Valitus Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavan hyväksymisestä. Siikajoen kunta (jäljempänä myös valittaja )

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valitus Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavan hyväksymisestä. Siikajoen kunta (jäljempänä myös valittaja )"

Transkriptio

1 Pohjois-Suomen hallinto-oikeus PL OULU Asia Valitus Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavan hyväksymisestä Valituksenalainen päätös Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston päätös, Valittaja Siikajoen kunta (jäljempänä myös valittaja ) Yhteyshenkilö: vt. kunnanjohtaja Krista Kustula puh: , krista.kustula@siikajoki.fi Vaatimukset Perustelut Siikajoen kunta pyytää kunnioittaen, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumoaa ja poistaa maakuntavaltuuston päätöksen 3. vaihemaakuntakaavan hyväksymisestä lainvastaisesti syntyneenä ja suunnitteluohjeiden virheellisiin tulkintoihin perustuneena siltä osin, kun se koskee tv aluetta Isoneva II -hankealueen ja Kangastuulen 2. vaiheen osalta ja palauttaa asian uudelleen käsiteltäväksi. 1) Perusteeton poikkeaminen valtakunnallisista alueidenkäyttötavoitteista 2) MRL 28.3 sisältövaatimusten lainvastainen ohittaminen 3) MRL 9 edellytysten huomiotta jättäminen 4) Linnustoselvitysten huomiotta jättäminen 5) Varovaisuusperiaatteen käyttö MRL 9 :n velvoitteiden ohituksessa 6) Perustuslain ja hallintolain mukaisen yhdenvertaisuusperiaatteen ohittaminen 1. Johdanto 1.1. Mistä asiassa on kyse Asiassa on kyse Isoneva II -tuulivoimahankealueen ja Kangastuulen 2. vaiheen (jäljempänä myös hankealue ) rajaamisesta Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavassa osoitettujen tv-1 aluerajausten ulkopuolelle.

2 Suunnitteilla oleva yksitoista tuulivoimalaa käsittävä tuulivoimahankealue sijaitsee Siikajoen kunnan alueella. Hankealue rajautuu luoteessa Isoneva I tuulivoimapuiston lainvoimaiseen osayleiskaavaan ja etelässä Siikajoen kunnanvaltuuston hyväksymään Kangastuulen osayleiskaavaan. Lähialueella sijaitsee useita eri toteutusvaiheissa olevia tuulivoimahankkeita (ks. liite 1. kuva 3). Isoneva II -tuulivoimahankealueen YVA-menettely on päättynyt vuonna Hankealueen osayleiskaavaluonnos on ollut nähtävillä helmikuussa Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavan laatimisen tavoitteena on ollut 1. vaihemaakuntakaavassa esitettyjen aluerajausten täsmentäminen ja tarkistaminen sekä tuulivoimarakentamisen edistäminen luomalla edellytyksiä keskitettyjen, seudullisesti merkittävien kokonaisuuksien toteuttamiselle. Pohjois-Pohjanmaan 1. vaihemaakuntakaavassa Isoneva II -hankealueen tuntumaan on osoitettu kaksi seudulliseen tuulivoimarakentamiseen soveltuvaa aluetta (tv Isoneva ja tv Revonlahti). Isoneva II - hankealue rajautuu näihin molempiin alueisiin. Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavaa valmisteltaessa todettiin Isoneva I alueen toteutuvan 1. vaihemaakuntakaavan mukaisena, joten Isoneva II -hankkeesta johtuvaa muutostarvetta tarkasteltiin suhteessa aluerajaukseen tv Revonlahti, johon kohdistui myös muita muutospaineita. Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavan alustavassa ehdotuksessa Isoneva II - hankealue sisältyi maakuntakaavan rajaukseen tv-1 379, joka korvasi aiemman vaihemaakuntakaavan aluerajauksen tv Revonlahti. Maakuntavaltuuston päätöksellään hyväksymässä 3. vaihemaakuntakaavassa aluerajausta on kuitenkin muutettu siten, että Isoneva II -hankealue on rajattu alueen tv ulkopuolelle. Tämä muutos tehtiin ehdotusvaiheessa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen lausunnosta johtuen. ELY-keskus vastusti alueen osoittamista tv-1 merkinnällä sen vuoksi, että se katsoi hankkeen tuulivoimaloiden tukkivan tuulivoima-alueiden väliin jäävän teoreettisen lintujen muuttokäytävän. Yhteiskunnallisen päätöksenteon ja hyvän hallinnon periaatteiden mukaan päätöksenteon tulee aina perustua todettuihin faktoihin. Päätökset eivät voi perustua teoreettisiin oletuksiin kuten ELY-keskuksen lausunto teoreettisesta lintujen muuttokäytävästä esittää. Valittaja katsoo jäljempänä esitetyin perustein, että maakuntavaltuuston päätös hyväksyä 3. vaihemaakuntakaava ehdotuksen mukaisena siten, ettei hankealue kuulu tv alueeseen, on lainvastainen.

3 1.2. Vaihemaakuntakaavan tuulivoimaa koskevat merkinnät ja määräykset Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavassa tuulivoimaloiden alueet osoitetaan aluemerkinnällä tv-1. Merkinnän kuvauksen mukaan sillä osoitetaan maa-alueita, jotka soveltuvat merkitykseltään seudullisten tuulivoimala-alueiden rakentamiseen. Alueella ei ole voimassa maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999, MRL ) 33 :n mukaista rakentamisrajoitusta. Merkintää koskevat seuraavat suunnittelumääräykset: Alueen suunnittelussa on otettava huomioon vaikutukset asutukseen, maisemaan, linnustoon, luontoon ja kulttuuriympäristöön sekä pyrittävä ehkäisemään haitallisia vaikutuksia. Tuulivoimarakentamisen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa on varmistettava, ettei asutukselle aiheudu merkittäviä melu- ja välkevaikutuksia ja että valtakunnallisten kulttuuriympäristöjen arvot säilyvät. Lisäksi tulee ottaa huomioon lentoliikenteestä, liikenneväylistä ja tutkajärjestelmistä johtuvat rajoitteet voimaloiden koolle ja sijoittelulle sekä selvitettävä tuulivoimaloiden vaikutukset puolustusvoimien toimintaan. Poronhoitoalueella tulee turvata poronhoidon edellytykset. Lisäksi tuulivoiman rakentamista koskien annetaan seuraavat yleiset suunnittelumääräykset: Maakuntakaavassa osoitettujen tuulivoimalaalueiden ulkopuolelle voidaan toteuttaa tuulipuistoja, jotka eivät ole merkitykseltään seudullisia. Perämeren rannikkoalueella tuulivoimarakentaminen tulee sijoittaa ensisijaisesti maakuntakaavassa osoitetuille tuulivoimaloiden alueille. Tapauskohtaisesti voidaan harkita tuulivoimaloiden sijoittamista myös muille alueille, mikäli se ei merkittävästi lisää tuulivoimarakentamisesta aiheutuvia haitallisia yhteisvaikutuksia asutukseen, maisemaan, linnustoon tai muuhun ympäristöön. Tuulivoimalat tulee lähtökohtaisesti sijoittaa linnuston kannalta tärkeiden alueiden ulkopuolelle. Tapauskohtaisesti voidaan harkita tuulivoimarakentamista myös näille alueille, mikäli tuulivoima-rakentaminen ei heikennä alueiden linnustoarvoja.

