LUENTO 4 AIHE: LAIVAN RAKENNE JA SEN MITOITUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LUENTO 4 AIHE: LAIVAN RAKENNE JA SEN MITOITUS"

Transkriptio

1 1 LUENTO 4 AIHE: LAIVAN RAKENNE JA SEN MITOITUS Luennon tavoite Tarkastella laivan rakenteiden suunnittelua ja sääntöpohjaista mitoitusta, joka perustuu luokan sääntöihin. Laivan teräsmateriaalit esitetään. Laivapalkin klassillinen mitoitus kuvataan. Sisältö - Laivan rakennesuunnittelu - Laivan rakenteille asetettavat vaatimukset - Laivan rakennesuunnittelun toimenpiteet - Laivanrakennusteräkset - Laivan rakenteen mitoituksen osaongelmat - Laivapalkki - Tyynenveden momentti Msw - Aaltomomentti M W, - Laivapalkin taivutusvastus W - Laivaterästen ominaisuuksien huomioon ottaminen mitoituksessa - Laivapalkin taivutusvastuksen laskenta - Esimerkki irtolastilaiva MV Arctic - Suuret rakenne-elementit - Teräslaipiot - Kansi - Kaksoispohja - Kehyskaari Luennon jälkeen ymmärrät laivan rakennemitoituksen (kuorma, vaste, lujuus ja materiaalit) perusteet erityisesti laivapalkin osalta.

2 2 Laivan rakenteille asetettavat vaatimukset Luvussa tarkastellaan laivan rakenteen mitoitusta, johon liittyy aina myös materiaalivalinta. Tarkastelussa keskitytään pääasiassa teräksestä valmistettuihin laivarakenteisiin. Laiva on suurin ihmisen valmistama liikkuva rakenne, jonka paino voi kohota kymmeniin tuhansiin tonneihin. Kuitenkin sen tulee olla painoltaan mahdollisimman kevyt, jotta laivan kuljettaman lastin määrä olisi mahdollisimman suuri uppoumaan nähden. Laiva operoi ilman ja veden rajakerroksessa, jolloin aaltojen aiheuttamat suorat painekuormat ja välilliset laivan liikkeistä johtuvat kiihtyvyysvoimat rasittavat laivan rakenteita. Lisäksi runkorakenteen tulee olla vesitiivis, muutenhan Arhimeden laki ei ole voimassa. Laivan rakenteiden mitoituksen tavoitteena on määrittää rakenteiden kuormankantokyky riittäväksi. Ongelmana on tason määritys kun kyseessä on tilastollisten lakien alaiset luonnonvoimat, joiden ylärajaa on lähes mahdotonta määrittää. Laivasuunnittelijan on tästä johtuen aina pitänyt ottaa huomioon käytöstä saadut kokemukset eli oppia katkeran kokemuksen kautta. Suolainen merivesi edistää voimakkaasti teräksen korroosiota. Tästä johtuen laivan rakenne on pinnoitettava maalin avulla. Laivan rakenteiden tiiveys parani hitsauksen yleistymisen myötä, mutta samalla merivettä alettiin käyttää myös kiinteän materiaalin sijasta painolastina. Tämän seurauksena korroosio-ongelma kohdistuu myös laivan sisäpuolisiin tankkirakenteisiin. Laivan rakennesuunnittelun toimenpiteet Rakennesuunnittelun tavoitteena on saada aikaan laivan toimintavaatimukset täyttävä rakenne, joka on painoltaan kevyt ja valmistuskustannuksiltaan edullinen. Laivatyypistä riippuen rakenteen keveys ja valmistuskustannukset painottuvat erilailla. Esimerkiksi irtolastilaivassa valmistuskustannukset ovat saaneet aina suuren painoarvon, jopa toiminnallisten vaatimusten kustannuksella. Toisaalta sotalaivat edustavat toista ääripäätä, koska niiden suorituskyky edellyttää keveitä rakenteita. Painokriittisissä laivoissa rakennesuunnittelun lopputulos mitataan painossa ja painopisteen korkeudessa. Laivan rakennesuunnittelun lähtötiedot muodostuvat seuraavista seikoista: - laivatyyppi ja sen tehtävä mukaan lukien purjehdusalue ja luokkamerkki - päämitat ja nopeus - yleisjärjestely, lastit ja lastausjärjestelmä - erikoisvaatimukset: koneisto- ja sisustusmoduulijärjestelmät.

3 3 Laivan rakenteen yleinen toimivuus on keskeinen tekijä. Kaarijärjestelmä tulee valita niin, että lujuudelliset ja tuotannolliset vaatimukset voidaan täyttää. Yhteensopivuus laivan yleisjärjestelyn kanssa varmistetaan laatimalla teräsyleisjärjestely, jossa esitetään laivan keskeiset rakenne-elementit. Itse runkorakenteen mitoitus aloitetaan laskemalla kuormat ja niiden aiheuttama vasteet, joita verrataan rakenteen eri sortumismuotojen antamiin lujuuskriteereihin. Materiaalivalinnassa otetaan huomioon lujuudelliset vaatimusten lisäksi tuotannolliset näkökohdat unohtamatta itse materiaalikustannuksia ja saatavuutta. Hinnalliseen sub-optimointiin ja turhaan riskinottoon materiaalitoimittajan valinnassa ei kannata ryhtyä, koska seuraukset voivat olla vakavat. Päärakenne-elementtien mitoituksen jälkeen lasketaan laivan teräspaino ja painopiste, joiden rooli alkusuunnittelussa on merkittävä. Usein on syytä suorittaa eri rakenneratkaisujen vertailu juuri painon ja painopisteen suhteen. Seuraavassa vaiheessa siirrytään rakenneyksityiskohtien suunnitteluun, koska ne vaaditaan ennen kuin luokka voi antaa hyväksynnän. rakenteelle asetettavat toiminnalliset vaatimukset rakenteen suunnittelu mitoitus materiaalinvalinta materiaalit: mekaaniset ja fysikaaliset ominaisuudet hinta ja toimitusehdot kustannusanalyysi eri vaihtoehdoille optimointi rakenteen valmistus: leikkaus ja taivutus hitsaus kokoonpano suunnitelma hyväksyttäminen luokalla ja tilaajalla Kuva 1. Laivan rakennesuunnittelun työvaiheet.

4 4 Laivanrakennusteräkset Laivanrakennusterästen kehityksessä kohteena ovat olleet materiaalin lujuusominaisuuksien ja liittämismenetelmien parantamiseen, siten on voitu nostaa laivanrakenteiden jännitystasoja. Materiaalipaksuudet ovat pienentyneet, jonka seurauksena laivan teräspaino on alentunut. Liittämismenetelmien kehitys on kohdistunut ennen kaikkea hitsaukseen. Hitsausvirheiden määrää on pystytty pienentämään. Käytön kannalta teräksen korroosiokestävyys muodostaa keskeisen tekijän. Tämä on toisaalta riippuvainen hitsatun rakenteen korroosio-ominaisuuksista ja toisaalta suojaus- ja pinnoitusmenetelmien tehokkuudesta. Luokituslaitosten vaatimukset teräsmateriaalin suhteen kohdistuvat seuraaviin tekijöihin: - valmistusmenetelmä, - kemiallinen koostumus, - hiiliekvivalentti, - myötö- ja murtolujuus, - murtovenymä, - iskusitkeys, - Z- lujuusominaisuudet. Terästen luokittelu tapahtuu toisaalta myötörajan (yield point) suhteen: normaaliteräs (normal steel, NS tai MS), lujateräs (high strenght steel, HS) ja erikoisluja (extra high strength steel, EHS) ja toisaalta iskusitkeysominaisuuksien (grade) pohjalta: A, B, D, E, F. Terästen lujuusluokan valitsee suunnittelija. Laatuluokan määrittää luokituslaitoksen säännöt, jossa perusteena ovat rakenne-elementin vaurioriskiin ja materiaalin paksuuteen. Seuraavassa tarkastellaan teräsmateriaaleja ja niiden ominaisuuksia: - niukkahiilinen teräs (NS ): - R e = 235 N/mm2, luokat A (ei iskusitkeysvaatimusta), B (koestuslämpötila Charpy-V kokeessa Co), D (- 2 Co) ja E(- 4 Co) - teräsaihiot tiivistetty (killed), teräsaihiosta O 2 poistu esim. Al avulla. Tiivistämätöntä (rimmed) terästä ei pitäisi käyttää, - mikroseostetut C-Mn teräkset (HS): - R e = 265 N/mm2, 315 N/mm2, 355 N/mm2 ja 39 N/mm2, laatuluokat A, D, E ja F (- 6 Co) - mikroseostuksessa (fine grain treated) käytetään Cr, Ni, Mo - toimitustila: valssauksen jälkeen (AR), normalisoitu (N), nuorrutettu (QT), kontroloidusti valssattu (CR) ja suorasammutetut (TMCP), - mikroseostetut teräkset (EHS): - R e = 42 N/mm2, 46 N/mm2, 5 N/mm2, 55 N/mm2, 62 N/mm2 ja 69 N/mm 2, laatuluokat D, E ja F (nuorrutus ja TMCP).

5 5 Lujien terästen saadaan eräitä etuja. Merkittävin on ainevahvuuksien pieneneminen ja sen seurauksena saatava painonvähennys. Työmäärä on myös osittain verrannollinen rakenteen painoon, koska materiaalipaksuuden pienentyessä hitsaustyö vähenee ja siten valmistuskustannukset alenevat. Lujien terästen käytössä on myös haittoja: - hitsaustyön vaatimustaso kasvaa, hitsauksen menetelmäkokeet - väsymislujuusriski ja lommahdusalttius kasvaa, - rakenteen jäykkyys pienenee, - tarkemmat NDT-vaatimukset, - rakenneosien lukumäärä kasvaa - korroosiolisät pienenevät, - varastoinnin ja valmistuksen kirjanpito vaatii huolellisuutta. Teräslevyt Karkea nelitelavalssatun teräslevyn mitat ovat - Rautaruukissa max leveys 32 mm - levyn pituus määräytyy telakan paneelilinjasta, R-R max 25 m - toleranssivaatimukset suuret. Nauhavalssatun teräslevyn mitat: - Rautaruukissa max leveys 14 mm - toleranssivaatimukset pienet - vaatii paljon hitsausta. Muotoprofiilit Kaikissa muotoradoissa tehollinen laippa on otettava huomioon laskettaessa profiilin jäyhyysmomenttia ja taivutusvastusta. Tästä syystä seuraavissa kuvissa on profiilin lisäksi esitetty osa levyrakennetta. latta - valmistetaan valssaamalla tai leikkaamalla levystä, - suuri paino lujuuteen nähden, - hyvä leikkauslujuuden suhteen, - huono taivusjännitysten suhteen, - stabiliteetti huono, kaatumispolviot, - korroosion suhteen hyvä: materiaalinpaksuus, luoksepäästävyys ja puhdistus, - käyttö: laidoituksen jääkaaret ja lommahdusrivat. Kuva 2. Lattarauta kiinnitettynä levyyn.

