13 LASERIN PERUSTEET. Laser on todennäköisesti tärkein optinen laite, joka on kehitetty viimeisten 50 vuoden aikana.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "13 LASERIN PERUSTEET. Laser on todennäköisesti tärkein optinen laite, joka on kehitetty viimeisten 50 vuoden aikana."

Transkriptio

1 07 1 LASERIN PERUSTEET 08 Laser on todennäköisesti tärkein optinen laite, joka on kehitetty viimeisten 50 vuoden aikana. Sana LASER on tunnuslyhenne (akronyymi) sanoista Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Kyseessä on siis optinen valon vahvistin. Laserin toiminnan periaatteen optisena vahvistimena teki mahdolliseksi Albert Einsteinin jo vuonna 1916 esittämä stimuloidun emission olemassaolo. Teorialle ei löydetty sovellutuksia ennen kuin vuonna 1954 C. H. Townes et al. kehittivät mikroaalto-alueella toimivan ns. maserin (microwave amplifier based on stimulated emission of radiation). Townesin idean laajensivat optiselle alueelle Townes ja Schawlow vuonna 1958, josta he saivat Nobelin palkinnon. Ensimmäisen varsinaisen laserin rakensi T. H. Maiman vuonna EINSTEININ SÄTEILYN KVANTTITEORIA Tutkiessaan v sähkömagneettisen säteilyn ja materian vuorovaikutusta Einstein osoitti, että aineen ja säteilyn tasapaino edellyttää aikaisemmin tuntemattoman, ns. stimuloidun emission huomioon ottamista. Aineen ja sähkömagneettisen säteilyn vuorovaikutus voidaan selittää kolmen prosessin avulla: (a) stimuloitu absorptio, (b) spontaani emissio ja (c) stimuloitu emissio. (a) Stimuloitu absorptio: Atomi siirtyy perustilasta ( E 0) viritystilaan ( E 1), kun tulevan fotonin energia vastaa energiaeroa h E1 E0. (b) Spontaani emissio: Atomi on aluksi viritetyssä tilassa ( E 1) ja siirtyy itsekseen, ilman ulkoista ärsykettä perustilaan ( E 0). Siirtymässä vapautuu fotoni, jonka energia on E1E0 h. (c) Stimuloitu emissio: Stimuloitu emissio edellyttää ulkoisen säteilyn vaikutusta. Atomi on aluksi viritetyssä tilassa ( E 1). Kun ulkoinen fotoni, jonka energia on h E 1 E 0, ohittaa atomin, se stimuloi atomin siirtymään perustilaan. Prosessissa atomi vapauttaa fotonin, jonka energia, suunta, vaihe ja polarisaatio ovat samat kuin emission aiheuttaman fotonin. Tuloksena on siis kaksi identtistä fotonia yhden sijasta, ts. säteen irradianssin kasvu. Stimuloitu emissio tekee valon vahvistamisen laserissa mahdolliseksi.

2 09 Einsteinin A ja B kertoimet Viereisessä kuvassa tarkastellaan materiaa, joka koostuu atomeista ja joka on termodynaamisessa tasapainossa mustan kappaleen säteilykentän kanssa. Atomien energiat ovat E 1 ja E ja tietty määrä 10 Stimuloitu emissio ( B 1) Nopeus, jolla ulkoisen säteilykentän fotonit stimuloivat atomeja siirtymään ylätilasta E alatilaan E 1, on verrannollinen ylätilan populaatioon N ja lisäksi säteilykentän fotonitiheyteen ( ): dn dt se B N ( ). 1 Tässä siis ( ) on taajuudella ( E E1)/ h olevien fotonien tiheys materiassa. atomeista on energiatilassa E 1 ja tietty määrä tilassa E. Termodynaamisessa tasapainossa tilassa E olevien atomien lukumäärä N ja tilassa E 1 olevien atomien lukumäärä N 1 pysyvät muuttumattomina. Samoin käyttäytyy materiassa olevien fotonien lukumäärä, sillä emissio- ja absorptioprosessit, jotka lisäävät ja vähentävät fotonien määrää, tapahtuvat vakionopeudella. Seuraavan sivun kuvassa tarkastellaan niitä prosesseja (spontaani emissio, stimuloitu emissio ja absorptio), jotka muuttavat atomien lukumääriä eri tiloissa. Säteilyn kvanttiteorian ja laserin toiminnan kannalta merkittäviä suureita ovat kuvassa esitetyt ns. Einsteinin kertoimet A 1, B 1 ja B 1. Spontaani emissio ( A 1) Atomit siirtyvät spontaanisti tilasta E tilaan E 1 ja lisäävät säteilykentän fotonien (energia h E E1) lukumäärää. Samalla tilan E populaatio N pienenee. Populaation vähenemisnopeus on verrannollinen populaatioon N kaikilla ajanhetkillä: dn dt spont A N. 1 Absorptio ( B 1 ) Absorptio on myös stimuloitu prosessi ja se myös riippuu ulkoisten fotonien tiheydestä. Stimuloitu absorptio ja stimuloitu emissio ovat toisilleen vastakkaisia prosesseja. Nopeus, jolla atomeita siirtyy alatilasta E 1 ylätilaan E on verrannollinen alatilan populaatioon N ja säteilykentän fotonitiheyteen ( ): 1 dn1 dt abs B N ( ). 1 1 Tästä absorption aiheuttamaksi ylätilan populaation muutosnopeudeksi voidaan kirjoittaa dn dt abs B N ( ). 1 1

3 11 Seuraava tehtävämme on selvittää miten Einsteinin kertoimet riippuvat toisistaan. Kertoimien väliset yhteydet saadaan käyttämällä hyväksi Einsteinin oletuksia ja johtopäätöksiä: 1. Säteilykenttä ja atomit ovat termodynaamisessa tasapainossa lämpötilassa T.. Säteilykenttä noudattaa mustan kappaleen säteilylakia: 8h 1 c h / kt e ( ) 1.. Tilojen populaatiot noudattavat Boltzmannin jakaumaa: N N 1 exp[ ( E E ) / kt ] exp[ h / kt] Populaatiot N 1 ja N ovat ajasta riippumattomia. Näiden oletuksien perusteella voidaan kirjoittaa ensin ylätilan populaation N muutosnopeudelle dn NA1 NB 1 ( ) NB 1 1 ( ) 0, dt josta sitten fotonitiheydelle tulee NA1 A1 A1 ( ). N1 N1B1 NB1 N B1 B1 B1 exp[ h / kt] B1 Verrataan tätä kohdan mustan kappaleen lakiin: A 1 1 8h 1 exp[ / ] 1 c exp[ h / kt ] 1, B1 B1 B h kt 1 josta havaitaan välittömästi, että A B h ja B 1 B1 (1.1.1) c 1 Näistä tuloksista voidaan päätellä seuraavaa: 1) Einsteinin kertoimet A 1, B 1 ja B 1 riippuvat toisistaan. Kun yksi tunnetaan, mittausten tai laskujen tuloksena, muut saadaan laskettua. ) Stimuloidun emission kerroin B 1 ja stimuloidun absorption kerroin B 1 ovat yhtä suuret. Tämä merkitsee sitä, että stimuloitu emissio ja absorptio ovat vastakkaisia prosesseja. On kuitenkin huomattava, että populaatioiden muutosnopeudet eivät ole samat: dn dt koska N N1. dn NB ( ) NB ( ), dt Jos N N1, stimuloitu emissio ylittää absorption ja säteilykentän fotonien lukumäärä kasvaa. Tämä merkitsee ( ): n kasvua, ts. säteily vahvistuu. jos N N1, absorptio ylittää stimuloidun emission ja säteilykentän fotonien lukumäärä pienenee, säteily vaimenee. Jotta laser saataisiin toimimaan, on oltava N N1. Tämä tilanne on käänteinen Boltzmannin jakauman mukaisiin populaatioihin ja sitä sanotaankin miehitysinversioksi. ) Koska B1 / A1 1/, taajuuden kasvaessa B 1 pienenee suhteessa A1 : een hyvin nopeasti. Kerroin B 1 liittyy lasertoiminnalle välttämättömään stimuloituun emissioon. Kerroin A 1 liittyy puolestaan spontaaniin emissioon, joka on hyödytön prosessi laserin kannalta. On siis ilmeistä, että taajuuden kasvaessa (aallonpituuden lyhentyessä) spontaani emissio ottaa vallan ja laserin saaminen toimimaan vaikeutuu.

4 1 4) Einsteinin kertoimien väliset relaatiot johdettiin termodynaamisessa tasapainossa. Relaatiot ovat kuitenkin yleisemminkin voimassa, koska ne ovat atomeille ominaisia, ei ympäristölle LASERIN OSAT Laser on optinen oskillaattori, joka emittoi voimakkaan ja hyvin kollimoidun säteen koherenttia valoa. Laserin pääosat ovat: - pumppu (ulkoinen energialähde) - laserväliaine (vahvistiväliaine) - resonaattori (optinen takaisinkytkentä) Pumppu (pumppausmekanismi) Pumppu on ulkoinen energialähde, jonka avulla laserväliaineeseen saadaan syntymään miehitysinversio. Pumppu voi olla optinen, sähköinen, kemiallinen tai termodynaaminen. Oleellista on se, että laserväliaineeseen muodostuu fotonisäteilykenttä, joka aiheuttaa energiatasojen välisiä siirtymiä ja sitäkautta miehitysinversion. Esimerkki: He-Ne-laser. Viereisessä kuvassa on esitetty laser-toiminnan kannalta oleelliset energiatasot. Varsinaisena laserväliaineena toimii Neon-atomit. Helium-atomit vain auttavat pumppauksessa, joka tapahtuu sähköisen purkauksen avulla. Kuvassa pumppausta edustavat vaiheet 1 ja. Sähköpurkausputken sähkökentässä kiihdytetyt elektronit virittävät (törmäämällä) He-atomeita kuvassa esitetyille energiatiloille. Kyseiset tilat eivät voi purkautua sähkömagneettisella säteilyllä perustilaan, joten tilat ovat pitkäikäisiä (metastabiileja). Toisaalta Neatomeilla on viritystiloja, jotka ovat lähellä kyseisiä He-atomin tiloja. Käy niin, että He-atomien törmäillessä Ne-atomeihin, niiden viritysenergia siirtyy Ne-atomeille kuvan mukaisesti (vaihe ). Siihen miten miehitysinversio syntyy palaamme myöhemmin. Historiallisesti merkittävä laser oli T. Maimannin rakentama rubiinilaser (ensimmäinen laser, v. 1960, pulssilaser), joka toimi punaisella aallonpituudella 694. nm.

5 15 Varsinaisena laserväliaineena toimii Cr + -ionit, joita on epäpuhtautena (0.05-paino-%) rubiini(al O )-sauvassa. Cr + -ionien pumppaamiseen viritystiloille Maimann käytti ns. optista pumppua. Kyseessä oli rubiinisauvaa kiertävä Xe-purkauslamppu, jolla Cr + -ionien siirtymiä vastaavia fotoneita kohdistettiin väliaineeseen. Laserväliaine Laserit nimetään yleensä laserväliaineen mukaan; esimerkiksi He- Ne-laser, CO -laser, jne. Laserväliaine voi olla kaasua, nestettä tai kiinteää ainetta. Väliaine määrää syntyvän laser-valon aallonpituuden. Mahdollisia laserväliaineita on suuri määrä, joten myös mahdollisten laser-aallonpituuksien kirjo on suuri. Se ulottuu aina ultravioletista infrapunaan. Keskeinen vaatimus laserväliaineelle on, että sen atomien, ionien tai molekyylien energiatasoille voidaan toteuttaa miehitysinversio. Resonaattori Resonaattori on eräänlainen optinen takaisinkytkentälaite, joka aiheuttaa fotonien edestakaisen liikkeen laserväliaineessa. Aina läpäistessään väliaineen säde vahvistuu stimuloidun emission vaikutuksesta miehitysinversion ollessa voimassa. 16 Yksinkertaisimmillaan resonaattori muodostuu kahdesta taso- tai pallopeilistä, joista toinen on täysin heijastava ja toinen osittain läpäisevä. Peilien geometria ja välimatka määräävät laserissa syntyvän valon sähkömagneettisen kentän rakenteen. Resonaattorin teoria pohjautuu paljolti Fabry-Perot-etalonin teoriaan. Fabry-Perot- etalonia (interferometriä) tarkastelimme kappaleessa 10.4 Todettiin, että transmissiomaksimit saadaan (syntyy resonanssi), kun n tcos m, f missä t on peilien välimatka, n f peilien välisen aineen taitekerroin ja t valon etenemissuunnan ja optisen akselin välinen kulma resonaattorin (etalonin) sisällä. Laserissa valo syntyy etalonin sisällä ja vain suunnassa t 0 syntyvä valo vahvistuu. Jos n f 1 (kaasulaser) ja resonaattorin pituus on t L, resonanssi syntyy ehdolla L m, missä m on kokonaisluku. Peilien välimatkan on siis oltava laserväliaineessa syntyvän aallonpituuden puolikkaan monikerta. Näin ollen resonaattoriin syntyy seisova aaltoliike, resonanssi. 1. LASERIN TOIMINTA Hyvä kvalitatiivinen mielikuva laserin toiminnasta saadaan seuraavan sivun kuvan avulla. Kuva esittää tyypillisen atomin lasertoiminnalle oleellisia energiatasoja. Sopiva pumppu tuottaa energiaa, joka on riittävä siirtämään suuren määrän atomeja perustilasta E 0 viritettyihin tiloihin E. Osa atomeista palaa spontaanisti suoraan perustilaan, mutta osa siirtyy nopeasti ja säteilemättä energiatasolle E, joka on lasertoiminnan t

6 17 ylempi energiataso. Erikoiseksi tämän tilan tekee se, että sen elinaika on suhteellisen pitkä, luokkaa 10 - s. Kysymyksessä on ns. metastabiili tila. Normaalit tilat purkautuvat n :ssa sekunnissa. Atomeita virtaa koko ajan pumppauksen kestäessä tilalta E tilalle E, johon ne siis kertyvät. 18 He-Ne-laser (kuva sivulla 14) toimii pääasiassa kahdella aallonpituudella; infrapunaisella 1.15 m ja punaisella (tutulla) 6.8 nm. Kuvasta on helppo tunnistaa edellisen sivun periaatekuvaa vastaavat energiarakenteet ja siirtymäketjut. Seuraavaksi tutkimme laserin toimintaa hieman eri näkökulmasta tarkastelemalla miten fotonipopulaatio kasvaa resonaattorissa. Lasertoiminnan alatila on kuvassa esitetty tila E 1, joka on normaali tila, joten sinne päätyneet atomit purkautuvat nopeasti perustilaan. Tilan E 1 miehitysluku N 1 on siis aina hyvin pieni. Tilojen E ja E 1 välille syntyy siis pumppauksen seurauksena miehitysinversio, ts. N N. 1 Kun miehitysinversio on syntynyt, fotoni, jolla on energia h E E 1, aiheuttaa stimuloidun emission ja valon vahvistumisen. On kuitenkin huomattava, että kyseinen fotoni voi stimuloida myös absorption, ts. atomin siirtymisen tilasta E 1 tilaan E. Koska kuitenkin N > N 1 ja B 1 = B 1, stimuloituja emissioita tapahtuu enemmän ja valo todellakin vahvistuu. Jos pumppu toimii jatkuvasti, tilasta E 1 perustilaan E 0 siirtyvät atomit virittyvät uudelleen tilalle E ja prosessi jatkuu, kuten edellä kuvattiin. Kuva (a) Laserväliaine on optisen resonaattorin peilien välissä. Peilien välimatka on säädetty niin, että se on lasersiirtymän taajuutta vastaavan aallonpituuden puolikkaan monikerta. Resonaattorin peili 1 on täysin heijastava ja peili osittain heijastava ja osittain läpäisevä. Aluksi useimmat atomit ovat perustilassaan (musta täplä). Kuva (b) Ulkoista energiaa pumpataan väliaineeseen, jolloin useimmat atomit siirtyvät viritettyihin tiloihin (avoin täplä) ja miehitysinversio kehittyy. Kuva (c) Valon vahvistusprosessi käynnistyy, kun viritettyjä atomeita alkaa spontaanin emission mekanismilla siirtyä alempaan laser-tilaan.

7 19 Koska kysymyksessä on spontaani emissio, fotonit säteilevät satunnaisiin suuntiin. Monet esimerkiksi karkaavat resonaattorista ja tulevat ulos laserin sivulta. Joukossa on kuitenkin useita fotoneita ( siemenfotoneita ), jotka etenevät laserin optisen akselin suunnassa. Nämä siemenfotonit pysyvät resonaattorin sisällä ja käynnistävät stimuloidun emission kulkiessaan edestakaisin laserväliaineen läpi. Kuva (d,e) Stimuloidussa emissiossa identtisten, samaan suuntaan etenevien fotonien lukumäärä kasvaa ja valon voimistuu. 0 Kuva (f) Peili on osittain läpäisevä, joten osa fotoneista pääsee ulos resonaattorista ja muodostaa lasersäteen. 1.4 LASERVALON OMINAISUUKSIA Laservalolla on lähinnä neljä sellaista ominaisuutta, jotka erottavat sen tavallisesta valosta ja tekevät sen käyttökelpoiseksi moniin sovellutuksiin. Laservalo on monokromaattista, koherenttia, yhdensuuntaista ja hyvin kirkasta. Tarkastellaan seuraavassa näitä neljää ominaisuutta hieman yksityiskohtaisemmin. Miksi laservalo sitten on erityisen monokromaattista verrattuna spektrilamppuihin? No, tämä johtuu stimuloidusta emissiosta. Spontaanin emission viivanleveyden alueelta resonaattorilla valitaan vain hyvin terävä (Fabry-Perot-etalonin maksimin levyinen) aallonpituus (kuva) vahvistettavaksi stimuloidulla emissiolla. Laservalon monokromaattisuudesta saa hyvän käsityksen seuraavasta taulukosta, missä HeNe-laseria verrataan tavalliseen natrium-purkauslamppuun ja hyvin terävään cadmium-lamppuun Monokromaattisuus Laservalo on monokromaattista, koska laserväliaineessa valo syntyy kahden hyvin määritellyn energiatason välisessä siirtymässä (katso kuva a seuraavalla sivulla). Myös tavallisen spektrilampun valo syntyy tällaisen ns. fluoresenssiprosessin seurauksena. Tunnetusti tällainen valo ei ole absoluuttisen monokromaattista, vaan sen viiva on leventynyt (kuva b).

8 Koherenttisuus Laservalo on hyvin koherenttia, kun taas tavalliset lähteet (spektrilamput esimerkiksi) ovat parhaimmillaankin vain osittain koherentteja. Sähkömagneettisella aallolla voi olla ajallista (temporal) tai paikallista (avaruus, spatial) koherenssia. Ajallinen koherenssi on mitta valon monokromaattisuudelle kun taas paikallinen koherenssi kertoo valon aaltorintamien eheydestä. Asian selkeyttämiseksi tarkastellaan esimerkkinä mekaanisia aaltoja. Viereisessä kuvassa tyynen vesilammikon keskellä on pieni korkinpalanen, jota voidaan liikutella ylös-alas vakioamplitudilla ja vakiotaajuudella. Korkin edestakainen liike synnyttää lammen pintaan säännöllisiä aaltoja, jotka etenevät korkista poispäin säteittäisesti. Koska korkin värähtelytaajuus on tarkasti vakio, syntyvien ympyräaaltojen aallonpituus on tarkasti vakio (hyvä monokromaattisuus). Kahden pisteen, jotka ovat eri etäisyyksillä (samalla linjalla) korkista, välinen vaihe-ero voidaan laskea tarkasti, kun pisteiden välimatka mitataan. Pisteiden välillä vaiheet korreloivat täydellisesti. Värähtelylähteellä on hyvä ajallinen koherenssi. Seuraavaksi tarkastellaan korkin ympärille piirrettyä ympyrää. Jos korkki on pistemäinen, aallot ovat tarkasti ympyräaaltoja, ja pitkin mielivaltaisen ympyrän kehää vaihe pysyy vakiona. Aaltorintamat ovat ehyitä ja lähteellä on hyvä avaruuskoherenssi. Millainen olisi sitten epäkoherentti lähde? Korvataan edellisessä esimerkissä korkki suurella joukolla (esim. sata) korkkeja, jotka värähtelevät eri taajuuksilla sattumanvaraisissa vaiheissa toistensa suhteen. Lammen pinnalle syntyvä aaltokuvio on monimutkainen ja epäsäännöllinen. Kahden pisteen välistä vaihe-eroa ei voida ennustaa, eikä se ole ajan suhteen vakio. Tämä pätee sekä aallon etenemissuunnassa (ajalliselle koherenssille) että aaltorintaman suunnassa (avaruuskoherenssille). Värähtelylähde on sekä ajallisesti, että paikallisesti epäkoherentti. Samaa ajatusmallia voidaan soveltaa valolähteisiin. Tavallisessa valolähteissä valo syntyy toisistaan riippumattomista atomistisista lähteistä. Dopplerin ym. ilmiöistä johtuen emittoituvien fotonien aallonpituudet eivät ole täsmälleen samoja, vaikka kyse olisi samojen energiatilojen välisistä siirtymistä. Tavallisen valolähteen valo on epäkoherenttia. Laservalo syntyy stimuloitujen emissioiden kautta. Tämä takaa sen, että syntyvien fotonien aallonpituudet ovat hyvin tarkasti samat ja fotonit etenevät samassa vaiheessa samaan suuntaan. Laservalo on syntynyt (periaatteessa) yhden atomin emittoimasta siemenfotonista, joten laservaloa voidaan pitää pistemäisenä valolähteenä. Näistä asioista johtuen laservalo on hyvin koherenttia sekä ajallisesti että avaruudellisesti Yhdensuuntaisuus Laservalon yhdensuuntaisuus on suora seuraus siitä, että aktiivinen väliaine sijoitetaan resonaattoriin. Esimerkiksi, jos resonaattorissa käytetään tasopeilejä, vain säteet, jotka ovat kohtisuorassa peilejä vastaan, pysyvät resonaattorissa ja vahvistuvat. Lasersäde ei ole kuitenkaan täysin yhdensuuntaista, vaan sillä on diffraktion aiheuttamaa divergenssiä.

9 Oletetaan, että resonaattorista ulos tulevan laser-säteen halkaisija on D. Kun tasoaaltorintama kulkee pyöreän reiän (halkaisija D) 4 Esimerkki: Erään HeNe-laserin resonaattoriin peilien heijastuskertoimet ovat r 1 = 1 (täysin heijastava) ja r = 0,99 (noin % läpäisee). Peilien välimatka on L = 5 cm. Neonin spektriviivan aallonpituus on 0 = 6,8 nm ja puoliarvoleveys (ks. kuvat a ja b sivulla 0) on = 0,000 nm. a) Montako aallonpituutta (ns. moodia) laserista tulee ulos? b) Mikä on moodien aallonpituusero? c) Laske moodien puoliarvoleveys. Ohje: Finesse-kerroin on F 4 rr 1/(1 rr 1), kun r 1 r. Ratkaisu: a) Resonaattori on Fabry-Perot-etalon, joka mahdollistaa seuraavien aallonpituuksien (moodien) syntymisen (ks. sivu 16): L m, missä m on kokonaisluku (kertoo moodin) m läpi, havaitaan reiän jälkeen diffraktiokuvio, jossa päämaksimin (Airyn levyn) kulmaleveys on.44. D Lasersäteen divergenssi noudattaa samantapaista yhtälöä. Yhtälössä esiintyvän kertoimen numeroarvoon vaikuttaa resonaattorin peilien muoto. Jos peilit ovat pallopeilejä (kuva), divergenssi lasketaan kaavasta 1.7 D Kirkkaus Tavallisen pienen HeNe-laserin valoteho on luokkaa 1 mw. Kokonaisteho on siis suhteellisen pieni. Aallonpituusyksikköä ja pinta-alayksikköä kohti laskettu valoteho on kuitenkin useita kertalukuja suurempi kuin tavallisen valolähteen. Tässä mielessä HeNe-laser on kirkkaampi kuin Aurinko. Laserin sisällä syntyy valoa vain neonin spektriviivan alueella 0 :n ympäristössä. Vain ne moodit syntyvät, jotka sattuvat kyseiselle alueelle. Siis lasketaan peräkkäisten moodien välimatka ja katsotaan montako moodia mahtuu puoliarvoleveyteen. Derivoidaan dm L L 0 0 m, kun m 1 dm m ( L/ ) L L m

10 5 9 (6,810 m) 1 Tästä m 8,0 10 m 0,00080nm. 0,5m Puoliarvoleveyteen 0,000 nm mahtuu moodeja 0,000,5 0,00080 Vastaus: Laserista tulee ulos aallonpituutta. 6 Neonin spektriviiva on jo itsessään hyvin monokromaattista, = 0,000 nm. Yksimoodi-HeNe-laserista tulee ulos vielä monta kertaa monokromaattisempaa valoa puoliarvoleveydellä () FWHM = 0, nm. b) Moodien aallonpituusero laskettiin edellä: 0,00080 nm. c) Fabry-Perot-etalonin maksimin puoliarvoleveys (FWHM) on vaihe-eron avulla lausuttuna yhtälön (10.4.4) mukaan 4 ( ) FWHM, F josta saadaan (katso tulos (10.4.6) sivulla 1) ( ) FWHM. m F Kertaluku voidaan kirjoittaa m L/ ja Finesse-kerroin on F 40,99 /(1 0,99) 9600, joten 9 (6,810 m) 15 ( ) FWHM,5610 m L F 0,5m 9600 = 0, nm. Kommentti: HeNe-laser on helppo saada toimimaan ns. yksimoodilaserina. Esimerkiksi säädetään kolmesta palavasta moodista keskimmäinen aivan keskelle neonin spektriviivaa, jolloin kaksi muuta siirtyvät sen verran sivulle, että ne eivät enää pala. Tästä näemme selkeästi mikä on laser-resonaattorin merkitys laservalon korkealle monokromaattisuusasteelle:

Linssin kuvausyhtälö (ns. ohuen linssin approksimaatio):

Linssin kuvausyhtälö (ns. ohuen linssin approksimaatio): Fysiikan laboratorio Työohje 1 / 5 Optiikan perusteet 1. Työn tavoite Työssä tutkitaan valon kulkua linssisysteemeissä ja perehdytään interferenssi-ilmiöön. Tavoitteena on saada perustietämys optiikasta

Lisätiedot

TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1 TEKNIIKKA FYSIIKAN LABORATORIO V

TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1 TEKNIIKKA FYSIIKAN LABORATORIO V TURUN AMMATTIKORKAKOUU TYÖOHJ 1 3A. asertyö 1. Työn tarkoitus Työssä perehdytään interferenssi-ilmiöön tutkimalla sitä erilaisissa tilanteissa laservalon avulla. 2. Teoriaa aser on lyhennys sanoista ight

Lisätiedot

Essee Laserista. Laatija - Pasi Vähämartti. Vuosikurssi - IST4SE

Essee Laserista. Laatija - Pasi Vähämartti. Vuosikurssi - IST4SE Jyväskylän Ammattikorkeakoulu, IT-instituutti IIZF3010 Sovellettu fysiikka, Syksy 2005, 5 ECTS Opettaja Pasi Repo Essee Laserista Laatija - Pasi Vähämartti Vuosikurssi - IST4SE Sisällysluettelo: 1. Laser

Lisätiedot

TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1/7 TIETOTEKNIIKKA / SALO FYSIIKAN LABORATORIO V1.5 12.2007

TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1/7 TIETOTEKNIIKKA / SALO FYSIIKAN LABORATORIO V1.5 12.2007 TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1/7 Työ 24AB S4h. LASERTYÖ JA VALON SPEKTRIN ANALYSOINTI TYÖN TARKOITUS LASERTYÖ Lasereita käytetään esimerkiksi tiedonsiirrossa, analysoinnissa ja terapiassa ja työstämisessä.

