III KLASSINEN TILASTOLLINEN MEKANIIKKA... 48

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "III KLASSINEN TILASTOLLINEN MEKANIIKKA... 48"

Transkriptio

1 III KLASSINEN TILASTOLLINEN MEKANIIKKA Johdanto Tlastollsen mekankan kästtetä Maxwell - Boltzmann jakauman johtamnen Energatlan ssänen vapausaste Tasapanotlaa vastaavan partton laskemnen Parttofunkto ja tasapanojakauma Tasapanojakauma ja lämpötla Ideaalkaasun parttofunkto Maxwell-Boltzmann-jakauman omnasuuksa Energajakauma Nopeusjakauma Todennäkösn energa Todennäkösn nopeus Keskmääränen nopeus Nopeuden nelöllnen keskarvo Molekyylen nopeusjakauman vektorkomponentt Maxwell Boltzmann-jakauma ja entropa Maxwell-Bolzmann entropa Tlatheyden verrannollsuus kaasun tlavuuteen Työ ja lämpö tlastollsessa mekankassa Ideaalkaasun tlanyhtälö Ideaalkaasu gravtaatokentässä Parttofunkto ja omnaslämpö Paneen rppuvuus korkeudesta Reaalkaasut tlastollsessa mekankassa Suur parttofunkto ja vaheavaruus... 84

2 48 III Klassnen tlastollnen mekankka III Klassnen tlastollnen mekankka Teora on stä vakuttavamp, mtä yksnkertasemmat ovat sen perusoletukset, mtä erlasempa lmötä se kuvaa ja mtä laajemp on sen sovellutusalue. Sks klassnen termodynamkka on tehnyt mnuun syvän vakutuksen. Se on kästyksen mukaan anoa unversaal fyskaalnen teora, joka peruskästtedensä sovellutusalueella on todella pysyvä. Albert Ensten 3.1 Johdanto Tlastollsen mekankan teora kehtettn 18-luvun jälkpuolskolla. Alan uranuurtaja olvat Ludvg Boltzmann ( ), James Maxwell ( ) ja Josah W. Gbbs ( ). Aneen kvanttteoran kehttämsen jälkeen 19-luvun alussa klassnen tlastollnen mekankka ylestettn kästtämään hukkasa, joden tlaan kvanttefektellä on oleellnen vakutus. Kvanttstatstkan kehttäjä olvat mm. Satyendranath Bose ( ), Albert Ensten ( ), Enrco Ferm ( ) ja Paul Drac ( ). Olemme aemmn luonnehtneet tlastollsta mekankkaa mkroskooppseks teoraks. Tlastollsessa mekankassa mkroskooppsuus rajottuu kutenkn aneen mkroskooppsten osen energatlarakenteen tuntemseen. Seuraavassa tulemme soveltamaan tlastollsen mekankan peraatteta systeemehn, joden mkroskooppsten osen välllä e ole vuorovakutuksa. Nän esmerkks molekyylen välset vomat evät ole mukana tarkastelussa. E-vuorovakuttavlle hukkaslle saadut tulokset vodaan kutenkn ylestää systeemelle, joden mkroskooppsten osen välllä on vuorovakutus. Alotamme tlastollsen mekankan opskelun klasssesta deaalkaasusta ja perehdymme kappaleessa IV kvanttstatstkan alkesn.

3 3. Tlastollsen mekankan kästtetä Tlastollsen mekankan kästtetä Tlastollsen mekankan peruslähtökohtana on, että yksttäsen mkroskooppsen osan kannalta jokanen er lketla on yhtä todennäkönen. Tästä perusolettamuksesta vodaan johtaa systeemn osen, esmerkks molekyylen nopeusjakauma. Ennen kun johdamme termodynaamsta tasapanotlaa vastaavan molekyylen nopeusjakauman, käymme lyhyest läp tlastollsen mekankan tärkemmät peruskästteet. Energatasot: E1, E, E 3,.. ovat systeemn yksttäsen mkroskooppsen osan el hukkasen (molekyyl, elektron, foton) mahdollsa energota. Mehtysluvut: n1, n,.. kertovat, kunka monta hukkasta on kullakn energatasolla. Mehtyslukujonoa n1, n, n 3,.. kutsutaan parttoks (krjallsuudessa usen myös makrotlaks). Sälymslat: Hukkasten kokonasmäärä U = n E N = n ja kokonasenerga oletetaan vakoks seuraavssa tarkastelussa. Tällasta sys- teemä sanotaan mkrokanonseks joukoks. Tulokset vodaan ylestää tapaukseen, jossa systeemn kokonasenerga e ole vako (kanonnen joukko) ta tapaukseen, jossa hukkasmäärä ja kokonasenerga evät kumpkaan ole vakota (suurkanonnen joukko). Jälkmmäsä emme tarkastele tässä yhteydessä. Omnastlat (lyhyest tla): Jokanen hukkanen sjatsee jollakn omnastlalla, joka määrää kakk yksttäsen hukkasen fyskaalset omnasuudet. Energa on yks mutta e välttämättä anoa fyskaalnen omnasuus. Tästä syystä yhteen energatasoon lttyy yleensä useta omnastloja. Nällä omnastlolla olevlla hukkaslla on sama energa, mutta jonkn muun fyskaalsen suureen arvot ovat nällä tlolla erlaset. Degeneraato: Jos energatasoon E lttyy energa E, sanotaan suuretta g energatason g omnastlaa, jolla on sama E degeneraatoks.

4 5 III Klassnen tlastollnen mekankka Monhukkastla el mkrotla: Oletetaan, että sjotamme N hukkasta salltulle omnastlolle kahdella er tavalla. Jos vomme anakn peraatteessa kuvtella fyskaalsen kokeen, joka paljastaa havattavan eron näden kahden sjotustavan välllä sanomme, että ne edustavat er monhukkastloja el mkrotloja. Hukkasten dentteett Tlastollsen mekankan monhukkastla on klassseen mekankkaan pohjautuvassa Maxwell - Boltzmann (MB)- jakaumassa oleellsest erlanen kun kvanttfyskkaan pohjautuvssa Ferm-Drac (FD) ja Bose-Ensten (BE)-jakaumssa. Ero lttyy hukkasten tunnstamseen ykslönä. Tarkastellaan aluks tlannetta MB-jakaumassa. Vakka molekyylt ovat denttsä, ne vodaan ykslönä erottaa tosstaan. Vomme ajatella, että ltämme kuhunkn molekyyln krjamen, jonka avulla vomme seurata tämän molekyyln sjottumsta er omnastlolle. Tarkastellaan yksnkertasta esmerkkä, jossa degeneraatotekjä g = 1. Sjotamme aluks molekyyln a tasolle E 1, molekyyln b tasolle E ja loput molekyylt c,... tasolle E 3. Tosessa vahtoehtosessa sjotustavassa olkoon molekyyl b tasolla E 1, molekyyl a tasolla E ja loput molekyylt c,... kuten edellä tasolla E 3. Koska g = 1, kukn taso on samalla omnastla, joten tedämme molemmssa tapauksssa mllä omnastlalla kukn molekyyl sjatsee. Nämä kaks sjotustapaa edustavat MB-statstkassa er mkrotloja, sllä klasssessa mekankassa molekyylt vodaan samanlasuudestaan huolmatta erottaa (anakn peraatteessa) ykslönä tosstaan. Kvanttfyskassa (asasta lähemmn luvussa 4) monhukkastlan määrää ykskästtesest se, kunka monta hukkasta kullakn omnastlalla sjatsee. Useamman hukkasen systeemssä yksttästä hukkasta e voda tutka pstemäsenä objektna, joka votasn ykskästtesest erottaa ykslönä musta hukkassta. Itse asassa systeemn tlaa kuvaa van aneaaltokenttä, joka on määrätty, kun tedetään, kunka monta hukkasta kullakn omnastlalla on. Tästä seuraa, että ym. kaks sjotustapaa lttyvät kvanttstatstkassa samaan mkrotlaan!

5 3.3 Maxwell - Boltzmann jakauman johtamnen 51 Sekä klasssessa, että kvanttstatstkassa oletetaan kutenkn, että yksttäsen hukkasen kannalta jokanen omnastla, ja nän ollen myös jokanen (hukkasten kokonasmäärän ja energan sälymsen toteuttava) monhukkastla, on a pror yhtä todennäkönen. Tetyn partton todennäkösyyden määrää ss nden monhukkastlojen lukumäärä, jotka lttyvät ao. parttoon. 3.3 Maxwell - Boltzmann jakauman johtamnen Oletamme, että kaasumolekyylt ovat pstemäsä (unohdamme rotaato- ja värähtelyvapausasteet) ja noudattavat klasssen mekankan lakeja. Molekyylen salltut energatlat muodostavat dskreetn joukon E1, E, E3, E 4,... Olkoon näden tlojen mehtysluvut n 1, n, n 3, n 4,... Energadskretont on kenotekonen ja postetaan lopuks (vertaa kneettset mallt). Hukkasten kokonasmäärä olkoon N = n ja kokonasenerga U = ne. Tetyn kokonasenergan U puttessa N molekyylllä vo olla useta mahdollsa makrotloja el parttota. Nästä se partto, joka havataan suurmmalla todennäkösyydellä, edustaa termodynaamsta tasapanotlaa. Tlastollsen mekankan peruskysymys on, mten parttoden suhteellnen esntymstodennäkösyys määrätään. Tarkastelemme parttoden esntymstodennäkösyyden määräämstä yksnkertasen esmerkn avulla. Alla oleva kuva 3-1 esttää skemaattsest kahta mahdollsta parttota. Molemmssa on kymmenen molekyylä ja molekyylen kokonasenerga 15e. Energat sjatsevat tasavälen (tämä e kutenkaan ole olennasta) verekkästen tasojen väln ollessa e. Parttoden kesknänen esntymstodennäkösyys määräytyy seuraaven peraatteden mukaan: 1. Yksttäsen molekyyln kannalta jokanen tla on yhtä todennäkönen. Tämä vodaan ymmärtää seuraavan yksnkertastetun malln avulla: oletetaan, että molekyyl on tlassa I ja sllä on paljon suuremp todennäkösyys

6 5 III Klassnen tlastollnen mekankka srtyä akaykskössä tlaan K kun tlaan L. Vos luulla, että tla K ols suostump (mehtetty suuremmalla todennäkösyydellä kun tla L). Newtonn mekankan (ta kvanttmekankan) akanversosymmetrasta seuraa, että jos molekyylllä on suur todennäkösyys vrttyä tlalle K se myös srtyy takasn tlaan I nopeammn kun tlalta L. Kuva 3-1 Tlastollsen mekankan tavotteena on määrätä makrotlojen el parttoden suhteellset todennäkösyydet. Kuvassa kaks parttota, jossa on 1 hukkasta, joden kokonasenerga on 15e. Vakka molekyyl srtyy nopeammn tlojen I ja K välllä kun tlojen I ja L välllä, kokonasaka jonka molekyyl on tlalla K on sama kun aka, jonka se on tlalla L. Sks tlat K ja L ovat ss molekyyln kannalta yhtä todennäkösä. Tämä yksttäselle hukkaselle estetty perustelu vodaan ylestää koskemaan myös monhukkastloja el mkrotloja. Tlastollsessa mekankassa oletetaan, että jokanen (energan ja hukkasmäärän sälyttävä) mkrotla on yhtä todennäkönen.. Parttoden kesknäsen esntymstodennäkösyyden määrää se, kunka monella tavalla yksttäset molekyylt vovat sjottua omnastlolle muodostaessaan tetyn partton. Vakka yksttäsen molekyyln kannalta jokanen energatla on yhtä todennäkönen, vodaan tetty partto muodostaa useammalla er tavalla. Tarkastellaan kuvan 3-1 ylempään parttoon lttyvä mkrotloja. Ylmmälle tlalle vodaan poma mtkä tahansa kaks kymmenestä molekyylstä ts. ne vodaan valta (kahden järjestämätön satunnasotos kymmenestä) 1! P 5 =!(1 )!

7 3.4 Energatlan ssänen vapausaste 53 er tavalla. Tlan 4 mehtysluku vodaan saavuttaa van yhdellä tavalla. Sen sjaan tlalle 3 saadaan 3 satunnasotos jäljelle jääneestä 8 molekyylstä: (1 )! P3 =. 3!(1 3)! Nän jatkaen saadaan selvlle kakk mahdollset tavat sjottaa kymmenen molekyylä vdelle tlalle mehtyslukujen osottamalla tavalla. Mahdollsten (järjestämättömen) kombnaatoden el mkrotlojen kokonasmäärä on ss 1! (1 )! (1 3)! (1 3 1)! P = 1!(1 )! 3!(1 3)! 1!(1 3 1)! 4!( )!, josta supstamalla 1! P = = 16.!!3!1!4! Vastaavast alemmalle parttolle saadaan mkrotlojen lukumääräks 1! P = = 54. 3!!1!1!5! Ylemp partto on ss,5 kertaa todennäkösemp! Yllä oleva tarkastelu vodaan helpost ylestää melvaltaselle N molekyyln systeemlle. Makrotlaan n1, n, n 3,... kuuluven mkrotlojen lukumäärä on ylesest P = N!.. = N! n1! n! n3! n!. (3.1)

8 54 III Klassnen tlastollnen mekankka 3.4 Energatlan ssänen vapausaste Käytännössä esntyy tlanne, jossa useammalla kun yhdellä tlalla on sama energa, ts. molekyylllä on eräänlanen ssänen vapausaste, joka e vakuta sen energaan. Tarkastellaan ssäsen vapausasteen merktystä yksnkertasen esmerkn avulla. Oletetaan että energatlaan E lttyy g omnastlaa, jolla kaklla sama energa. Olkoon g = ja n = 3. Kolme molekyylä vodaan sjottaa kahdelle omnastlalle 8 er tavalla noudattaen samaa peraatetta kun yllä. Merktään molekyylejä krjamlla a, b ja c. Mahdollsa jakoja ovat: Tla 1 Tla a,b,c a,b c a,c b b,c a c a,b b a,c a c,b a,b,c 3 Saamme yhteensä 8= tapaa sjottaa kolme tunnstettavaa molekyylä kahdelle omnastlalle. Yllä oleva tarkastelu vodaan tostaa helpost ylesessä tapauksessa, jollon energatason E yhteensä g omnastlalla on n n molekyylä. Sjotustapojen määräks saadaan g. Kun degeneraaton vakutus lasketaan samaan tapaan kaklle energatasolle, partton todennäkösyys vodaan ylestää muotoon n g P = N! n!. (3.) Usen todennäkösyys P on tapana jakaa tekjällä N!, jollon saadaan P N n g = n!. (3.3) Jos g >> n (kullakn energatasolla enntään yks molekyyl), yhtälön 3.3 määrttelemä P N ols mkrotlojen lukumäärä snä tapauksessa, että mole-

9 3.4 Energatlan ssänen vapausaste 55 kyylejä e votas ykslönä erottaa tosstaan. Yhtälö 3.3 e kutenkaan velä ole tetyn sde-ehdot N = n ja U = ne toteuttavan partton normtettu esntymstodennäkösyys ts. kakken nämä sde-ehdot toteuttaven parttoden todennäkösyyksen P summa e ole 1. N Esmerkk 3.1. Systeemssä on 6 tunnstettavssa olevaa hukkasta, joden mahdollset energatlat ovat ε, 1 ε, ε, 3 ε, 4 ε, 5 ε, 6 ε, 7 ε,.tlojen degeneraatotekjä on g = 1. Molekyylen kokonasenerga on 6 ε. Mtkä ovat er makrotlojen esntymstodennäkösyydet? Mkä on termodynaamsta tasapanotlaa vastaava partto? Laske myös energatasojen keskmääräset mehtysluvut. Kokonasenergan 6 ε puttessa ovat seuraavat parttot el makrotlat mahdollsa. Energatlat joden energa on suuremp kun 6 ε on jätetty merktsemättä, koska nlle e voda annetun kokonasenergan puttessa sjottaa molekyylejä. Kuhunkn makrotlaan lttyven mkrotlojen lukumäärä saadaan yhtälöstä Pk = 6! nk,1! nk,! nk,3! nk,4! nk,5! nk,6! nk,7! mssä n k, j on energatason j mehtysluku parttossa k. Todennäkösn on se partto, johon lttyy enten mkrotloja el partto 6. Koska mahdollsn parttohn lttyy yhteensä 46 mkrotlaa, saamme partton j normtetun esntymstodennäkösyyden yhtälöstä Pk W k =. 46 Tällön tetenkn W k 1. k Energatasojen mehtysluvut keskmääräset Kuva 3- Maxwell Boltzmann-statstkan mukaset parttot 6 molekyyllle, joden kokonas- saadaan panottamalla kuhunkn parttoon energa on 6ε. lttyvä mehtystodennäkösyyksä ao. partton esntymstodennäkösyydellä:

10 56 III Klassnen tlastollnen mekankka j n j 1,777 1, ,999 4, , , ,1987 Σ 6 nj Wknk, j k =. Keskmääräset mehtysluvut on estetty ohesessa taulukossa. Nden summa on tetenkn hukkasten kokonasmäärä = Tasapanotlaa vastaavan partton laskemnen Määräämme seuraavaks todennäkösmmän tettyä molekyylmäärää ja kokonasenergaa vastaavan partton. Laskennallsest on edullsempaa johtaa mkrotlojen lukumäärän logartmn ln P maksmarvo. Koska logartmfunkto on adost kasvava, logartmn maksmarvo vastaa argumentn maksmarvoa. Otamme suureen 3.3 logartmn, jollon saamme ln P = n ln g + n ln g + n ln g +.. N ln n! ln n! ln n! (3.4) Oletamme, että kullakn energatasolla on paljon molekyylejä. Yhdessä 3 moolssa on 1 molekyylä, joten ntä rttänee paljon kaklle tasolle. Jos n on suur vomme käyttää Strlngn kaavaa (Lte A) ln( n!) nln( n) n. (3.5) Yhtälö 3.4 vodaan nyt krjottaa ln P = n ln g + n ln g + n ln g +.. N n ln n + n n ln n + n n ln n + n n n n = n ln n ln n ln.. + ( n + n + n +..) g1 g g3 (3.6) el

11 3.5 Tasapanotlaa vastaavan partton laskemnen 57 n ln PN = N n ln. (3.7) g Etsmme ss sellaset n, että yhtälöllä 3.7 on maksmarvo. Maksmarvon määräämseks etsmme P logartmn dervaatan: [ ] d(ln PN) = ( dn) ln( n / g) nd ln( n / g) = ( dn)ln( n / g) n( dn)/ n = ( dn)ln( n / g) dn (3.8) Hukkasten kokonasmäärä N on vako, joten dn =. (3.9) Yhtälön 3.9 perusteella vodaan ss krjottaa (vastaluku on tapana ottaa, vakka sllä e ole vakutusta lopputulokseen) d(ln PN) = ( dn)ln( n / g) =. (3.1) Jos mehtyslukujen muutokset dn olsvat tosstaan rppumattoma, votasn yhtälö 3.1 toteuttaa valtsemalla n ln g =. Mehtyslukujen dfferentaaleja stoo kutenkn tosnsa yhtälön 3.9 lsäks yhtälö Edn =, (3.11) sllä ssäenerga U = En on vako. Reunaehdot 3.9 ja 3.11 vodaan ottaa huomoon Lagrangen määräämättömen kertomen menetelmällä. (Lte B).

12 58 III Klassnen tlastollnen mekankka Kertomalla yhtälö 3.9 α :lla ja yhtälö (11) β :lla ja laskemalla ne yhteen yhtälön 3.1 kanssa saamme: [ ln( n / g) + α + βe] dn = (3.1) Yhtälö 3.1 toteutuu valnnalla ln( n / g) + α + βe = el n E = g e. (3.13) Mehtyslukujen lauseketta 3.13 kutsutaan Maxwell-Boltzmann jakaumaks. 3.6 Parttofunkto ja tasapanojakauma Jotta jakaumaa 3.13 votasn käyttää termodynaamsta tasapanotlaa vastaavan partton määräämseen, on ensn määrättävä Lagrangen kertomen arvot. Laskemalla yhteen tasapanojakauman mehtysluvut saamme mssä suure α βe α βe α, (3.14) N = n = g e = e g e = e Z E Z g e β on nmeltään parttofunkto. = (3.15) Parttofunkton avulla vodaan tasapanojakauman mehtysluvut krjottaa muodossa n N β E = g e, (3.16) Z ja ssäenerga muodossa

13 3.7 Tasapanojakauma ja lämpötla 59 N β E U = g Ee. (3.17) Z Yhtälöstä 3.17 havataan, että ssäenerga vodaan krjottaa myös muodossa N d β E N dz d U = ge = = N (ln Z) Z dβ. (3.18) Z dβ dβ Molekyylen keskmääräselle energalle saadaan vastaavast U d Eave = = (ln Z ). (3.19) N dβ Yhtälöstä havataan, että systeemn parttofunkto ja ssäenerga ovat suureen β funktota. Lagrangen parametrt votasn peraatteessa määrätä numeersest, jollon todennäkösmmän jakauman yhteyttä absoluuttseen lämpötlaan e lankaan tarvta. Edellytyksenä on tetenkn, että tlojen energat E ja degeneraatot g sekä molekyylen lukumäärä N ja ssäenerga U tunnetaan. Jakamalla yhtälö 3.17 yhtälöllä 3.14 saadaan U N = β E gee β E ge. Tämä vodaan ratkasta teratvsest: annetaan parametrlle β jokn lähtöarvo, lasketaan summat yhtälön okealla puolella ja korjataan β :n arvoa sten, että lopulta yhtälö toteutuu halutulla tarkkuudella. Kun β on määrätty, saadaan α yhtälöstä Tlastollsen mekankan dea on kutenkn kääntenen tähän lähestymstapaan nähden. Parametr β on yhteydessä erääseen tlanmuuttujaan, jonka arvo vodaan määrätä kokeellsest. Tämän jälkeen saadaan mehtysluvut yhtälöstä 3.16, jos parttofunkto 3.15 tunnetaan.

14 6 III Klassnen tlastollnen mekankka 3.7 Tasapanojakauma ja lämpötla Merktsemme 1 β = ( kt ), (3.) jollon parttofunkto, tasapanojakauma ja ssäenerga ovat vastaavast E / kt Z = ge (3.1) ja n N E / kt = ge (3.) Z Ssäenergan lauseke saadaan sjottamalla β = 1/ kt d β = dt / kt d U = knt ln( Z). (3.3) dt Ylesest jonkn molekyyln tlaa kuvaavan suureen F keskarvo on 1 E / ( ) kt Fave = g F E e. (3.4) Z t Yhtälöstä vomme päätellä, että parttofunkto Z ja suure kt ovat keskesessä asemassa määrättäessä systeemn termodynaamsa omnasuuksa. Nämä yhtälöt evät kutenkaan velä todsta, että nssä esntyvä suure T on todella absoluuttnen lämpötla. Osotamme nyt tämän yhteyden deaalkaasulle.

15 3.8 Ideaalkaasun parttofunkto Ideaalkaasun parttofunkto. Eräällä energa-avaruuden dfferentaalsella välllä [ ] Molekyylen nopeus- ja energa jakaumat ovat jatkuva. Jaamme koko energa-alueen äärettömän moneen osaan. Olkoon kunkn osaväln leveys E E, E + E oleven omnastlojen lukumäärä vodaan esttää muodossa g( E) E, mssä funktota g( E ) kutsutaan tlatheysfunktoks ta lyhyest tlatheydeks. Vomme soveltaa aemmn epäjatkuvlle energatasolle johdettua MBjakauman parttofunktota korvaamalla energat E jatkuvalla muuttujalla E, degeneraatotekjät g funktolla tlatheydellä g( E ) ja korvaamalla tlasumman vastaavalla ntegraallla : = E/ kt ( ). (3.5) Z e g E de Tlatheysfunkton g( E ) vomme päätellä vakotekjää lukuun ottamatta seuraavast. Tarkastellaan molekyylen kolmdmensosta nopeusavaruutta. A pror kakk nopeuden arvot ovat sallttuja, joten nden tlojen lukumäärä, jolla E, E + E, on verrannollnen sellasen nopeusavaruuden energa on välllä [ ] pallokuoren tlavuuteen, jonka ssemp säde vastaa energaa E = (1/ ) mv ja ulomp säde energaa E + E. Tosaalta 1/ 1/ = = ( ), mssä sjotmme E mv v v m E E 1/ 1/ ( ) mv = m E. Pallokuoren, jonka ssäsäde on v ja ulkosäde v+ v tlavuus on pnta-ala 3/ 1/ kertaa paksuus = 4πv v = 4π m E E = tlojen lukumäärä välllä [ E, E E] +. Vomme ss krjottaa 1/ ge ( ) = C E, (3.6) mssä C on eräs vako. Tämä energasta ja lämpötlasta rppumaton vako e kutenkaan vakuta kaasun termodynaamsn omnasuuksn, vaan supstuu pos kakken mtattavssa oleven fyskaalsten suureden lausekkesta.

16 6 III Klassnen tlastollnen mekankka Sjottamalla 3.6 yhtälöön 3.5 saadaan 1/ E/ kt 1 3 Z = C E e de = C π ( kt). (3.7) Ottamalla logartm ja sjottamalla tulon ja potenssfunkton logartmn laskentasääntöjä hyväkskäyttäen kakk lämpötlasta rppumattomat tekjät suureeseen C saamme 3 ln Z = C ' + lnt (3.8) ja edelleen ssäenergaks d(ln Z) 3 U = knt = knt. (3.9) dt Yhtälö 3.9 on sama, jonka jo aemmn johdmme kneettsen kaasuteoran yhteydessä molekyyln keskmääräselle energalle. Kneettsen deaalkaasumalln yhteydessä osotmme, että yhtälössä 3.9 esntyvä suure T on absoluuttnen lämpötla. Nän olemme osottaneet, että myös MB-jakauman lämpötla T on myös absoluuttnen lämpötla. 3.9 Maxwell-Boltzmann-jakauman omnasuuksa Energajakauma Dskreetstä tasapanojakauman yhtälöstä N E / kt n = e g saadaan vastaa- Z va jatkuva jakauma tlatheyden avulla: N E/ kt N 1/ E/ kt dn = e g( E) de = C E e de, (3.3) Z Z mssä dn on nden molekyylen lukumäärä, jolla energa on välllä E, E + de. Sjottamalla tähän yhtälöön parttofunkto Z yhtälöstä 3.7 [ ] huomataan, että vako C supstuu pos. Lopputulokseks saadaan

17 3.9 Maxwell-Boltzmann-jakauman omnasuuksa 63 dn π N E 1/ e E / kt =. (3.31) de 3/ ( π kt ) Ohesessa kuvassa on estetty happ molekyylen energajakauma 1 ja 3 K lämpötlossa Nopeusjakauma Nopeusjakauma saadaan energajakaumasta dervonnn ketjusäännön avulla ( E = (1/ ) mv ) dn dn de dn = = mv. dv de dv de Sjottamalla tähän energajakauma saadaan 3/ dn m mv /kt = 4π N v e dv π kt.(3.3) Ohesessa kuvassa on estetty happ molekyylen nopeusjakauma 8 K ja 8 K lämpötlossa. Yhtälössä 3.31 ja 3.3 on annettu molekyylen energa- ja nopeusjakaumat molekyylen kokonasmäärälle N. Usen tarvtaan molekyylen energa- ja nopeusjakauma tlavuuden ykskköä kohden, el molekyylen lukumäärä tlavuuden ja energan ta tlavuuden ja nopeuden ykskkövälä kohden. Nämä suureet saadaan jakamalla Kuva 3-3 Happmolekyylen MB-energajakauma yhtälöt 3.31 ja 3.3 kaasusälön (a) ja nopeusjakauma (b). tlavuudella. Myöhemmn käytämme usen suuretta n merktsemään molekyylen lukumäärää tlavuusykskköä kohden, mkä pokkeaa yhtälöden 3.31 ja 3.3 merktsemstavasta Todennäkösn energa Todennäkösn energa vastaa jakauman 3.31 maksmarvoa. Merktään

18 64 III Klassnen tlastollnen mekankka 1/ E / kt f = E e. Tällön 1/ df 1 1/ E E/ kt 1 = E e = Emp = kt de kt Todennäkösn nopeus. (3.33) Todennäkösn nopeus on jakauman 3.3 maksmkohta. Merktään mv /kt f = v e. Dervomalla saamme maksmarvoks 3 1/ df mv mv /kt kt v e = = vmp = dv kt m Keskmääränen nopeus. (3.34) Määrtelmän mukaan 1 1 dn vave = vdn = v dv N N dv. Sjottamalla tähän nopeusjakauma 3.3 saadaan 3/ m 3 mv /kt vave = 4π v e dv π kt. (3.35) Muuttujan vahdolla u = v, du = vdv, vodaan ntegraal krjottaa 1 ( m/ kt) u 1 ue du, josta osttasntegronnlla ( kt / m) =. Sjottamalla yhtälöön 3.35 saadaan 1/ 8kT vave = = 1,13 vmp π m. (3.36) Nopeuden nelöllnen keskarvo Määrtelmän mukaan

19 3.9 Maxwell-Boltzmann-jakauman omnasuuksa 65 1 ( v ) ave = v dn N Sjottamalla v = E/ m saadaan ( v ) ave = Edn E ave mn =, m sllä määrtelmän mukaan Eave 1 = Edn N. Keskmääräselle energalle johdettn yllä Eave = (3/) kt, joten 3kT vrms = ( v ) ave = m ja vrms 1/ 3kT = = 1, 5vmp m. (3.37) Esmerkk 3.. Johda MB-nopeusjakaumalle tulokset a) ( v ) ( v ) ja ave > ave b) 1 v = ave π vm. a) Olemme kneettsten tarkastelujen yhteydessä osottaneet, että ( ) 1 3 m v kt ave = ( v ) 3kT =. ave m Nopeuden keskarvo lasketaan MB-jakaumalle seuraavast. Määrtelmän mukaan

20 66 III Klassnen tlastollnen mekankka 1 1 dn vave = vdn = v dv N N dv. Sjottamalla tähän MB-nopeusjakauma saadaan 3/ m 3 mv /kt vave = 4π v e dv π kt. Muuttujan vahdolla u = v, du = vdv vodaan ntegraal krjottaa 1 ( m/ kt) u 1 ue du kt / m = ( ), mssä käytettn lopuks osttasntegronta. Samme ss ( ) 8 ( v ) ( v ) ave vave kt = π m = 3kT 8kT ave m π m >. b) Vastaavast osotetaan ja kokoamalla tulokset 3/ m mv /kt v dn 4π ve dv v = ave N = π kt = m π kt = π v. m ax 1 Integronnssa käytettn tulosta xe dx =. a Molekyylen nopeusjakauman vektorkomponentt jolle molekyyln nopeuden tsesarvo on välllä [ ] MB-nopeusjakaumassa 3.3 suure dn on nden molekyylen lukumäärä vv, + dv. Yhtälön 3.3 s- sältämä tekjä ( ) 4π v dv on sellasen nopeusvektoravaruuden pallokuoren tlavuus, jonka ssäsäde on v ja ulkosäde v+dv. Mehtysluku rppuu van energasta el nopeusvektorn tsesarvosta. Sks kaklle tämän pallokuoren ssällä olevlle nopeusvektorarvolle vodaan käyttää samaa, yhtälössä 3.3 hakasulussa olevaa, panokerronta.

