Ylä-Savon ammattiopisto. Opetussuunnitelma tutkintokohtainen osa. Rakennusalan perustutkinto 2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ylä-Savon ammattiopisto. Opetussuunnitelma tutkintokohtainen osa. Rakennusalan perustutkinto 2008"

Transkriptio

1 Ylä-Savon ammattiopisto Opetussuunnitelma tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto 2008 Talonrakennuksen koulutusohjelma/osaamisala, Talonrakentaja Hyväksynyt rehtori Voimaantulo

2 RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON MUODOSTUMINEN Opintojen muodostuminen Rakennusalan perustutkinnon laajuus on 120 opintoviikkoa. Yksi opintovuosi sisältää 38 ov ja yksi opintoviikko vastaa opiskelijan 30 tunnin työpanosta. Tutkinnon nimellinen laajuus on sama, vaikka opiskelijan tutkinnon suorittamiseen kuluva aika voikin vaihdella yksilöllisesti etenemisväylän ja aiempien opintojen tai työkokemuksen mukaan. Tutkinto muodostuu yhteisistä opinnoista, ammatillisista opinnoista ja vapaasti valittavista opinnoista valtioneuvoston määräysen (5/011/2008) mukaisesti: Ammatilliset opinnot 90 ov Kaikille yhteiset opinnot 20 ov Vapaasti valittavat opinnot 10 ov Tutkinnon suorittaneet saavat käyttää tutkintonimikkeenä koulutusohjelman mukaisesti talonrakentajaa. Ammatilliset opinnot Ammatillisten opintojen laajuus on 90 opintoviikkoa, josta vähintään 20 opintoviikkoa toteutetaan työssäoppimalla. Yhteisiä pakollisia opintoja on 20ov. Talonrakentamisen koulutusohjelmassa on koulutusohjelmakohtaisia pakollisia opintoja 40 ov ja valinnaisia ammatillisia opintoja 10 ov Laajennus tai supistus ei saa vaikuttaa opintokokonaisuuksien tavoitteisiin, vaan opintokokonaisuudet tulee toteuttaa tässä opetussuunnitelmassa määriteltyjen tavoitteiden mukaisesti.

3 RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 120 OV Yhteiset opinnot 20ov (pakolliset tutkinnon osat) Äidinkieli 4ov Toinen kotimainen kieli, ruotsi 1ov Vieras kieli 2ov Matematiikka 3ov Fysiikka ja kemia 2ov Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto 1ov Liikunta 1ov Terveystieto 1ov Taide ja kulttuuri 1ov Valinnaiset tutkinnon osat 4ov Ammatilliset tutkinnon osat 90ov (pakolliset tutkinnon osat) Tutkinnon osiin sisältyy työssäoppimista vähintään 20ov, yrittäjyyttä vähintään 5ov ja opinnäyte vähintään 2 ov Perustustyöt 15ov Runkovaiheen työt 35ov Valinnaiset tutkinnon osat Sisävalmistusvaiheen työt 10ov Muuraus 10ov Rappaus 10ov Laatoitus 10ov Vapaasti valittavat tutkinnon osat 10ov Korjausrakentaminen 10ov

4 Laajuus ov. Ohjeellinen suoritusjärjestys 1.vuosi 2.vuosi 3.vuosi Ammatilliset tutkinnon osat, 90 ov joista työssäoppimista vähintään 20 ov, yrittäjyyttä vähintään 5 ov ja opinnäyte vähintään 2 ov Kaikille pakolliset tutkinnon osat Perustustyöt 15 Perustustyöt (n) Perustustyöt Runkovaiheen työt 35 Runkovaiheen työ (n) Runkovaiheen työt Runkovaiheen työt Kaikille valinnaiset tutkinnon osat (kohdat ) Sisävalmistusvaiheen työt 10 10(n) Muuraus 10 Muuraus 1 9 9(n) Muuraus Rappaus 10 10(n) Laatoitus 10 10(n) 4.3 Muut valinnaiset tutkinnonosat ammatillisessa peruskoulutuksessa (opintoviikot sisältyy 4.2 opintojen kokonaisuuteen) Yrittäjyys Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen Ammattitaitoa syventävät ja laajentavat tutkinnon osat Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat Lukio-opinnot 4.4 Ammatillista osaamista yksilöllisesti syventävät tutkinnon osat (perustutkintoa laajentavat tutkinnon osat Yritystoiminta, 10 ov Ammatillista osaamista yksilöllisesti syventävät tutkinnon osat HUOM YLI 120 ov

