Hyvä itsensä johtaminen vie kohti parempaa työelämää

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvä itsensä johtaminen vie kohti parempaa työelämää"

Transkriptio

1 Hyvä itsensä johtaminen vie kohti parempaa työelämää Minna Rasila, Heuristica Oy

2 Tässä on koostettuna näyttämäni slaidit ja monta muutakin slaidia, joita ei ehditty näin pienessä ajassa käsitellä. Käy ne rauhassa läpi ja viivy siinä slaidissa, joka puhuttaa juuri sinua. Sovitko itsellesi sparraus-kaverin? Mitä haluat keskustella hänen kanssaan näistä asioista? Kaikkea hyvää! T MinnaR

3 Tavoite: Sinulla on mietittynä 1-3 itsellesi sopivaa, helppoa ja merkityksellistä parannusta, joita alat heti toteuttaa arjessa.

4 Tehdään todeksi positiivinen kierre! Tavoitteena työntekijä, joka työskentelee tuloksellisesti ja voi hyvin Hyvä työntekijä

5 Millainen on Hyvä Työntekijä?.joka työskentelee tuloksellisesti ja voi hyvin?

6 Työ yhteisö taidot ovat merkittävä osa työhyvinvointia ovat tuloksellisen yhteistyön, vuorovaikuttamisen ja itsensä johtamisen taitoja

7 Sana työyhteisötaidot sisältää kolme osaa, jotka kuvaavat hyvin sanan merkitystä: TYÖ + YHTEISÖ + TAIDOT Ne liittyvät työhön. Tarvitsemme niitä tehdäksemme työmme hyvin ja voidaksemme työssä hyvin. Ne liittyvät työyhteisöön, hyvään vuorovaikutukseen ja tulokselliseen tekemiseen yhdessä muiden kanssa. Ne ovat taitoja, joita meistä jokainen voi oppia ja harjaannuttaa. Ne eivät ole työyhteisögeenejä tai ominaisuuksia, jotka meille joko on tai ei ole.

8 Miltä tilanteesi nyt näyttää? Jos olisi olemassa ns. kouluaine nimeltä Tuloksellinen itsensä johtaminen niin minkä kouluarvosanan (4-10) antaisit itsellesi tästä?

9 Millaista muutosta haluat? Oletko tyytyväinen antamaasi arvosanaan? Mitä arvosanaa tavoittelet seuraavaan todistukseen, esimerkiksi keväällä 2017?

10 Miten tuo muutos näkyy arjessasi? Katsotaan tulevaisuuteen: olet saavuttanut tavoitearvosanasi. Miten tuo asia näkyy arjessasi? Miten huomaat sen itsessäsi? Ketkä muut sen huomaavat ja miten?

11 ASIANTUNTIJOIDEN JOHTAMINEN JA ASIANTUNTIJA ITSENSÄ JOHTAJANA

12 Esimiehen ja työntekijän uudet roolit asiantuntijatyössä Esimies: Päättäjästä vastuun ja vallan jakajaksi Käskijästä osallistajaksi, resurssien varmistajaksi ja mahdollistajaksi Ohjeiden antajasta sparraajaksi ja coachiksi Valvojasta ja raportoijasta visioijaksi ja kokonaisuuden kehittäjäksi Työntekijä: Työtehtävän suorittajasta asiantuntevaksi osaajaksi ja oman työnsä kehittäjäksi Käskytettävästä vastuulliseksi ja oma-aloitteiseksi osallistujaksi Yksinäisestä puurtajasta yhdessä onnistujaksi

13 Traditionaalinen Johtaminen ennen ja nyt Esimies on auktoriteetti, jolla on paras tieto-taito. Hän määrää, mitä tehdään ja miten. Hommat sujuvat, kun esimies suunnittelee ja ohjeistaa ne hyvin ja valvoo, että alaiset noudattavat hänen käskyjään. Esimies neuvoo ja ohjaa alaistaan (vastaamalla alaisen kysymyksiin). Esimies vastaa tiimin suoriutumisesta ja alaisten kehittymisestä. Perustuu ulkoiseen motivointiin (raha, kunnia, pelko) Valmentava Esimies antaa suunnan ja tavoitteet. Tulokseen voi päästä monella tavalla. Asiantuntija valitsee oman tapansa. Esimies antaa palautetta ja varmistaa resurssit. Esimies coachaa eli auttaa asiantuntijaa tämän omin voimavaroin (tekemällä hänelle kysymyksiä) Jokainen ottaa vastuuta suoriutumisesta ja kehittymisestä ja esimies tukee tätä. Perustuu sisäiseen motivaatioon (merkitys, aikaan saaminen, asiantuntemus)

14 Valmentavan kulttuurin Viisi Vahvaa Veetä: Vastuunotto Valta (valtuutus) Vapaus Vaikuttaminen Vaikutetuksi tuleminen Arvostava, ratkaisukeskeinen, osallistava, tavoitteellinen ja tuloksellinen yhteistoiminta

15 Johtajuus, asiantuntijaorganisaatio ja valmentava kulttuuri Johtajuus ja seuraajuus ( alaisuus ) ei määräydy aseman vaan asiantuntemuksen, tehtävän ja tavoitteen perusteella Jokainen meistä on johtaja! Johtajuus ja seuraajuus ovat itse asiassa vaikuttamista ja vaikutetuksi tulemista Missä tilanteissa sinä olet johtaja, vaikuttaja?

16 Työhyvinvoinnissa voittavat yksilö, yritys ja yhteiskunta (etera.fi)

17 Hyvä työpaikka.. Sinne on kiva aamulla lähteä Siellä on kiva olla Sieltä lähtee hyvillä mielin kotiin

18 Työhyvinvoinnin osa-alueet: Työturvallisuuskeskus ttk.fi

19 Työhyvinvoinnin osa-alueet Fyysiset Psyykkiset Sosiaaliset Työhyvinvointi on kokonaishyvinvoinnin yksi tärkeä osa!

20 Kuka muu (kuin sinä itse) hyötyy siitä, että sinä voit työssäsi hyvin?

21 Jokaisella on vastuu Työhyvinvointi syntyy arjessa työtä ja yhteistyötä tekemällä. Työnantaja vastaa hyvinvoinnin perustasta: turvallisista työoloista, osaavasta johtamisesta ja työn suunnittelusta. Jokaisella työyhteisön jäsenellä on kuitenkin vastuu sekä työyhteisön hyvinvoinnista että omasta voinnistaan. (etera.fi)

22 Energia määritellään usein voiman, kappaleen tai systeemin kyvyksi tehdä työtä (Wikipedia)

23 Energiatalouteni

24 Energiaa arkeen - Haluanko muutosta johonkin näistä? Huolehdi unestasi Nauti liikunnasta Rentoudu aina kun voit Olet sitä mitä syöt Käytä alkoholia kohtuudella Määritä itsellesi realistiset tavoitteet Lopeta lykkääminen Älä lykkää päätöksiä Iloa arkeen Energiaa ihmissuhteista Keskustele itsesi kanssa lempeydellä LUE LISÄÄ ENERGIAA ARKEEN E-OPPAASTA!

