OHJAUSSUUNNITELMA. Kannuksen lukio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OHJAUSSUUNNITELMA. Kannuksen lukio"

Transkriptio

1 OHJAUSSUUNNITELMA Kannuksen luki

2 Sisällys Ohjaustyön suunnitelma Ohjauksen tavite Työnjak ja vastuut Opiskelija Oppilaskunta Tutr-ppilas Aineenpettaja Ryhmänhjaaja Opint-hjaaja Rehtri Vararehtri ATK-tukihenkilö Timistsihteeri Opiskeluhult Kuraattri Terveydenhitaja Ohjauksen tteutus pintjen aikana Ryhmänhjaajan hjaustyö Yhteistyö hultajien kanssa Opint-hjaajan hjaustyö Opint-hjauksen lukikurssit Hyvän hjauksen kriteerit ja niiden tteutuminen Riittävä ja mnipulinen hjaus Aktiivisuuden, sallisuuden ja vastuullisuuden tukeminen Ohjaus n yhteistä työtä Osaava ja ammattitaitinen henkilöstö Tasa-arvn ja yhdenvertaisuuden edistäminen Ohjaussuunnitelma Kulutuksen nivelvaiheet Ohjaus kulutukseen ja uravalintihin liittyvien päätösten tukena Työelämätaidt ja työelämään tutustuminen Vurvaikutteinen yhteistyö hjauksen tukena Ohjauspalveluista tiedttaminen Hyvän hjauksen kriteerit sana paikallista laatujärjestelmää... 21

3 3 Ohjaustyön suunnitelma Kannuksen lukissa tehdyn hjaustyön suunnitelman avulla edistetään piskelijiden piskeluvalmiuksia ja ssiaalista kypsymistä, lisätään ura- ja elämänsuunnittelun kannalta tarpeellisia tietja ja taitja sekä edistetään lukin vaikuttavuutta ja lisätään hyvinvintia lukissamme. 1. Ohjauksen tavite Ohjauksen tavitteena n edistää kulutuksellista ja alueellista tasa-arva. Hyvällä hjauksella parannetaan etnistä ja sukupulten välistä tasa-arva, lisätään piskelijiden hyvinvintia sekä ehkäistään syrjäytymistä. Ohjaus n jatkuvaa, vurvaikutteista ja tavitteellista timintaa piskelijan ppimisen, kasvun ja kehityksen tueksi. Tavitteena n, että piskelija pystyy piskelemaan täysipainisesti kk lukin ajan, kykenee kehittämään ppimaan ppimisen taitjaan sekä löytämään mat yksilölliset ppimisen tapansa ja vahvuutensa piskelijana. Ohjauksen avulla autetaan ja tuetaan piskelijaa kuulumaan ryhmään ja timimaan ryhmän jäsenenä. Opiskelija n hjauksessa aktiivinen ja sallistuva. Tavitteena n hjata piskelijaa itsenäisyyteen ja vastuullisuuteen siten, että hän pystyy suunnittelemaan man henkilökhtaisen piskelusuunnitelmansa, tunnistamaan piskeluunsa liittyviä ngelmia ja etsimään tieta saadakseen apua näihin ngelmiin. Ohjauksella lisätään piskelijan itsetuntemusta ja edistetään piskeluvalmiuksien kehittymistä ja pintjen sujumista. Tavitteena n tukea piskelijaa maan ammatinvalintaan ja jatkpintpaikkaan liittyvissä kysymyksissä, valinta- ja päätöksentektilanteissa sekä hjata ja tukea häntä erilaisissa elämäntilanteisiin liittyvissä kysymyksissä. Lukin hjaustimintaan sallistuvat kk pettaja- ja hjaushenkilöstö. Opint-hjaajalla n päävastuu pint-hjauksen käytännön järjestämisestä ja hjauksen kknaisuuden suunnittelusta ja tteutuksesta. Ohjaustyössä yhteistyö hultajien kanssa n myös tärkeää.

4 4 2. Työnjak ja vastuut 2.1. Opiskelija Opiskelijan tehtävät: Opiskelee aktiivisesti ja tavitteellisesti man piskelusuunnitelman mukaan ja pyrkii valmistumaan lukista klmessa vudessa. Laatii luki-pintjen alkuvaiheessa henkilökhtaisen piskelusuunnitelman 1.lukuvudelle Wilmaan. Opiskelija päivittää suunnitelmaa tarvittaessa pint-hjaajan avustuksella. Hankkii ppikirjat ja muut piskelussa tarvittavat materiaalit ajissa ennen jaksn alkua. Situtuu käymään säännöllisesti ppitunneilla ja tekemään häneltä vaaditut tehtävät ja sallistumaan keviiklla järjestettäviin kurssikkeisiin. Tutustuu lukilain edellyttämiin läsnäl-hjeisiin. Sairauspissalissa piskelija tai hultaja tekee ilmituksen ryhmänhjaajalle. Yli klmen päivän sairauspissalista hän timittaa myös lääkärin tai terveydenhitajan tdistuksen. Muihin tarvittaviin pissalihin piskelija an luvan lukin käytänteiden mukaisesti. Mikäli piskelijalla n häiriökäyttäytymistä tai epäsäännöllistä kulunkäyntiä, rehtri vi järjestää kasvatuskeskustelut piskelijalle yhdessä ryhmänhjaajan kanssa. Alaikäisen salta mukana n myös hultaja/hultajat. Pyytää apua kun tarvitsee hjausta ja tukea pintihin. Seuraa man piskelusuunnitelmansa tteutumista ja päivittää sitä siten, että hjaushenkilöstön n mahdllista seurata suunnitelmassa tapahtuneita muutksia. Tarkentaa keväällä piskelusuunnitelmaansa seuraavaksi lukuvudeksi tekemällä kurssivalinnat uudelle lukuvudelle. Opintjen sisältöjä ja ylippilaskirjituksia suunnitellessaan phtii valintjaan suhteessa jatkkulutussuunnitelmiinsa. Ilmittautuu y-kkeisiin annettuihin määräaikihin mennessä. Osallistuu y-kkeisiin man suunnitelman mukaan. Hakeutuu kevään (tai syksyn) yhteishaussa jatk-pintihin itsenäisesti tai pint-hjaajana pastamana.

5 Oppilaskunta Lukissa timii ppilaskunta, jhn kaikki ppilaat kuuluvat. Oppilaskuntatiminnassa ppilaat vivat sallistua kulun työskentelyn järjestämiseen, järjestää ppilaiden yhteistimintaa, tehdä ehdtuksia ja antaa lausuntja. Oppilaskunnan jäsenet myös perehdyttävät lukin hakeneita ja lukin alittavia piskelijita lukityöhön. Oppilaskunnalla n useita tehtäviä, jtka myös vaikuttavat siihen, millaista piskelu ja viihtyminen lukissa vat. Oppilaskunta valitsee vusittain puheenjhtajan. Eri vusikurssit valitsevat lukuvuden alkaessa ryhmiensä edustajat (varsinainen ja varaedustaja) ppilaskunnan hallitukseen. Oppilaskunnan hallitus valitsee keskuudestaan sihteerin ja rahastnhitajan sekä edustajat muihin erillistehtäviin. Opettajakunta valitsee syksyn ensimmäisessä kkuksessa ppilaskunnan vastuupettajan. Oppilaskunnan hallituksen tehtävät: Jhtaa ja krdini ppilaskunnan timintaa. Käsittelee piskelijiden, pettajien, rehtrin ja muiden yhteistyötahjen esille tumia asiita. Idei myös itsenäisesti käsiteltäviä asiita sekä valmistelee ja antaa lausuntja piskeluun ja ympäristöviihtyvyyteen liittyvissä asiissa ppilaskunnalle, pettajakunnalle, rehtrille ja muille yhteistyötahille. Osallistuu lukin markkinintityöhön. Järjestää vapaa-ajan timintaa. Hulehtii lukin yleisestä viihtyvyydestä. Pyrkii kehittämään piskelijiden vaikutusmahdllisuuksia sekä piskelijiden sallisuuden lisäämistä heitä kskevissa asiissa. Suunnittelee ja tteuttaa ppilaskunnan pikkujulut ja muita mahdllisia lukin tapahtumapäiviä. Tekee lpulliset päätökset ppilaskunnan käytössä levien varjen khdentamisesta Tutr-ppilas Lukissa n mahdllista surittaa ppilaskunta ja tutr-timinta kurssi, jnka alussa piskelijat saavat perehdytyksen tutr-timintaan. Tutrin tehtävät: Osallistuu lukin markkinintityöhön. Perehdyttää uusia piskelijita ja pastaa lukin hakeneita lukujärjestyksen tessa. Suunnittelee yhdessä pint-hjaajan kanssa lukipäivän peruskulun 9.lukkalaisille.

6 Aineenpettaja Aineenpettajan tehtävänä n hjata piskelijaa pettamansa ppiaineen piskelussa sekä auttaa tätä kehittämään ja ppimaan ppimisen taitja ja ppimisen valmiuksia. Aineenpettajan hjaustehtävät: Tiedttaa piskelijille man aineensa kursseista ja niiden suritusjärjestyksestä. Ohjata piskelijita pettamansa aineen piskelussa ja hjata kehittämään pettamansa aineen piskelutekniikkaa. Infrmi piskelijita man aineensa kilpailuista ja mahdllisuudesta hakea alan kesäkursseille. Tiedttaa keskeytyneistä kursseista ryhmänhjaajalle ja pint-hjaajalle. Puuttua ajissa yhdessä ryhmänhjaajien kanssa piskelijiden lisääntyneisiin pissalihin, käyttäytymisessä tai pintmenestyksessä tapahtuviin muutksiin. Infrmi man alan jatk-pintpaikista ja ammateista. Oppimisen hjaus ja pintmenestyksen seuranta. Kurssiarviintien kirjaaminen Wilmaan. Opiskelijan hjaus surittamaan hylätyt arvsanat ja puuttuvat tehtävät määräajassa. Hulehtii uusintakuulusteluista. Opiskelijan henkilökhtainen hjaus massa aineessa kurssin aikana. Ohjaus man aineen y-kirjituksiin. Varhainen puuttuminen heikissa surituksissa. Järjestää piskelijalle tukipetusta tarvittaessa. Ottaa yhteyttä piskelijan hultajaan jutuessaan pistamaan piskelijan lukasta häiriökäyttäytymisen takia. Kirjaa Wilmaan piskelijan pissalt ja hjaa piskelijan rehtrin kasvatuskeskusteluun, mikäli selvittämättömien pissaljen määrä ylittää sallitun rajan. Opint-ppaan suunnitteluun sallistuminen. Osallistuminen vanhempainiltihin tarvittaessa. Tarvittaessa yhteydenpit lukin muuhun hjaushenkilöstöön. Osallistuminen lukin piskeluhulln tai muihin hjauspalavereihin pyydettäessä.

7 Ryhmänhjaaja Ryhmänhjaajalla n keskeinen rli man ryhmän hjaustyössä. Hän n avainhenkilö, jnka puleen sekä piskelijat että heidän vanhempansa vivat ensisijaisesti kääntyä erilaisissa kysymyksissä. Ryhmänhjaajan hjaustehtävät: Vastaa ryhmänsä lähihjauksesta ja tiedttamisesta. Perehdyttää piskelijat lukin timintatapihin ja työskentelymutihin. Tekee tulhaastattelun kaikille ryhmänsä piskelijille pintjen alkuvaiheessa. Edistää yhteisöllisyyttä. Pitää yhteyttä hultajiin. Seuraa piskelijiden pintjen etenemistä. Vastaa ryhmänhjaustukiiden pitämisestä. Antaa henkilökhtaista ja pienryhmähjausta tarvittaessa. Puuttuu ajissa yhdessä rehtrin ja aineenpettajan kanssa piskelijiden lisääntyneisiin pissalihin, käyttäytymisessä tai pintmenestyksessä tapahtuviin muutksiin ja piskeluvaikeuksiin ja tiedttaa niistä piskeluhulln henkilökunnalle ja alaikäisten piskelijiden salta myös hultajille. Suunnittelee yhteistyössä piskelijiden ja hultajien kanssa vanhjen tansseihin ja penkkaritapahtumiin liittyvät järjestelyt Opint-hjaaja Opint-hjaajalla n päävastuu hjauksen kknaisuuden suunnittelusta ja tteutuksesta. Opinthjaajan vastuulla n hjaussuunnitelman laatiminen ja päivittäminen. Opint-hjaaja vastaa pinthjauksen järjestämisestä. Opint-hjauksen tehtävänä n tukea piskelijaa pinnissa lukiaikana ja hulehtia siitä, että piskelijalla n riittävästi sellaisia tietja ja taitja, jita hän tarvitsee siirtyessään jatk-pintihin ja työelämään. Opint-hjauksen tavitteena n antaa piskelijille tieta kk ajan uudistuvasta kulutusjärjestelmästä ja työelämästä, vahvistaa päätöksentektaitja, elämänhallintaa ja kasvua terveeseen aikuisuuteen sekä antaa valmiuksia tehdä ppilaan kannalta parhaita mahdllisia ratkaisuja. Opint-hjaajan tehtävät: Vastaa pint-hjauksen käytännön järjestämisestä sekä hjauksen kknaisuuden suunnittelusta ja tteutuksesta yhteistyössä rehtrin ja ryhmänhjaajien kanssa.

8 8 Antaa lukkamutista, henkilökhtaista ja pienryhmähjausta. Vastaa jatkkulutus- ja ammattisuunnitelmiin liittyvistä hjauksellisista kysymyksistä ja hulehtii siitä, että piskelijat ppivat käyttämään tarjlla levia tietlähteitä ja yhteiskunnan tarjamia hjaus-, neuvnta- ja tietpalveluita. Keskustelee piskelijan kanssa tilanteesta, kun hän tekee anmuksen arvsanan muuttamisesta suritusmerkinnäksi. Ohjaa piskelijaa mikäli piskelija n eramassa luki-pinnista kesken lukuvuden ja ttaa piskelijalta tarvittaessa tiednsiirtluvan. Opiskelijan ertessa ilmittaa tilanteen myös etsivään nuristyöhön, ellei sitä le tehty piskeluhulln timesta. Vastaa ammattikrkeakulu- ja ylipistvierailuista. Vastaa neljännen vuden piskelijiden, kaksis- tai klmistutkinnn surittajien ja aikuispiskelijiden hjauksesta. Tekee yhteistyötä peruskulujen, ammattipistjen, työvima-, kulu- ja muiden viranmaisten kanssa. Tekee lukitestit kaikille lukin alittaneille piskelijille Rehtri Rehtrin vastuulla vat: Luda hjaukselle sellaiset timintamahdllisuudet, että erilaisten hjausmenetelmien ja työnjakjen tteuttaminen n mahdllista. Tukea malla timinnallaan pint-hjaajan ja pettajien keskinäistä yhteistyötä sekä hjaustiminnan suunnittelua. Pitää alittaville piskelijille katsauksen lukin timinnasta ja järjestyssäännöistä. Keskustelee piskelijan kanssa lukista eramisesta kesken pintjen ja allekirjittaa tdistuksen. Opiskelijan häiriökäyttäytymisen tilanteissa järjestää kasvatuskeskustelut piskelijille yhdessä ryhmänhjaajan kanssa. Alaikäisten salta mukana n myös hultaja/hultajat. Mikäli häiriökäyttäytyminen, kurinpit-ngelmat tai kulunkäynnin laiminlyönti lisääntyy kasvatuskeskusteluista hulimatta, rehtri vi antaa ensin kirjallisen varituksen. Tiedttaa piskelijille ja vanhempainillissa hultajille säännöistä ja määräyksistä, jtka hjaavat luki-pintjen ja ylippilastutkinnn surittamista. Vastata turvallisen kulu- ja työympäristön kehittymisestä. Vastata lukin timintahjeiden päivittämisestä.

9 9 Vastata lukilain 1998/629 ja lukiasetuksen 1998/810 antamien määräysten ja hjeiden nudattamisesta Vararehtri Vararehtrin tehtävät: Rehtrin pissa llessa vararehtri vastaa rehtrin tehtävistä. Vastaa välituntivalvntjen suunnittelusta. Suunnittelee yhdessä rehtrin ja pint-hjaajan kanssa kurssitarjttimen Opiskeluhult Opiskeluhulln timijita vat lukin piskeluhultryhmä, jhn kuuluvat rehtri, kuraattri, terveydenhitaja ja pint-hjaaja. Opiskeluhultryhmän tehtävänä n suunnitella lukin hyvinvinnin edistämiseen liittyviä timenpiteitä, kartittaa hyvinvinnin tilaa sekä arviida ja kehittää piskeluhulln timintaa. Yksittäisen piskelijan tuen tarpeen selvittämiseen ja piskeluhulln palvelujen järjestämiseen liittyvät asiat käsitellään tapauskhtaisesti kttavassa mnialaisessa asiantuntijaryhmässä. Asiantuntijaryhmään vidaan nimetä asiantuntijita jäseneksi vain piskelijan, tai ellei hänellä le edellytyksiä arviida annettavan sustumuksen merkitystä, hänen hultajansa sustumuksella. Timijina yksittäisen piskelijan piskeluhullllisissa asiissa vat kuraattri, terveydenhitaja ja pint-hjaaja Kuraattri Kuraattri n kulun ssiaalisten kysymysten asiantuntija. Hän pyrkii saltaan edistämään piskelijiden hyvää ppimista, fyysistä ja psyykkistä terveyttä sekä ssiaalista hyvinvintia. Kuraattri pyrkii auttamaan esim. seuraavissa asiissa: kuluhaluttmuus, luvattmat pissalt, heikk kulumenestys, keskittymisvaikeudet, pelk- ja jännitysngelmat, päihdengelmat, ristiriidat kulutvereiden tai vanhempien kanssa. Kuraattrin kanssa käydyt keskustelut vat luttamuksellisia. Lukin pintjen alkuvaiheessa kuraattri käy esittäytymässä ja kertmassa työstään piskelijille.

10 Terveydenhitaja Terveydenhitaja n terveydenhullllisten asiiden asiantuntija ja hän seuraa piskelijiden kasvua ja kehitystä sekä hyvinvintia ja piskelukykyä. Opiskelijalla n mahdllisuus hakeutua terveydenhitajan vastaantlle kiireettömissä asiissa ajanvarauksella. Päivittäin terveydenhitajan työnkuvaan kuuluu myös avinta vastaanttaikaa, jllin piskelija vi tulla keskustelemaan asiistaan ilman erikseen varattua aikaa. Opiskelijalla n mahdllisuus ttaa yhteyttä myös terveyskeskuksen vastaanttn arkipäivisin virka-aikana. Terveydenhitaja tekee terveystarkastuksen ensimmäisen vusikurssin piskelijille. Lääkärin terveystarkastus tteutetaan tisen vusikurssin tytöille piskelijaterveydenhullssa ja pjille kutsuntaterveystarkastuksena terveyskeskuksessa (myös armeijaan hakeutuville tytöille.) Suun terveydenhult n sa piskeluterveydenhulta ja suun terveystarkastus järjestetään piskelijille vähintään kerran piskeluaikana. Tarkastuksessa annetaan terveysneuvntaa, tteutetaan suun ja hampaiden yksilöllisen tarpeen mukaiset tutkimukset ja hit sekä tehdään tarkastuksen phjalta mahidn sisältävä hitsuunnitelma. Opiskelijahammashult n alle 18- vutiaille ilmainen ATK-tukihenkilö ATK-tukihenkilön vastuulla n: Lukin tietverkkjen kunnssapit. Uusien laite- ja hjelmisthankintjen suunnittelu. Neuva tarvittaessa tietverkkjen käytössä. Timia pettajien ja ppilaiden tukena ngelmatilanteissa. Laitteiden hult ja ylläpit Timistsihteeri Timistsihteerin vastuulla n: Ennen pintjen alkua välittää tieta kdin ja lukin välillä. Ennen pintjen alkua valmistella yhteishakuun liittyvät asiat ja lähettää lukin päässeiden yhteyshakukirjeet. Hitaa kulumatkatukiasiat, pintkrttiasiat ja muut rekisteröintiasiat.

11 11 Ohjata piskelijita pinttukiin liittyvissä kysymyksissä ja auttaa pinttukianmusten täyttämisessä. Antaa pyynnöstä piskelijalle piskelijatdistukset. Hulehtia erilaisten lmakkeiden saatavuudesta. Mnistaa asiapaperit ja tehdä tarviketilaukset. Opastaa vakuutus- ja tapaturma-asiissa. Hitaa maksutusasiat. Ottaa vastaan ilmittautumiset y-kirjituksiin. Hulehtia y-kirjitusten valmistelut. Luda ja ylläpitää piskelijarekisteriä. Hulehtia kaikkien asiapapereiden arkistinnista. Opintjen jälkeen antaa tdistukset arkistista. 3. Ohjauksen tteutus pintjen aikana 3.1. Ryhmänhjaajan hjaustyö Ryhmänhjaajan hjaus 1.vusikurssin aikana: Ryhmänhjaaja haastattelee man ryhmänsä piskelijat tavitteenaan tutustua heihin ja saada heidät arviimaan mia piskeluvalmiuksiaan, vimavarjaan, tukijukkjaan ja mtivaatitaan. Ensimmäisenä päivänä ryhmähjaaja pastaa kulutyössä. Ryhmänhjaajat suunnittelevat ja tteuttavat ryhmäytymispäivän alkaville ryhmille yhteistyössä ppilaskunnan hjaajien ja ppilaskunnan kanssa. Ryhmänhjaajat suunnittelevat ja tteuttavat vanhempainillan syksyllä ja pitävät hultajiin yhteyttä puhelimitse ja/tai Wilman välityksellä. Seuraavat pissalja ja pintjen edistymistä sekä pyrkivät varhaiseen puuttumiseen ngelmatilanteissa.

