Tärinöiden aiheuttama epämukavuus. Periaatteet. Taajuus. Värähtely ja amplitudi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tärinöiden aiheuttama epämukavuus. Periaatteet. Taajuus. Värähtely ja amplitudi"

Transkriptio

1 Periaatteet Epämukavuus on subjektiivista ja vaikeasti mitattavissa. Tärinöiden syitä on monia ja niitä on vaikea tunnistaa. Tiettyjen perusperiaatteiden tunteminen helpottaa tärinöiden syyn paikallistamista. Periaatteet Taajuus Taajuuden mittayksikkö on Hz (hertsi) ja se määrittää jonkin tapahtuman, esim. liikkeen, toistotiheyden. Kolme kertaa sekunnissa tapahtuvan värähtelyn taajuus on 3 Hz. Värähtely ja amplitudi Tärinöitä syntyy, kun jokin asetetaan toistuvaan värähtelevään liikkeeseen. Amplitudi on puolivärähtelyn korkeus (Y/2). Värähtely koetaan epämukavaksi 0 25 Hz:n taajuusalueella. Yli 25 hertsin taajuinen värähtely koetaan sitä vastoin meluna. Y T = Värähtelyjakso. Y = Värähtely. T Scania CV AB 2016, Sweden 1 (23)

2 Resonanssitaajuus Resonanssitaajuus määräytyy pääasiassa järjestelmän massan ja jäykkyyden (jousivakion) perusteella. Kullakin komponentilla on sen vuoksi resonanssitaajuus, joka riippuu sen massasta ja ripustuksen tyypistä. Periaatteet Resonanssitaajuus pienenee massan kasvun ja suurenee jäykkyyden kasvun myötä. Resonanssivärähtely Jos häiriötaajuus osuu kappaleen resonanssitaajuudelle, seurauksena on resonanssivärähtelyä. Resonanssivärähtely huomataan yleensä amplitudin merkittävästä kasvusta. Vaimennus Vaimennus estää rakennetta värähtelemästä hallitsemattomasti. Yksi vaimennustyyppi on kitkavaimennus, jossa kahden suhteessa toisiinsa liikkuvan pinnan välinen kitka hidastaa liikettä. Kun kitkaa on olemassa, liike-energia muunnetaan lämmöksi. Kitkalla vaimentaminen on tehokkaampaa nopeilla liikkeillä tai suuremmalla kitkalla. Scania CV AB 2016, Sweden 2 (23)

3 Tärinät Tärinät Ajoneuvon resonanssivärähtelyt esiintyvät yleensä 1-13 Hz taajuusalueella. Tärinäongelman tunnistamiseksi on tärkeää selvittää, miten epämukavuus koetaan ja milloin sitä esiintyy. Helpota tärinöiden syyn tunnistusta etsimällä vastaukset taulukon kysymyksiin. Kysymys Epämukavuutta aiheuttavien tärinöiden tunnistaminen Kyllä 1. Miten tärinät tunnetaan, nähdään tai kuullaan? Onko tärinöitä esim. ohjauspyörässä, istuimessa tai ajoneuvon muussa osassa? 3. Tulevatko tärinät edestä vai takaa? Voidaanko tärinöille mieltää suuntaa? 5. Vaikuttaako ajoneuvon nopeus tärinöihin? Tässä tapauksessa, missä nopeudessa tärinöitä esiintyy ja milloin tärinät ovat suurimmillaan? 6. Vaikuttaako jarruttaminen tärinöihin? 7. Vaikuttaako moottorin vääntömomentti tärinöihin (kytkimen irrotus, kiihdytys, moottorijarrutus)? 8. Vaikuttaako moottorin kierrosluku tärinöihin? Tässä tapauksessa, millä kierrosluvulla tärinät ovat suurimmillaan? 9. Vaikuttaako vaihteen valinta tärinöihin? Tässä tapauksessa, millä vaihteella tärinät ovat suurimmillaan? Ei Huomautuksia Scania CV AB 2016, Sweden 3 (23)

4 Tärinät Kysymys Kyllä Ei Huomautuksia 10. Vaikuttaako tienpinnan tasaisuus tai epätasaisuus tärinöihin? 11. Vaikuttaako vastatuuli, sivutuuli tai voimakas tuuli tärinöihin? 12. Vaikuttaako nostettu tukiakseli, ajotason muuttaminen tai painonsiirto tärinöihin? 13. Vaikuttaako tärinöihin se, onko ajoneuvossa perävaunu vai ei? 14. Vaikuttaa tärinöihin se, kuinka raskaasti ajoneuvo on kuormattu ja kuorman tyyppi? 15. Onko ajoneuvossa tai päällirakenteessa muutettu jotain tärinöiden esiintymiseen liittyen? Scania CV AB 2016, Sweden 4 (23)

5 Tärinät Koeajo Ota valokuvia ajosta ja perävaunusta koeajon aikana ja käytä niitä Scanian kanssa kommunikoitaessa. Muista seuraavaa koeajon aikana: Jos ajoneuvossa on ilmajousitus, tarkista ajotaso ja merkitse arvo muistiin. Tarkista ohjaamon taso ja merkitse arvo muistiin. Suorita koeajo samoissa olosuhteissa, joissa tärinät kuljettajan mukaan ilmenivät. Koeaja ajoneuvo yhdessä kuljettajan kanssa ymmärtääksesi, mitkä tärinät kuljettaja kokee epämiellyttäviksi. Suorita seuraavat toimenpiteet koeajon aikana ja vastaa kysymyksiin kohdassa Epämukavuutta aiheuttavien tärinöiden tunnistaminen: Aja suurimmalla sallitulla kuormalla. Rullaa vapaalla alamäkeä. Suorita moottorijarrutus. Aja kytkinpoljin alaspainettuna. Aja puoliperävaunu kytkettynä ja ilman puoliperävaunua. Aja moottoritiellä tai muulla tasaisella tiellä. Aja tavalla, joka aiheuttaa kuljettajan mukaan tärinöitä. Scania CV AB 2016, Sweden 5 (23)

6 Tärinät tiestä Tien aiheuttamat tärinät voivat johtua seuraavista tekijöistä: Tieolosuhteet Vialliset ohjaamovaimentimet Virheellisesti säädetty ajotaso alustassa tai ohjaamossa Heikko päällirakenne Voimakkaasti tärisevä ohjauspyörä (shimmy) Ohjauspyörä tärisee koko ajan 8 12 Hz taajuuksilla. Tärinöiden Pyörien epätasapaino 1. Pese likaiset renkaat ja vanteet. amplitudi on suuri. 2. Vaihda tai korjaa vahingoittuneet renkaat ja vanteet. Tärinät ohjausjärjestelmässä (flutter) Ohjauspyörä tärisee 7 10 Hz hertsin taajuudella ja alhaisella amplitudilla. Tärinöitä esiintyy ajettaessa tasaisilla teillä km/h nopeudella ja ne vähenevät tai katoavat nopeuden kasvaessa. Ohjauspyörä iskee käsille Pyörien dynaaminen epätasapaino. 3. Säädä väärät caster-kulmat kaikilla ohjaavilla akseleilla. 4. Tasapainota dynaamisesti epätasapainoiset ohjaavat pyörät. 5. Säädä väärä ohjausgeometria, jos ongelma ei korjaannu. Tasapainota dynaamisesti epätasapainoiset ohjaavat pyörät. Ohjauspyörä nykii tai tärisee voimakkaasti ja epäsäännöllisesti 8 Vialliset iskunvaimentimet Vaihda iskunvaimentimet. Hz taajuudella. Värähtelevä liike ohjaavassa akselissa Säädä virheellinen ohjausgeometria. Scania CV AB 2016, Sweden 6 (23)

7 Pomppivia liikkeitä alustassa Ohjaamon pystyliikkeet 1-1,5 Hz taajuudella. Takarungon ylitys on liian heikko. Vahvista rungon ylitystä. Ohjaamon pitkittäisliikkeet. Tien aiheuttamien häiriöiden taajuus osuu yhteen alustan resonanssitaajuuden kanssa, mikä puolestaan aiheuttaa resonanssivärähtelyä. Vaihda etuakselin iskunvaimentimet. Scania CV AB 2016, Sweden 7 (23)

