ÄÄNEKOSKEN JA SUOLAHDEN TAAJAMIEN LAAJENNUSALUEIDEN LUONTOSELVITYS 226-C7402

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ÄÄNEKOSKEN JA SUOLAHDEN TAAJAMIEN LAAJENNUSALUEIDEN LUONTOSELVITYS 226-C7402"

Transkriptio

1 ÄÄNEKOSKEN JA SUOLAHDEN TAAJAMIEN LAAJENNUSALUEIDEN LUONTOSELVITYS 226-C

2 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO TUTKIMUSMENETELMÄT JA KÄYTETYT TIEDONLÄHTEET Maastotyö ja raportointi Lähtöaineisto Kohteiden arvottaminen Kansainvälisesti arvokkaat kohteet Kansallisesti arvokkaat kohteet Maakunnallisesti ja seudullisesti arvokkaat kohteet Paikallisesti arvokkaat kohteet Muut luonnonsuojelullisesti arvokkaat kohteet Uhanalaisuusluokitus LUONTO- JA LINTUDIREKTIIVILAJIT SEKÄ UHANALAISET JA HARVINAISET LAJIT Luontodirektiivin liitteen IV(a) lajit Lintudirektiivilajit Valtakunnallisesti uhanalaiset lajit Valtakunnallisesti silmälläpidettävät lajit (NT) ÄÄNEMÄKI AHOLANKANGAS (1) MIILUNPERÄ (2) MÄMMENSALMI (3) KYPÄRÄLAHTI (4) KOUKKUNIEMI (5) NIITTUNIEMI-KOTAKENNÄS (6) MYLLYNTAUS-TÄRTTÄVUORI (7) MYLLYRINNE-VIINAMÄKI (8) PAATELA (9) KOTIMÄKI (10) MANSIKKA-AHO - PAADENTAIPALE (11) LÄHTEET... 38

3 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 1 Kuopio/J. Kärkkäinen /M. Eskelinen C7402 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI ÄÄNEKOSKEN JA SUOLAHDEN TAAJAMIEN LAAJENNUSALUEIDEN LUONTOSELVITYS 1 JOHDANTO Tämä työ on Äänekosken yleiskaavoitusta palveleva luonto- ja maisemaselvitys. Työ on laadittu maankäyttö- ja rakennuslain yleiskaavalle asettamien sisältövaatimusten mukaisella tarkkuudella. Tavoitteena on, että maankäytön suunnittelussa voidaan huomioida luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden elinympäristöjen säilyminen sekä kasvillisuudeltaan ja eläimistöltään arvokkaat alueet. Selvitysalueet sijoittuvat Äänekosken ja Suolahden taajamien läheisyydessä sijaitseviin laajennusosiin (kuva 1). Selvityksen tekivät Suunnittelukeskus Oy:n Kuopion aluetoimistosta biologit FK Jari Kärkkäinen ja FM Minna Eskelinen. Lisäksi Suolahden kohteilla liitooravaselvityksestä vastasi luontokartoittaja Kari Lahtinen. Kuva 1. Selvitysalueiden sijainti.

4 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 2 2 TUTKIMUSMENETELMÄT JA KÄYTETYT TIEDONLÄHTEET 2.1 Maastotyö ja raportointi 2.2 Lähtöaineisto 2.3 Kohteiden arvottaminen Kaava-alueen luonnonympäristön nykytila selvitettiin karttamateriaalin, kirjallisuuden ja maastokäynnin perusteella. Varsinaisen luontoselvityksen lisäksi alueelta tehtiin erillinen liito-oravaselvitys ja linnustoselvitys. Liito-oravakartoitukset suoritettiin vuoden 2006 toukokuun ja kesäkuun alun välisenä aikana ( ja ). Liito-oravaselvityksessä keskityttiin satelliittikuva- ja kartta-analyysin perusteella valittuihin kohteisiin, joissa puusto on varttunutta tai vanhaa lehtipuuvaltaista, kuusivaltaista tai havulehtipuusekametsää. Luontokartoituksen maastotyöt tehtiin välisenä aikana. Inventoinnin tavoitteena oli saada yleiskuva alueen kasvillisuudesta ja eläimistöstä sekä tunnistaa arvokkaimmat kasvillisuus- ja eläimistökohteet. Eläimistön osalta tiedot pohjautuvat olemassa olevaan aineistoon sekä maastokäynnin yhteydessä tehtyihin havaintoihin. Kasvillisuustyypit määritettiin Toivosen ja Leivon (1997) 1 laatiman luokituksen mukaan. Maastossa kohteelta kirjattiin maiseman peruspiirteet (mm. maa- ja kallioperän rakenne) ja kasvillisuuden yleiskuva sekä eläimistöhavainnot rajattiin arvokkaat kulttuuri- ja luonnonmaisemakohteet ja alueet maiseman erityiskohteet ja maiseman häiriötekijät rajattiin arvokkaat luontokohteet kohteilta kirjattiin muistiin mm. kohteen luonne, puuston rakenne, kasvillisuus- ja eläimistöhavainnot sekä uhanalaiset lajit Työn kannalta keskeisimmät lähteet olivat: FINIBA ja lintujen suojelu, BirdLife Suomi ( HERTTA -ympäristötietojärjestelmä Husa, J. & Kontula, T. 1997: Luonnon- ja maisemansuojelun kannalta arvokkaat kallioalueet Keski-Suomen läänissä. Suomen ympäristökeskuksen moniste 71. Knuutila, J. 1991: Suolahden arvokkaat luontokohteet. Tuikka, K. 1991: Äänekoski. Länsiosan rantojen luonto- ja maisemaselvitys. Tunnetut ja maastotyössä löydetyt arvokkaat kohteet arvotettiin luonto- ja maisema-arvojen perusteella. Kohteiden arvotuskriteereinä käytettiin kohteen edustavuutta, luonnontilaisuutta, harvinaisuutta ja uhanalaisuutta, luonnon monimuotoisuutta lajitasolla sekä kohteen toiminnallista merkitystä lajistolle. 1 Toivonen, H. & Leivo, A. 1997: Kasvillisuuskartoituksessa käytettävä kasvillisuus- ja kasvupaikkaluokitus. Kokeiluversio. Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja. Sarja A; 14.

5 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS Kansainvälisesti arvokkaat kohteet Kansallisesti arvokkaat kohteet Alueen arvoa nostaa sen toimiminen eläimistön lisääntymis- tai ravinnonhankintaalueena. Mitä harvinaisemmasta ja uhanalaisemmasta lajista on kyse sitä arvokkaampi alue on. Metsien luonnontilaisuutta arvioitaessa huomioitiin metsän metsähoidollinen tila, lahopuujatkuvuus ja lahopuun määrä sekä elävän puuston rakenne ja puulajisuhteet. Arvoluokitus pohjautuu seuraavaan jaotukseen: a) kansainvälisesti arvokkaat kohteet, b) kansallisesti arvokkaat kohteet, c) maakunnallisesti ja seudullisesti arvokkaat kohteet, d) paikallisesti arvokkaat kohteet sekä e) muut luonnonsuojelullisesti arvokkaat kohteet. Vesilain luontotyypit arvotetaan tapauskohtaisesti poikkeuksena fladat ja kluuvijärvet, jotka luokitetaan kansallisesti arvokkaiksi kohteiksi. Tähän ryhmään kuuluvat Natura 2000 verkoston alueet, Ramsar -alueet ja kansainvälisesti merkittävät kosteikot ja lintualueet (IBA alueet). Kansallisesti arvokkaisiin kohteisiin kuuluvat kansallispuistot, luonnonpuistot, suojeluohjelmien kohteet, erämaa-alueet, koskiensuojelulain mukaiset vesistöt, valtakunnallisten suojeluohjelmien kriteerit täyttävät kohteet, kansallisesti tärkeät lintuvesialueet (FINIBA -alueet), kohteet, joilla on luonnonsuojelulain luontotyyppejä (LsL 29 ), äärimmäisen ja erittäin uhanalaisten sekä vaarantuneiden lajien esiintymispaikat, erityisesti suojeltavien lajien esiintymispaikat ja muut arvokkaat luonnonsuojelualueet. Lisäksi kansallisesti arvokkaisiin kohteisiin kuuluvat valtakunnallisesti arvokkaat perinnemaisemat ja kulttuurimaisemat Maakunnallisesti ja seudullisesti arvokkaat kohteet Paikallisesti arvokkaat kohteet Tähän ryhmään kuuluvat valtakunnallisissa suojeluohjelmissa maakunnallisesti arvokkaiksi luokitellut kohteet, seutu- ja maakuntakaavan suojelualuevaraukset, alueellisesti uhanalaisten lajien esiintymispaikat ja maakunnallisesti/seudullisesti merkittävät muut luontokohteet. Paikallisesti arvokkaisiin kohteisiin kuuluvat kohteet, joilla on metsälain erityisen tärkeitä elinympäristöjä (MeL 10 ), yleis- ja asemakaavojen suojeluvaraukset, paikallisesti uhanalaisten ja harvinaisten lajien esiintymispaikat sekä muut paikallisesti harvinaiset ja edustavat luontokohteet Muut luonnonsuojelullisesti arvokkaat kohteet Kohteet, jotka eivät ole edellä mainituissa luokissa mutta, jotka ovat luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta tärkeitä, esimerkiksi suuret yhtenäiset tavanomaisen luonnon alueet ja ekologiset käytävät. Lisäksi tähän luokkaan kuuluvat luonnonmuistomerkit.

6 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS Uhanalaisuusluokitus Tiedot alueen uhanalaisista kasvilajeista on saatu Suomen ympäristökeskuksen uhanalaisrekisteristä. Lisäksi alueen uhanalaisista eläinlajeista on saatu tietoja Natura -alueiden tietokantalomakkeista ja kirjallisuudesta. Maastoinventoinnin yhteydessä tehtiin myös havaintoja uhanalaisista lajeista. Luontoselvityksen uhanalaisuusluokitus pohjautuu uhanalaisten lajien II seurantatyöryhmän esitykseen, joka on laadittu IUCN:n uusien uhanalaisuusluokkien ja kriteerien mukaisesti. Tässä mietinnössä määriteltiin kaikille uhanalaisille lajeille uhanalaisuusluokan lisäksi elinympäristötyyppi ja uhkatekijät. Uhanalaisia ovat äärimmäisen uhanalaiset (CR), erittäin uhanalaiset (EN) ja vaarantuneet (VU) lajit. Silmälläpidettävät (NT) lajit eivät ole uhanalaisia lajeja. Alueellisesti uhanalaiset lajit pohjautuvat uuteen uhanalaisuusluokitukseen, jossa aluejakona käytetään metsäkasvillisuusvyöhykkeitä osa-alueineen (vanhassa aluejako pohjautui lääninjakoon). Lajit jaetaan kahteen luokkaan: alueellisesti hävinneet (RE) ja alueellisesti uhanalaiset (RT). 3 LUONTO- JA LINTUDIREKTIIVILAJIT SEKÄ UHANALAISET JA HARVINAISET LAJIT 3.1 Luontodirektiivin liitteen IV(a) lajit Liito-orava (Pteromys volans) Liito-oravan elinympäristövaatimuksia ovat sopiva pesäkolo, muutama pesää suojaava kuusi sekä lähellä kasvavat lehtipuut. Lajin luontaisia elinympäristöjä ovat vanhat kuusivaltaiset sekametsät, joissa kasvaa järeitä haapoja sekä leppää ja koivua. Liito-oravametsissä puusto on tyypillisesti eri-ikäistä ja latvuskerroksia on useita. Elinalueet ovat usein kallioiden juurilla, rinteissä ja pienvesistöjen varsilla. Viime vuosina liito-oravan on todettu elävän myös tasaikäisissä varttuneissa kuusikoissa, mikäli lehtipuuvaltaista ruokailumetsää on vieressä. Liito-oravat pystyvät käyttämään ruokailuun ja liikkumiseen nuoria metsiä sekä siemenpuuasentoon hakattuja ja varttuneita taimikoita. Aikuiset liito-oravat elävät samassa metsässä vuosia. Naarailla elinympäristön suuruus on 1-3 ha, koirailla suurempi. Liito-orava on EU:n luontodirektiivin liitteen IV(a) laji, jonka lisääntymis- ja levähdyspaikan hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulaissa kielletty (LsL 49 ). Lajin kannan taantumisen syynä ovat metsätalouden aiheuttamat elinympäristömuutokset. Laji on kärsinyt mm. kolopuiden vähenemisestä ja elinympäristöjen pirstoutumisesta. Vuosina tehdyn ympäristöministeriön rahoittaman kartoitustyön mukaan Suomessa elää noin naaraspuolista liito-oravaa. Selvitysalueilta löydettiin ja on tiedossa kaikkiaan 13 liito-oravan elinaluetta (Ympäristöhallinnon Eliölajit tietojärjestelmä sekä M. Eskelisen, J. Kärkkäisen ja K. Lahtisen havainnot 2006). Liito-oravan elinalueita löydettiin seuraavilta selvitysalueilta:

7 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 5 Äänemäki-Aholankangas (1) Kypärälahti (4): Aittolahden ja Syvälahden elinalueet Koukkuniemi (5) Niittuniemi-Kotakennäs (6) Myllyntaus-Tärttävuori (7): Pohjoislahden ja Myllyntauksen elinalueet Myllyrinne-Viinamäki (8) Paatela (9) Kotimäki (10) Mansikka-aho (11) Viitasammakko (Rana arvalis) Luontodirektiivin liitteen IV(a) laji Viitasammakko elää kosteissa ympäristöissä. Lajin elinympäristöjä ovat kosteat niityt, metsät ja suot. Keväällä viitasammakot oleilevat kutuvesissä sekä niiden lähettyvillä. Laji havaittiin Äänemäen alueella (7), jossa Tallahden luhtainen ranta-alue ja suo ovat viitasammakon kutualuetta. 3.2 Lintudirektiivilajit Liro (Tringa glareola) Liro on Suomen runsain kahlaaja, joka pesii yleisimmin varvikkoisilla rämeillä sekä nevojen laiteilla. Etelä-Suomessa elinympäristöksi kelpaavat myös rehevät järvikuiviot ja rantaniityt. Liro kuuluu Myllyntaus-Tärttävuori alueen (7) Pohjoislahden pesimälinnustoon. Luhtahuitti (Porzana porzana) Luhtahuitti pesii harvalukuisena Suomen eteläpuoliskossa rehevien lintujärvien ja lahtien sara- ja korteluhdilla. Laji on havaittu Myllyntaus-Tärttävuori alueella (7) Pohjoislahdella. Pyy (Bonasa bonasia) Pyy suosii pesimäympäristönään kuusivaltaisia, koivua ja leppää kasvavia sekametsiä. Se suosii etenkin kosteita, suojaa tarjoavia tiheitä kuusisekametsiä ja korpia rannoilla, purojen varsilla, peltojen ja soiden laitamilla. Pyy on suhteellisen yleinen laji Äänekosken alueella. Metso (Tetrao urogallus) Metso viihtyy vanhoissa ja keski-ikäisissä kuusimetsissä, mäntykankailla, korvissa ja rämeillä. Laji tarvitsee sopivan ympäristön vuosikierron eri vaiheissa. Metsokannan heikkenemisen tärkein syy on vanhojen, laajojen metsäalueiden väheneminen ja pirstoutuminen. Petäjäveden metsokanta on 2,8 yksilöä/km 2. Selvitysalueella tavataan muutamia pareja (mm. Myllyntaus-Tärttävuori). Teeri (Tetrao tetrix) Lajin suosimia elinympäristöjä ovat metsän ja avomaaston valoisat reunavyöhykkeet soiden laiteilla, peltojen tuntumassa, hakkuuaukeilla ja saarissa. Talviravinnon teeri saa koivikoista. Viimeisen 30 vuoden aikana teerikanta on vähentynyt noin 70%. Lajista tehtiin havaintoja Äänemäen (1), Niittuniemi- Kotakennäs (6) ja Myllyntaus-Tärttävuori (7) alueilla.

8 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS Valtakunnallisesti uhanalaiset lajit Liito-orava (Pteromys volans) Ks. 3.1 Luontodirektiivin liitteen IV(a) lajit Naurulokki (Larus ridibundus) Naurulokki pesii tyypillisimmin yhdyskuntina rehevien lintujärvien ja lahtien ruovikoissa ja rantaluhdissa. Lajin kanta on alkanut vähetä luvulta lähtien. Taantuman syynä voivat olla mm. minkin ja harmaalokin runsastuminen sekä ravinnonsaantia heikentänyt tehomaatalous. Naurulokki on yhdyskuntapesijä, joka pesii rehevillä rannoilla, mutta myös puuttomilla kareilla. Nauruokki kuuluu Myllyntaus-Tärttävuori alueen (7) Pohjoislahden pesimälinnustoon. Lajista on tehty havaintoja myös Paatelan alueelta (9) Kollinkaarteen-Paatelanlahden rantaluhdilta. 3.4 Valtakunnallisesti silmälläpidettävät lajit (NT) Metso (Tetrao urogallus) Ks Lintudirektiivilajit Teeri (Tetrao tetrix) Ks Lintudirektiivilajit

9 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 7 4 ÄÄNEMÄKI AHOLANKANGAS (1) Selvitysalue sijaitsee Keitele-järven rannalla Äänekosken kaupungin itäpuolella. Pinnanmuodoiltaan alue on vaihtelevaa mäkimaastoa. Korkeusvaihtelut ovat suurimmat selvitysalueen pohjoisosassa, jossa Äänemäki on korkein kohta. Jyrkät, rantaan viettävät rinnemetsät ja rinteen juuren kosteat painanteet tuovat maisemaan vaihtelua. Rantamaisemaan vaihtelua tuo lahtien ja niemien rikkonainen rantaviiva. Aholankankaan alue selvitysalueen eteläosassa on pinnanmuodoiltaan tasaisempaa, loivasti kumpuilevaa metsämaata. Rakennettua aluetta on Pakokankaan ja Kovalan alueella, jossa on myös viljelymaisemaa. Niiranhiekan alueella, Kovalan itärannalla, on venepaikkoja, kylän nuotiopaikka ja uimarantoja. Maiseman häiriötekijä on Äänemäen laskettelurinne, joka jää selvitysalueen ulkopuolelle. Laajimmat taimikot ovat selvitysalueen keskiosissa. Metsät ovat valtaosin eri-ikäisiä mäntykankaita. Järeää puustoa kasvaa lähinnä rantametsäkaistaleilla. Mäkialueilla vallitsevat puolukkatyypin (VT) kuivahkot sekä mustikkatyypin (MT) tuoreet kankaat. Karuimmilla kohdin esiintyy kanervatyypin (CT) kuivia kankaita. Puustoltaan varttuneita ja uudistuskypsiä kuusikankaita on tyypillisesti rinteiden alla sekä Tallahden ja Rytylänmäen alueella. Kuusimetsät ovat tyypillisimmin käenkaali-mustikkatyypin (OMT) lehtomaisia kankaita, jotka vaihettuvat kosteammilla ja ravinteisemmilla kohdin lehdoiksi. Kuva 2. Ääneniemen metsät ovat valtaosin mäntykankaita. Lehdot ovat vaihtelevasti käenkaali-oravanmarjatyypin (OMaT) tuoreita kuusilehtoja, saniaistyypin (FT) kosteita lehtoja sekä käenkaalimesiangervotyypin (OFiT) kosteita suurruoholehtoja. Tuoreiden lehtojen kasvillisuuteen kuuluvat mm. käenkaali, metsämansika, metsäimarre, sormisara ja lillukka. Saniaislehtojen tyypillisiä lajeja ovat soreahiirenporras, metsäalvejuuri, metsäimarre, korpi-imarre, rönsyleinikki ja käenkaali. Suurruoholehtojen

10 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 8 tyypillisiä lajeja ovat mesiangervo, metsäkurjenpolvi, vadelma ja metsäalvejuuri. Vaateliaampaa lehtolajistoa edustavat mustakonnanmarja, sudenmarja, kevätlinnunherne ja kaiheorvokki. Soita on niukasti. Rämeet ovat suopursuvaltaisia isovarpurämeitä. Muuta lajistoa mm. juolukka, puolukka, vaivero, kanerva, variksenmarja ja lakka. Niiranhiekan suolampea ympäröi pullosaravaltainen saraneva. Rantaluhtaa ja korpea on mm. Tallahden pohjukassa. Korpien mätäspinnat ovat metsäkasvillisuutta, välipinnoilla kasvaa mm. raatetta, korpikastikkaa ja kurjenjalkaa. Ääneniemen rannat ovat selvärajaiset, Tallahden rannat louhikkoiset ja Niiranhiekan alueella vallitsevat hiekkarannat. Ilmaversoisista lajeista tyypillisiä ovat järvikorte, järviruoko ja järvikaisla. Kelluslehtisistä tyypillisimpiä ovat ulpukat ja uistinvita. Rantakasvillisuuteen kuuluvat mm. viiltosara, kurjenjalka, rantakukka, terttualpi, rantaleinikki, myrkkykeiso. Ranta-pensastoissa kasvaa mm. koivua, harmaaleppää, pihlajaa ja pajuja. Alueen nisäkäslajistoon kuuluvat hirvi, orava, metsäjänis ja liito-orava. Rantakivikoiden tyypillinen kahlaaja on rantasipi. Metsälinnusto on kangasmetsille tyypillistä. Pesimä-linnustoon kuuluvat mm. peippo, pajulintu, hömötiainen, viherpeippo, räkättirastas ja närhi. Huomionarvoinen laji on metsäkanalinnuista teeri. Tallahden luhtainen ranta-alue on viitasammakon ja sammakon kutualuetta. Luonnonsuojelullisesti arvokkaimmat alueet Äänemäki-Aholankangas alueella ovat: Liito-oravan elinalue selvitysalueen länsiosassa Tallahden rantaluhta ja korpi Tallahden kuusilehto Hernevalkaman lehto Harjuntauksen suot ja lehto Niiranhiekka Rytylänmäen alueelta, selvitysalueen länsiosan tiealueeseen rajautuvasta rinnemetsästä löytyi liito-oravan elinalue. Metsä on varttunutta kuusikangasta, seassa kasvaa harvakseltaan koivua ja mäntyä. Elinalueen pohjoisosassa on nuorta koivu-harmaaleppävaltaista sekametsää, joka on liito-oravalle soveliasta ruokailualuetta. Kohteelta löydettiin 12 reviiripuuta ja kolme (3) papanapuuta. Kohde on kansallisesti arvokas. Tallahden pohjukan suoalue on viitasammakon ja sammakon kutualuetta. Viitasammakko on luontodirektiivin liitteen IV(a) laji. Koivu- ja pajuvaltainen tiheäpensastoinen, ryteikköinen, suoalue on vaihtelevasti rantaluhtaa ja korpea. Vehka ja kurjenjalka muodostavat laajoja kasvustoja. Muuta lajistoa mm. kastikat, metsäalvejuuri, terttualpi, ojakellukka, rönsyleinikki ja mesiangervo. Reunaalueilla esiintyy paikoin käenkaali-oravanmarjatyypin (OFiT) suurruoholehtoa. Kohde on paikallisesti arvokas.

