Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Koodistopalvelun johtoryhmän kokous"

Transkriptio

1 Pöytäkirja 7/2012 1(17) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi THL (x) Varapuheenjohtaja Palotie-Heino Tiina THL (x) Jäsenet Eronen Marianne Kela (x) Sij. Helminen Sari () Hartikainen Kauko Suomen Kuntaliitto (x) Sij. Savolainen Tuija () Häkkinen Pirjo THL (x) Sij. Räikkönen Outi () Härkönen Sampo Lääkärikeskus Aava Oy (-) Junttila Kristiina HUS, Hoitotyö (x) Sij. Vinkanharju Anne () Kaskinen Timo HL7 Finland ry. (-) Kopra Kyösti HUS (x) Sij. Lukander Maisa () Kälviä Minna Eksote, Sosiaalityö (x) Sij. Marttinen Paula () Leinonen Kirsiliina Helsingin kaupunki (x) Sij. Kallio Leea (x) Lindgren Marina Kela (-) Sij. Toivola Kari (x) Mettovaara Vesa Valvira (-) Sij. Toiviainen Hanna () Porrasmaa Jari STM (-) Sij. Mäntyranta Taina () Pouta Anneli THL (-) Sij. Salo Jarmo () Räsänen Maija Vaasan sairaanhoitopiiri (-) Siipola Anne Helsingin Kaupunki (x) Sij. Tikanoja Minna (x) Siponen Tiina PSSHP (-) Virkkunen Heikki THL (x) Sij. Saario Minna (-) Virtanen Martti Nordic Casemix Center (x) Sij. Lukander Maisa (-) Witick Tanja Kokkolan sosiaali- ja terveystoimi (x) Sij. Andtbacka Marjo (-) Ylönen Saija Tilastokeskus (x) Sij. Kaukonen Essi () KP-tiimi Alasaarela Mervi THL (-) Eerola Johanna THL (x) Kajander Ani THL (x) Lehtonen Jari THL (x) Lehtovirta Jukka THL (x) Meriläinen Outi THL (-) Mäkelä-Bengs Päivi THL (x) Peltonen Veli-Pekka THL (-) Esittelijät Päivi Mäkelä-Bengs THL Asiakohta (3) Riikka Vuokko THL Asiakohta (3) Jukka Lehtovirta THL Asiakohta (4)

2 Pöytäkirja 7/2012 2(17) Yhteenveto kokouksen päätöksistä Asia 2): Hyväksyttäväksi: Tiedonhallintapalvelun (THP) tietosisällöt: 1. Rokotukset Päätös: Hyväksyttiin edellä mainittu Tiedonhallintapalvelun tietosisältö alla mainitut asiat huomioiden: Rokotukset-tietosisältö hyväksyttiin Koodistopalvelun johtoryhmän käsittelyn osalta seuraavat asiat huomioiden: 1) mikä on rokote (ATC koodiston perusteella tunnistettavat rokotevalmisteet) 2) tietorakenteiden vastaavuus Kelan CDR 2 määrityksiin ja 3) uusien rakenteiden kohdalta tehdään aikataulu toteutukselle, sillä ne toteutetaan Kelan muutoksenhallintamallin kautta. Asia 3): Hyväksyttäväksi: Tiedonhallintapalvelun (THP) tietosisällöt: 1. Kuvantaminen 2. Laboratoriotutkimukset 3. Fysiologiset mittaukset Päätös: Hyväksyttiin edellä mainitut Tiedonhallintapalvelun tietosisällöt eteenpäin vietäväksi alla mainitut asiat huomioiden: 1. Kuvantaminen Hyväksytään tietosisältö eteenpäin vietäväksi. Tietosisällössä pyytävä yksikkö ja tilaava yksikkö ovat sama asia ja siten mukana kahteen kertaan (korjattava). Virheellisten kuvien käsittelyn osalta prosessia ei ole suunniteltu loppuun asti (suunniteltava sekä aikataulutettava ja mietittävä onko kehittämishanke). Mukana olevaa yhtä uutta koodistoa ei ole tarpeen käsitellä luokituksen kehittämisen avaushankkeena, koska on sisäinen koodisto, jolla ei ole yleisempää käyttöä. Anatomisen paikan kirjaamisen tarvetta voidaan arvioida tulevaisuudessa. Viedään vaiheittaisena läpi Koodistopalvelun julkaisuprosessiin niin, että ensimmäisen vaiheen käsittelyssä mukana ovat pakollisena ensimmäisen vaiheen tarpeet, ja myöhemmän vaiheen asiat käsitellään erikseen myöhemmin. 2. Laboratoriotutkimukset Hyväksytään tietosisältö eteenpäin vietäväksi seuraavan asian tarkempi selvittäminen huomioiden: miten laboratoriotutkimuksen yksiselitteinen tunniste syntyy ja miten se kirjataan. 3. Fysiologiset mittaukset

3 Pöytäkirja 7/2012 3(17) Hyväksytään tietosisältö eteenpäin vietäväksi seuraavan asian tarkempi selvittäminen huomioiden: miten fysiologisten mittausten yksiselitteinen tunniste syntyy ja miten se kirjataan. Ellei tunnisteesta ole tietoa, sitä on vaikea toteuttaa pakollisena kenttänä, ja voidaan vielä arvioida, onko sitä tarpeen ottaa mukaan. On sovittava, mitkä fysiologiset mittaukset tulevat koostenäytölle. FinLOINC-luokituksen päivitykset on käsiteltävä erikseen, sovittava prosessi, ja tuotava ne Koodistopalvelun johtoryhmään. 1. Osallistujat, asialistan hyväksyminen ja edellisen kokouksen pöytäkirja Puheenjohtaja avasi kokouksen kello Todettiin läsnäolijat. Hyväksyttiin johtoryhmälle kahta viikkoa ennen kokousta toimitettu asialista. Edellisen kokouksen ( ) pöytäkirja hyväksyttiin. Pöytäkirja julkaistaan Koodistopalvelun verkkosivuilla. Verkkosivuilla pöytäkirjojen julkaiseminen on nyt ajan tasalla. 2. Hyväksyttäväksi: Tiedonhallintapalvelun (THP) tietosisällöt: Rokotukset Ylilääkäri Päivi Mäkelä-Bengs ja erikoissuunnittelija Riikka Vuokko THL:sta esittelivät THP:n tietosisällöt (Rokotukset) hyväksyttäväksi. Taustaa Tarkempi kuvaus tietosisällöstä on kuvana liitteessä 1. Tietosisältö on osa KanTa-palveluiden tiedonhallintapalvelua ja tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisen käyttöön. Rokotustietojen kirjaamista koskeva lainsäädäntö ja rokotusrekisteriilmoitus on huomioitu tietosisällön pakollisuuksia määriteltäessä. Rokotustietojen tulee olla vaiheistusasetuksen mukaisesti käytettävissä THP:ssa viimeistään Tietosisältöä on valmisteltu kolmessa asiantuntijatyöpajassa, jonka jälkeen se on ollut kommenteilla (Kansallisesti yhdenmukaisten rakenteisen potilaskertomuksen asiantuntijaryhmä, Viila, avoin työpaja, Kuntaliitto, Lääkäriliitto, kansallinen kommenttikierros). Kommentteja saatiin yhteensä 53, joista 28 koski tietosisältöä, näistä haittavaikutuksia 4 kpl ja historiatietoja 3 kpl. Kommenttien perusteella muokattiin historiakirjausta, rokotusreaktio poistettiin Tiedonhallintapalvelun rokotusosiosta, haittavaikutusta ja pakollisuuksia tarkennettiin. Tietomalli päivitettiin ja dokumentin tekstiasua tarkennetaan. Avoimeksi kysymykseksi on jäänyt linkki haittavaikutuksista: miten toteutetaan.

