LUONNOS SAUKONLAITURIN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVANMUUTOS SELOSTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LUONNOS SAUKONLAITURIN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVANMUUTOS SELOSTUS"

Transkriptio

1 LUONNOS SAUKONLAITURIN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVANMUUTOS SELOSTUS

2

3 ASEMAKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS ASEMAKAAVAN MUUTOSKARTTA NRO xxxxx PÄIVÄTTY x.x.2010 (ehdotus lautakunta pvm) Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 20. kaupunginosan (Länsisatama) korttelia sekä satama- ja vesialueita (muodostuvat uudet korttelit sekä katu-, tori-, puisto- ja venesatama-alueet) Asemakaava koskee: Helsingin kaupungin 20. kaupunginosan (Länsisatama) vesialuetta (muodostuvat uudet korttelit sekä katu-, tori- ja puisto ja venesatama-alueet) Kaavan nimi: Saukonlaiturin asemakaava ja asemakaavan muutos Laatija: Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosasto Vireilletulosta ilmoittaminen: Kaupunkisuunnittelulautakunta: Nähtävilläolo (MRL 65 ): Kaupunkisuunnittelulautakunta /-virasto: muutettu Kaupunginvaltuusto: Tullut voimaan: Alueen sijainti: Alue sijaitsee Länsisataman kaupunginosassa, Jätkäsaaressa. Aluetta rajaavat pohjoisessa Saukonpaaden alue, osayleiskaavassa esitetyt Jätkäsaaren kaupallinen keskuskortteli, Länsisatamankatu ja Atlantinkatu sekä etelässä osayleiskaavassa esitetyn Poseidoninpuiston eteläreuna ja lännessä meri.

4 Vanha Saukonlaituri hiilinostureineen, kuva kaupunginmuseo. YHTEYSHENKILÖT KAAVAN VALMISTELUSSA Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto: arkkitehti Pia Sjöroos projektipäällikkö, arkkitehti Matti Kaijansinkko maisema-arkkitehti Jouni Heinänen diplomi-insinööri Kaisa Lahti (liikennesuunnittelu) diplomi-insinööri Jukka Tarkkala (teknistaloudellinen suunnittelu) diplomi-insinööri Kaarina Laakso (teknistaloudellinen suunnittelu) suunnitteluavustaja Tiina Tikkanen-Mikkola suunnitteluavustaja Annikki Vartiainen Kaupunginmuseo: Sari Saresto Kiinteistövirasto: kiinteistölakimies Sami Haapanen (tontti-osasto) projektipäällikkö Kalle Rantala (geotekninen osasto) Rakennusvalvontavirasto: Pirkka Hellman Rakennusvirasto, katu- ja puisto-osasto: projektinjohtaja Juha Lahti maisema-arkkitehti Lotta Suominen Talous- ja suunnittelukeskus projektinjohtaja Timo Laitinen diplomi-insinööri Laura Schrey Liikuntavirasto: Antti Salaterä Hanna Lehtiniemi-Liukkonen Opetusvirasto: Kaisa Nuikkinen Sosiaalivirasto: Inkeri Rehtilä

5 SISÄLLYS 1 TIIVISTELMÄ Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen sisältö Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen valmistelun vaiheet Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen toteutus 2 LÄHTÖKOHDAT Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Maakuntakaava Yleiskaava Asemakaava Rakennusjärjestys Kiinteistörekisteri Pohjakartta Maanomistus Alueen historia ja yleiskuvaus Maisema ja rakennettu ympäristö Palvelut Luonnonympäristö Yhdyskuntatekninen huolto Keskeiset ympäristötekijät Ympäristöhäiriöt 3 TAVOITTEET 4 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN KUVAUS Yleisperustelu ja -kuvaus Mitoitus Asuinrakennusten korttelialueet (AK, AKR, AKS, A-1, A-2, AP) Yleisten rakennusten korttelialueet (YO, YS) Venesatama (LV) Autopaikkojen korttelialue (LPA) Toimitilarakennusten korttelialueet(kty-1, KL, KY) Kadut ja aukiot Puistoalueet (VP) Liikenne Palvelut Luonnonympäristö Suojelukohteet Yhdyskuntatekninen huolto Maaperän rakennettavuus ja puhtaus Ympäristöhäiriöt Nimistö 5 ASEMAKAAVAN TOTEUTTAMISEN VAIKUTUKSET Vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen, naapurikaupunginosiin ja rakennettuun ympäristöön Vaikutukset liikenteeseen Vaikutukset teknisen huollon järjestämiseen Vaikutukset luontoon, merialueisiin, maisemaan, kaupunkikuvaan ja kaupunkisiluettiin sekä virkistysalueverkostoon Vaikutukset ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen Vaikutukset eri väestöryhmien toimintamahdollisuuksiin lähiympäristössä, sosiaalisiin oloihin, elinoloihin, viihtyisyyteen ja palveluihin Yhdyskuntataloudelliset vaikutukset 6 ASEMAKAAVAN (MUUTOKSEN) TOTEUTUS Rakentamisaikataulu Toteuttamis- ja soveltamisohjeet Toteutuksen seuranta 7 SUUNNITTELUN VAIHEET Vireilletulo, osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja vuorovaikutus Viranomaisyhteistyö Esitetyt mielipiteet 8 KÄSITTELYVAIHEET Lähteet Liitteet

6 Sijainti Helsingin keskustasta, Rautatientorilta 1 km säteillä. Korttelirakenne. 1 TIIVISTELMÄ Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen sisältö Saukonlaiturin asemakaava ja asemakaavan muutos mahdollistavat tavarasatamakäytössä olleen Jätkäsaaren Saukonlaiturin alueen muuttamisen asuin- ja työpaikka-alueeksi. Tavoitteena on tiivis ja merellinen Helsingin kantakaupungin jatke, jolla on omanlainen tunnistettava luonne. Alue jatkaa Jätkäsaarenkallion ja Hietasaaren asemakaavan kaupunkirakennetta kohti länttä. Alueelle on suunniteltu erilaisia korttelityyppejä Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelman hengessä. Alueelle tulee myös rivitalo- ja townhouse- eli kaupunkipientalokortteleita. Asemakaava-alueen asuntojen hallintasuhdejakauma määritellään Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen toteutusohjelmaa (MAL 2017) noudattaen projektialueen kokonaisjakauma huomioon ottaen. Saukonlaiturin aluetta suunnitellaan kestävän ja ekologisen urbanismin periaatteiden mukaan. Asemakaavan ratkaisuja tarkastellaan asemakaavatyön aikana kaupunkisuunnitteluvirastossa kehitteillä olevan ekotyökalun avulla, jolloin kaavan ekologiset ratkaisut saadaan arvotettua. Saukonlaiturin alueelle tulee Jätkäsaaren toinen peruskoulu, lastentalo, sekä sosiaaliviraston nuorisokoti. Koulut sijaitsevat alueen eteläosassa sijaitsevan Poseidoninpuiston vieressä. Lounaisreunalla pienempi Tritoninpuisto suojaa aluetta tuulilta ja merenkäynniltä. Saukonlaiturin alueen länsiosan halkaisee kanava joka päättyy eteläpuolella purjevenesatamaan. Purjevenesataman alueelle sijoitetaan veneiden talvisäilytyspaikkoja. Alueelle on myös suunniteltu veneiden korkeasäilytystä, joka tarjoaa venepaikkoja sekä veneiden talvisäilytystä urbaanissa muodossa. Saukonlaiturin aluetta kiertää tonttikatu, jonka luonne ja nimi muuttuvat ympäröivän korttelirakenteen mukaan. Pysäköintiratkaisuissa on etsitty kohtuuhintaisia ratkaisuja ja osa alueen pysäköinnistä on sijoitettu pysäköintitaloon, loput pysäköin-

7 Erityyppiset korttelit. nistä sijoitetaan kortteleiden pihakansien alle. Saukonlaiturin vanhimmat hiililaiturirakenteet ovat 1920-luvulta ja nämä pyritään säilyttämään muistumiksi vanhasta tavarasatamatoiminnosta. Asemakaava osoittaa rakennusoikeutta asumiselle yhteensä k-m², liiketiloille 7780 k-m² ja julkisille rakennuksille k-m². Alue tehokkuus on e = 1,18, keskimääräinen korttelitehokkuus kerrostalokortteleissa on noin e = 2,5 ja kaupunkipientalokortteleissa on noin e = 0,8. Kokonaiskerrosala on k-m². Alueen koko 19,7 hehtaaria, josta vesialuetta on 3,9 hehtaaria ja puistoaluetta 2,5 hehtaaria. Asemakaava- ja asemakaavan muutosluonnos ja selostusluonnos olivat nähtävä Luonnosta koskeva yleisötilaisuus järjestettiin Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ja kaavaluonnoksesta esitettiin xx mielipidettä. Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen toteutus Kaavan toteutus aloitetaan Jätkäsaarenkallion puoleisista kortteleista noin vuonna Kaavan toteuttamisen on arvioitu kestävän noin 3-4 vuotta ja pääosa yleisistä ja korttelialueista on rakennettu 2016 mennessä. Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen valmistelun vaiheet Kaavoitustyö on käynnistetty Helsingin kaupungin aloitteesta. Osallistuminen ja vuorovaikutus on järjestetty liitteenä olevan osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti.

8 2 LÄHTÖKOHDAT Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Asemakaavan muutosta koskevat seuraavat, valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet: Uusia huomattavia asuin-, työpaikka- tai palvelutoimintojen alueita ei sijoiteta irralleen olemassa olevasta yhdyskuntarakenteesta. Riittävien alueiden varaaminen jalankulun ja pyöräilyn verkostoja varten sekä verkostojen jatkuvuuden edistäminen. Riittävän suuren etäisyyden jättäminen haitallisia terveysvaikutuksia tai onnettomuusriskejä aiheuttavien toimintojen ja vaikutuksille herkkien toimintojen välille. Alueen maa- ja kallioperän soveltuvuus suunniteltuun käyttöön. Pilaantuneen maa-alueen puhdistustarpeen selvittäminen ennen ryhtymistä kaavan toteuttamistoimiin.

9 Ilmakuva talvelta 2010, Suomen Ilmakuva Oy. Riittävän meluntorjunnan varmistaminen, kun uusia asuinalueita tai muita melulle herkkiä toimintoja sijoitetaan melualueille. Vapaa-ajan alueita yhdistävän viheralueverkoston jatkuvuuden turvaaminen ja yhtenäisen kokonaisuuden muodostaminen vapaa-ajan alueista. Helsingin seudun erityiskysymykset: Yhdyskuntarakenteessa varaudutaan raideliikenteen laajentumiseen ja tehokkuuden parantamiseen sijoittamalla riittävästi asuntotuotantoa ja työpaikkarakentamista niiden vaikutusalueelle. Asemakaavan muutos ei ole ristiriidassa valtakunnallisten alueiden käyttötavoitteiden kanssa.

10 MERKINNÄT Taajamatoimintojen alue Keskustatoimintojen alue Virkistysalue Viheryhteystarve Luonnonsuojelualue Puolustusvoimien alue Energia- ja/tai jätehuoltoon varattu alue Yhdyskuntateknisen huollon alue Moottoriväylä Valtatie/Kantatie Eritasoliittymä Päärata Yhdysrata Satama Laivaväylä Veneväylä Liikennetunneli Liikenneväylän katkoviivamerkintä osoittaa vaihtoehtoisen ratkaisun tai ohjeellisen linjauksen 400 kv voimalinja Raakavesitunneli Jätevesitunneli Pohjavesialue Natura 2000 verkostoon kuuluva tai ehdotettu alue Kulttuuriympäristön tai maiseman vaalimisen kannalta tärkeä alue, tie tai kohde Valtakunnallisesti merkittävä muinaisjäännös UNESCO:n maailmanperintökohde Pääkaupunkiseudun rannikko- ja saaristovyöhyke -rajaus Maakuntakaava Ympäristöministeriön vahvistamassa Uudenmaan maakuntakaavassa suunnittelualue on taajama-aluetta.

11 Yleiskaava Helsingin yleiskaava 2002:ssa (kaupunginvaltuusto , tullut kaava-alueella voimaan ) alue on asuin- ja työpaikka-aluetta. Yleiskaavassa Jätkäsaari on rajattu suunnittelualueeksi, jossa maankäyttömuotojen ja niiden välisten suhteiden sijainti ja rajaukset ratkaistaan yksityiskohtaisella kaavoituksella.

12 Jätkäsaaren alueelle on laadittu osayleiskaava, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi Osayleiskaavassa kaava-alue on pääosin asuntovaltaista, sekoittunutta kaupunkirakennetta palveluineen ja työpaikkoineen. Etelä- ja länsiosissa on puisto. Länsiosassa on kanava, jonka eteläpuolella venesatama. Osayleiskaava sai lainvoiman

13 Alueen asemakaavat. Asemakaavat Alueella on pääosin voimassa vahvistettu asemakaavan muutos nro Siinä alue on satama-aluetta ja satamatoimintaa palvelevien varastorakennusten korttelialuetta. Alueen länsinurkassa on voimassa vahvistettu asemakaava nro 8894, jossa alue on myös satamaaluetta ja satamatoimintaa palvelevien varastorakennusten korttelialuetta. Alueella on lisäksi pieneltä osin voimassa vahvistettu asemakaavan muutos nro 8337 ja vahvistettu asemakaava ja asemakaavan muutos nro

14 Ote ajantasaasemakaavasta. Rakennusjärjestys Helsingin kaupungin rakennusjärjestys on hyväksytty Kiinteistörekisteri Alue on merkitty Helsingin kaupungin ylläpitämään kiinteistörekisteriin.

15 Pohjakartta, kaava-alue pistekatkoviivalla. Pohjakartta Helsingin kaupungin kiinteistöviraston kaupunkimittausosasto on laatinut pohjakartan, joka on tarkistettu Maanomistus Helsingin kaupunki omistaa asemakaava-alueen maan.