21 3.9 Maxwell-Boltzmann-jakauman omnasuuksa 67 Ylesest, jos haluamme laskea jossakn nopeusavaruuden dfferentaalsessa alkossa oleven molekyylen lukumäärän, medän on kerrottava kysesen alkon tlavuus shen kuuluven tlojen mehtystodennäkösyydellä: 3/ m mv = exp π kt kt dn N dv v Tässä dv v on jokn dfferentaalnen nopeusavaruuden alko, johon kuuluven nopeusvektoreden tsesarvo on v. Oletamme nyt, että dfferentaalnen alkomme on suorakulmanen särmö, jonka yks kulma on psteessä ( vx, vy, v z) ja vastakkanen nurkka psteessä ( vx + dvx, vy + dvy, vz + dvz) ; särmen ptuudet ovat ss dv x, dv y ja dv z ja tlavuus dvv = dvxdv ydvz. Tässä nopeusavaruuden osassa oleven molekyylen lukumäärä saadaan sjottamalla yhtälöön 3.38 dvv = dvxdv ydvz ja v = vx + vy + vz. Esmerkk 3.3. Osota, että nden molekyylen lukumäärä, joden nopeu-, v, mssä v > on den x-komponentt on välllä [ ] N Nnt [, x] = erf ( x), mssä x = v / vm ( v m on todennäkösn nopeus) ja erf ( x ) on määrtelty ntegraalna x x erf ( x) = e dx π. Tehtävässä kysytään nden molekyylen lukumäärää, joden nopeusvekto-, v. Nopeuden y- ja z-komponentten arvot rn x-komponentt on välllä [ ] vovat kutenkn olla välllä [, + ]. Näden molekyylen lukumäärän selvlle saamseks medän summattava el ntegrotava yl kakken nden alkoden dv v, jotka toteuttavat tämän ehdon: 3/ v m mv Nv [, ] exp x o v = N dvx dv y dvz π kt kt Integrodaan tämä aluks yl nopeuden y- ja z-komponentten. Sjotetaan v = vx + vy + vz ja ntegrodaan, jollon saadaan

22 68 III Klassnen tlastollnen mekankka mv ( y + vz ) π kt exp = kt m dv y dvz. Käytmme tässä ntegrontkaavaa (muuttujan vahto napakoordnaatstoon x + y r, dxdy rdrdθ ) π α( x + y ) αr αr π m θ π ; α. I = dx dye = e rdrd = e rdr = = α kt Lopuks ntegromme yl nopeuden x-komponentn: 1/ v m mvx /kt Nvx [ o, v] = N e dvx π kt, m m jossa tehdään muuttujanvahto x = vx, dx dvx kt = kt. Integrontrajat muuttuvat vastaavast m ; v v ja saamme ntegraaln ar- kt voks lopulta m v kt 1 x N m N v Nv [, ] erf erf x o v = N e dx = v = π kt v. m Seventämsessä käytmme todennäkösmmän nopeuden lauseketta vmp = kt m. Matematkan kertausta: muuttujanvahto ntegronnssa: Lasketaan b I = f ( x) dx. Määrtellään x = gt () dx = g '( t) dt ; f ( x) = f ( g( t)). Oletetaan, a 1 että on olemassa kääntesfunkto t = g ( x). Tällön ntegrontrajoks saadaan 1 tmn g ( a) = ja 1 tmax g ( b) =. Integraalks saadaan 1 g ( b) I = f ( g( t)) g'( t) dt. 1 g ( a)

23 3.9 Maxwell-Boltzmann-jakauman omnasuuksa 69 Esmerkk 3.4. Sovellamme klasssta MB-jakaumaa polaarsten molekyylen aheuttaman polarsaaton laskemseen ulkosessa homogeensessä sähkökentässä. Olkoon yksttäsen molekyyln dpolmomentt p. Sähkökenttä pyrk suuntaamaan dpolt sten, että dpoln ja kentän vuorovakutusenerga mnmotuu. Äärellsessä lämpötlassa molekyylen orentotumnen on kutenkn tlastollnen lmö. Oletamme, että vomme tarkastella molekyylen orentotumsta erllään musta tekjöstä kuten molekyyln värähtelyn ja rotaaton mahdollsesta muuttumsesta ulkosessa kentässä. Sähkökentän ja dpoln vuorovakutusenerga on E( θ) = p E = pecosθ, mssä θ on dpoln ja kentän välnen kulma, jonka arvo vo olla välllä,π. Energat E( θ ) muodostavat [ ] ss jatkumon. Tarkastelemme pentä osaa molekyylejä joden dpolmomenttvektorn ja sähkökentän välnen kulma on θθ, + dθ. Näden välllä [ ] Kuva 3-4 Sähködpoln suunnan jakautumnen sähkökentässä. dpolmomentten suunta sjottuu kuvassa estettyyn avaruuskulmaan, jonka suuruus on dω = πsnθdθ. Kulma on kuvassa merktyn harmaan alueen pnta-ala = Rdθ πr snθ, jaettuna tekjällä 4π R, mssä R on renkaan kehän etäsyys karton kärjestä. Vomme olettaa, että nden energatlojen lukumäärä jossa dpolmomenttvektor on tässä avaruuskulmassa, on suoraan verrannollnen tämän avaruuskulman suuruuteen. Yhtälössä (18) vomme ss sjottaa g π snθdθ. Parttofunkto vodaan nyt laskea summan sjasta ntegraalna pecos θ / kt Z = e π snθdθ = 4 π ( kt / pe) snh ( pe/ kt). Haluamme laskea yksttäsen molekyyln keskmääräsen polarsaaton. Koska symmetran perusteella dpolmomentt sjatsevat yhtä suurella todennäkösyydellä vektorn E er puollla, nettopolarsaatota aheutuu anoastaan dpoln sähkökentän suuntasesta komponentsta. Laskemme ss suureen p cos θ odotusarvon. Keskarvon määrtelmän perusteella

24 7 III Klassnen tlastollnen mekankka π 1 pecos θ / kt pave = ( p cos θ) = ( p cos ) e sn d ave Z θ π θ θ = pe kt = p coth kt pe Tätä tulosta kutsutaan Langevn kaavaks. Hyvn alhasssa lämpötlossa coth ( pe/ kt) 1 ja kt / pe, jollon saamme pave = p. Tämä tarkottaa, että vomakkaassa kentässä ja alhasessa lämpötlassa kakk molekyylt ovat asettuneet sähkökentän suuntaan. Hekossa kentässä ja korkeassa lämpötlassa, jollon p E/ kt << 1, vomme käyttää tulosta coth x 1/ x+ x/ 3, jollon p E pave =. 3kT Jos tlavuusykskköä kohden on n molekyylä, saamme välaneen polarsaatoks ( ) /3 = =. P npave np kt E Tämä tulos antaa polaarssta molekyylestä koostuvan välaneen permttvsyyden.

25 3.1 Maxwell Boltzmann-jakauma ja entropa Maxwell Boltzmann-jakauma ja entropa Maxwell-Bolzmann entropa Entropa määrtellään tlastollsessa mekankassa yhtälöllä S = kln P N, (3.39) mssä P N on tettyä termodynaamsta tlaa vastaavan partton todennäkösyys. Seuraavaks estämme entropan 3.39 ssäenergan, lämpötlan ja parttofunkton avulla. Lsäks osotamme (yksatomsen deaalkaasun tapauksessa), että määrtelmä 3.39 on ekvvalentt makroskooppsen teoran mukasen määrtelmän δ Q ds = (3.4) T kanssa. Termodynamkkaa kästtelevässä luvussa 9 tulemme johtamaan yhtälön 3.4 avulla yksatomsen deaalkaasulle entropalle lausekkeen 3/ S ν Rln VT = + ν c, (3.41) ν mssä c on melvaltanen vako ja v moolmäärä. Sjotamme nyt aemmn johtamamme todennäkösyyden lausekkeen yhtälöön 3.39 (tekjä N! vodaan jättää mkrokanoonselle joukolle vakona pos), jollon saamme S = kln PN = k n ln g n ln n + n = k n ln( n / g) + kn. (3.4) Tasapanotlan mehtysluvut saadaan yhtälöstä

26 7 III Klassnen tlastollnen mekankka n N E / kt = ge. (3.43) Z Ottamalla yhtälön 3.43 logartm saadaan n E Z ln = ln. g kt N Sjottamalla tämä yhtälöön 3.4 saadaan E Z S = k n + n ln + n kt N 1 Z = ne + k n ln + kn. T N (3.44) Tosaalta U = ne ja N = n, joten U Z S = knln kn T + N +. (3.45) Ennen kun vomme osottaa yhtälöden 3.45 ja 3.4 yhtäptävyyden joudumme velä tarkastelemaan tettyä tlatheysfunkton g( E ) omnasuutta Tlatheyden verrannollsuus kaasun tlavuuteen Parttofunktolle olemme johtaneet tuloksen 3 Z = C(1/ ) π ( kt), mssä C ol tlatheydessä esntynyt vako. Tlatheys on systeemn rakennetta kuvaava suure, joten se e vo rppua paneesta ta lämpötlasta. Vako C vo kutenkn rppua systeemn tlavuudesta. Osotamme, että vako C on suoraan verrannollnen tlavuuteen. Oletetaan, että yhdstämme kaks kaasusälötä, jossa molemmssa on N molekyylä lämpötlassa T ja paneessa p. Molempen astoden tlavuus olkoon V. Tedämme parttofunkton määrtelmän perusteella, että molemmlle astolle pätee

27 3.1 Maxwell Boltzmann-jakauma ja entropa 73 α α 1 3 N = e Z = e C π ( kt). (3.46) Yhdstettäessä astat N kasvaa kaksnkertaseks. Parametr α e määrtelmänsä perusteella rpu systeemn rakenteesta, esm. tlavuudesta. Lämpötla e muutu, joten vakon C täytyy kasvaa kaksnkertaseks, jotta yhtälö 1 3 toteutus. Merktsemme ss C = cv, ts. Z = cv π ( kt ), mssä c on vako, joka e rpu tlavuudesta. Sjotamme deaalkaasun ssäenergan U = (3/ ) knt ja parttofunkton yhtälöön 3.45 jollon saamme 3/ 3 3 VT c π k /4 S = kn + knln + kn N. (3.47) Keräämme nyt molekyylen lukumäärään verrannollset vakotermt yhteen: 3/ VT 3 3 S = knln + kn 1 ln c k / 4 N + + π. (3.48) Entopa vodaan esttää myös moolmäärän avulla korvaamalla kn ν R. Tällön saadaan 3/ VT 3 3 S = νrln + νr 1+ + ln c πk / 4 ln( k/ R), ν ta lyhyemmn 3/ VT S = ν Rln + ν c. (3.49) ν 3 3 mssä c R = 1+ + ln c π k / 4 ln( k/ R).Yhtälö 3.49 ssältää tuntemattoman vakon c, joten sen avulla vodaan määrätä van entropan muutoksa. Olemme nän osottaneet, että deaalkaasun tlastollsen mekankan mukanen entropa vastaa makroskooppsen termodynamkan entropan määrtelmää! Yllä oleva tarkastelu vodaan ylestää koskemaan myös molekyylen värähtely- ja rotaatovapausasteta.

28 74 III Klassnen tlastollnen mekankka Työ ja lämpö tlastollsessa mekankassa Tarkastelemme energatlojen muutosta potentaallaatkossa. Tulemme kvanttfyskan yhteydessä osottamaan, että salltut energatasot muodostavat dskreetn joukon ja, että energatlat rppuvat laatkon tlavuudesta ohesen kuvan osottamalla tavalla. Kuva 3-5 Energatasojen rppuvuus kaasusälön tlavuudesta. Tarkastelemme nyt ssäenergan U = ne muutosta kaasun termodynaamsen tlan muuttuessa. Ssäenergan dfferentaalks saadaan. (3.5) du = dne + nde Energatasojen muutos de on yhteydessä systeemn dmensoden muuttumseen. Kuvan tarkastelu on yksulottenen mutta se vodaan ylestää kolmulotteseks Potentaallaatkon, jollaseks systeemä rajottava kuutomanen sälö vodaan ymmärtää, tlavuus V muuttuu samalla kun svun ptuus a kasvaa. Energatasojen muutos de lttyy tlavuuden muutokseen, joten on luontevaa olettaa, että vastaava muutos ssäenergassa lttyy systeemn tekemään työhön (työn ja lämmön muutosten esttämsestä dfferentaalena lähemmn luvussa 7). Systeemn tekemä työ on tämän oletuksen ja yhtälön 3.5 mukaan dw = nde. (3.51) Huomaa etumerkk - työ on postvnen, kun systeem laajenee sllä energatasot laskevat sälön ulottuvuuden kasvaessa. Se, että energatasot las-

29 3.1 Maxwell Boltzmann-jakauma ja entropa 75 kevat vodaan selttää kvanttfyskan avulla, joten joudumme käyttämään tätä tetoa oletuksen tapaan. Systeemn ssäenerga vo muuttua myös tlavuuden ja energatasojen E sälyessä muuttumattomna sten, että mehtysluvut n muuttuvat. Jos tlavuus on vako systeemn ssäenerga vo muuttua van sten, että systeem saa lämpöä. Tällön ssäenergan muutos on ensmmänen term yhtälössä 3.5 dq = dne. (3.5) Osotamme lopuks, että myös tulokset 3.51 ja 3.5 johtavat aemmn deaalkaasulle osotettuun entropan määrtelmen ekvvalenssn. Yhtälöstä 3.45 saadaan dervomalla du U dz ds = dt kn T T + Z. (3.53) E / Parttofunkton kt Z = ge dfferentaalks saadaan de E/ kt E E/ kt dz= ge + ge dt kt kt josta saadaan dz 1 N E / 1 kt N E/ kt kn = ge de + ge EdT Z T Z Z T Sjottamalla mehtysluvut (3.54) n saadaan edelleen dz 1 1 dw U kn = nde + n EdT = + dt Z T T T T ja sjottamalla 3.55 yhtälöön 3.53 (3.55) du dw du + dw dq ds = + = = (3.56) T T T T

30 76 III Klassnen tlastollnen mekankka sllä termodynamkan ensmmäsen pääsäännön (josta lähemmn luvussa 7) mukaan du = dq dw. Nän olemme johtaneet makroskooppsen termodynamkan entropan määrttelevän yhtälön ds = δ Q / T MB-jakauman entropan määrtelmästä S = kln P Ideaalkaasun tlanyhtälö Johdamme deaalkaasun tlanyhtälön muodossa p = pv (, T). Yhtälöstä 3.55 saamme dz dw U kn = + dt (3.57) Z T T Sjottamalla dw muodossa = pdv ja d( ln Z) = dz / Z yhtälö 3.57 vodaan krjottaa p U knd ( ln Z ) = dv dt T + T. (3.58) Yhtälön 3.58 okea puol on nyt tlanfunkton ln( Z ) kokonasdfferentaal rppumattomen muuttujen ollessa V ja T: ln Z ln Z p U knd ( ln Z ) = kn dv dt dv dt V + = + T T V T T. (3.59) Koska yhtälön 3.59 täytyy toteutua kaklla dt ja dv, saamme yhtälön ln Z p ln Z kn p NkT V = = T T V. (3.6) T 3/ Sjottamalla tähän deaalkaasun parttofunkto muodossa cvt (kakk tlanmuuttujsta rppumattomat vakot on koottu tekjään c) saamme ln Z p = NkT = V T NkT V. (3.61) Samme tlastollsen mekankan avulla deaalkaasulle saman tlanyhtälön kun aemmn Boylen lasta (termodynaamnen teora) ja kneettsestä teorasta johtamamme tulos. Huomaamme, että kakk kolme tlastollsen fy-

31 3.11 Ideaalkaasu gravtaatokentässä 77 skan malla antavat tasapanotlanteessa systeemlle saman makroskooppsen kuvauksen.

32 78 III Klassnen tlastollnen mekankka 3.11 Ideaalkaasu gravtaatokentässä Parttofunkto ja omnaslämpö Johtaessamme deaalkaasun tlanyhtälöä oletmme, että deaalkaasun molekyylellä e ole translaatolkkeeseen lttyvää potentaal-energaa. Jos kaasuastan tlavuus on pen, gravtaatoon lttyvä potentaalenerga on lkman vako astan ssällä. Tällön gravtaaton potentaalenerga on tlanmuuttujsta rppumaton vako ja se vodaan jättää pos kaasun ssäenergasta ja musta tlanfunktosta. Seuraavassa tarkastelemme suurta Kuva 3-6 Ideaalkaasu gravtaatokentässä kaasusälötä, jonka korkeus on L ja olevassa korkeassa sylnterssä. pokkpnta-ala A ja sälön tlavuus V = LA. Yksttäsen molekyyln energa on nyt (laskemme potentaalenergan kaasusälön pohjalta luken) E = mv / + mgy = Ekn + E pot. (3.6) Johdamme seuraavaks parttofunkton gravtaatokentässä sjatsevalle deaalkaasulle. Unohdamme aluks molekyylen ssäset energamuodot, koska nhn lttyvät parttofunktot evät muutu. Kokonasparttofunkto on ulkosen lkkeen ja ssästen lkemuotojen parttofunktoden tulo nn kun aemmnkn. Vomme jälleen ajatella yksttäsen molekyyln salltut energat aluks dskreettnä joukkona. Koska yksttäsen molekyyln kneettnen ja potentaalenerga ovat rppumattoma, vomme krjottaa ( kn pot j ) E, E, / kt Z gg je +, j =. (3.63)

33 3.11 Ideaalkaasu gravtaatokentässä 79 Tässä g on nden lke-energatlojen määrä, john lttyy energa E kn, ja g j nden potentaalenergatlojen määrä, john lttyy potentaalenerga E pot, j. Kneettsten energoden tlatheys on deaalkaasun aemmn 1/ johdettu tlatheys g cve el kneettsen energan välllä [ E, E de ] + on kn kn kn 1/ kn kn kn cve de. Potentaalenergatlojen theys on verrannollnen sen kaasuastan osan tlavuuteen, jossa molekyylellä on lkman sama potentaalenerga. Tarkastellaan dfferentaalsen ohutta kaasusälön segmenttä, joka sjatsee korkeudella y ja jonka paksuus on dy. Kaklla molekyylellä, jotka sjatsevat tässä volyymssä on potentaalenerga mgy. Nden potentaalenergatlojen lukumäärä, jossa potentaalenerga on välllä [ mgy, mgy + dy] = E pot, E pot + de pot, on verrannollnen tämän dfferentaalsen volyymn tlavuuteen el g bady, mssä b on melvaltanen vako. Srtymällä nyt energatlajatkumoon vodaan parttofunkto 3.63 krjottaa muodossa j L 1/ Ekn / kt mgy / kt Z = cbav Ekn e e dy = ZknZ pot mssä Z cv ( 1/) π ( kt ) 3 kn = on vanha tuttu deaalkaasun translaatolkkeen parttofunkto ja, (3.64) Zpot mgl/ kt ( 1 e ) bkt = (3.65) mgl on potentaalenergan parttofunkto. Sjottamalla nämä yhtälöön 3.64 ja ottamalla parttofunktosta logartm saamme mgl/ kt ( ) 5 ln Z = lnt ln g + ln 1 e + vako. (3.66) Ssäenerga on ss ln 5 1 Z NmgL U = NkT NkT T = Vg, mgl/ kt ( e ) mssä lke-energan osuus on U ( 3/) kn = NkT ja loppu on potentaalenergaa., (3.67)

34 8 III Klassnen tlastollnen mekankka Tarkastellaan aluks ssäenergan raja-arvoa, kun lämpötla on korkea ta sälö matala. Tällön eksponenttfunkto vodaan kehttää Taylorn sarjaks. Ottamalla kaks ensmmästä termä saadaan 5 NmgL U = NkT 1 mgl / kt ( e ) 5 NmgL 5 3 NkT = NkT NkT = NkT. 1 / 1 ( + mgl kt ) (3.68) Saamme raja-arvona deaalkaasun ssäenergan lman gravtaatoenergaa, nn kun ptääkn. Vastaavast, jos lämpötla on alhanen ta sälö korkea saadaan 5 mgl/ kt 5 U NkT NmgLe NkT. (3.69) Ideaalkaasun translaatolkkeeseen lttyvä ssäenerga on ss välllä 3 5 NkT, NkT. Ylesest ssäenerga moola kohden on gravtaatokentässä korkeamp kun lman kenttää sks, että etenemslkkeen kneettsen energan lsäks molekyylellä on potentaalenergaa. Ideaalkaasun omnaslämpö gravtaatokentässä: Kaasumolekyyln ssäseen energaan gravtaaton potentaalenergalla e ole vakutusta. Rajaarvoa 3.69 vastaavaks omnaslämmöks saadaan cv 5 = R. (3.7) Tähän on lsättävä rotaato- ja värähtelylkkeen osuus. Saatu tulos e ole sopusonnussa ekvparttoperaatteen kanssa. Tämä johtuu stä, että ekvparttoperaate edellyttää klasssen potentaalenergan olevan muotoa vako y. Jos gravtaaton potentaalenerga ols mgy sasmme yhtälös-, tä 3.64 korvaamalla ntegrontväln [, L ] välllä [ ] pot mgy / kt 1 π kt, (3.71) mg Z = e dy = jollon

35 3.11 Ideaalkaasu gravtaatokentässä 81 ln Z pot 1 U pot = knt = NkT T Vg,. (3.7) Tämä tulos ols sopusonnussa ekvparttoperaatteen kanssa, sllä gravtaatoenerga lttyy van yhteen vapausasteeseen el y koordnaattn ja potentaalenergan vapausastetta kohden saamme (1 / )kt energaa molekyylä kohden. Esmerkk 3.5. Kunka suur on gravtaatoenergan osuus ssäenergasta happea ssältävässä kaasusälössä, jonka korkeus on 1, m? Sälön lämpötla on 3 K. Yhtä molekyylä kohden saadaan ( m = 3 amu ) U pot N mgl 3 = kt =.63 1 kt mgl / kt e 1. Translaatolkkeen lke-energa molekyylä kohden on 1, 5kT, joten potentaalenergan osuus on ss penemp kun 1 promlle Paneen rppuvuus korkeudesta Johdamme kaasun paneen hydrodynaamsella tarkastelulla. Oletamme aluks, että kaasun lämpötla on vako. Olkoon korkeudella y olevan ohuen lmakerroksen paksuus dy. Tällön lmakerrokseen kohdstuvasta panovomasta aheutuva paneen lsäys on dp = ρ gdy, (3.73) mssä ρ on lman theys tällä korkeudella. Huomaa mnusmerkk - kun dy > srrytään ylöspän ja pane penenee. Tosaalta theys vodaan esttää deaalkaasun tlanyhtälön avulla ρ = N p m m V = kt, (3.74) mssä m on molekyyln massa. Yhtälöstä 3.73 ja 3.74 saadaan p dp = Mgdx, (3.75) RT ja ntegromalla tämä puolttan sälön pohjalta korkeudelle y saadaan

36 8 III Klassnen tlastollnen mekankka p y dp mg p mgy = dx ln = p kt p p kt, (3.76) mssä p on pane sälön pohjalla. Ratkasemalla yhtälö 3.76 paneen suhteen saamme mgy / kt p = pe. (3.77) Esmerkk 3.6. Ilmakehän pane korkeuden funktona Yhtälöä 3.77 votasn soveltaa myös lmakehän paneen laskemseen korkeuden funktona edellyttäen, että gravtaatovako ja lämpötla olsvat korkeudesta rppumattoma vakota. Koska lmakehä on maapallon säteeseen verrattuna hyvn ohut n. km, e gravtaatovakon muutos korkeuden funktona ole kovn suur vrhelähde. Lämpötla sen sjaan muuttuu oleellsest korkeuden funktona. Ilmakehän ylempen kerrosten lämpötla on paljon alemp kun merenpnnan tasolla. Lämpötlaan vakuttaa aurngosta tulevan sähkömagneettsen sätelyn ja molekyylen emttoman lämpösätelyn suhde, joka muuttuu korkeuden funktona. Teemme yksnkertasmman mahdollsen oletuksen jonka mukaan lämpötla penenee lneaarsest yhtälön T T α y = (3.78) mukasest. Tässä α on kokeellsest määrätty vako ja T on lämpötla maan pnnalla. Sjotetaan lämpötlan lauseke yhtälöön (74) T = T α x p dp = mgdx kt ( α x) (3.79) Puolttan ntegromalla saadaan p y dp mg dx p mg T α y mg = ln ln ln(1 y/ T ) p k α T α x p = kα T =. (3.8) kα p Ratkasemalla pane saadaan / (1 / ) mg k α α p = p y T. (3.81) Lasketaan numeroarvot 1 km korkeudessa olettamalla merenpnnan tasolla lämpötlaks 3 K ja paneeks 1, bar. 1 km korkeudessa oletamme lämpötlaks 3 K. Tällön α =.7 K / m. Ilmamolekyyln massa on kesk-

37 3.1 Reaalkaasut tlastollsessa mekankassa 83 määrn 9 amu. Yhtälöstä (76) saamme sjottamalla numeroarvot,3 bar ja yhtälöstä 3.81 saamme vastaavast,7 bar.

38 84 III Klassnen tlastollnen mekankka 3.1 Reaalkaasut tlastollsessa mekankassa Suur parttofunkto ja vaheavaruus Seuraavassa tarkastelemme keskenään vuorovakuttaven molekyylen muodostaman kaasun el reaalkaasun omnasuuksa tlastollsen mekankan menetelmllä. Emme tule johtamaan kakka tuloksa tlastollsen mekankan perusoletukssta käsn vaan pyrmme lähnnä esttämään järkevän perustelun slle, mten deaalkaasulle aemmn johtamamme tuloksa ols ylestettävä, jotta nllä votasn kuvata reaalkaasua. Palautamme aluks meleen deaalkaasun parttofunkton Z = 1 cv ( π kt ) 3, (3.8) mssä c on tlanmuuttujsta rppumaton vako. Määrttelemme apusuureen ZGd, 1 N = Z, (3.83) N! jota kutsutaan deaalkaasun suureks parttofunktoks. Ideaalkaasun tlanyhtälö vodaan esttää suuren parttofunkton avulla muodossa ( ln Z Gd, ) NkT p = kt = V V. (3.84) Seuraavaks ylestämme suuren parttofunkton keskenään vuorovakuttavlle molekyylelle. Tehtävän vakeus on snä, että vuorovakuttamattomen molekyylen kohdalla systeemn suur parttofunkto on yksttästen hukkasten parttofunktoden tulo. Reaalkaasulle e voda määrtellä yksttäsen molekyyln omnastlojen ja omnasenergoden joukkoa, sllä yksttäsen molekyyln hetkellnen lketla rppuu myös muden molekyylen tlasta samalla ajanhetkellä. Systeemn kokonasenerga vodaan krjottaa ss muodossa

39 3.1 Reaalkaasut tlastollsessa mekankassa 85 E = E( r1,... rn, v1,..., v N). (3.85) Reaalkaasun kokonasenerga on ss molekyylen kneettsten energoden summa johon lsätään molekyylen välsen vuorovakutuksen potentaalenerga. Potentaalenerga rppuu molekyylen pakkavektoresta r, jotka määräävät molekyylen kesknäsen etäsyyden systeemssä. Tlatheys on tällön luontevaa ylestää sten, että yksttäsen molekyyln tlatheyden sjaan puhumme systeemn kokonasenergan tlatheydestä. Vektoreden ( r1,... rn, v1,..., v N) määräämää 6N dmensosta (kullakn vektorlla on kolme komponentta) avaruutta kutsumme vaheavaruudeks. Jokaseen vaheavaruuden psteeseen lttyy tetty omnastla. Jos otamme vaheavaruudesta dfferentaalsen penen tlavuuden d r d r... d r d v d v... d v N, (3.86) 3 ( d r 1 tarkottaa sellasen suorakulmasen särmön tlavuutta, jonka särmen ptuudet ovat dx1, dy1, dz 1 ja joka sjatsee psteessä r 1 ) nn yksnkertasn mahdollnen oletus on, että tässä vahe-avaruuden osassa oleven omnastlojen lukumäärä on suoraan verrannollnen tämän avaruuden osan tlavuuteen d r1d r... d r1 d v1d v... d v N (korostamme stä, että dffe rentaalt kerrotaan keskenään). Reaalkaasun suur parttofunkto määrtellään ylesest (vakotekjää lukuun ottamatta) ntegraalna yl koko vaheavaruuden: E( r1,... rn, v1,..., vn) / kt ZG = d 1d.. d Nd 1d.. d Ne N! r r r v v v. (3.87) Integront yl nopeusavaruuden on helppo tehtävä, jos oletamme, että molekyylen lke-energa rppuu van nopeuden tsesarvosta. Jos lsäks oletetaan, että molekyylen välset vomat evät rpu molekyylen nopeudesta, vodaan parttofunkto 3.87 krjottaa muodossa 1 mv1 / kt 3 mv /kt 3 ZG = e d 1 e d.. N! v v mvn /kt E pot ( r1,... rn ) / kt e d N d 1d.. d Ne. v r r r (3.88)

40 86 III Klassnen tlastollnen mekankka Koska kneettnen energa rppuu anoastaan nopeuden tsesarvosta, vodaan ntegront yl nopeusvektorn korvata ntegraallla yl nopeusvektorn tsesarvon (ta lke-energan) saadaan 1/ mv1 / kt 3 mv1 /kt 1/ E/ kt 1 4π 1 1 4π 3 m e d = v e dv = E e de v. (3.89) Kun laskemme samon kakken muden molekyylen osuuden, saamme / 1 N N / G = π π N! 3 m pot 1 ( ) 1 ( r,... rn ) / kt Z 4 kt d r d r.. d r e. N E (3.9) Jos potentaalenerga =, parttofunkto 3.9 redusotuu välttömäst deaalkaasun suureks parttofunktoks. Potentaalenergan ntegraalsta saadaan tällön Epot ( r1,... rn ) / kt N 1.. N = 1.. N = d r d r d r e d r d r d r V, (3.91) mssä käytmme 3 d r = V kaklle =1,,..,N. Parttofunktoks saadaan N 1/ N 1/ 1/ π ( ) ( ) 3 m π N π 1 1 ZG = V kt = cv kt N!!, (3.9) mssä c on MB-jakauman yhteydestä tuttu tlanmuuttujsta rppumaton vako. Tämän vakon arvolla e ole merktystä kaasun termodynaamsten omnasuuksen kannalta. Van parttofunkton funktonaalnen rppuvuus tlanmuuttujsta N, T ja V on oleellsta, sllä vakotekjät katoavat dervonten yhteydessä. Suur parttofunkto 3.87 on ss järkeväst perusteltavssa ja lsäks se tuottaa deaalkaasun suuren parttofunkton kun molekyylen välnen vuorovakutusenerga katoaa. Tarkemp perustelu on alkeskurssmme tavotteden ulkopuolella.

41 3.1 Reaalkaasut tlastollsessa mekankassa 87 Seuraavaks laskemme suuren parttofunkton arvon systeemlle, jossa molekyylt vuorovakuttavat parettan keskenään. Kokonaspotentaalenerga vodaan laskea kakken molekyylparen potentaalenergoden summana E pot = E. (3.93) kakk part ( j) p, j Mahdollsten molekyylparen lukumäärä lasketaan seuraavast (huom. molekyylt ovat denttsä mutta ykslönä dentfotavssa): Ensmmänen molekyyl vodaan valta N er tavalla ja tonen (N-1) ertavalla. Tulos ptää lopuks jakaa kahdella, koska valttujen kahden molekyylykslön valntajärjestyksellä e ole merktystä. Pareja saadaan ss (1/ ) N( N 1) kpl. Käyttämällä yhtälöä exp( x+ y + z..) = exp( x)exp( y)exp( z).. saamme e E pot / kt E p, j / kt = e (3.94) kakk part j Oletetaan, että kahden molekyyln vuorovakutukseen lttyvä potentaalenerga rppuu van molekyylen kesknäsestä etäsyydestä. Potentaalenerga on tsesarvoltaan hyvn pen lukuun ottamatta aluetta, jossa molekyylt ovat lähellä tosaan (vrt. Van der Waalsn kaasun tlanyhtälö, Luku 6). Tällön potentaalenerga kasvaa nopeast etäsyyden penentyessä. Kehtämme yhtälön 3.94 eksponenttfunkton Taylorn sarjaks Epj, / kt Epj, 1 Epj, e = = 1+ kt kt fj, (3.95) mssä f j << 1 pats molekyylen etäsyyden ollessa hyvn pen. Yhtälö 3.94 vodaan krjottaa Epj, / kt e = (1 + fj ) = 1 + fj + fj frs (3.96) kakk kakk kakk kakk part part part part (, j) ja ( r, s) Tarkastelemme aluks sarjakehtelmän 3.96 kahta ensmmästä termä ja laskemme parttofunktossa esntyvän ntegraaln 3.9 tässä approksmaatossa. Sjottamalla 3.96 yhtälöön 3.94 ja nän saatu lauseke parttofunk-

42 88 III Klassnen tlastollnen mekankka ton lausekkeessa 3.88 esntyvään potentaalenergan ssältävään ntegraaln saadaan ao. ntegraaln arvoks I= d r d r d r e f d r d r d r. (3.97) Epot ( r1,... rn ) / kt N = 1 + j 1.. N kakk part Sulkulausekkeen ensmmänen term antaa ntegrotaessa yl pakkavektoren tulokseks V. Tonen term antaa molekyylen välsten vuorovaku- N tusten osuuden. Summassa esntyvät (1/ ) N( N 1) termä tyyppä f j ovat kakk denttsä, joten vomme valta nstä yhden, esmerkks = 1, j = ja kertoa tuloksen paren lukumäärällä. Nän saamme molekyylen välsten vuorovakutusten osuudeks N 3 3 (1/ ) N( N 1) V f1d r1d r. (3.98) Kuva 3-7 Koordnaatston valnta molekyylen välsen vuorovakutuksen laskemsessa. että kyseessä on tlavuusntegraal) N Tekjä V tulee ntegronnsta yl nden molekyylen koordnaatten, jotka evät ole mukana parssa f 1. Parttofunkton laskemnen kulmnotuu nyt yhtälössä 3.98 esntyvän ntegraaln laskemseen. Integraaln arvon laskemnen edellyttää molekyylen välsen vuorovakutuksen f 1 tuntemsta, mutta vomme aluks seventää tulosta olettamalla, että molekyylen välnen potentaalenerga rppuu anoastaan molekyylen välsestä etäsyydestä r1 r. Valtsemme koordnaatston orgon molekyyln (1) sjantpakkaan (kuva), jollon (krjotamme tässä d r = dv korostaaksemme, 3

43 3.1 Reaalkaasut tlastollsessa mekankassa f1d r1d r = f1 fdv1dv = f1()4 r π r dr dv1. (3.99) 1 1 Suure α = f1 ()4 r πr dr (3.1) on selväst rppumaton molekyyln (1) sjantpakasta (elle olla lähellä sälön senämää), joten saamme α α. (3.11) f1 fdv1dv = dv1 = V 1 1 Vomme krjottaa ntegraaln 3.97 muodossa 1 1 I = V N + N V N α = V N 1+ N V α, (3.1) mssä on approksmotu N 1 N, sllä molekyylen määrä N on hyvn suur. Vodaan osottaa (todstus svuutetaan), että jos otamme myös korkeamman kertaluvun termt huomoon tekjän e sarjakehtelmässä E pot / kt 3.96, saamme N N Nα I = V 1+ V. (3.13) Yhtälö 3.1 ottaa huomoon tämän eksaktn lausekkeen bnomkehtelmän kaks ensmmästä termä. Parttofunkto vodaan nyt krjottaa muodossa N 1/ N N 1 3 Nα Nα ZG = cv π ( kt) 1+ = ZG, d 1+ N! V V. (3.14) Parttofunkton 3.14 logartmks saadaan Nα ln ZG = NlnV + Nln F( T), (3.15) V

44 9 III Klassnen tlastollnen mekankka mssä F( T ) ssältää kakk ne termt, jotka evät rpu tlavuudesta (nämä termt evät vakuta paneeseen 3.84). Olettamalla logartmtermssä 3 Nα /V << 1( Nα /V on suuruusluokkaa 1 normaalolosuhtessa) vomme käyttää kehtelmää ln(1 + x) x, jollon saamme N α ln ZG Nln V + + F( T). (3.16) V Dervomalla tlavuuden suhteen vakolämpötlassa saadaan ln ZG N N V = T V V Tlanyhtälö on yhtälön 3.84 perusteella α. (3.17) ( ln Z ) NkT ktn α N N G p = kt = = kt + A( T) V V V V V, (3.18) mssä ns. ensmmänen vraalkerron on α AT ( ) =. (3.19) Nän olemme johtaneet almman kertaluvun korjauksen tlanyhtälöön suuren parttofunkton avulla. Yhtälöt ovat jälleen esmerkk stä, että mkroskooppsesta teorasta, kuten tlastollsesta mekankasta vodaan johtaa (makroskooppsen) termodynamkan tarvtsema tlanyhtälötä. Esmerkk 3.7. Van der Waalsn tlanyhtälö (Tämä esmerkk on tarkotettu opskeltavaks luvun 6. jälkeen) Palautamme meleen Van der Waalsn tlanyhtälöön perustuvan molekyylen välsen vuorovakutuksen. Etäsyyksllä r1 < r, mssä r on molekyyln säde, parsumma 3.95 f 1 +. Yhtälöstä 3.14 saamme Ep,1 ( / kt ) f14 r dr e 1 4 r dr. (3.11) α = π = π

III KLASSINEN TILASTOLLINEN MEKANIIKKA... 48

III KLASSINEN TILASTOLLINEN MEKANIIKKA... 48 III KLASSINEN TILASTOLLINEN MEKANIIKKA... 48 3.1 Johdanto...48 3. Tlastollsen mekankan kästtetä...49 3.3 Maxwell - Boltzmann jakauman johtamnen...51 3.4 Energatlan ssänen vapausaste...54 3.5 Tasapanotlaa

Lisätiedot

MODERNIN FYSIIKAN LUENNOT KEVÄT 2007 OSA I TILASTOLLINEN MEKANIIKKA

MODERNIN FYSIIKAN LUENNOT KEVÄT 2007 OSA I TILASTOLLINEN MEKANIIKKA MODERNIN FYSIIKAN LUENNOT KEVÄT 7 OSA I TILASTOLLINEN MEKANIIKKA TILASTOLLISEN MEKANIIKAN LUENNOT KEVÄT 7 Tlastollsen fyskan luennosta käydään keväällä 7 läp anoastaan Kappaleet III-V. Estetona nähn lukuhn

Lisätiedot

TILASTOLLISEN MEKANIIKAN LUENNOT KEVÄT 2008

TILASTOLLISEN MEKANIIKAN LUENNOT KEVÄT 2008 TILASTOLLISEN MEKANIIKAN LUENNOT KEVÄT 008 Randy Harrsn krjan luvun 9 Statstcal Mechancs alueeseen lttyvä suomenkelnen ohesmateraal. Tämä luentomateraal on teoran osalta laajemp ja perusteellsemp kun Harrsn

Lisätiedot

Tilastollinen mekaniikka. Peruskäsitteitä Mikro- ja makrotilat Maxwell-Boltzmann jakauma Bose-Einstein jakauma Fermi-Dirac jakauma Jakaumafunktiot

Tilastollinen mekaniikka. Peruskäsitteitä Mikro- ja makrotilat Maxwell-Boltzmann jakauma Bose-Einstein jakauma Fermi-Dirac jakauma Jakaumafunktiot Tlastollnen mekankka Peruskästtetä Mkro- ja makrotlat Maxwell-Boltzmann jakauma Bose-Ensten jakauma Ferm-Drac jakauma Jakaumafunktot Tlastollnen mekankka Teora on stä vakuttavamp, mtä yksnkertasemmat ovat

Lisätiedot

Tilastollisen fysiikan luennot

Tilastollisen fysiikan luennot Tlastollsen fyskan luennot Tvstelmät luvuttan I PERUSKÄSITTEITÄ JA MÄÄRITELMIÄ Lämpö on systeemen mkroskooppsten osen satunnasta lkettä Lämpöenerga vrtaa kuumemmasta kappaleesta kylmempään Jos kaks kappaletta

Lisätiedot

TILASTOLLISEN MEKANIIKAN LUENNOT KEVÄT 2008

TILASTOLLISEN MEKANIIKAN LUENNOT KEVÄT 2008 TILASTOLLISEN MEKANIIKAN LUENNOT KEVÄT 8 Randy Harrsn krjan luvun 9 Statstcal Mechancs alueeseen lttyvä suomenkelnen ohesmateraal. Tämä luentomateraal on teoran osalta laajemp ja perusteellsemp kun Harrsn

Lisätiedot

Venymälle isotermisessä tilanmuutoksessa saadaan dl = α LdT + df = df AE AE Ulkoisen voiman tekemä työ saadaan integroimalla δ W = FdL :

Venymälle isotermisessä tilanmuutoksessa saadaan dl = α LdT + df = df AE AE Ulkoisen voiman tekemä työ saadaan integroimalla δ W = FdL : S-11435, Fyskka III (ES) Tentt 194 1 Setsemän tunnstettavssa olevaa hukkasta on jakautunut kahdelle energatasolle Ylem taso on degenerotumaton ja sen energa on 1, mev korkeam kun alemman tason, joka uolestaan

Lisätiedot

Monte Carlo -menetelmä

Monte Carlo -menetelmä Monte Carlo -menetelmä Helumn perustlan elektron-elektron vuorovakutuksen laskemnen parametrsodulla yrteaaltofunktolla. Menetelmän käyttökohde Monen elektronn systeemen elektronkorrelaato oteuttamnen mulla

Lisätiedot

. g = 0,42g. Moolimassat ovat vastaavasti N 2 :lle 28, 02g/ mol ja typpiatomille puolet tästä 14, 01g/ mol.

. g = 0,42g. Moolimassat ovat vastaavasti N 2 :lle 28, 02g/ mol ja typpiatomille puolet tästä 14, 01g/ mol. LH-1 Kaasusälö ssältää 1, g typpeä 1800 K lämpötlassa Sälön tlavuus on 5,0 l Laske pane sälössä ottamalla huomoon, että tässä lämpötlassa 30 % typpmolekyylestä, on hajonnut atomeks Sovella Daltonn laka

Lisätiedot

S Fysiikka III (EST 6 op) S Modernin fysiikan tietokoneharjoitukset (Sf, 2 op )

S Fysiikka III (EST 6 op) S Modernin fysiikan tietokoneharjoitukset (Sf, 2 op ) S-114.1327 Fyskka III (EST 6 op) S-114.1427 Modernn fyskan tetokoneharjotukset (Sf, 2 op ) Luennot: prof. Ilkka Tttonen lkka.tttonen@tkk.f Mkro- ja nanoteknkka, Tetote 3,Mcronova prof. Jukka Tulkk jukka.tulkk@tkk.f

Lisätiedot

1. Luvut 1, 10 on laitettu ympyrän kehälle. Osoita, että löytyy kolme vierekkäistä

1. Luvut 1, 10 on laitettu ympyrän kehälle. Osoita, että löytyy kolme vierekkäistä Johdatus dskreettn matematkkaan Harjotus 3, 30.9.2015 1. Luvut 1, 10 on latettu ympyrän kehälle. Osota, että löytyy kolme verekkästä lukua, joden summa on vähntään 17. Ratkasu. Tällasa kolmkkoja on 10

Lisätiedot

S , FYSIIKKA III (ES), Syksy 2002, LH 4, Loppuviikko 39. Partitiofunktiota käyttäen keskiarvo voidaan kirjoittaa muotoon

S , FYSIIKKA III (ES), Syksy 2002, LH 4, Loppuviikko 39. Partitiofunktiota käyttäen keskiarvo voidaan kirjoittaa muotoon S-11435, FYSIIKKA III (ES), Syksy 00, LH 4, Loppuvkko 39 LH4-1* Käyttän Maxwll-Boltzmann-jakauman parttofunktota määrtä a) nrgan nlön kskarvo (E ) skä b) nrgan nlöllnn kskpokkama kskarvosta l nrgan varanss,

Lisätiedot

Työn tavoitteita. 1 Johdanto. 2 Ideaalikaasukäsite ja siihen liittyvät yhtälöt

Työn tavoitteita. 1 Johdanto. 2 Ideaalikaasukäsite ja siihen liittyvät yhtälöt FYSP103 / 1 KAASUTUTKIMUS Työn tavotteta havannollstaa deaalkaasun tlanyhtälöä oppa, mten lman kosteus vakuttaa havattavn lmöhn ja mttaustuloksn kerrata mttauspöytäkrjan ja työselostuksen laatmsta Luento-

Lisätiedot

9. Muuttuva hiukkasluku

9. Muuttuva hiukkasluku Statstnen fyskka, osa B (FYSA242) Tuomas Lapp tuomas.v.v.lapp@jyu.f Huone: FL240. E kntetä vastaanottoakoja. kl 2016 9. Muuttuva hukkasluku 1 Kertaus: lämpökylpy Mustetaan kurssn A-osasta Mkrokanonnen

Lisätiedot

1, x < 0 tai x > 2a.

1, x < 0 tai x > 2a. PHYS-C020 Kvanttmekankka Laskuharotus 2, vkko 45 Tarkastellaan ptkn x-aksela lkkuvaa hukkasta, onka tlafunkto on (x, t) Ae x e!t, mssä A, a! ovat reaalsa a postvsa vakota a) Määrtä vako A sten, että tlafunkto

Lisätiedot

Markov-prosessit (Jatkuva-aikaiset Markov-ketjut)

Markov-prosessit (Jatkuva-aikaiset Markov-ketjut) J. Vrtamo Lkenneteora a lkenteenhallnta / Markov-prosesst 1 Markov-prosesst (Jatkuva-akaset Markov-ketut) Tarkastellaan (statonaarsa) Markov-prosessea, oden parametravaruus on atkuva (yleensä aka). Srtymät

Lisätiedot

3.5 Generoivat funktiot ja momentit

3.5 Generoivat funktiot ja momentit 3.5. Generovat funktot ja momentt 83 3.5 Generovat funktot ja momentt 3.5.1 Momentt Eräs tapa luonnehta satunnasmuuttujan jakaumaa, on laskea jakauman momentt. Ne määrtellään odotusarvon avulla. Määrtelmä

Lisätiedot

( ) ( ) Tällöin. = 1 ja voimme laskea energiatason i. = P n missä

( ) ( ) Tällöin. = 1 ja voimme laskea energiatason i. = P n missä S-445 FYSIIKKA III (Sf) Sysy 4, LH Ratasut LHSf-* ohesen uvan esttämää systeemä Systeemssä on 5 huasta joden yhtenen energa on U = 6ε Kunn energatason degeneraatotejä on Olettaen, että systeem noudattaa

Lisätiedot

Kvanttimekaanisten joukkojen yhteys termodynamiikkaan

Kvanttimekaanisten joukkojen yhteys termodynamiikkaan Kvanttmekaansten joukkojen yhteys termodynamkkaan Hukkaslukumäärän sälyttävä systeem vo vahtaa energaa ympärstönsä kanssa kahdella tavalla: työnä ta lämpönä. Termodynamkassa entropan muutos lttyy lämmön

Lisätiedot

d L q i = V = mc 2 q i 1 γ = = p i. = V = γm q i + QA i. ṗ i + Q A i + Q da i t + j + V + Q φ

d L q i = V = mc 2 q i 1 γ = = p i. = V = γm q i + QA i. ṗ i + Q A i + Q da i t + j + V + Q φ TTKK/Fyskan latos FYS-1640 Klassnen mekankka syksy 2009 Laskuharjotus 5, 16102009 1 Ertysessä suhteellsuusteorassa Lagrangen funkto vodaan krjottaa muodossa v L = m 2 u t 1! ṙ 2 V (r) Osota, että tämä

Lisätiedot

Kvanttimekaanisten joukkojen yhteys termodynamiikkaan

Kvanttimekaanisten joukkojen yhteys termodynamiikkaan Kvanttmekaansten joukkojen yhteys termodynamkkaan Hukkaslukumäärän sälyttävä systeem vo vahtaa energaa ympärstönsä kanssa kahdella tavalla: työnä ta lämpönä. Termodynamkassa entropan muutos lttyy lämmön

Lisätiedot

r i m i v i = L i = vakio, (2)

r i m i v i = L i = vakio, (2) 4 TÖRMÄYKSET ILMATYYNYPÖYDÄLLÄ 41 Erstetyn systeemn sälymslat Kun kaks kappaletta törmää tosnsa ne vuorovakuttavat keskenään tetyn ajan Vuorovakutuksella tarkotetaan stä että kappaleet vahtavat keskenään

Lisätiedot

b g / / / / H G I K J =. S Fysiikka (ES) Tentti

b g / / / / H G I K J =. S Fysiikka (ES) Tentti S4.35 Fyskka (ES) Tntt 4.9. 3 6. Sälö, jonka tlavuus on,5 m, ssältää haa, jonka an on,5 Pa ja lämötla C. (a) Montako moola haa sälössä on? (b) Montako klogrammaa? (c) Mtn an muuttuu, jos lämötla kasvaa

Lisätiedot

MALLIVASTAUKSET S Fysiikka III (EST) (6 op) 1. välikoe

MALLIVASTAUKSET S Fysiikka III (EST) (6 op) 1. välikoe MALLIVASTAUKSET S-4.7 Fysa III (EST) (6 op). väloe 7..7. Astassa on, µmol vetyä ( ) ja, µg typpeä ( ). Seosen lämpötla on K ja pane, Pa. Lase a) astan tlavuus, b) vedyn ja typen osapaneet ja c) moleyylen

Lisätiedot

5. KVANTTIMEKANIIKKAA

5. KVANTTIMEKANIIKKAA 5. KVANTTIMEKANIIKKAA Bohrn atommallsta samme jonknlasen kuvan atomn rakenteesta. Kutenkaan Bohrn atommall e pysty selttämään kakka kokeellsa havantoja spektrestä: Mks osa spektren vvosta on tosa vomakkaampa

Lisätiedot

Pyörimisliike. Haarto & Karhunen.

Pyörimisliike. Haarto & Karhunen. Pyörmslke Haarto & Karhunen www.turkuamk.f Pyörmslke Lttyy jäykän kappaleen pyörmseen akselnsa ympär Pyörmsenerga on pyörmsakseln A ympär pyörvän kappaleen osasten lke-energoden summa E r Ek mv mr mr www.turkuamk.f

Lisätiedot

S , Fysiikka III (ES) Tentti

S , Fysiikka III (ES) Tentti S-11435, Fyskka III (ES) Tentt 311005 1 Kuvan mukasessa systeemssä allo sulkee ullon tvst Pullon ssältämän kaasun adabaattvakon γ määrttämseks allo saatetataan helahtelemaan Kun ktka on en, lke on lähes

Lisätiedot

Tarkastellaan kuvan 8.1 (a) lineaarista nelitahoista elementtiä, jonka solmut sijaitsevat elementin kärkipisteissä ja niiden koordinaatit ovat ( xi

Tarkastellaan kuvan 8.1 (a) lineaarista nelitahoista elementtiä, jonka solmut sijaitsevat elementin kärkipisteissä ja niiden koordinaatit ovat ( xi Elementtmenetelmän erusteet 8. 8 D-SOLIDIRKEEE 8. ohdanto Kolmulottesa soldelementtejä tartaan kolmulottesten kaaleden mallntamseen. ällön tarkasteltaan kaaleen geometralla e ole ertsrtetä jotka teksät

Lisätiedot

Jaksolliset ja toistuvat suoritukset

Jaksolliset ja toistuvat suoritukset Jaksollset ja tostuvat suortukset Korkojakson välen tostuva suortuksa kutsutaan jaksollsks suortuksks. Tarkastelemme tässä myös ylesempä tlanteta jossa samansuurunen talletus tehdään tasavälen mutta e

Lisätiedot

Työn tavoitteita. 1 Johdanto. 2 Ideaalikaasukäsite ja siihen liittyvät yhtälöt

Työn tavoitteita. 1 Johdanto. 2 Ideaalikaasukäsite ja siihen liittyvät yhtälöt FYSP103 / 1 KAASUTUTKIUS Työn tavotteta havannollstaa deaalkaasun tlanyhtälöä oa, mten lman kosteus vakuttaa havattavn lmöhn ja mttaustuloksn kerrata mttausöytäkrjan ja työselostuksen laatmsta Luento-

Lisätiedot

IV KVANTTISTATISTIIKAN PERUSTEET... 94

IV KVANTTISTATISTIIKAN PERUSTEET... 94 IV KVANTTISTATISTIIKAN PERUSTEET... 94 4.1 Monhukkastlan symmetraomnasuudet ja statstkka... 94 4.2 Bose-Ensten jakauma... 95 4.2.1 Mkrotlojen lukumäärän laskemnen... 95 4.2.2 Tasapanotlaa vastaava partto...

Lisätiedot

Mat /Mat Matematiikan peruskurssi C3/KP3-I Harjoitus 2, esimerkkiratkaisut

Mat /Mat Matematiikan peruskurssi C3/KP3-I Harjoitus 2, esimerkkiratkaisut Harjotus, esmerkkratkasut K 1. Olkoon f : C C, f(z) z z. Tutk, mssä pstessä f on dervotuva. Ratkasu 1. Jotta funkto on dervotuva, on sen erotusosamäärän f(z + ) f(z) raja-arvon 0 oltava olemassa ja ss

Lisätiedot

Venymälle isotermisessä tilanmuutoksessa saadaan AE AE

Venymälle isotermisessä tilanmuutoksessa saadaan AE AE S-11435, Fyskka III (ES) Tntt 75 1 Stsmän tunnstttavssa olvaa hukkasta on jakautunut kahdll nrgatasoll Ylm taso on dgnrotumaton ja sn nrga on 1, mv korkam kun almman tason, joka uolstaan on dgnrotunut

Lisätiedot

Kanoniset muunnokset

Kanoniset muunnokset Kanonset muunnokset Koordnaatstomuunnokset Lagrangen formalsmssa pstemuunnoksa: Q = Q (q, t) nopeudet saadaan nästä dervomalla Kanonnen formalsm: p:t ja q:t samanarvosa 2n-ulottesen faasavaruuden muuttuja

Lisätiedot

7. Modulit Modulit ja lineaarikuvaukset.

7. Modulit Modulit ja lineaarikuvaukset. 7. Modult Vektoravaruudet ovat vahdannasa ryhmä, jossa on määrtelty jonkn kunnan skalaartomnta. Hyväksymällä kerronrakenteeks kunnan sjaan rengas saadaan rakenne nmeltä modul. Moduln käste on ss vektoravaruuden

Lisätiedot

13. Lineaariset ensimmäisen kertaluvun differentiaalisysteemit

13. Lineaariset ensimmäisen kertaluvun differentiaalisysteemit 68 3. Leaarset esmmäse kertaluvu dfferetaalsysteemt Tarkastelemme systeemejä () x () t = A() t x() t + b () t, jossa matrs A kertomet ja b ovat välllä I jatkuva. Jatkuve vektorarvoste fuktode avaruutta

Lisätiedot

Puupintaisen sandwichkattoelementin. lujuuslaskelmat. Sisältö:

Puupintaisen sandwichkattoelementin. lujuuslaskelmat. Sisältö: Puupntasen sandwchkattoelementn lujuuslaskelmat. Ssältö: Sandwch kattoelementn rakenne ja omnasuudet Laatan laskennan kulku Tulosten vertalua FEM-malln ja analyyttsen malln välllä. Elementn rakenne Puupntasa

Lisätiedot

6. Stokastiset prosessit (2)

6. Stokastiset prosessit (2) Ssältö Markov-prosesst Syntymä-kuolema-prosesst luento6.ppt S-38.45 - Lkenneteoran perusteet - Kevät 6 Markov-prosess Esmerkk Tark. atkuva-akasta a dskreetttlasta stokaststa prosessa X(t) oko tla-avaruudella

Lisätiedot

Mittausvirhe. Mittaustekniikan perusteet / luento 6. Mittausvirhe. Mittausepävarmuus ja siihen liittyvää terminologiaa

Mittausvirhe. Mittaustekniikan perusteet / luento 6. Mittausvirhe. Mittausepävarmuus ja siihen liittyvää terminologiaa Mttausteknkan perusteet / luento 6 Mttausepävarmuus ja shen lttyvää termnologaa Mttausepävarmuus = mttaustulokseen lttyvä parametr, joka kuvaa mttaussuureen arvojen odotettua vahtelua Mttauksn lttyvä kästtetä

Lisätiedot

Luento 6 Luotettavuus Koherentit järjestelmät

Luento 6 Luotettavuus Koherentit järjestelmät Aalto-ylosto erustetede korkeakoulu Matematka a systeemaalyys latos Lueto 6 Luotettavuus Koherett ärestelmät Aht Salo Systeemaalyys laboratoro Matematka a systeemaalyys latos Aalto-ylosto erustetede korkeakoulu

Lisätiedot

Tchebycheff-menetelmä ja STEM

Tchebycheff-menetelmä ja STEM Tchebycheff-menetelmä ja STEM Optmontopn semnaar - Kevät 2000 / 1 1. Johdanto Tchebycheff- ja STEM-menetelmät ovat vuorovakuttesa menetelmä evät perustu arvofunkton käyttämseen pyrkvät shen, että vahtoehdot

Lisätiedot

COULOMBIN VOIMA JA SÄHKÖKENTTÄ, PISTEVARAUKSET, JATKUVAT VARAUSJAKAUMAT

COULOMBIN VOIMA JA SÄHKÖKENTTÄ, PISTEVARAUKSET, JATKUVAT VARAUSJAKAUMAT COUOMBIN VOIMA JA SÄHKÖKENTTÄ, PISTEVARAUKSET, JATKUVAT VARAUSJAKAUMAT SISÄTÖ: Coulombn voma Sähkökenttä Coulombn voman a sähkökentän laskemnen pstevaaukslle Jatkuvan vaauksen palottelemnen pstevaauksks

Lisätiedot

HASSEN-WEILIN LAUSE. Kertausta

HASSEN-WEILIN LAUSE. Kertausta HASSEN-WEILIN LAUSE Kertausta Käytetään seuraava merkntjä F = F/F q on sukua g oleva funktokunta Z F (t = L F (t (1 t(1 qt on funktokunnan F/F q Z-funkto. α 1, α 2,..., α 2g ovat polynomn L F (t nollakohten

Lisätiedot

Lohkoasetelmat. Lohkoasetelmat. Lohkoasetelmat: Mitä opimme? Lohkoasetelmat. Lohkoasetelmat. Satunnaistettu täydellinen lohkoasetelma 1/4

Lohkoasetelmat. Lohkoasetelmat. Lohkoasetelmat: Mitä opimme? Lohkoasetelmat. Lohkoasetelmat. Satunnaistettu täydellinen lohkoasetelma 1/4 TKK (c) lkka Melln (005) Koesuunnttelu TKK (c) lkka Melln (005) : Mtä opmme? Tarkastelemme tässä luvussa seuraavaa kysymystä: Mten varanssanalyysssa tutktaan yhden tekän vakutusta vastemuuttujaan, kun

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekankan jatkokurss Fys102 Syksy 2009 Jukka Maalamp LUENTO 2 Alkuverryttelyä Vääntömomentt Oletus: Vomat tasossa, joka on kohtsuorassa pyörmsaksela vastaan. Oven kääntämseen tarvtaan er suurunen voma

Lisätiedot

Uuden eläkelaitoslain vaikutus allokaatiovalintaan

Uuden eläkelaitoslain vaikutus allokaatiovalintaan TEKNILLINEN KORKEAKOULU Systeemanalyysn laboratoro Mat-2.108 Sovelletun matematkan erkostyö Uuden eläkelatoslan vakutus allokaatovalntaan Tmo Salmnen 58100V Espoo, 14. Toukokuuta 2007 Ssällysluettelo Johdanto...

Lisätiedot

MS-A0205/MS-A0206 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 7: Lagrangen kertojat. Pienimmän neliösumman menetelmä.

MS-A0205/MS-A0206 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 7: Lagrangen kertojat. Pienimmän neliösumman menetelmä. MS-A0205/MS-A0206 Dfferentaal- ja ntegraallaskenta 2 Luento 7: Lagrangen kertojat. Penmmän nelösumman menetelmä. Jarmo Malnen Matematkan ja systeemanalyysn latos 1 Aalto-ylopsto Kevät 2016 1 Perustuu Antt

Lisätiedot

Mat Lineaarinen ohjelmointi

Mat Lineaarinen ohjelmointi Mat-.4 Lneaarnen ohelmont 8..7 Luento 6 Duaaltehtävä (kra 4.-4.4) S ysteemanalyysn Lneaarnen ohelmont - Syksy 7 / Luentorunko Motvont Duaaltehtävä Duaalteoreemat Hekko duaalsuus Vahva duaalsuus Täydentyvyysehdot

Lisätiedot

Usean muuttujan funktioiden integraalilaskentaa

Usean muuttujan funktioiden integraalilaskentaa Usean muuttujan funktoden ntegraallaskentaa Pntantegraaln määrtelmä Yhden muuttujan tapaus (kertausta) Olkoon f() : [a, b] R jatkuva funkto Oletetaan tässä ksnkertasuuden vuoks, että f() Remann-ntegraal

Lisätiedot

Galerkin in menetelmä

Galerkin in menetelmä hum.9.3 Galerkn n menetelmä Galerknn menetelmän soveltamnen e ole rajottunut van ongelmn, jotka vodaan pukea sellaseen varaatomuotoon, joka on seurauksena funktonaaln mnmomsesta, kuten potentaalenergan

Lisätiedot

Johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematiikkaan

Johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematiikkaan Johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematkkaan Informaatoteknologan tedekunta Jyväskylän ylopsto 4. luento 24.11.2017 Neuroverkon opettamnen - gradenttmenetelmä Neuroverkkoa opetetaan syöte-tavote-parella

Lisätiedot

ABTEKNILLINEN KORKEAKOULU

ABTEKNILLINEN KORKEAKOULU ABTEKNILLINEN KORKEAKOULU Tetoverkkolaboratoro 6. Stokastset prosesst () Luento6.ppt S-38.45 - Lkenneteoran perusteet - Kevät 5 6. Stokastset prosesst () Ssältö Markov-prosesst Syntymä-kuolema-prosesst

Lisätiedot

FYSA220/2 (FYS222/2) VALON POLARISAATIO

FYSA220/2 (FYS222/2) VALON POLARISAATIO FYSA220/2 (FYS222/2) VALON POLARSAATO Työssä tutktaan valoaallon tulotason suuntasen ja stä vastaan kohtsuoran komponentn hejastumsta lasn pnnasta. Havannosta lasketaan Brewstern lan perusteella lasn tatekerron

Lisätiedot

3 Tilayhtälöiden numeerinen integrointi

3 Tilayhtälöiden numeerinen integrointi 3 Tlayhtälöden numeernen ntegront Alkuarvotehtävässä halutaan ratkasta lopputla xt f ) sten, että tlayhtälöt ẋ = fx,u, t) toteutuvat, kun alkutla x 0 on annettu Tlayhtälöden numeernen ntegront vodaan suorttaa

Lisätiedot

Jaetut resurssit. Tosiaikajärjestelmät Luento 5: Resurssien hallinta ja prioriteetit. Mitä voi mennä pieleen? Resurssikilpailu ja estyminen

Jaetut resurssit. Tosiaikajärjestelmät Luento 5: Resurssien hallinta ja prioriteetit. Mitä voi mennä pieleen? Resurssikilpailu ja estyminen Tosakajärjestelmät Luento : Resurssen hallnta ja prorteett Tna Nklander Jaetut resursst Useat tapahtumat jakavat ohjelma-/lattesto-olota, jossa kesknänen possulkemnen on välttämätöntä. Ratkasuja: Ajonakanen

Lisätiedot

Mittaustulosten käsittely

Mittaustulosten käsittely Mttaustulosten kästtely Vrhettä ja epävarmuutta lmasevat kästteet Tostokoe ja satunnasten vrheden tlastollnen kästtely. Mttaustulosten jakaumaa kuvaavat tunnusluvut. Normaaljakauma 7. Tostokoe ja suurmman

Lisätiedot

Jäykän kappaleen liike

Jäykän kappaleen liike aananta 9.9.014 1/17 Jäykän kappaleen lke Tähän ast tarkasteltu massapstemekankkaa : m, r, v Okeast fyskaalset systeemt ovat äärellsen kokosa, esm. jäykät kappaleet r r j = c j =vako, j elastset kappaleet

Lisätiedot

VERKKOJEN MITOITUKSESTA

VERKKOJEN MITOITUKSESTA J. Vrtamo 38.3141 Telelkenneteora / Verkon mtotus 1 VERKKOJEN MITOITUKSESTA 1. Prkytkentäset verkot Lnkken kapasteetten (johtoja/lnkk) määräämnen sten, että verkon kokonaskustannukset mnmotuvat, kun päästä-päähän

Lisätiedot

= E(Y 2 ) 1 n. = var(y 2 ) = E(Y 4 ) (E(Y 2 )) 2. Materiaalin esimerkin b) nojalla log-uskottavuusfunktio on l(θ; y) = n(y θ)2

= E(Y 2 ) 1 n. = var(y 2 ) = E(Y 4 ) (E(Y 2 )) 2. Materiaalin esimerkin b) nojalla log-uskottavuusfunktio on l(θ; y) = n(y θ)2 HY / Matematka ja tlastotetee latos Tlastolle päättely II, kevät 28 Harjotus 3A Ratkasuehdotuksa Tehtäväsarja I Olkoot Y,, Y ja Nθ, ) Osota, että T T Y) Y 2 o parametr gθ) θ 2 harhato estmaattor Laske

Lisätiedot

Turingin kone on kuin äärellinen automaatti, jolla on käytössään

Turingin kone on kuin äärellinen automaatti, jolla on käytössään 4 TUINGIN KONEET Ala Turg 1935 36 auha Koe vo srtää auha: T U I N G auhapää: ohjausykskkö: Turg koe o ku äärelle automaatt, jolla o käytössää auhapäätä vasemmalle ta okealle; se vo myös lukea ta krjottaa

Lisätiedot

DEE Polttokennot ja vetyteknologia

DEE Polttokennot ja vetyteknologia DEE-54020 Polttokennot ja vetyteknologa Polttokennon hävöt 1 Polttokennot ja vetyteknologa Rsto Mkkonen Polttokennon tyhjäkäyntjännte Teoreettnen tyhjäkäyntjännte E z g F Todellnen kennojännte rppuu er

Lisätiedot

Sähköstaattinen energia

Sähköstaattinen energia ähköstaattnen enega Potentaalenegan a potentaaln suhde on samanlanen kun Coulomn voman a sähkökentän suhde: ähkökenttä vakuttaa vaattuun kappaleeseen nn, että se kokee Coulomn voman, mutta sähkökenttä

Lisätiedot

AB TEKNILLINEN KORKEAKOULU

AB TEKNILLINEN KORKEAKOULU B TEKNILLINEN KORKEKOULU Tetoverkkolaboratoro luento05.ppt S-38.45 - Lkenneteoran perusteet - Kevät 00 Ssältö eruskästteet Dskreett satunnasmuuttujat Dskreett jakaumat lkm-jakaumat Jatkuvat satunnasmuuttujat

Lisätiedot

Mat Tilastollisen analyysin perusteet, kevät 2007

Mat Tilastollisen analyysin perusteet, kevät 2007 Mat-2.204 Tlastollsen analyysn perusteet, kevät 2007 5. luento: Tlastollnen rppuvuus ja korrelaato Ka Vrtanen Muuttujen välsten rppuvuuksen analysont Tlastollsssa analyysessä tutktaan usen muuttujen välsä

Lisätiedot

Painotetun metriikan ja NBI menetelmä

Painotetun metriikan ja NBI menetelmä Panotetun metrkan ja NBI menetelmä Optmontopn semnaar - Kevät / 1 Estelmän ssältö Paretopsteden generont panotetussa metrkossa Panotettu L p -metrkka Panotettu L -metrkka el panotettu Tchebycheff -metrkka

Lisätiedot

Raja-arvot. Osittaisderivaatat.

Raja-arvot. Osittaisderivaatat. 1 MAT-13440 LAAJA MATEMATIIKKA 4 Tamperee teklle ylopsto Rsto Slveoe Kevät 2010 Luku 3 Raja-arvot Osttasdervaatat 1 Fuktode raja-arvot Tarkastelemme fuktota f : A, jode määrttelyjoukko A T Muuttujat ovat

Lisätiedot

Mittausepävarmuus. Mittaustekniikan perusteet / luento 7. Mittausepävarmuus. Mittausepävarmuuden laskeminen. Epävarmuuslaskelma vai virhearvio?

Mittausepävarmuus. Mittaustekniikan perusteet / luento 7. Mittausepävarmuus. Mittausepävarmuuden laskeminen. Epävarmuuslaskelma vai virhearvio? Mttausteknkan perusteet / luento 7 Mttausepävarmuus Mttausepävarmuus Mttaustulos e ole koskaan täysn oken Mttaustulos on arvo mtattavasta arvosta Mttaustuloksen ja mtattavan arvon ero on mttausvrhe Mkäl

Lisätiedot

SMG-1100: PIIRIANALYYSI I

SMG-1100: PIIRIANALYYSI I SMG-1100: PIIRIANALYYSI I Vahtosähkön teho hetkellnen teho p(t) pätöteho P losteho Q näennästeho S kompleksnen teho S HETKELLINEN TEHO Kn veresen kvan mpedanssn Z jännte ja vrta (tehollsarvon osottmet)

Lisätiedot

1 0 2 x 1 a. x 1 2x c b 2a c a. Alimmalta riviltä nähdään että yhtälöyhmällä on ratkaisu jos ja vain jos b 3a + c = 0.

1 0 2 x 1 a. x 1 2x c b 2a c a. Alimmalta riviltä nähdään että yhtälöyhmällä on ratkaisu jos ja vain jos b 3a + c = 0. BM20A5800 - Funktot, lneaaralgebra, vektort Tentt, 26.0.206. (a) Krjota yhtälöryhmä x + 2x 3 = a 2x + x 2 + 5x 3 = b x x 2 + x 3 = c matrsmuodossa Ax = b ja ratkase x snä erkostapauksessa kun b = 0. Mllä

Lisätiedot

BL20A0600 Sähkönsiirtotekniikka

BL20A0600 Sähkönsiirtotekniikka BLA6 Sähkönsrtoteknkka Tehonaon laskenta Jarmo Partanen LT Energy Electrcty Energy Envronment Srtoverkkoen laskenta Verkon tehonaon laskemnen srron hävöt ännteolosuhteet ohtoen kuormttumnen verkon käyttäytymnen

Lisätiedot

Yksikköoperaatiot ja teolliset prosessit

Yksikköoperaatiot ja teolliset prosessit Ykskköoperaatot ja teollset prosesst 1 Ylestä... 2 2 Faasen välnen tasapano... 3 2.1 Neste/höyry-tasapano... 4 2.1.1 Puhtaan komponentn höyrynpane... 4 2.1.2 Ideaalnen seos... 5 2.1.3 Epädeaalnen nestefaas...