6 6 kulmaprofiili - hyvä paino/lujuus-suhde, - taivutusjännitysten suhteen hyvä, - epäsymmetriasta johtuen stabiliteetti huono, - korroosion kannalta huono, hankala puhdistaa - valmistus joko valssaamalla tai hitsattuna, - hitsatussa rakenteessa laippa voidaan kiinnittää uuman sivuun, - käyttö: kaaret, joissakin tapauksissa myös kehyskaarissa Kuva 3. Kulmaprofiili. palkolatta - paino / lujuus-suhde heikompi kuin kulmaprof. - hyvä leikkauksessa, - korroosion kannalta hyvä, mat. paksuus ja luoksepäästävyys, - käyttö: kaaret, kansipalkit ja laipiotuet, - ei pitäisi käyttää alle 1 mm korkuista, Kuva 4. Palkolatta. T-profiili: - voidaan optimoida painon ja lujuus suhteen laajalla alueella, kun käytetään eri paksuutta uumassa ja laipassa, - hyvä taivutuksen ja leikkauksen suhteen, - korroosio vaakarakenteissa ongelma, - käytetään: kehyskaarissa ja vaakajäykkääjissä - valmistus hitsaamalla, T-osan saa myös valssaustuotteena, uuma laippa tehollinen laippa Kuva 5. T-profiili. Laivan rungon päärakenne-elementit Laivapalkki koostuu päärakenne-elementeistä, joita ovat - sivu- ja pohjalaidoitus - kannet mukaan lukien laivapalkin lujuuskansi - poikittaiset ja pitkittäiset laipiot.

7 7 Nämä tarvitsevat kaarijärjestelmän, jonka avulla kuorma siirretään esimerkiksi laidoituslevyltä kaarien, vaakajäykkääjien ja kehyskaarien kautta kansille. Laivatyypistä riippuen osa päärakenne-elementeistä voi puuttua tai olla vain osittain käytettävissä: - RO-RO-laiva, josta puuttuu poikittaisia laipioita - konttilaiva, jossa lujuuskansi on olematon leveistä luukuista johtuen. Päärakenne-elementit ja niiden kaarijärjestelmät mitoitetaan ensiksi ja lopuksi tarkistetaan laivapalkin pitkittäislujuus. Kaarijärjestelminä tulevat kyseeseen: - poikittainen kaarijärjestelmä, vain pienet alukset - sekajärjestelmä, jossa pohja ja kannet pitkittäin, kun laivan pituus on suurempi kuin 15 m - pitkittäinen kaarijärjestelmä, sotalaivat ja nopeat kauppalaivat. Laivan teräsrakenteen yleisjärjestely Tavoitteena on esittää laivan päärakenne-elementit ja niiden kaarijärjestelmät: - kannet - kaksoispohja - laidoituksen levityskuva - pitkittäisleikkaus laivan keskitasolla. Kuvantoihin hahmotetaan seuraavat rakenne-elementit - kehyskaarijärjestelmä alustavine mittoineen - tolppalinjat - levyjen paksuus ja kaarien mitat. Teräsyleisjärjestelyn tavoitteena on: - esittää laivan rakenneratkaisut, joissa lujuus- ja värähtelyvaatimukset on otettu huomioon - esittää varustelun moduulijärjestelmän ja teräsrakenteen yhteensovittaminen - antaa ensimmäinen todellinen arvo laivan teräspainosta, muista käyttää painolaskuissa teräksen tiheytenä 8, ton/m3. Laivan rakenteen mitoituksen osaongelmat Perinteisesti laivanrakenteiden mitoituksessa rakenne jaetaan kolmeen ryhmään, katso Kuva 6. Tämän jaon esitti saksalainen Lienau vuonna 1913 (Chalmers, 1993). Primäärisenä rakenteena on laivapalkki. Sekundäärinen rakenteen muodostavat suuret rakenneosat kuten

8 8 kaksoispohja ja kehyskaari. Tertiäärisenä rakenteena ovat kaaret ja jäykistämätön levykenttä. Esimerkiksi luokituslaitosten sääntökirjojen rakenne perustuu kyseiseen jakoon, myös elementtimenetelmän käytössä kyseinen jako on hyödyllinen. σ 1 jännitys laivapalkki neutraaliakseli σ 2 jännitys σ 3 jännitys sivusisäköli pitkittäiskaari Kuva 6. Laivan rakennehierarkia Laivan rakenteiden mitoitus koostuu kolmesta osa-alueesta: kuormat, vaste ja lujuus. Ne on oltava tasapainossa toisiinsa nähden. Ei ole mielekästä laskea vastetta hyvin tarkasti, jos kuormat ovat lasketut karkealla menetelmällä. Seuraavassa on mitoituksen osa-alueet eritelty tarkemmin - rakenteeseen vaikuttava kuorma: - hydrostaattinen ja -dynaaminen kuorma, - laivan liikkeiden kiihtyvyyskuormat, - rakenteen vaste: - normaali- ja leikkausjännitykset, - taipumat, - rakenteen lujuus: - plastinen lujuus, - lommahduslujuus, - väsymislujuus, - haurasmurtumislujuus.

9 9 Rakenteen sortumismuodot määrittävät käytettävät lujuuskriteerit. Kun rakenteessa esiintyvä jännitys ylittää myötörajan teräsmateriaali plastisoituu ja siinä esiintyy pysyviä muodonmuutoksia, jos venymä kasvaa edelleen niin lopulta materiaalin murtumispiste saavutetaan ja se repeää. Yksiakselisessa venymätilanteessa se tapahtuu noin 2 % suhteellisen venymän arvolla. Rakennemateriaalille määritetään myötö- ja murtoraja. Esimerkiksi perusteräkselle (MS) miniarvot ovat 235 N/mm2 ja 4-5 N/mm2. Rakenneosat voivat lommahtaa puristuksessa, jolloin ne menettävät kuormankantokyvyn. Rakenteen lommahduslujuus on riippuvainen rakenneosien mitoista. Materiaalin kimmomoduli vaikuttaa ja suurilla materiaalipaksuuksilla myös myötölujuuden arvo. Aalto-kuormituksen vaihtelu aiheuttaa väsymistä. Väsymistarkastelussa on otettava huomioon koko rasitushistoria. Rakenneyksityiskohdilla ja korroosiolla on suuri vaikutus väsymislujuuteen. Alustavassa tarkastelussa väsyminen otetaan huomioon alentamalla sallittua jännitystasoa. Haurasmurtumislujuus varmistetaan materiaalille tehtävällä iskusitkeyskokeella. Haurasmurtumiseen vaikuttaa lämpötila, kuormitusnopeus ja materiaalin paksuus. Laivapalkki Taustaa Laivapalkkia kuormittaa laivan omapaino, uppouman nostovoima ja meriaalto. Ensimmäinen lähestyminen laivapalkin pitkittäislujuuteen oli Johnin (John, 1877) julkaisema keskilaivan kokonaismomentin lauseke (total bending moment) M = ΔL C [ tonft ], jossa Δ on laivan uppouman nostovoima lausuttuna tonneissa ja L laivan pituus vastaavasti jaloissa. John esitti, että taivutusmomentin kerroin C = 35. Taulukossa 1 on esitetty eräiden 19-luvun alkupuolella rakennettujen isojen matkustajalaivojen momenttikertoimet C laskettuna kokonaismomentista, jossa aallonkorkeus on 1/2-osa aallonpituudesta, (Evans, 1974). Havaitaan, että lasketut momenttikertoimen ovat jonkin verran pienempiä kuin lukuarvo 35. Ottaen huomioon Johnin lausekkeen yksinkertaisuuden voidaan todeta, että sen käyttö antaa suuruusluokaltaan oikean keskilaivan kokonaismomentin arvon.

10 1 Taulukko 1. Eräiden matkustajalaivojen momenttikertoimet, (Bates,1946) Nimi L[ft] B[ft] T[ft] D[ft] Δ [ft] M max C Europa ,7 33,5 79, ,8 Normandie ,75 36,58 91, ,5 Rex ,75 33, 79, ,8 Conte Di Savoia ,75 3,5 79, ,6 Manhattan , 3,5 75, ,2 America 6 93,25 32,5 73,42 35, ,3 Johnin lausekkeeseen voidaan sijoittaa laivan uppouman nostovoima lausuttuna laivan päämittojen avulla ja ottamalla C =35, saadaan seuraava lauseke: M = L2 BTC B [ tonft] Jo 18-luvun loppupuolella oltiin selvillä siitä, että Johnin lauseke, ei ota huomioon laivan painojakautuman ja aallonkorkeuden vaikutusta kokonaismomentin arvoon. Siirryttiin tarkastelemaan laivapalkkia säännöllisessä aallossa, jonka korkeus oli 1/2 laivan pituudesta. Sallitun jännityksen arvoksi valittiin noin 8 ton/in 2 normaaliteräkselle. 19- luvun alkupuolella brittiläinen lastivesiviivakomitea tutki rakennettujen laivojen lujuutta ja määritteli laivapalkin nimellisen jännityksen sallitun arvon seuraavasti: σ 5(1+ L 1 )[ton in ]. 2 Kun teräsmateriaalin myötölujuus oli noin 13,4 ton/in 2 ja murtoraja kaksi kertaa suurempi. Tobinin esittämä vastaava lauseke oli seuraavaa muotoa: σ 3 L [ ton in 2 ]. II maailmansodan jälkeen otettiin nykyinen käytäntö käyttöön, jossa laivapalkkia rasittava kuormitus jaetaan tilanteeseen tyynessä vedessä ja aallokossa, jolloin kokonaiskuormitus on niiden summa. Laivapalkkia rasittava vertikaalinen kokonaisleikkausvoima Q T on tyynenveden leikkausvoiman Q SW ja aallokossa esiintyvän leikkausvoiman Q W summa Q T = Q SW + Q W (a)

11 11 Ja vastaavasti vertikaalinen kokonaistaivutusmomentti M T on tyynenveden momentin M SW ja aaltomomentin M W summa M T = M SW + M W. (b) Aaltomomentti oletetaan olevan riippuvainen rungon ja aallon muodosta, mutta riippumaton laivan painojakautumasta. Seuraavassa tarkastelemme ensiksi tilannetta tyynessä vedessä ja sen jälkeen aallossa. Tyynenveden leikkausvoima ja taivutusmomentti Lujuusteknisesti laivan runkoa voidaan tarkastella palkkina, jonka tasapainoyhtälöt, katso Kuva 7 ovat Q (Q + dq) + df = M (M + dm) + Qdx 1/2dFdx =, (1) joiden avulla saadaan seuraavat yhtälöt taivutusmomentin M, leikkausvoiman Q ja palkin kuorman q välille d 2 M dx 2 = dq dx = q (2) Kuva 7. Palkin alkiossa vaikuttavat voimat.

