TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA Tarkastuslautakunta LIITE 2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA Tarkastuslautakunta LIITE 2"

Transkriptio

1 TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2011 Tarkastuslautakunta LIITE 2

2 2(15) SISÄLTÖ 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisen arviointi Tavoitteet Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen Henkilöstön määrä, työsuhteet ja hyvinvointi Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen Muut havainnot arviointivuoden ajalta Yhteenveto...14

3 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely 3(15) Tarkastuslautakunnan on kuntalain 71 :n mukaan arvioitava, ovatko valtuuston kuntayhtymän talousarviossa asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet. Kuntalain 71 säädettyjen tehtävien lisäksi kuntayhtymän tarkastussääntöön on kirjattu tarkastuslautakunnalle seuraavat tehtävät: Lautakunnan on seurattava tilintarkastajan tarkastussuunnitelman toteutumista sekä muutoinkin seurattava tilintarkastajan tehtävien suorittamista ja tehtävä tarpeen mukaan esityksiä tilintarkastuksen kehittämiseksi, huolehdittava siitä, että tilintarkastusta varten on tarpeelliset voimavarat, jotka mahdollistavat tilintarkastuksen suorittamisen hyvän tilintarkastustavan edellyttämässä laajuudessa, sekä tehtävä aloitteita ja esityksiä lautakunnan, tilintarkastajan ja sisäisen valvonnan tehtävien yhteensovittamisesta mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla. Kuntalain 75 :n mukaan tarkastuslautakunnan on hankittava tilintarkastuskertomuksessa tehdystä muistutuksesta asianomaisen selitys sekä yhtymähallituksen lausunto. Valtuusto päättää toimenpiteistä, joihin tarkastuslautakunnan valmistelu, tilintarkastuskertomus ja siinä tehdyt muistutukset antavat aihetta. Hyväksyessään tilinpäätöksen valtuusto päättää vastuuvapaudesta tilivelvollisille. Kuntayhtymän tarkastussäännön mukaan sen lisäksi, mitä kuntalain 71 ja 75 :ssä säädetään, lautakunnan on seurattava tilintarkastajan tarkastussuunnitelman toteutumista sekä muutoinkin seurattava tilintarkastajan tehtävien suorittamista ja tehtävä tarpeen mukaan esityksiä tilintarkastuksen kehittämiseksi huolehdittava siitä, että tilintarkastusta varten on tarpeelliset voimavarat, jotka mahdollistavat tilintarkastuksen suorittamisen hyvän tilintarkastustavan edellyttämässä laajuudessa tehtävä aloitteita ja esityksiä lautakunnan, tilintarkastajan ja sisäisen valvonnan tehtävien yhteensovittamisesta mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla.

4 Tarkastuslautakunnan kokoonpano vuonna 2011 on ollut seuraava: 4(15) Jäsen Varajäsen Jaakko Huttunen, puheenjohtaja Aarne Jänkälä, varapuheenjohtaja Sakari Karkkola Raimo Miettunen, alkaen Elsa Riekkola Meeri Toivanen Mauri Taskila Leena Aspegrèn Niina Puuronen Miikka Keränen alkaen Ismo Petäjäjärvi Juhani Jussila Tarkastuslautakunnan sihteerinä ja valmistelijana on toiminut vastuullinen tilintarkastaja JHTT Paula Hellèn-Toivanen KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:stä. Samasta yhtiöstä tilintarkastuksen asiantuntijat KTM Merja Jaakkola ja KTM Saara Palojärvi ovat osallistuneet tilintarkastuksen suorittamiseen sekä tietojärjestelmätarkastuksen suoritti helmikuussa 2012 asiantuntija DI, KTM Mirja Suorsa. Tarkastuslautakunta kokoontui vuonna 2011 kuusi kertaa. Lautakunta on työskennellyt arviointisuunnitelmansa mukaan. Tarkastuslautakunta on perehtynyt yhtymävaltuuston ja - hallituksen päätöksiin, talousarvioon ja -suunnitelmaan, tilinpäätökseen ja toimintakertomukseen, henkilöstöraporttiin, tilintarkastusraportteihin sekä kuullut kuntayhtymän viranhaltijoita. Lisäksi tarkastuslautakunnalle on esitelty eri tulosalueiden toimintaa sekä koko kuntayhtymää koskevan hallinnon ja johtamisen ulkoisen arvioinnin raportti ja sen toimenpidesuositukset sekä kehittämissuunnitelma. Lautakunta päätti kiinnittää huomiota omistajaohjauksen toimivuuteen osallistumalla Rovaniemen kaupungin tarkastuslautakunnan kutsusta yhteisen seminaariin jonka teemana oli omistajaohjaus. KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy suoritti 20 tilintarkastuspäivää vuoden 2011 työohjelman mukaisesti. 2. Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisen arviointi 2.1 Tavoitteet Kuntayhtymän hallituksen on kuntalain 69 :n perusteella esitettävä toimintakertomuksessa selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Arviointikertomus laaditaan osaltaan toimintakertomuksessa esitettyjen tietojen perusteella. Toimintakertomus ja arviointikertomus muodostavat kuntalaissa tarkoitetun kokonaisuuden. Arviointikertomuksen pääsisältö koostuu kuntalaissa säänneltyjen valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisen arvioinnista (sitovat tavoitteet). Sitovien tavoitteiden lisäksi tarkastuslautakunta on arvioinut niitä tavoitteita, joihin se on tilikauden 2011 aikana tutustunut.

5 5(15) Vuoden 2011 talousarvion sitovuustasot: Valtuuston sitovuustasot Käyttötalousosan kokonaismenojen ja -tulojen erotus eli toimintakate, jolla yhteiset kustannukset ja yksikkökohtaiset kalusto- ja laiteinvestointien suunnitelmapoistot katetaan Toiminnalliset tavoitteet sekä mittarit, jotka talousarvioon on merkitty sitoviksi Tuloslaskelmassa rahoitustulojen ja -menojen netto Rahoitusosassa antolainojen ja lainakannan muutokset sekä oman pääoman muutokset Rakentamisinvestoinnit hankkeittain Korjaussuunnitelman mukaiset investoinnit kokonaiskustannustasolla Kalusto- ja laitehankinnat tulosyksikkötasolla (=tulosaluetasot) Lapin Urheiluopisto liikelaitoksen tilikauden ylijäämä ennen varauksia. 2.2 Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen Talousarvioon on merkitty valtuustoon nähden sitovat toiminnalliset tavoitteet, joista osa on mittaritavoitteita (lukuja) ja osa on sanallisia tavoitteita. Toimintakertomuksessa olevien tavoitteiden tulisi vastata yhtymävaltuuston talousarviossa asettamia tavoitteita. Tarkastuslautakunta toteaa, että aivan kaikkia taloudellisia ja toiminnallisia sitovia tavoitteita ei saavutettu, mutta toiminnassa pääosin saavutettiin hyviä tuloksia ja merkittävää oli, että tavoitteiden toteutumat oli myös perusteltu. Toteutumattomien tavoitteiden osalta perustelut ovat jääneet osittain esittämättä. Rovaniemen ammattikorkeakoulu Asetetut mittaritavoitteet ammattikorkeakoulun osalta toteutuivat lähes tavoitteiden mukaisina. Ammattikorkeakoulututkinnot ja ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot toteutuivat hyvin kehittämistoimien ansiosta. Innovaatiohankkeet toteutuivat talousarvion mukaisesti. Tilastotietoja Lappiin sijoittuneista tutkinnon suorittaneista tilastotietoja ei ollut saatavissa, mutta arvion mukaan sijoittuneiden määrä Lappiin olisi laskeva. Hyvänä suuntana on ollut esimiestyön ja työn kehittävyyteen panostukset mm. kehityskeskustelujen kautta. Ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden määrässä on ollut merkittävää kasvua, tavoite ylitettiin 25 %:lla, mutta vaihto-opiskelijoiden osalta toteuma jäi hieman alle tavoitteen painopisteen siirtyessä ryhmävaihtoihin. Ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja palvelutoiminnan toteuma oli 16,7 % (tavoite 20 %) tulorahoituksesta, joka on kuitenkin km. ammattikorkeakoulujen kärkitasoa. Kokonaisuutena ammattikorkeakoulun kehitystyö on edennyt suunnitelmien mukaan panostaen mm. KOTA- prosessin pohjalta tehtyyn osaamisperusteiseen opetussuunnitelmatyöhön työelämälähtöisen oppimisen turvaamiseksi. Lisäksi Lapin korkeakouluyhteistyö oli tiivistynyt edelleen toimintavuoden aikana sekä käynnistyi selvitystyö Rovaniemen ja Kemi- Tornion ammattikorkeakoulujen yhdistämiseksi yhdeksi ammattikorkeakouluksi.