25 Pohdi: Mikä sinulle antaa voimia ja energiaa työsi tekemiseen? Mitkä työtehtäväsi vievät erityisesti energiaasi ja mitkä taas ovat sellaisia, joita tekemällä energia vain kasvaa? Millaiset ihmiset antavat sinulle energiaa? Kuka saa energiaa sinusta?

26 Motivaatio on muutosenergiaa! innostuminen Motivaatio = innostuminen * usko onnistumiseen ahdistus turhautuminen, apaattisuus Suuri motivaatio, flow-mahdollisuus ikävystyminen Innostuminen Usko onnistumiseen Motivaatio 9 1 9*1 = *5 = *9 = *9 = 45 onnistuminen

27 Millainen tekeminen motivoi sinua? Yhdessä tekeminen vai yksin tekeminen? Syvällinen asiantuntijuus vai moniosaaminen? Tarkka työ vai suurpiirteisyys? Haasteellisuus vai helppous? Merkityksellisyys? Oma kehittyminen? Toisten auttaminen? Johtaminen ja vaikuttaminen? Tuloksen nopea näkyminen vai pitkäjänteinen tekeminen? Mikä muu?

28 Aikavarkaat ovat tapoja ja toimintamalleja, jotka estävät meitä käyttämästä aikaamme mahdollisimman tuloksellisesti.

29 Aikavarkaat ovat tapoja ja toimintamalleja, jotka estävät meitä käyttämästä aikaamme mahdollisimman tuloksellisesti Aikavaras voi olla ulkoinen tai sisäinen. Sisäinen aikavaras on sellainen, jonka selättäminen on kokonaan tai lähes kokonaan sinun omasta toiminnastasi ja itsekuristasi kiinni. Ulkoisten aikavarkaiden kuriin laittaminen vaatii toimenpiteitä paitsi sinulta itseltäsi myös muilta ihmisiltä. Ne vaativat usein työpaikan kirjoitettujen tai kirjoittamattomien toimintasääntöjen tiedostamista ja uudelleenarviointia.

30 Mikä Aikavaras on minulle/meille merkittävin? Mikä on helpoin selättää? Kiireen kulttuuri Myöhästely Venyvät tai turhat palaverit Näennäisyhteistyö Keskeytykset Ylisosiaaliset työkaverit Epäjärjestys Ei koskaan EI Lykkääminen Perfektionismi LUE LISÄÄ AIKAVARKAAT KURIIN E-OPPAASTA!

31 Tomaateista apua lykkäämiseen ja perfektionismiin Pomodoro (=tomaatti)-tekniikan idea lyhyesti on tämä: 1. Päätä, mitä tehtävää teet 2. Laita ajastin 25 minuutille 3. Tee ko asiaa nuo 25 min 4. Kirjaa ylös, mitä teit 5. Pidä 5 min tauko 6. Jatka kohdasta 1. Lisätietoa esim: Lykkäämiseen tomaateista on apua, sillä tylsää tai vaikeaakin tehtävää jaksaa 25 minuuttia. Perfektionismiin tomaatit auttavat näin: päätä, kuinka monta tomaattia vielä uhraat asialle ja lopeta sitten mytomatoes.com sivulla voit ottaa käyttöön oman tomaatti-kellon ja dokumentoida tekemäsi työt

32 Miten muutos tehdään? Miten johdan itseäni ja kehitän toimintaani parempaan suuntaan arkityössäni? kun tavoitteenani ovat konkreettiset ja pysyvät muutokset ajattelu- ja toimintatavoissa

33 Tulevaisuus tehdään nyt! Menneisyyden valinnat määräävät nykyisyyden. Nykyisyyden valinnat määräävät tulevaisuuden. Tulevaisuus on tekoja. Ja tekemättä jättämisiä. Valinnat Teot Valinnat Teot Menneisyys Nykytila Tulevaisuus Valinnat Teot Muuta siis ajattelu- ja toimintatapojasi, jos haluat muutosta elämääsi. On turhaa toistaa samaa kuin ennen ja odottaa silti parempia tuloksia.

34 Joka hetki me rakennamme omaa tulevaisuuttamme

35 Vievätkö valintasi kohti tavoitteitasi? Tavoitteeni, visioni AIKA nyt

36 Osaaminen Osaaminen ja tietoisuus Osaan tiedostamatta, automaattisesti Osaan, kun tiedostan (kun keskityn) En tiedä, että en osaa Tiedän, että en osaa Tietoisuus

37 Käytä aivojasi itsesi puolesta! Esimerkkejä ajattelutavan muuttamisesta ekologisemmaksi Koko ajan kamala kiire. Uusia hommia tulee vaan lisää. En selviä tästä. Olen tosi stressaantunut. Minulla on nyt paljon töitä. Teen tehtävät yksi kerrallaan tärkeysjärjestyksessä. Olen rauhallinen. Kaikki on ok. Teen koko ajan töitä, eikä aikaa riitä perheelle. Olen huono äiti. Olen hyvä äiti, jolla on vaan nyt paljon töitä. Uusi ajattelumalli vaatii harjoittelua monesti satoja toistoja! Aivot eivät ymmärrä sanaa EI. Parempi siis ajatella Olen rauhallinen kuin En hermostu

38 Onko sinulla sellaisia itsellesi tai läheisillesi haitallisia ajattelumalleja, joille olisi hyvä saada parempi korvaaja?