11 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 9 Kuva 3. Viitasammakon kutualuetta Tallahden pohjukassa. Äänemäen alueen pienialaiset lehtokuviot, Tallahden kuusilehto ja Hernevalkaman lehto, ovat saniaistyypin (FT) kosteita lehtoja. Tallahden lehtokohde on puustoltaan varttunutta rinnelehtoa. Lahden pohjukassa sijaitsevan Hernevalkaman havu-lehtipuulehdon nuoren puuston muodostavat harmaaleppä, koivu, kuusi ja pihlaja. Kenttäkerroksen valtalajeja ovat metsäalvejuuri, soreahiirenporras, metsäimarre ja käenkaali. Lehdot ovat paikallisesti arvokkaita kohteita. Niiranhiekan alueella pohjoisrannan lahdessa on luonnontilaista hiekkarantaa. Järviruokoa kasvaa harvakseltaan. Lisäksi rantakasvillisuuteen kuuluvat mm. ratamosarpio, kurjenjalka, myrkkykeiso, ranta-alpi, terttualpi, rantakukka, rantaminttu, luhtavuohennokka, jouhivihvilä ja viiltosara. Rannan ja suon välissä on kapea kaistale kuivahkoa mäntykangasta. Kohde on paikallisesti arvokas. Harjuntauksen suot ja lehto kohde on luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokas alue, johon kuuluu käenkaali-mesiangervotyypin (OFiT) kosteaa lehtipuuvaltaista suurruoholehtoa, isovarpurämettä sekä korpireunusta. Kohteen halki virtaa perattu, leveä oja. Luonnonmaisemaltaan arvokkaita alueita ovat Kovalanniemen harjuniemi sekä Niiranhiekan alue, jossa on mäntykankaita ja hiekkarantaa. Kovalan viljellyt pellot, hevoslaitumet ja tilakeskukset pihapiireineen muodostavat paikallisesti arvokkaan kulttuurimaisema-alueen. Maisemakokonaisuuden arvoa lisäävät hoidetut pihapiirit vanhoine rakennuksineen, pihojen suuret lehtikuuset sekä pellon ja rannan välissä harvakseltaan kasvavat järeät männyt.

12 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 10 Kuva 4. Niiranhiekan hiekkarantaa.

13 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS Äänemäki Aholankangas 1:10 000

14 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 12 5 MIILUNPERÄ (2) Miilunperän alue sijaitsee Äänejärven itärannalla järven ja Ääneniementien välisellä alueella. Pinnanmuodoiltaan alue vaihtelee rantaviivan ja pohjoisosan suhteellisen tasaisista alueista itäosan loiviin rinteisiin. Metsät ovat pääosin varttuneita kuusikankaita ja nuoria kuusi-koivukankaita. Puustoa on äskettäin harvennettu. Kasvillisuus vaihtelee käenkaalimustikkatyypin (OMT) lehtomaisista kankaista kulttuurivaikutteiseen, metsitettyjen peltomaiden kasvillisuuteen. Kenttäkerroksen tyypillisiä lajeja ovat käenkaali, oravanmarja, metsämansikka, lillukka, mustikka, puolukka, metsäimarre, metsäalvejuuri ja metsälauha. Vaateliaampaa lajistoa edustavat mustakonnanmarja ja syyläjuuri. Rantametsät ovat nuoria ja varttuneita koivikoita, seassa kasvaa harmaaleppää, haapaa ja kuusta. Ulkoilureittiä reunustavan rantakaistaleen kasvillisuus on kulttuurivaikutteista ja monin paikoin heinäistä. Tyypillisiä lajeja ovat mm. metsäkastikka, korpikastikka, vadelma, maitohorsma ja metsäalvejuuri. Ranta- ja vesikasvillisuuteen kuuluvat pullosara, viiltosara, kurjenjalka, järvikorte, terttualpi, ratamosarpio, pystykeiholehti ja ulpukat. Nisäkäslajistoon kuuluvat mm. orava ja siili. Lehtipuuvaltaisten rehevien metsien tyypillinen lintu on lehtokurppa. Luonnonsuojelullisesti arvokkainta aluetta on rantaan virtaava pieni noro, jonka reunoilla on kapealti lehtokasvillisuutta, mm. ojakellukka, rönsyleinikki, metsäkurjenpolvi, lehtotesma, nokkonen, leskenlehti, metsäimarre, korpi-imarre ja soreahiirenporras. Noro päättyy ulkoilureitin varteen, jossa on lähdekaivo. Kohde on paikallisesti arvokas. Kuva 5. Rehevää lehtokasvillisuutta pienen puron varrella.

15 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 13 Miilunperä 1:5 000

16 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 14 6 MÄMMENSALMI (3) Selvitysalue sijaitsee Äänekosken kaupungista pohjoiseen Keitele-järven rannalla. Ranta-alueilta avautuu näkymiä pitkälle vesimaisemaan ja valtatielle 4. Pinnanmuodoiltaan alue on pienipiirteisesti vaihtelevaa kumpareista mäkimaastoa, jossa vuorottelevat kallioiset mäntymetsät, kalliojyrkänteet, tasaisten maiden kuusimetsät sekä kasvillisuudeltaan rehevät kosteat notkelmat ja painanteet. Rantametsät ovat mäntyvaltaiset, ja rannassa vuorottelevat hiekkaiset rannat ja kalliorannat. Alueella kulkee mm. rantaviivaa seuraileva ulkoilureittiverkosto. Rakennettua aluetta on ainoastaan selvitysalueen itäosassa Lossinrannan kohdalla, jossa on myös uimaranta. Lossinrannasta länteen sekä länsirannalla Kypärälahdella on venepaikkoja. Kuva 6. Pohjoisrannan metsät ovat varttuneita mäntykankaita. Metsät ovat selvitysalueen itä- ja eteläosissa pääosin nuoria puolukkatyypin (VT) kuivahkoja mäntykankaita. Karuimmilla rantakallioilla on kanervatyypin (CT) kuivaa kangasta. Länsiosassa vallitsevat tuoreet ja lehtomaiset kuusikankaat. Kasvillisuus vaihtelee mustikkatyypin (MT) tuoreista kankaista käenkaalimustikkatyypin (OMT) lehtomaisiin kankaisiin. Tyypillistä on lehtomaisten kankaiden ja lehtolaikkujen muodostama mosaiikki. Lehdot ovat valtaosin käenkaali-oravanmarjatyypin (OMaT) tuoreita kuusilehtoja, joiden kenttäkerroksen tyypillisiä lajeja ovat metsäimarre, käenkaali, metsämansikka, metsäkastikka ja metsäkurjenpolvi. Lisäksi kosteammilla kohdin esiintyy käenkaali-mesiangervotyypin (OFiT) suurruoholehtoja ja saniaistyypin (FT) kosteita lehtoja. Tyypillisiä lajeja ovat mesiangervo, ojakellukka, metsäkurjenpolvi, huopaohdake, soreahiirenporras, metsäalvejuuri ja rönsyleinikki. Lehtopensaista alueella kasvaa lehtokuusamaa, taikinamarjaa ja terttuseljaa. Vaateliaampaa lehtolajistoa edustavat sudenmarja, mustakonnanmarja, näsiä, kaiheorvokki, lehtopähkämö, kevätlinnunherne ja metsävirna.

17 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 15 Rannat ovat vaihtelevasti kallio-, kivikko- ja hiekkarantaa. Rantakasvillisuutta on niukasti. Tyypillisiä lajeja ovat järviruoko, järvikorte, viiltosara, kurjenjalka ja terttualpi. Vesikasvillisuuteen kuuluvat mm. ulpukat, pystykeiholehti ja lahnaruohot. Rantapensastoissa kasvaa mm. pajuja, koivua, harmaaleppää, pihlajaa ja mäntyä. Nisäkkäistä alueella havaittiin kärppä. Alueen vesilinnustoon kuuluvat mm. isokoskelo, sinisorsa ja härkälintu. Metsälinnusto on kangasmetsille tyypillistä. Luonnonsuojelullisesti arvokkainta aluetta ovat useat lehtokohteet, jotka ympäröivien kangasmetsien kanssa muodostavat luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeän metsäalueen. Laajin yhtenäinen lehtoalue sijaitsee selvitysalueen eteläosassa (b). Rinteiden ja kalliokumpareiden väliin jäävät kuusilehdot ovat tuoretta lehtoa ja kosteaa suurruoholehtoa. Lehdot ovat paikallisesti arvokkaita luontokohteita. Kuva 7. Tuoretta kuusilehtoa.

18 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS Äänekosken ja Suolahden taajamien laajennus 0226-C7402 Mämmensalmi 1:5 000

19 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 17 Äänekosken ja Suolahden taajamien laajennus 7 KYPÄRÄLAHTI (4) Selvitysalue sijaitsee valtatien 4 itäpuolella Keitele-järven rannalla rajoittuen idässä Kypärälahteen ja pohjoisessa Laajalahteen. Ranta-alueet on pääosin rakennettu. Hotelli Särkän ympäristö muodostaa matkailupalvelujen alueen Aittolahden rannalla. Pinnanmuodoiltaan alue on kumpuilevaa mäkimaastoa, jossa vaihtelevat kuivahkot mäntymetsät, rehevämmät kuusimetsät sekä kosteat notkelmat. Alueen länsiosassa on hakkuuaukeita ja taimikoita. Nuorten metsien osuus on huomattava. Nuoria mäntykankaita on etenkin selvitysalueen pohjoisosassa. Mäntykankaat ovat pääosin puolukkatyypin (VT) kuivahkoja kankaita. Selvitysalueen keski- ja eteläosissa on metsitettyjen peltojen koivikoita ja kuusikoita. Varttuneita kuusikankaita on Aittolahden ja Niemelän talojen ympäristössä ja rantametsissä. Kasvillisuus vaihtelee mustikkatyypin (MT) tuoreista kankaista käenkaali-mustikkatyypin (OMT) lehtomaisiin kankaisiin. Kenttäkerroksen tyypillisiä lajeja ovat mustikka, puolukka, metsäkastikka, lillukka, metsämansikka, oravanmarja ja vanamo. Lehtokasvillisuutta esiintyy rantalehtoina, kulttuurivaikutteisina pellon- ja pihanreunuslehtoina sekä kangasmetsien lehtojuotteina, jotka ovat saniaistyypin (FT) kosteita lehtoja. Rantalehto on käenkaali-mesiangervotyypin (OFiT) kosteaa lehtoa, lisäksi pienialaisesti esiintyy käenkaali-oravanmarjatyypin (OMaT) tuoretta lehtoa. Tyypillisiä lajeja ovat soreahiirenporras, metsäalvejuuri ja mesiangervo. Muuta lajistoa mm. käenkaali, ojakellukka, metsäkurjenpolvi, karhunputki, huopaohdake, rönsyleinikki, nokkonen ja metsäimarre. Lehtopensaista tyypillisiä ovat lehtokuusama ja punaherukka. Kuva 8. Laajalahden rannassa esiintyy pienellä alalla kosteaa suurruoholehtoa. Rannat ovat pääosin selvärajaiset. Rantakasvillisuusvyöhykkeet ovat tyypillisiä matalissa lahdissa, kuten Laajalahdessa. Järviruokoa kasvaa harvakseltaan,

