Pohjois-Karjalan Ammattiopisto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pohjois-Karjalan Ammattiopisto"

Transkriptio

1 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän Talotekniikka-, rakennus-, pintakäsittely ja maanmittausalan maakunnallisen koulutuksen ohjausryhmässä (OHR pöytäkirja 3/2009, 7 ).

2 SISÄLLYSLUETTELO: 1. TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN AJOITTUMINEN OPINTOVUOSILLE OPISKELIJAN ARVIOINTI JA TOTEUTUSSUUNNITELMA PERUSTUSTYÖT 15 OV RUNKOVAIHEEN TYÖT 35 OV SISÄVALMISTUSVAIHEEN KIRVESTYÖT 10 OV ULKOVERHOUS- JA KATTOTYÖT 10 OV LAATOITUSTYÖT 10 OV MUURAUSTYÖT 10 OV KORJAUSRAKENTAMINEN 10 OV HIRSIRAKENTAMINEN 10 OV (29)

3 1. Työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen ajoittuminen opintovuosille Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtaisen suunnitelman perusmalli on laadittu 3 vuoden opintoajalle. Opiskelijan henkilökohtainen opetussuunnitelma (osaamisen tunnustaminen) voi muuttaa opintojen kestoa ja näyttöjen ajoittumista. (esim. yo-pohja, aikaisempi ammatillinen tutkinto, ammattilukio, työvaltainen opiskelu). Työssäoppimisen (TO) ja ammattiosaamisen näyttöjen ajoittuminen opintovuosille n perustutkinto 1. opiskeluvuosi 2. opiskeluvuosi 3. opiskeluvuosi jaksot jaksot jaksot I II III IV V I II III IV V I II III IV V TO-jakso 8 ov TO-jakso 12 ov Näyttö 1 Näyttö 2 Näyttö 3-6 annetaan joko oppilaitoksen työmailla tai työssäoppimisen yhteydessä työpaikoilla. Kaikista näytöistä tehdään opiskelijakohtainen suunnitelma, jonka oppilaitosnäytössä laativat opettaja ja opiskelija yhdessä ja työpaikkanäytöissä lisäksi työpaikkaohjaaja. sijoittuvat koko koulutuksen ajalle ja ne ovat osa koulutusta ja opiskelijan arviointia. n perustutkintoon kuuluu vähintään kuusi näyttöä. 3(29)

4 2. Opiskelijan arviointi ja toteutussuunnitelma n perustutkinto käsittää 90 opintoviikkoa ammatillisia opintoja, jotka koostuvat neljästä kaikille pakollisista tutkinnon osista ja kahdesta kaikille valinnaisista tutkinnon osista. Kaikista ammatillisista tutkinnon osista suoritetaan ammattiosaamisen näyttö. Kaikille pakolliset tutkinnon osat, 50 ov Perustustyöt 15 ov Näyttö 1 Runkovaiheen työt 35 ov Näyttö 2 Kaikille valinnaiset tutkinnon osat, 40 ov (opiskelija valitsee 4) Sisävalmistusvaiheen kirvestyöt, 10 ov Ulkoverhous- ja kattotyöt, 10 ov Laatoitustyöt, 10 ov Muuraustyöt, 10 ov Korjausrakentaminen, 10 ov Hirsirakentaminen, 10 ov Opiskelija voi halutessaan suorittaa näytön myös muista valinnaisista tai ammatillista osaamista yksilöllisesti syventävistä tutkinnon osista Yrittäjyys ja Yritystoiminta. Näille tutkinnon osille näytön toteutussuunnitelma tehdään tarvittaessa. Näyttötehtävien laadinnassa hyödynnetään n ammatillisen perustutkinnon perusteisiin (2008) kirjattuja ammattitaitovaatimuksia sekä työpaikoilla käytössä olevia työohjeita. Näytössä arvioidaan ne arviointikohteet, jotka tutkinnon perusteissa on määrätty. Oppilaitosnäytöissä arvioijina toimivat opettajat ja opiskelija (itsearviointi) mahdollisuuksien mukaan pyydetään myös työelämän edustajia. Työpaikkanäytöissä arvioijina toimivat työpaikkaohjaaja, opiskelija ja ohjaava opettaja. Molemmissa käydään näytön arviointikeskustelu ja arvioinnista täytetään arviointilomake. Muu osaamisen arviointi otetaan huomioon tutkinnon osan arvosanaa määritettäessä. Taulukoissa on esitetty näyttö- ja tutkinnonosakohtaisesti opiskelijan arviointi ja toteutussuunnitelma. Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit ovat n ammatillisen perustutkinnon perusteiden (2008) mukaiset. Ammatillisessa peruskoulutuksessa arvioinnin kohteet ovat samalla tutkinnon osan keskeinen sisältö. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla, kuten haastattelujen, tehtävien ja muiden luotettavien menetelmien avulla. 4(29)

5 2.1 Perustustyöt 15 ov TUTKINNON OSA Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa suunnitella oman työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla vastaanottaa, varastoida ja suojata perustustöissä tarvittavia materiaaleja työmaasuunnitelman mukaan lukea rakennuspiirustuksia ja tehdä perustustöihin liittyviä materiaalilaskelmia tehdä rakennuksen perustuksiin liittyviä täyttö-, tiivistys-, salaoja-, viemäri-, lämmöneristysja vedeneristystöitä toimia avustajana kaivuvaiheessa ja tehdä mittauksia perusmittavälineillä Opiskelijan osaamisen arviointi Tutkinnon osan arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen näyttö (suunnitelma) Näyttö toteutetaan oppilaitoksen omissa työmaakohteissa tai työssäoppimispaikalla. Voidaan toteuttaa myös opilaitoksessa. Opiskelija näyttää tutkinnon osan yhtenä näyttönä osallistumalla esim. työryhmän jäsenenä pientalon perustustöihin, jotka pitävät sisällään pohjatöitä, muotti- ja raudoitustöitä sekä betonointi- ja harkkomuuraustöitä. Näyttö voi olla myös opiskelijan yksin suorittama kokonaisuus perustustyöt sisällöstä. Tämä on opiskelijan ensimmäinen näyttö ja yhtenä tärkeänä tavoitteena on opiskelijoiden Muu arviointi (osaamisen arviointi) Ne arvioinnin kohteet joita ei arvioida ammattiosaamisen näytössä, arvioidaan harjoitustyömailla. Tutkinnon osan toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Pohjatyöt 5 ov Muotti- ja raudoitustyöt 5 ov Betonointi- ja harkkomuuraustyöt 5 ov Toteutustapa Opintojaksot toteutetaan oppilaitoksessa toteutussuunnitelman mukaisesti. Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Sanallinen arviointi kirjataan Wilma järjestelmään. Ajoitus Tutkinnon osa toteutetaan ja arvioidaan 1. opiskeluvuotena toteutussuunnitelm an mukaisesti. 5(29)

