13. Kotitalouksien sijoittuminen kaupunkialueella

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "13. Kotitalouksien sijoittuminen kaupunkialueella"

Transkriptio

1 Kotitalouksien sijoittuminen kaupunkialueella 13.1 Kotitalouden sijoittumismallin perusideat Oletetaan, että kaupunkialueella kaikki työpaikat ovat keskustassa Työssäkäyvän perheenjäsenen matkakustannukset riippuvat keskustaetäisyydestä. Kotitalouden sijoittumismalleissa kotitalouden ajatellaan valitsevan itselleen omien olosuhteittensa kannalta optimaalisen asuinpaikan sekä hyödykeyhdistelmän (asuminen ja muu kulutus). Sijaintivalinta vaikuttaa matkakustannuksiin. Asumista mitataan tonttikoolla (rakennus abstrahoidaan pois). Kotitalous kuluttaa kaikki tulonsa (ei säästämistä) ja asuminen on vuokra-asumista eli tässä tontin vuokraamista. Kotitalouden budjetti jakautuu kolmeen osaan, asumiskustannuksiin, muun kulutuksen kustannuksiin sekä työ- ja muihin kaupunkialueen sisäisiin matkakustannuksiin. Kotitalouden tarjoushinnalla sijainnin suhteen tarkoitetaan asumisen yksikköhintaa, jonka kotitalous on valmis maksamaan eri sijainneista siten, että se saa kaikissa paikoissa yhtä suuren hyödyn. Kotitalouden tarjoushintakäyrä kuvaa sitä, miten tarjoushinta vaihtelee eri keskustaetäisyydellä (hyötytaso vakioituna). Optimisijainnissa keskustaetäisyyden lisäyksestä aiheutuva liikennekustannuksen muutos on yhtä suuri kuin vastaava marginaalinen asumiskustannusten säästö. Maamarkkinoiden tasapaino. Kotitalouksien sijoittumisen tapauksessa sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa maan hinta asettuu tasolle, jolla maan kysyntä ja tarjonta ovat tasapainossa kaupunkialueen jokaisessa sijainnissa. Tasapainotilanteessa jokainen kotitalous löytää paikkansa eli sijoittuu kaupunkialueella johonkin paikkaan, joka lisäksi on sen kannalta paras mahdollinen muihin sijaintivaihtoehtoihin verrattuna.

2 Kotitalouden sijoittumisen perusmalli Malli perustuu seuraaviin oletuksiin. (1) Kaupunki on yksikeskustainen, siellä sijaitsevat kaikki työpaikat. (2) Kaupungin liikennejärjestelmä on säteittäinen ja tiheä joka suuntaan. Kaupungissa ei ole ruuhkia. Kaikki liikenne on työmatkaliikennettä asuinpaikan ja työpaikan välillä. (3) Kaupunki on pyöreä, tasainen ja samanlainen joka suuntaan. Kaikki tontit ovat muuten samanlaisia, mutta koko voi vaihdella. (4) Kaupungissa ei ole julkishyödykkeitä eikä ulkoisvaikutuksia. - Jokainen kotitalous kuluttaa asumispalveluksia ja muita hyödykkeitä. - Asumista mallissa edustavat tontit. Jokainen kotitalous vuokraa kaupunkialueelta yhden tontin asumista varten. - Muuta kulutusta käsitellään yhtenä ryhmänä (ns. yhdistelmähyödyke). Näillä oletuksilla ainoa sijaintitekijä, joka vaikuttaa kotitalouden valintaan, on asuinpaikan etäisyys keskustasta. Tällöin koko kaupunkialuetta voidaan käsitellä yksiulotteisena (keskustaetäisyys), mikä yksinkertaistaa analyysiä. Kotitalous tavoittelee mahdollisimman suurta hyötyä kulutuksestaan, jonka se jakaa asumiskulutuksen ja muun kulutuksen välille. Kotitalouden kulutuksen määrä ja siitä saatava hyöty riippuu tuloista. Asumiskustannukset koostuvat (tässä yksinkertaistetussa mallissa) maanvuokrasta, jonka suuruus puolestaan riippuu asuintontin koosta sekä sijainnista kaupunkialueella eli keskustaetäisyydestä. Muun kulutuksen kuin asumisen kustannukset ovat sen sijaan riippumattomat sijainnista. Matkakustannukset koostuvat matkan rahallisista kustannuksista ja matka-ajan kustannuksista. Ne riippuvat keskustaetäisyydestä ja ovat sitä suuremmat mitä pitempi on etäisyys. Kotitalouksien tarjoushinta tarkoittaa suurinta maksuhalukkuutta asumisesta eri etäisyyksillä keskustasta. Tarjoushintakäyrän pisteet kuvaavat niitä maanvuokran ja etäisyyden yhdistelmiä, joilla kotitalous saa jokaisessa pisteessä yhtä suuren hyödyn. Ne ovat toisin sanoen samahyötykäyriä.

3 63 Seuraavassa tarkastellaan kahta eri tapausta asumisen tarjoushinnan määräytymisestä. Tapaus 1: Oletetaan että: kotitaloudet ovat samanlaisia asumisen sijaintia koskevien mieltymysten suhteen asuintonttien koko on vakio matkakustannus/kilometri on vakio. Halukkuus maksaa lisävuokraa kuukaudessa siitä, että siirtyy asumaan kilometrin lähemmäksi keskustaa = yhden kilometrin matkakustannukset kuukaudessa. Näin ollen asumisen tarjoushinta alenee lineaarisesti, kun etäisyys keskustasta kasvaa (kuvio 13.1). Kuvio 13.1: Asumisen tarjoushintafunktio keskustaetäisyyden suhteen, tapaukset 1 ja 2. R (maanvuokra/ maayksikkö) Tarjoushintafunktio, kun muuttuva tonttikoko ja kulutusrakenne sopeutuu (tapaus 2) Tarjoushintafunktio, kun tonttikoko vakio ja kulutusrakenne ei sopeudu (tapaus 1) 0 (keskusta) r (etäisyys) Tapaus 2: Oletetaan että: asuintonttien koko (asuntokysyntä) riippuu asumisen hinnasta, eli, kun hinta on korkeampi, kotitalous valitsee pienemmän tontin. Toisin sanoen, korkeammalla hinnalla asuntokysyntä on pienempää kuin alemmalla hinnalla. muu kulutus muuttuu, kun asumisen hinta (tontinvuokra) muuttuu (substituutiovaikutus). Kotitalous voi valita pienemmän tontin, jos se siirtyy lähemmäs keskustaa ja suuremman tontin, jos se siirtyy kauemmas keskustasta.

4 64 Samalla se voi sopeuttaa muuta kulutusta ottaen huomioon asumiskustannusten muutokset. Tehdyillä oletuksilla asumisen yksikköhinta nousee enemmän kuin matkakustannusten muutoksen verran, kun siirrytään kilometri lähemmäs keskustaa, - Asumisen tarjoushintafunktiosta tulee käyrä, joka kasvaa kiihtyvästi keskustaa kohti mentäessä (konveksi käyrä). - Edelleen pätee, että samalla tarjoushintafunktiolla liikuttaessa matkakustannusten muutos = asumiskustannusten muutos. Näin hyötytaso pysyy vakiona. - kutakin hyötytasoa vastaa eri tarjoushintafunktio (ks. kuvaa 13.1b) siten, että kotitalouden saama hyöty on sitä suurempi mitä lähempänä origoa tarjoushintakäyrä sijaitsee. Kuvio 13.1b Tarjoushintakäyrästö (eri hyötytaso kullakin käyrällä) R S = tarjousvuokra/maayksikkö R = maanvuokra/maayksikkö r = keskustaetäisyys u = hyötytaso S(r,u 1 ) 0 hyötytaso kasvaa eli u 3 > u 2 > u 1 r S(r,u 2 ) S(r,u 3 )

5 65 Mihin kotitalous sijoittuu kaupunkialueella? Kotitalous haluaa valita sijaintinsa, asumiskulutuksen määrän (tonttikoon) ja muun kulutuksen määrän siten, että se saavuttaa mahdollisimman suuren hyödyn, ottaen huomioon tulonsa sekä vaihtoehtoisista sijainneista aiheutuvat asumis- ja matkakustannukset. Tämän ongelman ratkaisua varten tarvitaan markkinahintatietoa eli vallitseva maanvuokra maayksikköä kohti (R). Se riippuu keskustaetäisyydestä (r). Yhtenäinen käyrä kuvaa keskustaetäisyyden mukaan alenevaa maanvuokraa R(r). Katkoviivat kuvaavat kotitalouden vaihtoehtoisia tarjousvuokria S(r,u) hyötytason u eri tasoilla. Kotitalouden optimaalinen sijainti on keskustaetäisyydellä r*. - etäisyys, jolla tarjousvuokrakäyrä S(r,u*) sivuaa maanvuokrakäyrää. Kuvio 13.2: Kotitalouden optimaalinen sijainti kaupunkialueella. R S = tarjousvuokra R = maanvuokra/maayksikkö r = keskustaetäisyys u = hyötytaso S(r*u*) S(r,u 1 ) R(r) maanvuokra S(r,u*) 0 r* optimaalinen sijainti r S(r,u 2 ) Kotitalouden optimisijainnissa pätee sääntö: - kun siirrytään lähemmäs keskustaa, niin asumiskustannusten lisäys on yhtä suuri kuin matkakustannusten säästö - kun siirrytään kauemmas keskustasta, niin asumiskustannusten supistuminen on yhtä suuri kuin matkakustannusten lisäys.

