1.3. Reaaliluvun sini ja kosini

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1.3. Reaaliluvun sini ja kosini"

Transkriptio

1 1.3. Reaaliluvun sini ja ksini 1.3. Reaaliluvun sini ja ksini Näissä yhteyksissä puhutaan varsin usein yksikköympyrästä. Tällä tarkitetaan sellaista ympyrää, jnka keskipiste n rig ja säde = 1. Kun ympyrän keskipiste-mutiseksi yhtälöksi muistetaan yleisessä tapauksessa ( x x ) + ( y y ) R = ja kun tähän sijitetaan keskipisteen krdinaateiksi x ykkönen (R = 1), niin yksikköympyrän yhtälö n = y = 0 ja säteeksi x + y = 1 Kulman (reaaliluvun) trignmetristen funktiiden määrittelemiseksi n vielä svittava kulman standardisijitustapa: kulman kärki tulee rign ja kulman ikea kylki yhtyy x-akselin psitiiviseen suuntaan eikä siitä liiku. Kulman vasemman kyljen vidaan ajatella mudstuvan siten, että rigsta alkava ja pisteen P = (1,0) kautta kulkeva pulisura lähtee pyörimään rign ympäri vieden pistettä P mukanaan. Mikäli pyöriminen tapahtuu vastapäivään eli psitiiviseen kiertsuuntaan, pidetään näin syntynyttä kulmaa psitiivisena. Js taas pyöriminen tapahtuu myötäpäivään eli negatiiviseen kiertsuuntaan, pidetään syntynyttä kulmaa negatiivisena. Sitä taivalta, minkä piste P matkaa yksikköympyrän kehällä, pidetään siis psitiivisena, mikäli kulku n tapahtunut vastapäivään ja negatiivisena, js myötäpäivään. PISTEEN P NÄIN KULKEMA MATKA (ETUMERKKI HUOMIOIDEN) = SYNTYVÄN KULMAN SUURUUS RADIAANEISSA, kska säde = 1. Sitä pistettä, mihin P yksikköympyrän kehällä pysähtyy kulman mudstuessa, santaan (kulman) kehäpisteeksi, jnka krdinaattien avulla määritellään kulman (laajennetut) trignmetriset funktit. Merkitään tätä pistettä kirjaimella Q. Kannattaa humata, että kuvatun pulisuran ttamien kierrsten määrää ei mitenkään rajiteta, eikä näin llen pisteen Q pelkkä sijainti määrää kierrsten lukumäärää llenkaan yksikäsitteisesti, eikä tämä siten lainkaan le pisteen Q paikan funkti. u > 0 Q P Q u < 0 1(1)

2 1.3. Reaaliluvun sini ja ksini MÄÄRITELMÄ 3: Olkt kulman α kehäpiste Q = (x,y). Tällöin sin α = y α cs α = x tan α = y x Q = (x,y) Määritelmän mukaan Q = (x,y) = (cs α, sin α)!!!!!!! Kannattaa humata, että esitetty uusi määritelmä sulkee sisäänsä määritelmän 1, jssa rajituttiin pelkästään teräviin kulmiin. Kun reaaliluku (kulma) kasvaa nllasta π :een, niin sen kehäpiste lähtee pisteestä (1,0) ja liikkuu pitkin yksikköympyrän kehää pisteeseen (0,1). Kehäpisteen x-krdinaatti vähenee tällöin ykkösestä nllaan, mutta sen y- krdinaatti päinvastin kasvaa nllasta ykköseen. Tämä kert saavalla lukijalle j paljn funktiiden sin x ja cs x käyttäytymisestä. Kun kulma edelleen kasvaa π π : sta : hin (eli 90 : sta 180 : een ), niin kehäpisteen x-krdinaatti vähenee nllasta 1:een ja y-krdinaatti pulestaan vähenee ykkösestä nllaan. Tämä kaikki tapahtuu siis liikuttaessa pitkin yksikköympyrän kehää krdinaatistn II neljänneksessä. 3π Kulman yhä kasvaessa π :stä : een (eli 180 : sta 70 : een) kehäpisteen x- krdinaatti kasvaa -1:stä nllaan, mutta sen y-krdinaatti pienenee, nllasta -1:een. Tämä krdinaatistn III neljänneksessä.kulman edelleen kasvaessa 3π : sta π: hin kehäpisteen x-krdinaatti juksee nllasta ykköseen ja y- krdinaatti -1:stä nllaan, IV neljännes Kun kehäpiste jatkaa matkaansa pisteestä (1,0) tultuaan tähän yhden kierrksen kumpaan tahansa suuntaan kierrettyään, se ei kskaan saata pysähtyä sellaiseen khtaan, jssa se ei lisi ainakin kertaalleen käynyt. Tästä aiheutuu mnta (1)

3 1.3. Reaaliluvun sini ja ksini seikkaa, mm. trignmetristen funktiiden jaksllisuus. Edelleen vat funktiiden y = sin x ja y = cs x arvjukt heti selvillä: LAUSE 1. Funktit y = sin x ja y = cs x vat määritellyt kaikilla muuttujan x reaaliarvilla ja kummankin funktin arvjukk Vsin x = Vcs x = { y R 1 y 1} missä R tarkittaa reaalilukujen jukka., seuraa heti esimerkiksi sellainen seikka, että yhtälöllä sin x = ei le reaalista ratkaisua Siitä, että näiden funktiiden saamat arvt vat välillä [ 1,1] lainkaan, kuten yhtälöllä x = 1 ei myöskään le. Funktit sin x ja cs x vat siis jaksllisia funktiita. Tämä jhtuu yksinkertaisesti siitä, että kun luku (kulma) kasvaa, sen kehäpiste tulee aina samaan khtaan, kun se n yksikköympyrän kehällä taivaltanut π :n verran. Näiden funktiiden kuvaajat siten kstuvat äärettömän mnesta keskenään yhteneväisestä sasesta. Yleisesti vidaan kirjittaa sin( x + nπ ) = sin x, n = ± 1, ±, ± 3,... cs( x + nπ ) = cs x, n = ± 1, ±, ± 3,... taikka peruskulumaisesti sin( α + n 360 cs( α + n 360 ) = sinα, n Z, ) = csα, n Z. Varsinkin trignmetrisia yhtälöitä ratkaistaessa judutaan määräämään kulma, kun tunnetaan sen trignmetrisen funktin arv. Tällaisia tehtäviä n aiemminkin suritettu ratkaistaessa surakulmaisen klmin teräviä kulmia. Kun laskimen näyttöön n syötetty kulman trignmetrisen funktin arv ja sitten painettu jtakin nappulista sin,cs tai tan, niin näyttöön n ilmestynyt jnkin terävän kulman asteluku. Kuitenkin j tässä vaiheessa vi aavistaa, että esimerkiksi yhtälöllä sin x = n äärettömän mnta ratkaisua, 3(1)

4 1.3. Reaaliluvun sini ja ksini sillä kierrettäessä yksikköympyrän kehää lputtmasti tullaan aina vähän väliä kehäpisteeseen, jnka y-krdinaatti n 0,775. Mitä näistä äärettömän mnesta ratkaisusta millinkin tarkitetaan, selvitetään jskus tehtäväasettelun yhteydessä, mutta yleensä n pidettävä mielessä se aikaisemminkin puheena llut perus-periaate, jnka mukaan yhtälöt n ratkaistava täydellisesti. On siis pyrittävä ilmittamaan esimerkiksi yhtälön sin x = 0,775 ratkaisuksi kaikki luvut (yleensä radiaaneissa), jtka sen tteuttavat. Kvin mnta pistettä et saa, js tehtävän sanamut n llut ratkaise yhtälö sin x = 0,7743 ja ilmitat vain laskimen antaman 0, rad, asteissa Tässä yhteydessä ei vielä varsinaisesti le tarkitus ratkaista yhtälöitä, vaan esitellään trignmetristen funktiiden ns. palautuskaavja. Tällä tarkitetaan muun kuin krdinaatistn I neljänneksessä levan kulman sinin (ksinin, tangentin) lausumista I neljänneksessä sijaitsevan kulman sinin tai ksinin avulla. Tätä varten piirretään yksikköympyrä, sen ensimmäiseen neljännekseen mielivaltaisen kulman kehäpiste ja tämän pisteen kanssa krdinaattiakseleiden ja rign kanssa symmetriset pisteet. B = ( k,s) A = (k,s) α C = ( k, s) D = (k, s) Olkt A = (k,s) kulman α kehäpiste, jllin k,s > 0 krdinaatistn I neljänneksen pisteinä. Tällöin n siis sin α = s ja cs α = k. Oheisessa kuvissa symmetrian njalla A ja D vat vastakulmien α ja α kehäpisteet ja tisaalta vat B ja C erään kulman ja sen vastakulman kehäpisteet. Kuvaajan njalla havaitaan heti, että kulman ja vastakulman (luvun ja vastaluvun) kehäpisteiden x-krdinaatit aina vat samat ja y-krdinaatit aina vat tistensa vastalukuja. Vidaan siis kirjittaa 4(1)

