OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO"

Transkriptio

1 OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu Rehtorin päätös 107/10/2010 1(52)

2 Sisältö: 1. Johdanto 2. Toimiala 3. Rakennusalan perustutkinnon rakenne ja muodostuminen 4. Ammatilliset tutkinnon osat 4.1 Kaikille pakolliset tutkinnon osat Perustustyöt 4.2 Talonrakennuksen koulutusohjelma, talonrakentaja Runkovaiheen työt 4.5 Valinnaiset tutkinnon osat Talonrakentaja Sisävalmistusvaiheen työt Ulkoverhous- ja kattotyöt (tarjotaan Jyväskylän ao:ssa) Muuraus Laatoitus Raudoitus ja betonointi (tarjotaan Jyväskylän ao:ssa) Teräsrakentaminen (tarjotaan Jämsän ao:ssa) Korjausrakentaminen Rakentamispalvelut (tarjotaan Jyväskylän ao:ssa) Tutkinnon osa muusta ammatillisesta perustutkinnosta Muut valinnaiset tutkinnon osat Yrittäjyys Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen Lukio-opinnot 5. Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat 6. Vapaasti valittavat tutkinnon osat 7. Arviointi 8. Opinnäyte 9. Opintokortti- ja todistusmallit LIITTEET 2(52)

3 LIITE 1 Opintojen eteneminen, ajoitus ja järjestäminen, talonrakentaja LIITE 2 Ammattiosaamisen näyttöjen toteutussuunnitelma, talonrakentaja 3(52)

4 1. Johdanto Jyväskylän koulutuskuntayhtymä tarjoaa rakennusalan perustutkinto-opintoja kolmessa oppilaitoksessa. Talonrakennuksen koulutusohjelma voidaan opiskella Jyväskylän ja Jämsän ammattiopistoissa ja maarakennuskoneenkuljetuksen koulutusohjelma Jyväskylän aikuisopistossa. Koulutusohjelmissa voi erikoistua paikallisen elinkeinoelämän tarpeiden mukaisiin ammatteihin kaikille valinnaisten tutkinnonosien avulla. Koulutusta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä maakunnan yritysten kanssa. Yritykset tarjoavat opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet työssäoppimiseen, mikä takaa ajan tasalla olevan koulutuksen ja edistää tutkinnon suorittaneiden opiskelijoiden työllistymistä oman alan ammattitehtävissä. 2. Toimiala Rakennusala ympäröi elämäämme kaikkialla yhteiskunnassa. Rakennusalan ammattilaiset vastaavat rakennetun ympäristön kunnossapidosta ja jatkuvasta uudisrakentamisesta. Talonrakentaminen on näkyvin ja tunnetuin osa rakennusalaa. Talonrakentamisen lisäksi alan ammattilaisten tehtäviä ovat maarakennustyöt, tie- ja vesirakennustyöt sekä muut yhdyskuntatekniset työt. Talonrakentajat, muurarit, maarakentajat, maarakennuskoneenkuljettajat sekä muut rakennusalan ammattilaiset sijoittuvat rakennusliikkeiden, valtion, kuntien sekä rakennusaine- ja elementtiteollisuuden palvelukseen. Rakennusalan ammattilaisen on osattava soveltaa oppimiaan taitoja ja tietoja vaihtelevissa työelämän tilanteissa. Hän pystyy näkemään työnsä osana suurempia tehtäväkokonaisuuksia ja pystyy ottamaan huomioon eri rakennusalan ammattilaisten tehtävät omassa työssään. Rakennusalan ammattilaisen on osattava lukea sekä talonrakentamiseen että maarakentamiseen liittyviä piirustuksia. Rakennustyömaalla työskentely edellyttää turvallisuusajattelua, omaaloitteisuutta, yhteistyökykyä ja yrittäjyysajattelua. Rakennusalan yritykset ovat kooltaan yhden työntekijän yrityksistä satoja henkilöitä työllistäviin. Toimiala kattaa infrastruktuurin ja talonrakentamisen uudistuotannon. Tulevaisuudessa korostuu korjausrakentamisen sektori. Maakunnan rakennustuotanto tarvitsee vakiintuneen määrän osaajia kausivaihteluista huolimatta. Keski-Suomen maakunta muodostaa rakennusalan näkökulmasta yhtenäisen kokonaisuuden, jolla rakennusalan yritykset liikkuvat jouheasti seutukunnalta toiselle. Jyväskylän seutu muodostaa satelliittimaisen toimialueen keskustan, jonka kautta alueet luontevasti linkittyvät toisiinsa. Tämä muodostaa pohjan myös tuleville yhteistoiminnan kehityshankkeille alueiden, yritysten ja oppilaitosten kesken. 4(52)

5 3. Rakennusalan perustutkinnon rakenne ja muodostuminen, talonrakennuksen koulutusohjelma (120 OV) RA Ammatilliset tutkinnon osat 90 OV RA Kaikille pakolliset tutkinnon osat (50 ov) RA Perustustyöt 15 ov Koulutusohjelmittain eriytyvät pakolliset tutkinnon osat (35 ov) RA Talonrakennuksen koulutusohjelma, talonrakentaja RA Runkovaiheen työt 35 ov RA Valinnaiset tutkinnon osat, talonrakentajat (10 40 OV) RA Sisävalmistusvaiheen työt RA Ulkoverhous- ja kattotyöt (tarjotaan Jyväskylän ao:ssa) RA Muuraus RA Laatoitus RA Raudoitus ja betonointi (tarjotaan Jyväskylän ao:ssa) RA Teräsrakentaminen (tarjotaan Jämsän ao:ssa) RA Korjausrakentaminen RA Rakentamispalvelut (tarjotaan Jyväskylän ao:ssa) 10 ov 10 ov 10 ov 10 ov 10 ov 10 ov 10 ov 10 ov RA Tutkinnon osa muusta ammatillisesta perustutkinnosta 10 OV RA Muut valinnaiset tutkinnon osat RA Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 2 ov Lukio-opinnot 10 ov RA Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat Pakolliset tutkinnon osat Pakollisten tutkinnon osien valinnaiset lisäopinnot RA Vapaasti valittavat tutkinnon osat 20 OV 16 ov 4 ov 10 ov 5(52)

6 4. Ammatilliset tutkinnon osat 4.1 Kaikille pakolliset tutkinnon osat Perustustyöt, 15 ov. Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Perustustöiden perusteet perustamistavat ja keskeiset käsitteet perustus materiaalien ominaisuudet ja perustusrakenteiden toiminnan pääperiaatteet perustustyötä koskevat piirustukset, työselitykset ja suunnitelmat maa-ainesten luokitus ja niiden käyttökohteet perustustöissä täyttö-, tiivistys-, salaoja-, viemäri-, lämmöneritys- ja vedeneristystyöt väliaikaisten LVIS-asennusten kunnossapito sekä avustavat työt työlainsäädännön perusteet Perustustöiden sisältö oman työn suunnittelu materiaalilaskelmineen yleisimpien perustusmateriaalien vastaanotto, varastointi ja suojaus omaan työhön liittyvät mittaukset perusmittavälineillä perustusmateriaalien huolellinen ja taloudellinen käyttö perustustöiden muotti-, raudoitus-, betonointi-, purku- ja jälkihoitotyöt perustuselementtien asennustyöt ja perustusten harkkomuuraustyöt laatumääräysten perusteet ja oman työn vaikutus laatuun jätteiden lajittelu ja mahdollinen uusiokäyttö rakennustyömaan eri vaiheiden tunteminen työmaan muut urakoitsijat ja toimijat yhteistyökumppaneina yrittäjyyden merkitys rakennusalalla Työturvallisuus henkilökohtaisten suojainten käyttö turvallisuusohjeiden noudattaminen oman ja muiden turvallisuuden huomioiminen perustustöiden tavallisten materiaalien ja työvälineiden turvallinen käyttö toiminta- ja työkyvyn ylläpitäminen Oppimistehtävät 6(52)

7 Ohjatut oppimistehtävät Oppimistehtäviin sisältyy työsuunnitelman tekeminen ja itsearviointi työkalupakin tms. tekeminen sisältää perusperehdytyksen turvalliseen koneiden ja laitteiden käyttöön perustusharkkojen muuraaminen ja niihin liittyvät raudoituksen periaatteet pilari- ja anturamuotin tai sokkeli- ja anturamuotin sekä raudoituksen tekeminen perustustöiden täyttö-, tiivistys-, salaoja-, viemäri-, lämmöneristys- ja vedeneristystyöt työturvallisuustehtävä / laitteet (1. vuonna) betonintiivistin (vibra), kulmahiomakone, laastin sekoitin, maantiivistin, moottori- tai ketjusaha, nostoapuvälineet, työmaasirkkeli, teräsleikkuri ja taivutin, paineilmanaulain ja kompressori, porakone, poravasara ja/tai piikkauskone, pyörösaha. tulityökortti ja työturvallisuuskortti toiminta- ja työkyvyn ylläpitäminen sekä perustaidot ensiavun antamiseen Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät perustustyön työsuunnitelman tekeminen piirustuksen ja/tai työselityksen mukaan sisältäen materiaali- ja työmenekkilaskelmat, työvaiheet ja työturvallisuuden perustamistapoihin, materiaaleihin, työkaluihin ja laatuvaatimuksiin perehtyminen erilaiset maalajit ja perustamistavat perustustöiden rakennusmateriaalit ja niiden työ- ja asennusohjeet perustustöiden työkalut, työ- ja apuvälineet betonilaadut ja niiden käyttökohteet perustustöissä perustusmateriaalien vastaanotto, varastointi ja suojaus rakennusalan työsuhdelainsäädäntöön perehtyminen Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiantuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. 7(52)

8 Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen harjoitustyömailla, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattitaito pyritään osoittamaan tekemällä perustustöitä mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaisuudessaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava vähintään: 8(52)

9 Työprosessin hallinta: kokonaisuudessaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: perustustyömenetelmien hallinta Työn perustana olevan tiedon hallinta: piirustusten tulkitseminen Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaisuudessaan Arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota työturvallisuuteen. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Muu osaamisen arviointi Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: perustuselementtien asennuksen hallinta arvioitava tehtävä, haastattelu tai tentti työvälineiden ja materiaalin hallinta tutkinnonosan loppuvaiheen osaamisen seuranta, arvioitava tehtävä, haastattelu tai tentti jätteiden lajittelu tutkinnonosan loppuvaiheen osaamisen seuranta, arvioitava tehtävä, haastattelu tai tentti Työn perustana olevan tiedon hallinta: rakennustyömaan vaiheiden tunteminen arvioitava tehtävä, haastattelu tai tentti työmaalla toimiminen tutkinnonosan loppuvaiheen osaamisen seuranta, arvioitava tehtävä, haastattelu tai tentti materiaalien ominaisuuksien tunteminen tutkinnonosan loppuvaiheen osaamisen seuranta, arvioitava tehtävä, haastattelu tai tentti Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön aineisto. 9(52)

10 4.2 Talonrakennuksen koulutusohjelma, talonrakentaja Runkovaiheet työt, 35 ov. Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Tutkinnonosan teemat ja sisällöt opiskellaan seuraavissa oppimisjaksoissa Runkovaiheen töiden perusteet Runkovaiheentöiden perusteet oppimisjakso runkovaiheentöitä koskevat piirustukset, työselitykset ja suunnitelmat runko- ja eristysmateriaalien toiminnan pääperiaatteet yleisimmät runko- ja eristysmateriaalit, niiden ominaisuudet ja yhteistoiminta eri olosuhteissa Runkovaiheen töiden sisältö Runkotyöt oppimisjakso oman työn suunnittelu materiaali- ja työmenekkilaskelmineen yleisimpien runkotöiden materiaalien vastaanotto, varastointi ja suojaus ulko- ja väliseinän sekä vesikaton runkotöitä eristystöineen runkomateriaalien huolellinen ja taloudellinen käyttö runkotyöhön liittyvät mittaukset perusmittavälineillä esim. mittanauha, vesivaaka ja tasolaseri Runkotöihin liittyvät työt oppimisjakso taloteknisten järjestelmien (sähkö-, lämmitys-, viemäröinti- ja ilmastointityöt) huomioiminen ikkunoiden ja ovien asentamisen toteuttamistavat muiden ammattiryhmien huomioiminen, yhteistyökyky erilaisten ihmisten kanssa ja työryhmässä toimiminen laatumääräykset ja oman työn vaikutus laatuun oman työn suullinen esittely ja arviointi Työturvallisuus Työturvallisuus oppimisjakso henkilökohtaisten suojainten käyttö turvallisuusohjeiden noudattaminen runkotöiden tavallisten materiaalien, koneiden, laitteiden ja työvälineiden turvallinen käyttö oman ja muiden turvallisuuden huomioiminen toiminta ja työkyvyn ylläpitäminen 10(52)

11 Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Oppimistehtäviin sisältyy työsuunnitelman tekeminen ja itsearviointi työturvallisuustehtävä / laitteet (1. vuonna) asentaa harjakatto- ja holvireunakaiteet, käyttää henkilönostimia, käyttää nosturin ohjausmerkkejä, pystyttää yli kaksi metriä korkean telineen ulko- ja väliseiniin tai vesikattoon liittyviä runkotöitä muurausharjoitustyö ikkuna- ja/tai oviasennustyö runkorakentamiseen liittyviin perusmittavälineisiin esim. mittanauhaan, vesivaakaan ja tasolaseriin liittyvä tehtävä Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät: runkotöihin liittyvän toteuttamissuunnitelman tekeminen sisältäen esisuunnittelun, materiaali- ja työmenekkilaskelmien teon, työvaihesuunnittelun ja työturvallisuussuunnitelman teon runkomateriaaleihin, työkaluihin ja laatuvaatimuksiin liittyvä perehtymistehtävä eristysmateriaaleihin liittyvä perehtymistehtävä taloteknisten järjestelmien(sähkö-, lämmitys-, viemäröinti- ja ilmastointityöt) oppimistehtävä moduulimitoitukseen perehtymistehtävä Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiantuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. 11(52)

12 Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen harjoitustyömailla, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattitaito pyritään osoittamaan tekemällä runkotöitä mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaisuudessaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava vähintään: Työprosessin hallinta: 12(52)

13 kokonaisuudessaan, Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: runkotyömenetelmien hallinta sekä työvälineiden ja materiaalien hallinta Työn perustana olevan tiedon hallinta piirustusten tulkitseminen Elinikäisen oppimisen avaintaidot: terveyden, turvallisuuden ja toimintakyvyn huomioon ottaminen sekä vuorovaikutus ja yhteistyö Arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota työturvallisuuteen. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla Muu osaamisen arviointi Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: ovi- tai ikkuna-asennuksen hallinta tutkinnonosan loppuvaiheen osaamisen seuranta, arvioitava tehtävä, haastattelu tai tentti Työn perustana olevan tiedon hallinta: materiaalien ominaisuuksien tunteminen, arvioitava tehtävä, haastattelu tai tentti LVIS-järjestelmien tunteminen arvioitava tehtävä, haastattelu tai tentti Muu arviointi dokumentoidaan ja arviointiaineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön arviointiaineisto. 13(52)

