LUONNOS Kolmen uhanalaisen perhoslajin esiintymisselvitys Haminan Summan asemakaavamuutosalueella vuonna 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LUONNOS 15.9.2015. Kolmen uhanalaisen perhoslajin esiintymisselvitys Haminan Summan asemakaavamuutosalueella vuonna 2015"

Transkriptio

1 LUONNOS Kolmen uhanalaisen perhoslajin esiintymisselvitys Haminan Summan asemakaavamuutosalueella vuonna 2015 Espoo 2015

2 1 Kannen kuva: Valokuvat: Karttakuvat: Pohjakartat: Kirjoittaja: Kiitokset: Marunapeilikääriäisen lisääntymispaikka lounaisrannalla laiturin tyven paahdelaikulla ( ). Faunatica Oy Faunatica Oy Maanmittauslaitos Kari Nupponen Petteri Nikki (Edifica Oy); Adam Broyad (ISGplc) toimi isäntänä maastokäynnillä

3 2 Sisällysluettelo TIIVISTELMÄ JOHDANTO TULOKSET JA NIIDEN TARKASTELU Vanhoja havaintoja erityisesti suojeltavista perhoslajeista Kaava-alueen yleiskuvaus Ketomarunan ja pietaryrtin esiintymisalueet Erityisesti suojeltavien perhoslajien nykyesiintymät JOHTOPÄÄTÖKSET Kartoitetun alueen elinympäristöjen soveltuvuudesta kohdelajeille Erityisesti suojeltavien perhoslajien esiintymien huomiointi kaavoituksessa KIRJALLISUUS...11 Liite 1. Menetelmäkuvaus...12 Liite 2. Selvityksen tulokset...13 Liite 3. Kohdelajien esittelyt...16 Liite 4. Valokuvia selvitysalueelta...17

4 3 Tiivistelmä Haminan Summan entisen paperitehtaan alueelle on tekeillä asemakaavan muutos, ja siihen liittyen kartoitettiin kolmen alueella aiemmin havaitun tai mahdollisesti elävän erityisesti suojeltavan uhanalaisen perhoslajin esiintymistä kaavamuutosalueella. Selvitettävät lajit olivat loistokaapuyökkönen (Cucullia argentea), viirupikkumittari (Eupithecia pernotata) ja marunapeilikääriäisen (Pelochrista infidana), joille sopivat elinympäristöt ja lajien esiintymät paikannettiin kahdella maastokäynnillä ja Selvitys tehtiin Tuike Finland Oy:n toimeksiannosta ja Faunatica Oy:n toimesta. Kaikki kolme kohdelajia havaittiin: Loistokaapuyökkönen: toukkaa. Viirupikkumittari: toukkaa. Marunapeilikääriäinen: yks. Kaavamuutosalueen merkittävin paahdekohde on lounaisrannan kapea joutomaakaistale, joka on myös kolmen erityisesti suojeltavan perhoslajin lisääntymispaikka. Lisäksi alueella on kaksi muuta näille perhosille soveltuvaa hyvälaatuista paahdelaikkua: paperitehdasrakennuksen kaakkoispuolisen polun varsi sekä keskiosan hiekkakuopan luoteisosan täyttömaa-alue, jossa havaittiin loistokaapuyökkönen. Paahdeympäristön tilaa lounaisella rantakaistaleella voitaisiin parantaa pienimuotoisilla kunnostustoimilla, jolloin sen säilyttäminen riittäisi turvaamaan loistokaapuyökkösen, viirupikkumittarin ja marunapeilikääriäisen lisääntymispaikan. Ruskiosniemen rantakaistaleella on potentiaalinen erityisesti suojeltavan purtojuurisurviaiskoin (Nemophora cupriacella) elinpaikka. Mikäli Ruskiosniemelle on suunnitteilla maankäytön muutoksia, tulisi lajin esiintyminen kohteessa selvittää ja tarvittaessa rajata elinpaikka toimenpiteiden ulkopuolelle. Tämä raportti sisältää: työn menetelmäkuvauksen kohdelajien havaintopaikat ja lisääntymispaikkojen rajaukset kartalla esiintymien kuvaukset sekä kohdelajien ravintokasvien runsausarvion arvion selvitysalueen soveltuvuudesta kohdelajeille tulkinnan kohdelajien esiintymien huomiointitarpeesta kaavoituksessa.

5 4 1. Johdanto Haminan Summan entisen paperitehtaan alueelta tunnetaan vanhoja havaintoja kahdesta uhanalaisesta ja erityisesti suojeltavasta perhoslajista, loistokaapuyökkösestä (Cucullia argentea) ja viirupikkumittarista (Eupithecia pernotata). Alueen asemakaavaan on tekeillä muutoksia, ja muutosten toteutuessa osa kyseisten lajien elinympäristöistä on vaarassa hävitä uudisrakentamisen seurauksena. Tässä työssä kartoitettiin loistokaapuyökkösen ja viirupikkumittarin esiintymien sijainti sekä elinympäristöjen nykytila, jotta lajit voidaan huomioida kaavoituksessa. Lisäksi kartoitettiin erityisesti suojeltavan marunapeilikääriäisen (Pelochrista infidana) esiintyminen, koska lajilla tiedetään olevan esiintymiä lähialueiden vastaavissa elinympäristöissä mm. Kotkan Katariinassa. Lajien esiintymistä kartoitettiin kahdella maastokäynnillä ja Ensimmäisellä käynnillä etsittiin viirupikkumittarin toukkia ja marunapeilikääriäisen aikuisia sekä toisella käynnillä loistokaapuyökkösen toukkia. Kaikkien kolmen lajin toukat käyttävät ravinnokseen ketomarunaa (Artemisia campestris), ja viirupikkumittarin toukka myös pietaryrttiä (Tanacetum vulgare). Selvitysalueena oli Summan asemakaavamuutosalue (jatkossa: kaava-alue ) Summan entisen paperitehtaan ympäristössä. Ajankohdan sopivuus lajien havainnointiin varmistettiin tarkastamalla tunnetuilta esiintymiltä, että kohdelajit olivat löydettävissä. Selvitys tehtiin Tuike Finland Oy:n toimeksiannosta ja Faunatica Oy:n toimesta. Tämä raportti sisältää: työn menetelmäkuvauksen kohdelajien havaintopaikat ja lisääntymispaikkojen rajaukset kartalla esiintymien kuvaukset sekä kohdelajien ravintokasvien runsausarvion arvion selvitysalueen soveltuvuudesta kohdelajeille tulkinnan kohdelajien esiintymien huomiointitarpeesta kaavoituksessa.

6 5 2. Tulokset ja niiden tarkastelu 2.1. Vanhoja havaintoja erityisesti suojeltavista perhoslajeista Loistokaapuyökkösen ja viirupikkumittarin vanhat havainnot on ilmoitettu 1*1 km ruutuna, jonka koillisosa kattaa entisen paperitehdasrakennuksen kaakkoispuolisen kaistaleen rannalla ja sen tuntumassa. Löytöpaikaksi mainitaan kuiva kenttä radan varressa meren rannalla. Loistokaapuyökkönen on havaittu ainakin vuosina 2006, 2010 ja 2012, sekä viirupikkumittari vuosina (Tuula Tanska, kirjallinen tieto). Molemmista lajeista on sekä toukka- että aikuishavaintoja Kaava-alueen yleiskuvaus Kaava-alueen itäpuolisko on valtaosin metsää tai pusikoitunutta entistä hakkuuaukeaa. Avoimia alueita on vain pieninä laikkuina alueen keskiosan täyttömaalla sekä pohjoisosan parkkipaikkojen reunamilla. Vanhan ratalinjan ja merenrannan välinen alue on louhittu, eikä siellä ole kasvillisuutta käytännössä lainkaan. Ratapohja on kasvanut umpeen louhitun alueen ulkopuolisella osalla. Kaava-alueen nykyisin merkittävät paahdeympäristöt sijaitsevat kapealla vyöhykkeellä lounaisen rantaviivan tuntumassa. Rantakaistaleen merkittävimmät osat sijaitsevat lounaisrannan keskiosassa tehdasrakennuksen viereiseltä niemekkeeltä keskimmäisen laiturin tyvelle saakka. Lisäksi pienialaisia paahdelaikkuja on vanhan paperitehdasrakennuksen kaakkoispuolisen polun varrella sekä keskiosan hiekkakuopan luoteisosan täyttömaa-alueella. Kaava-alueen luoteisosan tehdasrakennusten piha-alueita ei kartoitettu kulkurajoitusten vuoksi. Aidan takaa tarkasteltuna valtaosa pihoista on kuitenkin asfaltoitua (parkkipaikkoja & kulkureittejä); viheralueiksi maisemoidut laikut ovat mullattuja eikä niillä kasva ketomarunaa tai pietaryrttiä ainakaan mainittavia määriä. Kaava-alueen eteläkärjen rantavyöhykkeellä kasvaa muita uhanalaisten perhoslajien kannalta merkittäviä kasvilajeja, kuten purtojuurta (Succisa pratensis) ja rantahirvenjuurta (Inula salicina). Lisäksi eteläkärjen länsipuolen hiekkarannalla esiintyy jonkin verran rantavehnää (Leymus arenarius) Ketomarunan ja pietaryrtin esiintymisalueet Kaava-alueen ketomaruna- ja pietaryrttikasvustot keskittyvät jäljellä oleville hyvälaatuisille paahdelaikuille. Erityisesti suojeltavien perhoslajien kannalta merkittävimmät esiintymät sijaitsevat lounaisen rantakaistaleen keskiosassa. Hyvälaatuisia kasvustoja on lisäksi paperitehdasrakennuksen kaakkoispuolisen polun varrella sekä keskiosan hiekkakuopan luoteisosan täyttömaa-alueella. Sekä ketomarunaa että pietaryrttiä kasvaa yksitellen myös tienvarsilla ja pohjoisen parkkipaikan reunoilla, mutta alueet eivät ole riittävän paahteisia soveltuakseen paahdealueita suosiville perhoslajeille.

7 Erityisesti suojeltavien perhoslajien nykyesiintymät Kaikki etsityt erityisesti suojeltavat perhoslajit havaittiin kaava-alueella: Loistokaapuyökkönen: toukkaa, Viirupikkumittari: toukkaa, Marunapeilikääriäinen: yks. Kaikki havainnot ovat lounaiselta rantakaistaleelta, lukuun ottamatta yhtä loistokaapuyökkösen toukkaa, joka löytyi keskiosan täyttömaa-alueelta. Kaikki kolme lajia ovat kaava-alueella vähälukuisia, ja niille sopivan elinympäristön pinta-ala on ilmeisesti supistunut merkittävästi viimeisten kymmenen vuoden aikana.

8 7 Kuva 1. Haminan Summan asemakaavamuutosalueen merkittävät elinympäristöt ja huomionarvoisten lajien havaintopaikat (peruskarttapohja).

9 8 Kuva 2. Haminan Summan asemakaavamuutosalueen merkittävät elinympäristöt ja huomionarvoisten lajien havaintopaikat (ilmakuvapohja).

10 9 3. Johtopäätökset 3.1. Kartoitetun alueen elinympäristöjen soveltuvuudesta kohdelajeille Summan kaava-alueen paahdeympäristöt ovat merkittävästi supistuneet viimeisten kymmenen vuoden aikana. Loistokaapuyökkösen ja viirupikkumittarin vanhat löydöt on mitä ilmeisimmin tehty alueilla, jotka ovat sittemmin muuttuneet lajeille soveltumattomiksi toisaalta louhinnan ja toisaalta umpeenkasvun vuoksi. Nykyisin lounaisrannan kapea joutomaakaistale ja siihen liittyvä teollisuushallin polunvarsi ovat ratkaisevan tärkeitä kaikkien kolmen erityisesti suojeltavan lajin säilymisen kannalta. Kaava-alueen keskiosan täyttömaa-alue on toistaiseksi kohtalaisen hyvälaatuinen paahdeympäristö, mutta sen merkitys uhanalaisille perhosille tullee vähenemään umpeenkasvun edetessä. Muualla kaava-alueella ei nykyisin ole hyvälaatuisia paahdeympäristöjä. Tässä työssä arvioitiin kaava-alueen soveltuvuutta ainoastaan kolmelle kohdelajille eli loistokaapuyökköselle, viirupikkumittarille ja marunapeilikääriäiselle. Alueella voi elää myös muita huomionarvoisia hyönteislajeja, joita ei nyt kartoitettu. Yllä mainittujen paahdealueiden lisäksi uhanalaisten perhoslajien kannalta potentiaalisesti merkittävä kohde on Ruskiosniemen kärki kaava-alueen etelänurkassa. Kaakkoisrannalla kärjen tuntumassa kasvaa kohtalaisesti purtojuurta. Elinympäristö on sopiva erityisesti suojeltavalle ja erittäin uhanalaiselle purtojuurisurviaiskoille (Nemophora cupriacella), jonka tiedetään esiintyvän eräillä lähialueiden vastaavilla rannoilla Haminassa ja Kotkassa. Kaava-alueella voi esiintyä useita muitakin uhanalaisia lajeja, esimerkiksi vaarantuneet hirvenjuurilaikkukääriäinen (Epiblema obscurana) ja raidepussikoi (Coleophora granulatella). Näiden lajien mahdolliset esiintymispaikat ovat kuitenkin Ruskiosniemen kärkeä lukuun ottamatta samoja kuin tässä työssä kartoitetut paahdealueet, joten uusien lajien esiintymien löytymisellä ei olisi vaikutusta asemakaavoitukseen Erityisesti suojeltavien perhoslajien esiintymien huomiointi kaavoituksessa Paahdeympäristön tilaa lounaisella rantakaistaleella voitaisiin parantaa pienimuotoisilla kunnostustoimilla, jolloin sen säilyttäminen riittäisi turvaamaan loistokaapuyökkösen, viirupikkumittarin ja marunapeilikääriäisen lisääntymispaikan. Tarvittavia toimenpiteitä olisivat männikön harventaminen ja sammaloituneen maanpinnan avaaminen rantakaistaleen keskiosassa sekä lehtipuiden taimien poisto tehdasrakennuksen viereiseltä niemekkeeltä ja keskimmäisen laiturin tyven paahdelaikulta. Kaava-alueen keskiosan täyttömaa-alueen umpeutumisella tai rakentamisella ei pitkällä aikavälillä ole merkitystä erityisesti suojeltavien lajien esiintymiselle, koska kohde ei ole riittävän hyvälaatuinen, jotta lajit voisivat menestyä pelkästään siellä. Rantakaistaleen hoito on kohdelajien

11 10 kannalta oleellisempaa kuin täyttömaalaikun ylläpito, ja sen kunnostustoimet kompensoisivat riittävästi täyttömaalaikun häviämistä tai laadun heikkenemistä. Ruskiosniemen mahdollisia uhanalaisten lajien esiintymiä ei ole kartoitettu. Hiekkarannan vieressä sijaitsee mökki- ja saunarakennus, mikä viittaa siihen ettei kaava-alueen eteläisimpään kärkeen olisi tulossa massiivisia maankäytön muutoksia. Mikäli Ruskiosniemen rantavyöhykkeellä on suunnitteilla toimia, jotka muuttavat rantaniityn tilaa, tulisi ainakin purtojuurisurviaiskoin esiintyminen alueella selvittää ja rajata mahdollinen esiintymä toimenpiteiden ulkopuolelle.

12 11 4. Kirjallisuus Hyönteistietokanta 2015: Internet-sivut, käytetty Kaitila, J.-P., Nupponen, K., Kullberg, J. & Laasonen, E. M. 2010: Perhoset. Julkaisussa: Rassi, P., Hyvärinen, E., Juslén, A. & Mannerkoski, I. (toim.). Suomen lajien uhanalaisuus Punainen kirja 2010, s Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, Helsinki. Luonnonsuojeluasetus 2013: [Luonnonsuojeluasetuksen muutos 471/2013, voimassa alkaen]: Käytetty

13 12 Liite 1. Menetelmäkuvaus Selvityksen päämääränä oli tarkastaa kolmen uhanalaiseksi (luokat EN & VU; Kaitila ym. 2010) luokitellun ja erityisesti suojeltavan (Luonnonsuojeluasetus 2013) perhoslajin esiintyminen Haminan Summan entisen paperitehtaan asemakaavamuutosalueella. Selvitettävät lajit olivat loistokaapuyökkönen (Cucullia argentea), viirupikkumittari (Eupithecia pernotata) ja marunapeilikääriäinen (Pelochrista infidana). Kaikki lajit on aiemmin havaittu alueelta. Esiintymisen lisäksi tarkastettiin lajeille sopivien elinympäristöjen nykytila ja laajuus kohdealueella. Koko selvitysaluetta ei tarkastettu kulkurajoitusten tai kohdelajeille sopimattoman maaston vuoksi. Kulkurajoitukset koskivat alueen luoteisosan teollisuushallien piha-alueita. Selvitysalueen metsäiset itä- ja pohjoisosat eivät sovellu kohdelajien elinympäristöksi, ja ne tarkastettiin vain metsäisyyden toteamiseksi. Lajeja etsittiin ravintokasveilta seuraavasti: Loistokaapuyökkönen: toukkia etsittiin 7.9. karistamalla ja katselemalla ketomarunalta (Artemisia campestris). Vain avoimilla hiekkapohjaisilla paikoilla kasvavat ketomarunat tarkastettiin. Viirupikkumittari: toukkia etsittiin karistamalla ja katselemalla pietaryrtiltä (Tanacetum vulgare) ja ketomarunalta (Artemisia campestris). Vain avoimilla hiekkapohjaisilla paikoilla kasvavat ketomarunat tarkastettiin. Marunapeilikääriäinen: aikuisia etsittiin haavimalla paahteisten paikkojen ketomarunakasvustoista ja niiden liepeiltä. Maastotyöt ajoitettiin siten, että kohdelajien tiedettiin olleen havaittavissa 1 2 viikon ajan muilla tunnetuilla lajien esiintymillä (Hyönteistietokanta 2015; omat havainnot). Havaitut lajien ja niiden ravintokasvien esiintymät Summassa paikannettiin GPSmaastotietokoneella (Trimble GeoXH). Löydettyjen esiintymien tärkeyttä ja merkitystä arvioitiin kaavoituksen kannalta.

14 13 Liite 2. Selvityksen tulokset Maastotyöt tehtiin klo 14:40 17:40 ja klo 10 12:30. Tekijä oli Kari Nupponen. Säätiedot : klo 16 lämpötila 25 ºC, pilvisyys 0/8, tuuli 2 m/s E : klo 11 lämpötila 16 ºC, pilvisyys 3/8, tuuli 2 m/s S. Fenologia : Pietaryrtti kukki, maitohorsmissa viimeiset kukat : Syysmaitiainen ja pietaryrtti kukassa. Kohteiden yleiskuvaukset Luokittelu Kukin kohde on luokiteltu nykyisen laadun ja merkittävyyden mukaan luokkiin I-IV. Ensimmäinen luku kertoo kuvion laadun, toinen merkittävyyden: Laatu Merkittävyys I Erittäin hyvälaatuinen I Erittäin merkittävä II Hyvälaatuinen II Merkittävä III Kohtalainen III Merkitys vähäinen IV Huonolaatuinen IV Nykyisellään arvoton Laatua ja merkittävyyttä arvioitiin kartoitettavien perhoslajien ja niille soveltuvan elinympäristön esiintymisen kannalta. Luokittelu on Faunatica Oy:n kehittämä, ja perustuu laajaan kokemukseen lukuisten huomionarvoisten hyönteislajien esiintymiseen ja elinympäristöihin liittyvistä selvityksistä ja tutkimuksista. Kasvilajien runsaustieto kuvaa kuvion sisäistä suhteellista runsautta asteikolla 1-5 (1 = yksitellen,, 5 = hyvin runsas). Kohdelajien yksilömäärät, kohteen tila, suositukset ym. arviot ja laatuluokittelu perustuvat yhteen havainnointikäyntiin ja kuvaavat siten tietynhetkistä tilannetta tiettynä vuotena.

15 14 Hyvälaatuisten elinympäristöjen sijainti ja kohdelajien havainnot 2.1. Lounaisranta Kapea (10 20 m) rantakaistale rantaviivan ja kulun estävän aidan välissä n. 700 m matkalla kaavamuutosalueen lounaisreunalla. Etelä- ja pohjoisosat monin paikoin harvaa männikköä, jonka seassa on niukahkosti paahdekasvillisuutta. Rannan eteläpäädyssä laiturin tyvellä on hyvälaatuinen ketomarunaa kasvava laikku. Keskiosa ja erityisesti tehdasrakennuksen kohdalla oleva niemeke hyvälaatuista avointa joutomaata, jossa kasvaa runsaasti ketomarunaa ja pietaryrttiä. (Kansikuva & kuva 4.1.) Laatu/merkittävyys: II/I. Ketomaruna ja pietaryrtti: ketomarunan runsaus 3, pietaryrtin runsaus 4; tiheimmät kasvustot sijaitsevat kuvion keskiosan niemekkeellä ja sen eteläpuolen avoimella rantakaistaleella yhteensä n. 200 m matkalla. Kasveja esiintyy yksitellen koko kuvion alueella, osa versoista on heinittyneissä ja sammaloituneissa kohdissa tai puolivarjoisissa männiköissä. Loistokaapuyökkönen: toukkaa ketomarunalla kuvion keskiosan kapealla avoimella rantakaistalla. Viirupikkumittari: toukkaa pietaryrtillä, joista kaksi kuvion keskiosan niemekkeellä, yksi n. 100 m niemekkeestä kaakkoon ja yksi kuvion pohjoispäädyssä. Marunapeilikääriäinen: yks. eteläpäädyn laiturin tyven paahteisella ketomarunaa kasvavalla laikulla. Muuta: Rantatyräkki (Euphorbia palustris; rauhoitettu laji) 1 yksilö kuvion keskiosassa Polunvarsi Teollisuushallin kaakkoispuolen polunvarsi lounaaseen viettävällä rinteellä aidan molemmin puolin n. 200 m matkalla. Merenrannan tuntumassa on rantakaistaleeseen rajoittuva laajempi joutomaalaikku tasamaalla. Avoin ja paahteinen kuvio, jossa on myös kohtalaisesti avointa hiekkamaata. Laatu/merkittävyys: II/II. Ketomaruna ja pietaryrtti: ketomarunan runsaus 3, pietaryrtin runsaus 3; kasveja esiintyy koko kuviolla, tiheimmin aidan vieressä kuvion koillisosassa. Loistokaapuyökkönen, viirupikkumittari ja marunapeilikääriäinen: lajeja ei havaittu Täyttömaa-alue Metsän ympäröimä entinen soranottoalue n. 500 m päässä rantaviivasta. Alueen luoteisosassa on avoin täyttömaalaikku, joka viettää loivasti pohjoiseen (Kuva 4.2.). Etelärinne on jyrkkä ja paahteinen. Avointa hiekkamaata on melko runsaasti, mutta varsinkin reunaosat ovat umpeutumassa. Valtaosa soranottoalueesta on alavaa ja monin paikoin kosteapohjaista, ja pohjalla on useita lammikoita. Soranottoalueen pohjoisosa on osin metsittynyt, eikä sillä nykyisellään ole merkitystä paahdeympäristönä.

16 15 Laatu/merkittävyys: II/III. Ketomaruna ja pietaryrtti: ketomarunan runsaus 4, pietaryrtin runsaus 3; molempia kasveja esiintyy koko kuvion alueella. Huomionarvoisten perhosten kannalta merkittävimmät kasvustot sijaitsevat jyrkän etelärinteen yläkolmanneksella ja ylätasanteen eteläreunan tuntumassa. Loistokaapuyökkönen: toukka ketomarunalla ylätasanteen eteläreunalla. Viirupikkumittari ja marunapeilikääriäinen: lajeja ei havaittu.

17 16 Liite 3. Kohdelajien esittelyt Kartoitettujen kolmen lajin esiintymisestä ja elintavoista Suomessa on alla lyhyt kuvaus sekä tiedot siitä, miten ja milloin lajeja tulisi etsiä mahdollisten esiintymien löytämiseksi. Kaikki lajit on luokiteltu uhanalaisiksi (luokat EN & VU) ja erityisesti suojeltaviksi. Lajit esitetään tieteellisen nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Loistokaapuyökkönen (Cucullia argentea) VU Paikoittainen ja vaihtelevakantainen Etelä- ja Kaakkois-Suomen hiekkamaiden laji, joka on 2000-luvulla ollut aiempaa runsaampi. Elinympäristöjä ovat kuivat kedot, hietikot, tien- ja ratavarret sekä joutomaat, joilla kasvaa lajin ravintokasvia ketomarunaa (Artemisia campestris). Havainnointi: Toukkien etsintä elokuun lopulta syyskuun lopulle. Aikuisia voi haavia kukilta tai houkutella valolla heinäkuussa. Viirupikkumittari (Eupithecia pernotata) EN Viirupikkumittari on levinneisyydeltään kaakkoinen laji, jolla on vähän tunnettuja esiintymiä. Lajin elinpaikkoja ovat hiekkapohjaiset alueet sekä rannat ja joutomaat. Haminan vallien tyyppilaji, jota tavataan paikoin runsaana myös Kotkan joutomailla. Toukka elää ketomarunalla (Artemisia campestris) ja pietaryrtillä (Tanacetum vulgare). Havainnointi: Aikuisten haavinta kesäkuussa ja toukkien etsintä elokuun jälkipuoliskolta syyskuun alkupuolelle. Marunapeilikääriäinen (Pelochrista infidana) EN Paikoittainen laji, jonka elinpaikkoja tunnetaan Suomesta vain muutama, mm. Hankoniemeltä, Kotkasta ja Lappeenrannan Vainikkalasta. Lajin elinympäristöjä ovat erittäin lämpimät ja avoimet hiekkapohjaiset alueet. Toukka elää ketomarunalla (Artemisia campestris). Havainnointi: Aikuisten haavinta ja valolla houkuttelu heinäkuun jälkipuoliskolta elokuun loppuun.

18 17 Liite 4. Valokuvia selvitysalueelta Kuva 4.1. Viirupikkumittarin lisääntymispaikka lounaisrannalla tehdasrakennuksen viereisellä niemekkeellä. Lehtipuun taimien poisto parantaisi kohteen laatua paahdeympäristönä. Kuva 4.2. Vanhan hiekkakuopan täyttömaa-alueella kasvaa kohtalaisesti ketomarunaa ja pietaryrttiä. Kuvion paahteisin kaistale rajoittuu jyrkkään etelärinteeseen ja sen reunalle.

19 Lansantie 3 D Espoo Marko Nieminen FT, toimitusjohtaja p marko.nieminen@faunatica.fi Kari Nupponen FM, projektipäällikkö p kari.nupponen@faunatica.fi Aapo Ahola FM, tutkimussuunnittelija p aapo.ahola@faunatica.fi Elina Manninen FM, tutkimussuunnittelija p elina.manninen@faunatica.fi

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6.

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6. TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

Sitowise Oy / Jaakko Kullberg. YKK64217 / Kirjoverkkoperhosen esiintymisselvitys Vantaan Massaholmin YVAalueella

Sitowise Oy / Jaakko Kullberg. YKK64217 / Kirjoverkkoperhosen esiintymisselvitys Vantaan Massaholmin YVAalueella Sitowise Oy / Jaakko Kullberg Vantaan Massaholmin YVAalueella 17.10.2018 1/4 17.10.2018 Sisällys 1 Yhteystiedot... 2 1.1 Kohde... 2 1.2 Tilaaja... 2 1.3 Toteutus... 2 2 Johdanto... 3 3 Aineisto ja menetelmät...

Lisätiedot

Heinolan Tähtiniemen kirjoverkkoperhosselvitys

Heinolan Tähtiniemen kirjoverkkoperhosselvitys Heinolan Tähtiniemen kirjoverkkoperhosselvitys Luontoselvitys Sundell Tmi. 2018 2 Sisällysluettelo Tiivistelmä 3 1. Johdanto 4 2. Tulokset 4 2.1. Kohteiden valinta 4 2.2. Havainnot 7 2.3. Isomaksaruoho

Lisätiedot

Paahde Life hankkeen pikkuperhoskartoitukset seitsemällä Etelä-Suomen paahdekohteella vuonna 2015: LIITE 2

Paahde Life hankkeen pikkuperhoskartoitukset seitsemällä Etelä-Suomen paahdekohteella vuonna 2015: LIITE 2 Faunatican raportteja 16/2016 Paahde Life hankkeen pikkuperhoskartoitukset seitsemällä Etelä-Suomen paahdekohteella vuonna 2015: LIITE 2 Kari Nupponen, Marko Nieminen & Timo Nupponen 1 2 Liite 2. Lopen

Lisätiedot

Paahde Life hankkeen pikkuperhoskartoitukset seitsemällä Etelä-Suomen paahdekohteella vuonna 2015: LIITE 8

Paahde Life hankkeen pikkuperhoskartoitukset seitsemällä Etelä-Suomen paahdekohteella vuonna 2015: LIITE 8 Faunatican raportteja 16/2016 Paahde Life hankkeen pikkuperhoskartoitukset seitsemällä Etelä-Suomen paahdekohteella vuonna 2015: LIITE 8 Kari Nupponen, Marko Nieminen & Timo Nupponen 1 2 Liite 8. Hangon

Lisätiedot

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.06.2014 KELIBER OY LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.6.2014 Laatija Tarkastaja Kuvaus Kansikuva Antje Neumann Heli Uimarihuhta Hautakankaan metsää Viite 1510013339 Ramboll

Lisätiedot

LUONNOS. Neidonkielen ja sillä elävien uhanalaisten perhoslajien selvitys Taalintehtaalla 2011

LUONNOS. Neidonkielen ja sillä elävien uhanalaisten perhoslajien selvitys Taalintehtaalla 2011 LUONNOS Neidonkielen ja sillä elävien uhanalaisten perhoslajien selvitys Taalintehtaalla 2011 Espoo 2011 Neidonkielen ja sillä elävien perhoslajien esiintymisselvitys Taalintehtaalla 2011 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSALUEEN

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

Halikon Märynummen kaava-alueen laajennuksen perhosselvitykset vuonna 2008

Halikon Märynummen kaava-alueen laajennuksen perhosselvitykset vuonna 2008 Halikon Märynummen kaava-alueen laajennuksen perhosselvitykset vuonna 2008 Espoo 2008 Halikon Märynummen perhosselvitykset 2008 1 Sisällysluettelo Tiivistelmä 2 1. Johdanto 3 2. Tulokset 3 3. Johtopäätökset

Lisätiedot

Kotkansaaren-Metsolan ketomarunaan sidonnaisten perhoslajien esiselvitys 2014

Kotkansaaren-Metsolan ketomarunaan sidonnaisten perhoslajien esiselvitys 2014 LIITE 8 2014 Kotkan Kaupunki Kaupunkisuunittelu Kotkansaaren-Metsolan ketomarunaan sidonnaisten perhoslajien esiselvitys 2014 Acleris Jari Kaitila 20.11.2014 Sisällysluettelo 1. Taustaa. 3 2. Menetelmät

Lisätiedot

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156_E722 13.4.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki 1 Niinimäen Tuulipuisto Oy Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki Sisältö 1

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 17.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 3501 ja 14535 kevyen

Lisätiedot

Sitowise Oy / Jaakko Kullberg. YKK64262 / Mäntsälän lentokenttäalueen kirjoverkkoperhoskartoitus

Sitowise Oy / Jaakko Kullberg. YKK64262 / Mäntsälän lentokenttäalueen kirjoverkkoperhoskartoitus Sitowise Oy / Jaakko Kullberg YKK64262 / Mäntsälän lentokenttäalueen kirjoverkkoperhoskartoitus 1/4 2.10.2018 YKK64262 / Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Aineisto ja menetelmät... 2 3 Tutkimusalue... 2 4 Tulokset...

Lisätiedot

Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Valkeakosken Tykölänjärvellä 2016

Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Valkeakosken Tykölänjärvellä 2016 VANAJAVESIKESKUS Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Valkeakosken Tykölänjärvellä 2016 Reima Hyytiäinen 25/09/2016 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Aineistot ja menetelmät... 3 3 Tulokset...

Lisätiedot

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuustarkastus 2016 AHLMAN GROUP OY

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuustarkastus 2016 AHLMAN GROUP OY A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuustarkastus 2016 AHLMAN GROUP OY Raportteja 3/2016 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

Kotkan Kantasataman perhosselvitys

Kotkan Kantasataman perhosselvitys LIITE 7 Kotkan kaupunki Kaupunkisuunnittelu 2014 Kotkan Kantasataman perhosselvitys Jari Kaitila & Petri Parkko 1.10.2014 1 Sisällys 1. Taustoja... 3 2. Menetelmät ja aineisto... 3 3. Kohdelajien elintavat

Lisätiedot

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys 2015 Espoon kaupunki Ympäristötutkimus Yrjölä Oy 10.11.2015 Rauno Yrjölä Ympäristötutkimus Yrjölä Oy Miljöforskning Yrjölä Ab Alv. rek. PL 62 Postbox 62 Kaupparekisteri

Lisätiedot

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Raportteja 20/2015 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

Pikkusinisiiven esiintymisen jatkoselvitys ja paahdealueiden esiselvitys Heinolan kirkonkylässä vuonna 2008

Pikkusinisiiven esiintymisen jatkoselvitys ja paahdealueiden esiselvitys Heinolan kirkonkylässä vuonna 2008 Pikkusinisiiven esiintymisen jatkoselvitys ja paahdealueiden esiselvitys Heinolan kirkonkylässä vuonna 2008 Espoo 2008 Pikkusinisiiven jatkoselvitys ja paahdealueiden esiselvitys Heinolassa 2008 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015

ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015 ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015 YLEISTÄ Tavoitteena oli selvittää lajin esiintymistä suunnitelluilla tuulivoima-alueilla. Selvitysalueiden laajuuden vuoksi valittiin niiltä kartta-

Lisätiedot

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Sirkka-Liisa Helminen Ympäristötutkimus Yrjölä Oy SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...3 2 LIITO-ORAVAN BIOLOGIA JA SUOJELU...3 3 MENETELMÄT...3 4 TULOKSET...4 4.1 Kavallintien

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

VALTATIEN 7 (E18) PARANTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KOSKENKYLÄ LOVIISA KOTKA: Tiesuunnitelma ja tiesuunnitelman täydentäminen

VALTATIEN 7 (E18) PARANTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KOSKENKYLÄ LOVIISA KOTKA: Tiesuunnitelma ja tiesuunnitelman täydentäminen VALTATIEN 7 (E18) PARANTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KOSKENKYLÄ LOVIISA KOTKA: Tiesuunnitelma ja tiesuunnitelman täydentäminen Luontoselvitykset 2009 Marko Vauhkonen 28.10.2009 1 JOHDANTO Valtatien 7

Lisätiedot

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Timo Pylvänäinen 8.5.2014 Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Selvitysalueet Erillisiä selvitysalueita on 16. Ne sijaitsevat Nuutin ja Terttumäen alueella

Lisätiedot

Nauvon hiekkarantojen uhanalaisten hyönteislajien elinympäristöjen hoito

Nauvon hiekkarantojen uhanalaisten hyönteislajien elinympäristöjen hoito Nauvon hiekkarantojen uhanalaisten hyönteislajien elinympäristöjen hoito Äärimmäisen uhanalainen hietikkokoisa merinätkelmän lehdellä Sandössä. Alueen hiekkarannat hyönteisten elinympäristöinä Saaristomerellä,

Lisätiedot

LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006

LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 1 LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila Kustantaja: Lappeenrannan kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Maastokartta, tutkimusalue,

Lisätiedot

Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1

Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1 Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1 Tämä tiivistelmä perustuu yksityiskohtaiseen raporttiin Tuusulan Hyrylän varuskunta-alueella kesinä 2006 ja 2007 tehdyistä luontoselvityksistä.

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 18.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 362 ja 3622 kevyen

Lisätiedot

KIRJOVERKKOPERHOSEN (EUPHYDRYAS MATURNA) ESIINTYMINEN ÖSTERSUNDOMIN SUUNNITELLUILLA KIVENOTTOALUEILLA 2015

KIRJOVERKKOPERHOSEN (EUPHYDRYAS MATURNA) ESIINTYMINEN ÖSTERSUNDOMIN SUUNNITELLUILLA KIVENOTTOALUEILLA 2015 KIRJOVERKKOPERHOSEN (EUPHYDRYAS MATURNA) ESIINTYMINEN ÖSTERSUNDOMIN SUUNNITELLUILLA KIVENOTTOALUEILLA 2015 FM Jaakko Kullberg Johdanto Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kirjoverkkoperhosen (Euphydryas

Lisätiedot

Espoon Otaniemen Servinniemen liito-oravaselvitys vuonna 2017

Espoon Otaniemen Servinniemen liito-oravaselvitys vuonna 2017 1 (6) Espoon Otaniemen Servinniemen liito-oravaselvitys vuonna 2017 Johdanto Espoon kaupunki valmistelee asemakaavan muutosta Espoon Otaniemen Servinniemessä pääasiassa Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimille

Lisätiedot

Paahdealueiden uhanalaisten perhoslajien selvityksiä Vieremän Hällämönharjulla vuosina 2011 2012

Paahdealueiden uhanalaisten perhoslajien selvityksiä Vieremän Hällämönharjulla vuosina 2011 2012 Paahdealueiden uhanalaisten perhoslajien selvityksiä Vieremän Hällämönharjulla vuosina 2011 2012 Espoo 2013 Paahdealueiden uhanalaisten perhoslajien selvityksiä Hällämönharjulla 2011 2012 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 1 SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Juha Saajoranta 2 Sisällysluettelo 1. Luontoselvityksen toteutus 3 2. Asemakaava-alueen luonnon yleispiirteet..3 3. Kasvillisuus- ja

Lisätiedot

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 31.10.2012 VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 3 3 Kaava-alueen luonnonolot...

Lisätiedot

Kirkkonummi Finnträsk Kurkirannan kaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013

Kirkkonummi Finnträsk Kurkirannan kaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 1 Kirkkonummi Finnträsk Kurkirannan kaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila Tilaaja: EKE- Rakennus Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Vanhoja karttoja...

Lisätiedot

VT12 Tillola-Keltti TS:n tarkistus, luontoinventoinnit

VT12 Tillola-Keltti TS:n tarkistus, luontoinventoinnit 2014 VT12 Tillola-Keltti TS:n tarkistus, luontoinventoinnit Petri Parkko 23.10.2014 1 1. Taustoja VT12 välille Tillola-Keltti (kartta 1) on suunnitteilla rinnakkaistie- ja liittymäjärjestelyjä, joiden

Lisätiedot

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... TYÖNUMERO: E27125.00 KITTILÄN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS YLÄ-KITTILÄN NIITTY SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 29.6.2015 Kaupunkirakennepalvelut Johdanto Liito-orava kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen IV (a) lajeihin, joiden suojelu on toteutettu luonnonsuojelulain 49.1

Lisätiedot

Tulisuon-Varpusuon (FI ) sammalkartoitus 2018

Tulisuon-Varpusuon (FI ) sammalkartoitus 2018 Tulisuon-Varpusuon (FI1200052) sammalkartoitus 2018 Kati Pihlaja Kansikuva. Peurasuon eteläosa, lähellä Peuralampea. JOHDANTO JA MENETELMÄT Kartoitusten tavoite ja tarkoitus Tämä raportti on tuotettu EU:n

Lisätiedot

Koverharin alueen hyönteisselvitys

Koverharin alueen hyönteisselvitys 31.8.2016 1 (7) TMI Jaakko Kullberg Harmaahaikarankuja 3 I 9 00940 Helsinki p. 050-3288886 Koverharin alueen hyönteisselvitys 1. Johdanto Tutkimuksen tarkoituksena oli selvitysalueelta tunnistaa maastoinventoinnein

Lisätiedot

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014 VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi Sisältö 1 JOHDANTO JA MENETELMÄT 1 2 TULOKSET 2 2.1 Yleiskuvaus 2 2.2 Suojelullisesti huomionarvoiset

Lisätiedot

Loviisa, LUO-aluetunnus 58

Loviisa, LUO-aluetunnus 58 Loviisa, LUO-aluetunnus 58 LOVIISA (58) LUO-alue sijaitsee Loviisan lounaisosissa Kärpnäsin kylän ympäristössä. Paria mökkikeskittymää lukuunottamatta alue on asumatonta metsäseutua ja paljolti rakentamatonta

Lisätiedot

Huhtasuon keskustan liito-oravaselvitys

Huhtasuon keskustan liito-oravaselvitys Huhtasuon keskustan liito-oravaselvitys Taru Heikkinen 19.12.2008 Kaupunkisuunnitteluosasto Jyväskylän kaupunki 1. Tehtävän kuvaus ja tutkimusmenetelmät Työn tarkoituksena oli selvittää liito-oravan esiintyminen

Lisätiedot

Raportti 29.5.2015. Kinnulan Hautakankaan tuulivoima-alueen pöllöselvitys 2015

Raportti 29.5.2015. Kinnulan Hautakankaan tuulivoima-alueen pöllöselvitys 2015 Raportti 29.5.2015 Kinnulan Hautakankaan tuulivoima-alueen pöllöselvitys 2015 Espoo 2015 1 Kannen kuva: Valokuvat: Karttakuvat: Pohjakartat ja ilmakuvat: Kirjoittaja: Toimittaja: Kiitokset: Matti Sissonen

Lisätiedot

Kemiönsaaren Dragsfjärdin itäisen saariston luontoselvitykset vuonna 2010

Kemiönsaaren Dragsfjärdin itäisen saariston luontoselvitykset vuonna 2010 Kemiönsaaren Dragsfjärdin itäisen saariston luontoselvitykset vuonna 2010 Espoo 2010 Dragsfjärdin itäisen saariston luontoselvitykset 2010 1 Sisällysluettelo Tiivistelmä 2 1. Johdanto 3 2. Tulokset 3 2.1.

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

Aloite Iso-Heikkilän entisen kasvitieteellisen puutarhan huomioinnista Linnakaupungin osayleiskaavan mukaisissa kehityssuunnitelmissa

Aloite Iso-Heikkilän entisen kasvitieteellisen puutarhan huomioinnista Linnakaupungin osayleiskaavan mukaisissa kehityssuunnitelmissa Turun luonnonsuojeluyhdistys ry 29.10.2015 Martinkatu 5, 20810 TURKU Pj. Jussi Lampinen Puh. 044-9712701 Sähköposti: jilamp@utu.fi http://www.sll.fi/varsinais-suomi/turku Turun kaupungin ympäristötoimiala,

Lisätiedot

Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky Viitakummuntie 3 A 10, 45200 KOUVOLA gsm 040-5145359 www.venetvaara.fi E-Mail: jari.venetvaara(ät)svk.

Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky Viitakummuntie 3 A 10, 45200 KOUVOLA gsm 040-5145359 www.venetvaara.fi E-Mail: jari.venetvaara(ät)svk. 15.10.2013 EPV BIOTURVE OY Halkonevan perhosselvitys, Ilmajoki 2013 Jari Venetvaara Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky Viitakummuntie 3 A 10, 45200 KOUVOLA gsm 040-5145359 www.venetvaara.fi E-Mail: jari.venetvaara(ät)svk.fi

Lisätiedot

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi 17.1.2013 Willitys tmi Marjo Lindberg Sisältö Selvitysalueen sijainti 3 Yleistä 3 Menetelmät 3 Sysivuoren luonto, yleistä 3 Kartta 4 Kuvaukset Sysivuoren luonnosta

Lisätiedot

Ramoninkadun luontoselvitys

Ramoninkadun luontoselvitys Ramoninkadun luontoselvitys Elina Lehtinen Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 7.4.2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Työmenetelmät... 3 2.1 Esiselvitys... 3 2.2 Maastotyöskentely... 3 2.3

Lisätiedot

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Seija Väre 25.5.2009 1 (5) RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Asemakaava-alue sijaitsee Pyhäjärven pohjoisrannalla. Maantien eteläpuolella rannalla on omakotitalojen rivi.

Lisätiedot

Espoon keskuksen Honkaportinrinteen luontoarvio 2017

Espoon keskuksen Honkaportinrinteen luontoarvio 2017 Espoon keskuksen Honkaportinrinteen luontoarvio 2017 Johdanto 1 (6) Espoon kaupunki valmistelee asemakaavan muutosta Espoon keskuksen Honkaportinrinteessä Samariantien ja Honkaportin kulmauksessa. Kohdealueella

Lisätiedot

Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Hattelmalanjärvellä 2016

Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Hattelmalanjärvellä 2016 VANAJAVESIKESKUS Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Hattelmalanjärvellä 2016 Reima Hyytiäinen 25/09/2016 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Menetelmät... 3 3 Tulokset... 4 3.1 Sudenkorennot...

Lisätiedot

Sudenkorentoselvitys 2013

Sudenkorentoselvitys 2013 Pyhäjärvi-Instituutti Sepäntie 7, Ruukinpuisto 2700 Kauttua, Eura Sudenkorentoselvitys 20 Eurajokivarsi Koskeljärven pohjoisranta Erkki Jaakohuhta erkki.jaakohuhta@dnainternet.net Sari Kantinkoski sarikantinkoski@gmail.com

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

Ikaalinen Iso-Kalajärvi ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014

Ikaalinen Iso-Kalajärvi ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 1 Ikaalinen Iso-Kalajärvi ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Hannu Poutiainen Tilaaja: Ikaalisten kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Tutkimus... 4 Havainnot ja yhteenveto...

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys 1. Tausta ja tavoitteet Suunnittelualue sijaitsee Kemijärven kaupungin Räisälän kylässä. Suunnitelma koskee Kotikangas nimistä tilaa (75:0). Luontoselvityksen

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

Kotkan kaupunki Kaupunkisuunnittelu Kaavoitus. Kotkan Kymijoen pohjoisosan osayleiskaavan luontoarvotarkistus 2013

Kotkan kaupunki Kaupunkisuunnittelu Kaavoitus. Kotkan Kymijoen pohjoisosan osayleiskaavan luontoarvotarkistus 2013 Kotkan kaupunki Kaupunkisuunnittelu Kaavoitus Kotkan Kymijoen pohjoisosan osayleiskaavan luontoarvotarkistus 2013 Petri Parkko 31.8.2013 1. Taustoja Kaakkois-Suomen ELY-keskus pyysi päivittämään tietoja

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 MENELMÄT... 2 3 MAAPERÄ... 3 4 VESISTÖT JA POHJAVEDET... 4 5 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

Lisätiedot

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 27.5.2013 1 JOHDANTO Arkkitehtityö Oy laatii ranta-asemakaavaa Nastolan Kirkonkylässä sijaitsevalle

Lisätiedot

Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011

Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: Seppo Lamppu tmi 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi...

Lisätiedot

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY Raportteja 73/2014 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

Leppälahden liito-oravaselvitys 2012

Leppälahden liito-oravaselvitys 2012 Leppälahden liito-oravaselvitys 2012 Kaivoveden pohjoisrannan haapalehtoa Jätöskasa Kankaansuolla 1 1 Johdanto...2 2 Työmenetelmät...3 3 Tulokset...4 3.1 Leirikeskuksen itäpuoli....4 3.2 Kankaanhauta-tilan

Lisätiedot

Helsingin Malmin lentokentän alueen huomionarvoisten perhoslajien esiintymisselvityksiä vuonna 2017

Helsingin Malmin lentokentän alueen huomionarvoisten perhoslajien esiintymisselvityksiä vuonna 2017 Faunatican raportteja 39/2017 Helsingin Malmin lentokentän alueen huomionarvoisten perhoslajien esiintymisselvityksiä vuonna 2017 Kari Nupponen 1 Faunatican raportteja 39/2017 Päiväys: 1.9.2017 Kirjoittaja:

Lisätiedot

Heinolan Tähtiniemen kalliosinisiipiselvitys

Heinolan Tähtiniemen kalliosinisiipiselvitys Heinolan Tähtiniemen kalliosinisiipiselvitys Luontoselvitys Sundell Tmi. 208 2 Sisällysluettelo Tiivistelmä 3. Johdanto 4 2. Tulokset 5 2.. Kohteiden valinta 2.2. Kallioiden soveltuvuus 2.3. Isomaksaruoho

Lisätiedot

MAKKARA-AAVAN VIITASAMMAKKOSELVITYS RANUA

MAKKARA-AAVAN VIITASAMMAKKOSELVITYS RANUA MAKKARA-AAVAN VIITASAMMAKKOSELVITYS RANUA 2017 Makkara-aavan viitasammakkoselvitys 2017 1 (5) Sisältö 1 Tehtävän sisältö ja selvitysalue... 2 2 Menetelmät... 3 3 Tulokset... 3 4 Tulosten tarkastelu ja

Lisätiedot

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto.... 3 2. Luontoselvitys.......3 3. Tulokset.....

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila

LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila 1 LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila Tilaaja: Lempäälän kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat...

Lisätiedot

Paistinvaaran alueen vanhojen metsien (FI ) sammalkartoitukset 2017

Paistinvaaran alueen vanhojen metsien (FI ) sammalkartoitukset 2017 Paistinvaaran alueen vanhojen metsien (FI0700068) sammalkartoitukset 2017 Timo Kypärä JOHDANTO JA MENETELMÄT Kartoitusten tavoite ja tarkoitus Tämä raportti on tuotettu EU:n LIFE-rahoituksen tuella Hydrologia-LIFE

Lisätiedot

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO KEHRÄÄJÄSELVITYS 2015 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P18892P002 Tiina Mäkelä Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Tuulivoimapuiston

Lisätiedot

HAUKILAHDEN TOPPELUNDINPUISTO LIITO-ORAVAN ELINALUEENA

HAUKILAHDEN TOPPELUNDINPUISTO LIITO-ORAVAN ELINALUEENA HAUKILAHDEN TOPPELUNDINPUISTO LIITO-ORAVAN ELINALUEENA Esa Lammi 10.12.2014 1 JOHDANTO Haukilahden Toppelundinpuiston länsiosaan on valmisteilla asuintalojen rakentamisen mahdollistava asemakaavan muutos,

Lisätiedot

Mänttä-Vilppula Kolho-Uitonsalmi viemärilinjauksen arkeologinen inventointi 2012

Mänttä-Vilppula Kolho-Uitonsalmi viemärilinjauksen arkeologinen inventointi 2012 1 Mänttä-Vilppula Kolho-Uitonsalmi viemärilinjauksen arkeologinen inventointi 2012 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Mänttä-Vilppulan kaupunki Kansikuva: vas. T. Sepänmaa tutkii koekuoppaa linjauksen

Lisätiedot

Littoistenjärven lammikkikartoitus

Littoistenjärven lammikkikartoitus Littoistenjärven lammikkikartoitus Lieto ja Kaarina 2012 Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus KTP:n Kasvintarkastuspalvelut Avoin yhtiö Suutarintie 26 69300 Toholampi Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos RAPORTTI LIITE 3 20.10.2011 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos Luontoselvitys Sisältö 1 1 JOHDANTO 1 2 SELVITYSALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET 1 3 MENETELMÄT 1 3.1 Lähtötiedot

Lisätiedot

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HARTOLAN KUNTA Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 17.5.2015 P21428P006 Raportti 1 (10) Sisällysluettelo

Lisätiedot

1.6.2016. Yleiskuvaus

1.6.2016. Yleiskuvaus Toimenpidesuunnitelma paahde-elinympäristöjen kunnostamiseksi Utajärven Rokuan Natura 2000 alueella (FI1102608) tiloilla Rikkola 10:52 ja Alaperä 13:17 Yleiskuvaus Rokuanvaara on osa harjumuodostumaa,

Lisätiedot

Sääskiniemen kaavamuutos luontoselvitys

Sääskiniemen kaavamuutos luontoselvitys Liite 2 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA JOUNI RIITAMO JA PIHTIPUTAAAN KUNTA kaavamuutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1 (6) Tuomo Pihlaja Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

Pisa-Kypäräisen (FI ) sammalkartoitukset 2017

Pisa-Kypäräisen (FI ) sammalkartoitukset 2017 Pisa-Kypäräisen (FI0600076) sammalkartoitukset 2017 Timo Kypärä JOHDANTO JA MENETELMÄT Kartoitusten tavoite ja tarkoitus Tämä raportti on tuotettu EU:n LIFE-rahoituksen tuella Hydrologia-LIFE -hankkeessa.

Lisätiedot

Lappeenranta Mustola Salpalinjan inventointi 2013

Lappeenranta Mustola Salpalinjan inventointi 2013 1 Lappeenranta Mustola Salpalinjan inventointi 2013 Hannu Poutiainen Timo Jussila Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Varustukset... 3 Kartat... 5 Kuvia...

Lisätiedot

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 Nanson Kiinteistöt Oy Melkonkatu 24 00210 Helsinki NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

9M VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi

9M VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi 10.5.2010 VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi 1 Vapo Oy: Lampien viitasammakkoselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 3 3.1 Sammallampi 3 3.2 Ahvenlampi 4 3.3 Haukilampi

Lisätiedot

16WWE Vapo Oy. Iso-Lehmisuon täydentävä kasvillisuusselvitys, Vaala

16WWE Vapo Oy. Iso-Lehmisuon täydentävä kasvillisuusselvitys, Vaala 24.9.2010 Vapo Oy Iso-Lehmisuon täydentävä kasvillisuusselvitys, Vaala 1 Vapo Oy, Iso-Lehmisuon täydentävä kasvillisuusselvitys, Vaala Sisältö 1 TEHTÄVÄN KUVAUS 1 2 TULOKSET 1 3 JOHTOPÄÄTÖKSET 1 4 KIRJALLISUUS

Lisätiedot

Hattula Petäyksen ranta-asemakaavan muutos- ja laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2011

Hattula Petäyksen ranta-asemakaavan muutos- ja laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Hattula Petäyksen ranta-asemakaavan muutos- ja laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2011 Hannu Poutiainen Kustantaja: PAM ry 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi ja havainnot... 2 Karttoja...

Lisätiedot

NILSIÄ Petäjälammen alueen muinaisjäännösinventointi 2005

NILSIÄ Petäjälammen alueen muinaisjäännösinventointi 2005 1 NILSIÄ Petäjälammen alueen muinaisjäännösinventointi 2005 Timo Jussila Kustantaja: Nilsiän kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Maastokartta... 3 Tutkimusalueen rajaus... 4 Valokuvia...

Lisätiedot

Helsingin Malmin lentokentän alueen huomionarvoisten perhoslajien selvityksiä vuonna 2016

Helsingin Malmin lentokentän alueen huomionarvoisten perhoslajien selvityksiä vuonna 2016 Faunatican raportteja 33/2016 Helsingin Malmin lentokentän alueen huomionarvoisten perhoslajien selvityksiä vuonna 2016 Kari Nupponen Faunatican raportteja 33/2016 Päiväys: Kirjoittaja: 17.10.2016 Kari

Lisätiedot

Neljän suon esiselvitys ja suovenhokkaan esiintymisselvitys Päijät Hämeessä 2012

Neljän suon esiselvitys ja suovenhokkaan esiintymisselvitys Päijät Hämeessä 2012 Neljän suon esiselvitys ja suovenhokkaan esiintymisselvitys Päijät Hämeessä 2012 Espoo 2012 Perhosselvityksiä Päijät-Hämeen soilla 2012 1 Sisällysluettelo Tiivistelmä 2 1. Johdanto 3 2. Tulokset 4 2.1.

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 LEPAKOT JA TUULIVOIMA... 3 3 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 4 TULOKSET... 4 5 YHTEENVETO

Lisätiedot

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi VIITASAMMAKKOSELVITYS 1.10.2012 VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 4 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 5 5 VIITTEET 5 Pöyry Finland Oy Mika Welling,

Lisätiedot

ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS

ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LAUSUNTO LIITO-ORAVAN ESIINTYMISESTÄ JA ELINYMPÄRISTÖISTÄ KUIVISTONMÄEN ALUEELLA Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 21.10.2015 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Pyhäjoen Silovuoren lepakkoselvitys vuonna 2014

Pyhäjoen Silovuoren lepakkoselvitys vuonna 2014 Pyhäjoen Silovuoren lepakkoselvitys vuonna 2014 Espoo 2014 1 Valokuvat: Karttakuvat: Pohjakartat: Kirjoittaja: Ville Vasko Faunatica Oy Maanmittauslaitos Ville Vasko 2 Sisällysluettelo TIIVISTELMÄ... 3

Lisätiedot

Tammisaari 110 kv voimajohtolinjauksen Österby-Skarpkulla muinaisjäännösinventointi 2010.

Tammisaari 110 kv voimajohtolinjauksen Österby-Skarpkulla muinaisjäännösinventointi 2010. 1 Tammisaari 110 kv voimajohtolinjauksen Österby-Skarpkulla muinaisjäännösinventointi 2010. Timo Jussila Kustantaja: Tammisaaren Energia 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Historiallinen aika...

Lisätiedot

Linnakallion asemakaavan laajennus, arkeologinen inventointi 2013

Linnakallion asemakaavan laajennus, arkeologinen inventointi 2013 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PIRKKALAN KUNTA Linnakallion asemakaavan laajennus, arkeologinen inventointi 2013 Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20317P001 Raportti 1 (7) Kalle Sisällysluettelo

Lisätiedot

Rahkasuon (FI ) sammal- ja putkilokasvikartoitukset 2017

Rahkasuon (FI ) sammal- ja putkilokasvikartoitukset 2017 Rahkasuon (FI0600022) sammal- ja putkilokasvikartoitukset 2017 Timo Kypärä JOHDANTO JA MENETELMÄT Kartoitusten tavoite ja tarkoitus Tämä raportti on tuotettu EU:n LIFE-rahoituksen tuella Hydrologia-LIFE

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

Tampereen Saarenmaantien alueen lepakkokartoitus 2008. Paavo Hellstedt

Tampereen Saarenmaantien alueen lepakkokartoitus 2008. Paavo Hellstedt Tampereen Saarenmaantien alueen lepakkokartoitus 2008 Paavo Hellstedt Sisällys: Tiivistelmä 3 Johdanto 4 Lepakkokartoituksista yleisesti 4 Lepakkokantojen uhkakuvia 4 Lepakoiden ekologiasta 5 Lepakkolajien

Lisätiedot

Hämäläntien pökkelömetsä (Pateniemessä)

Hämäläntien pökkelömetsä (Pateniemessä) KAUPUNKILUONNON HAVAINNOINTIPISTE Hämäläntien pökkelömetsä (Pateniemessä) Sijainti: Hämäläntien päästä lähtee polku merenrantaan. Kulkiessasi rantaan päin oikealle jää kuusimetsää. Käänny jollekin kuusivaltaiseen

Lisätiedot

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 Marko Vauhkonen 18.5.2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 TULOKSET... 4 4 SUOSITUKSET...

Lisätiedot

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 TUTKIMUSRAPORTTI 5.4.2017 RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 Riihimäen kaupunki Tekijä: Laura Ahopelto SISÄLLYS 1 Johdanto... 4 2 Menetelmä... 5 3 Tulokset... 5 4 Muita

Lisätiedot