)"$% *605 ;E,+ D"2"' 5 E6+ '&$ 5 67E,4+ /9&/,5 4E*1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download ")"$% *605 ;E,+ D"2"' 5 E6+ '&$ 5 67E,4+ /9&/,5 4E*1"

Transkriptio

1 = 97$ )"$% *605 ;E,+ D"2"' 5 E6+ '&$ 5 67E,4+ /9&/,5 4E*1 Sumerin verbitaivutus on hyvin monimuotoinen ja sitä voidaan pitää kieliopin monimutkaisimpana ja vaikeimpana asiana. Seuraavien peruskäsitteiden ymmärtäminen auttaa merkittävästi alkuun pääsemisessä. Transitiivisuus: Yleensä kielissä verbit jaetaan pakollisten argumenttiensa perusteella (ainakin) intransitiivisiin, transitiivisiin ja ditransitiivisiin verbeihin. Intransitiiviset ovat yksiargumenttisia, eli ne edellyttävät ainoastaan subjektia. Verbit, kuten juosta, istua, seistä ja itkeä ovat intransitiivisia. Transitiiviset verbit vaativat puolestaan kaksi argumenttia, subjektin ja objektin. Tällaisia verbejä ovat mm. rakastaa, rakentaa ja löytää. Ditransitiiviset verbit vaativat kolme argumenttia, a, subjektin, objektin ja jonkinlaisen epäsuoran objektin. Yleisiä ditransitiiviverbejä ovat antaa ja viedä. Toisin kuin monissa eurooppalaisissa kielissä, sumerissa verbien transitiivisuus ei määräydy leksikaalisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi verbi istua ei ole aina intransitiivinen, eikä viedä ditransitiivinen. Verbit ovat sen sijaan perusluonteeltaan transitiivisesti neutraaleja, ja niiden transitiivisuus määräytyy sen mukaan, kuinka niitä taivutetaan. Täten siis verbi tuš voi merkitä istumista, paikalleen istuttamista; gub seisomista, pystyttämistä tai palvelemista (ts. seisomista jonkin rinnalla) ja kur 9 sisään astumista tai viemistä. Verbitaivutuksen transitiivisuus kietoutuu vahvasti muiden taivutuskategorioiden ympärille. Esimerkiksi eri aspektitaivutus muodostetaan eri tavoin transitiivissa ja intransitiivissa. Aspektuaalisuus: Sumerissa ei futuuria lukuun ottamatta ole aikamuotoja sanan varsinaisessa merkityksessä. Tapahtumia ei pyritä kuvaamaan menneessä tai kuluvassa ajassa, vaan fokus on pikemminkin siinä, onko tapahtuma edelleen käynnissä vai saatettu loppuun. Päättynyttä toimintaa

2 Johdatus sumerin kieleen 141 kuvataan perfektiivisellä aspektilla ja viittaushetkellä käynnissä olevaa tai ei vielä alkanutta imperfektiivisellä aspektilla. On erikseen myös statiivista toimintaa, joka kuvailee asioiden tiloja ottamatta kantaa itse tapahtumaan, sen kestoon tai ajankohtaan: al-gig hän on sairas (ts. sairauden tilassa). Split-ergatiivisuus: Sumerin ergatiivisuutta käsiteltiin aiemmin jo sijamuotojen yhteydessä (6.2.1). Tähän mennessä on opittu, että intransitiivilauseiden subjekti ja transitiivilauseiden objekti koodataan absolutiivilla, mutta transitiivilauseen subjektin sijana toimii ergatiivi. Akkusatiivikieli Ergatiivikieli Intrans. kuningas istuu lugal ì-tuš Trans. kuningas rakentaa temppelin lugal-e é mu-dù Vaikka lauseenjäsenet koodataankin säännönmukaisesti edellä kuvatulla tavalla (lukuun ottamatta yks. 1. ja 2. persoonan pronomineja, jotka esiintyvät vain nominatiivissa), verbitaivutuksessa tilanne on kuitenkin hieman monimutkaisempi. Taivutuksen ydinelementteinä ovat nk. persoonaprefiksit ja persoonasuffiksit, jotka viittaavat verbin subjektiin tai objektiin. Se, kumpaan nämä viittaavat riippuu useista tekijöistä, kuten verbin aikamuoto-aspektista ja tapaluokasta. Esimerkiksi perfektiivistä toimintaa kuvaillessa persoonasuffiksit viittaavat lauseen objektiin, mutta imperfektiivitaivutuksessa näillä merkitäänkin subjektia. Tätä voidaan hahmottaa suomen kielen kautta leikkimielisesti niin, että preesensissä tunnet tulkittaisiin sinä tunnet (sen), mutta imperfektissä tunsit tarkoittaisikin (se) tuntee sinut. Suffiksin {t} merkitys siis olisi riippuvainen aikamuodosta. Voidaan siis sanoa, että persoona-affiksit noudattavat perfektiivissä ergatiivijärjestelmää ja imperfektiivissä akkusatiivijärjestelmää: verbitaivutus on splitergatiivista. Synteettisyys: Suomessa verbit kongruoivat vain subjektin kanssa persoonassa ja luvussa. Verbin morfologinen persoonakoodaus riippuu siis vain ja ainoastaan siitä, missä persoonassa tai luvussa lauseen subjekti on: koira juoksee, minä juoksen, he juoksevat, koirat juoksevat jne. Sumerissa sen sijaan

3 142 9 Finiittiverbi kongruenssi on monisyisempää, ja lähes kaikkiin lauseenjäseniin voidaan viitata erilaisilla verbiaffikseilla. Verbit eivät siis kongruoi ainoastaan subjektin, mutta myös objektin sekä useiden adverbiaalien kanssa. Jälleen suomeksi hahmotettuna lause minä ostin sinulle omenan torilta kuuluisi kirjaimellisesti sumeriksi torilta omenan sinulle-sieltä-minä-ostin-sen. =- >/, 0 3.#3+'(+ )?" 45 ;,8 /9&/,5 40E461 Verbeillä on kaksi vartaloa, marû ja amu (akkadiksi lihava ja nopea) 172. Vartaloilla ei ole inherenttejä merkityksiä, vaan niiden merkitykset muotoutuvat niihin liittyvien affiksien perusteella. Indikatiivin eli neutraalin tapaluokan finiittitaivutuksessa voidaan kuitenkin sanoa, että marû merkitsee imperfektiivistä ja amu perfektiivistä aspektia. Imperfektiivi viittaa tapahtumiin, joita ei viittaushetkellä ole aloitettu tai saatettu loppuun. Perfektiivillä kuvataan loppuun saatettuja tapahtumia, sekä statiivia. amuvartalo on verbin perusmuoto. amu mu-gi 4 'hän on palauttanut sen; hän palautti sen' {mu+n+gi 4 +Ø} {VENT+hän+palauttaa+sen} marû mu-ub-gi 4-gi 4 'hän palautti sitä; hän on palauttamassa sitä; hän oli palauttamassa sitä; hän palauttaa sen' {mu+b+gi 4.gi 4 +e} {VENT+sitä+palauttaa+hän} Indikatiivissa tavataan kumpaakin vartaloa, mutta useissa muissa tapaluokissa vain toinen näistä on sallittu. Esimerkiksi imperatiivit, vetitiivit ja narratiivit 172 Nimet todennäköisesti viittaavat siihen, että marû-taivutuksessa verbimuodot ovat amua pidempiä, kts. Civil (2002). Sumerilaiset nimitykset vartaloille ovat gíd 'pitkä' ja lugud 'lyhyt'.

4 Johdatus sumerin kieleen 143 muodostetaan aina amu-vartaloista, mutta kielteiset kohortatiivit, prohibitiivit ja prekatiivit käyttävät marû-vartaloa. Modaalit käsitellään tarkemmin luvussa Verbit luokitellaan perinteisesti neljään eri luokkaan sen mukaan kuinka ne muodostavat marû- ja amu-vartalonsa yksikössä ja monikossa. 1 Säännölliset verbit ovat muuttumattomia, eivätkä niiden marû- ja amuvartalot poikkea morfologisesti toisistaan. Arviolta noin % sumerin verbeistä on säännöllisiä. Esimerkkeinä šúm 'antaa' ja dé 'kaataa (nestettä)'. Yksikkö Monikko Yksikkö Monikko am u šúm šúm dé dé Marû šúm šúm dé dé Vaihtoehtoinen tulkinta: Muutamien 173 assyriologien mukaan säännölliset verbit eivät ole muuttumattomia, vaan saavat marûssa tunnuksen {e}: šúm ~ M šúm-e. Klassisen tulkinnan 174 mukaan {e} on kuitenkin yksikön kolmannen persoonan tunnus (kts. persoonataivutus 9.5). Vaikka kumpikin tulkinta on mahdollinen, noudatetaan tässä kirjassa jälkimmäistä klassista näkemystä. 2 Reduplikoivat verbit monistuvat joko osittain tai kokonaan marûvartalossaan. Reduplikoivien verbien osuus kaikista verbeistä on noin 25 %. Erimerkkeinä verbit ar ~ á-á 'asettaa' ja gi 4 ~ gi 4 -gi 4 'palata; palauttaa'. Yksikkö Monikko Yksikkö Monikko am u ar ar gi 4 gi 4 Marû á-gá gá-gá gi 4 -gi 4 gi 4 -gi 4 Monien verbien kohdalla reduplikaation tarkka luonne on epäselvä, sillä monesti verbin reduplikoitu muoto kirjoitetaan samalla logogrammilla kuin sen 173 Yoshikawa (1974), Krecher (1995), Jacobsen (1988), Foxvog (2011). 174 Poebel (1923), Falkenstein (1959), Thomsen (1984), Attinger (1993), Edzard (2003), Rubio (2007) ja Jagersma (2010)

5 144 9 Finiittiverbi amu-vartalokin. On siis mahdollista, että marû-reduplikaatiossa on tapahtunut samanlaisia fonologisia prosesseja kuin muissakin sanaluokissa, esim. bar 6 - bar 6 = bábbar 'valkoinen'; deli-deli = dedli 'tietyt'. Jagersma (2010: ) esittää myöhäisistä syllabisesti kirjoitetuista verbivartaloiden reduplikaatioista muutamia esimerkkejä, mm. dug 4 -dug 4 du-ú /duttu/. Sumerin yleisimmät reduplikoivat verbit ovat: búr ~ búr-búr levittää (kankaista); tulkita unia; irrottaa dar ~ dar-dar jakaa kahtia du 7 ~ du 7 -du 7 puskea (sarvilla) gi 4 ~ gi 4 -gi 4 palata, palauttaa gul ~ gul-gul tuhota; -ši- romahtaa; -ta- hävittää täydellisesti ar ~ á-á asettaa ù... ku ~ ku-ku 175 mennä nukkumaan kur 9 ~ ku 4-ku 4 astua sisään (huom. myös suppleettinen monikko sun 5) mú ~ mú-mú kasvaa na ~ na 8 -na 8 juoda sa 10 ~ sa 10-sa 10 -ši- ostaa; -ta- myydä sud r ~ sù-sù olla kaukainen šuš (2) ~ šú-šú, šu 4 -šu 4 peittää tak(a) 4 ~ da 13-da 13 jättää taakse; erota tuku ~ du 12 -du 12 omistaa; saada haltuunsa zid ~ zi-zi olla kirkas zìg ~ zi-zi nousta ylös zu ~ zu-zu tietää, tuntea 3 Alternaatioverbit omaavat selvästi saman juuren, mutta amussa vartalo menettää viimeisen konsonanttinsa. Tällaisia verbejä sumerissa on tiettävästi vain kolme (Thomsen 1984: ). Ne ovat è ~ èd 'mennä ulos'; ri ~ rig 'kaataa (nestettä)'; te ~ te 3/4 'lähestyä'. 175 Katso yhdysverbit.