12 12 Johtuen laivan painon q W (x) ja uppouman nostovoiman q Δ (x) erilaisesta jakautumisesta pitkin laivapalkkia, katso Kuva 8, siihen kohdistuu myös tyynessä vedessä ulkoinen kuorma q(x), jonka lauseke on seuraava: q(x) = q w (x) q Δ (x). (3) Kuva 8. Tyynenveden leikkausvoima ja taivutusmomentti. Ulkoisen kuormituksen integraali antaa tyynenveden leikkausvoiman Q SW Q SW (x) = x q(x)dx. (4) Laivapalkin on oltava staattisesti tasapainossa, josta johtuen palkin päissä leikkausvoiman arvo on nolla. Kuvassa 8 on esitetty periaatepiirros leikkausvoiman jakautumasta laivan

13 13 pituusakselin suunnassa, josta havaitaan leikkausvoiman maksimiarvon sijaitsevan noin 1/4L etäisyydellä luotiviivoista. Tyynenveden momentti M SW on leikkausvoiman integraali M SW (x) = x Q SW (x)dx. (5) Tässäkin tapauksessa momentin arvo palkin päissä on nolla. Kuten Kuvasta 8 ilmenee saavuttaa momentti suurimman arvon noin L/2 kohdalla, jossa leikkausvoiman arvo on nolla. Tätä tyynenveden momentin arvoa käytetään laivapalkin pitkittäislujuuteen osallistuvien rungon osien mitoituksessa. Eräiden luokituslaitosten säännöissä on esitetty leikkausvoiman ja tyynenvedenmomentin lausekkeet, jotka perustuvat minimitaivutusvastukseen. Laivaprojektissa on aina laskettava tyynenveden leikkausvoiman ja momentin jakautumat, kun kevytpainon ja uppouman jakautumat on määritetty eri lastitilanteille. Laivapalkin kuormitustilannetta, jossa kannessa on vetoa ja pohjassa puristusta kutsutaan hogging-tilanteeksi ja momentin etumerkki on Kuvan 7 mukaisesti +. Päinvastaista tilannetta, jossa kannessa on puristusta ja pohjassa vetoa kutsutaan vastaavasti sagging-tilanteeksi ja momentin etumerkki on -. Aaltomomentti Laivapalkin aaltomomentti M W johtuu veden painekentän muuttumisesta laivan rungon pinnalla aallossa. Klassillinen kvasistaattinen tarkastelu perustuu siihen, että laiva, jonka pituus on L, leveys B ja vesiviivan täyteläisyysaste C WP, asetetaan staattiseen mitoitusaaltoon. Säännöllinen sinimuotoinen aalto, jonka korkeuden puolikas eli amplitudi on h ja pituus on λ sijoitetaan siten, että aallon huippu on keskilaivalla eli tarkastelemme hoggingtilannetta, katso Kuva 9. Aallon lauseke on seuraava: ς = hcos 2πx λ, (7) jos cosini-lausekkeen etumerkki vaihdetaan miinukseksi niin tilanne muuttuu sellaiseksi, että aallonlaakso on keskilaivalla ja huiput perässä ja keulassa eli runkopalkin kuormitustilanne on sagging. Kun laiva on staattisessa siniaallossa niin voidaan pitkittäinen momentti keskilaivan suhteen laskea seuraavasta lausekkeesta:

14 14 L / 2 M = ρg xyςdx, (8) jossa y on laivan vesiviivan leveys ja x laivan pituusakseli. Oletetaan, että laivan kaaret ovat vesiviivalla pystysuorat, jolloin laivan vesiviivan puolileveys y on riippumaton z koordinaatista. Sijoitetaan siniaallon lauseke (7) lausekkeeseen (8) niin saadaan x-akselin suhteen symmetrisen aaltoprofiilin momentille seuraava lauseke: L / 2 M 1 = ρgh xy cos 2πx λ dx. (9) Kuva 9. Laiva kvasistaattisessa sinimuotoisessa aallossa. Laivan staattinen tasapainovaatimus aallossa muuttaa laivan keskisyväyttä ja trimmiä. Oletetaan, että keula- ja perälaiva ovat saman muotoiset, jolloin trimmi on nolla. Keskisyväyksen pieneneminen z 1 saadaan integroimalla aallon aiheuttaman lisätilavuus, joka tulee olla yhtä suuri kuin keskisyväyksen pienenemistä johtuva tilavuuden muutos L / 2 L / LBC z = yςdx WP 1 = h y cos 2πx λ dx. Yhtälöstä ratkaistaan syväyksen muutos z 1 2h z 1 = LBC WP L / 2 y cos 2πx λ dx. (1)

15 15 Tämä syväyksen pieneneminen aiheuttaa momentin M 2, joka on vastakkainen aallon momentille, lauseke (9) M 2 = ρgz 1 L / 2 xydx. (11) Kokonaismomentti M on näiden kahden momentin summa L / 2 M = M 1 + M 2 = ρgh xy cos 2πx L / 2 λ dx + ρgz 1 xydx. (12) Otetaan käyttöön dimensiottomat koordinaatit jakamalla x laivan puolipituudella L/2 ja vastaavasti y laivan leveydellä ξ = x L /2,η = y B, (13) niin saadaan vesiviivapinnan momentin f 1, aallon aiheuttama tilavuuden f 2 ja aallon momentin f 3 integraalilausekkeet lausuttua seuraavien yhtälöiden avulla f 1 = f 2 = 1 1 f 3 = 1 4 ξηdξ ηcos( πl λ ξ)dξ 1 ηξ cos( πl λ ξ)dξ, (14) jolloin syväyksen muutoksen z 1 lauseke voidaan esittää seuraavassa muodossa: z 1 = h C WP f 2 (15) ja keskilaivan kokonaismomentti M vastaavasti

16 16 M = ρghl 2 B( f 1 f 2 C WP f 3 ). (16) Ottamalla käyttöön momenttitekijä m m = ( f 1 f 2 C WP f 3 ). (17) Yleisessä muodossa voidaan todeta, että momenttitekijän suuruuteen vaikuttavat rungon muoto ja λ/l-suhde. Keskilaivan aaltomomentin lausekkeeksi saadaan siten M = ρghl 2 Bm, (18) josta voidaan todeta, että aaltomomentti on verrannollinen aallon amplitudiarvoon, laivan pituuden neliöön ja laivan leveyteen. Esimerkki 1. Laatikkolaiva keskilaivan taivutusmomentti Lähtösuureet: - λ = L, η = y B =1 ja C WL =1. Saadaan z 1 = h C WP f 2 =, jolloin m = ( f 1 f 2 C WP f 3 ) = f 3 = ξ cos(πξ)dξ. Osittaisintegroimisen säännöllä

17 17 u v dx = uv v u dx saadaan ξ cos(πξ)dξ = ξ π sinπξ + 1 π cosπξ 2 jolloin 1 ξ cos(πξ)dξ = 2 π 2 ja saadaan momenttikertoimen arvoksi m = 1 2π 2 =,51. Lopuksi voidaan saadaan laatikkolaivan momentin lausekkeeksi (18) M =,51ρghL 2 B (hogging). Suunnitteluaaltomomentti Kvasistaattisen mitoituksen aallonkorkeudesta on 18-luvun loppupuolelta asti taitettu peistä. Biles päätyi 189-luvulla aaltotilastojen pohjalta seuraavaa lausekkeeseen: H w = L 2. (19) Kyseinen lauseke antaa lineaarisen riippuvuuden aallonkorkeuden ja laivan pituuden välille. 195-luvulla laivan pituuden kasvaessa todettiin, että tämä lineaarinen riippuvuus oli liian voimakas yli 2 m pitkille laivoille ja taas sitä lyhemmille se aliarvioi aallonkorkeutta. Yleistä hyväksyntää saivat potenssi muotoiset lausekkeet, jossa potenssiluvun arvo oli,5 ja

18 18,6. Edellinen oli Lloydsin ja jälkimmäinen DNV:n esittämä. DNV:n tehollisen aallonkorkeuden lauseke on H w =,45L,6. (2) , 45L,6 DnV L/ Laivan pituus L Kuva 9. Laivapalkkiin kohdistuvan tehollinen aallonkorkeus eli aaltokerroin laivan pituuden λ funktiona. Laivapalkin aaltomomentin lausekkeet DNV:n sääntökirjan mukaan ovat seuraavat: M W,sag =,11L 2 B(C B +,7)C W M W,hog =,19L 2 BC 2 B C W [ knm]. [ knm] (21) Lausekkeista havaitaan, että sagging- ja hogging-tilanteen aaltomomentit ovat eri suuret. Aaltomomentti on riippuvainen laivan pituudesta, leveydestä ja uppouman täyteläisyysasteesta. Aaltokertoimelle C W on annettu myös lukuarvot luokan sääntökirjassa, jotka on kalibroitu nykytietämyksen pohjalta, katso Kuva 9. Lausekkeessa (21) on aaltomomentti esitetty uppouman täyteläisyyden funktiona. Tämä johtuu toisaalta käytännön asettamista vaatimuksista, koska kyseinen kerroin on alkusuunnittelussa tunnettu ja toisaalta johtavan luokituslaitos Lloyds in omien tutkimusten tuloksista, katso lähde Murray (1966) luvulla käytiin katkera väittely aaltomomentin lausekkeesta, jossa oli kaksi vastakkaista mielipidettä vesiviivapinnan ja uppouman täyteläisyyden kannattajat. Aseena olivat mallikoetulokset.

19 19 Kuvassa 1 on esitetty aaltomomentin pituusjakautuma DNV:n sääntökirjan mukaan. Taivutusvastusvaatimus lasketaan laivapalkin eri kohdissa, jotta laivan muodon vaikutus tulee huomioon otetuksi. Lisäksi vuodesta 1974 lähtien on ollut lisävaatimus, joka koskee nopeita aluksia, joiden keulan kaarissa on voimakas vesiheitto. Laivan nopeus oli jo 194- luvulla säännöissä, mutta se poistettiin, koska uppouman täyteläisyysasteen katsottiin ottavan huomioon nopeuden vaikutuksen. 196-luvulla merenkulkuun tulleet konttilaivat saivat runsaasti vaurioita, jotka johtuivat laivapalkin värähtelystä kovassa merenkäynnissä eli whipping-ilmöstä. Kuva 1. Aaltomomentin jakautuma laivan pitkittäisakselin suunnassa DNV:n sääntökirjan 2 mukaan. Laivapalkin taivutusvastus W Viime vuosisadan puolella tehtiin laivapalkin taipumamittauksia, joiden avulla havaittiin, että laivapalkki noudattaa lujuusopin palkkiteoriaa, jossa poikkileikkaustasot säilyvät tasoina ja poikkileikkauksen rakenne-elementtien suhteellinen venymä εx on verrannollinen sen etäisyyteen neutraaliakselista, jossa venymä on nolla ε x = z ρ. (22)

20 2 Laivan teräsrakenteiden kohdalla myös Hooken laki jännitysten ja venymien välillä on myös voimassa, jolloin normaalijännityksen ja suhteellisen venymän välinen riippuvuus voidaan lausua kimmomodulin E avulla σ x = Eε x. (23) Ulkoisen momentin M ja sisäisen normaalijännityksen väliseksi tasapainoyhtälön avulla saadaan normaalijännityksen lausekkeeksi σ x = M I y z. (24) Mitoituksen kannalta kiinnostavat jännitykset sijaitsevat laivapalkin ylimmässä kannessa ja pohjassa, joiden etäisyys neutraali-akselista ovat suurimmat. Laivapalkki noudattaessa teknistä taivutusoppia, niin ulkoinen momentti jaettuna sallitulla jännitysarvolla antaa vaadittavan taivutusvastuksen W [m3] Z = M T σ sall. (25) Normaalijännityksen yläraja on nykyisin 75 % materiaalin myötörajasta kun kyseessä on normaaliteräs. Laivaterästen ominaisuuksien huomioon ottaminen mitoituksessa Materiaalikertoimessa f1 on otettu huomioon rakenteelle asetettavat väsymis- ja jäykkyysvaatimukset siten, ettei koko lujuuden lisäystä saada laskea hyödyksi: - LR: k L = 235 / Re ja k = 245 / Re, voimassa myötörajaan Re= 353 N/ mm2 asti - DNV: f 1 = Re / 235, voimassa myötörajaan Re= 39 N/ mm2 asti - arviot materiaalikertoimen arvoille suuremmilla myötörajan arvoilla: Re= 48 N/ mm 2 : k =,58 ja f 1 = 1,71 Re = 69 N/ mm 2 : k =,5 ja f 1 = 1,99 Re = 89 N/ mm 2 : k =,44 ja f 1 = 2,28 Materiaalikertoimen soveltaminen laivarakenteisiin tapahtuu seuraavasti: - keskilaivan taivutusvastusvaatimus: kertomalla k L tai jakamalla f 1,