4 Tuulivoimarakentamista suunniteltaessa voimalat tulee sijoittaa valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden ja rakennettujen kulttuuriympäristöjen, luonnonsuojelualueiden, Natura verkoston alueiden, harjujensuojeluohjelman alueiden, maakuntakaavan luo -alueiden ja seudullisesti merkittävien virkistysalueiden ulkopuolelle. Tuulivoimarakentamista suunniteltaessa on otettava huomioon eri hankkeiden yhteisvaikutukset erityisesti asutukseen, maisemaan ja linnustoon sekä pyrittävä ehkäisemään haitallisia vaikutuksia. Tuulivoimarakentamisen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa on varmistettava, ettei asutukselle aiheudu merkittäviä melu- ja välkevaikutuksia ja että valtakunnallisten kulttuuriympäristöjen arvot säilyvät. [ ] Edellä esitetyn perusteella voidaan todeta, että maakuntakaavoituksella tavoitellaan varsin tarkkaa ohjaustasoa tuulivoimaloiden sijoittamiselle. Tämä tulee ottaa huomioon arvioitaessa maakuntakaavan selvitysten riittävyyttä ja sisältövaatimusten täyttymistä. 2. Vaihemaakuntakaava ei edistä valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden toteutumista Maakuntakaavaa laadittaessa tulee ottaa huomioon valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (MRL 24.2 ja 28.1 ). Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ( ) toimivia yhteysverkostoja ja energiahuoltoa koskevien erityistavoitteiden mukaan maakuntakaavoituksessa on osoitettava tuulivoiman hyödyntämiseen parhaiten soveltuvat alueet ja tuulivoimalat on sijoitettava ensisijaisesti keskitetysti useamman voimalan yksiköihin. Hankealueessa on kyse Isoneva I ja Kangastuuli I -alueiden laajentamisesta. Laajennettava hankealue sijoittuu kiinteästi Isoneva I ja Kangastuuli I -hankealueiden viereen ja hankkeessa hyödynnetään yhteisiä tie- ja sähkönsiirtoratkaisuja. Alueen tuuliolosuhteet ovat hyvät ja muut maankäyttöpaineet vähäiset. Alue on YVA-menettelyn yhteydessä tehtyjen selvitysten perusteella todettu hyvin tuulivoimarakentamiselle soveltuvaksi muun muassa ihmisiin aiheutuvien vaikutusten, kuten melun ja välkevaikutusten, kannalta. Alueella ei myöskään ole sellaisia luonto- tai maisemaarvoja, jotka estäisivät alueen laajentamisen. Kokonaisuudessaan Isoneva I ja Kangastuuli I -alueiden laajentamisesta yhdellätoista tuulivoimalalla ei aiheudu merkittäviä ympäristövaikutuksia. Verrattuna uuteen erilliseen hankkeeseen Isoneva II ja Kangastuulen 2. vaiheen hankkeiden hyödyt suhteessa aiheutuviin ympäristövaikutuksiin ovat suuremmat voimaloiden keskittämisen ja infrastruktuurin yhteisen hyödyntämisen ansiosta.

5 Edellä esitetyillä perusteilla hankealue on valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittama tuulivoiman hyödyntämiseen parhaiten soveltuva alue, jossa tuulivoimalat voidaan sijoittaa keskitetysti useamman voimalan yksikköihin. Valittaja katsoo, että kaavassa ei ole huomioitu MRL 24 :n tarkoittamalla tavalla valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden huomioon ottamisesta siten, että edistetään niiden toteutumista. Näin ollen päätös on lainvastaisena kumottava. Selvyyden vuoksi valittaja toteaa, ettei Isoneva II hanke ja Kangastuulen 2. vaihe ole ristiriidassa kulttuuri ja luonnonperintö, virkistyskäyttö ja luonnonvarat -otsikon alle kuuluvien tavoitteiden kanssa. Yleistavoitteena on tältä osin muun muassa, että alueidenkäytöllä edistetään elollisen ja elottoman luonnon kannalta arvokkaiden ja herkkien alueiden monimuotoisuuden säilymistä sekä ekologisten yhteyksien säilymistä suojelualueiden sekä tarpeen mukaan niiden ja muiden arvokkaiden luonnonalueiden välillä. Kuten kaavaselostuksenkin sivulta 165 ilmenee, tavoitteilla ei ole suoraa liityntää nyt kyseessä olevaan asiaan, sillä ne koskevat erityisesti ekologialtaan arvokkaiden alueiden säilyttämistä ja ekologisten yhteyksien järjestämistä suojelualueverkoston välillä. hankealueella ei ole erityisiä ekologisia arvoja eikä tarve osoittaa ekologisia yhteyksiä suojelualueiden välillä. Todettakoon kuitenkin, ettei suunnitellulla hankkeella ole vaikutusta myöskään muuttolintujen reittien valintaan tai törmäysherkkyyksiin. Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteita sovellettaessa joudutaan lähtökohtaisesti punnitsemaan erilaisia, osin ristiriitaisia, tavoitteita keskenään. Nyt kyseessä olevassa tapauksessa valtakunnallisista alueidenkäyttötavoitteista ei kuitenkaan ole johdettavissa vastakkaisia perusteita sille, että maakuntakaavassa poikettaisiin tuulivoimaa koskevista erityistavoitteista Isoneva II - hankealuetta ja Kangastuulen 2. vaihetta koskevan tv-1 aluerajauksen osalta. Tästäkin syystä hyväksymispäätös tulee lainvastaisena kumota. 3. Vaihemaakuntakaava on ristiriidassa lain sisältövaatimusten kanssa 3.1. Sisältövaatimusten yhteensovittaminen ja huomioiminen velvoitteena Maakuntakaavan tulee täyttää MRL 28 :stä ilmenevät sisältövaatimukset. Säännöksen kolmannessa momentissa luetelluista sisältövaatimuksista, joihin kaavaa laadittaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota, ovat tämän asian kannalta keskeisiä erityisesti 1) maakunnan tarkoituksenmukainen aluerakenne, 2) alueiden käytön ekologinen kestävyys, 5) maakunnan elinkeinoelämän toimintaedellytykset ja 6) luonnonarvojen vaaliminen. Nämä tavoitteet ovat rinnakkaisia ja ne tulle kaavaa laadittaessa sovittaa yhteen.

6 Nyt kyseessä olevalla Perämeren rannikkoalueella alueidenkäytön ekologisen kestävyyteen ja luonnonarvojen huomioonottamiseen tulee kiistatta kiinnittää huomiota vaihemaakuntakaavaa laadittaessa ja erityisesti osoitettaessa tuulivoima-alueita. Tavoitteiden huomioonottamisen ja niiden perusteella tehtyjen kaavallisten ratkaisujen tulee kuitenkin perustua tosiseikkoihin ja arvioituihin vaikutuksiin, ei yleisiin tai virheellisiin oletuksiin kaavan vaikutuksista. Seuraavassa kappaleessa tarkemmin perustellusti näin ei kuitenkaan Isoneva II hankealueen ja Kangastuulen 2. vaiheen osalta ole kaavaa valmisteltaessa toimittu. Lisäksi on huomattava, että maakuntakaavan sisältövaatimukset ovat keskenään tasa-arvoisia. Maakuntakaavaa laadittaessa ei näin ollen voida ohittaa yhteen sisältövaatimukseen perustuen muita asian kannalta keskeisiä sisältövaatimuksia. Valittaja toteaa, että vaihemaakuntakaavaa laadittaessa on jätetty arvioimatta ja huomiotta tarkoituksenmukaiseen aluerakenteeseen ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin liittyvät seikat. Isoneva II hankealueen ja Kangastuulen 2. vaiheen osoittaminen tuulivoimantuotannolle on aluerakenteen kannalta tarkoituksenmukaisin ratkaisu. Kyseessä on Isoneva I hankkeen ja Kangastuulen 1. osan laajennus, jossa voidaan hyödyntää muun muassa yhteisiä sähkönsiirtoratkaisuja ja tiestöä. Alueeseen kohdistuvat muut alueidenkäytön paineet ovat vähäisiä ja alue soveltuu hyvin tuulivoiman tuotantoon. Tuulivoiman kehittäminen tarkoitukseen hyvin sopivalla alueella tukisi myös maakunnan elinkeinoelämän kehittämisedellytyksiä, sillä tuulivoima on yksi maakunnan keskeisistä toiminnoista. Näitä sisältövaatimuksia olisi alueen luonne huomioiden tullut arvioida ja punnita suhteessa alueiden käytön ekologisen kestävyyden ja luontoarvojen vaalimisen sisältövaatimuksiin. Edellä esitetyllä perusteella kaavaa laadittaessa ei ole otettu huomioon MRL 28.3 :n mukaisia sisältövaatimuksia lain edellyttämällä tavalla. Kaava on näin ollen lainvastaisena kumottava Selvitysten johtopäätökset eivät vastaa sisältövaatimusten osalta esitettyä Kaava-aineistossa esitetyt perusteet tv-1 alueen rajaamiselle Isoneva II hankealueen ja Kangastuulen 2. vaiheen jättämistä maakuntakaavan tv-1 rajauksen ulkopuolelle on ehdotusvaiheen muistutuksiin annetuista vastineista ilmenevästi (s.10) perusteltu erityisesti alueidenkäytön ekologisen kestävyyden näkökulmasta ja todettu tuulivoimarakentamisen ja linnustoarvojen yhteensovittamisen olevan tästä näkökulmasta keskeisin kysymys. Lisäksi on viitattu 1. vaihemaakuntakaavaa koskevaan KHO:n päätökseen jättää vahvistamatta kolme rannikkoalueelle sijoittuvaa tuulivoimaaluetta sen perusteella, että ne sijoittuvat tärkeille muuttoreiteille.

