle i, jolloin yltä näemme, että (1.25) pätee. Lopulta nähdään tämän lauseen jo todistetun alkuosan sekä lauseen 1.18 perusteella, että i i on mitallinen, koska se on i i. Lopuksi otetaan tekninen esimerkki, jossa sovelletaan monia edellisen ja tämän pykälän tuloksia.

37 1.4. SIMRKKJÄ MITALLISISTA JOUKOISTA 37 simerkki Oletus: A R 2 on se. (1.28) m ( A B(x, r) ) x r 3 x R 2, r > 0. Väite: m(a) = 0. Tod. Tarkastellaan kahta tapausta. (a) Joukko A on rajoitettu: Tällöin A Q = [ a, a] [ a, a] (suljettu neliö) jollekin a. Olkoon n N. Jaetaan Q suljettuihin (osa)neliöihin Q j, joiden sivun pituus on 2a/n ja lukumäärä on n 2. Olkoon x j neliön Q j keskipiste. Silloin: x j 2a ja Q j B(x j, 2a/n) (karkeita arvioita) m (A Q j ) monot. m ( A B(x j, 2a/n) ) (1.28) x j (2a/n) 3 (2a) 4 n 3. A = n 2 (A Q j ) ( subadd. n2 ) m (A) = m (A Q j ) n 2 m (A Q j ) yo. n 2 (2a) 4 n 3 = (2a) 4 n 1, mikä toimii kaikille n N. Kun annetaan n, saadaan, että m (A) 0. Siis m (A) = 0, joten lauseen 1.17 mukaan A on mitallinen ja määritelmän 1.16 mukaan m(a) = 0. (b) Yleinen tapaus: A = j NA j, missä jokainen A j = A B(0, j) on rajoitettu. Jokaiselle j N on A j A monot. A j :lle pätee sama ehto (1.28) (a) m(a j ) = 0. Siis subadditiivisuuden nojalla m(a) = simerkkejä mitallisista joukoista Kaikki konkreettiset esimerkit tähän mennessä ovat perustuneet siihen, että m (A) = 0 = A ja A mitallisia. Tässä pykälässä osoitamme, että mm. avoimet ja suljetut joukot ovat mitallisia. nsin: I R n rajoitettu n-väli (avoin, suljettu, jne.) = I mitallinen ja m(i) = l(i).

d ) m d (I n ) = 2 d n d. Koska tämä pätee kaikilla

d ) m d (I n ) = 2 d n d. Koska tämä pätee kaikilla MAT21007 Mitta ja integraali Harjoitus 2 viikko 25.3-29.3 2019) Palauta mieleen: monisteen luku 0; Topologia I) avaruuden d euklidinen etäisyys, avoimet kuulat ja joukot. Ohjausta laskuharjoitusten tekoon:

Lisätiedot

Täydellisyysaksiooman kertaus

Täydellisyysaksiooman kertaus Täydellisyysaksiooman kertaus Luku M R on joukon A R yläraja, jos a M kaikille a A. Luku M R on joukon A R alaraja, jos a M kaikille a A. A on ylhäältä (vast. alhaalta) rajoitettu, jos sillä on jokin yläraja

Lisätiedot

Mitta ja integraali 1

Mitta ja integraali 1 Mitta ja integraali 1 Ilkka Holopainen 2 March 22, 2004 1 Perustuvat pääosin luentomonisteisiin Tylli: Mitta ja integraali (2000 ja Väisälä: Diff. Int. III (1985 2 Ilmoita painovirheistä esim. sähköpostitse

Lisätiedot

1 sup- ja inf-esimerkkejä

1 sup- ja inf-esimerkkejä Alla olevat kohdat (erityisesti todistukset) ovat lähinnä oheislukemista reaaliluvuista, mutta joihinkin niistä palataan myöhemmin kurssilla. 1 sup- ja inf-esimerkkejä Nollakohdan olemassaolo. Kaikki tuntevat

Lisätiedot

Konvergenssilauseita

Konvergenssilauseita LUKU 4 Konvergenssilauseita Lause 4.1 (Monotonisen konvergenssin lause). Olkoon (f n ) kasvava jono Lebesgueintegroituvia funktioita. Asetetaan f(x) := f n (x). Jos f n

Lisätiedot

Reaaliluvut. tapauksessa metrisen avaruuden täydellisyyden kohdalla. 1 fi.wikipedia.org/wiki/reaaliluku 1 / 13

Reaaliluvut. tapauksessa metrisen avaruuden täydellisyyden kohdalla. 1 fi.wikipedia.org/wiki/reaaliluku 1 / 13 Reaaliluvut Reaalilukujen joukko R. Täsmällinen konstruointi palautuu rationaalilukuihin, jossa eri mahdollisuuksia: - Dedekindin leikkaukset - rationaaliset Cauchy-jonot - desimaaliapproksimaatiot. Reaalilukujen

Lisätiedot

1 Supremum ja infimum

1 Supremum ja infimum Pekka Alestalo, 2018 Tämä moniste täydentää reaalilukuja ja jatkuvia reaalifunktioita koskevaa kalvosarjaa lähinnä perustelujen ja todistusten osalta. Suurin osa määritelmistä jms. on esitetty jo kalvoissa,

Lisätiedot

1 sup- ja inf-esimerkkejä

1 sup- ja inf-esimerkkejä Alla olevat kohdat (erityisesti todistukset) ovat lähinnä oheislukemista reaaliluvuista, mutta joihinkin niistä palataan myöhemmin kurssilla. 1 sup- ja inf-esimerkkejä Kaarenpituus. Olkoon r: [a, b] R

Lisätiedot

x > y : y < x x y : x < y tai x = y x y : x > y tai x = y.

x > y : y < x x y : x < y tai x = y x y : x > y tai x = y. ANALYYSIN TEORIA A Kaikki lauseet eivät ole muotoiltu samalla tavalla kuin luennolla. Ilmoita virheistä yms osoitteeseen mikko.kangasmaki@uta. (jos et ole varma, onko kyseessä virhe, niin ilmoita mieluummin).

