Asiakaslähtöinen Yritys-Suomi-palveluiden kehittäminen Sirpa Alitalo Työ- ja elinkeinoministeriö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asiakaslähtöinen Yritys-Suomi-palveluiden kehittäminen 06.05.2010. Sirpa Alitalo Työ- ja elinkeinoministeriö"

Transkriptio

1 Asiakaslähtöinen Yritys-Suomi-palveluiden kehittäminen Sirpa Alitalo Työ- ja elinkeinoministeriö

2 Sisältö Miksi Yritys-Suomi? - Miksi on tärkeää, että meillä on hyvät julkiset yrityspalvelut? Miten tästä eteenpäin? - Asiakkuusstrategiatyö - Sähköisen asioinnin ja demokratian ohjelma Yritys-Suomi puhelinpalvelu Seudullisten yrityspalvelujen yhteistyö Brändi 2.

3 Miksi Yritys-Suomi Mikä se on ja koska se on valmis? Yritys-Suomen yhteinen tavoite - Rakentaa tunnettu, helposti lähestyttävä ja luotettava palvelukokonaisuus, jonka avulla asiakas saa nopeasti vastauksen yrittämistä koskeviin kysymyksiin Tietoa, rahoitusta ja kontakteja Asiakkaita ovat - Yrityksen perustajat ja perustamista harkitsevat, olemassa olevat yrittäjät - Oppilaitokset, Opiskelijat - Yrityspalveluja tarjoavat tahot, Yritysrahoittajat, Yritysneuvojat 3.

4 Miksi? Asiakkaiden odotukset Tuottavuus TEM-konserni yhteistyökumppaneineen palvelee (yritys)asiakkaitaan tasapainottaen asiakaslähtöisyyden, yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden Yhteiskunnallinen vaikuttavuus 4.

5 Valtion tuottavuus Hallinnonalalla päällekkäisyyksiä palveluissa ja rahoituksessa Asiakaslähtöinen toiminta vaatii tiiviimpää yhteistyötä TEMtoimijoiden välillä Kyettävä tekemään strategisia valintoja: kenelle ja mitä palveluita? Yritysasiakkaiden odotukset Asiakkaat odottavat syvällistä, asiantuntevaa, nopeaa ja laaja-alaista palvelua Julkiset yrityspalveluorganisaatiot näyttäytyvät hajanaisena kokonaisuutena yritysten silmissä Yritykset joutuvat sopeutumaan TEMkonsernin byrokratiaan TEM-konserni palvelee yritysasiakkaitaan tasapainottaen asiakaslähtöisyyden, yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden Yhteiskunnallinen vaikuttavuus TEM:in vaikuttavuus riippuvainen toimijoiden rahoitusja palveluresurssien oikeasta kohdentumisesta Runsaasti julkisia tai julkisilla varoilla rahoitettuja yrityspalveluja -> varmistettava, että palvelut eivät häiritse markkinoiden toimintaa Palvelut osaksi yrityksen omaa kehitysprosessia 5.

6 Yritys-Suomi Yritys-Suomi on yrityksille tai yrittäjäksi aikoville suunnattu monikanavainen palvelukokonaisuus: Yritys-Suomi Contact Center ja F2F Tietoa, rahoitusta ja kontakteja Jatkossa myös asiointia Yritys-Suomella tarkoitetaan sopimuksellista yhteistyötä julkisten yrityspalveluiden tuottamiseksi ja kehittämiseksi - asiakaslähtöisesti ja tehokkaasti Yritys-Suomen toimjoita ovat Finnvera, Finpro, Keksintösäätiö, Patentti- ja rekisterihallitus, Sitra, Suomen Teollisuusijoitus, Tekes, ELY-keskukset ja TE-toimistot sekä Verohallinto Maanlaajuisen palveluverkostoon kuuluvat lisäksi noin 50 Seudullista yrityspalvelua Yritys-Suomen toiminnasta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö hallinnonalan organisaatioineen ja sidosryhmineen. 6.

7 Yritys-Suomi-monikanavainen palvelukokonaisuus Yritys-Suomi-verkkopalvelu tunnetuin kanavista Yritys-Suomi-puhelinpalvelu käytössä 2010 alkaen LYHYT HISTORIAKATSAUS: 2002 seudullisten palveluiden kehittäminen lanseeraus Kasvuyrityspalvelun rakentaminen ja lanseeraus estrategia verkostokumppanit huomioiden 2005 Suomalaiset yrityspalvelutselvitys; Anssi Paasivirta Yritys-Suomi-palvelu-uudistus, valtioneuvoston periaatepäätös 2008 TEM, konserniohjausmalli Yhteiset yritysasiakassegmentit 2009 Asiakkuusstrategiat Brändistrategia SADe-ohjelma IT-strategia 2010 Yritys-Suomi-puhelinpalvelu 7.

8 Ulkomaan toimipisteitä yli 60 (Finpro, Tekes, Innovaatiokeskukset FinChi ja FinNode) Muiden hallinnonalojen yrityksille suunnatut palvelut Yrityspalveluiden kenttä MEK Finpro ry Finnvera Oyj PRH Invest in Finland Kilpailuvirasto VTT Tekes ELY-keskukset (15) Tukes Muut Mikes GTK TE - toimistot (90) Seudulliset Yrityspalvelupisteet noin 50 Huoltovarmuuskeskus Kuluttajatutkimuskeskus Energiamarkkinavirasto Kuluttajavirasto Ydinjätehuoltorahasto Tesi Oy Kotimaassa noin 300 toimipistettä 8.

9 Miten tästä eteenpäin? Yritys-Suomi -palveluiden kehittäminen jatkuu: 1 TEM -konsernin yritysasiakkuuksien kehittämisohjelmana ja 2 SADe ohjelmayhteistyössä

10 Asiakas Yritys-Suomi.fi verkkopalvelu Yritys-Suomi.fi verkkopalvelu Asiakkaan prosessit Yritys-Suomipuhelinpalvelu Yritys-Suomipuhelinpalvelu Palvelupisteet Yritys-Suomi -brändi Ohjaus- ja toiminnan kehittäminen Palvelupisteet; Yleis- ja erityisneuvonta Asiakkuusstrategiatyö SADe -ohjelma Yritys-Suomi CC Tarjooma ja yhteiset palvelumallit Seudulliset yrityspalvelu Brändirakennus TOIMINNAN JA YHTEISTYÖN RAKEN. Asiakkuusstrategia SADe ohjelma Monikanavaisuus ml Back office -toimet Kyvykkyyksien kehittäminen: Yritysasiakkuuksien kehittämisohjelma Yhteistyö Seudullisten yrityspalveluiden 10. kanssa

11 1. TEM-konsernin yritysasiakkuusstrategiatyön tavoitteet Vuonna 2014 TEM-konsernilla ja yhteistyökumppaneilla on yhteisesti sovitut segmentit ja palvelumallit, jotka ulottuvat yli organisaatiorajojen. on yhteinen tarjoomakartta, jota kehitetään ja seurataan systemaattisesti hyödyntäen asiakastarpeita ja palautetta. TEM-yrityspalvelut ovat saatavissa kolmen kanavan kautta: verkkopalvelu, contact center ja henkilökohtainen palvelu (puhelimessa tai kasvokkain). asiakas tunnistetaan kohtaamisessa ja oikea palvelu ohjataan asiakkaalle. on toimintorajat ylittävä asiakkuuksien johtamismalli. on seurantamalli, joka mahdollistaa ketterän reagoinnin muuttuviin asiakastarpeisiin, ulkoisiin olosuhteisiin ja kansallisiin linjauksiin

12 TEM-konsernin yritysasiakassegmentit TEM-konsernin yritysasiakassegmentit Yrityksen perustajat ja keksintöasiakkaat Paikallisesti toimivat yritykset Kotimarkkinoille keskittyvät yritykset Kansainvälistymällä kasvua hakevat Tyyppikuvaus tyypillisesti henkilöasiakkaana asioivia yritystoiminnan perustajia ja keksijöitä tyypillisesti aloittavia ja toimivia mikroyrityksiä tyypillisesti aloittavia ja toimivia pkyrityksiä tyypillisesti kv markkinoille pyrkiviä aloittavia ja pieniä yrityksiä sekä kvmarkkinoilla jo toimivia ja toimintaansa laajentavia yrityksiä Palvelutarjooma MONI- KANA- VAINEN PALVELU- TARJOOMA Suuryritykset tyypillisesti globaaleilla markkinoilla toimivia yrityksiä 12.

