TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA Tarkastuslautakunta LIITE 2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012. Tarkastuslautakunta 21.2.2014 LIITE 2"

Transkriptio

1 TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012 Tarkastuslautakunta LIITE 2

2 2(14) SISÄLTÖ 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisen arviointi Tavoitteet Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen... 5 Rovaniemen ammattikorkeakoulu... 5 Lapin ammattiopisto... 6 Lapin matkailuopisto... 6 Lapin oppisopimuskeskus... 7 Lapin kesäyliopisto... 7 Hallinto- ja yhteiset palvelut... 7 Tietohallinto... 8 Kiinteistöpalvelu... 8 Lapin Urheiluopisto -liikelaitos Henkilöstön määrä, työsuhteet ja hyvinvointi Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen Muut havainnot arviointivuoden ajalta Hanketoiminta Koulutuskuntayhtymän hallinnon ja johtamisen kehittämissuunnitelman toteuttaminen Ammattikorkeakoulu-uudistuksen selvitystyö ja valtiontalouden tulevat leikkaukset opiskelijamäärissä Tarkastuslautakunnan toiminnan arviointi Yhteenveto... 13

3 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely Tarkastuslautakunnan on kuntalain 71 :n mukaan arvioitava, ovatko valtuuston kuntayhtymän talousarviossa asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet. 3(14) Kuntalain 71 :ssä säädettyjen tehtävien lisäksi kuntayhtymän tarkastussääntöön on kirjattu tarkastuslautakunnalle seuraavat tehtävät: Lautakunnan on: seurattava tilintarkastajan tarkastussuunnitelman toteutumista sekä muutoinkin seurattava tilintarkastajan tehtävien suorittamista ja tehtävä tarpeen mukaan esityksiä tilintarkastuksen kehittämiseksi, huolehdittava siitä, että tilintarkastusta varten on tarpeelliset voimavarat, jotka mahdollistavat tilintarkastuksen suorittamisen hyvän tilintarkastustavan edellyttämässä laajuudessa, sekä tehtävä aloitteita ja esityksiä lautakunnan, tilintarkastajan ja sisäisen valvonnan tehtävien yhteensovittamisesta mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla. Kuntalain 75 :n mukaan tarkastuslautakunnan on hankittava tilintarkastuskertomuksessa tehdystä muistutuksesta asianomaisen selitys sekä yhtymähallituksen lausunto. Valtuusto päättää toimenpiteistä, joihin tarkastuslautakunnan valmistelu, tilintarkastuskertomus ja siinä tehdyt muistutukset antavat aihetta. Hyväksyessään tilinpäätöksen valtuusto päättää vastuuvapaudesta tilivelvollisille. Kuntayhtymän tarkastussäännön mukaan sen lisäksi, mitä kuntalain 71 ja 75 :ssä säädetään, lautakunnan on seurattava tilintarkastajan tarkastussuunnitelman toteutumista sekä muutoinkin seurattava tilintarkastajan tehtävien suorittamista ja tehtävä tarpeen mukaan esityksiä tilintarkastuksen kehittämiseksi huolehdittava siitä, että tilintarkastusta varten on tarpeelliset voimavarat, jotka mahdollistavat tilintarkastuksen suorittamisen hyvän tilintarkastustavan edellyttämässä laajuudessa tehtävä aloitteita ja esityksiä lautakunnan, tilintarkastajan ja sisäisen valvonnan tehtävien yhteensovittamisesta mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla.

4 Tarkastuslautakunnan kokoonpano vuonna 2012 on ollut seuraava: 4(14) Jäsen Jaakko Huttunen, puheenjohtaja Aarne Jänkälä, varapuheenjohtaja Sakari Karkkola Raimo Miettunen, alkaen Elsa Riekkola Meeri Toivanen Varajäsen Mauri Taskila Leena Aspegrèn Niina Puuronen Miikka Keränen alkaen Ismo Petäjäjärvi saakka ja tilalle Ulla Karttunen Juhani Jussila Tarkastuslautakunnan sihteerinä ja valmistelijana on toiminut vastuullinen tilintarkastaja JHTT Paula Hellèn-Toivanen KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:stä. Samasta yhtiöstä varatarkastajana on toiminut Vivi Marttila, JHTT, KHT ja tilintarkastuksen asiantuntijat KTM Merja Jaakkola, KTM Saara Palojärvi ja KTM Niina Roukala ovat osallistuneet tilintarkastuksen suorittamiseen sekä Palkkaprosessin kartoituksen suoritti joulukuussa 2012 asiantuntija FT, KTM Susanna Piltonen. Tarkastuslautakunta kokoontui vuonna 2012 seitsemän kertaa. Lautakunta on työskennellyt arviointisuunnitelmansa mukaan. Tarkastuslautakunta on perehtynyt yhtymävaltuuston ja - hallituksen päätöksiin, talousarvioon ja -suunnitelmaan, tilinpäätökseen ja toimintakertomukseen, henkilöstöraporttiin, tilintarkastusraportteihin sekä kuullut kuntayhtymän viranhaltijoita. Lisäksi tarkastuslautakunnalle on esitelty eri tulosalueiden toimintaa sekä koko kuntayhtymää koskevan hallinnon ja johtamisen ulkoisen arvioinnin raportti ja sen toimenpidesuositukset sekä kehittämissuunnitelma. KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy suoritti 20 tilintarkastuspäivää vuoden 2012 työohjelman mukaisesti. 2. Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisen arviointi 2.1 Tavoitteet Kuntayhtymän hallituksen on kuntalain 69 :n perusteella esitettävä toimintakertomuksessa selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Arviointikertomus laaditaan osaltaan toimintakertomuksessa esitettyjen tietojen perusteella. Toimintakertomus ja arviointikertomus muodostavat kuntalaissa tarkoitetun kokonaisuuden. Arviointikertomuksen pääsisältö koostuu kuntalaissa säänneltyjen valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisen arvioinnista (sitovat tavoitteet). Sitovien tavoitteiden lisäksi tarkastuslautakunta on arvioinut niitä tavoitteita, joihin se on tilikauden 2012 aikana tutustunut.