6 66 Miten markkinavuokrafunktio määräytyy? Oletetaan - kaikki N kotitaloutta identtisiä (samanlaiset tarjousvuokrakäyrät), - maatalous on vaihtoehtoinen maankäyttömuoto ja se maksaa vakiohintaa maasta - markkinavuokrakäyrä on alin kaikkien kotitalouksien yhteisistä tarjousvuokrakäyristä, jolla N kotitaloutta mahtuu keskustan ympärille - kaupunkialueella maanvuokra ylittää maatalousmaan vuokran - kaupungin rajalla kaupunkimaan maanvuokra = maatalousmaan maanvuokra Kuvio 13.2b: Maan markkinahintafunktio identtisten kotitalouksien tapauksessa R (maanvuokra/ maayksikkö) Markkinavuokrafunktio maatalousmaan vuokra 0 (keskusta) r (etäisyys) kaupunkialuetta >>>>>>>>> maaseutua>>>>>>>>>>>>> - Tässä tapauksessa jokainen kotitalous on yhtä tyytyväinen kaikissa sijainneissa ja valmis maksamaan jokaisella etäisyydellä markkinahinnan edellyttämän maanvuokran. - Väestömäärän kasvaessa identtisillä kotitalouksilla tapahtuu mitä? - Entä jos väestöryhmiä on kaksi (sisäisesti homogeenisia)? miten markkinavuokrakäyrä määräytyy?

7 Erilaisten kotitalouksien sijoittuminen Kuviossa 13.2 asumisen markkinavuokrakäyrä poikkeaa kotitalouden tarjousvuokrakäyrästä. Kuviosta näkyy, että kotitalouden 1 tarjousvuokrakäyrän kulmakerroin on jyrkempi kuin kotitalouden 2. - kotitalous 1 arvostaa enemmän keskustan läheisyyttä (tai hinnoittelee matkaan kuluvan ajan suhteellisesti korkeammaksi) ja on vastaavasti valmis maksamaan suhteellisesti enemmän lisää siitä, että pääsee lähemmäs keskustaa kuin kotitalous 2. - kotitalouden 1 tarjousvuokrakäyrä sivuaa markkinavuokrakäyrää lähempänä keskustaa kuin kotitalouden 2 tarjousvuokrakäyrä. - kotitalouden 1 optimia vastaava asuinpaikka sijaitsee lähempänä keskustaa kuin kotitalouden 2. Kuvio 13.3: Kahden erityyppisen kotitalouden tarjousvuokrakäyrät ja optimaalinen keskustaetäisyys kaupunkialueella. R S = tarjousvuokra R = maanvuokra/maayksikkö r = keskustaetäisyys u = hyötytaso 0 r 1 * r 2 * optimaalinen sijainti kotitaloudet 1 ja 2 Analyysi pyrkii selittämään pelkistetyn mallin puitteissa, miksi eri tyyppiset kotitaloudet sijoittuvat eri paikkoihin kaupunkialueella, toisin sanoen, miksi kaupunkialueen väestö eriytyy alueellisesti. Tulos riippuu siitä, mitä oletetaan tulojen ja asumiskulutuksen (tonttikoon) välisestä yhteydestä eli asumisen tulojoustosta samoin kuin tulojen ja matkakustannusten keskinäisestä riippuvuudesta. r R(r) maanvuokra S(r,u 1 *) S(r,u 2 *)

8 - Jos asuminen on ns. normaalihyödyke sillä on positiivinen tulojousto ja matkakustannukset ovat riippumattomat tulotasosta, (rikkaat eivät pidä matka-aikakustannusta sen arvokkaampana kuin köyhät) - silloin rikkailla on loivempi tarjoushintakäyrä kuin köyhillä ja he sijoittuvat asumaan kauas keskustasta isoille tonteille. Kuvio 13.4: Köyhien ja rikkaiden tarjousvuokrakäyrä sekä sijoittuminen kaupunkialueella. R Köyhien tarjousvuokra Rikkaiden tarjousvuokra 68 0 (keskusta) r Köyhien vyöhyke Keskus ta Keskusta Rikkaiden vyöhyke - Jos asumisen tulojousto on alhainen ja matkakustannukset kasvavat tulotason myötä (ajan arvo riippuu posit. tuloista) - silloin rikkaat sijoittuvat asumaan keskustan tuntumaan.

9 (jatkoa) Kotitalouksien sijoittuminen kaupunkialueilla KERTAUSTA: Asumisen tarjousvuokrafunktio ilmaisee maksimaalisen maksuhalukkuuden asumisesta (tontista) eri etäisyyksillä keskustasta, kun hyötytaso on kiinnitetty. S(r,u) = asumisen (tontin) tarjousvuokra H = asunnon koko (tonttineliöitä) t = matkakustannus/kilometri (edestakaista matkaa), vakio Kun asuntojen (eli tontin) koko oletettiin vakioksi, päädyttiin lineaarisiin asumisen tarjousvuokrafunktioihin, joilla liikuttaessa pätee muutettaessa kilometri kauemmaksi keskustassa (1) t = - (DS x H) eli matkakustannuksen muutos= - (asumiskustannuksen muutos), jotta kotitaloudet olisivat indifferenttejä sijainnin suhteen (kaikilla etäisyyksillä sama hyötytaso). Tapaus 2:ssa oletettiin - asuntojen koko (tontin koko) riippuu negatiivisesti asumisen hinnasta ja samalla - muu kulutus kasvaa asumisen kallistuessa (substit. vaik.) Tällöin keskustaetäisyyden lyhetessä km:llä kotitalous ei ole valmis maksamaan t:n verran lisää asumisesta, vaan enemmän, koska samalla kulutusta sopeutetaan kallistuneesta asumisesta muun kulutuksen suuntaan - asumisen tarjousvuokrafunktiosta tulee konveksi Tällöin asumisen tarjousvuokrafunktion kussakin pisteessä pätee, että jos keskustaetäisyyttä kasvatetaan Dr:lla (pienellä määrällä) niin identtisten kotitalouksien hyötytasojen yhtä suuruus edellyttää

10 70 Matkakustannusten muutos = asumiskustannusten muutos, (2) Dr x t = - DS(r) x H(r) Tämä voidaan kirjoittaa myös muotoon (3) DS(r) / Dr = - t / H(r) Vasen puoli on tarjousvuokrafunktion kulmakerroin ja se on - negatiivinen (koska t ja H(r) ovat positiivisia) - sitä jyrkempi mitä suurempi on matkakustannus t Jakamalla yhtälön molemmat puolet S(r):lla, saadaan (4) DS(r) / S(r) = - t Dr H(r) x S(r) Tätä muotoa kutsutaan asumisen hintagradientiksi: se kertoo mikä on asumisen (tässä tontin) hinnan suhteellinen muutos, kun keskustaetäisyys kasvaa kilometrillä (Dr:lla). - Asumisen hinnan suhteellinen muutos (lasku) on matkakustannus/km/kk jaettuna asumismenoilla ( /kk) - huom: hyötytaso on yllä vakio eli S(r, u=vakiotasolla) A. Kahden kokoisia kotitalouksia - suuri perhe preferoi asuintilaa enemmän kuin pieni - asuntojen tarjousvuokrafunktion S(r) kulmakerroin oli: DS(r) / Dr = - t / H(r) - jos matkakustannus on sama, mutta pienempi kotitalous haluaa kaikilla etäisyyksillä pienemmän asunnon H, sen S(r) on jyrkempi kuin suurella pienet asuvat keskustassa!

11 71 B. Kahden tuloisia kotitalouksia - ratkaisevaa on se miten tulotaso vaikuttaa - asuntokysyntään H(r) ja toisaalta - matkakustannuksiin t - Tulotason nousu kasvattaa sekä matkakustannusta t (matkaaika arvotettuna esim 0.5 x tuntipalkkatasolla) että asuntokulutusta H(r) - jos tulojousto molempien suhteen on sama, ei voi sanoa kummalla on jyrkempi asunnonhintafunktio - jos H:n tulojousto on suurempi kuin t:n tulojousto, rikkailla on loivempi asuntojen tarjousvuokrafunktio ja he asuvat kauempana keskustasta - tähän perustuu Alonso-Muth teoria segregaatiosta USA:ssa - W. Wheaton (1977) tuloksen mukaan P(r):n kulmakerroin on riippumaton tulosta (samat tulojoustot t:llä ja H:lla) - vaihtoehtoinen segregaatioteoria: jos keskustoissa (keskuskunnissa) on - lähiöitä enemmän melua, saasteita, rikollisuutta - korkeammat paikallisverot jne niin tämä selittäisi rikkaiden alttiuden asua lähiöissä. Eurooppalaiset kaupungit: - hyvätuloiset asuvat USA:n kaupungeista poiketen verraten paljon myös kaupunkikeskustoissa - selityksiä: keskustat parempia kuin USA:ssa? - melu, saasteet, rikollisuus? - kulttuuri ym. palvelutarjonnan keskuksia, joiden kysynnän tulojousto on suuri? - jos asumiskulutuksen tulojousto olisi sama kuin USA:ssa, voisiko matkakustannusten tulojousto poiketa?

