Bakteeriviljelynäytteen hyväksymiskriteerit. Primaarinäytteen värjäys ja viljely. Markku Koskela, yl Nordlab Oulu, mikrobiologia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Bakteeriviljelynäytteen hyväksymiskriteerit. Primaarinäytteen värjäys ja viljely. Markku Koskela, yl Nordlab Oulu, mikrobiologia"

Transkriptio

1 Bakteeriviljelynäytteen hyväksymiskriteerit. Primaarinäytteen värjäys ja viljely. Markku Koskela, yl Nordlab Oulu, mikrobiologia

2 Bakteeriviljelynäytteet Ainutkertaisia. Uutta näytettä ei saada tai se ei edusta samaa tilannetta kuin edellinen näyte. Kaikki mahdolliset ihmisestä otetut näytteet: Kudosta, eritettä, märkää; hoitovälineiden osia. Ottokohta: infektiokohdasta, ei sen vierestä! Infektion aktiivivaiheessa; se ei aina toteudu! Määrä: vahtelee 0,05 ml yli 100 ml. Laatutavoite: tuore ja runsas näyte!

3 Viljelykelpoisen näytteen saamisen edellytykset Näytteiden ottajilla, kuljettajilla ja lab.henkilökunnalla on oikeat ohjeet ja niitä noudatetaan Laboratorion ohjekirja ajan tasalla ja www-muodossa! Kuvalliset ohjeet näyteastioista ja välineistä. Kuvalliset ohjeet näytteen ottamisesta. Tarkat ohjeet näytteen säilyttämisestä ennen lähetystä Tarkat ja toimivat näytteen kuljetus- ja lähetysohjeet Päivystysajan ja viikonlopun toimintaohjeistus kunnossa!

4 Viljelynäytteen yleiset hyväksymiskriteerit Näyte on otettu, säilytetty ja kuljetettu nopeasti tutkittavaksi mahdollisimman alkuperäisessä muodossa niin, että: Infektion aiheuttajat ovat viljelyllä löydettävissä. Mikrobilajien määrät ovat säilyneet alkuperäisinä: Merkittävät patogeenit eivät ole tuhoutuneet Mikään mikrobi ei ole lisääntynyt kuljetuksen aikana niin, että se haittaisi varsinaisten patogeenien löytämistä. Näytteestä voidaan tehdä myös bakteerivärjäykset Leukosyytit ja bakteerit ovat säilyneet värjäyskelpoisina.

5 Viljelynäytteen yleiset hyväksymiskriteerit Näyte on toimitettu sille sopivassa, suljetussa astiassa ja se ei ole kontaminoitunut kuljetuksen aikana. Näyte on säilytetty ja kuljetettu oikealla tavalla. Näytteen kuljetus ei ole kestänyt liian kauan. Näytteen mukana on sen lähete, jossa on kaikki tutkimuksen kannalta tarpeelliset tiedot.

6 Näytelähetyksen ja näytteen hyväksymisvaiheet 2.Paikall.lab. näytteiden vastaanotto 3. KS:n lab. näytteiden vastaanotto 1.Näytteen ottopaikka 4. Mikrob. lab. näytteiden vastaanotto 5. Mikrob. lab. näytteiden tarkastus ja kirjaaminen

7 1. Näytteen arviointi näytteenottopaikalla Onko otettu laboratorion ohjekirjan ohjeitten mukaisesti oikealla tavalla oikeaan astiaan? Onko näytemäärä riittävä? Tarra- ja lähetetiedot? Lisätietoja mikrobiologian laboratoriosta!

8 2. Näytteen arviointi paikallisessa laboratoriossa Näyttääkö otetun laboratorion ohjekirjan ohjeitten mukaisesti? Onko näyte oikeassa astiassa? Onko astia kiinni? Onko astiassa tarra(t) ja niissä riittävät tiedot? Onko tehty lähete ja siinä riittävän näköiset tiedot? Vastaavatko lähetteen ja näytteen tiedot toisiaan? Selvästi tutkimuskelvottoman näytteen tilalle tulee yrittää saada uusi näyte!!! Lisätietoja mikrobiologian laboratoriosta! Mikrobiologian viljelynäytteet omaan pakettiin, jossa ne toimitetaan avaamatta mikrobiologian labraan asti!

9 3. Näytelähetyksen arviointi ks:n laboratorion näytteiden vastaanotossa Tuliko lähetys aikataulun mukaisesti? Oliko pakkaus ehjä? Reklamaatiokäytäntö? Näytteiden lämpötila kuljetuksen aikana? Hyväksymisrajat C. Seurantajärjestelmä? Lämpötila-anturi? Hyväksyminen. Kriteerit, mihin näytetyyppeihin poikkeava lämpötila voi vaikuttaa. Jäätyminen ja ylikuumeneminen vaikuttavat viljelynäytteisiin! Poikkeavan tilanteen kirjaamistapa? Miten tieto saadaan yhdistettyä jokaiseen jäätyneeseen tai ylikuumentuneeseen viljelynäytteeseen? Lapulla vai atk:lla?

10 4. Näytelähetyksen arviointi mikrobiol. laboratorion näytteiden vastaanotossa Mikrobiologian näytepakkausten avaaminen ja kunnon tarkistaminen. Näytteet pintapuolisesti ok? Näytteiden lämpötila kuljetuksen aikana? Hyväksymisrajat C. Poikkeavan kuljetuksen huomioiminen, sen näytteiden kunnon arviointi. Tieto näytteiden kirjaajille -> tutkimusvastauksen kommentiksi. Tarkempi arviointi näytteiden kirjaamisen yhteydessä.

