Jänskän teollisuusalueen louhinnan ja murskauksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jänskän teollisuusalueen louhinnan ja murskauksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma 2017"

Transkriptio

1 Jänskän teollsuusalueen louhnnan ja murskauksen ympärstövakutusten vontohjelma

2 Ympärstövakutusten vontohjelma () Tvstelmä Kotkan kaupunk suunnttelee Jänskän teollsuusalueen louhnnan ja murskauksen toteutusta nopeammassa akataulussa kun nykynen ympärstölupa sall. Vuosttanen louhntamäärä on tkotus kasvattaa nn suureks, että hankkeen vakutuksa täytyy tkastella ympärstövakutusten vontmenettelyllä. Teollsuusalueella tullaan louhmaan vuosna - yhteensä 8-8 m ktr rppuen toteutettavasta vahtoehdosta. Louhnnan tkotuksena on tasottaa alue tettyyn tasoon, jotta alue vodaan ottaa asemakaavan mukaseen käyttöön teollsuusalueena. Jänskän teollsuusalueen louhnnalla on ympärstölupa ja maa-anesten ottolupa, joden mukaan alueelta vo ottaa maa-anesta yhteensä m ktr. Määrästä on louhmatta non 9 m ktr. Kotkan kaupungn tkotus on louha tämä määrä vuosen -8 akana, jotta alue saadaan teollsuuden käyttöön. Louhntamäärän kasvattamnen yl m ktr vuodessa vaat ympärstövakutusten vontmenettelyn (YVA). YVA:n jälkeen vodaan hakea uutta lupaa, jossa mahdollstetaan suuremp vuosttanen louhntamäärä sekä johon lsättäsn nykysen alueen eteläpuolella oleva penemp velä louhmaton alue. Teollsuusalueella tapahtuvan louhnnan ja murskauksen vuosttasen massamäären kasvattamsen vakutukset selvtetään YVA-lan (Lak ympärstövakutusten vontmenettelystä 8/99) ja YVA-asetuksen (Asetus ympärstövakutusten vontmenettelystä /) mukasessa ympärstövakutusten vontmenettelyssä. YVA-menettelyn tkotus on tuottaa tetoa ympärstövakutukssta suunnttelun ja päätöksenteon tueks. YVAmenettely on vuorovakuttenen, joten kansalaset ja sdosryhmät vovat osallstua shen melptellään. Hankkeesta vastaava on Kotkan kaupunk ja yhteysvranomasena tom Kaakkos-Suomen elnkeno-, lkenne- ja ympärstökeskus. YVA-konsulttna hankkeessa tom Insnöörtomsto Ecobo Oy. Lausuntoja ja melptetä nyt julkastusta YVA-ohjelmasta vo antaa yhteysvranomaselle kuulutusakana. YVA-menettely pyrtään saattamaan valmks vuoden loppuun mennessä. Arvontmenettelyssä vodaan yhteensä neljää er vahtoehtoa. - vahtoehdossa louhntamäärä vuodessa e kasvateta, vaan alue louhtaan nykysten lupen mukasest. Ensmmäsessä hankevahtoehdossa (VE) kästellään tlannetta, jossa louhtaan nopeassa akataulussa nykystä lupaa rajatump alue sekä alueen eteläpuolella oleva velä luvttamaton alue. Vahtoehdossa louhntaa e tehdä m lähempänä asutusta. Tosessa vahtoehdossa (VE) tkastellaan tlannetta, jossa louhtaan vuosen -8 akana nykysen luvan mukanen alue ja sen eteläpuolella oleva luvttamaton alue kokonasuudessaan. Kolmas hankevahtoehto (VE) kästtää saman louhnta-alueen ja -määrän kun VE, mutta louhnta-aka on pdemp (vuodet -). Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

3 Ympärstövakutusten vontohjelma () Louhnnasta vodaan syntyvän pääasassa melu-, tärnä- ja pölyvakutuksa läheslle aluelle. Tomnta sjottuu olemassa olevalle louhntaalueelle teollsuusalueen pohjososaan, mutta lähn asutus sjatsee non - metrn päässä pohjosessa ja dässä. Hankealueen välttömässä lähesyydessä kaakossa sjatsee jätevedenpuhdstamo. Mahdollnen melu, pöly ja tärnä vovat aheuttaa vakutuksa asumseen, vrkstysalueden käyttöön ja terveyteen, joten hmsn kohdstuvat vakutukset ovat tämän YVA-menettelyn keskössä. Vakutukset mm. luonnon monmuotosuuteen ta vesstöhn vodaan alustavast vähäsks. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

4 Ympärstövakutusten vontohjelma () Ssällysluettelo JOHDANTO... KIVIAINESTUOTANTO... JÄNSKÄN TEOLLISUUSALUE... 8 YVA-MENETTELYSSÄ ARVIOITAVAT VAIHTOEHDOT.... HANKETTA EI TOTEUTETA (-VAIHTOEHTO).... VAIHTOEHTO, JÄNSKÄN TEOLLISUUSALUEEN LOUHINNAN JA MURSKAUKSEN TOTEUTUS VUOSINA -8, LOUHINTAMÄÄRÄ ENINTÄÄN 8 M KTR..... VAIHTOEHTO, JÄNSKÄN TEOLLISUUSALUEEN LOUHINNAN JA MURSKAUKSEN TOTEUTUS VUOSINA -8, LOUHINTAMÄÄRÄ ENINTÄÄN 8 M KTR..... VAIHTOEHTO, JÄNSKÄN TEOLLISUUSALUEEN LOUHINNAN JA MURSKAUKSEN TOTEUTUS VUOSINA -, LOUHINTAMÄÄRÄ ENINTÄÄN 8 M KTR.... HANKKEEN SIJAINTI... NYKYINEN TOIMINTA, VOIMASSA OLEVAT LUPAPÄÄTÖKSET JA SOPIMUKSET.... ALUEELLA SUORITETTU LOUHINTA JA MURSKAUS AIEMPIEN JA NYKYISTEN LUPIEN MUKAAN.... MURAUS-ASETUS JA SEN VAIKUTUS LOUHINTAAN ALUEELLA... YMPÄRISTÖN NYKYTILA MAA- JA KALLIOPERÄ POHJA- JA PINTAVEDET KASVILLISUUS, ELÄIMISTÖ JA SUOJELUALUEET ILMANLAATU.... LIIKENNE.... MELU.... NYKYINEN MAANKÄYTTÖ....8 ALUEEN LÄHEISET TOIMIJAT Kuusakosk Oy:n Kotkan palvelupste.8. Kymen Ves Oy:n Mussalon jätevedenpuhdstamo.8. Kotka Tank Storage Oy:n kalloon louhttu öljysälö.8. Stanol Oy:n termnaal.8. Oltankn Sonmn Oy:n latos.8. Oltankng Fnland Oy:n kemkaalvasto.8. Wasco Coatngs Fnland Oy:n pnnotetehdas.8.8 Baltc Tank Oy:n latos 8 KAAVOITUS KYMENLAAKSON MAAKUNTAKAAVA MUSSALON OSAYLEISKAAVA ASEMAKAAVOITUS HANKKEEN KYTKEYTYMINEN MUIHIN SUUNNITELMIIN YLEISTÄ KYMENLAAKSON MAAKUNTAOHJELMA ETELÄ- JA LÄNSI-SUOMEN JÄTESUUNNITELMA VUOTEEN KANSALLINEN ENERGIA- JA ILMASTOSTRATEGIAN VUOTEEN LUONNON MONIMUOTOISUUDEN SUOJELUN JA KESTÄVÄN KÄYTÖN STRATEGIA MUUT HANKKEET MUSSALOSSA... YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY (YVA).... YLEISTÄ.... YVA-MENETTELYN OSAPUOLET.... VUOROVAIKUTUS JA OSALLISTUMINEN... Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

5 Ympärstövakutusten vontohjelma ().. Yhteysvranomasen järjestämä kuulemnen.. Ylesötlasuudet.. Ohjausryhmä ARVIOITAVAT YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET JA KÄYTETTÄVÄT MENETELMÄT.... EHDOTUS TARKASTELTAVAN VAIKUTUSALUEEN RAJAUKSESTA.... KÄYTETTÄVÄT MENETELMÄT JA MERKITTÄVIMMÄT YMPÄRISTÖNÄKÖKOHDAT.... TOIMINNAN KÄYNNISTÄMISEN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET VAIKUTUKSET LUONNONOLOSUHTEISIIN Vakutukset luonnonvojen käyttöön 8.. Vakutukset maa- ja kalloperään 9.. Vakutukset pohja- ja pntavesen laatuun 9.. Vakutukset lmanlaatuun.. Vakutukset luonnon monmuotosuuteen, elän- ja kasvlajstoon ja suojeluvojen sälymseen.. Vakutukset lmastonmuutokseen. VAIKUTUKSET MAISEMAAN, KAUPUNKIKUVAAN JA KULTTUURIPERINTÖÖN..... Vakutukset masemaan.. Vakutukset kulttuurhstorallsn kohtesn, rakennuksn ja aluesn.. Vakutukset munasjäännöksn. VAIKUTUKSET MAANKÄYTTÖÖN, ELINKEINOTOIMINTAAN JA LIIKENTEESEEN..... Vakutukset maankäyttöön ja tuotanto-, palvelu sekä elnkenotomnta-aluesn.. Vakutukset lkenteeseen ja lkkumseen. VAIKUTUKSET IHMISTEN TERVEYTEEN, ELINOLOIHIN JA VIIHTYVYYTEEN (IHMISIIN KOHDISTUVAT VAIKUTUKSET).... Sosaalset vakutukset.. Vakutukset terveyteen.. Vakutukset asumseen ja vapaa-ajan asumseen.. Vakutukset vrkstys- ja ulkolualuesn 8.. Vakutukset meluun 8.. Vakutukset tärnään 9.. Vakutukset hajuun.8 VAIKUTUKSET JÄTEHUOLTOON....9 TOIMINNAN YHTEISVAIKUTUKSET LÄHIYMPÄRISTÖN TOIMINTOJEN KANSSA... YMPÄRISTÖRISKIT JA POIKKEUSTILANTEET.... TOIMINNAN RISKIT JA POIKKEUSTILANTEET.... SIJAINTI SEVESO III -DIREKTIIVIN MUKAISELLA KONSULTOINTIVYÖHYKKEELLÄ... HANKKEEN RAKENTAMISEN EDELLYTTÄMÄT SUUNNITELMAT, LUVAT JA PÄÄTÖKSET.... YMPÄRISTÖLUPA..... RAKENNUSLUPA JA TOIMENPIDELUPA... MUUT LUVAT JA SOPIMUKSET... EHDOTUS TOIMIKSI, JOILLA EHKÄISTÄÄN JA RAJOITETAAN HAITALLISIA YMPÄRISTÖVAIKUTUKSIA... SEURANTAOHJELMA... EPÄVARMUUSTEKIJÄT JA VIRHELÄHTEET... LÄHDELUETTELO... Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

6 Ympärstövakutusten vontohjelma () JOHDANTO Kotkan kaupunk suunnttelee jatkavansa Mussalossa sjatsevan Jänskän teollsuusalueen louhntaa ja louheen murskausta. Kotkan kaupunk on louhnut ja ottanut maa-anesta alueella vuodesta 99 lähten, mutta vme vuosna tomnta on ollut vähästä. Tavotteena on louha tulevna vuosna non 8 m ktr nopeammassa akataulussa kun nykyset luvat mahdollstavat, sllä alueen louhnta teollsuutta vten on kreellnen. Nykyset luvat mahdollstavat alle kntokuutometrn louhnnan vuodessa. Louhnnan ja maa-aneksen oton tkotuksena on tasottaa alue tettyyn tasoon, jotta alue vodaan ottaa asemakaavan mukaseen käyttöön teollsuusalueena. Tkempaa tetoa alueelle sjottuvasta teollsuudesta e velä ole, mutta tämän YVA-hankkeen tkotus on luoda edellytykset teollsuuden sjottumselle alueelle. Yleskaavan T-merkntä (teollsuusalue) mahdollstaa kaken teollsen tomnnan lukuun ottamatta laajamttasta vaallsten aneden kästtelyä ta vastonta (Seveso III -drektvn mukasta tomntaa, seltetty tkemmn kohdassa 8.). Asemakaava asettaa rajotteta merknnällä TY, joka on teollsuus- ja vastorakennusten korttelalue, jolle ympärstö asettaa tomnnan laadulle ertysä vaatmuksa. Hankkeeseen on sovellettava ympärstövakutusten vonnsta annetun lan mukasta vontmenettelyä YVA-asetuksen (/) :n kohdan b perusteella (kven, soran ta hekan otto, kun louhnta- ta kavualueen pnta-ala on yl hehtaa ta otettava anesmäärä vähntään kntokuutometrä vuodessa). YVA-vontohjelmassa estetään tedot hankkeesta sekä tedot hankkeen toteuttamsen edellyttämstä suunntelmsta ja luvsta. YVA-lan (8/99) mukasest hankkeesta tulee esttää toteuttamsvahtoehdot. Arvontohjelmassa estetään myös tedot ympärstövakutuksa kästtelevstä selvtyksstä sekä ehdotetaan tkasteltavan vakutusalueen rajaus (YVAA ). YVA-menettely on tkotus saattaa päätökseen vuoden akana. Hankkeelle tullaan hakemaan ympärstö- ja maa-anesten ottolupaa välttömäst YVA-menettelyn jälkeen. Hankkeeseen kytkeytyy vahvast Valtoneuvoston asetus kvenlouhmojen, muun kvenlouhnnan ja kvenmurskaamojen ympärstönsuojelusta (8/) el Muraus-asetus. Asetus rajottaa louhntaa ja murskausta alle m etäsyydellä asumseen ta loma-asumseen käytettävästä rakennuksesta ta sen välttömässä lähesyydessä sjatsevasta oleskeluun tkotetusta pha-alueesta ta muusta härölle alttsta kohteesta ( ). Murausasetuksen rajotus on huomotu votavssa vahtoehdossa. Murausasetusta kästellään tkemmn kappaleessa kohdassa. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

7 Ympärstövakutusten vontohjelma () KIVIAINESTUOTANTO Kvanestuotantoalue jaetaan suunnttelu-, ottams- ja ottoalueeseen (kuva. Ottamsen suunnttelua vten selvtetään maa- ja kalloperän rakenne sekä pohjaveden esntymsalueet. Tetojen pohjalta alueelle tehdään ottamssuunntelma, joka ssältää tedot ottotomnnan etenemsen lsäks ympärstön hotamsesta. Ottamssuunntelma laadtaan koskemaan suunnttelualuetta. Kuva. Esmerkk kvanestuotantoalueen tomntojen sjottumsesta. Kuva on vtteellnen evätkä mttasuhteet ole todenmukaset (SYKE ). Polttoaneden ja muden öljyjen ta kemkaalen vastot pdetään pennä tuotantoteknset näkökohdat huomoon ottaen. Kvanestuotannon latteden ja työkoneden huoltotomenpteet sekä poltto- ja voteluaneden kästtely kesktetään tuktomnta-alueelle, tosen ottoalueen yhteyteen, kalustokeskuksn ta huoltolkkesn. Ertysest pohjavesaluella tomttaessa tuktomnta-aluetta koskevat määräykset vahtelevat ja polttonesteden vastont ja työkoneden huolto vodaan keltää alueella kokonaan. Ptkäakanen ja yhtenänen tuktomnta-alue rakennetaan yleensä alueelle, jossa tomtaan useta kuukausa vuodessa. Kvanestuotannon prosess on estetty kuvassa. Kalloaluella kvanes rrotetaan poraamalla ja räjäyttämällä. Poraus tehdään usen telaalustasella poravaunulla halutulla rekävälllä alueella, joka on suunnteltu kerrallaan rrotettavaks. Reken määrään ja kesknäseen etäsyyteen vakuttavat mm. louhttavan kallon laatu ja korkeus, kerrallaan rrotettava materaalmäärä, käytettävä räjähdysane ja haluttu lohkekoko. Porauskalusto valtaan louhntakohteen ja akataulun perusteella. Lsäks kaluston Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

8 Ympärstövakutusten vontohjelma () valntaan vakuttavat maasto-olosuhteet louhnta-alueella sekä porauskaluston vaadttu lkkumsnopeus ja -kyky. Kuva. Kvanestuotannon prosesskuvaus (SYKE, muokattu). Räjäyttämnen tehdään räjäytyssuunntelman mukaan. Räjäytysten määrä on kohdekohtasta, osassa kohtesta räjäytyksä on useta pävttän ja tosssa kerran vkossa. Porausrekn panostetaan suunntelman mukanen määrä räjähdysanetta. Louhnnassa käytettävä räjähdysanemäärä rppuu kerrallaan rrotettavan kallon määrästä ja laadusta (esm. kvlaj). Räjäytyksessä rrotetusta kallosta muodostuu joskus ylsuura lohketa, jotka ptää rkkoa ennen nden murskausta (rkotus). Rkotuskalustona käytetään hydraulsella skuvasalla vustettua kavnkonetta. Murskauslatoksella tkotetaan louheen, soran ta moreenn murskaamsta murskaustuotteeks murskauslattestolla. Latos koostuu esmurskamesta, mahdollssta väl- ja jälkmurskamsta, kuljettmsta ja seulosta. Suomessa ylesest käytössä ovat ns. lkuteltavat ta lkkuvat, tela-alustaset ns. track - tyyppset murskauslatokset. Louhnnan yhteydessä puhutaan kntokuutometrestä (m ktr), joka tkottaa teoreettsta kntotlavuusmeträ el stä, kunka paljon kuutometr teorassa ssältää kvanesta. Kntokuutometr ssältää non, tonna materaala. Louheen sjotuksen yhteydessä puhutaan rtokuutometrstä (m rtr), joka tkottaa teoreettsta rakennetlavuutta el stä, kunka paljon maa-anesta tvtaan alueen täyttöön. Kntokuutometr ssältää huomattavast enemmän materaala kun rtokuutometr, sllä louhnnan ja murskauksen akana osa materaalsta hajoaa nn peneks, ette stä saada talteen. Myöskään kalloperä e ole täysn ehjää, vaan saattaa ssältää välejä ja ruhjeta. Yks kntokuuto on kkeast non, rtokuutota. Esm. jos louhokselta louhtaan kntokuutota kvanesta, stä saadaan sjotukseen rtokuutometrä. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

9 Ympärstövakutusten vontohjelma 8() JÄNSKÄN TEOLLISUUSALUE Mussalon sataman ja shen lttyvä termnaal- ja teollsuustomnta kasvo vomakkaast 98-luvun puolvälstä lähten. Kotkan kaupunk käynnst teollsuusalueen asemakaavottamsen teollsuus- ja termnaaltonteks, koska Mussalon sataman aemmn käyttöön otetut tausta-alueet olvat lähes lopussa. Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen tkotuksena ol mahdollstaa Mussalon syväsatamaa palvelevan paljon tlaa vevän, sataman lähesyyttä ja rautateyhteyttä vaatvan teollsuus- ja vastoalueen laajentumnen syväsataman pohjospuolelle. Alueella vodaan erottaa kaks erllstä teollsuusaluetta. Palaskylän teollsuusalueeks kutsutaan nykysestä sataman veressä olevaa teollsuusaluetta, jolla on kakk nykynen teollsuus. Palaskylän teollsuusalue rajautuu suurn prten satamaan, Mertuulentehen ja pohjosessa Jänskäntehen. Jänskän teollsuusalueeks kutsutaan Jänskänten pohjospuolella ja rautaten täpuolella olevaa teollsuusalueeks kaavotettua aluetta. Hankealue on ss Jänskän teollsuusalueella, jolla e tällä hetkellä ole yhtään tomjaa louhntahanketta ja massojen vastonta lukuun ottamatta. Kymen Ves Oy:n jätevedenpuhdstamon e katsota kuuluvan Jänskän teollsuusalueeseen. Jänskän teollsuusalueella on hjotettu jatkuvaa murskaustomntaa yl vuotta, kun alue on suunnteltu otettavan teollsuuden käyttöön. Louhntatomnta on kutenkn vmesnä vuosna ollut vähäsempää uusen nvestonten puutteen taka. Louhntatyötä on tkotus jatkaa, sllä alue on monen teollsuudenalan näkökulmasta houkutteleva hyvän logstsen sjannn taka. Teollsuusalue sjatsee lähellä Kotkan keskustaa ja sataman veressä. Jänskän teollsuusalue on entstä metsäaluetta, joka on ollut vmeset vuotta muutostöden kohteena. Alueen maankäyttö on muuttunut melko paljon, mllä on ollut vakutusta mm. pohjosessa sjatsevalle Rstnemen asunalueelle pöly- ja meluhattojen muodossa. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

10 Ympärstövakutusten vontohjelma 9() Tetoja tästä YVA-hankkeesta on saatavssa seuraavlta taholta: Hankevastaava Kotkan kaupunk PL, 8 KOTKA Kustaankatu etunm.sukunm@kotka.f Yhteyshenklö: Matt Paavola, suunnttelupäällkkö puh. 8 Yhteysvranomanen Kaakkos-Suomen elnkeno-, lkenne- ja ympärstökeskus PL, Kouvola Salpausselänkatu, Kouvola Puh. 9 9 krjaamo.kaakkos-suom@ely-keskus.f Yhteyshenklö: Antt Puhalanen, yltkastaja puh. 9 9 YVA-konsultt Insnöörtomsto Ecobo Oy Runebergnkatu c B Helsnk puh. 9 etunm.sukunm@ecobo.f Yhteyshenklöt: Tu Halla, johtava konsultt puh. 9 Mas Malamm, ympärstökonsultt puh. Lausunnot ja melpteet tästä vontohjelmasta tulee esttää yhteysvranomaselle kuulutus- ja nähtävllä oloakana, joka lmenee kuulutuksesta (ks. > Ajankohtasta > Kuulutukset > Kaakkos-Suom). Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

11 Ympärstövakutusten vontohjelma () YVA-MENETTELYSSÄ ARVIOITAVAT VAIHTOEHDOT YVA-menettelyssä tulee verrata erlasten vahtoehtosten toteutustapojen vakutuksa. Tällä tavon saadaan jo suunntteluvaheessa hyödyllstä tetoa stä, kunka hankkeen ympärstövakutuksn vodaan vakuttaa. Yhtenä vertaltavana vahtoehtona YVA-menettelyssä on lähes pokkeuksetta myös alueen nykytlannetta ta tettyä kehtyssuuntaa vastaava -vahtoehto, joka todennäkösest toteutuu, mkäl uutta hanketta e toteuteta. Tämän hankkeen vahtoehdossa e ole eroja suunntellun tomnnan sjannn suhteen. Vahtoehdot ovat hankkeen toteuttamnen suunntellust muutamalla er massa- ja tomnta-akavahtoehdolla ja hankkeen toteuttamatta jättämnen. Valtaosa syntyvästä louheesta pyrtään tomttamaan sataman ta lähteollsuuden rakennuskäyttöön ja vähänen osa murskataan hankealueella. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