20 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 18 järvikorte muodostaa vyöhykkeitä. Muuta lajisto mm. ratamosarpio, rentukka, viitakastikka, kurjenjalka, terttualpi, rantaminttu ja rantakukka. Lehtipuuvaltaisissa rantapensastoissa kasvaa mm. pajuja, koivua, harmaaleppää ja kuusta. Luonnonsuojelullisesti arvokkainta aluetta ovat liito-oravan elinalueet, joihin kuuluvat lisääntymisalueet sekä ruokailualueiksi soveltuvat lehtipuuvaltaiset metsät. Lisääntymisalueet ovat puustoltaan varttuneita kuusikankaita. Syvälahden kohteelta löydettiin neljä (4) reviiri- ja papanapuuta. Aittolahden alueelta löydettiin kymmenen (10) reviiri- ja panapuuta. Liito-oravan elinalueet ovat kansallisesti arvokkaita kohteita. Luonnon monimuotoisuuden kannalta merkitystä on pienialaisilla lehtokohteilla, joita on mm. kuusimetsien painanteissa, Laajalahden pohjukassa ja Syvälahden puronotkossa. Aittolahden tilan pellot, hevoslaitumet ja pihapiiri vanhoine rakennuksineen muodostavat paikallisesti arvokkaan kulttuurimaisema-alueen. Laajalahti- Kinterniemi ranta-alueella on luonnonmaisemallista arvoa.

21 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 19 Kypärälahti 1:10 000

22 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 20 8 KOUKKUNIEMI (5) Koukkuniemen alue sijaitsee valtatien 4 länsipuolella sähkölinjan, tien ja teollisuusalueen rajaamalla alueella. Alueella on hakkuuaukeita. Eteläosassa alue rajautuu maantäyttöalueeseen. Pinnanmuodoiltaan alue on kumpareista mäkimaastoa, jossa on paikoin jyrkkiä rinteitä ja niiden väliin jääviä kosteita, kasvillisuudeltaan reheviä, notkelmia. Metsät ovat alueen itäosassa pääosin varttuneita kuusikankaita, joiden kasvillisuus vaihtelee mustikatyypin (MT) tuoreista kankaista käenkaali-mustikkatyypin (OMT) lehtomaisiin kankaisiin. Kenttäkerroksen tyypillisiä lajeja ovat mustikka, metsäkastikka, lillukka, metsälauha, metsämansikka, käenkaali, metsäimarre ja metsäalvejuuri. Vaateliaampaa lajistoa edustavat kevätlinnunherne ja metsävirna. Kosteissa painanteissa on korpisoistumia. Alueen keskiosissa vallitsevat puolukkatyypin (VT) kuivahkot mäntykankaat. Eteläosassa tyypillisiä ovat lehtipuuvaltaiset, nuoret metsät. Kaakkoiskulmassa on kosteaa lehtipuulehtoa, jonka kasvillisuus on valtatiehen rajoittuvana kohteena reunavaikutteista. Valtalajina on soreahiirenporras. Luonnonsuojelullisesti arvokkainta aluetta on liito-oravan elinpiiri, johon kuuluu lisääntymisalue ja ruokailualueiksi soveltuvia lehtipuuvaltaisia metsiä. Lisääntymisalue on puustoltaan varttunutta kuusikangasta. Kohteelta löydettiin neljä (4) reviiripuuta ja yksi (1) papanapuu. Kohde on kansallisesti arvokas. Kuva 9. Liito-oravan elinalue on varttunutta kuusikangasta.

23 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 21 Koukkuniemi 1:10 000

24 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 22 9 NIITTUNIEMI-KOTAKENNÄS (6) Selvitysalue sijaitsee valtatien 4 länsipuolella, tien ja Kotakennäänsalmen välisellä alueella (kansikuva). Pinnanmuodoiltaan alue on suhteellisen tasaista sekä loivasti kumpuilevaa mäkimaastoa. Jyrkimmät rantaan viettävät rinteet sijaitsevat Kusikallion alueella. Rakennettua aluetta on ainoastaan selvitysalueen luoteisosassa sekä kaakkoiskulmassa leirintäalueella, jossa on myös uimaranta. Rannassa kulkee polku ja alueella on Keski-Suomen maakuntaura. Pohjoisosan metsämaisemaa rikkoo voimajohto, joka ylittää Kotakennäänsalmen vesialueen. Metsät ovat pääosin mustikkatyypin (MT) tuoreita havulehtipuu- ja kuusikankaita sekä puolukkatyypin (VT) kuivahkoja mäntykankaita. Kallioisilla alueilla esiintyy kanervatyypin (CT) kuivahkoja kankaita sekä jäkälätyypin (ClT) karukkokankaita. Nuoria metsiä on runsaasti etenkin selvitysalueen pohjois- ja keskiosissa. Puustoltaan ne ovat vaihtelevasti mäntykankaita sekä mäntykoivukankaita. Tuoreet kankaat vaihettuvat rehevämmillä kohdin käenkaali-mustikkatyypin (OMT) lehtomaisiksi kankaiksi. Lehtokasvillisuutta esiintyy paikoin kallionaluslehtoina, peltojen reunusmetsissä sekä ranta-alueiden metsitetyillä pelloilla. Heinäisen kenttäkerroksen valtalajina on metsäkastikka, muuta lajistoa mm. käenkaali, nurmilauha, metsäkurjenpolvi, mesiangervo, metsäimarre, metsämansikka, nuokkuhelmikkä ja karhunputki. Vaateliaampaa lehtolajistoa edustavat näsiä, sudenmarja ja kevätlinnunherne. Etenkin selvitysalueen eteläosassa on koivuvaltaisia metsiä, joiden rehevä kasvillisuus on kulttuurivaikutteista. Kuva 10. Selvitysalueen eteläisessä osassa tyypillisiä ovat valoisat koivikot. Soita on vähän ja ne on ojitettu. Rannat ovat kivikkoiset. Alavimmilla rannoilla esiintyy pienellä alalla luhtaisuutta. Viiltosara ja viitakastikka kasvavat leveänä vyöhykkeenä rantaviivassa. Muuta rantakasvillisuutta ovat mm. järvikorte, kurjenjalka, rentukka, terttualpi, ranta-alpi, korpikaisla ja luhtasara. Rantametsät

25 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 23 ovat vaihtelevasti koivikoita, koivu-haapa tai mänty-koivu sekametsää. Rantapensastoissa kasvaa mm. koivua, pihlajaa, pajuja ja korpipaatsamaa. Maisemallista arvoa on yksittäisillä järeillä männyillä. Alueen linnusto on kangasmetsille tyypillistä lajistoa. Huomionarvoinen laji on metsäkanalinnuista teeri, josta tehtiin havaintoja eri puolilta selvitysaluetta. Luonnonsuojelullisesti arvokkainta aluetta ovat liito-oravan elinalue selvitysalueen pohjoisosassa. Lisääntymisalue on puustoltaan varttunutta kuusikangasta voimalinjan ja rautatien välissä. Radan varressa on koivuvaltaista korpea. Kohteelta löydettiin kuusi (6) reviiripuuta ja yhdeksän (9) papanapuuta. Kohde on kansallisesti arvokas. Kusikallion kalliojyrkänne ja kallionaluslehto muodostaa paikallisesti arvokkaan luonto- ja maisemakohteen. Kallioalueella vaihtelevat paljaat silokalliopinnat sekä poronjäkäläpeitteiset alueet. Metsätyypit vaihtelevat karukkokankaista kuivahkoihin kankaisiin. Kasvillisuudessa tyypillisiä lajeja ovat kanerva, puolukka, mustikka, ahosuolaheinä ja lampaannata. Kalliojyrkänteen eteläreunalla on pienellä alalla kallionaluslehtoa. Tuoreen lehdon lajistoon kuuluvat mm. käenkaali, oravanmarja, metsäkastikka, nuokkuhelmikkä, lillukka ja näsiä. Kuva 11. Kusikallion maisemallisesti arvokkaalta kallioalueelta avautuu näkymiä Kotakennäänsalmen vesimaisemaan. Niittuniemen alue selvitsyalueen pohjoisosassa muodostaa paikallisesti arvokkaan kulttuurimaisema-alueen, johon kuuluu viljeltyjä peltoja, peltojen metsäsaarekkeita ja tilakeskuksia.

26 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 24 Niittuniemi-Kotakennäs 1:10 000

27 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS MYLLYNTAUS-TÄRTTÄVUORI (7) Selvitysalue sijaitsee valtatien 4 länsipuolella rajautuen pohjoisosistaan Kotakennäänsalmeen ja lounaasta Pohjoislahteen. Pinnanmuodoiltaan alue on vaihtelevaa, kumpuilevaa mäkimaastoa. Etenkin pohjoisosassa on jyrkkiä salmeen viettäviä rinteitä. Jyrkimmät rinteet ovat salmiin ja lahtiin viettäviä rinteitä, mm. selvitysalueen pohjoisosassa. Rakennettua aluetta on ainoastaan Pohjoislahdessa, jossa on myös peltomaisemaa. Maiseman häiriötekijöitä ovat metsäalueita pirstovat voimalinjat sekä selvitysalueen etelä- ja itäosaan sijoittuvat valtatien 4 parantamiseen liittyvät uudet tiejärjestelyt. Metsät ovat pääosin nuoria mäntykankaita. Puustoltaan varttuneita ja uudistuskypsiä kuusikankaita on Kotakennäänsalmen rantametsissä ja Pohjoislahden alueella. Laajimmat taimikot ovat selvitysalueen keskiosissa. Mäkien lakialueilla esiintyy puolukkatyypin (VT) kuivahkoja ja kanervatyypin (CT) kuivia kankaita. Rinteillä vallitsevat mustikkatyypin (MT) tuoreet kankaat, rinteiden juurella on käenkaali-mustikkatyypin (OMT) lehtomaisia kankaita ja kosteimmissa kohdin lehtoja. Lehdot ovat pääosin käenkaali-oravanmarjatyypin (OMaT) tuoreita kuusilehtoja, joiden tyypillistä lajistoa ovat käenkaali, metsämansikka, metsäimarre, metsäalvejuuri ja metsäkastikka. Kosteimmilla kohdin esiintyy saniaistyypin (FT) kosteita lehtoja, joiden valtalajeja ovat soreahiirenporras ja metsäimarre. Lisäksi lehtojuoteissa on käenkaali-mesiangervotyypin (OFiT) kosteita suurruoholehtoja. Tyypillisiä lehtopensaita ovat terttuselja, punaherukka ja mustaherukka. Vaateliaampaa lehtolajistoa edustavat sudenmarja, kevätlinnunherne ja kaiheorvokki. Kotakennäänsalmen rannat ovat selvärajaiset, paikoin kivikkoiset. Umpeenkasvavan ja matalan Pohjoislahden rannoilla on laajoja rantaluhta-alueita ja ruovikoita. Rantaluhdat ovat pääosin ruoho- ja saraluhtaa, reunoilta pajuluhtaa. Valtalajeina ovat järviruoko ja pullosara. Muuta lajistoa mm. leveäosmankäämi, keltakurjenmiekka, viiltosara, järvikorte, vehka, kurjenjalka, terttualpi ja suoputki. Ranta-pensastoissa kasvaa mm. koivua, pajuja ja korpipaatsamaa. Alueen nisäkäslajistoon kuuluvat mm. hirvi, metsäkauris, lumikko orava, metsäjänis ja liito-orava. Pohjoislahden vesilinnustoon kuuluvat mm. telkkä ja pikkulokki. Metsälinnusto on kangasmetsille tyypillistä. Pesimälinnustoon kuuluvat mm. peippo, pajulintu, laulurastas ja varis. Peltoalueiden tyypillinen laji on kuovi. Huomionarvoista lajistoa edustavat metsäkanalinnut teeri ja metso. Luonnonsuojelullisesti arvokkaimmat alueet sijoittuvat Pohjoislahden ympäristöön sekä Kotakennäänsalmen alueelle. Ne ovat Liito-oravan elinalueet selvitysalueen eteläosassa Pohjoislahti: linnusto- ja kasvillisuuskohde Pohjoislahden vanhat metsät ja lehdot Tärttävuoren kallioalue Pankkisalmen lehto Selvitysalueen eteläosasta löytyi neljä toisistaan erillistä liito-oravan elinaluetta, jotka sijaitsevat Pohjoislahden koillisrannan metsässä, uuden tielinjauksen