4 Pöytäkirja 7/2012 4(17) Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: Kysyttiin, mikä on tietosisällön suhde potilaaseen, koska esittelyssä ei näy linkkiä potilaaseen. Vastaus: potilas on mukana, koska rokotetietoja tarkastellessa ollaan koko ajan yhden potilaan kertomustiedoissa, ja potilaan henkilötunnus on ylemmällä tasolla. Merkinnät (esim. lääkärin nimi) ovat yhden potilaan asiakirjassa ja hoitavan henkilökunnan tiedot tulevat potilaskertomusjärjestelmän entrystä. Koko kertomusmerkintä tallentuu earkistoon. Kysyttiin, voidaanko historiatiedot tallentaa lisätietokenttään. Vastaus: lisätietokenttään voidaan laittaa tarkennuksia siitä, mistä tieto on peräisin. Potilas voi kertoa tai toimittaa aikaisemman rokotushistoriansa ja terveydenhuollon ammattilainen täyttää tiedon. Yksityiset palveluntarjoajat tulevat mukaan KanTa-järjestelmään liittymisen mukana. Kysyttiin tietosisällön käyttötarkoituksesta. asiantuntijaryhmistä. Vastaus: tarve tietosisällölle tuli kliinisistä Vanhoissa merkinnöissä kirjataan saatavilla oleva tieto tekstinä, ATC-koodit ja muu tarkempi tieto on ei-pakollista. Tiedot pystytään myös tuomaan lääketietokannasta tai ATC-koodistosta. Se mikä kirjataan rokotteeksi, päätetään muualla. Se on rokotusviranomaisten asia. Toivottiin luokitusta yhtenäisen kirjaamisen tueksi. Sekä rokotteen koodiin että rokotteen nimeen on molempiin laitettu viittaus Coded Valueen ja kysyttiin, tuleeko ATC-koodistosta sama koodi molempiin kohtiin ja miten rajataan mitkä ATCkoodit ovat rokotteita. Todettiin, että luokitukseen pitäisi tehdä rajoitus, ettei voi valita kaikkea mahdollista ja on voitava määrittää, mitkä ATC-koodeista ovat rokotteita. Rokotusviranomaisilla on tämä tieto. Reseptikeskuksen tieto ei ole se mitä kirjataan: kirjataan oikeasti annetut, ei myytyjä. earkisto tulee käyttöön vanhempien määritysten mukaan. Kysyttiin, miten tämä vastaa ko. määrityksiä. Vastaus: taustalla on vanhempi projektiryhmän työ, ja jos on muutoksia, ne aikataulutetaan. Mekanismia määritysten tekoon ei ole aiemmin ollut. Kysyttiin, vastaako tämä tietosisällön määrittely Kelan määrittelyä. Vastaus: taustalla on operatiivinen määrittely, jossa Kelan asiantuntijat ovat olleet mukana. Tämä on ensimmäinen kerta, kun määritykset otetaan käyttöön. Kelan kanssa on sovittu tekninen läpikäyntipalaveri marraskuun puoliväliin. Tietosisältöjen vastaavuus on katsottu kenttä kentältä, ja tuotu lisää kenttiä. Kohta 5a ei sisältömuutoksia on virheellisesti muotoiltu, koska on tuotu lisää kenttiä ja siten tehty sisältömuutoksia. Marraskuun palaverin jälkeen tietosisältö menee tekniseen asiantuntijaryhmään, jossa se käydään huolellisesti läpi. Kehittämispolku pitää suunnitella, sekä missä aikataulussa muutokset lisätään. Todettiin, että kansalaisen omien tietojen katselu on oma valmistelutyönsä ja tämä on tarkoitettu ammattilaiskäyttöön.

5 Pöytäkirja 7/2012 5(17) Todettiin, että Avohilmon tietorakenteet ja tietosisällöt ovat yhdenmukaisia tämän tietosisällön kanssa, mutta pakollisuudet ovat erilaiset. Käyttötarkoitus tulee vapaana tekstinä, mikä luo mahdollisuuden virheeseen. Ehdotettiin, että se tulisi nostaa automaattisesti ATC-koodin perusteella uusista rokotuksista. Todettiin, että ehdollisia pakollisuuksia on paljon historiatietojen viennin vuoksi. Ne käsitellään koodistoteknisessä asiantuntijaryhmässä. Ehdotettiin, että ei rajattaisi ATC-koodistoa vain rokotteisiin, vaan mukaan voitaisiin ottaa kaikki profylaktiset lääkitykset ja kirjata mitä haluaa. Tämä olisi kansalaiselle tärkeä tieto. Todettiin myös, että tämä muuttaisi rokotustiedot kokonaisuuden erilaiseksi ja sen suhde lääkitystiedot osioon olisi epäselvä. Päätösesitys: On ratkaistava, mikä on rokote ja tulisiko käyttää rajattua ATC-koodistoa tai luokitusta. Valmistelun viimeistelyprosessissa käydään tämä läpi THL:n rokotusosaston kanssa. Toisena asiana on, että tietorakenteet vastaavat Kelan CDR 2 -määrityksiä, mutta on myös tehty lisäyksiä. Tulee tarkistaa, että olemassa olevat määritykset ovat yhdenmukaiset, ja sen lisäksi uusien rakenteiden kohdalta tulee katsoa aikataulu toteutukselle, koska ne toteutetaan kehityshankkeena. Selkokielinen käyttötarkoituksen kirjaaminen tulee huomioida valmistelussa. Tietorakenteet menevät AR-teknisen ryhmän tarkasteluun ennen kuin tulevat koodistopalvelun julkaisutoimikuntaan hyväksyttäväksi. Tietosisältöä ehdotettiin hyväksyttäväksi Koodistopalvelun johtoryhmän käsittelyn osalta. Päätös: Tietosisältö hyväksyttiin läsnä olevan Koodistopalvelun johtoryhmän käsittelyn osalta seuraavat asiat huomioiden: 1) mikä on rokote, 2) tietorakenteiden vastaavuus Kelan CDR 2 määrityksiin ja 3) uusien rakenteiden kohdalta tehdään aikataulu toteutukselle, sillä ne toteutetaan Kelan muutoksenhallintamallin kautta. 3. Hyväksyttäväksi: Tiedonhallintapalvelun (THP) tietosisällöt: Kuvantamisen, laboratoriotutkimusten ja fysiologisten mittausten tietosisällöt Ylilääkäri Jukka Lehtovirta THL:sta esitteli THP:n tietosisällöt (kuvantaminen, laboratoriotutkimukset ja fysiologiset mittaukset) hyväksyttäväksi. 1. Kuvantaminen

6 Pöytäkirja 7/2012 6(17) 2. Laboratoriotutkimukset 3. Fysiologiset mittaukset Yhteistä kaikille kolmelle tietosisällölle: Tietosisällöt ovat koosteasiakirjoja potilasyhteenvetoon. Taustalla on STM:n vaiheistusasetus 165/2012 (Kuvantaminen ja laboratorio 9/2014, Fysiologiset mittaukset 9/2016). Aiempia määrityksiä on Avauskäsittely oli koodistopalvelun johtoryhmässä , työpajakäsittelyt ja , kysely järjestelmätoimittajille 9/2012, avoin kommentointitilaisuus , kansallisesti yhdenmukaisten rakenteisten potilaskertomusten asiantuntijaryhmä sekä lausuntokierros 10/2012. Kommenttikierroksen perusteella poistettiin kuvantamisen ja laboratoriotutkimusten lähetteen tiedoista pakollisuus, samoin poistettiin pakollisuus linkistä potilaskertomukseen. Kenttien nimiä on muutettu kommenttien jälkeen. Kaikki ovat menossa koodistoteknisen ryhmän käsittelyyn. CDA 2 vastaavuus on huomioitu. Fysiologisten mittausten rajaus (mitkä ovat fysiologisia mittauksia) työstetään viimeisessä kolmannessa työpajassa marraskuussa. Ensimmäiseen vaiheeseen kuulumattomien tietojen voimaantuloajankohdan ja pakollisuuden määrittely tehdään ennen Koodistopalvelun julkaisutoimikuntaa (KUV/LAB) 1. Kuvantaminen Taustaa Tarkempi kuvaus tietosisällöstä on Excel-taulukkona liitteessä 2. Tutkimuksen/kuvien tunnisteena on Study Instance UID. Tutkimusnimikkeen on oltava THLtoimenpideluokituksessa. Lausuntoja voi olla useita, ja lausunto ei ole pakollinen kenttä. Uutena luokituksena on poikkeava/kriittinen löydös (tarkoituksena tiedonkulun parantaminen). Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: Tilaava palveluyksikkö ja pyytävä palveluyksikkö ovat molemmat mukana. Ne tarkoittavat samaa asiaa, ja toinen pitää poistaa. Kysyttiin, mitä tarkoittaa pyytävän ihmisen yksikkö. Vastaus: kyseessä on palvelutapahtuman yksikkö. Kysyttiin, miksi lähetteessä ei ole raskaustietoa pakollisena tietona, vaikka asetukseen perustuen siitä pitäisi olla tieto. Vastaus: tieto pitää olla jo ennen tutkimusta, sillä ei ole arvoa jälkeenpäin. Virheellisten kuvien käsittelystä ja samaan tutkimukseen kuuluvista eri laitteista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Asiasta on keskusteltu Kelan kanssa, mutta käsittelyä pitää vielä jatkaa. On enemmän tekninen asia.

7 Pöytäkirja 7/2012 7(17) Alustava lausunto ei pyyhkiydy pois lopullisen lausunnon tullessa. Kaikkien lausuntojen pitäisi näkyä, koska on toistettava kenttä. Kysyttiin, pitääkö tallentaa nimi ja koodi. Vastaus: koodi tallennetaan, ja nimi tulee sen mukaan. Kentän kuvausta kannattaa vielä muokata. Tutkimuksen tekoon osallistuneet ammattihenkilöt täytetään tekstikenttänä. Säteilyannostieto ei ole osa potilaskertomustietoa. Säteilyannostiedon tallentaminen on pakollista radiologian järjestelmään, jos se on saatavissa. Käytännössä erityisesti merkitystä on tietokonetomografian annoksella, koska siitä voi arvioida potilasannoksen. Säteilyannoksen mittayksiköt eivät ole koodistopalvelimella. Kysyttiin anatomisesta alueesta ja puolesta. Vastaus: niitä ei ole tarkoituksella pudotettu pois, ja puolen todettiin voivan olla hyvä tieto. Ruumiinosalla ei ole paljon merkitystä, mutta puolella on. Koodistopalvelulla ei ole anatominen alue luokitusta. Päätösesitys: Pyytävä ja tilaava yksikkö ovat mukana kahteen kertaan, ja ne tulee korjata. Pyytävä yksikkö on sama kuin palvelutapahtumayksikkö. Virheellisten kuvien käsittelyn prosessia ei ole loppuun asti suunniteltu, ja se pitäisi suunnitella loppuun asti, miettiä aikataulu ja onko kehittämishanke, jolloin sen sisältöasiat päätetään myöhemmin erikseen. Mukana oleva uusi luokitus on sisäinen koodisto, joten sitä ei tarvitse käsitellä luokituksen kehittämisen avaushankkeena. Anatomisen paikan kirjaamisen tarvetta voidaan arvioida tulevaisuudessa. Kuvantamiset ovat 2014 käyttöönotossa ja ne ovat Kelan osalta lähes valmiit. Nykyinen määritelmä käsittää myös 2016 määrityksiä. Ehdotetaan hyväksyttäväksi Koodistopalvelun johtoryhmän läsnä olevien edustajien käsittelyn osalta, ja vietäväksi julkaisuvalmisteluun vaiheittain, niin että ensimmäisen vaiheen käsittelyssä on ensimmäisen vaiheen sisällöt, ja myöhemmän vaiheen sisällöt käsitellään erikseen myöhemmin päivityksenä. Päätös: Ehdotus hyväksytään seuraavat seikat huomioiden eteenpäin vietäväksi: 1) pyytävä ja tilaava yksikkö tulee korjata ja 2) virheellisten kuvien käsittelyprosessi suunniteltava ja aikataulutettava sekä mietittävä onko kehittämishanke.