12 Ympärstövakutusten vontohjelma (). Hanketta e toteuteta (-vahtoehto) -vahtoehdossa kästellään tlannetta, jossa vuosttasta louhntamäärää e nosteta yl m ktr vuodessa. Tällön louhnta- ja murskaustomntaa alueella jatketaan nykysen ympärstö- ja maa-anesluvan mukasest huomoden..8 vomaan tulevan Muraus-asetuksen rajotteet (kuva ). Valtoneuvoston asetus kvenlouhmojen, muun kvenlouhnnan ja kvenmurskaamojen ympärstönsuojelusta (Muraus-asetus, 8/) estää maaanesluvan vasen louhnnan alle m etäsyydellä asutuksesta. Jänskän teollsuusalueen louhnnalle ja murskaukselle on myönnetty useta ympärstölupa, josta yks on tällä hetkellä vomassa. Lsäks alueella on vomassa maa-aneksen ottolupa. Lupa on kuvattu tkemmn osossa. Lupapäätöksen mukaan alueella saa louha, ottaa maa-anesta ja murskata yhteensä m ktr, josta on louhmatta non 9 m ktr. Lupapäätös on vomassa..9 ast. Kuva. Nykysen lupapäätöksen mukanen louhnta-alue. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

13 Ympärstövakutusten vontohjelma (). Vahtoehto, Jänskän teollsuusalueen louhnnan ja murskauksen toteutus vuosna -8, louhntamäärä enntään 8 m ktr. Ensmmäsenä vahtoehtona on tlanne, jossa louhtaan nopeassa akataulussa nykystä lupaa rajatump alue sekä alueen eteläpuolella oleva velä luvttamaton alue (ottoalue, m ktr). Vahtoehdossa louhntaa e tehdä m lähempänä asunrakennusten pha-alueta, mkä vastaa Muraus-asetuksen vaatmuksa, jotka olemassa olevalle tomnnalle astuvat vomaan..8 (kuva ). Suurn osa louheesta tomtetaan teollsuuden käyttöön ja pen osa murskataan hankealueella. Kuva. Ensmmäsen hankevahtoehdon (VE) mukanen louhnta-alue. Muraus-asetuksen määräämä metrn etäsyys asunrakennukssta on estetty voletlla rajauksella. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

14 Ympärstövakutusten vontohjelma (). Vahtoehto, Jänskän teollsuusalueen louhnnan ja murskauksen toteutus vuosna -8, louhntamäärä enntään 8 m ktr. Tosena vahtoehtona kästellään tlannetta, jossa vomassa olevassa maaaneksen ottoluvassa määrätty määrä louhtaan ja murskataan nopeassa akataulussa vuosen ja 8 akana kokonaan (kuva ). Lsäks louhtaan nykysen luvtetun alueen eteläpuolella sjatseva alue (ottoalue, m ktr). Luvtetulta alueelta maa-anesta on tällä hetkellä ottamatta 9 m ktr, josta m ktr pyrtään louhmaan ennen YVAhankkeen valmstumsta vuoden akana. YVA-menettelyn jälkeen vuoden lopussa ja vuoden 8 akana louhtaan sten yhteensä 98 m ktr. Suurn osa louheesta tomtetaan teollsuuden käyttöön ja pen osa murskataan hankealueella.. Vahtoehto, Jänskän teollsuusalueen louhnnan ja murskauksen toteutus vuosna -, louhntamäärä enntään 8 m ktr. Kolmantena vahtoehtona on tlanne, jossa sama määrä ja sama alue kun vahtoehdossa louhtaan ja murskataan heman väljemmässä akataulussa, vuosen - akana (kuva ). Tällön vuodessa louhttasn keskmäärn non m ktr. Myös tässä vahtoehdossa suurn osa louheesta tomtetaan teollsuuden käyttöön ja pen osa murskataan hankealueella. Kuva. Tosen ja kolmannen hankevahtoehdon (VE ja VE) mukanen louhnta-alue. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

15 Ympärstövakutusten vontohjelma () Jotta..8 jälkeen louhntaa vo tehdä alle m päässä asutuksesta, alueelle sjottuvalle teollselle tomnnalle on oltava tomnnanhjottaja ja tomnnalle on haettava rakennuslupa. Hanke ss toteutuu joko vahtoehdon mukasest vuosen -8 akana lman rakennuslupaa ta vahtoehtojen ta mukasest rakennusluvan avulla. YVA-menettelyn toteuttamnen mahdollstaa lähtulevasuudessa louhntojen onnstumsen nopeassa akataulussa, kun tomja alueelle on vmstunut. HANKKEEN SIJAINTI Hankealue sjatsee Kotkan Mussalossa Jänskän teollsuusalueella Jänskänten pohjospuolella (kuva ). Louhnta- ja murskausalue sjottuu kntestölle ja 8---, jotka omstaa Kotkan kaupunk. Hanke-alueen pohjos- ja täosa rajautuu metsäalueeseen, joka tom suojavyöhykkeenä alueen vapaa-ajan asutuksen suuntaan. Etelässä alue rajautuu Kotkan kaupungn omstamn kntestöhn, josta osa on vuokrattuna. Lännessä alue rajautuu jo louhttuun alueeseen, joka on samaa teollsuusaluetta. Kuva. Louhnta- ja murskausalueen sjant Jänskän teollsuusalueella Kotkan Mussalossa. Anesto: Maanmttauslatos. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

16 Ympärstövakutusten vontohjelma () Hanke-alueen pnta-ala on non m. Hankealueeseen kuuluu vanhojen ja nykysten lupen mukasest louhttu alue, vomassaoleven lupen mukanen louhmaton alue sekä alue, jonka louhmselle e ole velä haettu lupaa. Alue, jonka maa-anesten otolle on haettu lupa, on ottamsalue (pnta-ala,9 hehtaa) ja velä luvttamaton alue on ottamsalue (, ha) (kuva ). Aluetta, johon kuuluu molempen ottamsalueden ne osat, jotka ovat yl metrn etäsyydellä lähmpen asunrakennusten pha-aluesta (Muraus-asetuksen määräämä etäsyys), kutsutaan ottamsalue :ks ( ha). Kuva. Hanke-alueen ottamsalueet. Kttaan merktty ottamsalue (alueella luvat ottamselle), ottamsalue (e velä lupa ottamselle) sekä ottamsalue (kahden aemman ottamsalueen yhdstelmä, jossa punaselle osalle on lupa ottamselle. Lähmmät alueet etelässä ovat teollsuuden käytössä ja alueella tom mm. Kuusakosk Oy:n palvelupste sekä Kymen Ves Oy:n jätevedenpuhdstamo. Lähn asutus sjatsee non - metrn päässä pohjosessa, kollsessa ja dässä. Alueen länspuolella kulkee junata. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

17 Ympärstövakutusten vontohjelma () NYKYINEN TOIMINTA, VOIMASSA OLEVAT LUPAPÄÄTÖKSET JA SOPIMUK- SET. Alueella suortettu louhnta ja murskaus aempen ja nykysten lupen mukaan Alueella on louhttu, murskattu ja otettu maa-anesta jo vuodesta 99, jollon alueen kehtys alko. Ensmmänen lupa maanotolle annettn.8.99, kun Kotkan ympärstölautakunta anto luvan suunntelma-alueen ensmmäselle vaheelle, joka kosk tloja Tökker RN: o 9/Mussalon kylä ja Rstnalus RN: o :/Sutelan kylä. Kaakkos-Suomen ympärstökeskus vahvst päätöksen..99. Päätöksessä annettn lupa ottaa maa-anesta 9 m ktr, ja se ol vomassa.8. ast. Suunntelma-alueen toselle vaheelle haettn lupa, jonka ympärstölautakunta hyväksy Lupa kosk tlaa Rstnalus RN: o :/Sutelan kylä ja sen mukaan maa-anesta sa ottaa yhteensä m ktr. Lupa ol vomassa..9 ast. Ensmmäselle, vuonna 99 myönnetylle luvalle haettn jatkoakaa, ja ympärstölautakunta tek päätöksen luvan jatkosta... Lupaa jatkettn..9 saakka, jotta se ols yhtenevä suunntelma-alueen tosen vaheen luvan kanssa. Kotkan kaupunk solm sopmuksen sllosen Kotkan sataman kanssa maaaneksen otosta. Sopmuksen mukaan satama sa ottaa käyttöönsä enntään m ktr maa-anesta tettyä hntaa vastaan. Sopmus päätty... Kaupunk solm myös sopmuksen Kotkan Maansrto Oy:n kanssa maa-aneksen otosta lttyen edellä manttuhn lupn. Ympärstölautakunta anto uuden luvan maa-anesten otolle alueelta..8, joka ol vomassa vs vuotta päättyen... Lupa kosk tlaa Jänskä :, joka on nykysen YVA-menettelyn hankealueesta länteen pän Rstnementen tosella puolella. Maa-anesta sa luvan mukaan ottaa m ktr. Tällä hetkellä alueella on vomassa ympärstölupa ja maa-anesten ottolupa, jotka Kotkan ympärstölautakunta myöns yhtesellä päätöksellä 8..9 (lupanumero 8). Lupa koskee tloja RN: o : (kntestötunnus 8---) ja 9: (kntestötunnus 8--9-). Luvtetun alueen pnta-ala on m ja maa-anesta alueelta saa ottaa yhteensä m ktr. Luvan vomassaoloaka on kymmenen vuotta (..9 ast). Edellä manttuun päätökseen haettn muutosta tettyjen lupamääräysten muuttamseks lttyen välakaseen tehostettuun louhntaan. Muutospäätös annettn..9 ja se pt ssällään lupamääräysten, ja muutokset. Muutoslupa ol vomassa.. ast, jonka jälkeen tul noudattaa al- Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

18 Ympärstövakutusten vontohjelma () kuperästä lupapäätöstä. Vuoden loppuun mennessä ol louhttu yhteensä 8 m ktr, joten jäljellä on 9 9 m ktr luvassa salltusta massamäärästä (taulukko ). Vuoden puolella louhntaa on tkotus jatkaa, mutta YVA-ohjelman kuuluttamseen mennessä tämän vuoden puolella e ole louhttu velä kuutotakaan. Vuoden akana tavotteena on ottaa yhteensä m ktr massoja ennen YVA-menettelyn valmstumsta. Ottamstlanne Vuos Otettu kk.. Kallo (m ktr) Jäljellä kkl Taulukko. Louhtut määrät vuosttan ja jäljellä oleva luvanmukanen louhntamäärä (m ktr).. Muraus-asetus ja sen vakutus louhntaan alueella Suurn osa louhmatta olevasta alueesta on alle metrn päässä lähesstä asuntalosta, joten Muraus-asetus (8/) rajottaa louhntaa..8 alkaen. Asetuksen mukaan ( ) kvenlouhmo, muu kvenlouhnta ja kvenmurskaamo on sjotettava sten, että melua ta pölyä aheuttavan tomnnon etäsyys asumseen ta loma-asumseen käytettävään rakennukseen ta sen välttömässä lähesyydessä sjatsevaan oleskeluun tkotettuun pha-alueeseen ta muuhun härölle alttseen kohteeseen on vähntään meträ. Lsäks tomntaa e saa sjottaa alle metrn päähän melulle ta pölylle ertysen alttsta kohtesta, kuten saraalasta, päväkodsta, hoto- ta opplatoksesta. Asetus myös asettaa tomnta-ajalle rajotuksa räjäytyksen, rkotuksen, poraamsen, murskaamsen ja kuormaamsen osalta...8 alkaen alle metrn päässä lähesestä asutuksesta e vo enää louha lman rakennushanketta, jota ryhdyttäsn toteuttamaan rakennusluvalla. Hanke ja sen rakennuslupa mahdollstasvat louhmsen myös alle m päässä asutuksesta. Alueella on vomassa oleva asemakaava, jossa on huomotu alueen käyttö teollsuusalueena. Alueen käyttö teollsuusalueena vaat louhnnan haluttuun tasoon, joten mkäl sopva tomja löytyy, alue tullaan louhmaan suotusaan tasoon. Asemakaavan toteuttamnen e vaad ympärstölupaa, Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

19 Ympärstövakutusten vontohjelma 8() vaan rakennusluvan, sllä tontn tasaamsen vodaan tulkta lukeutuvan maanrakennustomnnaks, joka e tvtse ympärstölupaa. Ympärstölupa kutenkn vaadtaan, mkäl alueella on tkotus murskata kvanesta yhteensä vähntään pävää. YMPÄRISTÖN NYKYTILA. Maa- ja kalloperä Hankealue sjatsee Kymen rapakvalueella, joten alueen kalloperä koostuu rapakvgrantsta. Lähes koko Mussalon saen kalloperä on vborgtta, joka on rapakvgrantta, jonka kvrakenne on hyvn kehttynyt. Kvtyypn taka louhe on erttän käyttökelposta. Mussalon pohjososa sjatsee pyrelttvyöhykkeellä, mutta hankealue ja sen läheset alueet ovat vborgtta. Geologan tutkmuskeskuksen maaperäanestojen () mukaan louhntaalueen maaperä koostuu pääasassa kallomaasta sekä hekkamoreensta. Myös louhttavan alueen ulkopuolelle (pohjonen ja tä) jäävä alue koostuu samosta maalajesta. Maaperä on alueella melko ohutta ja hekkamoreenn alta paljastuu nopeast kallo. Louhnta-alueen pohjospuolella on pen sostuma, jonka maaperä on saturvetta. Lsäks alueen länspuolella junadan kohdalla on lejua, mutta leju e yllä louhttavalle alueelle. Alueen maanpnta on tällä hetkellä non 9- meträ merenpnnan yläpuolella. Louhnnan seurauksena maanpnta tulee tasottumaan non tasoon,- meträ meren pnnan yläpuolella. Korkemmat alueet (+ m mpy) ovat hankealueen pohjos- ja kollsosassa.. Pohja- ja pntavedet Hankealue e sjatse yhdyskunnan vedenkäyttöön soveltuvalla luoktellulla pohjavesalueella. Lähn vedenhankntaan soveltuva pohjavesalue on Lehmänsaen pohjavesalue (luokka II, 8) non km päässä kaakkoon. Hankealue sjatsee olemassa olevalla louhnta-alueella teollsuusalueen pohjospuolella ja seltä on vähmmllään non meträ matkaa merenrannalle. HamnaKotkan Jänskän satamaan hankealueelta on non klometrn matka. Mussalon saella e ole manttava makean veden altata. Hankealueella e ole ktalle merkttyjä puroja ta oja. Louhnta-alueella sadevedet joko meytyvät maaperään ta nllä kohdn, kun maa on kallota, jäävät kallon pnnalle ja hahtuvat akanaan. Alueella e ole juur ollenkaan pnnotettua aluetta, joten hulevedet evät kovn hyvn kulkeudu alueelta pos. Mereen e suoraan pääse hulevesä. Hulevedet evät myöskään kontamnodu merkttäväst, sllä hatallset aneet evät pääse kertymään pnnolla vaan stoutuvat maaperään. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

20 Ympärstövakutusten vontohjelma 9() Alueella hjotetussa murskaustomnnassa pölyn sdontaan käytettävä ves on otettu maasta kavamalla kuoppa, joka on täyttynyt vedellä. Ves meytyy suhkuttamsen jälkeen takasn maaperään. Mkäl vettä on ollut paljon, ves valuu lännen suuntaan Soravuortenten al kuvatusojn, jotka sjatsevat rataphalla. Ojsta ves valuu mereen pohjosessa. Kotkan alueen merveden laatuun vakuttaa suurelta osn Kymjoen mukanaan tuoma kuormtus. Kymjok tuo runsaast ravnteta, mkä aheuttaa sameutta ja hapenpuutetta jollakn aluella. Joken tuomen ravnteden ja kntoaneksen aheuttamat vakutukset ovat ylesä Suomenlahden rannkolla. Ylesest merveden laatu on pysynyt alueella vme vuosna samalla tasolla ekä suurempa muutoksa vuosen välllä ole havattu (Mänttär ).. Kasvllsuus, elämstö ja suojelualueet Hankealueen luontovot ovat vähäset, sllä alue on teollsuuskäytössä olevan alueen veressä ja alueella on louhttu ajottan vmesen vuoden akana. Hankealueesta etelään on päällystettyä teollsuusaluetta ja pohjosessa ja dässä non meträ syvä metsävyöhyke, joka erottaa louhntaalueen asun- ja vapaa-ajan asunaluesta. Lähn luonnonsuojelualue (Svennemenk, YSA) sjatsee non, klometrä hankealueesta länteen Mussalon länsrannalla. Tonen luonnonsuojelualue (Lehmänsaen kollslehto, YSA) sjatsee non klometrn päässä Lehmänsaessa hankealueelta kaakkoon. Lähn Natura -alue sjatsee non, km hankealueesta pohjoseen (Kymjok, FI). Kymjok kuuluu Natura-verkostoon luontodrektvn mukasena kohteena. Kuvassa 8 on estetty lähalueen suojelualueet. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

21 Ympärstövakutusten vontohjelma (). Ilmanlaatu Kuva 8. Hankealueen lähesyydessä sjatsevat luonnonsuojelu-, pohjaves- ja masemaalueet. Lähmmät luonnonsuojelualueet näkyvät ktassa Mussalon länspuolella (pen alue, Svennemenk) ja Mussalon täpuolella Lehmänsaella (Lehmänsaen kollslehto). Pohjaktta: Maanmttauslatos. Anesto: SYKE. Kotkan ympärstökeskus seuraa alueen lmanlaatua kahdella jatkuvatomsella lmanlaadun mttausasemalla, Kotkansaella ja Rauhalassa. Asemlla mtataan yhdyskuntalman hengtettäven hukkasten, typenoksden ja haseven rkkyhdsteden ptosuutta. Lsäks mttausverkkoon kuuluu srrettävä mttausasema, joka tällä hetkellä sjatsee Pyhtään Kangasmäellä. Srrettävällä mttausasemalla mtataan hengtettäven hukkasten, penhukkasten ja typenoksden ptosuutta. Tkkalu toteutetaan yhtestkkaluna, joten tkkalun kustannuksn osallstuvat Kotkan kaupungn lsäks alueen suurmmat teollsuus- ja energantuotantolatokset. Yhtestk- Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

22 Ympärstövakutusten vontohjelma () kalussa ovat nykyään mukana myös naapurkunnat (Ilmanlaadun tkkalu ). Suurmmat päästölähteet ovat alueen energan- ja lämmöntuotantolatokset, sellu- ja papertehtaat sekä laskutu- ja valmoteollsuus. Myös satamat ovat lavalkenteen osalta huomattava epäpuhtauksen päästölähtetä. Näden lsäks lkenteen suorat ja epäsuorat päästöt ovat myös Kotkassa vlkkaammn lkennödyllä taajama-aluella tärketä lmanlaatua määrttävä tekjötä. Latosten rkkdoksdpäästössä on vmesten vuoskymmenten akana tapahtunut huomattavaa laskua. Nykynen päästömäärä, n. 8 t on enää non kymmenesosa Kaakkos-Suomen teollsuus- ja energantuotantolatosten yhteenlasketusta päästömäärästä. Myös haseven rkkyhdsteden päästömäärssä on tapahtunut myöntestä kehtystä. Vuonna latosten yhteenlaskettu TRS-päästö ol 8 t, mkä ol enää muutama prosentt vuoden 989 päästömäärästä ja vajaat % Kaakkos-Suomen kakken latosten yhteenlasketusta TRS-päästöstä. Typenoksden päästöjen osalta Kotkan latokset vastaavat vdesosasta Kaakkos-Suomen latosten kokonaspäästöjä. Vuoden päästömäärä typpdoksdks laskettuna ol n. t. Hukkaspäästöt olvat vuonna n. t, mkä ol non neljänneksen Kaakkos-Suomen teollsen tomnnan yhteenlasketusta päästöstä. Kotkan lkenteen laskennallnen vuotunen hukkaspäästö ol VTT:n LIISA-ohjelman mukaan vuonna n. t, typenoksden päästö n. 9 t ja rkkdoksdpäästö alle, t. Teollsuus- ja energantuotantolatosten päästöt lmaan tapahtuvat usen korkealta, jossa nden sekottumnen lmaan on tehokkaampaa kun katutasossa. Epäedullsssa sääolossa myös ne vovat kutenkn kohottaa epäpuhtausptosuuksa. Ilmanlaatua on pannettu ja on syytä monn pakon edelleen pantaa mm. tehostamalla katujen puhtaanaptoa, lkennesuunnttelulla sekä vähentämällä yksttästen teollsuuslatosten päästöjä ympärstöluvlla. Asunaluella myös puun penpoltolla vo olla huomattava merktys lähalueen lmanlaatuun ja asukkaden vhtyvyyteen. Penpolton päästöjä vodaan vähentää mm. ottamalla käyttöön vähäpäästösempä tulsjoja ja kattlota sekä opettelemalla polttamaan puuta mahdollsmman puhtaast. Kotkassa lman epäpuhtausptosuudet ovat vme vuosna olleet yleensä tasolla, jolla vsnaset raja-vot evät ole ylttyneet. Vuonna PM:n vuorokausraja-votaso ja NO:n tuntraja-votaso ylttyvät Kotkan mttausasemlla neljä kertaa. Kuvassa 9 on estetty alueen tuulruusu, josta käy lm valltseva tuulensuunta. Alueen selvä valltseva tuulensuunta on lounaasta. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

23 Ympärstövakutusten vontohjelma (). Lkenne. Melu Kuva 9. Mussalon alueen tuulruusu m korkeudessa. Valltseva tuulensuunta koko vuos huomotuna on lounaasta (tuulatlas ). Louhttava alue sjottuu Jänskänten ja Rstnementen väln. Jänskänte eroaa Mertuulenteltä (te nro ) ja johtaa Jänskännemelle HamnaKotkan Jänskän satamaan. Rstnemente eroaa Jänskänteltä ennen hankealuetta ja johtaa Rstnemen asun- ja vapaa-ajan asunalueelle. Louhnta-alueen lkenne kulkee Palaskylän teollsuusalueen läp satamaan, joten stä e aheudu lsälkennettä Mertuulentelle. Lkennevraston lkennemääräktan () mukaan Mertuulentetä kulk vuonna keskmäärn ajoneuvoa vuorokaudessa Jänskänten lttymän kohdassa. Lkennemäärät ovat heman laskeneet, sllä vuoden lkennemääräktan mukaan lkenne ol non ajoneuvoa vuorokaudessa Jänskänten lttymän kohdalla. Hankealue sjatsee teollsuusalueen pohjospuolella ja lähellä satamaaluetta, mssä sataman ja lkenteen melu muodostavat suurmmat meluvakutukset sllon kun louhnta- ja murskaustomnta e ole käynnssä. Louhnta- ja murskaustomntaa e hjotettu, mutta se alotettn taas. Louhnnan ollessa käynnssä sen melu muodostaa pääosan alueen meluvakutukssta. Tällön myös murskeen kuljetukset aheuttavat melua. Promethor Oy mttas louhntatomnnan meluvakutuksa kertaluontosest vuonna 9. Mttauspstetä ol setsemän ja ne sjatsvat louhnta-alueen pohjos-, kolls- ja täpuollla lähmpen kntestöjen pha-aluella. Tulosten mukaan melutaso yltt db yhdessä psteessä. Mussa mttauspstes- Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