8 Tärinät renkaista ja pyöristä Renkaista ja pyöristä aiheutuvia tärinöitä voi esiintyä, jos pyörät eivät ole yhdenmukaiset, ne ovat epätasapainossa tai niiden kulutuspinnan kumin ominaisuuksissa on vaihtelua. Tämä aiheuttaa tehovaihteluja akseleilla. Tärinät havaitaan selkeimmin tasaisilla teillä ajettaessa ja taajuus kasvaa nopeuden kasvaessa. Esimerkkejä epäyhtenäisten pyörien syistä: Epäkeskinen pyörä. Soikea pyörä. Epätasainen kuluminen. Scania CV AB 2016, Sweden 8 (23)

9 Renkaan vastajousto Renkaan vastajoustoa voi esiintyä sekä tasaisilla että epätasaisilla tienpinnoilla. Renkaan tietty vastajousto on normaalia. Renkaan vastajoustoa esiintyy taka-akselin renkaissa. Renkaan vastajouston syynä on, että jousitusjärjestelmän sijasta rengas suorittaa osan iskunvaimennuksesta. Koska renkaiden vaimennus ei ole riittävä, rengas ja alusta joutuvat itsevärähtelyyn. Ilmajousitetuissa ajoneuvoissa renkaiden vastajoustoa voi esiintyä, kun ajoneuvolla ajetaan ilman kuormaa tai pienellä kuormalla. Lehtijousitetuissa ajoneuvoissa renkaiden vastajoustoa voi esiintyä riippumatta siitä, miten ajoneuvo on kuormattu, mutta riski on suurin ajoneuvon ollessa kuormaamaton. Renkaiden tietty vastajousto on normaalia kuormaamattomille maarakennusajoneuvoille ja raskaskuljetusten vetoautoille, joissa on 6x4-rengaskokoonpano ja lehtijousitus Ohjaamo liikkuu pituussuunnassa, kun ajoneuvon vetävien akselien renkaat tekevät joustoliikettä. Tärinöitä esiintyy 2 5 Hz taajuudella. Kova jousitusjärjestelmä yhdessä renkaiden liian pienen vaimennuksen kanssa aiheuttaa ajoneuvon renkaiden vastajoustoa. Muuta rengaspaineita ja tarkista, että liikkeiden taajuus muuttuu. Scania CV AB 2016, Sweden 9 (23)

10 Ennalta ehkäisevät toimenpiteet Etupyörien tarkistus VAROITUS! Älä tue akselia pukkien varaan. Käytä akselipukkeja ainoastaan turvatoimenpiteenä etuakselin alla. 1. Nosta etuakseli nosturilla. 2. Aseta pukit etuakselin alle. 3. Poista renkaisiin mahdollisesti juuttuneet kivet. 4. Aloita renkaan pyörittäminen vähintään 40 km/h nopeudessa. Tarkista säteisheitto, soikeus tai renkaan tärinät. 5. Tarkista renkaan ja vanteen säteisheitto. Merkitse suurimman säteisheiton kohta renkaan ja vanteen kylkeen. 6. Liian suuren säteisheiton pienentämiseksi rengasta voidaan kääntää suhteessa vanteeseen. Renkaan ja vanteen suurimman säteisheiton kohtien on oltava 180 päässä toisistaan. Huom! Älä koskaan aja pyörillä, jotka aiheuttavat tärinää. Scania CV AB 2016, Sweden 10 (23)

11 Vetävien akselien renkaiden tarkistus VAROITUS! Älä tue vetopalkkia akselipukkien varaan. Akselipukkeja saa käyttää turvatoimenpiteenä ainoastaan vetopalkin alla. 1. Nosta vetävien akselien pyörät ilmaan akselin keskelle asetetulla tunkilla. 2. Aseta akselipukit vetopalkin alle. 3. Pese renkaat ja vanteet. Poista renkaisiin mahdollisesti juuttuneet kivet. 4. Vaihda tai korjaa vahingoittuneet renkaat ja vanteet. 5. Aloita renkaan pyörittäminen vähintään 40 km/h nopeudessa. Tarkista, mitkä pyörät aiheuttavat tärinöitä. Tarkista renkaan ja vanteen säteisheitto. Säteisheitto ei saa olla yli 1,5 mm. 6. Irrota renkaat ja pyöritä vetoakselia. Tarkista, täriseekö se. Tarkista soikeus ja säteisheitto. 7. Liian suuren säteisheiton pienentämiseksi rengasta voidaan kääntää suhteessa vanteeseen. Renkaan ja vanteen suurimman säteisheiton kohtien on oltava 180 päässä toisistaan. Lisätietoja renkaiden tarkistamisesta Scania-korjaamolta. Huom! Älä koskaan aja pyörillä, jotka aiheuttavat tärinää. Pyörien asennus Asenna pyörä, öljyä mutterit ja kiristä ne ristikkäin 600 Nm:n momenttiin. Scania CV AB 2016, Sweden 11 (23)

12 Karkeakuvioiset renkaat Tarkasta oikean rengastyypin käyttö. Karkeakuvioiset renkaat voivat aiheuttaa tärinöitä. Scania CV AB 2016, Sweden 12 (23)

13 Tärinät voimansiirtolinjasta Voimansiirtolinjan luontaiset tärinät voivat siirtyä ajoneuvon muihin osiin, jos päällirakenne on rakennettu väärin. Voimansiirtolinjan tärinät siirtyvät ajoneuvon muihin osiin. Voimansiirtolinjan osat koskevat päällirakenteeseen tai alustaan. - Voimansiirtolinjan vaimennus ei vaimenna riittävästi. Tarkista, että asennettu oikeat eristimet. Vaihda tarvittaessa. Vaihda vialliset eristimet. Ohjaamo koskee päällirakenteeseen tai alustaan. - Ohjaamon jousitusta tai ohjaamon kallistusjärjestelmää - ei ole asennettu oikein. Ohjaamo tärisee sivusuunnassa 7 7,5 hertsin taajuudella. Tärinöitä esiintyy km/h nopeudella tasaisilla teillä. Tärinöiden taajuus muuttuu ajonopeuden mukaan. Staattinen epätasapaino - Epäyhtenäiset pyörät tai vaihteluja kulutuspinnan läheisen kumin ominaisuuksissa. Lisätietoja toimenpiteistä on annettu kohdassa Tärinät renkaista ja pyöristä. Scania CV AB 2016, Sweden 13 (23)

14 Tärinät moottorista Moottorin aiheuttamat tärinät tuntuvat usein koko ajoneuvossa, ja niitä esiintyy sekä paikallaan että ajon aikana. Kampiakselin taajuus a : Tärinöitä esiintyy kampiakselin pyörinnän kanssa samalla taajuudella, kun moottorin kierrosluku laskee noin nopeudesta r/min. Amplitudi kasvaa, kun kaasupoljin vapautetaan nopeasti. Tärinöitä esiintyy moottorin samalla kierrosluvulla valitusta vaihteesta riippumatta, kun moottoria kuormitetaan. Moottorin joutokäynti on epätasainen. Sytytystaajuus b : Tärinöitä esiintyy koko ajoneuvossa sytytystaajuuden kanssa samalla taajuudella. a. Kampiakselin taajuus = moottorin kierrosluku/60 b. Sytytystaajuus = (moottorin kierrosluku n)/60, missä n = sylinteriluku/2 Ota yhteys Scania-korjaamoon moottoritärinöiden laajempaa tarkastusta varten. Moottorin mekaaninen epätasapaino Virheellinen tai viallinen moottorinripustus Palamiseen liittyvät tärinät. Virheellisesti säädetty ruiskutusjärjestelmä. Suuttimen avautumispaine on liian matala. Tarkista, että etueristimissä on oikea värikoodi. Vaihda tarvittaessa. Vaihda vialliset eristimet. Ota yhteys Scania-korjaamoon toimenpidettä varten. Ota yhteys Scania-korjaamoon toimenpidettä varten. Ota yhteys Scania-korjaamoon toimenpidettä varten. Scania CV AB 2016, Sweden 14 (23)