Lisätiedot

Johdatus matemaattiseen päättelyyn

Johdatus matemaattiseen päättelyyn Johdatus matemaattiseen päättelyyn Maarit Järvenpää Oulun yliopisto Matemaattisten tieteiden laitos Syyslukukausi 2015 1 Merkintöjä 2 Todistamisesta 2 3 Joukko-oppia Tässä luvussa tarkastellaan joukko-opin

Lisätiedot

reaalifunktioiden ominaisuutta, joiden perusteleminen on muita perustuloksia hankalampaa. Kalvoja täydentää erillinen moniste,

reaalifunktioiden ominaisuutta, joiden perusteleminen on muita perustuloksia hankalampaa. Kalvoja täydentää erillinen moniste, Reaaliluvuista Pekka Alestalo Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Nämä kalvot sisältävät tiivistelmän reaaliluvuista ja niihin liittyvistä käsitteistä.

Lisätiedot

1 Määrittelyjä ja aputuloksia

1 Määrittelyjä ja aputuloksia 1 Määrittelyjä ja aputuloksia 1.1 Supremum ja infimum Aluksi kerrataan pienimmän ylärajan (supremum) ja suurimman alarajan (infimum) perusominaisuuksia ja esitetään muutamia myöhemmissä todistuksissa tarvittavia

Lisätiedot

Matematiikan ja tilastotieteen laitos Reaalianalyysi I Harjoitus Malliratkaisut (Sauli Lindberg)

Matematiikan ja tilastotieteen laitos Reaalianalyysi I Harjoitus Malliratkaisut (Sauli Lindberg) Matematiikan ja tilastotieteen laitos Reaalianalyysi I Harjoitus 4 9.4.-23.4.200 Malliratkaisut (Sauli Lindberg). Näytä, että Lusinin lauseessa voidaan luopua oletuksesta m(a)

Lisätiedot

IV. TASAINEN SUPPENEMINEN. f(x) = lim. jokaista ε > 0 ja x A kohti n ε,x N s.e. n n

IV. TASAINEN SUPPENEMINEN. f(x) = lim. jokaista ε > 0 ja x A kohti n ε,x N s.e. n n IV. TASAINEN SUPPENEMINEN IV.. Funktiojonon tasainen suppeneminen Olkoon A R joukko ja f n : A R funktio, n =, 2, 3,..., jolloin jokaisella x A muodostuu lukujono f x, f 2 x,.... Jos tämä jono suppenee

Lisätiedot

1 Reaaliset lukujonot

1 Reaaliset lukujonot Jonot 10. syyskuuta 2005 sivu 1 / 5 1 Reaaliset lukujonot Reaaliset lukujonot ovat funktioita f : Z + R. Lukujonosta käytetään merkintää (a k ) k=1 tai lyhyemmin vain (a k). missä a k = f(k). Täten lukujonot

Lisätiedot

Luku 2. Jatkuvien funktioiden ominaisuuksia.

Luku 2. Jatkuvien funktioiden ominaisuuksia. 1 MAT-1343 Laaja matematiikka 3 TTY 21 Risto Silvennoinen Luku 2. Jatkuvien funktioiden ominaisuuksia. Jatkossa väli I tarkoittaa jotakin seuraavista reaalilukuväleistä: ( ab, ) = { x a< x< b} = { x a

Lisätiedot

Injektio. Funktiota sanotaan injektioksi, mikäli lähtöjoukon eri alkiot kuvautuvat maalijoukon eri alkioille. Esim.

Injektio. Funktiota sanotaan injektioksi, mikäli lähtöjoukon eri alkiot kuvautuvat maalijoukon eri alkioille. Esim. Injektio Funktiota sanotaan injektioksi, mikäli lähtöjoukon eri alkiot kuvautuvat maalijoukon eri alkioille. Esim. Funktio f on siis injektio mikäli ehdosta f (x 1 ) = f (x 2 ) seuraa, että x 1 = x 2.

Lisätiedot

1 Lineaariavaruus eli Vektoriavaruus

1 Lineaariavaruus eli Vektoriavaruus 1 Lineaariavaruus eli Vektoriavaruus 1.1 Määritelmä ja esimerkkejä Olkoon K kunta, jonka nolla-alkio on 0 ja ykkösalkio on 1 sekä V epätyhjä joukko. Oletetaan, että joukossa V on määritelty laskutoimitus

Lisätiedot

Joukot metrisissä avaruuksissa

Joukot metrisissä avaruuksissa TAMPEREEN YLIOPISTO Pro gradu -tutkielma Saara Lahtinen Joukot metrisissä avaruuksissa Informaatiotieteiden yksikkö Matematiikka Elokuu 2013 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Metriset avaruudet 1 2.1 Tarvittavia

Lisätiedot

FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 1. 0. Johdanto

FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 1. 0. Johdanto FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 1. Johdanto Funktionaalianalyysissa tutkitaan muun muassa ääretönulotteisten vektoriavaruuksien, ja erityisesti täydellisten normiavaruuksien eli Banach avaruuksien ominaisuuksia.

Lisätiedot

Miten perustella, että joukossa A = {a, b, c} on yhtä monta alkiota kuin joukossa B = {d, e, f }?

Miten perustella, että joukossa A = {a, b, c} on yhtä monta alkiota kuin joukossa B = {d, e, f }? Miten perustella, että joukossa A = {a, b, c} on yhtä monta alkiota kuin joukossa B = {d, e, f }? Miten perustella, että joukossa A = {a, b, c} on yhtä monta alkiota kuin joukossa B = {d, e, f }? Vastaus

Lisätiedot

Vastaus 1. Lasketaan joukkojen alkiot, ja todetaan, että niitä on 3 molemmissa.