16 Alueen historia ja yleiskuvaus Saukko oli alun perin korkea kalliosaari. Kesäaikaan lähi seudun perheet soutivat sunnuntaisin eväsretkelle kalliosaarelle. Talvisin jylhä ja puuton Saukko korkeine kallioineen oli suosittu mäenlaskupaikka hyppyreineen lähiseutujen lapsille ja nuorille. Kun teollisuus alkoi levittyä alueelle, Saukon kallioluodolle rakennettiin varastorakennuksia ja laitureita hyväksyttiin ehdotus alueen saarten käyttämisestä satama- ja varastotarkoituksiin. Saukon kivi oli ehyttä ja kauniin väristä, sitä käytettiin katujen päällystämiseen sekä Johanneksen kirkon rakennustyömaalla. Kun Saukko ja Saukonkari oli louhittu tasaisiksi, ne liitettiin Jätkäsaareen hiilisatamaksi. Samalla linjattiin nykyiseen linjaansa hiililaituriksi vanha Saukonlaituri. Saukonlaiturin alueella toimi vuoden 2008 loppuun saakka Jätkäsaaren tavarasatama ja alue oli siihen saakka ulkopuolisilta suljettua merikonttien asfalttista säilytyskenttää. Alueen koko on 19,7 ha. Saukonlaiturin alue liittyy koillisosaltaan Jätkäsaarenkallion ja Hietasaaren asemakaava-alueen asuinkortteleihin osayleiskaavassa linjatun Atlantinkadun välityksellä. Alueen pohjoispuolelle kohoaa tulevaisuudessa osayleiskaavan mukainen Jätkäsaaren kaupallinen keskus (osayleiskaavassa k-m²). Saukonlaiturin merialtaan luoteispuolella on Saukonpaaden asuin-

17 Entinen kallioluoto Saukko, kuva kaupunginmuseo. ja työpaikka-alue. Lounaisosaltaan Saukonlaiturin alue liittyy avomerialueeseen ja on Helsingin oloissa erittäin tuulinen. Maisema ja rakennettu ympäristö Saukonlaiturin asemakaava-alue sijoittuu Lauttasaarenselän maisematilan reunalle, osaksi selkää idässä rajaavaa rakennettua ympäristöä. Lännessä maisematilan reunan muodostaa Lauttasaaren kaupunkirakenne ja pohjoisessa Lauttasaaren sillat. Etelässä selkä rajautuu Pihlajasaarten ja Melkin metsäisiin saariin. Lauttasaarenselkä on osa Suomenlahden pohjoisrannan suurten selkävesien vyöhykettä. Itse asemakaava-alueen maisema on avointa ja teollista, entistä satamakenttää. Alueen länsirannalta avautuu esteettömiä merinäkymiä ulkosaaristoon ja avomerelle asti. Saukonlaiturin alueen välittömässä läheisyydessä ei asemakaavan valmistelun aikaan ole vielä rakennuksia. Lähimmät olemassa olevat rakennukset ovat Saukonpaaden alueen itäpuolella Messipojanja Messityönkatujen varren kuusi ja seitsemän kerroksiset asuinkerrostalot sekä Laivapojanaukiolla sijaitseva suojeltu sataman entinen huoltorakennus. Laivapojanaukiolla on myös suojeltu, 1930-luvulla rakennettu betonin puhelinkoppi.

18 Palvelut Saukonlaiturin alueella ei ole sijainnut mitään palveluita. Lähiseudun merkittävimmät julkiset ja kaupalliset palvelut ovat Ruoholahden metroaseman ympäristössä, jonne on matkaa kaava-alueen pohjoisreunalta noin 600 metriä. Ruoholahdessa on yksityinen kansainvälinen koulu ja yksi yleinen koulu. Lähimmät päiväkodit sijaitsevat Ruoholahdessa. Laivapojankadun reunassa on väliaikainen koirapuisto. Luonnonympäristö Asemakaava-alue on rakennettu täyttömaalle ja osittain Saukko-nimisen luotosaaren päälle. Saari on louhittu tasaiseksi ja sitä ympäröivä merialue täytetty sataman rakentamisen myötä. Maanpäällistä luonnonympäristöä ei ole säilynyt eikä alueella ole puuvartista kasvillisuutta. Asemakaava-alueeseen kuuluvasta merialueesta osa on luonnontilaista, mutta rantaa lähellä oleva merenpohja on luiskatun täyttömateriaalin muodostamaa.

19 Näkymä Jätkäsaaren yli kohti avomerta. Yhdyskuntatekninen huolto Alueella on tavarasatamatoimintoja palvelevat yhdyskuntateknisen huollon maanalaiset verkostot: sähkönjakelu, tietoliikenne, vedenjakelu, jätevesiviemäröinti ja hulevesiviemäröinti. Alueella on korkeat valaisinmastot ja keskellä sijaitsee sähkömuuntamon rakennus. Alueen itäosassa sijaitsee jäteveden pumppaamo. Keskeiset ympäristötekijät Maaperän ja merialueiden rakennettavuus Alueen rakennettavuus on perustamisen kannalta vaihteleva. Vanhan kallioluodon kohdalla luonnonmaaker-rokset ja louhittu kalliopohja ovat lähellä maanpintaa ja rakennettavuus hyvä. Näillä alueilla maan- tai kallionvarainen perustaminen on yleensä mahdollista. Suurelta osin joudutaan kuitenkin käyttämään paalutusta, sillä alue on täyte maata, jota ei ole rakennettu rakennuspohjaksi. Täytteessä on louhetta ja kaava-alueella on laajoja louhepenkereitä. Eteläosan täytteissä on myös upotet-

20 tuja puisia hiekkaproomuja. Osalta aluetta ei ole poistettu hienorakeisia maakerroksia ennen täytteen rakentamista. Saukonlaiturin läntinen päätelaituri, Saukonnokan laituri, on jätetty täytteen sisään. Merialueella on hienorakeisia sedimenttejä, joiden varaan ei voi rakentaa uutta täytemaata tai rakennuksia. Käynnissä olevilla pohjatutkimuksilla täydennetään tietoja maaperän kerrosrakenteesta. Maaperän ja pohjaveden pilaantuneisuus ja tutkimukset Maankäytön muutoksiin liittyvä rakennustoiminta aikaisemmin muussa käytössä olleilla alueilla on lisään-tynyt huomattavasti parinkymmenen viimeisen vuoden aikana. Tällaisilla alueilla on maaperässä yleisesti erilaisia haitta-aineita ja maaalueita pidetään pilaantuneina. Pilaantuminen aiheuttaa tutkimustarpeen, jotta suunnittelu, kunnostaminen, lupakäsittely ja taloussuunnittelu voidaan hoitaa riittävällä tarkkuudella. Alueella on tehty osayleiskaavavaiheessa maaperän pilaantuneisuuden tutkimuksia. Täytemaan rakentamisen ja varastointitoiminnan aiheuttamaa jonkin asteista pilaantuneisuutta on todettu. Täydentävät tutkimukset ovat käynnissä. Maanpinnan ja rakentamisen korkeustasot Alueen nykyinen maanpinnan korkeusasema on pääosin +2,5 +3,0. Saukonlaiturin reuna on tasolla +2,5. Asemakaava-alue rajautuu luoteessa Saukonlaiturin satama-altaaseen sekä lounaassa Lauttasaarenselän (vai -salmen) merialueeseen. Saukonlaiturin korkeusasemat vaikuttavat asema-

21 Saukonlaiturin vanhat hiilinosturit, kuva kaupunginmuseo. kaava-alueen reunojen korkeusasemiin luoteisreunalla. Koillisosastaan alue liittyy Jätkäsaarenkallion ja Hietasaaren asemakaava-alueeseen ja sen suunniteltuihin korkeusasemiin. Korkeusaseman suunnittelussa otetaan huomioon alueellisen kuivatuksen järjestäminen, katujen ja raittien kaltevuus, esteettömän liikkumisen järjestäminen, pelastusreitit, pysäköintijärjestelyt kortteli- ja puistoalueilla ja tavoitteet topografialtaan vaihtelevan asuinympäristön muodostamiseksi. Korkein havaittu vedenkorkeus on ollut keskivedenpintaan nähden +1,51 ( , vastaa +1,40 N43) ja alin -0,92 (1904, vastaa -1,03 N43). Ympäristöoppaan nro 52 mukaan keskimäärin yhden kerran seuraavan 200 vuoden aikana saavutettava vedenkorkeus Helsingin edustalla on N60-korkeusjärjestelmässä +2,30. Kun otetaan huomioon, että oppaan laatimisen jälkeen on havaittu noin 0,2 m aikaisempaa korkeampi merivedenpinnan taso, voidaan alimpana suositeltavana rakentamiskorkeutena pitää N60-järjestelmässä +2,50, joka on +2,45 N43-järjestelmässä. Lisäksi on otettava huomioon ulapan pituudesta ja rannan muodosta johtuva aaltoiluvara, vähintään 0,3 m. Ulapan pituus Pihlajasaarten ja Melkin suunnasta on noin 1,5 km, jota vastaava kerran sadassa vuodessa toteutuvan tuulen aiheuttama aallon nousukorkeus jyrkässä rannassa on noin 1,2 m. Voidaan olettaa,että kerran 200 vuodessa toteutuva ylin merivedenpinnan korkeus ja kerran 100 vuodessa toteutuva myrskytuuli eivät toteudu samanaikaisesti. Rantavyöhykkeet on suunniteltu siten, että Lauttasaarenselän suunnassa on 30 m puistoalue ja venesataman pohjaantäytetyt aallonmurtajat, jotka nämä estävät aaltoilun ulottumisen katu- ja korttelialueille.

22 Pilaantuneen maan tutkimuspisteet. Asemakaava-alueella suunniteltu maanpinnan korkeustaso ylittää tason +2,75 lukuun ottamatta Saukon-laiturin laiturialuetta ja Tritoninpuiston rantapuistoa. Saukonlaiturin katu-alueen suunnittelussa on otettava huomioon mahdollisuus meriveden korkeaan tasoon. Asemakaava-alueella uudisrakentaminen suun-nitellaan siten, että meriveden pinta voi nousta tasolle +2,75 ilman että se aiheuttaa haittaa rakenteille, viihtyvyydelle tai terveydelle. Ympäristöhäiriöt Sataman haitat Länsisataman matkustaja-alukset eivät aiheuta meluhaittaa tai ilmanlaadun heikkenemistä kaavaalueella. Korttelialueet sijaitsee lähimmillään noin 0,65 km päässä laituripaikoista. Ruoholahden polttoainesatama sijaitsee noin 0,4 km päässä. Tulevaisuudessa kaavamuutosalueen ja satamien väliin rakentuu korttelialueita, jotka estävät melun leviämisen alueelle. Liikennemelu Suurimman meluhaitan asemakaava-alueelle aiheuttaa Atlantinkadun ajoneuvoliikenne ja se kohdistuu kadun vieressä sijaitsevien rakennusten alakerroksiin sekä Poseidoninpuistoon. Ruoholahdesta Länsisa-tamaan menevä ajoneuvoliikenne käyttää Länsisatamankatua ja liikenne ei aiheuta haittaa alueella. Ennuste Atlantinkadun keskivuorokausiliikenteeksi on ajoneuvoa ja lisäksi kadulla on raitiotie. Lähimpien asuinkortteleiden ulkoseiniltä edellytetään 32 db ääneneristävyyttä, varsinkin rakennusten kadun puoleisissa nurkissa. Tuulisuus Jätkäsaaren osayleiskaavavaiheen mukaiselle kaupunkirakennemallille tehtiin tuulisuuskartoitus sekä tuulen ja pakkasen yhteisvaikutuksen arviointi tuulitunnelikokeen, tuulitilaston ja lämpötilatilaston avulla. Jätkäsaaren sijainti avomeren ympäröimänä useammasta suunnasta tekee siitä

23 Kaava-alueella tuulee meren suunnalta, puistot suunnitellaan suojaamaan rakentamista tuulilta. Helsingin oloissa tuulisen alueen. Tutkimuksessa selvitettiin tuulisuus vaikutusta viihtyvyyteen katutasossa, haitallisen kovien tai liikenneturvallisuuteen vaikuttavien tuulien esiintymistä, tuulen ja pakkasen yhteisvaikutuksen (pakkasen purevuus) vaikutusta viihtyvyyteen ja paleltumisriskiin sekä lopuksi arvioitu suunnitteluratkaisujen vaikutusta ja suositeltu jatkokehityskohteita. Katutason olosuhteiden lisäksi on selvitetty talojen kattotason olosuhteita kolmesta talosta kattoterassien suunnittelua varten. Kattotasolla yli 10 m/s puuskatuulia esiintyy noin 100-kertainen määrä katutasoon verrattuna. Tuulisuuskartoituksen perusteella rakennuksilla ja umpikorttelirakenteella on selvä tuulelta suojaa antava vaikutus siten, että jo meren rannan reunimmaisen korttelin sisäpihalla on huomattavasti paremmat olo-suhteet viihtyvyyden kannalta kuin meren puolella. Tuuliongelmia esiintyy yleisesti suurten erillisten rakennusten ympärillä ja pitkillä suorilla kaduilla, joiden varrella on tiiviisti suuria rakennuksia. Katutilan ja rakennusten suunnittelussa vältetään sellaisia ratkaisuja, jotka lisäävät tuulen pyörteisyyttä. Saukonlaiturin alueella tuulisuus on ankarampaa kuin Jätkäsaarenkallion ja Hietasaaren asemakaavaalueella. Tuulisin kohta on korttelialueella, joka on lähinnä Poseidoninpuistoa ja purjevenesatamaa. Saukonlaiturin alueella puhaltavat kylmät pohjoistuulet Seurasaarenselän suunnalta. Rannan puoleisilla julkisivuilla olosuhdekuormitus on likimain kolminkertainen suojan puolen julkisivuihin nähden.

24 3 TAVOITTEET Saukonlaiturin asemakaavan tavoitteena on jatkaa Jätkäsaaren suunnittelua Jätkäsaarenkallion ja Hietasaaren asemakaavan tavoitteiden pohjalta. Tavoitteena on viihtyisä ja elävä sekä ekologisesti kestävä osa kantakaupunkia, jossa työ, asuminen, vapaa-aika ja virkistys lomittuvat toisiinsa. Kokonaisuutena Jätkäsaaren eri asemakaavaalueille on tavoitteena löytää omanlaisensa identiteetit. Kaava-alueen työmalli. Saukonlaiturin alueella on tavoitteena kehittää ja monipuolistaa helsinkiläistä kerrostaloasumista erilaisten korttelirakenteiden avulla. Alueelle on suunniteltu korttelirakenteita, joille voidaan sijoittaa erilaisia talotyyppejä. Perinteisen lamellityypin rinnalle on suunniteltu kortteleihin myös piste-, pien- ja rivitalomaisia osuuksia ja näiden yhdistelmiä. Kokonaisrakenteella on myös tavoitteena torjua alueen merkittävintä ympäristötekijää eli tuulisuutta ja sen aiheuttamia haasteita.

25 Kanava-alue. Saukonlaiturin alueella on tavoitteena myös korostaa alueen merellisyyttä ja meren läheisyyttä. Alueelle suunnitellaan erilaisia venepaikkavaihtoehtoja asukkaille, rantoja kiertävää julkista reitistöä sekä merellisiä näkymiä niin julkisista ulkotiloista kuin asunnoista. Saukonlaiturin vanhat rakenteet suojellaan ja tavoitteena on näin jättää uudelle asuinalueelle muistuma vanhasta satamatoiminnasta. Saukonlaiturin alueella on myös tavoitteena etsiä vaihtoehtoja pysäköinnin jatkuvasti nouseviin kustannuspaineisiin sekä kartoittaa mahdollisuuksia erottaa autopaikka asunnon hinnasta. Tavoitteena on myös kehittää erilaisia liikkumispalveluita, esimerkkeinä yhteiskäyttöautot sekä kevyen liikenteen eri ratkaisut, kuten pyöräparkit ja kaikille ihmisille helppokulkuinen ja esteetön jalankulkuympäristö.

