Advanced HVAC design. Lecture Process of construction work Process of HVAC design work M.Sc (Mech. Eng) Timo Svahn

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Advanced HVAC design. Lecture Process of construction work Process of HVAC design work M.Sc (Mech. Eng) Timo Svahn"

Transkriptio

1 Advanced HVAC design Lecture Process of construction work Process of HVAC design work M.Sc (Mech. Eng) Timo Svahn

2 Talonrakennushankkeen kulku (RT )

3 Talonrakennushankkeen osapuolet (RT )

4 Hankkeen osapuolet Rakennushankkeeseen ryhtyvä (Rakennuttaja/Tilaaja) Käyttäjä Suunnittelija Toteuttaja Viranomaiset

5 Rakennushankkeen osapuolet Rakennuttaja / Tilaaja

6 Rakennushankkeen osapuolet Käyttäjä

7 Rakennushankkeen osapuolet Suunnittelijat Vaativuusluokitus MRL120d, YM1/601/2016 Poikkeuksellisen vaativa suunnittelutehtävä Vaativa suunnittelutehtävä Tavanomainen suunnittelutehtävä Vähäinen suunnittelutehtävä Pääsuunnittelija (PS) vastaa suunnitteluryhmän työn koordinoinnista, tehtävät PS12 (RT ) Rakennussuunnittelija, arkkitehti (ARK) rakennuksen kokonaissuunnittelu, sisustussuunnittelu, vihersuunnittelu, akustinen suunnittelu jne. Tehtävät ARK12 (RT ) Rakennesuunnittelija (RAK) geotekninen suunnittelu, rakenne- ja elementtisuunnittelu RAK12 (RT ) ja GEO12 (RT ) Talotekniikan suunnittelija (LVI, SÄH, RAU) LVI-tekninen suunnittelu, rakennusautomaatiosuunnittelu, sähkösuunnittelu, tehtävät TATE12 (RT ) Talotekniikan pääsuunnittelija (Espoon rakennusvalvonnan vaatimus 2014)

8 Rakennushankkeen osapuolet Suunnittelijat Erityissuunnittelijat Tele- ja turvajärjestelmät Palotekninen suunnittelu Sammutusjärjestelmäsuunnittelu AV-suunnittelu Valaistussuunnittelu Energiatehokkuus suunnittelu Elinkaarisuunnittelu Kustannus- ja määrälaskenta Sisäilma-asiantuntija Työympäristöasiantuntija Huoltokirjakoordinaattori Tietomallikoordinaattori Erityisalueiden ulkopuolinen tarkastaja

9 Rakentaja (urakoitsija) Jokaisessa hankkeessa nimettävä päätoteuttaja (yleensä RU) Urakkamuotoja kiinteä, laskutustyö, tavoitehinta, projektinjohto tai allianssi Pää-, sivu-, ali-, erillis- ja osaurakoitsijat Erillishankinnat ja tuoteosatoimitukset Rakentaja vastaa rakennuttajan/tilaajan toimeksiannosta rakennuksen rakentamisesta. Rakentamisessa käytetyt urakointimenetelmät, maksuperusteet, suoritusvelvollisuudet ja alistamissuhteet vaihtelevat. Rakentaminen voidaan toteuttaa kokonaishintaurakkana, urakat voidaan jakaa osiin tai voidaan käyttää muita urakkatapoja. Urakoitsija valitaan yleensä urakkakilpailulla tai neuvottelumenetelmällä

10 Rakentaja Rakennusurakan eri osapuolten ja näiden edustajien välinen asema, tehtävät vastuu ja velvollisuudet sovitaan yksityiskohtaisesti urakkasopimuksessa, urakkaohjelmassa ja sen urakkarajaliitteessä.

11 Viranomainen Lakeja ja asetuksia säätävä viranomainen Kaavoitusviranomainen Rakennusvalvontaviranomainen Viranomaiset valvovat suunnittelua ja rakentamista lakien, asetusten ja eri asteisten kaavojen, yleisten ja paikallisten määräysten, ohjeiden ja normien pohjalta Rakentaminen on pääsääntöisesti luvanvaraista toimintaa. Luvan saamiseksi tulee osoittaa, että aiottu rakennustoimenpide on säännösten mukainen. Viranomaisvalvonnan päävastuu on rakennusvalvonnalla. Myös terveys-, palo- ja työnsuojeluviranomaiset osallistuvat omaan vastuualueeseensa liittyvään valvontaan.

12 Rakennusvalvonnassa huomiota kiinnitetään rakennuksen teknilliseen toimivuuteen, turvallisuuteen ja terveellisyyteen sekä itse rakennustyön suorittamiseen. Rakennusvalvonta suoritetaan suunnitelmien ennakkotarkastuksin ja rakennuspaikalla pidetyin katselmuksin ja tarkastuksin Rakennustöiden aloituskokous LVI-töiden aloituskokoukset Seurantakokoukset Käyttöönottokatselmus Lopputarkastus

13 Hankkeen vaiheet

14 Tarveselvitys (TATE12 A) Jos hankkeeseen päätetään ryhtyä, tarveselvitys toimii ohjeena jatkotyöskentelylle ja siinä esitetyt hankkeen laajuutta, laatua, kustannuksia ja tarkempaa ajoitusta koskevat arviot määrittelevät hankkeen puitteet. Tarveselvitys muodostuu alustavasta rakennusohjelmasta, aikataulusta ja kustannus- ja kannattavuusarviosta. Tarveselvityksen tekeminen on käyttäjän tehtävä, johon tarvitaan myös rakennuttamisen ja rakennussuunnittelun asiantuntemusta.

15 Hankesuunnittelu (TATE12 B) Hankesuunnittelu on rakennushankkeen perusteiden ja tarpeen sekä niiden edellyttämien toteutusmahdollisuuksien yksityiskohtaisempaa selvittämistä ja arviointia. Hankesuunnitelmassa haetaan hankkeelle lopullinen ratkaisumalli ja hankkeen kustannukset arvioidaan investointipäätöstä varten. Hankesuunnitteluvaiheessa määritellään myös hankkeen laajuus-, kustannus- ja aikataulutavoitteet. Kun hankesuunnitelma vahvistetaan, siitä tulee jatkotyöskentelyn suunnitteluohje. Hankesuunnitelma laaditaan eri osapuolten (käyttäjä, rakennuttaja ja suunnittelija) yhteistyönä ja vuorovaikutuksessa.

16 Rakennussuunnittelu Rakennussuunnittelu on rakennuskohteen ympäristöön soveltuvan, arkkitehtonisen, toiminnallisen ja teknisen ratkaisun kehittämistä edellisissä vaiheissa määriteltyjen tavoitteiden ja puitteiden mukaan. Rakennussuunnitteluvaihe alkaa puuttuvien suunnittelijoiden valinnalla (TATE12 C). Rakennussuunnittelun ohjeena on edellä laadittu hankesuunnitelma. Rakennussuunnitelma ja sen kehittyminen esitetään eri vaiheissa suunnitelma-asiakirjoina: Ehdotussuunnittelu (TATE12 D) Yleissuunnittelu (TATE12 E) Rakennuslupasuunnittelu (TATE12 F) Toteutussuunnittelu (TATE12 G) Rakennussuunnitteluvaiheeseen osallistuvat käyttäjä-, rakennuttaja-, suunnittelu- ja viranomaisosapuolet.

17 Rakentaminen Rakentaminen toteutetaan valitun urakkamuodon puitteissa, solmitun urakkasopimuksen mukaan (TATE12 H-I). Sopimusosapuolia koskevat velvoitteet ja vastuut käyvät ilmi urakkaasiakirjoissa. Velvoitteet määritellään yleisesti rakennusurakan sopimusehdoissa YSE YSE98 in English Rakennustyön valvonnasta laaditaan valvontasuunnitelma...\..\..\tate valvonnan tehtäväluettelo.pdf Työmaakokoukset toimivat kaikille osapuolille tarkoitettuna neuvottelumenettelynä, joissa voidaan neuvotella ja sopia rakennustyön yhteydessä esiintyvistä ongelmista. Työmaakokouksissa seurataan myös työmaan etenemistä kunkin urakkasuorituksen osalta ja tarkastusasiakirjan toteutumista. Rakennuttaja vastaanottaa vastaanottotarkastuksessa valmiin rakennuksen urakoitsijalta ja luovuttaa rakennuksen käyttäjälle.