11 Mikrobiologian laboratorion näytepakkausjakelu

12 Ulostepurkki hanskassa. Mikrobiologian laboratorioon. Potilaan ja lähettäjän tiedot puuttuvat. Tarra unohtunut!

13 5. Näytteen ja lähetteen arviointi näytteen kirjaamisen yhteydessä. Hyväksymis- ja hylkäämiskriteerit Näyte ja lähete Näytteelle on oltava lähete. Sähköinen tai paperinen. Näyteastiassa oltava tarra(t), joissa tarvittavat tiedot. Potilastietotarra: potilaan ja näytteen pyytäjän tiedot Lisätietotarra: anatomisen näytteenottopaikan tiedot, näytteen laatu ja näytteenottoaika. Näytteen ja lähetteen tietojen yhteen sopivuuden tarkastaminen. Tietojen riittävyys tutkimuksen suorittamiseksi? Puuttuvat näyte- ja lähetetiedot on täydennettävä ja tarkistettava näytteen ottajalta.

14 5. Näytteen ja lähetteen arviointi näytteen kirjaamisen yhteydessä. Hyväksymis- ja hylkäämiskriteerit Näyte ja lähete Useampi näyte samasta potilaasta. Onko ne eritelty selvästi näytteenottokohdan ja laadun perusteella? Esim. lonkkaleikkauksessa potilaasta on otettu näytteitä 10 kpl, jotka on laboratoriolle numeroitu 1,2,3, 10. Näytteenottopaikat on kirjattu leikkauskertomukseen, josta kliinikko löytää ne viljelytulosten arviointia varten. Paras käytäntö sovittava asiakkaiden kanssa!!

15 5. Näytteen ja lähetteen arviointi näytteen kirjaamisen yhteydessä. Hyväksymis- ja hylkäämiskriteerit Näyte ja lähete Väärän henkilön tiedot lähetteessä ja/tai näyteastiassa. Näyte tutkitaan, mutta vastataan vasta, kun näytteen ottaja on korjannut oikean potilaan tiedot, hyväksynyt tutkimuksen tekemisen ja sen tulosten vastaamisen oikealle potilaalle ja kirjallisesti ottanut vastuun tapahtuneesta.

16 5. Näytteen ja lähetteen arviointi näytteen kirjaamisen yhteydessä. Hyväksymis- ja hylkäämiskriteerit Näytteen laadun sopivuus pyydettyyn tutkimukseen. Saako tutkimuksen vaihtaa? Pu-BaktVi1 vai Pu-BaktVi2? Näytetyyppikohtaiset ohjeet! Viljeltävät maljat ja putket Uloste purkissa ja/vai tikussa? Tikkunäytteestä ei tehdä värjäystä.

17 5. Näytteen ja lähetteen arviointi näytteen kirjaamisen yhteydessä. Hyväksymis- ja hylkäämiskriteerit Näytteen viljely- ja värjäyskelpoisuuden arviointi Vanhentunut näyteastia. Tarkasta Exp day! Tyhjä näyteastia. Ei tutkimuksia. Kommentti! Jäätynyt, ylikuumentunut tai kuivunut näyte ei kelpaa viljelytutkimuksiin. Kommentti! Ylipitkä (yli 2 vrk) näytteen toimitusaika. Näyte tutkitaan, mutta vastaukseen kommentti, että tulos voi olla epäluotettava ylipitkästä toimitusajasta johtuen.

18 5. Näytteen ja lähetteen arviointi näytteen kirjaamisen yhteydessä. Hyväksymis- ja hylkäämiskriteerit Näytteen viljely- ja värjäyskelpoisuuden arviointi Väärin ajoitettu näyte: virtsan rakkoaika alle 4 tuntia. Siitä vastaukseen kommentti. Ulostenäyte: tutkitaan vaikka ei olisikaan juokseva. Yskös, imulima, BAL. Tutkitaan, mutta kommentti jos yli 1 vrk:n vanha näyte. Värjäyksellä näytteen laadun arviointi: märkäinen vai sylkeä!? Tubitutkimusnäytteet: otettava eri päivinä noin viikon sisällä. Säilytys viileässä. Ei mädänneitä ysköksiä!!

19 Toistuvasti epäkelpo näyte Näyte silmämääräisesti huono Viljelytulosten perusteella näyte ollut huono ->Yhteys näytteen ottajaan ja oikeiden näytteen ottotapojen opastus

20 Näytteen primaarikäsittely Värjäys ja viljelyt Näytteen mukainen viljely ja värjäyslasien tekeminen ->gram- ja akridiinioranssivärjäysten välitön tulostus ->viljelyn tarkentaminen värjäystulosten perusteella (selektiivisiä maljoja) ->värjäystulosten huomioiminen viljelmien tulkinnassa.

21 1000x Haavamärän gramvärjäys: Grampositiivinen kokki (ryhmäkokki?) Haavamärän aerobikasvu verimaljalla: Staphylococcus aureus

22 Absessimärän gramvärjäys: Grampositiivinen kokki ja gramnegatiivinen sauva Verimaljalla kasvoi vain E coli Streptokokkiverimaljalta löytyi B-streptokokki

23 Kudosnäytteen gramvärjäys: 1.Gramnegat sauvoja 2.Gramposit (?) itiöllisiä sauvoja Anaerobiverimalja 2 vrk Näytteestä kasvoi aerobisesti 1) Enterobacter cloacae (gramnegatiivinen sauva) ja anaerobisesti 2) Clostridium sporogenes (grampositiivinen itiöllinen sauva)

24 Liuskatumaisia leukosyyttejä Sauvabakteereita Akridiinioranssivärjäys (AO-värjäys) on ainakin 10-kertaa gramvärjäystä herkempi. Kuvassa gramvärjäyksessä näkyy vain leukosyyttejä kun AO-värjäyksessä erottuu myös sauvabakteereita! Näytteestä kasvoi E coli (aerobi) ja Bacteroides fragilis (anaerobi).

25 Kiitos mielenkiinnosta

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2012

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2012 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2012 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Bakteeriviljelystä löytyi sieni mitä tehdään?