6 tehdä perustuksiin liittyviä anturoiden muotti-, raudoitus-, betonointi-, - purku- ja jälkihoitotöitä sekä asentaa perustuselementtejä ja tehdä perustusten harkko-muurauksia tehdä työhönsä liittyviä aloitus- ja lopetustöitä huolehtia väliaikaisten LVIS-asennusten kunnosta sekä avustaa LVIS-asennustöissä lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja toimia rakennustyömaan muuttuvissa olosuhteissa ottaa huomioon työmaan muut urakoitsijat ja toimijat sekä rakentamisen laatuvaatimukset kehittää omia vahvuuksiaan tuottavaan toimintaan hyödyntäen työyhteisön asiantuntemusta toimia työntekijänä oikeuksiensa, etujensa ja velvollisuuksiensa mukaisesti ottaa huomioon työssään perehdyttäminen näyttöjärjestelmään ja itsearviointiin sekä työturvallisuuteen ja työssä käytettävien koneiden ja laitteiden käytön perehdyttämiseen.. Ammattiosaamisen näytöllä osoitetaan ja arvioidaan vähintään: työprosessin hallinta kokonaan työmenetelmien, - välineiden ja materiaalin hallinnasta perustustyömenetelmi en hallinta työn perustana olevan tiedon hallinnasta piirustusten tulkitseminen elinikäisen oppimisen avaintaidoista terveys, turvallisuus ja toimintakyky. Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on 6(29)

7 materiaalien ominaisuudet ja erilaisten perustusrakenteiden toiminnan pääperiaatteet käyttää perustustöiden vaatimia tavallisia työkaluja käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohda t ja ylläpitää työkykyä. Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa käyttää seuraavia työkaluja: betonintiivistin (vibra) kulmahiomakone laastin sekoitin maantiivistin moottorisaha tai ketjusaha nostoapuvälineet työmaasirkkeli teräsleikkuri teräksen taivutin paineilmanaulain ja kompressori porakone poravasara tai piikkauskone pyörösaha. Opiskelijalla tai tutkinnon suorittajalla pitää olla edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu.. 7(29)

8 voimassa oleva tulityökortti, työturvallisuuskortti ja perustaidot ensiavun antamisesta Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit ovat n ammatillisen perustutkinnon perusteiden (2008) mukaiset. Tutkinnon osan arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun osaamisen arvioinnin pohjalta. Tutkinnon osan hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä rakennusalan perustöitä, mutta hänellä ei ole vielä alan ammattipätevyyttä. 2.2 Runkovaiheen työt 35 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla Opiskelijan osaamisen arviointi Tutkinnon osan arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) Näyttö toteutetaan oppilaitoksen omissa työmaakohteissa tai työssäoppimispaikalla. Opiskelija näyttää tutkinnon osan yhtenä (osaamisen arviointi) Ne arvioinnin kohteet joita ei arvioida ammattiosaamisen näytössä, arvioidaan harjoitustyömailla. Tutkinnon osan toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Kantavat runkorakenteet 15 ov Vesikattorakenteet 5 ov Täydentävät rakenteet 15 ov Toteutustapa Tutkinnon osa ja opintojaksot toteutetaan oppilaitoksessa toteutussuunnitelman Ajoitus Tutkinnon osa toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena 8(29)

9 tehdä materiaali- ja työmenekkilaskelmia sekä runkorakentamiseen liittyviä mittauksia käyttäen perusmittavälineitä, esim. mittanauhaa, vesivaakaa, vaaituskonetta, tasolaseria ja putkilaseria tehdä ulko- ja väliseinätyöt sekä vesikaton runkotyöt eristystöineen suunnitelmien ja asiakirjojen mukaan vastaanottaa, siirtää ja työstää runkotöissä käytettäviä materiaaleja, joita ovat betoni, tiili, puu, teräs tms. yleisesti käytettävä ja rakennusmääräykset täyttävä materiaali asentaa puuikkunoita ja -ovia suullisesti esitellä ja arvioida omaa työtään ja oman työnsä laatua tehdä työhönsä näyttönä. Opiskelija osallistuu esim. työryhmän jäsenenä pientalon kantavien runkorakenteiden, vesikattorakenteiden sekä täydentävien rakenteiden esim. ikkunoiden ja ovien asennustöihin. Tai näyttö voi olla opiskelijan yksin suorittama suurempi yksittäinen osio runkovaiheentyöt sisällöstä esim. kantavista runkorakenteista, vesikattorakenteista tai ikkunoiden ja ovien asennuksesta. Yhtenä tavoitteena on työturvallisuuden huomioiminen ja työssä käytettävien telineiden, koneiden ja laitteiden käytön perehdyttäminen. Ammattiosaamisen näytöllä osoitetaan ja arvioidaan vähintään: mukaisesti. Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Sanallinen arviointi kirjataan Wilma toteutussuunnitelm an mukaisesti. 9(29)

10 liittyviä aloitus- ja lopetustöitä lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet ja materiaalien yhteistoiminnan ottaa huomioon rakenteen toiminnan pääperiaatteet ja kosteuden sekä ilmaston että vuodenajan vaikutuksen materiaalin toimintaan ottaa huomioon myös työmaan muut urakoitsijat ja toimijat ottaa huomioon työssään LVISjärjestelmät käyttää runkotöiden vaatimia tavallisia työkaluja käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohdat ja ylläpitää työprosessin hallinta kokonaan työmenetelmien, - välineiden ja materiaalin hallinnasta runkotyömenetelmi en hallinta sekä työvälineiden ja materiaalin hallinta työn perustana olevan tiedon hallinnasta piirustusten tulkitseminen elinikäisen oppimisen avaintaidoista terveys, turvallisuus ja toimintakyky sekä vuorovaikutus ja yhteistyö. Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksen harjoitustyömailla tai työpaikalla. Näytön arviointiin osallistuvat 10(29)

11 työkykyä asentaa harjakattokaiteet käyttää henkilönostimia asentaa holvireunakaiteet käyttää nosturin ohjausmerkkejä pystyttää kaksi metriä korkean telineen käyttää tiilileikkuria. oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu.. Arviointikriteerit ovat n perustutkinnon perusteiden (2008) mukaiset. Tutkinnon osan arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun osaamisen arvioinnin pohjalta. Tutkinnon osan hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä rakennusalan perustöitä, mutta hänellä ei ole vielä ammattipätevyyttä. 11(29)

