Lisäksi organisaatioissa on työsuojeluasiamiehiä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lisäksi organisaatioissa on työsuojeluasiamiehiä."

Transkriptio

1 Kyh KARKKILAN KAUPUNGIN, LLKY PUHDIN, NUMMI-PUSULAN KUNNAN JA PTKY KARVIAISEN SEUDULLINEN TYÖSUOJELUN TOIMINTAKER- TOMUS VUODELTA 2009 Vuoden 2009 alusta työsuojeluorganisaatio aloitti toimintansa seudullisena, joka kattoi Karkkilan kaupungin, Liikelaitoskuntayhtymä Puhdin, Nummi-Pusulan kunnan ja Perusturvakuntayhtymä Karviaisen työsuojelun. Seudullisen toimintana työsuojelupäällikön osalta päästiin aloittamaan helmikuun alusta ja työsuojeluvaltuutettujen osalta huhtikuun alusta. Toiminta-alueen laajuus Toimialueeseen kuuluu n henkilöä, 92 työyhteisöä 48 eri osoitteessa. Työsuojelutoimikunnan henkilöstö Työsuojelutoimikuntaan kaikissa organisaatioissa ovat kuuluneet työsuojeluvaltuutetut Päivi Hellgren ja Markku Tikkanen sekä työsuojelupäällikkö Paula Laiho. Lisäksi työsuojelutoimikuntaan on kuulunut henkilöstönedustajina Karkkilassa Matti Suomi, Karviaisessa Raili Luomala, Nummi-Pusulassa Tarja Pöllänen ja Puhdissa Isto Lehtinen. Heidän ollessa estyneenä osallistumaan kokoukseen tilalla on toiminut vara työsuojeluvaltuutettu. Pysyvinä asiantuntijoina kokouksissa ovat olleet Karkkilassa henkilöstöpäällikkö Annu Kalliaisenaho sekä työterveyshoitaja Riitta Lehtonen, Karviaisessa henkilöstöpäällikkö Tarja Saaren-Seppälä, työterveyshoitaja Katja Vanninen, Nummi-Pusulassa tekninen johtaja Jorma Lehtonen ja työterveyshoitaja Tuula Salmi sekä Puhdissa johtaja Hannu Nummela ja työterveyshoitaja Riitta Lehtonen. Lisäksi organisaatioissa on työsuojeluasiamiehiä.

2 1. Työsuojelutoimikunnan kokoukset Jokaisessa organisaatiossa on toiminut työsuojelutoimikunta. Työsuojelutoimikunnan kokouksia on ollut yhteensä 24, joissa on käsitelty yhteensä 176 pykälää. Työsuojelutoimikunta on pitänyt Karkkilassa 6 kokousta ja kokouksissa on käsitelty 43 pykälää, Karviaisessa 7 ja kokouksissa on käsitelty 63 pykälää, Nummi-Pusulassa 6 ja kokouksissa on käsitelty 40 pykälää ja Puhdissa 5 ja kokouksissa on käsitelty 30 pykälää. 2. Työolojen seuranta Uudenmaan työsuojelupiiri Uudenmaan työsuojelupiiri on suorittanut neljätoista (14) työsuojeluhankkeisiinsa liittyvää työpaikkatarkastusta. Karviaisessa (12) Nummelan ja Karkkilan lasten ja aikuissosiaalityöhön, Toivokotiin, Palvelukeskukseen, Karkkilan -, Pusulan - ja Nummelan kotihoitoon, Perhetupaan ja Perhekeskukseen, Nummelan terveysasemaan ja Niilonpirttiin sekä kiinteistön hoitajan työoloihin Vihdin kirkonkylän terveysasemalla. Nummi-Pusulassa (2) kunnantaloon ja Ikkalan koululle. Työsuojelupiirin toimintaohjeet on käsitelty työsuojelutoimikunnassa. Työpaikkakäynnit Työsuojelutoimikunta on suorittanut 24 työpaikkakäyntiä. Karkkilassa (5) Högforsin päiväkotiin, Nokilaakson päiväkotiin, Varikolle, Pitkälän puhdistamolle ja Ruukinpajalle. Karviaisessa(13) Nummi-Pusulassa Nupulaan, Pusulan kotihoitoon, Niilonpirttiin ja Pusulan terveysasemalle, Karkkilassa sosiaalitoimistoon, Toivokotiin, Apajaan ja Pesulaan sekä Vihdissä Otalammen kouluterveydenhoitajan tilaan ja neuvolaan, Nummelan sosiaalitoimistoon, perheneuvolaan ja perhetupaan.

3 Nummi-Pusulassa (6) kunnantalolle, puhdistamolle, Saukkolan ja Pusulan kirjastoihin, Saukkolan päiväkotiin ja Puhdissa (1) toimistojen tiloihin. Työpaikkakäynnit on tehty yhteistyössä työterveyshuollon kanssa. Työpaikkakäynneillä on kiinnitetty huomiota työn ja työolojen aiheuttamaan haitalliseen fyysiseen ja henkiseen kuormittumiseen, työtapaturmiin, kemikaalit ja niiden luettelointi sekä käyttöturvatiedotteiden esillä oloon ja työelämän yleisiin pelisääntöihin. Seuranta- ja pyyntöperusteiset käynnit Työsuojeluvaltuutettu ja / tai työsuojelupäällikkö on tehnyt pyyntöperusteisia seurantakäyntejä 13 kpl. Lisäksi työsuojeluvaltuutetut ovat tehneet omaehtoisia seurantakäyntejä työpisteisiin. Karkkilassa (6) Ahmoon kouluun, kaivantoihin, Nyhkälän kouluun / EHA-luokka ja Yhteiskouluun. Karviaisessa (3) Nummi-Pusulan Kelan sos.ttyöntekijän työtilaan ja Vihdissä Nummelan terveysaseman vuodeosastoon sekä Pappilanpellon hammashoitolaan. Nummi-Pusulassa (4) Koisjärven kouluun, Koisjärven päiväkotiin, Nummi-Pusulan kouluun ja Hyrsylän kouluun. Työyhteisöpalaverit Työsuojelupäällikkö on osallistunut 16 työyhteisöpalaveriin. Karkkilassa kolmeen (3), Karviaisessa kahdeksaan (8), Nummi-Pusulassa kolmeen (3) ja Puhdissa kahteen (2) työyhteisöpalaveriin. Asiat ovat liittyneet epäasialliseen kohteluun, työilmapiirin kehittämiseen ja työssä jaksamiseen. Työsuojeluvaltuutetut ovat osallistuneet työyksiköiden työyhteisöpalavereihin ja päihde hoitoonohjaus palavereihin.

4 3. Työhygieniset mittaukset Työsuojelupäällikkö suorittaa työhygienisiä mittauksia tarvittaessa ja pyydettäessä (valaistus-, huoneenlämpö-, meluannos- ja melutaso- sekä hiilidioksidimittauksia). Työhygienisia mittauksia on suoritettu yhteensä 8 kpl. Työhygienisia mittauksia on suoritettu Karkkilassa 1 kpl, Karviaisessa 5 kpl, Nummi-Pusulassa 1kpl ja Puhdissa 1 kpl. 4. Työolosuhteiden parantaminen ja muu toiminta Työsuojeluhenkilöstö on tutustunut moniin työpaikkoihin ja laatinut toimenpide-ehdotuksia havaittujen ongelmien poistamiseksi. Lisäksi työsuojeluhenkilöstö on kokouksissaan käsitellyt työyksiköiden asioita, uusimpia laki muutoksia sekä muita ajankohtaisia asioita. Nummelan terveysaseman sisäilmatutkimus suoritetaan Suomen sisäilma OY:n kanssa työsuojelupäällikkö osallistui koko päivän sisäilmatutkimuksen alkujärjestelyihin terveysasemalla. Karkkilan kaupungin, PTKY Karviaisen, Nummi-Pusulan kunnan ja LLKY Puhdin työpisteissä suoritettiin vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi. Lokakuun puoleenväliin mennessä Nummi-Pusula on saanut kaikki tehtyä, Karkkila, Karviainen ja Puhti on saanut noin puolet valmiiksi. Työsuojeluhenkilöstö on käynyt pyydettäessä ohjaamassa riskiarviointien teossa kaikissa organisaatioissa. 5. Kirjalliset menettelytapaohjeet Karkkilassa - Työsuojeluntoimintaohjelma - Työterveyshuollon toimintaohjelma - Työsuojelun yhteistoiminnan toimintaohje Työpaikkaväkivallan ehkäisy ja kohtaaminen (johtoryhmän käsittelyssä) Turvallisuusohjeet

