Opiskelijan opas Koulutuskeskus Sedu, Ilmajoki, Pappilantie

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opiskelijan opas Koulutuskeskus Sedu, Ilmajoki, Pappilantie"

Transkriptio

1 Opiskelijan pas Kulutuskeskus Sedu, Ilmajki, Pappilantie

2 Tärkeitä yhteystietja ja sitteita Nimi: Ryhmätunnus Sähköpstisite: Perustutkint: Yksikön site:.... Käsi- ja taidetellisuusalan pt. Sedu Ilmajki, Pappilantie Pappilantie ILMAJOKI Ryhmänhjaajan nimi ja puhelinnumer:. Kulutuspäällikön nimi ja puhelinnumer: Virpi Nrja Vastuupettajan nimi ja puhelinnumer: Jukka Pekkala Opintsihteerin nimi ja puhelinnumer: Kirsti Ojala Opint-hjaajan nimi ja puhelinnumer: Vesa Säntti Kuraattrin nimi ja puhelinnumer: Hannele Vut Terveydenhitajan nimi ja puhelinnumer: Tiina Kivipelt Kuntayhtymän vaihde puh , sähköpsti: inf@sedu.fi Pysyt ajan tasalla seuraamalla Sedu-sähköpstiasi, Intraa ja Kulutuskeskus Sedun nettisivuja. Sähköpstiisi kirjautumiseen löydät linkin Sedun nettisivujen ( etusivun alasasta tai tästä linkistä. /Tieta Sedusta SEDUN OPISKELIJOILLE JA HENKILÖSTÖLLE LINKIT Henkilökuntaintra; Opiskelijaintra; Opetussuunnitelmat; Sähköpsti; Mdle; etaitava ;Sedu Aikuiskulutus; Wilma

3 Intraan pääset kulun tietkneilta kirjittamalla selaimen sitekenttään sanan intra ja muilta tietkneilta kirjittamalla sitteeksi: intra.epedu.fi HUOM! Sekä piskelijiden että henkilökunnan sähköpstisitteet vat muta Jelppari Tietteknisissä ngelmissa sinua auttaa Jelppari -helpdesk palvelu. Saat yhteyden Jelppariin - puhelimitse sähköpstilla jelppari@sedu.fi ÖDYLLIS TÄ TIE TOA Ammatillinen perustutkint

4 Ammatillisten perustutkintjen laajuus n 180 saamispistettä (sp) ja pinnt kestävät 3 vutta. Ylippilailla tai tisen ammatillisen tutkinnn surittaneilla n piskeluaika tätä lyhyempi saamisen tunnustamisen ansista. Osa n kntaktipetusta, sa itsenäistä työskentelyä. Osaamispisteitä kertyy myös mm. työssäppimisesta sekä erilaisista prjektitöistä. Työssäppimisjakslla nudatetaan työssäppimispaikan aikatauluja. Tutkinnn rakenne AMMATILLISET TUTKINNON OSAT 135 sp Tutkint- ja saamisalakhtaiset pinnt paklliset tutkinnn sat valinnaiset tutkinnn sat tutkinnn sia vapaasti valittavista tutkinnn sista 5-15 sp työssäppimista vähintään 30 sp ammattisaamisen näytöt YHTEISET TUTKINNON OSAT (YTO) 35 sp Viestintä- ja vurvaikutussaaminen 11 sp (paklliset 8 sp, valinnaiset 3 sp) Äidinkieli, sumi (paklliset 5 sp, valinnaiset 0-3 sp) Tinen ktimainen kieli, rutsi (paklliset 1 sp, valinnaiset 0-3 sp) Vieras kieli, englanti (paklliset 2 sp, valinnaiset 0-3 sp) Matemaattis-lunnntieteellinen saaminen 9 sp (paklliset 6 sp, valinnaiset 3 sp) Matematiikka (paklliset 3 sp, valinnaiset 0-3 sp) Fysiikka ja kemia (paklliset 2 sp, valinnaiset 0-3 sp) Tiet- ja viestintätekniikka ja sen hyödyntäminen (paklliset 1 sp, valinnaiset 0-3 sp) Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava saaminen 8 sp (paklliset 5 sp, valinnaiset 3 sp)

5 Yhteiskuntataidt (paklliset 1 sp, valinnaiset 0-3 sp) Työelämätaidt (paklliset 1 sp, valinnaiset 0-3 sp) Yrittäjyys ja yritystiminta (paklliset 1 sp, valinnaiset 0-3 sp) Työkyvyn ylläpitäminen, liikunta ja terveystiet (paklliset 2 sp, valinnaiset 0-3 sp) Ssiaalinen ja kulttuurinen saaminen 7 sp (kaikki valinnaisia) Kulttuurien tuntemus Taide ja kulttuuri Etiikka Psyklgia Ympäristösaaminen Osa-alueet muista edellä mainituista YTO-ryhmistä VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT 10 sp Ammatillisia tutkinnn sia Paikallisiin ammattitaitvaatimuksiin perustuvia tutkinnn sia Yhteisiä tutkinnn sia tai luki-pintja Jatk-pintvalmiuksia tai ammatillista kehittymistä tukevia pintja Työkkemuksen kautta hankittua saamista Arviinti Tutkinttdistus kstuu päättötdistuksesta ja näyttötdistuksesta. Tisen asteen ammatillisissa pinnissa käytetään klmiprtaista arviintiasteikka kiitettävä (K3), hyvä (H2) ja tyydyttävä (T1). Opinnt n suritettava hyväksytysti. Js suritus hylätään, sinulle tarjtaan mahdllisuus pintsurituksen uusintaan. Osaamista verrataan pintkknaisuuden phjalta laadittuihin arviinnin kriteereihin. Näet mat arvsanasi Sedu Wilma piskelijasivuilta, jille saat tunnukset pintjen alkaessa.

6 Mikä Wilma n? Wilma n ppilaitksen hallint-hjelman www-liittymä. Tämän Wilma-lisenssin mistaa Kulutuskeskus Sedu, Seinäjki. Opiskelijat valitsevat Wilmassa kursseja, seuraavat surituksiaan, lukevat tiedtteita ja viestivät pettajien kanssa. Opettajat syöttävät Wilman kautta arviinnit ja pissalt, päivittävät henkilötietjaan ja viestivät piskelijiden ja hultajien kanssa. Hultajat seuraavat ja selvittävät Wilman kautta piskelijan pissalja, viestivät pettajien kanssa ja lukevat kulun tiedtteita.wilmaa käyttävät myös ppilaitksen henkilökunta, jht sekä työpaikkahjaajat. Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnustamisella sinulle vidaan lukea hyväksi ja krvata pakllisia, valinnaisia tai vapaasti valittavia tutkinnn sia. Sinun tulee hakea muualla surittamiesi pintjen tai muutin hankkimasi saamisen arviimista ja tunnustamista. Hakemus tulee tehdä riittävän ajissa ennen mainittujen pintjen tai tutkinnn sien alkamista. Sinun tulee esittää saamisen arviinnin edellyttämä selvitys pinnistasi ja saamisestasi. Lisätietja saamisen tunnustamisesta saat malta pint-hjaajaltasi ja Intrasta. Työssäppiminen ja ammattisaamisen näytöt Työssäppiminen n sa ammatillisen kulutuksen pintja. Sen laajuus ammatillisessa perustutkinnssa n vähintään 30 saamispistettä ja se jakaantuu eri piskeluvusille. Työssäppiminen n tavitteellista, hjattua ja arviitua. Työssäppijalla n ikeus pinttukeen ja muihin pintssiaalisiin etuuksiin. Opettajat hjeistavat ja perehdyttävät piskelijat työssäppimisen periaatteisiin ja pelisääntöihin. Ammattisaamisen näytöt tteutetaan sekä työelämässä että ppilaitsympäristössä. Laadit itsellesi työpaikkakhtaisen näyttösuunnitelman työpaikkahjaajan ja hjaavan pettajan kanssa. Ammattisaamisen näyttö n työelämän timintakknaisuus, jka arviidaan knkreettisten arviintiperusteiden avulla, ja se vi lla perustutkinnsta riippuen esim. kytkinremntti, hiusten leikkuu tai metsänviljely. Ammattisaamisen näyttöjen arviinti n keskeinen sa tutkinnn sien arviintia. HOPS ja HOJKS Opintjen alkaessa sinulle laaditaan valintjesi ja/tai aikaisempien pintjesi phjalta henkilökhtainen piskelusuunnitelma, HOPS. Sen tteutumisesta ja seurannasta vastaavat piskelija, ryhmänhjaaja ja pinthjaaja. Erityispiskelijalle ryhmänhjaaja laatii yhdessä piskelijan ja hänen hultajansa kanssa henkilökhtaisen piskelun järjestämistä kskevan suunnitelman, HOJKSin, jnka mukaan piskelija etenee pinnissaan. HOJKSia sekä HOPSia päivitetään määrävälein.

