MAA1 HARJOITUSTEHTÄVIÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAA1 HARJOITUSTEHTÄVIÄ"

Transkriptio

1 MAA HARJOITUSTEHTÄVIÄ Tarkista saamasi tulos aina, mikäli vastausta ei ole ilmoitettu. Tämä koskee erityisesti yhtälöitä. Myös ns. laskennalliset probleemat on syytä tarkistaa.. x = x + 0. x (x ) = x. (x ) (6x 9) =.. (x )(x ) = (x )(x + ) (½). x(x + ) (x ) = x + 6. x 9 = x x + x = ( ½) 6 x x x = x + ( ) x x 8 x 9. = [yok86] 6 0. x + = x + x x ( ). (x ) x = (x ) (½). x k = x k. ax k = bx k (Huomaa erotella kaksi tapaust

2 at. Ratkaise v0 yhtälöstä s = v0t Auto, perävaunu ja nosturi maksavat yhdessä 900. Auto maksaa enemmän kuin perävaunu ja nosturi kuudesosan siitä, mitä auto. Paljonko auto maksaa? 0. Suurten karnevaalien jälkeen Markus meni aamulla varhain keräämään pulloja. Hän löysikin niitä aika joukon, sekä isoja että pieniä, yhteensä 90 kpl ja sai niistä rahaa 9. Kuinka monta Markuksen löytämistä pulloista oli pikkuisia (siis 0 sentin pulloj ottaen huomioon, että isosta sai 0 senttiä/kpl?. Hannele on nyt vuotta vanha ja Saila - vuotias. Kuinka monen vuoden kuluttua Hannele on kolme kertaa niin vanha kuin Katariina?. Ennen toista maailmansotaa Norja vei kalaa Saksaan kolme kertaa sen määrän mitä vei Englantiin, mutta sodan johdosta vienti Saksaan väheni kuudesosaksi siitä, mitä vietiin Englantiin. Mihin osaan ennen sotaa olleesta viennistä Saksan vienti väheni, kun tiedetään, että vientien summa näihin maiden yhteensä pysyi muuttumattomana? (/). Antti lähtee Trelleborgista kohti Tukholmaa klo 80 ja Pasi samalle reitille täsmälleen puoli tuntia myöhemmin. Hänellä lienee ollut ylimääräisiä tuomisia Saksasta, joita joutui tullissa selvittelemään. Antilla on kuitenkin niin monta ylinopeussakkoa nimenomaan Ruotsin valtakunnan alueella, ettei hän uskalla ajaa kuin 78 km/h keskivauhdilla. Pasilla ei siinä suhteessa ole murheita ja Ruotsin niuhojen tullimiesten käytös niin perinjuurin ärsyttää, että Pasi laskee menemään 87 km/h keskivauhdilla. Kumpikin ajaa koko välin, 660 km pysähtymättä Tukholman Stadsgårdenille eivätkä välitä Ruotsinkaan säätämistä autonkuljettajien työajoista mitään. Paljonko kello on sillä hetkellä, kun Pasi ohittaa Antin edellyttäen, että ohitus voi tapahtua välittömästi perääntulon jälkeen. b) Paljonko ohituskohdasta vielä on Tukholmaan matkaa. c) Kuinka suurella aikaerolla Pasi ja Antti saapuvat Stadsgårdenille?. Vesiputous OY laskuttaa sähköenergiasta seuraavasti: Perusmaksu on /kk ja energiamaksu.9 senttiä/kwh. Sähkön siirtomaksua menee.70 senttiä/kwh, sähköveroa senttiä/kwh ja mittarin vuokraa peritään.0 /kk.