5 Karviaisessa - Epäasiallisenkohtelun käsittely - Tapaturma ja / tai vaaratilanne ilmoitus (Läheltä-piti) - Työsuojeluntoimintaohjelma - Työterveyshuollon toimintaohjelma - Vaarojen tunnistaminen ja riskiarviointi lomakkeet - Työpaikkaväkivallan ehkäisy ja kohtaamisen hallinta - Yksintyöskentelyohje - Perehdytyskansioiden tekoa Nummi-Pusulassa - Työsuojeluntoimintaohjelma - Työterveyshuollon toimintaohjelma - Työsuojelun yhteistoiminnan toimintaohje - Turvallisuusohjeet Puhdissa - Työsuojeluntoimintaohjelma - Työterveyshuollon toimintaohjelma - otettiin käyttöön Karkkilan mallit - Turvallisuusohjeet - Perehdytyskansioiden tekoa Menettelytapaohjeet on käsitelty työsuojelutoimikunnassa. 6. Työsuojeluyhteistyö Työterveyshuollon toteutus perustui työsuojelun toimintasuunnitelmaan, joka oli laadittu yhteistyössä työsuojeluhenkilöstön kanssa. Työterveyshuollon toteutuminen selviää työterveyshuollon toimintakertomuksesta. Tilapalvelun yhteistyö perustui kiinteistöjen vikojen ja puutteiden korjauksiin ja konsultointiin sekä Karkkilassa pelastussuunnitelmien kartoitukseen yhteistyössä rakennuttamispäällikön kanssa. Sisäilmaryhmä Työsuojelu on mukana Karkkilan kaupungin (3) ja Nummi-Pusulan (5) sekä Vihdin kunnan moniammatillisessa sisäilmaryhmässä (2), jossa ovat mukana työsuojelun lisäksi työterveyshuolto, terveystarkastaja, siivoustoimi ja tilapalvelu asiantuntijat.

6 Nummi-Pusulan Sisäilmaryhmä on suorittanut katselmuskäyntejä esillä oleviin kohteisiin sekä laatii Sisäilma-asioiden käsittely ohjeen. Pandemia työryhmä STM on ohjeistanut kunnat pandemian varautumiseen ja velvoittaa laatimaan varautumissuunnitelman sen varalle. Karviaisen vetämä moniammatilliseen pandemiaryhmä on laatinut ohjeistuksen, johon työsuojelun osalta on ohjeistuksen laatinut työsuojelupäällikkö. Tyhy-ryhmä Kokoontui Karkkilassa 3 kertaa ja Karviaisessa 4 kertaa. Yhteensä 7 kertaa. Karkkilassa Tyhy-ryhmään kuuluivat työsuojelun henkilöstö ja työterveyshuollon edustaja sekä henkilöstön edustaja. Ryhmä kokoontui 3 kertaa. Käsiteltävinä asioina oli mm. teknisen henkilöstön työhyvinvointi ja sen kehittäminen ja seudullisen työsuojelun kehittäminen. Päätettiin, että aiheen piirissä on hyvä jatkaa uuden linjaesimiehen valinnan jälkeen. Karviaisessa Tyhy-ryhmään kuuluivat henkilöstöpäällikkö ja työsuojelupäällikkö, työsuojeluvaltuutettu ja kolme muuta henkilöstön edustajaa. Ryhmä kokoontui 4 kertaa. Käsiteltävinä asioina oli mm. tyhy-raha hakemusten organisointi ja käsittely, jouluruokailun ja teatterin organisointi henkilöstölle. 7. Mittarit Työtapaturmat: Työtapaturmat käsitellään erikseen tilastojen valmistuttua. Vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi on suoritettu lähes jokaisella työpaikalla. Työsuojeluongelmien hallintajärjestelmät luodaan vaarojen tunnistamisen ja riskien arvioinnin kautta. Työsuojelun valvonnan tavoitteena on varmistaa, että työpaikoilla on hallintamenettelyt työsuojeluongelmien ratkaisemiseksi.

7 Seudullisesti työtapaturmien määrä on yhteensä 39. Tapaturmia on sattunut Karkkilassa 9 kpl, Karviaisessa 25, Nummi-Pusulassa 5 kpl ja Puhdissa 0. Sairauspoissaolot ja ammattitaudit: Sairauspoissaolot ja ammattitaudit käsitellään erikseen tilastojen valmistuttua. Läheltä-piti tilanteet Työturvallisuuslaki 738/2002 velvoittaa työnantajaa seuraamaan ja kirjaamaan läheltä piti- tapahtumia. Työpisteitä on ohjeistettu havannoimaan ja tekemään ilmoituksia ja lähettämään ne työsuojelupäällikölle ja työterveyshuoltoon. Ilmoituslomake on verkossa tai ina työyksiköiden saatavilla. Vuoden 2009 aikana 30 läheltä piti - ilmoituksia on tullut Karkkilassa 5 kpl, Karviaisessa 23 kpl, Nummi-Pusulassa 3 kpl ja Puhdissa 0 kpl. Läheltä piti - tapahtumien esiintymismuotoina ovat liukastumiset/kaatumiset, neulan pistot, venäytykset, nyrjähdykset, esineen putoaminen viereen ja enenemässä määrin työpaikkaväkivallan uhan kokemiset esim. lyömiset, potkut, puremat, joista jää mustelmia ja kipua. Myös henkinen väkivalta on lisääntynyt ja se esiintyy epäasiallisena purkauksena, huutamisena, alentamisena, syytöksinä ja solvauksena joko paikalla, ina tai puhelimitse. Ilmoitusten tekeminen ei ole vielä juurtunut arkiseen turvallisuuskulttuuriin, jonka takia todellisuus ei näy seurannassa. Läheltä piti - tapausten havainnoimiseen ja niistä ilmoittamiseen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota, sillä tänään oleva läheltä piti tapahtuma voi olla huomenna jo tapaturma. Hyvinvointi ja työkyky: Työhyvinvoinnin kehitystä työpaikoilla seurataan organisaatioissa pidettävillä työilmapiirikyselyjen avulla. Lisäksi työsuojelupiiri on tarkastuskäynneillään suorittanut Valmeri -kyselyn, jolla on kartoitettu fyysistä - ja henkistäkuormittumista.