24 Ympärstövakutusten vontohjelma () sä tomnnan aheuttama melutaso mpulssmasuuskorjaus huomotuna ol non - db. Tulosten tkastelua tkennettn myöhemmn, ja uudessa raportssa huomotn tkemmn rkotuksen vakutus. Raportn mukaan rkotusäänen johdosta tulokseen tulee tehdä mpulsskorjaus + db. Rkotuksen tomnnasta rppumatta päväohjevoa db e yltetä mussa mttauspstessä, mutta ääntaso on pääsääntösest yl db. Muta alueen melutasoja nostava tomntoja ovat mm. Kuusakosk Oy:n palvelupste sekä HamnaKotkan Satama Oy:n tomnta. Vuonna alueella suortettn Kuusakosken tomntaan lttyvä ympärstömelun mttaus. Kuusakosken palvelupste sjatsee hankealueen eteläpuolella. Mttaukset suortettn asunrakennusten pholla, osottessa Rstnemente ja. Mtatut keskääntasot olvat mttauspstessä db ja db. Mttaukssta ol postettu selvät häröäänet. Palvelupsteen pha-alueella melutasoks mtattn db. Vuonna suortettn HamnaKotkan Sataman melumttaus, jonka toteutt Ramboll Oy. Mttaus tehtn ympärstöluvan lupamääräyksestä johtuen. Mttaukset suortettn sataman D-kentän edustalla Vehkaluodossa, joka sjatsee non, km päässä hankealueesta lounaaseen. Mttauksen akana sataman tomnta ol normaala. Mttauksen mukaan sataman tomnta aheuttaa non - db melun mttauspsteden etäsyydellä. Tulosta e vo suoraan ylestää koskemaan koko satamaa ja stä ympärövä alueta, mutta sen perusteella saa suuntaa antavan kästyksen sataman tuottamasta melusta. Jänskän satama-alue sjatsee lähmmllään non sadan metrn päässä hankealueesta, joten sataman tuottama melu lsää osaltaan hankealueen melua.. Nykynen maankäyttö Maankäyttö koostuu hankealueen ympärllä teollsuuden ja sataman tomnnosta, Rstnemen asun- ja vapaa-ajan asunalueesta sekä näden välsestä suojametsävyöhykkeestä. Lähn asutus sjatsee non 8 metrn päässä hankealueelta. Muta lähesä asunalueta ovat mm. Rytänem Rstnemen pohjospuolella sekä Takakylä teollsuusalueen länspuolella (kuva ). metrn säteellä hankealueesta asu vuoden maalskuussa 8 hmstä ja klometrn säteellä 8 hmstä (Kotkan kaupunk ). Asunrakennusten lsäks asunaluella on muta rakennuksa, vesjohtoverkko, pohjaveskavoja sekä muutama maalämpökavoja. Alueen teollsuus- ja logstkka-alueella sjatsee runsaast mm. satamalketomntaan lttyvää tomntaa sekä erlasa yrtyksä. Alueella tomva yrtyksä HamnaKotkan Sataman lsäks ovat mm. Kuusakosk O ja Kymen Ves Oy. Tomjota on kästelty kohdassa.8.. Lähmmät päväkodt sjatsevat Etukylän kaupungnosassa sekä Hrssaessa. Myös Mussalon koulu sjatsee Etukylällä. Lähmmät laajemmat vrkstysalueet sjatsevat teollsuusalueen länspuolella, mssä on mm. luontopolkuja sekä golfkenttä. Maankäyttö on hyvn n- Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

25 Ympärstövakutusten vontohjelma () tensvstä hanke-alueella ja stä etelään teollsuus- ja satama-alueella. Hankealueelta pohjoseen ja luoteeseen rakennettua aluetta on vähemmän, joskn pan rakentamattoman metsäalueen jälkeen alkaa Rstnemen asun- ja vapaa-ajan asunalue. Hankealueella sjatsee entnen kompostontkenttä, jonka alue (ottoalue ) tullaan louhmaan tomnnan käynnstyessä. Kompostkenttä on tällä hetkellä vuokrattu Solfood Oy:lle, joka vasto alueella kompostkasoja. Kasat postetaan ennen vuokrasopmuksen loppua, mkä aheuttaa alueella jonkn verran hajuhattoja..8 Alueen läheset tomjat.8. Kuusakosk Oy:n Kotkan palvelupste Kuusakosk Oy:n palvelupsteellä Jänskänten eteläpuolella kästellään ja vastodaan erlasa jättetä. Tomnnassa e kästellä suura määrä vaallsa kemkaaleja ekä palvelupste nän ollen ole Tukesn valvonnan prssä. Palvelupste sjatsee muutaman sadan metrn päässä hankealueesta..8. Kymen Ves Oy:n Mussalon jätevedenpuhdstamo Jätevedenpuhdstamolla kästellään Kotkan, Kouvolan (entsen Anjalankosken alueen), Pyhtään, Hamnan, Mehkkälän ja Vrolahden vemärverkostohn johdettavat yhdyskunta- ja teollsuusjätevedet. Puhdstamolla myös vastaanotetaan sako- ja umpkavolettetä. Puhdstamo on jatkuvast tomnnassa ekä sen tomnnan keskeyttämnen ole tovottavaa. Puhdstamo sjatsee kntestöllä 8---8, osotteessa Jänskänte, 8 Kotka, joka on hankealueen välttömässä lähesyydessä sen etelä- ja kaakkospuolella..8. Kotka Tank Storage Oy:n kalloon louhttu öljysälö Jänskänten eteläpuolella, hankealueelta non - metrn päässä sjatsee kuuton öljysälö, jonka omstaja on Kotkan kaupunk, mutta sälö on vuokrattu Kotka Tank Storage Oy:lle. Öljysälössä on sälytetty raskasta polttoöljyä, ja kyseessä on Tukesn valvoma turvallsuusselvtyslatos, jonka konsultontvyöhyke on meträ. Tällä hetkellä sälössä e sälytetä öljyä (täynnä vettä), mutta se on tkotus täyttää deselöljyllä vuoden akana. Ennen nykystä vuokraajaa sälö on ollut tyhjllään (lman öljyä) non vuotta..8. Stanol Oy:n termnaal Stanol Oy (kuuluu nykyään Baltc Tank Oy:öön, mutta tom velä vanhalla nmellä) vasto ja kästtelee metanola, MTBE:tä ja sobutanola Mussalon kemkaalsatamassa. Kemkaalen vastonnsta ja kästtelystä vastaa Fertlog Oy. Stanoln tomnta sjatsee non klometrn päässä hankealueesta eteläkaakkoon. Latoksen on Tukesn valvoma tomntaperaateasakrjalatos, jonka konsultontvyöhykkeen laajuus on meträ. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

26 Ympärstövakutusten vontohjelma ().8. Oltankn Sonmn Oy:n latos Oltankng Sonmn kästtelee ja vasto Mussalon kemkaalsatamassa erlasa kemkaaleja, kuten öljyjä ja polttoaneta. Oltankng Sonmnn latos sjatsee non klometrn päässä Hankealueesta eteläkaakkoon samalla alueella Stanoln termnaaln kanssa. Latos on Tukesn valvoma turvallsuusselvtyslatos, jonka konsultontvyöhykkeen laajuus on klometr..8. Oltankng Fnland Oy:n kemkaalvasto Oltankn Fnlandn (entnen Vopak Chemcals Logstcs Fnland Oy) kemkaalvasto tom Mussalon kemkaalsatamassa samalla alueella Stanoln ja Oltankng Sonmnn kanssa. Tomnta kästtää nestemästen kemkaalen välvastonnn ja kästtelyn. Tomnnalla on ympärstölupa ja kyseessä on Tukesn valvoma turvallsuusselvtyslatos, jonka konsultontvyöhyke on klometr..8. Wasco Coatngs Fnland Oy:n pnnotetehdas Wasco Coatngs pnnottaa ja vasto putka Mussalon pnnotetehtaalla. Tomnta on vasta käynnstynyt, mutta samossa tlossa ol vuosna 9- vastaavaa tomntaa. Latoksella tuotetaan betonpnnotettuja teräsputka, joden valmstukseen käytetään lähnnä rautamalma, hekkaa, sementtä, vettä ja maakaasua. Tomnta sjatsee non metrn päässä hankealueelta..8.8 Baltc Tank Oy:n latos Baltc Tank Oy on alottamassa tomntaa Jänskän satamassa. Latoksella kästellään ja vastodaan öljytuotteta enntään tonna. Termnaaln kautta vodaan kuljettaa vuodessa tonna öljyä. Öljytuotteta vastodaan Mussalon Voma Oy:n entsssä polttoanesälössä. Latos on Tukesn valvoma turvallsuusselvtyslatos, jonka konsultontvyöhyke on klometr. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

27 Ympärstövakutusten vontohjelma () Kuva. Hankealuetta lähmpänä sjatsevat asunalueet, teollsuusalue, satama-alue ja golfkenttä. Pohjaktta: Maanmttauslatos. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

28 Ympärstövakutusten vontohjelma () 8 KAAVOITUS 8. Kymenlaakson maakuntakaava Maakuntakaava on ylesprtenen maankäytön suunntelma, jossa estetään alueden käytön ja yhdyskuntakenteen peraatteet. Maakuntakaava tom ohjeena kunten kaavotusta laadttaessa. Ympärstömnsterö vahvst vuonna Kymenlaakson maakuntakaavan (N:o YM//9). Maakuntakaava on vahemaakuntakaava, jossa on muutoksa 8..8 ja 8.. vahvstettuun maakuntakaavaan. Maakuntakaavassa louhnta-alue on maankäytöllsest vattu satamaalueeks (LS, kuva ). Aluetta koskee suunnttelumääräys, jonka mukaan alueen ykstyskohtasemmassa suunnttelussa tulee ehkästä merkttävät ympärstöhäröt teknsn ratkasun ja rttävn suoja-aluen. Mkäl alueella vastodaan, kästellään ta valmstetaan polttonestetä ta muta vaallsa aneta, on alueen ja sen lähympärstön suunnttelussa huomotava anesta aheutuvat ympärstörskt. Ennen uusn vesaluesn kohdstuva tomenptetä tulee selvttää alueden vedenalasten munasjäännösten nventonnn tve. Hankealueelle sjottuu kulttuurympärstön ta maseman vaalmsen kannalta maakunnallsest merkttävän alueen merkntä. Merknnän suunnttelumääräyksessä alueen ykstyskohtasemmassa suunnttelussa on otettava huomoon kulttuurympärstön omnasprteden vaalmnen ja turvattava merkttäven masema- ja kulttuurvojen sälymnen. Ykstyskohtasemmassa suunnttelussa on sovtettava yhteen maankäytön ja masema- ja kulttuurvojen vaatmukset. Alueen tkemmat kaavat on vahvstettu ennen nykysen maakuntakaavan vomaantuloa, joten nssä e ole huomotu tätä merkntää. Hankealue ulottuu myös Seveso III -drektvn mukaselle latosten konsultontvyöhykkeelle. EU:n Seveso III -drektv vaallssta anesta aheutuven suuronnettomuusvaojen torjunnasta määrää konsultontvyöhykkeestä, jonka ssällä oleva tomnta ja jolle suunnteltu tomnta tulee ottaa huomoon rsknvonnessa ja aluesuunnttelussa. Konsultontvyöhykkeen suunnttelumääräyksen mukaan alueen ykstyskohtaseen suunntteluun on knntettävä ertystä huomota. Suunnteltaessa rsklle alttden tomntojen kuten asunalueden, vlkkaden lkenneväylen, ylesölle tkotettujen kokoontumstlojen ja saraaloden sjottamsta vyöhykkeen ssälle on kaavaa laadttaessa pyydettävä kunnan palo- ja pelastusvranomasen ja tvttaessa TUKES:n lausunto. Merknnällä tkotetaan Oltankng Sonmn Oy:n Mussalon satamassa sjatsevaa turvallsuusselvtyslatosta, jonka konsultontvyöhyke on klometr. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

29 Ympärstövakutusten vontohjelma 8() Kuva. Ote Kymenlaakson maakuntakaavasta. Hankealue (tumma rajaus) sjottuu satama-alue-merknnän (LS) alueelle. Hankealueelle ulottuu merkntä, joka kuvaa kulttuurympärstön ta maseman vaalmsen kannalta maakunnallsest merkttävää aluetta. Lsäks alue kuuluu Seveso III -konsultontvyöhykkeeseen (ympyrä keskellä). Lähde: Kymenlaakson ltto. Alueen lähesyyteen sjottuvat myös merkntä rautatestä (alueen länspuol) sekä merkntä yhdyskuntateknsen huollon alueesta, jolla tkotetaan Kymen Veden jätevedenpuhdstamoa. Satama-alue-merknnän pohjospuolelle on merktty taajamatomntojen alue, jolla sjatsee mm. Rstnemen asun- ja vapaa-ajan asunalue. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

30 Ympärstövakutusten vontohjelma 9() 8. Mussalon osayleskaava Yleskaava on kunnan ylesprtenen maankäytön suunntelma. Sen tehtävänä on yhdyskunnan er tomntojen sjottamsen ylesprtenen ohjaamnen sekä tomntojen yhteensovttamnen. Yleskaava ohjaa asemakaavotusta. Alueella on vomassa oleva Mussalon osayleskaava vuodelta 99. Kaava e ole okeusvakuttenen. Louhnta-alueen maankäyttömuodoks on yleskaavassa merktty T el teollsuusalue (lte ). Kaavamääräyksen mukasest alueelle vo sjottaa teollsuustomntaan lttyvä palvelu-, tomsto-, vasto- ja termnaaltloja. Määräyksen mukaan vähntään % alueesta tulee stuttaa. Louhnta-alueen rajalta pohjoseen on merktty vrkstysalue (V), jonka kaavamääräyksen mukaan alueelle saa rakentaa vrkstys- ja vapaa-ajan tomntaa palveleva rakennuksa. Määräyksen mukaan alueella tulee välttää maankamaan ja puustoon kohdstuva tomenptetä, jotka vovat alentaa alueen vrkstysvoa. 8. Asemakaavotus Asemakaava on kunnan laatma kuvaus tetyn alueen maankäytöstä, johon ssältyvät kaavamääräykset. Kotkan okeusvakuttesessa asemakaavassa Mussalon (nro ) kaupungnosassa louhnta-alue on osotettu teollsuus- ja vastorakennusten korttelalueeks, jolle ympärstö asettaa tomnnan laadulle ertysä vaatmuksa (tunnus TY). Asemakaavan mukasest alueelle sjotettaven rakennusten tulee sjata vähntään metrn etäsyydellä naapurtontn rajosta. Rakennusvalvontavranomanen vo myöntää luvan vähäsemmällekn etäsyydelle pelastusvranomasta kuultuaan. Lsäks kaavamääräyksen mukaan teollsuuskorttelalueen tontella on oltava rttäväst autopakkoja. Het hankealueen pohjospuolelle on merktty suojavheralue (RV), johon vodaan rakentaa meluestetä. Hankealueesta pohjoseen on myös estetty lähvrkstysalue (VL). Suunnteltu tomnta e ole asemakaavan vastasta, mutta kaavan toteuttamnen vo vakuttaa suojavheralueden kuntoon ja laatuun (mm. pölyn vakutukset kasvllsuuteen), mhn on knntettävä vsnkn pölyntorjunnassa huomota. Asemakaavaote ja merkntöjen seltteet on estetty ltteessä. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

31 Ympärstövakutusten vontohjelma () 9 HANKKEEN KYTKEYTYMINEN MUIHIN SUUNNITELMIIN 9. Ylestä Alue, jolle tomnta on sjottumassa, sjatsee olemassa olevan teollsuus- ja logstkka-alueen pohjospuolella. Hanke e ole rstrdassa alueen muden suunntelmen ekä kaavotuksen kanssa. 9. Kymenlaakson maakuntaohjelma Kymenlaakson ltto on laatnut vuoslle aluekehtyslakn perustuva maakuntaohjelman, joka ptää ssällään erlasa tavotteta ja kehttämsen tomntalnjoja. Maakuntaohjelma on osa Kymenlaakson Maakuntasuunntelmaa, joka on ptkän akaväln alueen kehtyksen vso ja stratega. Maakuntaohjelman keskenen tavote on hyödyntää maakunnan sjant Pohjosella kasvuvyöhykkeellä hyödyntämällä ja kehttämällä hyvn tomvaa nfrastruktuura uuden lketomnnan ja uusen palvelujen alustana sten, että yrtykset kokevat alueen knnostavaks pakaks nvestonten, sjottumsen sekä lketomnnan kehttämsen ja vennn kannalta. Tätä tavotetta tukevat maakuntaohjelman tomntalnjat. Yks maakuntaohjelman tomntalnja on yrtystomnnan tomntaedellytysten pantamnen ja elnkenojen kehttämnen. Teollsuusalueen louhnta ja murskaus tukevat tomntalnjaa, sllä hanke luo edellytykset uudelle yrtystomnnalle. Alueen tasottamsen jälkeen se otetaan uuden teollsuuden käyttöön, mllä on postvsa vakutuksa alueen yhteskuntakenteeseen. Muut maakuntaohjelman tomntalnjat ovat koulutuksen ja osaamsen kehttämnen työvoman saatavuuden turvaamseks sekä kestävä maankäyttö, laadukas elnympärstö ja vreä kulttuurympärstö. Hanke e ole rstrdassa tomntalnjojen kanssa, vaan se luo hyvä edellytykset tomnnalle, joka tulee kehttämään aluetta. Hanke e aheuta suura negatvsa vakutuksa eln- ta kulttuurympärstölle, sllä louhttava alue e ssällä kulttuurllsa voja. Louhntavahe laskee hetkellsest elnympärstön laatua, mutta louhnnan jälkeen vakutukset ovat postvsa. Kymenlaakson maakuntahalltus päätt vuoden alussa käynnstää maakuntaohjelman laatmsen vuoslle 8-. Maakuntaohjelman alustavat tomntalnjat keskttyvät lketomnta- ja osaamsympärstöön, asunympärstöön, nnovaatoympärstöön ja lkenneyhteyksn. Ohjelman läplekkaavna teemona tulevat olemaan kansanvälsyys sekä kestävä kehtys. Maakuntaohjelmasta on laadttu osallstums- ja vontsuunntelma. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

32 Ympärstövakutusten vontohjelma () 9. Etelä- ja Läns-Suomen jätesuunntelma vuoteen Etelä- ja Läns-Suomen jätesuunntelma vuoteen on maakunnan alueen kattava alueellnen jätehuollon kehttämssuunntelma. Jätesuunntelmassa estetään jätehuollon nykytla sekä tavotteet ja tomenpteet Etelä- ja Läns- Suomen jätehuollon kehttämseks. Hankkeella e ole yhtymäkohta alueellseen jätesuunntelmaan, sllä tomnta e juur synnytä jätettä. Hanke luo edellytykset uudelle teollselle tomnnalle, ja tämän tomnnan suunnttelussa alueellnen jätesuunntelma otetaan huomoon. 9. Kansallnen energa- ja lmastostrategan vuoteen Halltus hyväksy.. kansallsen energa- ja lmastostrategan vuoteen. Strategassa lnjataan konkreettsa toma ja tavotteta, jolla Suom saavuttaa halltusohjelmassa ja EU:ssa sovtut energa- ja lmastotavotteet vuoteen (Työ- ja elnkenomnsterö ). Tavotteena on mm. kasvhuonekaasupäästöjen vähentämnen 8 9 prosentlla vuoteen mennessä. Strategan mukaan kvhlen energakäytöstä tullaan luopumana penen pokkeuksn. Lkenteen bopolttoaneden osuus pyrtään nostamaan prosenttn sekä pyrtään ottamaan käyttöön prosentn bonesteen sekotusvelvote työkonessa ja lämmtyksessä käytettävään kevyeen polttoöljyyn. Tavotteena on vähntään sähkökäyttöstä ja kaasukäyttöstä autoa. Sähkömkknota kehtetään alueellsella ja eurooppalasella tasolla. Sähkön kysynnän ja tjonnan joustavuutta sekä ylpäänsä järjestelmätason energatehokkuutta lsätään. Hanke e ole energa- ja lmastostrategan vastanen. Hanke e juur synnytä päästöjä lmaan työkoneden ja pölyn lsäks. Hanke luo edellytykset teollsuudelle, jonka vakutuksa ympärstöön tkastellaan myöhemmn, kun tomnnan luonne tedetään. 9. Luonnon monmuotosuuden suojelun ja kestävän käytön stratega Strategan päätavote on pysäyttää luonnon monmuotosuuden köyhtymnen Suomessa vuoteen mennessä. Se tuo luonnon monmuotosuuden taloudellset ja kulttuurset vot luonnonvojen käyttöä koskevan päätöksenteon kesköön. Strategan vdessä päämäärässä korostuu luontoasoden valtavrtastamnen kakkalle yhteskuntaan, uusen tomjoden saamnen mukaan luonnon puolesta tehtävään työhön, vankkaan tutkmustetoon perustuva päätöksenteko sekä Suomen vastuu maalman luonnosta osana kansanvälstä yhtesöä. Ertynen huomo knntetään luonnonvojen kestävään käyttöön. Uusutuva luonnonvoja tulee käyttää tavalla, joka vmstaa, että ne todellakn uusutuvat evätkä vähene. Uusutumattoma luonnonvoja taas on käytettävä mahdollsmman ekotehokkaast. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

33 Ympärstövakutusten vontohjelma () Tomnnan kasvattamsella louhnta-alueella e ole merktystä luonnon monmuotosuuteen, sllä alue on kaavotettu teollsuusalueeks ja on olemassa olevaa louhnta-aluetta. Tulevan teollsuustomnnan vakutuksa monmuotosuuteen ja strategan tavottesn tkastellaan, kun tomnnan luonne tedetään. Hankkeessa syntyvä maa-anes tullaan käyttämään mahdollsmman tehokkaast hyödyks lähalueden rakennusprojektessa. Mkäl maa-anesta e saada suoraan hyödynnettyä, se vastodaan sopvan käyttökohteen löytymseen ast. Enssjasena vahtoehtona on hyödyntää maa-anes mahdollsmman nopeast. 9. Muut hankkeet Mussalossa Alueella e ole tedossa muta kehttäms- ta rakentamshankketa lähtulevasuudessa. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

34 Ympärstövakutusten vontohjelma () YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY (YVA). Ylestä Ympärstövakutusten vontmenettelyn (YVA) tkotuksena on vmstaa, että ympärstövakutukset selvtetään rttävällä tkkuudella sllon, kun hanke aheuttaa merkttävä ympärstövakutuksa. YVAmenettelyn tavotteena on myös toma kanavana, jonka kautta kansalaset vovat osallstua ja vakuttaa hankkeden suunntteluun. Tähän hankkeeseen YVA-menettelyä sovelletaan YVA-asetuksen (/) :n kohdan b perusteella. YVA-menettely e ole lupaprosess, mutta se tom myöhemmässä vaheessa haettavan ympärstöluvan taustatetona. Vranomanen e saa myöntää lupaa hankkeen toteuttamseen, ennen kun se on saanut käyttöönsä vontselostuksen ja yhteysvranomasen stä antaman lausunnon. YVAmenettelyn päävaheet ovat vontohjelman laatmnen sekä sen perusteella tehtävä vsnanen vonttyö, jonka tulokset julkastaan YVAselostuksen muodossa (kuva ). Louhnnan ja murskauksen YVA-hankkeen akataulu on estetty kuvassa. Kuva. YVA-prosessn etenemnen. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

35 Ympärstövakutusten vontohjelma () Kuva. YVA-menettelyn alustava akataulu.. YVA-menettelyn osapuolet YVA-menettelyn keskeset osapuolet ovat hankkeesta vastaava, yhteysvranomanen ja YVA-konsultt. Hankkeesta vastaava on Kotkan kaupunk. Insnöörtomsto Ecobo Oy tom Kotkan kaupungn tomeksannosta YVAkonsulttna, ja vastaa YVA-prosessn kulusta, laat vontohjelman ja organso sekä raporto vsnasen vonttyön. Kaakkos-Suomen elnkeno-, lkenne- ja ympärstökeskus tom yhteysvranomasena, joka hotaa tvttavan tedotuksen ja kuulutukset, pyytää lausunnot ja järjestää tvttavat julkset kuulemstlasuudet yhdessä hankevastaavan ja konsultn kanssa. Se antaa myös vontohjelman jälkeen lausuntonsa stä, mltä osn vontohjelmaa on täydennettävä ja menettelyn lopuks vontselostuksesta ja sen rttävyydestä.. Vuorovakutus ja osallstumnen Vuorovakutusta ja osallstumsta palvelevat julkset kuulemstlasuudet. Yhteysvranomasen järjestämä kuulemnen on YVA:n vrallnen kanava kansalasten ja muden sdosryhmen suuntaan. Hankkeelle luotn myös ohjausryhmä, jonka tkotuksena on jakaa ja saada tetoa YVA-menettelyn akana... Yhteysvranomasen järjestämä kuulemnen Kaakkos-Suomen elnkeno-, lkenne- ja ympärstökeskus kuuluttaa vontohjelman ja akanaan selostuksen nähtävllä olosta. Kuulutukset julkastaan Ankkur-lehdessä sekä ELY-keskuksen nternet-svulla. Melptetä ja lausuntoja vontohjelmasta ja akanaan selostuksesta vo esttää yhteysvranomaselle kuulutusakana. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

36 Ympärstövakutusten vontohjelma ().. Ylesötlasuudet Hankkeen ympärstövakutusten vonnn etenemstä ja tuloksa tullaan esttelemään ylesölle avomssa esttelytlasuuksssa. YVA-ohjelman esttelytlasuuden ajankohta on.. klo -9 ja tlasuus pdetään Cafe Neptunuksessa, osotteessa Mertuulente. YVA-selostuksen ylesötlasuuden suunnteltu ajankohta on syyskuussa. Tkat tedot esttelytlasuukssta lmenevät yhteysvranomasen kuulutukssta ( > Ajankohtasta > Kuulutukset > Kymenlaakso). Esttelytlasuuksssa kerrotaan hankkeen suunnttelun etenemsestä ja ympärstövakutukssta. Tlasuuksssa ylesöllä on mahdollsuus esttää kysymyksä ja melptetä hankkeesta sekä YVA-ohjelmasta ta -selostuksesta... Ohjausryhmä Hankkeelle on perustettu ohjausryhmä, johon on kutsuttu seuraavat tahot: - Kotkan kaupunk (hankevastaava) - Insnöörtomsto Ecobo Oy (YVA-konsultt) - ELY-keskus (yhteysvranomanen) - Kotkan ympärstökeskus - HamnaKotka Satama Oy - Kymen Ves Oy - Cursor Oy - Kymenlaakson ltto - Kotkan ympärstöseura ry - Mer-Kymen luonto ry - Rstnemen asukasyhdstys ry Kutsutusta Cursor Oy ja Kymenlaakson ltto evät nähneet tpeellseks osallstua kokouksn. Ohjausryhmä kokoontu kerran ennen YVA-ohjelman kuuluttamsta antamaan kommentteja YVA-ohjelman luonnoksesta. Kommentt huomotn YVA-ohjelmassa. Ohjausryhmä kokoontuu seuraavan kerran YVA-selostuksen luonnoksen valmstuttua elokuussa. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

37 Ympärstövakutusten vontohjelma () ARVIOITAVAT YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET JA KÄYTETTÄVÄT MENETELMÄT. Ehdotus tkasteltavan vakutusalueen rajauksesta Alustava vakutusalueen rajaus on tehty sten, että se vahtelee hankealueen rajosta (e ulotu hankealueen ulkopuolelle) raja-vot ylttävän melun kantautumsen alueelle (melun kantautumnen selvtetään melumallnnuksen avulla). Muden louhnta-alueden akasemmssa melumallnnuksssa on havattu, että louhnnan melu vo saada ääntason db akaan velä metrn päässä tomnnasta. desbeln alue ulottuu mallnnusten mukaan non metrn etäsyydelle. Mm. pölyn ja tärnän vakutus vo ulottua alueesta rppuen non metrn etäsyydelle. Vakutusalueen rajaukseks ehdotetaan ss vakutusluokasta rppuen - metrn etäsyydelle louhnta- ja murskausalueesta (kuva ). Tämän lsäks vakutusalueeseen ssällytetään Rstnemen asun- ja vapaa-ajan asunalue ptemmälle hankealueen ulkopuolelle ulottuven vakutusten tapauksessa. Melun, tärnän, pölyn ja lkenteen vakutuksen vodaan ulottuvan hankealueen ulkopuolelle. Kuva. Ehdotetun vakutusten tkastelualueen ulkoraja on - metrn etäsyydellä louhnta-alueesta. Myös Rstnemen asun- ja vapaa-ajan asunalue huomodaan vakutus- Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

38 Ympärstövakutusten vontohjelma () ten vonnssa, vakka tetyn vakutusluokan votu vakutusalue e snne ast yltäskään. Pohjaktta: Maanmttauslatos. Louhnnan ympärstövakutuksa vähennetään rajottamalla tomnta päväakaan, sekä soveltamalla louhnta- ja murskaustomnnalle tyypllsä hattoja ehkäsevä tomenptetä, jota estellään tkemmn YVAselostuksessa. Tomnnan merkttävmmät päästöt lmaan aheutuvat louhnnasta ja murskauksesta syntyvästä pölystä sekä louheen ja murskeen srrosta raskalla ajoneuvolla. Myös louheen ja murskeen sjotus aheuttaa jonkn verran pölyä. Hattoja vodaan torjua erlaslla pölynhallntakenolla. Louhnta- ja murskaustomnnan suurn ympärstövakutus on melu. Myös raskas lkenne aheuttaa heman melua. Melun levämseen vakuttaa louhntatöden ntensvsyys, alueen maastonmuodot sekä mahdollset melua rajottavat tomet. Merkttävmmän rskn tomnnassa aheuttavat räjähdysaneet. Räjäytyksen aheuttamen paneaaltojen lsäks räjähdysaneet saattavat kulkeutua vesen mukana ympärstöön. Latteden tulpalorsk saattaa olla merkttävä pokkeustlanne, jolla vo olla ympärstövakutuksa savukaasujen levämsen taka. Vakutusalueta tullaan määrttämään ja tkastelemaan ympärstövakutuskohtasest, sllä ertyyppset vakutukset rajautuvat er tavon. Vakutusalueen laajuuden lsäks vonnssa huomodaan vakutusten luonne, vakutuksen kohteena olevan väestön määrä, vakutusten todennäkösyys sekä kesto, tostuvuus ja ympärstön herkkyys ja palautuvuus. Mahdollsuuksen mukaan vodaan myös hankkeen yhtesvakutukset alueen muden hankkeden kanssa. Pakallsten ympärstöolosuhteden (mm. topografa, kasvllsuus, maa- ja kalloperä, sää) vakutus kvanestuotannon ympärstövakutuksn on erttän suur ja vakutuksa on ana tkasteltava aluekohtasest. Samalla alueellakn tuotannon ajallset vahtelut vovat olla suura ja lsäks ertysest melu- ja pölymttauksn vakuttavat vomakkaast myös sääolosuhteet.. Käytettävät menetelmät ja merkttävmmät ympärstönäkökohdat Ympärstövakutusten vonnssa selvtetään louhnta- ja murskaustomnnan käynnstämsen ympärstövakutukset YVA-lan ja YVA-asetuksen vaatmusten mukasest. Ympärstövakutusten vonnssa tunnstetaan ja vodaan louhnnan ja murskauksen mahdollsa vakutuksa alueen kohtesn. Arvontprosessn akana kehtetään myös tomenptetä, jolla vodaan ehkästä ja vähentää hankkeen ympärstökuormtusta. YVA-prosessssa tullaan vomaan vakutuskohteen herkkyys ja vakutuksen suuruus, ja näden perusteella määrtellään vakutuksen merkttävyys. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

39 Ympärstövakutusten vontohjelma 8() Ympärstövakutusten vont tullaan tekemään pääasassa asantuntjavona käyttäen hyväks jo tehtyjä tutkmuksa ja selvtyksä sekä tvttavn osn uusa selvtyksä. Numeersta tetoa ja matemaattsa mallnnuksa tullaan käyttämään ana, kun se on mahdollsta, anakn melun levämsen tapauksessa. Menetelmät kuvataan tkemmn kutakn ympärstövakutusta koskevassa kappaleessa. Hankkeen ympärstövakutusten vonnssa kesktytään merkttävmpn vakutuksn, joks ovat alustavast votu louhnnan ja murskauksen melusta aheutuvat vakutukset ja sekä vakutukset lmanlaatuun (pöly) ja stä kautta terveyteen ja hyvnvontn. Lsäks tomntaan lttyy muta ympärstönäkökohta, jotka ovat hallttavssa teknsn ratkasun.. Tomnnan käynnstämsen ympärstövakutukset Tomnnassa e ole erotettavssa suurempa vahekokonasuuksa ekä erllstä rakennusurakkaa ole. Alueella on louhttu jo kymmenä vuosa, joten YVA-menettelyn vaatvan tomnnan alottamnen e näy kun louhnnan ntensvsyyden kasvamsena. Vme vuosna louhnnan määrä on tosn ollut todella vähästä, joten hatta suhteessa vme vuosn tulee kasvamaan. Louhnta- ja murskauskaluston srto hankealueelle aheuttaa jonkn verran melua. Vakutusten vont Louhmstomnta on jo käynnssä vähäsempänä, joten tomnnan alottamsesta e synny normaaltomntaan nähden erlasa vakutuksa, ekä ntä tästä syystä voda.. Vakutukset luonnonolosuhtesn.. Vakutukset luonnonvojen käyttöön Tomnnan tkotuksena on teollsuusalueen laajentamsen ohella ottaa maa-anesta ja käyttää stä rakennuskohtesn. Louhmo tuottaa hyvälaatusta mursketta hyödynnettäväks erlasssa maanrakennuskohtessa lähaluella. Tomnnassa ss hyödynnetään alueen luonnonvoja el kvanesta (rapakvgrantta). Alueelta otettavan kvaneksen määrä tullaan määrttämään ympärstöluvassa. Nällä näkymn maa-anesta tullaan ottamaan koko hankkeen akana yhteensä 8-8 m ktr rppuen toteutettavasta vahtoehdosta. Vettä käytetään tomnnassa pölyn stomseen (murskaus, e käytetä louhnnassa) ja sen määrä rppuu sääolosuhtesta. Ves otetaan hankealueelle kavetusta kuopasta, joka täyttyy maaperästä peräsn olevalla vedellä. Kuopasta ves ruskutetaan uppopumpulla murskausykskköön. Ves palautuu maaperään saman ten, stä e oteta talteen ta ohjata puhdstamolle. Vedenkäyttöä pyrtään lsäämään vme vuosn verrattuna, sllä pölyvakutukset ovat olleet merkttävä. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

40 Ympärstövakutusten vontohjelma 9() Vakutusalueena tkastellaan louhntatomnnan aluetta, jolta maa-anes ja pölynsdontaan käytettävä ves otetaan. Vakutusten vont Tomnnan käynnstämsellä on vakutuksa luonnonvojen käyttöön, sllä tomnnassa otetaan ja murskataan kvanesta, sekä käytetään vettä pölynsdontaan. Hankkeen merktystä luonnonvojen käyttöön vodaan asantuntja-vona ja perustuen käytettäven luonnonvojen votuun määrään... Vakutukset maa- ja kalloperään Tomnnan vakutukset maa- ja kalloperään rajottuvat hankealueelle, mssä louhnta ja maa-aneksen otto tapahtuvat. Hankealueelta postetaan maaperä kallon päältä. Kallota louhtaan nn, että alueen taso saadaan pudotettua halutulle korkeudelle. Vakutukset maa- ja kalloperään ovat ss suuret, mutta ne jäävät hankealueen ssäpuolelle. Konesta valuva bensn/desel ta öljy vo maaperään louhoksen ajoteden alueella. Konesta vo rrota myös raskasmetalleja ja muta penhukkasa, jotka stoutuvat maaperään. Tomnnassa e juur käytetä vaallsa aneta, joten nden pääsyä maaperään e tapahdu. Vakutusalueena käytetään hankealuetta, sllä muualla maa- ja kalloperään e kohdstu vakutuksa. Vakutusten vont YVA-prosessssa tunnstetaan mahdollset merktyksellset vaallset aneet, nden madollset päästölähteet ja kulkeutumsrett ja vodaan hankkeen mahdollset vakutukset maa- ja kalloperään. Tomnta on maaaneksen ottoa, joten tomnnan tkotuksena maa- ja kalloperään kohdstuu suur vakutus. Arvonnssa hyödynnetään saatavlla oleva maa- ja kalloperän pakkatetoanestoja sekä olemassa oleva tutkmuksa. Vakutusten vont tehdään näden anestojen pohjalta asantuntja-vona... Vakutukset pohja- ja pntavesen laatuun Louhnta-alueella postetaan kasvllsuus ja maaperä, joka vakuttaa veden luonnollseen kertoon. Pntakerroksen poston lsäks vakuttavana tekjänä ottoalueella on tehostettu kuvatus. Louhntatomnnan vakutukset pohja- ta pntavesen laatuun ovat vähäsä, sllä lähalueella e ole pntavesä merta lukuun ottamatta. Hankealueen sjatsee vemärödyn teollsuusalueen pohjospuolella, ja sen pohjospuolnen suojavheralue on nn kapea, ette havattava uoma ole muodostunut. Vakutuksa e ole mereen, ekä alueella mahdollsest syntyvät hulevedet pääse pntavaluntana pos alueelta, vaan ne meytyvät maaperään. Mkäl hulevettä syntyy esm. rankkasateen akana paljon, maahan meyty- Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

41 Ympärstövakutusten vontohjelma () mätön ves vrtaa alueelta länteen radan al rataphan kuvatusojn ja stä kautta mereen. Hulevesen lkaantumsrskä lsäävät ajoneuvolkenne, työkoneden ja polttoanesälöden mahdollset vuodot. Pohjavesen pnta vahtelee alueellsest. Keskmäärn pnta on Suomessa kolmen metrn etäsyydellä maanpnnasta. Postamalla maannoskerros muutetaan pohjaveden muodostumsolosuhteta, jollon muutoksa on havattavssa suotautuvan veden määrässä ja laadussa. Kyseessä on kalloalue, joten pohjavettä vo esntyä anoastaan kalloperän halkeamssa ja raossa. Alue e ole luokteltua pohjavesaluetta, mutta louhnnan ja murskauksen vakutukset pohjaveteen selvtetään asantuntja-von. Pohjavesn vakuttaa myös vedenotto pölynsdontaan. Rstnemen asunalueella on tedossa pohjaveskavoja, jota käytetään talous- ta kasteluveden ottamseen. Kavot ktotetaan ja nden vedenlaatua tutktaan ennen louhntatomnnan kasvattamsta ja hankkeen jälkeen. Louhnta vo saada akaan halkeama kalloon, jollon kavoon vo päästä hatallsa aneta. Myöskään kvlouheen sjotus e aheuta vakutuksa pohja- ta pntavesen laatuun, sllä louhe sjotetaan kuvalle maalle. Alueella e muodostu santeettvesä ekä muta jätevesä. Vakutusalueena tkastellaan hankealuetta, Rstnemen asunaluetta sekä oja, john hulevedet runsaan valunnan akana kulkeutuvat. Vakutusten vont Vakutuksa vedenlaatuun vodaan asantuntjatyönä sekä pohjaveskavojen osalta erllsellä tutkmuksella. Pohjaveskavot ktotetaan pakan päällä tehtävällä havannonnlla. Kavojen vedenlaatua seurataan louhnnan akana ja sen jälkeen mahdollsten vakutusten valta. Arvonnssa tunnstetaan systemaattsest merktyksellset vaallset aneet, nden mahdollset päästölähteet ja kulkeutumsrett ja vodaan hankkeen mahdollset vakutukset pnta- ja pohjavesn... Vakutukset lmanlaatuun Louhnta- ja murskaustomnnan aheuttamat päästöt lmaan aheutuvat louhnnasta, murskauksessa ja murskeen sjotuksesta syntyvästä pölypäästöstä sekä raskaasta lkenteestä. Pölypäästöjen levämnen ympärstöön rppuu päästön suuruudesta ja hukkaskokojakaumasta, sääolosuhtesta ja ympärstön pnnanmuodosta (topografa ja kasvllsuus sekä vesstöt). Kkemmat hukkaset kulkeutuvat lmassa van lyhytä matkoja, kun taas penhukkasten kulkeuma vo olla hyvnkn laaja. Pölypäästöt vovat alueesta ja olosuhtesta rppuen levtä jopa metrn etäsyydelle tomnnasta, joten vakutusalueena tullaan tkastelemaan metrn vyöhykettä hankealueen reunolta katsottuna. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

42 Ympärstövakutusten vontohjelma () Pölypäästöjä syntyy enten murskauksen akana, mutta myös porauksen ja räjäytyksen akana. Pölyhatan torjuntakenoja ovat mm. prosessn erstämnen ympärstöstä, pölyn sdonta, pölyn seppaamnen lmasta ja pölyn keräys. Valtoneuvoston asetuksella määrätään, että hengtettäven hukkasten enmmäsptosuus lmassa saa olla enntään μg/m (vuorokauskeskvo). Pölyhattojen torjumseen tullaan knnttämään ertystä huomota, sllä akasemmn pölyhatta on koettu suurmmaks hataks lähesllä asunaluella. Ilmanlaatuun vakuttavat olennasest myös alueen muu raskas lkenne ja teollnen tomnta. Vakutusten vont Pölypäästön määrä vodaan asantuntja-vona ja tvttaessa laadtaan pölypäästöjen mallnnus. YVA-selostuksessa estetään vahtoehtoja pölyhattojen hallntatomks. Lkenteen aheuttamat päästöt vodaan laskennallsest perustuen kuormen määrn ja kuljettuhn klometrehn... Vakutukset luonnon monmuotosuuteen, elän- ja kasvlajstoon ja suojeluvojen sälymseen Hankealueen luontovot ovat vähäset, sllä alue on olemassa olevaa louhnta-aluetta ja hmstomnnan vomakkaast muokkaamaa satama- ja teollsuusaluetta. Hankealueella on velä jonkn verran puustoa täosassa lähellä merta. Hankkeella e voda olevan suura vakutuksa ympärstön kasv- ja elänlajstoon ja luonnon monmuotosuuteen, sllä hankealueen pohjospuolella oleva vheralue on pen ja jo nykysen louhntatomnnan vakutuksen kohteena. Vheralue on kutenkn pakallsest tärkeä ja louhnnan vakutukset shen selvtetään. Lähalue koostuu lähnnä jo olemassa olevsta teollsuus- ja vastorakennukssta sekä kapeasta suojavheralueesta, jonka tosella puolella on Rstnemen asunalue. Lähn luonnonsuojelualue (Svennemenk) sjatsee non, klometrn päässä hankealueesta länteen ja lähn Natura -alue (Kymjok) non, km päässä pohjoseen. Hankkeella e voda olevan vakutuksa luonnonsuojelualuesn. Vakutusalue rajataan meluvakutuksen mukaan, joten alustavast YVAselostuksessa käytetään metrn vakutusaluetta vakutuksa votaessa. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

43 Ympärstövakutusten vontohjelma () Vakutusten vont YVA-prosessssa ktotetaan alueen luonnonsuojelu-, Natura -, ja luonnonsuojeluohjelma-alueet pakkatetoanestojen avulla. Arvonnssa otetaan huomoon alueden suojeluperusteet ja tkastellaan tomnnan vakutuksa nhn. Vakutuksa Rstnemen penn vheraluesn tkastellaan mm. haastattelemalla asukkata akasempen louhntojen vakutukssta. Vakutusten vont tehdään anestojen avulla asantuntja-vona... Vakutukset lmastonmuutokseen Ilmastonmuutokseen vakuttaa kasvhuonekaasuja lsäävä tomnta sekä näden neluja vähentävä tomnta. Tomnta vakuttaa lmastonmuutokseen lsäämällä heman hldoksdpäästöjä (työkoneet ja kuljetus) louhnnan akana. Lsäks alueelle myöhemmn syntyvä teollsuus vo lsätä kasvhuonekaasujen määrää lmakehässä, mutta mkäl alueelle keskttyvällä teollsuudella on merkttävä ympärstövakutuksa, tehdään tomnnalle ympärstövakutusten vont mssä vakutukset vodaan tkemmn. Osana tomntaa on kasvllsuuden posto louhttavalta alueelta, mkä teorassa vakuttaa kasvhuonekaasujen stoutumseen, mutta nykynen kasvllsuus louhnta-alueella on nn vähästä, ette tällä ole lmastonmuutoksen kannalta merktystä. Vakutusten vont Selvtetään työkonesta ja muusta tomnnasta vapautuven kasvhuonekaasujen määrä ja mten ntä vodaan hlltä. Vakutus lmastonmuutoksen vodaan asantuntjatyönä. Ilmapäästöjä kästellään myös kappaleessa Vakutukset lmanlaatuun.. Vakutukset masemaan, kaupunkkuvaan ja kulttuurperntöön.. Vakutukset masemaan Hankealue sjottuu olemassa olevalle louhnta-alueelle teollsuusalueen pohjospuolelle. Maakuntakaavassa alue on merktty kulttuurympärstön ta maseman vaalmsen kannalta maakunnallsest merkttäväks alueeks. Tomnta muuttaa jonkn verran masemaa, sllä louhnnan seurauksena kasvllsuutta postetaan ja maanpntaa pudotetaan alemmalle tasolle. Vakutukset masemaan vodaan kutenkn vähäsks, sllä meren välssä oleva suojavheralue pettää louhoksen mereltä pän katsottaessa. Vakutusalueena käytetään alustavast lähmpä asun- ja vrkstysalueta el hankealueelta non metrn puskurvyöhykettä. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

44 Ympärstövakutusten vontohjelma () Vakutusten vont Vakutuksa masemaan vodaan asantuntjatyönä maastohavantojen ja hankkeen louhntasuunntelmen avulla... Vakutukset kulttuurhstorallsn kohtesn, rakennuksn ja aluesn Hankealueen lähesyydessä e sjatse kulttuurhstorallsa kohteta, joten vakutuksa e ole. Vakutusten vont Vakutuksa e voda, sllä vakutusalueella e sjatse kulttuurhstorallsa kohteta... Vakutukset munasjäännöksn Hankkeen alustavalla vakutusalueella e sjatse yhtään munasjäännöstä. Lähn munasjäännösalue (Ruotsnsalmen mertastelualue) on non 8 m päässä hankealueesta kaakkoon. Munasjäännösalue jää vakutusalueen ulkopuolelle, ekä snne ast mahdollsest kulkeutuva melu ta pöly aheuta hattoja kohteen luonteelle. Vakutusten vont Munasjäännöksä e sjatse alustavalla vakutusalueella, joten vakutuksa e voda.. Vakutukset maankäyttöön, elnkenotomntaan ja lkenteeseen.. Vakutukset maankäyttöön ja tuotanto-, palvelu sekä elnkenotomntaaluesn Tomnnan tkotuksena on tasottaa alue teollsuuden käyttöön. Tomnnan seurauksena alueen maankäytön ntensvsyys kasvaa ja Jänskän alueen pnta-alasta yhä suuremp osa tulee elnkenotomnnan käyttöön. Velä e ole vmuutta, mnkälasta teollsuutta laajentuvalle teollsuusalueelle syntyy. Alueen maankäyttö tunnetaan todella hyvn, sllä teollsuusalueen ja sataman laajentumsen yhteydessä aluetta on tutkttu useaan otteeseen ja alueella on vety läp useta YVA-menettelytä. Tomnta sjottuu kaavotetulle teollsuusalueelle, joten alueen maankäyttösuunntelma on ollut tedossa ptkään. Nykysen YVA-prosessn akana tutktaan louhnta- ja murskaustomnnan tkempa vakutuksa lähalueen maankäyttöön ja elnkenotomnta-aluesn. Laajennetun louhntatomnnan alottamnen e edellytä uusen rakennuksen rakentamsta ta kaavamuutoksa alueella, sllä kyseessä on olemassa oleva tomnta. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

45 Ympärstövakutusten vontohjelma () Louhnta, murskaus ja kuljetus työllstävät alueen urakotsjota. Tomnta työllstää suoraan - henklöä tomnnan laajuudesta rppuen ja välllsest kuljetusalan yrttäjä alueella. Tomnnalla e ole vakutuksa maa- ta metsätalouteen. Vakutusalueena käytetään Mussalon aluetta ja hanketta tkastellaan myös koko kaupungn kannalta. Teollsuusalueen laajentamnen on osa Kotkan kaupungn tavotetta luoda edellytyksä uuden teollsuuden ja uusen työpakkojen synnylle alueella. Saatavan tlan lsäks hankkeesta saadaan hyvää rakennusmateraala lähalueen tulevlle hankkelle. Vakutusten vont YVA-hankkeessa vodaan vakutuksa maankäyttöön ja tuotanto-, palvelu- sekä elnkenotomnta-aluesn. Maankäyttöön lttyvä vakutuksa vodaan hyödyntämällä ktta- ja pakkatetoanestoja, kaavoja ja suunntelma. Arvonnssa huomodaan er kaavatasolla hankkeen vakutusalueelle osotettu maankäyttö vomassa oleven kaavojen kaavasuunntelmen pohjalta. Vakutuksa elnkenorakenteeseen vodaan asantuntjavona... Vakutukset lkenteeseen ja lkkumseen Tärken vakutus lkenteeseen ja lkkumseen on lkennemäären kasvu Jänskäntellä ja hankealueella ja Palaskylän teollsuusalueella. Mertuulentellä lkenteen määrä on non ajoneuvon ohajoa vuorokaudessa, mutta lähtökohtasest ten lkenne e kasva sllä maa-anes kuljetetaan teollsuusalueen läp satama-alueen täyttöön. Mkäl osa louheesta murskataan hankealueella ja kuljetetaan muualle sjotukseen rekolla, nn raskaan lkenteen määrä tellä kasvaa jonkn verran. Mursketta vodaan myös kuljettaa proomulla. Vuonna alueella on tkotus louha m ktr ennen ympärstövakutusten vontmenettelyn valmstumsta ja uuden luvan myöntämstä. Uuden luvan myötä alueella on tkotus louha velä toteutusvahtoehdosta rppuen enntään 8-8 m ktr vuosen -8 akana, mkä on tonneks muutettuna non tonna kvanesta. Yhteen täysperävaunuun mahtuu non t. Nän ollen teollsuusalueen läp kulkee koko hankkeen enntään 8 ( ajoa kun huomodaan palaava lkenne) kvlouherekkaa, kun huomodaan nykysten lupen mahdollstama louhntamäärä sekä YVA-menettelyn jälkenen louhttava määrä. Mkäl hanke suortetaan kahden vuoden akana, aheuttaa tomnta enmmäsmäären mukaan laskettuna keskmäärn rekkakuljetusta vuorokaudessa, kun oletetaan että kuljetuksa suortetaan pävänä vuodessa. Tomnnan jakautuessa neljälle vuodelle (-) kuljetuksa syntys enmmäsmäären mukaan laskettuna keskmäärn 8 kuljetusta vuorokaudessa. Vahtoehtona tkastellaan myös maa-aneksen tomttamsta täyttöön proomulla. Tällön kuljetusten ntensvsyys vähentys ja lkenneonnetto- Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

46 Ympärstövakutusten vontohjelma () muuden todennäkösyys penentys. Kuljetuksen meluvakutukset evät ole kovn suuret, koska kuljetus tapahtus joka tapauksessa kokonaan teollsuusalueen ssäpuolella. Lkenteen lsääntymsen myötä myös melu, lmapäästöt ja onnettomuusrsk teollsuusalueella kasvavat. Sataman tomntaan lttyvä raskas lkenne kulkee satamaan Mertuulentetä, jonka vrella e sjatse phalttymä. Osalle alueen asunaluesta kuljetaan Mertuulenten kautta. Vakutusten vont Vakutuksa lkenteeseen ja lkkumseen vodaan käyttämällä saatavlla oleva lkennetetoja ja alustavaa vota louhnta- ja murskausalueen normaaltomnnan aheuttamsta lkennemäärstä. Lkennemäären lsääntymstä vodaan lkenteen sujuvuuden ja turvallsuuden kannalta asantuntja-vona. Lkenteen lsääntymnen lsää myös melua ja päästöjä lmaan. Melun lsääntymnen tullaan selvttämään kuten kappaleessa Melun ja tärnän vakutukset on estetty. Ilmapäästöjen lsääntymnen tullaan selvttämään kuten kappaleessa Vakutukset lmanlaatuun on estetty.. Vakutukset hmsten terveyteen, elnolohn ja vhtyvyyteen (hmsn kohdstuvat vakutukset) Ihmsn kohdstuven vakutusten vont (IVA) kattaa sekä sosaalset vakutukset että terveysvakutukset. Sosaalset vakutukset ovat hmseen, yhtesöön ta yhteskuntaan kohdstuva vakutuksa, jotka aheuttavat muutoksa hmsen hyvnvonnssa ta hyvnvonnn jakautumsessa. Terveysvakutukset puolestaan ovat hmsen terveyteen kohdstuva vakutuksa esmerkks päästöjen lmaan ta melun vakutuksesta. Lähmmät asunrakennukset sjatsevat non 8 metrn päässä hankealueesta ja louhttavast alueesta. Louhntatomnnan ntensteetn kasvamsella on vakutuksa asumsmukavuuteen lähesllä asutusaluella. Kasvava louhnnan ja murskauksen melu, mahdollset pölypäästöt ja lsääntyvä lkenne ja sen aheuttamat melu ja päästöt lmaan sekä onnettomuustlanteet ovat merkttävmmät terveyteen ja vhtyvyyteen vakuttavat sekat. Tomnnan vakutusalueena tkastellaan metrn vyöhykettä huomoden myös lähmmät vrkstys-, asun- ja vapaa-ajan asunalueet, kun tkastellaan sosaalsa ta terveysvakutuksa... Sosaalset vakutukset Sosaalsn vakutuksn luetaan hankkeen aheuttamat muutokset asun- ja elnympärstön vhtysyydessä, turvallsuudessa, lkkumsmahdollsuuksssa, huolssa, pelossa, yhtesöllsyydessä ja tulevasuuden näkymssä. Lähmmät asun- ja vrkstysalueet sjatsevat non - metrn päässä hankealueesta, joten tomnnalla vo olla sosaalsa vakutuksa melun ja Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

47 Ympärstövakutusten vontohjelma () pölyn kautta. Ptkäkestonen ta vomakas melu vo aheuttaa muutoksa lähesten alueden vhtysyydessä ja lkkumsmahdollsuuksssa. Melua ja sen vakutusta lähalueden melutasohn kästellään kappaleessa Vakutukset meluun. Melun vomakkuus e vsnasest lsäänny alueella, sllä kyseessä on olemassa oleva louhnta-alue, jonka maa-aneksen ottomäärä on tkotus kasvattaa. Muutoksella on vakutusta melun ja pölyn esntyvyyteen, joka vo hekentää alueen vhtysyyttä. Tosaalta louhnnan toteutus nopeassa akataulussa koetaan postvsemmaks kun useden vuosen akana tapahtuva louhnta. Vakutusten vont Ihmsn kohdstuven vakutusten tunnstamsessa ja vonnssa hyödynnetään terveyden ja hyvnvonnn latoksen (THL ) luomaa ohjetta hmsn kohdstuven terveydellsten ja sosaalsten vakutusten vomseks. Vakutuksa hmseen selvtetään myös ohjelmavaheessa pdettävän ylesötlasuuden yhteydessä saatujen kommentten perusteella ja ohjelmasta estettyjen melpteden kautta. Tkastelussa huomodaan vakutukset asumseen ja vrkstysmahdollsuuksn. Tämän lsäks tetoa kerätään ohjausryhmän kokouksessa, johon osallstuu asanosasa tahoja alueelta... Vakutukset terveyteen Tomnnasta aheutuva terveyteen vakuttava tekjötä vovat olla esmerkks melu, pöly, tulpalo ja kuljetusten mahdollsest aheuttamat onnettomuustlanteet. Melulla on useta terveysvakutuksa, jotka rppuvat melun vomakkuudesta ja altstumsen kestosta. Terveyden ja hyvnvonnn latoksen () mukaan melu vo esmerkks aheuttaa stressreakton, härtä unta, lsätä sydän- ja versuonsarauksen rskä ja vähentää henkstä hyvnvonta. Louhnnan ntensteetn kasvattamnen nostaa melun esntyvyyttä suhteessa nykyseen louhntatomntaan. Melupäästössä noudetaan melutason ohjevosta annettua valtoneuvoston päätöstä (99/99), jonka mukaan asunaluella (ekvvalentt)melutasot evät saa tomnnan seurauksena ylttää db. Melulla vo olla sen vomakkuudesta johtuen vakutuksa lähellä asuven hmsten terveyteen, ja nämä vakutukset ja nden ehkäsemseen käytettävät menetelmät selvtetään YVA-selostuksessa. Tomnnan aheuttama pöly el hengtettävät hukkaset vovat myös aheuttaa terveysvakutuksa. Pölylle herkmpä ovat astmaatkot sekä hmset, jotka sarastavat keuhkoahtaumaa el ns. tupakkakeuhkosarautta, sepelvaltmotauta ja sydämen vajaatomntaa. Ptkäakanen altstumnen vo aheuttaa mm. sepelvaltmotaudn, astman, keuhkoahtauman ta keuhkosyövän (Salonen & Pennanen ). Lyhyellä altstumsella terve hmnen e edes huomaa penhukkasten läsnäoloa. Valtoneuvoston asetuksella määrätään, että hengtettäven hukkasten enmmäsptosuus lmassa saa olla enntään μg/m (vuorokauskeskvo). Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

48 Ympärstövakutusten vontohjelma () Tomnta vo aheuttaa terveyshattaa myös tulpalon ja lkenneonnettomuuden seurauksena. Tulpalosta syntyvät savukaasut vovat kulkeutua asunalueelle ja hekentää alueen lmanlaatua. Tulpalon rsk vodaan alustavast kutenkn vähäseks, sllä alueella e ole paljon palavaa materaala. Lkenteen rskt syntyvät vakutusalueen ulkopuolella, kun maaanesta kuljetetaan sjotukseen. Lsääntyvä lkenne lsää onnettomuuksen rskä. Akasempen tutkmusten mukaan db melu vo levtä jopa metrn etäsyydelle louhoksesta, ja havattava pölypäästö etäsyydelle, joten terveysvakutuksa tkastellessa vakutusalueena käytetään m louhntatomnnan reunalta. Lsäks tkastelualueeseen ssällytetään läheset asun- ja vapaa-ajan asunalueet. Vakutusten vont YVA-prosessn akana tullaan vomaan tomnnan vakutuksa hmsten terveyteen. Vakutusten vonnssa huomodaan melun, tärnän, lmapäästöjen, lkenteen sekä onnettomuus- ja rsktlanteden vakutukset hmsten terveyteen. Melun lsääntymnen tullaan selvttämään kuten kappaleessa Melun vakutukset on estetty. Ilmapäästöjen lsääntymnen tullaan selvttämään kuten kappaleessa Vakutukset lmanlaatuun on estetty. Tärnän vakutukset tullaan selvttämään kuten kappaleessa Vakutukset tärnään on estetty. Vakutukset terveyteen vodaan saatujen tetojen perusteella... Vakutukset asumseen ja vapaa-ajan asumseen Hankealueen lähesyydessä sjatsee ympärvuotsta asutusta vsnkn Rstnemen asunalueella alueella - metrn päässä pohjosessa, kollsessa ja dässä. Lähmmät asunrakennukset sjatsevat non 8 metrn päässä hankealueesta. Tomnta sjottuu olemassa olevan teollsuusalueen pohjospuolelle, joten etelässä e ole asutusta. Lähn koulu (Mussalon koulu, Rajakallonte ) sjatsee non, km päässä luoteessa ja lähmmät päväkodt (Kanervan pävä kot, Kallonsvu ja Kotlon päväkot, Madesalmente ) sjatsevat non, ja, km päässä luoteessa ja pohjosessa. Alueella e ole saraalaa ta vanhankoteja. Tomnnalla vo olla vakutusta asumsolohn lähnnä melun ja tärnän kautta. Alue on kaavotettu teollsuusalueeks, joten hanke e tuo muutoksa maankäyttöön. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

49 Ympärstövakutusten vontohjelma 8() Alueella on tedossa oleva maalämpökavoja kaks kappaletta. Louhntatomnnalla vo olla vakutuksa maalämmön kertymseen esm. kallon rakolun seurauksena. Tärnä vo myös vahngottaa lämpöprejä. Vakutusten vont Vakutukset asumseen ja vapaa-ajan asumseen tullaan selvttämään pakkatetoaneston perusteella sekä asantuntja-vona. Melun ja tärnän härtsevyyttä vodaan tkemmn kappalessa Melun vakutukset, Tärnän vakutukset ja Sosaalset vakutukset. Maalämpökavot ktotetaan ja vakutuksa nhn vodaan asantuntja-von... Vakutukset vrkstys- ja ulkolualuesn Lähn yleskaavassa vrkstysalueeks merktty alue sjatsee het teollsuusalueen pohjospuolella ennen Rstnemen asunaluetta. Asemakaavassa suurn osa tästä vrkstysalueesta on määrtetty suojavheralueeks, mutta alue hankealueelta luoteeseen on merktty lähvrkstysalueeks. Kaavaotteet on estetty lttessä ja. Lähmmät umannat sjatsevat non klometrn päässä lounaassa (Santalahden umanta) ja dässä (Manskkalahden umanta). Asukkaden käytössä oleva ranta-alue Rstnemen edustalla sjatsee non - metrn päässä kollsessa. Urhelu- ja vrkstysaluesta lähmpänä sjatsee Kymen Golfn golfkenttä (Kotka Golf Center) lähmmllään non, km päässä lännessä. Melun, pölyn ja tärnän kautta vakutuksa vodaan syntyvän kaavotuksessa vrkstysalueks merktylle aluelle. Vakutusten vont Vakutukset vrkstysaluesn tullaan vomaan kttamateraaln sekä alueen asukkalta saataven tetojen avulla asantuntja-vona. Melun, pölyn ja tärnän levämstä kästellään tkemmn omssa kappalessaan... Vakutukset meluun Louhnta- ja murskaustomnnan suurn ympärstövakutus on melu. Melua syntyy louhnnassa porauksesta, räjäytyksstä ja rkotuksesta sekä murskauksesta. Myös murskeen kuormaamnen ja sjottamnen aheuttavat jonkn verran melua. Louhnnassa äänen omnasuuksn vakuttavat porauslate, kallon laatu ja reken määrä. Murskauksen melu koostuu monsta melulähtestä, mm. esmurskan ja seula. Äänen laatuun ja härtsevyyteen vakuttavat esmerkks äänen taajuus ja äänenvomakkuus. Ympärstön rakenteellslla omnasuukslla sekä sääolosuhtella on suur vakutus äänen kulkuun ja melun levämnen on ana aluekohtasta. Melutason ohjevosta annetun valtoneuvoston päätöksen (9/99) mukaan Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

50 Ympärstövakutusten vontohjelma 9() pävämelun taso (a-panotettu keskääntaso) e saa ylttää db asumseen käytettävllä aluella, vrkstysaluella taajamassa ja nden välttömässä lähesyydessä sekä hoto- ta opplatoksa palvelevlla aluella. Loma-asumseen käytettävllä aluella, lerntäaluella, vrkstysaluella taajamen ulkopuolella ja luonnonsuojelualuella melutaso e saa ylttää db. Akasempa louhntahankketa vten tehdyssä meluselvtyksssä db ääntason on votu kantautuvan non - metrn etäsyydelle, ja db ääntason non metrn etäsyydelle. Tämän taka vakutusalueena tkastellaan metrn vyöhykettä hankealueen reunolta. Läheset asunrakennukset sjatsevat lähmmllään non metrn päässä louhoksesta. Samon asemakaavaan merktty vrkstysalue sjatsee alle metrn päässä louhntatomnnasta. YVA-selostuksessa melua tullaan tkastelemaan melumallnnuksella. Meluntorjuntatomenpteet vodaan jakaa melupäästöjen vähentämseen ja äänen etenemsen estämseen. Kenoja melun torjuntaan ovat mm. lateteknset ratkasut, meluesteet, latteston säännöllnen kunnossapto ja latteden kotelont. Muraus-asetus (8/) määrää, että murskaamon sjottuessa alle metrn päähän asumseen ta loma-asumseen käytettävästä rakennuksesta ta sen välttömässä lähesyydessä sjatsevasta oleskeluun tkotetusta pha-alueesta ta muusta härölle alttsta kohteesta, melua on torjuttava kotelonnen, kumtuksn ta mulla vastaavlla äänteknsest phalla meluntorjuntatomlla. Melunhallntatomenptetä tullaan ehdottamaan YVA-selostuksessa. Vakutusten vont Meluvakutuksen vonnssa hyödynnetään lkenne-ennusteta, hanketta vten tehtävää melumallnnusta sekä akasemmn alueella toteutettuja melumallnnuksa, joden pohjalta vodaan latoksen vakutusta alueen melutlanteeseen. Arvo tehdään asantuntjatyönä... Vakutukset tärnään Melun lsäks tonen merkttävä vakutus ympärstöön on tomnnan aheuttama tärnä. Tärnää aheutuu räjäytyksstä louhnnassa, murskauksesta sekä murskeen ja louheen kuljetukssta. Murskaus e aheuta hmstä härtsevää ta rakenteta vahngottavaa tärnää. Louhnnassa käytettäven räjäytysten taajuus vahtelee - Hz. Tärnä syntyy kauempana louhnta-alueesta, kun räjäytyksen vapauttava energa e enää rtä rkkomaan kallota. Räjäytyksstä aheutuva tärnä on mpulssmasta ja laajakastasta. Vomakkan tärnä kestää van lyhyen hetken, yleensä alle sekunnn. Louhntäjäytyksstä aheutuu tärnän lsäks myös lman värähtelyä, jota kutsutaan lmanpaneaalloks. Se on taajuudeltaan osttan hmsen kuuloalueella ja osttan sen alapuolella. Ilmanpaneaallon levämseen ympärstöön ja samalla lmanpaneaallon a- Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

51 Ympärstövakutusten vontohjelma () heuttamaan vaurotumsrskn vakuttavat mm. säätla, maasto, esteet ja paneaallon tulosuunta. Ilmanpaneaalto vo aheuttaa kkunoden rkkoutumsen. Työmaalkenteestä aheutuva tärnä on räjäytyksstä aheutuvaan tärnään verrattuna penempää ja selväst ptkäkestosempaa. Tehtyjen tutkmusten perusteella lkennetärnän taajuus on yleensä Hz. Tärnää vodaan helahdusnopeuden avulla (mm/s) kolmessa er suunnassa (pysty- ja vaakakomponentt sekä etenemssuunnan mukanen komponentt). Usen tärnä koetaan härtsevänä, kun tärnätaso on non,-,8 mm/s. Akasempen räjäytystöden tärnämttausten mukaan suurmmat helahdusnopeuden vot n. metrn etäsyydellä louhnnasta ovat olleet n. 8 9 mm/s. Klometrn päässä helahdusnopeudet olvat alle mm/s. Tärnän levämnen rppuu suurest alueen maa- ja kalloperän omnasuukssta. Tärnävakutuksa vodaan pääasassa Rstnemen asunalueella ja lähesellä Kymen Ves Oy:n vedenpuhdstamolla hankealueen veressä. Ennen tomnnan alottamsta selvtetään, kunka suurta tärnää mkäkn rakennus ta rakenne kestää. Tärnäselvtyksellä pyrtään ennalta ehkäsemään mahdollsa vahnkoja asun-, vapaa-ajan asun- ja vedenpuhdstamon rakennukslle. Vakutusten vont Tärnävakutusten vonnssa hyödynnetään alueella sekä muualla akasemmn toteutettuja tärnämttauksa, joden pohjalta vodaan tomnnan tärnän levämstä. Ennen tomnnan alottamsta lähesten tomjoden ja Rstnemen rakennukslle tehdään tkastus, jonka perusteella vodaan louhnnan vakutuksa rakentesn. Vakutustkastelussa huomodaan myös lähesten tomjoden lattestot. Arvo tehdään asantuntjatyönä... Vakutukset hajuun Tomnta e tsessään aheuta hajuhattoja, joten tomnnan akasta hajua e voda. Ennen tomnnan alottamsta alueelta postetaan Solfood Oy:n kompostkasat, mkä aheuttaa jonkn verran hajuhattaa. Samaan akaan Kotka Tank Storage Oy:lle vuokrattua kalloon louhttua öljysälötä tyhjennetään hankealueen eteläpuolella, mkä sälöön kertyneen rkkptosen veden taka aheuttaa myös hajuhattoja alueelle. Molemmat hajuhatan aheuttajat ovat kutenkn YVA:sta rrallsa projekteja ja valmta jo ennen YVA-menettelyn valmstumsta. Vakutusten vont Hajuvakutuksa e voda, sllä tomnta e aheuta hajuhattoja. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

52 Ympärstövakutusten vontohjelma ().8 Vakutukset jätehuoltoon Louhntatomnnan akana syntyy sekajätettä, rautomua sekä öljyä ssältävää jätettä. Rautajätettä syntyy enten suhteessa louhttavaan määrään (SYKE ) ja sen lähteenä tom murskauslatos. Vaallsa jättetä el öljyjättetä, kuten käytettyjä votelu- ja moottoröljyjä syntyy koneden huollon yhteydessä. Tuktomnta-alueella on jätepste, jonne alueella syntyvät jätteet vastodaan. Vakutuksa tkastellaan alueellsen jätehuollon näkökulmasta, el vakutusalueena tom koko maakunta. Vakutusten vont Vakutukset jätehuoltoon ja jätteden muodostumseen vodaan asantuntja-vona..9 Tomnnan yhtesvakutukset lähympärstön tomntojen kanssa Louhnta-alueen tomnnalla on yhtesvakutuksa muun tomnnan kanssa pääasassa lsääntyvän lkenteen, pölyn ja melun vuoks. Sataman tomnta vo tuottaa jonkn verran pölyä lasten kästtelyn yhteydessä, joten yhtesvakutukset huomodaan vsnkn Jänskän sataman osalta. Kakk tomnta tuottaa melua, joten teollsuusalueen ja louhnta-alueen melun yhtesvakutus nousee yksttäsä tomjota korkeammaks. Vakutusten vont Kakk teollsuusalueen ympärstövakutukset tunnstetaan asantuntjavona ja Kotkan kaupungn suunntellun tomnnan pohjalta vodaan, mkä on louhntatomnnan osuus koko satama- ja teollsuusalueen ympärstövakutukssta. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

53 Ympärstövakutusten vontohjelma () YMPÄRISTÖRISKIT JA POIKKEUSTILANTEET. Tomnnan rskt ja pokkeustlanteet Arvonnssa tkastellaan Jänskän louhnta-alueen tomntaan lttyvä ympärstörskejä. Ne vovat lttyä härö- ja onnettomuustlantesn ta vaallsten aneden ja jätteden kästtelyyn ja vastontn. Lkenteeseen lttyvät rskt kästellään lkennevakutusten vonnn yhteydessä. Ylesest louhntatomnnan merkttävmmät ympärstörskt lttyvät polttonesteden, kemkaalen ja jätteden kästtelyyn ja vastontn, josta vo vuotojen ta vahnkojen seurauksena aheutua maaperän ja pohjaveden plaantumsen vaaa. Lsäks latteden tomntahäröstä ta rkkoontumssta vo aheutua normaaltomntaan verrattuna pokkeuksellsa melu- ta pölypäästöjä ympärstöön (SYKE ). Myös tuktomnta-alueella ta lattessa syttyvä tulpalo vo aheuttaa savukaasujen myötä ympärstövaaa. Ennen tomnnan alottamsta laadtaan rsknvo. Rsknvonnssa huomodaan tulpalot ja nden savukaasut, hatallset aneet, plaantuneet hulevedet, räjähdykset ja nssä syntyven aneden kulkeutumnen sekä suurtulva.. Sjant Seveso III -drektvn mukasella konsultontvyöhykkeellä Hankealue sjatsee osttan Seveso III -drektvn mukasella konsultontvyöhykkeellä, jonka aheuttaa Oltankng Sonmn Oy:n laajamttanen kemkaalen teollnen kästtely ja vastont. Oltankn Sonmn on Tukesn valvoma turvallsuusselvtyslatos, jonka konsultontvyöhykkeen laajuus on klometr. Oltankng Sonmnn alueella mahdollsest tapahtuven onnettomuuksen vakutus louhntatomntaan vodaan. Koska louhnnalle alueella on jo olemassa lupa, aemmn tehdyt rsknvonnt pävtetään tvttavn osn. Alueella e sälytetä suura määrä vaallsa kemkaaleja mahdollsa räjähtetä lukuun ottamatta ekä alueella ole paneaallolle herkkä rakennuksa. Louhntatomnnassa käytetään räjähtetä, joten räjähtelle herkkä kohteta tomnta-alueelta e löydy. Vakutusten vont Onnettomuusrskt vodaan hyödyntäen nykysen tomnnan ympärstörskktotuksa ja rsknvota. Lsäks vonnssa hyödynnetään vastaavanlaslla louhnta-aluella tapahtuneta onnettomuustapauksa. Samalla vodaan hankealueelle suunnteltujen votomenpteden rttävyyttä. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

54 Ympärstövakutusten vontohjelma () HANKKEEN RAKENTAMISEN EDELLYTTÄMÄT SUUNNITELMAT, LUVAT JA PÄÄTÖKSET. Ympärstölupa Louhnnalle, murskaukselle ja maa-aneksen otolle tvtaan ympärstölupa. Luvan tpeesta säädetään ympärstönsuojelulassa (YSL /) ja valtoneuvoston asetuksessa ympärstönsuojelusta (YSA /). Alueella tomnnalle on jo ympärstölupa, joka sall m ktr maa-aneksen ottamsen. Lupa on vomassa vuoteen 9 ast. YVA:n jälkeen nykyseen lupaan vodaan hakea muutosta, jossa otetaan velä luvttamaton alue mukaan ympärstölupaan. Lsäks lupaa haetaan nn, että se e aseta rajotteta louhntamäärälle vuodessa asettaen kutenkn rajotteet slle maksmmäärälle, joka alueelta vodaan yhteensä louha. Ympärstöluvan myöntää Kotkan ympärstölautakunta.. Rakennuslupa ja tomenpdelupa Tomnnan tässä vaheessa e rakenneta pysyvä rakennuksa, joten rakennuslupaa e tvta. Tomnnan alottamsesta lmotetaan valvovalle vranomaselle.. Muut luvat ja sopmukset Kotkan kaupunglla on alustava sopmus HamnaKotkan Satama Oy:n kanssa louheen käyttämsestä sataman omstaman kenttäalueen täytössä. Satamalla on lupa kenttäalueen täyttöön. Louhnnan ja murskauksen alottamnen e vaad muta lupa ta sopmuksa. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

55 Ympärstövakutusten vontohjelma () EHDOTUS TOIMIKSI, JOILLA EHKÄISTÄÄN JA RAJOITETAAN HAITALLISIA YMPÄRISTÖVAIKUTUKSIA YVA-selostuksessa tullaan ehdottamaan toma, jolla hatallsa ympärstövakutuksa pyrtään ehkäsemään ja rajottamaan. Ertysest huomota knntetään meluntorjuntaan sekä tärnän hallntaan. Asun- ja vapaa-ajan asunalueden lähesestä sjannsta johtuen Muraus-asetus määrää, että melua on torjuttava kotelonnen, kumtuksn ta mulla vastaavlla äänteknsest phalla meluntorjuntatomlla. Käytännössä meluntorjunnassa tullaan käyttämään kakka mahdollsa teknsä ja taloudellsest mahdollsa ratkasuja melun vähentämseks. Alueella akasemmn toteutetun louhnnan yhteydessä alueen asukkaat ovat tuoneet eslle, että tärnä-, melu- ja pölyongelmat ovat ajottan olleet suura pha-aluella. Asukkaat ovat tovoneet, että louhntahankkeelle luotasn selkeä yhteydenptokanava, jota kautta votasn asukkata tedottaa räjäytysten ajankohdsta. Lsäks kanavaa ptkn asukkaat vosvat helpost tuoda eslle louhnnan mahdollsest aheuttama hattoja. Vmesmmän louhntahankkeen akana e selkeää valtuskanavaa ekä vakutusten seurantaa ollut. Mahdollsten hatallsten vakutusten seuranta pyrtään toteuttamaan pemmn kun akasemmssa louhntahankkessa. Tärnän, pölyn ja melun vakutuksa seurataan louhntajakson akana, vsnkn jos alueen asukkalta tulee tetoa mahdollssta hatosta. Vahnkojen estämseks tärnävakutusten ja rakennusten rakenteden ktotus etukäteen on todella tärkeää. SEURANTAOHJELMA YVA-selostuksessa estetään ehdotus hankkeen ympärstövakutusten seurantaohjelmaks. Ehdotuksessa seurantaohjelmaks estetään anakn melutkkalua, tärnän mahdollsest aheuttamen vahnkojen tkkalua, kavojen vedenlaadun tkkalua sekä pölyämsen tkkalua. Velvottavat tkkaluohjelmat laadtaan ja hyväksytetään vranomaslla akanaan ympärstölupaa haettaessa. EPÄVARMUUSTEKIJÄT JA VIRHELÄHTEET Ympärstövakutusten vonnn mahdollset vrhelähteet lttyvät käytetyn tedon laatuun ja menetelmen luotettavuuteen. YVA-selostuksessa tullaan kuvaamaan tärkemmät menetelmn ja anestoon lttyvät oletukset ja vrhelähteet. Epävmuustekjöden merktys ympärstövakutusten vontn ja hankkeen toteuttamseen tullaan vomaan. Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

56 Ympärstövakutusten vontohjelma () LÄHDELUETTELO Lansäädäntö Lak ympärstövakutusten vontmenettelystä (8/99) ja lat sen muuttamsesta (9/99), (/999), (/999), (9/), (/), (8/), (8/9). Luonnonsuojelulak (9/99) ja luonnonsuojeluasetus (/99). Maa-aneslak (MAL /98) ja maa-anesasetus (MAA 9/). Maankäyttö- ja rakennuslak (/999). Muraus-asetus (8/). Valtoneuvoston astus kavannasjättestä (9/). Valtoneuvoston asetus räjäytys- ja louhntatyön turvallsuudesta (/). Valtoneuvoston asetus ympärstövakutusten vontmenettelystä (/). Valtoneuvoston päätös (99/99) melutason ohjevosta. Ympärstönsuojelulak (/) ja valtoneuvoston asetus ympärstönsuojelusta (/). Krjallsuus Mänttär, V. (). Pyhtää-Kotka-Hamna -meralueen vedenlaadun yhtestkkalun yhteenveto vuodelta. Kymjoen ves ja ympärstö ry:n julkasu no /. Ramboll Oy (). Mussalon sataman melumttaus D-kentän laajennuksen jälkeen. HamnaKotka Satama Oy. Symo Oy (). Ympärstömeluselvtys. Kuusakosk Oy Kotkan palvelupste. Promethor Oy (9). Ympärstömelumttaus. Kotkan kaupungn kuntateknkka. Salonen, R. & A. Pennanen (). Penhukkasten vakutus terveyteen. Tuloksa ja päätelmä teknologaohjelmasta FINE Penhukkaset Teknologa, ympärstö ja terveys (tom. T. Paukku). Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

57 Ympärstövakutusten vontohjelma () Työ- ja elnkenomnsterö. Valtoneuvoston selonteko kansallsesta energa- ja lmastostrategasta vuoteen. Työ- ja elnkenomnsterön julkasuja /. Ktta-anesto Maanmttauslatos (). Dgtaalnen peruskttalehtanesto :. Maanmttauslatos, Helsnk Maanmttauslatos (). Maastotetokanta. Maanmttauslatos, Helsnk. Maanmttauslatos (). Ortolmakuva. Maanmttauslatos, Helsnk. Museovrasto (). Kulttuurympärstöt. Museovrasto, Helsnk. Museovrasto (). Munasjäännösrekster. Museovrasto, Helsnk. SYKE (). Luonnonsuojelualueet. Suomen ympärstökeskus, Helsnk. Internet-lähteet Terveyden ja hyvnvonnn latos (). Ympärstöterveys melu. Terveyden ja hyvnvonnn latos (). Opasnet. < Ilmanlaatu: mpstonsuojelu/lmanlaatu/vuosyhteenvedot Tuulruusu: Suomen tuulatlas (). < Kaavat ja ktat: < Kymenlaakson Lton pakkatetopalvelu. < Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

58 Ympärstövakutusten vontohjelma () Lkennemäärät: WLqSm-LR9M Luonnon monmuotosuuden suojelun ja kestävän käytön stratega: < FI/Luonto/Luonnon_monmuotosuus/Stratega_ja_tomntaohjelma> Kymenlaakson maakuntaohjelma: < /kymenlaakso-ohjelma--> < /kymenlaakso-ohjelma-8-> Runebergnkatu c B FIN- Helsnk tel. +8 () 9 Tkastanut: Kotkan kaupunk Päväys:..

59

1ap/100. pv-1. p AK/s. p p-1. 1ap/100. pv-1. ai t20. pv-1. 1ap/100. sr t45. is-1. jä ai. pv-1 IV. p-1. 1ap/100. kaukolämpö AK-1 ju

1ap/100. pv-1. p AK/s. p p-1. 1ap/100. pv-1. ai t20. pv-1. 1ap/100. sr t45. is-1. jä ai. pv-1 IV. p-1. 1ap/100. kaukolämpö AK-1 ju 5 98 8 98 7 99 7 99 8 98 98 5 98 7 98 8 7 5 505 98 4 98 9 97 8 5 96 97 5 8 7 98 9 96 96 (7K) 96 97 0 6 96 0 98 7 97 96 6 4 96 9 98 0 97 8 96 5 9 700 94 4 94 5 94 0 9 5 9 4 9 9 98 4: 94 4 94 6 9 9 9 97

Lisätiedot

MUKKULA VP-3 W-1 VP LPA-2. RM krs+84 1ap/hhu 20ap/tt is-1 VP LPA-1 LPA-3 (W/RM) VP/s W/RM II ap/50ke

MUKKULA VP-3 W-1 VP LPA-2. RM krs+84 1ap/hhu 20ap/tt is-1 VP LPA-1 LPA-3 (W/RM) VP/s W/RM II ap/50ke 84 4 83 83 6 83 84 9 84 9 :83 83 8 4 3 83 3 83 4 83 3 W- VP-3 es 83 6 744 +84 LPA- +84 83 0 (RM-) 00 96 3 6 83 4 0 4 83 8 05 8 5 83 RTANEMEN RANTAPUSTO 83 50 VP- 746 W/RM 000 a/50ke ajo/h VP- /l.5 MUKKULAN

Lisätiedot

MUKKULA VP-3 W-1 VP LPA-2. RM krs+84 1ap/hhu VP (VP/s-1,VP/s-2, VP-1) LPA W/RM I 900 1ap/50ke. VP/s-1 W-1.

MUKKULA VP-3 W-1 VP LPA-2. RM krs+84 1ap/hhu VP (VP/s-1,VP/s-2, VP-1) LPA W/RM I 900 1ap/50ke. VP/s-1 W-1. 84 4 83 83 9 83 6 83 84 9 84 9 :83 4 83 3 84 8 7 83 VP-3 e 744 +84 LPA- (743/) 00 6 83 7 +84 96 3 W- 0 4 VESJÄRV 83 RTANEMEN RANTAPUSTO 8 0 50 8 4 VP- 746 W/RM 0 a/50ke VP- ajo/h(746) jk/l.5 MUKKULAN TAPAHTUMAPUSTO

Lisätiedot

Saatteeksi. Vantaalla vuoden 2000 syyskuussa. Hannu Kyttälä Tietopalvelupäällikkö

Saatteeksi. Vantaalla vuoden 2000 syyskuussa. Hannu Kyttälä Tietopalvelupäällikkö Saatteeks Tomtlojen rakentamsta seurattn velä vme vuoskymmenen lopulla säännöllsest vähntään kerran vuodessa tehtävllä raportella. Monsta tosstaan rppumattomsta ja rppuvsta systä johtuen raportont loppu

Lisätiedot

Hyrynsalmen kunta, jäljempänä kunta. Laskutie 1, 89400 HYRYNSALMI. Kohde sijaitsee Hallan Sauna- nimisessä kiinteistössä.

Hyrynsalmen kunta, jäljempänä kunta. Laskutie 1, 89400 HYRYNSALMI. Kohde sijaitsee Hallan Sauna- nimisessä kiinteistössä. VUOKRASOPIMUS 1.1 Sopjapuolet Hyrynsalmen kunta, jäljempänä kunta. Laskute 1, 89400 HYRYNSALMI Hallan Sauna Oy (y-tunnus: 18765087) CIO Tl- Tekno Oulu Oy Kauppurnkatu 12, 90100 OULU 1.2 Sopmuksen kohde

Lisätiedot

Työn tavoitteita. 1 Johdanto. 2 Ideaalikaasukäsite ja siihen liittyvät yhtälöt

Työn tavoitteita. 1 Johdanto. 2 Ideaalikaasukäsite ja siihen liittyvät yhtälöt FYSP103 / 1 KAASUTUTKIMUS Työn tavotteta havannollstaa deaalkaasun tlanyhtälöä oppa, mten lman kosteus vakuttaa havattavn lmöhn ja mttaustuloksn kerrata mttauspöytäkrjan ja työselostuksen laatmsta Luento-

Lisätiedot

s-2 mp ppp MUKKULA te hv-1. sr-1. VP/s rmr Iu2/3 850 ju-2. sr t sa-2 I.

s-2 mp ppp MUKKULA te hv-1. sr-1. VP/s rmr Iu2/3 850 ju-2. sr t sa-2 I. 86 8 88 8 9 86 8 8 7 86 9 86 8 :7 8 8 8 8 :8 8 6 8 8 8 8 7 8 6 8 :8 8 8 87 7 +8 8 87 7 VP- :8 6 8 87 86 88 89 96 te 9 7 9 +8. 9 9 7 9 +8 8 V +8 a /m 8 V 8 8 7 8 88 - LPA- (RM-) +89 is- z + +9 + VP- W/RM

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN KILPAILUKYKY VAATII OSAAVAT TEKIJÄNSÄ. Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry

TULEVAISUUDEN KILPAILUKYKY VAATII OSAAVAT TEKIJÄNSÄ. Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry TULEVAISUUDEN KILPAILUKYKY VAATII OSAAVAT TEKIJÄNSÄ Suomen Ammattn Opskeleven Ltto - SAKKI ry AMMATILLINEN KOULUTUS MUUTOKSEN KOURISSA Suomalasen ammatllsen koulutuksen vahvuus on sen laaja-alasuudessa

Lisätiedot

AMMATTIMAISTA KIINTEISTÖPALVELUA JO 50 VUODEN AJAN

AMMATTIMAISTA KIINTEISTÖPALVELUA JO 50 VUODEN AJAN AMMATTIMAISTA KIINTEISTÖPALVELUA JO 50 VUODEN AJAN VUO-KIINTEISTÖPALVELUT 50 VUOTTA Vuosaarelaset asunto-osakeyhtöt perustvat vuonna 1965 Vuosaaren Isännötsjätomsto Oy:n, joka tuott omstajlleen kohtuuhntasa

Lisätiedot

Keskustan osayleiskaava 2030. Lähtökohta- ja tavoiteraportti B

Keskustan osayleiskaava 2030. Lähtökohta- ja tavoiteraportti B B Keskustan osayleskaava 2030 Lähtökohta- ja tavoteraportt B Järvenpään kaupunk Kaupunkkehtys Ylessuunnttelu PL 41, 04401 JÄRVENPÄÄ 4.11.2013 Keskustan osayleskaava LÄHTÖKOHTA- JA TAVOITERAPORTTI B LÄHTÖTILANNE

Lisätiedot

Aamukatsaus 13.02.2002

Aamukatsaus 13.02.2002 Indekst & korot New Yorkn päätöskursst, euroa Muutos-% Päätös Muutos-% Helsnk New York (NY/Hel) Dow Jones 9863.7-0.21% Noka 26.21 26.05-0.6% S&P 500 1107.5-0.40% Sonera 5.05 4.99-1.1% Nasdaq 1834.2-0.67%

Lisätiedot

Jaksolliset ja toistuvat suoritukset

Jaksolliset ja toistuvat suoritukset Jaksollset ja tostuvat suortukset Korkojakson välen tostuva suortuksa kutsutaan jaksollsks suortuksks. Tarkastelemme tässä myös ylesempä tlanteta jossa samansuurunen talletus tehdään tasavälen mutta e

Lisätiedot

Rauman kaupunki tekninen virasto/ kunnallistekniikan suunnittelu Kanalinranta 3, RAUMA KARINKENTÄN ASEMAKAAVA-ALUEEN RAKENNETTAVUUSSEL- VITYS

Rauman kaupunki tekninen virasto/ kunnallistekniikan suunnittelu Kanalinranta 3, RAUMA KARINKENTÄN ASEMAKAAVA-ALUEEN RAKENNETTAVUUSSEL- VITYS Rauman kaupunk teknnen vrasto/ kunnallsteknkan suunnttelu Kanalnranta, 6 RAUMA KARINKENTÄN ASEMAKAAVA-ALUEEN RAKENNETTAVUUSSEL- VITYS Pävämäärä.4.6. Ylestä Tomeksannosta olemme tehneet porakonekarauksa

Lisätiedot

Työn tavoitteita. 1 Johdanto. 2 Ideaalikaasukäsite ja siihen liittyvät yhtälöt

Työn tavoitteita. 1 Johdanto. 2 Ideaalikaasukäsite ja siihen liittyvät yhtälöt FYSP103 / 1 KAASUTUTKIUS Työn tavotteta havannollstaa deaalkaasun tlanyhtälöä oa, mten lman kosteus vakuttaa havattavn lmöhn ja mttaustuloksn kerrata mttausöytäkrjan ja työselostuksen laatmsta Luento-

Lisätiedot

PORIN SEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA

PORIN SEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA PORIN SEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA Ramboll Fnland Oy Por 2004 Kanskuva: Iso kuva: Porn satama (Suomen Ilmakuva Oy) Pkkukuvat ylhäältä alas: Porn päälkenneverkko (www.por.f), Oy Transpont Ab:n

Lisätiedot

LAUKAAN KUNNAN RAKENNUSJÄRJESTYS

LAUKAAN KUNNAN RAKENNUSJÄRJESTYS AUKAAN KUNNAN RAKENNUSJÄRJESTYS aukaan kunnanvaltuusto 26.1.2009 23 2 SISÄYSUETTEO 1. SOVETAMISAA JA VIRANOMAISET 1.1 SOVETAMISAA... 3 1.2 RAKENNUSVAVONTAVIRANOMAINEN... 3 2. UPAJÄRJESTEMÄT 2.1 RAKENNUKSEN

Lisätiedot

Uuden eläkelaitoslain vaikutus allokaatiovalintaan

Uuden eläkelaitoslain vaikutus allokaatiovalintaan TEKNILLINEN KORKEAKOULU Systeemanalyysn laboratoro Mat-2.108 Sovelletun matematkan erkostyö Uuden eläkelatoslan vakutus allokaatovalntaan Tmo Salmnen 58100V Espoo, 14. Toukokuuta 2007 Ssällysluettelo Johdanto...

Lisätiedot

SOPENKORPI. AL-1 työ ma le-1 hu-1 pv TL riii k588 sr-1. pima. 2/3kIV. pima. p-1 (24,25) 2/3kV ju-1. pima ju-2 III.

SOPENKORPI. AL-1 työ ma le-1 hu-1 pv TL riii k588 sr-1. pima. 2/3kIV. pima. p-1 (24,25) 2/3kV ju-1. pima ju-2 III. 1 SOPENKORP 104 7 105 6 105 105 9 16 KRESKATU 105 9 6 106 4 105 7 13 17 SOPENKORENKATU 105 8 7 107 5 50 6 ju/s 108 6 5 p-1 (4,5) 1900 107 9 667 4 r k588 sr-1 5dBA /3k 300+30 ju-1 107 3 pp 110 7 30dBA /3k

Lisätiedot

FDS-OHJELMAN UUSIA OMINAISUUKSIA

FDS-OHJELMAN UUSIA OMINAISUUKSIA FDS-OHJELMAN UUSIA OMINAISUUKSIA Smo Hostkka VTT PL 1000, 02044 VTT Tvstelmä Fre Dynamcs Smulator (FDS) ohjelman vdes verso tuo mukanaan joukon muutoksa, jotka vakuttavat ohjelman käyttöön ja käytettävyyteen.

Lisätiedot

riii 2/3kIV 2/3kVI rvi rvii

riii 2/3kIV 2/3kVI rvi rvii 105 6 12 13 SOPENKORP 104 7 105 2 105 9 16 KRESKATU 104 4 105 9 26 12:2 106 4 105 7 30 127 27 105 8 1550 ju-2 28 r r 105 8 2040 a400 ju-2 SOPENKORENKATU ajo 107 5 15 26 ju/s. ju/s 25 p-1 (24,25) 2110 ju-2

Lisätiedot

Mittausvirhe. Mittaustekniikan perusteet / luento 6. Mittausvirhe. Mittausepävarmuus ja siihen liittyvää terminologiaa

Mittausvirhe. Mittaustekniikan perusteet / luento 6. Mittausvirhe. Mittausepävarmuus ja siihen liittyvää terminologiaa Mttausteknkan perusteet / luento 6 Mttausepävarmuus ja shen lttyvää termnologaa Mttausepävarmuus = mttaustulokseen lttyvä parametr, joka kuvaa mttaussuureen arvojen odotettua vahtelua Mttauksn lttyvä kästtetä

Lisätiedot

Vaikutukset luonnonolosuhteisiin Vaikutukset

Vaikutukset luonnonolosuhteisiin Vaikutukset VE louhintamäärä 985 m3ktr, luonnonolosuhteisiin Maa-ainesta otetaan nykyluvan luonnonvarojen mukaisesti -4 m3ktr. Vettä käyttöön käytetään kasteluun otettavasta maaainesmäärästä riippuen. Maa-aineista

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 67080073.BST1 Helmikuu 2010 Siilinjärven kunta Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi Ympäristövaikutusten arviointiohjelma TIIVISTELMÄ Hankekuvaus Siilinjärven kunta suunnittelee maa-

Lisätiedot

Puupintaisen sandwichkattoelementin. lujuuslaskelmat. Sisältö:

Puupintaisen sandwichkattoelementin. lujuuslaskelmat. Sisältö: Puupntasen sandwchkattoelementn lujuuslaskelmat. Ssältö: Sandwch kattoelementn rakenne ja omnasuudet Laatan laskennan kulku Tulosten vertalua FEM-malln ja analyyttsen malln välllä. Elementn rakenne Puupntasa

Lisätiedot

Tchebycheff-menetelmä ja STEM

Tchebycheff-menetelmä ja STEM Tchebycheff-menetelmä ja STEM Optmontopn semnaar - Kevät 2000 / 1 1. Johdanto Tchebycheff- ja STEM-menetelmät ovat vuorovakuttesa menetelmä evät perustu arvofunkton käyttämseen pyrkvät shen, että vahtoehdot

Lisätiedot

Sähkön- ja lämmöntuotannon kustannussimulointi ja herkkyysanalyysi

Sähkön- ja lämmöntuotannon kustannussimulointi ja herkkyysanalyysi Sähkön- ja lämmöntuotannon kustannussmulont ja herkkyysanalyys Pekka Nettaanmäk Osmo Schroderus Jyväskylän ylopsto Tetoteknkan latos 2010 1 2 Tvstelmä Raportn tarkotuksena on esttää pelkstetyn matemaattsen

Lisätiedot

FYSA220/2 (FYS222/2) VALON POLARISAATIO

FYSA220/2 (FYS222/2) VALON POLARISAATIO FYSA220/2 (FYS222/2) VALON POLARSAATO Työssä tutktaan valoaallon tulotason suuntasen ja stä vastaan kohtsuoran komponentn hejastumsta lasn pnnasta. Havannosta lasketaan Brewstern lan perusteella lasn tatekerron

Lisätiedot

Vesipuitedirektiivin mukainen kustannustehokkuusanalyysi maatalouden vesienhoitotoimenpiteille Excel sovelluksena

Vesipuitedirektiivin mukainen kustannustehokkuusanalyysi maatalouden vesienhoitotoimenpiteille Excel sovelluksena Vesputedrektvn mukanen kustannustehokkuusanalyys maatalouden vesenhototomenptelle Excel sovelluksena En Kunnar Helsngn ylopsto Talousteteen latos Ympärstöekonoma Pro gradu tutkelma Maaluu 2008 Tedekunta/Osasto

Lisätiedot

KOKONAISRATKAISUT YHDESTÄ PAIKASTA

KOKONAISRATKAISUT YHDESTÄ PAIKASTA KOKONAISRATKAISUT YHDESTÄ PAIKASTA Monpuolset järjestelmät varastontn ja tuotantoon TUOTELUETTELO 2009 Kappale D Varasto- ja hyllystövältasot vältasot optmaalsta tlankäyttöä varten SSI SCHÄFER: n varasto-

Lisätiedot

Kuluttajahintojen muutokset

Kuluttajahintojen muutokset Kuluttajahntojen muutokset Samu Kurr, ekonomst, rahapoltkka- ja tutkmusosasto Tutkmuksen tausta ja tavotteet Tavaroden ja palveluden hnnat evät muutu jatkuvast, vaan ovat ana jossan määrn jäykkä lyhyellä

Lisätiedot

Mittausepävarmuus. Mittaustekniikan perusteet / luento 7. Mittausepävarmuus. Mittausepävarmuuden laskeminen. Epävarmuuslaskelma vai virhearvio?

Mittausepävarmuus. Mittaustekniikan perusteet / luento 7. Mittausepävarmuus. Mittausepävarmuuden laskeminen. Epävarmuuslaskelma vai virhearvio? Mttausteknkan perusteet / luento 7 Mttausepävarmuus Mttausepävarmuus Mttaustulos e ole koskaan täysn oken Mttaustulos on arvo mtattavasta arvosta Mttaustuloksen ja mtattavan arvon ero on mttausvrhe Mkäl

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekankan jatkokurss Fys102 Syksy 2009 Jukka Maalamp LUENTO 2 Alkuverryttelyä Vääntömomentt Oletus: Vomat tasossa, joka on kohtsuorassa pyörmsaksela vastaan. Oven kääntämseen tarvtaan er suurunen voma

Lisätiedot

Valmistelut INSTALLATION INFORMATION

Valmistelut INSTALLATION INFORMATION Valmstelut 1 Pergo-lamnaattlattan mukana tomtetaan kuvallset ohjeet. Alla olevssa tekstessä on seltykset kuvn. Ohjeet on jaettu kolmeen er osa-alueeseen, jotka ovat valmstelu, asennus ja svous. Suosttelemme,

Lisätiedot

1. Luvut 1, 10 on laitettu ympyrän kehälle. Osoita, että löytyy kolme vierekkäistä

1. Luvut 1, 10 on laitettu ympyrän kehälle. Osoita, että löytyy kolme vierekkäistä Johdatus dskreettn matematkkaan Harjotus 3, 30.9.2015 1. Luvut 1, 10 on latettu ympyrän kehälle. Osota, että löytyy kolme verekkästä lukua, joden summa on vähntään 17. Ratkasu. Tällasa kolmkkoja on 10

Lisätiedot

in 2/2012 6-7 4-5 8-9 InHelp palvelee aina kun apu on tarpeen INMICSIN ASIAKASLEHTI

in 2/2012 6-7 4-5 8-9 InHelp palvelee aina kun apu on tarpeen INMICSIN ASIAKASLEHTI n 2/2012 fo INMICSIN ASIAKASLEHTI 6-7 Dgtova kynä ja Joun Mutka: DgProfITn sovellukset pyörvät Inmcsn konesalssa. 4-5 HL-Rakentajen työmalle on vedettävä verkko 8-9 InHelp palvelee ana kun apu on tarpeen

Lisätiedot

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Hankealue Asutus Hankealue sijoittuu metsätalouskäytössä olevalle haja-asutusalueelle Reunan pientaloalue sijaitsee lähimmillään noin 300 metrin etäisyydellä hankealueen

Lisätiedot

TYÖVÄENARKISTO SUOMEN SOSIALIDEMOKRAATTISEN PUOLUEEN PUOLUENEUVOSTON PÖYTÄKIRJA

TYÖVÄENARKISTO SUOMEN SOSIALIDEMOKRAATTISEN PUOLUEEN PUOLUENEUVOSTON PÖYTÄKIRJA TYÖVÄENARKSTO SUOMEN SOSALDEMOKRAATTSEN PUOLUEEN PUOLUENEUVOSTON PÖYTÄKRJA ) _ V 1973 RULLA 455 KUVANNUT r > ' V t K MONKKO OY 1994 a - ) - ;! kuljetus tämän seurauksena taas vähenee sekä rautateden pakallslkenteen

Lisätiedot

HE 174/2009 vp. määräytyisivät 6 15-vuotiaiden määrän perusteella.

HE 174/2009 vp. määräytyisivät 6 15-vuotiaiden määrän perusteella. Halltuksen estys Eduskunnalle laks kunnan peruspalvelujen valtonosuudesta, laks opetus- ja kulttuurtomen rahotuksesta ja laeks eräden nhn lttyven laken muuttamsesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Estyksessä

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN/SEOKSEN JA YHTIÖN/YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN/SEOKSEN JA YHTIÖN/YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT Käyttöturvallsuustedote Tekjänokeuden haltja vuonna 2015, 3M Company Kakk okeudet pdätetään. Tämän tedon kopomnen ja/ta lataamnen on sallttua anoastaan 3M tuotteden käyttämstä varten, mkäl (1) tedot on

Lisätiedot

Ilmanvaihdon lämmöntalteenotto lämpöhäviöiden tasauslaskennassa

Ilmanvaihdon lämmöntalteenotto lämpöhäviöiden tasauslaskennassa Y m ä r s t ö m n s t e r ö n m o n s t e 122 Ilmanvahdon lämmöntalteenotto lämöhävöden tasauslaskennassa HELINKI 2003 Ymärstömnsterön monste 122 Ymärstömnsterö Asunto- ja rakennusosasto Tatto: Lela Haavasoja

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN/SEOKSEN JA YHTIÖN/YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN/SEOKSEN JA YHTIÖN/YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT Käyttöturvallsuustedote Tekjänokeuden haltja vuonna 2015, 3M Company Kakk okeudet pdätetään. Tämän tedon kopomnen ja/ta lataamnen on sallttua anoastaan 3M tuotteden käyttämstä varten, mkäl (1) tedot on

Lisätiedot

LASITETTUJEN PARVEKKEIDEN ÄÄNENERISTÄVYYDEN SUUNNITTELUOHJE

LASITETTUJEN PARVEKKEIDEN ÄÄNENERISTÄVYYDEN SUUNNITTELUOHJE LASITETTUJEN PARVEKKEIDEN ÄÄNENERISTÄVYYDEN SUUNNITTELUOHJE Vlle Kovalanen 1, Mkko Kyllänen 2, Tmo Huhtala 1 1 A-Insnöört Suunnttelu Oy Satakunnankatu 23 A 33210 Tampere etunm.sukunm@ans.f 2 Tampereen

Lisätiedot

Työssä tutustutaan harmonisen mekaanisen värähdysliikkeen ominaisuuksiin seuraavissa

Työssä tutustutaan harmonisen mekaanisen värähdysliikkeen ominaisuuksiin seuraavissa URUN AMMAIKORKEAKOULU YÖOHJE (7) FYSIIKAN LABORAORIO V.2 2.2 38E. MEKAANISEN VÄRÄHELYN UKIMINEN. yön tavote 2. eoraa yössä tutustutaan harmonsen mekaansen värähdyslkkeen omnasuuksn seuraavssa tapauksssa:

Lisätiedot

Asemakaavan muutoksen selostus

Asemakaavan muutoksen selostus Asanumero Aluenumero /../ Maarnauko Asemakaavan muutos. kaupungnosa, Otanem Korttelt,, ja kortteln tontt sekä katu-, lkenne ja pustoalue. Asemakaavan muutoksen selostus Asemakaavan muutoksen selostus,

Lisätiedot

Yrityksellä on oikeus käyttää liketoimintaansa kunnan kanssa määriteltyä Hallan Saunan piha-aluetta.

Yrityksellä on oikeus käyttää liketoimintaansa kunnan kanssa määriteltyä Hallan Saunan piha-aluetta. VUOKRSOPMUS 1.1 Sopjapuolet Hyrynsalmen kunta, jäljempänä kunta. Laskute 1, 89400 HYRYNSALM Hallan Sauna Oy (y-tunnus: 18765087) CO Tl-Tekno Oulu Oy Kauppurnkatu 12, 90100 OULU 1.2 Sopmuksen kohde Hallan

Lisätiedot

Valtuustoon nähden sitovat mittarit

Valtuustoon nähden sitovat mittarit Valtuustoon nähden stovat mttart 2018 28.8.2018 Valtuustomttart 2018 Tamm-kesäkuun toteuma e vaad tomenptetä ero tavotteeseen +/- 2 %, e tomenptetä vaat tomenptetä 2 Latoshodon nettotomntamenojen osuus

Lisätiedot

LOGISTIIKKA. Teollisuus ja Työnantajat

LOGISTIIKKA. Teollisuus ja Työnantajat LOGISTIIKKA syksy 2003 Teollsuus ja Työnantajat Mnstertyöryhmä valmstelee lkenneväyläpoltkkaa Marco Polo -apurahat haussa nyt EU:n tullkoodeksehdotus laahaa USA:n jäljessä TÄSSÄ NUMEROSSA: Kotmaan asat...

Lisätiedot

Taustaa. Sekventiaalinen vaikutuskaavio. Päätöspuista ja vaikutuskaavioista. Esimerkki: Reaktoriongelma. Johdantoa sekventiaalikaavioon

Taustaa. Sekventiaalinen vaikutuskaavio. Päätöspuista ja vaikutuskaavioista. Esimerkki: Reaktoriongelma. Johdantoa sekventiaalikaavioon Taustaa Sekventaalnen vakutuskaavo Sekventaalnen päätöskaavo on 1995 ovalun ja Olven esttämä menetelmä päätösongelmen mallntamseen, fomulontn ja atkasemseen. Päätöspuun omnasuukssta Hyvää: Esttää eksplsttsest

Lisätiedot

Palvelumallityön tilannekatsaus. Kaupunginhallituksen kehittämiskokous

Palvelumallityön tilannekatsaus. Kaupunginhallituksen kehittämiskokous Palvelumalltyön tlannekatsaus Kaupungnhalltuksen kehttämskokous 12.3.2018 Palvelumalltyön tlannekatsaus 1. Hyvnvontkeskukset ja lähtort 2. Varhaskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvtys 3. Sote-Makuasat

Lisätiedot

Sähkökiukaan kivimassan vaikutus saunan energiankulutukseen

Sähkökiukaan kivimassan vaikutus saunan energiankulutukseen LAPPEENRANNAN ENILLINEN YLIOPISO eknllnen tedekunta LU Energa Sähkökukaan kvmassan vakutus saunan energankulutukseen Lappeenrannassa 3.6.009 Lass arvonen Lappeenrannan teknllnen ylopsto eknllnen tedekunta

Lisätiedot

on määritelty tarkemmin kohdassa 2.3 ja pi kohdassa 2.2.

on määritelty tarkemmin kohdassa 2.3 ja pi kohdassa 2.2. SU/Vakuutusmatemaattnen ykskkö 7.8.08 (7) Rahastoonsrtovelvotteeseen ja perustekorkoon lttyvät laskentakaavat Soveltamnen. Rahastosrtovelvote RSV. Täydennyskerron b 6 Nätä laskentakaavoja sovelletaan täydennyskertomen,

Lisätiedot

Kotkan kaupunki, Jänskän teollisuusalueen louhinta ja murskaus Ympäristövaikutusten arviointiselostus

Kotkan kaupunki, Jänskän teollisuusalueen louhinta ja murskaus Ympäristövaikutusten arviointiselostus 1(118) Tiivistelmä Kotkan kaupunki suunnittelee Jänskän teollisuusalueen louhinnan ja murskauksen toteutusta nopeammassa aikataulussa kuin nykyinen ympäristölupa sallii. Vuosittainen louhintamäärä on tarkoitus

Lisätiedot

EV OUT ekovessat. Modernit kompostoivat wc-laitteet. Raita Environment Modernit kompostoivat wc-laitteet EV MINI L. Kompostointi on vaivatonta

EV OUT ekovessat. Modernit kompostoivat wc-laitteet. Raita Environment Modernit kompostoivat wc-laitteet EV MINI L. Kompostointi on vaivatonta ,e ä s yk n n e a. yhj t t n l ä sto o E v p om k k jäl Modernt kompostovat wc-latteet LAAJA MALLISTO: 2 stunvahtoehtoa ECO, SEP 3 kompostvaunuvahtoehtoa 120, 200, 400 EV 200 KU EV OUT ekovessat Modernt

Lisätiedot

r i m i v i = L i = vakio, (2)

r i m i v i = L i = vakio, (2) 4 TÖRMÄYKSET ILMATYYNYPÖYDÄLLÄ 41 Erstetyn systeemn sälymslat Kun kaks kappaletta törmää tosnsa ne vuorovakuttavat keskenään tetyn ajan Vuorovakutuksella tarkotetaan stä että kappaleet vahtavat keskenään

Lisätiedot

Rahastoonsiirtovelvoitteeseen, perustekorkoon ja vakuutusmaksukorkoon liittyvät laskentakaavat ja periaatteet

Rahastoonsiirtovelvoitteeseen, perustekorkoon ja vakuutusmaksukorkoon liittyvät laskentakaavat ja periaatteet SU/Vakuutusmatemaattnen ykskkö 3..209 (7) Rahastoonsrtovelvotteeseen, perustekorkoon ja vakuutusmaksukorkoon lttyvät laskentakaavat ja peraatteet Soveltamnen. Rahastosrtovelvote RSV 2. Täydennyskerron

Lisätiedot

Laskutus - ja perintäohje alkaen

Laskutus - ja perintäohje alkaen Laskutus - ja perntäohje 1.4.2019 alkaen 1. YLEISPERIAATTEET 1.1. Nätä ohjeta noudatetaan kakken kuntakonsernn kuuluven ta sen permen maksujen laskutuksessa ja pernnässä, elle tosn ole säädetty ta määrätty.

Lisätiedot

VAIKKA LAINAN TAKAISIN MAKSETTAVA MÄÄRÄ ON SEN NIMELLISARVO, SIJOITTAJA VOI MENETTÄÄ OSAN MERKINTÄHINNASTA, JOS LAINA ON MERKITTY YLIKURSSIIN

VAIKKA LAINAN TAKAISIN MAKSETTAVA MÄÄRÄ ON SEN NIMELLISARVO, SIJOITTAJA VOI MENETTÄÄ OSAN MERKINTÄHINNASTA, JOS LAINA ON MERKITTY YLIKURSSIIN DANSKE BANK A/S 2017: NOUSEVA KIINA Lanakohtaset ehdot A. Sopmusehdot Nämä lanakohtaset ehdot muodostavat yhdessä 28.6.2012 pävättyyn sekä 8.8.2012, 5.11.2013 ja 13.2.2013 täydennettyyn ohjelmaestteeseen

Lisätiedot

Valtion hankintojen digitalisointi toteutusohjelma Työpaja ohjelmapäällikkö Seija Friman, VK

Valtion hankintojen digitalisointi toteutusohjelma Työpaja ohjelmapäällikkö Seija Friman, VK Valton hankntojen dgtalsont toteutusohjelma Työpaja 18.1.2018 15.1.2018 ohjelmapäällkkö Seja Frman, VK Ohjelman tlannekatsaus 12.12.2017-15.1.2018 Hallnnonalatlasuudet toteutettu. Jatkotomenpteet ja vastaukset

Lisätiedot

PPSS. Roolikäyttäytymisanalyysi 28.03.2011. Tämän raportin on tuottanut: MLP Modular Learning Processes Oy Äyritie 8 A FIN 01510 Vantaa info@mlp.

PPSS. Roolikäyttäytymisanalyysi 28.03.2011. Tämän raportin on tuottanut: MLP Modular Learning Processes Oy Äyritie 8 A FIN 01510 Vantaa info@mlp. PP Roolkäyttäytymsanalyys Roolkäyttäytymsanalyys Rool: Krjanptäjä Asema: Laskentapäällkkö Organsaato: Mallyrtys Tekjä: Matt Vrtanen 8.0.0 Tämän raportn on tuottanut: MLP Modular Learnng Processes Oy Äyrte

Lisätiedot

Kollektiivinen korvausvastuu

Kollektiivinen korvausvastuu Kollektvnen korvausvastuu Sar Ropponen 4.9.00 pävtetty 3..03 Ssällysluettelo JOHDANTO... KORVAUSVASTUUSEEN LIITTYVÄT KÄSITTEET VAHINKOVAKUUTUKSESSA... 3. MERKINNÄT... 3. VAHINGON SELVIÄMINEN JA KORVAUSVASTUU...

Lisätiedot

EV EKOVESSAT. Modernit kompostoivat wclaitteet. Useita wc-istuinmalleja:

EV EKOVESSAT.  Modernit kompostoivat wclaitteet. Useita wc-istuinmalleja: Modernt kompostovat wc-latteet,e ä s yk n n e a. yhj t t n l ä sto o E v p om k k jäl Helppo hotaa ja tyhjentää - 4 stunvahtoehtoa - 3 kompostvaunuvahtoehtoa EV EKOVESSAT Modernt kompostovat wclatteet

Lisätiedot

Timo Tarvainen PUROSEDIMENTIIANALYYSIEN HAVAINNOLLISTAMINEN GEOSTATISTIIKAN KEINOIN. Outokumpu Oy Atk-osasto

Timo Tarvainen PUROSEDIMENTIIANALYYSIEN HAVAINNOLLISTAMINEN GEOSTATISTIIKAN KEINOIN. Outokumpu Oy Atk-osasto Tmo Tarvanen PUROSEDMENTANALYYSEN HAVANNOLLSTAMNEN GEOSTATSTKAN KENON Outokumpu Oy Atk-osasto PUROSEDMENTTANALYYSEN HAVANNOLLSTAMNEN GEOSTATSSTKAN KENON 1. Johdanto Nn sanotulla SKALAn alueella (karttaleht

Lisätiedot

Kansainvälisen konsernin verosuunnittelu ja tuloksenjärjestely

Kansainvälisen konsernin verosuunnittelu ja tuloksenjärjestely Kansanvälsen konsernn verosuunnttelu ja tuloksenjärjestely Kansantaloustede Pro gradu -tutkelma Talousteteden latos Tampereen ylopsto Toukokuu 2007 Pekka Kleemola TIIVISTELMÄ Tampereen ylopsto Talousteteden

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ohjelma

Yleisötilaisuuden ohjelma Yleisötilaisuuden ohjelma 1) Tilaisuuden avaus 2) YVA-menettely ja YVA-selostuksen sisältö - Yhteysviranomaisen edustaja 3) Kemijärven biojalostamohankkeen tilannekatsaus - Boreal Bioref Oy 4) Hankkeeseen

Lisätiedot

AINEIDEN OMINAISUUKSIIN PERUSTUVA SEOSTEN LUOKITUS JA VAARAA OSOITTAVAT LAUSEKKEET

AINEIDEN OMINAISUUKSIIN PERUSTUVA SEOSTEN LUOKITUS JA VAARAA OSOITTAVAT LAUSEKKEET N:o 979 3731 te 2 AINEIDEN OMINAISUUKSIIN ERUSTUVA SEOSTEN UOKITUS JA VAARAA OSOITTAVAT AUSEKKEET JOHDANTO Vaarallsa aneta ssältävä seoksa luokteltaessa ja merkntöjä valttaessa aneden ptosuuksen perusteella

Lisätiedot

Base unweighted Base weighted TK2 - TK2. Kuinka usein luette kemikaalien varoitusmerkit ja käyttöohjeet?

Base unweighted Base weighted TK2 - TK2. Kuinka usein luette kemikaalien varoitusmerkit ja käyttöohjeet? 17773 Telebus 48a-48b 2017 Taloustutkmus Oy Total Sukupuol All ntervews Nanen Mes Base unweghted 1006 498 508 Base weghted 4298 2155 2144 TK1 - TK1. Mssä määrn tetä huolestuttaa altstumnen kemkaalelle

Lisätiedot

Esitä koherentin QAM-ilmaisimen lohkokaavio, ja osoita matemaattisesti, että ilmaisimen lähdöstä saadaan kantataajuiset I- ja Q-signaalit ulos.

Esitä koherentin QAM-ilmaisimen lohkokaavio, ja osoita matemaattisesti, että ilmaisimen lähdöstä saadaan kantataajuiset I- ja Q-signaalit ulos. Sgnaalt ja järjestelmät Laskuharjotukset Svu /9. Ampltudmodulaato (AM) Spektranalysaattorlla mtattn 50 ohmn järjestelmässä ampltudmodulaattorn (AM) lähtöä, jollon havattn 3 mpulssa spektrssä taajuukslla

Lisätiedot

Sisällysluettelo Laitteen asennus Toiminnot Tekniset tiedot Asetukset Viestikoodit Huolto Takuu Turvallisuusohjeet Toiminnot

Sisällysluettelo Laitteen asennus Toiminnot Tekniset tiedot Asetukset Viestikoodit Huolto Takuu Turvallisuusohjeet Toiminnot DEWALT DW03201 Ssällysluettelo Latteen asennus - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2 Johdanto- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2 Yleskuva -

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Pvys: 10.01.2006 Verso: 4.1 Muutettu vmeks: 13.12.2005 Svu: 1/6 1. AINEEN TAI VALMISTEEN SEKÄ YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT Tuotetedot - Kauppanm: MULTIMIX SPEZIAL HAERTER - Kyttötarkotus: Kovetnane

Lisätiedot

is-1 p-1 III 770 1ap/100 1ap/100 pv-1 p-1 pv-1 p-1 1ap/100 ai t20 III hu 1ap/100 pv-1 VP/s p-1 III SR-1 1ap/100 t80 pv-1 SR-1 p-1 pv-1 1ap/100 p-1

is-1 p-1 III 770 1ap/100 1ap/100 pv-1 p-1 pv-1 p-1 1ap/100 ai t20 III hu 1ap/100 pv-1 VP/s p-1 III SR-1 1ap/100 t80 pv-1 SR-1 p-1 pv-1 1ap/100 p-1 98 98 8 99 8 7 97 5 5 8 98 96 7 98 98 5 98 98 9 96 5 98 505 98 7 (7K) 96 9 97 8 7 96 8 99 7 6 96 97 0 0 96 96 6 97 9 98 7 9 9 9 0 9 98 0 9 5 9 5 97 8 9 7 96 700 9 T LAN NNA 9 5 9 9 6 9 7 : 9 98 9 99 9

Lisätiedot

Jaetut resurssit. Tosiaikajärjestelmät Luento 5: Resurssien hallinta ja prioriteetit. Mitä voi mennä pieleen? Resurssikilpailu ja estyminen

Jaetut resurssit. Tosiaikajärjestelmät Luento 5: Resurssien hallinta ja prioriteetit. Mitä voi mennä pieleen? Resurssikilpailu ja estyminen Tosakajärjestelmät Luento : Resurssen hallnta ja prorteett Tna Nklander Jaetut resursst Useat tapahtumat jakavat ohjelma-/lattesto-olota, jossa kesknänen possulkemnen on välttämätöntä. Ratkasuja: Ajonakanen

Lisätiedot

1. YLEISKATSAUS MYYNTIPAKKAUKSEN SISÄLTÖ. ZeFit USB -latausklipsi Käyttöohje. Painike

1. YLEISKATSAUS MYYNTIPAKKAUKSEN SISÄLTÖ. ZeFit USB -latausklipsi Käyttöohje. Painike Suom USER GUIDE YLEISKATSAUS LATAAMINEN KIINNITTÄMINEN KÄYTÖN ALOITTAMINEN TIETOJEN SYNKRONOINTI NÄYTTÖTILAT AKTIIVISUUSMITTARI UNITILA TAVOITTEET MUISTUTUKSET TEKNISET TIEDOT 6 8 10 12 16 18 20 21 22

Lisätiedot

VIHDIN KUNTA TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS 1(5) PERUSTURVAKESKUS Perhehuolto

VIHDIN KUNTA TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS 1(5) PERUSTURVAKESKUS Perhehuolto VIHDIN KUNTA TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS 1(5) PERUSTURVAKESKUS Perhehuolto Hakemus kuulle 200 (Vranomanen täyttää) Hakemus saapunut/jätetty / 200 Henklötedot hakjasta ja hänen perheenjäsenstä Sukunm ja etunmet

Lisätiedot

Tarkastellaan kuvan 8.1 (a) lineaarista nelitahoista elementtiä, jonka solmut sijaitsevat elementin kärkipisteissä ja niiden koordinaatit ovat ( xi

Tarkastellaan kuvan 8.1 (a) lineaarista nelitahoista elementtiä, jonka solmut sijaitsevat elementin kärkipisteissä ja niiden koordinaatit ovat ( xi Elementtmenetelmän erusteet 8. 8 D-SOLIDIRKEEE 8. ohdanto Kolmulottesa soldelementtejä tartaan kolmulottesten kaaleden mallntamseen. ällön tarkasteltaan kaaleen geometralla e ole ertsrtetä jotka teksät

Lisätiedot

AquaPro 3-10 11-18 19-26 27-34. Bedienungsanleitung Operating instructions Gebruiksaanwijzing Käyttöohje FIN. 046.01.00 Rev.0607

AquaPro 3-10 11-18 19-26 27-34. Bedienungsanleitung Operating instructions Gebruiksaanwijzing Käyttöohje FIN. 046.01.00 Rev.0607 046.01.00 Rev.0607 D GB NL FIN Bedenungsanletung Operatng nstructons Gebruksaanwjzng Käyttöohje 3-10 11-18 19-26 27-34 120 Automaattnen pyörvä laser kallstustomnnolla: Itsetasaus vaakasuorassa tasossa

Lisätiedot

ROKUA GEOPARK ALUEEN LUONTOTAULUJEN SIJAINTIKARTAT JA TEKSTITIIVISTELMÄT

ROKUA GEOPARK ALUEEN LUONTOTAULUJEN SIJAINTIKARTAT JA TEKSTITIIVISTELMÄT ROKUA GEOPARK ALUEEN LUONTOTAULUJEN SIJAINTIKARTAT JA TEKSTITIIVISTELMÄT LEMMENPOLUN OPASTAULUJEN SIJAINTI 8. 5. 6. 7. 4. 9. 1. 3. 1. LIIMANNINKOSKEN OPASTAULUJEN SIJAINTI 1. 10. LEMMENPOLUN OPASTAULUJEN

Lisätiedot

SU/Vakuutusmatemaattinen yksikkö (5)

SU/Vakuutusmatemaattinen yksikkö (5) SU/Vakuutusmatemaattnen ykskkö 0..06 (5) Rahastoonsrtovelvotteeseen ja perustekorkoon lttyvät laskentakaavat Soveltamnen. Rahastosrtovelvote RSV. Täydennyskerron b 6 Nätä laskentakaavoja sovelletaan täydennyskertomen,

Lisätiedot

Monte Carlo -menetelmä

Monte Carlo -menetelmä Monte Carlo -menetelmä Helumn perustlan elektron-elektron vuorovakutuksen laskemnen parametrsodulla yrteaaltofunktolla. Menetelmän käyttökohde Monen elektronn systeemen elektronkorrelaato oteuttamnen mulla

Lisätiedot

Luento 6 Luotettavuus Koherentit järjestelmät

Luento 6 Luotettavuus Koherentit järjestelmät Aalto-ylosto erustetede korkeakoulu Matematka a systeemaalyys latos Lueto 6 Luotettavuus Koherett ärestelmät Aht Salo Systeemaalyys laboratoro Matematka a systeemaalyys latos Aalto-ylosto erustetede korkeakoulu

Lisätiedot

Mat Lineaarinen ohjelmointi

Mat Lineaarinen ohjelmointi Mat-.4 Lneaarnen ohelmont 8..7 Luento 6 Duaaltehtävä (kra 4.-4.4) S ysteemanalyysn Lneaarnen ohelmont - Syksy 7 / Luentorunko Motvont Duaaltehtävä Duaalteoreemat Hekko duaalsuus Vahva duaalsuus Täydentyvyysehdot

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Kortteli 4401

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Kortteli 4401 ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Kortteli 440 Hyvinkään kaupungin 45. kaupunginosan korttelin 440 tontteja ja 3 koskeva asemakaavan muutos 45:006 HYVNKÄÄN KAUPUNK TEKNKKA JA YMPÄRSTÖ KAAVOTUS.04.06 Kortteli

Lisätiedot

Palkanlaskennan vuodenvaihdemuistio 2014

Palkanlaskennan vuodenvaihdemuistio 2014 Palkanlaskennan vuodenvahdemusto 2014 Pkaohje: Tarkstettavat asat ennen vuoden ensmmästä palkanmaksua Kopo uudet verokortt. Samat arvot kun joulukuussa käytetyssä, lman kumulatvsa tetoja. Mahdollsest muuttuneet

Lisätiedot

SOKLIN KAIVOSHANKKEEN YVA-SELVITYS (TÄYDENNYS)

SOKLIN KAIVOSHANKKEEN YVA-SELVITYS (TÄYDENNYS) SOKLIN KAIVOSHANKKEEN YVA-SELVITYS (TÄYDENNYS) 16WWE1516 16.12.2011 Yhteystedot: Pöyry Fnland Oy PL 50 (Jaakonkatu 3) FI-01621 Vantaa Fnland Kotpakka Vantaa Y-tunnus 0625905-6 Puh. +358 10 3311 Faks +358

Lisätiedot

COULOMBIN VOIMA JA SÄHKÖKENTTÄ, PISTEVARAUKSET, JATKUVAT VARAUSJAKAUMAT

COULOMBIN VOIMA JA SÄHKÖKENTTÄ, PISTEVARAUKSET, JATKUVAT VARAUSJAKAUMAT COUOMBIN VOIMA JA SÄHKÖKENTTÄ, PISTEVARAUKSET, JATKUVAT VARAUSJAKAUMAT SISÄTÖ: Coulombn voma Sähkökenttä Coulombn voman a sähkökentän laskemnen pstevaaukslle Jatkuvan vaauksen palottelemnen pstevaauksks

Lisätiedot

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TYÖPAJA 1 14.5.2012 Eero Parkkola etunimi.sukunimi@ramboll.fi 14.5.2012 JÄTEVOIMALAN YVA YVA-MENETTELYN KULKU Arviointimenettelyn

Lisätiedot

Suurivaltaisin, Armollisin Keisari ja Suuriruhtinas!

Suurivaltaisin, Armollisin Keisari ja Suuriruhtinas! 1907. Edusk. Krj. Suomen Pankn vuosrahasääntö. Suomen Eduskunnan alamanen krjelmä uudesta Suomen Pankn vuosrahasäännöstä. Suurvaltasn, Armollsn Kesar ja Suurruhtnas! Suomen Eduskunnan pankkvaltuusmehet

Lisätiedot

Yrityksen teoria. Lari Hämäläinen S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu

Yrityksen teoria. Lari Hämäläinen S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu Yrtyksen teora Lar Hämälänen.1.003 Yrtys Organsaato, joka muuttaa tuotantopanokset tuotteks ja tom tehokkaammn kun sen osat erllään Yrtys tenaa rahaa myynthnnan sekä ostohnnan ja aheutuneden kustannuksen

Lisätiedot

Palvelun kuvaus. Dell EqualLogic -palvelimen etäkäyttöönotto. Palvelusopimuksen esittely

Palvelun kuvaus. Dell EqualLogic -palvelimen etäkäyttöönotto. Palvelusopimuksen esittely Palvelun kuvaus Dell EqualLogc -palvelmen etäkäyttöönotto Palvelusopmuksen esttely Tässä palvelussa tehdään alustava yksttäsen Dell EqualLogc -tallennuspalvelmen, enntään kahden Dell PowerEdge -palvelmen,

Lisätiedot

Tietojen laskentahetki λ α per ,15 0,18 per ,15 0,18 per tai myöhempi 0,20 0,18

Tietojen laskentahetki λ α per ,15 0,18 per ,15 0,18 per tai myöhempi 0,20 0,18 SU/Vakuutusmatemaattnen ykskkö 6.3.07 (6) Rahastoonsrtovelvotteeseen ja perustekorkoon lttyvät laskentakaavat Soveltamnen. Rahastosrtovelvote RSV. Täydennyskerron b 6 Nätä laskentakaavoja sovelletaan täydennyskertomen,

Lisätiedot

Painotetun metriikan ja NBI menetelmä

Painotetun metriikan ja NBI menetelmä Panotetun metrkan ja NBI menetelmä Optmontopn semnaar - Kevät / 1 Estelmän ssältö Paretopsteden generont panotetussa metrkossa Panotettu L p -metrkka Panotettu L -metrkka el panotettu Tchebycheff -metrkka

Lisätiedot

18:1 GA22 (32-36) GA12. +yht260. t I. ku(32-36) pv-1. pima. ju-2. +yht215. parv. tär 1ap/v 1ap/k80 GA13. pima. pv-1. ju-1. +yht215 (27K21) 14:138

18:1 GA22 (32-36) GA12. +yht260. t I. ku(32-36) pv-1. pima. ju-2. +yht215. parv. tär 1ap/v 1ap/k80 GA13. pima. pv-1. ju-1. +yht215 (27K21) 14:138 00 GA 0 00 0 0 0 0 : 0 0 0 0 : 0 0 0 0 HENNA : 0 0 GA 0 0 : 00 0 GA 0 : 0 0 0 0 00 0 : 00 00 00 0 0 0 0 K 0 0 0 00 WOLTER RAMSAYN KATU 0 - p/v ju- 0 är 0 p/0 p/v 00 p/0 +yh0 AH-(-) pv- pv- ju- ju- 00 le

Lisätiedot

Yrityksen teoria ja sopimukset

Yrityksen teoria ja sopimukset Yrtyksen teora a sopmukset Mat-2.4142 Optmontopn semnaar Ilkka Leppänen 22.4.2008 Teemoa Yrtyksen teora: tee va osta? -kysymys Yrtys kannustnsysteemnä: ylenen mall Työsuhde vs. urakkasopmus -analyysä Perustuu

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

JOHDANNAISTEN KÄYTTÖ JOUKKOVELKAKIRJALAINASALKUN RISKIENHALLINNASSA: empiirinen tutkimus kotimaisista pitkän koron rahastoista vuosilta 2001 2005.

JOHDANNAISTEN KÄYTTÖ JOUKKOVELKAKIRJALAINASALKUN RISKIENHALLINNASSA: empiirinen tutkimus kotimaisista pitkän koron rahastoista vuosilta 2001 2005. TAMPEREEN YLIOPISTO Talousteteden latos JOHDANNAISTEN KÄYTTÖ JOUKKOVELKAKIRJALAINASALKUN RISKIENHALLINNASSA: emprnen tutkmus kotmassta ptkän koron rahastosta vuoslta 2001 2005. Kansantaloustede Pro gradu

Lisätiedot

OULUNSALON KESKUSTAN YLEISSUNNITELMA

OULUNSALON KESKUSTAN YLEISSUNNITELMA Oulun aupun Yhdysunta- ja ympärstöpalvelut OULUNSALON KESKUSTAN YLESSUNNTELMA YLESSUUNNTELMA-ANESTO Maanäyttöaavo 1:5000 16.5.2018 Raesuusuva, nyytlanne ja vso 1:5000 (2 pl) 16.5.2018 Suostuset toteutusjärjestyselle

Lisätiedot

Fysiikkaa työssä. fysiikan opiskelu yhteistyössä yritysten kanssa

Fysiikkaa työssä. fysiikan opiskelu yhteistyössä yritysten kanssa Fyskkaa työssä yskan opskelu yhtestyössä yrtysten kanssa Fyskkaa työssä yskan opskelu yhtestyössä yrtysten kanssa Annka Ampuja Suv Vanhatalo Hannele Levävaara 1 Käytännön kytkentöjä yskan opskeluun...

Lisätiedot

1 (5700) KESKI-LAHTI PAAVOLA MÖYSÄ (VI) AKS-1 VII LPA LPA AH-1 (3166/1,2) AKS-1 LPA. A-2644a (I) (VI) (VI) (II) (II) sr 8

1 (5700) KESKI-LAHTI PAAVOLA MÖYSÄ (VI) AKS-1 VII LPA LPA AH-1 (3166/1,2) AKS-1 LPA. A-2644a (I) (VI) (VI) (II) (II) sr 8 0 0 Renor 0 UOKSENKA 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 00 :0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 a 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0:0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 () ()

Lisätiedot

Markov-prosessit (Jatkuva-aikaiset Markov-ketjut)

Markov-prosessit (Jatkuva-aikaiset Markov-ketjut) J. Vrtamo Lkenneteora a lkenteenhallnta / Markov-prosesst 1 Markov-prosesst (Jatkuva-akaset Markov-ketut) Tarkastellaan (statonaarsa) Markov-prosessea, oden parametravaruus on atkuva (yleensä aka). Srtymät

Lisätiedot

Työllistääkö aktivointi?

Työllistääkö aktivointi? Jyväskylän ylopsto Matemaatts-luonnonteteellnen tedekunta Työllstääkö aktvont? Vakuttavuusanalyys havannovassa tutkmuksessa Elna Kokkonen tlastoteteen pro gradu tutkelma 31. elokuuta 2007 Tlastoteteen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Taloustieteiden tiedekunta

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Taloustieteiden tiedekunta JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Talousteteden tedekunta AIKA- IKÄ- JA KOHORTTIVAIKUTUKSET KOTITALOUKSIEN RAHOITUSVARALLISUUDEN RAKENTEISIIN SUOMESSA VUOSINA 1994 2004 Kansantaloustede Pro gradu -tutkelma Maalskuu

Lisätiedot