5 1.3. Reaaliluvun sini ja ksini LAUSE. Vastalukujen ksinit vat samat ja vastalukujen sinit tistensa vastalukuja, ts. cs( x) = cs x ja sin( x) = sin x tai sin( x) = sin x. Tämän minaisuuden njalla santaan, että ksini n parillinen funkti ja sini n paritn funkti. Parillisen funktin kuvaaja n symmetrinen y-akselin suhteen (kuten esimerkiksi y = x ) ja parittman funktin kuvaaja n symmetrinen rign suhteen (kuten esimerkiksi y = x 3 ). Kahta kulmaa, jiden summa n π (tai 180 astetta), santaan tistensa supplementtikulmiksi. Edellä levasta kuvista saadaan heti päätellyksi tärkeitä palautuskaavja symmetrian njalla. Pisteet A ja B vat tistensa supplementtikulmien kehäpisteet, samin C ja D keskenään vat erään kulman ja sen supplementtikulman kehäpisteet. LAUSE 3. Supplementtikulmien sinit vat yhtä suuret ja niiden ksinit tistensa vastalukuja: sin( π x) = sin x cs( π x) = cs x sin(180 cs(180 x) = sin x x) = cs x Vielä nähdään edellisen sivun kuvista se, että js mihin tahansa lukuun lisätään π, niin kehäpisteen mlemmat krdinaatit muuttuvat aina vastaluvukseen. Saadaan siis LAUSE 4. sin( π + x) = sin x cs( π + x) = cs x 5(1)

6 1.3. Reaaliluvun sini ja ksini Lauseilla - 4 ei le kvinkaan suurta merkitystä puhtaasti sillin, kun n kyseessä kulman (luvun) trignmetrisen funktin arvn määrittäminen, kska sen (likiarvna) saa aina laskimesta. Käänteisessä mielessä asialla n merkitystä erityisesti, millin etsitään nimenmaan tiettyyn neljännekseen kuuluvaa kulmaa. Ennen laskinten valtaantulaikaa lauseilla li paljnkin käyttöä myös laskettaessa trignmetristen funktiiden arvja, sillä lgaritmitaulujen avulla päästiin ainastaan terävien kulmien trignmetristen funktiiden likiarvihin taikka niiden lgaritmien likiarvihin. Kun yksikköympyrän yhtälö n x + y = 1 ja kun tisaalta yksikköympyrän kehän piste (cs x, sin x) n luvun (kulman) x kehäpiste, niin vidaan kirjittaa kenties tärkein trignmetrisista peruskaavista njautuen siihen, että käyrällä sijaitsevan pisteen krdinaatit tteuttavat käyrän yhtälön: LAUSE 5 sin x + cs x = 1 Humaahan tarkin, että merkintä sin x tarkittaa samaa kuin (sin x ), säästetään siis sulkumerkeissä. Js esimerkiksi sin x = 0.65, niin sin x = = Merkintä sin x tarkittaa pulestaan sitä, että luku x n ensin krtettava tiseen ja saadusta tulksesta tetaan sini laskimen llessa RAD-asennssa, sillä asteiden neliöille ei trignmetrisia funktiita taida llakaan. Humaa myös se, että lause 5 sisältää tisen asteen yhtälön sekä sinin että ksinin suhteen. Tästä yhtälöstä vidaan aina tinen ratkaista, js tinen tunnetaan. Muista vain ratkaista yhtälö täydellisesti! Yhtälö ei kuitenkaan ensi vaiheessa anna lukua x, vaan sen sinin tai ksinin, ja tämänkin täsmällistä ratkaisua varten n yleensä aina tiedettävä, missä neljänneksessä luku (kulma) x sijaitsee. 1 π Esim. 4. Laske cs x (tarkka arv), kun sin x = ja < x < π. (Kevät 75). 13 Lauseen 5 njalla saadaan yhtälö cs x = 1 cs x = 1 eli (1)

7 1.3. Reaaliluvun sini ja ksini 5 cs x =, jsta cs x = ± Kumpi etumerkki??? Annetun alkuehdn njalla tiedetään, että luvun x kehäpiste sijaitsee krdinaatistn tisessa neljänneksessä, jssa ksini n negatiivinen. 5 Siispä n cs x =. 13 ERITYISESTI KANNATTAA PAINAA MIELEEN MELKO VISUSTI, JOTTA JOS LASKINTA KÄYTTÄEN SUORITAT TEHTÄVÄN NÄPPÄILEMÄLLÄ (vähän laskimesta riippuen) SEURAAVAN SARJAN, 1 / 1 3 = SIN -1 ANS = COS ANS = SAAT ikean vastauksen LIKIARVON VASTALUVUN JA NOLLA PISTETTÄ! Edellä esitetyillä kaavilla (lauseet - 5) kyetään minkä tahansa luvun sini tai ksini (myöhemmin tullaan näkemään, että myös tangentti, sikäli kun se n lemassa) lausumaan sellaisen luvun trignmetrisen funktin avulla, jnka kehä-piste sijaitsee krdinaatistn I neljänneksessä. Mikäli luvun (kulman) trignmetrisen funktin arvn laskeminen pystytään π π π palauttamaan luvun, tai (30, 45 tai 60 ) trignmetrisen funktin määrittämiseen, ei laskimella tettuja likiarvja hyväksytä; vaaditaan tarkat arvt. Tällaisissa tehtävissä tehtävän 1 yhteydessä laatimasi taulukn ulka saaminen ei suurestikaan haittaa. Näitä tällaisia palautettavia kulmia tisesta neljänneksestä vat supplementtikulmat 5 π 3π, ja π, klmannesta neljänneksestä ne, jihin tullaan lisäämällä a. ensimmäisen neljänneksen kulmiin π ja vielä ne neljännen neljänneksen kulmat, jtka vat ensimmäisessä neljänneksessä levien kulmien vastakulmia. Esim. 5. sin660 3 = sin( ) = sin( 60 ) = sin 60 =. Esim. 6. sin ( 4) = [ sin( 4) ] = (0, ) = 0, Esim. 7. sin [( 4) ] = sin16 = -0, (1)

8 1.3. Reaaliluvun sini ja ksini Esim. 8. cs { sin[ cs( 0,500) ]} = cs[ sin( 0, )]= = cs( 0, ) = 0, ,718. Trignmetriaa hyväksi käyttäen saadaan klmin pinta-alalle pikkeuksellinen, kenties ennestään tuttu tuls: LAUSE 6. Klmin ala n pulet kahden sivun ja niiden välisen kulman sinin tulsta. Td.: Piirretään sekä teräväkulmainen että tylppäkulmainen klmi C C b a b a h h α β α β A c B A c B Oheisissa kuvissa krkeusjana n piirretty kantasivua c vastaan, mutta krkeusjana n lunnllisesti piirrettävissä kahta muutakin sivua vastaan. h Teräväkulmaiselle klmille saadaan suraan: = sin α, jsta h = bsin α. b h Tylppäkulmaiselle klmille pulestaan: = sin( π α) = sin α, kska b supplementtikulmien sinit vat aina yhtäsuuret. Kummassakin tapauksessa klmin krkeusjana h = b sin α ja ala siten A = 1 1 ch = bcsinα. Valitsemalla klmin jkainen sivu vurllaan kannaksi ja laskemalla jkaisessa tapauksessa krkeusjana edellä esitetyllä tavalla trignmetriaa käyttäen saadaan A = 1 bcsin α = 1 acsin β = 1 absin γ, 8(1)

9 1.3. Reaaliluvun sini ja ksini ja kun saatu yhtälöketju vielä kerrtaan lausekkeella, abc kaksisyhtälöön tullaan sinα sin β sinγ = =. a b c Kun tiedetään kahden murtlausekkeen yhtäsuuruudesta seuraavan niiden käänteislausekkeiden yhtäsuuruus (ellei esiinny nllia), niin katsellaan sinilauseen tavallisinta esitysmuta: LAUSE 7. SINILAUSE Missä tahansa klmissa n sivun ja vastaisen kulman sinin suhde vaki a sin α = b sin b = c. sin γ Esim. 9. Klmissa ABC n α = 30 ja β = 45 ja AB =c. Laske muut sivut. Klmin klmas kulma ja 75 γ = 105 sin105 = sin( ) = sin. Sinilauseen avulla saadaan suraan kaksi yhtälöä: BC c csin30 c =, jsta BC = a = =. sin30 sin105 sin105 sin 75 AC c csin 45 c =, jsta AC = b = = = a. sin 45 sin105 sin105 sin 75 Kun ns. yhteenlaskukaavjen avulla pystytään tteen näyttämään, 6 + että sin 75 =, niin hiukan asiiden edelle mennen saadaan, 4 jtta c c c( 6 ) c( 6 ) a = = = =, ( 6 + )( 6 ) 4 jnka likiarv n nin 0,518c. 9(1)