12 12 Ryhmänhjaajan hjaus 2.vusikurssin aikana: Tarvittaessa pitävät henkilökhtaisia keskusteluja. Seuraavat pissalja ja pintjen edistymistä. Suunnittelevat ja tteuttavat vanhempainillan yhteistyössä rehtrin kanssa. Ryhmänhjaajan hjaus 3.vusikurssin aikana: Henkilökhtaiset keskustelut tarvittaessa. Opiskelijan kknaiskurssimäärän valmistumisen seuranta. Ryhmänhjaajat suunnittelevat yhteistyössä hultajien kanssa penkkaritapahtuman. Ryhmänhjaajat sallistuvat y-juhlien suunnitteluun ja jakavat juhlissa y-lakit valmistuville ylippilaille Yhteistyö hultajien kanssa Yhteistyö ennen pintjen alkua: Peruskulun vanhempainillissa pint-hjaaja ja rehtri tiedttavat luki-pinnista ja hakemisesta lukin. Tarvittaessa järjestetään myös tapaamisia hultajien, ppilaan ja pint-hjaajan kanssa lukin hakua suunniteltaessa. Lukin hakenut täyttää ainevalintakrtin, jnka myös hultajat allekirjituksellaan hyväksyvät. Yhteistyö pintjen alkaessa: Opiskelijan hultajille lähetetään Wilman tunnukset ja heidät kutsutaan vanhempainiltaan luki-pintjen alkuvaiheessa. Vanhempainillassa rehtri, pint-hjaaja, kuraattri ja terveydenhitaja kertvat lukin käytänteistä ja masta rlistaan hjaustyössä. Tilaisuuden päätteeksi ryhmänhjaaja kkaa man ryhmän piskelijiden hultajat tutustuttamalla ppilaitkseen ja ryhmänhjaajaan rliin hjaustyössä.

13 13 Yhteistyö pintjen kuluessa ja päätösvaiheessa: Luki tiedttaa tapahtumista Wilmassa ja hultajien edellytetään aktiivisesti seuraavan Wilman kautta tapahtuvaa tiedttamista. Heidän tivtaan ttavan yhteyttä lukin tarpeen vaatiessa. Lukin nettisivuilla julkaistaan kaikki luki-pintihin liittyvä materiaali (petussuunnitelma, lukuvusitiedte, kurssitarjtin, työjärjestys, kirjaluettelt ym.), jka n tällöin myös hultajien luettavana. Ryhmänhjaajalla n ensisijainen vastuu pitää yhteyksiä hultajiin kun tiedtettavaa tulee. Erityishulien khdalla svitaan erikseen, kuka n yhteydessä hultajaan, kun se n piskelun sujumisen kannalta välttämätöntä. Opintmatkista menee tiet myös hultajille Wilman tiedtteena ja alaikäisten piskelijiden salta hultajat antavat luvan piskelijalle pintmatkalle lähtöön. Alaikäisen piskelijan kanssa pidettäviin kasvatuskeskusteluihin ja mnialaisen piskeluhulttyön neuvtteluihin kutsutaan aina myös hultaja/hultajat mukaan. Rehtri tiedttaa y-kirjituksista ja pint-hjaaja jatk-pinnista jatkavien ja päättävien ryhmien vanhempainillissa. Hultajat ja ktiväki kutsutaan mukaan lukin tapahtumiin (penkkarit, vanhjen tanssit, itsenäisyysjuhlat ja luki-pintjen päättymiseen liittyviin ylippilasjuhliin) Opint-hjaajan hjaustyö Ohjaus ennen pintjen alkamista: Lukin markkininnin suunnittelu ja tteutus yhdessä tutr-piskelijiden ja rehtrin kanssa. Tutustumiskäyntien järjestäminen lukille. Lukipäivän suunnittelu yhteistyössä rehtrin ja tutr-ppilaiden kanssa. Tiedttaminen luki-pinnista vanhempainillissa. Nivelvaiheen tietjen siirt yhteistyössä peruskulujen ppilaanhjaajien kanssa. Tarvittaessa neuvttelut hultajien kanssa piskelijan lukin hakua suunniteltaessa. Lukin hakeneiden pastus ainevalintakrtin täyttämisessä ja kurssivalinnissa. Lukin tulijiden ryhmäjan suunnittelu yhteistyössä rehtrin kanssa. Kurssivalintatarjttimen suunnittelu yhdessä rehtrin ja vararehtrin kanssa.

14 14 Ohjaus pintjen alkuvaiheessa 1.vuden syksyllä: Ohjaus tarvittaessa kurssivalinnista Lukitestien teettäminen piskelijilla Ohjaus pintjen jatkuessa ja eri vusiryhmissä: Opetuksen järjestäminen OP1-, OP2- ja OP3-kurssien salta. 4.vusikurssin ryhmänhjaus Hulehtii, että piskelijat tekevät keväällä seuraavaan lukuvuden kurssivalinnat. Kesken vuden lukin tulleiden piskelijiden henkilökhtaisten pintsuunnitelmien laadinta ja seuranta. Kesken lukuvuden eravien salta pint-hjaaja käy keskustelut pintjen jatkamisesta tisen asteen ppilaitksessa ja hjaa hakuprsessia. Erava piskelija ilmitetaan myös etsivän nuristiminnan edustajille. Henkilökhtainen hjaus jkaiselle piskelijalle vähintään kerran lukuvuden aikana. Ohjaus ainevalinta- ja muissa muutstilanteissa. Ohjaus jatk-pintjen suunnittelussa ja ammatinvalinnassa, myös itsenäisesti hakemalla tieta internetin välityksellä. Ohjata ja tukea elämänsuunnittelun ja hallinnan taidissa. Välittää tieta työ- ja elinkeinelämästä sekä yrittäjyydestä. Järjestää mahdllisuuksia tutustua eri ammatteihin ja työelämään sekä piskeluun muissa ppilaitksissa. Ohjata siten, että piskelija saa etsiä tieta muiden maiden tarjamista piskelumahdllisuuksista ja työskentelystä ulkmailla. Ohjaus pintjen lppuvaiheessa: Seuraa luki-pintjen valmistumista (pakllisten ja syventävien kurssien tteutuminen sekä vähintään 75 kurssimäärän valmistuminen) Seuraa y-tulksia ja hjaa tarvittaessa uusimaan ja/tai täydentämään y-kkeita. Ohjaa jatk-pintjen haussa, kevään yhteishaun lisäksi myös täydennyshaut kesällä ja yhteishaut syksyllä tammikuussa alkavaan kulutukseen. Ohjaa tarvittaessa työpaikan haussa. Ohjaus valmistumisen jälkeen: Käytetään lukista valmistuneita jatk-pinnissa levia piskelijita alumneina alumnipäivässä.

15 Opint-hjauksen lukikurssit Pakllisten pint-hjauskurssien keskeiset sisällöt OP1-kurssi: Opintjen rakentuminen Omien piskelutaitjen kehittäminen Itsetuntemus ja mien timintamallien sekä vahvuuksien tunnistaminen ja päätöksentektaitjen kehittäminen Ylippilastutkint Jatk-pint- ja urasuunnitelma OP2-kurssi: Itsetuntemuksen ja ammatinvalinnan selkiyttäminen Sumen krkeakulujärjestelmä Jatk-pintjen phtiminen ja jatk-pintihin hakeutuminen Ulkmailla piskelu ja vaiht-ppilaaksi hjaaminen Työelämätietus sekä ammatillinen suuntautuminen ja työelämään siirtyminen Sveltavan pint-hjauskurssin keskeiset sisällöt OP3-kurssi: Tutr-timinta tai aktiivinen sallistuminen ppilaskunnan timintaan esimerkiksi hallituksen puheenjhtajan tai sihteerin timessa. 4. Hyvän hjauksen kriteerit ja niiden tteutuminen Opetushallitus n laatinut hyvän hjauksen kriteerit tavitteena tukea hjauksen krkeaa laatua ja mnipulista tarjntaa sekä varmistaa laadukkaan hjauksen saatavuus asuinpaikasta ja lsuhteista riippumatta. Hyvän hjauksen kriteerit timivat työkaluina hjauksen laadullisessa kehittämisessä. Kriteerien phjalta pyritään löytämään keskeiset teemat ja timenpiteet, jiden avulla hjauksen laatua parannetaan.

16 Riittävä ja mnipulinen hjaus Ohjaukseen n varattu resurssia siten, että piskelijalla n mahdllisuus saada riittävästi mnipulista ja jatkuvaa hjausta tarpeensa mukaan kk pintjen ajan. Jkaisella piskelijalla n mahdllisuus sekä henkilökhtaiseen että ryhmämutiseen hjaukseen. Tteutus: Kannuksen lukissa n sa-aikainen pint-hjaaja, jnka vastuulla n kknaisuudessaan hjaussuunnitelman laadinta ja kehittäminen. Opint-hjaaja järjestää pint-hjauksen kurssit (OP1, OP2 ja OP3) ja pitää henkilökhtaiset hjauskeskustelut jkaiselle vusikurssille. Opinthjaaja antaa lyhytkestista hjausneuvntaa ilman ajanvarausta ja hän hulehtii 4.vuden ja aikuispiskelijiden hjauksesta. Ohjaustyössä keskeisellä sijalla n myös jatk-pintjen ja ammatinvalinnan suunnittelu luki-pintjen valinnissa. Ohjaussuunnitelmassa n kuvattu kk henkilökunnan hjausvastuut ja työnjak Aktiivisuuden, sallisuuden ja vastuullisuuden tukeminen Ohjaus n tteutettu tavalla, jka vahvistaa piskelijiden aktiivisuutta, sallisuutta ja vastuullisuutta maan elämäänsä ja ppimiseensa liittyvissä prsesseissa ja päätöksentessa. Ohjaus vahvistaa piskelijan sallisuutta piskelija- ja ppilaitsyhteisössä sekä kasvattaa yhteiskunnan ja työelämän jäsenyyteen. Tteutus: Opiskelijaa kannustetaan miin valintihin luki-pintjen suunnittelussa. Opiskelijalle mahdllistetaan ppilaskunnan timinnan puitteissa vaikuttaa luki-pintjen suunnitteluun, tapahtumien järjestämiseen ja kannanttihin lukin viihtyvyyteen ja hyvään ilmapiiriin vaikuttaviin tekijöihin. Opiskelija vastuutetaan ja situtetaan hjaustyössä luki-pintihin ja itse hulehtimaan lukipintjen sujuvuudesta. Opiskelijaa kannustetaan pyytämään tukipetusta, mikäli hän kkee vaikeuksia ppiaineen etenemisessä. Opiskelussa ja petuksessa petetaan ryhmämutiseen timintaan ja etsimään tukea pintihin.