26 4 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN KUVAUS Yleisperustelu ja -kuvaus Saukonlaiturin alueen rakentaminen jatkaa Helsingin keskustan tiivistä, urbaania rakennetta länteen. Vanha konttikenttämaisema muuttuu kantakaupunkimaisemaksi. Rakentaminen meren äärelle avaa merellistä Helsinkiä avomerinäkymillä asukkaille ja alueella vieraileville. Kanavan rakentaminen tarjoaa suojaisempia, merellisiä julkisia ulkotiloja kaikille helsinkiläisille. Venesatama ja kanava tuovat lisää venepaikkoja Helsingin keskustaan, julkisen liikenteen verkoston ulottuville. Havainnekuva. Saukonlaiturin asemakaavan perusrakenne on reunoilta suojattu, umpinaisempi korttelirakenne ja keskiosalta avoimempi, merellisiä näkymiä avaava korttelirakenne. Kaava-aluetta kiertää yksi tonttikatu, jonka luonne muuttuu -pohjoispuolelta alueelle saavuttaessa, merta kohden siirryttäessä ensin urbaanista kantakaupunkikadusta toriaukiokaduksi kanavan kohdalle saavuttaessa. Tästä siirrytään sillan välityksellä Tritoninpuiston saarelle, jossa kokoojakatu muuttuu pihakatumaiseksi townhouse-kaduksi. Saarelta poistutaan sillan välityksellä kohti pienvenesatamaa ja Poseidoninpuistoa. Saukonlaiturin alueen julkiset ulkotilat ovat pääasiassa tiiviin korttelirakenteen rajaamia katuja, raitteja ja aukioita.

27 Kaavakartta. Alueelle rakennetaan peruskoulu, lastentalo, sosiaaliviraston nuorisokoti sekä kaupallisia palveluita kokoojakadun varrelle. Alueen pohjoisosaan on varattu tontti laituripaikkoja lisäävälle veneiden korkeasäilytykselle. Mitoitus Alueen koko 19,7 hehtaaria, josta vesialuetta on 3,9 hehtaaria ja puistoaluetta 2,5 hehtaaria. Asemakaava-alueen yhteenlaskettu rakennusoikeus on k-m², joka jakautuu alla olevan mukaisesti: Asunnot k-m², noin 3000 asukasta Liiketilat 7780 k-m², noin 20 työpaikkaa Julkiset rakennukset k-m² Kaavaluonnoksen aluetehokkuus e = 1,18. Keskimääräinen korttelitehokkuus kerrostalokortteleissa on noin e = 2,5 ja kaupunkipientalokortteleissa on noin e = 0,8.

28 Tiiviin korttelirakenteen A-1 alue. Avoimen korttelirakenteen AKR-korttelirakenne. Asuinrakennusten korttelialueet (AK, AKR, AKS, A-1, A-2, AP) Saukonlaiturin alue muodostuu kolmesta koillinenlounas suuntaisista rivistä hyvin eriluontoisia korttelisarjoja. Alue on hyvin tuulinen ja tämä vaikuttaa rakentamisen korkeuteen. Meren äärellä, alueen lounaiskärjessä rakentamisen on oltava matalampaa, 2-3 kerrosta korkeaa. Siirryttäessä meren ääreltä mantereelle, koilliseen, kerroskorkeus kasvaa. Atlantinkadun varrella asuinkerrostalot ovat seitsemän kerrosta korkeita. Lisäksi alueen keskellä on muutamia korkeampia pistetaloja, joista saadaan näkymiä merelle. Pohjoisin kortteliriveistä on vanhalla Saukonlaiturilla sijaitseva laiturin suuntainen 190 metriä pitkä ja 60 metriä leveä yhtenäinen asuinrakennusten korttelialue (A-1). Rakentaminen on pienimittakaavaista, tiivistä ja polveilevaa, korttelin rakenne on pohjoistuulilta suojaavaa. Kerroskorkeudet kasvavat lounaisimman osan kolmesta ja puolesta kerroksesta koilliseen päin siirryttäessä seitsemään ja puoleen kerrokseen. Korttelialueen läpi kulkee kaksi kevyenliikenteen raittia vanhan Saukonlaiturin ääreen. Saukonlaiturin rakenne jatkuu Tritoninpuiston saarelle, jossa osassa rakennetta on rivitalomaisia, kaksikerroksisia osia. Saukonlaiturin rakentaminen on väritykseltään tummaa muistuma vanhasta hiililaituritoiminnasta. Keskimmäisin koillinen-lounas suuntainen korttelirivistö on luonteeltaan avoimempi kuin korttelirivit alueen reunoilla. Asuinkerrostalokortteleiden (AKR) kerroskorkeus vaihtelee neljästä kahteentoista. Topografian nostamisella, korkeammilla pistetaloilla ja korttelityypin avonaisuudella saadaan mahdollisimman monista asunnoista näkymiä merelle tai kanavalle. Vaihtelevat kerroskorkeudet mahdollistavat myös erilaiset talotyypit samaan kortteliin. Matalimmat osuudet voidaan toteuttaa jopa rivitalotyyppisinä ratkaisuina.

29 Sisäänkäyntipihallinen AK-korttelirakenne. Pienimittakaavainen korttelirakenne, A-1, A-2 ja AP-alueet. Atlantinkadun varrella ja Poseidoninpuiston reunalla rakennusten korkeus nousee mereltä päin mantereelle, koilliseen siirryttäessä. Poseidoninpuiston reunan lounaan puoleisimmassa asuinkorttelissa (AK) kerroskorkeus nousee kolmesta ja puolesta neljään ja puoleen. Seuraavassa asuinkorttelissa (AK) kerroskorkeus nousee neljästä ja puolesta seitsemään ja puoleen. Atlantinkadun varren asuinrakennusten korttelialueet (AK ja AKS) ovat seitsemän ja puolikerroksisia. Atlantinkadun varren ja Poseidoninpuiston reunan asuinkerrostaloille tulee rakentaa julkisivulinjasta sisäänvedetty sisäänkäyntipiha, jolle on istutettava puuryhmä ja viherkasveja. Kadun varrella sisäänkäyntipihat toimivat katuvihreänä ja puiston laidalla ne antavat vaikutelman puiston työntymisestä kortteliin. Sisäänkäyntipihat ovat myös mahdollisuuksia tehdä asumisesta tunnistettavampaa sekä luovat alueelle osaltaan omanlaista identiteettiä. Kanavatorin varrella asuinrakennusten ensimmäiset kerrokset on varattu liiketiloiksi. Toinen kerros voi olla joko asuin- tai toimistokäytössä. Asuinkortteleiden pihat rakennetaan toisiinsa rajautuvien tonttien osalta yhteisiksi. Pihat on jäsenneltävä pintamateriaalein, istutuksin, kalustein ja valaistuksen avulla viihtyisiksi leikki- ja ulko-oleskelutiloiksi. Jokaiselle sisäpihalle tulee olla vähintään yksi esteetön yhteys katualueelta ulkotilassa. Tritoninpuiston saarella Saukonlaiturin alueen eteläpuolella sijaitsevalla asuinkorttelialueilla (A-2) rakennukset ovat pienkerrostaloja, rivitaloja ja alueella on myös muutama kaupunkipientalo- eli townhouse-tontti (AP).

30 Koulu. Lastentalo. Yleisten rakennusten korttelialueet (YO, YS) Jätkäsaaren toinen peruskoulu (YO), k-m2 sijaitsee korttelissa Viereisessä korttelissa on tontti lastentalolle (YO), 3500 k-m², jossa on ensimmäisten peruskoululuokkien lisäksi Saukonlaiturin aluetta palveleva päiväkoti. Peruskoulun ja lastentalon tontit työntyvät puiston puolelle, rakennusala on rajattu muun korttelirakenteen kanssa samaan linjaan. Peruskoulun ja lastentalon pihat rakennetaan visuaalisesti puistoon, mutta omille tonteilleen. Peruskoulun ulkoliikuntapaikat rakennetaan Poseidoninpuistoon. Kortteliin on osoitettu 1000 k-m² tontti sosiaaliviraston nuorisokotia varten. Tontille saa rakentaa yksikerroksisen siiven rajaamaan pihaa korttelialueen muusta pihasta. Nuorisokoti.

31 Venesatama ja kanavan venepaikat. Pysäköintitalo. Venesatama (LV) Kaava-alueen eteläosassa on venesatama noin 100 veneelle. Sataman yhteyteen suunnitellaan myös veneiden talvisäilytystä. Alueelle tulee venepaikkoja myös kanavan varrelle. Autopaikkojen korttelialue (LPA) Korttelissa sijaitseva pysäköintilaitos palvelee viereisiä asuntokortteleita. Pysäköintitalo mahdollistaa ympäröivien kortteleiden maanvaraiset pihat, jolloin kasvillisuuden ja puiden istutus pihalle on vapaampaa. Lisäksi ratkaisu laskee asunnoille kohdistuvia autopaikasta aiheutuvia kustannuksia.

32 Veneiden korkeasäilytys, KTY-1 tontti. KL- ja KY-tontit. Toimitilarakennusten korttelialueet (KTY-1, KL, KY) Saukonlaiturin pohjoisosaan, Saukontorin viereen sijoittuu tontti yksityiselle veneiden korkeasäilytykselle (KTY-1). Veneiden korkeasäilytys korvaa laituripaikkoja ja tarjoaa samalla veneiden talvisäilytyspaikat. Vene nostetaan trukilla hyllystä vesille kymmenessä minuutissa. Katukuvassa veneiden korkeasäilytys tuo kaupunkikuvaan merellistä ilmettä, katujulkisivu on varustettava rakennuksen korkuisin ikkunoin. Saukonlaiturin lounaiskärjessä on tontti liikerakennukselle ja Poseidoninpuiston venesataman päädyssä on kaksi tonttia liike- ja yleisille rakennuksille.

33 Katuverkko. Katuverkko ja kevyenliikenteenverkko. Kadut ja aukiot Jätkäsaaressa julkiset tilat muodostuvat tiiviin korttelirakenteen rajaamista katutiloista ja aukioista, jotka ovat luonteeltaan kaupunkimaisia. Kaupunkikuvallisissa ratkaisuissa lähtökohtana on keskustaan liittyvien vanhojen asuinalueiden henki, meren läheisyys ja satama-alueen muistumat. Pintamateriaaleina käytetään kantakaupungille tyypillisesti asfalttia, luonnonkiveä käytetään aukiopinnoissa, jalkakäytävillä ja rajauksissa. Alueen kadut ovat kapeita tonttikatuja. Saukonlaiturin ympäri kiertävä katu muuttaa luonnettaan kohti matalampaa rakentamista siirryttäessä. Atlantinkadulta lähtevä Karibiankatu on urbaani keskustakatu, jonka katuvihreän muodostavat kortteleiden sisäänvedetyt sisäänkäyntipihat puuryhmineen ja viheraiheineen. Kanavantorin alueella katu kulkee torimaisen alueen läpi, jossa ajokaistat on erotettu erilaisilla kivillä, ladonnoilla tai rajauksilla. Sillan jälkeen, siirryttäessä Tritoninpuiston saarelle katu saa townhouse-kadun luonteen. Tonttikatujen sekä tonttikadun ja jalankulku- ja pyörätien risteämiskohtia korostetaan katuaukioiden välityksellä. Aukiot muodostavat erilaisten kaupunkitilojen sarjan asuinalueiden keskellä sekä ranta-alueilla.

34 Puistoalueet (VP) Puistot. Asemakaava-alueen kaakkoisreunalle sijoittuu noin 250 metriä pitkä, 80 metriä leveä ja 2 hehtaarin laajuinen Poseidoninpuisto. Sitä rajaa idässä Atlantinkatu, lännessä ja etelässä Kanariankatu. Pohjoisessa puisto liittyy suoraan Saukonlaiturin asuinkortteleihin, peruskouluun ja lastentaloon. Poseidoninpuisto muodostaa yhteyden merellisestä ympäristöstä - rannasta ja Saukonlaiturin venesatamasta - Atlantinkadulle ja edelleen Hyväntoivonpuistoon. Puiston läpi on linjattu esteetön jalankulku- ja polkupyöräreitti. Puiston kaupunkitila jakautuu kolmeen osaan. Pohjoisin osa on yhteydessä puiston viereisiin rakennuksiin. Asuinkorttelien kohdalla on rauhallista puistomaista tilaa ja rakennusten sisäänkäyntipihat. Koulun ja lastentalon tontit jatkuvat rakennusten eteen puistotilaan. Sinne sijoitetaan välituntipihat ja lähiliikuntapaikka. Tonttialue suunnitellaan niin, että siitä tulee visuaalisesti osa puistoa. Lähiliikuntapaikka on koulujen aukioloaikojen ulkopuolella kaikkien asukkaiden käytössä. Yhteydet puistoissa. Keskimmäinen osa on avoin, merelle avautuvia näkymiä korostava tila, johon sijoitetaan aukiomaista oleskelutilaa sekä ympäröivää maanpintaa alempana oleva kenttä. Eteläisin osa on kokoojakadun reunalle sijoittuva toimintavyöhyke, jossa on pieniä kenttiä, matonpesupaikka ja pieni koiraaitaus. Rantaan puiston päätyyn voidaan sijoittaa omille tonteilleen kahvila-, kioski- tai muuta liiketilaa. Puiston maanpinta nousee nykyisestä satamakentän tasosta korkeimmillaan noin 4,6 metriin. Saukonlaiturin alueen länsipäähän rakennetaan Tritoninpuisto, josta suunnitellaan kapea, merellinen rantapuisto, jonka on tarkoitus suojata asuinaluetta tuulilta. Puiston läpi kulkee Jätkäsaarta kiertävä rantareitti. Reitti mutkittelee tuulelta suojaavien kumpujen välissä. Tritoninpuiston koko on noin 0,5 hehtaaria. Molempien puistojen suunnittelussa tulee ottaa huomioon paikan tuulisuus. Puistoihin luodaan suojaisia paikkoja. Kasvillisuus ja rakenneratkaisut suunnitellaan niin, että ne kestävät voimakasta tuulta, aallokkoa ja roiskuvaa merivettä.

