Lausunto Itä-Suomen hallinto-oikeudelle Sikosalon saaren maisematyölupiin kohdentuvista valituksista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausunto Itä-Suomen hallinto-oikeudelle Sikosalon saaren maisematyölupiin kohdentuvista valituksista"

Transkriptio

1 Tekninen lautakunta Lausunto Itä-Suomen hallinto-oikeudelle Sikosalon saaren maisematyölupiin kohdentuvista valituksista 346/ /2014, 159/ /2014, 154/ /2014, 156/ /2014, 157/ /2014, 155/ /2014, 160/ /2014, 345/ /2014, 359/ /2014 TEKLA 74 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki, puh Kaavasuunnittelija Tuula Vuorinen, puh Liite Lappeenrannan seudun luonnonsuojeluyhdistys ry:n ja Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri ry:n valitukset Lappeenrannan teknisen lautakunnan päätöksistä 1) 346/ /2014, ) 159/ /2014, ) 154/ /2014, ) 156/ /2014, ) 157/ /2014, ) 155/ /2014, ) 160/ /2014, ) 345/ /2014, ) 359/ /2014, Oheismateriaalina jaetaan toimenpidealueen sijaintikartta, ote ajantasayleiskaavasta ja määräyksistä. Hakemukset liitteineen ovat nähtävänä kokouksessa. Pyydettynä lausuntona Lappeenrannan kaupungin tekninen lautakunta toteaa seuraavaa. Lausunnossa otetaan kantaa valittajien vaatimuksiin ja keskeisiin väitteisiin. 1) Valituksessa esitetään, että valituksenalaiset maisematyöluvat käsiteltäisiin yhtenä kokonaisuutena. Maankäyttö- ja rakennuslain, jäljempänä MRL, momentin mukaan säännökset rakennuslupamenettelystä koskevat soveltuvin osin myös maisematyölupamenettelyä. MRL 131 :n mukaisesti hakijan on lupahakemuksen jättäessään todistettava hallitsevansa kiinteistöä. Maanomistaja voi samalla kertaa hakea maisematyölupaa useammalle samassa kunnassa omistamalleen tilalle.

2 Jotain aluekohtaista, esimerkiksi tietyn kaupunginosan kiinteistöt käsittävää maisemalupamenettelyä ei ole olemassa. Yksittäisellä maanomistajalla on oikeus hakea tai olla hakematta maisematyölupaa riippumatta muiden maanomistajien toiminnasta. Viranomainen ei voi käsitellä eri maanomistajien hakemuksia minään yhtenä tai yhteisenä asiana. Jokainen hakemus käsitellään omanaan ja jokaiseen hakemukseen annetaan oma päätös. Päätösharkinnassa ja asian ratkaisemisessa viranomainen voi ja sen toki tuleekin huomioida yleisiä ja alueellisia seikkoja ja näkökulmia. Lupamenettelyyn kuuluukin muun ohessa naapurikiinteistöjen omistajien kuulemien. Sikosalossa tehtävien hakkuiden kokonaisvaikutusta on lautakunnan työskentelyn helpottamiseksi havainnollistettu esittämällä yleiskaavan karttaotteessa mihin osiin saarta eri maanomistajien hakemat hakkuut sijoittuisivat. MRL:n mukainen maanomistajakohtainen lupakäsittely myös varmistaa maanomistajien tasapuolisen kohtelun ja oikeusturvan. Yksittäiseen tilan maisemalupahakemukseen mahdollisesti kohdistuva valitus ei tällöin hidasta tai estä muiden maanomistajien maisematyöluvan vaativia hankkeita. Vaatimus maisemalupien käsittelystä yhtenä kokonaisuutena on siten lakiin perustumaton. Hallinto-oikeus voi toki hyväksyä tämän yhden valitusasiakirjan valitukseksi jokaiseen valituskirjelmässä mainittuun maisemalupaan mutta hallinto-oikeuden tulee käsitellä jokainen asia omana asianaan ja antaa kustakin asiasta sitä koskeva itsenäinen päätös. Edellä kerrotuin perustein Sikosalon yhdeksää (9) maisematyölupahakemusta ei missään vaiheessa ole yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Maisematyölupahakemukset ja lupien myöntämisedellytykset on arvioitu erikseen kunkin hakemuksen kohdalla. Lupaviranomainen Lappeenrannan tekninen lautakunta on toiminut lupamenettelyssä lain edellyttämällä tavalla. Vaatimus maisemalupien käsittelystä yhtenä kokonaisuutena on hylättävä lakiin perustumattomana. 2) Valituksessa vaaditaan, että myönnetyt maisematyöluvat kumotaan, koska a) ne ovat ristiriidassa Lappeenrannan Läntisen saariston osayleiskaavan MU-sisällön ja suositusten kanssa.

3 Läntisen saariston osayleiskaavasta on hyväksytty ympäristöministeriössä kaavakartta ja -määräykset. Yleiskaavan selostus on niitä täydentävä, oikeusvaikutukseton liite. Kaavassa MU-alue varataan maa- ja metsätalouden harjoittamiseen ja ulkoiluun. Yleiskaavan suositukset MU-alueella enimmillään 1 hehtaarin kokoisista aukkohakkuista, rantametsien 30 metrin suojavyöhykkeistä sekä harvennushakkuiden suosimisesta avohakkuiden sijaan velvoittavat oikeusvaikutteisina kaupunkia, mutta eivät yksityisiä metsänomistajia. Suositukset eivät estä yli-ikäisten puiden kaatamista ja korvaamista uusilla taimilla eikä metsän raivausta. Tältä osin Sikosaloon haetut hakkuut eivät ole miltään osin voimassa olevan yleiskaavan vastaisia. Koska maisematyölupia koskevien hakemukset ja niissä esitetyt toimenpiteet eivät ole kaavan oikeusvaikutteisten määräysten vastaisia, lupaviranomaisella ei ole ollut oikeutta eikä perustetta olla hyväksymättä yksityisten maanomistajien maisematyölupahakemuksia. Todetaan, että kaavan suositustenkin lähtökohtana on pidettävä tervettä ja elinkelpoista puustoa ja sen säilyttämistä, suositusten mukaisesti. Koska kyseessä on kirjanpainajien vahingoittama tai pilaama puusto, kaavan suositustenkaan lähtökohtana ei voi olla tällaisen puuston säilyttämisvelvollisuus. Hakija on vastuussa lupahakemuksessa antamiensa tietojen oikeellisuudesta. Lupavalmistelussa ei siten ole pidetty tarpeellisena vaatia tarkempia selvityksiä kirjanpainajan esiintymisestä Sikosalon saarella. Tekninen lautakunta myönsi Sikosalon metsänomistajille haetut maisematyöluvat hakemuksessa annettujen tietojen perusteella. Lupaviranomaisella ei ole ollut perustetta epäillä hakijoiden selvitysten oikeellisuutta tai riittävyyttä liittyen kirjanpainajatuhoihin. On ymmärrettävää ja omistajien kannalta perusteltua pyrkiä tällaisia vahinkoja mahdollisuuksien mukaan rajoittamaan. 2) Valituksessa vaaditaan, että myönnetyt maisematyöluvat kumotaan, koska b) maisemalupapäätöksissä ei perustella uudishakkuiden tarvetta ja suunniteltuja metsänkäsittelytapoja. Lappeenrannan seudun ympäristötoimen lausunnon suositukset ympäristöselvityksen teettämiseksi Sikosalosta ja 20 metrin suojavyöhykkeen jättämisestä rantaan eivät olleet teknisen lautakunnan ehtoja maisematyölupien myöntämiselle. Koska kyseessä ovat ainoastaan suositukset, eivät ehdot, on maisematyöluvat voitu myöntää ilman, että ehdoissa olisi vaadittu ympäristöselvityksen teettämistä Sikosalosta.

