p p eli hinnan tuotetun määrän

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "p p eli hinnan tuotetun määrän"

Transkriptio

1 1 Luku 24 Monopoli Monopoli on täydellisen kilpailun vastakohta. Monopoli on toimialan ainoa yritys ja siksi se kohtaa koko markkinoiden kysyntäkäyrän. Monopoli tietää, että sen valitsema tuotannon taso vaikuttaa kysyttyyn määrään ja markkinahintaan. Monopolin toimintaan vaikuttavat siis luonto ja asiakkaat. Kilpailijoiden reaktioista sen ei tarvitse välittää (ellei ole uhkaa markkinoille tulevista potentiaalisista kilpailijoista). Monopolin toimintaa voidaan mallintaa joko hinnan asettamisena (jolloin kuluttajat päättävät kysytyn määrän) tai tuotantomäärän asettamisena (jolloin kuluttajat päättävät hyödykkeen hinnan) yleensä mallintetaan jälkimmäisellä tavalla Monopolin voiton maksimointi Olkoon hyödykkeen kysyntäkäyrä y yp määrittää hyödykkeen käänteiskysyntäkäyrän, funktiona.. Monopoli tietää kysynnän joten se voi y Monopolin tulo on ry py y Monopolin tuotantokustannus on c y Kirjoitetaan seuraavaksi monopolin ongelma: Valitse tuotettu määrä siten, että voitto maksimoituu: (1.1) p p eli hinnan tuotetun määrän FOC.: (1.2) (Huomaa, että p( yy ) py ( ) seuraa tulon p( y) yderivoinnista.)

2 2 Tuloksen tulkinta: Näemme siis, että optimissa rajatulo on yhtä suuri kuin rajakustannus, eli MR = MC (vrt. täydellinen kilpailu p = MC). Toisin sanoen monopoli valitsee tuotannon tason siten, että viimeisen tuotetun yksikön tuottama lisätulo vastaa sen saman yksikön tuottamisen aiheuttamaa lisäkustannusta. r Diskreeteille muutoksille rajatulo on y tuloissa muutoksen r p y p y. p y y p eli muutos y aiheuttaa Tyypillisesti kysyntäkäyrä ilmaistaan kuitenkin jatkuvana, jolloin kokonaistulon derivointi tarkasteltavassa pisteessä kertoo tuloksen riittävän tarkasti. Matemaattisesti tarkastelutapa on pätevä, kun muutos oletetaan tarpeeksi pieneksi. Usein sanotaankin, että muutos on häviävän pieni. Jatkuvan kysynnän rajatulo on siis MR p( yy ) py ( ), kun muutos määrässä on häviävän pieni. Rajatulossa MR p( y) y p( y) on kaksi komponenttia: 1) Hinta p tuotannon kasvattaminen yhdellä yksiköllä kasvattaa tuloja yksikön hinnan verran (kuviossa sininen alue). 2) Toisaalta, jotta tuotettu lisäyksikkö voisi mennä kaupaksi,on laskettava hintaa: p yy kertoo paljonko hintaa on laskettava (kuviossa 24.1 vaaleapunainen alue) A Single-Price Monopoly s Output and Price Decision Now suppose the firm cuts the price to $14 to sell 3 units. It loses $4 of total revenue on the 2 units it was selling at $16 each. And it gains $14 of total revenue on the 3rd unit. So total revenue increases by $10, which is marginal revenue. Kuvio 24.1 Rajatulon komponentit. Lähde: Parkin (2009)

3 3 Rajatulolla MR ja kysyntäfunktiolla on siten monopolinkin tapauksessa kiinteä yhteys, vaikka ne eivät ole monopolille samat toisin kuin yksittäiselle täydellisen kilpailun yritykselle. Voimme ilmaista rajatulon MR myös toisella tapaa, kun hyödynnämme kysynnän hintajouston kaavaa dyp. dpy Voimme muokata rajatulon kaavaa seuraavasti: y dpy MR p pyy p 1 py p 1 p dyp ja sijoittaa hintajouston kaavan sulkulausekkeen toisen termin tilalle (huomaa, että 1 dpy ), jolloin dyp 1 MR p 1 ja koska on negatiivinen, voimme ottaa itseisarvon ja kirjoittaa: MR 1 p1 Täten monopolin optimissa pätee MR p 1 1 MC Tästä voimme päätellä, että monopoli tuottaa aina pisteessä, jossa 1, eli kysyntäkäyrän joustavalla osalla! Muista, että kysyntä on joustavaa, jos 1 kysyntä on joustamatonta, jos 1 kysyntä on yksikköjoustavaa, jos 1 Todistus: jos 1, niin MR < 0 eikä optimin ehto MR = MC ole voimassa. (Intuitio: jos kysyntä on joustamatonta, monopolin kannattaa vähentää tuotantoaan ja sen voitot lisääntyvät, koska kuluttajat ovat halukkaita maksamaan enemmän. Tällöin tuotannontaso ei voi olla optimi, koska monopoli pystyy edelleen lisäämään voittojaan vähentämällä tuotantoaan).

4 MONOPOLY Average Revenue and Marginal Revenue Chapter 10: Market Power: Monopoly and Monopsony TABLE 10.1 marginal revenue Change in revenue resulting from a one-unit increase in output. Total, Marginal, and Average Revenue Total Marginal Average Price (P) Quantity (Q) Revenue (R) Revenue (MR) Revenue (AR) $6 0 $ $5 $ Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall Microeconomics Pindyck/Rubinfeld, 8e. Taulukko 24.1 Kokonaistulot, rajatulot ja keskimääräiset tulot. Lähde: Rubinfeld & Pindyck (2009, 351, taulukko 10.1). 4 of Katehinnoittelu (Mark-up pricing) Ehdosta MR p 1 1 MC, voidaan johtaa monopolin hinnoittelulle peukalosääntö: MC p 1 1 Monopolin asettaa siis hinnan korkeammaksi kuin rajakustannus. Tämä on selvää, koska edellä totesimme, että kysynnän hintajousto on suurempi kuin yksi, jolloin osamäärän nimittäjä on pienempi kuin yksi ja hinta on siten rajakustannusta suurempi. Tällaista hinnan asettamista sanotaan katehinnoitteluksi eli mark-up hinnoitteluksi. Nähdään, että katteen suuruus riippuu kysynnän joustavuudesta. Kysynnän joustavuuden kasvaessa (eli :n itseisarvon kasvaessa) mark-up pienenee. Tämä on intuitiivista: jos kysyntä on kovin joustavaa, monopoli ei voi hinnoitella liian hyödykettään liian korkealle, jotta kysyntä ei karkaa.

5 MONOPOLY Chapter 10: Market Power: Monopoly and Monopsony In 1995, Prilosec, represented a new generation of antiulcer medication. Prilosec was based on a very different biochemical mechanism and was much more effective than earlier drugs. By 1996, it had become the best-selling drug in the world and faced no major competitor. Astra-Merck was pricing Prilosec at about $3.50 per daily dose. The marginal cost of producing and packaging Prilosec is only about 30 to 40 cents per daily dose. The price elasticity of demand, E D, should be in the range of roughly 1.0 to 1.2. Setting the price at a markup exceeding 400 percent over marginal cost is consistent with our rule of thumb for pricing. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall Microeconomics Pindyck/Rubinfeld, 8e. Lähde: Rubinfeld & Pindyck (2009, 356) 12 of Monopolin optimi ja lineaarinen kysyntä: graafinen kuvaus Olkoon käänteiskysyntäkäyrä lineaarinen, p( y) a by. Tällöin monopolin tulo on R p( y) y ( a by) y. Täten myös rajatulo, MR a 2by, on lineaarinen. Olkoon tuotantokustannukset: c(y), ja rajakustannus c (y) > 0 Optimituotos saadaan ehdosta MR = MC eli: a 2by c'( y) Kuvio 24.2 Monopolitasapaino, kun kysyntä on lineaarinen. Lähde: Varian (2006, 426, kuvio 24.1).