21 21 - levyn paksuudet kertomalla k L tai jakamalla f 1, - kaarien ja jäykkääjien taivutusvastus vaatimus: kertomalla k L tai jakamalla f 1. Laivapalkin taivutusvastuksen laskenta Laivapalkin taivutusvastusvaatimus on funktio tyynenveden momentista, jonka minimointi lastin sijoittelulla on tärkeätä lastilaivoissa. Kuvassa 11 on esitetty laivapalkin taivutusvastusvaatimus Z tyynenveden momentin M SW funktiona DNV:n sääntökirjan pohjalta. Havaitaan, että säännöissä on taivutusvastuksen minimiarvo, joka on riippumaton tyynenveden momentista. Suunnittelun tavoitteena on päästä mahdollisimman pieneen Z arvoon, koska tällöin laivan poikkileikkauksen materiaalipaksuudet ovat minimissään pitkittäislujuuden kannalta. Laivan poikkileikkauksen taivutusvastusta laskettaessa on muistettava sopimus, että laivapalkki noudattaa teknistä taivutusoppia, eli jännityksen jakautuma on lineaarinen. Ne rakenneosat, joissa teknisen taivutusopin vaatimukset eivät täyty on poistettava laskelmista. Lisäksi on muistettava, että tarkastelemme nimellisjännityksiä eli esimerkiksi kannessa olevan pyöreän aukon todellinen jännitys on kolme kertaa nimellisjännitys. Laivapalkin taivutusvastuksen laskennassa on huomioon otettava seuraavat seikat: - lujuuskansi on ylin jatkuva kansi -,4 L alueella rakenne-elementit on oltava jatkuvia ja hyvin tuettuja - aukot on poistettava hyötypinta-alasta - luukun reunat otetaan mukaan jos tuenta on hyvä - erikoislujien terästen kohdalla vertikaali ja horisontaalisuunnassa minimi alueet. Kuva 11. Laivapalkin taivutusvastusvaatimus W tyynenvedenmomentin M SW funktiona DNV:n sääntöjen mukaan.

22 22 Taulukossa 1 on esitetty laivan yksinkertaistetun keskilaivaleikkauksen, katso Kuva 12, taivutusvastuksen arvon laskenta. Tämä laskenta perustuu poikkileikkauksen neutraaliakselin suhteen lasketun neliömomentin I lausekkeen hyväksikäyttöön I = 2[I n Ad g 2 ], (26) jossa In on puolilaivan neliömomentti oletetun vaaka-akselin suhteen I n = (i + ad 2 n ), (27) jossa i on kunkin elementin vertikaalinen neliömomentti sen oman painopisteen suhteen i = ah 2 12, (28) jossa a on elementin pinta-ala ja h elementin korkeus. puolilaivan pinta-ala A on A = a (16) ja dn on kunkin elementin painopisteen etäisyys oletetusta vaaka-akselista ja dg on oletetun akselin ja lasketun neutraaliakselin välinen verikaalietäisyys. 5 m neutraaliakseli D = 11 m 4.44 m B/2 = 1 m Kuva 12. Laivan idealisoitu poikkileikkaus. Levyn paksuus t = 2 mm.

23 23 Taulukko 2. Kuvassa 12 esitetyn laivan poikkileikkauksen taivutusvastusten laskenta. osa mitat [m, mm] a [m2] dn (m) adn [m3] i [m4] adn 2 [m4] pohja 1*2,2, laidoitus 11*2,22 5,5 1,21,2 6,655 kansi 5*2,1 11 1,1, 12,1 A = Σa= Σa dn = Σ i =,2 Σadn 2,52 2,31 =18,76 dg = 4,44 m I = 17,39 m4 Wpohja =3,91 m3 Wkansi = 2,65 m3 Laivan rakenne-elementtien lommahduslujuus on myös tarkistettava. Rakenne-elementtien lommahduslujuuden σc on oltava suurempi kuin rakenne-elementissä vaikuttava jännitys σa jaettuna käyttökertoimella η. Lommahdustarkastelu suoritetaan seuraavasti: ensiksi lasketaan rakenne-elementin Eulerin elastinen lommahdusjännitys, jos tämä on suurempi kuin puolet myötörajasta niin suoritetaan plastisiteettikorjaus Jonsson - Ostenfieldin lausekkeella. Eräissä tapauksissa sallitaan hoikille rakenne-elementeille ääripuristuslujuuden hyödyntäminen. Muista, että pitkittäiskaaritetun kannen puristuslujuus on nelinkertainen poikittaiseen nähden. Esimerkki irtolastilaiva Mv Arctic MV Arctic irtolastilaivan päämitat (ennen keulamuutosta) - LBP = 196,59 m - B = 22,86 m - T = 1,97 m - CB =,76 Δ = 38.3 ton - kantavuus = 28. ton - sallittu MSW = 924,5 MNm (92.45 tonm) - keskilaivan poikkileikkauksen taivutusvastus: - Wkansi = 12,982 m3 - Wpohja = 14,627 m3

24 24 Kuva 13. MV Arcticin yleisjärjestely Laiva on rakennettu Lloyds Register of Shiping in (LR) luokkaan 1 A1, jääluokka AC 2 (Kanada) ja rungon materiaali on NS terästä Re = 235 N/mm2. LR:n aaltomomentti vaatimus MW = 1224 MNm (122.4 tonm). DNV:n vaatimus MW = 1373 MNm ( tonm). M [tonm] 4. Q [ton] laivan paino uppouman nostovoima q [ton/m] leikkausvoima Q taivutusmomentti M Kuva 14. MV Arcticin laivan tyynenveden leikkausvoiman ja momentin jakautuma, Runkopalkki on sagging-tilassa. Lastitilanne on malmilasti, Δ = 38 1 ton, T = 1.91 m.

25 25 Kuva 15. MV Arcticin tyynenveden leikkausvoiman ja momentin jakautuma, painolasti, Δ = ton, T = 1.91 m , Kuva 16. MV Arcticin keskilaivan teräsrakenne

26 26 Päärakenne-elementit Teräslaipiot (bulkhead) Poikittaiset ja pitkittäiset laipiot kuuluvat laivan päälujuuselementteihin. Niiden tehtävänä on rajata tila. Laipioon kohdistuu painekuorma ja lisäksi laipion tasossa voi esiintyä rasituksia. Laipioiden tehtävät ovat - vesitiiviit laipiot (VT), sijoitus ja lukumäärä laivatyypistä riippuen - tankkilaipiot - palolaipiot - tilalaipiot, joiden ei tarvitse olla tiiviitä - loiskelaipiot, isoissa tankeissa vähentävät dynaamista kuormitusta. Tankkilaipioiden hydrostaattisen vesikuorma laskennassa on otettava huomioon ilmaputken korkeus. Irtolastin kuorma: muodostuu lastin ahtauskerroin C jaettuna kuorman korkeudella H. Kuva 17. Hitsatun ja muotojäykistetyn laipion rakenneratkaisut Kansi (deck) Kansityyppejä: sää-, lasti-, sisustuskansi ja tankinkatto. Kansien mitoituksessa kuormana on tasainen vesi- tai lastikuorma. RO-RO-kannella paikalliskuormat otettava huomioon. Lisäksi muistettava, että kannet muodostavat laivapalkin osan, josta johtuen kansissa esiintyy sekä vetoa että puristusta. Kansia tukevat tolppalinjat ja laipiot. Tolppalinjan mitoituksessa otettava ylempien kansien kuorman vaikutus huomioon. Kansien aukkojen

27 27 nurkat pyöristettävä ja mahdollisesti levyn paksuutta lisättävä jännityskeskittymien vuoksi (loviprobleema). Edullinen aukon muoto on ellipsi, katso Kuva 18. luukun aukon pyöristys lujuuskannessa l 1 2 l 2 luukun nurkan timanttilevy l 2 t 1:3 1,6 t mallireuna Kuva 18. Luukun kulman muoto. Kaksoispohja (double bottom) Nykyaikaisissa laivoissa on kaikissa kaksoispohja, jolle on asetettu minimikorkeusvaatimus, esimerkiksi DNV h = B + 5 T [mm]. (17) Konehuoneen kohdalla kaksoispohjan korkeusvaatimus voi olla noin 5 % suurempi johtuen jäykkyys- ja tankkitilavuusvaatimuksista. Jos laivassa on pohjannousu, niin kaksoispohjan korkeutta joudutaan kasvattamaan. Kaksoispohja oltava pitkittäin kaaritettu ja kaaria ei saa katkaista poikittaisen rakenne-elementin kohdalla, jos laivan L on suurempi kuin 15 m. Kaksoispohjan rakenne-elementtien mitoituksessa on otettava huomioon: - kaksoispohja rajoittuu mitoituksen kannalta poikittaisiin laipioihin ja laidoitukseen, - kuormitus muodostuu: dynaamisesta ja staattisesta vesikuormasta, ja lastin staattisesta ja dynaamisesta kuormasta, - keskisisäköli: jatkuva ja tiivis, - sivusisäkölit: lukumäärä on funktio laivan leveydestä, ei jatkuvia, kulkuaukot. Päämoottorien ja vaihteen alla sisäkölit, -pohjatukit: kehyskaarien kohdalla, jos pitkittäinen kaaritus, jatkuvat, kulkuaukot. Päämoottorin, vaihteen ja painelaakerin alla lisäpohjatukkeja, - rakenne-elementtien läpi on päästävä liikkumaan, jota varten tarvitaan kevennysaukkoja tai miesluukkuja, - laivapalkin pitkittäislujuuteen osallistuvien elementtien lommahduslujuus.

28 28 Kuva 19. Laivan kaksoispohjalohko. Kehyskaari (webframe) Kehyskaaren kuormitus koostuu seuraavista tekijöistä: - hydrostaattisesta paineesta, - hydrodynaamisesta paineesta, - kiihtyvyysvoimista. Kehyskaariväli on kaarivälin monikerta. Siirtävät kuormat päärakenne-elementeille. Sekä vaaka- että pystykuormitustapaukset tarkistettava. Vasteen laskennassa on kehyskaaren tehollinen laippa määritettävä. Yleensä laskenta suoritetaan 2-D elementtimallilla, jossa otetaan huomioon päärakenne-elementtien tuenta jousien avulla. Kehyskaaren rakenneelementtien lommahduslujuus on tarkistettava. Kansien kehyskaarien korkeutta pienennetään tolppalinjojen avulla. Kehyskaarien taipuma voi tulla myös kriittiseksi varsinkin HS-teräksillä. levyssä vallitseva normaalijännitys tehollisen laipan leveys be b b be be σ m = σ dy b Kuva 2. Tehollinen laippa.

