Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Koodistopalvelun johtoryhmän kokous"

Transkriptio

1 Pöytäkirja 1/2012 1(15) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi THL (x) Varapuheenjohtaja Palotie-Heino Tiina THL (x) Jäsenet Eronen Marianne Kela (-) Sij. Helminen Sari (-) Hartikainen Kauko Suomen Kuntaliitto (x)sij. Wiili-Peltola Erja (-) Häkkinen Pirjo THL (x)sij. Räikkönen Outi (-) Härkönen Sampo Lääkärikeskus-Yhtymä (x) Junttila Kristiina HUS, Hoitotyö (x)sij. Vinkanharju Anne (-) Kaskinen Timo HL7 Finland ry (x) Kopra Kyösti HUS (-) Sij. Lukander Maisa (x) Koskenvuori Heini PSSHP (-) Kälviä Minna Eksote, Sosiaalityö (x)sij. Marttinen Paula (-) Leinonen Kirsiliina Helsingin kaupunki (-) Sij. Jokinen Taina (-) Lindgren Marina Kela (-) Sij. Toivola Kari (x) Mettovaara Vesa Valvira (x) Sij. Toiviainen Hanna (-) Porrasmaa Jari STM (-) Sij. Mäntyranta Taina (x) Pouta Anneli THL (x) Sij. Salo Jarmo (-) Räsänen Maija Vaasan sairaanhoitopiiri (x) Sij. Löv Pehr (-) Siipola Anne Helsingin Kaupunki (x) Sij. Väinälä Anna Virkkunen Heikki THL (x) Virtanen Martti Nordic Casemix Center (x) Sij. Lukander Maisa (-) Witick Tanja Kokkolan sosiaali- ja terveystoimi (x) Sij. Andtbacka Marjo(-) Ylönen Saija Tilastokeskus (x) Sij. Kaukonen Essi (-) KP-tiimi Alasaarela Mervi THL (x) Eerola Johanna THL (x) Kajander Ani THL (x) Lehto Hanna THL (x) Lehtonen Jari THL (x) Meriläinen Outi THL (x) Mäkelä-Bengs Päivi THL (-) Peltonen Veli-Pekka THL (x) Esittelijät Virkkunen Heikki THL Asiakohdat 4,5 (x) Alasaarela Mervi THL Asiakohta 8 a), b) (x)

2 Pöytäkirja 1/2012 2(15) Yhteenveto kokouksen päätöksistä Asia 4. Potilastietojen katselun erityinen syy- koodisto: hyväksyttäväksi Päätös: Hyväksyttiin Potilastietojen katselun erityinen syy-koodisto siten, että tarkennetaan Potilaan hoitotilanne- koodiston kuvausta niin, että lisätään siihen tarkennus Potilastietojen katselu hoitokontaktissa. Tämän jälkeen koodisto on valmis vietäväksi eteenpäin julkaisua varten. Asia 6. Koodistopalvelun ajankohtaiset asiat tiedoksi Päätös: Sovittiin, että järjestetään tietojärjestelmätuottajille koulutusta siitä, mikä poistetun koodiston merkitys on organisaation kannalta ja miten järjestelmän pitää osata käsitellä poistettua koodistoa. Tietojärjestelmän pitää osata hakea vain tällä hetkellä voimassa oleva koodisto. Tämän lisäksi laitetaan koodistopalvelun sivustoille ohjeistusta aiheeseen liittyen.

3 Pöytäkirja 1/2012 3(15) 1. Osallistujat ja kokouksen järjestäytyminen Puheenjohtaja avasi kokouksen kello Todettiin läsnäolijat. Hyväksyttiin johtoryhmälle kahta viikkoa ennen kokousta toimitettu asialista. Edellisen kokouksen ( ) pöytäkirjaan korjataan Maija Räsäsen pyynnöstä, koodistopalvelun johtoryhmän jäsenen Maija Räsäsen organisaatiotietoihin Vaasan sairaanhoitopiiri, tämän jälkeen pöytäkirja hyväksyttiin ja se julkaistaan Koodistopalvelun verkkosivuilla. 2. Johtoryhmän asettamispäätös ja päätöksentekomalli Puheenjohtaja kävi hyvin yksityiskohtaisesti läpi koodistopalvelun johtoryhmän asettamispäätökseen ja päätöksentekomalliin liittyvää yleistä tietoa. Asettamispäätös oli lähetetty kaikille asianosaisille tiedoksi. Puheenjohtaja korosti, että koodistopalvelun johtoryhmässä asioita pyritään käsittelemään kaikista näkökulmista lähtien ja että keskustelua käydään erityisesti koodistojen käyttötarpeista ja tarkoituksista. Toimintamalli on lakisääteistä ja siinä korostuu kentän toimijoiden yhteistyö. Lopuksi puheenjohtaja esitteli lyhyesti myös laaturyhmän toimintamallia. 3. Asialistan hyväksyminen ja edellisen kokouksen pöytäkirja Puheenjohtaja esitteli tässä kohtaa asialistaan ja kokouksen pöytäkirjaan liittyvät käytänteet. Asialista lähetetään noin kaksi viikkoa ennen kokousta kaikille koodistopalvelun johtoryhmän jäsenille. Viikkoa ennen kokousta toimitetaan päivitetty asialista ja edellisen kokouksen pöytäkirja. Pöytäkirja voidaan hyväksyä myös sähköpostimenettelynä, mikäli pöytäkirja on kommentoitu ja valmis hyväksyttäväksi hyvissä ajoin ennen seuraava johtoryhmän kokousta. Muussa tapauksessa kokouksen pöytäkirja hyväksytään seuraavassa kokouksessa. 4. Hyväksyttäväksi: Potilastietojen katselun erityinen syy- koodisto (Ylilääkäri Heikki Virkkunen THL) Ylilääkäri Heikki Virkkunen esitteli Potilastietojen katselun erityinen syy-koodistoa hyväksyttäväksi. Esittelyaineisto on pöytäkirjan liitteenä (Liite 1.) Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Puheenjohtaja luki kokouksesta estyneen jäsenen sähköpostiviestin kokouksen jäsenille tiedoksi. Viestissä todettiin, että aiemmat ongelmat koodistossa on nyt korjattu ja se voidaan hyväksyä.

4 Pöytäkirja 1/2012 4(15) - Kysyttiin, että pitäisikö potilashallinnon tapahtumalaji olla jaettuna kahteen syykohtaan? - Todettiin, että koska käsittelyssä on nyt erityinen syy- koodisto, eikä potilashallinnon tapahtumalaji- koodisto, niin ei käsitellä tätä asiaa tässä yhteydessä, vaan tuodaan Potilashallinnon tapahtumalaji-koodisto koodistopalvelun johtoryhmän käsittelyyn omana asiana. - Keskusteltiin, että pitäisikö erityinen syy kirjata aina, vaikka kyse olisikin organisaation sisällä olevasta hoitosuhteesta. - Todettiin, että on itsestään selvää, ettei potilasasiakirjoihin saa mennä jos siihen ei ole todellista syytä. Organisaatioissa asiaa valvotaan lokitiedoin. - Todettiin myös, että on organisaation itsensä päätettävissä miten toimitaan, kun kyse on oman organisaation sisäisestä toiminnasta. Lokitiedoista ei välttämättä selviä miksi joku on käynyt potilasasiakirjoissa. Yliopistosairaaloissa tämä käytäntö on jo sisäisessä käytössä, vaikka laki ei välttämättä sitä vaadi. - Toivottiin erityisesti, että sisäistä seurantaa varten olisi tietojärjestelmätoimittajilta saatavana kyseistä koodistoa hyödyntävä järjestelmä. - Kysyttiin, mikä on Potilaan hoitotilanne: mitä tarkoittaa hoitotilanne, onko kyseessä vastaanottotilanne? Erikoissairaanhoidossa voi olla tilanne, että potilaan lähetettä (paperinen) tarkistellaan, ennen kuin potilashallinnon merkintää on ehditty muodostaa. - Todettiin, että käytännössä sellaista tilannetta ei pitäisi tapahtua, ettei potilashallinnon merkintää ole ehditty muodostaa. Keskusteluissa kuitenkin todettiin, että erikoissairaanhoidossa voi olla tällaisia tilanteita. - Tarkennetaan edellisen keskustelun pohjalta Potilaan hoitotilanne- koodistoa siten, että lisätään siihen tarkennus potilastietojen katselu hoitokontaktissa. Päätösesitys: Esitettiin, että luokitus voidaan hyväksyä ja lisäksi esitettiin, että tämän luokituksen käyttö olisi myös oman organisaation sisällä suositeltavaa silloinkin, kun se ei ole pakollista. Koodistopalvelun johtoryhmän mielestä on suositeltavaa, että käytetään yhtenäistä luokitusta organisaatioiden välisissä ja sisäisissä tilanteissa. Tarkennetaan Potilaan hoitotilanne- koodistoa siten, että lisätään siihen tarkennus Potilastietojen katselu hoitokontaktissa. Päätös: Hyväksyttiin Potilastietojen katselun erityinen syy-koodisto siten, että tarkennetaan Potilaan hoitotilanne- koodiston kuvausta siten, että lisätään siihen tarkennus Potilastietojen katselu hoitokontaktissa. Tämän jälkeen koodisto on valmis vietäväksi eteenpäin julkaisua varten.