39 HARJOITUS TEKEE MESTARIN! Jos haluat tulla joksikin, niin teeskentele (=harjoittele) sitä 10 minuuttia päivässä! Jos esimerkiksi haluat tulla rakastavaksi aviopuolisoksi, aloita teeskentelemällä rakastavaa aviopuolisoa 10 minuuttia joka päivä. Tee se silloin, kun rankan työpäivän jälkeen tapaat puolisosi! (Ben Furmania mukaellen)

40 Muutos ja työn tehokkuus

41 Vaikuttamisen kehät Asiat, joihin en voi vaikuttaa. Voin vaikuttaa kuitenkin siihen, miten suhtaudun näihin asioihin. Asiat, joita en itse päätä ja kuitenkin voin vaikuttaa niihin Asiat, joihin voin suoraan vaikuttaa ja joista päätän itse

42 Tyyneysrukous: Anna minulle tyyneys hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, Anna minulle rohkeus muuttaa asiat, jotka voin muuttaa, Ja anna minulle viisaus erottaa nämä kaksi toisistaan. - Reinhold Niebuhr ( )?

43 RATKAISUKESKEISYYS Every problem is a frustreted dream

44 Kaksi erilaista lähestymistapaa Kyllähän ongelmaan pitää aina löytää syy! Vai täytyykö?

45 Ratkaisukeskeisyyden periaatteita 1/2 1) Tavoitelähtöisyys ja tulevaisuuteen suuntautuminen Muutetaan vaikeus tavoitteeksi. Keskustelu, ajattelu tai työskentely suunnataan toivottuun tulokseen tai tavoitteeseen sekä edistysaskeliin, jotka vievät kohti tavoitetta. Tavoite voi olla kaukanakin mennään sitä kohti pienin askelin. 2) Voimavarakeskeisyys Huomioidaan aikaisemmat onnistumiset ja taidot. Haetaan voimaa menneisyydestä. Tiedostetaan vahvuudet, voimavarat ja resurssit sekä ihmisessä itsessään että hänen ympäristössään. 3) Edistyksen ja positiivisten poikkeusten huomiointi Kiinnitetään huomio pieniinkin edistysaskeliin tai liikahduksiin, etenemiseen kohti unelmaa, tavoitetta tai muutostoivetta. Kannustetaan ponnistelemaan ja jatkamaan. Tiedostetaan positiiviset poikkeukset: Milloin on ollut hyvin? Milloin on onnistuttu? 4) Asiakaslähtöisyys ja arvostus Kunnioitetaan toisten ihmisten ajattelutapaa, maailmakuvaa sekä arvoja mm. hyvällä kuuntelulla. Kunnioitetaan valintoja tehdessä omaa itseä ja omia arvoja. Asiakas on se, joka itse asettaa omat tavoitteensa. Asiakkaalla on myös voimavarat.

46 Ratkaisukeskeisyyden periaatteita 2/2 5) Tasaveroisuus ja yhteistyö Suhtaudutaan keskustelukumppaneihin arvostaen heidän ideoitaan ja kunnioittaen heidän tapaansa toimia. Tähdätään vuorovaikutuksella yhteistyön syntymiseen. Muut ihmiset ovat tärkeä voimavara. 6) Myönteisyys, luovuus, leikillisyys ja huumori Keskitytään voimavaroja ja piileviä kykyjä kasvattaviin näkökulmiin (puutteiden ja hankaluuksien sijaan). Epäonnistumisia tarkastellaan oppikokemuksina. Leikki ja huumori voivat rikkoa juuttuneita käsityksiä. Uusia ajatuksia voi tulla ihan odottamattomalla tavalla tai yllättävältä taholta. 7) Ongelmiin on monia vaihtoehtoisia ratkaisuja Asiat tapahtuvat aina yhteydessä muihin ihmisiin ja ympäristöön, joten tavoitteeseen voi päästä monia, erilaisia polkuja pitkin. Tähdätään kokonaisekologisiin ratkaisuihin.

47 Myönteinen (myötäinen) ajattelu Positiivinen/myönteinen ajattelu on suorituksen myötäistä ajattelua Positiivinen ajattelu ei ole aate. Se on työkalu (Keijo Tahkokallio) Jos tahto ja mielikuvitus vetävät eri suuntiin, mielikuvitus voittaa aina (Emile Coué ) Aivot ja keho toimivat ajatustemme suuntaan, vaikka emme sitä edes tiedä/tiedosta!! (SIKSI KEHONKIELELLÄ ON NIIN VAIKEA VALEHDELLA) Aivot eivät oikein ymmärrä sanaa EI. (älä ajattele vaaleanpunaista elefanttia ) Siksi tavoite kannattaa aina pukea myönteiseen muotoon. (Esim. En hermostu Olen rauhallinen) 16

48 Ratkaisukeskeinen (oman) toiminnan kehittäminen: 1. Mikä on tavoitteesi? (Määrittele myönteisesti!) 2. Mitä hyötyä sen saavuttamisesta itsellesi? Entä muille? 3. Missä kohtaa olet nyt (esim asteikolla 0-10)? Mitä olet tehnyt päästäksesi tähän pisteeseen? Mitä voimavarojasi tai vahvuuksiasi olet käyttänyt? Ketkä ovat auttaneet sinua tähän mennessä ja miten? 4. Mikä on merkki siitä, että olet siirtynyt asteikolla yhden askeleen eteenpäin? 5. Mitkä seikat puhuvat sen puolesta, että sinulla on hyvät mahdollisuudet saavuttaa tavoitteesi? 6. Kenelle tai keille aiot kertoa edistyksestäsi? Ketä tai keitä toivot voivasi kiittää avusta tai tuesta saavutettuasi tavoitteesi? Mistä toivot voivasi kiittää heitä? Mitä teet nyt seuraavaksi? Entä sitten?

49 Tavoitteet ja positiivinen kierre Tavoitteet Tavoitteiden puute johtaa negatiiviseen kierteeseen. Tavoitteet mahdollistavat positiivisen kierteen. Innostuminen Suunnitelmat Tavoitteettomuus Itseluottamus Onnistuminen Lamautuminen Alemmuuden tunne Suunnitelmattomuus Onnistumiskokemusten puuttuminen Jos tavoitteita ei ole, ei voi saavuttaa tavoitteitaan! Knoblauch&Wöltje 2003

50 Mitä teen nyt toisin heti huomenna? Mitä kokeilen? Mitä alan harjoitella? Kenen kanssa sparraan muutoksiani? Koska ja missä?

51 Miten muutan toimintaani? Tunnista vanha toimintatapa. Määrittele uusi toimintatapa. Mieti kaikki uuden toiminnan mukanaan tuovat hyvät asiat. Aloita uuden toimintatavan toteuttaminen. Toista. Toista. Toista. Määritä tavoitteet. Mittaa. Palkitse itseäsi. (Piiskaa itseäsi?) Pyydä tukea ja apua. Käytä hyväksesi kaikki mahdolliset apukeinot.

52 Tämän valmennuksen tavoitteena on, että jokainen tekee 1-3 pientä, helposti toteutettavaa itselleen ja ympäristölleen merkityksellistä parannusta ajattelu- ja/tai toimintatapoihinsa. Minä alan nyt toteuttaa seuraavia parannuksia: Sparraan näitä n kanssa / 201 klo :

53 Tehdään todeksi positiivinen kierre!

Miten motivoin itseäni ja muita?

Miten motivoin itseäni ja muita? Motivaatio, työn ilo ja into Miten motivoin itseäni ja muita? Minna Rasila Heuristica Oy Tervetuloa! Tänään käsitellään motivaatiota. Mitä motivaatio tai motivointi on? Miten motivoin tiimiläisiäni? Vai

Lisätiedot

tavoitesuuntautunut myönteinen ihmisen voimavaroihin uskova

tavoitesuuntautunut myönteinen ihmisen voimavaroihin uskova RATkaisu KESkeinen ajattelu- ja työtapa on tavoitesuuntautunut, myönteinen ja ihmisen voimavaroihin uskova tapa käsitellä erilaisia haasteita ja pulmia. Ratkaisukeskeisyyden kolme tärkeää energiaa ja voimavaroja

Lisätiedot

KOKEILE KOUTSAUSTA! Ratkaisukeskeinen coaching-ohje

KOKEILE KOUTSAUSTA! Ratkaisukeskeinen coaching-ohje KOKEILE KOUTSAUSTA! Ratkaisukeskeinen coaching-ohje Miniopas Mitä koutsaus on? Coaching - tai suomalaisittain koutsaus - on tehokas työkalu. Se on tulostavoitteista ja konkreettiseen toimintaan tähtäävää.

Lisätiedot

Lämpimästi tervetuloa valmennukseen Ratkaisuja rakentava. palaute. Minna Rasila, Heuristica Oy

Lämpimästi tervetuloa valmennukseen Ratkaisuja rakentava. palaute. Minna Rasila, Heuristica Oy Lämpimästi tervetuloa valmennukseen Ratkaisuja rakentava palaute Minna Rasila, Heuristica Oy www.heuristica.fi Kiitos kivasta aamupäivästä ja teidän kaikkien aktiivisesta osallistumisesta! Tässä on valmennuksen

Lisätiedot

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisessa Työntekijän oma vastuu Rooli työyhteisössä Työyhteisön voima Tulevaisuuden haasteet Minäminäminäminäminäminäminäminä

Lisätiedot

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA Iina Lempinen Voimavaravalmentaja, kirjailija, kouluttaja Valmiina Coaching 24.11.2015 Tehy Terveydenhoitajien opintopäivät 1 VALMENNUKSEN TAVOITTEET Tulet tietoisemmaksi

Lisätiedot

Muutos ja minä. TEK/ Urailta Sirpa Etzell. AS3 Finland Oy

Muutos ja minä. TEK/ Urailta Sirpa Etzell. AS3 Finland Oy Muutos ja minä TEK/ Urailta 7.9.2015 17.00 19.30 Sirpa Etzell AS3 Finland Oy Pohjoismainen valmennusyritys Perustettu 1989 500 työntekijää ja sertifioitua valmentajaa Isoimmissa kaupungeissa paikalliset

Lisätiedot

Eväitä parempaan itsensä johtamiseen Hanna Poskiparta, Novetos Oy

Eväitä parempaan itsensä johtamiseen Hanna Poskiparta, Novetos Oy Eväitä parempaan itsensä johtamiseen 6.6.2019 Hanna Poskiparta, Novetos Oy Kerro vieruskaverille TOIMINTA: Yksi asia, jonka sait valmiiksi tällä viikolla? TUNNE: Miltä tuntui? MERKITYS: Mitä tämä merkitsi

Lisätiedot

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset Yhteenveto vuosilta 2011, 201, 2015, 2016 ja 2017 toteutetuista kyselyistä Kunnanhallitus 7.5.2018 Yleistä kyselystä Ranuan työhyvinvointikyselyssä

Lisätiedot

IMUA JA HYVINVOINTIA OMAAN TYÖHÖN. Anki Mannström

IMUA JA HYVINVOINTIA OMAAN TYÖHÖN. Anki Mannström IMUA JA HYVINVOINTIA OMAAN TYÖHÖN Anki Mannström Holistinen - Kokonaisvaltainen yksilö Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kaikki vaikuttaa hyvinvointiimme! TASAPAINO? TERVEYS IHMISSUHTEET TYÖ TALOUS Tasapainoa

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt 24.4.2013 Hilkka Myllymäki Hollolan kunta Hyvä mieli on osa työhyvinvointia. Mistä se rakentuu ja kuka siihen voi vaikuttaa? HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöohjelma

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Eläköön elämä ja työ IV Mistä virtaa tähän kaikkeen?

Eläköön elämä ja työ IV Mistä virtaa tähän kaikkeen? Eläköön elämä ja työ IV Mistä virtaa tähän kaikkeen? Pirkko-Liisa Vesterinen Paikallisjohtaja, dosentti Management Institute of Finland, MIF Itsetuntemus lähtökohtana Vastaa itsellesi Kuka minä olen itselleni?

Lisätiedot

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Talvilajien nuorten olympialeiri 25.4.2016 Urheilupsykologi (sert.) Hannaleena Ronkainen Miten ajattelemme asioiden etenevän miten asiat tosi elämässä menee.

