LUONTOSELVITYS 16X PUHURI OY Sievi Tuppuranevan luontoselvitykset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LUONTOSELVITYS 16X205157 3.12.2014. PUHURI OY Sievi Tuppuranevan luontoselvitykset"

Transkriptio

1 LUONTOSELVITYS 16X PUHURI OY Sievi Tuppuranevan luontoselvitykset

2 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Finland Oy:n antamaa kirjallista lupaa.

3 Sisältö 2 1 TAUSTA 4 2 KASVILLISUUS Selvityksen toteutustapa Kasvillisuuden kuvaus Suojeltavat ja monimuotoisuuden kannalta huomioitavat kohteet 8 3 LINNUSTO Selvitysmenetelmät Pesimälinnustoselvitykset Pöllöselvitys Kanalintujen soidinpaikkakartoitus Muutonseurannat Arviointimenetelmät ja niihin liittyvät epävarmuudet Pesimälinnusto ja linnustollisesti huomionarvoiset alueet Vaikutukset pesimälinnustoon Muuttava linnusto Kevätmuutto Syysmuutto Vaikutukset muuttolinnustoon 18 4 LIITO-ORAVA JA VIITASAMMAKKO Liito-orava (Pteromys volans) Viitasammakko (Rana arvalis) 19 5 LEPAKOT Suomen lepakot ja lepakoiden suojelu Lepakot ja tuulivoima Alueet ja menetelmät Tulokset Johtopäätökset 23 6 VIITTEET 24

4 3 Pöyry Finland Oy Aappo Luukkonen, FM Harri Taavetti Annemari Kari, LuK Tiina Sauvola, FM William Velmala, FM Sari Ylitulkkila, FM Yhteystiedot: Pöyry Finland Oy Tutkijantie 2 A OULU Tel Fax

5 1 TAUSTA Puhuri Oy suunnittelee neljän voimalayksikön tuulipuistoa Sievin Tuppuranevan alueelle. Hankealue sijaitsee n. 4 km Sievin keskustasta lounaaseen (Kuva 1). 4 Kuva 1 Tuppuranevan alueelle suunniteltujen tuulivoimaloiden sijainti. Selvitysalueella tehtiin luontoselvitykset maastokaudella Alueelta selvitetyt eliöryhmät ja maastokäynnit on koottu taulukkoon (Taulukko 1). Tuulivoimaloiden suunnitellut sijoituspaikat muuttuivat luontoselvityksen laadinnan kuluessa. Merkittävimmät muutokset olivat voimaloiden A ja D siirtäminen Tuppuranevan turvetuotantoalueen länsipuolelta noin 3 km kaakkoon, Valkianevan ympäristöön. Koska tämä muutos tapahtui maastokauden jälkeen syksyllä 2014, tehtiin uudelle alueelle vielä tarkistava käynti (luonnon yleispiirteet, valokuvaus). Luontoselvitysten tuloksissa on esitetty tuulivoimaloiden siirrosta aiheutuneet epävarmuudet. Valtion ympäristöhallinnon ylläpitämässä Eliölajit-tietojärjestelmässä ei ollut merkintöjä uhanalaisten lajien esiintymistä Tuppuranevan selvitysalueella (Pohjois- Pohjanmaan ELY-keskus/Jouni Näpänkangas ).

6 5 Taulukko 1 Tuppuranevalla kenttäkaudella 2014 toteutetut maastoselvitykset. luontoselvitys pöllöt, pesimälinnusto, muuttolinnusto, kanalintujen soidinpaikat viitasammakko lepakot kasvillisuus liito-orava tarkistava käynti uudella alueella (voimalat A ja D) maastokäynnit maalis-syyskuu 2014 (Aappo Luukkonen, Pekka Majuri, William Velmala, Toni Eskelin, Harri Taavetti) potentiaaliset elinympäristöt kasvillisuusselvityksen yhteydessä , (Annemari Kari) (Tiina Sauvola) potentiaaliset elinympäristöt kasvillisuusselvityksen yhteydessä (William Velmala) 2 KASVILLISUUS 2.1 Selvityksen toteutustapa Suunniteltujen tuulivoimalanpaikkojen kasvillisuuskartoituksessa selvitettiin luonnon yleispiirteet sekä seuraavat mahdolliset luonnonarvojen kannalta huomioitavat kohteet: - vesilain 2:11 kohteet - metsälain 10 :n mukaiset metsien monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeät elinympäristöt - luonnonsuojelulain 29 :n luontotyypit - uhanalaiset luontotyypit (Raunion ym. v mukaan) - muut selkeät luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeät kohteet kuten harjumuodostumat ja luonnontilaiset suot - uhanalaisten ja huomioitavien lajien esiintymät Koska tuulivoimaloiden A, B ja D sijainnit muuttuivat kasvillisuusselvityksen jälkeen, on nämä alueet käsitelty kartta- ja ilmakuvatulkinnan sekä tehdyn maastokäynnin perusteella. 2.2 Kasvillisuuden kuvaus Tuppuraneva sijaitsee keskiboreaalisella metsäkasvillisuusvyöhykkeellä, Pohjanmaan osa-alueella. Suomen suoaluejaossa alue kuuluu Pohjanmaan-Kainuun aapasuoalueeseen. Kartta- ja ilmakuvatarkastelun perusteella hankealueen ympäristö on kangasmetsien ja suhteellisen pienialaisten kosteikkojen muodostamaa pienipiirteistä ja kumpareista maisemaa. Metsät ovat pääosin talouskäytössä ja suoalueista valtaosa on metsäojitettu. Suunnitellun tuulivoimala-alueen lähimaisemaa hallitsee Vapo Oy:n Tuppuranevan turvetuotantoalue, joka on osittain poistumassa käytöstä. Tuppuranevan alueelle suunnitellut tuulivoimalat on esitetty kartta-ilmakuvapohjalla kuvassa (Kuva 2).

7 6 Kuva 2 Tuppuranevan tuulivoimalat ilmakuva-/karttapohjalla. Tuulivoimala A Tuulivoimala A on suunniteltu sijoitettavaksi Valkianevan turvetuotantolohkon lounaisosaan (Kuva 2). Voimalapaikalta on valokuva tämän raportin kannessa. Tuotantoalueen lounaispäätä kiertää metsäautotie, jota reunustavat kapealti voimakkaasti käsitellyt kangasmaat ja ojituksen muuttamat kosteikot. Metsäautotien toisella puolella on peltoaluetta, hakkuuaukea ja ojituksen muuttamaa rämettä. Tuulivoimala B Tuulivoimala B on suunniteltu sijoitettavaksi joko Tuppuranevan turvetuotantoalueen luoteisosaan turvepellolle tai tämän alueen välittömään läheisyyteen, Tuppurasaaren kangasmaakumpareen reunalle (Kuva 2, Kuva 3). Tuppurasaaren alue on nuoren männikön hallitsemaa kuivahkoa kangasta (EVT l. variksenmarja-puolukkatyyppi), alueella on myös taimikkoa. Kankaan reunoilla on isovarpuja ja turvesuon reunaojan kuivattamaa rämemuuttumaa. Tuppurasaaren lounaispuolella, noin 150 m etäisyydellä tuulivoimalan sijoituspaikasta on avosuota.

8 7 Kuva 3 Voimalapaikka B (Tuppurasaari). Tuulivoimala C Tuulivoimala C:n suunniteltu sijoituspaikka sijaitsee Tuppuranevan käytössä olevalla tuotantoalueella (Kuva 4). Kuva 4 Tuppuranevan turvetuotantoalue. Voimalapaikka C sijaitsee etäällä horisontissa.

9 Tuulivoimala D Tuulivoimala D:n suunniteltu sijoituspaikka sijaitsee turvetuotantoalueen kaakkoispuolella, noin 700 m Valkianevan lohkosta kaakkoon. Voimala on suunniteltu sijoitettavaksi matalalle kangasmaakumpareelle metsäautotien läheisyyteen. Sijoituspaikka on kasvillisuudeltaan kuivahkoa (EVT), nuorehkoa puustoa kasvavaa mäntykangasta (Kuva 5) ja hakkuuaukeaa. Kumparetta ympäröivät pääosin ojitetut puustoiset kosteikot, jotka ovat rämemuuttumia, kauempana on myös mäntykankaita. 8 Kuva 5 Voimalapaikka D. 2.3 Suojeltavat ja monimuotoisuuden kannalta huomioitavat kohteet Kaikki neljä tuulivoimaloiden suunniteltua sijoituspaikkaa ovat luonnontilaltaan eriasteisesti muuttuneita. Tuulivoimalat A ja C sijaitsevat turvetuotantoalueella ja ovat kasvillisuudeltaan täysin muuttuneet. Voimalapaikat B ja D sijaitsevat talouskäytössä olevissa metsäkuvioissa. Nuoret kuivahkot kankaat on luokiteltu koko maassa sekä Etelä-Suomen osa-alueella vaarantuneeksi luontotyypiksi (VU l. Vulnerable). Suunniteltujen voimalapaikkojen metsäkuviot eivät kuitenkaan ole luonnontilaisia. Kartta- ja ilmakuvatulkinnan sekä tehdyn maastokäynnin perusteella voidaan sanoa, ettei voimalapaikoilla tai niiden välittömässä lähiympäristössä sijaitse kasvillisuuden tai kasviston osalta suojeltavia tai luonnon monimuotoisuuden kannalta huomioitavia kohteita. Alueilta tai niiden lähiympäristöstä ei ollut tietoja uhanalaisista tai huomioitavista lajiesiintymistä.

10 Tuppuranevan tuulivoimalahankkeen ympäristöä hallitsevat talousmetsät, valtaosin ojitetut kosteikkokuviot sekä Tuppuranevan turvetuotantoalue. 9 Tuulivoimalat on sijoitettu alueille, jotka ovat luonnontilaltaan eriasteisesti muuttuneita (turvetuotantoalueet, talousmetsät). Kartta- ja ilmakuvatulkinnan sekä tehdyn tarkistavan maastokäynnin perusteella voimalanpaikoilla ei sijaitse kasvillisuuden tai kasviston osalta suojelullisesti tai luonnon monimuotoisuuden kannalta huomioitavia kohteita. 3 LINNUSTO Vuonna 2014 toteutetussa linnustoselvityksessä selvitettiin Sievin Tuppuranevan tuulipuistoalueen pesimä- ja muuttolinnustoa maalis syyskuussa tehdyillä maastoinventoinneilla. Voimaloiden sijoituspaikkoja tarkennettiin syyskuussa 2014, jonka vuoksi tehtiin täydentävä maastokäynti Selvitysmenetelmiin liittyvät epävarmuustekijät on kuvattu kunkin menetelmän yhteydessä. 3.1 Selvitysmenetelmät Pesimälinnustoselvitykset Tuulipuistoalueen pesimälinnustoa selvitettiin erillisin maastoselvityksin. Maastoselvityksiä täydennettiin olemassa olevien havaintoaineistojen perusteella kokoamalla yhteen alueelta olemassa oleva lajistotieto (Metsähallituksen erityisesti suojeltavien päiväpetolintulajien reviiritiedot ja Luonnontieteellisen keskusmuseon sääksireviiritiedot ja petolintujen rengastustiedot). Maastoinventoinnit suunnattiin alueille, jotka arvioitiin ennakkotietojen perusteella linnustollisesti keskeisimmiksi ja joille arvioitiin aiheutuvan mahdollisia vaikutuksia (tuulivoimaloiden suunnitellut sijoituspaikat sekä niille johtavat tielinjaukset lähiympäristöineen). Pesimälinnustoselvityksen tarkoituksena oli selvittää tuulivoimaloiden lähiympäristön uhanalaisten, EU:n lintudirektiivin liitteen I lajien tai muutoin suojelullisesti huomionarvoisten lintulajien esiintyminen (Neuvoston direktiivi 79/409/ETY, Rassi ym. 2010). Yksittäisen tuulivoimalayksikön vaikutus rajoittuu useimpien lajien osalta varsin pienelle alueelle. Tämän vuoksi kunkin suunnitellun voimalapaikan ympäristön pesimälinnustoa selvitettiin kiertolaskennoilla. Kiertolaskenta suoritettiin linnustonseurannan havainnointiohjetta (Koskimies & Väisänen 1988) mukaillen siten, että laskentakierroksia kutakin voimala-aluetta kohti oli kaksi. Ensimmäinen laskenta suoritettiin 4.6. ja toinen Laskenta-alue kattoi suunnitellun voimalan ympäristön 500 m säteeltä. Laskennoissa käytiin laskenta-alue läpi siten, että 500 m säteeltä luonnontilaiset biotoopit kartoitettiin noin m välein ja hakkuut, ojitetut suot ja taimikot jätettiin osittain kartoitusten ulkopuolelle. Lisäksi linnustollisesti arvokkaimpien lajien havaitsemisen tehostamiseksi yleisimmät varpuslinnut jätettiin kirjaamatta. Kartoitusten yhteydessä pyrittiin tunnistamaan myös ne luonnontilaiset biotoopit, joissa linnustolliset arvot saattaisivat olla merkittävät sekä suunniteltujen voimalapaikkojen ympäristössä että muualla selvitysalueella lähiympäristöineen (biotooppitarkastelu). Toholammintien eteläpuolelle siirtyneiden voimalapaikkojen

11 osalta pesimälinnustoselvitykset tehtiin ns. biotooppitarkasteluna layoutin muututtua syksyllä. Tulosten perusteella arvioitiin tuulivoimarakentamisen mahdolliset vaikutukset alueen pesimälinnustoon. Arvioinnin tuloksena hankealueella havaitut suojelullisesti merkittävien lajien esiintymät ja hankealueella sijaitsevat potentiaalisesti linnustollisesti arvokkaat alueet rajattiin kartalle. Kartoitustulosten lisäksi kuvioiden tulkinnassa käytettiin apuna sekä kasvillisuuskartoitusten tuloksia että alueen ilmakuvia siten, että koko yhtenäisen kuvion arvioitiin kuuluvan samaan linnustollisesti arvokkaaseen alueeseen, vaikka lajihavaintoja olisikin vain osasta kuviota. Pesimälinnustoselvityksen osalta epävarmuustekijät liittyvät lähinnä linnuston vuosittaisvaihteluun, mikä heikentää yhden vuoden maastoinventointien tulosten yleistettävyyttä pidemmälle aikavälille. Yhden vuoden inventointien perusteella ei pystytä havaitsemaan kaikkia tarkasteltavalla alueella pesiviä lajeja tai yksilöitä. Kaikki lajit ja yksilöt eivät myöskään välttämättä pesi kyseisellä alueella juuri selvitysvuotena. Olemassa olevien linnustoaineistojen määrä luontoselvityksen tarkastelualueelta on vähäinen erityisesti pesimälinnuston osalta. Osin näitä puutteita paikkaa biotooppitarkastelu, jossa asiantuntija-arviona arvioitiin kyseisen tarkastelualueen biotoopin soveltuvuutta suojelullisesti arvokkaimmille lajeille Pöllöselvitys Pöllökartoitus toteutettiin pöllöjen soidinaikana vuoden 2014 keväällä. Laskentamenetelmänä käytettiin pöllöjen kartoituslaskentaa eli yökuuntelumenetelmää (ns. point stop method, ks. Lundberg 1978, Korpimäki 1980, Korpimäki 1984). Maastokäynnit tehtiin ja , kahtena yönä yhden kartoittajan toimesta. Kartoitus tehtiin ajamalla autolla alueen metsäteitä pitkin pysähtelemällä kuuntelemaan noin 3 5 minuutiksi noin 500 metrin välein. Kaikki käynnit tehtiin illalla ja iltayöstä auringonlaskun ja puolenyön välillä, jolloin pöllöjen soidin on yleensä aktiivisimmillaan. Sää oli kaikilla kerroilla selvityksen tekoon otollinen, eli lauha ja heikkotuulinen tai tyyni. Selvitykset kattoivat koko hankealueen myös muuttuneiden voimalapaikkojen osalta, jos pöllöjen soidinhuhuilun arvioidaan kantavan noin kilometrin hyvällä, tyynellä kelillä. Soiviin pöllöihin kiinnitettiin huomiota myös muiden maastokäyntien yhteydessä. Esimerkiksi metson soidinpaikkakartoitukset tehtiin myös pöllöjen soitimelle otolliseen aikaan aamuyöllä. Lisäksi pesimälinnuston pistelaskennoissa kiinnitettiin huomiota myös mahdollisten pöllöpoikueiden kerjuuääniin. Pöllöselvitys sisältää epävarmuuksia, joista suurimpana voidaan pitää pöllökantojen suurta vuosittaista alueellista vaihtelua. Vuosi 2014 oli alueella suhteellisen heikko myyrävuosi, mikä vähentää alueella pesivien pöllöjen määrää merkittävästi verrattuna hyvään myyrävuoteen. Näin ollen nyt saatu tulos kertoo vain heikkona myyrävuotena vallitsevista pöllökannoista alueella. Kattavan kuvan saamiseksi alueen pöllökannoista ja -lajistosta, niiden vuosittaisesta vaihtelusta sekä alueen merkityksestä eri pöllölajeille, kartoitusten tulisi kattaa useamman pesimäkauden ja ainakin yhden myyrähuipun Kanalintujen soidinpaikkakartoitus Metson soitimia etsittiin hankealueelta erillisselvityksellä. Lisäksi havaintoja tehtiin pesimälinnuston kartoitusten yhteydessä sekä erillisellä käynnillä. Metso kelpuuttaa soidinpaikoikseen pääsääntöisesti yhtenäiset, vähintään kymmenien hehtaarien kokoiset yli 30-vuotiaat männiköt ja tyypillisesti soidinkeskusten etäisyys

12 toisistaan on noin 2 km. Metson soidinpaikkojen kartoittamiseksi alueen metsärakennetta tarkasteltiin kartta-aineistosta ja ilmakuvista. Tulkinta sopivista soidinalueista tehtiin Keski-Suomen riistanhoitopiirin Metsoparlamentin ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tuottaman ohjeen avulla (Keski-Suomen riistanhoitopiiri 2014). Niiden perusteella rajattiin ne alueet, joiden arvioitiin soveltuvan metson soidinpaikoiksi. Näitä rajattuja alueita kierrettiin aamuyöllä aamulla mahdollisten metson soitimien löytämiseksi Lisäksi alueella liikuttiin metsäautoteiltä käsin kuunnellen. Teeren soidinpaikkoja kartoitettiin kiertämällä hankealueella ja sen ympäristössä olevia avosoita ja muita avoimia alueita. Kartoitusta tehtiin huhtikuussa aamuisin yleensä muiden kartoitusten yhteydessä. Soivat teeret laskettiin kiikareilla ja kaukoputkella aukean reunalta. Metsäkanalintujen reviiri- ja soidinpaikkakartoitukseen ei liity merkittäviä epävarmuustekijöitä. Kartoitukset olivat varsin kattavat, joten hankealueen metsäkanalintujen tärkeimmistä soidin- ja reviirialueista on voitu muodostaa varsin selkeä kuva Muutonseurannat Kevätmuutonseuranta toteutettiin Havainnointipäiviä oli neljä ja tunteja kertyi yhteensä 25. Seuranta toteutettiin soveltaen pistelaskennasta annettuja valtakunnallisia laskentaohjeita (Koskimies 1988). Käytännössä tämä tarkoitti muuttavien lintujen havainnointia kiikarin ja kaukoputken avulla hyvältä näköalapaikalta. Kevätmuuttoa seurattiin kahdesta pisteestä: hankealueen sisällä Toholammintien varren turvekentällä sekä noin 5 km hankealueen pohjoispuolella Evijärven laajalla peltoaukealla. Peltoaukealta avautuu huomattavasti laajempi näkyvyys kuin hankealueen turvekentältä. Havaituista linnuista kirjattiin ylös laji- ja yksilömäärätietojen lisäksi havaintoaika, ohituspuoli ja arvioitu etäisyys havaintopaikkaan nähden (500 m sektoreissa), lentokorkeus (0 50 m, m ja yli 250 m) ja lentosuunta. Myös selvät muutokset havaitussa lentosuunnassa ja -korkeudessa kirjattiin. Lisäksi huomioitiin tuulen suunta ja voimakkuus, jotta voitiin arvioida sen vaikutusta muuttoreitteihin. Tarkkailussa huomiota kiinnitettiin erityisesti suurikokoisten lajien, kuten laulujoutsenen, hanhien, petolintujen ja kurjen muuttoon. Havainnoidut päivät ja kellonajat pyrittiin ajoittamaan tarkasteltavien lajien muuton kannalta parhaisiin ajankohtiin. Pääasiassa havainnointia oli aamuisin ja aamupäivisin auringonnoususta eteenpäin, mutta myös iltapäivisin petomuuton aikaan. Tarkkailun tuloksista saadun aineiston perusteella laskettiin keskimääräinen alueen kautta muuttavien lintujen muuttovirran tiheys, eli montako lintuyksilöä muuttaa keskimäärin kullakin 500 m leveällä sektorilla. Tämän perusteella laskettiin, montako lintua keskimäärin muuttaa hankealueen kautta. Lisäksi aineiston perusteella laskettiin, moniko linnuista muuttaa törmäyskorkeudella, eli on vaarassa törmätä voimaloihin. Syysmuuttoa tarkkailtiin Havaintotunteja kertyi yhteensä 40 tuntia. Seuranta toteutettiin muutoin samoin menetelmin kuin kevätmuutonseuranta, mutta muuttoa tarkkailtiin pelkästään Evijärven peltoaukealta. Sen sijaan tuloksista laskettiin vain hankealueen kautta muuttavien kurkien muuttaja- ja törmäysmääriä.

13 Maastohavainnoinnin lisäksi yleistä alueen muuttolinnustollista merkitystä tarkasteltiin olemassa olevan tiedon sekä muista hankkeista saatujen maastohavainnointitulosten perusteella Arviointimenetelmät ja niihin liittyvät epävarmuudet Suomessa tuulipuistoja on ollut toiminnassa vasta lyhyen ajan, joten tutkittua tietoa niiden mahdollisista vaikutuksista linnustoon ei juuri ole. Näin ollen tuulivoimapuistohankkeen suorat ja epäsuorat vaikutukset linnustoon ja eläimistöön on arvioitu biologien ja asiantuntijoiden laatimana asiantuntija-arviona maastoselvitysten ja olemassa olevien tietojen (aikaisemmat selvitykset ja tutkimukset, uhanalaisrekisterin tiedot, kartta-aineistot, ilmakuvat) perusteella. Linnustoon kohdistuvia vaikutuksia on arvioitu huomioiden vaikutuksen kohteena olevien lajien suojelullinen arvo ja niiden herkkyys eri vaikutusmekanismeihin sekä toiminnan aiheuttaman haitan voimakkuus. Lisäksi on tarkasteltu linnustolle ja eläimistölle arvokkaiden kohteiden sijoittumista suhteessa voimalapaikkojen ja muiden rakenteiden suunniteltuun sijoittumiseen. Pääpaino arvioinnissa on suojelullisesti huomattavissa ja tuulivoiman vaikutuksille alttiiksi tiedetyissä lajeissa. Törmäysvaikutuksia arvioitaessa on tarkasteltu tuulivoimapuiston sijoittumista suhteessa törmäyksille herkkien lajien (petolinnut, hanhet, joutsen, kurki) muuttoreitteihin. Käytössä oleviin ympäristötietoihin ja vaikutusten arviointiin liittyy aina oletuksia ja yleistyksiä. Samoin käytettävissä olevat tekniset tiedot ovat vielä alustavia. Tiedon puutteet voivat aiheuttaa epävarmuutta ja epätarkkuutta arviointityössä. Maastoselvitysalueet on pääsääntöisesti tutkittu kattavasti, mutta kaikkia alueella mahdollisesti esiintyviä uhanalaisia lajeja ei ole välttämättä havaittu, mikä voidaan lukea epävarmuudeksi arviointiin. Luontovaikutusten arviointiin liittyy aina epätarkkuutta, sillä luonnon eri osatekijät muodostavat monimuotoisen verkoston, jossa yksittäisessä tekijässä tapahtuva muutos voi aiheuttaa vaikutuksia muuhun luontoon. Tästä hyvänä esimerkkinä on myyräkantojen vaihteluiden vaikutus pöllökantoihin. Biologiset prosessit ovat monimutkaisia eikä niiden ennustaminen ole kaikilta osin mahdollista. Myös sattumalla on huomattavaa merkitystä esim. yksittäisen lajiesiintymän havaitsemiseen. Tehdyt selvitykset ovat kuitenkin varsin kattavia, joten niiden avulla saatu kokonaiskuva alueen lajistosta ja sen merkityksestä voidaan pitää riittävänä hankkeen vaikutusten arvioimiseksi. 3.3 Pesimälinnusto ja linnustollisesti huomionarvoiset alueet Hankealue sijoittuu sisämaahan ja on laajalti turvetuotannon piirissä. Alueen pesimälinnusto koostuu pääasiassa alueellisesti tyypillisistä metsän yleislajeista ja peltojen ja rakennetun maan lajeista (luokittelu: Väisänen ym. 1998). Uhanalaisia lajeja ei havaittu. Metsähallituksen rekisterien mukaan hankealueen lähiseudulla ei sijaitse uhanalaisten, erityisesti suojeltavien petolintujen reviireitä (Ollila, T. / Metsähallitus, 2014). Kartoitusten yhteydessä havaittiin kaikkiaan 30 lajia, joiden tulkittiin pesivän hankealueella (Taulukko 1).

14 13 Taulukko 1. Pesimälinnustoselvityksissä havaitut 30 lajia ja niiden suojeluasema. NT = silmälläpidettävä; EU = EU:n lintudirektiivin liitteen I laji; EVA = Suomen erityisvastuulaji. Laji Suojelu Laji Suojelu Laji Suojelu Teeri NT, EU, EVA Niittykirvinen NT Harmaasieppo - Pyy EU Punarinta - Hippiäinen - Lehtokurppa - Leppälintu EVA Talitiainen - Taivaanvuohi - Mustarastas - Hömötiainen - Metsäviklo - Laulurastas - Puukiipijä - Kalalokki - Punakylkirastas - Viherpeippo - Käki - Lehtokerttu - Vihervarpunen - Käpytikka - Hernekerttu - Peippo - Palokärki EU Pajulintu - Punatulkku - Metsäkirvinen - Tiltaltti - Keltasirkku - Havaituista lajeista viisi on suojelullisesti huomionarvoisia. Uhanalaisluokituksessa silmälläpidettäviksi luokitelluista lajeista havaittiin teeri ja niittykirvinen. EU:n lintudirektiivin liitteen I lajeja havaittiin kolme: pyy, teeri ja palokärki. Lisäksi Suomen kansainvälisten vastuulajien joukkoon kuuluvia havaittiin kaksi: teeri ja leppälintu. Minkään edellä luetellun lajin osalta selvitysalueen parimäärät eivät ole suojelutason kannalta merkittäviä. Pöllöselvityksen yhteydessä ei havaittu yhtään pöllöreviiriä. Kanalinnuista havaittiin vain turvetuotantokentillä soivia teeriä, enimmillään 12 koirasta. Alueella pesivien lajien lisäksi kartoituksissa pyrittiin rajaamaan potentiaalisesti linnustollisesti arvokkaat kohteet hankealueella. Tällaisia alueita rajattiin kolme (Kuva 6). Kyseisistä alueista kaksi (alueet 1 ja 2) ovat biotooppitarkastelun perusteella mahdollisia metson soidinpaikkoja. Metsoja tai merkkejä niistä ei havaittu maastokäynnillä, mutta metsän rakenteen ja koostumuksen puolesta nämä alueet soveltuvat lajin soidinpaikoiksi. Alue 3 on puolestaan luonnontilaisen kaltainen avosuo, joka soveltuu monen suolajin pesimäympäristöksi. Toisaalta kyseinen alue on pintaalaltaan pieni eikä sillä havaittu niittykirvistä lukuun ottamatta suojelullisesti huomionarvoisia pesimälintuja tämän selvityksen yhteydessä. Edellä mainittujen rajausten ulkopuolelta ainoa maininnan arvoinen kohde selvitysalueella on turvetuotantoalueen välittömässä läheisyydessä, sen luoteispuolella sijaitseva Tuppuralampi, jolla pesii muun muassa kaksi paria kalalokkeja ja taivaanvuohi.

15 14 Kuva 6 Suunniteltujen voimalapaikkojen läheisyydessä (enintään 500 m etäisyydellä) sijaitsevat linnustolle potentiaalisesti tärkeät alueet. Alueet 1 ja 2 ovat biotooppitarkastelun perusteella mahdollisia metson soidinpaikkoja. Alue 3 edustaa luonnontilaisen kaltaista avosuota, joka voi soveltua tyypillisten suolajien pesimäympäristöksi. 3.4 Vaikutukset pesimälinnustoon Pesimälinnuston osalta törmäysriski arvioidaan hyvin vähäiseksi, koska säännönmukaista pesimäaikaista liikehdintää (ruokailulentoja) esimerkiksi soiden ja järvien välillä ei juurikaan havaittu, eikä alueella tai sen välittömässä läheisyydessä havaittu tai tiedetä pesivän suurikokoisia päiväpetolintuja. Pesimälinnuston osalta hankkeen merkittävimmäksi haitalliseksi tekijäksi arvioidaan rakentamisvaiheen ja tuulipuiston toiminnan aikaiset häiriövaikutukset. Voimaloiden melu sekä pyörimisliike saattavat häiritä esimerkiksi metson soitimia. Metson soidin tapahtuu aamuyön hiljaisina hetkinä, jolloin äänet kantautuvat kauas, ja lisääntynyt taustamelu voi niin ollen häiritä soidinten kuuluvuutta ja sitä myöten vaikeuttaa metsoyksilöiden kykyä löytää soitimia. Selvitysalueelta ei löytynyt aktiivisia metson soidinpaikkoja, mutta suunniteltujen voimalapaikkojen läheisyydessä, lähimmillään n m etäisyydellä, on biotooppiarvioinnin perusteella kaksi potentiaalista metson soidinpaikkaa, jotka on suositeltavaa jättää rakentamisen ulkopuolelle. Arvokkaimmat lintujen pesimäbiotoopit (Kuva 6) sijaitsevat kuitenkin melko etäällä suunnitelluista voimalapaikoista, eikä häiriövaikutuksia arvioida syntyvän näille

16 alueille. Rakennusvaiheessa voidaan hyödyntää kattavasti alueella jo olemassa olevaa metsätieverkostoa, joten tiestökään ei kulje arvokkaiksi arvioitujen alueiden läheisyydessä eikä uusien teiden rakentaminen aiheuta elinympäristöjen, esimerkiksi laajojen yhtenäisten metsäalueiden, pirstoutumista. Niinpä kokonaisuudessaan hankkeen linnustovaikutukset jäävät vähäisiksi. 15 Alueen pesimälinnustoselvityksissä ei havaittu uhanalaisia lajeja. Suojelullisesti huomionarvoisia lajeja olivat: teeri, pyy, palokärki, niittykirvinen ja leppälintu. Näistä teeri, pyy ja palokärki kuuluvat EU:n lintudirektiivin liitteen I lajilistaan. Selvitysalueelta rajattiin kolme linnustollisesti potentiaalisesti tärkeää aluetta (Kuva 6). Nämä alueet tulee mahdollisuuksien mukaan rajata rakentamisen piiristä. 3.5 Muuttava linnusto Lintujen kevät- ja syysmuutto kulkee maamme sisäosissa pääosin heikkona ja tasaisena virtana, jossa esiintyy siellä täällä isojen vesistöjen aiheuttamia tiivistymiä lintujen pyrkiessä väistämään vesialueita (petolinnut, kurki) tai hakeutumaan niiden luokse (vesilinnut). Hankealueen lähialueella ei tällaisia maantieteellisiä tekijöitä ole. Vain hankealueen pohjoispuolella sijaitseva laaja Evijärven peltoaukea voi jossain määrin toimia muuttoa ohjaavana tekijänä ja muuttavien lintujen levähdysalueena. Tiivistymät ovat kuitenkin heikkoja verrattuna rannikolla havaittaviin selkeisiin päämuuttoreitteihin Kevätmuutto Koska kevätmuuton seurannassa saatujen tulosten perusteella alueen kautta muuttavien lintujen yksilömäärien todettiin olevan pieniä, laadittiin aineistosta yksi kaikki huomioidut (suurikokoiset, törmäyksille herkät) lajit kattava laskennallinen arvio koko kevään muuttokauden muuttajamääristä hankealueella ja sen lähiympäristössä sekä arvio törmäyksistä voimaloihin. Kevätmuuton oletetaan kestävän maalis-huhtikuun, eli 60 vrk, ja muuttoa oletetaan tapahtuvan 10 h / vrk (varovaisuusperiaatteen mukaisesti arvioitu todellista keskimäärin isommaksi). Havainnoijan oletetaan havaitsevan 75 % ohi muuttavista lintuyksilöistä. Näin ollen laskennallisesti alueen kautta muuttaisi 623 lintuyksilöä / 500 m sektori / muuttokausi. Kun hankealueen leveys lintujen päämuuttosuuntaan nähden on 3,5 km, laskennallisesti 4360 lintuyksilöä muuttaisi hankealueen kautta muuttokaudessa. Havaituista yksilöistä törmäyskorkeudella muutti 50 %, joten törmäyskorkeudella hankealueen kautta muuttaisi 2180 lintuyksilöä keväässä. Tuppuranevan hankealueen kautta törmäyskorkeudella muuttavien lintuyksilöiden todennäköisyys lentää tuulivoimaloiden pyörivien lapojen peittämän alan läpi on 11,7 % (pyörivien lapojen peittämä ala suhteessa hankealueen leveyteen ja voimaloiden korkeuteen). Kun lintu lentää pyörivien lapojen läpi, todennäköisyys törmäykseen vaihtelee tuulivoimalan ominaisuuksien ja linnun lajikohtaisten ominaisuuksien (koko,

17 lentonopeus jne.) mukaan. Nyt käytetyssä mallinnuksessa lintujen keskimääräinen törmäystodennäköisyys on 10 %. Käytetyillä arvoilla laskennallisesti 25,4 lintuyksilöä törmäisi tuulivoimaloihin muuttokaudessa, mikäli väistöliikettä ei huomioida. Viimeaikaisten tutkimusten perusteella peräti 98 % linnuista on todettu väistävän tuulivoimalat. Mikäli väistöprosenttina käytetään 98 %:a, törmäyksiä tapahtuisi muuttokaudessa 0,51 kertaa kaikki seurannassa huomioidut, suurikokoiset ja törmäyksille herkät lajit huomioiden. On huomattava, että saatu tulos on otosten perusteella laskettu laskennallinen arvio. Arvio on laadittu kuitenkin varovaisuusperiaate huomioiden käyttäen maksimiarvoja sekä yksilömäärien, että muuttokauden keston suhteen. Lisäksi seuranta-ajankohdat on pyritty painottamaan muuton kannalta vilkkaimpaan aikaan, eli todennäköisesti arvioidut muuttajamäärät ovat yliarvioita otosten sattuessa juuri vilkkaimpiin aikoihin Syysmuutto Syysmuuton kulku alueella (ja yleisestikin) poikkeaa kevätmuutosta selvästi. Toisaalta muuttokausi on hyvin pitkä, kesäkuusta marraskuuhun, mutta toisaalta useimpien törmäyksille herkkien lajien (kurki, hanhet, joutsen) muutto tapahtuu muutaman päämuuttopäivän aikana. Näin ollen kevätmuuton tuloksista laaditun otoksiin perustuvan laskennallisen arvion laatiminen ei syysmuuton kohdalla tuottaisi totuudenmukaista tulosta. Seuraavassa on käsitelty syysmuuton tarkkailun tuloksia törmäyksille herkkien lajien osalta. Kurki Merkittävä kurkien syysmuuton aikainen lepäilyalue sijaitsee Muhoksen Tyrnävän laajoilla peltoaukeilla. Enimmillään alueella on lepäillyt yli kurkea. Tyypillisesti nämä kurjet jatkavat muuttoa säiden ja ilmavirtausten kääntyessä muuton kannalta suotuisiksi ja vuodesta riippuen kaikki alueen kurjet muuttavat yhden muutaman päivän aikana. Samaan muuttovirtaan liittyy kurkia myös muilta lähialueilta. Kyseisten kurkien muuttoreitti kulkee vuodesta toiseen samaa etelään etelälounaaseen kulkevaa reittiä, joka hankealueen kohdalla kulkee yleensä Nivalan kaupungin molemmin puolin. Esimerkiksi Nivalan Hituran kaivosaltailla havaittiin yhden päivän aikana yli 9600 muuttavaa kurkea (Österberg, J., henkilökohtainen tiedonanto). Eri vuosien välillä reitin sijainti Nivalan kohdalla vaihtelee jossain määrin tuulten mukaan. Luoteistuuli painaa reitin kaupungin itäpuolelle, koillistuuli taas länsipuolelle. Yleensä reitti kulkee kaupungin itäpuolitse, kuten vuonna 2014 (Österberg, J., henkilökohtainen tiedonanto). Leveydeltään reitti on varsin kapea, yleensä valtaosa kurjista lentää Hituran kohdalla noin 10 km leveää putkea seuraten. Kyseisenä kurkien päämuuttopäivänä Sievin Evijärvellä havaittiin noin 3000 kurkea. Parvista 85 % ohitti tarkkailupaikan (ja hankealueen) itäpuolitse. 11 % eli noin 350 yksilöä muutti reittiä, joka mahdollisesti kulkee hankealueen kautta. Näistä 250 yksilöä lensi törmäyskorkeudella. Sievissä havaituista kurjista noin tuhannen arvioidaan olleen sellaisia, joita ei ole suuren etäisyyden vuoksi voitu havaita Hiturasta. Kun otetaan huomioon mahdolliset laskematta jääneet parvet, voidaan olettaa noin kurjen muuttaneen Muhoksen reittiä kyseisenä päivänä. Näin ollen kaikista Muhoksen reittiä kyseisenä päivänä muuttaneista kurjista 2,3 % (eli 250 yksilöä) muutti puiston kautta ja törmäyskorkeudella.

18 Vuonna 2014 kurkien päämuutto Pohjois-Pohjanmaalla jakaantui kahdelle päivälle. Toisena päämuuttopäivänä Sievissä ei ollut havainnointia. Muuttoa tarkkailtiin kuitenkin muissa pisteissä Muhoksen reitin varrella (Pöyry Finland 2014, julkaisematon) ja havaintojen perusteella muuton arvioidaan olleen lähes yhtä voimakasta kuin Myös muuttoreitti arvioidaan havaintojen perusteella samankaltaiseksi, joten hankealueen kautta oletetaan myös tuolloin muuttaneen 2,3 % kurjista. Muina tarkkailupäivinä kurkia ei havaittu merkittäviä määriä. Näin ollen voidaan arvioida, että Muhoksen reittiä muutti syksyn 2014 aikana noin kurkea. Näin ollen hankealueen kautta törmäyskorkeudella muuttaisi 460 kurkea syksyssä. Tuppuranevan hankealueen kautta törmäyskorkeudella muuttavien lintuyksilöiden todennäköisyys lentää tuulivoimaloiden pyörivien lapojen peittämän alan läpi on 11,7 % (pyörivien lapojen peittämä ala suhteessa hankealueen leveyteen ja voimaloiden korkeuteen). Kun lintu lentää pyörivien lapojen läpi, todennäköisyys törmäykseen vaihtelee tuulivoimalan ominaisuuksien ja linnun lajikohtaisten ominaisuuksien (koko, lentonopeus jne.) mukaan. Kurjen kohdalla keskimääräinen törmäystodennäköisyys on 15 %. Näin ollen, jos kokonaismuuttajamääräksi oletetaan kurkea, joista 2,3 % muuttaa hankealueen kautta törmäyskorkeudella, laskennallisesti yhden syksyn aikana 8,07 kurkea törmäisi voimaloihin, mikäli väistöliikettä ei oteta huomioon. Viimeaikaisten tutkimusten perusteella peräti 98 % linnuista on todettu väistävän tuulivoimalat. Mikäli väistöprosenttina käytetään 98 %:a, törmäyksiä tapahtuisi 0,16 / syksy eli noin kerran kuudessa vuodessa. Tuppuranevan hankealueen kautta muuttavien kurkien määrää voi jossain määrin nostaa Evijärven peltoaukealla muuton aikana levähtävät kurjet. Syksyllä 2014 niitä havaittiin enimmillään noin 600 yksilöä. Kurkien kerääntyminen Evijärvelle on jokasyksyinen ilmiö (muutontarkkailuiden yhteydessä haastatellut paikalliset asukkaat). Näiden kurkien lähtöreittiä ei syksyn 2014 selvityksissä havaittu. Vaikka kaikkien Evijärven kurkien oletetaan muuttavan hankealueen kautta törmäyskorkeudella (mikä on erittäin epätodennäköistä), törmäyksiä tapahtuisi 0,3 syksyssä, eli noin kerran 3 4 vuodessa (98 % väistöprosentti huomioiden). Muhoksen reitin siirtyminen normaalia lännemmäksi niin paljon, että se kulkisi pääasiassa hankealueen kautta, on erittäin epätodennäköistä. Reitin täytyisi siirtyä noin km, jotta tämä toteutuisi. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti laskettiin kuitenkin myös malli, jossa hankealue osuu 10 km leveälle ja m korkealle muuttorintamalle, jota pitkin muuttaa kurkea. Mallinnuksen perusteella 0,8 kurkea törmäisi voimaloihin syksyssä, mikäli 98 % yksilöistä väistää voimalat. Hanhet Suomen pohjois- ja länsiosissa syksyinen hanhimuutto kulkee yleensä leveänä rintamana etelän ja lounaan välille. Syksyllä hanhimuutto ei siis seuraa länsirannikkoa, kuten keväällä. Lisäksi lentokorkeudet ovat yleensä kevättä huomattavasti suuremmat, eli hanhet muuttavat pääasiassa törmäyskorkeuden yläpuolella. Syksyllä 2014 hanhien päämuutto alueella tapahtui (Pöyry Finland 2014, julkaisematon). Muuttoa tarkkailtiin Evijärvellä molempina päivinä havaittiin 105 hanhiyksilöä etelästä nousi voimakas räntäsaderintama, jonka pohjoispuolella vallitsi voimakas koillisvirtaus. Suomen itäpuolelta lähti kymmeniätuhansia hanhia muutolle, ja ne muuttivat normaalia pohjoisempaa reittiä Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan eteläosan ja Keski-Suomen kautta lounaaseen. Tästä huolimatta Sievissä ei havaittu yhtään hanhiyksilöä, vaan hanhet ohittivat alueen kaakkoispuolelta (Pöyry Finland 17

19 2014, julkaisematon). Ilmiö kuitenkin osoittaa, että poikkeuksellisten sääolosuhteiden vallitessa hanhia voi muuttaa suuria määriä myös alueilla, missä normaalisti muutto on heikkoa. Normaalisyksynä hankkeesta ei arvioida olevan vaikutusta muuttaville hanhille. Myöskään poikkeustilanteiden vallitessa hankkeesta ei arvioida aiheutuvan merkittävää haittaa, sillä hanhien muuttorintama on yleensä varsin leveä ja muuttokorkeus suuri, jolloin Tuppuranevan kaltainen pieni tuulivoimapuisto ei aiheuta merkittävää törmäysriskiä. Muut lajit Muiden lajien ja lajiryhmien osalta syksyn muutontarkkailuissa havaitut yksilömäärät olivat pieniä, eikä muuttoreiteissä havaittu tiivistymiä, vaan lintuja muutti tasaisena rintamana alueen kautta Vaikutukset muuttolinnustoon Tuppuranevan tuulivoimapuiston linnustovaikutusten kannalta ylivoimaisesti merkittävimmäksi ilmiöksi arvioidaan kurkien syysmuutto. Hankealueen lähialueelta kulkee merkittävä kurkien syysmuuttoreitti, jota arvioidaan syksyn 2014 aikana muuttaneen noin kurkea. Muuttoreitti kulkee yleensä noin km hankealueen itäpuolitse. Syksyn 2014 havaintojen perusteella noin 2,3 % tämän reitin kurjista muuttaa hankealueen kautta törmäyskorkeudella. Tämä aiheuttaisi yhden kurjen törmäämisen voimaloihin noin joka kuudes vuosi olettaen, että 98 % yksilöistä väistää voimalat. Varovaisuusperiaatteen vuoksi arvioitiin myös törmäysten määrää tilanteessa, jossa kyseinen muuttoreitti siirtyisi länteen siten, että se kulkisi hankealueen kautta. Tällöin mallinnuksen perusteella törmäyksiä tapahtuisi 0,8 kpl syksyssä. Muiden lajien ja lajiryhmien syysmuuton osalta hankkeen ei arvioida aiheuttavan vaikutuksia. Kevätmuuton osalta tarkkailussa havaitut yksilömäärät olivat vähäisiä, eikä alueella todettu muuttoreittien tiivistymiä. Tämän vuoksi tulosten perusteella laskettiin yksi kaikki huomioidut (suurikokoiset, törmäyksille herkät) lajit kattava laskennallinen arvio koko kevään muuttokauden muuttajamääristä hankealueella ja sen lähiympäristössä sekä törmäyksistä voimaloihin. Mikäli väistöprosenttina käytetään 98 %:a, törmäyksiä tapahtuisi muuttokaudessa 0,51 kpl. Toisin sanoen yksi lintuyksilö törmäisi voimaloihin noin joka toinen kevät. Kevätmuuton seurannan tuloksissa ei noussut esiin yksittäisiä lajeja, joihin kohdistuisi muita lajeja suurempi törmäysriski tai muuten merkitykseltään muita lajeja suurempia vaikutuksia. Alueen kautta muuttaviin muuttolintuihin aiheutuvien vaikutusten arvioidaan jäävän hyvin vähäisiksi. Kokonaisuudessaan hankkeen linnustovaikutukset arvioidaan vähäisiksi.

20 4 LIITO-ORAVA JA VIITASAMMAKKO Liito-orava (Pteromys volans) ja viitasammakko (Rana arvalis) kuuluvat EU:n luontodirektiivin (Neuvoston direktiivi 92/43/ETY, liite IV a) mukaisiin ns. tiukan suojelun lajeihin. Näiden lajien tahallinen tappaminen, pyydystäminen ja häiritseminen erityisesti lisääntymiskauden aikana sekä kaupallinen käyttö on kielletty. Lisäksi lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kiellettyä. Kiellosta voi hakea poikkeusta. Kasvillisuusselvityksen yhteydessä havainnoitiin maastossa mahdolliset liito-oravan ja viitasammakon potentiaaliset elinympäristöt. Koska tuulivoimaloiden suunnitellut sijoituspaikat muuttuivat syksyllä 2014, on potentiaaliset elinympäristöt arvioitu osittain tehdyn maastokäynnin sekä kartta- ja ilmakuvatulkinnan perusteella Liito-orava (Pteromys volans) Suomalaisessa uhanalaisuusluokituksessa (Rassi ym. 2010) liito-orava kuuluu luokkaan vaarantunut (VU, Vulnerable). Lisäksi liito-orava on Suomessa luonnonsuojelulailla rauhoitettu (LsL 1096/96) ja Suomen kansainvälinen vastuulaji. Luonnonsuojelulain tarkoittamalla liito-oravan lisääntymispaikalla liito-orava saa poikasia. Levähdyspaikassa liito-orava viettää päivänsä. Luonnonsuojelulain tarkoittama liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikan hävittäminen tarkoittaa pesintään ja oleskeluun käytettävien puiden kaatamista. Hävittämiseen voidaan rinnastaa myös tilanne, jossa kaikki kulkuyhteydet lisääntymis- ja levähdyspaikkaan tuhotaan (Maa- ja metsätalousministeriö ja Ympäristöministeriö 2004). Liito-orava suosii iäkkäitä yhtenäisiä kuusikkoja, mutta tarvitsee elinpiirilleen myös lehtipuustoa (haapa, koivu ja leppä) sekä kolopuita. Lajin esiintymisen kannalta keskeistä on metsäkuvioiden yhtenäisyys sekä kuvioiden välisten kulkuyhteyksien säilyminen. Tyypillisiä lajin esiintymispaikkoja ovat puronvarsikuusikot sekä peltojen reunametsät (Hanski ym. 2001). Tuppuranevan tuulivoimahankkeen suunnitellut voimalanpaikat sijaitsevat joko aukealla turvetuotantoalueella (A ja C) tai nuoren mäntypuuston/taimikon/hakkuuaukean hallitsemassa kangasmetsässä (B, D). Nämä alueet eivät ole liito-oravalle potentiaalisia elinympäristöjä. Myöskään suunniteltujen voimalapaikkojen lähiympäristössä ei sijaitse liito-oravalle potentiaalisia tuoreen kankaan kuusikoita vanhoine lehtipuineen. Maastokäynneillä selvitysalueelta ei tehty havaintoja liito-oravan jätöksistä eikä alueella havaittu risupesiä tai kolopuita, joita liito-orava voisi käyttää lisääntymis- tai levähdyspaikkoina. 4.2 Viitasammakko (Rana arvalis) Suomalaisessa uhanalaisuusluokituksessa (Rassi ym. 2010), Euroopan unionin uhanalaisuusluokituksessa (Temple & Terry 2007) ja kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n uhanalaisuusluokituksessa (IUCN 2013) viitasammakko (Rana arvalis) on luokiteltu elinvoimaiseksi (LC, Least Concern). Viitasammakko kuuluu kuitenkin luonnonsuojeluasetuksella (LSA 714/2009) rauhoitettuihin eläinlajeihin. Suomessa viitasammakkoa tavataan lähes koko maamme alueella ja lajin runsaus vaihtelee harvasta melko runsaaseen. Pohjoisin lajihavainto on tehty Ivalosta. Pohjoisessa viitasammakko on maan eteläosia harvalukuisempi, Keski-Suomessa ja

21 Perämeren rannikkoseudulla se on paikoin jopa tavallista sammakkoa yleisempi (Lappalainen & Sirkiä 2009, Gustafsson & Gustafsson 2010). Viitasammakko elää kosteissa elinympäristöissä, etenkin rehevillä rannoilla ja soilla (Terhivuo Sierlan ym mukaan). Lajia tapaa varmimmin merenlahtien ja järvien rantamilta, räme- ja aapasoilta sekä myös soistuneilta metsämailta, kosteilta niityiltä, viidoilta, kedoilta ja puutarhoista. Viitasammakko suosii kosteampaa ympäristöä kuin tavallinen sammakko. Vuosina Pöyry Finland Oy on selvittänyt useisiin hankkeisiin liittyen viitasammakon esiintymistä erilaisissa elinympäristöissä. Havaintojen mukaan lajin esiintymisen tärkein edellytys on sopivien luhtaisten rantojen olemassaolo elinalueella. Viitasammakko kutee monesti samoissa vesissä kuin sammakkokin. Viitasammakko ei kuitenkaan kude mataliin, helposti kuivuviin ojiin ja allikoihin - toisaalta se kutee merialueemme tulvalampareissa ja murtovesilahdissa. Viitasammakko talvehtii maassamme ilmeisesti yksinomaan vesien pohjissa, sekä makeassa että murtovedessä. Viitasammakko suosii talvehtimispaikkana suurempia lampia ja järviä. Viitasammakko on varsin paikkauskollinen, mutta yksilöt voivat vaeltaa jopa yhden kilometrin matkan lisääntymislammeltaan (Kovar ym. 2009). Tuppuranevalle suunniteltujen tuulivoimaloiden välittömässä läheisyydessä ei sijaitse viitasammakolle potentiaalisia lisääntymisalueita. Selvitysalueen ainoa vesialue on Tuppuranevan turvetuotantoalueiden keskellä sijaitseva Tuppuralampi, jolta on matkaa voimaloille B ja C noin 500 m. Tuppuralammen rannat eivät kuitenkaan ole viitasammakon suosimaa luhtaista tyyppiä eikä lampi siksi ole todennäköinen viitasammakon elinympäristö. Maastokäynneillä Tuppuranevan alueella ei havaittu viitasammakoita. Maastoselvityksiä ei tosin ajoitettu varta vasten viitasammakon kutuaikaan ja kutuajan ulkopuolella lajia on vaikea havaita. Liito-orava ja viitasammakko kuuluvat luontodirektiivin liitteen IV a lajeihin ja ovat tiukan suojelun piirissä. Lajien mahdollinen esiintyminen Tuppuranevan selvitysalueella selvitettiin biotooppitarkasteluna. Tuppuranevalle suunniteltujen tuulivoimaloiden sijoituspaikoilla tai niiden välittömässä läheisyydessä ei sijaitse liito-oravan tai viitasammakon kannalta potentiaalisia elinympäristöjä. Lajeista ei tehty havaintoja maastokäynneillä LEPAKOT 5.1 Suomen lepakot ja lepakoiden suojelu Yleisiä lepakkolajeja Suomessa ovat pohjanlepakko (Eptesicus nilssonii), vesisiippa (Myotis daubentonii), viiksisiippa (M. mystacinus), isoviiksiippa (M. brandtii) ja korvayökkö (Plecotus auritus), lajien tiedetään lisääntyvän vuosittain maassamme. Näistä pohjanlepakko on yleisin ja laajimmalle levinnyt laji. Pohjanlepakkoja voi tavata koko Suomesta pohjoisinta Lappia myöden. Harvinaisempia lajeja ovat ripsisiippa (M. nattereri), isolepakko (Nyctalus noctula), kimolepakko (Vespertilio murinus), pikkulepakko (Pipistrellus nathusii), vaivaislepakko (P. pipistrellus), kääpiölepakko (P. pygmaeus), lampisiippa (M. dasycneme) ja etelänlepakko (E. serotinus).

22 Suomessa esiintyvät lepakot ovat hyönteissyöjiä. Ne saalistavat öisiin ja lepäävät päivän suojaisessa paikassa. Päiväpiiloiksi sopivat puunkolot ja rakennukset, jotka sijaitsevat lähellä ruokailualueita. Vanhat kuusikot, rantametsät ja monipuoliset kulttuuriympäristöt ovat monille lajeille suotuisia elinhabitaatteja. Lepakkonaaraat muodostavat kesäisin lisääntymisyhdyskuntia esimerkiksi puunkoloihin tai rakennuksiin, joissa voi olla kymmeniä tai satoja yksilöitä. Loka-marraskuusta huhtikuuhun lepakot horrostavat. Kaikki Suomessa esiintyvät lepakot ovat luonnonsuojelulain 38 :n mukaan rauhoitettuja (LsL 1096/96). Lepakkolajimme kuuluvat myös EU:n luontodirektiivin liitteen IV a lajilistaan, niiden lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kiellettyä. Suojeltuja ovat lisääntymispaikat, kesä-, kevät- ja syysaikaiset päiväpiilot sekä talvehtimispaikat. Ripsisiippa (Myotis nattereri) on arvioitu Suomessa erittäin uhanalaiseksi (EN) lajiksi ja pikkulepakko (Pipistrellus nathusii) vaarantuneeksi (VU) lajiksi uusimman uhanalaisuusarvioinnin mukaan (Rassi ym. 2010). Suomen vuonna 1999 ratifioima Euroopan lepakoidensuojelusopimus (EUROBATS) velvoittaa osapuolimaita huolehtimaan lepakoiden suojelusta lainsäädännön kautta sekä lisäämällä tutkimusta ja kartoituksia. EUROBATS-sopimuksen mukaan lepakoille tärkeitä ruokailualueita sekä siirtymä- ja muuttoreittejä tulee myös pyrkiä säästämään Lepakot ja tuulivoima Tuulivoiman yleistymisen myötä lepakoiden on havaittu törmäävän tuulivoimaloihin. Voimaloiden oikealla sijoittamisella voidaan kuitenkin vähentää lepakoiden törmäysriskiä. Vuosittain tuulivoimaloiden tappamien lepakoiden arvioitu määrä on alhaisin tasaisella, avoimella maaseudulla kaukana rannikosta, hieman enemmän lepakoita kuolee monipuolisissa maaseutuympäristöissä. Eniten lepakoita kuolee tuulivoimaloihin, jotka on sijoitettu rannikolle tai metsäisille mäille ja harjuille (Rydell ym. 2010). Törmäysriski on suurin muuttavilla lajeilla (Erickson ym. 2002) sekä lajeilla, jotka saalistavat avoimilla paikoilla (mm. pohjanlepakko). Mahdollisia syitä lepakoiden törmäyksiin on useita (Ahlen 2003, Cryan ja Barclay 2009): vaeltavat tai ruokailevat lepakot eivät havaitse (näe/kuule) tuulivoimaloita lepakot pitävät tuulivoimaloita puina, joissa levätä lavat saattavat tuottaa matalafrekvenssistä ääntä, joka houkuttelee lepakoita valkoiset tuulivoimalat houkuttelevat hyönteisiä, jotka puolestaan houkuttelevat saalistavia lepakoita monet lepakot seuraavat lineaarisia käytäviä etsiessään ruokailupaikkoja tai vaeltaessaan, esim. hakkuiden rajoja, joita syntyy tuulivoimapuiston rakentamisen takia nopea paineen aleneminen lepakon joutuessa turbulenssiin, joka syntyy pyörivistä tuulivoimaloista tuulivoimaloiden välkkyvät valot houkuttelevat lepakoita Kuolleisuuden on havaittu lisääntyvän tuulivoimaloiden korkeuden ja lapojen halkaisijan kanssa, mutta lavan alhaisimman pisteen etäisyyden maasta ei havaittu

23 vaikuttavan kuolleisuuteen. Tuulipuiston koolla ei myöskään havaittu olevan vaikutusta (Rydell ym ) Alueet ja menetelmät 5.4 Tulokset Lepakoiden havainnointi tehtiin lepakkodetektoria apuna käyttäen ja Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen (2012) ohjetta noudattaen. Yöaikaan tapahtuvia kartoituskäyntejä kohdennettiin samoille alueille kaksi, joista ensimmäinen oli ja toinen Havainnointi aloitettiin auringonlaskun jälkeen. Keskikesän tärkein kartoituskäynti pyrittiin ajoittamaan siten, että poikaset eivät vielä ole lentokykyisiä, jolloin lisääntymisyhdyskunnat ovat helpoiten havaittavissa. Lepakoiden havainnoimiseen käytettiin Pettersson Elektronik AB D240x ultraäänidetektoria, joka muuntaa lepakoiden äänet kuuloalueellemme. Maastotyöt suunniteltiin kartta- ja ilmakuvatarkastelujen perusteella. Laskentareitti toteutettiin kulkemalla läpi lähes kaikki tiet, jotka sijaitsivat tuolloin käytettävissä olleen tuulipuistosuunnitelman alueella sekä sen ympäristössä. Lepakoiden kannalta erityisen arvokkaita ovat yhdyskunnille sopivat päiväpiilot puiden koloissa, rakennuksissa ja muissa suojaisissa paikoissa sekä hyvät saalistusalueet riittävän lähellä päiväpiiloja. Umpimetsässä kulkua vältettiin, koska detektoriin tulee jonkin verran taustameteliä polkujen ulkopuolella (oksien rahinaa, heinikon suhinaa). Lepakkohavainnoista kirjattiin havaintojen tyyppi (saalistava, ohilentävä jne.), havaitut lajit, yksilömäärä, päivämäärä ja aika, biotoopin kuvaus, säätila sekä havaintopaikan koordinaatit. Lepakkoselvityksen maastotutkimus kohdennettiin lepakoiden kannalta potentiaalisille esiintymisalueille ja tuolloin tiedossa olleille voimaloiden rakennuspaikoille. Hankealueella ja sen lähistöllä sijaitsevien rakennusten ja voimalayksiköiden väliin jääviin alueisiin kiinnitettiin erityistä huomiota. Koska lepakkoselvityksen aikaan suunnitellut tuulivoimalat oli sijoitettu Tuppuranevalle ja sen länsi-luoteispuolelle, suunnattiin lepakkoselvityskin tälle alueelle. Maantien idän-kaakon puoleista aluetta (tuulivoimalat A ja D) ei tutkittu. Lämpötila yöllä inventoinnin aikaan oli noin +6 C ja taivas puolipilvinen. Elokuun inventoinnin aikana lämpötila oli noin +11 C. Tutkimusalueella havaittiin pohjanlepakko kahdelta eri paikalta. Molemmat pohjanlepakkohavainnot tehtiin elokuun maastokäynnillä, kesäkuun käynnillä lepakoita ei havaittu. Molemmat lepakkohavainnot olivat saalistavista yksilöistä. Toinen yksilöistä saalisti taimikon yllä, toinen taimikon ja metsän rajalla metsäautotien yllä. Molemmat havainnot sijoittuvat n. 2,2 km Tuppuranevan tuotantoalueen länsilounaispuolelle. Lepakoille mahdollinen lisääntymis- ja levähdyspaikka on noin 1,8 km tuulivoimalapaikan B lounaispuolella sijaitseva autiotalo (Kuva 7, Kanala), jonka läheisyydessä virtaa saalistusympäristöksi sopiva Petäjäoja. Noin 450 m etäisyydellä autiotalosta on myös pieni lampi, joka on esimerkiksi vesisiipoille mahdollinen saalistuspaikka. Kummaltakaan kohteelta ei kuitenkaan havaittu lepakoita kartoituskäyntien aikana.

24 23 Kuva 7 Lepakoiden mahdollinen lisääntymis- ja levähdyspaikka. 5.5 Johtopäätökset Kahden yön kuunteluhavainnoinnin perusteella maastossa selvitetyn alueen lepakkokantaa voidaan pitää melko vähäisenä. Useamman yön kuuntelu olisi saattanut lisätä havaittuja lepakkolajeja ja yksilöitä jonkin verran. Ensimmäisellä kartoituskerralla sää oli melko viileä, mikä saattoi vähentää lepakoiden saalistusintoa. Muuten sää molempina kartoitusajankohtina oli tyyni ja poutainen. Noin 2,2 km Tuppuranevan tuotantoalueen länsi-lounaispuolelta havaittiin kaksi saalistavaa pohjanlepakkoa. Varsinaisia lepakoiden käyttämiä lisääntymis- ja levähdyspaikkoja ei lepakkohavainnoinnin yhteydessä löytynyt. Kartta- ja ilmakuvatarkastelun sekä tehdyn maastokäynnin perusteella tuulivoimaloiden A ja D alueilla ei sijaitse lepakoille soveltuvia kiviröykkiöitä, autiotaloja tms. elinympäristöjä. Tällä alueella ei kuitenkaan ole tehty varsinaista lepakkotutkimusta. Tehtyjen lepakkohavaintojen perusteella suunnitellut tuulivoimalayksiköt eivät toteutuessaan todennäköisesti aiheuta merkittävää haittaa alueen lepakoille. Avoimen tilan suosijana pohjanlepakon voidaan tosin olettaa olevan vaarassa, mikäli sen käyttämä saalistusalue ja voimala sattuvat samalle alueelle. Tuulivoimalan tulisikin sijaita vähintään kahden sadan metrin päässä metsän reunasta (Rodrigues ym. 2008).

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 LEPAKOT JA TUULIVOIMA... 3 3 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 4 TULOKSET... 4 5 YHTEENVETO

Lisätiedot

PUHURI OY Hankilannevan lepakkoselvitys, Haapavesi-Kärsämäki

PUHURI OY Hankilannevan lepakkoselvitys, Haapavesi-Kärsämäki LEPAKKOSELVITYS 30.9.2014 PUHURI OY Hankilannevan lepakkoselvitys, Haapavesi-Kärsämäki Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry

Lisätiedot

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014 VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi Sisältö 1 JOHDANTO JA MENETELMÄT 1 2 TULOKSET 2 2.1 Yleiskuvaus 2 2.2 Suojelullisesti huomionarvoiset

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6.

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6. TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156_E722 13.4.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki 1 Niinimäen Tuulipuisto Oy Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki Sisältö 1

Lisätiedot

RAAHEN ITÄISTEN TUULIVOIMAPUISTOJEN (PÖLLÄNPERÄ, HUMMASTINVAARA JA SOMERONKANGAS) LEPAKKOSELVITYS 2011 AHLMAN

RAAHEN ITÄISTEN TUULIVOIMAPUISTOJEN (PÖLLÄNPERÄ, HUMMASTINVAARA JA SOMERONKANGAS) LEPAKKOSELVITYS 2011 AHLMAN RAAHEN ITÄISTEN TUULIVOIMAPUISTOJEN (PÖLLÄNPERÄ, HUMMASTINVAARA JA SOMERONKANGAS) LEPAKKOSELVITYS 2011 AHLMAN Konsultointi & suunnittelu sisällysluettelo Johdanto... 3 Tutkimusmenetelmät... 4 Lepakoiden

Lisätiedot

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Raportteja 20/2015 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.06.2014 KELIBER OY LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.6.2014 Laatija Tarkastaja Kuvaus Kansikuva Antje Neumann Heli Uimarihuhta Hautakankaan metsää Viite 1510013339 Ramboll

Lisätiedot

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO KEHRÄÄJÄSELVITYS 2015 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P18892P002 Tiina Mäkelä Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Tuulivoimapuiston

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS 16X270705 19.11.2015 WSP FINLAND OY / WINDA INVEST OY

LUONTOSELVITYS 16X270705 19.11.2015 WSP FINLAND OY / WINDA INVEST OY LUONTOSELVITYS 19.11.2015 WSP FINLAND OY / WINDA INVEST OY Tyrnävän Kivimaan tuulivoimapuiston luontoselvitykset 2015 2 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

Tarastenjärven osayleiskaava-alueen lepakkokartoitus 2006

Tarastenjärven osayleiskaava-alueen lepakkokartoitus 2006 Tarastenjärven osayleiskaava-alueen lepakkokartoitus 2006 Kartoitusraportti Joulukuu 2006 Yrjö Siivonen Wermundsen Consulting Oy Sisällys 1. Johdanto...2 2. Tutkimusalue ja menetelmät...4 3. Tulokset ja

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ

VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ Teemu Virtanen Paula Salomäki 8.10.2012 Biologitoimisto Vihervaara Oy PL 140 70101 Kuopio info@biologitoimisto.fi 1 1 Kasvillisuus...2

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 4 Topografia 4 Kallioperä 5 Maaperä 5 Maanpeite 6 Pohjavesialueet 6 Selvitysalueen luontokohteet Metsälain mukaiset

Lisätiedot

Vapo Oy Pyhännän Pienen Hangasnevan linnustoselvitys 9M607155 31.12.2007

Vapo Oy Pyhännän Pienen Hangasnevan linnustoselvitys 9M607155 31.12.2007 Vapo Oy Pyhännän Pienen Hangasnevan linnustoselvitys 9M607155 31.12.2007 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 LASKENTAMENETELMÄ 2 2.1 Linjalaskenta 2 3 TULOKSET 3 4 YHTEENVETO 4 5 VIITTEET 5 Liitteet Liite 1 Liite

Lisätiedot

Pohjavesien suoja-alueet eivät ulotu voimaloiden vaikutusalueille kuin yhdellä, Tervahaminan alueella.

Pohjavesien suoja-alueet eivät ulotu voimaloiden vaikutusalueille kuin yhdellä, Tervahaminan alueella. 4.5 Vaikutukset luonnonympäristöön 4.5.1 Yleistä Suunnitteilla olevien 14 tuulivoima-alueen linnustoselvityksen on laatinut Lakeuden luontokartoitus v. 2015. Osalla selvitysaluetta on tehty linnuston muutonseurantaa

Lisätiedot

Finventia. Helsingin Östersundomin lepakkoselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Finventia. Helsingin Östersundomin lepakkoselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Finventia Helsingin Östersundomin lepakkoselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY RAPORTTEJA 92/2015 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen yleiskuvaus... 3 Työstä vastaavat henkilöt... 3 Tutkimusmenetelmät...

Lisätiedot

LIITE 2 16UEC0146 6.6.2016. METSÄHALLITUS LAATUMAA Piiparinmäen-Murtomäen tuulipuistohanke Murtomäen kaava-alueen luontoselvitys

LIITE 2 16UEC0146 6.6.2016. METSÄHALLITUS LAATUMAA Piiparinmäen-Murtomäen tuulipuistohanke Murtomäen kaava-alueen luontoselvitys LIITE 2 16UEC0146 6.6.2016 METSÄHALLITUS LAATUMAA Piiparinmäen-Murtomäen tuulipuistohanke Murtomäen kaava-alueen luontoselvitys 1 Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida

Lisätiedot

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. YLEISTÄ Tämän luontokartoituksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen Kivennevan alueella sellaisia luontoarvoja, jotka olisi huomioitava

Lisätiedot

PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS

PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Esa Lammi, Pekka Routasuo & Marko Vauhkonen 20.3.2014 PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Selvitysalue ja tietolähteet... 3

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS 16X205157 3.12.2014. PUHURI OY Haapavesi Hankilannevan luontoselvitykset

LUONTOSELVITYS 16X205157 3.12.2014. PUHURI OY Haapavesi Hankilannevan luontoselvitykset LUONTOSELVITYS 16X205157 3.12.2014 PUHURI OY Haapavesi Hankilannevan luontoselvitykset 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSALUEEN

Lisätiedot

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi VIITASAMMAKKOSELVITYS 1.10.2012 VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 4 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 5 5 VIITTEET 5 Pöyry Finland Oy Mika Welling,

Lisätiedot

Huhtasuon keskustan liito-oravaselvitys

Huhtasuon keskustan liito-oravaselvitys Huhtasuon keskustan liito-oravaselvitys Taru Heikkinen 19.12.2008 Kaupunkisuunnitteluosasto Jyväskylän kaupunki 1. Tehtävän kuvaus ja tutkimusmenetelmät Työn tarkoituksena oli selvittää liito-oravan esiintyminen

Lisätiedot

Nurmijärven Kylänpään lepakkokartoitus 2013

Nurmijärven Kylänpään lepakkokartoitus 2013 2013 Nurmijärven Kylänpään lepakkokartoitus 2013 Nina Hagner-Wahlsten BatHouse 2013-09-11 Nurmijärven Kylänpään lepakkokartoitus 2013 Sisältö 1. Johdanto... 2 2. Lepakoiden suojelu... 2 3. Aineisto ja

Lisätiedot

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 98 MYRSKYLÄN SEPÄNMÄKI- PALOSTENMÄKI LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kuvio 1. Kalliokumpare alueen pohjoisosassa (Kuvio 1). ClT-tyypin kalliometsaa. 1. JOHDANTO Selvitysalue

Lisätiedot

LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS

LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Raasepori Oy Asiakirjatyyppi Liito-orava- ja kasvillisuusselvitys Päivämäärä 21.9.2012 Viite 82142499-05 ILMATAR RAASEPORI OY GUMBÖLEBERGETIN LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS

Lisätiedot

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Seija Väre 25.5.2009 1 (5) RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Asemakaava-alue sijaitsee Pyhäjärven pohjoisrannalla. Maantien eteläpuolella rannalla on omakotitalojen rivi.

Lisätiedot

Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016. Lakeuden luontokartoitus

Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016. Lakeuden luontokartoitus Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Lakeuden luontokartoitus Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 4 Topografia 4 Kallioperä 5 Maaperä 5 Maanpeite 6 Pohjavesialueet 6 Selvitysalueen luontokohteet

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 4 Topografia 4 Kallioperä 5 Maaperä 5 Maanpeite 6 Pohjavesialueet 6 Selvitysalueen luontokohteet Luontoselvitys

Lisätiedot

Kattiharju tuulivoimapuiston kanalintujen soidinselvitys

Kattiharju tuulivoimapuiston kanalintujen soidinselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Kattiharju tuulivoimapuiston kanalintujen soidinselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 20.8.2014 P21463P003 Soidinselvitys 1 (7) Tuomo Pihlaja 20.8.2014

Lisätiedot

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Sirkka-Liisa Helminen Ympäristötutkimus Yrjölä Oy SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...3 2 LIITO-ORAVAN BIOLOGIA JA SUOJELU...3 3 MENETELMÄT...3 4 TULOKSET...4 4.1 Kavallintien

Lisätiedot

Kristiinankaupungin Dagsmarkin alueen linnustoselvitys 2009

Kristiinankaupungin Dagsmarkin alueen linnustoselvitys 2009 Kristiinankaupungin Dagsmarkin alueen linnustoselvitys 2009 Maarit Naakka LuK Marika Vahekoski Luk 0 Kuva1. Lapväärtin joki virtaa Dagsmarkin halki. Kannen kuvassa on joen eteläpuolista vanhaa asutusta.

Lisätiedot

Lepakot ja tuulivoima Tutkimuksen haasteet ja hyödyt

Lepakot ja tuulivoima Tutkimuksen haasteet ja hyödyt Tutkimuksen haasteet ja hyödyt Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Nina Hagner-Wahlsten, Year of the Bat - Lepakkovuoden seminaari 19.3.2011 Suomen lepakkotieteellinen yhdistys

Lisätiedot

Entisen motellin alueen luontoselvitys Paimio. 17.8.2015 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski

Entisen motellin alueen luontoselvitys Paimio. 17.8.2015 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Entisen motellin alueen luontoselvitys Paimio 17.8.2015 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitys 3 2.1 Kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksen

Lisätiedot

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen kohteina oli kaksi pientä, erillistä aluetta Pitkäjärvellä, noin 20 km Lieksan kaupungista

Lisätiedot

RAPORTTI 16X267156 12.04.2016. NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Niinimäen tuulivoimapuiston linnustoselvitys, Pieksämäki

RAPORTTI 16X267156 12.04.2016. NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Niinimäen tuulivoimapuiston linnustoselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156 12.04.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Niinimäen tuulivoimapuiston linnustoselvitys, Pieksämäki Niinimäen Tuulipuisto Oy Niinimäen tuulivoimapuiston luontoselvitys, Pieksämäki Sisällys

Lisätiedot

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HARTOLAN KUNTA Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 17.5.2015 P21428P006 Raportti 1 (10) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys

Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 20.8.2014 P21463P003 Liito-oravaselvitys 1 (23) Tuomo Pihlaja 20.8.2014

Lisätiedot

Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä

Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä 1 Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä Ari Parviainen 2 Sisällys Johdanto 3 Tulokset 4 Eteläranta 4 Niskanselän etelärannalla havaitut lajit ja arvioidut parimäärät/reviirit 5 Etelärannalla

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 18.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 362 ja 3622 kevyen

Lisätiedot

Pirttinevan turvetuotantolupa/oy Ahlholmens Kraft Ab

Pirttinevan turvetuotantolupa/oy Ahlholmens Kraft Ab Vastaselitys Vaasan Hallinto-oikeus PL 204 65101 VAASA Viite: VHO 28.9.2015, lähete 5401/15 Dnro 00714/15/5115 Pirttinevan turvetuotantolupa/oy Ahlholmens Kraft Ab Oy Ahlholmens Kraft Ab:n vastineen johdosta

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 17.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 3501 ja 14535 kevyen

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS Vastaanottaja Voimavapriikki Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 7.9.2012 KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS KIIMASSUON TUULIPUISTO TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Tarkastus Päivämäärä 07/09/2012

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS 16X173577 30.9.2013 26.6.2014

LUONTOSELVITYS 16X173577 30.9.2013 26.6.2014 LUONTOSELVITYS 16X173577 30.9.2013 26.6.2014 RAAHEN KAUPUNKI Tokolanperän kaavarungon ja asemakaavan luontoselvitys v. 2013-2014 1 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 KASVILLISUUS 2 2.1 Yleiskuvaus 2 2.2 Uhanalaiset

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS SATAMONMÄKI-JÄNISKALLIO

LUONTOSELVITYS SATAMONMÄKI-JÄNISKALLIO LUONTOSELVITYS SATAMONMÄKI-JÄNISKALLIO SEINÄJOEN KAUPUNKI 2015 LUONTOSELVITYS 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungissa Satamonmäen ja Jäniskallion

Lisätiedot

METSÄKANALINTU- JA PÖLLÖSELVITYS

METSÄKANALINTU- JA PÖLLÖSELVITYS TYÖNUMERO: E27655.40 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN METSÄKANALINTU- JA PÖLLÖSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 1 SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Juha Saajoranta 2 Sisällysluettelo 1. Luontoselvityksen toteutus 3 2. Asemakaava-alueen luonnon yleispiirteet..3 3. Kasvillisuus- ja

Lisätiedot

PESIMÄLINNUSTOSELVITYS

PESIMÄLINNUSTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27655.30 METSÄHALLITUS JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Sweco Ympäristö Oy PL 88, 00521 Helsinki Mäkelininkatu 17 A, 90100 Oulu PL 453, 33101 Tampere PL 669,

Lisätiedot

Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1

Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1 Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1 Tämä tiivistelmä perustuu yksityiskohtaiseen raporttiin Tuusulan Hyrylän varuskunta-alueella kesinä 2006 ja 2007 tehdyistä luontoselvityksistä.

Lisätiedot

Muhoksen Kivisuon Kontiosuon sulkijat ja muuttajat. Jari Jokela

Muhoksen Kivisuon Kontiosuon sulkijat ja muuttajat. Jari Jokela Muhoksen Kivisuon Kontiosuon sulkijat ja muuttajat Jari Jokela 2004 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 2 2. LASKENTA-ALUE... 2 3 MENETELMÄT... 2 4. SULKASATOLASKENNAT... 4 Metsähanhi... 4 Joutsen... 4 5.

Lisätiedot

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto.... 3 2. Luontoselvitys.......3 3. Tulokset.....

Lisätiedot

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi 17.1.2013 Willitys tmi Marjo Lindberg Sisältö Selvitysalueen sijainti 3 Yleistä 3 Menetelmät 3 Sysivuoren luonto, yleistä 3 Kartta 4 Kuvaukset Sysivuoren luonnosta

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys LIITO-ORAVASELVITYS 23.6.2015 KALAJOEN KAUPUNKI Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 LIITO-ORAVASELVITYS 2 3 TULOKSET 3 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 4 5 VIITTEET 5 Kannen

Lisätiedot

ILMATAR KINKKULANMÄEN KAS- VILLISUUS- JA LEPAK- KOSELVITYS

ILMATAR KINKKULANMÄEN KAS- VILLISUUS- JA LEPAK- KOSELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Windpower Oy Asiakirjatyyppi Kasvillisuus- ja lepakkoselvitys Päivämäärä 17.12.2013 Viite 1510008051 ILMATAR KINKKULANMÄEN KAS- VILLISUUS- JA LEPAK- KOSELVITYS ILMATAR KINKKULANMÄEN

Lisätiedot

YLIVIESKAN PAJUKOSKEN TUULIVOIMAPUISTO. Luontoselvityksen täydennys muuttuneille voimalapaikoille ja maakaapelireitille LIITE 3 TM VOIMA OY

YLIVIESKAN PAJUKOSKEN TUULIVOIMAPUISTO. Luontoselvityksen täydennys muuttuneille voimalapaikoille ja maakaapelireitille LIITE 3 TM VOIMA OY S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A TM VOIMA OY YLIVIESKAN PAJUKOSKEN TUULIVOIMAPUISTO Luontoselvityksen täydennys muuttuneille voimalapaikoille ja maakaapelireitille LIITE 3 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

Tampereen Saarenmaantien alueen lepakkokartoitus 2008. Paavo Hellstedt

Tampereen Saarenmaantien alueen lepakkokartoitus 2008. Paavo Hellstedt Tampereen Saarenmaantien alueen lepakkokartoitus 2008 Paavo Hellstedt Sisällys: Tiivistelmä 3 Johdanto 4 Lepakkokartoituksista yleisesti 4 Lepakkokantojen uhkakuvia 4 Lepakoiden ekologiasta 5 Lepakkolajien

Lisätiedot

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Tmi Marko Vauhkonen, Heinola 20.9.2009 ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO

Lisätiedot

Koiramäen tuulivoimapuiston luontoselvitykset: metson ja teeren soidinselvitys

Koiramäen tuulivoimapuiston luontoselvitykset: metson ja teeren soidinselvitys S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A GREENWATT OY JA KARSTULAN KUNTA Koiramäen tuulivoimapuiston luontoselvitykset: metson ja teeren soidinselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20221 Koiramäen soidinselvitys

Lisätiedot

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY Raportteja 73/2014 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II Luontoselvitys Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19), Nurmon kunta - tielinjauksen II vaihtoehto Luontoselvitys 1. Yleistä Tämän luontoselvityksen

Lisätiedot

ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS

ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS Vastaanottaja Pohjanmaan Tuuli Oy Asiakijatyyppi Ra portti Päivämäärä 24.1.2015 0 ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS c RAM B&L ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHANKE PETOLINTUJEN

Lisätiedot

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys Liite 5 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KAUHAVAN KAUPUNKI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 4.2.2015 P24345P002 1 (11) Tuomo Pihlaja 4.2.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

Liperin tuulivoimalat

Liperin tuulivoimalat Muuttolinnustoselvitys Aappo Luukkonen 1.0 5.6.2015 5.6.2015 1 (4) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 1.1 Liperin tuulivoimahanke... 2 1.2 Muuttolintuseurannan menetelmät ja aineisto... 2 1.3 Törmäysmalli... 3 2

Lisätiedot

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle.

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Tarmo Saastamoinen 2010. Kuva.1 Kaatunut kuusenrunko Nouvanlahdesta. LIITO-ORAVA: Liito-orava (pteromys volans)on

Lisätiedot

Laihian Rajavuoren tuulivoima-alue Osayleiskaavan luontoselvitys Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy

Laihian Rajavuoren tuulivoima-alue Osayleiskaavan luontoselvitys Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy Laihian Rajavuoren tuulivoima-alue Osayleiskaavan luontoselvitys 18.8.2013 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy 2 Sisällys 1 Johdanto 3 2 Maastotarkastuksen tulokset

Lisätiedot

Rahola, Tykkitienkatu asemakaava-alueen lepakkokartoitus 2006

Rahola, Tykkitienkatu asemakaava-alueen lepakkokartoitus 2006 Rahola, Tykkitienkatu asemakaava-alueen lepakkokartoitus 2006 Kartoitusraportti Syyskuu 2006 Yrjö Siivonen & Terhi Wermundsen Wermundsen Consulting Oy / Batcon Group Sisällys 1. Johdanto...2 2. Tutkimusalue

Lisätiedot

GOLD FIELDS ARCTIC PLATINUM OY Suhangon kaivoshankkeen laajennus TÄYDENTÄVÄ LINNUSTOSELVITYS 2012. Suhangon täydentävä linnustoselvitys

GOLD FIELDS ARCTIC PLATINUM OY Suhangon kaivoshankkeen laajennus TÄYDENTÄVÄ LINNUSTOSELVITYS 2012. Suhangon täydentävä linnustoselvitys TÄYDENTÄVÄ LINNUSTOSELVITYS 2012 16UEC0227 30.11.2012 GOLD FIELDS ARCTIC PLATINUM OY Suhangon kaivoshankkeen laajennus Suhangon täydentävä linnustoselvitys Gold Field Arctic Platinum Oy Suhangon täydentävä

Lisätiedot

MAKKARA-AAVAN VIITASAMMAKKOSELVITYS RANUA

MAKKARA-AAVAN VIITASAMMAKKOSELVITYS RANUA MAKKARA-AAVAN VIITASAMMAKKOSELVITYS RANUA 2017 Makkara-aavan viitasammakkoselvitys 2017 1 (5) Sisältö 1 Tehtävän sisältö ja selvitysalue... 2 2 Menetelmät... 3 3 Tulokset... 3 4 Tulosten tarkastelu ja

Lisätiedot

Tampereen Vuoreksen Virolaisen-Koukkujärven alueen linnustoselvitys

Tampereen Vuoreksen Virolaisen-Koukkujärven alueen linnustoselvitys Tampereen Vuoreksen Virolaisen-Koukkujärven alueen linnustoselvitys Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön kehittäminen Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ry. Pekka Rintamäki 2008 2 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Pyhäjärven rantaosayleiskaava

Pyhäjärven rantaosayleiskaava KITEEN KAUPUNKI Pyhäjärven rantaosayleiskaava Viitasammakkoselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 10.11.2014 P23479P003 Viitasammakkoselvitys I (I) Partanen Janne 10.11.2014 Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

Viitasammakkoselvitys

Viitasammakkoselvitys Härkmeren tuulivoimapuiston YVA ja 14.6.2013 1 (8) Härkmeren tuulivoimapuiston YVA ja Viitasammakkoselvitys Heikki Holmén 14.6.2013 14.6.2013 2 (8) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 VIITASAMMAKKO (RANA ARVALIS)...

Lisätiedot

Niiralan luonto- ja linnustoselvitys

Niiralan luonto- ja linnustoselvitys Niiralan luonto- ja linnustoselvitys ympäristöalan asiantuntija Elokuu 2014 www.osuuskuntatoimi.fi Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Luontoselvitys... 2 2.1 Menetelmät... 2 2.2 Selvitysalue... 3 2.3

Lisätiedot

Hollolan Miekkiön-Luhdantaustan alueen kanalintuselvitys, täydennetty versio 4.10.2015

Hollolan Miekkiön-Luhdantaustan alueen kanalintuselvitys, täydennetty versio 4.10.2015 Liite 1. Hollolan Miekkiön-Luhdantaustan alueen kanalintuselvitys, täydennetty versio 4.10.2015 1. Tuulivoiman vaikutukset kanalintuihin 1.1. Rakentamisen aikaiset vaikutukset Tuulivoimarakentaminen voi

Lisätiedot

YIT Rakennus Oy. Kyyjärven Peuralinnan tuulivoimapuiston lepakkoselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY

YIT Rakennus Oy. Kyyjärven Peuralinnan tuulivoimapuiston lepakkoselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY YIT Rakennus Oy Kyyjärven Peuralinnan tuulivoimapuiston lepakkoselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY Raportteja 65/2014 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen yleiskuvaus... 3 Työstä vastaavat

Lisätiedot

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS Pekka Routasuo 30.12.2011 KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

Ulppaanmäen tuulivoimapuiston luontoselvitykset: metson ja teeren soidinselvitys

Ulppaanmäen tuulivoimapuiston luontoselvitykset: metson ja teeren soidinselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA GREENWATT OY JA VIITASAAREN KAUPUNKI tuulivoimapuiston luontoselvitykset: metson ja teeren FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20221 1 (8) Tuomo Pihlaja Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

9M VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi

9M VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi 10.5.2010 VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi 1 Vapo Oy: Lampien viitasammakkoselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 3 3.1 Sammallampi 3 3.2 Ahvenlampi 4 3.3 Haukilampi

Lisätiedot

LAPUAN JOUTTIKALLION TUULIVOIMAHANKE

LAPUAN JOUTTIKALLION TUULIVOIMAHANKE S U U N N IT T E L U JA T EK N IIK K A INNOPOWER OY LAPUAN JOUTTIKALLION TUULIVOIMAHANKE TUULIVOIMASELVITYS täydentävät ympäristöselvitykset FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 22.10.2012, rev 20.5.2013 YMPÄRISTÖSELVITYS

Lisätiedot

TUULIWATTI OY NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAPUISTON LEPAKKOSELVITYS

TUULIWATTI OY NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAPUISTON LEPAKKOSELVITYS Vastaanottaja TuuliWatti Oy Asiakirjatyyppi Lepakkoselvitys Päivämäärä 22.12.2011 Viite 82129132-04 TUULIWATTI OY NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAPUISTON LEPAKKOSELVITYS TUULIWATTI OY NÄSEN KARTANON LEPAKKOSELVITYS

Lisätiedot

Ailangan ja Askantunturin (Kemijärvi) tuulipuistoalueen lepakkoesiarviointi 2010

Ailangan ja Askantunturin (Kemijärvi) tuulipuistoalueen lepakkoesiarviointi 2010 Ailangan ja Askantunturin (Kemijärvi) tuulipuistoalueen lepakkoesiarviointi 2010 Nina Hagner Wahlsten, BatHouse. 28.2.2010. 1 Johdanto 2 2 Lepakot ja tuulivoima 2 3 Lepakoiden suojelu 3 4 Lepakoiden ekologiaa

Lisätiedot

LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ

LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ Vaasan kaupunki, kaavoitus LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ TILANNE 18.6.2018 1. YLEISTÄ Vaasan Laajametsän suurteollisuualueen yleis- ja asemakaava-alueille on tehty

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 MENELMÄT... 2 3 MAAPERÄ... 3 4 VESISTÖT JA POHJAVEDET... 4 5 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

Lisätiedot

HUITTISTEN KIIMASSUON TUULIPUISTOHANKKEEN LEPAKKOKARTOITUS 2014

HUITTISTEN KIIMASSUON TUULIPUISTOHANKKEEN LEPAKKOKARTOITUS 2014 HUITTISTEN KIIMASSUON TUULIPUISTOHANKKEEN LEPAKKOKARTOITUS 2014 FT Thomas Lilley Yhteenveto Lepakkokartoitus toteutettiin Kiimassuon tuulipuistohankkeen alueella yhteensä neljänä yönä kesän 2014 aikana:

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

LAMMINRAHKAN LEPAKKOSELVITYS 2008

LAMMINRAHKAN LEPAKKOSELVITYS 2008 LAMMINRAHKAN LEPAKKOSELVITYS 2008 KARTOITUSRAPORTTI 1.9.2008 Otsikko: Lamminrahkan lepakkoselvitys 2008 Tekijät: Teemu Virtanen & Petteri Vihervaara/ Biologitoimisto Vihervaara Oy Kannen kuva: Isoviiksisiippa/Teemu

Lisätiedot

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 INVENTOITU ALUE... 3 1. Repolahden perukka. 3 LIITTEET Kansikuva: Repolahden perukan rantaa

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 3 Topografia 3 Kallioperä 4 Maaperä 4 Maanpeite 5 Pohjavesialueet 5 Selvitysalueen luontokohteet Luontokohteet

Lisätiedot

PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010

PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 Marko Vauhkonen 1.8.2010 PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN

Lisätiedot

Lepakkokartoitusohjeet

Lepakkokartoitusohjeet Lepakkokartoitusohjeet avuksi tilaajalle ja kartoittajalle Lepakkoseminaari 19.3.2011 Markku Lappalainen Lepakkokartoitusohjeet Miksi lepakot tulee kartoittaa? Tarve ohjeelle ja hyville käytännöille SLTY:n

Lisätiedot

Hallakankaan tuulivoimapuiston luontoselvitykset

Hallakankaan tuulivoimapuiston luontoselvitykset SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KYYJÄRVEN KUNTA tuulivoimapuiston luontoselvitykset FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 19.1.2015 P20221 1 (23) Tuomo Pihlaja 19.1.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue...

Lisätiedot

Viitasammakkoselvitys, Polvisuo Ii

Viitasammakkoselvitys, Polvisuo Ii Vapo Oy Aappo Luukkonen Juha Parviainen Teppo Mutanen 11.12.2015 11.12.2015 1 (6) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 4 3 TULOKSET... 4 3.1 Yleiskuvaus... 4 3.2 Selvitysalueen merkitys

Lisätiedot

Korvennevan tuulivoimapuisto

Korvennevan tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A OTSOTUULI OY Korvennevan tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 27.3.2015 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Korvennevan

Lisätiedot

ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015

ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015 ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015 YLEISTÄ Tavoitteena oli selvittää lajin esiintymistä suunnitelluilla tuulivoima-alueilla. Selvitysalueiden laajuuden vuoksi valittiin niiltä kartta-

Lisätiedot

HERRAINSUON LEPAKKOSELVITYS 2007 TAMPEREEN KAUPUNGIN ASEMAKAAVA NO 7957

HERRAINSUON LEPAKKOSELVITYS 2007 TAMPEREEN KAUPUNGIN ASEMAKAAVA NO 7957 HERRAINSUON LEPAKKOSELVITYS 2007 TAMPEREEN KAUPUNGIN ASEMAKAAVA NO 7957 KARTOITUSRAPORTTI 17.8.2007 Otsikko: Herrainsuon lepakkoselvitys 2007 Tekijät: Teemu Virtanen & Petteri Vihervaara/ Biologitoimisto

Lisätiedot

ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS

ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LAUSUNTO LIITO-ORAVAN ESIINTYMISESTÄ JA ELINYMPÄRISTÖISTÄ KUIVISTONMÄEN ALUEELLA Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 21.10.2015 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Manner-Naantalin osayleiskaavan uudisrakentamisalueiden lepakkopotentiaalin arviointi

Manner-Naantalin osayleiskaavan uudisrakentamisalueiden lepakkopotentiaalin arviointi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A NAANTALIN KAUPUNKI Manner-Naantalin osayleiskaavan uudisrakentamisalueiden lepakkopotentiaalin arviointi Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23569 Raportti Mäkelä

Lisätiedot

Tuulipuisto Oy Kyyjärvi Luontotyyppikartoitus 7.11.2013. Tarkastanut: FM Päivi Vainionpää Laatija: FM Satu Pietola

Tuulipuisto Oy Kyyjärvi Luontotyyppikartoitus 7.11.2013. Tarkastanut: FM Päivi Vainionpää Laatija: FM Satu Pietola Tuulipuisto Oy Kyyjärvi Luontotyyppikartoitus 7.11.2013 Tarkastanut: FM Päivi Vainionpää Laatija: FM Satu Pietola Asiakas Winda Invest Oy Gallen-Kallelankatu 7 28100 Pori Yhteyshenkilö Kalle Sivill Puh.

Lisätiedot