28 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 26 molemmin puolin Myllyntauksen alueella sekä valtatiehen 4 rajoittuvassa rinteenalusnotkelmassa. Pohjoislahden metsä on varttunutta kuusi-koivu-haapa sekametsää, jossa alikasvoksena kasvaa mm. harmaaleppää ja koivua. Lahopuuta on runsaasti. Kohteelta löydettiin 34 reviiripuuta ja yhdeksän (9) papanapuuta. Myllyntauksen alueen metsät ovat uudistuskypsiä ja varttuneita kuusikankaita. Tielinjan länsipuolelta löydettiin 21 reviiripuuta ja viisi (5) papanapuuta. Tielinjan itäpuolelta löydettiin 16 reviiripuuta ja yksi (1) papanapuu. Valtatiehen rajoittuva notko on koivuvaltaista sekametsää, josta löydettiin kaksi (2) reviiripuuta ja yksi (1) papanapuu. Liito-oravan elinalueet ovat kansallisesti arvokkaita kohteita. Kuva 12. Pohjoislahden koillisrannan liito-oravametsää. Niiniveden Pohjoislahti on rehevä ja paikoin umpeenkasvanut lahti. Rannat ovat pehmeäpohjaisia ja niitä kiertää paikoin yli 10 m leveä luhtareunus. Ilmaversoiskasvillisuuteen kuuluvat järviruoko, järvikaisla, järvikorte ja leveäosmankäämi. Lahden linnustoon kuuluvat mm. naurulokki, haapana, tavi, heinätavi, telkkä, nokikana, sinisorsa, tukkasotka, punasotka ja silkkiuikku. Rantapensaikoiden lajeja ovat ruokokerttunen, pajusirkku, pensastasku, punavarpunen. Alueelta on tavattu myös luhtahuitti ja satakieli. Kohde on kansallisesti arvokas. Pohjoislahden talon itäpuolella on lehtolaikkujen ja niitä ympäröivien vanhan metsän muodostama luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeä metsäalue. Kasvillisuudessa vuorottelevat tuoreet ja lehtomaiset kankaat sekä pienialaiset lehtokuviot. Puusto on uudistuskypsää ja varttunutta sekametsää. Vallitsevan latvuskerroksen muodostavat kuusi, haapa ja koivu, alikasvoksena kasvaa kuusta, koivua, haapaa ja harmaaleppää. Lehtipuulaikut ovat harmaaleppä- ja pihlajavaltaisia. Lehdot ovat paikallisesti arvokkaita kohteita.

29 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 27 Kuva 13. Matalan Pohjoislahden rantoja reunustavat rantaluhdat. Tärttävuori on maakunnallisesti arvokas kallioalue, joka sijaitsee maisemallisesti merkittävällä paikalla Tärttälahden rannalla ja kohoaa pohjoisreunaltaan viistojyrkänteisenä. Korkeimmalla kohdalla on silokalliopintoja ja länsireunalla noin 15 metriä korkea pystyseinämä. Luonnontilaisuus on parhaimmillaan pohjoisrinteen kalliomännikössä. Eteläosa on tavanomaista nuorta mäntykangasta. Tärttälahden rannassa on kapea vyöhyke lehtomaista metsää. Kotakennäänsalmeen rajoittuva lehto (Pankkisalmen lehto) on pääosin saniaistyypin (FT) kosteaa kuusilehtoa. Kenttäkerroksen valtalajeja ovat soreahiirenporras ja metsäimarre, muuta lajistoa mm. metsäalvejuuri, rönsyleinikki, käenkaali, mesiangervo, ojakellukka, metsäkurjenpolvi ja huopaohdake. Kohde on paikallisesti arvokas.

30 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 28 Myllyntaus-Tärttävuori 1:10 000

31 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS MYLLYRINNE-VIINAMÄKI (8) Myllyrinne-Viinamäki alue rajoittuu pohjoisessa Kuhnamon Kierälahteen ja lounaassa Niiniveden Pistesalmeen. Pohjoisosassa on uutta pientaloasutusta, itäosista alue rajoittuu viljeltyihin peltoaukeisiin. Peltoihin rajoittuvat metsät ovat nuoria mäntykankaita. Pinnanmuodoiltaan alueen keskiosat ovat suhteellisen tasaiset, mäki- ja rinnealueita on Riihimäessä sekä Kierälahdesta etelään. Kierälahden rannoilta avautuu näkymiä vesimaisemaan, alueelle ja Botnian tehtaille. Maiseman häiriötekijöitä ovat voimalinjat sekä länsiosaan sijoittuvat valtatien 4 parantamiseen liittyvät uudet tiejärjestelyt. Kuva 14. Pohjoisosan rinteeltä avautuu näkymiä Kierälahden vesimaisemaan ja in. Metsät ovat valtaosin puustoltaan nuoria, vaihtelevasti mänty-, kuusi- tai kuusikoivukankaita. Alueen pohjoisosassa on tehty siemenpuuhakkuita. Rantametsissä on varttuneita mänty-koivukankaita. Metsätyypit vaihtelevat mäkien lakialueiden puolukkatyypin (VT) kuivahkoista kankaista, mustikkatyypin (MT) tuoreisiin ja käenkaali-mustikkatyypin (OMT) lehtomaisiin kankaisiin, joissa esiintyy lehtolaikkuja. Kenttäkerroksen tyypillisiä lajeja ovat mustikka, metsäkastikka, metsämansikka, lillukka, kielo ja vanamo. Rannat ovat pääosin selvärajaiset. Kierälahden Heikkilänsaari-Pienisaari ympäristössä tyypillisiä ovat matalat vesialueet, joilla vallitsee viiltosaravaltainen rantakasvillisuus. Muuta lajistoa mm. järvikorte, ratamosarpio ja palpakot. Rantapensastot ovat paikoin pajuluhtaa, jossa kasvaa mm. korpikastikkaa, kurjenjalkaa, terttualpia, rentukkaa, keltakurjenmiekkaa ja mesiangervoa. Alueen linnusto on kangasmetsille tyypillistä lajistoa. Huomionarvoinen laji on harmaahaikara, joka on jokasyksyinen vierailija Kierälahdella. Lännessä alue rajoittuu liito-oravan lisääntymisalueisiin.

32 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 30 Luonnonsuojelullisesti arvokkainta aluetta on liito-oravan elinalue, jonka selvitysalueelle ulottuvalla osalla on pienellä alalla korpea sekä lehtokasvillisuutta. Kohde on kansallisesti arvokas. Myllyperän viljellyt pellot Kaakkolammen ja Salakkajoen rantamaisemassa sekä pihapiirit muodostavat paikallisesti arvokkaan kulttuurimaisema-alueen. Kuva 15. Myllyperän peltomaisemaa.

33 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 31 Myllyrinne - Viinamäki 1:10 000

34 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS PAATELA (9) Selvitysalue sijaitsee Paatelassa Loukeenvirran ja Ala-Keiteleen Paatelanlahden välisellä alueella. Itäosa on pääosin laajojen viljeltyjen peltoaukeiden, tilakeskusten ja vanhojen pihapiirien muodostamaan kulttuurimaisemaa. Länsiosa on pienipiirteisesti vaihtelevaa, kumpareista metsämaata, johon vaihtelua tuovat suopainanteet. Luonnonsuojelullisesti arvokkainta aluetta on Oittila-Rantakangas alueelta löytynyt liito-oravan elinalue. Metsä on kuusikangasta, lähes puhdasta talousmetsää. Kohteelta löydettiin yksi (1) reviiripuu ja neljä (4) papanapuuta. Lisäksi alueen pohjoispuolen Rantakangaksen pihapiirin ympäristössä on lehtisekametsää, joka on liito-oravan ruokailualuetta. Kohde on kansallisesti arvokas. Kollinkaarteen Paatelanlahden rantaluhdat muodostavat paikallisesti arvokkaan luontokohteen. Sara- ja ruoholuhtia reunustavat luhtaiset rantapensastot. Luhdan valtalajeja ovat viiltosara, pullosara, jouhisara, luhtasara ja kastikkakasvustot. Muuta lajistoa mm. suoputki, myrkkykeiso, rentukka, jouhivihvilä, kurjenjalka, rantakukka, luhtarölli, ranta-alpi, keltakurjenmiekka ja rantalemmikki. Huomionarvoisia lajeja ovat luhdan eteläosassa kasvavat piuru ja punakoiso.

35 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS Äänekosken ja Suolahden taajamien laajennus 0226-C7402 Paatela 1:10 000

36 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 34 Äänekosken ja Suolahden taajamien laajennus 13 KOTIMÄKI (10) Selvitysalue sijaitsee Suolahden keskustan länsipuolella, Kotimäen (Paadentaipaleenvuori) ja Äänekoski-Suolahti -tien eteläpuolella. Alue on pinnanmuodoiltaan vaihtelevaa. Länsiosassa on kallioista mäkeä, jyrkänteitä ja jyrkkyydeltään vaihtelevia rinnemetsiä. Itäosa on pinnanmuodoiltaan loivempaa. Luonnonsuojelullisesti arvokkainta aluetta on selvitysalueen länsiosassa tiedossa oleva liito-oravan elinalue. Elinalue sijaitsee kalliomäen alapuolisessa metsässä. Kevään 2006 selvityksissä merkkejä liito-oravasta ei selvitysalueelta löytynyt. Kohde on kansallisesti arvokas. Kotimäen kallioiset mäkialueet tien molemmin puolin muodostavat luonnonmaisemaltaan arvokkaan aluekokonaisuuden. Selvitysalueella sijaitsevan kalliomäen kasvillisuus on niukkaa, tyypillisiä lajeja ovat puolukka, kanerva, metsälauha ja metsäkastikka. Harvinaisempia lajeja ovat mäkitervakko ja kalliokielo. Eteläisten kallioiden juurella kasvillisuus on rehevimmillään. Lehtomaisen kangasmetsän lajeja ovat mm. mustikka, lillukka, metsäkastikka, sananjalka, kielo, lehtokuusama ja kevätlinnunherne.

37 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 35 Kotimäki 1:10 000

38 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS MANSIKKA-AHO - PAADENTAIPALE (11) Mansikka-ahon alue sijaitsee Suolahden keskustan eteläpuolella, Suojärven etelärannalla. Mansikka-ahon alueella on kulttuurimaisemaa. Pellot rajoittuvat rantaan sekä Kirppuvuoren rinnemetsiin. Alavampia alueita ovat Suojärven lounaisrannan koivuvaltaiset, paikoin luhtaiset rantametsät. Suojärven itärannalla on paikoin järeää kuusikangasta, jossa seassa kasvaa lehtipuuta. Alueella on myös lehtoa. Vaateliaampaa lehtolajistoa edustavat mustakonnanmarja ja lehtokuusama. Paadentaipaleen alueen metsät ovat valtaosin puustoltaan nuoria ja mäntyvaltaisia, tasaikäistä ja rakenteista talousmetsää. Luonnon- ja maisemansuojelullisesti arvokkaimmat alueet Mansikka-ahon alueella ovat: Liito-oravan elinalue Suojärven lounaispuolella Suojarinteen haka Parslammen puronvarsilehto Kirppuvuori Luonnonsuojelullisesti arvokkain alue on Suojärven lounaisrannalla sijaitseva liito-oravan elinalue. Elinalue on peltojen, veden ja rautatien rajaama. Alueella on pieniä lehtokuvioita, lehtipuuvaltaisia ruokailualueita sekä järeitä haapoja ja kuusia pesä- ja suojapuiksi. Kohteelta löydettiin neljä (4) reviiripuuta ja neljä (4) papanapuuta. Kohde on kansallisesti arvokas. Suojarinteen haka on kookasta koivikkoa ja koivuvaltaista sekametsää, jossa alikasvoksen muodostavat harmaaleppä ja haapa. Katajaa esiintyy harvakseltaan. Rehevän aluskasvillisuuden valtalajeja ovat rönsyleinikki, metsäkurjenpolvi, ojakellukka, nurmitädyke ja rantametsässä mesiangervo. Tyypillisiä lajeja ovat myös metsäalvejuuri, lillukka ja metsämansikka. Alueella on paikoin hevosten tallaamia polkuja. Haka on liito-oravan elinaluetta ja siten kansallisesti arvokas kohde. Parslammen puronvarsilehto on lehtipuuvaltaista kosteaa lehtoa. Valtaosin nuoren puuston muodostavat harmaaleppä, koivu, pihlaja ja haapa. Lehtokasvillisuus vaihtelee hiirenporrasvaltaisesta saniaislehdosta (FT) käenkaalimesiangervotyypin (OFiT) kosteaan suurruoholehtoon. Vaateliaampaa lehtolajistoa edustavat purolitukka, lehtoarho, näsiä, kaiheorvokki, lehtomatara ja velholehti. Kohde on paikallisesti arvokas. Kirppuvuori muodostaa luonnonmaisemaltaan arvokkaan alueen.

39 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS Äänekosken ja Suolahden taajamien laajennus 0226-C7402 Mansikka-aho ja Paadentaipale 1:10 000

40 SUUNNITTELUKESKUS OY LUONTOSELVITYS 38 Äänekosken ja Suolahden taajamien laajennus Suunnittelukeskus Oy Hyväksynyt: FK Jari Kärkkäinen Laatinut: FM Minna Eskelinen LÄHTEET Britschgi, R. ja Gustafsson, J. (toim.) 1996: Suomen luokitetut pohjavesialueet. - Suomen ympäristö 55. Husa, J. & Kontula, T. 1997: Luonnon- ja maisemansuojelun kannalta arvokkaat kallioalueet Keski-Suomen läänissä. Suomen ympäristökeskuksen moniste 71. Suomen ympäristökeskus. Knuutinen, J. 1991: Suolahden arvokkaat luontokohteet. Suolahden kaupunki, Suolahden ympäristölautakunta. Kuusipalo, J. 1996: Suomen metsätyypit. 144 s. Kirjayhtymä Oy, Rauma. Rassi, P., Alanen, A., Kanerva, T. & Mannerkoski, I. (toim.) 2001: Suomen lajien uhanalaisuus Ympäristöministeriö, Helsinki, 432 s. Uhanalaisten lajien II seurantatyöryhmä. Söderman, T. 2003: Luontoselvitykset ja luontovaikutusten arviointi kaavoituksessa, YVA-menettelyssä ja Natura arvioinnissa. Ympäristöopas 109. Suomen ympäristökeskus. Toivonen, H. & Leivo, A. 1997: Kasvillisuuskartoituksessa käytettävä kasvillisuus- ja kasvupaikkaluokitus. Kokeiluversio. Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja. Sarja A; 14. Tuikka, K. 1991: Äänekoski. Länsiosan rantojen luonto- ja maisemaselvitys. Väisänen, R. A., Lammi, E. & Koskimies, P. 1998: Muuttuva pesimälinnusto. 567 s. Otava, Keuruu.

MUSTASUON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS

MUSTASUON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS FCG Finnish Consulting Group Oy Viitasaaren kaupunki MUSTASUON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS Luonto- ja maisemaselvitys 0703-D4235 1.11.2009 FCG Finnish Consulting Group Oy Luonto- ja maisemaselvitys I 1.11.2009

Lisätiedot

HEPOLUHDAN ALUEEN LUONTOSELVITYS 488- C8206

HEPOLUHDAN ALUEEN LUONTOSELVITYS 488- C8206 Luhangan kunta HEPOLUHDAN ALUEEN LUONTOSELVITYS 488- C8206 11.1.2007 SUUNNITTELUKESKUS OY Luhangan kunta 1 11.1.2007 Luontoselvitys 488- C8206 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSMENETELMÄT JA KÄYTETYT

Lisätiedot

Heinijärvien elinympäristöselvitys

Heinijärvien elinympäristöselvitys Heinijärvien elinympäristöselvitys Kuvioselosteet Kuvio 1. Lehto Kuviolla kahta on lehtotyyppiä. Ylempänä tuoretta runsasravinteista sinivuokko-käenkaalityyppiä (HeOT) ja alempana kosteaa keskiravinteista

Lisätiedot

HOVILAN JA VIEREVÄNNIEMEN ALUEIDEN LUONTOSELVITYS 433-C7485

HOVILAN JA VIEREVÄNNIEMEN ALUEIDEN LUONTOSELVITYS 433-C7485 Kontiolahden kunta HOVILAN JA VIEREVÄNNIEMEN ALUEIDEN LUONTOSELVITYS 433-C7485 15.12.2006 SUUNNITTELUKESKUS OY Kontiolahden kunta 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSMENETELMÄT JA KÄYTETYT TIEDONLÄHTEET...

Lisätiedot

EPAALAN-KUULIALAN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 2009

EPAALAN-KUULIALAN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 2009 Pälkäneen kunta Keskustie 1 36600 PÄLKÄNE EPAALAN-KUULIALAN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 2009 Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net SISÄLLYS TYÖN TAUSTAA 2 ALUEEN

Lisätiedot

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys Hollolan kunta Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys 6.8.2007 Viite 82116099-02 Tarkistanut Tarja Ojala Kirjoittanut Kaisa Torri Ramboll Terveystie 2 FI-15870 Hollola Finland Puhelin:

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 17.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 3501 ja 14535 kevyen

Lisätiedot

ISOSUON TEOLLISUUSALUEEN LAAJENNUKSEN LUONTOSELVITYS

ISOSUON TEOLLISUUSALUEEN LAAJENNUKSEN LUONTOSELVITYS FCG Finnish Consulting Group Oy Naantalin kaupunki ISOSUON TEOLLISUUSALUEEN LAAJENNUKSEN LUONTOSELVITYS Raportti 0141-D3960 28.4.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Naantalin kaupunki I SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Kantakaupungin yleiskaava Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Skolbackavägen 70 GSM: 050-5939536 68830 Bäckby info@essnature.com Finland 9. Biskop- Fattigryti

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 18.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 362 ja 3622 kevyen

Lisätiedot

LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS

LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Raasepori Oy Asiakirjatyyppi Liito-orava- ja kasvillisuusselvitys Päivämäärä 21.9.2012 Viite 82142499-05 ILMATAR RAASEPORI OY GUMBÖLEBERGETIN LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS

Lisätiedot

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Tmi Marko Vauhkonen, Heinola 20.9.2009 ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO

Lisätiedot

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Pyhtään kunta Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Petri Parkko 2.12.2011 1. Selvityksen taustoja Keihässalmen satama-alueen ja sen ympäristön kehittämistä varten tarvittiin tietoja

Lisätiedot

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 98 MYRSKYLÄN SEPÄNMÄKI- PALOSTENMÄKI LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kuvio 1. Kalliokumpare alueen pohjoisosassa (Kuvio 1). ClT-tyypin kalliometsaa. 1. JOHDANTO Selvitysalue

Lisätiedot

MADEKALLION RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS

MADEKALLION RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS FCG Planeko Oy Jyväskylän kaupunki MADEKALLION RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Luontoselvitys 0121-D2885 1.11.2009 FCG Planeko Oy Luontoselvitys I 1.11.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSMENETELMÄT

Lisätiedot

Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys

Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 20.8.2014 P21463P003 Liito-oravaselvitys 1 (23) Tuomo Pihlaja 20.8.2014

Lisätiedot

HIMOKSEN ALUEEN OSAYLEISKAAVA

HIMOKSEN ALUEEN OSAYLEISKAAVA FCG Planeko Oy JÄMSÄN KAUPUNKI HIMOKSEN ALUEEN OSAYLEISKAAVA Luonto- ja liito-oravaselvitys 204-D1011 8.9.2008 FCG Planeko Oy Luonto- ja liito-oravaselvitys I SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 SELVITYSALUEEN

Lisätiedot

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 25.7.2018 1. Selvitysalue Selvitysalue (1,6 ha) sijaitsee Tikkalassa päiväkoti-koulun

Lisätiedot

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi 17.1.2013 Willitys tmi Marjo Lindberg Sisältö Selvitysalueen sijainti 3 Yleistä 3 Menetelmät 3 Sysivuoren luonto, yleistä 3 Kartta 4 Kuvaukset Sysivuoren luonnosta

Lisätiedot

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Seija Väre 25.5.2009 1 (5) RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Asemakaava-alue sijaitsee Pyhäjärven pohjoisrannalla. Maantien eteläpuolella rannalla on omakotitalojen rivi.