13 TEM yritysasiakassegmentit Yrityksen perustajat ja keksintöasiakkaat Asiakkuus syntyy yrityksen perustamis-vaiheessa; tämän jälkeen siirtyy seur. yrityssegmentteihin Pääasiassa henkilöasiakkaita Alasegmentit: 1. Keksintöasiakkaat 2. Innovatiiviset, nopean kasvun aloittajat esim. pääoma-rahoitusta saavat Paikallisesti toimivat yritykset Pääsääntöisesti kaikki <10 henkeä työllistävät (poislukien nopean kasvun innovaatio-yritykset, kiihdyttämö- ja hautomoyritykset) Maaseudun pienyrityk-set Alasegmentit maltillinen kasvu nopea kasvu Kotimarkkinoilla toimivat yritykset alle 250 henkeä kv-toimintaav oi olla alle 50% lv:stä. Yrityksellä tahto kasvaa ja kehittyä kotimaan markkinoilla Hankkeilla voidaan saavuttaa merkittävää kehittymistä ja avata mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja kasvuun Harjoittavat pääasiallisesti kansallista liiketoimintaa Strategiana nykyisen markkina-aseman säilyttäminen ja kasvu kotimaan markkinoilla Liiketoimintasuunnitelma Alasegmentit: nopeaa kasvua tavoittelevat maltillista kasvua tavoittelevat, toiminta vakiintunut Kansainvälistymällä kasvua hakevat alle 250 henkeä PK-yrityksiä, joilla kansainvälistymiseen perustuva kasvustrategia sekä omistajien ja johdon vahva sitouminen haastattelun ja profiloinnin avulla Vakiintuneet kansainvälistä toimintaa harjoittavat, yli 50 % lv:stä kv-markkinoilta Alasegmentit: nopean kasvun yritykset Yritys, joka tavoittelee erittäin nopeaa kasvua, tahto ja kyky todennetaan profiloinnin avulla. Yritys, jonka liikevaihto ja/tai työvoiman määrä kasvaa vähintään 50% (viittellinen arvo) vuodessa viiden vuoden ajan,( NIY, VIGO, Averan ja osa kasvuyrityspalvelun asiakkaista) tahto ja kyky todennetaan profiloinnin avulla maltillisen kasvun Suuryritykset yli 250 henkeä työllistävät Alasegmentit pienet suuryritykset (yleensä henkilöä työllistävät), jotka ovat kansainvälistymisen kasvuvaiheessa Invest-in- Finland eli ulkomaiset Suomeen etabloituneet tai etabloituvat yritykset, yksiköt ja konsernien osat TOP 50 konsernit, joiden työllisyysvaikutus, kehittyminen, uudistuminen ja verkostoituminen toimialalla ovat merkittäviä 13. muut suuryitys 13 segmenttiin

14 TEM-konsernin yritysasiakkuuksien kehittämisohjelman toimeenpano ja projektointi Tarjooman ja palvelumallien uudistaminen (segmenttityöryhmät) Yhteinen tarvekartoitus-/profilointimalli jatkossa muitakin yhteisiä työkaluja Hakemusprosessin yhtenäistäminen Yritys-Suomi puhelinpalvelu (alkuvaiheessa alkaville yrityksille) Yrityspalveluiden asiakkuustiedon vaihtamista koskevan lainsäädäntöhankkeen koordinointi Yhteisen Yrityssuomi.fi portaalin kehittäminen (mm. SADe) Yritys-Suomi brändin kehitystyö Yhteinen asiakaskysely 14.

15 2. Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma (SADe-ohjelma) Hallinto- ja kuntaministeri Kiviniemi asettanut ohjelman Toimikausi Perustuu hallituksen kannanottoon ja talouspoliittisen ministerivaliokunnan ja tekemiin linjauksiin SADe-ohjelman tavoitteena on edistää sähköistä asiointia siten, että kansalaisten ja yritysten sähköinen asiointi on mahdollista vuoden 2013 loppuun mennessä kattaen kaikki keskeiset palvelut. Kansalaisten ja yritysten palveluille luodaan yhtenäisesti asiakasrajapinnat eri tahojen tuottamiin julkisiin palveluihin. 15.

16 Asiakkaat henkilöasiakkaat yritykset yhteisöt SADe -ohjelma Palvelukanavat Asiointipalvelut Viranomaisten toimipaikat Yhteispalvelupisteet Asiantuntijapalvelu Viranomaisten toimipaikat Yhteispalvelupisteet Asiakkaan luona Etäpalveluna Keskitetty asiantuntijapalvelu Sähköinen palvelu Verkkopalvelut informaatiopalvelut asiakkaan itsepalvelut täysin automatisoidut Puhelinpalvelut Asiantuntemuksen syvyys

17 SADe-ohjelman palvelukokonaisuudet 1. Oppijan palvelukokonaisuus 2. Osallistumisympäristö 3. Oma terveys -palvelukokonaisuus 4. Kansalaisen hyvinvointipalvelusuunnittelun palvelukokonaisuus 5. Rakennetun ympäristön ja asumisen palvelukokonaisuus 6. Työnantajan palvelukokonaisuus - TEM 7. Yrityksen perustajan palvelukokonaisuus - TEM Sähköisen asioinnin tukipalvelukokonaisuudet Suomi.fi YritysSuomi.fi - TEM Asiointitili Kansalaisen yleisneuvontapalvelu Etäpalvelut Sähköisen asioinnin asiointialusta Arkkitehtuurihanke VALTASA 17.

18 kehitystyö Yritys-Suomi-portaalin kehitysprojektien hyödyntäminen palvelukokonaisuuksien toteutuksessa Liiketoimintasuunnitelmatyökalu: lomakepohjat integraatiot organisaatioiden asiankäsittelyjärjestelmiin. Uudistettu Yritys-Suomi alusta verkkopalvelujen integrointi. palvelujen yhteis- ja yleiskäyttöisyys Palvelupolkutoiminnallisuus (SADen palvelukokonaisuus) Kytketään palveluiden kuvaukset ja niihin liittyvien asiointipalvelut osaksi asiakastarvelähtöisiä palvelukokonaisuuksia. Tuotekortit ja palveluhakemisto Kerta sisällöntuotanto. Seudulliset näytöt Yhteiset, poikkihallinnolliset toimintatavat palveluiden sisällöntuotantoon 18.

19 Yritys-Suomi-puhelinpalvelu käynnistyi Yritys-Suomi-puhelinpalvelu on työ- ja elinkeinohallinnon valtakunnallinen Contact Center, joka on tarkoitettu palvelukanavaksi yrityksille ja yrittäjäksi aikoville. Puhelinpalvelusta asiakkaat saavat tietoa, neuvontaa ja opastusta - yleisimmissä yritystoimintaa koskevissa kysymyksissä, - TEM-konsernin yrityspalveluissa sekä - sähköisessä asioinnissa. Tarpeen vaatiessa asiakas ohjataan oikeaan julkiseen yrityspalveluun tai henkilökohtaiseen palveluun 19.

20 Yritys-Suomi-puhelinpalvelun palveluprosessi Puhelinpalvelu selvittää asiakkaan tilanteen ja tarpeen Yleisimpiin kysymyksiin pyritään vastaamaan välittömästi Puhelinpalvelu auttaa sähköisessä asioinnissa Tarvittaessa asiointi ohjataan oikeaan julkiseen yrityspalveluun, sähköiseen ja/tai henkilökohtaiseen palvelukanavaan Erikoisasiantuntemusta vaativat kysymykset ohjataan oikealle asiantuntijalle ja vastaus luvataan kahdessa päivässä 20.

21 Yritys-Suomi-puhelinpalvelu toimintamalli - Yksi valtakunnallinen puhelinnumero suomi ruotsi englanti Avoinna ma pe Vastaajat toimivat yritysneuvojina ELY-keskuksissa TE-toimistoissa - Hajautettu palvelutuotantoverkosto, joka koostuu kolmesta päävastuualueesta (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo ja Varsinais-Suomi), joissa kussakin on yksi vastaava CC-yritysneuvoja. Muut ELYkeskusalueet henkilöresursseineen toimivat päätuotantoalueiden kanssa. 21.