14 4.5 Valinnaiset tutkinnon osat Jyväskylän koulutuskuntayhtymä tarjoaa seuraavat valinnaiset tutkinnon osat: Talonrakentaja: Sisävalmistusvaiheen työt Ulkoverhous- ja kattotyöt (tarjotaan Jyväskylän ao:ssa) Muuraus Laatoitus Raudoitus ja betonointi (tarjotaan Jyväskylän ao:ssa) Korjausrakentaminen Teräsrakentaminen (tarjotaan Jämsän ao:ssa) Rakentamispalvelut (tarjotaan Jyväskylän ao:ssa) Edellä lueteltujen valinnaisten tutkinnon osien sijaan/lisäksi opiskelija voi valita 10 ov tutkinnon perusteiden kohdan 4.5 muista kaikille valinnaisista tutkinnon osista. Tällöin opetusmenetelmänä on työssäoppiminen, mikä edellyttää sopivan työssäoppimipaikan saamista. 14(52)

15 Talonrakentaja Sisävalmistusvaiheen työt 10 ov. Teemat ja sisällöt Sisävalmistusvaiheen töiden perusteet yleisimpien sisävalmistusvaiheen töiden materiaalien vastaanotto, varastointi ja suojaus sisävalmistusmateriaalien fysikaaliset ominaisuudet yleisimmät sisävalmistusmateriaalit, niiden ominaisuudet ja yhteistoiminta eri olosuhteissa työelämän käytänteet Sisävalmistusvaiheen töiden sisältö materiaalien valitseminen ja määrälaskelmien tekeminen piirustusten mukaan sisävalmistusvaiheen työvälineiden ja materiaalin huolellinen ja taloudellinen käyttö oman työn suunnittelu materiaali- ja työmenekkilaskelmineen työn tekeminen, kuten seinien ja kattojen levytys- ja panelointityöt sekä lattioiden parketti-, laminaatti- ja lautalattiatyöt ja listoitukset, sekä sisävalmistusvaiheen töihin liittyvät mittaustyöt laatumääräykset ja oman työn vaikutus laatuun työhön liittyvät aloitus ja lopetustyöt muiden ammattiryhmien huomioiminen, yhteistyökyky erilaisten ihmisten kanssa ja työryhmässä toimiminen oman työnsä suullinen esittely ja arviointi Työturvallisuus henkilökohtaisten suojainten käyttö turvallisuusohjeiden noudattaminen sisävalmistusvaiheen töissä tarvittavien tavallisten materiaalien, koneiden, laitteiden ja työvälineiden turvallinen käyttö oman ja muiden turvallisuuden huomioiminen toiminta ja työkyvyn ylläpitäminen Ohjatut oppimistehtävät: Oppimistehtäviin sisältyy työsuunnitelman tekeminen ja itsearviointi levytys- tai panelointityö laminaatin tai parketin asennus- ja listoitustyö väliovien tai ikkunoiden asennus sisäkalusteiden ja varusteiden asennus Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät: 15(52)

16 sisävalmistusvaiheen toteutussuunnitelman tekeminen sisältäen esisuunnittelun, materiaali- ja työmenekkilaskelmien teon, työvaihesuunnittelun ja työturvallisuussuunnitelman teon materiaaleihin, työkaluihin ja laatuvaatimuksiin perehtymistehtävä opiskelija perehtyy erilaisiin sisävalmistukseen liittyviin materiaaleihin, asennusohjeisiin, erilaisiin kiinnitystarvikkeisiin ja kiinnitystapoihin sekä laatuvaatimuksiin mm. RYL:n mukaan Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiantuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen harjoitustyömailla, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi 16(52)

17 Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattitaito pyritään osoittamaan tekemällä sisävalmistusvaiheen töitä mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaisuudessaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava vähintään: Työprosessin hallinta: oman työn suunnittelu ja suunnitelman tekeminen Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta piirustusten tulkitseminen Elinikäisen oppimisen avaintaidot: terveyden, turvallisuuden ja toimintakyvyn huomioon ottaminen. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla Muu osaamisen arviointi Työprosessien hallinta työn kokonaisuuden hallinta sekä taloudellinen ja laadukas toiminta opiskelijan ja työpaikkaohjaajan haastattelut tai oppimistehtävät tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi Työn perustana olevan tiedon hallinta: 17(52)

18 materiaalien ominaisuuksien tunteminen, kirjallinen oppimistehtävä tai tentti tai haastattelu tai toteutusratkaisujen seuranta ja arviointi Elinikäisen oppimisen avaintaidot: itsearviointi opiskelijan laatima itsearviointi osaamisen arviointia varten oppiminen ja ongelmanratkaisu opiskelijan ja työpaikkaohjaajan haastattelut tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi Muu arviointi dokumentoidaan ja arviointiaineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön arviointiaineisto. 18(52)

19 4.5.2 Ulkoverhous- ja kattotyöt 10 ov (tarjotaan Jyväskylän ao:ssa). Teemat ja sisällöt Ulkoverhous- ja kattotöiden perusteet yleisimpien ulkoverhous- ja kattotöiden materiaalien vastaanotto, varastointi ja suojaus ulkoverhous- ja kattomateriaalien fysikaaliset ominaisuudet yleisimmät ulkoverhous- ja kattomateriaalit, niiden ominaisuudet ja yhteistoiminta eri olosuhteissa työelämän käytänteet Ulkoverhous- ja kattotöiden sisältö oman työn suunnittelu piirustusten ja työselityksen avulla sekä materiaali- ja työmenekkilaskelmien tekeminen ulkoverhous- tai kattotöiden tekeminen kuten puuverhoukset tuulensuojasta valmiiseen pintaan sekä pieli- ja räystään aluslaudoitukset tai vesikattojen pinnoitukset tiilellä, profiilipellillä tai palahuovalla kattotuolista valmiiseen pintaan ulkoverhous- ja kattotöiden tavallisten työvälineiden ja materiaalin huolellinen ja taloudellinen käyttö sekä erilaisten kiinnitystarvikkeiden ja tarvittavien tukirakenteiden huomioiminen laatumääräykset ja oman työn vaikutus laatuun työhön liittyvät aloitus ja lopetustyöt muiden ammattiryhmien huomioiminen, yhteistyökyky erilaisten ihmisten kanssa ja työryhmässä toimiminen oman työnsä suullinen esittely ja arviointi Työturvallisuus henkilökohtaisten suojainten käyttö turvallisuusohjeiden noudattaminen ulkoverhous- ja kattotöissä tarvittavien tavallisten materiaalien, koneiden, laitteiden ja työvälineiden turvallinen käyttö oman ja muiden turvallisuuden huomioiminen toiminta ja työkyvyn ylläpitäminen Ohjatut oppimistehtävät: Oppimistehtäviin sisältyy työsuunnitelman tekeminen ja itsearviointi ulkoverhoustyö kattotyö Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät: ulkoverhous- tai kattotyön toteutussuunnitelman tekeminen 19(52)

20 sisältäen esisuunnittelun, materiaali- ja työmenekkilaskelmien teon, työvaihesuunnittelun ja työturvallisuussuunnitelman teon materiaaleihin, työkaluihin ja laatuvaatimuksiin perehtymistehtävä opiskelija perehtyy erilaisiin katto- ja julkisivumateriaaleihin, kattoturvatarvikkeisiin, asennusohjeisiin, erilaisiin kiinnitystarvikkeisiin, katto ja julkisivutyökaluihin sekä laatuvaatimuksiin Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiantuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen harjoitustyömailla, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. 20(52)