18 Urakoitsija korjaa vastaanottotarkastuksen yhteydessä ilmenneet virheelliset työsuoritukset ja puutteet. Korjaustyöt valvotaan ja hyväksytään jälkitarkastuksessa. Loppuselvityksessä urakkasopimuksen osapuolet selvittävät tilisuhteensa. Takuuaikana mahdollisesti tulevien tehtävien menettelytavasta sovitaan (TATE12 K). Takuuajan (24 kk) päätyttyä pidetään takuutarkastus, valvotaan takuun piiriin kuuluvat korjaustyöt ja hyväksytään ne. Rakentamisvaiheeseen osallistuvat käyttäjä-, rakennuttaja-, suunnittelija-, rakentaja- ja viranomaisosapuolet.

19 Käyttöönotto (TATE12 J) Rakennuksen siirtyminen käyttäjien haltuun edellyttää rakennuksen kunnossapidon ja huollon järjestämistä, mahdollisten huoltosopimusten solmimista ja takuuajan toimenpiteiden järjestämistä. Kiinteistönhoitohenkilökunnalle ja käyttäjille järjestetään teknisten järjestelmien, laitteiden ja rakennuksen käytönopastus. Rakennuksen huoltoa varten laaditaan huoltokirja, joka sisältää mm. teknisiä järjestelmiä, laitteita ja rakennusta koskevat käyttö- ja huoltoohjeet. Ylläpitoa varten laaditaan ajantasa- ja paikantamispiirustukset. Käyttöönottovaiheeseen osallistuvat käyttäjä-, rakennuttaja-, suunnittelijaja rakentajaosapuolet. Käytönaikainen seuranta ja ohjaus olisi syytä määritellä

20 Hankkeen aikataulu Hankkeen aikataulu laaditaan hankkeen liittyvien tehtävien ja vaiheiden pohjalta arvioimalla eri vaiheiden työmäärät, kesto, eteneminen ja limittyminen toisiinsa. Hankkeen aikataulun laatiminen, sen toteutumisen seuranta ja tarkentaminen hankkeen edessä on jatkuvaa toimintaa. Osapuolten tehtäväkuvasten avulla määritellään hankekohtaiset tehtävät ja tarvittaessa osatehtävät suorittajineen. Päätökset on tehtävinä otettava huomioon. Hankkeen kulkuun ja ajoitukseen vaikuttavat erityispiirteet on otettava huomioon. Eri tehtäville määritellään riippuvuudet, jolloin hanke voidaan esittää kulkukaaviona

21 Hankkeen tavoitteellinen kokonaisaika sen vaiheiden ja tehtävien ajoittamisen pohjana. Hankkeen tavoiteajan lisäksi on syytä tarkastella vaiheiden tavoiteaikoja.

22 Aikatauluja Yleisaikataulu (laaditaan ennen rakennushankkeen käynnistymistä) Projektiaikataulu (laaditaan rakennusprojektin käynnistyessä) Suunnitteluaikataulu (laaditaan suunnittelun alkuvaiheessa) Työaikataulu (laaditaan rakennustyön alkaessa) Viikkoaikataulu (laaditaan viikoittain rakentamisaikana) Hankinta-aikataulu (laaditaan rakennustyön alkaessa) Toimintakoeaikataulu (laaditaan rakentamistyön aikana) Vastaanottoaikataulu (laaditaan rakennustyön aikana) Muuttoaikataulu (laaditaan rakennustyön alkaessa)

23 Hankesuunnitteluvaiheessa laadittavan toteuttamisaikataulun tarkoituksena on kuvata rakennushankkeen toteuttamisen kestoa sekä olla erityisesti suunnitteluvaiheen tavoiteaikatauluna. Hankkeen aikataulu on tarkistettava, kun investointipäätös on tehty ja varsinainen rakennussuunnittelu on päätetty käynnistää. Rakennussuunnitteluvaiheen aikatauluun vaikuttavia asioita ovat rakennuspaikan kelpoisuus ja siihen joissakin kaupungeissa ja kunnissa hyvin pitkä lupakäsittely, rahoitusjärjestelyt jne. Rakennussuunnittelulle tulisi pystyä varaamaan riittävä aika jo hankesuunnitevaiheessa tehtävään aikatauluun. Suunnitteluvaiheen koko kestoa tarkasteltaessa aikataulussa otetaan huomioon päätöksenteon vaatima aika siten, että päätökset pystytään tekemään tarvittavina ajankohtina.

24 Rakennussuunnittelulle tulisi pystyä varaamaan riittävä aika jo hankesuunnitevaiheessa tehtävään aikatauluun. Suunnitteluvaiheen koko kestoa tarkasteltaessa aikataulussa otetaan huomioon päätöksenteon vaatima aika siten, että päätökset pystytään tekemään tarvittavina ajankohtina. Suunnitteluvaiheen aikataulussa on varattava riittävä kesto myös rakentamisen valmistelulle. Rakentamisvaiheelle laaditaan aikataulu, jossa sovitetaan yhteen eri osapuolien tehtävät: pääurakoitsijan aikataulu, muiden urakoitsijoiden aikataulut, elementtien suunnittelun ja tehdasvalmistuksen aika, rakennuttajan välitavoitteet, rakennuttajan hankinnat ja niiden sovittaminen, konsulttiasiakirjojen toimittaminen (piirustusaikataulu), rahan kulun aikataulu (kassavirtaohjelma). Rakentamisvaiheen aikataulun laadinnassa tulee ottaa huomioon työmenekkien lisäksi työ- ja säätekijät.

25 Toimintakokeille ja koekäytöille tulee varata riittävästi aikaa ja niille tulee laatia aikataulu. Käyttöönotto limittyy rakentamisen loppuvaiheen kanssa.

26 LVI-suunnittelun kulku Suunnittelu on systemaattisesti etenevä, interaktiivinen ja iteroituva prosessi, jossa projektiryhmän yhteistyö ja oikea-aikainen tiedonvaihto, lähtötiedot, dokumentointi, suunnitteluvaiheiden hyväksyttäminen ja laadunvarmistus ovat tärkeitä asioita. LVI-suunnittelu alkaa tilaajan tarpeisiin perustuvasta laatu- ja kustannustavoitteiden määrittelystä hankkeen alussa.

27 LVI-laatutason valinta LVI-laatutaso muodostuu teknisille järjestelmille ja sisäilmastolle asetettavasta tavoitteista. Tavoitteiden määrittäminen ja dokumentointi ovat tärkeitä suunnittelun ja lopputuloksen laadunvarmistuksen kannalta. LVI-suunnittelijan tehtävänä on varmistaa, että rakennuttajan odotukset LVI-laatutasosta ovat realistiset toteutusmahdollisuuksiin ja kustannustavoitteisiin nähden. MRL vaatii rakennustyön osalta, että se täyttää: Lujuus ja vakaus Paloturvallisuus Terveellisyys Käyttöturvallisuus Meluntorjunta ja ääniolosuhteet Energiatehokkuus

28 LVI-laatutason määrittelyssä huomioita asioita - sisäilmastotavoitteet - muuntojoustavuus (rakennuksen elinkaaren aikainen muunneltavuus, joustavuus ja täydennettävyys) - muunneltavuus (väliseinien siirrettävyys) - joustavuus (varautuminen tilojen käyttötarkoituksen muutoksiin) - täydennettävyys (varautuminen laitteiden lisäämiseen) - kustannustavoitteet (investointi ja käyttö) - elinkaaritavoitteet (rakennusosien käyttöikä, peruskorjausjakson pituus, käyttötarkoituksien muutokset, muuntojouston vaatimukset, energiankulutus) - muut tavoitteet (käyttäjien tavoitteet, henkilökohtainen säädettävyys, käyttöajat, toimintavarmuus, helppokäyttöisyys, huollettavuus, ulkonäkö)

29 LVI-suunnittelu hankesuunnitteluvaiheessa LVI-teknisen laatutason ja teknisten järjestelmien tarpeiden määrittely yhdessä rakennuttajan kanssa sekä niihin liittyviä selvityksiä. Rakennuspaikkojen ja rakennuksen massoitteluvaihtoehtojen vertailu LVInäkökohtien osalta. Energiahuoltoon ja kunnallistekniikkaan liittyvät selvitykset. Ympäristönäkökohtien selvittäminen (mm. ulkoilma ja jäteilma-aukkojen, savupiippujen sekä polttoainevarastojen sijoitukselle asetettavat rajoitukset, jätevesien käsittelytarpeet, melukysymykset jne.) LVI-laitteiden käyttöön ja huoltoon sekä ylläpitoon liittyvien tarpeiden selvittäminen. Saneerauskohteissa rakennuksien LVI-järjestelmien kunnon ja tilojen asettamien käyttörajoituksien ja LVI-tekniikan vaatimuksien kartoittaminen. Vaiheittain rakentamisen vaikutusten selvittäminen.