Vastaus 1. Lasketaan joukkojen alkiot, ja todetaan, että niitä on 3 molemmissa. Miten perustella, että joukossa A = {a, b, c} on yhtä monta alkiota kuin joukossa B = {d, e, f }? Vastaus 1. Lasketaan joukkojen alkiot, ja todetaan, että niitä on 3 molemmissa. Vastaus 2. Vertaillaan

Lisätiedot

Sarjojen suppenemisesta

Sarjojen suppenemisesta TAMPEREEN YLIOPISTO Pro gradu -tutkielma Terhi Mattila Sarjojen suppenemisesta Matematiikan ja tilastotieteen laitos Matematiikka Huhtikuu 008 Tampereen yliopisto Matematiikan ja tilastotieteen laitos

Lisätiedot

802320A LINEAARIALGEBRA OSA I

802320A LINEAARIALGEBRA OSA I 802320A LINEAARIALGEBRA OSA I Tapani Matala-aho MATEMATIIKKA/LUTK/OULUN YLIOPISTO SYKSY 2016 LINEAARIALGEBRA 1 / 72 Määritelmä ja esimerkkejä Olkoon K kunta, jonka nolla-alkio on 0 ja ykkösalkio on 1 sekä

Lisätiedot

Lineaariavaruudet. Span. Sisätulo. Normi. Matriisinormit. Matriisinormit. aiheita. Aiheet. Reaalinen lineaariavaruus. Span. Sisätulo.

Lineaariavaruudet. Span. Sisätulo. Normi. Matriisinormit. Matriisinormit. aiheita. Aiheet. Reaalinen lineaariavaruus. Span. Sisätulo. Lineaariavaruudet aiheita 1 määritelmä Nelikko (L, R, +, ) on reaalinen (eli reaalinen vektoriavaruus), jos yhteenlasku L L L, ( u, v) a + b ja reaaliluvulla kertominen R L L, (λ, u) λ u toteuttavat seuraavat

Lisätiedot

(2n 1) = n 2

(2n 1) = n 2 3.5 Induktiotodistus Induktiota käyttäen voidaan todistaa luonnollisia lukuja koskevia väitteitä, jotka ovat muotoa väite P (n) on totta kaikille n =0, 1, 2,... Tässä väite P (n) riippuu n:n arvosta. Todistuksessa

Lisätiedot

DIFFERENTIAALI- JA INTEGRAALILASKENTA I.1. Ritva Hurri-Syrjänen/Syksy 1999/Luennot 6. FUNKTION JATKUVUUS

DIFFERENTIAALI- JA INTEGRAALILASKENTA I.1. Ritva Hurri-Syrjänen/Syksy 1999/Luennot 6. FUNKTION JATKUVUUS DIFFERENTIAALI- JA INTEGRAALILASKENTA I.1 Ritva Hurri-Syrjänen/Syksy 1999/Luennot 6. FUNKTION JATKUVUUS Huomautus. Analyysin yksi keskeisimmistä käsitteistä on jatkuvuus! Olkoon A R mielivaltainen joukko

Lisätiedot

Johdatus matematiikkaan

Johdatus matematiikkaan Johdatus matematiikkaan Luento 7 Mikko Salo 11.9.2017 Sisältö 1. Funktioista 2. Joukkojen mahtavuus Funktioista Lukiomatematiikassa on käsitelty reaalimuuttujan funktioita (polynomi / trigonometriset /

Lisätiedot

missä on myös käytetty monisteen kaavaa 12. Pistä perustelut kohdilleen!

missä on myös käytetty monisteen kaavaa 12. Pistä perustelut kohdilleen! Matematiikan johdantokurssi Kertausharjoitustehtävien ratkaisuja/vastauksia/vihjeitä. Osoita todeksi logiikan lauseille seuraava: P Q (P Q). Ratkaisuohje. Väite tarkoittaa, että johdetut lauseet P Q ja

Lisätiedot

Analyysi III. Jari Taskinen. 28. syyskuuta Luku 1

Analyysi III. Jari Taskinen. 28. syyskuuta Luku 1 Analyysi III Jari Taskinen 28. syyskuuta 2002 Luku Sisältö Sarjat 2. Lukujonoista........................... 2.2 Rekursiivisesti määritellyt lukujonot.............. 8.3 Sarja ja sen suppenminen....................

Lisätiedot

7. Tasaisen rajoituksen periaate

7. Tasaisen rajoituksen periaate 18 FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 7. Tasaisen rajoituksen periaate Täydellisyydestä puristetaan maksimaalinen hyöty seuraavan Bairen lauseen avulla. Bairen lause on keskeinen todistettaessa kahta funktionaalianalyysin

Lisätiedot

Sisältö. Sarjat 10. syyskuuta 2005 sivu 1 / 17

Sisältö. Sarjat 10. syyskuuta 2005 sivu 1 / 17 Sarjat 10. syyskuuta 2005 sivu 1 / 17 Sisältö 1 Peruskäsitteistöä 2 1.1 Määritelmiä 2 1.2 Perustuloksia 4 2 Suppenemistestejä positiivitermisille sarjoille 5 3 Itseinen ja ehdollinen suppeneminen 8 4 Alternoivat

Lisätiedot

=p(x) + p(y), joten ehto (N1) on voimassa. Jos lisäksi λ on skalaari, niin

=p(x) + p(y), joten ehto (N1) on voimassa. Jos lisäksi λ on skalaari, niin FUNKTIONAALIANALYYSI, RATKAISUT 1 KEVÄT 211, (AP) 1. Ovatko seuraavat reaaliarvoiset funktiot p : R 3 R normeja? Ovatko ne seminormeja? ( x = (x 1, x 2, x 3 ) R 3 ) a) p(x) := x 2 1 + x 2 2 + x 2 3, b)