3 Muodosta se lauseke, josta voi laskea suoraan vuotuisen sähkölaskun suuruuden H, kun lausekkeeseen syötetään vuoden kokonaiskulutus x [kwh]. b) Missä rajoissa vuoden sähkölasku vaihtelee, jos kokonaiskulutus liikkuu välillä 800 kwh 000 kwh? c) Kuinka monta kilowattituntia sähköenergiaa on käytetty sellaisena vuonna, jona sähkölaskua meni kaikkiaan 000 euroa?. Seinäkello lyö täydet tunnit ja puolet tunnit, kaikki yhdellä vasaralla. Lyöntiä varten on paino, puntti, joka jokaisesta vasaran iskusta laskeutuu alaspäin saman matkan. Kuinka paljon tämä paino putoaa alaspäin kellon lyödessä lyöntiä, jos se viikossa putoaa cm. (( mm) 7. Jarnon todistuksessa oli vain seiskoja, kahdeksikkoja ja yhdeksikköjä. Kahdeksikkoja oli ja yhdeksikköjä 6. Kuinka monta oli seiskoja, kun todistuksen keskiarvo oli 8.?. 8. Jarno sanoi Konstalle: "Jos minä ensi kierroksella voitan lotossa, annan Sinulle siitä ½ %. Kuinka ollakaan, Jarno sattui voittamaan 00 mk. Paljonko Konsta sai rahaa? 9. Tuulan bruttopalkka on 8 mk. Käteen hän saa 89 mk 70 p. Kuinka monta % pidätettiin veroa? 0. Pirjon verokirjaan oli merkitty päätoimesta maksettavan palkan pidätysprosentiksi 8 ja sivutoimesta saatavien palkkioiden pidätysprosentiksi 8.. Minkälaisen summan Pirjo sai käteensä syyskuussa, jolloin päätoimesta maksettava bruttopalkka oli mk ja sivubisneksistä hänelle kertyi bruttona 660 mk?. Martti myi auton 966 hinnalla ja voitti %. Millä hinnalla hän oli auton ostanut? (8?0 ). Mira oli ovela tekemään kauppaa. Hän oli ostanut Keltaisen pörssin välityksellä minkkiturkin hintaan. Annen alkoi tehdä kamalasti mieli tätä takkia. Mira pyysi aluksi takista a ja kun hän antoi pyytämästään hinnasta 0 % alennuksen, hän silti voitti kaupassa vielä 0 %. Annekin teki mielestään hyvän ostoksen. Määrää a (7x0 )

4 . Laboratoriossa tarvitaan 70 grammaa -prosenttista suolaliuosta. Saatavissa on vain -prosenttista suolaliuosta ja vettä. Kuinka paljon näitä on sekoitettava halutun liuoksen valmistamiseksi? (Toista 00 g ja toista 0 g) (Kevät 9). Jani myi sahatavaraa 7700 edestä ja lähetti laskun, jossa luki mm. näin: "Viivästyskorko 6 %. Kun ostajalla ei ollut rahaa maksaa ajallaan, niin maksu tuli viikkoa myöhässä. Kuinka suuri oli viivästyskorko? (9.8 ) 6. Antti ajaa matkan s tasaisella vauhdilla v. Kuinka monta prosenttia nopeammin hänen tulisi ajaa, jotta ajoaika vähenisi 60 prosentilla? (Kevät 89) 7. Luku a on p % suurempi kuin luku b. Kuinka monta % luku b on lukua a pienempi? ( 00 p 00 + p ) 8. Jani sijoitti 0000 kuukaudeksi. % tilille. Paljonko hän sai korkoa? 9. Pasi lainasi sisarelleen 8 kk ajaksi x. % korolla. Kun sisko maksoi lainan takaisin korkoineen, oli Pasilla kädessään 7. Kuinka suuren summan Pasi oli antanut lainaksi? (7x00 ) 0. Jos tahdot saada rahoillesi 0 % koron, mihin hintaan kannattaa ostaa nimellisarvoltaan 0 hintaisia osakkeita, joille maksetaan jatkuvasti % korko? (8 ). Jos maksat edellisen tehtävän osakkeista 600 /kpl, kuinka suuren korkotuoton saat rahoillesi ensimmäisenä vuotena, jos talletusten lähdeveroa (8 % korkotuotost ei huomioida b) jos lähdeverokin otetaan huomioon? c) Mitä järkeä on maksaa tällaisesta osakkeesta 600?. ( ) b) c) ( ) d) e) ( ) b) k ( k) c) k ( k) Laskimeen ei tule koskea tehtävissä 6. Käytä tulon potenssisääntöä ja laske ehdottomasti laskimeen koskematta n n n n b) c) 0. d) ( 0,) ( )

