Oppikirjan luvussa 13 tarkastellaan CAP-mallin oletuksia ja sijoittajan käyttäytymistä pääomamarkkinoilla. Ihmisen käyttäytyminen päätöksentekijänä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Oppikirjan luvussa 13 tarkastellaan CAP-mallin oletuksia ja sijoittajan käyttäytymistä pääomamarkkinoilla. Ihmisen käyttäytyminen päätöksentekijänä"

Transkriptio

1 1

2 2 Oppikirjan luvussa 13 tarkastellaan CAP-mallin oletuksia ja sijoittajan käyttäytymistä pääomamarkkinoilla. Ihmisen käyttäytyminen päätöksentekijänä on kuitenkin yleistettävissä laajemminkin taloudellisiin päätöksiin. Taloustieteessä on klassinen oletus rationaalisesta ihmisestä, joka arvioi päätöksentekotilanteen täydellisesti, laatii siitä taloudellisen mallin ja tekee mallin osoittaman päätöksen. Yleisesti päätös on kannattava, jos sen aikaan saamat erillistuotot ylittävät erilliskustannukset. NPV-sääntö on yksi ilmentymä tästä yleisestä logiikasta. CAP-mallissa päätöksentekijän preferensseinä olivat tuoton maksimointi ja riskin minimointi. Näiden tavoitetekijöiden perusteella etsittiin parhaita mahdollisia portfolioita. Tiedonkäsittelyn kapasiteetti on toki tietotekniikan ansiosta kasvanut valtavasti esim. viimeisen 50 vuoden aikana, mutta päätöksentekotilanteen monimutkaisuus voi edelleen koetella kapasiteetin rajoja. Päätöksentekijä ei välttämättä tunnista kaikkia päätöksen seurauksiin vaikuttavia tekijöitä tai osaa mallintaa niitä. Tietokone voi ratkaista mutkikkaan optimointitehtävän, mutta taustalla oleva malli todellisuudesta saattaa edelleen olla puutteellinen. Kauppamatkustajan ongelma (käy annetuilla paikkakunnilla ja minimoi ajomatka) on usein käytetty esimerkki optimointiongelmasta, jossa laskentatehon tarve kasvaa eksponentiaalisesti kun asetelmaa laajennetaan (mahdollisten reittivaihtoehtojen lukumäärä kasvaa paljon nopeammin, kuin paikkakuntien lukumäärä kasvaa). Kaikki optimin laskemiseksi tarvittava tieto on annettu valmiina, mutta johtaako ajomatkan minimointi matka-ajan tai kustannusten minimointiin entä parempaan myyntitulokseen?

3 3 Nykyaikainen taloustiede ei kuitenkaan rajoitu oletukseen rationaalisesta päätöksentekijästä. Pikemminkin ihmistä on tarkasteltava rajallisesti rationaalisena päätöksentekijänä (bounded rationality). Tavoitteena ei ole jatkuvasti kaiken optimoiminen, vaan riittävän hyvien ratkaisujen löytäminen. Autojen navigaattorit laskevat nopeasti reittivaihtoehtoja ja periaatteessa ne voisivat hyödyntää liikennetietoja ruuhkista. Jaksaisitko kuitenkaan muuttaa reittiäsi minuutin välein, vaikka navigaattori pystyisi tarjoamaan sinulle uuden optimaalisen reitin. Jos kaikkien autoilijoiden navigaattorit toimisivat samoin, niin lisääntyisikö liikenteessä järjestys vai kaaos? Yritysorganisaatiossa navigaattori on johtaja ja kuljettaja on työntekijä. Ihmiselle on lisäksi ominaista, että päätökseen vaikuttavat sosiaaliset ja tunneperäiset asiat. Käsitys päätöksen seurausten oikeudenmukaisuudesta tai reiluudesta vaikuttaa valittuun ratkaisuun. (Jos löydät kadulta lompakon, jossa on rahaa ja henkilökortti, palautatko lompakon sisältöineen omistajalleen?). Päätökseen saattaa liittyy vaikeasti mitattavia asioita, joten päätöksestä laadittu mitattavat asiat sisältävä malli ei johda suoraan yksilön tekemään ratkaisuun. (Mieti, minkä merkkisen auton tai hajuveden ostaisit ja miksi?) Myös mielialan on havaittu vaikuttavan (iloinen ihminen toimii riskialttiimmin, ei kiinnitä yhtä paljon huomiota negatiiviisiin vaikutuksiin). Toistuvia suhteellisen yksinkertaisia päätöksiä voidaan automatisoida tai tehdä mekaanisilla päätössäännöillä. Kun päätös ei ole yksinkertainen ja edellyttää harkintaa, on inhimillinen käyttäytyminen otettava huomioon. Päätöksenteko ei kuitenkaan muutu irrationaaliseksi.

4 4 Odotetun hyödyn teoria on yksi taloustieteellinen näkökulma siihen, miten päätöksentekijät suhtautuvat satunnaisuutta tai epävarmuutta sisältäviin tilanteisiin. Teorian mukaan päätöksentekijät laskevat hyödyn odotusarvona mahdollisista tiloista eli painotettuna keskiarvona eri tilojen hyödyistä. Jos oletetaan vähenevä rajahyöty päädytään riskiä kaihtavaan käyttäytymismalliin. Rajahyöty on subjektiivisesti koettu hyödyn (U, utility) lisäys, joka on seurausta tarkasteltavan hyödykkeen lisäyksestä yhdellä yksiköllä. Hyödyke voi olla esimerkiksi tv-sarja ja hyöty katsojan saama nautinto. Jos katsoo paljon samanlaisia ohjelmia, ei uusi samankaltainen ohjelma tuo yhtä paljon nautintoa kuin aiemmin. Tätä tarkoittaa vähenevä tai laskeva rajahyöty. Laskeva rajahyöty soveltuu myös tapaukseen, jossa hyödyke on raha ja hyöty rahavarojen lisäyksestä saatu nautinto. Vaurastanut diplomi-insinööri tuskin saa 200 :n arpajaisvoitosta samaa nautintoa kuin hän aikanaan sai pennittömänä teekkarina. Tarkastellaan kahta sijoitusvaihtoehtoa: Riskittömän sijoituksen F tuotto (rahojen lisäys euroissa) on R M. Riskillisen sijoituksen B tuotto on joko R S tai R L. Kumpikin lopputulema on yhtä todennäköinen ja sijoituksen tuoton odotusarvo on R M. Koska vaihtoehdossa B suuremman rahasumman tuoma hyödyn lisäys verrattuna riskittömän sijoituksen hyötyyn on pienempi kuin pienemmän rahasumman aiheuttama hyödyn menetys verrattuna riskittömän sijoituksen hyötyyn, on vaihtoehdon B odotettu hyöty pienempi kuin riskittömän sijoituksen hyöty. Riskiä kaihtava (risk averse) toimija valitsee saman odotusarvon antavista vaihtoehdoista sen, jonka riski on pienempi (eli näistä kahdesta F:n).

5 5 Ihmiset eivät aina toimi riskiä kaihtaen. Asiaa on testattu yllä esitetyn kaltaisilla kokeilla. Ylimmässä pelissä enemmistö valitsee varmat 9499 vaikka epävarman vaihtoehdon odotusarvo onkin niukasti parempi ( = 9500). Toisessa pelissä riskin kaihtaminen ei ole kuitenkaan enää selvä valinta. Monia viehättää suuren voiton mahdollisuus, vaikka epävarman vaihtoehdon odotusarvo ( = 500) on pienempi kuin varmat 500. Suuren voiton takia ihmiset ostavat arpojakin. Tällainen käyttäytyminen on odotetun hyödyn teorian käsittein riskihakuista (hyötyfunktio olisi jatkuvasti kasvava eikä laskeva kuten riskiä kaihtavassa tapauksessa). Kolmannessa pelissä monet haluavat välttää varman tappion (-9499) ja ottavat riskivaihtoehdon, vaikka sen odotusarvo on alempi ( = -9500). Käyttäytyminen on jälleen riskihakuista. Neljännessä pelissä enemmistö kaihtaa riskiä ja valitsee pienehkön varman tappion (-501) eikä harrasta uhkapeliä tappion välttämiseksi, vaikka vaihtoehdon odotusarvo olisikin parempi ( = -500). Yksittäisen pelaajan valinnat eivät myöskään ole aina joko riskiä kaihtavia tai riskiä välttäviä. Suhtautuminen voittoihin ja tappioihin on erilaista.