12 2.3 Sisävalmistusvaiheen kirvestyöt 10 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla ja tehdä materiaali- ja työmenekkilaskelmia tehdä sisävalmistusvaiheen töitä, kuten seinien ja kattojen levytys- ja panelointityöt sekä lattioiden parketti-, laminaatti- ja lautalattiatyöt ja listoitukset, sekä tehdä sisävalmistusvaiheen töihin liittyvät mittaustyöt vastaanottaa, siirtää ja työstää sisävalmistusvaiheess a käytettäviä materiaaleja Opiskelijan osaamisen arviointi Tutkinnon osan arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) Näytöt toteutetaan oppilaitoksen omissa työmaakohteissa tai työssäoppimispaikalla. Opiskelija näyttää tutkinnon osan osa näyttöinä valitsemistaan osioista 10 ov+10 ov + 10 ov+10 ov; yhteensä 40 ov. Opiskelija osallistuu työryhmänjäsenenä esim. pientalon sisävalmistusvaiheen kirvestöihin, ulkoverhous- ja kattotöihin (10 ov + 10 ov), sekä osallistuu työmaalla työryhmänjäsenenä korjausrakentamiseen liittyviin työtehtäviin 10 ov ja suorittaa näyttönä esim. pienimuotoisen pesuhuoneen seinän (osaamisen arviointi) Ne arvioinnin kohteet joita ei arvioida ammattiosaamisen näytössä, arvioidaan harjoitustyömailla. Tutkinnon osan toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Toteutustapa Tutkinnon osa toteutetaan oppilaitoksessa toteutussuunnitelman mukaisesti. Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Sanallinen arviointi kirjataan Wilma Ajoitus Tutkinnon osa toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena toteutussuunnitelm an mukaisesti. 12(29)

13 tehdä työhönsä liittyviä aloitus- ja lopetustöitä lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja suullisesti esitellä ja arvioida omaa työtään ja oman työnsä laatua ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet ja materiaalien yhteistoiminnan sekä pintarakenteen edellyttämät vaatimukset käyttää sisävalmistusvaihetöid en vaatimia tavallisia työkaluja käyttää henkilökohtaisia suojaimia,ottaa huomioon työturvallisuusnäköko hdat ja ylläpitää työkykyä. laatoitustyön 10 ov. Opiskelija voi suorittaa tutkinnon osat myös yhdessä työmaanäytössä, joka pitää sisällään opiskelijan valitsemat 40 ov. Ammattiosaamisen näytöllä arvioidaan vähintään työprosessin hallinnasta oman työn suunnittelu ja suunnitelmien tekeminen työmenetelmien, - välineiden ja materiaalin hallinta kokonaan työn perustana olevan tiedon hallinnasta piirustusten tulkitseminen elinikäisen oppimisen avaintaidoista terveys, turvallisuus ja toimintakyky. 13(29)

14 Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksen harjoitustyömailla tai työpaikalla. Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu Arviointikriteerit ovat n perustutkinnon perusteiden (2008) mukaiset.. Tutkinnon osan arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun osaamisen arvioinnin pohjalta. Tutkinnon osan hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä rakennusalan perustöitä, mutta hänellä ei ole vielä ammattipätevyyttä. 14(29)

15 2.4 Ulkoverhous- ja kattotyöt 10 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla ja tehdä materiaali- ja työmenekkilaskelmia tehdä ulkoverhoustöitä kuten puuverhoukset tuulensuojasta valmiiseen pintaan sekä pieli- ja räystään aluslaudoitukset tehdä vesikattojen pinnoitukset tiilellä, profiilipellillä tai palahuovalla kattotuolista valmiiseen pintaan vastaanottaa, siirtää ja työstää työssään Opiskelijan osaamisen arviointi Tutkinnon osan arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) Näytöt toteutetaan oppilaitoksen omissa työmaakohteissa tai työssäoppimispaikalla. Opiskelija näyttää tutkinnon osan osa näyttöinä valitsemistaan osioista 10 ov+10 ov + 10 ov+10 ov; yhteensä 40 ov. Opiskelija osallistuu työryhmänjäsenenä esim. pientalon sisävalmistusvaiheen kirvestöihin, ulkoverhous- ja kattotöihin (10 ov + 10 ov), sekä osallistuu työmaalla työryhmänjäsenenä korjausrakentamiseen liittyviin työtehtäviin 10 ov ja suorittaa näyttönä (osaamisen arviointi) Ne arvioinnin kohteet joita ei arvioida ammattiosaamisen näytössä, arvioidaan harjoitustyömailla. Tutkinnon osan toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Toteutustapa Tutkinnon osa toteutetaan oppilaitoksessa toteutussuunnitelman mukaisesti. Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Sanallinen arviointi kirjataan Wilma. Ajoitus Tutkinnon osa toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena toteutussuunnitelm an mukaisesti. 15(29)

16 käytettäviä materiaaleja tehdä työhönsä liittyviä aloitus- ja lopetustöitä lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja suullisesti esitellä ja arvioida omaa työtään ja oman työnsä laatua ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet, erilaiset kiinnitystarvikkeet ja tarvittavat tukirakenteet käyttää ulkoverhousja kattotöiden vaatimia tavallisia työkaluja käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäköko hdat ja ylläpitää työkykyä. esim. pienimuotoisen pesuhuoneen seinän laatoitustyön 10 ov. Opiskelija voi suorittaa tutkinnon osat myös yhdessä työmaanäytössä, joka pitää sisällään opiskelijan valitsemat 40 ov.. Ammattiosaamisen näytöllä arvioidaan vähintään työprosessin hallinnasta oman työn suunnittelu ja suunnitelmien tekeminen työmenetelmien, - välineiden ja materiaalin hallinta työn perustana olevan tiedon hallinnasta piirustusten tulkitseminen elinikäisen oppimisen avaintaidoista terveys, turvallisuus ja toimintakyky sekä oppiminen ja 16(29)

17 Arviointikriteerit ovat n perustutkinnon perusteiden (2008) mukaiset.. ongelmanratkaisu.. Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksen harjoitustyömailla tai työpaikalla. Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu Tutkinnon osan arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun osaamisen arvioinnin pohjalta. Tutkinnon osan hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä rakennusalan perustöitä, mutta hänellä ei ole vielä ammattipätevyyttä. 17(29)

18 2.5 Laatoitus 10 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa: laatia työsuunnitelman piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla ja laskea piirustusten pohjalta laatoitustyöhön tarvittavan materiaalin sekä tehdä laatoitusmitoituksen leikkausmittoineen suunnitella saumajaon, tehdä laatoitussuunnitelman ja suorittaa niihin liittyvät mittaukset ja laskelmat arvioida laatoituspohjan oikaisu- ja tasoitustarpeen sekä tehdä laatoitettavan pinnan kosteusmittaukset tehdä seinä- ja lattialaatoitustöitä sekä niihin liittyvät pohja- ja Opiskelijan osaamisen arviointi Tutkinnon osan arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) Näytöt toteutetaan oppilaitoksen omissa työmaakohteissa tai työssäoppimispaikalla. Opiskelija näyttää tutkinnon osan osa näyttöinä valitsemistaan osioista 10 ov+10 ov + 10 ov+10 ov; yhteensä 40 ov. Opiskelija osallistuu työryhmänjäsenenä esim. pientalon sisävalmistusvaiheen kirvestöihin, ulkoverhous- ja kattotöihin (10 ov + 10 ov), sekä osallistuu työmaalla työryhmänjäsenenä korjausrakentamiseen liittyviin työtehtäviin 10 ov ja suorittaa näyttönä esim. pienimuotoisen pesuhuoneen seinän (osaamisen arviointi) Ne arvioinnin kohteet joita ei arvioida ammattiosaamisen näytössä, arvioidaan harjoitustyömailla. Tutkinnon osan toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Toteutustapa Tutkinnon osa toteutetaan oppilaitoksessa toteutussuunnitelman mukaisesti. Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Sanallinen arviointi kirjataan Wilma. Ajoitus Tutkinnon osa toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena toteutussuunnitelm an mukaisesti. 18(29)

19 esikäsittelytyöt tehdä työkohteeseen liittyvät järjestely- ja viimeistelytyöt työstää laattoja ja käsitellä käytettäviä materiaaleja ja laittaa laastit käyttökuntoon tehdä liikuntasaumat ja tiivistykset elastisilla massoilla tehdä valmiin työn laadunvarmistusmittauk set ja arvioida oman työnsä laatua lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet käyttää laatoitustyön vaatimia tavallisia työkaluja käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohd at ja ylläpitää työkykyä. laatoitustyön 10 ov. Opiskelija voi suorittaa tutkinnon osat myös yhdessä työmaanäytössä, joka pitää sisällään opiskelijan valitsemat 40 ov. Ammattiosaamisen näytöllä arvioidaan vähintään työprosessin hallinta kokonaan työmenetelmien, - välineiden ja materiaalin hallinta kokonaan. työn perustana olevan tiedon hallinnasta piirustusten tulkitseminen sekä laatoitusalustan vaatimusten huomioon ottaminen elinikäisen oppimisen avaintaidoista terveys, turvallisuus ja toimintakyky sekä oppiminen ja ongelmanratkaisu. 19(29)

20 Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksen harjoitustyömailla tai työpaikalla. Arviointikriteerit ovat n perustutkinnon perusteiden (2008) mukaiset. Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu Tutkinnon osan arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun osaamisen arvioinnin pohjalta. Tutkinnon osan hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä rakennusalan perustöitä, mutta hänellä ei ole vielä ammattipätevyyttä. 2.6 Muuraus 10 ov TUTKINNON OSA Opiskelijan osaamisen arviointi Tutkinnon osan arvosanan määräytymisen Tutkinnon osan toteutus (mahdollinen jaksotus) Ajoitus 20(29)

21 Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa: suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla ja tehdä materiaali- ja työmenekkilaskelmia tehdä muuraustyön tarvitsemat mittaukset muurata suunnitelmien mukaista rakennetta vastaanottaa, siirtää ja työstää muuraustyössä käytettäviä materiaaleja tehdä työhönsä liittyviä aloitus- ja lopetustöitä lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja suullisesti esitellä ja arvioida omaa työtään ja oman työnsä laatua ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet ja perusteet Ammattiosaamisen näyttö (suunnitelma) Näytöt toteutetaan oppilaitoksen omissa työmaakohteissa tai työssäoppimispaikalla. Opiskelija näyttää tutkinnon osan osa näyttöinä valitsemistaan osioista 10 ov+10 ov + 10 ov+10 ov; yhteensä 40 ov. Opiskelija osallistuu työryhmänjäsenenä esim. pientalon sisävalmistusvaiheen kirvestöihin, ulkoverhous- ja kattotöihin (10 ov + 10 ov), sekä osallistuu työmaalla työryhmänjäsenenä korjausrakentamiseen liittyviin työtehtäviin 10 ov ja suorittaa näyttönä esim. pienimuotoisen pesuhuoneen seinän laatoitustyön 10 ov. Opiskelija voi suorittaa tutkinnon osat myös Muu arviointi (osaamisen arviointi) Ne arvioinnin kohteet joita ei arvioida ammattiosaamisen näytössä, arvioidaan harjoitustyömailla.. Jakson nimi ja laajuus (ov) Toteutustapa Tutkinnon osa toteutetaan oppilaitoksessa toteutussuunnitelman mukaisesti. Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Sanallinen arviointi kirjataan Wilma Tutkinnon osa toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena toteutussuunnitelm an mukaisesti. 21(29)

22 materiaalien yhteistoiminnan sekä palo- ja laatunormit käyttää muuraustöiden vaatimia tavallisia työkaluja käyttää henkilökohtaisia suojaimia,ottaa huomioon työturvallisuusnäköko hdat ja ylläpitää työkykyä. yhdessä työmaanäytössä, joka pitää sisällään opiskelijan valitsemat 40 ov.. Ammattiosaamisen näytöllä arvioidaan vähintään työprosessin hallinnasta oman työn suunnittelu ja suunnitelmien tekeminen työmenetelmien, - välineiden ja materiaalin hallinta kokonaan työn perustana olevan tiedon hallinnasta piirustusten tulkitseminen elinikäisen oppimisen avaintaidoista terveys, turvallisuus ja toimintakyky. Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksen harjoitustyömailla tai 22(29)

23 Arviointikriteerit ovat n perustutkinnon perusteiden (2008) mukaiset. työpaikalla. Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu. Tutkinnon osan arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun osaamisen arvioinnin pohjalta. Tutkinnon osan hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä rakennusalan perustöitä, mutta hänellä ei ole vielä ammattipätevyyttä. 23(29)

24 2.7 Korjausrakentaminen 10 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla ja tehdä materiaali- ja työmenekkilaskelmia tehdä korjausrakentamiseen liittyviä purku -, tukemis-, suojaus- ja vahvistustöitä tehdä korjausrakentamiseen liittyviä mittaustöitä perusmittavälineillä tehdä korjausrakentamiseen liittyviä muotti-, raudoitus-, betonointi- ja purkutöitä sekä betonipintojen paikkaustöitä Opiskelijan osaamisen arviointi Tutkinnon osan arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) Näytöt toteutetaan oppilaitoksen omissa työmaakohteissa tai työssäoppimispaikalla. Opiskelija näyttää tutkinnon osan osa näyttöinä valitsemistaan osioista 10 ov+10 ov + 10 ov+10 ov; yhteensä 40 ov. Opiskelija osallistuu työryhmänjäsenenä esim. pientalon sisävalmistusvaiheen kirvestöihin, ulkoverhous- ja kattotöihin (10 ov + 10 ov), sekä osallistuu työmaalla työryhmänjäsenenä korjausrakentamiseen liittyviin työtehtäviin 10 ov ja suorittaa näyttönä esim. (osaamisen arviointi) Ne arvioinnin kohteet joita ei arvioida ammattiosaamisen näytössä, arvioidaan harjoitustyömailla.. Tutkinnon osan toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Toteutustapa Tutkinnon osa toteutetaan oppilaitoksessa toteutussuunnitelman mukaisesti. Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Sanallinen arviointi kirjataan Wilma Ajoitus Tutkinnon osa toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena toteutussuunnitelm an mukaisesti. 24(29)