Lisätiedot

Hyvinvointia positiivisesta ilmapiiristä ja tekemisen. meiningistä

Hyvinvointia positiivisesta ilmapiiristä ja tekemisen. meiningistä Hyvinvointia positiivisesta ilmapiiristä ja tekemisen meiningistä Vapaaehtoisten seminaariristeily 16.-18.10.2015 Hyvinvointiväylän II lähtöselvitys Mistä syntyy tekemisen meininki? Sisäinen motivaatio

Lisätiedot

Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin

Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin Luento 17.5.2017 VR - Matkakumppanit Jaana Ahtonen-Huuskonen / DIALOGO www.dialogo.fi Luennon aiheita: Itsensä johtaminen Vahvuuksien tunnistaminen

Lisätiedot

Avain terveyteen ja hyvinvointiin

Avain terveyteen ja hyvinvointiin Avain terveyteen ja hyvinvointiin Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen Tulppakuntoutus Omahoitoni vahvuudet Mieti hetki omahoitoasi: miten huolehdit itsestäsi. Kerro parille, mikä omahoidossasi on hyvin.

Lisätiedot

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017 70-20-10 - OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ Päivitetty 2017 O. Ala-Nissilä, T. Kauma, J. Kröger, T. Leppänen, M. Nissén-Feldt, E. Penttilä, S. Raatikainen, I. Sankkila, L.

Lisätiedot

Avain terveyteen ja hyvinvointiin. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen

Avain terveyteen ja hyvinvointiin. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen Avain terveyteen ja hyvinvointiin Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen Minun omahoitoni- tehtävä Keskustele parin kanssa omahoidosta. Kerro parille, mikä omahoidossasi on hyvin ja toimii. Kerro myös, mikä

Lisätiedot

Minun työhyvinvointini

Minun työhyvinvointini Minun työhyvinvointini Päivi Rauramo, asiantuntija TtM Työturvallisuuskeskus TTK paivi.rauramo@ttk.fi Työhyvinvoinnin tinkimätön rakentaja Kestävän työuran edistäjä Tuottavuuden mahdollistaja Hyvinvointi

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Heidi Ristolainen 2016 Opintokeskus Sivis 2016 Esittely Kerro lyhyesti, kuka olet ja mistä tulet. Millaisia ajatuksia sana työhyvinvointi sinussa herättää? Orientaatio

Lisätiedot

COACHING KANSALAISTAIDOKSI

COACHING KANSALAISTAIDOKSI COACHING KANSALAISTAIDOKSI PROJEKTIPÄIVÄT 2017 v Minna Rasila, Heuristica Oy www.heuristica.fi COACHING KANSALAISTAIDOKSI Miten ohjaan tiimiläistä, jonka työstä v en juurikaan ymmärrä? Miten tiimiläiset

Lisätiedot

Elämäntaitojen nelikenttä

Elämäntaitojen nelikenttä Polunvalaisija Elämäntaitojen nelikenttä A B Pitkän aikavälin tavoite Lyhyen aikavälin tavoite Nyt Punnitseminen V a l l i t s e v a t a j a t u k s e t T O I S T O K u i n k a u s e i n a j a t t e l

Lisätiedot

Ihminen toimii parhaimmillaan, luovimmillaan ja innovaatiokykyisimmillään, kun lähtökohdaksi otetaan kunkin olemassa olevat vahvuudet.

Ihminen toimii parhaimmillaan, luovimmillaan ja innovaatiokykyisimmillään, kun lähtökohdaksi otetaan kunkin olemassa olevat vahvuudet. Ihminen toimii parhaimmillaan, luovimmillaan ja innovaatiokykyisimmillään, kun lähtökohdaksi otetaan kunkin olemassa olevat vahvuudet. Coachingin tavoitteena on asiakkaan parempi itsetuntemus sekä asiakkaan

Lisätiedot

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet.0.0 JS Partners Oy Toimiva työyhteisö selkeät tavoitteet ja yhteiset pelisäännöt tarkoituksenmukaiset työvälineet

Lisätiedot

Ikäkaarijohtaminen kuinka löytää voimaa eri-ikäisyydestä?

Ikäkaarijohtaminen kuinka löytää voimaa eri-ikäisyydestä? Ikäkaarijohtaminen kuinka löytää voimaa eri-ikäisyydestä? Raili Kiviranta (ent. Moilanen) Toimitusjohtaja, dosentti www.johtamiskoulutukset.fi Arki&Ilo Oy, 0405480241 Raili Kiviranta (ent. Moilanen) Avance

Lisätiedot

Tiistain Tiimitreenit tehtäviä syksyyn 2017

Tiistain Tiimitreenit tehtäviä syksyyn 2017 Tiistain Tiimitreenit 2016 - tehtäviä syksyyn 2017 Tervetuloa tiimitreenien pariin! Tässä on valmiina yhdessä paketissa vuoden 2016 Tiistain tiimitreenit Voima Valmennuksen blogista hyödynnettäväksi keväällä

Lisätiedot

Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala

Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala 1 Vetovoimaisia työpaikkoja yhdistäviä tekijöitä: ü Henkilöstön saanti helppoa ü Henkilöstön

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö HYVINVOIVA SIHTEERI Haasta itsesi huipulle seminaari 23.9.2016 Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö SIHTEERI 2 26.9.2016 SIHTEERI ENNEN Kun esimies tuli aamulla töihin, hänen sihteerinsä oli ovella vastassa

Lisätiedot

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ?

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? Miniopas - Itsearvio Tässä oppaassa on kuvattu hyvän, toimivan ryhmän ominaisuuksia. Arvioi oppaan avulla omien ryhmiesi toimintaa. Verratkaa yhdessä arviointejanne. Millainen

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA Lisa Salonen MIELEN HYVINVOINTI Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Omat kokemuksemme vaikuttavat sen muovautumiseen.

Lisätiedot

ADHD oireinen aikuinen asiakkaana. Suvi Lehto

ADHD oireinen aikuinen asiakkaana. Suvi Lehto ADHD oireinen aikuinen asiakkaana Suvi Lehto 13.10.2016 Kohtaamisen lähtökohta Asiakkaalla on usein taustalla useita epäonnistumisia ja negatiivisia kokemuksia Näiden seurauksena asiakas Ei usko onnistumisiin

Lisätiedot

HYVINVOINTITAPAAMINEN. 1. tapaaminen / 20. Muuta:

HYVINVOINTITAPAAMINEN. 1. tapaaminen / 20. Muuta: HYVINVOINTITAPAAMINEN 1. tapaaminen / 20 Omaisen syntymävuosi Siviilisääty LÄHEISEN TAUSTATIEDOT Läheiseni on 1. puoliso 3. sisar / veli 2. lapsi 4. joku muu, kuka Syntymävuosi Missä / miten asuu? Diagnoosi(t)

