Lausunto perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelmien perusteista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "15.10.2014. Lausunto perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelmien perusteista"

Transkriptio

1 Lausunto 1 (9) Opetushallitus kirjaamo@oph.fi Perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelmien perusteet 35/041/2012 Lausunto perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelmien perusteista Pyydettynä lausuntona perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelmien perusteista Opetusalan ammattijärjestö OAJ lausuu seuraavan: Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteluonnos Yleistä Opetussuunnitelman perusteiden luonnos sisältää useita merkittäviä uudistuksia perusopetukseen aina lähtien sen arvoperustasta, oppimiskäsityksestä ja toimintakulttuuria ohjaavista periaatteista. Suuri näkökulman muutos perusteissa on siirtyminen oppimisen kohteen tarkastelusta itse oppimisen tarkasteluun. OAJ pitää perusteluonnosta kokonaisuutena onnistuneena ja siinä tehtyjä uudistuksia tarpeellisina tulevaisuuden peruskoulun rakentamiseksi. Samalla OAJ korostaa, että muutoksen aikaansaaminen ja opetussuunnitelman jopa kunnianhimoisen tavoitetilan vieminen käytäntöön edellyttää uudistusten huomioimista opettajien peruskoulutuksessa ja suunnitelmallisessa opettajien täydennyskoulutuksessa sekä muissa opetuksen järjestäjien panostuksissa perusopetuksen kehittämiseen. OAJ näkee, että perusopetuksen resurssien voimakas heikkeneminen on jyrkässä ristiriidassa perusteluonnoksessa asetettujen tavoitteiden kanssa. Luku 1 Paikallisen opetussuunnitelman laadinta ja merkitys On hyvä, että heti perusteluonnoksen aluksi ohjeistetaan yleisesti paikallisen opetussuunnitelman laatiminen ja avataan tämän työn yleiset periaatteet. Luvussa myös kuvataan hyvin valtakunnallisten perusteiden ja paikallisen opetussuunnitelman välinen suhde.

2 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 2 (9) Luonnos antaa tässä luvussa ja lukukohtaisissa täsmennyksissä riittävät ohjeet paikallisen opetussuunnitelmatyön toteuttamiseen. Kuitenkin luonnos sisältää paljon uusia asioita, joita on hyvä avata ja havainnollistaa tukimateriaalilla, kuten on suunniteltu. Laadittava opetussuunnitelman tukimateriaali olisi hyvä mainita tässä luvussa. OAJ pitää erittäin tärkeänä, että paikallisesti odotettu sähköinen, eperustetyökalu olisi käytettävissä paikallisessa opetussuunnitelmatyössä, opetuksen järjestäjien niin sisäisen kuin välisen yhteistyön välineenä. Mikäli työkalu valmistuu, tulisi se kuvata tässä luvussa. Luku 2 Perusopetus yleissivistyksen perustana Luonnos kuvaa kattavasti perusopetuksen järjestämistä ohjaavia velvoitteita ja siten osaltaan tukee oppilaiden oikeutta tasa-arvoiseen ja laadukkaaseen perusopetukseen. Luvussa tulisi kuitenkin opetuksen järjestämistä ohjaavien velvoitteiden osalta mainita myös perusopetuksen henkilöstöä ja sen kelpoisuuksia koskevat säännökset (erityisesti Perusopetuslain 37 ). Perusopetuksen arvoperusta on luonnoksessa hyvin avattu. Kuvatut arvot ovat keskeisiä ja myös OAJ haluaa niitä edistää. Perusteluonnoksessa kuvattu oppimiskäsitys korostaa aivan oikein oppimisen ilon ja motivaation merkitystä. Oleellista oppimiskäsityksessä ovat oppimisen näkeminen vuorovaikutuksellisena tapahtumana sekä elinikäisen oppimisen ja monipuolisen palautteen korostaminen. On tärkeää, että oppimiskäsityksessä ei ole unohdettu oppilaan omaa vastuuta työskentelystään eikä myöskään oppimisen usein vaatimaa pitkäaikaista ja sinnikästä harjoittelua. Luku 3 Perusopetuksen tehtävä ja yleiset tavoitteet Perusopetuksen yleisiksi tavoitteiksi määritellyt laaja-alaisen osaamisen seitsemän osa-aluetta ovat oleellisia tulevaisuuden taitoja. On myös hyvä ratkaisu luopua aiemmin melko irrallisiksi jääneistä aihekokonaisuuksista ja liittää laaja-alainen osaaminen huomattavasti vahvemmin jokaisen oppiaineen tavoitteisiin. Laaja-alaiset osaamiskokonaisuudet sisältävät paljon perusopetukselle uutta asiaa, joten niiden jalkauttaminen käytännön koulutyöhön edellyttää vahvaa tukea. Esimerkiksi tieto- ja viestintäteknologian laaja-alainen hyödyntäminen, jota myös OAJ on vahvasti kannattanut, vaatii toteutuakseen suunnitelmallista opettajien täydennyskoulutusta sekä panostusta oppilaiden ja myös opettajien digitaalisiin työvälineisiin sekä niiden toimivuuteen.

3 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 3 (9) Laaja-alaisten osaamiskokonaisuuksien käsittelyä perusteiden tässä luvussa täydentävät hyvin vuosiluokkakokonaisuuksiin luvuissa tehdyt täsmennykset, jotka avaavat osaamiskokonaisuuksia oppilaiden ikäkaudelle sopivalla tavalla. Luku 4 Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri Luonnoksessa on huomattavasti aiempaa tarkemmin ohjattu perusopetuksen toimintakulttuurin kehittämistä. Tämä on parannus aiempiin perusteisiin, koska juuri toimintakulttuurin kehittäminen on oleellista, mikäli perusopetusta halutaan uudistaa. OAJ pitää erittäin tärkeänä sitä, että toimintakulttuurin kehittämisessä keskitytään myös johtamisen ja työyhteisön osaamisen kehittämiseen. Luonnos huomioi hyvin tämän näkökulman. Myös hyvinvointi, turvallisuus ja työrauha on hyvin kuvattu osana toimintakulttuuria ohjaavia periaatteita. Hyvinvointia kuvaavaan osuuteen OAJ toivoo viittausta Perusopetuslain 24 :än ja lisäystä: Koulupäivä ja oppilaan työmäärä muodostavat ehyen kokonaisuuden, jotta oppilaalle jää riittävästi aikaa lepoon, virkistykseen ja harrastuksiin. Luonnos kuvaa monipuolisesti perusopetuksessa käytettävät oppimisympäristöt ja työtavat. Oppimisympäristöjen pedagoginen kehittäminen tulisi huomioida myös opetussuunnitelman tukimateriaalissa, samoin oppimisympäristöjen turvallisuus- ja vastuunäkökohdat. Erityisesti tämä tarve koskee koulun ulkopuolisia oppimisympäristöjä. Fyysisten oppimisympäristöjen osalta perusteiden tavoitetila edellyttää koulurakennusten huomattavaa kehittämistä. Tieto- ja viestintätekniikan käytön osalta näemme hyväksi perusteiden antaman mahdollisuuden oppilaiden omien laitteiden hyödyntämiseen huoltajien kanssa sovittavilla tavoilla. Opetuksen maksuttomuuteen ja tasa-arvoisuuteen on kuitenkin tällöin kiinnitettävä erityistä huomiota. Oman laitteen puuttuminen tai soveltumattomuus ei voi tietenkään estää samaan työskentelyyn osallistumista. Oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen ja valinnan periaatteet on avattu luonnoksessa aiempaa paremmin. OAJ pitää tärkeänä, että luonnoksessa on auki kirjattuna suomalaiseen opettajan professioon olennaisesti sisältyvä pedagoginen vapaus. Pedagogisen vapauden periaate on kirjattuna luonnokseen työtapoja koskien, mutta ei oppimisympäristöjä koskien. Oppimisympäristöjen kehittäminen, pedagogisesti ymmärrettynä, on kuitenkin oleellisesti opettajien osaamisaluetta ja tehtävä. Esitämmekin oppimisympäristö-lukuun lisättäväksi lauseen: Opettaja valitsee kuhunkin oppimistapahtumaan parhaiten soveltuvat oppimisympäristöt.

4 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 4 (9) Osana toimintakulttuuria luonnokseen sisältyvät uutena asiana monialaiset oppimiskokonaisuudet. On hyvä, että oppimiskokonaisuuksien tarkempi sisältö on jätetty paikallisesti päätettäväksi. Tukimateriaaliin olisi silti hyvä sisällyttää havainnollistavia malleja ja esimerkkejä oppimiskokonaisuuksiksi. Luku 5 Oppimista ja hyvinvointia edistävä koulutyön järjestäminen Luku antaa hyvät lähtökohdat mm. yhteistyön kehittämiseen. OAJ:n mielestä on hyvä, että opetussuunnitelmassa on selkeästi linjattuna koulun ja kodin välisen yhteistyön periaatteet sekä vastuiden jakautuminen. On myös hyvä, että oppilaiden vastuu koulutyöstä on kirjattuna luonnokseen. OAJ toivoo kirjattavaksi yhdysluokkaopetusta käsittelevään alalukuun Perusopetuksen laatukriteerien periaatetta, jonka mukaan opetusryhmän kokoa on erityisesti tarkasteltava annettaessa opetusta yhdysluokissa. On hyvä, että perusteissa on tehty linjaukset myös etäopetuksen hyödyntämiseen. OAJ pitää tärkeänä, että hyödynnettäessä etäopetusta, taataan yhtä lailla oppilaiden oikeus turvalliseen oppimisympäristöön sekä laadukkaaseen opetukseen ja riittävään ohjaukseen. Siksi OAJ pitää erittäin tärkeinä perusteluonnoksen kirjauksia siitä, että etäopetuksen antajalla on oltava perusopetuksen järjestämislupa ja oppilaiden ohjauksesta sekä valvonnasta on huolehdittava samoin kuin muissakin opetustilanteissa. Tästä periaatteesta tulisi vähintään avata se, että opetusryhmässä on läsnä oltava ryhmän turvallisuudesta ja hyvinvoinnista vastuussa oleva opettaja. Kouluruokailun osalta on perusteluonnoksessa aivan oikein kirjattu siihen liittyvistä kasvatustavoitteista. Ruokailu liittyy myös moniin opetuksellisiin tavoitteisiin. Koska ruokailu oleellisesti liittyy koulun kasvatustehtävään, esittää OAJ muutettavaksi lausetta: Koulun aikuiset huolehtivat ruokailun yhteydessä annettavasta ohjauksesta ja kasvatuksesta muotoon Opettajat huolehtivat ruokailun yhteydessä annettavasta kasvatuksesta sekä ohjauksesta yhteistyössä muiden koulun aikuisten kanssa. Luku 6 Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin osuus on kehittynyt luonnoksessa aiempiin perusteisiin verrattuna. Arvioinnin luonnetta ja kohteita sekä esimerkiksi opintojen aikaisen ja päättöarvioinnin erityispiirteitä on kuvattu selkeästi. Merkittävänä parannuksena arvioinnin osalta voidaan pitää arviointikriteerien liittämistä vahvemmin oppiaineiden tavoitteisiin. Tämä tukee arvioinnin tavoitteidenmukaisuutta. Myös kriteerien yhteismitallisuus oppiaineiden välillä on

5 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 5 (9) parantunut ja samoin oppiaineiden oppimäärän laajuuden huomioiminen arviointikriteereissä. OAJ on esittänyt nivelvaiheiden erityistä huomiointia arvioinnissa. Pidämme huomattavana parannuksena arvioinnin kannalta arviointikriteerien määrittelyä kaikkiin oppiaineisiin kuudennen luokan nivelvaiheeseen. OAJ korostaa, että arviointia tukevaa tukimateriaalia on yhä kehitettävä ja tarjottava. Opettajien arviointiosaamisesta on huolehdittava jo oppilaiden oikeusturvan toteutumiseksi. OAJ kiittää perusteluonnosta siitä, että arviointi nähdään ennen kaikkea oppilaan, oppimisen ja opetuksen kehittymisen välineenä, ei itseisarvona. Tästä periaatteesta haluamme arvioinnin kehittämisessä pitää jatkossakin kiinni. Luku 7 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luku 8 Oppilashuolto Oppimisen ja koulunkäynnin tuen osuus on luonnoksessa aiemmasta selkiytynyt ja paremmin kirjoitettu. Tuen jatkumo esiopetuksesta toteutuu luonnoksessa. Luvussa kuvataan tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet, kuten esimerkiksi se, että tuki annetaan ensisijaisesti oppilaalle omassa luokassa. OAJ esittää lisättäväksi tähän yhteyteen Perusopetuksen laatukriteerien periaatteen, jonka mukaan oppilaiden tuen tarve ja etenkin erityisen tuen oppilaiden määrä on otettava huomioon opetusryhmän koossa. Merkittävä muutos voimassa oleviin perusteisiin on erillisen erityisopetuksen alaluvun poisjättäminen. Oppilaiden saaman tuen kannalta on kuitenkin hyvä, että luonnoksen erityistä tukea koskevassa luvussa selkeästi kuvataan oppilaiden saama HOJKS:n mukainen erityisopetus. Erityisopetusta ei kuitenkaan mainita lainkaan HOJKS:n sisältöä koskevassa luettelossa, vaikka erityisopetus on Perusopetuslain mukaan oleellinen osa erityistä tukea. OAJ esittää luettelon kohtaan Opetuksen järjestäminen lisättäväksi: Oppilaalle annettava erityisopetus. Perusteiden oppilashuoltoa koskeva luku ei ole nyt lausunnolla, koska se on jo määräyksenä annettu maaliskuussa Kokonaisuus on kuitenkin opetussuunnitelmissa uusi ja niin merkittävä, että OAJ pitää erittäin tärkeänä sen huomioimista opetussuunnitelman perusteiden tukimateriaalissa.

6 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 6 (9) Luvut 9-11 Kieleen ja kulttuuriin liittyviä erityiskysymyksiä, kaksikielinen opetus, erityiseen maailmankatsomukseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään perustuva perusopetus Perusteluonnoksessa on linjattu myös monikielisille oppilaille tarjottavaa tukea. Eri kieli- ja kulttuuritaustaisten oppilaiden määrän nopeasti kasvaessa, OAJ toivoo, että asia huomioidaan erityisesti myös opetussuunnitelman tukimateriaalissa. Luonnoksessa on riittävän selkeästi linjattu myös kaksikielisen opetuksen ja erityiseen maailmankatsomukseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään perustuvan perusopetuksen järjestämisen periaatteet. Luku 12 Valinnaisuus perusopetuksessa Luonnoksessa antaa riittävät linjaukset valinnaisten opintojen järjestämiselle paikallisesti. Vaikka julkisuuteen annettujen tietojen mukaan valinnaisopintojen vähimmäistuntimäärää on päätetty nostaa kolmella vuosiviikkotunnilla, ei tätä lausuntoa kirjoitettaessa tuntijakoasetuksen muutosta ole vielä tehty päätöstä vastaavaksi. Luonnollisesti perusteluonnoksessa viitataan voimassaoleviin valinnais- ja vähimmäistuntimääriin. OAJ pitää valitettavana sitä, että paikalliset tuntijaot joudutaan tästä syystä pahimmillaan laatimaan kahteen kertaan. Luvut Oppiainekohtaiset osuudet vuosiluokille 1-2., 3-6. ja 7-9. Perusteiden oppiainekohtaisen osuuden jakaminen vuosiluokkakokonaisuuksiin on OAJ:n mielestä hyvä muutos, joka tukee oppiaineiden ja opettajien välistä yhteistyötä sekä perusopetuksen yleisten tavoitteiden toteutumista. Erityisesti OAJ kiittää luonnosta nivelvaiheiden vahvemmasta huomioimisesta ja laaja-alaisten osaamistavoitteiden avaamisesta ikäkausittain vuosiluokkakokonaisuuksiin. Oppiainekohtaisissa osuuksia koskien OAJ pitää hyvänä periaatetta, jonka mukaan sisältöjä on karsittu ja keskitytty enemmän taitoihin. Periaate on hyvin toteutunut luonnoksessa. Sisältöjen karsiminen antaa aikaa ja mahdollisuuksia eriyttämiselle, opitun syventämiselle sekä myös perustaitojen harjoittelulle. Oppiaineiden sisällöissä ja tavoitteissa on luonnoksessa aiempaa paremmin huomioitu oppiaineen oppimäärän laajuus suhteessa aineen opetustunteihin. Laaja-alaisten osaamiskokonaisuuksien liittämistä oppiaineitten tavoitteisiin tulisi vielä kriittisesti tarkastella.

7 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 7 (9) (Liittäminen menettää merkityksensä, jos yksittäiset tavoitteet on liitetty esim. kaikkiin laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin.) Opetussuunnitelman perusteiden tukimateriaalia laadittaessa on oppiaineiden osalta erityisesti kiinnitettävä huomiota täysin uusiin tavoitteisiin ja oppisisältöihin. (Esim. Yhteiskuntaoppi luokilla 4-6. tai ohjelmointi osana matematiikan opetusta) Lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteet Lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteluonnos noudattaa perusopetuksen perusteiden suuntaviivoja ja täydentää niitä huomioiden hyvin lisäopetuksen erityispiirteet. OAJ pitää lisäopetuksessa keskeisenä opiskelumotivaatioon ja oppimaan oppimisen taitoihin keskittymistä. Luonnoksessa on oikealla tavalla korostettu lisäopetuksen tehtävänä opiskelijan jatko-opinto- ja työelämävalmiuksien kehittämistä. Näissä oleellisen tärkeä merkitys on juuri opinto-ohjauksella, jonka rooli on vahvasti kirjattu luonnokseen. Luonnos tukee hyvin opiskelijakohtaista suunnitelmallisuutta, opiskelijoiden osallisuutta ja yhteistyötä kotien kanssa. Oppimisen ja koulunkäynnin tuki sekä opiskeluhuolto on kirjattu perusopetuksen jatkumoa täydentäväksi. OAJ pitää kuitenkin byrokraattisena sitä, että käytännössä perusopetuksesta jatkettava tehostettu tai erityinen tuki vaatii tukipäätösten päättymisen vuoksi kokonaan uuden päätöksentekoprosessin. Tämä turhaan kuormittaa lisäopetusvuotta ja voi pahimmillaan viivästyttää opiskelijan tuen järjestämistä. OPETUSALAN AMMATTIJÄRJESTÖ OAJ Olli Luukkainen puheenjohtaja Jaakko Salo erityisasiantuntija

8 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 8 (9) Lausunnon keskeinen sisältö Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet: OAJ pitää perusopetuksen opetussuunnitelman perusteluonnosta kokonaisuutena varsin onnistuneena. Perusteluonnos antaa hyvät lähtökohdat paikallisen opetussuunnitelmatyön tekemiselle ja tulevaisuuden peruskoulun rakentamiselle. Yleisellä tasolla paikallista opetussuunnitelmatyötä on ohjeistettu riittävästi. Kuitenkin perusteet sisältävät paljon uusia linjauksia, tavoitteita ja sisältöjä, joiden toteutuminen käytännössä vaatii paljon laadittavalta opetussuunnitelman tukimateriaalilta ja ennen kaikkea opettajien täydennyskoulutukselta. Opetussuunnitelmauudistus tulee edellyttämään myös panostuksia perusopetuksen resursseihin. OAJ kiittää luonnoksessa: - Perusopetuksen tasa-arvoa ja laatua puolustetaan selkeillä kirjauksilla perusopetuksen järjestämistä ohjaavista lainsäädännöllisistä velvoitteista ja oppilaiden oikeuksista. - Oppimiskäsitys korostaa oppimisen iloa ja motivaatiota sekä oppilaan aktiivista toimijuutta ja vastuullisuutta. - Koko kouluyhteisön hyvinvointia, turvallisuutta ja työrauhaa painotetaan. - Muuttuvaan maailmaan ja tulevaisuuteen valmentavat laaja-alaiset osaamiskokonaisuudet ovat perusteiden keskiössä ja vahvasti sidottu kaikkiin oppiaineisiin. - Oppimisympäristöjen kehittäminen on vahvasti huomioitu, esimerkiksi tieto- ja viestintätekniikan käyttö on huomioitu niin oppimisen kohteena kuin välineenäkin. - Johtamisen ja koko kouluyhteisön osaamisen kehittäminen on nähty oleellisena osana toimintakulttuurin kehittämistä. - Arviointikriteereitä on selkiytetty ja oppiaineiden tavoitteita sekä sisältömäärää on rajattu ja yhdenmukaistettu. - Paikallisesti päätettäviin ja opetussuunnitelmaan kirjattaviin asioihin on annettu selkeät linjaukset. OAJ haluaa yhä kiinnittää huomiota: - Henkilöstöä koskevat säädökset on huomioitava opetuksen järjestämistä ohjaavien velvoitteiden yhteydessä. (Esim. PoL 37 )

9 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Lausunto 9 (9) - Perusteita avaavan ja havainnollistavan tukimateriaalin sekä täydennyskoulutuksen tarve on suuri erityisesti koskien laaja-alaisia osaamiskokonaisuuksia, arviointia, tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä sekä kokonaan uusia oppisisältöjä (esim. Yhteiskuntaoppi luokilla 4-6 ja matematiikan ohjelmointi). - Suomalaiseen opettajan professioon oleellisesti liittyvä pedagoginen vapaus on huomioitava myös oppimistilanteeseen sopivien pedagogisten oppimisympäristöjen valinnassa. - Hyvinvointia ja turvallista arkea kuvaavassa toimintakulttuurin osassa tulisi myös viitata koulupäivän kokonaisuuden eheyteen, jotta oppilaille jää riittävästi aikaa lepoon, virkistykseen ja harrastuksiin. (PoL 24 ) - Perusopetuksen laatuajattelun vahvistamiseksi, OAJ esittää viittauksia Perusopetuksen laatukriteereihin mm. opetusryhmien muodostamista koskien luvuissa 5 ja 7. - Vastuu ja turvallisuuskysymykset tulisi vielä tarkemmin määritellä etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen osalta. - Vastuu kouluruokailun kasvatustehtävän osalta on epäselvästi määritelty. - Erityisen tuen osalta keskeisin tuen muoto, oppilaalle annettava erityisopetus, on kirjattu aiempaa väljemmin ja tulisi kirjata ainakin HOJKS:n sisältöluetteloon. - Yksittäisiin oppiaineiden tavoitteisiin on paikoin liitetty aivan liian useita laajaalaisen osaamisen tavoitteita. Lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteet: OAJ pitää lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteluonnosta onnistuneena. Luonnos niveltyy hyvin perusopetuksen kokonaisuuteen ottaen huomioon lisäopetuksen erityispiirteet. OAJ kiittää luonnosta erityisesti opinto-ohjauksen merkityksen korostamisesta lisäopetuksessa.

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita Joustava perusopetus - taustaa ja perusteita Paasitorni 27.9.2010 Jopo-toiminnan taustaa Ensimmäiset 26 kuntaa käynnistivät toiminnan vuonna 2006. Lukuvuonna 2007-2008 toimintaa oli 72:ssa kunnassa. Lukuvuonna

Lisätiedot

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN Uudistustyön suunta Missä perusteiden linjauksissa muutos ilmenee? (1) Koulun ja opetuksen suhde muuttuvaan yhteiskuntaan Arvoperusta, tehtävä ja velvoitteet Toimintakulttuuri ja koulutyön järjestäminen

Lisätiedot

eops 27.2.2013 Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS

eops 27.2.2013 Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS eops 27.2.2013 Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 http://www.oph.fi/ops2016 Etusivun uutiset Tavoitteet Aikataulu Työryhmät Paikallisen työn tuki Luonnokset Blogi

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset Joensuun seudun opetussuunnitelma Keskeiset uudistukset Opetussuunnitelman käyttöönotto Uuden opetussuunnitelman mukainen opetus alkaa kaikissa kouluissa 1.8.2016 Luokissa 1-6 uusi opetussuunnitelma kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Pirjo Koivula Opetusneuvos 1 Perusopetuslain

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen Elämänkatsomustieto Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä

Lisätiedot

2.2.2012. Viite: Perusopetuksen tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista valmisteleva työryhmä

2.2.2012. Viite: Perusopetuksen tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista valmisteleva työryhmä 1 2.2.2012 Opetus- ja kulttuuriministeriö Viite: Perusopetuksen tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista valmisteleva työryhmä KANNANOTON UUDISTAMINEN LIIKENNEKASVATUKSEN SAAMISEKSI PERUSKOULUJEN OPETUSSUUNNITELMIIN

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa 1.4 (s 9) Koulun tasaarvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa laaditaan erilliseksi liitteeksi.

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus Aikuisten perusopetus Laaja-alainen osaaminen ja sen integrointi oppiaineiden opetukseen ja koulun muuhun toimintaan 23.1.2015 Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

AINEENOPETTAJIEN ERITYISOPETUS RYHMÄKERTA 3

AINEENOPETTAJIEN ERITYISOPETUS RYHMÄKERTA 3 AINEENOPETTAJIEN ERITYISOPETUS RYHMÄKERTA 3 http://blogs.helsinki.fi/lmuusita 1 POHDI Mitä teet, jos oppilaasi ei opi muiden tahdissa? 2 NYT VOIMASSA OLEVA, 2011 VANHA Käyttäytymis- ja sopeutumisvaikeuksisten

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

OPS2016. Uudistuvat oppiaineet ja vuosiluokkakohtaisten osuuksien valmistelu 21.10.2015. Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS

OPS2016. Uudistuvat oppiaineet ja vuosiluokkakohtaisten osuuksien valmistelu 21.10.2015. Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS OPS2016 Uudistuvat oppiaineet ja vuosiluokkakohtaisten osuuksien valmistelu 21.10.2015 Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS 1 Paikallinen opetussuunnitelma Luku 1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat

Lisätiedot

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 Opetus- ja kasvatuslautakunta 42 26.04.2016 Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 129/12.00.01/2016 OPEKAS 42 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254,

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Mikä on opetussuunnitelma? Opetussuunnitelma on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Siinä kerrotaan,

Lisätiedot

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Nimi Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Kunta Utajärvi Koulu Utajärven yhtenäinen peruskoulu Hyväksymispäivämäärä SISÄLTÖ 1. Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

OPS2016 Uudistuva perus- ja lisäopetus. Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS

OPS2016 Uudistuva perus- ja lisäopetus. Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS OPS2016 Uudistuva perus- ja lisäopetus Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS Aamupäivän rakenne Uudet perusteet ja koulun kehittäminen Mistä uudistuksessa on kysymys Mitkä ovat

Lisätiedot

1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet

1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet 1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet Opetuksen järjestäjällä on vastuu paikallisen opetussuunnitelman laadinnasta ja kehittämisestä 1. Opetussuunnitelmassa päätetään perusopetuksen

Lisätiedot

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Kulttuurin rooli uuden Valtakunnallisen Opetussuunnitelman perusteissa Kulttuurinen osaaminen

Lisätiedot

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 15.3 Vuosiluokkien 7-9 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 15.3.1 Siirtyminen kuudennelta luokalta

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Perusopetuslaki ja opetussuunnitelman perusteet uudistuivat Koulun toimintakulttuurin muutos Uudistuksessa keskeistä

Lisätiedot

Siirtyminen varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta Tähän tarvittaessa otsikko. perusopetukseen

Siirtyminen varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta Tähän tarvittaessa otsikko. perusopetukseen Siirtyminen varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta Tähän tarvittaessa otsikko perusopetukseen Tarton Johtajuusfoorumi 12.-13.5.2016 Tuula Nyman Kartanonrannan päiväkodin johtaja Kartanonrannan

Lisätiedot

Oulun kielten opetussuunnitelma. Kielten opettajien tapaaminen 3.3. Pauliina Kanervo ja Eija Ruohomäki

Oulun kielten opetussuunnitelma. Kielten opettajien tapaaminen 3.3. Pauliina Kanervo ja Eija Ruohomäki Oulun kielten opetussuunnitelma Kielten opettajien tapaaminen 3.3. ja Eija Ruohomäki In a nutshell jokainen opettaja kielenopettaja kielten opetuksessa painotetaan maailman kielellistä ja kulttuurista

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN TUNTIJAKO OPS LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA

PERUSOPETUKSEN TUNTIJAKO OPS LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA Sisällys LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA... 1 1.1 Opetussuunnitelman perusteet ja paikallinen opetussuunnitelma... 1 1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet...

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

Annettu Helsingissä 28 päivänä kesäkuuta 2012 Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja

Annettu Helsingissä 28 päivänä kesäkuuta 2012 Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja Annettu Helsingissä 28 päivänä kesäkuuta 2012 Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia Erja Vitikka 25.11.2014 1 Ops-uudistuksen keskeisiä lähtökohtia Pedagoginen uudistus Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan? Kysymykseen MITEN opitaan?

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat Kauniaisissa 2. Toimintakulttuuri 3. Opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Lisätiedot

Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka Opetusneuvos

Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka Opetusneuvos Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa Erja Vitikka Opetusneuvos Vuoden 2014 opetussuunnitelman perusteiden päälinjauksia Lainsäädännön määrittelemän arvioinnin pedagogisen

Lisätiedot

Oppimisen arviointi uusissa opetussuunnitelman perusteissa. Ops-työpajakoulutus Helsinki

Oppimisen arviointi uusissa opetussuunnitelman perusteissa. Ops-työpajakoulutus Helsinki Oppimisen arviointi uusissa opetussuunnitelman perusteissa Ops-työpajakoulutus 21.10.2015 Helsinki Perusopetuslaki 628/1998 22 Oppilaan arviointi Oppilaan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan

Lisätiedot

OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa

OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa EDUCA 24.1.2014 Irmeli Halinen ja Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Verkkosivut: oph.fi/ops2016 Etusivun uutiset

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Luku 6 Oppimisen arviointi

Luku 6 Oppimisen arviointi Luku 6 Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää

Lisätiedot

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013 Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2013 Sivistyslautakunta 12.6.2013 Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 2 2 Opetuksen järjestäminen...

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS Oppivelvollisille tarkoitetun perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS Oppivelvollisille tarkoitetun perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004 DNO 4/011/2009 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava Perusopetuksen järjestäjille PÄIVÄMÄÄRÄ 16.3.2009 Voimassaoloaika 16.3.2009 alkaen toistaiseksi Säännökset joihin toimivalta määräyksen Perusopetuslaki

Lisätiedot

Opetussuunnitelmien uudistaminen antaa mahdollisuuden miettiä oman työn lähtökohtia, tavoitteita, toteuttamista

Opetussuunnitelmien uudistaminen antaa mahdollisuuden miettiä oman työn lähtökohtia, tavoitteita, toteuttamista Opetussuunnitelmien uudistaminen antaa mahdollisuuden miettiä oman työn lähtökohtia, tavoitteita, toteuttamista 7.2.2014 Ajatuksia ja kysymyksiä https://todaysmeet.com/opshelsinki2 On aika unelmoida ja

Lisätiedot

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT Miten maailma koulun ympärillä muuttuu? Millaista osaamista oppilaat tarvitsevat elämässään? Millaisessa koulussa on hyvä oppia ja

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa 1.4 (s 15) Painotettu opetus kuvataan painotetun opetuksen tuntijako

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Vuosiluokkiin sitomaton opetus 0-2 luokilla - ops näkökulmia. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus

Vuosiluokkiin sitomaton opetus 0-2 luokilla - ops näkökulmia. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Vuosiluokkiin sitomaton opetus 0-2 luokilla - ops näkökulmia Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Opetuksen järjestämisen mahdollisuudet opetussuunnitelman perusteiden mukaan Vuosiluokkaopetus Osittainen

Lisätiedot

2.5 SIVISTYSLAUTAKUNTA OVR 31.8.2014

2.5 SIVISTYSLAUTAKUNTA OVR 31.8.2014 2.5 SIVISTYSLAUTAKUNTA OVR 31..214 OVR 31..214 Toimielin 5 SIVISTYSLAUTAKUNTA Tehtävä 1 HALLINTO Vastuuhenkilöt Rehtori/Stj. Toimintaajatus Sivistyslautakunnan tehtävänä on luoda edellytykset esi ja perusopetuksen

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6

LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 14.3 Vuosiluokkien 3-6 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 14.3.1 Siirtyminen kuudennelta luokalta

Lisätiedot

Opetussuunnitelma ja yhdysluokkaopetuksen mahdollisuudet. Arja-Sisko Holappa Opetusneuvos Opetushallitus

Opetussuunnitelma ja yhdysluokkaopetuksen mahdollisuudet. Arja-Sisko Holappa Opetusneuvos Opetushallitus Opetussuunnitelma ja yhdysluokkaopetuksen mahdollisuudet Arja-Sisko Holappa Opetusneuvos Opetushallitus Alanteen koulu, Suomussalmi Peruskoulujen määrä vähenee edelleen Muutokset peruskoulujen lukumäärässä

Lisätiedot

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetusta koskevat

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus 1 Tavoitteena - jokainen oppilas oppii mahdollisimman hyvin oman potentiaalinsa mukaan - oppilaan saama tuki

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Tavoitteena - vahvistaa esi- ja perusopetuksessa oppilaan oikeutta saada tukea riittävän varhain ja joustavasti

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Lapinlahden kunta Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.8.2012 Peruspalvelulautakunta xx.xx.2012 Tämä opetussuunnitelma perustuu opetushallituksen määräykseen DNO

Lisätiedot

Miksi ja miten suomalaiset opetussuunnitelmat muuttuvat

Miksi ja miten suomalaiset opetussuunnitelmat muuttuvat Miksi ja miten suomalaiset opetussuunnitelmat muuttuvat 8.10.2013 Opetusneuvos Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS Esityksen pääasiat Opetuksen ja oppimisen lähtökohdat muuttuvassa maailmassa Ajankohtaisia muutoksia

Lisätiedot

LAPSEN OIKEUS OPETUKSEEN ERITYISEN TUEN TARPEEN NÄKÖKULMASTA

LAPSEN OIKEUS OPETUKSEEN ERITYISEN TUEN TARPEEN NÄKÖKULMASTA LAPSEN OIKEUS OPETUKSEEN ERITYISEN TUEN TARPEEN NÄKÖKULMASTA Pirjo Koivula ylitarkastaja OPETUSHALLITUS Osaamisen ja sivistyksen asialla Lasten hyvinvointi yhteiskunnassa Valtaosa suomalaislapsista voi

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

LAUSUNTO PERUSOPETUKSEN YLEISTEN VALTAKUNNALLISTEN TAVOITTEIDEN SEKÄ PERUSOPE- TUKSEN TUNTIJAON UUDISTAMISTA VALMISTELLEEN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSISTA

LAUSUNTO PERUSOPETUKSEN YLEISTEN VALTAKUNNALLISTEN TAVOITTEIDEN SEKÄ PERUSOPE- TUKSEN TUNTIJAON UUDISTAMISTA VALMISTELLEEN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSISTA 1 (5) 27.8.2010 Opetusministeriölle LAUSUNTO PERUSOPETUKSEN YLEISTEN VALTAKUNNALLISTEN TAVOITTEIDEN SEKÄ PERUSOPE- TUKSEN TUNTIJAON UUDISTAMISTA VALMISTELLEEN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSISTA Suomen Vanhempainliitto

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 4 päivänä heinäkuuta 2012. 422/2012 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 4 päivänä heinäkuuta 2012. 422/2012 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 4 päivänä heinäkuuta 2012 422/2012 Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta

Lisätiedot

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta, projektitutkija 2.11.2016 OPS2016 Muovaa käsitystä oppimisesta Oppimisen ilo Oppijan aktiivinen rooli, ongelmanratkaisutaidot Monipuoliset oppimisympäristöt

Lisätiedot

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Uudistuva esiopetus ja näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Opetusneuvos Arja-Sisko Holappa OPETUSHALLITUS 25.9.2013 1 Kirjoittamaan voi oppia sitten kun hampaat putoaa Esiopetus uudistuu Esiopetuksen

Lisätiedot

Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa Tiina Tähkä, Opetushallitus Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki. Tea Kiviluoma

Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki. Tea Kiviluoma Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki Tea Kiviluoma 7.2.2018 Kolmiportainen tuki lakiin 2010. Tuki on määritelty asteittain muuttuvaksi, mitä kuvataan yleisen, tehostetun (POL 16a ) ja erityisen

Lisätiedot

YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT

YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät IX 1.-2.12.2009 Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS Terveisiä Opetushallituksesta 2 UUDISTUNEET AMMATILLISET

Lisätiedot

Päätös muuttaa edellä mainittua määräystä seuraavasti:

Päätös muuttaa edellä mainittua määräystä seuraavasti: DNO 3/011/2009 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava Esiopetuksen järjestäjille PÄIVÄMÄÄRÄ 16.3.2009 Voimassaoloaika 16.3.2009 alkaen toistaiseksi Säännökset joihin toimivalta määräyksen Perusopetuslaki antamisesta

Lisätiedot

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa OPStuki 2016 TYÖPAJA 3 Rauma 23.9.2015 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet: luku 4.2. Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena Opetushallituksen esiopetuksen

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Perusopetuksen opetussuunnitelma: Muutos arviointiin 1.8.

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Perusopetuksen opetussuunnitelma: Muutos arviointiin 1.8. Kaupunginhallitus 148 10.05.2016 Kaupunginhallitus 218 27.06.2017 Perusopetuksen opetussuunnitelma: Muutos arviointiin 1.8.2017 alkaen 1345/07.05/2017 KH 10.05.2016 148 Perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

Yleissivistävä koulutus uudistuu

Yleissivistävä koulutus uudistuu Yleissivistävä koulutus uudistuu Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus Opetusalan johtamisen foorumi / Lukion uudistamisen johtaminen Helsinki 5.6.2013 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö

Lisätiedot

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto 1.1.2011 alkaen Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa määrittävät normiasiakirjat Perusopetuslaki 642/2010 (voimaan 1.1.2011, velvoittaen

Lisätiedot

Koulun täsmennykset OPSssa tai LVSssa. suoraan valtakunnallisista. perusteista

Koulun täsmennykset OPSssa tai LVSssa. suoraan valtakunnallisista. perusteista Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2016 määritellyt asiat, jotka opetuksen järjestäjän tulee kuvata kunnan opetussuunnitelmassa, koulun opetussuunnitelmassa ja/tai lukuvuosisuunnitelmassa (LVS)

Lisätiedot

Tukioppilaat hyvinvoinnin rakentajina koulussa tukioppilastoimintaa 40 vuotta

Tukioppilaat hyvinvoinnin rakentajina koulussa tukioppilastoimintaa 40 vuotta Tukioppilaat hyvinvoinnin rakentajina koulussa tukioppilastoimintaa 40 vuotta Tukioppilastoiminnan uusi esittelyvideo (linkki) Tukioppilastoiminnan toimijat ja yhteistyökumppanit Toimijat koulun tukioppilastoiminnassa

Lisätiedot

Uudistuva esiopetus osana oppimisen polkua

Uudistuva esiopetus osana oppimisen polkua Pohjois-Suomen esi- ja alkuopetuksen päivät 2014 Uudistuva esiopetus osana oppimisen polkua Arja-Sisko Holappa Opetushallitus 7.2.2014 Tulevaisuutta rakentava opetussuunnitelma Teksti Tekotapa Yhteinen

Lisätiedot

Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan

Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan opetussuunnitelmaprosessissa? Miten tänä syksynä edetään? Aikataulu Valtioneuvoston

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa. Pirjo Koivula Opetushallitus

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa. Pirjo Koivula Opetushallitus Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa Pirjo Koivula Opetushallitus 17.3.2015 HYVÄ KOULUPÄIVÄ Laadukas perusopetus, ennaltaehkäisevät toimintatavat, yhteisöllisyys, välittävä ja kannustava ilmapiiri,

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Pudasjärven perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. VALMISTAVAN OPETUKSEN PERUSTEET...3

Lisätiedot

1. Oppimisen arviointi

1. Oppimisen arviointi 1. Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää oppilaan

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Luonnos 11.11.2015 Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Arviointi perusopetuksessa Arviointikulttuurin keskeiset piirteet Rohkaisu ja kannustus Oppilaiden osallisuus arvioinnissa Tuetaan

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä Ops-prosessi pedagogisen ja strategisen kehittämisen näkökulmasta Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä 2 1 Yleissivistävän

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelma laaditaan opetussuunnitelman perusteiden ja kunnan opetussuunnitelman sisälle siten, että koulukohtaisia

Lisätiedot

Koulun nimi: Tiirismaan koulu

Koulun nimi: Tiirismaan koulu Koulun nimi: Tiirismaan koulu OPS2016 Arviointi, Tiirismaan peruskoulun ops-työpaja 28.10.2014 Mitä ovat uuden opetussuunnitelman (2016) mukaisen arvioinnin keskeiset tehtävät? Ohjata oppimaan Tukea kehitystä

Lisätiedot

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 13.3 Vuosiluokkien 1-2 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 13.3.1 Siirtyminen esiopetuksesta perusopetukseen

Lisätiedot

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015 Ilmari Hyvönen Digitalisaatio ja korkeakoulut Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset tuottavat opetuksen ja tutkimuksen avulla sen tiedon ja osaamisen,

Lisätiedot

Oppilashuolto ja vuorovaikutus

Oppilashuolto ja vuorovaikutus Oppilashuolto ja vuorovaikutus Täydennyskoulutus ja tutkimus kaupungin näkökulmasta Oulun kaupunki Oulun yliopisto Sivistys- ja kulttuuripalvelut 28.1.2016 Kuvakoko 910 x 405 pikseliä Oulun kaupunki: Lasten,

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Ops-koordinaattori Tuija Vänni 16.3.2016 Vänni 2016 1 4.3: Eriyttäminen opetussuunnitelman perusteissa ohjaa työtapojen valintaa perustuu

Lisätiedot

Valterilla on kuusi toimipistettä, joiden yhteydessä toimii Valteri-koulu. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri toimii Opetushallituksen alaisuudessa.

Valterilla on kuusi toimipistettä, joiden yhteydessä toimii Valteri-koulu. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri toimii Opetushallituksen alaisuudessa. Valtakunnallinen Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri tukee lähikouluperiaatteen toteutumista tarjoamalla monipuolisia palveluja yleisen, tehostetun ja erityisen tuen tarpeisiin. Valterin palvelut täydentävät

Lisätiedot