22 Yritys-Suomi-puhelinpalvelun yhteistyömalli syvenee Yritys-Suomi-puhelinpalvelun ja kumppaniverkoston toimintamallin kehittämis- ja suunnittelutyö käynnistyi loppuvuonna Tavoitteena saada aikaan yhteinen, selkeä toimintamalli CC-verkostossa asioinnista, jotta asiakas mahdollisimman pitkälle kokisi saavansa asiantuntevaa kokonaispalvelua yhdellä puhelinsoitolla. Asiakkaat Asiakkaat Yrityssuomi.fi Yrityssuomi.fi ELY-keskuksiin ELY-keskuksiin ja ja TE-toimistohin TE-toimistohin hajautetut hajautetut YS YS CC CC vastauspaikat vastauspaikat YS CC järjestelmä YS CC järjestelmä TE-toimistot TE-toimistot Työlinja Työlinja Tulli Tulli Vero Vero PRH PRH Finpro Finpro Tekes Tekes Finnvera Finnvera Seudulliset Seudulliset yrityspalvelut yrityspalvelut Keksintösäätiö Keksintösäätiö PKTsäätiö PKTsäätiö 22.

23 Seudulliset yrityspalvelut - mistä on kysymys? Seudulliset yrityspalvelut on nimi yritysneuvontaa ja palveluja tarjoavien toimijoiden verkostolle, jossa yhteisellä sopimuksella sitoudutaan valtakunnallisesti määritellyt vähimmäiskriteerit täyttävien palvelujen tarjoamiseen. - keskeiset toimijat: kuntien kehittämisorganisaatiot, ELY-keskukset, TE-toimistot, Finnvera, uusyrityskeskukset sekä ProAgria maaseutukeskukset. - muita palvelutuottajia: teknologiakeskukset, verotoimistot, yrityshautomot sekä muut yrityspalveluorganisaatiot ja kehittämishankkeet. Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan seudullisten yrityspalvelujen toiminta rakentuu yhteispalvelusopimuksiin perustuviin palveluyhteenliittymiin (VN ). Palveluorganisaatiot ovat itsenäisiä ja toimivat fyysisesti pääosin omissa palvelutiloissaan. Vähintään kolmen organisaation yhteistoimistoja on noin 30 ja niistä kymmenessä on mukana TE-toimisto (lähinnä työvoimaneuvojan palvelut). 23.

24 TE-toimistot tiiviisti mukaan seudullisiin yrityspalveluihin 1. TE-toimistot ovat vahvana alueellisena verkostotoimijana myös yhä vahvempi elinkeinopolitiikan vaikuttaja mm. seudullisesti 2. Aiemmin työvoimapalveluina tunnettuja palveluja ryhdytään näkemään ja markkinoimaan myös yritys-/työnantajapalveluna 3. Proaktiivisen, työnantaja- ja yrityslähtöisen toiminnan vahvistaminen (mm. KOTTI/yritysharava) 4. TE-toimistot tarjoavat itse erityisesti aloittaville yrityksille suunnattuja palveluja 5. TE-toimistot ohjaajina erikoistuneimpiin yritys- ja työelämän kehittämispalveluihin (osataan arvioida palvelutarve ja ohjata) 6. TE -toimistoissa yrittäjyys tasaveroiseksi uravaihtoehdoksi palkkatyön kanssa esim. muutosturvatilanteet! 24.

25 Keväällä 2009 käynnistyneen SeutuYp -tukihankkeen tavoitteena selkeyttää seudullisen yrityspalvelun toimintamallia ja päästä yhteistyössä uudelle tasolle Tavoitteena Selkeyttää toimijoiden rooleja sekä työn- ja vastuunjakoa uudistamalla palvelusopimukset Vahvistaa alueellisen ohjauksen asiakaslähtöisyyttä Parantaa toiminnan selkeyttä, tunnettuutta ja löydettävyyttä osana Yritys- Suomi-palvelukokonaisuutta Tukee seutuja saavuttamaan tason, joka on edellytyksenä Yritys- Suomi tunnusten saamiselle: Ensimmäinen Yritys-Suomi brädiin oikeuttava yrityspalvelusopimus Kotka-Haminan seudulla hyväksytty Alueilla toimivan seudullisen yrityspalveluyhteistyön hyvien käytäntöjen levittäminen on keskeinen Seutuyp -hankkeen tehtävä. 25.

26 Yritys-Suomi-tunnus 26.

27 Seudullisen toimijan tunnus 27.

28 Seudullisen toimijan oma aiempi tunnus ja Yritys-Suomi-tunnus rinnakkain 28.

29 Mihin yritysasiakkuusstrategia ml. SADe ohjelma tähtää? Visio on vuodessa 2014 mutta valmiiksi Yritys-Suomi palvelukokonaisuus ei voi tulla vaan kehitystyö jatkuu Asiakkuudenhallinnan tahtotila Visio Konkreettiset tavoitteet Muutoksen 1. vaihe

30 Kiitos! Tietoa, rahoitusta ja kontakteja yrityksellesi

TEM-HALLINNONALAN PALVELUT Yritys-Suomen kehittäminen. Kalle J. Korhonen 9.6.2010

TEM-HALLINNONALAN PALVELUT Yritys-Suomen kehittäminen. Kalle J. Korhonen 9.6.2010 EM-HALLINNONALAN PALVELU Yritys-uomen kehittäminen Kalle. Korhonen 9.6.200 Miksi EM-konserni kehittää asiakkuudenhallintaa? Asiakkuudenhallinnan kehittäminen on kriittistä kolmen muutosvoiman vuoksi Asiakkaiden

Lisätiedot

Yritys-Suomi-puhelinpalvelu

Yritys-Suomi-puhelinpalvelu Yritys-Suomi-puhelinpalvelu Kuntamarkkinat 16.9.2010 16.9.2010 Marjo Öhmann, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Yritys-Suomi puhelinpalvelu mikä? Yritys-Suomi puhelinpalvelu on työ- ja elinkeinohallinnon valtakunnallinen

Lisätiedot

Yritys-Suomi Yritysneuvonnan vuosipäivät 31.5. 1.6.2012. Sirpa Alitalo Teollisuusneuvos Työ- ja elinkeinoministeriö, Tieto-osasto

Yritys-Suomi Yritysneuvonnan vuosipäivät 31.5. 1.6.2012. Sirpa Alitalo Teollisuusneuvos Työ- ja elinkeinoministeriö, Tieto-osasto Yritys-Suomi Yritysneuvonnan vuosipäivät 31.5. 1.6.2012 Sirpa Alitalo Teollisuusneuvos Työ- ja elinkeinoministeriö, Tieto-osasto Hallitusohjelma linjaa yrityspalvelujen kehitystyötä Kootaan julkiset ja

Lisätiedot

YRITYS-SUOMI MUKANA YRITTÄJÄN ARJESSA. Sirpa Alitalo Työ- ja elinkeinoministeriö 30.5.2013

YRITYS-SUOMI MUKANA YRITTÄJÄN ARJESSA. Sirpa Alitalo Työ- ja elinkeinoministeriö 30.5.2013 YRITYS-SUOMI MUKANA YRITTÄJÄN ARJESSA Sirpa Alitalo Työ- ja elinkeinoministeriö 30.5.2013 Miten Yritys-Suomi on mukana yrittäjän arjessa? Miten perustan yrityksen? Mistä tiedän, onko ideani toimiva? Tarvitseeko

Lisätiedot

viestintäsuunnitelma 2012 YRITYS-SUOMI Seinäjoen seutu Viestintäsuunnitelma 2012

viestintäsuunnitelma 2012 YRITYS-SUOMI Seinäjoen seutu Viestintäsuunnitelma 2012 YRITYS-SUOMI Seinäjoen seutu Viestintäsuunnitelma 2012 1 Taustaa Työ- ja elinkeinoministeriö kehittää ja koordinoi Yritys-Suomi-palvelukokonaisuutta Suomalainen yrityspalvelujärjestelmä on tehtyjen tutkimusten

Lisätiedot

Hallinnon palveluiden kehittäminen yritystoiminnan alueella. Raimo Kangaskoski Aluehallinnon tietohallintopalveluyksikkö AHTI 12.9.