6 6(15) Lapin Ammattiopisto Toimintavuoden alusta alkaen matkailu-, ravitsemis- ja talousalan koulutus siirtyi Lapin matkailuopistoon. Lapin ammattiopistolle asetetut toiminnalliset mittaritavoitteet ammatillisen koulutuksen osalta toteutuivat keskimäärin hyvin. Opiskelijamäärä ylitti tavoitteen, johon osaltaan vaikuttaa myös koulutuksen hyvä vetovoimaisuus ja sen kasvu edellisestä vuodesta. Koulutuksesta eronneiden osuus toteutui 0,1 prosenttiyksikön tarkkuudella ja hieman pieneni edellisestä vuodesta, joka on hyvä suunta. Läpäisyprosentti 53,1 % (tutkintojen suorittaminen 3:ssa vuodessa) jäi 2,3 prosenttiyksikköä alle tavoitteen ja läpäisyaste laski vielä edellisestä vuodesta tehostamistoimenpiteistä huolimatta. Tehostamistoimenpiteisiin tulisi jatkossa edelleen kiinnittää erityistä huomiota. Opiskelijoiden sijoittuminen työelämään tai jatko-opintoihin sekä asiakastyytyväisyys olivat hyvää tasoa. Lapin ammattiopisto saavutti työelämän kehittämisen ja -palvelun alueen mittarit kaikilta osin. Henkilöstötyön mittarit toteutuivat erittäin hyvin ja voidaan todeta, että henkilöstön kehittämiseen on panostettu edelleen hyvin. Näin ollen on varmistettu laadun kehittyminen hyvään suuntaan. Edellä käsiteltyjen mittaritavoitteiden lisäksi talousarviossa on Lapin ammattiopistolle muita sanallisia sitovia tavoitteita, jotka toteutuivat seuraavasti: Strategian jalkauttaminen eteni suunnitelman mukaan. Osaamisen vahvistamiseksi ja uudistamiseksi kehitettiin uusia koulutusvaihtoehtoja ja tuotteita, joita kehitettiin mm. yhteistyössä Lapin ELY keskuksen ja Opetushallituksen kanssa. Askel-koulutuksien tarjontaa laajennettiin ja monipuolistettiin. Yrittäjyyskoulun toiminta laajeni kaikille toimialoille tavoitteen mukaisesti. Pedagogisen johtamisen ja johtajuuden kehittämiseksi suunniteltu pedagoginen ohjelma jäi toteutumatta. Tätä tehdään AMKE:n pedagogisen johtamisen verkostotyönä, joka valmistunee 2012 ja jota tullaan soveltamaan sen jälkeen kaikilla Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjillä. Henkilöstön kehittämishankkeen toteuttamiseksi Lapin ammattiopiston ja Lapin matkailuopiston henkilöstötyöryhmä sai valmiiksi työhyvinvointisuunnitelman, jossa määriteltiin työhyvinvoinnin portaat malli. Ammattiopiston johto oli toimintavuonna panostanut myös esimiestyön kehittämiseen. Ammattiopiston organisaatio sopeutettiin vastaamaan matkailu-, ravitsemis- ja talousalan koulutuksen siirryttyä Lapin matkailuopistoon. Kansainvälistymisen toimintasuunnitelma päivitettiin ja jalkautettiin toimintavuoden aikana.

7 7(15) Lapin matkailuopisto Lapin matkailuopisto aloitti toimintansa matkailu-, ravitsemis- ja talousalan tulosalueena osana MTI- instituuttia. Matkailuopisto toimii kolmessa toimipisteessä: Rovaniemellä Toripuistikossa, Kittilässä Levi-instituutissa ja Sodankylä-Instituutissa. Toiminnalliset mittaritavoitteet ammatillisen koulutuksen osalta eivät kaikilta osin toteutuneet. Tavoitteet toteutuivat hyvin mm: opiskelijamäärissä, työelämän kehittämisen- ja palvelutoiminnan puolella asiakastyytyväisyydessä, hankkeiden osalta ja henkilöstön kehittämiseen panostuksena. Muilta osin mittaritavoitteet jäivät jonkin verran tavoitteiden alle, joka osittain johtuu siitä, että matkailuopiston irrottaminen ammattiopistosta lyhyellä valmistelulla vaikeutti jonkin verran tavoitteiden asettamista uuteen perustettuun tulosalueeseen ja koska selkeätä aikaisempaa vertailutietoa ei ollut käytettävissä. Edellä olevien mittaritavoitteiden lisäksi talousarviossa on Lapin matkailuopistolle muita sanallisia sitovia tavoitteita, jotka toteutuivat seuraavasti: Matkailuopisto sitoutui kuntayhtymän 2020 strategiaan ja lisäksi toiminta mukautuu MTI:n strategian kautta. Matkailuopisto lisäsi koulutusvaihtoehtoja sekä koulutus- ja kehittämispalvelujen saatavuutta erityisesti omistajakuntien alueella. Yrittäjyyskoulutuksen osalta Tapahtumaosaamisen koulutusta tarjotaan yrityksille tuotteena, jolloin yritykset saavat lisäosaamista mm. tapahtumien järjestämiseen. Sitovana tavoitteena oli pedagogisen ohjelman rakentaminen. Johtamisen ja johtajuuden kehittämiseksi suunniteltu pedagoginen ohjelma jäi toteutumatta. Tätä työtä tehdään yhdessä koulutuksen järjestäjien ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen AM- KE:n pedagogisen johtamisen verkostotyönä, joka valmistunee Työhön osallistutaan myös yhteistyössä Lapin ammattiopiston kanssa Henkilöstön osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämiseen ja työelämäyhteyksien parantamiseen liittyvät tavoitteet toteutuivat kohtuullisesti. Kansainvälistämissuunnitelman jalkauttaminen on toteutunut kohtuullisen hyvin ja kvstrategiaa on päivitetty syksyn 2011 aikana. Lapin Oppisopimuskeskus Muutamat toiminnan mittaritavoitteet jäivät jonkin verran alle tavoitteiden. Painotettu opiskelijamäärätavoite (620) käytännössä saavutettiin opiskelijamäärän ollessa 617. Suoritetut tutkinnot ylitti tavoitteen ja lisäkoulutuspaikkojen käyttöaste toteutui tavoitteen mukaisesti. Tarkastuslautakunta toteaa, että muut toiminnalliset tavoitteet toteutuvat suunnitelmien mukaan: Oppisopimuskoulutusprosessin seuranta on tehostunut sähköiseen asiointiin siirtymisen myötä. Käynnistettiin uusia koulutuksia yhteistyössä koulutuskuntayhtymä Lappian oppisopimuspalvelujen ja Kemijärven oppisopimustoimiston kanssa sekä lisäkoulutuksina järjestettiin hoitoalan koulutuksia.