10 1.3. Reaaliluvun sini ja ksini c ( 6 ) c( 1 ) c( 3 ) b = a = = = = c( 3 1), jnka likiarv pulestaan n nin 0,73c. Sinilausetta vidaan käyttää vinkulmaisen klmin ratkaisemiseen siinä tapauksessa, että tunnetaan klmista klme saa, jista ainakin yksi n kulma. Kska sinilause saattaa jhtaa näissä yhteyksissä perusyhtälöön sin x = a, missä 0 < a < 1, laskimella saadaan terävä kulma x = sin 1 a. Täytyy kuitenkin lla tarkkana, että tutkii, nk saadun kulman supplementtikulman määräämä klmi myös kelvllinen. Kertaa gemetrian kurssista se tsiasia, että piirtämistehtävä, jssa tunnettiin klmin kaksi sivua ja tisen vastainen kulma, saatti jhtaa kahteen kelvlliseen lpputulkseen. Asiaan liittyy harjitustehtävä 4. Mnenlaisissa käytännön tilanteissa sinilauseen sveltaminen n hyvin käyttökelpista. Periaatteessa nämä tehtävät palautuvat vinkulmaisen klmin ratkaisemiseksi. Esimerkiksi klmin kulmanpulittajalause vidaan mukavasti tdistaa ikeaksi sinilauseen avulla. LAUSE 8. Kulmanpulittajalause Klmissa kulmanpulittaja jakaa vastaisen sivun viereisten sivujen suhteeseen. Funktiiden y = sin x ja y = cs x kuvaajien piirtämistä varten n eräitä tietja j käsitelty. J asianmaisten funktiiden määritelmästä vidaan päätellä kuvaajain merkit, elikkä sijainti x-akseliin nähden. Funkti y = sin x saa psitiivisia arvja, kun 0 < x < π ja ellei rajituta tarkastelemaan yksikköympyrän kehällä ainastaan nllasta alkavaa kierrsta, niin sinin jaksllisuus humiiden vidaan kirjittaa, että y = sin x > 0, kun nπ < x < π + nπ ja y = sin x < 0, kun π + nπ < x < π + nπ = (n + 1) π taikka peruskulumaisesti sin x > 0, kun n 360 < x < n 360 ja 10(1)

11 1.3. Reaaliluvun sini ja ksini sin x < 0, kun n 360 < x < n 360 = ( n + 1) 360 Kun tarkastellaan kehäpisteen krdinaattien muuttumista sitä vastaavan luvun kasvaessa, vidaan suraan tdeta, että π π y = sin x n aidsti kasvava, kun + nπ < x < + n π ja y = sin x n aidsti vähenevä, kun π 3π + nπ < x < + n π. Vastaavat tarkastelut n helpp surittaa myös funktille y = cs x. Ktaan tulkset ja piirretään kuvaajat: SINI KOSINI II I II I vähenee kasvaa vähenee vähenee vähenee kasvaa kasvaa kasvaa III IV III IV 1,5 1 0, ,5-1 -1,5 Kuva. y = sin x. 11(1)

12 1.3. Reaaliluvun sini ja ksini 1,5 1 0, ,5-1 Kuva. y = cs x -1,5 Humataan, että sin x:n kuvaaja läpäisee x-akselin aina, kun x n jkin π:n mnikerta. Olisikin mnesti hyvä mitittaa vaaka-akseli π:n mnikerrilla ja tasasilla. Humaa myös, että mlemmilla krdinaattiakseleilla ei yllä levissa esityksissä le (saisi lla) sama mittakaava. Funktin y = cs x kuvaaja saadaan sin x:n kuvaajasta siirtämällä tätä π/:n verran vasemmalle päin. Tämä asia n myöhemmin helpp matemaattisestikin perustella yhteen- ja vähennyslaskukaavjen yhteydessä. Js asettelet sin x:n kuvaajaa esittävään piirrkseen vaikkapa suran y = 0,35, niin vit hyvin kuvitella, että mainittu sura leikkaa sinifunktin kuvaajaa äärettömän mnessa pisteessä, jista jkaisen x-krdinaatti n yhtälön sin x = 0,35 ratkaisu. Tätäkin kautta näiden funktiiden jaksllisuus tulee ymmärretyksi. Yleisesti funktin, minkä tahansa, jaksllisuus määritellään seuraavasti: MÄÄRITELMÄ 4. Funkti f n jaksllinen ja reaaliluku a n sen jaks, js kaikilla määritysjukkn kuuluvilla alkiilla x ja x + a n vimassa eht f(x + a) = f(x). Pienintä psitiivista lukua santaan funktin perusjaksksi. Js reaaliluku a n funktin f jaks, niin myös luvun a mikä tahansa kknainen mnikerta na n funktin jaks. Sekä sin x:n että cs x:n perusjaks n π. 1(1)

pienempää, joten vektoreiden välinen kulma voidaan aina rajoittaa välille o. Erikoisesti on

pienempää, joten vektoreiden välinen kulma voidaan aina rajoittaa välille o. Erikoisesti on 5 Pistetul ja sen svellutuksia Kun kahdella vektrilla, a ja b n hteinen alkupiste, niiden määräämät pulisurat jakavat tasn kahteen saan, kahteen kulmaan, jtka vat tistensa eksplementtikulmia, siis kulmia,

Lisätiedot

MAA 9. HARJOITUSTEHTÄVIÄ

MAA 9. HARJOITUSTEHTÄVIÄ MAA 9. HARJOITUSTEHTÄVIÄ 1. Surakulmaisessa klmissa n 7. kulma ja tämän vastainen kateetti n 5 mm. Laske hyptenuusa ja viereinen kateetti.. Surakulmaisessa klmissa n 74 kulma ja tämän viereinen kateetti

Lisätiedot

1.5. Trigonometriset perusyhtälöt

1.5. Trigonometriset perusyhtälöt Tämän asian otsake on takavuosina ollut Trigonometriset yhtälöt ja sen käsittely tuolloin ollut huomattavasti laajempi. Perusyhtälöillä tarkoitetaan muotoa sin x = a tan x = c cos x = b (cot x = d) olevia

Lisätiedot

RISTIKKO. Määritelmä:

RISTIKKO. Määritelmä: RISTIKKO Määritelmä: Kitkattmilla nivelillä tisiinsa yhdistettyjen sauvjen mudstamaa rakennetta santaan ristikksi. Ristikn sauvat vat rakennesia, jtka ttavat vastaan vain vet tai puristusrasituksen. Js

Lisätiedot

MAA5. HARJOITUKSIA. 1. Olkoon ABCD mielivaltainen nelikulmio. Merkitse siihen vektorit a) AB

MAA5. HARJOITUKSIA. 1. Olkoon ABCD mielivaltainen nelikulmio. Merkitse siihen vektorit a) AB MAA5 HARJOITUKSIA 1 Olkn ABCD mielivaltainen nelikulmi Merkitse siihen vektrit a) AB, b) CA ja DB 2 Neljäkäs eli vinneliö n suunnikkaan erikistapaus Mitkä seuraavista väitteistä vat tsia neljäkkäässä ABCD:

Lisätiedot

* Trigonometriset funktiot suorakulmaisessa kolmiossa * Trigonometristen funktioiden kuvaajat

* Trigonometriset funktiot suorakulmaisessa kolmiossa * Trigonometristen funktioiden kuvaajat Trigonometria. a) Määrittele trigonometriset funktiot. b) Vertaa trigonometristen funktioiden ominaisuuksia määritys- ja arvojoukko sekä perusjakso). * Trigonometriset funktiot suorakulmaisessa kolmiossa

Lisätiedot

Sini- ja kosinifunktio

Sini- ja kosinifunktio Sini- ja kosinifunktio Trigonometriset funktio voidaan määritellä muun muassa potenssisarjana tai yksikköympyrän avulla. Yksikköympyrään pohjautuvassa määritelmässä sini- ja kosinifunktion muuttujana pidetään

Lisätiedot

Olkoon funktion f määrittelyjoukkona reaalilukuväli (erityistapauksena R). Jos kaikilla määrittelyjoukon luvuilla x 1 ja x 2 on voimassa ehto:

Olkoon funktion f määrittelyjoukkona reaalilukuväli (erityistapauksena R). Jos kaikilla määrittelyjoukon luvuilla x 1 ja x 2 on voimassa ehto: 4 Reaalifunktiot 4. Funktion monotonisuus Olkoon funktion f määrittelyjoukkona reaalilukuväli (erityistapauksena R). Jos kaikilla määrittelyjoukon luvuilla x ja x on voimassa ehto: "jos x < x, niin f (x

Lisätiedot

Matemaattisen analyysin tukikurssi

Matemaattisen analyysin tukikurssi Matemaattisen analyysin tukikurssi 12. Kurssikerta Petrus Mikkola 5.12.2016 Tämän kerran asiat Sini-ja kosifunktio Yksikköympyrä Tangentti- ja kotangenttifunktio Trigonometristen funktioiden ominaisuuksia

Lisätiedot

Harjoituksia MAA5 - HARJOITUKSIA. 1. Olkoon ABCD mielivaltainen nelikulmio. Merkitse siihen vektorit. mutta molemmat puolet itseisarvojen sisällä????

Harjoituksia MAA5 - HARJOITUKSIA. 1. Olkoon ABCD mielivaltainen nelikulmio. Merkitse siihen vektorit. mutta molemmat puolet itseisarvojen sisällä???? MAA5 - HARJOITUKSIA 1. Olkn ABCD mielivaltainen nelikulmi. Merkitse siihen vektrit a) AB b) CA ja DB. 2. Neljäkäs eli vinneliö n suunnikkaan erikistapaus. Mitkä seuraavista väitteistä vat tsia neljäkkäässä

Lisätiedot

Geometrinen piirtäminen

Geometrinen piirtäminen Gemetrinen piirtäminen Nimet: Piirtäkää gemetrisesti nelikulmi, jnka kaikki sivut vat yhtä pitkät. Valmistautukaa selittämään muille, miksi piirtämistapa timii. Opettajalle Ehdtus tunnin rakenteesta: Alustusvaihe

Lisätiedot

VIRTAPIIRILASKUT II Tarkastellaan sinimuotoista vaihtojännitettä ja vaihtovirtaa;

VIRTAPIIRILASKUT II Tarkastellaan sinimuotoista vaihtojännitettä ja vaihtovirtaa; VITAPIIIASKUT II Tarkastellaan sinimutista vaihtjännitettä ja vaihtvirtaa; u sin π ft ja i sin π ft sekä vaihtvirtapiiriä, jssa n sarjaan kytkettyinä vastus, käämi ja kndensaattri (-piiri) ulkisen vastuksen

Lisätiedot

Fy06 Koe 20.5.2014 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/6

Fy06 Koe 20.5.2014 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/6 Fy06 Ke 0.5.04 Kupin Lysen luki (KK) /6 6p/tehtävä.. Kaksi varattua palla rikkuu lankjen varassa lähellä tisiaan. Pallt vetävät tisiaan puleensa 0,66 N vimalla. Pienemmän palln varaus n kaksinkertainen

Lisätiedot

Äärettömät raja-arvot

Äärettömät raja-arvot Äärettömät raja-arvot Määritelmä Funktion f oikeanpuoleinen raja-arvo pisteessä x 0 on + mikäli kaikilla R > 0 löytyy sellainen δ > 0 että f (x) > R aina kun x 0 < x < x 0 + δ. Funktion f oikeanpuoleinen

Lisätiedot

Lisämateriaalia: tilayhtälön ratkaisu, linearisointi. Matriisimuuttujan eksponenttifunktio:

Lisämateriaalia: tilayhtälön ratkaisu, linearisointi. Matriisimuuttujan eksponenttifunktio: Lisämateriaalia: tilayhtälön ratkaisu, linearisinti Matriisimuuttujan ekspnenttifunkti: Kun A n neliömatriisi, niin määritellään 1 1 1 e I ta t A t A t A 2 6 i! At 2 2 3 3 i i jnka vidaan tdistaa knvergivan

Lisätiedot

Radiaanit. Kun kulman α suuruus nyt mitataan tämän kaaren pituutena, saadaan kulmaan arvo radiaaneissa.

Radiaanit. Kun kulman α suuruus nyt mitataan tämän kaaren pituutena, saadaan kulmaan arvo radiaaneissa. Radiaanit Kulmia mitataan matematiikassa paitsi asteissa, myös radiaaneissa. Radiaanien taustaideana on, että kun kulmaa α asetetaan yksikköympyrään, kulmien kylkien välille muodostuu ympyrän kehälle kaari

Lisätiedot

SMG-1100 Piirianalyysi I, kesäkurssi, harjoitus 2(3) Tehtävien ratkaisuehdotukset

SMG-1100 Piirianalyysi I, kesäkurssi, harjoitus 2(3) Tehtävien ratkaisuehdotukset SMG- Piirianalyysi, kesäkurssi, harjitus (3) Tehtävien ratkaisuehdtukset 6 Tarkitus n laskea V ja eveninin ekvivalentin avulla Tämä tarkittaa sitä, että mudstetaan kytkennälle eveninin ekvivalentti vastuksen

Lisätiedot

4.3 Kehäkulma. Keskuskulma

4.3 Kehäkulma. Keskuskulma 4.3 Kehäkulma. Keskuskulma Sellaista kulmaa, jonka kärki on ympyrän kehällä ja kumpikin kylki leikkaa (rajatapauksessa sivuaa) ympyrän kehää, sanotaan kehäkulmaksi, ja sitä vastaavan keskuskulman kyljet

Lisätiedot

3. Kolmiulotteisten kohteiden esitys ja mallintaminen: jatkoa

3. Kolmiulotteisten kohteiden esitys ja mallintaminen: jatkoa . Klmiultteisten khteiden esitys ja mallintaminen: jatka Mnikulmiverkkn nähden ilmeisiä etuja vat: eksakti analyyttinen esitysmut klmiultteinen mudn mukkaaminen mahdllista vähemmän muistitilaa vaativa

Lisätiedot

Ratkaise tehtävä 1 ilman teknisiä apuvälineitä! 1. a) Yhdistä oikea funktio oikeaan kuvaajaan. (2p)

Ratkaise tehtävä 1 ilman teknisiä apuvälineitä! 1. a) Yhdistä oikea funktio oikeaan kuvaajaan. (2p) Matematiikan TESTI 3, Maa7 Trigonometriset funktiot RATKAISUT Sievin lukio II jakso/07 VASTAA JOKAISEEN TEHTÄVÄÄN! MAOL/LIITE/taulukot.com JA LASKIN ON SALLITTU ELLEI TOISIN MAINITTU! TARKISTA TEHTÄVÄT

Lisätiedot

Kertausosa. 5. Merkitään sädettä kirjaimella r. Kaaren pituus on tällöin r a) sin = 0, , c) tan = 0,

Kertausosa. 5. Merkitään sädettä kirjaimella r. Kaaren pituus on tällöin r a) sin = 0, , c) tan = 0, Kertausosa. a),6 60 576 Peruuttaessa pyörähdyssuunta on vastapäivään. Kulma on siis,4 60 864 a) 576 864 0,88m. a) α b 0,6769... 0,68 (rad) r,m 8cm β,90...,9 (rad) 4cm a) α 0,68 (rad) β,9 (rad). a) 5,0

Lisätiedot

5. Trigonometria. 5.1 Asteet ja radiaanit. Radiaanit saadaan lausekkeesta. Kun kulma on v radiaania ja n astetta, tästä seuraa, että 180

5. Trigonometria. 5.1 Asteet ja radiaanit. Radiaanit saadaan lausekkeesta. Kun kulma on v radiaania ja n astetta, tästä seuraa, että 180 5. Trignmetria 5.1 Asteet ja radiaanit Radiaanit saadaan lasekkeesta v b r. Kn klma n v radiaania ja n astetta, tästä seraa, että v n 180. Basic Frmat -tilaksi vimme valita Radian, Degree tai Grad. Käsittelemme

Lisätiedot

Kenguru 2011 Student (lukion 2. ja 3. vuosi)

Kenguru 2011 Student (lukion 2. ja 3. vuosi) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kengurulikan pituus: Irrta tämä vastauslmake tehtävämnisteesta. Merkitse tehtävän numern alle valitsemasi vastausvaihteht. Jätä ruutu tyhjäksi, js et halua vastata

Lisätiedot

Juuri 7 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty c) sin 50 = sin ( ) = sin 130 = 0,77

Juuri 7 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty c) sin 50 = sin ( ) = sin 130 = 0,77 Juuri 7 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty.5.07 Kertaus K. a) sin 0 = 0,77 b) cos ( 0 ) = cos 0 = 0,6 c) sin 50 = sin (80 50 ) = sin 0 = 0,77 d) tan 0 = tan (0 80 ) = tan 0 =,9 e)

Lisätiedot

Kompleksiluvut., 15. kesäkuuta /57

Kompleksiluvut., 15. kesäkuuta /57 Kompleksiluvut, 15. kesäkuuta 2017 1/57 Miksi kompleksilukuja? Reaaliluvut lukusuoran pisteet: Tiedetään, että 7 1 0 x 2 = 0 x = 0 1 7 x 2 = 1 x = 1 x = 1 x 2 = 7 x = 7 x = 7 x 2 = 1 ei ratkaisua reaalilukujen

Lisätiedot

Kolmiot, L1. Radiaani. Kolmiolauseet. Aiheet. Kulmayksiköt, aste. Radiaani. Suorakulmainen kolmio. Kolmiolauseet

Kolmiot, L1. Radiaani. Kolmiolauseet. Aiheet. Kulmayksiköt, aste. Radiaani. Suorakulmainen kolmio. Kolmiolauseet Kolmiot, L1 Kulmayksiköt 1 Aste, 1 (engl. degree) Kun kellon viisari kiertyy yhden kierroksen, sanomme, että se kääntyy 360 (360 astetta). Ajatus täyden kierroksen jakamisesta 360 asteeseen, juontaa kaldealaiseen

Lisätiedot

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 09: Tasoristikon sauvaelementti, osa 2.