4 Lupavalmistelussa ei ole otettu kantaa siihen, voisiko haettujen toimenpiteiden sijaan Sikosalon metsät käsitellä myös muilla, vaihtoehtoisilla tavoilla. Lupavalmistelussa ja lautakuntakäsittelyssä on otettu kantaa vain siihen, onko hakemus lainmukainen ja onko luvan myöntämiselle täten riittävät perusteet. Haettujen hakkuiden kieltämiseen Sikosalossa ei ole perusteita. Lappeenrannan seudun luonnonsuojeluyhdistys ja Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri eivät ole jättäneet hakemuksista lausuntoja lupavalmistelun aikana, ennen päätöksentekoa. Järkevästä metsänhoidosta on olemassa useita erilaisia näkemyksiä eikä teknisellä lautakunnalla ei ole riittävää valmiutta kattavasti arvioida eri metsänhoidollisia menetelmiä. Lupaviranomaisella ei ole myöskään velvollisuutta tällaisiin arviointeihin. Lautakunta arvioi hakemuksen osalta ainoastaan sen, täyttyvätkö luvan myöntämisen edellytykset riittävällä tavoin. Metsän omistajalla on lähtökohtaisesti oikeus valita toimenpide, johon hän hakee lupaa omistamalleen alueelle. Koska Lappeenrannan seudun luonnonsuojeluyhdistyksen ja Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri eivät ole asioissa jättäneet lausuntoja ennen teknisen lautakunnan päätöksentekoa, ei lupaviranomaisella ole ollut edes teoreettista mahdollisuutta huomioida lupavalmistelussa tai päätöksenteossa Lappeenrannan seudun luonnonsuojeluyhdistys ja Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin näkemyksiä metsänhoidosta ko. alueilla. Kirjanpainajaselvitysten ja METSO-kartoitusten esittäminen maisematyölupaa hakevalle maanomistajalle ei kuulu lupaesitystä valmistelevan kaavoituksen tai lupapäätöksen tekevän teknisen lautakunnan tehtäviin eikä vastuisiin. Valituksessa mainitun kirjanpainajaselvityksen teettäminen Sikosalosta ei siis kuulu lupaviranomaisen tehtäviin eikä velvollisuuksiin. Metsänomistaja voi halutessaan tarjota metsäänsä METSO-ohjelmaan ottamalla yhteyttä joko paikalliseen Suomen metsäkeskuksen alueyksikköön tai ELY-keskukseen. Asiantuntija arvioi paikan päällä metsän soveltumisen METSO-ohjelmaan sen sisältämien elinympäristöjen ja luonnon monimuotoisuudelle tärkeiden rakennepiirteiden perusteella. Maisematyöluvilla haettujen toimenpiteiden vaikutuksia Pien-Saimaan tilaan ei ole arvioitu kaavoituksen lupavalmistelussa tai teknisessä lautakunnassa. Lappeenrannan kaupungin ympäristötarkastaja Toni Pöntelinin mukaan yksittäiset hakkuut eivät

5 kuitenkaan voi vaarantaa Pien-Saimaan tilaa (ks. artikkeli Lappeenrannan Sikosaloon suunniteltuja hakkuita vastustetaan, YLE Etelä-Karjala ). Metsänhakkuiden taustalla on usein muiden perusteiden lisäksi myös maanomistajien halu saada omistamistaan metsistä tuloja. Maisematyöluvan ehtoja asetettaessa on huomioitava alueen maanomistajien tasapuolinen kohtelu. Maisematyöluvassa asetettujen ehtojen on oltava samoja kaikille Pien-Saimaan ranta-alueiden metsänomistajille. Eri maanomistajille asetettavat erilaiset ehdot olisivat vastoin maanomistajien tasavertaista kohtelua. Omistajalla on oikeus päättää kiinteistöstään ja tehdä siellä tarpeelliseksi harkitsemiaan toimenpiteitä lain määräyksiä noudattaen ja tarvittavat luvat hakien. Lakiin perustumattomien rajoitusten asettaminen kiinteistön omistajille kiinteistön käytössä olisi myös vastoin perustuslain antamaa omaisuuden suojaa. Perustuslain 15 1 momentin mukaan jokaisen omaisuus on turvattu. Muiden alueen maanomistajien metsänhoitoon ei lautakunta pysty ottamaan kantaa. Teknisen lautakunnan vastuulla ei ole laatia koko saaren kattavaa metsänhoitosuunnitelmaa Sikosaloon. Maanomistajat hakevat itse maisematyölupaa, jos kokevat sen tarpeelliseksi. Hallintolaki 31 : viranomainen huolehtii riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot sekä selvitykset. Sikosalon lupahakemusten kohdalla näin on toimittu. Lautakunnalla ja valmistelussa on ollut riittävät tiedot päätöksentekoa varten. Rantametsien hakkuiden suojaetäisyyksien määrittelyssä on noudatettu Metsäkeskus Tapion hyvän metsänkäsittelyn ohjeita metriä suurempia rantametsien suojaetäisyyksiä ei maisematyöluvissa pystytä asettamaan, koska niille ei ole erityisiä perusteita. Hakkuut eivät kuitenkaan missään ulotu rantaan asti. Metsänomistajalla on oikeus saada taloudellista tuottoa omistamastaan metsästä. Lupaviranomaisella ei ole velvollisuutta eikä myöskään oikeutta estää alueen käyttämistä metsätalouden tarpeisiin esimerkiksi tekemällä perusteettoman kielteisen maisematyölupapäätöksen tilanteessa, jossa lain mukaista estettä luvan myöntämiselle ei ole olemassa. Yksityisen maanomistajan toimintaa on lupamenettelyn keinoin vaikeata ja perusteetonta rajoittaa jos toiminta on lainmukaista. Sikosalossa ei ole perusteita rajoittaa metsänhakkuita ja maanmuokkausta.

6 Lappeenrannan seudun ympäristötoimen suositus teettää luontoselvitys alueelta on suositus eikä velvoita maanomistajaa. Maanomistajat saavat itse päättää, kokevatko he luontoselvityksen teettämisen alueelta tarpeelliseksi. Lappeenrannan kaupunki ei voi velvoittaa maanomistajia luontoselvitysten teettämiseen. Lappeenrannan kaupungilla ei ole tarvetta teettää alueella luontoselvitystä, koska alueen maankäyttöön ei ole tiettävästi tulossa muutoksia. Luontoselvityksen tekijäksi ja / tai maksajaksi pitäisi saada jokin kaupungin ulkopuolinen taho. Kaupunki ei toki tällaisten selvitysten tekemistä vastustaisi. Toisin kuin Lappeenrannan luonnonsuojelupiiri ja Etelä-Karjalan luonnonsuojeluyhdistys valituksessaan väittävät, Sikosalon hakkuut eivät aiheuta pysyvää haittaa alueen kaupunki- tai maisemakuvalle. Hakkuista aiheutuva haitta maisemakuvassa on ainoastaan tilapäinen, sillä saarella hakatut metsät uudistuvat hakkuiden jälkeen nopeasti. Yleiskaavan kaavamerkinnästä, maa- ja metsätalousvaltainen alue, ulkoilun ohjaamistarvetta tai ympäristöarvoja (MU) huolimatta Sikosaari ei kuulu kaupungin virallisten retkeilyalueiden joukkoon. Pääkäyttötarkoitus alueella on metsätalous vaikka kaava mahdollistaa myös ulkoilun alueella. Saaren käyttö retkeilyyn ja ulkoiluun on huomioitu siinä, että myönnettyjen maisematyölupien ehdoissa määrätään korjaamaan hakkuutähteet pois vakiintuneilta poluilta. Maisematyölupahakemusten valmistelussa tai lautakuntakäsittelyssä ei puututa metsänhoidollisiin toimenpiteisiin. Lupahakemuksen saapuessa kaavoituksen valmisteluun, valmistelija voi joko laittaa hakemuksen sellaisenaan vireille tai pyytää hakijaa täydentämään joitain hakemuksesta mahdollisesti puuttuvia tietoja. Lupavalmistelija ei voi esittää muutostoiveita hakemuksen sisältöön. Jos hakija haluaa muuttaa hakemuksen sisältöä aiempaan hakemukseen verrattuna merkittävästi, on tehtävä uusi hakemus. Tällöin asia laitetaan uudelleen vireille ja naapurit kuullaan uudelleen. Tekninen lautakunta arvioi saamansa aineiston, muun muassa saatujen lausuntojen, kaavoituksen hakemuksesta antaman lausunnon sekä päätösehdotuksen muun esittelytekstin perusteella ovatko päätösehdotus ja siihen liittyvät perustelut asianmukaisia ja onko luvan myöntämiselle riittävät edellytykset. Päätöksenteon perusteet ilmenevät siis päätösehdotusten esittelytekstistä sekä jaettavasta oheismateriaalista. Tämän on kuntalain mukainen, tavanomainen asioiden käsittely- ja