5 Pöytäkirja 1/2012 5(15) 5. Lomake- ja kertomusasiakirjojen määrittelyprosessin kehittäminen: Koodistopalvelun määrittelyjen ja Kelan teknisten ohjeiden (CDS R2) määrittelyjen yhteen sovittaminen: Tiedoksi (Ylilääkäri Heikki Virkkunen THL) Ylilääkäri Heikki Virkkunen toi johtoryhmälle tiedoksi lomake- ja kertomusasiakirjojen määrittelyprosessin ja sen kehittämistilanteen. Kertomusasiakirjojen tietosisältöjä ja käytettäviä luokituksia on kuvattu Potilaskertomuksen ydintiedot dokumentissa (2009). Kelan hyväksymiä (sekä hyväksymättömiä) asiakirjojen CDA R2 määrittelyitä on julkaistu Kanta.fi sivustolla. Yhtenäisiä virallisia tietomäärittelyitä ei ole aiemmin ollut. Asiakastietolain (159/2007) mukaan THL vastaa valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen toteutuksen edellyttämistä tietosisällöistä, käsitemalleista ja toimintaprosesseja tukevista tietorakenteista. Kela taas vastaa valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen toteuttamisen edellyttämistä teknisistä ja sanomaliikennemäärityksistä. Lomake- ja kertomusasiakirjojen THL:n vastuulla olevat tietomäärittelyt julkaistaan koodistopalvelimella. Siellä niistä kuvataan tietosisällöt, tietorakenteet ja käytettävät luokitukset / koodistot. Kelan vastuulla olevissa CDA R2 määrittelyissä, jotka julkaistaan Kanta.fi sivustolla kuvataan tekniset arkistoinnin vaatimat ja sanomaliikenteen määritykset. Määrittelyt perustuvat THL:n määrittelemiin toiminnallisiin vaatimuksiin. Lähtökohtaisesti THL:n tietomäärittely kuvataan ensin ja CDA R2 -määrittelyt niiden pohjalta. Käytännössä työtä tehdään kuitenkin rinnakkain ja vuorovaikutteisesti. Koska paljon CDA R2 määritykset jo on olemassa joudutaan prosessin käyttönottovaiheessa toimimaan myös käänteisesti, niiltä osin kun CDA R2 määritykset jo on olemassa. Tässä yhteydessä tarkistetaan / päivitetään jo julkaistut CDAmääritykset. Kuva kertomusrakenteiden määrittelyprosessista on pöytäkirjan liitteenä (liite 2). Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Todettiin, että Kelan kanssa on sovittu vastuukysymyksistä siten, että Kelan julkaistaessa määrityksiä KanTa.fi- sivustoilla, ne ovat koodistopalvelun julkaisun mukaisia. Sama koskee myös CDA R2 päivityspyyntöjä; mikäli CDA R2-tietorakenteita on tarve muuttaa, on tiedot korjattava yhdenmukaisesti myös koodistopalvelimelle ja asia hoidetaan koodistojen julkaisuprosessin kautta. - Todettiin, että kertomusasiakirjojen uudet tietorakenteet voidaan viedä koodistopalvelimelle lomakerakennetta kevyempänä tietorakenteena. Tätä varten tarvitaan uudenlainen tietorakenne-tyyppi koodistopalvelimelle. - Todettiin, että asiantuntijaryhmien tehtävänä on ohjata tietosisältöä, jolloin erityisen tärkeäksi muodostuu se, että tietosisällöt ovat yhdenmukaiset. Tulevaisuudessa on tulossa tiedonhallintapalvelu, jonka tietosisältömäärittelyjä ovat jo tehty.

6 Pöytäkirja 1/2012 6(15) 6. Koodistopalvelun ajankohtaiset asiat tiedoksi THL esitteli Koodistopalvelun ajankohtaisia asioita. Ajankohtaiset asiat on koottu erilliseen liitteeseen. Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Keskusteltiin koodistoista, jotka eivät ole voimassa ja tietojärjestelmien kyvyttömyydestä käsitellä tätä tietoa. Ongelmaksi ovat tietojärjestelmissä muodostuneet poistetut koodistot, jotka eivät ole voimassa olevia ja joita järjestelmät eivät osaa käsitellä. - Todettiin, että on tietojärjestelmätoimittajien vastuulla saada järjestelmiin toimiva systeemi, joka ymmärtää koodien rakenteen ja osaa tämän perusteella käsitellä tätä tietoa oikein. Koodistojulkaisu sisältää tiedon koodistojen ja niissä olevien yksittäisten koodien voimassaolosta. Päätösesitys: Ehdotettiin, että järjestetään tietojärjestelmätuottajille koulutusta aiheesta ja lisätään koodistopalvelun sivustoille tästä ohjeistusta. Päätös: Sovittiin, että järjestetään tietojärjestelmätuottajille koulutusta siitä, mikä poistetun koodiston merkitys on organisaation kannalta ja miten järjestelmän pitää osata käsitellä poistettua koodistoa. Tietojärjestelmän pitää osata hakea vain tällä hetkellä voimassa oleva koodisto. Tämän lisäksi laitetaan koodistopalvelun sivustoille ohjeistusta aiheeseen liittyen. 7. Koodistopalvelun vuosisuunnitelman esittely Mervi Alasaarela esitteli Koodistopalvelun vuosisuunnitelman ja listan asioista, jotka ovat tulossa kevään aikana koodistopalvelun johtoryhmän käsittelyyn. Koodistopalvelun vuosisuunnitelma sisälsi koodistopalvelun johtoryhmän käsittelyyn tulevia uusia koodistoja, koodistojen päivityksiä, tavoitteita vuodelle 2012 ja valmisteluhankkeiden listan. Koodistopalvelun vuosisuunnitelma on pöytäkirjan liitteenä (liite 3). Vuoden 2012 tavoitteena on keskittyä erityisesti KanTatietorakenteissa vaiheistusasetuksen kautta säädeltyihin tietorakenteisiin. Sosiaalihuollon tietohallinnon osalta keskitytään TikeSos-tuotosten viimeistelyyn. Uusien valmisteluhankkeiden avausten suhteen käytetään harkintaa ja panostetaan avoinna olevien valmistelujen edistämiseen. Puheenjohtaja esitteli valmisteluhankkeiden listaa, jonka jälkeen käytiin keskustelua niistä hankkeista, jotka ovat jääneet niin sanotusti vaiheeseen. Tavoitteena on, että kerran vuodessa pitäisi hyväksytyn valmisteluhankkeen antaa johtoryhmälle tietoa siitä, mitä valmistelulle kuuluu. Tämän jälkeen voidaan antaa ohjausta ja neuvontaa siitä, miten hanketta voitaisiin edistää. Tällä hetkellä jo pakollisten koodistojen kanssa on ruuhkaa, joten siitäkin syystä uusien valmisteluhankkeiden ottamisessa käytetään harkintaa.