5 Ammatilliset tutkinnon osa Perustustyöt Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa * suunnitella oman työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla * vastaanottaa, varastoida ja suojata perustustöissä tarvittavia materiaaleja työmaasuunnitelman mukaan * lukea rakennuspiirustuksia ja tehdä perustustöihin liittyviä materiaalilaskelmia * tehdä rakennuksen perustuksiin liittyviä täyttö-, tiivistys-, salaoja-, viemäri-, lämmöneristys- ja vedeneristystöitä * toimia avustajana kaivuvaiheessa ja tehdä mittauksia perusmittavälineillä * tehdä perustuksiin liittyviä anturoiden muotti-, raudoitus-, betonointi-, p urkuja jälkihoitotöitä sekä asentaa perustuselementtejä ja tehdä perustusten harkkomuurauksia * tehdä työhönsä liittyviä aloitus- ja lopetustöitä * huolehtia väliaikaisten LVIS-asennusten kunnosta sekä avustaa LVIS-asennustöissä * lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja * toimia rakennustyömaan muuttuvissa olosuhteissa * ottaa huomioon työmaan muut urakoitsijat ja toimijat sekä rakentamisen laatuvaatimukset * kehittää omia vahvuuksiaan tuottavaan toimintaan hyödyntäen työyhteisön asiantuntemusta * toimia työntekijänä oikeuksiensa, etujensa ja velvollisuuksiensa mukaisesti * ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet ja erilaisten perustusrakenteiden toiminnan pääperiaatteet * käyttää perustustöiden vaatimia tavallisia työkaluja * käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohdat ja ylläpitää työkykyä. Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa käyttää seuraavia työkaluja: * betonintiivistin (vibra) * kulmahiomakone * laastin sekoitin * maantiivistin * moottorisaha tai ketjusaha * nostoapuvälineet * työmaasirkkeli * teräsleikkuri * teräksen taivutin * paineilmanaulain ja kompressori * porakone * poravasara tai piikkauskone* pyörösaha. Opiskelijalla tai tutkinnon suorittajalla on voimassa oleva tulityökortti, työturvallisuuskortti ja perustaidot ensiavun antamisesta.

6 Arviointi Taulukkoon on koottu arviointikriteerit kolmelle eri osaamisen tasolle sekä arvioinnin kohteet. Ammatillisessa peruskoulutuksessa arvioinnin kohteet ovat samalla tutkinnon osan keskeinen sisältö.

7

8 Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa tekemällä perustustöitä rakennustyömaalla tai muussa mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Ammattiosaamisen näytöllä arvioidaan vähintään työprosessin hallinta kokonaan työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinnasta perustustyömenetelmien hallinta työn perustana olevan tiedon hallinnasta piirustusten tulkitseminen elinikäisen oppimisen avaintaidoista terveyden, turvallisuuden ja toimintakyvyn huomioon ottaminen Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä tai tutkintosuorituksessa osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla, kuten haastattelujen, tehtävien ja muiden luotettavien menetelmien avulla.

9 Runkovaiheen työt Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa * suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla * tehdä materiaali- ja työmenekkilaskelmia sekä runkorakentamiseen liittyviä mittauksia käyttäen perusmittavälineitä, esim. mittanauhaa, vesivaakaa, vaaituskonetta, tasolaseria ja putkilaseria * tehdä ulko- ja väliseinätyöt sekä vesikaton runkotyöt eristystöineen suunnitelmien ja asiakirjojen mukaan * vastaanottaa, siirtää ja työstää runkotöissä käytettäviä materiaaleja, joita ovat betoni, tiili, puu, teräs tms. yleisesti käytettävä ja rakennusmääräykset täyttävä materiaali * asentaa puuikkunoita ja -ovia * suullisesti esitellä ja arvioida omaa työtään ja oman työnsä laatua * tehdä työhönsä liittyviä aloitus- ja lopetustöitä * lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja * ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet ja materiaalien yhteistoiminnan * ottaa huomioon rakenteen toiminnan pääperiaatteet ja kosteuden sekä ilmaston että vuodenajan vaikutuksen materiaalin toimintaan * ottaa huomioon myös työmaan muut urakoitsijat ja toimijat * ottaa huomioon työssään LVIS- järjestelmät * käyttää runkotöiden vaatimia tavallisia työkaluja * käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohdat ja ylläpitää työkykyä * asentaa harjakattokaiteet * käyttää henkilönostimia * asentaa holvireunakaiteet * käyttää nosturin ohjausmerkkejä * pystyttää kaksi metriä korkean telineen * käyttää tiilileikkuria.

10 Arviointi Taulukkoon on koottu arviointikriteerit kolmelle eri osaamisen tasolle sekä arvioinnin kohteet. Ammatillisessa peruskoulutuksessa arvioinnin kohteet ovat samalla tutkinnon osan keskeinen sisältö.

11

12 Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa tekemällä runkotöitä rakennustyömaalla yksin tai työryhmässä rakennustyömaalla, elementtitehtaalla tai muussa mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaito vaatimuksia.

13 Sisävalmistusvaiheen työt Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa * suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskvan työselityksen avulla ja tehdä materiaali- ja työmenekkilaskelmia * tehdä sisävalmistusvaiheen töitä, kuten seinien ja kattojen levytys- ja panelointityöt sekä lattioiden parketti-, laminaatti- ja lautalattiatyöt ja listoitukset, sekä tehdä sisävalmistusvaiheen töihin liittyvät mittaustyöt * vastaanottaa, siirtää ja työstää sisävalmistusvaiheessa käytettäviä materiaaleja * tehdä työhönsä liittyviä aloitus- ja lopetustöitä * lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja * suullisesti esitellä ja arvioida omaa työtään ja oman työnsä laatua * ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet ja materiaalien yhteistoiminnan sekä pintarakenteen edellyttämät vaatimukset * käyttää sisävalmistusvaihetöiden vaatimia tavallisia työkaluja * käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohdat ja ylläpitää työkykyä. Arviointi Taulukkoon on koottu arviointikriteerit kolmelle eri osaamisen tasolle sekä arvioinnin kohteet. Ammatillisessa peruskoulutuksessa arvioinnin kohteet ovat samalla tutkinnon osan keskeinen sisältö.

