Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Koodistopalvelun johtoryhmän kokous"

Transkriptio

1 Pöytäkirja 2/2013 1(20) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Paciuksenkatu 21, Saunakabinetti 8. krs. Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi THL (x) Varapuheenjohtaja Palotie-Heino Tiina THL (x) Jäsenet Eronen Marianne Kela (-) Sij. Helminen Sari (x) Hartikainen Kauko Suomen Kuntaliitto (x) Sij. Savolainen Tuija () Häkkinen Pirjo THL (x) Sij. Räikkönen Outi () Härkönen Sampo Lääkärikeskus Aava Oy (-) Junttila Kristiina HUS, Hoitotyö (x) Sij. Vinkanharju Anne () Kaskinen Timo HL7 Finland ry. (-) Kopra Kyösti HUS (-) Sij. Lukander Maisa (-) Kälviä Minna Eksote, Sosiaalityö (-) Sij. Marttinen Paula (-) Leinonen Kirsiliina Helsingin sos.terv.v./terv.h. (-) Sij. Kallio Leea (-) Lindgren Marina Kela (-) Sij. Toivola Kari (x) Mettovaara Vesa Valvira (x) Sij. Toiviainen Hanna (-) Porrasmaa Jari STM (-) Sij. Mäntyranta Taina (-) Pouta Anneli THL (-) Sij. Salo Jarmo (-) Räsänen Maija Vaasan sairaanhoitopiiri (-) Siipola Anne Helsingin sos.terv.v./sos.h. (x) Sij. Tikanoja Minna () Siponen Tiina PSSHP (-) Virkkunen Heikki THL (x) Sij. Saario Minna () Virtanen Martti Nordic Casemix Center (x) Sij. Lukander Maisa () Witick Tanja Kokkolan sosiaali- ja terveystoimi (-) Sij. Andtbacka Marjo (-) Ylönen Saija Tilastokeskus (x) Sij. Kaukonen Essi () KP-tiimi Eerola Johanna THL (x) Kajander Ani THL (x) Lehtonen Jari THL (x) Lehtonen Santeri THL (x) Lehtovirta Jukka THL (x) Mäkelä-Bengs Päivi THL (x) Peltonen Veli-Pekka THL (x) Esittelijät Ailio Erja THL Asiakohdat (2 ja 3) Vuokko Riikka THL (-)

2 Pöytäkirja 2/2013 2(20) Yhteenveto kokouksen päätöksistä Asia 2. Hyväksyttäväksi kaksi sosiaalihuollon luokitusta 2.a Sopimukseen perustuva vastuu lapsen huollosta (uusi luokitus) Luokitus Sopimukseen perustuva vastuu lapsen huollosta palautettiin valmisteluun päätösesityksessä mainituin evästyksin. 2.b Asunnon hallintaperuste (uusi luokitus) Luokitus Asunnon hallintaperuste hyväksyttiin edellyttäen, että sen käyttötarkoituskuvausta selkiytetään ja tarkennetaan niin, että siitä ilmenee missä kaikissa asiakasasiakirjoissa luokitusta käytetään. Uusi käyttötarkoituskuvaus tulee tuoda johtoryhmälle tiedoksi. Asia 3. Hyväksyttäväksi THP:n kolme lomakerakennetta (tahdonilmaisu) 3.a Elinluovutustahto (uusi lomake) Elinluovutuslomake hyväksyttiin seuraavin ehdoin: - kyllä/ei toteutetaan niin, etteivät molemmat ole voimassa yhtä aikaa - huomautuskenttään tehdyt merkinnät näkyvät automaattisesti, jotta ne eivät jää huomaamatta - huomaukselle lisätään kuvaus, josta ilmenevät kaikki sen käyttötarkoitukset - myös muut tarpeelliset kenttien kuvaukset lisätään - tietotyypitykset tarkistetaan ennen laaturyhmään viemistä - koodistopalvelun tekninen asiantuntijaryhmä tarkastaa lomakkeen ennen laaturyhmäkäsittelyä. 3.b Hoitotahto (uusi lomake) Hoitotahtolomake palautettiin valmisteluun päätösesityksessä mainituin evästyksin. 3.c Luovutusilmoitusasiakirja (uusi lomake) Luovutusilmoituslomake hyväksyttiin. Ennen julkaisemista se on tarkastettava koodistoteknisessä asiantuntijaryhmässä. Myös tarpeelliset kuvaukset tulee lisätä. Asia 4. Hyväksyttäväksi THP:n lääkityksen tietosisältöön liittyvä luokitus Lääkehoidon tyyppi

3 Pöytäkirja 2/2013 3(20) Luokitus Lääkehoidon tyyppi hyväksyttiin.

4 Pöytäkirja 2/2013 4(20) 1. Osallistujat, asialistan hyväksyminen ja edellisen kokouksen pöytäkirja Puheenjohtaja avasi kokouksen kello Todettiin läsnäolijat. Hyväksyttiin asialista ja edellisen kokouksen ( ) pöytäkirja. Pöytäkirja julkaistaan Koodistopalvelun verkkosivuilla. 2. Hyväksyttäväksi kaksi sosiaalihuollon luokitusta 2a) Sopimukseen perustuva vastuu lapsen huollosta -luokitus 2b) Asunnon hallintaperuste luokitus Esittelijä erikoissuunnittelija Erja Ailio THL 2a) Sopimukseen perustuva vastuu lapsen huollosta luokitus Esittely Luokitus Sosiaalihuolto - Sopimukseen perustuva vastuu lapsen huollosta kuvaa vanhempien väliseen sopimukseen perustuvaa vastuuta lapsen huoltoon kuuluvien tehtävien järjestämisessä ja lasta koskevien päätösten tekemisessä. Luokitusta käytetään sekä sosiaalihuollon asiakastietomallissa asiakasasiakirjassa Sopimus lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta että valtakunnallisessa Lapsen elatus ja huolto -tilastoinnissa. Esitetyssä luokituksessa on viisi luokkaa: 1 Vastuu lapsen huollosta on isällä ja äidillä yhteisesti 2 Vastuu lapsen huollosta on vanhemmalla1 ja vanhemmalla2 yhteisesti 3 Vastuu lapsen huollosta on yksin äidillä 4 Vastuu lapsen huollosta on yksin isällä 5 Vastuu lapsen huollosta on joko vanhemmalla1 tai vanhemmalla2 Valmistelu Luokitushanke on avattu koodistopalvelun johtoryhmässä Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijaryhmä on käsitellyt luokitusta ja hyväksynyt esityksen Valmistelussa on pidetty yhteyttä tilastotoimeen, joka on luvannut huomioida luokitusmuutokset seuraavassa suuremmassa tilastomuutoksessa. Esittelystä ja valmistelusta tarkemmin liitteessä 1. Keskustelu Keskustelun aluksi puheenjohtaja kiitti erinomaisen selkeästä tavasta esitellä luokitusesityksen tausta ja valmistelu ja suositteli esitystapaa muillekin valmistelijoille. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Vanhempi1 ja vanhempi2 eivät kuulosta hyvältä, mutta parempia luokkien nimiä ei ole kukaan valmisteluprosessin aikana keksinyt. Tilastoinnissa käytetty parisuhdepuoliso on valmistelussa hylätty.

5 Pöytäkirja 2/2013 5(20) - Luokat 1 ja 2 miksi erotellaan? Mikä merkitys on yhteishuoltajien parisuhteen lajilla, lapsen kannalta merkityksellistä on, että molemmat vanhemmat ovat huoltajia. - Pitäisikö luokituksessa näkyä myös tuomioistuimen määräämä oheishuoltaja? - Tämä luokitus koskee pelkästään huoltajuudesta tehtyjä sopimuksia. - Adoptiovanhemmat ovat luokituksessa samassa asemassa kuin biologiset vanhemmat =isä ja äiti. - Jos rekisteröidyssä parisuhteessa toinen on lapsen biologinen isä tai äiti, molemmille vanhemmille tulee merkintä vanhempi 1 tai 2 vääristyvätkö tilastot, jos parisuhteen laji määrittelee biologisen isän tai äidin vanhempi 1:ksi tai 2:ksi? - Kuinka määräytyy kuka on vanhempi 1 ja 2? - Se määräytyy satunnaisesti. - Mikä on tarve erotella isä ja äiti? - Tilastoinnissa halutaan erottaa äiti ja isä, jotta voidaan voidaan seurata kuinka usein isä on lapsen huoltaja. On kyseenalaista, että lapsen kautta tilastoidaan vanhemman ominaisuutta ts sukupuolta. - Jos vanhemman sukupuoli on tarpeen huomioida luokituksessa, pitäisikö vanhempi 1 ja 2 sijasta merkitä äiti 1 ja 2 ja isä 1 ja 2? - Sosiaalihuollon asiakasasiakirjoihin riittäisi tieto onko yhteishuoltajuus vai ei, tilastoinnin tietotarpeet ovat laajemmat. - STM toivoo lapsiin/lapsiperheisiin kohdistuvan tilastoinnin kehittämistä. esitys Koska luokituksen käyttö ja käsitteistö vaikuttivat keskustelun perusteellavielä epäselvältä, puheenjohtaja esitti, että luokitusesitys palautetaan valmisteluun. Valmistelussa tulee ottaa huomioon keskustelussa esitetyt näkökulmat ja erityisesti selvittää - luokituksen käyttötarpeet (asiakastyö, tilastointi) - ovatko luokat parhaat mahdolliset tilastotarkoituksiin - Tilastokeskuksen perhetilaston luokitukset Suositellaan, että luokituksessa pyrittäisiin yhdistämään luokat 1 ja 2 luokaksi molemmat vanhemmat.uusi esitys tulee valmistella tilasto- ja tietorakenneryhmien yhteistyönä. Tulevaisuudessa vastuun luokituksesta tulee siirtyä tilastopuolelle. Palautettiin valmisteluun päätösesityksessä mainituin evästyksin. 2b) Asunnon hallintaperuste luokitus Esittely Luokitusta Sosiaalihuolto - Asunnon hallintaperuste käytetään kuvaamaan sitä, mihin asunnon, jossa henkilö asuu, hallussapito ja käyttö perustuu. Sosiaalihuollon asiakastietomallissa luokitusta käytetään Asuminen-tietokomponentissa. Tietoa sosiaalihuollon asiakkaan asumismuodosta voidaan tarvita esimerkiksi arvioitaessa perheen oikeutta taloudellisiin etuuksiin tai arvioitaessa ikäihmisen, vammaisen henkilön tai päihderiippuvaisen henkilön palvelutarvetta. Luokitus vastaa Tilastokeskuksen Hallintaperuste-luokitusta. Esitetyssä luokituksessa on viisi luokkaa:

6 Pöytäkirja 2/2013 6(20) 1 Omistusasunto 2 Vuokra-asunto 3 Asumisoikeusasunto 4 Muu hallintaperuste 5 Hallintaperuste tuntematon Valmistelu Luokitushanke on avattu koodistopalvelun johtoryhmässä Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijaryhmä on käsitellyt luokitusta ja hyväksynyt esityksen Esittelystä ja valmistelusta tarkemmin liitteessä 2. Keskustelu Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Mikä on luokituksen käyttötarkoitus? Käyttötarkoituskuvaus ei ole selkeä - haetaanko hallintaperustetta vai asumismuotoa. Kuvauksessa tulisi avata missä asiakirjoissa luokitustietoa tarvitaan. - Luokituksessa sekoittuu henkilö ja perhe. Luokituksesta pitäisi ilmetä asuuko henkilö asunnossa yksin vai perheensä kanssa. - Tilastoviranomaisten toivotaan yhtenäistävän erilaisia asumista koskevia luokituksia (nyt esitetty luokitus vastaa Tilastokeskuksen käyttämää). esitys Puheenjohtaja esitti, että luokitus hyväksytään, mutta sen käyttötarkoituskuvausta tulee selkiyttää ja tarkentaa niin, että siitä ilmenee missä kaikissa asiakasasiakirjoissa luokitusta käytetään. Uusi käyttötarkoituskuvaus tulee tuoda johtoryhmälle tiedoksi. Hyväksyttiin päätösesityksessä mainituin ehdoin. 3. Hyväksyttäväksi Tiedonhallintapalvelun kolme lomakerakennetta (tahdonilmaisu) 3a) Elinluovutustahto 3b) Hoitotahto 3c) Luovutusilmoitusasiakirja Esittelijät ylilääkäri Heikki Virkkunen THL ja erikoissuunnittelija Jari Lehtonen THL Valmistelu Lomakkeiden valmistelu on avattu koodistopalvelun johtoryhmässä osana tiedonhallintapalvelun tietomäärittelyiden ja niihin liittyvien luokitusten päivittämisen kokonaishankkeen avausta. Tietomäärittelyt on tehty aiempiin THP dokumentteihin ja CDA-

7 Pöytäkirja 2/2013 7(20) määrityksiin perustuen. Tietomäärittelyt on käsitelty THP määrittelytyöpajoissa ja julkaistu kanta.fisivuilla MR lomakkeet paketissa. 3a) Elinluovutustahto Esittely Laissa ihmisen elimien, kudoksien ja solujen lääketieteellisestä käytöstä (101/2001) olettamuksena pidetään, että elinsiirtoon sopiva vainaja on suostunut elintensä luovutukseen, ellei hänen tiedetä sitä elinaikanaan kieltäneen. Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (2007/159) puolestaan on säädetty, että Tiedonhallintapalveluun tallennetaan lisäksi potilaan ilmoittama kielto irrottaa elimiä, kudoksia tai soluja toisen ihmisen sairauden tai vamman hoitoon tai muu elinluovutusta koskeva tahdonilmaisu ja hänen ilmoittamansa hoitotahto. Hyväksyttäväksi esitetyllä Elinluovutustahtolomakkeella Kansalainen ilmaisee elinluovutustahtonsa joko terveydenhuollon palvelunantajan luona tai KanTan Omien tietojen katselu -palvelussa Tahdonilmaisuun ei toteuteta tulostettavaa paperiversiota (vrt. elinluovutuskortti). Elinluovutustahto tallennetaan KanTa:an Kelan rekisteriin Toteutetaan HL7 CDA R2 asiakirjana, lomakerakenteena, on tiedonhallintapalvelussa ylläpidettävä asiakirja Potilas voi muokata antamaansa tahdonilmausta tai peruuttaa sen joko terveydenhuollon palvelunantajan luona tai Omien tietojen katselussa Lomakkeella voi joko antaa luvan elimiensä ja kudostensa käyttöön kuolemansa jälkeen elinsiirroissa tai kieltää sen (kyllä/ei). Tahtonsa voi ilmaista myös vapaamuotoisesti. Elinluovutustahtolomakkeen pitää olla käytettävissä tiedonhallintapalvelussa Keskustelu Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Tarvitaanko kyllä-kohtaa olenkaan, eikö pelkkä kieltomahdollisuus riitä? Kun kyllävaihtoehto on valittu, ei tarvitse erikseen selvittää onko henkilö ollut luovutusta vastaan. - Kyllä ja ei vastaukset pitää toteuttaa niin, että molemmat eivät voi olla yhtä aikaa voimassa. - Huomautuskenttään kirjoitettu informaatio ei saa jäädä huomaamatta. Jos tekstiä on, sen pitää pompata näkyviin. - Kaikki kuvaukset puuttuvat huomautuksen kuvaukseen tieto, että siinä voi täydentää tai täsmentää kyllä/ei vaihtoehtoa - Tahdon voi ilmaista myös pelkästään huomautuksessa. - Voiko terveydenhuollon ammattilainen kirjoittaa omia huomiotaan huomautuskenttään? Ei, rakenne on vain potilaan tahdonilmaisuja varten. - Lomake on jo saatavilla Kelan sivuilla, joten isoja rakenteellisia muutoksia ei kannata tehdä. - Sähköinen allekirjoitus ei ole vielä mahdollista, nyt tulostetaan ja tallennetaan asiakirja. esitys

8 Pöytäkirja 2/2013 8(20) Puheenjohtaja esitti, että lomakerakenne hyväksytään edellyttäen, että - kyllä/ei toteutetaan niin, etteivät molemmat ole voimassa yhtä aikaa - huomautuskenttään tehdyt merkinnät näkyvät automaattisesti, jotta ne eivät jää huomaamatta - huomaukselle lisätään kuvaus, josta ilmenevät kaikki sen käyttötarkoitukset - myös muut tarpeelliset kenttien kuvaukset lisätään - tietotyypitykset tarkistetaan ennen laaturyhmään viemistä - koodistopalvelun tekninen asiantuntijaryhmä tarkastaa lomakkeen ennen laaturyhmäkäsittelyä Hyväksyttiin päätösesityksessä mainituin ehdoin. 3b) Hoitotahto Esittely Hoitotahto ilmaisee henkilön tulevaa hoitoa koskevia toiveita siltä varalta, ettei hän itse pysty osallistumaan hoitoratkaisuihin tajuttomuuden, vanhuudenheikkouden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Hoitotahdossa voi ilmaista erityistoiveita hoidon suhteen tai siinä voi kieltäytyä tietyistä hoitotoimenpiteistä. Hyväksyttäväksi esitetyllä Hoitotahtolomakkeella Kansalainen ilmaisee hoitotahtonsa joko terveydenhuollon palvelunantajan luona tai KanTan Omien tietojen katselu palvelussa. Hän voi myös muokata antamaansa tahdonilmausta tai peruuttaa sen joko terveydenhuollon palvelunantajan luona tai Omien tietojen katselussa. Hoitotahto tallennetaan KanTa:an Kelan rekisteriin Toteutetaan HL7 CDA R2 asiakirjana, lomakerakenteena, tiedonhallintapalvelussa ylläpidettävä asiakirja Lomakkeen tietosisältö on vapaata tekstiä. Keskustelu Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Täysin vapaa teksti voi aiheuttaa ongelmia, osaako kansalainen ilmaista tahtonsa niin, että se hoitotilanteessa ymmärretään potilaan tarkoittamalla tavalla. - Terveydenhuollon ammattilaisen pitäisi tarkistaa ymmärrettävyys - Onko valmistelussa tehty yhteistyötä potilasjärjestöjen kanssa? Monilla järjestöillä on hoitotahtolomakkeita ja kokemusta niiden käytöstä. Lomake on valmisteltu THL:n (OPERyksikkö) ja Kelan (KanTa-tiimi) yhteisryhmässä. - HUSilla on yksinkertainen kahden kohdan lomake, josta voisi mahdollisesti ottaa mallia. - On tarpeen selvittää muitakin malleja. - Lomakkeen julkaiseminen koodistopalvelussa tuo sen julkisuuteen, asia saattaa kiinnostaa laajasti mm. mediaa, onko STM varautunut asiaan? Paikalla ei ollut STM:n edustajaa. esitys

9 Pöytäkirja 2/2013 9(20) Keskusteluun viitaten puheenjohtaja esitti, että hoitotahtolomake palautetaan valmisteluun. Valmistelussa selvitetään millaisia hoitotahtolomakkeita on olemassa, niiden rakenteisuus sekä aikataulu, jossa rakenteisuus voidaan toteuttaa hoitotahtolomakkeelle. HUSin hoitotahtolomakkeen käyttökokemuksista halutaan tietoa. Asiaan palataan johtoryhmän seuraavassa kokouksessa, johon toivotaan STM:n edustajaa paikalle. Palautettiin valmisteluun päätösesityksessä mainituin evästyksin. 3c) Luovutusilmoitusasiakirja Esittely Terveydenhuollon palvelujen antaja voi tietyissä tilanteissa luovuttaa tietoja suoraan toiselle rekisterinpitäjälle. Vaikka tiedot näissä tapauksissa voidaankin siirtää suoraan osapuolelta toiselle, on luovutuksesta tehtävä luovutusilmoitus, jonka avulla KanTa pystyy tekemään asianmukaisen merkinnän luovutuslokiinsa. Luovutusilmoitus on luovutuslokia täydentävä asiakirja, jonka avulla ilmoitetaan KanTa-järjestelmän ulkopuolella potilastietojärjestelmästä sähköisesti tehdyt luovutukset. Keskustelu Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Missä tilanteissa käytetään? Vain jos potilas haluaa tietää rinnastuu luovutuslokitietoihin. - Ei näy kansalaisen katseluyhteydessä, esitetään vain erikseen pyydettäessä (lokitiedot organisaatiotasolla näkyvät, henkilötasolla pyydettävä) - Lokitiedon tietorakenne onko tulossa käsittelyyn? Kiinnostaa miten kansalaiselle näkyvät lokitiedot on standardoitu (ei liity hyväksymiseen) esitys Puheenjohtaja esitti, että Luovutusilmoituslomake hyväksytään. Ennen julkaisemista se on tarkastettava koodistoteknisessä asiantuntijaryhmässä. Myös tarpeelliset kuvaukset tulee lisätä. Hyväksyttiin päätösesityksessä mainituin ehdoin. 4. Hyväksyttäväksi THP:n lääkityksen tietosisältöön liittyvä luokitus Lääkehoidon tyyppi Esittelijä ylilääkäri Päivi Mäkelä-Bengs THL Esittely

10 Pöytäkirja 2/ (20) Lääkehoidon tyyppi luokitus avattiin valmisteluun koodistopalvelun johtoryhmässä Käsittelyn jälkeisessä valmistelussa luokan 2 Sairaalahoidonaikainen lääkitys kuvausta on täsmennetty: Vanha Kuvaus: Lääkehoito, joka annetaan sairaalahoidon aikana tai esimerkiksi poliklinikalla annettava hoito Uusi kuvausehdotus: erikois- ja perusterveydenhuollon osastolla annettava lääkitys Keskustelu Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Entä lääkitys muussa laitoshoidossa, vanhainhankodit yms? Jos laitos on potilaan koti, niin kyse on avohoidon lääkityksestä. - Mitä on lääkitys, joka annetaan esimerkiksi poliklinikalta potilaan mukaan? Jos kyse on lääkärin määräämästä lääkityksestä, ei oteta kantaa onko lääkitys määrätty reseptillä vai ei, mukaan annettu lääke on avohoitolääkitystä (eli kuuluu luokkaan 1) esitys Puheenjohtaja esitti, että Lääkehoidon tyyppi -luokitus hyväksytään. Hyväksyttiin. 5. Keskusteltavaksi koodistojen valmistelun kiireellisyysluokitus ja seurantapisteet Esittelijä ylilääkäri Päivi Mäkelä-Bengs THL Esittely Osana koodistojen valmistelun prosessien kuvausta THL on valmistellut kiireellisyysluokituksen uusien koodistojen käsittelylle suunnitellut seurantapisteet valmisteluprosessin mittaamiselle. Tarkempi esittely on liitteessä 4. Keskustelu Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Aikataulusta puuttuu käyttöönotto, joka monesti ratkaisee aikataulun. Usein käyttöönotto tapahtuu vuoden vaihteessa. Tällöin nopeinkin kaista voi viedä kaksi vuotta alusta käyttöönottoon. Pitäisikö aikataulun osia tarvittaessa sopeuttaa tähän kiireeseen? Ei, on vaikea sanoa milloin joku luokitus otetaan käyttöön, luokituksen julkaisun jälkeen ohjelmistovalmistajatkin tarvitsevat aikaa.

11 Pöytäkirja 2/ (20) - Esitelty valmisteluprosessi ja kiireellisyysluokitus koskee uusia luokituksia, päivitysten prosessi kuvataan erikseen (esitellään myöhemmin). - Valmisteluprosessi on haastava: viranomainen ei voi sitoutua ennen kuin luokitus on valmis, toisaalta tietojärjestelmätoimittajien pitää päästä tutustumaan valmisteltavaan luokitukseen ja varustautumaan käyttöönottoon. - Olisi hyvä tuoda esiin, että julkaisun jälkeen tapahtuu oman aikansa vievä käyttöönottoprosessi, joka tosin voi tapahtua osin myös rinnan kehityksen kanssa. - Mitä tapahtuu 5kk valmistelun aikana, jory-käsittely? Tänä aikana tehdään koodiston tai luokituksen valmistelu mm. asiantuntijaryhmissä. - Ykköskiireellisyysluokkaan ei voida hyväksyä mammuttimaista luokitusta, joka vaatii kohtuuttomasti valmistelu- tai käyttöönottoresursseja. Puheenjohtajan yhteenveto Koodistojen hallintadokumentista, johon kiireellisyysluokituskin sisältyy, on valmisteilla julkaisu. Se tuodaan käsikirjoitusvaiheessa koodistopalvelun johtoryhmän kommentoitavaksi. 6. Koodistopalvelun ajankohtaiset asiat tiedoksi Johtoryhmälle oli lähetetty tiedoksi koodistopalvelun latauslista, jossa näkyvät kuluvana vuonna julkaistut koodistot sekä kaikki eri valmisteluvaiheissa olevat koodistot käsittelypäivineen. Latauslistan otsikointia selkeytetään vielä. Jatkossa se julkaistaan koodistopalvelun verkkosivulla aina ennen johtoryhmän kokousta. Keskustelussa todettiin, että luokitusten nimissä ei pitäisi olla vuosilukuja. Koodistopalvelun mukaan koodistojen versiointia yritetään välttää. THL esitteli Koodistopalvelun ajankohtaiskatsauksen, joka jaettiin kokouksessa ja julkaistaan koodistopalvelun verkkosivuilla. Koodistopalvelun asiantuntijaryhmistä ovat asetteilla hoitotyön ja suun terveyden rakenteisen kirjaamisen asiantuntijaryhmät, sitten kaikki suunnitellut RPK:n alaryhmät on asetettu. 7. Ennakkokatsaus johtoryhmän seuraavan kokouksen sisältöön Seuraavaan kokoukseen on tulossa sosiaalihuollon luokituksia. Muuta aineistoa voi tulla lisäksi käsittelyyn sen mukaan miten valmisteluhankkeet etenevät. 8. Muut asiat Muita asioita ei ollut. 9. Seuraava kokous ja kokouksen päättäminen

12 Pöytäkirja 2/ (20) Puheenjohtaja päätti kokouksen klo Seuraava kokous pidetään tiistaina klo Osastojohtaja Puheenjohtaja Kehittämispäällikkö Sihteeri Päivi Hämäläinen Ani Kajander Liitteet 4 kpl

13 Pöytäkirja 2/ (20) LIITTEET Liite 1 Sopimukseen perustuva vastuu lapsen huollosta Sopimukseen perustuva vastuu lapsen huollosta Luokitusta käytetään sosiaalihuollon asiakastietomallissa asiakasasiakirjassa Sopimus lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta. Luokitus kuvaa vanhempien väliseen sopimukseen perustuvaa vastuuta lapsen huoltoon kuuluvien tehtävien järjestämisessä ja lasta koskevien päätösten tekemisessä. Luokitusta käyttävät lastenvalvojat. Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 7 Vanhempien sopimus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta Vanhemmat voivat sopia siitä, 1) että lapsen huolto uskotaan molemmille vanhemmille yhteisesti; 2) että lapsen tulee asua toisen vanhempansa luona, jos vanhemmat eivät asu yhdessä; 3) että lapsen huolto uskotaan yksin toiselle vanhemmalle; 4) että lapsella on oikeus vanhempien sopimalla tavalla pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Sopimukseen perustuva vastuu lapsen huollosta THL kerää kunnilta tilastotiedot lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Tiedot päivitetään vuosittain. Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskien kerätään mm. seuraavat tiedot: Sopimuksia lapsen huollosta vuoden aikana, kpl yhteisestä huollosta isälle ja äidille yhteisestä huollosta parisuhdepuolisoille huollosta yksin äidille huollosta yksin isälle huollosta yksin toiselle parisuhdepuolisolle sopimuksia yhteensä Luokituksen valmisteluprosessi

14 Pöytäkirja 2/ (20) Liite 2 Asunnon hallintaperuste Asunnon hallintaperuste Luokitusta käytetään kuvaamaan sitä, mihin asunnon, jossa henkilö asuu, hallussapito ja käyttö perustuu. Tietoa sosiaalihuollon asiakkaan asunnon hallintaperusteesta voidaan tarvita arvioitaessa : - perheen oikeutta taloudellisiin etuuksiin - arvioitaessa ikäihmisen, vammaisen henkilön tai päihderiippuvaisen henkilön palvelutarvetta. Luokitus vastaa Tilastokeskuksen Hallintaperuste-luokitusta. Sosiaalihuollon asiakastietomallissa luokitusta käytetään Asuminen-tietokomponentissa. Luokituksen valmisteluprosessi

15 Pöytäkirja 2/ (20) Luokituksen käyttö Sosiaalihuollossa luokitusta käytetään Asuminen-tietokomponentissa. Asuminen-tietokomponenttia ja asumismuoto-luokitusta käytetään muun muassa seuraavissa asiakasasiakirjoissa: - Toimeentulotukihakemus - Sosiaalisen luoton hakemus - Selvityksessä adoptiohakijoista - Ikäihmisille laadittava palvelutarpeen arvio - Kotipalvelujen palvelutarpeen arvio - Omaishoidon tuen palveluntarpeen arvio - Päihdehuollon tilannearvio - Pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tukemisen alkuarvio - Lausunto sosiaalisista olosuhteista - Vammaispalvelujen palvelutarpeen arvio ja - Kehitysvammaisten erityishuollon palvelutarpeen arvio Tilastokeskus: Hallintaperuste Hallintaperuste Asunnot ryhmitellään hallintaperusteen mukaan seuraavasti: Omistusasunto: - asunnon haltija omistaa talon - asunnon haltija omistaa asunto-osakkeet Vuokra-asunto: - aravavuokra-asunto - korkotukivuokra-asunto - muu vuokra-asunto

16 Pöytäkirja 2/ (20) Asumisoikeusasunto Muu hallintaperuste: - esim. syytinki, sukulaisuus Hallintaperuste tuntematon Asuntokantatilastossa hallintaperuste on määritelty pääasiassa vain vakinaisesti asutuille asunnoille. Määritelmää käyttävät tilastot Asunnot ja asuinolot Asuntokanta Asuntokunnat ja asuinolot Väestölaskennat Liite 3 Elinluovutustahto, Hoitotahto, Luovutusilmoitusasiakirja Elinluovutustahto Laki ihmisen elimien, kudoksien ja solujen lääketieteellisestä käytöstä (101/2001) Lainmuutoksessa kuolleelta tapahtuvaa elinten ja kudosten irrottamista koskevaa suostumussäännöstä muutettiin (oletettu suostumus). Oletetaan, että elinsiirtoon sopiva vainaja on suostunut elintensä luovutukseen, ellei hänen tiedetä sitä elinaikanaan kieltäneen Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (2007/159) Tiedonhallintapalveluun tallennetaan lisäksi potilaan ilmoittama kielto irrottaa elimiä, kudoksia tai soluja toisen ihmisen sairauden tai vamman hoitoon tai muu elinluovutusta koskeva tahdonilmaisu ja hänen ilmoittamansa hoitotahto. Elinluovutustahtolomake Kansalainen ilmaisee elinluovutustahtonsa terveydenhuollon palvelunantajalla KanTan Omien tietojen katselu -palvelussa Tahdonilmaisuun ei toteuteta tulostettavaa paperiversiota vrt. elinluovutuskortti. Elinluovutustahto tallennetaan KanTa:an Kelan rekisteriin Toteutetaan HL7 CDA R2 asiakirjana, lomakerakenteena, tiedonhallintapalvelun ylläpidettävä asiakirja Potilas voi muokata antamaansa tahdonilmausta tai peruuttaa sen joko terveydenhuollon palvelunantajalla tai Omien tietojen katselussa Lomakkeen tietosisältö liitteen mukainen Hoitotahto Tulevaa hoitoa koskevien toiveiden ilmaisuun siltä varalta, ettei hän itse pysty osallistumaan hoitoratkaisuihin tajuttomuuden, vanhuudenheikkouden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Hoitotahdossa voi ilmaista erityistoiveita hoidon suhteen tai siinä voi kieltäytyä tietyistä hoitotoimenpiteistä. Hoitotahtolomake

17 Pöytäkirja 2/ (20) Kansalainen ilmaisee hoitotahtonsa terveydenhuollon palvelunantajalla KanTan Omien tietojen katselu palvelussa Hoitotahto tallennetaan KanTa:an Kelan rekisteriin Toteutetaan HL7 CDA R2 asiakirjana, lomakerakenteena, tiedonhallintapalvelun ylläpidettävä asiakirja Potilas voi muokata antamaansa tahdonilmausta tai peruuttaa sen joko terveydenhuollon palvelunantajalla tai Omien tietojen katselussa Lomakkeen tietosisältö liitteen mukainen Luovutusilmoitusasiakirja Terveydenhuollon palvelujen antaja voi tietyissä tilanteissa luovuttaa tietoja suoraan toiselle rekisterinpitäjälle. Vaikka tiedot näissä tapauksissa voidaankin siirtää suoraan osapuolelta toiselle, on luovutuksesta tehtävä luovutusilmoitus, jonka avulla KanTa pystyy tekemään asianmukaisen merkinnän luovutuslokiinsa. Perustapaukset suoraluovutuksesta ovat Lähete, hoitopalaute, konsultaatio: potilaan suullisella/kirjallisella/asiayhteydestä ilmenevällä suostumuksella voidaan mukana toimittaa omia asiakirjoja. Muille, kuin terveydenhuollon palvelunantajille annettavat lausunnot, esim. poliisi: voidaan antaa vain omia asiakirjoja. Merkinnät on muutettava asiakirjoiksi ennen luovutusta ja asiakirjat on tallennettava sähköisesti earkistoon tai manuaalisesti paikalliseen arkistoon. Luovutetuista asiakirjoista tulee löytyä kopio luovutusilmoituksessa mainitulla tunnisteella. Potilaalle itselleen annettavat asiakirjat: Voidaan antaa sekä omia että muiden rekisterinpitäjien asiakirjoja. Merkinnät on muutettava asiakirjoiksi ennen luovutusta ja asiakirjat on tallennettava sähköisesti earkistoon tai manuaalisesti paikalliseen arkistoon Luovutetuista asiakirjoista tulee löytyä kopio luovutusilmoituksessa mainitulla tunnisteella. Myös lokit ovat luonteeltaan asiakirjoja ja niiden luovutuksesta tehdään luovutusilmoitus. Luovutusilmoitus luovutuslokia täydentävä asiakirja, jonka avulla ilmoitetaan KanTajärjestelmän ulkopuolella PTJ:stä sähköisesti tehdyt luovutukset sen jälkeen, kun palvelujen antaja on liittynyt KanTa-arkiston käyttöön. Myös yhteisrekisterin tietojen käyttö rekisterinpitäjien välillä, mikäli tämä luovutus tapahtuu sähköisesti KanTa:n ulkopuolella Elinluovutus-, hoitotahto- ja luovutusilmoituslomakkeen tietosisällön hyväksyminen Koodistopalvelun johtoryhmän kokouksessa hyväksyttiin tiedonhallintapalvelun tietomäärittelyiden ja niihin liittyvien luokitusten päivittämisen hankkeen avaaminen Tietomäärittelyt on tehty aiempiin THP dokumentteihin ja CDA-määrityksiin perustuen Tietomäärittelyt on käsitelty THP määrittelytyöpajoissa Julkaistu kanta.fi-sivuilla MR lomakkeet paketissa Liite 4

18 Pöytäkirja 2/ (20) Koodistopalvelun kiireellisyysluokitus TAUSTAA KP prosessit esitelty Painotuotteiden julkaisutoimikunta: julkaisusuunnitelma hyväksytty Tavoitteena asiakaspalvelun kehittäminen koodistopalvelun prosessien kuvaaminen sisäisten prosessien tehostaminen työn läpinäkyvyyden ja hallinnan lisääminen VALMISTELU Työpajat 6/12, 8/12, 9/12 Tieto-osastolla Esittelyt: KP tiimi 9/12. 1/13 Koodistotekninen ryhmä 10/12 KA työn valmisteleva ryhmä: useita KP jory 11/12 TITO jory 11/12 Ehdotus: yleiset tarvekriteerit koodiston valmisteluun Ehdotus: valmistelun kiireellisyysluokituksen kriteerit: luokka 1

19 Pöytäkirja 2/ (20) Ehdotus valmistelun kiireellisyysluokituksen kriteerit: luokat 2 ja 3

20 Pöytäkirja 2/ (20) Kiireellisyysluokissa 2 ja 3 jatkoarvioinnin taso Luokkien 2 ja 3 lisäkriteereinä arvioidaan valmistelun kustannusvaikutuksia: hyvin valmistelu luokitus, jolle on selkeä tarve ja joka on kustannuksiltaan kohtuullinen toteuttaa, olisi luokkaa kaksi TAI vastaavasti luokitus, jolle on muu selkeä tarve ja jota on valmisteltu hyvin, mutta jolla on laaja resurssivaikutukset, olisi useimmiten luokkaa kolme Prosessin mittaaminen Raportointiehdotus Prosessin laatupoikkeamat Käsitellään KP-tiimissä Palaute asiakkaalle Muita raportointitarpeita? Millaista seurantatietoa KP jory tarvitsee koodistojen valmisteluprosessien etenemisestä ja toteutumisesta Vuosittaiset raportointitarpeet

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä. Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä. Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi 1 Esityksen sisältö Pohjustusta keskusteluun Tausta ja johdanto Taustaa

Lisätiedot

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Potilastiedot tallennetaan jatkossa valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Potilastiedon arkisto on osa uutta terveydenhuollon tietojärjestelmää,

Lisätiedot

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa Kansallinen Terveysarkisto - KanTa KanTa-palvelut pähkinänkuoressa 14.5.2012 Heikki Virkkunen THL / OPER 1 KanTa-palvelut: Tiivistetysti KanTa-palvelut ovat kansallisia terveydenhuollon tietojen sähköisiä

Lisätiedot

Suostumuskäytännöt Suomen perustuslaki

Suostumuskäytännöt Suomen perustuslaki Suostumuskäytännöt 2..205 THL / OPER - OTK Joni Komulainen Suomen perustuslaki 6 Yhdenvertaisuus 0 Yksityiselämän suoja: Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu: - Henkilötietojen suojasta

Lisätiedot

Koodistopalvelun tilannekatsaus

Koodistopalvelun tilannekatsaus Koodistopalvelun tilannekatsaus Sote-tietoarkkitehtuurin ohjausryhmän kokous 20.9.2018 Mikko Härkönen THL OPER Valmistelussa olevat tietorakenteet tilanne 14092018 Katso erillinen pdf-liite asialistalta

Lisätiedot

Mitä Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia tarkoittaa rationaalisen lääkehoidon tutkimuksen näkökulmasta?

Mitä Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia tarkoittaa rationaalisen lääkehoidon tutkimuksen näkökulmasta? Mitä Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia tarkoittaa rationaalisen lääkehoidon tutkimuksen näkökulmasta? Maritta Korhonen Tietohallintoneuvos STM, Ohjausosasto Digitalisaatio ja tiedonhallinta -yksikkö

Lisätiedot

ALAIKÄISEN TIETOJEN NÄYTTÄMINEN JA PUOLESTA-ASIOINTI OMAKANNASSA: OHJE TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISILLE

ALAIKÄISEN TIETOJEN NÄYTTÄMINEN JA PUOLESTA-ASIOINTI OMAKANNASSA: OHJE TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISILLE Ohje 1/2016 1(5) ALAIKÄISEN TIETOJEN NÄYTTÄMINEN JA PUOLESTA-ASIOINTI OMAKANNASSA: OHJE TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISILLE Kohderyhmät Voimassaoloaika Tarkoitus Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen

Lisätiedot

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä 28.5.2013 Henna Koli, Kela KanTa-palvelut Kansallinen Terveysarkisto (KanTa) on yhteinen nimitys terveydenhuollon, apteekkien

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 8/2012 1(21) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 9.30 12.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Saunakabinetti 8krs. Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 1/2012 1(15) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

ACUTE OHJE Informointi, kielto ja suostumus

ACUTE OHJE Informointi, kielto ja suostumus ACUTE OHJE Informointi, kielto ja suostumus Sisällysluettelo 1 Johdanto 2 Informointi, kielto, suostumus 2.1 Informointi 2.2 Suostumus 2.3 Kielto 1 Johdanto Asiakkaan informointi, suostumus ja kieltomerkintöjä

Lisätiedot

Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus. Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014

Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus. Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014 Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014 Kanta-palveluiden tulevat toiminnallisuudet ja sisällöt Potilastiedon arkiston hyödyntäminen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 4/2013 1(15) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tilkan Viuhka, Mannerheimintie 164a, 2. krs, kokoustila 2 Puheenjohtaja

Lisätiedot

Kanta-palvelut, Kelan näkökulma

Kanta-palvelut, Kelan näkökulma Kanta-palvelut, Kelan näkökulma Pia Järvinen-Hiekkanen Lääkäriliitto 6.3.2014 Kela Kanta-palvelujen toteuttajana Kela on myös iso IT-talo Tietohallinnon toimialalla toimii IT-osasto, Tietohallinto-osasto

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 1/2011 1(6) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30-16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), kokoushuone Tiira, 8.kerros Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

Tietopalvelut-osasto Operatiivisen toiminnan ohjaus -yksikkö (OPER) ; päivitetty

Tietopalvelut-osasto Operatiivisen toiminnan ohjaus -yksikkö (OPER) ; päivitetty Ohje 1/2016 1(5) ALAIKÄISEN TIETOJEN NÄYTTÄMINEN JA PUOLESTA-ASIOINTI OMAKANNASSA: OHJE TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISILLE Kohderyhmät Voimassaoloaika Tarkoitus Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 1/2015 1(9) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai 26.1.2015 klo 12.30 16.00 Paikka Astma- ja allergiatalon kongressikeskus, neuvotteluhuone 208, Paciuksenkatu 19, Helsinki (-) Puheenjohtaja

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 2012. 165/2012 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 2012. 165/2012 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 2012 165/2012 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus terveydenhuollon valtakunnallisista tietojärjestelmäpalveluista Annettu Helsingissä

Lisätiedot

LUONNOS Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Liitteet

LUONNOS Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Liitteet MÄÄRÄYS 3/2015 1(7) Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista annetun lain (254/2015) 22 1 Kohderyhmät Voimassaoloaika Sosiaalihuollon

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 8/2009 1(7 n kokous Aika Keskiviikko klo 12:30 16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lintulahden toimipiste, Kokoustila Monitoimi A, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Suostumuksen hallinnan uudet käytännöt

Suostumuksen hallinnan uudet käytännöt Suostumuksen hallinnan uudet käytännöt Terveydenhuollon ATK-päivät 25.5.2011 Matti Mäkelä 31.5.2011 Suostumuksenhallinta / Matti Mäkelä 1 Mistä on kysymys? (Sosiaali- ja) terveydenhuollon asiakastiedot

Lisätiedot

Kanta-palveluiden käyttöönotto. Psykologiliitto 15.4.2014

Kanta-palveluiden käyttöönotto. Psykologiliitto 15.4.2014 Kanta-palveluiden käyttöönotto Psykologiliitto 15.4.2014 Kansallisten tietojärjestelmäpalveluiden kokonaisuus ja hyödyntäminen VRK:n varmennepalvelut Valviran attribuuttipalvelu Valveri-rekisteri Lääketietokanta

Lisätiedot

Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa

Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa 30.5.2007 Maritta Korhonen 24.03.2013 1 Taustaa Sosiaali- ja terveydenhuollossa hyödynnettävälle tietoteknologialle asettaa erityisvaatimuksia

Lisätiedot

Kansalaisten tiedonhallintapalvelut

Kansalaisten tiedonhallintapalvelut Kansalaisten tiedonhallintapalvelut Kuntamarkkinat 12.9.2012 Sosiaali- ja terveydenhuollon hoitotietojen käytönvalvonta 13.9.2012 Jari Suhonen / THL, OPER 1 Kansallinen terveysarkisto (KanTa) Kansalaisen

Lisätiedot

Terveydenhuollon ATK-päivät 25.5.2010 Sessio 2: Terveydenhuollon tiedonhallinnan kansallinen koordinaatio Hallitusneuvos Pekka Järvinen.

Terveydenhuollon ATK-päivät 25.5.2010 Sessio 2: Terveydenhuollon tiedonhallinnan kansallinen koordinaatio Hallitusneuvos Pekka Järvinen. Terveydenhuollon ATK-päivät 25.5.2010 Sessio 2: Terveydenhuollon tiedonhallinnan kansallinen koordinaatio Hallitusneuvos Pekka Järvinen Lakimuutokset Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan

Lisätiedot

Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa?

Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa? Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa? Terveydenhuollon ATK-päivät 15.-16.5.2012 KanTa-palveluihin liittyvää keskeistä lainsäädäntöä Laki sähköisestä lääkemääräyksestä

Lisätiedot

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Potilastiedot tallennetaan jatkossa valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Potilastiedon arkisto on osa uutta terveydenhuollon tietojärjestelmää,

Lisätiedot

Kanta-palvelut Yleisesittely

Kanta-palvelut Yleisesittely Kanta-palvelut Yleisesittely Kansallisten tietojärjestelmäpalvelujen kokonaisuus VRK:n varmennepalvelut Lääketietokanta Terveyskeskus A Apteekki Reseptikeskus THL koodistopalvelu Valviran attribuuttipalvelu

Lisätiedot

Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen

Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen Koulutusorganisaatiot Kansa-koulu-IIhankkeessa -aloitusseminaari Sisältö Kanta-palvelut sosiaalihuollossa Sosiaalihuollon asiakastiedon

Lisätiedot

WINHIT POTILASTIETOJEN LUOVUTUS JA TULOSTUS. Opas potilastietojen luovutukseen ja tulostukseen organisaation käyttöön

WINHIT POTILASTIETOJEN LUOVUTUS JA TULOSTUS. Opas potilastietojen luovutukseen ja tulostukseen organisaation käyttöön WINHIT POTILASTIETOJEN LUOVUTUS JA TULOSTUS Opas potilastietojen luovutukseen ja tulostukseen organisaation käyttöön Versio 23.04.2017 2017 2 / 7 SISÄLLYSLUETTELO 1. TIETOA LUOVUTUSILMOITUKSESTA... 3 1.1.

Lisätiedot

Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen

Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen Sosiaali- ja Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Tampere Pia-Liisa Heiliö Neuvotteleva virkamies 12.5.2015

Lisätiedot

Paneeli: Käytön valvonta, lokien hallinta, poikkeamien havaitseminen, poliisiyhteistyö

Paneeli: Käytön valvonta, lokien hallinta, poikkeamien havaitseminen, poliisiyhteistyö Paneeli: Käytön valvonta, lokien hallinta, poikkeamien havaitseminen, poliisiyhteistyö Puheenjohtaja: Helena Eronen, kehittämispäällikkö, PSSHP Panelistit: Arto Ylipartanen, ylitarkastaja, TSV:n toimisto

Lisätiedot

earkki vaikuttajafoorumi Potilastiedon arkisto Eeva Huotarinen 31.8.2014

earkki vaikuttajafoorumi Potilastiedon arkisto Eeva Huotarinen 31.8.2014 earkki vaikuttajafoorumi Potilastiedon arkisto Eeva Huotarinen 31.8.2014 Esityksen sisältö Potilastiedon arkiston tuotannon tilanne Kelan tarjoamat palvelut Yksityisen terveydenhuollon liittymisen tunnistetut

Lisätiedot

Potilas aktiivisena toimijana omassa hoidossaan

Potilas aktiivisena toimijana omassa hoidossaan Potilas aktiivisena toimijana omassa hoidossaan Suomen EDI-LEIDIT ry seminaari 27.9.2007 VR-kokouskeskus, Helsinki Synnöve Amberla varatuomari Suomen Kuntaliitto Perustuslaki Yhdenvertaisuus (6 ) Oikeus

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Muistio 30.1.2008 1 (5) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai 29.1.2008 klo 12:30-16 Paikka Stakes, Auditorio, 1. krs, Lintulahdenkuja 4, 00530 Helsinki Osallistujat Aaltonen Erkki (-) sij.

Lisätiedot

Uuden koodiston julkaisu

Uuden koodiston julkaisu Uuden koodiston julkaisu Luokka Prosessin tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin lähtötilanne Prosessin lopputilanne Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset Prosessin keskeiset

Lisätiedot

Lääkitysmäärittelyt 2016 Käyttötapaukset

Lääkitysmäärittelyt 2016 Käyttötapaukset Lääkitysmäärittelyt 2016 1(18) Lääkitysmäärittelyt 2016 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Heikki Virkkunen Päivi Mäkelä-Bengs Riikka Vuokko Versio 0.1 (27.10.2015) Lääkitysmäärittelyt 2016 2(18) Pvm Päivitetyt

Lisätiedot

Poimintoja lainsäädännöstä

Poimintoja lainsäädännöstä Poimintoja lainsäädännöstä Perustuslaki 731/1999 6 7 Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon,

Lisätiedot

Omien tietojen katselu. Terveydenhuollon ATK-päivät 28.5.2013

Omien tietojen katselu. Terveydenhuollon ATK-päivät 28.5.2013 Omien tietojen katselu Terveydenhuollon ATK-päivät 28.5.2013 Aktiivisessa käytössä Omien tietojen katselu on aktiivinen sähköinen asiointipalvelu Kirjautumisia jo yli 750.000, yksittäisiä käyttäjiä vähemmän

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 3/2012 1(22) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta

Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta Jarmo Kärki & Erja Ailio 24.6.2014 Asiakastietomallin hallinta / Kärki & Ailio 1 Esityksen sisältö Millainen ylläpidon ja kehittämisen rakenne on sosiaalihuollon

Lisätiedot

Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet

Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet Asiakirjat, kirjaaminen ja itsemäärämisoikeus 18.1.2017 Niina Häkälä Operatiivisen toiminnan ohjaus -yksikkö 1 Kanta-palvelut ja sosiaalihuollon

Lisätiedot

johtoryhmässä (JORY)

johtoryhmässä (JORY) Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 12.12.2016 klo 10:00 Latausta odottavat valmiit koodistot Trafi/Lomake-Esitiedot ajokyvyn arviointia varten Trafi/Lomake-Laajennettu lääkärinlausunto

Lisätiedot

Alaikäisen puolestaasiointi

Alaikäisen puolestaasiointi Alaikäisen puolestaasiointi 25.9.2019 Alaikäisen puolesta-asiointi terveydenhuollossa Potilaslain mukaan alaikäisellä potilaalla on oikeus päättää hoidostaan sekä hänen terveydentilaansa ja hoitoansa koskevien

Lisätiedot

Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS)

Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS) Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS) Pia Alava Suunnittelija Welfare ICT Forum 10.10.2014 Uudistuksen taustaa Palautteet Lomakkeissa liian vähän tilaa, täyttäminen vie liikaa aikaa, epäselviä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (6) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (6) 519 V Stj / Vt Sari Näreen aloite hoitotahtorekisteristä päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa: Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Potilastiedon arkisto, tilanne. Tarja Räty

Potilastiedon arkisto, tilanne. Tarja Räty Potilastiedon arkisto, tilanne Tarja Räty 1 Käyttöönotot Koko julkinen terveydenhuolto on liittynyt. Yksityisen terveydenhuollon liittyneitä tällä hetkellä 41 yritystä. (yhteensä Suomessa n. 10 000 terveydenhuollon

Lisätiedot

MIKÄ ON KANSA? Ajankohtaista sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittämisestä ja arkistosta

MIKÄ ON KANSA? Ajankohtaista sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittämisestä ja arkistosta Ajankohtaista sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittämisestä ja arkistosta Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojapäivät 11.-12.11.2015 Jyväskylä 12.11.2015 12.11.2015 / Maarit Rötsä 1 MIKÄ ON KANSA?

Lisätiedot

. Sosiaalihuoltolain ja sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain edellyttämät tehtävät mitä teemme nyt ja seuraavaksi

. Sosiaalihuoltolain ja sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain edellyttämät tehtävät mitä teemme nyt ja seuraavaksi . Sosiaalihuoltolain ja sosiaalihuollon asiakasasiakirjalain edellyttämät tehtävät mitä teemme nyt ja seuraavaksi Pohjois-Suomen Kick Off 12.6.2015 15.6.2015 Maarit Laaksonen / THL 1 Esitykseni tänään

Lisätiedot

Omakanta on kansalaisille tarkoitettu verkkopalvelu

Omakanta on kansalaisille tarkoitettu verkkopalvelu Omakanta portti omiin terveystietoihisi Omakanta on kansalaisille tarkoitettu verkkopalvelu näet omat hoitotietosi ja sähköiset reseptisi voit itse päättää, miten terveystietojasi käytetään terveystietosi

Lisätiedot

Nimi Tampereen kaupunki, kiinteistötoimi. Aila Taura p. 050 351 8256 Marjut Malo-Siltanen p. 040 801 6776 ja Jaana Rimpi-Muhonen p.

Nimi Tampereen kaupunki, kiinteistötoimi. Aila Taura p. 050 351 8256 Marjut Malo-Siltanen p. 040 801 6776 ja Jaana Rimpi-Muhonen p. Henkilötietolain (523/99) 10 :n mukainen REKISTERISELOSTE 1. Rekisterinpitäjä (tarvittaessa eli jos rekisterinpitäjällä ei toimipaikkaa EU:n alueella, myös edustaja) Nimi Tampereen kaupunki, kiinteistötoimi

Lisätiedot

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin 19.2.2014 1 (5) Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin Koodistopalvelimella julkaistut uudet luokitukset ja luokituspäivitykset sekä koodistopalvelun muut päivitykset 20.1.2014 jälkeen Koodistopalvelutiedote

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON LOMAKKEIDEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS. Terveydenhuollon Atk-päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylän Paviljongissa Timo Siira, neuvonantaja

TERVEYDENHUOLLON LOMAKKEIDEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS. Terveydenhuollon Atk-päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylän Paviljongissa Timo Siira, neuvonantaja TERVEYDENHUOLLON LOMAKKEIDEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS Terveydenhuollon Atk-päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylän Paviljongissa Timo Siira, neuvonantaja Terveydenhuollon lomakkeet Lomakkeesta voidaan yleistäen

Lisätiedot

Muutos Lääketietokannan määrittelyyn 2016 (Tuotantoon 15.11.2016)

Muutos Lääketietokannan määrittelyyn 2016 (Tuotantoon 15.11.2016) Muutos Lääketietokannan määrittelyyn 2016 (Tuotantoon 15.11.2016) Sisällys 1 Muutosten taustaa... 3 2 Lääketietokantamuutosten strateginen päämäärä... 3 3 Muutokset Lääketietokannan tietosisältöön ja rakenteeseen...

Lisätiedot

Valtakunnallinen sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto näkymiä toimeenpanoon

Valtakunnallinen sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto näkymiä toimeenpanoon Valtakunnallinen sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto näkymiä toimeenpanoon Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 12.-13.5.2015 Tampere 18.5.2015 Maarit Laaksonen / THL 1 Esitykseni tänään Sosiaalihuollon

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 3/2013 1(26) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Paciuksenkatu 21, Saunakabinetti 8. krs. Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi

Lisätiedot

Tutkimus ja tilastointijaos. Ilona Autti-Rämö Terveystutkimuksen päällikkö Tutkimusprofessori Kela tutkimusosasto

Tutkimus ja tilastointijaos. Ilona Autti-Rämö Terveystutkimuksen päällikkö Tutkimusprofessori Kela tutkimusosasto Tutkimus ja tilastointijaos Ilona Autti-Rämö Terveystutkimuksen päällikkö Tutkimusprofessori Kela tutkimusosasto Tehtävät cc Ehdotus lainsäädännön muutoksesta jotta KanTaan talletettuja tietoja voidaan

Lisätiedot

Postinumero Kela. Käyntiosoite Nordenskiöldinkatu 12, Helsinki. Nimi Kanta-palvelujen tietosuojavastaava

Postinumero Kela. Käyntiosoite Nordenskiöldinkatu 12, Helsinki. Nimi Kanta-palvelujen tietosuojavastaava 1 Rekisterinpitäjä Nimi Kansaneläkelaitos Postiosoite PL 450 Postinumero 00056 Kela Puhelin 020 634 11 Käyntiosoite Nordenskiöldinkatu 12, 00250 Helsinki 2 Rekisteriasioita hoitava henkilö tai yhteyshenkilö

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 9/2012 1(23) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 15.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Saunakabinetti 8krs. Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Omakannan uudet toiminnallisuudet

Omakannan uudet toiminnallisuudet Omakannan uudet toiminnallisuudet Sähköisen lääkemääräyksen lakimuutokset 1.9.2015 Outi Lehtokari / OPER 1 Sisältö Lakimuutoksen edellyttämät Omakannan uudet toiminnallisuudet Reseptien luovutuskiellot

Lisätiedot

Kanta- Tiedonhallintapalvelun lääkityslistamiten se auttaa meitä

Kanta- Tiedonhallintapalvelun lääkityslistamiten se auttaa meitä Kanta- Tiedonhallintapalvelun lääkityslistamiten se auttaa meitä 20140303 THL / OPER - Heikki Virkkunen; THL/TILU päivi mäkelä-bengs, Riikka Vuokko 1 Kanta koostuu kolmesta osakokonaisuudesta Sosiaali-

Lisätiedot

Omakanta on kansalaisille tarkoitettu verkkopalvelu

Omakanta on kansalaisille tarkoitettu verkkopalvelu Omakanta portti omiin terveystietoihisi Omakanta on kansalaisille tarkoitettu verkkopalvelu näet omat hoitotietosi ja sähköiset reseptisi voit itse päättää, miten terveystietojasi käytetään terveystietosi

Lisätiedot

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin MÄÄRÄYS 1/2017 1(10) Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin Valtuutussäännös Kohderyhmä Voimassaoloaika Sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista annetun lain (254/2015)

Lisätiedot

JARI PORRASMAA

JARI PORRASMAA Genomitieto terveydenhuollossa - ajatuksia kokonaisarkkitehtuurista 11.11.2014 JARI PORRASMAA Kokonaisarkkitehtuuri? (VM et al) TOIMINTA prosessit palvelut TIETO käsitteet tietomallit TIETO- JÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen

Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen Terveydenhuollon ATK-päivät Turun kongressikeskus Logomo 28. 29.5.2013 Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen Kansallisten tietojärjestelmäpalveluiden kokonaisuus

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Päivi Lauri paivi.lauri@ppshp.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Terveys- ja hoito suunnitelma

Terveys- ja hoito suunnitelma Terveys- ja hoito suunnitelma ATK-päivät, Tampere 1 Terveys- ja hoito suunnitelman perusteet, tausta ja tavoitteet ATK-päivät, Tampere 2 Potilaan terveyden ja sairaanhoidon kannalta keskeiset tiedot Koosteet

Lisätiedot

Lapsen huolto- ja tapaamisoikeuden rekisteri

Lapsen huolto- ja tapaamisoikeuden rekisteri Tietosuojaseloste 1/5 1. Rekisterinpitäjä Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta Peltolantie 2 D, 01300 Vantaa 2. Rekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö Perhepalvelujen johtaja Maritta Pesonen

Lisätiedot

Sähköisen lääkemääräyslain muutokset HE 219/ /251 THL/OPER lakimies Joni Komulainen Joni Komulainen, lakimies, OPER

Sähköisen lääkemääräyslain muutokset HE 219/ /251 THL/OPER lakimies Joni Komulainen Joni Komulainen, lakimies, OPER Sähköisen lääkemääräyslain muutokset HE 219/2013 28.3.2014/251 THL/OPER lakimies Joni Komulainen 1.9.2015 Joni Komulainen, lakimies, OPER Muutetut lait 1) Lääkemääräyslaki Laki sähköisestä lääkemääräyksestä

Lisätiedot

KOODISTOPALVELU Koodistojen kielellinen ja terminologinen laadunvarmistus

KOODISTOPALVELU Koodistojen kielellinen ja terminologinen laadunvarmistus KOODISTOPALVELU Koodistojen kielellinen ja terminologinen laadunvarmistus Virpi Kalliokuusi THL Tieto-osasto, Tietorakenteet ja luokitukset -yksikkö 3.10.2014 Virpi Kalliokuusi, TITO/TILU 1 Koodistopalvelun

Lisätiedot

Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet. Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen

Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet. Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen SFS-EN ISO 9999 Vammaisten apuvälineet Luokitus ja termit

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 7/2011 1(21) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Perjantai 23.9.2011 klo 9.00 12.30 Paikka (HUOM!) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Tilkanmäki Kokoushuone A3, A-talo, 3.krs, Mannerheimintie

Lisätiedot

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016 Pöytäkirja 1 (12) Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016 Aika 17.5.2016 kello 18:00-19:48 Paikka Porin kaupunginhallituksen kokoushuone Allekirjoitukset Juha Vasama puheenjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Lisätiedot

Kysely- ja välityspalvelu

Kysely- ja välityspalvelu Palvelukuvaus 1 (5) Kysely- ja välityspalvelu Kysely- ja välityspalvelu on Kansaneläkelaitoksen (jäljempänä Kela) Kantapalvelujen ylläpitämä ja Kanta-palveluihin kuuluva tietojärjestelmäpalvelu, jonka

Lisätiedot

HOITOTAHTO. VT Paula Kokkonen, Hanasaari 3.2.2014

HOITOTAHTO. VT Paula Kokkonen, Hanasaari 3.2.2014 HOITOTAHTO VT Paula Kokkonen, Hanasaari 3.2.2014 1 VT PAULA KOKKONEN 3.2.2014 Mikä on hoitotahto / hoitotestamentti? Tahdonilmaisu, jolla tavoitellaan hyvää kuolemaa Miksi sitä tarvitaan? Lääketieteen

Lisätiedot

Kuka auttaa johtoa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käytönvalvonnassa?

Kuka auttaa johtoa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käytönvalvonnassa? Kuka auttaa johtoa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käytönvalvonnassa? Lainsäädäntö ja siihen liittyvä ohjeistus Kuntamarkkinat 10.9.2014, Kuntatalo 10.9.2014 Tanja Stormbom, lakimies, THL

Lisätiedot

Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne

Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne SOTE KA asiakas- ja potilastiedon ensisijaisen käytön ryhmän kokous 23.1.2019 Jaakko Penttinen THL/OPER Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Waltteri Siirala Waltteri.siirala@tyks.fi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 195/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 195/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 195/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain sekä eräiden muiden lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut

Lisätiedot

Valtuutussäännökset. Voimassaoloaika. Määräys tulee voimaan pp. päivänä [x]kuuta 2015 ja se on voimassa toistaiseksi.

Valtuutussäännökset. Voimassaoloaika. Määräys tulee voimaan pp. päivänä [x]kuuta 2015 ja se on voimassa toistaiseksi. MÄÄRÄYS 3/2015 1(5) Määräys valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen avulla terveydenhuollon ulkopuolisille toimijoille luovutettavista todistuksista ja lausunnoista (SV6, lääkärintodistus A) Valtuutussäännökset

Lisätiedot

Kirjaaminen sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä. palveluissa ja Sote-henkilörekisterilakien uudistaminen

Kirjaaminen sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä. palveluissa ja Sote-henkilörekisterilakien uudistaminen Kirjaaminen sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Sote-henkilörekisterilakien uudistaminen Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaari - Sohvi-Tellu 2015 Neuvotteleva virkamies

Lisätiedot

Tiedonhallintapalvelu ammattilaisen työn tukena

Tiedonhallintapalvelu ammattilaisen työn tukena Tiedonhallintapalvelu ammattilaisen työn tukena Kuntatalo 26.10.2011 26.10.2011 Heikki Virkkunen 1 Tiedot sähköiseksi > Toimintatavat muuttuvat Sähköisen tiedon käyttö muuttaa toimintatapoja Alkuun vaatii

Lisätiedot

KOHTI YHTENÄISTÄ ASIAKASTIETOA

KOHTI YHTENÄISTÄ ASIAKASTIETOA 5.2.2019 KOHTI YHTENÄISTÄ ASIAKASTIETOA Kirjaamisvalmennuksen tietopaketti sote-esimiehille SISÄLTÖ Määrämuotoinen kirjaaminen Sosiaalipalvelujen luokituskokonaisuus Asiakasasiakirjat ja niiden rakenteet

Lisätiedot

YDINTIEDOT TIETOJÄRJESTELMISSÄ MISSÄ MENNÄÄN?

YDINTIEDOT TIETOJÄRJESTELMISSÄ MISSÄ MENNÄÄN? YDINTIEDOT TIETOJÄRJESTELMISSÄ MISSÄ MENNÄÄN? Kauko Hartikainen Sähköiset tietojärjestelmät - apu vai uhka terveydenhuollossa? STAS ry:n seminaari 6.11.2008 PAPERINEN ARKISTO SORTUU DIGITAALISEN VALLANKUMOUKSEN

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 5.1.2010 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Salon kaupunki, Ympäristönsuojeluyksikkö

Lisätiedot

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin 2017 THL / OPER 1 Käytönvalvonnan kokonaisuus Ammattioikeus ja organisaation määrittelemät työtehtävät Lokivalvonta Ammattihenkilön

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103 27.08.2014 Sivu 1 / 1 2519/01.01.01/2014 103 Opiskeluhuoltoon liittyvien rekisterien rekisterinpitäjä ja vastuuhenkilöt Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Leino, puh. 046 877 1846 Merja von Schantz, puh.

Lisätiedot

Potilastiedon arkiston 2. vaihe

Potilastiedon arkiston 2. vaihe Potilastiedon arkiston 2. vaihe THL, Operatiivisen toiminnan yksikkö 24.8.2015 Potilas arkiston 2.vaihe / Paasitorni 26.8.15 1 Potilastiedon arkisto:julkinen terveydenhuolto 15.08.2015 7 Potilastietojärjestelmää

Lisätiedot

TERVEYS- JA HOITO-SUUNNITELMA (2017 jälkeinen jatkokehitys)

TERVEYS- JA HOITO-SUUNNITELMA (2017 jälkeinen jatkokehitys) TERVEYS- JA HOITO-SUUNNITELMA (2017 jälkeinen jatkokehitys) PROJEKTIN ESITTELY 9.12.2015 Päivi Mäkelä-Bengs, Riikka Vuokko 1 Kanta-palveluiden toimintaympäristö Kansalainen Kanta-palvelut Terveyskeskus

Lisätiedot

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi.

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Moni tekijä vaikuttaa vointiisi. Mitä paremmin

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä 157/2009 Jussi Holmalahti, johtaja Lupaosasto Tietojärjestelmät

Lisätiedot

Kanta, potilaiden omat tiedot Sairaanhoitopiirien potilasturvallisuusasiantuntijoiden tapaaminen

Kanta, potilaiden omat tiedot Sairaanhoitopiirien potilasturvallisuusasiantuntijoiden tapaaminen Kanta, potilaiden omat tiedot Sairaanhoitopiirien potilasturvallisuusasiantuntijoiden tapaaminen 12.5.2014 12.5.2014 OPER / Jari Suhonen 1 Kansallisten tietojärjestelmäpalvelujen kokonaisuus VRK:n varmennepalvelut

Lisätiedot

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 4/2016

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 4/2016 Pöytäkirja 1 (8) Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 4/2016 Aika 5.4.2016 kello 18:00-19:57 Paikka Porin kaupunginhallituksen kokoushuone Allekirjoitukset Juha Vasama puheenjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Lisätiedot

Luokitukset, termistöt ja tilasto-ohjeet?/2012

Luokitukset, termistöt ja tilasto-ohjeet?/2012 Luokitukset, termistöt ja tilasto-ohjeet?/2012 Heikki Virkkunen, Jari Porrasmaa, Jari Suhonen, Riikka Vuokko, Päivi Mäkelä-Bengs, Jukka Lehtovirta Kirjoittajat ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ISBN

Lisätiedot

KanTa-palvelujen käyttöönotto etenee. Ajankohtainen iltapäivä toimittajille Suunnittelupäällikkö Marina Lindgren, Kela 28.9.2011

KanTa-palvelujen käyttöönotto etenee. Ajankohtainen iltapäivä toimittajille Suunnittelupäällikkö Marina Lindgren, Kela 28.9.2011 KanTa-palvelujen käyttöönotto etenee Ajankohtainen iltapäivä toimittajille Suunnittelupäällikkö Marina Lindgren, Kela 28.9.2011 Esityksen sisältö KanTa-palvelut, Kelan tehtävät Omien tietojen katselu palvelu

Lisätiedot

SOTE-TIEDON TOISSIJAISEN KÄYTÖN LAINSÄÄDÄNNÖN VALMISTELU

SOTE-TIEDON TOISSIJAISEN KÄYTÖN LAINSÄÄDÄNNÖN VALMISTELU SOTE-TIEDON TOISSIJAISEN KÄYTÖN LAINSÄÄDÄNNÖN VALMISTELU Kehittämispäällikkö Arto Vuori, THL Tietovarantopalvelut Tietoarkiston ja ATT-hankkeen seminaari, Tampereen yliopisto 17.3.2016 17.3.2016 1 SOTE-TIETO

Lisätiedot

Laillisuus ja Puheenjohtaja totesi kokouksen laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

Laillisuus ja Puheenjohtaja totesi kokouksen laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. 2/2017 16 Sosiaali- ja terveyslautakunta Kokousaika 28.02.2017 klo 15:00-17:22 Kokouspaikka Kunnantalo, kokoushuone 111 Saapuvilla olleet jäsenet Väänänen Veikko puheenjohtaja Jomppanen Jouni I. I varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Faktoja Kanta-palveluista nyt ja tulevaisuudessa Yksikön johtaja Marina Lindgren, Kela

Faktoja Kanta-palveluista nyt ja tulevaisuudessa Yksikön johtaja Marina Lindgren, Kela Faktoja Kanta-palveluista nyt ja tulevaisuudessa 12.10.2016 Yksikön johtaja Marina Lindgren, Kela Tässä esityksessä Mitä Kanta-palvelut ovat nyt? Mitä uutta on tulossa? Mitä vaatimuksia Kanta-palvelujen

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Salon kaupunki 3470/07.01.01.02.00/2018 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 9.2.2017 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä

Lisätiedot

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö KOKEMÄEN KAUPUNKI Hyväksytty KV 19.4.2010 14 Voimaantulo 1.5.2010 P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö I LUKU PERUSTURVALAUTAKUNTA 1 Valinta ja kokoonpano 2 Perusturvalautakunnan tehtävä

Lisätiedot