21 Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattitaito pyritään osoittamaan tekemällä ulkoverhous- ja kattotöitä mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaisuudessaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytöllä on arvioitava vähintään: Työprosessin hallinta: oman työn suunnittelu ja suunnitelman tekeminen Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta piirustusten tulkitseminen Elinikäisen oppimisen avaintaidot: terveyden, turvallisuuden ja toimintakyvyn huomioon ottaminen. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä tai tutkintosuorituksessa osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla Muu osaamisen arviointi Työprosessien hallinta työn kokonaisuuden hallinta sekä taloudellinen ja laadukas toiminta opiskelijan ja työpaikkaohjaajan haastattelut tai oppimistehtävät tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi Työn perustana olevan tiedon hallinta: materiaalien ominaisuuksien tunteminen, 21(52)

22 kirjallinen oppimistehtävä tai tentti tai haastattelu tai toteutusratkaisujen seuranta ja arviointi Elinikäisen oppimisen avaintaidot: itsearviointi opiskelijan laatima itsearviointi osaamisen arviointia varten oppiminen ja ongelmanratkaisu opiskelijan ja työpaikkaohjaajan haastattelut tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi Muu arviointi dokumentoidaan ja arviointiaineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön arviointiaineisto. 22(52)

23 4.5.3 Muuraus 10 ov. Teemat ja sisällöt Muuraustöiden perusteet yleisimpien muuraustöiden materiaalien vastaanotto, varastointi ja suojaus muurausmateriaalien fysikaaliset ominaisuudet yleisimmät muurausmateriaalit, niiden ominaisuudet ja yhteistoiminta eri olosuhteissa työelämän käytänteet Muuraustöiden sisältö oman työn suunnittelu piirustusten ja työselityksen avulla sekä materiaali- ja työmenekkilaskelmien tekeminen muuraustöiden normaalit mittaukset muuraustöiden tavallisten työvälineiden käyttö suunnitelmien mukaisen rakenteen muuraaminen huomioiden materiaalien ominaisuudet ja materiaalien yhteistoiminnan sekä palo- ja laatunormit materiaalien huolellinen ja taloudellinen käyttö työkohteeseen liittyvät järjestely- ja viimeistelytyöt laatumääräykset ja oman työn vaikutus laatuun työhön liittyvät aloitus ja lopetustyöt muiden ammattiryhmien huomioiminen, yhteistyökyky erilaisten ihmisten kanssa ja työryhmässä toimiminen oman työnsä suullinen esittely ja arviointi Työturvallisuus henkilökohtaisten suojainten käyttö turvallisuusohjeiden noudattaminen muuraustöissä tarvittavien tavallisten materiaalien, koneiden, laitteiden ja työvälineiden turvallinen käyttö oman ja muiden turvallisuuden huomioiminen toiminta ja työkyvyn ylläpitäminen Ohjatut oppimistehtävät: Oppimistehtäviin sisältyy työsuunnitelman tekeminen ja itsearviointi muuraustyö o tekee yksin tai muuraustyöryhmän jäsenenä piirustusten, annettujen ohjeiden ja ohjureiden mukaan muurausta, tekee tavanomaiset muuraustöiden mittaukset, laskee tiilijakoja ja mittaa korkeuksia muurausohjureihin Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät: 23(52)

24 muuraustyön toteutussuunnitelman tekeminen o sisältäen esisuunnittelun, materiaali- ja työmenekkilaskelmien teon, työvaihesuunnittelun ja työturvallisuussuunnitelman teon materiaaleihin ja laatuvaatimuksiin perehtymistehtävä o opiskelija perehtyy erilaisiin muurausmateriaaleihin ja laatuvaatimuksiin Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiantuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen harjoitustyömailla, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi 24(52)

25 Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattitaito pyritään osoittamaan tekemällä muuraustöitä mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaisuudessaan. Ammattiosaamisen näyttö Työprosessin hallinta: oman työn suunnittelu ja suunnitelman tekeminen Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta piirustusten tulkitseminen Elinikäisen oppimisen avaintaidot: terveyden, turvallisuuden ja toimintakyvyn huomioon ottaminen. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla Muu osaamisen arviointi Työprosessien hallinta työaikojen noudattaminen ja laatutavoitteiden mukainen toiminta o opiskelijan ja työpaikkaohjaajan haastattelut tai oppimistehtävät tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi Työn perustana olevan tiedon hallinta: materiaalien ominaisuuksien tunteminen, kirjallinen oppimistehtävä tai tentti tai haastattelu tai toteutusratkaisujen seuranta ja arviointi Elinikäisen oppimisen avaintaidot: itsearviointi opiskelijan laatima itsearviointi osaamisen arviointia varten 25(52)

26 oppiminen ja ongelmanratkaisu opiskelijan ja työpaikkaohjaajan haastattelut tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi työ- ja materiaalimenekkien laskemisessa ja työn toteuttamisessa Muu arviointi dokumentoidaan ja arviointiaineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön arviointiaineisto. 26(52)

27 4.5.4 Laatoitus 10 ov. Teemat ja sisällöt Laatoitustöiden perusteet yleisimpien laatoitustöiden materiaalien vastaanotto, varastointi ja suojaus laatoitusmateriaalien fysikaaliset ominaisuudet yleisimmät laatoitusmateriaalit, niiden ominaisuudet ja yhteistoiminta eri olosuhteissa työelämän käytänteet Laatoitustöiden sisältö oman työn suunnittelu piirustusten ja työselityksen avulla laatoitustyöhön tarvittavan materiaalin laskeminen piirustusten pohjalta sekä laatoitusmitoituksen tekeminen leikkausmittoineen saumajaon suunnittelu, laatoitussuunnitelman tekeminen ja niihin liittyvien mittausten ja laskelmien suorittaminen laatoituspohjan oikaisu- ja tasoitustarpeen arvioiminen sekä laatoitettavan pinnan kosteusmittaukset seinä- ja lattialaatoitustyöt sekä niihin liittyvät pohja- ja esikäsittelytyöt laatoitusmateriaalien työstö ja laastien käsittely sekä materiaalien ominaisuuksien huomioiminen liikuntasaumat ja niiden tiivistykset elastisilla massoilla työkohteeseen liittyvät järjestely- ja viimeistelytyöt laatoitustöiden tavallisten työvälineiden käyttö laatumääräykset ja oman työn vaikutus laatuun työhön liittyvät aloitus ja lopetustyöt muiden ammattiryhmien huomioiminen, yhteistyökyky erilaisten ihmisten kanssa ja työryhmässä toimiminen oman työnsä suullinen esittely ja arviointi Työturvallisuus henkilökohtaisten suojainten käyttö turvallisuusohjeiden noudattaminen laatoitustöissä tarvittavien tavallisten materiaalien, koneiden, laitteiden ja työvälineiden turvallinen käyttö oman ja muiden turvallisuuden huomioiminen toiminta ja työkyvyn ylläpitäminen Ohjatut oppimistehtävät: Oppimistehtäviin sisältyy työsuunnitelman tekeminen ja itsearviointi laatoitustyön tekeminen pohja- ja esikäsittelytöistä viimeistelytöihin 27(52)

28 Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät: laatoitustyön toteutussuunnitelman tekeminen sisältäen esisuunnittelun, materiaali- ja työmenekkilaskelmien teon, työvaihesuunnittelun ja työturvallisuussuunnitelman teon materiaaleihin ja laatuvaatimuksiin perehtymistehtävä opiskelija perehtyy erilaisiin laatoitusmateriaaleihin ja laatuvaatimuksiin Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiantuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen harjoitustyömailla, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. 28(52)

