Kuumiin komponentteihin liittyvä tulipalo- ja vahinkovaara

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuumiin komponentteihin liittyvä tulipalo- ja vahinkovaara"

Transkriptio

1 Kuumat komponentit Kuumat komponentit VAROITUS! Kuorma-auton pakojärjestelmä saattaa suurella kuormituksella saavuttaa yli 500 C:n lämpötilan. Tulipalovaara voi olla suuri, jos päällirakenne on sijoitettu liian lähelle pakojärjestelmää tai jos syttyvät materiaalit joutuvat kosketukseen pakojärjestelmän tai muiden kuumien komponenttien kanssa. Tarkemmat tiedot sekä ohjeet ja tarkistuslista suoritettavalle työlle löytyvät seuraavista asiakirjoista: Laatu- ja turvallisuustarkastukset ennen luovutusta asiakkaalle 1: Ohjeet Laatu- ja turvallisuustarkastukset ennen luovutusta asiakkaalle 2: Tarkistuslista Kuorma-autoissa on kuumia komponentteja ja osia, jotka voivat aiheuttaa tulipalon ja lämpövaurioita, jos ne eivät ole riittävän varoetäisyyden päässä ympäröivistä komponenteista tai niitä ei ole suojattu oikein. Tämä koskee erityisesti seuraavia komponentteja: Moottori ja moottorin osat Turboahdin Pakoputki Äänenvaimennin Pakosarja Pakoputken takaosa Lisälämmittimen pakoputki TÄRKEÄÄ! Älä peitä kuumenevia alustan komponentteja, koska hyvä ilman kierto on tärkeää jäähdytyksen kannalta. 03:10-03/01 Painos 5 fi-fi 1 (19)

2 Kuumat komponentit Kuumien komponenttien yleiskuvaus Alla olevissa kuvissa on esitetty esimerkkejä komponenteista, jotka voivat kuumentua niin, että ne aiheuttavat tulipalovaaran. Komponentit saattavat poiketa ulkonäöltään ja sijaita eri paikoissa ajoneuvon tyypistä ja erittelyistä riippuen Moottori 2. Pakoputki 3. Äänenvaimennin 4. Turboahdin 5. Pakosarja on piilossa turboahtimen alla 03:10-03/01 Painos 5 fi-fi 2 (19)

3 Kuumat komponentit Pakosarja 2. Turboahdin sijaitsee moottorin sivulla Pakosarja sijaitsee kompressorin alla ohjaamon takana 03:10-03/01 Painos 5 fi-fi 3 (19)

4 Kuumat komponentit VAROITUS! Ohjaamon lisälämmittimessä on pakoputki, joka poistaa pakokaasut ohjaamon taakse. Varmista, ettei lisälämmittimen pakoputki ole liian lähellä polttoainesäiliöitä tai muita lämpöherkkiä laitteita, sillä tämä voi aiheuttaa suuren tulipalo- ja räjähdysvaaran. Lisälämmittimen pakoputki ohjaamon takana :10-03/01 Painos 5 fi-fi 4 (19)

5 Kuumat komponentit Tulipalovaaran minimointi jälkiasennettujen komponenttien vieressä Helposti syttyvien materiaalien kuljetuksissa on tulipalovaara. Sen vähentämiseksi Scania suosittelee välttämään pakokaasuja pois johtavien komponenttien jälkiasentamista; tällaisia ovat esimerkiksi: Sivulle asennettu pakoputki Pystypakoputkistot Lavalämmityksen komponentit Jos kippilavan lämmitys on asennettu, varmista, että varoetäisyys on riittävä. Katso Varoetäisyys kohdasta Suositellut varoetäisyydet. Huomaa, että kuumia aineita voi vuotaa, erityisesti alustan ja lavan välissä. 03:10-03/01 Painos 5 fi-fi 5 (19)

6 Helposti syttyvät nesteet Helposti syttyvät nesteet VAROITUS! Monet nesteet ajoneuvon säiliöissä tai hydraulijärjestelmissä ovat helposti syttyviä ja usein tulipalojen syynä, kuten hydrauliöljy, dieselpolttoaine ja öljy. Tulipalovaara syntyy nestevuodoista, kun kuumien pintojen lämpötila nousee noin 250 C:hen. Vaara suurenee entisestään, jos neste on paineistettua, koska tällöin vuodosta voi muodostua helposti syttyvä öljysumu. Esimerkki muovilohkojen kiinnityksestä TÄRKEÄÄ! Vuotojen mahdollisia syitä: Huonosti kiristetyt liitokset tai letkujen ja tiivisteiden riittämätön huolto Riittämättömästi kiristetyt letkut Letkujen ja muiden komponenttien välinen hankaaminen Ennalta ehkäisevät toimenpiteet Helposti syttyviä nesteitä sisältävät tai nesteiden kuljetukseen käytettävät komponentit ja säiliöt on kiinnitettävä ja liitettävä huolellisesti. Varmista, että hydrauliletkut on kiinnitetty turvallisesti ja että järjestelmässä käytetään hyvälaatuisia liitäntöjä ja kiinnityksiä. Jotta vuotavat nesteet eivät pääsisi kosketuksiin kuumien pintojen kanssa, tulisi käyttää lämpökilpeä, joka peittää kyseisen alueen kokonaan. Lisätietoja lämpökilvistä on annettu otsikolla. Sijoita säiliöt ja astiat äänenvaimentimen vastakkaiselle puolelle. Jos se ei ole mahdollista, on asennettava lämpökilpi. Esimerkki metallikiinnikkeiden kiinnityksestä :10-03/01 Painos 5 fi-fi 6 (19)

7 Helposti syttyvät nesteet Scania suosittelee yleensä kiinnitystä muovipaloja käyttämällä, mutta joissakin tapauksissa muut kiinnitysratkaisut ovat suositeltavia. Metallikiinnikkeet ovat lämpötilan kannalta hyviä, mutta ne ovat herkempiä lialle ja vedelle. Huomioi lujuus, lämpötilaherkkyys ja vastaavat tekijät. Lyhyet etäisyydet kiinnityspisteiden välillä vähentävät kuormitusta, jonka aiheuttajana on: Hydrauliletkujen oma paino, joka voi muutoin aiheuttaa taipumista Liikkeet ja tärinät Lumi ja lika Suojaa letkut tarvittaessa hankaussuojilla. Vältä liittimien sijoittamista kuumien komponenttien yläpuolelle ja lähelle. Hydrauliletkuja ei saa kiinnittää yhteen paineilmaputkien tai sähköjohtojen kanssa. Varmista, etteivät hydrauliletkut mene keskenään ristiin. Jos tämä ei ole vältettävissä, käytä kaksinkertaisia kiinnityksiä, etteivät ne pääse hankaamaan. 03:10-03/01 Painos 5 fi-fi 7 (19)

8 VAROITUS! Sellaisetkin materiaalit, joiden syttymislämpötila on korkea, voivat tuottaa tulenarkoja kaasuja suhteellisen alhaisissa lämpötiloissa. Riskien arviointi TÄRKEÄÄ! Arvioi riskit huolellisesti seuraavien tekijöiden perusteella: Ulkolämpötila Ajoneuvon käyttökohde Päällirakenteen ulkonäkö ja rakenne kuumien komponenttien alueella Todennäköinen tapahtumaketju, jos helposti syttyvä kuorma tai vuotava neste pääsee kosketuksiin kuumien komponenttien kanssa Mahdolliset rikkoutumiset, jotka voivat aiheuttaa tulipalon, esimerkiksi repeämä hydrauliletkuissa tai dieselpolttoainevuoto. 03:10-03/01 Painos 5 fi-fi 8 (19)

9 Lämpökilvet Scania suosittelee tarvittaessa lämpökilpien käyttöä ajoneuvon kuumien komponenttien lähellä seuraavista syistä: 2 Suojella kuumuudelle herkkiä päällirakennevarusteita Estää helposti syttyviä kuormia tai nesteitä pääsemästä kosketuksiin kuumien komponenttien kanssa 1 Kuvassa on esimerkkejä lämpökilvistä. Hydraulipumppu voimanotossa Kun moottorin voimanottoon asennetaan hydraulipumppu, hydraulipumpun ja sen letkujen suojaksi saatetaan tarvita lämpökilpi. Reititä hydrauliletkut määrättyjen varoetäisyyksien päähän moottorin kuumista osista. Katso taulukko tuonnempana tässä asiakirjassa kohdasta Varoetäisyys. Varmista, että hydrauliletkut on kiinnitetty turvallisesti ja että järjestelmässä käytetään hyvälaatuisia liitäntöjä ja kiinnityksiä. Asenna lämpökilpi tarvittaessa. 3 Seuraavia letkujen suojaosia voidaan hankkia Scanian jälleenmyyjiltä: Nimike Likimääräinen mitta (mm) Materiaalit Osanumero Suojakotelo 390x290 Lasikuitu Suojakotelo 600x220 Lasikuitu Lämpökilpi 685x350 Lasikuitu/ruostumaton teräs Kiristinpanta Teräs Lämpökilpi 200x600 Lasikuitu/alumiinikalvo Lämpökilpi pakoputken yläpuolella ohjaamon takana 2. Lämpökilpi pakoputken ja letkuilla varustetun voimanoton hydraulipumpun välillä. 3. Lämpökilpi moottorin ja päällirakenteen välillä :10-03/01 Painos 5 fi-fi 9 (19)

10 Lämpökilpi D = 50, L = 475 Lasikuitu/alumiinikalvo :10-03/01 Painos 5 fi-fi 10 (19)

11 Ajoneuvot korkeatehoisilla 6- ja 8-sylinterisillä moottoreilla ja lämpöherkällä päällirakenteella VAROITUS! Lämpötila moottorin ympärillä ohjaamon takana saattaa ylittää 100 ºC suurella kuormituksella ja olla jopa 140 ºC ääriolosuhteissa, esimerkiksi korkeissa ulkolämpötiloissa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että umpikorin etupää tai lämpöherkkä varuste saattaa vaurioitua. Ohjaamon lisälämmittimessä on pakoputki, joka poistaa pakokaasut ohjaamon taakse. Älä peitä kuumenevia alustan komponentteja, koska hyvä ilman kierto on tärkeää jäähdytyksen kannalta. Kuvassa näkyy alttiiksi joutuva päällirakenteen alue, jolle ei tule asentaa lämpöherkkiä varusteita. Tähän kohtaan tulee asentaa lämpökilpi. Umpikori Lämpövaurion riski koskee varsinkin kerrosrakenteisia umpikoreja. Asenna lämpökilpi, jos vaara on olemassa. Käytä vähintään 15 mm:n välikappaleita. Eristämättömien umpikorien etupää voi kuumentua erittäin voimakkaasti, ja niistä voi vapautua lämpöä kuormatilaan. Asenna lämpökilpi umpikorin etupuolelle ajoneuvoissa, joilla on kuljetettava lämpöherkkiä kuormia Lämpöherkät varusteet Scania suosittelee, että lämpöherkät varusteet sijoitetaan muualle kuin kaikkein alttiimmalle alueelle. Eniten alttiiksi joutuva alue ja lämpökilven likimääräinen sijainti 03:10-03/01 Painos 5 fi-fi 11 (19)

12 Lämpöherkkiä varusteita ovat esimerkiksi sähkökäyttöiset ja hydrauliset laitteistot. 03:10-03/01 Painos 5 fi-fi 12 (19)

13 Ajoneuvot, jotka kuljettavat syttyviä materiaaleja VAROITUS! Alhaisen syttymislämpötilan kuorma voi aiheuttaa toimintahäiriöitä tai tulipaloja, jos se joutuu kosketuksiin pakokaasujärjestelmän kuumien osien kanssa. Esimerkkejä kuormista, joilla on alhainen syttymislämpötila: Hake ja kaarna Puutavara Keräyspaperi Vilja Jätteet Ehdot Jos ajoneuvossa on sylinterimäinen äänenvaimennin, tehtaalla asennettu käyntisilta suojaa äänenvaimentimen syttyvältä materiaalilta. TÄRKEÄÄ! Älä poista tehtaalla asennettua käyntisiltaa. Jos se on vaihdettava, on tärkeää, että uudella käyntisillalla on sama rakenne ja toiminta. 03:10-03/01 Painos 5 fi-fi 13 (19)

14 Huom! Ajoneuvoissa, jotka on valmistettu alla olevien tietojen mukaisesti, ei ole tehtaalla asennettua lämpökilpeä. Lue kuvaus asiakirjasta Äänenvaimentimien lämpökilven asennus. Ajoneuvon valmistusaika Valmistuspaikka Alustan sarjanumero Södertälje Zwolle Angers Jälkiasenna äänenvaimentimen lämpökilpi. 03:10-03/01 Painos 5 fi-fi 14 (19)

15 Varoetäisyys Tulipalovaaran, ylikuumenemisvaurioiden ja toimintahäiriöiden vähentämiseksi on tärkeää jättää varoetäisyys kuumenevien komponenttien ja muiden varusteiden välille tai suojata varusteet lämpökilvillä. Varoetäisyys riippuu seuraavista tekijöistä: Kuumien komponenttien lämpötila Ympäröivien komponenttien lämpöherkkyys Ympäröivien materiaalien syttymislämpötila Jäähdytysilman vaihtuvuus kuumalla alueella Suositellut varoetäisyydet Seuraavassa taulukossa on suositellut minimivaroetäisyydet pakokaasujärjestelmän kuumenevien osien ja niiden viereisten varusteiden välillä. Huom! Suositellut varoetäisyydet ovat voimassa pakokaasujärjestelmille, joissa on täysin tiivistetyt liitännät eikä erityisiä lämpökilpiä. Syttymisherkkyys Heikko ilmankierto Hyvä ilmankierto Materiaaliesimerkkejä Helposti syttyvä 300 mm 200 mm Puu ja paperi Vaikeasti syttyvä 200 mm 100 mm Polyamidi Muovi- tai kumiletkut Scania suosittelee teräsputkien käyttöä herkästi syttyvien nesteiden (esim. hydrauliöljy) johtamiseen kuumien osien läheisyydessä. Teräsputki :10-03/01 Painos 5 fi-fi 15 (19)

16 TÄRKEÄÄ! Kumi- ja muoviletkuja ei tule sijoittaa alle 250 mm:n etäisyydelle turboahtimesta ja kippilavan lämmittimen liitännästä mahdollisten lämpö- ja pakokaasuvuotojen vuoksi. Jos tarvittavaa tilaa ei voida jättää väliin, lämpökilpi tulee asentaa suojaamaan letkuja lämpö- ja pakokaasuvuodoilta. 03:10-03/01 Painos 5 fi-fi 16 (19)

17 Erityisehdot Erityisehdot Ajoneuvot SCR-järjestelmällä TÄRKEÄÄ! SCR-järjestelmällä (valikoiva katalyyttinen pelkistys) varustetuissa moottoreissa on pakokaasujärjestelmän ja äänenvaimentimen yhteyteen ja lähelle asennettuja herkkiä komponentteja, kuten pelkistyslisäaineen annostelija ja NOx-anturi. Niiden ylikuumenemisesta aiheutuu suuri toimintahäiriöiden riski. Siksi on tärkeää, että ilma pääsee kiertämään äänenvaimentimen ja SCR-järjestelmän osien ympärillä riittävän tehokkaasti jäähdytyksen varmistamiseksi. Kun tehtaalla asennettu käyntisilta vaihdetaan, on tärkeää, että uusi käyntisilta sallii saman tehokkaan ilman kierron äänenvaimentimen ympärillä :10-03/01 Painos 5 fi-fi 17 (19)

18 Erityisehdot HPI-järjestelmällä varustetut ajoneuvot Scania HPI -ruiskutusjärjestelmällä varustetuissa moottoreissa syntyy paluupolttoainetta, jonka lämpötila on huomattavasti aiempia ruiskutusjärjestelmiä korkeampi. Jos ajoneuvoa käytetään helteellä jatkuvasti, polttoainesäiliön lämpötila saattaa ylittää +70 ºC. Scania suosittelee polttoaineen jäähdytintä, jonka osanumero on , HPI-ajoneuvoissa, joita käytetään usein paikallaan. Ruiskutusjärjestelmän tyyppi on ilmoitettu ajoneuvon yksittäisessä alustaerittelyssä VAROITUS! Polttoainesäiliöiden korkeiden lämpötilojen takia niiden koskemisesta aiheutuu palovammavaara. Scania suosittelee polttoainesäiliöiden varustamista lämpökilvillä, jos kuljettajan käyttämät ohjauspaneelit tai muut laitteet sijaitsevat säiliöiden lähellä :10-03/01 Painos 5 fi-fi 18 (19)

19 Käyttö paikallaan ja käyttö suurella teholla Käyttö paikallaan ja käyttö suurella teholla TÄRKEÄÄ! Käyttö paikallaan tai moottorin käyttö suurella teholla nostaa pakokaasujen ja pakokaasujärjestelmän lämpötilaa. Pakoputken ulostulon lähellä oleva materiaali on suuressa vaarassa vaurioitua. Epäsuotuisissa olosuhteissa ylikuumeneminen voi aiheuttaa asfalttivaurioita, ruohikkopaloja tai muita vaaratilanteita sen mukaan, mihin pakoputki suuntautuu sekä missä asennossa ja millaisessa ympäristössä ajoneuvo on. Esimerkkejä ajoneuvoista, joita tämä ongelma koskee, ovat betoniautot ja paloautot. Pakokaasuvirtaus on usein 5-15 m³/min ja sisältää runsaasti energiaa. Lämpötilat voivat olla yli 500 ºC. Suositeltu toimenpide: Tilaa ajoneuvo pystypakoputkella varustettuna. Huom! Ota aina yhteys Scania-korjaamoon ennen pakokaasujärjestelmän muuttamista. 03:10-03/01 Painos 5 fi-fi 19 (19)

Laatu- ja turvatarkastus ennen luovutusta asiakkaalle 2: Tarkistuslista

Laatu- ja turvatarkastus ennen luovutusta asiakkaalle 2: Tarkistuslista Selitys Selitys Tätä julkaisua on tarkoitus käyttää tarkistettaessa, että päällirakenteen asennus on suoritettu tavalla, jolla varmistetaan korkea laatu sekä henkilö- ja materiaalivahinkojen riskin minimointi

Lisätiedot

Polttoaineenjäähdyttimen liittäminen ja jäähdyttimen ilmanoton

Polttoaineenjäähdyttimen liittäminen ja jäähdyttimen ilmanoton ilmanoton parantaminen Yleistietoja polttoaineenjäähdyttimen asennustarpeesta Yleistietoja polttoaineenjäähdyttimen asennustarpeesta Kun HPI- ja PDE-järjestelmillä varustettuja ajoneuvoja käytetään paikallaan

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen ulostulo ulkoiselle lämmitykselle

Jäähdytysnesteen ulostulo ulkoiselle lämmitykselle Moottorin jäähdytysnesteellä voidaan lämmittää ulkoisia elementtejä. Tällaisia ovat mm. umpikorit, nosturiohjaamot ja säilytyslaatikot. Lämpö otetaan sylinteriryhmän virtauksesta ja se palautetaan jäähdyttimen

Lisätiedot

Takaosan alleajosuoja. Yleistä

Takaosan alleajosuoja. Yleistä Yleistä Yleistä Standardin UN ECE R58 vaatimusten täyttämiseksi kuorma-autot on varustettava takaosan alleajosuojalla. Alleajosuoja voidaan toimittaa tehtaalta tai sen voi asentaa päällirakentaja. Tässä

Lisätiedot

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleisiä tietoja

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Ohjaamon ja päällirakenteen välille on pienin sallittu etäisyys seuraavien varmistamiseksi: Tietoja ohjaamotyypin mallimerkinnästä on annettu asiakirjassa Alustan tiedot ja mallimerkinnät.

Lisätiedot

Lisätakavalot. Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä. Takavalot PGRT

Lisätakavalot. Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä. Takavalot PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä Takavalot Saatavana on 3 takavalotyyppiä: Kompakti 7 polttimon valoyksikkö LED-valo 7 polttimon

Lisätiedot

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Vaihtolava-ajoneuvoja pidetään vääntöherkkinä. Vaihtolava-ajoneuvojen kanssa voidaan käyttää erilaisia kuormalavoja erilaisiin

Lisätiedot

Takavalot. Suorittaminen. Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista:

Takavalot. Suorittaminen. Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista: Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista: Lisätietoja saat Scanian jälleenmyyjältä. Kompakti 7 polttimon valoyksikkö LED-valo Vakiomallinen 7 polttimon

Lisätiedot

Ylös asennetut ajovalot. Yleistietoa ylös asennettavista ajovaloista. Kytkentävaihtoehdot

Ylös asennetut ajovalot. Yleistietoa ylös asennettavista ajovaloista. Kytkentävaihtoehdot Yleistietoa ylös asennettavista ajovaloista Yleistietoa ylös asennettavista ajovaloista Ylös asennettavat ajovalot korvaavat tavalliset ajovalot ja suuntavilkkuvalot esimerkiksi silloin, kun eteen on asennettu

Lisätiedot

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Vaihtolava-autoja käytetään, jotta kuormalava olisi nopea vaihtaa, mikä lisää ajoneuvon monipuolisuutta ja lyhentää seisokkeja. Esivalmiudet

Lisätiedot

Hydraulilaitteiston osat. Yleistä. Toimenpiteet ennen uuden hydraulijärjestelmän käynnistämistä

Hydraulilaitteiston osat. Yleistä. Toimenpiteet ennen uuden hydraulijärjestelmän käynnistämistä Yleistä Yleistä Osat hydraulilaitteiston käyttöä varten voidaan tilata tehtaalta: Seuraavat osat ovat saatavana: Säädin Hydrauliöljysäiliö ja paineenrajoitusventtiili Hydraulipumppu Letkut ja liitokset

Lisätiedot

Sähkökeskus. Sähkökeskus. Sähkökeskus on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti:

Sähkökeskus. Sähkökeskus. Sähkökeskus on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti: on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti: 1. Avaa kojetaulussa oleva säilytyslokeron luukku. Luukku on sijoitettu matkustajan istuimen eteen. 2. Irrota

Lisätiedot

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X Yleistä tilauksesta Yleistä tilauksesta Tilaa voimanotot ja niiden sähköiset esivalmiudet tehtaalta. Jälkiasennus on erittäin kallista. Suositellut vaatimukset Voimanottoa käytetään ja kuormitetaan eri

Lisätiedot

Säiliöautot. Yleistä tietoa säiliöautoista. Malli PGRT. Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä.

Säiliöautot. Yleistä tietoa säiliöautoista. Malli PGRT. Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Yleistä tietoa säiliöautoista Yleistä tietoa säiliöautoista Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Malli Akselivälin tulee olla mahdollisimman lyhyt, jotta rungon värähtelyjen vaara

Lisätiedot

Laatu- ja turvallisuustarkastukset ennen luovutusta asiakkaalle 1: Ohjeet

Laatu- ja turvallisuustarkastukset ennen luovutusta asiakkaalle 1: Ohjeet Selitys Selitys Monen vuoden kokemus ja eri puolilla maailmaa tapahtuneiden ajoneuvojen rikkoutumisten analysointi muodostavat pohjan luovutustarkastukselle (D-huolto), jonka Scania-jälleenmyyjä suorittaa

Lisätiedot

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS!

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Yleistä akkujen ylläpidosta Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Akut sisältävät syövyttävää happoa. Tämän vuoksi on oltava varovainen sekä käytettävä asianmukaisia suojavarusteita työskenneltäessä akkujen

Lisätiedot

Ilmajousituksen ylimääräinen käyttöyksikkö. Kuvaus PGRT

Ilmajousituksen ylimääräinen käyttöyksikkö. Kuvaus PGRT Kuvaus Kuvaus Ilmajousituksen normaali käyttöyksikkö sijaitsee kuljettajan istuimen sivulla. Ajoneuvon tasoa voidaan säätää käyttöyksiköllä. Kuormankäsittelyn aikana voi olla hyötyä kuorma-auton takaosaan

Lisätiedot

Laajennusyksiköiden asennus. Yleistä. Laajennusyksikkö. IP-luokitus PGRT

Laajennusyksiköiden asennus. Yleistä. Laajennusyksikkö. IP-luokitus PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Yleistä Yleistä Tiedonsiirto alustan ja päällirakenteen välillä hoidetaan liittimen C259 konfiguroitavilla tuloilla ja lähdöillä.

Lisätiedot

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta Toiminta EG-voimanoton aktivointi Toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivointiin kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta. Voimanottoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä. Kytkinpolkimella ja EG-voimanotolla

Lisätiedot

C494 Liitin johdinsarjalle ohjaamosta runkoon C494

C494 Liitin johdinsarjalle ohjaamosta runkoon C494 C494 C494 C494 on 21-napainen liitin, jonka kautta päällirakentaja pääsee hallitsemaan useita signaaleja ja toimintoja ajoneuvon varustelusta riippuen. Liitin antaa myös mahdollisuuden mukauttaa ajoneuvoa

Lisätiedot

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Lisätietoa kiinnityksen valinnasta on asiakirjassa Apurungon valinta ja kiinnitys. Rungon etuosassa on 4 erityyppistä päällirakenteen kiinnikettä:

Lisätiedot

Polttoainesäiliöiden siirto. Yleisiä huomautuksia polttoainesäiliöiden siirtämisestä. Kaasuajoneuvot

Polttoainesäiliöiden siirto. Yleisiä huomautuksia polttoainesäiliöiden siirtämisestä. Kaasuajoneuvot Yleisiä huomautuksia polttoainesäiliöiden siirtämisestä Yleisiä huomautuksia polttoainesäiliöiden siirtämisestä Joissakin tapauksissa yksi tai useampia polttoainesäiliöitä on siirrettävä, niin että saadaan

Lisätiedot

Kaasuajoneuvojen parissa työskentely. Yleistietoja kaasuajoneuvoista. Ajoneuvokaasu

Kaasuajoneuvojen parissa työskentely. Yleistietoja kaasuajoneuvoista. Ajoneuvokaasu Yleistietoja kaasuajoneuvoista Yleistietoja kaasuajoneuvoista Kaasuajoneuvo on yhteisnimitys ajoneuvokaasulla toimiville ajoneuvoille. Ajoneuvokaasu koostuu biokaasusta, maakaasusta tai näiden yhdistelmästä.

Lisätiedot

Korotettu joutokäynti. Toiminta. Käyttäytyminen

Korotettu joutokäynti. Toiminta. Käyttäytyminen Toiminta Toiminta Joutokäynnin korottaminen sopii esimerkiksi moottorin lämmittämiseen tai ajoneuvon paineilmajärjestelmän täyttämiseen. Toimintoa voidaan käyttää tilanteissa, joissa moottorin normaalista

Lisätiedot

Vahvistus. Takaylitys. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki.

Vahvistus. Takaylitys. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki. Kuorma-auto, joka on varustettu puolittain tai täysin alle asennetulla vetopalkilla tai jossa ei

Lisätiedot

Yleisiä tietoja päällirakennekonsolista ja liittimistä

Yleisiä tietoja päällirakennekonsolista ja liittimistä Päällirakennekonsoli ja liittimet Päällirakennekonsoli ja liittimet Päällirakennekonsoli on paneeliosa, joka toimii päällirakennetoiminnoille tarkoitettujen liittimien kiinnitysalustana. Liittimet kytkevät

Lisätiedot

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista Umpikoria pidetään yleensä vääntöjäykkänä. Avattavilla sivuseinillä varustettua umpikoria on kuitenkin pidettävä vääntöherkkänä päällirakenteena. 317 025 Scania voi valmistella ajoneuvon päällirakennetta

Lisätiedot

Vetolaitteet. Yleistä vetolaitteista PGRT

Vetolaitteet. Yleistä vetolaitteista PGRT Yleistä vetolaitteista Yleistä vetolaitteista Vetolaite on yhteinen nimi yhdelle tai monelle komponentille, jo(t)ka ajoneuvoon on asennettava, ennen kuin se voi vetää perävaunua. Vetolaitteen tarkoituksena

Lisätiedot

Nopeusrajoitin. Yleisiä tietoja toiminnoista. Nopeusrajoittimien prioriteettijärjestys

Nopeusrajoitin. Yleisiä tietoja toiminnoista. Nopeusrajoittimien prioriteettijärjestys Yleisiä tietoja toiminnoista Yleisiä tietoja toiminnoista Scania tarjoaa 4 toimintoa ajonopeuden rajoittamiseen. Toimintoja käyttämällä saadaan täytettyä sekä asiakkaiden omat että lakisääteiset vaatimukset,

Lisätiedot

Laajennusyksiköiden asennus. Yleistä. BCI-laajennusyksiköt

Laajennusyksiköiden asennus. Yleistä. BCI-laajennusyksiköt Yleistä Yleistä C493 2 190 281 2 204 973 BWE-järjestelmää (Bodywork Electrical System, päällirakenteen sähköjärjestelmä) voidaan laajentaa laajennusyksiköillä, jos tarvitaan useampia tuloja ja lähtöjä

Lisätiedot

Apurungon valinta ja kiinnitys. Kuvaus. Suositukset

Apurungon valinta ja kiinnitys. Kuvaus. Suositukset Kuvaus Kuvaus Runko, apurunko ja vahvistus käsittelevät yhdessä erilaisia kuormituksia, joita ajoneuvoon kohdistuu käytön aikana. Apurungon mitoitus ja rakenne, kiinnitys ja vahvistus määräytyvät useiden

Lisätiedot

Puutavara-autot. Yleisiä tietoja puutavara-autoista. Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen.

Puutavara-autot. Yleisiä tietoja puutavara-autoista. Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen. Yleisiä tietoja puutavara-autoista Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen. Yleisiä tietoja puutavara-autoista Puutavaravarustuksia voidaan kuorman koon mukaan pitää joko vääntöherkkänä

Lisätiedot

Jatkuvan kierrosluvun rajoituksen aktivointi

Jatkuvan kierrosluvun rajoituksen aktivointi Yleistä tietoa moottorin kierrosluvun rajoituksesta Yleistä tietoa moottorin kierrosluvun rajoituksesta Moottorin kierrosluvun rajoitus estää moottorin kierroslukua ylittämästä esimääritettyä arvoa. Tämän

Lisätiedot

C489 Liitin vakiotoimintoja varten C489. C489 on 21-napainen liitin, jonka kautta pääsee hallitsemaan ajoneuvon yleisiä toimintoja.

C489 Liitin vakiotoimintoja varten C489. C489 on 21-napainen liitin, jonka kautta pääsee hallitsemaan ajoneuvon yleisiä toimintoja. on 21-napainen liitin, jonka kautta pääsee hallitsemaan ajoneuvon yleisiä toimintoja. Liitin on ruskea ja sijaitsee päällirakennekonsolin sisäosalla. 316 371 C234 C493 C259 C449 C447 C494 C234 C260 C493

Lisätiedot

6 h Painos 01. Päällirakennekäsikirja. Kuorma-autot. Scania CV AB 2004, Sweden

6 h Painos 01. Päällirakennekäsikirja. Kuorma-autot. Scania CV AB 2004, Sweden 6 h Painos 01 Päällirakennekäsikirja Kuorma-autot 1 714 162 Scania CV AB 2004, Sweden 1 JOHDANTO 2 ALUSTATIEDOT 3 YLEISIÄ OHJEITA 4 LASKELMAT JA TEORIA 5 VETOAUTOT 6 KUORMA-AUTOT 7 MUUTOKSET 8 KOMPONENTIT

Lisätiedot

Voimanottojen ohjaus. Yleisiä tietoja

Voimanottojen ohjaus. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Voimanottoja ohjataan ajoneuvon BCI-ohjausyksikön (Bodywork Electrical System) kautta. Toiminto on käytettävissä vain, jos ajoneuvossa on voimanotto. Jos ajoneuvo on varustettu

Lisätiedot

Betoniautot. Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen.

Betoniautot. Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen. Päällirakennetta pidetään vääntöherkkänä. Tämän asiakirjan ohjeet on laadittu optimoimaan

Lisätiedot

Apurunkorakenne. Lisätietoja alustarungoista on annettu asiakirjassa Alustarungot.

Apurunkorakenne. Lisätietoja alustarungoista on annettu asiakirjassa Alustarungot. Yleistä Yleistä Apurunkoa voidaan käyttää seuraaviin tehtäviin: Se antaa vapaan tilan pyörien ja muiden rungosta ulkonevien osien välille. Se tuo jäykkyyttä ja vähentää rasituksia takaylityksessä. Se suojaa

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen täyttö. Jäähdytysnesteen täytön edellytykset. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS!

Jäähdytysnesteen täyttö. Jäähdytysnesteen täytön edellytykset. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Jäähdytysnesteen täytön edellytykset Jäähdytysnesteen täytön edellytykset Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Käytä suojavarusteita, kun työskentelet ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän

Lisätiedot

Pelkistyslisäainesäiliön siirtäminen Euro 6 -moottoreilla varustetuissa

Pelkistyslisäainesäiliön siirtäminen Euro 6 -moottoreilla varustetuissa varustetuissa ajoneuvoissa Yleisiä tietoja pelkistyslisäainesäiliön vaihtamisesta ja siirtämisestä Ajoneuvoissa, joissa on SCR-päästöjenrajoitusjärjestelmä (Selective Catalytic Reduction), pelkistyslisäainesäiliötä

Lisätiedot

Äänitorven kaukoaktivointi. Kuvaus. Äänitorven aktivoinnin kauko-ohjaustoiminnolla käytetään äänitorvea ohjaamon ulkopuolelta.

Äänitorven kaukoaktivointi. Kuvaus. Äänitorven aktivoinnin kauko-ohjaustoiminnolla käytetään äänitorvea ohjaamon ulkopuolelta. Kuvaus Kuvaus Äänitorven aktivoinnin kauko-ohjaustoiminnolla käytetään äänitorvea ohjaamon ulkopuolelta. Seuraavien ehtojen on täytyttävä, jotta toiminto voidaan aktivoida: virta-avain ajoasennossa Ohjaamon

Lisätiedot

R19 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat

R19 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat R9 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat Työselostuksessa kuvataan koko kattohyllyn irrotus ja asennus. Noudata työselostusta komponenttiosien vaihdon tai korjauksen yhteydessä. Irrota ensin

Lisätiedot

Ajovalojen deaktivointi. Toiminta. Aktivointi. Ajovalot (kaukovalot, lähivalot, lisäkaukovalot ja takasumuvalot) sammutetaan automaattisesti,

Ajovalojen deaktivointi. Toiminta. Aktivointi. Ajovalot (kaukovalot, lähivalot, lisäkaukovalot ja takasumuvalot) sammutetaan automaattisesti, Toiminta Toiminta Ajovalot (kaukovalot, lähivalot, lisäkaukovalot ja takasumuvalot) sammutetaan automaattisesti, kun ajoneuvo on paikallaan. Valot sytytetään uudelleen, kun toiminto deaktivoidaan tai ajoneuvo

Lisätiedot

Yleisiä tietoja päällirakennekonsolista ja liittimistä

Yleisiä tietoja päällirakennekonsolista ja liittimistä Päällirakennekonsoli ja liittimet Päällirakennekonsoli ja liittimet Päällirakennekonsoli on paneeliosa, joka toimii päällirakennetoiminnoille tarkoitettujen liittimien kiinnitysalustana. Yksityiskohtaiset

Lisätiedot

Vapaa-asennon automaattikytkennän aktivointi. Yleistä

Vapaa-asennon automaattikytkennän aktivointi. Yleistä Yleistä Yleistä Toiminto on saatavilla ajoneuvoihin, joissa on seuraavat toiminnot: Automaattivaihteisto Täysautomaattinen Opticruise (ajoneuvot ilman kytkinpoljinta). Koskee 9.0.01 jälkeen valmistettuja

Lisätiedot

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleistä PGRT

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleistä PGRT Yleistä Yleistä Välin jättäminen ohjaamon ja päällirakenteen väliin varmistaa, että ohjaamo pääsee liikkumaan vapaasti ajon ja kippauksen aikana ja että moottorista tuleva lämpö voidaan johtaa pois. Tässä

Lisätiedot

Voimanoton aktivointi automaattivaihteistossa. Yleisiä tietoja toiminnosta. Aktivointiehdot. Pysyvät turvallisuusehdot. Valinnaiset turvallisuusehdot:

Voimanoton aktivointi automaattivaihteistossa. Yleisiä tietoja toiminnosta. Aktivointiehdot. Pysyvät turvallisuusehdot. Valinnaiset turvallisuusehdot: Yleisiä tietoja toiminnosta Yleisiä tietoja toiminnosta Automaattivaihteiston (Allison) voimanoton aktivoinnin toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivoimiseen kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta.

Lisätiedot

Moottorin kaukosammutus. Toiminta. Käyttäytyminen

Moottorin kaukosammutus. Toiminta. Käyttäytyminen Toiminta Toiminta Moottorin kaukosammutustoimintoa käytetään silloin, kun moottori halutaan sammuttaa esimerkiksi ohjaamon ulkopuolelta. Käyttäytyminen Toiminnosta on 2 versiota: Moottorin kaukosammutus:

Lisätiedot

Valaistuksen esivalmiudet. Yleisiä tietoja valaistuksen esivalmiuksista. Tunnistusvalo, esivalmius. Tilausvaihtoehdot

Valaistuksen esivalmiudet. Yleisiä tietoja valaistuksen esivalmiuksista. Tunnistusvalo, esivalmius. Tilausvaihtoehdot Yleisiä tietoja valaistuksen esivalmiuksista Yleisiä tietoja valaistuksen esivalmiuksista Valaistukselle on saatavana useita tehtaalta tilattavia esivalmiuksia. Valaistus voidaan mukauttaa kunkin markkinan

Lisätiedot

Työvalojen aktivointi. Kuvaus. Yleistä. Painikkeen jälkiasennus. Kytkentävaihtoehdot PGRT

Työvalojen aktivointi. Kuvaus. Yleistä. Painikkeen jälkiasennus. Kytkentävaihtoehdot PGRT Kuvaus Kuvaus Yleistä toimintoa käytetään työvalojen kytkemiseen päälle ja pois. Työvalot voivat sijaita ohjaamon takaseinässä, rungossa, päällirakenteen eri kohdissa tai umpikorissa. Painikkeen jälkiasennus

Lisätiedot

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus. Yleisiä tietoja maalauksesta. Erityistietoja kaasuajoneuvoista TÄRKEÄÄ!

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus. Yleisiä tietoja maalauksesta. Erityistietoja kaasuajoneuvoista TÄRKEÄÄ! Yleisiä tietoja maalauksesta Yleisiä tietoja maalauksesta TÄRKEÄÄ! Scania suosittelee, että pehmeästä ja joustavasta materiaalista valmistettuja osia ei maalata. Tämä ohje koskee esimerkiksi hydrauliletkuja

Lisätiedot

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Kun kuorma-autoa halutaan käyttää mihin tahansa kuljetustyöhön, sen alustaa täytyy täydentää jonkinlaisella päällirakenteella. Akselipainolaskelmien tavoitteena on optimoida alustan ja päällirakenteen

Lisätiedot

Moottorin kaukokäynnistys. Toiminta. Käyttäytyminen. Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta.

Moottorin kaukokäynnistys. Toiminta. Käyttäytyminen. Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta. Toiminta Toiminta Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta. Käyttäytyminen Käynnistysyrityksen onnistuminen tai epäonnistuminen kuitataan suuntavilkuilla: Jos

Lisätiedot

Kaukovalojen ja lisäkaukovalojen vilkuttamisen kaukoaktivointi

Kaukovalojen ja lisäkaukovalojen vilkuttamisen kaukoaktivointi Kuvaus Kuvaus Yleistä Päällirakentaja voi käyttää tätä toimintoa valitessaan, kuinka kaukovalojen ja lisäkaukovalojen tulisi syttyä tai vilkkua. Ehdot Seuraavien ehtojen on täytyttävä, jotta toiminto voidaan

Lisätiedot

Turvallisuusohjeet. Vaarat. Turvatoimenpiteet kaikkien ajoneuvojen kanssa työskentelyyn. Erikoistoimenpiteet ilmajousitetuissa ajoneuvoissa VAROITUS!

Turvallisuusohjeet. Vaarat. Turvatoimenpiteet kaikkien ajoneuvojen kanssa työskentelyyn. Erikoistoimenpiteet ilmajousitetuissa ajoneuvoissa VAROITUS! Työskentely nostetun ajoneuvon ja päällirakenteen kanssa Työskentely nostetun ajoneuvon ja päällirakenteen kanssa Mekaaniset ja hydrauliset nostolaitteet voivat kaatua tai laskeutua vahingossa virheellisen

Lisätiedot

11:60-13/07. Muut toiminnot - työtasanne jäteauton päällirakenteeseen. Painos 1. Scania CV AB 2007, Sweden

11:60-13/07. Muut toiminnot - työtasanne jäteauton päällirakenteeseen. Painos 1. Scania CV AB 2007, Sweden 11:60-13/07 Painos 1 fi Muut toiminnot - työtasanne jäteauton päällirakenteeseen Scania CV AB 2007, Sweden Sisältö Sisältö Selostus...3 Alustaerittely...4 Kytkentäohjeet Vaihtoehto 1: Aktivointi maadoittamalla...6

Lisätiedot

EG-voimanoton aktivointi COO:n kautta. Yleisiä tietoja toiminnosta. Aktivointiehdot

EG-voimanoton aktivointi COO:n kautta. Yleisiä tietoja toiminnosta. Aktivointiehdot Yleisiä tietoja toiminnosta Yleisiä tietoja toiminnosta Tämä toimintakuvaus liitäntäohjeineen koskee ajoneuvoja, joissa koordinaattori ohjaa vaihteistokäyttöisen voimanoton aktivointia. EG-voimanoton aktivointi

Lisätiedot

Alustan lasku. Yleistä

Alustan lasku. Yleistä Yleistä Yleistä Esimerkiksi nosturia käytettäessä tai kipattaessa ilmapalkeet on tyhjennettävä ilmajousituksen joustonrajoittimeen, jotta ajoneuvo pysyy vakaampana. Palkeiden tyhjennystoiminto voidaan

Lisätiedot

Työskentely päällirakenteen sähkökeskuksen kanssa, P9. Sijainti

Työskentely päällirakenteen sähkökeskuksen kanssa, P9. Sijainti Yleisiä tietoja päällirakenteen sähkökeskuksesta Päällirakenteen sähkökeskusta on käytettävä päällirakennetoimintojen yhdistämiseksi ajoneuvon sähköjärjestelmään. Yleisiä tietoja päällirakenteen sähkökeskuksesta

Lisätiedot

Vaihteleva kaukovalovilkku. Toiminta. Käyttäytyminen

Vaihteleva kaukovalovilkku. Toiminta. Käyttäytyminen Toiminta Toiminta Ajoneuvo vilkuttaa vuorotellen oikeaa ja vasenta kaukovaloa. Lisäkaukovalot voidaan ottaa mukaan vilkuttamiseen. Käyttäytyminen Toiminto voidaan määrittää seuraavasti: Vilkku ajonopeudesta

Lisätiedot

Ulkoisten näyttömittarien liittäminen. Toiminta PGRT

Ulkoisten näyttömittarien liittäminen. Toiminta PGRT Toiminta Toiminta Käytetään ajoneuvon tietojen näyttämiseen ja lukemiseen näyttömittareista, jotka sijaitsevat muualla kuin kuljettajan paikalla. Huom! Toimintoa ei voi käyttää ulkoisen CAN-yhteyden kautta.

Lisätiedot

Tuulilasinpyyhkimien kaukoaktivointi. Kuvaus

Tuulilasinpyyhkimien kaukoaktivointi. Kuvaus Kuvaus Kuvaus Tuulilasinpyyhkimien kaukoaktivointitoiminnolla tuulilasin pyyhkiminen voidaan käynnistää ohjaamon ulkopuolelta. Tuulilasin pyyhkimisnopeus säädetään suureksi tai pieneksi Scania Diagnos

Lisätiedot

Työskentely päällirakennekonsolin kanssa. Liittimet ja releet. Päällirakennekonsoli sijaitsee sähkökeskuksen peittävän suojakotelon takana matkustajan

Työskentely päällirakennekonsolin kanssa. Liittimet ja releet. Päällirakennekonsoli sijaitsee sähkökeskuksen peittävän suojakotelon takana matkustajan Sijainti Sijainti Päällirakennekonsoli sijaitsee sähkökeskuksen peittävän suojakotelon takana matkustajan istuimen edessä. Liittimet ja releet Päällirakennekonsolissa on 6 paikkaa liittimille. Lisäksi

Lisätiedot

Akselivälin muuttaminen. Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta. Menetelmät TÄRKEÄÄ!