Lisätiedot

KOMPLEKSIANALYYSI I KURSSI SYKSY 2012

KOMPLEKSIANALYYSI I KURSSI SYKSY 2012 KOMPLEKSIANALYYSI I KURSSI SYKSY 2012 RITVA HURRI-SYRJÄNEN 2. Kompleksitason topologiaa Kompleksianalyysi on kompleksiarvoisten kompleksimuuttujien funktioiden teoriaa. Tällä kurssilla käsittelemme vain

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 6 Sarjojen suppeneminen Kiinnostuksen kohteena on edelleen sarja a k = a + a 2 + a 3 + a 4 +... k= Tämä summa on mahdollisesti äärellisenä olemassa, jolloin sanotaan

Lisätiedot

8. Avoimen kuvauksen lause

8. Avoimen kuvauksen lause 116 FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 8. Avoimen kuvauksen lause Palautamme aluksi mieleen Topologian kursseilta ehkä tutut perusasiat yleisestä avoimen kuvauksen käsitteestä. Määrittelemme ensin avoimen

Lisätiedot

Matematiikan johdantokurssi, syksy 2016 Harjoitus 11, ratkaisuista

Matematiikan johdantokurssi, syksy 2016 Harjoitus 11, ratkaisuista Matematiikan johdantokurssi, syksy 06 Harjoitus, ratkaisuista. Valitse seuraaville säännöille mahdollisimman laajat lähtöjoukot ja sopivat maalijoukot niin, että syntyy kahden muuttujan funktiot (ks. monisteen

Lisätiedot

1 Sisätulo- ja normiavaruudet

1 Sisätulo- ja normiavaruudet 1 Sisätulo- ja normiavaruudet 1.1 Sisätuloavaruus Määritelmä 1. Olkoon V reaalinen vektoriavaruus. Kuvaus : V V R on reaalinen sisätulo eli pistetulo, jos (a) v w = w v (symmetrisyys); (b) v + u w = v

Lisätiedot

Topologisten avaruuksien metristyvyys. Toni Annala

Topologisten avaruuksien metristyvyys. Toni Annala Topologisten avaruuksien metristyvyys Toni Annala Sisältö 1 Johdanto 2 2 Topologiset avaruudet 3 3 Erotteluaksioomat 8 4 Metristyvät avaruudet 13 5 Metristyvyys 17 1 Luku 1 Johdanto Topologia on matematiikan

Lisätiedot

802320A LINEAARIALGEBRA OSA II

802320A LINEAARIALGEBRA OSA II 802320A LINEAARIALGEBRA OSA II Tapani Matala-aho MATEMATIIKKA/LUTK/OULUN YLIOPISTO SYKSY 2016 LINEAARIALGEBRA 1 / 64 Sisätuloavaruus Määritelmä 1 Olkoon V reaalinen vektoriavaruus. Kuvaus on reaalinen

Lisätiedot

Valitsemalla sopivat alkiot joudutaan tämän määritelmän kanssa vaikeuksiin, jotka voidaan välttää rakentamalla joukko oppi aksiomaattisesti.

Valitsemalla sopivat alkiot joudutaan tämän määritelmän kanssa vaikeuksiin, jotka voidaan välttää rakentamalla joukko oppi aksiomaattisesti. Joukon määritelmä Joukko on alkioidensa kokoelma. Valitsemalla sopivat alkiot joudutaan tämän määritelmän kanssa vaikeuksiin, jotka voidaan välttää rakentamalla joukko oppi aksiomaattisesti. Näin ei tässä

Lisätiedot

Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus

Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus 1 / 51 Lineaarikombinaatio Johdattelua seuraavaan asiaan (ei tarkkoja määritelmiä): Millaisen kuvan muodostaa joukko {λv λ R, v R 3 }? Millaisen

Lisätiedot

Todista raja-arvon määritelmään perustuen seuraava lause: Jos lukujonolle a n pätee lima n = a ja lima n = b, niin a = b.

Todista raja-arvon määritelmään perustuen seuraava lause: Jos lukujonolle a n pätee lima n = a ja lima n = b, niin a = b. 2 Lukujonot 21 Lukujonon määritelmä 16 Fibonacci n luvut määritellään ehdoilla Osoita: 17 a 1 = a 2 = 1; a n+2 = a n+1 + a n, n N a n = 1 [( 1 + ) n ( 2 1 ) n ] 2 Olkoon a 1 = 3, a 2 = 6, a n+1 = 1 n (na

Lisätiedot

MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteet

MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteet MS-A040 Diskreetin matematiikan perusteet Osa : Relaatiot ja funktiot Riikka Kangaslampi 017 Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto Relaatiot Relaatio Määritelmä 1 Relaatio joukosta A

Lisätiedot

MS-A010{3,4,5} (ELEC*, ENG*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 2: Sarjat

MS-A010{3,4,5} (ELEC*, ENG*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 2: Sarjat MS-A010{3,4,5} (ELEC*, ENG*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 2: Sarjat Pekka Alestalo, Jarmo Malinen Aalto-yliopisto, Matematiikan ja systeemianalyysin laitos September 13, 2017 Pekka Alestalo,

Lisätiedot

MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä, todistuksia ym., osa I

MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä, todistuksia ym., osa I MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä, todistuksia ym., osa I G. Gripenberg Aalto-yliopisto 3. huhtikuuta 2014 G. Gripenberg (Aalto-yliopisto) MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteetesimerkkejä,

Lisätiedot

MS-A010{3,4} (ELEC*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 2: Sarjat

MS-A010{3,4} (ELEC*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 2: Sarjat MS-A010{3,4} (ELEC*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 2: Sarjat Pekka Alestalo, Jarmo Malinen Aalto-yliopisto, Matematiikan ja systeemianalyysin laitos 14.9.2016 Pekka Alestalo, Jarmo Malinen

Lisätiedot

MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä, todistuksia ym., osa I

MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä, todistuksia ym., osa I MS-A040 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä, todistuksia ym., osa I G. Gripenberg Aalto-yliopisto 3. huhtikuuta 014 G. Gripenberg (Aalto-yliopisto) MS-A040 Diskreetin matematiikan perusteetesimerkkejä,

