[B] = [F ] [q][v] = Vs. m 2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "[B] = [F ] [q][v] = Vs. m 2"

Transkriptio

1 Luku 7 Magneettikenttä 7.1 Loentz-voima Liikkuviin vaauksiin kohdistuu sähkökentän aiheuttaman voiman lisäksi toinenkin voima, joka selitetään magneettikentän avulla. Vasinaisesti magneettikenttä on havaittu magneettisten mateiaalien ja vitajohtimien välisten voimavaikutusten avulla, mutta kaikki nämä havainnot voidaan palauttaa yksittäiseen liikkuvaan vaaukseen vaikuttavaan voimaan. Havaintojen peusteella voidaan määitellä vektoikenttä B siten, että nopeudella v liikkuvaan vaaukseen q vaikuttava nopeudesta iippuva voima on F = qv B. (7.1) Tämä voima on siis veannollinen vaauksen suuuuteen ja vauhtiin, mutta kohtisuoassa vaauksen nopeutta vastaan. Vektoin B suunta on sovittu sellaiseksi, että v, B ja F muodostavat oikeakätisen jäjestelmän. Vektoikenttää B kutsutaan magneettivuon tiheydeksi. Se syntyy jossakin osassa avauutta kulkevien sähkövitojen vaikutuksesta. On huomattava, että B ei ole nimeltään magneettikenttä, vaikka se onkin magneettikenttää kuvaava suue. Yhtälön (7.1) peusteella magneettivuon tiheyden yksikkö olisi Ns/(Cm), mutta tällaista mekintää ei tästä yksiköstä käytetä. Osoittautuu, että magneettivuon tiheyden yksikkö voidaan esittää myös muodoisssa [B] = [F ] [q][v] = Vs m 2 = Wb m 2 = T. Tässä esiintyvä yksikkö Wb on nimeltään webe ja T nimeltään tesla. Kaikenkaikkiaan avauudessa voi siis vaikuttaa sähkömagneettinen kenttä, joka koostuu sähkökentästä E ja magneettivuon tiheydestä B. Liikkuvaan sähkövaaukseen q kohdistuu tässä kentässä kokonaisvoima c Tuomo Nygén, 21 F = q(e + v B). (7.2) 79

2 8 LUKU 7. MAGNEETTIKENTTÄ Tästä käytetään nimitystä Loentz-voima (joskus pelkkää yhtälön (7.1) mukaista voimaa sanotaan Loentz-voimaksi). Loentz-voima kytkee sähkömagneettiset ilmiöt mekaniikan avulla havaintomaailmaan. Toinen tapa, jolla sähkömagneettiset ilmiöt voidaan suoaan havaita, liittyy ilmassa tapahtuvin sähköpukauksiin, jotka näkyvät kipinöintinä tai salamointina ilmakehässä. 7.2 Sähkövita Sähkökentän vaikutuksesta vaaukset voivat olla liikkeessä johteissa, puolijohteissa, elektolyyteissä tai plasmassa. Tällöin ne kuljettavat sähkövitaa. Vaauksenkuljettajat voivat olla sekä positiivisia että negatiivisia (esim. elektolyyteissä) tai vain negatiivisia. Metalleissa vaauksenkuljettajina toimivat johde-elektonit. Vaikka vitaa kuljettava metalli on kokonaisuudessaan neutaali, johde-elektoneilla on oma negatiivinen vaaustiheytensä (ytimistä aiheutuva positiivinen vaaustiheys kompensoi tämän). Vitatiheys määitellään kaavalla j = ρ()v(), (7.3) missä ρ on vaauksenkuljettajien vaaustiheys (negatiivinen, kun vaauksenkuljettajina toimivat johde-elektonit) ja v() on vaauksen vitausnopeus. Koska j on vektoi, joka on paikan funktio, se on vektoikenttä. Vitatiheyden yksikkö on [j] = C m 3 m s = C/s m 2 = A m 2. Vitatiheyden vuo pienen pinnan δs lävitse on sähkövita δi = j δs. (7.4) Suuen pinnan lävitse kulkeva sähkövita saadaan integoimalla. Siis I = j ds. (7.5) Sähkövian yksikkö on S [I] = [j][s] = A m 2 m2 = A. Ampeei on SI-peusyksikkö ja se määitellään kokeellisesti vitajohtimien välisten voimavaikutusten avulla. Kaikki muut yksiköt lasketaan ampeein ja mekaniikan peusyksiköiden avulla. Tavallisessa vitapiiissä sähkövita kulkee johtimessa. Tällöin vitatiheys ja johtimen poikkipintavektoi ovat samansuuntaisia, joten yhtälössä (7.5) on j ds = jds. Jos vitatiheys johtimen koko poikkipinnalla on vakiosuuuinen, on johtimessa kulkeva vita siis I = js.

3 7.3. MAGNEETTIVUON TIHEYDEN LÄHTEETTÖMYYS 81 Tämä on tilanne tasavitapiieissä ja hyvällä takkuudella myös tavallisissa vaihtovitapiieissä. Jos vaihtovian taajuus on hyvin suui, tilanne on toinen; silloin vita kulkee johtimien pintakeoksissa, joten vitatiheys ei ole vakio johtimien poikkipinnoilla. 7.3 Magneettivuon tiheyden lähteettömyys Toisin kuin sähkökenttä, magneettikenttä ei synny paikallaan olevista (magneettisista) vaauksista vaan sen aiheuttavat liikkuvat sähkövaaukset, siis sähköviat. Magneettikentällä ei ole lähteitä; ts. magneettikentän kenttäviivat ovat suljettuja silmukoita. Koska voimaviivat eivät lähde mistään pisteestä eivätkä pääty mihinkään, magneettivuo suljetun pinnan lävitse on nolla, eli Φ B = B ds =. (7.6) S Tilanne on siis sikäli samanlainen kuin sähkökentälle kuvan 3.1 b tapauksessa, jossa jokainen suljetun pinnan lävistävä voimaviiva tulee myös ulos. Soveltamalla tähän Gaussin lausetta saadaan B dτ =, (7.7) V missä V on pinnan S sisäänsä sulkema tilavuus. Koska tämä on voimassa kaikille tilavuuksille V, niin välttämättä B =. (7.8) Matemaattisesti ilmaistuna magneettivuon tiheys on lähteetön. Se siis noudattaa Gaussin lakia muistuttavaa yhtälöä, jossa lähdetemi on nolla. Tämä takoittaa sitä, että magneettisia vaauksia ei ole olemassa. Magneettivuon tiheyden lähteettömyys on voimassa täysin yleisesti, siis myös ajasta iippuvassa tilanteessa. a) b) I B B I Kuva 7.1: Suoan vitajohtimen ja ympyänmuotoisen vitasilmukan aiheuttama magneettikenttä.

4 82 LUKU 7. MAGNEETTIKENTTÄ Kuva 7.1 esittää pitkän suoan vitajohtimen ja ympyänmuotoisen vitasilmukan aiheuttamia magneettikenttiä. Kenttäviivat kietävät vitajohtimia siten, että vian suuntaan katsottaessa kietosuunta on oikeakätinen. Kenttäviivat kulkevat ympyänmuotoisen vitasilmukan lävitse. Magneettivuon yksikkö on Vs = Wb (webe). 7.4 Ampèen laki Magneettikenttä syntyy sähkövian vaikutuksesta. Kun tutkitaan magneettikentän käyttäytymistä vitajohtimien ympäistössä ajasta iippumattomassa tilanteessa, havaitaan, että on voimassa yhtälö C B ds = µ S j ds = µ I, (7.9) missä S on pinta, jonka euna on suljettu käyä C, luonnonvakio µ on tyhjiön pemeabiilisuus ja I on käyän C lävitse kulkeva kokonaisvita. On syytä huomata, että I voi olla positiivinen tai negatiivinen ja sen etumekki määäytyy vitatiheyden integaalista pinnan S yli. Tähän puolestaan vaikuttaa sekä vitatiheyden suunta että pinta-alavektoin suunta. Pinta-alavektoin suunta taas on sellainen, että siihen suuntaan katsottaessa viivaintegaalin kietosuunta on oikeakätinen. Tätä havainnollistaa kuva 7.2. Kuvassa 7.2 a valittu kietosuunta pitkin käyää C on sellainen, että vitatiheyden voimaviivat lävistävät pinnan S pinta-alavektoin suuntaan, jolloin integaalissa (7.9) pistetulo j ds > ja käyän C läpi kulkeva vita on positiivinen. Kuvassa 7.2 b kietosuunta on valittu päinvastaiseksi, joten pinta-alavektoin suuntakin muuttuu päinvastaiseksi. Silloin j ds < ja vita on negatiivinen. Tietysti on mahdollista, että pistetulon j ds mekki vaihtelee pinnan ei osissa, ja silloin käyän C läpi kulkeva kokonaisvita voi olla positiivinen tai negatiivinen. a) b) j C S j C I > I < S Kuva 7.2: Positiivisen ja negatiivisen vian suunnan määittely.

5 7.5. MAGNEETTINEN SKALAARIPOTENTIAALI JA VEKTORIPOTENTIAALI83 Kun yhtälön (7.9) vasemmalle puolelle sovelletaan Stokesin lausetta, saadaan S B ds = µ S j ds. (7.1) Tämä tulos on voimassa kaikille pinnoille S, joita ajoittaa mikä tahansa suljettu käyä C. Näinollen B = µ j. (7.11) Yhtälöstä (7.9) käytetään nimitystä Ampèen lain integaalimuoto ja yhtälöstä (7.11) nimitystä Ampèen lain diffeentiaalimuoto. Pemeabiilisuus on SI-yksiköihin liittyvä luonnonvakio, jonka yksikkö on Ampèen lain peusteella [µ ] = [B] [j][s] = Vs/m2 A/m 2 m = Vs Am. (7.12) 7.5 Magneettinen skalaaipotentiaali ja vektoipotentiaali Sellaisissa avauuden alueissa, joissa ei kulje sähkövitaa, on voimassa B =, (7.13) joten magneettivuon tiheys käyttäytyy kuin konsevatiivinen sähkökenttä. Silloin magneettivuon tiheys voidaan esittää skalaaikentän gadientin avulla muodossa B = φ m, (7.14) missä φ m on magneettinen skalaaipotentiaali. Tämä yhtälö on voimassa vain alueissa, joissa vitatiheys on nolla. Koska magneettivuon tiheys on lähteetön, voidaan yleisessä tilanteessa asettaa B = A, (7.15) sillä mille tahansa vektoikentälle A on voimassa ( A) =. Näin määitelty kenttän A on nimeltään vektoipotentiaali. 7.6 Biot-Savatin laki Yhtälössä (7.15) käytetyn vektoipotentiaalin täytyy toteuttaa myös Ampèen laki. Siis välttämättä ( A) = µ j, (7.16) eli ( A) 2 A = µ j. (7.17)

6 84 LUKU 7. MAGNEETTIKENTTÄ Voidaan osoittaa, että A ei vaikuta magneettivuon tiheyteen (magneetivuon tiheys ippuu vain vektoipotentiaalin oottoista), joten se voidaan valita mielivaltaisesti. Staattisten kenttien tapauksessa valitaan tavallisesti yksinketaisin mahdollinen ehto A =. (7.18) Tästä käytetään nimitystä Coulombin mitta. Kun käytetään Coulombin mittaa ja Ampèen lakia, yhtälö (7.17) saa muodon 2 A = µ j. (7.19) Tämä on Poissonin yhtälö ja siis matemaattisesti identtinen sähköstaattiselle potentiaalille kijoitetun Poissonin yhtälön kanssa. Eona on vain, että (7.19) on vektoiyhtälö, mutta se voidaan tietysti esittää kolmena skalaaiyhtälönä 2 A x = µ j x, (7.2) 2 A y = µ j y, (7.21) 2 A z = µ j z, (7.22) joista jokainen on samaa muotoa kuin sähköstaattiselle potentiaalille kijoitettu Poissonin yhtälö (6.2); sähköstaattista potentiaalia vastaa vektoipotentiaalin komponentti, vaaustiheyttä vitatiheyden komponentti ja vakiota ε vakio 1/µ. Vaaustiheyden ρ aiheuttama Coulombin potentiaali on esitetty tilavuusintegaalina yhtälössä (2.16). Vaikka tämä onkin johdettu Coulombin laista, se on tietenkin Poissonin yhtälön atkaisu. Koska vektoipotentiaalin komponentit ovat myös Poissonin yhtälön atkaisuja, täytyy niiden olla matemaattisesti samaa muotoa kuin Coulombin potentiaali. Yhtälöiden (7.2) (7.22) atkaisut voidaan koota yhdeksi vektoiyhtälöksi, jolloin tulos on A() = µ j( )dτ 4π. (7.23) Tässä on täkeää ymmätää, että on se avauuden piste, missä vektoipotentiaali lasketaan ja on integoimismuuttuja. Yhtälö (7.23) on tulkitava siten, että vektoipotentiaaliin paikassa vaikuttavat kaikkialla avauudessa kulkevat sähköviat; integoinnin avulla lasketaan yhteen kaikissa paikoissa kulkevien vitatiheyksien vaikutukset. Jokainen vitaelementti aiheuttaa vektoipotentiaalin, jolla on sama suunta kuin vitaelementillä itsellään. Lisäksi nähdään, että vaikutus pienenee kääntäen veannollisena etäisyyteen. Tulos (7.23) saatiin valitsemalla A =. Näin saatiin vektoipotentiaali, joka on matemaattisesti samaa muotoa kuin Coulombin potentiaali. Tämä on syy, miksi ehdosta A = käytetään nimitystä Coulombin mitta. Magneettivuon tiheys saadaan nyt laskemalla vektoipotentiaalin oottoi. Roottoissa deivaatat on laskettava paikkamuuttujan komponenttien suhteen ( on nimittäin integoimismuuttuja). Roottoiopeaattoi voidaan siitää integaalin sisälle,

7 7.6. BIOT-SAVARTIN LAKI 85 ja silloin huomataan, että oottoi on laskettava vakiovektoin j( ) ja skalaaikentän 1/ tulosta. Tätä voidaan kehittää edelleen, jolloin saadaan [ j( ] [ ) 1 = ] j( )+ 1 [ ] 1 j( ) = j( ). (7.24) Tässä on otettu huomioon, että j( ) =, koska j ei ole :n funktio. Seuaavaksi lasketaan gadientti [ ] 1 =. (7.25) 3 Näiden tulosten avulla B() = A = µ j( ) ( )dτ. (7.26) 4π 3 Tämä on nimeltään Biot-Savatin laki ja sen avulla voidaan laskea tunnetun vitatiheysjakautuman aiheuttama magneettivuon tiheys. Tämä vastaa Coulombin lakia sähköstatiikassa; Coulombin lain avulla voidaan laskea tunnetun vaaustiheyden aiheuttama sähkökenttä. On mielenkiintoista havaita sähkökenttiä ja magneettikenttiä kuvaavien yhtälöiden samankaltaisuus. Sähkökenttä aiheutuu vaaustiheydestä ja magneettikenttä vitatiheydestä. Sähköstaattista potentiaalia ja vektoipotentiaalia kuvaavat yhtälöt ovat matemaattisesti samanlaisia; eona on vain, että vektoipotentiaalissa on vitatiheys siinä paikassa missä sähköstaattisessa potentiaalissa on vaaustiheys, ja lisäksi sähköstaattisen potentiaalin kaavassa esiintyvä ε on vektoipontentiaalin kaavassa kovattu vakiolla 1/µ. Samankaltainen vastaavuus vallitsee sähkökentän ja magneettivuon tiheyden kaavojen välillä. Sähkökentän kaavassa olevaa temiä ρ( )( ) vastaa magneettivuon tiheyden kaavassa temi j( ) ( ). Kuva 7.3 esittää Biot-Savatin lain soveltamista ohuen vitajohtimen aiheuttamaan kenttään. Paikassa oleva vitaelementti aiheuttaa magneettivuon tiheyselementin db paikkaan. Vitaelementillä on jokin pituus δl ja poikkipinta δs. Ilmeisesti δτ = δsδl. Kun määitellään pituuselementti vian suuntaiseksi vektoiksi,!l!s!"!l I - O!B P Kuva 7.3: Biot-Savatin laki.

8 86 LUKU 7. MAGNEETTIKENTTÄ voidaan kijoittaa jδτ = I δl δτ = Iδl. (7.27) δs δl Tämän avulla Biot-Savatin laki saadaan muotoon B() = µ I 4π dl ( ) ( ) 3, (7.28) missä integointi suoitetaan pitkin vitajohdinta. Ääettömän ohuen vitajohtimen tapauksessa siis yhtälön (7.26) tilavuusintegaali kutistui viivaintegaaliksi. Tämä tulos antaa mahdollisuuden laskea vitajohtimien aiheuttamia magneettikenttiä. Ohuen vitajohtimen aiheuttama vektoipotentiaali voidaan ilmeisesti samalla peiaatteella esittää muodosssa A() = µ I 4π dl ( ). (7.29) 7.7 Ampèen lain soveltaminen Kappaleessa 3 nähtiin, että Gaussin laki antaa tehokkaan tavan laskea symmetisten vaausjakautumien aiheuttamia sähkökenttiä. Samantapainen menetelmä on olemassa myös magneettikenttien laskemiseksi, sillä symmetisten vitajaukautumien aiheuttamien magneettikenttien laskeminen onnistuu helposti Ampèen lain avulla Tasosymmetinen vitajakautuma Takastellaan vitajakautumaa, jossa vitatiheys saa vakioavot yhdensuuntaisilla tasoilla ja vian suunta on kaikkialla sama sekä näiden tasojen suuntainen. Kun valitaan z-akseli osoittamaan kohtisuoaan näitä tasoja vastaan ja x-akseli valitaan osoittamaan vian suuntaan, on vitatiheys vain z:n funktio, siis j = j x (z)u x. Tällöin vitatiheys on vakiovektoi jokaisella xy-tason suuntaisella tasolla. Tällainen vitatiheys on tasosymmetinen, jos z:n nollakohta voidaan valita siten, että j x (z) on paillinen funktio, ts. j x (z) = j x ( z). Biot-Bavatin laista seuaa, että magneettivuon tiheys on yz-tason suuntainen. Tasosymmetiasta seuaa edelleen, että vitajakautuman aiheuttamalla magneettivuon tiheydellä on vain y-komponentti; siis B = B y u y. Lisäksi B y on paiton z:n funktio, eli B y (z) = B y ( z). Soveltamalla Ampèen lakia kuvan 7.4 a mukaiseen integointitiehen ja käyttämällä hyväksi Stokesin lausetta saadaan B ds = B ds = µ j ds, (7.3) josta edelleen B y (z)l + B y ( z)l = 2LB y (z) = µ C S z z S j x (z )dz L = 2Lµ z j x (z )dz, (7.31)

9 7.7. AMPÈREN LAIN SOVELTAMINEN 87 a) y b) B y j L a/2 -a/2 a/2 z -a/2 z C Kuva 7.4: a) Tasosymmetinen vitajakauma. b) Homogeenisen vitalevyn aiheuttama magneettivuon tiheys. ja B y (z) = µ z j x (z )dz. (7.32) Mikäli j x = j x () on vakio alueessa a/2 < z < a/2 ja nolla sen ulkopuolella, kyseessä on homogeeninen vitalevy. Tällöin yhtälöstä (7.32) saadaan alueessa a/2 < z < a/2 ja B y (z) = µ j x ()z (7.33) B y (z) = ± µ j x ()a (7.34) 2 muualla (tässä plusmekki on voimassa alueessa z < a/2 ja miinusmekki alueessa z > a/2). Tämä on esitetty kuvassa 7.4 b olettaen, että j x () >. Hyvin ohuen levyn tapauksessa vitatiheys on epäkäytännöllinen suue. Sen sijaan voidaan määitellä uutena suueena vian voimakkuus pituusyksikköä kohti vitaa vastaan kohtisuoassa suunnassa. Tästä käytetään nimitystä vitakate J. Vitakatteen yksikkö on A/m. Jos yhtälössä (7.34) annetaan levyn paksuuden lähetä nollaa pitäen levyssä kulkevaa kokonaisvitaa samana, voidaan tulo j x ()a kovata vitakatteella J x. Tämän avulla lausuttuna ohuessa levyssä kulkevan vian aiheuttama magneettivuon tiheys on B y (z) = ± µ J x 2, (7.35) missä plusmekki on voimassa alueessa z < ja miinusmekki alueessa z > Sylinteisymmetinen akselin suuntainen vitajakautuma Jos vitatiheys on sylinteisymmetinen, on myös sen aiheuttama magneettikenttä sylinteisymmetinen. Sylinteisymmetinen akselin suuntainen vitatiheys on sylinteikoodinaatistossa esitettynä muotoa j = j z ()u z, (7.36)

