OPETUSSUUNNITELMA 2009 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPETUSSUUNNITELMA 2009 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA"

Transkriptio

1 OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA Vahvistettu Rehtorin päätös 90/10/2010

2 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO TOIMIALA HIUSALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN (120 OV) AMMATILLISET TUTKINNON OSAT Kaikille pakolliset tutkinnon osat Hiusten leikkaaminen ja partakäsittelyt (HI111-09), 20 ov Kampaukset ja ehostus (HI112-09), 15 ov Värjäyskäsittelyt (HI113-09), 20 ov Permanenttikäsittelyt (HI114-09), 10 ov Hiusalan yrittäjyys ja yritystoiminta (HI115-09), 10 ov Kaikille valinnaiset tutkinnon osat Asiakkaan tyylipalvelut (HI301-09), 10 ov Hiusten hoito- ja muotoilukokonaisuudet (HI302-09), 10 ov Tutkinnon osat ammatillisista perustutkinnoista Paikallisesti tarjottavat tutkinnon osat (HI390-09), 5-10 ov Hiusalan hyvinvointi- ja erikoispalvelut (HI ), 5 OV Hiusalan tyylipalvelut (HI ), 5 ov Alan työtehtävissä toimiminen ulkomailla (HI ), 10 ov Muut valinnaiset tutkinnon osat Yrittäjyys (HI401-09), 10 ov Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (HI402-09), 2 ov Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat ( ), 0 10 ov Lukio-opinnot (HI ), 10 ov AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON OSAT VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT (HI600-09), 10 OV ARVIOINTI OPINNÄYTE LIITTEET (67)

3 LIITE 1 OPINTOJEN ETENEMINEN, AJOITUS JA JÄRJESTÄMINEN, PARTURI- KAMPAAJA LIITE 2 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TUTKINTOKOHTAINEN TOTEUTUS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LIITE 3 PAIKALLISESTI TARJOTTAVIEN TUTKINNON OSIEN PERUSTEET (67)

4 1. JOHDANTO Jyväskylän koulutuskuntayhtymä tarjoaa hiusalan perustutkinto-opinnot. Koulutusta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä maakunnan yritysten kanssa. Hiusalan yritykset tarjoavat opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet työssäoppimiseen, mikä takaa ajan tasalla olevan koulutuksen ja edistää tutkinnon suorittaneiden opiskelijoiden työllistymistä oman alan ammattitehtävissä. Hiusalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa on rakennettu etenemään teemoittain. Teemojen sisällöt tukevat opintojen edetessä ammatillista kasvua ja vastaavat työelämässä tarvittavaa osaamista. Tutkintokohtaisen osan teemat ovat seuraavat: Matkalla asiakaspalveluammattiin Hyväksi asiakaspalvelijaksi Asiakaspalvelijana työelämässä Matkalla hiusalan ammattilaiseksi Hiusalan ammattilaiseksi työelämään Itsensä työllistäväksi hiusalan ammattilaiseksi Tämä opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa täydentää hiusalan perustutkinnon perusteita (OPH:n määräys 27/011/2009) ja on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä sen kanssa. 2. TOIMIALA Hiusala on asiakaspalveluala ja kehittyy jatkuvasti monipuolisemmaksi, asiakkaan hyvinvointia edistäväksi palvelutoiminnaksi. Hiusalan keskeisiä arvoja ovat palvelujen korkea laatu, asiakaslähtöisyys ja asiakastyytyväisyys. Lisäksi hiusalan toiminnassa korostuvia arvoja ovat terveellisyys, turvallisuus ja esteettisyys. Parturi-kampaaja leikkaa hiuksia ja tekee partakäsittelyjä, hoitaa hiuksia ja hiuspohjaa, värjää hiuksia ja partaa sekä tekee erilaisia permanenttikäsittelyjä. Parturi-kampaaja ohjaa asiakasta yksilöllisen tyylin löytämisessä, mikä ilmenee asiakkaan kokonaisolemuksen hyvinvointina ja hyvänolon tunteena. Hän tekee kampauksia ja ehostuksia sekä opastaa asiakasta hiusten ja hiuspohjan hoitamisessa ja kosmeettisten tuotteiden käytössä. Lisäksi hän myy erilaisia hiusten kotihoitoon liittyviä tuotteita. Parturi-kampaajan työssä korostuvat tärkeät avaintaidot kuten asiakaspalvelu-, vuorovaikutus-, viestintä- ja yhteistyötaidot, käden taidot ja esteettinen näkemys. Hiusalalla korostuvat erityisesti yrittäjyystaidot ja sisäinen yrittäjyys. Hiusalan yritykset ovat suurimmaksi osaksi pienyrityksiä, mutta suuremmissa kasvukeskuksissa on toiminnallisia edellytyksiä isompiin yrityskokoihin ja parturi- 3(67)

5 kampaamoketjuihin. Tulevaisuudessa erilaiset yrittäjäyhteisöt ja moniammatilliset verkostot lisääntyvät, ja niissä hyödynnetään ja täydennetään useiden ammattialojen osaamista. Yhteistyökumppaneina hiusalan yrityksellä voi olla mm. kauneuden, terveyden, hyvinvoinnin, tyylin ja muodin aloilla toimivia yrittäjiä. Keski-Suomen maakunnassa on tulevaisuudessa tarvetta hyvinvointipalveluille, joissa toteutuu eri alojen yhteistyö. Lisäksi hyvinvointipalvelujen tarvetta lisää väestön ikääntyminen, hyvinvointipalvelujen sekä hiusalan erikoispalvelujen saatavuuden tunnettavuus tulevaisuudessa. 4(67)

6 3. HIUSALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN (120 OV) HI130 Parturi-kampaajan koulutusohjelma, parturi-kampaaja HI Ammatilliset tutkinnon osat 90 OV HI Kaikille pakolliset tutkinnon osat (75 ov) HI Hiusten leikkaaminen ja partakäsittelyt HI Kampaukset ja ehostus HI Värjäyskäsittelyt HI Permanenttikäsittelyt HI Hiusalan yrittäjyys ja yritystoiminta 20 ov 15 ov 20 ov 10 ov 10 ov HI Kaikille valinnaiset tutkinnon osat (15 OV) HI Asiakkaan tyylipalvelut HI Hiusten hoito- ja muotoilukokonaisuudet 10 ov 10 ov HI Tutkinnon osa muusta ammatillisesta perustutkinnosta (5-10 OV) HI Paikallisesti tarjottavat tutkinnon osat (5 10 OV) HI Hiusalan hyvinvointi- ja erikoispalvelut HI Hiusalan tyylipalvelut HI Alan työtehtävissä toimiminen ulkomailla 5 ov 5 ov 10 ov HI Muut valinnaiset tutkinnon osat HI Yrittäjyys 10 ov HI Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 2 ov Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat 0-10 ov Lukio-opinnot 0-10 ov HI Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat Pakolliset tutkinnon osat Valinnaiset tutkinnon osat HI Vapaasti valittavat tutkinnon osat 20 OV 16 ov 4 ov 10 ov 5(67)