17 Ohjaus n yhteistä työtä Ohjaus n lukikulutuksen henkilöstön tavitteellisesti jhdettua yhteistä työtä lukin petussuunnitelman mukaisesti. Tehtävät, rlit ja yhteistyömudt kuvataan selkeästi hjaussuunnitelmassa. Tteutus: Ohjaussuunnitelmassa n kuvattu lukin henkilöstön tehtävät ja rlit hjauksessa. Ohjauksessa krstuu yhteistyö tavitteena piskelijiden kknaisvaltainen hjaus Osaava ja ammattitaitinen henkilöstö Lukikulutuksen pint-hjaajat vat tehtäväänsä kelpisia. Henkilöstön tiedt, taidt ja hjaussaaminen vat krkeatasisia ja ajan tasalla. Tteutus: Lukin pint-hjaajan virassa leva henkilö n surittanut pint-hjaajan kelpisuuspinnt (60 p) ja hän n lukin pintjen hjaukseen pätevä kulutuksen ja myös työkkemuksen perusteella. Hän sallistuu vusittain pint-hjauksen kulutustilaisuuksiin Tasa-arvn ja yhdenvertaisuuden edistäminen Opint-hjausta kehitetään ppilaitksen tasa-arvsuunnitelman mukaisesti. Ohjaus tteutetaan tavalla, jka edistää piskelijan luttamusta tasavertaisiin mahdllisuuksiinsa kulutuksessa ja työelämässä. Tteutus: Kannuksen kaupungin tasa-arvsuunnitelma hjaa lukin timintaa. Opint-hjauksessa kannustetaan piskelijita ennakkluulttmiin aine-, suuntautumis- ja uravalintihin. Opiskelijavalinnissa hakijille annettava infrmaati suunnataan tasapulisesti mlemmille sukupulille ja siinä kannustetaan hakeutumaan myös niille alille ja valitsemaan ppiaineita, jissa hakijiden sukupuli n vähemmistönä.

18 Ohjaussuunnitelma Kulutuksen järjestäjällä n hjaussuunnitelma, jka n tarkennettu ppilaitskhtaisesti. Ohjaussuunnitelmassa n määritelty hjauksen tavitteet, tteutus, jhtaminen, työnjak, vastuut ja arviinti. Suunnitelma n tehty yhteistyössä piskelijiden ja sidsryhmien kanssa. Ohjaussuunnitelmaa arviidaan ja päivitetään säännöllisesti. Tteutus: Kannuksen lukin n laadittu hjaussuunnitelma, jka sisältää hjaustyön työnjan ja vastuut. Suunnitelma sisältää myös hyvän hjauksen kriteerit ja niiden tteuttamisen Kulutuksen nivelvaiheet Nivelvaiheyhteistyö lukikulutuksen alku- ja päättövaiheessa sekä muissa siirtymissä n suunniteltua ja timivaa. Oppilaits antaa tieta lukikulutuksesta peruskululaisille ja tarjaa heille mahdllisuuden tutustua luki-petukseen. Opiskelijalle järjestetään mnipulisia mahdllisuuksia tutustua piskeluun jatk-piskelupaikissa. Opiskelijalla n mahdllisuus sisällyttää pint-hjelmaansa jatk-pintihin liittyviä pintja. Ohjauksella varmistetaan piskelijat taidt hankkia tieta jatk-pinnista sekä timia sähköisessä hakujärjestelmässä. Oppilaitksessa n svittu hjauksen käytännöt mahdllisen kulutusalan tai kulutuksen järjestäjän vaihtamiseksi. Ohjaus tukee piskelijan sujuvaa siirtymistä jatk-pintihin. Tteutus: Peruspetuksen 9.lukille esitellään luki-pinnt ja ppilailla n mahdllisuus tutustua lukin pintihin heidän p-tunneilla ja lukipäivän aikana. Lisäksi lukin hakeneet laativat lukin lukujärjestyksen keväällä ja saavat lukin alitukseen liittyvät hjeistuksen. Lukin tiednsiirtpalaverissa peruspetuksen pint-hjaaja välittää ppilaan tiednsiirtlupaan vedten ne tarpeelliset tiedt lukille, jtka pintjen järjestämisen ja sujuvuuden kannalta vat leellisia. Lukin pint-hjauksessa piskelija tutustuu ammatteihin ja niihin liittyviin jatk-pintihin. Lukin tisella ja klmannella vusikurssilla piskelijat vivat halutessaan vierailla ammattikrkeakulun ja ylipistn avinten vien päivän tapahtumassa tutustuen eri jatk-pintmahdllisuuksiin. Jatk-pintihin hakeutumista harjitellaan Opintplku sivustlla ja piskelijat perehdytetään nettiphjaisen hakulmakkeen täyttöön. Opiskelijalla n mahdllisuus tehdä hakemus myös pint-

19 19 hjaajan henkilökhtaisessa hjauksessa. Jkainen lukilainen tekee pintjen päätteeksi jatkpintsuunnitelman. Tarvittaessa piskelija vi antaa tiednsiirtluvan siirtyessään uuteen ppilaitkseen tai jatk-pintpaikkaan Ohjaus kulutukseen ja uravalintihin liittyvien päätösten tukena Ohjaus tukee lukikulutuksen surittamista sekä piskelijan situtumista jatk-pintihin. Opiskelija laatii piskelu-, ylippilastutkint- ja jatk-pintsuunnitelman hjauksen avulla. Ohjaus n tteutettu tavalla, jka tukee piskelijaa arviimaan ja kehittämään suunnitelmia pintjen edetessä. Ohjaus n tteutettu tavalla, jka tukee piskelijat aktiivista ja kriittistä tiednhankintaa. Ohjauksessa käsitellään mnipulisesti ja ennakkluulttmasti vaihtehtja piskelijan mien suunnitelmien ja valintjen tueksi. Tteutus: Opiskelija laatii lukin tullessaan henkilökhtaisen piskelusuunnitelman, jta hän päivittää tarpeen mukaan pint-hjaajan kanssa. Lukuvuden lppuvaiheessa hän tekee seuraavan vuden kurssivalinnat Wilmaan. Opiskelija laatii alustava y-kirjitussuunnitelman 2.vuden aikana pint-hjaajan hjauskeskustelussa ja lpullinen kirjitussuunnitelma n valmiina 3.vuden marraskuussa. Ykirjitusten valinnan taustalla vat piskelijan jatk-pinttiveet ja uravalinta. Opiskelijaa hjataan sekä lukkamutisilla tunneilla että henkilökhtaisessa hjauksessa järkevään kirjitussuunnitelmaan erityisesti ammattialan humiiden Työelämätaidt ja työelämään tutustuminen Opiskelija tutustuu mnipulisesti työ- ja elinkeinelämään sekä yrittäjyyteen piskeluaikana. Hänellä n mahdllisuus sisällyttää pint-hjelmaansa työelämään liittyviä pintja. Opetus n järjestetty siten, että se tukee piskelijan työnhakuvalmiuksien ja työelämätaitjen kehittymistä. Henkilöstöllä n ajantasaiset tiedt työelämästä ja mahdllisuus kehittää työelämäsaamistaan. Tteutus: Luki järjestää sveltavan yritystaluskurssin, jnka aikana perehdytään yritystimintaan.

20 20 Opint-hjauksen lukkatunneilla esitellään eri ammattialja ja jatk-pintja. Opint-hjauksen OP2 kurssilla vieraillaan jatk-pintjen messuilla Vurvaikutteinen yhteistyö hjauksen tukena Kdin ja ppilaitksen välinen yhteistyö n sallistavaa, suunnitelmallista ja säännöllistä. Mniammatillinen ja mnialainen yhteistyö n säännöllistä ja suunniteltua. Verkst- ja työelämäyhteistyö n suunniteltua ja aktiivista. Timijiden vastuut vat kaikkien tiedssa. Oppilaitksen yhteistyö krkeakulujen, ylipistjen ja muiden ppilaitsten kanssa tukee piskelijan jatk-pintvalmiuksien kehittymistä sekä sujuvaa siirtymistä jatk-pintihin. Yhteistyö muiden tisen asteen ppilaitsten kanssa mahdllistaa justavia pintplkuja sekä tarvittaessa piskelijan justavan siirtymisen ppilaitksesta tiseen, mikä vähentää negatiivista keskeyttämistä. Tteutus: Luki järjestää hultajille vanhempainillat vähintään kerran vudessa jkaisen vusikurssin aikana. Vanhempainillissa tiedtetaan ajankhtaisista piskeluun liittyvistä asiista. Luki n tehnyt Oppilas- ja piskelijahultlain 1287/2013 vaatiman Opiskeluhulln suunnitelman, jka n hyväksytty Kannuksen kaupungin sivistyslautakunnassa Mniammatillinen yhteistyö n täten suunnitelmallista ja timivaa eri tahjen kesken ja timijiden vastuut vat tiedssa niin piskelijahulln kuin hjaustyön salta. Js luki-piskelijan pinnt eivät etene tai hän haluaa vaihtaa ppilaitsta, pint-hjaaja keskustelee ja suunnittelee piskelijan kanssa vaihtehtja, hjaa piskelijaa yhteishaussa ja hakulmakkeiden täytössä. Tarvittaessa piskelija vi antaa tiednsiirtluvan piskelun kannalta tarpeellisten tietjen siirtämiseksi uuteen ppilaitkseen Ohjauspalveluista tiedttaminen Opiskelija ja hänen hultajansa saavat ajantasaista tieta hjauspalveluista lukikulutuksessa. Ohjauksesta tiedtetaan erilaisin menetelmin. Tiedttaminen n aktiivista ja suunniteltua. Tteutus: Lukin hjaussuunnitelmasta ja hjauksen työnjasta tiedtetaan lukin tulijille ja heidän hultajilleen ensimmäisen jaksn aikana luki-pintjen alussa.