7 Pöytäkirja 1/2012 7(15) 8. Katsaus kliinisten asiantuntijatyöryhmien toimintaan Mervi Alasaarela esitteli kliinisten asiantuntijatyöryhmien työskentelyn tilanteen Päivi Mäkelä- Bengsin antaman tiedon pohjalta. Kaikki asetetut kliiniset asiantuntijaryhmät ovat aloittaneet työskentelynsä. Kokouksissa on aluksi käyty läpi ryhmien tehtäviä. Heikki Virkkunen on esitellyt ryhmille rakenteiseen potilaskertomuksen liittyvää tiedonhallintapalvelua ja sen riskitietojen valmistelutyötä. Ryhmissä on keskusteltu ICD-11:n päivityksestä ja mahdollisesta erikoislääkäriyhdistyksien kautta tapahtuvasta osallistumisesta WHO:n päivitystyöhön. Ryhmissä on noussut esiin selkeä koulutustarve koskien toimenpideluokituksen ja ICD-10 tautiluokituksen oikeaa ja asianmukaista käyttöä. Asiantuntijaryhmät toivovat, että uusi Suomalainen tautien kirjaamisen ohjekirja valittaisiin kurssikirjaksi lääketieteen lisensiaatin koulutukseen. Nuori lääkäriyhdistykselle on välitetty erään ryhmän toive siitä, että NLY voisi yhteistyössä THL:n kanssa järjestää asiaan liittyvän koulutuksen, josta saisi hallinnon koulutuspisteitä osana erikoislääkärikoulutusta. Osassa ryhmiä jäi kansallisiin luokituksiin tulleiden muutosten käsittely vielä kesken. Ryhmille on sovittu uudet kokousajat, jotta ehdotukset saadaan kokonaisuudessa käsiteltyä ennen koordinoivan ryhmän kokousta. Ryhmissä oli noussut esiin myös pohdinta siitä mikä on kliinisten asiantuntijaryhmien suhde potilaskertomustyöryhmään. Ryhmien työskentelyn keskinäisistä suhteista on kuva pöytäkirjan liitteenä (liite 4). 9. Seuraava kokous ja kokouksen päättäminen Kevään seuraava kokous pidetään tiistaina klo Puheenjohtaja päätti kokouksen klo Osastojohtaja Puheenjohtaja Päivi Hämäläinen Yksikön päällikkö Sihteeri Tiina Palotie-Heino Mervi Alasaarela Liitteet 4 kpl

8 Pöytäkirja 1/2012 8(15) Liite 1: Potilastietojen katselun erityinen syy Taustaa Sähköisten potilastietojärjestelmien käyttäjät saavat käsitellä potilasasiakirjoja vain siinä laajuudessa kuin heidän työtehtävänsä ja vastuunsa edellyttävät ja heidät tulee yksilöidä ja tunnistaa siten, että käyttäjä todennetaan yksiselitteisesti. Sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista (298/2009) 4 Sähköiseen luovutuspyyntöön perustuva potilastietojen sähköinen luovutus toiselle terveydenhuollon palvelujen antajalle toteutetaan valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen avulla sen jälkeen, kun hoitosuhteen olemassaolo potilaan ja luovutuspyynnön esittäjän välillä on tietoteknisesti varmistettu. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä 159/ Käytettäessä toisen terveydenhuollon toimintayksikön tietoja tietojärjestelmien välityksellä, on potilastietojen käyttöä seurattava sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain (159/2007) 5 :n edellyttämällä tavalla. Hoitosuhde potilaan ja luovutuspyynnön tekijän välillä on varmistettava tietoteknisesti. Terveydenhuoltolaki 1326/ Hoitosuhteen varmistamista oman organisaation tietojen käsittelyssä ei lainsäädännössä vaadita (toistaiseksi) Hoitosuhteen varmistus Oltava luovutuksiin perustuvassa tietojen käytössä Oman organisaation tietojen käytössä ei vaadita Tietojärjestelmiin määritellään potilashallinnon varmistusasiakirja, jolla varmistetaan potilaan ja hoitavan tahon välinen hoitosuhde Hoitosuhde varmistetaan pääsääntöisesti teknisesti, automaattisesti. Periaatteita 1 Hoitosuhteen teknisen varmistuksen (Potilashallinnon varmistus) periaatteita on määritelty mm. Potilastieto-järjestelmien käyttötapaukset v. 2.0 dokumentissa (KANTA.FI). Potilas voi sähköisellä allekirjoituksella varmistaa hoitosuhteen Mahdollista tulevaisuudessa Pääsääntöisesti hoitosuhde potilaan ja tietojen luovutuksen pyytäjän välillä voidaan tietoteknisesti varmistaa olemassa olevilla toisen henkilön tekemillä potilashallinnon tai vastaavilla merkinnöillä (potilashallinnon tapahtumalaji luokitus). Potilashallinnon tapahtumalaji 1 Jono voidaan muodostaa aina kun potilas on jonossa 2 Ajanvaraus varattu ajankohta + 3 kk 3 Avohoito 3 kk palvelutapahtuman päättymisestä 4 Osastohoito 3 kk palvelutapahtuman päättymisestä 5 Konsultaatio 3 kk konsultaatiopyynnöstä

9 Pöytäkirja 1/2012 9(15) 11 Palvelujen osto (voimassa olo suoraan sopimuksen mukaan, joten ei uudelleen muodostamisen aikarajoja) 12 Kotihoito 14 Lähete ja hoitopalaute kun lähete kirjattu tai hoitopalautteen saapumisesta on kulunut korkeintaan 3kk 15 Yhteydenotto hoidon tarpeen arvioimiseksi yhteydenottoajankohta + 3kk 16 Lääkemääräyksen uusimispyyntö uusimispyynnön kirjaamisajankohta + 3kk 17 Erityinen syy, joka annetaan voidaan luoda yhden vuorokauden ajan kun ei ole toisen henkilön kirjaamisajankohdasta (varmistuksen voimassaoloksi merkintää tai hoitosuhdetta asetetaan myös yksi vuorokausi) ei voida teknisesti päätellä Periaatteita 2 Jos potilashallinnon merkinnän tekijä on sama kuin tietojen luovutusta pyytävä henkilö tai teknistä varmistusta ei muuten voida tehdä (esim. valvontatehtävät), tulee tietojärjestelmän kysyä erityistä syytä potilastietojen käyttöön ja tallettaa se lokiin. (Aiemmin määrittelyssä vaadittiin aina toisen henkilön tekemä potilashallinnon merkintä ennen tietojen luovutusta) Potilastietojen katselun erityinen syy Tilanteissa, joissa automaattista varmistusta ei voida tehdä tulee hoitosuhde voida varmistaa muulla tavoin. mm. saman henkilön tekemän potilashallinnon merkinnän vuoksi (esim. yhden terveydenhoitajan neuvolat), kun käyttöoikeuksia ei voida yksiselitteisesti määritellä (esim. useissa yksiköissä työskentelevät hygienia- tai kipuhoitajat) tai hoitoon osallistumattomien henkilöiden kohdalla (esim. teknisen tuen henkilöt tai valvontatehtävissä asioivat henkilöt) Näissä tilanteissa käyttäjän tietojen katselulle kirjaama potilastietojen katselun Erityinen syy, joka tallennetaan lokitietoihin. Perustelut koodiston tarpeelle: Voidaan kirjata vapaana tekstinä, mutta luokiteltua tietoa voi paremmin hyödyntää: Tiedon yhtenäistämisessä ja Käytön seurannassa Kirjaamisen helpottamisessa Koodiston käyttö Hoitosuhteen varmistaminen tarvitaan KanTa-arkiston luovutuksiin, Sairaanhoitopiirin yhteisrekisterin tietojen käyttöön