6 6 Prospektiteoria (prospect theory) on toinen käyttäytymistaloustieteellinen malli inhimillisestä päätöksenteosta epävarmuuden vallitessa. Se pyrkii selittämään edellä esitetyn koeasetelman tuloksia. Prospektiteorian mukaan päätöksenteko tapahtuu kahdessa vaiheessa: Muokkausvaiheessa erilaiset vaihtoehdot järjestetään jonkin heuristiikan mukaisesti siten, että päätöksenteko on helpompaa. Arviointivaiheessa näistä vaihtoehdoista aiheutuvia tappioita ja voittoja arvioidaan jonkin referenssipisteen mukaisesti. Graafisesti esitettynä referenssipiste on origo. Vaaka-akseli kuvaa objektiivista voittoa tai tappiota ja pystyakseli subjektiivista hyötyä tai haittaa. Päätöksentekijä suhtautuu referenssipisteeseen suhteuttamiinsa tappioihin riskihakuisesti ja voittoihin puolestaan riskiä kaihtavasti. Riskihakuisen käyttäytymisen sijaan tässä yhteydessä olisi havainnollisempaa puhua tappiokammosta. Tappiokammo (loss aversion) on luontainen taipumus kokea voimakkaammin se mitä menettää (loss) kuin se mitä saa (gain). Investointipäätöksissä tappiokammo saattaa vaikuttaa siten, että päätöksentekijä ottaa huomioon uponneet kustannukset vältettävänä tappiona. Tavallaan hän hahmottaa kolmannen pelin mukaisen asetelman. Panostamalla 501 lisää on hyvällä tuurilla (mutta koeasetelmassa vain 5 %:n todennäköisyydellä) mahdollisuus ansaita ja välttää tappio [-( ) =0]. Ajatuksissaan hän antaa liikaa painoarvoa epätodennäköisille tapahtumille. Voidaan myös sanoa, että päätöksentekijä valitsi väärän referenssipisteen tappion arvioimiselle, mistä käytetään nimitystä kehystäminen (framing). (Myös taulun kehykset vaikuttavat siihen, miten taulu miellyttää katsojaa.)

7 7 Koska ihmisen havainto- ja käsityskyky on rajallinen, monet päätökset perustuvat omaksuttuihin kaavoihin. Henkilöllä on mielessään heuristisia malleja, joiden perusteella hän toimii. Kokenut ja riittävät tiedot omaava henkilö voi tehdä taitavia päätöksiä monimutkaisissakin tilanteissa ilman mittavia laskelmia. Päätöksentekijä vertaa päätöstilannetta aikaisempiin tilanteisiin, jotka voivat olla erilaisia, mutta joissa on samoja piirteitä. Hän pyrkii sijoittamaan päätöstilanteen joihinkin tunnettuihin tapausluokkiin, minkä jälkeen hän käyttää hyväksi kokemuksiaan näihin luokkiin kuuluvista tilanteista. Päätöksentekijä toistaa toimintamalleja, jotka ovat vastaavissa aiemmissa tilanteissa osoittautuneet hyviksi. Vähitellen syntyy rutiineja, peukalosääntöjä, proseduureja tms., joista monet voivat olla tiedostamattomia. Heuristiikan artikulointi (esim. algoritmin kirjoittaminen) ei sinällään poista heuristiseen päätöksentekoon liittyviä ongelmia. Tiedostamaton heuristiikka voi olla väärä. Esimerkiksi 10 peräkkäistä punaista numeroa ruletissa ei lisää todennäköisyyttä sille, että 11. numero on punainen. Toisinaan yksinkertaiset laskelmat voisivat osoittaa yksilön arkikäsityksen vääräksi (Tämä on usein oppikirjojen pelkistettyjen esimerkkien tehtävä). Tiedostetut heuristiikat saattavat johtaa sellaisten vanhojen toimintamallien toistamiseen, jotka eivät uudessa kilpailutilanteessa enää toimi. Rajallinen huomio- ja keskittymiskyky edistää mm. ankkuroitumisharhaa: Ensimmäiseksi saatu tieto ja sen perusteella otettu kanta toimii mentaalisena ankkurina, jonka ympärillä myöhemmät päätökset ja kannat pyörivät. Esimerkiksi ensimmäinen hintatarjous asettaa usein normin seuraaville tarjouksille.

8 8 Oppikirjan luvuissa ja 13.4 esitellään lyhyesti monia osakesijoittajien rajallista rationaalisuutta kuvaavia ilmiöitä. Termien luettelomainen opetteleminen ei ole tarkoitus. Tärkeämpää on ymmärtää ihmistä päätöksentekijänä ja kyetä havainnollistamaan asiaa muutamalla esimerkillä. Luovutusvaikutus (disposition effect) on oikeastaan prospektiteoriasta seuraava ilmiö osakesijoittajan toiminnassa. Hän vertaa osakekurssia aikanaan maksamaansa hankintahintaan ja määrittelee voiton ja tappion tämän referenssipisteen suhteen. Itse asiassa hänen pitäisi keskittyä arvioimaan osakkeen arvon kehitystä muiden yritysten osakkeisiin. Kannattaisiko myydä vanha sijoitus ja sijoittaa saadut rahat johonkin lupaavaan kohteeseen. Asiantuntijan heikkoutena voi olla liian suuri luottamus omaan tietämykseen. Tässä voisi ajatella, että asiantuntija on pitkään menestynyt valitsemallaan heuristiikalla ja uskoo sen olevan yleisesti ja ikuisesti toimiva. Tuttujen kohteiden suosimisen logiikka on siinä, että niistä on enemmän tietoa ja kokemusta kuin vähemmän tunnetuista kohteista. Vieraiden kohteiden riskit saatetaan kuitenkin yliarvioida, jolloin torjutaan hyviäkin sijoituskohteita. Riskihakuinen käyttäytyminen johtaa taas käänteiseen tilanteeseen. Uusiin ja jännittäviin kohteisiin liittyvien kasvuodotuksia pidetään hyvinkin todennäköisinä (riskit aliarvioidaan).

9 9 Ihmisellä on luontainen taipumus toimia samalla tavalla kuin yhteisön tai ryhmän muut jäsenet. Vastaavaa käyttäytymistä on havaittu myös muilla eliöillä: esim. kalat liikkuvat parvissa, koska ne voivat silloin paremmin suojautua petokaloilta. Laumakäyttäytyminen viittaa karja- tai lammaslaumoihin. Jos yhteisöllinen käyttäytyminen on lajille tyypillistä, sitä on hyvin vaikea välttää kokonaan. Laumasieluisuus voi perustua pelkästään sosiaalisen hyväksynnän tavoitteluun. Toisaalta taustalla voi olla tarve välttää virheitä. Taloustieteilijä Keynesiä mukaillen: maineen kannalta on parempi epäonnistua muiden mukana kuin onnistua epätavanomaisella tavalla. Henkilökohtainen tahra epäonnistumisesta on pienempi, jos muutkin ovat tehneet saman virhearvion. Epätavanomainen onnistuminen tulkitaan helposti enemmän tuurin kuin taidon ansioksi. Rahoitusmarkkinoilla laumakäyttäytyminen näkyy arvostuskuplina tai paniikinomaisina reaktioina kuplien puhjetessa. Vanha talousviidakon sananlasku sanoo, että silloin on parasta myydä kun tavalliset yksityissijoittajat alkavat ostaa (jyrkin vaihe arvonnoususta on ohi). Yliarvostukseen suhtaudutaan aluksi epäillen, koska harva haluaa olla ilonpilaaja (nobody likes the killjoy or whistleblower). Kun taas osakkeiden tai muiden arvopapereiden yliarvostus osoittautuu todeksi alkaa paniikinomainen myynti, jolloin kurssit laskevat liiankin alhaiselle tasolle. (Tätä arvostuskuoppaa seuraa taas korjausliike). Konsensus-päätöksissä ei tehdä suoria enemmistöpäätöksiä, vaan pyritään myös ottamaan huomioon vähemmistöön jäävien näkökannat. Päätös on helpommin hyväksyttävä, mikä on tärkeää silloin, kun päätöksen noudattamista ei ole mahdollista valvoa, vaan se jää päätökseen sitoutuneiden yksilöiden harkintaan.