6 Johdatus sumerin kieleen 145 Yksikkö Monikko Yksikkö Monikko am u ri ri te/ti te/ti Marû rig rig te 3/4 te 3/4 Ajatus: Vaikka alternaatioverbejä yleensä pidetään omana luokkanaan, on mahdollista, että kyseessä on vain sattumalta vartaloiltaan samankaltaisilta näyttäviä suppleettisia verbejä. 4 Suppleettiset verbit esiintyvät marû- ja amu-vartaloissa täysin toisistaan poikkeavissa muodoissa ja ovat näin ollen epäsäännöllisiä. Muutamilla verbeillä on myös erillinen monikko ja ei-finiittinen vartalo. Alla on esitetty sumerin suppleettiset verbit de 6 'viedä'; dug 4 'sanoa; tehdä'; kur 9 'astua sisään' (suppleettinen mikäli objekti on monikollinen), en 'mennä'; gub 'seistä', tìl 'elää'; úš 'kuolla' ja tuš 'istua; asua' Yksikkö Monikko Yksikkö Monikko am u de 6 la 4/5 dug 4 e Marû túm, tùm la 4/5 e e Ei-finiitt. di (pl. yksikön amu: dug 4) Yksikkö Monikko Yksikkö Monikko am u kur 9 kur 9, sun 5 en (e)re 7, re 6 Marû ku 4-ku 4 ku 4-ku 4, sun 5 du su 8(b) Yksikkö Monikko Yksikkö Monikko am u gub šu 4 (g), su 8 (g) ti, tìl sig 7, se 12 Marû gub šu 4(g), su 8(g) ti, tìl sig 7, se 12 Yksikkö Monikko Yksikkö Monikko am u úš úš tuš durun x (KU.KU) Marû ug 7, ug 5 ug 7, ug 5 tuš durun x(ku.ku)

7 146 9 Finiittiverbi =-1.:.+3 0 ".:.+3 )"%"(( *45 4+ '&$ 5,4E,6+ "$% *605 6E,+ /9&/,5 4,1 Perfektiivillä ilmaistaan seuraavia asioita: 1) Asioiden tilaa menneessä, kuluvassa tai tulevassa ajassa. Näin siis sumerin ajattomat partisiipit, olla-verbit me 'olla' ja ál 'olla olemassa' (9.5.6), sekä verbi tuku 'omistaa' (9.5.7) esiintyvät ainoastaan perfektiivissä. Perfektiivi kuvaa myös passiivia, sikäli kun se kuvaa jonkin asian tilaa (ns. staattinen passiivi [10.2.2]): al-dù se on/oli rakennettu. 2) Toimintaa, joka on saatettu loppuun. Usein tällaiset viittaavat menneeseen aikaan ja käännetään kaksikielisissä teksteissä akkadin preteritiksi: é mu-dù hän rakensi temppelin ~ akk. btam ibni. 3) Tapahtumia, joiden puhuja uskoo tai haluaa varmasti tapahtuvan tulevaisuudessa: é-en-zu tietäköön hän tämän asian ; dug 4 -ab sano se! ; ga-na-abdug 4 aion kertoa sen hänelle. Tämä merkitys esiintyy lähinnä tiettyjen modaaliprefiksien yhteydessä (kts. luku 10.3). 4) Tapahtumaketjun ensimmäiseen toimintaan: ù-mi-sar kun olet kirjoittanut sen, (tee näin...), ù-na-dug 4 kun puhut hänelle... (sano hänelle sitten näin). Imperfektiivi ilmaisee: 1) Toistaiseksi loppuun saattamatonta toimintaa. Tämä yleensä viittaa kuluvaan hetkeen: ì-du-un olet menossa; menet (akk. tallak), mutta myös menneen kuvailu imperfektiivissä on mahdollista, jos tapahtumia kuvaillaan kerronnallisesti: mu-ni-kur 9 -re hän oli astumassa sisään. 2) Futuuria, eli tulevaisuudessa oletettavasti (mutta ei varmasti) tapahtuvaa toimintaa: ma-šúm-me-dè-en annat sen minulle tulevaisuudessa. a-ma-abšúm-me-en sinun tulee/tulisi antaa se minulle. 3) Tapahtumia, joiden ei haluta koskaan alkavan (eikä näin myöskään päättyvän): nam-ma-ab-šúm-me-en älä anna sitä minulle!, ba-ra-ab-šúm-me-

8 Johdatus sumerin kieleen 147 en en aio ikinä antaa sitä! ) Toimintaa, jonka ajankohta on identtinen jonkin toisen tapahtuman kanssa. Yleensä tällaisessa rakenteessa on kaksi imperfektiivimuotoista verbiä: íb-zire-a šu bí-ib-uru 12-a joka tuhoaa ja (näin) pyyhkii pois (patsaasta kirjoituksen). =-2.+' ++3 Useat sumerin verbit voidaan taivuttaa joko transitiivisina, intransitiivisina tai ditransitiivisina. On olemassa kuitenkin myös verbejä, jotka pääsääntöisesti on attestoitu vain jommassakummassa kategoriassa: mm. intrans. en 'mennä' ja trans. dù 'rakentaa', dím 'valmistaa; rakentaa'. Mikään ei kuitenkaan periaatteess kiellä verbien esiintymistä kummassakin kategoriassa 177. Alla esimerkkejä verbin kur 9 eri merkityksistä intransitiivi-, transitiivi ja ditransitiivitaivutuksessa, sekä passiivissa. Pass. ba-kur 9 'se vietiin pois' {ba+kur+ø} {IEN+viedä+sen} Intrans. ì-kur 9 'hän astui sisään' {ì+kur+ø} {NEUT+astua.sisään+hän} Trans. ba-an-kur 9-re-en 'hän vei minut sisään' {ba+n+kur+en} {IEN+hän+viedä+minut} Ditrans, mu-na-ni-kur 9 'hän laittoi hänet viemään sen hänelle' 178 {mu+na+ni+n+kur+ø} {VENT+hänelle+hänet+hän+viedä+sen} 176 Tätä funktiota ei käsittääkseni ole muissa sumerin kieliopeissa annettu. 177 Thomsen (1984: 141). 178 Tällaisia kausatiivirakenteita vastaa kieliopillisissa teksteissä akkadin Š-vartalo; esim. ba-[na]-ni-[in]-ar ~ uš-ta-aš-ki-in-šum hänet on pantu asettamaan se hänelle (MSL 4, OBGT VI: 157).

9 148 9 Finiittiverbi =-4,&3.#+ Noin kolmannes sumerin verbeistä on yhdysverbejä 179, jotka vastaavat rakenteellisesti suomen heittää lusikka nurkkaan -tyyppisiä ilmaisuja. Tyypillisesti yhdysverbit koostuvat yhdestä tai useammasta substantiivista, jotka toimivat verbin pakollisena suorana tai epäsuorana objektina. Perinteinen sanakirjakäytäntö on kirjoittaa yhdysverbit niin, että substantiivi- ja verbikomponentit erotetaan toisistaan kolmella pisteellä: šu... tag 'koristella'. Yhdysverbit muodostavat toisinaan metaforisesti järkeviä kokonaisuuksia, kuten šu zid... ar 'lahjoittaa' (kirj. koskettaa oikeudenmukaisella kädellä); šu... lú 'pestä kädet' (kirjaimellisesti); mutta monesti verbien alkuperäiset kielikuvat ovat hämärtyneet: ki... á 'rakastaa' (kirj. mitata maata). Yhdysverbejä taivutettaessa ainoastaan niiden jälkiosa taipuu. Alkuosa translitteroidaan irralleen jälkiosasta ja siihen mahdollisesti liittyneistä prefikseistä. (41) šu-nir ki áa-ni hänen rakastettu vaakunansa {šu.nir ki+ø áa+a+ani+ø} {vaakuna CVE+ABS rakastettu+pp+hänen+abs} (42) za-gìn-na šu ù-ma-ni-tag Kun olet koristellut (sotavaunut hopealla ja) lapis-lazulilla {za.gin+a šu+ø u+m u +ba+ni+e+tag+ø} {lapis+loc CVE+ABS PROS+VEN+DAT3i+LOC+sinä+koskea+sitä} Esimerkin (42) verbin šu... tag koristella argumenttirakenne on morfosyntaktisella tasolla melko monimutkainen, kirjaimellisesti panna 180 käsi (šu) 179 Laskettu PSD:n verbilistasta vertaamalla tätä Attingerin (1993) yhdysverbilistaan. 180 Kausatiivinen merkitys on pakollinen, sillä yhdysverbin alkukomponentti on morfologisesti koodattu suoraksi objektiksi.

10 Johdatus sumerin kieleen 149 antamaan kosketus (tag) jollekin (ba-) jollakin materiaalilla (-ni-). Näin siis sanatarkka käännös lauseelle on kun olet laittanut käden antamaan kosketuksen sotavaunuille (jalostetulla) hopealla (ja lapis-lazulilla). =-5.((+3+ Sumerin verbien persoonataivutuksella on muutamia omalaatuisia piirteitä. Taivutuksen peruselementteinä toimivat persoonaprefiksit, sekä kaksi sarjaa persoonasuffikseja. Intransitiivinen taivutus on verrattain yksinkertainen, sillä se muodostetaan käyttämällä ainoastaan yhtä suffiksisarjaa, jotka kaikki viittaavat verbin subjektiin. Transitiivitaivutuksessa sen sijaan käytetään suffiksien lisäksi prefiksejä, jotka merkitsevät perfektiiviissä (amu) subjektia, mutta imperfektiivissä (marû) objektia. Suffiksit viittaavat perfektiivissä objektiin ja imperfektiivissä subjektiin. Intr. Prefiksit Suffiksit Esimerkki amu m u subjekti V+SUBJ minä V Marû subjekti V+SUBJ minä V Trans. amu m u subjekti objekti SUBJ+V+OBJ hän V minut Marû objekti subjekti OBJ+V+SUBJ hän V minut Prefiksien ja suffiksien inversio amu- ja marû-taivutuksen välillä on tyypillinen esimerkki split-ergatiivisuudesta, eli ilmiöstä, jossa nominatiivi-akkusatiivi ja absolutiivi-ergatiivi-järjestelmä 182 esiintyvät kielessä samanaikai- 181 Nominatiivi-akkusatiivikielet koodaavat subjektin yleensä nominatiivilla ja objektin akkusatiivilla. Subjektin koodaus on sama riippumatta siitä, onko verbi transitiivinen vai intransitiivinen. Tällaisesta esimerkkeinä suomen lauseet kuningas istui ja kuningas söi leivän, joissa subjekti 'kuningas' koodataan samalla tavalla nominatiiviksi. 182 Absolutiivi-ergatiivikielissä absolutiivilla merkitään intransitiivisen lauseen subjektia ja transitiivisen lauseen objektia. Transitiivilauseen subjekti sen sijaan koo-

11 150 9 Finiittiverbi sesti. Sumerin transitiivinen amu voidaan nähdä verbitaivutuksen näkökulmasta absolutiivi-ergatiivi-taivutukseksi, mutta marû sen sijaan nominatiiviakkusatiivi-taivutukseksi. N-A-järjestelmää käytetään lisäksi muutamissa sumerin modaaleissa, kuten kohortatiiveissa ja imperatiiveissa. Affiksien morfologiset funktiot voidaan kuvata seuraavasti: Prefiksit Suffiksit Intrans. absolutiivi Trans. perf. ergatiivi absolutiivi Trans. imperf. akkusatiivi nominatiivi Imperatiivi akkusatiivi nominatiivi (vain mon. 2. pers.) Lauseenjäsenten koodaus tapahtuu sumerissa kuitenkin aina noudattaen E-Ajärjestelmää, lukuun ottamatta yksikön 1. ja 2. persoonan pronominaalisubjekteja, jotka koodataan intransitiivi- ja transitiivilauseissa samalla sijalla: nominatiivilla. Esimerkkinä verbit úš ~ ug 7 'kuolla' ja gaz 'tappaa' taivutettuina yksikön 2. persoonan subjektilla, sekä yksikön 3. persoonan subjektilla. Subjektina yksikön ensimmäinen tai toinen persoona Intransitiivi, perfektiivi zé ba-úš-en sinä kuolit Intransitiivi, imperfektiivi zé ba-ug 7 -ge-dè-en sinä kuolet Transitiivi, perfektiivi zé mu-e-gaz-en sinä tapoit minut Transitiivi, imperfektiivi zé mu-ù-gaz-en sinä tapat minut Subjektina yksikön kolmas persoona Intransitiivi, perfektiivi lugal ba-úš kuningas kuoli Intransitiivi, imperfektiivi lugal ba-ug 7 -ge kuningas kuolee Transitiivi, perfektiivi lugal-e mu-un-gaz-en kuningas tappoi sinut Transitiivi, imperfektiivi lugal mu-un-gaz-e hän tappaa kuninkaan dataan ergatiivilla. Karkeasti yleistettynä A-E-kielissä absolutiivi siis käsitetään verbin kuvaaman toiminnan kokijaksi ja ergatiivi toiminnan aiheuttajaksi.