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 09: Tasoristikon sauvaelementti, osa 2. 9/ ELEMENTTIMENETELMÄN PERSTEET SESSIO 9: Tasristikn sauvaelementti, sa. ES9E Svelletaan tasristikn sauvaelementin teriaa kuvan (a) kahden pisteviman kurmittamaan ristikkn, jnka elementtiverkssa (b) n

Lisätiedot

ONLINE-MATIKKALUOKKA YLÄKOULULAISILLE

ONLINE-MATIKKALUOKKA YLÄKOULULAISILLE MIKÄ ON ONLINE-MATIKKALUOKKA? Online-lukka n kerran viikssa kkntuva ryhmä, jssa kerrataan verkn välityksellä yläkulun matematiikan asiita. Jkaisella tapaamiskerralla n ma teemansa, jhn paneudutaan kkeneen

Lisätiedot

Vinokulmainen kolmio. Hannu Lehto. Lahden Lyseon lukio

Vinokulmainen kolmio. Hannu Lehto. Lahden Lyseon lukio Vinokulmainen kolmio Hannu Lehto Lahden Lyseon lukio Yksikköympyrä ja suunnattu kulma Yksikköympyrä 1 y 0 x -1-1 0 1 Hannu Lehto 18. maaliskuuta 2008 Lahden Lyseon lukio 2 / 8 Yksikköympyrä ja suunnattu

Lisätiedot

ONLINE-MATIKKALUOKKA YLÄKOULULAISILLE

ONLINE-MATIKKALUOKKA YLÄKOULULAISILLE MIKÄ ON ONLINE-MATIKKALUOKKA? Online-lukka n kerran viikssa kkntuva ryhmä, jssa kerrataan verkn välityksellä yläkulun matematiikan asiita. Jkaisella tapaamiskerralla n ma teemansa, jhn paneudutaan kkeneen

Lisätiedot

Matematiikan peruskurssi 2

Matematiikan peruskurssi 2 Matematiikan peruskurssi Tentti, 9..06 Tentin kesto: h. Sallitut apuvälineet: kaavakokoelma ja laskin, joka ei kykene graaseen/symboliseen laskentaan Vastaa seuraavista viidestä tehtävästä neljään. Saat

Lisätiedot

Matematiikan peruskurssi 2

Matematiikan peruskurssi 2 Matematiikan peruskurssi Demonstraatiot III, 4.5..06. Mikä on funktion f suurin mahdollinen määrittelyjoukko, kun f(x) x? Mikä on silloin f:n arvojoukko? Etsi f:n käänteisfunktio f ja tarkista, että löytämäsi

Lisätiedot

Tee konseptiin pisteytysruudukko! Muista kirjata nimesi ja ryhmäsi. Lue ohjeet huolellisesti!

Tee konseptiin pisteytysruudukko! Muista kirjata nimesi ja ryhmäsi. Lue ohjeet huolellisesti! MAA3 Koe 1.4.2014 Jussi Tyni Tee konseptiin pisteytysruudukko! Muista kirjata nimesi ja ryhmäsi. Lue ohjeet huolellisesti! A-Osio: Ei saa käyttää laskinta. MAOL saa olla alusta asti käytössä. Maksimissaan

Lisätiedot

Ratkaisut vuosien tehtäviin

Ratkaisut vuosien tehtäviin Ratkaisut vuosien 1958 1967 tehtäviin 1958 Pyörähtäessään korkeusjanansa ympäri tasakylkinen kolmio muodostaa kartion, jonka tilavuus on A, ja pyörähtäessään kylkensä ympäri kappaleen, jonka tilavuus on

Lisätiedot

SUORAN SAUVAN VETO TAI PURISTUS

SUORAN SAUVAN VETO TAI PURISTUS SUORAN SAUVAN VETO TAI PURISTUS Kuva esittää puhtaan vedn tai puristuksen alaista suraa sauvaa Jännityskentän resultantti n N ( y, z)da Tietyin edellytyksin n pikkileikkauksen jännityskenttä tasainen,

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka

Tekijä Pitkä matematiikka K1 Tekijä Pitkä matematiikka 5 7..017 a) 1 1 + 1 = 4 + 1 = 3 = 3 4 4 4 4 4 4 b) 1 1 1 = 4 6 3 = 5 = 5 3 4 1 1 1 1 1 K a) Koska 3 = 9 < 10, niin 3 10 < 0. 3 10 = (3 10 ) = 10 3 b) Koska π 3,14, niin π

Lisätiedot

B. 2 E. en tiedä C. 6. 2 ovat luonnollisia lukuja?

B. 2 E. en tiedä C. 6. 2 ovat luonnollisia lukuja? Nimi Koulutus Ryhmä Jokaisessa tehtävässä on vain yksi vastausvaihtoehto oikein. Laske tehtävät ilman laskinta.. Missä pisteessä suora y = 3x 6 leikkaa x-akselin? A. 3 D. B. E. en tiedä C. 6. Mitkä luvuista,,,

Lisätiedot

Flash ActionScript osa 2

Flash ActionScript osa 2 Liiketalus syksy 2012 Flash ActinScript sa 2 Scripti-kieli Skriptikieli n tarkitettu skriptien eli kmentsarjjen tekemiseen. lyhyitä hjeita, siitä kuinka svelluksen tulisi timia Skripteillä autmatisidaan

Lisätiedot

2) Kaksi lentokonetta lähestyy toisiaan samalla korkeudella kuvan osoittamalla tavalla. Millä korkeudella ja kuinka kaukana toisistaan ne ovat?

2) Kaksi lentokonetta lähestyy toisiaan samalla korkeudella kuvan osoittamalla tavalla. Millä korkeudella ja kuinka kaukana toisistaan ne ovat? 2..207 Määritelmä, (terävän kulman) trigonometriset funktiot: Suorakulmaisessa kolmiossa terävän kulman trigonometriset funktiot ovat: kulman sini hpotenuusa sin a c kulman kosini hpotenuusa kulman tangentti

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 12 1 Eksponenttifuntio Palautetaan mieliin, että Neperin luvulle e pätee: e ) n n n ) n n n n n ) n. Tästä määritelmästä seuraa, että eksponenttifunktio e x voidaan

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta Eksponenttifuntio Palautetaan mieliin, että Neperin luvulle e pätee: e ) n n n ) n n n n n ) n. Tästä määritelmästä seuraa, että eksponenttifunktio e x voidaan määrittää

Lisätiedot

Derivaatan sovellukset (ääriarvotehtävät ym.)

Derivaatan sovellukset (ääriarvotehtävät ym.) Derivaatan sovellukset (ääriarvotehtävät ym.) Tehtävät: 1. Tutki derivaatan avulla funktion f kulkua. a) f(x) = x 4x b) f(x) = x + 6x + 11 c) f(x) = x4 4 x3 + 4 d) f(x) = x 3 6x + 1x + 3. Määritä rationaalifunktion

Lisätiedot

sin x cos x cos x = sin x arvoilla x ] π

sin x cos x cos x = sin x arvoilla x ] π Matematiikan johdantokurssi, syksy 08 Harjoitus 0, ratkaisuista. Todenna, että = + tan x. Mutta selvitäppä millä reaaliarvoilla se oikeasti pitää paikkansa! Ratkaisu. Yhtälön molemmat puolet ovat määriteltyjä

Lisätiedot

Läpäisyehto: Kokeesta saatava 5. Uusintakoe: Arvosana määräytyy yksin uusintakokeen perusteella.

Läpäisyehto: Kokeesta saatava 5. Uusintakoe: Arvosana määräytyy yksin uusintakokeen perusteella. MAA7 Trigonometriset funktiot Arvosanan perusteet: koe 70 %, harjoitustehtävä 10 %, tuntitestit 20 %, lisäksi oppimisen ja työskentelyn havainnointi opettajan harkinnan mukaan (ks. OPS 6.2). Muu arviointi:

Lisätiedot

RATKAISUT a + b 2c = a + b 2 ab = ( a ) 2 2 ab + ( b ) 2 = ( a b ) 2 > 0, koska a b oletuksen perusteella. Väite on todistettu.