Lisätiedot

Kuluttajahintojen muutokset

Kuluttajahintojen muutokset Kuluttajahntojen muutokset Samu Kurr, ekonomst, rahapoltkka- ja tutkmusosasto Tutkmuksen tausta ja tavotteet Tavaroden ja palveluden hnnat evät muutu jatkuvast, vaan ovat ana jossan määrn jäykkä lyhyellä

Lisätiedot

MO-teoria ja symmetria

MO-teoria ja symmetria MO-teora ja symmetra () Kaks atomorbtaaa vovat muodostaa kaks moekyyorbtaaa - Stova orbtaa - ajottava orbtaa () Atomorbtaaen energoden otava keskenään samansuurusa () Atomorbtaaen symmetravaatmukset LCAO

Lisätiedot

täydellinen atomaarisen tason kuvaus. Tämän tarkka kuvaaminen on mahdotonta (N ~ N A ), joten tarvitaan tilastollista tarkastelua.

täydellinen atomaarisen tason kuvaus. Tämän tarkka kuvaaminen on mahdotonta (N ~ N A ), joten tarvitaan tilastollista tarkastelua. PHYS-A00 Termodynamkka (TFM), Luentomustnpanot Luennot 9-0, kertaus: Mkro- ja makrotlat Mkrotla täydellnen atomaarsen tason kuvaus. Tämän tarkka kuvaamnen on mahdotonta ( ~ A ), joten tarvtaan tlastollsta

Lisätiedot

Sähkökiukaan kivimassan vaikutus saunan energiankulutukseen

Sähkökiukaan kivimassan vaikutus saunan energiankulutukseen LAPPEENRANNAN ENILLINEN YLIOPISO eknllnen tedekunta LU Energa Sähkökukaan kvmassan vakutus saunan energankulutukseen Lappeenrannassa 3.6.009 Lass arvonen Lappeenrannan teknllnen ylopsto eknllnen tedekunta

Lisätiedot

1. (Monisteen teht. 5.16) Eräiden kuulalaakereiden kestoa (miljoonaa kierrosta) on totuttu kuvaamaan Weibull-jakaumalla, jonka tiheysfunktio on

1. (Monisteen teht. 5.16) Eräiden kuulalaakereiden kestoa (miljoonaa kierrosta) on totuttu kuvaamaan Weibull-jakaumalla, jonka tiheysfunktio on HY MTO / Matemaattste tetede kadohjelma Tlastolle päättely II kevät 019 Harjotus 7B Ratkasuehdotuksa Tehtäväsarja I 1 Mostee teht 516 Eräde kuulalaakerede kestoa mljooaa kerrosta o totuttu kuvaamaa Webull-jakaumalla

Lisätiedot

on määritelty tarkemmin kohdassa 2.3 ja pi kohdassa 2.2.

on määritelty tarkemmin kohdassa 2.3 ja pi kohdassa 2.2. SU/Vakuutusmatemaattnen ykskkö 7.8.08 (7) Rahastoonsrtovelvotteeseen ja perustekorkoon lttyvät laskentakaavat Soveltamnen. Rahastosrtovelvote RSV. Täydennyskerron b 6 Nätä laskentakaavoja sovelletaan täydennyskertomen,

Lisätiedot

Ilmari Juva. Jalkapallo-ottelun lopputuloksen stokastinen mallintaminen

Ilmari Juva. Jalkapallo-ottelun lopputuloksen stokastinen mallintaminen Ilmar Juva 45727R Mat-2.108 Sovelletun matematkan erkostyö Jalkaallo-ottelun loutuloksen stokastnen mallntamnen 1 Johdanto Jalkaallo-ottelun loutuloksen mallntamsesta tlastollsn ja todennäkösyyslaskun

Lisätiedot

4. A priori menetelmät

4. A priori menetelmät 4. A pror menetelmät 4. Arvofunkto-menetelmä 4.2 Lekskografnen järjestämnen 4.3 Tavoteohjelmont Tom Bäckström Optmontopn semnaar - Kevät 2000 / 4. Arvofunkto-menetelmä Päätöksentekjä antaa eksplsttsen

Lisätiedot

Tavoitteet skaalaavan funktion lähestymistapa eli referenssipiste menetelmä

Tavoitteet skaalaavan funktion lähestymistapa eli referenssipiste menetelmä Tavotteet skaalaavan funkton lähestymstapa el referensspste menetelmä Optmontopn semnaar - Kevät 2000 / 1 Estelmän ssältö Panotetun metrkan ongelmen havatsemnen Referensspste menetelmän dean esttely Referensspste

Lisätiedot

Hamiltonin mekaniikka

Hamiltonin mekaniikka Luku 7 Hamltonn mekankka Tässä luvussa mekankan formalsma vedään velä Lagrangen mekankkaakn järeämpään muotoon. Tutustumme jo luvussa 3 johnkn kanonsen formalsmn peruspalkohn, kuten kanonsn mpulssehn,

Lisätiedot

Rahastoonsiirtovelvoitteeseen, perustekorkoon ja vakuutusmaksukorkoon liittyvät laskentakaavat ja periaatteet

Rahastoonsiirtovelvoitteeseen, perustekorkoon ja vakuutusmaksukorkoon liittyvät laskentakaavat ja periaatteet SU/Vakuutusmatemaattnen ykskkö 3..209 (7) Rahastoonsrtovelvotteeseen, perustekorkoon ja vakuutusmaksukorkoon lttyvät laskentakaavat ja peraatteet Soveltamnen. Rahastosrtovelvote RSV 2. Täydennyskerron

Lisätiedot

Tietojen laskentahetki λ α per ,15 0,18 per ,15 0,18 per tai myöhempi 0,20 0,18

Tietojen laskentahetki λ α per ,15 0,18 per ,15 0,18 per tai myöhempi 0,20 0,18 SU/Vakuutusmatemaattnen ykskkö 6.3.07 (6) Rahastoonsrtovelvotteeseen ja perustekorkoon lttyvät laskentakaavat Soveltamnen. Rahastosrtovelvote RSV. Täydennyskerron b 6 Nätä laskentakaavoja sovelletaan täydennyskertomen,

Lisätiedot

9. Jakojärjestelmät. Sisältö. Puhdas jakojärjestelmä. Yksinkertainen liikenneteoreettinen malli

9. Jakojärjestelmät. Sisältö. Puhdas jakojärjestelmä. Yksinkertainen liikenneteoreettinen malli Ssältö Kertausta: ykskertae lkeeteoreette mall M/M/-PS asakasta palvelja asakaspakkaa M/M/-PS asakasta palveljaa asakaspakkaa Sovellus elastse datalketee malltamsee vuotasolla M/M//k/k-PS k asakasta palvelja

Lisätiedot

HY, MTO / Matemaattisten tieteiden kandiohjelma Tilastollinen päättely II, kevät 2018 Harjoitus 7B Ratkaisuehdotuksia.

HY, MTO / Matemaattisten tieteiden kandiohjelma Tilastollinen päättely II, kevät 2018 Harjoitus 7B Ratkaisuehdotuksia. HY, MTO / Matemaattste tetede kadohjelma Tlastolle päättely II, kevät 208 Harjotus 7B Ratkasuehdotuksa Tehtäväsarja I Olkoo Y, Y rppumato otos Pareto jakaumasta, fy; θ θc θ y θ+ { y > c } tuetulla vakolla

Lisätiedot

LIITE 2. KÄSITELUETTELO

LIITE 2. KÄSITELUETTELO 222 LIITE 2. KÄSITELUETTELO Absoluttnen energa-astekko Adabaattnen palamslämpötla Adabaattnen prosess Aktvsuus Aktvsuuskerron Aktvaatoenerga Eksotermnen reakto Elektrod Elektrolyys Endotermnen reakto Entalpa

Lisätiedot

SU/Vakuutusmatemaattinen yksikkö (5)

SU/Vakuutusmatemaattinen yksikkö (5) SU/Vakuutusmatemaattnen ykskkö 0..06 (5) Rahastoonsrtovelvotteeseen ja perustekorkoon lttyvät laskentakaavat Soveltamnen. Rahastosrtovelvote RSV. Täydennyskerron b 6 Nätä laskentakaavoja sovelletaan täydennyskertomen,

Lisätiedot

Taustaa. Sekventiaalinen vaikutuskaavio. Päätöspuista ja vaikutuskaavioista. Esimerkki: Reaktoriongelma. Johdantoa sekventiaalikaavioon

Taustaa. Sekventiaalinen vaikutuskaavio. Päätöspuista ja vaikutuskaavioista. Esimerkki: Reaktoriongelma. Johdantoa sekventiaalikaavioon Taustaa Sekventaalnen vakutuskaavo Sekventaalnen päätöskaavo on 1995 ovalun ja Olven esttämä menetelmä päätösongelmen mallntamseen, fomulontn ja atkasemseen. Päätöspuun omnasuukssta Hyvää: Esttää eksplsttsest

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Taloustieteiden tiedekunta

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Taloustieteiden tiedekunta JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Talousteteden tedekunta AIKA- IKÄ- JA KOHORTTIVAIKUTUKSET KOTITALOUKSIEN RAHOITUSVARALLISUUDEN RAKENTEISIIN SUOMESSA VUOSINA 1994 2004 Kansantaloustede Pro gradu -tutkelma Maalskuu

Lisätiedot

Mat Tilastollinen päättely 7. harjoitukset / Tehtävät. Hypoteesien testaus. Avainsanat:

Mat Tilastollinen päättely 7. harjoitukset / Tehtävät. Hypoteesien testaus. Avainsanat: Mat-.36 Tlastollnen päättely 7. harjotukset Mat-.36 Tlastollnen päättely 7. harjotukset / Tehtävät Aheet: Avansanat: ypoteesen testaus. lajn vrhe,. lajn vrhe, arhaton test, ylkäysalue, ylkäysvrhe, ypotees,

Lisätiedot

9. Jakojärjestelmät. Sisältö. Puhdas jakojärjestelmä. Yksinkertainen liikenneteoreettinen malli

9. Jakojärjestelmät. Sisältö. Puhdas jakojärjestelmä. Yksinkertainen liikenneteoreettinen malli lueto9.ppt S-38.45 Lkeeteora perusteet Kevät 5 Ykskertae lkeeteoreette mall Puhdas jakojärjestelmä Asakkata saapuu keskmäär opeudella asakasta per akayks. / keskmääräe asakkade välaka Asakkata palvellaa

Lisätiedot

Esitä koherentin QAM-ilmaisimen lohkokaavio, ja osoita matemaattisesti, että ilmaisimen lähdöstä saadaan kantataajuiset I- ja Q-signaalit ulos.

Esitä koherentin QAM-ilmaisimen lohkokaavio, ja osoita matemaattisesti, että ilmaisimen lähdöstä saadaan kantataajuiset I- ja Q-signaalit ulos. Sgnaalt ja järjestelmät Laskuharjotukset Svu /9. Ampltudmodulaato (AM) Spektranalysaattorlla mtattn 50 ohmn järjestelmässä ampltudmodulaattorn (AM) lähtöä, jollon havattn 3 mpulssa spektrssä taajuukslla

Lisätiedot

Työssä tutustutaan harmonisen mekaanisen värähdysliikkeen ominaisuuksiin seuraavissa

Työssä tutustutaan harmonisen mekaanisen värähdysliikkeen ominaisuuksiin seuraavissa URUN AMMAIKORKEAKOULU YÖOHJE (7) FYSIIKAN LABORAORIO V.2 2.2 38E. MEKAANISEN VÄRÄHELYN UKIMINEN. yön tavote 2. eoraa yössä tutustutaan harmonsen mekaansen värähdyslkkeen omnasuuksn seuraavssa tapauksssa:

Lisätiedot

Kynä-paperi -harjoitukset. Taina Lehtinen Taina I Lehtinen Helsingin yliopisto

Kynä-paperi -harjoitukset. Taina Lehtinen Taina I Lehtinen Helsingin yliopisto Kynä-paper -harjotukset Tana Lehtnen 8.8.07 Tana I Lehtnen Helsngn ylopsto Etelä-Suomen ja Lapn lään, 400 opettajaa a. Perusjoukon (populaaton) muodostvat kakk Etelä-Suomen ja Lapn läänn peruskoulun opettajat

Lisätiedot

PUTKIKELLON SUUNNITTELU 1 JOHDANTO 2 VÄRÄHTELEVÄN PALKIN TEORIAA. dm Q dx = (1) Matti A Ranta

PUTKIKELLON SUUNNITTELU 1 JOHDANTO 2 VÄRÄHTELEVÄN PALKIN TEORIAA. dm Q dx = (1) Matti A Ranta Matt A Aaltoylopsto Perusteteden korkeakoulu Matematkan ja systeemanalyysn latos PL 1100, 02015 Espoo matt.ranta@tkk.f 1 JOHDANTO Putkkellot kuuluvat lyömäsotnten ryhmään. Putkkellot koostuvat erptussta

Lisätiedot

SU/Vakuutusmatemaattinen yksikkö (6)

SU/Vakuutusmatemaattinen yksikkö (6) SU/Vakuutusmatemaattnen ykskkö 28.0.206 (6) Rahastoonsrtovelvotteeseen ja perustekorkoon lttyvät laskentakaavat Soveltamnen. Rahastosrtovelvote RSV 2. Täydennyskerron b 6 Nätä laskentakaavoja sovelletaan

Lisätiedot

Kokonaislukuoptimointi

Kokonaislukuoptimointi Kokonaslukuotmont Robust dskreett otmont ysteemanalyysn Laboratoro Teknllnen korkeakoulu Ar-Pekka Perkkö ovelletun matematkan tutkasemnaar Kevät 28 sältö Robustn lneaarsen kokonasluku- sekä sekalukuotmontongelman

Lisätiedot

Työllistääkö aktivointi?

Työllistääkö aktivointi? Jyväskylän ylopsto Matemaatts-luonnonteteellnen tedekunta Työllstääkö aktvont? Vakuttavuusanalyys havannovassa tutkmuksessa Elna Kokkonen tlastoteteen pro gradu tutkelma 31. elokuuta 2007 Tlastoteteen

Lisätiedot

Matematiikan ja tilastotieteen laitos Johdatus diskreettiin matematiikkaan (Syksy 2008) 4. harjoitus Ratkaisuja (Jussi Martin)

Matematiikan ja tilastotieteen laitos Johdatus diskreettiin matematiikkaan (Syksy 2008) 4. harjoitus Ratkaisuja (Jussi Martin) Matematan ja tlastoteteen latos Johdatus dsreettn matemataan (Sysy 28 4. harjotus Ratasuja (Juss Martn 1. Kertomus Hotell Kosmosesta jatuu: Hotellyhtymän johdolta tul määräys laata luettelo asta mahdollssta

Lisätiedot

MAOL-Pisteitysohjeet Fysiikka kevät 2009

MAOL-Pisteitysohjeet Fysiikka kevät 2009 MOL-Pstetysohjeet Fyskka kevät 9 Tyypllsten vrheden aheuttama pstemenetyksä (6 psteen skaalassa): - pen laskuvrhe -/3 p - laskuvrhe, epämelekäs tulos, vähntään - - vastauksessa yks merktsevä numero lkaa

Lisätiedot