8 8(15) Kehittämislinjaukset tehtiin OKM:n laadunhallintasuosituksen pohjalta keväällä 2011 ja verkostotyötä vahvistettiin Lapin Opin ovi hankkeessa sekä työllistäviä oppisopimuksia tuettiin lisärahoituskampanjan puitteissa. Lapin Kesäyliopisto Talousarvion toiminnalliset sitovat tavoitteet: opetustuntimäärä oli 2413 h eli tavoitteesta 2800 h jäätiin 14 % valtionosuuteen oikeuttavaa opetusta toteutui 2037 h, joka oli tavoitteesta (2500 h) 82 %. Merkittävää oli, että koulutuksiin osallistujien määrä kuitenkin kasvoi edellisestä vuodesta 1250 osallistujalla ollen toimintavuonna Hallinto- ja yhteiset palvelut Hallinnon ja yhteiset kustannukset olivat arviovuonna 3,6 prosenttia talousarvion ollessa 3,9 %, joten menot alittuivat 0,3 prosenttiyksikköä. Muut sanalliset toiminnalliset sitovat tavoitteet toteutuivat: Strategian 2020 toimeenpano eteni suunnitelmien mukaan kaikille tasoille. Koko kuntayhtymää koskeva johtamisjärjestelmän itsearvioinnin käynnistäminen toteutui toimintavuonna siten, että arvioitsijoiden raportti julkistettiin ja kehittämissuunnitelma hyväksyttiin joulukuussa Kuntayhtymän tilojen käytön tarkastelu ja kokonaisselvityksen käynnistäminen toteutuu Kiinteistöpalvelun aloittaman kiinteistöstrategian laatimistyön kautta. MTI:n ja Lapin matkailupiston organisoituminen toteutuivat suunnitelmien mukaan ja yhteistyötä vahvistettiin Lapin korkeakoulukonsernin kanssa mm. siten, että kuntayhtymän tietohallinto siirtyi lukien osaksi korkeakoulukonsernin palvelukeskusta. Kuntayhtymän työsuojelun ja riskienhallinnan resurssin vahvistamisen yhteistyömahdollisuutta selvitettiin Lapin korkeakoulukonsernin kanssa, mutta päädyttiin siihen, että jokainen organisaatio hoitaa tarvittavan resurssin itse. Kuntayhtymässä työsuojelupäällikön/turvallisuusasiantuntijan tehtävä täytettiin alkuvuonna Sisäisen valvonnan toimintojen kehittämiseksi toimintavuonna selvitettiin yhteistyövaihtoehtoja eri toimijoiden kanssa ja toimintavuoden lopussa päädyttiin siihen, että sisäisen tarkastajan tehtävä hoidetaan yhteistyössä koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa. Yhteistyösopimus on tehty alkuvuonna Sisäisen valvonnan ja sen sisältämän sisäisen tarkastuksen tarve koulutuskuntayhtymässä kasvaa jatkuvasti muun muassa organisaatiomuutosten, vireillä olevan ammattikorkeakoulu-uudistuksen ja tulevien rahoitusmuutosten vuoksi. Tietohallinto Sitovat toiminnalliset tavoitteet toteutuivat muutoin, paitsi konsernin käyttäjähallinnan yhdistäminen siirtyi kesälle Tämä johtui siitä, että tilapäistä henkilöstöresurssia ei ollut käytettävissä.

9 Kiinteistöpalvelu 9(15) Asetetut mittaritavoitteet toteutuivat hyvin. Kuitenkin asuntojen vuokrausasteprosentti jäi 1,6 prosenttiyksikköä alle tavoitteen, joten alitus ei ole merkittävä. Muut sitovat toiminnalliset tavoitteet: kiinteistöstrategian laatimistyö on aloitettu vuoden 2011 aikana, tyhjiksi jääneiden kiinteistöjen myyntiä jatkettiin toimintavuoden aikana ja energiansäästöihin tähtäävän kehityshankkeen (ESCO hankkeen) energiakulutusseuranta ja - raportointitöiden toteuttaminen. Toteutus on aloitettu vuoden 2011 alussa. Lapin Urheiluopisto (liikelaitos) Ammatillisen peruskoulutuksen mittaritavoitteet toteutuivat lähes kaikilta osin. Urheiluopiston vetovoimaisuuden toteuma (tavoite 4/toteuma 2,28) oli alle tavoitteen, mutta sitä voidaan edelleenkin pitää hyvänä. Sijoittuminen työelämään tai jatko-opintoihin kuitenkin jäi tavoitteesta, ollen 64,7 %, joka on kuitenkin kuntayhtymän keskitasoa. Läpäisyprosentti oli vastaavasti kasvanut edellisestä vuodesta 15 prosenttiyksikköä. Muut sitovat toiminnalliset tavoitteet toteutuivat hyvin: Tukipalvelujen laatuun ja henkilöstön ammattitaidon, työolosuhteiden ja työhyvinvoinnin edistämiseen on panostettu suunnitelmallisesti toimintavuoden aikana. Santasport tuotteiden markkinointiviestinnän edelleen kehittäminen ja asiakassuhteiden luominen eteni tavoitteiden suunnassa ja lisäksi on luotu uusia sähköisiä markkinointikanavia. Kaikilla Lapin Urheiluopiston sektoreilla luotiin ja kehitettiin edelleen vahvaa paikallista ja valtakunnallista yhteistyötä tunnettavuuden parantamiseksi. Uuden majoitusrakennuksen mukanaan tuomien laajempien asiakassuhteiden ja kumppanuuksien hankinnassa edettiin hyvin tavoitteiden mukaisesti lisäten mm. lyhytkurssien sekä lisä- ja täydennyskoulutuksen markkinointia. Majoitusrakennuksen mittava investointihanke, jonka kustannusarvio oli 5,4 M. Hankkeeseen on saatu 1,5 M valtionavustusta ja loppuosa katetaan lainalla. Urheiluopiston lainakanta on yhteensä 7,6 M. Tulevien vuosien haasteena on kasvattaa liikevaihtoa tasaisesti ja tulostavoitetta, jotta toiminnalla katetaan kaikki toimintamenot, rahoitus- ja pääomakulut. 2.3 Henkilöstön määrä, työsuhteet ja hyvinvointi Henkilöstöraportti on osa kuntayhtymän itsearviointia. Päätoimisen henkilöstön määrä vuoden lopussa oli Henkilöstön määrä laski edellisestä vuodesta 12 henkilöllä. Määräaikaisen henkilöstön määrä laski edellisestä vuodesta ollen 34,5 % (v. 2010, 36,5 %). Määräaikaisten työsuhteiden osuuteen on kiinnitetty huomiota toimintavuoden aikana. Henkilöstömäärältään suurin yksikkö oli Lapin ammattiopisto, jossa on lähes puolet koko kuntayhtymän henkilöstömäärästä eli 46 %. Sairauspoissaolojen määrä nousi hieman edellisvuodesta. Sairauslomapäiviä v oli yhteensä 9040 kalenteripäivää eli noin 8,8 pv työntekijää kohden, työpäivinä sairausloma-

10 10(15) päiviä oli yhteensä 6830 eli noin 6,7 pv työntekijää kohden. Sairauspoissaolojen vähentämiseen tulee edelleenkin kiinnittää huomiota ja selvittää niiden syitä sekä pyrkiä parantamaan ja korjaaman syitä, jotka poissaoloja aiheuttavat. Työturvallisuuskeskuksen julkaiseman Kunta-alan työolobarometri 2011 mukaan sairauspoissaolot kunta-alalla olivat kaikkia kunta-alan työntekijöitä kohti 10,6 (ed. vuosi 8,4) työpäivää/vuosi (keskiarvo). Sivistystoimen alalla vastaava luku oli 9,0 (ed. vuosi 5,8) työpäivää/vuosi (keskiarvo). Rovaniemen koulutuskuntayhtymän sairauspoissaolot ovat alle kunta-alan keskimääräisen arvon.