10 10 Institutionaalinen isomorfismi on sosiologiassa käytetty käsite, jolla viitataan organisaatioiden taipumukseen jäljitellä toisten organisaatioiden rakenteita ja prosesseja. Normatiivinen muoto liittyy asiantuntijuuteen. Nettonykyarvon käyttö yritysten investointipäätösten tukena on yleistynyt, mutta keskeisenä syynä voi olla se, että yritysten talousjohtajat ovat saaneet yhdenmukaisen koulutuksen, jonka mukaan NPV on teoreettisesti paras menetelmä. Muiden organisaatioiden valintoja voidaan jäljitellä myös ilman erityisempää käsitystä näiden paremmasta tietämyksestä. Jäljittely perustuu ajatukseen, että monet yritykset ovat jo todenneet ratkaisun hyväksi, joten se on todennäköisesti riittävän hyvä ratkaisu meidänkin yritykselle. Esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmää valittaessa päädytään markkinajohtajan tuotteeseen. Ilmiön taustalla voi nähdä myös heuristiikan soveltamista tai sitä, että päätöksentekijä välttää leimautumista virheellisen valinnan tekijäksi. Pakottava muoto on seurausta ympäristön paineesta. Organisaatiotkin ovat osa laajempaa yhteisöä, esimerkiksi pörssiyritysten muodostamaa yhteisöä. Lainsäädäntö on ääriesimerkki. Yritykset voivat omaksua yhteisön yrityksissä yleisisä käytäntöjä, koska eivät halua erottua muista kielteisessä merkityksessä (esimerkiksi työnhakijoiden silmissä potentiaalisina työnantajina). Yhteisö luo normin tai kulttuurin, jota muut vähitellen seuraavat.

11 11 Laskutehtävissä yritystä tarkastellaan useimmiten yhtenäisenä kokonaisuutena, jossa kaikki automattisesti toimivat yhteisen päämäärän hyväksi. Todellisuudessa päätösten tekoon ja toimeenpanoon osallistuvat useat ihmiset, joilla voi olla erilaisia intressejä. Seurauksena on eturistiriitoja, jotka heijastuvat päätöksiin. Opportunismi tarkoittaa, että yksilön tavoittelee omaa etuaan tarvittaessa häikäilemättömästi (piittaamatta muista). Opportunistisen käyttäytymisen mahdollisuus on otettava huomioon. On epärealistista olettaa, että osaisit tunnistaa varsinaiset opportunistit kaikissa tilanteissa. Jokainen voi joskus toimia opportunistisesti. Yksilö voi toimia organisaation tavoitteiden vastaisesti myös silloin, kun hän on epätietoinen yhteisistä päämääristä tai niistä keinoista, joilla juuri hän voi edistää näitä päämääriä. Tällöin kyse ei ole opportunismista, vaikka lopputulos voi olla samankaltainen. Yrityksen johtamisjärjestelmän tehtävä on torjua tällaisia tilanteita. Yritykset (ja yksilöt) toisaalta luottavat toisiin yrityksiin (ja yksilöihin). Yksilötasolla vastavuoroinen käyttäytyminen on hyvin tyypillistä. Yritysten konflikteissa (patenttiriidat) vastatoimien uhka voi johtaa neuvotteluratkaisuun oikeustoimien asemesta. Toimiva kanssakäyminen (yhteistyö) lisää luottamusta ja parantaa tiedonvaihtoa. Tällä on edelleen myönteistä vaikutusta organisaatioissa ja niiden välillä syntyvän uuden osaamisen kannalta. Stabiilissa tilanteessa tietoja voi vuotaa tai varastaa, mutta jos yrityksen kilpailukyky perustuu kykyyn uusiutua ja sen taustalla olevaan sosiaaliseen tai henkiseen pääomaan), on kyse paljon hankalammin siirrettävästä tai kopioitavasta ominaisuudesta.

12 12 Oppikirjan lukujen pääteema on yrityksen pääomarakenteen vaikutus yritysarvoon. Aluksi tarkastellaan ns. kitkattomia eli täydellisiä pääomamarkkinoita, joilla pääomarakenne ei vaikuta yritysarvoon. Luku 15 ottaa huomioon verotukseen liittyvän oleellisen epätäydellisyyden. Korkojen verosuojan nykyarvon hyödyntämisellekin on toisaalta rajansa. Käytännössä yritykset eivät pyri maksimoimaan velan osuutta pääomarakenteessa. Luvussa 16 esitettävät täydentävät teoriat ja mallit pyrkivät selittämään, mitkä asiat vaikuttavat yrityksen pääomarakenteeseen (deskriptiivinen teoria). Kokoavana ajatuksena on yritysarvon maksimoiminen (ei omistajien arvon maksimoiminen). Sen mukaisesti pääomarakennetta selittävät keskeisimmät tekijät voidaan kuvata kalvossa esitetyn laskukaavan muotoon. Kaavaa ei pidä tulkita niin, että kaikki osatekijät pitäisi erikseen laskea (normatiivinen teoria tai valmis menetelmä). Jos tavoitteena on yritysarvon arviointi, niin edelleenkin lähtökohtana on vapaiden rahavirtojen arviointi kokonaisuutena ja näiden vapaiden rahavirtojen diskonttaaminen asianmukaisella diskonttauskorolla (pääoman kustannuksella). Lisäksi korkojen verosuojan vaikutus otetaan huomioon erikseen tai erikoistapauksessa painotetun keskimääräisen pääoman kustannuksen kautta (WACC).

13 13 Käsite financial distress tarkoittaa vakavia rahoitusvaikeuksia eli ongelmia yrityksen maksukyvyssä: lainoja ei pystytä hoitamaan, laskuja tai palkkoja jää maksamatta ajallaan. Pahimmillaan tilanne johtaa konkurssiin ja yrityksen toiminnan lopettamiseen. Rahoitusvaikeuksien taustalla voi olla talouden kehittyminen negatiivisesti globaalisti tai yrityksen päämarkkina-alueilla. Yritykset eivät myöskään onnistu kaikissa liiketoimissaan eli suunnitelmissa NPV-positiivinen hanke voikin osoittautua tappiolliseksi. Yrityksen tulovirrat jäävät suunniteltua pienemmiksi. Kaikki yritykset kohtaavat näitä ongelmia, mutta kaikki eivät ajaudu rahoitusvaikeuksiin. Rahoitusvaikeuksien todennäköisyys kasvaa, jos yrityksen liiketoiminta on erityisen herkkä suhdanteille tai tietyn markkina-alueen kasvulle. Lisäksi jäykkä kustannusrakenne altistaa rahoitusvaikeuksille. Jos myynnin laskuun voidaan reagoida kustannuksia vähentämällä, lovi rahavirroissa jää pienemmäksi. Yritys voi myös varautua toteutuvien rahavirtojen heilahteluun, pitämällä likvidejä rahavaroja puskurina. Jos rahavaroja ei ole, yritys voi kriisin yllättäessä joutua realisoimaan muuta omaisuuttaan. Kun se tehdään pakon edessä, saattaa omaisuuden myyntihinta jäädä todellista käypää arvoa alhaisemmaksi. Konkurssimenettely on sinänsä raskas prosessi, joka aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia (selvitysmiehen palkkiot ynnä muut juridiset kustannukset). Epäsuorat vaikutukset ovat yleensä paljon suuremmat. Rahoitusvaikeudet johtavat helposti tilausten menettämiseen ja toimittajayhteistyö. Kriisiyritykseen on myös vaikeaa houkutella parasta työvoimaa.

14 14 Normaalitilanteessa yrityksen omistajien ja velkojien välillä ei ole eturistiriitaa. Hyvä yritysarvo eli NPV-positiiviset päätökset ovat molempien osapuolien etu. Yrityksen ajautuminen vakaviin rahoitusvaikeuksiin aiheuttaa kuitenkin eturistiriidan. Tätä havainnollistetaan pelkistetyllä esimerkillä. Jos yritys jatkaa nykyiseen tapaan, niin vuoden kuluttua sen yritysarvo on 900. Jos yrityksen velkojen arvo on tällöin 1000, niin taseyhtälön mukaan oma pääoma on negatiivinen (-100). Asia muuttuu vakavaksi siinä tapauksessa, että yrityksen velat erääntyvät vuoden kuluttua. Edes yrityksen koko omaisuuden realisoiminen ei riitä nykyisten lainojen hoitamiseen. Tässä tilanteessa on myös koko lailla mahdotonta saada markkinoilta uutta lainaa. Seurauksena on konkurssi, jossa velkojilta jää saamatta 100. Omistajille ei jää yrityksestä mitään. Yritys voisi muuttaa strategiaansa ja tavoitella haastavampia ja paremman katteen antavia projekteja. Tämä ei vaatisi uusia investointeja (uutta rahoitusta). Onnistuessaan uusi strategia johtaisi parempaan yritysarvoon (1200), jolloin velat tulisivat hoidetuiksi ja omistajille jäisi vielä 200. Epäonnistumisen seuraus olisi entistä huonompi yritysarvo (560). Omistajien kannalta tilanne ei pahenisi lähtöasetelmasta, koska he eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista. Velkojien tappio kuitenkin kasvaa, koska he saavat 1000:n erääntyvästä lainasta vain 560. Jos onnistuminen ja epäonnistuminen ovat yhtä todennäköisiä, yritysarvon odotusarvo 880. Laskua lähtötilanteeseen on 20, joten strategian valintapäätöksen NPV = -20. Tämä edustaa liiallisesta velkaantumisesta syntyvää agenttikustannusta.