Hallinnon palveluiden kehittäminen yritystoiminnan alueella. Raimo Kangaskoski Aluehallinnon tietohallintopalveluyksikkö AHTI 12.9. Hallinnon palveluiden kehittäminen yritystoiminnan alueella Raimo Kangaskoski Aluehallinnon tietohallintopalveluyksikkö AHTI 12.9. Esityksen sisältö AHTI lyhyt oppimäärä Hallinnon sähköistäminen yritystoiminnan

Lisätiedot

SeutuYp tukihanke 2009-2013. Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu

SeutuYp tukihanke 2009-2013. Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu SeutuYp tukihanke 2009-2013 Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu Seudullisen yrityspalvelun toimintamallin kehittäminen OHJAAVAT LINJAUKSET TE toimistouudistus Yritys Suomen kehittäminen

Lisätiedot

Seudulliset yrityspalvelut - tilannekatsaus. SeutuYp koordinaattoreiden työkokous 18.10.2011, Leija yrityspalvelukeskus Tuija Groop

Seudulliset yrityspalvelut - tilannekatsaus. SeutuYp koordinaattoreiden työkokous 18.10.2011, Leija yrityspalvelukeskus Tuija Groop Seudulliset yrityspalvelut - tilannekatsaus SeutuYp koordinaattoreiden työkokous 18.10.2011, Leija yrityspalvelukeskus Tuija Groop 1 Monikanavainen Yritys-Suomi Yrityssuomi.fi -sivusto kokoaa yrityspalvelut

Lisätiedot

Seudullisten yrityspalvelujen kehittäminen osana Yritys-Suomi-palvelukokonaisuutta - lyhyt tilannekatsaus

Seudullisten yrityspalvelujen kehittäminen osana Yritys-Suomi-palvelukokonaisuutta - lyhyt tilannekatsaus Seudullisten yrityspalvelujen kehittäminen osana Yritys-Suomi-palvelukokonaisuutta - lyhyt tilannekatsaus Seudullisten yrityspalvelujen koordinaattoreiden työkokous Helsinki, 26.5.2011 Neuvotteleva virkamies

Lisätiedot

Yritys-Suomi-puhelinpalvelu Yritys-Suomi-seminaari 5.5.2015

Yritys-Suomi-puhelinpalvelu Yritys-Suomi-seminaari 5.5.2015 Yritys-Suomi-puhelinpalvelu Yritys-Suomi-seminaari 5.5.2015 Marjo Öhmann, Yritys-Suomi-puhelinpalvelu, TE aspa Olen perustamassa yritystä. Mistä pitäisi lähteä liikkeelle, mitä kaikkia asioita täytyy huomioida

Lisätiedot

SADe OHJELMA JA YHTEENTOIMIVUUS. O-P Rissanen Hallinnon kehittämisosasto

SADe OHJELMA JA YHTEENTOIMIVUUS. O-P Rissanen Hallinnon kehittämisosasto SADe OHJELMA JA YHTEENTOIMIVUUS O-P Rissanen Hallinnon kehittämisosasto Asiakaspalvelun palvelukanavat vuoteen 2015 Asiakkaat henkilöasiakkaat yritykset yhteisöt Palvelukanavat Asiointipalvelut Viranomaisten

Lisätiedot

Seudullinen Yritys-Suomi-brändi ja viestintä. 11.1.2012 Hanna Heikkinen/TEM

Seudullinen Yritys-Suomi-brändi ja viestintä. 11.1.2012 Hanna Heikkinen/TEM Seudullinen Yritys-Suomi-brändi ja viestintä 11.1.2012 Hanna Heikkinen/TEM Tilannekatsaus Mitä on jo tehty Yritys-Suomi-viestintään liittyen - Brändistrategia - Visuaalinen ilme - Strateginen viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

Yritys-Suomen seudullinen yrityspalveluverkosto - tilannekatsaus

Yritys-Suomen seudullinen yrityspalveluverkosto - tilannekatsaus Yritys-Suomen seudullinen yrityspalveluverkosto - tilannekatsaus SeutuYp koordinaattoreiden työkokous Helsinki 29.5.2013 Neuvotteleva virkamies Tuija Groop TEM/ Työllisyys- ja yrittäjyysosasto Monikanavainen

Lisätiedot

Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa

Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma (SADe-ohjelma) Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma (SADe-ohjelma)

Lisätiedot

Yritys-Suomen seudullinen yrityspalveluverkosto - tilannekatsaus

Yritys-Suomen seudullinen yrityspalveluverkosto - tilannekatsaus Yritys-Suomen seudullinen yrityspalveluverkosto - tilannekatsaus SeutuYp koordinaattoreiden työkokous Helsinki 25.09.2012 Neuvotteleva virkamies Tuija Groop TEM/ Työllisyys- ja yrittäjyysosasto Monikanavainen

Lisätiedot

TE-toimistouudistuksen tilanne SeutuYp koordinaattoreiden työkokous 20.3.2012

TE-toimistouudistuksen tilanne SeutuYp koordinaattoreiden työkokous 20.3.2012 TE-toimistouudistuksen tilanne SeutuYp koordinaattoreiden työkokous 20.3.2012 Jarmo Palm Työ- ja elinkeinotoimistot uudistuvat Uusituksen tavoitteena on työnvälityksen tehostaminen, yrityslähtöisyyden

Lisätiedot

YritysSuomi verkko- ja puhelinpalvelun kehittäminen 15.11.2007

YritysSuomi verkko- ja puhelinpalvelun kehittäminen 15.11.2007 YritysSuomi verkko- ja puhelinpalvelun kehittäminen 15.11.2007 Jaana Lappi KTM, Elinkeino-osasto, TE-keskusryhmä 11/19/2007 1 YritysSuomi verkko- ja puhelinpalvelun kehittämisen lähtökohtana YritysSuomi

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. Valtio Expo 2009 Helsinki Ylijohtaja Silja Hiironniemi

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. Valtio Expo 2009 Helsinki Ylijohtaja Silja Hiironniemi Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma Valtio Expo 2009 Helsinki 7.5.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

Menestyksen tukeminen vaatii jatkuvaa kehittymistä tulevaisuuden odotuksia!

Menestyksen tukeminen vaatii jatkuvaa kehittymistä tulevaisuuden odotuksia! Menestyksen tukeminen vaatii jatkuvaa kehittymistä tulevaisuuden odotuksia! Yritysten odotukset Yritys-Suomi-yhteistyö seudullisissa yrityspalveluissa 6.5.2010 Innovaatiojohtaja Hannele Pohjola Yrityspalvelujärjestelmä

Lisätiedot

Muutos 22! -koulutus 7.3.2013

Muutos 22! -koulutus 7.3.2013 Muutos 22! -koulutus 7.3.2013 TE-palvelujen uudistus - TE-palvelu-uudistuksen lähtökohdat, tavoitteet ja mahdollisuudet Kehittämispäällikkö Seija Sädemaa, Satakunnan ELY-keskus, TYO 1 Esityksen rakenne

Lisätiedot

Seudulliset yrityspalvelut

Seudulliset yrityspalvelut Seudulliset yrityspalvelut -missä mennään ja miten eteenpäin Seudulliset yrityspalvelut - Yhteistyöseminaari Helsinki, Finlandia-talo 29.10.2013 TEM/ Työllisyys- ja yrittäjyysosasto Neuvotteleva virkamies

Lisätiedot

Yritys-Suomi uudistuu Tornio 15.12.2015

Yritys-Suomi uudistuu Tornio 15.12.2015 Yritys-Suomi uudistuu Tornio 15.12.2015 Anne Syväjärvi Yritys-Suomi on julkisten yrityspalveluorganisaatioiden yhdessä muodostama palvelu yrityksille ja yrittämisestä kiinnostuneille. Monikanavainen Yritys-Suomi

Lisätiedot

YS - seudullisten yrityspalvelujen uudistaminen

YS - seudullisten yrityspalvelujen uudistaminen YS - seudullisten yrityspalvelujen uudistaminen ELY-keskuksen, TE-toimiston ja seudun kuntien välillä on ollut seitsemän YS-sopimusta. Aluekohtaisesta YS-toiminnan palvelujen koordinoinnista vastaa TE-toimisto.