29 Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattitaito pyritään osoittamaan tekemällä laatoitustöitä mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaisuudessaan. Ammattiosaamisen näyttö Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta piirustusten tulkitseminen sekä laatoitusalustan vaatimusten huomioon ottaminen Elinikäisen oppimisen avaintaidot: terveyden, turvallisuuden ja toimintakyvyn huomioon ottaminen sekä itsearviointi Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla Muu osaamisen arviointi Työn perustana olevan tiedon hallinta: materiaalien ominaisuuksien tunteminen, kirjallinen oppimistehtävä tai tentti tai haastattelu tai toteutusratkaisujen seuranta ja arviointi Elinikäisen oppimisen avaintaidot: oppiminen ja ongelmanratkaisu opiskelijan ja työpaikkaohjaajan haastattelut tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi työ- ja materiaalimenekkien laskemisessa ja työn toteuttamisessa 29(52)

30 Muu arviointi dokumentoidaan ja arviointiaineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön arviointiaineisto. 30(52)

31 4.5.5 Raudoitus ja betonointi (tarjotaan Jyväskylän ao:ssa) Teemat ja sisällöt Raudoitus- ja betonointitöiden perusteet raudoitus ja betonointitöissä käytettävien materiaalien vastaanotto, varastointi ja työstö materiaalien ominaisuudet ja teräsbetonirakenteen toiminnan pääperiaatteet yleisimmät raudoituksen ja asennuksen ohjeet työelämän käytänteet Raudoitus- ja betonointitöiden sisältö oman työn suunnittelu piirustusten ja työselityksen avulla terästen katkaisulistojen teot ja betonin menekkilaskelmat piirustusten pohjalta raudoitus ja betonointi töiden tekeminen betonointitöiden järjestelyt, viimeistely- ja jälkihoitotyöt työkohteeseen liittyvät järjestely- ja viimeistelytyöt materiaalien ominaisuuksien ja teräsbetonirakenteen toiminnan pääperiaatteiden huomioon ottaminen raudoitus- ja betonointitöiden vaatimien tavallisten työkalujen käyttö laatumääräykset ja oman työn vaikutus laatuun työhön liittyvät aloitus ja lopetustyöt jätteiden lajittelu ja materiaalin uusiokäyttö muiden ammattiryhmien huomioiminen, yhteistyökyky erilaisten ihmisten kanssa ja työryhmässä toimiminen oman työnsä suullinen esittely ja arviointi Työturvallisuus henkilökohtaisten suojainten käyttö ja työturvallisuusnäkökohtien huomioonottaminen. turvallisuusohjeiden noudattaminen rakennustyömaan normaalien työkalujen, kuten teräksen taivuttimen, katkaisulaitteen ja tärysauvan turvallinen käyttö oman ja muiden turvallisuuden huomioiminen toiminta ja työkyvyn ylläpitäminen Ohjatut oppimistehtävät: Oppimistehtäviin sisältyy työsuunnitelman tekeminen ja itsearviointi pilari- ja anturamuotin, sokkeli- ja anturamuotin tai palkin raudoituksen tekeminen betonointityö Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät: 31(52)

32 raudoitus- ja betonointityön toteutussuunnitelman tekeminen sisältäen esisuunnittelun, materiaali- ja työmenekkilaskelmien teon, työvaihesuunnittelun ja työturvallisuussuunnitelman teon materiaaleihin ja laatuvaatimuksiin perehtymistehtävä opiskelija perehtyy erilaisiin betoni ja teräslaatuihin betonin käytön historia ja käyttökohteet betonin valmistus Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitovaatimusta ei pystytä oppimistehtävillä opiskelemaan, voidaan oppimista täydentää esim. asiantuntijaluennoilla ja/tai yritysvierailuilla. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen harjoitustyömailla, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. 32(52)

33 Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla osaamisen arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattitaito pyritään osoittamaan tekemällä raudoitus- ja betonointitöitä mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaisuudessaan. Ammattiosaamisen näyttö Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta piirustusten tulkitseminen Elinikäisen oppimisen avaintaidot: terveyden, turvallisuuden ja toimintakyvyn huomioon ottaminen sekä itsearviointi Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla Muu osaamisen arviointi Työn perustana olevan tiedon hallinta: materiaalien ominaisuuksien tunteminen, kirjallinen oppimistehtävä tai tentti tai haastattelu tai toteutusratkaisujen seuranta ja arviointi teräsbetonirakenteen toiminnan ymmärtäminen kirjallinen oppimistehtävä tai tentti tai toteutusratkaisujen seuranta ja arviointi Elinikäisen oppimisen avaintaidot: oppiminen ja ongelmanratkaisu 33(52)

34 opiskelijan ja työpaikkaohjaajan haastattelut tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi työ- ja materiaalimenekkien laskemisessa ja työn toteuttamisessa Muu arviointi dokumentoidaan ja arviointiaineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön arviointiaineisto. 34(52)

35 4.5.8 Teräsrakentaminen (tarjotaan Jämsän ao:ssa) 35(52)

36 Korjausrakentaminen 10 ov. Teemat ja sisällöt Korjausrakentamisen perusteet rakentamisperinne ja sen säilyttäminen vanhat rakenteet ja niiden toimintaperiaatteet home- ja kosteusvaurioiden aiheuttajat ja korjaaminen yleisimmät purettavat materiaalit, niiden ominaisuudet sekä ohjeiden mukaiset purkutavat korjausrakentamiseen liittyvät yleisimmät vaaralliset materiaalit, niiden purku ja käsittelyohjeet korjausrakentamiseen liittyvät määritelmät yleisimpien korjausrakentamisen materiaalien vastaanotto, varastointi ja suojaus yleisimmät korjausrakentamisen materiaalit, niiden ominaisuudet ja yhteistoiminta eri olosuhteissa sekä niiden erot verrattuna tavallisiin materiaaleihin työelämän käytänteet Korjausrakentamisen sisältö työsuunnitelman tekeminen purkutöistä, korjausrakentamisesta ja turvallisuudesta työssä tarvittavien materiaalien ominaisuuksien ja rakenteiden toiminnan pääperiaatteiden huomioon ottaminen korjausrakentamiseen liittyvien purku -, tukemis-, suojaus- ja vahvistustöiden tekeminen korjausrakentamiseen liittyvien mittaustöiden tekeminen perusmittavälineillä korjausrakentamiseen liittyvien muotti-, raudoitus-, betonointi- ja purkutöiden sekä betonipintojen paikkaustöiden tekeminen lattioiden oikaisuvalujen tekeminen (esimerkiksi lattialämmityskaapeleiden asennusten jälkeen kylpyhuoneissa) homevaurion aiheuttajan tunnistaminen ja siitä aiheutuneen vaurion korjaaminen muiden ammattiryhmien huomioiminen, yhteistyökyky erilaisten ihmisten kanssa ja työryhmässä toimiminen jätteiden lajittelu ja materiaalien uusiokäyttö materiaalien huolellinen ja taloudellinen käyttö työkohteeseen liittyvät järjestely- ja viimeistelytyöt laatumääräykset ja oman työn vaikutus laatuun työhön liittyvät aloitus ja lopetustyöt oman työnsä suullinen esittely ja arviointi Työturvallisuus henkilökohtaisten suojainten käyttö korjausrakentamiseen liittyvien vaarallisten materiaalien tunnistaminen ja niiltä suojautuminen 36(52)

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA 2010 OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 22.6.2010 Rehtorin päätös 46/10/2010 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. RAKENNUSALAN

Lisätiedot

Ylä-Savon ammattiopisto. Opetussuunnitelma tutkintokohtainen osa. Rakennusalan perustutkinto 2008