Bakteeriviljelystä löytyi sieni mitä tehdään? Bakteeriviljelystä löytyi sieni mitä tehdään? Markku Koskela OYS/Mikrobiologian laboratorio Bakteeri- ja sienivärjäykset ja -viljelyt Perinteisesti tehty erikseen bakteeri- ja sienilaboratorioissa. Sienitutkimukset

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 2/2012

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 2/2012 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 2/2012 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2013

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2013 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2013 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri NordLab Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2014

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2014 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2014 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri Nordlab Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely ilj l 1 2/2010 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400%

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2015

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2015 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2015 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri Nordlab Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Hyvä tasalaatuisuus kliinisen mikrobiologian laboratoriossa. Osaamisen arviointi. Markku Koskela, ylilääkäri, Nordlab Oulu, mikrobiologia

Hyvä tasalaatuisuus kliinisen mikrobiologian laboratoriossa. Osaamisen arviointi. Markku Koskela, ylilääkäri, Nordlab Oulu, mikrobiologia Hyvä tasalaatuisuus kliinisen mikrobiologian laboratoriossa. Osaamisen arviointi. Markku Koskela, ylilääkäri, Nordlab Oulu, mikrobiologia Hyvän laadun ja osaamisen edellytykset Onko laboratoriolla perusasiat

Lisätiedot

Preanalytiikka mikrobiologissa tutkimuksissa Risto Hilla HUSLAB Prosessivastaava, Preanalytiikan linja Helsinki ja Itä-Uusimaa

Preanalytiikka mikrobiologissa tutkimuksissa Risto Hilla HUSLAB Prosessivastaava, Preanalytiikan linja Helsinki ja Itä-Uusimaa Preanalytiikka mikrobiologissa tutkimuksissa Risto Hilla HUSLAB Prosessivastaava, Preanalytiikan linja Helsinki ja Itä-Uusimaa Esityksen sisältö Perustuu HUSLABin ohjeistukseen ja käytäntöihin. Mikrobiologisista

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2015

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2015 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2015 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri Nordlab Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Laadukas kl mikrobiologian laboratoriovastaus

Laadukas kl mikrobiologian laboratoriovastaus Laadukas kl mikrobiologian laboratoriovastaus Markku Koskela Kl mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Oulu Perusedellytykset Sujuva, joustava, hyvän tuloksen raportoinnin mahdollistava mikrobiologian

Lisätiedot

Labquality Kudos- ja märkänäytteiden bakteeriviljely 2006-2010

Labquality Kudos- ja märkänäytteiden bakteeriviljely 2006-2010 Labquality Kudos- ja märkänäytteiden bakteeriviljely 2006-2010 Markku Koskela OYS/Mikrobiologian laboratorio 5-vuotisseurantajakson kertymä 20 bakteeriviljelykierrosta 80 potilasnäytettä 40 Pu-BaktVi2;

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely1 1/2011. Kuvat ja teksti: Markku Koskela, ylilääkäri OYS, mikrobiologian laboratorio Oulu

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely1 1/2011. Kuvat ja teksti: Markku Koskela, ylilääkäri OYS, mikrobiologian laboratorio Oulu Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely1 1/2011 Kuvat ja teksti: Markku Koskela, ylilääkäri OYS, mikrobiologian laboratorio Oulu Näyte 1 / 2011 Haavaerite. Leikkaushaavainfektio Löydös:

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2015

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2015 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2015 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri Nordlab Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Gram-värjäykset. Olli Meurman

Gram-värjäykset. Olli Meurman Gram-värjäykset Olli Meurman 5.2.2010 Gram-värjäys Gram-positiivinen Kiinnitys (kuumennus/alkoholi) Gram-negatiivinen Kristalliviolettivärjäys Kiinnitys jodilla Värinpoisto alkoholilla Safraniinivärjäys

Lisätiedot

Mikrobiologian diagnostiikan uudet tuulet

Mikrobiologian diagnostiikan uudet tuulet Mikrobiologian diagnostiikan uudet tuulet Alueellinen mikrobiologian ja infektioiden torjunnan toimintayksikön koulutuspäivä 21.10.2014 Sairaalamikrobiologi Kerttu Saha Uudet PCR-tutkimukset Mikrobiologian

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2014

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2014 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2014 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri NordLab Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Pre- ja postanalytiikka kl mikrobiologian laboratoriotoiminnassa

Pre- ja postanalytiikka kl mikrobiologian laboratoriotoiminnassa Pre- ja postanalytiikka kl mikrobiologian laboratoriotoiminnassa Markku Koskela Kl mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Oulu LqDays 2018 Mikrobiologian preanalytiikka Lääkäri/sh tarvitsee kl mikrob

Lisätiedot

SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET

SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET ./ 7.0.05 /7 Ohjeen luokka Näytteenoton käsikirja Versio/pvm./ 7.0.05 Laatijat M Koskela, P Nauha, R Kursula Vastuuhenkilö M Koskela (7.0.05) Hyväksyjä J Kauppila (7.0.05) Jakelu Näyte Bakteeri- ja sieninäyte*

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely1 1/2009. Kuvat ja teksti: Markku Koskela, ylilääkäri OYS, mikrobiologian laboratorio Oulu

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely1 1/2009. Kuvat ja teksti: Markku Koskela, ylilääkäri OYS, mikrobiologian laboratorio Oulu Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely1 1/2009 Kuvat ja teksti: Markku Koskela, ylilääkäri OYS, mikrobiologian laboratorio Oulu Näyte 1 / 2009 Poskionteloerite. 72-vuotiaan miehen sinuiitti.

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2012

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2012 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2012 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2011

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2011 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2011 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

MONIRESISTENTTIEN BAKTEERIEN SEULONTAOHJE

MONIRESISTENTTIEN BAKTEERIEN SEULONTAOHJE VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT MONIRESISTENTTIEN BAKTEERIEN SEULONTAOHJE MRSA, VRE ja moniresistentit Gram-negatiiviset sauvabakteerit (Acinetobacter baumannii,

Lisätiedot

Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta

Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta Bakteeriviljelynäyte kroonisesta haavasta Alueellinen haavakoulutuspäivä 03.03.2015 Kerttu Saha Kliininen mikrobiologia Krooninen alaraajahaava (=säärihaava) Tärkeimpiä kroonisen haavan tyyppejä ovat verenkiertopohjaiset

Lisätiedot

VÄLINEET MIKROBIOLOGIAN NÄYTTEIDEN OTTAMISTA, SÄILYTTÄMISTÄ JA KULJETTAMISTA VARTEN JA NIIDEN YLEISET KÄYTTÖOHJEET

VÄLINEET MIKROBIOLOGIAN NÄYTTEIDEN OTTAMISTA, SÄILYTTÄMISTÄ JA KULJETTAMISTA VARTEN JA NIIDEN YLEISET KÄYTTÖOHJEET POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- / 9 VÄLINEET MIKROBIOLOGIAN NÄYTTEIDEN OTTAMISTA, SÄILYTTÄMISTÄ JA KULJETTAMISTA VARTEN JA NIIDEN YLEISET KÄYTTÖOHJEET Sisällysluettelo Sivu Yleistä mikrobiologian näytteenottovälineistä

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2015

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2015 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2015 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri Nordlab Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Moniresistenttien mikrobien näytteenotto

Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Mika Paldanius Osastonhoitaja TtM, FT Mikrobiologian laboratorio Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Mikrobit ovat erittäin muuntautumiskykyisiä Antibioottihoidoista

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2009

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2009 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2009 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2014

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2014 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2014 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri NordLab Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Miten tulkitsen mikrobiologisia laboratoriovastauksia?

Miten tulkitsen mikrobiologisia laboratoriovastauksia? Miten tulkitsen mikrobiologisia laboratoriovastauksia? 08.11.2017 Sisätautimeeting Kerttu Saha, sairaalamikrobiologi Seinäjoen keskussairaala, Kliininen mikrobiologia Mikrobiologiset tutkimukset - Etsitään

Lisätiedot

Mitä on preanalytiikka ja miksi siitä puhumme?

Mitä on preanalytiikka ja miksi siitä puhumme? Mitä on preanalytiikka ja miksi siitä puhumme? Ulla Dunder, FT Koulutuspäällikkö, preanalytiikan koordinaattori 24.10.2017 1 Mitä on preanalytiikka ja miksi siitä puhumme? Mitä on preanalytiikka? Miksi

Lisätiedot

SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET

SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- / 8 SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET Näyte Bakteeri- ja sieninäyte* Sidekalvoerite, kyyneltiehyt-erite, enukleoidun silmän erite Kuntaliiton nro ja tutkimuspyyntö 49 Pu-BaktVi

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2011

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2011 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2011 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

SELKÄYDINNESTEEN NÄYTTEENOTTO

SELKÄYDINNESTEEN NÄYTTEENOTTO PREANALYTIIKKA Sivu 1(5) Versio: 2.0 / 03.01.2014 Laatijat: T.Kouri, J. Lilja, A-C. Berglund, U. Tuulos-Kontio, U. Koponen, E.Alppiranta, P.Hälikkä, R. Hilla, R. Loginov 03.01.2014 Tarkastajat: L.Uotila,

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2010

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2010 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2010 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Näytteenottovälineet mikrobiologisiin näytteisiin

Näytteenottovälineet mikrobiologisiin näytteisiin Näytteenottovälineet mikrobiologisiin näytteisiin Pu-BaktVi2 (3492) Ps-StrVi (2703) Fl-StrBVi (1729) - MRSAVi (4358) - ESBLVi (4817) - CandVI (1628) - SienVi (2631) - GcVi (1506) -MDRsVi (8589) Ts-HepyVi

Lisätiedot

Moniresistentit bakteerit

Moniresistentit bakteerit 25.8.2014 1 Moniresistentit bakteerit MRSA = Metisilliini Resistentti Staphylococcus aureus Staphylococcus aureus on yleinen terveiden henkilöiden nenän limakalvoilla ja iholla elävä grampositiivinen kokkibakteeri.

Lisätiedot

Kliinisesti merkittävien bakteerien jaottelua

Kliinisesti merkittävien bakteerien jaottelua Johdanto kliinisesti merkittäviin bakteereihin Miksi kliininen bakteriologia on tärkeää? Bakteerien luokittelusta Bakteeri-infektiot Patogeeni Tartunnanlähde Ennaltaehkäisy Bakteriologista diagnostiikkaa

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2013

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2013 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2013 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri NordLab Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

PD-hoidon komplikaatiot

PD-hoidon komplikaatiot Sisäinen ohje 1 (5) PD-hoidon komplikaatiot Peritoniitti eli vatsakalvon tulehdus: Peritoniitin yleisin aiheuttaja on staphylococcus aureus. Staphylococcus epidermiksen osuus on pienempi. Harvinaisempia

Lisätiedot

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ. PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: 10.4.1995 Korvaa menetelmän:

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ. PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: 10.4.1995 Korvaa menetelmän: Sideaineet, yleistä PANK-1001 PANK SIDEAINEEN NÄYTTEENOTTO PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: 10.4.1995 Korvaa menetelmän: 1. MENETELMÄN TARKOITUS 2. MENETELMÄN PERIAATE Menetelmässä esitetään näytteenotto

Lisätiedot

Mikrobiologinen näytteenotto: Sieni- ja märkänäytteet

Mikrobiologinen näytteenotto: Sieni- ja märkänäytteet Alueellinen vieritutkimuskoulutus 2014 Mikrobiologinen näytteenotto: Sieni- ja märkänäytteet Elina Aho Erikoistuva mikrobiologi Mikrobiologian yksikkö Seinäjoen keskussairaala Infektioepäilyjen vahvistaminen

Lisätiedot

Kliinisen mikrobiologian laboratorion valmiudet suorittaa märkäbakteeriviljelyä

Kliinisen mikrobiologian laboratorion valmiudet suorittaa märkäbakteeriviljelyä Kliinisen mikrobiologian laboratorion valmiudet suorittaa märkäbakteeriviljelyä Yl Markku Koskela OYS / Mikrobiologian laboratorio (OML) Perusvalmiudet Bakteerilaboratorio, jossa toimivat tilat: Näytteiden