14

15 Ammattitaidon osoittamistavat Ammattiosaamisen näytössä opiskelija osoittaa ammattitaitonsa tekemällä sisävalmistusvaiheen töitä työryhmässä tai yksin rakennustyömaalla tai muussa mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Näyttötutkinnossa tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaidon tekemällä sisustusvaiheen kirvesmiehentöistä vähintään kahta seuraavista kokonaisuuksista: sisäseinien ja -kattojen levytystyöt tai sisäseinien ja -kattojen panelointityöt tai lauta- tai laminaattilattiatyöt listoituksineen tai väliovien asennusta listoituksineen. Työ tehdään työryhmässä tai yksin rakennustyömaalla tai muussa mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Muuraus Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa * suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla ja tehdä materiaalija työmenekkilaskelmia * tehdä muuraustyön tarvitsemat mittaukset * muurata suunnitelmien mukaista rakennetta * vastaanottaa, siirtää ja työstää muuraustyössä käytettäviä materiaaleja * tehdä työhönsä liittyviä aloitus- ja lopetustöitä * lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja * suullisesti esitellä ja arvioida omaa työtään ja oman työnsä laatua * ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet ja materiaalien yhteistoiminnan sekä palo- ja laatunormit * käyttää muuraustöiden vaatimia tavallisia työkaluja * käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohdat ja ylläpitää työkykyä. Arviointi Taulukkoon on koottu arviointikriteerit kolmelle eri osaamisen tasolle sekä arvioinnin kohteet. Ammatillisessa peruskoulutuksessa arvioinnin kohteet ovat samalla tutkinnon osan keskeinen sisältö.

16

17 Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa muuraamalla piirustusten mukaisen rakennusosan rakennustyömaalla tai muussa mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia.

18 Laatoitus Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa * laatia työsuunnitelman piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla ja laskea piirustusten pohjalta laatoitustyöhön tarvittavan materiaalin sekä tehdä laatoitusmitoituksen leikkausmittoineen * suunnitella saumajaon, tehdä laatoitussuunnitelman ja suorittaa niihin liittyvät mittaukset ja laskelmat * arvioida laatoituspohjan oikaisu- ja tasoitustarpeen sekä tehdä laatoitettavan pinnan kosteusmittaukset * tehdä seinä- ja lattialaatoitustöitä sekä niihin liittyvät pohja- ja esikäsittelytyöt * tehdä työkohteeseen liittyvät järjestely- ja viimeistelytyöt * työstää laattoja ja käsitellä käytettäviä materiaaleja ja laittaa laastit käyttökuntoon * tehdä liikuntasaumat ja tiivistykset elastisilla massoilla * tehdä valmiin työn laadunvarmistusmittaukset ja arvioida oman työnsä laatua * lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja * ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet * käyttää laatoitustyön vaatimia tavallisia työkaluja * käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohdat ja ylläpitää työkykyä. Arviointi Taulukkoon on koottu arviointikriteerit kolmelle eri osaamisen tasolle sekä arvioinnin kohteet. Ammatillisessa peruskoulutuksessa arvioinnin kohteet ovat samalla tutkinnon osan keskeinen sisältö.

19 Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa tekemällä laatoitustyötä rakennustyömaalla tai muussa mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia.

20 Rappaus Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa * suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla ja tehdä materiaali- ja työmenekkilaskelmia * rapata ja tasoittaa rakennetta, jonka päälle voidaan asentaa suunnitelmien mukainen pinnoite tai rakennekerros * tehdä sisä- ja ulkotilojen kerrosrappausta erilaisille pinnoille ammattimiehen ohjauksessa ja slammauksia erilaisille alustoille * kiinnittää rappausverkkoja * vastaanottaa, siirtää ja työstää rappaustöissä käytettäviä materiaaleja * tehdä työhönsä liittyviä aloitus- ja lopetustöitä * lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja * suullisesti esitellä ja arvioida omaa työtään ja oman työnsä laatua * pystyttää määräykset täyttävän kaksi metriä korkean telineen * ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet ja rakenteen toiminnan pääperiaatteet * käyttää rappaustöiden vaatimia tavallisia työkaluja * käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohdat ja ylläpitää työkykyä. Arviointi Taulukkoon on koottu arviointikriteerit kolmelle eri osaamisen tasolle sekä arvioinnin kohteet. Ammatillisessa peruskoulutuksessa arvioinnin kohteet ovat samalla tutkinnon osan keskeinen sisältö.

21

22 Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa tekemällä rappaustöitä rakennustyömaalla tai muussa mahdollisimman hyvin rakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vasta avan ammattitaitovaatimuksia.

