PETÄJÄVESI ERILLISALUEET LUONTO- JA MAISEMAINVENTONTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PETÄJÄVESI ERILLISALUEET LUONTO- JA MAISEMAINVENTONTI"

Transkriptio

1 PETÄJÄVESI ERILLISALUEET LUONTO- JA MAISEMAINVENTONTI Jouko Sipari

2 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 3 TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 KOHTEET... 4 Kohde 1, Ala-Meronen... 4 Kohde 1, Ala-Meronen... 5 Kohde 5 ja 6, Karikkoselkä... 7 Kohde 5 ja 6, Petäjävesi Hirvilahti... 8 Kohde 7, Ala-Kintaus Kohde 8, Petäjävesi Kohde 10, Pengerkoski Kohde 11, Petäjävesi Kohde 13, Huippari Kohde 13, Suolivesi Kohde 18 ja 19, Hirvilampi Kohde 20, Aholampi Kohde 21 ja 22, Ylä-Kintaus Kohde 21 ja 22, Ylä-Kintaus Kohde 23, Hietalammi Kansikuva: Pengerjoen Pengerkoski Koskipään sillalta alavirtaan kuvattuna.

3 3 JOHDANTO Petäjävedellä tehtiin yleiskaavan täydennystä varten maankäyttö- ja rakennuslain mukainen luontoja maisemainventointi kesä-heinäkuussa Muutoskohteissa inventoitiin luonnonsuojelulain 29 mukaiset suojellut luontotyypit, metsälain 10 mukaiset erityisen tärkeät elinympäristöt, vesilain 15 a ja 17 a tarkoittamat pienvedet sekä muut arvokkaat kohteet. Suunnittelualueen eläin- ja kasvilajiston inventoinnissa arvioitiin uhanalaisten lajien (Luonnonsuojelulaki 46 ) ja erityistä suojelua tarvitsevien lajien (LSL 47 ) sekä luontodirektiivin liitteen IV(a) lajien esiintymisalueiksi sopivia kohteita. Lisäksi inventoitiin mahdolliset merkittävät muut luontokohteet ja maisemallisesti merkittävät kohteet. Lajistoa koskeva selvitystyö keskittyi kasvistoon. Nisäkkäistä selvitettiin erityisesti mahdollista liito-oravan (Pteromys volans) esiintymistä suunnittelualueella. Muu lajisto ja muut mahdolliset luontoarvot, joilla voisi olla merkitystä alueen maankäyttöä suunniteltaessa, käytiin läpi kasvistoselvityksen yhteydessä. TUTKIMUSMENETELMÄT Kasvilajisto tutkittiin kartoittamalla erillisalueet systemaattisesti läpi. Lajiston lisäksi kartoituksen yhteydessä tutkittiin alueelta myös mahdolliset rauhoitettavat tai suojelua vaativat biotoopit sekä mahdolliset uhanalaisille lajeille soveltuvat elinympäristöt, merkittävät maisemakokonaisuudet sekä mahdolliset muut arvokkaat luontotekijät. Liito-oravan mahdollista esiintymistä suunnittelualueella seurattiin etsimällä mahdollisia jälkiä ja jätöksiä kaikissa lajille soveliaissa elinympäristöissä sekä tarkastamalla todetut kolopuut, kookkaat ja iäkkäät koivut, haavat ja tervalepät. Kolopuiden tarkastus tehtiin syyskuussa 2017 potentiaalisiksi määritetyillä alueilla. Linnusto kartoitettiin kesäja heinäkuussa kasvikartoitusten yhteydessä. Havainnot ja arviot kirjattiin systemaattisesti ylös havainnointipaikalla. Maastotöiden yhteydessä on kerätty suunnittelualueesta myös kuva-aineisto, jota on käytetty hyväksi inventoinnin tulosten kokoamisessa sekä raportin laadinnassa. Raportissa on esitetty inventoinnin tulosten lisäksi tulosten perusteella tehdyt suositukset maankäytön suunnittelua varten.

4 4 KOHTEET Kohde 1, Ala-Meronen Pirttilahden tarkastelualue on rämerantainen dystrofinen vesi (Kuva 1.). Rannat ja osittain myös taustamaa on kivikkoinen. Pohjoiseen kurottuva kallioniemen kärki on maisemallisesti merkittävä (Kuva 3.). Kauempana rannasta on sedimenttimaata (Kuva 2.), joka on aikanaan ojitettu. Metsämaa rämerantojen takana on keski-ikäistä mäntykangasta (MT), sekapuuna notkelmissa kuusta ja paikoin koivua. Kuva 1. Pirttilahden muutoskohteen dysoligotrofista rantaa lahden perukkaan kuvattuna. Kuva 2. Muutoskohde on kauempana rannasta tasaista mäntykangasta (MT).

5 5 Alueen kasvilajisto todettiin tavanomaiseksi tuoreiden kangasmetsien ja rämeisten rantojen lajistoksi. Myös ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi dystrofisten ja dysoligotrofisten vesien lajistoksi. Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Kuva 3. Pirttilahden suunnittelualueen maisemallisesti merkittävä pohjoiskärki. Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi, uhanalaisia lintulajeja ei todettu. Alueella ei todettu merkkejä liito-oravan oleskelusta tai liito-oravalle soveltuvaa elinympäristöä. Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja tai uhanalaisille lajeille (direktiivin IV(a) lajit) soveltuvia elinympäristöjä, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa. Muutoskohteen niemen silokallioinen kärki on maisemallisesti merkittävä, jonka vuoksi se tulisi jättää nykytilaansa. Kohde 1, Ala-Meronen Eljaksenniemen alue on alavaa, osin kivistä sedimenttimaata (Kuva 4.). Rannan lähellä ja rantavyöhykkeessä niemen luoteiskärjessä todettiin runsaammin kiviä sekä pienialainen kalliopaljastuma, muutoin rannat ovat hiekkapohjaisia. Niemen pohjoiskärjen rantaterassi todettiin muutamien metrien levyiseksi (Kuva 5.), sen sijaan länsisivulla matala hiekkapohjainen rantaterassi ulottui kymmenien metrien päähän rantaviivasta kasvaen mm. järvikortetta (Kuva 6.). Muutoskohteen maa-alue on ojitettua korpimaista mäntykangasta (MT) ja paikoin lähes vedenpinnan tasossa, jolloin kasvillisuus indikoi isovarpurämettä (Kuva 7.). Puusto alueella todettiin keskiikäiseksi.

6 6 Kuva 4. Muutoskohteen pohjoisosa on osin soistunutta kivistä sedimenttimaata (MT). Kuva 5. Eljaksenniemen pohjoisrantaa Kuva 6. Eljaksenniemen länsi- ja lounaisranta on matalaa hiekka- ja hietapohjaista rantaa. Kuva 7. Eljaksenniemen alavat pohjois- ja länsirannat ovat melko laajalti isovarpurämettä. Alueen kasvilajisto todettiin tavanomaiseksi tuoreiden kangasmetsien (MT) ja rämerantojen lajistoksi. Ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi dys-oligotrofisten vesien lajistoksi (järvikorte, jouhisara mm.). Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi (kalalokki, västäräkki, harmaasieppo, käpytikka mm.). Niemen kärjessä todettiin rantasipin reviiri. Uhanalaisia lintulajeja ei todettu. Alueella ei todettu merkkejä liito-oravan oleskelusta tai liito-oravalle soveltuvaa elinympäristöä. Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja tai uhanalaisille lajeille (direktiivin IV(a) lajit) soveltuvia elinympäristöjä, muita luontoarvoja tai sellaisia luontotekijöitä, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa.

7 7 Kohde 5 ja 6, Karikkoselkä Karikkoselän länsirannalla, Autionsalmen sillan pohjoispuolella oleva muutoskohde on pääosin viljeltyä peltoa. Pellon ja rannan väliin jää parikymmentä metriä leveä metsävyöhyke, joka kasvaa kookasta haapaa, koivua ja mäntyä (Kuva 8.). Maaperä on hiesua ja paikoin savea, metsäkaistaleella lähinnä hienoa hiesua ja hienoa hiekkaa, jonka seassa on jonkin verran kiviä. Kuva 8. Autionsalmen muutoskohde sillalta kuvattuna. Rantametsän takana on peltoa. Kuva 9. Muutoskohteen pohjoisosan pieni hiekkapohjainen lahdelma. Kuva 10. Muutoskohteen pohjoisosa on kangasmetsää (MT). Kuva 11. Muutoskohteen oligotrofista hiekkapohjaista rantaa.

8 8 Rannat ovat hiekkapohjaisia, paikoin kivisiä ja suunnittelualueen pienen lahden rannassa on hieman avokalliota (Kuva 9.). Vesikasvillisuus indikoi oligotrofisuutta, metsäkaistaleen kenttäkerroksen lajisto indikoi suunnittelualueen eteläosissa lehtoa (OMaT) ja pohjoisosassa lehtomaista kangasta (OMT) (Kuva 10.) ja paikoin tuoretta kangasta (MT). Alueen kasvilajisto todettiin tavanomaiseksi lehtomaisten kankaiden (OMT) ja niukkaravinteisten lehtojen (OMaT) lajistoksi. Ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi oligotrofisten vesien lajistoksi (Kuvat 9. ja 11.). Vesikasvilajisto indikoi hienoista ravinteisuuden lisääntymistä (rantavedessä mm. jonkin verran ulpukkaa ja järviruokoa). Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi rantojen ja kulttuuribiotooppien ja lehtimetsien lajistoksi (mm. mustarastas, räkättirastas, keltasirkku, punakylkirastas, peippo, punarinta, västäräkki ja kalatiira). Uhanalaisia lintulajeja ei todettu. Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja tai uhanalaisille lajeille (direktiivin IV(a) lajit) soveltuvia elinympäristöjä, muita luontoarvoja tai sellaisia luontotekijöitä, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa. Kohde 5 ja 6, Petäjävesi Hirvilahti Hirvilahden perukan muutoskohde on alun perin ollut lähellä rantaa kosteapohjainen lehto (AthT) ja ylärinteen puolella niukkaravinteinen kuiva lehto (OMaT) aina pellon reunaan asti (Kuva 12.). Lähempänä rantaa suunnittelualue on lehtipuuvaltaista ja ylärinteen puolella mäntyvaltaista. Pellon reunan puusto on lehtipuuvaltaista. Puusto on kookasta ja lähellä rantaa oli todettavissa myös pökkelöitä. Muutoskohde on matalaa hiekka/hietapohjaista rantaa, jonka ranta- ja vesikasvillisuus indikoivat oligotrofista vettä (Kuva 13.). Vesikasvilajisto indikoi aavistuksen kohonnutta ravinteisuutta Hirvilahdessa. Alue on alavimmilta osin ojitettu. Rannan suunnassa kulkee tie (Kuva 14.), jonka takana on laaja veden täyttämä kaivanto (Kuva 15.). Kaivannossa, siihen tulevassa ojassa ja rannan suuntaisella tiellä, jossa vesi virtaa hitaasti tien yli Hirvilahteen, todettiin tuhansia sammakon ja rupikonnan nuijapäitä. Veden täyttämä kaivanto on merkittävä sammakoiden lisääntymisallikko.

9 9 Alueen kasvilajisto todettiin monipuoliseksi, mutta tavanomaiseksi lehtomaisten kankaiden (OMT), niukkaravinteisten lehtojen (OMaT) ja kosteapohjaisten lehtokorpien (FT) lajistoksi. Ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi oligotrofisten vesien lajistoksi. Vesikasvilajisto indikoi ravinteisuuden lisääntymistä Hirvilahdessa (rantavedessä mm. jonkin verran ulpukkaa ja järviruokoa). Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi rantojen, rantalehtojen ja lehtimetsien lajistoksi (mm. mustarastas, räkättirastas, punarinta, punakylkirastas, peippo, lehtokerttu, västäräkki ja kalatiira). Uhanalaisia lintulajeja ei todettu. Kuva 12. Hirvilahden rantametsää (OMaT), joka kosteimmilta paikoilta (AThT) on ojitettu. Kuva 13. Hirvilahden muutoskohteen rantaa paikallistieltä kuvattuna. Kuva 14. Hirvilahden rantaa kiertää tie ja rantaa on käytetty yleisenä venerantana. Kuva 15. Rantaa kiertävän tien varren allikossa (etualalla) todettiin tuhansia sammakonpoikasia. Kookkaan ja iäkkään lehtipuustonsa vuoksi Hirvilahden tarkastelualueen pohjoisosa todettiin liitooravalle soveliaaksi elinympäristöksi, mutta merkkejä liito-oravan esiintymisestä alueella ei todettu. Paikallistien ympäristössä todettiin useita kolopuita, jotka ovat olleet käytössä, mutta syysaikaan tehdyssä tarkastelussa pesiä käyttävää lajia ei voitu varmistaa. Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa. Muutoskohteen rantametsä paikallistien ympäristössä todettiin liito-oravalle soveliaaksi elinympäristöksi. Lisäksi rantametsän ojat ja tienvarren allikko todettiin merkittäväksi sammakoiden ja rupikonnien lisääntymisalueeksi. Em. syistä alueen osa tulisi jättää nykytilaansa.

10 10 Kohde 7, Ala-Kintaus Muutoskohde on pääosin metsittyvää peltoa (kuva 16). Kohteen itäreunassa on lähteestä alkunsa saava lehtomainen puronuoma (FT), joka jää paikallistien ja metsittyvän pelon väliin (Kuva 17.). Ylärinteen kangasmetsärinteessä (MT) todettuun lähteeseen on rakennettu aikanaan kaivo (Kuva 18.). Lähteestä alkunsa saava puronuoma todettiin vain osittain luonnontilaiseksi. Maaperä alueella on hietaa, hiesua ja hiekkaa, rantaviivassa oli todettavissa rantaeroosion paljastamia kiviä. Kivisellä ja mutapohjaisella rannalla todettiin melko runsaasti järvikaislaa. Vesikasvilajisto indikoi eu-dystrofisuutta (Kuva 19.). Kuva 16. Muutoskohde on paksua hieta- ja hiesusedimenttiä. Alue on ollut viljelymaata. Kuva 17. Eteläreunan purovarsilajisto indikoi lehtokorpea. Puro on alarinteestä ojitettu. Kuva 18. Muutosalueen rajalla ylärinteessä sijaitseva lähde on katettu. Kuva 19. Mutainen ranta on kivistä hietaa, kasvilajisto indikoi kohonnutta ravinteisuutta.

11 11 Alueen monipuolinen kasvilajisto todettiin tavanomaiseksi kulttuuribiotooppien, lehtomaisten korpien ja niukkaravinteisten lehtojen lajistoksi. Ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi eu-dystrofisten vesien lajistoksi. Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi. Uhanalaisia lintulajeja ei todettu. Puronotkon lehtomainen korpi ja ympäristön pihapiirit kookkaine puineen voisivat soveltua liito-oravan elinympäristöksi, mutta merkkejä liito-oravan oleskelusta alueella ei todettu. Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja tai uhanalaisille lajeille (direktiivin IV(a) lajit) soveltuvia elinympäristöjä, muita luontoarvoja tai sellaisia luontotekijöitä, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa Kohde 8, Petäjävesi Honkaniemen pohjoispään länsirantaan on rakennettu loma-asunto. Loma-asunnon pihapiirin takana alkaa peltoaukea kohti niemen tyveä (Kuva 22.). Rakennukset sijaitsevat puuston suojassa ja rantapuusto muodostaa eheän linjan järveltä katsoen (Kuva 20.). Alun perin alue on ollut tuoretta mäntyvaltaista kangasmetsää (MT). Rakentamisen myötä alueelle on levinnyt myös kulttuurilajistoa. Ranta on kallioinen ja kivinen. 3-5m leveä rantaterassi syvenee melko jyrkkänä. Melko niukka ranta- ja vesikasvilajisto, jossa oli todettavissa merkkejä ravinteisuuden lisääntymisestä, indikoi lähinnä dysoligotrofisuutta (Kuva 21.). Alueen monipuolinen kasvilajisto todettiin tavanomaiseksi kulttuuribiotooppien ja tuoreiden kankaiden lajistoksi. Rantaja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi dys-oligotrofisten ja eu-dystrofisten vesien lajistoksi. Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi eikä uhanalaisia lintulajeja todettu. Alueella ei todettu myöskään merkkejä liito-oravan oleskelusta tai liito-oravalle soveltuvaa elinympäristöä. Maisemallisesti merkittäviä kohteita ei todettu alueella. Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja tai uhanalaisille lajeille (direktiivin IV(a) lajit) soveltuvia elinympäristöjä, muita luontoarvoja tai sellaisia luontotekijöitä, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa.

12 12 Kuva 20. Honkaniemen muutoskohde 8 on lehtomaista kangasta (OMT). Puusto on nuorta. Kuva 21. Honkaniemen muutoskohteen 8 länteen avautuvaa kivistä rantaa. Kuva 22. Pellot ulottuvat Honkaniemen pohjoispäähän asti. Kuva 23. Honkaniemen muutoskohde 11 on VT-kangasta. Taustalla niemen edustan luoto. Kuva 24. Kohteen 11 itäpuolen lahdelma on rannoiltaan jonkin verran maatunut. Kuva 25. Maisemallisesti merkittävä luoto Honkaniemen edustalla.

13 13 Kohde 10, Pengerkoski Pengerkosken muutoskohde sijaitsee kosken länsirannalla, ylävirran puolella sillan juuressa. Alue rajautuu kosken ja paikallistien väliseen rinteeseen (Kuva 26.). Alarinne on lehtomaista (OMaT) kookasta sekametsää, ylärinne paikallistien varressa on lehtomaista kangasta (OMT), jonka puustoa on hakattu. Kosken rannassa on tieura ja keittokota (Kuva 27.), ylärinteessä on todettavissa vanha maa-aineksen ottopaikan jälkiä. Vesi koskessa todettiin varsin ruskeaksi. Kokonaisuudessaan alue ei ole luonnontilainen. Alueen kasvilajisto todettiin monipuoliseksi, mutta tavanomaiseksi lehtomaisten kankaiden (OMT) ja niukka- ja keskiravinteisten lehtojen (OMaT) lajistoksi (Kuva 28.) - alueella todettiin mm. isotalvikkia, metsäruusua, runsaasti ketunleipää, metsäkurjenpolvea, lillukkaa (Kuva 29.) ja tulokaslajina mm. lupiinia. Kosken ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi eu-dystrofisten vesien lajistoksi. Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Kuva 26. Muutoskohteen eteläreuna rajautuu Pengerkosken siltaan.. Kuva 27. Pengerkoskea muutoskohteen rannasta kuvattuna.

14 14 Kuva 28. Muutoskohteen kuusivaltaista lehtoa (OMaT), taustalla pienialainen hakkuuaukea. Kuva 29. Muutoskohteen lillukkakasvustoa. Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi (mm. kirjosieppo, pensaskerttu, lehtokerttu, vihervarpunen, mustarastas, peippo, pajulintu). Koskella sillan kahden puolen todettiin rantasipin reviiri. Uhanalaisia lintulajeja ei todettu. Pengerkosken rantametsät erityisesti suunnittelualueen vastarannalla voisivat soveltua lehtomainen liito-oravan elinympäristöksi, mutta suunnittelualueen metsän ei todettu soveltuvan liito-oravan elinympäristöksi erityisen hyvin eikä merkkejä liitooravan oleskelusta alueella ei todettu. Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja tai uhanalaisille lajeille (direktiivin IV(a) lajit) soveltuvia elinympäristöjä, muita luontoarvoja tai sellaisia luontotekijöitä, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa. Kohde 11, Petäjävesi Honkaniemen pohjoiskärjen itäranta on alun perin ollut kalliorantainen mäntyä kasvava niemi (Kuva 23.), joka rajautuu itärannan osittain maatuneeseen lahdelmaan (lähinnä jouhi- ja pullosaraa) (Kuva 24.). Niemen edustalla on pienalainen luoto, joka on maisemallisesti merkittävä (Kuva 25.). Alkuperäislajisto kallioisella niemellä indikoi kuivaa kangasta (VT) ja lähempänä rantaa karua kangasta (ClT). Kauempana rannasta maaperä on hietainen. Hietamaan reunasta alkaa peltoaukea (Kuva 22.). Niemen kärki on rakennettu ja rakentamisen mukana sinne on tullut paljon myös kulttuuribiotoopeille tyypillistä lajistoa.

15 15 Alueen monipuolinen kasvilajisto todettiin tavanomaiseksi kulttuuribiotooppien sekä kuivien ja karujen kankaiden lajistoksi. Ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi dys-oligotrofisten vesien lajistoksi. Pienen lahdelman lajisto indikoi kohonnutta ravinteisuutta alueella. Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi eikä uhanalaisia lintulajeja todettu. Alueella ei todettu myöskään merkkejä liito-oravan oleskelusta tai liito-oravalle soveltuvaa elinympäristöä. Maisemallisesti merkittäviä kohde suunnittelualueella on pieni luoto niemen edustalla. Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja tai uhanalaisille lajeille (direktiivin IV(a) lajit) soveltuvia elinympäristöjä, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa. Pieni luoto niemen kärjen edustalla tulisi jättää nykytilaansa pienialaisena (alle 2 ha) sekä maisemallisesti merkittävänä. Kohde 13, Huippari kangasmaa nousee loivaprofiilisena. Huippari on kallioperän murroslaaksoon muodostunut pitkä ja kapea, dystrofinen ja hyvin ruskeavetinen lampi. Muutoskohde sijaitsee Huipparin pohjoispään itärannalla. Suunnittelualueen eteläosan ranta on matalaa rämerantaa. Suunnittelualuealueen pohjoisosan rannoilla oli todettavissa rantaan asti ulottuvan viljelyksen rehevöittävä vaikutus, sillä lammen pohjoisrannan hetteikössä oli todettavissa myös järviruokoa. Rannasta paikoin kivinen sedimenttimaa nousee loivaprofiilisena mäntykankaana (MT). Metsät ovat keski-ikäistä tai sitä nuorempaa talousmetsää ja alueella on suoritettu myös avohakkuita. Myös vastarannan Alueen kasvilajisto todettiin tavanomaiseksi kangasmetsien (MT) ja varpurämeiden lajistoksi. Ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi dystrofisten vesien lajistoksi. Varsinkin alueen pohjoispäässä rantalajisto indikoi kohonnutta ravinteisuutta. Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi kangasmetsien lajistoksi (mm. punarinta, mustarastas ja peippo). Uhanalaisia lintulajeja ei todettu. Suunnittelualueella ei todettu merkkejä liito-oravan oleskelusta alueella eikä alueella todettu liito-oravalle soveltuvaa elinympäristöä.

16 16 Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja tai uhanalaisille lajeille (direktiivin IV(a) lajit) soveltuvia elinympäristöjä, muita luontoarvoja tai sellaisia luontotekijöitä, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa. Huipparin pohjoispää ei kapeutensa vuoksi sovellu rantarakentamiseen erityisen hyvin. Kohde 13, Suolivesi Suoliveden Tolpanlahden länsirannan muutoskohde on pääosin laidunmaata (Kuva 26.). Ranta on matalaa kalliorantaa ja paikoin kivistä. Rantaterassi on 5-10 m leveä syveten sitten nopeasti (Kuvat 28. ja 29.). Rannan ja laitumen välissä on kapea metsälaidun, jonka alkuperäislajisto indikoi tuoretta kangasmetsää (MT). Metsälaitumen kuusien ja mäntyjen alla todettiin kuitenkin runsaasti peltolajistoa (esim. nurminataa ja timoteitä) (Kuva 27.). Vesi rannassa todettiin hyvin ruskeaksi. Vesikasvillisuutta oli niukasti rannan kallioisuuden vuoksi. Vähäinen ranta- ja vesikasvilajisto indikoi eudystrofisuutta. Muutoskohde ei ole luonnontilainen eikä maisemallisesti merkittävä. Alueen kasvilajisto todettiin tavanomaiseksi kangasmetsien (MT) ja kulttuuribiotooppien lajistoksi. Ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi eu-dystrofisten vesien lajistoksi. Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi rantojen ja kulttuuribiotooppien lajistoksi (mm. mustarastas, peippo, västäräkki, haarapääsky, viherpeippo, kalalokki). Uhanalaisia lintulajeja ei todettu. Suunnittelualueella ei todettu merkkejä liito-oravan oleskelusta alueella eikä alueella todettu liito-oravalle soveltuvaa elinympäristöä.

17 17 Kuva 26. Tolpanniemen muutoskohde rantaan päin kuvattuna. Kuva 27. Tolpanlahden muutoskohteen rantametsä on laidunmaata. Kuva 28. Tolpanlahden kalliorantaa kaakkoon kuvattuna. Kuva 29. Tolpanlahden kalliorantaa luoteeseen kuvattuna. Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja tai uhanalaisille lajeille (direktiivin IV(a) lajit) soveltuvia elinympäristöjä, muita luontoarvoja tai sellaisia luontotekijöitä, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa.

18 18 Kohde 18 ja 19, Hirvilampi Hirvilammen itä- ja pohjoisrannan suunnittelualue on hietapitoista, kivistä rinnemetsää. Alarinteet ovat paikoin kosteapohjaista kuusivaltaista kangasmetsää (MT) (Kuva 30.), ylärinteet ovat mäntyvaltaisempia. Itärannan perukan pohjoisrinne todettiin lehtomaiseksi kankaaksi (OMT), valtapuuna kuusi. Suunnittelualueen eteläosien metsät todettiin keski-ikäisiksi (MT-kangasta) (Kuva 31.), itärannan pohjoisosan mäkialue todettiin olevan siemenpuuasennossa. Pohjoisrannan puusto oli paikoin nuorta, ensiharvennusvaiheen taimikkoa. Hirvilampi on matala, suorantainen mutapohjainen eu-dystrofinen vesi, jonka on hyvin ruskeavetinen. Suunnittelualueen rantoja kattaa nevareunus, joka on itärannan lahden alueella varsin leveä. Lammen itäosa on melko matala kasvaen laajalti mm. ulpukkaa ja järvikortetta (Kuva 32.). Kuva 30. Hirvilammen itäpään ympäristön kuusikkoa (MT). Kuva 31. Hirvilammen kaakkoisrannan mäen kookkaampaa männikköä (MT).

19 19 Kuva 32. Hirvilampi on matala ja erityisesti itäpäästään varsin laajalti maatunut. Kuva 33. Itärannan rinnekuusikossa todettiin lehtokurpan pesä. Alueen kasvilajisto todettiin tavanomaiseksi lehtomaisten kankaiden (OMT) ja tuoreiden kankaiden (MT) lajistoksi. Ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi eu-dystrofisten vesien lajistoksi. Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi kangasmetsien ja taimikoiden lajistoksi (mm, mustarastas, peippo, pajulintu). Itärannan rinnekuusikossa todettiin lehtokurpan pesä (Kuva 33.) Itärannan kuusikossa todettiin hömötiaisen lentopoikue. Laji on uhanalainen (VU -laji), mutta lentopoikueen todettiin liikkuvan vähitellen suunnittelualueen läpi eikä se ilmeisesti ollut pesimäbiotoopillaan. Suunnittelualueen metsien ei todettu soveltuvan liito-oravan elinympäristöksi eikä merkkejä liito-oravan oleskelusta alueella ei todettu. Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja tai uhanalaisille lajeille (direktiivin IV(a) lajit) soveltuvia elinympäristöjä, muita luontoarvoja tai sellaisia luontotekijöitä, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa. Mataluutensa vuoksi Hirvilammen itäranta ei sovellu rantarakentamiseen erityisen hyvin.

20 20 Kohde 20, Aholampi Aholampi on dystrofinen, mutapohjainen vesi, jota ympäröivät ojitetut rämeet (isovarpurämeitä). Suunnittelualuealue lammen itärannalla on ohutturpeista kallioaluetta. Ranta on kivinen ja rämereunus rannan tuntumassa 5-10 m leveä. Rantaterassilla kulki yhtenäinen metrin levyinen jouhisaravyöhyke, jonka edustalla oli todettavissa kapea ulpukoiden kasvuvyöhyke. Jouhisaravyöhykkeessä kasvoi hieman myös järviruokoa (Kuva 34.). Rantametsä todettiin osin harvennetuksi keski-ikäiseksi mäntymetsäksi (MT) (Kuva 35.). Kuva 34. Aholammen rantaa muutoskohteella pohjoiseen päin kuvattuna. Kuva 35. Aholammen muutoskohteen rantametsää (MT) pohjoiseen päin kuvattuna. Alueen kasvilajisto todettiin tavanomaiseksi tuoreiden kankaiden (MT) lajistoksi. Ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi dystrofisten vesien lajistoksi. Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Alueen niukka lintulajisto todettiin tavanomaiseksi kangasmetsien lajistoksi. Suunnittelualueen metsien ei todettu soveltuvan liito-oravan elinympäristöksi eikä merkkejä liito-oravan oleskelusta alueella ei todettu. Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja tai uhanalaisille lajeille (direktiivin IV(a) lajit) soveltuvia elinympäristöjä, muita luontoarvoja tai sellaisia luontotekijöitä, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa.

21 21 Kohde 21 ja 22, Ylä-Kintaus Pohjoisempi osa-alue on kivistä moreenia (Kuva 36.). Kivinen ranta laskee rantaan melko jyrkkänä ja syvenee nopeasti kapean rantaterassin jälkeen. Niukahko ranta- ja vesikasvilajisto indikoi dystrofista vettä. Vesi todettiin varsin ruskeaksi (Kuva 37.). Rantaa kiertää rämereunus (isovarpurämettä), mutta hetteikköä rannassa ei todettu. Rantarinne nousee terassimaisesti melko jyrkkänä kasvaen kuusivaltaista metsää (MT). Pohjakerroksen sammalpeite on varsin paksu (Kuva 38.). Kuva 36. Suunnittelualueen moreenimaata. Kuvassa muutoskohteen pohjoisreunaa. Kuva 37. Dystrofinen ranta todettiin kiviseksi hietapohjaiseksi rannaksi. Alueen kasvilajisto todettiin tavanomaiseksi kangasmetsien (MT) ja varpurämeiden lajistoksi. Ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi dystrofisten vesien lajistoksi. Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Kuva 38. Terassimaisen rinteen kuusivaltaista kangasmetsää (MT) Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi kangasmetsien lajistoksi (mm. mustarastas, peippo, ja punarinta). Uhanalaisia lintulajeja ei todettu.

22 22 Suunnittelualueella ei todettu merkkejä liito-oravan oleskelusta alueella eikä alueella todettu liitooravalle soveltuvaa elinympäristöä. Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja tai uhanalaisille lajeille (direktiivin IV(a) lajit) soveltuvia elinympäristöjä, muita luontoarvoja tai sellaisia luontotekijöitä, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa. Kohde 21 ja 22, Ylä-Kintaus Kortelahden itärannan laaja tarkastelualue on rinnemaata, joka laskee paikallistieltä melko jyrkkänä moreenirinteenä kohti Kortelahden rantaan (Kuva 39.). Lähempänä rantaa maaperä on loivasti viettävää hieta- ja hiesumaata (Kuvat 40. ja 41.). Suunnittelualueen pohjoisosa on tasaisemmin rantaa kohti laskevaa kivistä moreenia. Suunnittelualueen keskiosassa on laaja tihkupinta-alue ja alueella oli havaittavissa myös lähteisyyttä (Kuva 40.). Lähellä rantaa alavimmilla alueilla oli todettavissa vanhoja ojia, joissa vesi seisoi. Suunnittelualueen eteläosa on ojitettu ja ojat johtavat vedet Kortelahteen myös suunnittelualueen eteläpuolen Halkosuolta. Kuva 39. Muutoskohteen pohjoisosa todettiin pääosin lehtomaiseksi kankaaksi (OMT) Kuva 40. Keskiosan tihkurinnettä. Paikoin oli todettavissa virtaavaa vettä pieninä puroina.

23 23 Kuva 41. Muutoskohteen lehtokorpea ja korpea ja keskiosan rantatasanteella. Kuva 42. Hentosaraa (RT-laji) lehtokorvessa suunnittelualueen keskiosan rantatasanteella. Kuva 43. Rantavyöhykettä suunnittelualueen keskiosassa. Matala ranta on hietapohjainen. Kuva 44. Eteläosan lehtokorpea ojan varresta pohjoiseen kuvattuna. Suunnittelualueen eteläosan ojitetulla alueella todettiin kookasta kuusikkoa sekapuuna tervaleppää ja koivua (OMaT) (Kuva 44.). Suunnittelualueen keskiosa on alueen rehevintä osaa (OMaT ja paikoin lehtokorpea LhK), jossa kookkaat kuuset ovat hallitsevina ja jonka kenttäkerroksessa oli todettavissa mm. isoalvejuuri, hiirenporras ja metsäalvejuuri. Lähellä paikallistietä ylärinteessä valtapuuksi todettiin mänty (OMT). Rannan tuntumassa ojitetulla alueella oli todettavissa metsäkortekorpea (Kuva 41.). Suunnittelualueen pohjoisosan kuusivaltaiset metsät todettiin lehtomaiseksi kankaaksi ja paikoin niukkaravinteiseksi lehdoksi (OMT, OMaT) (Kuva 39.) ja eteläosassa lehtokorveksi (AThT) (Kuva 44.). Suunnittelualueen keskiosien tihkupinnat ja osin lähteiset alueet todettiin monilajiseksi lehtokorpirinteeksi. Alueella todettiin mm. runsaasti talvikkeja - myös tähtitalvikkia - maariankämmekkää, useassa paikassa harajuurta ja herttakaksikkoa (alueellisesti uhanalainen RTlaji) sekä rannan metsäkortekorvessa runsaasti hentosaraa (RT-laji) (Kuva 42.). Tihkupintarinne pienine puroineen on Metsälain tarkoittama kohde. Rannat suunnittelualueen pohjoisosassa todettiin kiviseksi moreeniksi, paikoin kallioiseksi. Niukahko vesikasvilajisto indikoi dystrofisuutta. Keski- ja eteläosien rannat todettiin kivisiksi ja paikoin hietapohjaiseksi. Muutamien metrien levyisen rantaterassin vesikasvilajisto indikoi eudystrofisuutta. Alueen kasvilajisto todettiin monipuoliseksi lehtomaisten kankaiden (OMT), niukka- ja lehtojen (OMaT) ja keskiravinteisten lehtokorpien lajistoksi Ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi eu-dystrofisten vesien lajistoksi. Rauhoitettuja kasvilajeja ei todettu. Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi (mm. mustarastas, peippo, ja punarinta). Uhanalaisia lintulajeja ei todettu. Suunnittelualueella ei todettu merkkejä liito-oravan oleskelusta alueella mutta

24 24 alueen etelä- ja keskiosat todettiin liito-oravalle soveltuvaksi elinympäristöksi. Alueella todettiin useita kolopuita, mutta syysaikaan tehdyssä tarkastelussa ei päästy varmistamaan niiden käyttöä. Suositus. Alueella ei todettu uhanalaisia lintulajeja, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa. Suunnittelualueen keskiosan laajat tihkupinnat puroineen ovat Metsälain tarkoittamia kohteita. Tihkupinnoilla todettiin mm. hentosaraa ja herttakaksikkoa, jotka ovat alueellisesti uhanalaisia (RT -lajeja), jonka vuoksi alue tulisi jättää nykytilaansa. Suunnittelualueen keski- ja eteläosat ovat myös liito-oravalle soveliasta elinympäristöä (luontodirektiivi IV(a), jonka vuoksi alue tulisi jättää nykytilaansa. Kohde 23, Hietalammi Hietalammi on rämeiden ympäröimä vesi, joka on muodostunut laakeaprofiilisen sedimenttipatjan päälle. Ympäristön suot ovat pääasiassa rämeitä. Muutoskohteen kapea rantaräme on isovarpurämettä (Kuva 45.). Rantavyöhyke on kivinen ja laskee kapean terassin jälkeen melko loivasti. Rannat ovat mutapohjaisia ja vesi hyvin ruskeaa. Ranta- ja vesikasvilajisto indikoi dystrofisuutta (Kuvat 45. ja 46.). Taustan metsämaa on kivistä sedimenttimaata, suunnittelualueen kesiosassa rantametsässä on laakea silokallio ohuen kangasturvekerroksen alla (Kuva 47.). Alue on metsätalousaluetta, metsät on osin harvennettua ja avohakattua nuorehkoa mäntymetsää (MT) (Kuva 48.). Rantametsän silokalliolla kenttä- ja pohjakerros indikoivat kuivaa ja osin karua kangasta (VT, ClT).

25 25 Kuva 45. Hietalammin rämeistä koillisrantaa muutoskohteessa. Kuva 46. Hietalammin pohjoispäätä, josta Hietaoja alkaa. Kuva 47. Hietalammin muutoskohteen rantametsää (VT/MT-kangasta). Kuva 48. Hietalammin muutoskohteen MTkangasta muutoskohteen koillisreunassa. Alueen kasvilajisto todettiin tavanomaiseksi kangasmetsien (MT) ja varpurämeiden lajistoksi. Ranta- ja vesikasvilajisto todettiin tavanomaiseksi dystrofisten vesien lajistoksi. Rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja ei todettu. Alueen lintulajisto todettiin tavanomaiseksi kangasmetsien lajistoksi (mm. mustarastas, peippo, ja punarinta). Uhanalaisia lintulajeja ei todettu. Suunnittelualueella ei todettu merkkejä liito-oravan oleskelusta alueella eikä alueella todettu liito-oravalle soveltuvaa elinympäristöä. Suositus. Alueella ei todettu rauhoitettuja tai uhanalaisia kasvilajeja, uhanalaisia lintulajeja tai uhanalaisille lajeille (direktiivin IV(a) lajit) soveltuvia elinympäristöjä, muita luontoarvoja tai sellaisia luontotekijöitä, jotka olisi erityisesti huomioitava maankäytön suunnittelussa. Muutoskohteen pohjoispää on hyvin kapea ja siitä lähtee Hietalammin laskuoja, jonka vuoksi aivan suunnittelualueen pohjoispää tulisi jättää nykytilaansa. Tampereella Jouko Sipari Jouko Sipari tmi Katajikonkatu 1 F Tampere jouko.sipari@saunalahti.fi

26 26 p

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 INVENTOITU ALUE... 3 1. Repolahden perukka. 3 LIITTEET Kansikuva: Repolahden perukan rantaa

Lisätiedot

PUUMALA HAAPASELÄN OSAYLEISKAAVAN TÄYDENNYS YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA HAAPASELÄN OSAYLEISKAAVAN TÄYDENNYS YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari PUUMALA HAAPASELÄN OSAYLEISKAAVAN TÄYDENNYS YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 ALUEET... 4 1. Kuivasaari. 4 2. Hämeensaari. 5 3. Likoranta... 6 4. Pitkäpohja.

Lisätiedot

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari TAIPALSAARI ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 YLEISKUVAUS 4 TULOKSET... 4 1. Myhkiö. 4 2. Ilkonsaaret (itäinen)..

Lisätiedot

PUUMALAN KUNTA PÖLLÄNNIEMI, HIETANIEMI, KORTTEENNIEMI RANTAYLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALAN KUNTA PÖLLÄNNIEMI, HIETANIEMI, KORTTEENNIEMI RANTAYLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALAN KUNTA PÖLLÄNNIEMI, HIETANIEMI, KORTTEENNIEMI RANTAYLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 SUUNNITTELUALUEET... 3 1. Pöllänniemi 3 2. Hietaniemi 4 3.

Lisätiedot

TAIPALSAAREN PÖNNIÄLÄ

TAIPALSAAREN PÖNNIÄLÄ TAIPALSAAREN PÖNNIÄLÄ POHJAHIEKAN RANTA-ASEMAKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO. 2 TUTKIMUSMENETELMÄT.. 2 YLEISKUVAUS... 3 TULOKSET... 3 1. Paikallistien eteläpuoli... 3

Lisätiedot

SAVITAIPALE MARTTILAN ALUEEN YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari

SAVITAIPALE MARTTILAN ALUEEN YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari SAVITAIPALE MARTTILAN ALUEEN YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 OSA-ALUEET... 4 1. Osa-alue 1. 4 2. Osa-alue 2. 5 3. Osa-alue 3. 5 4. Osa-alue 4. 6 5. Osa-alue

Lisätiedot

SAVITAIPALE. Taipaleenlahden ja Kolhoniemen ranta-asemakaava. ympäristöarviointi. Jouko Sipari

SAVITAIPALE. Taipaleenlahden ja Kolhoniemen ranta-asemakaava. ympäristöarviointi. Jouko Sipari SAVITAIPALE Taipaleenlahden ja Kolhoniemen ranta-asemakaava ympäristöarviointi Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 3. SUUNNITTELUALUEEN... 3 4. INVENTOINNIN TULOKSET

Lisätiedot

PUUMALA VÄÄRÄNIEMI, KYLKJÄRVI, MESSIJÄRVI, LAMMASSAARI, MUSTASAARI JA PITKÄPOHJANLAHTI

PUUMALA VÄÄRÄNIEMI, KYLKJÄRVI, MESSIJÄRVI, LAMMASSAARI, MUSTASAARI JA PITKÄPOHJANLAHTI PUUMALA VÄÄRÄNIEMI, KYLKJÄRVI, MESSIJÄRVI, LAMMASSAARI, MUSTASAARI JA PITKÄPOHJANLAHTI OSAYLEISKAAVAN TÄYDENTÄMINEN LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 3 INVENTOIDUT ALUEET. 3 1.

Lisätiedot

SULKAVA. Kuumienkivien, Ruunanpäänniemen ja Vilkalahden asemakaava-alueiden. Ympäristöarviointi

SULKAVA. Kuumienkivien, Ruunanpäänniemen ja Vilkalahden asemakaava-alueiden. Ympäristöarviointi SULKAVA Kuumienkivien, Ruunanpäänniemen ja Vilkalahden asemakaava-alueiden Ympäristöarviointi Jouko Sipari 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO.... 3 2. TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 3. INVENTOINNIN TULOKSET...

Lisätiedot

PUUMALAN KUNTA ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALAN KUNTA ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALAN KUNTA ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 SUUNNITTELUALUEET 3 1. Siikaniemi (Huuhkaalanselkä). 3 2. Heikkisenlahti (Rongonsalmi). 5 3.

Lisätiedot

LEMI KUHASENSAARI. Ranta-asemakaavan muutos LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

LEMI KUHASENSAARI. Ranta-asemakaavan muutos LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari LEMI KUHASENSAARI Ranta-asemakaavan muutos LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 TULOKSET... 3 1. Paikallistien itäpuoli.. 4 2. Paikallistien länsipuoli.. 6 YHTEENVETO.

Lisätiedot

3.2.1. Ruunanpäänniemen pohjoisosa

3.2.1. Ruunanpäänniemen pohjoisosa 3.2.1. Ruunanpäänniemen pohjoisosa Osa-alue on kalliojyrkänteiden ja niiden välisten murroslaaksojen kirjomaa (Kuva 11.). Kallioalueiden päällä on vain ohut humuskerros, jossa kasvaa nuorta tai keski-ikäistä

Lisätiedot

SULKAVA. Varmavirta Ranta-asemakaava. Ympäristöarviointi. Jouko Sipari

SULKAVA. Varmavirta Ranta-asemakaava. Ympäristöarviointi. Jouko Sipari SULKAVA Varmavirta Ranta-asemakaava Ympäristöarviointi Jouko Sipari - 1 - SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto.... 2 2. Tutkimusmenetelmät... 2 3. Suunnittelualueen kuvaus... 2 4. Kasvikartoituksen tulokset osa-alueittain...

Lisätiedot

SULKAVA PUTKIJÄRVI, KANKUNLAMPI LIITO-ORAVAINVENTOINTI. Jouko Sipari

SULKAVA PUTKIJÄRVI, KANKUNLAMPI LIITO-ORAVAINVENTOINTI. Jouko Sipari SULKAVA PUTKIJÄRVI, KANKUNLAMPI LIITO-ORAVAINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 TULOKSET... 3 1. PUTKIJÄRVI, KORHOLAN RANTA... 3 2. KANKUNLAMPI 5 LIITTEET Kansikuva: Putkijärven

Lisätiedot

Läntisen saaren rantayleiskaava

Läntisen saaren rantayleiskaava ILKONSAARET Läntisen saaren rantayleiskaava ympäristöarviointi Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 3 TUTKIMUSMENTELMÄT 3 ALUEEN YLEISKUVAUS 4 TULOKSET 4 1. Saaren pohjoispää 4 2. Saaren keskiosat

Lisätiedot

LEMI SYNTYMÄINEN. Syntymäniemen leirikeskuksen suunnittelualue. luontoinventointi. Jouko Sipari

LEMI SYNTYMÄINEN. Syntymäniemen leirikeskuksen suunnittelualue. luontoinventointi. Jouko Sipari LEMI SYNTYMÄINEN Syntymäniemen leirikeskuksen suunnittelualue luontoinventointi Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.... 3 TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 TULOKSET OSA-ALUEITTAIN... 4 1. Leirikeskus ympäristöineen....

Lisätiedot

Kouvolan kaupunki. Kesärannan ranta-asemakaava. Liito-orava -inventointi. Jouko Sipari

Kouvolan kaupunki. Kesärannan ranta-asemakaava. Liito-orava -inventointi. Jouko Sipari Kouvolan kaupunki Kesärannan ranta-asemakaava Liito-orava -inventointi Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO TYÖN TARKOITUS... 3 MENETELMÄT... 3 SUUNNITELUALUEEN LUONNONOLOT... 3 INVENTOINNIN TULOKSET... 5 LIITTEET

Lisätiedot

SULKAVA RANTAYLEISKAAVAN TÄYDENNYSKOHTEET LUONTOINVENTOINTI

SULKAVA RANTAYLEISKAAVAN TÄYDENNYSKOHTEET LUONTOINVENTOINTI SULKAVA RANTAYLEISKAAVAN TÄYDENNYSKOHTEET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2018 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 5 MENETELMÄT 5 TÄYDENNYSKOHTEET.... 6 A. Pyhäjärvi, Majoonlampi, Rappunen, Meruunlampi Pieni-Otikainen,

Lisätiedot

SAVITAIPALE LÄNSIOSAN RANTA-ASEMAKAAVA

SAVITAIPALE LÄNSIOSAN RANTA-ASEMAKAAVA SAVITAIPALE LÄNSIOSAN RANTA-ASEMAKAAVA UPM-Kymmene Oyj LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO. 3 INVENTOIDUT ALUEET... 3 1. Suuri Hautajärvi.... 3 2. Pieni Hautajärvi... 4 3. Pieni

Lisätiedot

PUUMALA. Kitulanniemen osayleiskaava. Ympäristöarviointi. Jouko Sipari

PUUMALA. Kitulanniemen osayleiskaava. Ympäristöarviointi. Jouko Sipari PUUMALA Kitulanniemen osayleiskaava Ympäristöarviointi Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 3. SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS.... 3 4. OSA-ALUEET... 4 4.1. HUUTOVUOREN

Lisätiedot

PERTUNMAA KUORTTI KUORTIN YLEISKAAVA LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PERTUNMAA KUORTTI KUORTIN YLEISKAAVA LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PERTUNMAA KUORTTI KUORTIN YLEISKAAVA LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 4 INVENTOITAVA ALUE.... 4 OSA-ALUEET. 5 1. Vähä Palojärven itäranta 5 2. Iso Palojärven länsiranta. 7 3.

Lisätiedot

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi

Lisätiedot

SAVITAIPALE. Karhurinteen ranta-asemakaava. luontoselvitys. Jouko Sipari

SAVITAIPALE. Karhurinteen ranta-asemakaava. luontoselvitys. Jouko Sipari 1 SAVITAIPALE Karhurinteen ranta-asemakaava luontoselvitys Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 3. ALUEEN KUVAUS... 3 4. OSA-ALUEET (INVENTOINNIN TULOKSET)... 4 4.1.

Lisätiedot

SULKAVA. Iijärven suunnittelualueen ympäristöarviointi

SULKAVA. Iijärven suunnittelualueen ympäristöarviointi SULKAVA Iijärven suunnittelualueen ympäristöarviointi 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 3 TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 YLEISKUVAUS... 4 SUUNNITTELUALUEEN VEDET... 5 1. Pieni-Saarinen... 5 2. Suuri-Saarinen...

Lisätiedot

SULKAVA. Iijärven suunnittelualueen ympäristöarviointi

SULKAVA. Iijärven suunnittelualueen ympäristöarviointi SULKAVA Iijärven suunnittelualueen ympäristöarviointi 2 SISÄLLYSLUETTELO SUUNNITTELUALUEEN VEDET... 3 1. Pieni-Saarinen... 3 2. Suuri-Saarinen... 3 3. Suuri-Majoo... 4 4. Mustikkalampi... 4 5. Pieni Kuumalampi...

Lisätiedot

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Pekka Routasuo 17.9.2009 Sipoon Boxin suunnitellun maa-aineisten ottoalueen luontoselvitys 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

SULKAVA. Kyrsyänjärven suunnittelualueen ympäristöarviointi

SULKAVA. Kyrsyänjärven suunnittelualueen ympäristöarviointi SULKAVA Kyrsyänjärven suunnittelualueen ympäristöarviointi 2 SISÄLLYSLUETTELO SUUNNITTELUALUEEN VEDET 3 1. Palapanniemi 3 2. Hangatlampi 4 3. Saarilampi 5 4. Iso Soikko, Pitkä Soikko ja Pieni Soikko 6

Lisätiedot

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Seija Väre 25.5.2009 1 (5) RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Asemakaava-alue sijaitsee Pyhäjärven pohjoisrannalla. Maantien eteläpuolella rannalla on omakotitalojen rivi.

Lisätiedot

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Tmi Mira Ranta Isorainiontie 8 38120 SASTAMALA p. 050-5651584

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

SULKAVA. Rantayleiskaava, pohjoinen suunnittelualue. Luonto- ja maisemaselvitys. Jouko Sipari

SULKAVA. Rantayleiskaava, pohjoinen suunnittelualue. Luonto- ja maisemaselvitys. Jouko Sipari SULKAVA Rantayleiskaava, pohjoinen suunnittelualue Luonto- ja maisemaselvitys Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 5 TUTKIMUSMENTELMÄT.. 5 YLEISKUVAUS 6 OSA-ALUEET 1. Salilampi. 7 2. Oravalampi.

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA:

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: 743-416-5-146 SEINÄJOEN KAUPUNKI 2016 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin alueella olevalla tilalla 743-416-5-146

Lisätiedot

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 1 SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Juha Saajoranta 2 Sisällysluettelo 1. Luontoselvityksen toteutus 3 2. Asemakaava-alueen luonnon yleispiirteet..3 3. Kasvillisuus- ja

Lisätiedot

KESKUSTAN KAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS

KESKUSTAN KAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS SAVITAIPALE KESKUSTAN KAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS Jouko Sipari SISÄLLYSLUETTELO 2 JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 TUTKITUT ALUEET... 4 1. Paimensaari.. 4 2. Haikkavuori.. 4 3. Marttila. 5 4. Parosilta.

Lisätiedot

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset.

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. Voimala 1 Alueella kasvaa nuorta ja varttuvaa kalliomännikköä. Sekapuuna kasvaa hieman kuusta

Lisätiedot

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee 25.05.2016 Luontoselvitys, Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee kiinteistön 635 432-3-108 Kalliomäki muinaisjäännösinventointi

Lisätiedot

Merkkikallion tuulivoimapuisto

Merkkikallion tuulivoimapuisto OX2 FINLAND OY Merkkikallion tuulivoimapuisto Kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksen 2016 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29646P004 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 2

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS

KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Liite 5 KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Kolmenkulman alueen ympäristö on melko tasaista moreenimaastoa. Kaavoitettava alue on metsäistä ja alue on ollut talousmetsäkäytössä lähes kokonaisuudessaan.

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys LIITO-ORAVASELVITYS 23.6.2015 KALAJOEN KAUPUNKI Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 LIITO-ORAVASELVITYS 2 3 TULOKSET 3 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 4 5 VIITTEET 5 Kannen

Lisätiedot

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys Hollolan kunta Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys 6.8.2007 Viite 82116099-02 Tarkistanut Tarja Ojala Kirjoittanut Kaisa Torri Ramboll Terveystie 2 FI-15870 Hollola Finland Puhelin:

Lisätiedot

ANJALANKOSKEN KYYNELMYKSENJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2002 Maanomistustilanne korjattu 12.2.2009

ANJALANKOSKEN KYYNELMYKSENJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2002 Maanomistustilanne korjattu 12.2.2009 Liite 1 ANJALANKOSKEN KYYNELMYKSENJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2002 Maanomistustilanne korjattu 12.2.2009 1. SELVITYSALUE JA TAVOITTEET Selvitysalue käsittää Kouvolaan yhdistyneen,

Lisätiedot

PARIKKALA SÄRKISALMI LUONTOINVENTOINTI

PARIKKALA SÄRKISALMI LUONTOINVENTOINTI PARIKKALA SÄRKISALMI LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2017 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 OSA-ALUEET.... 4 1. Riihilahden lounaisranta 4 2. Riihilahden pohjoisranta 5 3. Huotikkalanpelto 7

Lisätiedot

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 2019 Kinkomaa AK 2019 1 (8) Sisältö 1 Tehtävän sisältö ja selvitysalue... 2 2 Selvitysalueen kuvaus ja menetelmät... 2 3 Tulokset ja karttarajaukset... 4 4 Johtopäätökset

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 29.6.2015 Kaupunkirakennepalvelut Johdanto Liito-orava kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen IV (a) lajeihin, joiden suojelu on toteutettu luonnonsuojelulain 49.1

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

RANTASALMI KESKUSTAN ALUEEN YLEISKAAVAN YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari

RANTASALMI KESKUSTAN ALUEEN YLEISKAAVAN YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari RANTASALMI KESKUSTAN ALUEEN YLEISKAAVAN YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 TUTKIMUSMENETELMÄT 3 YLEISKUVAUS... 4 OSA-ALUEET. 5 1. Pyyvilän pihapiiri.. 5 2. Pyyvilä länsipuolen

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Kalliojärven Pitkäjärven alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa. Alue

Lisätiedot

TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS

TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2016 TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin alueella olevalla Tanskanlakson

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Lumivuoren alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa, noin 10 kilometriä Kurun keskustasta

Lisätiedot

Matalan ranta-asemakaava Luontoselvitys 2014, täydennys 2015 Antti Karlin Yleistä Luontoselvitys on tehty käymällä Matalan ranta-asemakaavassa oleva venevalkaman alue maastossa läpi kesällä syksyllä 2014

Lisätiedot

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Timo Pylvänäinen 8.5.2014 Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Selvitysalueet Erillisiä selvitysalueita on 16. Ne sijaitsevat Nuutin ja Terttumäen alueella

Lisätiedot

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi 17.1.2013 Willitys tmi Marjo Lindberg Sisältö Selvitysalueen sijainti 3 Yleistä 3 Menetelmät 3 Sysivuoren luonto, yleistä 3 Kartta 4 Kuvaukset Sysivuoren luonnosta

Lisätiedot

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola )

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola ) Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu 635-417-3-28, Kataja 635-417-3-34 ja Ainola 935-417-3-26) Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

SAVITAIPALE KUOLIMO OSAYLEISKAAVAN TAYDENNYS LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

SAVITAIPALE KUOLIMO OSAYLEISKAAVAN TAYDENNYS LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari SAVTAPALE KUOLMO OSAYLESKAAVAN TAYDENNYS LUONTONVENTONT Jouko Sipari OHDANTO Savitaipaleen Kuolimolla tehtiin rantaosayleiskaavan tiiydennyst avartenmaankiiytci- ja rakennuslain mukainen luontoinventointi

Lisätiedot

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II Luontoselvitys Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19), Nurmon kunta - tielinjauksen II vaihtoehto Luontoselvitys 1. Yleistä Tämän luontoselvityksen

Lisätiedot

Ruostejärven osayleiskaava 25.7.2010 1 (9) Seija Väre RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS. Tammelan kunta

Ruostejärven osayleiskaava 25.7.2010 1 (9) Seija Väre RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS. Tammelan kunta Seija Väre 25.7.2010 1 (9) RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS Tammelan kunta 2 RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Ruostejärven osayleiskaava sijaitsee Tammelan kunnan eteläosassa valtatien

Lisätiedot

PUIJMALA HURIS SALON O SAYLEISKAAVA MUUTO SKOHTEIDEN I.UONTO SELVIT YS. Jouko Sipiri

PUIJMALA HURIS SALON O SAYLEISKAAVA MUUTO SKOHTEIDEN I.UONTO SELVIT YS. Jouko Sipiri PUIJMALA HURIS SALON O SAYLEISKAAVA MUUTO SKOHTEIDEN I.UONTO SELVIT YS Jouko Sipiri 2 SISALLYSLUETTELO JOHDANTO TUTKIMUSMENETEL]W{T MUTOSKOHTEET 1. Kortejiirvi 2. Srirkijiirven pohjoisranta 3, Srirkijrirven

Lisätiedot

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen kohteina oli kaksi pientä, erillistä aluetta Pitkäjärvellä, noin 20 km Lieksan kaupungista

Lisätiedot

1. Selvitys. 2. Kohteet

1. Selvitys. 2. Kohteet Kuhmalahden ROYK Luontoselvityksen täydennys 24.10.2017 1. Selvitys Luontoselvitystä täydennettiin maastokäynneillä 11.5. ja 17.5.2017. Maastokäynnit toteuttivat FM Tiina Virta ja MMM Heikki Holmén. Kohteille

Lisätiedot

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. YLEISTÄ Tämän luontokartoituksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen Kivennevan alueella sellaisia luontoarvoja, jotka olisi huomioitava

Lisätiedot

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Tmi Marko Vauhkonen, Heinola 20.9.2009 ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO

Lisätiedot

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 TUTKIMUSRAPORTTI 5.4.2017 RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 Riihimäen kaupunki Tekijä: Laura Ahopelto SISÄLLYS 1 Johdanto... 4 2 Menetelmä... 5 3 Tulokset... 5 4 Muita

Lisätiedot

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista 18.6.2009 Tämän työn tarkoituksena oli tarkentaa Korpilahden Tikkalan kylän alueella vuonna 2003 tehdyssä luontoselvityksessä (Anna-Riikka Ihantola) havaittujen

Lisätiedot

luontoselvitys Petri Parkko

luontoselvitys Petri Parkko 2016 Hämeenlinnan Huvikummun rantaosayleiskaavan muutokseen liittyvä luontoselvitys Petri Parkko 26.7.2016 1 1. Taustoja Kaavahankkeen tarkoituksena on siirtää voimassa olevan rantaosayleiskaavan mukainen

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa Sijainti Iso-Saareksen alue sijaitsee Ikaalisten itäosassa, Ylöjärven (Kurun) rajan

Lisätiedot

MT 369 KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ VÄLILLE KÄÄPÄLÄ-TUOHIKOTTI

MT 369 KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ VÄLILLE KÄÄPÄLÄ-TUOHIKOTTI MT 369 KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ VÄLILLE KÄÄPÄLÄ-TUOHIKOTTI Pekka Routasuo 6.2.2012 KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ VÄLILLE KÄÄPÄLÄ-TUOHIKOTTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 MENETELMÄT JA LÄHTÖTIEDOT... 2 3 SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

Kangasniemen Lapaskankaan teollisuusalueen laajennus

Kangasniemen Lapaskankaan teollisuusalueen laajennus Kangasniemen Lapaskankaan teollisuusalueen laajennus Case: Puuterminaali-alueen lisäosa Maastotarkastelu 18.4. ja 14.5.2018 Henna Arkko, ins.amk YKS 599 Kuva: Tarkastelualue on pääosin mäntyvaltaista,

Lisätiedot

Savonlinnan Nojanmaan peltojen alueen luontoselvitys

Savonlinnan Nojanmaan peltojen alueen luontoselvitys Savonlinnan kaupunki 2014 Savonlinnan Nojanmaan peltojen alueen luontoselvitys Petri Parkko 12.5.2014 1 1. Taustoja Kaupunki on ostanut Nojanmaan peltojen alueen yksityiseltä maanomistajalta. Alueella

Lisätiedot

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 98 MYRSKYLÄN SEPÄNMÄKI- PALOSTENMÄKI LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kuvio 1. Kalliokumpare alueen pohjoisosassa (Kuvio 1). ClT-tyypin kalliometsaa. 1. JOHDANTO Selvitysalue

Lisätiedot

RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 PARAINEN. KIRJAIS RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 205 Maanmittari Oy Öhman/Mikko Siitonen 205 JOHDANTO Selvitysalue sijaitsee Paraisten saaristossa, Nauvon Kirjaisissa. Selvitysalueeseen kuuluu

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010

PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010 PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010 Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net TYÖN TAUSTAA JA ALUEEN YLEISKUVAUSTA Selvityksen kohteena oleva lomakodin

Lisätiedot

Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys

Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 20.8.2014 P21463P003 Liito-oravaselvitys 1 (23) Tuomo Pihlaja 20.8.2014

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS 1 1. Selvityksen taustoja Destia Oy tilasi tämän selvityksen Luontoselvitys Kotkansiiveltä 29.2.2008. Selvitys

Lisätiedot

Tuuliwatti Oy. Simon tuulivoimalat Onkalo ja Putaankangas. Luontoselvitys 09.08.2010. FM biologi Minna Tuomala

Tuuliwatti Oy. Simon tuulivoimalat Onkalo ja Putaankangas. Luontoselvitys 09.08.2010. FM biologi Minna Tuomala Tuuliwatti Oy Simon tuulivoimalat Onkalo ja Putaankangas Luontoselvitys 09.08.2010 FM biologi Minna Tuomala Putaankankaan tuulivoimalat 1 3 2 Putaankankaan tuulivoimalat Tuulivoimala 1 Avohakkuuala, jonka

Lisätiedot

Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019

Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019 Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019 Anne Laita Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 4.4.2019 2 1. Johdanto Tämä selvitys on toteutettu Kuohun osayleiskaavan pohjatiedoksi.

Lisätiedot

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi VIITASAMMAKKOSELVITYS 1.10.2012 VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 4 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 5 5 VIITTEET 5 Pöyry Finland Oy Mika Welling,

Lisätiedot

LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS

LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Raasepori Oy Asiakirjatyyppi Liito-orava- ja kasvillisuusselvitys Päivämäärä 21.9.2012 Viite 82142499-05 ILMATAR RAASEPORI OY GUMBÖLEBERGETIN LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS Vastaanottaja Voimavapriikki Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 7.9.2012 KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS KIIMASSUON TUULIPUISTO TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Tarkastus Päivämäärä 07/09/2012

Lisätiedot

VATTULAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS

VATTULAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS LIITE 2 TAMPEREEN KAUPUNKI VATTULAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Työ 21344YK 30.5.2005 LIITE 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 2 2 VATTULAN LUONNONYMPÄRISTÖ 2 2.1 MAISEMA 2 2.2 MAA- JA KALLIOPERÄ 3 2.3 KASVILLISUUS

Lisätiedot

VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS

VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen 19.1.2010 16.1T-1-1 VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 4 2 AINEISTO JA MENETELMÄT...

Lisätiedot

PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010

PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 Marko Vauhkonen 1.8.2010 PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN

Lisätiedot

Leppälahden liito-oravaselvitys 2012

Leppälahden liito-oravaselvitys 2012 Leppälahden liito-oravaselvitys 2012 Kaivoveden pohjoisrannan haapalehtoa Jätöskasa Kankaansuolla 1 1 Johdanto...2 2 Työmenetelmät...3 3 Tulokset...4 3.1 Leirikeskuksen itäpuoli....4 3.2 Kankaanhauta-tilan

Lisätiedot

Kuohun alueen luontoselvityksen täydennys 2015

Kuohun alueen luontoselvityksen täydennys 2015 Kuohun alueen luontoselvityksen täydennys 2015 Timo Pylvänäinen 20.8.2015 Kaupunkirakennepalvelut Jyväskylän kaupunki Vispiläjokea osa-alue kahden lounaiskulmassa Johdanto Kuohun alueelle ollaan tekemässä

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27636.10 MYNÄMÄEN KUNTA MYNÄMÄEN KATTELUKSEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 30.3.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27636.10 MYNÄMÄEN KUNTA MYNÄMÄEN KATTELUKSEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 30.3.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27636.10 MYNÄMÄEN KUNTA MYNÄMÄEN KATTELUKSEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 TUTKIMUSALUEEN SIJAINTI JA YLEISKUVA... 2 3 TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 4 LUONTOTYYPIT

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS

KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS Kristiinankaupunki EY 22091 D SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...3 2 LIITO-ORAVA...3 3 AINEISTO

Lisätiedot

Sääskiniemen kaavamuutos luontoselvitys

Sääskiniemen kaavamuutos luontoselvitys Liite 2 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA JOUNI RIITAMO JA PIHTIPUTAAAN KUNTA kaavamuutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1 (6) Tuomo Pihlaja Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

TÄYDENNYSLIITE INARIJÄRVEN YLEISKAAVAN NATURA-ARVIOINTIIN. Aija Degerman, Sweco Ympäristö Oy, Oulussa

TÄYDENNYSLIITE INARIJÄRVEN YLEISKAAVAN NATURA-ARVIOINTIIN. Aija Degerman, Sweco Ympäristö Oy, Oulussa TÄYDENNYSLIITE INARIJÄRVEN YLEISKAAVAN NATURA-ARVIOINTIIN Aija Degerman, Sweco Ympäristö Oy, Oulussa 19.9.2014 Metsähallituksen uudet esitykset kalastustukikohdiksi Metsähallitus on esittänyt Inarin kunnan

Lisätiedot

Luontokohteiden tarkistus

Luontokohteiden tarkistus LAUKAAN KUNTA Luontokohteiden tarkistus Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29017 Raportti 1 (11) Pihlaja Tuomo Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Menetelmät... 1 3 Selvitysalueiden sijainti... 1

Lisätiedot

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Pyhtään kunta Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Petri Parkko 2.12.2011 1. Selvityksen taustoja Keihässalmen satama-alueen ja sen ympäristön kehittämistä varten tarvittiin tietoja

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2017

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2017 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2017 Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 21.9.2017 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 1.1 Liito-oravan suojelu... 3 1.2 Liito-oravan biologiaa...

Lisätiedot

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys 2015 Espoon kaupunki Ympäristötutkimus Yrjölä Oy 10.11.2015 Rauno Yrjölä Ympäristötutkimus Yrjölä Oy Miljöforskning Yrjölä Ab Alv. rek. PL 62 Postbox 62 Kaupparekisteri

Lisätiedot

Savonlinnan kaupunki Tekninen virasto Savonlinnan kaupungin kaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2009

Savonlinnan kaupunki Tekninen virasto Savonlinnan kaupungin kaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2009 Savonlinnan kaupunki Tekninen virasto Savonlinnan kaupungin kaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2009 Asemanjatke, Vääräsaari, Nätkin teollisuusalue ja Nojanmaan tontti 17 Petri Parkko 8.7.2009 Sisällys

Lisätiedot

LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS

LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS Vastaanottaja Lapuan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 18.3.2014 Viite 1517874 LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS

Lisätiedot