6 MONOPOLY The Monopolist s Output Decision Figure 10.2 Chapter 10: Market Power: Monopoly and Monopsony Profit Is Maximized When Marginal Revenue Equals Marginal Cost Q* is the output level at which MR = MC. If the firm produces a smaller output say, Q 1 it sacrifices some profit because the extra revenue that could be earned from producing and selling the units between Q 1 and Q* exceeds the cost of producing them. Similarly, expanding output from Q* to Q 2 would reduce profit because the additional cost would exceed the additional revenue. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall Microeconomics Pindyck/Rubinfeld, 8e. Kuvio 24.3 Monopolitasapaino, kun kysyntä on lineaarinen. Lähde: Rubinfeld & Pindyck (2009, 352, kuvio 10.2). 6 of 50 Aktivoiva tehtävä 24.1 a) Olkoon kysyntäfunktio muotoa p(q) = 6 - Q, jossa p on hinta ja Q tuotettu määrä. Mikä on rajatulofunktion yhtälö? Monopolin kokonaistulo on Rajatulo on tällöin 1 b) Olkoon kustannusfunktio muotoa C ( Q) Q 2 2. Kuinka paljon monopoli 2 tuottaa ja millä hinnalla? Monopolin tavoitefunktio on FOC

7 7 Muodostetaan vielä toisen kertaluvun ehto maksimin olemassa olon tarkastamiseksi: Tasapainon ehdosta (ensimmäisen kertaluvun ehdosta) saadaan ratkaistua tasapainomäärä: Jolloin tasapainohinta saadaan sijoittamalla Q* yhtälöön p(q): c) Havainnollista vielä monopolitasapaino kuvaajalla. Kuvio 24.4a Aktivoivan tehtävän monopoli- ja kilpailullinen tasapaino Lähde: muokattu Rubinfeld & Pindyck (2009, 351, kuvio 10.1).

8 8 d) Missä olisi ollut kilpailullinen tasapaino? Kilpailullinen tasapaino olisi löytynyt pisteestä: e) Mikä on hyvinvointivaikutus siitä, että monopoli tuottaa alhaisemmalla tuotannon tasolla ja korkeammalla hinnalla kuin täydellisen kilpailun yritys? Yhteiskunnan hyvinvointi vaihdannasta on kuluttajan ja tuottajan ylijäämän summa CS+PS. Monopoli ja hyvinvointi (katso kuvio 24.4.b)

9 9 MONOPOLI JA HYVINTOINTI Chapter 10: Market Power: Monopoly and Monopsony A C B P=6-Q MC =Q Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall Microeconomics Pindyck/Rubinfeld, 8e. Kuvio 24.4b Monopoli ja hyvinvointi Lähde: muokattu Rubinfeld & Pindyck (2009, 351, kuvio 10.1) 6 of 50 Kilpailullinen tasapaino ja hyvinvointi (katso kuvio 24.4.c)

10 10 KILPAILULLINEN TASAPAINO JA HYVINVOINTI Chapter 10: Market Power: Monopoly and Monopsony B A P=6-Q MC = Q Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall Microeconomics Pindyck/Rubinfeld, 8e. Kuvio 24.4c Kilpailullinen tasapaino ja hyvinvointi Lähde: muokattu Rubinfeld & Pindyck (2009, 351, kuvio 10.1) 7 of 50

11 Monopolin tehottomuus Edellä näimme, että monopolin alhaisempi tuotanto ja korkeampi hinnoittelu johtavat siihen, että kuluttajan ylijäämä on pienempi kuin täydellisessä kilpailussa ja että tuottajan ylijäämä on suurempi kuin täydellisessä kilpailussa. Voimme siis todeta, että osa kuluttajan ylijäämästä siirtyy tuottajalle (harmaa alue A kuvassa 24.5). Tämä tulonsiirto ei kuitenkaan vaikuta yhteiskunnan yhteenlaskettuun hyvinvointiin. Mistä sitten syntyy erotus hyvinvoinnissa monopolin ja täydellisen kilpailun tapauksissa? Oletus: kilpailevan toimialan yritykset ovat identtisiä ja niillä on sama teknologia kuin monopolilla, joten MC-käyrä kuvaa samalla toimialan tarjontaa Monopolin tasapaino on pisteessä: p m, y m Täydellisen kilpailun tasapaino on pisteessä: p c, y c Monopolin tehottomuus ilmenee kuvaajassa 24.5 alueen B+C menetyksenä tuotannon rajoituksen johdosta. Toisin sanoen, koska tuotetaan vähemmän, osa kuluttajan ylijäämästä jää saamatta (alue B) ja osa tuottajan ylijäämästä jää saamatta (alue C). Yhteenlaskettuna nämä alueet muodostavat monopolin tehokkuustappion. Kuvio 24.5 Monopolin tehokkuustappio. Lähde Varian (2006, 432, kuvio 24.5)

12 12 Aktivoiva tehtävä 24.2 Lasketaan vielä monopolin tehokkuustappio edellisessä tehtävässä esitettyyn tilanteeseen (ks. kuvio 24.4d.) MONOPOLI JA TEHOKKUUSTAPPIO Chapter 10: Market Power: Monopoly and Monopsony MR=6-2Q P=6-Q MC =Q Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall Microeconomics Pindyck/Rubinfeld, 8e. 8 of 50 Kuvio 24.4d Monopolin tehokkuustappio Lähde: muokattu Rubinfeld & Pindyck (2009, 351, kuvio 10.1) Aktivoiva Tehtävä 24.2 Olkoon kysyntäfunktio muotoa p(q) = 40 - Q, jossa p on hinta ja Q tuotettu määrä. Mikä on rajatulofunktion yhtälö? Olkoon kustannusfunktio muotoa C ( Q) Q Kuinka paljon monopoli tuottaa? Millä hinnalla? Havainnollista monopolitasapaino kuvaajalla.

13 13 Monopolin tavoitefunktio on max pq c( Q) (40 Q) Q ( Q { Q} 2 50) FOC 40 2Q 2Q Q 2Q jossa dtr MR 40 2Q ja MC = 2Q eli MR = MC dq SOC -4 < 0 Max! Tasapainomäärä on 40 2Q 2Q 4Q 40 Q* 10 Tasapainohinta on p* = 40 Q* = = 30. Monopolitasapaino on siis (Q*, p*) = (10, 30) 10.1 MONOPOLY An Example Figure 10.3 Chapter 10: Market Power: Monopoly and Monopsony Example of Profit Maximization Part (a) shows total revenue R, total cost C, and profit, the difference between the two. Part (b) shows average and marginal revenue and average and marginal cost. Marginal revenue is the slope of the total revenue curve, and marginal cost is the slope of the total cost curve. The profit-maximizing output is Q* = 10, the point where marginal revenue equals marginal cost. At this output level, the slope of the profit curve is zero, and the slopes of the total revenue and total cost curves are equal. The profit per unit is $15, the difference between average revenue and average cost. Because 10 units are produced, total profit is $150. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall Microeconomics Pindyck/Rubinfeld, 8e. Kuvio 24.6 Monopolin voiton maksimointi. Lähde: Rubinfeld & Pindyck (2009, 354, kuvio 10.3). 8 of 50

14 Monopoli ja verotus Katsotaan seuraavaksi, millainen monopolin ongelma on, jos sen tuotannolle asetetaan syystä tai toisesta vero t. Olkoon kysyntä lineaarinen: p( y) a by. Kustannusfunktio on muotoa c( y) cy F. Oletetaan, että viranomaiset asettavat veron t per tuotettu yksikkö. Monopolin tavoitteena on nyt valita tuotettu määrä siten, että sen voitto maksimoituu veron oloissa: FOC max p y yc y ty y max ( a by) y cy F ty y d a 2by c t 0 dy a2by ct MR MC t Tulkinta: Monopoli yhtäläistää nyt rajatulonsa kokonaisrajakustannuksiin, jotka ovat summa tuotannon rajakustannuksista ja veron aiheuttamasta lisäkustannuksesta jokaiselta tuotetulta yksiköltä. Ensimmäisen kertaluvun ehdosta voidaan nyt ratkaista tasapainomäärä y*: 2by act act y* 2b Ja sijoittamalla tasapainomäärä y* kysyntäfunktioon voidaan ratkaista tasapainohinta: a c t a c t p* a b( ) a 2b 2 2 Kuvaaja 24.7 havainnollistaa: a c t 2.

15 15 Kuvio 24.7 Monopolitasapaino ja tuotantovero: lineaarinen kysyntä Lähde: Varian (2006, 429, kuvio 24.3). Tarkastellaan vielä, mikä on veron vaikutus tasapainomäärään ja -hintaan (ns. komparatiivinen statiikka). Toisin sanoen katsotaan, miten muutos verossa t vaikuttaa tasapainoon. Menetelmällisesti siis derivoidaan y*:ä ja p*:ä veron t suhteen: dy * 1 dt 2b ja dp * dt 1 2 Tulkinta: Nähdään, että tuotannon muutos riippuu kysyntäkäyrän kulmakertoimesta b (eli käyrän jyrkkyydestä) ja lisäksi näemme, että puolet monopolille asetetusta verosta siirtyy kuluttajan maksamiin hintoihin. Jälkimmäisestä herää kysymys: Jos asetetaan tuotantovero t, kasvaako hinta aina vähemmän kuin t, kuten tapahtuu esimerkissämme? Vastaus on, että ei aina. Se kuinka paljon hinta reagoi tuotantoverotukseen, riippuu kysyntä- ja kustannusfunktion muodosta. Esimerkissä oletimme lineaarisen kysynnän ja vakioisen rajakustannuksen. Toisenlaisilla funktiomuodoilla hinta voi jopa nousta enemmän kuin vero.

16 Luonnollinen monopoli Tilanne, jossa on suuret kiinteät kustannukset, mutta alhaiset rajakustannukset, johtaa ns. luonnolliseen monopoliin. Tällainen tilanne koskee usein julkisia monopoleja, kuten rautateitä (VR) tai kaukolämpöverkkoa (esim. Helsingin Energia). Luonnollisuus perustuu joko siihen, että yksi yritys ehtii ennen muita tekemään kaikkia tarvittavat kiinteät investoinnit, jolloin se voi alihinnoitella tuotteensa niin, että kilpailijoiden ei ole järkevää tehdä samoja investointeja, tai siihen, että asiakkaita ei riitä kuin yhdelle yritykselle, jolloin kiinteiden investointien tekeminen ei ole kannattavaa kuin yhdelle toimijalle. Jos halutaan rajoittaa monopolin toimintaa, se voitaisiin velvoittaa noudattamaan p = MC -hintasääntöä, mutta tämä saattaisi tehdä monopolin toiminnan tappiolliseksi (katso kuva 24.8). Kuvan kaltainen tilanne voikin päteä usein luonnolliselle monopolille, jonka kiinteät kustannukset ovat korkeat, mutta muuttuvat kustannukset alhaiset. Eräs tapa rajoittaa monopolin toimintaa on turvautua ns. keskimääräiskustannushinnoitteluun tai julkiseen tukeen. pisteessä p c, y c monopoli tekee tappiota pisteessä AC p, y AC monopolin voitto nolla Kuvio 24.8 Luonnollinen monopoli. Lähde: Varian (2006, 436, kuvio 24.6).

17 17 LUONNOLLINEN MONOPOLI Chapter 10: Market Power: Monopoly and Monopsony Natural Monopoly Firm that can produce the entire output of the market at a cost lower than what it would be if there were several firms. Regulating the Price of a Natural Monopoly A firm is a natural monopoly because it has economies of scale (declining average and marginal costs) over its entire output range. If price were regulated to be P c the firm would lose money and go out of business. Setting the price at P r yields the largest possible output consistent with the firm s remaining in business; excess profit is zero. P(q) Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall Microeconomics Pindyck/Rubinfeld, 8e. Kuvio 24.9 Luonnollinen monopoli. Lähde: Rubinfeld & Pindyck (2009, 372, kuvio 10.12) 36 of 50 Mielenkiintoinen näkökulma: ovatko nähtävyydet (esim. Sibelius-monumentti) luonnollisia monopoleja? Lue: Monuments as Natural Monopolies, Mankiw's blog, May 18, 2006, haettu Mikä synnyttää monopoleita? 1. Yksi selitys on kysynnän ja tuotannon tehokkuuden välinen suhde. Puhutaan minimitehokkaasta skaalasta (minimum efficient scale, MES), joka on tuotannon taso, joka minimoi keskimääräiset kustannukset. Jos kysyntä on suurta suhteessa tuotannon minimitehokkaaseen tasoon, niin markkinoille mahtuu useita yrityksiä, jos taas kysyntä on varsin lähellä tuotannon minimitehokasta tasoa, monopolin syntyminen on todennäköisempää. (Katso kuvio 24.9.) 2. Kartellit 3. Lainsäädäntö, patentit 4. Luonnonvarojen omistus 5. Luonnolliset monopolit

18 18 Kuvio 24.9 Kysyntä suhteessa minimitehokkaaaseeb skaalaan. Lähde: Varian (2006, 436, kuvio 24.6)

Luku 27 Monopolistinen kilpailu

Luku 27 Monopolistinen kilpailu Y56 Kevät 2010 1 Luku 27 Monopolistinen kilpailu Olemme tutkineet täydellistä kilpailua ja monopolia, jotka ovat markkinamuotojen kaksi ääripäätä. Seuraavaksi perehdymme näiden markkinamuotojen välimuotoihin:

Lisätiedot

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi 1 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi TYÖMARKKINOIDEN toiminta on keskeisessä asemassa tulonjaon ja työllisyyden suhteen. Myös muut tuotannontekijämarkkinat

Lisätiedot

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi 1 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi TYÖMARKKINOIDEN toiminta on keskeisessä asemassa tulonjaon ja työllisyyden suhteen. Myös muut tuotannontekijämarkkinat

Lisätiedot

Viime kerralta Luento 9 Myyjän tulo ja kysynnän hintajousto

Viime kerralta Luento 9 Myyjän tulo ja kysynnän hintajousto Viime kerralta Luento 9 Markkinatasapaino Markkinakysyntä kysyntöjen aggregointi Horisontaalinen summaaminen Eri kuluttajien kysynnät eri hintatasoilla Huom! Kysyntöjen summaaminen käänteiskysyntänä Jousto

Lisätiedot

Luku 22 Yrityksen tarjonta. Nyt kiinnostava kysymys on, kuinka yrityksen tarjonta määräytyy. Yrityksen on periaatteessa tehtävä kaksi päätöstä:

Luku 22 Yrityksen tarjonta. Nyt kiinnostava kysymys on, kuinka yrityksen tarjonta määräytyy. Yrityksen on periaatteessa tehtävä kaksi päätöstä: 1 Luku 22 Yrityksen tarjonta Edellisissä luvuissa olemme yrityksen teoriasta tarkastelleet yrityksen tuotantopäätöstä, ts. panosten optimaalista valintaa, yrityksen voiton maksimoinnin ja kustannusten

Lisätiedot

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI 1a. Täydellisen kilpailun vallitessa yrityksen A tuotteen markkinahinta on 18 ja kokonaiskustannukset

Lisätiedot

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 Tehtävä 1. Oikea vastaus: C Voitto maksimoidaan, kun MR=MC. Kyseisellä myyntimäärällä Q(m) voittomarginaali yhden tuotteen

Lisätiedot

8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14)

8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) 8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun siellä on niin paljon yrityksiä, että jokainen pitää markkinoilla määräytyvää hintaa omista toimistaan

Lisätiedot

Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14)

Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun siellä on niin paljon yrityksiä, että jokainen pitää markkinoilla määräytyvää hintaa omista

Lisätiedot

Voidaan laskea siis ensin keskimääräiset kiinteät kustannukset AFC: 100 000 /10000=10

Voidaan laskea siis ensin keskimääräiset kiinteät kustannukset AFC: 100 000 /10000=10 Harjoitukset 3 Taloustieteen perusteet Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014 1. a) Autonrenkaita valmistavalla yhtiöllä on 100 000 :n kiinteät kustannukset vuodessa. Kun yritys tuottaa 10 000 rengasta,

Lisätiedot

Täydellinen kilpailu: markkinoilla suuri määrä yrityksiä. ----> Yksi yritys ei vaikuta hyödykkeen markkinahintaan.

Täydellinen kilpailu: markkinoilla suuri määrä yrityksiä. ----> Yksi yritys ei vaikuta hyödykkeen markkinahintaan. 5. EPÄTÄYDELLINEN KILPAILU Täydellinen kilpailu: markkinoilla suuri määrä yrityksiä. ----> Yksi yritys ei vaikuta hyödykkeen markkinahintaan. Epätäydellinen kilpailu: markkinoilla yksi tai vain muutama

Lisätiedot

Kysyntä (D): hyötyfunktiot, hinta, tulot X = X(P,m) Tarjonta (S): tuotantofunktiot, hinta, panoshinta y = y(p,w)

Kysyntä (D): hyötyfunktiot, hinta, tulot X = X(P,m) Tarjonta (S): tuotantofunktiot, hinta, panoshinta y = y(p,w) 4. MARKKINOIDEN TASAPAINOTTUMINEN 4.1. Tasapainoperiaate Kysyntä (D): hyötyfunktiot, hinta, tulot X = X(P,m) Tarjonta (S): tuotantofunktiot, hinta, panoshinta y = y(p,w) Markkinat tasapainossa, kun löydetään

Lisätiedot

Rajatuotto ja -kustannus, L7

Rajatuotto ja -kustannus, L7 ja -kustannus, L7 1 Kun yritys valmistaa tuotetta jaksossa määrän q (kpl/jakso), niin kassaan kertyvä tuotto on R(q) = p q = p(q) q. Esimerkki. Jos kysyntäfunktio on p = 20 0.1q, niin tuotto funktio on

Lisätiedot

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5)

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5) 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5) Opimme tässä ja seuraavissa luennoissa että markkinat ovat hyvä tapa koordinoida taloudellista toimintaa (mikä on yksi taloustieteen

Lisätiedot

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Taloustieteen oppikirja, luku 4) Opimme tässä ja seuraavissa luennoissa että markkinat ovat hyvä tapa koordinoida taloudellista toimintaa (mikä on yksi taloustieteen

Lisätiedot

Luku 19 Voiton maksimointi

Luku 19 Voiton maksimointi Kevät 00 Luku 9 Voiton maksimointi Edellisessä luvussa tarkastelimme yrityksen teknologisia rajoitteita ja niiden vaikutusta tuotantoon. Tuotannon syntymistä tuotannontekijöistä katsottiin niin samatuotoskäyrien

Lisätiedot

Y56 laskuharjoitukset 5 - mallivastaukset

Y56 laskuharjoitukset 5 - mallivastaukset Y56 Keät 010 1 Y56 laskuharjoitukset 5 - malliastaukset Harjoitus 1. Voiton maksimoia tuotannon taso & kiinteät kustannukset Taoitteena on ymmärtää kiinteiden kustannusten aikutus yrityksen tuotantopäätöksiin

Lisätiedot

10 Monopoli (Mankiw & Taylor, Ch 15)

10 Monopoli (Mankiw & Taylor, Ch 15) 10 Monopoli (Mankiw & Taylor, Ch 15) Monopoli on tilanne, jossa markkinoilla on vain yksi myyjä, jonka valmistamalle tuotteelle ei ole läheistä substituuttia yritys voi itse asettaa hinnan eli se on price

Lisätiedot

(Taloustieteen oppikirja, luku 5; Mankiw & Taylor, 2nd ed., ch 15)

(Taloustieteen oppikirja, luku 5; Mankiw & Taylor, 2nd ed., ch 15) 12 Monopoli (Taloustieteen oppikirja, luku 5; Mankiw & Taylor, 2nd ed., ch 15) Monopoli on tilanne, jossa markkinoilla on vain yksi myyjä, jonka valmistamalle tuotteelle ei ole läheistä substituuttia yritys

Lisätiedot

Voitonmaksimointi, L5

Voitonmaksimointi, L5 , L5 Seuraavassa tullaan systemaattisesti käyttämään seuraavia merkintöjä q = tuotannon määrä (quantity) (kpl/kk) p = tuotteen hinta (price) (e/kpl) R(q) = tuotto (revenue) R(q) = pq MR(q) = rajatuotto

Lisätiedot

Luku 23 Toimialan tarjonta. Toimialan tarjontakäyrä, eli markkinatarjontakäyrä, on yritysten tarjontakäyrien summa. Seuraava kuvio havainnollistaa:

Luku 23 Toimialan tarjonta. Toimialan tarjontakäyrä, eli markkinatarjontakäyrä, on yritysten tarjontakäyrien summa. Seuraava kuvio havainnollistaa: 1 Luku 23 Toimialan tarjonta 23.1 Lyhyt aikaväli Toimialan tarjontakäyrä, eli markkinatarjontakäyrä, on yritysten tarjontakäyrien summa. Seuraava kuvio havainnollistaa: Kuvio 23.1 Toimialan tarjonta -

Lisätiedot

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy www-harjoitusten mallivastaukset

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy www-harjoitusten mallivastaukset TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet Syksy 2017 5. www-harjoitusten mallivastaukset Tehtävä 1: Tuotteen X kysyntäkäyrä on P = 25-2Q ja tarjontakäyrä vastaavasti P = Q + 10. Mikä on markkinatasapinopiste

Lisätiedot

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2016

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 4. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 Tehtävä 1. Oikea vastaus: C Voitto maksimoidaan, kun MR=MC. Kyseisellä myyntimäärällä Q(m) voittomarginaali yhden tuotteen

Lisätiedot

Y56 laskuharjoitukset 5

Y56 laskuharjoitukset 5 Y56 Keät 2010 1 Y56 laskuharjoitukset 5 Palautus joko luennolle/mappiin to 8.4. tai Katjan lokerolle (Koetilantie 5, 3. krs) to 8.4. klo 16 mennessä (purku luennolla ti 13.4.) Huom. Tehtäät eiät ole aikeusjärjestyksessä,

Lisätiedot

Monopoli. Tommi Välimäki S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu

Monopoli. Tommi Välimäki S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu Monopoli Tommi Välimäki 29.1.2003 Peruskäsitteitä: kysyntä ja tarjonta Hyödykkeen arvo kuluttajalle on maksimihinta, jonka hän olisi siitä valmis maksamaan Arvon raja-arvo vähenee määrän funktiona, D=MV

Lisätiedot

Panoskysyntä. Luku 26. Marita Laukkanen. November 15, Marita Laukkanen Panoskysyntä November 15, / 18

Panoskysyntä. Luku 26. Marita Laukkanen. November 15, Marita Laukkanen Panoskysyntä November 15, / 18 Panoskysyntä Luku 26 Marita Laukkanen November 15, 2016 Marita Laukkanen Panoskysyntä November 15, 2016 1 / 18 Monopolin panoskysyntä Kun yritys määrittää voitot maksimoivia panosten määriä, se haluaa

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A Ratkaisut 3, viikko 4

Taloustieteen perusteet 31A Ratkaisut 3, viikko 4 Taloustieteen perusteet 31A00110 2018 Ratkaisut 3, viikko 4 1. Tarkastellaan pulloja valmistavaa yritystä, jonka päiväkohtainen tuotantofunktio on esitetty alla olevassa taulukossa. L on työntekijöiden

Lisätiedot

https://xlitemprod.pearsoncmg.com/api/v1/print/en-us/econ

https://xlitemprod.pearsoncmg.com/api/v1/print/en-us/econ 06 www4 Page of 5 Student: Date: Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 06 Assignment: 06 www4. Mikä seuraavista alueista vastaa voittoa maksimoivan monopoliyrityksen ylisuuria

Lisätiedot

Capacity Utilization

Capacity Utilization Capacity Utilization Tim Schöneberg 28th November Agenda Introduction Fixed and variable input ressources Technical capacity utilization Price based capacity utilization measure Long run and short run

Lisätiedot

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy 2016

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy 2016 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet Syksy 2016 5. www-harjoitusten mallivastaukset Tehtävä 1 Ratkaistaan tasapainopiste yhtälöparista: P = 25-2Q P = 10 + Q Ratkaisu on: Q = 5, P = 15 Kuluttajan ylijäämä

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE.6.016: Mallivastaukset Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti Pohjola, Taloustieteen oppikirja, 014] sivuihin. (1) (a) Julkisten menojen kerroin (suljetun

Lisätiedot

1 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause

1 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause Taloustieteen matemaattiset menetelmät 27 materiaali 4 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause. Johdanto Jo opiskeltu antaa nyt valmiu tutkia taloudellisia malleja Kiinnostava malli voi olla

Lisätiedot

Luku 14 Kuluttajan ylijäämä

Luku 14 Kuluttajan ylijäämä 56 Luku 4 Kuluttajan ylijäämä Kuluttajan ylijäämän käsite on erittäin aljon käytetty hyvinvointitaloustieteessä. Käsite erustuu hyödyn maksimoinnin ja kysyntäkäyrän väliseen yhteyteen, eli siihen, että

Lisätiedot

Luku 34 Ulkoisvaikutukset

Luku 34 Ulkoisvaikutukset Luku 34 Ulkoisvaikutukset Markkinoiden kilpailutasapaino ei ole Pareto-tehokas, jos taloudessa esiintyy ulkoisvaikutuksia. Kertaus: Pareto-tehokas tasapaino on tasapaino, jossa yhden toimijan asemaa markkinoilla

Lisätiedot

Voitonmaksimointi esimerkkejä, L9

Voitonmaksimointi esimerkkejä, L9 Voitonmaksimointi esimerkkejä, L9 (1) Yritys Valmistaa kuukaudessa q tuotetta. Kysyntäfunktio on p = 15 0, 05q ja kustannusfunktio on C(q) = 350 + 2q + 0, 05q 2. a) Yritys valmistaa nyt tuotteita kuukaudessa

Lisätiedot

Prof. Marko Terviö Assist. Jan Jääskeläinen

Prof. Marko Terviö Assist. Jan Jääskeläinen Harjoitukset 3. 1. (a) Dismalandissa eri puolueiden arvostukset katusiivoukselle ovat Q A (P ) = 60 6P P A (Q) = 10 Q/6 Q B (P ) = 80 5P P B (Q) = 16 Q/5 Q C (P ) = 50 2P P C (Q) = 25 Q/2 Katusiivous on

Lisätiedot

Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 2016

Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 2016 tudent: ate: Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 016 Assignment: 016 www 1. Millä seuraavista tuotteista on itseisarvoltaan pienin kysynnän hintajousto? A. Viini B. Elokuvat

Lisätiedot

Luku 16 Markkinatasapaino

Luku 16 Markkinatasapaino 76 Luku 16 Markkinatasaaino 16.1 Markkinatasaainon määritys Tarkastelemme kilailullisia markkinoita kaikki talouenitäjät hinnanottajia kaikki määrittävät arhaat ratkaisunsa suhteessa maksimihintoihin talouenitäjien

Lisätiedot

a) Markkinakysyntä - Aikaisemmin tarkasteltiin yksittäisen kuluttajan kysyntää. - Seuraavaksi tarkastellaan koko markkinoiden kysyntää.

a) Markkinakysyntä - Aikaisemmin tarkasteltiin yksittäisen kuluttajan kysyntää. - Seuraavaksi tarkastellaan koko markkinoiden kysyntää. .. Markkinakysyntä ja joustot a) Markkinakysyntä - Aikaisemmin tarkasteltiin yksittäisen kuluttajan kysyntää. - Seuraavaksi tarkastellaan koko markkinoiden kysyntää. Markkinoiden kysyntäkäyrä saadaan laskemalla

Lisätiedot

Osa 12a Monopoli (Mankiw & Taylor, Ch 15)

Osa 12a Monopoli (Mankiw & Taylor, Ch 15) Osa 12a Monopoli (Mankiw & Taylor, Ch 15) Monopoli on tilanne, jossa markkinoilla on vain yksi myyjä, jonka valmistamalle tuotteelle ei ole läheistä substituuttia yritys voi itse asettaa hinnan eli se

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 5.6.2014 MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 5.6.2014 MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 5.6.2014 MALLIVASTAUKSET Jokaisen tehtävän perässä on pistemäärä sekä sivunumero (Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja, 2012) josta vastaus löytyy. (1) (a) Suppea raha sisältää

Lisätiedot

A31C00100 Mikrotaloustiede. Kevät 2017 HARJOITUKSET 6

A31C00100 Mikrotaloustiede. Kevät 2017 HARJOITUKSET 6 A31C00100 Mikrotaloustiede Kevät 2017 HARJOITUKSET 6 1. Monopolin kysyntäkäyrä on P = 11-Q (P on hinta per yksikkö ja Q on mitattu tuhansina yksiköinä). Monopolin vakioinen keskikustannus (AC) on 6. a.

Lisätiedot

Luku 34 Ulkoisvaikutukset

Luku 34 Ulkoisvaikutukset Luku 34 Ulkoisvaikutukset Markkinoiden kilpailutasapaino ei ole Pareto-tehokas, jos taloudessa esiintyy ulkoisvaikutuksia. Kertaus: Pareto-tehokas tasapaino on tasapaino, jossa yhden toimijan asemaa markkinoilla

Lisätiedot

Yritykset ja asiakkaat. Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki

Yritykset ja asiakkaat. Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Yritykset ja asiakkaat Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Johdanto Tähän mennessä valinta niukkuuden vallitessa strateginen kanssakäyminen ja instituutiot yritykset ja työntekijät: optimaaliset palkat

Lisätiedot

TALOUSTIETEEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT

TALOUSTIETEEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT TALOUSTIETEEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT 1. Suhteellisen edun periaate 1. Maassa A: 1 maito ~ 3 leipää 1 leipä ~ 0,33 maitoa Maassa B: a. b. 3 maitoa ~ 5 leipää 1 maito ~ 1,67 leipää 1 leipä ~ 0,6 maitoa i. Maalla

Lisätiedot

11 Yritys kilpailullisilla markkinoilla

11 Yritys kilpailullisilla markkinoilla 11 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Talous3eteen oppikirja, luku 5; Mankiw & Taylor 2nd ed., ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun siellä on niin paljon yrityksiä, efä jokainen pitää markkinoilla

Lisätiedot

1. Hyödykkeen tarjonta on p = 10 + q ja kysyntä puolestaan p = 40-2q. Markkinatasapainossa kysynnän hintajousto on

1. Hyödykkeen tarjonta on p = 10 + q ja kysyntä puolestaan p = 40-2q. Markkinatasapainossa kysynnän hintajousto on 1. Hyödykkeen tarjonta on p = 10 + q ja kysyntä puolestaan p = 40-2q. Markkinatasapainossa kysynnän hintajousto on D. ε = 1 Ratkaistaan ensin markkinatasapaino asettamalla kysyntä ja tarjonta yhtä suuriksi.

Lisätiedot

Jos Q = kysytty määrä, Q = kysytyn määrän muutos, P = hinta ja P = hinnan muutos, niin hintajousto on Q/Q P/P

Jos Q = kysytty määrä, Q = kysytyn määrän muutos, P = hinta ja P = hinnan muutos, niin hintajousto on Q/Q P/P Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen muutos jaettuna hinnan suhteellisella muutoksella

Lisätiedot

Kuluttajan valinta ja kysyntä. Viime kerralta. Onko helppoa ja selvää? Mitä tänään opitaan?

Kuluttajan valinta ja kysyntä. Viime kerralta. Onko helppoa ja selvää? Mitä tänään opitaan? 6..00 Viime kerralta Kuluttajan valinta ja kysyntä Y56 Luento 3 5..00 Preferenssit valintojen arvostus, järjestäminen Indifferenssikäyrät Rajakorvattavuussuhde Hyöty Hyötyfunktiot Rajahyöty Onko heloa

Lisätiedot

talletetaan 1000 euroa, kuinka paljon talouteen syntyy uutta rahaa?

talletetaan 1000 euroa, kuinka paljon talouteen syntyy uutta rahaa? TALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 1.6.2017 1. Kerro lyhyesti (korkeintaan kolmella lauseella ja kaavoja tarvittaessa apuna käyttäen), mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä: (a) moraalikato (moral hazard) (b)

Lisätiedot

Mikrotaloustiede Prof. Marko Terviö Aalto-yliopisto BIZ 31C00100 Syksy 2017 Assist. Jan Jääskeläinen Kauppakorkeakoulu

Mikrotaloustiede Prof. Marko Terviö Aalto-yliopisto BIZ 31C00100 Syksy 2017 Assist. Jan Jääskeläinen Kauppakorkeakoulu Mikrotaloustiede Prof. Marko Terviö Aalto-yliopisto BIZ 31C00100 Syksy 2017 Assist. Jan Jääskeläinen Kauppakorkeakoulu Harjoitukset 1. Kysynnän ja tarjonnan perusteet (kertausta ja lämmittelyä). 1. Jampan

Lisätiedot

12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu

12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu 12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, 2nd ed., chs 16-17; Taloustieteen oppikirja, s. 87-90) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä

Lisätiedot

16. Allocation Models

16. Allocation Models 16. Allocation Models Juha Saloheimo 17.1.27 S steemianalsin Optimointiopin seminaari - Sks 27 Content Introduction Overall Efficienc with common prices and costs Cost Efficienc S steemianalsin Revenue

Lisätiedot

1. Kuntosalilla on 8000 asiakasta, joilla kaikilla on sama salikäyntien kysyntä: q(p)= P, missä

1. Kuntosalilla on 8000 asiakasta, joilla kaikilla on sama salikäyntien kysyntä: q(p)= P, missä A31C00100 Mikrotaloustiede Kevät 2017 1. Kuntosalilla on 8000 asiakasta, joilla kaikilla on sama salikäyntien kysyntä: q(p)= 18 1.5P, missä q on käyntejä kuukaudessa keskimäärin. Yhden käyntikerran rajakustannus

Lisätiedot

* Hyödyn maksimointi on ihmisten toimintaa ja valintoja ohjaava periaate.

* Hyödyn maksimointi on ihmisten toimintaa ja valintoja ohjaava periaate. KANSANTALOUSTIETEEN PERUSTEET Yrityksen teoria (Economics luvut 13-14) 14) KTT Petri Kuosmanen Optimointiperiaate a) Yksilöt pyrkivät maksimoimaan hyötynsä. * Hyödyn maksimointi on ihmisten toimintaa ja

Lisätiedot

11 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Ch 17)

11 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Ch 17) 11 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Ch 17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä valintojen seurauksien eli voittojen riippuvan

Lisätiedot

2. Hyödykkeen substituutit vaikuttavat kyseisen hyödykkeen kysynnän hintajoustoon.

2. Hyödykkeen substituutit vaikuttavat kyseisen hyödykkeen kysynnän hintajoustoon. TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet WWW-harjoitus 2, syksy 2016 Vastaukset 1. Millä hyödykkeistä on pienin kysynnän hintajousto? V: D. Maito. Pienin kysynnän hintajousto (eli hinnanmuutoksen vaikutus

Lisätiedot

Sivu 1 / 8. A31C00100 Mikrotaloustieteen perusteet: matematiikan tukimoniste. Olli Kauppi

Sivu 1 / 8. A31C00100 Mikrotaloustieteen perusteet: matematiikan tukimoniste. Olli Kauppi Sivu 1 / 8 A31C00100 Mikrotaloustieteen perusteet: matematiikan tukimoniste Olli Kauppi Monisteen ensimmäinen luku käsittelee derivointia hieman yleisemmästä näkökulmasta. Monisteen lopussa on kurssilla

Lisätiedot

https://xlitemprod.pearsoncmg.com/api/v1/print/en-us/econ

https://xlitemprod.pearsoncmg.com/api/v1/print/en-us/econ Page 1 of 5 Student: Date: Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 201 Assignment: 201 www5 1. Tuotteen X kysyntäkäyrä on P=25 2 Q ja tarjontakäyrä vastaavasti P=Q+10. Mikä

Lisätiedot

Tehtävä 1. Mikä seuraavista alueista vastaa voittoa maksimoivan monopoliyrityksen ylisuuria voittoja?

Tehtävä 1. Mikä seuraavista alueista vastaa voittoa maksimoivan monopoliyrityksen ylisuuria voittoja? TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 17.10.2018 4. www-harjoitus, vastaukset Tehtävä 1. Mikä seuraavista alueista vastaa voittoa maksimoivan monopoliyrityksen ylisuuria voittoja? Vastaus: C. P(m);

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 4.6.05 MALLIVASTAUKSET Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja,. painos, 04] sivuihin. () (a) Bretton Woods -järjestelmä:

Lisätiedot

Y55 Kansantaloustieteen perusteet sl 2010 tehtävät 2 Mallivastaukset

Y55 Kansantaloustieteen perusteet sl 2010 tehtävät 2 Mallivastaukset Y55 Kansantaloustieteen perusteet sl 2010 tehtävät 2 Mallivastaukset 1 Tehtävä 1 Lähde M&T (2006, 84, luku 4 tehtävä 1, muokattu ja laajennettu) Selitä seuraavat väittämät hyödyntämällä kysyntä- ja tarjontakäyrän

Lisätiedot

Luku 21 Kustannuskäyrät

Luku 21 Kustannuskäyrät Luku 2 Kustannuskärät Edellisessä luvussa johdimme ritksen kustannusfunktion minimoimalla ritksen tuotannon kokonaiskustannuksia. Kustannusfunktiota ja sen ominaisuuksia voidaan tarkastella graafisesti

Lisätiedot

Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 2016

Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 2016 Student: Date: Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 2016 Assignment: 2016 www1 1. Mitkä seuraavista asioista kuuluvat mikrotaloustieteen ja mitkä makrotaloustieteen piiriin?

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 6.6.2013: MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 6.6.2013: MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 6.6.013: MALLIVASTAUKSET Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja, 01] sivuihin. (1) (a) igou -verot: Jos markkinoilla

Lisätiedot

5 YRITYKSEN KÄYTTÄYTYMINEN

5 YRITYKSEN KÄYTTÄYTYMINEN 5 YRITYKSEN KÄYTTÄYTYMINEN Seuraavaksi tarkastelemme tarkemmin markkinoiden tarjontapuolta. Yrittäjän päätösongelma: Ø mitä tuottaa? Ø kuinka paljon tuottaa? Ø miten tuottaa? Ø millä hinnalla myydä? Oletamme,

Lisätiedot

KA 1 2009, tentti 14.10. 2009 (mikrotaloustieteen osuus), luennoitsija Mai Allo

KA 1 2009, tentti 14.10. 2009 (mikrotaloustieteen osuus), luennoitsija Mai Allo 1 KA 1 2009, tentti 14.10. 2009 (mikrotaloustieteen osuus), luennoitsija Mai Allo ÄLÄ IRROTA PAPEREITA TOISISTAAN! Ohjeet: Tenttikysymyksiä on kuusi (+ jokeri ohjeineen viimeisellä sivulla). Valitse tenttikysymyksistä

Lisätiedot

Mikrotaloustiede Prof. Marko Terviö Aalto-yliopiston 31C00100 Syksy 2015 Assist. Salla Simola kauppakorkeakoulu

Mikrotaloustiede Prof. Marko Terviö Aalto-yliopiston 31C00100 Syksy 2015 Assist. Salla Simola kauppakorkeakoulu Mikrotaloustiede Prof. Marko Terviö Aalto-yliopiston 31C00100 Syksy 2015 Assist. Salla Simola kauppakorkeakoulu Mallivastaukset - Loppukoe 10.12. Monivalinnat: 1c 2a 3e 4a 5c 6b 7c 8e 9b 10a I (a) Sekaniputus

Lisätiedot

I MIKROTALOUSTIEDE LUKU 5 KILPAILUMUODOT

I MIKROTALOUSTIEDE LUKU 5 KILPAILUMUODOT I MIKROTALOUSTIEDE LUKU 5 KILPAILUMUODOT Tehtävä 1! " # $%& ' ( ' % %' ' ) ) * ' + )$$$!," - '$ '' ' )'( % %' ) '%%'$$%$. /" 0 $$ ' )'( % %' +$%$! &" - $ * %%'$$%$$ * '+ ' 1. " - $ ' )'( % %' ' ) ) * '

Lisätiedot

1 Rajoittamaton optimointi

1 Rajoittamaton optimointi Taloustieteen matemaattiset menetelmät 7 materiaali 5 Rajoittamaton optimointi Yhden muuttujan tapaus f R! R Muistutetaan mieleen maksimin määritelmä. Funktiolla f on maksimi pisteessä x jos kaikille y

Lisätiedot

Osa 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino ( Mankiw & Taylor, Chs 4 ja Pohjolan luennot)

Osa 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino ( Mankiw & Taylor, Chs 4 ja Pohjolan luennot) Osa 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino ( Mankiw & Taylor, Chs 4 ja Pohjolan luennot) Opimme tässä osiossa ja myöhemmissä luennoissa että markkinat ovat hyvä tapa koordinoida taloudellista toimintaa

Lisätiedot

Kilpailulliset markkinat. Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki

Kilpailulliset markkinat. Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Kilpailulliset markkinat Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Johdanto Tähän mennessä valinta niukkuuden vallitessa strateginen kanssakäyminen, instituutiot, yritykset hinnat ja määrät kun yrityksellä

Lisätiedot

Yritykset ja asiakkaat Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki

Yritykset ja asiakkaat Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki 2/9/18 Johdanto Yritykset ja asiakkaat Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Tähän mennessä valinta niukkuuden vallitessa strateginen kanssakäyminen ja instituutiot yritykset ja työntekijät: optimaaliset

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Luku 14 Kuluttajan ylijäämä

Luku 14 Kuluttajan ylijäämä Luku 4 Kuluttajan ylijäämä Tähän asti johdettu kysyntä hyötyfunktioista ja preferensseistä, nyt päinvastainen ongelma: eli kuinka estimoida hyöty havaitusta kysynnästä. Mitattavat ja estimoitavat kysyntäkäyrät

Lisätiedot

7 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Mankiw & Taylor, Ch 13)

7 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Mankiw & Taylor, Ch 13) 7 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Mankiw & Taylor, Ch 13) Tavaroiden ja palvelujen tuotanto tapahtuu yrityksissä Yritykset tuntevat niiden valmistukseen tarvittavan teknologian teknologia on

Lisätiedot

Kilpailulliset markkinat Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki

Kilpailulliset markkinat Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Johdanto Kilpailulliset markkinat Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Tähän mennessä valinta niukkuuden vallitessa strateginen kanssakäyminen, instituutiot, yritykset hinnat ja määrät kun yrityksellä

Lisätiedot

suurtuotannon etujen takia yritys pystyy tuottamaan niin halvalla, että muut eivät pääse markkinoille

suurtuotannon etujen takia yritys pystyy tuottamaan niin halvalla, että muut eivät pääse markkinoille KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä o työvoimaa o luonnon varoja o koneita

Lisätiedot

Kustannusten minimointi, kustannusfunktiot

Kustannusten minimointi, kustannusfunktiot Kustannusten minimointi, kustannusfunktiot Luvut 20 ja 21 Marita Laukkanen November 3, 2016 Marita Laukkanen Kustannusten minimointi, kustannusfunktiot November 3, 2016 1 / 17 Kustannusten minimointiongelma

Lisätiedot

MS-C2105 Optimoinnin perusteet Malliratkaisut 5

MS-C2105 Optimoinnin perusteet Malliratkaisut 5 MS-C2105 Optimoinnin perusteet Malliratkaisut 5 Ehtamo Demo 1: Arvaa lähimmäksi Jokainen opiskelija arvaa reaaliluvun välillä [0, 100]. Opiskelijat, joka arvaa lähimmäksi yhtä kolmasosaa (1/3) kaikkien

Lisätiedot

Capacity utilization

Capacity utilization Mat-2.4142 Seminar on optimization Capacity utilization 12.12.2007 Contents Summary of chapter 14 Related DEA-solver models Illustrative examples Measure of technical capacity utilization Price-based measure

Lisätiedot

ja nyt tässä tapauksessa a = 1, b=4 ja c= -5, ja x:n paikalle ajattelemme P:n.

ja nyt tässä tapauksessa a = 1, b=4 ja c= -5, ja x:n paikalle ajattelemme P:n. Harjoitukset 2, vastauksia. Ilmoittakaa virheistä ja epäselvyyksistä! 1. b (kysyntäkäyrä siirtyy vasemmalle) 2. c (kysyntäkäyrä siirtyy oikealle) 3. ei mikään edellisistä; oikea vastaus olisi p 2

Lisätiedot

MIKROTEORIA, HARJOITUS 8

MIKROTEORIA, HARJOITUS 8 MIKROTEORI, HRJOITUS 8 PNOSMRKKINT, KILPILU, OLIGOPOLI, PELITEORI J VIHTOTLOUS. Jatkoa tehtävään 4 (ja 5) harjoituksessa 7. a. Laske kolluusioratkaisu. Kahden samaa tuotetta tuottavan yrityksen kustannusfunktiot

Lisätiedot

Prof. Marko Terviö Assist. Jan Jääskeläinen

Prof. Marko Terviö Assist. Jan Jääskeläinen 1C00100 Mallivastaukset 2. 1. Markkinahinnan aikasarja on esitetty kuvassa 1. Yksittäisten muutosten vaikutukset on kuvattu aikasarjan jälkeen. Hinta 2018 2019 2021 2022 2024 2025 Vuosi Kuva 1: Markkinahinnan

Lisätiedot

1. Arvioi kummalla seuraavista hyödykkeistä on hintajoustavampi kysyntä

1. Arvioi kummalla seuraavista hyödykkeistä on hintajoustavampi kysyntä 0 5 Nauris 10 15 20 MIKROTALOUSTIEDE A31C00100 Kevät 2017 HARJOITUKSET II Palautus 24.1.2017 klo 16:15 mennessä suoraan luennoitsijalle (esim. harjoitusten alussa) tai sähköpostitse (riku.buri@aalto.fi).

Lisätiedot

Luku 6 Kysyntä. > 0, eli kysyntä kasvaa, niin x 1. < 0, eli kysyntä laskee, niin x 1

Luku 6 Kysyntä. > 0, eli kysyntä kasvaa, niin x 1. < 0, eli kysyntä laskee, niin x 1 40 Luku 6 Kysyntä Edellisessä luvussa näie, että ratkaisealla kuluttajan valintaongelan pitäällä paraetrit (p, p, ) yleisinä, saae eksplisiittisen kysyntäfunktion kuallekin hyödykkeelle. Ilaisie kysyntäfunktiot

Lisätiedot

5 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi

5 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi 5 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi Opimme edellä, että markkinat ovat tasapainossa silloin, kun hinta on sellainen, että kysyntä = tarjonta tällä hinnalla jokainen kuluttaja kuluttaa sellaisen määrän

Lisätiedot

Y56 laskuharjoitukset 6

Y56 laskuharjoitukset 6 Y56 Kevät 00 Y56 laskuharjoitukset 6 Palautus joko luennolle/mappiin tai Katjan lokerolle (Koetilantie 5, 3. krs) to.4. klo 6 mennessä (purku luennolla ti 7.4.) Ole hyvä ja vastaa suoraan tähän paperiin.

Lisätiedot

Y55 Kansantaloustieteen perusteet sl 2010 tehtävät 3

Y55 Kansantaloustieteen perusteet sl 2010 tehtävät 3 Y55 Kansantaloustieteen perusteet sl 2010 tehtävät 3 1 Ole hyvä ja vasta kysymyksiin tähän paperiin ja pyri kirjoittamaan selkeällä käsialalla. Palauta vastaukset niitattuina. En ota vastaan myöhässä palautettuja

Lisätiedot

KYSYNTÄ, TARJONTA JA HINTA. Tarkastelussa käsitellään markkinoiden toimintaa tekijä kerrallaan MARKKINAT

KYSYNTÄ, TARJONTA JA HINTA. Tarkastelussa käsitellään markkinoiden toimintaa tekijä kerrallaan MARKKINAT KYSYNTÄ, TARJONTA JA HINTA Tarkastelussa käsitellään markkinoiden toimintaa tekijä kerrallaan MARKKINAT Paikka, jossa ostaja ja myyjä kohtaavat, voivat hankkia tietoa vaihdettavasta tuotteesta sekä tehdä

Lisätiedot

Y56 Laskuharjoitukset 4 Palautus viim. ti klo (luennolla!) Opiskelijan nimi. Opiskelijanumero

Y56 Laskuharjoitukset 4 Palautus viim. ti klo (luennolla!) Opiskelijan nimi. Opiskelijanumero Y56 Kevät 2010 1 Y56 Laskuharjoitukset 4 Palautus viim. ti 30.3. klo 12-14 (luennolla!) Opiskelijan nimi Opiskelijanumero Harjoitus 1. Tuotantoteknologia Tavoitteena on oppia hahmottamaan yrityksen tuotantoa

Lisätiedot

Yritykset ja asiakkaat. Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki

Yritykset ja asiakkaat. Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Yritykset ja asiakkaat Taloustieteen perusteet Matti Sarvimäki Johdanto Tähän mennessä valinta niukkuuden vallitessa strateginen kanssakäyminen ja instituutiot yritykset ja työntekijät: optimaaliset palkat

Lisätiedot

A31C00100 Mikrotaloustiede. Kevät Olli Kauppi & Emmi Martikainen HARJOITUKSET 7

A31C00100 Mikrotaloustiede. Kevät Olli Kauppi & Emmi Martikainen HARJOITUKSET 7 A31C00100 Mikrotaloustiede Kevät 2016 Olli Kauppi & Emmi Martikainen HARJOITUKSET 7 1. Pesuainetta ostavat kuluttajat voidaan jakaa kahteen ryhmään. Ensimmäisen ryhmän kysyntä on Q H (P)=12-2P. Ryhmään

Lisätiedot

5 Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (Mankiw & Taylor, Chs 6, 8-9)

5 Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (Mankiw & Taylor, Chs 6, 8-9) 5 Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (Mankiw & Taylor, Chs 6, 8-9) Hyvinvointiteoria tarkastelee sitä, miten resurssien allokoituminen kansantaloudessa vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin Opimme

Lisätiedot

Osa 8. Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (M & T, Chs 6, 8-9, Pohjola)

Osa 8. Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (M & T, Chs 6, 8-9, Pohjola) Osa 8. Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (M & T, Chs 6, 8-9, Pohjola) Hyvinvointiteoria tarkastelee sitä, miten resurssien allokoituminen kansantaloudessa vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin Opimme

Lisätiedot

4 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi (Mankiw & Taylor, Ch 7)

4 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi (Mankiw & Taylor, Ch 7) 4 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi (Mankiw & Taylor, Ch 7) Opimme edellä, että markkinat ovat tasapainossa silloin, kun hinta on sellainen, että kysyntä = tarjonta tällä hinnalla jokainen kuluttaja

Lisätiedot

ehdolla y = f(x1, X2)

ehdolla y = f(x1, X2) 3.3. Kustannusten minimointi * Voiton maksimointi: panosten määrän sopeuttaminen -----> tuotanto * Kustannusten minimointi: tiett tuotannon taso -----> etsitään optimaalisin panoskombinaatio tuottamaan

Lisätiedot

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Multi-drug use, polydrug use and problematic polydrug use Martta Forsell, Finnish Focal Point 28/09/2015 Martta Forsell 1 28/09/2015 Esityksen

Lisätiedot

Monopoli 2/2. S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu

Monopoli 2/2. S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu Monopoli / Monopolimarkkinat - oletuksia Seuraavissa tarkasteluissa oletetaan, että monopolisti tuntee kysyntäkäyrän täydellisesti monopolisti myy suoraan tuotannosta, ts. varastojen vaikutusta ei huomioida

Lisätiedot

8 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Taloustieteen oppikirja, luku 5; Mankiw & Taylor, 2 nd ed., ch 13)

8 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Taloustieteen oppikirja, luku 5; Mankiw & Taylor, 2 nd ed., ch 13) 8 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Taloustieteen oppikirja, luku 5; Mankiw & Taylor, 2 nd ed., ch 13) Tavaroiden ja palvelujen tuotanto tapahtuu yrityksissä Yritykset tuntevat niiden valmistukseen

Lisätiedot