Lisätiedot

Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi

Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi M I K Ä O N TÄ R K E Ä Ä, KUN TO I M I N N A N M U U TO S V I E DÄ Ä N L Ä P I J O H TA M I S E N J A H E N K I LÖ S TÖ N O S A A M I S E N N Ä KÖ KU L M A

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely - Työhyvinvointi_Perusturva_lautakunta

Työhyvinvointikysely - Työhyvinvointi_Perusturva_lautakunta Työhyvinvointikysely - Työhyvinvointi_Perusturva_lautakunta 1. Sukupuoli 0% 25% 50% 75% 100% mies 6,8% nainen 93,2% 2. Työ- ja virkasuhteesi muoto? 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% vakituinen 86,41%

Lisätiedot

Työpaikkavalmentajana työllistyvän työssä jaksamisen tukena

Työpaikkavalmentajana työllistyvän työssä jaksamisen tukena a työllistyvän työssä jaksamisen tukena Sisältö Esimerkkinä ja puskurina toimiminen suhteessa työyhteisöön Kiireen kesytys ja tylsyyden karkotus Stressinhallinta Voimavara-akku Lyhyt palautumisen kysely

Lisätiedot

oppimisella ja opiskelemisella

oppimisella ja opiskelemisella MITÄ ON OPPIMINEN? Miten, milloin ja missä ihminen oppii esim. suomen kieltä? Miten huomaat, että olet oppinut jotain? Mikä ero on oppimisella ja opiskelemisella? Mikä on PASSIIVISTA OPPIMISTA AKTIIVISTA

Lisätiedot

KÄMMENMALLI RAKENNA POLKUSI ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEEN

KÄMMENMALLI RAKENNA POLKUSI ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEEN KÄMMENMALLI RAKENNA POLKUSI ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEEN TÄTÄ TYÖKIRJAA VOIT HYÖDYNTÄÄ OMAN ELÄMÄNTAPA- MUUTOSPOLKUSI SUUNNITTELUSSA. VARAA AIKAA JA VASTAA KYSYMYKSIIN REHELLISESTI. SISÄLLYS 1. MITÄ HALUAT? 2.

Lisätiedot

Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011

Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011 17.2.2011 Hannele Waltari Mitä työhyvinvointi on? Työhyvinvointi tarkoittaa turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset

Lisätiedot

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute 28.5.2013 Minna Lappalainen, TtM, TRO, työnohjaaja minna.lappalainen@apropoo.fi Tavoitteena: Erilaisten näkökulmien ja työvälineiden löytäminen arjen vuorovaikutustilanteisiin:

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Miten voin itse luoda mielekkään työyhteisön?

Miten voin itse luoda mielekkään työyhteisön? Finnclean-messut 11.5.2017 Miten voin itse luoda mielekkään työyhteisön? Luennon aiheet Millaisia keinoja meillä on vaikuttaa itse oman työyhteisön hyvinvointiin? Millaisessa työilmapiirissä viihdyt ja

Lisätiedot

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut.

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Rohkeus Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Innostus Olet suhtautunut innokkaasti ja energisesti uusiin

Lisätiedot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot ESIMIESTUTKIMUKSEN RAPORTTI Raportin tekijä ossi.aura@gmail.com www.ossiaura.com FIRMA OY 15.2.2019 Esimiestutkimus toteutettiin osana Työkaari kantaa - työhyvinvointia ja tuottavuutta hanketta. Kyselyyn

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014

Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014 Dinno Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014 Sari Tappura DI, tutkija Turvallisuuden johtaminen ja suunnittelu Teollisuustalous sari.tappura@tut.fi www.dinno.fi Yksilön ja tiimien luovuus Osaaminen,

Lisätiedot

Itsensä johtaminen jaksamisen tukena Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi 2019

Itsensä johtaminen jaksamisen tukena Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi 2019 Itsensä johtaminen jaksamisen tukena Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi 2019 Tutkijatohtori Susanna Kultalahti Vaasan yliopisto, johtamisen akateeminen yksikkö Esimiestyö VAATII PALJON Pedagoginen johtajuus,

Lisätiedot

Valtakunnallinen AlueAvain Omaishoitajaliitto ry. Heidi Ristolainen Opintokeskus Sivis

Valtakunnallinen AlueAvain Omaishoitajaliitto ry. Heidi Ristolainen Opintokeskus Sivis Valtakunnallinen AlueAvain Omaishoitajaliitto ry Heidi Ristolainen Opintokeskus Sivis 13.2.2018 Orientaatio aamupäivään Esittele itsesi vierustoverillesi Kerro, millaisin odotuksin saavuit Kerro myös joku

Lisätiedot

- Ratkaisukeskeisyys on käytännön strategia, joka antaa välineitä toimia ongelmatilanteissa ja kehittämistyössä.

- Ratkaisukeskeisyys on käytännön strategia, joka antaa välineitä toimia ongelmatilanteissa ja kehittämistyössä. Ratkaisukeskeinen toimintatapa - Ratkaisukeskeisyys on käytännön strategia, joka antaa välineitä toimia ongelmatilanteissa ja kehittämistyössä. - Kyse ei ole omien ratkaisujen tarjoamisesta keskustelukumppanille,

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAJAAN! TYÖHYVINVOINTI SYNTYY ARJEN TEOILLA

TERVETULOA TYÖPAJAAN! TYÖHYVINVOINTI SYNTYY ARJEN TEOILLA TERVETULOA TYÖPAJAAN! TYÖHYVINVOINTI SYNTYY ARJEN TEOILLA 6.2.2019 TYÖPAJAN TAVOITTEENA ON - Pohtia hyvinvoivan työyhteisön kulmakiviä - Jakaa kokemuksia ja keinoja työhyvinvoinnin rakentamiseksi erityisesti

Lisätiedot

Ke Henkilöstön jaksaminen Voimavaroja oman työn arkeen

Ke Henkilöstön jaksaminen Voimavaroja oman työn arkeen Lounais-Suomen alueellinen turvallisuusfoorumi 2018 Ke 10.10.2018 Henkilöstön jaksaminen Voimavaroja oman työn arkeen Eija Pelkonen, Naantali KTM, työyhteisövalmentaja ja -kehittäjä, työnohjaaja, aikuisopettaja,

Lisätiedot

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Elämän mullistavat muutokset Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Miksi haluan puhu muutoksista? Muutos lisää stressiä yksilölle, parille ja perheelle Stressi voi olla niin suuri, ettei meidän opitut

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

Kehitetäänkö työhyvinvointia vai työtä?