11 11(15) 2.4 Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen Käyttötalous Alla olevassa taulukossa on talousarvion toteutuminen vuonna 2011 tulosalueittain: Toimintakate = käyttötalouden tulojen ja menojen erotus Tulosalue/yksikkö TA + muutokset toimintakate Toteutuminen toimintakate Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto Lapin oppisopimuskeskus Lapin kesäyliopisto Kiinteistöpalvelu Hallinto ja yhteiset palvelut Yhteensä Liikelaitos Yli-/alijäämä ennen varauksia Lapin Urheiluopisto Tulosalueiden toimintakate (1000 euroa) TA+muutos 2011 TOT 2011

12 12(15) Talousarviovuonna käyttötalouden muutetun sitovan toimintakatetavoitteen saavuttivat kaikki muut tulosalueet lukuun ottamatta Lapin ammattiopistoa ja Lapin matkailuopistoa. Lapin ammattiopiston sitova toimintakate alitti tavoitteen ,62 toteuman ollessa 77 % tavoitteesta ja Lapin matkailuopiston toimintakatteen alitus oli 9 424,47 toteuman ollessa 98 % tavoitteesta. Alitukset johtuivat mm. tilivuoden päättymisen jälkeen tulleen KiLan kuntajaoston ohjeistuksen mukaan tehdyistä lomapalkkavarauksista, ennakoitua suuremmista aikuislukiomaksuista sekä osittain hankkeiden omarahoitusosuuksista. Kuitenkin koko kuntayhtymän toimintakatetavoite 5,4 M saavutettiin toteuman ollessa 5,6 M. Lapin Urheiluopisto - liikelaitoksen n tilikauden tulos ja tilikauden ylijäämä oli ,52. Vuoden 2011 tulosalueiden tilikauden tulokset yhteensä ,12 säännön mukaan esitetään katettavaksi toimintarahastosta. Kuntayhtymän kokonaistalous on pysynyt kohtuullisen vakaana ja maksuvalmius hyvänä. Kuitenkin tuloskehityksen ollessa laskeva tulee talouden tehokkuuteen ja tasapainoon jatkossa kiinnittää huomiota kaikilla tulosalueilla. Tulevien vuosien opiskelijamäärä- ja yksikköhintaleikkauksiin tulee myös suunnitelmallisesti varautua. Investoinnit Kuntayhtymän nettoinvestoinnit olivat noin 8,3 M. Investoinnit kohdistuivat pääosin oppimisympäristöjen parantamiseen. Kolmen viimeisen vuoden investoinnit ovat olleet lähes samansuuruisia. Käyttötalouden tuottojen ja kulujen toteutuminen Talousarvio toteutui hyvin valtuuston päättämän sitovuustasojen mukaan tarkasteltuna. Seuraavassa taulukossa esitetään käyttötalouden toteutumisvertailu (ei sisällä liikelaitosta) tuottojen ja kulujen (ulk/sis.) toteutuminen vuonna 2011: (euroa) Alkuperäinen talousarvio Talousarvio ja muutokset Toteutuminen Poikkeama (muutettu talousarvio ja toteutuminen) Toimintatuotot Toimintakulut Poikkeama on pienentynyt edellisestä vuodesta, joten talousarvion laadintaan on saatu parempaa tarkkuutta. 3. Muut havainnot arviointivuoden ajalta Hanketoiminta Hanketoiminta ollut kuntayhtymässä edelleen laajaa ja sen toteuma oli noin 8 M ja joka oli noin 0,850 M suurempi kuin edellisenä vuonna. Arviovuoden aikana hankerahoitusta sai 148 kuntayhtymän eri hanketta. Hankkeiden lukumäärä on suuri ja ne jakautuivat vuonna 2011 seuraavasti:

13 13(15) Hankkeiden lukumäärä Toteutuminen 2011( ) (kpl) Tuotantoalat Palvelualat Sodankylä-Instituutti Lapin matkailuopisto Lapin ammattiopisto yhteensä Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin Urheiluopisto Hallintopalvelut / tilapalvelut Lapin kesäyliopisto Lapin Oppisopimuskeskus KAIKKI YHTEENSÄ Kuntayhtymässä on toteutettu mm. koulutuksen ennakointitarpeeseen suuntautuva OSUVA -hanke, joka on merkittävä verkostohanke, jossa yhdessä aluehallinnon, työ- ja elinkeinoelämän sekä muiden koulutuksen järjestäjien kanssa tunnistetaan työelämälähtöisesti työvoima-, koulutus- ja osaamistarpeissa tapahtuvia muutoksia. Ennakointityön tarve kasvaa edelleen tulevaisuuden koulutustarpeiden kartoittamiseksi. Tärkeää on edelleen seurata hanketoiminnan tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta palvelemaan aikaisempaa paremmin alueellisia kehittämistarpeita. Ulkoinen arviointi Tarkastuslautakunta pitää merkittävänä asiana sitä, että koko kuntayhtymää koskeva johtamisjärjestelmän itsearvioinnin käynnistyminen toteutettiin ulkoisena arviointina suunnitelmallisesti ja ohjatusti sekä sitä, että toimeenpantava kehittämissuunnitelma hyväksyttiin joulukuussa 2011 tavoitteena kehittämissuunnitelman toteutuminen aikana. Omistajaohjaus Rovaniemen kaupungin tarkastuslautakunnan kutsusta Rovaniemen koulutuskuntayhtymän tarkastuslautakunta osallistui yhteisen seminaariin jonka teemana oli omistajaohjaus. Rovaniemen kaupungin tarkastuslautakunnan pyytämänä omistajaohjauslausuntona koulutuskuntayhtymän tarkastuslautakunta esittää: Kehittämissuosituksena tarkastuslautakunta toteaa, että oikein toteutetulla omistajaohjauksella kunnat voivat vaikuttaa omistamansa koulutuskuntayhtymän koulutuksen sisältöihin niin, että koulutuksen vaikuttavuus paranee. Työelämän tarpeiden kartoittamista yhteistyössä alueen muiden toimijoiden, kuten Lapin Liiton ja kuntien elinkeinotoimen ja yrittäjien kanssa on tarpeen vahvistaa ja että koulutuskuntayhtymän kustannusten muutoksella tulee olla yhteys koulutuksen vaikuttavuuteen. Lisäksi tarkastuslautakunta kannattaa seminaaris-

14 14(15) sa esiin noussutta ajatusta, että luodaan toimintatapa omistajaohjauksen ja tiedon välityksen toteuttamista varten (johon mahdollisesti osallistuisivat kunnanjohtajat, koulutuskuntayhtymän johto ja luottamushenkilöt). 4. Yhteenveto Kuntayhtymän toiminnalliset tavoitteet vuodelta 2011 pääosin saavutettiin hyvin. Kuitenkin ammatillisen koulutuksen eroamisprosentin laskutavoitetta (negatiivinen eroaminen) ei saavutettu ja se kasvoi 0,2 prosenttiyksikköä edellisestä vuodesta. Toimintaa tulee edelleen kehittää siten, että eronneiden opiskelijoiden määrä ei lisäänny. Samoin sijoittuminen työelämään -tavoite-prosentti jäi jonkin verran alle tavoitteen. Työelämän kehittäminen ja palvelutoimintaan kohdistuneet mittarit toteutuivat varsin hyvin lukuun ottamatta sitä, että opiskelijatyövuodet jäivät hieman alle tavoitteen. Koulutuksen vetovoimaisuus on kuntayhtymässä ollut edelleen hyvä. Koko kuntayhtymän opiskelijamäärä on alla olevan taulukon perusteella ollut viime vuosina lähes tasaista. Kuntayhtymän toimintakulujen, opiskelijamäärän ja henkilöstömäärän kehitys Vuosi Toimintakulut (M ) Muutos-% Opiskelijamäärä Muutos-% Henkilöstömäärä Muutos-% ,5 8, , , ,1 11, , , ,8 4, , , ,8 7, , , ,0 4, , , ,6 3, , , ,1 33, , ,5 Ikäluokkien pienenemisen vaikutukset tulevaisuuden suunnitelmissa on syytä ottaa huomioon ja erityisesti maakuntayksiköiden opiskelijahankintaan tulee edelleen kehittää aktiivisesti. Taulukossa on esitetty vuotiaiden määrä Lapissa vuosina : vuotiaiden määrä * 2013* 2014* 2015* 2016* 2018* 2020* * Ennuste Lähde: Tilastokeskus