12 72 C. Muu kuin työmatkaliikenne - jos shoppailu ja huvittelu suuntautuu tasaisesti kaikkiin suuntiin asuinpaikasta keskittyminen työmatkakustannuksiin on perusteltua - jos kaupat ja huvittelupaikatkin keskittyvät keskustaan sitä jyrkemmiksi tulevat asumisen hintatarjousfunktiot ja asumiskäytössä olevan maan vuokratarjousfunktiot D. Kaksi työssäkävijää perheessä - jos työmatkakustannus on molemmille erikseen sama (= t /km edestakaista matkaa) asumisen hintatarjousfunktiot ja asumiskäytössä olevan maan vuokratarjousfunktiot tulevat jyrkemmiksi E. Julkisten palvelujen tarjonta-, rikollisuus- ja verotuserot - kapitalisoituvat asuntojen hintatasoeroiksi ainakin osittain - esim. Suomessa pääkaupunkiseudun kuntien (YTV-alue) kunnallisen tuloverotuksen erot (kun liki kaikki mahdollinen muu on kontrolloitu) heijastuu asuntojen hintoihin - Kauniaisissa alhaisin verotus, korkeimmat asuntohinnat, Vantaalla korkein verotus, alhaisimmat asuntohinnat (Seppo Laakson väitöskirjan tuloksia). F. Ympäristövaikutuksista Esimerkiksi keskustassa saastuttava teollisuus, joka heikentää ilman laatua ja aiheuttaa melua lähistöllä - halukkuus maksaa keskusta-asunnoista alenee

13 73 Kuva 13.x. Keskustan saasteiden vaikutus asuntojen hintoihin P ( /neliömetri/kk) X Ilman saatetta keskustassa tarjoushintafunktio P1 Y Saastunut keskusta Lievästi saastunut keskusta Z Keskusta r1 r = etäisyys - Matti Vainion väitöskirjassa (HKKK) on estimoitu kotitalouksien halukkuutta maksaa melu- ja saastetason alenemisesta. 13.3b Entä jos kyse ei ole pelkästä tontinkysynnästä, vaan tontista ja sillä olevasta asunnosta (ei kirjassa) Asuntotuottajien tarjousvuokrafunktio rakennusmaasta - oletetaan, että asuntotuottajat (rakennuttajat) vuokraavat maan tuottaakseen sille asuntoja edelleen kotitalouksille vuokrattavaksi - tuottajien maksimivuokratarjous maasta on maankäytöstä saatavan tulovirran ja tuotantokustannusten (pl. maanvuokra) erotus

14 74 Tapaus 1: Kiinteät panossuhteet - Q = asuntoneliöiden määrä T:n kokoisella tontilla - muiden kuin maan aiheuttama tuotantokustannus Q:sta - täydellinen kilpailu = nollavoitot sektorilla p = P(r) x Q - K V(r) x T, missä P(r) on asunnonvuokra ja V(r) on tässä maanvuokra. Nollavoittoehdon avulla saadaan rakennuttajan tarjousvuokra V(r) = (1/T) (P(r) x Q - K ). Koska asumisen vuokra per asuinneliö P(r) laskee keskustaetäisyyden kasvaessa, myös maan tarjousvuokrafunktio V(r) laskee r:n kasvaessa. Kuva 8.6 Asumisen vuokrafunktio (asukkaat) (P(r) ja maan tarjousvuokrafunktio (rakennuttajat) V(r) /neliö-m P(r)x Q T K T Vuokratarjousfunktio V(r) keskusta r* r

15 75 - kauempana kuin r* (kaupungin raja tässä) ei kannata rakentaa asuntoja, siellä ei synny maanvuokrakaan Tapaus 2: asuntotuotannossa panossuhteita eli asuntokokoa ja tonttikokoa voidaan sopeuttaa hintasuhteiden muuttuessa - asuntotuottajat voivat korvata maata asuntokoolla (lisätä rakennustehokkuutta) maan kallistuessa lähempänä keskustaa asuntotuottajien vuokratarjousfunktiosta tulee entistäkin konveksimpi - kun rakennustehokkuus kasvaa keskustaa lähestyttäessä, asukastiheyskin kasvaa ollen korkeampi keskustassa kuin laidemmalla. Voidaan osoittaa, että Asuntomaan tapauksessa Vuokragradientti = (1/maanvuokran osuus kiinteistön arvosta) x (asunnon hintagradientti) Vuokragradientti kertoo vuokran/neliö-m suhteellisen muutoksen kun etäisyys keskustaan kasvaa kilometrillä. - esim. jos maanvuokran osuus on 1/5, niin maanvuokran suhteellinen muutos on 5-kertainen asuntojen hintojen muutokseen verrattuna.

16 c. Suljetun ja avoimen kaupunkimallin komparatiivinen statiikka (ei tällaisena kirjassa) Yllä oleva on ns. suljetun kaupungin malli, jossa muuttoa kaupungista tai kaupunkiin ei oleteta tapahtuvan. Siinä kuluttajien (kotitalouksien) hyötytaso sopeutuu mallin eksogeenisten tekijöiden (väestömäärän, hintojen, tulojen) muutoksiin. Ns. avoimen kaupungin mallissa tarkasteltava kaupunki on osa kaupunkiverkostoa (+ maaseutu), jonka (kustannukseton) sisällä muuttaminen on mahdollista (mallissa kustannuksetonta). Tarkasteltavan kaupungin väkiluku on endogeeninen, kun hyötytaso määräytyy ulkoa päin muualla muissa kaupungeissa saavutettavissa olevan hyötytason perusteella. Muuttoliike eliminoi eri alueiden hyötytasoerot. Seuraavissa taulukoissa on yllä kuvatun (ns. Alonson) mallin komparatiivis-staattisia tuloksia. Ne on ymmärrettävä niin, että aluksi oletetaan systeemin olevan tasapainotilassa annetuilla muuttujien arvoilla. Kun jonkin eksogeenisen muuttujan (ylin vaakarivillä) arvoa muutetaan, muutos oletetaan pysyväksi. Alkuperäinen tasapaino järkkyy ja sopeutuminen muutokseen tapahtuu endogeenisten muuttujien (vasen pystysarake) muutosten avulla ja näin saavutetaan uusi tapapainotila. Sopeutumisprosessi voi käytännössä olla hyvin pitkä maankäytön ja rakennuskannan osalta, mutta hinnat reagoivat nopeasti.

17 77 Taulukko 13.1: Endogeenisten muuttujien (pystysarake vasemmalla) muutokset suljetussa kaupunkimallissa kaupungin väestömäärän lisäys maaseutumaan hinnannousu matkakustannusten kasvu kotitalouksien tulojen kasvu * - + kaupunkimaan hinta asunnon hinta asunnon koko kaupungin raja (keskusta et.) kotitalouksien hyötytaso rakennusten korkeus * Merkintä + - tarkoittaa, että esimerkiksi maan hinta keskustassa nousee kunnes se alkaa tietyltä etäisyydeltä laskea Tarkastellaan taulukkoon viitaten tulojen kasvun vaikutusta: - kotitalouksien hyvinvointi kasvaa (hyötytaso +) - asuntokysyntä kasvaa, joka lisää kysyntää suuriin asuntoihin kaupungin laidalla, missä maa on halpaa ja kaupungin raja siirtyy etäämmäksi (+) - maan hinta ja asunnon hinta keskustassa laskee, mutta tietyltä etäisyydeltä alkaen taas nousee (+ -) - asuntojen koko keskustassa kasvaa ja kauempana keskustaa pienenee (+ -) - rakennusten korkeus (rakennustehokkuus) laskee keskustassa mutta kasvaa reunoilla (- +) Pohdi itse muiden muuttujien muutosten vaikutuksia. Seuraavaksi tarkastellaan avoimen kaupunkimallin komparatiivista statiikkaa. Otetaan esimerkiksi muualla saavutettavan hyötytason nousun, kun niillä tuottavuus- ja tulokehitys voimistuu innovaatioiden seurauksena. Tarkasteltavasta kaupungista muuttaa väkeä korkeamman hyvinvoinnin (hyötytason) kaupunkeihin, joten sen - väestömäärä ja koko pienenee (raja lähemmäs keskustaa).

18 78 - Maan ja asuntojen kysynnän lasku alentaa niiden hintoja kaikilla etäisyyksillä, minkä tuloksena - asuntojen koot puolestaan kasvavat. - rakennustiheys (-korkeus) pienenee kaikilla etäisyyksillä. Huomaa, että mikäli vain tarkasteltavan kaupungin tulotaso nousee, vaikutukset ovat vastakkaisia sille, että muutos (hyötytason nousu) tapahtui (vain) muualla. Taulukko 13.2: Endogeenisten muuttujien (pystysarake vasemmalla) muutokset avoimessa kaupunkimallissa hyötytason nousu (muualla) maaseutumaan hinnannousu matkakustannusten kasvu kotitalouksien tulojen kasvu - 0 * - + kaupunkimaan hinta asunnon hinta - 0 * - + asunnon koko + 0 * + - kaupungin raja (keskusta et.) kaupungin väestömäärä rakennusten korkeus - 0 * - + * kun kaupunkialue supistuu ja sen väestö pienenee, kaupungin reunalla osa maasta muuttuu maatalousmaaksi. Kaupungin sisälle jäävällä alueella maan ja asunnon hinta sekä asunnon koko ja rakennusten korkeus säilyvät samalla tasolla SIJOITTUMISMALLIN REALISTISUUS 13.6 KOTITALOUKSIEN SIJOITTUMINEN PKS:LLÄ -KS. MYÖS KUVIA

13. Kotitalouksien sijoittuminen kaupunkialueella

13. Kotitalouksien sijoittuminen kaupunkialueella 104 13. Kotitalouksien sijoittuminen kaupunkialueella TAUSTAKSI: Luvussa 11 esitettiin miten maanvuokra muodostuu Ricardon teorian mukaan maanviljelys sovelluksen kautta. Sitten luvussa 12 sovellettiin

Lisätiedot

11. Johdatusta maamarkkinoihin (ks. kirjan lukua 11 itse)

11. Johdatusta maamarkkinoihin (ks. kirjan lukua 11 itse) 97 11. Johdatusta maamarkkinoihin (ks. kirjan lukua 11 itse) 12. Maan arvo 12.1 Maanvuokra ja maan markkina-arvo - maan markkinahinta (eli varallisuusesineen markkina-arvo; asset value) on yhtä suuri kuin

Lisätiedot

Kulutus. Kulutus. Antti Ripatti. Helsingin yliopisto, HECER, Suomen Pankki Antti Ripatti (HECER) Kulutus

Kulutus. Kulutus. Antti Ripatti. Helsingin yliopisto, HECER, Suomen Pankki Antti Ripatti (HECER) Kulutus Kulutus Antti Ripatti Helsingin yliopisto, HECER, Suomen Pankki 13.11.2013 Antti Ripatti (HECER) Kulutus 13.11.2013 1 / 11 Indifferenssikäyrät ja kuluttajan teoria Tarkastellaan edustavaa kotitaloutta.

Lisätiedot

Helsingin seudun asuntorakentamisen ja asuntojen korkean hintatason ongelmat

Helsingin seudun asuntorakentamisen ja asuntojen korkean hintatason ongelmat Asuntopolitiikan kehittäminen Fokusryhmä 10.3.2017 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Helsingin seudun asuntorakentamisen ja asuntojen korkean hintatason ongelmat Alustavia tuloksia ja johtopäätöksiä pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

Kuluttaja valitsee erilaisten hyödykekorien välillä. Kuluttajan preferenssijärjestyksen perusoletukset ovat

Kuluttaja valitsee erilaisten hyödykekorien välillä. Kuluttajan preferenssijärjestyksen perusoletukset ovat Kuluttajan valinta KTT Olli Kauppi Kuluttaja valitsee erilaisten hyödykekorien välillä. Kuluttajan preferenssijärjestyksen perusoletukset ovat 1. Täydellisyys: kuluttaja pystyy asettamaan mitkä tahansa

Lisätiedot

1 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause

1 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause Taloustieteen matemaattiset menetelmät 27 materiaali 4 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause. Johdanto Jo opiskeltu antaa nyt valmiu tutkia taloudellisia malleja Kiinnostava malli voi olla

Lisätiedot

Harjoitustehtävät 6: mallivastaukset

Harjoitustehtävät 6: mallivastaukset Harjoitustehtävät 6: mallivastaukset Niku Määttänen & Timo Autio Makrotaloustiede 31C00200, talvi 2018 1. Maat X ja Y ovat muuten identtisiä joustavan valuuttakurssin avotalouksia, mutta maan X keskuspankki

Lisätiedot

Millaisia ovat finanssipolitiikan kertoimet

Millaisia ovat finanssipolitiikan kertoimet Millaisia ovat finanssipolitiikan kertoimet Antti Ripatti Helsingin yliopisto, HECER, Suomen Pankki 20.3.2013 Antti Ripatti (HECER) fipon kerroin 20.3.2013 1 / 1 Johdanto Taustaa Finanssipolitiikkaa ei

Lisätiedot

Näkökulmia liikenteen laajempiin taloudellisiin vaikutuksiin

Näkökulmia liikenteen laajempiin taloudellisiin vaikutuksiin WHOLE-hanke asiantuntijatyöpaja 17.5.2016 Seppo Laakso Kaupunkitutkimus TA Oy Näkökulmia liikenteen laajempiin taloudellisiin vaikutuksiin Saavutettava sijainti resurssina Liikenteen laajemmat vaikutukset

Lisätiedot

Jos Q = kysytty määrä, Q = kysytyn määrän muutos, P = hinta ja P = hinnan muutos, niin hintajousto on Q/Q P/P

Jos Q = kysytty määrä, Q = kysytyn määrän muutos, P = hinta ja P = hinnan muutos, niin hintajousto on Q/Q P/P Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen muutos jaettuna hinnan suhteellisella muutoksella

Lisätiedot

Kuluttajan valinta. Tulovaikutukset. Hyvinvointiteoreemat. Samahyötykäyrät. Variaatiot (kompensoiva ja ekvivalentti) Hintatason mittaamisesta

Kuluttajan valinta. Tulovaikutukset. Hyvinvointiteoreemat. Samahyötykäyrät. Variaatiot (kompensoiva ja ekvivalentti) Hintatason mittaamisesta Kuluttajan valinta Tulovaikutukset Hyvinvointiteoreemat Samahyötykäyrät Variaatiot (kompensoiva ja ekvivalentti) Hintatason mittaamisesta 1 Mikrotaloustiede (31C00100) Prof. Marko Terviö Aalto-yliopisto

Lisätiedot

3d) Yes, they could: net exports are negative when imports exceed exports. Answer: 2182.

3d) Yes, they could: net exports are negative when imports exceed exports. Answer: 2182. . Se talous, jonka kerroin on suurempi, reagoi voimakkaammin eksogeenisiin kysynnän muutoksiin. Investointien, julkisen kysynnän tai nettoviennin muutokset aiheuttavat sitä suuremman muutoksen tasapainotulossa,

Lisätiedot

Esimerkkejä työllisyysvaikutusten jäsentämisestä

Esimerkkejä työllisyysvaikutusten jäsentämisestä Esimerkkejä työllisyysvaikutusten jäsentämisestä Alla olevat tiiviisti esitetyt esimerkit kuvaavat joko toteutettuja tai kuvitteellisia esimerkkejä säädösmuutoksista. Esimerkeissä kuvataan arviointikehikon

Lisätiedot

I I K UL U UT U T T A T JANTE T O E R O I R A

I I K UL U UT U T T A T JANTE T O E R O I R A II KULUTTAJANTEORIA.. Budjettirajoite * Ihmisten kaikkea toimintaa rajoittavat erilaiset rajoitteet. * Mikrotalouden kurssilla tärkein rajoite on raha. * Kuluttaja maksimoi hyötyään, mutta ei kykene toteuttamaan

Lisätiedot

Asuminen mikä on yhteiskunnan rooli? TOIMI-hankkeen seurantaryhmä Majvik, Essi Eerola (VATT)

Asuminen mikä on yhteiskunnan rooli? TOIMI-hankkeen seurantaryhmä Majvik, Essi Eerola (VATT) Asuminen mikä on yhteiskunnan rooli? TOIMI-hankkeen seurantaryhmä Majvik, 20.3.2018 Essi Eerola (VATT) Asuminen perusoikeutena Perustuslain 19 : julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon

Lisätiedot

3. www-harjoitusten mallivastaukset 2016

3. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 3. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 Tehtävä 1. Reaalitulo perunoina on 0 = 40 20*P, mistä seuraa 2 perunaa. Reaalitulo korkokenkinä on M = 40-0*P = 40 makkaraa.

Lisätiedot

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI 1a. Täydellisen kilpailun vallitessa yrityksen A tuotteen markkinahinta on 18 ja kokonaiskustannukset

Lisätiedot

Kuluttajan valinta. Tulovaikutukset. Hyvinvointiteoreemat. Samahyötykäyrät. Variaatiot (kompensoiva ja ekvivalentti) Hintatason mittaamisesta

Kuluttajan valinta. Tulovaikutukset. Hyvinvointiteoreemat. Samahyötykäyrät. Variaatiot (kompensoiva ja ekvivalentti) Hintatason mittaamisesta Kuluttajan valinta Tulovaikutukset Hyvinvointiteoreemat Samahyötykäyrät Variaatiot (kompensoiva ja ekvivalentti) Hintatason mittaamisesta 1 Mikrotaloustiede (31C00100) Prof. Marko Terviö Aalto-yliopisto

Lisätiedot

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi 1 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi TYÖMARKKINOIDEN toiminta on keskeisessä asemassa tulonjaon ja työllisyyden suhteen. Myös muut tuotannontekijämarkkinat

Lisätiedot

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi 1 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi TYÖMARKKINOIDEN toiminta on keskeisessä asemassa tulonjaon ja työllisyyden suhteen. Myös muut tuotannontekijämarkkinat

Lisätiedot

3. www-harjoitusten mallivastaukset 2017

3. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 3. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 Tehtävä 1. Reaalitulo perunoina on 0 = 40 20*P, mistä seuraa 2 perunaa. Reaalitulo makkaroina on M = 40-0*P = 40 makkaraa.

Lisätiedot

Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 2016

Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 2016 tudent: ate: Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 016 Assignment: 016 www 1. Millä seuraavista tuotteista on itseisarvoltaan pienin kysynnän hintajousto? A. Viini B. Elokuvat

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 7. Derivointisääntöjä Yhdistetyn funktion, tulon ja osamäärän derivointi Suhteellinen muutosnopeus ja jousto

Talousmatematiikan perusteet: Luento 7. Derivointisääntöjä Yhdistetyn funktion, tulon ja osamäärän derivointi Suhteellinen muutosnopeus ja jousto Talousmatematiikan perusteet: Luento 7 Derivointisääntöjä Yhdistetyn funktion, tulon ja osamäärän derivointi Suhteellinen muutosnopeus ja jousto Viime luennolla Funktion Derivaatta f (x) kuvaa funktion

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 4.6.05 MALLIVASTAUKSET Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja,. painos, 04] sivuihin. () (a) Bretton Woods -järjestelmä:

Lisätiedot

a) Markkinakysyntä - Aikaisemmin tarkasteltiin yksittäisen kuluttajan kysyntää. - Seuraavaksi tarkastellaan koko markkinoiden kysyntää.

a) Markkinakysyntä - Aikaisemmin tarkasteltiin yksittäisen kuluttajan kysyntää. - Seuraavaksi tarkastellaan koko markkinoiden kysyntää. .. Markkinakysyntä ja joustot a) Markkinakysyntä - Aikaisemmin tarkasteltiin yksittäisen kuluttajan kysyntää. - Seuraavaksi tarkastellaan koko markkinoiden kysyntää. Markkinoiden kysyntäkäyrä saadaan laskemalla

Lisätiedot

Arvio hallituksen talousarvioesityksessä ehdottaman osinkoveromallin vaikutuksista yrittäjien veroasteisiin

Arvio hallituksen talousarvioesityksessä ehdottaman osinkoveromallin vaikutuksista yrittäjien veroasteisiin Liitemuistio, 4.9.213 Arvio hallituksen talousarvioesityksessä ehdottaman osinkoveromallin vaikutuksista yrittäjien veroasteisiin Sami Grönberg, Seppo Kari ja Olli Ropponen, VATT 1 Verotukseen ehdotetut

Lisätiedot

PALJONKO SUOMALAISET KÄYTTÄVÄT TULOISTAAN ASUMISEEN?

PALJONKO SUOMALAISET KÄYTTÄVÄT TULOISTAAN ASUMISEEN? PALJONKO SUOMALAISET KÄYTTÄVÄT TULOISTAAN ASUMISEEN? Timo Kauppinen, THL 12.11.2018 Paljonko suomalaiset käyttävät tuloistaan asumiseen? / Timo Kauppinen 1 TÄMÄ ESITYS Asumismeno/kustannusrasitteen erilaiset

Lisätiedot

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän muutos maaseutupitäjästä osaksi Helsingin seutua Mäntsälän yritystoiminta

Lisätiedot

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Taloustieteen oppikirja, luku 4) Opimme tässä ja seuraavissa luennoissa että markkinat ovat hyvä tapa koordinoida taloudellista toimintaa (mikä on yksi taloustieteen

Lisätiedot

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy 2016

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy 2016 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet Syksy 2016 5. www-harjoitusten mallivastaukset Tehtävä 1 Ratkaistaan tasapainopiste yhtälöparista: P = 25-2Q P = 10 + Q Ratkaisu on: Q = 5, P = 15 Kuluttajan ylijäämä

Lisätiedot

Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli

Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli Mat-2.4142 Optimointiopin seminaari Mikko Hyvärinen 29.1.2008 Haitallinen valikoituminen kahden tyypin malli Haitallinen valikoituminen tarkoittaa että päämies

Lisätiedot

3 Kuluttajan valintateoria: työn tarjonta ja säästäminen ( Mankiw & Taylor, 2 nd ed, ch 21)

3 Kuluttajan valintateoria: työn tarjonta ja säästäminen ( Mankiw & Taylor, 2 nd ed, ch 21) 3 Kuluttajan valintateoria: työn tarjonta ja säästäminen ( Mankiw & Taylor, 2 nd ed, ch 21) 1. Työn tarjonta Kuluttajan valintateorian perusmalli soveltuu suoraan kotitalouksien työn tarjontapäätöksen

Lisätiedot

Taloustieteiden tiedekunta Opiskelijavalinta 07.06.2005 1 2 3 4 5 YHT Henkilötunnus

Taloustieteiden tiedekunta Opiskelijavalinta 07.06.2005 1 2 3 4 5 YHT Henkilötunnus 1 2 3 4 5 YHT 1. Selitä lyhyesti, mitä seuraavat käsitteet kohdissa a) e) tarkoittavat ja vastaa kohtaan f) a) Työllisyysaste (2 p) b) Oligopoli (2 p) c) Inferiorinen hyödyke (2 p) d) Kuluttajahintaindeksi

Lisätiedot

Makrotaloustiede 31C00200

Makrotaloustiede 31C00200 Makrotaloustiede 31C00200 Kevät 2016 Harjoitus 5 1.4.2016 Arttu Kahelin arttu.kahelin@aalto.fi Tehtävä 1 a) Käytetään kaavaa: B t Y t = 1+r g B t 1 Y t 1 + G t T t Y t, g r = 0,02 B 2 Y 2 = 1 + r g B 1

Lisätiedot

14. YRITYSTEN SIJOITTUMINEN KAUPUNKIALUEELLA (huom. johtamisia ei löydy kirjasta, toisaalta tässä yhdistellään kirjan lukua 14 ja 15 osittain)

14. YRITYSTEN SIJOITTUMINEN KAUPUNKIALUEELLA (huom. johtamisia ei löydy kirjasta, toisaalta tässä yhdistellään kirjan lukua 14 ja 15 osittain) 130 14. YRITYSTEN SIJOITTUMINEN KAUPUNKIALUEELLA (huom. johtamisia ei löydy kirjasta, toisaalta tässä yhdistellään kirjan lukua 14 ja 15 osittain) Oletetaan: - teollisuusyritysten tuotteet menevät vientiin

Lisätiedot

Mikrotaloustiede Prof. Marko Terviö Aalto-yliopisto BIZ 31C00100 Syksy 2017 Assist. Jan Jääskeläinen Kauppakorkeakoulu

Mikrotaloustiede Prof. Marko Terviö Aalto-yliopisto BIZ 31C00100 Syksy 2017 Assist. Jan Jääskeläinen Kauppakorkeakoulu Mikrotaloustiede Prof. Marko Terviö Aalto-yliopisto BIZ 31C00100 Syksy 2017 Assist. Jan Jääskeläinen Kauppakorkeakoulu Harjoitukset 1. Kysynnän ja tarjonnan perusteet (kertausta ja lämmittelyä). 1. Jampan

Lisätiedot

Kuluttajan teoriaa tähän asti. Luento 6. Hyötyfunktion ja indifferenssikäyrien yhteys. Kuluttajan hyöty. Laajennuksia. Kuluttajan ylijäämä

Kuluttajan teoriaa tähän asti. Luento 6. Hyötyfunktion ja indifferenssikäyrien yhteys. Kuluttajan hyöty. Laajennuksia. Kuluttajan ylijäämä Kuluttajan teoriaa tähän asti Valintojen tekemistä niukkuuden vallitessa - Tavoitteen optimointia rajoitteella Luento 6 Kuluttajan ylijäämä 8.2.2010 Budjettirajoite (, ) hyödykeavaruudessa - Kulutus =

Lisätiedot

Teollisuusyritys: - oletetaan maanvuokraa lukuun ottamatta sen tuotteen ja panosten hinnat annetuiksi, jolloin voittofunktioksi saadaan

Teollisuusyritys: - oletetaan maanvuokraa lukuun ottamatta sen tuotteen ja panosten hinnat annetuiksi, jolloin voittofunktioksi saadaan 79 14. Yritysten sijoittuminen kaupunkialueella Oletetaan: - teollisuusyritysten tuotteet menevät vientiin ja ne kuljetetaan kaupungin keskustassa olevan rautatieaseman kautta, minkä kautta myös raaka-aineet

Lisätiedot

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy www-harjoitusten mallivastaukset

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy www-harjoitusten mallivastaukset TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet Syksy 2017 5. www-harjoitusten mallivastaukset Tehtävä 1: Tuotteen X kysyntäkäyrä on P = 25-2Q ja tarjontakäyrä vastaavasti P = Q + 10. Mikä on markkinatasapinopiste

Lisätiedot

Makrotaloustiede 31C00200

Makrotaloustiede 31C00200 Makrotaloustiede 31C00200 Kevät 2017 Harjoitus 5 Arttu Kahelin arttu.kahelin@aalto.fi 1. Maan julkisen sektorin budjettialijäämä G-T on 5 % BKT:sta, BKT:n reaalinen kasvu on 5% ja reaalikorko on 3%. a)

Lisätiedot

I MIKROTALOUSTIEDE LUKU 5 KILPAILUMUODOT

I MIKROTALOUSTIEDE LUKU 5 KILPAILUMUODOT I MIKROTALOUSTIEDE LUKU 5 KILPAILUMUODOT Tehtävä 1! " # $%& ' ( ' % %' ' ) ) * ' + )$$$!," - '$ '' ' )'( % %' ) '%%'$$%$. /" 0 $$ ' )'( % %' +$%$! &" - $ * %%'$$%$$ * '+ ' 1. " - $ ' )'( % %' ' ) ) * '

Lisätiedot

Luentorunko 12: Lyhyen ja pitkän aikavälin makrotasapaino, AS

Luentorunko 12: Lyhyen ja pitkän aikavälin makrotasapaino, AS Luentorunko 12: Lyhyen ja pitkän aikavälin makrotasapaino, AS-AD-malli Niku, Aalto-yliopisto ja Etla Makrotaloustiede 31C00200, Talvi 2018 Johdanto IS-TR-IFM: Lyhyen aikavälin makrotasapaino, kiinteät

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 8. Tulon ja osamäärän derivointi Suhteellinen muutosnopeus ja jousto

Talousmatematiikan perusteet: Luento 8. Tulon ja osamäärän derivointi Suhteellinen muutosnopeus ja jousto Talousmatematiikan perusteet: Luento 8 Tulon ja osamäärän derivointi Suhteellinen muutosnopeus ja jousto Viime luennoilla Derivointisääntöjä eri funktiotyypeille: Polynomifunktio Potenssifunktio Eksponenttifunktio

Lisätiedot

Luku 14 Kuluttajan ylijäämä

Luku 14 Kuluttajan ylijäämä Luku 4 Kuluttajan ylijäämä Tähän asti johdettu kysyntä hyötyfunktioista ja preferensseistä, nyt päinvastainen ongelma: eli kuinka estimoida hyöty havaitusta kysynnästä. Mitattavat ja estimoitavat kysyntäkäyrät

Lisätiedot

8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14)

8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) 8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun siellä on niin paljon yrityksiä, että jokainen pitää markkinoilla määräytyvää hintaa omista toimistaan

Lisätiedot

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5)

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5) 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5) Opimme tässä ja seuraavissa luennoissa että markkinat ovat hyvä tapa koordinoida taloudellista toimintaa (mikä on yksi taloustieteen

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE.6.016: Mallivastaukset Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti Pohjola, Taloustieteen oppikirja, 014] sivuihin. (1) (a) Julkisten menojen kerroin (suljetun

Lisätiedot

Haitallinen valikoituminen

Haitallinen valikoituminen Haitallinen valikoituminen Regulointi Verotus Vakuuttajamonopoli Kertausta Hyötyfunktiot Päämies: W(q,t) Agentti: U(q,t,ө) - q hyödykkeen määrä - t hinta (kassavirta, tms) - ө agentin tyyppi Päämies ei

Lisätiedot

1 Rajoittamaton optimointi

1 Rajoittamaton optimointi Taloustieteen matemaattiset menetelmät 7 materiaali 5 Rajoittamaton optimointi Yhden muuttujan tapaus f R! R Muistutetaan mieleen maksimin määritelmä. Funktiolla f on maksimi pisteessä x jos kaikille y

Lisätiedot

Julkisten liikenneinvestointien kapitalisoituminen maan arvoon kaupunkialueilla: kuinka arvioida liikenneinvestointien vaikutuksia?

Julkisten liikenneinvestointien kapitalisoituminen maan arvoon kaupunkialueilla: kuinka arvioida liikenneinvestointien vaikutuksia? Julkisten liikenneinvestointien kapitalisoituminen maan arvoon kaupunkialueilla: kuinka arvioida liikenneinvestointien vaikutuksia? Taloustiede Pro gradu -tutkielma Johtamiskorkeakoulu Tampereen yliopisto

Lisätiedot

Kertaus. x x x. K1. a) b) x 5 x 6 = x 5 6 = x 1 = 1 x, x 0. K2. a) a a a a, a > 0

Kertaus. x x x. K1. a) b) x 5 x 6 = x 5 6 = x 1 = 1 x, x 0. K2. a) a a a a, a > 0 Juuri 8 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 8.9.07 Kertaus K. a) 6 4 64 0, 0 0 0 0 b) 5 6 = 5 6 = =, 0 c) d) K. a) b) c) d) 4 4 4 7 4 ( ) 7 7 7 7 87 56 7 7 7 6 6 a a a, a > 0 6 6 a

Lisätiedot

3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö

3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö 3.3 Paraabeli toisen asteen polynomifunktion kuvaajana. Toisen asteen epäyhtälö Yhtälön (tai funktion) y = a + b + c, missä a 0, kuvaaja ei ole suora, mutta ei ole yhtälökään ensimmäistä astetta. Funktioiden

Lisätiedot

2. Hyödykkeen substituutit vaikuttavat kyseisen hyödykkeen kysynnän hintajoustoon.

2. Hyödykkeen substituutit vaikuttavat kyseisen hyödykkeen kysynnän hintajoustoon. TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet WWW-harjoitus 2, syksy 2016 Vastaukset 1. Millä hyödykkeistä on pienin kysynnän hintajousto? V: D. Maito. Pienin kysynnän hintajousto (eli hinnanmuutoksen vaikutus

Lisätiedot

KEVÄT 2009: Mallivastaukset TERVEYSTALOUSTIEDE. 1. Määrittele seuraavat käsitteet (4. p, Sintonen - Pekurinen - Linnakko):

KEVÄT 2009: Mallivastaukset TERVEYSTALOUSTIEDE. 1. Määrittele seuraavat käsitteet (4. p, Sintonen - Pekurinen - Linnakko): KEVÄT 2009: Mallivastaukset TERVEYSTALOUSTIEDE 1. Määrittele seuraavat käsitteet (4. p, Sintonen - Pekurinen - Linnakko): 1.1. Vakuutettujen epätoivottava valikoituminen (1 p.) Käsite liittyy terveysvakuutuksen

Lisätiedot

Viime kerralta Luento 9 Myyjän tulo ja kysynnän hintajousto

Viime kerralta Luento 9 Myyjän tulo ja kysynnän hintajousto Viime kerralta Luento 9 Markkinatasapaino Markkinakysyntä kysyntöjen aggregointi Horisontaalinen summaaminen Eri kuluttajien kysynnät eri hintatasoilla Huom! Kysyntöjen summaaminen käänteiskysyntänä Jousto

Lisätiedot

Luentorunko 4: Intertemporaaliset valinnat

Luentorunko 4: Intertemporaaliset valinnat Niku, Aalto-yliopisto ja Etla Makrotaloustiede 31C00200, Talvi 2018 Johdanto Tarkastellaan tarkemmin säästämiseen ja investoimiseen liittyviä intertemporaalisia valintoja ja rajoitteita. Reaalikorko. Yksityisen

Lisätiedot

766320A SOVELTAVA SÄHKÖMAGNETIIKKA, ohjeita tenttiin ja muutamia teoriavinkkejä sekä pari esimerkkilaskua

766320A SOVELTAVA SÄHKÖMAGNETIIKKA, ohjeita tenttiin ja muutamia teoriavinkkejä sekä pari esimerkkilaskua 7663A OVLTAVA ÄHKÖMAGNTIIKKA, ohjeita tenttiin ja muutamia teoriavinkkejä sekä pari esimerkkilaskua 1. Lue tenttitehtävä huolellisesti. Tehtävä saattaa näyttää tutulta, mutta siinä saatetaan kysyä eri

Lisätiedot

Luentorunko 9: Lyhyen aikavälin makrotasapaino, IS-TR-malli

Luentorunko 9: Lyhyen aikavälin makrotasapaino, IS-TR-malli Luentorunko 9: Lyhyen aikavälin makrotasapaino, Niku, Aalto-yliopisto ja Etla Makrotaloustiede 31C00200, Talvi 2018 Luentorunko 9: Lyhyen aikavälin makrotasapaino, Johdanto Kysyntä ja IS-käyrä Lyhyen aikavälin

Lisätiedot

1.3 Prosenttilaskuja. pa b = 100

1.3 Prosenttilaskuja. pa b = 100 1.3 Prosenttilaskuja Yksi prosentti jostakin luvusta tai suureesta on tämän sadasosa ja saadaan siis jakamalla ao. luku tai suure luvulla. Jos luku b on p % luvusta a, toisin sanoen jos luku b on p kpl

Lisätiedot

- kaupunkialueen tuotanto voidaan jakaa paikalliseen käyttöön jäävään ja alueen ulkopuolelle menevään vientiin

- kaupunkialueen tuotanto voidaan jakaa paikalliseen käyttöön jäävään ja alueen ulkopuolelle menevään vientiin 76 9. Kaupunkialueiden kasvu - talouskasvu: kaupunkialueen työllisyyden (ja tuotannon) kasvu, jonka taustalla on - kaupungin tuottamien hyödykkeiden kysynnän kasvu ---> työvoiman kysynnän kasvu - työvoiman

Lisätiedot

1. Osoita, että joukon X osajoukoille A ja B on voimassa toinen ns. de Morganin laki (A B) = A B.

1. Osoita, että joukon X osajoukoille A ja B on voimassa toinen ns. de Morganin laki (A B) = A B. HY / Avoin yliopisto Johdatus yliopistomatematiikkaan, kesä 2015 Harjoitus 3 Ratkaisuehdotuksia Tehtäväsarja I Seuraavissa tehtävissä harjoitellaan muun muassa kahden joukon osoittamista samaksi sekä joukon

Lisätiedot

ja nyt tässä tapauksessa a = 1, b=4 ja c= -5, ja x:n paikalle ajattelemme P:n.

ja nyt tässä tapauksessa a = 1, b=4 ja c= -5, ja x:n paikalle ajattelemme P:n. Harjoitukset 2, vastauksia. Ilmoittakaa virheistä ja epäselvyyksistä! 1. b (kysyntäkäyrä siirtyy vasemmalle) 2. c (kysyntäkäyrä siirtyy oikealle) 3. ei mikään edellisistä; oikea vastaus olisi p 2

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 2, viikko 3

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 2, viikko 3 Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 2, viikko 3 Tehtävä 1.Tarkastellaan opiskelijaa, jolla opiskelun ohella jää 8 tuntia päivässä käytettäväksi työntekoon ja vapaa-aikaan. Olkoot hänen

Lisätiedot

4. Lasketaan transienttivirrat ja -jännitteet kuvan piiristä. Piirielimien arvot ovat C =

4. Lasketaan transienttivirrat ja -jännitteet kuvan piiristä. Piirielimien arvot ovat C = BMA58 Funktiot, lineaarialgebra ja vektorit Harjoitus 6, Syksy 5. Olkoon [ 6 6 A =, B = 4 [ 3 4, C = 4 3 [ 5 Määritä matriisien A ja C ominaisarvot ja ominaisvektorit. Näytä lisäksi että matriisilla B

Lisätiedot

= 3 = 1. Induktioaskel. Induktio-oletus: Tehtävän summakaava pätee jollakin luonnollisella luvulla n 1. Induktioväite: n+1

= 3 = 1. Induktioaskel. Induktio-oletus: Tehtävän summakaava pätee jollakin luonnollisella luvulla n 1. Induktioväite: n+1 Matematiikan ja tilastotieteen laitos Matematiikka tutuksi Harjoitus 4 Ratkaisuehdotuksia 4-810 1 Osoita induktiolla, että luku 15 jakaa luvun 4 n 1 aina, kun n Z + Todistus Tarkastellaan ensin väitettä

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 5.6.2014 MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 5.6.2014 MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 5.6.2014 MALLIVASTAUKSET Jokaisen tehtävän perässä on pistemäärä sekä sivunumero (Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja, 2012) josta vastaus löytyy. (1) (a) Suppea raha sisältää

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 6.6.2013: MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 6.6.2013: MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 6.6.013: MALLIVASTAUKSET Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja, 01] sivuihin. (1) (a) igou -verot: Jos markkinoilla

Lisätiedot

Kuluttajan valinta ja kysyntä. Viime kerralta. Onko helppoa ja selvää? Mitä tänään opitaan?

Kuluttajan valinta ja kysyntä. Viime kerralta. Onko helppoa ja selvää? Mitä tänään opitaan? 6..00 Viime kerralta Kuluttajan valinta ja kysyntä Y56 Luento 3 5..00 Preferenssit valintojen arvostus, järjestäminen Indifferenssikäyrät Rajakorvattavuussuhde Hyöty Hyötyfunktiot Rajahyöty Onko heloa

Lisätiedot

Luento 9. June 2, Luento 9

Luento 9. June 2, Luento 9 June 2, 2016 Otetaan lähtökohdaksi, että sopimuksilla ei voida kattaa kaikkia kontingensseja/maailmantiloja. Yksi kiinnostava tapaus on sellainen, että jotkut kontingenssit ovat havaittavissa sopimusosapuolille,

Lisätiedot

Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa. Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Vanhusneuvostopäivä

Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa. Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Vanhusneuvostopäivä Ikääntyneiden asuinpaikat nyt ja tulevaisuudessa Ville Helminen Suomen ympäristökeskus Vanhusneuvostopäivä 5.4.2017 Asumistoiveet Asukasbarometrin mukaan kerrostaloasumisen toiveet alkavat selvästi lisääntyä

Lisätiedot

Makrotaloustiede 31C00200

Makrotaloustiede 31C00200 Makrotaloustiede 31C00200 Kevät 2017 Harjoitus 4 Arttu Kahelin arttu.kahelin@aalto.fi Tehtävä 1 a) Kokonaistarjonta esitetään AS-AD -kehikossa tuotantokuilun ja inflaation välisenä yhteytenä. Tämä saadaan

Lisätiedot

Demo 1: Simplex-menetelmä

Demo 1: Simplex-menetelmä MS-C2105 Optimoinnin perusteet Malliratkaisut 3 Ehtamo Demo 1: Simplex-menetelmä Muodosta lineaarisen tehtävän standardimuoto ja ratkaise tehtävä taulukkomuotoisella Simplex-algoritmilla. max 5x 1 + 4x

Lisätiedot

Voidaan laskea siis ensin keskimääräiset kiinteät kustannukset AFC: 100 000 /10000=10

Voidaan laskea siis ensin keskimääräiset kiinteät kustannukset AFC: 100 000 /10000=10 Harjoitukset 3 Taloustieteen perusteet Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014 1. a) Autonrenkaita valmistavalla yhtiöllä on 100 000 :n kiinteät kustannukset vuodessa. Kun yritys tuottaa 10 000 rengasta,

Lisätiedot

Asuntojen hinnat ja vuokrat vuonna 2015

Asuntojen hinnat ja vuokrat vuonna 2015 euroa/m2 Irja Henriksson 22.3.2016 Asuntojen hinnat ja vuokrat vuonna 2015 Asunnon hintaan vaikuttaa moni tekijä, joista mainittakoon rakennuksen talotyyppi, sijainti sekä huoneistotyyppi. Yksiöiden neliöhinta

Lisätiedot

Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14)

Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun siellä on niin paljon yrityksiä, että jokainen pitää markkinoilla määräytyvää hintaa omista

Lisätiedot

Harjoitusten 2 ratkaisut

Harjoitusten 2 ratkaisut Harjoitusten 2 ratkaisut Taloustieteen perusteet 31A00110 Tea Lönnroth tea.lonnroth(at)aalto.fi Teach a parrot the terms 'supply and demand' and you've got an economist. Thomas Carlyle 2 Tehtävä 1 Tarkastellaan

Lisätiedot

talletetaan 1000 euroa, kuinka paljon talouteen syntyy uutta rahaa?

talletetaan 1000 euroa, kuinka paljon talouteen syntyy uutta rahaa? TALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 1.6.2017 1. Kerro lyhyesti (korkeintaan kolmella lauseella ja kaavoja tarvittaessa apuna käyttäen), mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä: (a) moraalikato (moral hazard) (b)

Lisätiedot

5.2 Ensimmäisen asteen yhtälö

5.2 Ensimmäisen asteen yhtälö 5. Ensimmäisen asteen ytälö 5. Ensimmäisen asteen yhtälö Aloitetaan antamalla nimi yhtälön osille. Nyt annettavat nimet eivät riipu yhtälön tyypistä tai asteesta. Tarkastellaan seuraavaa yhtälöä. Emme

Lisätiedot

Liikenteellinen arviointi

Liikenteellinen arviointi Uudenmaan kaupan palveluverkko Liikenteellinen arviointi Tiivistelmä 7.5.2012 Strafica Oy/Hannu Pesonen Liikennearvioinnin sisältö ja menetelmä Uudenmaan kaupan liikenteellinen arviointi on laadittu rinnan

Lisätiedot

Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17)

Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä valintojen seurauksien eli voittojen

Lisätiedot

Kaupan nykytila ja viimeaikainen kehitys SYKEn seurantatietojen perusteella

Kaupan nykytila ja viimeaikainen kehitys SYKEn seurantatietojen perusteella Kaupan nykytila ja viimeaikainen kehitys SYKEn seurantatietojen perusteella Antti Rehunen SYKE KAUPAN KESKUSTELUTILAISUUS Kaavajärjestelmän ja rakentamisen lupajärjestelmän sujuvoittamisen sidosryhmätilaisuus

Lisätiedot

1. Hyödykkeen tarjonta on p = 10 + q ja kysyntä puolestaan p = 40-2q. Markkinatasapainossa kysynnän hintajousto on

1. Hyödykkeen tarjonta on p = 10 + q ja kysyntä puolestaan p = 40-2q. Markkinatasapainossa kysynnän hintajousto on 1. Hyödykkeen tarjonta on p = 10 + q ja kysyntä puolestaan p = 40-2q. Markkinatasapainossa kysynnän hintajousto on D. ε = 1 Ratkaistaan ensin markkinatasapaino asettamalla kysyntä ja tarjonta yhtä suuriksi.

Lisätiedot

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio Yllä olevat polynomit P ( x) = 2 x + 1 ja Q ( x) = 2x 1 ovat esimerkkejä 1. asteen polynomifunktioista: muuttujan korkein potenssi on yksi. Yleisessä 1. asteen polynomifunktioissa on lisäksi vakiotermi;

Lisätiedot

Kertaus. x x x. K1. a) b) x 5 x 6 = x 5 6 = x 1 = 1 x, x 0. K2. a) a a a a, a > 0

Kertaus. x x x. K1. a) b) x 5 x 6 = x 5 6 = x 1 = 1 x, x 0. K2. a) a a a a, a > 0 Kertaus K. a) 6 4 64 0, 0 0 0 0 b) 5 6 = 5 6 = =, 0 c) d) 4 4 4 7 4 ( ) 7 7 7 7 87 56 7 7 7 K. a) b) c) d) 6 6 a a a, a > 0 6 6 a a a a, a > 0 5 5 55 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 a a a a a ( a ) a a a, a > 0 K.

Lisätiedot

HEDONISET HINNOITTELUMALLIT ASUNTOMARKKINOILLA

HEDONISET HINNOITTELUMALLIT ASUNTOMARKKINOILLA HEDONISET HINNOITTELUMALLIT ASUNTOMARKKINOILLA Analyysi sijainnin vaikutuksesta Turun asuntomarkkinoilla Kansantaloustieteen pro gradu-tutkielma Laatija Antti Koivuniemi Ohjaaja prof. Heikki Kauppi 20.3.2014

Lisätiedot

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2017 Insinöörivalinnan matematiikan koe , Ratkaisut (Sarja A)

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2017 Insinöörivalinnan matematiikan koe , Ratkaisut (Sarja A) Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 017 Insinöörivalinnan matematiikan koe 30..017, Ratkaisut (Sarja A) 1. a) Lukujen 9, 0, 3 ja x keskiarvo on. Määritä x. (1 p.) b) Mitkä reaaliluvut

Lisätiedot

Uudenmaan maankäytön kehityskuvavaihtoehtojen kasvihuonekaasupäästöt asumisväljyyden herkkyystarkastelu

Uudenmaan maankäytön kehityskuvavaihtoehtojen kasvihuonekaasupäästöt asumisväljyyden herkkyystarkastelu TUTKIMUSRAPORTTI Nro VTT R 986 8 27.1.28 ASUMISVÄLJYYDEN VAIKUTUS KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖIHIN PERUSVAIHTOEHDOT JA MUUTOKSET 26 24 22 2 18 1 CO2 ekvivalenttitonnia/a 16 14 12 1 8 6 4 2 Perus Muutos Yhteensä

Lisätiedot

5 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi

5 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi 5 Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi Opimme edellä, että markkinat ovat tasapainossa silloin, kun hinta on sellainen, että kysyntä = tarjonta tällä hinnalla jokainen kuluttaja kuluttaa sellaisen määrän

Lisätiedot

12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu

12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu 12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, 2nd ed., chs 16-17; Taloustieteen oppikirja, s. 87-90) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä

Lisätiedot

Kysyntä (D): hyötyfunktiot, hinta, tulot X = X(P,m) Tarjonta (S): tuotantofunktiot, hinta, panoshinta y = y(p,w)

Kysyntä (D): hyötyfunktiot, hinta, tulot X = X(P,m) Tarjonta (S): tuotantofunktiot, hinta, panoshinta y = y(p,w) 4. MARKKINOIDEN TASAPAINOTTUMINEN 4.1. Tasapainoperiaate Kysyntä (D): hyötyfunktiot, hinta, tulot X = X(P,m) Tarjonta (S): tuotantofunktiot, hinta, panoshinta y = y(p,w) Markkinat tasapainossa, kun löydetään

Lisätiedot

1 Ensimmäisen asteen polynomifunktio

1 Ensimmäisen asteen polynomifunktio Ensimmäisen asteen polynomifunktio ENNAKKOTEHTÄVÄT. a) f(x) = x 4 b) Nollakohdassa funktio f saa arvon nolla eli kuvaaja kohtaa x-akselin. Kuvaajan perusteella funktion nollakohta on x,. c) Funktion f

Lisätiedot

Verotus ja talouskasvu. Essi Eerola (VATT) Tulevaisuuden veropolitiikka -seminaari 25.09.2009

Verotus ja talouskasvu. Essi Eerola (VATT) Tulevaisuuden veropolitiikka -seminaari 25.09.2009 Verotus ja talouskasvu Essi Eerola (VATT) Tulevaisuuden veropolitiikka -seminaari 25.09.2009 Johdantoa (1/2) Talouskasvua mitataan bruttokansantuotteen kasvulla. Pienetkin erot talouden BKT:n kasvuvauhdissa

Lisätiedot

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon KA1-kurssi on ehkä mahdollista läpäistä, vaikkei osaisikaan piirtää suoraa yhtälön perusteella. Mutta muut kansiksen kurssit, no

Lisätiedot

y=-3x+2 y=2x-3 y=3x+2 x = = 6

y=-3x+2 y=2x-3 y=3x+2 x = = 6 MAA Koe, Arto Hekkanen ja Jussi Tyni 5.5.015 Loppukoe LASKE ILMAN LASKINTA. 1. Yhdistä kuvaaja ja sen yhtälö a) 3 b) 1 c) 5 d) Suoran yhtälö 1) y=3x ) 3x+y =0 3) x y 3=0 ) y= 3x 3 5) y= 3x 6) 3x y+=0 y=-3x+

Lisätiedot

7. Kaupunkien erikoistuminen Suomessa ja Euroopassa

7. Kaupunkien erikoistuminen Suomessa ja Euroopassa 25 Loikkanen / Luentomoniste III, ss. 25-32 7. Kaupunkien erikoistuminen Suomessa ja Euroopassa Sijaintiosamäärä Luonteva tapa mitata alueiden erikoistumista olisi toimialakohtainen sijaintiosamäärä (location

Lisätiedot

Riihimäen seutu. Esitys Häme-markkinoinnin päättäjätilaisuudessa 22.2.2010

Riihimäen seutu. Esitys Häme-markkinoinnin päättäjätilaisuudessa 22.2.2010 Riihimäen seutu Esitys Häme-markkinoinnin päättäjätilaisuudessa 22.2.2010 1. Seudun tulevaisuus Talousaluestrategia 2015: Väestönkasvu jatkuu, 1-1,5%/vuosi Talousalueemme on metropolialueen aluekeskus

Lisätiedot

Nollasummapelit ja bayesilaiset pelit

Nollasummapelit ja bayesilaiset pelit Nollasummapelit ja bayesilaiset pelit Kristian Ovaska HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Seminaari: Peliteoria Helsinki 18. syyskuuta 2006 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Nollasummapelit 1 2.1

Lisätiedot

Asuntojen hinnat ja kaavoitus. Tuukka Saarimaa, VATT Arvokas kaupunki 14.10.2015, Vantaa

Asuntojen hinnat ja kaavoitus. Tuukka Saarimaa, VATT Arvokas kaupunki 14.10.2015, Vantaa Asuntojen hinnat ja kaavoitus Tuukka Saarimaa, VATT Arvokas kaupunki 14.10.2015, Vantaa 1. Asuntojen alueellisista hintaeroista 2 Ei ole outoa, että Suomessa on kalliita asuntoja Pääkaupunkiseudun (Helsinki,

Lisätiedot

Luento 11. Työllisyys ja finanssipolitiikka

Luento 11. Työllisyys ja finanssipolitiikka Luento 11 Työllisyys ja finanssipolitiikka Finanssipolitiikka ja suhdannevaihtelut Kokonaiskysynnässä voimakkaita suhdanneluonteisia vaihteluja kotimaisen kysynnän vaihtelujen ja erityisesti investointien

Lisätiedot

Joensuun asuntokupla?

Joensuun asuntokupla? Joensuun asuntokupla? Author : paul Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna sanoi Yle Uutisissa 16.1.: "Asuntokupla voi olla totta Helsingin sinkuilla ja dinkuilla*." Lyhyesti hänen mielestään

Lisätiedot