Lisätiedot

Aluetoimikunnat ja Svenska kommittèn. Osallisuustyöryhmä 12.9.2011 Marjo Nurminen

Aluetoimikunnat ja Svenska kommittèn. Osallisuustyöryhmä 12.9.2011 Marjo Nurminen Aluetoimikunnat ja Svenska kommittèn Osallisuustyöryhmä 12.9.2011 Marjo Nurminen Aluetoimikunnat Vantaalla Aviapoliksen aluetoimikunta Hakunilan aluetoimikunta Koivukylän aluetoimikunta Korson aluetoimikunta

Lisätiedot

VIRANOMAISYHTEISTYÖ RIKOSSEURAAMUSASIAKKAIDEN PROSESSEISSA LAPISSA SEMINAARI

VIRANOMAISYHTEISTYÖ RIKOSSEURAAMUSASIAKKAIDEN PROSESSEISSA LAPISSA SEMINAARI TE-palvelut aina saatavilla VIRANOMAISYHTEISTYÖ RIKOSSEURAAMUSASIAKKAIDEN PROSESSEISSA LAPISSA SEMINAARI 29.3.2017 Eija Sokero Palvelujohtaja Te-palvelut Lappi TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. neuvotteleva virkamies Marjukka Ala-Harja VM/ValtIT

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. neuvotteleva virkamies Marjukka Ala-Harja VM/ValtIT Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma neuvotteleva virkamies Marjukka Ala-Harja VM/ValtIT Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

TE-palvelut. aina saatavilla

TE-palvelut. aina saatavilla TE-palvelut aina saatavilla z TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista työvoima- ja yrityspalveluista Työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) Työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskus (TE-aspa)

Lisätiedot

Julkisen hallinnon sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittaminen. Tilannekatsaus 10.3.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi

Julkisen hallinnon sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittaminen. Tilannekatsaus 10.3.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Julkisen hallinnon sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittaminen Tilannekatsaus 10.3.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9.

Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9. Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9.2014 Sirpa Alitalo & Jaana Lappi, TEM Yritys-Suomen visio

Lisätiedot

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU Sopimuksen tausta Päijät-Hämeen seudullisen kehittämisyhtiörakenteen muuttuminen 1.1.2013 aiheuttaa muutoksia myös Seudullisten yrityspalvelujen

Lisätiedot

Brändikäsikirja. Mainostoimisto Ego Oy Konsulttitoimisto Ego Delta Oy HM&V Research Oy

Brändikäsikirja. Mainostoimisto Ego Oy Konsulttitoimisto Ego Delta Oy HM&V Research Oy Brändikäsikirja 2009 Mainostoimisto Ego Oy Konsulttitoimisto Ego Delta Oy HM&V Research Oy 2 Suomalainen yrityspalvelujärjestelmä on tehtyjen tutkimusten ja selvitysten mukaan monimutkainen ja sirpaleinen.

Lisätiedot

Elinvoimaa monialaisista maakunnista

Elinvoimaa monialaisista maakunnista Elinvoimaa monialaisista maakunnista Kasvupalvelu-uudistus TE-palvelut ja yrityspalvelut kootaan julkiseksi kasvupalveluksi alvelulla edistetään yritystoimintaa, yritysten kasvua, uudistumista ja kansainvälistymistä

Lisätiedot

YRITYS-SUOMI-SEMINAARI 30.5.

YRITYS-SUOMI-SEMINAARI 30.5. YRITYS-SUOMI-SEMINAARI 30.5. AVAUSFILMI Yritys-Suomi intro filmi YRITYS-SUOMI-SEMINAARI 30.5. YRITYS-SUOMI-SEMINAARI 30.5. AVAUSPUHEENVUORO Työministeri Lauri Ihalainen YRITYS-SUOMI-SEMINAARI 30.5. YRITYS-SUOMI-SEMINAARI

Lisätiedot

SADe-ohjelma hyötyjä sähköisistä palveluista

SADe-ohjelma hyötyjä sähköisistä palveluista SADe-ohjelma 2009-2014 hyötyjä sähköisistä palveluista NUOVE-projektin päätöstilaisuus, 30.11.2011, TEM Ohjelmapäällikkö Marjukka Saarijärvi Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma Julkisen

Lisätiedot

Hallitusohjelma ja rakennerahastot. Strategian toteuttamisen linjauksia

Hallitusohjelma ja rakennerahastot. Strategian toteuttamisen linjauksia Hallitusohjelma ja rakennerahastot Strategian toteuttamisen linjauksia Vipuvoimaa EU:lta Rakennerahastokauden 2007 2013 käynnistystilaisuus Valtiosihteeri Anssi Paasivirta Kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN TOIMINTASUUNNITELMA. Marja Rantakaulio TEM

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN TOIMINTASUUNNITELMA. Marja Rantakaulio TEM TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN TOIMINTASUUNNITELMA Marja Rantakaulio TEM Lähtökohta Työmarkkinoiden muutoksiin vastaaminen TE-hallinnolle kaksoishaaste: talouden taantuma ja työvoiman saatavuus pidemmällä

Lisätiedot

Suomen innovaatiorahoitus cleantechin kannalta. Mika Lautanala 13.12.2012

Suomen innovaatiorahoitus cleantechin kannalta. Mika Lautanala 13.12.2012 Suomen innovaatiorahoitus cleantechin kannalta Mika Lautanala 13.12.2012 Finnvera: Rahoitusta investointeihin ja käyttöpääomaan Rahoitus Lainat yrityksen investointiin tai käyttöpääomaan (vain pk yrityksille)

Lisätiedot

Valtakunnallista kehitystyötä missä mennään SADe-ohjelma?

Valtakunnallista kehitystyötä missä mennään SADe-ohjelma? Valtakunnallista kehitystyötä missä mennään SADe-ohjelma? Sähköiset palvelut tulevaisuuden haltuunotto, Rovaniemi 5.6.2013 Ohjelmakoordinaattori Ira Alanko Näkökulmia SADe-ohjelmaan Kuinka toimii valtakunnallinen

Lisätiedot

Ruotsi-klinikka Lahti Heli Flink, Asiantuntija/ TF-koordinaattori Häme, Tekes

Ruotsi-klinikka Lahti Heli Flink, Asiantuntija/ TF-koordinaattori Häme, Tekes Ruotsi-klinikka Lahti 22.1.2016 Heli Flink, Asiantuntija/ TF-koordinaattori Häme, Tekes Team Finland Tavoitteena pk-yritysten viennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2020 mennessä. Team Finland vie Suomea

Lisätiedot

TYÖHYVINVOINTI VERKOSTO 30.3.2012. TEM ja työelämän laatu. Antti Närhinen

TYÖHYVINVOINTI VERKOSTO 30.3.2012. TEM ja työelämän laatu. Antti Närhinen TYÖHYVINVOINTI VERKOSTO 30.3.2012 TEM ja työelämän laatu Antti Närhinen Antti Närhinen 30.3.2012 1 Esitykseni TEM ja työelämän laatu eli TYLA kavereiden kesken Mitä tarkoittamme? Miten palvelemme? Hallitusohjelma

Lisätiedot

Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa. Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma

Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa. Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma SADe-ohjelma Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa Laadukkaita julkisen sektorin palveluita kustannustehokkaasti

Lisätiedot

SADe ohjelma ja oppijan verkkopalvelukokonaisuus. Korkeakoulujen IT-päivät Joensuu, Tommi Oikarinen, VM, KuntaIT

SADe ohjelma ja oppijan verkkopalvelukokonaisuus. Korkeakoulujen IT-päivät Joensuu, Tommi Oikarinen, VM, KuntaIT SADe ohjelma ja oppijan verkkopalvelukokonaisuus Korkeakoulujen IT-päivät Joensuu, 13.10.2010 Tommi Oikarinen, VM, KuntaIT Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma (SADe) Hallinto- ja kuntaministeri

Lisätiedot

Nuove-projektin päätöstilaisuus

Nuove-projektin päätöstilaisuus Nuove-projektin päätöstilaisuus 30.11.2011 Teija Felt Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia toimia, joiden avulla kaikenikäiset

Lisätiedot

Miten kumppanuus rakennetaan ja varmistetaan seudullisissa yrityspalveluissa?