Lisätiedot

Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET

Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET SISÄLTÖ 1. Johdanto 1 2. Luonnonympäristön yleispiirteet ja arvokkaat luontokohteet 1 2.1

Lisätiedot

RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 PARAINEN. KIRJAIS RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 205 Maanmittari Oy Öhman/Mikko Siitonen 205 JOHDANTO Selvitysalue sijaitsee Paraisten saaristossa, Nauvon Kirjaisissa. Selvitysalueeseen kuuluu

Lisätiedot

Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava

Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava Raportti 67080546.ABT 5.11.2008 Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava Luontoselvitys 1 Yhteenveto Tämä ympäristöselvitys on tehty Korpilahden kunnassa sijaitsevalle Lapinjärven alueelle ranta-asemakaavaa

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSALUEEN

Lisätiedot

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS Pekka Routasuo 30.12.2011 KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

Hämeenlinnan Halminlahden tilojen RN:o 2:56 ja 2:76 luontoselvitys

Hämeenlinnan Halminlahden tilojen RN:o 2:56 ja 2:76 luontoselvitys 2015 Hämeenlinnan Halminlahden tilojen RN:o 2:56 ja 2:76 luontoselvitys Petri Parkko 18.9.2015 1 1. Taustoja Ympäristönsuunnittelu Oy on kaavoittamassa Hämeenlinnan (Hauho) Pyhäjärven Halminlahden tilalle

Lisätiedot

UPM KYMMENE OYJ JUANKOSKEN KAUPUNKI NUOTTINIEMEN RANTA-ASEMAKAAVA LUONTO- JA MAISEMASELVITYS. 2.1.2 Luonnonympäristö

UPM KYMMENE OYJ JUANKOSKEN KAUPUNKI NUOTTINIEMEN RANTA-ASEMAKAAVA LUONTO- JA MAISEMASELVITYS. 2.1.2 Luonnonympäristö UPM KYMMENE OYJ JUANKOSKEN KAUPUNKI NUOTTINIEMEN RANTA-ASEMAKAAVA LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2.1.2 Luonnonympäristö Ranta-asemakaava-alueen luonnonympäristön nykytila selvitettiin maastokäynneillä 26.5.,

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

Vammalan Vehmaisten kylän KUKKURIN LUONTOSELVITYS 31.8.2004

Vammalan Vehmaisten kylän KUKKURIN LUONTOSELVITYS 31.8.2004 LIITE 4 Vammalan kaupunki Kukkurin kaavaselostus liite 1 Yhdyskuntasuunnittelu PL 23 38201 VAMMALA Vammalan Vehmaisten kylän KUKKURIN LUONTOSELVITYS 31.8.2004 Tmi Mira Ranta Karkunkyläntie 179 38140 KÄRPPÄLÄ

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Saarijärven kaupunki KOTINIEMEN ASEMAKAAVA-ALUE. Luonto- ja maisemaselvitys P13190

FCG Finnish Consulting Group Oy. Saarijärven kaupunki KOTINIEMEN ASEMAKAAVA-ALUE. Luonto- ja maisemaselvitys P13190 FCG Finnish Consulting Group Oy Saarijärven kaupunki KOTINIEMEN ASEMAKAAVA-ALUE Luonto- ja maisemaselvitys 29.9.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Luonto- ja maisemaselvitys I 29.9.2010 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

RÄÄKKYLÄN KUNTA ORIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS PAKSUNIEMESSÄ. Vastaanottaja Rääkkylän kunta. Asiakirjatyyppi Luontoselvitys

RÄÄKKYLÄN KUNTA ORIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS PAKSUNIEMESSÄ. Vastaanottaja Rääkkylän kunta. Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Vastaanottaja Rääkkylän kunta Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 8.12.2014 RÄÄKKYLÄN KUNTA ORIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS PAKSUNIEMESSÄ Päivämäärä 8.12.2014 Laatija Tarkastaja

Lisätiedot

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys 1. Tausta ja tavoitteet Suunnittelualue sijaitsee Kemijärven kaupungin Räisälän kylässä. Suunnitelma koskee Kotikangas nimistä tilaa (75:0). Luontoselvityksen

Lisätiedot

Tuohimutkanrinteen luontoselvitys

Tuohimutkanrinteen luontoselvitys LIITE 8 Tuohimutkanrinteen luontoselvitys Taru Heikkinen 19.12.2008 Kaupunkisuunnitteluosasto Jyväskylän kaupunki SISÄLLYS 1. Johdanto...3 2. Tutkimusmenetelmät...3 2.1. Tausta- ja maastotyöt...3 2.2.

Lisätiedot

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola )

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola ) Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu 635-417-3-28, Kataja 635-417-3-34 ja Ainola 935-417-3-26) Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net

Lisätiedot

HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526

HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526 HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526 12.6.2006 SUUNNITTELUKESKUS OY Liito-oravaselvitys 1 12.6.2006 Hepoluhdan alue 488-C7526 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 YLEISKUVA... 1 3 LIITO-ORAVA...

Lisätiedot

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Tmi Mira Ranta Isorainiontie 8 38120 SASTAMALA p. 050-5651584

Lisätiedot

RAJALAN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS LUONTO- JA MAISEMASELVITYS

RAJALAN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS LUONTO- JA MAISEMASELVITYS FCG Suunnittelukeskus Oy SAARIJÄRVEN KAUPUNKI RAJALAN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 613-C8916 5.10.2007 FCG Suunnittelukeskus Oy I 5.10.2007 Rajalan teollisuusalueen ak muutos

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö Pinta-ala: 4,7 ha Kylä: Kuokkala Omistaja: Yksityinen, Lempäälän kunta Status: Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde Metso soveltuvuus: -

Lisätiedot

MURTONIEMEN RANTA-ASEMAKAAVA

MURTONIEMEN RANTA-ASEMAKAAVA FCG Finnish Consulting Group Oy RAUTALAMMIN KUNTA MURTONIEMEN RANTA-ASEMAKAAVA Kaavaselostus RANTA-ASEMAKAAVA KOSKEE RAUTALAMMIN KUNNAN IHALAIS KYLÄN TILOJA 4:167 JA 4:185-187. RANTA-ASEMAKAAVALLA MUODOSTUU

Lisätiedot

Huhtasuon keskustan liito-oravaselvitys

Huhtasuon keskustan liito-oravaselvitys Huhtasuon keskustan liito-oravaselvitys Taru Heikkinen 19.12.2008 Kaupunkisuunnitteluosasto Jyväskylän kaupunki 1. Tehtävän kuvaus ja tutkimusmenetelmät Työn tarkoituksena oli selvittää liito-oravan esiintyminen

Lisätiedot

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto.... 3 2. Luontoselvitys.......3 3. Tulokset.....

Lisätiedot

Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012:

Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012: Savonlinnan kaupunki Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012: Riihisaari, Naistenlahdentie ja Rajalahti Petri Parkko 24.9.2012 1. Selvityksen taustoja Savonlinnan kaupunki tarvitsee

Lisätiedot

338. Vaara-Kainuun kansallispuistoesityksen suojelemattomat kohteet luonnonpuiston koillispuolisia alueita lukuun ottamatta (Hyrynsalmi, Puolanka)

338. Vaara-Kainuun kansallispuistoesityksen suojelemattomat kohteet luonnonpuiston koillispuolisia alueita lukuun ottamatta (Hyrynsalmi, Puolanka) Kansallisomaisuus turvaan valtion omistamia suojelunarvoisia metsä- ja suoalueita WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja BirdLife Suomi 2012 wwf.fi/metsat 338. Vaara-Kainuun

Lisätiedot

VEKARAISTEN RANTA-ASEMAKAAVA

VEKARAISTEN RANTA-ASEMAKAAVA FCG Finnish Consulting Group Oy SULKAVAN KUNTA VEKARAISTEN RANTA-ASEMAKAAVA Kaavaselostus, ehdotus RANTA-ASEMAKAAVA KOSKEE SULKAVAN KUNNAN LINKOLAN KYLÄN TI- LAA 1:48 (OSA), IITLAHDEN KYLÄN TILAA 2:15

Lisätiedot

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys Liite 5 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KAUHAVAN KAUPUNKI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 4.2.2015 P24345P002 1 (11) Tuomo Pihlaja 4.2.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 2019 Kinkomaa AK 2019 1 (8) Sisältö 1 Tehtävän sisältö ja selvitysalue... 2 2 Selvitysalueen kuvaus ja menetelmät... 2 3 Tulokset ja karttarajaukset... 4 4 Johtopäätökset

Lisätiedot

TAAJAMAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS

TAAJAMAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS FCG Finnish Consulting Group Oy Sulkavan Palvelut Oy TAAJAMAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS Liito-oravaselvitys 20.9.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Liito-oravaselvitys I 20.9.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Tikkalan luontoselvitys

Tikkalan luontoselvitys Tikkalan luontoselvitys Taru Heikkinen 22.10.2008 Kaupunkisuunnitteluosasto Jyväskylän kaupunki SISÄLLYS Sisällys...2 1. Johdanto...3 2. Tutkimusmenetelmät...4 2.1. Tausta- ja maastotyöt...4 2.2. Kohteiden

Lisätiedot

Matalan ranta-asemakaava Luontoselvitys 2014, täydennys 2015 Antti Karlin Yleistä Luontoselvitys on tehty käymällä Matalan ranta-asemakaavassa oleva venevalkaman alue maastossa läpi kesällä syksyllä 2014

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS Vastaanottaja Voimavapriikki Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 7.9.2012 KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS KIIMASSUON TUULIPUISTO TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Tarkastus Päivämäärä 07/09/2012

Lisätiedot

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Pekka Routasuo 17.9.2009 Sipoon Boxin suunnitellun maa-aineisten ottoalueen luontoselvitys 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.06.2014 KELIBER OY LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.6.2014 Laatija Tarkastaja Kuvaus Kansikuva Antje Neumann Heli Uimarihuhta Hautakankaan metsää Viite 1510013339 Ramboll

Lisätiedot

KASKISTEN KAUPUNKI TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA. Luontoselvitys 2012. Markku Nironen

KASKISTEN KAUPUNKI TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA. Luontoselvitys 2012. Markku Nironen KASKISTEN KAUPUNKI TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA Luontoselvitys 2012 Markku Nironen 2012 SISÄLLYS 1. JOHDANTO... 2 2. AIEMMAT LUONTOSELVITYKSET JA LAJISTOTIEDOT... 3 3. KASVILLISUUS- JA LUONTOTYYPPISELVITYS...

Lisätiedot

JAAMANKANKAAN ALUEEN IDEOINTI

JAAMANKANKAAN ALUEEN IDEOINTI FCG Finnish Consulting Group Oy UPM-Kymmene Oyj JAAMANKANKAAN ALUEEN IDEOINTI Luonto- ja maisemaselvitys 11.3.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Luonto- ja maisemaselvitys I 11.3.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 31.10.2012 VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 3 3 Kaava-alueen luonnonolot...