10 Pöytäkirja 1/ (15) Lisäksi voidaan käyttää Oman organisaation tietojen käyttöön. Osa vaihtoehdoista ainoastaan omien tietojen käyttöön Koodiston muutokset Luokkia jaettu Potilaan hoito tai hoidon järjestäminen jaettu kahteen Konsultaatio / Hoidon tarpeen arviointi jaettu kahteen Luokkia yhdistetty Hoidon tarpeen arviointi ja hoidon järjestäminen yhdistetty Luokkaa tarkennettu Asiakirja- ja arkistohallinnolliset tehtävät tarkennettu Hoitopuhelu tarkennettu Hoidon laadun seuranta tarkennettu Selitteitä tarkennettu Tarkennettu koodisto 1 Hoidon tarpeen arviointi tai hoidon järjestäminen K 2 Potilaan hoitotilanne K 3 Hoitopuhelu K 4 Konsultaatio K 5 Potilasasiakirjan tarkastus, täydennys tai korjaus K 6 Hoidon laadun seuranta 7 Opetus 8 Tieteellinen tutkimus 9 Valvonta tai tarkastusoikeuden käyttö 10 Tekniset ylläpitotehtävät K 11 Asiakirja- ja arkistohallinnolliset tehtävät 12 Lausunto 13 Hätähaku K 99 Muu syy

11 Pöytäkirja 1/ (15) Liite 2: Lomake- ja kertomusasiakirjojen määrittelyprosessin kehittäminen: Koodistopalvelun määrittelyjen ja Kelan teknisten ohjeiden (CDS R2) määrittelyjen yhteen sovittaminen Lomake- ja kertomusasiakirjojen määrittelyprosessin nykytila Kertomusasiakirjojen tietosisältöjä ja käytettäviä luokituksia on kuvattu Potilaskertomuksen ydintiedot dokumentissa (2009) Kelan hyväksymiä (sekä hyväksymättömiä) asiakirjojen CDA R2 määrittelyitä on julkaistu Kanta.fi sivustolla Yhtenäisiä virallisia tietomäärittelyitä ei ole ollut Lomake- ja kertomusasiakirjojen määrittelyprosessi Asiakastietolain (159/2007) mukaan: THL vastaa: valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen toteutuksen edellyttämistä tietosisällöistä, käsitemalleista ja toimintaprosesseja tukevista tietorakenteista KELA vastaa: valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen toteuttamisen edellyttämistä teknisistä ja sanomaliikennemäärityksistä Määrittelyprosessin kehittäminen Lomake- ja kertomusasiakirjojen THL:n vastuulla olevat tietomäärittelyt julkaistaan koodistopalvelimella: Kuvataan tietosisällöt, tietorakenteet ja käytettävät luokitukset / koodistot Kelan vastuulla olevat CDA R2 määrittelyt julkaistaan Kanta.fi sivustolla Kuvataan tekniset arkistoinnin vaatimat ja sanomaliikenteen määritykset Määrittelyprosessin kehittäminen 2 Määrittelyt perustuvat THL:n määrittelemiin toiminnallisiin vaatimuksiin: Lähtökohtaisesti THL:n tietomäärittely kuvataan ensin ja CDA R2 -määrittelyt niiden pohjalta Työtä tehdään kuitenkin rinnakkain ja vuorovaikutteisesti Lähtötilanteessa joudutaan toimimaan myös käänteisesti, niiltä osin kun CDA R2 määritykset jo on olemassa Samalla tarkistetaan / päivitetään myös CDA-määritykset

12 Pöytäkirja 1/ (15)

13 Pöytäkirja 1/ (15) Liite 3: Koodistopalvelun vuosisuunnitelma KP-joryn käsittelyyn toistaiseksi sovitut asiat 2012 Koodistojen päivitykset 2012 Tammikuu Kuntaliitto - Laboratoriotutkimusnimikkeistö Kesäkuu Fimea - ATC Luokitus Kuntaliitto - Radiologinen tutkimus- ja toimenpideluokitus THL - Suun terveydenhuollon toimenpideluokitus THL - Toimenpideluokitus Heinäkuu Duodecim - FinMeSH Elokuu PTHAVO - Ensikäynti PTHAVO - Hoidon kiireellisyys PTHAVO - Hoidon tarpeen arvioinnin tulos PTHAVO - Kävijäryhmä PTHAVO - Käynnin luonne PTHAVO - Palvelumuoto PTHAVO - Palvelutapahtuman peruuntumisen syy PTHAVO - Perusterveydenhuollon avohoidon toimintoluokitus (SPAT)

14 Pöytäkirja 1/ (15) PTHAVO - Terveysongelman mukainen SPAT-kohdennus PTHAVO - Yhteystapa Syyskuu HILMO-koodistot 24 kpl Joulukuu Kuntaliitto - Laboratoriotutkimusnimikkeistö VRK/THL - Kuntakoodit Jatkuva AR/YDIN Näkymät AR/YDIN Otsikot Fimea Apteekkirekisteri KanTa-palvelut - Prosessivirheet ja huomautukset THL - KanTa välittäjärekisteri THL - SOTE-organisaatiorekisteri Tarvittaessa Muut koodistot Tavoitteet vuodelle 2012 Keskitytään erityisesti: - KanTa-tietorakenteissa vaiheistusasetuksen kautta säädeltyihin tietorakenteisiin - Sosiaalihuollon tietohallinnon osalta TikeSos-tuotosten viimeistelyyn Uusien valmisteluhankkeiden avausten suhteen käytetään harkintaa - panostetaan avoinna olevien valmistelujen edistämiseen Keskustelut johtoryhmän kanssa sellaisista valmistelulistalla olevista hankkeista, jotka eivät näytä etenevän tai valmisteluvastuu on muuttunut epäselväksi. Ehdotus; jokaisen valmisteluhankkeen tulee kerran vuodessa raportoida valmistelun etenemisestä johtoryhmälle joko toimittamalla muistio käsitel-täväksi tai tulemalla esittelemään valmistelutilanne paikan päälle

15 Pöytäkirja 1/ (15) Liite 4: Kliinisten asiantuntijaryhmien työnkatsaus Tilanne Kaikki asetetut kliiniset asiantuntijaryhmät ovat aloittaneet työskentelynsä. Kokouksissa on käyty läpi ryhmien toiminta Heikki Virkkunen on esitellyt ryhmille rakenteiseen potilaskertomuksen liittyvää tiedonhallintapalvelua ja sen riskitietojen valmistelutyötä Ryhmissä on keskusteltu ja ICD-11:n päivityksestä ja mahdollisesti erikoislääkäriyhdistyksien kautta osallistumisesta WHO:n päivitystyöhön. Esille tulleita asioita noussut esille selkeä koulutustarve koskien toimenpideluokituksen ja ICD-10 tautiluokituksen oikeaa ja asianmukaista käyttöä Asiantuntijaryhmät toivovat, että uusi Suomalainen tautien kirjaamisen ohjekirja, valittaisiin kurssikirjaksi lääketieteen lisensiaatin koulutukseen. Nuori lääkäriyhdistykselle on välitetty erään ryhmän toive siitä, että NLY voisi yhteistyössä THL:n kanssa järjestää asiaan liittyvän koulutuksen, josta saisi hallinnon koulutuspisteitä osana erikoislääkärikoulutusta. Osassa ryhmissä kansallisiin luokituksiin tulleiden muutosten käsittely on jäänyt kesken ja ryhmille on sovittu uudet kokousajat, jotta ehdotukset saadaan kokonaisuudessa käsiteltyä ennen koordinoivan ryhmän kokousta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä. Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä. Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi 1 Esityksen sisältö Pohjustusta keskusteluun Tausta ja johdanto Taustaa

Lisätiedot

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin 0 27.9.2011 1 (5) Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin Koodistopalvelimella julkaistut uudet luokitukset ja luokituspäivitykset, sekä koodistopalvelun muut päivitykset 31.5.2011 jälkeen 21.6.2011

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 1/2011 1(6) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30-16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), kokoushuone Tiira, 8.kerros Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

Suostumuksen hallinnan ja tietojen luovutuksen periaatteet

Suostumuksen hallinnan ja tietojen luovutuksen periaatteet Suostumuksen hallinnan ja tietojen luovutuksen periaatteet 27.5.2009 Maritta Korhonen PSSHP 11.5.2009 1 Mitä ei tässä PP-esityksessä käsitellä mutta mikä nousee keskustelussa aina esille Lainsäädännön

Lisätiedot

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelun vuosi 2015 17.3.2015 Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelimen vuosisuunnitelma 2015 Maaliskuu: Duodecim- FinMeSH Joulukuu: Kuntaliitto- Laboratoriotutkimusnimikkeistö,

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Muistio 30.1.2008 1 (5) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai 29.1.2008 klo 12:30-16 Paikka Stakes, Auditorio, 1. krs, Lintulahdenkuja 4, 00530 Helsinki Osallistujat Aaltonen Erkki (-) sij.