8 Pöytäkirja 7/2012 8(17) 2. Laboratoriotutkimukset Taustaa Tarkempi kuvaus tietosisällöstä on Excel-taulukkona liitteessä 3. Tutkimusnimikkeen on oltava laboratoriotutkimusnimikkeistössä tai käytetään yksikön omaa koodistoa. Tulos on annettava yhdessä muodossa (arvo, teksti, lomake/lausunto), ja se voi toistua. Sädeannostieto on poistettu, ja isotooppitutkimukset ovat THL-toimenpideluokituksessa. Sisäisenä luokituksena on laboratorio-/vieri-/omamittaus. Myöhemmin mahdollisesti lisättäviä tietoja ovat tutkimuslaitteen tiedot ja tutkimusmenetelmätiedot. Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: Tutkimuksen tunniste on merkitty pakolliseksi tiedoksi. Kysyttiin, miten yksilöidään laboratoriotunnisteet niin, että ne ovat yksiselitteisiä. Vastaus: tällä hetkellä ei ole järjestelmää, jolla annettaisiin laboratoriotutkimuksille OID-tunnisteet. HUS:n tunnisteista kerrottiin tiedoksi seuraavaa: omille tutkimuksille tulee HUS:n oma OID, jossa on mukana toimipaikan OID, niin että ne pystytään tunnistamaan. Päätösesitys: Päätettävissä olevasta tietorakenteesta ei noussut muuta keskustelua, kuin miten laboratoriotutkimuksen tunniste syntyy ja miten se kirjataan. Se tulee selvittää. Ehdotettiin, että tämän seikan tarkempi selvittäminen huomioiden tietorakenne hyväksytään. Päätös: Läsnä olevat koodistopalvelun johtoryhmän jäsenet hyväksyvät esityksen seuraavat seikat huomioiden eteenpäin vietäväksi: 1) selvitettävä, miten laboratoriotutkimuksen tunniste syntyy ja miten se kirjataan. 3. Fysiologiset mittaukset Taustaa Tarkempi kuvaus tietosisällöstä on Excel-taulukkona liitteessä 4.

9 Pöytäkirja 7/2012 9(17) Mittauksien on oltava FinLOINC-luokituksessa. Sisäisenä luokituksena on laboratorio-/vieri- /omamittaus. Tulos on pakollinen jossain muodossa (arvo, teksti, lomake). Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: Kysyttiin, miten fysiologisten mittausten tunniste syntyy ja miten se kirjataan. Ellei tunnisteita ole käytettävissä, sitä on vaikea toteuttaa pakollisena kenttänä. Voidaan vielä harkita, onko tunnistetta tarpeen ottaa mukaan. Pitää sopia, mitkä fysiologiset mittaukset tulevat koostenäytölle. Keskusteltiin FinLOINC-luokituksesta. FinLOINC:ssa on noin 60 nimikettä (pituus, paino, verenpaine, jne). FinLOINC-luokitusta on ylläpitänyt Duodecim, mutta sen ylläpitovastuu on siirtymässä THL:lle. Vielä ei ole tehty päätöstä, mikä asiantuntijaryhmä vastaa FinLOINCista. Sen päivityssykli tulee myös kuvata. FinLOINCin päivitys on meneillään, ja sen päivitykseen voi tuoda Koodistopalvelimen johtoryhmään. Samalla lisätään kenttä, jossa määritetään, nouseeko tutkimus tiedonhallintapalveluun vai ei. Päätösesitys: Pitää selvittää, miten fysiologisten mittausten tunniste syntyy ja miten se kirjataan. Ellei tunnisteesta ole tietoa, sitä on vaikea toteuttaa pakollisena kenttänä. Voidaan vielä arvioida, onko tunnistetta tarpeen ottaa mukaan. Pitää sopia, mitkä fysiologiset mittaukset tulevat koostenäytölle. FinLOINC-luokituksen päivitykset on käsiteltävä erikseen, sovittava prosessi, ja tuotava se Koodistopalvelun johtoryhmään. Ehdotettiin, että näiden seikkojen tarkempi selvittäminen huomioiden tietorakenne hyväksytään. Päätös: Läsnä olevat koodistopalvelun johtoryhmän edustajat hyväksyivät esitetyn tietorakenteen seuraavat seikat huomioiden eteenpäin vietäväksi: 1) miten fysiologisten mittausten tunniste syntyy ja miten se kirjataan, 2) sovittava, mitkä fysiologiset mittaukset tulevat koostenäytölle ja 3) FinLOINC-luokituksen päivitysprosessista on sovittava ja tuotava se koodistopalvelun johtoryhmään. Keskusteltiin kokoukseen osallistumasta estyneen erityisasiantuntija Jari Porrasmaan, STM, johtoryhmälle lähettämästä kirjallisesta kommentista: En pääse valitettavasti päällekkäisyyksien vuoksi kokoukseen, mutta VASTUSTAN tässä sähköpostilla kirjallisesti näiden tietomäärittelyiden excelöityjen versioiden hyväksyntää ja vientiä koodistopalvelimelle. Mielestäni kokonaisarkkitehtuuri edellyttää että alkaisimme

10 Pöytäkirja 7/ (17) tehdä hieman kattavampia käsitemalleja, tietoryhmiä ja tietomalleja. Tähän tarkoitukseen tulee käyttää yhteisiä valtionhallintoon hankittuja KA-välineitä. Pystymme näiden avulla esittämään paremmin mm. eri mallin osien välisiä viittauksia. Koodistopalvelimeen tulee viedä luokitukset, koodistot ja lomakerakenteet. Muut tietorakenteet ja määritykset tulee laatia omina määrittelydokumentteina, joihin otetaan mukaan QPR:n tai vastaavan avulla piirretyt tietomallit. Kuvauksissa esitetty hierarkiamalli ei ole yhteensopiva suositeltujen mallinnuskäytäntöjen kanssa ja epäilen ettei se myöskään ole yhteensopiva toteutettujen asiakirjarakenteiden kanssa. Lomakkeista tuttu mallinnustapa ei sovellus kaikkien tietojen mallinnukseen. Lomakemekanismissa on käytössä yksinkertainen nimi + arvo kokoelma, joista voidaan tehdä myös ryhmiä. Tarvitsemme sosiaali- ja terveydenhuollon tietosisältöjen mallintamiseen rikkaammat työkalut (esim. UML-luokkakaavio, joka voidaan tehdä käsitteellisellä tai tietomallin tasolla). Materiaalien toimittaminen on hyvä myös hoitaa reilusti ennen kokousta - erityisesti kun tässä asialista on elänyt luonnosvaiheen versiosta. Erityistä huolta on myös syytä kiinnittää eri määrittelyiden versionhallintaan ja muutoshallinnankäytäntöihin. Nämä ovat ehdottomia vaatimuksia pitkäjänteiselle kehittämistyölle. Todettiin, että julkaisuperiaate on ilman vastustusta hyväksytty Koodistopalvelun johtoryhmässä jo aiemmin asian avauksen esittelyn ja hyväksymisen yhteydessä (Koodistopalvelun johtoryhmän kokous , asiakohta 3 Excel on tällä hetkellä ainoa väline yhteisesti sovittujen tietomäärittelyjen julkaisuun, ja siksi ne laaditaan nykyisessä muodossa. Todettiin, että valmistelu ulottuu yli Tiedonhallintapalvelun ja kokonaisuuden hallinta on tärkeää, ja sen hallinta olisi tärkeää myös osana kokonaisarkkitehtuuria. Historiallisesta syystä määrittelytyö on lähtenyt yksityiskohdista ja vasta nyt on olemassa viranomaistaho, joka vastaa kokonaisuudesta. Tietohallintolaki määrittää sen, miten kokonaisuus kootaan yhteen. Dokumentointimuotoa ei ole vielä määritelty kuten TIKESOS-hankkeessa, jossa on lähdetty kokonaisuuden määrittelystä. Toisaalta terveydenhuollon määrittelyt ovat laajemmat. Ydintieto-oppaan päivitykset kokoavat tätä osaltaan yhteen. Todettiin, että 3-5 vuotta sitten kirjatut dokumentit eivät ole enää ajantasaisia ja kokonaisuuden hallintaan pitää kiinnittää huomiota. Myös version hallinta on tärkeää. Päätöksenä keskustelusta oli, sen toteaminen, että koodistopalvelun johtoryhmän kokouksessa hyväksyttiin vain tietosisällöt. Tietojen muodostaman kokonaisuuden suhde kokonaisarkkitehtuuriin valmistellaan myöhemmässä vaiheessa. Jari Porrasmaan tietorakenteita koskeva kritiikki otetaan huomioon jatkotyössä. Tiedonhallintapalvelujen tietosisältöjen hyväksyminen viranomaismenettelyssä on tiedonhallintapalvelun toteuttamisen kiireellisen aikataulun vuoksi aikataulukriittinen tehtävä. Kokonaisarkkitehtuurityö on tärkeää, mutta voidaan tehdä tiedonhallintapalvelunkin kohdalla osana kokonaisuuden työstämistä. Koodistopalvelun johtoryhmässä käyty keskustelu annetaan Jari Porrasmaalle tiedoksi ja varmistetaan samalla, että