12 Johdatus sumerin kieleen 151 = Intransitiivitaivutus muodostetaan käyttämällä I suffiksisarjaa. amussa, eli perfektiivissä taivutus hyödyntää pelkkiä persoonasuffikseja, mutta marûssa suffiksien edessä käytetään preesens-futuurin tunnusta {ed}. Monikon eiinhimillisessä kolmannessa persoonassa verbivartalo usein reduplikoidaan. Ensimmäinen suffiksisarja on listattu alla. Suffiksisarja I AMU MARÛ Yksikkö Monikko Yksikkö Monikko 1. p. {en} {enden} {ed+en} {ed+enden} 2. p. {en} {enzen} {ed+en} {ed+enzen} 3. p. inh. {Ø} {eš} {ed+ø} {ed+eš} 3.p. ei-inh. {Ø} redupl + {Ø} {ed+ø} redupl + {ed+ø} 1 Intransitiivisessa perfektiivissä (am u) suffiksit viittaavat verbin subjektiin. Esimerkkiparadigmassa prefiksi {ba} on ientiivin tunnus, joka tässä ilmaisee subjektin tahdosta riippumatonta toimintaa (kts. s. 171). Ortografinen Morfologinen Merkitys y. 1. p ba-šub-en {ba+šub+en} minä putosin y. 2. p ba-šub-en {ba+šub+en} sinä putosit y. 3. p. ba-šub {ba+šub+ø} hän/se putosi m.1.p. ba-šub-en-dè-en {ba+šub+enden} me putosimme m.2.p. ba-šub-en-zé-en {ba+šub+enzen} te putositte m.3.p. inh. ba-šub-eš {ba+šub+eš} he putosivat m.3.p. ei-inh. ba-šub-šub {ba+šub+šub+ø} ne putosivat Huomioi: Suffiksit saattavat erityisesti sumerin myöhäisemmissä kielimuodoissa assimiloitua edeltävään vokaaliin (i), jolloin ne reaalistuvat ortogra-

13 152 9 Finiittiverbi fisesti <an, in, un, en (1,3,6) >. Vokaalialkuiset suffiksit laukaisevat yleensä lisäksi rajageminaation (ii). Erityisesti Gudean sylintereissä ja Urin III dynastiaa myöhäisemmissä kielimuodoissa yksikön 1. ja 2. persoonan suffiksien loppukonsonantti /n/ saatetaan jättää kirjoittamatta (iii). (i) ba-šub-un 'minä putosin' {ba+šub+en} {IEN+pudota+minä} (ii) ba-šub-bé-en / ba-šub-bu-un {ba+šub+en} (iii) ba-šub-bé / ba-šub-bu {ba+šub+en} 2 Intransitiivinen imperfektiivi (marû) muodostetaan käyttämällä I suffiksisarjaa, sekä preesens-futuurin tunnusta {ed}, joka sijoittuu verbivartalon ja persoonasuffiksin väliin. Preesens-futuurin tunnuksen /d/ katoaa sanan lopussa. Ortografinen Morfologinen Merkitys y. 1. p ba-šub(-bé)-dè-en {ba+šub+ed+en} minä putoan y. 2. p ba-šub(-bé)-dè-en {ba+šub+ed+en} sinä putoat y. 3. p. ba-šub-bé {ba+šub+ed+ø} hän/se putoaa m.1.p. ba-šub(-bé)-dè-en-dè-en {ba+šub+ed+enden} me putoamme m.2.p. ba-šub(-bé)-dè-en-zé-en {ba+šub+ed+enzen} te putoatte m.3.p ba-šub(-bé)-dè-eš {ba+šub+ed+eš} he putoavat m.3.ei-inh. ba-šub(-šub)-bé {ba+šub+šub+ed+ø} ne putoavat Huomioi: Verbi en 'mennä' ei normaalisti saa tunnusta {ed} 183 : ba-du-un 'menet pois' {ba+du+en}, ba-šu 8-bé-eš 'he menevät pois' {ba+šu 8.b+eš}. 183 Tällaisia keinotekoisia muotoja tavataan kuitenkin myöhäisissä teksteissä, esim. (Edubba-tekstit): me-šè-àm ì-du-dè-en 'minne olet menossa?'; ki na-me-šè nudu-dè-en 'en ole menossa minnekään!' (Father and Son: 2-3).

14 Johdatus sumerin kieleen 153 Tietyissä tapauksissa tunnus saattaa olla näkymättömissä fonologisista ja ortografisista syistä: ì-ku 4-ku 4 'hän astuu sisään' {ì+ku 4 +ku 4 +ed+ø}. = Transitiivisessa taivutuksessa käytetään sekä prefiksejä että suffikseja. Perfektiivissä prefiksit viittaavat verbin subjektiin ja suffiksit objektiin. Imperfektiivissä ja futuurissa sen sijaan affiksien viittaukset ovat päinvastaiset. Perfektiivi ja imperfektiivi käyttävät lisäksi eri suffiksisarjoja; perfektiivi muodostuu intransitiivisen taivutuksen tapaan ensimmäisellä suffiksisarjalla, mutta imperfektiivissä käytetään toista suffiksisarjaa. Persoonasuffiksit Suffiksisarja I Suffiksisarja II MORF. ORTOG. MORF. ORTOG. y.1.p. {en} -en, -Vn {en} -en, -Vn y.2.p. {en 184 } -en, -Vn {en} -en, -Vn y.3.p. {Ø} {e} -e, -V m.1.p. {enden} -V/en-dè-en {enden} -V/en-dè-en m.2.p. {enzen} -V/en-zé-en {enzen} -V/en-zé-en m.3.p. {eš} -V/eš, -Vš {ene} -e-ne, -V-ne 184 On mahdollista, että yks. 2. persoonan tunnuksessa oli pitkä vokaali {<n}, sillä se kirjoitettiin toisinaan e-en muinaisbabylonialaisissa kieliopillisissa teksteissä (kts. paradigmat Black 1991).

15 154 9 Finiittiverbi Persoonaprefiksit Morfologinen Ortografinen yks. 1. p. {5} 185, V yks. 2. p. {e}, V, e yks. 3. p. inh. {n}, Vn yks. 3. p. ei-inh. {b}, Vb mon. 3. p. inh. {n n e}, {n...eš} ne,, Vn...eš, mon. 3. p. ei-inh. {b}, Vb Monikon ensimmäisen ja toisen persoonan prefiksejä ei tunneta 186. Ortografisissa muodoissa väliviiva tarkoittaa sitä, että tunnus saatetaan jättää kirjoituksessa merkitsemättä ja V viittaa edeltävän vokaalin toistoon. Monikon kolmannen persoonan inhimillinen tunnus {n...eš} on sirkumfiksi, joka sisältää sekä prefiksi- että suffiksiosan. Tämä esiintyy vain amussa ja viittaa aina subjektiin. Prefiksi {n n e} esiintyy marûssa ja viittaa objektiin. 1 Transitiivisessa perfektiivissä (am u) subjektia merkitään prefiksitaivutuksella ja objektia I suffiksisarjalla. Esimerkeissä verbin objekti on yksi- 185 Foneettista laatua ei tunneta. Yksikön ensimmäisen persoonan prefiksi näkyy pintamuodoissa hyvin harvoin, ja silloinkin lähinnä ventiivin {mu} perässä vokaalin pidentymänä: mu-ù tai mu-u 8 tai ientiivin {ba} perässä ba-a. Ennen uussumeria prefiksistä ei ole minkäänlaisia attestointeja. Jagersma (2010: 337) rekonstruoi tunnuksen glottaliklusiiliksi /5/, mutta myös vokaalinen alkuperä on mahdollinen (mm. Edzard 2003: 87). 186 Jagersman (2010) mukaan prefiksejä ei koskaan edes ollut. Samaan viittaa myös Foxvog (2011). Erilaisista rekonstruktioista kts. Poebel (1923: 173), Falkenstein (1949: 160, 1956: 40), Edzard (2003: 88) ja Thomsen (1984: 148). Parpola (2005) rekonstruoi m.1.p. prefiksiksi *me ja m.2.p. *de. Thomsen (1984) esittää m.2.p. *e+ene analogisesti y.2.p. ja monikon tunnuksen perusteella. Edzard (1976: 160; 165) esittää mahdollisen sekundaarisen attestoinnin m.2.p. prefiksille, joka on muodostettu sirkumfiksina m.3.p. tunnuksen tavoin: nu-mu-[e]-š[úm]u-un-zé-en. Tämä on kuitenkin myöhäinen innovaatio, eikä vastaavaa rakennetta varmasti aiemmissa kielimuodoissa ollut. Joka tapauksessa monikon 1. ja 2. persoonaprefiksien esiintymättömyys on epäilyttävää, ja on syytä olettaa että näitä ei koskaan käytetty, tai ne katosivat jo esihistoriallisella kaudella ja korvattiin muilla rakenteilla.

16 Johdatus sumerin kieleen 155 kön 3. persoonassa {Ø}. On melko tavallista, että prefiksit eivät näy ortografiassa, ja siksi ne on merkitty sulkuihin. Yksikön 1. ja 2. persoonissa prefiksi on näkyvillä hyvin harvoin (tällöinkin vasta uussumerissa). Ortografinen Morfologinen Merkitys y. 1. p mu(-ù)-šub {mu+5+šub+ø} minä pudotin hänet y. 2. p mu(-e)-šub {mu+e+šub+ø} sinä pudotit hänet y. 3. inh. mu(-un)-šub {mu+n+šub+ø} hän pudotti hänet y.3.ei-inh. mu(-ub)-šub {mu+b+šub+ø} se pudotti hänet m.1.p.?? me pudotimme hänet m.2.p.?? te pudotitte hänet m.3.p mu(-un)-šub-eš {mu+n+šub+eš} he pudottivat hänet m.3.ei-inh. mu(-ub)-šub {mu+b+šub+ø} ne pudottivat hänet Huomioi: Monikon 3. persoonan tunnus on sirkumfiksi ja viittaa aina subjektiin. Objektia ei tämän tunnuksen yhteydessä merkitä, vaan se on pääteltävä kontekstin perusteella. 2 Transitiivisessa imperfektiivissä (marû) subjektia merkitään II suffiksisarjalla ja objektia persoonaprefikseillä. Esimerkeissä verbin objekti on yksikön 3. persoonissa {n} tai {b}. Ortografinen Morfologinen Merkitys y. 1. p mu(-un)-šub-en {mu+n+šub+en} minä pudotan hänet y. 2. p mu(-ub)-šub-en {mu+b+šub+en} sinä pudotat sen y. 3. p. mu(-ub)-šub-e {mu+b+šub+e} hän/se pudottaa sen m.1.p. mu(-ub)-šub-en-dè-en {mu+b+šub+enden} me pudotamme sen m.2.p. mu(-un)-šub-en-zé-en {mu+n+šub+enzen} te pudotatte hänet m.3.p mu(-un)-šub-e-ne {mu+n+šub+ene} he pudottavat hänet 3 Transitiivinen futuuri kuvaa viittaushetkellä vielä alkamatonta toimintaa.