29 29 Lähde Carlsen, C.A., Belastninger på skip. Tapir, 1976, Trondheim. Chalmers, D.W., Design of Ships Structures. Ministry of defence, London, DnV DnV Hull Structural Rules: development, Background, Motives Oslo. DnV Evans, J.H., Rules for classification. 2. Oslo. Deterministic Approach to Longitudinal Bending. Ship Structural Design Concepts. Ship Structure Committee 1974, Evans (ed), USA, John, W., Transverse and other Stresses of Ships. Trans INA, Murray, J.M. PNA: Development of Basis of Longitudinal Strength Standars for Merchant ships. Trans. RINA, 1966, London. Vol I, Ch. IV Strength of Ships. Swaan, W.A. Amidship Bending Mopments for Ships in Waves. ISP Vol. 6, Taggart, Ship Design and Construction: Ch. VI Analysis and design of principal hull structures, Ch. VII Structural components, Ch. VIII Hull materials and welding

Luento 4: Rakenne. Kul Laivaprojekti. Sovellettu mekaniikka Meritekniikan tutkimusryhmä. Sisältö

Luento 4: Rakenne. Kul Laivaprojekti. Sovellettu mekaniikka Meritekniikan tutkimusryhmä. Sisältö Luento 4: Rakenne Kul-24.4110 Laivaprojekti Sovellettu mekaniikka Meritekniikan tutkimusryhmä Sisältö Tarkastellaan laivan rakenteiden suunnittelua ja sääntöpohjaista mitoitusta, joka perustuu luokan sääntöihin.

Lisätiedot

seuraavista aiheista:

seuraavista aiheista: 29.09.2010/ KUL-24.3000 KULJETUSVÄLINETEKNIIKAN PERUSTEET SYKSY 2010 LAIVA, SUURIN IHMISEN VALMISTAMA LIIKKUVA RAKENNE Johdanto Luennon tavoite on antaa yleiskuva laivan rakennesuunnittelusta. Luennon

Lisätiedot

Mitoitetaan MäkeläAlu Oy:n materiaalivaraston kaksiaukkoinen hyllypalkki.

Mitoitetaan MäkeläAlu Oy:n materiaalivaraston kaksiaukkoinen hyllypalkki. YLEISTÄ Mitoitetaan MäkeläAlu Oy:n materiaalivaraston kaksiaukkoinen hyllypalkki. Kaksi 57 mm päässä toisistaan olevaa U70x80x alumiiniprofiilia muodostaa varastohyllypalkkiparin, joiden ylälaippojen päälle

Lisätiedot

PUHDAS, SUORA TAIVUTUS

PUHDAS, SUORA TAIVUTUS PUHDAS, SUORA TAIVUTUS Qx ( ) Nx ( ) 0 (puhdas taivutus) d t 0 eli taivutusmomentti on vakio dx dq eli palkilla oleva kuormitus on nolla 0 dx suora taivutus Taivutusta sanotaan suoraksi, jos kuormitustaso

Lisätiedot

Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)!

Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)! LUT-Kone Timo Björk BK80A2202 Teräsrakenteet I: 17.12.2015 Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)!

Lisätiedot

7. Suora leikkaus TAVOITTEET 7. Suora leikkaus SISÄLTÖ

7. Suora leikkaus TAVOITTEET 7. Suora leikkaus SISÄLTÖ TAVOITTEET Kehitetään menetelmä, jolla selvitetään homogeenisen, prismaattisen suoran sauvan leikkausjännitysjakauma kun materiaali käyttäytyy lineaarielastisesti Menetelmä rajataan määrätyn tyyppisiin

Lisätiedot

Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)!

Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)! LUT-Kone Timo Björk BK80A2202 Teräsrakenteet I: 31.3.2016 Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)!

Lisätiedot

2. harjoitus - malliratkaisut Tehtävä 3. Tasojännitystilassa olevan kappaleen kaksiakselista rasitustilaa käytetään usein materiaalimalleissa esiintyv

2. harjoitus - malliratkaisut Tehtävä 3. Tasojännitystilassa olevan kappaleen kaksiakselista rasitustilaa käytetään usein materiaalimalleissa esiintyv 2. harjoitus - malliratkaisut Tehtävä 3. Tasojännitystilassa olevan kappaleen kaksiakselista rasitustilaa käytetään usein materiaalimalleissa esiintyvien vakioiden määrittämiseen. Jännitystila on siten

Lisätiedot

TAVOITTEET Määrittää taivutuksen normaalijännitykset Miten määritetään leikkaus- ja taivutusmomenttijakaumat

TAVOITTEET Määrittää taivutuksen normaalijännitykset Miten määritetään leikkaus- ja taivutusmomenttijakaumat TAVOITTEET Määrittää taivutuksen normaalijännitykset Miten määritetään leikkaus- ja taivutusmomenttijakaumat Lasketaan suurimmat leikkaus- ja taivutusrasitukset Analysoidaan sauvoja, jotka ovat suoria,

Lisätiedot

MITOITUSTEHTÄVÄ: I Rakennemallin muodostaminen 1/16

MITOITUSTEHTÄVÄ: I Rakennemallin muodostaminen 1/16 1/16 MITOITUSTEHTÄVÄ: I Rakennemallin muodostaminen Mitoitettava hitsattu palkki on rakenneosa sellaisessa rakennuksessa, joka kuuluu seuraamusluokkaan CC. Palkki on katoksen pääkannattaja. Hyötykuorma

Lisätiedot

Harjoitus 6. KJR-C2001 Kiinteän aineen mekaniikan perusteet, IV/2016

Harjoitus 6. KJR-C2001 Kiinteän aineen mekaniikan perusteet, IV/2016 KJR-C001 Kiinteän aineen mekaniikan perusteet, IV/01 Kotitehtävät palautetaan viimeistään keskiviikkoisin ennen luentojen alkua eli klo 1:00 mennessä. Muistakaa vastaukset eri tehtäviin palautetaan eri

Lisätiedot

Sisältö. Luento 3: Yleisjärjestely. Kul Laivaprojekti

Sisältö. Luento 3: Yleisjärjestely. Kul Laivaprojekti Luento 3: Yleisjärjestely Kul-24.4110 Laivaprojekti Sovellettu mekaniikka Meritekniikan tutkimusryhmä Sisältö tehtävän määrittely ja tavoitteet lähtötiedot kaarijako lastitila kansirakennus konehuone sisäiset

Lisätiedot

Stabiliteetti ja jäykistäminen

Stabiliteetti ja jäykistäminen Stabiliteetti ja jäykistäminen Lommahdusjännitykset ja -kertoimet Lommahdus normaalijännitysten vuoksi: Leikkauslommahdus: Eulerin jännitys Lommahduskerroin normaalijännitykselle, pitkä jäykistämätön levy:

Lisätiedot

Palkki ja laatta toimivat yhdessä siten, että laatta toimii kenttämomentille palkin puristuspintana ja vetoteräkset sijaitsevat palkin alaosassa.

Palkki ja laatta toimivat yhdessä siten, että laatta toimii kenttämomentille palkin puristuspintana ja vetoteräkset sijaitsevat palkin alaosassa. LAATTAPALKKI Palkki ja laatta toimivat yhdessä siten, että laatta toimii kenttämomentille palkin puristuspintana ja vetoteräkset sijaitsevat palkin alaosassa. Laattapalkissa tukimomentin vaatima raudoitus

Lisätiedot

Laskuharjoitus 1 Ratkaisut

Laskuharjoitus 1 Ratkaisut Vastaukset palautetaan yhtenä PDF-tiedostona MyCourses:iin ke 28.2. klo 14 mennessä. Mahdolliset asia- ja laskuvirheet ja voi ilmoittaa osoitteeseen serge.skorin@aalto.fi. Laskuharjoitus 1 Ratkaisut 1.

Lisätiedot

Laskuharjoitus 2 Ratkaisut

Laskuharjoitus 2 Ratkaisut Vastaukset palautetaan yhtenä PDF-tiedostona MyCourses:iin ke 7.3. klo 14 mennessä. Mahdolliset asia- ja laskuvirheet ja voi ilmoittaa osoitteeseen serge.skorin@aalto.fi. Laskuharjoitus 2 Ratkaisut 1.

Lisätiedot

Materiaalien mekaniikka

Materiaalien mekaniikka Materiaalien mekaniikka 3. harjoitus jännitys ja tasapainoyhtälöt 1. Onko seuraava jännityskenttä tasapainossa kun tilavuusvoimia ei ole: σ x = σ 0 ( 3x L + 4xy 8y ), σ y = σ 0 ( x L xy + 3y ), τ xy =

Lisätiedot

Pienahitsien materiaalikerroin w

Pienahitsien materiaalikerroin w Pienahitsien materiaalikerroin w Pienahitsien komponenttimenettely (SFS EN 1993-1-8) Seuraavat ehdot pitää toteutua: 3( ) ll fu w M ja 0,9 f u M f u = heikomman liitettävän osan vetomurtolujuus Esimerkki

Lisätiedot

SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006

SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006 SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006 Tämä päivitetty ohje perustuu aiempiin versioihin: 18.3.1988 AKN 13.5.1999 AKN/ks SISÄLLYS: 1. Yleistä... 2 2. Mitoitusperusteet...

Lisätiedot

Ratkaisut 2. KJR-C2001 Kiinteän aineen mekaniikan perusteet, IV/2016. Tehtävä 1 Selitä käsitteet kohdissa a) ja b) sekä laske c) kohdan tehtävä.

Ratkaisut 2. KJR-C2001 Kiinteän aineen mekaniikan perusteet, IV/2016. Tehtävä 1 Selitä käsitteet kohdissa a) ja b) sekä laske c) kohdan tehtävä. Kotitehtävät palautetaan viimeistään keskiviikkoisin ennen luentojen alkua eli klo 14:00 mennessä. Muistakaa vastaukset eri tehtäviin palautetaan eri lokeroon! Joka kierroksen arvostellut kotitehtäväpaperit

Lisätiedot

Harjoitus 1. KJR-C2001 Kiinteän aineen mekaniikan perusteet, IV/2016. Tehtävä 1 Selitä käsitteet kohdissa [a), b)] ja laske c) kohdan tehtävä.

Harjoitus 1. KJR-C2001 Kiinteän aineen mekaniikan perusteet, IV/2016. Tehtävä 1 Selitä käsitteet kohdissa [a), b)] ja laske c) kohdan tehtävä. Kotitehtävät palautetaan viimeistään keskiviikkona 2.3. ennen luentojen alkua eli klo 14:00 mennessä puiseen kyyhkyslakkaan, jonka numero on 9. Arvostellut kotitehtäväpaperit palautetaan laskutuvassa.

Lisätiedot

CHEM-A1410 Materiaalitieteen perusteet

CHEM-A1410 Materiaalitieteen perusteet CHEM-A1410 Materiaalitieteen perusteet Laskuharjoitus 18.9.2017, Materiaalien ominaisuudet Tämä harjoitus ei ole arvioitava, mutta tämän tyyppisiä tehtäviä saattaa olla tentissä. Tehtävät perustuvat kurssikirjaan.