Miten kumppanuus rakennetaan ja varmistetaan seudullisissa yrityspalveluissa? Yritys-Suomi -seminaari 06.05.2010 Miten kumppanuus rakennetaan ja varmistetaan seudullisissa yrityspalveluissa? - Miten sopimus syntyi Kotkan-Haminan seudulla? 10.5.2010 asiantuntija Eeva Koskimies Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

SADe-ohjelma tilanne ja eteneminen

SADe-ohjelma tilanne ja eteneminen SADe-ohjelma tilanne ja eteneminen 20 suurimman kunnan tuottavuusohjelmakeskustelutilaisuus 3.9.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

Seudulliset yrityspalvelut valtakunnallisella tasolla

Seudulliset yrityspalvelut valtakunnallisella tasolla Seudulliset yrityspalvelut valtakunnallisella tasolla Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja Työllisyys- ja yrittäjyysosasto/työvoima- ja yrityspalvelut Vihti 29.8.2008 Seudullisten yrityspalvelujen kehittämisen

Lisätiedot

Yritys-Suomi sähköinen oppimisympäristö tukee yhteistä asiakaspalveluprosessia

Yritys-Suomi sähköinen oppimisympäristö tukee yhteistä asiakaspalveluprosessia Yritys-Suomi sähköinen oppimisympäristö tukee yhteistä asiakaspalveluprosessia 10.9.2014 Yritys-Suomi Innosta menestykseen seminaari, Kongressikeskus Paasitorni, Helsinki Hankepäällikkö Tarinka Ringvall,

Lisätiedot

Rakennerahasto-ohjelmien haasteita syksyllä 2008

Rakennerahasto-ohjelmien haasteita syksyllä 2008 Rakennerahasto-ohjelmien haasteita syksyllä 2008 Aluekehitysjohtaja Jussi Yli-Lahti Alueiden kehittämisosasto Rakennerahastopolitiikkaryhmä haasteita Ohjelmien käynnistäminen kaikilta osiltaan Valitun

Lisätiedot

AVA MET SEUDULLISEN MENESTYKSEN YRITYSPALVELUN

AVA MET SEUDULLISEN MENESTYKSEN YRITYSPALVELUN SEUDULLISEN YRITYSPALVELUN MENESTYKSEN AVA MET TASAVERTAINEN VERKOSTO KUMPPANIEN TUNTEMUS SITOUTTAVA SOPIMUS LUOTTAMUS TOISEN OSAAMISEEN YHTEINEN VIESTINTÄ 1 HAASTE Seudulliset yrityspalvelut -konseptin

Lisätiedot

Kokemuksia seudullisten yrityspalvelujen yhteistyöstä

Kokemuksia seudullisten yrityspalvelujen yhteistyöstä Kokemuksia seudullisten yrityspalvelujen yhteistyöstä Yritys-Suomi yhteistyö Pirkanmaalla Jukka Ojala, Pirkanmaan ELY-keskus 29.10.2013 silloin ennen Ruovesi HÄMEENKYRÖN YRITYSPALVELUT OY KAAKKOIS-PIRKANMAAN

Lisätiedot

TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTOJEN RAKENNEUUDISTUS

TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTOJEN RAKENNEUUDISTUS TYÖ- J ELINKEINOTOIMISTOJEN RKENNEUUDISTUS - TEM hallinnonalan uudistukset 2008 - KTM + TM + SM = TEM - TE -toimistot 2009 - TEK:n sitten ELYK:n alaiset paikallisviranomaiset - ELY -keskukset 2010 - Strateginen

Lisätiedot

Seudullisten yrityspalveluiden seurannan kehittäminen. Teemu Kaakinen Balentor Oy 30.6.2012

Seudullisten yrityspalveluiden seurannan kehittäminen. Teemu Kaakinen Balentor Oy 30.6.2012 Seudullisten yrityspalveluiden seurannan kehittäminen Teemu Kaakinen Balentor Oy 30.6.2012 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Yritys-Suomi ja seudulliset yrityspalvelut... 4 2.1. Yritys-Suomi verkossa, puhelimitse,

Lisätiedot

Yleisneuvontapalvelu osana SADeohjelmaa

Yleisneuvontapalvelu osana SADeohjelmaa Yleisneuvontapalvelu osana SADeohjelmaa Kansalaisen yleisneuvontapalvelu hankkeen aloitusseminaari 16.10.2012, Helsinki Ohjelmapäällikkö Marjukka Saarijärvi MIKÄ ON SADE-OHJELMA? 2 1 Julkishallinnon ensimmäinen

Lisätiedot

Yritys-Suomi nousuun. Innoforum 10.11.2015 Tampere. Jarmo Palm Työ- ja elinkeinoministeriö

Yritys-Suomi nousuun. Innoforum 10.11.2015 Tampere. Jarmo Palm Työ- ja elinkeinoministeriö Yritys-Suomi nousuun Innoforum 10.11.2015 Tampere Jarmo Palm Työ- ja elinkeinoministeriö Yleistä 2 Ratkaisujen Suomi 1. Kestävä kasvu ja julkinen talous 2. Työllisyys ja kilpailukyky 3. Osaaminen ja koulutus

Lisätiedot

TE-palvelu-uudistus TEM 19.8.2013

TE-palvelu-uudistus TEM 19.8.2013 TE-palvelu-uudistus TEM 19.8.2013 TE-palvelu-uudistus tikun nokassa Ison palvelu- ja toimintatapamuutoksen johtaminen on edelleen vaiheessa suunta on selvillä, vaikutukset näkyvät viiveellä Mediamielikuvana

Lisätiedot

ELY-keskus yritystoiminnan rahoittajana

ELY-keskus yritystoiminnan rahoittajana ELY-keskus yritystoiminnan rahoittajana 1 Osaaminen, kulttuuri ja työllisyys Innovaatiot ja yritysrahoitus Maaseutu ja energia Ohjaus Liikennejärjestelmä Kunnossapito Rakentaminen Liikenteen palvelut Alueiden

Lisätiedot

OMA YRITYS-SUOMI -PALVELU Yrityspalvelut yhdeltä luukulta. Maria Miró (TEM/TIETO/PATI), puh. 050 468 8449, maria.miro@tem.fi 24.10.

OMA YRITYS-SUOMI -PALVELU Yrityspalvelut yhdeltä luukulta. Maria Miró (TEM/TIETO/PATI), puh. 050 468 8449, maria.miro@tem.fi 24.10. OMA YRITYS-SUOMI -PALVELU Yrityspalvelut yhdeltä luukulta Maria Miró (TEM/TIETO/PATI), puh. 050 468 8449, maria.miro@tem.fi 24.10.2013 Oma Yritys-Suomen kehittäminen (1/2) Oma Yritys-Suomi on kirjautuneen

Lisätiedot

Team Finland-verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia investointeja sekä maakuvaa.

Team Finland-verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia investointeja sekä maakuvaa. TEAM FINLAND: TAUSTAA Team Finland-verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia investointeja sekä maakuvaa. Taustatekijät 1. Maailmantalouden

Lisätiedot

Rahoitusaamut. Iisalmi 23.9.2015 Kuopio 24.9.2015

Rahoitusaamut. Iisalmi 23.9.2015 Kuopio 24.9.2015 Rahoitusaamut Iisalmi 23.9.2015 Kuopio 24.9.2015 Pohjois-Savon ELY-keskus, Jari Vitikainen 23.9.2015 1 Esityksen sisältö 1. Rahoitusvaihtoehdot 2. Yrityksen kehittämispalvelut 3. Yritys-Suomi ja Team Finland

Lisätiedot

1.1.2013 alkaen. (TE-toimisto)

1.1.2013 alkaen. (TE-toimisto) TE-palvelut uudistuvat 1.1.2013 alkaen Lapin työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) Palvelut ja palveluverkosto uudistuvat Koko maassa tarjolla entistä monipuolisemmat ja selkeämmät palvelut henkilö-,

Lisätiedot

KAAKKOIS-SUOMEN ELY-KESKUKSEN YRITYSPALVELUT

KAAKKOIS-SUOMEN ELY-KESKUKSEN YRITYSPALVELUT KAAKKOIS-SUOMEN ELY-KESKUKSEN YRITYSPALVELUT Palvelut yrittäjille Neuvonta ja rekisteröintipalvelut Yrittäjäkoulutukset ja valmennuspalvelut Tuotteistetut asiantuntijapalvelut ja muut kehittämispalvelut

Lisätiedot

Yritysten rahoitus- ja kehittämispalvelut Kaakkois-Suomessa

Yritysten rahoitus- ja kehittämispalvelut Kaakkois-Suomessa Yritysten rahoitus- ja kehittämispalvelut Kaakkois-Suomessa 12.5.2015 Yritys-Suomi palvelut yhteinen roadmap Perustmisneuvon ta - TE-toimisto - Elinkeinoyhtiöt - ProAgria Koulutus Yrittäjäkurssit Oma Yritys-

Lisätiedot

YRITYS-SUOMI. Brändistrategia

YRITYS-SUOMI. Brändistrategia YRITYS-SUOMI Brändistrategia Brändistrategiasta Brändistrategiassa on kysymys asiakkaan uskollisuuden voittamisesta. Se on tiekartta, joka ohjaa kohti tulevaa menestystä: miten toimimalla ja minkälaisella

Lisätiedot

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma (2008) 2012 2015 Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Ohjelman tavoitteena on uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluita innovaatiotoiminnan

Lisätiedot

Team Finland pähkinänkuoressa

Team Finland pähkinänkuoressa Team Finland pähkinänkuoressa Team Finland -verkosto kokoaa yhteen yrityksille suunnatut valtiorahoitteiset kansainvälistymispalvelut Tarjolla on palveluita neuvonnasta rahoitukseen ja yhteiskuntasuhteiden

Lisätiedot

Etäpalvelut suuri mahdollisuus

Etäpalvelut suuri mahdollisuus Etäpalvelut suuri mahdollisuus Tanja Rantanen, erityisasiantuntija 27.1.2011 Joensuu, Punos-hankkeen loppuseminaari Etäpalvelu luo paljon mahdollisuuksia julkishallinnolle Vähentää sekä asiakkaan että

Lisätiedot

Liite 2 Luonnos 12.2.2010

Liite 2 Luonnos 12.2.2010 OSA-ALUEET KUVAUS/TAVOITE TOIMENPITEET 2010 MITTARIT 1. OHJELMA- - - JOHTAMINEN TEM Yritysasiakkuusstrategian tahtotilan mukaisten - TEM-yritysasiakkuuksien Yritysasiakkuuksien asiakkuustoimintojen rakentaminen

Lisätiedot

Manner-Suomen maaseutuohjelma 2014 2020 yritystuet

Manner-Suomen maaseutuohjelma 2014 2020 yritystuet Manner-Suomen maaseutuohjelma 2014 2020 yritystuet Perustamistuki Varsinais-Suomen ELY-keskus Sivu 1 Perustamistuki (Komission asetus (EU) N:o 702/2014 maa- ja metsätalousalan ryhmäpoikkeusasetus ) tarkoitettu

Lisätiedot

Näkemyksiä seudullisen yrityspalvelun kehittämisestä Pirkanmaalla. Jukka Ojala

Näkemyksiä seudullisen yrityspalvelun kehittämisestä Pirkanmaalla. Jukka Ojala Näkemyksiä seudullisen yrityspalvelun kehittämisestä Pirkanmaalla Jukka Ojala Yritys-Suomi Pirkanmaa Etelä-Pirkanmaa Sastamalan seutu Kyrösjärven seutu Parkano-Kihniö Ylä-Pirkanmaa Kaakkois-Pirkanmaa Tampereen

Lisätiedot

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja JUHTAn roolit? Seminaari 09.06.2015 Sirpa Alitalo & Markku

Lisätiedot

Lapin ELY-keskuksen. monikanavaisesti

Lapin ELY-keskuksen. monikanavaisesti Lapin ELY-keskuksen päätösluonnos TEpalveluiden tuottamisesta monikanavaisesti Taustat, tavoitteet ja muutokset Lapin liiton hallituksen kokous 22.6.2015 Strategiapäällikkö Tuija Ohtonen ja johtaja Marja

Lisätiedot

Koillismaalaiset yritykset kaipaavat tietoa ja palvelua alueen yritysneuvontapalveluista

Koillismaalaiset yritykset kaipaavat tietoa ja palvelua alueen yritysneuvontapalveluista LEHDISTÖTIEDOTE, 28.11.2011 JULKAISUVAPAA HETI Yrityskyselyllä tietoa yritysneuvontapalvelusta Koillismaalaiset yritykset kaipaavat tietoa ja palvelua alueen yritysneuvontapalveluista Koillismaalaisille

Lisätiedot

Team Finland toiminta Oulu

Team Finland toiminta Oulu Team Finland toiminta 25.05.2018 Oulu Juha Elf, Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maakunnista maailmalle ja maailmalta maakuntiin Team Finland kokoaa

Lisätiedot

Team Finland ajankohtaiskatsaus. Marko Laiho, TEM Team Finland

Team Finland ajankohtaiskatsaus. Marko Laiho, TEM Team Finland Team Finland ajankohtaiskatsaus Marko Laiho, TEM Team Finland Tekesin Serve-ohjelman tutkimusbrunssi 16.12.2013 TEAM FINLAND: TAUSTAA JA TARKOITUS Team Finland -verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita,

Lisätiedot

yritysneuvontapalvelut Yritys Suomi sopimuksen puitteissa koulutus ja kehittämispalvelut, joita kehitetään Yhessä hankkeessa

yritysneuvontapalvelut Yritys Suomi sopimuksen puitteissa koulutus ja kehittämispalvelut, joita kehitetään Yhessä hankkeessa yritysneuvontapalvelut Yritys Suomi sopimuksen puitteissa koulutus ja kehittämispalvelut, joita kehitetään Yhessä hankkeessa Yhden luukun periaate? Eri osa-alueisiin erikoistuneet toimijat pystyvät yhdessä

Lisätiedot

Yrityksen palvelukokonaisuus SADe-ohjelma

Yrityksen palvelukokonaisuus SADe-ohjelma Yrityksen palvelukokonaisuus SADe-ohjelma JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA (JUHTA) 11.12.2014 Esittelijät: teollisuusneuvos Sirpa Alitalo, TEM, hankepäällikkö Benita Troberg, TEM erityisasiantuntija

Lisätiedot

SADe-palvelut käytettävissä,

SADe-palvelut käytettävissä, Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma (SADe-ohjelma) SADe-palvelut käytettävissä, onko kuntasi valmis? Kuntamarkkinat 11.9.2013 Ohjelmapäällikkö Marjukka Saarijärvi Tähän uusi palvelukartta

Lisätiedot

Team Finland -palvelut kansainvälistymiseen Kajaani 24.5.2016

Team Finland -palvelut kansainvälistymiseen Kajaani 24.5.2016 Team Finland -palvelut kansainvälistymiseen Kajaani 24.5.2016 Tuula Väisänen palveluneuvoja, Team Finland koordinaattori, Kainuu puh. 0295 023 590 tuula.vaisanen@tekes.fi Mikä Team Finland? tarjoaa kansainväliseen

Lisätiedot

Oppijan polku - kohti eoppijaa. Mika Tammilehto

Oppijan polku - kohti eoppijaa. Mika Tammilehto Oppijan polku - kohti eoppijaa Mika Tammilehto Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia Yhteistyössä palvelu pelaa määritellään julkisen hallinnon asiakaspalvelujen visio ja tavoitetila vuoteen 2020 Asiakaspalvelun

Lisätiedot

KASVUPALVELUN KANSALLISEN JA MAAKUNNALLISEN VALMISTELUN YHTEISSEMINAARI

KASVUPALVELUN KANSALLISEN JA MAAKUNNALLISEN VALMISTELUN YHTEISSEMINAARI KASVUPALVELUN KANSALLISEN JA MAAKUNNALLISEN VALMISTELUN YHTEISSEMINAARI 8.2.2017 Kansalliset digitaaliset toimintamallit Neuvotteleva virkamies Päivi Tommila, TEM Kansalliset digitaaliset toimintamallit

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (1-37) 12 Rakentaminen (4) 13 21 Kauppa (-2) 22 24 Palvelut (, 6-63, 7-74, 9-93) 37 42 Muut 6 13 2 3 4 6 7 8 9 % 2. HENKILÖKUNNAN MÄÄRÄN MUUTOSODOTUKSET