17 156 9 Finiittiverbi Futuuri muodostetaan marû-vartalosta preesens-futuurin tunnuksella {ed} ja suffiksisarjalla II. Ortografinen Morfologinen y. 1. p mu(-un)-šub-bé-dè-en {mu+n+šub+ed+en} minä y. 2. p mu(-un)-šub-bé-dè-en {mu+n+šub+ed+en} pudotan hänet y. 3. p. mu(-un)-šub-bé-dè {mu+n+šub+ed+e} tulevaisuudessa m.1.p. mu(-un)-šub-bé-dè-en-dè-en {mu+n+šub+ed+enden} jne... m.2.p. mu(-un)-šub-bé-dè-en-zé-en {mu+n+šub+ed+enzen} m.3.p mu(-un)-šub-bé-dè-e-ne {mu+n+šub+ed+ene} =-5-2 (3+'(.+ 3.#+ Monivartaloiset (suppleettiset, alternoivat ja reduplikoivat) verbit taipuvat luonnollisesti samalla tavalla kuin verbi šub edellä esitetyissä paradigmoissa, mutta vartalo korvataan joko monikossa, marûssa tai kummassakin asianmukaisella muodolla. Esimerkkinä verbin en 'mennä; tulla' taivutusparadigma (intransitiivi). am u (perfektiivi) Marû (imperfektiivi) ba-en-en 'menin pois' ba-du-un 'menen pois' ba-en-en 'menit pois' ba-du-un 'menet pois' ba-en 'hän meni pois' ba-du 'hän menee pois' ba-re 7 -en-dè-en 'menimme pois' ba-šu 8 -bé-en-dè-en 'menemme pois' ba-re 7 -en-zé-en 'menitte pois' ba-šu 8 -bé-en-zé-en 'menette pois' ba-re 7 -eš 'he menivät pois' ba-šu 8 -bé-eš 'he menevät pois' ba-re 7 'ne menivät pois' ba-šu 8 'ne menevät pois'

18 Johdatus sumerin kieleen 157 =-5-4."'+( +.,+838+ am un monikollinen objekti. Transitiivisessa perfektiivissä monikollista objektia merkitään verbivartalon reduplikaatiolla. Reduplikaatio ilmaisee useimmiten monikon kolmannen persoonan ei-inhimillistä objektia (43), mutta saattaa harvoin esiintyä myös monikollisten inhimillisten objektien yhteydessä persoonasuffiksien kanssa (44). (43) ga-mu-ra-búr-búr 'aion tulkita sinulle (sinun unesi)' {ga+mu+ra+búr+búr} {COH+VENT+sinulle+tulkita+tulkita} (44) ì-ar-ar-re-en-ze-en 'hän asetti teidät (kuvernööreiksi)' {i+n+ar+ar+enzen} {NEUT+hän+asettaa+asettaa+teidät} Huomaa, että transitiivisessa imperfektiivissä verbivartaloa ei reduplikoida, vaan monikon kolmannen persoonan elollista objektia merkitään muinaissumerissa prefiksillä {n n e} 187. Prefiksillä {b} voidaan viitata mon. 3. persoonan elottomaan objektiin tai subjektiin. Kumpikin prefikseistä on harvinaisia, eikä näiden tunnistaminen ole peruskurssilla välttämätöntä. {ne} mu-ne-šub-bé-en 'pudotat heidät' {mu+n n e+šub+en} {VEN+ne/heidät+pudottaa+sinä} {b} mu-(ub-)šub-bé-en 'pudotat ne' {mu+b+šub+en} {VEN+ne+pudottaa+sinä} Intransitiivin monikollinen subjekti. Intransitiivitaivutuksessa reduplikaatio ilmaisee monikollista subjektia (45). Normaalisti tämä tapahtuu ainoastaan amussa. 187 Jagersman (2010) mukaan {nn<}.

19 158 9 Finiittiverbi (45) piri ì-šed x(na 2)-šed x(na 2) 'leijonat makasivat' (intrans. amu) {piri+ø ì+šed+šed} {leijona+abs NEUT+maata+maata} Habituaalisuus ja iteratiivisuus. Reduplikaatiolla voidaan kuvata subjektin toistavan tekoaan useaan otteeseen, tai tekevän jotakin sellaista, joka on tälle hyvin tavanomaista. Habituaalista reduplikaatiota esiintyy kummassakin aspektissa. (46) ti-gíd mušen -lú ud mi-ni-íb-zal-zal-e tigidlu-lintu oli (tapansa mukaan) viettämässä päivää (poppelissa visertäen) {tigidlu+e ud+ø mu+ni+b+zal+zal+e} {tigidlu+erg päivä+abs {VEN+LOC+sitä+viettää+viettää+se} (47) d utu igi húl-la hé-em-ši-bar-bar-re Utu suunnatkoon katseensa sitä kohtaan yhä uudestaan ja uudestaan! {utu+e igi+ø a+i+mu+b.ši+b+bar+bar+e} {utu+erg silmä+abs PREC+NEUT+VEN+TER+sen+CVE+CVE+hän} Monikollista tai habituaalista reduplikaatiota ei tule sekoittaa aspektuaaliseen reduplikaatioon (eli reduplikoiviin verbeihin). Monikollisuuteen viittaavassa reduplikaatiossa verbivartalo monistuu lähes aina kokonaan (48), mutta aspektuaalisessa vain osittain (49). (48) éš ì-ar-ar 'hän asetti mittaköyden toistuvasti' {éš+ø ì+n+ar+ar} {NEUT+hän+asetti+asetti} (49) eš-ur-bi im-á-á 'hän asetti (temppelin) pohjapiirustuksen' {... i+m u +b+á.á+ø} {... NEUT+VEN+sen+asettaa.asettaa+hän} Luonnollisesti osa verbeistä kuitenkin näyttää aspektuaalisessa ja monikollisessa taivutuksessa identtisiltä, kuten. gi 4 ~ gi 4-gi 4. Näissä reduplikaation syy on pääteltävä kontekstin perusteella.

20 Johdatus sumerin kieleen 159 =-5-5 "'+( +.,+838+ Triplikaatiota esiintyy yleisimmin aspektuaalisesti reduplikoituvien verbien yhteydessä. Kyseessä siis on eräänlainen reduplikaation osittainen uudelleenreduplikoituminen: kur 9 (amu) ~ ku 4.ku 4 (marû) ku 4.ku 4-ku 4. Triplikaation merkitys on epäselvä, mutta mahdollisesti sen funktio on samankaltainen kuin muussakin ei-monikollisuuteen tai imperfektiiviseen aspektiin viittaavassa reduplikaatiossa. Alla olevat esimerkit (50) ja (51) ovat katkelma kehtolaulusta. Merkitys voi tässä kontekstissa olla joko intensiivinen nukahtaa todella varmasti tai habituaalinen/iteratiivinen nukahtaa tapansa mukaan tai joka ilta. (50) ša-mu-un-ku 4-ku 4-ku 4 se laittaa (poikani) astumaan (uneen joka ilta) {ša+mu+n+ku 4.ku 4. ku 4 +e} {PFM+VEN+hänet+viedä*3+se} (51) ša-mu-un-á-á-á se asettaa (poikani uneen) joka ilta {ša+mu+n+á.á.á+e} {PFM+VEN+hänet+asettaa*3+se} Äärimmäisen harvoin tavataan myös kvadruplikaatiota, eli vartalon nelinkertaistumista. Merkitys on ehkä seuraavassa esimerkissä tehdä lukemattoman monta kertaa. (52) giraba(ab.gir) ku dun-a nunuz-bi ar-ar-ar-ar-a koloihin miljoonittain muniaan laskeva giraba-kala {giraba dun+a nunuz+bi+ø ar+ar+ar+ar+ø+a+ø} {giraba kolo?+loc muna+sen+abs asettaa*4+prt+nom+abs}

21 160 9 Finiittiverbi =-5-6 ''*3.#. :+++3+ Enkliittisen kopulan ohella sumerissa on kaksi finiittitaivutusta noudattavaa olla-verbiä ál ja me. Verbi me 'olla' taipuu intransitiivista perfektiä mukaillen ja on suora finiittinen vastine kopulalle {men, am, meš, menden, menzen}. ì-me-en 'olen; olet' nu-ù-me-en 'en ole; et ole' ì-me 'se/hän on' in-nu, nu-me-a 'ei ole' ì-me-eš 'he ovat' ì-me 'ne ovat' nam-me 'ei saa olla' hé-àm 188 'olkoon' (myös 'kyllä') ba-ra-me 'älköön olko' Monikon ensimmäisen ja toisen persoonan muotoja ei ole attestoitu, mutta ne voidaan rekonstruoida *ì-me-en-dè-en 'olemme' ja *ì-me-en-zé-en 'olette'. Olla-verbi me saattaa harvoin esiintyä ilman prefiksejä. Katso aiempi esimerkki (39), jossa a-ba me-a 189 kuka hän oli?. Myös kieltosana nu saattaa esiintyä erillään olla-verbistä, kuten samassa esimerkissä: nu a-ba me-a-ni 190 kuka hän ei ollut? (voisi olla myös a-ba nu-me-a-ni). Toinen olla-verbi ál taipuu normaalin perfektiivisen kaavan mukaan joko transitiivisesti merkityksessä 'asettaa; panna ilmestymään 191 ' tai intransitiivisesti 'olla olemassa'. (53) sig 4 nam tar-ra eš ù-šub-ba ma-an-ál Tiilen (jonka kohtalo oli määrätty), hän asetti tiilimuottiin minua varten {sig 4 nam tar+a+ø ù.šub+a ma+n+ál+ø {tiili kohtalo+pp+abs muotti+loc minulle+hän+asetti+sen} 188 {a+ì+me+ø} tässä {a} on prekatiivi-affirmatiivin tunnus (käsitellään luvussa 10.3). 189 {a.ba (i+)me+ø+a} 190 {nu a.ba (i+)me+ø+a+ani+ø} 191 Erityisesti konjugaatioprefiksin {bi} kanssa (kts. s. 172).

22 Johdatus sumerin kieleen 161 =-5-; +3.# Aiemmin (s. 124) enkliittisenä käsitelty omistusverbi tuku taipuu perfektiivisen kaavan mukaan. Omistajan persoonaa ilmaistaan siis normaalisti persoonaprefikseillä ja objektia suffiksilla. Muut kuin kolmannen persoonan objektit ovat äärimmäisen harvinaisia. ì-tuku 192 'minulla/sinulla on' nu-tuku 'minulla/sinulla ei ole' íb-tuku 'sillä on' nu-(ub-)tuku 'sillä ei ole' in-tuku 'hänellä on' nu-(un-)tuku 193 'hänellä ei ole' Konjugaatioprefikseillä (kts. s. 176) {i} ja {ba} on verbin tuku yhteydessä selkeät merkityserot. Neutraaliprefiksin kanssa verbin perusmerkitys on omistaa, mutta ientiivissä merkitys on saada omaksi; ottaa vaimoksi/ mieheksi. (54) eš 18-dar-um-mi... èr-ra-ma-lik-e nam-dam-šè ba-an-tuku Ešdar-Ummin... Erramalik on ottanut avioliittoon (kirj. vaimouteen) {ešdar..+ø er.ra.ma.lik+e nam.dam+še ba+n+tuku+ø} {Ešdar..+ABS Erramalik+ERG avioliitto+ter IEN+hän+ottanut+hänet} =-5-<.((+3+..,+&,+( Sumerin monimuotoisen persoonataivutuksen kehityshistoria on melko huonosti tunnettu, joskin ehdotettuja hypoteeseja on useita. Yksi siteeratuimmista hypoteeseista (Coghill & Deutscher 2002) selittää sumerin prefiksien ja suffiksien merkitysvaihdon osana sumerin siirtymistä akkusatiivi-nominatiivi- 192 Huom. {i+5+tuku+ø} minulla on. 193 Elollista kolmatta persoonaa merkitään hyvin harvoin. epsd:n 1634 osumasta vain kuudessa tapauksessa. Eloton kolmas persoona näkyy pintamuodossa169 kertaa.

23 162 9 Finiittiverbi järjestelmästä ergatiiviseen järjestelmään. Hypoteesin mukaan kantasumerissa persoonasuffiksit viittasivat aina verbin subjektiin ja prefiksit objektiin. Täten taivutuselementtien merkitys oli identtinen taivutuksen transitiivisuudesta huolimatta. Intr. impf. *...-šub-ed-en sinä kaadut Intr. perf. *...-šub-en sinä kaaduit Trans. impf. *...-n-šub-en sinä kaadat hänet Trans. perf. *...-n-šub-en sinä kaadoit hänet Edellä mainittujen konjugaatioiden lisäksi sumerissa olisi ollut myös transitiivinen mediopassiivi, jossa patienttia merkittiin subjektin tapaan suffikseilla ja obliikvista agenttia prefikseillä. Trans. pass. *ur-e...-n-šub-en sinut kaadettiin koiran toimesta (= sinä kaaduit koiran töytäisemänä ) Jossakin esihistoriallisessa kielivaiheessa transitiivinen passiivi uudelleenanalysoitiin transitiiviseksi aktiiviksi, jolloin affiksien referentit vaihtoivat paikkoja. Trans. perf. II *ur-e...-n-šub-en koira kaatoi sinut Uudelleenanalysoinnin seurauksena uusi perfektiivi korvasi hiljalleen vanhan, ja aiempi obliikvisen subjektin tunnus, direktiivi {e} sai uuden funktion transitiivisen agentin tunnuksena, eli ergatiivina {e}. Taivutuksen kehitys voidaan luonnollisesti selittää myös toisinpäin, ja olettaa sumerin alkujaan olleen ergatiivikieli, jonka antipassiivista kehittyi myöhemmin argumenttiviittauksiltaan päinvastainen, imperfektiivinen taivutus (kts. Schulze & Sallaberger 2007).

24 Johdatus sumerin kieleen 163 =-6,+..3.+( Intransitiivi Transitiivi Prefiksit Vartalo Suffiksit Perfektiivi amu subjekti (sarja I) Imperfektiivi marû + {ed} subjekti (sarja I) Perfektiivi subjekti amu objekti (sarja I) Imperfektiivi objekti marû subjekti (sarja II) Futuuri objekti marû + {ed} subjekti (sarja II) Intransitiivi Transitiivi am u Marû am u Marû Subjekti Subjekti Objekti Subjekti Objekti SG1 en ed+en 5 en en 5 SG2 en ed+en e en en e SG3a Ø ed+ø n Ø e n SG3i Ø ed+ø b Ø e b PL1 enden ed+enden? enden enden? PL2 enzen ed+enzen? enzen enzen? PL3a eš ed+eš n...eš eš ene ne PL3i REDUP ed+ø b REDUP b Sarja I FUT + I Prefiksit I II Prefiksit

Marû ja modaalit. Aleksi Sahala

Marû ja modaalit. Aleksi Sahala Marû ja modaalit Aleksi Sahala 27.09.2015 Marû Intransitiivitaivutus Marûn intransitiivinen persoonataivutus muodostetaan ensimmäisellä suffiksisarjalla, sekä preesens-futurin tunnuksella {ed} Yksikkö

Lisätiedot

Verbien kertaus. Aleksi Sahala (päivitetty )

Verbien kertaus. Aleksi Sahala (päivitetty ) Verbien kertaus Aleksi Sahala 27.09.2015 (päivitetty 10.09.2017) Split-ergatiivisuus verbeissä Persoonaprefiksien ja suffiksien funktio riippuu siitä, onko verbi marû- vai ḫamṭu-konjugaatiossa. Lauseenjäsenten

Lisätiedot

Sumeri Aleksi Sahala

Sumeri Aleksi Sahala Sumeri 7.5.2013 Aleksi Sahala Verbit Yleistä Sanaluokkana suljettu Yhdeksän epäsäännöllistä verbiä Perfektiivi tunnusmerkitön Monipuolinen finiitti- ja infinitiivi/partisiippitaivutus Kieliopilliset taivutuskategoriat

Lisätiedot

SUMERI 2. HY ma 10-12,

SUMERI 2. HY ma 10-12, SUMERI 2 HY ma 10-12, 3.9. 11.12.2017 Päivityksiä Kolmannen persoonan omistusliitteet tulisi lukea a-né hänen (ennen a-ni) bé sen, niiden (ennen bi) Evidenssiä: Omistusliitettä {be} ei koskaan kirjoiteta

Lisätiedot

S U M E R I N SIJAMUODOT

S U M E R I N SIJAMUODOT S U M E R I N SIJAMUODOT (Luonnos XHTML-versiota varten) Aleksi Sahala, Helsingin Yliopisto v 0.2 (KESKENERÄINEN) 1 Substantiivilauseke Sumerin substantiivilauseke rakentuu yhdestä nominista (N) tai nominiketjusta

Lisätiedot

Sumeri. Aleksi Sahala

Sumeri. Aleksi Sahala Sumeri Aleksi Sahala 16.4.2013 Nominit Yleistä Nomineita ovat substantiivit, adjektiivit ja pronominit Käsittävät opposition inhimillinen ei-inhimillinen Taipuvat luvussa (yksikkö-monikko--distributiivi)

Lisätiedot

Verbisuffiksit. Akkadi I Syksy 2018 Aleksi Sahala Helsingin yliopisto

Verbisuffiksit. Akkadi I Syksy 2018 Aleksi Sahala Helsingin yliopisto Verbisuffiksit Akkadi I Syksy 2018 Aleksi Sahala Helsingin yliopisto Verbin morfotaksi I VETITIIVI ajj- kielto II PERSOONAPREFIKSI u- he (prefiksi) IIIa PREFORMATIIVI ša- kausatiivi IIIb VARTALO -šmar-

Lisätiedot

Persoonataivutus ja yksinkertaiset lauseet. Akkadi I Syksy 2018 Aleksi Sahala Helsingin yliopisto

Persoonataivutus ja yksinkertaiset lauseet. Akkadi I Syksy 2018 Aleksi Sahala Helsingin yliopisto Persoonataivutus ja yksinkertaiset lauseet Akkadi I Syksy 2018 Aleksi Sahala Helsingin yliopisto Persoonataivutus Preesens Perfekti Preteriti y.1.p. aparras aptaras aprus a-... y.2.p. mask. taparras taptaras

Lisätiedot

Juurijärjestelmä ja verbien G-vartalo. Akkadi I Syksy 2018 Aleksi Sahala Helsingin yliopisto

Juurijärjestelmä ja verbien G-vartalo. Akkadi I Syksy 2018 Aleksi Sahala Helsingin yliopisto Juurijärjestelmä ja verbien G-vartalo Akkadi I Syksy 2018 Aleksi Sahala Helsingin yliopisto Peruskäsitteet Akkadissa suurin osa nomineista ja verbeistä koostuu kahdesta elementistä: 1. Kolmesta juurikonsonantista

Lisätiedot

Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista. Aakkoset ja äänteet

Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista. Aakkoset ja äänteet Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista Sivu 1 / 13 Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista Kolmannen sarakkeen merkit ilmaisevat harjoituksen vaikeustasoa seuraavasti: A = alkeet, K =

Lisätiedot

Objekti. Objekti on lauseen toinen perustava nominaalijäsen (transitiiviverbin toinen täydennys), toinen perusfunktio, joka NP:lla voi olla:

Objekti. Objekti on lauseen toinen perustava nominaalijäsen (transitiiviverbin toinen täydennys), toinen perusfunktio, joka NP:lla voi olla: Objekti Objekti on lauseen toinen perustava nominaalijäsen (transitiiviverbin toinen täydennys), toinen perusfunktio, joka NP:lla voi olla: Minä näen sinut. Verbiin liittyvistä nominaalilausekkeista (NP)

Lisätiedot

Verbien morfosyntaksista, osa 2

Verbien morfosyntaksista, osa 2 Verbien morfosyntaksista, osa 2 Finiittiverbi ja sen rakenne mitä verbin finiittimuotoon sisältyy muodon ja merkityksen kannalta? kokonaisuuden ytimenä on verbin vartalo: LEKS aikamuoto (tempus) ja tapaluokka

Lisätiedot

PARTISIIPP PREESEEʹNS RAAJJÂM PARTISIIPIN PREESENSIN MUODOSTAMINEN. lääddas suomeksi

PARTISIIPP PREESEEʹNS RAAJJÂM PARTISIIPIN PREESENSIN MUODOSTAMINEN. lääddas suomeksi PARTISIIPP PREESEEʹNS RAAJJÂM PARTISIIPIN PREESENSIN MUODOSTAMINEN A) Veeʹrb, koin lij tääʹssmuuttâs Verbit, joissa on astevaihtelu -ad infinitiiv -ad sâjja ǩieʹčč -ai infinitiivin -ad:n tilalle pääte

Lisätiedot

osassa III max-pist pistem pistemäärä osan III maksimista III:N MAX 30 Z Y X (X/Y)xZ=Å Åx0,3 TEHTÄVÄ

osassa III max-pist pistem pistemäärä osan III maksimista III:N MAX 30 Z Y X (X/Y)xZ=Å Åx0,3 TEHTÄVÄ Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta/valintakoe 19.5.2017 Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma/suomen kieli ja kulttuuri MALLIKAAVAKE KOKELAAN NIMI Meikäläinen, Maija KOKELAAN TUNNISTE

Lisätiedot

5. MORFOLOGIA l. muotorakenne

5. MORFOLOGIA l. muotorakenne 5. MORFOLOGIA l. muotorakenne Yleisen kielitieteen peruskurssi / UM 5.1 Morfeemianalyysi Sanan käsite Lekseeni on kielen sanaston l. leksikon yksikkö. Samaa tarkoitetaan sanakirjasanalla tai leksikaalisella

Lisätiedot

Verbin valenssi määrää, minkälaisia argumentteja ja komplementteja verbi odottaa saavansa millaisissa lauseissa verbi voi esiintyä.

Verbin valenssi määrää, minkälaisia argumentteja ja komplementteja verbi odottaa saavansa millaisissa lauseissa verbi voi esiintyä. Valenssista Valenssi saksalaisessa ja venäläisessä kieliopintutkimuksessa käytetty nimitys, joka tavallisesti tarkoittaa verbin ominaisuutta: sitä, kuinka monta ja millaisia nomineja obligatorisesti ja

Lisätiedot

luonnonilmiölauseessa paikan tai ajan ilmaus täyttää subjektin paikan: tunnekausatiivilauseissa subjektin paikan perii partitiivimuotoinen kokija:

luonnonilmiölauseessa paikan tai ajan ilmaus täyttää subjektin paikan: tunnekausatiivilauseissa subjektin paikan perii partitiivimuotoinen kokija: Sanajärjestys ja subjektin paikka subjektittomat lauseet jättävät subjektin normaalin, finiittiverbiä edeltävän paikan tyhjäksi ellipsi- ja pronominin poisjättötapauksissa paikka jää tyhjäksi: Ø Lähdemme

Lisätiedot

Sumerin fonologian tutkimus on aiheuttanut assyriologeille päänvaivaa jo 150 vuoden ajan. Tutkimus on edistynyt hitaasti ja suuri osa sumerin

Sumerin fonologian tutkimus on aiheuttanut assyriologeille päänvaivaa jo 150 vuoden ajan. Tutkimus on edistynyt hitaasti ja suuri osa sumerin 4 9 Sumerin fonologian tutkimus on aiheuttanut assyriologeille päänvaivaa jo 150 vuoden ajan. Tutkimus on edistynyt hitaasti ja suuri osa sumerin fonologian yksityiskohdista on edelleenkin hämärän peitossa.