15 Tärinät moottorin jakopyörästöstä Moottorin jakopyörästön tärinät johtuvat momentti- ja tehovaihteluista, joita tapahtuu moottorin jakopyörästössä. Tärinät nivelakselista Nivelakseli aiheuttaa usein reaktioita ajoneuvossa. Isot murrosnivelkulmat aiheuttavat isompia reaktiovoimia. α α Tärinöitä esiintyy koko ajoneuvossa suurella taajuudella, joka muuttuu nopeuden mukaan. Tärinöitä esiintyy km/h nopeuksissa ja ne muuttuvat ajotasoa nostettaessa tai laskettaessa ja jos tukiakseli on nostettuna tai ei. Tärinöitä esiintyy alhaisella nopeudella ja suurella moottorikuormituksella, esim. mäkilähdöissä tai jyrkkään ylämäkeä ajettaessa. Tärinöitä esiintyy suurissa nopeuksissa eikä niihin vaikuta, onko tukiakseli nostettuna vai ei tai muutetaanko ajotasoa. Ota yhteys Scania-korjaamoon moottorin jakopyörästön laajempaa tarkastusta varten. Epäsuotuisat murrosnivelkulmat (α). Murrosnivelkulmat voivat olla epäsuotuisat, kun nivelakselin geometria muuttuu, mikä voi tapahtua esim. silloin, kun tukilaakerin levy siirretään tai vetävän akselin katkaiseva voimanotto asennetaan (split shaft PTO). Nivelakselin epätasapaino. Aseta oikea ajotaso, jos se on väärä. Aktivoi ELC-pikasäätö ajon aikana, jos tärinöitä esiintyy alhaisella nopeudella. Vaihda nivelakseli, jos se on vaurioitunut. Asenna tasapainotuspainot, jos jokin niistä on irronnut. Vaihda nivelristikot, joissa on välystä. Scania CV AB 2016, Sweden 15 (23)

16 Taka-akselin pomppiminen Tärinöitä esiintyy koko ajoneuvossa taajuudella 3,5-5,5 Hz. Tärinöitä esiintyy useimmiten, kun luistonestoa (TC) käytetään yhdessä korkean vetoakselimomentin, keveiden kuormien ja ilmajousitettujen taka-akselien kanssa. Korkea vetoakselimomentti esiintyy esim. mäkilähdöissä. Voimansiirron tärinä Tärinät vastatuulesta Vasta- ja sivutuuli voivat aiheuttaa tärinöitä ajoneuvossa esimerkiksi kattokilven alkaessa värähdellä. Vetävien akselien pyörät luistavat maata vasten, jolloin pyörillä on taipumus pomppia. Silloin ajomomentissa tapahtuu muutos, joka ehkäisee pomppimisliikettä ja muodostaa tärinöitä. Tärinöitä esiintyy koko ajoneuvossa taajuudella 5-6 Hz. Tärinöitä esiintyy keveästi kuormatuissa ajoneuvoissa, kun ajetaan pehmeillä pinnoilla. Vetävän akselin pyörät luistavat nykien maata vasten, mikä aiheuttaa värähtelyä moottorin jakopyörästössä. Tämäntyyppinen tärinä on normaalia eikä se vaadi toimenpiteitä. Tämäntyyppinen tärinä on normaalia eikä se vaadi toimenpiteitä. Scania CV AB 2016, Sweden 16 (23)

17 Vaikutukset ajoneuvossa Vaikutukset ajoneuvossa Runkovärähtelyt Runkovärähtely on alustan ja päällirakenteen resonanssivärähtelyä, missä häiriötaajuus tulee pyöristä. Runkovärähtelystä tulee epämiellyttävää, jos sen amplitudi kasvaa suureksi ja vaimennus on puutteellinen. Rungon resonanssitaajuus on 5-7 Hz. Rungon resonanssivärähtelyä saattaa esiintyä km/h nopeuksissa, kun häiriötaajuus pyöristä on 5-7 Hz. Rungon resonanssivärähtelyä saattaa esiintyä myös puolella resonanssitaajuudella, ts km/h nopeuksissa Scania CV AB 2016, Sweden 17 (23)

18 Vaikutukset ajoneuvossa Apurungon sijainti Apurunko tulee siirtää eteenpäin ja kiinnittää alustarunkoon mahdollisimman lähelle etuakselia. Tämä alentaa painoa alustarungolla ja vähentää runkovärähtelyjen vaaraa. Suurin sallittu etäisyys etuakselin keskikohdan ja apurungon etureunan välillä on 600 mm Etummaisen kiinnikkeen sijainti Rungon värähtelyjen vaimentamiseksi etummaisin päällirakennekiinnike on sijoitettava mahdollisimman lähelle etuakselia. Suurin sallittu etäisyys etuakselin keskikohdan ja etukiinnikkeen ruuvin välillä apurungossa on 725 mm Scania CV AB 2016, Sweden 18 (23)

19 Lisätietoja apurungon kiinnityksestä on annettu asiakirjassa Apurungon ja kiinnikkeen valinta. Vaikutukset ajoneuvossa Runko tärisee pystysuunnassa 5 7 hertsin taajuudella. Tärinöitä Heikko runko - esiintyy km/h nopeudella sekä tasaisilla että epätasaisilla Heikko apurunko - teillä. Kuormitusolosuhteiden muutokset vaikuttavat tärinöihin. Heikko päällirakenne - Apurungon kiinnitys on liian joustava Kiristä mahdollisesti löystyneet kiinnikkeet. Tarkista myös, että etäisyys ensimmäisen etuakselin keskikohdasta apurungon etummaiseen kiinnikkeeseen on oikea. Värähtelyjä estävä riittämätön vaimennus Tarkista, että apurungon kiinnikkeet ovat oikeantyyppisiä, oikeilla paikoillaan ja kiristetty oikeaan tiukkuuteen. Staattinen epätasapaino - Tärinät renkaista tai pyöristä Lisätietoja toimenpiteistä on annettu kohdassa Tärinät renkaista ja pyöristä. Perävaunu Koeaja ajoneuvo perävaunun kanssa. Jos oireet häviävät, suorita vianmääritys ja korjaa perävaunu. Scania CV AB 2016, Sweden 19 (23)

20 Runkovärähtelyt puoliperävaunullisissa vetoautoissa Vaikutukset ajoneuvossa Puoliperävaunu tärisee 5 7 Hz taajuudella. Tärinöitä esiintyy km/h nopeudella sekä tasaisilla että epätasaisilla teillä. Staattinen epätasapaino - Tärinät renkaista tai pyöristä Lisätietoja toimenpiteistä on annettu kohdassa Tärinät renkaista ja pyöristä. Kuormissa on tehty isoja muutoksia, mikä muuttaa resonanssitaajuutta ja siten nopeutta, jossa värähtelyjä esiintyy. Koeaja vetoauto erityyppisellä puoliperävaunulla. Jos vetoautolla vedetään esim. lavapuoliperävaunua, se voidaan korvata säiliöpuoliperävaunulla, joka on jäykempi. Scania CV AB 2016, Sweden 20 (23)

21 Akselin liikkeet Vaikutukset ajoneuvossa Alustan sivuttaisliikkeitä esiintyy, kun akseli tekee joustoliikkeitä renkailla ja alkaa itsevärähdellä. Liikettä voi esiintyä, kun toinen pyöristä kulkee tiessä olevan suuren epätasaisuuden yli Alustan tärisevät sivuttaisliikkeet Hz taajuudella. Tärinöitä esiintyy ajettaessa tasaisella tiellä km/h nopeudella. Liian alhaiset rengaspaineet. Tärinät renkaista tai pyöristä. Lisää renkaiden ilmanpainetta. Lisätietoja toimenpiteistä on annettu kohdassa Tärinät renkaista ja pyöristä. Scania CV AB 2016, Sweden 21 (23)

22 Alustan liikkeet Vaikutukset ajoneuvossa Ajoneuvon jousitusjärjestelmän pystyliikkeet ovat suuria. Jos etuakselin jousitus on riittämätön, liike siirtyy ohjaamoon ja koetaan siellä pystyliikkeenä. Jos taka-akselin jousitus on riittämätön, liike siirtyy runkoon ja se koetaan pitkittäisliikkeenä ohjaamossa Ohjaamo ja runko tärisevät 1 1,5 Hz taajuudella. Tärinöitä esiintyy, kun ajoneuvolla ajetaan huomattavan epätasaisuuden esim. sillan sauman tai tasoristeyksen yli. Kuluneet iskunvaimentimet. Raskas paino ja painopiste kaukana takana ajoneuvossa, esim. pitkä takaylitys tai taakse asennettu nosturi. Vaihda iskunvaimentimet. Scania CV AB 2016, Sweden 22 (23)