7 päätöksentekotapa kunnallisessa toimielimessä ja täyttää hallintolain vaatimukset päätösten perustelemisesta. Sikosalon tapauksessa lautakunta piti lupahakemuksia asianmukaisina ja myönsi haetut maisematyöluvat. Teknisen lautakunnan päätökset on perusteltu kunnallishallinnossa tavanomaisella ja myös hallintolain edellyttämällä tavalla. Edellä esitetyin perustein ja asiassa muutoin ilmenneiden seikkojen ja toimitettujen selvitysten perusteella, Lappeenrannan tekninen lautakunta toteaa, että maisematyölupia koskevat päätökset eivät ole syntyneet virheellisessä järjestyksessä, viranomaiset eivät ole ylittäneet toimivaltaansa eivätkä päätökset muutoinkaan ole lainvastaisia. Tekninen lautakunta vaatii, että Lappeenrannan seudun luonnonsuojeluyhdistys ry:n ja Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri ry:n valitukset Itä-Suomen hallinto-oikeudessa on hylättävä kaikilta osin. Tj Tekla Tekninen lautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon Itä-Suomen hallinto-oikeudelle. Käydyn keskustelun aikana Virpi Junttila esitti seuraavaa: "Lausuntoa ei anneta. Lausunnossa viitataan ympäristötoimen antamien virallisten suositusten sijaan yksittäisen virkamiehen Ylelle antamaan haastatteluun liittyen rantojen suojavyöhykkeeseen. Lausunnossa myös annetaan virheellisesti ymmärtää että maisematyölupa johon tehty valitus viittaa, käsittäisi pelkästään metsiä joilla on kirjanpainajatuhovaara, mikä ei ole totta. Nämä muotoilut eivät kuulu asianmukaisesti tehtyyn lausuntoon." Esitystä ei kannatettu ja se raukesi. Hyväksyttiin teknisen johtajan ehdotus. Virpi Junttila jätti rauenneen esityksensä mukaisen eriävän mielipiteen.

Maisematyölupahakemus 442 Lappeen Lavolan kylän tilalle Sikosalo RN:o 1:414, Heikki Noro

Maisematyölupahakemus 442 Lappeen Lavolan kylän tilalle Sikosalo RN:o 1:414, Heikki Noro Tekninen lautakunta 430 26.11.2014 Maisematyölupahakemus 442 Lappeen Lavolan kylän tilalle Sikosalo RN:o 1:414, Heikki Noro 346/10.03.00.12/2014 TEKLA 430 Valmistelija / lisätiedot: Kaupunginarkkitehti

Lisätiedot

Esittelijä: Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Leimi Pasi

Esittelijä: Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Leimi Pasi Yksityishenkilöille 410 Hartikkalan kylän tilalle Mäkelä RN:o 1:111 myönnetyn maisematyöluvan poistaminen aiheettomana (asiavirheen korjaaminen hallintolain 50 ja 52 :ien mukaisesti) Liittyy asiahallinnan

Lisätiedot

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri ry:n oikaisuvaatimus koskien teknisen lautakunnan päätöstä 18.4.2012 157

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri ry:n oikaisuvaatimus koskien teknisen lautakunnan päätöstä 18.4.2012 157 Tekninen lautakunta 212 12.06.2013 Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri ry:n oikaisuvaatimus koskien teknisen lautakunnan päätöstä 18.4.2012 157 750/10.03.01.10.00/2013 TEKLA 212 Valmistelija/lisätiedot:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 21. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 21. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 07.02.2013 Sivu 1 / 1 4922/10.03.00/2012 21 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle uudisrakennuslupaa koskevasta valituksesta, kiinteistö 49-12-14-2, Revontulentie 1, 02100

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Poikkeaminen (LTK) / Lamperila, 419-3-117 (Suovunniementie 131) Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut

Lisätiedot

Asemakaavan ja tonttijaon muutos 56 Myllymäki, kortteli 19, tontti 8-10

Asemakaavan ja tonttijaon muutos 56 Myllymäki, kortteli 19, tontti 8-10 Tekninen lautakunta 100 01.04.2015 Kaupunginhallitus 154 07.04.2015 Kaupunginhallitus 284 06.07.2015 Asemakaavan ja tonttijaon muutos 56 Myllymäki, kortteli 19, tontti 8-10 588/10.02.03.00/2014 TEKLA 100

Lisätiedot

Ehdotus Esittelijä: Kimmo Hagman, tekninen johtaja. Tekninen lautakunta päättää myöntää haetun poikkeamisluvan.

Ehdotus Esittelijä: Kimmo Hagman, tekninen johtaja. Tekninen lautakunta päättää myöntää haetun poikkeamisluvan. Puumala Ote pöytäkirjasta 5/2015 1 (5) 48 Poikkeamislupa / Barthelet Philippe ja Ritva PuuDno-2015-315 Valmistelija / lisätiedot: Kimmo Hagman kimmo.hagman@puumala.fi Liitteet 1 Barthelet2015.pdf (Salassa

Lisätiedot

Maankäyttö ja rakennuslain muutos sekä kaavojen oikeusvaikutukset metsätaloudessa

Maankäyttö ja rakennuslain muutos sekä kaavojen oikeusvaikutukset metsätaloudessa Maankäyttö ja rakennuslain muutos sekä kaavojen oikeusvaikutukset metsätaloudessa Ajankohtaista kaavoituksessa Suomen metsäkeskuksen kaavoituskoulutus metsäalan toimijoille Niina Riissanen 7.4.2017 10.4.2017

Lisätiedot

Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle

Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle Kaupunkikehityslautakunta 24 28.06.2017 Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle 456/10.03.00.02/2017 KAKEL 24 Esittelijä: Toimialajohtaja Pasi Leimi,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 143. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 143. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 08.05.2017 Sivu 1 / 1 94/2015 10.02.02 143 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle Finnoon osayleiskaavan hyväksymistä koskevasta valituksesta Valmistelijat / lisätiedot: Mauri

Lisätiedot

Maisematyöluvat. Pohjois-Savon ELY keskus/leila Kantonen

Maisematyöluvat. Pohjois-Savon ELY keskus/leila Kantonen Maisematyöluvat Pohjois-Savon ELY keskus/leila Kantonen 10.3.2015 Maisematyölupavelvollisuus Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 128 :n 1 momentin 1 kohdan mukaan maisemaa muuttavaa rakennustyötä, puiden