15 15(15) Kuntayhtymä kokonaisuutena saavutti taloudellisen toimintakatetavoitteen. Vuoden 2011 tulosalueiden tilikauden tulokset, yhteensä ,12 euroa, esitetään katettavaksi toimintarahastosta. Lapin ammattiopiston toimialojen ja erityisesti tuotantoalojen taloudelliseen kannattavuuteen tulee jatkossa kiinnittää erityistä huomiota ja pyrkiä parantamaan sitä. Kuntayhtymän viime vuosien tilikauden tuloskehityksen ollessa laskeva, tulee jatkossa tulevina vuosina investointien tarpeeseen ja opiskelijamäärien muutoksiin varautua suunnitelmallisesti. Koulutuskuntayhtymän toiminnallinen ja taloudellinen tulos vuodelta 2011 on pääosin asetettujen tavoitteiden mukainen ja kuntayhtymän talous on kunnossa. Merkittävimmät tulevaisuuden haasteet ovat ikäluokkien voimakas pieneneminen ja vireillä olevan ammattikorkeakoulu-uudistuksen tuomat muutokset ja vaikutukset kuntayhtymän toimintaan ja talouteen sekä tulevat valtiontalouden mahdolliset leikkaukset ja niiden vaikutukset tulorahoitukseen sekä tulevaisuuden suunnitteluun. Rovaniemi Rovaniemen koulutuskuntayhtymän tarkastuslautakunta Jaakko Huttunen Aarne Jänkälä Sakari Karkkola Raimo Miettunen Elsa Riekkola Meeri Toivanen

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA Tarkastuslautakunta LIITE 1

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA Tarkastuslautakunta LIITE 1 TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2010 Tarkastuslautakunta 10.2.2012 LIITE 1 2(13) SISÄLTÖ 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely... 3 2. Toiminnallisten ja taloudellisten

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012. Tarkastuslautakunta 21.2.2014 LIITE 2

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012. Tarkastuslautakunta 21.2.2014 LIITE 2 TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012 Tarkastuslautakunta 21.2.2014 LIITE 2 2(14) SISÄLTÖ 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely... 3 2. Toiminnallisten ja taloudellisten

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012 Tarkastuslautakunta 10.4.2013 LIITE 5 TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012 Luonnos 2(13) SISÄLTÖ 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely.. 3 2. Toiminnallisten ja taloudellisten

Lisätiedot

TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty yv

TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty yv TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty yv 25.02.2013 10 SISÄLLYSLUETTELO I LUKU VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1 II LUKU TARKASTUSLAUTAKUNTA 2 Lautakunnan kokoonpano 1 3 Lautakunnan kokoukset

Lisätiedot

Seinäjoen koulutuskuntayhtymän. Tarkastussääntö. Hyväksytty yhtymävaltuustossa , 26

Seinäjoen koulutuskuntayhtymän. Tarkastussääntö. Hyväksytty yhtymävaltuustossa , 26 Seinäjoen koulutuskuntayhtymän Tarkastussääntö Hyväksytty yhtymävaltuustossa 16.12.2015, 26 Sisällys Valvontajärjestelmä... 3 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 3 Tarkastuslautakunta... 3 2 Lautakunnan

Lisätiedot

Tarkastussääntö. Yhtymähallitus 15.11.2011 131 Yhtymävaltuusto 29.11.2011 28

Tarkastussääntö. Yhtymähallitus 15.11.2011 131 Yhtymävaltuusto 29.11.2011 28 Tarkastussääntö Yhtymähallitus 15.11.2011 131 Yhtymävaltuusto 29.11.2011 28 Sisällysluettelo Valvontajärjestelmä... 1 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 1 Tarkastuslautakunta... 1 2 Lautakunnan kokoonpano...

Lisätiedot

TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKIOISTEN KUNTA. Hyväksytty Jokioisten kunnan valtuusto Muutos Jokioisten kunnan valtuusto (muutettu 2 )

TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKIOISTEN KUNTA. Hyväksytty Jokioisten kunnan valtuusto Muutos Jokioisten kunnan valtuusto (muutettu 2 ) Tarkastussääntö 1 JOKIOISTEN KUNTA TARKASTUSSÄÄNTÖ 2 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 2 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 2 TARKASTUSLAUTAKUNTA 2 2 Lautakunnan kokoonpano 2 3 Lautakunnan kokoukset 2 4 Lautakunnan tehtävät

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNKI TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty 21.10.1996

ORIVEDEN KAUPUNKI TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty 21.10.1996 TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty 21.10.1996 Voimaantulo 1.1.1997 Sisällysluettelo: ORIVEDEN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ...5 1. VALVONTAJÄRJESTELMÄ... 5 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 5 2. TARKASTUSLAUTAKUNTA...

Lisätiedot

Pirkkalan kunta Tarkastussääntö 1

Pirkkalan kunta Tarkastussääntö 1 Pirkkalan kunta Tarkastussääntö 1 Sisällysluettelo 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 2 2 Lautakunnan kokoonpano... 2 3 Lautakunnan kokoukset... 2 4 Lautakunnan tehtävät... 2 5 Tilintarkastajan valinta...

Lisätiedot

VUODEN 2012 TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

VUODEN 2012 TALOUSARVION TOTEUTUMINEN Hallitus 21.9.2012 LIITE 1 VUODEN 2012 TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1-2 Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen, RAMK, LAO, LAMO ja Urheiluopisto mittarit 3-4 Yhteenveto tulosalueiden tuloksista /31.8.2011-10,

Lisätiedot

1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1. 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1. 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1

1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1. 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1. 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 Tarkastussääntö 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 2 Lautakunnan kokoonpano 1 3 Lautakunnan kokoukset 1 4 Lautakunnan tehtävät

Lisätiedot

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 15.11.2006 SISÄLLYSLUETTELO VALVONTAJÄRJESTELMÄ...3 1 ULKOINEN JA SISÄINEN VALVONTA...3 TARKASTUSLAUTAKUNTA...3 2 TARKASTUSLAUTAKUNNAN

Lisätiedot

JOKILATVOJEN TILAPALVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ

JOKILATVOJEN TILAPALVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKILATVOJEN TILAPALVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO VALVONTAJÄRJESTELMÄ...5 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta...5 TARKASTUSLAUTAKUNTA...5 2 Lautakunnan kokoonpano...5 3 Lautakunnan

Lisätiedot

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta 1 Keski-Pohjanmaan liiton hallintosääntö 1.1.2011 30 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Ulkoinen valvonta järjestetään toimivasta johdosta riippumattomaksi. Ulkoisesta valvonnasta vastaavat tarkastuslautakunta

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Arto Ylitalo Kuntayhtymän johtaja Luottamushenkilöiden koulutus- ja perehdytysohjelma Rovaniemen kaupunki 11.4.2013 Omistajat - koko Lapin asialla Organisaation tehtävät

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 20.1.2009 Muutos 5 :ään, kv 12.12.2012 85 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kaupungin hallinnon ja talouden valvonta

Lisätiedot

Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän.

Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän. TAIVALKOSKEN KUNTA TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty valtuustossa 15.11.1996 57 Voimaantulo 1.1.1997 1 luku Valvontajärjestelmä 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään

Lisätiedot

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2 (5) 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2.3 Tilintarkastuskertomus Kuntalain 73 75 säädetään tilintarkastajan tehtävistä. Tilintarkastajan on tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, kokoustila Puistikko, Toripuistikko 5-7 (3. krs.), Rovaniemi

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, kokoustila Puistikko, Toripuistikko 5-7 (3. krs.), Rovaniemi Aika Keskiviikko 10.4.2013 klo 10.00 12.25 Paikka Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, kokoustila Puistikko, Toripuistikko 5-7 (3. krs.), 96200 Rovaniemi Tarkastuslautakunta Jäsen Varajäsen Jaakko Huttunen

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone 1 KOKOUSAIKA 31.5.2017 klo 9:00 14.00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Vedenpää Antti, puheenjohtaja Pauli Niemi, varajäsen Puurula Merja, jäsen Potila Raija, kunnanjohtaja, kohta 23 Hirvinen

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019 1 KOKOUSAIKA 17.5.2019 klo 9:00 15:00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Hirvinen Esa, puheenjohtaja Niemi Pauli, varapuheenjohtaja Puurula Merja, jäsen Paasovaara Marko, sihteeri, tilintarkastaja

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Keskus 020 743 2920 Faksi 020 743 2935 www.bdo.fi www.audiator.fi BDO Audiator Oy Vattuniemenranta 2 00210 Helsinki ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 1 (5) ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 Ypäjän kunnanvaltuustolle Sisällysluettelo 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely. 2 2. Edellisten vuosien arviointikertomusten johdosta tehtyjen

Lisätiedot

Eteva kuntayhtymän tarkastussääntö

Eteva kuntayhtymän tarkastussääntö Eteva kuntayhtymän tarkastussääntö Eteva kuntayhtymä Tarkastuslautakunta 7.4.2016 13 liite 5 Yhtymähallitus 21.4.2016 32 liite 9 Yhtymäkokous 19.5.2016 14 liite 14 Sisältö 1 Valvontajärjestelmä... 3 1

Lisätiedot

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET 2 luku Toimielinorganisaatio 9 Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnassa on 7 (5?) jäsentä, joista kaupunginvaltuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Lapin ammattiopisto, Jänkätie 1 (peilisali B102), Rovaniemi

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Lapin ammattiopisto, Jänkätie 1 (peilisali B102), Rovaniemi Aika Maanantai 18.6.2012 klo 10.00 Paikka Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Lapin ammattiopisto, Jänkätie 1 (peilisali B102), 96300 Rovaniemi Tarkastuslautakunta Jäsen Varajäsen Jaakko Huttunen pj Mauri

Lisätiedot

Kunnallinen Asetuskokoelma

Kunnallinen Asetuskokoelma N:o 490/2012 Pietarsaaren kaupungin Kunnallinen Asetuskokoelma TALOUS JA TILINTARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 9 muutettu kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.1.2001 12 muutettu kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

OTE KOKOUSPÖYTÄKIRJASTA 38 Kuntayhtymähallitus / 2013 Sivu 1/6. Keskiviikko klo

OTE KOKOUSPÖYTÄKIRJASTA 38 Kuntayhtymähallitus / 2013 Sivu 1/6. Keskiviikko klo Kuntayhtymähallitus 27.3.2013 4 / 2013 Sivu 1/6 Aika Paikka Osallistujat Päätöksentekijät Keskiviikko 27.3.2013 klo 13.00-16.55 Ravintola Oppipoika / kokoustila Oltermanni (4. krs), Korkalonkatu 33, Rovaniemi

Lisätiedot

Hallitus LIITE 1a TILINPÄÄTÖKSEEN 2013 LIITTYVIÄ LASKELMIA

Hallitus LIITE 1a TILINPÄÄTÖKSEEN 2013 LIITTYVIÄ LASKELMIA Hallitus 26.2.2014 LIITE 1a TILINPÄÄTÖKSEEN 2013 LIITTYVIÄ LASKELMIA Yhteenveto käyttötalouden toteumista tulosalueittain Kuntayhtymän tuloslaskelma sisäinen/ulkoinen Lapin Urheiluopiston tuloslaskelma

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1 AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, 3. kerros KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 14 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Jaakko Huttunen pj Mauri Taskila Aarne Jänkälä vpj Leena Aspegrén

Jaakko Huttunen pj Mauri Taskila Aarne Jänkälä vpj Leena Aspegrén Aika Perjantai 10.2.2012 klo 10.00-12.00 Paikka Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Oppipoika ravintolat / Kokoustila Oltermanni, Korkalonkatu 33, 4. krs 96200 Rovaniemi Tarkastuslautakunta Jäsen Varajäsen

Lisätiedot

Jaakko Huttunen pj Mauri Taskila Aarne Jänkälä vpj Leena Aspegrén

Jaakko Huttunen pj Mauri Taskila Aarne Jänkälä vpj Leena Aspegrén Aika Keskiviikko 21.12.2011 klo 10.00 12.40 Paikka Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Hallintopalvelut / Kokoushuone Puistikko, Toripuistikko 5-7, 3. krs, 96200 Rovaniemi Tarkastuslautakunta Jäsen Varajäsen

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

Vuoden 2012 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen

Vuoden 2012 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Yhtymähallitus 20 20.03.2013 Yhtymävaltuusto 8 23.05.2013 Vuoden 2012 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen 79/02.02.02/2013 Yh 20 Kuntalain 68 :n mukaan yhtymähallituksen on laadittava

Lisätiedot

17.12.2015 PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN

17.12.2015 PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN 1 (5) PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kuntayhtymän hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että

Lisätiedot

TARKASTUSVIRASTO. Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet

TARKASTUSVIRASTO. Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet TULOSBUDJETTI 217 1(5) Johtoryhmä.1.217 TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI 217 Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet Valtuusto on asettanut tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden

Lisätiedot

Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö

Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö 1 Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö 2 luku Toimielinorganisaatio 9 Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnassa on seitsemän jäsentä, joista valtuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2017 2021 Työohjelma 2017 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2013 2016 Työohjelma 2016 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan toimikauttaan vastaavien vuosien

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 LLLlL 6.4.2 24 Tarkastuslautakunta 1.6.2018 LIITE 2 TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 Sisältö 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely... 2 2. Vuoden 2016 johdosta

Lisätiedot

Hallitus LIITE 3 Hallitus LIITE 2 Valtuusto LIITE 1

Hallitus LIITE 3 Hallitus LIITE 2 Valtuusto LIITE 1 Hallitus 16.12.2010 LIITE 3 Hallitus 1.3.2011 LIITE 2 Valtuusto 25.5.2011 LIITE 1 TALOUSARVIO 2011 JA TALOUSSUUNNITELMA 2012 2013 Lisäyksenä kuntayhtymän uusi toisen asteen tulosalue: Lapin matkailuopisto

Lisätiedot

Luumäen kunta Loppuraportti 2013

Luumäen kunta Loppuraportti 2013 Luumäen kunta Loppuraportti 2013 Tarkastuslautakunta 10.4.2014 BDO Audiator Oy JHTT, KHT Ulla-Maija Tuomela Hallinnon tarkastus Valtuuston ja hallituksen pöytäkirjat 2013 Tarkastuksessa on käyty läpi pöytäkirjat

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 5/2011 1

KAJAANIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 5/2011 1 KAJAANIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 5/2011 1 AIKA klo 16:30 PAIKKA Kokoushuone Karvonen KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 2 Edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksyminen

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 18 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 19 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 20 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 21 ARVIOINTIKERTOMUKSEN

Lisätiedot

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 40 13.04.2004 VUODEN 2003 TILINPÄÄTÖS 28/04/047/2004 KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 112 27.03.2017 Kunnanvaltuusto 51 29.05.2017 Vuoden 2016 tilinpäätöksen hyväksyminen 972/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 112 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (11) Tarkastuslautakunta 2 28.05.2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (11) Tarkastuslautakunta 2 28.05.2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (11) Kokoustiedot Aika tiistai klo 12:00-13:25 Paikka Saunakabinetti, Kaupungintalo 3. krs. Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Tapio Lankia, puheenjohtaja Raimo

Lisätiedot

VUODEN 2014 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2015 2016 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2014 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2015 2016 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2014 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2015 2016 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET Hallitus 28.8.2013 Versio 1.0 1 (8) Sisällysluettelo VUODEN 2014 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2015 2016 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET...

Lisätiedot

Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma

Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma 2017-2021 1. Yleistä Kuntayhtymän hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän.

Lisätiedot

TARKASTUSVIRASTO Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet

TARKASTUSVIRASTO Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet 1(5) TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet Tarkastuslautakunta palvelee kaupunginvaltuuston strategisia ohjaustarpeita tuottamalla valtuustolle kuntalaissa tarkoitettua

Lisätiedot

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 82 29.3.2016 Asianro 404/02.02.01/2016 46 Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Lisätiedot

Ritva Lill-Smeds, jäsen

Ritva Lill-Smeds, jäsen Tarkastuslautakunta 2009-2012 18.05.2010 1 KOKOUSAIKA Tiistaina 18.05.2010 klo 15.00 19.35 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET Kunnanvirasto Yhteispalvelupisteen kokoustila Lapinjärvi Mats Antas, puheenjohtaja

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa.

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa. Kaupunginhallitus 53 12.02.2018 Tarkastuslautakunta 11 09.03.2018 Kaupungin talouden toteutuminen 2017, kaupunki ja liikelaitokset 122/02.02.02/2018 KHALL 12.02.2018 53 Talous vuonna 2017 Uudenkaupungin

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 24 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 25 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 26 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 27 ARVIOINTIKERTOMUKSEN

Lisätiedot

Lisätietoja: laskentapäällikkö Anna-Miia Liimatalta, puh.2071 tai talousjohtaja Pekka Kivilevolta, puh.2080.

Lisätietoja: laskentapäällikkö Anna-Miia Liimatalta, puh.2071 tai talousjohtaja Pekka Kivilevolta, puh.2080. HALLINTOKUNTIEN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA Kunnanhallituksen antamat toimintakertomusta koskevat ohjeet Kuntalain 69 :n mukaan toimintakertomus on osa kunnan virallista tilinpäätöstä. Toimintakertomuksen

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2017 2020 Työohjelma 2017 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015 MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI Tarkastuslautakunta MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015 1. Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakuntaan kuuluvat puheenjohtajana

Lisätiedot

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 64 22.03.2005 Kunnanvaltuusto 46 27.06.2005 VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖS 64/04/047/2005 KH 64 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu

Lisätiedot

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 64 22.03.2005 VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖS 64/04/047/2005 KH 64 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN ESITYSLISTA 02/2016

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN ESITYSLISTA 02/2016 AIKA Tiistai 31.5.2016 kello 15.00 PAIKKA Microkadun kampus, B-osan 1. kerroksen luokkatila B1012 käyntiosoite: Technopolis, Microkatu 1, 70210 Kuopio KÄSITELTÄVÄT ASIAT Pykälä Liite/Viite * Asia 1 KOKOUKSEN

Lisätiedot

Jäsen Jaakko Huttunen Aarne Jänkälä Sakari Karkkola Raimo Miettunen Elsa Riekkola Meeri Toivanen

Jäsen Jaakko Huttunen Aarne Jänkälä Sakari Karkkola Raimo Miettunen Elsa Riekkola Meeri Toivanen Aika Perjantai 13.4.2012 klo 10.00-12.45 Paikka Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Oppipoika ravintolat / Kokoustila Oltermanni, Korkalonkatu 33, 4. krs, 96200 Rovaniemi Tarkastuslautakunta Jäsen Jaakko Huttunen

Lisätiedot

Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä :t 17-21 JHTT, KHT, KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, :t 15-17

Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä :t 17-21 JHTT, KHT, KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, :t 15-17 Iitin kunta Pöytäkirja 4/2015 1 Tarkastuslautakunta 27.04.2015 Aika Maanantai 27.04.2015 klo 18:00-20:00 Paikka Saapuvilla Kunnantalo, neuvotteluhuone (1. krs.) Yli-Kaitala Markku puheenjohtaja, esittelijä

Lisätiedot

Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN TILINTARKASTUKSESTA

Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN TILINTARKASTUKSESTA AIKA 30.5.2018 klo 9:00 13:04 PAIKKA Kunnanvirasto kunnanhallituksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN 2017 25 TILINTARKASTUKSESTA 18 HEINÄVEDEN KUNNAN

Lisätiedot

Y h t y m ä v a l t u u s t o

Y h t y m ä v a l t u u s t o LIITE 2 Y h t y m ä v a l t u u s t o KOKOUSKUTSU/ESITYSLISTA 1/2016 Kokousaika Tiistai 24.5.2016 klo 16.30 Kokouspaikka Ammattiopisto Tavastian auditorio, Hattelmalantie 8 KÄSITELTÄVÄT ASIAT 1 Yhtymävaltuuston

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-8/2016

Osavuosikatsaus 1-8/2016 Oheismateriaali nro 1 Osavuosikatsaus 1-8/2016 Liikelaitos Vastuuhenkilö Tilaliikelaitos Toimitilajohtaja Timo Oksanen Toiminta ja siinä tapahtuneet olennaiset muutokset Tilaliikelaitos huolehtii Kouvolan

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja. Kaupunginhallitus 78 08.03.2016 Kaupunginhallitus 97 22.03.2016 Tarkastuslautakunta 60 23.05.2016 Valtuusto 31 21.06.2016 Tilinpäätös ja vastuuvapaus vuodelta 2015 960/02.55/2016 KH 08.03.2016 78 Kuntalain

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013 2016 Pöytäkirja 3/2016 Kokousaika: 17.5.2016 klo 13.00 16.10 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

Torstai klo

Torstai klo Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 5/2011 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA Torstai 19.05.2011 klo 15.00 18.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIA ESITYSLISTA 1 Yhtymäkokous

ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIA ESITYSLISTA 1 Yhtymäkokous 1 YHTYMÄKOKOUKSEN PUHEENJOHTAJAN JA VARAPUHEENJOHTAJAN VALINTA 2 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA JA PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 4 OMN/123/00.02.00/2015 ERON MYÖNTÄMINEN

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen arvio tavoitteiden ja strategian toteutumisesta 2016

Kaupunginhallituksen arvio tavoitteiden ja strategian toteutumisesta 2016 Kaupunginhallitus 233 08.05.2017 Kaupunginhallituksen arvio tavoitteiden ja strategian toteutumisesta 2016 2763/00.01.02/2017 KHALL 08.05.2017 233 Yleistä Vuonna 2016 Uudenkaupungin yrityssektorin positiivinen

Lisätiedot

VUODEN 2015 TILINTARKASTUKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA

VUODEN 2015 TILINTARKASTUKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA Yhtymäkokous 3 24.05.2016 VUODEN 2015 TILINTARKASTUKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA 1.1. - 31.12.2015 106/02.020.201/2013 Yhtymäkokous 3 Hallitus 37 29.3.2016

Lisätiedot

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille.

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille. Kaupunginhallitus 71 06.02.2017 Kaupunginvaltuusto 10 06.03.2017 Kaupungin talouden toteutuminen 2016, kaupunki ja liikelaitokset 2072/02.02.02/2016 KHALL 06.02.2017 71 Talous vuonna 2016 Uudenkaupungin

Lisätiedot

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 130 25.3.2013 Asianro 313/02.02.01/2013 93 Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Päätöshistoria

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 0 02 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 Tarkastustoimi 1 Tarkastusjärjestelmä 2 Toimiala Helsingin kaupungin ulkoisessa

Lisätiedot

Kuntayhtymän tasekirja vuodelta 2013 on liitteenä.

Kuntayhtymän tasekirja vuodelta 2013 on liitteenä. Yhtymähallitus 23 27.03.2014 Yhtymävaltuusto 3 21.05.2014 Vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen 51/02.02.02/2014 Yh 27.03.2014 23 Kuntalain 68 :n mukaan yhtymähallituksen

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu /PL 1 (17) Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu 2018 27.4.2018/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma maaliskuun lopussa,

Lisätiedot

arviointikertomus 2018

arviointikertomus 2018 Liite 3: Tarla 4.4.2019 Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän tarkastuslautakunta arviointikertomus SISÄLLYS 1. Tiivistelmä... 3 2. Vuoden 2017 arviointikertomuksen johdosta tehtyjen toimenpiteiden arviointi...

Lisätiedot

Hallitus LIITE 2 TILINPÄÄTÖKSEEN 2017 LIITTYVIÄ LASKELMIA

Hallitus LIITE 2 TILINPÄÄTÖKSEEN 2017 LIITTYVIÄ LASKELMIA Hallitus 22.2.2018 LIITE 2 TILINPÄÄTÖKSEEN 2017 LIITTYVIÄ LASKELMIA Yhteenveto käyttötalouden toteumista tulosalueittain Kuntayhtymän tuloslaskelma sisäinen/ulkoinen Tilinpäätös 2017 tuloksen käsittely

Lisätiedot

1 Tarkastuslautakunta PÖYTÄKIRJA 2/2018

1 Tarkastuslautakunta PÖYTÄKIRJA 2/2018 1 TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS KOKOUSAIKA Torstai 17.5.2018 klo 09.00 10.45 KOKOUSPAIKKA Kunnantalo, Virastotie 5 A, Kivijärvi LÄSNÄ Teuvo Rekonen puheenjohtaja Airi Sorsamäki jäsen Aira Hakkarainen jäsen

Lisätiedot

Lauta-/johtokunnan pöytäkirjanote toimitetaan talouspalveluihin

Lauta-/johtokunnan pöytäkirjanote toimitetaan talouspalveluihin HALLINTOKUNTIEN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA Kunnanhallituksen antamat toimintakertomusta koskevat ohjeet Kuntalain 69 :n mukaan toimintakertomus on osa kunnan virallista tilinpäätöstä. Toimintakertomuksen

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2017 2020 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen sekä arvioinnin

Lisätiedot

Kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös (KL 114 )

Kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös (KL 114 ) Kaupunginhallitus 100 27.03.2017 Tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2016 77/04.047/2017 KH 27.03.2017 100 Kuntalain (410/2015) 113 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL 1 (17) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2018 25.10.2018/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma syyskuun lopussa,

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON KY. Tarkastuslautakunta 27.5.2014

TERVEYDENHUOLLON KY. Tarkastuslautakunta 27.5.2014 1 Kokousaika Ti 27.5.2014 klo 14.00 15:45 Paikka Muonion terveyskeskus, ruokasali Jäsenet: Läsnä Keimiöniemi Anne-Mari Malila Kari Kurkela Outi, vj. Poissa Eira Birgitta Pettissalo Petri Muut saapuvilla

Lisätiedot

TOT. % TOT M TOIMINTATUOTOT 68,4 16,7 24,5 % 18,6 TOIMINTAKULUT 64,7 16,4 25,3 % 17,4 - SIITÄ:

TOT. % TOT M TOIMINTATUOTOT 68,4 16,7 24,5 % 18,6 TOIMINTAKULUT 64,7 16,4 25,3 % 17,4 - SIITÄ: Yhtymähallitus 28.4.217 LIITE 2 Kuntayhtymän taloudellinen välikatsaus 31.3.217 Savon koulutuskuntayhtymän kirjanpidon 31.3.217 tilanteen mukaisen tuloslaskelman tiivistelmä sekä nettoinvestoinnit ovat

Lisätiedot

19 Tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2017

19 Tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2017 Kangasniemi Pöytäkirja 3/2018 1 (14) Aika 18.05.2018, klo 12:30-15:00 Paikka Kangasniemen kunnantalo, kunnanhallituksen huone Käsitellyt asiat 15 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 16 Pöytäkirjan

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 1 Keski-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuustolle Tarkastuslautakunnan ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 Mikä on hyvä tavoite: Hyvä tavoite toteuttaa kuntalaisen tarpeita, on realistinen mutta tarpeeksi haastava,

Lisätiedot

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS 1. LAUTAKUNNAN TOIMINTA 1.1. Kokoonpano Kuntalain 121.1 :n mukaan kunnanvaltuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

Yrjövuori Matti Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen. Kokouksen läsnäolijoiden toteaminen.

Yrjövuori Matti Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen. Kokouksen läsnäolijoiden toteaminen. Peimarin koulutuskuntayhtymä PÖYTÄKIRJA Tarkastuslautakunta 6 / 2018 Aika keskiviikko klo 16.30 18.30 Paikka Ammattiopisto Livia / Tuorla Tuorlantie 1, 21500 Piikkiö Kartanorakennus Tähkä, Kokoustila Jyvänen,

Lisätiedot

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Kunnanhallitus 98 13.04.2015 Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Khall 13.04.2015 98 Kuntalain (365/1995) 68 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2016 25.10.2016/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma syyskuun lopussa, vertailutietona

Lisätiedot

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Tilinpäätös 2013 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen 31.3.2014 TILINPÄÄTÖS 2013 Koko kaupunki TP 2012 TP 2013 Muutos % Toimintatuotot 65 402 858 66 701 510 1 298 652 1,99 Toimintakulut -374 691 312-380 627

Lisätiedot

Kouvolan talouden yleiset tekijät

Kouvolan talouden yleiset tekijät Tilinpäätös 2013 1 Kouvolan talouden yleiset tekijät 2 Väestökehitys Kouvolassa 2009-2017 3 Väestöennuste ikäryhmittäin 2015-2040 Ikäryhmä Muutos-% 2015/2040 0-14 -12,3 15-65 -17,1 65-20,4-12 % - 17 %

Lisätiedot

YLÄ-SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA TARKASTUSLAUTAKUNTA

YLÄ-SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 YLÄ-SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2016 1. TARKASTUSLAUTAKUNTA Yhtymävaltuuston toimikaudekseen valitsemaan tarkastuslautakuntaan kuuluu viisi jäsentä ja heidän

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kaupunginhallitus 156 03.04.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 37 02.05.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 44 15.05.2017 Kaupunginvaltuusto 32 22.05.2017 Tilinpäätös ja toimintakertomus 2016 149/02.06.01.03/2017

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Pöytäkirja 3/2013

Tarkastuslautakunta Pöytäkirja 3/2013 Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2009-2012 Pöytäkirja 3/2013 Kokousaika: 15.5.2013 klo 13.00-14.50 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Risto Björn, puheenjohtaja Erkki Ojala, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

KOSKEN TL TARKASTUSLAUTAKUNTA /2018

KOSKEN TL TARKASTUSLAUTAKUNTA /2018 1 Kokousaika: Kokouspaikka: Keskiviikkona 30.5.2018 klo18.00-20.48 Kosken Tl kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone Saapuvilla olleet jäsenet Läsnä Poissa Puheenjohtaja Marja Jalli Varapuheenjohtaja Pertti

Lisätiedot