35 Liikenne Pysäköinti. Saukonlaituri liittyy Jätkäsaaren katuverkkoon alueen itäpuolella sijaitsevan Atlantinkadun kautta. Kun koko Jätkäsaari on valmis, on Atlantinkadulla liikennettä noin autoa vuorokaudessa. Saukonlaiturin kaikki kadut ovat vähäliikenteisiä tonttikatuja. Tonttikatujen mutkittelevalla linjauksella ja leveyden mitoituksella pyritään hillitsemään ajonopeuksia. Tonttikaduilla pyöräily on ajoradalla. Atlantinkadulla on pyöräilylle varattu omat yksisuuntaiset kaistat Jätkäsaaren muiden kokoojakatujen mukaisesti. Saukonlaiturin kortteleiden välissä on jalankululle ja pyöräilylle omia väyliä. Hyväntoivonpuiston pääreitille tulee Saukonlaiturilta sujuva yhteys ja alueen rantoja suunnitellaan kiertämän kevyen liikenteen virkistysreitti. Asukkaiden pysäköintipaikat sijoitetaan sekä tonttien alle että alueelle rakennettavaan pysäköintitaloon. Pysäköintitalo sijaitsee keskeisellä paikalla alueen itäosassa ja sinne sijoitetaan viiden lähimmän korttelin pysäköintipaikat. Yhteensä autopaikkoja sinne mahtuu noin 500. Alueen itäosan kortteleiden autopaikat sijoitetaan joko Jätkäsaaren raitiotielinjat ja pysäkit 300m etäisyyksillä. rakennusten tai tontin piha-alueen alle. Autopaikkojen laskentaohjeena käytetään 1ap/115k-m2. Vieraspysäköintiä tulee tonttikatujen molemmin puolin. Vieraspysäköinti on maksullista. Suunnittelualueen itäreunalla kulkeva Atlantinkatu on Jätkäsaaren länsiosaa kiertävä alueellinen kokoojakatu. Kadulle tulee raitiotie. Lähin pysäkki tulee olemaan Saukonlaituriin rajautuvan keskuskorttelin kohdalla oleva pysäkki, joka suunnitellaan jatkossa korkeatasoiseksi Jätkäsaaren keskusasemaksi. Raitiotie kulkee Atlantinkadun keskellä ajoneuvoliikenteestä erotettuna. Suunnitelmien mukaan kadulla tulee kulkemaan kaksi raitiolinjaa, joista toinen linja tulee Ruoholahden metroasemalta ja toinen Ruoholahdenkatua Kampista. Raitioliikenteen on määrä aloittaa liikennöinti Ruoholahdesta Jätkäsaaren puolelle vuonna Väliaikainen päätepysäkki suunnitellaan keskuskorttelin tontille. Huoltoliikenne alueen tonttikaduilla tulee olemaan vähäistä. Alue liitetään Jätkäsaaren imujätteen keräysjärjestelmään, joten normaalia jäteautoliikennettä ei Saukonlaiturin alueelle tule.

36 Liiketilat. Vanha saukonlaituri säilytetään muistumana alueen historiasta. Palvelut Saukonlaiturin alueen pohjoispuolelle sijoittuu Jätkäsaaren kaupallinen keskus, joten Saukonlaiturin alueelle ei tarvita laajaa kaupallista palveluverkkoa. Alueelle sijoittuu kivijalkaliiketiloja Atlantinkadun varteen sekä pysäköintitalon maantasokerrokseen, kaupallisen keskuksen läheisyyteen. Tämän lisäksi kivijalkaliiketiloja on kanava-altaan äärellä sijaitsevan torialueella. Omalla tontilla sijaitsevia pieniä liiketiloja, joihin voi sijoittua esimerkiksi ravintola- ja kahvilatoimintaa on Saukonlaiturin lounaiskärjessä, kanavatorin reunalla ja Poseidoninpuiston ja venesataman välissä. Luonnonympäristö Alueella ei ole luonnontilaista tai luonnonmukaista ympäristöä. Alueen länsireunan täytealueen laajennus ja rantaviiva on suunniteltu osayleiskaavan mukaiseksi. Suojelukohteet Saukonlaiturin alueella ei ole ennestään suojeltuja kohteita. Asemakaavassa vanha 1900-luvun alusta peräisin oleva Saukonlaituri suojellaan merkinnällä sr. Laiturirakenteen ylläpitämiseksi on tarpeen tehdä kaavamerkintä ja kaavamääräys joillekin tonteille. Yhdyskuntatekninen huolto Yhdyskuntateknisen huollon verkostot rakennetaan asuinalueen tarpeen mukaiseksi. Alueelle rakennetaan kaksi jäteveden pumppaamoa. Hulevesiviemärit puretaan pääsääntöisesti mereen ja huomaamattomasti siltojen alla. Poseidonin ja Tritonin puistoissa voidaan toteuttaa jossakin määrin myös laskuojia ja altaita.

37 Maaperä on täytemaata. Saukonlaiturin nimistö tulee Pohjois-Atlantilta. Maaperän rakennettavuus ja puhtaus Kerrostalot perustetaan pääsääntöisesti paaluperustuksille. Uusilla täytemaa-alueilla voidaan matalat rakennukset ja rantarakenteet perustaa täytemaan varaisesti. Yleiset alueet voidaan perustaa pääsääntöisesti täytemaan varaisesti. Pilaantunut maaperä korttelialueilla kunnostetaan tulevan maankäytön edellyttämään laatutasoon. Kaava-alueen toteuttamiseen liittyvät tiedot tarkentuvat vuoden 2010 aikana. Ympäristöhäiriöt Alue on suunniteltu siten, että rakennukset muodostavat tuulelta suojaavia piha-alueita. Yleisin tuulensuunta on lounaasta. Kylmät Seurasaarenselän suunnalta puhaltavat pohjoistuulet ovat omalta osaltaan hankalia. Ruoholahdesta Länsisatamaan menevä ajoneuvoliikenne käyttää Länsisatamankatua ja liikenne ei aiheuta haittaa alueella. Ennuste Atlantinkadun keskivuorokausiliikenteeksi on ajoneuvoa ja lisäksi kadulla on raitiotie. Lähimpien asuinkortteleiden ulkoseiniltä edellytetään 32 db ääneneristävyyttä, varsinkin rakennusten kadun puoleisissa nurkissa. Nimistö Nimistötoimikunta päätti kokouksessaan esittää Saukonlaiturin alueelle tulevien uusien katujen nimeksi Karibiankatu, Kanariankatu, Panamankatu, Bahamankatu, Bermudankatu ja Saukonkatu. Kevyenliikenteen kujille nimistötoimikunta päätti esittää nimiksi Kuubankuja, Jamaikankuja, Haitinkuja, Bahamankuja, Trinidadinkuja, Tobagonkuja, Barbaoksenkuja ja Saukonkuja. Nimistötoimikunnan perusteluna on Atlantin alueet Kanaria ja Karibia sekä Karibian saaret sekä alueen vanha nimistö.

38 5 ASEMAKAAVAN TOTEUTTAMISEN VAIKUTUKSET Vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen, naapurikaupunginosiin ja rakennettuun ympäristöön Kaavan toteuttaminen tiivistää yhdyskuntarakennetta Helsingin ydinkeskustan välittömässä läheisyydessä. Suljettu satama-alue meren äärellä muuttuu kaikille yhteiseksi julkiseksi kaupunkitilaksi, jossa yhdistyvät kantakaupunkiasuminen ja merellinen Helsinki. Vaikutukset liikenteeseen Saukonlaiturin asukasmäärän, noin 3000 asukasta lisää liikennettä Jätkäsaareen keskustan suunnasta. Jos samalle määrälle asukkaista rakennettaisiin sama määrä kerrosalaa väljemmin ja kauemmas keskustasta, olisi henkilöautoliikenteen lisäys huomattavasti suurempi. Vuosaaren satamahanke ja ympäristö -raportissa (Helsingin kaupungin ympäristökeskus 2005) on arvioitu, että mikäli Länsisatamaa ja Sörnäisten satamaa ei siirrettäisi pois kantakaupungista ja vastaava määrä asuntoja rakennettaisiin muualle, ajokilometrejä kertyisi seudulla vuodessa noin 73 miljoonaa enemmän. Vaikutukset teknisen huollon järjestämiseen Alueelle rakennetaan uusi teknisen huollon verkosto ja se on otettu huomioon myös ympäröivien alueiden tilanvarauksissa ja rakentamisessa.

39 Avomerinäkymä kaava-alueelta. Vaikutukset luontoon, merialueisiin, maisemaan, kaupunkikuvaan ja kaupunkisiluettiin sekä virkis-tysalueverkostoon Asemakaavan toteutuessa rakennetaan uutta puistoa 2,5 ha. Puiston alueen maanpinnan tasoa nostetaan. Puistojen rakentaminen asvaltoidun satamakentän paikalle lisää alueen luonnon monimuotoisuutta. Asemakaava-alueella tehtävien uusien maantäyttöja kaivutöiden tuloksena Saukonlaituriin syntyy uusi saarimainen alue. Arvokkaimmat jäänteet satamatoiminnan ajasta pohjoislaidan vanhat laiturirakenteet säilytetään. Osayleiskaavavaiheessa tehtiin matemaattinen virtausselvitys mereen tehtävien täyttöjen vaikutuksesta veden vaihtuvuuteen alueen läheisyydessä ja Seurasaarenselällä. Lauttasaarensalmessa ja eräissä muissa kohteissa tehtiin virtausmittauksia, joiden avulla laskentamalli validoitiin. Muutoksia veden vaihtuvuudessa ei pidetty niin suurina, että rannan täytöllä olisi haitallisia vaikutuksia. Samaa työtapaa on käytetty myös Saukonpaaden alueella, jossa ruoppaukset tehtiin vuonna 2009 ja täyttöjen rakentaminen on käynnissä. Tuulisuus on alueen merkittävin luonnonprosessi. Tiivis uusi rakentaminen ja istutetut puistoalueet hel-pottavat tuulisuutta. Lauttasaarenselän maisematilan rannalla sijaitsevan alueen rakentaminen muuttaa maisemaa ja kaupunkikuvaa huomattavasti. Saukonpaaden

40 suunnalta tarkasteltuna avoimet näkymät merelle muuttuvat kaupunkimaisiksi. Tärkeä näkymä avomerelle säilyy useasta kohdasta Saukonlaiturin asuinrakenteen sisältä. Näkymissä Lauttasaaresta, Ruoholahdesta, Lauttasaaren silloilta ja mereltä Pihlajasaarten ja Melkin suunnasta uuden rakentamisen vaikutus on merkittävä. Avoimesta satamakentästä jota hallitsivat suuret nosturit ja konttirivistöt, tulee kaupunkimaista aluetta. Kantakaupungin rakennetun julkisivun ulkoreuna työntyy pidemmälle kohti avomerta. Maanpinnan nostamisen ja ympäristöä korkeamman rakentamisen myötä Saukonlaiturin alueen keskelle muodostuu maamerkkimäinen osa. Poseidoninpuistoon aukeavasta puistojulkisivusta tulee merkittävä osa julkista kaupunkikuvaa. Asemakaava-alue muodostaa Jätkäsaaren lopullisen uuden julkisivun merelle lounaan suuntaan ja Saukonpaaden suuntaan luoteeseen. Tritoninpuisto pehmentää julkisivua merelle. Se ja pohjoislaidan laiturialue muodostuvat osaksi Jätkäsaarta kiertävää uutta merellistä virkistysreittiä. Vaikutukset ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen Jätkäsaaren osayleiskaavan laatimisen yhteydessä selvitettiin laajasti ympäristöterveydellisiä vaikutuksia. Selvityksiä on asemakaavaa laadittaessa täydennetty tarvittavilta osin. Länsisataman matkustaja-alukset eivät aiheuta meluhaittaa tai ilmanlaadun heikkenemistä kaavaalueella. Korttelialueet sijaitsee lähimmillään noin 0,65 km päässä laituripaikoista. Ruoholahden polttoainesatama sijaitsee noin 0,4 km päässä. Tulevaisuudessa kaavamuutosalueen ja satamien väliin rakentuu korttelialueita, jotka estävät melun leviämisen alueelle. Autoliikenne aiheuttaa meluhaittaa noin 30 metrin etäisyydelle puistoissa sekä kokoojakatujen varrella sijaitsevilla julkisivuilla. Autoliikennemelun torjumiseen riittävät normaalit rakenneratkaisut, sillä liikenne-määrät ja ajonopeudet ovat alhaisia. Lisäksi raitioliikenne aiheuttaa jonkin verran ääntä alueella.

41 Asfalttikenttä muutetaan merelliseksi asuinalueeksi. Pilaantunut maaperän kunnostetaan asemakaavan maankäytön edellyttämään tasoon. Seurantaryhmä ohjaa ja valvoo Jätkäsaaren ruoppauksia ja täyttöjä sekä pilaantuneiden maiden kunnostusta. Vaikutukset eri väestöryhmien toimintamahdollisuuksiin lähiympäristössä, sosiaalisiin oloihin, elinoloihin, viihtyisyyteen ja palveluihin Alue kaikki julkiset ulkotilat rakennetaan esteettömiksi kaikkien eri väestöryhmien liikkumiseen soveltuviksi. Julkisen liikenteen verkosto ulottuu alueelle Atlantinkadun raitiotielinjalla, jolloin liikkumismahdollisuudet alueelta sekä alueelle ovat näin tasa-arvoisemmat kuin henkilöauto riippuvaisilla alueilla. Venesatama ja kanavan venepaikat sekä yksityinen veneiden korkeasäilytysvarasto lisäävät alueen me-rellisyyttä ja lisäävät merellisiä palveluita sekä vahvistavat Helsinkiä merellisenä kaupunkina. Sosiaaliviraston nuorisokoti alueella antaa nuorisokodin asukkaille virikkeellisen, urbaanin asuin- ja kasvuympäristön. Helsingin julkinen rantaviiva kasvaa Saukonlaiturin ja Tritoninpuiston julkisten ulkotilojen myötä. Kanavan rakentaminen lisää myös osaltaan julkista rantaviivaa ja mahdollistaa suojaiset julkiset oleskelualueet meren äärellä. Yhdyskuntataloudelliset vaikutukset Saukonlaiturin asemakaavan toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia. Jätkäsaaren toinen peruskoulu ja lastentalo rakennetaan alueelle ja ne palvelevat myös ympäröiviä alueita. Alueelle rakennetaan myös nuorisokoti, joka palvelee koko Helsinkiä yhtenä sosiaaliviraston lastensuojeluyksikkönä. Kaupunki vastaa seuraavien rakenteiden rakentamisesta, ylläpidosta ja kustannuksista: kadut, aukiot, raitit, puistoalueet, vesihuolto ja aluekuivatus, kaukolämpö ja kaukojäähdytys, sähkönjakeluverkko, raitiotiet ja pysäkit, lastentalo, peruskoulu, nuorisokoti, vesi- ja rantarakentaminen ja pilaantuneen maaperän kunnostaminen.