Lisätiedot

Tekninen lautakunta

Tekninen lautakunta Tekninen lautakunta 354 29.10.2014 Maisematyölupahakemus Mustolaan, Pelkolan kylän tiloille Koivumäki RN:o 1:136 ja Kuusela RN:o 1:76 sekä Karhulan kylän tiloille Uutela RN:o 2:6 ja Uusmäki RN:o 1:15,

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 )

Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 ) Kunnanhallitus 301 03.11.2014 Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 ) 3564/11.111/2014 KHALL 301 Hakija Nimi Moilanen Jorma Osoite Palokankaantie 45, 92400 Ruukki

Lisätiedot

Maisematyöluvat. KAAVOITUS JA METSÄTALOUS Pori 9.1.2014

Maisematyöluvat. KAAVOITUS JA METSÄTALOUS Pori 9.1.2014 Maisematyöluvat KAAVOITUS JA METSÄTALOUS Pori 9.1.2014 130 Lupamenettelyn perusteet Rakennusluvan, toimenpideluvan, purkamisluvan ja maisematyöluvan ratkaisee kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Maisematyölupa

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi

Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi Tekninen lautakunta 258 06.08.2014 Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi 859/00.04.00/2014 TEKLA 258 Valmistelija/lisätiedot: kaupungingeodeetti Kari Hartikainen,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 27.03.2017 Sivu 1 / 1 334/2017 10.02.03 94 Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle määräajan palauttamista koskevan hakemuksen johdosta Valmistelijat / lisätiedot: Mauri Hämäläinen,

Lisätiedot

Lausunnon antamisen määräaika on 15.1.2016. Lausuntopyyntö ja valitus ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Lausunnon antamisen määräaika on 15.1.2016. Lausuntopyyntö ja valitus ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa. Kaupunginhallitus 10 11.01.2016 Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle valitukseen koskien valtuuston päätöstä vuoden 2016 talousarvion hyväksymisestä Poikeluksen päiväkodin sulkemisen osalta / Koskela

Lisätiedot

Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1067/ /2017 Maisematyölupahakemus 405 Armilan kylän LPR 405 tilalle RN:o 12:2 (Höltänmäki)

Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1067/ /2017 Maisematyölupahakemus 405 Armilan kylän LPR 405 tilalle RN:o 12:2 (Höltänmäki) Maisematyölupa 405 Armilan kylän tilalle LPR 405 RN:o 12:2 Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1067/10.03.00.09/2017 Maisematyölupahakemus 405 Armilan kylän LPR 405 tilalle RN:o 12:2 (Höltänmäki) Esittelijä:

Lisätiedot

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 )

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) Kunnanhallitus 79 10.03.2014 Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) 3390/11.111/2014 KHALL 79 Hakija Nimi Eeva ja Paavo Runtti Osoite Lodentie

Lisätiedot

MEKA-hanke. Alustavia huomioita hankkeesta Harry Berg

MEKA-hanke. Alustavia huomioita hankkeesta Harry Berg MEKA-hanke Alustavia huomioita hankkeesta 4.1.2016 Harry Berg Hankkeen lähtökohdat Metsämaa kaavoituksessa (MEKA) hankkeen tarkoituksena on kehittää kaavoitusta ja sen ohjausta metsämaahan kohdistuvan

Lisätiedot

Metsänomistajan kaavoitusapu

Metsänomistajan kaavoitusapu 23 Lorem ipsum sit amet dolor estres con consequeter lorem ipsum ces lorem ipsum sit amet dolor estares. Metsänomistajan kaavoitusapu Tapio Oy 4.11.2016 1 Metsänomistajan kaavoitusapu Sisällys 1. Metsänomistaja

Lisätiedot

Suomen metsäkeskus. Pirkanmaan alueyksikkö. Julkiset palvelut / rahoitus- ja tarkastus

Suomen metsäkeskus. Pirkanmaan alueyksikkö. Julkiset palvelut / rahoitus- ja tarkastus Suomen metsäkeskus Pirkanmaan alueyksikkö Julkiset palvelut / rahoitus- ja tarkastus Metsälaki ja lain valvonta kaavoitusalueiden metsien käsittelyssä Reijo Suninen, esittelijä UKK-instituutti 18.4.2013

Lisätiedot

LAUSUNTO 1 (6) Itä-Suomen hallinto-oikeuden lausuntopyyntö , lähete nro 149/16, Dnro 02489/15/4105

LAUSUNTO 1 (6) Itä-Suomen hallinto-oikeuden lausuntopyyntö , lähete nro 149/16, Dnro 02489/15/4105 LAUSUNTO 1 (6) Luonnos 16.2.2016 1164/10.02.05.00/2015 Itä-Suomen hallinto-oikeus PL 1744 70101 KUOPIO Viite Itä-Suomen hallinto-oikeuden lausuntopyyntö 8.1.2016, lähete nro 149/16, Dnro 02489/15/4105

Lisätiedot

Kaavoituksen metsäapu

Kaavoituksen metsäapu 23 Lorem ipsum sit amet dolor estres con consequeter lorem ipsum ces lorem ipsum sit amet dolor estares. Kaavoituksen metsäapu Tapio Oy 24.1.2018 1 Kaavoituksen metsäapu Sisällys 1. Metsät kunnan elinvoimatekijänä

Lisätiedot

Käytännön esimerkkejä kaavoituksen vaikutuksista toimijaan. Janne Soimasuo Ympäristöpäällikkö. Metsä Group

Käytännön esimerkkejä kaavoituksen vaikutuksista toimijaan. Janne Soimasuo Ympäristöpäällikkö. Metsä Group Käytännön esimerkkejä kaavoituksen vaikutuksista toimijaan Janne Soimasuo Ympäristöpäällikkö 1 12.11.2015 Kaavoitustilanne ja tietojen saanti Kaavatietojen ajantasainen saatavuus puutteellista: yleis-

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto hallinto-oikeudelle iltapäivätoiminnan erityisavustuksen palauttamista koskevassa asiassa

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto hallinto-oikeudelle iltapäivätoiminnan erityisavustuksen palauttamista koskevassa asiassa 17.05.2017 Sivu 1 / 1 3385/2016 05.10.00 100 Lausunto hallinto-oikeudelle iltapäivätoiminnan erityisavustuksen palauttamista koskevassa asiassa Valmistelijat / lisätiedot: Miia Loisa-Turunen, puh. 050

Lisätiedot

Metsätalous ja kaavoitus Suomen metsäkeskus

Metsätalous ja kaavoitus Suomen metsäkeskus Metsätalous ja kaavoitus Suomen metsäkeskus Mika Salmi, Projektipäällikkö 10.10.2017 Metsätalous ja kaavoitus hanke Suomen metsäkeskus Hankeaika on 1.3.2017 31.12.2018 Hanke tukee Kansallisessa metsästrategiassa

Lisätiedot

ÄHTÄRIN KAUPUNKI NÄHTÄVÄKSI ASETETTAVAT VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSET AJALTA

ÄHTÄRIN KAUPUNKI NÄHTÄVÄKSI ASETETTAVAT VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSET AJALTA ÄHTÄRIN KAUPUNKI 21.08.2017 NÄHTÄVÄKSI ASETETTAVAT VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSET AJALTA 13. -20.8.2017 ruokapalvelupäällikkö Eija Paavola P~ätöspvm 18.08.2017 20/2017 Asiaotsjkko Sijaisen määrä~minen/ruokapalvelut