Lisätiedot

Kielioppi Harjoituskirja - suomi 3 - harjoituslista

Kielioppi Harjoituskirja - suomi 3 - harjoituslista Kielioppi Harjoituskirja - suomi 3 - harjoituslista Päätaso Alataso Harjoituksen nimi Tyyppi Taso 1 Aakkoset ja äänteet Aakkoset 1 Aakkosjärjestys 1 Aukko A 2 Aakkosjärjestys 2 Aukko A 3 Aakkosjärjestys

Lisätiedot

Luku 7. Verbitön lause ja statiivi. 7.1. Verbitön lause

Luku 7. Verbitön lause ja statiivi. 7.1. Verbitön lause Luku 7 Verbitön lause ja statiivi 7.1. Verbitön lause Akkadissa ei ole kopulaverbiä ( olla-verbiä ). Lauseet, joissa muut kielet käyttävät kopulaa, ilmaistaan akkadissa yksinkertaisesti asettamalla subjekti

Lisätiedot

Passiivin preesens VERBITYYPPI 1: Yksikön 1. persoonan vartalo + -taan, -tään

Passiivin preesens VERBITYYPPI 1: Yksikön 1. persoonan vartalo + -taan, -tään Passiivin preesens VERBITYYPPI 1: Yksikön 1. persoonan vartalo + -taan, -tään - Jos vartalon viimeinen vokaali on a tai ä, siitä tulee passiivissa e. - Kielteiseen passiiviin lisätään ei, ja otetaan -an/-än

Lisätiedot

Yhdyssana suomen kielessä ja puheessa

Yhdyssana suomen kielessä ja puheessa Yhdyssana suomen kielessä ja puheessa Tommi Nieminen Jyväskylän yliopisto Anna Lantee Tampereen yliopisto 37. Kielitieteen päivät Helsingissä 20. 22.5.2010 Yhdyssanan ortografian historia yhdyssanan käsite

Lisätiedot

VOLK 23. Rivi Translitteraatio Morf. analyysi Käännös i 1. d nin-ĝiš-zi-da /nin.ĝiš.zid.ak

VOLK 23. Rivi Translitteraatio Morf. analyysi Käännös i 1. d nin-ĝiš-zi-da /nin.ĝiš.zid.ak VOLK 23 Rivi Translitteraatio Morf. analyysi Käännös i 1. d nin-ĝiš-zi-da /nin.ĝiš.zid.ak diĝir gù-dé-a /diĝir gù.dé.a/ /énsik/ lagaš(šir.bur.la) ki /lagaš ki +ak+ø/ 5 lú é-an-na /lú é.an.ak+ø/ in-dù-a-kam

Lisätiedot

Verbit. Verbien perusmuoto ja vartalot. AIKAMUODOT: preesens Preesens ilmaisee VERBIT TAIPUVAT. AIKAMUODOT: perfekti. AIKAMUODOT: imperfekti

Verbit. Verbien perusmuoto ja vartalot. AIKAMUODOT: preesens Preesens ilmaisee VERBIT TAIPUVAT. AIKAMUODOT: perfekti. AIKAMUODOT: imperfekti Verbit Kalvosarjan pohjana on käytetty yliopistonlehtori Sylvi Soramäki-Karlssonin aineistoa (Hanken ja Språkalliansen). Kirjallisuutta: Karlsson, Fred 1979: Finsk grammatik. SKS, Helsinki. White, Leila

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka

Kieli merkitys ja logiikka Lause Kieli merkitys ja logiikka Asiakas tilaa ruuan. Luento 6 Asiakas on [tilannut juoman ennen ateriaa]. Aikamuoto Aikamuoto! Suomessa aikamudolla (T, tempus) on kaksi erillistä verbimuotoa, preesens

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka

Kieli merkitys ja logiikka Kielentutkimuksen eri osa-alueet Kieli merkitys ja logiikka Luento 3 Fonetiikka äänteiden (fysikaalinen) tutkimus Fonologia kielen äännejärjestelmän tutkimus Morfologia sananmuodostus, sanojen rakenne,

Lisätiedot

subjektin ellipsi: kahdesta samasta subjektista jälkimmäistä ei toisteta

subjektin ellipsi: kahdesta samasta subjektista jälkimmäistä ei toisteta Subjekti Kun subjektia ei olekaan Pronominin poisjättö lauseessa ei ole ilmisubjektia, mutta verbin ykkösargumentti on silti yksitulkintainen voidaan ajatella, että subjektina oleva pronomini on jätetty

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka. 4: Luovuus, assosiationismi. Luovuus ja assosiationismi. Kielen luovuus. Descartes ja dualismi

Kieli merkitys ja logiikka. 4: Luovuus, assosiationismi. Luovuus ja assosiationismi. Kielen luovuus. Descartes ja dualismi Luovuus ja assosiationismi Kieli merkitys ja logiikka 4: Luovuus, assosiationismi Käsittelemme ensin assosiationismin kokonaan, sen jälkeen siirrymme kombinatoriseen luovuuteen ja konstituenttimalleihin

Lisätiedot

Verbien morfologia. I á: II ĕá: III e: IV í, î

Verbien morfologia. I á: II ĕá: III e: IV í, î Verbien morfologia Verbien sanakirjamuoto on infinitiivi. Tämän edeltää yleensä partikkeli a: a fí olla. Romanian verbit on perinteisesti jaettu neljään konjugaatioon infinitiivin päätteen mukaan: I á:

Lisätiedot

t P1 `UT. Kaupparek. nro Y-tunnus Hämeenlinnan. hallinto- oikeudelle. Muutoksenhakijat. 1( UiH S<

t P1 `UT. Kaupparek. nro Y-tunnus Hämeenlinnan. hallinto- oikeudelle. Muutoksenhakijat. 1( UiH S< 1(0 1 4 1 1 4 UiH 0 0 0 1 S< A S I A N A J O T O I M I S T O O S S I G U S T A F S S O N P L 2 9, Ra u h a n k a t u 2 0, 1 5 1 1 1 L a h t i P u h e l i n 0 3 / 7 8 1 8 9 6 0, G S M 0 5 0 0 / 8 4 0 5

Lisätiedot

Esipuhe. Espoossa tammikuussa 2002. Tekijä. Esipuhe 3

Esipuhe. Espoossa tammikuussa 2002. Tekijä. Esipuhe 3 Esipuhe Tämä Espanjan kielioppi on tarkoitettu espanjan kielen opiskelijoille, opettajille, kääntäjille ja kaikille, jotka tarvitsevat espanjan kielen suullista tai kirjallista taitoa. Pyrkimyksenä on

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka

Kieli merkitys ja logiikka Tieto kielestä Kieli merkitys ja logiikka! Kielen biologinen olemus! Kielen kulttuurinen olemus! Kielen normatiivinen olemus Luento 2! Kognitiotieteen tutkimuskohteena on kielen biologinen olemus: " Kielen

Lisätiedot

Statiivi ja verbaaliadjektiivi. Akkadi I Syksy 2018 Aleksi Sahala Helsingin yliopisto

Statiivi ja verbaaliadjektiivi. Akkadi I Syksy 2018 Aleksi Sahala Helsingin yliopisto Statiivi ja verbaaliadjektiivi Akkadi I Syksy 2018 Aleksi Sahala Helsingin yliopisto Verbaaliadjektiivi Verbistä voi johtaa adjektiivin kaavalla parvs- Vokaali V on yleensä i, mutta joillakin verbeillä

Lisätiedot

YHDYSKUNTALAUTAKUNTA TALOUSARVIOEHDOTUS 2018 TALOUSSUUNNITELMA

YHDYSKUNTALAUTAKUNTA TALOUSARVIOEHDOTUS 2018 TALOUSSUUNNITELMA YHDYSKUNTALAUTAKUNTA TALOUSARVIOEHDOTUS 2018 TALOUSSUUNNITELMA 2018-2020 TOIMIALA 50 YHDYSKUNTAPALVELUT P A L V E L U 5 0 0 T E K N I S E N J A Y M P Ä R I S T Ö T O I M E N H A L L I N T O J A M A A S

Lisätiedot

VERBIN AIKAMUODOT. Aikamuotoja on neljä: Preesens Imperfekti Perfekti Pluskvamperfekti. Verbi ilmaisee tekijän. Kuka tekee? Ketkä tekevät?

VERBIN AIKAMUODOT. Aikamuotoja on neljä: Preesens Imperfekti Perfekti Pluskvamperfekti. Verbi ilmaisee tekijän. Kuka tekee? Ketkä tekevät? Harri Laitinen VERBIN AIKAMUODOT Verbi ilmaisee tekijän. Kuka tekee? Ketkä tekevät? Verbi ilmaisee myös aikaa. Milloin jokin tekeminen tapahtuu? Aikamuotoja on neljä: Preesens Imperfekti Perfekti Pluskvamperfekti

Lisätiedot

Muodolliset kieliopit

Muodolliset kieliopit Muodolliset kieliopit Luonnollisen kielen lauseenmuodostuksessa esiintyy luonnollisia säännönmukaisuuksia. Esimerkiksi, on jokseenkin mielekästä väittää, että luonnollisen kielen lauseet koostuvat nk.

Lisätiedot

Transitiivisuus. Tommi Jantunen, SVKS112,

Transitiivisuus. Tommi Jantunen, SVKS112, Transitiivisuus Tommi Jantunen, SVKS112, 19.3.2019 Transitiivisuus verbien vertailukäsitteenä HASPELMATH, M. (2015). Transitivity prominence. In A. Malchukov & B. Comrie (Eds.), Valency classes in the

Lisätiedot

K Ä Y T T Ö S U U N N I T E L M A Y H D Y S K U N T A L A U T A K U N T A

K Ä Y T T Ö S U U N N I T E L M A Y H D Y S K U N T A L A U T A K U N T A K Ä Y T T Ö S U U N N I T E L M A 2 0 1 7 Y H D Y S K U N T A L A U T A K U N T A Forssan kaupunki Talousarvio ja -suunnitelma 2017-2019 / T O I M I A L A P A L V E L U 50 YHDYSKUNTAPALVELUT 5 0 0 T E

Lisätiedot

1. Kaikki kaatuu, sortuu August Forsman (Koskimies)

1. Kaikki kaatuu, sortuu August Forsman (Koskimies) olo q» date reliioso olo 7 K (2003) KE2a7 1. Kaikki kaatuu, sortuu uust Forsma (Koskimies) olo 14 olo 21 3 3 3 3 3 3 3 3 Ÿ ~~~~~~~~~~~ π K (2003) KE2a7 uhlakataatti (kuoro) - 2 - Kuula: - 3 - uhlakataatti

Lisätiedot

- Passiivi-lauseessa ei ole tärkeää, kuka tekee. Yleisesti tehdään. (something is done)

- Passiivi-lauseessa ei ole tärkeää, kuka tekee. Yleisesti tehdään. (something is done) Passiivi Milloin käytät passiivia? 1.) Passiivi-lause - Passiivi-lauseessa ei ole tärkeää, kuka tekee. Yleisesti tehdään. (something is done) - Esimerkiksi: Suomessa juodaan paljon kahvia. Talo myytiin

Lisätiedot

Luku 14. Lukusanat. 14.1. Status absolutus. 14.2. Perusluvut

Luku 14. Lukusanat. 14.1. Status absolutus. 14.2. Perusluvut Luku 14 Lukusanat 14.1. Status absolutus Kolmas nominien statuksista on absolutus, jota käytetään vain tietyissä rakenteissa ja ilmaisuissa. Tässä kirjassa status absolutuksia esiintyy vain lukusanoista

Lisätiedot

Luku 12. Duaali, interrogatiivit, indefiniitit. 12.1. E-verbit. 12.2. Duaali

Luku 12. Duaali, interrogatiivit, indefiniitit. 12.1. E-verbit. 12.2. Duaali Luku 12 Duaali, interrogatiivit, indefiniitit 12.1. E-verbit Heikkojen e-verbien lisäksi babyloniassa on muutamia muita verbejä, joiden muodoissa a:n tilalla on e. Useimpien toisena tai kolmantena radikaalina

Lisätiedot

H4G0 JOHDANTO 1. KOLMIRADIKAALISUUS JA LIITTEET 1.1 JUURIKIRJAIMET

H4G0 JOHDANTO 1. KOLMIRADIKAALISUUS JA LIITTEET 1.1 JUURIKIRJAIMET H4G0 JOHDANTO 4 HEPREA, KIELIOPPI, https://genfibeta.weebly.com/h4.html (genfibeta.weebly.com/ muuttuu myöhemmin gen.fi/-osoitteeksi) H4G VERBIT, https://genfibeta.weebly.com/h4g.html H4G0 YLEISTÄ, https://genfibeta.weebly.com/h4g0.html

Lisätiedot

Tässä lehdessä pääset kertaamaan Lohdutus-jakson asioita.

Tässä lehdessä pääset kertaamaan Lohdutus-jakson asioita. Tässä lehdessä pääset kertaamaan Lohdutus-jakson asioita. Turun kaupunginteatteri ja Hämeenlinnan teatteri. LOHDUTUS 2 KIELIOPIT ja TEATTERIT (virke, päälause, sivulause, päälauseiden yhdistäminen, päälauseen

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

Suomen kielen perfektin semanttiset tyypit. venäjänkielisen käännöskorpuksen pohjalta

Suomen kielen perfektin semanttiset tyypit. venäjänkielisen käännöskorpuksen pohjalta Suomen kielen perfektin semanttiset tyypit venäjänkielisen käännöskorpuksen pohjalta Natalia Kachelina Tampereen yliopisto Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Suomen kieli Pro gradu-tutkielma

Lisätiedot

Lukumummit ja -vaarit Sanavaraston kartuttamista kaunokirjallisuuden avulla

Lukumummit ja -vaarit Sanavaraston kartuttamista kaunokirjallisuuden avulla Kuka lukisi minut seminaari, Tampere 10.11.2017 Hanna Pöyliö, Niilo Mäki Instituutti Lukumummit ja -vaarit Sanavaraston kartuttamista kaunokirjallisuuden avulla @lukumummit 1 Hyvä sanastoharjoitus Sanasto

Lisätiedot

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä:

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: 1 nukkua itkeä lukea nauraa seisoa 2 vokaalia syödä juoda imuroida uida 2 3 -da -dä purra mennä tulla nousta -ra -na -la -sta 4 haluta herätä karata 1 vokaali & -ta -tä

Lisätiedot

Kielioppi Harjoituskirja - englanti 3 - harjoituslista

Kielioppi Harjoituskirja - englanti 3 - harjoituslista Kielioppi Harjoituskirja - englanti 3 - harjoituslista Päätaso Alataso Harjoituksen nimi Tyyppi Taso 1 Verbit I Be, have, do, can 1 Am, is, are, have, has, can Järjestys A 2 Am, is, are, have, has, can,

Lisätiedot

Modukset eli suhtautumistavat eli tapaluokat INDIKATIIVI KONDITIONAALI

Modukset eli suhtautumistavat eli tapaluokat INDIKATIIVI KONDITIONAALI Älä häiritse minua. Minä en häiritse ketään. Pesintäni onnistuisi, jos minua ei häirittäisi. Modukset eli suhtautumistavat eli tapaluokat - ilmaisevat suhtautumista tekemiseen 1. Indikatiivi 2. Konditionaali

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

KREIKAN OPISKELUSSA TARVITTAVAA SUOMEN KIELIOPIN TERMINOLOGIAA Kamu syyskuu 2009 / Jarmo Kiilunen

KREIKAN OPISKELUSSA TARVITTAVAA SUOMEN KIELIOPIN TERMINOLOGIAA Kamu syyskuu 2009 / Jarmo Kiilunen KREIKAN OPISKELUSSA TARVITTAVAA SUOMEN KIELIOPIN TERMINOLOGIAA Kamu syyskuu 2009 / Jarmo Kiilunen adjektiivi laatusana, ominaisuutta ilmaiseva sana: rohkea, iloinen, kuulas jne. adjektiiviattribuutti attribuutti

Lisätiedot

ISO SUOMEN KIELIOPPI S2- OPETUKSESSA. Muutama havainto

ISO SUOMEN KIELIOPPI S2- OPETUKSESSA. Muutama havainto ISO SUOMEN KIELIOPPI S2- OPETUKSESSA Muutama havainto Maisa Martin Alumnipäivä 26.9.2009 KOLME ASIAA Uusia termejä S2-alan näkökulmasta ja muutenkin Hyödyllisiä erotteluja Ope, mitä eroa on Mikä on tavallista?

Lisätiedot

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty.

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty. Puhekieli Kirjoitettu kieli ja puhuttu kieli eroavat aika paljon suomen kielessä. Katsomme, miten puhekieli toimii. Keskitymme Oulun alueen puhekieleen, mutta osa puhekielen piirteistä on sellaisia, että

Lisätiedot

Sijoista ja kieliopillisista funktioista

Sijoista ja kieliopillisista funktioista Sijoista ja kieliopillisista funktioista Sijajärjestelmästä Suomessa 15 sijaa kieliopilliset ja muut, semanttiset, obliikvisijat tjs. kieliopilliset sijat : nominatiivi (pallo, hattu) genetiivi (pallon,

Lisätiedot

Sija ja semanttinen rooli

Sija ja semanttinen rooli 3 tasoa Sija ja semanttinen rooli semanttinen rooli (esim. agentti) kieliopillinen suhde (esim. subjekti) sija (esim. nominatiivi tai ergatiivi) The Oxford Handbook of Case, Chapter 17 (Case, Grammatical

Lisätiedot

Adjektiivit. Yleistä ja taivutus. Adjektiivi + substantiivi. Vertailumuodot

Adjektiivit. Yleistä ja taivutus. Adjektiivi + substantiivi. Vertailumuodot Adjektiivit Yleistä ja taivutus -> Bok ett -> Rakenteet -> Adjektiivit -> Tavallisia adjektiiveja Och: -> Bok tre -> Rakenteet -> Adjektiivi-palapeli http://www2.edu.fi/etalukio/psykka_ruotsi/index.php?cmscid=327&oid=488&subid=488

Lisätiedot

Ensimmäisen infinitiivin perusmuoto subjektina, objektina, attribuuttina

Ensimmäisen infinitiivin perusmuoto subjektina, objektina, attribuuttina Ensimmäisen infinitiivin perusmuoto subjektina, objektina, attribuuttina Ensimmäisellä infinitiivillä on kaksi muotoa, perusmuoto ja translatiivi. Perusmuodossa on pelkkä ensimmäisen infinitiivin tunnus,

Lisätiedot

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa.

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Adverbiaali adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Tänään (aika) koulussa (paikka) puhuttiin varovasti (tapa) vähän (määrä) vahingossa

Lisätiedot

& # # w. œ œ œ œ # œ œ œ œ œ # œ w. # w nœ. # œ œ œ œ œ # œ w œ # œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ # œ w. œ # œ œ œ w œ œ w w w w. W # w

& # # w. œ œ œ œ # œ œ œ œ œ # œ w. # w nœ. # œ œ œ œ œ # œ w œ # œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ # œ w. œ # œ œ œ w œ œ w w w w. W # w Epainn muis (1.1., 6.12.) # œ œ œ œ œ # œ w i nun Kris lis sä py hää muis tus Tofia (6.1.) jo Jo pai a, y lis n [Ba li nu a, os,] kun ni, l nä ru k, i dän Ju ma lis, y lis ka i dän h tm h nk sl nu a, o

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä:

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: 1 nukkua itkeä lukea nauraa seisoa 2 vokaalia syödä juoda imuroida uida 2 3 -da -dä purra mennä tulla nousta -ra -na -la -sta 4 karata herätä kadota haluta -ata -ätä

Lisätiedot

Kielteinen infinitiivirakenne

Kielteinen infinitiivirakenne Kielteinen infinitiivirakenne Saamentutkimuksen seminaari 30.-1.10.2010 Oulun yliopisto 1 Supiinirakenne on kieltorakenne, joka muodostuu kieltosanasta ama-px ja infinitiivistä Persoonataivutus on, mutta

Lisätiedot

VIITTOMAN PERUSMUODON MÄÄRITTÄMISEN ONGELMASTA

VIITTOMAN PERUSMUODON MÄÄRITTÄMISEN ONGELMASTA Päivi Mäntylä & Pia Taalas, Kuurojen Liitto ry Leena Savolainen, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus VIITTOMAN PERUSMUODON MÄÄRITTÄMISEN ONGELMASTA Kielitieteen päivät 14. 16.5.2009, Jyväskylä Mikä on viittoma?

Lisätiedot

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa.

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Adverbiaali adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Tänään (aika) koulussa (paikka) puhuttiin varovasti (tapa) vähän (määrä) vahingossa

Lisätiedot

1.5. Fonologia. 1.5.1 Vokaalit. Luku 1. Johdanto 11

1.5. Fonologia. 1.5.1 Vokaalit. Luku 1. Johdanto 11 Luku 1. Johdanto 11 1.5. Fonologia Koska muinaisbabylonian puhujia ei enää ole jäljellä, tietomme siitä, miten kieltä äännettiin, täytyy perustua muihin lähteisiin. Koska kieli oli unohduksissa noin kahden

Lisätiedot

8. Kieliopit ja kielet

8. Kieliopit ja kielet 8. Kieliopit ja kielet Suomen kielen sanoja voidaan yhdistellä monella eri tavalla. Kielioppi määrää sen, milloin sanojen yhdistely antaa oikein muodostetun lauseen. "Mies räpyttää siipiään" on kieliopillisesti

Lisätiedot

LIITE 1 Jaksoarviointi, Syntymäpäivätaivas Opettaja

LIITE 1 Jaksoarviointi, Syntymäpäivätaivas Opettaja LIITE 1 Jaksoarviointi, Syntymäpäivätaivas Opettaja SYNTYMÄPÄIVÄTAIVAS (aapinen s. 114 125): JAKSOARVIOINTI, opettajan ohjeet Jaksoarvioinnin kolme ensimmäistä tehtävää ovat sanelutehtäviä ja ne tehdään

Lisätiedot

H4I NOMINAALILAUSE JA PREESENS

H4I NOMINAALILAUSE JA PREESENS H4I NOMINAALILAUSE JA PREESENS 4 HEPREA, KIELIOPPI, https://genfibeta.weebly.com/h4.html (genfibeta.weebly.com/ muuttuu myöhemmin muotoon gen.fi/) H4I LAUSEOPPI, https://genfibeta.weebly.com/h4i.html H4I

Lisätiedot

Lausetyypit: on olemassa eri muotoisia lauseita, joilla tyypillisesti tehdään erilaisia asioita.

Lausetyypit: on olemassa eri muotoisia lauseita, joilla tyypillisesti tehdään erilaisia asioita. Kertausta Lausetyypit ja puheaktit Lausetyypit: on olemassa eri muotoisia lauseita, joilla tyypillisesti tehdään erilaisia asioita. Puheaktit: on olemassa monenlaisia asioita, joita kielellä tyypillisesti

Lisätiedot

Jos nyt on saatu havaintoarvot Ü ½ Ü Ò niin suurimman uskottavuuden

Jos nyt on saatu havaintoarvot Ü ½ Ü Ò niin suurimman uskottavuuden 1.12.2006 1. Satunnaisjakauman tiheysfunktio on Ü µ Üe Ü, kun Ü ja kun Ü. Määritä parametrin estimaattori momenttimenetelmällä ja suurimman uskottavuuden menetelmällä. Ratkaisu: Jotta kyseessä todella

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80 Sisällys Esipuhe.... 6 0. Aakkoset ja koulussa 8 Aakkoset Koulusanat Mikä sinun nimi on? Tavaaminen 4. Torilla 80 Isot numerot Mitä maksaa? Ruokia ja juomia Millainen? Partitiivi Negatiivinen verbi ko/kö-kysymys

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Suomen kielioppia edistyneille

Suomen kielioppia edistyneille Suomen kielioppia edistyneille Objekti Transitiivisuus ja intransitiivisuus Tuula Marila Hanna Tarkki Mikä on objekti? Objekti ilmaisee tekemisen kohteen: Luen kirjaa. tuloksen: Ostan kirjan. Objekti löytyy

Lisätiedot

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet 9.2.3. Englanti Koulussamme aloitetaan A1 kielen (englanti) opiskelu kolmannelta luokalta. Jos oppilas on valinnut omassa koulussaan jonkin toisen kielen, opiskelu tapahtuu oman koulun opetussuunnitelman

Lisätiedot

Yhtälöryhmä matriisimuodossa. MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta. Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia. 2x1 x 2 = 1 x 1 + x 2 = 5.

Yhtälöryhmä matriisimuodossa. MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta. Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia. 2x1 x 2 = 1 x 1 + x 2 = 5. 2. MS-A4/A6 Matriisilaskenta 2. Nuutti Hyvönen, c Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto 5.9.25 Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia { 2x x 2 = x + x 2

Lisätiedot

H4G1 PA. IMPF.FUT. PRIM. ALEF (luonnos)

H4G1 PA. IMPF.FUT. PRIM. ALEF (luonnos) H4G1 PA. IMPF.FUT. PRIM. ALEF (luonnos) 4 HEPREA, KIELIOPPI, https://genfibeta.weebly.com/h4.html (genfibeta.weebly.com/ muuttuu myöhemmin gen.fi/-osoitteeksi) H4G VERBIT, https://genfibeta.weebly.com/h4g.html

Lisätiedot

VENÄJÄN KIELEN JA KIRJALLISUUDEN VALINTAKOE / TASOKOE (Vieraan kielen linja)

VENÄJÄN KIELEN JA KIRJALLISUUDEN VALINTAKOE / TASOKOE (Vieraan kielen linja) Helsingin yliopisto, humanistinen tiedekunta Helsingfors universitet, humanistiska fakulteten VENÄJÄN KIELEN JA KIRJALLISUUDEN VALINTAKOE / TASOKOE (Vieraan kielen linja) URVALSPROV / NIVÅPROV I RYSKA

Lisätiedot

Johdatus matematiikkaan

Johdatus matematiikkaan Johdatus matematiikkaan Luento 6 Mikko Salo 6.9.2017 Sisältö 1. Kompleksitaso 2. Joukko-oppia Kompleksiluvut Edellisellä luennolla huomattiin, että toisen asteen yhtälö ratkeaa aina, jos ratkaisujen annetaan

Lisätiedot

Syntaksissa tarkastelun perusyksikkö on lause. Syntaksi tutkii siis lauseiden rakennetta.

Syntaksissa tarkastelun perusyksikkö on lause. Syntaksi tutkii siis lauseiden rakennetta. Syksyn kertausta Syntaksissa tarkastelun perusyksikkö on lause. Syntaksi tutkii siis lauseiden rakennetta. Kieliopillisuus, hyvämuotoisuus ym. kieliopillisiset ja epäkieliopilliset lauseet hyvämuotoiset

Lisätiedot

Salausmenetelmät. Veikko Keränen, Jouko Teeriaho (RAMK, 2006)

Salausmenetelmät. Veikko Keränen, Jouko Teeriaho (RAMK, 2006) Salausmenetelmät Veikko Keränen, Jouko Teeriaho (RAMK, 2006) LUKUTEORIAA JA ALGORITMEJA 3. Kongruenssit à 3.1 Jakojäännös ja kongruenssi Määritelmä 3.1 Kaksi lukua a ja b ovat keskenään kongruentteja (tai

Lisätiedot

infinitiivilauseke voi toimia substantiivin jälkimääritteinä edussanat ovat usein sukua verbeille:

infinitiivilauseke voi toimia substantiivin jälkimääritteinä edussanat ovat usein sukua verbeille: Infinitiivi substantiivin määritteenä infinitiivilauseke voi toimia substantiivin jälkimääritteinä edussanat ovat usein sukua verbeille: aikomus ~ halu ~ keino ~ käsky ~ oikeus ~ velvollisuus puhua suunsa

Lisätiedot

Matematiikan ja tilastotieteen laitos Algebra I - Kesä 2009 Ratkaisuehdoituksia harjoituksiin 8 -Tehtävät 3-6 4 sivua Heikki Koivupalo ja Rami Luisto

Matematiikan ja tilastotieteen laitos Algebra I - Kesä 2009 Ratkaisuehdoituksia harjoituksiin 8 -Tehtävät 3-6 4 sivua Heikki Koivupalo ja Rami Luisto Matematiikan ja tilastotieteen laitos Algebra I - Kesä 2009 Ratkaisuehdoituksia harjoituksiin 8 -Tehtävät 3-6 4 sivua Heikki Koivupalo ja Rami Luisto 3. Oletetaan, että kunnan K karakteristika on 3. Tutki,

Lisätiedot

b) Määritä myös seuraavat joukot ja anna kussakin tapauksessa lyhyt sanallinen perustelu.

b) Määritä myös seuraavat joukot ja anna kussakin tapauksessa lyhyt sanallinen perustelu. Johdatus yliopistomatematiikkaan Helsingin yliopisto, matematiikan ja tilastotieteen laitos Kurssikoe 23.10.2017 Ohjeita: Vastaa kaikkiin tehtäviin. Ratkaisut voi kirjoittaa samalle konseptiarkille, jos

Lisätiedot

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee AI 6. lk Arvioitavat tavoitteet Vuorovaikutustilanteissa toimiminen (T1, T2, T3, T4) Tekstien tulkitseminen (T5, T6, T7, T8) Hyväksytty (5) Välttävä (6-7) Oppilas saa arvosanan 6, Oppilas saa arvosanan

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 1,

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 1, Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 1, 15.9.2014 1. Hahmottele tasossa seuraavat relaatiot: a) R 1 = {(x, y) R 2 : x y 2 } b) R 2 = {(x, y) R 2 : y x Z} c) R 3 = {(x, y) R 2 : y > 0 and x 2

Lisätiedot

811120P Diskreetit rakenteet

811120P Diskreetit rakenteet 811120P Diskreetit rakenteet 2016-2017 4. Joukot, relaatiot ja funktiot Osa 2: Relaatiot 4.2 Relaatiot Relaatioilla mallinnetaan joukkojen alkioiden välisiä suhteita Joukkojen S ja T välinen binaarirelaatio

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Kurssikoe on maanantaina 29.6. Muista ilmoittautua kokeeseen viimeistään 10 päivää ennen koetta! Ilmoittautumisohjeet löytyvät kurssin kotisivuilla.

Kurssikoe on maanantaina 29.6. Muista ilmoittautua kokeeseen viimeistään 10 päivää ennen koetta! Ilmoittautumisohjeet löytyvät kurssin kotisivuilla. HY / Avoin ylioisto Johdatus yliopistomatematiikkaan, kesä 201 Harjoitus 7 Ratkaisut palautettava viimeistään perjantaina 26.6.201 klo 16.00. Huom! Luennot ovat salissa CK112 maanantaista 1.6. lähtien.

Lisätiedot

1 Kannat ja kannanvaihto

1 Kannat ja kannanvaihto 1 Kannat ja kannanvaihto 1.1 Koordinaattivektori Oletetaan, että V on K-vektoriavaruus, jolla on kanta S = (v 1, v 2,..., v n ). Avaruuden V vektori v voidaan kirjoittaa kannan vektorien lineaarikombinaationa:

Lisätiedot

LC-8025 Venäjä 2: kertaava verkkokurssi. Alexandra Belikova

LC-8025 Venäjä 2: kertaava verkkokurssi. Alexandra Belikova LC-8025 Venäjä 2: kertaava verkkokurssi Alexandra Belikova 2016-2017 Opintojakso Laajuus: 2 op Työmäärä toteutustavoittain: itsenäisen työskentelyn osuus (mm. verkossa) 50 h pienryhmäopetus 4 h Sisältö:

Lisätiedot

T Luonnollisen kielen tilastollinen käsittely Vastaukset 3, ti , 8:30-10:00 Kollokaatiot, Versio 1.1

T Luonnollisen kielen tilastollinen käsittely Vastaukset 3, ti , 8:30-10:00 Kollokaatiot, Versio 1.1 T-61.281 Luonnollisen kielen tilastollinen käsittely Vastaukset 3, ti 10.2.2004, 8:30-10:00 Kollokaatiot, Versio 1.1 1. Lasketaan ensin tulokset sanaparille valkoinen, talo käsin: Frekvenssimenetelmä:

Lisätiedot

Suomen kieli Suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit

Suomen kieli Suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä SZU A (D) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Suomen kieli Suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit

Lisätiedot

Kreikan muistivihko. Apuneuvo kreikan 1. ja 2. jakson muoto-opin pikakertaamisen Risto Uro/ kevät 2011

Kreikan muistivihko. Apuneuvo kreikan 1. ja 2. jakson muoto-opin pikakertaamisen Risto Uro/ kevät 2011 Kreikan muistivihko Apuneuvo kreikan 1. ja 2. jakson muoto-opin pikakertaamisen Risto Uro/ kevät 2011 Kreikan opiskelun kivijalat Tähän muistivihkoon on koottu kreikan muoto-opin keskeisimmät kohdat 1.

Lisätiedot

Huom. muista ilmoittautua kokeeseen ajoissa. Ilmoittautumisohjeet kurssin kotisivuilla.

Huom. muista ilmoittautua kokeeseen ajoissa. Ilmoittautumisohjeet kurssin kotisivuilla. Johdatus yliopistomatematiikkaan Avoin yliopisto Kesä 2017 Harjoitus 6, viimeinen harjoitus (15 tehtävää) Viimeinen palautuspäivä 21.6. Huom. muista ilmoittautua kokeeseen ajoissa. Ilmoittautumisohjeet

Lisätiedot

T Luonnollisten kielten tilastollinen käsittely

T Luonnollisten kielten tilastollinen käsittely T-61.281 Luonnollisten kielten tilastollinen käsittely Vastaukset 3, ti 11.2.2003, 16:15-18:00 Kollokaatiot, Versio 1.1 1. Lasketaan ensin tulokset sanaparille valkoinen, talo käsin: Frekvenssimenetelmä:

Lisätiedot

Adjektiivit. Yleistä ja taivutus. Adjektiivi + substantiivi. Vertailumuodot

Adjektiivit. Yleistä ja taivutus. Adjektiivi + substantiivi. Vertailumuodot Adjektiivit Yleistä ja taivutus -> Bok ett -> Rakenteet -> Adjektiivit -> Tavallisia adjektiiveja Och: -> Bok tre -> Rakenteet -> Adjektiivi-palapeli http://www2.edu.fi/etalukio/psykka_ruotsi/index.php?cmscid=327&oid=488&subid=488

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka

Kieli merkitys ja logiikka Assosiationismin rajoituksia Kieli merkitys ja logiikka Luento 3! Kuinka kauas riippuvuussuhde voi ulottua? *Huomenna sataa, niin maa kastuu Jos huomenna sataa, niin maa kastuu.! Tässä automaatti ei saa

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle!

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle! Ohjeet opettajalle Vihjeitä opettajalle koulun tutustumispäivään Esiopetuksen oppilaille koulun tutustumispäivä on tärkeä, vaikka esiopetuspaikka sijaitsisi samassa pihapiirissä koulun kanssa. Lähes kaikkia

Lisätiedot