Lisätiedot

3. SUUNNITTELUPERUSTEET

3. SUUNNITTELUPERUSTEET 3. SUUNNITTELUPERUSTEET 3.1 MATERIAALIT Myötölujuuden ja vetomurtolujuuden arvot f R ja f R y eh u m tuotestandardista tai taulukosta 3.1 Sitkeysvaatimukset: - vetomurtolujuuden ja myötörajan f y minimiarvojen

Lisätiedot

Ratkaisut 3. KJR-C2001 Kiinteän aineen mekaniikan perusteet, IV/2016

Ratkaisut 3. KJR-C2001 Kiinteän aineen mekaniikan perusteet, IV/2016 Kotitehtävät palautetaan viimeistään keskiviikkoisin ennen luentojen alkua eli klo 14:00 mennessä. Muistakaa vastaukset eri tehtäviin palautetaan eri lokeroon! Joka kierroksen arvostellut kotitehtäväpaperit

Lisätiedot

PALKIN KIMMOVIIVA M EI. Kaarevuudelle saatiin aiemmin. Matematiikassa esitetään kaarevuudelle v. 1 v

PALKIN KIMMOVIIVA M EI. Kaarevuudelle saatiin aiemmin. Matematiikassa esitetään kaarevuudelle v. 1 v PALKIN KIMMOVIIVA Palkin akseli taipuu suorassa taivutuksessa kuormitustasossa tasokäyräksi, jota kutsutaan kimmoviivaksi tai taipumaviivaksi. Palkin akselin pisteen siirtymästä y akselin suunnassa käytetään

Lisätiedot

KANTAVUUS- TAULUKOT W-20/990 W-20/1100 W-45/900 W-45/1000

KANTAVUUS- TAULUKOT W-20/990 W-20/1100 W-45/900 W-45/1000 KANTAVUUS- TAUUKOT W-20/990 W-20/1100 W-45/900 W-45/1000 SSÄYSUETTEO MTOTUSPEUSTEET............ 3 KANTAVUUSTAUUKOT W-20/990................... 4 W-20/1100................... 5 W-45/900...................

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 10.3.2016 Susanna Hurme Statiikan välikoe 14.3.2016 Ajankohta ma 14.3.2016 klo 14:15 17:15 Salijako Aalto-Sali: A-Q (sukunimen alkukirjaimen mukaan) Ilmoittautuminen

Lisätiedot

YEISTÄ KOKONAISUUS. 1 Rakennemalli. 1.1 Rungon päämitat

YEISTÄ KOKONAISUUS. 1 Rakennemalli. 1.1 Rungon päämitat YEISTÄ Tässä esimerkissä mitoitetaan asuinkerrostalon lasitetun parvekkeen kaiteen kantavat rakenteet pystytolppa- ja käsijohdeprofiili. Esimerkin rakenteet ovat Lumon Oy: parvekekaidejärjestelmän mukaiset.

Lisätiedot

2 LUJUUSOPIN PERUSKÄSITTEET 25 2.1 Suoran sauvan veto tai puristus 25. 2.2 Jännityksen ja venymän välinen yhteys 34

2 LUJUUSOPIN PERUSKÄSITTEET 25 2.1 Suoran sauvan veto tai puristus 25. 2.2 Jännityksen ja venymän välinen yhteys 34 SISÄLLYSLUETTELO Kirjallisuusluettelo 12 1 JOHDANTO 13 1.1 Lujuusopin sisältö ja tavoitteet 13 1.2 Lujuusopin jako 15 1.3 Mekaniikan mallin muodostaminen 16 1.4 Lujuusopillisen suunnitteluprosessin kulku

Lisätiedot

A on sauvan akselia vastaan kohtisuoran leikkauspinnan ala.

A on sauvan akselia vastaan kohtisuoran leikkauspinnan ala. Leikkausjännitys Kuvassa on esitetty vetosauvan vinossa leikkauksessa vaikuttavat voimat ja jännitykset. N on vinon tason normaalivoima ja on leikkausvoima. Q Kuvan c perusteella nähdään N Fcos Q Fsin

Lisätiedot

KJR-C2002 Kontinuumimekaniikan perusteet

KJR-C2002 Kontinuumimekaniikan perusteet KJR-C2002 Kontinuumimekaniikan perusteet Luento 25.11.2015 Susanna Hurme, Yliopistonlehtori, TkT Tämän päivän luento Aiemmin ollaan johdettu palkin voimatasapainoyhtälöt differentiaaligeometrisella tavalla

Lisätiedot

KANTAVUUS- TAULUKOT W-70/900 W-115/750 W-155/560/840

KANTAVUUS- TAULUKOT W-70/900 W-115/750 W-155/560/840 KANTAVUUS- TAUUKOT W-70/900 W-115/750 W-155/560/840 SISÄYSUETTEO MITOITUSPERUSTEET... 3 KANTAVUUSTAUUKOT W-70/900... 4-9 W-115/750... 10-15 W-155/560/840... 16-24 ASENNUS JA VARASTOINTI... 25 3 MITOITUSPERUSTEET

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 9.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Palkin leikkausvoima- ja taivutusmomenttijakaumat ja kuviot (Kirjan luvut 7.2 ja 7.3) Osaamistavoitteet: Ymmärtää, miten leikkausvoima

Lisätiedot

Fluidi virtaa vaakasuoran pinnan yli. Pinnan lähelle muodostuvan rajakerroksen nopeusjakaumaa voidaan approksimoida funktiolla

Fluidi virtaa vaakasuoran pinnan yli. Pinnan lähelle muodostuvan rajakerroksen nopeusjakaumaa voidaan approksimoida funktiolla Tehtävä 1 Fluidi virtaa vaakasuoran pinnan yli. Pinnan lähelle muodostuvan rajakerroksen nopeusjakaumaa voidaan approksimoida funktiolla ( πy ) u(y) = U sin, kun 0 < y < δ. 2δ Tässä U on nopeus kaukana

Lisätiedot

Tampere University of Technology

Tampere University of Technology Tampere University of Technology EDE- Introduction to Finite Element Method. Exercise 3 Autumn 3.. Solve the deflection curve v(x) exactly for the beam shown y,v q v = q z, xxxx x E I z Integroidaan yhtälö

Lisätiedot

25.11.11. Sisällysluettelo

25.11.11. Sisällysluettelo GLASROC-KOMPOSIITTIKIPSILEVYJEN GHO 13, GHU 13, GHS 9 JA RIGIDUR KUITUVAHVISTELEVYJEN GFH 13 SEKÄ GYPROC RAKENNUSLEVYJEN GN 13, GEK 13, GF 15, GTS 9 JA GL 15 KÄYTTÖ RANKARAKENTEISTEN RAKENNUSTEN JÄYKISTÄMISEEN

Lisätiedot

Katso lasiseinän rungon päämitat kuvista 01 ja Jäykistys ja staattinen tasapaino

Katso lasiseinän rungon päämitat kuvista 01 ja Jäykistys ja staattinen tasapaino YLEISTÄ itoitetaan oheisen toimistotalo A-kulman sisääntuloaulan alumiinirunkoisen lasiseinän kantavat rakenteet. Rakennus sijaitsee Tampereen keskustaalueella. KOKOAISUUS Rakennemalli Lasiseinän kantava

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

8. Yhdistetyt rasitukset

8. Yhdistetyt rasitukset TAVOITTEET Analysoidaan ohutseinäisten painesäiliöiden jännitystilaa Tehdään yhteenveto edellisissä luennoissa olleille rasitustyypeille eli aksiaalikuormalle, väännölle, taivutukselle ja leikkausvoimalle.

Lisätiedot

Harjoitus 10. KJR-C2001 Kiinteän aineen mekaniikan perusteet, IV/2016

Harjoitus 10. KJR-C2001 Kiinteän aineen mekaniikan perusteet, IV/2016 Kotitehtävät palautetaan viimeistään keskiviikkoisin ennen luentojen alkua eli klo 14:00 mennessä. Muistakaa vastaukset eri tehtäviin palautetaan eri lokeroon! Joka kierroksen arvostellut kotitehtäväpaperit

Lisätiedot

KJR-C2002 Kontinuumimekaniikan perusteet

KJR-C2002 Kontinuumimekaniikan perusteet KJR-C2002 Kontinuumimekaniikan perusteet Luento 23.11.2015 Susanna Hurme, Yliopistonlehtori, TkT Luennon sisältö Hooken laki lineaaris-elastiselle materiaalille (Reddy, kpl 6.2.3) Lujuusoppia: sauva (Reddy,

Lisätiedot

KJR-C1001: Statiikka L5 Luento : Palkin normaali- ja leikkausvoima sekä taivutusmomentti

KJR-C1001: Statiikka L5 Luento : Palkin normaali- ja leikkausvoima sekä taivutusmomentti KJR-C1001: Statiikka L5 Luento : Palkin normaali- ja leikkausvoima sekä taivutusmomentti Apulaisprofessori Konetekniikan laitos Statiikan välikoe 12.3.2018 Ajankohta ma 12.3.2018 klo 14:00 17:00 Salijako

Lisätiedot

10. Jännitysten ja muodonmuutosten yhteys; vaurioteoriat

10. Jännitysten ja muodonmuutosten yhteys; vaurioteoriat TAVOITTEET Esitetään vastaavalla tavalla kuin jännitystilan yhteydessä venymätilan muunnosyhtälöt Kehitetään materiaaliparametrien yhteyksiä; yleistetty Hooken laki Esitetään vaurioteoriat, joilla normaali-

Lisätiedot

Laskuharjoitus 3 Ratkaisut

Laskuharjoitus 3 Ratkaisut Vastaukset palautetaan yhtenä PDF-tieostona MyCourses:iin 14.3. klo 14.00 mennessä. Maholliset asia- ja laskuvirheet ja voi ilmoittaa osoitteeseen serge.skorin@aalto.fi. Laskuharjoitus 3 Ratkaisut 1. Kuvien

Lisätiedot

VÄSYMISMITOITUS Pasila. Antti Silvennoinen, WSP Finland

VÄSYMISMITOITUS Pasila. Antti Silvennoinen, WSP Finland TIESILTOJEN VÄSYMISMITOITUS Siltaeurokoodikoulutus- Teräs-, liitto- ja puusillat 29.-30.3.2010 Pasila Antti Silvennoinen, WSP Finland TIESILTOJEN VÄSYMISMITOITUS Väsymisilmiö Materiaaliosavarmuuskertoimet

Lisätiedot

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu.

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu. Tehtävä 1 Tarkastellaan paineen ajamaa Poisseuille-virtausta kahden yhdensuuntaisen levyn välissä Levyjen välinen etäisyys on 2h Nopeusjakauma raossa on tällöin u(y) = 1 dp ( y 2 h 2), missä y = 0 on raon

Lisätiedot

Hitsattavien teräsrakenteiden muotoilu

Hitsattavien teräsrakenteiden muotoilu Hitsattavien teräsrakenteiden muotoilu Kohtisuoraan tasoaan vasten levy ei kanna minkäänlaista kuormaa. Tässä suunnassa se on myös äärettömän joustava verrattuna jäykkyyteen tasonsa suunnassa. Levyn taivutus

Lisätiedot

KJR-C1001: Statiikka L3 Luento : Jäykän kappaleen tasapaino

KJR-C1001: Statiikka L3 Luento : Jäykän kappaleen tasapaino KJR-C1001: Statiikka L3 Luento 27.2.2018: Jäykän kappaleen tasapaino Apulaisprofessori Konetekniikan laitos Luennon osaamistavoitteet Tämän päiväisen luennon (ja laskuharjoitusten) jälkeen opiskelija

Lisätiedot

Integrointi ja sovellukset

Integrointi ja sovellukset Integrointi ja sovellukset Tehtävät:. Muodosta ja laske yläsumma funktiolle fx) x 5 välillä [, 4], kun väli on jaettu neljään yhtä suureen osaan.. Määritä integraalin x + ) dx likiarvo laskemalla alasumma,

Lisätiedot

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 07: Aksiaalinen sauvaelementti, osa 2.