Lisätiedot

Vektorien pistetulo on aina reaaliluku. Esimerkiksi vektorien v = (3, 2, 0) ja w = (1, 2, 3) pistetulo on

Vektorien pistetulo on aina reaaliluku. Esimerkiksi vektorien v = (3, 2, 0) ja w = (1, 2, 3) pistetulo on 13 Pistetulo Avaruuksissa R 2 ja R 3 on totuttu puhumaan vektorien pituuksista ja vektoreiden välisistä kulmista. Kuten tavallista, näiden käsitteiden yleistäminen korkeampiulotteisiin avaruuksiin ei onnistu

Lisätiedot

MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS

MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS f ( n JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS n Harjoitusten 8 ratkaisut Topologiset vektoriavaruudet 2010 8.1. Olkoon P n = {f : K K p on enintään asteen n 1 polynomi} varustettuna

Lisätiedot

Analyysi 1. Harjoituksia lukuihin 1 3 / Syksy Osoita täsmällisesti perustellen, että joukko A = x 4 ei ole ylhäältä rajoitettu.

Analyysi 1. Harjoituksia lukuihin 1 3 / Syksy Osoita täsmällisesti perustellen, että joukko A = x 4 ei ole ylhäältä rajoitettu. Analyysi Harjoituksia lukuihin 3 / Syksy 204. Osoita täsmällisesti perustellen, että joukko { 2x A = x ]4, [. x 4 ei ole ylhäältä rajoitettu. 2. Anna jokin ylä- ja alaraja joukoille { x( x) A = x ], [,

Lisätiedot

Sarja. Lukujonosta (a k ) k N voi muodostaa sen osasummien jonon (s n ): s 1 = a 1, s 2 = a 1 + a 2, s 3 = a 1 + a 2 + a 3,...,

Sarja. Lukujonosta (a k ) k N voi muodostaa sen osasummien jonon (s n ): s 1 = a 1, s 2 = a 1 + a 2, s 3 = a 1 + a 2 + a 3,..., Sarja Lukujonosta (a k ) k N voi muodostaa sen osasummien jonon (s n ): Määritelmä 1 s 1 = a 1, s 2 = a 1 + a 2, s 3 = a 1 + a 2 + a 3,..., n s n = a k. Jos osasummien jonolla (s n ) on raja-arvo s R,

Lisätiedot

MS-C1540 Euklidiset avaruudet

MS-C1540 Euklidiset avaruudet MS-C1540 Euklidiset avaruudet MS-C1540 Euklidiset avaruudet III-periodi, kevät 2016 Pekka Alestalo Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu 1 / 30 Euklidiset

Lisätiedot

Topologia Syksy 2010 Harjoitus 9

Topologia Syksy 2010 Harjoitus 9 Topologia Syksy 2010 Harjoitus 9 (1) Avaruuden X osajoukko A on G δ -joukko, jos se on numeroituva leikkaus avoimista joukoista ja F σ -joukko, jos se on numeroituva yhdiste suljetuista joukoista. Osoita,

Lisätiedot

MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä ym., osa I

MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä ym., osa I MS-A040 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä ym., osa I G. Gripenberg Aalto-yliopisto. maaliskuuta 05 G. Gripenberg (Aalto-yliopisto) MS-A040 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä. ym.,

Lisätiedot

Miten osoitetaan joukot samoiksi?

Miten osoitetaan joukot samoiksi? Miten osoitetaan joukot samoiksi? Määritelmä 1 Joukot A ja B ovat samat, jos A B ja B A. Tällöin merkitään A = B. Kun todistetaan, että A = B, on päättelyssä kaksi vaihetta: (i) osoitetaan, että A B, ts.

Lisätiedot

MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä ym., osa I

MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä ym., osa I MS-A040 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä ym., osa I G. Gripenberg Aalto-yliopisto. maaliskuuta 05 G. Gripenberg (Aalto-yliopisto) MS-A040 Diskreetin matematiikan perusteet Esimerkkejä. ym.,

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 5

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 5 Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 5 1 Jonoista Matematiikassa jono (x n ) on yksinkertaisesti järjestetty, päättymätön sarja numeroita Esimerkiksi (1,, 3, 4, 5 ) on jono Jonon i:ttä jäsentä merkitään

Lisätiedot

Diskreetin Matematiikan Paja Ratkaisuhahmotelmia viikko 1. ( ) Jeremias Berg

Diskreetin Matematiikan Paja Ratkaisuhahmotelmia viikko 1. ( ) Jeremias Berg Diskreetin Matematiikan Paja Ratkaisuhahmotelmia viikko 1. (14.3-18.3) Jeremias Berg 1. Luettele kaikki seuraavien joukkojen alkiot: (a) {x Z : x 3} (b) {x N : x > 12 x < 7} (c) {x N : 1 x 7} Ratkaisu:

Lisätiedot

Onko kuvaukset injektioita? Ovatko ne surjektioita? Bijektioita?

Onko kuvaukset injektioita? Ovatko ne surjektioita? Bijektioita? Matematiikkaa kaikille, kesä 2017 Avoin yliopisto Luentojen 2,4 ja 6 tehtäviä Päivittyy kurssin aikana 1. Olkoon A = {0, 1, 2}, B = {1, 2, 3} ja C = {2, 3, 4}. Luettele joukkojen A B, A B, A B ja (A B)

Lisätiedot

Seuraava topologisluonteinen lause on nk. Bairen lause tai Bairen kategorialause, n=1

Seuraava topologisluonteinen lause on nk. Bairen lause tai Bairen kategorialause, n=1 FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 115 7. Tasaisen rajoituksen periaate Täydellisyydestä puristetaan maksimaalinen hyöty seuraavan Bairen lauseen avulla. Bairen lause on keskeinen todistettaessa kahta funktionaalianalyysin

Lisätiedot

missä on myös käytetty monisteen kaavaa 12. Pistä perustelut kohdilleen!

missä on myös käytetty monisteen kaavaa 12. Pistä perustelut kohdilleen! Matematiikan johdantokurssi Kertausharjoitustehtävien ratkaisuja/vastauksia/vihjeitä. Osoita todeksi logiikan lauseille seuraava: P Q (P Q). Ratkaisuohje. Väite tarkoittaa, että johdetut lauseet P Q ja

Lisätiedot

Cantorin joukon suoristuvuus tasossa

Cantorin joukon suoristuvuus tasossa Cantorin joukon suoristuvuus tasossa LuK-tutkielma Miika Savolainen 2380207 Matemaattisten tieteiden laitos Oulun yliopisto Syksy 2016 Sisältö Johdanto 2 1 Cantorin joukon esittely 2 2 Suoristuvuus ja

Lisätiedot

Topologia I Harjoitus 6, kevät 2010 Ratkaisuehdotus

Topologia I Harjoitus 6, kevät 2010 Ratkaisuehdotus Topologia I Harjoitus 6, kevät 2010 Ratkaisuehdotus 1. (5:7) Olkoon E normiavaruus, I = [0, 1] ja f, g : I E jatkuvia. Osoita, että yhtälön h(s, t) = (1 t)f(s) + tg(s) määrittelemä kuvaus h : I 2 E on

Lisätiedot

MS-A010{3,4} (ELEC*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 3: Jatkuvuus

MS-A010{3,4} (ELEC*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 3: Jatkuvuus MS-A010{3,4} (ELEC*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 3: Jatkuvuus Pekka Alestalo, Jarmo Malinen Aalto-yliopisto, Matematiikan ja systeemianalyysin laitos 19.9.2016 Pekka Alestalo, Jarmo

Lisätiedot

MS-A010{2,3,4,5} (SCI, ELEC*, ENG*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 2: Sarjat

MS-A010{2,3,4,5} (SCI, ELEC*, ENG*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 2: Sarjat M-A010{2,3,4,5} (CI, ELEC*, ENG*) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Luento 2: arjat Pekka Alestalo, Jarmo Malinen Aalto-yliopisto, Matematiikan ja systeemianalyysin laitos eptember 12, 2018 Pekka

Lisätiedot

1. Osoita, että joukon X osajoukoille A ja B on voimassa toinen ns. de Morganin laki (A B) = A B.

1. Osoita, että joukon X osajoukoille A ja B on voimassa toinen ns. de Morganin laki (A B) = A B. HY / Avoin yliopisto Johdatus yliopistomatematiikkaan, kesä 2015 Harjoitus 3 Ratkaisuehdotuksia Tehtäväsarja I Seuraavissa tehtävissä harjoitellaan muun muassa kahden joukon osoittamista samaksi sekä joukon

Lisätiedot

Tenttiin valmentavia harjoituksia

Tenttiin valmentavia harjoituksia Tenttiin valmentavia harjoituksia Alla olevissa harjoituksissa suluissa oleva sivunumero viittaa Juha Partasen kurssimonisteen siihen sivuun, jolta löytyy apua tehtävän ratkaisuun. Funktiot Harjoitus.

Lisätiedot

Todistusmenetelmiä Miksi pitää todistaa?

Todistusmenetelmiä Miksi pitää todistaa? Todistusmenetelmiä Miksi pitää todistaa? LUKUTEORIA JA TO- DISTAMINEN, MAA11 Todistus on looginen päättelyketju, jossa oletuksista, määritelmistä, aksioomeista sekä aiemmin todistetuista tuloksista lähtien

Lisätiedot

Johdatus matematiikkaan

Johdatus matematiikkaan Johdatus matematiikkaan Luento 6 Mikko Salo 6.9.2017 Sisältö 1. Kompleksitaso 2. Joukko-oppia Kompleksiluvut Edellisellä luennolla huomattiin, että toisen asteen yhtälö ratkeaa aina, jos ratkaisujen annetaan

Lisätiedot

Reaalianalyysin perusteita

Reaalianalyysin perusteita Reaalianalyysin perusteita Heikki Orelma 16. marraskuuta 2008 Sisältö 1 Johdanto 3 2 Mitallisuus 3 3 Yksinkertaiset funktiot 6 4 Mitat ja integrointi 7 5 Kompleksisten funktioiden integrointi 10 6 Nolla-mittaisten

Lisätiedot

Johdatus matemaattiseen päättelyyn

Johdatus matemaattiseen päättelyyn Johdatus matemaattiseen päättelyyn Maarit Järvenpää Oulun yliopisto Matemaattisten tieteiden laitos Syyslukukausi 2015 1 Merkintöjä Luonnollisten lukujen joukko N on joukko N = {1, 2, 3,...} ja kokonaislukujen

Lisätiedot

Luonnollisten lukujen ja kokonaislukujen määritteleminen

Luonnollisten lukujen ja kokonaislukujen määritteleminen Luonnollisten lukujen ja kokonaislukujen määritteleminen LuK-tutkielma Jussi Piippo Matemaattisten tieteiden yksikkö Oulun yliopisto Kevät 2017 Sisältö 1 Johdanto 2 2 Esitietoja 3 2.1 Joukko-opin perusaksioomat...................

Lisätiedot

Funktiot. funktioita f : A R. Yleensä funktion määrittelyjoukko M f = A on jokin väli, muttei aina.

Funktiot. funktioita f : A R. Yleensä funktion määrittelyjoukko M f = A on jokin väli, muttei aina. Funktiot Tässä luvussa käsitellään reaaliakselin osajoukoissa määriteltyjä funktioita f : A R. Yleensä funktion määrittelyjoukko M f = A on jokin väli, muttei aina. Avoin väli: ]a, b[ tai ]a, [ tai ],

Lisätiedot

Matemaattisen analyysin tukikurssi

Matemaattisen analyysin tukikurssi Matemaattisen analyysin tukikurssi 5. Kurssikerta Petrus Mikkola 10.10.2016 Tämän kerran asiat Raja-arvo ja toispuolinen raja-arvo Funktion suurin ja pienin arvo Lukujono Lukujonon suppeneminen Kasvava

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 1 Määrittelyjoukoista Tarkastellaan funktiota, jonka määrittelevä yhtälö on f(x) = x. Jos funktion lähtöjoukoksi määrittelee vaikkapa suljetun välin [0, 1], on funktio

Lisätiedot

Avaruuden R n aliavaruus

Avaruuden R n aliavaruus Avaruuden R n aliavaruus 1 / 41 Aliavaruus Esimerkki 1 Kuva: Suora on suljettu yhteenlaskun ja skalaarilla kertomisen suhteen. 2 / 41 Esimerkki 2 Kuva: Suora ei ole suljettu yhteenlaskun ja skalaarilla

Lisätiedot

Approbatur 3, demo 1, ratkaisut A sanoo: Vähintään yksi meistä on retku. Tehtävänä on päätellä, mitä tyyppiä A ja B ovat.

Approbatur 3, demo 1, ratkaisut A sanoo: Vähintään yksi meistä on retku. Tehtävänä on päätellä, mitä tyyppiä A ja B ovat. Approbatur 3, demo 1, ratkaisut 1.1. A sanoo: Vähintään yksi meistä on retku. Tehtävänä on päätellä, mitä tyyppiä A ja B ovat. Käydään kaikki vaihtoehdot läpi. Jos A on rehti, niin B on retku, koska muuten

Lisätiedot

Määritelmä 2.5. Lause 2.6.

Määritelmä 2.5. Lause 2.6. Määritelmä 2.5. Olkoon X joukko ja F joukko funktioita f : X R. Joukkoa F sanotaan pisteittäin rajoitetuksi, jos jokaiselle x X on olemassa sellainen C x R, että f x C x jokaiselle f F. Joukkoa F sanotaan

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 2

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 2 Matematiikan tukikurssi kurssikerta 1 Relaatioista Oletetaan kaksi alkiota a ja b. Näistä kumpikin kuuluu johonkin tiettyyn joukkoon mahdollisesti ne kuuluvat eri joukkoihin; merkitään a A ja b B. Voidaan

Lisätiedot

Vastauksia. Topologia Syksy 2010 Harjoitus 1

Vastauksia. Topologia Syksy 2010 Harjoitus 1 Topologia Syksy 2010 Harjoitus 1 (1) Olkoon X joukko ja (T j ) j J perhe X:n topologioita. Osoita, että T = {T j : j J} on X:n topologia. (2) Todista: Välit [a, b) muodostavat R 1 :n erään topologian kannan.

Lisätiedot

Derivaattaluvut ja Dini derivaatat

Derivaattaluvut ja Dini derivaatat Derivaattaluvut Dini derivaatat LuK-tutkielma Helmi Glumo 2434483 Matemaattisten tieteiden laitos Oulun yliopisto Syksy 2016 Sisältö Johdanto 2 1 Taustaa 2 2 Määritelmät 4 3 Esimerkkejä lauseita 7 Lähdeluettelo

Lisätiedot

3 Lukujonon raja-arvo

3 Lukujonon raja-arvo ANALYYSI A, HARJOITUSTEHTÄVIÄ, KEVÄT 209 3 Lukujonon raja-arvo 3 Määritelmä Osoita, että 6n + 2n + 3 3 < 4 n ja määritä jokin sellainen n 0 Z +, että 6n + 2n + 3 3 < 0 87 aina, kun n > n 0 2 Olkoon x n

Lisätiedot

Yhtenäisyydestä. Johdanto. Lähipisteavaruus. Tuomas Korppi

Yhtenäisyydestä. Johdanto. Lähipisteavaruus. Tuomas Korppi Solmu 2/2012 1 Yhtenäisyydestä Tuomas Korppi Johdanto Tarkastellaan kuvassa 1 näkyviä verkkoa 1 ja R 2 :n (eli tason) osajoukkoa. Kuvan 2 verkko voidaan jakaa kolmeen osaan niin, että osien välillä ei

Lisätiedot

Diskreetin matematiikan perusteet Laskuharjoitus 1 / vko 8

Diskreetin matematiikan perusteet Laskuharjoitus 1 / vko 8 Diskreetin matematiikan perusteet Laskuharjoitus 1 / vko 8 Tuntitehtävät 1-2 lasketaan alkuviikon harjoituksissa ja tuntitehtävät 5- loppuviikon harjoituksissa. Kotitehtävät 3-4 tarkastetaan loppuviikon

Lisätiedot

14. Juurikunnat Määritelmä ja olemassaolo.

14. Juurikunnat Määritelmä ja olemassaolo. 14. Juurikunnat Mielivaltaisella polynomilla ei välttämättä ole juuria tarkasteltavassa kunnassa. Tässä luvussa tutkitaan sellaisia algebrallisia laajennoksia, jotka saadaan lisäämällä polynomeille juuria.