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 1 Rakentaminen (F) 13 12 Kauppa (G) 2 22 Palvelut (H, I, K, O) 42 46 Muut 13 13 1 2 3 4 6 7 8 9 1 % 2. HENKILÖKUNNAN MÄÄRÄN MUUTOSODOTUKSET SEURAAVAN

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 12 Rakentaminen (F) 13 14 Kauppa (G) 22 21 Palvelut (H, I, K, O) 4 42 Muut 13 13 2 3 4 5 6 7 8 9 % 2. HENKILÖKUNNAN MÄÄRÄN MUUTOSODOTUKSET SEURAAVAN

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 1 1 Rakentaminen (F) 11 13 Kauppa (G) 2 22 Palvelut (H, I, K, O) 42 42 Muut 13 17 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 % Lokakuu 26 Syksy 26 2. HENKILÖKUNNAN MÄÄRÄN

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 7 Rakentaminen (F) 8 13 Kauppa (G) 22 21 Palvelut (H, I, K, O) 42 53 Muut 13 12 2 3 4 5 6 7 8 9 % 2. HENKILÖKUNNAN MÄÄRÄN MUUTOSODOTUKSET SEURAAVAN

Lisätiedot

Työllisyyden hoidon kenttä

Työllisyyden hoidon kenttä Työllisyyden hoidon kenttä - Miten peli saadaan sujumaan? Satakunnan ELY-keskuksen kehittämisryhmien tavoitteet pähkinänkuoressa Tukea TE-toimistojen toimintaa ja asiakaspalvelua 24.8.2010 Seija Sädemaa,

Lisätiedot

Vesi-ohjelma 2011 Kasvuväylä kokemuksia ja luotsausta tulevaan

Vesi-ohjelma 2011 Kasvuväylä kokemuksia ja luotsausta tulevaan Vesi-ohjelma 2011 Kasvuväylä kokemuksia ja luotsausta tulevaan Toimialajohtaja Risto Setälä, Tekes 22.11.2011 Kasvuyritykset kiinnostuksen kohteena Suomen tulevaisuus on kasvuyrityksissä! Suuri osa uusista

Lisätiedot

Ulos toimistosta. Mikkelin kesäpäivä 11.-12.06.2015. Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto

Ulos toimistosta. Mikkelin kesäpäivä 11.-12.06.2015. Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto Ulos toimistosta Mikkelin kesäpäivä 11.-12.06.2015 Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto Esityksen sisältö TE-palvelut Suomessa Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimistoksi 2013 Virkamiehestä

Lisätiedot

Raahen seudun yrityspalvelut. SeutuYP koordinaattoreiden työkokous. Risto Pietilä Helsinki 26.5.2011. www.rsyp.fi

Raahen seudun yrityspalvelut. SeutuYP koordinaattoreiden työkokous. Risto Pietilä Helsinki 26.5.2011. www.rsyp.fi Raahen seudun yrityspalvelut SeutuYP koordinaattoreiden työkokous Risto Pietilä Helsinki 26.5.2011 www.rsyp.fi Raahen seudun yrityspalvelut on osa Raahen seutukunnan kehittämiskeskuksen toimintaa. 1. Raahen

Lisätiedot

Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet osana SADe ohjelman Oppijan verkkopalvelukokonaisuutta

Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet osana SADe ohjelman Oppijan verkkopalvelukokonaisuutta Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet osana SADe ohjelman Oppijan verkkopalvelukokonaisuutta Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteiden kehittäminen - rakenteistaminen ja sähköistäminen 14.2.2011

Lisätiedot

Asiakaslähtöiset ja yhteentoimivat Oppijan palvelut

Asiakaslähtöiset ja yhteentoimivat Oppijan palvelut Asiakaslähtöiset ja yhteentoimivat Oppijan palvelut Oppijan verkkopalvelut seminaari Helsinki, Finlandia-talo Ohjelmapäällikkö Marjukka Saarijärvi 9.12.2013 Sisältö Oppijan palvelut osana SADe-ohjelmaa

Lisätiedot

Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia. Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi

Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia. Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi Miksi asiakkuusstrategia? Asiakkuusstrategian lähtökohtina ovat hallitusohjelmassa esitetyt linjaukset sekä Hallintopolitiikan suuntaviivat

Lisätiedot

Miten tukea pienten yritysten kansainvälistymisen haasteita?

Miten tukea pienten yritysten kansainvälistymisen haasteita? 1 Miten tukea pienten yritysten kansainvälistymisen haasteita? Yritysrakenne Suomessa 0,2 0,2 Suuryritykset: Suuryritykset 623 (250- hlöä) 623 0,9 Keskisuuret yritykset: 2 479 5,7 Pienyritykset: 15 175

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriön terveiset seudullisille yrityspalveluille

Työ- ja elinkeinoministeriön terveiset seudullisille yrityspalveluille Työ- ja elinkeinoministeriön terveiset seudullisille yrityspalveluille Työkaluja seudullisten yrityspalveluiden työhön ajankohtaista TE-toimistosta, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto 23.9.2015 Tuija Groop

Lisätiedot

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10 Auvo Turpeinen Uusyrityskeskus toiminta: Elinkeinoelämän perustama yhteistoimintajärjestö 31 alueellista yhdistystä, yli 80 neuvontapistettä Suomessa vuodesta -89 saakka Jäseninä

Lisätiedot

ITÄ-LAPIN TOIMIVA SEUTUYHTEISTYÖ. Palveluesimies Tiina Kiuru, Lapin työ- ja elinkeinotoimisto 29.10.2013

ITÄ-LAPIN TOIMIVA SEUTUYHTEISTYÖ. Palveluesimies Tiina Kiuru, Lapin työ- ja elinkeinotoimisto 29.10.2013 ITÄ-LAPIN TOIMIVA SEUTUYHTEISTYÖ Palveluesimies Tiina Kiuru, Lapin työ- ja elinkeinotoimisto 29.10.2013 Lappi kasvavat elinkeinot Matkailu ja palvelut o Matkailukeskuksia: Levi, Luosto, Olos, Pallas, Pyhä,

Lisätiedot

Lapin TE-palvelut ja henkilöstö tällä hetkellä. 22.4.2015 Lapin ELY-keskus ja Lapin TE-toimisto

Lapin TE-palvelut ja henkilöstö tällä hetkellä. 22.4.2015 Lapin ELY-keskus ja Lapin TE-toimisto Julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden tuottaminen Lapissa nyt ja lähitulevaisuudessa 1 Lapin TE-palvelut ja henkilöstö tällä hetkellä 2 Asiakkaat Lapissa Työnantajat Yritysten toimipaikkoja 11.300 TE-toimistoon

Lisätiedot

Työlinja ja Työlinjan maahanmuuttajapalvelut. ALPO-verkostopäivät Mikkelissä 21. 22.5.2014

Työlinja ja Työlinjan maahanmuuttajapalvelut. ALPO-verkostopäivät Mikkelissä 21. 22.5.2014 Työlinja ja Työlinjan maahanmuuttajapalvelut ALPO-verkostopäivät Mikkelissä 21. 22.5.2014 Irma Valtonen Juulia Lätti Mikkeli 22.05.2014 TE-ASIAKASPALVELUKESKUS Tietoa, neuvontaa ja ohjausta puhelimen,

Lisätiedot

ELY:n rahoitusmahdollisuudet tuotekehitykseen. 25.9.2015 Outi Kaihola

ELY:n rahoitusmahdollisuudet tuotekehitykseen. 25.9.2015 Outi Kaihola ELY:n rahoitusmahdollisuudet tuotekehitykseen 25.9.2015 Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden jalostus, markkinoille saattaminen ja kehittäminen Maaseuturahastossa Lopputuote maataloustuote (jalostuksen

Lisätiedot

Rahoitusta yritystoiminnan

Rahoitusta yritystoiminnan Rahoitusta yritystoiminnan alkuun Finnverasta rahoitusta yritystoiminnan käynnistämiseen Suunnitteletko yrityksen perustamista? Hyvä liikeidea, yrittäjävalmiudet ja huolellinen suunnittelu auttavat liiketoiminnan

Lisätiedot