30 Kustannustavoitteiden määrittely (investointi ja käyttö). Hankesuunnitteluvaiheessa tehdyt selvitykset dokumentoidaan ja niille hankitaan rakennuttajan ja käyttäjien hyväksyntä. Hankesuunnitteluvaiheen ratkaisut muodostavat perustan järjestelmävalinnoille sekä muille jatkosuunnittelun keskeisille tekijöille.

31 LVI-suunnittelu ehdotus- ja yleissuunnitteluvaiheessa (luonnossuunnittelu) Yleissuunnittelu on tärkein LVI-tekninen suunnitteluvaihe. Viimeistään yleissuunnittelun alussa tulee määritellä ja dokumentoida sisäilmaston suunnitteluarvot. Yleissuunnittelun alussa laaditaan ehdotussuunnitelmia sekä suoritetaan järjestelmä-, suunnittelu- ja toteutusratkaisujen vertailu. Yleissuunnittelun alkuvaiheen työ on luonteeltaan ideoimista, kommentoimista, vertailemista ja karsimista. LVI-suunnittelijan tehtävänä on kartoittaa yhdessä muiden suunnittelijoiden kanssa vaihtoehdot, joiden avulla valittu LVI-laatutaso saavutetaan. LVI-suunnittelija tutkii rakennuksen sijoituksen, massoittelun, suuntauksen ja korkeusaseman vaikutuksia LVI-ratkaisuihin, sisäilmastoon ja energiankulutukseen. LVI-suunnittelija ottaa kantaa rakennevaihtoehtoihin LVI-tekniikan ja rakenteiden yhteensovittamisen kannalta.

32 LVI-suunnittelija selvittää ikkunoiden koon, suuntauksen ja suojauksen vaikutus sisäolosuhteisiin, lämmitys- ja jäähdytystarpeisiin sekä järjestelmävalintoihin. LVI-suunnittelija ottaa kantaa tilojen sijoitteluun ja ryhmittelyyn LVI-tekniikan kannalta. LVI-suunnittelussa tulee ottaa huomioon käytön ja huollon tarpeet. LVI-suunnittelija selvittää muuntojoustavuuden, muunneltavuuden ja täydennettävyysvaatimuksien vaikutukset tila- ja LVI-ratkaisuihin. Ehdotussuunnitelmien ja vaihtoehtojen vertailujen perusteella valitaan järjestelmä-, suunnittelu- ja toteutusratkaisut, joille laaditaan luonnossuunnitelmat.

33 Yleissuunnittelussa tarkistetaan ja täydennetään LVI-järjestelmien palvelualueet, koneiden ja laitteiden sijainnit, tekniset tilantarpeet, määritetään putkien ja kanavien pääreitit, tehdään alustavia mitoituslaskelmia sekä energia- ja olosuhdeanalyysejä.

34 Yleissuunnitteluvaiheen LVIsuunnitteluasiakirjat LVI-järjestelmäkuvaus Asemapiirustus Pohjapiirustukset Tyyppihuonepiirustukset Leikkaus- ja detaljipiirustukset Järjestelmäkaaviot Laiteluettelot Säätökaaviot Mitoituslaskelmat Energia- ja olosuhdeanalyysit, Energiaselvitys (E-luku) Kustannusarvio (hankinta- ja käyttökustannukset)

35 LVI-suunnittelu toteutussuunnitteluvaiheessa Toteutussuunnittelun tulisi olla luonteeltaan rutiininomainen suunnitteluvaihe, jossa ei enää selvitetä perusasioita!. Toteutussuunnitteluvaiheessa lasketaan lopulliset tehot, suoritetaan putkien ja kanavien mitoitus ja valitaan laitteet. Perinteisessä urakoinnissa toteutussuunnittelu tähtää LVI-suunnittelun osalta urakkalaskenta- ja sopimusasiakirjojen laatimiseen. Jos urakoitsijat ja/tai erilaisten tuoteosakokonaisuuksien toimittajat on valittu jo aikaisemmassa vaiheessa viitteellisten suunnitelmien perusteella, suunnittelu jatkuu yhteistyössä urakoitsijan ja/tai toimittajan kanssa ja on luonteeltaan toteutus- ja tuoteosasuunnittelua. LVI-suunnittelija hyväksyttää toteutussuunnitteluvaiheessa LVIsuunnitelmat tarvittavilta osiltaan viranomaisilla. Toteutussuunnitelmat tulee tarkastaa ja hyväksyttää kaikilla osapuolilla ennen rakentamisen aloittamista.

36 Toteutussuunnitteluvaiheen LVIsuunnitteluasiakirjat Luonnosvaiheesta täydennetyt LVI-asiakirjat LVI-selostus LVI-reikävarauksien määrittäminen rakennesuunnittelijan varauspiirustuksiin Urakkarajaliite (suunnitteluryhmä täydentää) ja yksikköhintaluettelo (laaditaan tarvittaessa)

37 LVI-selostuksessa määritellään mm: - LVI-tekninen laatutaso teknisinä suoritusarvoina ja sitovuus niiden saavuttamiseen - työssä sovellettavat yleiset laatutasovaatimukset (Talotekniikka RYL, standardit ym.) ja niiden asema sopimusasiakirjoina - laitteiden, materiaalien ja asennustapojen hyväksyttämismenettelyt ja niiden edellyttämät selvitykset ja dokumentit - verkostojen ja kanavistojen painekokeet, säätö- ja mittaustyöhön liittyvät vaatimukset - määritellyn LVI-teknisen laatutason todentamiseksi vaadittavat mittaukset ja kokeet, niiden laajuus, mittausmenetelmät ja hyväksymiskriteerit - menettelyt vastaanottoon liittyvissä tarkastuksissa, kokeissa ja mittauksissa. LVI-työselityksessä LVI-selostuksessa tulee välttää toistamasta sopimusteknisiä asioita, jotka ilmenevät urakkaohjelmasta ja muista sopimusasiakirjoista (asiakirjojen pätevyysjärjestys).

38 LVI-suunnittelu rakentamisvaiheessa LVI-suunnittelija täydentää rakennusaikana yhteistyössä urakoitsijoiden kanssa toteutussuunnitelmia siten, että suunnitelmat vastaavat asennettavien laitteiden ja asennustapojen osalta todellista tilannetta. LVI-suunnittelija tarkistaa urakoitsijan laitevalinnat LVI-suunnittelija tutkii käyttäjien rakennusaikaisten muutosehdotuksien vaikutukset LVI-tekniikkaan ja kustannuksiin sekä laatii LVImuutossuunnitelmat tilatuista käyttäjämuutoksista. LVI-suunnittelija laatii ennen rakennuksen valmistumista urakoitsijoiden punakynäsarjoista loppupiirustukset, joihin päivitetään työmaalla tehdyt asennusreitti ym. muutokset.

39 LVI-suunnittelu käytön aikana LVI-suunnittelija osallistuu tarvittaessa takuuajan tarkastuksiin (takuuaika 24 kk) LVI-suunnittelija valvoo tarvittaessa LVI-laitoksen toimintaa, raportoi poikkeamista ja antaa ohjeita käyttöja huoltohenkilöstölle

LVI-suunnittelu II (3 op) Luento Talonrakennushankkeen kulku LVI-suunnittelun kulku Erikoisopettaja, DI Timo Svahn

LVI-suunnittelu II (3 op) Luento Talonrakennushankkeen kulku LVI-suunnittelun kulku Erikoisopettaja, DI Timo Svahn LVI-suunnittelu II (3 op) Luento 15.9.2015 Talonrakennushankkeen kulku LVI-suunnittelun kulku Erikoisopettaja, DI Timo Svahn Talonrakennushankkeen kulku (RT 10-10387) Talonrakennushankkeen tarkoituksena

Lisätiedot

JUUAN POIKOLAN KOULUN JÄÄKIEKKOKAUKALON KATTAMINEN

JUUAN POIKOLAN KOULUN JÄÄKIEKKOKAUKALON KATTAMINEN JUUAN POIKOLAN KOULUN JÄÄKIEKKOKAUKALON KATTAMINEN Hankintasuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. RAKENNUTTAMINEN 3. SUUNNITTELU 4. TOTEUTUS 5. VIRANOMAISET 6. TOTEUTUSMUODON VALINTA 7. SUUNNITTELUMUODOT

Lisätiedot

Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus

Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus HJR12, Hankkeen johtaminen ja rakennuttaminen & valvonta 12.2.2014 Tu o m m e t i l a l l e r a t k a i s u t Tilaajan eli rakennushankkeeseen ryhtyvän lakisääteisiä

Lisätiedot

Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo

Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo HUS-suunnittelijaseminaari 18.9.2014 Kari Kaleva / Granlund Oy Esityksen sisältö Uudet suunnitteluvaiheet Taloteknisen tehtäväluettelon rakenne Avoimen rakentamisen

Lisätiedot

RAKENTAJAILTA. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta, Hannu Leskinen. 13.1.2010 Rakentajailta 1

RAKENTAJAILTA. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta, Hannu Leskinen. 13.1.2010 Rakentajailta 1 RAKENTAJAILTA Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta, Hannu Leskinen 13.1.2010 Rakentajailta 1 OMA KOTI UNELMAAKO Akan otossa ja auton ostossa ei terveellä järjellä ole mitään tekemistä Näin ei pidä edetä

Lisätiedot

PUNKALAITUMEN KUNTA TEKNINEN TOIMI VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS

PUNKALAITUMEN KUNTA TEKNINEN TOIMI VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS 12.9.2017 Sisällys 2(5) RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 SUUNNITTELIJAT... 3 KATSELMUKSET... 3 URAKKAMUOTO JA URAKOITSIJAN VELVOLLISUUDET... 3 TILAAJAN VELVOLLISUUDET... 3 SOPIMUSASIAKIRJAT...

Lisätiedot

Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet

Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet MRL MRA RakMk LAKI ASETUS MÄÄRÄYS OHJE SELOSTUS 1.1.2000 MRL & MRA 1.5.2000 RakMk A1 2000 Rakennustyön valvonta, määräykset ja ohjeet 1.5.2000 RakMk A4

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Huolehtimisvelvollisuus rakentamisessa MRL 119 Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan

Lisätiedot

URAKKASOPIMUKSET Rakennusurakan yleiset sopimusehdot YSE 1998

URAKKASOPIMUKSET Rakennusurakan yleiset sopimusehdot YSE 1998 URAKKASOPIMUKSET Rakennusurakan yleiset sopimusehdot YSE 1998 Antero Oksanen Ville Laine Kim Kaskiaro CC LAKIMIESLIITON KUSTANNUS 2010 Helsingin Kamari Oy ja tekijät ISBN 978-952-246-015-8 Kannen suunnittelu:

Lisätiedot

Korjausrakentamisen uudet määräykset - rakennuttajakonsultin näkökulma

Korjausrakentamisen uudet määräykset - rakennuttajakonsultin näkökulma Korjausrakentamisen uudet määräykset - rakennuttajakonsultin näkökulma Oulu 14.11.2013 Ari-Matti Jänkälä Projektipalvelu Prodeco Oy www.prodeco.fi www.prodeco.fi Yritys Projektipalvelu Prodeco Oy on Pohjois-

Lisätiedot

Peter Ström Asiakkuusjohtaja 0400 508 057 peter.strom@talokeskus.fi

Peter Ström Asiakkuusjohtaja 0400 508 057 peter.strom@talokeskus.fi Peter Ström Asiakkuusjohtaja 0400 508 057 peter.strom@talokeskus.fi Hallitusti korjaushankkeeseen Asiakkuusjohtaja Peter Ström www.talokeskus.fi SUOMEN TALOKESKUS -KONSERNI Emoyhtiö Suomen Talokeskus Oy

Lisätiedot

TOTEUTUSSOPIMUS, LUONNOS

TOTEUTUSSOPIMUS, LUONNOS SOPIMUS 22.2.2018 Sivu 1/5 Tilaaja: Tampereen kaupunki Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä Frenckellinaukio 2 33100 Tampere Toteuttaja: Tampereen Tilapalvelut Oy Frenckellinaukio 2K 33100

Lisätiedot

Taloyhtiön korjaustarpeisiin 2000-luvun ratkaisut

Taloyhtiön korjaustarpeisiin 2000-luvun ratkaisut Rakennuttamisen Rakentaminen ammattilainen ammattina avuksesi! Uudenmaan Projektinjohtopalvelun kuvaus Taloyhtiön korjaustarpeisiin 2000-luvun ratkaisut Tekniikantie 12 Vaihde 020 779 0010 myynti@upj.fi

Lisätiedot

YSE:n käyttö PKSSK:ssa

YSE:n käyttö PKSSK:ssa INVESTOINNIT PKSSK:SSA G2, Päiki, apteekki ja silmäyksikkö 12/2011 (12,8 milj. ) L1, psykiatriatalon 1. vaihe10/2013 (12,2 milj. ) P2, pysäköintitalo 2. 12/2013 (9,0 milj. ) K-talo tehostetun palveluasumisen

Lisätiedot

Suomen Kiinteistöliitto ry. Korjausrakentamispalveluiden. taloyhtiössä. Suomen Kiinteistöliitto ry. TkT Jari Virta

Suomen Kiinteistöliitto ry. Korjausrakentamispalveluiden. taloyhtiössä. Suomen Kiinteistöliitto ry. TkT Jari Virta Korjausrakentamispalveluiden ostaminen taloyhtiössä TkT Jari Virta Korjausrakentamisen osapuolia Valtuudet palveluiden hankintaan Kuntotutkijat tms. Valvojat Materiaalin toimittajat Urakoitsijat Tilaaja

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS

RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS Rakennusvalvonnan ohjeita nro 28 LAHDEN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimiala Rakennusvalvonta Kärkölä, Lahti 12.4.2016 Rakennuttaja on vastuussa rakennustuotteiden kelpoisuuden

Lisätiedot

Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen Tarkastusasiakirjan liitelomake. Jani Kemppainen

Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen Tarkastusasiakirjan liitelomake. Jani Kemppainen Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen Tarkastusasiakirjan liitelomake Jani Kemppainen Rakennustuotteen kelpoisuus MRL 152 : Rakennustuotteen, joka on tarkoitettu käytettäväksi pysyvänä osana rakennuskohteessa,

Lisätiedot

Länsimetro. Louhinta ja rakentaminen rakennusluvan varaista

Länsimetro. Louhinta ja rakentaminen rakennusluvan varaista 1 Länsimetro www.lansimetro.fi 13,9 km metroraiteita kahdessa tunnelissa 8 maanalaista asemaa 15 savunpoisto- ja paineentasauskuilua 12 työtunnelia 3 miljoonaa kuutiota kalliolouhetta Louhintatyöt pääosin

Lisätiedot

BUILD UP SKILLS

BUILD UP SKILLS VANTAAN RAKENNUSVALVONTA BUILD UP SKILLS 9.12.2015 Hannu Mönkkönen tarkastusinsinööri Rakennusvalvontaviranomaisen työkalut ja säädösmaailma rakentamisen laadun keskiössä RAKENNUSVALVONTA Rakennusvalvonta

Lisätiedot

Tuotantotavoitteet. Yhteiskunnalliset. Yrityskulttuuri. tekijät. Mahdolliset korjaukset. Tarveselvitys. Käyttöönotto. Hankesuunnittelu.

Tuotantotavoitteet. Yhteiskunnalliset. Yrityskulttuuri. tekijät. Mahdolliset korjaukset. Tarveselvitys. Käyttöönotto. Hankesuunnittelu. 5 Käyttöönotto Vastaanottopäätös Yhteiskunnalliset tekijät Takuutarkastukset 4 6 Rakentaminen Yrityskulttuuri Mahdolliset korjaukset Rakennussuunnittelu Rakentamispäätös 3 Palaute ja seuranta muita hankkeita

Lisätiedot

Viemäreiden sisäpuolinen korjaus

Viemäreiden sisäpuolinen korjaus Viemäreiden sisäpuolinen korjaus Ennen remonttia Remontin aikana Remontin jälkeen Jari Virta, Kiinteistöliitto Korjausedellytysten selvittäminen Hankesuunnittelu Suunnittelu Ennen remonttia Korjausedellytysten

Lisätiedot

Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti

Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti Teemu Alavenetmäki RI (AMK) Tampereen Tilakeskus Liikelaitos rakennuttajainsinööri Sisältö Suunnittelu Kilpailutus ja urakoitsijoiden valinta Rakentaminen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Esipuhe 3

Sisällysluettelo. Esipuhe 3 4 Sisällysluettelo Esipuhe 3 OSA 1 Projektinjohtorakentamisen ominaisuudet 9 1 Johdanto 9 1.1 Kirjan tarve 9 1.2 Kirjan käsitteistö 10 Projektinjohtorakentamisen käsitteet 10 Suunnitelmat 11 Hankinnat

Lisätiedot

Virtain yhtenäiskoulu. Rakennuttajakonsultin hankinta Tarjouspyynnön esittely Raimo Pirhonen Tekninen johtaja (Virrat)

Virtain yhtenäiskoulu. Rakennuttajakonsultin hankinta Tarjouspyynnön esittely Raimo Pirhonen Tekninen johtaja (Virrat) Virtain yhtenäiskoulu Rakennuttajakonsultin hankinta Tarjouspyynnön esittely 6.3.2018 Raimo Pirhonen Tekninen johtaja (Virrat) Hankekuvaus Virtain yhtenäiskoulun uudisrakennus rakennetaan Virtain kaupungin

Lisätiedot

IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi. Harri Ripatti

IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi. Harri Ripatti IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi Harri Ripatti TAVOITTEET Täyttääkö IV-järjestelmä nykyiselle tai tulevalle käytölle asetetut tavoitteet Sisäilmasto, energia, toiminnallisuus

Lisätiedot

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS Laatija Rauno Huuki Urakkaohjelma Pvm. 14.11.2014 Sivu 1(9) Projekti nimi, Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Projekti nro Projekti 1649V01 Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Kittilä

Lisätiedot

Rakennuttajan edustajana ja tilaajana toimii Järvenpään kaupungin Tekninen palvelukeskus/rakentamispalvelut

Rakennuttajan edustajana ja tilaajana toimii Järvenpään kaupungin Tekninen palvelukeskus/rakentamispalvelut KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 2015 1. SOPIMUKSEN OSAPUOLET JA SOPIMUKSEN KOHDE 1.1 Rakennuttaja 1.2 Tilaaja 1.3 Toimittaja Rakennuttaja on Järvenpään kaupunki Rakennuttajan edustajana ja tilaajana

Lisätiedot

MRL 153 :n mukainen ilmoitus 1 (5) loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto

MRL 153 :n mukainen ilmoitus 1 (5) loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto MRL 153 :n mukainen ilmoitus 1 (5) Lupatunnus Osoite Postinumero Postitoimipaikka Osa 1. Ilmoitus Ilmoitus loppukatselmusta varten: Olemme yhdessä todenneet, että: Rakennustyö on valmis ja MRL153 2 momentin

Lisätiedot

Peter Ström Asiakkuusjohtaja

Peter Ström Asiakkuusjohtaja Peter Ström Asiakkuusjohtaja 0400 508 057 peter.strom@talokeskus.fi Hallitusti korjaushankkeeseen Asiakkuusjohtaja Peter Ström www.talokeskus.fi SUOMEN TALOKESKUS -KONSERNI Emoyhtiö Suomen Talokeskus Oy

Lisätiedot

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA?

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? JulkisivuROADSHOW Oulu: JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? Radisson Blu Hotel, 8.10.2015 Mikko Tarri, yksikönjohtaja / korjaussuunnittelu A-Insinöörit Suunnittelu Oy Esityksen sisältö Julkisivusaneeraus

Lisätiedot

Energiakonsepti. Janne Kurvinen Oulun Tilakeskus / e-lighthouse-projekti

Energiakonsepti. Janne Kurvinen Oulun Tilakeskus / e-lighthouse-projekti Energiakonsepti Janne Kurvinen Oulun Tilakeskus / e-lighthouse-projekti Toimintamalli energiatehokkaaseen käyttöönottoon Yhteinen toimintatapa käyttöönottovaiheeseen Pääpainona käytönaikaisen energiatehokkuuden

Lisätiedot

TILAHANKKEIDEN VALMISTELU- JA TOTEUTUSOHJE

TILAHANKKEIDEN VALMISTELU- JA TOTEUTUSOHJE TILAHANKKEIDEN VALMISTELU- JA TOTEUTUSOHJE Rovaniemi 21.2.2018 1 2 Sisällys 1. LÄHTÖKOHDAT... 5 1.1 Yleistä... 5 1.2 Tilahankeohjeiden soveltamisala, tavoitteet ja tarkoitus... 6 1.3 Tilahankkeiden käynnistäminen

Lisätiedot

RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA

RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA ENVIRONMENT PETRA PIHLAINEN RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA Sisältö Yleistä rakennuttamisesta Suunnittelu Urakan kilpailutus Eri osapuolien vastuista ja velvoitteista Vastaanotto Viestintä Yleistä rakennuttamisesta

Lisätiedot

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA?

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? JulkisivuROADSHOW Lappeenrannassa: JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? Etelä-Karjalan Osuuspankin auditorio, 1.10.2014 Mikko Tarri, hallituksen puheenjohtaja Julkisivuyhdistys r.y. Julkisivusaneeraus.

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNGIN TOIMITILAHANKINTOJEN HANKEOHJE

KUOPION KAUPUNGIN TOIMITILAHANKINTOJEN HANKEOHJE TOIMITILAHANKINTOJEN HANKEOHJE KH 3.2.2014 KUOPION KAUPUNGIN TOIMITILAHANKINTOJEN HANKEOHJE SISÄLTÖ JOHDANTO... 4 1 TOIMITILAHANKE... 4 2 HANKKEEN KULKU... 6 2.1 TARVESELVITYS... 6 2.2 HANKESUUNNITELMA...

Lisätiedot

Tarveselvityksestä takuuaikaan

Tarveselvityksestä takuuaikaan Korjausrakentaminen 2017- tapahtuma Tarveselvityksestä takuuaikaan 7.2.2017 Kari Uusikukka Sisällysluettelo 1. Tarveselvitys + esiselvitykset 2. Hankesuunnittelu 3. Toteutussuunnittelu 4. Rakentamisen

Lisätiedot

Suunnittelun tarjouspyyntö

Suunnittelun tarjouspyyntö Suunnittelun tarjouspyyntö 12.2.2014 Indepro Oy/ Toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Matti Kruus Matti Kruus Esityksen sisältö Hankkeen vaiheet ja hankkeen ositus Tehtäväluetteloiden käytön haasteet Suunnittelun

Lisätiedot

TILAHANKKEIDEN VALMISTELU- JA TOTEUTUSOHJE

TILAHANKKEIDEN VALMISTELU- JA TOTEUTUSOHJE TILAHANKKEIDEN VALMISTELU- JA TOTEUTUSOHJE Rovaniemi 10.4.2017 1 TILAHANKKEIDEN VALMISTELU- JA TOTEUTUSOHJE 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Yleistä Toimitilahankkeen valmistelun aloittaminen on ajankohtainen silloin,

Lisätiedot

LUONNOS. Pyhäjoen kunta,aatosvainion alueen kunnallistekniikan maanrakennusurakka

LUONNOS. Pyhäjoen kunta,aatosvainion alueen kunnallistekniikan maanrakennusurakka toukokuu 1998 1 (11) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

KOKEMÄEN KAUPUNGIN TOIMITILAHANKINTOJEN TOTEUTTAMISOHJE

KOKEMÄEN KAUPUNGIN TOIMITILAHANKINTOJEN TOTEUTTAMISOHJE 1 KOKEMÄEN KAUPUNGIN TOIMITILAHANKINTOJEN TOTEUTTAMISOHJE Voimaantulo 1.1.2016 Tekninen lautakunta 17.11.2015 81 Kaupunginhallitus 23.11.2015 218 Päivitetty 11.9.2017, korjattu hallintosäännön pykälänumerot

Lisätiedot

Tampereen kaupunki, rakennusvalvontavirasto rakennustarkastusinsinööri Jyrki Ottman 03.10.2013

Tampereen kaupunki, rakennusvalvontavirasto rakennustarkastusinsinööri Jyrki Ottman 03.10.2013 Tampereen kaupunki, rakennusvalvontavirasto rakennustarkastusinsinööri Jyrki Ottman voimaan 1.7.2013, kaupan esteiden poisto jäsenmaiden välillä pakollinen CE-merkintä koskee niitä rakennustuotteita, joille

Lisätiedot

LAPPAJÄRVEN KUNNAN RAKENNUSVALVONTA

LAPPAJÄRVEN KUNNAN RAKENNUSVALVONTA KUN RYHDYT RAKENTAMAAN: 1. Tontin hankinta ja rakennusoikeuden varmistus Lappajärven kunnan omistamia tontteja voi tiedustella kunnan Teknisestä toimistosta. Tontteja on kaupan myös avoimilla markkinoilla.

Lisätiedot

Jarmo Halonen Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy. Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy Halsuantie 4 00420 HELSINKI 0207 698 668 www. tuottoanalyysit.

Jarmo Halonen Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy. Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy Halsuantie 4 00420 HELSINKI 0207 698 668 www. tuottoanalyysit. Jarmo Halonen Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy Tarvekartoitus hankesuunnittelu Rakennuttaminen Suunnittelu Rakentaminen Vastaanotto Tekninen suunnittelu, jossa määritellään hankkeen laatu ja laajuus Kaupallinen

Lisätiedot

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Kuivaketju 10 Virtain kaupungin keskuskeittiö 20.6.2017 Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Sisällys 1. Kuivaketju10... 2 1.1. Kuivaketju10... 2 1.2. Kuivaketjun hallitseminen... 2 1.3. Rakennushankkeen erityispiirteet...