7 Jatk-pintkelpisuus Ammatillisissa ppilaitksissa suritettu vähintään klmivutinen perustutkint antaa yleisen jatkpintkelpisuuden. Yleinen jatk-pintkelpisuus tarkittaa sitä, että vit hakeutua jatkamaan pintjasi mille alalle tahansa ammattikrkeakuluihin tai ylipistihin siten kuin ylipist sen määrittelee. Yksilölliset piskeluvaihtehdt Kulutuskeskus Sedussa piskelija vi valita mnipulisesta tarjnnasta ja rakentaa maa pintplkuaan. Opiskelu tapahtuu mnenlaisissa ppimisympäristöissä henkilökhtaisen piskelusuunnitelman mukaisesti. Osaamista vi laajentaa myös valitsemalla pintja muista perustutkinnista. Opiskelija saa Oma plku -pinnista tutkinttdistukseensa merkinnän, kun hän n surittanut tietyn määrän Oma plku -tteutuksiin sisältyviä pintja tai sallistunut plun pintja kartuttaviin timintihin.

8 Klikkaa alla levaa banneria päästäksesi pelaamaan Oma Plku -peliä! Kaksi tutkinta rinnakkain Ammatillisen perustutkinnn ja y-tutkinnn rinnakkain surittamista kutsutaan usein puhekielessä kaksistutkinnksi. Ammatillista tutkinta piskellessa vi surittaa san perustutkintn kuuluvista pinnista lukissa ja sallistua ylippilastutkinnn kkeisiin. Opiskelijan suritettua ammatillisen perustutkinnn ja ylippilaskirjitukset hyväksytysti, hän n ylippilas. Niin kutsutun klmistutkinnn vi surittaa, js näiden pintjen lisäksi tehdään myös lukin päättötdistukseen vaadittavat pinnt. Lisätieta pint-hjaajilta ja Kulutuskeskus Sedun ppaasta Ammatillinen perustutkint + y-tutkint.

9 Opinlakeus Opinlakeus-verkstn ppilaitkset tarjavat justavia pintmahdllisuuksia viidellä eri yhteistiminta-alueella. Yhteinen kurssitarjnta ja kurssivaiht vaihtelee alueittain. Alueiden yhteinen kurssitarjnta avaa kaikille verkstn ppilaitsten piskelijille mahdllisuuden valita pintja laajemmasta valikimasta. Tällöin tarjlla n runsaasti sellaisia pintjaksja, jita ma ppilaits ei tarja, mutta jtka spisivat piskelijan miin kehittymistarpeisiin. Vaihtehdista vi kysyä lisätieta pint-hjaajilta. Opinlakeus-ppilaitsverkst vastaa lisäksi alueella vusittain järjestettävistä Opinlakeus-messuista. Lisätietja saat pint-hjaajaltasi sekä NY Vusi Yrittäjänä Nuri Yrittäjyys (NY) Vusi Yrittäjänä -hjelma tarkittaa käytännönläheistä yritystimintaan perehtymistä man miniyrityksen kautta. Mahdllisuus tarjtaan vutiaille nurille. NY-yrityksessä timii aina vähintään kaksi nurta, jtta tiimityöskentely, ngelmanratkaisu, mien ideiden puntarinti ja tteuttaminen tuntuisivat tdellisilta. Kats lisää tästä. Yksikössäsi n NY-timinnasta vastaava henkilö ja lisätieta saat myös ryhmänhjaajaltasi. Kats lisäksi Taitaja ammattitaidn SM-kisat Vusittain järjestetään ammattitaidn Sumen mestaruuskilpailut, jissa ammatillisten ppilaitsten piskelijiden n mahdllista mitata saamistaan kansallisella taslla. Kilpailu kstuu lajikhtaisista semifinaaleista ja Taitaja SM-finaalista. Kilpailuihin vivat sallistua kilpailuvunna enintään 20 v. täyttäneet piskelijat.

10 Etelä-Phjanmaan Urheiluakatemia Etelä-Phjanmaan urheiluakatemia n laaja maakunnallinen yhteistyöverkst, jka kehittää ja tarjaa mnipulisia ja laadukkaita palveluja piskelun ja kilpaurheilun kknaisvaltaiseen yhdistämiseen ja tasapainttamiseen. Akatemia n tarkitettu tavitteellisille ja mtivituneille kansalliseen ja kansainväliseen menestykseen pyrkiville urheilijille. Kulutuskeskus Sedulla n urheilijiden ammatillisen perustutkintkulutuksen järjestämislupa. Jkaiselle akatemiavalmennukseen sallistuvalle piskelijalle laaditaan henkilökhtainen piskelusuunnitelma kulutuksen alussa. Urheiluakatemiatiminta n sa sumalaista huippu-urheilujärjestelmää ja sitä krdini maakunnassa Sumen Olympiakmitean alaisuudessa Kurtaneen urheilupistn hallinnima Etelä-Phjanmaan urheiluakatemia. Lisätietja saat pint-hjaajaltasi sekä Opiskelu ja työssäppiminen ulkmailla Jkaisessa Kulutuskeskus Sedun yksikössä n kansainvälisyysvastaava, jnka puleen vit kääntyä, mikäli haluat vaihtjakslle ulkmaille. Jkaisella alalla n mat yhteistyökumppanit, jiden kanssa tehdään yhteistyötä erilaisten prjektien ja vaihtjen salta. Useimmiten ulkmaille lähdetään työssäppimaan. Ulkmailla tapahtuvan työssäppimisjaksn järjestelyissä avustaa yleensä khdemaassa leva yhteistyöppilaits, jka tuntee lsuhteet ja jlla n kkemusta ja paikallistuntemusta työssäppimisjaksn ja käytännön asiiden rganisinnissa. Ulkmaanjaksn kest n keskimäärin 4-6 viikka. Vaiht vi lla myös piskelua partnerippilaitksessa. Kulutuskeskus Sedulla n yhteistyökumppaneita useimmissa Eurpan maissa sekä Intiassa, Ugandassa, Tansaniassa ja Nepalissa. Ulkmaan jaksille n vusittain kaksi hakuaikaa. Kevätlukukauden vaihtjaksille haetaan päättyvässä haussa ja syyslukukaudella tteutuviin vaihtihin päättyvässä haussa. Jaksille valittuja tuetaan taludellisesti Sedun kansainvälisten hankkeiden kautta (Erasmus+, Opetushallitus). Lisätietja saat man yksikkösi kansainvälisyysvastaavalta. Kats myös Kansainvälisyyden Oma plku.

11 Opetukseen sallistuminen Edellytämme sinulta säännöllistä ja täsmällistä sallistumista petukseen. Tämä saltaan valmistaa sinua työelämän asettamiin vaatimuksiin. Vit lla pissa vain sairauden tai perustellun ja hyvissä ajin ennalta svitun syyn vuksi. Kirjallisesta kkeesta tai kkeeseen verrattavasta arviintitilanteesta et vi lla pissa ilman terveydenhitajan tai lääkärin tdistusta. Opiskelija n vastuussa pintjensa etenemisestä ja kaikki pissalt n selvitettävä. Opiskelijan velvllisuus sallistua petukseen n kirjattu lakiin ammatillisesta kulutuksesta /630 Laki ammatillisesta kulutuksesta /630: 34 Opiskelijan velvllisuudet Opiskelijan tulee sallistua petukseen, jllei hänelle le myönnetty siitä vapautusta. Opiskelijan n suritettava tehtävänsä tunnllisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti. Perustellusta ja hyvissä ajin ennalta svitusta syystä piskelija vi saada luvan lla pissa petuksesta. Lupa n anttava etukäteen. Yksittäinen pettaja vi myöntää luvan pissallle mien tuntiensa salta ja ryhmänhjaaja enintään yhden päivän salta. Kulutuspäällikkö päättää yhtä päivää pidemmät pissalt. Sairastuminen Sairastumisesta sinun n ilmitettava aina ja viipymättä ryhmänhjaajalle esim. tekstiviestillä tai sähköpstilla. Mikäli let pissa kulusta 1-3 päivää, sinun tulee kuluun palattuasi timittaa ryhmänhjaajalle hultajan allekirjittama tdistus. Lmakkeen löydät tämän sivun ikeasta palkista sekä piskelijaintrasta (pinnt lmakkeet). 18 vutta täyttänyt piskelija vi allekirjittaa tdistuksen itse. Terveydenhitaja vi myös allekirjittaa tdistuksen, js pystyt käymään hänen vastaantllaan sairastuessasi. Yli klme päivää kestävästä sairaudesta n timitettava terveydenhitajan tai lääkärin tdistus. Ilmita asiasta pettajille, jiden tunneilta n pissalja, ja timita tdistus ryhmänhjaajalle. Tistuvissa sairauspissalissa piskelija hjataan piskeluterveydenhultn. Js jäät pinnissa jälkeen sairauslman vuksi, let ikeutettu tukipetukseen. Lisää tieta saat ryhmänhjaajaltasi tai pint-hjaajaltasi. Ennakkn tiedssa levat pissalt a. lmamatkat Opiskelijan n ensisijaisesti sijitettava lmamatkansa kulun lma-aikihin. Perustellusta syystä lmamatkan aikaista pissala vi ana etukäteen kulutuspäälliköltä pissalanmus/päätös -lmakkeella. Lupa myönnetään pääsääntöisesti kerran pintjen aikana. Kulu ei le vastuussa piskelijan pintjen etenemisestä lmamatkan aikana, eikä piskelija le ikeutettu tukipetukseen. Krvaava tehtävä svitaan pettajan kanssa, mutta piskelija ttaa itse vastuuta tehtävän ehdttamisesta ja kirjaa ehdtuksensa myös pissalanmukseen.

12 b. kulun edustustehtävät Opiskelija vi lla edustamassa kulua esim. tutrtehtävissä, messuilla, Saku ry:n urheilu- tai kulttuurikisissa tai Taitaja-kisissa. Opiskelu n aina etusijalla, mutta pissaln suhtaudutaan myötämielisesti, ellei se haittaa piskelua. Opiskelijan n selvitettävä pissaln aikana petetut asiat ja hulehdittava niiden ppimisesta. Esim. pissaln aikana tehdyt harjitustehtävät yms. n tehtävä, mutta pissala ei tarvitse krvata tunti tunnilta. c. urheiluun tmv. liittyvät pissalt Js piskelija n urheiluakatemiassa, hänellä n ikeus käydä akatemian harjituksissa, ellei se haittaa piskelua. Heikk pintmenestys vi estää akatemiaan sallistumisen. Opiskelijan HOPSiin kirjataan, miten hän surittaa pintnsa. Opiskelijalla n myös ikeus tukipetukseen tarvittaessa. Ulkmaille tai ktimaahan khdistuvat pidemmät leirit yms. aiheuttavat paljn pissalja, ja niihin piskelija an etukäteen kulutuspäälliköltä luvan pissalanmus-päätös lmakkeella. Kulutuspäällikkö vi myöntää luvan harkintansa mukaan. d. autkulu Kun piskelija ilmittaa asianmukaisesti etukäteen, hän vi sallistua kuluaikana liukkaan kelin aj-petukseen ja ajkkeeseen ( inssiin ), js näitä ei saa svittua kuluajan ulkpulelle. Pissaln aikana tehdyt harjitustehtävät ym. n tehtävä. Muita pissalja autkulun takia ei hyväksytä. Pissal työssäppimisen aikana Työssäppimisen aikana sinun n ilmitettava pissalstasi myös työpaikkahjaajalle ryhmänhjaajan lisäksi. Pissa vi lla 1-3 päivää malla ilmituksella, pidemmistä pissalista n hankittava terveydenhitajan tai lääkärin tdistus. Mikäli työpaikka niin vaatii, tdistus n ltava kaikilta pissalpäiviltä. Kaikki piskelijan pissalt kirjataan piskelijahallintjärjestelmä Winhaan, ja hultaja vi seurata niitä hultajaliittymä WinhaWillestä. Ryhmänhjaaja seuraa pissaljen määrää ja ilmittaa niistä tarvittaessa alle 18- vutiaan piskelijan hultajalle.

13 Opiskeluhult Ryhmänhjaaja Jkaisella ryhmällä n ma ryhmänhjaaja, jnka puleen vit kääntyä, kun tarvitset tukea ja neuvja pintjesi kaikissa vaiheissa. Ryhmänhjaajasi perehdyttää sinut petussuunnitelmaan, taln käytäntöihin ja keskeisimpiin asiihin ammattiin piskelussa. Yhdessä ryhmänhjaajasi ja pint-hjaajasi kanssa laadit henkilökhtaisen piskelusuunnitelman ja seuraat sen tteutumista. Ryhmänhjaaja pitää tarvittaessa yhteyttä piskelijiden hultajiin ja muihin yhteystyötahihin. Ryhmänhjaajan kanssa käydyt keskustelut vat luttamuksellisia. Opint-hjaaja Opint-hjaaja n tukenasi kaikissa piskelun vaiheissa. Jkaiseen tutkintn sisältyy pint-hjausta, ja sen lisäksi sinulla n ikeus saada henkilökhtaista ja muuta pintjen hjausta. Opint-hjaajalta saat tieta myös jatk-pintmahdllisuuksista ja työllistymisestä. Opinttimist Yksikkösi pinttimiststa saat apua piskeluun liittyvissä käytännön asiissa. Opinttimistn puleen vit kääntyä, kun tarvitset esimerkiksi piskelutdistuksen tai pintsuritustteen. Opinttimiststa saat tieta pint- ja kulumatkatuesta. Ilmita pinttimistn välittömästi, js yhteystietsi muuttuvat. Opint- ja timistsihteeri Kirsti Ojala puh tai Timist avinna: Maanantai Trstai kl Perjantai kl

14 Opiskelijiden terveydenhult Terveydenhitaja Riitta Kivulahti (JIK/Ilmajen terveyskeskus), n paikalla yksikössä maanantaisin Vastaantt pn huneen vieressä. Avin vastaantt ilman ajanvarausta maanantaisin kl. 8:00 9:00 ja ,muullin ajanvarauksella. Päivittäin terveydenhitajan tavittaa puhelimella Ammatillisessa kulutuksessa piskelijilla n ensimmäisenä piskeluvunna terveydenhitajan tarkastus ja ensimmäisenä tai tisena piskeluvunna maksutn lääkärintarkastus (pjille ns. kutsuntatarkastus 2.vunna). Ilmajen lääkäripäivystys ja ajanvaraukselliset kiirevastaantt Ajanvaraukselliset kiirevastaantt ma-t 8-20, pe kl 8-16 Perjantai-illat ja viiknlput vurtellen Kurikan terveyskeskuksen kanssa. Osite: Pappilantie 2 puh Terveyskeskuspsyklgi Kirsti Kivimäen vastaantt terveyskeskuksessa ajanvaraus ma, ke-pe kl Perhesuunnitteluneuvla terveyskeskuksessa, ajanvaraus ma-pe kl puh Opiskelijiden suun terveydenhult Opiskelijalla n mahdllisuus päästä kerran piskeluaikana suun terveystarkastukseen suuhygienistin vastaantlle piskelupaikkakunnallaan, jssa selvitetään suun terveysneuvnnan ja palvelujen tarve. Suun terveydenhithult n maksutnta alle 18 v. Ajan vi varata hammashitlasta puh Kiireellistä hita tarvitsevien särkyptilaiden ajanvaraus n maanantaista perjantaihin kl 8:00 10:00. puh Hammashitla sijaitsee terveyskeskuksessa Pappilantie 2 Maksut Terveydenhitajan, psyklgin palvelut sekä perhesuunnitteluun liittyvät käynnit vat maksuttmia. Lääkärin tarkastuksista vat maksuttmia perhesuunnitteluun liittyvät käynnit sekä perustutkintihin liittyvät lääkärintarkastukset sekä kutsuntatarkastukset. Opiskelijiden terveydenhultn sisältyvät ppilaitksen sijaintipaikkakunnan järjestämät kansanterveyslain mukaiset palvelut. Niitä vat terveydenhitajan ja lääkärin vastaanttjen lisäksi suun terveydenhult-, äitiysneuvla- ja seksuaaliterveyttä edistävät palvelut (esimerkiksi raskauden ehkäisy). Jkaisessa Kulutuskeskus Sedun pisteessä timii terveydenhitaja, jnka vastaantlle vit mennä maalitteisesti kaikissa terveyttä ja hyvinvintia kskevissa asiissa. Häneltä saat tieta myös piskelupaikkakuntasi lääkärin vastaantista ja terveyskeskuksen palveluista. Terveydenhitajalla käynnit vat maksuttmia, samin lääkärin tekemät terveystarkastukset yksiköissä. Sen sijaan yli 18-vutiaiden lääkärikäynneistä peritään terveyskeskuksen käyntimaksu.

15 Kuraattri Yksikkösi kuraattrina timii Kirsi Nyrhilä. Hänen puleen vit kääntyä erilaisissa piskeluun tai miin henkilökhtaisiin ngelmiin liittyvissä asiissa. Kuraattri pitää tarvittaessa yhteyttä ryhmänhjaajien hella piskelijiden hultajiin ja muihin yhteystyötahihin. Kuraattrin kanssa käydyt keskustelut vat luttamuksellisia. Kuraattri n tavattavissa yksikössä keskiviikkisin tai erikseen svittuina aikina. Psyklgi Opiskelijapsyklgin tehtävänä n tukea piskelijita hyvinvintiin ja mielenterveyteen liittyvissä asiissa. Opiskelijapsyklgin kanssa vit keskustella luttamuksellisesti jaksamisestasi tai mieltäsi painavista asiista. Terveydenhitajasi kert tarvittaessa man piskelupaikkakuntasi psyklgipalveluista. Opiskelijahultryhmä Kulutuskeskus Sedulla n piskelijahyvinvinnin asiantuntijaryhmä, jka määrittelee yhtenevät linjaukset Sedun yksiköiden piskelijahulttiminnalle. Sen lisäksi yksikössäsi timii ma piskelijahultryhmä, jhn kuuluvat pint-hjaaja, kuraattri, terveydenhitaja, tarvittaessa erityispettaja ja pettajien edustaja, kulutuspäällikkö, asuntlan työntekijä asuntlan asiita käsiteltäessä, sekä asian niin vaatiessa muu asiantuntija. Opiskelijahultryhmässä käsitellään esim. piskelijan kulunkäyntiin liittyviä vaikeuksia, mtivaati-ngelmia ja ppimisvaikeuksia sekä ihmissuhde- ja muita ssiaalisia asiita. Opiskelijahultryhmälle vivat tehdä alitteita piskelija, hultaja, pettaja tai muut henkilöt. Opiskelijahultryhmän käsittelyyn tarkitetut asiat vi jättää luttamuksella kenelle tahansa ryhmän jäsenistä. Lisä- ja tukipetus Mikäli sinulla n vaikeuksia ppimisessa tai let jäänyt pinnissasi jälkeen esim. sairauden takia, sinulla n tarvittaessa mahdllisuus saada lisä- tai tukipetusta. Keskustele asiasta pettajasi, ryhmänhjaajasi, pinthjaajan tai kuraattrin kanssa. Kriisivalmius Js sinua khtaa jkin nnettmuus, menetys tai jkin muu elämäsi kriisitilanne, ta yhteyttä ryhmänhjaajaasi tai piskelijahultryhmän jäseniin.

16 Asuminen ja piskeluympäristö Asuminen kulun sluasunnissa n ilmaista perustutkinta piskeleville piskelijille. Sluasunnissa n neljä kahden hengen hunetta ja yhteiset leskelu- ja saniteettitilat. Lisätietja saa asuntlanhitaja Sepp Kukkselta puh iltaisin kl Asuntja sitetaan pääsääntöisesti ulkpaikkakuntalaisille piskelijille. Yksi slu n varattu lemmikkieläimen kanssa asumaan tuleville. Lemmikkisluun haetaan erikseen, tästä kerrmme infpäivässä sekä pintjen alussa. Lemmikkiä ei saa ttaa mukaansa ennen lemmikkislupaikan saantia. Maksullista asunta vi hakea Ilmajen keskustassa sijaitsevasta Palnkrtteerista (Kauppatie 26). Sluasuntja, yksiöitä ja perheasuntja vivat hakea kaikki Ilmajella levien ppilaitsten piskelijat. Hakemukset s. Ilmajen kunta, isännöintitimist, PL 23, Ilmajki, puh. (06) ,

17

18

19 PAPPILANTIEN PALVELUPISTEEN POHJAKUVA

VALMA-KOULUTUS AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALMENTAVA KOULUTUS

VALMA-KOULUTUS AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALMENTAVA KOULUTUS AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALMENTAVA KOULUTUS VALMA-kulutus n hyvä vaihteht sinulle js haluat tutustua erilaisiin kulutusalihin ja ammatteihin tarvitset lisäaikaa ja hjausta kulutuksen ja ammatin valinnassa

Lisätiedot

OHJATAAN YHDESSÄ. Opiskelija. Opinto-ohjaaja. Hoksaajaopettaja. Vastuuopettaja. Erityisen tuen ohjaava opettaja. Opettaja.

OHJATAAN YHDESSÄ. Opiskelija. Opinto-ohjaaja. Hoksaajaopettaja. Vastuuopettaja. Erityisen tuen ohjaava opettaja. Opettaja. Opintsihteeri OHJATAAN YHDESSÄ Hksaajapettaja Opint-hjaaja Erityisen tuen hjaava pettaja Opiskelija Vastuupettaja Opettaja Terveydenhitaja OPINTO-OHJAAJA Dia 1 kulutusten markkininti piskelijarekrytinti

Lisätiedot

OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA

OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA elkuu 2015 OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA OPPILAAN SÄÄNNÖLLISEN KOULUNKÄYNNIN TURVAAMINEN JA TUKEMINEN Kulun aikuisten tehtävä n tukea tasapulisesti jkaista ppilasta tämän kasvussa ja kehityksessä

Lisätiedot

OHJEITA, JOILLA ATTOT MUUTETAAN YTOIKSI

OHJEITA, JOILLA ATTOT MUUTETAAN YTOIKSI OHJEITA, JOILLA ATTOT MUUTETAAN YTOIKSI JOHTO-hanke 03/2015 YTO-työryhmä Sisällysluettel Sisällys 1. Yleisiä periaatteita... 2 2. Ohjeet nudatettavaksi 31.7.2015 asti... 4 1. Päättävät piskelijat... 4

Lisätiedot

LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA Hakuaika päättyy 5.6.2009

LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA Hakuaika päättyy 5.6.2009 LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA Hakuaika päättyy 5.6.2009 Khderyhmä: Alkupetuksen 1- lukkien pettajat Opettaja vi lisäksi nimetä työkavereistaan 1-2 pettajaa/erityispettajaa seuraamaan verkkluentja Millin:

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 2015 Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen Mielenterveys- ja

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 2015 Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen Mielenterveys- ja n tutkintkhtainen sa Ssiaali- ja terveysalan perustutkint 2015 Lasten ja nurten hidn ja kasvatuksen Mielenterveys- ja päihdetyön Sairaanhidn ja hulenpidn saamisalat Lähihitaja Oph määräys 79/011/2014 Luksian

Lisätiedot

Kirkkonummen musiikkiopisto - Kyrkslätts musikinstitut OPETUSSUUNNITELMA

Kirkkonummen musiikkiopisto - Kyrkslätts musikinstitut OPETUSSUUNNITELMA Kirkknummen musiikkipist - Kyrkslätts musikinstitut OPETUSSUUNNITELMA 2004/2009 Kirkknummen musiikkipist - Kyrkslätts musikinstitut Kirkknummen musiikkipist n perustettu vunna 1972, kunnallistettu 1.1.1989

Lisätiedot

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Aspergerin ireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan

Lisätiedot

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Aspergerin ireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntutuskurssit, sittaiset perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän

Lisätiedot

Sydänvikaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit

Sydänvikaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Sydänvikaa sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit Lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit, t Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012

Lisätiedot

Autismia sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit

Autismia sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Autismia sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital Autismia

Lisätiedot

Opiskeluoikeusohje. 1 Ohjeen tarkoitus. Tämä ohje perustuu seuraaviin ammattikorkeakoulun toimintaa ohjaaviin säädöksiin:

Opiskeluoikeusohje. 1 Ohjeen tarkoitus. Tämä ohje perustuu seuraaviin ammattikorkeakoulun toimintaa ohjaaviin säädöksiin: Opiskeluikeushje Ohje piskeluikeudesta perustuu allaleviin säädöksiin ja sen tarkituksena n sveltaa säädöksiä Metrplia Ammattikrkeakulun pintasiissa, tukea Metrplian yhtenäisiä timintatapja ja piskeluun

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a )

KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a ) KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a ) YLEINEN TUKI Yleinen tuki n jkaiselle lapselle annettavaa esipetusta, jssa hänen yksilölliset tarpeensa ja ppimisedellytyksensä humiidaan yhteistyössä

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA (Määräys 59/011/2014)

OPETUSSUUNNITELMA (Määräys 59/011/2014) OPETUSSUUNNITELMA 2016-2017 (Määräys 59/011/2014) Oppilaitksen jhtkunta hyväksynyt 28.5.2015 petussuunnitelma Sivu 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 8 OSA A OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA 2. KAUPPIAITTEN

Lisätiedot

Opintojen suunnittelu ja opintoneuvonta

Opintojen suunnittelu ja opintoneuvonta Lukuvusi 2010 11 Opintjen suunnittelu ja pintneuvnta Opintjen suunnittelu n lennainen sa piskelua. Suunnittelu alkaa j sillin, kun piskelija saa tiedn piskelupaikasta ja hyväksymiskirjeen mukana perustietja

Lisätiedot

Omaishoitajienkuntoutuskurssit

Omaishoitajienkuntoutuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Omaishitajienkuntutuskurssit Omaishitajien kuntutuskurssit, Omaishitajien kuntutuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän

Lisätiedot

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittäminen Savon koulutuskuntayhtymässä Tuloksia ja käytäntöjä

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittäminen Savon koulutuskuntayhtymässä Tuloksia ja käytäntöjä Työpaikalla tapahtuvan ppimisen kehittäminen Savn kulutuskuntayhtymässä Tulksia ja käytäntöjä Maija Savlainen 15.11.2017 Kehittämishanke 8/2015-7/2018 Tteuttaja Savn kulutuskuntayhtymä. Hanke n valmisteltu

Lisätiedot

Metropolian musiikin koulutusohjelma/ tutkintoon johtava aikuiskoulutus

Metropolian musiikin koulutusohjelma/ tutkintoon johtava aikuiskoulutus Metrplian musiikin kulutushjelma/ tutkintn jhtava aikuiskulutus Alla tieta siitä, kenelle kulutus n suunnattu sekä pääpiirteittäin, mitä kulutus sisältää. Tämän listan alla n kerrttu valintakkeen rakenteesta,

Lisätiedot

KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen

KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja piskelijahulln palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Oppilashult ja turvallisuuden edistäminen Kdin ja kulun yhteistyö Heidi Peltnen, petusneuvs 29.9.2010,

Lisätiedot

Opintojen ohjaus Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA 2015 2016 KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO

Opintojen ohjaus Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA 2015 2016 KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO Opintjen hjaus Keski-Phjanmaan ammattipistssa OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA 2015 2016 KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO Sisällys 1 JOHDANTO... 1 2 OPINTO-OHJAUS... 2 3 OHJAUS JA

Lisätiedot

Arvioinnin kohteena ovat: Oman työn suunnittelu Työn kokonaisuuden hallinta Laatutavoitteiden mukainen toiminta

Arvioinnin kohteena ovat: Oman työn suunnittelu Työn kokonaisuuden hallinta Laatutavoitteiden mukainen toiminta ASIAKASPALVELU, 20 v Arviinnin khde Ammattisaamisen näyttö Muu saamisen arviinti 1. Työprsessien hallinta Arviinnin khteena vat: Työhyvinvinnista hulehtiminen 3. Työn perustana levan tiedn hallinta Työympäristöstä

Lisätiedot

Hengityssairautta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit

Hengityssairautta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Hengityssairautta sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital Hengityssairauksia

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA Kangasalan varhaiskasvatus tarjaa lapsen ja perheen tarvitsemat varhaiskasvatuspalvelut perheen tilanteen ja tarpeen mukaisesti; kkpäivähita, sapäivähita, perhepäivähita,

Lisätiedot

Asiakirja liitetään Suomen Nuorisoseurat ry:n toimintasuunnitelman liitteeksi.

Asiakirja liitetään Suomen Nuorisoseurat ry:n toimintasuunnitelman liitteeksi. TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Aluetimist: Phjis-Karjala Keskeiset alueelliset timinnt ja timenpiteet vunna 2014 Asiakirja liitetään Sumen Nurisseurat ry:n timintasuunnitelman liitteeksi. 1. KULTTUURI-, HARRASTUS-

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Kone- ja metallialan perustutkinto 2015 Koneistaja Levyseppähitsaaja

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Kone- ja metallialan perustutkinto 2015 Koneistaja Levyseppähitsaaja n tutkintkhtainen sa Kne- ja metallialan perustutkint 2015 Kneistaja Levyseppähitsaaja Oph määräys 50/011/2014 Luksian hallitus 12.6.2015 Sisältö 1 Kne-ja metallialan kuvaus ja arvperusta sekä perustutkinnn

Lisätiedot

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT FI_Annex III_mnbeneficiary_valmis.dc I. JOHDANTO LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT Tämä liite täydentää spimuksessa määriteltyjä ehtja tuen käyttämisestä hankkeen eri kululukissa. Nämä tarkennukset

Lisätiedot

Lasten niveltulehdusta sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit

Lasten niveltulehdusta sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Lasten niveltulehdusta sairastavien speutumisvalmennuskurssit Nurten speutumisvalmennuskurssit, sittaiset t Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012

Lisätiedot

LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA koulutus Hakuaika päättyy 15.1.2010

LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA koulutus Hakuaika päättyy 15.1.2010 LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA kulutus Hakuaika päättyy 15.1.2010 Khderyhmä: Varsinaiset sallistujat: Alkupetuksen erityispettajat Luentjäsenet: Varsinainen sallistuja vi lisäksi nimetä työkavereistaan

Lisätiedot

Tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten ja nuorten ja nuorten aikuisten ja lasten sopeutumisvalmennuskurssit

Tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten ja nuorten ja nuorten aikuisten ja lasten sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten ja nurten ja nurten aikuisten ja lasten speutumisvalmennuskurssit Aikuisten speutumisvalmennuskurssit Nurten ja nurten aikuisten speutumisvalmennuskurssit

Lisätiedot

MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014. Auringonpilkkujen ryhmä. Päivänsäteiden ryhmä

MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014. Auringonpilkkujen ryhmä. Päivänsäteiden ryhmä MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014 Auringnpilkkujen ryhmä Päivänsäteiden ryhmä 1. YKSIKKÖ Mutkaplun päiväkti n Rajamäen uusin ja suurin 5-ryhmäinen päiväkti, jka

Lisätiedot

Savon ammatti- ja aikuisopiston ja Varkauden lukion erityisopetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma

Savon ammatti- ja aikuisopiston ja Varkauden lukion erityisopetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma Savn ammatti- ja aikuispistn ja Varkauden lukin erityispetuksen järjestämistä kskeva suunnitelma Hyväksytty 22.6.2016 Kulutus tekee hyvää! www.sakky.fi JOHDANTO Erityispetuksen järjestämistä kskevassa

Lisätiedot

POHJOIS-SATAKUNNAN PERUSPALVELU- LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ PERHEKESKUS

POHJOIS-SATAKUNNAN PERUSPALVELU- LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ PERHEKESKUS POHJOIS-SATAKUNNAN PERUSPALVELU- LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ PERHEKESKUS PERHEKESKUS PERHEKESKUKSESSA ON TARJOLLA SEURAAVANLAISIA PALVELUJA: 1. PERHENEUVOLA 2. PERHEOIKEUDELLISET PALVELUT 3. PERHETYÖ 4. PUHETERAPIA

Lisätiedot

SISÄLTÖ 1 OHJAUS ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTOSSA... 2 2 TOTEUTTAMINEN... 2 2.1 Hakeutuminen opintoihin... 3 2.2 Ammatillinen peruskoulutus... 3 2.2.

SISÄLTÖ 1 OHJAUS ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTOSSA... 2 2 TOTEUTTAMINEN... 2 2.1 Hakeutuminen opintoihin... 3 2.2 Ammatillinen peruskoulutus... 3 2.2. Hyväksytty petuksen jhtryhmässä 3.9.2015 0 SISÄLTÖ 1 OHJAUS ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTOSSA... 2 2 TOTEUTTAMINEN... 2 2.1 Hakeutuminen pintihin... 3 2.2 Ammatillinen peruskulutus... 3 2.2.1 Opintjen alkaessa...

Lisätiedot

Hengityssairautta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit

Hengityssairautta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Hengityssairautta sairastavien aikuisten kuntutuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital Hengityssairauksia sairastavien

Lisätiedot

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS 1. Hallituksen tehtävien ja timinnan perusta Hallituksen tehtävät ja timintaperiaatteet perustuvat Sumen lainsäädäntöön, erityisesti sakeyhtiölakiin ja arvpaperimarkkinalakiin

Lisätiedot

Tämä liite täydentää sopimuksessa määriteltyjä ehtoja tuen käyttämisestä hankkeen eri kululuokissa. Nämä tarkennukset löytyvät II osasta.

Tämä liite täydentää sopimuksessa määriteltyjä ehtoja tuen käyttämisestä hankkeen eri kululuokissa. Nämä tarkennukset löytyvät II osasta. FIN_Annex III_mnbeneficiary_v20140604.dc KA 1 Yleissivistävälle kulutukselle LIITE III TALOUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT I. JOHDANTO Tämä liite täydentää spimuksessa määriteltyjä ehtja tuen käyttämisestä hankkeen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/7 28.04.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/7 28.04.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) 7 Perhekeskuspiltin valmistelutilanne HEL 2015-004845 T 06 00 00 Päätösehdtus Esittelijän perustelut päättää merkitä tiedksi perhekeskuspiltin valmistelun tilanteen.

Lisätiedot

Sydänsairauksia sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit

Sydänsairauksia sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Sydänsairauksia sairastavien aikuisten kuntutuskurssit Aikuisten kuntutuskurssit, sittaiset perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012

Lisätiedot

yksilökohtaisena opiskeluhuoltona: opiskeluterveydenhuollon palvelut psykologi- ja kuraattoripalvelut monialainen yksilökohtainen opiskeluhuolto

yksilökohtaisena opiskeluhuoltona: opiskeluterveydenhuollon palvelut psykologi- ja kuraattoripalvelut monialainen yksilökohtainen opiskeluhuolto 1287/2013 Opiskeluhulta tteutetaan ensisijaisesti ehkäisevänä kk ppilaitsyhteisöä tukevana yhteisöllisenä piskeluhultna yksilökhtaisena piskeluhultna: piskeluterveydenhulln palvelut psyklgi- ja kuraattripalvelut

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto 2015 Sähköasentaja, Automaatioasentaja

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto 2015 Sähköasentaja, Automaatioasentaja n tutkintkhtainen sa Sähkö- ja autmaatitekniikan perustutkint 2015 Sähköasentaja, Autmaatiasentaja Oph määräys 77/011/2014 Luksian hallitus 24.4.2015 Sisältö 1 Sähkö- ja autmaatialan kuvaus ja arvperusta

Lisätiedot

TURVALLISEN OPISKELUYMPÄRISTÖN EDISTÄMINEN JA SORA- LAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KEMI-TORNION AMMATTIKOR- KEAKOULUSSA

TURVALLISEN OPISKELUYMPÄRISTÖN EDISTÄMINEN JA SORA- LAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KEMI-TORNION AMMATTIKOR- KEAKOULUSSA TURVALLISEN OPISKELUYMPÄRISTÖN EDISTÄMINEN JA SORA- LAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMINEN KEMI-TORNION AMMATTIKOR- KEAKOULUSSA Ammattikrkeakulun hallitus hyväksynyt 28.8.2013 2 Sisällysluettel Jhdant... 3 1. Kaikkia

Lisätiedot

Twist on iisalmelaisten 7- ja 8-luokalta pääsevien oma kesätyö. Twist-hakuaika on Twistin järjestää Iisalmen kaupungin nuorisopalvelut

Twist on iisalmelaisten 7- ja 8-luokalta pääsevien oma kesätyö. Twist-hakuaika on Twistin järjestää Iisalmen kaupungin nuorisopalvelut Twist n iisalmelaisten 7- ja 8-lukalta pääsevien ma kesätyö. Twist-hakuaika n 27.2. - 31.3. Twistin järjestää Iisalmen kaupungin nurispalvelut . Twist-paikkja n kesällä 2017 yhteensä 100. Ryhmiä n yhteensä

Lisätiedot

Opinpaletin koulutustarjonta

Opinpaletin koulutustarjonta JOULUKUU 2014 KE 3.12.2014, kl 10 16: Alustja ja appseja aineryhmittäin (yhteiskuntatieteelliset aineet, maantiet ja bilgia) MARRASKUU 2014 TO 20..2014, kl 9 15: Verkktyövälineiden sveltaminen hjaus ja

Lisätiedot

Uniapneaoireyhtymää sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit

Uniapneaoireyhtymää sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Uniapneaireyhtymää sairastavien aikuisten kuntutuskurssit, sittaiset perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa Rekisterinpitäjän muutkset 1(7) REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Timintamalli muutstilanteessa Ptilasasiakirjan rekisterinpitäjä: alkutilanne Tiet ptilaan hidssa syntyvien asiakirjjen rekisterinpitäjästä tallennetaan

Lisätiedot

OPINTO-OPAS lv. 2015-2016

OPINTO-OPAS lv. 2015-2016 OPINTO-OPAS lv. 2015-2016 Laukaan luki Saralinnantie 3 41 340 Laukaa https://peda.net/laukaa/luki www.laukaa.fi 1 Hyvä Laukaan lukin piskelija! Tämä pas n laadittu avuksi Sinulle, lukilainen. Tutustu siihen

Lisätiedot

Ikääntyneiden monisairaiden kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit

Ikääntyneiden monisairaiden kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Ikääntyneiden mnisairaiden kuntutuskurssit, sittaiset perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital Ikääntyneiden mnisairaiden

Lisätiedot

Tämä ruutu näkyy ainoastaan esikatselutilassa.

Tämä ruutu näkyy ainoastaan esikatselutilassa. FINLAND_Decisin_Making_March_3_4cuntry_study(1) Tämä kysely n sa neljän maan vertailututkimusta, jssa tutkitaan päätöksenteka lastensujelussa Nrjassa, Sumessa, Englannissa ja Yhdysvallissa. Samat kysymykset

Lisätiedot

Parasta Lapsille ry Rekrytointi- ja perehdytyskansio

Parasta Lapsille ry Rekrytointi- ja perehdytyskansio Rekrytinti- ja perehdytyskansi Kansi n tarkitettu apuvälineeksi erilaisiin tilaisuuksiin, jissa järjestöämme ja timintaamme tehdään tutuksi uusille ihmisille. Ajatuksena n, että jkainen hyödyntää sitä

Lisätiedot

Yhteistyösopimus Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka tutkimus- ja yhteistyöohjelman toteuttamisesta vuosina 2015 2018

Yhteistyösopimus Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka tutkimus- ja yhteistyöohjelman toteuttamisesta vuosina 2015 2018 Yhteistyöspimus Kaupunkitutkimus ja metrpliplitiikka -tutkimus- ja yhteistyöhjelman tteuttamisesta vusina 2015 2018 Yhteistyöspimus Kaupunkitutkimus ja metrpliplitiikka tutkimus- ja yhteistyöhjelman tteuttamisesta

Lisätiedot

KURINPITO- JA TOIMINTAPAOHJEISTUS (Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017, 9 Luku, 80-93)

KURINPITO- JA TOIMINTAPAOHJEISTUS (Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017, 9 Luku, 80-93) KURINPITO- JA TOIMINTAPAOHJEISTUS (Laki ammatillisesta kulutuksesta 531/2017, 9 Luku, 80-93) KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Pistaminen petustilanteesta Alaikäisen piskelijan

Lisätiedot

AVOIMEN AMMATTIKORKEAKOULUN OPINNOT LUKUVUONNA 2015 2016

AVOIMEN AMMATTIKORKEAKOULUN OPINNOT LUKUVUONNA 2015 2016 Humak Avin AMK 2015 2016, päivitetty 18.6.2015 AVOIMEN AMMATTIKORKEAKOULUN OPINNOT LUKUVUONNA 2015 2016 JÄRJESTÖ- JA NUORISOTYÖ (YLEMPI AMK) / HELSINGIN TKI-KESKUS (ILKKA) Paikkja: 10 piskelijaa / pintjaks

Lisätiedot

HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008

HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008 1(5) HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008 YLEISTÄ Liikunnallisen iltapäivätiminnan kehittämishankkeiden tukemiseen liittyviä valtinavustuksia jaettaessa

Lisätiedot

KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMAN LAADINTA JA HYVÄKSYMINEN

KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMAN LAADINTA JA HYVÄKSYMINEN KOULU: Espn kristillinen kulu KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMAN LAADINTA JA HYVÄKSYMINEN Espn kaupungissa n käytössä yhteinen phja ppilashultsuunnitelmalle, jta Espn kristillinen kulu n täydentänyt kulun

Lisätiedot

MaO:n opintoinfo 2013 Opintoinfon diat tulevat näkyviin MaO:n blogiin

MaO:n opintoinfo 2013 Opintoinfon diat tulevat näkyviin MaO:n blogiin MaO:n pintinf 2013 Opintinfn diat tulevat näkyviin MaO:n blgiin http://blgs.helsinki.fi/maantieteenpiskelijat-ry Infn rakenne Tiedtusasiat Kandidaatin tutkint, pääainevalinta Ensimmäisen, tisen ja klmannen

Lisätiedot

Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerit ja sertifiointi

Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerit ja sertifiointi Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerit ja sertifiinti Kestävä kehitys vapaan sivistystyön petukseen ja arkeen -seminaari Tampere 8.11.2012 Oulu 15.11.2011 Erkka Laininen OKKA-säätiö Perustettu

Lisätiedot

LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISEEN JA YRITYKSEN MUUTOSTILANTEISIIN LIITTYVÄT PALVELUT

LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISEEN JA YRITYKSEN MUUTOSTILANTEISIIN LIITTYVÄT PALVELUT TARJOUSPYYNTÖ 1(4) LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISEEN JA YRITYKSEN MUUTOSTILANTEISIIN LIITTYVÄT PALVELUT Lestijärven kunta Kaustisen seutukunta ja sen hallinnima InnKas -prjekti (S 12115) tarjaa prjektissa mukana

Lisätiedot

1 17092015 LPM-lista (lisäykset, poistot, muutokset) lukuvuodelle 2014 2015 eli opintoihin lukuvuodelle 2014 2015 tehdyt keskeiset muutokset

1 17092015 LPM-lista (lisäykset, poistot, muutokset) lukuvuodelle 2014 2015 eli opintoihin lukuvuodelle 2014 2015 tehdyt keskeiset muutokset 1 17092015 LPM-lista (lisäykset, pistt, muutkset) lukuvudelle 2014 2015 eli pintihin lukuvudelle 2014 2015 tehdyt keskeiset muutkset Tarvittaessa kysy aina lisätietja Teknillisen tiedekunnan pintneuvnnasta:

Lisätiedot

2.1. Miten lapsi oppii? Tutkimalla, kysymällä, toimimalla ja leikkimällä

2.1. Miten lapsi oppii? Tutkimalla, kysymällä, toimimalla ja leikkimällä Päiväkti Röllin esipetussuunnitelma 1. Esipetuksen tehtävä ja yleiset tavitteet Esipetuksen tavitteena n edistää lapsen kehitys- ja ppimisedellytyksiä sekä vahvistaa lapsen ssiaalisia taitja ja tervettä

Lisätiedot

Terveysosasto Kuntoutusryhmä. MS-kurssit 29.8.2012

Terveysosasto Kuntoutusryhmä. MS-kurssit 29.8.2012 Terveyssast Kuntutusryhmä MS-kurssit 29.8.2012 Kurssityypit Kuntutuskurssi, sittainen perhekurssi Avmutinen kuntutuskurssi, sittainen perhekurssi Speutumisvalmennuskurssi Khderyhmä MS-tautia sairastavat,

Lisätiedot

SYVENTÄVÄ KÄYTÄNNÖN HARJOITTELU - OPINTOKIRJA

SYVENTÄVÄ KÄYTÄNNÖN HARJOITTELU - OPINTOKIRJA SYVENTÄVÄ KÄYTÄNNÖN HARJOITTELU - OPINTOKIRJA Valtineuvstn asetuksessa 351/2011 tarkitettu syventävä käytännön harjittelu (30 p) sisältyen hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintn (330 p) Opiskelija hetu

Lisätiedot

TYÖPAIKKA- OHJAAJAN OPAS

TYÖPAIKKA- OHJAAJAN OPAS TYÖPAIKKA- OHJAAJAN OPAS Työelämä Kulutuskeskus JEDU Työpaikka- hjaaja- kulutus TYÖPAIKKAOHJAAJAN OPAS SISÄLLYS OPISKELIJAN PEREHDYTTÄMINEN TYÖPAIKALLA... 2 Hyvä työpaikkahjaaja... 3 1 Jkilaaksjen kulutuskuntayhtymä

Lisätiedot

Vastuukäyttäjän tehtävät

Vastuukäyttäjän tehtävät Vastuukäyttäjän tehtävät 22.3.2013 Satu Hrnbrg Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedte 3/500/2013 Kulutuksen järjestäjä nimeää 2-6 vastuukäyttäjää, jiden tehtäviä vat Perehtyminen rganisaati-, kulutustarjnta-

Lisätiedot

Fibromyalgiaa sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit

Fibromyalgiaa sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Fibrmyalgiaa sairastavien speutumisvalmennuskurssit Aikuisten speutumisvalmennuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital

Lisätiedot

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, puuala

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, puuala Ammatillisen perustutkinnn petussuunnitelma Käsi- ja taidetellisuusalan perustutkint, puuala 2015 Tutteen suunnittelun ja valmistuksen saamisala, artesaani Hyväksytty 18.8.2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 4 Käsi-

Lisätiedot

NURMEKSEN PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2014 2016

NURMEKSEN PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2014 2016 NURMEKSEN PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2014 2016 SISÄLLYS 1. JOHDANTO 3 2. OPPILASHUOLLON KOKONAISTARVE JA OPPILASHUOLTOPALVELUT 3 3. YHTEISÖLLINEN OPPILASHUOLTO... 7 3.1. Oppilashultryhmät.

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTOIMINTA OPPIMISKOKEMUKSENA

VAPAAEHTOISTOIMINTA OPPIMISKOKEMUKSENA 1 Auttamallakin pitaan VAPAAEHTOISTOIMINTA OPPIMISKOKEMUKSENA Aineist n kehitetty Opetushallituksen rahittamassa kulutushankkeessa ja se perustuu kansainvälisen Cmenius-prjektin Eubis tulksiin. Aineist

Lisätiedot

1. Yleistä. Tavoitteet vuodelle 2016

1. Yleistä. Tavoitteet vuodelle 2016 Timintasuunnitelma 2016 1. Yleistä JyväsRiihi ry n vunna 2000 perustettu maaseudun kehittämisyhdistys eli Leader-ryhmä. Yhdistys aktivi alueen timijita maehtiseen kehittämiseen ja yhteistyöhön. Timinnan

Lisätiedot

Neuvolalääkäreiksi ovat nimetty neuvolasta vastaavat lääkärit, samoin koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon omat, nimetyt lääkärit.

Neuvolalääkäreiksi ovat nimetty neuvolasta vastaavat lääkärit, samoin koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon omat, nimetyt lääkärit. TOIMINTAOHJELMA NEUVOLATYÖLLE, KOULU- JA OPISKELU- TERVEYDENHUOLLOLLE SEKÄ LASTEN JA NUORTEN EHKÄI- SEVÄLLE SUUN TERVEYDENHUOLLOLLE VUOSILLE 2012-2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 LIPERIN KUNNAN JA OUTOKUMMUN

Lisätiedot

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNÖT

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNÖT FINvs3_Annex III_mnbeneficiary_updated_with_v300714.dc KA 1 Yleissivistävälle kulutukselle I. JOHDANTO LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNÖT Tämä liite täydentää spimuksessa määriteltyjä ehtja tuen käyttämisestä

Lisätiedot

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNÖT

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNÖT 5_ FI_Annex III_mnbeneficiary_updated_with_v300714 I. JOHDANTO LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNÖT Tämä liite täydentää spimuksessa määriteltyjä ehtja tuen käyttämisestä hankkeen eri kululukissa. Nämä

Lisätiedot

Aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden kuntoutuskurssit

Aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden kuntoutuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Aivverenkierthäiriön sairastaneiden kuntutuskurssit 29.8.2012 AVH-kuntutuskurssit Kurssikknaisuus vuden 2013 alusta Humiitu kehittämistiminnasta saatuja tulksia (kevennetty kävely

Lisätiedot

AvoHILMO-aineistojen mukainen hoitoonpääsyn odotusaika raportti

AvoHILMO-aineistojen mukainen hoitoonpääsyn odotusaika raportti 1 AvHILMO-aineistjen mukainen hitnpääsyn dtusaika raprtti 26.5.2014 Käyttöhjeisiin n kttu lyhyesti keskeisiä asiita AvHILMO aineiststa kstetuista perusterveydenhulln hitnpääsyn raprteista, niissä liikkumisesta,

Lisätiedot

Muistisairauksia sairastavien aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit, parikurssit

Muistisairauksia sairastavien aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit, parikurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Muistisairauksia sairastavien aikuisten speutumisvalmennuskurssit, parikurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital speutumisvalmennuskurssi,

Lisätiedot

20.6.2011. Hankinnasta on julkaistu ennakkoilmoitus HILMA- palvelussa 10.5.2011.

20.6.2011. Hankinnasta on julkaistu ennakkoilmoitus HILMA- palvelussa 10.5.2011. SUOJAVAATEPALVELUHANKINTA Peruspalvelukeskus Oiva liikelaits kuuluu Hlllan kunnan rganisaatin ja tuttaa ssiaali- ja perusterveydenhullnpalvelut yhteistiminta-alueen kuntien (Asikkala, Hllla, Hämeenkski,

Lisätiedot

Maahantuojat: omavalvontasuunnitelman ja sen toteutumisen tarkastuslomakkeen käyttöohje

Maahantuojat: omavalvontasuunnitelman ja sen toteutumisen tarkastuslomakkeen käyttöohje Esittelijä Nurttila Annika Sivu/sivut 1 / 6 Maahantujat: mavalvntasuunnitelman ja sen tteutumisen tarkastuslmakkeen käyttöhje Tarkastuksen tavitteena n selvittää, nk maahantujalla mavalvntasuunnitelmassaan

Lisätiedot

Selkärankareumaa, nivelreumaa ja niiden sukuisia sairauksia sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit

Selkärankareumaa, nivelreumaa ja niiden sukuisia sairauksia sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Selkärankareumaa, nivelreumaa ja niiden sukuisia sairauksia sairastavien speutumisvalmennuskurssit Aikuisten speutumisvalmennuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja

Lisätiedot

Windows Nordicin maksunpalautus loppukäyttäjille ("Kampanja") Microsoftin kampanjaehdot

Windows Nordicin maksunpalautus loppukäyttäjille (Kampanja) Microsoftin kampanjaehdot Windws Nrdicin maksunpalautus lppukäyttäjille ("Kampanja") Micrsftin kampanjaehdt Kampanjaehdt Kelpuutettavat laitteet Windws kannettava tietkne, jssa n ait Micrsft Windws 10 Hme tai Windws 10 S käyttöjärjestelmä,

Lisätiedot

Arvioijana toimiminen

Arvioijana toimiminen Arviijana timiminen Arviinti prsessina Tutkintjen ert arviinnissa Lutettava dkumentinti Arviinti prsessina Ennen tutkinttilaisuutta Arviijien valinta, mahdllinen hyväksyttäminen Arviijien perehdytys Arviijien

Lisätiedot

alkaen. Salomonkatu 17 B, Helsinki.

alkaen. Salomonkatu 17 B, Helsinki. 1 Työeläkevakuuttajien susitus ammatilliseen kuntutukseen liittyvien kustannusten krvaamisesta sekä työkyvyttömyyseläkeratkaisun tai kuntutuksen vaatimista selvityksistä aiheutuvien kustannusten krvaamisesta

Lisätiedot

TUKEA LAJILIITTOJEN LASTEN JA NUORTEN URHEILUN KEHITTÄMISTYÖHÖN 2011 12

TUKEA LAJILIITTOJEN LASTEN JA NUORTEN URHEILUN KEHITTÄMISTYÖHÖN 2011 12 TUKEA LAJILIITTOJEN LASTEN JA NUORTEN URHEILUN KEHITTÄMISTYÖHÖN 2011 12 Lajiliittjen n mahdllista hakea tukea lasten ja nurten urheilun (6-19v) kehittämistyöhön. Nuri Sumi tukee lajiliittjen kehittämistimia

Lisätiedot

Nuorten tuki-hanke ja avoin ammattiopisto. Hanna Nuutinen, Tero Vornanen ja Kristiina Sallinen www.pkky.fi/avoinammattiopisto

Nuorten tuki-hanke ja avoin ammattiopisto. Hanna Nuutinen, Tero Vornanen ja Kristiina Sallinen www.pkky.fi/avoinammattiopisto Nurten tuki-hanke ja avin ammattipist Hanna Nuutinen, Ter Vrnanen ja Kristiina Sallinen www.pkky.fi/avinammattipist OHJAAMO Ohjaavat/lähettävät taht 2.Asteen ppilaitkset Palveluun tutustuminen ja palvelutarpeen

Lisätiedot

Ammatillinen peruskoulutus ajankohtaisia asioita

Ammatillinen peruskoulutus ajankohtaisia asioita Ammatillinen peruskulutus ajankhtaisia asiita AMKESU tilaisuudet syksy 2014 Sirkka-Liisa Kärki Ammatillisen peruskulutusyksikön päällikkö, petusneuvs Ammatillinen peruskulutus muutksessa Ammatillisen peruskulutuksen

Lisätiedot

Verkkokurssin suunnittelu

Verkkokurssin suunnittelu Verkkkurssin suunnittelu Yleistä Kun suunnittelet verkk-petusta ja -hjausta, lähde liikkeelle ensin mahdllisimman yksinkertaisesta tteutuksesta. Näin pääset npeasti liikkeelle ja piskelijat speutuvat mahdllisesti

Lisätiedot

Autoalan perustutkinto

Autoalan perustutkinto Ammatillisen perustutkinnn petussuunnitelma Autalan perustutkint 2015 Autmaalauksen saamisala, autmaalari Hyväksytty 13.8.2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 4 Autalan perustutkinnn, autmaalauksen saamisalan, autmaalari,

Lisätiedot

Kauneudenhoitoala Kosmetologi Kauneudenhoidon ja tuoteneuvonnan koulutusohjelma TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT AMMATTIOPISTO

Kauneudenhoitoala Kosmetologi Kauneudenhoidon ja tuoteneuvonnan koulutusohjelma TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT AMMATTIOPISTO Kauneudenhitala Ksmetlgi Kauneudenhidn ja tuteneuvnnan kulutushjelma TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT AMMATTIOPISTO Työssäppimisen hjaavat pettajat Nina Sipilä-Latvehmas gsm 043 824 0456 Anu

Lisätiedot

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savn Kulutus Oy Etelä-Savn ammattipist Tutkinnn ppilaitskhtainen petussuunnitelma Etelä-Savn ammattipistn jhtryhmän vahvistama 2.5.2011 Osaamisjhtaja Marja Anttalainen Hiusalan perustutkint Parturi-kampaaja

Lisätiedot

Tutkinnon perusteet. Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto

Tutkinnon perusteet. Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto Tutkinnn perusteet Taidetellisuusalan erikisammattitutkint Sisustuksen saamisala Osaamisalan kuvaus: Sisustuksen saamisala (3183) Sisustajamestari n sisustuksen ammattilainen, yrittäjä tai työntekijä,

Lisätiedot

MAKSETUISTA ELÄKKEISTÄ ELÄKESELVITTELYÄ VARTEN ETK:LLE ANNETTAVAN ELÄKEMENOTIEDOSTON SEKÄ PERINTÄTIEDOSTON TÄYTTÖOHJE VUODELLE 2013

MAKSETUISTA ELÄKKEISTÄ ELÄKESELVITTELYÄ VARTEN ETK:LLE ANNETTAVAN ELÄKEMENOTIEDOSTON SEKÄ PERINTÄTIEDOSTON TÄYTTÖOHJE VUODELLE 2013 1 (25) MAKSETUISTA ELÄKKEISTÄ ELÄKESELVITTELYÄ VARTEN ETK:LLE ANNETTAVAN ELÄKEMENOTIEDOSTON SEKÄ PERINTÄTIEDOSTON TÄYTTÖOHJE VUODELLE 2013 Sisällysluettel OSA I: ELÄKEMENOTIEDOSTON TÄYTTÖOHJE... 3 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Melonta- ja soutuliiton yleisiä periaatteita koskien valintoja

Melonta- ja soutuliiton yleisiä periaatteita koskien valintoja Sumen melnta- ja sutuliitt ry 20.2.2014 Melnta- ja sutuliitn yleisiä periaatteita kskien valintja a. Valinnat ja taludellinen tuki Valinnat hyväksyy SMSL:n Kilpailu- ja valmennusvalikunta lajivastaavan

Lisätiedot

KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU

KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU PÖYTÄKIRJA VIESTINNÄN KESKUSLIITTO SUOMEN JOURNALISTILIITTO KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU Aika 3.6.2016 Paikka Eteläranta 10, Helsinki Läsnä Elina Nissi edustaen VKL:a Ltta

Lisätiedot

Avoin tieto ja avoin hallinto kunnissa

Avoin tieto ja avoin hallinto kunnissa Avin tiet ja avin hallint kunnissa Turku 19.11.2013 Elisa Kettunen, erityisasiantuntija Tietyhteiskuntayksikkö elisa.kettunen(at)kuntaliitt.fi Avin hallint & tiet Kuntaliitssa Kansainvälinen Avimen hallinnn

Lisätiedot

Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI) Palvelusetelikokeilu -osahankkeen laajennus Sitra Vuokko Lehtimäki, hankepäällikkö, STM

Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI) Palvelusetelikokeilu -osahankkeen laajennus Sitra Vuokko Lehtimäki, hankepäällikkö, STM Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI) Palvelusetelikkeilu -sahankkeen laajennus Sitra 13.10.2017 Vukk Lehtimäki, hankepäällikkö, STM 1 Palvelusetelikkeilujen mahdllisuus laajentua Kärkihankkeen

Lisätiedot

Lappeenrannan lukioiden opiskelijahuollon opetussuunnitelma

Lappeenrannan lukioiden opiskelijahuollon opetussuunnitelma Lappeenrannan lukiiden piskelijahulln petussuunnitelma Päivitetty 6.6.2012 Sisällysluettel 1) Ennalta ehkäisevät tuen mudt lukissa 3 2) Kdin ja lukin välisen yhteistyön periaatteita ja mutja 3 3) Osallisuuden

Lisätiedot

HIUSALAN PERUSTUTKINTO

HIUSALAN PERUSTUTKINTO Etelä Savn Kulutus Oy Etelä Savn ammattipist HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA Tutkinnn ppilaitskhtainen petussuunnitelma Etelä Savn ammattipistn jhtryhmän vahvistama 28.5.2012 Osaamisjhtaja Marja

Lisätiedot

Korkeakouluhakujen uudistus 2014 - infotilaisuus korkeakoulujen vieraskielisen koulutuksen virkailijoille. Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH

Korkeakouluhakujen uudistus 2014 - infotilaisuus korkeakoulujen vieraskielisen koulutuksen virkailijoille. Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH Krkeakuluhakujen uudistus 2014 - inftilaisuus krkeakulujen vieraskielisen kulutuksen virkailijille Verkkpäätimittaja Satu Merilut, OPH Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opintplku Oppijan verkkpalvelu

Lisätiedot

Opiskelijan opas 2015 2016

Opiskelijan opas 2015 2016 Opiskelijan pas 2015 2016 Samp ssiaalisessa mediassa: 1 www.edusamp.fi Tervetula Saimaan ammattipist Sampn! Hyvä ammattipiskelija. Olet nyt alittamassa klme vutta kestäviä ammattipintjasi. Tänä aikana

Lisätiedot

KELAN MÄÄRÄÄMÄT TYÖKYVYN ARVIOINTITUTKIMUKSET (SVL 15 L 13 JA KEL 61 ) VUOSINA 2015 2016

KELAN MÄÄRÄÄMÄT TYÖKYVYN ARVIOINTITUTKIMUKSET (SVL 15 L 13 JA KEL 61 ) VUOSINA 2015 2016 TEOS TUMA Palvelukuvaus Liite 1 KELAN MÄÄRÄÄMÄT TYÖKYVYN ARVIOINTITUTKIMUKSET (SVL 15 L 13 JA KEL 61 ) VUOSINA 2015 2016 Palvelukuvaus Liite 1 Kela KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN 0 (31) PL 450,

Lisätiedot

FC HONKA AKATEMIAN ARVOT

FC HONKA AKATEMIAN ARVOT FC HONKA AKATEMIAN ARVOT JOHDANTO... 3 FC HONKA AKATEMIAN ARVOT... 4 YHTEISÖLLISYYS & YKSILÖ... 5 MEIDÄN SEURA, TOIMIMME YHDESSÄ, VOITAMME YHDESSÄ... 5 YKSILÖN KEHITYS JA YKSILÖN ONNISTUMISET PARANTAVAT

Lisätiedot

OPINTO-OPAS lv

OPINTO-OPAS lv OPINTO-OPAS lv. 2017-2018 Laukaan luki Saralinnantie 3 41 340 Laukaa https://peda.net/laukaa/luki www.laukaa.fi 1 Hyvä Laukaan lukin piskelija! Tämä pas n laadittu avuksi Sinulle, lukilainen. Tutustu siihen

Lisätiedot