Lisätiedot

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelun vuosi 2014 29.7.2014 Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelimen vuosisuunnitelma 2014 Maaliskuu: Duodecim- FinMeSH THL- Suun terveydenhuollon tietosisältö

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous [ASIAKIRJAN NIMI] PÖYTÄKIRJA 1/2009 1(7) n kokous Aika 27.01.2009 klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lintulahden toimipaikka, Kokoustila Monitoimi A, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 10/2011 1(20) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Perjantai klo 9:00 12.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi A Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 8/2009 1(7 n kokous Aika Keskiviikko klo 12:30 16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lintulahden toimipiste, Kokoustila Monitoimi A, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus 4.10.2018 Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut 1 Kanta-palvelut Kaikille kansalaisille Apteekeille (~810) Julkiselle terveydenhuollolle ( > 1000 palveluyksikköä)

Lisätiedot

Kanta-palveluiden käyttöönotto. Psykologiliitto 15.4.2014

Kanta-palveluiden käyttöönotto. Psykologiliitto 15.4.2014 Kanta-palveluiden käyttöönotto Psykologiliitto 15.4.2014 Kansallisten tietojärjestelmäpalveluiden kokonaisuus ja hyödyntäminen VRK:n varmennepalvelut Valviran attribuuttipalvelu Valveri-rekisteri Lääketietokanta

Lisätiedot

Sote-rajapinnan tiedonkäsittely tulevaisuudessa

Sote-rajapinnan tiedonkäsittely tulevaisuudessa Sote-rajapinnan tiedonkäsittely tulevaisuudessa Kanta-palvelut tukevat sosiaalihuollosta koostettujen tietojen luovutusta terveydenhuoltoon ja päinvastoin Mitä sote-yhteisillä asiakastiedoilla tarkoitetaan?

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 4/2013 1(15) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tilkan Viuhka, Mannerheimintie 164a, 2. krs, kokoustila 2 Puheenjohtaja

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 3/2012 1(22) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Hoitotietojen käytön lokivalvonnan vaatimuksia 12.9.2012

Hoitotietojen käytön lokivalvonnan vaatimuksia 12.9.2012 Hoitotietojen käytön lokivalvonnan vaatimuksia 12.9.2012 Potilastietojen käyttö ja luovutus Henkilötietolaissa (22.4.1999/523) Rekisterinpitäjän velvollisuus suojata henkilörekistereitä riittävin teknisin

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON LOMAKKEIDEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS. Terveydenhuollon Atk-päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylän Paviljongissa Timo Siira, neuvonantaja

TERVEYDENHUOLLON LOMAKKEIDEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS. Terveydenhuollon Atk-päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylän Paviljongissa Timo Siira, neuvonantaja TERVEYDENHUOLLON LOMAKKEIDEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS Terveydenhuollon Atk-päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylän Paviljongissa Timo Siira, neuvonantaja Terveydenhuollon lomakkeet Lomakkeesta voidaan yleistäen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 2012. 165/2012 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 2012. 165/2012 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 2012 165/2012 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus terveydenhuollon valtakunnallisista tietojärjestelmäpalveluista Annettu Helsingissä

Lisätiedot

Kanta-palvelut, Kelan näkökulma

Kanta-palvelut, Kelan näkökulma Kanta-palvelut, Kelan näkökulma Pia Järvinen-Hiekkanen Lääkäriliitto 6.3.2014 Kela Kanta-palvelujen toteuttajana Kela on myös iso IT-talo Tietohallinnon toimialalla toimii IT-osasto, Tietohallinto-osasto

Lisätiedot

Kanta-palveluiden vaatimukset sote- ja maakuntauudistuksessa

Kanta-palveluiden vaatimukset sote- ja maakuntauudistuksessa Kanta-palveluiden vaatimukset sote- ja maakuntauudistuksessa 1 Kanta-palvelut käytettävissä ja käytössä Palvelut ovat käytettävissä valtakunnallisesti 24/7 ja yhteisiä toimintamalleja on rakennettu Sähköinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun tilannekatsaus

Koodistopalvelun tilannekatsaus Koodistopalvelun tilannekatsaus Sote-tietoarkkitehtuurin ohjausryhmän kokous 20.9.2018 Mikko Härkönen THL OPER Valmistelussa olevat tietorakenteet tilanne 14092018 Katso erillinen pdf-liite asialistalta

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Muistio 14.11.2008 1 (6) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika 12.11.2008 klo 12:30-16:00 Paikka Stakes, Kokoustila Monitoimi A, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi Jäsenet Aaltonen

Lisätiedot

puheenjohtaja jäsen jäsen jäsen jäsen jäsen sihteeri

puheenjohtaja jäsen jäsen jäsen jäsen jäsen sihteeri Pöytäkirja sivu 1(5) nro 2/2017 Elin: Vähemmistökielinen lautakunta Aika: 21.11.2017, klo 13.00 14.30 Paikka: Vaasan keskussairaala, X-talon 6. kerroksen kokoushuone Päätöksentekijät Läsnäolijat: Holm

Lisätiedot

Valmistautuminen potilastiedon arkiston käyttöönottoon. Käyttöönoton käsikirja ja toiminnallisen muutoksen tukeminen Anna Kärkkäinen 29.11.

Valmistautuminen potilastiedon arkiston käyttöönottoon. Käyttöönoton käsikirja ja toiminnallisen muutoksen tukeminen Anna Kärkkäinen 29.11. Valmistautuminen potilastiedon arkiston käyttöönottoon Käyttöönoton käsikirja ja toiminnallisen muutoksen tukeminen Anna Kärkkäinen 29.11.2012 Kansallinen käyttöönoton tuki liittyjille Käyttöönoton käsikirja

Lisätiedot

Suostumuskäytännöt Suomen perustuslaki

Suostumuskäytännöt Suomen perustuslaki Suostumuskäytännöt 2..205 THL / OPER - OTK Joni Komulainen Suomen perustuslaki 6 Yhdenvertaisuus 0 Yksityiselämän suoja: Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu: - Henkilötietojen suojasta

Lisätiedot

Kanta-palvelut. Kansallinen koodistopalvelu - palvelukuvaus V 1.12

Kanta-palvelut. Kansallinen koodistopalvelu - palvelukuvaus V 1.12 Kanta-palvelut Kansallinen koodistopalvelu - palvelukuvaus V 1.12 1.7.2015 1(6) Sisällysluettelo 1 Palvelukuvaus 3 2 Kansallinen koodistopalvelu 4 3 Koodistopalvelun tuottajan vastuut ja velvollisuudet

Lisätiedot

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa Kansallinen Terveysarkisto - KanTa KanTa-palvelut pähkinänkuoressa 14.5.2012 Heikki Virkkunen THL / OPER 1 KanTa-palvelut: Tiivistetysti KanTa-palvelut ovat kansallisia terveydenhuollon tietojen sähköisiä

Lisätiedot

Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa?

Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa? Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa? Terveydenhuollon ATK-päivät 15.-16.5.2012 KanTa-palveluihin liittyvää keskeistä lainsäädäntöä Laki sähköisestä lääkemääräyksestä

Lisätiedot

Sivu Kohta Vanha Uusi Muutoksen tyyppi

Sivu Kohta Vanha Uusi Muutoksen tyyppi Hilmo- 2019 - oppaaseen 16.11.2018 tehdyt muutokset Sivu Kohta Vanha Uusi Muutoksen tyyppi 1.3 Tiedonkeruuta ohjaavat 7 lait suorittaminen (Euroopan parlamentin ja neuvoston tietosuoja-asetuksen (2016/679)

Lisätiedot

Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen

Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen Koulutusorganisaatiot Kansa-koulu-IIhankkeessa -aloitusseminaari Sisältö Kanta-palvelut sosiaalihuollossa Sosiaalihuollon asiakastiedon

Lisätiedot

Kansallinen Terveysarkisto KanTa

Kansallinen Terveysarkisto KanTa Kansallinen Terveysarkisto KanTa KanTa - palveluihin kuuluvat sähköinen resepti, Potilastiedon arkisto ja Tiedonhallintapalvelu, Lääketietokanta sekä Oma Kanta (=Omien tietojen katselu) Kansalainen käyttää

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 1/2015 1(9) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai 26.1.2015 klo 12.30 16.00 Paikka Astma- ja allergiatalon kongressikeskus, neuvotteluhuone 208, Paciuksenkatu 19, Helsinki (-) Puheenjohtaja

Lisätiedot

AvoHILMO Tietosisältö palvelutapahtuman eri vaiheissa Pirjo Tuomola

AvoHILMO Tietosisältö palvelutapahtuman eri vaiheissa Pirjo Tuomola AvoHILMO Tietosisältö palvelutapahtuman eri vaiheissa Pirjo Tuomola 7.10.2010 Esityksen nimi / Tekijä 1 AvoHILMO -prosessi kirjaajilta tiedon käyttäjille 2 Opas Raportointi Koodistopalvelin/tietorakenteet

Lisätiedot

Sanastotyö THL:SSÄ Sanastotyö THL:ssä / Outi Meriläinen 1

Sanastotyö THL:SSÄ Sanastotyö THL:ssä / Outi Meriläinen 1 Sanastotyö THL:SSÄ 18.5.2011 9.11.2014 Sanastotyö THL:ssä / Outi Meriläinen 1 Miksi THL:ssä tehdään sanastotyötä? Sanastotyö on THL:ssä lakisääteistä: Laki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta 688/2008

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 2/2013 1(20) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Paciuksenkatu 21, Saunakabinetti 8. krs. Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Kokousaika kello 9:00 11.30 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, nh TUPA Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen muistion

Lisätiedot

YDINTIEDOT TIETOJÄRJESTELMISSÄ MISSÄ MENNÄÄN?

YDINTIEDOT TIETOJÄRJESTELMISSÄ MISSÄ MENNÄÄN? YDINTIEDOT TIETOJÄRJESTELMISSÄ MISSÄ MENNÄÄN? Kauko Hartikainen Sähköiset tietojärjestelmät - apu vai uhka terveydenhuollossa? STAS ry:n seminaari 6.11.2008 PAPERINEN ARKISTO SORTUU DIGITAALISEN VALLANKUMOUKSEN

Lisätiedot

Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen

Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen Sosiaali- ja Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Tampere Pia-Liisa Heiliö Neuvotteleva virkamies 12.5.2015

Lisätiedot

Potilastiedon arkiston tilannekatsaus

Potilastiedon arkiston tilannekatsaus Potilastiedon arkiston tilannekatsaus 24.4.2019 Sole Salmijärvi Esityksen sisältö Potilastiedon arkiston ajankohtaiset asiat Vanhojen tietojen arkistoinnin ajankohtaiset asiat Potilastiedon arkiston kehitysprojektien

Lisätiedot

Henkilö, johon asiakas voi ottaa yhteyttä henkilötietojen käsittelyä koskevissa asioissa.

Henkilö, johon asiakas voi ottaa yhteyttä henkilötietojen käsittelyä koskevissa asioissa. Laatimispäivä: 10 /2015 Tämä on tietosuojaseloste, joka sisältää rekisteriselosteen ja asiakkaiden henkilötietojen käsittelyä koskevan informoinnin. 1. Toiminnasta vastaava rekisterinpitäjä Nimi: Katuosoite:

Lisätiedot

AvoHILMO Tietosisältö palvelutapahtuman eri vaiheissa Pirjo Tuomola

AvoHILMO Tietosisältö palvelutapahtuman eri vaiheissa Pirjo Tuomola AvoHILMO Tietosisältö palvelutapahtuman eri vaiheissa Pirjo Tuomola 3.11.2010 AvoHILMO_tietosisältö / Pirjo Tuomola 1 AvoHILMO -prosessi kirjaajilta tiedon käyttäjille 2 Opas Raportointi Koodistopalvelin/tietorakenteet

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 4/2010 1(13) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai 18.5.2010 klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kokoushuone Tiira, 8. krs, Lintulahdenkuja 4, Helsinki

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 7/2012 1(17) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 9.30 12.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 9/2012 1(23) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 15.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Saunakabinetti 8krs. Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä 28.5.2013 Henna Koli, Kela KanTa-palvelut Kansallinen Terveysarkisto (KanTa) on yhteinen nimitys terveydenhuollon, apteekkien

Lisätiedot

Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa

Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa 30.5.2007 Maritta Korhonen 24.03.2013 1 Taustaa Sosiaali- ja terveydenhuollossa hyödynnettävälle tietoteknologialle asettaa erityisvaatimuksia

Lisätiedot

Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet. Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen

Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet. Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen SFS-EN ISO 9999 Vammaisten apuvälineet Luokitus ja termit

Lisätiedot

Kanta-palvelut Yleisesittely

Kanta-palvelut Yleisesittely Kanta-palvelut Yleisesittely Kansallisten tietojärjestelmäpalvelujen kokonaisuus VRK:n varmennepalvelut Lääketietokanta Terveyskeskus A Apteekki Reseptikeskus THL koodistopalvelu Valviran attribuuttipalvelu

Lisätiedot

Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen

Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen Terveydenhuollon ATK-päivät Turun kongressikeskus Logomo 28. 29.5.2013 Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen Kansallisten tietojärjestelmäpalveluiden kokonaisuus

Lisätiedot

Kiireettömään hoitoon pääsy

Kiireettömään hoitoon pääsy Kiireettömään hoitoon pääsy Hoidon tarve on arvioitava samoin perustein koko maassa Potilaan hoidon tarve pitää arvioida ja hoito toteuttaa terveydenhuollon eri toimipisteissä yhtenäisin lääketieteellisin

Lisätiedot

Postinumero Kela. Käyntiosoite Nordenskiöldinkatu 12, Helsinki. Nimi Kanta-palvelujen tietosuojavastaava

Postinumero Kela. Käyntiosoite Nordenskiöldinkatu 12, Helsinki. Nimi Kanta-palvelujen tietosuojavastaava 1 Rekisterinpitäjä Nimi Kansaneläkelaitos Postiosoite PL 450 Postinumero 00056 Kela Puhelin 020 634 11 Käyntiosoite Nordenskiöldinkatu 12, 00250 Helsinki 2 Rekisteriasioita hoitava henkilö tai yhteyshenkilö

Lisätiedot

Lokipolitiikka (v 1.0/2015)

Lokipolitiikka (v 1.0/2015) KYS erityisvastuualue Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Lokipolitiikka (v 1.0/2015) Sisällys 1 JOHDANTO... 2 2 HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYYN LIITTYVÄ LAINSÄÄDÄNTÖ... 2 3 LOKI JA LOKITIETO... 3 4 LOKITIETOJEN

Lisätiedot

Valtuutussäännökset. Voimassaoloaika. Määräys tulee voimaan pp. päivänä [x]kuuta 2015 ja se on voimassa toistaiseksi.