15 15 Toinen esimerkki liiallisen velkaantumisen ja rahoituskriisin aiheuttamasta agenttikustannuksesta on ns. ali-investointi. Yritys ei voi toteuttaa yritysarvo parantavaa NPV-positiivista projektia, koska se ei ole omistajien eikä velkojien intressien mukaista. Edellä kuvatulla yrityksellä voisi olla varma ja kannattava investointiprojekti. Jos projekti toteutettaisiin, niin yritysarvo vuoden kuluttua olisi 120 korkeampi. Investoinnin toteuttamiseksi yritys tarvitsisi kuitenkin nyt uutta rahoitusta 100. Velkojien intressissä ei ole antaa uutta lainaa, koska silloin vuoden päästä erääntyvä summa olisi 1100 (vanha velka + 100). Yrityksen omaisuus vuoden kuluttua ( ) ei edelleenkään vastaisi erääntyvien velkojen arvoa. Omistajatkaan eivät haluaisi sijoittaa lisää omia rahojaan yritykseen. Jos yritykselle antaa nyt 100 uutta omaa pääomaa, niin vuoden kuluttua yritysarvosta omistajille kuuluu velkojen vähentämisen jälkeen vain 20. Omistajien näkökulmasta uuden sijoituksen tuotto on -80. Koska yritysarvo parantava projekti jää toteuttamatta, on yritysarvo 20 alhaisempi verrattuna tilanteeseen, jossa yritys ei olisi liiallisesti velkaantunut ja investointi olisi toteutettu. Agenttikustannus on siis tässäkin tapauksessa 20.

16 16 Järkevällä velan määrän lisäämisellä voi olla myös myönteisiä vaikutuksia päätöksenteon tehokkuuden kannalta (agenttihyötyjä). Tarkastellaan yritystä, jonka yritysarvo voi olla vuoden kuluttua 50, 100 tai 150. Kun kaikki lopputulemat ovat yhtä todennäköisiä on odotusarvo 100. Yrityksen johto voi tehdä itselleen hyödyllisiä päätöksiä, jotka kuitenkin alentavat yritysarvoa. Johto voi esimerkiksi investoida edustavaan pääkonttoriin, mutta se ei kuitenkaan lisää yrityksen myyntiä. Esimerkissä tällaisten päätösten vaikutus on 5. Toisin sanoen mikäli oletetaan, että johto toimii näin, on yritysarvon odotusarvo vain 95 (= 100 5). Jos tuhlaus kasvattaa yrityksen konkurssiriskiä, johdon intressissä ei ole tehdä tuhlailevia päätöksiä, koska he eivät halua leimautua epäonnistuneiksi yritysjohtajiksi. Kun yrityksen velat ovat 44, niin alhaisimmankaan yritysarvon toteutuessa johdon tuhlailu ei johda negatiiviseen omaan pääomaan: = 1. Konkurssin uhkaa ei ole, eikä johdon itsekeskeinen toiminta sitä lisää. Yritysarvon odotusarvo on 95 Mikäli yritys lisää velan määrää (D=49), niin huonoimmassa tapauksessa yritys ajautuu konkurssiin: = -4. Huonoimman tapauksen ja samalla konkurssin todennäköisyys on 1/3. Johto välttää tuhlailua, joten yritysarvon odotusarvo on 100. Velanoton agenttihyöty on yritysarvojen odotusarvojen erotus eli 5.

TU-C1030 Luento JK

TU-C1030 Luento JK Luento käsittelee kahta asiakokonaisuutta: Investointilaskelman numeroarvioihin liittyvän epätarkkuuden huomioimista ja inhimillisen päätöksen ominaispiirteitä. Numeroarvioiden luotettavuuteen ja tarkkuuteen

Lisätiedot

TU-C1030 Luento JK

TU-C1030 Luento JK Luennon alkuosa käsittelee yrityksen pääomarakennetta (vieraan ja oman pääoman suhdetta) selittäviä teorioita. Perusosan luennolla 4 on käsitelty pääomarakennetta täydellisten pääomamarkkinoiden olosuhteissa

Lisätiedot

Riski ja velkaantuminen

Riski ja velkaantuminen Riski ja velkaantuminen TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 28.1.2016 I vaiheen luentokokonaisuus INVESTOINNIN KANNATTAVUUS YRITYKSEN KANNATTAVUUS 1. Vapaa rahavirta (FCF) 2. Rahavirtojen

Lisätiedot

b) Arvonnan, jossa 50 % mahdollisuus saada 15 euroa ja 50 % mahdollisuus saada 5 euroa.

b) Arvonnan, jossa 50 % mahdollisuus saada 15 euroa ja 50 % mahdollisuus saada 5 euroa. 2.9. Epävarmuus ja odotetun hyödyn teoria Testi. Kumman valitset a) 10 euroa varmasti. b) Arvonnan, jossa 50 % mahdollisuus saada 15 euroa ja 50 % mahdollisuus saada 5 euroa. Odotettu arvo 0,5* 15 + 0,5*5

Lisätiedot

Mat Investointiteoria Laskuharjoitus 4/2008, Ratkaisut

Mat Investointiteoria Laskuharjoitus 4/2008, Ratkaisut Projektien valintapäätöksiä voidaan pyrkiä tekemään esimerkiksi hyöty-kustannus-suhteen (so. tuottojen nykyarvo per kustannusten nykyarvo) tai nettonykyarvon (so. tuottojen nykyarvo - kustannusten nykyarvo)

Lisätiedot

MS-C2105 Optimoinnin perusteet Malliratkaisut 5

MS-C2105 Optimoinnin perusteet Malliratkaisut 5 MS-C2105 Optimoinnin perusteet Malliratkaisut 5 Ehtamo Demo 1: Arvaa lähimmäksi Jokainen opiskelija arvaa reaaliluvun välillä [0, 100]. Opiskelijat, joka arvaa lähimmäksi yhtä kolmasosaa (1/3) kaikkien

Lisätiedot

Vastuullinen Sijoittaminen

Vastuullinen Sijoittaminen Vastuullinen Sijoittaminen Mikko Koskela 3/2018 Agenda Mitä vastuullisuus tarkoittaa? Vastuullisuuden valintoja Ovatko trendit sijoittajalle uhkia vai mahdollisuuksia? 2 Mitä vastuullisuus on? Jostakin

Lisätiedot

Stokastinen optimointi taktisessa toimitusketjujen riskienhallinnassa (valmiin työn esittely)

Stokastinen optimointi taktisessa toimitusketjujen riskienhallinnassa (valmiin työn esittely) Stokastinen optimointi taktisessa toimitusketjujen riskienhallinnassa (valmiin työn esittely) Esitelmöijä Olli Rentola päivämäärä 21.1.2013 Ohjaaja: TkL Anssi Käki Valvoja: Prof. Ahti Salo Työn saa tallentaa

Lisätiedot

Reaalioptioden käsitteen esittely yksinkertaisen esimerkin avulla

Reaalioptioden käsitteen esittely yksinkertaisen esimerkin avulla Reaalioptioden käsitteen esittely yksinkertaisen esimerkin avulla Optimointiopin seminaari - Syksy 2000 / 1 Esitelmän sisältö Investointien peruuttamattomuuden vaikutus investointipäätökseen Investointimahdollisuuksien

Lisätiedot

Kertaus. TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento Aalto-yliopisto Tuotantotalouden laitos

Kertaus. TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento Aalto-yliopisto Tuotantotalouden laitos Kertaus TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 17.3.2016 Rakenne ja ajoitus Luennot kalvot MyCoursessa Luentomoniste Harjoitustehtävät (10 p) Testit (10 p) MyCourses Laskutuvat III periodi

Lisätiedot

MIKKO JÄÄSKELÄINEN Yrityksen arvo. Tuotantotalous 1 /

MIKKO JÄÄSKELÄINEN Yrityksen arvo. Tuotantotalous 1 / MIKKO JÄÄSKELÄINEN Yrityksen arvo Tuotantotalous 1 / 28.2.2017 Luennot AIEMMAT þ MITÄ ON TUOTANTOTALOUS? þ YRITTÄJYYS þ TUOTTEET JA TUOTANTO þ YRITTÄJÄPANEELI þ YRITYKSEN PROSESSIT þ MYYNTI JA MARKKINOINTI