5 5(14) Vuoden 2012 talousarvion sitovuustasot: Valtuuston sitovuustasot Käyttötalousosan kokonaismenojen ja -tulojen erotus eli toimintakate, jolla yhteiset kustannukset ja yksikkökohtaiset kalusto- ja laiteinvestointien suunnitelmapoistot katetaan Toiminnalliset tavoitteet sekä mittarit, jotka talousarvioon on merkitty sitoviksi Tuloslaskelmassa rahoitustulojen ja -menojen netto Rahoitusosassa antolainojen ja lainakannan muutokset sekä oman pääoman muutokset Rakentamisinvestoinnit hankkeittain Korjaussuunnitelman mukaiset investoinnit kokonaiskustannustasolla Kalusto- ja laitehankinnat tulosaluetasolla Lapin Urheiluopisto -liikelaitoksen tilikauden ylijäämä ennen varauksia. 2.2 Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen Talousarvioon on merkitty valtuustoon nähden sitovat toiminnalliset tavoitteet, joista osa on mittaritavoitteita (lukuja) ja osa on sanallisia tavoitteita. Toimintakertomuksessa olevien tavoitteiden tulee vastata yhtymävaltuuston talousarviossa asettamia tavoitteita. Tarkastuslautakunta toteaa, että aivan kaikkia toiminnallisia sitovia tavoitteita ei saavutettu, mutta toiminnassa pääosin saavutettiin hyviä tuloksia. Opiskelijamäärät, suoritetut tutkinnot ja asiakastyytyväisyys ylittivät tavoitteen. Merkittävää oli lisäksi se, että eronneiden määrä laski edellisvuodesta ja sijoittuminen työelämään kasvoi, vaikka näissä asetettu tavoite jäikin saavuttamatta. Työelämän kehittämisen ja palvelutoiminnan mittaritavoitteet kokonaisuutena alittuivat. Tähän vaikutti mm. se, että aikuiskoulutukseen ja projektihakkeisiin käytettävää rahoitusta ostajatahot joutuivat leikkaamaan. Mittareiden analysointi ja perustelut olivat hyvää tasoa, mutta toteutumattomien tavoitteiden osalta perustelut ovat osittain jääneet esittämättä. Toiminnan tuloksellisuuden mittareiden analysointia on tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan esitelty kattavasti toimintakertomuksen sivuilla. Rovaniemen ammattikorkeakoulu Asetetut mittaritavoitteet toteutuivat kaikilta muilta osin, paitsi maksullisen palvelutoiminnan osuus tulorahoituksesta jäi alle tavoitteen. Kuitenkin tässä oli kasvua 0,5 % prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen ja osuus on ammattikorkeakoulujen kärkitasoa. Kokonaisuutena ammattikorkeakoulun kehitystyö on edennyt suunnitelmien mukaan panostaen edelleen mm. KOTA -prosessin pohjalta tehtyyn osaamisperusteiseen opetussuunnitelmatyöhön työelämälähtöisen oppimisen turvaamiseksi. Merkittävää oli se, että ammattikorkeakoulun koko henkilöstö on koulutettu uuteen pedagogiikkaan RAMK 2020 strategian mukaisesti ja että kehittämistä on jatkettu tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa strategian ja Lapin korkeakoulujen innovaatio-ohjelman mukaisesti.

6 6(14) Keskeisin painopiste oli Rovaniemen ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulujen yhdistämiseen tähtäävä suunnittelu ja valmistelutyö Lapin ammattikorkeakoulu Oy:ksi. Yhtiöittämispäätöksen ylläpitäjät tekivät toimintavuoden lopussa ja yhtiö aloittaa toimintansa Muutosprosessin aikana tulee henkilöstölle tiedottaa asiasta riittävästi ja avoimesti. Lapin ammattiopisto Lapin ammattiopiston toimintayksiköt Rovaniemellä, Sodankylässä ja Kittilässä turvasivat hyvin koulutuksen saatavuuden koko toiminta-alueella. Toimintaa linjasi hallitusohjelma ja sen perusteella laadittu (KESU) sekä hallinnon ja kehittämissuunnitelman toimeenpano. Toiminnalliset mittaritarit jäivät toimintavuonna jonkin verran alle tavoitteen mm. seuraavissa mittareissa: opiskelijamäärät, perustutkinto-opiskelijat, vetovoimaisuus, sijoittuminen työelämään, aikuiskoulutuksen opiskelijatyövuodet, asiakastyytyväisyys, hankehenkilötyövuodet, opettajien kelpoisuus ja henkilöstön kehittäminen. Lisäksi läpäisy jäi 0,4 prosenttiyksikköä alle tavoitteen toteuman ollessa 55,7 %. Merkittävää oli kuitenkin se, että läpäisy oli edellisestä vuodesta parantunut 4,7 prosenttiyksikköä. Negatiivinen eroaminen (tavoite 5,3 %) ylittyi 0,6 %. Eroamisprosentti laski edellisestä vuodesta 1,8 prosenttiyksikköä, joten kehityssuuntaa voidaan pitää hyvänä. Lapin ammattiopiston taloudellinen toimintakatetavoite ilman vuosittaista talousarviomuutosta on ollut useita vuosia negatiivinen. Ammattiopiston tulisi jatkossa kehittää toimintaansa siten, että taloudellinen tasapaino saavutetaan ilman lisätalousarviota. Lapin matkailuopisto Lapin matkailuopiston toisena toimintavuonna kehittämistä on jatkettu innovatiivisen opetuksen, ohjauksen ja oppimisympäristöjen kehittämistyössä. MTI:n ristiin valittavissa opinnoissa on toteutettu matkailualan opintoja myös korkeakouluopiskelijoille. Ammattilukion kaksois- tai kolmoistutkintoja suoritettiin kaikissa toimipisteissä: Rovaniemellä, Sodankylässä ja Kittilässä. Lapin matkailuopiston opiskelijat menestyivät finalisteina Skills Finland ry:n Taitaja kisoissa Jyväskylässä. Tuloksena oli kokkien sarjassa hopeaa ja matkailuopiskelijat saavuttivat pronssia. Hyvät tulokset kannustavat koulutuksen vetovoimaisuuteen. Toimintavuonna painotettu opiskelijamäärä saavutettiin hyvin. Eroamisprosentti ylitti 3 % tavoitteen ja nousi edellisestä vuodesta 2 prosenttiyksikköä. Toimintaa tulee tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan kehittää kuitenkin siten, että eroaminen vähenisi ja vetovoimaisuus sekä läpäisy saadaan tavoitetasoille. Lapin matkailuopiston käyttötalouden sitova katetavoite saavutettiin.

7 Lapin oppisopimuskeskus 7(14) Toimintavuonna pääasiassa sitovat toiminnalliset tavoitteet toteutuivat. Laadittiin mm. viestintästrategia tunnettavuuden lisäämiseksi, käynnistettiin uusi maatilayrittäjille suunnattu yrittäjän ammattitutkinto ja osaamistarpeita kartoitettiin C & Q -ohjelmiston avulla. Oppisopimuskeskus oli verkostoitunut muiden toimijoiden kanssa mm. laatuun liittyvässä hankkeessa. Mittareista suoritetut tutkinnot ja läpäisy eivät toteutuneet. Näihin kannattaa jatkossa kiinnittää huomiota. Painotettu opiskelijamäärä ja toimintakatetavoite toteutuivat hyvin. Lapin kesäyliopisto Toiminnalliset sitovat valtionosuustuntimäärät toteutuivat toteuman ollessa 2188 (tavoite 2000) ja opetustunnit toteutuivat ollen 2292 (tavoite 2200). Toimintakate jäi saavuttamatta, ollen euroa alijäämäinen. Talouden tasapainoisempaan toimintaan tulisi jatkossa pyrkiä, jotta Lapin Kesäyliopistotoiminta ei rasita koulutuskuntayhtymän tulosta. Hallinto- ja yhteiset palvelut Strategian 2020 toteuttaminen painottui hallinnon- ja muutosjohtamisen kehittämislinjausten läpivientiin, ammattikorkeakoulu-uudistuksen vaatimiin toimenpiteisiin, tulevien vuosien yksikköhintojen leikkauksiin ja kiinteistöstrategian valmisteluun. Hallinnon ja johtamisen kehittämissuunnitelman vaiheittainen toteuttaminen oli edennyt hyvin suunnitelmien ja päätösten mukaan. Prosesseja on viety eteenpäin ja kuntayhtymän toiminnot järjestetään uudelleen siten, että madallettu organisaatio johtamisjärjestelmineen on toiminnassa Kuntayhtymän tilojen kokonaisselvityksen laatimiseksi oli 2012 keväällä perustettu kiinteistöstrategia-työryhmä, joka toimii kokonaisuuden vetäjänä. Tarkastuslautakunta pitää selvitystyötä varsin tarpeellisena, jotta tilojen käyttö tehostuisi tai mahdollisesti voidaan luopua tarpeettomista tiloista. Lisäksi Lapin korkeakoulukonsernin yhteistyötä vahvistettiin edelleen mm. ITpalvelujen organisoitumisen myötä, ammattikorkeakoulu-uudistuksen ja yhtiöittämisselvitykset oli toimintavuoden tärkeä prosessi, joka on edennyt päätösten mukaan hyvin. Tavoitteena ollut työsuojelu- ja turvallisuusasiantuntijan sekä sisäisen tarkastajan rekrytointi on toteutettu toimintavuoden alussa sisäisen tarkastajan rekrytoinnin osalta. Hallinto- ja yhteisten palvelujen kustannukset olivat toimintavuonna 3,8 % kuntayhtymän kokonaistuloista talousarvion ollessa 4,0 %, joten menot alittivat tavoitteen 0,2 prosenttiyksikköä.