Lisätiedot

Kvantittuminen. E = hf f on säteilyn taajuus h on Planckin vakio h = 6, Js = 4, evs. Planckin kvanttihypoteesi

Kvantittuminen. E = hf f on säteilyn taajuus h on Planckin vakio h = 6, Js = 4, evs. Planckin kvanttihypoteesi Kvantittuminen Planckin kvanttihypoteesi Kappale vastaanottaa ja luovuttaa säteilyä vain tietyn suuruisina energia-annoksina eli kvantteina Kappaleen emittoima säteily ei ole jatkuvaa (kvantittuminen)

Lisätiedot

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 HILA JA PRISMA

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 HILA JA PRISMA FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT HILA JA PRISMA MIKKO LAINE 9. toukokuuta 05. Johdanto Tässä työssä muodostamme lasiprisman dispersiokäyrän ja määritämme työn tekijän silmän herkkyysrajan punaiselle valolle. Lisäksi

Lisätiedot

24AB. Lasertutkimus ja spektrianalyysi

24AB. Lasertutkimus ja spektrianalyysi TURUN AMMATTIKORKAKOULU TYÖOHJ 1/7 24AB. Lasertutkimus ja spektrianalyysi 1. Työn tarkoitus Lasereilla on runsaasti käytännön sovelluksia esimerkiksi tiedonsiirrossa, aineiden analysoinnissa ja työstämisessä

Lisätiedot

PHYS-C0220 TERMODYNAMIIKKA JA STATISTINEN FYSIIKKA

PHYS-C0220 TERMODYNAMIIKKA JA STATISTINEN FYSIIKKA PHYS-C0220 TERMODYNAMIIKKA JA STATISTINEN FYSIIKKA Kevät 2016 Emppu Salonen Lasse Laurson Arttu Lehtinen Toni Mäkelä Luento 9: Fotonit ja relativistiset kaasut Ke 30.3.2016 1 AIHEET 1. Fotonikaasun termodynamiikkaa.

Lisätiedot

Wien R-J /home/heikki/cele2008_2010/musta_kappale_approksimaatio Wed Mar 13 15:33:

Wien R-J /home/heikki/cele2008_2010/musta_kappale_approksimaatio Wed Mar 13 15:33: 1.2 T=12000 K 10 2 T=12000 K 1.0 Wien R-J 10 0 Wien R-J B λ (10 15 W/m 3 /sterad) 0.8 0.6 0.4 B λ (10 15 W/m 3 /sterad) 10-2 10-4 10-6 10-8 0.2 10-10 0.0 0 200 400 600 800 1000 nm 10-12 10 0 10 1 10 2

Lisätiedot

3.1 Varhaiset atomimallit (1/3)

3.1 Varhaiset atomimallit (1/3) + 3 ATOMIN MALLI 3.1 Varhaiset atomimallit (1/3) Thomsonin rusinakakkumallissa positiivisesti varautuneen hyytelömäisen aineen sisällä on negatiivisia elektroneja kuin rusinat kakussa. Rutherford pommitti

Lisätiedot

2. Fotonit, elektronit ja atomit

2. Fotonit, elektronit ja atomit Luento 4 2. Fotonit, elektronit ja atomit Valon kvanttiteoria; fotoni Valosähköinen ilmiö ja sen kvanttiselitys Valon emissio ja absorptio Säteilyn spektri; atomin energiatasot Atomin rakenne Niels Bohrin

Lisätiedot

Aineen ja valon vuorovaikutukset

Aineen ja valon vuorovaikutukset Aineen ja valon vuorovaikutukset Yliopistonlehtori, TkT Sami Kujala Mikro- ja nanotekniikan laitos Kevät 2016 Johdanto Tutkitaan aineen ja valon vuorovaikutuksia Ensiksi tutustutaan häiriöteoriaan, jonka

Lisätiedot

25 INTERFEROMETRI 25.1 Johdanto

25 INTERFEROMETRI 25.1 Johdanto 5 INTERFEROMETRI 5.1 Johdanto Interferometrin toiminta perustuu valon interferenssiin. Interferenssillä tarkoitetaan kahden tai useamman aallon yhdistymistä yhdeksi resultanttiaalloksi. Kuvassa 1 tarkastellaan

Lisätiedot

Fysiikka 8. Aine ja säteily

Fysiikka 8. Aine ja säteily Fysiikka 8 Aine ja säteily Sähkömagneettinen säteily James Clerk Maxwell esitti v. 1864 sähkövarauksen ja sähkövirran sekä sähkö- ja magneettikentän välisiä riippuvuuksia kuvaavan teorian. Maxwellin teorian

Lisätiedot

Mustan kappaleen säteily

Mustan kappaleen säteily Mustan kappaleen säteily Musta kappale on ideaalisen säteilijän malli, joka absorboi (imee itseensä) kaiken siihen osuvan säteilyn. Se ei lainkaan heijasta eikä sirota siihen osuvaa säteilyä, vaan emittoi

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Syksy 2009 Jukka Maalampi LUENTO 12 Aallot kahdessa ja kolmessa ulottuvuudessa Toistaiseksi on tarkasteltu aaltoja, jotka etenevät yhteen suuntaan. Yleisempiä tapauksia ovat

Lisätiedot

FYSA230/2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA

FYSA230/2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA FYSA230/2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA 1 JOHDANTO Työssä tutustutaan hila- ja prismaspektrometreihin, joiden avulla tutkitaan valon taipumista hilassa ja taittumista prismassa. Samalla tutustutaan eräiden

Lisätiedot

Valon luonne ja eteneminen. Valo on sähkömagneettista aaltoliikettä, ei tarvitse väliainetta edetäkseen

Valon luonne ja eteneminen. Valo on sähkömagneettista aaltoliikettä, ei tarvitse väliainetta edetäkseen Valon luonne ja eteneminen Valo on sähkömagneettista aaltoliikettä, ei tarvitse väliainetta edetäkseen 1 Valonlähteitä Perimmiltään valon lähteenä toimii kiihtyvässä liikkeessä olevat sähkövaraukset Kaikki

Lisätiedot

SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA

SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA FYSA234/K2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA 1 Johdanto Kvanttimekaniikan mukaan atomi voi olla vain tietyissä, määrätyissä energiatiloissa. Perustilassa, jossa atomi normaalisti on, energia on pienimmillään.

Lisätiedot

d sinα Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila

d sinα Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila Optisessa hilassa on hyvin suuri määrä yhdensuuntaisia, toisistaan yhtä kaukana olevia

Lisätiedot

Kuten aaltoliikkeen heijastuminen, niin myös taittuminen voidaan selittää Huygensin periaatteen avulla.

Kuten aaltoliikkeen heijastuminen, niin myös taittuminen voidaan selittää Huygensin periaatteen avulla. FYS 103 / K3 SNELLIN LAKI Työssä tutkitaan monokromaattisen valon taittumista ja todennetaan Snellin laki. Lisäksi määritetään kokonaisheijastuksen rajakulmia ja aineiden taitekertoimia. 1. Teoriaa Huygensin

Lisätiedot

Shrödingerin yhtälön johto

Shrödingerin yhtälön johto Shrödingerin yhtälön johto Tomi Parviainen 4. maaliskuuta 2018 Sisältö 1 Schrödingerin yhtälön johto tasaisessa liikkeessä olevalle elektronille 1 2 Schrödingerin yhtälöstä aaltoyhtälöön kiihtyvässä liikkeessä

Lisätiedot

Infrapunaspektroskopia

Infrapunaspektroskopia ultravioletti näkyvä valo Infrapunaspektroskopia IHMISEN JA ELINYMPÄ- RISTÖN KEMIAA, KE2 Kertausta sähkömagneettisesta säteilystä Sekä IR-spektroskopia että NMR-spektroskopia käyttävät sähkömagneettista

Lisätiedot

Kuva 1: Yksinkertainen siniaalto. Amplitudi kertoo heilahduksen laajuuden ja aallonpituus

Kuva 1: Yksinkertainen siniaalto. Amplitudi kertoo heilahduksen laajuuden ja aallonpituus Kuva 1: Yksinkertainen siniaalto. Amplitudi kertoo heilahduksen laajuuden ja aallonpituus värähtelytiheyden. 1 Funktiot ja aallot Aiemmin käsiteltiin funktioita ja miten niiden avulla voidaan kuvata fysiikan

Lisätiedot

YHDEN RAON DIFFRAKTIO. Laskuharjoitustehtävä harjoituksessa 11.

YHDEN RAON DIFFRAKTIO. Laskuharjoitustehtävä harjoituksessa 11. YHDEN RAON DIFFRAKTIO Laskuharjoitustehtävä harjoituksessa 11. Vanha tenttitehtävä Kapean raon Fraunhoferin diffraktiokuvion irradianssijakauma saadaan lausekkeesta æsin b ö I = I0 ç b è ø, missä b = 1

Lisätiedot

Z 1 = Np i. 2. Sähkömagneettisen kentän värähdysliikkeen energia on samaa muotoa kuin molekyylin värähdysliikkeen energia, p 2

Z 1 = Np i. 2. Sähkömagneettisen kentän värähdysliikkeen energia on samaa muotoa kuin molekyylin värähdysliikkeen energia, p 2 766328A Termofysiikka Harjoitus no., ratkaisut (syyslukukausi 24). Klassisen ideaalikaasun partitiofunktio on luentojen mukaan Z N! [Z (T, V )] N, (9.) missä yksihiukkaspartitiofunktio Z (T, V ) r e βɛr.

Lisätiedot

ja siis myös n= nk ( ). Tällöin dk l l

ja siis myös n= nk ( ). Tällöin dk l l Tästä havaitaan, että jos nopeus ei riipu aallonpituudesta, ts. ei ole dispersiota, vg = v p. Tilanne on tällainen esimerkiksi tyhjiössä, missä vg = v p = c. Dispersiivisessä väliaineessa v p = c/ n, missä

Lisätiedot

1240eV nm. 410nm. Kun kappaleet saatetaan kontaktiin jännite-ero on yhtä suuri kuin työfunktioiden erotus ΔV =

1240eV nm. 410nm. Kun kappaleet saatetaan kontaktiin jännite-ero on yhtä suuri kuin työfunktioiden erotus ΔV = S-47 ysiikka III (ST) Tentti 88 Maksimiaallonpituus joka irroittaa elektroneja metallista on 4 nm ja vastaava aallonpituus metallille on 8 nm Mikä on näiden metallien välinen jännite-ero? Metallin työfunktio

Lisätiedot

Osallistumislomakkeen viimeinen palautuspäivä on maanantai

Osallistumislomakkeen viimeinen palautuspäivä on maanantai Jakso : Materiaalihiukkasten aaltoluonne. Teoriaa näihin tehtäviin löytyy Beiserin kirjasta kappaleesta 3 ja hyvin myös peruskurssitasoisista kirjoista. Seuraavat videot demonstroivat vaihe- ja ryhmänopeutta:

Lisätiedot

3. Optiikka. 1. Geometrinen optiikka. 2. Aalto-optiikka. 3. Stokesin parametrit. 4. Perussuureita. 5. Kuvausvirheet. 6. Optiikan suunnittelu

3. Optiikka. 1. Geometrinen optiikka. 2. Aalto-optiikka. 3. Stokesin parametrit. 4. Perussuureita. 5. Kuvausvirheet. 6. Optiikan suunnittelu 3. Optiikka 1. Geometrinen optiikka 2. Aalto-optiikka 3. Stokesin parametrit 4. Perussuureita 5. Kuvausvirheet 6. Optiikan suunnittelu 3.1 Geometrinen optiikka! klassinen optiikka! Valoa kuvaa suoraan

Lisätiedot

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2014 Insinöörivalinnan fysiikan koe 28.5.2014, malliratkaisut

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2014 Insinöörivalinnan fysiikan koe 28.5.2014, malliratkaisut A1 Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 014 Insinöörivalinnan fysiikan koe 8.5.014, malliratkaisut Kalle ja Anne tekivät fysikaalisia kokeita liukkaalla vaakasuoralla jäällä.

Lisätiedot

766334A Ydin- ja hiukkasfysiikka

766334A Ydin- ja hiukkasfysiikka 1 766334A Ydin- ja hiukkasfysiikka Luentomonistetta täydentävää materiaalia: 4 Juhani Lounila Oulun yliopisto, Fysiikan laitos, 01 6 Radioaktiivisuus Kuva 1 esittää radioaktiivisen aineen ydinten lukumäärää

Lisätiedot

Polarisaatio. Timo Lehtola. 26. tammikuuta 2009

Polarisaatio. Timo Lehtola. 26. tammikuuta 2009 Polarisaatio Timo Lehtola 26. tammikuuta 2009 1 Johdanto Lineaarinen, ympyrä, elliptinen Kahtaistaittuvuus Nicol, metalliverkko Aaltolevyt 2 45 Polarisaatio 3 Lineaarinen polarisaatio y Sähkökentän vaihtelu

Lisätiedot

Laser-kuumennus. Janne Komi 0336621. Petteri Mustonen 0371444

Laser-kuumennus. Janne Komi 0336621. Petteri Mustonen 0371444 Laser-kuumennus Janne Komi 0336621 Petteri Mustonen 0371444 2 SISÄLLYS 1. 2. 3. Johdanto... 3 Laser... 3 Sovelluskohteita... 4 3.1 Laserhitsaus... 5 3.2 Laserleikkaus... 6 3.3 Kirurgia... 7 3.4 Sotilaskäyttö...

Lisätiedot

7 VALON DIFFRAKTIO JA POLARISAATIO

7 VALON DIFFRAKTIO JA POLARISAATIO 7 VALON DIFFRAKTIO JA POLARISAATIO 7.1 Valon luonne Valon mallit: Hiukkasmalli: Valo koostuu pienistä hiukkasista Aaltomalli: Valo on aaltoliikettä Aaltohiukkasdualismi: Valoa voidaan tarkastella sekä

Lisätiedot

SEISOVA AALTOLIIKE 1. TEORIAA

SEISOVA AALTOLIIKE 1. TEORIAA 1 SEISOVA AALTOLIIKE MOTIVOINTI Työssä tutkitaan poikittaista ja pitkittäistä aaltoliikettä pitkässä langassa ja jousessa. Tarkastellaan seisovaa aaltoliikettä. Määritetään aaltoliikkeen etenemisnopeus

Lisätiedot

Ratkaisu: Maksimivalovoiman lauseke koostuu heijastimen maksimivalovoimasta ja valonlähteestä suoraan (ilman heijastumista) tulevasta valovoimasta:

Ratkaisu: Maksimivalovoiman lauseke koostuu heijastimen maksimivalovoimasta ja valonlähteestä suoraan (ilman heijastumista) tulevasta valovoimasta: LASKUHARJOITUS 1 VALAISIMIEN OPTIIKKA Tehtävä 1 Pistemäinen valonlähde (Φ = 1000 lm, valokappaleen luminanssi L = 2500 kcd/m 2 ) sijoitetaan 15 cm suuruisen pyörähdysparaboloidin muotoisen peiliheijastimen

Lisätiedot

11.1 MICHELSONIN INTERFEROMETRI

11.1 MICHELSONIN INTERFEROMETRI 47 11 INTERFEROMETRIA Edellisessä kappaleessa tarkastelimme interferenssiä. Instrumentti, joka on suunniteltu interferenssikuvion muodostamiseen ja sen tutkimiseen (mittaamiseen) on ns. interferometri.

Lisätiedot

4 Optiikka. 4.1 Valon luonne

4 Optiikka. 4.1 Valon luonne 4 Optiikka 4.1 Valon luonne 1 Valo on etenevää aaltoliikettä, joka syntyy sähkökentän ja magneettikentän yhteisvaikutuksesta. Jos sähkömagneettinen aalto (valoaalto) liikkuu x-akselin suuntaan, värähtelee

Lisätiedot

Luento 8. Lämpökapasiteettimallit Dulong-Petit -laki Einsteinin hilalämpömalli Debyen ääniaaltomalli. Sähkönjohtavuus Druden malli

Luento 8. Lämpökapasiteettimallit Dulong-Petit -laki Einsteinin hilalämpömalli Debyen ääniaaltomalli. Sähkönjohtavuus Druden malli Luento 8 Lämpökapasiteettimallit Dulong-Petit -laki Einsteinin hilalämpömalli Debyen ääniaaltomalli Sähkönjohtavuus Druden malli Klassiset C V -mallit Termodynamiikka kun Ei ennustetta arvosta! Klassinen

Lisätiedot

ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op)

ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op) ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op) Henrik Wallén Kevät 2017 Tämä luentomateriaali on pääosin Sami Kujalan ja Jari J. Hännisen tuottamaa Luentoviikko 12 Tavoitteet Diffraktio Fresnel- ja Fraunhofer-diffraktio

Lisätiedot

FYSA242 Statistinen fysiikka, Harjoitustentti

FYSA242 Statistinen fysiikka, Harjoitustentti FYSA242 Statistinen fysiikka, Harjoitustentti Tehtävä 1 Selitä lyhyesti: a Mikä on Einsteinin ja Debyen kidevärähtelymallien olennainen ero? b Mikä ero vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa on kanonisella

Lisätiedot

1 Johdanto (1) missä 0 on. interferenssi. mittauksen tarkkuudeksi Δ

1 Johdanto (1) missä 0 on. interferenssi. mittauksen tarkkuudeksi Δ 25B INTERFEROMETRI 1 Johdanto 1.1 Michelsonin interferometri Kuva 1. Michelsonin interferometrin periaate. Michelsoninn interferometrin periaate on esitetty kuvassa 1. Laitteisto koostuu laserista, puoliläpäisevästää

Lisätiedot

MIKSI ERI AINEET NÄYTTÄVÄT TIETYN VÄRISILTÄ? ELINTARVIKEVÄRIEN NÄKYVÄN AALLONPITUUDEN SPEKTRI

MIKSI ERI AINEET NÄYTTÄVÄT TIETYN VÄRISILTÄ? ELINTARVIKEVÄRIEN NÄKYVÄN AALLONPITUUDEN SPEKTRI sivu 1/5 MIKSI ERI AINEET NÄYTTÄVÄT TIETYN VÄRISILTÄ? ELINTARVIKEVÄRIEN NÄKYVÄN AALLONPITUUDEN SPEKTRI Kohderyhmä: Kesto: Tavoitteet: Toteutus: Peruskoulu / lukio 15 min. Työn tavoitteena on havainnollistaa

Lisätiedot

Valon havaitseminen. Näkövirheet ja silmän sairaudet. Silmä Näkö ja optiikka. Taittuminen. Valo. Heijastuminen

Valon havaitseminen. Näkövirheet ja silmän sairaudet. Silmä Näkö ja optiikka. Taittuminen. Valo. Heijastuminen Näkö Valon havaitseminen Silmä Näkö ja optiikka Näkövirheet ja silmän sairaudet Valo Taittuminen Heijastuminen Silmä Mitä silmän osia tunnistat? Värikalvo? Pupilli? Sarveiskalvo? Kovakalvo? Suonikalvo?

Lisätiedot

Käyttämällä annettua kokoonpuristuvuuden määritelmää V V. = κv P P = P 0 = P. (b) Lämpölaajenemisesta johtuva säiliön tilavuuden muutos on

Käyttämällä annettua kokoonpuristuvuuden määritelmää V V. = κv P P = P 0 = P. (b) Lämpölaajenemisesta johtuva säiliön tilavuuden muutos on 766328A ermofysiikka Harjoitus no. 3, ratkaisut (syyslukukausi 201) 1. (a) ilavuus V (, P ) riippuu lämpötilasta ja paineesta P. Sen differentiaali on ( ) ( ) V V dv (, P ) dp + d. P Käyttämällä annettua

Lisätiedot

MIKKELIN LUKIO SPEKTROMETRIA. NOT-tiedekoulu La Palma

MIKKELIN LUKIO SPEKTROMETRIA. NOT-tiedekoulu La Palma MIKKELIN LUKIO SPEKTROMETRIA NOT-tiedekoulu La Palma Kasper Honkanen, Ilona Arola, Lotta Loponen, Helmi-Tuulia Korpijärvi ja Anastasia Koivikko 20.11.2011 Ryhmämme työ käsittelee spektrometriaa ja sen

Lisätiedot

Interferenssi. Luku 35. PowerPoint Lectures for University Physics, Twelfth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman. Lectures by James Pazun

Interferenssi. Luku 35. PowerPoint Lectures for University Physics, Twelfth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman. Lectures by James Pazun Luku 35 Interferenssi PowerPoint Lectures for University Physics, Twelfth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman Lectures by James Pazun Johdanto Interferenssi-ilmiö tapahtuu, kun kaksi aaltoa yhdistyy

Lisätiedot

12. Eristeet Vapaa atomi

12. Eristeet Vapaa atomi 12. Eristeet Eristeiden tyypillisiä piirteitä ovat kovalenttiset sidokset (tai vahvat ionisidokset) ja siitä seuraavat mekaaniset ja sähköiset ominaisuudet. Makroskooppisen ulkoisen sähkökentän E läsnäollessa

Lisätiedot

10. LASERIT (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation = LASER)

10. LASERIT (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation = LASER) 10. LASERIT (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation = LASER) Laservalon ominaisuuksia: - kapea säteinen - monokromaattinen - koherentti Laservalo voi olla: - jatkuvaa, CW - pulssittaista

Lisätiedot

Diffraktio. Luku 36. PowerPoint Lectures for University Physics, Twelfth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman. Lectures by James Pazun

Diffraktio. Luku 36. PowerPoint Lectures for University Physics, Twelfth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman. Lectures by James Pazun Luku 36 Diffraktio PowerPoint Lectures for University Physics, Twelfth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman Lectures by James Pazun Johdanto Ääni kuuluu helposti nurkan taakse Myös valo voi taipua

Lisätiedot

a) Piirrä hahmotelma varjostimelle muodostuvan diffraktiokuvion maksimeista 1, 2 ja 3.

a) Piirrä hahmotelma varjostimelle muodostuvan diffraktiokuvion maksimeista 1, 2 ja 3. Ohjeita: Tee jokainen tehtävä siististi omalle sivulleen/sivuilleen. Merkitse jos tehtävä jatkuu seuraavalle konseptille. Kirjoita ratkaisuihin näkyviin tarvittavat välivaiheet ja perustele lyhyesti käyttämästi

Lisätiedot

KULJETUSSUUREET Kuljetussuureilla tai -ominaisuuksilla tarkoitetaan kaasumaisen, nestemäisen tai kiinteän väliaineen kykyä siirtää ainetta, energiaa, tai jotain muuta fysikaalista ominaisuutta paikasta

Lisätiedot

S-108-2110 OPTIIKKA 1/10 Laboratoriotyö: Polarisaatio POLARISAATIO. Laboratoriotyö

S-108-2110 OPTIIKKA 1/10 Laboratoriotyö: Polarisaatio POLARISAATIO. Laboratoriotyö S-108-2110 OPTIIKKA 1/10 POLARISAATIO Laboratoriotyö S-108-2110 OPTIIKKA 2/10 SISÄLLYSLUETTELO 1 Polarisaatio...3 2 Työn suoritus...6 2.1 Työvälineet...6 2.2 Mittaukset...6 2.2.1 Malus:in laki...6 2.2.2

Lisätiedot

Kvanttifysiikan perusteet 2017

Kvanttifysiikan perusteet 2017 Kvanttifysiikan perusteet 207 Harjoitus 2: ratkaisut Tehtävä Osoita hyödyntäen Maxwellin yhtälöitä, että tyhjiössä magneettikenttä ja sähkökenttä toteuttavat aaltoyhtälön, missä aallon nopeus on v = c.

Lisätiedot

Aurinko. Tähtitieteen peruskurssi

Aurinko. Tähtitieteen peruskurssi Aurinko K E S K E I S E T K Ä S I T T E E T : A T M O S F Ä Ä R I, F O T O S F Ä Ä R I, K R O M O S F Ä Ä R I J A K O R O N A G R A N U L A A T I O J A A U R I N G O N P I L K U T P R O T U B E R A N S

Lisätiedot

Laserin käyttö eläinlääkinnässä

Laserin käyttö eläinlääkinnässä Laserin käyttö eläinlääkinnässä Syyskoulutuspäivät Turussa 6.-7.10.2017 MAOL-Turku ry ELL Jouni Niemi Vetman Oy LASER Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation MITEN DIODILASERIN VALO ON

Lisätiedot

Työ 2324B 4h. VALON KULKU AINEESSA

Työ 2324B 4h. VALON KULKU AINEESSA TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1/5 Työ 2324B 4h. VALON KULKU AINEESSA TYÖN TAVOITE Työssä perehdytään optisiin ilmiöihin tutkimalla valon kulkua linssisysteemeissä ja prismassa. Tavoitteena on saada

Lisätiedot

YOUNGIN KOE. varmistaa, että tuottaa vaihe-eron

YOUNGIN KOE. varmistaa, että tuottaa vaihe-eron 9 10. YOUNGIN KOE Interferenssin perusteella voidaan todeta, onko jollakin ilmiöllä aaltoluonne. Historiallisesti ajatellen Youngin (ja myös Fresnelin) kokeet 1800-luvun alussa olivat hyvin merkittäviä.

Lisätiedot

VALON DIFFRAKTIO YHDESSÄ JA KAHDESSA RAOSSA

VALON DIFFRAKTIO YHDESSÄ JA KAHDESSA RAOSSA 1 VALON DIFFRAKTIO YHDESSÄ JA KAHDESSA RAOSSA MOTIVOINTI Tutustutaan laservalon käyttöön aaltooptiikan mittauksissa. Tutkitaan laservalon käyttäytymistä yhden ja kahden kapean raon takana. Määritetään

Lisätiedot

ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op)

ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op) ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op) Jari J. Hänninen 2015 16/IV V Luentoviikko 9 Tavoitteet Valon luonne ja eteneminen Dispersio Lähde: https: //www.flickr.com/photos/fastlizard4/5427856900/in/set-72157626537669172,

Lisätiedot

Fysikaalisten tieteiden esittely puolijohdesuperhiloista

Fysikaalisten tieteiden esittely puolijohdesuperhiloista Fysikaalisten tieteiden esittely puolijohdesuperhiloista "Perhaps a thing is simple if you can describe it fully in several different ways without immediately knowing that you are describing the same thing."

Lisätiedot

Tässä luvussa keskitytään faasimuutosten termodynaamiseen kuvaukseen

Tässä luvussa keskitytään faasimuutosten termodynaamiseen kuvaukseen KEMA221 2009 PUHTAAN AINEEN FAASIMUUTOKSET ATKINS LUKU 4 1 PUHTAAN AINEEN FAASIMUUTOKSET Esimerkkejä faasimuutoksista? Tässä luvussa keskitytään faasimuutosten termodynaamiseen kuvaukseen Faasi = aineen

Lisätiedot

MIKSI ERI AINEET NÄYTTÄVÄT TIETYN VÄRISILTÄ? ELINTARVIKEVÄRIEN NÄKYVÄN AALLONPITUUDEN SPEKTRI

MIKSI ERI AINEET NÄYTTÄVÄT TIETYN VÄRISILTÄ? ELINTARVIKEVÄRIEN NÄKYVÄN AALLONPITUUDEN SPEKTRI sivu 1/5 MIKSI ERI AINEET NÄYTTÄVÄT TIETYN VÄRISILTÄ? ELINTARVIKEVÄRIEN NÄKYVÄN AALLONPITUUDEN SPEKTRI TEORIA Spektroskopia on erittäin yleisesti käytetty analyysimenetelmä laboratorioissa, koska se soveltuu

Lisätiedot

4. ATOMI. Kuva atomista?

4. ATOMI. Kuva atomista? 4. ATOMI Kuva atomista? 4. ATOMIN RAKENNE YDIN 8-luvun lopulla useimmat tutkijat jo uskoivat, että materiaalit koostuvat atomeista pienistä jakamattomista osista 898 J.J. Thomson löysi elektronit ja esitti

Lisätiedot

Braggin ehdon mukaan hilatasojen etäisyys (111)-tasoille on

Braggin ehdon mukaan hilatasojen etäisyys (111)-tasoille on 763343A KIINTEÄN AINEEN FYSIIKKA Ratkaisut 2 Kevät 2018 1. Tehtävä: Kuparin kiderakenne on pkk. Käyttäen säteilyä, jonka aallonpituus on 0.1537 nm, havaittiin kuparin (111-heijastus sirontakulman θ arvolla

Lisätiedot

n=5 n=4 M-sarja n=3 L-sarja n=2 Lisäys: K-sarjan hienorakenne K-sarja n=1

n=5 n=4 M-sarja n=3 L-sarja n=2 Lisäys: K-sarjan hienorakenne K-sarja n=1 10.1 RÖNTGENSPEKTRI Kun kiihdytetyt elektronit törmäävät anodiin, syntyy jatkuvaa säteilyä sekä anodimateriaalille ominaista säteilyä (spektrin terävät piikit). Atomin uloimpien elektronien poistamiseen

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys12 Kevät 21 Jukka Maalampi LUENTO 11 Mekaaninen aaltoliike alto = avaruudessa etenevä järjestäytynyt häiriö. alto altoja on kahdenlaisia: Poikittainen aalto - poikkeamat kohtisuorassa

Lisätiedot

Valo ja muu sähkömagneettinen säteily

Valo ja muu sähkömagneettinen säteily Valo ja muu sähkömagneettinen säteily Valon luonne on yksi kvanttimekaniikan omituisuuksista. Joissakin tilanteissa valo käyttäytyy kuin aaltoliike, toisissa kuin hiukkaset. Valohiukkanen eli fotoni on

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO TEKNILLINEN TIEDEKUNTA SÄHKÖTEKNIIKKA. Lauri Karppi j82095. SATE.2010 Dynaaminen kenttäteoria DIPOLIRYHMÄANTENNI.

VAASAN YLIOPISTO TEKNILLINEN TIEDEKUNTA SÄHKÖTEKNIIKKA. Lauri Karppi j82095. SATE.2010 Dynaaminen kenttäteoria DIPOLIRYHMÄANTENNI. VAASAN YLIOPISTO TEKNILLINEN TIEDEKUNTA SÄHKÖTEKNIIKKA Oskari Uitto i78966 Lauri Karppi j82095 SATE.2010 Dynaaminen kenttäteoria DIPOLIRYHMÄANTENNI Sivumäärä: 14 Jätetty tarkastettavaksi: 25.02.2008 Työn

Lisätiedot

ja KVANTTITEORIA MODERNI FYSIIKKA KVANTTITEORIAN SYNTY AALTO HIUKKAS-DUALISMI EPÄTARKKUUSPERIAATE TUNNELOITUMINEN ELEKTRONIRAKENNE UUSI MAAILMANKUVA

ja KVANTTITEORIA MODERNI FYSIIKKA KVANTTITEORIAN SYNTY AALTO HIUKKAS-DUALISMI EPÄTARKKUUSPERIAATE TUNNELOITUMINEN ELEKTRONIRAKENNE UUSI MAAILMANKUVA ja KVANTTITEORIA 1 MODERNI FYSIIKKA KVANTTITEORIAN SYNTY AALTO HIUKKAS-DUALISMI EPÄTARKKUUSPERIAATE TUNNELOITUMINEN ELEKTRONIRAKENNE UUSI MAAILMANKUVA Fysiikka WYP2005 ja KVANTTITEORIA 24.1.2006 WYP 2005

Lisätiedot

LASERIN JA LEDIN KÄYTTÖ OPTISESSA TIEDONSIIRROSSA

LASERIN JA LEDIN KÄYTTÖ OPTISESSA TIEDONSIIRROSSA Opinnäytetyö (AMK) Elektroniikka Tietoliikennejärjestelmät 2012 Tuukka Välilä LASERIN JA LEDIN KÄYTTÖ OPTISESSA TIEDONSIIRROSSA OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ Turun ammattikorkeakoulu Elektroniikka Tietoliikennejärjestelmät

Lisätiedot

Sovelletun fysiikan pääsykoe

Sovelletun fysiikan pääsykoe Sovelletun fysiikan pääsykoe 7.6.016 Kokeessa on neljä (4) tehtävää. Vastaa kaikkiin tehtäviin. Muista kirjoittaa myös laskujesi välivaiheet näkyviin. Huom! Kirjoita tehtävien 1- vastaukset yhdelle konseptille

Lisätiedot

Valosähköinen ilmiö. Kirkas valkoinen valo. Himmeä valkoinen valo. Kirkas uv-valo. Himmeä uv-valo

Valosähköinen ilmiö. Kirkas valkoinen valo. Himmeä valkoinen valo. Kirkas uv-valo. Himmeä uv-valo Valosähköinen ilmiö Vuonna 1887 saksalainen fyysikko Heinrich Hertz havaitsi sähkövarauksen purkautuvan metallikappaleen pinnalta, kun siihen kohdistui valoa. Tarkemmissa tutkimuksissa todettiin, että

Lisätiedot

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2011 Insinöörivalinnan fysiikan koe 1.6.2011, malliratkaisut

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2011 Insinöörivalinnan fysiikan koe 1.6.2011, malliratkaisut A1 Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2011 Täydennä kuhunkin kohtaan yhtälöstä puuttuva suure tai vakio alla olevasta taulukosta. Anna vastauksena kuhunkin kohtaan ainoastaan

Lisätiedot

oppilaitos: ARKADIAN YHTEISL YSEO

oppilaitos: ARKADIAN YHTEISL YSEO ,/ VALO-OPPI oppilaitos: ARKADIAN YHTEISL YSEO kurssi FY1 tehnyt Markus Hagmal1 Jätetty syyskuun 28. päivä 1999 Tarkastaja Jari Pyy LYHENNELMÄ Tutkielma käsittelee optiikkaa eli valo-oppia Lukiessasi tätä

Lisätiedot

4 Optiikka. 4.1 Valon luonne

4 Optiikka. 4.1 Valon luonne 4 Optiikka 4.1 Valon luonne 1 Valo on etenevää aaltoliikettä, joka syntyy sähkökentän ja magneettikentän yhteisvaikutuksesta. Jos sähkömagneettinen aalto (valoaalto) liikkuu x-akselin suuntaan, värähtelee

Lisätiedot

23 VALON POLARISAATIO 23.1 Johdanto. 23.2 Valon polarisointi ja polarisaation havaitseminen

23 VALON POLARISAATIO 23.1 Johdanto. 23.2 Valon polarisointi ja polarisaation havaitseminen 3 VALON POLARISAATIO 3.1 Johdanto Mawellin htälöiden avulla voidaan johtaa aaltohtälö sähkömagneettisen säteiln etenemiselle väliaineessa. Mawellin htälöiden ratkaisusta seuraa aina, että valo on poikittaista

Lisätiedot

Fysiikan valintakoe klo 9-12

Fysiikan valintakoe klo 9-12 Fysiikan valintakoe 2.5.208 klo 9-2. Koripalloilija heittää vapaaheiton. Hän lähettää pallon liikkeelle korkeudelta,83 m alkuvauhdilla 7,53 m/s kulmassa 43,2 vaakatason yläpuolella. Pallon lähtöpisteen

Lisätiedot

1. Yksiulotteisen harmonisen oskillaattorin energiatilat saadaan lausekkeesta

1. Yksiulotteisen harmonisen oskillaattorin energiatilat saadaan lausekkeesta 766328A Termofysiikka Harjoitus no. 5, ratkaisut syyslukukausi 204). Yksiulotteisen harmonisen oskillaattorin energiatilat saadaan lausekkeesta E n n + ) ω, n 0,, 2,... 2 a) Oskillaattorin partitiofunktio

Lisätiedot

Luku 14: Elektronispektroskopia. 2-atomiset molekyylit moniatomiset molekyylit Fluoresenssi ja fosforesenssi

Luku 14: Elektronispektroskopia. 2-atomiset molekyylit moniatomiset molekyylit Fluoresenssi ja fosforesenssi Luku 14: Elektronispektroskopia 2-atomiset molekyylit moniatomiset molekyylit Fluoresenssi ja fosforesenssi 1 2-atomisen molekyylin elektronitilan termisymbolia muodostettaessa tärkeä ominaisuus on elektronien

Lisätiedot

1.1 Magneettinen vuorovaikutus

1.1 Magneettinen vuorovaikutus 1.1 Magneettinen vuorovaikutus Magneettien välillä on niiden asennosta riippuen veto-, hylkimis- ja vääntövaikutuksia. Magneettinen vuorovaikutus on etävuorovaikutus Magneeti pohjoiseen kääntyvää päätä

Lisätiedot

Kvanttisointi Aiheet:

Kvanttisointi Aiheet: Kvanttisointi Luento 5 4 Aiheet: Valosähköilmiö Einsteinin selitys Fotonit Aineaallot ja energian kvantittuminen Bohrin kvanttimalli atomille Bohrin malli vetyatomille Vedyn spektri Mitä olet oppinut?

Lisätiedot

Luvun 12 laskuesimerkit

Luvun 12 laskuesimerkit Luvun 12 laskuesimerkit Esimerkki 12.1 Mikä on huoneen sisältämän ilman paino, kun sen lattian mitat ovat 4.0m 5.0 m ja korkeus 3.0 m? Minkälaisen voiman ilma kohdistaa lattiaan? Oletetaan, että ilmanpaine

Lisätiedot

MAA-57.1010 (4 OP) JOHDANTO VALOKUVAUKSEEN,FOTOGRAM- METRIAAN JA KAUKOKARTOITUKSEEN Kevät 2006

MAA-57.1010 (4 OP) JOHDANTO VALOKUVAUKSEEN,FOTOGRAM- METRIAAN JA KAUKOKARTOITUKSEEN Kevät 2006 MAA-57.1010 (4 OP) JOHDANTO VALOKUVAUKSEEN,FOTOGRAM- METRIAAN JA KAUKOKARTOITUKSEEN Kevät 2006 I. Mitä kuvasta voi nähdä? II. Henrik Haggrén Kuvan ottaminen/synty, mitä kuvista nähdään ja miksi Anita Laiho-Heikkinen:

Lisätiedot

Mustan kappaleen säteily

Mustan kappaleen säteily Mustan kappaleen säteily Musta kappale on ideaalisen säteilijän malli, joka absorboi (imee itseensä) kaiken siihen osuvan säteilyn. Se ei lainkaan heijasta eikä sirota siihen osuvaa säteilyä, vaan emittoi

Lisätiedot

Valomylly. (tunnetaan myös Crookesin radiometrinä) Pieni välipala nykyisin lähinnä leluksi jääneen laitteen historiasta.

Valomylly. (tunnetaan myös Crookesin radiometrinä) Pieni välipala nykyisin lähinnä leluksi jääneen laitteen historiasta. Valomylly (tunnetaan myös Crookesin radiometrinä) Mikko Marsch Pieni välipala nykyisin lähinnä leluksi jääneen laitteen historiasta Valomylly (tunnetaan myös Crookesin radiometrinä) Pieni välipala nykyisin

Lisätiedot

Aiheena tänään. Virtasilmukka magneettikentässä Sähkömagneettinen induktio. Vaihtovirtageneraattorin toimintaperiaate Itseinduktio

Aiheena tänään. Virtasilmukka magneettikentässä Sähkömagneettinen induktio. Vaihtovirtageneraattorin toimintaperiaate Itseinduktio Sähkömagnetismi 2 Aiheena tänään Virtasilmukka magneettikentässä Sähkömagneettinen induktio Vaihtovirtageneraattorin toimintaperiaate Itseinduktio Käämiin vaikuttava momentti Magneettikentässä olevaan

Lisätiedot

35 VALON INTERFERENSSI (Interference)

35 VALON INTERFERENSSI (Interference) 13 35 VALON INTERFERENSSI (Interference) Edellisissä kappaleissa tutkimme valon heijastumista ja taittumista peileissä ja linsseissä geometrisen optiikan approksimaation avulla. Approksimaatiossa aallonpituutta

Lisätiedot

FRANCKIN JA HERTZIN KOE

FRANCKIN JA HERTZIN KOE FYSP106/2 Franckin ja Hertzin koe 1 FYSP106/2 FRANCKIN JA HERTZIN KOE Työssä mitataan elohopea-atomin erään viritystilan energia käyttäen samantyyppistä koejärjestelyä, jolla Franck ja Hertz vuonna 1914

Lisätiedot

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 3 Kevät E 1 + c 2 m 2 = E (1) p 1 = P (2) E 2 1

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 3 Kevät E 1 + c 2 m 2 = E (1) p 1 = P (2) E 2 1 763306A JOHDATUS SUHTLLISUUSTORIAAN Ratkaisut 3 Kevät 07. Fuusioreaktio. Lähdetään suoraan annetuista yhtälöistä nergia on suoraan yhtälön ) mukaan + m ) p P ) m + p 3) M + P 4) + m 5) Ratkaistaan seuraavaksi

Lisätiedot

Kokeellisen tiedonhankinnan menetelmät

Kokeellisen tiedonhankinnan menetelmät Kokeellisen tiedonhankinnan menetelmät Ongelma: Tähdet ovat kaukana... Objektiivi Esine Objektiivi muodostaa pienennetyn ja ylösalaisen kuvan Tarvitaan useita linssejä tai peilejä! syys 23 11:04 Galilein

Lisätiedot

L a = L l. rv a = Rv l v l = r R v a = v a 1, 5

L a = L l. rv a = Rv l v l = r R v a = v a 1, 5 Tehtävä a) Energia ja rataliikemäärämomentti säilyy. Maa on r = AU päässä auringosta. Mars on auringosta keskimäärin R =, 5AU päässä. Merkitään luotaimen massaa m(vaikka kuten tullaan huomaamaan sitä ei

Lisätiedot

Lämpöoppi. Termodynaaminen systeemi. Tilanmuuttujat (suureet) Eristetty systeemi. Suljettu systeemi. Avoin systeemi.

Lämpöoppi. Termodynaaminen systeemi. Tilanmuuttujat (suureet) Eristetty systeemi. Suljettu systeemi. Avoin systeemi. Lämpöoppi Termodynaaminen systeemi Tilanmuuttujat (suureet) Lämpötila T (K) Absoluuttinen asteikko eli Kelvinasteikko! Paine p (Pa, bar) Tilavuus V (l, m 3, ) Ainemäärä n (mol) Eristetty systeemi Ei ole

Lisätiedot

Radioaktiivisen säteilyn läpitunkevuus. Gammasäteilty.

Radioaktiivisen säteilyn läpitunkevuus. Gammasäteilty. Fysiikan laboratorio Työohje 1 / 5 Radioaktiivisen säteilyn läpitunkevuus. Gammasäteilty. 1. Työn tavoite Työn tavoitteena on tutustua ionisoivaan sähkömagneettiseen säteilyyn ja tutkia sen absorboitumista

Lisätiedot

FYSA2031/K2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA

FYSA2031/K2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA FYSA2031/K2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA 1 Johdanto Kvanttimekaniikan mukaan atomi voi olla vain tietyissä, määrätyissä energiatiloissa. Perustilassa, jossa atomi normaalisti on, energia on pienimmillään.

Lisätiedot

Luento 15: Ääniaallot, osa 2

Luento 15: Ääniaallot, osa 2 Luento 15: Ääniaallot, osa 2 Aaltojen interferenssi Doppler Laskettuja esimerkkejä Luennon sisältö Aaltojen interferenssi Doppler Laskettuja esimerkkejä Aaltojen interferenssi Samassa pisteessä vaikuttaa

Lisätiedot

12. Eristeet Vapaa atomi. Muodostuva sähköinen dipolimomentti on p =! " 0 E loc (12.4)

12. Eristeet Vapaa atomi. Muodostuva sähköinen dipolimomentti on p =!  0 E loc (12.4) 12. Eristeet Eristeiden tyypillisiä piirteitä ovat kovalenttiset sidokset (tai vahvat ionisidokset) ja siitä seuraavat mekaaniset ja sähköiset ominaisuudet. Makroskooppisen ulkoisen sähkökentän E läsnäollessa

Lisätiedot

Aaltojen heijastuminen ja taittuminen

Aaltojen heijastuminen ja taittuminen Luku 11 Aaltojen heijastuminen ja taittuminen Tässä luvussa käsitellään sähkömagneettisten aaltojen heijastumista ja taittumista väliaineiden rajapinnalla. Rajoitutaan monokromaattisiin aaltoihin ja oletetaan

Lisätiedot

KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille]

KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille] KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille] A) p 1, V 1, T 1 ovat paine tilavuus ja lämpötila tilassa 1 p 2, V 2, T 2 ovat paine tilavuus ja

Lisätiedot