Ylä-Savon ammattiopisto. Opetussuunnitelma tutkintokohtainen osa. Rakennusalan perustutkinto 2008 Ylä-Savon ammattiopisto Opetussuunnitelma tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto 2008 Talonrakennuksen koulutusohjelma/osaamisala, Talonrakentaja Hyväksynyt rehtori Voimaantulo 1.8.2008 RAKENNUSALAN

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN OSAAMISALA

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN OSAAMISALA OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN OSAAMISALA Vahvistettu 12.6.2015 Rehtorin päätös 58/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 16.6.2015 Rehtorin päätös 82/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET TUTKINNON OSAT... 5 3.1 Pakolliset

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 10.11.2015 Johtokunta 16.6.2016 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto

Rakennusalan perustutkinto Rakennusalan perustutkinto Hyväksytty 9.1.2013 Sisällysluettelo TUTKINNON RAKENNE... 5 TYÖSSÄOPPIMINEN... 6 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT... 6 OPINNÄYTE... 6 ARVIOINTIAINEISTON SÄILYTTÄMINEN... 6 OPISKELUJEN

Lisätiedot

Sisällys Laatoitustyöt... 2 Laatoitustöiden perusteet, 10 osp... 2 Työvälineet, materiaalituntemus sekä piirustukset, 3 osp... 3 Laatoitustyöt, 2

Sisällys Laatoitustyöt... 2 Laatoitustöiden perusteet, 10 osp... 2 Työvälineet, materiaalituntemus sekä piirustukset, 3 osp... 3 Laatoitustyöt, 2 RAKENNUSALAN OSAAMISTARJOTIN 8.1. 31.5.2019 1 Sisällys Laatoitustyöt... 2 Laatoitustöiden perusteet, 10 osp... 2 Työvälineet, materiaalituntemus sekä piirustukset, 3 osp... 3 Laatoitustyöt, 2 osp... 4

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO MAARAKENNUSKONEENKULJETUKSEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO MAARAKENNUSKONEENKULJETUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO MAARAKENNUSKONEENKULJETUKSEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 13.4.2011 Rehtorin päätös 25/10/2011 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Ammattiopisto

Pohjois-Karjalan Ammattiopisto AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Ammatilliset tutkinnon osat Talonrakennuksen osaamisala Talonrakentaja Hyväksytty:19.5.2015 2 Sisällys

Lisätiedot

1.7. MUURAUS 10 ov. Arvioi ntikriteer

1.7. MUURAUS 10 ov. Arvioi ntikriteer 1.7. MUURAUS 10 ov Ammattitaitovaatimus ja tarkennettu sisältö osaa Osaa suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla ja tehdä materiaali- ja työmenekkilaskelmia Osaa

Lisätiedot

Oppisopimuksen suunnitelma PERUSTIEDOT. Opiskelijan nimi. Työnantaja (yritys) Työnantajan edustaja. Työpaikkakouluttaja

Oppisopimuksen suunnitelma PERUSTIEDOT. Opiskelijan nimi. Työnantaja (yritys) Työnantajan edustaja. Työpaikkakouluttaja Oppisopimuksen suunnitelma PERUSTIEDOT Opiskelijan nimi Työnantaja (yritys) Työnantajan edustaja Työpaikkakouluttaja Suoritettavat tutkinnonosat Perustustyöt, 25 osp (pakollinen) Runkovaiheen työt, 50

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa näytössä tekemällä laatoitustöitä

Lisätiedot

Rakennusala osaamistarjotin samiedu.fi

Rakennusala osaamistarjotin samiedu.fi Rakennusala osaamistarjotin 1.8.2019-31.12.2019 Tervetuloa opiskelemaan Ammattiopisto SAMIeduun! Tähän esitteeseen olemme koonneet rakennusalan opintokokonaisuuksia opiskelijoille valittaviksi. Lisätietoja:

Lisätiedot

Koulutusohjelmittain eriytyvät tutkinnon osat 6.2 Runkovaiheen työt 35 ov

Koulutusohjelmittain eriytyvät tutkinnon osat 6.2 Runkovaiheen työt 35 ov Koulutusohjelmittain eriytyvät tutkinnon osat 6.2 Runkovaiheen työt 35 ov Ammattitaitovaatimus ja tarkennettu sisältö Laajuus tuntia Ajoit us Arvioi ntikriteer Opiskelija tai tutkinnon suorittaja YHT LO

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Putkiasennuksen koulutusohjelma

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Putkiasennuksen koulutusohjelma OPETUSSUUNNITELMA TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Putkiasennuksen koulutusohjelma Vahvistettu 16.12.2011 Rehtorin päätös 98/10/2011 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 1 RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Vahvistettu 08.04.2014 Rehtorin päätös 08.04.2014 1. JOHDANTO... 3 2. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

VALMENNUSPALVELUT/ULKORAKENTAMINEN. Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla

VALMENNUSPALVELUT/ULKORAKENTAMINEN. Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla LAUKAAN KUNTA TYÖLLISYYSYKSIKKÖ VALMENNUSPALVELUT/ULKORAKENTAMINEN Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Rakennusalan perustutkinto 2014 Paikka:

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITEMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Ilmanvaihtoasennuksen koulutusohjelma

OPETUSSUUNNITEMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Ilmanvaihtoasennuksen koulutusohjelma OPETUSSUUNNITEMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Ilmanvaihtoasennuksen koulutusohjelma Vahvistettu 16.12.2011 Rehtorin päätös 97/10/2011 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja 1 Suunnitelma jen toteuttamisesta ja arvioinnista Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Tutkinnon osan nimi ja sen laajuus (osp) Valinnaiset tutkinnon osat Hirsirakentaminen (15 osp) Ammatillisen

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Satakunnan koulutuskuntayhtymän opetussuunnitelmatoimikunta 26.03.2015 Sisällysluettelo Johdanto... 3

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI

OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI Vahvistettu 18.3.2011 Rehtorin päätös 12/10/2011 1 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. PINTAKÄSITTELYALAN

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto

Rakennusalan perustutkinto Ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelma Rakennusalan perustutkinto 2015 Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Hyväksytty 13.8.2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 5 Rakennusalan perustutkinnon toteutus

Lisätiedot

Kaikille pakolliset tutkinnon osat

Kaikille pakolliset tutkinnon osat Kaikille pakolliset tutkinnon osat 6. Perustustyöt 5 ov Ammattitaitovaatimukset Sisältö, laajuus, opetusmenetelmät, ajoitus ja oppimisen arviointi Ammattitaitovaatimus ja tarkennettu sisältö Opiskelija

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 10.11.2015 Johtokunta 22.12.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savon ammattiopiston johtoryhmän vahvistama 2.5.2011 Osaamisjohtaja Marja Anttalainen Rakennusalan

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Valmistavan koulutuksen sisältö 4.1.1 Perustustyöt, kaikille pakollinen 4.2.1 Runkotyöt, kaikille pakollinen Perustustöiden teorian, suunnitelmien ja laskelmien

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelma Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Talonrakennuksen osaamisala Hyväksytty 4.9.2017 Koulutus tekee hyvää! www.sakky.fi SISÄLTÖ JOHDANTO... 5 Rakennusalan

Lisätiedot

Osaamisen hankkimisen tapa Oppimisympäristöt Palaute osaamisen kehittymisestä Osaamista hankitaan

Osaamisen hankkimisen tapa Oppimisympäristöt Palaute osaamisen kehittymisestä Osaamista hankitaan Sisällys Rakennusalan perustutkinto / Perustustyöt 25 osp... 2 Rakennusalan perustutkinto / Runkovaiheen työt 50 osp... 3 Rakennusalan perustutkinto / Sisävalmistusvaiheen työt 15 osp... 5 Rakennusalan

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 13.4.2011 Rehtorin päätös 21/10/2011 2 SISÄLTÖ:

Lisätiedot

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 2 LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Vahvistettu 22.6.2010 Rehtorin päätös 47/10/2010 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN:

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: Kansilomake (1) AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: TUTKINTO: Rakennusalan perustutkinto AMMATTIOPISTO(T): Kalajoen ammattiopisto, Haapaveden ammattiopisto,

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen osaamisala. Talonrakentaja

OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen osaamisala. Talonrakentaja OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen osaamisala Talonrakentaja Tekniikan alan apulaisrehtorin hyväksymä 29.4.2015, 11. Näyttötoimikunta hyväksynyt 9.4.2015, 6. OPETUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 13.04.2011 Rehtorin päätös 23/10/2011 1 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. LOGISTIIKAN

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. asennusten suunnit-

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. asennusten suunnit- Hyväksymismerkinnät 1 (5) Pientalon ilmavaihtotyöt Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä osallistumalla pientalon ilmanvaihtotöiden asennuksiin työkohteessa. Työtä tehdään siinä laajuudessa,

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO VANTAAN KAUPUNKI RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Opetussuunnitelma Kaikille valinnainen tutkinnon osa Laatoitus, 10 ov varia Vantaan ammattiopisto Laatoitus KÄSITELTY NEUVOTTELUKUNNASSA: Neuvottelukunta: Rakennusala

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2011 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA

Opetussuunnitelma 2011 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 8.9.2011 Rehtorin päätös 63/10/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 140/20/2011 2 SISÄLTÖ:

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA. Talonrakennuksen koulutusohjelma Talonrakentaja

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA. Talonrakennuksen koulutusohjelma Talonrakentaja RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Talonrakennuksen koulutusohjelma Talonrakentaja Ammattiosaamisen näyttöjen toimielin hyväksynyt 13.11.2008 Ammattiopiston johtokunta hyväksynyt 25.11.2008

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: Säännökset, joihin. L 631/98, 13 2 mom A 811/98, 10, 12

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: Säännökset, joihin. L 631/98, 13 2 mom A 811/98, 10, 12 MÄÄRÄYS 9.10.2008 Dnro /011/2008 Voimassaoloaika: 1.8.2008 alkaen toistaiseksi Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjätt Alan tutkintotoimikunnat AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON Säännökset, joihin toimivalta

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto. Talonrakennuksen koulutusohjelma. Talonrakentaja

OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto. Talonrakennuksen koulutusohjelma. Talonrakentaja 1 OPETUSSUUNNITELMA Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen koulutusohjelma Talonrakentaja 2 SISÄLLYS 1 RAKENNUSALAN AMMATTIALAN KUVAUS... 3 2 TUTKINNON RAKENNE... 4 3 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN JA

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Osaaminen arvioidaan työn tekemisestä pientalo - oppimisympäristössä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2009 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA

OPETUSSUUNNITELMA 2009 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA Vahvistettu 29.11.2010 Rehtorin päätös 90/10/2010 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. HIUSALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN

Lisätiedot

Tutkintokohtainen opetussuunnitelma SISÄLLYS

Tutkintokohtainen opetussuunnitelma SISÄLLYS 5 SISÄLLYS 1. JOHDANTO, RAKENNUSTEKNIIKKA... 9 2.1 Rakennusalan perustutkinnon tavoitteet... 10 2.1.1 Talonrakennuksen koulutusohjelma... 11 2.2 Rakennusalan perustutkinnon muodostuminen talonrakentajan

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Opetussuunnitelma Kaikille valinnainen tutkinnon osa Ulkoverhous- ja kattotyöt, 10 ov varia Vantaan ammattiopisto Ulkoverhous- ja kattotyöt KÄSITELTY NEUVOTTELUKUNNASSA: Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Sivu 1 (169) OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakentaja

Sivu 1 (169) OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakentaja Sivu 1 (169) OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakentaja Sivu 2 (169) SISÄLLYS 1 AMMATTIALAN KUVAUS... 3 2 TUTKINNON RAKENNE... 6 Rakennusalan perustutkinnon muodostuminen... 6 3 AMMATTIOSAAMISEN

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 141/20/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan hyväksymän

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 8.9.2011 Rehtorin päätös 64/10/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä pintakäsittelyalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto

Rakennusalan perustutkinto Rakennusalan perustutkinto Sisällys Johdanto... 5 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 6 2.1.1 Perustustyöt... 6 2.2 Talonrakennuksen osaamisalan, talonrakentaja, pakollinen tutkinnon osa, 50 osp... 8 2.2.1

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto Kuntayhtymäjohtaja-rehtorin hyväksymä Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA AUTOALAN PERUSTUTKINTO AUTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA AUTOALAN PERUSTUTKINTO AUTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA AUTOALAN PERUSTUTKINTO AUTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 17.3.2011 Rehtorin päätös 9/10/2011 SISÄLLYS 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. AUTOALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN,

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Kone- ja metallialan perustutkinto Koodi: KON141 Päätös: LAO C3/2015 Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

Talotekniikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma

Talotekniikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Talotekniikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 15.10.2015 Johtokunta 22.12.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Työkokeilijaksi rakennusalalle

Työkokeilijaksi rakennusalalle Rakennusteollisuus RT ry Työkokeilijaksi rakennusalalle 8.2.2017 1 Sisällys 1 Johdanto 1.1 Rakennusalan kuvaus 1.2 Rakennustyötä tehdään työmailla 2 Rakentamisen eri tehtäviin tutustuminen 2.1 Perustustyöt

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto Talonrakentaja. Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma koskee

OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto Talonrakentaja. Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma koskee 1 Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMA Rakennusalan perustutkinto Talonrakentaja Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma koskee - ammatillista peruskoulutusta - näyttötutkintoon

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2015 Rakennusalan perustutkinto

Opetussuunnitelma 2015 Rakennusalan perustutkinto Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Koulutuskeskus Sedu Opetussuunnitelma 2015 Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Hyväksytty Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymähallituksessa

Lisätiedot

OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto, TALONRAKENTAJA

OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto, TALONRAKENTAJA OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA Rakennusalan perustutkinto, TALONRAKENTAJA Yhtymähallitus 17.11.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 1 2 Rakennusalan arvoperusta... 2 3 Rakennusalan perustutkinnon

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 2008

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 2008 RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 2008 MÄÄRÄYS 5/ 011/ 2008 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Opetushallitus Kansi: Mainostoimisto Pramedia Oy Graafinen suunnittelu: Layout Studio Oy/Marke Eteläaho Taitto:

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENTAJA OPETUSSUUNNITELMA JA JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENTAJA OPETUSSUUNNITELMA JA JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Pohjolankatu 4-6, PL 12 57201 SAVONLINNA puh. (015) 550 6000 (vaihde) fax. (015) 550 6215 www.samiedu.fi RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENTAJA

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Lapin ammattiopisto Märkätilojen vedeneristystyöt - josta Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa näytössä tai tutkintotilaisuudessa tekemällä märkätilojen

Lisätiedot

Opetussuunnitelma ja henkilökohtaistaminen

Opetussuunnitelma ja henkilökohtaistaminen Opetussuunnitelma ja henkilökohtaistaminen Kimmo Huotari Pekka Keränen Kehittämishankeraportti Elokuu 2008 Tekniikka ja liikenne, rakennusala JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULU KUVAILULEHTI Päivämäärä Tekijä(t)

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Puualan perustutkinto

Opetussuunnitelma. Puualan perustutkinto Opetussuunnitelma Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tutkinnon rakenne ja muodostuminen... 5 3 Ammatilliset tutkinnon osat... 6 3.1 Pakolliset tutkinnon osat... 6 3.1.1 Materiaali- ja valmistustekniikka, 30 osp...

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaisia työtehtäviä työkohteissa. Työtä

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Opetussuunnitelma. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Opetussuunnitelma Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tutkinnon rakenne ja muodostuminen... 4 3.1 Pakolliset tutkinnon osat... 5 3.1.1 Palvelutehtävissä toimiminen... 5 3.1.2 Järjestelmän hankinta ja käyttöönotto...

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen koulutusohjelma, talonrakentaja

Opetussuunnitelma. Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen koulutusohjelma, talonrakentaja Opetussuunnitelma Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen koulutusohjelma, talonrakentaja Hyväksytty 1.0/18.6.2008 Ammatillisen peruskoulutuksen johtoryhmä Opetussuunnitelma 4.0/1.8.2012 2 (102) Sisällysluettelo

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TI 1.2.2011 TYÖSSÄ OPPIMISEN OHJAAMINEN 8.00 -> Linjastoaamiainen (ruokala, Rustholli) 9.00 -> Työpaikkaohjaajan tietoperusta 9.30 -> Oppimis- ja

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 17.3.2011 Rehtorin päätös 8/10/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. LOGISTIIKAN

Lisätiedot

Lämmitysjärjestelmien asentaminen

Lämmitysjärjestelmien asentaminen TALOTEKNIIKAN OSAAMISTARJOTIN 8.1. 31.5.2019 27.12.2018 1 Sisällys Lämmitysjärjestelmien asentaminen... 2 Lämmitysjärjestelmien asentamisen perusteet, 30 osp... 2 Putkistojen hitsaus... 3 Putkistojen hitsauksen

Lisätiedot

45 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN.

45 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. Hyväksymismerkinnät 1 (6) Näytön kuvaus Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa tekemällä ammattitaitovaatimusten mukaisia työtehtäviä

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA on käsitelty ja hyväksytty. Kouvolan seudun ammattiopisto / 2015

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA on käsitelty ja hyväksytty. Kouvolan seudun ammattiopisto / 2015 KÄSITTELY Ammatillisen peruskoulutuksen koulutuksen järjestäjän tulee ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain 14 :n mukaisesti hyväksyä näiden tutkinnon perusteiden mukainen opetussuunnitelma. RAKENNUSALAN

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Ylä-Savon ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Maarakennuskoneen kuljetuksen koulutusohjelma 120 ov Hyväksynyt rehtori Voimaantulo 1.8.2008 Ohjeellinen suoritusjärjestys Laajuus Ohjeellinen

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto 2014

Rakennusalan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Rakennusalan perustutkinto 2014 Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Maarakennuksen osaamisala, maarakentaja Maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisala, maarakennuskoneenkuljettaja

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Tutkinnon osa Osaamispisteet tutkinnon osan toteuttamisesta

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Tutkinnon osa Osaamispisteet tutkinnon osan toteuttamisesta 5 Opetussuunnitelma Hyväksymismerkinnät 1 (6) 2.4.215 Rakennusalan perustutkinto Koodi: RAK395 Päätös: LAO C68/215 Näytön kuvaus Tutkinnonosa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Arviointi perustuu opiskelijan

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto 2015 Talonrakentaja

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto 2015 Talonrakentaja n tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto 2015 Talonrakentaja Oph määräys 76/011/2014 Luksian hallitus 24.4.2015 Sisältö Rakennusalan kuvaus ja arvoperusta sekä perustutkinnon tavoitteet... 1

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. PUUALAN PERUSTUTKINTO PUUSEPPÄ Teollisuuspuusepän koulutusohjelma

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. PUUALAN PERUSTUTKINTO PUUSEPPÄ Teollisuuspuusepän koulutusohjelma OPETUSSUUNNITELMA PUUALAN PERUSTUTKINTO PUUSEPPÄ Teollisuuspuusepän koulutusohjelma Vahvistettu 16.12.2011 Rehtorin päätös 96/10/2011 1 JOHDANTO... 3 2 TOIMIALA... 4 3 PUUALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto 2014

Rakennusalan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Rakennusalan perustutkinto 2014 Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Maarakennuksen osaamisala, maarakentaja Maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisala, maarakennuskoneenkuljettaja

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija kirjaa tilikaudelle kuuluvat tulot ja menot sekä tuottaa viralliset

Lisätiedot

Talonrakentaja Maarakentaja Maarakennuskoneenkuljettaja

Talonrakentaja Maarakentaja Maarakennuskoneenkuljettaja Tampereen seudun ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto, 180 osp Talonrakennuksen osaamisala Maarakennuksen osaamisala Maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisala

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA. Tekniikan ja liikenteen ala. Rakennusalan perustutkinto. Talonrakentajan koulutusohjelma

OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA. Tekniikan ja liikenteen ala. Rakennusalan perustutkinto. Talonrakentajan koulutusohjelma OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Tekniikan ja liikenteen ala Rakennusalan perustutkinto Talonrakentajan koulutusohjelma Opetushallituksen perusteet 2009 Voimassa alkaen: Versio: Hyväksyjä: 1.8.2010

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

Opetussu unn itelma 201 5

Opetussu unn itelma 201 5 I Keski-Pohjan maan am mattiopisto Opetussu unn itelma 201 5 Rakenn usalan perustutkinto, Ta lon raken n uksen osaam isa la Talonrakentaia laadittu: 13.04.2015 päivitetty: 6.4.2016 Jorma Latvala hyväksytty:

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO, TALONRAKENTAJA TALONRAKENTAJAN KOULUTUSOHJELMA

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO, TALONRAKENTAJA TALONRAKENTAJAN KOULUTUSOHJELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO, TALONRAKENTAJA TALONRAKENTAJAN KOULUTUSOHJELMA OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA 9/2009 2 Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelman ja näyttötutkinnon valtakunnalliset

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

KESTÄVÄ KEHITYS RAKENNUSALAN OPETUKSESSA

KESTÄVÄ KEHITYS RAKENNUSALAN OPETUKSESSA KESTÄVÄ KEHITYS RAKENNUSALAN OPETUKSESSA 29.4.2014 Suomen ympäristöopisto SYKLI / Kestävä kehitys rakennusalan koulutuksessa SISÄLLYSLUETTELO Kestävä rakentaminen käsitteenä Kestävän rakentamisen osatekijät

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinnon perusteet

Rakennusalan perustutkinnon perusteet Rakennusalan perustutkinnon perusteet Rakennusalan perustutkinnon perusteet Talonrakennuksen osaamisalan suorittanut osaa tehdä talonrakennustyömaan perustusvaiheen töitä sekä osaa tehdä ulko- ja väliseinätyöt

Lisätiedot

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin kokonaisuus arvioinnin periaatteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen oppimisen

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osasta ei anneta ammattiosaamisen näyttöä (kts. tutkinnon osan arvosanan muodostuminen) Näytön arviointi ja arvioijat: (kts. tutkinnon

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto 2014

Rakennusalan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Rakennusalan perustutkinto 2014 Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Maarakennuksen osaamisala, maarakentaja Maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisala, maarakennuskoneenkuljettaja

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 1. JOHDANTO... 2 2. KANSALLISET OPPIMISTULOKSET... 2 3. OPPILAITOSKOHTAISET OPPIMISTULOKSET... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. 3.1 Rakennusalan perustutkinto... 5 4. ERITYISOPISKELIJOIDEN OPPIMISTULOKSET...

Lisätiedot