7 Alueen jättäminen tv-1 rajauksen ulkopuolelle, ja katsominen alueidenkäytön ekologisen kestävyyden tavoitteen vastaiseksi, perustuu Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen käsitykseen alueen merkityksestä lintujen muutolle sekä tähän pohjaavaan ympäristöministeriön kantaan. ELY-keskus on vaihemaakuntakaavan ehdotuksen lausuntoaineistosta antamassaan lausunnossa katsonut, että hankealueiden osoittaminen maakuntakaavassa sulkisi alueen läpi osoitetun kapean muuttoreitin. ELYkeskus viittaa maakuntakaavan muuttolintuja koskevaan taustaselvitykseen ja toteaa lisäksi, että taustaselvityksen mukaan keskeinen haittoja ehkäisevä ja lieventävä toimenpide on säilyttää lintujen mahdollisuudet kiertää tai väistää tuulivoima-alueet. Lisäksi ELY-keskus toteaa, että tarkentuneiden tuulivoiman suunnitteluohjeiden (YM 5/2016) mukaan tuulivoima-alueita ei lähtökohtaisesti tulisi rakentaa tärkeille lintujen muuttoreiteille eikä muuton keskittymäalueille, jollainen Perämeren rannikon muuttoreitti on. Selvitysten johtopäätökset eivät vastaa maakuntakaavan sisältövaatimusten osalta esitettyjä perusteluja Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavan valmisteluaineistoon sisältyy kattavat selvitykset muuttolinnuston osalta (ks. kaavaselostuksen s ). Keskeisin näistä on ollut Sito Oy:n tekemä selvitys Tuulivoimarakentamisen vaikutukset muuttolinnustoon Pohjois-Pohjanmaalla, jossa on huomioitu kaikki alueella vuonna 2016 vireillä olleet tuulivoimahankkeet, mukaan lukien Isoneva II -hanke. Lisäksi käytössä ovat olleet uusiin tarkkailuihin perustuvat tulokset tuulivoimapuistojen vaikutuksesta muuttolintuihin. Mikään näistä selvityksistä ei tue sellaista johtopäätöstä, että Isoneva II -hankealueen osoittamisella maakuntakaavassa tv-1 alueeksi ja tämän mahdollistamalla kuudella voimalaitoksella olisi vaikutuksia alueen läpi muuttavaan linnustoon. Tämä käy selvästi ilmi myös valituksen liitteenä 1 olevasta, edellä viitatun Sito Oy:n selvityksen laatijan biologi Aappo Luukkosen, lausunnosta Isoneva II -tuulivoimahankealueen merkityksestä linnuston kannalta, hankkeen toteuttamisen vaikutuksista sekä yhteyskäytävän merkityksestä. Seuraavassa esitetään lausunnon keskeiset perusteet ja johtopäätökset ja muilta osin viitataan lausuntoon. Ensinnäkin tuulivoimahankealueet sijaitsevat muuttolinnuston kannalta merkittäväksi tunnistetun alueen ulkopuolella. Liitteen kuvasta 1. ilmenevästi rannikon suuntaisesti on osoitettavissa alue, jolle tuulivoimarakentamisen lisäämistä ei muuttolinnuista johtuvista syistä suositella. Tuulivoimahankealue sijoittuu tämän alueen itäpuolelle. Isoneva II -tuulivoimahankealueen läpi muuttaa

8 erityisesti keväisin metsähanhia, mutta hankealue ei sijaitse päämuuttoreitin tai kerääntymisalueiden kohdalla. Toiseksi lintujen lentoreitit eivät sulkeudu, vaikka kyseessä olevan alueen hankkeet toteutuisivat. Tuulivoimaloiden väliin jää aina minimissään 500 metrin etäisyys, joka riittää varsin hyvin lintujen läpilentoon siinäkin tapauksessa, että linnut lentäisivät matalalla. Tulee huomata, että alueen läpi muuttavien metsähanhien ei tarvitse edes erityisemmin kiertää voimaloita, riittää että ne nostavat hieman lentokorkeuttansa. Kolmanneksi esitetylle käytävälle ei ole tarvetta. Alueella ei ole sellaista pullonkaulaksi kutsuttavaa topografista pinnanmuotoa, joka pakottaisi linnut lentämään tiettyä kapeaa käytävää pitkin, vaan linnut voivat helposti joko kiertää tuulivoimalat tai lentää niiden yli. Käytävälle ei siis ole tarvetta. Neljänneksi hankealueen voimaloiden jättäminen rakentamatta ei loisi mitään käytävää lintujen muuttoreitille. Tämä on selvästi nähtävissä liitteen 3 kuvasta, jossa näkyy alueelle jo kaavoitetut hankkeet. Alueelle on jo hyväksytty Isoneva I, Karhukankaan ja Kangastuuli I -hankkeiden osayleiskaavat. Näiden hankkeiden hyväksytyt tuulivoimapaikat sijoittuvat teoreettisen käytävän alueelle ja voimaloiden väliin jää lyhimmillään 850 metriä, mikä on vähemmän kuin jäisi Isoneva II -hankkeen ja lähimpien etelänpuoleisten voimalaitosten väliin. Kuvasta 3 nähtävästi lintujen tulisikin pujotella S-mutka alueen läpi, mikäli ne haluaisivat lentää tätä käytävää pitkin. Lausunnon johtopäätöksenä Luukkonen toteaa, että Näistä edellä mainituista syistä ja lintujen väistökäyttäytyminen huomioiden en pidä Isoneva II -tuulivoimahankkeen linnustovaikutuksia muuttolintujen osalta merkittävinä. Alueen kautta muuttavien lintujen muuttoreitit eivät muuttuisi eikä mahdollisia vaikutuksia kerääntymisalueiden osalta syntyisi eikä törmäysriski muodostu merkittäväksi. Ympäristöhallinnon ohjeen (5/2016) mukaan linnuston kannalta tärkeitä alueita ovat muun muassa päämuuttoreitit sekä päämuuttoreittien keskittymä- eli pullonkaula-alueet. Ohjeessa todetaan, että tuulivoimaloita ei lähtökohtaisesti tule sijoittaa linnuston kannalta tärkeille alueille, mutta sijoittaminen on mahdollista, mikäli selvitykset ovat riittävät. Lisäksi ohjeessa todetaan muuttolintujen osalta seuraavaa: Muuttolinnuille törmäysvaikutukset voivat osoittautua merkittäviksi, jos tuulivoima-alue sijoittuu päämuuttoreitille, etenkin muuttoreitin keskittymä- eli pullonkaula-alueelle tai kerääntymisalueiden läheisyyteen. Muuttolintujen osalta häirintä- ja estevaikutukset

9 tai elinympäristömuutosten aiheuttamat vaikutukset eivät muutonaikaisia kerääntymisalueita lukuun ottamatta lähtökohtaisesti ole merkittäviä. (korostus lisätty) Valittaja toteaa, ettei hankealueen rajaamista tv-1 alueen ulkopuolelle voida perustella myöskään ympäristöhallinnon ohjeella. Hankealue ei tehtyjen selvitysten mukaan sijaitse päämuuttoreitillä, vaan siitä syrjässä. Se ei sijaitse keskittymä tai kerääntymisalueen läheisyydessä. Alueen läpi muuttaa lintuja, mutta este- tai häirintävaikutukset eivät ole maakuntakaavoitusta varten tehtyjen selvitysten perusteella merkittäviä. Tämä johtopäätös on linjassa myös ympäristöministeriön oppaan kanssa, joka toteaa, etteivät estevaikutukset lähtökohtaisesti tällaisella alueella ole merkittäviä. Alueesta ei ylipäätään aiheudu sellaisia estevaikutuksia, että käytävän osoittamista voitaisiin perustella. Selvyyden vuoksi todettakoon, ettei 1. vaihemaakuntakaavasta annettua KHO:n ratkaisua voida käyttää perusteena sille, että tosiseikoiltaan erilaisessa tapauksessa tulisi jättää alueita osoittamatta maakuntakaavassa. Kyseisestä tai muistakaan KHO:n päätöksestä ei ole johdettavista sellaista oikeusohjetta, että alueidenkäytön ekologisen kestävyyden tai luonnonarvojen vaalimisen sisältötavoitteiden täyttyminen edellyttäisi, ettei Perämeren rannikkoalueelle voida osoittaa maakuntakaavassa tuulivoimalle tarkoitettuja alueita. KHO:n maakuntakaavoja koskevista ratkaisuista ilmenee, että painoarvo tulee olla kunkin alueen ominaispiirteissä ja vaikutusten tunnistamisessa. Hankealue on edellä todetusti soveltuva tuulivoimatuotannolle. Yhteenvetona edellä esitetystä todettakoon, että maakuntakaavaa laadittaessa on tulkittu virheellisesti alueiden käytön ekologisen kestävyyden ja luonnonarvojen vaalimisen sisältövaatimuksia Isoneva II hankealueen ja Kangastuulen 2. vaiheen osalta. Sisältövaatimuksia ei ole voitu soveltaa oikein, koska niitä koskevista selvityksistä on tehty virheelliset johtopäätökset. Näin ollen kaavaa laadittaessa ei ole otettu huomioon MRL 28.3 :n mukaisia sisältövaatimuksia lain edellyttämällä tavalla ja kaava on lainvastaisena kumottava. 4. Maakuntakaavan suunnittelu ja selvitykset eivät täytä lain vaatimuksia Maankäyttö- ja rakennuslain 9 :n mukaan kaavan tulee perustua kaavan merkittävät vaikutukset arvioivaan suunnitteluun ja sen edellyttämiin tutkimuksiin ja selvityksiin. Kaavan vaikutuksia selvitettäessä otetaan huomioon kaavan tehtävä ja tarkoitus. Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavan kaavamerkinnöistä ilmene, että Perämeren rannikkoalueella tuulivoimarakentaminen tulee sijoittaa ensisijaisesti maakuntakaavassa osoitetuille tuuli-

10 voimaloiden alueille. Ainoastaan tapauskohtaisesti voidaan harkita tuulivoimaloiden sijoittamista myös muille alueille, mikäli se ei merkittävästi lisää tuulivoimarakentamisesta aiheutuvia haitallisia yhteisvaikutuksia asutukseen, maisemaan, linnustoon tai muuhun ympäristöön. Kyseessä olevalla maakuntakaavalla ohjataan näin ollen varsin tarkasti tuulivoimarakentamisen sijoittumista. Tästä syystä merkittävien vaikutusten arvioinnin ja sen edellyttämille tutkimusten tulee olla riittäviä ja niistä tehtyjen johtopäätösten vastata tutkimusten tuloksia. Vaihemaakuntakaavaa laadittaessa on kiistatta ollut käytössä laaja aineisto alueen linnustosta, seurantojen tuloksista ja muuttavasta linnustosta (kaavaselostuksen sivut ). Kaava ei kuitenkaan perustu merkittävät vaikutukset arvioivaan suunnitteluun ja sen edellyttämiin selvityksiin siitä syystä, että näiden kattavien selvitysten johtopäätökset on ohitettu tai niitä on tulkittu virheellisesti. Edellä selostetusti maakuntakaavan valmistelun yhteydessä on perusteellisesti selvitetty vaikutuksia muuttolinnustoon. Tehtyjen selvitysten perusteella on tunnistettu muuton kannalta kriittinen alue. Isonevan II -hankealue ja Kangastuulen 2. vaiheen alue ei sijoitu tälle alueelle. Alueelle ei muodostu käytävää eikä tälle lintujen muuttokäyttäytyminen huomioiden ole myöskään tarpeen. Suunnittelussa on näin ollen arvioitu virheellisesti kaavan merkittävät vaikutukset. Lisäksi maakuntakaavaa laadittaessa on jätetty huomiotta Isoneva II -hankealueelta YVA-menettelyn yhteydessä tehtyjen linnustoselvitysten tulokset eikä näitä selvityksiä ole myöskään mainittu kaavaselostuksen sivuilla olevassa listauksessa selvityksistä. Nämä hankealuetta koskevat selvitykset vahvistavat osaltaan yhteisvaikutustarkastelun johtopäätöksiä siitä, ettei hankealue ole linnustollisesti erityisen merkittävä eikä sijoitu muuton kannalta kriittisille alueille. Vaihemaakuntakaava ei näin ollen perustu 9 :n edellyttämällä tavalla kaavan merkittävät vaikutukset arvioivaan suunnitteluun ja selvityksiin 5. Varovaisuusperiaatteella ei voida oikeuttaa suunnittelun ja selvitysten puutteellisuutta Ehdotusvaiheen muistutuksiin annetuista vastineista (s. 13) käy ilmi, että päätöstä on perusteltu erityisesti varovaisuusperiaatteen noudattamisella siitä syystä, ettei tuulivoimaloiden vaikutuksista muuttolinnustoon ole vielä kattavasti tietoa olemassa. Varovaisuusperiaatetta ei ole sisällytetty maakuntakaavoitukseen sovellettavaan maankäyttö- ja rakennuslainsäädäntöön eikä sille siten

11 tulisi antaa merkitystä kaavaa koskevassa laillisuusharkinnassa. Jos hallinto-oikeus kuitenkin katsoo, että varovaisuusperiaatetta tulee kuitenkin soveltaa maakuntakaavoitukseen tavanomaisoikeudellisin perustein yleisenä ympäristöoikeudellisena periaatteena, on todettava seuraavaa. Varovaisuusperiaatteella tarkoitetaan ympäristöoikeudessa yleisesti sitä, että vaikutusten ollessa ennalta tuntemattomia, on perusteltua noudattaa korostettua varovaisuutta ympäristöön vaikuttavan toiminnan osalta. Varovaisuusperiaatteella ei kuitenkaan voida perustella päätöksiä, joiden tapauksessa periaatteen korostetulle noudattamiselle ei tosiseikoista johtuen ole tarvetta. Ensinnäkin varovaisuusperiaatetta on tässä tapauksessa sovellettu siitä syystä virheellisesti, että tuulivoiman vaikutuksista muuttolinnustoon on varsin paljon tietoa saatavilla. Tuulivoiman vaikutuksia on tutkittu kansainvälisesti runsaasti, eikä tiedossa ole sellaisia merkittäviä vaikutuksia linnustoon, joiden vuoksi varovaisuusperiaatteen erityisen korostettu noudattaminen olisi perusteltavissa. Lisäksi tuulivoiman linnustovaikutuksia ja muuttolinnustoa koskevia seurantatietoja on saatavilla myös Perämeren rannikkoalueen tuulivoimahankkeista. Toiseksi tuulivoiman linnustovaikutuksista saadut seurantatiedot Suomesta eivät tue sitä johtopäätöstä, että teoreettisen muuttokäytävän osoittaminen olisi varovaisuusperiaate huomioiden tarpeen. Ii-Simo alueen tuulivoimaloiden linnustovaikutusten vuoden 2016 tarkkailutulosten perusteella 1 valtakunnallisesti tärkeillä muuttoreiteillä linnut pyrkivät ensisijaisesti kiertämään tuulivoimapuistoja tai mikäli kyseessä on laajempi puisto, linnut lentävät sen läpi. Seurantatulosten perusteella todettiin, että linnut pystyvät hyvin havaitsemaan toiminnassa olevat tuulivoimalat ja löytämään tuulivoimaloista vapaan käytävän alueen läpi tai väistelemään yksittäisiä voimaloita. Lisäksi raportissa todettiin, että Perämeren koillisrannikolle rakentuneiden tuulivoimapuistojen seurantavuosien aikana saatujen tulosten perusteella näyttää siltä, että tuulivoimaloilla on selvästi vähäisempiä vaikutuksia alueen kautta suuntautuvaan lintujen muuttoon, kuin mitä tuulivoimahankkeiden YVA- ja kaavoitusmenettelyjen yhteydessä on arvioitu. Vastaaviin johtopäätöksiin on päädytty myös Kalajoen- ja Pyhäjoen alueen seurantojen perusteella 2, joissa havaittiin lintujen lentävän alueiden ensisijaisesti ympäri, mutta tarvittaessa myös niiden läpi. Lisäksi todettiin tuulivoimaloiden etäisyyksistä johtuen linnuilla olevan hyvin tilaa lentää myös niiden välisellä alueella. 1 Simo-Ii tuulivoimapuistot. Linnustovaikutusten seuranta FCG Oy Kalajoki-Pyhäjoki tuulivoimapuistot. Linnustovaikutusten seuranta FCG Oy