8 8. Ergonomia Työpaikkojen-ergonomiaan on kiinnitetty huomiota. Työfysioterapeutti kartoittaa työpaikkojen työergonomiaa ja tekee tarvittaessa toimenpide-esitykset ergonomiaongelmien ratkaisemiseksi. Työfysioterapeutti on laatinut käynnistään ergonomiaselvityksen. Työpaikkakäynneillä kiinnitettiin huomiota käsin tehtävien nostojen ja siirtojen vaarojen ja haittojen hallitsemiseksi ja kannustettiin apuvälineiden käyttöön. 9. Koulutus Jäsenten koulutus: Työsuojeluvaltuutetut ja 1 varavaltuutetut ovat osallistuneet työsuojelun peruskurssille. Työsuojelupäällikkö on ollut Työsuojelupäällikön peruskurssille. Työsuojelun henkilöstö osallistui Näyttöpääte ergonomian koulutukseen Karkkilassa , jota piti työfysioterapeutti Matti Lehtonen. Ea- koulutus: Vuoden 2009 aikana on suoritettu ensiapukartoitus työpisteisiin. Työsuojelun teemapäivä Turvallista matkaa vietettiin , missä kiinnitettiin huomiota kotoa - töihin, työmatka ja töistä - kotiin matkojen turvallisuuteen kaikilla liikkumismuodoilla. Strateginen työhyvinvointi 2009 Suomessa, Exenta OY oli kertomassa Karkkilan kaupungin ja Puhdin työsuojelun ja johdon henkilöstölle Turvallisuuskoulutus henkilöstölle Karkkilassa If-vakuutusyhtiön kanssa yhteistyössä toteutettu Turvallisuuskoulutus oli Kaupungin talolla, kokoustila Formarissa. 10. Tiedottaminen ja muu yhteistoiminta Työsuojelutoimikunnan pöytäkirjat ja muu tarpeellinen työsuojeluaineisto on nähtävillä verkoston välityksellä koko

9 henkilöstölle ja pöytäkirjat linjajohtajille e- mailina. Muistiot työpaikkakäynneistä on lähetetty työpaikan linjaesimiehille. Työsuojeluhenkilöstö on kuulunut kaikkien organisaatioiden YT-kokouksiin. Uusien lakien ja asetusten voimaantulosta ja muista ajankohtaisista asioista on tiedotettu verkossa ja / tai e- mailin välityksellä. Toimintakauden alussa saivat uudet työsuojeluvaltuutetut, varavaltuutetut ja työsuojeluasiamiehet perehdytyskansion, joka sisälsi työturvallisuuslain, vaarojen tunnistamisen ja riskiarvioinnin materiaalin sekä muuta ajankohtaista asiaa. Lisäksi työsuojelu on ohjannut ja avustanut perehdytyskansioiden luomisessa työyksiköihin. Työsuojelu tutuksi - yhteistyö sujuvaksi työsuojelupäällikkö tapasi Karkkilan varhaiskasvatuspäällikön 13.2 ja Nummi-Pusulan varhaiskasvatuspäällikön Tapaamisessa kartoitettiin organisaatioiden varhaiskasvatuksen tilanteen ja erityiskysymykset työsuojelupäällikkö oli kertomassa työsuojeluasioista Nummi-Pusulan rehtorikokouksessa työsuojelupäällikkö oli kertomassa työsuojeluasioista Karkkilan rehtorikokouksessa. Työsuojelupäällikkö ja työsuojeluvaltuutettu osallistuivat Nummi- Pusulan opetustoimen Vesopäivään Työterveyshuollon ja työsuojelun info oli Nummi-Pusulan kunnan henkilöstölle. Työsuojelupäällikkö on osallistunut Karviaisen laajennetun työnjohdon kokouksiin ja vienyt tarvittaessa työsuojelun asioita sinne. Tiedotus ja eläkeneuvonta Karviaisessa on kuulunut työsuojelupäällikölle. Työsuojelupäällikkö on osallistunut eläkeasiamiehen verkkokoulutukseen ja KEVA:n koulutuksiin.

10 11. Lausunnot Työsuojelupäällikkö antoi työsuojelunnäkökulmasta lausunnot Karviaisen toimistotiloista Vihdin kunnan virastotalolla ja kaivantojen turvallisuudesta Karkkilassa ja työhön aiheuttamasta terveyttä vaarantavasta haitallisesta kuormituksesta Nummi-Pusulassa. 12. Työsuojeluvaalit Vuoden 2009 alussa pidettiin työsuojeluvaalit, jossa valittiin seudulliset työsuojeluhenkilöt ja työsuojeluasiamiehet organisaatioihin. Marras-joulukuussa oli kunnallisen työsuojeluvaalien aika vuosille , jossa valitaan organisaatiokohtaiset työsuojelunhenkilöstöt. Seudullinen työsuojeluorganisaation päättyy organisaatioiden yhteiseen päätöksen mukaisesti työsuojeluvaltuutettujen osalta. Työsuojelupäällikkö jatkaa seudullisena.

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO TYÖTERVEYSHUOLLON TAVOITTEET Työterveyshuollon tavoitteena on terveellinen ja turvallinen työympäristö, työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisy

Lisätiedot

SAVITAIPALEEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUODELLE Työsuojelupäällikkö Virpi Kallio

SAVITAIPALEEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUODELLE Työsuojelupäällikkö Virpi Kallio 1 SAVITAIPALEEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUODELLE 2018 Työsuojelupäällikkö Virpi Kallio 2 TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA Toimipaikka: Savitaipaleen kunta 1. LÄHTÖKOHTA TYÖPAIKAN TYÖSUOJELULLE Työturvallisuuslain

Lisätiedot

SAVITAIPALEEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUODELLE 2015

SAVITAIPALEEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUODELLE 2015 1 Työsuojelu Työsuojelutoimikunta SAVITAIPALEEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUODELLE 2015 Työsuojelupäällikkö Virpi Kallio 2 TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA Toimipaikka: Savitaipaleen kunta 1. LÄHTÖKOHTA

Lisätiedot

2.6.2010. Eini Hyttinen, ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue eini.hyttinen@avi.fi

2.6.2010. Eini Hyttinen, ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue eini.hyttinen@avi.fi 2.6.2010 Eini Hyttinen, ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue eini.hyttinen@avi.fi TAUSTATEKIJÄT SEURAAMUKSET TYÖSUOJELUN HALLINTA TYÖOLOT KIELTEISET MYÖNTEISET TOIMINNAN

Lisätiedot

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO TYÖTERVEYSHUOLLON TAVOITTEET Työterveyshuollon tavoitteena on terveellinen ja turvallinen työympäristö, työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisy

Lisätiedot

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO TYÖTERVEYSHUOLLON TAVOITTEET Työterveyshuollon tavoitteena on terveellinen ja turvallinen työympäristö, työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisy

Lisätiedot

TYÖSUOJELUTOIMIKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2016

TYÖSUOJELUTOIMIKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2016 TYÖSUOJELUTOIMIKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2016 Forssan kaupungilla yhteistoimintaryhmä ja työsuojelutoimikunta on yhdistetty. Työsuojeluvaltuutettujen, varavaltuutettujen toimikausi on neljä vuotta.

Lisätiedot

TYÖSUOJELUTOIMIKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015

TYÖSUOJELUTOIMIKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015 TYÖSUOJELUTOIMIKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015 Forssan kaupungilla yhteistoimintaryhmä ja työsuojelutoimikunta on yhdistetty. Työsuojeluvaltuutettujen, varavaltuutettujen toimikausi on neljä vuotta.

Lisätiedot

Isojoen työsuojelun toimintaohjelma

Isojoen työsuojelun toimintaohjelma Isojoen työsuojelun toimintaohjelma 2016-2018 JOHDANTO Työsuojelun perustehtävä on tukea työssä jaksamista, työhyvinvointia ja työturvallisuutta tasa-arvoisesti. Työsuojelun toimintaohjelmassa määritellään

Lisätiedot

Työpaikan työsuojeluyhteistoiminta

Työpaikan työsuojeluyhteistoiminta Työpaikan työsuojeluyhteistoiminta 1 Työsuojelu Tasoita työntekijän tietä kaikilla toiminta-aloilla suojelemalla häntä tapaturmilta ja ammattitaudeilta sekä kohottamalla hänen hyvinvointiaan, tietojaan

Lisätiedot

Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo

Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo Henkilökunnan työturvallisuus Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Työsuojeluvastuualue, Paula Moilanen 1 Lainsäädännön tavoite Työturvallisuuslain(

Lisätiedot

ASKOLAN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE

ASKOLAN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE ASKOLAN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2018-2019 Yhteistyötoimikunta 20.8.2018 16 Henkilöstöjaosto 4.9.2018 1 SISÄLTÖ Sisällysluettelo 1. TOIMINTAOHJELMAN MERKITYS 2 2. TAVOITTEET 2 3. TYÖSUOJELUVASTUUN

Lisätiedot

KÄRSÄMÄEN KUNTA TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA

KÄRSÄMÄEN KUNTA TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA KÄRSÄMÄEN KUNTA TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA KÄRSÄMÄEN KUNTA TYÖSUOJELUTOIMIKUNTA 2015 A. YLEISTÄ Työnantajalla on oltava turvallisuuden ja terveellisyyden edistämiseksi ja työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseksi

Lisätiedot

Autoalan kysely 2014

Autoalan kysely 2014 Autoalan kysely 2014 Autoalan työsuojelun yhteistoiminnan ja työympäristön riskien vaikuttavuuskysely 2014 1 Toimipaikkanne henkilöstön lukumäärä 100% 80% 60% 51% 40% 32% 20% 17% 0% 1% 1-9 10-20 21-40

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI, TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA

SUONENJOEN KAUPUNKI, TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA SUONENJOEN KAUPUNKI, TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA Hyväksytty, henkilöstöjaos 15.3.2018 Sisällys Johdanto...2 Työkykyä ylläpitävä toiminta...2 Työsuojelutoiminnan rahoitus...3 Työsuojelusta tiedottaminen...3

Lisätiedot

TYÖTURVALLLISUUS OSANA TYÖHYVINVOINNIN JOHTAMISTA

TYÖTURVALLLISUUS OSANA TYÖHYVINVOINNIN JOHTAMISTA TYÖTURVALLLISUUS OSANA TYÖHYVINVOINNIN JOHTAMISTA Työsuojelu- ja turvallisuuspäällikkö Elina Hihnala-Mäkelä, Seinäjoen kaupunki TYÖHYVINVOINTISEMINAARI 7.-8.2.2018 MÄÄRITELMIÄ - Työhyvinvointi kuvaa työntekijän

Lisätiedot

Työsuojelupäällikkö Avoin puh. 04010 44060. Työsuojeluvaltuutettu Risto Vattulainen puh. 04010 44061. Yhteyshenkilö Niina Meriläinen puh.

Työsuojelupäällikkö Avoin puh. 04010 44060. Työsuojeluvaltuutettu Risto Vattulainen puh. 04010 44061. Yhteyshenkilö Niina Meriläinen puh. LIEKSAN KAUPUNKI TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Hoivapalvelut 10.10.2014 Yrjönhovin palvelukoti Yrjönhovin tukikeskus Partalanmäen palvelukoti Karpalon päiväkeskus Kotihoito

Lisätiedot

Kokonaisvaltainen turvallisuuden hallinta työpaikoilla

Kokonaisvaltainen turvallisuuden hallinta työpaikoilla Kokonaisvaltainen turvallisuuden hallinta työpaikoilla 15.11.2016 1 Työsuojelu strategia 2020 (STM) Kolmikannassa laaditut työympäristön ja työhyvinvoinnin linjaukset Tavoitetila - Ammattitautien määrä

Lisätiedot

Työsuojelun toimintaohjelma

Työsuojelun toimintaohjelma 0 Hailuodon kunta Työsuojelun toimintaohjelma Henkilöstötoimikunta: 17.3.2017 Kunnanhallitus: 24.4.2017 Voimaan: 16.5.2017 1 Sisällysluettelo Johdanto... 2 Työsuojelun määritelmä... 2 Työsuojelun tavoitteet...

Lisätiedot

TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA 2014

TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA 2014 TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA 2014 Annaleena Rita ja Pertti Hautala 3.12.2013 2 SISÄLTÖ 1. Rautjärven kunnan toiminta-ajatus... 3 2. Työsuojelun toiminta-ajatus... 3 3. Rautjärven kunnan työsuojelun toimintaperiaatteet...

Lisätiedot

RISKIENHALLINTA KUNTOON

RISKIENHALLINTA KUNTOON KÄYTÄNNÖSSÄ PARAS. RISKIENHALLINTA KUNTOON Miten Vamia teki sen vaiheittain? Kehittämispäällikkö Hillevi Kivelä Vaasa Turvallisuus ja riskienhallinnan toimintasuunnitelman 2017 laadinta > työ käynnistyi

Lisätiedot

Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio. SeAMKin johtoryhmän hyväksymä

Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio. SeAMKin johtoryhmän hyväksymä Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio SeAMKin johtoryhmän 21.6.2017 hyväksymä Työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio SeAMK turvallisuuden johtoryhmä Rehtori (vararehtori)

Lisätiedot

Yrityksille tietoa TTT-asioista

Yrityksille tietoa TTT-asioista Yrityksille tietoa TTT-asioista Työterveyshuolto, työsuojelutoiminta, perehdytys, riskienarviointi ja kemikaalit työpaikalla. 16.11.2010 Mika Valllius 1 Työterveyshuolto Työterveyshuolto Työterveyshuolto

Lisätiedot

JUANKOSKEN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2014-2016

JUANKOSKEN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2014-2016 1 JUANKOSKEN KAUPUNKI TYÖSUOJELU JUANKOSKEN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2014-2016 1. TOIMINTAOHJELMAN MERKITYS JA TAVOITE Juankosken kaupungin työsuojelun toimintasuunnitelman tarkoituksena

Lisätiedot

Työhyvinvointi ja johtaminen

Työhyvinvointi ja johtaminen Työhyvinvointi ja johtaminen Johtaja 2012 forum Riihimäen-Hyvinkään Kauppakamari 13.9.2012 Aino-Marja Halonen Vastaava työterveyshoitaja Riihimäen Työterveys ry Riihimäen Työterveys ry Perustettu 1981

Lisätiedot

KYSELY TYÖSUOJELUTOIMINNASTA 2008

KYSELY TYÖSUOJELUTOIMINNASTA 2008 KYSELY TYÖSUOJELUTOIMINNASTA 2008 OHJE KYSELYN TÄYTTÄMISEEN: Käykää ensin läpi koko kysely. Vastatkaa sen jälkeen omaa yhteisöänne koskeviin kysymyksiin. Kyselyssä on yleinen osa, johon pyydetään vastaus

Lisätiedot

TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUO- SILLE 2010 2013

TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUO- SILLE 2010 2013 Yhteistoimintatyhmä 23.3.2009 Työsuojelutoimikunta 26.3.2009 Ammattijärjestöjen lausunnot 14.4.2009 Päivitetty 22.2.2010 Työsuojelutoimikunta 16.3.2010 YH 23.3.2010 Kyh 23.3.2010 31 Kyh liite 6 TYÖSUOJELUN

Lisätiedot

Työsuojelun toimintaohjelma

Työsuojelun toimintaohjelma Työsuojelun toimintaohjelma Työsuojelutoiminta 14.2.2018 Kunnanhallitus pv.kk.vuosi Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Työsuojelun toiminta-ajatus ja tavoitteet... 4 3. Työsuojelutehtävät ja vastuut... 4 4. Työsuojelun

Lisätiedot

Työtapaturmien ja ammattitautien vähentäminen. 6.11.2014 Eurosafety-messut

Työtapaturmien ja ammattitautien vähentäminen. 6.11.2014 Eurosafety-messut Työtapaturmien ja ammattitautien vähentäminen 6.11.2014 Eurosafety-messut SISÄLTÖ Työterveys- ja työsuojelutyön strategiset tavoitteet Työkyky ja toimintaympäristö (Työkykytalo) Työtapaturmien ja ammattitautien

Lisätiedot

Perusasiat kuntoon Parempi työ

Perusasiat kuntoon Parempi työ Perusasiat kuntoon Parempi työ Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 2013 26.4.2013 Lahti Ylitarkastaja Jenny Rintala Työsuojelun vastuualue 1 Uutta psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa Työn kuormituksen

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan työsuojelun toimintaohjelma

Nurmijärven kunnan työsuojelun toimintaohjelma Nurmijärven kunnan työsuojelun toimintaohjelma 2016-2019 Työsuojelutoimikunta 9.2.2016 Yhteistyöryhmä 15.3.2016 Kunnanhallituksen henkilöstöjaosto 30.3.2016 www.nurmijarvi.fi Sisältö Nurmijärven kunnan

Lisätiedot

Työsuojelun toimintaohjelma

Työsuojelun toimintaohjelma 1 HEINÄVEDEN KUNTA Työsuojelun toimintaohjelma Johtoryhmä 29.09.2012 Yhteistyötoimikunta 22.10.2012 Kunnanhallitus 5.11.2012 Voimaan 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO 2. TYÖSUOJELUN MÄÄRITELMÄ 3. TYÖSUOJELUN

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON TUKI KUORMITUKSEN HALLINNASSA

TYÖTERVEYSHUOLLON TUKI KUORMITUKSEN HALLINNASSA TYÖTERVEYSHUOLLON TUKI KUORMITUKSEN HALLINNASSA Minna Pihlajamäki työterveyshuollon erikoislääkäri vastaava työterveyslääkäri Terveystalo Seinäjoki Työterveys Kuormituksen hallinta ja toimintakyvyn ylläpito

Lisätiedot

Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina

Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina 2012-2015 Arto Teronen Kuntahanke 2012-2015, visio ja ydinviestit Työsuojelun yhteistoiminnan toteutuminen Ajantasainen työsuojelun toimintaohjelma

Lisätiedot

Turvallisuusjohtaminen osana esimiestyötä. Merja Ahonen Osastonhoitaja Keski-Suomen seututerveyskeskus Keuruun sairaala

Turvallisuusjohtaminen osana esimiestyötä. Merja Ahonen Osastonhoitaja Keski-Suomen seututerveyskeskus Keuruun sairaala Turvallisuusjohtaminen osana esimiestyötä Merja Ahonen Osastonhoitaja Keski-Suomen seututerveyskeskus Keuruun sairaala Esityksen päästepit Turvallisuusjohtaminen Työturvallisuuslaki Turvallisuustyöryhmä

Lisätiedot

Työpaikan henkilöstöä koskevat suunnitelmat

Työpaikan henkilöstöä koskevat suunnitelmat 3.11.2016 Työpaikan henkilöstöä koskevat suunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka Kouluneuvos Petri Heikkilä Suunnitelma Säädösperusta Työsuojelun toimintaohjelma Työturvallisuuslaki 9 Häirinnän

Lisätiedot

2.1 Työsuojelun turvallisuudesta vastaavat henkilöt. Kunnanvirasto Juhani Kylämäkilä kunnanjohtaja

2.1 Työsuojelun turvallisuudesta vastaavat henkilöt. Kunnanvirasto Juhani Kylämäkilä kunnanjohtaja LIITE I 1/4 TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUODELLE 2014 1. Työsuojelun toiminta-ajatus Kunnan henkilöstön henkisen ja fyysisen työkyvyn turvaaminen. Työn tuottavuuden ja laadun sekä työviihtyvyyden parantaminen

Lisätiedot

Työsuojelun toimintaohjelma 2014-2017. Saarijärven kaupunki

Työsuojelun toimintaohjelma 2014-2017. Saarijärven kaupunki Työsuojelun toimintaohjelma 2014-2017 Saarijärven kaupunki 1. Työsuojelun tavoitteet Työpaikan työsuojelutoiminta perustuu työturvallisuuslakiin (738/2002) sekä lakiin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan

Lisätiedot

TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA

TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA Lapinlahden kunta TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA Toimintakausi 2018-2021 1. Työsuojelun tavoitteet Työntekijöiden suojeleminen tapaturmilta ja sairauksilta on lakisääteinen ja eettinen velvollisuus. Hyvä

Lisätiedot

Perusasiat kuntoon - Parempi työ

Perusasiat kuntoon - Parempi työ Perusasiat kuntoon - Parempi työ Vaarojen arvioinnilla kohti parempaa työtä 26.4.2013 Joensuu - Sokos Hotel Kimmel Teijo Ylitalo - Safety Manager Lähtökohta Suomen työturvallisuuslaki 10 Työn vaarojen

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 8 julkaisutapa 7 Pöytäkirjan tarkastajien valinta 9 8 Työnantajan korvaushakemus työterveyshuollon

Otsikko Sivu. 8 julkaisutapa 7 Pöytäkirjan tarkastajien valinta 9 8 Työnantajan korvaushakemus työterveyshuollon Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2015 1 Työsuojelutoimikunta 16.06.2015 Aika 16.06.2015 klo13:04-14:25 Paikka NordLab yhtymähallinnon neuvotteluhuone, Medipolis 5b Käsitellyt asiat Otsikko

Lisätiedot

Työpaikan keinot työkyvyn tukemisessa maatilalla

Työpaikan keinot työkyvyn tukemisessa maatilalla Työpaikan keinot työkyvyn tukemisessa maatilalla Porvoo 8.4.2014 Kuninkaantien työterveys JAMIT-hanke, Kuntoutussäätiö Marja Heikkilä Projektisuunnittelija JAMIT -hanke Tavoitteena on edistää työhyvinvointia

Lisätiedot

Loimaan kaupungin työsuojelun toimintaohjelma. Kaupunginhallitus

Loimaan kaupungin työsuojelun toimintaohjelma. Kaupunginhallitus 1 Loimaan kaupungin työsuojelun toimintaohjelma Kaupunginhallitus 13.11.2017 2 LOIMAAN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA Toimintaohjelman tavoitteet Taustaa Loimaa kaupungin työsuojelutoiminta tukee

Lisätiedot

Työympäristöön kuuluvat työyhteisön johtaminen, työtilat ja alueet, työvälineet ja menetelmät sekä psykososiaaliset kuormitustekijät.

Työympäristöön kuuluvat työyhteisön johtaminen, työtilat ja alueet, työvälineet ja menetelmät sekä psykososiaaliset kuormitustekijät. LIEKSAN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA 1. TYÖSUOJELUN TAVOITTEET Työnantajalla on oltava turvallisuuden ja terveellisyyden edistämiseksi ja työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseksi tarpeellista toimintaa

Lisätiedot

Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina 2012 2015. Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015

Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina 2012 2015. Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015 Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina 2012 2015 Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015 Hankkeen tavoitteet Keskeisenä tavoitteena on kunta-alan työpaikkojen turvallisuusjohtamisen

Lisätiedot

1 (5) Työsuojelujaosto 6.8.2014 TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA. 1. Yleiset periaatteet

1 (5) Työsuojelujaosto 6.8.2014 TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA. 1. Yleiset periaatteet 1 (5) TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA Työsuojelujaosto 6.8.2014 1. Yleiset periaatteet Tämä ohjelma on työturvallisuuslain (738/2002) 9 :n tarkoittama turvallisuuden ja terveellisyyden edistämistä ja työntekijöiden

Lisätiedot

Työterveys on jokaisen oikeus. ja siitä huolehtiminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus

Työterveys on jokaisen oikeus. ja siitä huolehtiminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus Työterveys on jokaisen oikeus ja siitä huolehtiminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus Työter yöterveyshuoltolaki yshuoltolaki uudistui 1.1.2002 Työterveyshuoltolaki velvoittaa työnantajan järjestämään

Lisätiedot

Pornaisten kunta TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA

Pornaisten kunta TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA Pornaisten kunta TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA 2018-2020 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 1 1.1. Työsuojelun toiminta-ajatus... 1 1.2. Työsuojelun toimintaohjelman perusteet... 1 1.3. Työsuojelun yhteistoiminta...

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA

JOENSUUN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA JOENSUUN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA 2018-2021 1 SISÄLTÖ: Sisällysluettelo 1 1. Työsuojelun toimintaohjelman perusta ja tarkoitus 2 2. Työsuojelua koskevat keskeiset säädökset, määräykset ja

Lisätiedot

Liikelaitoskuntayhtymä Puhti Henkilöstöraportti 2012

Liikelaitoskuntayhtymä Puhti Henkilöstöraportti 2012 Liikelaitoskuntayhtymä Puhti Henkilöstöraportti 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. KESKEISET ASIAT HENKILÖSTÖNÄKÖKULMASTA... 2 2. HENKILÖTYÖVUODET JA HENKILÖSTÖN MÄÄRÄ... 3 2.1. HENKILÖTYÖVUODET... 3 2.2. HENKILÖSTÖN

Lisätiedot

6 Esitys: Korkeakouluturvallisuus ja työsuojelu Xamk:ssa 8 7 Työyhteisön kehittämiskyselyn tulokset työsuojelun näkökulmasta

6 Esitys: Korkeakouluturvallisuus ja työsuojelu Xamk:ssa 8 7 Työyhteisön kehittämiskyselyn tulokset työsuojelun näkökulmasta Pöytäkirja 1/2017 1 (17) Työsuojelutoimikunta Aika 24.04.2017 klo 12:00-14:00 Paikka Mikkelin kampus, kokoustila X124 Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus ja järjestäytyminen 3 2 Esityslistan

Lisätiedot

Työturvallisuuslainsäädäntö

Työturvallisuuslainsäädäntö Työturvallisuuslainsäädäntö Työturvallisuuslainsäädäntö Lain tarkoitus ja sisältö Työturvallisuuslainsäädäntöä työsopimuslaki (2001/55) työturvallisuuslaki (738/2002) laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan

Lisätiedot

Pelastusalan työturvallisuuskoulutus

Pelastusalan työturvallisuuskoulutus Pelastusalan työturvallisuuskoulutus Työturvallisuuskoulutuksen taustaa (1) Työturvallisuusasiat ovat nousseet pelastusalalla entistä tärkeämmiksi Esikuvana tälle koulutukselle on Työturvallisuuskeskuksen

Lisätiedot

TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA

TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- Työsuojelun toimintaohjelma 1 (9) Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- Työsuojelun toimintaohjelma 2 (9) SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

TYÖSUOJELUHENKILÖSTÖ 2014-2017

TYÖSUOJELUHENKILÖSTÖ 2014-2017 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI 19.12.2013 Työsuojelu TYÖSUOJELUHENKILÖSTÖ 2014-2017 TYÖSUOJELUTOIMIKUNTA: 1. Työnantajan edustajat: Nimi: Työsuojelupäällikkö Tarmo Törmänen ( enintään 31.3.14 saakka ) Työpaikka:

Lisätiedot

Yhteistoiminta työsuojeluvaltuutetun ja luottamismiehen näkökulmista. Urpo Hyttinen Työympäristötoimitsija

Yhteistoiminta työsuojeluvaltuutetun ja luottamismiehen näkökulmista. Urpo Hyttinen Työympäristötoimitsija Yhteistoiminta työsuojeluvaltuutetun ja luottamismiehen näkökulmista Urpo Hyttinen Työympäristötoimitsija TYÖTURVALLISUUS JA TERVEYS TYÖPAIKALLA Työpaikka Työnantajan vastuu riskinarviointi työolojen seuranta

Lisätiedot

Työsuojelun peruskurssi

Työsuojelun peruskurssi Työsuojelun peruskurssi 1. 5.2.2016, Oulu Työsuojelun peruskurssi antaa osallistujalle perustiedot työterveyden ja turvallisuuden eri aihealueista sekä työturvallisuustoiminnan toteuttamisesta työpaikalla.

Lisätiedot

Tarkastuskertomus 2016/ (5) Työsuojelutarkastus. Tarkastuspäivä ja -aika klo

Tarkastuskertomus 2016/ (5) Työsuojelutarkastus. Tarkastuspäivä ja -aika klo Tarkastuskertomus 2016/10410 1 (5) Työsuojelutarkastus Tarkastuspäivä ja -aika 20.1.2016 klo 9.00-11.15 Työnantaja Harjavallan kaupunki Osoite Satakunnantie 110, 29200 HARJAVALTA Valvontakohde Kaupungintalo

Lisätiedot

Työsuojeluvaalit 2017

Työsuojeluvaalit 2017 Työsuojeluvaalit 2017 Tee työpaikastasi vielä parempi - lähde ehdolle työsuojeluvaaleissa Työsuojeluvaltuutettu pääsee vaikuttamaan työpaikan työhyvinvointiin ja turvallisuuteen. Hän kehittää työympäristöä

Lisätiedot

TURVALLISUUDEN JA TYÖHYVINVOINNIN JOHTAMISEN JA KOKONAISHALLINNAN KEHITTÄMINEN

TURVALLISUUDEN JA TYÖHYVINVOINNIN JOHTAMISEN JA KOKONAISHALLINNAN KEHITTÄMINEN Juhani Tarkkonen TURVALLISUUDEN JA TYÖHYVINVOINNIN JOHTAMISEN JA KOKONAISHALLINNAN KEHITTÄMINEN Seurantaraportti viiden elintarviketeollisuuden yrityksen johtamisjärjestelmän kehittämishankkeesta LIITEOSA:

Lisätiedot

Tarkastuskertomus 2016/ (3) Työsuojelutarkastus. Tarkastuspäivä ja -aika klo

Tarkastuskertomus 2016/ (3) Työsuojelutarkastus. Tarkastuspäivä ja -aika klo Tarkastuskertomus 2016/23562 1 (3) Työsuojelutarkastus Tarkastuspäivä ja -aika 1.6.2016 klo 9.00-10.40 Työnantaja Raahen kaupunki Osoite PL 62, 92101 Raahe Valvontakohde Onnelan päiväkoti Aurinkoiset Osoite

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden kehittäminen Helsingin kotihoidossa

Työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden kehittäminen Helsingin kotihoidossa Työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden kehittäminen Helsingin kotihoidossa TTK Kuormitus hallintaan -seminaari 5. - 6.6.2017 Sanna Numminen, kotihoitopäällikkö Ilkka Konola, työsuojeluvaltuutettu Helsingin

Lisätiedot

TIEDOSTA TURVAA. Abloy Oy Joensuun tehdas

TIEDOSTA TURVAA. Abloy Oy Joensuun tehdas 28.4.2017 TIEDOSTA TURVAA Abloy Oy Joensuun tehdas TURVALLISEN ELÄMÄN RAKENTAJA ABLOY-lukitusratkaisut suojaavat ihmisiä, omaisuutta ja liiketoimintoja lähes kaikkialla maailmassa. VASTUULLISUUS Ympäristön

Lisätiedot

Lounais-Suomen alueellinen turvallisuusfoorumi

Lounais-Suomen alueellinen turvallisuusfoorumi Lounais-Suomen alueellinen turvallisuusfoorumi 2018 9.10.2018 Työsuojeluvelvoitteet ammatillisessa oppilaitoksissa Tarkastaja Sirpa Lepistö-Mäkivaraa Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Esimerkki 1

Hyvinvointia työstä. Esimerkki 1 Hyvinvointia työstä Esimerkki 1 Työsuojelun yhteistoiminta Jarmo Vorne Jaana Luomanen Yhteistoiminnan ydin Johtaminen päätöksenteko, tavoitteet Yhteistoiminta suunnittelu, koordinointi, tiedonvälitys Työn

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen opintopäivä Kaija Ojanperä Työympäristöasiantuntija

Varhaiskasvatuksen opintopäivä Kaija Ojanperä Työympäristöasiantuntija Varhaiskasvatuksen opintopäivä 4.10.2018 Kaija Ojanperä Työympäristöasiantuntija 4.10.2018 Kaija Ojanperä 1 Työturvallisuus varhaiskasvatuksessa 4.10.2018 2 Kahoot! - www.kahoot.it - https://play.kahoot.it/#/?quizid=fbbe4f5b-84b0-45ba-ab35-274fa65dcf54

Lisätiedot

Nolla tapaturmaa -ajattelu

Nolla tapaturmaa -ajattelu Nolla tapaturmaa -ajattelu Kaikki tapaturmat voidaan estää jos ei heti, niin kuitenkin ajan kanssa Tapaturmat eivät ole vahinkoja tai sattumaa Tahto ja vähittäinen oppiminen avaimia Perusasioita työturvallisuudessa

Lisätiedot

Yhteisiä asioitahan ne työsuojeluasiat ovat! Työsuojeluvaltuutettujen ja varavaltuutettujen vaalit järjestetään määrävälein työpaikoilla

Yhteisiä asioitahan ne työsuojeluasiat ovat! Työsuojeluvaltuutettujen ja varavaltuutettujen vaalit järjestetään määrävälein työpaikoilla Yhteisiä asioitahan ne työsuojeluasiat ovat! Työsuojeluvaltuutettujen ja varavaltuutettujen vaalit järjestetään määrävälein työpaikoilla Työntekijöiden oikeus turvalliseen työympäristöön ja sen kehittämiseen

Lisätiedot

Mikkeli H208, Sln 231, Kotka C2010, Kouvola Pajakabinetti

Mikkeli H208, Sln 231, Kotka C2010, Kouvola Pajakabinetti Pöytäkirja 1/2016 1 (12) Työsuojelutoimikunta 14.03.2016 Aika 14.03.2016 klo 13:08-13:39 Paikka Mikkeli H208, Sln 231, Kotka C2010, Kouvola Pajakabinetti Käsitellyt asiat Asia Otsikko Sivu 1 Kokouksen

Lisätiedot

Hoitoalan työsuojeluvaltuutettujen kokemuksia sisäilmaongelmien hallinnasta. Tuula Putus Turun yliopisto

Hoitoalan työsuojeluvaltuutettujen kokemuksia sisäilmaongelmien hallinnasta. Tuula Putus Turun yliopisto Hoitoalan työsuojeluvaltuutettujen kokemuksia sisäilmaongelmien hallinnasta Tuula Putus Turun yliopisto tuula.putus@utu.fi Mistä on kysymys? TEHY:n ja Turun yliopiston välillä tutkimusyhteistyösopimus

Lisätiedot

TYÖHYVINVOINTIOHJELMA

TYÖHYVINVOINTIOHJELMA TYÖHYVINVOINTIOHJELMA 2018-2019 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Työhyvinvoinnin tekijät ja vastuut... 2 3. Karkkilan kaupungin työhyvinvointiohjelma... 3 4. Työ, työolot ja johtaminen... 3 4.1 Mittarit ja

Lisätiedot

Työsuojeluhenkilöt ja heidän tehtävänsä

Työsuojeluhenkilöt ja heidän tehtävänsä Työsuojelu Työsuojelu on lakisääteinen tehtävä, johon osallistuu koko yrityksen organisaatio. Työsuojelun tehtävänä on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita työntekijöiden työkyvyn turvaamiseksi ja

Lisätiedot

Teollisuuden työturvallisuuden iltapäivä Kajaani 29.5.2007. Lakimies Keijo Putkonen EK Oulu

Teollisuuden työturvallisuuden iltapäivä Kajaani 29.5.2007. Lakimies Keijo Putkonen EK Oulu Teollisuuden työturvallisuuden iltapäivä Kajaani 29.5.2007 Lakimies Keijo Putkonen EK Oulu LAKI TYÖSUOJELUN VALVONNASTA JA TYÖPAIKAN TYÖSUOJELUYHTEISTOIMINNASTA (44/2006, 701/2006) Laissa säädetään menettelystä

Lisätiedot

Työsuojelun yhteistoiminta työpaikalla

Työsuojelun yhteistoiminta työpaikalla Työsuojelun yhteistoiminta työpaikalla Päivi Rauramo, asiantuntija TtM Paivi.rauramo@ttk.fi Työsuojelun yhteistoiminta Tavoitteita: työnantajan ja työntekijöiden vuorovaikutuksen edistäminen työntekijöille

Lisätiedot

Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki

Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Pirkko Mäkinen, asiantuntija Työturvallisuuskeskus TTK pirkko.makinen@ttk.fi 19.11.2013 Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki Työkyvyn hallinta tarkoittaa toimintatapoja,

Lisätiedot

Työkyvyn edellytyksistä huolehtiminen on osa hyvää johtamista

Työkyvyn edellytyksistä huolehtiminen on osa hyvää johtamista Työkyvyn edellytyksistä huolehtiminen on osa hyvää johtamista Kirsi Ahola Työelämän lait ohjaavat esimiestä määrittelemällä velvollisuudet ja toimintatavat Työturvallisuuslaki 738/2002: Työnantaja on velvollinen

Lisätiedot

Kuntatyönantaja ja potilassiirtoergonomian haasteet. M j R Merja Rusanen Työelämän kehittämisen asiantuntija Kunnallinen työmarkkinalaitos

Kuntatyönantaja ja potilassiirtoergonomian haasteet. M j R Merja Rusanen Työelämän kehittämisen asiantuntija Kunnallinen työmarkkinalaitos Kuntatyönantaja ja potilassiirtoergonomian haasteet M j R Merja Rusanen Työelämän kehittämisen asiantuntija Kunnallinen työmarkkinalaitos Kunta-alan haasteet t Kunta-alan alan työntekijöiden ikääntyminen,

Lisätiedot

Palvelun nimi Tietojen antaminen, neuvonta ja ohjaus ryhmässä. Palvelun nimi Tietojen antaminen, neuvonta ja ohjaus yksilöllisesti

Palvelun nimi Tietojen antaminen, neuvonta ja ohjaus ryhmässä. Palvelun nimi Tietojen antaminen, neuvonta ja ohjaus yksilöllisesti et Työpaikkaselvitys Terveystarkastukset Työkykyä ylläpitävä toiminta Työfysioterapeutin ergonomiatoiminta Tietojen antaminen, neuvonta ja ohjaus Ergonomiaselvitys Kuuluu teema-alueisiin: Työpaikkaselvitys

Lisätiedot

Ylitarkastaja Tuula Uurala. Missä on ergonomia? Ergonomia ja työsuojeluvalvonta

Ylitarkastaja Tuula Uurala. Missä on ergonomia? Ergonomia ja työsuojeluvalvonta Ylitarkastaja Tuula Uurala Missä on ergonomia? Ergonomia ja työsuojeluvalvonta 12.5.2017 Työsuojelu Tasoita työntekijän tietä kaikilla toiminta-aloilla suojelemalla häntä tapaturmilta ja ammattitaudeilta

Lisätiedot

Työsuojelun toimintaohjelma

Työsuojelun toimintaohjelma 1 Työsuojelun toimintaohjelma 2019-2022 2 Sisällysluettelo 1. TYÖSUOJELUTOIMINTA JA TAVOITTEET...1 2. KUNNAN TOIMINTALINJAT JA HENKILÖSTÖPOLITIIKKA...1 2.1. Toiminta-ajatus...1 2.2. Henkilöstöstrategia...2

Lisätiedot

Työsuojelun toimintaohjelma

Työsuojelun toimintaohjelma Työsuojelun toimintaohjelma 2015 TYÖSUOJELUOHJELMA Yleistä Työsuojelu on työympäristön jatkuvaa seurantaa ja kehittämistä. Työsuojelun tavoitteena on tukea henkilöstön työkykyä, fyysistä, psyykkistä ja

Lisätiedot

Työpaikan vaarojen selvittäminen ja arviointi

Työpaikan vaarojen selvittäminen ja arviointi Työpaikan vaarojen selvittäminen ja arviointi Työturvallisuuspäivän alueseminaari 27.4.2018 Kuopio 1 Esitys Muutama sana aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueesta Muutama sana tulevaisuudesta Ja

Lisätiedot

SUOMUSSALMEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA

SUOMUSSALMEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA SUOMUSSALMEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA 2 Sisällysluettelo 1 Työsuojelutoiminta ja tavoitteet 3 2 Suomussalmen kunnan henkilöstöpolitiikka 3 2.1 Toiminta-ajatus 3 2.2 Henkilöstöpoliittinen visio

Lisätiedot

Työsuojelun peruskurssi

Työsuojelun peruskurssi Työsuojelun peruskurssi 24. 28.4.2017, Oulu Työsuojelun peruskurssi antaa osallistujalle perustiedot työterveyden ja -turvallisuuden eri aihealueista sekä työturvallisuustoiminnan toteuttamisesta työpaikalla.

Lisätiedot

Nolla tapaturmaa -ajattelu

Nolla tapaturmaa -ajattelu kaikki tapaturmat voidaan estää Nolla tapaturmaa -ajattelu jos ei heti, niin kuitenkin ajan kanssa tapaturmat eivät ole vahinkoja tai sattumaa tahto ja vähittäinen oppiminen avaimia Perusasioita työturvallisuudessa

Lisätiedot

Työsuojelun toimintaohjelma. Kaakon kaksikko

Työsuojelun toimintaohjelma. Kaakon kaksikko Työsuojelun toimintaohjelma 2018-2021 Kaakon kaksikko 1 Sisällysluettelo TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA... 2 JOHDANTO... 2 TYÖSUOJELUN MÄÄRITELMÄ... 2 TYÖSUOJELUTOIMINNAN TAVOITTEET... 2 TYÖSUOJELUTOIMENPITEET

Lisätiedot

Työsuojelun toimintaohjelma

Työsuojelun toimintaohjelma Työsuojelun toimintaohjelma 2017-2019 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Työsuojelun toimintaohjelma Vastuuhenkilö Jussi Jokivaara, turvallisuus- ja työsuojelupäällikkö Voimaantulo 1.5.2017

Lisätiedot

TERVEYDELLE HAITALLISEN HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINTA. Lapinlahden kunnan työpaikoilla

TERVEYDELLE HAITALLISEN HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINTA. Lapinlahden kunnan työpaikoilla LAPINLAHDEN KUNTA 12.02.2016 TYÖSUOJELU TERVEYDELLE HAITALLISEN HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINTA Lapinlahden kunnan työpaikoilla Tällä työpaikalla häirintää ja epäasiallista kohtelua hallitaan

Lisätiedot

Helsingin hengessä - sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen

Helsingin hengessä - sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen Helsingin hengessä - sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen 1 Tarve yhteiselle toimintaohjeelle Kaupungin työyhteisöt ovat hyvin toimivia. Kaikilla työpaikoilla esiintyy kuitenkin näkemyseroja ja ristiriitoja.

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin turvallisuuden hallinta ja yhteistoiminta. Jari Poikolainen Työsuojeluvaltuutettu Jyväskylän kaupunki

Jyväskylän kaupungin turvallisuuden hallinta ja yhteistoiminta. Jari Poikolainen Työsuojeluvaltuutettu Jyväskylän kaupunki Jyväskylän kaupungin turvallisuuden hallinta ja yhteistoiminta Jari Poikolainen Työsuojeluvaltuutettu Jyväskylän kaupunki 15.11.2016 15.11.2016 15.11.2016 2 Yhteistoimintaorganisaatio Kaupunginjohtaja

Lisätiedot

Ennakoiva työturvallisuuskulttuuri psykososiaalisen kuormituksen valvonnan näkökulmasta

Ennakoiva työturvallisuuskulttuuri psykososiaalisen kuormituksen valvonnan näkökulmasta Ennakoiva työturvallisuuskulttuuri psykososiaalisen kuormituksen valvonnan näkökulmasta Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2016 Työsuojelutarkastaja Päivi Laakso Työsuojelun vastuualue, ESAVI Työsuojelun

Lisätiedot

Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015

Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015 Valtakunnallinen kunta-alan työsuojelun valvontahanke vuosina 2012-2015 Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015 Hankkeen käynnistyminen 2012 Tavoitteena turvallisuuden hallinnan ja turvallisuusjohtamisen

Lisätiedot

HENKISEN KUORMITTUMISEN HALLINTAMALLI RAISION KAUPUNGISSA. Kaupunginhallituksen hyväksymä

HENKISEN KUORMITTUMISEN HALLINTAMALLI RAISION KAUPUNGISSA. Kaupunginhallituksen hyväksymä HENKISEN KUORMITTUMISEN HALLINTAMALLI RAISION KAUPUNGISSA Kaupunginhallituksen 26.2.2007 hyväksymä 1 2 YLEISTÄ Henkinen hyvinvointi ilmenee työpaikalla monin eri tavoin. Työkykyä edistää ja ylläpitää mm

Lisätiedot

Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna JHL

Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna JHL 19.10.2018 Terveyspalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2019 - JHL YHTEENVETO KURSSEISTA 1. LUOTTAMUSMIESKOULUTUS Peruskurssit, 4 kpl - Uuden luottamusmiehen kurssi, kaikki sopimusalat,

Lisätiedot

TYÖHYVINVOINTIOHJELMA

TYÖHYVINVOINTIOHJELMA 2016-2017 TYÖHYVINVOINTIOHJELMA Hyväksytty henkilöstöjaostossa 25.4.2016 Sisällys 1 Työhyvinvointiohjelma... 2 2 Työhyvinvoinnin tekijöiden tehtävät ja vastuut... 3 3 Työhyvinvoinnin toimintasuunnitelma...

Lisätiedot

Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena Rovaniemi

Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena Rovaniemi Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena 07.02.2013 Rovaniemi ylilääkäri, työterveyslääkäri Heli Leino, Rovaniemen kaupungin työterveysliikelaitos Työterveyshuolto = työnantajan järjestettäväksi

Lisätiedot

Yksityisen sosiaalialan palkallisiksi hyväksymät kurssit vuodelle 2015

Yksityisen sosiaalialan palkallisiksi hyväksymät kurssit vuodelle 2015 14.11.2014 Yksityisen sosiaalialan palkallisiksi hyväksymät kurssit vuodelle 2015 Yksityinen sosiaalipalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2015 - JHL YHTEENVETO ESITYKSEEN SISÄLTYVISTÄ

Lisätiedot

Kotihoito valvontahavaintojen valossa

Kotihoito valvontahavaintojen valossa Kotihoito valvontahavaintojen valossa Kotihoito - osasto, joka ei koskaan tule täyteen? Valvontahavainnot sosiaali- ja terveysalalla Etelä-Suomessa seminaari 25.9.2017 Ylitarkastaja Ulla Arvo 1 Kotihoitotyön

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNKI 1/5. Kajaanin kaupunki ja kaupungin työntekijöitä ja viranhaltijoita edustavat henkilöstöjärjestöt.

KAJAANIN KAUPUNKI 1/5. Kajaanin kaupunki ja kaupungin työntekijöitä ja viranhaltijoita edustavat henkilöstöjärjestöt. KAJAANIN KAUPUNKI 1/5 SOPIMUS YHTEISTOIMINTAORGANISAATIOSTA Sopijaosapuolet: Kajaanin kaupunki ja kaupungin työntekijöitä ja viranhaltijoita edustavat henkilöstöjärjestöt. Tällä sopimuksella sovitaan työnantajan

Lisätiedot

Specia - asiantuntijat ja ylemmät toimihenkilöt ry Et ole yksin päivä 29.10.2011 Asiantuntijan ja esimiehen työhyvinvointi normien näkökulmasta Riina

Specia - asiantuntijat ja ylemmät toimihenkilöt ry Et ole yksin päivä 29.10.2011 Asiantuntijan ja esimiehen työhyvinvointi normien näkökulmasta Riina Specia - asiantuntijat ja ylemmät toimihenkilöt ry Et ole yksin päivä 29.10.2011 Asiantuntijan ja esimiehen työhyvinvointi normien näkökulmasta Riina Länsikallio Työhyvinvointi - Työhyvinvoinnin kokemus

Lisätiedot