Valtuutussäännökset. Voimassaoloaika. Määräys tulee voimaan pp. päivänä [x]kuuta 2015 ja se on voimassa toistaiseksi. MÄÄRÄYS 3/2015 1(5) Määräys valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen avulla terveydenhuollon ulkopuolisille toimijoille luovutettavista todistuksista ja lausunnoista (SV6, lääkärintodistus A) Valtuutussäännökset

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai 3.6.2008 klo 12:30-15 Paikka Stakes, Kokoustila Collegium, Lintulahdenkuja 4, 00530 Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi Jäsenet Aaltonen Erkki Ahonen

Lisätiedot

Potilas -ja asiakastietojärjestelmien vaatimukset ja valvonta Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana

Potilas -ja asiakastietojärjestelmien vaatimukset ja valvonta Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Potilas -ja asiakastietojärjestelmien vaatimukset ja valvonta Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana 26.5.2016 Yli-insinööri Antti Härkönen, Valvira Tietojärjestelmien valvonta Terveysteknologia-ryhmä

Lisätiedot

SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN TOIMINNALLISUUKSIA TOTEUTTAVIEN TIETO- JÄRJESTELMIEN VAATIMUSTENMUKAISUUS SIIRTYMÄVAIHEESSA

SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN TOIMINNALLISUUKSIA TOTEUTTAVIEN TIETO- JÄRJESTELMIEN VAATIMUSTENMUKAISUUS SIIRTYMÄVAIHEESSA Ohje 9/2015 1(6) PÄIVITETTY OHJE: SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN TOIMINNALLISUUKSIA TOTEUTTAVIEN TIETO- JÄRJESTELMIEN VAATIMUSTENMUKAISUUS SIIRTYMÄVAIHEESSA Kohderyhmät: Voimassaolo: Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN MUUTOKSIA JA TOIMINTAMALLIN TARKENTAMINEN 01.11.2015 ALKAEN

SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN MUUTOKSIA JA TOIMINTAMALLIN TARKENTAMINEN 01.11.2015 ALKAEN Ohje 8/2015 1(5) SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN MUUTOKSIA JA TOIMINTAMALLIN TARKENTAMINEN 01.11.2015 ALKAEN Kohderyhmät Voimassaoloaika Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarjoajat Yksityisen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien valvonta

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien valvonta Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien valvonta Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana 6.5.2015 Yli-insinööri Antti Härkönen, Valvira Asiakastietolaki Laki 159/2007 (ja muutokset

Lisätiedot

Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon Koodistopalvelu

Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon Koodistopalvelu Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon Koodistopalvelu 23.9.2015 23.9.2015 Mikko Härkönen, Tietorakenteet-yksikkö 1 Esityksen sisältö 1. Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon Koodistopalvelu sijainti

Lisätiedot

Tutkimus ja tilastointijaos. Ilona Autti-Rämö Terveystutkimuksen päällikkö Tutkimusprofessori Kela tutkimusosasto

Tutkimus ja tilastointijaos. Ilona Autti-Rämö Terveystutkimuksen päällikkö Tutkimusprofessori Kela tutkimusosasto Tutkimus ja tilastointijaos Ilona Autti-Rämö Terveystutkimuksen päällikkö Tutkimusprofessori Kela tutkimusosasto Tehtävät cc Ehdotus lainsäädännön muutoksesta jotta KanTaan talletettuja tietoja voidaan

Lisätiedot

Kanta-sopimusmalli / Yritys-Yritys. Sopimus eresepti-palveluun liittymisestä

Kanta-sopimusmalli / Yritys-Yritys. Sopimus eresepti-palveluun liittymisestä Kanta-sopimusmalli / Yritys-Yritys Sopimus eresepti-palveluun liittymisestä Tällä sopimuksella yksityinen terveydenhuollon toimintayksikkö ( Lääkäriasema ) ja Lääkäriaseman tiloissa toimiva lääkäripalveluyhtiö

Lisätiedot

AvoHILMO Kysymyksiä Esityksen nimi / Tekijä 1

AvoHILMO Kysymyksiä Esityksen nimi / Tekijä 1 AvoHILMO Kysymyksiä 5.11.2009 1.12.2009 Esityksen nimi / Tekijä 1 HTA: Asetus 1019/2004: Välitön yhteydensaaminen HTA: selvitetään yhteydenoton syy, sairauden oireet ja niiden vaikeusaste sekä kiireellisyys

Lisätiedot

1. Koodistopalvelimella julkaistut uudet luokitukset ja luokituspäivitykset sekä koodistopalvelun muut päivitykset 26.1.

1. Koodistopalvelimella julkaistut uudet luokitukset ja luokituspäivitykset sekä koodistopalvelun muut päivitykset 26.1. 27.3.2015 1 (6) Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin 1. Koodistopalvelimella julkaistut uudet luokitukset ja luokituspäivitykset sekä koodistopalvelun muut päivitykset 26.1.2015 jälkeen Koodistopalvelutiedote

Lisätiedot

Miten ravitsemustila ja ravitsemusohjaus kirjataan ja tilastoidaan?

Miten ravitsemustila ja ravitsemusohjaus kirjataan ja tilastoidaan? Miten ravitsemustila ja ravitsemusohjaus kirjataan ja tilastoidaan? Ravitsemuksesta hyvää mieltä ja toimintakykyä ikäihmisen arkeen 15.4.2019 Tays Kirsti Sammallahti, laillistettu ravitsemusterapeutti,

Lisätiedot

AvoHILMOn käsite- ja luokituskysymyksiä

AvoHILMOn käsite- ja luokituskysymyksiä AvoHILMOn käsite- ja luokituskysymyksiä 26.10.2010 26.10.2010 Pirjo Tuomola 1 AvoHILMO-luokitusten ylläpito ja kehittäminen AvoHILMOssa käytettävistä luokituksista ja niiden kehittämisestä vastaa pth avohoidon

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Kokousaika 28.04.2017 kello 9:00 11:05 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta

Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta Jarmo Kärki & Erja Ailio 24.6.2014 Asiakastietomallin hallinta / Kärki & Ailio 1 Esityksen sisältö Millainen ylläpidon ja kehittämisen rakenne on sosiaalihuollon

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 8/2012 1(21) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 9.30 12.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Saunakabinetti 8krs. Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Muistio 24.9.2008 1 (5) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Torstai 24.9.2008 klo 12:30-15:25 Paikka Stakes, kokoushuone Tiira, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi (x) Jäsenet

Lisätiedot

Osapuolet sitoutuvat noudattamaan e-reseptipalvelun ehtoja ja sen liitteitä.

Osapuolet sitoutuvat noudattamaan e-reseptipalvelun ehtoja ja sen liitteitä. Mallisopimus Sopimus e-reseptipalveluun liittymisestä Tällä sopimuksella yksityinen terveydenhuollon toimintayksikkö ( Lääkäriasema ) ja itsenäinen ammatinharjoittaja ("Ammatinharjoittaja") sopivat e-reseptipalveluun

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Eläketurvakeskuksen lausunto Eläketurvakeskuksen kanta asiakastietolakiin

Lisätiedot

AvoHILMO-luokituksiin liittyviä kysymyksiä

AvoHILMO-luokituksiin liittyviä kysymyksiä AvoHILMO-luokituksiin liittyviä kysymyksiä AvoHILMO-koulutus 30.9.2010 30.9.2010 Sanna-Mari Saukkonen 1 AvoHILMO-luokitusten ylläpito ja kehittäminen AvoHILMOssa käytettävistä luokituksista ja niiden kehittämisestä

Lisätiedot

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Marjukka Turunen ja Maritta Korhonen Kela Kelan rooli maakunta- ja sote-uudistuksessa - lainsäädäntöpohja Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä

Lisätiedot

KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä

KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä Malli: Asiakastietojen käsittely 1 (7) KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä Ohje: Tämän ohjeen kohderyhmä on terveydenhuollon toimintayksikön johto. Ohje on

Lisätiedot

Sähköisen potilaskertomuksen tietomääritysten käyttöönotto

Sähköisen potilaskertomuksen tietomääritysten käyttöönotto Sähköisen potilaskertomuksen tietomääritysten käyttöönotto Terveydenhuollon Atk-päivät Turku 31.5.2007 Kristiina Häyrinen Kuopion yliopisto Terveyshallinnon ja -talouden laitos Tavoitteet edelleen voimassa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä 157/2009 Jussi Holmalahti, johtaja Lupaosasto Tietojärjestelmät

Lisätiedot

AvoHILMO Palvelutapahtuman vaiheet ja niiden tietosisältö Pirjo Tuomola

AvoHILMO Palvelutapahtuman vaiheet ja niiden tietosisältö Pirjo Tuomola AvoHILMO Palvelutapahtuman vaiheet ja niiden tietosisältö Pirjo Tuomola 30.3.2010 Esityksen nimi / Tekijä 1 AvoHILMO -prosessi kirjaajilta tiedon käyttäjille 2 Opas Raportointi Koodistopalvelin/tietorakenteet

Lisätiedot

Kysely- ja välityspalvelu

Kysely- ja välityspalvelu Palvelukuvaus 1 (5) Kysely- ja välityspalvelu Kysely- ja välityspalvelu on Kansaneläkelaitoksen (jäljempänä Kela) Kantapalvelujen ylläpitämä ja Kanta-palveluihin kuuluva tietojärjestelmäpalvelu, jonka

Lisätiedot

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an ATK-päivät 27.5.09 Sessio: Sähköinen asiointi Ilkka Winblad*, Päivi Hämäläinen**, Jarmo Reponen* *FinnTelemedicum Oulun yliopisto **Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

OLENNAISET TOIMINNALLISET VAATIMUKSET - PÄIVITETTY LUOKITUS JA JÄRJESTELMÄLOMAKE Kela toimittajayhteistyökokous 26.4.

OLENNAISET TOIMINNALLISET VAATIMUKSET - PÄIVITETTY LUOKITUS JA JÄRJESTELMÄLOMAKE Kela toimittajayhteistyökokous 26.4. OLENNAISET TOIMINNALLISET VAATIMUKSET - PÄIVITETTY LUOKITUS JA JÄRJESTELMÄLOMAKE 24.4.2019 Kela toimittajayhteistyökokous 26.4.2019 1 ASIAKASTIETOLAIN 250/2014 MUKAISET OLENNAISET VAATIMUKSET I Toiminnalliset

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1. Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, MIKKELI, NH Pyöreä torni

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1. Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, MIKKELI, NH Pyöreä torni Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1 Kokousaika 20.12.2017 kello 13:00-15:30 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, 50100 MIKKELI, NH Pyöreä torni Asialista: 1 Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden

Lisätiedot

Kuka auttaa johtoa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käytönvalvonnassa?

Kuka auttaa johtoa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käytönvalvonnassa? Kuka auttaa johtoa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käytönvalvonnassa? Lainsäädäntö ja siihen liittyvä ohjeistus Kuntamarkkinat 10.9.2014, Kuntatalo 10.9.2014 Tanja Stormbom, lakimies, THL

Lisätiedot

Potilastiedon arkiston 2. vaihe

Potilastiedon arkiston 2. vaihe Potilastiedon arkiston 2. vaihe THL, Operatiivisen toiminnan yksikkö 24.8.2015 Potilas arkiston 2.vaihe / Paasitorni 26.8.15 1 Potilastiedon arkisto:julkinen terveydenhuolto 15.08.2015 7 Potilastietojärjestelmää

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 7/2009 1(7) n kokous Aika Keskiviikko klo 12:35-15.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kokoustila Tiira, 9.krs, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja (+) Hämäläinen Päivi THL

Lisätiedot

Muutos Lääketietokannan määrittelyyn 2016 (Tuotantoon 15.11.2016)

Muutos Lääketietokannan määrittelyyn 2016 (Tuotantoon 15.11.2016) Muutos Lääketietokannan määrittelyyn 2016 (Tuotantoon 15.11.2016) Sisällys 1 Muutosten taustaa... 3 2 Lääketietokantamuutosten strateginen päämäärä... 3 3 Muutokset Lääketietokannan tietosisältöön ja rakenteeseen...

Lisätiedot

Potilasturvallisuus ja kokonaisarkkitehtuuri

Potilasturvallisuus ja kokonaisarkkitehtuuri Potilasturvallisuus ja kokonaisarkkitehtuuri Mikko Huovila THL / Oper 26.9.2013 26.9.2013 Mikko Huovila THL / Oper 1 Esityksen sisältö 1. Kokonaisarkkitehtuuri menetelmänä 2. Potilasturvallisuus kokonaisarkkitehtuurikehyksessä

Lisätiedot

LUONNOS Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Liitteet

LUONNOS Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Liitteet MÄÄRÄYS 3/2015 1(7) Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista annetun lain (254/2015) 22 1 Kohderyhmät Voimassaoloaika Sosiaalihuollon

Lisätiedot

Alaikäisen puolestaasiointi

Alaikäisen puolestaasiointi Alaikäisen puolestaasiointi 25.9.2019 Alaikäisen puolesta-asiointi terveydenhuollossa Potilaslain mukaan alaikäisellä potilaalla on oikeus päättää hoidostaan sekä hänen terveydentilaansa ja hoitoansa koskevien

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous [ASIAKIRJAN NIMI] PÖYTÄKIRJA 3/2009 1(9) n kokous Aika 8.4.2009 klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lintulahden toimipiste, Kokoustila Monitoimi A, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

AvoHILMO 1(17) Tekninen rakennekuvaus 2.1

AvoHILMO 1(17) Tekninen rakennekuvaus 2.1 AvoHILMO 1(17) Sisältö Sisältö... 1 Tavoitteet... 1 Muutokset edelliseen ohjeeseen... 2 Periaatteet... 2 Rakenne... 3 Yksilötapahtuma... 3 Yhteisötapahtuma... 4 Rakenne-esimerkki... 4 Kentät... 6 Kenttien

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 1/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 1/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 1/2016 1 Kokousaika kello 12:00 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin 2017 THL / OPER 1 Käytönvalvonnan kokonaisuus Ammattioikeus ja organisaation määrittelemät työtehtävät Lokivalvonta Ammattihenkilön

Lisätiedot

Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS)

Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS) Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS) Pia Alava Suunnittelija Welfare ICT Forum 10.10.2014 Uudistuksen taustaa Palautteet Lomakkeissa liian vähän tilaa, täyttäminen vie liikaa aikaa, epäselviä

Lisätiedot

Kansallisen soteluokitusstrategian. valmistelu - lähetekeskustelu. Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä 20.9.

Kansallisen soteluokitusstrategian. valmistelu - lähetekeskustelu. Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä 20.9. Kansallisen soteluokitusstrategian valmistelu - lähetekeskustelu Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä 20.9.2018 Sisältää luonnosvaiheen alustavaa materiaalia Juha Mykkänen / THL

Lisätiedot

Faktoja Kanta-palveluista nyt ja tulevaisuudessa Yksikön johtaja Marina Lindgren, Kela

Faktoja Kanta-palveluista nyt ja tulevaisuudessa Yksikön johtaja Marina Lindgren, Kela Faktoja Kanta-palveluista nyt ja tulevaisuudessa 12.10.2016 Yksikön johtaja Marina Lindgren, Kela Tässä esityksessä Mitä Kanta-palvelut ovat nyt? Mitä uutta on tulossa? Mitä vaatimuksia Kanta-palvelujen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 195/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 195/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 195/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain sekä eräiden muiden lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut

Lisätiedot

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 4/2016

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 4/2016 Pöytäkirja 1 (8) Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 4/2016 Aika 5.4.2016 kello 18:00-19:57 Paikka Porin kaupunginhallituksen kokoushuone Allekirjoitukset Juha Vasama puheenjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Lisätiedot

Terveydenhuollon ATK-päivät 25.5.2010 Sessio 2: Terveydenhuollon tiedonhallinnan kansallinen koordinaatio Hallitusneuvos Pekka Järvinen.

Terveydenhuollon ATK-päivät 25.5.2010 Sessio 2: Terveydenhuollon tiedonhallinnan kansallinen koordinaatio Hallitusneuvos Pekka Järvinen. Terveydenhuollon ATK-päivät 25.5.2010 Sessio 2: Terveydenhuollon tiedonhallinnan kansallinen koordinaatio Hallitusneuvos Pekka Järvinen Lakimuutokset Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 2/2012 1(23) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2016 1 Kokousaika kello 12:00 14:00 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen

Lisätiedot