Lisätiedot

RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari Ennen rakennushankkeella oli selkeä tilaajaosapuoli. Kehittäjä=omistaja= käyttäjä

RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari Ennen rakennushankkeella oli selkeä tilaajaosapuoli. Kehittäjä=omistaja= käyttäjä Suunnitteluttaminen 17.9.2014 RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari 17.9.2014 Indepro Oy/ Toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Matti Kruus Matti Kruus Miksi suunnitteluttaminen on niin haastavaa? (nykyisin?)

Lisätiedot

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 HATTULAN SEURAKUNTA LVI SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 RAKENNUSKOHDE 1 1.3 SUUNNITTELIJAT 1 1.4 HANKINNAN

Lisätiedot

Rakennushankkeen oikeudelliset roolit

Rakennushankkeen oikeudelliset roolit Rakennushankkeen oikeudelliset roolit Pohjois- Suomen Kiinteistöyhdistys 15.10.2014 AA, VT, KTL Juha Ryynänen Asianajotoimisto Juha Ryynänen Oy 2 Mitkä ovat rakennushankkeen keskeiset osapuolet? Mitkä

Lisätiedot

Kosteus rakentamisessa ja rakennuksissa

Kosteus rakentamisessa ja rakennuksissa Kosteus rakentamisessa ja rakennuksissa Terve talo -rakentamisen ohjauksen neuvottelupäivä ELY keskuksessa 13.11.2014 Erkki Aalto, RAKLI ry Kuivat rakennukset ja rakenteet suunnittelun, rakentamisen ja

Lisätiedot

RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta. Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos

RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta. Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos Lähdekirjallisuutta RIL 249-2009 Matalaenergiarakentaminen

Lisätiedot

LVI-PROJEKTIN LÄPIVIENTI TIMO SVAHN 08/05/2015

LVI-PROJEKTIN LÄPIVIENTI TIMO SVAHN 08/05/2015 LVI-PROJEKTIN LÄPIVIENTI TIMO SVAHN LVI-PROJEKTIN LÄPIVIENTI Tarjouspyyntö, tarjous ja sopimus, projektin aloitusrutiinit Lähtötiedot suunnitteluun Luonnossuunnittelu (mahdollinen PJU-urakan kyselyaineisto)

Lisätiedot

Rakentajan info. Mannisenmäki -alueen erityispiirteitä. RAKENNUSVALVONTA Kaisa Hirvaskoski-Leinonen, lupa-arkkitehti

Rakentajan info. Mannisenmäki -alueen erityispiirteitä. RAKENNUSVALVONTA Kaisa Hirvaskoski-Leinonen, lupa-arkkitehti Rakentajan info Mannisenmäki -alueen erityispiirteitä RAKENNUSVALVONTA Kaisa Hirvaskoski-Leinonen, lupa-arkkitehti 12.9.2016 Suunnittelun lähtökohtia Rakennus tulee suunnitella aina paikkaansa Maasto-olosuhteet,

Lisätiedot

Harjavallan kaupunki, Tekninen lautakunta Keskustie 5b,29200 Harjavalta. Urakkamuotona on kokonaishintaurakka.

Harjavallan kaupunki, Tekninen lautakunta Keskustie 5b,29200 Harjavalta. Urakkamuotona on kokonaishintaurakka. HARJAVALLAN KAUPUNKI Tekniset palvelut Keskustie 5b Päiväys Dnro 29200 HARJAVALTA 8.7.2013 URAKKAOHJELMA MULLINMÄENTIE,POROLANOJAN SILLAN RAKENTAMINEN 1 TILAAJA JA RAKENNUTTAJA Nimi: Osoite: Harjavallan

Lisätiedot

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS Unelmia Kaikki alkaa toiveesta, tarpeesta ja unelmista, oli sitten kyse pienestä remonttihankkeesta tai isomman alueen suunnittelusta.

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNTA TERVEYSASEMAN PERUSKORJAUS URAKKAOHJELMA

MYRSKYLÄN KUNTA TERVEYSASEMAN PERUSKORJAUS URAKKAOHJELMA MYRSKYLÄN KUNTA TERVEYSASEMAN PERUSKORJAUS URAKKAOHJELMA 1 Sisältö MYRSKYLÄN KUNTA... 0 TERVEYSASEMAN PERUSKORJAUS... 0 URAKKAOHJELMA... 0 SISÄLTÖ... 1 0 RAKENNUSHANKKEEN YHTEYSTIEDOT... 3 0.1 RAKENNUTTAJA,

Lisätiedot

SUUNNITTELUTAVAN VALINTA SUUNNITTELUPROJEKTIN MÄÄRITYS DI KARI SIRÉN

SUUNNITTELUTAVAN VALINTA SUUNNITTELUPROJEKTIN MÄÄRITYS DI KARI SIRÉN SUUNNITTELUTAVAN VALINTA SUUNNITTELUPROJEKTIN MÄÄRITYS DI KARI SIRÉN SUUNNITTELUTAVAN VALINTA Suunnittelutapa määräytyy projektin muiden ominaisuuksien perusteella. Suunnittelutapaan vaikuttavat mm. seuraavat

Lisätiedot

SOPIMUS(luonnos) KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET.

SOPIMUS(luonnos) KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET. SOPIMUS(luonnos) KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET Hanke Nurmijärven kunnan Klaukkalan ja Lepsämän alueurakka 1.10.2017-30.9.2020. Urakkakohde Urakkakohteina Nurmijärven

Lisätiedot

LUONNOS RT 80260 URAKKASOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET. toukokuu 1998

LUONNOS RT 80260 URAKKASOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET. toukokuu 1998 toukokuu 1998 1 (10) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

1 TURVALLISUUSSELVITYKSEN TAUSTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN LAADINTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN SISÄLTÖ... 5

1 TURVALLISUUSSELVITYKSEN TAUSTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN LAADINTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN SISÄLTÖ... 5 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (9) Sisällysluettelo 1 TURVALLISUUSSELVITYKSEN TAUSTA... 3 2 TURVALLISUUSSELVITYKSEN LAADINTA... 4 3 TURVALLISUUSSELVITYKSEN SISÄLTÖ... 5 4 TURVALLISUUSSELVITYKSEN RAKENNE... 6 5

Lisätiedot

TARKASTUSASIAKIRJAN YHTEENVETO

TARKASTUSASIAKIRJAN YHTEENVETO TARKASTUSASIAKIRJAN YHTEENVETO Tälle lomakkeelle merkitään hankkeen kiinteistö- ja lupatiedot, aloituskokouksessa sovitut rakennusvaiheiden tarkastusten vastuuhenkilöiden tarkastusmerkinnät huomautuksineen,

Lisätiedot

PROJEKTINJOHTOPALVELUN TEHTÄVÄLUETTELO projektinjohtopalvelu, tehtäväluettelot, suunnittelun ohjaus, rakennuttaminen ja valvonta

PROJEKTINJOHTOPALVELUN TEHTÄVÄLUETTELO projektinjohtopalvelu, tehtäväluettelot, suunnittelun ohjaus, rakennuttaminen ja valvonta Infra053-710098 Liite 5 RT 10-10846 LVI 03-10388 ohjetiedosto kesäkuu 2012 / tammikuu 2018 PROJEKTINJOHTOPALVELUN TEHTÄVÄLUETTELO projektinjohtopalvelu, tehtäväluettelot, suunnittelun ohjaus, rakennuttaminen

Lisätiedot

Mäntyharjun paloasema, Tarjouksen selonottoneuvottelun pöytäkirja

Mäntyharjun paloasema, Tarjouksen selonottoneuvottelun pöytäkirja 1 / 5 Tilaaja Mäntyharjun kunta Asematie 3 52700 Mäntyharju Hanke Mäntyharjun kunta, Mäntyharjun paloasema 2018 Kokousajankohta ja -paikka 5.6.2018 klo 8:00, Mikkeli, Yrittäjänkatu 2 Läsnä Timo Suutarinen

Lisätiedot

RT TALONRAKENNUSHANKKEEN KULKU SISÄLLYSLUETTELO. talonrakennushanke husbyggnadsåtagande building project

RT TALONRAKENNUSHANKKEEN KULKU SISÄLLYSLUETTELO. talonrakennushanke husbyggnadsåtagande building project RT 10-10387 ohjetiedosto tammikuu 1989 korvaa RT l 06.10 1 (24) TALONRAKENNUSHANKKEEN KULKU talonrakennushanke husbyggnadsåtagande building project Tämä RT-ohjekortti kuvaa talonrakennushankkeen kokonaisuutta

Lisätiedot

RT VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA. syyskuu 2000 korvaa RT tarkistettu, muuttamaton, 2. painos, syyskuu 2016

RT VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA. syyskuu 2000 korvaa RT tarkistettu, muuttamaton, 2. painos, syyskuu 2016 syyskuu 2000 korvaa RT 80209 1 (7) VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA tarkistettu, muuttamaton, 2. painos, syyskuu 2016 Tämä pöytäkirjalomake ja lomake RT 80275 Virheluettelo liittyvät toisiinsa ja niissä

Lisätiedot

Oma koti ja sen suunnittelijat

Oma koti ja sen suunnittelijat Oma koti ja sen suunnittelijat oma koti kullan kallis joka tapauksessa kallis loppujen lopuksi laadukas rakentaminen on edullista, koska sen on kerralla hyvin suunniteltu ja tehty omakotiperheestä rakennuttajaperhe

Lisätiedot

Rakennusaikainen kosteuden hallinta eli rakentamisen kuivaketju rakennusvalvonnan näkökulmia

Rakennusaikainen kosteuden hallinta eli rakentamisen kuivaketju rakennusvalvonnan näkökulmia Rakennusaikainen kosteuden hallinta eli rakentamisen kuivaketju rakennusvalvonnan näkökulmia Hannu Mönkkönen tarkastusinsinööri TAVOITTEENA TURVALLINEN JA TERVEELLINEN RAKENNUS Rakennuksen kosteuslähteet

Lisätiedot

Taloyhtiön vastuu rakennuttajana

Taloyhtiön vastuu rakennuttajana Taloyhtiön vastuu rakennuttajana Maankäyttö- ja rakennuslaissa "huolehtimisvelvollisuus" tarkoittaa, että rakentamaan ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista

Lisätiedot

Korjaushankkeen valmistelu taloyhtiössä

Korjaushankkeen valmistelu taloyhtiössä Korjaushankkeen valmistelu taloyhtiössä TARVE- SELVITYS HANKE- SUUNNITTELU SUUNNITTELU RAKENTAMISEN VALMISTELU RAKENTAMINEN VASTAANOTTO JA TAKUU Kiinteistöilta Oulu 13.1.2010 NYKYTILAN JA KORJAUSTARPEEN

Lisätiedot

PIENTALOHANKKEEN ARKKITEHTI- JA PÄÄSUUNNITTELU

PIENTALOHANKKEEN ARKKITEHTI- JA PÄÄSUUNNITTELU PIENTALOHANKKEEN ARKKITEHTI- JA PÄÄSUUNNITTELU SUUNNITTELUN OSAPUOLET RAKENNUTTAJA PÄÄSUUNNITTELIJA / ARKKITEHTI RAKENNESUUNNITTELIJA LVI-SUUNNITTELIJA SÄHKÖSUUNNITTELIJA Lisäksi esim. - sisustussuunnittelija

Lisätiedot

JUKO - OHJEISTOKANSIO JULKISIVUKORJAUSHANKKEEN LÄPIVIEMISEKSI

JUKO - OHJEISTOKANSIO JULKISIVUKORJAUSHANKKEEN LÄPIVIEMISEKSI Talonrakennustekniikka JUKO - OHJEISTOKANSIO JULKISIVUKORJAUSHANKKEEN LÄPIVIEMISEKSI KORJAUSSUUNNITTELU päivitetty 9/2005 DI Matti Haukijärvi, DI Timo Lod Tampereen teknillinen yliopisto, Talonrakennustekniikka

Lisätiedot

Peruskorjaushankkeen käyttöönotto ja takuu Talotekniikan käyttöönoton haasteet. 9.12.2014 Jyrki Vilmunen

Peruskorjaushankkeen käyttöönotto ja takuu Talotekniikan käyttöönoton haasteet. 9.12.2014 Jyrki Vilmunen Peruskorjaushankkeen käyttöönotto ja takuu Talotekniikan käyttöönoton haasteet 9.12.2014 Jyrki Vilmunen Korjausrakentamisen haasteita talotekniikalle Työmaan toteutusaikataulut ei realistisia Korjausrakentamisessa

Lisätiedot

Myrskylän kunta 24.01.2012 1119. Päiväkoti Helmi-Tarhan saneeraus ja lisärakennus Urakkaohjelma

Myrskylän kunta 24.01.2012 1119. Päiväkoti Helmi-Tarhan saneeraus ja lisärakennus Urakkaohjelma Päiväkoti Helmi-Tarhan saneeraus ja lisärakennus Urakkaohjelma 24.01.2012 1119 Arkkitehtitoimisto Hovi & Nikki, 48100 KOTKA tel. +358 5 210 3400 posti@edifica.fi Sisältö SISÄLTÖ... 2 0 RAKENNUSHANKKEEN

Lisätiedot

nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020

nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020 nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020 Hankeprosessin keskeiset tavoitteet: rakennushankkeen tavoitteiden määrittäminen, tiedon tuottaminen eri vaihtoehdoista

Lisätiedot

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen nzeb-hankemalli energiatehokkaan pientalon rakennuttamisen malli nzeb Hankeosaaminen

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen nzeb-hankemalli energiatehokkaan pientalon rakennuttamisen malli nzeb Hankeosaaminen lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen nzeb-hankemalli energiatehokkaan pientalon rakennuttamisen malli nzeb Hankeosaaminen Lähtökohta lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen

Lisätiedot

HANKESUUNNITTELUN TILAAMINEN

HANKESUUNNITTELUN TILAAMINEN UUDET TEHTÄVÄLUETTELOT JA KSE 2013 HANKESUUNNITTELUN TILAAMINEN KIINTEISTÖJOHTAJA TEPPO SALMIKIVI 12.2.2014 HANKKEEN TEHTÄVÄKOKONAISUUDET HANKEVAIHEIDEN TULOKSET TARVESELVITYS HANKE- SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHTANA

Lisätiedot

AS OY ROVANIEMEN TUOHITIE 4 Tuohitie 4 96910 Rovaniemi

AS OY ROVANIEMEN TUOHITIE 4 Tuohitie 4 96910 Rovaniemi AS OY ROVANIEMEN TUOHITIE 4 Tuohitie 4 96910 Rovaniemi URAKKAOHJELMA Salaoja- ja sadevesijärjestelmän uusiminen Urakkaohjelma 2 RAKENNUSHANKE Rakennushanke käsittää As Oy Rovaniemen Tuohitie 4. Salaoja-

Lisätiedot

Tarjous. Turun kaupunki, Kaupunkiympäristötoimiala/ Kaupunkiympäristön rakennuttaminen Vastaava rakennuttaja Mika Pitkänen

Tarjous. Turun kaupunki, Kaupunkiympäristötoimiala/ Kaupunkiympäristön rakennuttaminen Vastaava rakennuttaja Mika Pitkänen Tarjous Turun kaupunki, Kaupunkiympäristötoimiala/ Kaupunkiympäristön rakennuttaminen Vastaava rakennuttaja Mika Pitkänen mika.pitkanen@turku.fi PÄÄSKYVUOREN UUSI ASEMAKAAVA-ALUE URAKAN RAKENNUSTYÖN VALVONTA,

Lisätiedot

AS OY KORJAUSTEN INTEGROIVAT TOIMINTAMALLIT - KOMMENTTI

AS OY KORJAUSTEN INTEGROIVAT TOIMINTAMALLIT - KOMMENTTI AS OY KORJAUSTEN INTEGROIVAT TOIMINTAMALLIT - KOMMENTTI Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2 hankkeen työpaja Juha Salminen TkT, Kehitysjohtaja, Consti Yhtiöt Kumppanisi korjausrakentamisessa www.consti.fi

Lisätiedot

Helsingin Rakennusvalvonta 100v. (1912-2012) Uusiutuvien energiamääräysten soveltaminen Helsingin Rakennusvalvonnassa. Teemu Kuusinen, LVI-insinööri

Helsingin Rakennusvalvonta 100v. (1912-2012) Uusiutuvien energiamääräysten soveltaminen Helsingin Rakennusvalvonnassa. Teemu Kuusinen, LVI-insinööri Helsingin Rakennusvalvonta 100v. (1912-2012) Uusiutuvien energiamääräysten soveltaminen Helsingin Rakennusvalvonnassa Teemu Kuusinen, LVI-insinööri Mikä on rakennusvalvonnan rooli? MRL 21 (Kunnan rakennusvalvontaviranomainen)

Lisätiedot

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi toukokuu 1998 1 (11) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista

Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista Päätehtävät ja roolit Tilaaja päättää Isännöitsijä johtaa taloyhtiötä Projektijohtaja johtaa hanketta Valvoja valvoo

Lisätiedot

Suunnittelu Urakkasopimus - Toteutus

Suunnittelu Urakkasopimus - Toteutus Suunnittelu Urakkasopimus - Toteutus Hyvä laatu, oikeat valinnat Toimivat ratkaisut Edullinen toteutus Hyvä energiatehokkuus Kohtuulliset ylläpitokustannukset 10.12.2013 Liisa Seppälä, Hausia Oy 1 Rakennuttaminen