7 4. AMMATILLISET TUTKINNON OSAT 4.1 Kaikille pakolliset tutkinnon osat Hiusten leikkaaminen ja partakäsittelyt (HI111-09), 20 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Matkalla asiakaspalveluammattiin Hiuksen rakenteen ja kasvuvaiheiden määritteleminen Hiusten ja hiuspohjan kunnon määritteleminen ja hoitosuunnitelman laatiminen Hiusten pesu- ja hoitotuotteiden valitseminen Fönkampausotteiden, -välineiden ja muotoilutuotteiden käyttäminen Hiuspohjan rentouttava hierominen Lämpöä ja kosteutta tuottavien laitteiden käyttäminen ja puhdistaminen Tarttuviin, mikrobien aiheuttamiin ihotauteihin sekä allergioihin ja ammattitauteihin perehtyminen Työvälineiden ja työympäristön siisteydestä ja hygieniasta huolehtiminen Hiusten leikkaamisen käsitteisiin ja ammattisanastoon perehtyminen Hiustenleikkauksen työvälineisiin ja -koneisiin perehtyminen Hiustenleikkauksen perusrakenteiden harjoitteleminen Hiusten kuivaaminen ja muotoileminen leikkauksen edellyttämällä tavalla Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Hiustenleikkauksen perusrakenteiden toteuttaminen harjoituspäihin Hiusten hoitokäsittely asiakkaalle ja itsearviointi, työsuunnitelma sisältäen hiuksen ominaisuuksien ja rakennevaurioiden analyysin Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät INCI- luettelot erilaisista hiusalan pesu- ja hoitotuotteista ja tuoteryhmien vertailu keskenään 6(67)

8 Hyväksi asiakaspalvelijaksi Tuotteiden ainesosien tunteminen Terveen ja sairaan hiuspohjan tunnistaminen, hoitaminen ja tarvittaessa asiantuntijan hoitoon ohjaaminen Hiuksen ja hiuspohjan hoitamisessa käytettävien koneiden ja laitteiden käyttäminen Ihon ja hiusten hyvinvoinnin kannalta terveellisiin ravintotottumuksiin ohjaaminen Ergonomisesti ja taloudellisesti työskenteleminen Hiustenleikkaussuunnitelmien tekeminen asiakkaalle Hiustenleikkausten perusrakenteiden toteuttaminen asiakkaille Hiusten kuivaaminen ja muotoilu tavoitteiden mukaisilla välineillä Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Hiustenleikkauksia asiakkaille perusrakenteita toteuttaen, työsuunnitelmat ja itsearvioinnit Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Hius- ja ihosairauksiin tutustuminen itsenäisesti Asiakaspalvelijana työelämässä Asiakasanalyysiin pohjautuvan hoitomenetelmän ja tuotteiden valitseminen sekä hoitotuloksen arvioiminen Hiusten- ja hiuspohjan hoitokäsittelyjen toteuttaminen Hiuspohjan hierontatekniikoiden soveltaminen Hiustenhoitotuotteiden myyminen ja asiakkaan ohjaaminen Työohjeiden noudattaminen ja palautteen vastaanottaminen Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Hiusten ja hiuspohjan hoitokäsittelyjen toteuttaminen työelämässä Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Hiusalan tuotesarjaan tutustuminen ja työskentelyn seuraaminen yrityksessä Matkalla hiusalan ammattilaiseksi Hiustenleikkausten perusrakenteiden ja yhdistelmärakenteiden toteuttaminen asiakkaille Hiusten leikkaaminen koneella ja veitsellä 7(67)

9 Asiakkaan toiveiden ja tarpeiden huomioonottaminen hiustenleikkauksissa Ajankohtaisten hiustenleikkausmallien ja -tekniikoiden toteuttaminen Parranajoon ja muotoiluun perehtyminen Muoto-opin huomioonottaminen hiustenleikkauksissa ja parranmuotoilussa Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Hiustenleikkauksia asiakkaille perus- ja yhdistelmärakenteita toteuttaen, palvelu sisältäen permanentti- tai värjäyskäsittelyn asiakkaan tarpeen mukaisesti, työsuunnitelmat ja itsearvioinnit Parranajo tai -muotoilu asiakkaalle sisältäen työsuunnitelman ja itsearvioinnin Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Muodin seuraaminen hiustenleikkauksissa ja partakäsittelyissä Hiusalan ammattilaiseksi työelämään Ajankohtaisten ja muodikkaiden leikkausten toteuttaminen Asiakkaan tyylin sekä yksilöllisten ja persoonallisten ominaisuuksien huomioonottaminen hiustenleikkauksissa Hiustenleikkauksen toteuttaminen osana muotoilukokonaisuutta Maahantuojien koulutuksien hyödyntäminen Hiustenleikkauksien ja partakäsittelyjen lopputuloksen arvioiminen suhteessa suunnitelmaan ja omien kehitystarpeiden määritteleminen Palautteen vastaanottaminen ja hyödyntäminen Hiustenleikkausten toteuttaminen liiketyöajassa Lisäpalvelujen suositteleminen Asiakkaan palveleminen toisella kotimaisella ja yhdellä vieraalla kielellä Tiedon hankinta ja ongelmanratkaisu Omien vahvuuksien tunnistaminen ja itsensä kehittäminen Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Yksilöllisiä, muodikkaita hiustenleikkauksia, palvelu sisältäen värjäyksen, permanentin tai hoitokäsittelyn asiakkaan tarpeiden mukaisesti, asiakkaan ohjaaminen, työsuunnitelmat ja itsearvioinnit Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Muodin seuraaminen ja muotikuvien tulkinta hiustenleikkaus- ja värjäyskokonaisuuksien pohjaksi Oman työskentelyn arvioiminen työelämän tarpeet ja liiketyöaika huomioonottaen Omien vahvuuksien ja kehittämistarpeiden arviointi 8(67)

10 Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen salongissa, asiakaslähtöisissä projekteissa tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat oppimistehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään monipuolisesti oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi 9(67)

11 Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuvat opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija osoittaa hiusten leikkaamisen ja partakäsittelyjen ammattitaitonsa tekemällä asiakkaille hiusten ja hiuspohjan hoitokäsittelyjä, hiusten leikkauksia sekä partakäsittelyjä sekä kielitaitonsa kielitaustansa mukaisesti asiakaspalvelutilanteessa parturikampaamossa tai muussa mahdollisimman hyvin alan työpaikan olosuhteita vastaavassa ympäristössä. Työtä tehdään niin laajasti, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena on, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: kokonaan Työn perustana oleva tiedon hallinta: hiusten ja hiuspohjan laadun ja kunnon määrittely tuotteiden tunteminen ja niiden vaikutusten huomioon ottaminen hiusten ja hiuspohjan hoidossa asiakkaan tyylin tukeminen muoto-opin ja muodin huomioon ottaminen kielitaidon hyödyntäminen asiakaspalvelussa Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla seuraavasti: Muu osaamisen arviointi Työn perustana olevan tiedon hallinta: Hiuksen ja ihon anatomia, koe tai arvioitava tehtävä Ravinnon ja terveellisten elämäntapojen vaikutusten huomioon ottaminen hiusten ja hiuspohjan hyvinvoinnissa, arvioitava tehtävä 10(67)