8 8(14) Tietohallinto Vuoden 2011 tavoitteena oli konsernin käyttäjähallinnan yhdistäminen, jonka toteuttaminen oli siirtynyt kesälle Tämä toteutui. Toimintavuoden muut sitovat toiminnalliset tavoitteet toteutuivat muutoin, paitsi kuntayhtymän tietohallintostrategiaa ei ole päivitetty vuoden 2012 aikana. Perusteluna tähän on lähivuosien toimintaympäristön muutokset ja niiden valmistelu sitoo resursseja. Voimassa olevan strategian vuosille toteuttamishankkeita on aloitettu ja joitakin saatu päätökseen sekä osa hankkeista jatkuu. Kiinteistöpalvelu Kiinteistöpalvelun vuoden 2012 sitovat toiminnalliset tavoitteet olivat: Koulutuskuntayhtymän kiinteistöstrategian laatiminen Tyhjiksi jääneiden kiinteistöjen ja tilojen myyntiin liittyvät tehtävät Energiatehokkuussopimuksen mukaiset energiakulutusseuranta ja raportointi Kiinteistöstrategian valmisteleva työryhmä aloitti keväällä strategian valmistelutyön. Kiinteistöstrategian ensimmäisen vaiheen hallitus hyväksyi joulukuussa ja toinen vaihe on käynnistetty vuoden 2013 alussa. Ammattikorkeakoulun yhtiöittäminen vaikuttaa kiinteistöstrategian toteuttamisen linjauksiin. Kiinteistöpalvelu on käynnistänyt toimenpiteitä tyhjiksi jääneiden kiinteistöjen tai tilojen myymiseksi tai vuokraamiseksi. Vuoden 2010 alussa on aloitettu ESCO-hankkeen seuranta- ja raportointivaihe. Energiasäästöille asetetut tavoitteet ylittyivät lämpöenergian osalta, mutta sähköenergian kulutus ei pysynyt tavoitteessa. Sähkön kulut kasvoivat sähkötoimisten koneiden ja laitteiden määrän lisäyksestä ja mm. Urheiluopiston kasvaneesta käyttöasteesta. Kiinteistöpalvelun sitova talouden toimintakatetavoite 2,8 M toteutui (toteuma oli 2,9 M ) Lapin Urheiluopisto -liikelaitos Ammatillisen koulutuksen osalta mittaritavoitteet toteutuivat vain opiskelijamäärissä ja asiakastyytyväisyydessä. Työelämän kehittäminen ja palvelutoiminnassa mittarit osoittavat, että hankehenkilötyövuodet ja opettajien kelpoisuus toteutuivat tavoitteeseen nähden. Seuraavat toiminnalliset sitovat tavoitteet toteutuivat: Kaikki perusopiskelijat suorittivat matkailun turvallisuuspassin. Valmennuskeskus- ja urheiluakatemian toiminnan kehittämistä jatkettiin tavoitteen suunnassa. Urheiluopistolle OPM myönsi erityisen koulutustehtävänkoskien lumilajien valmennusta ja taitovalmennusta. Lyhytkurssitoiminta toteutui tavoitteen suunnassa jääden kuitenkin lyhytkurssien määrän osalta pienemmäksi kuin vuonna Tavoitteen suunnassa on myyntiorganisaatio kehittynyt ja uusia aktiivimyynti- ja markkinointimenetelmiä on saatu käytäntöön.

9 9(14) Talouden sitova ylijäämätavoitetta ennen varauksia ei saavutettu ja se oli alijäämäinen Urheiluopiston toimintaa on kehitetty varsin hyvin, mutta edelleen haasteena on kasvattaa liikevaihtoa tasaisesti ja tulostavoitetta, jotta toiminnalla katetaan kaikki toimintamenot, rahoitus- ja pääomakulut. 2.3 Henkilöstön määrä, työsuhteet ja hyvinvointi Henkilöstöraportti on osa kuntayhtymän itsearviointia. Päätoimisen henkilöstön määrä vuoden 2012 lopussa oli 995, joista sijaisia 40 henkilöä. Vakinaisia oli 681 eli 68 % henkilöstöstä. Henkilöstön määrä laski edellisestä vuodesta 35 henkilöllä. Määräaikaisten osuus laski hieman ollen 32 %. Vakinaisen henkilöstön määrä pysyi ennallaan. Henkilöstömääriltään suurin yksikkö on Lapin ammattiopisto, jossa on lähes puolet koko henkilöstöstä eli 443 työntekijää. Kuva 1 Henkilöstömäärän kehitys vuosina Henkilöstömäärässä on ollut kasvua vuoteen 2010 saakka ja tämän jälkeen suunta on ollut jonkin verran laskeva. Vuosittaiset henkilöstömäärämuutokset ovat olleet kuitenkin suhteellisen vähäisiä. Sairauspoissaolojen määrä laski n pv edellisvuodesta. Sairauslomapäiviä v oli yhteensä 8111 kalenteripäivää eli noin 8,2 pv työntekijää kohden, työpäivinä sairauslomapäiviä oli yhteensä eli n. 6,1 pv työntekijää kohden. Poissaolojen määrä laski siten edellisestä vuodesta n. 11 %, jota voidaan pitää positiivisen kehityksenä.

10 2.4 Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen 10(14) Käyttötalous Alla olevassa taulukossa on talousarvion toteutuminen vuonna 2012 tulosalueittain: Toimintakate = käyttötalouden tulojen ja menojen erotus Tulosalue/yksikkö TA + muutokset toimintakate Toteutuminen toimintakate Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto Lapin oppisopimuskeskus Lapin kesäyliopisto Kiinteistöpalvelu Hallinto ja yhteiset palvelut Yhteensä Liikelaitos Yli-/alijäämä ennen varauksia Lapin Urheiluopisto Tulosalueiden toimintakate (1000 ) Kuva 2 Tulosalueiden toimintakate (1000 )

11 11(14) Talousarviovuonna käyttötalouden muutetun sitovan toimintakatetavoitteen sekä tilikauden tuloksen saavuttivat kaikki muut tulosalueet lukuun ottamatta Lapin kesäyliopistoa. Lapin kesäyliopiston tilikauden alijäämä on ,28. Alijäämä johtui ennakoitua pienemmistä kurssitoiminnan tuloista. Lisäksi Lapin Urheiluopisto -liikelaitoksen tuloslaskelman mukainen tilikauden alijäämä on ,59. Alijäämäiseen tulokseen vaikutti mm. lomapalkkavelan kasvu, joka kasvoi edellisestä vuodesta n Koko kuntayhtymän sitova toimintakatetavoite oli 5,5 M ja toteuma oli 7,3 M, joten sitova toimintakatetavoite saavutettiin hyvin toteumaprosentin ollessa 131,1 %. Investoinnit v v v Rakennushankkeet ja maaalueet kuntayhtymä Koneet ja laitteet kuntayhtymä Investoinnit yhteensä Urheiluopisto Kuntayhtymä yhteensä Kuntayhtymä on vuosittain investoinut mittavasti ja oppimisympäristöt on saatu hyvään kuntoon. Investoinneissa on laskeva trendi ja tulevina vuosina investointihankkeet tulee edelleen laskemaan toimintavolyymien muuttuessa. Kuntayhtymän tuottojen ja kulujen kehitys Kuva 3 Kuntayhtymän tuottojen ja kulujen kehitys

12 12(14) Kaavion mukaan voidaan havaita, että toimintakulut vuosittain ovat olleet linjassa tuottoihin nähden ja lisäksi menot ovat kasvaneet vuonna 2012 vuoteen 2011 verrattuna suhteellisesti vähemmän kuin tuotot. Toiminnan kautta on syntynyt säästöä. 3. Muut havainnot arviointivuoden ajalta Hanketoiminta Kuntayhtymän hanketoiminta on ollut edelleen varsin laajaa. Hankkeiden toteuma oli 9,8 miljoonaa euroa, jossa kasvua edelliseen vuoteen oli 1,9 miljoonaa euroa. Hanketoiminnan kautta on kehitetty mm. oppimisympäristöjä, uusia koulutuspalveluja, opetus- ja ohjausmuotoja sekä lisätty henkilöstön osaamista vastaamaan asiakkaiden tarpeita. Merkittävää on ollut se, että II-asteen hanketoimintaa on kasvattanut investointityyppiset hankkeet, joiden toteuttamisella on pystytty kehittämään oppimisympäristöjä sekä varautumaan tulevaisuuden muuttuviin koulutustarpeisiin. Hanketoiminnan kehitys vuosina M Kuva 4 Hanketoiminnan kehitys vuosina Koulutuskuntayhtymän hallinnon ja johtamisen kehittämissuunnitelman toteuttaminen Hallinnon ja johtamisen muutosta valmisteltiin toimintavuonna hallituksen ja johtoryhmän strategiaseminaareissa sekä hallituksen iltakoulussa. Vaiheittainen toteuttaminen eteni hallituksen hyväksymien muutosstrategian, kehittämislinjausten, muutoksen johtamisen työsuunnitelman ja aikataulun mukaisesti.

13 13(14) Rakenteet ja johtaminen uudistetaan prosessilähtöisesti. Toimintavuoden lopulla ammatillisen koulutuksen 17 virkaa lakkautettiin ja perustettiin uuteen johtamisjärjestelmään 8 virkaa. Keskitettyjen palvelujen: talous- henkilöstö- ja yleishallintopalvelut, aluevaikuttavuusja ammattikoulutuspalvelujen prosessiryhmät kokoontuivat lokakuun alusta alkaen. Kuntayhtymän toiminnat järjestetään uudelleen siten, madallettu organisaatio johtamisjärjestelmineen on toiminnassa Tarkastuslautakunta toteaa, että asia on edennyt hyvin suunnitelmien mukaan, henkilöstö on ollut laajasti kehittämisessä mukana ja toteuttamisen etenemisestä on tiedotettu henkilöstölle riittävästi. Ammattikorkeakoulu-uudistuksen selvitystyö ja valtiontalouden tulevat leikkaukset opiskelijamäärissä Toimintavuonna tehtiin varsin laaja selvitys- ja valmistelutyö Rovaniemen ammattikorkeakoulun ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun yhdistämiseksi Lapin ammattikorkeakoulu Oy:ksi. Molempien ammattikorkeakoulujen ylläpitäjät tekivät loppuvuonna päätöksen perustaa Lapin ammattikorkeakoulu Oy ja toiminta alkaa vuoden 2014 alusta. Ammattikorkeakoulun irtautuminen ja valtiontalouden tulevat leikkaukset opiskelijamäärissä tulevat jatkossa merkittävästi vaikuttamaan kuntayhtymän toimintaan, talouteen ja tulevaisuuden suunnitteluun. Tulevat muutokset edellyttävät jatkossa toimintojen sopeuttamista pieneneviin resursseihin. 4. Tarkastuslautakunnan toiminnan arviointi Valtuutettujen antamassa, tarkastuslautakuntaa ja arviointikertomusta koskevassa arviointikyselyssä tarkastuslautakunnan työ sai varsin hyvän kouluarvosanan 8,3 8,9. Vastaajia tosin olisi voinut olla enemmän, mutta tarkastuslautakunnan näin suorittama itsearviointi oli ensimmäinen laatuaan ja toiminee jatkossa saadun mallin perusteella eräänlaisena lähtötilanteena uudelle vuosille valitulle tarkastuslautakunnalle. 5. Yhteenveto Tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan kuntayhtymän hallinnolliset ja taloudelliset tavoitteet vuodelta 2012 pääosin saavutettiin. Kuntayhtymän vetovoimaisuutta tarkastuslautakunta pitää hyvänä, sillä oppilaspaikkaa kohden oli 1,5 hakijaa. Tarkastuslautakunta esittää yhteenvetona ja johtopäätöksenä seuraavat asiat: * tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan kuntayhtymän tulee luopua tarpeettomista kiinteistöistä, kuitenkin niin, että turvataan käyttötarkoituksiin sopivat tilat, * talousarvion ja toimintakertomuksen vastaavuuden tulisi toteutua aikaisempaa paremmin,

14 14(14) * hanketoiminta on laajaa, toivottavasti tulokset pystytään hyödyntämään ja toivottavasti hanketoiminta ei vie tilaa varsinaiselta toiminnalta, * henkilökunta on tilastojen mukaan voinut vuotta 2011 paremmin ja tarkastuslautakunta toivookin, että organisaatiomuutokset eivät katkaise hyvää kehitystä, * kuntayhtymän taloudellinen tilanne on tällä hetkellä vakaa, mutta sopeutusta tulevien muutosten edessä tarvitaan, haasteita on mm. mahdollisten oppilasmäärien valtionosuuksien ja -tukien leikkaukset sekä ammattikorkeakoulun irtautuminen. Tarkastuslautakunta haluaa kiittää toimijoita hyvästä yhteistyöstä ja toteaa, että tarkastuslautakunta on saanut kaiken pyytämänsä tuen arviointityönsä toteuttamiseksi. Erityiskiitokset tarkastuslautakunta haluaa antaa eläkkeelle jäävälle talousjohtajalle uhrautuvasta ja rakentavasta yhteistyöstä. Tarkastuslautakunta toivoo, että tarkastuslautakunnan arviointityö jää elämään uuden valtuustokauden asialistalla ja tarkastuslautakunta esittää, että yhtymävaltuusto antaa arviointikertomuksen yhtymähallitukselle tarvittavia toimenpiteitä varten sekä velvoittaa yhtymähallituksen antamaan yhtymäkokouksen talousarviokokoukseen mennessä selvityksen niistä toimenpiteistä, joihin on ryhdytty tai on ryhdyttävä tarkastuslautakunnan esille nostamien johtopäätösten johdosta. Rovaniemi Rovaniemen koulutuskuntayhtymän tarkastuslautakunta Jaakko Huttunen Aarne Jänkälä Sakari Karkkola Raimo Miettunen Elsa Riekkola Meeri Toivanen

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012 Tarkastuslautakunta 10.4.2013 LIITE 5 TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012 Luonnos 2(13) SISÄLTÖ 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely.. 3 2. Toiminnallisten ja taloudellisten

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Arto Ylitalo Kuntayhtymän johtaja Luottamushenkilöiden koulutus- ja perehdytysohjelma Rovaniemen kaupunki 11.4.2013 Omistajat - koko Lapin asialla Organisaation tehtävät

Lisätiedot

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2 (5) 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2.3 Tilintarkastuskertomus Kuntalain 73 75 säädetään tilintarkastajan tehtävistä. Tilintarkastajan on tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden

Lisätiedot

Pirkkalan kunta Tarkastussääntö 1

Pirkkalan kunta Tarkastussääntö 1 Pirkkalan kunta Tarkastussääntö 1 Sisällysluettelo 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 2 2 Lautakunnan kokoonpano... 2 3 Lautakunnan kokoukset... 2 4 Lautakunnan tehtävät... 2 5 Tilintarkastajan valinta...

Lisätiedot

JOKILATVOJEN TILAPALVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ

JOKILATVOJEN TILAPALVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKILATVOJEN TILAPALVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO VALVONTAJÄRJESTELMÄ...5 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta...5 TARKASTUSLAUTAKUNTA...5 2 Lautakunnan kokoonpano...5 3 Lautakunnan

Lisätiedot

17.12.2015 PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN

17.12.2015 PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN 1 (5) PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kuntayhtymän hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että

Lisätiedot

TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty yv

TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty yv TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty yv 25.02.2013 10 SISÄLLYSLUETTELO I LUKU VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1 II LUKU TARKASTUSLAUTAKUNTA 2 Lautakunnan kokoonpano 1 3 Lautakunnan kokoukset

Lisätiedot

Seinäjoen koulutuskuntayhtymän. Tarkastussääntö. Hyväksytty yhtymävaltuustossa , 26

Seinäjoen koulutuskuntayhtymän. Tarkastussääntö. Hyväksytty yhtymävaltuustossa , 26 Seinäjoen koulutuskuntayhtymän Tarkastussääntö Hyväksytty yhtymävaltuustossa 16.12.2015, 26 Sisällys Valvontajärjestelmä... 3 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 3 Tarkastuslautakunta... 3 2 Lautakunnan

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA Tarkastuslautakunta LIITE 1

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA Tarkastuslautakunta LIITE 1 TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2010 Tarkastuslautakunta 10.2.2012 LIITE 1 2(13) SISÄLTÖ 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely... 3 2. Toiminnallisten ja taloudellisten

Lisätiedot

TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKIOISTEN KUNTA. Hyväksytty Jokioisten kunnan valtuusto Muutos Jokioisten kunnan valtuusto (muutettu 2 )

TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKIOISTEN KUNTA. Hyväksytty Jokioisten kunnan valtuusto Muutos Jokioisten kunnan valtuusto (muutettu 2 ) Tarkastussääntö 1 JOKIOISTEN KUNTA TARKASTUSSÄÄNTÖ 2 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 2 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 2 TARKASTUSLAUTAKUNTA 2 2 Lautakunnan kokoonpano 2 3 Lautakunnan kokoukset 2 4 Lautakunnan tehtävät

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNKI TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty 21.10.1996

ORIVEDEN KAUPUNKI TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty 21.10.1996 TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty 21.10.1996 Voimaantulo 1.1.1997 Sisällysluettelo: ORIVEDEN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ...5 1. VALVONTAJÄRJESTELMÄ... 5 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 5 2. TARKASTUSLAUTAKUNTA...

Lisätiedot

Tarkastussääntö. Yhtymähallitus 15.11.2011 131 Yhtymävaltuusto 29.11.2011 28

Tarkastussääntö. Yhtymähallitus 15.11.2011 131 Yhtymävaltuusto 29.11.2011 28 Tarkastussääntö Yhtymähallitus 15.11.2011 131 Yhtymävaltuusto 29.11.2011 28 Sisällysluettelo Valvontajärjestelmä... 1 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 1 Tarkastuslautakunta... 1 2 Lautakunnan kokoonpano...

Lisätiedot

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 15.11.2006 SISÄLLYSLUETTELO VALVONTAJÄRJESTELMÄ...3 1 ULKOINEN JA SISÄINEN VALVONTA...3 TARKASTUSLAUTAKUNTA...3 2 TARKASTUSLAUTAKUNNAN

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1 AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, 3. kerros KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 14 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Keskus 020 743 2920 Faksi 020 743 2935 www.bdo.fi www.audiator.fi BDO Audiator Oy Vattuniemenranta 2 00210 Helsinki ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (11) Tarkastuslautakunta 2 28.05.2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (11) Tarkastuslautakunta 2 28.05.2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (11) Kokoustiedot Aika tiistai klo 12:00-13:25 Paikka Saunakabinetti, Kaupungintalo 3. krs. Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Tapio Lankia, puheenjohtaja Raimo

Lisätiedot

1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1. 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1. 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1

1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1. 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1. 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 Tarkastussääntö 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 2 Lautakunnan kokoonpano 1 3 Lautakunnan kokoukset 1 4 Lautakunnan tehtävät

Lisätiedot

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET 2 luku Toimielinorganisaatio 9 Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnassa on 7 (5?) jäsentä, joista kaupunginvaltuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019 1 KOKOUSAIKA 17.5.2019 klo 9:00 15:00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Hirvinen Esa, puheenjohtaja Niemi Pauli, varapuheenjohtaja Puurula Merja, jäsen Paasovaara Marko, sihteeri, tilintarkastaja

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 20.1.2009 Muutos 5 :ään, kv 12.12.2012 85 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kaupungin hallinnon ja talouden valvonta

Lisätiedot

VUODEN 2012 TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

VUODEN 2012 TALOUSARVION TOTEUTUMINEN Hallitus 21.9.2012 LIITE 1 VUODEN 2012 TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1-2 Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen, RAMK, LAO, LAMO ja Urheiluopisto mittarit 3-4 Yhteenveto tulosalueiden tuloksista /31.8.2011-10,

Lisätiedot

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN ESITYSLISTA 02/2016

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN ESITYSLISTA 02/2016 AIKA Tiistai 31.5.2016 kello 15.00 PAIKKA Microkadun kampus, B-osan 1. kerroksen luokkatila B1012 käyntiosoite: Technopolis, Microkatu 1, 70210 Kuopio KÄSITELTÄVÄT ASIAT Pykälä Liite/Viite * Asia 1 KOKOUKSEN

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone 1 KOKOUSAIKA 31.5.2017 klo 9:00 14.00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Vedenpää Antti, puheenjohtaja Pauli Niemi, varajäsen Puurula Merja, jäsen Potila Raija, kunnanjohtaja, kohta 23 Hirvinen

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA Tarkastuslautakunta LIITE 2

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA Tarkastuslautakunta LIITE 2 TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2011 Tarkastuslautakunta 9.2.2013 LIITE 2 2(15) SISÄLTÖ 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely...3 2. Toiminnallisten ja taloudellisten

Lisätiedot

VUODEN 2014 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2015 2016 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2014 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2015 2016 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2014 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2015 2016 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET Hallitus 28.8.2013 Versio 1.0 1 (8) Sisällysluettelo VUODEN 2014 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2015 2016 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET...

Lisätiedot

Ravintola Oppipoika, Kokoustila Puistikko (3. krs), Korkalonkatu 33, 96200 Rovaniemi

Ravintola Oppipoika, Kokoustila Puistikko (3. krs), Korkalonkatu 33, 96200 Rovaniemi Aika Keskiviikko 28.5.2014 klo 9.15 10.27 Paikka Ravintola Oppipoika, Kokoustila Puistikko (3. krs), Korkalonkatu 33, 96200 Rovaniemi Tarkastuslautakunta Jäsen Antti Paananen, puheenjohtaja Jaakko Huttunen,

Lisätiedot

Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö

Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö 1 Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö 2 luku Toimielinorganisaatio 9 Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnassa on seitsemän jäsentä, joista valtuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Lisätiedot

Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä :t 17-21 JHTT, KHT, KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, :t 15-17

Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä :t 17-21 JHTT, KHT, KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, :t 15-17 Iitin kunta Pöytäkirja 4/2015 1 Tarkastuslautakunta 27.04.2015 Aika Maanantai 27.04.2015 klo 18:00-20:00 Paikka Saapuvilla Kunnantalo, neuvotteluhuone (1. krs.) Yli-Kaitala Markku puheenjohtaja, esittelijä

Lisätiedot

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta 1 Keski-Pohjanmaan liiton hallintosääntö 1.1.2011 30 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Ulkoinen valvonta järjestetään toimivasta johdosta riippumattomaksi. Ulkoisesta valvonnasta vastaavat tarkastuslautakunta

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 1 (5) ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 Ypäjän kunnanvaltuustolle Sisällysluettelo 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely. 2 2. Edellisten vuosien arviointikertomusten johdosta tehtyjen

Lisätiedot

Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän.

Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän. TAIVALKOSKEN KUNTA TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty valtuustossa 15.11.1996 57 Voimaantulo 1.1.1997 1 luku Valvontajärjestelmä 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 5/2011 1

KAJAANIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 5/2011 1 KAJAANIN KAUPUNKI ESITYSLISTA 5/2011 1 AIKA klo 16:30 PAIKKA Kokoushuone Karvonen KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 2 Edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksyminen

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2013 2016 Työohjelma 2016 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan toimikauttaan vastaavien vuosien

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2017 2021 Työohjelma 2017 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2017 2020 Työohjelma 2017 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, kokoustila Puistikko, Toripuistikko 5-7 (3. krs.), Rovaniemi

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, kokoustila Puistikko, Toripuistikko 5-7 (3. krs.), Rovaniemi Aika Keskiviikko 10.4.2013 klo 10.00 12.25 Paikka Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, kokoustila Puistikko, Toripuistikko 5-7 (3. krs.), 96200 Rovaniemi Tarkastuslautakunta Jäsen Varajäsen Jaakko Huttunen

Lisätiedot

Varsinainen jäsen Toivo Sääskilahti Kirsi Saaranen Tuula Koskela Esa Karppinen Juha Kilpeläinen

Varsinainen jäsen Toivo Sääskilahti Kirsi Saaranen Tuula Koskela Esa Karppinen Juha Kilpeläinen TARKAST USLAUT AKUNTA 1 ARVIOINT IKERT OMUS VUODELT A 2011 1. Tarkastuslautakunta Ranuan kunnan tarkastuslautakunnan jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet valtuustokaudella 2009-2012 ovat: Varsinainen

Lisätiedot

Eteva kuntayhtymän tarkastussääntö

Eteva kuntayhtymän tarkastussääntö Eteva kuntayhtymän tarkastussääntö Eteva kuntayhtymä Tarkastuslautakunta 7.4.2016 13 liite 5 Yhtymähallitus 21.4.2016 32 liite 9 Yhtymäkokous 19.5.2016 14 liite 14 Sisältö 1 Valvontajärjestelmä... 3 1

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 112 27.03.2017 Kunnanvaltuusto 51 29.05.2017 Vuoden 2016 tilinpäätöksen hyväksyminen 972/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 112 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS. Tarkastuslautakunnan kokousmenettelyssä noudatetaan hallintosäännön määräyksiä.

1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS. Tarkastuslautakunnan kokousmenettelyssä noudatetaan hallintosäännön määräyksiä. UTSJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA TARKASTUSLAUTAKUNTA 1/15.5.20089 1 Kokousaika 15.5.2009 klo 9-14 Kokouspaikka Läsnä Kunnanvirasto, Utsjoki Pertti Kujala, pj Säde Guttorm, vpj Raimo-Esa Guttorm, j Seppo

Lisätiedot

Tarkastuslautakunnan puheenjohtajana on toiminut Toivo Sääskilahti ja varapuheenjohtajana

Tarkastuslautakunnan puheenjohtajana on toiminut Toivo Sääskilahti ja varapuheenjohtajana TARKAST USLAUT AKUNTA c 1 ARVIOINT IKERT OMUS VUODELT A 2012 1. Tarkastuslautakunta Ranuan kunnan tarkastuslautakunnan jäsenet ja henkilökohtaiset varaj äsenet valtuustokaudella 2009-2012 ovat: Varsinainen

Lisätiedot

Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma

Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma 2017-2021 1. Yleistä Kuntayhtymän hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän.

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON KY. Tarkastuslautakunta 27.5.2014

TERVEYDENHUOLLON KY. Tarkastuslautakunta 27.5.2014 1 Kokousaika Ti 27.5.2014 klo 14.00 15:45 Paikka Muonion terveyskeskus, ruokasali Jäsenet: Läsnä Keimiöniemi Anne-Mari Malila Kari Kurkela Outi, vj. Poissa Eira Birgitta Pettissalo Petri Muut saapuvilla

Lisätiedot

Ritva Lill-Smeds, jäsen

Ritva Lill-Smeds, jäsen Tarkastuslautakunta 2009-2012 18.05.2010 1 KOKOUSAIKA Tiistaina 18.05.2010 klo 15.00 19.35 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET Kunnanvirasto Yhteispalvelupisteen kokoustila Lapinjärvi Mats Antas, puheenjohtaja

Lisätiedot

OTE KOKOUSPÖYTÄKIRJASTA 38 Kuntayhtymähallitus / 2013 Sivu 1/6. Keskiviikko klo

OTE KOKOUSPÖYTÄKIRJASTA 38 Kuntayhtymähallitus / 2013 Sivu 1/6. Keskiviikko klo Kuntayhtymähallitus 27.3.2013 4 / 2013 Sivu 1/6 Aika Paikka Osallistujat Päätöksentekijät Keskiviikko 27.3.2013 klo 13.00-16.55 Ravintola Oppipoika / kokoustila Oltermanni (4. krs), Korkalonkatu 33, Rovaniemi

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2017 2020 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen sekä arvioinnin

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa.

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa. Kaupunginhallitus 53 12.02.2018 Tarkastuslautakunta 11 09.03.2018 Kaupungin talouden toteutuminen 2017, kaupunki ja liikelaitokset 122/02.02.02/2018 KHALL 12.02.2018 53 Talous vuonna 2017 Uudenkaupungin

Lisätiedot

TARKASTUSSÄÄNTÖ Kunnanvaltuusto hyväksynyt 3.9.2012 57

TARKASTUSSÄÄNTÖ Kunnanvaltuusto hyväksynyt 3.9.2012 57 TARKASTUSSÄÄNTÖ Kunnanvaltuusto hyväksynyt 3.9.2012 57 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kontiolahden kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

Jaakko Huttunen pj Mauri Taskila Aarne Jänkälä vpj Leena Aspegrén

Jaakko Huttunen pj Mauri Taskila Aarne Jänkälä vpj Leena Aspegrén Aika Keskiviikko 21.12.2011 klo 10.00 12.40 Paikka Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Hallintopalvelut / Kokoushuone Puistikko, Toripuistikko 5-7, 3. krs, 96200 Rovaniemi Tarkastuslautakunta Jäsen Varajäsen

Lisätiedot

Kunnallinen Asetuskokoelma

Kunnallinen Asetuskokoelma N:o 490/2012 Pietarsaaren kaupungin Kunnallinen Asetuskokoelma TALOUS JA TILINTARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 9 muutettu kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.1.2001 12 muutettu kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Lapin ammattiopisto, Jänkätie 1 (peilisali B102), Rovaniemi

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Lapin ammattiopisto, Jänkätie 1 (peilisali B102), Rovaniemi Aika Maanantai 18.6.2012 klo 10.00 Paikka Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Lapin ammattiopisto, Jänkätie 1 (peilisali B102), 96300 Rovaniemi Tarkastuslautakunta Jäsen Varajäsen Jaakko Huttunen pj Mauri

Lisätiedot

Pöytäkirja on tarkastettu ja todettu kokouksen kulun mukaiseksi. Lemillä 03.06.2012

Pöytäkirja on tarkastettu ja todettu kokouksen kulun mukaiseksi. Lemillä 03.06.2012 Lemin kunta 5/2012 7 Aika 30.05.2012 klo 20.00-20.10 Paikka Saapuvilla olleet jäsenet Muut saapuvilla olleet Kunnanvirasto I Pylkkö Osmo Huttunen Matti Värtö Veijo Lepistö Minttu puheenjohtaja varapuheenjohtaja

Lisätiedot

TARKASTUSVIRASTO. Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet

TARKASTUSVIRASTO. Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet TULOSBUDJETTI 217 1(5) Johtoryhmä.1.217 TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI 217 Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet Valtuusto on asettanut tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 24 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 25 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 26 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 27 ARVIOINTIKERTOMUKSEN

Lisätiedot

Hailuodon kunta PÖYTÄKIRJA 4/2015 1

Hailuodon kunta PÖYTÄKIRJA 4/2015 1 Hailuodon kunta PÖYTÄKIRJA 4/2015 1 Tarkastuslautakunta 24.05.2015 AIKA 24.05.2015 klo 00:00-20:00 PAIKKA Kaitalankuja, Hailuoto KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 19 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 82 29.3.2016 Asianro 404/02.02.01/2016 46 Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (11) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (11) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2018 1 (11) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-14:45 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Hilkka

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 0 02 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 Tarkastustoimi 1 Tarkastusjärjestelmä 2 Toimiala Helsingin kaupungin ulkoisessa

Lisätiedot

1 Tarkastuslautakunta PÖYTÄKIRJA 2/2018

1 Tarkastuslautakunta PÖYTÄKIRJA 2/2018 1 TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS KOKOUSAIKA Torstai 17.5.2018 klo 09.00 10.45 KOKOUSPAIKKA Kunnantalo, Virastotie 5 A, Kivijärvi LÄSNÄ Teuvo Rekonen puheenjohtaja Airi Sorsamäki jäsen Aira Hakkarainen jäsen

Lisätiedot

Lisätietoja: laskentapäällikkö Anna-Miia Liimatalta, puh.2071 tai talousjohtaja Pekka Kivilevolta, puh.2080.

Lisätietoja: laskentapäällikkö Anna-Miia Liimatalta, puh.2071 tai talousjohtaja Pekka Kivilevolta, puh.2080. HALLINTOKUNTIEN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA Kunnanhallituksen antamat toimintakertomusta koskevat ohjeet Kuntalain 69 :n mukaan toimintakertomus on osa kunnan virallista tilinpäätöstä. Toimintakertomuksen

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN PERUSSOPIMUS 1.1.2009

POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN PERUSSOPIMUS 1.1.2009 1(9) POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN PERUSSOPIMUS 1.1.2009 1. LUKU KUNTAYHTYMÄ 1 Nimi ja kotipaikka Kuntayhtymän nimi on Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä ja sen kotipaikka on Joensuun kaupunki.

Lisätiedot

Torstai klo

Torstai klo Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 5/2011 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA Torstai 19.05.2011 klo 15.00 18.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja. Kaupunginhallitus 78 08.03.2016 Kaupunginhallitus 97 22.03.2016 Tarkastuslautakunta 60 23.05.2016 Valtuusto 31 21.06.2016 Tilinpäätös ja vastuuvapaus vuodelta 2015 960/02.55/2016 KH 08.03.2016 78 Kuntalain

Lisätiedot

Vuoden 2012 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen

Vuoden 2012 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Yhtymähallitus 20 20.03.2013 Yhtymävaltuusto 8 23.05.2013 Vuoden 2012 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen 79/02.02.02/2013 Yh 20 Kuntalain 68 :n mukaan yhtymähallituksen on laadittava

Lisätiedot

Ulkoinen tarkastus ja arviointi

Ulkoinen tarkastus ja arviointi Ulkoinen tarkastus ja arviointi Luottamushenkilöiden koulutus 28.1.2013 Tarkastuspäällikkö Tarja Saarelainen Ulkoinen tarkastus ja arviointi kuntakonsernissa Kuntalain 9. luku. Hallinnon ja talouden tarkastus

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Tarkastuslautakunta. Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Tarkastuslautakunta. Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-15:45 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Anna

Lisätiedot

19 Tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2017

19 Tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2017 Kangasniemi Pöytäkirja 3/2018 1 (14) Aika 18.05.2018, klo 12:30-15:00 Paikka Kangasniemen kunnantalo, kunnanhallituksen huone Käsitellyt asiat 15 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 16 Pöytäkirjan

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 LLLlL 6.4.2 24 Tarkastuslautakunta 1.6.2018 LIITE 2 TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 Sisältö 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely... 2 2. Vuoden 2016 johdosta

Lisätiedot

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 5/ ( 13) Tarkastuslautakunta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 5/ ( 13) Tarkastuslautakunta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 5/2019 1 ( 13) Aika 23.04.2019, klo 08:30-11:55 Paikka Tammerkoski Käsitellyt asiat 25 26 27 28 29 30 31 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjan tarkastajat

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 1 Keski-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuustolle Tarkastuslautakunnan ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 Mikä on hyvä tavoite: Hyvä tavoite toteuttaa kuntalaisen tarpeita, on realistinen mutta tarpeeksi haastava,

Lisätiedot

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille.

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille. Kaupunginhallitus 71 06.02.2017 Kaupunginvaltuusto 10 06.03.2017 Kaupungin talouden toteutuminen 2016, kaupunki ja liikelaitokset 2072/02.02.02/2016 KHALL 06.02.2017 71 Talous vuonna 2016 Uudenkaupungin

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 77 HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNNÖN MUUTTAMINEN Khs 2006-1644 Esityslistan asia Kj/6 Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti

Lisätiedot

Tarkastuslautakunnan kokous Pöytäkirja 2/2019

Tarkastuslautakunnan kokous Pöytäkirja 2/2019 Tarkastuslautakunnan kokous 3.4.2019 Pöytäkirja 2/2019 PÖYTÄKIRJA 2 (7) TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS Aika 3.4.2019 klo 9.00 11.00 Paikka ISLABin hallinnon kokoushuone, c/o KYS, rak 1A, 3. krs Asiat 9-18

Lisätiedot

TARKASTUSVIRASTO Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet

TARKASTUSVIRASTO Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet 1(5) TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet Tarkastuslautakunta palvelee kaupunginvaltuuston strategisia ohjaustarpeita tuottamalla valtuustolle kuntalaissa tarkoitettua

Lisätiedot

Tarkastuslautakunnan kokous Kokouskutsu ja esityslista

Tarkastuslautakunnan kokous Kokouskutsu ja esityslista Tarkastuslautakunnan kokous 3.4.2019 Kokouskutsu ja esityslista KOKOUSKUTSU 2 (6) TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS Aika 3.4.2019 klo 9.00 Paikka Lisätiedot ISLABin hallinnon kokoushuone, c/o KYS, rak 1A, 3.

Lisätiedot

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015 MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI Tarkastuslautakunta MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015 1. Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakuntaan kuuluvat puheenjohtajana

Lisätiedot

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 92 31.03.2016 Kunnanvaltuusto 55 20.06.2016 Vuoden 2015 tilinpäätöksen hyväksyminen 2/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 31.03.2016 92 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA Tarkastuslautakunta 9.12.2009 16.9.2010 15.9.2011 25.9.2012

ALAVIESKAN KUNTA Tarkastuslautakunta 9.12.2009 16.9.2010 15.9.2011 25.9.2012 1 ALAVIESKAN KUNTA Tarkastuslautakunta 9.12.2009 16.9.2010 15.9.2011 25.9.2012 2 TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA JA TYÖOHJLEMA Valtuustokausi 2009 2012 Työohjelma 2010 Työohjelma 2011 Työohjelma

Lisätiedot

Jokioisten kunta Pöytäkirja 1 Tarkastuslautakunta 25.5.2016. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

Jokioisten kunta Pöytäkirja 1 Tarkastuslautakunta 25.5.2016. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Jokioisten kunta Pöytäkirja 1 Tarkastuslautakunnan kokous Aika keskiviikko klo 9.00 Paikka Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Käsiteltävät asiat Asia Otsikko 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA Tarkastuslautakunta

ALAVIESKAN KUNTA Tarkastuslautakunta 1 ALAVIESKAN KUNTA Tarkastuslautakunta 9.12.2009 16.9.2010 15.9.2011 2 TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA JA TYÖOHJLEMA Valtuustokausi 2009 2012 Työohjelma 2010 Työohjelma 2011 TARKASTUSLAUTAKUNNAN

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS

TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS 1 Tarkastuslautakunta 2009 2012 PÖYTÄKIRJA 5/2012 TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS KOKOUSAIKA 27.4.2012 klo 9.00 13.30 KOKOUSPAIKKA Lopen kunnantalo, kokoushuone II LÄSNÄ Ukkola Marja puheenjohtaja Tuomi Vilho

Lisätiedot

Yrjövuori Matti Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen. Kokouksen läsnäolijoiden toteaminen.

Yrjövuori Matti Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen. Kokouksen läsnäolijoiden toteaminen. Peimarin koulutuskuntayhtymä PÖYTÄKIRJA Tarkastuslautakunta 6 / 2018 Aika keskiviikko klo 16.30 18.30 Paikka Ammattiopisto Livia / Tuorla Tuorlantie 1, 21500 Piikkiö Kartanorakennus Tähkä, Kokoustila Jyvänen,

Lisätiedot

Kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös (KL 114 )

Kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös (KL 114 ) Kaupunginhallitus 100 27.03.2017 Tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2016 77/04.047/2017 KH 27.03.2017 100 Kuntalain (410/2015) 113 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen

Lisätiedot

Ulkoinen tarkastus. Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Erja Viitala. Tampereen kaupunki 19.2.2009

Ulkoinen tarkastus. Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Erja Viitala. Tampereen kaupunki 19.2.2009 Ulkoinen tarkastus Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Erja Viitala 1 Kuntaorganisaation valvontajärjestelmä OMAEHTOINEN VALVONTA ULKOINEN VALVONTA valtuuston alainen Tavoitteiden arviointi JHTT tilintarkastus

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 4/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 30.05.2016 klo 16:00 16:40 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Ravintola Oppipoika, Kokoustila Puistikko (3. krs), Korkalonkatu 33, 96200 Rovaniemi

Ravintola Oppipoika, Kokoustila Puistikko (3. krs), Korkalonkatu 33, 96200 Rovaniemi Aika Tiistai 16.12.2014 klo 9.15 11.10 Paikka Ravintola Oppipoika, Kokoustila Puistikko (3. krs), Korkalonkatu 33, 96200 Rovaniemi Tarkastuslautakunta Jäsen Antti Paananen, puheenjohtaja Jaakko Huttunen,

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 3/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 23.05.2016 klo 9.00 14.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Tarkastuslautakunta Tarkjoht/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Tarkastuslautakunta Tarkjoht/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (5) 62 Tarkastuslautakunnan ehdotus kaupunginvaltuustolle vuoden 2014 arviointikertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen käsittelystä sekä vastuuvapaudesta vuodelta

Lisätiedot

Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN TILINTARKASTUKSESTA

Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN TILINTARKASTUKSESTA AIKA 30.5.2018 klo 9:00 13:04 PAIKKA Kunnanvirasto kunnanhallituksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN 2017 25 TILINTARKASTUKSESTA 18 HEINÄVEDEN KUNNAN

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 21.08.2014 Sivu 1 / 1 102 Rakennuslautakunnan seurantaraportti I/2014 (kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600 Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 64 22.03.2005 Kunnanvaltuusto 46 27.06.2005 VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖS 64/04/047/2005 KH 64 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu

Lisätiedot

ESITYSLISTA 3/2017. RIIHIMÄEN KAUPUNKI Tarkastuslautakunta klo 09:00 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA KÄSITELTÄVÄT ASIAT

ESITYSLISTA 3/2017. RIIHIMÄEN KAUPUNKI Tarkastuslautakunta klo 09:00 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA KÄSITELTÄVÄT ASIAT ESITYSLISTA 3/2017 KOKOUSAIKA klo 09:00 KOKOUSPAIKKA KÄSITELTÄVÄT ASIAT Läsnäolijat TARKLA... 1 22 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus... 2 23 Pöytäkirjantarkastajien valinta... 3 24 Kokouksen työjärjestyksen

Lisätiedot

Jaakko Huttunen pj Mauri Taskila Aarne Jänkälä vpj Leena Aspegrén

Jaakko Huttunen pj Mauri Taskila Aarne Jänkälä vpj Leena Aspegrén Aika Perjantai 10.2.2012 klo 10.00-12.00 Paikka Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Oppipoika ravintolat / Kokoustila Oltermanni, Korkalonkatu 33, 4. krs 96200 Rovaniemi Tarkastuslautakunta Jäsen Varajäsen

Lisätiedot

Vastuuvapauden myöntäminen vuosien 2011-2012 aikana toimineelle kunnanhallitukselle ja kunnanjohtajalle sekä muille tilivelvollisille

Vastuuvapauden myöntäminen vuosien 2011-2012 aikana toimineelle kunnanhallitukselle ja kunnanjohtajalle sekä muille tilivelvollisille Kunnanvaltuusto 65 25.06.2013 Vastuuvapauden myöntäminen vuosien 2011-2012 aikana toimineelle kunnanhallitukselle ja kunnanjohtajalle sekä muille tilivelvollisille KVALT 65 Khsal 31 Tarkastuslautakunta

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen arvio tavoitteiden ja strategian toteutumisesta 2016

Kaupunginhallituksen arvio tavoitteiden ja strategian toteutumisesta 2016 Kaupunginhallitus 233 08.05.2017 Kaupunginhallituksen arvio tavoitteiden ja strategian toteutumisesta 2016 2763/00.01.02/2017 KHALL 08.05.2017 233 Yleistä Vuonna 2016 Uudenkaupungin yrityssektorin positiivinen

Lisätiedot

Uusi Oulu Oulun kaupungin ulkoinen valvonta. Kaupunginvaltuutettujen koulutus Kaupunginreviisori Annikki Parhankangas

Uusi Oulu Oulun kaupungin ulkoinen valvonta. Kaupunginvaltuutettujen koulutus Kaupunginreviisori Annikki Parhankangas Oulun kaupungin ulkoinen valvonta Kaupunginvaltuutettujen koulutus 15.11.2012 Kaupunginreviisori Annikki Parhankangas Uusi Oulu 1.1.2013 Kunnan valvontajärjestelmä Muu ulkoinen valvonta - valtion valvonta:

Lisätiedot