11 Pöytäkirja 7/ (17) sosiaali- ja terveysministeriö ei vastusta rakenteilla olevan tiedonhallintapalvelujen tietosisältöjä siten kuin ne on tässä koodistopalvelun johtoryhmän kokouksessa hyväksytty. Lopuksi keskusteltiin tiedonhallintapalvelusta yleisesti ja tuotiin esille, että olisi hyvä tuoda tiedot asiakkaalle / kansalaiselle selkokielellä. Kysyttiin, onko päätöksiä siitä, miten yhteensovittaminen tehdään. Tiedonhallintapalvelu ei itse näytä tietoa, vaan se poimii rakenteiset tiedot arkistosta ja välittää ne näyttävälle järjestelmälle. Määrittelyt on tehty ammattilaisen tiedoilla. Potilas näkee tiedot omien tietojen katselun kautta. Sisältötietoja ei ole vielä määritelty, ajatuksena on että käytössä on samat tiedot mutta sama esitysmuoto ei palvele sekä ammattilaista että kansalaista. Kysyttiin, että jos samat tiedot näytetään myös potilaalle, tuleeko ne kirjata niin, että myös potilas ymmärtää asian. Tällainen kirjaamistapa ei välttämättä ole lääkärille yhtä informatiivinen. Tavoite on, että kone pystyy olemaan tulkkina. 5. Koodistopalvelun ajankohtaiset asiat tiedoksi THL esitteli Koodistopalvelun ajankohtaisia asioita. Ajankohtaiset asiat on koottu erilliseen liitteeseen (3 sivua), joka jaettiin kokouksessa. Ajankohtaiset asiat -liite julkaistaan myös koodistopalvelun verkkosivulla. Liitteessä mainittujen koodistopalvelinjulkaisujen lisäksi on päivitetty 12 kpl KanTapalvelujen koodistoja ruotsinkielisillä termeillä ja kuvauksilla. Sote-organisaatiorekisterin tiedoista 95% on viety rekisteriin, ja maaliskuun loppuun mennessä rekisterissä pitäisi olla 100% julkisen sektorin organisaatioista. Tulossa on palaveri Kelan kanssa siitä, miten toimitaan kuntien yhdistyessä tai kuntayhtymän loppuessa (miten ne vaikuttavat Soterekisteriin). Rakenteellisia päivityksiä on käsitelty Sote-organisaatiorekisteriryhmässä. Valverin kanssa on harjoiteltu sisältöpoimintaa, ja toimiessaan tulee vielä 2012 KP-joryn käsiteltäväksi. Rekisteriin on tuotava yksi uusi tietokenttä, sektori, johon merkitään ovatko palveluntuottajat julkisia vai yksityisiä. Tarkoituksena on pystyä erottamaan yksityisen ja julkisen puolen palvelut. Kuntayhtymiin kuuluvia kuntia puuttuu organisaatiorekisteristä, ja kaikki kunnat päivitetään rekisteriin. HUS-alue on tarkoitus päivittää Koodistopalvelimelle HUS-alueen koodistopalvelusta. Kelan, Elisan ja Datawellin kanssa on keskusteltu, miten tiedot saadaan poimittua. Tieto-osaston keskustelu ja koulutustilaisuus tietojärjestelmätoimittajille pidettiin Tietojärjestelmätoimittajien toivomus oli, että jatkossa järjestetään vastaavia tilaisuuksia (puolen päivän mittaisia). 6. Ennakkokatsaus seuraavan johtoryhmäkokouksen sisältöön

12 Pöytäkirja 7/ (17) Puheenjohtaja esitteli syksyn seuraavan kokouksen sisältöä. Kokousaiheet on esitelty tarkemmin liitteessä 5. Viimeinen THP-tietosisältö lääkitystiedot tulee käsittelyyn avaushankkeena. KanTa-ydin tietosisällöt tuodaan asiana keskusteluun KP-joryyn. 7. Muut asiat Kevään 2013 kokouksista tehdään kysely ennen marraskuun kokousta. Ajat vahvistetaan marraskuun kokouksessa. 8. Seuraava kokous ja kokouksen päättäminen Syksyn seuraava kokous pidetään tiistaina klo Puheenjohtaja päätti kokouksen klo Osastojohtaja Puheenjohtaja Suunnittelija Sihteeri Päivi Hämäläinen Johanna Eerola Liitteet 5 kpl

13 Pöytäkirja 7/ (17) Liite 1 THP Rokotukset tietosisältö Tietosisältö pohjaa rokotustietojen CDA R2-määrittelyyn ( ), joka noudattelee ydintieto-määrityksiä. P = pakollinen, EP = ehdollinen pakollisuus, T = toistettava Rokotustiedot Rokotteen nimi ST EP Rokotteen kauppanimi CV EP Rokotepakkauksen yksilöintinumero VNR-koodi (CV) EP CV EP Rokotekoodi INT EP Käyttötarkoitus ST EP Eränumero Annostus Annoksen järjestysluku (INT) EP T Annosmäärä (REAL) Annosyksikkö (PQ) Rokotteen tiedot Rokotustapa CV P Pistokohta CV P ST ST Päiväys, rokotteen anto Linkki kertomustekstiin (II) P Rokotteen antaja Tiedon lähde Lisätieto Henkilön nimi (PN) EP Henkilön tunniste (II) Organisaatioyksikkö (II) Linkki kertomustekstiin Asiakirjan tunniste (II) P Merkinnän tunniste (II) P Asiakirjan versionro (INT) Palvelutapahtuman OID (II) P Palvelutapahtuman palveluntuottaja (II) P Palvelutapahtuman palvelutuottajan nimi (ST) P Tutkimusrokote Tutkimusrokote (BL) Tutkimusnumero (INT) EP Haittavaikutus Haittavaikutuksen diagnoosi (CV) T Linkki riskitietoihin (II) Pvm, reaktio todettu (TS)

14 Pöytäkirja 7/ (17) Liite 2 THP Kuvantaminen tietosisältö P = pakollinen, EP = ehdollinen pakollisuus, T = toistettava Kuvantamistutkimukset Kuvantamistutkimus (LB) Tutkimustunniste SUID (II) P Linkki kertomustekstiiin (II) Linkki asiakirjaan (II) Asiakirjan versionumero (INT) Palvelutapahtuman OID (II) Tutkimuksen nimi (CV) P Tutkimuksen koodi (CV) P Accession-numero (ST) P Tutkimusaika (TS) P Tutkimuksen tekijät (ST) Tutkimuksen palveluntuottaja (II) P Säteilyannos (REAL) Mittayksikkö (ST) Tutkimuspyyntö Pyynnön tunniste (II) Tilaava palveluyksikkö (II) Pyydetyn tutkimuksen koodi (CV) Pyydetyn tutkimuksen nimi (CV) Pyyntöaika (TS) Pyyntöteksti (ST) Pyytävän lääkärin nimi (PN) Pyytävä palveluyksikkö (II) Lausunto Lausunnon tunniste (II) T Lausunnon tila (CV) T Lausuntoaika (TS) T Lausunnon antanut palveluyksikkö (II) T Lausunto (II) T Tutkimuksen tulos (CV)

15 Pöytäkirja 7/ (17) Liite 3 THP Laboratoriotutkimukset tietosisältö P = pakollinen, EP = ehdollinen pakollisuus, T = toistettava Laboratoriotutkimus P Palvelutapahtuma (LB) Linkki asiakirjaan (II) Asiakirjan versionumero (INT) Palvelutapahtuman OID (II) Tutkimuksen pyytäjän nimi (PN) Tutkimuksen pyytäjän palveluyksikkö (II) P Tutkimuksen koodi ja koodisto (CV) P Tutkimuksen nimi (CV) P Pyyntöaika (TS) Tutkimuksen palveluntuottaja (II) P Tutkimuksen tehnyt henkilö (ST) Mittauksen tekopaikka (CS) Tiedon lähde (CV) Tutkimusajankohta (TS) P Tutkimustulos (LB) Vastauksen tila (CV) P, T Tuloksen valmistumisaika (TS) Tutkimustulos ja yksikkö (PQ) P, T Viiteväli (IVL_PQ) P, T Tutkimustulos, teksti (EN) P, T Normaaliarvo (EN) P, T Kooditettu tulos (CV) P, T Vastauksen poikkeavuus (CV) P, T Lausunnonantaja (LB) Lausunnonantajan nimi (PN) P, T Lausunnon antanut palveluntuottaja(ii) P, T