Kehitetäänkö työhyvinvointia vai työtä? Kehitetäänkö työhyvinvointia vai työtä? Labquality Days, Helsingin Messukeskus 11.-12.2.2016 Katri Mannermaa Työhyvinvointipäällikkö, FT, Satakunnan sairaanhoitopiirin ky Laatu Security Safety Potilasturvallisuus

Lisätiedot

Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun.

Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun. Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun. Olisiko nyt jo aika kääntää katse henkilöstökustannuksista kasvun tekijöiksi? 11 % suomalaisista työntekijöistä on sitoutunut työnantajaansa

Lisätiedot

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA Lisa Salonen MIELEN HYVINVOINTI Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Omat kokemuksemme vaikuttavat sen muovautumiseen.

Lisätiedot

Savonlinnan kaupunki 2013

Savonlinnan kaupunki 2013 Savonlinnan kaupunki 2013 Kuntasi työhyvinvointisyke Yleistä kyselystä Savonlinnan kaupungin työhyvinvointikyselyssä kartoitettiin organisaation palveluksessa olevien työntekijöiden työhyvinvointi ja siinä

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

MITEN SUHTAUDUN MUUTOKSEEN?

MITEN SUHTAUDUN MUUTOKSEEN? MITEN SUHTAUDUN MUUTOKSEEN? Miniopas - Itsearvio Miten suhtaudut muutokseen? Arvioi omia ajattelu- ja toimintamallejasi. Verratkaa arviointejanne yhdessä työkavereidenne kanssa. Ohje tämän oppaan käyttöön

Lisätiedot

Julkisen alan työhyvinvointi Toni Pekka Riku Perhoniemi

Julkisen alan työhyvinvointi Toni Pekka Riku Perhoniemi Julkisen alan työhyvinvointi 0 Toni Pekka Riku Perhoniemi Tutkimuksesta 000 vastaajaa; kunta 0, kirkko 00 Edustava otos kunta- ja kirkon organisaatioiden henkilöstöstä (KuEL, VaEL-opettajat, KiEL) Ikä,

Lisätiedot

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI YRITTÄJIEN HYVINVOINTI Yrittäjien työhyvinvointikysely 2013 tulokset 4.9.2013 Kati Huoponen, Mari Merilampi ja Jouni Vatanen TAUSTAA Kysely lähetettiin yli 10 000:lle Ilmarisen yrittäjäasiakkaalle Kyselyyn

Lisätiedot

JOHTAMINEN UUDESSA MAAILMASSA kohti innostavaa ja vastuuttavaa johtamiskulttuuria DAN SOBACK

JOHTAMINEN UUDESSA MAAILMASSA kohti innostavaa ja vastuuttavaa johtamiskulttuuria DAN SOBACK JOHTAMINEN UUDESSA MAAILMASSA kohti innostavaa ja vastuuttavaa johtamiskulttuuria DAN SOBACK Johtamisen Suuri Murros Käännetään pyramidit JOHTO HENKILÖSTÖ Ohjeistaa ja hallinnoi Mahdollistaa ja tukee Henkilöstö

Lisätiedot

Ratkaisukeskeinen toimintatapa. Kirsi Saukkola 2013 Ratkaisukeskeinen valmentaja, työnohjaaja

Ratkaisukeskeinen toimintatapa. Kirsi Saukkola 2013 Ratkaisukeskeinen valmentaja, työnohjaaja Ratkaisukeskeinen toimintatapa Kirsi Saukkola 2013 Ratkaisukeskeinen valmentaja, työnohjaaja 1 Ratkaisukeskeisyys Ratkaisukeskeisyys on käytännön strategia, joka antaa välineitä toimia ongelmatilanteissa

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä Terveyden edistämistä työpaikalle / P Husman Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä Terveyden edistämistä työpaikalle / P Husman Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Työhyvinvointia arjessa Päivi Husman, teemajohtaja Työhön osallistuminen ja kestävä työura Työterveyslaitos Työhyvinvointi tehdään arjessa yhdessä Työkykyä, terveyttä ja hyvinvointia

Lisätiedot

Mitä voin itse tehdä? Muutostyöpaja Anne Rantala

Mitä voin itse tehdä? Muutostyöpaja Anne Rantala Mitä voin itse tehdä? Muutostyöpaja 13.6. Anne Rantala 13.6.2016 1 1. Jäsennä itseäsi ja suhdetta työhösi Miten työ asettuu suhteessa muuhun elämään ja arvoihisi? Millaisia tavoitteita sinulla on työn

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖTAIDOILLA JAKSAMISTA ELÄMÄÄN. Jyväskylä 20.10.2009

TYÖYHTEISÖTAIDOILLA JAKSAMISTA ELÄMÄÄN. Jyväskylä 20.10.2009 TYÖYHTEISÖTAIDOILLA JAKSAMISTA ELÄMÄÄN Jyväskylä 20.10.2009 Jaksaisimmeko työelämässä pidempään, jos osaisimme olla ihmisiksi keskenämme? Löytyykö apu työssä jaksamiseen ja jatkamiseen työyhteisötaidoista?

Lisätiedot

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri Julkaistu 9.2.2017 Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri 1/2017 NextMakers-barometri käsittelee kasvuyrityksille kiinnostavia, ajankohtaisia aiheita. Ensimmäisen

Lisätiedot

Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti

Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti Valmennuksen sisältö Mitä stressi on? Mielen ja tunteiden johtaminen Itsensä johtaminen stressin hallinnan työkaluna

Lisätiedot

Arvojen tunnistaminen

Arvojen tunnistaminen Arvojen tunnistaminen Viikko 2 Arvojen tunnistamisen neljä ilmansuuntaa ovat työ, ihmissuhteet, vapaa-aika, terveys. Näiden isojen otsakkeiden alle alat jäsentää tarkentavia huomioita. Arvoja ei voi tunnistaa

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

Valmentava johtajuuskulttuuri todeksi. HR Next Practice Marjo-Riitta Ristikangas & Vesa Ristikangas 6.9.2011

Valmentava johtajuuskulttuuri todeksi. HR Next Practice Marjo-Riitta Ristikangas & Vesa Ristikangas 6.9.2011 Valmentava johtajuuskulttuuri todeksi HR Next Practice Marjo-Riitta Ristikangas & Vesa Ristikangas 6.9.2011 BoMentis on valmentavan johtamisen kylväjä, joka luo organisaatioihin hyvä johtamisen ja yhteistyön

Lisätiedot

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. KUUNTELEMINEN 1. Katso henkilöä, joka puhuu 2. Mieti, mitä hän sanoo 3. Odota omaa vuoroasi 4. Sano, mitä haluat sanoa 2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. Tervehdi 2. Jutustele 3. Päättele, kuunteleeko toinen

Lisätiedot

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE Maria Ruokonen 10.3.2013 Tunne itsesi ja tunnista unelmasi. Ymmärrä missä olet kaikkein vahvin. Miksi teet sitä mitä teet? Löydä oma intohimosi. Menestymme sellaisissa

Lisätiedot

OIVALLUS. arviointi- ja väittämäkortit.

OIVALLUS. arviointi- ja väittämäkortit. OIVALLUS arviointi- ja väittämäkortit ARVIOINTIASTEIKKOKORTIT EN KOSKAAN 0 SATUNNAISESTI 1 MELKO USEIN 2 PÄÄSÄÄNTÖISESTI/AINA 3 PERUSTAIDOT A 1.1 Käytöstavat Vastaan kun tervehditään. A 1.2 Käytöstavat

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin usein kysytyt kysymykset

Työhyvinvoinnin usein kysytyt kysymykset Hyvällä fiiliksellä homma toimii paljon paremmin! Työhyvinvoinnin usein kysytyt kysymykset Elina Ravantti, Venla Räisänen ja Eeva-Marja Lee Työterveyslaitos 2014 1 Tietopaketti työhyvinvoinnista Apaja-projektissa

Lisätiedot

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta 7.9. ja 7.10. 2015 Timo Tapola Opintopsykologi Aalto-yliopisto LES Student services Yhteystieto: timo.tapola@aalto.fi Opiskelukyky http://www.opiskelukyky.fi/video-opiskelukyvysta/

Lisätiedot

Keskusteluja kehittämällä tuloksellisuutta ja työniloa

Keskusteluja kehittämällä tuloksellisuutta ja työniloa Keskusteluja kehittämällä tuloksellisuutta ja työniloa Ateria 13 5.11.2013 Wanha Satama, Helsinki Työyhteisökehittäjä, FT Heini Wink JHL Kehittämispalvelu Kuinka saada kehityskeskusteluista uusia ajatuksia,

Lisätiedot

Elämäntapamuutos valmennusohjelma

Elämäntapamuutos valmennusohjelma Elämäntapamuutos valmennusohjelma Mitä on kokonaisvaltainen hyvinvointi? Fyysinen hyvinvointi -terveys, kunto, lepo, ruoka Henkinen hyvinvointi -suhde omaan itseen, itsetuntemus, itsensä arvostaminen,

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon

Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon Unelmista Meillä kaikilla on unelmia; mielen aitoja ilmaisuja jostain paremmasta. Unelmat vievät meitä eteenpäin ja kehittävät meitä ihmisinä. Antamalla

Lisätiedot

Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma Hyväksytty Yhteistyöryhmä Kunnanhallitus Valtuusto 3.4.

Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma Hyväksytty Yhteistyöryhmä Kunnanhallitus Valtuusto 3.4. Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma 2017-2020 Hyväksytty Yhteistyöryhmä 6.3.2017 Kunnanhallitus 13.3.2017 Valtuusto 3.4.2017 4.4.2017 1 TYÖHYVINVOINNIN VISIO Työhyvinvointi on MEIDÄN

Lisätiedot

Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman

Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman Oppilaiden puhetta hyvinvoinnista Siksi en viittaa paljon mutta olen kehittynyt siinä ja en välitä vaikka moititaankin

Lisätiedot

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu Henkilöstöstrategia vuosille 2016 2018 1 2 Sisältö 1. Henkilöstöstrategiamme tarkoitus... 4 2. Henkilöstöstrategiamme päämäärä,

Lisätiedot

Aivokuntoluento. Jaakko Kauramäki, TkT Aivokunto Oy

Aivokuntoluento. Jaakko Kauramäki, TkT Aivokunto Oy Aivokuntoluento Jaakko Kauramäki, TkT Aivokunto Oy Itsensä johtaminen muutostilanteessa aivojen näkökulmasta Tieturi / Ruoholahti 23.1.2013 1. Aivot muutostilassa 2. Päätöksenteko, tunteet työelämässä

Lisätiedot

- muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten?

- muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten? Muutosjohtaminen - muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten? Professori Marja-Liisa Manka Tampereen yliopisto, Johtamiskorkeakoulu, työhyvinvointi 1 Maailma muuttuu meidänkin

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017 70-20-10 - OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ Päivitetty 2017 O. Ala-Nissilä, T. Kauma, J. Kröger, T. Leppänen, M. Nissén-Feldt, E. Penttilä, S. Raatikainen, I. Sankkila, L.

Lisätiedot

Lupa loistaa positiivisen psykologian eväitä hyvään elämään. Krisse Lipponen TaitoBa oy

Lupa loistaa positiivisen psykologian eväitä hyvään elämään. Krisse Lipponen TaitoBa oy Lupa loistaa positiivisen psykologian eväitä hyvään elämään TaitoBa oy Positiivinen psykologia hyvin eri kuin ratkes Empiristinen tieteenkäsitys Tullaan eri tieteen traditioista mutta päädytään samanlaisiin

Lisätiedot

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista 5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista VILMA HEISKANEN 26.11.2014 Lähde: http://powerofpositivity.com/5-things-must-know-mind/ Puhu parin kanssa Lue parin kanssa aivoista Mitä ajattelet? Oletko

Lisätiedot

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 2 Sivu 1 / 15 Nimi: PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät TOINEN TAPAAMINEN Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen Sijais- ja adoptiovanhemmat tekevät

Lisätiedot

Asiakkaiden työpajat. 2. työpaja Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja elämässä? Mitä toivon tulevaisuudelta?

Asiakkaiden työpajat. 2. työpaja Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja elämässä? Mitä toivon tulevaisuudelta? Asiakkaiden työpajat 1. työpaja 11.9.2018 Minun elämäni nyt Miksi oman äänen kuuluminen on tärkeää? Miten elämäni sujuu nyt? 2. työpaja 18.9.2108 Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja

Lisätiedot