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 07: Aksiaalinen sauvaelementti, osa 2. 7/ EEMENTTIMENETEMÄN PERSTEET SESSIO 7: Aksiaalinen sauvaelementti, osa. RATKAIS EEMENTIN AEESSA Verkon perusyhtälöstä [ K ]{ } = { F} saatavasta solmusiirtymävektorista { } voidaan poimia minkä tahansa

Lisätiedot

PÄÄKANNATTAJAN LIITOSTEN MITOITUS

PÄÄKANNATTAJAN LIITOSTEN MITOITUS PÄÄKANNATTAJAN LIITOSTEN MITOITUS VERKKOLIITE 1a Diagonaalien liitos pääkannattajan alapaarteeseen (harjalohkossa) Huom! K-liitoksen mitoituskaavoissa otetaan muuttujan β arvoa ja siitä laskettavaa k n

Lisätiedot

MUODONMUUTOKSET. Lähtöotaksumat:

MUODONMUUTOKSET. Lähtöotaksumat: MUODONMUUTOKSET Lähtöotaksumat:. Materiaali on isotrooppista ja homogeenista. Hooken laki on voimassa (fysikaalinen lineaarisuus) 3. Bernoullin hypoteesi on voimassa (tekninen taivutusteoria) 4. Muodonmuutokset

Lisätiedot

2 LUJUUSOPIN PERUSKÄSITTEET Suoran sauvan veto tai puristus Jännityksen ja venymän välinen yhteys

2 LUJUUSOPIN PERUSKÄSITTEET Suoran sauvan veto tai puristus Jännityksen ja venymän välinen yhteys SISÄLLYSLUETTELO Kirjallisuusluettelo 12 1 JOHDANTO 13 1.1 Lujuusopin sisältö ja tavoitteet 13 1.2 Lujuusopin jako 15 1.3 Mekaniikan mallin muodostaminen 16 1.4 Lujuusopillinen suunnittelu 18 1.5 Lujuusopin

Lisätiedot

Laskuharjoitus 7 Ratkaisut

Laskuharjoitus 7 Ratkaisut Vastaukset palautetaan yhtenä PDF-tiedostona MyCourses:iin 25.4. klo 14 mennessä. Mahdolliset asia- ja laskuvirheet ja voi ilmoittaa osoitteeseen serge.skorin@aalto.fi. Laskuharjoitus 7 Ratkaisut 1. Kuvan

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 3.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Ristikon sauvavoimat (Kirjan luvut 6.1-6.4) Osaamistavoitteet: Ymmärtää, mikä on ristikkorakenne Osata soveltaa aiemmin kurssilla

Lisätiedot

3. SUUNNITTELUPERUSTEET

3. SUUNNITTELUPERUSTEET 3. SUUNNITTELUPERUSTEET 3.1 MATERIAALIT Rakenneterästen myötörajan f y ja vetomurtolujuuden f u arvot valitaan seuraavasti: a) käytetään suoraan tuotestandardin arvoja f y = R eh ja f u = R m b) tai käytetään

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 3: TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU. Osa 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 3: TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU. Osa 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt LIITE 9 1 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1993-1-1 EUROKOODI 3: TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU. Osa 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt Esipuhe Tätä kansallista liitettä käytetään yhdessä

Lisätiedot

TUTKIMUKSEN JA TUOTEKEHITYKSEN VUOROVAIKUTUS JÄÄNMURTAJIEN SUUNNITTELUSSA Kaj Riska ILS Oy

TUTKIMUKSEN JA TUOTEKEHITYKSEN VUOROVAIKUTUS JÄÄNMURTAJIEN SUUNNITTELUSSA Kaj Riska ILS Oy TUTKIMUKSEN JA TUOTEKEHITYKSEN VUOROVAIKUTUS JÄÄNMURTAJIEN SUUNNITTELUSSA Kaj Riska ILS Oy ESITYKSEN TAVOITTEENA ON TARKASTELLA JOITAKIN JÄÄNMURTAJIEN SUUNNITTELUUN LIITTYVIÄ TEKIJÖITÄ JA SAMALLA ARVIOIDA

Lisätiedot

Analysoidaan lämpöjännitysten, jännityskeskittymien, plastisten muodonmuutosten ja jäännösjännityksien vaikutus

Analysoidaan lämpöjännitysten, jännityskeskittymien, plastisten muodonmuutosten ja jäännösjännityksien vaikutus TAVOITTEET Määritetään aksiaalisesti kuormitetun sauvan muodonmuutos Esitetään menetelmä, jolla ratkaistaan tukireaktiot tapauksessa, jossa statiikan tasapainoehdot eivät riitä Analysoidaan lämpöjännitysten,

Lisätiedot

Määritetään vääntökuormitetun sauvan kiertymä kimmoisella kuormitusalueella Tutkitaan staattisesti määräämättömiä vääntösauvoja

Määritetään vääntökuormitetun sauvan kiertymä kimmoisella kuormitusalueella Tutkitaan staattisesti määräämättömiä vääntösauvoja TAVOITTEET Tutkitaan väännön vaikutusta suoraan sauvaan Määritetään vääntökuormitetun sauvan jännitysjakauma Määritetään vääntökuormitetun sauvan kiertymä kimmoisella kuormitusalueella Tutkitaan staattisesti

Lisätiedot

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita.

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita. www.polarputki.fi 2 aksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta tekee

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari VÄÄNTÖRASITETUN RAKENNEOSAN EURONORMIIN PERUSTUVA KESTÄVYYSLASKENTAYHTÄLÖIDEN

Lisätiedot

Kulutusta kestävät teräkset

Kulutusta kestävät teräkset Kulutusta kestävät teräkset durostat Muutokset mahdollisia ilman eri ilmoitusta. Alkuperäinen englanninkielinen versio osoitteessa www.voestalpine.com/grobblech Tekniset toimitusehdot durostat Kesäkuu

Lisätiedot

KJR-C1001: Statiikka L2 Luento : voiman momentti ja voimasysteemit

KJR-C1001: Statiikka L2 Luento : voiman momentti ja voimasysteemit KJR-C1001: Statiikka L2 Luento 21.2.2018: voiman momentti ja voimasysteemit Apulaisprofessori Konetekniikan laitos Luennon osaamistavoitteet Tämän päiväisen luennon jälkeen opiskelija Pystyy muodostamaan,

Lisätiedot

Finnwood 2.3 SR1 (2.4.017) Copyright 2012 Metsäliitto Osuuskunta, Metsä Wood? 19.11.2015

Finnwood 2.3 SR1 (2.4.017) Copyright 2012 Metsäliitto Osuuskunta, Metsä Wood? 19.11.2015 Laskelmat on tehty alla olevilla lähtötiedoilla vain kyseiselle rakenneosalle. Laskelmissa esitetty rakenneosan pituus ei ole tilausmitta. Tilausmitassa on otettava huomioon esim. tuennan vaatima lisäpituus.

Lisätiedot

Kuva 1. Virtauksen nopeus muuttuu poikkileikkauksen muuttuessa

Kuva 1. Virtauksen nopeus muuttuu poikkileikkauksen muuttuessa 8. NESTEEN VIRTAUS 8.1 Bernoullin laki Tässä laboratoriotyössä tutkitaan nesteen virtausta ja virtauksiin liittyviä energiahäviöitä. Yleisessä tapauksessa nesteiden virtauksen käsittely on matemaattisesti

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN LIITE 14 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1994-1-1 EUROKOODI 4: BETONI- TERÄSLIITTORAKENTEIDEN SUUNNITTELU. OSA 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt Esipuhe Tätä kansallista liitettä

Lisätiedot

Polarputki kumppanina takaa korkean laadun pyöröteräsvalinnoissa Polarputki on toimittanut pyöröteräksiä suomalaisille

Polarputki kumppanina takaa korkean laadun pyöröteräsvalinnoissa Polarputki on toimittanut pyöröteräksiä suomalaisille www.polarputki.fi 2 3 aksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta

Lisätiedot

TERÄSRISTIKON SUUNNITTELU

TERÄSRISTIKON SUUNNITTELU TERÄSRISTIKON SUUNNITTELU Ristikon mekaniikan malli yleensä uumasauvojen ja paarteiden väliset liitokset oletetaan niveliksi uumasauvat vain normaalivoiman rasittamia paarteet jatkuvia paarteissa myös

Lisätiedot

EN : Teräsrakenteiden suunnittelu, Levyrakenteet

EN : Teräsrakenteiden suunnittelu, Levyrakenteet EN 993--5: Teräsrakenteiden suunnittelu, Levyrakenteet Jouko Kouhi, Diplomi-insinööri jouko.kouhi@vtt.fi Johdanto Standardin EN 993--5 soveltamisalasta todetaan seuraavaa: Standardi EN 993--5 sisältää

Lisätiedot

LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ. Suunnittelun merkitys tuotantokustannuksiin hitsauksessa

LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ. Suunnittelun merkitys tuotantokustannuksiin hitsauksessa Engineering and Technical Services since 1973 LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ Suunnittelun merkitys tuotantokustannuksiin hitsauksessa Dipl. Ins. Juha Kemppi CTS Engtec Oy 9.4.2008 CTS Engtec Oy Kaikukatu

Lisätiedot

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar PYÖRÖTERÄKSET BUDERUS EDELSTAHL Saksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta

Lisätiedot

Rautatiesiltojen kuormat

Rautatiesiltojen kuormat Siltaeurokoodien koulutus Betonirakenteet ja geosuunnittelu Rautatiesiltojen kuormat Ilkka Sinisalo, Oy VR-Rata Ab 2.12.2009, Ilkka Sinisalo, Siltaeurokoodien koulutus, sivu 1 Raideliikennekuormat Pystysuorat

Lisätiedot

KOHDE: TN0605/ RAK: TN :25

KOHDE: TN0605/ RAK: TN :25 52 (109) 95 27 (150) 148 44 () 72 (80) (39) 17 70 (74) 23 Y2 2 kpl 118.7 61.3 D4 2 kpl 10.3 169.7 A1 2 kpl D3 2 kpl 141.8 38.2 D7 2 kpl 51.6 1.4 154.2 25.8 D5 2 kpl 64.2 115.8 D6 2 kpl L=4154 T24 151.4.6

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1993-2 TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Sillat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1993-2 TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Sillat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1993-2 TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Sillat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ 1.6.2010 Kansallinen liite (LVM), 1.6.2010 1/9 Alkusanat KANSALLINEN LIITE (LVM) STANDARDIIN SFS-EN

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 2.3.2016 Susanna Hurme äivän aihe: Staattisesti määrätyn rakenteen tukireaktiot (Kirjan luvut 5.7 ja 6.6) Osaamistavoitteet: Ymmärtää, mitä tarkoittaa staattisesti

Lisätiedot

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu FMC 41874.126 12.10.2012 Sisällysluettelo: 2 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MATERIAALIT JA MITAT... 3 2.1 MATERIAALIT...

Lisätiedot

Kertaus. Integraalifunktio ja integrointi. 2( x 1) 1 2x. 3( x 1) 1 (3x 1) KERTAUSTEHTÄVIÄ. K1. a)

Kertaus. Integraalifunktio ja integrointi. 2( x 1) 1 2x. 3( x 1) 1 (3x 1) KERTAUSTEHTÄVIÄ. K1. a) Juuri 9 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 5.5.6 Kertaus Integraalifunktio ja integrointi KERTAUSTEHTÄVIÄ K. a) ( )d C C b) c) d e e C cosd cosd sin C K. Funktiot F ja F ovat saman

Lisätiedot

3 TOISEN ASTEEN POLYNOMIFUNKTIO

3 TOISEN ASTEEN POLYNOMIFUNKTIO 3 TOISEN ASTEEN POLYNOMIFUNKTIO POHDITTAVAA 1. Kuvasta voidaan arvioida, että frisbeegolfkiekko käy noin 9 metrin korkeudella ja se lentää noin 40 metrin päähän. Vastaus: Frisbeegolfkiekko käy n. 9 m:n

Lisätiedot

Ultralujien terästen käyttö dynaamisesti kuormitetuissa koneen rakenteissa

Ultralujien terästen käyttö dynaamisesti kuormitetuissa koneen rakenteissa Diplomityö Ultralujien terästen käyttö dynaamisesti kuormitetuissa koneen rakenteissa Johdanto Työn tarkoituksena perehtyä ultralujien S550-S700 -terästen mahdollisuuksiin ja selvittää keinot niiden hyväksikäyttämiseksi

Lisätiedot

Teräsrakenteen palonsuojamaalauksen suunnittelu - kustannusten näkökulma

Teräsrakenteen palonsuojamaalauksen suunnittelu - kustannusten näkökulma Teräsrakenteen palonsuojamaalauksen suunnittelu - kustannusten näkökulma Teemu Tiainen Tampereen teknillinen yliopisto, Metallirakentamisen tutkimuskeskus Mukana tutkimuksissa myös Kristo Mela, Timo Jokinen

Lisätiedot

POIKKILEIKKAUSTEN MITOITUS

POIKKILEIKKAUSTEN MITOITUS 1.4.016 POIKKILEIKKAUSTE ITOITUS Osavarmuusluvut Poikkileikkausten kestävs (kaikki PL) 0 1, 0 Kestävs vetomurron suhteen 1, 5 Kimmoteorian mukainen mitoitus - tarkistetaan poikkileikkauksen kriittisissä

Lisätiedot

WQ-palkkijärjestelmä

WQ-palkkijärjestelmä WQ-palkkijärjestelmä Sisällys 1. Toimintatapa 2 2. Valmistus 2 2.1. Materiaali 2 2.2. Pintakäsittely 2 2.3. Laadunvalvonta 3 3. Palkin käyttö rakenteissa 3 4. Suunnittelu 3 4.1. Palkin rakenne 3 4.2. Palkin

Lisätiedot

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Sakari Tihinen Tuotekehitysinsinööri, IWE Ruukki Metals Oy, Raahen terästehdas 1 Miten teräslevyn ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa terästehtaassa? Seostus (CEV,

Lisätiedot

ESIMERKKI 4: Välipohjan kehäpalkki

ESIMERKKI 4: Välipohjan kehäpalkki ESIMERKKI 4: Välipohjan kehäpalkki Perustietoja - Välipohjan kehäpalkki sijaitsee ensimmäisen kerroksen ulkoseinien päällä. - Välipohjan kehäpalkki välittää ylemmän kerroksen ulkoseinien kuormat alemmille

Lisätiedot

Hämeenkylän koulun voimistelusalin vesikaton liimapuupalkkien kantavuustarkastelu

Hämeenkylän koulun voimistelusalin vesikaton liimapuupalkkien kantavuustarkastelu TUTKIMUSSELOSTUS Nro VTT S 01835 10 4.3.010 Hämeenkylän koulun voimistelusalin vesikaton liimapuupalkkien kantavuustarkastelu Tilaaja: Vantaan Tilakeskus, Hankintapalvelut, Rakennuttaminen TUTKIMUSSELOSTUS

Lisätiedot

ESIMERKKI 3: Nurkkapilari

ESIMERKKI 3: Nurkkapilari ESIMERKKI 3: Nurkkapilari Perustietoja: - Hallin 1 nurkkapilarit MP10 ovat liimapuurakenteisia mastopilareita. 3 Halli 1 6000 - Mastopilarit on tuettu heikomman suunnan nurjahusta vastaan ulkoseinäelementeillä.

Lisätiedot

Suhteellinen puristuskapasiteetti arvioida likimääräisesti kaavalla 1 + Kyseisissä lausekkeissa esiintyvillä suureilla on seuraavat merkitykset:

Suhteellinen puristuskapasiteetti arvioida likimääräisesti kaavalla 1 + Kyseisissä lausekkeissa esiintyvillä suureilla on seuraavat merkitykset: RAUDOITTAMATTOMAN SUORAKAIDEPOIKKILEIKKAUKSISEN SAUVAN PURISTUSKAPASITEETTI Critical Compression Load of Unreinforced Concrete Member with Rectangular Cross-Section Pentti Ruotsala Vaasa 04 TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

PIENOISLINEAARIJOHTEET

PIENOISLINEAARIJOHTEET RSR Z ja RSH Z PIENOISLINEAARIJOHTEET MEKAANISET RAKENNEOSAT 2 SKS Mekaniikka Oy Etelä-Suomi Länsi-Suomi Keski-Suomi Tavaraosoite Martinkyläntie 5 Mustionkatu 8 Hämeenkatu 6A Martinkyläntie 5 172 Vantaa

Lisätiedot

(m) Gyproc GFR (taulukossa arvot: k 450/600 mm) Levykerroksia

(m) Gyproc GFR (taulukossa arvot: k 450/600 mm) Levykerroksia .2 Seinäkorkeudet Suurin sallittu seinäkorkeus H max Taulukoissa 1 ja 2 on esitetty H max (m) Gyproc-seinärakenteiden perustyypeille. Edellytykset: Rankatyypit Gyproc XR (materiaalipaksuus t=0,46 mm),

Lisätiedot

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi Tehtävä 1 Tornadon virtauskenttää voidaan approksimoida kaksiulotteisen nielun ja pyörteen summana Oleta, että nielun voimakkuus on m < ja pyörteen voimakkuus on > (a Määritä tornadon potentiaali- ja virtafunktiot

Lisätiedot

SBKL-KIINNITYSLEVYT EuroKoodIEN mukainen SuuNNITTELu

SBKL-KIINNITYSLEVYT EuroKoodIEN mukainen SuuNNITTELu SBKL-KIINNITYSLEVYT Eurokoodien mukainen suunnittelu SBKL-KIINNITYSLEVYT 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 SBKL-kiinnityslevyjen mitat... 4 2.2 SBKL-kiinnityslevyjen tilaustunnukset...

Lisätiedot

Esimerkkilaskelma. Mastopilarin perustusliitos liimaruuveilla

Esimerkkilaskelma. Mastopilarin perustusliitos liimaruuveilla Esimerkkilaskelma Mastopilarin perustusliitos liimaruuveilla.08.014 3.9.014 Sisällysluettelo 1 LÄHTÖTIEDOT... - 3 - KUORMAT... - 3-3 MATERIAALI... - 4-4 MITOITUS... - 4-4.1 ULOSVETOKESTÄVYYS (VTT-S-07607-1)...

Lisätiedot

Tehtävä 1. Lähtötiedot. Kylmämuovattu CHS 159 4, Kylmävalssattu nauha, Ruostumaton teräsnauha Tehtävän kuvaus

Tehtävä 1. Lähtötiedot. Kylmämuovattu CHS 159 4, Kylmävalssattu nauha, Ruostumaton teräsnauha Tehtävän kuvaus Tehtävä 1 Lähtötiedot Kylmämuovattu CHS 159 4, Kylmävalssattu nauha, Ruostumaton teräsnauha 1.437 LL 33, 55 mm AA 19,5 cccc² NN EEEE 222222 kkkk II 585,3 cccc 4 dd 111111 mmmm WW eeee 73,6 cccc 3 tt 44

Lisätiedot

Betonin lujuus ja rakenteiden kantavuus. Betoniteollisuuden kesäkokous Hämeenlinna prof. Anssi Laaksonen

Betonin lujuus ja rakenteiden kantavuus. Betoniteollisuuden kesäkokous Hämeenlinna prof. Anssi Laaksonen Betonin lujuus ja rakenteiden kantavuus Betoniteollisuuden kesäkokous 2017 11.8.2017 Hämeenlinna prof. Anssi Laaksonen Sisältö 1) Taustaa 2) Lujuuden lähtökohtia suunnittelussa 3) Lujuus vs. rakenteen

Lisätiedot

4 TOISEN ASTEEN YHTÄLÖ

4 TOISEN ASTEEN YHTÄLÖ Huippu Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 7.4.016 4 TOISEN ASTEEN YHTÄLÖ POHDITTAVAA 1. Merkitään toisen neliön sivun pituutta kirjaimella x. Tällöin toisen neliön sivun pituus on

Lisätiedot

LUJUUSOPPI. TF00BN90 5op. Sisältö:

LUJUUSOPPI. TF00BN90 5op. Sisältö: LUJUUSOPPI TF00BN90 5op Sisältö: Peruskäsitteet Jännitystila Suoran sauvan veto ja puristus Puhdas leikkaus Poikkileikkaussuureiden laskeminen Suoran palkin taivutus Vääntö Nurjahdus 1 Kirjallisuus: Salmi

Lisätiedot

Kerto-Tyyppihyväksynnät. Toukokuu 2001

Kerto-Tyyppihyväksynnät. Toukokuu 2001 Kerto-Tyyppihyväksynnät Toukokuu 2001 Kerto-S Tuoteseloste 1. Kerto-S, standardikertopuun kuvaus Kerto-S valmistetaan sorvatuista havupuuviiluista liimaamallla siten, että kaikkien viilujen syysuunta on

Lisätiedot

Tietoja ohjelmasta. 1.0 Poikittaisjäykisteen jatkos

Tietoja ohjelmasta. 1.0 Poikittaisjäykisteen jatkos Tietoja ohjelmasta Tällä ohjelmalla voidaan tehdä palkkirakenteisen puuvälipohjan värähtelymitoitus. Värähtelymitoituksessa tarkastellaan kävelyn aiheuttamaa värähtelyä ohjeen RIL 05--07 mukaan, kun välipohjapalkit

Lisätiedot

SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJALEVYT. -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000. Laskenta- ja kiinnitysohjeet. Runkoleijona.

SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJALEVYT. -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000. Laskenta- ja kiinnitysohjeet. Runkoleijona. SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJLEVYT -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000 Laskenta- ja kiinnitysohjeet Runkoleijona Tuulileijona Vihreä tuulensuoja Rakennuksen jäykistäminen huokoisella kuitulevyllä

Lisätiedot