23 Tärinöitä jarrutettaessa Vaikutukset ajoneuvossa Ohjauspyörä tärisee noin 7 tai 14 Hz taajuudella. Tärinöitä esiintyy jarrutettaessa kevyesti 40 tai 80 km/h nopeudessa. Tärinöiden taajuus vastaa ajonopeutta. Ota yhteys Scania-korjaamoon jarrujen aiheuttamien tärinöiden laajempaa tarkastusta varten. Ohjauspyörän tärinät Ohjauspyörän tärinöitä saattaa esiintyä kaikilla ohjaavilla akseleilla. Ota yhteys Scania-korjaamoon toimenpidettä varten. Soikea jarrurumpu vanteen ja jarrurummun väliin tai jarrurummun ja pyörännavan väliin jääneen lian vuoksi. Viallinen vanne tai väärin asennettu pyörä voi myös aiheuttaa jarrurummun soikeutta. Tärinöitä esiintyy jarrutettaessa kevyesti alhaisissa nopeuksissa. Jarrurummun muotovirhe. Vaihda jarrurumpu. Ohjauspyörä tärisee Hz taajuuksilla. Tärinöitä esiintyy pitkissä jarrutuksissa suurilla ajonopeuksilla. Tärinöiden taajuus noudattaa ajonopeutta. Ohjauspyörä tärisee 8-14 Hz taajuuksilla. Tärinöitä keveissä jarrutuksissa ja taajuus noudattaa ajonopeutta. Jarrurummun lämpölaikut. Vääntynyt jarrulevy tai jarrulevyn paksuus vaihtelee. Vaihda jarrulevy. Ota yhteys Scania-korjaamoon toimenpidettä varten. Vaihda jarrurumpu. Tarkista jarrujen sovitus. Ota yhteys Scania-korjaamoon toimenpidettä varten. Scania CV AB 2016, Sweden 23 (23)

Värähtelyiden aiheuttamat ajomukavuushäiriöt. Periaatteet. Taajuus. Värähtely ja amplitudi. Resonanssitaajuus

Värähtelyiden aiheuttamat ajomukavuushäiriöt. Periaatteet. Taajuus. Värähtely ja amplitudi. Resonanssitaajuus Periaatteet Periaatteet Koska ajomukavuusongelmien arviointi on subjektiivista, nämä ongelmat ovat vaikeasti mitattavissa. Vaikka niitä esiintyy hyvin usein, niiden korjaamiseen ei ole vakioratkaisua.

Lisätiedot

Puutavara-autot. Yleisiä tietoja puutavara-autoista. Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen.

Puutavara-autot. Yleisiä tietoja puutavara-autoista. Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen. Yleisiä tietoja puutavara-autoista Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen. Yleisiä tietoja puutavara-autoista Puutavaravarustuksia voidaan kuorman koon mukaan pitää joko vääntöherkkänä

Lisätiedot

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista Umpikoria pidetään yleensä vääntöjäykkänä. Avattavilla sivuseinillä varustettua umpikoria on kuitenkin pidettävä vääntöherkkänä päällirakenteena. 317 025 Scania voi valmistella ajoneuvon päällirakennetta

Lisätiedot

Betoniautot. Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen.

Betoniautot. Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen. Päällirakennetta pidetään vääntöherkkänä. Tämän asiakirjan ohjeet on laadittu optimoimaan

Lisätiedot

Säiliöautot. Yleistä tietoa säiliöautoista. Malli PGRT. Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä.

Säiliöautot. Yleistä tietoa säiliöautoista. Malli PGRT. Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Yleistä tietoa säiliöautoista Yleistä tietoa säiliöautoista Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Malli Akselivälin tulee olla mahdollisimman lyhyt, jotta rungon värähtelyjen vaara

Lisätiedot

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Vaihtolava-ajoneuvoja pidetään vääntöherkkinä. Vaihtolava-ajoneuvojen kanssa voidaan käyttää erilaisia kuormalavoja erilaisiin

Lisätiedot

Betonipumppuautot. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista. Rakenne. Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä.

Betonipumppuautot. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista. Rakenne. Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista Yleisiä tietoja betonipumppuautoista Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Rakenne Tee päällirakenteesta niin vahva ja jäykkä, että

Lisätiedot

Apurunkorakenne. Lisätietoja alustarungoista on annettu asiakirjassa Alustarungot.

Apurunkorakenne. Lisätietoja alustarungoista on annettu asiakirjassa Alustarungot. Yleistä Yleistä Apurunkoa voidaan käyttää seuraaviin tehtäviin: Se antaa vapaan tilan pyörien ja muiden rungosta ulkonevien osien välille. Se tuo jäykkyyttä ja vähentää rasituksia takaylityksessä. Se suojaa

Lisätiedot

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Lisätietoa kiinnityksen valinnasta on asiakirjassa Apurungon valinta ja kiinnitys. Rungon etuosassa on 4 erityyppistä päällirakenteen kiinnikettä:

Lisätiedot

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Vaihtolava-autoja käytetään, jotta kuormalava olisi nopea vaihtaa, mikä lisää ajoneuvon monipuolisuutta ja lyhentää seisokkeja. Esivalmiudet

Lisätiedot

Kaatumisvakaus. Yleisiä tietoja. Lisätietoja on annettu seuraavissa asiakirjoissa:

Kaatumisvakaus. Yleisiä tietoja. Lisätietoja on annettu seuraavissa asiakirjoissa: Yleisiä tietoja Kaatumisvakaus jakautuu pääasiassa seuraaviin tyyppeihin: Kaatumisvakaus ajon aikana Kaatumisvakaus kippauksen aikana Kaatumisvakaus nosturia käytettäessä Kaatumisvakaudella kippauksen

Lisätiedot

6 h Painos 01. Päällirakennekäsikirja. Kuorma-autot. Scania CV AB 2004, Sweden

6 h Painos 01. Päällirakennekäsikirja. Kuorma-autot. Scania CV AB 2004, Sweden 6 h Painos 01 Päällirakennekäsikirja Kuorma-autot 1 714 162 Scania CV AB 2004, Sweden 1 JOHDANTO 2 ALUSTATIEDOT 3 YLEISIÄ OHJEITA 4 LASKELMAT JA TEORIA 5 VETOAUTOT 6 KUORMA-AUTOT 7 MUUTOKSET 8 KOMPONENTIT

Lisätiedot

Muistiinpanoluettelo voimansiirtolinja

Muistiinpanoluettelo voimansiirtolinja Tilauslomake Tilauslomake Tilaa parametrisäädöt Scania-korjaamolta tällä lomakkeella. Tilaaja/yhteyshenkilö Päiväys Huomautukset/muuta Yritys Nimi Puhelin Ajoneuvo Tyyppimerkintä (esim. R580 B6x2) Rekisterinumero

Lisätiedot

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Kun kuorma-autoa halutaan käyttää mihin tahansa kuljetustyöhön, tehtaalta toimitettua alustaa täytyy täydentää jonkinlaisella päällirakenteella. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Lisätiedot

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleisiä tietoja

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Ohjaamon ja päällirakenteen välille on pienin sallittu etäisyys seuraavien varmistamiseksi: Tietoja ohjaamotyypin mallimerkinnästä on annettu asiakirjassa Alustan tiedot ja mallimerkinnät.

Lisätiedot

Vetoautot. Kuormanjako Kiinnitys TÄRKEÄÄ!

Vetoautot. Kuormanjako Kiinnitys TÄRKEÄÄ! Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Vetoautot on tarkoitettu puoliperävaunujen vetämiseen. Esimerkkejä tavallisista puoliperävaunuista: Umpikoriperävaunu Koneperävaunu Kippiperävaunu Tämän asiakirjan ohjeet

Lisätiedot

Vetopöydän asennus. Kiinteän vetopöydän asennus

Vetopöydän asennus. Kiinteän vetopöydän asennus Kiinteän vetopöydän asennus Kiinteän vetopöydän asennus Kun vetoauto toimitetaan tehtaalta, vetopöytä on kiinnitetty asennuslevyyn 10.9 - pulteilla. Nämä pultit on kiristetty erikoistiukkuuteen. Jos vetopöytä

Lisätiedot

UMPIKORI JA KONTTI 4 Umpikorin ja kontin kiinnitys 5 PAKASTUS- JA KYLMÄLAITTEET 6

UMPIKORI JA KONTTI 4 Umpikorin ja kontin kiinnitys 5 PAKASTUS- JA KYLMÄLAITTEET 6 Sisältö VÄÄNTÖJÄYKKÄ PÄÄLLIRAKENNE 3 UMPIKORI JA KONTTI 4 Umpikorin ja kontin kiinnitys 5 PAKASTUS- JA KYLMÄLAITTEET 6 SÄILIÖ JA BULKKI 6 Kiinnitys - säiliö 9 Kiinnitys - punnituslaitteet 11 Kiinnitys

Lisätiedot

Apurungon valinta ja kiinnitys. Kuvaus. Suositukset

Apurungon valinta ja kiinnitys. Kuvaus. Suositukset Kuvaus Kuvaus Runko, apurunko ja vahvistus käsittelevät yhdessä erilaisia kuormituksia, joita ajoneuvoon kohdistuu käytön aikana. Apurungon mitoitus ja rakenne, kiinnitys ja vahvistus määräytyvät useiden

Lisätiedot

Yleisiä tietoja polttoaineenkulutuksesta. Ilmanvastus

Yleisiä tietoja polttoaineenkulutuksesta. Ilmanvastus Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Voimanotto on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa siihen, kuinka

Lisätiedot

Nosturit. Yleistä nostureista

Nosturit. Yleistä nostureista Yleistä nostureista Nosturin sijainnilla on suuri vaikutus kiinnikkeen rakenteeseen. Seuraavassa muutamia suosituksia sijoitukselle ohjaamon taakse, taakse asennetuille nostureille ja keskelle asennetuille

Lisätiedot

Voimat ja liikkeet. Määritelmät. Vääntöherkät päällirakenteet

Voimat ja liikkeet. Määritelmät. Vääntöherkät päällirakenteet Yleisiä tietoja voimista ja liikkeistä Yleisiä tietoja voimista ja liikkeistä Alustarunko altistuu ajotavasta ja tienpinnan luonteesta riippuen eri suunnista tuleville voimille. On tärkeää, että alustarunko

Lisätiedot

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Kun kuorma-autoa halutaan käyttää mihin tahansa kuljetustyöhön, sen alustaa täytyy täydentää jonkinlaisella päällirakenteella. Akselipainolaskelmien tavoitteena on optimoida alustan ja päällirakenteen

Lisätiedot

Parametrit voimansiirtolinja. Johdanto. SDP3:n päällirakentajien versio

Parametrit voimansiirtolinja. Johdanto. SDP3:n päällirakentajien versio Johdanto Tässä asiakirjassa kuvataan voimansiirtolinjaan liittyvät parametrit. Parametrien luettelon rajaamiseksi tässä kuvataan vain parametrit, joista on todennäköisesti hyötyä päällirakentajille. Johdanto

Lisätiedot

Vetoautot. Yleisiä tietoja vetoautoista. Suositukset. Akseliväli

Vetoautot. Yleisiä tietoja vetoautoista. Suositukset. Akseliväli Yleisiä tietoja vetoautoista Yleisiä tietoja vetoautoista Vetoautot on tarkoitettu puoliperävaunujen vetämiseen ja siksi ne varustettu vetopöydällä perävaunujen helppoa vaihtamista varten. Jotta vetoauto

Lisätiedot

00:02-01. Tyyppimerkinnät R144 K432 15 DSC12 01 L01. P124 LA4x2. Painos 3. ) Scania CV AB 1999, Sweden

00:02-01. Tyyppimerkinnät R144 K432 15 DSC12 01 L01. P124 LA4x2. Painos 3. ) Scania CV AB 1999, Sweden 00:02-01 Painos 3 fi Tyyppimerkinnät R144 K432 15 DSC12 01 L01 P124 LA4x2 1 586 063 ) Scania CV AB 1999, Sweden Sisältö Sisältö Kuorma-auton alustat...3 Moottorit...7 Kytkimet...9 Vaihdelaatikot...10 Voiman

Lisätiedot

Vahvistus. Takaylitys. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki.

Vahvistus. Takaylitys. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki. Kuorma-auto, joka on varustettu puolittain tai täysin alle asennetulla vetopalkilla tai jossa ei

Lisätiedot

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta Toiminta EG-voimanoton aktivointi Toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivointiin kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta. Voimanottoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä. Kytkinpolkimella ja EG-voimanotolla

Lisätiedot

Ulkoisten näyttömittarien liittäminen

Ulkoisten näyttömittarien liittäminen Taustaa Taustaa Ulkoisia näyttömittareita ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Ehdot, mitä ajoneuvon tietoja ulkoiset näyttömittarit näyttävät,

Lisätiedot

Alustatiedot ja mallinimikkeet. Scanian moduulijärjestelmä

Alustatiedot ja mallinimikkeet. Scanian moduulijärjestelmä Scanian moduulijärjestelmä Scanian moduulijärjestelmä Scanian kattava moduulijärjestelmä mahdollistaa alustan optimaalisen sopeuttamisen eri käyttötarkoituksiin. Scanian jokaisen alustan varustelu on ainutkertainen,

Lisätiedot

Akselivälin muuttaminen. Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta. Menetelmät TÄRKEÄÄ!

Akselivälin muuttaminen. Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta. Menetelmät TÄRKEÄÄ! Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta TÄRKEÄÄ! Kuorma-auton alustan akselivälin muuttaminen vaikuttaa ko. alustan ominaisuuksiin. Siksi on tärkeää noudattaa

Lisätiedot

Korotettu joutokäynti

Korotettu joutokäynti Taustaa Taustaa Korotettua joutokäyntitoimintoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Toiminto voidaan aktivoida joko analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

Vetolaitteet. Yleistä vetolaitteista PGRT

Vetolaitteet. Yleistä vetolaitteista PGRT Yleistä vetolaitteista Yleistä vetolaitteista Vetolaite on yhteinen nimi yhdelle tai monelle komponentille, jo(t)ka ajoneuvoon on asennettava, ennen kuin se voi vetää perävaunua. Vetolaitteen tarkoituksena

Lisätiedot

Asennus. Vaihtojarrusarja Twister - tai Workman -työajoneuvo VAARA. Irralliset osat. Asennusohjeet

Asennus. Vaihtojarrusarja Twister - tai Workman -työajoneuvo VAARA. Irralliset osat. Asennusohjeet Vaihtojarrusarja Twister - tai Workman -työajoneuvo Mallinro: 136-1199 Form No. 3407-726 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus Tämä tuote sisältää kemikaaleja, jotka Kalifornian

Lisätiedot

Jatkuva kierrosluvun rajoitus

Jatkuva kierrosluvun rajoitus Taustaa Taustaa Jatkuvan kierrosluvun rajoitustoiminnon aktivointiin on olemassa kolme vaihtoehtoa. Jos ajoneuvo on varustettu BCI-toiminnolla (Bodywork Communication Interface): Analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

Kippiautot. Yleistä tietoa kippiautoista. Rakenne PGRT

Kippiautot. Yleistä tietoa kippiautoista. Rakenne PGRT Yleistä tietoa kippiautoista Yleistä tietoa kippiautoista Kippiautoja pidetään vääntöherkkänä päällirakenteena. Kippiautoja käytetään pääasiassa irtonaisten materiaalien kuljettamiseen. Kippilava on nivelletty

Lisätiedot

Ilmajousituksen ylimääräinen käyttöyksikkö. Kuvaus PGRT

Ilmajousituksen ylimääräinen käyttöyksikkö. Kuvaus PGRT Kuvaus Kuvaus Ilmajousituksen normaali käyttöyksikkö sijaitsee kuljettajan istuimen sivulla. Ajoneuvon tasoa voidaan säätää käyttöyksiköllä. Kuormankäsittelyn aikana voi olla hyötyä kuorma-auton takaosaan

Lisätiedot

Sisältö AKSELIVÄLIN MUUTOKSET 2 Akselivälin pidennys 3 Akselivälin lyhennys 3 Rungon katkaisu 3 Poikkipalkkien sijoitus 4 RUNKOLIITOKSEN SIJOITUS 5 Liitospalkit 5 AKSELIVÄLIN MUUTOS KAKSOISRUNGON LIITOKSELLA

Lisätiedot

Turvallisuusohjeet. Vaarat. Turvatoimenpiteet kaikkien ajoneuvojen kanssa työskentelyyn. Erikoistoimenpiteet ilmajousitetuissa ajoneuvoissa VAROITUS!

Turvallisuusohjeet. Vaarat. Turvatoimenpiteet kaikkien ajoneuvojen kanssa työskentelyyn. Erikoistoimenpiteet ilmajousitetuissa ajoneuvoissa VAROITUS! Työskentely nostetun ajoneuvon ja päällirakenteen kanssa Työskentely nostetun ajoneuvon ja päällirakenteen kanssa Mekaaniset ja hydrauliset nostolaitteet voivat kaatua tai laskeutua vahingossa virheellisen

Lisätiedot

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat useat eri tekijät: Renkaat

Lisätiedot

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta. Lisätietoja voimanottojen mahdollisista yhdistelmistä on annettu asiakirjassa Voimanottoyhdistelmät.

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta. Lisätietoja voimanottojen mahdollisista yhdistelmistä on annettu asiakirjassa Voimanottoyhdistelmät. Toiminta Toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivointiin kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta. Voimanottoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface). Lisätietoja voimanottojen

Lisätiedot

LMM KARTING TEAM. Rungon perussäädöt

LMM KARTING TEAM. Rungon perussäädöt Rungon perussäädöt 1. Aurauskulma 1. Auraus 2. Haritus Auraus ja haritus on kulma jolla etupyörien kulmat poikkeavat ajosuunnassa toisistaan. Auraus = pyörät on kääntynyt sisäänpäin. Haritus = pyörät sojottavat

Lisätiedot

VOLVO S60 & V60 DRIV. Lisäys käyttöohjekirjaan

VOLVO S60 & V60 DRIV. Lisäys käyttöohjekirjaan VOLVO S60 & V60 DRIV Lisäys käyttöohjekirjaan Tästä lisäyksestä Tämä painotuote Tämä käyttöohje on auton käyttöohjekirjaa täydentävä lisäys. Volvo Personvagnar AB Lisäys käsittelee tämän automallin varsinaisen

Lisätiedot

Nopeusrajoitin. Aktivointi analogisilla signaaleilla. Aktivointi ulkoiseilla CAN-verkolla

Nopeusrajoitin. Aktivointi analogisilla signaaleilla. Aktivointi ulkoiseilla CAN-verkolla Taustaa Taustaa Nopeusrajoitintoimintoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Toiminto voidaan aktivoida joko analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X Yleistä tilauksesta Yleistä tilauksesta Tilaa voimanotot ja niiden sähköiset esivalmiudet tehtaalta. Jälkiasennus on erittäin kallista. Suositellut vaatimukset Voimanottoa käytetään ja kuormitetaan eri

Lisätiedot

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus Yleisiä tietoja maalauksesta Yleisiä tietoja maalauksesta TÄRKEÄÄ! Scania suosittelee, että pehmeistä ja taipuisista materiaaleista valmistettuja komponentteja ei maalata, sillä maali saattaa vaikuttaa

Lisätiedot

Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault.

Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault Kattokotelo MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 400

Lisätiedot

Valinnaiset lähtösignaalit (UF 356) Valinnaiset lähtösignaalit. Käänteinen signaali

Valinnaiset lähtösignaalit (UF 356) Valinnaiset lähtösignaalit. Käänteinen signaali Valinnaiset lähtösignaalit Valinnaiset lähtösignaalit Tässä asiakirjassa kuvataan, mitä valinnaisia lähtösignaaleja on liittimelle C493, napa 8 12 (lisätoimintojen liitin). Nämä signaalit on valittu ja

Lisätiedot

Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet

Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet TURVALLISUUSOHJEET (tarkistettava aina ennen liikkeelle lähtemistä) Aseta kuulakytkin auton vetokoukkuun ja tarkista, että kuulakytkin on varmasti

Lisätiedot

BrakeWIN. Ja teoreettinen jarrulaskenta. Copyright (c) Rekkalaskenta Oy

BrakeWIN. Ja teoreettinen jarrulaskenta. Copyright (c) Rekkalaskenta Oy BrakeWIN Ja teoreettinen jarrulaskenta Teoreettinen jarrulaskenta Pyritään saamaan oikea jarrutussuhde autojen ja perävaunujen välille. Lisäksi pyritään suhteuttamaan jarrutehot akselikohtaisesti. Laskenta

Lisätiedot

Työvalo. Yleisiä tietoja. Johdinsarjat ja suurin sallittu sähkövirrankulutus

Työvalo. Yleisiä tietoja. Johdinsarjat ja suurin sallittu sähkövirrankulutus Yleisiä tietoja Tässä asiakirjassa kuvataan työvalojen tilausvaihtoehdot ja annetaan esimerkkejä niiden kytkemisestä. Seuraavat työvalot kuvataan: Työvalonheitin ohjaamon takaseinässä Työvalonheitin takapäässä

Lisätiedot

Ruuviliitokset. Yleistä tietoa ruuviliitoksista. Kitkaliitoksen ja muotoliitoksen yhdistelmä

Ruuviliitokset. Yleistä tietoa ruuviliitoksista. Kitkaliitoksen ja muotoliitoksen yhdistelmä Yleistä tietoa ruuviliitoksista Yleistä tietoa ruuviliitoksista Ruuviliitokset voidaan tehdä kitkaliitoksina, muotoliitoksina tai näiden kahden yhdistelmänä. Kitkaliitos vaatii noin 10 kertaa enemmän ruuveja

Lisätiedot

Auton korkeus/maavara

Auton korkeus/maavara Auton korkeus/maavara Hyvät lukijat, Jotkin saamamme kysymykset ovat viitanneet siihen, että Ferrari F2007 -pienoismallissa ei olisi riittävästi maavaraa. Tästä syystä olemme selvittäneet ohjeita ja tarkistaneet

Lisätiedot

Sertifioitujen Scania-komponenttien ja -järjestelmien muuttaminen

Sertifioitujen Scania-komponenttien ja -järjestelmien muuttaminen Yleistä Yleistä Ajoneuvot ja niihin sisältyvät järjestelmät ovat sertifioituja liikenneturvallisuutta, ympäristövaikutuksia jne. koskevien lakimääräysten täyttämiseksi. Jos sertifioituja Scania-komponentteja

Lisätiedot

Asentaminen ohjaamon ulkopuolelle. Yleistä. Reiät ja reikämerkinnät. Reikien poraus

Asentaminen ohjaamon ulkopuolelle. Yleistä. Reiät ja reikämerkinnät. Reikien poraus Yleistä Yleistä Tässä asiakirjassa kuvataan, minne reiät, reikämerkinnät ja hitsausmutterit sijoitetaan ohjaamon ulkopuolella. Tarkoituksena on helpottaa lisälaitteiden ja varusteiden asennusta. Reiät

Lisätiedot

Avoimen luukun varoitussanomat. Toiminto

Avoimen luukun varoitussanomat. Toiminto Toiminto Kaikki kuorma-autot 1 on varustettu avoimien luukkujen varoitussanomien näyttötoiminnolla. Varoitussanomaa voidaan käyttää erityyppisille luukuille, joissa on anturi, joka ilmaisee, että luukku

Lisätiedot

Vapaa-asennon automaattikytkentä

Vapaa-asennon automaattikytkentä Taustaa Taustaa Vapaa-asennon automaattikytkentää ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Vapaa-asennon automaattikytkentä voidaan aktivoida

Lisätiedot

R19 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat

R19 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat R9 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat Työselostuksessa kuvataan koko kattohyllyn irrotus ja asennus. Noudata työselostusta komponenttiosien vaihdon tai korjauksen yhteydessä. Irrota ensin

Lisätiedot

Takaosan alleajosuoja

Takaosan alleajosuoja Yleistä Yleistä UNECE R58 -asetusten turvallisuusvaatimusten täyttämiseksi kuorma-autoihin on asennettava takaosan alleajosuoja. Alleajosuoja voidaan toimittaa tehtaalta tai sen voi asentaa päällirakentaja.

Lisätiedot

Voimanoton aktivointi automaattivaihteistossa. Yleisiä tietoja toiminnosta. Aktivointiehdot. Pysyvät turvallisuusehdot. Valinnaiset turvallisuusehdot:

Voimanoton aktivointi automaattivaihteistossa. Yleisiä tietoja toiminnosta. Aktivointiehdot. Pysyvät turvallisuusehdot. Valinnaiset turvallisuusehdot: Yleisiä tietoja toiminnosta Yleisiä tietoja toiminnosta Automaattivaihteiston (Allison) voimanoton aktivoinnin toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivoimiseen kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta.

Lisätiedot

Työskentely päällirakennekonsolin kanssa. Liittimet ja releet. Päällirakennekonsoli sijaitsee sähkökeskuksen peittävän suojakotelon takana matkustajan

Työskentely päällirakennekonsolin kanssa. Liittimet ja releet. Päällirakennekonsoli sijaitsee sähkökeskuksen peittävän suojakotelon takana matkustajan Sijainti Sijainti Päällirakennekonsoli sijaitsee sähkökeskuksen peittävän suojakotelon takana matkustajan istuimen edessä. Liittimet ja releet Päällirakennekonsolissa on 6 paikkaa liittimille. Lisäksi

Lisätiedot

Korotettu joutokäynti. Toiminta. Käyttäytyminen

Korotettu joutokäynti. Toiminta. Käyttäytyminen Toiminta Toiminta Joutokäynnin korottaminen sopii esimerkiksi moottorin lämmittämiseen tai ajoneuvon paineilmajärjestelmän täyttämiseen. Toimintoa voidaan käyttää tilanteissa, joissa moottorin normaalista

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. BPW-tukijalka

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. BPW-tukijalka ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE BPW-tukijalka Sisällysluettelo Sivu Yleiset turvallisuusohjeet...3 Käyttötarkoitus...4 Asennusohje...5 Käyttöohje...6 Voitelu- ja huolto-ohje...8 Tekniset tiedot...10 BPW-tyyppikilpi...11

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, Fiat 500 1,2 l, moottorikoodi 169 A4.000 ContiTech kertoo, miten vältät virheet hihnanvaihdon yhteydessä Hammashihnan

Lisätiedot

Scania laajentaa edelleen maansiirtoajoneuvojen tarjontaa

Scania laajentaa edelleen maansiirtoajoneuvojen tarjontaa PRESS info P11906SE / Per-Erik Nordström 16. syyskuuta 2011 Scania laajentaa edelleen maansiirtoajoneuvojen tarjontaa Scania jatkaa rakennus- ja maansiirtoajoon suunniteltujen ajoneuvojen tarjonnan laajentamista

Lisätiedot

Parametrit alusta. Johdanto

Parametrit alusta. Johdanto Johdanto Parametrien luettelon rajaamiseksi tässä asiakirjassa kuvataan vain ne parametrit, joista on todennäköisesti hyötyä päällirakentajille. Jos haluat lisätietoja kyseisen ajoneuvon kaikista parametreista,

Lisätiedot

Voimanottojen ohjaus. Yleisiä tietoja. Lisätietoja erityyppisten voimanottojen ohjauksesta on annettu seuraavissa asiakirjoissa:

Voimanottojen ohjaus. Yleisiä tietoja. Lisätietoja erityyppisten voimanottojen ohjauksesta on annettu seuraavissa asiakirjoissa: Yleisiä tietoja Ajoneuvot voidaan tilata tehtaalla asennetuilla voimanotoilla. Lisäksi ajoneuvot on mahdollista tilata tehtaalla asennetuilla voimanottojen sähköasennusten esivalmiuksilla. Sen jälleen

Lisätiedot

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Polkupyöräteline, vetolaitteeseen kiinnitettävä Accessories Part No. Group Date

Lisätiedot

Muu päällirakennevarustus 7. Sisältö. NOSTURI OHJAAMON TAKANA... 2 Asennus... 2 Vakavuus... 3 Esimerkkejä vakavuustekijän laskemisesta...

Muu päällirakennevarustus 7. Sisältö. NOSTURI OHJAAMON TAKANA... 2 Asennus... 2 Vakavuus... 3 Esimerkkejä vakavuustekijän laskemisesta... Sisältö NOSTURI OHJAAMON TAKANA... 2 Asennus... 2 Vakavuus... 3 Esimerkkejä vakavuustekijän laskemisesta... 4 APURUNKO... 6 Nosturin kiinnitys... 7 VAHVISTETTU NOSTURIN KIINNITYS... 9 Suuret nosturit...

Lisätiedot

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleistä PGRT

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleistä PGRT Yleistä Yleistä Välin jättäminen ohjaamon ja päällirakenteen väliin varmistaa, että ohjaamo pääsee liikkumaan vapaasti ajon ja kippauksen aikana ja että moottorista tuleva lämpö voidaan johtaa pois. Tässä

Lisätiedot

Voimanotot, yleiskuva. Yleisiä tietoja. Nimike EK 730 P

Voimanotot, yleiskuva. Yleisiä tietoja. Nimike EK 730 P Yleisiä tietoja Tämä asiakirja sisältää yhteenvedon kaikista Scanian voimanotoista ja niiden tärkeimmistä teknisistä tiedoista. Lisätietoja voimanottojen erilaisista liitännöistä, asennuspaikoista ja suurimmasta

Lisätiedot

Työtasanteen aktivointi EN :n mukaan. Toiminnon yleiskuvaus

Työtasanteen aktivointi EN :n mukaan. Toiminnon yleiskuvaus Toiminnon yleiskuvaus Toiminnon yleiskuvaus Toiminto on asiakkaan valitsema varusteluvaihtoehto jäteautoille, joissa on työtasanne (versiokoodi 3820B). Kun työtasanne aktivoidaan tämän selostuksen mukaan,

Lisätiedot

Momentinrajoitin. Aktivointi analogisilla signaaleilla. Aktivointi ulkoiseilla CAN-verkolla

Momentinrajoitin. Aktivointi analogisilla signaaleilla. Aktivointi ulkoiseilla CAN-verkolla Taustaa Taustaa Momentinrajoitintoimintoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Toiminto voidaan aktivoida joko analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun valtioneuvoston asetuksen (1257/1992)

Lisätiedot

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat.

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat. Asennus Irralliset osat Form No. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: 30454 Tarkista alla olevasta taulukosta, että kaikki osat on toimitettu. Kuvaus Määrä Käyttökohde

Lisätiedot

Karting-auton ajo-ominaisuudet

Karting-auton ajo-ominaisuudet Karting-auton ajo-ominaisuudet Karting-auton hyvät ajo-ominaisuudet voidaan listata esim. seuraavasti: se saavuttaa suuria sivuttaiskiihtyvyyksiä se on helppo ajaa se käyttäytyy kuljettajan mieleisesti

Lisätiedot

Metallilevysarja Z Master Commercial sarjan ajoleikkuri

Metallilevysarja Z Master Commercial sarjan ajoleikkuri Metallilevysarja Z Master Commercial 000 -sarjan ajoleikkuri Mallinro: 5-4790 Form No. 78-59 Rev A Asennusohjeet Huomaa: Pidä leikkuupöydän hihna asennettuna tämän sarjan asennuksen aikana. Sarjan asennus

Lisätiedot

Moottorin kierrosluvun ohjaus

Moottorin kierrosluvun ohjaus Taustaa Taustaa Moottorin kierroslukutoimintoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Toiminto voidaan aktivoida joko analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

Kaukovalojen ja lisäkaukovalojen vilkuttamisen kaukoaktivointi

Kaukovalojen ja lisäkaukovalojen vilkuttamisen kaukoaktivointi Kuvaus Kuvaus Yleistä Päällirakentaja voi käyttää tätä toimintoa valitessaan, kuinka kaukovalojen ja lisäkaukovalojen tulisi syttyä tai vilkkua. Ehdot Seuraavien ehtojen on täytyttävä, jotta toiminto voidaan

Lisätiedot

Vapaa-asennon automaattikytkennän aktivointi. Yleistä

Vapaa-asennon automaattikytkennän aktivointi. Yleistä Yleistä Yleistä Toiminto on saatavilla ajoneuvoihin, joissa on seuraavat toiminnot: Automaattivaihteisto Täysautomaattinen Opticruise (ajoneuvot ilman kytkinpoljinta). Koskee 9.0.01 jälkeen valmistettuja

Lisätiedot

Voimanottojen ohjaus. Yleisiä tietoja

Voimanottojen ohjaus. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Voimanottoja ohjataan ajoneuvon BCI-ohjausyksikön (Bodywork Electrical System) kautta. Toiminto on käytettävissä vain, jos ajoneuvossa on voimanotto. Jos ajoneuvo on varustettu

Lisätiedot

Yleisiä tietoja päällirakennekonsolista ja liittimistä

Yleisiä tietoja päällirakennekonsolista ja liittimistä Päällirakennekonsoli ja liittimet Päällirakennekonsoli ja liittimet Päällirakennekonsoli on paneeliosa, joka toimii päällirakennetoiminnoille tarkoitettujen liittimien kiinnitysalustana. Liittimet kytkevät

Lisätiedot

Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17. Printed in U.S.A. Form 48882

Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17. Printed in U.S.A. Form 48882 Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17 GR DK Printed in U.S.A. Form 48882 Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 40 Freitag, 4. März 2005 5:30 17 Suomi Ruohon- ja lehtienkeräimien

Lisätiedot

Työskentely päällirakenteen sähkökeskuksen kanssa, P9. Sijainti

Työskentely päällirakenteen sähkökeskuksen kanssa, P9. Sijainti Yleisiä tietoja päällirakenteen sähkökeskuksesta Päällirakenteen sähkökeskusta on käytettävä päällirakennetoimintojen yhdistämiseksi ajoneuvon sähköjärjestelmään. Yleisiä tietoja päällirakenteen sähkökeskuksesta

Lisätiedot

Nopeusrajoitin. Yleisiä tietoja toiminnoista. Nopeusrajoittimien prioriteettijärjestys

Nopeusrajoitin. Yleisiä tietoja toiminnoista. Nopeusrajoittimien prioriteettijärjestys Yleisiä tietoja toiminnoista Yleisiä tietoja toiminnoista Scania tarjoaa 4 toimintoa ajonopeuden rajoittamiseen. Toimintoja käyttämällä saadaan täytettyä sekä asiakkaiden omat että lakisääteiset vaatimukset,

Lisätiedot

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL 1. Käyttö Vinssi on tehty käytettäväksi varastoissa, rakennuksilla jne. Vinssejä on sekä 230V että 400V käyttöjännitteelle,

Lisätiedot

Säädettävät parametrit alustan asetukset. Johdanto

Säädettävät parametrit alustan asetukset. Johdanto Johdanto Johdanto Säädettävien parametrien luettelon rajaamiseksi tässä kuvataan vain sellaiset parametrit, joista on todennäköisesti hyötyä päällirakentajille. Jos haluat lisätietoja tietyn ajoneuvomallin

Lisätiedot

Moottorin kierrosluvun säätö kippauksen aikana. Taustaa

Moottorin kierrosluvun säätö kippauksen aikana. Taustaa Taustaa Taustaa Ajoneuvon käsittelyä koukkuvaihto- tai kippilavaa käytettäessä voidaan helpottaa nostamalla väliaikaisesti moottorin kierroslukua. Jos moottorin kierroslukua nostetaan kaasupolkimella ajoneuvossa,

Lisätiedot

Rungon säädöt. Teoriaa ja käytäntöä

Rungon säädöt. Teoriaa ja käytäntöä Rungon säädöt Teoriaa ja käytäntöä Kartin osat Kokoaminen Ei niin helppoa kuin näyttää Käytä aikaa, suunnittele Tarkista osien sopivuus Älä käytä väkivaltaa osien asennuksessa Osat eivät saa jäädä jännitykseen

Lisätiedot

Mittamerkinnät. Yleistä. BEP-koodit

Mittamerkinnät. Yleistä. BEP-koodit BEP (Bodywork Exchange Parameter) ovat koodeja ajoneuvon eri mittojen tunnistamiseksi, jotta tietojen siirtäminen ajoneuvovalmistajan ja päällirakentajan välillä sujuisi helpommin. t noudattavat kansainvälistä

Lisätiedot

Hydraulilaitteiston osat. Yleistä. Toimenpiteet ennen uuden hydraulijärjestelmän käynnistämistä

Hydraulilaitteiston osat. Yleistä. Toimenpiteet ennen uuden hydraulijärjestelmän käynnistämistä Yleistä Yleistä Osat hydraulilaitteiston käyttöä varten voidaan tilata tehtaalta: Seuraavat osat ovat saatavana: Säädin Hydrauliöljysäiliö ja paineenrajoitusventtiili Hydraulipumppu Letkut ja liitokset

Lisätiedot

Asennus. Kiinnitä jalkatuki (93) etujalkoihin (3).

Asennus. Kiinnitä jalkatuki (93) etujalkoihin (3). Asennus Kuntolaite toimitetaan lähes valmiiksi asennettuna. Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä. Mukana toimitettujen työkalujen ja rasvan lisäksi asennuksessa tarvitaan ristipääruuvimeisseliä. 1. Toisen

Lisätiedot

Asennus. Johdinsarja Workman HDX-D -työajoneuvo, nelipyöräveto ja lava VAARA. Irralliset osat. Asennusohjeet

Asennus. Johdinsarja Workman HDX-D -työajoneuvo, nelipyöräveto ja lava VAARA. Irralliset osat. Asennusohjeet Form No. Johdinsarja Workman HDX-D -työajoneuvo, nelipyöräveto ja lava Mallinro: 132-6774 3405-657 Rev B Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus Tämä tuote sisältää kemikaaleja,

Lisätiedot

Lisätietoja SKF:n tuotevalikoimasta saat Pole Position -ohjelmasta. Pyydä lisätietoja ja kysy jäsenyydestä SKF-edustajaltasi.

Lisätietoja SKF:n tuotevalikoimasta saat Pole Position -ohjelmasta. Pyydä lisätietoja ja kysy jäsenyydestä SKF-edustajaltasi. Lisätietoja SKF:n tuotevalikoimasta saat Pole Position -ohjelmasta. Pyydä lisätietoja ja kysy jäsenyydestä SKF-edustajaltasi. vsm.skf.com SKF Group 2006 PUB80/P7 6394 FI 06 SKF:n vetonivelsarjat UUTTA

Lisätiedot

Antennit. Yleisiä tietoja

Antennit. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Antenneja käytetään radioaaltojen vastaanottamiseen ja lähettämiseen ja se koostuu yleensä antennikotelosta ja antennipiiskasta. Antennikotelo on asennettu ohjaamon katolle tehtaalla. Kuljetuskorkeuden

Lisätiedot

SCdefault. 900 Asennusohje

SCdefault. 900 Asennusohje SCdefault 900 Asennusohje SITdefault Sport-alusta MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 12

Lisätiedot

ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE

ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE 1. PAINUMA 2. ULOSVAIMENNUS 3. HIDAS SISÄÄNVAIMENNUS 4. NOPEA SISÄÄNVAIMENNUS 5. MITÄ ISKUNVAIMENNIN ON 6. HIDAS vs NOPEA SISÄÄNVAIMENNUS 1. PAINUMAN ASETTAMINEN

Lisätiedot

Runkotyyppi F700 F800 F950 F957 F958 Runkoleveys ja toleranssi (mm) ,5 R11 R11

Runkotyyppi F700 F800 F950 F957 F958 Runkoleveys ja toleranssi (mm) ,5 R11 R11 Scanian runkosarja Scanian runkosarja Scanian runkosarja koostuu seuraavista runkotyypeistä: Runkotyyppi F700 F800 F950 F957 F958 Runkoleveys ja toleranssi (mm) 766 +1 768 +1 771 +1 768 +1 770 +1-1 -1-1

Lisätiedot

Voimanotot sovelluksiin. Yleisiä tietoja

Voimanotot sovelluksiin. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Päällirakennelaitteiden ja aggregaattien mukaisesti voidaan käyttää erityyppisiä voimanottoja. Tässä asiakirjassa annetaan esimerkkejä erilaisista voimanotoista ja järjestelmärakenteista

Lisätiedot

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus. Yleisiä tietoja maalauksesta. Erityistietoja kaasuajoneuvoista TÄRKEÄÄ!

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus. Yleisiä tietoja maalauksesta. Erityistietoja kaasuajoneuvoista TÄRKEÄÄ! Yleisiä tietoja maalauksesta Yleisiä tietoja maalauksesta TÄRKEÄÄ! Scania suosittelee, että pehmeästä ja joustavasta materiaalista valmistettuja osia ei maalata. Tämä ohje koskee esimerkiksi hydrauliletkuja

Lisätiedot