YRITYSVASTUURAPORTTI 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YRITYSVASTUURAPORTTI 2011"

Transkriptio

1 YRITYSVASTUURAPORTTI 2011

2 YRITYSVASTUURAPORTTI Diacor lyhyesti diacor terveyspalvelut Oy on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön omistama kotimainen yritys, joka edistää ihmisten terveyttä ja tuottaa sairaanhoidon palveluita. Diacorilla on pääkaupunkiseudulla 13 lääkäriasemaa sekä Helsingin Ruoholahdessa sijaitseva sairaala. Työterveysasiakkaille tarjoamme valtakunnallisesti palvelujamme kattavan kumppaniverkostomme kautta. uudistamme sekä yksityis- että työterveysasiakkaittemme palvelutarjontaa määrätietoisesti, sillä haluamme olla terveyspalveluiden suomalainen suunnannäyttäjä. Diacorin osingoilla omistajamme auttaa yhteiskuntamme kaikkein hädänalaisimpia ihmisiä. Ihmistä arvostava Diacor tekee hyvää. Diacor on vuodesta 2009 julkaissut yritysvastuuraportin terveyspalvelualan ainoana toimijana Suomessa. Lisätietoja:

3 YRITYSVASTUURAPORTTI SISÄLLYSLUETTELO Diacor lyhyesti 2 Toimitusjohtajan katsaus 4 Terveyspalvelujen suomalainen suunnannäyttäjä 6 Terveyden edistäminen 7 Markku Kalliolle tunnustusta 8 Terveyspalveluja uudistava Diacor 10 Ihmistä arvostava Diacor 12 Varjostus ylitti odotukset 14 Turvallisesti Diacorissa 15 Asiakkaiden kertomaa 15 CASE: Diacor ja HOK-Elanto sekä erittäin suuri arvoyhteensopivuus 16 CASE: SICK Oy:n Health Marathon terveenä eläkkeelle 17 CASE: Jani Ihalainen: Hyvä kello kauas kilkkaa 18 Hyvää tekevä Diacor 19 Olennaiset tekijät Diacorin toiminnassa 20 yritysvastuutavoitteet vuodelle Diacor terveyspalvelut Oy:n organisaatio 29 Henkilöstötiedot 30 Tase 31 Tuloslaskelma 32 Rahoituslaskelma 33 Yritysvastuuraportin graafinen suunnittelu: Jesse Pasanen

4 YRITYSVASTUURAPORTTI TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS vuosi 2011 jää Diacorin historiaan sekä voimakkaan kasvun ja kehityksen että merkittävän strategisen uudistumisen ajanjaksona. Vuoden kohokohtiin kuului myös menestys Suomen Parhaat Työpaikat -kilpailussa, kun sijoituimme suurten työnantajien sarjassa hienosti kolmanneksi. Todellisena investointina tulevaisuuteen julkistimme kesällä työterveyden palvelu-uudistuksemme. Se yhdistää ennalta ehkäisevät työterveyspalvelut sekä sairaudenhoidon ainutlaatuisella tavalla työhyvinvointiin ja työterveyskuntoutukseen. Tällä uudistuksella Diacor antaa oman vahvan panoksensa suomalaisessa yhteiskunnassa parhaillaan käynnissä olevaan keskusteluun työurien pidentämisestä. diacor terveyspalvelut oy on maamme suurin kotimaisessa omistuksessa oleva terveyspalveluyritys. Vuosi 2011 oli Diacorille toinen perättäinen voimakkaan kasvun vuosi, kun käyntimäärät lääkäriasemilla kasvoivat 10,5 prosenttia. Lääkäriasematoiminnan painopiste on edelleen työterveydessä, joka muodostaa noin puolet koko yrityksen liikevaihdosta. Työterveydessä liikevaihdon kasvuprosentti oli peräti 37,5. Diacorin eri yksiköissä oli yhteensä noin lääkäreiden vastaanottokäyntiä. Yrityksen selvästi nopeimmin kasvava asema vuonna 2011 oli Iso Omena, jossa kasvuprosentti oli yli 22. Sitä seurasivat Pasila (15,3 %) ja Ruoholahti (12,3 %). herttoniemessä toimiva lääkäriasemamme muutti loppuvuodesta uusiin tiloihin perinteikkääseen Silkkikutomon taloon. Itäkeskuksen fysioterapia siirtyi samoihin tiloihin ja Herttoniemeen perustettiin myös Diacorin ensimmäinen kuntotestausyksikkö. Fysioterapia ja työfysioterapia kehittyivät vuoden aikana voimakkaasti toiminnan kasvun ollessa koko ketjussa lähes 20 prosenttia. muiden yksiköiden kasvun taustalla on onnistunut työterveyden uusasiakashankinta: Diacorin työterveys sai noin uutta henkilöasiakasta vuonna Myös lääkäripulan helpottuminen ja jatkuvasti lisääntyvät yritysten ja yksityis- Diacorin toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

5 YRITYSVASTUURAPORTTI henkilöiden sairauskuluvakuutukset selittävät nousseita toimintalukuja. Ketjuohjaus muutti Ruoholahden lääkäriaseman yhteydestä Pitäjänmäelle ja lääkäriasema sai vapautuneet tilat käyttöönsä. Entisiin toimistotiloihin avattiin loppusyksystä lääkäriaseman uusi vastaanotto ja työterveyden keskitetyt toimitilat. Tämä tarkoitti uuden Ruoholahden ensimmäisen rakennusvaiheen päättymistä. Toisen ja kolmannen vaiheen toimenpiteet sisältäen lähinnä uuden silmäyksikön sekä toisen magneettikuvauslaitteen toimitilat olivat jo pitkällä valmistuakseen kevättalvella Niiden myötä Ruoholahti on pinta-alaltaan suurin Diacorin liiketoimintayksiköistä. kertomusvuoden merkittäviä haasteita oli Itäkeskuksen toimitilojen ja työolosuhteiden jatkuva seuranta ja arviointi. Sisäilmamittauksia ja muita selvityksiä tehtiin säännönmukaisesti ja esille nousseisiin korjaustarpeisiin reagoitiin välittömästi. Pienempiä face lift -tyyppisiä korjaustöitä tehtiin myös Keskustassa, Pasilassa ja sairaalassa. loppuvuodesta 2010 ostettu Diacor Flamingon liiketoiminta integroitiin Diacoriin nopeasti. Alppikadulle saatiin loppuvuodesta kokonaan uutta toimintaa, kun sinne perustettiin Psykoterapiayksikkö. Oma psykoterapiayksikkö on tärkeä osa Diacorin työterveyspalveluiden uudistettua palvelutarjontaa. Diacorin sairaala keskittyy päiväkirurgisiin tähystystoimenpiteisiin ja tarjoaa myös mahdollisuuden sairaalayöpymiseen. Sairaalassa oli leikkaustoimenpiteitä yli Lähinnä alkuvuoden henkilömuutoksista johtuen toimenpiteiden määrä kääntyi ensin laskuun, mutta mainio loppuvuosi nosti volyymin lähes vuoden 2010 tasolle. Magneettikuvauksia tehtiin tasan Lähes yhdeksän prosentin kasvu tutkimusmäärissä antoi luottoa siihen, että toisen magneettikuvauslaitteen hankinta on perusteltu investointi. vuonna 2011 tehtiin päätös, että Diacor avaa uuden lääkäriaseman Kannelmäkeen Prisman kolmannen rakennusvaiheen valmistuessa vuonna Diacor on kiinteä osa Helsingin Diakonissalaitoksen yhteiskunnallista konsernia. Vuoden 2011 tuloksesta maksoimme osinkoa omistajallemme 3,51 miljoonaa euroa, joilla omistajamme auttaa yhteiskuntamme kaikkein hädänalaisimpia ihmisiä. Jatkamme vastuullista työtämme ihmisten terveyden edistämiseksi ja visiomme on olla terveyspalvelujen suomalainen suunnannäyttäjä. Anni Vepsäläinen Herttoniemen lääkäriasema muutti loppuvuodesta uusiin tiloihin perinteikkääseen Silkkikutomon taloon.

6 YRITYSVASTUURAPORTTI TERVEYSPALVELUJEN SUOMALAINEN SUUNNANNÄYTTÄJÄ diacor haluaa olla Suomen paras työpaikka. Kilpailuun osallistuessaan Diacor kartoitti myös ammatinharjoittajiensa tyytyväisyyden. Yli tuhannen henkilön työyhteisömme vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan monin eri tavoin. Haluamme olla vastuullisen yritystoiminnan malliyritys, jossa pidetään huolta henkilökunnan osaamisesta ja hyvästä työskentelyilmapiiristä. Ne ovat perusedellytyksiä erinomaisen asiakaspalvelun tuottamiselle. Pelkästään työterveysasiakkaittensa kautta Diacor on erittäin suuri terveyspalvelujen tuottaja Suomessa. Vuoden 2011 lopussa työterveyden henkilöasiakkaita oli yli , mikä merkitsi noin neljännestä kaikista pääkaupunkiseudun työpaikoista. Vahvan työkyvyn edistämistoiminnan lisäksi työterveys vastaa käytännössä myös työssä käyvien ihmisten perusterveydenhuollosta. Sairaalamme palvelee lähinnä itse maksavia yksityisasiakkaita. Tavallisimmin palvelun lopullinen maksaja on vakuutusyhtiö. Kun kyse on nopeammasta työhönpaluusta, työnantajat ovat korvaamassa sairaalakustannuksia yhä useammin. Diacorin sairaala on tähystyskirurgian edelläkävijöitä Suomessa ja esimerkiksi olkakirurgiassa sen toiminta on kansainvälisestikin tunnustettua. nykyaikaisessa liiketoiminnassa asiakkaat otetaan mukaan palveluiden kehittämiseen. Diacorissa tämä on näkynyt erityisesti työterveyden palvelu-uudistuksessa, jossa kaksi vuotta toimineen asiakasraadin panos oli lopputuloksen kannalta huomattava. Uusien palvelujen kuvaamisessa käytämme palvelumuotoilua. Huomioimme myös jatkossa asiakkaittemme toiveet kaikessa toiminnassamme, sillä Diacor on julistanut vuoden 2012 erinomaisen asiakaspalvelun teemavuodeksi. Yhteistyötä julkisen terveydenhuollon kanssa avattiin ruoansulatuselinten tähystystutkimuksien osalta ns. palvelusetelisopimuksella Helsingin kaupungin kanssa. Palvelun volyymit ovat kuitenkin erittäin pienet. seuraamme tarkasti, kuinka elinkeinotoiminta julkisen sektorin terveydenhuollossa etenee. Diacor on huolissaan hyksin Oy-hankkeen edistymisestä, sillä käsityksemme mukaan se vääristää kilpailua ja tuo julkisen sektorin epäoikeudenmukaisella tavalla mukaan suomalaiseen elinkeinopolitiikkaan. Alan yhteistyöjärjestö Lääkäripalveluyritykset ry (lpy) on kannellut asiasta eu-komissioon yhdessä Terveyspalvelualan Liiton kanssa. Ilmaisimme Sosiaali- ja terveysministeriölle huolestumisemme hallitusohjelmaan liittyvästä koulutusmäärärahojen leikkaamisesta, mitä alan niukkojen työvoimaresurssien aikana ei voi pitää mielekkäänä. Diacor on usean vuoden ajan toiminut Helsingin yliopiston hyväksymänä työterveyslääkäreiden erikoistumispaikkana evo-rahoituksen avulla ja kouluttanut omalta osaltaan vuositasolla yli 20 erikoistuvaa lääkäriä. Tämän määrärahan evääminen lopettaisi koulutusmahdollisuuden tarjoamisen. Terveydenhoitajien työterveyden pätevöitymiskoulutuksen suorittaminen vaaditussa kahdessa vuodessa vaikeutuu, jos ammattikorkeakoulujen koulutuspaikkoja niukennetaan.

7 YRITYSVASTUURAPORTTI TERVEYDEN EDISTÄMINEN missionsa mukaisesti Diacor haluaa edistää ihmisten terveyttä. Vuonna 2011 ennaltaehkäisevän työn osuus koko asiakaskuntamme kaikista työterveyspalveluista on noussut jo 33 prosenttiin. Diacorin omassa työterveydessä luku on 38 prosenttia, jota voi pitää malliksi kelpaavana. Työterveydessä suurin osa liikevaihdosta tulee edelleen sairaudenhoidosta, mutta ennaltaehkäisevän terveydenedistämistyön merkitys kasvaa koko ajan. Sama toimintamalli näkyi myös yksityisasiakaspuolella, jossa uusien palvelujen kehittämiseen lähdettiin terveystarkastusten kautta. Ter- veystarkastuksien markkinointiin tuotiin mukaan lahjakortti. Lanseerauksessa oli merkittävänä kanavana hok-elannon kanssa solmittu etupartneruussopimus. terveyttä edistäviä päätöksiä tehdään myös sairaudenhoidossa. Säteilyriskiä silmällä pitäen kiinnitimme huomiota lannerangan röntgenkuvauksen käyttöön ja tutkimuslukujen kehitys on saatu laskemaan. Röntgentutkimuksiin lähettäville lääkäreille järjestettiin säteilysuojelukoulutusta marraskuussa ja niitä jatketaan vuonna Potilaiden säderasituksen vähentäminen on vastuullista ja terveyttä edistävää toimintaa. Terveyspalvelujen markkinointi on suurelta osin viestintää, jolloin oikean lääketieteellisen tiedon jakamisen merkitys korostuu. Kertomusvuonna Diacor oli asiantuntijoidensa voimin esillä sekä tv:ssä (Elixir) että radiossa (Radio Nostalgian hyvinvointihetki sekä Radio Iskelmän miniohjelmat). terveyttä pyrittiin edistämään myös internetissä julkaistuilla Diacorin lääkäreiden asiantuntija-artikkeleilla. Kesällä Diacor avasi oman Facebooksivustonsa, mikä mahdollisti sosiaalisen median käytön tässä työssä.

8 YRITYSVASTUURAPORTTI Markku Kalliolle tunnustusta Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin järjestyksessä toinen Laimi Leideniuksen euron tunnustuspalkinto myönnettiin lt Pekka Mustoselle ja dosentti, mba Markku Kalliolle Terveysportti-verkkopalvelun kehittämisestä. Kustannus Oy Duodecimin toimitusjohtaja Mustonen ja Kallio kehittivät viime vuosituhannen lopussa Terveysportin pyrkimyksenä tarjota lääkäreille ja muille terveydenhuollon työntekijöille luotettavaa, ajantasaista ja helposti löydettävissä olevaa tietoa nopeasti ja kätevästi yhdestä paikasta. Nykyisin Terveysportti on päivittäinen työkalu kymmenille tuhansille terveydenhuollon työntekijöille ja opiskelijoille. Palvelussa avataan noin miljoona artikkelia viikossa, vajaa 50 miljoonaa hakua vuodessa. Vuonna 2009 toteutetussa lääkärikäyttäjien kyselytutkimuksessa 98 prosenttia vastanneista lääkäreistä arvioi, että Terveysportti mahdollistaa potilaiden paremman hoidon. Myös Diacorin lääkäreillä on käytössään Terveysportti. Markku Kallio pitää lastenlääkärivastaanottoa Diacor Isossa Omenassa. Tämän toiminnan avuksi hän ollut keskeisesti kehittämässä internetsivustoa, josta kuka tahansa voi etsiä tietoja lasten ja nuorten terveysongelmista. > Tietoa terveydestä urheilulääketieteessä terveydenedistämistyötä tehtiin erityisen paljon. Näyttävin hanke oli koko liikuntalääketieteen kenttään laajentunut Urheilulääketiede seminaari, joka keräsi koulutukseen noin 250 urheilu- ja liikuntalääketieteestä kiinnostunutta terveydenhuollon ammattilaista. Aikaisemmin Urheiluvammaseminaarina tunnettu tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Urheilulääketieteen säätiön kanssa. Sairaalan ylilääkäri Harri Heliö toimi edelleen asiantuntijalääkärinä Leo Pusan vetämässä Keihäs kohti Lontoota -hankkeessa, jossa nuorten keihäänheittäjien olkavammoja on pyritty ehkäisemään ennalta. Tulokset ovat erittäin lupaavia. helsingin urheilutoimittajat koulutettiin syksyllä julkisuuteen nousseesta mykoplasmasta. Urheilutoimittajat seurasivat myös Heliön suorittamaa olkanivelen tähystysleikkausta. Myös Suomen olkakirurginen yhdistys ja Scandinavian Shoulder Network järjestivät kokouksensa Diacorissa. Leikkaustoimintaan tutustui näiden lisäksi useita kansainvälisiä delegaatioita. Koulutuksen osalta Diacor kunnostautui myös ilmailulääketieteessä, kun Euroopan lentoturvallisuusvirasto easa järjesti kesällä mest-auditoinnin. Diacor Flamingon ilmailulääkäri Pekka Oksasen panos auditoinnissa oli merkittävä. yrityksen koko markkinointi- ja mainontakonseptia uudistettiin terveyden edistämisen suuntaan. Uusi Eläköönkonsepti raikasti Diacorin mainontaa. Sen lisäksi terveyden edistämisen tärkeää sanomaa tuotiin julki lukuisissa suuremmissa ja pienemmissä tapahtumissa. Suuri joukko diacorilaisia sairaanhoitajia osallistui Terveysmessuihin. Lisäksi olimme mukana useiden kauppakeskusten erilaisissa markkinointitapahtumissa, esimerkiksi Sellossa, Isossa Omenassa ja Itäkeskuksessa. Työterveyshoitajia osallistui myös Yritysmaraton-tapahtumaan.

9 YRITYSVASTUURAPORTTI Diacorilaisia (Maria Huhtala, Varpu Korhonen, Jenni Helin ja Susanne Pursiainen) Itäkeskuksen kauppakeskuksessa asiakkaita kohtaamassa keväällä Anni Vepsäläinen ja Pia Varkka-Tiusanen Itäkeskuksen ständillä. Satu Koistinen, Susanne Pursiainen ja Jenni Helin. Satu Koistinen, Eila Höglund, Varpu Korhonen ja Jenni Helin.

10 YRITYSVASTUURAPORTTI TERVEYSPALVELUJA UUDISTAVA DIACOR strateginen hanke työterveyden ennalta ehkäisevän tarjonnan kehittämiseksi muokkasi työterveyden palvelutarjontamme lähes täydellisesti. Palvelut työpaikoille kokonaisuuteen kuuluvat nyt työterveyspalvelut (palvelutasot Kelpo, Arvo ja Valtti), työhyvinvointipalvelut, työterveyskuntoutus sekä luonnollisesti myös sairaudenhoito. työterveyskuntoutusta kehitettiin yhteistyössä Miinan Hoitolat Oy:n ja Kuntokeskus Petrean omistaman Health Rehab Finland Oy:n kanssa. Työterveyskuntoutus on yksilöllistä valmennusta, joka toteutetaan yhteistyössä kuntoutujan työnantajan kanssa. Ensimmäiset työterveyskuntoutukset aloitettiin vuoden 2011 lopulla. Palvelun käytön aloittaneet työnantajat ovat sekä suuria että pieniä eri toimialoilta. Kuntoutujien yhteinen nimittäjä on selvä työkyvyn menettämisen uhka. Työhyvinvointipalveluiden tarjontaa kehitettiin vuoden aikana voimakkaasti. Eniten kiinnostusta herättäneitä palveluja ovat työhyvinvoinnin nykytilakartoitukset ja pitkän tähtäimen työhyvinvointisuunnitelmien rakentamiset, esimiesten ja johdon omaa jaksamista tukevat ohjelmat sekä työyhteisöjen uudistumista tukevat prosessit. Työhyvinvoinnin ammattilaiset ovat myös olleet tukemassa yritysten muutosprosesseja ja tilanteita muutosten jälkeen, niitä ennen ja niiden aikana. alppikadulle perustettu psykoterapiayksikkö tukee työterveyden palvelutarjontaa omalta osaltaan. Toiminta keskittyy lyhytpsykoterapiaan, joka sisältää tapaamista kerran viikossa 3 6 kuukauden ajan. Käypä hoito -suositusten mukaisen psykoterapioiden hyödystä on vahva tutkimusnäyttö etenkin masennuksen ja ahdistuneisuuden hoitomenetelmänä. Vuoden 2012 alusta voimaan tullut lakimuutos edellyttää työnantajilta työkyvyn hallintamallia ja systemaattista sairauspoissaoloseurantaa. Malli on edellytyksenä Kelan ennaltaehkäisevän toiminnan 60 prosentin korvaukselle. Vastasimme uudistukseen Diacor Sirius -järjestelmällä, jossa tieto sovitun hälytysrajan ylittävästä sairauspoissaolosta siirtyy välittömästi nimetylle työterveyslääkärille. Tavoitteena on lyhentää poissaolojaksoja, pienentää niistä aiheutuvia kustannuksia ja torjua ennalta mahdollisia työkyvyttömyyseläkkeitä. teknisempi uudistus on tekstiviestin avulla tapahtuva ilmoittautuminen lääkärin vastaanotolle. Se on mobiili vaihtoehto perinteiselle lääkäriaseman vastaanotossa tapahtuvalle ilmoittautumiselle. Toistaiseksi tekstiviesti-ilmoittautuminen on mahdollista vain internetin kautta tehdyissä ajanvarauksissa. Tekstiviesti-ilmoittautumisessa Diacorin yksityisasiakas saa 20 minuuttia ennen vastaanottoaikaansa tekstiviestin, jossa hänelle tarjotaan mahdollisuutta ilmoittautua vastaamalla viestiin. Paluuviestissä asiakas saa tiedon vastaanottohuoneen numerosta ja sijainnista. Varsinaiseen vastaanottohuoneeseen lääkärit ja hoitajat kutsuvat asiakkaansa edelleen nimellä. Palvelumme työpaikoille

11 YRITYSVASTUURAPORTTI vastaanottotoiminnolle rakennettiin intranettiin yhteinen toimintakäsikirja, joka korvasi vastaanottojen erilliset ohjekirjaset. Vastaanottohoitajien rekrytointiperusteita muutettiin ja nyt Diacoriin rekrytoidaan kaupallisen koulutuksen omaavien henkilöiden lisäksi lähihoitajia lähinnä asiakaspalvelun ja tietohallinnan koulutusohjelmasta. Myös muu terveydenhuollon koulutus tulee kysymykseen. Vuoden loppupuolella toteutimme merkittävän uudistuksen alle 10 työntekijän työnantajien työterveydessä. Uusittu palvelumalli otettiin vastaan hyvin. Vuoden loppupuolella ryhdyttiin valmistelemaan Asiakaspalvelukeskusta, jonka toiminnassa tähdätään sähköisen asioinnin kehittämiseen erityisesti työterveydessä. työterveydessä jatkettiin auditointityötä Nordic Health Group Oy:n kanssa. Havaittujen poikkeamien korjaamisen jälkeen myös Diacor Flamingo voidaan liittää sertifikaattiin. Diacorista löytyi 23 vahvuutta, 25 kehityskohdetta ja kaksi poikkeamaa. Vahvuuksien ja kehityskohteittemme suhdeluku on 0,92. Yli 0,90:n suhdelukuja pidetään yleisesti hyvänä. Auditointiraportin mukaan Diacorin vahvuuksia ovat palautteiden hyvä hoitaminen, hyvän työterveyskäytännön mukainen toiminta, hyvä henki, ammatillisen osaamisen kehitetään yhdessä asiakkaiden kanssa, hyvä perehdyttäminen, siistit toimitilat, asiakkaan tietosuojan vaaliminen, informatiiviset esitteet ja www-sivut, terveyttä edistävät ja työkyvyn hallintaan liittyvät palvelut sekä moniammatillisuus. kehittämiskohteisiin kuuluvat laadunvarmistuskeinojen selkeämpi esittäminen, potilasasiamiehen parempi hyödyntäminen kehittämis- ja laatutyössä, laadunhallinnan voimakkaampi tuominen perehdyttämiseen sekä kaikkien uusien työntekijöiden taustojen systemaattisempi varmistaminen. kuvantamisessa Diacor otti käyttöön uuden sähköisen Sectran pacs kuvaarkiston huhtikuussa Kaikki vanhat tutkimukset siirrettiin uuteen kuva-arkistoon. Samaan aikaan otettiin käyttöön radiologinen toiminnanohjausjärjestelmä, joka mahdollistaa entistä toimivamman työnkulun lääkäriasemilla, vastaanotoissa ja kuvantamisyksikössä. Sen ja potilashallintojärjestelmän välille luotu rajapinta mahdollistaa röntgenkuvien katselun kuvalinkin kautta suoraan hoitokertomukselta vastaanoton yhteydessä. Lisäksi röntgenkuvat ja tutkimuslausunto voidaan tarvittaessa taltioida cd-levylle. noin joka kolmas Diacorin vastaanottoaika varataan nykyään verkosta. Keväällä palvelua laajennettiin siten, että asiakkailla on mahdollisuus varata verkosta myös mammografia-, ultraäänija polven magneettitutkimuksia sekä luuntiheysmittauksia. Sähköinen asiointi kehittyi edelleen vahvasti erityisesti vakuutusyhtiöiden kanssa. Osa kumppaniyhtiöistä on siirtynyt pelkästään sähköiseen E-lausuntoliikenteeseen perinteisen paperilausuntojen sijaan. palvelutarjontaa kehitettiin myös perinteisille yksityisasiakkaille. hok- Elannon etupartneruussopimus toimi lähtölaukauksena yksityishenkilöiden terveystarkastukselle, jota myytiin Diacorin lääkäriasemilla myös lahjakorttina. Alppikadun psykoterapiayksikön avajaiset.

12 YRITYSVASTUURAPORTTI IHMISTÄ ARVOSTAVA DIACOR henkilöstön hyvinvointiin liittyvät asiat olivat vahvasti esillä koko toimintavuoden ajan. Esimiehille tarjottiin työterveyspsykologin valmennusta liittyen varhaisen välittämisen mallin käyttöön ja yhteistyötä henkilöstön, esimiesten ja työterveyspalveluiden kesken lisättiin. Tiiviissä yhteistyössä eläkeyhtiön kanssa käytettiin erilaisia ammatillisen kuntoutuksen keinoja henkilöstön hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Työkokeiluja käynnistettiin vuoden aikana useita. Työkyvyttömyyden maksuluokka putosi pienimpään mahdolliseen tasoon 1 Suomen keskiarvon ollessa 4. Ennenaikaiset eläköitymiset eivät ole Diacorissa merkittävä riski. Ennaltaehkäisevä työskentely hyvän työpaikan rakentamiseksi vahvistaa diacorilaisten työkykyä ja edesauttaa työurien pidentämistä. kokemuksia työyhteisön ilmapiiristä kartoitettiin toisen kerran Suomen parhaat työpaikat (Great Place to Work) -tutkimuksen avulla. Diacorilaisten kokemukset työpaikastaan ovat erittäin myönteisiä luottamuksen eri mittareilla mitattuna. Esimiestyö ja johtaminen saavat diacorilaisilta kokonaisuudessaan hyvän arvion, tiimien keskinäinen me-henki on vahva. Vahvuutemme ovat tutkimuksen perusteella työyhteisössä viihtyminen, vahva yhteenkuuluvaisuus ja mehenki, diacorilaisuus. Myös kokemus siitä, että oma työ on erittäin merkityksellistä, on todella korkealla tasolla. Tutkimuksen mukaan dicorilaisten psyykkinen ja fyysinen työkyky on sopiva työtehtävään ja työkuormitukseen nähden. Työtoverien tuki luo turvallisuuden tunnetta. Ylpeys työnantajasta on yrityskulttuurimme perusta ja osa yritystä. teemme työtä rakentaaksemme Diacorista yhä parempaa työpaikkaa koko henkilöstölle. Vuoden 2011 aikana erityistä huomiota kiinnitettiin toisen työn tuntemiseen, viestintään, ihmisten mahdollisuuteen osallistua oman työn, työtehtävän ja koko toiminnan kehittämiseen sekä diacorilaisen esimiestyön eli Pomo Diacorensin eteenpäin viemiseen. Työntekijöillä on vahva tietoisuus siitä, että työnantaja luottaa, ja että valtuudet ja vastuut ovat oikeassa suhteessa. Työlle on asetettu selkeät tavoitteet. Jokaisella on oikeus tietää, minne olemme menossa, mitä työntekijöiltä odotetaan, ja miten tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Tutkimuksessa korostui, että halu toimia ja olla osa diacorilaisuutta on yksi vahvuuksistamme. Osaamisen kehittämisen toimenpiteet ovat olleet työhön ja työtehtävään liittyviä. Kehityskeskustelu ja sen rinnalle tuotu ryhmäkeskustelu ovat yksi keskeisimmistä työvälineistä, jonka avulla työhön asetettuja tavoitteita konkretisoidaan. Henkilön omaa osaamisen kehittämisen suunnitelmaa on rakennettu henkilökohtaisten ja yksilöllisten kehittymissuunnitelmien kautta.

13 YRITYSVASTUURAPORTTI Kehitimme ja arvioimme uudelleen työterveyshenkilöstön palkitsemisen kokonaisuutta. Uudet suuntaviivat luotiin toimintavuoden aikana Diacorin strategiasta johdettuna. Palkitsemisen eri muodot henkilöstölle on huomioitu yhä niin aineettoman kuin aineellisen palkitsemisen kentässä. Tavoitteista lähtevän palkitsemisen kokonaistarjottimen perustana ovat läpinäkyvyys, oikeudenmukaisuus ja kannustavuus. käynnistimme myös Hyvä fiilis -työhyvinvointiprojektin, jonka tavoitteena on vielä kokonaisvaltaisemmin arvioida työhyvinvointimme nykytilaa vahvistavia prosesseja ja olemassa olevia käytäntöjä. Pyrimme myös varmistamaan, että hyvät käytännöt leviävät Diacorissa. Vuoden 2012 loppuun jatkuvassa projektissa työskentelivät eri ammattiryhmien, työterveyden, työsuojelun, esimiesten sekä luottamushenkilöstön edustajat. Projekti sisältää koko henkilöstön terveystutkimuksen. Määrätietoisten työkykyä tukevien toimien ansiosta henkilöstön sairauspoissaolot saatiin merkittävään laskuun. Vuoden uusia ajatuksia oli autonominen työvuorosuunnittelu, jossa henkilöstö vastasi työvuorojensa suunnittelusta itse. Toimivia työhyvinvointia lisääviä toimenpiteitä olivat omat liikuntaillat, osallistuminen valtakunnalliseen Askelkampanjaan, Naisten Kympin osanoton tukeminen sekä erilaiset tulosyksikkökohtaisesti organisoidut hyvinvointitapahtumat. Esimerkiksi tapiolalaiset kävivät minigolfaamassa ja Kirkkonummella vietettiin työhyvinvointiviikkoa. leppävaarassa käynnistyi vuoden lopulla työkokeilu, jossa Diacorin ulkopuoliselle hoitoalan ammattilaiselle tarjottiin mahdollisuutta toteuttaa työkokeilu Diacorin lääkäriasemalla. Vakuutusyhtiö oli hankkeessa aktiivisesti mukana. Kokeilu tarjoaa ainutlaatuisen oppimiskokemuksen myös esimiehille ja se jatkuu vuodelle ammatinharjoittajien ja lääkärikunnan kanssa edettiin yhteistoiminnan hiomisessa. Myös ammatinharjoittajat osallistuivat Suomen Parhaat Työpaikat -kyselyyn, vaikka heidän vastauksiaan ei varsinaisessa kilpailussa otettukaan huomioon. Tulosten perusteella saatoimme todeta, että myös lääkärit ja muut ammatinharjoittajat olivat Diacoriin varsin tyytyväisiä. Käytännössä tutkimuksen keskeinen mittari eli luottamusindeksi oli henkilö- ja ammattiharjoittajakunnan kesken yhtä korkea. lääkäriasemien vastaavan lääkärin toimenkuva uusittiin ja vastaavien lääkäreiden ja eri toimintojen vastuulääkäreiden kokouskäytäntöjä jämäköitettiin. Kaikille ammatinharjoittajille järjestetään kerran kuukaudessa koulutustilaisuus, jossa eri alojen diacorilaiset asiantuntijat kertovat oman alansa tuoreimmista trendeistä ja hyvistä hoitokäytännöistä. Loppuvuoden aikana tilaisuuksien osanottajamäärä vakiintui noin viiteenkymmeneen. Pikkujouluissa palkittiin ennätysmäärä pitkäaikaisia työntekijöitä ja ammatinharjoittajia.

14 m YRITYSVASTUURAPORTTI Katriina varjostaa Anua. Varjostus ylitti odotukset Vuoden 2011 alussa käynnistettiin hanke, jossa eri työtehtävissä toimiville diacorilaisille tarjottiin mahdollisuus seurata jonkun toisen diacorilaisen työpäivää. Ideana oli oppia uutta ja tutustua paremmin oman yrityksen työtovereihin, joita ei välttämättä ole tavannut koskaan aikaisemmin. Hanke otettiin vastaan innostuneesti ja kokemukset osoittautuivat erittäin myönteisiksi. Kokemuksista myös raportoitiin sisäisesti. Ohessa esimerkkinä Diacor Alppikadun vastaanottohoitajan Katriina Ekokosken varjostuspäivän tarina hänen tavatessaan Ketjuohjauksen Helpdesk-tiimin Anu Halmeen. Idolia tapaamassa Alppikadun vastaanottohoitaja Katriina Ekokoski sanoo aina arvostaneensa Anu Halmeen työskentelyä. - Olen vuosien saatossa pyytänyt Anulta apua monesti ja saanut aina hyvää palvelua. Se oli suorastaan tilaisuus, kun tarjoutui mahdollisuus tutustua hänen työhönsä. Päivä oli perjantai 25. helmikuuta. Katriinan mukaan Helpdeskin sovellusasiantuntija Anu oli vierestä seurattuna yhtä vaikuttava kuin puhelimen tai sähköpostin päässäkin. Anu ja Katriina kiertelivät päivän aikana eri lääkäriasemilla, joten päivä ei ollut pelkkää sähköpostiin tai puhelimeen vastaamista. Pitäjänmäellä Anu koulutti uutta VoIP-puhelimen pääkäyttäjää, mikä antoi paljon uutta tietoa Katariinallekin. - Oikeastaan yllätyin hiukan siitä, kuinka paljon Anu sittenkin vierailee eri toimipisteissämme. Anu puolestaan sanoo kertovansa työstään mielellään. - Mitä paremmin tunnemme toisemme ja toistemme työtehtävät, sitä paremmin pystymme ymmärtämään, miksi joku asia tehdään tietyllä tavalla, ja auttamaan toisiamme pulmatilanteissa. Teimme Katriinan kanssa normaalin työpäivän, mutta otin tarkoituksella ohjelmaan pari asemavierailua. Tunsin Katriinan entisestään, joten osasin odottaa, että hän esittää aktiivisesti hyviä kysymyksiä. Kun keskustelimme päälliköiden kanssa Pitäjänmäellä ja Keskustassa, hänen läsnäolonsa laajensi keskustelua, sillä mukana oli oikeaa arkipäivän kokemusta asiakaspalvelutilanteista. Anun oma tausta sopi Katriinan kanssa keskustelemiseen hyvin, sillä Anu aloitti Diacor-uransa kymmenen vuotta sitten Tikkurilan vastaanottohoitajana. Viimeiset neljä vuotta ovat kuluneet hallintotehtävissä. Tällä hetkellä hänen aluettaan ovat Helpdeskin puhelinpalvelu lähinnä SoftMediciin, VoIP-puhelimeen, intraan ja Personal Screeniin liittyen. - Kuusi tuntia kului nopeasti ja ottaisin kyllä vaikka uudenkin varjostajan, Anu sanoo ja pitää samalla koko hanketta mainiona. - Kun itse aikanani olin vastaanottotyössä, en tiennyt hallinnon töistä tuon taivaallista. - Voisin lähteä uudelle keikalle milloin tahansa, Katriina päättää. - Suosittelen tämän mahdollisuuden käyttämistä kaikille, sillä takaan, että päivä tulee olemaan antoisa.

15 YRITYSVASTUURAPORTTI Turvallisesti Diacorissa Työsuojelutoimikunnan keskeinen tehtävä on varmistaa henkilöstön turvalliset työolot. Se tehdään tiiviissä yhteistyössä esimiesten ja henkilöstön kanssa. Toteutimme kaikki yksiköt kattavan riskienarviointikierroksen syksyllä Syksyllä 2011 tehtiin pienempi vuosittaisarviointi. Diacorissa ei ole merkittäviä työsuojelullisia riskejä ja kaikki havaitut pienemmät riskit on poistettu tai niiden haittoja on vähennetty. Esimiehille järjestettiin vakuutusyhtiöiden kanssa kolme aamutilaisuutta, joissa käsiteltiin lakisääteistä työeläketurvaa sekä lakisääteistä tapaturmavakuutusturvaa. Uudenmaan aluehallintoviraston työsuojelutoiminto teki Diacorin neljällä lääkäriasemalla työsuojelutarkastuksen, jonka aiheena olivat vaarojen ja haittojen selvitys ja arviointi, työsuojelun toimintaohjelma, työpaikkaselvitys ja työterveyshuollon toimintasuunnitelma sekä työpaikan työturvallisuutta ja -terveyttä edistävät toimivat käytännöt. Tarkastuksen perusteella Diacorin yksiköt arvioitiin turvalliseksi ja työsuojelun vaatimukset hyvin huomioonotetuiksi. Lääkäriasemat ovat pitäneet omat turvallisuusvalmennuksensa, joissa on tehty turvakävelykierrokset sekä käyty läpi yksikön turvaopas. Muutamissa tilaisuuksissa on ollut mukana myös vakuutusyhtiön edustaja. Kaikkiin yksiköihin nimettiin turvallisuusvastaavat, joille järjestettiin marraskuussa koulutuspäivä. Turvallisuusvastaavien tehtäväksi sovittiin turvaoppaan laatiminen Diacorin yhteisen mallin mukaisesti. Seuraavassa koulutuksessa keväällä 2012 laaditaan yhteiset työohjeet turvallisuusvastaaville. Työsuojeluvaltuutetut ja -päällikkö jalkautuivat kiertämään kaikki yksiköt, jotta he tulisivat henkilöstölle tutummiksi. Työmatkatapaturmien ehkäiseminen ja vähentäminen oli työsuojelutoimikunnan tärkein tavoite vuodelle Ne vähenivätkin edelliseen vuoteen verrattuna peräti 40 prosentilla, mikä merkitsi sekä huomattavaa säästöä että hyvinvointia. Marraskuussa hankitut liukuesteet vähensivät liukastumistapaturmia merkittävästi. Diacor on kuulunut Nolla tapaturmaa -foorumiin vuodesta 2007 ja on joukon ainoa yksityinen terveyspalveluja tuottava yritys. Työsuojelun sisäistä raportointia kehitettiin laatimalla yhteiset lomakkeet vaara- ja uhkatilanteille, läheltä piti -tilanteille sekä pisto- ja viiltotapaturmille. Työsuojelutoimikunta käsittelee kyseiset ilmoitukset kokouksissaan. Tavoitteena on entisestään parantaa yksiköiden turvallisuutta kaikin käytettävissä olevin keinoin. Yksiköiden sisäilmanlaaturaportit käsiteltiin jokaisessa työsuojelutoimikunnan kokouksessa, kuten myös kaikki ergonomiaa koskevat raportit. Muutamissa tapauksissa tarvittiin työsuojelupäällikön yhteydenottoa vuokranantajaan, jotta kiinteistön edustajat saatiin ryhtymään tarvittaviin korjaustoimenpiteisiin pikaisesti. ASIAKKAIDEN KERTOMAA sairaalassa toteutettiin vuoden aikana kaksi erillistä asiakastyytyväisyystutkimusta, joiden tulokset tukivat toisiaan mainiosti: sekä sairaalan oma tutkimus että vakuutusyhtiö Pohjolan vastaava kertoivat, että sairaalamme potilaat ovat erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun ja hoitoon. Pohjolan tutkimuksessa Diacor sijoittui kärkeen alueensa palveluntuottajien asiakastyytyväisyydessä. Diacorin oman tutkimuksen merkittävin viesti saatiin sairaalan palvelujen suosittelemisesta: jokainen tutkimukseen vastanneesta 123 potilaasta oli valmis suosittelemaan sairaalamme palveluja myös muille. vuoden aikana kehitettiin asiakaspalautejärjestelmää. Sähköisen kanavan kautta palautteita tulee vuositasolla noin 2 000, joista kehittämisehdotuksia on 15 prosenttia, kiitoksia 41 prosenttia ja moitteita 44 prosenttia. Moitteet jaotellaan käyttäytymiseen, hoitoon liittyvään, tekniseen asiaan ja laatupoikkeamiin, jotka ovat palveluprosessiin liittyviä poikkeamia. Jokaisessa Diacorin yksikössä on asiakaspalautevastaava, joille tarjottiin toimintavuoden aikana tukea ja valmennusta tehtävään ja myös verkostoitumismahdollisuuksia muiden asiakaspalautevastaavien kanssa hyvien käytäntöjen jakamisen varmistamiseksi. Yli puolet palautteen antajista ei toivo erillistä yhteydenottoa palautteensa johdosta. Diacorin yksiköistä palautteita kerää eniten Itäkeskus, jota seuraavat Iso Omena, Keskusta ja Ruoholahti.

16 YRITYSVASTUURAPORTTI HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen. CASE: Diacor ja HOK-Elanto sekä erittäin suuri arvoyhteensopivuus hok-elanto on Diacorin suurimpia työterveysasiakkaita. Laajalla rintamalla tehtävä mutta vielä tuore yhteistyö on käynnistynyt hyvin. hok-elannon henkilöstöjohtajan Antero Leväsen ajattelussa henkilöstön hyvinvointi on erittäin keskeinen asia, joten yritys on valmis panostamaan siihen kunnolla. - Teemme sairauskassan kanssa asian suhteen paljon itsekin, mutta tarvitsimme luotettavan kumppanin työterveyspalveluiden tuottamiseen. - Työterveyden palveluntuottajan vaihtaminen on aina iso asia. Me teimme sen ilman varsinaista kilpailuttamista, sillä sairauskassayhteistyön ansiosta meillä oli kokemusta Diacorista ja sen tavasta toimia. Toinen merkittävä valintakriteeri oli se, että Diacorin ja hok-elannon arvoyhteensopivuus on erittäin suuri. Osuuskuntamalli vastaa koko lailla hyvin Diacorin tilannetta, jossa vastuullisesti toimivan liikeyrityksen omistaa yleishyödyllinen säätiö. Uskon, että tulevaisuudessa näemme yhä enemmän yhteistyömalleja, jossa vastuullisesti toimivat tahot löytävät toisensa verkostoituen monin tavoin. Levänen sanoo, että tehtävän haasteellisuudesta huolimatta Diacor on onnistunut hok-elantolaisten työterveyspalvelun tuottamisessa hyvin. Erityiskiitokset menevät yhteyspäällikkö Marja Kuusistolle, jolla on ollut kaikki langat käsissään. Kiitosta saa myös Diacorin raportointi sekä se, että jo ensimmäiset kuukaudet nostivat ennaltaehkäisevän työterveyspalvelun (Kelan korvausluokka 1) osuutta merkittävästi, eli peräti 45 prosenttiin kaikesta toiminnasta. Haasteitakin on, kuten esimerkiksi Diacorin palvelut hok-elannon koko toimialueella ja eritoten Keski-Uudellamaalla. huolenpito henkilöstön hyvinvoinnista tarkoittaa Leväselle monia asioita, kuten hyvää esimiestyötä, varhaista puuttumista sekä työn mukauttamista. - Se on työnantajien vastuunkantoa työurien pidentämisessä, mikä näkyy mm. vähentyneinä sairauspoissaoloina. Ne ovat hok-elannossakin vähentyneet, mutta tavoitteeseen eli niiden puolittumiseen ei vielä ole ylletty. Nyt meillä on kuitenkin luotettava kumppani, jolla on kattava palveluverkosto, ja joka haluaa kehittää palveluja kanssamme. Esimerkiksi sairaudenhoidon porrastus toimii jo hienosti, mutta rekrytointien työhön soveltuvuusarviointien uutta toimintamallia kehitetään edelleen. Uskon, että toimintamme hioutuu lopullisiin uomiinsa jo kuluvan vuoden aikana. diacor on hok-elannon tuore etupartneruuskumppani ja toi uuden yksityishenkilöiden terveystarkastuspalvelunsa markkinoille pitkälle juuri tätä kautta. - Laajennamme vihreän kortin etuja mielellämme juuri asiakkaiden hyvinvointiin liittyviin asioihin. Terveyden edistäminen ja sairauksien ennaltaehkäisy tukevat tätä linjausta mitä parhaimmin. hok-elanto ja Diacor ovat sopineet, että Diacor rakentaa lääkäriaseman Kannelmäkeen ensi vuonna valmistuvan kauppakeskuskompleksin yhteyteen. Kauppakeskukset ovat nykyajan ihmisten kohtauspaikkoja, joihin lääkäriasemat sopivat erittäin hyvin, Levänen muistuttaa.

17 YRITYSVASTUURAPORTTI SICK Oy:n toimitusjohtaja ja yleismies Ari Rämö. CASE: SICK Oy:n Health Marathon terveenä eläkkeelle saksalainen sick ag on maailman johtava anturiteknologian valmistaja. Melkein jokainen on törmännyt sen tuotteisiin, vaikka ei sitä välttämättä ole tiedostanutkaan. - Asiakkaitamme on ylipäätään kaikki teollisuus, jossa tarvitaan automaatioteknologiaa. Lentokentät, satamanosturit, kirjastojen viivakoodit ja kaupan kassapöydät ovat tunnettuja kohteita, joissa on käytössä osaamistamme, kertoo Ari Rämö, maailmanlaajuisen konsernin Suomen toimintojen eli sick Oy:n toimitusjohtaja ja yleismies. vantaalaisella sickillä on jotakin, mitä monellakaan yrityksellä ei ole: oma sick Health Marathon -ohjelma. Sen tavoitteena ei ole juoksuttaa ihmisillä 42 kilometriä, vaan saattaa heidät aikanaan eläkepäiville terveinä ja elinvoimaisina. Rämö sanoo, että Konecranesin Pekka Lundmark herätti hänet aikanaan huomaamaan, mikä on kuntoilun ja terveyden merkitys ihmisen elämässä. Lundmarkin ajatuksista Rämö lähti miettimään, mitä hänen yrityksensä voisi tehdä työntekijöidensä hyvinvoinnin eteen. - Hieman kärjistäen sanottuna kukaan muu ei tarjonnut lisää ikävuosia, joten päätin tehdä sen. sickin ohjelma alkoi puolisentoista vuotta sitten. Yritys sijaitsi tuolloin Metsälässä, ja ensimmäiseksi kumppaniksi tuli lähinnä henkilökunnan toiveesta lähellä sijainnut Diacor Pasila. - Mietimme asiaa aika huolellisesti ja totesimme, että alan yrityksistä Diacorilla on parhaat edellytykset haluamaamme yhteistyöhön. Teimme yhteistyötä jo silloin työterveyshuollon kanssa ja oli luonnollista laajentaa yhteistyötä terveyden ja kunnon kehittämiseen. Yhteistyössä Diacorin kanssa toteutettava hyvinvointiohjelma sisältää yhteistä liikkumista, liikuntakoulua eri lajeille, terveystarkastuksia, kuntotestejä, terveysluentoja ja ravitsemusohjausta. Työtekijöiden käytössä on myös personal trainerin palvelut. Osallistuminen firman 22 työntekijälle on vapaaehtoista. rämön mukaan monet sovituista toimenpiteistä ovat arkisia. - Hissi pois, karamellien tilalle hedelmiä, syödään terveellisemmin, käytetään vähemmän alkoholia, kävellään koiran kanssa pidempi lenkki, tehdään asioita ulkona enemmän ja terveysajattelu on mahdollisuuksien mukaan kytketty yrityksen kaikkeen toimintaan. - Henkilökunnan joululahjatkin ovat olleet sykemittari ja ulkoiluvaatteita kinkun sijaan. - on tärkeää, että kyse ei ole vain hetkellisistä tempauksista, vaan teemme yhdessä jotakin läpi vuoden ja vuosi vuoden perään. Terveenä eläkkeelle on hyvä tavoite. Olen aika varma, että tämä muutos on jo nyt maksanut itsensä takaisin. Ihmistemme peruskunto on noussut ja jo ennestäänkin pienet sairauspoissaolot ovat edelleen vähentyneet. Hyvä kunto parantaa myös työmotivaatiota ja jaksamista kiireen keskellä. Toki yksi merkittävä saavutuksemme on myös se, että henkilöstömme vaihtuvuus on käytännössä nolla, Rämö toteaa. Tärkeänä asiana hän pitää ihmisten kokonaisvaltaista viihtymistä töissä hyvässä kunnossa ja terveenä. - Työ on osa elämää ja meille pitää aina olla kiva tulla töihin. Maanantaisinkin. Se, jos mikä, on Health Marathonia.

18 YRITYSVASTUURAPORTTI Voimailualan yrittäjä Jani Ihalainen. CASE: Jani Ihalainen: Hyvä kello kauas kilkkaa jani ihalaista, 36, voi pitää todella vahvana miehenä. Kun jalkakyykystä nousee selvästi yli 400 kiloa ja penkkipunnerruksessa yli 300 kiloa, paikkojen pitää kestää ja olla kunnossa. Voimailualan yrittäjänä toimivalla Ihalaisella ne eivät ihan aina ole kestäneet, vaikka palkintokaapissa onkin kaksi voimanoston ja kahdeksan penkkipunnerruksen mm-kultaa. Ja mm-kisat ovat miehellä tähtäimessä edelleen. Onpa hän harrastanut kehonrakennustakin. ihalainen on joutunut turvautumaan Diacorin ja ortopedi Harri Heliön palveluksiin uransa aikana jo kolme kertaa. Sarjassa nostavalta pirkkalalaiselta on leikattu molemmat olkapäät sekä kokonaan kiinnityksestään irronnut rintalihas. Toinen olkapää molempien diagnoosina on ollut mikäpäs muu kuin painonnostajan olkapää leikattiin 2007 ja toinen viime marraskuussa. Vuonna 2010 oli vuorossa revennyt rintalihas, joka parani niin hyvin, että Ihalainen oli mm-areenalla jo kymmenen kuukauden kuluttua leikkauksesta. ihalainen ei säästele sanojaan Diacoria ja Heliötä kehuessaan. - Sairaalan asiakaspalvelu on todella hyvää. Minulla on kokemusta useista muistakin paikoista Suomessa, mutta voin vilpittömästi sanoa, että Diacorissa palvelu on parasta mahdollista. Siksi sinne hakeudutaan vähän matkankin takaa. - Kokonaan oma lukunsa on Harri Heliön ammattitaito. Hän tutkii vaivan vastaanotolla ja kertoo, mistä on kyse. Kuvat otetaan varmentamaan, että asiat ovat, kuten hän sanoo. Monissa muissa paikoissa tuntuu, että erilaisia tutkimuksia tehdään diagnoosin löytämiseksi. Heliö tuntuu todella tietävän, mistä olkaseudun vaivoissa on kyse. Erikseen Ihalainen ylistää Heliön leikkauksen jälkeisiä kuntoutusohjeita, sillä itse leikkaus onnistuu kyllä varmaan aina. Hän kertoo suhtautuneensa ensimmäisen toimenpiteen jälkeen hiukan varauksella saamiinsa kuntoutusohjeisiin, sillä ne eivät kovan raudan kanssa työskentelemään tottuneesta miehestä tuntuneet oikein miltään. - Liian vähän ja liian pienillä painoilla, se oli ajatukseni tuolloin. Vaan ei ole enää, sillä ohjeet näyttävät toimivan juuri kuten Harri sanoo. ihalainen kertoo ohjanneensa monia tuttaviaan Heliön pakeille Diacoriin. - Kaikki ovat olleet tyytyväisiä. Kyllä se hyvä kello ainakin tässä tapauksessa kauas kilkkaa. Heliön ammattitaidosta johtuen hakeuduin Diacoriin myös selkäleikkaukseen vuonna Selän operoi ortopedi Peter Pippingsköld. Olen erittäin tyytyväinen myös hänen osaamiseensa. Kun kilpaillaan maailman huipulla, urheilija haluaa loukkaantuessaan vain parasta lääkärin ammattitaitoa. Sitä olen saanut Diacorista ja olen erittäin tyytyväinen.

19 YRITYSVASTUURAPORTTI HYVÄÄ TEKEVÄ DIACOR missiossamme edistämme ihmisen terveyttä ja teemme hyvän tekemisen mahdolliseksi. Diacor määrittelee näin perustehtävänsä ja olemassaolon oikeutuksensa. Mission jälkimmäinen lause sisältää kolme näkökulmaa: haluamme ensinnäkin mahdollistaa omistajamme toiminnan suomalaisen yhteiskunnan kehittämisessä ja rakentamisessa. Toiseksi haluamme tarjota jokaiselle diacorilaiselle mahdollisuuden tehdä oman työnsä niin hyvin kuin mahdollista. Haluamme myös auttaa työterveyspalvelujen asiakkaitamme hyvän työilmapiirin rakentamisessa sekä henkilöstönsä hyvinvoinnin edistämisessä ja siten omien tavoitteittensa saavuttamisessa. nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä Diacorin pitkään jatkunut systemaattinen työ vastuullisen ja läpinäkyvän liiketoiminnan kehittämiseksi on arvostettua suunnannäyttäjyyttä. Toimintamme osana Helsingin Diakonissalaitoksen yhteiskunnallista konsernia on motivoivaa sekä henkilökunnallemme että ammatinharjoittajillemme. Tämä käy ilmi Suomen Parhaat Työpaikat -kilpailun avovastauksista: se, että Diacorin tekemä taloudellinen tulos käytetään yleiseen hyvään, on monien mielestä juuri se tekijä, joka tekee Diacorista hyvän työpaikan. vastuullinen tapa toimia pitää sisällään myös kannattavan liiketoiminnan merkityksen ymmärtämisen ja hyväksymisen. Vuoden 2011 aikana perustimme Teemme fiksummin liikevoitto 10 % -ohjelman, jonka keskeinen sisältö on, että kannattava liiketoiminta on parasta vastuullisuutta. Parhaat ideat palkittiin kuukausittain ja niistä kerrottiin myös muulle henkilöstölle. Varsinkin yksiköiden aukioloaikoihin kiinnitettiin paljon huomiota. hyvää tekevä diacor ymmärtää perinteen ja historian merkityksen. Diacorin vanhempi juuri eli sairaalatoiminta ulottuu jo 145 vuoden päähän lääkäriasemajuurella on ikää vasta 43 vuotta ja perinteinen erinomainen asiakaspalvelumme lähtee Diakonissalaitoksen jokaista ihmistä arvostavista periaatteista. Perinteen ja historian sekä voimakkaan uudistushalun ainutlaatuisesta yhdistelmästä syntyy erinomainen asiakaspalvelu, johon Diacorin kilpailukyky varsin pitkälle perustuu. Diacorin yritysvastuuraportti oli edelleen ainoa koko toimialalla. Julkaisimme ensimmäisen gri-mallia (Global Reporting Initiative) noudattelevan yritysvas tuuraporttimme vuonna Tässä raportissa arvioimme onnistumistamme vuodelle 2011 asettamissamme tavoitteissa ja määrittelemme uudet tavoitteet vuodelle Diacor ei tee si joittajaviestintää, joten yritysvastuuraporttimme on suun nattu nykyiselle ja tulevalle henkilöstölle kuten eri oppilaitoksien opiskelijoille, ammatinharjoittajakunnalle sekä asiakkaille ja muille yhteis kunnan eri toimijoille kuten viranomaisille ja medialle. raporttimme on tunnuslukujen suhteen puutteellinen ja gri-mallin suosituksia on noudatettu vain soveltuvin osin ja epätäydellisenä. Raportin lopussa on listaus asioista, jotka raporttimme ottaa huomioon. Varmennuksessa ei ole käytetty ulkopuolista arvioijaa muilta osin kuin tilintarkastustoimintoon liittyen taloudellisten tunnuslukujen osalta. Hyvää hallin totapaa toteutetaan hallituksen hyväksymän kirjallisen johtamisjärjestelmäkuvauksen mukaisesti. Arvomme Erinomainen asiakaspalvelu Uudistuminen Esimerkillisyys Visiomme Terveyspalvelujen suomalainen suunnannäyttäjä Missiomme Edistämme ihmisen terveyttä ja teemme hyvän tekemisen mahdolliseksi

20 YRITYSVASTUURAPORTTI Astmahoitaja Tuija Lindqvist- Pirttiniemi mittaamassa keuhkojen tilavuutta. OLENNAISET TEKIJÄT DIACORIN TOIMINNASSA vuoden 2011 aikana määrittelimme yrityksemme olennaiset tekijät seuraavasti. Vastuullinen työnantaja Henkilöstön hyvän työilma piirin vaaliminen nostettiin vuonna 2010 strategiamme ytimeen. Haluamme olla houkutteleva ja vastuullinen työnantaja, jolla on oikeudenmukainen henkilöstöpolitiikka, jonka henkilöstöllä on korkea työ tyytyväisyys, ja jonka hyvinvoivan henkilöstön osaa miseen investoidaan jatkuvasti. Henkilöstön ja ammatinharjoittajien sitoutuminen ja tyytyväisyys ovat keskeisiä menestystekijöitämme. suomalaisessa yhteiskunnassa Diacor on merkittävä työllistäjä, joka tarjoaa vakituisen työsuhteen yli 600 työntekijälle ja luotettavan yhteistyökumppanuuden noin 600 ammatinharjoittajalle. Peräti 99 prosenttia työsuhteistamme on toistaiseksi voimassa olevia, sillä pidämme luottamusta ja turvallista työsuhdetta yhtenä työssä viihtymisen kivijalkana. Diacor on järjestäytynyt työnantaja, joka noudattaa tarkasti alan työehtosopimusta ja laatii jokaisen työntekijän ja ammatinharjoittajan kanssa kirjallisen sopimuksen. Täytämme myös työsuojelun työnantajavelvoitteet työympäristöön, työhön ja yksilöön kohdistuvan määrätietoisen ja kokonaisvaltaisen riskienarviointiprosessin kautta. Tasa-arvosuunnitelmamme ottaa huomioon, että Diacorissa voi työskennellä hyvin erilaisia ihmisiä mm. koulutustason suhteen. Diacor on savuton työpaikka. työntekijöiden hyvinvointia tuetaan monin eri tavoin. Korkeatasoisen työterveys- ja työhyvinvointipalvelun ohella henkilöstöllä on sairauskuluvakuutus, joka mahdollistaa huipputasoisen ja nopean sairaudenhoidon. Haluamme huolehtia henkilöstön jaksamisesta ja työkyvystä vastuullisesti koko työuran ajan ja ottaen huomioon ihmisten erilaiset elämäntilanteet. Työn ja vapaa-ajan tasapaino sekä erilaiset työaikajärjestelyt ja -joustot tukevat tätä tavoitetta. Diacorissa hyvin tunnettuja keinoja ovat esimerkiksi osa-aikatyö, osaaikaeläkkeet, ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuuksien hyödyntäminen, vuorotteluvapaa sekä opintovapaa. vastuullista työantajapolitiikkaa on esimerkiksi henkilöstön osaamisen kehittäminen. Tämä toteutuu kehityskeskustelujen myötä, itsearviointien sekä osaamisprofiilien, henkilökohtaisten kehittymissuunnitelmien, projektityöskentelymahdollisuuksien ja kokemusvaihdon avulla. Esimiestyön tukemiseksi olemme julkistaneet sekä hyvän diacorilaisen ( Homo Diacorens ) että hyvän diacorilaisen esimiestyön ( Pomo Diacorens ) periaatteet.

Diacor terveyspalvelut Oy on pääkaupunkiseudulla toimiva yritys, joka tuottaa

Diacor terveyspalvelut Oy on pääkaupunkiseudulla toimiva yritys, joka tuottaa Diacor lyhyesti Diacor terveyspalvelut Oy on pääkaupunkiseudulla toimiva yritys, joka tuottaa terveyden- ja sairaudenhoitopalveluita. Palveluihimme kuuluvat myös valtakunnalliset työterveyspalvelut yhdessä

Lisätiedot

YRITYSVASTUURAPORTTI 2012

YRITYSVASTUURAPORTTI 2012 YRITYSVASTUURAPORTTI 2012 YRITYSVASTUURAPORTTI 2012 2 LOGON VÄRI: 186 PMS Diacor lyhyesti Diacor terveyspalvelut Oy on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön omistama kotimainen yritys, joka edistää ihmisten

Lisätiedot

YRITYSVASTUURAPORTTI 2013

YRITYSVASTUURAPORTTI 2013 2013 YRITYSVASTUURAPORTTI 2013 julkaisemme yritysvastuuraportin kerran vuodessa. Diacorin yritysvastuuraportointi- ja tilikausi on kalenterivuosi. Yritysvastuuraporttiin on yhdistetty myös vuosikertomustiedot.

Lisätiedot

Vuosikatsaus 2000. Medivire Työterveyspalvelut Oy. Työhyvinvointipalveluita kaikkialla Suomessa

Vuosikatsaus 2000. Medivire Työterveyspalvelut Oy. Työhyvinvointipalveluita kaikkialla Suomessa Vuosikatsaus 2000 Medivire Työterveyspalvelut Oy Työhyvinvointipalveluita kaikkialla Suomessa Sisällys 4 6 8 10 11 19 20 24 Medivireen hallituksen puheenjohtaja Jukka Wuolijoki: Medivireellä on selvä suunta

Lisätiedot

Hyvä johtaminen pitää tavoitteet kirkkaina. Kestävä. antaa työlle. Parempi työkyky on kaikkien etu

Hyvä johtaminen pitää tavoitteet kirkkaina. Kestävä. antaa työlle. Parempi työkyky on kaikkien etu Parempi työkyky on kaikkien etu Hyvä johtaminen pitää tavoitteet kirkkaina Kestävä kehitys antaa työlle merkityksen Ilmarisen vuosi 2012 Ilmarinen näkee ihmisen numeroiden takana. Tärkein päämäärämme on

Lisätiedot

Mistä seuraavat innovaatiot? Seoksia terveydenhuoltoalan uudistamiseen

Mistä seuraavat innovaatiot? Seoksia terveydenhuoltoalan uudistamiseen . The Point Deloitten sidosryhmälehti Terveydenhuoltoalan teemanumero Syksy 2011 Mistä seuraavat innovaatiot? Seoksia terveydenhuoltoalan uudistamiseen Sitra vauhdittaa yhteistyötä Taltioni-palvelun kehittämisessä

Lisätiedot

Yliopiston Apteekin vuosikertomus. Yliopiston Apteekki

Yliopiston Apteekin vuosikertomus. Yliopiston Apteekki 2008 Yliopiston Apteekin vuosikertomus Yliopiston Apteekki Apteekinhoitaja Taina Santala palvelemassa asiakasta Yliopiston Apteekissa Viikissä. Sisällysluettelo 3 5 6 9 11 16 17 18 21 23 26 27 29 30 35

Lisätiedot

Tapahtuu tänään la 11.9.: Ajankohtaista akavalaisille. Tänään! Mikä on Akava Kainuu?... s. 10. Akavan hallitusohjelmatavoitteet...

Tapahtuu tänään la 11.9.: Ajankohtaista akavalaisille. Tänään! Mikä on Akava Kainuu?... s. 10. Akavan hallitusohjelmatavoitteet... Kuva: Esko Pääskylä Työhyvinvointi Selvitys kainuulaisesta työhyvinvoinnista... s. 2-3 Kansanedustajien terveiset... s. 4-5 Työhyvinvointi osaksi elinkeinopolitiikkaa... s. 5 Nuorten työkyvyttömyyden estäminen...

Lisätiedot

Osaavan työvoiman varmistaminen. Johtamisen ja työyhteisöjen kehittäminen. Henkilöstökeskuksen palvelut. Tunnusluvut Espoo, Helsinki, Vantaa

Osaavan työvoiman varmistaminen. Johtamisen ja työyhteisöjen kehittäminen. Henkilöstökeskuksen palvelut. Tunnusluvut Espoo, Helsinki, Vantaa Henkilöstökertomus VANTAAN KAUPUNKI HENKILÖSTÖKERTOMUS Osaavan työvoiman varmistaminen Johtamisen ja työyhteisöjen kehittäminen Terveys ja hyvinvointi Henkilöstökeskuksen palvelut Tunnusluvut Espoo, Helsinki,

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA - VÄLITÄ VARHAIN. Käytännönläheistä tietoa varhaisen välittämisen toimintamallin luomisesta ja jalkauttamisesta työpaikan arkeen.

PIDÄ HUOLTA - VÄLITÄ VARHAIN. Käytännönläheistä tietoa varhaisen välittämisen toimintamallin luomisesta ja jalkauttamisesta työpaikan arkeen. PIDÄ HUOLTA - VÄLITÄ VARHAIN Käytännönläheistä tietoa varhaisen välittämisen toimintamallin luomisesta ja jalkauttamisesta työpaikan arkeen. SISÄLLYSLUETTELO ALKUSANAT 3 1 TAUSTA 4 2 KUSTANNUKSET JA VAIKUTTAVUUS

Lisätiedot

Osaaminen ja välittäminen siivittävät kasvua

Osaaminen ja välittäminen siivittävät kasvua Terveystalo tänään Osaaminen ja välittäminen siivittävät kasvua Jatkuvassa muutoksessa oleva toimintaympäristö tuo suurimmat haasteet terveyspalveluiden tuottamiselle. Terveystalossa tehdyt valinnat ovat

Lisätiedot

UUSIA TUOTTEITA JA PALVELUITA. s. 7 PUUTU. s.6. s.19. Matka. s.23. uudenlaiseen. työhön. s.12

UUSIA TUOTTEITA JA PALVELUITA. s. 7 PUUTU. s.6. s.19. Matka. s.23. uudenlaiseen. työhön. s.12 EILAKAISLAN sidosryhmälehti 1/2013 Matka uudenlaiseen UUSIA TUOTTEITA JA PALVELUITA s. 7 PUUTU TYÖPAIKKA- KIUSAAMISEEN s.6 Inhousekonsultista Tukea s.19 vinkit työnhakuun s.23 työhön s.12 EILAKAISLAN sidosryhmälehti

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEIDEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖURIEN JATKAMINEN

IKÄÄNTYNEIDEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖURIEN JATKAMINEN Pekka Peltonen ja Outi Wallin IKÄÄNTYNEIDEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖURIEN JATKAMINEN työntekijän, organisaation ja talouden näkökulmasta IKÄSTRATEGIA -HANKKEEN TUTKIMUSRAPORTTI Ikääntyneiden työntekijöiden työurien

Lisätiedot

TYÖLLISYYDEN KUNTAKOKEILUN VUOSIKERTOMUS

TYÖLLISYYDEN KUNTAKOKEILUN VUOSIKERTOMUS Vuosikertomus 2014 SISÄLLYSLUETTELO 1. Loppukiriä kohden...3 2. Töihin!-palvelu Jyväskylä...4 2.1. Elinkeinopolitiikka ja yritysyhteistyö... 4 2.2. Työn merkitys ihmiselle... 4 2.3. Yrittäjän tukena...

Lisätiedot

AITOA VAIKUTTAVUUTTA, KATTAVUUTTA JA PITKÄJÄNNITTEISYYTTÄ TYÖYHTEISÖPALVELUIHIN Yhteinen asiakkuus yhden luukun palvelumalli YXI Luukku Tuloskuntoon mallin konseptointityön julkaisu 2012 Sisällys 1. Johdannoksi

Lisätiedot

Työhyvinvointia kaikille sukupolville

Työhyvinvointia kaikille sukupolville Työhyvinvointia kaikille sukupolville Lukijalle Työelämään kohdistuvat paineet pyrkivät nakertamaan työssä jaksamista ja siinä viihtymistä. Jatkuvat muutokset toimintaympäristössä ja epävarmuus tulevaisuudesta

Lisätiedot

www.pwc.com/fi Vastuullista kumppanuutta

www.pwc.com/fi Vastuullista kumppanuutta www.pwc.com/fi Vastuullista kumppanuutta PwC Suomen yritysvastuuraportti 2011 Yrityksemme pähkinänkuoressa Pohjois-Suomi 26 henkilöä Rovaniemi PwC Suomi* on suomalainen yritys, joka kuuluu kansainväliseen

Lisätiedot

Porin kaupungin henkilöstölehti 1/2006

Porin kaupungin henkilöstölehti 1/2006 Porin kaupungin henkilöstölehti 1/2006 15 kysymystä Pori 2012 strategiasta s. 4 Kaupunginjohtajat vastaavat Lähiesimieskoulutus s. 6 Erityisasiantuntija Kristiina Strandman luennoi ikäjohtamisesta Suomen

Lisätiedot

Selvitys työkyvyn tuen malleista. ja työterveyshuoltoyhteistyöstä vuokratyössä 12.12.2012. Kimmo Terävä

Selvitys työkyvyn tuen malleista. ja työterveyshuoltoyhteistyöstä vuokratyössä 12.12.2012. Kimmo Terävä Selvitys työkyvyn tuen malleista ja työterveyshuoltoyhteistyöstä vuokratyössä 12.12.2012 Kimmo Terävä 1 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Työkyvyn tuki vuokratyössä -hanke... 4 2.1 Tämä selvitys ja sen toteuttaminen...

Lisätiedot

ja korkeana sekä yhtenäisenä laatuna toimipaikasta riippumatta.

ja korkeana sekä yhtenäisenä laatuna toimipaikasta riippumatta. Terveystalo tänään Terveystalon strategia Laadukkaat ja asiakaslähtöiset palvelumme edistävät suomalaisten terveyttä ja samalla koko yhteiskunnan hyvinvointia. Arvomme osaaminen ja välittäminen ohjaavat

Lisätiedot

Mallipormestari. Manse puskee tulevaisuuteen uudistuksia uhkuen. Vantaa kantaa huolta henkilöstön työkyvystä

Mallipormestari. Manse puskee tulevaisuuteen uudistuksia uhkuen. Vantaa kantaa huolta henkilöstön työkyvystä 4-2012 www.keva.fi Mallipormestari Manse puskee tulevaisuuteen uudistuksia uhkuen. Vantaa kantaa huolta henkilöstön työkyvystä Satakunnassa sanottiin kyllä aktiiviselle tuelle Eläkebuumi on jo täällä:

Lisätiedot

Työelämä ja perheyritykset

Työelämä ja perheyritykset 1 Työelämä ja perheyritykset > L UKIJALLE 2 Suomi ikääntyy kiihtyvää vauhtia. Työssä jaksamisesta ja työurien pidentämisestä käydään jatkuvaa keskustelua poliittisten päättäjien ja työmarkkinajärjestöjen

Lisätiedot

Fazer-konsernin yritysvastuuraportti 2005

Fazer-konsernin yritysvastuuraportti 2005 Fazer-konsernin yritysvastuuraportti 2005 Yritysvastuuraportti 2005 Sisältö Konsernijohtajan katsaus...3 Yritysvastuuraportin sisällön ja raportointiprosessin kuvaus...4 Fazer-konserni tänään...4 Fazer-konsernin

Lisätiedot

Y R I T Y S V A S T U U R A P O R T T I 2 0 0 9

Y R I T Y S V A S T U U R A P O R T T I 2 0 0 9 Y R I T Y S V A S T U U R A P O R T T I 2 0 0 9 Sisältö Toimitusjohtajan katsaus 3 Vaasan-konserni 4 5 Yritysvastuu 6 7 Taloudellinen vastuu 8 9 Sosiaalinen vastuu 10 15 Ympäristövastuu 18 21 GRI -taulukko

Lisätiedot

AKTIA PANKKI OYJ YHTEISKUNTAVASTUURAPORTTI 2013

AKTIA PANKKI OYJ YHTEISKUNTAVASTUURAPORTTI 2013 AKTIA PANKKI OYJ YHTEISKUNTAVASTUURAPORTTI 2013 Pankki Varainhoito Vakuutus Kiinteistönvälitys Sisältö Yhteiskuntavastuu Aktiassa 1 Sitoutuminen ja vastuu leimaavat toimintaamme 3 Aktia-konserni 4 Aktian

Lisätiedot

Tampereen kaupungin henkilöstölehti. Perhetyötä tutkittiin. Tyk-kuntoutus virkistää s.6 Passin paikalle selviämishoitoasema s.12

Tampereen kaupungin henkilöstölehti. Perhetyötä tutkittiin. Tyk-kuntoutus virkistää s.6 Passin paikalle selviämishoitoasema s.12 Tampereen kaupungin henkilöstölehti 3 2009 Perhetyötä tutkittiin Tyk-kuntoutus virkistää s.6 Passin paikalle selviämishoitoasema s.12 PÄÄKIRJOITUS HUHTIKUU 2009 Entisten nuorten työhyvinvointi SUSANNA

Lisätiedot

TERVEENÄ TYÖSSÄ TÄHDÄTÄÄN PIDEMPÄÄN JA PAREMPAAN TYÖURAAN HAITIA

TERVEENÄ TYÖSSÄ TÄHDÄTÄÄN PIDEMPÄÄN JA PAREMPAAN TYÖURAAN HAITIA ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE Viriketoiminta Luo yhteishenkeä ja motivoi toiminnalla Esimiestoiminta Esimies on avainasemassa viihtyvyyden kannalta Ergonomia

Lisätiedot

Henkilöstökertomus 2014. Taulukoissa käytetyt lyhenteet. Osaavan työvoiman varmistaminen. Johtamisen ja työyhteisöjen kehittäminen.

Henkilöstökertomus 2014. Taulukoissa käytetyt lyhenteet. Osaavan työvoiman varmistaminen. Johtamisen ja työyhteisöjen kehittäminen. HENKILÖSTÖ- KERTOMUS VANTAAN KAUPUNKI HENKILÖSTÖKERTOMUS Osaavan työvoiman varmistaminen Johtamisen ja työyhteisöjen kehittäminen Palkitseminen Terveysjohtaminen Kunta10 Henkilöstökeskuksen palvelut Sammandrag

Lisätiedot

TRAINERS HOUSE l VUOSIKERTOMUS 2012 VIENTIVOIMAA HOUSE

TRAINERS HOUSE l VUOSIKERTOMUS 2012 VIENTIVOIMAA HOUSE TRAINERS HOUSE l VUOSIKERTOMUS 2012 VIENTIVOIMAA HOUSE TRAINERS HOUSE l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l I VUOSIKERTOMUS 2012 SISÄLTÖ 5 Läpivientivoimaa 6 Toimitusjohtajan katsaus: Välttämättömästä

Lisätiedot

Työkyvyn tuki vuokratyössä

Työkyvyn tuki vuokratyössä Työkyvyn tuki vuokratyössä Kimmo Terävä Työkyvyn tuki vuokratyössä Työkyvyn tuki vuokratyössä Kimmo Terävä Julkaisija: Kuntoutussäätiö Pakarituvantie 4 5, PL 39, 00411 Helsinki www.kuntoutussaatio.fi ISBN

Lisätiedot