12 Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön aineisto Kampaukset ja ehostus (HI112-09), 15 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Matkalla hiusalan ammattilaiseksi Kampauksiin liittyvän ammattikäsitteistön omaksuminen Kampauksissa tarvittaviin työvälineisiin perehtyminen Kampauksissa käytettäviin muotoilutuotteisiin perehtyminen Fönkampaustekniikoissa harjaantuminen Kampausten pohjatöiden harjoitteleminen rullilla, muotoiluraudalla ja muilla ajankohtaisilla menetelmillä Hiusten aukikampaamisen ja viimeistelyn harjoitteleminen muodoltaan, painopisteiltään ja pinnoiltaan erilaisissa kampauksissa Kasvojen alkupuhdistuksen tekeminen Arki- ja juhlaehostuksen tekeminen Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Kampaus ja ehostus asiakkaalle sisältäen työsuunnitelman ja itsearvioinnin Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Muodin seuraaminen kampauksissa ja ehostuksissa Hiusalan ammattilaiseksi työelämään Erilaisten muoto- ja pintarakenteiden harjoitteleminen kampauksissa Muoto-opin huomioonottaminen kampauksissa ja ehostuksessa Hiuslisän, valkin ja koristeen kiinnittäminen Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Yksilöllinen, asiakkaan persoonaa tukeva juhlakampaus- ja ehostuskokonaisuus sisältäen työsuunnitelman ja itsearvioinnin Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät 11(67)

13 Ajankohtaisen kampaus- ja ehostusmuodin seuraaminen ja kuvien tulkinta kokonaisuuksien pohjaksi Itsensä työllistäväksi hiusalan ammattilaiseksi Erilaisten teemojen mukaisten kampausten toteuttaminen (vanhojenpäivä, häät, fantasiakampaukset) Asiakkaan tyylin ja persoonallisten ominaisuuksien huomioon ottaminen kampauksissa Kampausten ja ehostuksen toteuttaminen osana muotoilukokonaisuutta Lisäpalvelujen suositteleminen ja kotihoitotuotteiden myyminen Kampausten toteuttaminen liiketyöajassa Tiedon hankinta ja ongelmanratkaisu Palautteen vastaanottaminen ja hyödyntäminen Omien vahvuuksien tunnistaminen ja itsensä kehittäminen Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Valitun teeman mukaisen, tyyliin ja persoonaan sopivan kampaus- ja ehostuskokonaisuuden toteuttaminen asiakkaalle sisältäen työsuunnitelman ja itsearvioinnin Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Oman työskentelyn arvioiminen työelämän tarpeet ja liiketyöaika huomioonottaen Omien vahvuuksien ja kehittämistarpeiden arviointi Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen salongissa, asiakaslähtöisissä projekteissa tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat 12(67)

14 oppimistehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään monipuolisesti oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuvat opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa hiusten kampaamisessa ja ehostuksessa tekemällä asiakkaille eri hiuspituuksiin kampauksia ja ehostuksia parturikampaamossa tai muussa mahdollisimman hyvin alan työpaikan olosuhteita vastaavassa ympäristössä. Työtä tehdään niin laajasti, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena on, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta: 13(67)

15 kokonaan Työn perustana oleva tiedon hallinta: asiakkaan tyylin tukeminen ja muoto-opin hyödyntäminen muodin huomioon ottaminen kampausten ammattikäsitteiden hallinta Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla seuraavasti: Muu osaamisen arviointi Työn perustana olevan tiedon hallinta: Ajankohtainen kampaus- ja ehostusmuoti, arvioitava tehtävä Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön aineisto. 14(67)

16 4.1.3 Värjäyskäsittelyt (HI113-09), 20 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Hyväksi asiakaspalvelijaksi Värjäykseen liittyvän ammattikäsitteistön omaksuminen Väriopin perusteisiin perehtyminen ja niiden hyödyntäminen hiusten värjäyksessä Hiusvärikarttojen periaatteiden tunteminen Värjäysmenetelmien kemiallisiin ominaisuuksiin ja toimintaperiaatteisiin perehtyminen Hiusten värjääminen hapeteväreillä Hiusten vaalentaminen Värjäystekniikoiden ja välineiden käyttäminen Värjäyksissä käytettävien peruslaskutoimitusten käyttäminen ja soveltaminen Ripsien ja kulmakarvojen värjääminen ja kulmakarvojen muotoileminen Työturvallisuuden huomioiminen värjäämisessä Asiakasanalyysin laatiminen sopivan värjäysmenetelmän valitsemiseksi (hiusten ja hiuspohjan ominaisuudet, kunto, allergiat) Taloudellisuuden, työturvallisuuden ja hygienian huomioiminen värjäyksissä Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Värikäsittelyjen jaottelutehtävä, sisältäen hiusvärien kemialliset ominaisuudet ja toimintaperiaatteet Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Väriopin yleisten periaatteiden soveltaminen hiusväreihin Matkalla hiusalan ammattilaiseksi Hiusten värjääminen suoraväreillä ja tilapäisväreillä Värjäyksen esi- ja jälkitoimenpiteiden tekeminen Asiakkaan toiveiden ja tarpeiden tunnistaminen värjäyksissä Värjäysmenetelmien valitseminen hiuksen ominaisuuksien perusteella Ajankohtaisten hiustenvärjäysten ja tekniikoiden toteuttaminen Parran värjääminen Kotihoitotuotteiden myyminen ja niiden käyttämiseen ohjaaminen Oppimistehtävät 15(67)

17 Ohjatut oppimistehtävät Hiusten värjäysten toteuttaminen asiakkaille, palvelu sisältäen leikkauksen tai permanentin asiakkaan tarpeiden mukaisesti, työsuunnitelmat ja itsearvioinnit Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Muodin seuraaminen hiusten värjäyksissä Hiusalan ammattilaiseksi työelämään Ajankohtaisiin erikoisvärjäystuotteisiin- ja menetelmiin perehtyminen Ajankohtaisten ja muodikkaiden värjäysten toteuttaminen Asiakkaan tyylin sekä yksilöllisten ja persoonallisten ominaisuuksien huomioon ottaminen hiusten ja parran värjäämisessä Asiakkaan tyylin mukaisten värjäysten suositteleminen Hiusten ja parran värjäyksen toteuttaminen osana muotoilukokonaisuutta Maahantuojien koulutuksien hyödyntäminen Värjäystuotteiden, -menetelmien ja tekniikoiden tuntemisen syventäminen työelämässä Hiusten ja parran värjäämisen lopputuloksen arviointi suhteessa suunnitelmaan Palautteen vastaanottaminen ja hyödyntäminen Hiusten ja parran värjääminen liiketyöajassa Lisäpalvelujen suositteleminen värjäyksien yhteydessä Kotihoitotuotteiden myyminen ja niiden käyttämiseen ohjaaminen Tiedon hankinta ja ongelmanratkaisu Turvallisesti ja vastuullisesti toimiminen Omien vahvuuksien tunnistaminen ja itsensä kehittäminen Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Yksilöllisiä, muodikkaita värjäyksiä, palvelu sisältäen leikkauksen tai permanentin asiakkaan tarpeiden mukaisesti, asiakkaan ohjaaminen, työsuunnitelmat ja itsearvioinnit Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Ajankohtaisen hiusten värjäyksien ja muodin seuraaminen ja kuvien tulkinta kokonaisuuksien pohjaksi Oman työskentelyn arvioiminen työelämän tarpeet ja liiketyöaika huomioonottaen Omien vahvuuksien ja kehittämistarpeiden arviointi Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, 16(67)

18 että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen salongissa, asiakaslähtöisissä projekteissa tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat oppimistehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään monipuolisesti oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuvat opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat 17(67)

19 Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa värjäämällä asiakkaiden hiuksia parturi-kampaamossa tai muussa mahdollisimman hyvin alan työpaikan olosuhteita vastaavassa ympäristössä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena on, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta: väriopin hyödyntäminen ihon ja hiuksen rakenteen tietojen hyödyntäminen hiusmuodin huomioonottaminen ammattikäsitteiden käyttö Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla seuraavasti: Muu osaamisen arviointi Työn perustana olevan tiedon hallinta: Hiusvärien kemialliset ominaisuudet ja toimintaperiaatteet, koe tai arvioitava tehtävä Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön aineisto. 18(67)

20 4.1.4 Permanenttikäsittelyt (HI114-09), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Matkalla asiakaspalveluammattiin Permanentin työvälineisiin tutustuminen Permanentin perustekniikan harjoitteleminen (ositus, osion koko, kampaaminen, vetosuunnat ja rullaaminen) Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Permanentin rullaus lyhyisiin hiuksiin Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Permanenttirullauksissa harjaantuminen itsenäisesti Hyväksi asiakaspalvelijaksi Permanenttikäsittelyn ammattikäsitteistöön perehtyminen Permanenttirullauksien toteuttaminen Permanenttiaineen kemiallisiin ominaisuuksiin, vaikuttaviin aineisiin ja toimintaperiaatteisiin perehtyminen Asiakasanalyysin laatiminen sopivan permanenttausmenetelmän valitsemiseksi (hiusten ja hiuspohjan ominaisuudet, kunto, allergiat) Permanenttituotteen valinta ja vaikutusajan määritteleminen Esi- ja jälkitoimenpiteiden toteuttaminen permanenttikäsittelyssä (esisuojaus, permanenttiaineiden käyttöohjeiden noudattaminen) Hiusten viimeistely permanentin yhteydessä ja asiakkaan ohjaaminen Permanenttikäsittelyjen toteuttaminen asiakaspalvelussa Taloudellisuuden, työturvallisuuden ja hygienian huomioiminen permanenttikäsittelyissä Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Permanentin toteuttaminen asiakkaalle, työsuunnitelma ja itsearviointi Permanenttiaineiden jaottelu-tehtävä, sisältäen tuotteiden kemialliset ominaisuudet ja toimintaperiaatteet 19(67)

21 Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Muodin seuraaminen hiusten permanenttikäsittelyissä Matkalla hiusalan ammattilaiseksi Permanenttituotteisiin ja menetelmiin perehtyminen Permanenttausmenetelmien valitseminen, välineiden ja rullaustekniikoiden käyttäminen Pituudeltaan ja ominaisuuksiltaan erilaisten hiusten permanenttaaminen ja suoristaminen Ajankohtaisten tekniikoiden toteuttaminen Asiakkaan tyylin sekä yksilöllisten ja persoonallisten ominaisuuksien huomioon ottaminen permanenttikäsittelyissä Permanentin toteuttaminen osana muotoilukokonaisuutta Permanentin toteuttaminen työhön suunnitellussa ja varatussa ajassa Lisäpalvelujen suositteleminen permanentin yhteydessä Kotihoitotuotteiden myyminen ja niiden käyttämiseen ohjaaminen Vuorovaikutus asiakkaan kanssa käytännönläheisellä kielellä permanenttikäsittelyn yhteydessä Tiedon hankinta ja ongelmanratkaisu Turvallisesti ja vastuullisesti toimiminen Omien vahvuuksien tunnistaminen ja itsensä kehittäminen Palautteen vastaanottaminen ja hyödyntäminen Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Permanenttikäsittelyjen toteuttaminen asiakkaille, palvelu sisältäen leikkauksen ja/tai värjäyksen asiakkaan tarpeiden mukaisesti, asiakkaan ohjaaminen, työsuunnitelmat ja itsearvioinnit Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Ajankohtaisen hiusten permanenttikäsittelyjen ja muodin seuraaminen ja kuvien tulkinta kokonaisuuksien pohjaksi Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. 20(67)

22 Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen salongissa, asiakaslähtöisissä projekteissa tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat oppimistehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään monipuolisesti oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuvat opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa tekemällä permanentteja asiakaspalvelutilanteissa parturi-kampaamossa tai muussa mahdollisimman hyvin alan työpaikan olosuhteita vastaavassa ympäristössä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena on, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaan. Ammattiosaamisen näyttö 21(67)

23 Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta: ihon ja hiuksen rakenteen tietojen hyödyntäminen tyylin ja hiusmuodin huomioon ottaminen ja ammattikäsitteistön hallinta Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla seuraavasti: Muu osaamisen arviointi Työn perustana olevan tiedon hallinta: Permanentin kemia, tuotteiden kemialliset ominaisuudet ja toimintaperiaatteet, koe tai arvioitava tehtävä Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön aineisto. 22(67)

24 4.1.5 Hiusalan yrittäjyys ja yritystoiminta (HI115-09), 10 ov. Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Matkalla asiakaspalveluammattiin Oppimisympäristöön ja menetelmiin tutustuminen Opetussuunnitelmaan ja välineisiin tutustuminen Omaan työyhteisöön, ryhmään ja yksikköön tutustuminen Hiusalan ammattiin perehtyminen ja yrittäjyyteen tutustuminen Asiakaspalveluammatissa tarvittaviin vuorovaikutustaitoihin harjaantuminen Yhteisölliseen toimintaan harjaantuminen Turvallisen ja vastuullisen toiminnan harjoitteleminen Omien tavoitteiden, vahvuuksien ja kehittämistarpeiden tunnistaminen Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laatiminen Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Vastuullinen ja yhteisöllinen toimiminen oppilaitoksen salongin oppimisympäristössä Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Itsenäinen tutustuminen oppimisympäristöön, -menetelmiin ja opetussuunnitelmaan Omien henkilökohtaisten ominaisuuksien pohtiminen asiakaspalvelijana ja tulevana hiusalan ammattilaisena Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laatiminen Hyväksi asiakaspalvelijaksi Oppilaitoksen asiakaspalvelukäytäntöihin perehtyminen Työyhteisön pelisääntöihin sitoutuminen Asiakaspalveluprosessin eri vaiheiden tunnistaminen Asiakkaan huomioiminen Asiakkaan kohtaaminen asiakaspalvelutilanteissa Asiakkaan tarpeiden ja toiveiden kuunteleminen Asiakaspalvelun toteuttaminen Kohtelias, ystävällinen ja palveluhenkinen käyttäytyminen Projektioppimisen taitoihin perehtyminen Yhteistoiminnallisen projektin suunnitteleminen 23(67)

25 Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Asiakaspalvelijana toimiminen oppilaitoksen salongin oppimisympäristössä Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Omien asiakaspalvelijan ominaisuuksien, vahvuuksien ja kehittämistarpeiden tunnistaminen Asiakaspalvelijana työelämässä Työyhteisöön sopeutuminen ja yrityksen pelisääntöjen noudattaminen Palautteen vastaanottaminen ja hyödyntäminen Yrityksen asiakaspalvelua ohjaavien käytäntöjen mukaisesti toimiminen Asiakkaan kanssa keskusteleminen ja asiakkaan toiveiden ja tarpeiden kuunteleminen Hiusalan eettisten periaatteiden tunnistaminen ja noudattaminen Yhteistoiminnallisen projektin toteuttaminen Projektin arvioiminen Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Asiakaspalvelijana toimiminen hiusalan yrityksessä Yhteistoiminnallisen projektin ideointi, suunnittelu, toteutus ja arviointi Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Yrityksen toimintatapojen, pelisääntöjen ja asiakaspalvelukäytäntöjen tunnistaminen Matkalla hiusalan ammattilaiseksi Hiusalan palveluihin, tuotteisiin ja sidosryhmiin tutustuminen Hiusalan yrityksen markkinointiin perehtyminen (sisäisen ja ulkoisen markkinoinnin perusteet, kohderyhmät ja markkinoiden kausivaihtelut) Palvelujen ja tuotteiden myyntiin perehtyminen Tietotekniikan hyödyntäminen Tuotteiden ja palvelujen hinnoitteleminen ja arvonlisäveron laskeminen Kustannusten muodostuminen ymmärtäminen hiusalan yritystoiminnassa Työntekijän palkan muodostumisen ymmärtäminen hiusalan yritystoiminnassa Taloudellisen ja kustannustehokkaan toiminnan merkityksen ymmärtäminen Asiakaslähtöisten ja moniammatillisen projektin suunnitteleminen, toteuttaminen ja arvioiminen Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät 24(67)

26 Moniammatillisen ja asiakaslähtöinen projektin ideointi, suunnittelu, toteutus ja arviointi Hiusalan palvelujen ja/ tai tuotteiden myynti ja markkinointi projektissa Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Hiusalan yrityksen toiminnan osa-alueiden havainnoiminen (liikeidea, tuotteiden ja palvelujen myynti, markkinointi, tuloksellisen toiminnan periaatteet, työntekijän oikeudet ja velvollisuudet, yrittäjän tehtävät) Itsensä työllistäväksi hiusalan ammattilaiseksi Hiusalan yritystoimintaan perehtyminen Hiusalan yrityksen kannattavuuslaskelman laatiminen Omien mahdollisuuksien arviointi hiusalan yritystoiminnassa oman työllistymisen näkökulmasta Yrityksen laatutavoitteiden huomioiminen ja niiden mukaan toimiminen Tuotteiden ja lisäpalvelujen myyminen asiakkaalle Kustannustehokkaasti toimiminen Tuloksellisesti työskenteleminen Pysyvien asiakassuhteiden luominen Asiakaslähtöinen toimiminen ja oman työn markkinointi Tiedon hankinta ja ongelmanratkaisu Hiusalan työhyvinvointiin perehtyminen ja hyvinvointia edistävällä tavalla toimiminen Työlainsäädäntöön perehtyminen ja sen noudattaminen Omien vahvuuksien tunnistaminen ja itsensä kehittäminen Hiusalan kansallisten ja kansainvälisten verkostojen tunteminen Projektin toteuttaminen sisältäen oman/ ryhmän osaamisen tuotteistamisen, projektin suunnitteleminen, toteuttaminen ja arvioiminen Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Oman/ ryhmän osaamisen tuotteistaminen projektissa, ideointi, suunnittelu, toteutus ja arviointi Hiusalan yritystoimintaan perehtyminen; rajattu liiketoimintasuunnitelma tai saman laajuinen selvitys yhteistyössä toimivan yrityksen kanssa Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Omien vahvuuksien ja kehittämistarpeiden arviointi Omien työllistymismahdollisuuksien arvioiminen, itsensä työllistäminen ja /tai jatkosuunnitelmien pohtiminen Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, 25(67)

27 että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen salongissa, asiakaslähtöisissä projekteissa tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat oppimistehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään monipuolisesti oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuvat opettajat yhdessä. 26(67)

28 Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa toimimalla asiakaspalveluja myyntitehtävissä hius- ja kauneudenhoitoalan yrityksessä tai alan työpaikan olosuhteita vastaavassa ympäristössä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena on, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta: kokonaan Työn perustana oleva tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla, kuten haastattelujen, tehtävien ja muiden menetelmien avulla. Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön aineisto. 27(67)

29 4. 2 Kaikille valinnaiset tutkinnon osat Asiakkaan tyylipalvelut (HI301-09), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Hiusalan ammattilaiseksi työelämään, Itsensä työllistäväksi hiusalan ammattilaiseksi Tyyli ja muodin käsitteen määritteleminen Tyyliin ja muotiin liittyvien erityispiirteiden tunnistaminen Tyylipalvelujen tuottamisen mahdollisuuksiin perehtyminen hiusalalla Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Tyylien jaottelutehtävä elämäntavan ja muodin erityispiirteet ja niiden vaikutukset tyylien muotoutumiseen Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Tyylien ja muodin havainnoiminen ympäristössä Tiedon hankinta tyylistä, muodista ja niiden ilmenemistavoista erilaisista lähteistä Itsensä työllistäväksi hiusalan ammattilaiseksi Elämäntavan ja kulttuurin ymmärtäminen osana tyylinpalvelujen tuottamista Asiakkaan ihon värin, kasvojen ja vartalon mittasuhteiden ymmärtäminen tyylipalvelujen tuottamisessa Tyyliä tukevan palvelukokonaisuuden suunnitteleminen ja toteuttaminen Tyylin ja muodin historiaan ja tämän päivän mahdollisuuksiin perehtyminen Etikettisääntöjen tunnistaminen ja hyödyntäminen tyylipalvelun tuottamisessa Tyylipalvelun tuottaminen asiakkaalle, stailaus Asiakkaan ohjaaminen ulkoiseen olemukseen liittyvissä asioissa Tyylipalvelujen toteuttaminen yhteistyössä sidosryhmien kanssa Tyylipalvelukokonaisuuksien ja lisäpalvelujen myyminen Tyylikokonaisuuksien arvioiminen Ajankäytön hallitseminen tyylipalveluissa Tyylipalvelujen tuottamisen mahdollisuuksien hyödyntäminen oman työllistymisen kannalta Oppimistehtävät 28(67)

30 Ohjatut oppimistehtävät Yksilöllisiä tyylipalvelukokonaisuuksia, toteutus yhteistyökumppanin kanssa asiakkaan/ tyylipalvelun tarpeen mukaisesti, työsuunnitelmat ja itsearvioinnit Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Tyylipalvelujen tuottamisen havainnointi yrityksiä ja erilaisia tietolähteitä käyttäen Omien vahvuuksien ja kehittämistarpeiden arviointi Tyylipalvelujen tuottaminen työelämässä, mahdollisuuksien arvioiminen oman työllistymisen kannalta Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen salongissa, asiakaslähtöisissä projekteissa tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat oppimistehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään monipuolisesti oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi 29(67)

31 Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuvat opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa toteuttamalla nais- ja miesasiakkaalle tyylikonsultoinnin parturi-kampaamossa tai muussa mahdollisimman hyvin alan työpaikan olosuhteita vastaavassa ympäristössä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään: Työprosessin hallinta: kokonaan Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta: kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta: kokonaan Elinikäisen oppimisen avaintaidot: kokonaan Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla, kuten haastattelujen, tehtävien ja muiden menetelmien avulla. Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön aineisto. 30(67)

32 4.2.2 Hiusten hoito- ja muotoilukokonaisuudet (HI302-09), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Hiusalan ammattilaiseksi työelämään Hoito- ja muotoilukokonaisuuksien mahdollisuuksiin perehtyminen Hoito- ja muotoilukokonaisuuksien suunnitteleminen ja toteuttaminen asiakkaille Erilaisissa asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustilanteissa toimiminen Muotoilukokonaisuuksissa tarvittavien työvälineiden, tekniikoiden ja tuotteiden käyttämisessä harjaantuminen Tuotetuntemuksen, hiusten ja ihon anatomian, tyylin ja muodin hyödyntäminen muotoilukokonaisuuksissa Asiakkaan ohjaaminen ja kotihoitotuotteiden suositteleminen ja myyminen muotoilukokonaisuuksien yhteydessä Juhla-, teema- ja fantasiakampausten toteuttaminen Koristeiden ja lisäkkeiden kiinnittäminen kampauksiin Muotoilukokonaisuuksien arvioiminen Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Hiusten muotoilukokonaisuuksien toteuttaminen erilaisissa oppimisympäristöissä, työsuunnitelmat ja itsearvioinnit Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Muotoilukokonaisuuksissa harjaantuminen itsenäisesti Tiedon hankkiminen ajankohtaisista muotoilukokonaisuuksista ja niiden mahdollisuuksista hiusalalla Itsensä työllistäväksi hiusalan ammattilaiseksi Hiusten, hiuspohjan ja parran erikoishoitosarjaan perehtyminen Hiusten, hiuspohjan ja parran spa- ja hoitomenetelmiin perehtyminen Hiusten, hiuspohjan ja parran spa- ja hoitokäsittelykokonaisuuksien harjoitteleminen Käsihoitoon ja rakennekynsien tekemiseen perehtyminen Hiusten pidentäminen sinetti-, teippi- ja muilla ajankohtaisilla menetelmillä Hiusten pidennykseen perehtyminen osana muotoilukokonaisuutta Hiusalan erikoispalveluihin, hyvinvointipalveluihin ja sidosryhmäyhteistyöhön perehtyminen Hyvinvointipalvelukokonaisuuksien suunnitteleminen ja lisäpalveluina myyminen Asiakkaan ohjaaminen ja kotihoitotuotteiden suositteleminen ja myyminen hyvinvointipalvelujen yhteydessä 31(67)

33 Hyvinvointipalvelukokonaisuuksien arvioiminen Hyvinvointipalvelujen osaamisen hyödyntäminen oman työllistymisen kannalta Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät Hiusten spa- tai hoitokokonaisuuden toteuttaminen tai vaihtoehtoisesti parran spa- tai hoitokäsittelykokonaisuuden toteuttaminen, työsuunnitelma ja itsearviointi Oman/ ryhmän osaamisen tuotteistaminen hyvinvointipalveluprojektissa, ideointi, suunnittelu, toteutus ja arviointi Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Hiusten erikoishoitotuotesarjoihin ja hiusspa- salonkien tarjontaan tutustuminen itsenäisesti Tiedon hankkiminen hiusalan hyvinvointi- ja erikoispalvelujen mahdollisuuksista Hyvinvointi- ja erikoispalvelujen mahdollisuuksien kartoittaminen oman työllistymisen ja yrittäjyyden näkökulmista Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen salongissa, asiakaslähtöisissä projekteissa tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat oppimistehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali 32(67)

HIUSALAN PERUSTUTKINTO, PARTURI-KAMPAAJA (120 ov) OPETUSSUUNNITELMA 2010. Näyttötutkinto

HIUSALAN PERUSTUTKINTO, PARTURI-KAMPAAJA (120 ov) OPETUSSUUNNITELMA 2010. Näyttötutkinto HIUSALAN PERUSTUTKINTO, PARTURI-KAMPAAJA (120 ov) OPETUSSUUNNITELMA 2010 Näyttötutkinto SISÄLLYSLUETTELO HIUSALAN PERUSTUTKINTO, PARTURI-KAMPAAJA, 120 ov... 3 TUTKINNON HENKILÖKOHTAISTAMINEN... 3 TUTKINTOTILAISUUDET

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 13.4.2011 Rehtorin päätös 21/10/2011 2 SISÄLTÖ:

Lisätiedot

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 2 LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Vahvistettu 22.6.2010 Rehtorin päätös 47/10/2010 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 8.9.2011 Rehtorin päätös 64/10/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2013

Opetussuunnitelma 2013 Koulutuskeskus Sedu Opetussuunnitelma 2013, parturi-kampaajan koulutusohjelma parturi-kampaaja Hyväksytty 10.2.2014 Viranhaltijapäätös 6/2014 Hellevi Lassila, apulaisjohtaja Sisällys 1 Hiusalan kuvaus

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja. ammatillinen peruskoulutus

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja. ammatillinen peruskoulutus Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja ammatillinen peruskoulutus Hyväksytty 13.1.2012 SISÄLLYSLUETTELO HIUSALAN PERUSTUTKINTO, PARTURI-KAMPAAJA, 120 OV... 4 TUTKINNON RAKENNE... 4 TYÖSSÄOPPIMINEN...

Lisätiedot

10 osp Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 osp Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN 13..Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Tutkinnon osa Osaamis- Hyväksymismerkinnät 1 () Hiusalan perustutkinto Koodi: HIU3901 Päätös: LAO C3/201 Osaamisen arviointi Tutkinnon osan osaaminen arvioidaan työtehtävän

Lisätiedot

HIUSALAN PERUSTUTKINTO

HIUSALAN PERUSTUTKINTO HIUSALAN PERUSTUTKINTO Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Parturi-kampaajan koulutusohjelma Parturi-kampaaja, Nivalan ammattiopisto 2 3 JOHDANTO... 5 1. HIUSALAN PERUSTUTKINTO... 5 1.1 HIUSALAN KUVAUS

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu xx.xx.2015 Rehtorin päätös xx/xx/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET TUTKINNON OSAT... 5 3.1 Pakolliset

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto

Hiusalan perustutkinto Hiusalan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 3 2.1.1 Hiusten leikkaaminen ja partakäsittelyt... 3 2.1.2 Kampaukset ja ehostus... 5 2.1.3 Värjäyskäsittelyt... 7 2.1.4 Permanenttikäsittelyt...

Lisätiedot

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja 1 Suunnitelma jen toteuttamisesta ja arvioinnista Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tutkinnon osan nimi ja sen laajuus (osp) Pakolliset tutkinnon osat Hiusalan yrittäjyys ja yritystoiminta 20osp

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 2.9.2011 Rehtorin päätös 61/10/2011 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON RAKENNE

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinnon suorittaminen ja arviointi Hiusalan tutkintotoimikunnan ohjeistus

Hiusalan perustutkinnon suorittaminen ja arviointi Hiusalan tutkintotoimikunnan ohjeistus Hiusalan perustutkinnon suorittaminen ja arviointi Hiusalan tutkintotoimikunnan ohjeistus Tutkintosuorituksien arvioinnissa kiinnitetään huomiota tutkinnon perusteissa määriteltyihin arvioinnin kohteisiin.

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI

OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI Vahvistettu 18.3.2011 Rehtorin päätös 12/10/2011 1 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. PINTAKÄSITTELYALAN

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ, KAIKILLE VALINNAINEN PAIKALLINEN TUTKINNON OSA, 10 OV 1. TYÖPROSESSIN HALLINTA Suunnittelee ja toteuttaa projektin. Suunnittelu, toteutus

Lisätiedot

HIUSALAN PERUSTUTKINTO

HIUSALAN PERUSTUTKINTO HIUSALAN PERUSTUTKINTO HIUSALAN PERUSTUTKINTO AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Satakunnan koulutuskuntayhtymän opetussuunnitelmatoimikunta 07.05.2015 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Hiusalan

Lisätiedot

1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet:

1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet: 1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet: Opiskelija suunnittelee ja valmistelee tuoteneuvottelutilanteita. Opiskelija neuvoo asiakkaita tuotteiden

Lisätiedot

HIUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Parturi-kampaaja

HIUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Parturi-kampaaja HIUSALAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Parturi-kampaaja Hyväksytty 9.5.205 2 Sisällys. JOHDANTO... 3 2. HIUSALAN PERUSTUTKINTO... 3 3. AMMATTIALAN

Lisätiedot

4.1.1. HIUSTEN LEIKKAAMINEN JA PARTAKÄSITTELYT

4.1.1. HIUSTEN LEIKKAAMINEN JA PARTAKÄSITTELYT 4.1.1. HIUSTEN LEIKKAAMINEN JA PARTAKÄSITTELYT Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 1. Työprosessin hallinta Hiusten ja hiuspohjan hoitokäsittelyn suunnittelu suunnittelee hiusten ja hiuspohjan hoitokäsittelyn

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Rehtorin hyväksymä hevostalouden perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan hyväksymän

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lapin ammattiopisto D Visualisointi - josta työssäopp. Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja visualisoimalla

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Ammaattiosaamisen näyttö Arviointisuunnitelma Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto 2014

Hiusalan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Hiusalan perustutkinto 2014 Parturi-kampaajan osaamisala, parturi-kampaaja Lausuntopyyntö 43/421/2014 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2014 Hiusalan perustutkinto

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelma Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja 2015 Hyväksytty 13.8.2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 4 Hiusalan perustutkinnon, parturi-kampaaja, toteutus ammatillisena

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat HIUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 12.12.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Puualan perustutkinto

Opetussuunnitelma. Puualan perustutkinto Opetussuunnitelma Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tutkinnon rakenne ja muodostuminen... 5 3 Ammatilliset tutkinnon osat... 6 3.1 Pakolliset tutkinnon osat... 6 3.1.1 Materiaali- ja valmistustekniikka, 30 osp...

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ YO pohjainen 6.10.2014 Maatalousalan perustutkinto, Maatilatalouden koulutusohjelma, Maaseutuyrittäjä, 2-vuotinen Laajuus Ohjeellinen

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN KOULUTUSOHJELMA HOTELLIPALVELUN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN KOULUTUSOHJELMA HOTELLIPALVELUN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN KOULUTUSOHJELMA HOTELLIPALVELUN KOULUTUSOHJELMA KOKIN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 139/20/2011

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä käsi- ja taideteollisuusalan opetussuunnitelman perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen

Lisätiedot

JEDU - tutkintokohtainen opetussuunnitelma, hiusalan perustutkinto

JEDU - tutkintokohtainen opetussuunnitelma, hiusalan perustutkinto 2 3 JOHDANTO... 4 1. HIUSALAN PERUSTUTKINTO... 4 1.1 HIUSALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA... 4 1.2 HIUSALAN PERUSTUTKINNON TAVOITTEET... 4 1.3 PAIKALLISEN TOIMINTAYMPÄRISTÖN HUOMIOON OTTAMINEN... 5 1.4 TUTKINNON

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5).5.2015 Tämä asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. ja suunnitelmallinen toteuttaminen

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. ja suunnitelmallinen toteuttaminen Hyväksymismerkinnät 1 (5) Tämän asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat kauneudenhoitoalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Toiminnan kannattavuuden suunnittelu 15 osp Tavoitteet: Opiskelija laskee tuotteen aiheuttamat kustannukset ja hinnoittelee tuotteen. Hän

Lisätiedot

KAMPAUKSET JA EHOSTUS

KAMPAUKSET JA EHOSTUS 4.1.2. KAMPAUKSET JA EHOSTUS Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 1. Työprosessin hallinta Kampauksen ja ehostuksen suunnitteleminen tekee toteuttamiskelpoisia kampausja ehostussuunnitelmia ja noudattaa

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2011 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA

Opetussuunnitelma 2011 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 8.9.2011 Rehtorin päätös 63/10/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 141/20/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MYYNNIN TUKIPALVELUT

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MYYNNIN TUKIPALVELUT Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MYYNNIN TUKIPALVELUT Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Myynnin tukipalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja o palvelee sisäisiä

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja 2014

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja 2014 Määräys 43/011/2014 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2014 HIUSALAN PERUSTUTKINTO, PARTURI-KAMPAAJA 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO...

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja 2014

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja 2014 Määräys 43/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015 mukaiset muutokset ja oikaisut) (sisältää määräyksen 43/011/2015

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Visuaalinen myyntityö tutkinnon osa (VISU) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Visuaalinen myyntityö Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hiusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hiusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hiusalan perustutkinto Kuntayhtymäjohtaja-rehtorin hyväksymä hiusalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

Ammatillisen perustutkinnon perusteet. Kauneudenhoitoalan perustutkinto Kosmetologin osaamisala kosmetologi 2015

Ammatillisen perustutkinnon perusteet. Kauneudenhoitoalan perustutkinto Kosmetologin osaamisala kosmetologi 2015 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Kauneudenhoitoalan perustutkinto Kosmetologin osaamisala 2015 VAAO Kauneudenhoitoalan perustutkinto 1 (3) Sisällysluettelo OPETUSSUUNNITELMAN YHTEINEN OSA... 1 KAUNEUDENHOITOALAN

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OSAAMISALASSA

Lisätiedot

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, TUTKINNON MUODOSTUMINEN JA VALINNAISUUS Opetushallitus infotilaisuus 7.12.2009 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hiusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hiusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hiusalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä hiusalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan hyväksymän suunnitelman

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Tuoteneuvonta, 15 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja o suunnittelee

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Finanssipalvelut tutkinnon osa (FIPA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Finanssipalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Talouspalvelut tutkinnon osa (TAPA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Talouspalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai

Lisätiedot

HIUSALAN PERUSTUTKINTO 2009 Aiemmin osoitetun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

HIUSALAN PERUSTUTKINTO 2009 Aiemmin osoitetun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen A1 HIUSTEN LEIKKAAMINEN JA PARTAKÄSITTELYT 1. Työprosessin 1a) Hiusten ja hiuspohjan hoitokäsittelyn suunnittelu 1b) Hiusten leikkaus- ja partakäsittelyn suunnittelu suunnittelee hiusten ja hiuspohjan

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

2.1.3 VÄRJÄYSKÄSITTELYT

2.1.3 VÄRJÄYSKÄSITTELYT 2.1.3 VÄRJÄYSKÄSITTELYT Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 1. Työprosessin hallinta Värjäyskäsittelyn suunnitteleminen suunnittelee värjäyskäsittelyn ohjeen mukaan ja ottaa huomioon värjäyksessä tarvittavat

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Pankki- ja rahoituspalvelut tutkinnon osa (PARA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Pankki- ja rahoituspalvelut Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

4.1.4 PERMANENTTIKÄSITTELYT

4.1.4 PERMANENTTIKÄSITTELYT 4.1.4 PERMANENTTIKÄSITTELYT Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 1. Työprosessin hallinta Permanenttikäsittelyn suunnittelu Permanenttikäsittelyn tekeminen ottaen huomioon leikkaus- ja kampausrakenteen

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 13.04.2011 Rehtorin päätös 23/10/2011 1 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. LOGISTIIKAN

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Puutarhatalouden perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Puutarhatalouden perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Puutarhatalouden perustutkinto Rehtorin hyväksymä puutarhatalouden perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan hyväksymän

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Sähköinen kaupankäynti tutkinnon osa (SÄKA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Sähköinen kaupankäynti Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 140/20/2011 2 SISÄLTÖ:

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TOIMINNAN KANNATTAVUUDEN SUUNNITTELU KASU 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TOIMINNAN KANNATTAVUUDEN SUUNNITTELU KASU 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TOIMINNAN KANNATTAVUUDEN SUUNNITTELU KASU 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Toiminnan kannattavuuden suunnittelu, 15 osp Ammattitaitovaatimukset o laskee

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. KANSAINVÄLISEN KAUPAN TUKIPALVELUT KATU 30 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. KANSAINVÄLISEN KAUPAN TUKIPALVELUT KATU 30 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 KANSAINVÄLISEN KAUPAN TUKIPALVELUT KATU 30 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Kansainvälisen kaupan tukipalvelut, 30 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Toiminnan kannattavuuden suunnittelu tutkinnon osa (KASU) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Toiminnan kannattavuuden suunnittelu

Lisätiedot

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4 MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4.1 KAIKILLE PAKOLLISET TUTKINNON OSAT 4.1.1 Työtehtävän suunnittelu, 10 ov Ammattitaitovaatimukset kartoittaa

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Vakuutus- ja eläkepalvelut tutkinnon osa (VAEL) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Vakuutus- ja eläkepalvelut Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija kirjaa tilikaudelle kuuluvat tulot ja menot sekä tuottaa viralliset

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa.

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Media-assistentti Hyväksytty:9.5.205 2 Sisällys. JOHDANTO... 3 2. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN

Lisätiedot

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Merja Lahdenkauppi, Riitta Karusaari & Tuula Junttila Osaamisen ja sivistyksen asialla MATKAILUALAN/ HOTELLI-, RAVINTOLA-

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän

Lisätiedot

OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA. Hiusalan perustutkinto, PARTURI-KAMPAAJA

OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA. Hiusalan perustutkinto, PARTURI-KAMPAAJA OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA Hiusalan perustutkinto, PARTURI-KAMPAAJA Yhtymähallitus 22.9.2009 2 1. JOHDANTO... 4 2. HIUSALAN AMMATTIALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA... 5 3. HIUSALAN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Asiakaspalvelu 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa toimia käytännön asiakaspalvelutehtävissä ja osoittaa ammattitaitonsa palvelutilanteessa,

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus tutkinnon osa (TIVE) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Tilinpäätöskirjaukset ja

Lisätiedot

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013 AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013 PAIKALLISESTI TARJOTTAVA TUTKINNON OSA: NAVETAN TUOTANTOTEKNOLOGIAN KÄYTTÄMINEN JA HUOLTAMINEN, 10 ov Ammattiosaamisen näyttö Muu

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Hiusalan perustutkinto parturi-kampaaja. Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma koskee

OPETUSSUUNNITELMA. Hiusalan perustutkinto parturi-kampaaja. Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma koskee Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMA Hiusalan perustutkinto parturi-kampaaja Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma koskee - ammatillista peruskoulutusta - näyttötutkintoon

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA SOSIAALI-, TERVEYS- JA LIIKUNTA-ALA Parturi-kampaaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Hiusalan perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Maatalousalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Maatalousalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Maatalousalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä maatalousalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan hyväksymän

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan ja

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Oulun TOPPI Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan

Lisätiedot

HIUSALAN PERUSTUTKINTO

HIUSALAN PERUSTUTKINTO HIUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA Parturi-kampaaja Voimassa 1.8.2015 alkaen 2.9.2015 1(44) Sisällys 1. HIUSALAN PERUSTUTKINTO... 2 1.1. Hiusalan arvoperusta ja ammattiala savonlinnan seudulla...

Lisätiedot

MATKAILUALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI

MATKAILUALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI MATKAILUALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4.1 KAIKILLE PAKOLLINEN TUTKINNON OSA 4.1.1 Matkailualan asiakaspalvelu Ammattitaitovaatimukset w valmistautuu

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ

OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ ARVIOINNIN PERUSLÄHTÖKOHTIA Arviointikriteerit ovat kirjalliset, jotka toimitetaan työpaikalle Arvioinnin perustana on aina etukäteen sovitut tavoitteet Arvioinnin

Lisätiedot

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin kokonaisuus arvioinnin periaatteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen oppimisen

Lisätiedot

2. tai 3. opintovuosi Menetelmät Ryhmätunnit, itsenäinen harjoittelu, orkesterien ja/tai kuorojen harjoitusten ja konserttien seuraaminen

2. tai 3. opintovuosi Menetelmät Ryhmätunnit, itsenäinen harjoittelu, orkesterien ja/tai kuorojen harjoitusten ja konserttien seuraaminen MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO 2010, MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA TUTKINTOKOHTAINEN OSA PAIKALLISESTI TARJOTTAVAT TUTKINNON OSAT / täydennys Hyväksytty Helsingin Konservatorion johtokunnassa

Lisätiedot

KAUNEUDENHOITOALAN PERUSTUTKINTOOPETUSSUUNNITELMA, kosmetologi, kosmetiikkaneuvoja, on käsitelty ja hyväksytty. Kouvolan seudun ammattiopisto / 2015

KAUNEUDENHOITOALAN PERUSTUTKINTOOPETUSSUUNNITELMA, kosmetologi, kosmetiikkaneuvoja, on käsitelty ja hyväksytty. Kouvolan seudun ammattiopisto / 2015 KÄSITTELY Ammatillisen peruskoulutuksen koulutuksen järjestäjän tulee ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain 14 :n mukaisesti hyväksyä näiden tutkinnon perusteiden mukainen opetussuunnitelma. KAUNEUDENHOITOALAN

Lisätiedot

HIUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA. Parturi - kampaajan koulutusohjelma Parturi - kampaaja

HIUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA. Parturi - kampaajan koulutusohjelma Parturi - kampaaja HIUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Parturi - kampaajan koulutusohjelma Parturi - kampaaja Ammattiopiston rehtori hyväksynyt 7.10.2009 Näyttötoimikunta hyväksynyt 1.10. 2009 Voimaantulo 1.8.2009

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO Asiakaspalvelun ja myynnin osaamisala Laajennettu työssäoppiminen. Merkonomi

OPETUSSUUNNITELMA. LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO Asiakaspalvelun ja myynnin osaamisala Laajennettu työssäoppiminen. Merkonomi OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO Asiakaspalvelun ja myynnin osaamisala Laajennettu työssäoppiminen Merkonomi Palvelualan apulaisrehtorin hyväksymä 28.4.2015, 12. Näyttötoimikunta hyväksynyt

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 12.6.2015 Rehtorin päätös 58/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET TUTKINNON OSAT... 5 3.1 Pakolliset

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA KOULUTUS

OPETUSSUUNNITELMA AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA KOULUTUS OPETUSSUUNNITELMA AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA KOULUTUS Vahvistettu 24.9.2015 Kauhasen päätös 4/20/2015 Sisällys 1 JOHDANTO... 3 2 KOULUTUKSEN RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 KOULUTUKSEN

Lisätiedot