Lisätiedot

Kosteusturvallisuus rakentamisen ohjauksessa

Kosteusturvallisuus rakentamisen ohjauksessa Kosteusturvallisuus rakentamisen ohjauksessa Energiatehokkaan puukerrostalon kosteusturvallisuus -seminaari 28.5.2018 Hotel Kämp, Peilisali Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Suomen rakentamismääräyskokoelma

Lisätiedot

RIL 250-2011 Kosteudenhallinta ja homevaurion estäminen - ammattilaisen ja jokamiehen työkalu Hometalkoot/työmaakokous 1.1.2013

RIL 250-2011 Kosteudenhallinta ja homevaurion estäminen - ammattilaisen ja jokamiehen työkalu Hometalkoot/työmaakokous 1.1.2013 RIL 250-2011 Kosteudenhallinta ja homevaurion estäminen - ammattilaisen ja jokamiehen työkalu Hometalkoot/työmaakokous 1.1.2013 Gunnar Åström RIL Julkaisun lähtökohta (v. 2008) Jatkuvia kosteuteen liittyviä

Lisätiedot

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN Savunhallintaprojekti 12/2008 03/2010 Status 1. Savunhallintalaitteistojen määrittely ja kartoitus valmis 2. Savunhallintalaitteiden tarkastustoiminnan nykytilanne

Lisätiedot

Kuivaketju 10. Kuinka minimoin kosteusriskit jo rakennusvaiheessa

Kuivaketju 10. Kuinka minimoin kosteusriskit jo rakennusvaiheessa Kuivaketju 10 Kuinka minimoin kosteusriskit jo rakennusvaiheessa Pientalorakentajien laadunohjaus, syksy 2018 Esa Kankaala, tarkastusinööri, Oulun rakennusvalvonta Uusi YM:n asetus edellyttää rakennushankkeelta

Lisätiedot

URAKOITSIJAN LAATUSUUNNITELMA

URAKOITSIJAN LAATUSUUNNITELMA URAKOITSIJAN LAATUSUUNNITELMA Valvojakurssi Hannu Äystö Laatu- tai toimintajärjestelmä 2 Laatujärjestelmä on johtamisen väline, joka helpottaa yrityksen toiminnan suunnittelua ja kehittämistä Tarkastellaan

Lisätiedot

OPAS RAKENNUKSEN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEEN LAADIN- NASTA

OPAS RAKENNUKSEN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEEN LAADIN- NASTA OPAS RAKENNUKSEN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEEN LAADIN- NASTA 2 1 YLEISTÄ Tämä opas toimii ohjeena käyttö- ja huolto-ohjeen (kutsutaan myös huolto-ohjekirjaksi tai huoltokirjaksi) laadinnassa. Opas on rakenteeltaan

Lisätiedot

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto RAKENNUSVALVONTA Rakennuspaikan osoite MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto Kiinteistötunnus Rakennuslupatunnus loppukatselmus

Lisätiedot

1 Urakkasopimus YSE 1998 RT Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998.

1 Urakkasopimus YSE 1998 RT Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998. 1 Urakkasopimus YSE 1998 RT 80260 RT 80260 1(5) URAKKASOPIMUS YSE 1998 Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998. Hanke Numero Rakennuskohde Urakkasopimus PÄÄURAKKA 1

Lisätiedot

Taloyhtiö 2014 tapahtumassa

Taloyhtiö 2014 tapahtumassa Taloyhtiö 2014 tapahtumassa Ryhmäkorjaushanke Case Porvoo Näsin alue Tom Lindborg Rakennuttamis- ja valvontapalvelut Yksikön päällikkö Case Porvoo 3 taloyhtiötä, 1960-1970 luvulta 15 kerrostaloa, 3-9 kerrosta

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI OHJEITA RAKENTAJILLE 1(3) Rakennusvalvonta 2009

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI OHJEITA RAKENTAJILLE 1(3) Rakennusvalvonta 2009 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI OHJEITA RAKENTAJILLE 1(3) Rakennusvalvonta 2009 YLEISTÄ Nämä asiakirjat piirustuksineen ja liitteineen sisältävät rakennusluvan. Rakennettaessa on noudatettava hyväksyttyjä piirustuksia.

Lisätiedot

KUIVAKETJU 10 MITEN NOSTETAAN SUUNNITTELUN ARVOSTUSTA? Risto Jyrkkä

KUIVAKETJU 10 MITEN NOSTETAAN SUUNNITTELUN ARVOSTUSTA? Risto Jyrkkä KUIVAKETJU 10 MITEN NOSTETAAN SUUNNITTELUN ARVOSTUSTA? 1.10.2015 Risto Jyrkkä HANKKEEN OSAPUOLIA Geosuunnittelija Rakennesuunnittelija HANKKEESEEN RYHTYVÄ Pääsuunnittelija Rakennussuunnittelija Muut erityissuunnittelijat

Lisätiedot

UUDET TEHTÄVÄLUETTELOT JA KSE13 RAKENNESUUNNITTELUN TEHTÄVÄLUETTELO RAK12 Tekniskan Sali, Eerikinkatu 2 Helsinki. 12.02.

UUDET TEHTÄVÄLUETTELOT JA KSE13 RAKENNESUUNNITTELUN TEHTÄVÄLUETTELO RAK12 Tekniskan Sali, Eerikinkatu 2 Helsinki. 12.02. UUDET TEHTÄVÄLUETTELOT JA KSE13 RAKENNESUUNNITTELUN TEHTÄVÄLUETTELO RAK12 Tekniskan Sali, Eerikinkatu 2 Helsinki 12.02.2014 Ismo Tawast Uuden RAK 12 -tehtäväluettelon tavoitteita Erityisalojen suunnittelijoiden

Lisätiedot

YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA ENEMMÄN KUIN SOPIMUS

YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA ENEMMÄN KUIN SOPIMUS YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA ENEMMÄN KUIN SOPIMUS VESIHUOLTO 2016 8.6.2016 HÄMEENLINNA 1 YHTEINEN TYÖMAA > Yhteisellä rakennustyömaalla tarkoitetaan työpaikkaa, jolla samanaikaisesti tai peräkkäin

Lisätiedot

TATE 12. Vihdoinkin valmiina? Granlund Oy. Asiantuntijaseminaari 28.11.2013. Kari Kaleva

TATE 12. Vihdoinkin valmiina? Granlund Oy. Asiantuntijaseminaari 28.11.2013. Kari Kaleva TATE 12 Vihdoinkin valmiina? Asiantuntijaseminaari 28.11.2013 Granlund Oy Kari Kaleva TEHTÄVÄT SUUNNITTELUVAIHEITTAIN 2012 A TARVESELVITYS B HANKESUUNNITELU TEHTÄVÄT SUUNNITTELUVAIHEITTAIN 1995 1 TARVESELVITYS

Lisätiedot

URAKKAOHJELMA. Riihipuisto

URAKKAOHJELMA. Riihipuisto URAKKAOHJELMA Urakkaohjelma Sivu 2 / 10 SISÄLLYSLUETTELO: 1. TIEDOT RAKENNUSHANKKEESTA... 4 1.1 RAKENNUSKOHDE... 4 1.2 RAKENNUSKOHTEEN LAAJUUS... 4 1.3 RAKENNUTTAJA... 4 1.4 PÄÄSUUNNITTELIJA... 4 2. URAKKAMUOTO...

Lisätiedot

Energiatehokkuus ja hyvä sisäilma Olli Teriö, Oulun kaupungin rakennusvalvonta

Energiatehokkuus ja hyvä sisäilma Olli Teriö, Oulun kaupungin rakennusvalvonta Energiatehokkuus ja hyvä sisäilma Olli Teriö, Oulun kaupungin rakennusvalvonta Agenda Johdanto Rakennusvalvonnan korjaustiimi Pohdintaa ja keskustelua Kuinka korjaushankkeessa varmistetaan energiatehokkuus

Lisätiedot

Energiatehokkuusvaatimusten kiristämisen vaikutus rakennusterveyteen. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Eduskunta

Energiatehokkuusvaatimusten kiristämisen vaikutus rakennusterveyteen. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Eduskunta Energiatehokkuusvaatimusten kiristämisen vaikutus rakennusterveyteen Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Eduskunta 19.10.2016 Valmisteilla olevat säädökset HE maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen

Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen Nimitys 1 (5) Eteläisen hankinta-alueen kunnossapidon laadunvalvontaurakka 2017-2020 Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen ELY-keskus on rakennuttajan ominaisuudessa nimennyt

Lisätiedot