Lisätiedot

Rantapoikkeamiset kunnalla entä vastuu? Tuire Nurmio Turun hallinto-oikeus

Rantapoikkeamiset kunnalla entä vastuu? Tuire Nurmio Turun hallinto-oikeus Rantapoikkeamiset kunnalla entä vastuu? Tuire Nurmio Turun hallinto-oikeus 14.6.2016 Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen myös uuden rakennuksen rakentamiseen ranta-alueella,

Lisätiedot

MRL:n toimivuusarviointi 2011-2013

MRL:n toimivuusarviointi 2011-2013 Kaavoitus ja metsien käsittely MRL:n toimivuusarviointi 2011-2013 MRL tuli voimaan 1.1.2000 Arvioitu vuosina 2001 ja 2002 sekä 2005 HO: Ympäristöministeriö toteuttaa maankäyttö- ja rakennuslain uuden kokonaisarvioinnin

Lisätiedot

Päätös oikaisuvaatimuksesta koskien veneiden talvisäilytyskentän määräaikaista lupaa

Päätös oikaisuvaatimuksesta koskien veneiden talvisäilytyskentän määräaikaista lupaa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 887/10.03.00.03/2016 77 Päätös oikaisuvaatimuksesta koskien veneiden talvisäilytyskentän määräaikaista lupaa Rakennustarkastaja Petri Ojanen 9.11.2016: Raision

Lisätiedot

Mitä on hyvä hallintomenettely lastensuojeluasioissa?

Mitä on hyvä hallintomenettely lastensuojeluasioissa? Mitä on hyvä hallintomenettely lastensuojeluasioissa? 1. Huostaanottohakemus Hyvä hallintomenettely hyvä hallintolainkäyttömenettely 2. Tuomioistuimen lupa lapsen tutkimiseen Riitta Eskola Hallinto-oikeustuomari,

Lisätiedot

YLEISKAAVA METSÄTALOUDEN OHJAAJANA Kaavoituksen vaikutukset Etelä-Suomen metsätalouteen Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää

YLEISKAAVA METSÄTALOUDEN OHJAAJANA Kaavoituksen vaikutukset Etelä-Suomen metsätalouteen Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää YLEISKAAVA METSÄTALOUDEN OHJAAJANA Kaavoituksen vaikutukset Etelä-Suomen metsätalouteen 29.8.2013 Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää HYVINKÄÄ Pohjois-Uudenmaan seutukeskus Asukkaita 46 000 60 km

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 220 Asianro 5398/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-510-10-33 Va. yleiskaavajohtaja Matti Asikainen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa

Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa Alueidenkäytön ajankohtaispäivä 19.4.2017 27.3.2017 Maankäyttö- ja rakennuslaki lyhyesti Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) on alueiden käyttöä ja suunnittelua

Lisätiedot

4 Lausunnon antaminen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle Matti Heikkilän valituksen johdosta jätteenkuljetusjärjestelmään liittyvässä

4 Lausunnon antaminen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle Matti Heikkilän valituksen johdosta jätteenkuljetusjärjestelmään liittyvässä TEKNINEN: 805 /2013 1 4 Lausunnon antaminen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle Matti Heikkilän valituksen johdosta jätteenkuljetusjärjestelmään liittyvässä asiassa Rovaniemen kaupungin teknisen lautakunnan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 4728/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 4728/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2018 1 (1) 49 Asianro 4728/10.03.00.00/2018 Oikaisuvaatimukset / 297-32-193-4 / Puustilantie 10 / Tarkastusarkkitehdin rakennuslupapäätös 21.5.2018 393, D 18-416-R / kaksi

Lisätiedot

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen näkökulmasta Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö 30.8.2013 ELY:n tehtäviä (kytkös metsiin) Alueidenkäyttö, yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu Hyvän hallintopäätöksen sisältö Lakimies Marko Nurmikolu Hallintopäätöksen sisältö Hallintolain 44 (Päätöksen sisältö) Kirjallisesta päätöksestä on käytävä selvästi ilmi: 1) päätöksen tehnyt viranomainen

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 1 ASIA HAKIJA ON Kuusamo-työhönvalmennuskeskus ry:n ympäristöluvan rauettaminen, Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

3 MAISEMATYÖLUPAHAKEMUS JOUTSENON KYLÄN 535 TILALLE RN:O 23:100 TORNATOR OY

3 MAISEMATYÖLUPAHAKEMUS JOUTSENON KYLÄN 535 TILALLE RN:O 23:100 TORNATOR OY Tekninen lautakunta 446 30.12.2009 Tekninen lautakunta 24.02.2010 3 MAISEMATYÖLUPAHAKEMUS JOUTSENON KYLÄN 535 TILALLE RN:O 23:100 TORNATOR OY 524/721/2009 TEKLA 446 Oheismateriaalina jaetaan Suunnitelmakartat

Lisätiedot

kuusi kpl / yli 10 kpl mänty kpl / yli 10 kpl muu kpl muu kpl / yli 10 kpl

kuusi kpl / yli 10 kpl mänty kpl / yli 10 kpl muu kpl muu kpl / yli 10 kpl Äänekosken kaupunki Tekninen ja ympäristötoimi Saapunut /Merkitty puhelintietojen perusteella / 20 ILMOITUS PUIDEN KAADOSTA VÄHÄISENÄ TOIMENPITEENÄ HAKEMUS PUIDEN KAADON KATSELMUKSESTA VÄHÄISYYDEN ARVIOIMISEKSI

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 2539/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 2539/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/2016 1 (1) 138 Asianro 2539/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 411-5-192 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Kiinteistölle

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta 126. Korkein hallinto-oikeus , taltio 1170, Dnro 2173/1/14

Rakennus- ja ympäristölautakunta 126. Korkein hallinto-oikeus , taltio 1170, Dnro 2173/1/14 Rakennus- ja ympäristölautakunta 126 25.08.2015 Rakennusvalvonnan ilmoitusasioita Rakennus- ja ympäristölautakunta 126 Rakennus- ja ympäristölautakunnalle tiedoksi saatetaan seuraavat päätökset ja asiat:

Lisätiedot

Poikkeamislupa 5 Leirin kaupunginosan korttelin 71 tontille 1, ES Kiinteistöbond Oy

Poikkeamislupa 5 Leirin kaupunginosan korttelin 71 tontille 1, ES Kiinteistöbond Oy Tekninen lautakunta 131 05.04.2017 Poikkeamislupa 5 Leirin kaupunginosan korttelin 71 tontille 1, ES Kiinteistöbond Oy 1261/10.03.00.02/2016 TEKLA 131 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginarkkitehti Maarit

Lisätiedot

Ryhtyminen MRL 182 :n mukaisiin toimenpiteisiin/ Seinäke/ Anna-Liisa Välske

Ryhtyminen MRL 182 :n mukaisiin toimenpiteisiin/ Seinäke/ Anna-Liisa Välske Ympäristölautakunta 5 20.01.2011 Ympäristölautakunta 14 08.02.2011 Ympäristölautakunta 13 05.02.2013 Ympäristölautakunta 24 12.03.2013 Ympäristölautakunta 15 04.03.2014 Ryhtyminen MRL 182 :n mukaisiin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 33. Rakennuslautakunta 28.02.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 33. Rakennuslautakunta 28.02.2013 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 28.02.2013 Sivu 1 / 1 6440/10.03.00/2011 33 Selityksen antaminen Korkeimmalle hallinto-oikeudelle vastaavan työnjohtajan hyväksymisen peruuttamista koskevasta valituksesta, lupatunnus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 05.09.2016 Sivu 1 / 1 4941/2015 10.02.03 270 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle Puustellinmäki, asemakaavan muutos 110517, hyväksymistä koskevasta valituksesta Valmistelijat

Lisätiedot

KAAVOITTAJAN VASTINEET RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA SAARISJÄRVELLÄ ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN

KAAVOITTAJAN VASTINEET RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA SAARISJÄRVELLÄ ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN KAAVOITTAJAN VASTINEET RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA SAARISJÄRVELLÄ ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN Kaakkois-Suomen Ely-keskus Haettu kaavamuutos on ristiriidassa rantojen säästämistä koskevan tavoitteen

Lisätiedot

Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi Kaupunginhallitus 237 19.05.2014 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle UPM Kymmene Oyj:n hakemukseen Itä-Suomen aluehallintoviraston päätöksessä nro 66/10/2 asetetun määräajan pidentämiseksi 507/11.01.01.01/2014

Lisätiedot

Poikkeamislupa 444 Lensulan kylän tilasta Surmamäki RN:o 4:67 muodostettavalle määräalalle

Poikkeamislupa 444 Lensulan kylän tilasta Surmamäki RN:o 4:67 muodostettavalle määräalalle Poikkeamislupa 444 Lensulan kylän tilasta Surmamäki RN:o 4:67 muodostettavalle määräalalle Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1224/10.03.00.02/2017 Esittelijä: Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja

Lisätiedot

MUISTIO. Maastokatselmus kiinteistöllä Jara

MUISTIO. Maastokatselmus kiinteistöllä Jara 24.01.2018 MUISTIO Maastokatselmus 24.01.2019 kiinteistöllä 418 425 7 136 Jara 1. Aihe Naapurien kuulemisen yhteydessä pyydettiin järjestämään Sarapiston Kuokkalan asukasyhdistyksen puheenjohtajan Eero

Lisätiedot

Hakemus on jätetty

Hakemus on jätetty Ympäristölautakunta 114 24.08.2016 Ympäristölautakunta 15 25.01.2017 Ympäristölautakunta 180 26.09.2017 Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle koskien tilalle 78-402-1-42, Arvola myönnettyä poikkeuslupaa

Lisätiedot

Liite /ympltk

Liite /ympltk RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(4) Ympäristölautakunta 25 Annettu julkipanon jälkeen 3.4.2018 ASIA HAKIJA Kaavassa osoitetun rakennusoikeuden ylitys Suomenselän Jauhemaalaus Oy Eeliksentie 6 34870 Visuvesi Kunta

Lisätiedot

Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Koko tila/määräala

Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Koko tila/määräala 31, YMP 10.5.2012 17:30 Suunnittelutarvepäätös kiinteistölle 535-404-8-124 Asia Hakija Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Nietula Matti ja Anita Poutakuja 3 B 2 37470 Vesilahti Rakennuspaikka

Lisätiedot

Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset. Pori

Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset. Pori Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset Pori 19.12.2013 Poikkeamisen edellytykset (MRL 172 ): Poikkeaminen ei saa: aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden

Lisätiedot

Ohjeet maisematyölupahakemusta varten

Ohjeet maisematyölupahakemusta varten 1 (7) Ohjeet maisematyölupahakemusta varten Lue tarkkaan seuraavat ohjeet ennen hakemuksen täyttämistä. Kaikki liitteet on oheistettava täsmälleen niin monena kappaleena kuin ohjeissa on ilmoitettu. Huolellisesti

Lisätiedot

Tjäruholmen ranta-asemakaava ja ranta-asemakaavan muutos / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle

Tjäruholmen ranta-asemakaava ja ranta-asemakaavan muutos / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle Ympäristölautakunta 84 11.06.2014 Kaupunginhallitus 156 18.08.2014 Ympäristölautakunta 94 27.08.2014 Kaupunginhallitus 183 15.09.2014 Kaupunginhallitus 99 20.04.2015 Kaupunginvaltuusto 28 12.05.2015 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Yleiskaavoitus metsäalueiden. Ismo Pölönen Oikeustieteiden laitos Itä-Suomen yliopisto

Yleiskaavoitus metsäalueiden. Ismo Pölönen Oikeustieteiden laitos Itä-Suomen yliopisto Yleiskaavoitus metsäalueiden käytön ohjauksessa Ismo Pölönen Oikeustieteiden laitos Itä-Suomen yliopisto Osahanketta koskevat julkaisut Pölönen, Ismo & Malin, Kimmo: Yleiskaavoitus metsäalueiden käytön

Lisätiedot

Asemakaavan ja tonttijaon muutos, 4 Pallo-Tyysterniemi, kortteli 14, tontti 4 (Pallon päiväkoti)

Asemakaavan ja tonttijaon muutos, 4 Pallo-Tyysterniemi, kortteli 14, tontti 4 (Pallon päiväkoti) Tekninen lautakunta 427 09.12.2015 Kaupunginhallitus 515 14.12.2015 Kaupunginhallitus 56 15.02.2016 Asemakaavan ja tonttijaon muutos, 4 Pallo-Tyysterniemi, kortteli 14, tontti 4 (Pallon päiväkoti) 1065/10.02.03.00/2015

Lisätiedot

KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli (at) sipoo.fi

KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli (at) sipoo.fi Valtuusto 9 07.04.2014 9 S 23 Söderkullan asemakaavan eteläosan kumoaminen, ehdotus 324/10.02.03/2013 KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli

Lisätiedot

RAKENNUSPAIKKA: Kaupunginosa: 5 Kortteli: 57 Tontti: 15 Osoite: Mäntymäentie 16 Kaava: Voimassaoleva asemakaava (v.1964 )

RAKENNUSPAIKKA: Kaupunginosa: 5 Kortteli: 57 Tontti: 15 Osoite: Mäntymäentie 16 Kaava: Voimassaoleva asemakaava (v.1964 ) Rakennuslautakunta 31 17.06.2015 Rakennuslautakunta 37 26.08.2015 Helsingin hallinto-oikeuden lausuntopyyntö rakennuslautakunnan päätöksestä 31, 17.6.2015 (5.kaupunginosan korttelin 57 tontti 15, Mäntymäentie

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 176. Rakennuslautakunta 20.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 176. Rakennuslautakunta 20.11.2014 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 20.11.2014 Sivu 1 / 1 3569/10.03.00/2014 176 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle purkamislupaa koskevasta valituksesta, lupatunnus 2014-654, 49-13-18-18, Westendintie 43,

Lisätiedot

Lausunnon antaminen hallinto-oikeudelle rakennuslautakunnan päätökseen kohdistuneen valituksen johdosta

Lausunnon antaminen hallinto-oikeudelle rakennuslautakunnan päätökseen kohdistuneen valituksen johdosta Rakennuslautakunta 10 04.02.2014 Lausunnon antaminen hallinto-oikeudelle rakennuslautakunnan päätökseen 3.12.2013 107 kohdistuneen valituksen johdosta 1389/10.03.00.04.00/2013 RAKLA 10 Liitteet Valmistelija/lisätiedot:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 23.03.2015 Sivu 1 / 1 399/10.02.03/2015 Kaupunginhallitus 88 2.3.2015 46 Högnäs, asemakaavan kumoaminen ja palauttaminen uudelleen valmisteltavaksi oikaisukehotuksen johdosta, alue 633000, 65.