Lisätiedot

Peliteoria Strategiapelit ja Nashin tasapaino. Sebastian Siikavirta sebastian.siikavirta@helsinki.fi

Peliteoria Strategiapelit ja Nashin tasapaino. Sebastian Siikavirta sebastian.siikavirta@helsinki.fi Peliteoria Strategiapelit ja Nashin tasapaino Sebastian Siikavirta sebastian.siikavirta@helsinki.fi Helsinki 11.09.2006 Peliteoria Tomi Pasanen HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Sisältö

Lisätiedot

Päätöksentekomenetelmät

Päätöksentekomenetelmät L u e n t o Hanna Virta / Liikkeenjohdon systeemit Päätöksentekomenetelmät Luennon sisältö Johdanto päätöksentekoon Päätöksenteko eri tilanteissa Päätöspuut Päätösongelmia löytyy joka paikasta Päästökauppa:

Lisätiedot

Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli

Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli Mat-2.4142 Optimointiopin seminaari Mikko Hyvärinen 29.1.2008 Haitallinen valikoituminen kahden tyypin malli Haitallinen valikoituminen tarkoittaa että päämies

Lisätiedot

Päätöksentekomenetelmät

Päätöksentekomenetelmät L u e n t o Päätöksentekomenetelmät Luennon sisältö Hanna Virta / Liikkeenjohdon systeemit Johdanto päätöksentekoon Päätöksenteko eri tilanteissa Päätöspuut Johdanto päätöksentekoon Päätösongelmia löytyy

Lisätiedot

Monopoli 2/2. S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu

Monopoli 2/2. S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu Monopoli / Monopolimarkkinat - oletuksia Seuraavissa tarkasteluissa oletetaan, että monopolisti tuntee kysyntäkäyrän täydellisesti monopolisti myy suoraan tuotannosta, ts. varastojen vaikutusta ei huomioida

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet

Talousmatematiikan perusteet kevät 219 / orms.1 Talousmatematiikan perusteet 1. Laske integraalit a 6x 2 + 4x + dx, b 5. harjoitus, viikko 6 x + 1x 1dx, c xx 2 1 2 dx a termi kerrallaan kaavalla ax n dx a n+1 xn+1 +C. 6x 2 + 4x +

Lisätiedot

Oletetaan, että virhetermit eivät korreloi toistensa eikä faktorin f kanssa. Toisin sanoen

Oletetaan, että virhetermit eivät korreloi toistensa eikä faktorin f kanssa. Toisin sanoen Yhden faktorin malli: n kpl sijoituskohteita, joiden tuotot ovat r i, i =, 2,..., n. Olkoon f satunnaismuuttuja ja oletetaan, että tuotot voidaan selittää yhtälön r i = a i + b i f + e i avulla, missä

Lisätiedot

Tunnuslukuopas. Henkilökohtaista yritystalouden asiantuntijapalvelua.

Tunnuslukuopas. Henkilökohtaista yritystalouden asiantuntijapalvelua. Tunnuslukuopas TM Henkilökohtaista yritystalouden asiantuntijapalvelua www.mediatili.com Kannattavuus Kannattavuus on eräs yritystoiminnan tärkeimpiä mittareita. Mikäli kannattavuus on heikko, joudutaan

Lisätiedot

Rationaalisen valinnan teoria

Rationaalisen valinnan teoria Rationaalisen valinnan teoria Rationaalisuuden teoriat 1) Mihin meillä on perusteita uskoa? 2) Mitä meidän pitäisi tehdä? 3) Mitä päämääriä meillä tulisi olla? Näitä kysymyksiä vastaavat uskomusten rationaalisuus,

Lisätiedot

PK -yritykset rahoitusmarkkinoilla

PK -yritykset rahoitusmarkkinoilla PK -yritykset rahoitusmarkkinoilla Mervi Niskanen Kuopion yliopisto Kauppatieteiden laitos Suomalaiset rahoitusmarkkinat Rahoitusmarkkinoilla tarkoitetaan kaikkien rahoitusvaateiden markkinoita Rahamarkkinat

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet

Talousmatematiikan perusteet kevät 2019 / orms.1030 Talousmatematiikan perusteet 5. harjoitus, viikko 7 11.02. 15.02.2019 R01 Ma 12 14 F453 R08 Ke 10 12 F453 R02 Ma 16 18 F453 L To 08 10 A202 R03 Ti 08 10 F425 R06 To 12 14 F140 R04

Lisätiedot

I I K UL U UT U T T A T JANTE T O E R O I R A

I I K UL U UT U T T A T JANTE T O E R O I R A II KULUTTAJANTEORIA.. Budjettirajoite * Ihmisten kaikkea toimintaa rajoittavat erilaiset rajoitteet. * Mikrotalouden kurssilla tärkein rajoite on raha. * Kuluttaja maksimoi hyötyään, mutta ei kykene toteuttamaan

Lisätiedot

Puolivuosikatsaus

Puolivuosikatsaus Puolivuosikatsaus 1.1 30.6. 2017 Avainluvut 4-6/2017 4-6/2016 Muutos% 1-6/2017 1-6/2016 Muutos% 1-12/2016 Liikevaihto, MEUR 196,0 192,4 1,9 % 352,6 350,6 0,6 % 775,8 Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Sijoittajan sanastoa Pörssisäätiön sijoituskoulu VERO 2014 Prof. Minna Martikainen Hanken School of Economics, Finland Sijoitusmaailman termistö ja logiikka, omat toimet ja näin luen. SIJOITUSMAAILMAN

Lisätiedot

Kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon

Kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon 1 2 Kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon avulla. Kolmannella luennolla laskutekniikoita sovellettiin

Lisätiedot

Yhteistyötä sisältämätön peliteoria

Yhteistyötä sisältämätön peliteoria Yhteistyötä sisältämätön peliteoria jarkko.murtoaro@hut.fi Optimointiopin seminaari Kevät 2003 / 1 Sisältö Johdanto Käsitteistö Työkalut Nashin tasapaino Täydellinen tasapaino Optimointiopin seminaari

Lisätiedot

Investointilaskentamenetelmiä

Investointilaskentamenetelmiä Investointilaskentamenetelmiä Laskentakorkokannan käyttöön perustuvat menetelmät (netto)nykyarvomenetelmä suhteellisen nykyarvon menetelmä eli nykyarvoindeksi annuiteettimenetelmä likimääräinen annuiteettimenetelmä

Lisätiedot

Arvo (engl. value) = varmaan attribuutin tulemaan liittyvä arvo. Päätöksentekijä on riskipakoinen, jos hyötyfunktio on konkaavi. a(x) = U (x) U (x)

Arvo (engl. value) = varmaan attribuutin tulemaan liittyvä arvo. Päätöksentekijä on riskipakoinen, jos hyötyfunktio on konkaavi. a(x) = U (x) U (x) Arvo (engl. value) = varmaan attribuutin tulemaan liittyvä arvo. Hyöty (engl. utility) = arvo, jonka koemme riskitilanteessa eli, kun teemme päätöksiä epävarmuuden (todennäköisyyksien) vallitessa. Vrt.

Lisätiedot

Nollasummapelit ja bayesilaiset pelit

Nollasummapelit ja bayesilaiset pelit Nollasummapelit ja bayesilaiset pelit Kristian Ovaska HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Seminaari: Peliteoria Helsinki 18. syyskuuta 2006 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Nollasummapelit 1 2.1

Lisätiedot

SIJOITTAJAN OPAS ETF-rahastoihin

SIJOITTAJAN OPAS ETF-rahastoihin SIJOITTAJAN OPAS ETF-rahastoihin Pörssinoteerattu rahasto eli ETF (Exchange-Traded Fund) on rahasto, jolla voidaan käydä kauppaa pörssissä. ETF:ien avulla yksityissijoittajalla on mahdollisuus sijoittaa

Lisätiedot

Prof. Marko Terviö Assist. Jan Jääskeläinen

Prof. Marko Terviö Assist. Jan Jääskeläinen Harjoitukset 3. 1. (a) Dismalandissa eri puolueiden arvostukset katusiivoukselle ovat Q A (P ) = 60 6P P A (Q) = 10 Q/6 Q B (P ) = 80 5P P B (Q) = 16 Q/5 Q C (P ) = 50 2P P C (Q) = 25 Q/2 Katusiivous on

Lisätiedot

Pohdiskeleva ajattelu ja tasapainotarkennukset

Pohdiskeleva ajattelu ja tasapainotarkennukset Pohdiskeleva ajattelu ja tasapainotarkennukset Sanna Hanhikoski 24.3.2010 Sisältö Pohdiskeleva ajattelu Nashin tasapainotarkennukset Täydellinen tasapaino Täydellinen bayesiläinen tasapaino Vaiheittainen

Lisätiedot

Q Puolivuosikatsaus

Q Puolivuosikatsaus Q2 1.1. 30.6.2018 Puolivuosikatsaus Avainluvut 4-6/2018 4-6/2017 Muutos% 1-6/2018 1-6/2017 Muutos% 1-12/2017 Liikevaihto, MEUR 217,7 196,0 11,0 % 391,3 352,6 11,0 % 796,5 Vertailukelpoisten myymälöiden

Lisätiedot

Investointilaskelma. TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 7.1.2016. Aalto-yliopisto Tuotantotalouden laitos

Investointilaskelma. TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 7.1.2016. Aalto-yliopisto Tuotantotalouden laitos Investointilaskelma TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 7.1.2016 I vaiheen luentokokonaisuus INVESTOINNIN KANNATTAVUUS YRITYKSEN KANNATTAVUUS 1. Vapaa rahavirta (FCF) 2. Rahavirtojen

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2015 1 6/2014 1 12/2014 Liikevaihto, 1000 EUR 17 218 10 676 20 427 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 5 205 1 916 3 876 Liikevoitto, % liikevaihdosta 30,2 % 17,9 % 19,0

Lisätiedot

Päätöksenteon prosessi

Päätöksenteon prosessi Päätöksenteon prosessi TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 3.3.2016 Suoraviivainen lähestymistapa o Laadi arvio investoinnin vaikutuksista vapaaseen rahavirtaan o Diskonttaa vapaat

Lisätiedot

Kuka vastaa tietojärjestelmähankkeen laadusta?

Kuka vastaa tietojärjestelmähankkeen laadusta? Kuka vastaa tietojärjestelmähankkeen laadusta? 05.10.2010 Esko Hannula Sisältö Laatu on lopulta aina rahaa Laatu riippuu siitä, kuka olet Vastuu laadusta on lopulta aina tilaajalla 2 Tietojärjestelmän

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat Luento 2. Kieli merkitys ja logiikka 2: Helpot ja monimutkaiset Helpot ja monimutkaiset ongelmat Tehtävä: etsi säkillinen rahaa talosta, jossa on monta huonetta. Ratkaisu: täydellinen haku käy huoneet

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2016 1 6/2015 1 12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 10 370 17 218 27 442 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 647 5 205 6 471 Liikevoitto, % liikevaihdosta 6,2 % 30,2 % 23,6 %

Lisätiedot

Yksikkökate tarkoittaa katetuottoa yhden tuotteen kohdalla. Tämä voidaan määrittää vain jos myytäviä tuotteita on vain yksi.

Yksikkökate tarkoittaa katetuottoa yhden tuotteen kohdalla. Tämä voidaan määrittää vain jos myytäviä tuotteita on vain yksi. KATETUOTTOLASKENTA laskennassa selvitetään onko liiketoiminta kannattavaa. Laskelmat tehdään liiketoiminnasta syntyvien kustannuksien ja tuottojen perusteella erilaisissa tilanteissa. laskennassa käytetään

Lisätiedot

Aloitamme yksinkertaisella leluesimerkillä. Tarkastelemme yhtä osaketta S. Oletamme että tänään, hetkellä t = 0, osakkeen hinta on S 0 = 100=C.

Aloitamme yksinkertaisella leluesimerkillä. Tarkastelemme yhtä osaketta S. Oletamme että tänään, hetkellä t = 0, osakkeen hinta on S 0 = 100=C. Luku 1 Johdatteleva esimerkki Herra K. tarjoaa osto-option Aloitamme yksinkertaisella leluesimerkillä. Tarkastelemme yhtä osaketta S. Oletamme että tänään, hetkellä t = 0, osakkeen hinta on S 0 = 100=C.

Lisätiedot

TU-C1030 Luento JK

TU-C1030 Luento JK Perusmuodossaan investointilaskelmasta tehtävä NPV:n selvittäminen on kuvattu seuraavalla kaavalla: = + (1 + ) Kaikki investointipäätökset eivät kuitenkaan ole näin suoraviivaisia kertapäätöksiä, jossa

Lisätiedot

OPTIOT Vipua ja suojausta - mutta mitä se maksaa? Remburssi Investment Group 23.5.2000

OPTIOT Vipua ja suojausta - mutta mitä se maksaa? Remburssi Investment Group 23.5.2000 OPTIOT Vipua ja suojausta - mutta mitä se maksaa? Remburssi Investment Group 23.5.2000 MARKKINAKATSAUS AGENDA Lyhyt johdanto optioihin Näkemysesimerkki 1: kuinka tehdä voittoa kurssien laskiessa Näkemysesimerkki

Lisätiedot

Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa. Osmo Leppiniemi Visma Services Teemuaho Oy

Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa. Osmo Leppiniemi Visma Services Teemuaho Oy Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa Osmo Leppiniemi Visma Services Teemuaho Oy Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa Yrittäjät ovat parhaita asiantuntijoita

Lisätiedot

Paljonko maksat eurosta -peli

Paljonko maksat eurosta -peli Paljonko maksat eurosta -peli - Ajattele todellinen tilanne ja toimi oman näkemyksesi mukaisesti - Tee tarjous eurosta: * Korkein tarjous voittaa euron. * Huonoimman tarjouksen esittäjä joutuu maksamaan

Lisätiedot

Itse tutkimus Muotoilun mittaaminen liiketaloudellisesta näkökulmasta

Itse tutkimus Muotoilun mittaaminen liiketaloudellisesta näkökulmasta Itse tutkimus Muotoilun mittaaminen liiketaloudellisesta näkökulmasta Myynnin tila Prof. Jaakko ASPARA Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu TOP MANAGEMENT FORUM/080214/PP/AMS Miksi selvittää muotoiluinvestointien

Lisätiedot

Mitä tilinpäätös kertoo?

Mitä tilinpäätös kertoo? Kati Leppälä 2018 Mitä tilinpäätös kertoo? Tilinpäätös on yrityksestäsi tilikaudelta eli vuosittain tehtävä laskelma, josta selviää yrityksesi tulos ja varallisuus. Tilinpäätös on osa yrityksen valvontajärjestelmää

Lisätiedot

Luento 5: Peliteoriaa

Luento 5: Peliteoriaa Luento 5: Peliteoriaa Tässä kappaleessa tutustutaan hieman peliteoriaan. Keskeisiä asioita ovat Nash-tasapaino ja sekastrategia. Cournot n duopolimalli vuodelta 1838 toimii oivallisena havainnollistuksena

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 4.6.05 MALLIVASTAUKSET Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja,. painos, 04] sivuihin. () (a) Bretton Woods -järjestelmä:

Lisätiedot

Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen

Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen Matti Estola Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus Luento 8: Pankkikriisien ja -konkurssien torjuntakeinot Pankkikriisien ja konkurssien syyt 1) Luototetaan asiakkaita,

Lisätiedot

Kansainvälinen rahatalous Matti Estola. Termiinikurssit ja swapit valuuttariskien hallinnassa

Kansainvälinen rahatalous Matti Estola. Termiinikurssit ja swapit valuuttariskien hallinnassa Kansainvälinen rahatalous Matti Estola ermiinikurssit ja swapit valuuttariskien hallinnassa 1. Valuuttariskien suojauskeinot Rahoitusalan yritykset tekevät asiakkailleen valuuttojen välisiä termiinisopimuksia

Lisätiedot

Viime kerralta Epävarmuus ja riski Optimaalinen kulutus-säästämispäätös: Tulo- ja substituutiovaikutus analyyttinen tarkastelu Epävarmuus Epävarmuus

Viime kerralta Epävarmuus ja riski Optimaalinen kulutus-säästämispäätös: Tulo- ja substituutiovaikutus analyyttinen tarkastelu Epävarmuus Epävarmuus Viie kerralta Epävaruus ja riski Luento 5 4..010 Tulo- ja substituutiovaikutus hinnan uutoksessa Substituutiovaikutus budjettisuora kiertyi alkuperäisen valinnan ypärillä Tulovaikutus uusi budjettisuora

Lisätiedot

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2 May 26, 2014 Pelien luokittelua Peliteoriassa pelit voidaan luokitella yhteistoiminnallisiin ja ei-yhteistoiminnallisiin. Edellisissä kiinnostuksen kohde on eri koalitioiden eli pelaajien liittoumien kyky

Lisätiedot

Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois.

Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois. 1. Suodattaminen Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois. Esim. Kiinnitän huomiota hikoiluuni ja jännittämiseeni, mutta en mieti lainkaan, onko minua kohtaan

Lisätiedot

PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU. KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd

PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU. KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd Yrityksen rahoituslähteet 1. Oman pääomanehtoinen rahoitus Tulorahoitus Osakepääoman korotukset 2. Vieraan pääomanehtoinen

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Q liiketoimintakatsaus Vt. toimitusjohtaja Harri Sivula ja talousjohtaja Markku Pirskanen

Q liiketoimintakatsaus Vt. toimitusjohtaja Harri Sivula ja talousjohtaja Markku Pirskanen Q3 2017 liiketoimintakatsaus Vt. toimitusjohtaja Harri Sivula ja talousjohtaja Markku Pirskanen KESKEISTÄ Q3 2017 HYVÄ LIIKEVAIHDON KASVU 4,5% Liikevaihto kasvoi 4,5% 195,4 milj. euroon (187,0) vertailukelpoinen

Lisätiedot

Yrityksen taloudellisen tilan analysointi ja oma pääoman turvaaminen. Toivo Koski

Yrityksen taloudellisen tilan analysointi ja oma pääoman turvaaminen.  Toivo Koski 1 Yrityksen taloudellisen tilan analysointi ja oma pääoman turvaaminen SISÄLLYS Mitä tuloslaskelma, tase ja kassavirtalaskelma kertovat Menojen kirjaaminen tuloslaskelmaan kuluksi ja menojen kirjaaminen

Lisätiedot

Eräs tyypillinen virhe monitavoitteisessa portfoliopäätösanalyysissa + esimerkkitapaus

Eräs tyypillinen virhe monitavoitteisessa portfoliopäätösanalyysissa + esimerkkitapaus Eräs tyypillinen virhe monitavoitteisessa portfoliopäätösanalyysissa + esimerkkitapaus Mat-2.4142 Optimointiopin seminaari 2.3.2011 Lähteet: Clemen, R. T., & Smith, J. E. (2009). On the Choice of Baselines

Lisätiedot

Varian luku 12. Lähde: muistiinpanot on muokattu Varianin (2006, instructor s materials) muistiinpanoista

Varian luku 12. Lähde: muistiinpanot on muokattu Varianin (2006, instructor s materials) muistiinpanoista Epävaruus Varian luku 12 Lähde: uistiinpanot on uokattu Varianin (2006, instructor s aterials) uistiinpanoista Epävaruus Tähän asti ollaan tarkasteltu kuluttajan optiaalista valintaa sivuuttaen kokonaan

Lisätiedot

Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2018

Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2018 Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 218 23.8.218 Toimitusjohtaja Juha Kalliokoski Talousjohtaja Tapio Arimo Sisältö Puolivuosikatsaus 218 Q2/218 lyhyesti Taloudellinen kehitys Näkymät ja taloudelliset

Lisätiedot

ORMS2020 Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa Syksy 2008

ORMS2020 Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa Syksy 2008 ORMS2020 Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa Syksy 2008 Harjoitus 4 Ratkaisuehdotuksia 1. Olkoon herra K.:n hyötyfunktio u(x) = ln x. (a) Onko herra K. riskinkaihtaja, riskinrakastaja vai riskineutraali?

Lisätiedot

IX KOKOONTUMINEN SÄÄNNÖT JA SEURAUKSET

IX KOKOONTUMINEN SÄÄNNÖT JA SEURAUKSET IX KOKOONTUMINEN SÄÄNNÖT JA SEURAUKSET SÄÄNTÖSUUNNITELMA Sääntösuunnitelman tarkoituksena on saada säännöistä ja seurauksista selkeämmät ja oikeudenmukaisemmat lapselle. Se toimii sopimuksena ja muistuttaa

Lisätiedot

Menot (oikaistut) / Tulot (oikaistut) x 100 = Suorat rahamenot tuloista %

Menot (oikaistut) / Tulot (oikaistut) x 100 = Suorat rahamenot tuloista % Veroilmoituksesta laskettavat tunnusluvut Heikki Ollikainen, ProAgria Oulu Nopea tuloksen analysointi on mahdollista tehdä laskelmalla veroilmoituksesta muutamia yksinkertaisia tunnuslukuja, joiden perusteella

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE.6.016: Mallivastaukset Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti Pohjola, Taloustieteen oppikirja, 014] sivuihin. (1) (a) Julkisten menojen kerroin (suljetun

Lisätiedot

TU-C1030 Luento JK

TU-C1030 Luento JK Kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon avulla. Kolmannella luennolla laskutekniikoita sovellettiin

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija. Harjoite 12: Kilpailuanalyysi. Harjoitteiden tavoitteet.

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija. Harjoite 12: Kilpailuanalyysi. Harjoitteiden tavoitteet. Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija Harjoite 12: Kilpailuanalyysi Harjoite 12 A: Kilpailun tavoiteanalyysi Harjoite 12 B: Kilpailussa koettujen tunteiden tarkastelu Harjoite

Lisätiedot

Prospektiteoria. Systeemianalyysin. Antti Toppila. Esitelmä 4 3. helmikuuta laboratorio Aalto-yliopiston TKK

Prospektiteoria. Systeemianalyysin. Antti Toppila. Esitelmä 4 3. helmikuuta laboratorio Aalto-yliopiston TKK Prospektiteoria Antti Toppila sivu 1/19 Optimointiopin seminaari keväällä 2010 Prospektiteoria Antti Toppila Esitelmä 4 3. helmikuuta 2009 Prospektiteoria Antti Toppila sivu 2/19 Optimointiopin seminaari

Lisätiedot

Luento 9. June 2, Luento 9

Luento 9. June 2, Luento 9 June 2, 2016 Otetaan lähtökohdaksi, että sopimuksilla ei voida kattaa kaikkia kontingensseja/maailmantiloja. Yksi kiinnostava tapaus on sellainen, että jotkut kontingenssit ovat havaittavissa sopimusosapuolille,

Lisätiedot

Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät. 12.11.2013 Esittäjän nimi 1

Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät. 12.11.2013 Esittäjän nimi 1 Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät 12.11.2013 Esittäjän nimi 1 ESIMERKKI APTEEKIN TULOSLASKELMASTA APTEEKIN TULOSLASKELMA Liikevaihto 3 512 895 Kelan ostokertapalkkiot 34 563 Muut tuotot 27 156

Lisätiedot

Pilkeyrityksen liiketoiminnan kehittäminen

Pilkeyrityksen liiketoiminnan kehittäminen Pilkeyrityksen liiketoiminnan kehittäminen Mari Hakkarainen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Laskelmapohjat: Timo Värre, JAMK Esimerkki hyvästä tuotteistamisesta Menestyvän yrityksen talous Kasvu - Onko

Lisätiedot

KIRJANPITO 22C Luento 12: Tilinpäätösanalyysi, kassavirtalaskelma

KIRJANPITO 22C Luento 12: Tilinpäätösanalyysi, kassavirtalaskelma KIRJANPITO 22C00100 Luento 12: Tilinpäätösanalyysi, kassavirtalaskelma TILIKAUDEN TILINPÄÄTÖS Tilinpäätös laaditaan suoriteperusteella: Yleiset tilinpäätös periaatteet (KPL 3:3 ): Tilikaudelle kuuluvat

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 07-12/2016 7-12/2015 1-12/2016 1-12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 9 743 10 223 20 113 27 442 Käyttökate, 1000 EUR 1672 1563 2750 6935 Käyttökate, % liikevaihdosta 17,2 % 15,3

Lisätiedot

* Hyödyn maksimointi on ihmisten toimintaa ja valintoja ohjaava periaate.

* Hyödyn maksimointi on ihmisten toimintaa ja valintoja ohjaava periaate. KANSANTALOUSTIETEEN PERUSTEET Yrityksen teoria (Economics luvut 13-14) 14) KTT Petri Kuosmanen Optimointiperiaate a) Yksilöt pyrkivät maksimoimaan hyötynsä. * Hyödyn maksimointi on ihmisten toimintaa ja

Lisätiedot

Moraalinen uhkapeli: laajennuksia ja sovelluksia

Moraalinen uhkapeli: laajennuksia ja sovelluksia Moraalinen uhkapeli: laajennuksia ja sovelluksia Sisältö Kysymysten asettelu Monen tehtävän malli Sovellusesimerkki: Vakuutus Sovellusesimerkki: Palkkion määrääminen Johtajan palkitseminen Moraalisen uhkapelin

Lisätiedot

Johdon ennusteinformaation vaikutus yrityksen markkina-arvoon

Johdon ennusteinformaation vaikutus yrityksen markkina-arvoon Johdon ennusteinformaation vaikutus yrityksen markkina-arvoon - Analyytikon näkökulma Mikko Ervasti Analyytikko (Teknologia, Media & Telekommunikaatiolaitteet) Evli Pankki Oyj Puh: +358 9 4766 9314 Email:

Lisätiedot

Kullo Golf Oy TASEKIRJA

Kullo Golf Oy TASEKIRJA Kullo Golf Oy Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus 1761478-9 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1.2011-31.12.2011 Sisällysluettelo Tase 3 Tuloslaskelma 5 Rahoituslaskelma

Lisätiedot

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus Liite puolivuotiskatsaus 1.1. 30.6.2017 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1-6/2017 1-6/2016 1-12/2016 Liikevaihto, 1000 EUR 11 561 10 370 20 113 Käyttökate, 1000 EUR 2024 1078 2750 Käyttökate, % liikevaihdosta

Lisätiedot

BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj Tuloslaskelma ja tase

BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj Tuloslaskelma ja tase Tuloslaskelma ja tase 30.6.2018 BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj KONSERNITULOSLASKELMA 1.1.-30.6.2018 1.1.-30.6.2017 1.1.-31.12.2017 Liiketoiminnan muut tuotot * 2 237 121,94 13 879,38 20 466,26 Materiaalit

Lisätiedot

Muuntoerot 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0. Tilikauden laaja tulos yhteensä 2,8 2,9 4,2 1,1 11,0

Muuntoerot 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0. Tilikauden laaja tulos yhteensä 2,8 2,9 4,2 1,1 11,0 Kamux Oyj Liite pörssitiedotteeseen klo 12:00 HISTORIALLISET TALOUDELLISET TIEDOT 1.1. - 31.12.2016 Tässä liitteessä esitetyt Kamux Oyj:n ( Yhtiö ) historialliset taloudelliset tiedot osavuosijaksoilta

Lisätiedot

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto HINTAVASTAVÄITTEE T TYÖKIRJA.docx UUSASIAKASHANKINTA Johdanto Laatu on paras liiketoimintasuunnitelma M iten löytää enemmän ja parempia uusia asiakkaita, on yksi myyjän ydintaidoista. Millainen strategia

Lisätiedot

Osavuosikatsaus

Osavuosikatsaus Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2011 1.11.2011 Tapani Kiiski, toimitusjohtaja Markkinat Liiketoimintaympäristö: Alkuvuoden aikana koettu vanerin kysynnän elpyminen tasaantunut viime kuukausina ja muutamilla

Lisätiedot

Rahoitusinnovaatiot kuntien teknisellä sektorilla

Rahoitusinnovaatiot kuntien teknisellä sektorilla Rahoitusinnovaatiot kuntien teknisellä sektorilla Oma ja vieras pääoma infrastruktuuri-investoinneissa 12.5.2010 Tampereen yliopisto Jari Kankaanpää 6/4/2010 Jari Kankaanpää 1 Mitä tiedetään investoinnin

Lisätiedot

Pokeri ja emootiot. Jussi Palomäki Kognitiotieteen jatko-opiskelija (HY) Nettipokerinpelaaja jussi.palomaki@helsinki.fi

Pokeri ja emootiot. Jussi Palomäki Kognitiotieteen jatko-opiskelija (HY) Nettipokerinpelaaja jussi.palomaki@helsinki.fi Pokeri ja emootiot Jussi Palomäki Kognitiotieteen jatko-opiskelija (HY) Nettipokerinpelaaja jussi.palomaki@helsinki.fi Internetin villit pelikuviot -seminaari Tiistai 11.12.12 Esityksen sisältö Pokeripelin

Lisätiedot

Keksikää mahdollisimman monta:

Keksikää mahdollisimman monta: Keksikää mahdollisimman monta: Mitkä tekijät vaikuttavat ihmisten terveyskäyttäytymiseen eli minkä tekijöiden perusteella terveyteen liittyviä valintoja tehdään tai jätetään tekemättä? Terveyskäyttäytyminen

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO TALOUSMATEMATIIKKA Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa Prof. Ilkka Virtanen I UUSINTATENTTI 4.3.1996

VAASAN YLIOPISTO TALOUSMATEMATIIKKA Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa Prof. Ilkka Virtanen I UUSINTATENTTI 4.3.1996 1 VAASAN YLIOPISTO TALOUSMATEMATIIKKA Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa Prof. Ilkka Virtanen I UUSINTATENTTI 4.3.1996 Tehtävä 1. Eräässä diktatuurimaassa on edelleenkin käytössä kuolemanrangaistus

Lisätiedot

11 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Ch 17)

11 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Ch 17) 11 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Ch 17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä valintojen seurauksien eli voittojen riippuvan

Lisätiedot

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 3.6.217 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Toisen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 38.9% edellisvuodesta ollen EUR 52.m (EUR 37.5m /2) Toisen vuosineljänneksen liiketoiminnan

Lisätiedot

Korkojen aikarakenne

Korkojen aikarakenne Korkojen aikarakenne opetusnäyte: osa kuvitteellista Raha- ja pankkiteorian aineopintojen kurssia Antti Ripatti Taloustiede 4.11.2011 Antti Ripatti (Taloustiede) Korkojen aikarakenne 4.11.2011 1 / 30 2003),

Lisätiedot

Q Tilinpäätöstiedote

Q Tilinpäätöstiedote Q4 1.1.2017 31.12.2017 Tilinpäätöstiedote Avainluvut 10-12/2017 10-12/2016 Muutos% 1-12/2017 1-12/2016 Muutos% Liikevaihto, MEUR 248,5 238,1 4,4 % 796,5 775,8 2,7 % Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

Kamux Osavuosikatsaus tammi syyskuu 2018

Kamux Osavuosikatsaus tammi syyskuu 2018 Kamux Osavuosikatsaus tammi syyskuu 218 22.11.218 Toimitusjohtaja Juha Kalliokoski Talousjohtaja Tapio Arimo Sisältö Osavuosikatsaus 218 Q3/218 lyhyesti Taloudellinen kehitys Näkymät ja taloudelliset tavoitteet

Lisätiedot

ORMS2020 Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa Syksy 2008. päätöspuiden avulla tarkastellaan vasta seuraavissa harjoituksissa.

ORMS2020 Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa Syksy 2008. päätöspuiden avulla tarkastellaan vasta seuraavissa harjoituksissa. ORMS00 Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa Syksy 008 Harjoitus Ratkaisuehdotuksia Nämä harjoitukset liittyvät päätöspuiden rakentamiseen: varsinaista päätöksentekoa päätöspuiden avulla tarkastellaan

Lisätiedot

KONSERNITULOSLASKELMA

KONSERNITULOSLASKELMA KONSERNITULOSLASKELMA 1.1.-31.12.2017 1.1.-31.12.2016 LIIKEVAIHTO 5 099 772 4 390 372 Liiketoiminnan muut tuotot 132 300 101 588 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat Ostot tilikauden aikana

Lisätiedot

ORMS2020 Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa Syksy 2010 Harjoitus 5 (Koetentti)

ORMS2020 Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa Syksy 2010 Harjoitus 5 (Koetentti) ORMS2020 Päätöksenteko epävarmuuden vallitessa Syksy 200 Harjoitus 5 (Koetentti) Ratkaisuehdotuksia. Öljy-Yhtiö Oy on tehnyt herra K.:n maapalasta ostotarjouksen 200kC. Herra K. voi joko myydä maapalan

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 5. Termiinihinnan määräytyminen

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 5. Termiinihinnan määräytyminen Rahoitusriskit ja johdannaist Matti Estola Lunto 5 rmiinihinnan määräytyminn 1. rmiinin ylinn hinnoittlukaava Mrkitään trmiinisopimuksn kohd-tuudn spot hintaa sopimuksn tkopäivänä S :lla, kohd-tuudn trmiinihintaa

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT Liite puolivuosikatsaus 1.1. 30.6.2018 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1-6/2018 1-6/2017 1-12/2017 Liikevaihto, 1000 EUR 17 962 11 561 25 038 Käyttökate, 1000 EUR 4 358 2 024 5 230 Käyttökate, % liikevaihdosta

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 7 12/2014 7 12/2013 1 12/2014 1 12/2013 Liikevaihto, 1000 EUR 9 751 6 466 20 427 13 644 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 1 959 462 3 876 1 903 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Kamux tilinpäätöstiedote 2018

Kamux tilinpäätöstiedote 2018 Kamux tilinpäätöstiedote 218 1.3.219 Toimitusjohtaja Juha Kalliokoski Talousjohtaja Tapio Arimo Sisältö Vuosikatsaus 218 Q4 ja 218 lyhyesti Taloudellinen kehitys Näkymät ja taloudelliset tavoitteet Yhteenveto

Lisätiedot