5 . Käytä osamäärän potenssisääntöä ja laske ehdottomasti laskimeen koskematta a ) ( ) b) c) Käytä samankantaisten potenssien kertolaskusääntöä. Ei edelleenkään laskinta n n m n+ m p a ) x x x b) n n n n c) z z d) a a e) (x + ) (x + ) 7. Potenssin potenssin sääntöä sovelletaan seuraavassa (x ) b) [(n ) ] c) [( b) 8. Käytä samankantaisten potenssien jakolaskusääntöä p m+ 6 k a b (y + ) b) c) d) p m k a b (y + ) 9. Tarkkana nyt k k ( k) k ( k) b) c) d) e) k k k ( k) ( k) 0. Yhdistellään sääntöjä 6 k k (a ) (ab c ) (y ) b) c) d) 8 k a (a bc ) ( y). b) ( ) c) d) e) f ) ( )( ) ] b) a b c) ( ) d) [( ) ] e) ( 0.) b) c) 9 d) 9. Sievennä ( )( + b) ( + ) c) ( 9 ) d) ( 9). Sievennä = jaa juurrettava sellaisiin tekijöihin, joista mahdollisimman monesta voit ottaa juuren ja käyttää sitten lausetta.. Juuren alle jos jotain jää, sen tulee olla mahdollisimman pieni kokonaisluku:

6 6 b) 8 c) 00 d) 7 7. Sievennä b) ( ) c) (lavenna kakkosen neliöjuurell 8. Sievennä a b b) 6 c) : 9. Suorakulmaisessa kolmiossa hypotenuusa on 8 ja toinen kateetti. Laske kolmion pinta-alan tarkka arvo. 60. Sievennä a b) : c) d) a a e) f ) 9 a 6. Sievennä 8 b)6 c) d)00 e) f ) 6. Kirjoita potenssimuodossa a ) 6 b) a c) 7 6. Kuution pinta-ala on 7 dm. Laske sen tilavuus litroina kolmen merkitsevän numeron tarkkuudella. 6. Ratkaise seuraavat yhtälöt ja anna juurista myös likiarvot kolmen merkitsevän numeron tarkkuudella: 6 z + 9 z 9 a ) x = 9 b)y = 0 c) = 6 d) = 6z z z 6. Kuorma-auto tankataan. Olkoon y polttoainelaskun loppusumma ja x tankatun dieselöljyn litra-määrä. Minkä matemaattisen yhtälön mukaisesti y riippuu x:stä 0 ) b) x riippuu y:stä, kun dieselöljyn litrahinta on.0? (x = y

7 c) Mitä arvoja x voi periaatteessa saada? Missä tilanteessa se on negatiivinen? d) Piirrä xy-koordinaatistoon funktion y = f(x) kuvaaja. 66. Terolla on kolme kanaa, joista jokainen munii joka päivä yhden munan. Viikon kuluttua on joukossa A kolme kanaa ja joukossa B munaa. Onko kysymyksessä funktio, jos liitetään jokaiseen kanaan se muna, jonka se itse muni? b) liitetään jokaiseen munaan kana, joka sen muni? 67. Mitkä ovat ne kaksi syytä, joiden perusteella seuraavan nuolikuvion esittämä ei ole funktio: 69. Vuonna 99 puhelimella soittamisesta joutui maksamaan: Telen alueella paikallispuhelu lankapuhelimesta maksoi 8.8 p/puhelu + p/min, kaukopuhelu läänin ulkopuolelle yöaikaan klo klo 8 maksoi 8.8 p/puhelu +. p/ min ja puhelu NMT-privat liittymästä iltaisin 88 p/min. Laske sekunnin tarkkuudella, kuinka kauan voi puhua viidellä markalla kussakin tapauksessa? (paikallispuhelu kesti min s, kaukopuhelu 9 min 9 s ja NMT min s) b) Mikä on se puhelun kestoaika, jolloin puhelu kaukoverkkoon yötaksalla on samanhintainen NMT-privat liittymästä soitetun puhelun kanssa. ( min 8 s) c) Piirrä kaikissa kolmessa tapauksessa samaan koordinaatistoon kuvaaja, joka antaa puhelun hinnan puhelun kestoajan funktiona. Voitko tästä kuvaajasta tarkistaa, laskitko b-kohdassa annetun laskun oikein?