RATKAISUT a + b 2c = a + b 2 ab = ( a ) 2 2 ab + ( b ) 2 = ( a b ) 2 > 0, koska a b oletuksen perusteella. Väite on todistettu. RATKAISUT 198 197 198. Olkoon suorakulmion erisuuntaisten sivujen pituudet a ja b sekä neliön sivun pituus c. Tehtävä on mielekäs vain, jos suorakulmio ei ole neliö, joten oletetaan, että a b. Suorakulmion

Lisätiedot

Tehtävien ratkaisut

Tehtävien ratkaisut Tehtävien 1948 1957 ratkaisut 1948 Kun juna matkaa AB kulkiessaan pysähtyy väliasemilla, kuluu matkaan 10 % enemmän aikaa kuin jos se kulkisi pysähtymättä. Kuinka monta % olisi nopeutta lisättävä, jotta

Lisätiedot

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011 PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9..0 Kokeessa saa vastata enintään kymmeneen tehtävään.. Sievennä a) 9 x x 6x + 9, b) 5 9 009 a a, c) log 7 + lne 7. Muovailuvahasta tehty säännöllinen tetraedri muovataan

Lisätiedot

Ristitulolle saadaan toinen muistisääntö determinantin avulla. Vektoreiden v ja w ristitulo saadaan laskemalla determinantti

Ristitulolle saadaan toinen muistisääntö determinantin avulla. Vektoreiden v ja w ristitulo saadaan laskemalla determinantti 14 Ristitulo Avaruuden R 3 vektoreille voidaan määritellä pistetulon lisäksi niin kutsuttu ristitulo. Pistetulosta poiketen ristitulon tulos ei ole reaaliluku vaan avaruuden R 3 vektori. Ristitulosta on

Lisätiedot

Päähakemisto Tehtävien ratkaisut -hakemisto. Vastaus: a) 90 b) 60 c) 216 d) 1260 e) 974,03 f) ,48

Päähakemisto Tehtävien ratkaisut -hakemisto. Vastaus: a) 90 b) 60 c) 216 d) 1260 e) 974,03 f) ,48 Trigonometriset funktiot 169. Muutetaan asteet radiaaneiksi. 180 astetta on radiaaneina π eli 180 = π rad Tällöin 1 rad. 180 45 1 a) 45 180 4 4 65 1 b) 65 180 6 10 c) 10 180 5 5 d) 5 180 4 40 7 e) 40 180

Lisätiedot

Lisää unkarilaisia matematiikan tehtäviä koululaisille

Lisää unkarilaisia matematiikan tehtäviä koululaisille Lisää unkarilaisia matematiikan tehtäviä kululaisille Käännös: Meri Kähkönen. Gemetria. Paperista leikatun klmin sivujen pituudet vat 8 cm, 0 cm ja cm. Klmi taitetaan pitkin yhden kulman läpi kulkevaa

Lisätiedot

1.6. Yhteen- ja vähennyslaskukaavat

1.6. Yhteen- ja vähennyslaskukaavat Yhteen- ja vähennyslaskukaavoiksi sanotaan trigonometriassa niitä kaavoja, jotka sisältävät kehitelmät kahden reaaliluvun summan tai erotuksen trigonometriselle funktiolle, kuten sin( + y) sin cos y +

Lisätiedot

Maksimit ja minimit 1/5 Sisältö ESITIEDOT: reaalifunktiot, derivaatta

Maksimit ja minimit 1/5 Sisältö ESITIEDOT: reaalifunktiot, derivaatta Maksimit ja minimit 1/5 Sisältö Funktion kasvavuus ja vähenevyys; paikalliset ääriarvot Jos derivoituvan reaalifunktion f derivaatta tietyssä pisteessä on positiivinen, f (x 0 ) > 0, niin funktion tangentti

Lisätiedot

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy?

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? Ongelma : Mistä jihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Miten vidaan pelata algritmisesti? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Onk mahdllista pelata ptimaalisesti? 0-0 Lasse

Lisätiedot

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy?

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? Ongelma : Mistä jihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Miten vidaan pelata algritmisesti? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Onk mahdllista pelata ptimaalisesti? 0-0 Lasse

Lisätiedot

MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy Millä reaaliluvun x arvoilla. 3 4 x 2,

MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy Millä reaaliluvun x arvoilla. 3 4 x 2, MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy 6. Millä reaaliluvun arvoilla a) 9 =, b) + + + 4, e) 5?. Kirjoita Σ-merkkiä käyttäen summat 4, a) + 4 + 6 + +, b) 8 + 4 6 + + n n, c) + + +

Lisätiedot

c) 22a 21b x + a 2 3a x 1 = a,

c) 22a 21b x + a 2 3a x 1 = a, Tehtäviä on kahdella sivulla; kuusi ensimmäistä tehtävää on monivalintatehtäviä, joissa on 0 4 oikeata vastausta. 1. Lukion A ja lukion B oppilasmäärien suhde oli a/b vuoden 2017 lopussa. Vuoden 2017 aikana

Lisätiedot

Pyramidi 9 Trigonometriset funktiot ja lukujonot 15.4.2011 HK1-1. Dsin3 x. 3cos3x. Dsinx. u( x) sinx ja u ( x) cosx. Dsin. Dsin

Pyramidi 9 Trigonometriset funktiot ja lukujonot 15.4.2011 HK1-1. Dsin3 x. 3cos3x. Dsinx. u( x) sinx ja u ( x) cosx. Dsin. Dsin Pyramidi 9 Trigonometriset funktiot ja lukujonot 5.4.0 HK- a) Dsin3 us ( ) cos3 3 us( ) s( ) 3cos3 s( ) 3 ja s( ) 3 u( ) sin ja u( ) cos b) Dsin 3 3 Dsin us ( ) s( ) sin ja s( ) cos 3 u( ) ja u( ) 3 3sin

Lisätiedot

Kompleksiluvut. JYM, Syksy /99

Kompleksiluvut. JYM, Syksy /99 Kompleksiluvut JYM, Syksy 2014 1/99 Miksi kompleksilukuja? Reaaliluvut lukusuoran pisteet: Tiedetään, että 7 1 0 x 2 = 0 x = 0 1 7 x 2 = 1 x = 1 x = 1 x 2 = 7 x = 7 x = 7 x 2 = 1 ei ratkaisua reaalilukujen

Lisätiedot

Lukion matematiikkakilpailun alkukilpailu 2015

Lukion matematiikkakilpailun alkukilpailu 2015 Lukion matematiikkakilpailun alkukilpailu 015 Avoimen sarjan tehtävät ja niiden ratkaisuja 1. Olkoot a ja b peräkkäisiä kokonaislukuja, c = ab ja d = a + b + c. a) Osoita, että d on kokonaisluku. b) Mitä

Lisätiedot

10 Suoran vektorimuotoinen yhtälö

10 Suoran vektorimuotoinen yhtälö 10 Suran vektrimutinen htälö J aluki tarkatellaan -tan kuuluvaa, rign kautta kulkevaa uraa, niin ura n täin määrätt, mikäli tunnetaan en uunta. Tavallieti tämä annetaan uuntakulman tangentin = kulmakertimen

Lisätiedot

yleisessä muodossa x y ax by c 0. 6p

yleisessä muodossa x y ax by c 0. 6p MAA..0 Muista kirjoittaa jokaiseen paperiin nimesi! Tee vastauspaperin yläreunaan pisteytysruudukko! Valitse kuusi tehtävää! Perustele vastauksesi välivaiheilla! Jussi Tyni Ratkaise: a) x x b) xy x 6y

Lisätiedot

Lineaarialgebra MATH.1040 / trigonometriaa

Lineaarialgebra MATH.1040 / trigonometriaa Lineaarialgebra MATH.1040 / trigonometriaa 1 Aste, 1 (engl. degree) Täsi kierros on 360 (360 astetta). Yksi aste jaetaan 60 kulmaminuuttiin (1 = 60 ) ja ksi kulmaminuutti jaetaan 60 kulmasekuntiin (1 =

Lisätiedot

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2018 Insinöörivalinnan matematiikan koe, , Ratkaisut (Sarja A)

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2018 Insinöörivalinnan matematiikan koe, , Ratkaisut (Sarja A) Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2018 Insinöörivalinnan matematiikan koe, 2952018, Ratkaisut (Sarja A) 1 Anna kaikissa kohdissa vastaukset tarkkoina arvoina Kohdassa d), anna kulmat

Lisätiedot

Ympyrä 1/6 Sisältö ESITIEDOT: käyrä, kulma, piste, suora

Ympyrä 1/6 Sisältö ESITIEDOT: käyrä, kulma, piste, suora Ympyrä 1/6 Sisältö Ympyrä ja sen yhtälö Tason pisteet, jotka ovat vakioetäisyydellä kiinteästä pisteestä, muodostavat ympyrän eli ympyräviivan. Kiinteä piste on ympyrän keskipiste ja vakioetäisyys sen

Lisätiedot

A Lausekkeen 1,1 3 arvo on 1,13 3,3 1,331 B Tilavuus 0,5 m 3 on sama kuin 50 l 500 l l C Luvuista 2 3, 6 7

A Lausekkeen 1,1 3 arvo on 1,13 3,3 1,331 B Tilavuus 0,5 m 3 on sama kuin 50 l 500 l l C Luvuista 2 3, 6 7 1 Tuotteen hinta nousee ensin 10 % ja laskee sitten 10 %, joten lopullinen hinta on... alkuperäisestä hinnasta. alkuperäisestä hinnasta. YLIOPPILASTUTKINTO- LAUTAKUNTA 23.3.2016 MATEMATIIKAN KOE PITKÄ

Lisätiedot

Mb8 Koe Kuopion Lyseon lukio (KK) sivu 1/2

Mb8 Koe Kuopion Lyseon lukio (KK) sivu 1/2 Mb8 Koe 0.11.015 Kuopion Lyseon lukio (KK) sivu 1/ Kokeessa on kaksi osaa. Osa A ratkaistaan tehtäväpaperille ja osa B ratkaistaan konseptipaperille. Osa A: saat käyttää taulukkokirjaa mutta et laskinta.

Lisätiedot

Excel 2013:n käyttö kirjallisen raportin, esim. työselostuksen tekemisessä

Excel 2013:n käyttö kirjallisen raportin, esim. työselostuksen tekemisessä Excel 2013:n käyttö kirjallisen raprtin, esim. työselstuksen tekemisessä Sisällysluettel EXCEL-TAULUKKOLASKENTAOHJELMAN PERUSTEET... 2 1. PERUSASIOITA... 2 2. TEKSTIN KIRJOITTAMINEN TAULUKKOON... 3 3.

Lisätiedot

Trigonometriset funktiot 1/7 Sisältö ESITIEDOT: reaalifunktiot

Trigonometriset funktiot 1/7 Sisältö ESITIEDOT: reaalifunktiot Trigonometriset funktiot 1/7 Sisältö Trigonometriset funktiot suorakulmaisessa kolmiossa a c b Olkoon suorakulmaisen kolmion terävä kulma, a tämän vastainen kateetti, b viereinen kateetti ja c kolmion

Lisätiedot

15. Suorakulmaisen kolmion geometria

15. Suorakulmaisen kolmion geometria 15. Suorakulmaisen kolmion geometria 15.1 Yleistä kolmioista - kolmion kulmien summa on 180⁰ α α + β + γ = 180⁰ β γ 5.1.1 Tasasivuinen kolmio - jos kaikki kolmion sivut ovat yhtä pitkät, on kolmio tasasivuinen

Lisätiedot

l 1 2l + 1, c) 100 l=0 AB 3AC ja AB AC sekä vektoreiden AB ja

l 1 2l + 1, c) 100 l=0 AB 3AC ja AB AC sekä vektoreiden AB ja MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy 7. Millä reaaliluvun arvoilla a) 9 =, b) + 5 + +, e) 5?. Kirjoita Σ-merkkiä käyttäen summat 4, a) + + 5 + + 99, b) 5 + 4 65 + + n 5 n, c) +

Lisätiedot

LH9-1 Eräässä prosessissa kaasu laajenee tilavuudesta V1 = 3,00 m 3 tilavuuteen V2 = 4,00 m3. Sen paine riippuu tilavuudesta yhtälön.

LH9-1 Eräässä prosessissa kaasu laajenee tilavuudesta V1 = 3,00 m 3 tilavuuteen V2 = 4,00 m3. Sen paine riippuu tilavuudesta yhtälön. LH9- Eräässä rsessissa kaasu laajenee tilavuudesta = 3, m 3 tilavuuteen = 4, m3. Sen aine riiuu tilavuudesta yhtälön 0 0e mukaan. akiilla n arvt = 6, 0 Pa, α = 0, m -3 ja v =, m 3. Laske kaasun tekemä

Lisätiedot

3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö

3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö 3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö Yhtälön (tai funktion) y = a + b + c, missä a 0, kuvaaja ei ole suora, mutta ei ole yhtälökään ensimmäistä astetta. Funktioiden

Lisätiedot

FC HONKA AKATEMIAN ARVOT

FC HONKA AKATEMIAN ARVOT FC HONKA AKATEMIAN ARVOT JOHDANTO... 3 FC HONKA AKATEMIAN ARVOT... 4 YHTEISÖLLISYYS & YKSILÖ... 5 MEIDÄN SEURA, TOIMIMME YHDESSÄ, VOITAMME YHDESSÄ... 5 YKSILÖN KEHITYS JA YKSILÖN ONNISTUMISET PARANTAVAT

Lisätiedot

Tehtävien ratkaisut. 77 cm Ratkaisu. Toisen kierron jälkeen syntyvä neliö on

Tehtävien ratkaisut. 77 cm Ratkaisu. Toisen kierron jälkeen syntyvä neliö on Solmu /00 Tehtävien ratkaisut Ratkaisu Toisen kierron jälkeen syntyvä neliö on peilikuva alkuperäisestä neliöstä pisteen P suhteen Jos P ei ole alkuperäisen neliön sisällä, niin peilikuvalla alkuperäisellä

Lisätiedot

l 1 2l + 1, c) 100 l=0

l 1 2l + 1, c) 100 l=0 MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy 5. Millä reaaliluvun arvoilla a) 9 =, b) 5 + 5 +, e) 5?. Kirjoita Σ-merkkiä käyttäen summat 4, a) + + 5 + + 99, b) 5 + 4 65 + + n 5 n, c)

Lisätiedot

GEOMETRIA MAA3 Geometrian perusobjekteja ja suureita

GEOMETRIA MAA3 Geometrian perusobjekteja ja suureita GEOMETRI M3 Geometrian perusobjekteja ja suureita Piste ja suora: Piste, suora ja taso ovat geometrian peruskäsitteitä, joita ei määritellä. Voidaan ajatella, että kaikki geometriset kuviot koostuvat pisteistä.

Lisätiedot

A-osa. Ratkaise kaikki tämän osan tehtävät. Tehtävät arvostellaan pistein 0-6. Taulukkokirjaa saa käyttää apuna, laskinta ei.

A-osa. Ratkaise kaikki tämän osan tehtävät. Tehtävät arvostellaan pistein 0-6. Taulukkokirjaa saa käyttää apuna, laskinta ei. PITKÄ MATEMATIIKKA PRELIMINÄÄRIKOE 7..07 NIMI: A-osa. Ratkaise kaikki tämän osan tehtävät. Tehtävät arvostellaan pistein 0-. Taulukkokirjaa saa käyttää apuna, laskinta ei.. Valitse oikea vaihtoehto ja

Lisätiedot

5.3 Suoran ja toisen asteen käyrän yhteiset pisteet

5.3 Suoran ja toisen asteen käyrän yhteiset pisteet .3 Suoran ja toisen asteen käyrän yhteiset pisteet Tämän asian taustana on ratkaista sellainen yhtälöpari, missä yhtälöistä toinen on ensiasteinen ja toinen toista astetta. Tällainen pari ratkeaa aina

Lisätiedot

2 Pistejoukko koordinaatistossa

2 Pistejoukko koordinaatistossa Pistejoukko koordinaatistossa Ennakkotehtävät 1. a) Esimerkiksi: b) Pisteet sijaitsevat pystysuoralla suoralla, joka leikkaa x-akselin kohdassa x =. c) Yhtälö on x =. d) Sijoitetaan joitain ehdon toteuttavia

Lisätiedot

1. a. Ratkaise yhtälö 8 x 5 4 x + 2 x+2 = 0 b. Määrää joku toisen asteen epäyhtälö, jonka ratkaisu on 2 x 1.

1. a. Ratkaise yhtälö 8 x 5 4 x + 2 x+2 = 0 b. Määrää joku toisen asteen epäyhtälö, jonka ratkaisu on 2 x 1. ABIKertaus.. a. Ratkaise yhtälö 8 5 4 + + 0 b. Määrää joku toisen asteen epäyhtälö, jonka ratkaisu on. 4. Jaa polynomi 8 0 5 ensimmäisen asteen tekijöihin ja ratkaise tämän avulla 4 epäyhtälö 8 0 5 0.