Lisätiedot

VITEK2 -käyttökokemuksia

VITEK2 -käyttökokemuksia VITEK2 -käyttökokemuksia Päijät-Hämeen keskussairaala Lähtötilanne Miten työvoimaresurssi riittää laboratoriossa? Onko käsityönä tehtävä massatutkimus = virtsaviljely automatisoitavissa? Voidaanko elatuskeittiön

Lisätiedot

Lyhyt yhteenveto Labqualityn bakteeriviljelykierroksilta Markku Koskela, yl Nordlab Oulu, mikrobiologia

Lyhyt yhteenveto Labqualityn bakteeriviljelykierroksilta Markku Koskela, yl Nordlab Oulu, mikrobiologia Lyhyt yhteenveto Labqualityn bakteeriviljelykierroksilta 2014-2015 Markku Koskela, yl Nordlab Oulu, mikrobiologia Bakteeriviljely 2014-2015 4 kierrosta/vuosi; 4 näytettä/kierros 2 pinta- ja 2 syvänäytettä/kierros

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2010

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2010 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2010 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

NÄYTTEIDEN VASTAANOTTO

NÄYTTEIDEN VASTAANOTTO NÄYTTEIDEN VASTAANOTTO Näytteiden vastaanotto Vierasainevalvontanäytteitä Projektinäytteitä Tilaustutkimusnäytteitä Vertailututkimusnäytteitä Aistinvaraiseen arviointiin tulevia näytteitä Näytteet tulevat

Lisätiedot

Näytteiden merkitseminen, sinetöinti ja kuljetus

Näytteiden merkitseminen, sinetöinti ja kuljetus Näytteiden merkitseminen, sinetöinti ja kuljetus NMKL Evira Tulli -näytteenottokoulutus 19.11.2015 Kristiina Ala-Fossi-Aalto 1 Näytteiden merkitseminen - Estetään näytteiden sekaantuminen - Varmistetaan

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2014

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2014 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 2/2014 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri NordLab Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN LABORATORIOKESKUKSEN ISLAB Laboratoriotiedote 17/2008 LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ. Kliininen mikrobiologia (5)

ITÄ-SUOMEN LABORATORIOKESKUKSEN ISLAB Laboratoriotiedote 17/2008 LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ. Kliininen mikrobiologia (5) Kliininen mikrobiologia 20.10.2008 1(5) MUUTOKSIA PUUMALAVIRUSVASTA-AINETUTKIMUKSISSA JA KÄYTTÖÖN OTETAAN UUSI RIPULIEPIDEMIATUTKIMUS NOROVIRUSANTIGEENIN OSOITTAMISEKSI Puumalapikatesti käyttöön Kuopion

Lisätiedot

VESIMIKROBIOLOGIA Ajankohtaista laboratoriorintamalla Workshop yhteenveto 13.10.2010 1

VESIMIKROBIOLOGIA Ajankohtaista laboratoriorintamalla Workshop yhteenveto 13.10.2010 1 VESIMIKROBIOLOGIA Ajankohtaista laboratoriorintamalla Workshop yhteenveto 13.10.2010 1 Talousveden turvallisuus Ulosteperäisen saastumisen lähteet: -Jätevesi (putkirikot, purkuvesistöihin) -Eläinten ulosteet

Lisätiedot

PALAUTE BAKTERIOLOGIAN LAADUNARVIOINTIKIERROKSILTA. Markku Koskela OYS/Mikrobiologian laboratorio (OML)

PALAUTE BAKTERIOLOGIAN LAADUNARVIOINTIKIERROKSILTA. Markku Koskela OYS/Mikrobiologian laboratorio (OML) PALAUTE BAKTERIOLOGIAN LAADUNARVIOINTIKIERROKSILTA Markku Koskela OYS/Mikrobiologian laboratorio (OML) Bakteriologian kierroksen koostumus 2003 lähtien Näytteet 1 ja 2: Aerobiviljely-> patogeenien tunnistus

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2010

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2010 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 1/2010 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

VERINÄYTTEENOTTOPUTKET KESKI-SUOMESSA

VERINÄYTTEENOTTOPUTKET KESKI-SUOMESSA 1/(3) VERINÄYTTEENOTTOPUTKET KESKI-SUOMESSA Tarra kiinnitettävä putkeen kuvan osoittamalla tavalla. Viivakoodia ei saa peittää. Putket on kuvattu näytteenottojärjestyksessä. Huom. Tarkemmat näytteenotto-

Lisätiedot

Kierrospalautteita: Veriviljelyt. Jari Hirvonen Sairaalamikrobiologi, FL Fimlab Laboratoriot Oy

Kierrospalautteita: Veriviljelyt. Jari Hirvonen Sairaalamikrobiologi, FL Fimlab Laboratoriot Oy Kierrospalautteita: Veriviljelyt Jari Hirvonen Sairaalamikrobiologi, FL Fimlab Laboratoriot Oy Vuoden 2014 veriviljelykierrosten osallistujamäärä 120 Kierrokselle ilmoittautuneita 100 80 60 40 Ulkomailta

Lisätiedot

Major Version 2 effective on

Major Version 2 effective on 2 / 27.9.207 /8 Luokka Laatuj. Työohjeet Versio/pvm 2 / 27.9.207 Laatijat Vastuuhenkilö Hyväksyjä Tämä ohje koskee Näyte Kauppila Jaana; Kauranen Jari; Savolainen Laura Kauranen Jari Hörkkö Sohvi Bakteeri-

Lisätiedot

Silmänäytteet 1.3 / /8 SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET VALVOMATON KOPIO. Gonokokkiviljely. Virusviljely

Silmänäytteet 1.3 / /8 SILMÄN ALUEEN MIKROBIOLOGISET NÄYTTEET VALVOMATON KOPIO. Gonokokkiviljely. Virusviljely .3 / 2.9.206 /8 Ohjeen luokka Näytteenoton käsikirja Versio/pvm.3 / 2.9.206 Laatijat M Koskela, P Nauha, R Kursula Vastuuhenkilö J Kauppila 9.9.206 Hyväksyjä L Risteli 9.9.206 Jakelu vain sähköisenä: www.nordlab.fi

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely1 2/2009

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely1 2/2009 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely1 2/2009 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2013

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2013 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2013 Kuvat ja teksti: Markku Koskela, ylilääkäri NordLab, Oulu, mikrobiologia Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Ulosteen bakteeriviljely 1 (F-BaktVi1) Markku Koskela, OYS, mikrobiologia Eveliina Tarkka, Huslab, bakteriologia

Ulosteen bakteeriviljely 1 (F-BaktVi1) Markku Koskela, OYS, mikrobiologia Eveliina Tarkka, Huslab, bakteriologia Ulosteen bakteeriviljely 1 (F-BaktVi1) Markku Koskela, OYS, mikrobiologia Eveliina Tarkka, Huslab, bakteriologia 250909 Tässä kuvakoosteessa on esitetty F-BaktVi1:n normaaleita ja patologisia maljaviljelynäkymiä

Lisätiedot

KOLARIN TK LABORATORIO. Outi Rowe Laboratoriohoitaja, FIBMS, MSc

KOLARIN TK LABORATORIO. Outi Rowe Laboratoriohoitaja, FIBMS, MSc KOLARIN TK LABORATORIO Outi Rowe Laboratoriohoitaja, FIBMS, MSc TILAT JA TYÖNTEKIJÄT Kaksi laboratoriohoitajaa Yksi näytteenottopiste Näytteenotto sähköisellä ajanvarauksella Potilastietojärjestelmät:

Lisätiedot

Preanalytiikan poikkeamat laatuketjussa

Preanalytiikan poikkeamat laatuketjussa Preanalytiikan poikkeamat laatuketjussa apulaisylikemisti, dosentti HUSLAB LABORATORION LAATUKETJU Preanalyyttisen laboratoriovaiheen osaprosessit - Tilaaja-lääkäri -vaihe - Potilaan esivalmistelu - Näytteenotto

Lisätiedot

Laboratorion merkitys infektioiden diagnostiikassa. Risto Vuento Laboratoriokeskus PSHP

Laboratorion merkitys infektioiden diagnostiikassa. Risto Vuento Laboratoriokeskus PSHP Laboratorion merkitys infektioiden diagnostiikassa Risto Vuento Laboratoriokeskus PSHP Mikrobin ja ihmisen suhde Hyödylliset mikrobit, henkilön oma mikrobisto (ns. normaalifloora) Käsitteellä infektiotauti

Lisätiedot

Kertausta virtsan liuskatestin tekemiseen

Kertausta virtsan liuskatestin tekemiseen Kertausta virtsan liuskatestin tekemiseen Näytteenotto luotettavan tuloksen saaminen edellyttää asianmukaista valmistautumista ja huolellista näytteenottoa ja näytteen oikeaa säilytystä aamuvirtsa soveltuu

Lisätiedot

PORFYRIATUTKIMUSKESKUS HELSINGIN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA

PORFYRIATUTKIMUSKESKUS HELSINGIN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA PORFYRIATUTKIMUSKESKUS HELSINGIN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA Johtaja Dos. Raili Kauppinen, sisätautien erikoislääkäri Sähköposti: raili.kauppinen@hus.fi Puh. (09) 471 71910 Laboratorio tarjoaa analytiikka-

Lisätiedot

sivu 1 / 10 PUTKIEN TARRAAMINEN 13.11.2015

sivu 1 / 10 PUTKIEN TARRAAMINEN 13.11.2015 sivu 1 / 10 Yleisohjeita: - putkiin vain hyvin tulostuneita viivakooditarroja, monet koneet ovat tarkkoja - tarroissa oltava riittävästi valkoista viivakoodien molemmissa päissä = vähintään 3 mm - ohjaustarraa

Lisätiedot

Clostridium perfringens -bakteerin määrittäminen ja tunnistaminen. Pesäkelaskentatekniikka.

Clostridium perfringens -bakteerin määrittäminen ja tunnistaminen. Pesäkelaskentatekniikka. Vastuuhenkilö Marjaana Hakkinen, Sivu/sivut 1 / 6 Clostridium perfringens -bakteerin määrittäminen ja tunnistaminen. Pesäkelaskentatekniikka. 1 Menetelmäviitteet ja poikkeamat ISO 7937:2004 (SC 37 C /

Lisätiedot

PUTKIEN TARRAAMINEN. Työn suoritusta kuvaava ohje: Putkien tarraaminen 3.0/ /13

PUTKIEN TARRAAMINEN. Työn suoritusta kuvaava ohje: Putkien tarraaminen 3.0/ /13 3.0/16.03..2018 1/13 Ohjeen luokka Työn suoritusta kuvaava ohje Versio/pvm 3.0 / 16.03.2018 (1.0 / 08.05.2014 Tuula Laukkanen) Laatijat Tuula Laukkanen Vastuuhenkilö Pia Leino 17.1.2018 Tarkastaja Leena

Lisätiedot

Ajankohtaista laboratorionäytteistä

Ajankohtaista laboratorionäytteistä Ajankohtaista laboratorionäytteistä Kaisu Rantakokko-Jalava Oyl, Tyks Kliininen mikrobiologia 30.11.2018 Sairaalahygieniayksikön alueellinen koulutus Ajankohtaista laboratorionäytteistä Etusivu uusiks:

Lisätiedot

LÄHETE KOKONAISHOMEMASSAMÄÄRITYS Mycometer MATERIAALINÄYTTEILLE

LÄHETE KOKONAISHOMEMASSAMÄÄRITYS Mycometer MATERIAALINÄYTTEILLE LÄHETE Mycometer MATERIAALINÄYTTEILLE NÄYTTEEN LÄHETTÄJÄ/VASTAUSOSOITE: Yritys LASKUTUSOSOITE (mikäli eri kuin lähettäjä): Yritys Y-tunnus Y-tunnus Nimi Nimi Osoite Osoite Puhelinnumero Puhelinnumero Sähköpostiosoite

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2011

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2011 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2011 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

WeAreMicrobiome tutkimus KOTIOHJEET. Luethan huolellisesti nämä ohjeet.

WeAreMicrobiome tutkimus KOTIOHJEET. Luethan huolellisesti nämä ohjeet. WeAreMicrobiome tutkimus KOTIOHJEET Hyvä tutkittava, Kiitos, että olet mukana tässä tutkimuksessa! Tässä paketissa on sinulle välineet 1) sylkinäytteen, 2) virtsanäytteen ja 3) ulostenäytteen ottamiseen.

Lisätiedot

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2013

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2013 Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2013 Olli Meurman Kliininen mikrobiologia Vuodesta 2011 alkaen tulkinta EUCAST-standardin mukaan, joten tulokset eivät ole kaikilta osin vertailukelpoisia

Lisätiedot

Labqualityn uudet kierrokset: Preanalytiikka

Labqualityn uudet kierrokset: Preanalytiikka Labqualityn uudet kierrokset: Preanalytiikka Päivi Rauvo EQA-koordinaattori 11.2.2014 1 Taustaa Kansainvälisissä tutkimuksissa on osoitettu että preanalyyttisessä vaiheessa tapahtuu jopa yli 50 % kaikista

Lisätiedot

SELKÄYDINNESTEEN PERUSTUTKIMUKSET

SELKÄYDINNESTEEN PERUSTUTKIMUKSET Käyttöönottopäivä: 21.11.2011 1 (5) SELKÄYDINNESTEEN PERUSTUTKIMUKSET Atk-numero ja -lyhenne 1154 Li-BaktVi 1470 Li-Gluk 2186 Li-Laktaat 2514 Li-Prot 2655 Li-Solut 4059 Li-Syto Likvorin irtosolututkimus

Lisätiedot

Preanalyyttisiä poikkeamia pitää seurata. Kerttu Irjala

Preanalyyttisiä poikkeamia pitää seurata. Kerttu Irjala Preanalyyttisiä poikkeamia pitää seurata Kerttu Irjala 18.11.2016 Virhekohtia Post Analytical Pre Analytical 19% 68% Analytical 13% Unnecessary Further Procedures 19% Patient Therapy Mismanaged 6% Patient

Lisätiedot

Laboratoriopalveluiden saatavuus, riittävyys ja käyttö elintarvikkeiden viranomais- ja omavalvonnassa

Laboratoriopalveluiden saatavuus, riittävyys ja käyttö elintarvikkeiden viranomais- ja omavalvonnassa Laboratoriopalveluiden saatavuus, riittävyys ja käyttö elintarvikkeiden viranomais- ja omavalvonnassa Eviran laboratorioselvitys 2014 Taija Rissanen Evira Selvityksen tavoite kuvata laboratoriokentän ja

Lisätiedot

LABORATORIOTIEDOTE 25/2012

LABORATORIOTIEDOTE 25/2012 1 (6) TAYS:N VERIKESKUS HOITAA YLÄ-PIRKANMAAN TERVEYDENHUOLTOALUEEN VERITILAUKSET 18.6.2012 ALKAEN Mäntän verikeskuksen toiminta siirtyy TAYS:n verikeskuksen hoidettavaksi 18.6.2012. Samalla myös Ylä-Pirkanmaan

Lisätiedot

Ripulipotilaat näytteenotto ja tulosten analysointi

Ripulipotilaat näytteenotto ja tulosten analysointi Ripulipotilaat näytteenotto ja tulosten analysointi Alueellinen sairaalahygienian ja mikrobiologian laboratorion koulutuspäivä 29.11.2017 Kerttu Saha, sairaalamikrobiologi Ripulin aiheuttajia Ripulin aiheuttaja

Lisätiedot

LABORATORIOTIEDOTE 80b/2016

LABORATORIOTIEDOTE 80b/2016 1 (4) Jakelussa mainitut KESKI-SUOMI, TERVEYSKESKUKSET (PL. KYLLÖ): VERIKESKUKSEN TILAUSJÄRJESTELMÄ JA VERENSIIRRON SOPIVUUSTUTKIMUKSET VAIHTUVAT 1.11.2016 Veritilaukset ja verensiirtotietojen kirjaaminen

Lisätiedot

MRSA-näytteenotto. Infektioyksikkö Ohje päivitetty

MRSA-näytteenotto. Infektioyksikkö Ohje päivitetty MRSA-näytteenotto Infektioyksikkö Ohje päivitetty 15.5.2018 Nenä-, nielu- ja esimerkiksi haavan MRSA-näytteet laitetaan samaan näyteputkeen 2 15.5.2018 MRSA-näytteenottoputket Kaikkien kolmen MRSAseulontaan

Lisätiedot

Prosessien hallinta. Lean-näkökulma laboratorion prosessien kehittämiseen ja hallintaan

Prosessien hallinta. Lean-näkökulma laboratorion prosessien kehittämiseen ja hallintaan Prosessien hallinta Lean-näkökulma laboratorion prosessien kehittämiseen ja hallintaan Tommi Jokiniemi Kehittämispäällikkö Viitekehykset Luennoitsija: Biofysiikan ja lääketieteellisen tekniikan DI 15v

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2009

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2009 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2009 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

MIKROBIOLOGINEN VIERITESTIANALYTIIKKA. Yl Markku Koskela OYS / Mikrobiologian laboratorio (OML)

MIKROBIOLOGINEN VIERITESTIANALYTIIKKA. Yl Markku Koskela OYS / Mikrobiologian laboratorio (OML) MIKROBIOLOGINEN VIERITESTIANALYTIIKKA Yl Markku Koskela OYS / Mikrobiologian laboratorio (OML) MIKROBIOLOGINEN VIERITESTI Tutkimusmenetelmä, jolla: infektiotaudin laboratorio-diagnostiikka voidaan suorittaa

Lisätiedot

Aptima Multitest Swab Specimen Collection Kit

Aptima Multitest Swab Specimen Collection Kit Multitest Swab Specimen Collection Kit Aptima Käyttötarkoitus Aptima Multitest Swab Specimen Collection Kit (Aptima Multitest Swab Specimen Collection Kit - näytteenottosarja) on tarkoitettu käytettäväksi

Lisätiedot

Mikrobiologisen näytteenoton laadunhallinta. Outi Lampinen HUSLAB Bakteriologian yksikkö

Mikrobiologisen näytteenoton laadunhallinta. Outi Lampinen HUSLAB Bakteriologian yksikkö Mikrobiologisen näytteenoton laadunhallinta Outi Lampinen HUSLAB Bakteriologian yksikkö 4.2.2009 Mitä on näytteenoton n laadunhallinta? Osa laboratoriotutkimusprosessin laadunhallintaa Näytteenottoprosessille

Lisätiedot

Resistenttien bakteerien

Resistenttien bakteerien Resistenttien bakteerien seulontamenetelmät TYKSLABissa MRSA, VRE, ESBL ja muut moniresistentit sauvat Kaisu Rantakokko Jalava Labqualityn neuvottelukokous 12.11.2010 Moniresistenttien bakteerien seulontatutkimukset

Lisätiedot

Etelä-Karjalan tartuntatautiraportti

Etelä-Karjalan tartuntatautiraportti ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI Infektioyksikkö Kliinisen mikrobiologian laboratorio Etelä-Karjalan tartuntatautiraportti 2011 Tartuntatautiraportti 2011 1/4 Infektioyksikkö 12.3.2012 Vuoden 2011

Lisätiedot

Näytelogistiikka Itellan näkökulmasta

Näytelogistiikka Itellan näkökulmasta Näytelogistiikka Itellan näkökulmasta Labquality-päivät 10.2.2012 Pauliina Auveri VAK turvallisuusneuvonantaja Esityksen sisältö Lähettäjän yleiset velvollisuudet s.3 Näytteiden luokitus s. 4-6 Pakkaaminen

Lisätiedot

Pihkauutteen mikrobiologiaa

Pihkauutteen mikrobiologiaa Pihkauutteen mikrobiologiaa 1. Taustaa Lapin ammattiopiston toimeksiannosta tutkittiin pihka / kasvisöljyseoksen antimikrobista tehoa. 2. Tutkimusmenetelmä Antimikrobinen teho arvioitiin sovelletulla agardiffuusiomenetelmällä

Lisätiedot

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member Summary Form Skill Number 604 Skill Laborantti Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C Elintarvikevalvonta Elintarvikevalvonta ja tutkimus Lääketurvallisuus 35.00 40.00

Lisätiedot

Koagulaasipositiivisten stafylokokkien määrittäminen. Pesäkelaskentatekniikka.

Koagulaasipositiivisten stafylokokkien määrittäminen. Pesäkelaskentatekniikka. Vastuuhenkilöt Hakola Satu, Sivu/sivut 1 / 5 Koagulaasipositiivisten stafylokokkien määrittäminen. Pesäkelaskentatekniikka. 1 Menetelmäviitteet ja poikkeamat ISO 6888-1:1999,/ Amd 1:2003, muunnos. (Baird-Parker

Lisätiedot

Virtsan perustutkimusten näytteenoton laatutekijät ja niiden ongelmat

Virtsan perustutkimusten näytteenoton laatutekijät ja niiden ongelmat POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Virtsan perustutkimusten näytteenoton laatutekijät ja niiden ongelmat Maire Jaakkola Apulaisosastonhoitaja, OYS, Laboratorio Virtsatieinfektiot ja tutkimukset Laadukkaan

Lisätiedot

Bakteereja tunnistetaan a) muodon perusteella:

Bakteereja tunnistetaan a) muodon perusteella: Bakteereja tunnistetaan a) muodon perusteella: ja b) värjäytyvyyden perusteella: 1) Gram-positiiviset Soluseinän ulkokalvo värjäytyy 2) Gram negatiiviset Soluseinän ulkokalvo jää värjäytymättä Laborointi

Lisätiedot

Pihkauutteen mikrobiologiaa. Perusselvitys pihkajalosteen antimikrobisista ominaisuuksista

Pihkauutteen mikrobiologiaa. Perusselvitys pihkajalosteen antimikrobisista ominaisuuksista Pihkauutteen mikrobiologiaa Perusselvitys pihkajalosteen antimikrobisista ominaisuuksista Rainer Peltola Täsmätietoa Lapin luonnontuotteista maakunnalle 2016 Pihkauutteen mikrobiologiaa Perusselvitys

Lisätiedot

TUTKIMUSMAKSUT 1. ELINTARVIKKEET KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ

TUTKIMUSMAKSUT 1. ELINTARVIKKEET KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1. ELINTARVIKKEET KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ KAINUUN ELINTARVIKE- JA YMPÄRISTÖLABORATORIO TUTKIMUSMAKSUT 1.1 MIKROBIT ELINTARVIKKEISTA Bacillus cereus 17,00 Campylobacter spp. 39,50 Clostridium perfringens

Lisätiedot

Näytteenoton terminologia; näytteenottovälineet ja astiat

Näytteenoton terminologia; näytteenottovälineet ja astiat Näytteenoton terminologia; näytteenottovälineet ja astiat NMKL- Evira - Tulli -näytteenottokoulutus 19.11.2015 Kristiina Ala-Fossi-Aalto 1 Näytteenotto - Näytteen ottamisessa ja muodostamisessa käytetty

Lisätiedot

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2017

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2017 Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2017 Kaisu Rantakokko-Jalava Tyks Kliininen mikrobiologia 2.3.2018 Stafylokokkien resistenssi (% R) vuonna 2017 kliiniset näytteet (1 kanta/potilas) S.

Lisätiedot

Viemärivesivaurion toteaminen rakennusmateriaali- ja pintanäytteistä qpcr-menetelmällä

Viemärivesivaurion toteaminen rakennusmateriaali- ja pintanäytteistä qpcr-menetelmällä Viemärivesivaurion toteaminen rakennusmateriaali- ja pintanäytteistä qpcr-menetelmällä Sisäilmastoseminaari 2019 Taustaa Viemärivesivaurion toteaminen usein helppoa Näkyvät vuodot, hajut.. Purku- ja korjaustyöt

Lisätiedot