Lisätiedot

= 5! 2 2!3! = = 10. Edelleen tästä joukosta voidaan valita kolme särmää yhteensä = 10! 3 3!7! = = 120

= 5! 2 2!3! = = 10. Edelleen tästä joukosta voidaan valita kolme särmää yhteensä = 10! 3 3!7! = = 120 Tehtävä 1 : 1 Merkitään jatkossa kirjaimella H kaikkien solmujoukon V sellaisten verkkojen kokoelmaa, joissa on tasan kolme särmää. a) Jokainen verkko G H toteuttaa väitteen E(G) [V]. Toisaalta jokainen

Lisätiedot

MS-A0102 Differentiaali- ja integraalilaskenta 1

MS-A0102 Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 MS-A0102 Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Riikka Korte (Pekka Alestalon kalvojen pohjalta) Aalto-yliopisto 24.10.2016 Sisältö Käytännön asiat Jonot Sarjat 1.1 Opettajat luennoitsija Riikka Korte

Lisätiedot

Mitta ja Integraali. Anssi Mirka 1. 1 Ilmoita painovirheistä esim. sähköpostitse osoitteeseen

Mitta ja Integraali. Anssi Mirka 1. 1 Ilmoita painovirheistä esim. sähköpostitse osoitteeseen Mitta ja Integraali Anssi Mirka 1 1 Ilmoita painovirheistä esim. sähköpostitse osoitteeseen anssi.mirka@helsinki.fi 2 Mitta ja integraali Contents 0 Taustatietojen kertausta ja täydennystä 7 0.1 Käytännön

Lisätiedot

Ilkka Mellin Todennäköisyyslaskenta Liite 1: Joukko-oppi

Ilkka Mellin Todennäköisyyslaskenta Liite 1: Joukko-oppi Ilkka Mellin Todennäköisyyslaskenta Liite 1: Joukko-oppi TKK (c) Ilkka Mellin (2007) 1 Joukko-oppi >> Joukko-opin peruskäsitteet Joukko-opin perusoperaatiot Joukko-opin laskusäännöt Funktiot Tulojoukot

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 2, Osoita että A on hyvin määritelty. Tee tämä osoittamalla

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 2, Osoita että A on hyvin määritelty. Tee tämä osoittamalla Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 2, 23.9.2015 1. Osoita että A on hyvin määritelty. Tee tämä osoittamalla a) että ei ole olemassa surjektiota f : {1,, n} {1,, m}, kun n < m. b) että a) kohdasta

Lisätiedot

(1) refleksiivinen, (2) symmetrinen ja (3) transitiivinen.

(1) refleksiivinen, (2) symmetrinen ja (3) transitiivinen. Matematiikassa ja muuallakin joudutaan usein tekemisiin sellaisten relaatioiden kanssa, joiden lakina on tietyn ominaisuuden samuus. Tietyn ominaisuuden samuus -relaatio on ekvivalenssi; se on (1) refleksiivinen,

Lisätiedot

Matematiikassa ja muuallakin joudutaan usein tekemisiin sellaisten relaatioiden kanssa, joiden lakina on tietyn ominaisuuden samuus.

Matematiikassa ja muuallakin joudutaan usein tekemisiin sellaisten relaatioiden kanssa, joiden lakina on tietyn ominaisuuden samuus. Matematiikassa ja muuallakin joudutaan usein tekemisiin sellaisten relaatioiden kanssa, joiden lakina on tietyn ominaisuuden samuus. Matematiikassa ja muuallakin joudutaan usein tekemisiin sellaisten relaatioiden

Lisätiedot

Johdatus topologiaan (4 op)

Johdatus topologiaan (4 op) 180305 Johdatus topologiaan (4 op) Kevät 2009 1. Alkusanat Sana topologia on johdettu kreikan kielen sanoista topos ja logos, jotka merkitsevät paikkaa ja tietoa. Jo 1700-luvun alussa käytettiin latinan

Lisätiedot

(iv) Ratkaisu 1. Sovelletaan Eukleideen algoritmia osoittajaan ja nimittäjään. (i) 7 = , 7 6 = = =

(iv) Ratkaisu 1. Sovelletaan Eukleideen algoritmia osoittajaan ja nimittäjään. (i) 7 = , 7 6 = = = JOHDATUS LUKUTEORIAAN (syksy 07) HARJOITUS 7, MALLIRATKAISUT Tehtävä Etsi seuraavien rationaalilukujen ketjumurtokehitelmät: (i) 7 6 (ii) 4 7 (iii) 65 74 (iv) 63 74 Ratkaisu Sovelletaan Eukleideen algoritmia

Lisätiedot

Lause 5. (s. 50). Olkoot A ja B joukkoja. Tällöin seuraavat ehdot ovat

Lause 5. (s. 50). Olkoot A ja B joukkoja. Tällöin seuraavat ehdot ovat jen Kahden joukon A ja B samuutta todistettaessa kannattaa usein osoittaa, että A on B:n osajoukko ja että B on A:n osajoukko. Tällöin sovelletaan implikaation ja ekvivalenssin yhteyttä. Lause 5. (s. 50).

Lisätiedot

8. Avoimen kuvauksen lause

8. Avoimen kuvauksen lause FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 125 8. Avoimen kuvauksen lause Palautamme aluksi mieleen Topologian kursseilta ehkä tutut perusasiat yleisestä avoimen kuvauksen käsitteestä. Määrittelemme ensin avoimen

Lisätiedot

Johdatus matemaattiseen päättelyyn (5 op)

Johdatus matemaattiseen päättelyyn (5 op) Johdatus matemaattiseen päättelyyn (5 op) Tero Vedenjuoksu Oulun yliopisto Matemaattisten tieteiden laitos 2014 Johdatus matemaattiseen päättelyyn 2014 Yhteystiedot: Tero Vedenjuoksu tero.vedenjuoksu@oulu.fi

Lisätiedot

4.3 Moniulotteinen Riemannin integraali

4.3 Moniulotteinen Riemannin integraali 4.3 Moniulotteinen Riemannin integraali Tässä luvussa opitaan miten integroidaan usean muuttujan reaaliarvoista tai vektoriarvoista funktiota, millaisten joukkojen yli jatkuvaa funktiota voi integroida,

Lisätiedot

Analyysin peruslause

Analyysin peruslause LUKU 10 Analyysin peruslause 10.1. Peruslause I Aiemmin Cantorin funktion ψ kohdalla todettiin, että analyysin peruslause II ei päde: [0,1] ψ (x) dm(x) < ψ(1) ψ(0). Kasvavalle funktiolle analyysin peruslauseesta

Lisätiedot