Lisätiedot

Liitteenä 2 Metsälehden lehtileike Kaupunginvaltuusto antaa tämän asian kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Liitteenä 2 Metsälehden lehtileike Kaupunginvaltuusto antaa tämän asian kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginvaltuusto 84 30.11.2015 Kaupunginhallitus 64 07.03.2016 Kaupunginhallitus 92 18.04.2016 SEPPO KIISKISEN MAISEMATYÖLUPAA KOSKEVA VALTUUSTOALOITE 639/60.602/2015 KV 84 Seppo Kiiskinen ym. 26.11.2015:

Lisätiedot

LOVIISA, LAPPNORUDDEN RANTA-ASEMAKAAVA

LOVIISA, LAPPNORUDDEN RANTA-ASEMAKAAVA MAANMITTARI ÖHMAN Sten Öhman Sunnantie 7 10900 Hanko 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 15.8.2016 LOVIISA, LAPPNORUDDEN RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue ja kaavoitustilanne

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 51 08.05.2014. 51 Asianro 8275/10.03.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 51 08.05.2014. 51 Asianro 8275/10.03.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) 51 Asianro 8275/10.03.00/2013 Oikaisuvaatimus / Maankäyttö- ja rakennuslain 128 :n mukainen maisematyölupapäätös / Hakkuu / Kuopion kaupunki / Neulaniemi (297-401-1-155)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 91. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 91. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 30.06.2016 Sivu 1 / 1 1303/2016 10.03.00 91 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle muutoslupaa koskevasta valituksesta, lupatunnus 2015-1691, kiinteistö 49-54-4-2, Kutojantie

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4217/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4217/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2017 1 (1) 25 Asianro 4217/10.03.01.02/2016 Kuopion kaupungin kävelykeskustan keskitetyn puhtaanapidon jatkaminen / Kuopion Yrittäjät ry:n valitus / kaupunginhallituksen lausunto

Lisätiedot

Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön

Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Poikkeamishakemus tontille Mekaniikanpolku 6, Hervanta, autopaikkamääräyksestä poikkeaminen TRE:5543/10.03.01/2017 Lisätietoja päätöksestä Asemakaavapäällikkö

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN OHJEITA YMPÄRISTÖLUVAN HAKIJOILLE KUUSAMON, POSION JA TAIVALKOSKEN ALUEELLA

KÄYTÄNNÖN OHJEITA YMPÄRISTÖLUVAN HAKIJOILLE KUUSAMON, POSION JA TAIVALKOSKEN ALUEELLA KÄYTÄNNÖN OHJEITA YMPÄRISTÖLUVAN HAKIJOILLE KUUSAMON, POSION JA TAIVALKOSKEN ALUEELLA Ympäristölupaa edellyttävät toiminnot Ympäristöluvan tarpeesta ja yleisestä (ympäristö)luvanvaraisuudesta säädetään

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 137. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 137. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 08.10.2015 Sivu 1 / 1 3364/10.03.00/2015 137 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle toimenpidelupaa koskevasta valituksesta, lupatunnus 2015-688, kiinteistöt 49-43-23-1, 49-428-2-11,49-428-2-14,49-428-2-17,49-428-2-19

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 197. Rakennuslautakunta 01.11.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 197. Rakennuslautakunta 01.11.2012 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 01.11.2012 Sivu 1 / 1 4532/10.03.00/2012 197 Oikaisuvaatimus katselmuspöytäkirjaan ja määräykseen, 49-50-15-12, Katri Valan tie 12, 02660 Espoo Valmistelijat / lisätiedot: Juvalainen

Lisätiedot

Etuosto-oikeuden käyttäminen myytyyn kiinteistöön Esittelijä: Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Pasi Leimi

Etuosto-oikeuden käyttäminen myytyyn kiinteistöön Esittelijä: Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Pasi Leimi Etuosto-oikeuden käyttäminen myytyyn kiinteistöön 405-408-1-30 Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1749/10.00.03.10/2018 Käsittelyhistoria Kaupunkikehityslautakunta 204 5.9.2018 Aiempi käsittely: Kaupunkikehityslautakunta

Lisätiedot

Asemakaavan muutos ja tonttijako 224 Rauha, kortteli 276, tontti 2 ja osa katualuetta (Entinen Rauhan keskuskeittiön tontti)

Asemakaavan muutos ja tonttijako 224 Rauha, kortteli 276, tontti 2 ja osa katualuetta (Entinen Rauhan keskuskeittiön tontti) Tekninen lautakunta 94 19.03.2014 Kaupunginhallitus 131 24.03.2014 Kaupunginhallitus 235 19.05.2014 Kaupunginvaltuusto 44 02.06.2014 Asemakaavan muutos ja tonttijako 224 Rauha, kortteli 276, tontti 2 ja

Lisätiedot

Joonas Grönlundin ym. valtuustoaloite aurinkoenergian hyödyntämisen helpottamisesta

Joonas Grönlundin ym. valtuustoaloite aurinkoenergian hyödyntämisen helpottamisesta Kaupunginhallitus 87 09.03.2015 Kaupunginhallitus 98 16.03.2015 Kaupunginvaltuusto 33 30.03.2015 Joonas Grönlundin ym. valtuustoaloite aurinkoenergian hyödyntämisen helpottamisesta 1440/00.02.04.00/2014

Lisätiedot

Valitus maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesta poikkeamispäätöksestä. Kokkolan kaupunki vaatii, että päätös kumotaan.

Valitus maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesta poikkeamispäätöksestä. Kokkolan kaupunki vaatii, että päätös kumotaan. Valituskirjelmä 1 (5) 5.9.2019 Vaasan hallinto-oikeus Asia Muutoksenhakija Valitus maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesta poikkeamispäätöksestä Kokkolan kaupunki Päätös josta valitetaan Kokkolan rakennus-

Lisätiedot

Ranta-alueella käytettävät mitoitusperusteet poikkeamispäätösten valmistelussa.

Ranta-alueella käytettävät mitoitusperusteet poikkeamispäätösten valmistelussa. Ranta-alueella käytettävät mitoitusperusteet poikkeamispäätösten valmistelussa. - Taustalla 1.4.2016 voimaan tulleenmaankäyttö- ja rakennuslain muutos, jossa poikkeamistoimivalta on siirtynyt kunnille.

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7033/ /2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7033/ /2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (1) 34 Asianro 7033/10.03.00.01/2014 Vastine oikaisuvaatimukseen koskien poikkeamista ja suunnittelutarveratkaisua tilalla 410-7-95 Kotikumpare, Haminanlahti Yleiskaavajohtaja

Lisätiedot

Poikkeamislupa loma-asunnon rakentamiseen loma- ja matkailualueelle / Jouko Viitanen (MRL 171-173 )

Poikkeamislupa loma-asunnon rakentamiseen loma- ja matkailualueelle / Jouko Viitanen (MRL 171-173 ) Kunnanhallitus 216 03.06.2013 Poikkeamislupa loma-asunnon rakentamiseen loma- ja matkailualueelle / Jouko Viitanen (MRL 171-173 ) 3182/11/111/2013 KHALL 216 Hakija Nimi Jouko Viitanen Osoite Kuusikarinkatu

Lisätiedot

Viranomaislautakunta 17 12.05.2014 Viranomaislautakunta 21 18.06.2014

Viranomaislautakunta 17 12.05.2014 Viranomaislautakunta 21 18.06.2014 Viranomaislautakunta 17 12.05.2014 Viranomaislautakunta 21 18.06.2014 OIKAISUVAATIMUS RAKENNUSLUPAAN 14-0016-R/ AS OY METSOHOVIN KATETUT TERASSIT/VASTINE VALITUKSEEN 244/00.02.02/2014 VOLTK 17 Juhani Riuttanen

Lisätiedot

~no a r

~no a r SALPAUSSELÄN SYYTTÄJÄN VIRASTO LÄHETE Lappeenrannan palvelutoimisto Pormestarinkatu 1 A Asianro 53100 LAPPEENRANTA 16.9.2014 E 14/7069 Puhelin 029 562 4000 Fax 029 56 2441 0 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI PL 11

Lisätiedot

Lausunto Tuula Torvikosken kuntalaisaloitteeseen koskien puiden kaatolupakäytännön muuttamista.