21 21 Lukin alittaville pidetään pint-hjauksen lukkatunteja 1.jaksn aikana, jssa piskelija perehtyy luki-pintihin ja hjaustyöhön sekä tutustuu eri timijihin ja heidän hjaustyön vastuisiin ja työnjakn Hyvän hjauksen kriteerit sana paikallista laatujärjestelmää Hyvän hjauksen kriteerit vat sa petuksen järjestäjän laatu- ja arviintijärjestelmää. Henkilöstön kaikki jäsenet tuntevat hyvän hjauksen kriteerit ja timivat niiden mukaisesti. Ohjaustimintaa arviidaan säännöllisesti ja suunnitelmallisesti. Tteutus: Lukin hjaussuunnitelmaa arviidaan vusittain. Opint-hjaaja tekee tarpeelliset päivitykset ja muutksen timintaan saadun palautteen phjalta. Henkilökunta arvii maa hjaustimintaansa vusittain man työnkuvan ja hjaussuunnitelmassa levan kuvauksen perusteella. He tuvat pint-hjaajalle tiedn tarpeellisista muutksista hjaussuunnitelman päivitystyöhön. Hultajille tehdään arviintikyselyt määrävälein.

OHJATAAN YHDESSÄ. Opiskelija. Opinto-ohjaaja. Hoksaajaopettaja. Vastuuopettaja. Erityisen tuen ohjaava opettaja. Opettaja.

OHJATAAN YHDESSÄ. Opiskelija. Opinto-ohjaaja. Hoksaajaopettaja. Vastuuopettaja. Erityisen tuen ohjaava opettaja. Opettaja. Opintsihteeri OHJATAAN YHDESSÄ Hksaajapettaja Opint-hjaaja Erityisen tuen hjaava pettaja Opiskelija Vastuupettaja Opettaja Terveydenhitaja OPINTO-OHJAAJA Dia 1 kulutusten markkininti piskelijarekrytinti

Lisätiedot

OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA

OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA elkuu 2015 OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA OPPILAAN SÄÄNNÖLLISEN KOULUNKÄYNNIN TURVAAMINEN JA TUKEMINEN Kulun aikuisten tehtävä n tukea tasapulisesti jkaista ppilasta tämän kasvussa ja kehityksessä

Lisätiedot

yksilökohtaisena opiskeluhuoltona: opiskeluterveydenhuollon palvelut psykologi- ja kuraattoripalvelut monialainen yksilökohtainen opiskeluhuolto

yksilökohtaisena opiskeluhuoltona: opiskeluterveydenhuollon palvelut psykologi- ja kuraattoripalvelut monialainen yksilökohtainen opiskeluhuolto 1287/2013 Opiskeluhulta tteutetaan ensisijaisesti ehkäisevänä kk ppilaitsyhteisöä tukevana yhteisöllisenä piskeluhultna yksilökhtaisena piskeluhultna: piskeluterveydenhulln palvelut psyklgi- ja kuraattripalvelut

Lisätiedot

KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen

KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja piskelijahulln palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Oppilashult ja turvallisuuden edistäminen Kdin ja kulun yhteistyö Heidi Peltnen, petusneuvs 29.9.2010,

Lisätiedot

VALMA-KOULUTUS AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALMENTAVA KOULUTUS

VALMA-KOULUTUS AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALMENTAVA KOULUTUS AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALMENTAVA KOULUTUS VALMA-kulutus n hyvä vaihteht sinulle js haluat tutustua erilaisiin kulutusalihin ja ammatteihin tarvitset lisäaikaa ja hjausta kulutuksen ja ammatin valinnassa

Lisätiedot

Omaishoitajienkuntoutuskurssit

Omaishoitajienkuntoutuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Omaishitajienkuntutuskurssit Omaishitajien kuntutuskurssit, Omaishitajien kuntutuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a )

KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a ) KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a ) YLEINEN TUKI Yleinen tuki n jkaiselle lapselle annettavaa esipetusta, jssa hänen yksilölliset tarpeensa ja ppimisedellytyksensä humiidaan yhteistyössä

Lisätiedot

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Aspergerin ireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan

Lisätiedot

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Aspergerin ireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntutuskurssit, sittaiset perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän

Lisätiedot

Opintojen ohjaus Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA 2015 2016 KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO

Opintojen ohjaus Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA 2015 2016 KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO Opintjen hjaus Keski-Phjanmaan ammattipistssa OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA 2015 2016 KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO Sisällys 1 JOHDANTO... 1 2 OPINTO-OHJAUS... 2 3 OHJAUS JA

Lisätiedot

Autismia sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit

Autismia sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Autismia sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital Autismia

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA Kangasalan varhaiskasvatus tarjaa lapsen ja perheen tarvitsemat varhaiskasvatuspalvelut perheen tilanteen ja tarpeen mukaisesti; kkpäivähita, sapäivähita, perhepäivähita,

Lisätiedot

Kirkkonummen musiikkiopisto - Kyrkslätts musikinstitut OPETUSSUUNNITELMA

Kirkkonummen musiikkiopisto - Kyrkslätts musikinstitut OPETUSSUUNNITELMA Kirkknummen musiikkipist - Kyrkslätts musikinstitut OPETUSSUUNNITELMA 2004/2009 Kirkknummen musiikkipist - Kyrkslätts musikinstitut Kirkknummen musiikkipist n perustettu vunna 1972, kunnallistettu 1.1.1989

Lisätiedot

Sydänvikaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit

Sydänvikaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Sydänvikaa sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit Lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit, t Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012

Lisätiedot

Lasten niveltulehdusta sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit

Lasten niveltulehdusta sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Lasten niveltulehdusta sairastavien speutumisvalmennuskurssit Nurten speutumisvalmennuskurssit, sittaiset t Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012

Lisätiedot

NURMEKSEN PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2014 2016

NURMEKSEN PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2014 2016 NURMEKSEN PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2014 2016 SISÄLLYS 1. JOHDANTO 3 2. OPPILASHUOLLON KOKONAISTARVE JA OPPILASHUOLTOPALVELUT 3 3. YHTEISÖLLINEN OPPILASHUOLTO... 7 3.1. Oppilashultryhmät.

Lisätiedot

Hengityssairautta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit

Hengityssairautta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Hengityssairautta sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital Hengityssairauksia

Lisätiedot

1. Yleistä. Tavoitteet vuodelle 2016

1. Yleistä. Tavoitteet vuodelle 2016 Timintasuunnitelma 2016 1. Yleistä JyväsRiihi ry n vunna 2000 perustettu maaseudun kehittämisyhdistys eli Leader-ryhmä. Yhdistys aktivi alueen timijita maehtiseen kehittämiseen ja yhteistyöhön. Timinnan

Lisätiedot

2.1. Miten lapsi oppii? Tutkimalla, kysymällä, toimimalla ja leikkimällä

2.1. Miten lapsi oppii? Tutkimalla, kysymällä, toimimalla ja leikkimällä Päiväkti Röllin esipetussuunnitelma 1. Esipetuksen tehtävä ja yleiset tavitteet Esipetuksen tavitteena n edistää lapsen kehitys- ja ppimisedellytyksiä sekä vahvistaa lapsen ssiaalisia taitja ja tervettä

Lisätiedot

Tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten ja nuorten ja nuorten aikuisten ja lasten sopeutumisvalmennuskurssit

Tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten ja nuorten ja nuorten aikuisten ja lasten sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten ja nurten ja nurten aikuisten ja lasten speutumisvalmennuskurssit Aikuisten speutumisvalmennuskurssit Nurten ja nurten aikuisten speutumisvalmennuskurssit

Lisätiedot

SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI

SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI Tampellan esplanadi 6, 33100 Tampere, puh. 010 841 1880, fax 010 841 1888, www.pallliitt.fi/tampere Jaettu vastuu auttaa yhteisöä kehittymään Ihmisyhteisöt rakentuvat

Lisätiedot

Uniapneaoireyhtymää sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit

Uniapneaoireyhtymää sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Uniapneaireyhtymää sairastavien aikuisten kuntutuskurssit, sittaiset perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital

Lisätiedot

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS 1. Hallituksen tehtävien ja timinnan perusta Hallituksen tehtävät ja timintaperiaatteet perustuvat Sumen lainsäädäntöön, erityisesti sakeyhtiölakiin ja arvpaperimarkkinalakiin

Lisätiedot

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuipåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuipåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu ipåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuipå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuipåasdf Vallilan ala-asteen petussuunnitelma ghjklöäzxcvbnmqwertyuipåasdfghjk löäzxcvbnmqwertyuipåasdfghjklöäz

Lisätiedot

KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMAN LAADINTA JA HYVÄKSYMINEN

KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMAN LAADINTA JA HYVÄKSYMINEN KOULU: Espn kristillinen kulu KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMAN LAADINTA JA HYVÄKSYMINEN Espn kaupungissa n käytössä yhteinen phja ppilashultsuunnitelmalle, jta Espn kristillinen kulu n täydentänyt kulun

Lisätiedot

Sydänsairauksia sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit

Sydänsairauksia sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Sydänsairauksia sairastavien aikuisten kuntutuskurssit Aikuisten kuntutuskurssit, sittaiset perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/7 28.04.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/7 28.04.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) 7 Perhekeskuspiltin valmistelutilanne HEL 2015-004845 T 06 00 00 Päätösehdtus Esittelijän perustelut päättää merkitä tiedksi perhekeskuspiltin valmistelun tilanteen.

Lisätiedot

Muistilistan tarkoitus: Valvotaan lain toteutumista sekä tavoitteiden, toimenpiteiden ja koulun tasa-arvotyön seurantamenettelyn laatua.

Muistilistan tarkoitus: Valvotaan lain toteutumista sekä tavoitteiden, toimenpiteiden ja koulun tasa-arvotyön seurantamenettelyn laatua. Muistilista tasa-arvtyön laadunvalvntaan Muistilistan tarkitus: Valvtaan lain tteutumista sekä tavitteiden, timenpiteiden ja kulun tasa-arvtyön seurantamenettelyn laatua. Jhdant: Muistilistat timivat usein

Lisätiedot

Yhteisestä työstä hyvinvointiaopiskeluhuoltoryhmä. perusopetuksessa Kokkola

Yhteisestä työstä hyvinvointiaopiskeluhuoltoryhmä. perusopetuksessa Kokkola Yhteisestä työstä hyvinvintiapiskeluhultryhmä peruspetuksessa 20.9.2018 Kkkla Esityksen sisältö Taustaa Verksttyö Oppaan sisältö Opiskeluhultryhmän timintamalli 2 Taustaa miksi pas tehtiin Varhaiskasvatus,

Lisätiedot

HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008

HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008 1(5) HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008 YLEISTÄ Liikunnallisen iltapäivätiminnan kehittämishankkeiden tukemiseen liittyviä valtinavustuksia jaettaessa

Lisätiedot

SISÄLTÖ 1 OHJAUS ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTOSSA... 2 2 TOTEUTTAMINEN... 2 2.1 Hakeutuminen opintoihin... 3 2.2 Ammatillinen peruskoulutus... 3 2.2.