Akselivälin muuttaminen. Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta. Menetelmät TÄRKEÄÄ! Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta TÄRKEÄÄ! Kuorma-auton alustan akselivälin muuttaminen vaikuttaa ko. alustan ominaisuuksiin. Siksi on tärkeää noudattaa

Lisätiedot

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje TIMCO X10 1000w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje LUE TÄMÄ OHJE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÄ JA NOUDATA OHJEITA TARKASTI! TIMCO moottorinlämmitin on suunniteltu moottoriajoneuvojen moottorin

Lisätiedot

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Kun kuorma-autoa halutaan käyttää mihin tahansa kuljetustyöhön, tehtaalta toimitettua alustaa täytyy täydentää jonkinlaisella päällirakenteella. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Lisätiedot

Jäähdyttimen irrotus. Yleistä. Työkalut. Koskee G- ja R-ohjaamollisia ajoneuvoja, joiden etupään leveys on mm. VAROITUS!

Jäähdyttimen irrotus. Yleistä. Työkalut. Koskee G- ja R-ohjaamollisia ajoneuvoja, joiden etupään leveys on mm. VAROITUS! Yleistä Yleistä Koskee G- ja R-ohjaamollisia ajoneuvoja, joiden etupään leveys on 1 140 mm. VAROITUS! Käytä suojakäsineitä, suojalaseja ja suojavaatteita työskennellessäsi ilmajäähdytteisen EGR-jäähdyttimen

Lisätiedot

Yleisiä tietoja polttoaineenkulutuksesta. Ilmanvastus

Yleisiä tietoja polttoaineenkulutuksesta. Ilmanvastus Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Voimanotto on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa siihen, kuinka

Lisätiedot

Alustan lasku. Yleistä

Alustan lasku. Yleistä Yleistä Yleistä Esimerkiksi nosturia tai kippiä käytettäessä ilmapalkeet on tyhjennettävä ilmajousituksen joustonrajoittimeen, jotta ajoneuvo pysyy vakaampana. Tyhjät palkeet -toiminto voidaan aktivoida

Lisätiedot

CAT. C min 300 mm. [mm] [mm] C C C [mm] Minimum distance in a permanent assembly. Fig. 1.

CAT. C min 300 mm. [mm] [mm] C C C [mm] Minimum distance in a permanent assembly. Fig. 1. AT 3 kw FI AT A min 300 mm B 0 A B 3 355 55 76 5 355 55 76 9 405 35 335 min 300 mm min,8 m Minimum distance in a permanent assembly Fig. AT Technical data Type E-nr (SE) EL-nr (O) Output [kw] 3 87 03 49

Lisätiedot

Irralliset osat. Koneen valmistelu. Hydraulinestesäiliön tyhjennys. Asennusohjeet

Irralliset osat. Koneen valmistelu. Hydraulinestesäiliön tyhjennys. Asennusohjeet Form No. 3357-317 Rev A Ulkopuolinen etuhydrauliikka Sand/In eld Pro 5040 -ajoyksikkö Mallinro: 08782 Asennusohjeet Huomaa: Sand/Infield Pro 5040 -ajoyksikkö on varustettava ulkopuolisella takahydrauliikalla,

Lisätiedot

Käyttö ja velvollisuudet. Käyttötarkoitus. Kohderyhmä. Edellytykset. Dokumentoidun tarkastuksen vaatimukset

Käyttö ja velvollisuudet. Käyttötarkoitus. Kohderyhmä. Edellytykset. Dokumentoidun tarkastuksen vaatimukset Kohderyhmä Scanian päällirakennetiedot on pääosin tarkoitettu päällirakentajille ja ne koskevat kaikkia Scanian kuorma-autoalustoihin ja valmiisiin kuorma-autoihin tehtyjä päällirakenteita ja muutostöitä.

Lisätiedot

Automaattivaihteiston voimanoton aktivointi. Toiminta

Automaattivaihteiston voimanoton aktivointi. Toiminta Toiminta Toiminta Toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivointiin kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta. Voimanottoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen

Lisätiedot

Moottorin kierrosluvun säätö kippauksen aikana. Taustaa

Moottorin kierrosluvun säätö kippauksen aikana. Taustaa Taustaa Taustaa Ajoneuvon käsittelyä koukkuvaihto- tai kippilavaa käytettäessä voidaan helpottaa nostamalla väliaikaisesti moottorin kierroslukua. Jos moottorin kierroslukua nostetaan kaasupolkimella ajoneuvossa,

Lisätiedot

Näkyvyys- ja valaistustoimintojen kaukoaktivointi

Näkyvyys- ja valaistustoimintojen kaukoaktivointi Toiminta Toiminta Seuraavat näkyvyys- ja valaistustoiminnot voidaan kaukoaktivoida: Lisätietoja valaistuksesta on annettu asiakirjoissa Ajovalojen passivointi ja Vaihteleva kaukovalovilkku. Varoitusvilkut

Lisätiedot

Julkaisutiedot. Scania Diagnos & Programmer 3 versio 2.27

Julkaisutiedot. Scania Diagnos & Programmer 3 versio 2.27 fi-fi Julkaisutiedot Scania Diagnos & Programmer 3 versio 2.27 Versio 2.27 korvaa Scania Diagnos & Programmer 3 -version 2.26 ja tukee P-, G-, R- ja T-sarjan ajoneuvojen, F-, K- ja N-sarjan ajoneuvojen

Lisätiedot

Betonipumppuautot. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista. Rakenne. Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä.

Betonipumppuautot. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista. Rakenne. Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista Yleisiä tietoja betonipumppuautoista Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Rakenne Tee päällirakenteesta niin vahva ja jäykkä, että

Lisätiedot

Vetopöydän asennus. Kiinteän vetopöydän asennus

Vetopöydän asennus. Kiinteän vetopöydän asennus Kiinteän vetopöydän asennus Kiinteän vetopöydän asennus Kun vetoauto toimitetaan tehtaalta, vetopöytä on kiinnitetty asennuslevyyn 10.9 - pulteilla. Nämä pultit on kiristetty erikoistiukkuuteen. Jos vetopöytä

Lisätiedot

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus Yleisiä tietoja maalauksesta Yleisiä tietoja maalauksesta TÄRKEÄÄ! Scania suosittelee, että pehmeistä ja taipuisista materiaaleista valmistettuja komponentteja ei maalata, sillä maali saattaa vaikuttaa

Lisätiedot

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat useat eri tekijät: Renkaat

Lisätiedot

Työskentely johtimien ja läpivientien kanssa. Yleistä. Lisätietoja saatavana olevista johdinsarjoista on annettu seuraavissa asiakirjoissa:

Työskentely johtimien ja läpivientien kanssa. Yleistä. Lisätietoja saatavana olevista johdinsarjoista on annettu seuraavissa asiakirjoissa: Yleistä Päällirakennetyön helpottamiseksi kaikissa alustoissa on sovitukset esivalmisteltuina. ja johdinsarjat voidaan tilata tehtaalla esivalmisteltuina. Tässä asiakirjassa kuvataan: Johdinsarjan suojaletku

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen täyttö. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän VAROITUS!

Jäähdytysnesteen täyttö. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän VAROITUS! Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Kun jäähdytysjärjestelmään tehdään muutoksia, se on tyhjennettävä, täytettävä uudelleen

Lisätiedot

Alustatiedot ja mallinimikkeet. Scanian moduulijärjestelmä

Alustatiedot ja mallinimikkeet. Scanian moduulijärjestelmä Scanian moduulijärjestelmä Scanian moduulijärjestelmä Scanian kattava moduulijärjestelmä mahdollistaa alustan optimaalisen sopeuttamisen eri käyttötarkoituksiin. Scanian jokaisen alustan varustelu on ainutkertainen,

Lisätiedot

Scania-sertifioitujen komponenttien muuttaminen

Scania-sertifioitujen komponenttien muuttaminen Yleistä Yleistä Sertifiointi tehdään liikenneturvallisuutta, ympäristövaikutuksia jne. koskevien lakivaatimusten täyttämiseksi. Jos Scania-sertifioituja komponentteja muutetaan tai uusia komponentteja

Lisätiedot

Työtasanteen aktivointi EN :n mukaan. Toiminnon yleiskuvaus

Työtasanteen aktivointi EN :n mukaan. Toiminnon yleiskuvaus Toiminnon yleiskuvaus Toiminnon yleiskuvaus Toiminto on asiakkaan valitsema varusteluvaihtoehto jäteautoille, joissa on työtasanne (versiokoodi 3820B). Kun työtasanne aktivoidaan tämän selostuksen mukaan,

Lisätiedot

P Jos näistä kolmesta (P, U, I) tunnetaan kahden yksikön arvot, kolmas arvo voidaan laskea seuraavien kaavojen avulla (ks. kuva):

P Jos näistä kolmesta (P, U, I) tunnetaan kahden yksikön arvot, kolmas arvo voidaan laskea seuraavien kaavojen avulla (ks. kuva): Yleistietoja virrankulutuksesta Yleistietoja virrankulutuksesta TÄRKEÄÄ! Akkuvaurioiden välttämiseksi laturin kapasiteetti tulee sovittaa virrankulutukseen. Akut, laturi ja virrankulutus on mukautettava

Lisätiedot

MOOTTORI-, PUTKISTO- JA LAITE-ERISTEET

MOOTTORI-, PUTKISTO- JA LAITE-ERISTEET MOOTTORI-, PUTKISTO- JA LAITE-ERISTEET Intohimona turvalliset ja optimoidut teollisuusprosessit JLX Industry on raumalainen perheyritys, joka tarjoaa asiakkailleen teollisuuteen kokonaisvaltaisia, räätälöityjä

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET C-SARJAN PUHALTIMILLE

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET C-SARJAN PUHALTIMILLE KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET C-SARJAN PUHALTIMILLE 1 Keskipakoispuhallin C-sarja Näiden ohjeiden tulee aina olla puhallinta käyttävän henkilöstön saatavilla. Ennen asennusta ja kytkemistä tulee seuraavat ohjeet

Lisätiedot

Vetokoukku, irrotettava

Vetokoukku, irrotettava Installation instructions, accessories Ohje nro 31338957 Versio 1.6 Osa nro 31359616 Vetokoukku, irrotettava Volvo Car Corporation Vetokoukku, irrotettava- 31338957 - V1.6 Sivu 1 / 50 Erikoistyökalut 999

Lisätiedot

Ympäristölle haitalliset nesteet ja materiaalit. Yleistä

Ympäristölle haitalliset nesteet ja materiaalit. Yleistä Seuraava luettelo sisältää kuorma-autosta esikäsittelyvaiheiden aikana poistettavat voiteluaineet, nesteet ja osat. Määrät ovat likimääräisiä. Ympäristö Älä päästä nesteitä läikkymään maahan. Käytä aina

Lisätiedot

Ehdolliset lähtösignaalit. Toiminta. Käyttäytyminen

Ehdolliset lähtösignaalit. Toiminta. Käyttäytyminen Toiminta Toiminta Ehdollisia lähtösignaaleja on kolme (3), ja päällirakentaja voi käyttää niitä erilaisten päällirakennetoimintojen ja laitteiden ohjaamiseen. Käyttäytyminen Nämä 3 ehdollista lähtösignaalia

Lisätiedot

KULJETTAJAN KÄSIKIRJA

KULJETTAJAN KÄSIKIRJA KULJETTAJAN KÄSIKIRJA www.fogmaker.com Art. No. 8012-010 Edition 2.1 1 Yleinen kuvaus Tämä linja-auto on varustettu täysautomaattisella moottoritilan ja mahdollisen erillisen lisälämmitintilan sammutusjärjestelmällä.

Lisätiedot

C449 Liitin automaattivaihteistoa ja perävaunuliitäntää varten

C449 Liitin automaattivaihteistoa ja perävaunuliitäntää varten Yleistä liittimestä C449 Yleistä liittimestä C449 C449 on 18-napainen liitin, jonka avulla päästään hallitsemaan automaattivaihteiston ja perävaunuliitäntöjen toimintoja. Lisätietoja automaattivaihteiston

Lisätiedot

Voimanottojen ja moottorin kierrosluvun säätö. Tehtaalla asennettu varustelupaketti. Liitäntöjen sijainti erityyppisille voimanotoille

Voimanottojen ja moottorin kierrosluvun säätö. Tehtaalla asennettu varustelupaketti. Liitäntöjen sijainti erityyppisille voimanotoille Ajoneuvoon voidaan tilata erilaisia sähköasennusten esivalmiuksia tai täysin tehdasasennettuja voimanottoja. Tässä on kuvattu, mitä nämä vaihtoehdot sisältävät, esim. johdinsarjoja, kytkimiä jne. Yksittäisessä

Lisätiedot

Nosturit. Yleistä nostureista

Nosturit. Yleistä nostureista Yleistä nostureista Nosturin sijainnilla on suuri vaikutus kiinnikkeen rakenteeseen. Seuraavassa muutamia suosituksia sijoitukselle ohjaamon taakse, taakse asennetuille nostureille ja keskelle asennetuille

Lisätiedot

Hälytysanturien liittäminen. Yleistä

Hälytysanturien liittäminen. Yleistä Yleistä ALM-ohjausyksikkö (hälytysjärjestelmä) voidaan tilata tehtaalla valmisteltuna ulkoisiin hälytysantureihin liittämistä varten. Valmistelu koostuu liittimestä C8112. Liitin on keltainen ja sijaitsee

Lisätiedot

UMPIKORI JA KONTTI 4 Umpikorin ja kontin kiinnitys 5 PAKASTUS- JA KYLMÄLAITTEET 6

UMPIKORI JA KONTTI 4 Umpikorin ja kontin kiinnitys 5 PAKASTUS- JA KYLMÄLAITTEET 6 Sisältö VÄÄNTÖJÄYKKÄ PÄÄLLIRAKENNE 3 UMPIKORI JA KONTTI 4 Umpikorin ja kontin kiinnitys 5 PAKASTUS- JA KYLMÄLAITTEET 6 SÄILIÖ JA BULKKI 6 Kiinnitys - säiliö 9 Kiinnitys - punnituslaitteet 11 Kiinnitys

Lisätiedot

Metallilevysarja Z Master Commercial sarjan ajoleikkuri

Metallilevysarja Z Master Commercial sarjan ajoleikkuri Metallilevysarja Z Master Commercial 000 -sarjan ajoleikkuri Mallinro: 5-4790 Form No. 78-59 Rev A Asennusohjeet Huomaa: Pidä leikkuupöydän hihna asennettuna tämän sarjan asennuksen aikana. Sarjan asennus

Lisätiedot

Takaosan alleajosuoja

Takaosan alleajosuoja Yleistä Yleistä UNECE R58 -asetusten turvallisuusvaatimusten täyttämiseksi kuorma-autoihin on asennettava takaosan alleajosuoja. Alleajosuoja voidaan toimittaa tehtaalta tai sen voi asentaa päällirakentaja.

Lisätiedot

Koukku-kontti-vaihtolavasovitteinen AMPHITEC FLEX LOADER

Koukku-kontti-vaihtolavasovitteinen AMPHITEC FLEX LOADER Koukku-kontti-vaihtolavasovitteinen AMPHITEC FLEX LOADER Kuivien ja nestemäisten aineiden puhallukseen ja imuun 14 m3 kippaavaan säiliöön, materiaalitilavuus 12 m3 Catepillar -moottori joka tuottaa max.

Lisätiedot