Lausunto Tuula Torvikosken kuntalaisaloitteeseen koskien puiden kaatolupakäytännön muuttamista. LAUSUNTO 3.9.2015 Lausunto Tuula Torvikosken kuntalaisaloitteeseen koskien puiden kaatolupakäytännön muuttamista. Aloitteessa esitetään, että kaupunki tiukentaa vuokrattujen tonttien puunkaatolupakäytäntöä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) Kaupunginhallitus 195 26.05.2014. 195 Asianro 1389/10.03.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) Kaupunginhallitus 195 26.05.2014. 195 Asianro 1389/10.03.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) 195 Asianro 1389/10.03.00/2014 Vastine oikaisuvaatimukseen koskien suunnittelutarveratkaisua Haminanlahti, Vuorenlehto 410-5-110 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen

Lisätiedot

Luonnos Selityspyyntö , korkeimman hallinto-oikeuden diaarinumero 5845/1/18

Luonnos Selityspyyntö , korkeimman hallinto-oikeuden diaarinumero 5845/1/18 1 (5) Luonnos 22.2.2019 Dnro LPR/283/23/2019 Korkein hallinto-oikeus / korkein.hallinto-oikeus@oikeus.fi Viite ASIA Selityspyyntö 4.2.2019, korkeimman hallinto-oikeuden diaarinumero 5845/1/18 Lappeenrannan

Lisätiedot

METSÄTALOUSVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KAAVOITUKSESSA IMATRAN YLEISKAAVA Mikko Ikonen Työn esittely urn.fi/urn:nbn:fi:amk

METSÄTALOUSVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KAAVOITUKSESSA IMATRAN YLEISKAAVA Mikko Ikonen Työn esittely urn.fi/urn:nbn:fi:amk METSÄTALOUSVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KAAVOITUKSESSA IMATRAN YLEISKAAVA 2040 Mikko Ikonen Työn esittely 31.1.2019 urn.fi/urn:nbn:fi:amk-2018121321455 Työn tavoite Tutkia metsätalousvaikutusten arviointia kaavoituksessa

Lisätiedot

Puh, 0400 975 211 Sähköposti: esa.sirvio@manttavilppula.fi

Puh, 0400 975 211 Sähköposti: esa.sirvio@manttavilppula.fi 1 HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUS 2.11.2015 Raatihuoneenkatu 1 13100 Hämeenlinna ASIA: VALITUS TAMPEREEN KAUPUNGIN YHDYSKUNTALAUTAKUNNAN JÄTEHUOLTOJAOSTON PÄÄTÖKSESTÄ KOSKIEN SAKO- JA UM- PIKAIVOLIETTEENKULJETUSTA

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 40/09/2 Dnro Psy-2008-y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 40/09/2 Dnro Psy-2008-y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA 1 PÄÄTÖS Nro 40/09/2 Dnro Psy-2008-y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Pieni-Kursanlammen luonnonravintolammikon ympäristölupa, Sodankylä Lapin Villitaimen Osuuskunta Vapaudentie

Lisätiedot

Helsingin hallinto-oikeuden uusi lausuntopyyntö rakennuslautakunnan päätöksestä 25 07.02.2012 ja 32 06.03.2012

Helsingin hallinto-oikeuden uusi lausuntopyyntö rakennuslautakunnan päätöksestä 25 07.02.2012 ja 32 06.03.2012 Rakennuslautakunta 25 07.02.2012 Rakennuslautakunta 32 06.03.2012 Rakennuslautakunta 57 29.05.2012 Rakennuslautakunta 83 18.09.2012 Helsingin hallinto-oikeuden uusi lausuntopyyntö rakennuslautakunnan päätöksestä

Lisätiedot

23/10.03.00/2013. YMP 26.06.2013 42 Asian valmistelija: rakennustarkastaja Timo Lahti

23/10.03.00/2013. YMP 26.06.2013 42 Asian valmistelija: rakennustarkastaja Timo Lahti Ympäristölautakunta 42 26.06.2013 Ympäristölautakunta 52 25.09.2013 Ympäristölautakunta 62 24.10.2013 Ympäristölautakunta 42 15.05.2014 Ympäristölautakunta 52 21.08.2014 Lausunto Turun hallinto-oikeudelle

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 132. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 132. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.08.2016 Sivu 1 / 1 1139/2016 10.03.00 Kaupunkisuunnittelulautakunta 132 17.8.2016 132 Oikaisuvaatimusten käsittely koskien kaupunkisuunnittelujohtajan maisematyölupapäätöstä

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUKAISEN MAISEMATYÖLUVAN TARPEEN ARVIOINTI; TAPIOLAN LUONNON- JA MAISEMANHOITOSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUKAISEN MAISEMATYÖLUVAN TARPEEN ARVIOINTI; TAPIOLAN LUONNON- JA MAISEMANHOITOSUUNNITELMA KIRJE 1 (5) Tiina Peippo Kaupunkitekniikan keskus Luonnonhoitoyksikkö tiina.t.peippo@espoo.fi.fi MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUKAISEN MAISEMATYÖLUVAN TARPEEN ARVIOINTI; TAPIOLAN LUONNON- JA MAISEMANHOITOSUUNNITELMA

Lisätiedot

Poikkeamislupa 4 Pallo-Tyysterniemen kaupunginosan korttelin 14 tontille 6, Lappeenrannan kaupunki

Poikkeamislupa 4 Pallo-Tyysterniemen kaupunginosan korttelin 14 tontille 6, Lappeenrannan kaupunki Tekninen lautakunta 145 19.04.2017 Poikkeamislupa 4 Pallo-Tyysterniemen kaupunginosan korttelin 14 tontille 6, Lappeenrannan kaupunki 344/10.03.00.02/2017 TEKLA 145 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginarkkitehti

Lisätiedot

Rakennussuojelun ja käyttötarkoituksen muutoksen tiekartta

Rakennussuojelun ja käyttötarkoituksen muutoksen tiekartta n ja käyttötarkoituksen muutoksen tiekartta Tiekartan tarkoituksena on kuvata prosessi, jossa valtio myy asetuksella suojellun kiinteistön. Kiinteistön käyttötarkoitus on tarkoitus muuttaa, jotta se palvelee

Lisätiedot

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa.

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. 13.8.1976/680 Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 (30.12.1992/1536) Yhteiskunnallisesti

Lisätiedot

Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva , Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies

Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva , Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva 11.11.2015, Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies leena.penttinen@mtk.fi Kaavoituksesta Päätösvalta ja vastuu kunnan maankäytöstä ja

Lisätiedot

Marja-Leena Neuvon ym valitus Rantasalmen kunnanvaltuuston päätökseen 25.5.2015 14/ Haukiveden - Haapaselän rantaosayleiskaavan muutos

Marja-Leena Neuvon ym valitus Rantasalmen kunnanvaltuuston päätökseen 25.5.2015 14/ Haukiveden - Haapaselän rantaosayleiskaavan muutos Kunnanhallitus 1.9.2015 Itä-Suomen hallinto-oikeus Marja-Leena Neuvon ym valitus Rantasalmen kunnanvaltuuston päätökseen 25.5.2015 14/ Haukiveden - Haapaselän rantaosayleiskaavan muutos Rantasalmen kunnanhallitus

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

TEKNLTK:156/2011 JÄRVIMAAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS (NIEMENKYLÄ)

TEKNLTK:156/2011 JÄRVIMAAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS (NIEMENKYLÄ) TEKNLTK:156/2011 KV 58 JÄRVIMAAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS (NIEMENKYLÄ) TEKNLTK 5.4.2011 27 Oheismateriaali Liite 4 Kaj Strandberg hakee muutosta voimassa olevaan Järvimaan rantaasemakaavaan 15.03.2011

Lisätiedot