12 6. Yhdenvertainen kohtelu Kolmanneksi on huomattava, että edellä tarkemmin perustellusti teoreettisella käytävällä ei ole merkitystä lintujen muuton kannalta. Hankealue ei sijaitse muuton kannata kriittiseksi määritellyllä alueella. Tuulivoima-alueiden väliin ei nykyisellään jää muuttokäytävää eikä tällaiselle käytävälle ole myöskään alueen sijainti huomioiden tarvetta. Lisäksi vaikka hankealue toteutettaisiin, jäisi tuulivoimaloiden väliin esitettyä teoreettista muuttokäytävää vastaavasti riittävästi vapaata tilaa. Varovaisuusperiaatteella ei voida perustella sellaista toimenpidettä, jolle ei ole tarvetta eikä vaikutuksia. Maakuntakaavan tulee perustua kaavan merkittävät vaikutukset arvioivaan suunnitteluun ja sen edellyttäviin selvityksiin, joita edellä todetusti ovat linnustovaikutukset. Maakuntakaavan laadinnassa on jätetty huomioimatta linnustoselvitysten johtopäätökset. Varovaisuusperiaatteeseen vedoten ei ole mahdollista ohittaa MRL 9 :n mukaisia velvoitteita merkittävien vaikutusten arvioinnista ja selvityksistä eikä kaava näin ollen perustu kaavan merkittävät vaikutukset arvioivaan suunnitteluun. Näin ollen varovaisuusperiaatteeseen vetoaminen ei muuta sitä tosiseikkaa, etteivät maakuntakaavan suunnittelu täytä MRL 9 :n vaatimuksia. Tästä syystä päätös tulee lainvastaisena kumota. Perustuslain 6 :n ja hallintolain mukainen yhdenvertaisuusperiaate velvoittaa viranomaisia kaikessa toiminnassa. Periaatteen toteutumistapa maankäytön suunnittelussa riippuu kulloinkin kysymyksessä olevasta kaavamuodosta ja edellyttää muun ohella, ettei alueiden omistajia kaavassa aseteta toisistaan poikkeavaan asemaan ellei siihen kaavan sisältöä koskevat säännökset huomioon ottaen ole maankäytöllisiä perusteita. Nyt kyseessä olevassa asiassa yhdenvertaisuusperiaatteen toteuttaminen edellyttää, että alueet joilla on vireillä alemman asteisen kaavan valmistelu, osoitetaan vaihemaakuntakaavassa tv-1 merkinnöin, jollei tälle ole alueen erityispiirteistä johtuvaa estettä. Isoneva II -hankkeesta ja Kangastuulen 2. vaiheesta ei edellä kuvatusti aiheudu vaikutuksia, joilla voitaisiin perustella alueen rajaamista tv-1 alueiden ulkopuolelle. Ratkaisua ei voida perustella myöskään vetoamalla yleisesti rannikkoalueen suunnittelussa noudatettuihin periaatteisiin (ks. ehdotusvaiheen vastineet s. 13). Edellä esitetysti nyt kyseessä olevalla alueella käytävää koskevat vaatimukset perustuvat virheelliseen käsitykseen käytävän olemassaolosta, alueen ominaispiirteistä ja sen merkityksestä muuttolinnustolle. Yhdenvertaisuusperiaatteesta seuraa, että erilaisia tapauksia on käsiteltävä eritavoin, tosiseikat huomioiden.

13 Yleisillä suunnitteluperiaatteilla ei voida perustella yhdenvertaisuusperiaatteesta poikkeamista. Edellä esitetyn perusteella yhdenvertaisuusperiaatteen noudattaminen olisi edellyttänyt Isoneva II hankealueen ja Kangastuulen 2. vaiheen osoittamista tv-1 merkinnällä. Päätös tulee näin ollen lainvastaisena kumota. Siikajoella 17. heinäkuuta 2018 SIIKAJOEN KUNTA Kauko Lehto kunnanhallituksen puheenjohtaja Liitteet Ote Siikajoen kunnanhallituksen pöytäkirjasta Ote Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston pöytäkirjasta Asiantuntija-arvio Isonevan laajennusosan merkityksistä lintujenmuuttoreitin kannalta

Asiantuntija-arvio Isonevan laajennusosan merkityksestä lintujen. muuttoreitin kannalta. FM biologi Aappo Luukkonen

Asiantuntija-arvio Isonevan laajennusosan merkityksestä lintujen. muuttoreitin kannalta. FM biologi Aappo Luukkonen Asiantuntija-arvio Isonevan laajennusosan merkityksestä lintujen muuttoreitin kannalta FM biologi Aappo Luukkonen YKK64291 1/7 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Isoneva II -tuulivoimahanke ja lintujen muuttoreitit...

Lisätiedot

PERÄMEREN RANNIKKOALUEELLE SIJOITTUVAT ALLE 10 VOIMALAN TUULIVOIMA-ALUEET

PERÄMEREN RANNIKKOALUEELLE SIJOITTUVAT ALLE 10 VOIMALAN TUULIVOIMA-ALUEET PERÄMEREN RANNIKKOALUEELLE SIJOITTUVAT ALLE 10 VOIMALAN TUULIVOIMA-ALUEET Kohdekuvaukset 19.10.2017 2 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Perämeren rannikkoalue... 4 2 Tarkasteltavat alueet... 4 3 Kohdekuvaukset...

Lisätiedot

KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA

KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA Kaavamerkinnät ja - määräykset, luonnos 30.6.2014 Julkaisija: Kainuun Liitto Kauppakatu 1 87100 Kajaani Puh. 08 6155 41 / vaihde Faksi: 08 6155 4260 kainuunliitto@kainuu.fi

Lisätiedot

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Nunu Pesu ympäristöministeriö 27.3.2013 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 1 Lain yleinen tavoite Tämän lain tavoitteena on järjestää

Lisätiedot

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoiman maakuntakaavoitus 11.10.2013 Mitä maakuntakaavoitus on? Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma alueiden käytöstä maakunnassa

Lisätiedot

SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1. Tuulivoimatuotannolle parhaiten soveltuvat alueet

SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1. Tuulivoimatuotannolle parhaiten soveltuvat alueet SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Tuulivoimatuotannolle parhaiten soveltuvat alueet Ehdotusvaihe 2012 Kaavamerkinnät ja määräykset 10092012 MAAKUNTAKAAVATOIMIKUNTA 10.9.2012 Satakunnan vaihemaakuntakaava

Lisätiedot

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakuntakaavat merialueilla VELMU-seminaari 15.4.2010 Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakunnan liiton tehtävät Lakisääteinen kuntayhtymä Alueiden kehittämisviranomainen ja maakunnan

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013. SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet SATAKUNTALIITTO

Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013. SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013 SATAKUNTALIITTO ALUEIDEN KÄYTTÖ 2 SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti

Lisätiedot

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Tausta-aineisto

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Tausta-aineisto Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Tausta-aineisto Tuulivoimatuotanto Maakuntainsinööri Anne Nummela Kuvat: Sami Suominen, Visa Vehmanen TUULIVOIMA VAIHEMAAKUNTAKAAVASSA 2 Vaihemaakuntakaava 2 täydentää

Lisätiedot

Kaavamerkinnät ja -määräykset

Kaavamerkinnät ja -määräykset SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet Kaavamerkinnät ja -määräykset Satakunnan vaihemaakuntakaavan 1 kaavamerkinnät ja määräykset ovat

Lisätiedot

Muutoksenhaku Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksestä hyväksyä Vartiosaaren osayleiskaava (273 )

Muutoksenhaku Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksestä hyväksyä Vartiosaaren osayleiskaava (273 ) HELSINGIN HALLINTO-OIKEUDELLE ASIA VALITTAJA Muutoksenhaku Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksestä hyväksyä Vartiosaaren osayleiskaava 26.10.2016 (273 ) Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry.,

Lisätiedot

Maisemat maakuntakaavoituksessa

Maisemat maakuntakaavoituksessa Maisemat maakuntakaavoituksessa Maankäyttö- ja rakennuslain arviointiin liittyvä työpaja 26.11.2012 Ympäristöministeriö Marja Mäntynen Oikeudellinen perusta Maakunnan suunnittelussa on huolehdittava valtakunnallisten

Lisätiedot

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Helsinki 16.12.2016 Ympäristölakimies Pasi Kallio Suomen luonnonsuojeluliitto ry Luontoselvitysten merkitys Hyvällä taustoituksella ja suunnittelulla voidaan säilyttää

Lisätiedot

ENO-TUUPOVAARA RANTAOSAYLEISKAAVA

ENO-TUUPOVAARA RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa. Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3.

Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa. Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3. Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3.2012 Alueidenkäytön suunnittelun tavoitteet (maankäyttö- ja rakennuslaki

Lisätiedot

TIEDON SIIRTYMINEN YMPÄRISTÖPÄÄTÖKSENTEOSSA

TIEDON SIIRTYMINEN YMPÄRISTÖPÄÄTÖKSENTEOSSA TIEDON SIIRTYMINEN YMPÄRISTÖPÄÄTÖKSENTEOSSA ASIANTUNTIJATYÖPAJA ARKTINEN KESKUS 18.3.2011 Riitta Lönnström Suunnittelujohtaja Lapin liitto Maakuntakaavan tehtävät MRL 25 Maakuntakaavassa esitetään alueidenkäytön

Lisätiedot

Kainuun tuulivoimamaakuntakaava

Kainuun tuulivoimamaakuntakaava Kainuun tuulivoimamaakuntakaava Maakuntakaavamerkinnät ja -määräykset Ehdotus MH 25.8.2015 Maakuntakaavaehdotus MH 25.8.2015 2 Julkaisija: Kauppakatu 1 87100 KAJAANI Puh. (08) 615 541 Faksi (08) 6155 4260

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA LAUSUNTO POPELY/4343/2015 Pohjois-Pohjanmaa 1.7.2016 Raahen kaupunki Kaupunginhallitus Raahen kaupungin kirjaamo (sähköinen) Lausuntopyyntönne 4.3.2016 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n

Lisätiedot

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA IIN KUNTA ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1 2 Suunnittelualue... 1 3 Suunnittelutehtävän

Lisätiedot

3. vaihemaakuntakaava

3. vaihemaakuntakaava Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavan uudistaminen 3. vaihemaakuntakaava Lausunto hyväksymistä (MKV 11.6.2018 5) koskeviin valituksiin Maakuntahallitus 5.11.2018 SISÄLLYSLUETTELO SAATTEEKSI... 2 Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

TOKAT-hanke ja alueidenkäyttö. Hannu Raasakka Lapin ELY-keskus alueidenkäyttöyksikkö

TOKAT-hanke ja alueidenkäyttö. Hannu Raasakka Lapin ELY-keskus alueidenkäyttöyksikkö TOKAT-hanke ja alueidenkäyttö Hannu Raasakka Lapin ELY-keskus alueidenkäyttöyksikkö 15.4.2015 VALTAKUNNALLISET ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEET VNp 30.11.2000, tarkistetut tavoitteet voimaan 1.3.2009 Osa maankäyttö-

Lisätiedot

Maisema-alueet maankäytössä

Maisema-alueet maankäytössä Maisema-alueet maankäytössä Anna-Leena Seppälä Varsinais-Suomen ELY/ Anna-Leena Seppälä 26.11.2013 1 Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Kulttuuriympäristöä koskevien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden

Lisätiedot

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3. Kaavaluonnoksen selostus

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3. Kaavaluonnoksen selostus Muonio VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 Kaavaluonnoksen selostus 15.03.2017 Seitap Oy 2017 1. Perus- ja tunnistustiedot Kaavan laatija: Seitap Oy, Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi Vastaava

Lisätiedot

Kirkonkylän osayleiskaava

Kirkonkylän osayleiskaava Kirkonkylän osayleiskaava Yleiskaavapäällikkö Anita Pihala 8.6.2016 1 Osayleiskaavatyö alkaa... Miksi? Kirkonkylän kehittämistä varten laaditaan osayleiskaava, jossa ratkaistaan alueen maankäytölliset

Lisätiedot

LAUSUNTO, HAKEMUS POIKKEAMISEKSI ISONEVAN TUULIVOIMAPUISTON YLEISKAAVASTA, SIIKAJOKI

LAUSUNTO, HAKEMUS POIKKEAMISEKSI ISONEVAN TUULIVOIMAPUISTON YLEISKAAVASTA, SIIKAJOKI LAUSUNTO POPELY/1728/2017 Pohjois-Pohjanmaa 20.11.2017 Raahen rakennusvalvonta Jyrki Määttä jyrki.määttä@raahe.fi LAUSUNTO, HAKEMUS POIKKEAMISEKSI ISONEVAN TUULIVOIMAPUISTON YLEISKAAVASTA, SIIKAJOKI Taustaa:

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi maakuntakaavoituksessa

Ympäristövaikutusten arviointi maakuntakaavoituksessa Ympäristövaikutusten arviointi maakuntakaavoituksessa Kaavoituksen ajankohtaispäivä, Turku Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto 5.6.2014 Maakuntakaava & vaikutusten arviointi MRL 1 MRL 9 MRA

Lisätiedot

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ ELY-KESKUS - LAKISÄÄTEINEN ROOLI KAAVOITUKSESSA - EDISTÄÄ, OHJAA JA VALVOO KUNTIEN KAAVOITUSTA - EDUSTAA VALTION LUONNONSUOJELUVIRANOMAISTA - VALITUSOIKEUS 2 MRL: Elinkeino-,

Lisätiedot

Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava

Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava Kaavaselostus ALUSTAVA LUONNOS Kaava-alueen sijainti Tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaavan suunnittelualue on koko kunta. Vaiheyleiskaavassa osoitetaan tuulivoima-alueet

Lisätiedot

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (5) KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari 30.10.2013, Oulu Esityksen sisältö Yleistä tuulivoimasta ja tuulivoimarakentamisesta Maakunnalliset selvitykset Tuulivoiman hankekehitys Metsähallituksen rooli

Lisätiedot

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto 2 VESI MAAKUNTAKAAVASSA Seuraavassa lyhyesti: Maakuntakaavasta

Lisätiedot

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Muonio ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 19.12.2016 Seitap

Lisätiedot

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LEPPÄVIRRAN KUNTA Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen Kaavaselostus, ehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20689 Kaavaselostus, ehdotus 1

Lisätiedot

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap Tuulivoima kaavoituksessa Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap MITÄ SELVITETÄÄN Valtakunnalliset alueidenkäyhö- tavoiheet MaankäyHö- ja rakennuslaki EU:n säädökset Strategiat ja ohjelmat

Lisätiedot

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Valmisteluvaihe. Seudulliset yleisötilaisuudet

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Valmisteluvaihe. Seudulliset yleisötilaisuudet Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Valmisteluvaihe Seudulliset yleisötilaisuudet KAAVOITUSMENETTELY MAAKUNTAKAAVA (MRL 19 Maakunnan liiton tehtävät, MRL 25 Maakunnan suunnittelun tehtävät, MRL 26 Maakunnan

Lisätiedot

Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen

Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A KAAVIN KUNTA Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen Kaavaselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23617 Kaavaselostus 1 (2) Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä...

Lisätiedot

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Muonio VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.2.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis-

Lisätiedot

RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33

RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy SIIKALATVAN KUNTA RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33 Kaavaselostus ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU MAA- JA METSÄTALOUSALUETTA. P27193 13.5.2015 Kaavan

Lisätiedot

Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -tuulivoimaselvitys

Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -tuulivoimaselvitys Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -tuulivoimaselvitys Tuulivoimaseminaari 3.10.2012 Tampereen komediateatteri Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Suunnitteluinsinööri Anne Mäkynen Mitä ollaan

Lisätiedot

Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 26.07.2010 Seitap Oy 2010 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA KEITELEJÄRVEN JA KUNNAN POHJOISOSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

KONNEVEDEN KUNTA KEITELEJÄRVEN JA KUNNAN POHJOISOSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (5) KONNEVEDEN KUNTA KEITELEJÄRVEN JA KUNNAN POHJOISOSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Pvm: Dnro: POPELY/1028/2019

PÄÄTÖS. Pvm: Dnro: POPELY/1028/2019 PÄÄTÖS Pvm: 12.6.2019 Dnro: POPELY/1028/2019 PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN (YVAmenettely) SOVELTAMISESTA YKSITTÄISTAPAUKSESSA HAAPAVEDEN HANKILANNEVAN TUULIVOIMAHANKKEESSA HANKE Haapaveden

Lisätiedot

SELOSTUS, kaavaehdotus

SELOSTUS, kaavaehdotus JOUTSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SIIKANIEMI SELOSTUS, kaavaehdotus 28.6.2017 Ote rantayleiskaavakartasta, kaava-alueella punainen rajaus SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen

Lisätiedot

Multakaarronnevan alue. Esitys Pohjois-Pohjanmaan liitolle

Multakaarronnevan alue. Esitys Pohjois-Pohjanmaan liitolle Multakaarronnevan alue Esitys Pohjois-Pohjanmaan liitolle 10.7.2017 Puhuri Oy suunnittelee Haapajärven ja Haapaveden kaupunkien raja-alueelle, Multakaarronnevan alueelle, tuulivoimahanketta ja pyytää Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset. Maakuntakaavan vaikutukset metsätalouteen

Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset. Maakuntakaavan vaikutukset metsätalouteen Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset Maakuntakaavan vaikutukset metsätalouteen Markus Erkkilä 14.10.2016 Esityksen sisältö Kaavajärjestelmä (MRL, valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, maakuntakaava,

Lisätiedot

Inari MIELGNJARGAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Inari MIELGNJARGAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Inari MIELGNJARGAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 02.12.2013 Seitap Oy 2013-2014 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa. Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, , Antti Below

Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa. Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, , Antti Below Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, 31.5.2011, Antti Below Taustaa Matti Vanhasen II hallituksen ohjelma (19.4.2007): Selvitetään mahdollisuudet