42 6 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN TOTEUTUS Rakentamisaikataulu Rakentamisen aloittamisen on arvioitu olevan mahdollista Saukonlaiturin alueella vuonna Koko kaava-alueen toteuttamiseen on arvioitu menevän 3-4 vuotta. Toteuttamis- ja soveltamisohjeet Alueelle tullaan laatimaan rakentamistapaohjeet / lähiympäristön suunnitteluohje.

43 Lauttasaari kaava-alueelta nähtynä. Toteutuksen seuranta Talous- ja suunnittelukeskuksen kehittämistoimistossa on toteutusta varten Länsisatamaprojekti. Myös kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston Länsisatama-projekti osallistuu aktiivisesti toteutuksen koordinointiin.

44 7 SUUNNITTELUN VAIHEET Vireilletulo, osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja vuorovaikutus Kaavoitustyö on tullut vireille kaupungin aloitteesta. Vireilletulosta on ilmoitettu osallisille kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston kirjeellä jonka mukana lähetettiin osallistumis- ja arviointisuunnitelma (päivätty ). Vireilletulosta ilmoitettiin myös vuoden 2009 kaavoituskatsauksessa. Osallistuminen ja vuorovaikutus on järjestetty liitteenä olevan osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti. Sitä sekä kaavan lähtökohtia ja tavoitteita esiteltiin yleisötilaisuudessa Osallisille lähetettiin asemakaavan muutosluonnos (kirje päivätty ). Asukasmielipiteissä on erityisesti otettu kantaa puistoalueiden suunnitteluun. Luonnoksessa on otettu huomioon kannanotot. Asemakaavan muutosluonnos ja selostusluonnos ovat olleet nähtävänä kaupunkisuunnitteluvirastossa Luonnosta koskeva yleisötilaisuus pidettiin Viranomaisyhteistyö Kaavamuutoksen valmistelun yhteydessä on tehty viranomaisyhteistyötä talous- ja suunnittelukeskuksen, rakennusviraston, liikuntaviraston, opetusviraston, sosiaaliviraston, kiinteistöviraston tonttiosaston, geoteknisen osaston, rakennusvalvontaviraston ja pelastuslaitoksen kanssa. Esitetyt mielipiteet Kaavamuutoksen valmisteluun liittyen on asemakaavaosastolle saapunut kirjeitse viisi mielipidettä, joista viisi koski osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa ja xx asemakaavan muutosluonnosta. Lisäksi suullisia mielipiteitä on esitetty keskustelutilaisuudessa ja puhelimitse. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta kirjeitse saadut mielipiteet kohdistuivat energiatehokkaa-

45 Asukasmielipiteissä kiinnitettiin huomiota alueen virkistysreitteihin. Kaava-alueen virkistysreitistö on suunniteltu liittyväksi saumattomasti ympäröivään reitistöön. seen rakentamiseen, puistoalueisiin, virkistysalueisiin ja reitteihin, jätehuoltoon, meritäyttöihin, asumiseen ja nuorisotiloihin. Mielipiteitä osoitettiin myös Saukonpaaden koulutonttia ja Jätkäsaaren keskuskortteleita koskeviin asioihin, mutta nämä eivät enää ole Saukonlaiturin asemakaavan asioita, kun Jätkäsaaren keskuskorttelit erotettiin omaksi kaava-alueekseen. Mielipiteitä on huomioitu asemakaavaluonnosta valmisteltaessa seuraavissa asioissa. Virkistysreitit on suunniteltu liittymään saumattomasti ympäristön reitistöön. Asemakaavaluonnoksessa on otettu ekologinen rakentaminen energiakeräimien muodossa huomioon asemakaavamääräyksissä. Jätteenpoltto ei ole alueella mahdollista Helsingin kaupungin ympäristösuojelumääräysten mukaan. Meritäytöt eivät ylitä osayleiskaavan meritäyttölinjauksia ja ensimmäinen rakennusrivi merelle päin on pääosin matalahkoa. Viheralueisiin ja katuvihreään on luonnoksessa kiinnitetty erityistä huomiota. Nuorisolle on tulossa tiloja Jätkäsaarenkallion ja Hietasaaren asemakaavan alueelle ja tässä luonnoksessa koulun ja lastentalon pihat ovat erityisesti nuorisolle suunniteltuja ulkotiloja. Ongintapaikat ja rantakahvilat on huomioitu kaavaluonnoksessa. Keskustelutilaisuudessa ja puhelimitse Saukonlaiturin aluetta koskevat mielipiteet ovat koskeneet viherrakennetta, koirapuistoa puolesta ja vastaan sekä yleistä pelikenttää ja matonpesupaikkaa. Saukonlaiturin katuvihreän ja puistojen suunnitteluun kiinnitetään erityistä huomiota. Koska Saukonlaiturilla katutila on tiivis, on tonteille suunniteltu sisäänkäyntipihoja, joissa olisi katutilaan näkyvää viherrakennetta. Poseidoninpuistoon on tulossa kaikille avoin pelikenttä sekä koulun ja lastentalon piha-alueet, jotka ovat kaikkien käytössä koulun ja lastentalon toiminta-aikojen ulkopuolella. Poseidoninpuistoon on suunniteltu pientä koirapuistoa sekä matonpesupaikkaa.

46

47 Saukonlaituri talvella KÄSITTELYVAIHEET Asemakaavan muutosehdotus esiteltiin kaupunkisuunnittelulautakunnalle x.x.20xx ja se päätti puoltaa asemakaavan muutosehdotuksen hyväksymistä. /Kaupunkisuunnittelulautakunta jätti asian pöydälle ja päätti x.x.20xx puoltaa asemakaavan muutosehdotuksen hyväksymistä. Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti x.x.20xx muuttaa asemakaavan muutosehdotusta lausuntojen ja muistutusten johdosta./ Kaupunkisuunnitteluvirasto on x.x.20xx muuttanut asemakaavan muutosehdotusta./kaupunkisuunnitteluvirasto totesi (xx.xx.20xx) kirjeessään kaupunginhallitukselle, etteivät annetut lausunnot anna aihetta muuttaa asemakaavan muutosehdotusta. Helsingissä x.x.20xx Anneli Lahti

48

49 Saukonlaituri talvella 1900-luvun alussa. Lähteet Kerrostalojen kehittäminen, Talotyyppiselvitys, Kaupunkisuunnitteluviraston julkaisu 2007:10 Vuosaaren satamahanke ja ympäristö raportti, Helsingin kaupungin ympäristökeskus 2005 Nokea ja pilvenhattaroita, Helsingin kaupunginmuseo

50 LIITE 1 Hankenro 125 Kslk Oas /08 1 (4) SAUKONRANTA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Nykytilanne Alue on tavarasataman käytössä vuoden 2008 marraskuun loppuun saakka. Tämän jälkeen alue vapautuu asuin- ja työpaikkarakentamista varten ja palvelee ensin aluerakentamiseen liittyvien väliaikaisten toimintojen sijoituspaikkana. Mitä alueelle suunnitellaan Saukonrantaan on suunnitteilla kantakaupunkimainen, merellinen asuinalue. Alueelle tulee koko Jätkäsaarta palveleva kaupallisten palveluiden keskuskortteli, Jätkäsaaren toinen koulu ja venesatama-alue. Rakentaminen keskuskorttelin alueella on korkeampaa kuin muualla Saukonrannassa. Lisäksi Saukonpaaden nykyiseen asemakaavaan sisältyvän koulutontin mitoitus ja toiminnot tarkistetaan. Suunnittelualue Saukonranta sijaitsee Länsisataman kaupunginosassa, Jätkäsaaren luoteiskulmassa. Suunnittelualuetta rajaavat pohjoisessa Saukonpaaden alue, Martin Wegeliuksen kuja ja Messipojankuja, idässä osayleiskaavassa esitetyt Länsisatamankatu ja Atlantinkatu sekä etelässä Poseidoninpuiston eteläreuna ja lännessä meri. Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 20,5 hehtaaria, josta maa-aluetta on noin 17,2 ha (0,1 ha täyttöjä) ja vesialuetta noin 3,3 ha. Saukonrantaan suunnitellaan kerrostaloja, pienkerrostaloja ja rivitaloja sekä näiden yhdistelmiä. Atlantinkadun varrella asuntorakentaminen noin 7 kerrosta korkeaa ja kerrosluku pienenee merelle päin siirryttäessä. Uusia, alueelle sopivia kaupunkiasumisen malleja tutkitaan ja aiheesta on suunnitteilla arkkitehtuurikilpailu asemakaavoituksen tueksi. Saukonrannan keskeisenä elementtinä on sen länsiosassa, pohjois-eteläsuunnassa kulkeva kapea kanava satama-altaineen ja toreineen. Poseidoninpuisto alueen eteläreunalla avaa näkymiä ja johdattaa Atlantin-

51 Hankenro 125 Kslk Oas /08 2 (4) kadulta meren ääreen. Koulu sijoitetaan puiston viereen. Aloite Asemakaava ja asemakaavan muutos on tullut vireille kaupunkisuunnitteluviraston aloitteesta. Maanomistus Helsingin kaupunki omistaa maa- ja vesialueet. Kaavatilanne Voimassa olevissa asemakaavoissa alueet on määritelty pääosin satama-, varasto- ja liikennealueiksi. Osa vesialueesta on asemakaavoittamatonta. Saukonpaaden asemakaava on tullut voimaan Yleiskaava 2002:ssa alue on merkitty kerrostalovaltaiseksi asuin- ja työpaikkaalueeksi. Osayleiskaava Jätkäsaaren kokonaisrakenteesta on laadittu osayleiskaava, joka on tullut voimaan Osayleiskaavassa Saukonrannan asemakaava-alueelle esitetään rakentamista kerrosneliömetriä, josta on asuntoja ja palvelu- ja toimitiloja. Koululle on varattu k-m². Kaupallisen keskuskorttelin toimitila- ja liikekerrosala on noin k-m². Tehdyt selvitykset Suunnittelualuetta koskevia selvityksiä: Maaperän ja sedimenttien haittaaineselvitykset, riskinarviointi ja kunnostussuunnittelu v. 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2007, 2008 Geotekninen rakennettavuusselvitys ja pudotustiivistyskoe v Meritäyttöjen vaikutusten selvitykset v. 1999, 2000, 2002 Meluselvitykset ja -suunnitelmat v. 2000, 2002, 2003, 2004, 2005 Matkustajasataman päästöjen selvitykset v. 1999, 2002, 2007 Hajun ja hajuhaitan kartoitus v Tuulisuuden huomioon ottaminen v. 2002, 2006 Jätkäsaaren joukkoliikenneselvitys v ja Liikkumisen ohjauksen soveltuvuus Jätkäsaaressa v Jätehuoltosuunnitelmat v Kaupunkivalaistuksen periaatteet v Vaikutusten arviointi Kaupunkisuunnitteluvirasto on arvioinut yleiskaava 2002:n ja Jätkäsaaren osayleiskaavoituksen yhteydessä kaavan toteuttamisen vaikutuksia osittain asemakaavoitusta vastaavalla tarkkuudella. Vaikutuksia on arvioitu yhdyskuntarakenteen, rakennetun ympäristön, merialueiden, naapurikaupunginosien, kaupunkikuvan ja kaupunkisiluetin kannalta. Kaavan vaikutuksia liikenteeseen, virkistysalueverkostoon, luontoon ja maisemaan on myös arvioitu. Aikaisemmissa kaavavaiheissa on arvioitu vaikutuksia myös teknisen huollon järjestämiseen ja yhdyskuntatalouteen. Samoin vaikutuksia terveyteen, sosiaalisiin oloihin, elinoloihin, viihtyisyyteen ja palveluihin on arvioitu. Näitä arviointeja tullaan edelleen tarkentamaan ja syventämään tarvittavilta osin asemakaavasuunnittelun edellyttämällä tarkkuudella.

52 Hankenro 125 Kslk Oas /08 3 (4) Kaavan valmisteluun osallistuminen Aloitusvaihe Mielipiteet suunnittelun lähtökohdista ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta tulee esittää viimeistään Keskustelutilaisuus on klo Kanavakeskuksessa, Selkämerenkatu 10. Kaavan valmistelija on tavattavissa kaupunkisuunnitteluvirastossa sopimuksen mukaan. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on esillä : kaupunkisuunnitteluvirastossa, Kansakoulukatu 3, 1. krs Ruoholahden lastenkirjastossa, Santakatu 6 Kanavakeskuksessa, Selkämerenkatu 10 (kohdassa "Nähtävänä nyt!"). Valmisteluvaihe Asemakaavaluonnos laaditaan vuoden 2009 aikana. Kaavaluonnos ja muu valmisteluaineisto laitetaan esille syksyllä 2009 kaupunkisuunnitteluvirastoon, Kanavakeskukseen ja Ruoholahden kirjastoon. Osallisilla on mahdollisuus esittää mielipiteensä ja asiasta järjestetään keskustelutilaisuus. Viranomaisja muu asiantuntijayhteistyö järjestetään erillisin neuvotteluin. Tavoitteena on, että asemakaavaluonnos menee kaupunkisuunnittelulautakunnan käsiteltäväksi alkuvuodesta Ehdotusvaihe Kaavaluonnoksen ja saadun palautteen pohjalta valmistellaan kaavaehdotus. Tavoitteena on, että ehdotus esitellään kaupunkisuunnittelulautakunnalle syksyllä Lautakunnan puoltama ehdotus asetetaan julkisesti nähtäville ja siitä pyydetään viranomaisten lausunnot. Kaavaehdotuksesta voi tehdä muistutuksen nähtävilläoloaikana. Tavoitteena on, että kaavaehdotus on kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston käsiteltävänä alkuvuonna Ketkä ovat osallisia Alueen suunnittelussa osallisia ovat: alueen ja lähialueiden maanomistajat, asukkaat ja yritykset Helsingin kaupunginosayhdistysten Liitto ry HELKA, Eteläiset kaupunginosat, Kampin kaupunginosayhdistys, Lauttasaari-Seura, Munkkisaari-Hernesaari- Seura, Pro Eira, Punavuoriseura, Ruoholahti-Jätkäsaari-Seura, Töölö-Seura, Jätkäsaari-Seura Js ry, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry, Helsingin kauppakamari, Helsingin Yrittäjät, Kynnys ry, Invalidiliitto, Suomen arkkitehtiliitto ry SAFA kaupungin asiantuntijaviranomaiset: Helsingin Energia, Helsingin Satama, Helsingin Vesi, kaupunginkirjasto, kulttuuriasiainkeskus, liikennelaitos, liikuntavirasto, nuorisoasiainkeskus, opetusvirasto, pelastuslaitos, rakennusvalvontavirasto, rakennusviraston katu- ja puistoosasto, kiinteistöviraston geotekninen ja tonttiosasto, sosiaalivirasto, terveyskeskus, ympäristökeskus muut asiantuntijaviranomaiset: Helsingin seurakuntayhtymä, Merenkulkulaitos, Rajavartiolaitos, Uudenmaan ympäristökeskus. Mistä saa tietoa Suunnittelun etenemisestä sekä osallistumismahdollisuuksista tiedotetaan kirjeillä osallisille (suunnittelualueeseen rajautuvien kortteleiden asuntoosakeyhtiöiden kirjeet lähetetään isän-

53 Hankenro 125 Kslk Oas /08 4 (4) nöitsijöille, joiden toivotaan toimittavan tiedon osakkaille ja asukkaille) Ruoholahden Sanomissa (kohdassa "Nähtävänä nyt") Helsingin kaavoituskatsauksessa. Asemakaavaehdotuksen julkisesta nähtävilläolosta tiedotetaan kuulutuksella, joka julkaistaan Helsingin kaupungin virallisissa tiedotuslehdissä (Helsingin Sanomat, HBL ja Metro) sekä viraston internet-sivuilla ( Mielipiteet Suunnittelusta voi antaa mielipiteensä suullisesti kaavan valmistelijalle. Kirjalliset mielipiteet tulee toimittaa osoitteeseen: Kaupunkisuunnitteluvirasto, kirjaamo PL 2100, Helsingin kaupunki (käyntiosoite Kansakoulukatu 3) tai faksi tai sähköposti kaupunkisuunnittelu(a)hel.fi Kaavaa valmistelevat Projektipäällikkö Matti Kaijansinkko puhelin sähköposti matti.kaijansinkko(a)hel.fi Arkkitehti Pia Sjöroos puhelin sähköposti pia.sjoroos(a)hel.fi Liikennesuunnittelija DI Kaisa Lahti puhelin sähköposti kaisa.lahti(a)hel.fi DI Jukka Tarkkala puhelin sähköposti jukka.tarkkala(a)hel.fi

54

J Ä T K Ä S A A R E N S A U K O N L A I T U R I. Länsisatama-projekti Pia Sjöroos

J Ä T K Ä S A A R E N S A U K O N L A I T U R I. Länsisatama-projekti Pia Sjöroos J Ä T K Ä S A A R E N S A U K O N L A I T U R I SAUKON- LAITURI SAUKONLAITURI SAUKONLAITURI 2 1 1. JÄTKÄSAARENKALLION JA HIETASAAREN ASEMAKAAVA 2. SAUKONLAITURI JÄTKÄSAARENKALLION JA HIETASAAREN ASEMAKAAVA

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOSLUONNOSLUONNOKSEN SELOSTUS (NRO 12276) PÄIVÄTTY 14.8.2014. Asemakaavan muutosluonnos koskee:

ASEMAKAAVAN MUUTOSLUONNOSLUONNOKSEN SELOSTUS (NRO 12276) PÄIVÄTTY 14.8.2014. Asemakaavan muutosluonnos koskee: 1 ASEMAKAAVAN MUUTOSLUONNOSLUONNOKSEN SELOSTUS (NRO 12276) PÄIVÄTTY 14.8.2014 Asemakaavan muutosluonnos koskee: Helsingin kaupungin 31. kaupunginosan (Lauttasaari) korttelin 31119 tontteja 1 ja 12 Hankenumero:

Lisätiedot

Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 10. kaupunginosan (Sörnäinen) korttelin 250 tonttia 2

Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 10. kaupunginosan (Sörnäinen) korttelin 250 tonttia 2 LUONNOS ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS ASEMAKAAVAN MUUTOSKARTTA NRO xxxxxx PÄIVÄTTY xx.xx.2015 Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 10. kaupunginosan (Sörnäinen) korttelin 250 tonttia 2 Kaavan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2015 1 (5) 396 Atlantinkaaren alueen liikennesuunnitelma HEL 2014-014704 T 08 00 00 Hankenro2361_2 Esitys esitti kaupunginhallitukselle Atlantinkaaren alueen liikennesuunnitelman

Lisätiedot

KARTANONTIE 22, ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUSLUONNOS

KARTANONTIE 22, ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUSLUONNOS HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO ASEMAKAAVAOSASTO KARTANONTIE 22, ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUSLUONNOS LUONNOS NÄHTÄVILLÄ 4. 22.2.2013 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUSLUONNOS Asemakaavan muutos koskee:

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAUPUNGINOSA 7 RAUHALA ANTINKYLÄ, KORTTELI 786 JA OSA KORTTELIA 717 (RAUHALANAUKIO)

ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAUPUNGINOSA 7 RAUHALA ANTINKYLÄ, KORTTELI 786 JA OSA KORTTELIA 717 (RAUHALANAUKIO) L O V I I S A 9.9.2014 ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAUPUNGINOSA 7 RAUHALA ANTINKYLÄ, KORTTELI 786 JA OSA KORTTELIA 717 (RAUHALANAUKIO) KAAVASELOSTUS 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Alue: RAUHALANAUKIO,

Lisätiedot

Hankenro 4865_1 HEL Oas /15 1 (5) JÄTKÄSAARI, MELKINLAITURI ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

Hankenro 4865_1 HEL Oas /15 1 (5) JÄTKÄSAARI, MELKINLAITURI ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS 4.11.2015 Oas 1224-00/15 1 (5) JÄTKÄSAARI, MELKINLAITURI ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelualue Kaupunkisuunnitteluvirastossa valmistellaan Melkinlaiturin

Lisätiedot

kaavatunnus AM2092 Dnro 3401/2010 Tekninen lautakunta on hyväksynyt asemakaavan muutoksen ASEMAKAAVAN- MUUTOSALUE

kaavatunnus AM2092 Dnro 3401/2010 Tekninen lautakunta on hyväksynyt asemakaavan muutoksen ASEMAKAAVAN- MUUTOSALUE ASEMAKAAVAN SELOSTUS 16.12.2011 päivättyyn Oulun kaupungin Kiviniemen kaupunginosan korttelin 86 tonttia nro 2 koskevaan asemakaavan muutokseen (Kultasirkuntie 21) kaavatunnus AM2092 Dnro 3401/2010 Tekninen

Lisätiedot

Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 31. kaupunginosan (Lauttasaari) Puistoaluetta (muodostuu uusi tontti 31077/6)

Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 31. kaupunginosan (Lauttasaari) Puistoaluetta (muodostuu uusi tontti 31077/6) 1 LUONNOS ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS ASEMAKAAVAN MUUTOSKARTTA NRO xxxxx PÄIVÄTTY x.x.20xx Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 31. kaupunginosan (Lauttasaari) Puistoaluetta (muodostuu uusi

Lisätiedot

ASEMAKAAVALUONNOKSEN SELOSTUS Vapaudenkatu 73 03:101

ASEMAKAAVALUONNOKSEN SELOSTUS Vapaudenkatu 73 03:101 ASEMAKAAVALUONNOKSEN SELOSTUS Vapaudenkatu 73 03:101 Asemakaavan muutos koskee 3. kaupunginosan korttelin 52 tonttia 23 Kaavan päiväys: 26.5.2008 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI YHDYKUNTATOIMI / KAUPUNKISUUNNITTELUOSASTO

Lisätiedot

Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 29.11.2011 päivättyä, 13.2.2012 tarkistettua asemakaavakarttaa nro 002146

Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 29.11.2011 päivättyä, 13.2.2012 tarkistettua asemakaavakarttaa nro 002146 Vantaan kaupunki Maankäyttö ja ympäristö Marja-Vantaa-projekti Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 29.11.2011 päivättyä, 13.2.2012 tarkistettua asemakaavakarttaa nro 002146 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

Lisätiedot

KAUPUNGINKANSLIA TOTEUTUSSUUNNITELMA 1 (6) Talous- ja suunnittelukeskus TOTEUTUSSUUNNITELMA SOMPASAAREN JA KALASATAMANPUISTON RAKENTAMISESTA

KAUPUNGINKANSLIA TOTEUTUSSUUNNITELMA 1 (6) Talous- ja suunnittelukeskus TOTEUTUSSUUNNITELMA SOMPASAAREN JA KALASATAMANPUISTON RAKENTAMISESTA KAUPUNGINKANSLIA TOTEUTUSSUUNNITELMA 1 (6) TOTEUTUSSUUNNITELMA SOMPASAAREN JA KALASATAMANPUISTON RAKENTAMISESTA Sijainti yhdyskuntarakenteessa, asemakaavatilanne ja liikennejärjestelyt Kalasataman projektialueeseen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA JA KAAVA-ALUEEN RAJAUS ALUEEN ORTOKUVA 2011 1 Kohde Kaavan lähtökohdat ja tavoitteet Vireilletulo Maakuntakaavojen yhdistelmä Asemakaavan muutos Korkeavaha I B Aloite: Kupungin

Lisätiedot

sisältö on neuvoteltu hakijan kanssa.

sisältö on neuvoteltu hakijan kanssa. Helsingin kaupunki Esityslista 11/2017 1 (5) 8 Skatanniemi 10a ja b, tonttien 54327/2 ja 3 asemakaavan muuttaminen (nro 12453) (b-asia) HEL 2016-003957 T 10 03 03 Ksv 5544_1, karttaruutu 675509-10 Päätösehdotus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 34/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Esityslista 34/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Esityslista 34/2013 1 (5) 2 Jätkäsaari, Jätkäsaarenlaituri 1, tonttien 20007/15 ja 20007/16 asemakaavan muutosehdotus (nro 12246) (a-asia) HEL 2012-014322 T 10 03 03 Ksv 0846_6, karttaruudut

Lisätiedot

PENNALA LASTIKANRINNE KORTTELI 36

PENNALA LASTIKANRINNE KORTTELI 36 ORIMATTILAN KAUPUNKI PENNALA LASTIKANRINNE KORTTELI 36 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS LUONNOS 9.2.2018 TARKISTETTU 19.3.2018 Asemakaavamuutoksen selostus, joka koskee 15.3.2018 päivättyä ehdotusvaiheen

Lisätiedot

Saukonlaituri asemakaava ja asemakaavan muutos SELOSTUS

Saukonlaituri asemakaava ja asemakaavan muutos SELOSTUS Saukonlaituri asemakaava ja asemakaavan muutos SELOSTUS ASEMAKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS ASEMAKAAVA- JA ASEMAKAAVAN MUUTOSKARTTA NRO 12020 PÄIVÄTTY 9.12.2010 Asemakaavan muutos koskee: Helsingin

Lisätiedot

PENNALA LASTIKANRINNE KORTTELI 36

PENNALA LASTIKANRINNE KORTTELI 36 ORIMATTILAN KAUPUNKI PENNALA LASTIKANRINNE KORTTELI 36 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS Asemakaavamuutoksen selostus, joka koskee 4.5.2018 päivättyä asemakaavakarttaa. Asemakaavamuutos koskee korttelin

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja Kaavatunnus: 3-331 Asianumero: 507/10.2.03/2012 ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja Asemakaavanmuutos koskee korttelin 3086 tonttia 2 Asemakaavanmuutoksella muodostuu osa korttelista

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0838_6 HEL

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0838_6 HEL HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1257-00/16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0838_6 HEL 2016-005915 14.6.2016 PANAMANRANTA JA SAUKONPAADEN VENESATAMA, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

Jaspiskuja Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee päivättyä asemakaavakarttaa nro

Jaspiskuja Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee päivättyä asemakaavakarttaa nro Vantaan kaupunki Kaupunkisuunnittelu Kivistön asemakaavayksikkö Jaspiskuja Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 10.3.2014 päivättyä asemakaavakarttaa nro 002221. 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Asemakaavamuutos

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN SELOSTUS Vehkoja, asemakaavan muutos

ASEMAKAAVAN SELOSTUS Vehkoja, asemakaavan muutos ASEMAKAAVAN SELOSTUS Vehkoja, asemakaavan muutos Hyvinkään kaupungin 12. kaupunginosan asemakaavan muutos korttelissa 1127. 12:020 HYVINKÄÄN KAUPUNKI TEKNIIKKA JA YMPÄRISTÖ KAAVOITUS 13.3.2015 Asemakaavan

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKI VALIONPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS, ROTKOLA KAAVASELOSTUS KAAVALUONNOS 29.5.2015 KAUPUNGINVALTUUSTO HYVÄKSYNYT..

ÄÄNEKOSKI VALIONPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS, ROTKOLA KAAVASELOSTUS KAAVALUONNOS 29.5.2015 KAUPUNGINVALTUUSTO HYVÄKSYNYT.. ÄÄNEKOSKI VALIONPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS, ROTKOLA KAAVASELOSTUS KAAVALUONNOS 29.5.2015 KAUPUNGINVALTUUSTO HYVÄKSYNYT.. ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 29. PÄIVÄNÄ TOUKOKUUTA 2015 PÄIVÄTTYÄ

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 33/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Esityslista 33/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Esityslista 33/2014 1 (5) 7 Alppikylän tonttien 41298/4 ja 5 asemakaavan (nro 12292) (b-asia) HEL 2014-006690 T 10 03 03 Ksv 0742_43, Reppukatu 16 ja Alppikylänkatu 5, karttaruutu K7/P3

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO SUURMETSÄ, PUISTOLA TONTIT 41274/2 JA 4 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN NRO SELOSTUS

HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO SUURMETSÄ, PUISTOLA TONTIT 41274/2 JA 4 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN NRO SELOSTUS HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO ASEMAKAAVAOSASTO SUURMETSÄ, PUISTOLA TONTIT 41274/2 JA 4 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN NRO 12092 SELOSTUS 2011:12092 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS ASEMAKAAVAN MUUTOSKARTTA

Lisätiedot

Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 30. kaupunginosan (Munkkiniemi, Munkkivuori) tonttia 30103/2

Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 30. kaupunginosan (Munkkiniemi, Munkkivuori) tonttia 30103/2 LUONNOS ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS ASEMAKAAVAN MUUTOSKARTTA NRO xxxxx PÄIVÄTTY x.x.20xx Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 30. kaupunginosan (Munkkiniemi, Munkkivuori) tonttia 30103/2 Kaavan

Lisätiedot

Asemakaavan muutoksen selostus sekä tonttijako ja tonttijaon muutos, joka koskee päivättyä asemakaavakarttaa nro

Asemakaavan muutoksen selostus sekä tonttijako ja tonttijaon muutos, joka koskee päivättyä asemakaavakarttaa nro Vantaan kaupunki Maankäyttö ja ympäristö Marja-Vantaa-projekti Asemakaavan muutoksen selostus sekä tonttijako ja tonttijaon muutos, joka koskee 20.8.2012 päivättyä asemakaavakarttaa nro 002123. 1 PERUS-

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 27/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Esityslista 27/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Esityslista 27/2014 1 (5) 1 Kaupunkisuunnittelulautakunnan esitys Jätkäsaaren Terassitalokorttelin asemakaavan muutokseksi (nro 12272) (a-asia) Pöydälle 21.10.2014 HEL 2011-006089 T

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄ 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT URKUPILLI ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELIT 601 OSA, 603 JA Tunnistetiedot. 1.2 Kaava-alueen sijainti

MÄNTSÄLÄ 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT URKUPILLI ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELIT 601 OSA, 603 JA Tunnistetiedot. 1.2 Kaava-alueen sijainti 2 MÄNTSÄLÄ URKUPILLI ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELIT 601 OSA, 603 JA 604. KAAVATUNNUS 176 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Asemakaavamuutoksen selostus, joka koskee 15. päivänä maaliskuuta 2010

Lisätiedot

Ventelän kaupunginosan korttelien 98-90 ja 92-93 asemakaavan muutoksen selostus

Ventelän kaupunginosan korttelien 98-90 ja 92-93 asemakaavan muutoksen selostus Ventelän kaupunginosan korttelien 98-90 ja 92-93 asemakaavan muutoksen selostus S I S Ä L L Y S L U E T T E L O 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1 1.1 Tunnistetiedot 1 1.2 Kaava-alueen sijainti 1 1.3 Kaavan

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN SELOSTUS

ASEMAKAAVAN SELOSTUS 1/12 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAUPUNGINOSA 3. KESKUSTA KORTTELI 3063, PUISTOT JA KADUT ASEMAKAAVAN SELOSTUS 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Asemakaavan muutos Kemijärven kaupunki

Lisätiedot

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset RAUTALAMMIN KUNTA 1(7) SISÄLLYSLUETTELO 1 TIIVISTELMÄ...2 1.1 KAAVAPROSESSIN VAIHEET...2 1.2 ASEMAKAAVAN MUUTOS...2 1.3 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN TOTEUTTAMINEN...2 2 LÄHTÖKOHDAT...2 2.1 SELVITYS SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

OULAISTEN KAUPUNGIN 8. (KASARMINMÄKI) KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 9 TONTTIA 4 KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOS.

OULAISTEN KAUPUNGIN 8. (KASARMINMÄKI) KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 9 TONTTIA 4 KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOS. ASEMAKAAVAN SELOSTUS 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot OULAISTEN KAUPUNGIN 8. (KASARMINMÄKI) KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 9 TONTTIA 4 KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOS. ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 41. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 41. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 02.03.2016 Sivu 1 / 1 5171/2015 10.02.03 41 Itä-Suviniitty, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 613302, 40. kaupunginosa, Espoon keskus Valmistelijat / lisätiedot: Minna

Lisätiedot

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Kaavatunnus 1/6 1-153 Asianumero RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Asemakaavan muutos koskee tiloja 543-414-1-219 ja -220 Asemakaavan muutoksella muodostuvat korttelin 1130 tontit

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukainen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 3.12.2010 ASEMAKAAVANMUUTOS nro 002099, HÄMEENKYLÄ, OSA KORTTELISTA 12202 SEKÄ PUISTOALUETTA. KAAVAMUUTOSALUE Kaavamuutosalue

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN SELOSTUS Vanhatie 13 21:078. Asemakaavan muutos koskee 21. kaupunginosan korttelin 85 tonttia 10. Kaavan päiväys:

ASEMAKAAVAN SELOSTUS Vanhatie 13 21:078. Asemakaavan muutos koskee 21. kaupunginosan korttelin 85 tonttia 10. Kaavan päiväys: ASEMAKAAVAN SELOSTUS Vanhatie 13 21:078 Asemakaavan muutos koskee 21. kaupunginosan korttelin 85 tonttia 10 Kaavan päiväys: 12.11.2009 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT / KAAVOITUS 1 PERUS- JA

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI Osallistumis ja arviointisuunnitelma

ROVANIEMEN KAUPUNKI Osallistumis ja arviointisuunnitelma 1 ROVANIEMEN KAUPUNKI Osallistumis ja arviointisuunnitelma ASEMAKAAVAN MUUTOS 3.KAUPUNGINOSA KORTTELI 126 TONTTIT 1 JA 2, KOSKIKATU 40 JA 42 Suunnittelualue sijaitsee 3. kaupunginosan korttelin 126 tontilla

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 )

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) Ak 5188 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI 25.10.2016 ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Kankaanpään kaupungin 1. kaupunginosan (Keskus) korttelia 40 koskeva asemakaavan

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Koskelan kaupunginosan korttelin 9 tonttia nro 5 koskeva asemakaavan muutos (Emäpuuntie, Lokitie) AM2004 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on maankäyttö-

Lisätiedot

Kivenlahti I A, muutos 34. kaupunginosa Espoonlahti Kortteli 34040 Asemakaavan muutos

Kivenlahti I A, muutos 34. kaupunginosa Espoonlahti Kortteli 34040 Asemakaavan muutos 1 (8) Asianumero 5070/10.02.03/2013 Aluenumero 411450 Kivenlahti I A, muutos 34. kaupunginosa Espoonlahti Kortteli 34040 Asemakaavan muutos Asemakaavan muutoksen selostus Asemakaavan muutoksen selostus,

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN LAADINTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ( MRL 63 )

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN LAADINTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ( MRL 63 ) In s i n ö ö r i - j a K i i n t e i s t ö t o i m i s t o H a v a n k a O y Keskuskatu 5, 39700 PARKANO p. 040 833 9275, 0400-234 349, 03-4482 702 email:havanka@kolumbus.fi http://www.kolumbus.fi/havanka

Lisätiedot

Lepänkorvan silta kaavan muutos kaava nro 488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA 30.9.2015

Lepänkorvan silta kaavan muutos kaava nro 488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA 30.9.2015 30.9.2015 Lepänkorvan silta kaavan muutos kaava nro 488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA V a l k e a k o s k e n k a u p u n k i K a u p u n k i s u u n n i t t e l u S ä ä k s m ä e n t i e 2 3

Lisätiedot

MERIKARVIAN KUNTA. MERIKARVIAN MALSKERIN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS MALSKERIN SAARI koskien tilaa Kivikari

MERIKARVIAN KUNTA. MERIKARVIAN MALSKERIN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS MALSKERIN SAARI koskien tilaa Kivikari MERIKARVIAN KUNTA MERIKARVIAN MALSKERIN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS MALSKERIN SAARI koskien tilaa Kivikari 484-414-2-122 Riispyyn kylässä KUNNAN KAAVATUNNUS 484RAKAM12016 4.12.2016 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

Lisätiedot

LAPINNIEMI-VESIURHEILUALUETTA, TILAUSSAUNAN RAKENTAMINEN. KARTTA NO 8176. Kaava-alueen sijainti ja luonne. Kaavaprosessin vaiheet

LAPINNIEMI-VESIURHEILUALUETTA, TILAUSSAUNAN RAKENTAMINEN. KARTTA NO 8176. Kaava-alueen sijainti ja luonne. Kaavaprosessin vaiheet LAPINNIEMI-VESIURHEILUALUETTA, TILAUSSAUNAN RAKENTAMINEN. KARTTA NO 8176. Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 13. päivänä helmikuuta 2009 päivättyä asemakaavakarttaa nro 8176. Asian hyväksyminen

Lisätiedot

HELSINKI HIGH-RISE SUUNNITTELUOHJELMA. Arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailu. (Beta) www.helsinkihighrise.fi

HELSINKI HIGH-RISE SUUNNITTELUOHJELMA. Arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailu. (Beta) www.helsinkihighrise.fi 1 HELSINKI HIGH-RISE Arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailu www.helsinkihighrise.fi (Beta) SUUNNITTELUOHJELMA 2 SUUNNITTELUOHJELMA Luonnos 1.12.2014 Suunnitteluvaatimukset ja -ohjeet Suunnitelmalle on alla

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2015 1 (5) 397 Länsisatamankadun ja Hyväntoivonkadun liikennesuunnitelma HEL 2015-001788 T 08 00 00 Hankenro 0848_2 Päätös päätti hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen

Lisätiedot

PORNAINEN. Tikantie ASEMAKAAVAN MUUTOS. Päiväys

PORNAINEN. Tikantie ASEMAKAAVAN MUUTOS. Päiväys PORNAINEN Tikantie ASEMAKAAVAN MUUTOS Päiväys 10.5.2017 Vireille tulosta ilmoitettu: KH:n päätös 16.1.2017 Luonnos nähtävänä (MRA 30 ) 31.1-14.2.2017 Ehdotus nähtävänä (MRA 27 ) Hyväksytty kunnanvaltuustossa

Lisätiedot

HANKO 7. kaupunginosa: Asemakaavan muutos Asemakaavan muutos koskee korttelin 703 tonttia 16.

HANKO 7. kaupunginosa: Asemakaavan muutos Asemakaavan muutos koskee korttelin 703 tonttia 16. Selostus 16.5.2011 HANKO 7. kaupunginosa: Asemakaavan muutos Asemakaavan muutos koskee korttelin 703 tonttia 16. SISÄLLYSLUETTELO 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Asemakaava-alue 1.2 Kaava-alueen sijainti

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkisuunnitteluosasto ASEMAKAAVAN SELOSTUS. Kirkkotie, Säynätsalo 19:087

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkisuunnitteluosasto ASEMAKAAVAN SELOSTUS. Kirkkotie, Säynätsalo 19:087 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkisuunnitteluosasto ASEMAKAAVAN SELOSTUS Kirkkotie, Säynätsalo 19:087 10.10.2007 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Asemakaavan muutos koskee 31. kaupunginosan hautausmaa- ja katualuetta.

Lisätiedot

Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa,

Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa, Vartiosaari Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa, jossa on sekä asumista että kaikkia helsinkiläisiä palvelevia virkistys- ja vapaa-ajan

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKI KORTTELIN 2032 (OSA) ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS KAAVALUONNOS 5.11.2014

ÄÄNEKOSKI KORTTELIN 2032 (OSA) ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS KAAVALUONNOS 5.11.2014 ÄÄNEKOSKI KORTTELIN 2032 (OSA) ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS KAAVALUONNOS 5.11.2014 KAUPUNGINVALTUUSTO HYVÄKSYNYT xx.xx.2014 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 5. PÄIVÄNÄ MARRASKUUTA 2014 PÄIVÄTTYÄ

Lisätiedot

Ak-330 Kemmolan asemakaava

Ak-330 Kemmolan asemakaava Ympäristövirasto / TL 12.03.2013 sivu 1/7 Ak-330 Kemmolan asemakaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma eli OAS on kooste kaavoitushankkeen keskeisestä tiedosta,

Lisätiedot

alue, jolle kaavahankkeella saattaa olla vaikutuksia

alue, jolle kaavahankkeella saattaa olla vaikutuksia OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Raksilan kaupunginosan korttelia 2 tonttia nro 2 koskeva asemakaavan muutos (Teuvo Pakkalan katu) AM2025 asemakaavan muutosalue alue, jolle kaavahankkeella

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1/ 5 Alue 411611 Laurinlahti (34 / Espoonlahti) Asemakaavan muutos Asianumero 6903/10.02.03/2011 3.11.2014 Alue on nykyisen asemakaavan mukaan rivitalojen korttelialuetta. Alueen maankäyttöä tehostetaan

Lisätiedot

Teollisuusalueen asemakaavan muutos

Teollisuusalueen asemakaavan muutos TUUSNIEMEN KUNTA Teollisuusalueen asemakaavan muutos Kaavaselostus, luonnos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 673-P35521 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, luonnos 1 (10) Sisällysluettelo 1 PERUS-

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, kortteli 6 ja maatalousalue

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, kortteli 6 ja maatalousalue Kaavatunnus 3-313 Asianumero ASRA.ltk: 20.1.2015 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, kortteli 6 ja maatalousalue Asemakaavan muutos koskee korttelia 6 sekä maatalousaluetta Asemakaavan muutoksella

Lisätiedot

TAPANINKYLÄ Tontti 39335/7 (Rasmuksentie 7) Asemakaavan muutoksen nro selostus

TAPANINKYLÄ Tontti 39335/7 (Rasmuksentie 7) Asemakaavan muutoksen nro selostus HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO ASEMAKAAVAOSASTO 2012:12131 TAPANINKYLÄ Tontti 39335/7 (Rasmuksentie 7) Asemakaavan muutoksen nro 12131 selostus ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS ASEMAKAAVAN MUUTOSKARTTA

Lisätiedot

Helsinki Suunnittelee 2009:13. Jätkäsaari. Uutta merellistä kantakaupunkia

Helsinki Suunnittelee 2009:13. Jätkäsaari. Uutta merellistä kantakaupunkia Helsinki Suunnittelee 2009:13 Jätkäsaari Uutta merellistä kantakaupunkia Jätkäsaari uutta merellistä kantakaupunkia Jätkäsaarta rakennetaan asuin- ja työpaikka-alueeksi vuosina 2009 2025 tavarasatamatoimintojen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2016 1 (5) 224 Länsimäentie välillä Niittipolku-Nastapolku, Sinkilätie, Sinkiläpolku, Naulakalliontie välillä Mellunmäentie-Huhtakivenkuja, Untamalantie välillä Viitankruununtie-Länsimäentie,

Lisätiedot

Lohjan kaupunki Kaupunkikehitys Kaavoitus IJ Kaavaselostus L67 IMMULA, KORTTELI KAUPUNGINOSA IMMULA KORTTELIN 14 ASEMAKAAVAMUUTOS

Lohjan kaupunki Kaupunkikehitys Kaavoitus IJ Kaavaselostus L67 IMMULA, KORTTELI KAUPUNGINOSA IMMULA KORTTELIN 14 ASEMAKAAVAMUUTOS Lohjan kaupunki Kaupunkikehitys Kaavoitus IJ 19.4.2017 Kaavaselostus L67 IMMULA, KORTTELI 14 29. KAUPUNGINOSA IMMULA KORTTELIN 14 ASEMAKAAVAMUUTOS YHTEYSTIEDOT KAAVOITUKSEN YHTEYSTIEDOT Lohjan kaupunki

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN SELOSTUS PORTTOWER

ASEMAKAAVAN SELOSTUS PORTTOWER ASEMAKAAVAN SELOSTUS PORTTOWER 2 ASEMAKAAVAN SELOSTUS 38. KAUPUNGINOSA, KORTTELI 1 SEKÄ YLEISEN TIEN ALUE JA KATUALUE. PORTTOWER 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot 38. kaupunginosan korttelin

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO. SUUTARILA, SILTAMÄKI TONTTI 40047/22 (Pohjantähdentie 46 b) ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN NRO SELOSTUS

HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO. SUUTARILA, SILTAMÄKI TONTTI 40047/22 (Pohjantähdentie 46 b) ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN NRO SELOSTUS HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO ASEMAKAAVAOSASTO SUUTARILA, SILTAMÄKI TONTTI 40047/22 (Pohjantähdentie 46 b) ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN NRO 12073 SELOSTUS 2012:12073 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

STANSVIKINNUMMEN ALUSTAVAT SUUNNITTELUPERIAATTEET Nähtävillä Kaupunkisuunnitteluvirasto

