Kippiautot. Yleistä tietoa kippiautoista. Rakenne PGRT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kippiautot. Yleistä tietoa kippiautoista. Rakenne PGRT"

Transkriptio

1 Yleistä tietoa kippiautoista Yleistä tietoa kippiautoista Kippiautoja pidetään vääntöherkkänä päällirakenteena. Kippiautoja käytetään pääasiassa irtonaisten materiaalien kuljettamiseen. Kippilava on nivelletty ja tyhjennys tapahtuu kippisylintereiden avulla. Scania voi valmistella ajoneuvon päällirakennetta varten tehtaalla. Rakenne Takakippiauto: Kippiauto kippilavalla, joka voidaan kipata vain taaksepäin. Kolmikaatokippiauto: Kippiauto kippilavalla, joka voidaan kipata taaksepäin ja molemmille sivuille. Kippisylinteri asennetaan päällirakenteen alle keskelle. Apurungossa on edessä ja takana kippiakseli, joka toimii kippimekanismin nivelenä kuhunkin suuntaan Esimerkki kippiautosta Lisätietoja tehtaan esivalmiuksista on annettu kohdassa Tehtaalla asennetut varustepaketit. 06:30-01 Painos 11 fi-fi 1 (24)

2 Turvallisuus Turvallisuus Taaksepäin kipattaessa ja esimerkiksi lastia (ajon aikana) levitettäessä kipin kannatinakseli, kiinnitykset, rungot ja taka-akselin jousitus vastaanottavat dynaamisesti muuttuvia kuormituksia. Ääritapauksissa ne voivat aiheuttaa koko ajoneuvon kaatumisen. Lisätietoja vakaustesteistä ja niiden suorittamisesta on annettu asiakirjassa Kaatumisvakaus. Asenna kallistusanturi avuksi kaatumisen estämiseksi. Joissakin maissa kippiautoilta edellytetään vakaustestin läpäisyä. VAROITUS! Jos maa pettää äkillisesti kippauksen aikana tai jos kuorman toinen puoli on jäätynyt, kaatumisen ja henkilövahinkojen vaara on suuri. Jos kuorma jäätyy usein, ajoneuvoon voidaan asentaa lavanlämmitin tai tärytin kaatumisvaaran vähentämiseksi. 06:30-01 Painos 11 fi-fi 2 (24)

3 Turvallisuus Seuraavat komponentit helpottavat ajoneuvon turvallista käyttöä vaikeissa olosuhteissa: Jäykkä jousitus/tyhjät ilmapalkeet Kallistuksenvaimennin (kokoonpanon salliessa) Kipin vakautin Telin rajoitus Seuraavat tekijät minimoivat ajoneuvon vaurioitumisen ja henkilövahinkojen vaaran: Oikein suunniteltu kippiauton runko Lyhyt akseliväli Kipin kantoakseli lähellä viimeistä taka-akselia Lyhyt ja vääntöjäykkä lava Lyhyt ja vääntöjäykkä takaylitys, jossa on käytetty esimerkiksi nelikulmaprofiilia. Noudata aina valmistajan ohjeita ajoneuvon käytöstä. 06:30-01 Painos 11 fi-fi 3 (24)

4 Turvallisuus Tärkeitä tietoja kippaamisesta ilmajousitetuilla ajoneuvoilla TÄRKEÄÄ! Lisätietoja esimerkiksi ilmapalkeiden automaattisen tyhjennyksen liitännästä on annettu asiakirjassa Alustan laskeminen. Telin ilmapalkeet on tyhjennettävä ennen kippaamista. Takimmaisen akselin ylikuormituksen estämiseksi akselin on oltava joustonrajoitinta vasten. Tarkasta akselin ja joustonrajoittimen välinen etäisyys kaikilla taka-akseleilla. Tarkastus on tehtävä tasaisella alustalla ja kippauksen aikana. Varmista, että ilmapalkeet ovat täysin tyhjät, ja tarkasta kaikkien taka-akselien akselit koskevat joustonrajoittimiin. Painon on jakauduttava tasaisesti kaikille taka-akseleille kippauksen aikana. Jos paino ei ole jakautunut tasaisesti, takimmainen akseli on suojattava ylikuormitukselta (ks. seuraava sivu). VAROITUS! Vaurioitumisvaara, jos koko kuorma lepää vain taka-akselilla kippauksen aikana Esimerkki hyvästä painojakaumasta kippauksen aikana, jossa kaikki akselit ovat joustonrajoittimia vasten. 06:30-01 Painos 11 fi-fi 4 (24)

5 Turvallisuus Välikappale, jos paino jakautuu epätasaisesti kippauksen aikana Kippauksen aikana akselin ja joustonrajoittimen välinen etäisyys voi olla eri takimmaisella akselilla ja muilla akseleilla. Jos ero on suuri, jokaisen runkopalkin ja joustonrajoittimen välille on asennettava välikappale (ks. kuva). Välikappaleet keventävät takimmaisen akselin kuormaa raskailla kuormilla. Kiinnitä välikappale joustonrajoittimeen upotetuilla ruuveilla ja muttereilla. Ruuvikokojen on oltava samat kuin alkuperäisessä kiinnityksessä. Kiinnitä välikappale runkoon takauuman nykyisiin kiinnitysreikiin. VAROITUS! Välikappaleille ja joustonrajoittimille ei saa tehdä kiinnitysreikiä runkopalkkiin. Välikappaleet :30-01 Painos 11 fi-fi 5 (24)

6 Turvallisuus Ajoasentovalitsin vapaa-asennossa kippauksen aikana. TÄRKEÄÄ! Täysautomaattisella Opticruisella varustetuissa ajoneuvoissa voidaan tehdä erikoisliitäntä moottorin kierrosluvun ohjaukselle kippauksen yhteydessä, mikä estää moottorin kierrosluvun nousemisen, jos ajoasentovalitsin ei ole vapaa-asennossa. Lisätietoja moottorin kierrosluvun lisäämisestä kippauksen aikana on annettu asiakirjassa Moottorin kierrosluvun säätö kippauksen aikana. 06:30-01 Painos 11 fi-fi 6 (24)

7 Turvallisuus Scanian joustonrajoitin Joustonrajoittimen korkeus H on mitta alustarungon alareunasta joustonrajoittimen alareunaan. Osanumero H (mm) ,8 H Joustonrajoittimen korkeus :30-01 Painos 11 fi-fi 7 (24)

8 Suositukset Suositukset Scanian suosituksista löytyy paras kokonaisratkaisu seuraaviin tekijöihin: Herkkyys runkovärähtelylle Kuormanjako Kuljettajan mukavuus Miten kippilava on apurunkoa vasten tai millä muulla tavalla se on tuettu koko alustarungon pituudelta. 06:30-01 Painos 11 fi-fi 8 (24)

9 Suositukset Apurungon kiinnittäminen Kiinnitä apurunko joustavilla korvakkeilla rungon etuosassa ja kiinteillä korvakkeilla taka-akselin ja takaylityksen alueella. Joustavien kiinnikkeiden määrä riippuu ajoolosuhteista ja niitä on oltava vähintään 3. Vetävän taka-akselin ja telin kohdalla on käytettävä kiinteitä kiinnikkeitä. Apurungon etuosan on pystyttävä liikkumaan pitkittäissuunnassa, kun runko altistuu vääntöliikkeille. Lisätietoja apurunkojen rakenteista on annettu asiakirjassa Apurunkorakenne. Lisätietoa ajoneuvokohtaisesta kiinnikkeiden valinnasta on annettu asiakirjassa Apurungon valinta ja kiinnitys. Lisätietoja päällirakenteen kiinnikkeistä on annettu asiakirjassa Päällirakennekiinnike. TÄRKEÄÄ! Apurungon on levättävä alustarungon koko pinnalla, sillä pintojen välinen kitka vaimentaa mahdolliset runkovärähtelyt. 06:30-01 Painos 11 fi-fi 9 (24)

10 Suositukset Apurungon mitoitus Taulukoista käyvät ilmi apurungon sivupalkkien suositellut mitat eri alustarungoille. Kuorma-autot alustarungolla F950: Toiminta KxLxP (mm) I x (cm 4 ) Erittäin kevyt 110x80x6 290 Kevyt 110x80x8 380 Kuorma-autot alustarungolla F957 tai F958: Toiminta KxLxP (mm) I x (cm 4 ) Keski 140x80x6 800 Raskas 160x80x8 900 I x = Pienin pintahitausmomentti palkkia kohden. KxLxP = korkeus, leveys ja paksuus (U-profiiliselle apurungolle). Pintahitausmomentin tiedoissa oletetaan, että apurunko on valmistettu teräksestä ja että sen vähimmäismyötöraja on 310 N/mm2. Takaylitys Taaksepäin kipattaessa takaylitykseen kohdistuu erittäin suuri rasitus. Se asettaa suuria vaatimuksia apurungon jäykkyydelle ja rakenteelle tässä osassa. 06:30-01 Painos 11 fi-fi 10 (24)

11 Suositukset Etäisyys etuakselin keskikohdan ja apurungon etureunan välillä: Jotta rungon värähtelyt pystytään vaimentamaan, apurunko tulee siirtää eteenpäin ja puristaa kiinni alustarunkoon mahdollisimman lähelle etuakselia. Tämä on erityisen tärkeää ajoneuvoissa, joissa etuakseli on ilmajousitettu. Suurin sallittu etäisyys etuakselin keskikohdan ja apurungon etureunan välillä: Ilmajousitettu etuakseli: 600 mm Lehtijousitettu etuakseli: 800 mm Etäisyys etuakselin ja etukiinnikkeen välillä Ilmajousitettu etuakseli: mahdollisimman eteen alueella mm Lehtijousitettu etuakseli: mahdollisimman eteen alueella mm Ilma- tai lehtijousitetun ajoneuvon etuosa 06:30-01 Painos 11 fi-fi 11 (24)

12 Suositukset Esimerkkejä kiinnikkeistä Esimerkkikuvien mitta A ei saa olla yli 900 mm. Kuvien mitat ovat ainoastaan esimerkkejä ja ajoneuvokohtaisia. Lisätietoja kiinnikkeiden paikoista on annettu asiakirjoissa Apurungon ja kiinnikkeen valinta ja Päällirakennekiinnike. 875 A A A A A A A A A :30-01 Painos 11 fi-fi 12 (24)

13 Suositukset Kuormalava Lavat Kippilavan on oltava riittävän jäykkä, ettei se taivu tai väänny liikaa sivusuunnassa, jos kuorma juuttuu lavan etuosaan kippauksen aikana. Takakippiautot Varmista, että kippilava on apurunkoa vasten koko pituudeltaan. Asenna kuormanpoistotuet, mikäli tämä ei ole mahdollista. Kevennä lavan kuormitusta lasketussa asennossa varustamalla se etutuella ja keskituella. Varmista, että säätimet ovat käytettävissä niin, että lava tulee alas oikeaan asentoon. Kuorman on jakauduttava tasaisesti tukien varaan epämiellyttävien runkovärinöiden välttämiseksi. Sijoita etutuki sivusuuntaisten alustapalkkien keskelle kippiautoissa, joita käytetään vaikeissa ajo-olosuhteissa. Se vähentää vääntöliikkeiden välittymistä alustarungosta lavaan. Kolmikaatokippi Varusta kolmikaatokipin lava kipin kantoakselin tukipisteiden lisäksi aina vähintään yhdellä lavatuella runkosivupalkkia kohti. Sijoita lavan tuki myös kipin etu- ja takakantoakselien väliin. Kantoakselin laakerointi Lavan laakerivälyksen kantoakselissa pitäisi olla mahdollisimman pieni. Liian suuri välys tukilaakereissa lisää kaatumisvaaraa. Esimerkkejä lavan ja alustarungon välisistä ohjaimista ja tuista :30-01 Painos 11 fi-fi 13 (24)

14 Suositukset Kippisylinteri Kippisylinterin sijainti Kippisylinteri on sijoitettava kippilavan painopisteen etupuolelle. Jos kippisylinteri sijoitetaan painopisteen taakse, se yrittää nostaa kippilavan takapäätä. Kippisylinterien sijainnin pituussuunnassa määrittelevät seuraavat tekijät: Lavan pituus Kuorma Kipin tyyppi Paranna taaksekippauksen kippausvakautta: Aseta kippisylinterin tai kippisylinterien kiinnike mahdollisimman eteen alustarungossa. Käytä laakeroituja vakauttavia etusylintereitä, jotka sallivat liikkeen ainoastaan kippaussuuntaan :30-01 Painos 11 fi-fi 14 (24)

15 Suositukset Yhden kippisylinterin kiinnitys Kiinnitä kippisylinteri sen kiinnikkeellä apurunkoon. Kahden ulkoisen kippisylinterin kiinnitys Kiinnitä sylinterikiinnikkeet paikalleen apurungon runkopalkkien uumaan. Asenna kestävä U-profiilinen poikkipalkki molempien kippisylinterien kannattimien väliin. Näin estät vääntöliikkeen ja epäsymmetrisen kuormituksen. Huom! Kippisylintereitä ei saa kiinnittää runkopalkkien laippoihin Kiinnittäminen apurunkoon 06:30-01 Painos 11 fi-fi 15 (24)

16 Suositukset Keskiasenteinen kippisylinteri Rungon vahvistus Keskiasenteisten kippisylinterien (1) tapauksessa voidaan tarvita ulkoinen rungon vahvike (2). Joissakin tapauksissa voidaan tarvita rungon lisäpoikkipalkkeja, jotta rungon alaosa ei taivu ulospäin, kun kippisylinteri kohdistaa siihen suuria kuormia. Poikkipalkkien siirtäminen Jos päällirakenteessa on keskiasenteiset kippisylinterit, voi olla tarpeen siirtää alustan poikkipalkkeja Huom! Ota aina yhteyttä Scaniaan tai Scania-korjaamoon ennen poikkipalkin siirtämistä. Tarkasta, että poikkipalkki se ei osu yhteen nivelakselin kanssa. Poikkipalkkeja ei saa siirtää niin pitkälle, että etäisyys seuraavaan poikkipalkkiin on yli mm Jousien kiinnityskorvakkeisiin ja nivelakselin laakereihin kiinnitettyjä poikkipalkkeja ei saa siirtää. Lisätietoa poikkipalkkien sijainnista on asiakirjassa Poikkipalkkien irrotus ja asennus. 06:30-01 Painos 11 fi-fi 16 (24)

17 Suositukset Kippiakselin sijainti B Kippiakselin sijainti määritetään etäisyydeksi etummaisesta vetävästä taka-akselista lavan kippiakselin keskikohtaan (B). Kippiakselin sijainnin suositellut enimmäismitat koskevat kuorma-autoja, joissa on seuraava varustus: Apurunko, jonka mitat ja materiaalit ovat suositusten mukaisia ja jonka takaylitys on ristiin vahvistettu. Tyypin F950, F957 tai F958 alustarunko. Katso seuraavan sivun taulukko :30-01 Painos 11 fi-fi 17 (24)

18 Suositukset Kippiakselin sijainti määritetään etäisyydeksi ensimmäisestä vetävästä taka-akselista lavan kippiakselin keskikohtaan (B). Alusta Jousitus Kippiakselin sijainnin suositellut mitat (B) 4x2 A/B Maks mm 6x2/2 6x2/4 8x2/4 4x2 Z Maks mm (1 730 mm, jos vakaus on hyvä) 4x4 6x2 A/B Maks mm 6x2*4 6x4 8x2*6 8x2 8x4 6x2 Z Maks mm 8x2 6x4 Z Maks mm telivälillä 1 350/1 355 (2 350 mm, jos vakaus on hyvä) 6x6 8x4 Maks mm telivälillä 1 445/ x6 8x8 8x4*4 A/B Maks mm 10x4*6 Lisätietoja muista konfiguraatioista saat Scanian jälleenmyyjältä. 06:30-01 Painos 11 fi-fi 18 (24)

19 Vakauden parantaminen Vakauden parantaminen Telin rajoitus Lehtijousitetut kippiautot voidaan varustaa hydraulisella telin lukituksella kippausvakauden parantamiseksi kippauksen aikana: Asenna oikea ja vasen hydraulisylinteri siten, että männänvarsi rajoittaa takajousen liikettä mahdollisimman lähellä pyöränakselin keskikohtaa. Asenna varoitusvalo kojelautaan. Sen on ilmoitettava telin rajoituksen aktiivisuudesta. Huom! Telin rajoitus ei toimi 6x2-kuorma-autoissa Hydraulisylinterin asento suhteessa kippiautojen jouseen ilman kuormitusta (1) ja enimmäisjoustolla (2). 06:30-01 Painos 11 fi-fi 19 (24)

20 Vakauden parantaminen Kipin vakautin Varusta kippiauto kipin vakauttimella kippausvakauden parantamiseksi entisestään. Kipin vakautin estää lavaa taipumasta ulospäin sivusuunnassa johtamalla lavan sivuttaisvoimia alas apurunkoon. Kipin vakautin koostuu kahdesta välivarresta, jotka on liitetty toisiinsa nivelellä, joka on kiinnitetty lavaan ja apurunkoon (ks. kuva). Jotta kipin vakautin toimisi mahdollisimman tehokkaasti, se on kiinnitettävä suoraan taka-akselin keskikohdan tai telin keskikohdan yläpuolelle. Scania suosittelee kipin vakauttimia esim. kaivosdumppereihin ja muihin kippiautoihin, joiden kippaus tapahtuu yleensä erittäin hankalalla alustalla :30-01 Painos 11 fi-fi 20 (24)

21 ilman apurunkoa ilman apurunkoa, joissa ei ole apurunkoa, voidaan valmistaa erityisen suotuisiin olosuhteisiin, kuten hyville teille ja ilman ylikuormaa. Kippiautoissa, joissa ei ole apurunkoa, on oltava Kippiauton esivalmius 02, runko F957 tai runko F958. Kippiauton esivalmius 02 voidaan tilata tehtaalta. Lisätietoja kippiautojen esivalmiuksista on kohdassa Tehtaalla asennetut varustepaketit. Min 10 mm Kumityynyt Alustarungon vaurioiden vaaran vähentämiseksi lava on tuettava asentamalla runkoa vasten kumityynyt. Asenna kooltaan 75x45 kumityyny, jonka pituus on vähintään 300 mm, kuvien esimerkkien mukaisesti. Kiinnitä ne runkosivupalkkeihin lavan pohjan alle. Kumityynyjen määrän tulee olla seuraava kummallakin puolella: 8 kumityynyä ajoneuvoissa, joiden akseliväli >4 500 mm 4 kumityynyä ajoneuvoissa, joiden akseliväli <4 500 mm Kumityynyjen kosketuspinnan tulee olla vähintään 10 mm laipan sisäreunasta. Min 610 mm Min 10 mm Min 75 mm TÄRKEÄÄ! Kippilavan on oltava kaikkien kumityynyjen varassa koko pituudeltaan Min 610 mm Min 75 mm Min 10 mm :30-01 Painos 11 fi-fi 21 (24)

22 ilman apurunkoa Kumityynyjen sijainti Mikään kumityyny ei saa alkaa tai päättyä mm:n alueella telin keskikohdan edessä tai takana (kuvan viivoitettu alue). Kumityynyt voidaan kuitenkin ulottaa koko viivoitetulle alueelle, esim. alkaen 50 mm viivoitetun alueen etupuolella ja 50 mm sen takapuolelta :30-01 Painos 11 fi-fi 22 (24)

23 ilman apurunkoa Ajoneuvoissa, joissa on Kippiauton esivalmius 02, runko F957 tai runko F958, suositellaan seuraavia kumityynyjen sijainteja (kaikki mitat millimetreinä): AD A B C AD A B D = vähintään 300 mm ,100 A B C A B AD JA 2210 AD JA 2160 Dx75x45 Dx75x :30-01 Painos 11 fi-fi 23 (24)

24 ilman apurunkoa Kunnossapito ja muutos Palkin laipan kulumisen minimoimiseksi on suoritettava jatkuvia kunnossapitotöitä. Kunnossapitotyöt sisältävät seuraavat: Kumityynyjen ja rungon jatkuvat tarkistukset Kuluneiden kumityynyjen vaihto Kippiakselin voitelu Liiallisen välyksen korjaus kippiakselissa TÄRKEÄÄ! Tee muutokset lavan tuen kohdalle edellä olevien suositusten mukaisesti, kun palkin laipan ulko-osa alkaa kulua. Jos esiintyy liiallista kulumista, runkosivupalkkeja on vahvistettava. 06:30-01 Painos 11 fi-fi 24 (24)

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Vaihtolava-ajoneuvoja pidetään vääntöherkkinä. Vaihtolava-ajoneuvojen kanssa voidaan käyttää erilaisia kuormalavoja erilaisiin

Lisätiedot

Säiliöautot. Yleistä tietoa säiliöautoista. Malli PGRT. Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä.

Säiliöautot. Yleistä tietoa säiliöautoista. Malli PGRT. Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Yleistä tietoa säiliöautoista Yleistä tietoa säiliöautoista Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Malli Akselivälin tulee olla mahdollisimman lyhyt, jotta rungon värähtelyjen vaara

Lisätiedot

6 h Painos 01. Päällirakennekäsikirja. Kuorma-autot. Scania CV AB 2004, Sweden

6 h Painos 01. Päällirakennekäsikirja. Kuorma-autot. Scania CV AB 2004, Sweden 6 h Painos 01 Päällirakennekäsikirja Kuorma-autot 1 714 162 Scania CV AB 2004, Sweden 1 JOHDANTO 2 ALUSTATIEDOT 3 YLEISIÄ OHJEITA 4 LASKELMAT JA TEORIA 5 VETOAUTOT 6 KUORMA-AUTOT 7 MUUTOKSET 8 KOMPONENTIT

Lisätiedot

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista Umpikoria pidetään yleensä vääntöjäykkänä. Avattavilla sivuseinillä varustettua umpikoria on kuitenkin pidettävä vääntöherkkänä päällirakenteena. 317 025 Scania voi valmistella ajoneuvon päällirakennetta

Lisätiedot

Betonipumppuautot. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista. Rakenne. Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä.

Betonipumppuautot. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista. Rakenne. Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista Yleisiä tietoja betonipumppuautoista Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Rakenne Tee päällirakenteesta niin vahva ja jäykkä, että

Lisätiedot

Puutavara-autot. Yleisiä tietoja puutavara-autoista. Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen.

Puutavara-autot. Yleisiä tietoja puutavara-autoista. Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen. Yleisiä tietoja puutavara-autoista Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen. Yleisiä tietoja puutavara-autoista Puutavaravarustuksia voidaan kuorman koon mukaan pitää joko vääntöherkkänä

Lisätiedot

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Vaihtolava-autoja käytetään, jotta kuormalava olisi nopea vaihtaa, mikä lisää ajoneuvon monipuolisuutta ja lyhentää seisokkeja. Esivalmiudet

Lisätiedot

Betoniautot. Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen.

Betoniautot. Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen. Päällirakennetta pidetään vääntöherkkänä. Tämän asiakirjan ohjeet on laadittu optimoimaan

Lisätiedot

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Lisätietoa kiinnityksen valinnasta on asiakirjassa Apurungon valinta ja kiinnitys. Rungon etuosassa on 4 erityyppistä päällirakenteen kiinnikettä:

Lisätiedot

Apurunkorakenne. Lisätietoja alustarungoista on annettu asiakirjassa Alustarungot.

Apurunkorakenne. Lisätietoja alustarungoista on annettu asiakirjassa Alustarungot. Yleistä Yleistä Apurunkoa voidaan käyttää seuraaviin tehtäviin: Se antaa vapaan tilan pyörien ja muiden rungosta ulkonevien osien välille. Se tuo jäykkyyttä ja vähentää rasituksia takaylityksessä. Se suojaa

Lisätiedot

Vahvistus. Takaylitys. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki.

Vahvistus. Takaylitys. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki. Kuorma-auto, joka on varustettu puolittain tai täysin alle asennetulla vetopalkilla tai jossa ei

Lisätiedot

Kaatumisvakaus. Yleisiä tietoja. Lisätietoja on annettu seuraavissa asiakirjoissa:

Kaatumisvakaus. Yleisiä tietoja. Lisätietoja on annettu seuraavissa asiakirjoissa: Yleisiä tietoja Kaatumisvakaus jakautuu pääasiassa seuraaviin tyyppeihin: Kaatumisvakaus ajon aikana Kaatumisvakaus kippauksen aikana Kaatumisvakaus nosturia käytettäessä Kaatumisvakaudella kippauksen

Lisätiedot

Vetopöydän asennus. Kiinteän vetopöydän asennus

Vetopöydän asennus. Kiinteän vetopöydän asennus Kiinteän vetopöydän asennus Kiinteän vetopöydän asennus Kun vetoauto toimitetaan tehtaalta, vetopöytä on kiinnitetty asennuslevyyn 10.9 - pulteilla. Nämä pultit on kiristetty erikoistiukkuuteen. Jos vetopöytä

Lisätiedot

UMPIKORI JA KONTTI 4 Umpikorin ja kontin kiinnitys 5 PAKASTUS- JA KYLMÄLAITTEET 6

UMPIKORI JA KONTTI 4 Umpikorin ja kontin kiinnitys 5 PAKASTUS- JA KYLMÄLAITTEET 6 Sisältö VÄÄNTÖJÄYKKÄ PÄÄLLIRAKENNE 3 UMPIKORI JA KONTTI 4 Umpikorin ja kontin kiinnitys 5 PAKASTUS- JA KYLMÄLAITTEET 6 SÄILIÖ JA BULKKI 6 Kiinnitys - säiliö 9 Kiinnitys - punnituslaitteet 11 Kiinnitys

Lisätiedot

Apurungon valinta ja kiinnitys. Kuvaus. Suositukset

Apurungon valinta ja kiinnitys. Kuvaus. Suositukset Kuvaus Kuvaus Runko, apurunko ja vahvistus käsittelevät yhdessä erilaisia kuormituksia, joita ajoneuvoon kohdistuu käytön aikana. Apurungon mitoitus ja rakenne, kiinnitys ja vahvistus määräytyvät useiden

Lisätiedot

Nosturit. Yleistä nostureista

Nosturit. Yleistä nostureista Yleistä nostureista Nosturin sijainnilla on suuri vaikutus kiinnikkeen rakenteeseen. Seuraavassa muutamia suosituksia sijoitukselle ohjaamon taakse, taakse asennetuille nostureille ja keskelle asennetuille

Lisätiedot

Voimat ja liikkeet. Määritelmät. Vääntöherkät päällirakenteet

Voimat ja liikkeet. Määritelmät. Vääntöherkät päällirakenteet Yleisiä tietoja voimista ja liikkeistä Yleisiä tietoja voimista ja liikkeistä Alustarunko altistuu ajotavasta ja tienpinnan luonteesta riippuen eri suunnista tuleville voimille. On tärkeää, että alustarunko

Lisätiedot

MÄÄRITELMÄ Vääntöherkkä päällirakenne Vääntöherkällä päällirakenteella tarkoitetaan sitä, että päällirakenteen vääntövastus on pieni. ABC :5126

MÄÄRITELMÄ Vääntöherkkä päällirakenne Vääntöherkällä päällirakenteella tarkoitetaan sitä, että päällirakenteen vääntövastus on pieni. ABC :5126 Sisältö MÄÄRITELMÄ... 2 Vääntöherkkä päällirakenne... 2 YLEISET ALUSTAOMINAISUUDET... 3 Käyttötarkoitus... 3 Lujuus... 3 Vakavuus kippauksessa... 3 Mukavuus, ajo-ominaisuudet... 5 Runko... 6 YLEISET PÄÄLLIRAKENNEOMINAISUUDET...

Lisätiedot

Akselivälin muuttaminen. Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta. Menetelmät TÄRKEÄÄ!

Akselivälin muuttaminen. Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta. Menetelmät TÄRKEÄÄ! Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta TÄRKEÄÄ! Kuorma-auton alustan akselivälin muuttaminen vaikuttaa ko. alustan ominaisuuksiin. Siksi on tärkeää noudattaa

Lisätiedot

Vetolaitteet. Yleistä vetolaitteista PGRT

Vetolaitteet. Yleistä vetolaitteista PGRT Yleistä vetolaitteista Yleistä vetolaitteista Vetolaite on yhteinen nimi yhdelle tai monelle komponentille, jo(t)ka ajoneuvoon on asennettava, ennen kuin se voi vetää perävaunua. Vetolaitteen tarkoituksena

Lisätiedot

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Kun kuorma-autoa halutaan käyttää mihin tahansa kuljetustyöhön, sen alustaa täytyy täydentää jonkinlaisella päällirakenteella. Akselipainolaskelmien tavoitteena on optimoida alustan ja päällirakenteen

Lisätiedot

Runkotyyppi F700 F800 F950 F957 F958 Runkoleveys ja toleranssi (mm) ,5 R11 R11

Runkotyyppi F700 F800 F950 F957 F958 Runkoleveys ja toleranssi (mm) ,5 R11 R11 Scanian runkosarja Scanian runkosarja Scanian runkosarja koostuu seuraavista runkotyypeistä: Runkotyyppi F700 F800 F950 F957 F958 Runkoleveys ja toleranssi (mm) 766 +1 768 +1 771 +1 768 +1 770 +1-1 -1-1

Lisätiedot

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleisiä tietoja

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Ohjaamon ja päällirakenteen välille on pienin sallittu etäisyys seuraavien varmistamiseksi: Tietoja ohjaamotyypin mallimerkinnästä on annettu asiakirjassa Alustan tiedot ja mallimerkinnät.

Lisätiedot

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Kun kuorma-autoa halutaan käyttää mihin tahansa kuljetustyöhön, tehtaalta toimitettua alustaa täytyy täydentää jonkinlaisella päällirakenteella. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Lisätiedot

Muu päällirakennevarustus 7. Sisältö. NOSTURI OHJAAMON TAKANA... 2 Asennus... 2 Vakavuus... 3 Esimerkkejä vakavuustekijän laskemisesta...

Muu päällirakennevarustus 7. Sisältö. NOSTURI OHJAAMON TAKANA... 2 Asennus... 2 Vakavuus... 3 Esimerkkejä vakavuustekijän laskemisesta... Sisältö NOSTURI OHJAAMON TAKANA... 2 Asennus... 2 Vakavuus... 3 Esimerkkejä vakavuustekijän laskemisesta... 4 APURUNKO... 6 Nosturin kiinnitys... 7 VAHVISTETTU NOSTURIN KIINNITYS... 9 Suuret nosturit...

Lisätiedot

Vetoautot. Kuormanjako Kiinnitys TÄRKEÄÄ!

Vetoautot. Kuormanjako Kiinnitys TÄRKEÄÄ! Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Vetoautot on tarkoitettu puoliperävaunujen vetämiseen. Esimerkkejä tavallisista puoliperävaunuista: Umpikoriperävaunu Koneperävaunu Kippiperävaunu Tämän asiakirjan ohjeet

Lisätiedot

Vetoautot. Yleisiä tietoja vetoautoista. Suositukset. Akseliväli

Vetoautot. Yleisiä tietoja vetoautoista. Suositukset. Akseliväli Yleisiä tietoja vetoautoista Yleisiä tietoja vetoautoista Vetoautot on tarkoitettu puoliperävaunujen vetämiseen ja siksi ne varustettu vetopöydällä perävaunujen helppoa vaihtamista varten. Jotta vetoauto

Lisätiedot

Hydraulilaitteiston osat. Yleistä. Toimenpiteet ennen uuden hydraulijärjestelmän käynnistämistä

Hydraulilaitteiston osat. Yleistä. Toimenpiteet ennen uuden hydraulijärjestelmän käynnistämistä Yleistä Yleistä Osat hydraulilaitteiston käyttöä varten voidaan tilata tehtaalta: Seuraavat osat ovat saatavana: Säädin Hydrauliöljysäiliö ja paineenrajoitusventtiili Hydraulipumppu Letkut ja liitokset

Lisätiedot

Sisältö AKSELIVÄLIN MUUTOKSET 2 Akselivälin pidennys 3 Akselivälin lyhennys 3 Rungon katkaisu 3 Poikkipalkkien sijoitus 4 RUNKOLIITOKSEN SIJOITUS 5 Liitospalkit 5 AKSELIVÄLIN MUUTOS KAKSOISRUNGON LIITOKSELLA

Lisätiedot

Ruuviliitokset. Yleistä tietoa ruuviliitoksista. Kitkaliitoksen ja muotoliitoksen yhdistelmä

Ruuviliitokset. Yleistä tietoa ruuviliitoksista. Kitkaliitoksen ja muotoliitoksen yhdistelmä Yleistä tietoa ruuviliitoksista Yleistä tietoa ruuviliitoksista Ruuviliitokset voidaan tehdä kitkaliitoksina, muotoliitoksina tai näiden kahden yhdistelmänä. Kitkaliitos vaatii noin 10 kertaa enemmän ruuveja

Lisätiedot

Takaosan alleajosuoja

Takaosan alleajosuoja Yleistä Yleistä UNECE R58 -asetusten turvallisuusvaatimusten täyttämiseksi kuorma-autoihin on asennettava takaosan alleajosuoja. Alleajosuoja voidaan toimittaa tehtaalta tai sen voi asentaa päällirakentaja.

Lisätiedot

SISU - Polar Päällerakenneohjeistus

SISU - Polar Päällerakenneohjeistus 1 Vääntöjoustavat päällerakenteet...2 1.1 Yleistä...2 2 Kippilavat...3 2.1 Yleistä...3 2.1.1 Kippausvakavuus... 3 2.2 Yleiset rakenneperiaatteet:...3 2.2.1 Kippiakselin kiinnitys... 4 2.2.2 Kippaustuki...

Lisätiedot

SISU - Polar Päällerakenneohjeistus

SISU - Polar Päällerakenneohjeistus ver.19.01.2011 1 Umpikori tai Kontti...3 1.1 Yleistä rakenteesta...3 1.2 Apurunko...4 1.3 Kiinnitys...5 1.4 Pakastus- ja kylmälaitteet...6 2 Jätekoneikot...7 3 Säiliörakenteet...8 3.1 Alustan, säiliörakenteen

Lisätiedot

Takaosan alleajosuoja. Yleistä

Takaosan alleajosuoja. Yleistä Yleistä Yleistä Standardin UN ECE R58 vaatimusten täyttämiseksi kuorma-autot on varustettava takaosan alleajosuojalla. Alleajosuoja voidaan toimittaa tehtaalta tai sen voi asentaa päällirakentaja. Tässä

Lisätiedot

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X Yleistä tilauksesta Yleistä tilauksesta Tilaa voimanotot ja niiden sähköiset esivalmiudet tehtaalta. Jälkiasennus on erittäin kallista. Suositellut vaatimukset Voimanottoa käytetään ja kuormitetaan eri

Lisätiedot

Takavalot. Suorittaminen. Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista:

Takavalot. Suorittaminen. Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista: Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista: Lisätietoja saat Scanian jälleenmyyjältä. Kompakti 7 polttimon valoyksikkö LED-valo Vakiomallinen 7 polttimon

Lisätiedot

Vapaa-asennon automaattikytkennän aktivointi. Yleistä

Vapaa-asennon automaattikytkennän aktivointi. Yleistä Yleistä Yleistä Toiminto on saatavilla ajoneuvoihin, joissa on seuraavat toiminnot: Automaattivaihteisto Täysautomaattinen Opticruise (ajoneuvot ilman kytkinpoljinta). Koskee 9.0.01 jälkeen valmistettuja

Lisätiedot

R19 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat

R19 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat R9 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat Työselostuksessa kuvataan koko kattohyllyn irrotus ja asennus. Noudata työselostusta komponenttiosien vaihdon tai korjauksen yhteydessä. Irrota ensin

Lisätiedot

SCdefault. 900 Asennusohje

SCdefault. 900 Asennusohje SCdefault 900 Asennusohje SITdefault Sport-alusta MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 12

Lisätiedot

Moottorin kierrosluvun säätö kippauksen aikana. Taustaa

Moottorin kierrosluvun säätö kippauksen aikana. Taustaa Taustaa Taustaa Ajoneuvon käsittelyä koukkuvaihto- tai kippilavaa käytettäessä voidaan helpottaa nostamalla väliaikaisesti moottorin kierroslukua. Jos moottorin kierroslukua nostetaan kaasupolkimella ajoneuvossa,

Lisätiedot

Työvalo. Yleisiä tietoja. Johdinsarjat ja suurin sallittu sähkövirrankulutus

Työvalo. Yleisiä tietoja. Johdinsarjat ja suurin sallittu sähkövirrankulutus Yleisiä tietoja Tässä asiakirjassa kuvataan työvalojen tilausvaihtoehdot ja annetaan esimerkkejä niiden kytkemisestä. Seuraavat työvalot kuvataan: Työvalonheitin ohjaamon takaseinässä Työvalonheitin takapäässä

Lisätiedot

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleistä PGRT

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleistä PGRT Yleistä Yleistä Välin jättäminen ohjaamon ja päällirakenteen väliin varmistaa, että ohjaamo pääsee liikkumaan vapaasti ajon ja kippauksen aikana ja että moottorista tuleva lämpö voidaan johtaa pois. Tässä

Lisätiedot

Maadoitus ja virransyöttö. Alustarungon maadoitus TÄRKEÄÄ!

Maadoitus ja virransyöttö. Alustarungon maadoitus TÄRKEÄÄ! Tee kaikki päällirakenteen alustarungon maatot vasempaan rungon sivupalkkiin. Maadoitus rungon oikeaan sivupalkkiin aiheuttaa jännitehäviötä, koska akun miinusnapa on liitetty rungon vasempaan sivupalkkiin.

Lisätiedot

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta Toiminta EG-voimanoton aktivointi Toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivointiin kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta. Voimanottoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä. Kytkinpolkimella ja EG-voimanotolla

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen ulostulo ulkoiselle lämmitykselle

Jäähdytysnesteen ulostulo ulkoiselle lämmitykselle Moottorin jäähdytysnesteellä voidaan lämmittää ulkoisia elementtejä. Tällaisia ovat mm. umpikorit, nosturiohjaamot ja säilytyslaatikot. Lämpö otetaan sylinteriryhmän virtauksesta ja se palautetaan jäähdyttimen

Lisätiedot

ALUSRAKENTEET JA TERASSILAUTOJEN SUOSITELTU LINJAUS

ALUSRAKENTEET JA TERASSILAUTOJEN SUOSITELTU LINJAUS ALUSRAKENTEET JA TERASSILAUTOJEN SUOSITELTU LINJAUS 400 mm Suunnittele terassilautojen linjaus huolella etukäteen, sillä alusrakenne valitaan linjauksen mukaan. Sadeveden käyttö puhdistuksessa: asenna

Lisätiedot

Sisältö VETOUTO... 2 VIHDETTVUUS ISO 1726:N MUKN... 3 Ohjattavuus... 5 KSELIVÄLI... 7 KÄÄNTÖPÖYTIEN SIJOITUS... 8 KÄÄNTÖPÖYDÄN KIINNITYS... 10 KÄÄNTÖPÖYDÄN J SENNUSLEVYN LUKITUS... 11 KIINNITYSKULMN SENNUS

Lisätiedot

VTA Tekniikka Oy Kuussillantie 23 01230 Vantaa 1.5.2009 t. 09-870800 f. 09-8765028

VTA Tekniikka Oy Kuussillantie 23 01230 Vantaa 1.5.2009 t. 09-870800 f. 09-8765028 VTA Tekniikka Oy Kuussillantie 23 01230 Vantaa 1.5.2009 t. 09-870800 f. 09-8765028 1(7) VTA-akselistot Volvo FH, FM neliakseliset autot, 8x2 tai 8x4 VTA-mallimerkinnät; VTA4111.3T lehtijousitettu 2.etuakseli

Lisätiedot

900 Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault

900 Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault SCdefault 900 Asennusohje SITdefault MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Ulosvedettävä suksen-/lumilaudanpitimet Accessories Part No. Date Instruction

Lisätiedot

E-HYVÄKSYNNÄT ALLEAJOSUOJAUS JA SIVUSUOJAUS TYÖKALULAATIKOT JA VARARENGASLAATIKOT OSANA SIVUSUOJAUSTA

E-HYVÄKSYNNÄT ALLEAJOSUOJAUS JA SIVUSUOJAUS TYÖKALULAATIKOT JA VARARENGASLAATIKOT OSANA SIVUSUOJAUSTA E-HYVÄKSYNNÄT ALLEAJOSUOJAUS JA SIVUSUOJAUS TYÖKALULAATIKOT JA VARARENGASLAATIKOT OSANA SIVUSUOJAUSTA TMT-Alleajosuoja Hyväksyntänumero: E4-58R-020343 Ext: 01 E-HYVÄKSYNNÄT TMT-Alleajosuoja on E-hyväksytty

Lisätiedot

Sähkökeskus. Sähkökeskus. Sähkökeskus on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti:

Sähkökeskus. Sähkökeskus. Sähkökeskus on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti: on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti: 1. Avaa kojetaulussa oleva säilytyslokeron luukku. Luukku on sijoitettu matkustajan istuimen eteen. 2. Irrota

Lisätiedot

Lisätakavalot. Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä. Takavalot PGRT

Lisätakavalot. Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä. Takavalot PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä Takavalot Saatavana on 3 takavalotyyppiä: Kompakti 7 polttimon valoyksikkö LED-valo 7 polttimon

Lisätiedot

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Käytettäväksi ainoastaan käyttöohjeen yhteydessä! Tämä pikaopas EI korvaa käyttöohjetta! Pikaopas on tarkoitettu ainoastaan henkilöille,

Lisätiedot

JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan vain täysmittaisen kuormalavan yhteydessä)

JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan vain täysmittaisen kuormalavan yhteydessä) FORM NO. 3318-395 SF Rev A MALLI NRO 07301 60001 & JNE. MALLI NRO 07321 60001 & JNE. Asennusohjeet 2 3- kokoinen ja täysmittainen kuormalava Workman 3000 -sarjaa varten JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan

Lisätiedot

Nova. nordic. Asennusohje. Carrybox

Nova. nordic. Asennusohje. Carrybox Nova nordic Carrybox Asennusohje ver. 2.2014 Nova nordic Carrybox Johdanto Perävaunun käyttäjänä olet huomannut, että sidontaliinat, rukkaset ja varoitusliput yleensä ovat siellä, mistä niitä ei osata

Lisätiedot

Jatkuva kierrosluvun rajoitus

Jatkuva kierrosluvun rajoitus Taustaa Taustaa Jatkuvan kierrosluvun rajoitustoiminnon aktivointiin on olemassa kolme vaihtoehtoa. Jos ajoneuvo on varustettu BCI-toiminnolla (Bodywork Communication Interface): Analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

Korotettu joutokäynti. Toiminta. Käyttäytyminen

Korotettu joutokäynti. Toiminta. Käyttäytyminen Toiminta Toiminta Joutokäynnin korottaminen sopii esimerkiksi moottorin lämmittämiseen tai ajoneuvon paineilmajärjestelmän täyttämiseen. Toimintoa voidaan käyttää tilanteissa, joissa moottorin normaalista

Lisätiedot

Jatkuvan kierrosluvun rajoituksen aktivointi

Jatkuvan kierrosluvun rajoituksen aktivointi Yleistä tietoa moottorin kierrosluvun rajoituksesta Yleistä tietoa moottorin kierrosluvun rajoituksesta Moottorin kierrosluvun rajoitus estää moottorin kierroslukua ylittämästä esimääritettyä arvoa. Tämän

Lisätiedot

Asennusohjeet Sektoroitu ENVENTUS-roottori vaipalla

Asennusohjeet Sektoroitu ENVENTUS-roottori vaipalla Lämmönsiirrin sisältää: Vaipan kahdessa osassa Roottorilohkot Navan, akselit, laakerit ja peitelevyt Puolat Kotelon, lukkomutterit ja kiristysruuvit Asennustarvikkeet: Kehikko ja narut Kiristyshihna (väh.

Lisätiedot

Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo VAARA

Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo VAARA Form No. Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo Mallinro: 131-3457 3386-220 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen

Lisätiedot

Alustatiedot ja mallinimikkeet. Scanian moduulijärjestelmä

Alustatiedot ja mallinimikkeet. Scanian moduulijärjestelmä Scanian moduulijärjestelmä Scanian moduulijärjestelmä Scanian kattava moduulijärjestelmä mahdollistaa alustan optimaalisen sopeuttamisen eri käyttötarkoituksiin. Scanian jokaisen alustan varustelu on ainutkertainen,

Lisätiedot

Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet

Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet TURVALLISUUSOHJEET (tarkistettava aina ennen liikkeelle lähtemistä) Aseta kuulakytkin auton vetokoukkuun ja tarkista, että kuulakytkin on varmasti

Lisätiedot

Työskentely päällirakenteen sähkökeskuksen kanssa, P9. Sijainti

Työskentely päällirakenteen sähkökeskuksen kanssa, P9. Sijainti Yleisiä tietoja päällirakenteen sähkökeskuksesta Päällirakenteen sähkökeskusta on käytettävä päällirakennetoimintojen yhdistämiseksi ajoneuvon sähköjärjestelmään. Yleisiä tietoja päällirakenteen sähkökeskuksesta

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Asennus- ja käyttöohje Kuormalavahylly PÄÄDYN KOKOAMINEN Kiristysmomentti, ruuviliitos Ruuvi M0 8.8 Maks. kiristysmomentti 7 Nm Ruuviliitoksiin on käytettävä lukitusmuttereita M0 luokka 8 Taptite M6 Maks.

Lisätiedot

Mittamerkinnät. Yleistä. BEP-koodit

Mittamerkinnät. Yleistä. BEP-koodit BEP (Bodywork Exchange Parameter) ovat koodeja ajoneuvon eri mittojen tunnistamiseksi, jotta tietojen siirtäminen ajoneuvovalmistajan ja päällirakentajan välillä sujuisi helpommin. t noudattavat kansainvälistä

Lisätiedot

Värähtelyiden aiheuttamat ajomukavuushäiriöt. Periaatteet. Taajuus. Värähtely ja amplitudi. Resonanssitaajuus

Värähtelyiden aiheuttamat ajomukavuushäiriöt. Periaatteet. Taajuus. Värähtely ja amplitudi. Resonanssitaajuus Periaatteet Periaatteet Koska ajomukavuusongelmien arviointi on subjektiivista, nämä ongelmat ovat vaikeasti mitattavissa. Vaikka niitä esiintyy hyvin usein, niiden korjaamiseen ei ole vakioratkaisua.

Lisätiedot

Ilmajousituksen ylimääräinen käyttöyksikkö. Kuvaus PGRT

Ilmajousituksen ylimääräinen käyttöyksikkö. Kuvaus PGRT Kuvaus Kuvaus Ilmajousituksen normaali käyttöyksikkö sijaitsee kuljettajan istuimen sivulla. Ajoneuvon tasoa voidaan säätää käyttöyksiköllä. Kuormankäsittelyn aikana voi olla hyötyä kuorma-auton takaosaan

Lisätiedot

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus. Yleisiä tietoja maalauksesta. Erityistietoja kaasuajoneuvoista TÄRKEÄÄ!

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus. Yleisiä tietoja maalauksesta. Erityistietoja kaasuajoneuvoista TÄRKEÄÄ! Yleisiä tietoja maalauksesta Yleisiä tietoja maalauksesta TÄRKEÄÄ! Scania suosittelee, että pehmeästä ja joustavasta materiaalista valmistettuja osia ei maalata. Tämä ohje koskee esimerkiksi hydrauliletkuja

Lisätiedot

Päällirakentajien kytkimet. Yleistä

Päällirakentajien kytkimet. Yleistä Yleistä Yleistä Tämä asiakirja sisältää yhteenvedon kytkimistä, joita päällirakentajat voivat käyttää. Kytkimet ja liitinkotelot voidaan tilata Scania-jälleenmyyjiltä. Kytkimiä voidaan tilata myös räätälöidyillä

Lisätiedot

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus Yleisiä tietoja maalauksesta Yleisiä tietoja maalauksesta TÄRKEÄÄ! Scania suosittelee, että pehmeistä ja taipuisista materiaaleista valmistettuja komponentteja ei maalata, sillä maali saattaa vaikuttaa

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

Yleisiä tietoja polttoaineenkulutuksesta. Ilmanvastus

Yleisiä tietoja polttoaineenkulutuksesta. Ilmanvastus Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Voimanotto on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa siihen, kuinka

Lisätiedot

Laatu- ja turvatarkastus ennen luovutusta asiakkaalle 2: Tarkistuslista

Laatu- ja turvatarkastus ennen luovutusta asiakkaalle 2: Tarkistuslista Selitys Selitys Tätä julkaisua on tarkoitus käyttää tarkistettaessa, että päällirakenteen asennus on suoritettu tavalla, jolla varmistetaan korkea laatu sekä henkilö- ja materiaalivahinkojen riskin minimointi

Lisätiedot

FOCUS 650 KÄYTTÖOHJE

FOCUS 650 KÄYTTÖOHJE FOCUS 650 KÄYTTÖOHJE Oikeus teknisiin muutoksiin pidätetään Z oom työtelineet ovat paljon enemmän kuin pelkkä työteline. Telineen kiinniytspaloja voidaan liikuttaa portaattomasti pöytäurissa ja pöydän

Lisätiedot

Turvaohjeet. Toro Workman -alusta ProPass-200-katelevittimelle Mallinro: Turva- ja ohjetarrat. Asennusohjeet

Turvaohjeet. Toro Workman -alusta ProPass-200-katelevittimelle Mallinro: Turva- ja ohjetarrat. Asennusohjeet Toro Workman -alusta ProPass-200-katelevittimelle Mallinro: 44707 Form No. 3365-540 Rev A Asennusohjeet Turvaohjeet Turva- ja ohjetarrat Turva- ja ohjetarrat on sijoitettu hyvin näkyville paikoille mahdollisten

Lisätiedot

merkintävärillä. 1. Mittaa ja merkitse terassisi arvioitu koko ja sijainti linjalangalla tai suihkuta

merkintävärillä. 1. Mittaa ja merkitse terassisi arvioitu koko ja sijainti linjalangalla tai suihkuta 1. Mittaa ja merkitse terassisi arvioitu koko ja sijainti linjalangalla tai suihkuta merkintävärillä. 2. Merkitse terassin korkeus talon etuseinään liitunarulla. 3. Poista kaikki kasvualusta ja korvaa

Lisätiedot

Vetokoneiston päivityssarja GreensPro viheriöjyrä, mallit 44905, tai 44907

Vetokoneiston päivityssarja GreensPro viheriöjyrä, mallit 44905, tai 44907 Form No. Vetokoneiston päivityssarja GreensPro 00 -viheriöjyrä, mallit 44905, 44906 tai 44907 Mallinro: 7-5899 Mallinro: 7-5907 8-69 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Omega

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Omega Asennus- ja käyttöohje Kuormalavahylly Omega Asennustyökalut mm kuusiohylsyt 6 mm kuusiohylsyt 7 mm kuusiohylsyt 8 mm kuusiohylsyt 9 mm kuusiohylsyt (pylvässuojat, törmäyssuoja) 6 mm kuusiokärjet (pylvässuojat,

Lisätiedot

Avoimen luukun varoitussanomat. Toiminto

Avoimen luukun varoitussanomat. Toiminto Toiminto Kaikki kuorma-autot 1 on varustettu avoimien luukkujen varoitussanomien näyttötoiminnolla. Varoitussanomaa voidaan käyttää erityyppisille luukuille, joissa on anturi, joka ilmaisee, että luukku

Lisätiedot

Saab. 900 Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. Suksien-/lumilaudanpitimet

Saab. 900 Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. Suksien-/lumilaudanpitimet SCdefault 900 Asennusohje SITdefault Suksien-/lumilaudanpitimet MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No.

Lisätiedot

3-AKSELINEN PPV JATKETTAVA/LEVITETTÄVÄ IRTOKEULALAVETTI

3-AKSELINEN PPV JATKETTAVA/LEVITETTÄVÄ IRTOKEULALAVETTI KÄYTETTY LAVETTI 2.2.2015 Alkuperäinen omistaja: Moto-Olli Oy Nimike: PPV T492-23A Valmistenumero: YF9T492237L008762 Vuosimalli: 2008 Kuvat otettu kesällä 2014 3-AKSELINEN PPV JATKETTAVA/LEVITETTÄVÄ IRTOKEULALAVETTI

Lisätiedot

Asennus. Vaihtojarrusarja Twister - tai Workman -työajoneuvo VAARA. Irralliset osat. Asennusohjeet

Asennus. Vaihtojarrusarja Twister - tai Workman -työajoneuvo VAARA. Irralliset osat. Asennusohjeet Vaihtojarrusarja Twister - tai Workman -työajoneuvo Mallinro: 136-1199 Form No. 3407-726 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus Tämä tuote sisältää kemikaaleja, jotka Kalifornian

Lisätiedot

1. Alkusanat. 2. Käyttötarkoitus. 3. Turvallisuusohjeet

1. Alkusanat. 2. Käyttötarkoitus. 3. Turvallisuusohjeet Minikaivurit Tuotenumero Avant 200-sarjaan A33153 Tuotenumero Avant 500- ja 600-sarjaan 250 mm kauhalla A32393 Tuotenumero Avant 500- ja 600-sarjaan 400 mm kauhalla A32394 2 1. Alkusanat Avant Tecno Oy

Lisätiedot

Koneen valmistelu. Ohjeet VAARA. Asennusohjeet

Koneen valmistelu. Ohjeet VAARA. Asennusohjeet Form No. 3416-605 Rev A Turvakehikkosarja Groundsmaster 4500/4700/ -sarjan tai Reelmaster 7000 -sarjan ajoyksikkö, jossa on kaksipylväisen kaatumissuojausjärjestelmän Mallinro: 136-2030 Asennusohjeet VAARA

Lisätiedot

Alustan lasku. Yleistä

Alustan lasku. Yleistä Yleistä Yleistä Esimerkiksi nosturia käytettäessä tai kipattaessa ilmapalkeet on tyhjennettävä ilmajousituksen joustonrajoittimeen, jotta ajoneuvo pysyy vakaampana. Palkeiden tyhjennystoiminto voidaan

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Hase Trets -nojapyörä

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Hase Trets -nojapyörä KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Hase Trets -nojapyörä Hase Trets soveltuu käytettäväksi tavallisena nojapyöränä tai peräpyöränä toiseen polkupyörään kiinnitettynä. Rungon pituutta voidaan muuttaa, joten pyörä

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Vetoaisa ZEA 0,75-1

Asennus- ja käyttöohje. Vetoaisa ZEA 0,75-1 Asennus- ja käyttöohje Vetoaisa ZEA 0,75-1 Asennus- ja käyttöohje Vetoaisa ZEA 0,75-1 TK 5014 1. Tekniset tiedot Max. Dc-arvo: 7,19 kn Aisapaino S (max.): 75 kg Akselipaino C (max.): 750 kg Aisan pituus

Lisätiedot

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design)

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) Installation instructions, accessories Ohje nro 31399510 Versio 1.0 Osa nro 31260698 Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) IMG-378205 Volvo Car Corporation Sähkötoiminen moottorinlämmitin,

Lisätiedot

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat.

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat. Asennus Irralliset osat Form No. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: 30454 Tarkista alla olevasta taulukosta, että kaikki osat on toimitettu. Kuvaus Määrä Käyttökohde

Lisätiedot

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä.

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Tarkasta aina ennen asennuksen aloittamista, että toimitus sisältää oikean määrän tarvikkeita. Katso tarvikeluettelo seuraavalta sivulta. HUOM! Ruuvit ovat Torx-ruuveja.

Lisätiedot

Hiab Multilift Matalat XR -koukkulaitteet

Hiab Multilift Matalat XR -koukkulaitteet Hiab Multilift Matalat XR -koukkulaitteet Tuote-esite Korkea laatu, matala asennuskorkeus ja omapaino Käyttöturvallisuus ja helppokäyttöisyys ovat matalien Hiab Multilift XR-koukkulaitteiden tärkeimmät

Lisätiedot

MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET. Oy Machine Tool Co

MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET. Oy Machine Tool Co MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET Oy Machine Tool Co 1. Käyttökohteet Käsikäyttöinen MACCO BF -haarukkavaunu on matalarakenteinen, vain kuormalavalla olevan, kovilla pinnoilla liikuteltavan tavaran siirtelyyn

Lisätiedot

Moottorin kaukokäynnistys. Toiminta. Käyttäytyminen. Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta.

Moottorin kaukokäynnistys. Toiminta. Käyttäytyminen. Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta. Toiminta Toiminta Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta. Käyttäytyminen Käynnistysyrityksen onnistuminen tai epäonnistuminen kuitataan suuntavilkuilla: Jos

Lisätiedot

Vaihteleva kaukovalovilkku. Toiminta. Käyttäytyminen

Vaihteleva kaukovalovilkku. Toiminta. Käyttäytyminen Toiminta Toiminta Ajoneuvo vilkuttaa vuorotellen oikeaa ja vasenta kaukovaloa. Lisäkaukovalot voidaan ottaa mukaan vilkuttamiseen. Käyttäytyminen Toiminto voidaan määrittää seuraavasti: Vilkku ajonopeudesta

Lisätiedot

MAANTIE Etunapa / Vapaanapa, 11-vaihteinen

MAANTIE Etunapa / Vapaanapa, 11-vaihteinen (Finnish) DM-HB0003-04 Jälleenmyyjän opas MAANTIE Etunapa / Vapaanapa, 11-vaihteinen HB-9000 HB-6800 HB-5800 FH-9000 FH-6800 FH-5800 TÄRKEÄ TIEDOTE Tämä jälleenmyyjän opas on tarkoitettu ensisijaisesti

Lisätiedot

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40 ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS Terassimarkiisi Varmista, että pinta, johon kiinnität markiisin, on riittävän tukeva. Laho puu, rapautunut rappaus tai tiili ja ohuet paneelit eivät sovellu kiinnityspinnaksi.

Lisätiedot

Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl. Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl V1.

Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl. Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl V1. Installation instructions, accessories Ohje nro 31359457 Versio 1.0 Osa nro 31359437 Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl. IMG-265587 Volvo Car Corporation Sähköinen moottorinlämmitin,

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , , ,

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , , , Installation instructions, accessories Ohje nro 30796884 Versio 1.3 Osa nro 30796879, 30796876, 31359712, 31359714 Vetokoukku, kiinteä IMG-211570 Volvo Car Corporation Vetokoukku, kiinteä- 30796884 - V1.3

Lisätiedot

Asennusohje aurinkopaneeliteline

Asennusohje aurinkopaneeliteline Asennusohje aurinkopaneeliteline Sisällysluettelo 1. Kehikon kokoonpano ja kiinnitys kattoon...3 2. Aurinkopaneelien asennus...4 3. Aurinkopaneelien sähköinen kytkentä...7 3.1 Kytkentä pienjänniteverkkoon...7

Lisätiedot