Lisätiedot

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 INARIN KUNTA Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS 15.2.2017 Yleistä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lisätiedot

Kolpin asemakaavan muutos, korttelit ja sekä viheralue. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus:

Kolpin asemakaavan muutos, korttelit ja sekä viheralue. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus: Kolpin asemakaavan muutos, korttelit 210-211 ja 221-229 sekä viheralue Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus: 599407201606 2 Sisältö: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset. Keski-Suomen ELY-keskus

Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset. Keski-Suomen ELY-keskus Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset Keski-Suomen ELY-keskus 19.04.2017 MRL:N YLEINEN TAVOITE (MRL 1 ) Järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ULLAVANJÄRVEN YLEISKAAVAN MUUTOS TILA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ULLAVANJÄRVEN YLEISKAAVAN MUUTOS TILA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ULLAVANJÄRVEN YLEISKAAVAN MUUTOS TILA 272-430- 15-47 Kokkolan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kaupunkiympäristön vastuualue Kaavoituspalvelut PL 43, 67101 Kokkola

Lisätiedot

Prof. Kai Kokko Syksy 2011

Prof. Kai Kokko Syksy 2011 Prof. Kai Kokko Syksy 2011 1 kysymys Rakennushankkeessa on kysymys kerrosalaltaan 1 767 neliömetrin suuruisen broilerikasvattamon rakentamisesta maankäyttö- ja rakennuslain 16 :n 1 momentissa tarkoitetulla

Lisätiedot

Muuttolintujen yhteisseurantaa ja yhteisvaikutusten arviointia Pohjois-Pohjanmaan suunnitelluilla tuulipuistoalueilla.

Muuttolintujen yhteisseurantaa ja yhteisvaikutusten arviointia Pohjois-Pohjanmaan suunnitelluilla tuulipuistoalueilla. Muuttolintujen yhteisseurantaa ja yhteisvaikutusten arviointia Pohjois-Pohjanmaan suunnitelluilla tuulipuistoalueilla Ville Suorsa LTSS-seminaari Pori 26.3.2013 2.4.2013 Page 1 Lähtökohdat 2.4.2013 Page

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Konneveden kunta PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Kaavaselostus. Ehdotus

FCG Finnish Consulting Group Oy. Konneveden kunta PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Kaavaselostus. Ehdotus FCG Finnish Consulting Group Oy Konneveden kunta PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Kaavaselostus Ehdotus FCG Finnish Consulting Group Oy Kaavaselostus I SISÄLLYSLUETTELO 1 Tiivistelmä... 1 1.1

Lisätiedot

TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 201, 202, 208 JA 210 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 201, 202, 208 JA 210 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kärsämäen kunta 1/5 KÄRSÄMÄEN KUNTA TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 201, 202, 208 JA 210 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö-

Lisätiedot

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen näkökulmasta Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö 30.8.2013 ELY:n tehtäviä (kytkös metsiin) Alueidenkäyttö, yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1. Kaavaluonnoksen selostus

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1. Kaavaluonnoksen selostus Muonio ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 Kaavaluonnoksen selostus 04.06.2018 Seitap Oy 2018 1. Perus- ja tunnistustiedot Kaavan laatija: Seitap Oy,

Lisätiedot

Salla Sallatunturin asemakaava Pan Parks Poropuisto alue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Salla Sallatunturin asemakaava Pan Parks Poropuisto alue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Salla Sallatunturin asemakaava Pan Parks Poropuisto alue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 09.07.2009 Sallan kunta Seitap Oy 2009 Seitap Oy Osallistumis-

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.01.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN Haapajärven kaupunki Tekninen lautakunta Kirkkokatu 2 85800 Haapajärvi Infinergies Finland Oy Karppilantie 20 90450 Kempele Puh. 044 7595 050 sisko.kotzschmar@infinergiesfinland.com www.infinergies.com

Lisätiedot

Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueen tuulivoimaselvitys 2010 (esiselvitys)

Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueen tuulivoimaselvitys 2010 (esiselvitys) Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueen tuulivoimaselvitys 2010 (esiselvitys) Uusimaa Itä-Uusimaa Häme Päijät-Häme PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO Mistäon kyse? Suomen tavoitteena on tuottaa energiastaan tuulivoimalla

Lisätiedot

Nykyinen kaavajärjestelmä ja kaavoituksen edistäminen

Nykyinen kaavajärjestelmä ja kaavoituksen edistäminen Ympäristöterveys kaavoituksessa 6.2.2018 Nykyinen kaavajärjestelmä ja kaavoituksen edistäminen, alueidenkäyttöryhmän päällikkö, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Nykyinen kaavajärjestelmä Suunnittelujärjestelmän

Lisätiedot

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö Riitta Murto-Laitinen 22.1.2014 Maakuntakaavoitus merialueilla MRL:n mukaista alueiden käytön suunnittelua Suomessa merialueiden suunnittelua koskevaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

Sahantien asemakaavan muutos

Sahantien asemakaavan muutos JUUPAJOEN KUNTA Sahantien asemakaavan muutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 9.12.2016 P26375P001 1 (5) 9.12.2016 Liite 2 Sisällysluettelo 1 n tarkoitus... 2 2 Suunnittelualue... 2 3 Suunnittelun tavoitteet...

Lisätiedot

KJK : Rakentaminen ja Ympäristö

KJK : Rakentaminen ja Ympäristö 1 KJK 17.3.2009: Rakentaminen ja Ympäristö KHO:n uusinta oikeuskäytäntöä Lapin ELY-keskuksen MRL-neuvottelupäivät 7.-8.9.2016 Kari Kuusiniemi KHO pähkinänkuoressa Henkilöstö Normaali

Lisätiedot

Ajankohtaista tuulivoimarakentamisesta. Tuulivoimaseminaari, Pori Katri Nuuja, YM

Ajankohtaista tuulivoimarakentamisesta. Tuulivoimaseminaari, Pori Katri Nuuja, YM Ajankohtaista tuulivoimarakentamisesta Tuulivoimaseminaari, Pori Katri Nuuja, YM 2 HE laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta (VN 16.9.2010) Tuulivoimatuotannolle syöttötariffi

Lisätiedot

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 28.11.2013 1 Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) Laki ympäristövaikutusten

Lisätiedot

PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLE EISKAAVA

PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLE EISKAAVA PYHÄJOEN KUNTA PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLE EISKAAVA Vastine luonnosvaiheen lausuntoihin ja mielipiteis siin SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 25. 11.2014 PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA 1

Lisätiedot

Inari NELLIMÖN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI 23 RAKENNUSPAIKKA 1 JA VR-ALUETTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 02.12.

Inari NELLIMÖN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI 23 RAKENNUSPAIKKA 1 JA VR-ALUETTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 02.12. Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Inari NELLIMÖN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI 23 RAKENNUSPAIKKA 1 JA VR-ALUETTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 02.12.2013 Seitap Oy 2013-2014

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) RAUTALAMMIN KUNTA KUNINKAANSAARI, NIINVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

PÄÄTÖS. PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN (YVA-menettely) SOVELTAMISESTA YKSITTÄISTAPAUKSESSA HAAPAVEDEN KESONMÄEN TUULIVOIMAHANKKEESSA

PÄÄTÖS. PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN (YVA-menettely) SOVELTAMISESTA YKSITTÄISTAPAUKSESSA HAAPAVEDEN KESONMÄEN TUULIVOIMAHANKKEESSA PÄÄTÖS Pvm: 29.5.2019 Dnro: POPELY/899/2019 PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN (YVA-menettely) SOVELTAMISESTA YKSITTÄISTAPAUKSESSA HAAPAVEDEN KESONMÄEN TUULIVOIMAHANKKEESSA HANKE Haapaveden

Lisätiedot

tilat Kivihaka ja Kotiranta. Rotimon ja Marttisenjärven osayleiskaava on vahvistettu

tilat Kivihaka ja Kotiranta. Rotimon ja Marttisenjärven osayleiskaava on vahvistettu Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) VIEREMÄN KUNTA ROTIMON JA MARTTISENJÄRVEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 410-10-63 KIVIHAKA JA 410-10-64 KOTIRANTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ

Lisätiedot

Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta

Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta - Tiedotus kaavan etenemisestä Fingrid Oyj / Mika Penttilä. Trafi - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta Ilmatieteen

Lisätiedot

Taajama-alueen osayleiskaavan muutos

Taajama-alueen osayleiskaavan muutos S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HARTOLAN KUNTA Taajama-alueen osayleiskaavan muutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21427 annettuihin lausuntoihin I (I) Reinikainen Kuisma Sisällysluettelo 1 Hämeen