10 88 LUKU 7. MAGNEETTIKENTTÄ kun on lisäksi oletettu, että vitatiheys ei muutu sylintein akselin suunnassa. Biot- Savatin lain peusteella magneettivuon tiheyden täytyy olla kohtisuoassa symmetia-akselia vastaan. Silloin magneettivuon tiheyden lähteettömyydestä ja sylinteisymmetiasta seuaa, että kentän voimaviivat ovat ympyöitä, joten magneettivuon tiheydellä on vain atsimuuttikomponentti. Siis B = B ϕ ()u ϕ. (7.37) Soveltamalla Ampèen lakia -säteiseen ympyään saadaan mistä C B ds = 2πB ϕ = 2πµ B ϕ = µ j z ( )d, (7.38) j z ( )d. (7.39) Jos vitatiheys on nolla alueessa > R, on tämän alueen ulkopuolella voimassa B ϕ = µ R 2π j z ( )d = µ I 2π 2π, (7.4) missä I on kokonaisvita. Tulos osoittaa, että kenttä sylinteisymmetisen vitajakautuman ulkopuolella on iippumaton siitä, mikä vitajakautuman muoto on; ääettömän ohut vitajohdin aiheuttaa samanmuotoisen kentän kuin todellinen vitajakautuma. Tämä viittaa siihen, että magneettikenttien laskemiseen voitaisiin käyttää kuvitteellisia vitoja samalla tavalla kuin kuvalähteitä käytetään staattisten sähkökenttien laskemiseen. Näin täytyy ollakin, sillä käytettäessä Coulombin mittaa vektoipotentiaali toteuttaa Laplacen yhtälön alueissa, missä vitatiheys on nolla. Jos lisäksi vitatiheys on vakio j z = j z () alueessa < R, saadaan tässä alueessa magneettivuon tiheydeksi B ϕ = µ j z () Ampeein määitelmä d = µ j z (). (7.41) 2 Sähkövita on SI-jäjestelmässä sähköopin peussuue, ja sen yksikkö on ampeei (A). Kaikki muut sähkömagnetismin yksiköt määitellään ampeein ja mekaniikan yksikköjen avulla. Ampeein määittelyssä käytetään hyväksi Loentz-voimaa ja yhtälön (7.4) esittämää kenttää. Vitajohtimessa kulkeva sähkövita aiheutuu liikkuvista viankuljettajista. Jos johde-elektonien lukumääätiheys on N e, on niiden vaaustiheys ρ e = en e (tästä huolimatta johtimen kokonaisvaaustiheys on nolla!), ja niiden liikkuessa keskimäääisellä nopeudella v on yhtälön (7.3) mukaisesti vitatiheys j = en e v. Johdinelementissä, jonka pituus on δl ja poikkipinta δs, on N e δlδs johde-elektonia. Kun

11 7.7. AMPÈREN LAIN SOVELTAMINEN 89 a) B 21 b) I 1 F 21 F 12 I 2 B 12 F 21 I 1 B 21 I 2 B 12 F 12 Kuva 7.5: Yhdensuuntaisten vitajohtimien välinen voima. johdin on magneettikentässä, johdinelementin yhteen elektoniin kohdistuu keskimääin Loentz-voima ev B, joten koko johdinelementtiin kohdistuva voima on δf = (N e δlδs)( ev B) = δl( en e vδs) B = δl(jδs) B = Iδl B, (7.42) missä I on johtimessa kulkeva vita ja vektoin δl suunta on vian suunta. Takastellaan kahta pitkää suoaa yhdensuuntaista vitajohdinta, joiden välinen etäisyys on a (kuva 7.5). Toisessa kulkee vita I 1 ja toisessa vita I 2. Yhtälön (7.42) mukaisesti johdin 1 aiheuttaa johtimen 2 kohdalla magneettikentän, jonka vuon tiheys on B 12 = µ I 1 /(2πa) ja johdin 2 johtimen 1 kohdalla magneettikentän, jonka vuon tiheys on B 21 = µ I 2 /(2πa). Magneettikentät ovat kohtisuoassa vitoja vastaan. Kuvan 7.5 a tapauksessa viat ovat samansuuntaisia, jolloin johtimien välille syntyy vetovoima, kuvan 7.5 b tapauksessa vastakkaissuuntaisia, jolloin johtimet hylkivät toisiaan. Kummassakin tapauksessa voiman suuuus pituusyksikköä kohti on F = I 1 B 21 = I 2 B 12 = µ I 1 I 2 l 2πa. (7.43) On syytä huomata, että tämä tulos on sopusoinnussa mekaniikan vaikutuksen ja vastavaikutuksen lain kanssa, kuten tulee ollakin. SI-yksikköjäjestelmässä määitellään ampeei yhtälön (7.43) avulla. Jos johtimien välinen etäisyys on 1 m ja kummassakin johtimessa kulkee yhtä suui vita, niin vian suuuus on 1 A, mikäli johtimien välillä vaikuttava voima pituusyksikköä kohti on N/m Sylinteisymmetinen akselia kietävä vitajakautuma Vitajakautuma voi olla sylinteisymmetinen myös siten, että vita kietää sylinteiakselia. Tällöin vitatiheys sylinteikoodinaatistossa kijoitettuna on j = j ϕ ()u ϕ, (7.44) kun oletetaan lisäksi, että vitatiheys ei muutu sylintein akselin suunnassa. Kahdessa edellisessä kappaleessa käytettiin Ampèen lain integaalimuotoa; sovelletaan nyt samaa lakia diffeentiaalimuodossa.

12 9 LUKU 7. MAGNEETTIKENTTÄ Kun vitatiheys ei iipu sylinteikoodinaatiston muuttujista ϕ ja z, ei magneettivuon tiheyskään voi iippua niistä. Silloin kaikki ϕ:n ja z:n suhteen lasketut osittaisdeivaatat ovat nollia, joten Ampèen laki voidaan yhtälön (35) avulla kijoittaa muotoon B = 1 u u ϕ u z d/d B B ϕ B z = 1 d(b ϕ ) u z db z d d u ϕ = µ j ϕ ()u ϕ. (7.45) Tämän peusteella db z d = µ j ϕ () (7.46) ja d(b ϕ ) = B ϕ = vakio. (7.47) d Lisäksi magneettivuon tiheyden on oltava lähteetön. Divegenssin sylinteikoodinaatistoesityksen (34) avulla B = 1 d(b ) d = B = vakio. (7.48) Mikäli vakiot tuloksissa (7.47) ja (7.48) eivät ole nollia, kentät ovat ääettömiä z- akselilla, mikä on fysikaalisesti mahdotonta. Näinollen vakioiden on välttämättä oltava nollia, joten myös B ϕ = B =. Tästä seuaa, että magneettikenttä on kaikkialla z-akselin suuntainen. Jos j ϕ () vain kun < max, niin ilmeisesti B z (), kun. Silloin B z saadaan integoimalla yhtälöstä (7.46) muotoon B z () = µ j ϕ ( ) d. (7.49) Tästä nähdään, että sähköviat, jotka ovat lähempänä z-akselia kuin kenttäpiste, eivät vaikuta ollenkaan magneettikenttään. Tilanne on päinvastainen kuin symmetisten vaausjakautumien tapauksessa, missä vaaukset, jotka ovat kauempana akselista tai pallon keskipisteestä kuin kenttäpiste, eivät vaikuta sähkökenttään. Jos vita kulkee ohuessa δr:n paksuisessa keoksessa, jonka sisäsäde on R, on yhtälön (7.46) peusteella B z () = µ R+δR R j ϕ ( ) d = µ J ϕ (7.5) alueessa < R ja B z () = vitasylintein ulkopuolella. Tässä J ϕ on vitasylintein vitakate. Yhtälö (7.5) voidaan johtaa myös Ampèen lain integaalimuodon avulla. Ottamalla integointitieksi suoakaide C, jonka yksi L:n mittainen sivu on z-akselin

13 7.8. MAGNEETTIMOMENTTI 91 A L B Q B d D C P I Kuva 7.6: Suoa solenoidi. suuntainen ja etäisyydellä akselista, kaksi muuta ääettömyyteen ulottuvaa sivua kohtisuoassa akselia vastaan ja neljäs sivu z-akselin suuntainen ääettömyydessä saadaan B ds = B z ()L = µ L j ϕ ( ) d, (7.51) C josta suoaan seuaa yhtälö (7.5). Samalla menetelmällä voidaan laskea pitkän suoan solenoidin sisällä vaikuttava magneettikenttä (kuva 7.6). Solenoidin keskiosissa kenttä on homogeeninen. Jos käämissä kulkeva vita on I ja N on käämin kieosten lukumäää pituusyksikköä kohti, kulkee silmukan ABCD lävitse kokonaisvita N IL. Kun jätetään solenoidin ulkopuolella vaikuttava heikko kenttä huomiotta ja sovelletaan Ampèen lakia, saadaan BL = µ NIL B = µ NI. (7.52) Lähellä solenoidin päitä kenttä on heikompi, ja se voidaan laskea Biot-Savatin lain avulla. 7.8 Magneettimomentti Takastellaan kuvan 7.7 mukaista xy-tasossa sijaitsevaa ympyänmuotoista vitasilmukkaa. Avauudessa vaikuttaa magneettikenttä, jonka vuon tiheys B = B x u x + B z u z. Yhtälön (7.42) peusteella vitaelementtiin Iδl vaikuttaa voima δf = Iδl B. (7.53) Tämän voiman momentti silmukan keskipisteen suhteen on δt = δf = I (δl B) = I[( B)δl ( δl)b] = I( B)δl, (7.54) sillä ja δl ovat kohtisuoassa toisiaan vastaan. Koska B = B x cos ϕ ja δl = δϕu ϕ, saadaan voiman momentti muotoon δt = I 2 B x cos ϕδϕ u ϕ. (7.55)

14 92 LUKU 7. MAGNEETTIKENTTÄ a) z b) B m " u " y x " I!l y x u R Kuva 7.7: Vitasilmukka magneettikentässä. Sylinteikoodinaatiston atsimutaalinen yksikkövektoi kateesisen koodinaatiston yksikkövektoien avulla lausuttuna on u ϕ = sin ϕ u x + cos ϕ u y, joten δt = I 2 B x ( sin ϕ cos ϕδϕ u x + cos 2 ϕδϕ u y ). (7.56) Vitasilmukkaan vaikuttava kokonaisvääntömomentti saadaan integoimalla δt silmukan ympäi. Siis 2π 2π T = I 2 B x sin ϕ cos ϕdϕ u x + cos 2 ϕdϕ u y. (7.57) Ensimmäinen tässä olevista integaaleista on nolla ja toisen integaalin avo on π. Näinollen T = I(π 2 )B x u y = mb x u y, (7.58) missä m = π 2 I on vitasilmukan magneettimomentti. Jos magneettimomentti määitellään vektoina m = π 2 Iu z, (7.59) saadaan yhtälö (7.58) muotoon T = m B. (7.6) Magneettimomentti on siis vitasilmukan pinta-alan ja vian tulo ja se osoittaa sellaiseen suuntaan, että siihen suuntaan katsottaessa vita kietää silmukassa oikeakätisesti. Yhtälö (7.6) on matemaattisesti samaa muotoa kuin yhtälö (2.47); dipolimomenttia vastaa magneettimomentti ja sähkökenttää magneettivuon tiheys. Tästä seuaa että magneettimomentilla on potentiaalienegia magneettikentässä ja yhtälön (2.48) peusteella se voidaan suoaan kijoittaa muotoon W = m B. (7.61)

15 7.9. BIOT-SAVARTIN LAIN SOVELTAMINEN 93 Magneettimomentin yksikkö on [m] = [I][S] = Am 2. (7.62) 7.9 Biot-Savatin lain soveltaminen Kun magneettikentän laskeminen ei onnistu Ampèen lain avulla, voidaan soveltaa Biot-Savatin lakia. Tämä vastaa sähkökenttien laskemisessa havaittua tilannetta, jossa Gaussin lain soveltamisen sijasta käytettiin Coulombin lakia. Tällöin oli tajolla kaksi vaihtoehtoa; joko laskettiin suoaan sähkökenttä tai ensin potentiaali ja sen gadientin avulla sähkökenttä. Tilanne on samanlainen magneettikentän tapauksessa; joko lasketaan suoaan magneettivuon tiheys yhtälön (7.26) tai (7.28) avulla tai ensin vektoipotentiaali yhtälön (7.23) tai (7.29) avulla ja sen jälkeen magneettivuon tiheys laskemalla vektoipotentiaalin oottoi Pieni ympyänmuotoinen vitasilmukka Ympyänmuotoisen vitasilmukan aiheuttaman magneettikentän takan lausekkeen laskeminen kaikkialla avauudessa on matemaattisesti vaativa tehtävä. Sen vuoksi lasketaan kenttä kaukana silmukasta, ts. takastellaan pienen silmukan aiheuttamaa kenttää. Käytetään menetelmää, jossa lasketaan ensin vektoipotentiaali. Tässäkin tapauksessa vitajakautuma on sylinteisymmetinen, mutta tosin kuin aiemmissa esimekeissä, se ei ole vakio silmukkaa vastaan kohtisuoassa suunnassa. Tällöin myöskään magneettivuon tiheys tässä suunnassa ei ole vakio, mistä seuaa, että kentän laskeminen ei onnistu Ampèen lain avulla. Asetetaan R-säteinen vitasilmukka kuvan 7.8 a mukaisesti xy-tasoon. Sylinteisymmetian vuoksi iittää, että lasketaan vektoipotentiaali xz-tason pisteessä = xu x + zu z. Paikassa = Ru R oleva vian suuntainen pituuselementti on a) z b) # " u " y x "!l y x u R Kuva 7.8: Ympyänmuotoinen vitasilmukka.

16 94 LUKU 7. MAGNEETTIKENTTÄ δl = Rδϕu ϕ. Tässä on syytä huomata, että yksikkövektoit u R ja u ϕ ovat pallokoodinaatiston yksikkövektoeita ja atsimuuttikulman ϕ funktioita. Ilmeisesti joten = xu x + zu z Ru R, (7.63) ( ) 2 = x 2 + R 2 2xRu x u R + z 2 = 2 + R 2 2xR cos ϕ ( 2 2xR cos ϕ = 2 1 2xR ) cos ϕ ( 2 = 2 1 2R ) sin θ cos ϕ. (7.64) Tässä lauseketta on appoksimoitu ottamalla huomioon, että R kaukana silmukasta. Lisäksi on tehty sijoitus x/ = sin θ. Vektoipotentiaalin lausekkeessa on nimittäjässä tekijä, joten on laskettava 1 = 1 ( 1 2R ) 1/2 sin θ cos ϕ 1 (1 + R ) sin θ cos ϕ. (7.65) Tässä appoksimaatio on tehty käyttäen sajakehitelmää (1 + x) 1/2 = 1 x/2 + 3x 2 /8... ja ottaen huomioon, että R/ 1. Kun tämä tulos sekä lauseke δl = Rδϕu ϕ sijoitetaan yhtälöön (7.29), saadaan vektoipotentiaaliksi A(, θ) = µ IR 4π 2π dϕu ϕ + µ IR 2 sin θ 4π 2 2π cos ϕ dϕu ϕ. (7.66) Kuvan 7.8 b avulla nähdään, että u ϕ = sin ϕu x + cos ϕu y. Tämän avulla voidaan osoittaa, että yhtälön (7.66) ensimmäinen integaali on nolla. Se on ilmeistä myös siksi, että silmukan vastakkaisilla puolella olevat yksikkövektoit u ϕ (ϕ) ja u ϕ (ϕ + π) ovat vastavektoeita. Vektoipotentiaali on siis A(, θ) = µ IR 2 sin θ 4π 2 2π sin ϕ cos ϕ dϕu x + 2π cos 2 ϕ dϕu y. (7.67) Tässäkin ensimmäinen integaaleista on nolla. Toisen integaalin avo on π, joten A(, θ) = µ IR 2 sin θ u 4 2 y = µ m sin θ u 4π 2 y, (7.68) missä m = πr 2 I on vitasilmukan magneettimomentti. Sylinteisymmetian vuoksi tulos on voimassa, olipa xz-tason suunta valittu miten tahansa, ja sen vuoksi voidaan kijoittaa yleinen tulos A = µ m sin θ 4π 2 u ϕ = µ m 4π 3. (7.69)

17 7.9. BIOT-SAVARTIN LAIN SOVELTAMINEN 95 Tämä muistuttaa suuesti sähködipolin potentiaalia φ = p /(4πε 3 ). Magneettivuon tiheys voidaan nyt laskea ottamalla vektoipotentiaalin oottoi. Se kannattaa laskea pallokoodinaatistossa. Yhtälön (32) avulla B = A = µ m 4π 2 sin θ u u θ sin θu ϕ / / θ / ϕ sin θ (sin θ/ 2 ) = µ m 4π 3 (2 cos θu + sin θu θ ), (7.7) mikä on samaa muotoa kuin sähködipolin aiheuttama sähkökenttä yhtälössä (2.35); dipolimomenttia p vastaa magneettimomentti m ja pemittiivisyyttä ε vastaa pemeabiilisuuden käänteisavo 1/µ. Tämä takoittaa sitä, että magneettimomentin aiheuttama magneettikenttä kaukana magneettimomentista on matemaattisesti saman muotoinen kuin sähködipolin aiheuttama sähkökenttä. Siksi pienestä vitasilmukasta käytetäänkin toisinaan nimitystä magneettidipoli. Sähködipolin ja magneettidipolin välillä on kuitenkin oleellinen eo. Sähködipoli sisältää positiivisen ja negatiivisen vaauksen ja sähkökentän voimaviivat kulkevat positiivisesta vaauksesta negatiiviseen. Magneettidipolissa vastaavia magneettisia vaauksia ei ole ja kenttäviivat sulkeutuvat magneettidipolin sisällä, missä ne kulkevat päinvastaiseen suuntaan kuin sähkökentän kenttäviivat sähködipolin sisällä. Vitasilmukan kenttä voidaan tietysti kaukana silmukasta ilmaista myös magneettisen skalaaipotentiaalin gadientin avulla. Koska yhtälön (7.7) mukainen magneettivuon tiheys on matemaattisesti samaa muotoa kuin yhtälön (2.35) sähkökenttä, täytyy myös magneettisen skalaaipotentiaalin olla samaa muotoa kuin dipolipotentiaali yhtälössä (2.34). Voidaan siis suoaan kijoittaa magneettisen skalaaipotentiaalin lauseke φ m = µ m 4π 3. (7.71) On syytä huomata, että magneettivuon tiheys voidaan laskea joko ottamalla oottoi vektoipotentiaalista tai gadientti magneettisesta skalaaipotentiaalista. Vektoipotentiaali ja magneettinen skalaaipotentiaali ovat siis (alueissa, joissa ei kulje sähkövitaa) vaihtoehtoisia tapoja esittää magneettikenttää kuvaava infomaatio Magneettikenttä ympyänmuotoisen vitasilmukan akselilla Lasketaan seuaavaksi ympyänmuotoisen vitasilmukan aiheuttaman magneettivuon tiheyden lauseke, joka on voimassa silmukan akselilla myös lähellä silmukkaa. Kuvassa 7.9 on R-säteinen silmukka xy-tasossa ja siinä kulkee vita I. Kenttä lasketaan pisteessä, joka on z-akselilla. Positiivisella y-akselilla sijaitseva negatiivisen x-akselin suuntainen vitaelementti Iδl 1 aiheuttaa magneettivuon tiheyden δb 1, joka on yz-tasossa. Negatiivisella y-akselilla oleva samansuuuinen mutta vastakkaissuuntainen vitaelementti Iδl 1 aiheuttaa magneettivuon tiheyden δb 2, joka on myös yz-tasossa. Kentät δb 1 ja δb 2 muodostavat θ:n suuuisen kulman z-akselin

18 96 LUKU 7. MAGNEETTIKENTTÄ!B 2 z "!B 1!l 2 x R I - "!l 1 y Kuva 7.9: Ympyänmuotoisen vitasilmukan aiheuttama kenttä silmukan akselilla. kanssa. Tästä seuaa, että niiden xy-tason suuntaiset komponentit kumoavat toisensa ja z-komponentit ovat yhtä suuet ja samansuuntaiset. Siis iittää, että lasketaan komponentti δb z = δb 1 cos θ, missä δb 1 = µ I 4π δl 1 ( ) 3 = µ I δl 1 4π 2. (7.72) Tässä on otettu huomioon, että δl 1 ja ( ) ovat kohtisuoassa toisiaan vastaan. Jokainen vitaelementti aiheuttaa samansuuuisen komponentin δb z, joten B z () = µ I dl 1 cos θ 4π 2 = µ I R 4π R2 + 1 dl 2 (R ) µ IR = 4π(R ) 2πR = µ IR 2. (7.73) 3/2 2(R ) 3/2 Kuvassa 7.9 valitulla vian suunnalla magneettivuon tiheys osoittaa positiivisen z-akselin suntaan. Kun vian suunta muutetaan päinvastaiseksi, kenttä osoittaa negatiivisen z-akselin suuntaan. Tämä tulos on voimassa, kaikilla etäisyyksillä silmukasta, mutta ainoastaan silmukan akselilla. Silmukan keskipisteessä vaikuttava magneettivuon tiheys on B z () = µ I 2R. (7.74)

40 LUKU 3. GAUSSIN LAKI

40 LUKU 3. GAUSSIN LAKI Luku 3 Gaussin laki 3.1 Coulombin laista Gaussin lakiin Takastellaan pistemäisen vaauksen q aiheuttamaa sähkökenttää, joka noudattaa yhtälöä (1.1). Tämän sähkökentän vuo etäisyydellä olevan pienen pintaelementin

Lisätiedot

Tietoa sähkökentästä tarvitaan useissa fysikaalisissa tilanteissa, esimerkiksi jos halutaan

Tietoa sähkökentästä tarvitaan useissa fysikaalisissa tilanteissa, esimerkiksi jos halutaan 3 Sähköstatiikan laskentamenetelmiä Tietoa sähkökentästä tavitaan useissa fysikaalisissa tilanteissa, esimekiksi jos halutaan tietää missäläpilyönti on todennäköisin suujännitelaitteessa tai mikä on kahden

Lisätiedot

Vinkkejä Gaussin lain käyttöön laskettaessa sähkökenttiä

Vinkkejä Gaussin lain käyttöön laskettaessa sähkökenttiä Vinkkejä Gaussin lain käyttöön laskettaessa sähkökenttiä Kun yhdistetään kahdella tavalla esitetty sähkökentän vuo, saadaan Gaussin laki: S d S Q sis Gaussin laki peustuu siihen, että suljetun pinnan läpi

Lisätiedot

Magneettikenttä. Liikkuva sähkövaraus saa aikaan ympärilleen sähkökentän lisäksi myös magneettikentän

Magneettikenttä. Liikkuva sähkövaraus saa aikaan ympärilleen sähkökentän lisäksi myös magneettikentän 3. MAGNEETTIKENTTÄ Magneettikenttä Liikkuva sähkövaraus saa aikaan ympärilleen sähkökentän lisäksi myös magneettikentän Havaittuja magneettisia perusilmiöitä: Riippumatta magneetin muodosta, sillä on aina

Lisätiedot

Sähkökentät ja niiden laskeminen I

Sähkökentät ja niiden laskeminen I ähkökentät ja niiden laskeminen I IÄLTÖ: 1.1. Gaussin lain integaalimuoto ähkökentän vuo uljetun pinnan sisään jäävän kokonaisvaauksen laskeminen Vinkkejä Gaussin lain käyttöön laskettaessa sähkökenttiä

Lisätiedot

MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 10: Stokesin lause

MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 10: Stokesin lause MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 10: Stokesin lause Antti Rasila Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto Syksy 2016 Antti Rasila (Aalto-yliopisto) MS-A0305 Syksy

Lisätiedot

4757 4h. MAGNEETTIKENTÄT

4757 4h. MAGNEETTIKENTÄT TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1/7 FYSIIKAN LABORATORIO V 1.6 5.014 4757 4h. MAGNEETTIKENTÄT TYÖN TAVOITE Työssä tutkitaan vitajohtimen aiheuttamaa magneettikentää. VIRTAJOHTIMEN SYNNYTTÄMÄ MAGNEETTIKENTTÄ

Lisätiedot

Muita sähkökentän laskemismenetelmiä ovat muun muassa potentiaalin gradientti ja kuvalähdeperiaate. Niistä puhutaan myöhemmin.

Muita sähkökentän laskemismenetelmiä ovat muun muassa potentiaalin gradientti ja kuvalähdeperiaate. Niistä puhutaan myöhemmin. GAUIN LAKI IÄLTÖ: Gaussin lain integaalimuoto Gaussin lain diffeentiaalimuoto Menetelmän valinta sähkökentän laskemisessa ähkökentän voivat aiheuttaa vaaukset tai muuttuva magneettikenttä. Tässä kappaleessa

Lisätiedot

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2015)

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2015) ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2015) Henrik Wallén Luentoviiko 6 / versio 14. lokakuuta 2015 Magnetostatiikka (Ulaby, luku 5) Magneettiset voimat ja vääntömomentit Biot Savartin laki Magnetostaattiset

Lisätiedot

Magneettikentät. Haarto & Karhunen. www.turkuamk.fi

Magneettikentät. Haarto & Karhunen. www.turkuamk.fi Magneettikentät Haarto & Karhunen Magneettikenttä Sähkövaraus aiheuttaa ympärilleen sähkökentän Liikkuva sähkövaraus saa aikaan ympärilleen myös magneettikentän Magneettikenttä aiheuttaa voiman liikkuvaan

Lisätiedot

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2016)

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2016) ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2016) Henrik Wallén Luentoviikko 5 / versio 7. lokakuuta 2016 Luentoviikko 5 Magnetostatiikka (Ulaby, luku 5) Magneettiset voimat ja vääntömomentit Biot Savartin laki Magnetostaattiset

Lisätiedot

Fysiikka 7. Sähkömagnetismi

Fysiikka 7. Sähkömagnetismi Fysiikka 7 Sähkömagnetismi Magneetti Aineen magneettiset ominaisuudet ovat seurausta atomiydintä kiertävistä elektroneista (ytimen kiertäminen ja spin). Magneettinen vuorovaikutus Etävuorovaikutus Magneetilla

Lisätiedot

Jakso 8. Ampèren laki. B-kentän kenttäviivojen piirtäminen

Jakso 8. Ampèren laki. B-kentän kenttäviivojen piirtäminen Jakso 8. Ampèren laki Esimerkki 8.: Johda pitkän suoran virtajohtimen (virta ) aiheuttaman magneettikentän lauseke johtimen ulkopuolella etäisyydellä r johtimesta. Ratkaisu: Käytetään Ampèren lakia C 0

Lisätiedot

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2016)

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2016) ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2016) Henrik Wallén / versio 26. syyskuuta 2016 Sähköstatiikka (Ulaby, luku 4.1 4.5) Maxwellin yhtälöt statiikassa Coulombin voimalaki Gaussin laki Potentiaali Dipolin potentiaali

Lisätiedot

Näytä tai jätä tarkistettavaksi tämän jakson tehtävät viimeistään tiistaina

Näytä tai jätä tarkistettavaksi tämän jakson tehtävät viimeistään tiistaina Jakso 1. iot-savartin laki, Ampèren laki, vektoripotentiaali Tässä jaksossa lasketaan erimuotoisten virtajohtimien aiheuttamien magneettikenttien suuruutta kahdella eri menetelmällä, iot-savartin lain

Lisätiedot

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2015)

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2015) ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2015) Henrik Wallén Luentoviiko 4 / versio 30. syyskuuta 2015 Sähköstatiikka (Ulaby, luku 4.1 4.5) Maxwellin yhtälöt statiikassa Coulombin voimalaki Gaussin laki Potentiaali

Lisätiedot

1. Työn tavoitteet. 2. Teoria ELEKTRONIN OMINAISVARAUS

1. Työn tavoitteet. 2. Teoria ELEKTRONIN OMINAISVARAUS Oulun yliopisto Fysiikan ja kemian laitos Fysikaalisen kemian laboatoiohajoitukset 1 1. Työn tavoitteet Englantilainen fyysikko J. J. Thomson teki vuonna 1897 katodisäteillä kokeita, joiden peusteella

Lisätiedot

SMG-5250 Sähkömagneettinen yhteensopivuus (EMC) Jari Kangas Tampereen teknillinen yliopisto Elektroniikan laitos

SMG-5250 Sähkömagneettinen yhteensopivuus (EMC) Jari Kangas Tampereen teknillinen yliopisto Elektroniikan laitos SMG-5250 Sähkömagneettinen yhteensopivuus (EMC) Jari Kangas jari.kangas@tut.fi Tampereen teknillinen yliopisto Elektroniikan laitos Sähkömagnetiikka 2009 1 Sähköstatiikka Coulombin laki ja sähkökentän

Lisätiedot

Luku 6. reunaehtoprobleemat. 6.1 Laplacen ja Poissonin yhtälöt Reunaehdot. Kun sähkökentän lauseke E = φ sijoitetaan Gaussin lakiin, saadaan

Luku 6. reunaehtoprobleemat. 6.1 Laplacen ja Poissonin yhtälöt Reunaehdot. Kun sähkökentän lauseke E = φ sijoitetaan Gaussin lakiin, saadaan Luku 6 Sähköstatiikan reunaehtoproleemat 6.1 Laplacen ja Poissonin yhtälöt Kun sähkökentän lauseke E = φ sijoitetaan Gaussin lakiin, saadaan ( φ) = ρ ε 0, (6.1) josta 2 φ = ρ ε 0. (6.2) Tämä tulos on nimeltään

Lisätiedot

Tilavuusintegroin3. Tilavuusintegroin3

Tilavuusintegroin3. Tilavuusintegroin3 /5/ z 2 y 2 x 2 z y x Tilavuusintegoin f(x,y,z)dxdydz z 2 # y 2 # x 2 & & = % % f(x,y,z)dx( dy( dz $ $ ' ' z y x Tyypillises kemian sovelluksissa f(x,y,z) on massaheys, jolloin integaalin avo on massa

Lisätiedot

Yleistä sähkömagnetismista SÄHKÖMAGNETISMI KÄSITEKARTTANA: Varaus. Coulombin voima Gaussin laki. Dipoli. Sähkökenttä. Poissonin yhtälö.

Yleistä sähkömagnetismista SÄHKÖMAGNETISMI KÄSITEKARTTANA: Varaus. Coulombin voima Gaussin laki. Dipoli. Sähkökenttä. Poissonin yhtälö. Yleistä sähkömagnetismista IÄLTÖ: ähkömagnetismi käsitekarttana ähkömagnetismin kaavakokoelma ähkö- ja magneettikentistä Maxwellin yhtälöistä ÄHKÖMAGNETIMI KÄITEKARTTANA: Kapasitanssi Kondensaattori Varaus

Lisätiedot

TÄSSÄ ON ESIMERKKEJÄ SÄHKÖ- JA MAGNETISMIOPIN KEVÄÄN 2017 MATERIAALISTA

TÄSSÄ ON ESIMERKKEJÄ SÄHKÖ- JA MAGNETISMIOPIN KEVÄÄN 2017 MATERIAALISTA TÄSSÄ ON ESMERKKEJÄ SÄHKÖ- JA MAGNETSMOPN KEVÄÄN 2017 MATERAALSTA a) Määritetään magneettikentän voimakkuus ja suunta q P = +e = 1,6022 10 19 C, v P = (1500 m s ) i, F P = (2,25 10 16 N)j q E = e = 1,6022

Lisätiedot

Elektrodynamiikka, kevät 2008

Elektrodynamiikka, kevät 2008 Elektrodynamiikka, kevät 2008 Painovirheiden ja epätäsmällisyyksien korjauksia sekä pieniä lisäyksiä luentomonisteeseen Sivunumerot viittaavat vuoden 2007 luentomonisteeseen. Sivun 18 loppu: Vaikka esimerkissä

Lisätiedot

Potentiaali ja potentiaalienergia

Potentiaali ja potentiaalienergia Luku 2 Potentiaali ja potentiaalienergia 2.1 Sähköstaattinen potentiaali ja sähkökenttä Koska paikallaan olevan pistemäisen varauksen aiheuttamalla Coulombin sähkökentällä on vain radiaalikomponentti,

Lisätiedot

Magneettikenttä. Magneettikenttä on magneettisen vuorovaikutuksen vaikutusalue. Kenttäviivat: Kenttäviivojen tiheys kuvaa magneettikentän voimakkuutta

Magneettikenttä. Magneettikenttä on magneettisen vuorovaikutuksen vaikutusalue. Kenttäviivat: Kenttäviivojen tiheys kuvaa magneettikentän voimakkuutta Magneettikenttä Magneettikenttä on magneettisen uooaikutuksen aikutusalue Magneetti on aina dipoli. Yksinapaista magneettia ei ole haaittu (nomaaleissa aineissa). Kenttäiiat: Suunta pohjoisnaasta (N) etelänapaan

Lisätiedot

SÄHKÖMAGNETISMI: kevät 2017

SÄHKÖMAGNETISMI: kevät 2017 SÄHKÖMAGNETISMI: kevät 2017 Viikko Aihe kirjan luku Viikko 1 Sähköken>ä, pistevaraukset 14 Viikko 2 Varausjakauman sähköken>ä 16 Viikko 2 Sähköinen poteniaalienergia ja poteniaali 17 Viikko 3 Sähköken>ä

Lisätiedot

4. Gaussin laki. (15.4)

4. Gaussin laki. (15.4) Luku 15 Maxwellin yhtälöt 15.1 iirrosvirta Voidaan osoittaa, että vektorikenttä on yksikäsitteisesti määrätty, jos tunnetaan sen divergenssi, roottori ja reunaehdot. Tämän vuoksi sähkö- ja magneettikenttien

Lisätiedot

Tilavuusintegroin3. Tilavuusintegroin3 3/19/13. f(x, y, z)dxdydz. ρ(x,y,z) = x 2 + y 2 + z 2 (kg) Ratkaisu: ρ(x,y,z)dxdydz

Tilavuusintegroin3. Tilavuusintegroin3 3/19/13. f(x, y, z)dxdydz. ρ(x,y,z) = x 2 + y 2 + z 2 (kg) Ratkaisu: ρ(x,y,z)dxdydz /9/ z 2 y 2 x 2 z y x Tilavuusintegoin f(x, y, z)dxdydz z 2 # y 2 # x 2 & & = % % f(x, y, z)dx( dy( dz $ $ ' ' z y x Tyypillises kemian sovelluksissa f(x,y,z) on massaheys, jolloin integaalin avo on massa

Lisätiedot

Sähköstaattisen potentiaalin laskeminen

Sähköstaattisen potentiaalin laskeminen Sähköstaattisen potentiaalin laskeminen Potentiaalienegia on tuttu mekaniikan kussilta eikä se ole vieas akielämässäkään. Sen sijaan potentiaalin käsite koetaan usein vaikeaksi. On hyvä muistaa, että staattisissa

Lisätiedot

RATKAISUT: 19. Magneettikenttä

RATKAISUT: 19. Magneettikenttä Physica 9 1. painos 1(6) : 19.1 a) Magneettivuo määritellään kaavalla Φ =, jossa on magneettikenttää vastaan kohtisuorassa olevan pinnan pinta-ala ja on magneettikentän magneettivuon tiheys, joka läpäisee

Lisätiedot

Luku Ohmin laki

Luku Ohmin laki Luku 9 Sähkövirrat Sähkövirta määriteltiin kappaleessa 7.2 ja huomattiin, että magneettikenttä syntyy sähkövirtojen vaikutuksesta. Tässä kappaleessa tarkastellaan muita sähkövirtaan liittyviä seikkoja

Lisätiedot

Coulombin laki ja sähkökenttä

Coulombin laki ja sähkökenttä Luku 1 Coulombin laki ja sähkökenttä 1.1 Sähkövaraus ja Coulombin voima Sähköisten ilmiöiden olemassaolo ilmenee niiden aiheuttamista mekaanisista vaikutuksista (osittain myös optisista vaikutuksista;

Lisätiedot

Sähköstatiikka ja magnetismi

Sähköstatiikka ja magnetismi Sähköstatiikka ja magnetismi Johdatus magnetismiin Antti Haarto 19.11.2012 Magneettikenttä Sähkövaraus aiheuttaa ympärilleen sähkökentän Liikkuva sähkövaraus saa aikaan ympärilleen myös magneettikentän

Lisätiedot

- Kahden suoran johtimen välinen magneettinen vuorovaikutus I 1 I 2 I 1 I 2. F= l (Ampèren laki, MAOL s. 124(119) Ampeerin määritelmä (MAOL s.

- Kahden suoran johtimen välinen magneettinen vuorovaikutus I 1 I 2 I 1 I 2. F= l (Ampèren laki, MAOL s. 124(119) Ampeerin määritelmä (MAOL s. 7. KSS: Sähkömagnetismi (FOTON 7: PÄÄKOHDAT). MAGNETSM Magneettiset vuoovaikutukset, Magneettikenttä B = magneettivuon tiheys (yksikkö: T = Vs/m ), MAO s. 67, Fm (magneettikenttää kuvaava vektoisuue; itseisavona

Lisätiedot

FYSP1082 / K4 HELMHOLTZIN KELAT

FYSP1082 / K4 HELMHOLTZIN KELAT FYSP1082 / K4 HELMHOLTZIN KELAT Johdanto Työssä mitataan ympyränmuotoisten johdinkelojen tuottamaa magneettikenttää kelojen läheisyydessä sekä sähkövirran että etäisyyden funktiona. Sähkömagnetismia ja

Lisätiedot

Gaussin lause eli divergenssilause 1

Gaussin lause eli divergenssilause 1 80 VEKTOIANALYYI Luento 1 8. Gaussin lause eli divergenssilause 1 A 16.4 Kurssin jäljellä olevassa osassa käymme läpi joukon fysiikan kannalta tärkeitä vektorikenttien integrointia koskevia tuloksia, nimittäin

Lisätiedot

Tapa II: Piirretään voiman F vaikutussuora ja lasketaan momentti sen avulla. Kuva 3. d r. voiman F vaikutussuora

Tapa II: Piirretään voiman F vaikutussuora ja lasketaan momentti sen avulla. Kuva 3. d r. voiman F vaikutussuora VOIMAN MOMENTTI Takastellaan jäykkää kappaletta, joka pääsee kietymään akselin O ympäi. VOIMAN MOMENTTI on voiman kietovaikutusta kuvaava suue. Voiman momentti määitellään voiman F ja voiman vaen tulona:

Lisätiedot

MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 8: Divergenssi ja roottori. Gaussin divergenssilause.

MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 8: Divergenssi ja roottori. Gaussin divergenssilause. MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 8: Divergenssi ja roottori. Gaussin divergenssilause. Antti Rasila Aalto-yliopisto Syksy 2015 Antti Rasila (Aalto-yliopisto) MS-A0305 Syksy 2015

Lisätiedot

a) Lasketaan sähkökenttä pallon ulkopuolella

a) Lasketaan sähkökenttä pallon ulkopuolella Jakso 2. Gaussin laki simerkki 2.1: Positiivinen varaus Q on jakautunut tasaisesti R-säteiseen palloon. Laske sähkökenttä pallon a) ulkopuolella ja b) sisäpuolella etäisyydellä r pallon keskipisteestä.

Lisätiedot

Sähköstatiikka ja magnetismi Coulombin laki ja sähkökenttä

Sähköstatiikka ja magnetismi Coulombin laki ja sähkökenttä Sähköstatiikka ja magnetismi Coulombin laki ja sähkökenttä Antti Haarto.5.13 Sähkövaraus Aine koostuu Varauksettomista neutroneista Positiivisista protoneista Negatiivisista elektroneista Elektronien siirtyessä

Lisätiedot

Sähköpotentiaali. Haarto & Karhunen.

Sähköpotentiaali. Haarto & Karhunen. Sähköpotentiaali Haato & Kahunen www.tukuamk.fi Johantoa Kun vaaus q on sähkökentässä siihen vaikuttaa voima Saman suuuinen voima tavitaan siitämään vaausta matkan sähkökentän aiheuttamaa voimaa vastaan

Lisätiedot

766320A SOVELTAVA SÄHKÖMAGNETIIKKA PERUSTEHTÄVIÄ RATKAISUINEEN

766320A SOVELTAVA SÄHKÖMAGNETIIKKA PERUSTEHTÄVIÄ RATKAISUINEEN 766320A SOVELTAVA SÄHKÖMAGNETIIKKA PERUSTEHTÄVIÄ RATKAISUINEEN Laske nämä tehtävät, jos koet, että sinulla on aukkoja Soveltavan sähkömagnetiikan perusasioiden hallinnassa. Älä välitä tehtävien numeroinnista.

Lisätiedot

Kvanttifysiikan perusteet 2017

Kvanttifysiikan perusteet 2017 Kvanttifysiikan perusteet 207 Harjoitus 2: ratkaisut Tehtävä Osoita hyödyntäen Maxwellin yhtälöitä, että tyhjiössä magneettikenttä ja sähkökenttä toteuttavat aaltoyhtälön, missä aallon nopeus on v = c.

Lisätiedot

SMG KENTTÄ JA LIIKKUVA KOORDINAATISTO

SMG KENTTÄ JA LIIKKUVA KOORDINAATISTO SMG KENTTÄ JA LIIKKUVA KOORDINAATISTO LiikeJla vaiku5aa siihen, miten kentät syntyvät ja miten hiukkaset kokevat kenben väli5ämät vuorovaikutukset ja miltä kentät näy5ävät. Vara5u hiukkanen kokee sähkömagneebsen

Lisätiedot

Lujuusopin jatkokurssi IV.1 IV. KUORIEN KALVOTEORIAA

Lujuusopin jatkokurssi IV.1 IV. KUORIEN KALVOTEORIAA Lujuusoin jatkokussi IV. IV. KUORIE KALVOTEORIAA Kuoien kalvoteoiaa Lujuusoin jatkokussi IV. JOHDATO Kuoiakenteen keskiinta on jo ennen muoonmuutoksia kaaeva inta. Kaaevasta muoosta seuaa että keskiinnan

Lisätiedot

Magnetismi Mitä tiedämme magnetismista?

Magnetismi Mitä tiedämme magnetismista? Magnetismi Mitä tiedämme magnetismista? 1. Magneettista monopolia ei ole. 2. Sähkövirta aiheuttaa magneettikentän. 3. Magneettikenttä kohdistaa voiman johtimeen, jossa kulkee sähkövirta. Magnetismi Miten

Lisätiedot

SATE1120 Staattinen kenttäteoria kevät / 5 Laskuharjoitus 14: Indusoitunut sähkömotorinen voima ja kertausta magneettikentistä

SATE1120 Staattinen kenttäteoria kevät / 5 Laskuharjoitus 14: Indusoitunut sähkömotorinen voima ja kertausta magneettikentistä ATE112 taattinen kenttäteoria kevät 217 1 / 5 Tehtävä 1. Alla esitetyn kuvan mukaisesti y-akselin suuntainen sauvajohdin yhdistää -akselin suuntaiset johteet (y = ja y =,5 m). a) Määritä indusoitunut jännite,

Lisätiedot

SATE2180 Kenttäteorian perusteet Faradayn laki ja sähkömagneettinen induktio Sähkötekniikka/MV

SATE2180 Kenttäteorian perusteet Faradayn laki ja sähkömagneettinen induktio Sähkötekniikka/MV SATE2180 Kenttäteorian perusteet Faradayn laki ja sähkömagneettinen induktio Sähkötekniikka/MV Faradayn laki E B t Muuttuva magneettivuon tiheys B aiheuttaa ympärilleen sähkökentän E pyörteen. Sähkökentän

Lisätiedot

Potentiaali ja sähkökenttä: pistevaraus. kun asetetaan V( ) = 0

Potentiaali ja sähkökenttä: pistevaraus. kun asetetaan V( ) = 0 Potentiaali ja sähkökenttä: pistevaraus kun asetetaan V( ) = 0 Potentiaali ja sähkökenttä: tasaisesti varautut levyt Tiedämme edeltä: sähkökenttä E on vakio A B Huomaa yksiköt: Potentiaalin muutos pituusyksikköä

Lisätiedot

FYSA2010/2 VALON POLARISAATIO

FYSA2010/2 VALON POLARISAATIO FYSA2010/2 VALON POLARISAATIO Työssä tutkitaan valoaallon tulotason suuntaisen ja sitä vastaan kohtisuoan komponentin heijastumista lasin pinnasta. Havainnoista lasketaan Bewstein lain peusteella lasin

Lisätiedot

Fysiikka 1. Coulombin laki ja sähkökenttä. Antti Haarto

Fysiikka 1. Coulombin laki ja sähkökenttä. Antti Haarto ysiikka 1 Coulombin laki ja sähkökenttä Antti Haarto 7.1.1 Sähkövaraus Aine koostuu Varauksettomista neutroneista Positiivisista protoneista Negatiivisista elektroneista Elektronien siirtyessä voi syntyä

Lisätiedot

1 Johdanto Mikä tämä kurssi on Hieman taustaa Elektrodynamiikan perusrakenne Kirjallisuutta... 8

1 Johdanto Mikä tämä kurssi on Hieman taustaa Elektrodynamiikan perusrakenne Kirjallisuutta... 8 Sisältö 1 Johdanto 3 1.1 Mikä tämä kurssi on....................... 3 1.2 Hieman taustaa.......................... 4 1.3 Elektrodynamiikan perusrakenne................ 6 1.4 Kirjallisuutta...........................

Lisätiedot

Magneettikenttä ja sähkökenttä

Magneettikenttä ja sähkökenttä Magneettikenttä ja sähkökenttä Gaussin laki sähkökentälle suljettu pinta Ampèren laki suljettu käyrä Coulombin laki Biot-Savartin laki Biot-Savartin laki: Onko virtajohdin entisensä? on aina kuvan tasoon

Lisätiedot

ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op)

ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op) ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op) Henrik Wallén Kevät 2018 Tämä luentomateriaali on suurelta osin Sami Kujalan ja Jari J. Hännisen tuottamaa Luentoviikko 6 Magneettikentän lähteet (YF 28) Liikkuvan

Lisätiedot

Luku 27. Tavoiteet Määrittää magneettikentän aiheuttama voima o varattuun hiukkaseen o virtajohtimeen o virtasilmukkaan

Luku 27. Tavoiteet Määrittää magneettikentän aiheuttama voima o varattuun hiukkaseen o virtajohtimeen o virtasilmukkaan Luku 27 Magnetismi Mikä aiheuttaa magneettikentän? Magneettivuon tiheys Virtajohtimeen ja varattuun hiukkaseen vaikuttava voima magneettikentässä Magneettinen dipoli Hallin ilmiö Luku 27 Tavoiteet Määrittää

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokussi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 5 Copyight 008 Peason Education, Inc., publishing as Peason Addison-Wesley. Newtonin painovoimateoia Knight Ch. 13 Satunuksen enkaat koostuvat

Lisätiedot

a P en.pdf KOKEET;

a P  en.pdf KOKEET; Tässä on vanhoja Sähkömagnetismin kesäkurssin tenttejä ratkaisuineen. Tentaattorina on ollut Hanna Pulkkinen. Huomaa, että tämän kurssin sisältö on hiukan eri kuin Soveltavassa sähkömagnetiikassa, joten

Lisätiedot

RATKAISUT: Kertaustehtäviä

RATKAISUT: Kertaustehtäviä hysica 6 OETTAJAN OAS 1. painos 1(16) : Luku 1 1. c) 1 0,51 A c) 0,6 A 1 0,55 A 0,6 A. b) V B 4,0 V c) U BC,0 V b) 4,0 V c),0 V 3. a) Kichhoffin. 1 + 3 1 3 4 0,06 A 0,06 A 0 V. b) Alin lamppu syttyy. Kokonaisvita

Lisätiedot

2 Staattinen sähkökenttä Sähkövaraus ja Coulombin laki... 9

2 Staattinen sähkökenttä Sähkövaraus ja Coulombin laki... 9 Sisältö 1 Johdanto 3 1.1 Mikä tämä kurssi on....................... 3 1.2 Hieman taustaa.......................... 4 1.3 Elektrodynamiikan perusrakenne................ 5 1.4 Pari sanaa laskennasta......................

Lisätiedot

Johdanto. 1 Teoriaa. 1.1 Sähkönjohtimen aiheuttama magneettikenttä

Johdanto. 1 Teoriaa. 1.1 Sähkönjohtimen aiheuttama magneettikenttä FYSP105 / K2 HELMHOLTZIN KELAT Johdanto Työssä mitataan ympyränmuotoisten johdinkelojen tuottamaa magneettikenttää kelojen läheisyydessä sekä sähkövirran että etäisyyden funtiona. Sähkömagnetismia ja työssä

Lisätiedot

Magnetismi Mitä tiedämme magnetismista?

Magnetismi Mitä tiedämme magnetismista? Magnetismi Mitä tiedämme magnetismista? 1. Magneettista monopolia ei ole. 2. Sähkövirta aiheuttaa magneettikentän. 3. Magneettikenttä kohdistaa voiman johtimeen, jossa kulkee sähkövirta. Magnetismi Miten

Lisätiedot

Aiheena tänään. Virtasilmukka magneettikentässä Sähkömagneettinen induktio. Vaihtovirtageneraattorin toimintaperiaate Itseinduktio

Aiheena tänään. Virtasilmukka magneettikentässä Sähkömagneettinen induktio. Vaihtovirtageneraattorin toimintaperiaate Itseinduktio Sähkömagnetismi 2 Aiheena tänään Virtasilmukka magneettikentässä Sähkömagneettinen induktio Vaihtovirtageneraattorin toimintaperiaate Itseinduktio Käämiin vaikuttava momentti Magneettikentässä olevaan

Lisätiedot

Elektrodynamiikan tenttitehtäviä kl 2018

Elektrodynamiikan tenttitehtäviä kl 2018 Elektrodynamiikan tenttitehtäviä kl 2018 Seuraavista 30 tehtävästä viisi tulee Elektrodynamiikka I:n loppukokeeseen 6.3.2018. Koska nämä tehtävät ovat kurssin koetehtäviä, vihjeitä niiden ratkaisemiseen

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka Suoran pisteitä ovat esimerkiksi ( 5, 2), ( 2,1), (1, 0), (4, 1) ja ( 11, 4).

Tekijä Pitkä matematiikka Suoran pisteitä ovat esimerkiksi ( 5, 2), ( 2,1), (1, 0), (4, 1) ja ( 11, 4). Tekijä Pitkä matematiikka 4 9.12.2016 212 Suoran pisteitä ovat esimerkiksi ( 5, 2), ( 2,1), (1, 0), (4, 1) ja ( 11, 4). Vastaus esimerkiksi ( 5, 2), ( 2,1), (1, 0), (4, 1) ja ( 11, 4) 213 Merkitään pistettä

Lisätiedot

766320A SOVELTAVA SÄHKÖMAGNETIIKKA, ohjeita tenttiin ja muutamia teoriavinkkejä sekä pari esimerkkilaskua

766320A SOVELTAVA SÄHKÖMAGNETIIKKA, ohjeita tenttiin ja muutamia teoriavinkkejä sekä pari esimerkkilaskua 7663A OVLTAVA ÄHKÖMAGNTIIKKA, ohjeita tenttiin ja muutamia teoriavinkkejä sekä pari esimerkkilaskua 1. Lue tenttitehtävä huolellisesti. Tehtävä saattaa näyttää tutulta, mutta siinä saatetaan kysyä eri

Lisätiedot

ELEKTROMAGNEETTISET VOIMAT SAMANSUUNTAISISSA VIRTA- JOHDOISSA

ELEKTROMAGNEETTISET VOIMAT SAMANSUUNTAISISSA VIRTA- JOHDOISSA VAASAN YLIOPISTO TEKNILLINEN TIEDEKUNTA SÄHKÖTEKNIIKKA Jussi Sievänen, n86640 Tuomas Yli-Rahnasto, n85769 Markku Taikina-aho, n85766 SATE.2010 Dynaaminen Kenttäteoria ELEKTROMAGNEETTISET VOIMAT SAMANSUUNTAISISSA

Lisätiedot

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2016)

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2016) ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2016) Henrik Wallén / versio 15. syyskuuta 2016 Vektorianalyysi (Ulaby, luku 3) Viiva-, pinta- ja tilavuusalkiot Nablaoperaatiot Gaussin ja Stokesin lauseet Nabla on ystävä

Lisätiedot

Physica 6 Opettajan OPAS (1/18)

Physica 6 Opettajan OPAS (1/18) Physica 6 Opettajan OPAS (1/18) 8. a) Jännitemittai kytketään innan lampun kanssa. b) Vitamittai kytketään sajaan lampun kanssa. c) I 1 = 0,51 A, I =? Koska lamput ovat samanlaisia, sähkövita jakautuu

Lisätiedot

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi Tehtävä 1 Tornadon virtauskenttää voidaan approksimoida kaksiulotteisen nielun ja pyörteen summana Oleta, että nielun voimakkuus on m < ja pyörteen voimakkuus on > (a Määritä tornadon potentiaali- ja virtafunktiot

Lisätiedot

SMG-4200 Sähkömagneettisten järjestelmien lämmönsiirto Ehdotukset harjoituksen 3 ratkaisuiksi

SMG-4200 Sähkömagneettisten järjestelmien lämmönsiirto Ehdotukset harjoituksen 3 ratkaisuiksi SMG-4 Sähkömagneettisten jäjestelmien lämmönsiito Ehdotukset hajoituksen 3 atkaisuiksi 1. Voidaan kohtuullisella takkuudella olettaa, että pallonmuotoisessa säiliössä lämpötila muuttuu vain pallon säteen

Lisätiedot

Tfy Fysiikka IIB Mallivastaukset

Tfy Fysiikka IIB Mallivastaukset Tfy-.14 Fysiikka B Mallivastaukset 14.5.8 Tehtävä 1 a) Lenin laki: Muuttuvassa magneettikentässä olevaan virtasilmukkaan inusoitunut sähkömotorinen voima on sellainen, että siihen liittyvän virran aiheuttama

Lisätiedot

MS-A0205/MS-A0206 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 10: Napa-, sylinteri- ja pallokoordinaatistot. Pintaintegraali.

MS-A0205/MS-A0206 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 10: Napa-, sylinteri- ja pallokoordinaatistot. Pintaintegraali. MS-A25/MS-A26 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 1: Napa-, sylinteri- ja pallokoordinaatistot. Pintaintegraali. Jarmo Malinen Matematiikan ja systeemianalyysin laitos 1 Aalto-yliopisto Kevät

Lisätiedot

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2015)

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2015) ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2015) Henrik Wallén Luentoviiko 3 / versio 23. syyskuuta 2015 Vektorianalyysi (Ulaby, luku 3) Koordinaatistot Viiva-, pinta- ja tilavuusalkiot Koordinaattimuunnokset Nablaoperaatiot

Lisätiedot

SATE2180 Kenttäteorian perusteet Induktanssi ja magneettipiirit Sähkötekniikka/MV

SATE2180 Kenttäteorian perusteet Induktanssi ja magneettipiirit Sähkötekniikka/MV SATE2180 Kenttäteorian perusteet nduktanssi ja magneettipiirit Sähkötekniikka/MV nduktanssin määrittäminen Virta kulkee johtimessa, jonka poikkipinta on S a J S a d S A H F S b Virta aiheuttaa magneettikentän

Lisätiedot

Kuva 8.1 Suoran virrallisen johtimen magneettikenttä (A on tarkastelupiste). /1/

Kuva 8.1 Suoran virrallisen johtimen magneettikenttä (A on tarkastelupiste). /1/ 8 SÄHKÖMAGNETISMI 8.1 Yleistä Magneettisuus on eräs luonnon ilmiö, joka on tunnettu jo kauan, ja varmasti jokaisella on omia kokemuksia magneeteista ja magneettisuudesta. Uudempi havainto (1820, Christian

Lisätiedot

Matematiikan kurssikoe, Maa 9 Integraalilaskenta RATKAISUT Torstai A-OSA

Matematiikan kurssikoe, Maa 9 Integraalilaskenta RATKAISUT Torstai A-OSA Matematiikan kussikoe, Maa 9 Integaalilaskenta RATKAISUT Tostai..8 A-OSA Sievin lukio. a) Integoi välivaiheineen i) (x t ) dt ii) x dx. b) Määittele integaalifunktio. c) i) Olkoon 5 f(x) dx =, f(x) dx

Lisätiedot

SÄHKÖMAGNEETTINEN KYTKEYTYMINEN

SÄHKÖMAGNEETTINEN KYTKEYTYMINEN SÄHKÖMAGNEETTINEN KYTKEYTYMINEN H. Honkanen SÄHKÖMAGNEETTISEN KYTKEYTYMISEN TEORIAA Sähkömagneettinen kytkeytyminen on häiiöiden siitymistä sähkömagneettisen aaltoliikkeen välityksellä. Sähkömagneettisen

Lisätiedot

Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Mallit laskuharjoitusviikkoon 5 /

Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Mallit laskuharjoitusviikkoon 5 / M-A5 ifferentiaali- ja integraalilaskenta, I/17 ifferentiaali- ja integraalilaskenta Mallit laskuharjoitusviikkoon 5 / 9. 1.1. Alkuviikon tehtävät Tehtävä 1: Määritä (ilman Gaussin lausetta) vektorikentän

Lisätiedot

Magnetoituvat materiaalit

Magnetoituvat materiaalit Luku 8 Magnetoituvat materiaalit 8.1 Magnetoitumavirta Kappaleessa 7.8 esitetyn määritelmän perusteella virtasilmukan magneettimomentti voidaan esittää muodossa m = IS, (8.1) missä I on silmukassa kiertävä

Lisätiedot

MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 3: Vektorikentät

MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 3: Vektorikentät MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 3: Vektorikentät Antti Rasila Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto Syksy 2016 Antti Rasila (Aalto-yliopisto) MS-A0305 Syksy 2016

Lisätiedot

Magneettikentät ja niiden määrittäminen

Magneettikentät ja niiden määrittäminen Magneettikentät ja niiden määrittäminen SSÄLTÖ: Magneettinen voima Varatun partikkelin liike sähkö- ja magneettikentässä Tasavirrat Magneettikentän voimavaikutus virtajohtimeen Magneettinen momentti iot-savartin

Lisätiedot

Eristeet. - q. Johdannoksi vähän sähköisestä dipolista. Eristeistä

Eristeet. - q. Johdannoksi vähän sähköisestä dipolista. Eristeistä risteet Johdannoksi vähän sähköisestä diolista Diolin muodostaa kaksi itseisarvoltaan yhtä suurta vastakkaismerkkistä varausta, jotka ovat lähellä toisiaan. +q - q a Jos diolin varauksien itseisarvo on

Lisätiedot

SATE2180 Kenttäteorian perusteet / 5 Laskuharjoitus 2 / Coulombin ja Gaussin lait -> sähkökentän voimakkuus ja sähkövuon tiheys

SATE2180 Kenttäteorian perusteet / 5 Laskuharjoitus 2 / Coulombin ja Gaussin lait -> sähkökentän voimakkuus ja sähkövuon tiheys ATE180 Kenttäteoian peusteet 018 1 / Tehtävä 1. Pisteessä P 1 (,, -4) sijaitsee - mc suuuinen negatiivinen vaaus ja pisteessä P (1, -4, ) on positiivinen C vaaus. Määitä positiiviseen vaaukseen vaikuttava

Lisätiedot

Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Ratkaisut viikko 3

Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Ratkaisut viikko 3 MS-A35 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3, I/27 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Ratkaisut viikko 3 Tehtävä : Hahmottele seuraavat vektorikentät ja piirrä niiden kenttäviivat. a) F(x, y) =

Lisätiedot

Sähkömagneettinen induktio

Sähkömagneettinen induktio Sähkömagneettinen induktio Vuonna 1831 Michael Faraday huomasi jotakin, joka muuttaisi maailmaa: sähkömagneettisen induktion. ( Magneto-electricity ) M. Faraday (1791-1867) M.Faraday: Experimental researches

Lisätiedot

Pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen 1/6 Sisältö ESITIEDOT: määrätty integraali

Pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen 1/6 Sisältö ESITIEDOT: määrätty integraali Pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen 1/6 Sisältö ESITIEDOT: Tasoalueen pinta-ala Jos funktio f saa välillä [a, b] vain ei-negatiivisia arvoja, so. f() 0, kun [a, b], voidaan kuvaajan y = f(), -akselin

Lisätiedot

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2016)

ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2016) ELEC C4140 Kenttäteoria (syksy 2016) Henrik Wallén / versio 15. syyskuuta 2016 Johdanto (Ulaby 1.2 1.3) Merkinnät ja yksiköt Kenttä- ja lähdesuureet Maxwellin yhtälöt ja väliaineyhtälöt Vektorit ja koordinaatistot

Lisätiedot

1.1 Magneettinen vuorovaikutus

1.1 Magneettinen vuorovaikutus 1.1 Magneettinen vuorovaikutus Magneettien välillä on niiden asennosta riippuen veto-, hylkimis- ja vääntövaikutuksia. Magneettinen vuorovaikutus on etävuorovaikutus Magneeti pohjoiseen kääntyvää päätä

Lisätiedot

Ympyrä sekä kehä-, keskus- ja tangenttikulmat

Ympyrä sekä kehä-, keskus- ja tangenttikulmat 31.1.017 Ympyä sekä kehä-, keskus- ja tangenttikulmat GEMETRI M3 Ympyä: Ympyä on niiden tason pisteiden joukko, jotka ovat säteen etäisyydellä keskipisteestä. Sanotaan, että ympyä on tällaisten pisteiden

Lisätiedot

Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen

Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen EMC - Kaapelointi ja kytkeytyminen Kaapelointi merkittävä EMC-ominaisuuksien kannalta yleensä pituudeltaan suurin elektroniikan osa > toimii helposti antennina

Lisätiedot

Magneettinen induktio

Magneettinen induktio Luku 10 Magneettinen induktio 10.1 Faradayn laki Ajasta riippuvassa tilanteessa sähkö- ja magneettikenttä eivät ole toisistaan riippumattomia. Jos muuttuvaan magneettikenttään asetetaan johdinsilmukka,

Lisätiedot

Harjoitus 5 / viikko 7

Harjoitus 5 / viikko 7 DEE-000 Piiianalyysi Hajoitus 5 / viikko 7 5. Laske solmupistemenetelmällä oheisen kuvan esittämän piiin jännite ja vita i. 0k ma k k k i ma Solmupistemenetelmää käytettäessä takasteltavan kytkennän jännitelähteet

Lisätiedot

HYDRODYNAMIIKKA S. Erkki Thuneberg

HYDRODYNAMIIKKA S. Erkki Thuneberg HYDRODYNAMIIKKA 763654S Ekki Thunebeg Fysiikan laitos Oulun yliopisto 2011 Jäjestelyjä Kussin vekkosivu on https://www.oulu.fi/tf/hd/index.html Vekkosivulta löytyy luentomateiaali (tämä moniste), hajoitustehtävät

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka b) Kuvasta nähdään, että b = i 4 j. c) Käytetään a- ja b-kohtien tuloksia ja muokataan lauseketta.

Tekijä Pitkä matematiikka b) Kuvasta nähdään, että b = i 4 j. c) Käytetään a- ja b-kohtien tuloksia ja muokataan lauseketta. Tekijä Pitkä matematiikka 4 9.1.016 79 a) Kuvasta nähdään, että a = 3i + j. b) Kuvasta nähdään, että b = i 4 j. c) Käytetään a- ja b-kohtien tuloksia ja muokataan lauseketta. 5a b = 5(3i + j) ( i 4 j)

Lisätiedot

Magneettikenttä väliaineessa

Magneettikenttä väliaineessa Luku 6 Magneettikenttä väliaineessa Tässä luvussa käsitellään magneettikentän ominaisuuksia väliaineessa (RMC luku 9 osittain; CL luku 7 osittain; esitiedot KII luku 4). 6.1 Magnetoituma Edellä rajoituttiin

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka

Tekijä Pitkä matematiikka K1 Tekijä Pitkä matematiikka 5 7..017 a) 1 1 + 1 = 4 + 1 = 3 = 3 4 4 4 4 4 4 b) 1 1 1 = 4 6 3 = 5 = 5 3 4 1 1 1 1 1 K a) Koska 3 = 9 < 10, niin 3 10 < 0. 3 10 = (3 10 ) = 10 3 b) Koska π 3,14, niin π

Lisätiedot

Sähkömagneettinen induktio

Sähkömagneettinen induktio ähkömgneettinen inuktio Kun johinsilmukn läpi menevä mgneettikentän vuo muuttuu, silmukkn inusoituu jännite j silmukss lk kulke sähkövit. Mgneettikentässä liikkuvn johtimeen syntyy myös jännite. Näitä

Lisätiedot

Matemaattiset apuneuvot II, harjoitus 6

Matemaattiset apuneuvot II, harjoitus 6 Matemaattiset apuneuvot II, hajoitus 6 K. Tuominen 0. joulukuuta 207 Palauta atkaisusi Moodlessa.pdf tiedostona maanantaina.2. kello 0:5 mennessä. Mekitse vastauspapeiin laskuhajoitusyhmäsi assain nimi.

Lisätiedot

MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 9: Greenin lause

MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 9: Greenin lause MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 9: Greenin lause Antti Rasila Aalto-yliopisto Syksy 2015 Antti Rasila (Aalto-yliopisto) MS-A0305 Syksy 2015 1 / 19 Esimerkki Olkoon F : R 3 R 3 vakiofunktio

Lisätiedot