TARINALLISTAMINEN Jari Nieminen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TARINALLISTAMINEN Jari Nieminen"

Transkriptio

1 TARINALLISTAMINEN Jari Nieminen

2 Tarinallistaminen Brändi Tarinankerronta Yrityskulttuuri Identiteetti

3 BRÄNDI Brändi on tuote tai tuotemerkki, yritys, henkilö tai muu vastaava, jolle on syntynyt tai esimerkiksi markkinoinnin avulla luotu laaja, yleensä myönteinen, tunnettuus Brändi, imago ja maine ovat kaikki kohderyhmän mielikuvia tai mielipiteitä yrityksestä. Usein imago määritellään visuaalisemmaksi mielikuvaksi, kun taas esimerkiksi maine käsitetään kokemukseen perustuvammaksi. Brändillä tarkoitetaan yritykseen liitettävää mielikuvaa, joka syntyy imagon ja maineen summana.

4 Imago henkilön, liikeyrityksen tietoisesti itsestään antama kuva. Maine jostakin vallitseva käsitys, mielipide. Hyvä brändi kiteyttää yrityksen arvolupauksen, eli sen miksi yritys on olemassa ja mikä on yrityksen toiminnan tarkoitus.

5 MIKSI TARINA Vuosituhansia käytetty tiedonsiirtoon sukupolvien yli Tiivistää viestin helposti muistettavaan muotoon Hyvän tarinan haluaa kuulla uudestaan Tarina välittää tunteita Inhimillistää viestin, tekee helposti lähestyttävän => Tarina on kokemus

6 TARINA YRITYSTOIMINNASSA Käytetään erottautumiseen massasta Jättää asiakkaalle hyvän muistijäljen Yrityksen oman toiminnan kehittämiseen Tarinalähtöisyys tuo tekemiseen rakennetta eli sitä punaista lankaa mutta myös sisältöä, tunnetta ja voimaa.

7 EROTTAUTUMINEN MASSASTA Mikä messuosasto on Suomesta?

8 MUISTETTAVUUS Saumur, kaupunki Loire -joen varrella Roomalaisten perustama, tunnettu asunnoista jotka louhitaan luoliin joen penkereelle Lukuisten kuninkaiden asuinpaikka: Kaarle VII, jonka Jeanne D Arc raahasi kruunattavaksi Ludvig XIII, nosti Richelieun valtaan ja loi pohjan yksinvaltiudelle Englannin kuningas Henry II, on myös haudattu läheiseen luostariin Wikipedian mukaan tunnettu ratsusotilaskoulusta

9

10

11 Tarinankerronta <-> Tarinallistaminen Tarinankerronta (storytelling) on puhetta, tekstiä, visuaalisia elementtejä. Se on myös tarinan kertomista, jakamista ja kuuntelemista. Tarinankerronta on työväline ja taito, jota voi hyödyntää niin palaverimateriaalin kuin mainosmateriaalin tuottamiseen tai sijoittajien vakuuttamiseen. Tarinankerronnan viitekehys on viestintä ja vaikuttaminen Tarinallistamisen viitekehys puolestaan on strateginen muotoilu.

12 Tarinallistaminen Tarinallistaminen on yrityksen toiminnan kokonaisvaltaista kehittämistä asiakasta osallistavan tarinan muotoon. Kyse on strategisesta muotoilusta, jossa tarinaa käytetään välineenä asiakaskokemuksen laadun ja elämyksellisyyden kehittämiseen. Tarinallistamisessa yritykselle luodaan oma ydintarina tukemaan liiketoimintaa ja sen tavoitteita. Tarinaa toteutetaan kaikilla tasoilla niin digitaalisessa kuin fyysisessäkin palveluympäristössä, palveluprosessien eri vaiheissa ja markkinointiviestinnän eri kanavissa. (Anne Kalliomäki)

13 ASIAKASKOKEMUS Teemat, arvot, (sanoma), päähenkilö Syntytarina (legenda, myytti ) Omat kiinnityspisteet syntytarinaan Oma tarina, ydintarina Visuaalinen toteutus Tuote, palvelu Markkinointiviestintä

14 TARINA Kronologinen Joku toimija (ja muut toimijat) Alku keskikohta loppu + lukuisat muut teoriat

15 Tarinoiden lähtökohdat Epätieteellinen karkea jaottelu Legenda, myytti Historiallinen tapahtuma Tulevaisuuden visio Ihminen, eläin Paikannimi, muu nimi Tavara, esine, tuotanto (Turkka, vapaa lainaus: Ottaen huomioon miten paljon autot merkitsevät ihmisille, niistä tehdään helvetin vähän näytelmiä)

16 Tyylilaji Viihteellinen Opillinen Esteettinen Eskapistinen Aktiivista osallistumista edellyttävä (Pine & Gilmore 1998)

17 MILLAINEN ON HYVÄ TARINA?

18 Valitse tarina Uskot itse tarinaan Miksi tarina kerrotaan Kenelle se kerrotaan Miten se kerrotaan Mikä tarinassa koukuttaa? Kuka haluaa kuulla tämän tarinan? Missä yhteydessä tarina kerrotaan?

19 Miten tarinan valinta näkyy liiketoiminnassa Miksi tarina kerrotaan => miksi joku kiinnostuu kohteestasi Kenelle tarina kerrotaan => tunnista asiakkaasi, kuka voi kiinnostua kohteestasi Miten se kerrotaan => millaisia tuotteita tai palveluita voit kehittää => mitä lisäarvoa saat nykyisiin palveluihin tai tuotteisiin

20 Palvelumuotoilumalleja tarinallistamisen avulla 1. Yrityksen ytimen määrittäminen 2. Kohderyhmän määrittely 3. Palveluiden määrittely 4. Tarinaelementtien löytäminen 5. Tarinan luominen a. Ydinviesti b. Päähenkilö c. Tarina (Eveliina Liias: Tarinallistaminen markkinoinnin työkaluna)

21 Laadi Stooripuu: 1. Juuret eli yrityksesi aidot timantit 2. Runko on asiakkaasi 3. Maan tasalle tuotteet ja palvelut 4. Oksistossa tarinasi idut (Anne Kalliomäki: Tarinallistamisen opas) Laadi tarinaidentiteetin käsikirja 1. Ydinviesti 2. Syntytarina 3. Hahmot 4. Teemat 5. Miten tarina jalkautuu asiakkaan kokemukseen 6. Palveluympäristö 7. Palvelut 8. Markkinointi

22 Palvelumuotoilu tarinallistamisen avulla Määritä itsellesi tärkeät asiat kohteessa, teemoissa tai palveluissa Miten tarina tukee niitä tai kertoo niistä Kuka toimii kertojana, kenen näkökulmasta kerrotaan Mitä palveluita ja tuotteita edelläolevista syntyy Miten edelläolevat näkyy toimitiloissa, toimintatavoissa, markkinoinnissa 6. Kulje asiakkaana syntynyt polku läpi (Synteesi eri malleista)

23