Lisätiedot

Tuppuranevan suunnittelutarveratkaisu

Tuppuranevan suunnittelutarveratkaisu SIEVIN KUNTA Tuppuranevan suunnittelutarveratkaisu Tuppurannevan tuulipuiston suunnittelutarveratkaisun MRL 137 mukainen vaikutustarkastelu Liite 22 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P24972 1 (10) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Edsevön asemakaavan muutos (Edsevön eritasoliittymä) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus:

Edsevön asemakaavan muutos (Edsevön eritasoliittymä) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus: Edsevön asemakaavan muutos (Edsevön eritasoliittymä) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus: 599402201608 2 Sisältö: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 4 3. SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2015

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2015 KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2015 2.6.2015 1 / 8 Maakuntakaavoitus Maakuntakaava on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 132/1999) mukainen pitkän aikavälin yleispiirteinen suunnitelma maakunnan yhdyskuntarakenteesta

Lisätiedot

Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan suunnitteluperiaatteet. Elinkeinot ja innovaatiotoiminta sekä logistiikka

Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan suunnitteluperiaatteet. Elinkeinot ja innovaatiotoiminta sekä logistiikka 15.9.2014 1 (3) Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan suunnitteluperiaatteet 4. vaihemaakuntakaavan yhteiset suunnitteluperiaatteet Uudenmaan liiton strategian mukaisesti tällä kaavakierroksella pyritään entistä

Lisätiedot

Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamistarpeesta. Tuulivoimapuiston rakentaminen Kotkan kaupungissa Rankinsaaren alueelle.

Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamistarpeesta. Tuulivoimapuiston rakentaminen Kotkan kaupungissa Rankinsaaren alueelle. PÄÄTÖS KASELY/37/07.04/2010 Kaakkois-Suomi 4.5.2010 ASIA Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamistarpeesta. HANKKEESTA VASTAAVA Kotkan Energia Oy PL 232 48101 Kotka HANKE, JOTA PÄÄTÖS

Lisätiedot

JOUTSAN KUNTA / RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS

JOUTSAN KUNTA / RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS JOUTSA KOIVULA 172-413-1-45 RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SELOSTUS Ote rantaosayleiskaavakartasta, kaavamuutosalueella punainen rajaus SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016 KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016 23.11.2016 1 / 8 Maakuntakaavoitus Maakuntakaava on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 132/1999) mukainen pitkän aikavälin yleispiirteinen suunnitelma maakunnan yhdyskuntarakenteesta

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS KAUPUNGINOSA 60 (RISTIINA), KORTTELI 2 (OSA) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

ASEMAKAAVAN MUUTOS KAUPUNGINOSA 60 (RISTIINA), KORTTELI 2 (OSA) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Mikkelin kaupunki 1/5 MIKKELIN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAUPUNGINOSA 60 (RISTIINA), KORTTELI 2 (OSA) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. HANKEKUVAUS Asemakaavan muutos koskee kaupunginosan 60(Ristiina),

Lisätiedot

ELY-keskusten konsultoiva rooli ja valitusoikeuden rajoittaminen. Karalusu-työryhmä Anu Kerkkänen

ELY-keskusten konsultoiva rooli ja valitusoikeuden rajoittaminen. Karalusu-työryhmä Anu Kerkkänen ELY-keskusten konsultoiva rooli ja valitusoikeuden rajoittaminen Karalusu-työryhmä 8.3.2016 Anu Kerkkänen Uudet pykäläluonnokset: MRL 18 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tehtävät Elinkeino-,

Lisätiedot

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit)

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) - kulttuuriympäristön näkökulmasta Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen neuvottelupäivät 11.4.2018 Timo Turunen ympäristöministeriöstä Valtakunnalliset

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (8) S. Paananen, T. Järvinen Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä... 1 1.1 Kaavaprosessin

Lisätiedot

Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Sodankylä, Kakslauttasen asemakaavan muutos k 101

Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Sodankylä, Kakslauttasen asemakaavan muutos k 101 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Sodankylä Kakslauttasen asemakaavan muutos kortteli 101 Sodankylän Kakslauttasen alue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 23.8.2017 Sodankylän

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1 (4) RAUTALAMMIN KUNTA HAUKINIEMI, NIINVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Maankäyttö-

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN TUULIVOIMASEMINAARI

POHJOIS-KARJALAN TUULIVOIMASEMINAARI POHJOIS-KARJALAN TUULIVOIMASEMINAARI Maankäytölliset edellytykset tuulivoimapuistoille Pasi Pitkänen 25.2.2011 Lähtökohtia - valtakunnallisesti: Tarkistetut (2008) valtakunnalliset alueidenkäytön tavoitteet

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (10) Paananen Susanna Sisällysluettelo 1 TIIVISTELMÄ... 1 1.1 Kaavaprosessin vaiheet...

Lisätiedot

Suunnittelualue. Suunnittelun lähtökohdat. Suunnittelutilanne. SÄKYLÄN KUNTA , tark Sivu 1 / 6

Suunnittelualue. Suunnittelun lähtökohdat. Suunnittelutilanne. SÄKYLÄN KUNTA , tark Sivu 1 / 6 SÄKYLÄN KUNTA Sivu 1 / 6 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Ristolan asemakaavan muutos Suunnittelualue Varsinais-Suomen ELY-keskus on käynnistänyt tiesuunnitelman laatimisen valtatien 12 parantamiseksi

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alue Asemakaavan muutos koskien Alavuden kaupungin Salmi 10. kaupunginosan korttelia 10046 ja siihen / Ympäristöpalvelut 20.10.2014 2 / 8 1 Osallistumis- ja

Lisätiedot

Suoluonnon suojelu maakuntakaavoituksessa

Suoluonnon suojelu maakuntakaavoituksessa Suoluonnon suojelu maakuntakaavoituksessa Aulikki Alanen, ympäristöneuvos, YM/LYMO Suo, luonto ja turve yleisöseminaari 24.5.2016 Etelä-Pohjanmaan liitto, Seinäjoki Soidensuojelutyöryhmän ehdotus SSTE

Lisätiedot

RANTSILAN KIRKONKYLÄN KORTTELIN 33 TONTTIEN 1 5 ASEMAKAAVAN MUUTOS

RANTSILAN KIRKONKYLÄN KORTTELIN 33 TONTTIEN 1 5 ASEMAKAAVAN MUUTOS FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy SIIKALATVAN KUNTA RANTSILAN KIRKONKYLÄN KORTTELIN 33 TONTTIEN 1 5 ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU KORTTELIN 33 TONTIT 1, 3, 4 JA 5 SEKÄ

Lisätiedot

Mkj:n ehdotus: Maakuntahallitus päättää muuttaa ehdotustaan maakuntavaltuustolle

Mkj:n ehdotus: Maakuntahallitus päättää muuttaa ehdotustaan maakuntavaltuustolle Maakuntahallitus 50 20.03.2013 Maakuntavaltuusto 7 20.03.2013 Maakuntahallitus 103 18.08.2014 Östersundomin alueen maakuntakaavoitustilanne; tiedoksi 58/05.00/2011 MHS 20.03.2013 50 Maakuntahallitus hyväksyi

Lisätiedot

Ylitornio. Alkkulan asemakaavan muutos Kortteli 32a OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Ylitornio. Alkkulan asemakaavan muutos Kortteli 32a OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Ylitornio Alkkulan asemakaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 30.6.2016 YLITORNIO KUNTA SEITAP OY 2016 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS, NEITSYTMÄKI, KORTTELI 658

ASEMAKAAVAN MUUTOS, NEITSYTMÄKI, KORTTELI 658 ASEMAKAAVAN MUUTOS, NEITSYTMÄKI, KORTTELI 658 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 15.8.2016 KUNTA Euran kunta 050 KYLÄ Kauttua 406 KORTTELI 658 TONTTI 3 KIINTEISTÖT 2:574 (osa) 2:261 Kaavan laatija

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI VENESJÄRVEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS 26.1.2016 OSAYLEISKAAVAN MUUTOS koskee Kankaanpään Venesjärven kylän tiloja 214-423-1-176 Hohkaranta,

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO PÄÄTÖS UUDELY/1/07.04/2012 9.1.2013 Hangon Satama Länsisatama 10900 Hanko SAANTITODISTUKSELLA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN

Lisätiedot

Savukoski Pykäläinen-Kuttusoja rantaosayleiskaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Savukoski Pykäläinen-Kuttusoja rantaosayleiskaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Savukoski Pykäläinen-Kuttusoja rantaosayleiskaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 26.05.2011 Seitap Oy 2011 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot