ÄÄNEN JA VALON NOPEUS ILMASSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ÄÄNEN JA VALON NOPEUS ILMASSA"

Transkriptio

1 Fysiikan laboratoriotyöt 1 ÄÄNEN JA VALON NOPEUS ILMASSA 1. Työn tavoitteet Ääni on väliaineessa etenevää pitkittäistä mekaanista aaltoliikettä. Äänen etenemistä voidaan kuvata tarkastelemalla joko aallon synnyttämää väliaineen hiukkasten värähtelyä tasapainoasemansa ympäristössä tai aallon aikaansaamaa paineen vaihtelua ilmanpaineen molemmin puolin. Koska ääni on pitkittäistä aaltoliikettä, väliaineen hiukkasten värähtelyt tapahtuvat äänen etenemissuunnassa. Ääni tarvitsee edetäkseen väliaineen, joka voi olla kaasua, nestettä tai kiinteää ainetta. Äänen nopeus väliaineessa vaihtelee riippuen siitä, millaisesta väliaineesta on kyse. Tässä työssä mittaat ja lasket äänen nopeuden ilmassa, jota mittaustilanteen olosuhteissa voidaan pitää ideaalikaasuna. Työn toisessa osassa mittaat valon nopeuden ilmassa. Valo on poikittaista sähkömagneettista aaltoliikettä, joka ei edetäkseen tarvitse väliainetta. Sähkömagneettisen aallon edetessä ajan funktiona muuttuva magneettikenttä synnyttää muuttuvan sähkökentän ja muuttuva sähkökenttä puolestaan synnyttää muuttuvan magneettikentän. Valon etenemistä voidaan siten kuvata tarkastelemalla sähkö- ja magneettikenttiä, jotka värähtelevät kohtisuorasti sekä toisiaan että valon etenemissuuntaa vastaan.. Valon tyhjiönopeus on yksi fysiikan tärkeimpiä suureita ja sen suuruus on kiinnitetty arvoon c = m/s. Pituuden yksikkö metri määritellään nykyisin valon tyhjiönopeuden ja sekunnin määritelmän avulla. Valon nopeus väliaineessa on aina pienempi kuin tyhjiössä. Valon tyhjiönopeuden suhdetta valon nopeuteen v väliaineessa kutsutaan aineen taitekertoimeksi n, ts. n = c / v. Esimerkiksi tässä työssä käytettävän näkyvän valon taitekerroin ilmassa on noin 1,0003, jolloin mitattava valon nopeuden arvo on hyvin lähellä valon tyhjiönopeutta. Kahden erilaisen aaltoliikkeen etenemisnopeuden mittaamisen lisäksi kertaat tässä työssä oskilloskoopin käyttöä ja aaltoliikkeen peruskäsitteitä. Opettelet myös tekemään taulukoita ja kuvaajia itsenäisesti Excelillä.

2 ÄÄNEN JA VALON NOPEUS ILMASSA. Äänen nopeus ilmassa.1 Ennakkotehtävät Tee seuraavat aaltoliikkeeseen, ääneen ja äänen etenemisnopeuden mittaamiseen liittyvät ennakkotehtävät ennen saapumista työvuorolle. Tehtävien 1 ja vastauksia varten on lomake työohjeen lopussa (Liite 1). Palauta lomake vastauksineen ohjaajalle työvuorolla. 1. Selitä lyhyesti, mitä tarkoittavat seuraavat käsitteet: a) Aallonpituus, b) taajuus ja c) kahden aallon välinen vaihe-ero.. Luettele arkielämän ilmiöitä, joissa havaitaan, että äänellä on rajallinen etenemisnopeus. 3. Suunnittele mittauksia varten mittauspöytäkirja. Suunnittelussa auttaa, kun luet tarkasti luvun.5 Mittaukset. Voit tehdä mittauspöytäkirjasi Excelillä joko ennen työvuoroa tai työvuoron aikana ja merkitä mittaustulokset suoraan tähän sähköiseen mittauspöytäkirjaan.. Äänen etenemisnopeus ideaalikaasussa Jaksollisen pitkittäisen tai poikittaisen aallon etenemisnopeus v millaisessa väliaineessa tahansa voidaan laskea aallon taajuuden f ja aallonpituuden l tulona, ts. v = lf. (1) Tässä työssä määrität äänen etenemisnopeuden ilmassa yhtälön (1) avulla mittaamalla käyttämiesi ääniaaltojen taajuudet taajuuslaskurilla ja määrittämällä aallonpituudet luvussa.5 kuvatulla tavalla. Ääniaallon edetessä ilmassa huoneen lämpötilassa ja huoneilman paineessa etenemisnopeudelle voidaan johtaa yhtälö olettamalla ilman käyttäytyvän tällaisissa olosuhteissa ideaalikaasun tavoin. Pitkittäisen aallon edetessä nesteessä tai kaasussa etenemisnopeus voidaan laskea väliaineen puristuvuuskertoimen B ja tiheyden r avulla yhtälöstä B v =. () r Puristuvuuskerroin määritellään yhtälöllä dp B = -V, dv (3) missä p on paine ja V on tilavuus. Jos oletetaan, että äänen eteneminen ilmassa on adiabaattinen prosessi, jossa puristumisen ja laajentumisen aikana ei tapahdu lämmön vaihtoa, paineen ja tilavuuden välillä on yhteys g pv = vakio, (4)

3 Fysiikan laboratoriotyöt 3 missä g = C p CV on vakiopaineessa ja vakiotilavuudessa määritettyjen ominaislämpökapasiteettien suhde. Derivoimalla yhtälö (4) puolittain tilavuuden suhteen saadaan tulos dp g g - V + gpv 1 = 0, dv josta paineen derivaataksi tilavuuden suhteen saadaan g -1 dp gpv gp = - = -. g dv V V Puristuvuuskertoimen määritelmästä (3) saadaan siten æ gp ö B = - V ç - = gp, è V ø jolloin äänen etenemisnopeudeksi tulee yhtälön () perusteella Käyttämällä vielä ideaalikaasun tilanyhtälöä gp v =. (5) r pv = nrt kaasun tiheydeksi r saadaan m rv pm nrt = RT = RT = pv Þ r =, M M RT missä n on kaasun moolimäärä, m on kaasun massa, M on kaasun moolimassa, R = 8,314 JK -1 mol -1 on yleinen kaasuvakio ja T on lämpötila kelvineinä. Tällöin äänen etenemisnopeudeksi ideaalikaasussa saadaan yhtälöstä (5) gp gprt grt v = = =. (6) r pm M Yhtälöstä (6) voit laskea vertailuarvon yhtälöön (1) perustuvan mittauksen avulla saamallesi äänen etenemisnopeudelle mittaamalla huoneen lämpötilan, kun tiedetään, että ilma on kaksiatomista kaasua, jolle g = 7 5. Ilman keskimääräiselle molekyylimassalle voit käyttää arvoa M = 9,0 g mol..3 Koejärjestely Periaatekuva äänen nopeuden mittausjärjestelystä on kuvassa 1 ja kuvassa on valokuva todellisesta laitteistosta mittaustilanteessa. Signaaligeneraattorista otetaan sinimuotoinen vaihtojännite ja ohjataan se sekä suoraan oskilloskoopin Y-tuloon että kaiuttimeen, joka muuttaa sen saman taajuiseksi ääneksi. Kaiuttimelta ääni etenee ilmassa mikrofoniin, joka muuttaa sen takaisin saman taajuiseksi sinimuotoiseksi jännitteeksi, joka kytketään oskilloskoopin X-tuloon. Koska ääni etenee äärellisellä nopeudella kaiuttimesta mikrofoniin, alkuperäisen signaaligeneraattorista saadun ja mikrofonista saatavan vaihtojännitteen välille syntyy vaihe-ero, joka riippuu kaiuttimen ja mikrofo-

4 4 ÄÄNEN JA VALON NOPEUS ILMASSA nin välimatkasta. Tätä välimatkaa muutellaan mittauksissa liikuttamalla mikrofonia kiskoja pitkin. SIGNAALI- GENERAATTORI OSKILLOSKOOPPI KAIUTIN MIKROFONI X Y Kuva 1. Äänen nopeuden mittauksessa käytettävä koejärjestely. Taajuuden mittaamiseksi signaaligeneraattorilta saatava jännite viedään myös taajuuslaskurille. Signaaligeneraattorista saatava vaihtojännite poikkeuttaa koejärjestelyssämme oskilloskoopin näytön kuvapistettä pystysuunnassa ja mikrofonista saatava vaakasuorassa suunnassa. Jännitteiden vaihe-eroa voidaan siten tutkia käyttämällä oskilloskooppia XY-asennossa ja tutkimalla, millaisia kuvioita (ns. Lissajous n kuvioita) oskilloskoopin kuvapinnalle muodostuu erilaisilla vaihe-eroilla. Lämpömittari Oskilloskooppi Signaaligeneraattori Mikrofoni Taajuuslaskuri Kaiutin Mitta-asteikko Kuva. Mittauslaitteisto.

5 Fysiikan laboratoriotyöt 5.4 Lissajous n kuviot Jos piste osallistuu samanaikaisesti kahteen toisiaan vastaan kohtisuorassa tapahtuvaan jaksolliseen värähtelyyn, joiden amplitudit ovat A ja B ja joiden molempien kulmataajuus on w, niin pisteen paikan ( x, y)- koordinaatistossa hetkellä t määräävät yhtälöt ì x = Asin í îy = B sin ( wt) ( wt + q ), (7) missä q on värähdysten vaihe-ero Sijoittamalla ylemmästä yhtälöstä ratkaistu sin( wt) jälkimmäiseen ja kehittämällä sitä päädytään origokeskeistä ellipsiä esittävään yhtälöön æ ç è x A ö ø æ + ç è y ö B ø xy - cosq = sin AB q. (8) Vaihe-erosta q riippuen yhtälöstä (8) saadaan erilaisia kuvaajia: a) Kun värähtelyt ovat samassa vaiheessa eli kun q = 0 yhtälöksi b) Kun vaihe-ero on æ x ö ç è A ø æ + ç è o q = 90 y B ö ø - xy AB æ x = 0 Þ ç - è A, yhtälöstä (8) saadaan æ ç è x A ö ø æ + ç è y B ö ø y B ö ø, yhtälö (8) supistuu suoran = 0 Þ y = B x. (9) A = 1, (10) joka on sellaisen ellipsin yhtälö, jonka akselit yhtyvät koordinaatti-akseleihin. Jos värähdysten amplitudit ovat yhtä suuret, kyseessä on ympyrän yhtälö. o c) Kun värähdysten välillä on puolen aallon vaihesiirto eli kun q = 180, yhtälö (8) supistuu jälleen suoraksi, jonka yhtälö on nyt B y = - x. (11) A.5 Mittaukset ja tulosten käsittely Ennen kuin aloitat mittaukset, tee Exceliin mittauspöytäkirja. Ohjeita Excelin käyttöön löytyy työohjeen lopusta Liitteestä. Tee myös tulosten käsittelyssä tarvittavat laskut Excelillä.

6 6 ÄÄNEN JA VALON NOPEUS ILMASSA Aloita mittaukset tutustumalla ohjaajan opastuksella mittauslaitteistoon ja oskilloskoopin käyttöön. Tutki sitten, millaisia kuvioita oskilloskoopin kuvapinnalle muodostuu mikrofonin eri etäisyyksillä. Pohdi, mitä vaihe-eroja muodostuneet kuviot vastaavat. Kirjaa havaintosi kuvioista työohjeen lopussa liitteenä olevaan lomakkeeseen. Aseta varsinaisten mittausten aluksi äänigeneraattorin taajuudeksi noin 6 khz. Etsi sitten mikrofonille sellainen paikka, että oskilloskooppi osoittaa vaihe-eron olevan nolla (tai 180 o ). Tätä mikrofonin paikkaa mitta-asteikolla merkitään s 0 : lla. Etsi mikrofonia siirtämällä kohta s 1 = s 0 + l, missä l on ääniaallon aallonpituus, jolloin vaihe-ero on taas nolla (tai 180 o ). Jatka näin, kunnes tulet kohtaan s k = s 0 + kl, missä k = Suorita mittaukset kymmenellä eri taajuudella f i väliltä 6 8 khz. Merkitse kukin käyttämäsi taajuuden arvo sekä sitä vastaavat havaitsemasi mikrofonin paikka alussa s ) sekä lopussa s ) ja valitsemasi k : n arvo Excel-taulukkoon. Laske taulukkoon ( 0 myös aallonpituudet ( k avulla kymmenen eri äänen nopeutta l i. Laske sitten taulukkoon aallonpituuksien l i ja taajuuksien v i yhtälöstä (1) ja niiden keskiarvo v. Jos oletetaan, ettei tuloksissa ole systemaattista virhettä, vaan ainoastaan mittaustarkkuudesta johtuva hajonta, etenemisnopeuden virhe voidaan laskea keskiarvon keskivirheenä s n 1 s =, (1) ( ) å ( v i - v) n -1 n i= 1 missä n on havaintojen lukumäärä. Merkitse taulukkoon näkyville erotukset ( v i - v), niiden neliöt ( v v) i - ja neliöiden summa å ( - v) v i sekä niiden avulla laskettu keskiarvon keskivirhe s. n i= 1 Ideaalikaasumallin mukaisen äänen nopeuden laskemiseksi havaitse mittauspaikan lämpötila T kuvassa näkyvästä lämpömittarista ja kirjaa lämpötilan arvo taulukkoon. Laske taulukkoon äänen nopeus yhtälöstä (6). Huomaa, että yhtälössä lämpötila on kelvineinä. f i.6 Lopputulokset ja pohdinta Työselostuksena voit palauttaa Excel -taulukon, jossa näkyvät mittaustulokset, niiden käsittelyssä tehdyt laskut, lasketut äänen nopeudet ja virheen arviointia varten lasketut suureet. Merkitse lopputuloksina näkyviin äänen nopeuden laskettu keskiarvo v virherajoineen sekä ideaalikaasumallin avulla laskettu äänen nopeus. Pohdi lopuksi seu-

7 Fysiikan laboratoriotyöt 7 raavia kysymyksiä ja kirjaa pohdintojesi tulokset työohjeen lopussa olevaan lomakkeeseen, jonka palautat työn ohjaajalle. Mistä mahdollinen ero teoreettisen ja mittaamasi äänen nopeuden välillä voisi johtua? Miksi äänigeneraattorin taajuudeksi asetettiin juuri 6-8 khz? Entä jos taajuus olisi suurempi/ pienempi?

8 8 ÄÄNEN JA VALON NOPEUS ILMASSA 3. Valon nopeus ilmassa Ennen kuin valon nopeuden arvo oli kiinnitetty, sitä mitattiin monin eri tavoin. Tanskalainen tähtitieteilijä Ole Roemer havaitsi vuonna 1675, että Jupiterin kuun Ion kiertoaika Jupiterin ympäri (n. 4,5 h) riippui siitä, tehtiinkö havaintoja Maan lähestyessä Jupiteria vai etääntyessä Jupiterista. Tästä Roemer päätteli, että valolla on äärellinen nopeus. Roemerin havaintojen perusteella hollantilainen tiedemies Christiaan Huygens arvioi valon nopeudeksi 8,5 10 m s. Ranskalainen fyysikko Armand Hippolyte Louis Fizeau mittasi vuonna 1849 valon nopeuden menetelmällä, jossa valonsädettä katkottiin hammaspyörällä. Näin aikaan saadut valopulssit kulkivat kahdeksan kilometrin päässä olevalla peilille, josta ne heijastuivat takaisin. Palaavat pulssit pääsivät hammaspyörän läpi, jos hammaspyörän pyörimisnopeus oli sopiva. Koska hammaspyörän ja peilin välimatka, pyörän hampaiden lukumäärä ja pyörimisnopeus tunnettiin, Fizeau pystyi laskemaan valon nopeuden ja sai tuloksen menetelmä muistuttaa tässä työssä käytettävää koejärjestelyä m s. Fizeaun 3.1 Koejärjestely Tässä työssä valon nopeus ilmassa mitataan hyvin lyhyiden valopulssien avulla. Kuvassa 3 on esitetty käytettävän mittausmenetelmän periaate. Lähteen lähettämä valopulssi jaetaan säteenjakajalla kahteen osaan, ns. vertailu- ja mittasäteiksi. Kumpikin pulssi heijastetaan peileillä takaisin ja mitataan samalla ilmaisimella. Jos vertailu- ja mittasäteen pituudet ovat erisuuret, ne saapuvat ilmaisimelle eri aikaan. Mittaamalla säteiden välinen matkaero s ja aikaero t voidaan valon nopeus c laskea yhtälöstä Ds c =. (13) Dt PEILI 1 LÄHDE VERTAILUSÄDE PEILI SÄTEENJAKAJA MITTASÄDE t ILMAISIN Kuva 3. Valon nopeuden mittauksen koejärjestely. t

9 Fysiikan laboratoriotyöt 9 Kaaviokuva mittauslaitteistosta on esitetty kuvassa 4 ja kuvassa 5 on valokuva laitteistosta mittaushetkellä. Valolähteenä käytettävä lähetindiodi, säteenjakaja ja ilmaisimena toimiva vastaanotindiodi on sijoitettu kotelon sisään. Kotelon päällä on aukko, josta vertailusäde pääsee aukon päälle sijoitetulle heijastimelle. a b c 1 d 1 d Ds/ e trigger 10MHz pulses c f = 00 mm mm Oskilloskoopille a = lähetindiodi e = vastaanotindiodi b = säteenjakaja f = linssi c 1, c = aukot d 1, d = kuutionurkkaheijastimet Kuva 4. Kaaviokuva valon nopeuden mittauslaitteistosta. Kuutionurkkaheijastin d 1 Linssi Kotelo Oskilloskooppi Kuva 5. Valon nopeuden mittauslaitteisto. Diodi (a) lähettää lyhyitä valopulsseja taajuudella 40 khz. Osa valosta heijastuu säteenjakajasta (b) ja tulee ulos kotelosta aukosta ( c 1 ). Tätä sädettä sanotaan vertailusäteeksi ja se heijastuu takaisin heijastimesta ( d 1) kulkien säteenjakajan läpi edelleen vastaanotindiodille (e). Diodille osuva pulssi viedään PULSES -liittimestä oskilloskoopille, jonka näytöllä se näkyy ensimmäisenä pulssina.

10 10 ÄÄNEN JA VALON NOPEUS ILMASSA Osa valodiodin lähettämästä valosta kulkee säteenjakajan läpi, tulee ulos kotelon sivulla olevasta aukosta (c ), kulkee linssin (f) läpi ja osuu heijastimelle ( d ). Kokoava linssi (f) tarvitaan, koska heijastin d on kaukana ja diodin lähettämän valon sädekeila on hyvin voimakkaasti hajoava. Heijastimelta pulssi palaa samaa reittiä säteenjakajalle, josta se heijastuu vastaanotindiodille aiheuttaen jälkimmäisen oskilloskoopissa näkyvän pulssin. Laitteistossa matka c 1 - b on yhtä pitkä kuin matka c - b, joten pulssien aikaväli syntyy pelkästään mittasäteen kulkemasta matkasta d - c. 3. Ennakkotehtävät Ratkaise seuraavat ennakkotehtävät ennen saapumistasi työvuorolle. Tehtäviä 4 ja 5 varten on lomake työohjeen lopussa. 4. Jos mittauslaitteisto asetettaisiin 10 m:n päähän heijastimesta d, kuinka suuri aikaero oskilloskoopin näytöllä näkyvien pulssien välillä havaittaisiin? (c = m/s) 5. Kuinka kauas heijastimesta laitteisto pitäisi asettaa, jotta pulssien välinen aikaero olisi 1s? 6. Suunnittele valon nopeuden mittausta varten taulukko, johon kirjaat mittaustuloksesi. Lue suunnittelua varten luku 3.3. Voit tehdä varsinaisen mittaustaulukon tässäkin tapauksessa Excelillä ja käyttää sitä apuna tulosten käsittelyssä Mittaukset ja tulosten käsittely Sopivan aikaeron synnyttämiseksi vertailu- ja mittasäteiden aiheuttamien pulssien välille mittasäteen kulkeman edestakaisen matkan on oltava vähintään 0 m:n luokkaa. Siksi mittaukseen tarvitaan paljon tilaa ja se tehdään opetuslaboratorion käytävällä. Käytävän seinässä on paikka, johon kuutionurkkaheijastin d voidaan kiinnittää. Kuvassa 5 näkyvä laitteisto on asetettu rullapöydän päälle, jolloin koko laitteistoa voidaan liikuttaa ja säätää näin mittasäteen kulkemaa matkaa. Siirrä ensin rullapöydällä oleva laitteisto käytävälle ja kiinnitä mittasäteen heijastin paikoilleen. Aseta laitteisto aluksi n. 10 metrin päähän heijastimesta. Pane oskilloskooppi päälle ja säädä sen avulla ensin heijastimen 1 d paikka kohdalleen niin, että vertailusäteeltä tuleva pulssi on maksimissaan. Aseta sitten pöytä oikeaan asentoon tarkastamalla, että mittasäde osuu hyvin heijastimeen d. Säädä lopuksi linssin paikka sellaiseksi, että myös mittasäteeltä tuleva pulssi on maksimissaan. Aikaeron mittaus onnistuu parhaiten, kun molempien säteiden synnyttämät pulssit ovat yhtä korkeat.

11 Fysiikan laboratoriotyöt 11 Havaitse pulssien aikaero Dt oskilloskoopista, joka on asetettu cursor-toiminnalle siirtämällä toinen kursori vertailusäteen ja toinen mittasäteen synnyttämän pulssin ohjaajan antamien neuvojen mukaisesti. Mittaa metrimitalla etäisyys aukosta c heijastimeen d. Toista mittaus viisi kertaa muuttamalla mittauslaitteiston ja heijastimen välimatkaa aina yhdestä kahteen metriä pidemmäksi. Kirjaa mittaustuloksesi taulukkoon, ja laske Exceliä käyttäen kutakin mittaustulosta vastaava valon nopeus. Laske myös valon nopeuksien keskiarvo ja virheen arvioimiseksi suurin poikkeama keskiarvosta. Piirrä mittaustuloksistasi kuvaaja, joka esittää säteiden matkaeroa aikaeron funktiona. Sovita kuvaajan pisteisiin pienimmän neliösumman suora Excelin LINEST -funktion avulla. Yhtälöstä (13) huomataan, että suoran kulmakerroin antaa valon nopeuden virherajoineen. 3.4 Lopputulokset Valon nopeuden mittauksesta voit palauttaa selostuksena tulostuksen, jossa näkyvät mittaustuloksesi, niiden avulla lasketut valon nopeudet, näiden keskiarvo ja valon nopeuden virhe arvioituna suurimpana poikkeamana keskiarvosta. Liitä mukaan myös Excelillä piirtämäsi kuvaaja, jossa näkyvät mittauspisteet, pienimmän neliösumman suora ja tiedot suoran sovituksesta.

12 1 Liite 1: Lomake tehtävien vastauksia varten Liite 1: Lomake tehtävien vastauksia varten Ennakkotehtävät: 1. Selitä lyhyesti, mitä tarkoittavat seuraavat käsitteet: a) Aallonpituus, b) taajuus ja c) kahden aallon välinen vaihe-ero. Aallonpituus: Taajuus: Kahden aallon välinen vaihe-ero:. Luettele arkielämän ilmiöitä, joissa havaitaan, että äänellä on äärellinen etenemisnopeus. 4. Jos mittauslaite asetettaisiin 10 m:n päähän heijastimesta d, kuinka suuri aikaero oskilloskoopin näytöllä näkyvien pulssien välillä havaittaisiin? (c = m/s) 5. Kuinka kauas heijastimesta laitteisto pitäisi asettaa, jotta pulssien välinen aikaero olisi 1s?

13 Fysiikan laboratoriotyöt 13 Havainnot oskilloskoopin pinnalle muodostuvista kuvioista: Mittauksiin liittyviä pohdintoja: Mistä mahdollinen ero mittaamasi ja ideaalikaasumallin avulla lasketun äänen nopeuden välillä voisi johtua? Miksi äänigeneraattorin taajuudeksi asetettiin juuri 6-8 khz? Entä jos taajuus olisi suurempi/ pienempi?

14 14 Liite : Ohjeita Excelin käyttöön Liite : Ohjeita Excelin käyttöön - Kreikkalaisia kirjaimia (esim. λ) löydät valitsemalla Insert -> Symbol ja asettamalla Subset valikkoon Greek and Coptic. - Merkitse taulukkoon myös kunkin suureen yksikkö! Laskutoimitukset: - Jos haluat laskea erotuksen a - b, valitse ensin solu, johon haluat tuloksen ja lisää siihen = -merkki. Tämän jälkeen klikkaa solua a, lisää miinus -merkki, klikkaa solua b ja paina enter. Samoin toimivat myös summa ( + ), jakolasku ( / ) ja kertolasku ( * ). Muita funktioita (esim. keskiarvo) löydät Formulas -välilehden alta. - Jos haluat toistaa saman laskutoimituksen kaikille sarakkeen soluille, laske aluksi yksi tulos ensimmäiseen soluun yllä olevan ohjeen mukaisesti. Tuplaklikkaa solun oikeaa alakulmaa, jolloin Excel kopioi laskutoimituksen kaikkiin sarakkeen soluihin. - Laskettaessa erotuksia ( v i - v), arvo v pysyy samana kaikilla v i :n arvoilla. Tämän voi huomioida $ -merkin avulla. Esimerkiksi, jos v :n arvo on solussa J16 ja v 1 :n arvo on solussa J6, voidaan kirjoittaa =J6-$J$16 ja kopioida tämä sarakkeen muihin soluihin yllä olevan ohjeen mukaisesti. - Yksiköitä voit muuttaa helposti laskutoimitusten yhteydessä. Esimerkiksi, jos aika on mitattu nanosekunneissa (ns) ja halutaan laskea nopeus v = s / t yksikössä m/s, voidaan kirjoittaa Exceliin =B1 / (A1*10^-9), missä matkan pituus on solussa B1 ja aika on solussa A1. - Jos haluat muuttaa lukujen esitystarkkuutta, klikkaa solua (voit myös maalata useamman solun samalla kertaa) hiiren oikealla painikkeella ja valitse Format Cells - > Number. Decimal places kenttään voit syöttää haluamasi desimaalien lukumäärän. - Lisää taulukkoon myös paikat työn nimelle (Äänen ja valon nopeus ilmassa), omalle nimellesi (Työn suorittaja), päivämäärälle sekä työn ohjaajan nimelle.

15 Fysiikan laboratoriotyöt 15 Kuvaajan piirtäminen: - Aloita maalaamalla ajan arvot sarakkeestaan, pidä Ctrl -näppäin pohjassa ja maalaa myös matkan arvot. Valitse Insert -> Scatter. Excel piirtää mittaustuloksesi taulukkoon. Kuvaajan saat piirrettyä valitsemalla Chart Tools -> Layout -> Trendline -> Linear - Voit muokata akseleiden asetuksia klikkaamalla haluamaasi akselia ja valitsemalla valikosta Format Axis. Esimerkiksi aika -akselin minimiarvoksi kannattaa asettaa 60 ns. - Saat nimettyä akselit valitsemalla ylävalikosta Chart Tools -> Layout -> Axis Titles. Kuvaajan saat nimettyä samasta valikosta valitsemalla Chart Title - Sovituksen laskeminen LINEST -funktion avulla: 1) Maalaa x taulukko. ) Kirjoita taulukon vasempaan yläsoluun =LINEST( 3) Avonaisen sulkumerkin jälkeen Excel haluaa tietää, mistä löytyvät y:n arvot, maalaa ne ja merkitse erottimena käytettävä puolipiste:, jolloin Excel kysyy, mistä löytyvät x:n arvot, jotka maalaat ja merkitse jälleen väliin puolipisteen. Lopuksi on annettava vielä kaksi vakiota, jotka voivat saada arvot FALSE tai TRUE. Jätä ensimmäinen vakio tyhjäksi, koska emme tarvitse sitä tässä ja valitse toiselle arvo TRUE, niin saat selville myös kulmakertoimen ja vakiotermin virheet. LINESTfunktion muoto on siis =LINEST(y:t; x:t ;;TRUE). 4) Paina Ctrl+Shift+Enter. Huomioi yksiköt. x-taulukon ylemmälle riville ilmestyvät nyt pienimmän neliösumman suoran kulmakerroin ja vakiotermi ja alemmalle riville niiden virheet.

SEISOVA AALTOLIIKE 1. TEORIAA

SEISOVA AALTOLIIKE 1. TEORIAA 1 SEISOVA AALTOLIIKE MOTIVOINTI Työssä tutkitaan poikittaista ja pitkittäistä aaltoliikettä pitkässä langassa ja jousessa. Tarkastellaan seisovaa aaltoliikettä. Määritetään aaltoliikkeen etenemisnopeus

Lisätiedot

Nimi: Muiden ryhmäläisten nimet:

Nimi: Muiden ryhmäläisten nimet: Nimi: Muiden ryhmäläisten nimet: PALKKIANTURI Työssä tutustutaan palkkianturin toimintaan ja havainnollistetaan sen avulla pienten ainepitoisuuksien havainnointia. Työn mittaukset on jaettu kolmeen osaan,

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Syksy 2009 Jukka Maalampi LUENTO 12 Aallot kahdessa ja kolmessa ulottuvuudessa Toistaiseksi on tarkasteltu aaltoja, jotka etenevät yhteen suuntaan. Yleisempiä tapauksia ovat

Lisätiedot

33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ

33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ TYÖOHJE 14.7.2010 JMK, TSU 33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ Laitteisto: Kuva 1. Kytkentä solenoidin ja toroidin magneettikenttien mittausta varten. Käytä samaa digitaalista jännitemittaria molempien

Lisätiedot

Fysiikan laboratoriotyöt 1, työ nro: 2, Harmoninen värähtelijä

Fysiikan laboratoriotyöt 1, työ nro: 2, Harmoninen värähtelijä Fysiikan laboratoriotyöt 1, työ nro: 2, Harmoninen värähtelijä Tekijä: Mikko Laine Tekijän sähköpostiosoite: miklaine@student.oulu.fi Koulutusohjelma: Fysiikka Mittausten suorituspäivä: 04.02.2013 Työn

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Fysiikan laboratoriotyöt 1 1 LIITE 1 VIRHEEN RVIOINNIST Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustuloksiin sisältyy aina virhettä, vaikka mittauslaite olisi

Lisätiedot

Kuva 1. Ohmin lain kytkentäkaavio. DC; 0 6 V.

Kuva 1. Ohmin lain kytkentäkaavio. DC; 0 6 V. TYÖ 37. OHMIN LAKI Tehtävä Tutkitaan metallijohtimen päiden välille kytketyn jännitteen ja johtimessa kulkevan sähkövirran välistä riippuvuutta. Todennetaan kokeellisesti Ohmin laki. Välineet Tasajännitelähde

Lisätiedot

MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut:

MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut: MAB - Harjoitustehtävien ratkaisut: Funktio. Piirretään koordinaatistoakselit ja sijoitetaan pisteet:. a) Funktioiden nollakohdat löydetään etsimällä kuvaajien ja - akselin leikkauspisteitä. Funktiolla

Lisätiedot

Työ 31A VAIHTOVIRTAPIIRI. Pari 1. Jonas Alam Antti Tenhiälä

Työ 31A VAIHTOVIRTAPIIRI. Pari 1. Jonas Alam Antti Tenhiälä Työ 3A VAIHTOVIRTAPIIRI Pari Jonas Alam Antti Tenhiälä Selostuksen laati: Jonas Alam Mittaukset tehty: 0.3.000 Selostus jätetty: 7.3.000 . Johdanto Tasavirtapiirissä sähkövirta ja jännite käyttäytyvät

Lisätiedot

7. Resistanssi ja Ohmin laki

7. Resistanssi ja Ohmin laki Nimi: LK: SÄHKÖ-OPPI Tarmo Partanen Teoria (Muista hyödyntää sanastoa) 1. Millä nimellä kuvataan sähköisen komponentin (laitteen, johtimen) sähkön kulkua vastustavaa ominaisuutta? 2. Miten resistanssi

Lisätiedot

1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla

1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla PERMITTIIVISYYS Johdanto Tarkastellaan tasokondensaattoria, joka koostuu kahdesta yhdensuuntaisesta metallilevystä. Siirretään varausta levystä toiseen, jolloin levyissä on varaukset +Q ja Q ja levyjen

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys12 Kevät 21 Jukka Maalampi LUENTO 11 Mekaaninen aaltoliike alto = avaruudessa etenevä järjestäytynyt häiriö. alto altoja on kahdenlaisia: Poikittainen aalto - poikkeamat kohtisuorassa

Lisätiedot

PERMITTIIVISYYS. 1 Johdanto. 1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla . (1) , (2) (3) . (4) Permittiivisyys

PERMITTIIVISYYS. 1 Johdanto. 1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla . (1) , (2) (3) . (4) Permittiivisyys PERMITTIIVISYYS 1 Johdanto Tarkastellaan tasokondensaattoria, joka koostuu kahdesta yhdensuuntaisesta metallilevystä Siirretään varausta levystä toiseen, jolloin levyissä on varaukset ja ja levyjen välillä

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA 1 LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustulokset ovat aina todellisten luonnonvakioiden ja tutkimuskohdetta kuvaavien suureiden likiarvoja, vaikka mittauslaite olisi miten

Lisätiedot

VAIHTOVIRTAPIIRI. 1 Työn tavoitteet

VAIHTOVIRTAPIIRI. 1 Työn tavoitteet Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Sähkö- ja magnetismiopin laboratoriotyöt AHTOTAP Työn tavoitteet aihtovirran ja jännitteen suunta vaihtelee ajan funktiona. Esimerkiksi Suomessa käytettävä verkkovirta

Lisätiedot

MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut:

MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut: MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut: 1 Funktio 1.1 Piirretään koordinaatistoakselit ja sijoitetaan pisteet: 1 1. a) Funktioiden nollakohdat löydetään etsimällä kuvaajien ja - akselin leikkauspisteitä.

Lisätiedot

25 INTERFEROMETRI 25.1 Johdanto

25 INTERFEROMETRI 25.1 Johdanto 5 INTERFEROMETRI 5.1 Johdanto Interferometrin toiminta perustuu valon interferenssiin. Interferenssillä tarkoitetaan kahden tai useamman aallon yhdistymistä yhdeksi resultanttiaalloksi. Kuvassa 1 tarkastellaan

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA 1 Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustuloksiin sisältyy aina virhettä, vaikka mittauslaite olisi miten uudenaikainen tai kallis tahansa ja mittaaja olisi alansa huippututkija Tästä johtuen mittaustuloksista

Lisätiedot

KALTEVA TASO. 1. Työn tavoitteet. 2. Teoria

KALTEVA TASO. 1. Työn tavoitteet. 2. Teoria Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Fysiikan laboratoriotyöt 1 1. Työn tavoitteet Tämän työn ensimmäisessä osassa tutkit kuulan, sylinterin ja sylinterirenkaan vierimistä pitkin kaltevaa tasoa.

Lisätiedot

Työ 21 Valon käyttäytyminen rajapinnoilla. Työvuoro 40 pari 1

Työ 21 Valon käyttäytyminen rajapinnoilla. Työvuoro 40 pari 1 Työ 21 Valon käyttäytyminen rajapinnoilla Työvuoro 40 pari 1 Tero Marttila Joel Pirttimaa TLT 78949E EST 78997S Selostuksen laati Tero Marttila Mittaukset suoritettu 12.11.2012 Selostus palautettu 19.11.2012

Lisätiedot

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio Yllä olevat polynomit P ( x) = 2 x + 1 ja Q ( x) = 2x 1 ovat esimerkkejä 1. asteen polynomifunktioista: muuttujan korkein potenssi on yksi. Yleisessä 1. asteen polynomifunktioissa on lisäksi vakiotermi;

Lisätiedot

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan VAIHTOVIRTAPIIRI 1 Johdanto Vaihtovirtapiirien käsittely perustuu kolmen peruskomponentin, vastuksen (resistanssi R), kelan (induktanssi L) ja kondensaattorin (kapasitanssi C) toimintaan. Tarkastellaan

Lisätiedot

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 3 Kevät E 1 + c 2 m 2 = E (1) p 1 = P (2) E 2 1

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 3 Kevät E 1 + c 2 m 2 = E (1) p 1 = P (2) E 2 1 763306A JOHDATUS SUHTLLISUUSTORIAAN Ratkaisut 3 Kevät 07. Fuusioreaktio. Lähdetään suoraan annetuista yhtälöistä nergia on suoraan yhtälön ) mukaan + m ) p P ) m + p 3) M + P 4) + m 5) Ratkaistaan seuraavaksi

Lisätiedot

ja J r ovat vektoreita ja että niiden tulee olla otettu saman pyörimisakselin suhteen. Massapisteen hitausmomentti on

ja J r ovat vektoreita ja että niiden tulee olla otettu saman pyörimisakselin suhteen. Massapisteen hitausmomentti on FYSA210 / K1 HITAUSMOMENTTI Työn tavoitteena on opetella määrittämään kappaleen hitausmomentti kappaletta pyörittämällä ja samalla havainnollistaa kitkan vaikutusta. Massapisteinä toimivat keskipisteestään

Lisätiedot

VALON DIFFRAKTIO JA POLARISAATIO

VALON DIFFRAKTIO JA POLARISAATIO 1 VALON DIFFRAKTIO JA POLARISAATIO 1 Työn tavoitteet Tässä työssä tutkit valoa aaltoliikkeenä. Tutustut valon taipumiseen eli diffraktioon, joka havaitaan esimerkiksi, kun monokromaattinen valo kulkee

Lisätiedot

Luento 15: Ääniaallot, osa 2

Luento 15: Ääniaallot, osa 2 Luento 15: Ääniaallot, osa 2 Aaltojen interferenssi Doppler Laskettuja esimerkkejä Luennon sisältö Aaltojen interferenssi Doppler Laskettuja esimerkkejä Aaltojen interferenssi Samassa pisteessä vaikuttaa

Lisätiedot

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT Työn tavoitteet o Havainnollistaa vaihtovirtapiirien toimintaa o Syventää ymmärtämystä aiheeseen liittyvästä fysiikasta 1 Johdanto Tasavirta oli 1900 luvun alussa kilpaileva

Lisätiedot

Käy vastaamassa kyselyyn kurssin pedanet-sivulla (TÄRKEÄ ensi vuotta ajatellen) Kurssin suorittaminen ja arviointi: vähintään 50 tehtävää tehtynä

Käy vastaamassa kyselyyn kurssin pedanet-sivulla (TÄRKEÄ ensi vuotta ajatellen) Kurssin suorittaminen ja arviointi: vähintään 50 tehtävää tehtynä Käy vastaamassa kyselyyn kurssin pedanet-sivulla (TÄRKEÄ ensi vuotta ajatellen) Kurssin suorittaminen ja arviointi: vähintään 50 tehtävää tehtynä (vihkon palautus kokeeseen tullessa) Koe Mahdolliset testit

Lisätiedot

Kuten aaltoliikkeen heijastuminen, niin myös taittuminen voidaan selittää Huygensin periaatteen avulla.

Kuten aaltoliikkeen heijastuminen, niin myös taittuminen voidaan selittää Huygensin periaatteen avulla. FYS 103 / K3 SNELLIN LAKI Työssä tutkitaan monokromaattisen valon taittumista ja todennetaan Snellin laki. Lisäksi määritetään kokonaisheijastuksen rajakulmia ja aineiden taitekertoimia. 1. Teoriaa Huygensin

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 1 Aalto köydessä Kohdassa x olevan ainehiukkasen poikkeama tasapainosta y ajan funktiona on y( x, t) Asin( kx t 0) Ketjusääntö: Ainehiukkasen

Lisätiedot

Differentiaali- ja integraalilaskenta

Differentiaali- ja integraalilaskenta Differentiaali- ja integraalilaskenta Opiskelijan nimi: DIFFERENTIAALILASKENTA 1. Raja-arvon käsite, derivaatta raja-arvona 1.1 Raja-arvo pisteessä 1.2 Derivaatan määritelmä 1.3 Derivaatta raja-arvona

Lisätiedot

m h = Q l h 8380 J = J kg 1 0, kg Muodostuneen höyryn osuus alkuperäisestä vesimäärästä on m h m 0,200 kg = 0,

m h = Q l h 8380 J = J kg 1 0, kg Muodostuneen höyryn osuus alkuperäisestä vesimäärästä on m h m 0,200 kg = 0, 76638A Termofysiikka Harjoitus no. 9, ratkaisut syyslukukausi 014) 1. Vesimäärä, jonka massa m 00 g on ylikuumentunut mikroaaltouunissa lämpötilaan T 1 110 383,15 K paineessa P 1 atm 10135 Pa. Veden ominaislämpökapasiteetti

Lisätiedot

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2017 Insinöörivalinnan matematiikan koe , Ratkaisut (Sarja A)

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2017 Insinöörivalinnan matematiikan koe , Ratkaisut (Sarja A) Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 017 Insinöörivalinnan matematiikan koe 30..017, Ratkaisut (Sarja A) 1. a) Lukujen 9, 0, 3 ja x keskiarvo on. Määritä x. (1 p.) b) Mitkä reaaliluvut

Lisätiedot

YLEINEN AALTOLIIKEOPPI

YLEINEN AALTOLIIKEOPPI YLEINEN AALTOLIIKEOPPI KEVÄT 2017 1 Saana-Maija Huttula (saana.huttula@oulu.fi) Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Vk 8 Luento 1 Mekaaniset aallot 1 Luento 2 Mekaaniset aallot 2 Ääni ja kuuleminen

Lisätiedot

a) Piirrä hahmotelma varjostimelle muodostuvan diffraktiokuvion maksimeista 1, 2 ja 3.

a) Piirrä hahmotelma varjostimelle muodostuvan diffraktiokuvion maksimeista 1, 2 ja 3. Ohjeita: Tee jokainen tehtävä siististi omalle sivulleen/sivuilleen. Merkitse jos tehtävä jatkuu seuraavalle konseptille. Kirjoita ratkaisuihin näkyviin tarvittavat välivaiheet ja perustele lyhyesti käyttämästi

Lisätiedot

d sinα Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila

d sinα Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila Optisessa hilassa on hyvin suuri määrä yhdensuuntaisia, toisistaan yhtä kaukana olevia

Lisätiedot

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 MAGNEETTIKENTTÄTYÖ

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 MAGNEETTIKENTTÄTYÖ FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 MAGNEETTIKENTTÄTYÖ MIKKO LAINE 2. kesäkuuta 2015 1. Johdanto Tässä työssä määritämme Maan magneettikentän komponentit, laskemme totaalikentän voimakkuuden ja monitoroimme magnetometrin

Lisätiedot

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto. 2 Teoreettista taustaa

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto. 2 Teoreettista taustaa FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT Työn tavoitteita o Havainnollistaa vaihtovirtapiirien toimintaa o Syventää ymmärtämystä aiheeseen liittyvästä fysiikasta 1 Johdanto Tasavirta oli 1900 luvun alussa kilpaileva

Lisätiedot

B. 2 E. en tiedä C. 6. 2 ovat luonnollisia lukuja?

B. 2 E. en tiedä C. 6. 2 ovat luonnollisia lukuja? Nimi Koulutus Ryhmä Jokaisessa tehtävässä on vain yksi vastausvaihtoehto oikein. Laske tehtävät ilman laskinta.. Missä pisteessä suora y = 3x 6 leikkaa x-akselin? A. 3 D. B. E. en tiedä C. 6. Mitkä luvuista,,,

Lisätiedot

LABORATORIOTYÖ 3 VAIHELUKITTU VAHVISTIN

LABORATORIOTYÖ 3 VAIHELUKITTU VAHVISTIN LABORATORIOTYÖ 3 VAIHELUKITTU VAHVISTIN Päivitetty: 23/01/2009 TP 3-1 3. VAIHELUKITTU VAHVISTIN Työn tavoitteet Työn tavoitteena on oppia vaihelukitun vahvistimen toimintaperiaate ja käyttömahdollisuudet

Lisätiedot

MATEMATIIKKA 5 VIIKKOTUNTIA

MATEMATIIKKA 5 VIIKKOTUNTIA EB-TUTKINTO 2008 MATEMATIIKKA 5 VIIKKOTUNTIA PÄIVÄMÄÄRÄ: 5. kesäkuuta 2008 (aamupäivä) KOKEEN KESTO: 4 tuntia (240 minuuttia) SALLITUT APUVÄLINEET: Europpa-koulun antama taulukkovihkonen Funktiolaskin,

Lisätiedot

MATEMATIIKKA. Matematiikkaa pintakäsittelijöille. Ongelmanratkaisu. Isto Jokinen 2017

MATEMATIIKKA. Matematiikkaa pintakäsittelijöille. Ongelmanratkaisu. Isto Jokinen 2017 MATEMATIIKKA Matematiikkaa pintakäsittelijöille Ongelmanratkaisu Isto Jokinen 2017 SISÄLTÖ 1. Matemaattisten ongelmien ratkaisu laskukaavoilla 2. Tekijäyhtälöt 3. Laskukaavojen yhdistäminen 4. Yhtälöiden

Lisätiedot

Fysiikan laboratoriotyöt 3 Sähkömotorinen voima

Fysiikan laboratoriotyöt 3 Sähkömotorinen voima Fysiikan laboratoriotyöt 3 Sähkömotorinen voima Työn suorittaja: Antti Pekkala (1988723) Mittaukset suoritettu 8.10.2014 Selostus palautettu 16.10.2014 Valvonut assistentti Martti Kiviharju 1 Annettu tehtävä

Lisätiedot

OSKILLOSKOOPIN SYVENTÄVÄ KÄYTTÖ

OSKILLOSKOOPIN SYVENTÄVÄ KÄYTTÖ FYSP110/K2 OSKILLOSKOOPIN SYVENTÄVÄ KÄYTTÖ 1 Johdanto Työn tarkoituksena on tutustua oskilloskoopin käyttöön perusteellisemmin ja soveltaa työssä Oskilloskoopin peruskäyttö hankittuja taitoja. Ko. työn

Lisätiedot

Esimerkki - Näkymätön kuu

Esimerkki - Näkymätön kuu Inversio-ongelmat Inversio = käänteinen, päinvastainen Inversio-ongelmilla tarkoitetaan (suoran) ongelman ratkaisua takaperin. Arkipäiväisiä inversio-ongelmia ovat mm. lääketieteellinen röntgentomografia

Lisätiedot

9 VALOAALTOJEN SUPERPOSITIO

9 VALOAALTOJEN SUPERPOSITIO 09 9 VALOAALTOJEN SUPERPOSITIO Edellisissä kappaleissa olemme tutkineet valon heijastumista peileissä ja taittumista linsseissä geometrisen optiikan approksimaation avulla Approksimaatiossa valon aaltoluonnetta

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka

Tekijä Pitkä matematiikka K1 Tekijä Pitkä matematiikka 5 7..017 a) 1 1 + 1 = 4 + 1 = 3 = 3 4 4 4 4 4 4 b) 1 1 1 = 4 6 3 = 5 = 5 3 4 1 1 1 1 1 K a) Koska 3 = 9 < 10, niin 3 10 < 0. 3 10 = (3 10 ) = 10 3 b) Koska π 3,14, niin π

Lisätiedot

havainnollistaa Dopplerin ilmiötä ja interferenssin aiheuttamaa huojuntailmiötä

havainnollistaa Dopplerin ilmiötä ja interferenssin aiheuttamaa huojuntailmiötä FYSP0 / K3 DOPPLERIN ILMIÖ Työn tavoitteita havainnollistaa Dopplerin ilmiötä ja interferenssin aiheuttamaa huojuntailmiötä harjoitella mittausarvojen poimimista Capstonen kuvaajalta sekä kerrata maksimiminimi

Lisätiedot

Työ 21 Valon käyttäytyminen rajapinnoilla. Työvuoro 40 pari 1

Työ 21 Valon käyttäytyminen rajapinnoilla. Työvuoro 40 pari 1 Työ 21 Valon käyttäytyminen rajapinnoilla Työvuoro 40 pari 1 Tero Marttila Joel Pirttimaa TLT 78949E EST 78997S Selostuksen laati Tero Marttila Mittaukset suoritettu 12.11.2012 Selostus palautettu 19.11.2012

Lisätiedot

A-osa. Ratkaise kaikki tämän osan tehtävät. Tehtävät arvostellaan pistein 0-6. Taulukkokirjaa saa käyttää apuna, laskinta ei.

A-osa. Ratkaise kaikki tämän osan tehtävät. Tehtävät arvostellaan pistein 0-6. Taulukkokirjaa saa käyttää apuna, laskinta ei. PITKÄ MATEMATIIKKA PRELIMINÄÄRIKOE 7..07 NIMI: A-osa. Ratkaise kaikki tämän osan tehtävät. Tehtävät arvostellaan pistein 0-. Taulukkokirjaa saa käyttää apuna, laskinta ei.. Valitse oikea vaihtoehto ja

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011 PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9..0 Kokeessa saa vastata enintään kymmeneen tehtävään.. Sievennä a) 9 x x 6x + 9, b) 5 9 009 a a, c) log 7 + lne 7. Muovailuvahasta tehty säännöllinen tetraedri muovataan

Lisätiedot

Aki Taanila YHDEN SELITTÄJÄN REGRESSIO

Aki Taanila YHDEN SELITTÄJÄN REGRESSIO Aki Taanila YHDEN SELITTÄJÄN REGRESSIO 26.4.2011 SISÄLLYS JOHDANTO... 1 LINEAARINEN MALLI... 1 Selityskerroin... 3 Excelin funktioita... 4 EKSPONENTIAALINEN MALLI... 4 MALLIN KÄYTTÄMINEN ENNUSTAMISEEN...

Lisätiedot

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 HILA JA PRISMA

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 HILA JA PRISMA FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT HILA JA PRISMA MIKKO LAINE 9. toukokuuta 05. Johdanto Tässä työssä muodostamme lasiprisman dispersiokäyrän ja määritämme työn tekijän silmän herkkyysrajan punaiselle valolle. Lisäksi

Lisätiedot

KAAVAT. Sisällysluettelo

KAAVAT. Sisällysluettelo Excel 2013 Kaavat Sisällysluettelo KAAVAT KAAVAT... 1 Kaavan tekeminen... 2 Kaavan tekeminen osoittamalla... 2 Kaavan kopioiminen... 3 Kaavan kirjoittaminen... 3 Summa-funktion lisääminen... 4 Suorat eli

Lisätiedot

KERTAUS KERTAUSTEHTÄVIÄ K1. P( 1) = 3 ( 1) + 2 ( 1) ( 1) 3 = = 4

KERTAUS KERTAUSTEHTÄVIÄ K1. P( 1) = 3 ( 1) + 2 ( 1) ( 1) 3 = = 4 KERTAUS KERTAUSTEHTÄVIÄ K1. P( 1) = 3 ( 1) + ( 1) + 3 ( 1) 3 = 3 + 3 = 4 K. a) x 3x + 7x 5x = 4x + 4x b) 5x 3 (1 x ) = 5x 3 1 + x = 6x 4 c) (x + 3)(x 4) = x 3 4x + 3x 1 = x 3 + 3x 4x 1 Vastaus: a) 4x +

Lisätiedot

Aluksi. 1.1. Kahden muuttujan lineaarinen yhtälö

Aluksi. 1.1. Kahden muuttujan lineaarinen yhtälö Aluksi Matematiikan käsite suora on tarkalleen sama asia kuin arkikielen suoran käsite. Vai oliko se toisinpäin? Matematiikan luonteesta johtuu, että sen soveltaja ei tyydy pelkkään suoran nimeen eikä

Lisätiedot

Jakso 6: Värähdysliikkeet Tämän jakson tehtävät on näytettävä viimeistään torstaina

Jakso 6: Värähdysliikkeet Tämän jakson tehtävät on näytettävä viimeistään torstaina Jakso 6: Värähdysliikkeet Tämän jakson tehtävät on näytettävä viimeistään torstaina 31.5.2012. T 6.1 (pakollinen): Massa on kiinnitetty pystysuoran jouseen. Massaa poikkeutetaan niin, että se alkaa värähdellä.

Lisätiedot

Vastaa kaikkiin kysymyksiin. Oheisista kaavoista ja lukuarvoista saattaa olla apua laskutehtäviin vastatessa.

Vastaa kaikkiin kysymyksiin. Oheisista kaavoista ja lukuarvoista saattaa olla apua laskutehtäviin vastatessa. Valintakoe 2016/FYSIIKKA Vastaa kaikkiin kysymyksiin. Oheisista kaavoista ja lukuarvoista saattaa olla apua laskutehtäviin vastatessa. Boltzmannin vakio 1.3805 x 10-23 J/K Yleinen kaasuvakio 8.315 JK/mol

Lisätiedot

PERUSMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet

PERUSMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Fysiikan laboratoriotyöt 1 1 PERUSMITTAUKSIA 1 Työn tavoitteet Tässä työssä määrität tutkittavaksesi annetun metallikappaleen tiheyden laskemalla sen suoraan

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

2 Pistejoukko koordinaatistossa

2 Pistejoukko koordinaatistossa Pistejoukko koordinaatistossa Ennakkotehtävät 1. a) Esimerkiksi: b) Pisteet sijaitsevat pystysuoralla suoralla, joka leikkaa x-akselin kohdassa x =. c) Yhtälö on x =. d) Sijoitetaan joitain ehdon toteuttavia

Lisätiedot

origo III neljännes D

origo III neljännes D Sijoita pisteet A(1,4) ja B(4,5;5) sekä C(-3,4) ja D(-4,--5) y II neljännes C A I neljännes B x origo III neljännes D IV neljännes KOTIT. Sijoita ja nimeä koordinaatistoon pisteitä niin, että pisteet yhdistettäessä

Lisätiedot

16 Ääni ja kuuleminen

16 Ääni ja kuuleminen 16 Ääni ja kuuleminen Ääni on väliaineessa etenevää pitkittäistä aaltoliikettä. Ihmisen kuuloalue 20 Hz 20 000 Hz. (Infraääni kuuloalue ultraääni) 1 2 Ääniaallon esittämistapoja: A = poikkeama-amplitudi

Lisätiedot

FYS03: Aaltoliike. kurssin muistiinpanot. Rami Nuotio

FYS03: Aaltoliike. kurssin muistiinpanot. Rami Nuotio FYS03: Aaltoliike kurssin muistiinpanot Rami Nuotio päivitetty 24.1.2010 Sisältö 1. Mekaaninen aaltoliike 2 1.1. Harmoninen voima 2 1.2. Harmoninen värähdysliike 2 1.3. Mekaaninen aalto 3 1.4. Mekaanisen

Lisätiedot

Luento 15: Mekaaniset aallot. Mekaaniset aallot Eteneminen Aallon nopeus väliaineessa Energia Aallon heijastuminen Seisovat aallot

Luento 15: Mekaaniset aallot. Mekaaniset aallot Eteneminen Aallon nopeus väliaineessa Energia Aallon heijastuminen Seisovat aallot Luento 15: Mekaaniset aallot Mekaaniset aallot Eteneminen Aallon nopeus väliaineessa Energia Aallon heijastuminen Seisovat aallot 1 / 40 Luennon sisältö Mekaaniset aallot Eteneminen Aallon nopeus väliaineessa

Lisätiedot

Luento 15: Mekaaniset aallot

Luento 15: Mekaaniset aallot Luento 15: Mekaaniset aallot Mekaaniset aallot Eteneminen Aallon nopeus väliaineessa Energia Aallon heijastuminen Seisovat aallot Ajankohtaista Luennon sisältö Mekaaniset aallot Eteneminen Aallon nopeus

Lisätiedot

Termodynamiikan mukaan ideaalikaasujen molaaristen lämpökapasiteettien erotus on yleinen kaasuvakio R

Termodynamiikan mukaan ideaalikaasujen molaaristen lämpökapasiteettien erotus on yleinen kaasuvakio R ADIABAATTIVAKIO 1 Johdanto Aineen ominaislämpökapasiteetti c kertoo kuinka paljon lämpöä vaaditaan aineen lämpötilan kasvattamiseen massayksikköä kohden. Kiinteillä ja nestemäisillä aineilla ominaislämpö

Lisätiedot

Syksyn 2015 Lyhyen matematiikan YO-kokeen TI-Nspire CAS -ratkaisut

Syksyn 2015 Lyhyen matematiikan YO-kokeen TI-Nspire CAS -ratkaisut Sksn 015 Lhen matematiikan YO-kokeen TI-Nspire CAS -ratkaisut Tekijät: Olli Karkkulainen ja Markku Parkkonen Ratkaisut on laadittu TI-Nspire CAS -tietokoneohjelmalla kättäen Muistiinpanot -sovellusta.

Lisätiedot

Työn tavoitteita. 1 Teoriaa

Työn tavoitteita. 1 Teoriaa FYSP103 / K3 BRAGGIN DIFFRAKTIO Työn tavoitteita havainnollistaa röntgendiffraktion periaatetta konkreettisen laitteiston avulla ja kerrata luennoilla läpikäytyä teoriatietoa Röntgendiffraktio on tärkeä

Lisätiedot

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan. cos sin.

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan. cos sin. VAIHTOVIRTAPIIRI 1 Johdanto Vaihtovirtapiirien käsittely perustuu kolmen peruskomponentin, vastuksen (resistanssi R), kelan (induktanssi L) ja kondensaattorin (kapasitanssi C) toimintaan. Tarkastellaan

Lisätiedot

= P 0 (V 2 V 1 ) + nrt 0. nrt 0 ln V ]

= P 0 (V 2 V 1 ) + nrt 0. nrt 0 ln V ] 766328A Termofysiikka Harjoitus no. 7, ratkaisut (syyslukukausi 2014) 1. Sylinteri on ympäristössä, jonka paine on P 0 ja lämpötila T 0. Sylinterin sisällä on n moolia ideaalikaasua ja sen tilavuutta kasvatetaan

Lisätiedot

12. Differentiaaliyhtälöt

12. Differentiaaliyhtälöt 1. Differentiaaliyhtälöt 1.1 Johdanto Differentiaaliyhtälöitä voidaan käyttää monilla alueilla esimerkiksi tarkasteltaessa jonkin kohteen lämpötilan vaihtelua, eksponentiaalista kasvua, sähkölatauksen

Lisätiedot

Kuva 1: Yksinkertainen siniaalto. Amplitudi kertoo heilahduksen laajuuden ja aallonpituus

Kuva 1: Yksinkertainen siniaalto. Amplitudi kertoo heilahduksen laajuuden ja aallonpituus Kuva 1: Yksinkertainen siniaalto. Amplitudi kertoo heilahduksen laajuuden ja aallonpituus värähtelytiheyden. 1 Funktiot ja aallot Aiemmin käsiteltiin funktioita ja miten niiden avulla voidaan kuvata fysiikan

Lisätiedot

y=-3x+2 y=2x-3 y=3x+2 x = = 6

y=-3x+2 y=2x-3 y=3x+2 x = = 6 MAA Koe, Arto Hekkanen ja Jussi Tyni 5.5.015 Loppukoe LASKE ILMAN LASKINTA. 1. Yhdistä kuvaaja ja sen yhtälö a) 3 b) 1 c) 5 d) Suoran yhtälö 1) y=3x ) 3x+y =0 3) x y 3=0 ) y= 3x 3 5) y= 3x 6) 3x y+=0 y=-3x+

Lisätiedot

Nopeus, kiihtyvyys ja liikemäärä Vektorit

Nopeus, kiihtyvyys ja liikemäärä Vektorit Nopeus, kiihtyvyys ja liikemäärä Vektorit Luento 2 https://geom.mathstat.helsinki.fi/moodle/course/view.php?id=360 Luennon tavoitteet: Vektorit tutuiksi Koordinaatiston valinta Vauhdin ja nopeuden ero

Lisätiedot

OHJEITA TYÖSELOSTUKSEN LAATIMISEEN

OHJEITA TYÖSELOSTUKSEN LAATIMISEEN OHJEITA TYÖSELOSTUKSEN LAATIMISEEN Raportointi kuuluu tärkeänä osana jokaisen fyysikon työhön riippumatta siitä työskenteleekö hän tutkijana yliopistossa, opettajana koulussa vai teollisuuden palveluksessa.

Lisätiedot

9. Vektorit. 9.1 Skalaarit ja vektorit. 9.2 Vektorit tasossa

9. Vektorit. 9.1 Skalaarit ja vektorit. 9.2 Vektorit tasossa 9. Vektorit 9.1 Skalaarit ja vektorit Skalaari on koon tai määrän mitta. Tyypillinen esimerkki skalaarista on massa. Lukumäärä on toinen hyvä esimerkki skalaarista. Vektorilla on taas suuruus ja suunta.

Lisätiedot

VASTUSMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet

VASTUSMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Sähkö ja magnetismiopin laboratoriotyöt VASTUSMTTAUKSA Työn tavoitteet Tässä työssä tutustut Ohmin lakiin ja joihinkin menetelmiin, joiden avulla vastusten resistansseja

Lisätiedot

Mb8 Koe Kuopion Lyseon lukio (KK) sivu 1/2

Mb8 Koe Kuopion Lyseon lukio (KK) sivu 1/2 Mb8 Koe 0.11.015 Kuopion Lyseon lukio (KK) sivu 1/ Kokeessa on kaksi osaa. Osa A ratkaistaan tehtäväpaperille ja osa B ratkaistaan konseptipaperille. Osa A: saat käyttää taulukkokirjaa mutta et laskinta.

Lisätiedot

Ohjeita fysiikan ylioppilaskirjoituksiin

Ohjeita fysiikan ylioppilaskirjoituksiin Ohjeita fysiikan ylioppilaskirjoituksiin Kari Eloranta 2016 Jyväskylän Lyseon lukio 11. tammikuuta 2016 Kokeen rakenne Fysiikan kokeessa on 13 tehtävää, joista vastataan kahdeksaan. Tehtävät 12 ja 13 ovat

Lisätiedot

Virhearviointi. Fysiikassa on tärkeää tietää tulosten tarkkuus.

Virhearviointi. Fysiikassa on tärkeää tietää tulosten tarkkuus. Virhearviointi Fysiikassa on tärkeää tietää tulosten tarkkuus. Virhelajit A. Tilastolliset virheet= satunnaisvirheet, joita voi arvioida tilastollisin menetelmin B. Systemaattiset virheet = virheet, joita

Lisätiedot

Diplomi-insino o rien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2015 Insino o rivalinnan fysiikan koe 27.5.2015, malliratkaisut

Diplomi-insino o rien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2015 Insino o rivalinnan fysiikan koe 27.5.2015, malliratkaisut Diplomi-insino o rien ja arkkitehtien yhteisalinta - dia-alinta 15 Insino o rialinnan fysiikan koe 7.5.15, malliratkaisut A1 Pallo (massa m = 1, kg, sa de r =, cm) nojaa kur an mukaisesti pystysuoraan

Lisätiedot

Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1

Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1 Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1 Risto Taipale 20.9.2013 1 Tehtävä 1 Erään lämpömittarin vertailu kalibrointistandardiin antoi keskimääräiseksi eroksi standardista 0,98 C ja eron keskihajonnaksi

Lisätiedot

IMPEDANSSIMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet

IMPEDANSSIMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet 1 IMPEDANSSIMITTAUKSIA 1 Työn tavoitteet Tässä työssä tutustut vaihtojännitteiden ja virtojen sekä vaihtovirtapiirissä olevien komponenttien impedanssien suuruuksien eli vaihtovirtavastusten mittaamiseen.

Lisätiedot

Differentiaalilaskennan tehtäviä

Differentiaalilaskennan tehtäviä Differentiaalilaskennan tehtäviä DIFFERENTIAALILASKENTA 1. Raja-arvon käsite, derivaatta raja-arvona 1.1 Raja-arvo pisteessä 1.2 Derivaatan määritelmä 1.3 Derivaatta raja-arvona 2. Derivoimiskaavat 2.1

Lisätiedot

3 TOISEN ASTEEN POLYNOMIFUNKTIO

3 TOISEN ASTEEN POLYNOMIFUNKTIO 3 TOISEN ASTEEN POLYNOMIFUNKTIO POHDITTAVAA 1. Kuvasta voidaan arvioida, että frisbeegolfkiekko käy noin 9 metrin korkeudella ja se lentää noin 40 metrin päähän. Vastaus: Frisbeegolfkiekko käy n. 9 m:n

Lisätiedot

4B. Tasasuuntauksen tutkiminen oskilloskoopilla.

4B. Tasasuuntauksen tutkiminen oskilloskoopilla. TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1 4B. Tasasuuntauksen tutkiminen oskilloskoopilla. Teoriaa oskilloskoopista Oskilloskooppi on laite, joka muuttaa sähköisen signaalin näkyvään muotoon. Useimmiten sillä

Lisätiedot

ln2, missä ν = 1mol. ja lopuksi kaasun saama lämpömäärä I pääsäännön perusteella.

ln2, missä ν = 1mol. ja lopuksi kaasun saama lämpömäärä I pääsäännön perusteella. S-114.42, Fysiikka III (S 2. välikoe 4.11.2002 1. Yksi mooli yksiatomista ideaalikaasua on alussa lämpötilassa 0. Kaasu laajenee tilavuudesta 0 tilavuuteen 2 0 a isotermisesti, b isobaarisesti ja c adiabaattisesti.

Lisätiedot

Differentiaalilaskenta 1.

Differentiaalilaskenta 1. Differentiaalilaskenta. a) Mikä on tangentti? Mikä on sekantti? b) Määrittele funktion monotonisuuteen liittyvät käsitteet: kasvava, aidosti kasvava, vähenevä ja aidosti vähenevä. Anna esimerkit. c) Selitä,

Lisätiedot

521384A RADIOTEKNIIKAN PERUSTEET Harjoitus 3

521384A RADIOTEKNIIKAN PERUSTEET Harjoitus 3 51384A RADIOTEKNIIKAN PERUSTEET Harjoitus 3 1. Tutkitaan mikroliuskajohtoa, jonka substraattina on kvartsi (ε r 3,8) ja jonka paksuus (h) on,15 mm. a) Mikä on liuskan leveyden w oltava, jotta ominaisimpedanssi

Lisätiedot

RATKAISUT: 16. Peilit ja linssit

RATKAISUT: 16. Peilit ja linssit Physica 9 1 painos 1(6) : 161 a) Kupera linssi on linssi, jonka on keskeltä paksumpi kuin reunoilta b) Kupera peili on peili, jossa heijastava pinta on kaarevan pinnan ulkopinnalla c) Polttopiste on piste,

Lisätiedot

3.1 PITKITTÄISEN AALLON NOPEUS JA ENERGIA

3.1 PITKITTÄISEN AALLON NOPEUS JA ENERGIA 37 3 ÄÄNI Yksi ihmisen kannalta tärkeimmistä luonnossa esiintyvistä aaltoilmiöistä muodostuu ilmassa etenevistä pitkittäisistä aalloista eli ääniaalloista (sound waves) Tarkastelemme nyt ääntä lähinnä

Lisätiedot

= vaimenevan värähdysliikkeen taajuus)

= vaimenevan värähdysliikkeen taajuus) Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 7: MEKAANINEN VÄRÄHTELIJÄ Teoriaa Vaimeneva värähdysliike y ŷ ŷ ŷ t T Kuva. Vaimeneva värähdysliike ajan funktiona.

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 03 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteien osasto Tuulen nopeuen ja suunnan mittaaminen Tuuli on vektorisuure, jolla on siis nopeus ja suunta Yleensä tuulella tarkoitetaan

Lisätiedot

MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy Millä reaaliluvun x arvoilla. 3 4 x 2,

MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy Millä reaaliluvun x arvoilla. 3 4 x 2, MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy 6. Millä reaaliluvun arvoilla a) 9 =, b) + + + 4, e) 5?. Kirjoita Σ-merkkiä käyttäen summat 4, a) + 4 + 6 + +, b) 8 + 4 6 + + n n, c) + + +

Lisätiedot