STANSVIKINNUMMEN ALUSTAVAT SUUNNITTELUPERIAATTEET Nähtävillä Kaupunkisuunnitteluvirasto STANSVIKINNUMMEN ALUSTAVAT SUUNNITTELUPERIAATTEET Nähtävillä 18.5. - 5.6.2015 Kaupunkisuunnitteluvirasto 18.5.2015 Stansvikinnummen alustavat suunnitteluperiaatteet Nähtävillä 18.5. - 5.6.2015 Kaupunkisuunnitteluvirasto

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelulautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1. 8 Matinmetsä, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 310218, 23. kaupunginosa Matinkylä

Kaupunkisuunnittelulautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1. 8 Matinmetsä, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 310218, 23. kaupunginosa Matinkylä Kaupunkisuunnittelulautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1 3425/10.02.03/2012 Kaupunkisuunnittelulautakunta 116 2.10.2014 8 Matinmetsä, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 310218, 23. kaupunginosa

Lisätiedot

Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä

Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä 28.3.2017 / TPi, TPe Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä Tutkitut liikennejärjestelyvaihtoehdot Puustellinkallion kaavoituksen aikana on tutkittu erilaisia liikennejärjestelyitä

Lisätiedot

JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 100 / 1 ASEMAKAAVASELOSTUS. Ote asemakaavakartasta, kaavamuutosalue rajattuna punaisella

JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 100 / 1 ASEMAKAAVASELOSTUS. Ote asemakaavakartasta, kaavamuutosalue rajattuna punaisella JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 100 / 1 ASEMAKAAVASELOSTUS Ote asemakaavakartasta, kaavamuutosalue rajattuna punaisella SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen oloista 1.2

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 5. PÄIVÄNÄ MAALISKUUTA 2014 PÄIVÄTTYÄ KARTTAA

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 5. PÄIVÄNÄ MAALISKUUTA 2014 PÄIVÄTTYÄ KARTTAA ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 5. PÄIVÄNÄ MAALISKUUTA 2014 PÄIVÄTTYÄ KARTTAA 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Asemakaavan muutos koskee Äänekosken kaupungin 7. kaupunginosan korttelia 788 (osa)

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0944_18 HEL

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0944_18 HEL HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1246-00/16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0944_18 HEL 2016-004225 10.5.2016 ANNALAN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet ja

Lisätiedot

RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221

RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy SIIKALATVAN KUNTA RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221 Kaavaselostus ASEMAKAAVALLA MUODOSTUU KORTTELI 221. P30129 2.8.2016 Kaavan vireille tulo: Tekninen lautakunta._.2015

Lisätiedot

Sorronniemen asemakaavan laajennus ja Sorronniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen, mt. 362 Kymentaantien liikennealue.

Sorronniemen asemakaavan laajennus ja Sorronniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen, mt. 362 Kymentaantien liikennealue. IITTI KIRKONKYLÄ Sorronniemen asemakaavan laajennus ja Sorronniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen, mt. 362 Kymentaantien liikennealue. ASEMAKAAVALLA KUMOUTUU OSA SORRONNIEMEN RANTA- ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9.

ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9. 691/AK LIITE 1 ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9.2015 1. SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee Heinolan

Lisätiedot

RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS

RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS VAMMALAN KAUPUNKI TEKNINEN LAUTAKUNTA G:\AKVAT\Raivio\OASL1.doc 1/5 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA RAIVION ASEMAKAAVANMUUTOS ALUEEN SIJAINTI Asemakaava koskee Raivion kaupunginosan vanhimman osan

Lisätiedot

1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT ASEMAKAAVAN SELOSTUS Kortteli 1725 18.5.2018 Asemakaavan muutos JARDno-2018-2139 Kaavatunnus 170010 Vireilletulo ja kaavaluonnos, kuuleminen kirjeellä (MRA 30 ) 24.5. 8.6.2018 Asemakaavaehdotuksen hyväksyminen

Lisätiedot

Tervanpolttajantie Asemakaavan muutos 42. kaupunginosa, Saunalahti Kortteli 42112

Tervanpolttajantie Asemakaavan muutos 42. kaupunginosa, Saunalahti Kortteli 42112 1 (10) Asianumero 5297/10.02.03/2017 Aluenumero 420215 Tervanpolttajantie Asemakaavan muutos 42. kaupunginosa, Saunalahti Kortteli 42112 Asemakaavan muutoksen selostus Asemakaavan muutoksen selostus, joka

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2013 1 (7) 110 Sörnäistenniemen korttelin 10587 tonttien 1-3 ja 10 asemakaavan muutosehdotus (nro 12189) (b-asia) HEL 2012-016154 T 10 03 03 Ksv 2181_6, Capellan puistotie

Lisätiedot

YLEISSUUNNITELMA 1:2000 " apila"

YLEISSUUNNITELMA 1:2000  apila KANSIPIHA TORI LPA II KL XII I MELUAITA HOTELLI LIIKE- JA PELUKESKUS ASUNTOJA LIIKE- JA LÄHIPELUTILOJA YLEISSUUNNITELMA 1:2000 OSA-UE 2 / ASUNTOKORTTELI aukio OSA-UE 3 / ASUNTOKORTTELI 88,5 89.0 LIIKE-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kouvolan kaupunki Maankäytön suunnittelu Liite 2 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA HAANOJAN ALUE Pvm. 29.8.2014 Kaupunginosa 8. Kankaro Asemakaava koskee tilan 286-402-36-2 osaa Asemakaavan muutos

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/1 1 a 1 SAUKONLAITURIN ASEMAKAAVA- JA ASEMAKAAVAN MUUTOSEHDOTUS (NRO 12020) Kslk 2008-1639 Jätkäsaari, Saukonlaiturin alue, karttaruutu G2, hankenumero 0838 EHDOTUS Kaupunkisuunnittelulautakunta

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22. kaupunginosa Etukylä, korttelin 1 tontit 2 6 ja 9

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22. kaupunginosa Etukylä, korttelin 1 tontit 2 6 ja 9 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22. kaupunginosa Etukylä, korttelin 1 tontit 2 6 ja 9 Valmistelija Elina Masalin, kaavasuunnittelija, p. 040 773 7752 KAAVA NRO 0316 Kaupunkisuunnittelu OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 192. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 192. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 09.12.2015 Sivu 1 / 1 2905/2015 10.02.03 192 Tillinmäki, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 ), alue 420605, 43. kaupunginosa Vanttila Valmistelijat

Lisätiedot

Diaari 380/10.02.03/2014. NUMMELAN KAUPUNGINOSAN HAKANPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKEE: Korttelia 360

Diaari 380/10.02.03/2014. NUMMELAN KAUPUNGINOSAN HAKANPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKEE: Korttelia 360 Diaari 380/10.02.03/2014 NUMMELAN KAUPUNGINOSAN HAKANPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKEE: Korttelia 360 NUMMELAN KAUPUNGINOSAN HAKANPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU: Kortteli 360 ULVILAN KAUPUNKI MAANKÄYTTÖOSASTO

Lisätiedot

Suunnitelmavaihtoehto 1 sovitettuna kaupunkimalliin. Suunnitelmavaihtoehto 2 sovitettuna kaupunkimalliin

Suunnitelmavaihtoehto 1 sovitettuna kaupunkimalliin. Suunnitelmavaihtoehto 2 sovitettuna kaupunkimalliin Suunnitelmavaihtoehto 1 sovitettuna kaupunkimalliin Suunnitelmavaihtoehto 2 sovitettuna kaupunkimalliin Taimiston ja Tuomarinkadun alue, asemakaava 8539 Valmisteluvaiheen suunnitteluaineisto, tiivistelmä

Lisätiedot

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset RAUTALAMMIN KUNTA 1(10) SISÄLLYSLUETTELO 1 TIIVISTELMÄ...2 1.1 KAAVAPROSESSIN VAIHEET...2 1.2 ASEMAKAAVAN MUUTOS...2 1.3 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN TOTEUTTAMINEN...2 2 LÄHTÖKOHDAT...2 2.1 SELVITYS SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

Valkon kolmion eteläinen osa, ensimmäinen asemakaava ja asemakaavan muutos. TL 137/26.11.2008 Valmistelija: Kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari

Valkon kolmion eteläinen osa, ensimmäinen asemakaava ja asemakaavan muutos. TL 137/26.11.2008 Valmistelija: Kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari Tekninen lautakunta 77 19.04.2011 Tekninen lautakunta 141 25.10.2011 Kaupunginhallitus 284 14.11.2011 Valkon kolmion eteläinen osa, ensimmäinen asemakaava ja asemakaavan muutos 341/10.02.03/2011 TL 137/26.11.2008

Lisätiedot

Talkootie 1. Asemakaavan muutos nro 002227 osoitteessa Talkootie 1

Talkootie 1. Asemakaavan muutos nro 002227 osoitteessa Talkootie 1 Talkootie 1 Asemakaavan muutos nro 002227 osoitteessa Talkootie 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, 3.3.2014 Arvoisa vastaanottaja, Tämä asiakirja on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen osallistumis-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 )

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) Ak 5187 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI 25.10.2016 ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Kankaanpään kaupungin 1. kaupunginosan (Keskus) korttelin 47 tonttia 1 ja korttelin

Lisätiedot

Kortteli 52125, asemakaavan muutos

Kortteli 52125, asemakaavan muutos Kortteli 52125, asemakaavan muutos Työ nro 002260 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, 17.8.2015 Arvoisa vastaanottaja, Tämä asiakirja on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Lisätiedot

S i s ä l l y s l u e t t e l o

S i s ä l l y s l u e t t e l o S i s ä l l y s l u e t t e l o 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1 1.1 Tunnistetiedot 1 1.2 Kaava-alueen sijainti 1 1.3 Kaavan nimi ja tarkoitus 2 1.4 Liitteet 2 2 LÄHTÖKOHDAT 2 2.1 Selvitys suunnittelualueen

Lisätiedot

Oulun kaupungin tekninen keskus

Oulun kaupungin tekninen keskus Oulun kaupungin tekninen keskus OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA V kaupunginosan korttelia 10 tonttia nro 3 sekä katualuetta koskeva asemakaavan muutos (Uusikatu 72) AM2070 26.1.2010 asemakaavan

Lisätiedot

SILLITIE 3 Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee päivättyä, tarkistettua asemakaavakarttaa nro

SILLITIE 3 Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee päivättyä, tarkistettua asemakaavakarttaa nro VANTAAN KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelu SILLITIE 3 Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 21.1.2013 päivättyä, 15.4.2013 tarkistettua asemakaavakarttaa nro 002185 1 Perus- ja tunnistetiedot Kaupunginosa

Lisätiedot

Keilaniemi Asemakaavan muutos 10. kaupunginosa, Otaniemi Virkistysalue

Keilaniemi Asemakaavan muutos 10. kaupunginosa, Otaniemi Virkistysalue 1 (6) Asianumero 3941/10.02.03/2014 Aluenumero 220827 Keilaniemi Asemakaavan muutos 10. kaupunginosa, Otaniemi Virkistysalue Asemakaavan muutoksen selostus Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 18.

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1 (12) ASEMAKAAVOITUS Hankenro 0846_12 HEL Asemakaavan muutos koskee:

HELSINGIN KAUPUNKI 1 (12) ASEMAKAAVOITUS Hankenro 0846_12 HEL Asemakaavan muutos koskee: HELSINGIN KAUPUNKI 1 (12) ASEMAKAAVOITUS Hankenro 0846_12 HEL 2017-007739 ASEMAKAAVAN SELOSTUS ASEMAKAAVAKARTTA NRO xxxxxx PÄIVÄTTY 9.10.2017 Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 20. kaupunginosan

Lisätiedot

METSÄPÄIVÄKODIN ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI)

METSÄPÄIVÄKODIN ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) ÄÄNEKOSKI METSÄPÄIVÄKODIN ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) KAAVASELOSTUS KAAVALUONNOS 17.3.2014 KAUPUNGINHALLITUS HYVÄKSYNYT _._.2014 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 17. PÄIVÄNÄ MAALISKUUTA 2014

Lisätiedot

RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33

RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy SIIKALATVAN KUNTA RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33 Kaavaselostus ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU MAA- JA METSÄTALOUSALUETTA. P27193 13.5.2015 Kaavan

Lisätiedot

KURJENRAUMAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS

KURJENRAUMAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS 311-RAK1716 NAANTALIN KAUPUNKI KURJENRAUMAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS Kaavaehdotus Versio 1.0 18.5.2018 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (11) Sisällysluettelo 1. Perus- ja tunnistetiedot...

Lisätiedot

Kirkkokatu 9. Asemakaavan muutos, 689. Tontin viitesuunnitelma / Asemakaavan valmisteluvaiheen kuulemisaineisto (Kaavaluonnos) 1.6.

Kirkkokatu 9. Asemakaavan muutos, 689. Tontin viitesuunnitelma / Asemakaavan valmisteluvaiheen kuulemisaineisto (Kaavaluonnos) 1.6. Kirkkokatu 9 Asemakaavan muutos, 689 Tontin viitesuunnitelma / Asemakaavan valmisteluvaiheen kuulemisaineisto (Kaavaluonnos) 1.6.2015 Tontin sijainti Heinolan keskustassa Lähtökohdat Korttelin 20 tontille

Lisätiedot

MYLLYLÄ KORTTELI 0608

MYLLYLÄ KORTTELI 0608 ORIMATTILAN KAUPUNKI MYLLYLÄ KORTTELI 0608 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS Asemakaavamuutoksen selostus, joka koskee 29.8.2016 päivättyä asemakaavakarttaa. Asemakaavamuutos koskee osaa korttelista 0608.

Lisätiedot

1 (5) Ksv:n hankenro 0953_2 HEL 2016-003052 7.4.2016 Oas 1239-00/16 KORTTELEIDEN 10575 JA 10576 ASEMAKAAVAN MUUTOS

1 (5) Ksv:n hankenro 0953_2 HEL 2016-003052 7.4.2016 Oas 1239-00/16 KORTTELEIDEN 10575 JA 10576 ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEIDEN 10575 JA 10576 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet ja alue 1 (5) Ksv:n hankenro 0953_2 HEL 2016-003052 7.4.2016 Oas 1239-00/16 Hermannin rantatien,

Lisätiedot

KANKAANPÄÄN KAUPUNKI YMPÄRISTÖKESKUS / SUUNNITTELUTOIMISTO LUONNOS 01.09.2015

KANKAANPÄÄN KAUPUNKI YMPÄRISTÖKESKUS / SUUNNITTELUTOIMISTO LUONNOS 01.09.2015 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI Kankaanpään kaupungin 4. kaupunginosan (Tapala) korttelia 334, tiloja 214-406-2-117 ja 214-406-2-542 sekä puistoaluetta koskeva asemakaava ja asemakaavan muutos. 214005182 YMPÄRISTÖKESKUS

Lisätiedot