25 tehdä lattioiden oikaisuvaluja (esimerkiksi lattialämmityskaapeleid en asennusten jälkeen kylpyhuoneissa) poistaa homevaurion aiheuttajan ja korjaa siitä aiheutuneet vauriot vastaanottaa, varastoida ja suojata korjausrakentamistöissä tarvittavia materiaaleja sekä osaa varastoida uudelleen käytettävät materiaalit tehdä työhönsä liittyviä aloitus- ja lopetustöitä lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja arvioida oman työnsä laatua toimia yhteistyössä korjausrakentamisen eri osapuolien kanssa ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet ja rakenteiden toiminnan pääperiaatteet käyttää turvallisesti korjausrakennustyömaa pienimuotoisen pesuhuoneen seinän laatoitustyön 10 ov. Opiskelija voi suorittaa tutkinnon osat myös yhdessä työmaanäytössä, joka pitää sisällään opiskelijan valitsemat 40 ov. Ammattiosaamisen näytöllä arvioidaan vähintään työmenetelmien, - välineiden ja materiaalin hallinta kokonaan työn perustana olevan tiedon hallinnasta piirustusten tulkitseminen elinikäisen oppimisen avaintaidoista terveys, turvallisuus ja toimintakyky sekä oppiminen ja ongelmanratkaisu. Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksen 25(29)

26 n normaaleja työkaluja ja tietää vanhoista materiaaleista aiheutuvat työturvallisuusriskit, kuten asbesti, homeet ja pölyt käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohd at ja ylläpitää työkykyä. Arviointikriteerit ovat n perustutkinnon perusteiden (2008) mukaiset. harjoitustyömailla tai työpaikalla. Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu. Tutkinnon osan arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun osaamisen arvioinnin pohjalta. Tutkinnon osan hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä rakennusalan perustöitä, mutta hänellä ei ole vielä ammattipätevyyttä. 26(29)

27 2.8 Hirsirakentaminen 10 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla ja tehdä materiaali- ja työmenekkilaskelmia tehdä hirsirakentamiseen liittyviä mittaustöitä pystyttää pieniä hirsisiä rakennuksia tai rakenteen osia valmiiksi salvetuista ja varatuista hirsistä vastaanottaa, siirtää ja työstää hirsirakentamisessa käytettäviä materiaaleja tehdä työhönsä liittyviä aloitus- ja lopetustöitä Opiskelijan osaamisen arviointi Tutkinnon osan arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) Näytöt toteutetaan oppilaitoksen omissa työmaakohteissa tai työssäoppimispaikalla. Opiskelija näyttää tutkinnon osan osa näyttöinä valitsemistaan osioista 10 ov+10 ov + 10 ov+10 ov; yhteensä 40 ov. Opiskelija osallistuu työryhmänjäsenenä esim. pientalon sisävalmistusvaiheen kirvestöihin, ulkoverhous- ja kattotöihin (10 ov + 10 ov), sekä osallistuu työmaalla työryhmänjäsenenä korjausrakentamiseen liittyviin työtehtäviin 10 (osaamisen arviointi) Ne arvioinnin kohteet joita ei arvioida ammattiosaamisen näytössä, arvioidaan harjoitustyömailla. Tutkinnon osan toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Toteutustapa Tutkinnon osa toteutetaan oppilaitoksessa toteutussuunnitelman mukaisesti. Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Sanallinen arviointi kirjataan Wilma Ajoitus Tutkinnon osa toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena toteutussuunnitelm an mukaisesti. 27(29)

28 lajitella jätteet ja uusiokäyttää materiaaleja huomioida työmaan muut urakoitsijat ja toimijat suullisesti esitellä ja arvioida omaa työtään ja oman työnsä laatua ottaa huomioon työssään materiaalien ominaisuudet ja erityisesti kosteuden sekä ilmaston vaikutuksen niihin ottaa huomioon hirsirakentamisen erityispiirteet ja painumisen aiheuttamat vaatimukset käyttää hirsirakentamisen tavallisia työkaluja käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohd at ja ylläpitää työkykyä. ov ja suorittaa näyttönä esim. pienimuotoisen pesuhuoneen seinän laatoitustyön 10 ov. Opiskelija voi suorittaa tutkinnon osat myös yhdessä työmaanäytössä, joka pitää sisällään opiskelijan valitsemat 40 ov. Ammattiosaamisen näytöllä arvioidaan vähintään työprosessin hallinta kokonaan työmenetelmien, - välineiden ja materiaalin hallinta kokonaan työn perustana olevan tiedon hallinnasta piirustusten tulkitseminen elinikäisen oppimisen avaintaidoista terveys, turvallisuus ja toimintakyky. 28(29)

29 Arviointikriteerit ovat n perustutkinnon perusteiden (2008) mukaiset. Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksen harjoitustyömailla tai työpaikalla. Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu. Tutkinnon osan arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun osaamisen arvioinnin pohjalta. Tutkinnon osan hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä rakennusalan perustöitä, mutta hänellä ei ole vielä ammattipätevyyttä. 29(29)

Oppisopimuksen suunnitelma PERUSTIEDOT. Opiskelijan nimi. Työnantaja (yritys) Työnantajan edustaja. Työpaikkakouluttaja

Oppisopimuksen suunnitelma PERUSTIEDOT. Opiskelijan nimi. Työnantaja (yritys) Työnantajan edustaja. Työpaikkakouluttaja Oppisopimuksen suunnitelma PERUSTIEDOT Opiskelijan nimi Työnantaja (yritys) Työnantajan edustaja Työpaikkakouluttaja Suoritettavat tutkinnonosat Perustustyöt, 25 osp (pakollinen) Runkovaiheen työt, 50

Lisätiedot

Ylä-Savon ammattiopisto. Opetussuunnitelma tutkintokohtainen osa. Rakennusalan perustutkinto 2008

Ylä-Savon ammattiopisto. Opetussuunnitelma tutkintokohtainen osa. Rakennusalan perustutkinto 2008 Ylä-Savon ammattiopisto Opetussuunnitelma tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto 2008 Talonrakennuksen koulutusohjelma/osaamisala, Talonrakentaja Hyväksynyt rehtori Voimaantulo 1.8.2008 RAKENNUSALAN

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto

Rakennusalan perustutkinto Rakennusalan perustutkinto Hyväksytty 9.1.2013 Sisällysluettelo TUTKINNON RAKENNE... 5 TYÖSSÄOPPIMINEN... 6 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT... 6 OPINNÄYTE... 6 ARVIOINTIAINEISTON SÄILYTTÄMINEN... 6 OPISKELUJEN

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän

Lisätiedot

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savon ammattiopiston johtoryhmän vahvistama 2.5.2011 Osaamisjohtaja Marja Anttalainen Rakennusalan

Lisätiedot

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja 1 Suunnitelma jen toteuttamisesta ja arvioinnista Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Tutkinnon osan nimi ja sen laajuus (osp) Valinnaiset tutkinnon osat Hirsirakentaminen (15 osp) Ammatillisen

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Satakunnan koulutuskuntayhtymän opetussuunnitelmatoimikunta 26.03.2015 Sisällysluettelo Johdanto... 3

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 16.6.2015 Rehtorin päätös 82/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET TUTKINNON OSAT... 5 3.1 Pakolliset

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 1 RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Vahvistettu 08.04.2014 Rehtorin päätös 08.04.2014 1. JOHDANTO... 3 2. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto

Rakennusalan perustutkinto Ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelma Rakennusalan perustutkinto 2015 Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Hyväksytty 13.8.2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 5 Rakennusalan perustutkinnon toteutus

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Ammatilliset tutkinnon osat Talonrakennuksen osaamisala Talonrakentaja Hyväksytty:19.5.2015 2 Sisällys

Lisätiedot

Kaikille pakolliset tutkinnon osat

Kaikille pakolliset tutkinnon osat Kaikille pakolliset tutkinnon osat 6. Perustustyöt 5 ov Ammattitaitovaatimukset Sisältö, laajuus, opetusmenetelmät, ajoitus ja oppimisen arviointi Ammattitaitovaatimus ja tarkennettu sisältö Opiskelija

Lisätiedot

1.7. MUURAUS 10 ov. Arvioi ntikriteer

1.7. MUURAUS 10 ov. Arvioi ntikriteer 1.7. MUURAUS 10 ov Ammattitaitovaatimus ja tarkennettu sisältö osaa Osaa suunnitella työnsä piirustuksien ja/tai rakennetta koskevan työselityksen avulla ja tehdä materiaali- ja työmenekkilaskelmia Osaa

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 10.11.2015 Johtokunta 16.6.2016 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

Koulutusohjelmittain eriytyvät tutkinnon osat 6.2 Runkovaiheen työt 35 ov

Koulutusohjelmittain eriytyvät tutkinnon osat 6.2 Runkovaiheen työt 35 ov Koulutusohjelmittain eriytyvät tutkinnon osat 6.2 Runkovaiheen työt 35 ov Ammattitaitovaatimus ja tarkennettu sisältö Laajuus tuntia Ajoit us Arvioi ntikriteer Opiskelija tai tutkinnon suorittaja YHT LO

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto

Rakennusalan perustutkinto Rakennusalan perustutkinto Sisällys Johdanto... 5 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 6 2.1.1 Perustustyöt... 6 2.2 Talonrakennuksen osaamisalan, talonrakentaja, pakollinen tutkinnon osa, 50 osp... 8 2.2.1

Lisätiedot

Sisällys Laatoitustyöt... 2 Laatoitustöiden perusteet, 10 osp... 2 Työvälineet, materiaalituntemus sekä piirustukset, 3 osp... 3 Laatoitustyöt, 2

Sisällys Laatoitustyöt... 2 Laatoitustöiden perusteet, 10 osp... 2 Työvälineet, materiaalituntemus sekä piirustukset, 3 osp... 3 Laatoitustyöt, 2 RAKENNUSALAN OSAAMISTARJOTIN 8.1. 31.5.2019 1 Sisällys Laatoitustyöt... 2 Laatoitustöiden perusteet, 10 osp... 2 Työvälineet, materiaalituntemus sekä piirustukset, 3 osp... 3 Laatoitustyöt, 2 osp... 4

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Valmistavan koulutuksen sisältö 4.1.1 Perustustyöt, kaikille pakollinen 4.2.1 Runkotyöt, kaikille pakollinen Perustustöiden teorian, suunnitelmien ja laskelmien

Lisätiedot

Rakennusala osaamistarjotin samiedu.fi

Rakennusala osaamistarjotin samiedu.fi Rakennusala osaamistarjotin 1.8.2019-31.12.2019 Tervetuloa opiskelemaan Ammattiopisto SAMIeduun! Tähän esitteeseen olemme koonneet rakennusalan opintokokonaisuuksia opiskelijoille valittaviksi. Lisätietoja:

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Opetussuunnitelma Kaikille valinnainen tutkinnon osa Ulkoverhous- ja kattotyöt, 10 ov varia Vantaan ammattiopisto Ulkoverhous- ja kattotyöt KÄSITELTY NEUVOTTELUKUNNASSA: Opetussuunnitelman

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO VANTAAN KAUPUNKI RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Opetussuunnitelma Kaikille valinnainen tutkinnon osa Laatoitus, 10 ov varia Vantaan ammattiopisto Laatoitus KÄSITELTY NEUVOTTELUKUNNASSA: Neuvottelukunta: Rakennusala

Lisätiedot

Sivu 1 (169) OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakentaja

Sivu 1 (169) OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakentaja Sivu 1 (169) OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakentaja Sivu 2 (169) SISÄLLYS 1 AMMATTIALAN KUVAUS... 3 2 TUTKINNON RAKENNE... 6 Rakennusalan perustutkinnon muodostuminen... 6 3 AMMATTIOSAAMISEN

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa näytössä tekemällä laatoitustöitä

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto. Talonrakennuksen koulutusohjelma. Talonrakentaja

OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto. Talonrakennuksen koulutusohjelma. Talonrakentaja 1 OPETUSSUUNNITELMA Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen koulutusohjelma Talonrakentaja 2 SISÄLLYS 1 RAKENNUSALAN AMMATTIALAN KUVAUS... 3 2 TUTKINNON RAKENNE... 4 3 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN JA

Lisätiedot

Osaamisen hankkimisen tapa Oppimisympäristöt Palaute osaamisen kehittymisestä Osaamista hankitaan

Osaamisen hankkimisen tapa Oppimisympäristöt Palaute osaamisen kehittymisestä Osaamista hankitaan Sisällys Rakennusalan perustutkinto / Perustustyöt 25 osp... 2 Rakennusalan perustutkinto / Runkovaiheen työt 50 osp... 3 Rakennusalan perustutkinto / Sisävalmistusvaiheen työt 15 osp... 5 Rakennusalan

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 10.11.2015 Johtokunta 22.12.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Osaaminen arvioidaan työn tekemisestä pientalo - oppimisympäristössä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA. Talonrakennuksen koulutusohjelma Talonrakentaja

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA. Talonrakennuksen koulutusohjelma Talonrakentaja RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Talonrakennuksen koulutusohjelma Talonrakentaja Ammattiosaamisen näyttöjen toimielin hyväksynyt 13.11.2008 Ammattiopiston johtokunta hyväksynyt 25.11.2008

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

VALMENNUSPALVELUT/ULKORAKENTAMINEN. Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla

VALMENNUSPALVELUT/ULKORAKENTAMINEN. Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla LAUKAAN KUNTA TYÖLLISYYSYKSIKKÖ VALMENNUSPALVELUT/ULKORAKENTAMINEN Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Rakennusalan perustutkinto 2014 Paikka:

Lisätiedot

OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto, TALONRAKENTAJA

OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto, TALONRAKENTAJA OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA Rakennusalan perustutkinto, TALONRAKENTAJA Yhtymähallitus 17.11.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 1 2 Rakennusalan arvoperusta... 2 3 Rakennusalan perustutkinnon

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENTAJA OPETUSSUUNNITELMA JA JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENTAJA OPETUSSUUNNITELMA JA JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Pohjolankatu 4-6, PL 12 57201 SAVONLINNA puh. (015) 550 6000 (vaihde) fax. (015) 550 6215 www.samiedu.fi RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENTAJA

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä pintakäsittelyalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

Työkokeilijaksi rakennusalalle

Työkokeilijaksi rakennusalalle Rakennusteollisuus RT ry Työkokeilijaksi rakennusalalle 8.2.2017 1 Sisällys 1 Johdanto 1.1 Rakennusalan kuvaus 1.2 Rakennustyötä tehdään työmailla 2 Rakentamisen eri tehtäviin tutustuminen 2.1 Perustustyöt

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Kone- ja metallialan perustutkinto Koodi: KON141 Päätös: LAO C3/2015 Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto 2009

Rakennusalan perustutkinto 2009 Rakennusalan perustutkinto 2009 Talonrakennuksen koulutusohjelma/osaamisala, talonrakentaja Maanrakennuksenkuljetuksen koulutusohjelma/osaamisala maanrakennuskoneenkuljettaja Kivialan koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. asennusten suunnit-

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. asennusten suunnit- Hyväksymismerkinnät 1 (5) Pientalon ilmavaihtotyöt Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä osallistumalla pientalon ilmanvaihtotöiden asennuksiin työkohteessa. Työtä tehdään siinä laajuudessa,

Lisätiedot

Talonrakentaja Maarakentaja Maarakennuskoneenkuljettaja

Talonrakentaja Maarakentaja Maarakennuskoneenkuljettaja Tampereen seudun ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto, 180 osp Talonrakennuksen osaamisala Maarakennuksen osaamisala Maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisala

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen koulutusohjelma, talonrakentaja

Opetussuunnitelma. Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen koulutusohjelma, talonrakentaja Opetussuunnitelma Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen koulutusohjelma, talonrakentaja Hyväksytty 1.0/18.6.2008 Ammatillisen peruskoulutuksen johtoryhmä Opetussuunnitelma 4.0/1.8.2012 2 (102) Sisällysluettelo

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO, TALONRAKENTAJA TALONRAKENTAJAN KOULUTUSOHJELMA

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO, TALONRAKENTAJA TALONRAKENTAJAN KOULUTUSOHJELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO, TALONRAKENTAJA TALONRAKENTAJAN KOULUTUSOHJELMA OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA 9/2009 2 Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelman ja näyttötutkinnon valtakunnalliset

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen osaamisala. Talonrakentaja

OPETUSSUUNNITELMA. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen osaamisala. Talonrakentaja OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen osaamisala Talonrakentaja Tekniikan alan apulaisrehtorin hyväksymä 29.4.2015, 11. Näyttötoimikunta hyväksynyt 9.4.2015, 6. OPETUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Lapin ammattiopisto Märkätilojen vedeneristystyöt - josta Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa näytössä tai tutkintotilaisuudessa tekemällä märkätilojen

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto, talonrakennusalan osaamisala, valmistava koulutus OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

Rakennusalan perustutkinto, talonrakennusalan osaamisala, valmistava koulutus OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TAKK Tutkintokohtainen opetussuunnitelma Sivu 1 / 21 Tampereen Aikuiskoulutuskeskus Rakennusalan perustutkinto, talonrakennusalan osaamisala, valmistava koulutus OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

Lisätiedot

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013 AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013 PAIKALLISESTI TARJOTTAVA TUTKINNON OSA: NAVETAN TUOTANTOTEKNOLOGIAN KÄYTTÄMINEN JA HUOLTAMINEN, 10 ov Ammattiosaamisen näyttö Muu

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto Talonrakentaja. Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma koskee

OPETUSSUUNNITELMA. Rakennusalan perustutkinto Talonrakentaja. Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma koskee 1 Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMA Rakennusalan perustutkinto Talonrakentaja Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma koskee - ammatillista peruskoulutusta - näyttötutkintoon

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ, KAIKILLE VALINNAINEN PAIKALLINEN TUTKINNON OSA, 10 OV 1. TYÖPROSESSIN HALLINTA Suunnittelee ja toteuttaa projektin. Suunnittelu, toteutus

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto Kuntayhtymäjohtaja-rehtorin hyväksymä Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ

OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ ARVIOINNIN PERUSLÄHTÖKOHTIA Arviointikriteerit ovat kirjalliset, jotka toimitetaan työpaikalle Arvioinnin perustana on aina etukäteen sovitut tavoitteet Arvioinnin

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelma Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja Talonrakennuksen osaamisala Hyväksytty 4.9.2017 Koulutus tekee hyvää! www.sakky.fi SISÄLTÖ JOHDANTO... 5 Rakennusalan

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TI 1.2.2011 TYÖSSÄ OPPIMISEN OHJAAMINEN 8.00 -> Linjastoaamiainen (ruokala, Rustholli) 9.00 -> Työpaikkaohjaajan tietoperusta 9.30 -> Oppimis- ja

Lisätiedot

45 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN.

45 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. Hyväksymismerkinnät 1 (6) Näytön kuvaus Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa tekemällä ammattitaitovaatimusten mukaisia työtehtäviä

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5 ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5 Tutkinnon osa: ksi valmentautuminen 2 ov Ammattitaidon osoittamistavat: työprosessin työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinnasta opiskelijan ohjaamisen, oppimisen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA. Kiinteistöpalvelujen perustutkinto

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA. Kiinteistöpalvelujen perustutkinto AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Kiinteistöpalvelujen perustutkinto Sisältö 1 JOHDANTOA... 3 2 TUTKINNON MUODOSTUMINEN... 6 3 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN KUVAUKSET... 7 4 TUTKINNON OSIEN ARVIOINTIMENETELMÄT...

Lisätiedot

Talotekniikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma

Talotekniikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Talotekniikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 15.10.2015 Johtokunta 22.12.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA Tutkinto: Talotekniikan PT Tutkinnon osan nimi ja laajuus: ILMANVAIHTOJÄRJESTELMIEN ASENTAMINEN 15 OSP, valinnainen. 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen toteuttamisesta Tämän perusteella opiskelija voi hakea

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2015 Rakennusalan perustutkinto

Opetussuunnitelma 2015 Rakennusalan perustutkinto Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Koulutuskeskus Sedu Opetussuunnitelma 2015 Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Hyväksytty Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymähallituksessa

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. ja suunnitelmallinen toteuttaminen

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. ja suunnitelmallinen toteuttaminen Hyväksymismerkinnät 1 (5) Tämän asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat kauneudenhoitoalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa 2011 Osaamisen arviointi (1) Osaaminen (oppimisen tulosta) arvioidaan mahdollisimman aidoissa työelämän

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan hyväksymän

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja. Hyväksytty Ammattiopisto Luovin johtoryhmässä 18.8.

Opetussuunnitelma. Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja. Hyväksytty Ammattiopisto Luovin johtoryhmässä 18.8. Opetussuunnitelma 2.0/2.12.2015 1 (199) Opetussuunnitelma Rakennusalan perustutkinto Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja Hyväksytty Ammattiopisto Luovin johtoryhmässä 18.8.2015 Arviointisuunnitelma

Lisätiedot

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi OPAS- TUSTA Työpaikoille Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi MITÄ OVAT AMMATTI- OSAAMISEN NÄYTÖT koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelemia, toteuttamia ja arvioimia työtehtäviä työssäoppimispaikassa

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa M. Lahdenkauppi

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa M. Lahdenkauppi Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa 7.2.2013 M. Lahdenkauppi Osaamisen arviointi (1) Osaaminen (oppimisen tulos) arvioidaan mahdollisimman

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT. KAUNEUDENHOITOALAN PERUSTUTKINTO Kosmetologi

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT. KAUNEUDENHOITOALAN PERUSTUTKINTO Kosmetologi 1 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT KAUNEUDENHOITOALAN PERUSTUTKINTO Kosmetologi Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Sisältö 1. Suomen koulutusjärjestelmä 2. Ammattitaidon hankkiminen (näyttötutkinto ja ammatillinen peruskoulutus) 3. Arviointi KORKEAKOULUTUTKINTO

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaisia työtehtäviä työkohteissa. Työtä

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelma

Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelma Rakennusalan perustutkinnon opetussuunnitelma Kehitysjohtajan päätös Dnro 273/12.00.00/2015, 4 Sisällys 1. Lähtökohdat... 5 1.1 Alan kuvaus (eperusteet)... 5 1.2 Perustutkinnon muodostuminen ja opintopolut...

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 1. JOHDANTO... 2 2. KANSALLISET OPPIMISTULOKSET... 2 3. OPPILAITOSKOHTAISET OPPIMISTULOKSET... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. 3.1 Rakennusalan perustutkinto... 5 4. ERITYISOPISKELIJOIDEN OPPIMISTULOKSET...

Lisätiedot

LIITE NAYTTO

LIITE NAYTTO LIITE NAYTTO 24.11.2016 Ammatillinen perustutkinto Osaamisala Tutkintonimike Tutkinnon nimi Pintakäsittelyalan perustutkinto Osaamisalan nimi M etallituotemaalaus Tutkintonimikkeen nimi pintakäsittelijä

Lisätiedot

MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA?

MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA? MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA? RAKENNUS- JA METSÄALAN PETUSTUTKINTOJEN OPPIMISTULOKSET 12.11.2012, OPH NÄYTÖISTÄ KOOTUT TIEDOT 1. Koulutuksen järjestäjän nimi, oppilaitoksen/toimintayksikön

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA 0 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Toimitilahuoltajan perustutkinto Hyväksytty Bovallius- ammattiopiston ja koulutuskeskus Agricolan Pieksämäen ammatillisen koulutuksen toimielimessä 29.3.2011. 1

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet 19.3.2015 Helsinki, Messukeskus, Messuaukio 1 Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen

Lisätiedot

Turvallisuusalan perustutkinto. Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen. toteuttamis- ja arviointisuunnitelma

Turvallisuusalan perustutkinto. Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen. toteuttamis- ja arviointisuunnitelma ammattiosaamisen näytöt 1 (8) Turvallisuusalan perustutkinto Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Suunnitelma on hyväksytty Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 1/2 Tutkinnon perusteisiin sisältyy erilaisia

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA 2010 OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 22.6.2010 Rehtorin päätös 46/10/2010 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. RAKENNUSALAN

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 26.11.2010 Rehtorin päätös 107/10/2010 1(52) Sisältö: 1. Johdanto 2. Toimiala 3. Rakennusalan perustutkinnon rakenne ja muodostuminen 4. Ammatilliset

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen koulutusohjelma TALONRAKENTAJA

OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen koulutusohjelma TALONRAKENTAJA Tekniikan ja liikenteen ala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Talonrakennuksen koulutusohjelma TALONRAKENTAJA Salpauksen ammattiosaamisen toimikunta 19.5.2009 29 Salpauksen johtokunnan

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: Säännökset, joihin. L 631/98, 13 2 mom A 811/98, 10, 12

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: Säännökset, joihin. L 631/98, 13 2 mom A 811/98, 10, 12 MÄÄRÄYS 9.10.2008 Dnro /011/2008 Voimassaoloaika: 1.8.2008 alkaen toistaiseksi Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjätt Alan tutkintotoimikunnat AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON Säännökset, joihin toimivalta

Lisätiedot

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN SISÄLTÖ LUKIJALLE 1. MITÄ ON TYÖSSÄOPPIMINEN? 2. MIKÄ ON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ? 2.1. Oppilaitosnäyttö ja työpaikkanäyttö 3. TYÖSSÄOPPIMISPROSESSI

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA Talonrakentaja Talonrakennuksen osaamisala Voimassa 1.8.2015 alkaen 1(138) Sisällys 1. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO... 2 1.1. Rakennusalan arvoperusta ja ammattiala

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN:

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: Kansilomake (1) AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: TUTKINTO: Rakennusalan perustutkinto AMMATTIOPISTO(T): Kalajoen ammattiopisto, Haapaveden ammattiopisto,

Lisätiedot

10 Autoalan perustutkinto OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Autoalan perustutkinto OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) tutkinnon osan Näyttötyössäopp. toteuttamisesta Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus tai tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto 2015 Talonrakentaja

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto 2015 Talonrakentaja n tutkintokohtainen osa Rakennusalan perustutkinto 2015 Talonrakentaja Oph määräys 76/011/2014 Luksian hallitus 24.4.2015 Sisältö Rakennusalan kuvaus ja arvoperusta sekä perustutkinnon tavoitteet... 1

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 6.3.2009

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 6.3.2009 RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO 6.3.2009 TALONRAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA, TALONRAKENTAJA MAARAKENNUKSEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA, MAARAKENTAJA MAARAKENNUSKONEENKULJETUKSEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA,

Lisätiedot

Opetussu unn itelma 201 5

Opetussu unn itelma 201 5 I Keski-Pohjan maan am mattiopisto Opetussu unn itelma 201 5 Rakenn usalan perustutkinto, Ta lon raken n uksen osaam isa la Talonrakentaia laadittu: 13.04.2015 päivitetty: 6.4.2016 Jorma Latvala hyväksytty:

Lisätiedot

Liite NAYTTO

Liite NAYTTO Liite NAYTTO 18.5.2017 Ammattiosaamisen näyttöjen toteutus- ja arviointisuunnitelmien koontilomake 1 1. lukuvuoden 4.1.1 Asiakaslähtöisten kiinteistöpalvelujen tuottaminen 15 osp työprosessin hallinta

Lisätiedot