16 Pöytäkirja 7/ (17) Liite 4 THP Fysiologiset mittaukset tietosisältö P = pakollinen, EP = ehdollinen pakollisuus, T = toistettava Fysiologiset mittaukset P Mittaustapahtuma (II) Palvelutapahtuma (LB) Linkki asiakirjaan (II) Asiakirjan versionumero (INT) Palvelutapahtuman OID (II) P Mittauksen tehneen ammattihenkilön nimi (PN) Mittausorganisaatio (II) EP Mittauksen tekopaikka (CS) Mittauksen tiedot (LB) Mittauksen koodi ja koodisto (CV) P Mittausaika (TS) P Mittaustulos (PQ) EP, T Viiteväli (IVL_PQ) EP, T Mittayksikkö (ST) EP, T Mittaustulos, teksti (EN) EP, T Mittaustulos, kooditettu (CV) EP, T

17 Pöytäkirja 7/ (17) Liite 5 KP-joryn käsittelyyn Marraskuu Koodisto Vastuuhenkilö KP-jory JTK-laatu Suunnitelma (päivitys, julkaisu) Päivi Mäkelä Bengs 1 THP tietosisällöt: Lääkitys, avaus 2 Fimea - ATC luokitus, Käytön laajennus, TikeSos, PÄIVITYS 3 THP luokituksia: Riskityyppi, 4 Toimenpiteen tyyppi 5 KantaYdin tietosisällöt: Useita? Jarmo Kärki Heikki Virkkunen Heikki Virkkunen Heikki Virkkunen yht. 5 kpl yht. - kpl

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa Kansallinen Terveysarkisto - KanTa KanTa-palvelut pähkinänkuoressa 14.5.2012 Heikki Virkkunen THL / OPER 1 KanTa-palvelut: Tiivistetysti KanTa-palvelut ovat kansallisia terveydenhuollon tietojen sähköisiä

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 8/2009 1(7 n kokous Aika Keskiviikko klo 12:30 16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lintulahden toimipiste, Kokoustila Monitoimi A, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 1/2012 1(15) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 1/2011 1(6) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30-16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), kokoushuone Tiira, 8.kerros Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

Kanta- Tiedonhallintapalvelun lääkityslistamiten se auttaa meitä

Kanta- Tiedonhallintapalvelun lääkityslistamiten se auttaa meitä Kanta- Tiedonhallintapalvelun lääkityslistamiten se auttaa meitä 20140303 THL / OPER - Heikki Virkkunen; THL/TILU päivi mäkelä-bengs, Riikka Vuokko 1 Kanta koostuu kolmesta osakokonaisuudesta Sosiaali-

Lisätiedot

Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen

Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen Terveydenhuollon ATK-päivät Turun kongressikeskus Logomo 28. 29.5.2013 Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen Kansallisten tietojärjestelmäpalveluiden kokonaisuus

Lisätiedot

Lasten kasvun ja kehityksen seurannan tietosisältö Työpaja Timo Kaskinen

Lasten kasvun ja kehityksen seurannan tietosisältö Työpaja Timo Kaskinen Lasten kasvun ja kehityksen seurannan tietosisältö Työpaja 24.11.2017 Timo Kaskinen Lasten kasvun ja kehityksen seurannan rakenteista yleistä Rakenteet tulevat käyttöön kaikentyyppisien kontaktien, käyntien,

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 3/2012 1(22) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä. Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä. Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi 1 Esityksen sisältö Pohjustusta keskusteluun Tausta ja johdanto Taustaa

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Muistio 30.1.2008 1 (5) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai 29.1.2008 klo 12:30-16 Paikka Stakes, Auditorio, 1. krs, Lintulahdenkuja 4, 00530 Helsinki Osallistujat Aaltonen Erkki (-) sij.

Lisätiedot

Modulaariset tietosisältömäärittelyt Tilannekatsaus

Modulaariset tietosisältömäärittelyt Tilannekatsaus Modulaariset tietosisältömäärittelyt Tilannekatsaus 24.4.2019, Kela, Kanta Järjestelmätoimittaja tapaaminen Heikki Virkkunen, OPER: 18.4.2019 Projektin osakokonaisuudet Modulaariset tietosisältömäärittelyt

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 1/2015 1(9) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai 26.1.2015 klo 12.30 16.00 Paikka Astma- ja allergiatalon kongressikeskus, neuvotteluhuone 208, Paciuksenkatu 19, Helsinki (-) Puheenjohtaja

Lisätiedot

THL rokotusrekisterikoulutus 14.-15.5.2012. Copyright Mediconsult Oy. Helena Astala järjestelmäasiantuntija, projektipäällikkö, sh

THL rokotusrekisterikoulutus 14.-15.5.2012. Copyright Mediconsult Oy. Helena Astala järjestelmäasiantuntija, projektipäällikkö, sh THL rokotusrekisterikoulutus 14.-15.5.2012 Copyright Mediconsult Oy Helena Astala järjestelmäasiantuntija, projektipäällikkö, sh Mediatri: Rokotuskirjausten AvoHILMO-poiminta Mediatrin AvoHILMO osiota

Lisätiedot

Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS)

Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS) Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS) Pia Alava Suunnittelija Welfare ICT Forum 10.10.2014 Uudistuksen taustaa Palautteet Lomakkeissa liian vähän tilaa, täyttäminen vie liikaa aikaa, epäselviä

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 8/2012 1(21) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 9.30 12.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Saunakabinetti 8krs. Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 4/2013 1(15) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tilkan Viuhka, Mannerheimintie 164a, 2. krs, kokoustila 2 Puheenjohtaja

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 9/2014 1(18) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 15.30 Paikka Allergiatalon kongressikeskus, Kokoushuone 208, Paciuksenkatu 19, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi

Lisätiedot

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin 19.2.2014 1 (5) Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin Koodistopalvelimella julkaistut uudet luokitukset ja luokituspäivitykset sekä koodistopalvelun muut päivitykset 20.1.2014 jälkeen Koodistopalvelutiedote

Lisätiedot

Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet. Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen

Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet. Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen SFS-EN ISO 9999 Vammaisten apuvälineet Luokitus ja termit

Lisätiedot

Lääkitysmäärittelyt 2016 Käyttötapaukset

Lääkitysmäärittelyt 2016 Käyttötapaukset Lääkitysmäärittelyt 2016 1(18) Lääkitysmäärittelyt 2016 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Heikki Virkkunen Päivi Mäkelä-Bengs Riikka Vuokko Versio 0.1 (27.10.2015) Lääkitysmäärittelyt 2016 2(18) Pvm Päivitetyt

Lisätiedot

Kanta-palveluiden käyttöönotto. Psykologiliitto 15.4.2014

Kanta-palveluiden käyttöönotto. Psykologiliitto 15.4.2014 Kanta-palveluiden käyttöönotto Psykologiliitto 15.4.2014 Kansallisten tietojärjestelmäpalveluiden kokonaisuus ja hyödyntäminen VRK:n varmennepalvelut Valviran attribuuttipalvelu Valveri-rekisteri Lääketietokanta

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 2012. 165/2012 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 2012. 165/2012 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 2012 165/2012 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus terveydenhuollon valtakunnallisista tietojärjestelmäpalveluista Annettu Helsingissä

Lisätiedot

Kansallinen Terveysarkisto KanTa

Kansallinen Terveysarkisto KanTa Kansallinen Terveysarkisto KanTa KanTa - palveluihin kuuluvat sähköinen resepti, Potilastiedon arkisto ja Tiedonhallintapalvelu, Lääketietokanta sekä Oma Kanta (=Omien tietojen katselu) Kansalainen käyttää

Lisätiedot

Muutos Lääketietokannan määrittelyyn 2016 (Tuotantoon 15.11.2016)

Muutos Lääketietokannan määrittelyyn 2016 (Tuotantoon 15.11.2016) Muutos Lääketietokannan määrittelyyn 2016 (Tuotantoon 15.11.2016) Sisällys 1 Muutosten taustaa... 3 2 Lääketietokantamuutosten strateginen päämäärä... 3 3 Muutokset Lääketietokannan tietosisältöön ja rakenteeseen...

Lisätiedot

Lääkitysmäärittelyt 2016 Liite 1: Käsitteet

Lääkitysmäärittelyt 2016 Liite 1: Käsitteet Lääkitysmäärittelyt 2016 1(10) Lääkitysmäärittelyt 2016 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Heikki Virkkunen Päivi Mäkelä-Bengs Riikka Vuokko Versio 0.1 (27.10.2015) Lääkitysmäärittelyt 2016 2(10) Pvm Päivitetyt

Lisätiedot

Kanta-palvelut Yleisesittely

Kanta-palvelut Yleisesittely Kanta-palvelut Yleisesittely Kansallisten tietojärjestelmäpalvelujen kokonaisuus VRK:n varmennepalvelut Lääketietokanta Terveyskeskus A Apteekki Reseptikeskus THL koodistopalvelu Valviran attribuuttipalvelu

Lisätiedot

Terveys- ja hoito suunnitelma

Terveys- ja hoito suunnitelma Terveys- ja hoito suunnitelma ATK-päivät, Tampere 1 Terveys- ja hoito suunnitelman perusteet, tausta ja tavoitteet ATK-päivät, Tampere 2 Potilaan terveyden ja sairaanhoidon kannalta keskeiset tiedot Koosteet

Lisätiedot

Koodistopalvelun tilannekatsaus

Koodistopalvelun tilannekatsaus Koodistopalvelun tilannekatsaus Sote-tietoarkkitehtuurin ohjausryhmän kokous 20.9.2018 Mikko Härkönen THL OPER Valmistelussa olevat tietorakenteet tilanne 14092018 Katso erillinen pdf-liite asialistalta

Lisätiedot

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelun vuosi 2015 17.3.2015 Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelimen vuosisuunnitelma 2015 Maaliskuu: Duodecim- FinMeSH Joulukuu: Kuntaliitto- Laboratoriotutkimusnimikkeistö,

Lisätiedot

Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus. Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014

Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus. Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014 Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014 Kanta-palveluiden tulevat toiminnallisuudet ja sisällöt Potilastiedon arkiston hyödyntäminen

Lisätiedot

KOKONAISLÄÄKITYKSEN KEHITTÄMISTILANNE

KOKONAISLÄÄKITYKSEN KEHITTÄMISTILANNE KOKONAISLÄÄKITYKSEN KEHITTÄMISTILANNE SOTE KA ensisijaisen käytön alatyöryhmän kokous 21.5.2019 21.5.2019 Heikki Virkkunen, THL / OPER 1 TERVEYDENHUOLLON TIEDONHALLINNAN TIEKARTTA LÄÄKEHOIDON TIEDONHALLINNAN

Lisätiedot

KANTA-JULKAISUT

KANTA-JULKAISUT KANTA-JULKAISUT 23.05.2017 Tehtävän nimi Määrittely kiinnitetty Osapalvelun toteutus valmiina asiakastestiympäristössä Omakanta-toteutus valmiina asiakastestiympäristössä Ensimmäinen mahdollinen yhteistestausvaihe

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous [ASIAKIRJAN NIMI] PÖYTÄKIRJA 1/2009 1(7) n kokous Aika 27.01.2009 klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lintulahden toimipaikka, Kokoustila Monitoimi A, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

Tietojen lataaminen SOTE-organisaatiorekisteristä omiin tietojärjestelmiin

Tietojen lataaminen SOTE-organisaatiorekisteristä omiin tietojärjestelmiin OHJE 1(5) Tietojen lataaminen stä omiin tietojärjestelmiin Taustaa THL - ä käytetään sähköisten lääkemääräysten ja potilasasiakirjojen yksilöintiin, tallentamiseen ja luovuttamiseen reseptikeskuksesta

Lisätiedot

KANTA-JULKAISUT

KANTA-JULKAISUT KANTA-JULKAISUT 23.01.2017 Tehtävän nimi Määrittely kiinnitetty Osapalvelun toteutus valmiina asiakastestiympäristössä Omakanta-toteutus valmiina asiakastestiympäristössä Ensimmäinen mahdollinen yhteistestausvaihe

Lisätiedot

Kuvantamisen kansalliset toiminnalliset määritykset Valtakunnallinen terveydenhuollon kuva-aineistojen arkisto Kvarkki

Kuvantamisen kansalliset toiminnalliset määritykset Valtakunnallinen terveydenhuollon kuva-aineistojen arkisto Kvarkki Kuvantamisen kansalliset toiminnalliset määritykset Valtakunnallinen terveydenhuollon kuva-aineistojen arkisto Kvarkki Terveydenhuollon ATK-päivät, Tampere 13.5.2015 Sinikka Rantala THL OPER Toiminnallinen

Lisätiedot

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin 0 27.9.2011 1 (5) Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin Koodistopalvelimella julkaistut uudet luokitukset ja luokituspäivitykset, sekä koodistopalvelun muut päivitykset 31.5.2011 jälkeen 21.6.2011

Lisätiedot

puheenjohtaja jäsen jäsen jäsen jäsen jäsen sihteeri

puheenjohtaja jäsen jäsen jäsen jäsen jäsen sihteeri Pöytäkirja sivu 1(5) nro 2/2017 Elin: Vähemmistökielinen lautakunta Aika: 21.11.2017, klo 13.00 14.30 Paikka: Vaasan keskussairaala, X-talon 6. kerroksen kokoushuone Päätöksentekijät Läsnäolijat: Holm

Lisätiedot

Kanta-palvelut, Kelan näkökulma

Kanta-palvelut, Kelan näkökulma Kanta-palvelut, Kelan näkökulma Pia Järvinen-Hiekkanen Lääkäriliitto 6.3.2014 Kela Kanta-palvelujen toteuttajana Kela on myös iso IT-talo Tietohallinnon toimialalla toimii IT-osasto, Tietohallinto-osasto

Lisätiedot

Aluetietojärjestelmien migraatio kansallisten palveluiden käyttöön

Aluetietojärjestelmien migraatio kansallisten palveluiden käyttöön Aluetietojärjestelmien migraatio kansallisten palveluiden käyttöön Pegasos - klusteri Terveydenhuollon atk-päivät Turku 29.-30.5.2007 Kuopion kaupunki sosiaali- ja terveyskeskus Juhani Ahola Tietohallintopäällikkö

Lisätiedot

KOODISTOPALVELU Koodistojen kielellinen ja terminologinen laadunvarmistus

KOODISTOPALVELU Koodistojen kielellinen ja terminologinen laadunvarmistus KOODISTOPALVELU Koodistojen kielellinen ja terminologinen laadunvarmistus Virpi Kalliokuusi THL Tieto-osasto, Tietorakenteet ja luokitukset -yksikkö 3.10.2014 Virpi Kalliokuusi, TITO/TILU 1 Koodistopalvelun

Lisätiedot

Valtakunnallinen lääkityslista moniammatillisen yhteistyön työkaluna tulevaisuudessa. Harri Nurmi THL/OPER Fimea

Valtakunnallinen lääkityslista moniammatillisen yhteistyön työkaluna tulevaisuudessa. Harri Nurmi THL/OPER Fimea Valtakunnallinen lääkityslista moniammatillisen yhteistyön työkaluna tulevaisuudessa THL/OPER Fimea 26.1.2017 1 Työtehtävät ja yhteystiedot Projektipäällikkö Sähköinen lääkemääräys Kelain Rajat ylittävä

Lisätiedot

JARI PORRASMAA

JARI PORRASMAA Genomitieto terveydenhuollossa - ajatuksia kokonaisarkkitehtuurista 11.11.2014 JARI PORRASMAA Kokonaisarkkitehtuuri? (VM et al) TOIMINTA prosessit palvelut TIETO käsitteet tietomallit TIETO- JÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 6/2010 1(8) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Keskiviikko klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kokoushuone Monitoimi A, 1. krs, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

Kanta-palveluihin tallennettavia asiakirjoja koskevien määrittelyjen versiointikäytännöt

Kanta-palveluihin tallennettavia asiakirjoja koskevien määrittelyjen versiointikäytännöt 1 (6) Kanta-palveluihin tallennettavia asiakirjoja koskevien määrittelyjen versiointikäytännöt Dokumentin muutoshistoria Versio Pvm Tekijä / hyväksyjä Kuvaus 1.0 KH Ensimmäinen julkaistu versio 2 (6) 1

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 9/2012 1(23) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 15.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Saunakabinetti 8krs. Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

TIETOJEN TARKASTAMINEN SOTE-ORGANISAATIOREKISTERISTÄ JA IAH-KOODISTOSTA

TIETOJEN TARKASTAMINEN SOTE-ORGANISAATIOREKISTERISTÄ JA IAH-KOODISTOSTA TOIMINTAOHJE 1(7) TIETOJEN TARKASTAMINEN SOTE-ORGANISAATIOREKISTERISTÄ JA IAH-KOODISTOSTA 1. Taustaa Kansallisella Koodistopalvelimella olevia THL - ä ja Valvira - Terveydenhuollon itsenäiset ammatinharjoittajat

Lisätiedot

TERVEYS- JA HOITO-SUUNNITELMA (2017 jälkeinen jatkokehitys)

TERVEYS- JA HOITO-SUUNNITELMA (2017 jälkeinen jatkokehitys) TERVEYS- JA HOITO-SUUNNITELMA (2017 jälkeinen jatkokehitys) PROJEKTIN ESITTELY 9.12.2015 Päivi Mäkelä-Bengs, Riikka Vuokko 1 Kanta-palveluiden toimintaympäristö Kansalainen Kanta-palvelut Terveyskeskus

Lisätiedot

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus 4.10.2018 Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut 1 Kanta-palvelut Kaikille kansalaisille Apteekeille (~810) Julkiselle terveydenhuollolle ( > 1000 palveluyksikköä)

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 2/2009 1(7) n kokous Aika Keskiviikko 4.3.2009 klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Lintulahdenkuja 4, Kokoustila Monitoimi B, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi

Lisätiedot

Omakanta ja Potilastiedon arkisto - tietoa terveydenhuollon henkilöstölle OPER

Omakanta ja Potilastiedon arkisto - tietoa terveydenhuollon henkilöstölle OPER Omakanta ja Potilastiedon arkisto - tietoa terveydenhuollon henkilöstölle OPER Potilastiedon arkisto ja Omakannan toimintaperiaatteet Omakannalla ei ole omaa tietovarastoa. Se näyttää Potilastiedon arkistoon

Lisätiedot

SOTE-organisaatiorekisterin ylläpitokäyttöliittymä

SOTE-organisaatiorekisterin ylläpitokäyttöliittymä SOTE-organisaatiorekisterin ylläpitokäyttöliittymä Koulutustapahtuma Helsinki Congress Paasitorni 27.11.2015 27.11.2015 Koodistopalvelu 1 Ohjelma 9.30- Tervetuloa tutustumaan uuteen SOTE-käyttöliittymään!

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Muistio 24.9.2008 1 (5) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Torstai 24.9.2008 klo 12:30-15:25 Paikka Stakes, kokoushuone Tiira, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi (x) Jäsenet

Lisätiedot

Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen

Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen Koulutusorganisaatiot Kansa-koulu-IIhankkeessa -aloitusseminaari Sisältö Kanta-palvelut sosiaalihuollossa Sosiaalihuollon asiakastiedon

Lisätiedot

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an ATK-päivät 27.5.09 Sessio: Sähköinen asiointi Ilkka Winblad*, Päivi Hämäläinen**, Jarmo Reponen* *FinnTelemedicum Oulun yliopisto **Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon Koodistopalvelu

Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon Koodistopalvelu Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon Koodistopalvelu 23.9.2015 23.9.2015 Mikko Härkönen, Tietorakenteet-yksikkö 1 Esityksen sisältö 1. Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon Koodistopalvelu sijainti

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 7/2009 1(7) n kokous Aika Keskiviikko klo 12:35-15.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kokoustila Tiira, 9.krs, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja (+) Hämäläinen Päivi THL

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 2/2013 1(20) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Paciuksenkatu 21, Saunakabinetti 8. krs. Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi

Lisätiedot

1 Muutosten taustaa... 3. 2 Lääketietokantamuutosten strateginen päämäärä... 4. 3 Muutokset Lääketietokannan tietosisältöön ja XML-skeemaan...

1 Muutosten taustaa... 3. 2 Lääketietokantamuutosten strateginen päämäärä... 4. 3 Muutokset Lääketietokannan tietosisältöön ja XML-skeemaan... Muutos Lääketietokannan määrittelyihin 5/2014 Sisällys 1 Muutosten taustaa... 3 2 Lääketietokantamuutosten strateginen päämäärä... 4 3 Muutokset Lääketietokannan tietosisältöön ja XML-skeemaan... 5 3.1

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta

Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta Jarmo Kärki & Erja Ailio 24.6.2014 Asiakastietomallin hallinta / Kärki & Ailio 1 Esityksen sisältö Millainen ylläpidon ja kehittämisen rakenne on sosiaalihuollon

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 8/2013 1(15) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Paciuksenkatu 21, Saunakabinetti 8. krs. Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Sote-Satakunnan ohjausryhmän kokous nro 5/2016

Sote-Satakunnan ohjausryhmän kokous nro 5/2016 Muistio 1 (10) Sote-Satakunnan ohjausryhmän kokous nro 5/2016 Aika 9.5.2016 kello 09:00-10:53 Paikka Kauttuan Klubi, Sepäntie 3, 27500 Eura Muistion vakuudeksi Rainer Lehti puheenjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Lisätiedot

Kommentteja TAPAS-työhön. Kansallisen ja alueellisen arkkitehtuurin kehittämisen yhteensovittaminen eli Tapas ja KanTa ne yhteensoppiii

Kommentteja TAPAS-työhön. Kansallisen ja alueellisen arkkitehtuurin kehittämisen yhteensovittaminen eli Tapas ja KanTa ne yhteensoppiii Kommentteja TAPAS-työhön Kansallisen ja alueellisen arkkitehtuurin kehittämisen yhteensovittaminen eli Tapas ja KanTa ne yhteensoppiii 3.11.2011 TAPAS + KANTA / Jari Porrasmaa 1 Esityksen sisältö 1. Kansallisen

Lisätiedot

ORGANISAATIO- JA AMMATINHARJOITTAJATIETOJEN TARKASTAMINEN KANSALLISELTA KOODISTOPALVELIMELTA

ORGANISAATIO- JA AMMATINHARJOITTAJATIETOJEN TARKASTAMINEN KANSALLISELTA KOODISTOPALVELIMELTA TOIMINTAOHJE 1(7) ORGANISAATIO- JA AMMATINHARJOITTAJATIETOJEN TARKASTAMINEN KANSALLISELTA KOODISTOPALVELIMELTA 1. Taustaa Kansallisella koodistopalvelimella olevien THL - SOTE-organisaatiorekisterin ja

Lisätiedot

OLENNAISET TOIMINNALLISET VAATIMUKSET - PÄIVITETTY LUOKITUS JA JÄRJESTELMÄLOMAKE Kela toimittajayhteistyökokous 26.4.

OLENNAISET TOIMINNALLISET VAATIMUKSET - PÄIVITETTY LUOKITUS JA JÄRJESTELMÄLOMAKE Kela toimittajayhteistyökokous 26.4. OLENNAISET TOIMINNALLISET VAATIMUKSET - PÄIVITETTY LUOKITUS JA JÄRJESTELMÄLOMAKE 24.4.2019 Kela toimittajayhteistyökokous 26.4.2019 1 ASIAKASTIETOLAIN 250/2014 MUKAISET OLENNAISET VAATIMUKSET I Toiminnalliset

Lisätiedot

AvoHILMO Tietosisältö palvelutapahtuman eri vaiheissa Pirjo Tuomola

AvoHILMO Tietosisältö palvelutapahtuman eri vaiheissa Pirjo Tuomola AvoHILMO Tietosisältö palvelutapahtuman eri vaiheissa Pirjo Tuomola 3.11.2010 AvoHILMO_tietosisältö / Pirjo Tuomola 1 AvoHILMO -prosessi kirjaajilta tiedon käyttäjille 2 Opas Raportointi Koodistopalvelin/tietorakenteet

Lisätiedot

Sanastotyö THL:SSÄ Sanastotyö THL:ssä / Outi Meriläinen 1

Sanastotyö THL:SSÄ Sanastotyö THL:ssä / Outi Meriläinen 1 Sanastotyö THL:SSÄ 18.5.2011 9.11.2014 Sanastotyö THL:ssä / Outi Meriläinen 1 Miksi THL:ssä tehdään sanastotyötä? Sanastotyö on THL:ssä lakisääteistä: Laki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta 688/2008

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 1/2014 1(17) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 15.30 Paikka Saunakabinetti, 8. kerros, Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi (+) THL Varapuheenjohtaja

Lisätiedot

YDINTIEDOT TIETOJÄRJESTELMISSÄ MISSÄ MENNÄÄN?

YDINTIEDOT TIETOJÄRJESTELMISSÄ MISSÄ MENNÄÄN? YDINTIEDOT TIETOJÄRJESTELMISSÄ MISSÄ MENNÄÄN? Kauko Hartikainen Sähköiset tietojärjestelmät - apu vai uhka terveydenhuollossa? STAS ry:n seminaari 6.11.2008 PAPERINEN ARKISTO SORTUU DIGITAALISEN VALLANKUMOUKSEN

Lisätiedot

Pirkanmaan AluePegasoksen ohjausryhmän kokous

Pirkanmaan AluePegasoksen ohjausryhmän kokous Muistio 1 (5) Pirkanmaan AluePegasoksen ohjausryhmän kokous Aika: 14.12.2018 klo 10.10 klo 11.40 Paikka: Lapinniemen kylpylän kokoustilat, os. Lapinniemenranta 12, Tampere Osallistujat: Erillinen liite

Lisätiedot

earkki vaikuttajafoorumi Potilastiedon arkisto Eeva Huotarinen 31.8.2014

earkki vaikuttajafoorumi Potilastiedon arkisto Eeva Huotarinen 31.8.2014 earkki vaikuttajafoorumi Potilastiedon arkisto Eeva Huotarinen 31.8.2014 Esityksen sisältö Potilastiedon arkiston tuotannon tilanne Kelan tarjoamat palvelut Yksityisen terveydenhuollon liittymisen tunnistetut

Lisätiedot

Kansallinen organisoituminen - ohjausmalli. Anne Kallio

Kansallinen organisoituminen - ohjausmalli. Anne Kallio Kansallinen organisoituminen - KanTa-työnjako ja ohjausmalli Anne Kallio kehittämispäällikkö i äällikkö Sosiaali- ja terveydenhuollon sähköiset tiedonhallintahankkeet KanTa-palvelut eresepti earkisto ekatselu

Lisätiedot

AvoHILMO Tietosisältö palvelutapahtuman eri vaiheissa Pirjo Tuomola

AvoHILMO Tietosisältö palvelutapahtuman eri vaiheissa Pirjo Tuomola AvoHILMO Tietosisältö palvelutapahtuman eri vaiheissa Pirjo Tuomola 7.10.2010 Esityksen nimi / Tekijä 1 AvoHILMO -prosessi kirjaajilta tiedon käyttäjille 2 Opas Raportointi Koodistopalvelin/tietorakenteet

Lisätiedot

Kansallisten määritysten, toiminnan ja ATJ:n yhteensovittaminen. SosKanta-hanke, webcast-info Jaana Taina ja Kati Utriainen

Kansallisten määritysten, toiminnan ja ATJ:n yhteensovittaminen. SosKanta-hanke, webcast-info Jaana Taina ja Kati Utriainen Kansallisten määritysten, toiminnan ja ATJ:n yhteensovittaminen SosKanta-hanke, webcast-info 13.11.2018 Jaana Taina ja Kati Utriainen Sisältö Tavoite, määrittely- ja muutosprosessi Keskeiset muutokset

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 4/2014 1(26) Hyväksytty 26.5.2014 Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 16.00 Paikka THL, Saunakabinetti 8. kerros, Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 11/2013 1(29) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 15.30 Paikka Allergiatalon kongressikeskus, Iso neuvotteluhuone 208, Paciuksenkatu 19, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON LOMAKKEIDEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS. Terveydenhuollon Atk-päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylän Paviljongissa Timo Siira, neuvonantaja

TERVEYDENHUOLLON LOMAKKEIDEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS. Terveydenhuollon Atk-päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylän Paviljongissa Timo Siira, neuvonantaja TERVEYDENHUOLLON LOMAKKEIDEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS Terveydenhuollon Atk-päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylän Paviljongissa Timo Siira, neuvonantaja Terveydenhuollon lomakkeet Lomakkeesta voidaan yleistäen

Lisätiedot

Valmistautuminen potilastiedon arkiston käyttöönottoon. Käyttöönoton käsikirja ja toiminnallisen muutoksen tukeminen Anna Kärkkäinen 29.11.

Valmistautuminen potilastiedon arkiston käyttöönottoon. Käyttöönoton käsikirja ja toiminnallisen muutoksen tukeminen Anna Kärkkäinen 29.11. Valmistautuminen potilastiedon arkiston käyttöönottoon Käyttöönoton käsikirja ja toiminnallisen muutoksen tukeminen Anna Kärkkäinen 29.11.2012 Kansallinen käyttöönoton tuki liittyjille Käyttöönoton käsikirja

Lisätiedot

Kansallisten sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäpalveluiden jatkokehitys

Kansallisten sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäpalveluiden jatkokehitys Kansallisten sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäpalveluiden jatkokehitys ATK-päivät Turku THL / OPER - Maritta Korhonen / Heikki Virkkunen 1 Eteneminen perustuu säädöksiin ATK-päivät Turku THL

Lisätiedot

Kansallinen PHR: projektin tilannekatsaus. Konstantin Hyppönen, Kanta-palvelut, Kela ATK-päivät, Lahti 23.5.2016

Kansallinen PHR: projektin tilannekatsaus. Konstantin Hyppönen, Kanta-palvelut, Kela ATK-päivät, Lahti 23.5.2016 Kansallinen PHR: projektin tilannekatsaus Konstantin Hyppönen, Kanta-palvelut, Kela ATK-päivät, Lahti 23.5.2016 Sisällys Nopea muistutus projektin tavoitteista Mitä on juuri nyt työn alla Kokemuksia FHIR-demoon

Lisätiedot

Sote-palveluhakemisto-projekti. Ohjausryhmän kokous

Sote-palveluhakemisto-projekti. Ohjausryhmän kokous Sote-palveluhakemisto-projekti Ohjausryhmän kokous 12.4.2017 ASIALISTA 1. Kokouksen avaus 2. Edellisen kokouksen pöytäkirja 3. Osaprojekti 1 eteneminen 4. Keskustelu sote-palveluhakemisto-projektin kokonaistilanteesta

Lisätiedot

Potilastietojen kirjaamisen käsitteet, rakenteet ja rakenteinen kirjausprosessi

Potilastietojen kirjaamisen käsitteet, rakenteet ja rakenteinen kirjausprosessi Potilastietojen kirjaamisen käsitteet, rakenteet ja rakenteinen kirjausprosessi Rakenteinen kirjaaminen mikä muuttuu arkiston käytön myötä? Potilaskertomustiedon rakenne ja kirjaaminen yhtenäistyvät Sähköiset

Lisätiedot

Sähköisen potilaskertomuksen tietomääritysten käyttöönotto

Sähköisen potilaskertomuksen tietomääritysten käyttöönotto Sähköisen potilaskertomuksen tietomääritysten käyttöönotto Terveydenhuollon Atk-päivät Turku 31.5.2007 Kristiina Häyrinen Kuopion yliopisto Terveyshallinnon ja -talouden laitos Tavoitteet edelleen voimassa

Lisätiedot

Kanta-palveluiden laajentaminen Suun terveydenhuolto

Kanta-palveluiden laajentaminen Suun terveydenhuolto Kanta-palveluiden laajentaminen Suun terveydenhuolto Terveydenhuollon Atk-päivät 13.5.2015 Jari Suhonen 5.5.2015 THL / OPER 1 Miksi tarvittiin SuunTa-hanke? Suun terveydenhuollon toimintayksiköiden (julkinen

Lisätiedot

Terveyskeskuskohtaiset rokotustietoraportit 2013

Terveyskeskuskohtaiset rokotustietoraportit 2013 Terveyskeskuskohtaiset rokotustietoraportit 2013 Johdanto Vuonna 2012 THL järjesti terveyskeskusten potilastietojärjestelmien pääkäyttäjille rokotusten kirjausja rokotusrekisteri -koulutuspäivät. Koulutuspäivillä

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous kokous Aika Tiistai 27.8.2013 klo 12.30 16.00 Pöytäkirja 7/2013 1(13) Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Saunakabinetti 8. krs., Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi (-)THL

Lisätiedot

KanTa-palvelut. Web-reseptisovellukset. versio 1.0

KanTa-palvelut. Web-reseptisovellukset. versio 1.0 Kela Liite auditointivaatimuksiin 1 (8) KanTa-palvelut Web-reseptisovellukset versio 1.0 Dokumentin muutoshistoria Versio Pvm Tekijä / hyväksyjä Kuvaus 0.1 31.10.2013 KanTa-palveluryhmä, Kela Ensimmäinen

Lisätiedot

SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN MUUTOKSIA JA TOIMINTAMALLIN TARKENTAMINEN 01.11.2015 ALKAEN

SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN MUUTOKSIA JA TOIMINTAMALLIN TARKENTAMINEN 01.11.2015 ALKAEN Ohje 8/2015 1(5) SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN MUUTOKSIA JA TOIMINTAMALLIN TARKENTAMINEN 01.11.2015 ALKAEN Kohderyhmät Voimassaoloaika Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarjoajat Yksityisen

Lisätiedot

Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö

Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö 1 Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö Terveydenhuollon Atk-päivät Turku 29.5.2007 Riitta Alkula 2 Esityksen sisältö Arkkitehtuurin nyky- ja tavoitetila Arkkitehtuurimäärittelyt Määrittelyjen

Lisätiedot

Uuden koodiston julkaisu

Uuden koodiston julkaisu Uuden koodiston julkaisu Luokka Prosessin tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin lähtötilanne Prosessin lopputilanne Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset Prosessin keskeiset

Lisätiedot

Tietojen lataaminen SOTE-organisaatiorekisteristä ja IAH-koodistosta omiin tietojärjestelmiin

Tietojen lataaminen SOTE-organisaatiorekisteristä ja IAH-koodistosta omiin tietojärjestelmiin TOIMINTAOHJE 1(6) Tietojen lataaminen SOTE-organisaatiorekisteristä ja IAH-koodistosta omiin tietojärjestelmiin Taustaa THL - SOTE-organisaatiorekisteriä käytetään sähköisten lääkemääräysten ja potilasasiakirjojen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 2/2012 1(23) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Hoitotietojen systemaattinen kirjaaminen

Hoitotietojen systemaattinen kirjaaminen Hoitotietojen systemaattinen kirjaaminen Kaija Saranto, professori Kuopion yliopisto Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon koulutusohjelma ainoa laatuaan Suomessa, vuodesta 2000 monitieteinen, sosiaali-

Lisätiedot

johtoryhmässä (JORY)

johtoryhmässä (JORY) Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 12.12.2016 klo 10:00 Latausta odottavat valmiit koodistot Trafi/Lomake-Esitiedot ajokyvyn arviointia varten Trafi/Lomake-Laajennettu lääkärinlausunto

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 4/2010 1(13) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai 18.5.2010 klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kokoushuone Tiira, 8. krs, Lintulahdenkuja 4, Helsinki

Lisätiedot

Sosiaalihuollon valtakunnallisten tjpalveluiden. I-vaihe

Sosiaalihuollon valtakunnallisten tjpalveluiden. I-vaihe Sosiaalihuollon valtakunnallisten tjpalveluiden käyttöönotto I-vaihe Tueksi pilottihankkeen suunnitteluun 4.9.2015 THL/OPER-yksikkö 1 Käyttöönoton vaiheistus I vaihe: PDF- tallennus ja tiedon saatavuus

Lisätiedot

Kysely- ja välityspalvelu

Kysely- ja välityspalvelu Palvelukuvaus 1 (5) Kysely- ja välityspalvelu Kysely- ja välityspalvelu on Kansaneläkelaitoksen (jäljempänä Kela) Kantapalvelujen ylläpitämä ja Kanta-palveluihin kuuluva tietojärjestelmäpalvelu, jonka

Lisätiedot

Liittyminen Kanta-palveluihin Valmistelukokous. Kela, Kanta-palvelut, 10.2.2016

Liittyminen Kanta-palveluihin Valmistelukokous. Kela, Kanta-palvelut, 10.2.2016 Liittyminen Kanta-palveluihin Valmistelukokous Kela, Kanta-palvelut, 10.2.2016 Käsiteltävät asiat Kelan rooli ja Kanta-palvelut Kanta-palveluihin liittymisen päävaiheet Käyttöliittymä rekisterinpitäjän

Lisätiedot

Palautekooste ja työryhmän vastine: JHS XXX Toimipaikkatieto suositusluonnoksen muutosehdotusten hyväksyminen

Palautekooste ja työryhmän vastine: JHS XXX Toimipaikkatieto suositusluonnoksen muutosehdotusten hyväksyminen kooste ja työryhmän vastine: JHS XXX Toimipaikkatieto suositusluonnoksen muutosehdotusten hyväksyminen 31.8.2015 1. Organisaatio Vastaajien määrä: 5 - Väestörekisterikeskus - Työ- ja elinkeinoministeriö

Lisätiedot

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä 28.5.2013 Henna Koli, Kela KanTa-palvelut Kansallinen Terveysarkisto (KanTa) on yhteinen nimitys terveydenhuollon, apteekkien

Lisätiedot