SISÄLTÖ 1 OHJAUS ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTOSSA... 2 2 TOTEUTTAMINEN... 2 2.1 Hakeutuminen opintoihin... 3 2.2 Ammatillinen peruskoulutus... 3 2.2. Hyväksytty petuksen jhtryhmässä 3.9.2015 0 SISÄLTÖ 1 OHJAUS ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTOSSA... 2 2 TOTEUTTAMINEN... 2 2.1 Hakeutuminen pintihin... 3 2.2 Ammatillinen peruskulutus... 3 2.2.1 Opintjen alkaessa...

Lisätiedot

MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014. Auringonpilkkujen ryhmä. Päivänsäteiden ryhmä

MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014. Auringonpilkkujen ryhmä. Päivänsäteiden ryhmä MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014 Auringnpilkkujen ryhmä Päivänsäteiden ryhmä 1. YKSIKKÖ Mutkaplun päiväkti n Rajamäen uusin ja suurin 5-ryhmäinen päiväkti, jka

Lisätiedot

Neuvolalääkäreiksi ovat nimetty neuvolasta vastaavat lääkärit, samoin koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon omat, nimetyt lääkärit.

Neuvolalääkäreiksi ovat nimetty neuvolasta vastaavat lääkärit, samoin koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon omat, nimetyt lääkärit. TOIMINTAOHJELMA NEUVOLATYÖLLE, KOULU- JA OPISKELU- TERVEYDENHUOLLOLLE SEKÄ LASTEN JA NUORTEN EHKÄI- SEVÄLLE SUUN TERVEYDENHUOLLOLLE VUOSILLE 2012-2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 LIPERIN KUNNAN JA OUTOKUMMUN

Lisätiedot

Hengityssairautta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit

Hengityssairautta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Hengityssairautta sairastavien aikuisten kuntutuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital Hengityssairauksia sairastavien

Lisätiedot

Opintojen suunnittelu ja opintoneuvonta

Opintojen suunnittelu ja opintoneuvonta Lukuvusi 2010 11 Opintjen suunnittelu ja pintneuvnta Opintjen suunnittelu n lennainen sa piskelua. Suunnittelu alkaa j sillin, kun piskelija saa tiedn piskelupaikasta ja hyväksymiskirjeen mukana perustietja

Lisätiedot

Kouvolan Yhteislyseo Tietotie Kouvola

Kouvolan Yhteislyseo Tietotie Kouvola Kuvlan Yhteislyse Tiettie 3 5 45100 Kuvla https://peda.net/kuvla/kl/ky Valinta- ja kurssipas lukinsa alittavalle 1.8.2018 alkaen 20+ HYVÄÄ SYYTÄ valita lukiksesi Kuvlan Yhteislyse mnipulinen kurssivalikima

Lisätiedot

Ikääntyneiden monisairaiden kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit

Ikääntyneiden monisairaiden kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Ikääntyneiden mnisairaiden kuntutuskurssit, sittaiset perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital Ikääntyneiden mnisairaiden

Lisätiedot

TURVALLISEN OPISKELUYMPÄRISTÖN EDISTÄMINEN JA SORA- LAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KEMI-TORNION AMMATTIKOR- KEAKOULUSSA

TURVALLISEN OPISKELUYMPÄRISTÖN EDISTÄMINEN JA SORA- LAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KEMI-TORNION AMMATTIKOR- KEAKOULUSSA TURVALLISEN OPISKELUYMPÄRISTÖN EDISTÄMINEN JA SORA- LAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KEMI-TORNION AMMATTIKOR- KEAKOULUSSA Ammattikrkeakulun hallitus hyväksynyt 28.8.2013 2 Sisällysluettel Jhdant... 3 1. Kaikkia

Lisätiedot

Fibromyalgiaa sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit

Fibromyalgiaa sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Fibrmyalgiaa sairastavien speutumisvalmennuskurssit Aikuisten speutumisvalmennuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital

Lisätiedot

Verkkokurssin suunnittelu

Verkkokurssin suunnittelu Verkkkurssin suunnittelu Yleistä Kun suunnittelet verkk-petusta ja -hjausta, lähde liikkeelle ensin mahdllisimman yksinkertaisesta tteutuksesta. Näin pääset npeasti liikkeelle ja piskelijat speutuvat mahdllisesti

Lisätiedot

Oppijan verkkopalvelut

Oppijan verkkopalvelut Esa Keränen 7.5.2012 Oppijan verkkpalvelut Tdennetun saamisen rekisteri Esiselvityksen yhteenvet Esityksen rakenne Jhdant Tdennetun saamisen rekisteri Tietsisältöjen rajaukset Tteutusmalli Vaikutukset

Lisätiedot

PERHON KUNNAN APIP-TOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2011

PERHON KUNNAN APIP-TOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2011 PERHON KUNNAN APIP-TOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1. Timinnan järjestämisen periaatteet Timintasuunnitelma n laadittu petushalitukseen hjeiden mukaisesti. (Määräykset ja hjeet 2011:1 ) Aamu- ja iltapäivätiminnalla

Lisätiedot

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittäminen Savon koulutuskuntayhtymässä Tuloksia ja käytäntöjä

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittäminen Savon koulutuskuntayhtymässä Tuloksia ja käytäntöjä Työpaikalla tapahtuvan ppimisen kehittäminen Savn kulutuskuntayhtymässä Tulksia ja käytäntöjä Maija Savlainen 15.11.2017 Kehittämishanke 8/2015-7/2018 Tteuttaja Savn kulutuskuntayhtymä. Hanke n valmisteltu

Lisätiedot

Selkärankareumaa, nivelreumaa ja niiden sukuisia sairauksia sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit

Selkärankareumaa, nivelreumaa ja niiden sukuisia sairauksia sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Selkärankareumaa, nivelreumaa ja niiden sukuisia sairauksia sairastavien speutumisvalmennuskurssit Aikuisten speutumisvalmennuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja

Lisätiedot

Vastuukäyttäjän tehtävät

Vastuukäyttäjän tehtävät Vastuukäyttäjän tehtävät 22.3.2013 Satu Hrnbrg Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedte 3/500/2013 Kulutuksen järjestäjä nimeää 2-6 vastuukäyttäjää, jiden tehtäviä vat Perehtyminen rganisaati-, kulutustarjnta-

Lisätiedot

Yhteistyösopimus Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka tutkimus- ja yhteistyöohjelman toteuttamisesta vuosina 2015 2018

Yhteistyösopimus Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka tutkimus- ja yhteistyöohjelman toteuttamisesta vuosina 2015 2018 Yhteistyöspimus Kaupunkitutkimus ja metrpliplitiikka -tutkimus- ja yhteistyöhjelman tteuttamisesta vusina 2015 2018 Yhteistyöspimus Kaupunkitutkimus ja metrpliplitiikka tutkimus- ja yhteistyöhjelman tteuttamisesta

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa Rekisterinpitäjän muutkset 1(7) REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Timintamalli muutstilanteessa Ptilasasiakirjan rekisterinpitäjä: alkutilanne Tiet ptilaan hidssa syntyvien asiakirjjen rekisterinpitäjästä tallennetaan

Lisätiedot

KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU

KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU PÖYTÄKIRJA VIESTINNÄN KESKUSLIITTO SUOMEN JOURNALISTILIITTO KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU Aika 3.6.2016 Paikka Eteläranta 10, Helsinki Läsnä Elina Nissi edustaen VKL:a Ltta

Lisätiedot

LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA Hakuaika päättyy 5.6.2009

LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA Hakuaika päättyy 5.6.2009 LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA Hakuaika päättyy 5.6.2009 Khderyhmä: Alkupetuksen 1- lukkien pettajat Opettaja vi lisäksi nimetä työkavereistaan 1-2 pettajaa/erityispettajaa seuraamaan verkkluentja Millin:

Lisätiedot

Parasta Lapsille ry Rekrytointi- ja perehdytyskansio

Parasta Lapsille ry Rekrytointi- ja perehdytyskansio Rekrytinti- ja perehdytyskansi Kansi n tarkitettu apuvälineeksi erilaisiin tilaisuuksiin, jissa järjestöämme ja timintaamme tehdään tutuksi uusille ihmisille. Ajatuksena n, että jkainen hyödyntää sitä

Lisätiedot

MYLLYTULLIN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA- ARVOSUUNNITELMA

MYLLYTULLIN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA- ARVOSUUNNITELMA MYLLYTULLIN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA- ARVOSUUNNITELMA 2016-2017 1. TAUSTAA JA KÄSITTEITÄ Ihmisten mninaisuutta kskeva tasa-arv n yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisessa kulussa ei syrjitä alkuperän,

Lisätiedot

Hankkeen tavoitteet voidaan jakaa valvonnan tavoitteisiin ja työsuojeluvalvonnan kehittämisen tavoitteisiin.

Hankkeen tavoitteet voidaan jakaa valvonnan tavoitteisiin ja työsuojeluvalvonnan kehittämisen tavoitteisiin. 1 (6) 22.1.2015 Valtakunnallinen kunta-alan työsujelun valvntahanke vusina 2012-2015 ( Turvallinen, terveellinen ja tuttava kuntatyö 2015 ) HANKESUUNNITELMA Tausta Kuntasektrilla n tapahtunut ja tapahtuu

Lisätiedot

Alueellisten aikuiskoulutuksen tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen tilanne kysely

Alueellisten aikuiskoulutuksen tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen tilanne kysely Alueellisten aikuiskulutuksen tiet-, neuvnta- ja hjauspalvelujen tilanne 2009 -kysely Helmikuu 2009 (versi 23.2.2009) Aikuishjauksen krdinaatiprjekti 1. Lmakkeen täyttämiseen sallistuneen ryhmän tiedt

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen

Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen Opetus- ja kulttuuriministeriö Lausuntpyyntö 18.05.2018 OKM/93/040/2017 Kuntien kulttuuritiminnasta annetun lain uudistaminen Jhdant Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausunta liitteenä levasta muistista

Lisätiedot

w w w. k e r h o k e s k u s. f i M a r j o K e n t t ä l ä K o u l u n k e r h o k ä s i k i r j a

w w w. k e r h o k e s k u s. f i M a r j o K e n t t ä l ä K o u l u n k e r h o k ä s i k i r j a w w w. k e r h k e s k u s. f i M a r j K e n t t ä l ä K u l u n k e r h k ä s i k i r j a Kulun kerhkäsikirja Kulun kerhkäsikirja Marj Kenttälä Kulun kerhkäsikirja Kerhkeskus - kulutyön tuki ry Kirjittaja:

Lisätiedot

Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerit ja sertifiointi

Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerit ja sertifiointi Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerit ja sertifiinti Kestävä kehitys vapaan sivistystyön petukseen ja arkeen -seminaari Tampere 8.11.2012 Oulu 15.11.2011 Erkka Laininen OKKA-säätiö Perustettu

Lisätiedot

SYVENTÄVÄ KÄYTÄNNÖN HARJOITTELU - OPINTOKIRJA

SYVENTÄVÄ KÄYTÄNNÖN HARJOITTELU - OPINTOKIRJA SYVENTÄVÄ KÄYTÄNNÖN HARJOITTELU - OPINTOKIRJA Valtineuvstn asetuksessa 351/2011 tarkitettu syventävä käytännön harjittelu (30 p) sisältyen hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintn (330 p) Opiskelija hetu

Lisätiedot

Asiakirja liitetään Suomen Nuorisoseurat ry:n toimintasuunnitelman liitteeksi.

Asiakirja liitetään Suomen Nuorisoseurat ry:n toimintasuunnitelman liitteeksi. TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Aluetimist: Phjis-Karjala Keskeiset alueelliset timinnt ja timenpiteet vunna 2014 Asiakirja liitetään Sumen Nurisseurat ry:n timintasuunnitelman liitteeksi. 1. KULTTUURI-, HARRASTUS-

Lisätiedot

Lasten mielenterveystyön hoitoketju

Lasten mielenterveystyön hoitoketju Lasten mielenterveystyön hitketju Ylöjärven timintamalli Työryhmä: Merja Hietanen, lastenlääkäri Marj Huvinen, kulupsyklgi Niina Immnen, psyk sh, nuristiimi Tuija Landström, kuraattrityön krdinaattri Sinikka

Lisätiedot

Muistisairauksia sairastavien aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit, parikurssit

Muistisairauksia sairastavien aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit, parikurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Muistisairauksia sairastavien aikuisten speutumisvalmennuskurssit, parikurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital speutumisvalmennuskurssi,

Lisätiedot

Kuhmoisten kunnan elinkeinoja

Kuhmoisten kunnan elinkeinoja Kuhmisten kunnan elinkeinja työllisyysstrategia [Tiedstn alatsikk] Visi, tavitteet, keint 0 Visi Kuhmisissa n luntaista elinvimaa, tekemistä ja laadukkaita palveluita ihmisille ja yhteisöille. Kuhmisten

Lisätiedot

Inkoon kunnan Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 2015

Inkoon kunnan Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 2015 Inkn kunnan Kululaisten aamu- ja iltapäivätiminnan timintasuunnitelma 2015 www.inga.fi www.ph.fi www.eftis.fi www. kululaistentimintaverkk.fi Sisällys 1. Aamu- ja iltapäivätiminnan järjestämisen lähtökhdat...

Lisätiedot

Tilannekatsaus 17.11.2015 Eero Ehanti

Tilannekatsaus 17.11.2015 Eero Ehanti Tilannekatsaus 17.11.2015 Eer Ehanti Muse 2015 visit Museiden sähköiset aineistt ja tiedt säilyvät, liikkuvat ja avautuvat! Standardeihin perustuvat Museiden luettelintihjeet kertvat mitä ja missä mudssa

Lisätiedot

Liite 1. TILASTOT JA TAUSTA-AINEISTO. TILASTOT: väestötiedot ja palvelujen käyttötiedot

Liite 1. TILASTOT JA TAUSTA-AINEISTO. TILASTOT: väestötiedot ja palvelujen käyttötiedot 1 Liite 1. TILASTOT JA TAUSTA-AINEISTO TILASTOT: väestötiedt ja palvelujen käyttötiedt 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Aavan lastensujelun tietja 2009-2014 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Lastensujeluilmitukset

Lisätiedot

Opinpaletin koulutustarjonta

Opinpaletin koulutustarjonta JOULUKUU 2014 KE 3.12.2014, kl 10 16: Alustja ja appseja aineryhmittäin (yhteiskuntatieteelliset aineet, maantiet ja bilgia) MARRASKUU 2014 TO 20..2014, kl 9 15: Verkktyövälineiden sveltaminen hjaus ja

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA (Määräys 59/011/2014)

OPETUSSUUNNITELMA (Määräys 59/011/2014) OPETUSSUUNNITELMA 2016-2017 (Määräys 59/011/2014) Oppilaitksen jhtkunta hyväksynyt 28.5.2015 petussuunnitelma Sivu 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 8 OSA A OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA 2. KAUPPIAITTEN

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTOIMINTA OPPIMISKOKEMUKSENA

VAPAAEHTOISTOIMINTA OPPIMISKOKEMUKSENA 1 Auttamallakin pitaan VAPAAEHTOISTOIMINTA OPPIMISKOKEMUKSENA Aineist n kehitetty Opetushallituksen rahittamassa kulutushankkeessa ja se perustuu kansainvälisen Cmenius-prjektin Eubis tulksiin. Aineist

Lisätiedot

Kielistrategia. 1. Periaatelinjaukset. 1.1 Johdanto. 1.2 Nykytilanne ylioppilaskunnassa ja Aallossa

Kielistrategia. 1. Periaatelinjaukset. 1.1 Johdanto. 1.2 Nykytilanne ylioppilaskunnassa ja Aallossa Kielistrategia 1. Periaatelinjaukset 1.1 Jhdant Ylipistlain 46 :n mukaan Aalt-ylipistn ylippilaskunnan kielet vat sumi ja rutsi. Lisäksi ylippilaskunnan jäsenistä merkittävä suus, vunna 2010 nin 10 prsenttia,

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 2015 Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen Mielenterveys- ja

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 2015 Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen Mielenterveys- ja n tutkintkhtainen sa Ssiaali- ja terveysalan perustutkint 2015 Lasten ja nurten hidn ja kasvatuksen Mielenterveys- ja päihdetyön Sairaanhidn ja hulenpidn saamisalat Lähihitaja Oph määräys 79/011/2014 Luksian

Lisätiedot

Arvioinnin kohteena ovat: Oman työn suunnittelu Työn kokonaisuuden hallinta Laatutavoitteiden mukainen toiminta

Arvioinnin kohteena ovat: Oman työn suunnittelu Työn kokonaisuuden hallinta Laatutavoitteiden mukainen toiminta ASIAKASPALVELU, 20 v Arviinnin khde Ammattisaamisen näyttö Muu saamisen arviinti 1. Työprsessien hallinta Arviinnin khteena vat: Työhyvinvinnista hulehtiminen 3. Työn perustana levan tiedn hallinta Työympäristöstä

Lisätiedot

Missä ikävaiheissa kuuluu? => varhaiskasvatus, esiopetus sekä perusopetus, toisen asteen koulutus. aikuisten osalta? ei seurata

Missä ikävaiheissa kuuluu? => varhaiskasvatus, esiopetus sekä perusopetus, toisen asteen koulutus. aikuisten osalta? ei seurata UNICEFIN LAPSIYSTÄVÄLLINEN KUNTA TOIMINTAMALLI LAPPEENRANNAN SUUNNITELMA Rakennuspalikka ja tarkistuslista tämän hetken tilanne kehittämistimi kehittämisestä vastaava tah 1. Lapsen ikeudet tunnetaan Näkyykö

Lisätiedot

VIHI-Forssan seudun yritysten vihreän kilpailukyvyn ja innovaatioiden kehittäminen (2012-2013) Poistotekstiilit 2012, Workshop -ryhmät 1-4

VIHI-Forssan seudun yritysten vihreän kilpailukyvyn ja innovaatioiden kehittäminen (2012-2013) Poistotekstiilit 2012, Workshop -ryhmät 1-4 VIHI-Frssan seudun yritysten vihreän kilpailukyvyn ja innvaatiiden kehittäminen (2012-2013) Pisttekstiilit 2012, Wrkshp -ryhmät 1-4 HAMK Frssa 24.5.2012 1. Suljetun tekstiilimateriaalin kierrn kehittäminen

Lisätiedot

HYVÄN OHJAUKSEN KRITEERIT. Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen

HYVÄN OHJAUKSEN KRITEERIT. Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen HYVÄN OHJAUKSEN KRITEERIT Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Sisällys 1. Hyvän ohjauksen kriteerien tehtävä... 3 2. Hyvän ohjauksen kriteerien käyttö

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 REKISTERISELOSTE Henkilötietlaki (523/99) 10 Laatimispvm: 10.6.2013 Lue täyttöhjeet ennen rekisteriselsteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Sulkavan kunnan peruspalvelulautakunta

Lisätiedot

AVOIMEN AMMATTIKORKEAKOULUN OPINNOT LUKUVUONNA 2015 2016

AVOIMEN AMMATTIKORKEAKOULUN OPINNOT LUKUVUONNA 2015 2016 Humak Avin AMK 2015 2016, päivitetty 18.6.2015 AVOIMEN AMMATTIKORKEAKOULUN OPINNOT LUKUVUONNA 2015 2016 JÄRJESTÖ- JA NUORISOTYÖ (YLEMPI AMK) / HELSINGIN TKI-KESKUS (ILKKA) Paikkja: 10 piskelijaa / pintjaks

Lisätiedot

Tervetuloa meille harjoitteluun!

Tervetuloa meille harjoitteluun! Tervetula meille harjitteluun! Tämän hjeen tarkituksena n antaa tieta Kainuun stelle harjitteluun tuleville ssiaali- ja terveysalan piskelijille. Opiskelijiden tulee nudattaa ppilaitsten laatimia yhteisiä

Lisätiedot

MYLLYTULLIN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA- ARVOSUUNNITELMA

MYLLYTULLIN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA- ARVOSUUNNITELMA MYLLYTULLIN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA- ARVOSUUNNITELMA 2018-2020 1. TAUSTAA JA KÄSITTEITÄ Ihmisten mninaisuutta kskeva tasa-arv n yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisessa kulussa ei syrjitä alkuperän,

Lisätiedot

KR-Tukefin 2011-2012 Korjausrakentamiseen uusia toimintamalleja ARA ja TEKES. Loppuraportti

KR-Tukefin 2011-2012 Korjausrakentamiseen uusia toimintamalleja ARA ja TEKES. Loppuraportti KR-Tukefin 2011-2012 Krjausrakentamiseen uusia timintamalleja ARA ja TEKES Lppuraprtti Sisältö Tiivistelmä sivu 1. KR-Tukefin tuttavuushanke 3 1.1. KR-Tukefin- hanke ja sen tavitteet 3 1.2. Hankkeen eteneminen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto 2015 Sähköasentaja, Automaatioasentaja

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto 2015 Sähköasentaja, Automaatioasentaja n tutkintkhtainen sa Sähkö- ja autmaatitekniikan perustutkint 2015 Sähköasentaja, Autmaatiasentaja Oph määräys 77/011/2014 Luksian hallitus 24.4.2015 Sisältö 1 Sähkö- ja autmaatialan kuvaus ja arvperusta

Lisätiedot

Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI) Palvelusetelikokeilu -osahankkeen laajennus Sitra Vuokko Lehtimäki, hankepäällikkö, STM

Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI) Palvelusetelikokeilu -osahankkeen laajennus Sitra Vuokko Lehtimäki, hankepäällikkö, STM Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI) Palvelusetelikkeilu -sahankkeen laajennus Sitra 13.10.2017 Vukk Lehtimäki, hankepäällikkö, STM 1 Palvelusetelikkeilujen mahdllisuus laajentua Kärkihankkeen

Lisätiedot

TUKEA LAJILIITTOJEN LASTEN JA NUORTEN URHEILUN KEHITTÄMISTYÖHÖN 2011 12

TUKEA LAJILIITTOJEN LASTEN JA NUORTEN URHEILUN KEHITTÄMISTYÖHÖN 2011 12 TUKEA LAJILIITTOJEN LASTEN JA NUORTEN URHEILUN KEHITTÄMISTYÖHÖN 2011 12 Lajiliittjen n mahdllista hakea tukea lasten ja nurten urheilun (6-19v) kehittämistyöhön. Nuri Sumi tukee lajiliittjen kehittämistimia

Lisätiedot

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT FI_Annex III_mnbeneficiary_valmis.dc I. JOHDANTO LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT Tämä liite täydentää spimuksessa määriteltyjä ehtja tuen käyttämisestä hankkeen eri kululukissa. Nämä tarkennukset

Lisätiedot

Kauneudenhoitoala Kosmetologi Kauneudenhoidon ja tuoteneuvonnan koulutusohjelma TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT AMMATTIOPISTO

Kauneudenhoitoala Kosmetologi Kauneudenhoidon ja tuoteneuvonnan koulutusohjelma TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT AMMATTIOPISTO Kauneudenhitala Ksmetlgi Kauneudenhidn ja tuteneuvnnan kulutushjelma TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT AMMATTIOPISTO Työssäppimisen hjaavat pettajat Nina Sipilä-Latvehmas gsm 043 824 0456 Anu

Lisätiedot

Opiskeluoikeusohje. 1 Ohjeen tarkoitus. Tämä ohje perustuu seuraaviin ammattikorkeakoulun toimintaa ohjaaviin säädöksiin:

Opiskeluoikeusohje. 1 Ohjeen tarkoitus. Tämä ohje perustuu seuraaviin ammattikorkeakoulun toimintaa ohjaaviin säädöksiin: Opiskeluikeushje Ohje piskeluikeudesta perustuu allaleviin säädöksiin ja sen tarkituksena n sveltaa säädöksiä Metrplia Ammattikrkeakulun pintasiissa, tukea Metrplian yhtenäisiä timintatapja ja piskeluun

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Hyväksytty liittkkuksessa 1. Edunvalvnta 1.1 Valtakunnallinen edunvalvnta 1 Lukilaisten Liitn kannat edustavat lukilaisten näkemyksiä. 2 Sumen Lukilaisten Liitn edunvalvnta n ennakivaa

Lisätiedot

Liikkuva koulu Ruosniemessä

Liikkuva koulu Ruosniemessä Liikkuva kulu Rusniemessä Rusniemen kulu Kulu sijaitsee Prin phjissassa, nin 7 km Prin keskustasta. Oppilaita n 337 vusilukilla 1-6. Opettajia n 19. Liikunta n keskeisessä asemassa kulun timintakulttuurissa.

Lisätiedot

Aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden kuntoutuskurssit

Aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden kuntoutuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Aivverenkierthäiriön sairastaneiden kuntutuskurssit 29.8.2012 AVH-kuntutuskurssit Kurssikknaisuus vuden 2013 alusta Humiitu kehittämistiminnasta saatuja tulksia (kevennetty kävely

Lisätiedot

Terveysosasto Kuntoutusryhmä. MS-kurssit 29.8.2012

Terveysosasto Kuntoutusryhmä. MS-kurssit 29.8.2012 Terveyssast Kuntutusryhmä MS-kurssit 29.8.2012 Kurssityypit Kuntutuskurssi, sittainen perhekurssi Avmutinen kuntutuskurssi, sittainen perhekurssi Speutumisvalmennuskurssi Khderyhmä MS-tautia sairastavat,

Lisätiedot

Muistio. - aikataulu. Merja Ruotsalainen, projektipäällikkö

Muistio. - aikataulu. Merja Ruotsalainen, projektipäällikkö valtakunnallinen tiet- ja petuskäytön kulutus TieVie-suunnitteluryhmän kkus Aika: ke 9.11.2005 kl 11.15-18.00, t 10.11. kl 8.30-15.15 Paikka: Peurunka, Laukaa Läsnä: Paula Airaksinen, Antti Auer, Taru

Lisätiedot

Reisjärven lukion ohjaussuunnitelma

Reisjärven lukion ohjaussuunnitelma Reisjärven lukion ohjaussuunnitelma OPPIMISEN OHJAUKSEN TAVOITE Ohjauksen tavoitteena on tukea opiskelijan kehittymistä oppijana, sekä ohjata opiskelijaa itsenäisyyteen ja vastuullisuuteen. Häntä ohjataan

Lisätiedot

Lappeenrannan lukioiden opiskelijahuollon opetussuunnitelma

Lappeenrannan lukioiden opiskelijahuollon opetussuunnitelma Lappeenrannan lukiiden piskelijahulln petussuunnitelma Päivitetty 6.6.2012 Sisällysluettel 1) Ennalta ehkäisevät tuen mudt lukissa 3 2) Kdin ja lukin välisen yhteistyön periaatteita ja mutja 3 3) Osallisuuden

Lisätiedot

Liikkujan polku -verkosto

Liikkujan polku -verkosto Liikkujan plku -verkst Oletk kskaan miettinyt? Sinä teet, minä teen Visik tekemisiä yhdistää ja saada ismpia tulksia aikaiseksi? Khderyhmä tiedssa, kanavat kunnssa Keneltä löytyisi sisältöjä? Yksinäistä

Lisätiedot

RESETTI perheluokat. Oppimis ja ohjauskeskus Valteri Piia Ruutu

RESETTI perheluokat. Oppimis ja ohjauskeskus Valteri Piia Ruutu RESETTI perhelukat Oppimis ja hjauskeskus Valteri Piia Ruutu piia.ruutu@valteri.fi 0295335378 RESETTI perhelukat R - rentutus E - empatia S - spimus E - ennakinti T- taitjen harjittelu T tuettu tait I

Lisätiedot

OPINTO-OPAS lv. 2015-2016

OPINTO-OPAS lv. 2015-2016 OPINTO-OPAS lv. 2015-2016 Laukaan luki Saralinnantie 3 41 340 Laukaa https://peda.net/laukaa/luki www.laukaa.fi 1 Hyvä Laukaan lukin piskelija! Tämä pas n laadittu avuksi Sinulle, lukilainen. Tutustu siihen

Lisätiedot

HINKU-HANKKEEN TOIMENPITEIDEN ALOITTAMINEN RAUMALLA

HINKU-HANKKEEN TOIMENPITEIDEN ALOITTAMINEN RAUMALLA HINKU-HANKKEEN TOIMENPITEIDEN ALOITTAMINEN RAUMALLA HANKKEEN AVULLA EDISTETÄÄN KAUPUNGIN ELINKEINOELÄMÄÄ JA YMPÄRISTÖTAVOITTEITA YRITYSTEN TOIMINTA = YRITYSTEN TOIMINNAN KEHITTÄMINEN Kehittämisen sa-alueet:

Lisätiedot

SAKU-yhteyshenkilöiden tehtävät

SAKU-yhteyshenkilöiden tehtävät 1 (5) SAKU-yhteyshenkilöiden tehtävät 1. Yhteyshenkilöiden valinta Yhteyshenkilöt valitaan lukuvusittain. SAKU ry lähettää jka syksy jäsenyhteisöilleen pyynnön päivittää yhteyshenkilötiedt. Yhteyshenkilöpäivitykseen

Lisätiedot

Tutkinnon perusteet. Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto

Tutkinnon perusteet. Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto Tutkinnn perusteet Taidetellisuusalan erikisammattitutkint Sisustuksen saamisala Osaamisalan kuvaus: Sisustuksen saamisala (3183) Sisustajamestari n sisustuksen ammattilainen, yrittäjä tai työntekijä,

Lisätiedot

Urheillen terveyttä seurassa -tapaaminen 10.9.2015. Liikkujan polku -verkosto

Urheillen terveyttä seurassa -tapaaminen 10.9.2015. Liikkujan polku -verkosto Urheillen terveyttä seurassa -tapaaminen 10.9.2015 Liikkujan plku -verkst Tapaamisen tavitteet kirkastaa yhteistä Urheillen terveyttä seurassa viestiä ja viestintää saada tukea man piltin/hankkeen käytäntöön

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen järjestäjän muistilista. Johdanto: Mitä taiteen perusopetus on? Taiteen perusopetuksen käsite ja lainsäädäntö

Taiteen perusopetuksen järjestäjän muistilista. Johdanto: Mitä taiteen perusopetus on? Taiteen perusopetuksen käsite ja lainsäädäntö Taiteen peruspetuksen järjestäjän muistilista Kesäkuu/2013 Muistilistan sisältö: 1. Taiteen peruspetuksen käsite ja lainsäädäntö 2. Taiteen peruspetuksen järjestäminen ja rahitus 3. Hallinnllinen ja muu

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 22.10.2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 22.10.2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 22.10.2014 2 Sisällys 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Timinnan tarkitus... 3 1.2 Timinnan tavitteet... 3 1.3 Timinnan painpistealueet... 3 2 ORGANISAATIO... 4 2.1 Hallint... 4 2.2 Ohjaustiminta...4

Lisätiedot