Laatu- ja turvallisuustarkastukset ennen luovutusta asiakkaalle 1: Ohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Laatu- ja turvallisuustarkastukset ennen luovutusta asiakkaalle 1: Ohjeet"

Transkriptio

1 Selitys Selitys Monen vuoden kokemus ja eri puolilla maailmaa tapahtuneiden ajoneuvojen rikkoutumisten analysointi muodostavat pohjan luovutustarkastukselle (D-huolto), jonka Scania-jälleenmyyjä suorittaa valmiille ajoneuvolle ennen luovutusta asiakkaalle. Alustan ja päällirakenteen välisessä liittymässä on ongelmakohtia, kuten: Hydrauliliitännät Kuumat komponentit Sähkökomponentit Sähköliitännät Tämän asiakirjan ohjeet on laadittu auttamaan päällirakentajaa suorittamaan päällirakenteen asennus niin, että varmistetaan korkea laatu ja toimintavarmuus sekä minimoidaan henkilö- ja materiaalivahinkojen riski ajoneuvon käyttöiän aikana. Alla olevat ohjekohdat vastaavat tarkistuskohtia asiakirjassa Laatu- ja turvallisuustarkastus ennen luovutusta asiakkaalle 2: Tarkistuslista. 03:10-10 Painos 2 fi-fi 1 (23)

2 Hydrauliputket ja letkut Materiaalin valinta Ohjekohta 1a: Käytä hydrauliöljyä varten mahdollisimman pitkälle teräsputkia kumiletkujen tms. sijaan. Teräsputket kestävät paremmin lämpötilavaihteluita, hankautumista ja useita kemiallisia tuotteita. Ohjekohta 1b: Kun on käytettävä kumiletkua: Valitse tyyppi käytön ja ympäristön mukaan. Määritä lämpötilarajat, painetasot, kemikaalienkestävyys jne. Kirjaa valittu letku liitteeseen Laatu- ja turvallisuustarkastus ennen luovutusta asiakkaalle 2: Tarkistuslista. Merkitse muistiin valmistaja, letkun tyyppi, lämmönkestävyys ja paineenkestävyys. On tärkeää valita kussakin tapauksessa oikeantyyppinen letku, jotta varmistetaan letkun kestäminen siihen kohdistuvissa rasituksissa. Dokumentointi helpottaa ajoneuvon tarkastuksia, korjauksia, tutkimuksia sekä takuu- ja vakuutusasioita. Teräsputki :10-10 Painos 2 fi-fi 2 (23)

3 Lämpökilvet Ohjekohta 2a: Käytä metallisia lämpökilpiä, jos muovi- tai kumiosia on asennettava alle 100 mm:n päähän yli 250 C kuumista osista. Pyri siihen, että kuuman pinnan ja lämpökilven välillä on vähintään 15 mm tyhjää tilaa. 2 1 Muovi- ja kumiletkut voivat sulaa koskiessaan kuumiin komponentteihin. Hydrauliöljyn vuotaminen kuumiin osiin voi aiheuttaa tulipalon. Ohjekohta 2b: Suojaa hydraulipumppu korkealta kuumuudelta. 3 Hydrauliöljy menettää ominaisuutensa pysyvästi, jos se kuumenee liikaa Lämpökilpi pakoputken yläpuolella ohjaamon takana 2. Lämpökilpi pakoputken ja letkuilla varustetun voimanoton hydraulipumpun välillä. 3. Lämpökilpi moottorin ja päällirakenteen välillä 03:10-10 Painos 2 fi-fi 3 (23)

4 Hydraulilaitteiden asennus Ohjekohta 3: Käytä hydrauliletkujen kiinnitykseen kumipinnotteisen, metallisen kiinnityspinteen tai nippusiteiden sijaan muovisia lohkoja. Korkeat lämpötilat heikentävät muovia ajan mittaan. Kun letkujen kiinnityksessä käytetään muovisiteitä, on tärkeää ottaa ympäristön lämpötila huomioon. Käytä muovisiteitä, kun ympäristön lämpötila on alle 100 C. Käytä metallisiteitä, kun ympäristön lämpötila on yli 100 C, tai jos letkuja asennetaan alle 100 mm:n päähän yli 250 C kuumista osista. Varo nippusiteitä mahdollisimman pitkälle, koska ne eivät ole yhtä lujia ja luotettavia. Esimerkki muovilohkojen kiinnityksestä :10-10 Painos 2 fi-fi 4 (23)

5 Ohjekohta 4: Käytä vain metallikiinnikkeitä, jotka on suunniteltu ja voidaan asentaa siten, että ne estävät veden ja lian kerääntymistä. Vesi ja lika aiheuttavat korroosiota. Esimerkki metallikiinnikkeiden kiinnityksestä :10-10 Painos 2 fi-fi 5 (23)

6 Ohjekohta 5: Asenna ja kiinnitä hydrauliletkut niin, että hankautumisvaara minimoituu. Alttiina olevat kohdat ovat moottoritilassa ja pitkin alustarunkoa. Käytä spiraalimuovista, esim. polyamidista, valmistettuja hankaussuojia. Hankautuminen voi aiheuttaa vuotoja. 03:10-10 Painos 2 fi-fi 6 (23)

7 Ohjekohta 6a: Varmista tarvittava välys hydraulijärjestelmän osien ja alustaan kiinnitettyjen osien välillä. Tämä koskee myös äärimmäisiä käyttöolosuhteita, esimerkiksi: Jousituksen maksimiasento Pyörän ääriasento Ohjekohta 6b: Tee terävien tai pyörivien osien lähellä olevista kiinnityksistä kestäviä. Tarkista tarvittava välys :10-10 Painos 2 fi-fi 7 (23)

8 Ohjekohta 7: Varmista, että letkut ja putket asennetaan niin, että niiden vedonpoisto on hyvä. Mekaanisesti heikot osat vaativat vahvemman kiinnityksen kuin mekaanisesti vahvat osat. Vedonpoisto ja kiinnitys tulee tehdä kytkentöjen lähellä, jotta vältetään ei-toivottu murtovoima. Vedonpoisto suositellaan tehtäväksi mm:n sisällä. Kytkentäelementit, kuten T-liittimet ja vastaavat, lisäävät painoa ja murtovoimaa, mikä tulee poistaa. Murtovoima saattaa lisääntyä lumen, jään, lian ja tieolosuhteiden vaikutuksesta. Heikko murtovoiman poisto saattaa johtaa murtumiin kytkennöissä. Esimerkki kiinnityksestä Ohjekohta 8: Vältä sijoittamasta liittimillä varustettuja hydraulilaitteita (esim. säiliöitä, venttiilejä ja liitäntöjä) pakokaasujärjestelmän osien yläpuolelle tai muiden kuumien osien yläpuolelle, joiden lämpötila on yli 250 C. Jos tämä ei ole mahdollista, asenna suojus, joka estää öljyn vuotamisen kuumien osien päälle. Vuoto kuumiin osiin voi aiheuttaa tulipalon. 03:10-10 Painos 2 fi-fi 8 (23)

9 Ohjekohta 9: Sijoita hydraulilaitteet siten, että estetään hydrauliöljyn tarpeeton ja ei-toivottu kuumeneminen, eli ei liian lähelle kuumia osia, joiden lämpötila on yli 250 C. Tarkoituksena on, että ilma kiertää hyvin hydraulijärjestelmän komponenttien ympärillä. Kuuma hydrauliöljy saattaa heikentää hydraulijärjestelmän suorituskykyä Esimerkki hydraulipumpusta Ohjekohta 10: Muista, että säilytyslaatikot ja vastaavat saattavat kuumentua sisäpuolelta voimakkaasti riippuen niiden sijainnista ja tuuletuksesta. Korkeat lämpötilat saattavat heikentää säilytyslaatikoiden toimintaa. Esimerkki säilytyslaatikosta :10-10 Painos 2 fi-fi 9 (23)

10 Moottoritilan jäähdytysilma Ohjekohta 11: Älä asenna laitteita niin, että ne estävät moottoritilassa käytön aikana kiertävän jäähdytysilman poiston. Jäähdyttimen läpi kulkeva ilmavirtaus on usein 3-5 m 3 /s Ilman lämpötila jäähdyttimen jälkeen on yleensä 90 C, mutta vielä korkeampi moottorin takaosassa. Moottorista tuleva kuuma ilma voi vahingoittaa päällirakennetta ja aiheuttaa tulipalovaaran. 03:10-10 Painos 2 fi-fi 10 (23)

11 Pakokaasujärjestelmä ja muut kuumat osat Ohjekohta 12: Vältä mahdollisuuksien mukaan tehtaalla asennetun pakokaasujärjestelmän ja sen osien lämpökilpien muuttamista. Muutokset saattavat aiheuttaa erityyppisiä turvallisuusriskejä sekä lakisääteisten vaatimusten ja sertifikaattien jäämisen täyttämättä. Lisätietoja pakokaasujärjestelmän muutoksista on julkaisussa Pakokaasujärjestelmän muuttaminen kohdassa Alustamuutokset. Kriittisiä osia ovat erityisesti hydraulinesteen muovi- ja kumiletkut ohjaukselle, jarruille ja polttoaineelle. Virheellisesti suoritetut pakokaasujärjestelmän muutokset saattavat aiheuttaa tulipalon. Ohjekohta 13: Varmista, että pakokaasujen lähdön alueella ei ole syttyvää materiaalia. Muista, että pakokaasujärjestelmästä poistuu käytön aikana hyvin suuri määrä energiaa myös ajoneuvon ollessa paikallaan, esim. nosturia käytettäessä. Pakokaasun määrä on usein 5-15 m³/min ja sen lämpötila saattaa olla jopa yli 500 C Väärin toteutettu pakokaasujen lähtö saattaa heikentää toimintaa ja suorituskykyä ja aiheuttaa tulipalon. Esimerkki pakokaasujärjestelmästä 03:10-10 Painos 2 fi-fi 11 (23)

12 Ohjekohta 14: Varmista, että helposti syttyvä kuorma tai muu materiaali, esim. kuormauksesta tai purkamisesta aiheutuvat roiskeet, eivät pääse kerääntymään kuumien osien lähelle tai niitä vasten. Varmista, että herkästi syttyviä kuormaroiskeita ei pääse alle 300 mm päähän kuumista osista ilman kierrosta riippuen. Lisätietoja turvaetäisyyksistä on annettu kohdan Turvallisuus asiakirjassa Kuumiin komponentteihin liittyvät tulipalovaarat. Helposti syttyvän materiaalin kerääntyminen kuumia osia vasten voi aiheuttaa tulipalon. 03:10-10 Painos 2 fi-fi 12 (23)

13 Nestesäiliö Ohjekohta 15: Nestesäiliöihin on merkittävä tarkoitetun nesteen tyyppi. Minimi- ja maksimitason on oltava helposti luettavissa tarkistusikkunasta tai mittatikusta. Oikea neste ja nestemäärä ovat järjestelmän toiminnan kannalta ehdottoman tärkeitä. i Use Approved Coolant Only Germany : P Esimerkki nestesäiliöstä 03:10-10 Painos 2 fi-fi 13 (23)

14 Päällirakennetta koskevat asiakirjat Ohjekohta 16: Konedirektiivi 2006/42/EY edellyttää, että hydraulikäyttöisiä koneita sisältävän päällirakenteen mukana toimitetaan tietty dokumentaatio, kuten seuraavat: 1 Käsikirja laitteen turvallista käyttöä ja käsittelyä varten. Asiakirja, josta näkyvät CE-merkityt tuotteet Laitteen ylläpitoa ja huoltoa käsittelevät ohjeet Pöytäkirja koeajoa ja vuototestiä varten Pöytäkirja ylivuotoventtiilien tiiviys- ja toimintatarkastuksesta. Tarkista, että ylivuotoventtiilit toimivat hydraulisissa ääriasennoissa. Asiakirjat, joista ilmenee seuraavat: Järjestelmää varten valitut paineistetut muovi- tai kumiletkut. Letkujen tyyppi ja laatu sekä perustelut niiden valinnalle. Täytetty tarkistuslista mallin mukaan, joka ilmenee asiakirjasta Laatu- ja turvallisuustarkastus ennen luovutusta asiakkaalle 2: Tarkistuslista 1. Scania suosittelee, että myös EU-alueen ulkopuolisten markkinoiden päällirakentajat toimittavat nämä asiakirjat. 03:10-10 Painos 2 fi-fi 14 (23)

15 Sähköjärjestelmä Sähkökeskukseen liittyvät ohjaamon liitännät Ohjekohta 17: Sähkökeskuksen kannen alla olevassa tarrassa on oltava tiedot jälkiasennetuista sähkölaitteista, sulakkeiden merkinnöistä jne. Puutteelliset tiedot saattavat aiheuttaa tarpeettomia töitä vianmäärityksen yhteydessä tai sulakkeiden väärää käsittelyä, mistä saattaa seurata ylikuumenemista. RELAYS RP 1 Supply relay 15 RP 2 Supply relay 15 RP 3 Supply relay 61 RP 4 Supply relay 58 RP 5 Interior lightning RP 6 Tag axle lift RP 7 Stop light RP 8 Reverse light RP 9 Resistor unit cruise ctrl RP10,11 FMS preparation RP 12 Climate control (Crew cab) RP19 Cab tilt (Crew cab) NOTE! Always use fuse of correct rating. Power off before changing fuse Ohjekohta 18: Liitä sähkökeskukseen uudet sähköjohdot käyttäen oikeaa johtimen pituutta ja suunnittele kiinnitys siten, että seuraavat täyttyvät: Että sulaketaulu voidaan avata venyttämättä johtimia Vähäisempi kulumis- tai hankautumisriski, josta saattaa seurata oikosulku Venyneet johdot saattavat aiheuttaa vaurioita kytkentöihin, mistä saattaa seurata toimintojen puuttumista :10-10 Painos 2 fi-fi 15 (23)

16 Ohjekohta 19: Diodit ja tehovastukset eivät saa sijaita johdinsarjoissa. Diodit ja tehovastukset on asennettava suojattuun, tulenkestävään paikkaan. Diodit ja tehovastukset saattavat kuumentua voimakkaasti ja ylikuormittuessaan aiheuttaa tulipalon. Ohjekohta 20: Asennus on suoritettava kokonaisuudessaan ammattimaisesti. Tehtyjen liitäntöjen laadulla on erityisen suuri merkitys. Käytä asianmukaisia käsipuristuspihtejä. Johdinliittimiä ei saa kiinnittää esimerkiksi linjapihdeillä. Myös ohuiden johtimien on kestettävä 10 kg:n vetovoima luistamatta ulos johdinliittimestä. Väärin tehdyt liitännät voivat aiheuttaa tulipalon. 03:10-10 Painos 2 fi-fi 16 (23)

17 Ohjekohta 21: Sähkölaitteita ei saa liittää leikkaamalla vierekkäisen johdineristeen läpi. Johdinliitokset voivat aiheuttaa ylikuumenemista ja tulipaloja. Ohjekohta 22: Sähkölaitteita asennettaessa, esim. johtimen poikkipinta-alan ja sulakkeiden valinnan yhteydessä, hyvin harkittu menetelmä on tärkeä seuraavista syistä: Lisätietoja sähköasennusten suorittamisesta on annettu kohdan Sähköjärjestelmät asiakirjoissa Sähkökeskus sekä Johtimet ja johdinsarjat. Jotta saadaan selkeä yleiskuva ja varmistetaan sähköasennuksen turvallinen suorittaminen. Vianmäärityksen, korjausten tai uudelleenasennusten tulee olla helppoa. Dokumentoi työ hyvin ja laadi sähkökaavio sekä perustelut johtimien ja sulakkeiden valinnalle. Väärä sulakevalinta voi aiheuttaa ylikuumenemisen ja tulipalon. 03:10-10 Painos 2 fi-fi 17 (23)

18 Ohjekohta 23: Käytä samassa liitäntäpisteessä (ruuvi) korkeintaan kolmea rengasjohdinliitintä. Yli kolme rengasjohdinliitintä samassa liitäntäpisteessä lisää niiden vääntymisriskiä. Huono kosketuspaine voi aiheuttaa ylikuumenemisen ja tulipaloja. 03:10-10 Painos 2 fi-fi 18 (23)

19 Muualla ohjaamossa sijaitsevat liitännät Alla olevat ohjeet ovat voimassa, jos päällirakenteen liitäntä sijaitsee muualla ohjaamossa kuin sähkökeskuksessa, esimerkiksi matkustajan jalkatilan edessä olevan suojuksen takana. Ohjekohta 24: Tässä kohdassa pätevät samat säännöt kuin sähkökeskuksen liitäntöjä koskevissa ohjekohdissa (17 23); erityisiä painopisteitä ovat johtimien hankaussuojat, jotka reititetään terävien reunojen poikki. Raskaampia komponentteja varten voidaan tarvita tukevampi kiinnitys esim. ruuveilla. Varo teräviä reunoja, sillä ne saattavat aiheuttaa hankausta, josta seuraa oikosulku. 03:10-10 Painos 2 fi-fi 19 (23)

20 Ohjaamon ulkopuoliset liitännät Ohjaamon ulkopuolisiin liitäntöihin pätevät samat säännöt kuin ohjaamon sisäpuolisiin liitäntöihin; erityisiä painopisteitä ovat sijainti ja suojaus kosteutta vastaan. Ohjekohta 25: Liikkeelle altistuvat johdinsarjat esimerkiksi hydrauliliitoksissa on suojattava hankautumiselta. Varmista, että liikkuminen on mahdollista kohtuullisella johtimen pituudella. Taivutussäde ei saa olla alle 10 x johtimen halkaisija. Hankauksesta saattaa seurata oikosulku. Ohjekohta 26: Lialle, lumelle ja jäälle mahdollisesti altistuvat johdinsarjat on kiinnitettävä erityisen hyvin. Tämä koskee myös matalalle asennettuja johtimia, jolloin johdot ovat vaarassa osua tiellä oleviin vieraisiin esineisiin. Jos johdin irtoaa, se saattaa aiheuttaa oikosulun, ja sen toiminta saattaa heiketä. 03:10-10 Painos 2 fi-fi 20 (23)

21 Ohjekohta 27: Älä reititä johtimia pakokaasujärjestelmän ja vastaavien kuumien komponenttien lähelle. Käytä etäisyystaulukkoa, joka löytyy asiakirjan Kuumiin komponentteihin liittyvät tulipalovaarat kohdasta Varoetäisyys. Lisätietoja turvaetäisyyksistä on annettu kohdan Turvallisuus asiakirjassa Kuumiin komponentteihin liittyvät tulipalovaarat. Kuumuudelle altistuvien johtimien ominaisuudet ovat samat kuin muovin/polyamidin. Siksi varoetäisyyden yli 250 C kuumiin osiin on oltava 100 mm. Ylikuumeneminen voi aiheuttaa tulipalon. Ohjekohta 28: Sijoita maattoliitännät mieluiten vasempaan runkopalkkiin, erityisesti virtojen ollessa yli 50 A. Yli 50 A:n virtojen maattoliitännät ovat luotettavia vain, jos ne sijaitsevat vasemmassa runkopalkissa. Muut runkopalkit voivat hyvin olla maadoitettuja, mutta niiden tekninen merkitys on rungon rakenteesta johtuen pienempi. Suurien virtojen huonoista maattoliitännöistä saattaa seurata ylikuumeneminen Maattoruuvit sijaitsevat vasemman runkopalkin sisäpuolella. 03:10-10 Painos 2 fi-fi 21 (23)

22 Ohjekohta 29: Sulakkeettomia piirejä ei saa liittää akun plusnapaan (+24 V). Piirejä ei saa liittää vain yhteen akkuun 12 V:n jännitettä varten. Sulakkeettoman piirin liittäminen akun plusnapaan (+24 V) saattaa aiheuttaa tulipalon, jos esiintyy hankausta tai oikosulku. Liitäntä vain yhteen akkuun 12 V:n jännitettä varten saattaa aiheuttaa latauksen epätasapainon, mikä lyhentää akkujen käyttöikää. Ohjekohta 30: Kaikki ohjaamon ulkopuoliset sähköliitännät, esim. kytkimet, liittimet, johdinliitokset ja kytkentärasiat, on suojattava hyvin kosteudelta. Älä käytä kytkentärasioita ohjaamon ulkopuolella. Huono kosteussuoja aiheuttaa nopeasti toimintahäiriöitä ja pahimmassa tapauksessa ylikuumenemista Esimerkki hankaussuojasta 03:10-10 Painos 2 fi-fi 22 (23)

23 Ohjekohta 31: Poimutetut, kovasta muovista valmistetut letkut ovat tehokkaita johtimien suojaamisessa. Ne aiheuttavat kuitenkin myös sisällä olevien johtimien hankautumisvaaran. Hankausvaaran vähentämiseksi: Tulevien johtimien on oltava samanvahvuisia, esimerkiksi 1-2,5 mm², 4-6 mm², mm², 25 mm² tai 50 mm². Varmista tiivis asennus johtimien ja letkun välillä, jotta liike ja hankaus minimoituvat. Jos hankausta esiintyy letkun sisällä olevissa johdoissa, paksumpi johdin suuremmalla sulakkeella saattaa siirtää jännitettä heikompaan johtimeen pienemmällä sulakkeella ja aiheuttaa ylikuumenemista. 03:10-10 Painos 2 fi-fi 23 (23)

Laatu- ja turvatarkastus ennen luovutusta asiakkaalle 2: Tarkistuslista

Laatu- ja turvatarkastus ennen luovutusta asiakkaalle 2: Tarkistuslista Selitys Selitys Tätä julkaisua on tarkoitus käyttää tarkistettaessa, että päällirakenteen asennus on suoritettu tavalla, jolla varmistetaan korkea laatu sekä henkilö- ja materiaalivahinkojen riskin minimointi

Lisätiedot

Kuumiin komponentteihin liittyvä tulipalo- ja vahinkovaara

Kuumiin komponentteihin liittyvä tulipalo- ja vahinkovaara Kuumat komponentit Kuumat komponentit VAROITUS! Kuorma-auton pakojärjestelmä saattaa suurella kuormituksella saavuttaa yli 500 C:n lämpötilan. Tulipalovaara voi olla suuri, jos päällirakenne on sijoitettu

Lisätiedot

Polttoaineenjäähdyttimen liittäminen ja jäähdyttimen ilmanoton

Polttoaineenjäähdyttimen liittäminen ja jäähdyttimen ilmanoton ilmanoton parantaminen Yleistietoja polttoaineenjäähdyttimen asennustarpeesta Yleistietoja polttoaineenjäähdyttimen asennustarpeesta Kun HPI- ja PDE-järjestelmillä varustettuja ajoneuvoja käytetään paikallaan

Lisätiedot

Työskentely johtimien ja läpivientien kanssa. Yleistä. Lisätietoja saatavana olevista johdinsarjoista on annettu seuraavissa asiakirjoissa:

Työskentely johtimien ja läpivientien kanssa. Yleistä. Lisätietoja saatavana olevista johdinsarjoista on annettu seuraavissa asiakirjoissa: Yleistä Päällirakennetyön helpottamiseksi kaikissa alustoissa on sovitukset esivalmisteltuina. ja johdinsarjat voidaan tilata tehtaalla esivalmisteltuina. Tässä asiakirjassa kuvataan: Johdinsarjan suojaletku

Lisätiedot

Laajennusyksiköiden asennus. Yleistä. BCI-laajennusyksiköt

Laajennusyksiköiden asennus. Yleistä. BCI-laajennusyksiköt Yleistä Yleistä C493 2 190 281 2 204 973 BWE-järjestelmää (Bodywork Electrical System, päällirakenteen sähköjärjestelmä) voidaan laajentaa laajennusyksiköillä, jos tarvitaan useampia tuloja ja lähtöjä

Lisätiedot

Puutavara-autot. Yleisiä tietoja puutavara-autoista. Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen.

