ASIAKASKOKEMUKSEN KEHITTÄMINEN ASIAN- JA ASIAKKAANTUNTIJAT VAASA JUHA TUULANIEMI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ASIAKASKOKEMUKSEN KEHITTÄMINEN ASIAN- JA ASIAKKAANTUNTIJAT VAASA JUHA TUULANIEMI"

Transkriptio

1 ASIAKASKOKEMUKSEN KEHITTÄMINEN ASIAN- JA ASIAKKAANTUNTIJAT VAASA JUHA TUULANIEMI

2 Kukamuka? Juha Tuulaniemi Asiantuntija Muotoilu ja Innovaatiot JAMK Generator!! "#$%&$'(')*)+$', -).*#%#/0')(#$#+1&1/2#$%&$'(')*)+$'1/2&3'0*&)0, 4#$&1*'(/ /:#/567;, <0&+=&1/>)3>&#>)'$':&1/>'300+>+3:#/!! twitter.com/juhatuulaniemi

3 Historiakatsaus asiakkaan- ja asiakaskokemuksen aikakauteen ASIAKKAAN AIKAKAUSI VALMISTUS- TEOLLISUUDEN AIKAKAUSI Massatuotanto ja tehokkuus Ford, Sony, Boing, GE JAKELUN AIKAKAUSI Globaalit yhteydet ja kuljetusjärjestelmät UPS, Wal-Mart, Toyota INFORMAATION AIKAKAUSI Toisiinsa yhdistetyt tietokoneet ja toimitusketjut Ebay, Yahoo, Amazon, Google ? Kyky ylittää asiakkaan odotukset ja saada suosittelijoita Facebook, Apple, Zappos Lähde: Forrester Research Inc./ Asiakkaan aikakausi (Löytänä&Korkiakoski)

4 Yritysten ainoa tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen Milton Friedman The New York Times, 1970

5 Asiakaskokemuksen suhde liiketulokseen 50% 40% 30% 20% 10% 0-10% -20% -30% -40% -50% CXi Leaders 43% S&P 500 Index 15% -34% CXi Laggars Kumulatiivinen tulos Standard & Poor sin 500 suurinta pörssilistattua amerikkalaisyritystä. Forresterin Customer Experience indeksi (CXi) = Asiakaskokemuksen kartoitus tarpeen tyydyttämisen ja helppouden näkökulmasta. Lähde: Watermark Consulting / Asiakkaan aikakausi (Löytänä&Korkiakoski)

6 Omistaja-arvoa voidaan luoda ja kasvattaa ainoastaan luomalla arvoa asiakkaille.

7 * Asiakaskokemus Asiakaskokemus on niiden kohtaamisten, mielikuvien ja tunteiden summa, jonka asiakas tai käyttäjä palveluntuottajan toiminnasta muodostaa.

8 * Asiakaskokemus Ei pelkästään huipputuote vaan kokonaisvaltainen kokemus. Asiakaskokemus koostuu kaikista kaikista kohtaamisesta, mielikuvista ja tunteista, jotka asiakas liittää palveluntarjoajaan ja sen tuotteisiin eli tarjoamaan.

9 * Asiakaskokemus Asiakkaan/ käyttäjän subjektiivinen kokemus Voidaan vaikuttaa Ei voi vaikuttaa MIHIN VOIDAAN VAIKUTTAA Kohtaaminen vuorovaikutus Ratkaistaan asiakastarve Tyydytetään asiakastarve Tapahtumat ennen meidän vaikutuspiiriä Muut palvelut MITEN VOIDAAN VAIKUTTAA Mahdollistetaan asiakaskohtaamiset Asiakasymmärrys Asiakaspalvelija tietää mitkä resurssit hänellä on ratkaista asiakkaan tarve Henkilökohtaiset asiat jne.

10 #1 VR ja asiakaskokemus

11 * Kirjasto Mihin Te voitte omassa asiakaskokemuksessanne vaikuttaa ja mitkä asiat jäävät oman vaikutuspiirinne ulkopuolelle?

12 ODOTUKSET YLITTÄVÄN ASIAKASKOKEMUKSEN ELEMENTIT ODOTUKSET YLITTÄVÄ KOKEMUS Luo uutta Henkilökohtainen Yksilöllinen Aito Olennainen Räätälöity Oikea-aikainen Jaettava Kestävä Selkeä Tunteisiin vetoava Yllättävä Tuottava Hyöty ja siitä muodostuva arvo jonka vuoksi asiakas käyttää palvelua. Täytä odotukset! Seuraa tarkasti ja minimoi epäonnistumiset! LAAJENNETTU KOKEMUS YDINKOKEMUS Palveluntarjoaja laajentaa luomaansa kokemusta ydinkokemuksen ulkopuolelle. 1. Edistäminen 2. Mahdollistaminen Lähde: Aryssy/ Asiakaskokemus (Löytänä&Kortesuo)

13 * Kirjasto Mitkä ovat Teidän Ydinkokemus Laajennettu kokemus Odotuksia ylittävät elementit

14 * Miten asiakaskokemusta kehitetään?

15 // Asiakasymmärrys

16 Asiakastutkimuksella asiakasymmärrykseen Ymmärtääksemme maksavia asiakkaita meidän pitää tuntea asiakkaiden tarpeita ja toiveita. Asiakasymmärrys kasvaa tutkimalla asiakkaita. Tutkimus tässä yhteydessä ei tarkoita perinteisiä tutkimusmalleja vaan meidän pitää mennä keskustelemaan asiakkaiden kanssa ja havainnoimaan heidän toimintaansa kehityskohteeseemme liittyen. Emme myöskään saa juurikaan lisää ymmärrystä asiakkaistamme suoraan kysymällä mitä he haluavat monikaan ihminen ei pysty kuvittelemaan asioita joita ei ole. On siis lähestyttävä empaattisesti ( myötätuntoinen eläytyminen) asiakkaita ja kohdattava heidät arjessaan.

17 Asiakastutkimuksella asiakasymmärrykseen Et voi kysyä asiakkailtasi, mitä he haluavat, ja sitten yrittää antaa sen heille. Siihen mennessä kun saat tuotteen markkinoille ihmiset haluavat jo jotain muuta. Steve Jobs, Applen perustaja Jos olisin kysynyt ihmisiltä mitä he haluavat liikkumiseen, he olisivat todennäköisesti sanoneet, että nopeampia hevosia. Henry Ford henkilöautojen massatuotannon isä

18 Asiakasymmärryksen kasvattamiseen on kolme pääasiallista mahdollisuutta. Keskustele asiakkaiden kanssa heidän tarpeistaan, toiveistaan ja haasteistaan kehityskohteeseen liittyen Havainnoi asiakkaita heidän käyttäessään tuotetta tai palvelua. Seuraa heidän toimintaansa kehityskohteeseen liittyen. Kuvat Palmu Inc. Osallistu itse. Testaa palvelua ja havainnoi huippu- ja ongelmakohdat. Eläydy asiakkaan asemaan.

19 #4

20 * Kokemus rakentuu kohtaamispisteistä - Suunnittele polkuja älä päätepisteitä.

21 Suomi palvelumuotoilu Suomi -sanasto PALVELUPOLKU Koska palvelu on prosessi, palvelun kuluttaminen tarkoittaa aikaakselille sijoittuvan kokemuksen kuluttamista. Palvelupolku kuvaa, miten asiakas kulkee ja kokee palvelun aika-akselilla. PALVELUTUOKIOT JA PALVELUN KONTAKTIPISTEET Palvelupolku jaetaan eripituisiin osiin käytännön kannalta tarkoituksenmukaisesti. Näitä osia ovat palvelutuokiot ja palvelun kontaktipisteet. Palvelupolku jakautuu siis palvelutuokioihin, jotka sisältävät useita palvelun kontaktipisteitä.

22

23 ASIAKKAAN POLKU KUVAUS JA ANALYYSI

24 1 Organisaation toiminnan fokusointi asiakaslähtöiseksi Palvelun ytimessä ovat ihmiset ja heidän vuorovaikutuksensa niin asiakas kun asiakaspalvelijakin. Kehittämisen ytimessä on syvällinen ymmärrys kirjaston asiakkaiden tarpeista, arvoista ja toiminnan motiiveista.

25 2 Vuorovaikutuksen ja asiakassuhteen vahvistaminen Kirjaston brändi maine muodostuu kirjaston ja asiakkaan välillä vuorovaikutuksessa. Kaksisuuntainen vuorovaikutus on palvelussa huomattavasti tehokkaampi bränditeko kun yksisuuntainen tiedote tai mainos.

26 3 Kirjaston sisäisten prosessien kehittäminen Kehittämistyöhön työkalut (palvelumuotoilu) Kehitä kirjaston rakenteita niin, että ne tukevat asiakasrajapinnassa olevaa henkilökuntaa Kehitä relevantteja mittareita asiakaskokemuksen, palvelun kehittämisen ja palvelutuotannon mittaamiseen

27 4 Kirjaston strateginen suuntaaminen Mitä arvoa kirjasto asiakkailleen tuottaa? Missä, milloin ja kuinka kirjasto voi tehdä palvelunsa arvokkaammaksi asiakkaille sekä itselleen? Ymmärrys asiakkaista auttaa tekemään strategisia valintoja palvelujen kehittämisessä.

28 5 Asiakasarvo Mitä arvoa voisimme asiakkaillemme tuottaa? Mitä arvoa pitäisi tuottaa? Miten tuotamme valittua arvoa?

29 * Kirjasto Mitkä ovat Teidän NE jutut joilla luotte arvoa nykyistä enemmän asiakkaillenne?

30 ASIAKASKOKEMUKSEN MITTARIT

31 Asiakaskokemuksen mittaamisessa ratkaisevat asiat Mitä kysytään Keneltä kysytään Missä kanavassa Milloin kysytään Lähde: Ylivoimainen asiakaskokemus (Gerdt&Korkiakoski)

32 Mittausmallin suunnittelu Asiakaspolun kuvaus Mittarit ja mittausmalli Mittausmallin pilotointi Mittausmallin käyttöönotto Lähde: Ylivoimainen asiakaskokemus (Gerdt&Korkiakoski)

33 MITTAREIDEN TYYPIT 1. EPÄSUORAT MITTARIT 2. ASIAKASPALAUTTEESEEN POHJAUTUVAT MITTARIT

34 PERINTEISET EPÄSUORAT ASIAKASKOKEMUKSEN MITTARIT Tunnettavuus Markkinaosuus Asiakasvaihtuvuus Uskollisuus Elinkaaren arvo Asiakkaiden määrä

35 ASIAKASPALAUTTEESEEN PERUSTUVAT ASIAKASKOKEMUKSEN MITTARIT Asiakastyytyväisyys CX-indeksi NPS Net Promoter Score Customer Effort Score

36 NPS Net Promoter Score Suosittelijat % - arvostelijat % = NPS

37 * Ydinpalvelun pitää olla kunnossa mutta kiinnitä huomiota myös asiakaskokemukseen. Katso, analysoi ja kehitä kokonaisia asiakkaan polkuja - ei pelkkiä yksittäisiä kontaktipisteitä. Kokemus rakentuu kohtaamispisteistä - Suunnittele polkuja älä päätepisteitä. Priorisoi kehitettävät osat, kontaktipisteet ja palvelutuokiot.

38 Asiakaskokemus voi tuntua turhan suurelta palalta kakkua haukattavaksi pienemmälle toimijalle

39 % # "% "& + "$ "+ "" & ( ) "' " "# $ ' "* elefanttikin syödään pienempinä palasina.

40 KIITOS!

VAPAAEHTOISTYÖN JOHTAMISESSA SSA JUHA TUULANIEMI // PALVELUMUOTOILIJA

VAPAAEHTOISTYÖN JOHTAMISESSA SSA JUHA TUULANIEMI // PALVELUMUOTOILIJA PALVELUMUO TOILU VAPAAEHTOISTYÖN JOHTAMISESSA SSA JUHA TUULANIEMI // PALVELUMUOTOILIJA Juha Tuulaniemi Palvelumuotoilija VAPAAEHTOISTYÖN [ Palvelumuotoilu. Johtava suomalainen palvelumuotoilun perusteos.

Lisätiedot

Jamk Innovointipäivät

Jamk Innovointipäivät Keskiviikko3 Asiakastutkimuksien suunnittelu Jamk Innovointipäivät Miksi asiakastutkimukset? Olemme nyt saaneet toimeksiannon kehitystehtäväämme ja tarkentaneet sen jälkeen tiimissämme mitä meidän halutaan

Lisätiedot

Asiakaskokemuksen ajankohtaiset ilmiöt. Kari Korkiakoski Futurelab Finland

Asiakaskokemuksen ajankohtaiset ilmiöt. Kari Korkiakoski Futurelab Finland Asiakaskokemuksen ajankohtaiset ilmiöt Kari Korkiakoski Futurelab Finland Taustaa Taustaa Kari Korkiakoski - 20 vuotta liiketoiminnan johto- ja kehitystehtävissä - Nykyään työtä paremman asiakaskokemuksen

Lisätiedot

Palvelumuotoilun perusteet ja palvelupolku. luontokeskus

Palvelumuotoilun perusteet ja palvelupolku. luontokeskus Palvelumuotoilun perusteet ja palvelupolku 4.10.2016 @Limingan luontokeskus GOFORE Muotoilemme kokemuksia ja palveluita, joista ihmiset saavat merkittävää lisäarvoa. Muutamme maailmaa digitalisaation keinoin

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄLÄHTÖISYYS EI RIITÄ

KÄYTTÄJÄLÄHTÖISYYS EI RIITÄ KÄYTTÄJÄLÄHTÖISYYS EI RIITÄ - TAVOITTEENA PITÄÄ OLLA KAKSOISVOITTO Juha Tuulaniemi, palvelumuotoilija, projektipäällikkö KAINUUN 3. HYVINVOINTIFOORUMI 20.09.2011 Juha Tuulaniemi Palvelumuotoilu kirja Kustantaja:

Lisätiedot

Ylivoimainen asiakaskokemus. Kari Korkiakoski Futurelab Finland

Ylivoimainen asiakaskokemus. Kari Korkiakoski Futurelab Finland Ylivoimainen asiakaskokemus Kari Korkiakoski Futurelab Finland Futurelab Finland on asiakaskokemuksen strategisen kehittämisen konsulttitoimisto Futurelabin missio on auttaa suomalaisia yrityksiä menestymään

Lisätiedot

Kohti parempaa asiakaskokemusta palvelumuotoilun keinoin. Piia Innanen, Palvelumuotoilu Palo Oy

Kohti parempaa asiakaskokemusta palvelumuotoilun keinoin. Piia Innanen, Palvelumuotoilu Palo Oy Kohti parempaa asiakaskokemusta palvelumuotoilun keinoin Piia Innanen, Palvelumuotoilu Palo Oy @PalvelumPalo palvelumuotoilupalo Palvelumuotoilu Palo Oy Luo sytyttäviä palvelukokemuksia! Autamme palveluntuottajaa

Lisätiedot

UUDET BUSINESS-MALLIT JA ASIAKKUUDEN ELINIKÄINEN ARVO

UUDET BUSINESS-MALLIT JA ASIAKKUUDEN ELINIKÄINEN ARVO UUDET BUSINESS-MALLIT JA ASIAKKUUDEN ELINIKÄINEN ARVO Linnoitustie 4 Violin-talo 5 krs., FI-02600 Espoo www.triplewin.fi Miksi asiakaskokemus? Uskomme, että tulevaisuudessa parhaiten menestyvät organisaatiot

Lisätiedot

Kuinka tuotetaan hyviä asiakaskokemuksia?

Kuinka tuotetaan hyviä asiakaskokemuksia? Kuinka tuotetaan hyviä asiakaskokemuksia? Pasi Brusi Futurelab Finland 19.4.2018 Futurelab Finland on asiakaskokemuksen strategisen kehittämisen konsulttitoimisto Autamme asiakkaitamme menestymään luomalla

Lisätiedot

Palvelumuotoilu ja muotoiluajattelu bisneksessä

Palvelumuotoilu ja muotoiluajattelu bisneksessä Palvelumuotoilu ja muotoiluajattelu bisneksessä Hanna-Riina Vuontisjärvi Projektipäällikkö/ Palvelumuotoilija Lapin yliopisto, Taiteiden Tiedekunta hanna-riina.vuontisjarvi@ulapland.fi Mitä palvelumuotoilija

Lisätiedot

Piritta Hiltunen Sairaanhoitaja, TtM

Piritta Hiltunen Sairaanhoitaja, TtM Piritta Hiltunen Sairaanhoitaja, TtM 6/2017 - Johtava konsultti 01-08/2017 Palvelumuotoilija 04/2015-01/2017 Terveydenhuollon työnkulkujen asiantuntija 08/2013-12/2014 Hoitotyön opettaja 11/2007-06/2015

Lisätiedot

4. Mitäpalvelumuotoilu on?

4. Mitäpalvelumuotoilu on? 4. Mitäpalvelumuotoilu on? Palvelumuotoilu on ajassa ja paikassa koettujen palveluprosessien ja palveluympäristöjen muotoilua, jotka tavoittavat ihmiset erilaisten kosketuspisteiden kautta. palvelumuotoilu

Lisätiedot

Palvelumuotoilun työkalut

Palvelumuotoilun työkalut Palvelumuotoilun työkalut Satu Miettinen Kuva: Reetta Kerola Palvelumuotoilu Palvelumuotoilussa on käyttäjäkeskeinen näkökulma. Se pyrkii takaamaan, että palvelut ovat hyödyllisiä, käyttökelpoisia ja toivottavia

Lisätiedot

Palvelumuotoilun perusteet. Terve-SOS 18.05.2011 Sami Oinonen, Hub Helsinki

Palvelumuotoilun perusteet. Terve-SOS 18.05.2011 Sami Oinonen, Hub Helsinki Palvelumuotoilun perusteet Terve-SOS 18.05.2011 Sami Oinonen, Hub Helsinki Mitä palvelumuotoilu on Keskeiset käsitteet Miksi se on olennaista Kehittämisen malli Kuka: Sami Oinonen, Kirkkonummi, kalliokiipeilijä,

Lisätiedot

Menolippu tulevaisuuteen. Mika Huhtaniemi, Varatoimitusjohtaja Suomen Tilaajavastuu

Menolippu tulevaisuuteen. Mika Huhtaniemi, Varatoimitusjohtaja Suomen Tilaajavastuu Menolippu tulevaisuuteen. Mika Huhtaniemi, Varatoimitusjohtaja Suomen Tilaajavastuu Tulevaisuuden rakentajat, tervetuloa! Yhteistyöllä syntyy tuloksia! Keväällä 2015 uusi hallitus nosti digitalisaation

Lisätiedot

SUOMEN PARAS ASIAKKUUSINDEKSI MITEN SE SAAVUTETAAN? DATA JA TIETO PÄÄOMAKSI PAULIINA HANHINEN, S-PANKKI

SUOMEN PARAS ASIAKKUUSINDEKSI MITEN SE SAAVUTETAAN? DATA JA TIETO PÄÄOMAKSI PAULIINA HANHINEN, S-PANKKI SUOMEN PARAS ASIAKKUUSINDEKSI MITEN SE SAAVUTETAAN? DATA JA TIETO PÄÄOMAKSI PAULIINA HANHINEN, S-PANKKI TYÖHISTORIANI Tutkija Consumer Insight Manager Research Insight Manager Insight Manager Luvut: 31.12.2016

Lisätiedot

Asiakaspalautelaitteiden NPS-tulokset 2018

Asiakaspalautelaitteiden NPS-tulokset 2018 Asiakaspalautelaitteiden NPS-tulokset 2018 Yleistä 16.1.2019 1 Miksi palautetta kerätään? Julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tehtävänä on parantaa kansalaisten hyvinvointia. Kansalaisilla tulee olla

Lisätiedot

Asiakaskokemuksen kehittäminen ja johtaminen

Asiakaskokemuksen kehittäminen ja johtaminen Asiakaskokemuksen kehittäminen ja johtaminen OKF:n teemailtapäivä ke 20.1.2016 Marketta Rusi-Karlsson Netgain Oy marketta.rusi-karlsson@netgain.fi p. 0400 404885 ASIAKASLUPAUS Arvo, jota asiakas voi odottaa

Lisätiedot

Asiakaspalaute Tampereen kaupungin avo- ja asumispalveluissa

Asiakaspalaute Tampereen kaupungin avo- ja asumispalveluissa Asiakaspalaute Tampereen kaupungin avo- ja asumispalveluissa 5.6.2019 1 Asiakastyytyväisyyskyselyt avo- ja asumispalveluissa Kyselyt asiakaspalautelaitteilla NPS-kysely asiakaspalautelaittein 37 yksikössä

Lisätiedot

Mitä palvelumuotoilu mahdollistaa? Morfeus-verkostotapaaminen SimLab, Open Innovation House Anna Salmi

Mitä palvelumuotoilu mahdollistaa? Morfeus-verkostotapaaminen SimLab, Open Innovation House Anna Salmi Mitä palvelumuotoilu mahdollistaa? Morfeus-verkostotapaaminen SimLab, Open Innovation House Anna Salmi 23.4.2015 Palvelumuotoilun tutkimus SimLabissa ATLAS Map of Future Service Co-Development Methods

Lisätiedot

ELÄKÖÖN ELÄMÄ JA TYÖ V työhyvinvoinnin ja johtamisen koulutuspäivä 22.10.2014 Palvelu tapana toimia. FM Jukka Oresto LAMK / Paideia Oy

ELÄKÖÖN ELÄMÄ JA TYÖ V työhyvinvoinnin ja johtamisen koulutuspäivä 22.10.2014 Palvelu tapana toimia. FM Jukka Oresto LAMK / Paideia Oy ELÄKÖÖN ELÄMÄ JA TYÖ V työhyvinvoinnin ja johtamisen koulutuspäivä 22.10.2014 Palvelu tapana toimia FM Jukka Oresto LAMK / Paideia Oy 1 . KAIKKI MUUTTUU Ansaintalogiikka on muuttumassa tavaroiden saatavuuden

Lisätiedot

Miten julkinen terveyskeskus hioutuu kilpailukuntoon?

Miten julkinen terveyskeskus hioutuu kilpailukuntoon? Miten julkinen terveyskeskus hioutuu kilpailukuntoon? Kuntien sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät 13. 14.2.2019 Johanna Hämäläinen Projektisuunnittelija Oma Häme Kilpailukyky Uudistumiskyky Viestintä

Lisätiedot

Tekemisen kokoista palvelumuotoilua

Tekemisen kokoista palvelumuotoilua Tekemisen kokoista palvelumuotoilua Jyvälle palvelumuotoilusta Lahti 27.11.2014 Juha Tuulaniemi Muotoiluasiantuntija JAMK Juha Tuulaniemi asiantuntija muotoilu&innovaatiot Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

ALVELUMUOTOILU MUOTITERMISTÄ KIINTOTÄHDEKSI?

ALVELUMUOTOILU MUOTITERMISTÄ KIINTOTÄHDEKSI? ALVELUMUOTOILU MUOTITERMISTÄ KIINTOTÄHDEKSI? Miksi teema on kiinnostava Mitä maailmassa tapahtuu - 1 Perinteisten lentoyhtiöiden rinnalle syntyi halpalentoyhtiöt, jotka haastoivat asiakaslähtöisyyden koko

Lisätiedot

ASIAKASKOKEMUS OPAS ASIAKASKOKEMUKSEN KEHITTÄMISEEN

ASIAKASKOKEMUS OPAS ASIAKASKOKEMUKSEN KEHITTÄMISEEN ASIAKASKOKEMUS OPAS ASIAKASKOKEMUKSEN KEHITTÄMISEEN SISÄLLYSLUETTELO 1. Mitä on asiakaskokemus? 2. Miksi asiakaskokemukseen tulee panostaa? 3. Miten asiakaskokemusta kehitetään? 4. Sanasto. 2 ASIAKASKOKEMUS

Lisätiedot

REALTIME CUSTOMER INSIGHT. 2015 Wellnator Oy

REALTIME CUSTOMER INSIGHT. 2015 Wellnator Oy REALTIME CUSTOMER INSIGHT YMMÄRRÄ ASIAKASTA Asiakastyytyväisyyttä ja asiakaskokemusta mittaamalla saadaan arvokasta tietoa asiakasrajapinnasta. Analysoimalla tätä tietoa ja reagoimalla siihen asiakassuhteet

Lisätiedot

BRIEF SUUNNITTELUTOIMEKSIANTO

BRIEF SUUNNITTELUTOIMEKSIANTO BRIEF SUUNNITTELUTOIMEKSIANTO JAMK INNOVAATIOVIIKKO 11 /2015 [9.-13.3.2015] Suunnittelukohde -suunnitteluprojektin nimi- BRIEF SUUNNITTELUTOIMEKSIANTO Brief eli toimeksianto on dokumentti, joka määrittää

Lisätiedot

ASIAKASKOKEMUKSEN TILA SUOMESSA

ASIAKASKOKEMUKSEN TILA SUOMESSA ASIAKASKOKEMUKSEN TILA SUOMESSA 2 7 RAPORTTI Asiakaskokemuksen kehittäminen on yritysten strateginen kärkihanke, mutta siltä puuttuvat riittävät resurssit. Suomalaisissa yrityksissä on hyvin ymmärretty

Lisätiedot

Jäsen keskiössä jäsenkokemuksen jäljillä

Jäsen keskiössä jäsenkokemuksen jäljillä Jäsen keskiössä jäsenkokemuksen jäljillä 4.2.2017 Marketta Rusi-Karlsson Netgain Oy marketta.rusi-karlsson@netgain.fi p. 0400 404885 www.netgain.fi JÄSENLUPAUS ARVO, jota jäsen voi odottaa MIELIKUVAT ODOTUKSET

Lisätiedot

Palvelumuotoiluprosessin 1. vaihe: Ymmärrä

Palvelumuotoiluprosessin 1. vaihe: Ymmärrä Palvelumuotoiluprosessin 1. vaihe: Ymmärrä Understanding Ymmärrä Thinking Pohdi Generating Kehitä Filtering Seulo Explaining Selitä Realising Toteuta Ymmärrä Tässä vaiheessa kerätään tietoa suunnittelukohteesta

Lisätiedot

Sähköisen markkinoinnin viisi kultaista sääntöä eurooppalaisten operaattoreiden silmin

Sähköisen markkinoinnin viisi kultaista sääntöä eurooppalaisten operaattoreiden silmin Sähköisen markkinoinnin viisi kultaista sääntöä eurooppalaisten operaattoreiden silmin 26.10.2011 Otto Söderlund Partner Magenta Advisory on suomalainen sähköisen liiketoiminnan asiantuntija jolla on vahva

Lisätiedot

Tehtävälista digitaalisten palvelujen kehittäjälle. Helsingin kaupunki - Digitaalinen Helsinki -ohjelma 2017

Tehtävälista digitaalisten palvelujen kehittäjälle. Helsingin kaupunki - Digitaalinen Helsinki -ohjelma 2017 Tehtävälista digitaalisten palvelujen kehittäjälle Helsingin kaupunki - Digitaalinen Helsinki -ohjelma 2017 5 askelta: Kysy Valmistele Kuuntele Suunnittele Kokeile, testaa, paranna! Kysy Kuka on palvelun

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma

Viestintäsuunnitelma Liite 1 Viestintäsuunnitelma 2014-2016 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL:n viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelman tehtävänä on antaa suunta viestinnän toimenpiteille vuosille 2014 2016. Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

Kuka käyttää joukkoliikennettä?

Kuka käyttää joukkoliikennettä? Kuka käyttää joukkoliikennettä? Case HSL, Jarno Ekström, HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Jarno Ekström palvelumuotoilupäällikkö HSL Muotoilu (MA/IDBM) Markkinointi (MBA/SID) Palvelumuotoilu

Lisätiedot

Miten asiakas tekee valintansa?

Miten asiakas tekee valintansa? Miten asiakas tekee valintansa? ja miten me voimme vaikuttaa siihen? TkT Asiantuntija Harri Karkkila Strategia Asiakkaan kokema arvo Asiakastyytyväisyys ja asiakaskokemus Kilpailuedut Yrittäjä Kouluttaja

Lisätiedot

Copyright Hellon. All rights reserved.

Copyright Hellon. All rights reserved. Tämä muuttaa kaiken Mitä tapahtuu kun ostajat siirtyvät tuotteista palveluihin 17.11.2016 / Juha Kronqvist - Johtava palvelumuotoilija, Hellon @wearehellon Puhujasta Muotoilun ja digitaalisuuden duunari

Lisätiedot

SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke

SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke PALVELUMUOTOILUN MENETELMÄKORI PALVELUMUOTOILUN MENETELMÄKORI - KEHITTÄMISPROJEKTINA Tavoitteena edistää palvelumuotoilun ja Lean

Lisätiedot

Omenan tuotannon eri liiketoimintamallit miten tuottaa lisäarvoa omalle tuotteelle?

Omenan tuotannon eri liiketoimintamallit miten tuottaa lisäarvoa omalle tuotteelle? Omenan tuotannon eri liiketoimintamallit miten tuottaa lisäarvoa omalle tuotteelle? Susann Rännäri, puutarhatuotannon kehittämispäällikkö ProAgria SLF Puh: 0438248705, S-posti: susann.rannari@slf.fi Viime

Lisätiedot

DIGITALISAATIO TYÖELÄMÄN AJURINA. People First henkilöstö- ja asiakaskokemus digitalisoituneessa tulevaisuudessa

DIGITALISAATIO TYÖELÄMÄN AJURINA. People First henkilöstö- ja asiakaskokemus digitalisoituneessa tulevaisuudessa 1.12.2017 DIGITALISAATIO TYÖELÄMÄN AJURINA People First henkilöstö- ja asiakaskokemus digitalisoituneessa tulevaisuudessa Onko asiakaskokemus johdon agendalla? Mikä on johdon rooli asiakaskokemuksen kehittämisessä?

Lisätiedot

Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä. 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen

Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä. 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen Markkinoinnin vallankumouksellinen strategia on lähempänä kuin arvaatkaan. Tarvitset kahdenlaista sisältöä: Informaatioikkuna:

Lisätiedot

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET Tomi Grönfors THE GROENFORS METHOD 27/04/15 Brandfors Markkinointiosasto palveluna CHECK-LIST Hyvissä ajoin ennen aloittamista Ennen tapaamista Ensimmäisen

Lisätiedot

ARVOSTELIJOISTA SUOSITTELI- JOIKSI. Net Promoter Score asiakaskokemuksen mittarina

ARVOSTELIJOISTA SUOSITTELI- JOIKSI. Net Promoter Score asiakaskokemuksen mittarina ARVOSTELIJOISTA SUOSITTELI- JOIKSI Net Promoter Score asiakaskokemuksen mittarina Anne Lamminen Opinnäytetyö Lokakuu 2015 Liiketalouden koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Liiketalouden

Lisätiedot

ASIAKASKOKEMUKSEN MITTAAMINEN

ASIAKASKOKEMUKSEN MITTAAMINEN ASIAKASKOKEMUKSEN MITTAAMINEN Linnoitustie 4 Violin-talo 5 krs., FI-02600 Espoo www.triplewin.fi will invest into customer experience leadership Miten rakennetaan asiakaskokemuksen johtamiseen toimiva

Lisätiedot

Puhuttelevat sisällöt asiakasymmärryksen avulla. Suvi #tuloslove

Puhuttelevat sisällöt asiakasymmärryksen avulla. Suvi #tuloslove Puhuttelevat sisällöt asiakasymmärryksen avulla Suvi Johansson @SuviJohansson #tuloslove 04.12.2017 Suvi Johansson Digitulkki, kasvuvauhdittaja, digitaalisen asiakaskokemuksen lähettiläs @SuviJohansson

Lisätiedot

Palvelumuotoilu. Mustio 28.4.2009 Mikko Koivisto

Palvelumuotoilu. Mustio 28.4.2009 Mikko Koivisto Palvelumuotoilu. Mustio 28.4.2009 Mikko Koivisto Asiakaskokemus. 95% Olemme asiakaslähtöisiä Bain & Company: Survey 2005 80% Tarjoamme ylivertaisia asiakaskokemuksia Bain & Company: Survey 2005 8% Olen

Lisätiedot

1. ASIAKASKOKEMUSSTRATEGIA

1. ASIAKASKOKEMUSSTRATEGIA 1. ASIAKASKOKEMUSSTRATEGIA Miten asiakaskokemus linkittyy yhtiön koko strategiaan? Onko dokumentoituna palveluvisio tai asiakaskokemuksen visio? Eli millä ja kuinka asiakkaalle tuotetaan lisäarvoa ja miltä

Lisätiedot

Kaleva Median digipolku ja -opit

Kaleva Median digipolku ja -opit Kaleva Median digipolku ja -opit - Paikallisuuden puolesta vuodesta 1899 1.11.2018 / Tommi Silfverhuth Taustaa 2 3 Koodaamisesta myyntiin ja konseptoinnista johtamiseen Kokemusta eri toimialoilta Innoissaan

Lisätiedot

#vesihuolto2019, 1

#vesihuolto2019, 1 Teema: Asiakaskohtaamisia Asiakaskokemuksen mittaaminen vesihuollossa Kehityspäällikkö Helena Tuovinen, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY 1 Perustehtävä Tuotamme ja järjestämme vesihuoltopalveluja,

Lisätiedot

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen.

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen. Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä 6.6.2017 Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen http://contentunion.net/ Päivän pähkinät 9.00-9.30 Opetellaan palvelumuotoilun yhteisöllisten

Lisätiedot

Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen. Heli Leskinen, lehtori, TAMK

Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen. Heli Leskinen, lehtori, TAMK Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen Heli Leskinen, lehtori, TAMK heli.leskinen@tamk.fi Agenda Mitä on liiketoimintaosaaminen? Miten sote-uudistus haastaa liiketoimintaosaamista?

Lisätiedot

Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari Riikka Pellikka

Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari Riikka Pellikka Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari 9.3.2017 Riikka Pellikka Uudistamme julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi toimintatapoja uudistamalla.

Lisätiedot

OSUVA! Juha Tuulaniemi TYÖPAJA THL 22.5.2013

OSUVA! Juha Tuulaniemi TYÖPAJA THL 22.5.2013 OSUVA! Juha Tuulaniemi TYÖPAJA THL 22.5.2013 Käyttäjälähtöinen palveluiden kehittäminen. Palvelumuotoilu perheiden palveluiden kehittämisen välineenä. Palvelumuotoilu perheiden palveluiden kehittämisen

Lisätiedot

Palvelumuotoilu erinomaisen asiakaskokemuksen mahdollistajana

Palvelumuotoilu erinomaisen asiakaskokemuksen mahdollistajana @wearehellon Palvelumuotoilu erinomaisen asiakaskokemuksen mahdollistajana Laura Franck & Minna Jaakkola, Hellon Hauska tavata! Laura Franck Client Service Director Minna Jaakkola Client Service Manager

Lisätiedot

Keskiviikko4 Asiakastutkimuksien analyysi ja kiteytys. Jamk Innovointipäivät

Keskiviikko4 Asiakastutkimuksien analyysi ja kiteytys. Jamk Innovointipäivät Keskiviikko4 Asiakastutkimuksien analyysi ja kiteytys Jamk Innovointipäivät Asiakasymmärryksen kiteyttäminen Olemme tehneet juuri asiakastutkimuksia toimeksiantajan kuvaamissa kohderyhmissä ymmärtääksemme

Lisätiedot

Onko asiakas meille tärkeä? Yrityksen asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus

Onko asiakas meille tärkeä? Yrityksen asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus Onko asiakas meille tärkeä? Yrityksen asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus Asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus Kysymyssetti on tarkoitettu yrityksen asiakaskeskeisten käytäntöjen tarkasteluun. Tiimit

Lisätiedot

DIGITAALINEN LIIKETOIMINTA JA ASIAKASKOKEMUS FRESHUP,

DIGITAALINEN LIIKETOIMINTA JA ASIAKASKOKEMUS FRESHUP, DIGITAALINEN LIIKETOIMINTA JA ASIAKASKOKEMUS FRESHUP, 26.5.2016 1 Miksi asiakas valitsee juuri sinun tuotteesi? Mistä asiakas oikeastaan maksaa? ARVOKETJU Raaka-aineet Tuotteet Palvelut Kokemus 0,2 5,9

Lisätiedot

TYÖKALUJA PALVELUMUOTOILUUN. HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ PALVELUMUOTOILULLA Jenni Rissanen

TYÖKALUJA PALVELUMUOTOILUUN. HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ PALVELUMUOTOILULLA Jenni Rissanen TYÖKALUJA PALVELUMUOTOILUUN HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ PALVELUMUOTOILULLA 10.5.2017 Jenni Rissanen TYÖKALUJA PALVELUMUOTOILUUN Mitä palvelumuotoilu on? Esimerkkejä palvelumuotoilutyökaluista Esimerkkejä palvelumuotoilun

Lisätiedot

TARINALLISTAMINEN Jari Nieminen

TARINALLISTAMINEN Jari Nieminen TARINALLISTAMINEN 11.12.2018 Jari Nieminen Tarinallistaminen Brändi Tarinankerronta Yrityskulttuuri Identiteetti BRÄNDI Brändi on tuote tai tuotemerkki, yritys, henkilö tai muu vastaava, jolle on syntynyt

Lisätiedot

Miten työyhteisökokemus synnyttää asiakaskokemuksen? Merja Fischer Merja@posemotions.com Seinäjoki 8.5.2014

Miten työyhteisökokemus synnyttää asiakaskokemuksen? Merja Fischer Merja@posemotions.com Seinäjoki 8.5.2014 Miten työyhteisökokemus synnyttää asiakaskokemuksen? Merja Fischer Merja@posemotions.com Seinäjoki 8.5.2014 Ihmiset haluavat olla synny0ämässä jotain itseään suurempaa. Työelämän arvot vastuu on jokaisella

Lisätiedot

Palvelumuotoilu osaksi joukkoliikenteen kehittämistä Liikenneviraston kokemuksia 15.4.2015 Laura Langer

Palvelumuotoilu osaksi joukkoliikenteen kehittämistä Liikenneviraston kokemuksia 15.4.2015 Laura Langer Palvelumuotoilu osaksi joukkoliikenteen kehittämistä Liikenneviraston kokemuksia Laura Langer Esityksen sisältö 1. Mitä palvelumuotoilu on? 2. Miten palvelumuotoilua voi hyödyntää joukkoliikenteessä? 3.

Lisätiedot

Suomidigi prosessien uudistamisen tukena

Suomidigi prosessien uudistamisen tukena Riikka Pellikka Asiantuntija JulkICT-osasto Valtiovarainministeriö Riikka.pellikka@vm.fi @riikkapellikka @suomidigi Suomidigi prosessien uudistamisen tukena Hallitusohjelman tavoite: Uudistamme julkiset

Lisätiedot

JUHTA Riikka Pellikka

JUHTA Riikka Pellikka JUHTA 4.4.2017 Riikka Pellikka Suomidigin missio: Uudistamme julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi toimintatapoja uudistamalla. Tilanne kevät 2016 o Digitalisoinnin periaatteet

Lisätiedot

Toni Keskinen Jarmo Lipiäinen. Asiakkaan matkassa. Tuotekeskeisyydestä symbioosistrategiaan

Toni Keskinen Jarmo Lipiäinen. Asiakkaan matkassa. Tuotekeskeisyydestä symbioosistrategiaan Toni Keskinen Jarmo Lipiäinen Asiakkaan matkassa Tuotekeskeisyydestä symbioosistrategiaan Talentum Helsinki 2013 Talentum Media Oy ja tekijät ISBN 978-952-14-2067-2 ISBN 978-952-14-2068-9 (sähkökirja)

Lisätiedot

Asiakaskokemuksen mittaamisen kehittäminen

Asiakaskokemuksen mittaamisen kehittäminen Asiakaskokemuksen mittaamisen kehittäminen Avo- ja asumispalveluissa 2017 2018 29.11.2017 1 Asiakkaan osallistumisen ympäristöt 1. Asiakaslähtöiset arvot 2. Asiakkuuksien johtaminen 3. Asiakkuudenhallinta

Lisätiedot

Hymyn hinta. tutkimus palvelukulttuurin kehittämisestä Suomessa

Hymyn hinta. tutkimus palvelukulttuurin kehittämisestä Suomessa Hymyn hinta tutkimus palvelukulttuurin kehittämisestä Suomessa Kuinka voimme kehittää suomalaista palvelukulttuuria? Panostamalla henkilökohtaiseen palveluun Erinomainen palvelukokemus on mieleenpainuva

Lisätiedot

ASIAKASKÄYTTÄYTYMISEN MUUTOS JA SEN MITTAAMINEN

ASIAKASKÄYTTÄYTYMISEN MUUTOS JA SEN MITTAAMINEN ASIAKASKÄYTTÄYTYMISEN MUUTOS JA SEN MITTAAMINEN Koodiviidakko Jari Savolainen Key Account Manager 14/03/2018 MIKSI TÄMÄ ON TÄRKEÄÄ? 52% vuoden 2000 Fortune 500 yrityksistä on hävinnyt 2014 Verkossa tapahtuvan

Lisätiedot

Järkkymättömät, hemmotellut, innostettavat ja toiveikkaat. kaupunkilaisprofiilit asiakasymmärryksen välineenä

Järkkymättömät, hemmotellut, innostettavat ja toiveikkaat. kaupunkilaisprofiilit asiakasymmärryksen välineenä Järkkymättömät, hemmotellut, innostettavat ja toiveikkaat kaupunkilaisprofiilit asiakasymmärryksen välineenä Miksi asiakaslähtöisyyttä tarvitaan? Mitä ovat kaupunkilaisprofiilit ja kuinka niitä hyödynnetään?

Lisätiedot

Ajatuksia sote-integraatiosta Yhtymäjohtaja Juha Heino

Ajatuksia sote-integraatiosta Yhtymäjohtaja Juha Heino Ajatuksia sote-integraatiosta Yhtymäjohtaja Juha Heino 24.11.2015 Väittämiä Organisaation strategia on pragmaattinen kuvaus tulevien vuosien keskeisistä linjauksista Sote-integraatio tuottaa nopeasti konkreettisia

Lisätiedot

Asiakasymmärryksellä tehoa tekemiseen. Suvi #tuloslove

Asiakasymmärryksellä tehoa tekemiseen. Suvi #tuloslove Asiakasymmärryksellä tehoa tekemiseen Suvi Johansson @SuviJohansson #tuloslove 18.10.2017 Suvi Johansson Digitulkki, kasvuvauhdittaja, digitaalisen asiakaskokemuksen lähettiläs @SuviJohansson suvi.johansson@tulos.fi

Lisätiedot

Technopolis Business Breakfast Technopolis, Kuopio

Technopolis Business Breakfast Technopolis, Kuopio Technopolis Business Breakfast Technopolis, Kuopio 27.9.2012 Oskari Uotinen Intosome Oy on yhteisöllisen bisneskehityksen asiantuntijayritys. Autamme asiakkaitamme ymmärtämään ja hyödyntämään yhteisöllisiä

Lisätiedot

ASIAKASLUPAUS JA ASIAKASKOKEMUS Webinaari torstaina klo Outi Kivirinta, lehtori Lapin AMK

ASIAKASLUPAUS JA ASIAKASKOKEMUS Webinaari torstaina klo Outi Kivirinta, lehtori Lapin AMK ASIAKASLUPAUS JA ASIAKASKOKEMUS Webinaari torstaina 12.4.2017 klo 17.15 17.45 Outi Kivirinta, lehtori Lapin AMK WEBINAARIN TAVOITTEET Webinaari on Luonnonvara-alan Lutunen-projektiin kuuluva täsmäisku

Lisätiedot

OSTAJAPERSOONAOPAS. Ostajapersoonan esittely, esimerkit ja suunnittelumalli

OSTAJAPERSOONAOPAS. Ostajapersoonan esittely, esimerkit ja suunnittelumalli OSTAJAPERSOONAOPAS Ostajapersoonan esittely, esimerkit ja suunnittelumalli 02 / 16 SISÄLLYS Ostajapersoonan esittely Mikä on ostajapersoona? Miksi loisit ostajapersoonat? Miten luot ostajapersoonat? Tutkimus

Lisätiedot

Miten asiakaspolku näkyy asiakaskokemuksen seurannassa?

Miten asiakaspolku näkyy asiakaskokemuksen seurannassa? YHTEENVETO 25.4.2017 Feelback Oy Pieni Robertinkatu 9, 00130 HELSINKI Y-tunnus 1702297-8 www.feelback.com Miten asiakaspolku näkyy asiakaskokemuksen seurannassa? Tausta!! - Asiakaspolku - Tutkimuksen toteuttaminen

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen. Saara Jäämies

Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen. Saara Jäämies + Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen Saara Jäämies + Kuka olen? Palveluiden asiakaskeskeinen kehittäminen, palvelumuotoilu / Laurea YAMK (kesken) Vapaaehtois- ja kansalaistoiminnan

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TOIMIALUE: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja Ilkka Luoma yhdessä johtoryhmän kanssa TOIMINTA-AJATUS: Sosiaali- ja terveydenhuollon syvään toiminnalliseen

Lisätiedot

Pedamuotoilulla opintojaksosta koulutuspalvelu-tuotteeksi

Pedamuotoilulla opintojaksosta koulutuspalvelu-tuotteeksi Pedamuotoilulla opintojaksosta koulutuspalvelu-tuotteeksi Satu Aksovaara, JAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Peda-forum-päivät 2017 Vaasassa Torstai, 17.8.2017 klo 12.30-14.00 Sali C203 KURTEN, Tervahovi-rakennus

Lisätiedot

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala VIDEO

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala VIDEO Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala VIDEO Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala 2.10.2018 Kuvan kaupunkilaisprofiilit 2 Mitä motivaatioperustaisella profiloinnilla tarkoitetaan? Moni organisaatio tuskailee kohderyhmien

Lisätiedot

Loppi

Loppi Loppi 19.4.2017 DIGITRAIL-Kanta-Hämeen reitistöjen saavutettavuus ja näkyvyys www.hamk.fi/digitrail Hankkeen keskeiset tavoitteet: www.hamk.fi/digitrail Digitalisaatio Digitalisaatio = uusien prosessien

Lisätiedot

TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI

TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI Näillä työpohjilla pystyt systemaattisesti rakentamaan alustaviestinnässä tarvittavat elementit. Kun viestin elementit ovat selkeät, on helppo muodostaa niiden

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

Katse asiakaskokemuksen tulevaisuuteen. Demos Helsinki Satu Korhonen

Katse asiakaskokemuksen tulevaisuuteen. Demos Helsinki Satu Korhonen Katse asiakaskokemuksen tulevaisuuteen Demos Helsinki Satu Korhonen satu.korhonen@demoshelsinki.fi Twitter @satu_koo Demos Helsinki on riippumaton yhdistysmuotoinen ajatushautomo. Tavoitteenamme on kestävämpi

Lisätiedot

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala VIDEO

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala VIDEO Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala VIDEO Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala 28.10.2018 Kuvan kaupunkilaisprofiilit 2 Kaupunkilaisprofiilit ja työkirja= jokapäiväisen työn apu digi.hel.fi/kaupunkilaisprofiilit

Lisätiedot

Muotoiluajattelu osana yrityksen toimintaa

Muotoiluajattelu osana yrityksen toimintaa Muotoiluajattelu osana yrityksen toimintaa PaMu Fastroilla Palvelumuotoilu = Suunnittelua ja kehittämistä, jonka lähtökohtana ovat käyttäjän palvelukokemussekä liiketoiminnallinenonnistuminen. Suunnittelun

Lisätiedot

Yhteinen asiointipiste Työpaja Muistio Virve Kuorelahti, Gofore

Yhteinen asiointipiste Työpaja Muistio Virve Kuorelahti, Gofore Yhteinen asiointipiste Työpaja 2 9.11.2017 Muistio Virve Kuorelahti, Gofore Työpajan tarkoitus Tunnistaa ja kuvata tärkeimmät asiakastyypit Tunnistaa keskeiset palvelut Tämän työpajan jälkeen jatkatte

Lisätiedot

Palvelumuotoilu ja tuleva tuotteistamisen malli

Palvelumuotoilu ja tuleva tuotteistamisen malli Palvelumuotoilu ja tuleva tuotteistamisen malli Palveluntuottajien johdon koulutuspäivä Kelan Päätalo 17.1.2019 Merja H Niemi vastaava suunnittelija Kela, Lakiyksikkö Taustaa muutokselle Rekisteröitymismenettelyyn

Lisätiedot

Palvelujen kehittäminen yhdistyksen toimintaan

Palvelujen kehittäminen yhdistyksen toimintaan Palvelujen kehittäminen yhdistyksen toimintaan asiakasymmärrys kehittämisen lähtökohtana palvelumuotoilun keinoja soveltaen Heli Laurikainen, kyläkehittäjä Aistien avoimia oppimisympäristöjä kehittämässä

Lisätiedot

Some, tapahtumat ja kumppanuudet. Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastot

Some, tapahtumat ja kumppanuudet. Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastot Some, tapahtumat ja kumppanuudet Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastot Kohtaaminen verkossa Mikä on sosiaalinen media? Ostopolku inspiraatiopolku Kiinnostavin tarina ja vakuuttavin sisältö johtaa parhaisiin

Lisätiedot

DIGITALISAATIO UUDISTAA SUHTEESI ASIAKKAASEEN

DIGITALISAATIO UUDISTAA SUHTEESI ASIAKKAASEEN DIGITALISAATIO UUDISTAA SUHTEESI ASIAKKAASEEN Koodiviidakko Oy Samuli Tursas CEO, Founder Twitter: @samulitursas Wait,... Codejungle,... whaaat! Suomen suurin digitaalisen markkinoinnin ja viestinnän ohjelmistopalveluihin

Lisätiedot

Perheiden tarpeista lähtevän auttamistyön johtaminen

Perheiden tarpeista lähtevän auttamistyön johtaminen Kehittämissuunnittelija Liisa Jokinen Sosiaalityöntekijä (VTM) @liisajokinen1 LAPE Lastensuojelun avohuollon valtakunnalliset Yhteiskehittämispäivät / Kuopio 22.11.2018 Perheiden tarpeista lähtevän auttamistyön

Lisätiedot

SINUSTAKIN YRITYKSESI TAITAVA DIGIOSAAJA. Pieni opas digitaaliseen maailmaan.

SINUSTAKIN YRITYKSESI TAITAVA DIGIOSAAJA. Pieni opas digitaaliseen maailmaan. SINUSTAKIN YRITYKSESI TAITAVA DIGIOSAAJA. Pieni opas digitaaliseen maailmaan. PIENYRITTÄJÄ JA SOSIAALISEN MEDIAN ABC. A) ALOITA KUUNTELULLA Selvitä, mitä sinusta puhutaan vai puhutaanko ollenkaan. Selvitä

Lisätiedot

Kokemuksia järjestön ja oppilaitosten yhteistyöstä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä

Kokemuksia järjestön ja oppilaitosten yhteistyöstä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä Kokemuksia järjestön ja oppilaitosten yhteistyöstä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä, projektipäällikkö Ehkäisevä päihdetyö EHYT AMIS Arjen Ammattilaiset AMIS Arjen Ammattilaiset Kehittämishanke

Lisätiedot

Palvelumuotoilun ala-aste

Palvelumuotoilun ala-aste Palvelumuotoilun ala-aste Palveluajattelu järjestötoiminnassa ja palvelumuotoilun ensimmäiset askeleet Tero Lämsä 15.3.2019 Palvelumuotoilua vapaaehtoistoimintaan järkeä vai ei? - seminaari Järjestötkö

Lisätiedot

DIGITAALISEN ASIAKASKOKEMUKSEN KEHITTÄMINEN

DIGITAALISEN ASIAKASKOKEMUKSEN KEHITTÄMINEN Marko Filenius 18.5.2017 DIGITAALISEN ASIAKASKOKEMUKSEN KEHITTÄMINEN FlowHouse Oy on digitaalisen markkinoinnin, sosiaalisen median ja digitaalisen asiakas-kokemuksen kehittämisen riippumaton asiantuntijatalo.

Lisätiedot

NUORTEN OSALLISTUMINEN ALUEIDEN KEHITTÄMISEEN

NUORTEN OSALLISTUMINEN ALUEIDEN KEHITTÄMISEEN NUORTEN MAUNULA MAUNULAN PIRJOT: Ella Müller (arkkitehtuuri) Emilia Riikonen (kauppatieteet) Jatta Kuisma (sosiaali- ja kulttuuriantropologia) Tanja Kallioinen (viestintä) ESITYKSEN RAKENNE Johdanto: Nuorten

Lisätiedot

uusi tuote tai palvelu, jossa kansainvälistä kasvupotentiaalia

uusi tuote tai palvelu, jossa kansainvälistä kasvupotentiaalia Osta innovaatioosaamista yritykseesi Pk-yrityksille ja mikroyrityksille joilla on uusi tuote tai palvelu, jossa kansainvälistä kasvupotentiaalia jotka ovat käynnistämässä innovaatiotoimintaa joilla on

Lisätiedot

Alma Talent 2018 Helsinki

Alma Talent 2018 Helsinki Alma Talent 2018 Helsinki Tilaa Digiajan asiakaskokemus Oppia kansainvälisiltä huipuilta Alma Talent Shopista: shop.almatalent.fi Copyright 2018 Alma Talent Oy ja tekijät ISBN: 978-952-14-3341-2 ISBN:

Lisätiedot

Alma Talent 2018 Helsinki

Alma Talent 2018 Helsinki Alma Talent 2018 Helsinki Tilaa Digiajan asiakaskokemus Oppia kansainvälisiltä huipuilta Alma Talent Shopista: shop.almatalent.fi Copyright 2018 Alma Talent Oy ja tekijät ISBN: 978-952-14-3341-2 ISBN:

Lisätiedot

Huippuasiakaskokemuksen rakentaminen Alkossa

Huippuasiakaskokemuksen rakentaminen Alkossa Huippuasiakaskokemuksen rakentaminen Alkossa Juha Laanti Aluepäällikkö Itä-Suomen alue HENKILÖN NIMI Projektin nimi Alkon historiaa 1932 1944 2013 2014 2015 1969 1998 2000 1999 2 Palvelun laadun kehittäminen

Lisätiedot

Asiakaskokemus ja markkinoinnin automaatio

Asiakaskokemus ja markkinoinnin automaatio Asiakaskokemus ja markkinoinnin automaatio Koodiviidakko Oy Juho Mattila Account Manager Wait,... Codejungle,... whaaat! Suomen suurin digitaalisen markkinoinnin ja viestinnän ohjelmistopalveluihin erikoistunut

Lisätiedot

CAF JA DIGITALISAATIO - PALVELUKETJUT KESKIÖSSÄ

CAF JA DIGITALISAATIO - PALVELUKETJUT KESKIÖSSÄ CAF JA DIGITALISAATIO - PALVELUKETJUT KESKIÖSSÄ Kansallisen arviointi- ja laatuverkoston seminaari 1.9.2016 Jussi Kleemola TÄMÄ ON SOLITA. Liikevaihto 2015 49,7 miljoonaa euroa Yli 430 ammattilaista Yli

Lisätiedot