8 70. Piirrä samaan koordinaatistoon suorat y = x + b) y = x + c) y = x laskemalla kaikissa kolmessa tapauksissa muuttujaa x =, 0 ja vastaavat funktion (y) arvot. Millä suorista on pienin kaltevuuskulma ja mikä on sen asteluku. (.o) 7. Missä pisteessä suora y = x kohtaa x akselin? Määritettävä laskemalla!? 7. Mikä on suoralla y = x 9 sen pisteen y-koordinaatti, jonka x-koordinaatti on b) sen pisteen x-koordinaatti, jonka y-koordinaatti on 6? 7. Funktio f määritellään: f(x) = x +,kun x, kun < x x, kun x > Piirrä kuvaaja 76. Viedään pankkiin % tilille k mk. Esitä muodossa r = ak tililtä saatava puolen vuoden korko ja piirrä tämän funktion kuvaaja. 77. Sini meni töihin. Työnantaja oli huono laskemaan ja Sini oveluudessaan teki työsopimuksen, minkä mukaan palkan tuli nousta % joka vuosi. Alkupalkaksi Sini asetti vaatimattomasti 00 /kk. Laske Sinin kuukausipalkka sen jälkeen, kun hän oli ollut työssä vuoden b) kolme vuotta c) kahdeksan vuotta. Kuinkahan kauan työnantaja suostui noudattamaan Sinin ehdottamaa palkkamallia? 79. Vuonna 98 autoon kiinteästi asennettava matkapuhelin maksoi nykyrahassa noin 00 euroa. Kuinka monta prosenttia tällaisen laitteiston hinta on vuodessa keskimäärin pudonnut, jos nyt, vuotta myöhemmin, sen hinta on noin 0 euroa? Paljonko tällainen laitteisto olisi matemaattisen mallin mukaan maksanut viisi vuotta sitten? 8. Teräslevy on suorakulmaisen särmiön muotoinen, pituus 6.00 m ja leveys.0 m ja sen massa on 60 kg. Levystä polttoleikataan neliö, jonka sivu on cm. Laske neliön massa. 8. Riston kottikärryihin mahtui hiekkaa 80 litraa. Rakennustyömaalla oli hiekkakasa, joka oli siirrettävä kottikärryjen avulla paikkaan, jonne ei pienellä pyöräkuormaajalla päässyt. Risto joutui ajamaan kaikkiaan 7 kottikärrykuormaa.

9 Kuinka monta kertaa hänen olisi tullut kärrätä, jos kottureihin olisi mahtunut kerralla 96 litraa hiekkaa? 8. Laske muutamia arvoja ja piirrä funktion y = x kuvaaja. 8. Sekä gravitaatiolaki että coulombin laki ovat tyypillisiä kääntäen verrannollinen etäisyyden neliöön -lakeja. Miten käy kahden varauksen välisen vetovoiman, jos näiden etäisyys pienenee arvosta R arvoon 0.0R?

AVOIN MATEMATIIKKA 8 lk. Osio 2: Suoria ja verrannollisuuksia

AVOIN MATEMATIIKKA 8 lk. Osio 2: Suoria ja verrannollisuuksia Marika Toivola ja Tiina Härkönen AVOIN MATEMATIIKKA 8 lk. Osio : Suoria ja verrannollisuuksia Sisältö on lisensoitu avoimella CC BY 3.0 -lisenssillä. Osio : Suoria ja verrannollisuuksia. Suoran piirtäminen...

Lisätiedot

5.2 Ensimmäisen asteen yhtälö

5.2 Ensimmäisen asteen yhtälö 5. Ensimmäisen asteen ytälö 5. Ensimmäisen asteen yhtälö Aloitetaan antamalla nimi yhtälön osille. Nyt annettavat nimet eivät riipu yhtälön tyypistä tai asteesta. Tarkastellaan seuraavaa yhtälöä. Emme

Lisätiedot

(1) Desimaaliluvut ja lukujen pyöristäminen

(1) Desimaaliluvut ja lukujen pyöristäminen (1) Desimaaliluvut ja lukujen pyöristäminen Luvun pyöristäminen Mikäli ensimmäinen pois jäävä numero on 5 tai suurempi, korotetaan sen vasemmalla puolella olevan numeron arvoa yhdellä. Luku 123, 3476 yhden

Lisätiedot

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden MAB2: Geometrian lähtökohdat 2 Aluksi Aloitetaan lyhyellä katsauksella geometrian historiaan. Jatketaan sen jälkeen kuvailemalla geometrian atomeja, jotka ovat piste ja kulma. Johdetaan näistä lähtien

Lisätiedot

AVOIN MATEMATIIKKA 8 lk. Osio 1: Yhtälöitä ja prosentteja

AVOIN MATEMATIIKKA 8 lk. Osio 1: Yhtälöitä ja prosentteja Marika Toivola ja Tiina Härkönen AVOIN MATEMATIIKKA 8 lk. Osio 1: Yhtälöitä ja prosentteja Sisältö on lisensoitu avoimella CC BY 3.0 -lisenssillä. 1 Osio 1: Yhtälöitä ja prosentteja 1. Yhtälö... 4. Yhtälön

Lisätiedot

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio Yllä olevat polynomit P ( x) = 2 x + 1 ja Q ( x) = 2x 1 ovat esimerkkejä 1. asteen polynomifunktioista: muuttujan korkein potenssi on yksi. Yleisessä 1. asteen polynomifunktioissa on lisäksi vakiotermi;

Lisätiedot

AVOIN MATEMATIIKKA 9 lk. Osio 2: Trigonometriaa ja geometrian tietojen syventämistä

AVOIN MATEMATIIKKA 9 lk. Osio 2: Trigonometriaa ja geometrian tietojen syventämistä Marika Toivola ja Tiina Härkönen AVOIN MATEMATIIKKA 9 lk. Osio : Trigonometriaa ja geometrian tietojen syventämistä Sisältö on lisensoitu avoimella CC BY.0 -lisenssillä. 1 Osio : Trigonometriaa ja geometrian

Lisätiedot

B. 2 E. en tiedä C. 6. 2 ovat luonnollisia lukuja?

B. 2 E. en tiedä C. 6. 2 ovat luonnollisia lukuja? Nimi Koulutus Ryhmä Jokaisessa tehtävässä on vain yksi vastausvaihtoehto oikein. Laske tehtävät ilman laskinta.. Missä pisteessä suora y = 3x 6 leikkaa x-akselin? A. 3 D. B. E. en tiedä C. 6. Mitkä luvuista,,,

Lisätiedot

2.3 Juurien laatu. Juurien ja kertoimien väliset yhtälöt. Jako tekijöihin. b b 4ac = 2

2.3 Juurien laatu. Juurien ja kertoimien väliset yhtälöt. Jako tekijöihin. b b 4ac = 2 .3 Juurien laatu. Juurien ja kertoimien väliset yhtälöt. Jako tekijöihin. Toisen asteen yhtälön a + b + c 0 ratkaisukaavassa neliöjuuren alla olevaa lauseketta b b 4ac + a b b 4ac a D b 4 ac sanotaan yhtälön

Lisätiedot

Pitkän matematiikan kertaustehtävät

Pitkän matematiikan kertaustehtävät Pitkän matematiikan kertaustehtävät Kurssit 1-10 Tehtäväpaketti soveltuu erityisen hyvin koko pitkän matematiikan pakollisen oppimäärän kertaamiseen lyhyessä ajassa. Asioiden käsittelyjärjestys ja kappalejako

Lisätiedot

Tämä luku nojaa vahvasti esimerkkeihin. Aloitetaan palauttamalla mieleen, mitä koordinaatistolla tarkoitetaan.

Tämä luku nojaa vahvasti esimerkkeihin. Aloitetaan palauttamalla mieleen, mitä koordinaatistolla tarkoitetaan. MAB: Koordinaatisto geometrian apuna Aluksi Geometriassa tulee silloin tällöin eteen tilanne, jossa piirroksen tekeminen koordinaatistoon yksinkertaistaa laskuja. Toisinaan taas tilanne on muuten vaan

Lisätiedot

4.1 Kaksi pistettä määrää suoran

4.1 Kaksi pistettä määrää suoran 4.1 Kaksi pistettä määrää suoran Kerrataan aluksi kurssin MAA1 tietoja. Geometrisesti on selvää, että tason suora on täysin määrätty, kun tunnetaan sen kaksi pistettä. Joskus voi tulla vastaan tilanne,

Lisätiedot

Y100 kurssimateriaali

Y100 kurssimateriaali Y kurssimateriaali Syksy Jokke Häsä ja Jaakko Kortesharju Sisältö Johdanto 4 Reaaliarvoiset funktiot 5. Funktio.................................... 5. Yhdistetty funktio.............................. 7.3

Lisätiedot

AVOIN MATEMATIIKKA Tilastoja ja todennäköisyyksiä

AVOIN MATEMATIIKKA Tilastoja ja todennäköisyyksiä Marika Toivola ja Tiina Härkönen AVOIN MATEMATIIKKA Tilastoja ja todennäköisyyksiä Sisältö on lisensoitu avoimella CC BY 3.0 -lisenssillä. 1 Tilastoja ja todennäköisyyksiä 1. Kuvaajien tulkintaa... 4 2.

Lisätiedot

1.1 Yhtälön sieventäminen

1.1 Yhtälön sieventäminen 1.1 Yhtälön sieventäminen Lausekkeeksi voidaan kutsua jokaista merkittyä laskutoimitusta. Sellaisia matema-tiikan tehtäviä on vähän, joita suorittaessaan ei joutuisi sieventämään lausekkeita, millä tarkoitetaan

Lisätiedot

Algoritminen matematiikka

Algoritminen matematiikka Algoritminen matematiikka Luentomoniste Turun yliopisto Matematiikan laitos 20014 Turku 2011 i Alkusanat Kurssin tarkoituksena on algoritmisen ajattelun omaksuminen ja kehittäminen. Tavanomaisesti matematiikassa

Lisätiedot

3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö

3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö 3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö Yhtälön (tai funktion) y = a + b + c, missä a 0, kuvaaja ei ole suora, mutta ei ole yhtälökään ensimmäistä astetta. Funktioiden

Lisätiedot

Erilaisten osuuksien kuvaamiseen ja vertaamiseen käytetään prosenttia eli sadasosaa

Erilaisten osuuksien kuvaamiseen ja vertaamiseen käytetään prosenttia eli sadasosaa PROSENTTILASKENTAA 1. Prosentti Erilaisten osuuksien kuvaamiseen ja vertaamiseen käytetään prosenttia eli sadasosaa Prosentin merkitsemiseen käytetään yleensä prosenttimerkkiä %. 1. Prosenttiluku muutetaan

Lisätiedot

Prosentti- ja korkolaskut 1

Prosentti- ja korkolaskut 1 Prosentti- ja korkolaskut 1 Prosentti on sadasosa jostakin, kuten sentti eurosta ja senttimetri metristä. Yksi ruutu on 1 prosentti koko neliöstä, eli 1% Kuinka monta prosenttia on vihreitä ruutuja neliöstä?

Lisätiedot

LIIKE-ELÄMÄN MATEMATIIKKA 1 MAT1LH001

LIIKE-ELÄMÄN MATEMATIIKKA 1 MAT1LH001 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Liiketalous, Pasila LIIKE-ELÄMÄN MATEMATIIKKA 1 MAT1LH001 Katri Währn Syksy 2013 ESIPUHE Tämä luentorunko on tarkoitettu oppikirjan tueksi eikä suikaan korvaamaan sitä. suosittelen

Lisätiedot

Oma vai vuokrattu? Jan Antell Mika Vaihekoski

Oma vai vuokrattu? Jan Antell Mika Vaihekoski Oma vai vuokrattu? Jan Antell Mika Vaihekoski Yksi meitä kaikkia askarruttavista ikuisuuskysymyksistä on valinta vuokra- ja omistusasunnon välillä. Kuten kaikki tiedämme useimmat suomalaiset ovat päätyneet

Lisätiedot

Lukion. Calculus. Analyyttinen geometria. Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN

Lukion. Calculus. Analyyttinen geometria. Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN Calculus Lukion MAA Analttinen geometria Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN Analttinen geometria (MAA) Pikatesti ja Kertauskokeet Tehtävien

Lisätiedot

1. Muutamia erityisongelmia murtolukujen käsitteen oppimisessa

1. Muutamia erityisongelmia murtolukujen käsitteen oppimisessa 1. Muutamia erityisongelmia murtolukujen käsitteen oppimisessa (Lähde: Lamon, S. 1999. Teaching fractions and ratios for understanding. New Jersey: Lawrence Erlbaum Publishers.) Murtolukujen alueelle siirryttäessä

Lisätiedot

TILASTOTIETEEN SOVELLUKSIA JARNO TUIMALA

TILASTOTIETEEN SOVELLUKSIA JARNO TUIMALA TILASTOTIETEEN SOVELLUKSIA TILASTOTIETEEN SOVELLUKSIA JARNO TUIMALA Helsinki 2010 Jarno Tuimala 1. painos Sisällysluettelo Lotto Syntymäpäivät Ässäarpa A1-maito ja diabetes Ihmisen ruumiinlämpö Vauvan

Lisätiedot

Lataa ilmaiseksi mafyvalmennus.fi/mafynetti. Valmistaudu pitkän- tai lyhyen matematiikan kirjoituksiin ilmaiseksi Mafynetti-ohjelmalla!

Lataa ilmaiseksi mafyvalmennus.fi/mafynetti. Valmistaudu pitkän- tai lyhyen matematiikan kirjoituksiin ilmaiseksi Mafynetti-ohjelmalla! Miten opit parhaiten? Valmistaudu pitkän- tai lyhyen matematiikan kirjoituksiin ilmaiseksi Mafynetti-ohjelmalla! n Harjoittelu tehdään aktiivisesti tehtäviä ratkomalla. Tehtävät kattavat kaikki yo-kokeessa

Lisätiedot

Lukiotason matematiikan tietosanakirja

Lukiotason matematiikan tietosanakirja niinkuin matematiikka Simo K. Kivelä Lukiotason matematiikan tietosanakirja Versio 1.12 / 10.08.2000 Simo K. Kivelä Riikka Nurmiainen TKK 1998 2005 Taustat 1/1 Lukiotason matematiikan tietosanakirja M

Lisätiedot

3 Raja-arvo ja jatkuvuus

3 Raja-arvo ja jatkuvuus 3 Raja-arvo ja jatkuvuus 3. Raja-arvon käsite Raja-arvo kuvaa funktion kättätmistä jonkin lähtöarvon läheisdessä. Raja-arvoa tarvitaan toisinaan siksi, että funktion arvoa ei voida laskea kseisellä lähtöarvolla

Lisätiedot

MITAX 21 taksamittari

MITAX 21 taksamittari MITAX 21 taksamittari Valmistaja : MITAX palvelupiste 3/2012 (ohjelma alk 1002xx) Hevosuontie 50 Puh (08) 6121 651 Pilvitie 6 Puh. (08) 512 165 Y-tunnus 0511390-1 87700 Kajaani 90620 Oulu ww.trippi.fi

Lisätiedot

1 Raja-arvo. 1.1 Raja-arvon määritelmä. Raja-arvo 1

1 Raja-arvo. 1.1 Raja-arvon määritelmä. Raja-arvo 1 Raja-arvo Raja-arvo Raja-arvo kuvaa funktion f arvon f() kättätmistä, kun vaihtelee. Joillakin funktioilla f() muuttuu vain vähän, kun muuttuu vähän. Toisilla funktioilla taas f() hppää tai vaihtelee arvaamattomasti,

Lisätiedot