Puutavara-autot. Yleisiä tietoja puutavara-autoista. Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen. Yleisiä tietoja puutavara-autoista Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen. Yleisiä tietoja puutavara-autoista Puutavaravarustuksia voidaan kuorman koon mukaan pitää joko vääntöherkkänä

Lisätiedot

Maadoitus ja virransyöttö. Alustarungon maadoitus TÄRKEÄÄ!

Maadoitus ja virransyöttö. Alustarungon maadoitus TÄRKEÄÄ! Tee kaikki päällirakenteen alustarungon maatot vasempaan rungon sivupalkkiin. Maadoitus rungon oikeaan sivupalkkiin aiheuttaa jännitehäviötä, koska akun miinusnapa on liitetty rungon vasempaan sivupalkkiin.

Lisätiedot

Lisätakavalot. Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä. Takavalot PGRT

Lisätakavalot. Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä. Takavalot PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä Takavalot Saatavana on 3 takavalotyyppiä: Kompakti 7 polttimon valoyksikkö LED-valo 7 polttimon

Lisätiedot

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS!

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Yleistä akkujen ylläpidosta Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Akut sisältävät syövyttävää happoa. Tämän vuoksi on oltava varovainen sekä käytettävä asianmukaisia suojavarusteita työskenneltäessä akkujen

Lisätiedot

Säiliöautot. Yleistä tietoa säiliöautoista. Malli PGRT. Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä.

Säiliöautot. Yleistä tietoa säiliöautoista. Malli PGRT. Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Yleistä tietoa säiliöautoista Yleistä tietoa säiliöautoista Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Malli Akselivälin tulee olla mahdollisimman lyhyt, jotta rungon värähtelyjen vaara

Lisätiedot

Avoimen luukun varoitussanomat. Toiminto

Avoimen luukun varoitussanomat. Toiminto Toiminto Kaikki kuorma-autot 1 on varustettu avoimien luukkujen varoitussanomien näyttötoiminnolla. Varoitussanomaa voidaan käyttää erityyppisille luukuille, joissa on anturi, joka ilmaisee, että luukku

Lisätiedot

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta Toiminta EG-voimanoton aktivointi Toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivointiin kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta. Voimanottoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä. Kytkinpolkimella ja EG-voimanotolla

Lisätiedot

Jäähdyttimen irrotus. Yleistä. Työkalut. Koskee G- ja R-ohjaamollisia ajoneuvoja, joiden etupään leveys on mm. VAROITUS!

Jäähdyttimen irrotus. Yleistä. Työkalut. Koskee G- ja R-ohjaamollisia ajoneuvoja, joiden etupään leveys on mm. VAROITUS! Yleistä Yleistä Koskee G- ja R-ohjaamollisia ajoneuvoja, joiden etupään leveys on 1 140 mm. VAROITUS! Käytä suojakäsineitä, suojalaseja ja suojavaatteita työskennellessäsi ilmajäähdytteisen EGR-jäähdyttimen

Lisätiedot

Käyttö ja velvollisuudet. Käyttötarkoitus. Kohderyhmä. Edellytykset. Dokumentoidun tarkastuksen vaatimukset

Käyttö ja velvollisuudet. Käyttötarkoitus. Kohderyhmä. Edellytykset. Dokumentoidun tarkastuksen vaatimukset Kohderyhmä Scanian päällirakennetiedot on pääosin tarkoitettu päällirakentajille ja ne koskevat kaikkia Scanian kuorma-autoalustoihin ja valmiisiin kuorma-autoihin tehtyjä päällirakenteita ja muutostöitä.

Lisätiedot

Betoniautot. Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen.

Betoniautot. Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen. Päällirakennetta pidetään vääntöherkkänä. Tämän asiakirjan ohjeet on laadittu optimoimaan

Lisätiedot

Turvallisuusohjeet. Vaarat. Turvatoimenpiteet kaikkien ajoneuvojen kanssa työskentelyyn. Erikoistoimenpiteet ilmajousitetuissa ajoneuvoissa VAROITUS!

Turvallisuusohjeet. Vaarat. Turvatoimenpiteet kaikkien ajoneuvojen kanssa työskentelyyn. Erikoistoimenpiteet ilmajousitetuissa ajoneuvoissa VAROITUS! Työskentely nostetun ajoneuvon ja päällirakenteen kanssa Työskentely nostetun ajoneuvon ja päällirakenteen kanssa Mekaaniset ja hydrauliset nostolaitteet voivat kaatua tai laskeutua vahingossa virheellisen

Lisätiedot

Irralliset osat. Koneen valmistelu. Hydraulinestesäiliön tyhjennys. Asennusohjeet

Irralliset osat. Koneen valmistelu. Hydraulinestesäiliön tyhjennys. Asennusohjeet Form No. 3357-317 Rev A Ulkopuolinen etuhydrauliikka Sand/In eld Pro 5040 -ajoyksikkö Mallinro: 08782 Asennusohjeet Huomaa: Sand/Infield Pro 5040 -ajoyksikkö on varustettava ulkopuolisella takahydrauliikalla,

Lisätiedot

Yleisiä tietoja asennusohjeista. Sähköliitännät

Yleisiä tietoja asennusohjeista. Sähköliitännät Kaikki ajoneuvon sähköjärjestelmään kytkettävät sähköliitännät tulee tehdä joko sähkökeskukseen tai päällirakennekonsoliin. Päällirakennekonsoli sijaitsee ohjaamon paneelin alaosassa matkustajan puolella.

Lisätiedot

Sähkökeskus. Sähkökeskus. Sähkökeskus on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti:

Sähkökeskus. Sähkökeskus. Sähkökeskus on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti: on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti: 1. Avaa kojetaulussa oleva säilytyslokeron luukku. Luukku on sijoitettu matkustajan istuimen eteen. 2. Irrota

Lisätiedot

Betonipumppuautot. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista. Rakenne. Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä.

Betonipumppuautot. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista. Rakenne. Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista Yleisiä tietoja betonipumppuautoista Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Rakenne Tee päällirakenteesta niin vahva ja jäykkä, että

Lisätiedot

Äänitorven kaukoaktivointi. Kuvaus. Äänitorven aktivoinnin kauko-ohjaustoiminnolla käytetään äänitorvea ohjaamon ulkopuolelta.