Lisätiedot

1 2 x2 + 1 dx. (2p) x + 2dx. Kummankin integraalin laskeminen oikein (vastaukset 12 ja 20 ) antaa erikseen (2p) (integraalifunktiot

1 2 x2 + 1 dx. (2p) x + 2dx. Kummankin integraalin laskeminen oikein (vastaukset 12 ja 20 ) antaa erikseen (2p) (integraalifunktiot Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto Matematiikan valintakoe (Ratkaisut ja pisteytys) 500 Kustakin tehtävästä saa maksimissaan

Lisätiedot

Ratkaisuja, Tehtävät

Ratkaisuja, Tehtävät ja, Tehtävät 988-97 988 a) Osoita, että lausekkeiden x 2 + + x 4 + 2x 2 ja x 2 + - x 4 + 2x 2 arvot ovat toistensa käänteislukuja kaikilla x:n arvoilla. b) Auton jarrutusmatka on verrannollinen nopeuden

Lisätiedot

4.1 Urakäsite. Ympyräviiva. Ympyrään liittyvät nimitykset

4.1 Urakäsite. Ympyräviiva. Ympyrään liittyvät nimitykset 4.1 Urakäsite. Ympyräviiva. Ympyrään liittyvät nimitykset MÄÄRITELMÄ 6 URA Joukko pisteitä, joista jokainen täyttää määrätyn ehdon, on ura. Urakäsite sisältää siten kaksi asiaa. Pistejoukon jokainen piste

Lisätiedot

w + x + y + z =4, wx + wy + wz + xy + xz + yz =2, wxy + wxz + wyz + xyz = 4, wxyz = 1.

w + x + y + z =4, wx + wy + wz + xy + xz + yz =2, wxy + wxz + wyz + xyz = 4, wxyz = 1. Kotitehtävät, tammikuu 2011 Vaikeampi sarja 1. Ratkaise yhtälöryhmä w + x + y + z =4, wx + wy + wz + xy + xz + yz =2, wxy + wxz + wyz + xyz = 4, wxyz = 1. Ratkaisu. Yhtälöryhmän ratkaisut (w, x, y, z)

Lisätiedot

MAB2. Kertaustehtävien ratkaisut. 120. a) α = 15 16 1. β = 95 58 45. 95 o 58. b) α = 11,9872 0,9872 = 0,9872 60 = 59,232 0,232 = 0,232 60 = 13,92

MAB2. Kertaustehtävien ratkaisut. 120. a) α = 15 16 1. β = 95 58 45. 95 o 58. b) α = 11,9872 0,9872 = 0,9872 60 = 59,232 0,232 = 0,232 60 = 13,92 MAB Kertaustehtävien ratkaisut 10. a) α = 15 16 1 16 1 15 60 β = 95 58 45 600 15,669 95 58 45 95,979 60 600 b) α = 11,987 0,987 = 0,987 60 = 59, 0, = 0, 60 = 1,9 α = 11 59 1,9 = 11 59 14 β = 95,4998 0,

Lisätiedot

HENKKARIKLUBI. Mepco HRM uudet ominaisuudet vinkkejä eri osa-alueisiin 1 (16) 28.5.2015. Lomakkeen kansiorakenne

HENKKARIKLUBI. Mepco HRM uudet ominaisuudet vinkkejä eri osa-alueisiin 1 (16) 28.5.2015. Lomakkeen kansiorakenne 1 (16) Mepc HRM uudet minaisuudet vinkkejä eri sa-alueisiin Khta: Kuvaus: Lmakkeen kansirakenne Lmakkeen kansirakenne Lmakkeet vidaan kategrisida tiettyyn lmakekategriaan. Tämä helpttaa käyttäjiä hakemaan

Lisätiedot

MAA3 TEHTÄVIEN RATKAISUJA

MAA3 TEHTÄVIEN RATKAISUJA MAA3 TEHTÄVIEN RATKAISUJA 1. Piirretään kulman kärki keskipisteenä R-säteinen ympyränkaari, joka leikkaa kulman kyljet pisteissä A ja B. Nämä keskipisteenä piirretään samansäteiset ympyräviivat säde niin

Lisätiedot

MATP153 Approbatur 1B Harjoitus 3, ratkaisut Maanantai

MATP153 Approbatur 1B Harjoitus 3, ratkaisut Maanantai MATP53 Approbatur B Harjoitus 3, ratkaisut Maanantai 6..5. (Teht. 5 ja s. 4.) Olkoot z = + y i ja z = + y i. Osoita, että (a) z + z = z +z, (b) z z = z z, (c) z z = z ja (d) z = z z, kun z. (a) z + z =

Lisätiedot

{ 2v + 2h + m = 8 v + 3h + m = 7,5 2v + 3m = 7, mistä laskemmalla yhtälöt puolittain yhteen saadaan 5v + 5h + 5m = 22,5 v +

{ 2v + 2h + m = 8 v + 3h + m = 7,5 2v + 3m = 7, mistä laskemmalla yhtälöt puolittain yhteen saadaan 5v + 5h + 5m = 22,5 v + 9. 0. ÄÙ ÓÒ Ñ Ø Ñ Ø ÐÔ ÐÙÒ Ð Ù ÐÔ ÐÙÒ Ö Ø ÙØ 009 È ÖÙ Ö P. Olkoon vadelmien hinta v e, herukoiden h e ja mustikoiden m e rasialta. Oletukset voidaan tällöin kirjoittaa yhtälöryhmäksi v + h + m = 8 v +

Lisätiedot

Laudatur 4 MAA4 ratkaisut kertausharjoituksiin

Laudatur 4 MAA4 ratkaisut kertausharjoituksiin Laudatur MAA ratkaisut kertausharjoituksiin Yhtälöparit ja yhtälöryhmät 6. a) x y = 7 eli,y+, sijoitetaan alempaan yhtälöön x+ 7y = (, y+, ) + 7y =,y =, y = Sijoitetaan y = yhtälöparin ylempään yhtälöön.,

Lisätiedot

3.1 Väliarvolause. Funktion kasvaminen ja väheneminen

3.1 Väliarvolause. Funktion kasvaminen ja väheneminen Väliarvolause Funktion kasvaminen ja väheneminen LAUSE VÄLIARVOLAUSE Oletus: Funktio f on jatkuva suljetulla välillä I: a < x < b f on derivoituva välillä a < x < b Väite: On olemassa ainakin yksi välille

Lisätiedot

Trigonometriset funktiot

Trigonometriset funktiot Peruskäsitteet Y-peilaus X-peilaus Pistepeilaus Muistikulmat Muistikolmio 1 Muistikolmio 2 Jaksollisuus Esimerkki 5.A Esimerkki 5.B1 Esimerkki 5.B2 Esimerkki 5C.1 Esimerkki 5C.2 (1/2) (2/2) Muunnelmia

Lisätiedot

Johdatus matematiikkaan

Johdatus matematiikkaan Johdatus matematiikkaan Luento 6 Mikko Salo 6.9.2017 Sisältö 1. Kompleksitaso 2. Joukko-oppia Kompleksiluvut Edellisellä luennolla huomattiin, että toisen asteen yhtälö ratkeaa aina, jos ratkaisujen annetaan

Lisätiedot

Sisällys. Alkusanat. Alkusanat. Tehtävien ratkaisuja

Sisällys. Alkusanat. Alkusanat. Tehtävien ratkaisuja Sisälls lkusanat Tehtävien ratkaisuja Gemetria (M) Tasgemetria Klmin ratkaiseminen 9 Yhtenevs ja hdenmutisuus 7 varuusgemetria *Piirtäminen ja mallintaminen 6 Lisätehtäviä 0 nalttinen gemetria (M) Piste

Lisätiedot

Preliminäärikoe Tehtävät A-osio Pitkä matematiikka kevät 2016 Sivu 1 / 4

Preliminäärikoe Tehtävät A-osio Pitkä matematiikka kevät 2016 Sivu 1 / 4 Preliminäärikoe Tehtävät A-osio Pitkä matematiikka kevät 06 Sivu / 4 Laske yhteensä enintään 0 tehtävää. Kaikki tehtävät arvostellaan asteikolla 0-6 pistettä. Osiossa A EI SAA käyttää laskinta. Osiossa

Lisätiedot

MAA4 Abittikokeen vastaukset ja perusteluja 1. Määritä kuvassa olevien suorien s ja t yhtälöt. Suoran s yhtälö on = ja suoran t yhtälö on = + 2. Onko väittämä oikein vai väärin? 2.1 Suorat =5 +2 ja =5

Lisätiedot

1. Murtoluvut, murtolausekkeet, murtopotenssit ja itseisarvo

1. Murtoluvut, murtolausekkeet, murtopotenssit ja itseisarvo 1. Murtoluvut, murtolausekkeet, murtopotenssit ja itseisarvo Olkoot a, b, c mielivaltaisesti valittuja reaalilukuja eli reaaliakselin pisteitä. Ne toteuttavat seuraavat laskulait (ns. kunta-aksioomat):

Lisätiedot