Lisätiedot

Leppälahden liito-oravaselvitys 2012

Leppälahden liito-oravaselvitys 2012 Leppälahden liito-oravaselvitys 2012 Kaivoveden pohjoisrannan haapalehtoa Jätöskasa Kankaansuolla 1 1 Johdanto...2 2 Työmenetelmät...3 3 Tulokset...4 3.1 Leirikeskuksen itäpuoli....4 3.2 Kankaanhauta-tilan

Lisätiedot

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

SALMENKYLÄN ASEMAKAAVAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SALMENKYLÄN ASEMAKAAVAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SALMENKYLÄN ASEMAKAAVAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Markku Nironen 30.09.2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 LUONNON YLEISPIIRTEET... 2 4. ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA SUOJELTAVIEN

Lisätiedot

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 1 SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Juha Saajoranta 2 Sisällysluettelo 1. Luontoselvityksen toteutus 3 2. Asemakaava-alueen luonnon yleispiirteet..3 3. Kasvillisuus- ja

Lisätiedot

ANJALANKOSKEN KYYNELMYKSENJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2002 Maanomistustilanne korjattu 12.2.2009

ANJALANKOSKEN KYYNELMYKSENJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2002 Maanomistustilanne korjattu 12.2.2009 Liite 1 ANJALANKOSKEN KYYNELMYKSENJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2002 Maanomistustilanne korjattu 12.2.2009 1. SELVITYSALUE JA TAVOITTEET Selvitysalue käsittää Kouvolaan yhdistyneen,

Lisätiedot

KEMPELEEN KUNTA TAAJAMAN OSAYLEISKAAVA 2040 LUONTOSELVITYS

KEMPELEEN KUNTA TAAJAMAN OSAYLEISKAAVA 2040 LUONTOSELVITYS KEMPELEEN KUNTA TAAJAMAN OSAYLEISKAAVA 2040 Kirkonseudun-Pirilän-Savikorven ja Hakamaan- Ristisuon-Väärälänperän, sekä Kuivalanperän osaalueet LUONTOSELVITYS Työ: E23994.10 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701

Lisätiedot

VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ

VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ Teemu Virtanen Paula Salomäki 8.10.2012 Biologitoimisto Vihervaara Oy PL 140 70101 Kuopio info@biologitoimisto.fi 1 1 Kasvillisuus...2

Lisätiedot

Ramoninkadun luontoselvitys

Ramoninkadun luontoselvitys Ramoninkadun luontoselvitys Elina Lehtinen Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 7.4.2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Työmenetelmät... 3 2.1 Esiselvitys... 3 2.2 Maastotyöskentely... 3 2.3

Lisätiedot

Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133

Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133 Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133 Uurainen 2016 Mia Rahinantti Sisällys 1. Taustaa... 2 2. Maastoinventointi... 2 3. Vaikutusarviointi... 3 4. Kuvia kohteesta... 4 5. Kasvillisuusluettelo...

Lisätiedot

TUHANKOSKEN JA ILOKALLIONIEMEN RANTA- ASEMAKAAVA JA RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS

TUHANKOSKEN JA ILOKALLIONIEMEN RANTA- ASEMAKAAVA JA RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS FCG Planeko Oy Hirvensalmen kunta TUHANKOSKEN JA ILOKALLIONIEMEN RANTA- ASEMAKAAVA JA RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus, ehdotus 1701-C9805 9.9.2008 FCG Planeko Oy Kaavaselostus, ehdotus I 9.9.2008

Lisätiedot

Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio

Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio 1 Sami Mäkikyrö 10.10.2013 Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio Luontoselvitys, Natura-tarveharkinta 2 SISÄLLYS 1. Johdanto....3 2. Suojelualueet ja -ohjelmat..3 2.1.Luonnonsuojeluohjelmat....3

Lisätiedot

SULKAVA. Kuumienkivien, Ruunanpäänniemen ja Vilkalahden asemakaava-alueiden. Ympäristöarviointi

SULKAVA. Kuumienkivien, Ruunanpäänniemen ja Vilkalahden asemakaava-alueiden. Ympäristöarviointi SULKAVA Kuumienkivien, Ruunanpäänniemen ja Vilkalahden asemakaava-alueiden Ympäristöarviointi Jouko Sipari 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO.... 3 2. TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 3. INVENTOINNIN TULOKSET...

Lisätiedot

Oriveden rantaosayleiskaavan luontoselvityksen päivitys

Oriveden rantaosayleiskaavan luontoselvityksen päivitys 2015 Oriveden rantaosayleiskaavan luontoselvityksen päivitys Petri Parkko 9.9.2015 1 1. Taustoja Oriveden rantaosayleiskaavan luontoselvityksen (Parkko 2011) maastotyöt tehtiin vuosina 2009 ja 2010 ja

Lisätiedot

TAMPEREEN TEISKON MÄNTYNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 2012

TAMPEREEN TEISKON MÄNTYNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 2012 TAMPEREEN TEISKON MÄNTYNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 2012 Kari Laamanen ja A-Insinöörit Suunnittelu Oy, 2012 Sisällys 1 JOHDANTO... 4 2. AINEISTO JA MENETELMÄT... 7 3 PUUSTON NYKYTILA ( kartta

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos RAPORTTI LIITE 3 20.10.2011 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos Luontoselvitys Sisältö 1 1 JOHDANTO 1 2 SELVITYSALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET 1 3 MENETELMÄT 1 3.1 Lähtötiedot

Lisätiedot

KUORTANEEN KUNTA TARKISTUS, NISULAN ALUE TÄYDENNYS LUONTOARVIOINTIIN LIITE 5. Vastaanottaja Kuortaneen kunta. Asiakirjatyyppi Raportti

KUORTANEEN KUNTA TARKISTUS, NISULAN ALUE TÄYDENNYS LUONTOARVIOINTIIN LIITE 5. Vastaanottaja Kuortaneen kunta. Asiakirjatyyppi Raportti LIITE 5 Vastaanottaja Kuortaneen kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 22.9.2015 Viite 1510020028 KUORTANEEN KUNTA LÄNSIRANNAN OSAYLEISKAAVAN TAISTUS, NISULAN ALUE TÄYDENNYS LUONTOARVIOINTIIN 1 Päivämäärä

Lisätiedot

335. Laajanneva-Mustasuo (Vaala)

335. Laajanneva-Mustasuo (Vaala) Kansallisomaisuus turvaan valtion omistamia suojelunarvoisia metsä- ja suoalueita WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja BirdLife Suomi 2012 wwf.fi/metsat 335. Laajanneva-Mustasuo

Lisätiedot

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle.

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Tarmo Saastamoinen 2010. Kuva.1 Kaatunut kuusenrunko Nouvanlahdesta. LIITO-ORAVA: Liito-orava (pteromys volans)on

Lisätiedot

Liitteet: Liitekartta nro 1: Lehmihaantien määräalueen luontotyypit

Liitteet: Liitekartta nro 1: Lehmihaantien määräalueen luontotyypit Johdanto Liito- Sisällys 1 3 Liito- liito-!"#$%& %(!$ %!&' 2 3 2.1 Yleistä 3 2.2 3 *+,"!-./01!(%##))"!"# 2.3 3 3 Kasvillisuus- ja 4 3.1 Kasvillisuus- ja luontot##))"!"#$ & %!&' luontotyypi2(3%!" 7:140!2"

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS

KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS Kristiinankaupunki EY 22091 D SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...3 2 LIITO-ORAVA...3 3 AINEISTO

Lisätiedot

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee 25.05.2016 Luontoselvitys, Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee kiinteistön 635 432-3-108 Kalliomäki muinaisjäännösinventointi

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN PIENVESIEN RANTA-ASEMAKAAVA

KONTIOLAHDEN PIENVESIEN RANTA-ASEMAKAAVA FCG Planeko Oy UPMKYMMENE OYJ KONTIOLAHDEN PIENVESIEN RANTAASEMAKAAVA Luonto ja maisemaselvitys 1701D1158 10.2.2009 FCG Planeko Oy Luonto ja maisemaselvitys I UPMKymmene Oyj 10.2.2009 Kontiolahden pienvesien

Lisätiedot

Luontokohteiden tarkistus

Luontokohteiden tarkistus LAUKAAN KUNTA Luontokohteiden tarkistus Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29017 Raportti 1 (11) Pihlaja Tuomo Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Menetelmät... 1 3 Selvitysalueiden sijainti... 1

Lisätiedot

PARAINEN. SVARTHOLMEN RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

PARAINEN. SVARTHOLMEN RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 PARAINEN. SVARTHOLMEN RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Maanmittari Oy Öhman/Mikko Siitonen 2015 1 1. JOHDANTO Selvitysalue (n. 9 ha) sijaitsee Paraisten saaristossa. Kohde käsittä rakentamattoman

Lisätiedot

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014 VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi Sisältö 1 JOHDANTO JA MENETELMÄT 1 2 TULOKSET 2 2.1 Yleiskuvaus 2 2.2 Suojelullisesti huomionarvoiset

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 MENELMÄT... 2 3 MAAPERÄ... 3 4 VESISTÖT JA POHJAVEDET... 4 5 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

Lisätiedot

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 INVENTOITU ALUE... 3 1. Repolahden perukka. 3 LIITTEET Kansikuva: Repolahden perukan rantaa

Lisätiedot

ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015

ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015 ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015 YLEISTÄ Tavoitteena oli selvittää lajin esiintymistä suunnitelluilla tuulivoima-alueilla. Selvitysalueiden laajuuden vuoksi valittiin niiltä kartta-

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010

PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010 PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010 Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net TYÖN TAUSTAA JA ALUEEN YLEISKUVAUSTA Selvityksen kohteena oleva lomakodin

Lisätiedot

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Raportteja 20/2015 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

Putkilahden luonto- ja liitooravaselvitys

Putkilahden luonto- ja liitooravaselvitys 2016 Putkilahden luonto- ja liitooravaselvitys Elina Lehtinen Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 15.6.2016 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Työmenetelmät... 5 2.1 Esiselvitys... 5 2.2 Maastotyöskentely...

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS 2012 16USP0127 04.06.2012. HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Katumantie 2:n asemakaavamuutos. Luontoselvitys

LUONTOSELVITYS 2012 16USP0127 04.06.2012. HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Katumantie 2:n asemakaavamuutos. Luontoselvitys LUONTOSELVITYS 2012 16USP0127 04.06.2012 HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Katumantie 2:n asemakaavamuutos Luontoselvitys Katumantie 2, asemakaava Luontoselvitys Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 SELVITYSALUEEN SIJAINTI JA

Lisätiedot

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... TYÖNUMERO: E27125.00 KITTILÄN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS YLÄ-KITTILÄN NIITTY SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Vatialan Lamminrahkan Ruutanan alueiden luontoarvojen yhteenveto

Vatialan Lamminrahkan Ruutanan alueiden luontoarvojen yhteenveto SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KANGASALAN KUNTA Vatialan Lamminrahkan Ruutanan alueiden luontoarvojen Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P18794 Kangasalan kunta Sisällysluettelo 1 Työn tarkoitus... 1 2

Lisätiedot

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156_E722 13.4.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki 1 Niinimäen Tuulipuisto Oy Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki Sisältö 1

Lisätiedot

Tuuliwatti Oy. Simon tuulivoimalat Onkalo ja Putaankangas. Luontoselvitys 09.08.2010. FM biologi Minna Tuomala

Tuuliwatti Oy. Simon tuulivoimalat Onkalo ja Putaankangas. Luontoselvitys 09.08.2010. FM biologi Minna Tuomala Tuuliwatti Oy Simon tuulivoimalat Onkalo ja Putaankangas Luontoselvitys 09.08.2010 FM biologi Minna Tuomala Putaankankaan tuulivoimalat 1 3 2 Putaankankaan tuulivoimalat Tuulivoimala 1 Avohakkuuala, jonka

Lisätiedot

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Sirkka-Liisa Helminen Ympäristötutkimus Yrjölä Oy SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...3 2 LIITO-ORAVAN BIOLOGIA JA SUOJELU...3 3 MENETELMÄT...3 4 TULOKSET...4 4.1 Kavallintien

Lisätiedot

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari TAIPALSAARI ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 YLEISKUVAUS 4 TULOKSET... 4 1. Myhkiö. 4 2. Ilkonsaaret (itäinen)..

Lisätiedot

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II Luontoselvitys Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19), Nurmon kunta - tielinjauksen II vaihtoehto Luontoselvitys 1. Yleistä Tämän luontoselvityksen

Lisätiedot