Äänitorven kaukoaktivointi. Kuvaus. Äänitorven aktivoinnin kauko-ohjaustoiminnolla käytetään äänitorvea ohjaamon ulkopuolelta. Kuvaus Kuvaus Äänitorven aktivoinnin kauko-ohjaustoiminnolla käytetään äänitorvea ohjaamon ulkopuolelta. Seuraavien ehtojen on täytyttävä, jotta toiminto voidaan aktivoida: virta-avain ajoasennossa Ohjaamon

Lisätiedot

Hälytysanturien liittäminen. Yleistä

Hälytysanturien liittäminen. Yleistä Yleistä ALM-ohjausyksikkö (hälytysjärjestelmä) voidaan tilata tehtaalla valmisteltuna ulkoisiin hälytysantureihin liittämistä varten. Valmistelu koostuu liittimestä C8112. Liitin on keltainen ja sijaitsee

Lisätiedot

Takaosan alleajosuoja. Yleistä

Takaosan alleajosuoja. Yleistä Yleistä Yleistä Standardin UN ECE R58 vaatimusten täyttämiseksi kuorma-autot on varustettava takaosan alleajosuojalla. Alleajosuoja voidaan toimittaa tehtaalta tai sen voi asentaa päällirakentaja. Tässä

Lisätiedot

Scania-sertifioitujen komponenttien muuttaminen

Scania-sertifioitujen komponenttien muuttaminen Yleistä Yleistä Sertifiointi tehdään liikenneturvallisuutta, ympäristövaikutuksia jne. koskevien lakivaatimusten täyttämiseksi. Jos Scania-sertifioituja komponentteja muutetaan tai uusia komponentteja

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen ulostulo ulkoiselle lämmitykselle

Jäähdytysnesteen ulostulo ulkoiselle lämmitykselle Moottorin jäähdytysnesteellä voidaan lämmittää ulkoisia elementtejä. Tällaisia ovat mm. umpikorit, nosturiohjaamot ja säilytyslaatikot. Lämpö otetaan sylinteriryhmän virtauksesta ja se palautetaan jäähdyttimen

Lisätiedot

Yleisiä tietoja päällirakennekonsolista ja liittimistä

Yleisiä tietoja päällirakennekonsolista ja liittimistä Päällirakennekonsoli ja liittimet Päällirakennekonsoli ja liittimet Päällirakennekonsoli on paneeliosa, joka toimii päällirakennetoiminnoille tarkoitettujen liittimien kiinnitysalustana. Liittimet kytkevät

Lisätiedot

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Vaihtolava-ajoneuvoja pidetään vääntöherkkinä. Vaihtolava-ajoneuvojen kanssa voidaan käyttää erilaisia kuormalavoja erilaisiin

Lisätiedot

Saab 9-5 D Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault.

Saab 9-5 D Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. SCdefault 9-5 Asennusohje SITdefault Moottorinlämmitin MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Lisätiedot

Jatkuva kierrosluvun rajoitus

Jatkuva kierrosluvun rajoitus Taustaa Taustaa Jatkuvan kierrosluvun rajoitustoiminnon aktivointiin on olemassa kolme vaihtoehtoa. Jos ajoneuvo on varustettu BCI-toiminnolla (Bodywork Communication Interface): Analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Lisätietoa kiinnityksen valinnasta on asiakirjassa Apurungon valinta ja kiinnitys. Rungon etuosassa on 4 erityyppistä päällirakenteen kiinnikettä:

Lisätiedot

Korotettu joutokäynti. Toiminta. Käyttäytyminen

Korotettu joutokäynti. Toiminta. Käyttäytyminen Toiminta Toiminta Joutokäynnin korottaminen sopii esimerkiksi moottorin lämmittämiseen tai ajoneuvon paineilmajärjestelmän täyttämiseen. Toimintoa voidaan käyttää tilanteissa, joissa moottorin normaalista

Lisätiedot

Ulkopuolinen takahydrauliikka Sand Pro / Infield Pro ja ajoyksikkö

Ulkopuolinen takahydrauliikka Sand Pro / Infield Pro ja ajoyksikkö Form No. Ulkopuolinen takahydrauliikka Sand Pro / Infield Pro 3040- ja -5040 -ajoyksikkö Mallinro: 08781 Sarjanro: 311000001 tai suurempi 3369-231 Rev C Asennusohjeet Huomaa: Koneen vasen ja oikea puoli

Lisätiedot

Ilmajousituksen ylimääräinen käyttöyksikkö. Kuvaus PGRT

Ilmajousituksen ylimääräinen käyttöyksikkö. Kuvaus PGRT Kuvaus Kuvaus Ilmajousituksen normaali käyttöyksikkö sijaitsee kuljettajan istuimen sivulla. Ajoneuvon tasoa voidaan säätää käyttöyksiköllä. Kuormankäsittelyn aikana voi olla hyötyä kuorma-auton takaosaan

Lisätiedot

Yleisiä tietoja päällirakennekonsolista ja liittimistä

Yleisiä tietoja päällirakennekonsolista ja liittimistä Päällirakennekonsoli ja liittimet Päällirakennekonsoli ja liittimet Päällirakennekonsoli on paneeliosa, joka toimii päällirakennetoiminnoille tarkoitettujen liittimien kiinnitysalustana. Yksityiskohtaiset

Lisätiedot

SCdefault. 9-5 Asennusohje. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :87-19 Oct Sep 99

SCdefault. 9-5 Asennusohje. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :87-19 Oct Sep 99 SCdefault 9-5 Asennusohje SITdefault Moottorinlämmitin MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Lisätiedot

CCS COMBO 2 ADAPTER. Omistajan käsikirja

CCS COMBO 2 ADAPTER. Omistajan käsikirja CCS COMBO 2 ADAPTER Omistajan käsikirja VAROITUKSIA SÄILYTÄ NÄMÄ TÄRKEÄT TURVALLISUUSOHJEET. Tämä asiakirja sisältää tärkeitä ohjeita ja varoituksia, joita on noudatettava CCS Combo 2 -adapteria käytettäessä.

Lisätiedot

Lakisääteiset vaatimukset. Yleisiä tietoja laeista ja määräyksistä

Lakisääteiset vaatimukset. Yleisiä tietoja laeista ja määräyksistä Yleisiä tietoja laeista ja määräyksistä Yleisiä tietoja laeista ja määräyksistä Kaikissa maissa sovelletaan lakisääteisiä vaatimuksia ajoneuvoille, joilla ajetaan yleisillä teillä. EU:ssa ne koordinoidaan

Lisätiedot

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat.

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat. Asennus Irralliset osat Form No. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: 30454 Tarkista alla olevasta taulukosta, että kaikki osat on toimitettu. Kuvaus Määrä Käyttökohde

Lisätiedot

Hydraulilaitteiston osat. Yleistä. Toimenpiteet ennen uuden hydraulijärjestelmän käynnistämistä

Hydraulilaitteiston osat. Yleistä. Toimenpiteet ennen uuden hydraulijärjestelmän käynnistämistä Yleistä Yleistä Osat hydraulilaitteiston käyttöä varten voidaan tilata tehtaalta: Seuraavat osat ovat saatavana: Säädin Hydrauliöljysäiliö ja paineenrajoitusventtiili Hydraulipumppu Letkut ja liitokset

Lisätiedot

Kaukovalojen ja lisäkaukovalojen vilkuttamisen kaukoaktivointi

Kaukovalojen ja lisäkaukovalojen vilkuttamisen kaukoaktivointi Kuvaus Kuvaus Yleistä Päällirakentaja voi käyttää tätä toimintoa valitessaan, kuinka kaukovalojen ja lisäkaukovalojen tulisi syttyä tai vilkkua. Ehdot Seuraavien ehtojen on täytyttävä, jotta toiminto voidaan

Lisätiedot

Sertifioitujen Scania-komponenttien ja -järjestelmien muuttaminen

Sertifioitujen Scania-komponenttien ja -järjestelmien muuttaminen Yleistä Yleistä Ajoneuvot ja niihin sisältyvät järjestelmät ovat sertifioituja liikenneturvallisuutta, ympäristövaikutuksia jne. koskevien lakimääräysten täyttämiseksi. Jos sertifioituja Scania-komponentteja

Lisätiedot

Virranjakosarja 2009 ja uudemmat Groundsmaster 4500-D/4700-D -ajoyksiköt ja Reelmaster 7000-D -ajoyksiköt Mallinro: Asennusohjeet

Virranjakosarja 2009 ja uudemmat Groundsmaster 4500-D/4700-D -ajoyksiköt ja Reelmaster 7000-D -ajoyksiköt Mallinro: Asennusohjeet Form No. 3369-769 Rev A Virranjakosarja 2009 ja uudemmat Groundsmaster 4500-D/4700-D -ajoyksiköt ja Reelmaster 7000-D -ajoyksiköt Mallinro: 30871 Asennusohjeet Turvaohjeet Turva- ja ohjetarrat Turva- ja

Lisätiedot

Voimanottojen ja moottorin kierrosluvun säätö. Tehtaalla asennettu varustelupaketti. Liitäntöjen sijainti erityyppisille voimanotoille

Voimanottojen ja moottorin kierrosluvun säätö. Tehtaalla asennettu varustelupaketti. Liitäntöjen sijainti erityyppisille voimanotoille Ajoneuvoon voidaan tilata erilaisia sähköasennusten esivalmiuksia tai täysin tehdasasennettuja voimanottoja. Tässä on kuvattu, mitä nämä vaihtoehdot sisältävät, esim. johdinsarjoja, kytkimiä jne. Yksittäisessä

Lisätiedot

Työvalo. Yleisiä tietoja. Johdinsarjat ja suurin sallittu sähkövirrankulutus

Työvalo. Yleisiä tietoja. Johdinsarjat ja suurin sallittu sähkövirrankulutus Yleisiä tietoja Tässä asiakirjassa kuvataan työvalojen tilausvaihtoehdot ja annetaan esimerkkejä niiden kytkemisestä. Seuraavat työvalot kuvataan: Työvalonheitin ohjaamon takaseinässä Työvalonheitin takapäässä

Lisätiedot

Auto: Toyota Land Cruiser, 3.0 D-4D (2003-) Automaatti-ilmastoinnilla (alusta no. KDJ120 ) Lämmitin: HYDRONIC D5W S, 12V (diesel)

Auto: Toyota Land Cruiser, 3.0 D-4D (2003-) Automaatti-ilmastoinnilla (alusta no. KDJ120 ) Lämmitin: HYDRONIC D5W S, 12V (diesel) Asennusohje Auto: Toyota Land Cruiser, 3.0 D-4D (2003-) Automaatti-ilmastoinnilla (alusta no. KDJ120 ) Lämmitin: HYDRONIC D5W S, 12V (diesel) Asennuksessa tarvittavat varusteet: Tilausnumero Hydronic D5W

Lisätiedot

Harjoitus 8. Mäntämoottorin rakenteeseen perehtyminen

Harjoitus 8. Mäntämoottorin rakenteeseen perehtyminen Harjoitus 8 Mäntämoottorin rakenteeseen perehtyminen Harjoituksen tarkoituksena on perehtyä mäntämoottorin rakenteeseen tutustumalla eri osakokonaisuuksiin. Harjoitus tehdään moottoritelineeseen asennetulla

Lisätiedot

Vaihteleva kaukovalovilkku. Toiminta. Käyttäytyminen

Vaihteleva kaukovalovilkku. Toiminta. Käyttäytyminen Toiminta Toiminta Ajoneuvo vilkuttaa vuorotellen oikeaa ja vasenta kaukovaloa. Lisäkaukovalot voidaan ottaa mukaan vilkuttamiseen. Käyttäytyminen Toiminto voidaan määrittää seuraavasti: Vilkku ajonopeudesta

Lisätiedot

Työvalojen aktivointi. Kuvaus. Yleistä. Painikkeen jälkiasennus. Kytkentävaihtoehdot PGRT

Työvalojen aktivointi. Kuvaus. Yleistä. Painikkeen jälkiasennus. Kytkentävaihtoehdot PGRT Kuvaus Kuvaus Yleistä toimintoa käytetään työvalojen kytkemiseen päälle ja pois. Työvalot voivat sijaita ohjaamon takaseinässä, rungossa, päällirakenteen eri kohdissa tai umpikorissa. Painikkeen jälkiasennus

Lisätiedot

Apurunkorakenne. Lisätietoja alustarungoista on annettu asiakirjassa Alustarungot.

Apurunkorakenne. Lisätietoja alustarungoista on annettu asiakirjassa Alustarungot. Yleistä Yleistä Apurunkoa voidaan käyttää seuraaviin tehtäviin: Se antaa vapaan tilan pyörien ja muiden rungosta ulkonevien osien välille. Se tuo jäykkyyttä ja vähentää rasituksia takaylityksessä. Se suojaa

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen täyttö. Jäähdytysnesteen täytön edellytykset. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS!

Jäähdytysnesteen täyttö. Jäähdytysnesteen täytön edellytykset. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Jäähdytysnesteen täytön edellytykset Jäähdytysnesteen täytön edellytykset Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Käytä suojavarusteita, kun työskentelet ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän

Lisätiedot

Laajennusyksiköiden asennus. Yleistä. Laajennusyksikkö. IP-luokitus PGRT

Laajennusyksiköiden asennus. Yleistä. Laajennusyksikkö. IP-luokitus PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Yleistä Yleistä Tiedonsiirto alustan ja päällirakenteen välillä hoidetaan liittimen C259 konfiguroitavilla tuloilla ja lähdöillä.

Lisätiedot

Moottorin kaukosammutus. Toiminta. Käyttäytyminen

Moottorin kaukosammutus. Toiminta. Käyttäytyminen Toiminta Toiminta Moottorin kaukosammutustoimintoa käytetään silloin, kun moottori halutaan sammuttaa esimerkiksi ohjaamon ulkopuolelta. Käyttäytyminen Toiminnosta on 2 versiota: Moottorin kaukosammutus:

Lisätiedot

Asentaminen ohjaamon ulkopuolelle. Yleistä. Reiät ja reikämerkinnät. Reikien poraus

Asentaminen ohjaamon ulkopuolelle. Yleistä. Reiät ja reikämerkinnät. Reikien poraus Yleistä Yleistä Tässä asiakirjassa kuvataan, minne reiät, reikämerkinnät ja hitsausmutterit sijoitetaan ohjaamon ulkopuolella. Tarkoituksena on helpottaa lisälaitteiden ja varusteiden asennusta. Reiät

Lisätiedot

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleisiä tietoja

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Ohjaamon ja päällirakenteen välille on pienin sallittu etäisyys seuraavien varmistamiseksi: Tietoja ohjaamotyypin mallimerkinnästä on annettu asiakirjassa Alustan tiedot ja mallimerkinnät.

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen täyttö. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän VAROITUS!

Jäähdytysnesteen täyttö. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän VAROITUS! Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Kun jäähdytysjärjestelmään tehdään muutoksia, se on tyhjennettävä, täytettävä uudelleen

Lisätiedot

Matkustamon pistorasia

Matkustamon pistorasia Ohje nro Versio Osa nro 30664329 1.0 Matkustamon pistorasia M3603136 Sivu 1 / 9 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 M8703902 Sivu 2 / 9 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset

Lisätiedot

C494 Liitin johdinsarjalle ohjaamosta runkoon C494

C494 Liitin johdinsarjalle ohjaamosta runkoon C494 C494 C494 C494 on 21-napainen liitin, jonka kautta päällirakentaja pääsee hallitsemaan useita signaaleja ja toimintoja ajoneuvon varustelusta riippuen. Liitin antaa myös mahdollisuuden mukauttaa ajoneuvoa

Lisätiedot

Vahvistus. Takaylitys. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki.

Vahvistus. Takaylitys. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki. Kuorma-auto, joka on varustettu puolittain tai täysin alle asennetulla vetopalkilla tai jossa ei

Lisätiedot

Turvaohjeet. Toro Workman -alusta ProPass-200-katelevittimelle Mallinro: Turva- ja ohjetarrat. Asennusohjeet

Turvaohjeet. Toro Workman -alusta ProPass-200-katelevittimelle Mallinro: Turva- ja ohjetarrat. Asennusohjeet Toro Workman -alusta ProPass-200-katelevittimelle Mallinro: 44707 Form No. 3365-540 Rev A Asennusohjeet Turvaohjeet Turva- ja ohjetarrat Turva- ja ohjetarrat on sijoitettu hyvin näkyville paikoille mahdollisten

Lisätiedot

Asennusohje. - Lisäksi: Vesiletku ø19mm, 2.5m Vesiletkusuoja, 3m

Asennusohje. - Lisäksi: Vesiletku ø19mm, 2.5m Vesiletkusuoja, 3m Asennusohje Auto: Mercedes Benz Atego (vm 2008 -) - mallit 818, 918 ja 1018 rengasleveydellä 215 / 235 / 245 Manuaali-ilmastoinnilla Lämmitin: HYDRONIC D5W SC, 24V (diesel) Asennuksessa tarvittavat varusteet:

Lisätiedot

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle Pidätämme kaikki oikeudet teknisten tietojen muutoksiin, emme myöskään vastaa mahdollisista teksti

Lisätiedot

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje TIMCO X10 1000w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje LUE TÄMÄ OHJE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÄ JA NOUDATA OHJEITA TARKASTI! TIMCO moottorinlämmitin on suunniteltu moottoriajoneuvojen moottorin

Lisätiedot

Ajovalojen deaktivointi. Toiminta. Aktivointi. Ajovalot (kaukovalot, lähivalot, lisäkaukovalot ja takasumuvalot) sammutetaan automaattisesti,

Ajovalojen deaktivointi. Toiminta. Aktivointi. Ajovalot (kaukovalot, lähivalot, lisäkaukovalot ja takasumuvalot) sammutetaan automaattisesti, Toiminta Toiminta Ajovalot (kaukovalot, lähivalot, lisäkaukovalot ja takasumuvalot) sammutetaan automaattisesti, kun ajoneuvo on paikallaan. Valot sytytetään uudelleen, kun toiminto deaktivoidaan tai ajoneuvo

Lisätiedot

Turvallisuusohjeet. Työskentely nostettujen ajoneuvojen ja päällirakenteiden parissa. Vaarat. Varotoimenpiteet kaikille ajoneuvoille

Turvallisuusohjeet. Työskentely nostettujen ajoneuvojen ja päällirakenteiden parissa. Vaarat. Varotoimenpiteet kaikille ajoneuvoille Työskentely nostettujen ajoneuvojen ja päällirakenteiden parissa Työskentely nostettujen ajoneuvojen ja päällirakenteiden parissa Mekaaniset ja hydrauliset nostolaitteet voivat kaatua tai laskeutua virheellisen

Lisätiedot

Ulkoisten näyttömittarien liittäminen

Ulkoisten näyttömittarien liittäminen Taustaa Taustaa Ulkoisia näyttömittareita ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Ehdot, mitä ajoneuvon tietoja ulkoiset näyttömittarit näyttävät,

Lisätiedot

Momentinrajoitin. Aktivointi analogisilla signaaleilla. Aktivointi ulkoiseilla CAN-verkolla

Momentinrajoitin. Aktivointi analogisilla signaaleilla. Aktivointi ulkoiseilla CAN-verkolla Taustaa Taustaa Momentinrajoitintoimintoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Toiminto voidaan aktivoida joko analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista Umpikoria pidetään yleensä vääntöjäykkänä. Avattavilla sivuseinillä varustettua umpikoria on kuitenkin pidettävä vääntöherkkänä päällirakenteena. 317 025 Scania voi valmistella ajoneuvon päällirakennetta

Lisätiedot

Asennusohje. - Lisäksi: Vesiletku ø19mm, 6,5m Vesiletkusuoja, 7m Tukirauta 240 x 150mm (5mm)

Asennusohje. - Lisäksi: Vesiletku ø19mm, 6,5m Vesiletkusuoja, 7m Tukirauta 240 x 150mm (5mm) Asennusohje Auto: Mercedes Benz Atego (vm 2008 -) (ei koske malleja 818, 918 ja 1018 rengasleveydellä 215 / 235 / 245) Manuaali-ilmastoinnilla Lämmitin: HYDRONIC 10, 24V (diesel) Asennuksessa tarvittavat

Lisätiedot

R19 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat

R19 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat R9 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat Työselostuksessa kuvataan koko kattohyllyn irrotus ja asennus. Noudata työselostusta komponenttiosien vaihdon tai korjauksen yhteydessä. Irrota ensin

Lisätiedot

Päällirakenteen liitäntä. Kuvaus. Päällirakenteen liitäntä. BCI (Bodywork Communication Interface)

Päällirakenteen liitäntä. Kuvaus. Päällirakenteen liitäntä. BCI (Bodywork Communication Interface) Kuvaus Päällirakenteen liitäntä Sähköjärjestelmä perustuu useisiin ohjausyksiköihin, jotka kommunikoivat keskenään yhteisen verkon kautta. Päällirakennetoimintoja ohjataan ohjausyksiköillä käyttämällä

Lisätiedot

Jarru- ja merkkivalosarja Workman GTX -sarjan sähkötoiminen työajoneuvo

Jarru- ja merkkivalosarja Workman GTX -sarjan sähkötoiminen työajoneuvo Form No. Jarru- ja merkkivalosarja Workman GTX -sarjan sähkötoiminen työajoneuvo Mallinro: 133-717 3413-53 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus Tämä tuote sisältää kemikaaleja,

Lisätiedot

Vetopöydän asennus. Kiinteän vetopöydän asennus

Vetopöydän asennus. Kiinteän vetopöydän asennus Kiinteän vetopöydän asennus Kiinteän vetopöydän asennus Kun vetoauto toimitetaan tehtaalta, vetopöytä on kiinnitetty asennuslevyyn 10.9 - pulteilla. Nämä pultit on kiristetty erikoistiukkuuteen. Jos vetopöytä

Lisätiedot

Saab 9-5 B205, B Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-5 B205, B Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 9-5 Asennusohje SITdefault Moottorinlämmitin MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Lisätiedot

Työskentely päällirakenteen sähkökeskuksen kanssa, P9. Sijainti

Työskentely päällirakenteen sähkökeskuksen kanssa, P9. Sijainti Yleisiä tietoja päällirakenteen sähkökeskuksesta Päällirakenteen sähkökeskusta on käytettävä päällirakennetoimintojen yhdistämiseksi ajoneuvon sähköjärjestelmään. Yleisiä tietoja päällirakenteen sähkökeskuksesta

Lisätiedot

MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE

MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE 900 Moottorinlämmitin Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 400 110 375 9:87-12 Jan 00 47

Lisätiedot

Ylimääräiset lisäkaukovalot. Kuvaus. Kytkentävaihtoehdot

Ylimääräiset lisäkaukovalot. Kuvaus. Kytkentävaihtoehdot Kuvaus Kuvaus Kytkentävaihtoehtoja on kaksi erilaista sen mukaan, millaisella näkö- ja näkyvyystoimintojen ohjausjärjestelmällä ajoneuvo on varustettu. Uusin on nimeltään CUV2 asiakirjassa ja edellinen

Lisätiedot

CE-varustesarja vuoden 2005 ja sitä uudemmille Multi-Pro-ruiskutuslaitteille 1200 ja 1250 Mallinro:

CE-varustesarja vuoden 2005 ja sitä uudemmille Multi-Pro-ruiskutuslaitteille 1200 ja 1250 Mallinro: Turvaohjeet Turva- ja ohjetarrat Form No. 3368-876 Rev A CE-varustesarja vuoden 2005 ja sitä uudemmille Multi-Pro-ruiskutuslaitteille 1200 ja 1250 Mallinro: 106-4840 Asennusohjeet Turva- ja ohjetarrat

Lisätiedot

Takaosan alleajosuoja

Takaosan alleajosuoja Yleistä Yleistä UNECE R58 -asetusten turvallisuusvaatimusten täyttämiseksi kuorma-autoihin on asennettava takaosan alleajosuoja. Alleajosuoja voidaan toimittaa tehtaalta tai sen voi asentaa päällirakentaja.

Lisätiedot

Päällirakenteen liitäntä. Kuvaus. Päällirakenteen liitäntä. BCI (Bodywork Communication Interface)

Päällirakenteen liitäntä. Kuvaus. Päällirakenteen liitäntä. BCI (Bodywork Communication Interface) Kuvaus Kuvaus Päällirakenteen liitäntä Scania-ajoneuvoissa käytetty sähköjärjestelmä perustuu useisiin ohjausyksiköihin, jotka kommunikoivat keskenään yhteisen verkon kautta. Tarkempi kuvaus päällirakenteen

Lisätiedot

Korotettu joutokäynti

Korotettu joutokäynti Taustaa Taustaa Korotettua joutokäyntitoimintoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Toiminto voidaan aktivoida joko analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET C-SARJAN PUHALTIMILLE

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET C-SARJAN PUHALTIMILLE KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET C-SARJAN PUHALTIMILLE 1 Keskipakoispuhallin C-sarja Näiden ohjeiden tulee aina olla puhallinta käyttävän henkilöstön saatavilla. Ennen asennusta ja kytkemistä tulee seuraavat ohjeet

Lisätiedot

Saab 9-3 Z18XE M Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault.

Saab 9-3 Z18XE M Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. Sdefault 900 sennusohje SITdefault Lohkolämmitin MONTRINGSNVISNING INSTLLTION INSTRUTIONS MONTGNLITUNG INSTRUTIONS MONTG ccessories Part No. Group ate Instruction Part No. Replaces 32 026 188 Oct 07 32

Lisätiedot

Käyttö ja velvollisuudet

Käyttö ja velvollisuudet Käyttötarkoitus Käyttötarkoitus Kohderyhmä Scanian päällirakennetiedot on pääosin tarkoitettu päällirakentajille ja ne koskevat kaikkia Scanian kuorma-autoalustoihin ja valmiisiin kuorma-autoihin tehtyjä

Lisätiedot

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0 SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN FI EPO2 Versio 1.0 Käytettyä tuotetta ei saa hävittää talousjätteen mukana. Laite on toimitettava keräyspisteeseen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätykseen. Asianmukainen

Lisätiedot

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus. Yleisiä tietoja maalauksesta. Erityistietoja kaasuajoneuvoista TÄRKEÄÄ!

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus. Yleisiä tietoja maalauksesta. Erityistietoja kaasuajoneuvoista TÄRKEÄÄ! Yleisiä tietoja maalauksesta Yleisiä tietoja maalauksesta TÄRKEÄÄ! Scania suosittelee, että pehmeästä ja joustavasta materiaalista valmistettuja osia ei maalata. Tämä ohje koskee esimerkiksi hydrauliletkuja

Lisätiedot

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia.

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Alpex-duo Asennusohjeet 1.1 Yleistä Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Järjestelmän liittimet

Lisätiedot

Takavalot. Suorittaminen. Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista:

Takavalot. Suorittaminen. Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista: Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista: Lisätietoja saat Scanian jälleenmyyjältä. Kompakti 7 polttimon valoyksikkö LED-valo Vakiomallinen 7 polttimon

Lisätiedot

Johdotus ja johdinsarjat. Yleistä

Johdotus ja johdinsarjat. Yleistä Yleistä Yleistä Tässä asiakirjassa käsitellään sähköjohtojen ja johdinsarjojen käsittely ja mitoitus. Päällirakenteelle tehtävien töiden helpottamiseksi tehtaalta on mahdollista tilata lisävarusteena erilaisia

Lisätiedot

Huolto-opas Kuivausrumpu

Huolto-opas Kuivausrumpu Huolto-opas Kuivausrumpu T5190LE Malli N1190.. Alkuperäiset ohjeet 438 9098-10/FI 2015.09.11 Sisältö Sisältö 1 Merkinnät...5 2 Yleistä...5 3 Huolto...6 3.1 Puhdista nukkasuodattimet...6 3.2 Erikoissuodatin...6

Lisätiedot

Alustan lasku. Yleistä

Alustan lasku. Yleistä Yleistä Yleistä Esimerkiksi nosturia tai kippiä käytettäessä ilmapalkeet on tyhjennettävä ilmajousituksen joustonrajoittimeen, jotta ajoneuvo pysyy vakaampana. Tyhjät palkeet -toiminto voidaan aktivoida

Lisätiedot

Näkyvyys- ja valaistustoimintojen kaukoaktivointi

Näkyvyys- ja valaistustoimintojen kaukoaktivointi Toiminta Toiminta Seuraavat näkyvyys- ja valaistustoiminnot voidaan kaukoaktivoida: Lisätietoja valaistuksesta on annettu asiakirjoissa Ajovalojen passivointi ja Vaihteleva kaukovalovilkku. Varoitusvilkut

Lisätiedot

Saab 900 2,0/2,3 M94-, Saab 9-3 2,0/2,3

Saab 900 2,0/2,3 M94-, Saab 9-3 2,0/2,3 MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE 900 Moottorinlämmitin Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 400 126 611 9:87-18 Dec 99 51

Lisätiedot

Käyttöohje Asennusohje. CD-vaihtaja A08

Käyttöohje Asennusohje. CD-vaihtaja A08 Käyttöohje Asennusohje CD-vaihtaja A8 1 2 3 Vipu Levynpidin Valmistelu Makasiinin lataaminen Kuva 1 Aseta makasiini lataamista varten tähän asentoon (nuoli ylh.) Vedä levynpidin ulos. Älä koskaan poista

Lisätiedot

Moottorin kaukokäynnistys. Toiminta. Käyttäytyminen. Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta.

Moottorin kaukokäynnistys. Toiminta. Käyttäytyminen. Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta. Toiminta Toiminta Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta. Käyttäytyminen Käynnistysyrityksen onnistuminen tai epäonnistuminen kuitataan suuntavilkuilla: Jos

Lisätiedot

Nopeusrajoitin. Aktivointi analogisilla signaaleilla. Aktivointi ulkoiseilla CAN-verkolla

Nopeusrajoitin. Aktivointi analogisilla signaaleilla. Aktivointi ulkoiseilla CAN-verkolla Taustaa Taustaa Nopeusrajoitintoimintoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Toiminto voidaan aktivoida joko analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

Asennus. Valosarja Groundsmaster sarjan vaakatasoleikkuri Mallinro: Asennusohjeet. Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat

Asennus. Valosarja Groundsmaster sarjan vaakatasoleikkuri Mallinro: Asennusohjeet. Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat Valosarja Groundsmaster 5900 -sarjan vaakatasoleikkuri Mallinro: 31582 Form No. 3369-333 Rev A Asennusohjeet Asennus Irralliset osat Tarkista alla olevasta taulukosta, että kaikki osat on toimitettu. Ohjeet

Lisätiedot

Jatkuvan kierrosluvun rajoituksen aktivointi

Jatkuvan kierrosluvun rajoituksen aktivointi Yleistä tietoa moottorin kierrosluvun rajoituksesta Yleistä tietoa moottorin kierrosluvun rajoituksesta Moottorin kierrosluvun rajoitus estää moottorin kierroslukua ylittämästä esimääritettyä arvoa. Tämän

Lisätiedot

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN Sisäänvientikotelo ja kotipääte Sisäänvientikotelo 1. Valitse kiinteistöstä kotipäätteen sijoituspaikka. Sijoituspaikkaa valittaessa kannattaa huomioida seuraavat suositukset:

Lisätiedot

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat useat eri tekijät: Renkaat

Lisätiedot

Turvallisuustarkastus

Turvallisuustarkastus Turvallisuustarkastus 38-123304e 23.03.2009 Turvallisuus- ja toimintatarkastus... Säilytetään kuorma-auton ohjaamossa Varoitus! Älä koskaan työnnä sormia kitaan puristumisvaaran vuoksi. Avoimen kytkimen

Lisätiedot