23 Korjausrakentaminen Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa * suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla ja tehdä materiaalija työmenekkilaskelmia * tehdä korjausrakentamiseen liittyviä purku -, tukemis-, suojaus- ja vahvistustöitä * tehdä korjausrakentamiseen liittyviä mittaustöitä perusmittavälineillä * tehdä korjausrakentamiseen liittyviä muotti-, raudoitus-, betonointi- ja purkutöitä sekä betonipintojen paikkaustöitä * tehdä lattioiden oikaisuvaluja (esimerkiksi lattialämmityskaapeleiden asennusten jälkeen kylpyhuoneissa) * poistaa homevaurion aiheuttajan ja korjaa siitä aiheutuneet vauriot * vastaanottaa, varastoida ja suojata korjausrakentamistöissä tarvittavia materiaaleja sekä osaa varastoida uudelleen käytettävät materiaalit * tehdä työhönsä liittyviä aloitus- ja lopetustöitä * lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja * arvioida oman työnsä laatua * toimia yhteistyössä korjausrakentamisen eri osapuolien kanssa * ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet ja rakenteiden toiminnan pääperiaatteet * käyttää turvallisesti korjausrakennustyömaan normaaleja työkaluja * ja tietää vanhoista materiaaleista aiheutuvat työturvallisuusriskit, kuten asbesti, homeet ja pölyt käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohdat ja ylläpitää työkykyä. Arviointi Taulukkoon on koottu arviointikriteerit kolmelle eri osaamisen tasolle sekä arvioinnin kohteet. Ammatillisessa peruskoulutuksessa arvioinnin kohteet ovat samalla tut- kinnon osan keskeinen sisältö.

24

25

26 Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa tekemällä korjausrakentamiseen liittyviä töitä korjausrakennustyömaalla tai muussa mahdollisimman hyvin korjausrakennustyömaan oloja vastaavassa paikassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia.

27

Oppisopimuksen suunnitelma PERUSTIEDOT. Opiskelijan nimi. Työnantaja (yritys) Työnantajan edustaja. Työpaikkakouluttaja

Oppisopimuksen suunnitelma PERUSTIEDOT. Opiskelijan nimi. Työnantaja (yritys) Työnantajan edustaja. Työpaikkakouluttaja Oppisopimuksen suunnitelma PERUSTIEDOT Opiskelijan nimi Työnantaja (yritys) Työnantajan edustaja Työpaikkakouluttaja Suoritettavat tutkinnonosat Perustustyöt, 25 osp (pakollinen) Runkovaiheen työt, 50

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Ammattiopisto

Pohjois-Karjalan Ammattiopisto AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto

Rakennusalan perustutkinto Rakennusalan perustutkinto Hyväksytty 9.1.2013 Sisällysluettelo TUTKINNON RAKENNE... 5 TYÖSSÄOPPIMINEN... 6 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT... 6 OPINNÄYTE... 6 ARVIOINTIAINEISTON SÄILYTTÄMINEN... 6 OPISKELUJEN

Lisätiedot

VALMENNUSPALVELUT/ULKORAKENTAMINEN. Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla

VALMENNUSPALVELUT/ULKORAKENTAMINEN. Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla LAUKAAN KUNTA TYÖLLISYYSYKSIKKÖ VALMENNUSPALVELUT/ULKORAKENTAMINEN Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Rakennusalan perustutkinto 2014 Paikka:

Lisätiedot

Rakennusala osaamistarjotin samiedu.fi

Rakennusala osaamistarjotin samiedu.fi Rakennusala osaamistarjotin 1.8.2019-31.12.2019 Tervetuloa opiskelemaan Ammattiopisto SAMIeduun! Tähän esitteeseen olemme koonneet rakennusalan opintokokonaisuuksia opiskelijoille valittaviksi. Lisätietoja:

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Ammatilliset tutkinnon osat Talonrakennuksen osaamisala Talonrakentaja Hyväksytty:19.5.2015 2 Sisällys

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: Säännökset, joihin. L 631/98, 13 2 mom A 811/98, 10, 12

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: Säännökset, joihin. L 631/98, 13 2 mom A 811/98, 10, 12 MÄÄRÄYS 9.10.2008 Dnro /011/2008 Voimassaoloaika: 1.8.2008 alkaen toistaiseksi Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjätt Alan tutkintotoimikunnat AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON Säännökset, joihin toimivalta

Lisätiedot

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savon ammattiopiston johtoryhmän vahvistama 2.5.2011 Osaamisjohtaja Marja Anttalainen Rakennusalan

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

Koulutusohjelmittain eriytyvät tutkinnon osat 6.2 Runkovaiheen työt 35 ov

Koulutusohjelmittain eriytyvät tutkinnon osat 6.2 Runkovaiheen työt 35 ov Koulutusohjelmittain eriytyvät tutkinnon osat 6.2 Runkovaiheen työt 35 ov Ammattitaitovaatimus ja tarkennettu sisältö Laajuus tuntia Ajoit us Arvioi ntikriteer Opiskelija tai tutkinnon suorittaja YHT LO

Lisätiedot

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja 1 Suunnitelma jen toteuttamisesta ja arvioinnista Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Tutkinnon osan nimi ja sen laajuus (osp) Valinnaiset tutkinnon osat Hirsirakentaminen (15 osp) Ammatillisen

Lisätiedot

Kaikille pakolliset tutkinnon osat

Kaikille pakolliset tutkinnon osat Kaikille pakolliset tutkinnon osat 6. Perustustyöt 5 ov Ammattitaitovaatimukset Sisältö, laajuus, opetusmenetelmät, ajoitus ja oppimisen arviointi Ammattitaitovaatimus ja tarkennettu sisältö Opiskelija

Lisätiedot

Sisällys Laatoitustyöt... 2 Laatoitustöiden perusteet, 10 osp... 2 Työvälineet, materiaalituntemus sekä piirustukset, 3 osp... 3 Laatoitustyöt, 2

Sisällys Laatoitustyöt... 2 Laatoitustöiden perusteet, 10 osp... 2 Työvälineet, materiaalituntemus sekä piirustukset, 3 osp... 3 Laatoitustyöt, 2 RAKENNUSALAN OSAAMISTARJOTIN 8.1. 31.5.2019 1 Sisällys Laatoitustyöt... 2 Laatoitustöiden perusteet, 10 osp... 2 Työvälineet, materiaalituntemus sekä piirustukset, 3 osp... 3 Laatoitustyöt, 2 osp... 4

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa näytössä tekemällä laatoitustöitä

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Satakunnan koulutuskuntayhtymän opetussuunnitelmatoimikunta 26.03.2015 Sisällysluettelo Johdanto... 3

Lisätiedot

Työkokeilijaksi rakennusalalle

Työkokeilijaksi rakennusalalle Rakennusteollisuus RT ry Työkokeilijaksi rakennusalalle 8.2.2017 1 Sisällys 1 Johdanto 1.1 Rakennusalan kuvaus 1.2 Rakennustyötä tehdään työmailla 2 Rakentamisen eri tehtäviin tutustuminen 2.1 Perustustyöt

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto

Rakennusalan perustutkinto Ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelma Rakennusalan perustutkinto 2015 Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Hyväksytty 13.8.2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 5 Rakennusalan perustutkinnon toteutus

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

1.7. MUURAUS 10 ov. Arvioi ntikriteer

1.7. MUURAUS 10 ov. Arvioi ntikriteer 1.7. MUURAUS 10 ov Ammattitaitovaatimus ja tarkennettu sisältö osaa Osaa suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla ja tehdä materiaali- ja työmenekkilaskelmia Osaa

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 1 RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Vahvistettu 08.04.2014 Rehtorin päätös 08.04.2014 1. JOHDANTO... 3 2. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 16.6.2015 Rehtorin päätös 82/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET TUTKINNON OSAT... 5 3.1 Pakolliset

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelma Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Talonrakennuksen osaamisala Hyväksytty 4.9.2017 Koulutus tekee hyvää! www.sakky.fi SISÄLTÖ JOHDANTO... 5 Rakennusalan

Lisätiedot

Osaamisen hankkimisen tapa Oppimisympäristöt Palaute osaamisen kehittymisestä Osaamista hankitaan

Osaamisen hankkimisen tapa Oppimisympäristöt Palaute osaamisen kehittymisestä Osaamista hankitaan Sisällys Rakennusalan perustutkinto / Perustustyöt 25 osp... 2 Rakennusalan perustutkinto / Runkovaiheen työt 50 osp... 3 Rakennusalan perustutkinto / Sisävalmistusvaiheen työt 15 osp... 5 Rakennusalan

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 10.11.2015 Johtokunta 16.6.2016 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2015 Rakennusalan perustutkinto

Opetussuunnitelma 2015 Rakennusalan perustutkinto Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Koulutuskeskus Sedu Opetussuunnitelma 2015 Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Hyväksytty Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymähallituksessa

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto. Talonrakennuksen koulutusohjelma. Talonrakentaja

OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto. Talonrakennuksen koulutusohjelma. Talonrakentaja 1 OPETUSSUUNNITELMA Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen koulutusohjelma Talonrakentaja 2 SISÄLLYS 1 RAKENNUSALAN AMMATTIALAN KUVAUS... 3 2 TUTKINNON RAKENNE... 4 3 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN JA

Lisätiedot

OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto, TALONRAKENTAJA

OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto, TALONRAKENTAJA OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA Rakennusalan perustutkinto, TALONRAKENTAJA Yhtymähallitus 17.11.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 1 2 Rakennusalan arvoperusta... 2 3 Rakennusalan perustutkinnon

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO VANTAAN KAUPUNKI RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Opetussuunnitelma Kaikille valinnainen tutkinnon osa Laatoitus, 10 ov varia Vantaan ammattiopisto Laatoitus KÄSITELTY NEUVOTTELUKUNNASSA: Neuvottelukunta: Rakennusala

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto

Rakennusalan perustutkinto Rakennusalan perustutkinto Sisällys Johdanto... 5 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 6 2.1.1 Perustustyöt... 6 2.2 Talonrakennuksen osaamisalan, talonrakentaja, pakollinen tutkinnon osa, 50 osp... 8 2.2.1

Lisätiedot

Sivu 1 (169) OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakentaja

Sivu 1 (169) OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakentaja Sivu 1 (169) OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakentaja Sivu 2 (169) SISÄLLYS 1 AMMATTIALAN KUVAUS... 3 2 TUTKINNON RAKENNE... 6 Rakennusalan perustutkinnon muodostuminen... 6 3 AMMATTIOSAAMISEN

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelma

Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelma Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelma Kehitysjohtajan päätös Dnro 273/12.00.00/2015, 4 Sisällys 1. Lähtökohdat... 5 1.1 Alan kuvaus (eperusteet)... 5 1.2 Perustutkinnon muodostuminen ja opintopolut...

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA. Talonrakennuksen koulutusohjelma Talonrakentaja

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA. Talonrakennuksen koulutusohjelma Talonrakentaja RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Talonrakennuksen koulutusohjelma Talonrakentaja Ammattiosaamisen näyttöjen toimielin hyväksynyt 13.11.2008 Ammattiopiston johtokunta hyväksynyt 25.11.2008

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 26.11.2010 Rehtorin päätös 107/10/2010 1(52) Sisältö: 1. Johdanto 2. Toimiala 3. Rakennusalan perustutkinnon rakenne ja muodostuminen 4. Ammatilliset

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENTAJA OPETUSSUUNNITELMA JA JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENTAJA OPETUSSUUNNITELMA JA JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Pohjolankatu 4-6, PL 12 57201 SAVONLINNA puh. (015) 550 6000 (vaihde) fax. (015) 550 6215 www.samiedu.fi RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENTAJA

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA 2010 OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 22.6.2010 Rehtorin päätös 46/10/2010 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. RAKENNUSALAN

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen osaamisala. Talonrakentaja

OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen osaamisala. Talonrakentaja OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen osaamisala Talonrakentaja Tekniikan alan apulaisrehtorin hyväksymä 29.4.2015, 11. Näyttötoimikunta hyväksynyt 9.4.2015, 6. OPETUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Merja Lahdenkauppi, Riitta Karusaari & Tuula Junttila Osaamisen ja sivistyksen asialla MATKAILUALAN/ HOTELLI-, RAVINTOLA-

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 2008

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 2008 RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 2008 MÄÄRÄYS 5/ 011/ 2008 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Opetushallitus Kansi: Mainostoimisto Pramedia Oy Graafinen suunnittelu: Layout Studio Oy/Marke Eteläaho Taitto:

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 19.11.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto Talonrakentaja. Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma koskee

OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto Talonrakentaja. Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma koskee 1 Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMA Rakennusalan perustutkinto Talonrakentaja Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma koskee - ammatillista peruskoulutusta - näyttötutkintoon

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 10.11.2015 Johtokunta 22.12.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat HIUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 12.12.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja. Hyväksytty Ammattiopisto Luovin johtoryhmässä 18.8.

Opetussuunnitelma. Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja. Hyväksytty Ammattiopisto Luovin johtoryhmässä 18.8. Opetussuunnitelma 2.0/2.12.2015 1 (199) Opetussuunnitelma Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Hyväksytty Ammattiopisto Luovin johtoryhmässä 18.8.2015 Arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen koulutusohjelma, talonrakentaja

Opetussuunnitelma. Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen koulutusohjelma, talonrakentaja Opetussuunnitelma Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen koulutusohjelma, talonrakentaja Hyväksytty 1.0/18.6.2008 Ammatillisen peruskoulutuksen johtoryhmä Opetussuunnitelma 4.0/1.8.2012 2 (102) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto 2009

Rakennusalan perustutkinto 2009 Rakennusalan perustutkinto 2009 Talonrakennuksen koulutusohjelma/osaamisala, talonrakentaja Maanrakennuksenkuljetuksen koulutusohjelma/osaamisala maanrakennuskoneenkuljettaja Kivialan koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA. Tekniikan ja liikenteen ala. Rakennusalan perustutkinto. Talonrakentajan koulutusohjelma

OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA. Tekniikan ja liikenteen ala. Rakennusalan perustutkinto. Talonrakentajan koulutusohjelma OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Tekniikan ja liikenteen ala Rakennusalan perustutkinto Talonrakentajan koulutusohjelma Opetushallituksen perusteet 2009 Voimassa alkaen: Versio: Hyväksyjä: 1.8.2010

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Laatija Tila Tieto- ja tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA on käsitelty ja hyväksytty. Kouvolan seudun ammattiopisto / 2015

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA on käsitelty ja hyväksytty. Kouvolan seudun ammattiopisto / 2015 KÄSITTELY Ammatillisen peruskoulutuksen koulutuksen järjestäjän tulee ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain 14 :n mukaisesti hyväksyä näiden tutkinnon perusteiden mukainen opetussuunnitelma. RAKENNUSALAN

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen

Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen Kuljetusalan koulutuksen kehittämispäivät Helsinki pe 31.10.2014 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Tutkintojen muodostuminen PkL 12 b ja uusi

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Ylä-Savon ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Maarakennuskoneen kuljetuksen koulutusohjelma 120 ov Hyväksynyt rehtori Voimaantulo 1.8.2008 Ohjeellinen suoritusjärjestys Laajuus Ohjeellinen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto 2015 Talonrakentaja

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto 2015 Talonrakentaja n tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto 2015 Talonrakentaja Oph määräys 76/011/2014 Luksian hallitus 24.4.2015 Sisältö Rakennusalan kuvaus ja arvoperusta sekä perustutkinnon tavoitteet... 1

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Valmistavan koulutuksen sisältö 4.1.1 Perustustyöt, kaikille pakollinen 4.2.1 Runkotyöt, kaikille pakollinen Perustustöiden teorian, suunnitelmien ja laskelmien

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO, TALONRAKENTAJA TALONRAKENTAJAN KOULUTUSOHJELMA

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO, TALONRAKENTAJA TALONRAKENTAJAN KOULUTUSOHJELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO, TALONRAKENTAJA TALONRAKENTAJAN KOULUTUSOHJELMA OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA 9/2009 2 Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelman ja näyttötutkinnon valtakunnalliset

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto, talonrakennusalan osaamisala, valmistava koulutus OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

Rakennusalan perustutkinto, talonrakennusalan osaamisala, valmistava koulutus OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TAKK Tutkintokohtainen opetussuunnitelma Sivu 1 / 21 Tampereen Aikuiskoulutuskeskus Rakennusalan perustutkinto, talonrakennusalan osaamisala, valmistava koulutus OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

Lisätiedot

Tutkintokohtainen opetussuunnitelma SISÄLLYS

Tutkintokohtainen opetussuunnitelma SISÄLLYS 5 SISÄLLYS 1. JOHDANTO, RAKENNUSTEKNIIKKA... 9 2.1 Rakennusalan perustutkinnon tavoitteet... 10 2.1.1 Talonrakennuksen koulutusohjelma... 11 2.2 Rakennusalan perustutkinnon muodostuminen talonrakentajan

Lisätiedot

Opetussu unn itelma 201 5

Opetussu unn itelma 201 5 I Keski-Pohjan maan am mattiopisto Opetussu unn itelma 201 5 Rakenn usalan perustutkinto, Ta lon raken n uksen osaam isa la Talonrakentaia laadittu: 13.04.2015 päivitetty: 6.4.2016 Jorma Latvala hyväksytty:

Lisätiedot

Tutkinnon muodostuminen

Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon muodostuminen Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 19.3.2015 yli-insinööri Kati Lounema, Opetushallitus Valtioneuvoston asetus ammatillisen perustutkinnon muodostumisesta

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat (1)

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat (1) AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN MUODOSTUMINEN JA OPINTOJEN VALINNAISUUS 29.9.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn

Lisätiedot

Opetussuunnitelma ja henkilökohtaistaminen

Opetussuunnitelma ja henkilökohtaistaminen Opetussuunnitelma ja henkilökohtaistaminen Kimmo Huotari Pekka Keränen Kehittämishankeraportti Elokuu 2008 Tekniikka ja liikenne, rakennusala JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULU KUVAILULEHTI Päivämäärä Tekijä(t)

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Osaaminen arvioidaan työn tekemisestä pientalo - oppimisympäristössä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 6.3.2009

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 6.3.2009 RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 6.3.2009 TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA, TALONRAKENTAJA MAARAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA, MAARAKENTAJA MAARAKENNUSKONEENKULJETUKSEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA,

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen koulutusohjelma TALONRAKENTAJA

OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen koulutusohjelma TALONRAKENTAJA Tekniikan ja liikenteen ala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen koulutusohjelma TALONRAKENTAJA Salpauksen ammattiosaamisen toimikunta 19.5.2009 29 Salpauksen johtokunnan

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinnon perusteet 2008

Rakennusalan perustutkinnon perusteet 2008 LUONNOS MÄÄRÄYS / 011/ 2008 Rakennusalan perustutkinnon perusteet 2008 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET (OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET) Sisältö

Lisätiedot

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO ELÄINTENHOIDON OSAAMISALA ELÄINTENHOITAJA

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO ELÄINTENHOIDON OSAAMISALA ELÄINTENHOITAJA MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO ELÄINTENHOIDON OSAAMISALA ELÄINTENHOITAJA Peruskoulupohjainen 6.10.2014 Maatalousalan perustutkinto, Eläintenhoidon koulutusohjelma, Eläintenhoitaja, 3-vuotinen Laajuus Ohjeellinen

Lisätiedot

Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto

Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto Ammatillisten perustutkintojen uudistuminen Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto Infotilaisuus 7.12.2009 Perustutkinnon muodostuminen Ammatillinen perustutkinto muodostuu seuraavasti: 1. Ammatilliset

Lisätiedot

rakennusalan perustutkinto 2009

rakennusalan perustutkinto 2009 rakennusalan perustutkinto 2009 TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA TALONRAKENTAJA MAARAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA MAARAKENTAJA MAARAKENNUSKONEENKULJETUKSEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA

Lisätiedot

Sote:n perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.

Sote:n perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8. Sote:n perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.2015 alkaen Ohjausryhmän kokous 12.3.2015 OKM Opetusneuvos Aira

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN:

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: Kansilomake (1) AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: TUTKINTO: Rakennusalan perustutkinto AMMATTIOPISTO(T): Kalajoen ammattiopisto, Haapaveden ammattiopisto,

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä pintakäsittelyalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet 19.3.2015 Helsinki, Messukeskus, Messuaukio 1 Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen

Lisätiedot

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov G. Musiikkialan perustutkinto Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV 1.1. Työtehtävän suunnittelu Yrittäjyysosaaminen ja työelämätaidot Yrittäjyyden perus 3 ov - yrittäjyys ja yrittäjyyden

Lisätiedot

Tanssialan perustutkinnon perusteiden muutokset Eija Kauppinen

Tanssialan perustutkinnon perusteiden muutokset Eija Kauppinen Tanssialan perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015 Eija Kauppinen Lait ja asetukset, tutkintojen perusteet ja muut määräykset voimaan 1.8.2015 Vuosien 1999-2001 perustutkinnon perusteiden mukaan

Lisätiedot

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, TUTKINNON MUODOSTUMINEN JA VALINNAISUUS Opetushallitus infotilaisuus 7.12.2009 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA Talonrakentaja Talonrakennuksen osaamisala Voimassa 1.8.2015 alkaen 1(138) Sisällys 1. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO... 2 1.1. Rakennusalan arvoperusta ja ammattiala

Lisätiedot

rakennusalan perustutkinto 2009

rakennusalan perustutkinto 2009 rakennusalan perustutkinto 2009 TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA TALONRAKENTAJA MAARAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA MAARAKENTAJA MAARAKENNUSKONEENKULJETUKSEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan hyväksymän

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN OSAAMISALA

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN OSAAMISALA OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN OSAAMISALA Vahvistettu 12.6.2015 Rehtorin päätös 58/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET

Lisätiedot

Talonrakentaja Maarakentaja Maarakennuskoneenkuljettaja

Talonrakentaja Maarakentaja Maarakennuskoneenkuljettaja Tampereen seudun ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto, 180 osp Talonrakennuksen osaamisala Maarakennuksen osaamisala Maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisala

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto 2014

Rakennusalan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Rakennusalan perustutkinto 2014 Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Maarakennuksen osaamisala, maarakentaja Maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisala, maarakennuskoneenkuljettaja

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Ammatilliset tutkinnon osat Kivialan osaamisala Kivirakentaja Hyväksytty:19.5.2015 2 Sisällys 2.1 PAKOLLISET

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.2015 alkaen

Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.2015 alkaen Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.2015 alkaen Välinehuoltoalan koulutuskokeilujen jaosto 16.3.2015 Opetusneuvos Aira Rajamäki Lait

Lisätiedot

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ YO pohjainen 6.10.2014 Maatalousalan perustutkinto, Maatilatalouden koulutusohjelma, Maaseutuyrittäjä, 2-vuotinen Laajuus Ohjeellinen

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Lapin ammattiopisto Märkätilojen vedeneristystyöt - josta Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa näytössä tai tutkintotilaisuudessa tekemällä märkätilojen

Lisätiedot

Musiikkialan perustutkinnon perusteiden muutokset Eija Kauppinen

Musiikkialan perustutkinnon perusteiden muutokset Eija Kauppinen Musiikkialan perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015 Eija Kauppinen Lait ja asetukset, tutkintojen perusteet ja muut määräykset voimaan 1.8.2015 Vuosien 1999-2001 perustutkinnon perusteiden mukaan

Lisätiedot

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola 28.8.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ 1 (2) /421/2014. Jakelussa mainituille RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET

LAUSUNTOPYYNTÖ 1 (2) /421/2014. Jakelussa mainituille RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET LAUSUNTOPYYNTÖ 1 (2) 19.5.2014 55/421/2014 Jakelussa mainituille RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Hallitus on 20.3.2014 antanut eduskunnalle esityksen laeiksi ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto, Maarakennuskoneenkuljettajan osaamisala

Rakennusalan perustutkinto, Maarakennuskoneenkuljettajan osaamisala Rakennusalan perustutkinto, Maarakennuskoneenkuljettajan osaamisala Sisällys Maarakennuskoneenkuljettajan osaamisala /Pakollinen tutkinnon osa: Perustustyöt 25 osp...2 Maarakennuskoneenkuljettajan osaamisala

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Putkiasennuksen osaamisala, putkiasentaja Ilmanvaihtoasennuksen osaamisala, ilmanvaihtoasentaja Dokumentin tiedot

Lisätiedot

osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto

osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto Ammattitaitoa täydentävien tutkinnon osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto Tiedotustilaisuus koulutuksen järjestäjille Susanna Tauriainen Tiedotustilaisuus 15.9.2008 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Opetussuunnitelma alkaen

Opetussuunnitelma alkaen Opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Ennen 1.8.2015 aloittaneet siirtyvät opiskelemaan 1.8.2015 jälkeen uusien tutkinnon perusteiden mukaan. Muutosta ohjaavat lainsäädäntö ja asetusmuutokset sekä Opetushallituksen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot