Espoon kaupunki Pöytäkirja 10. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Espoon kaupunki Pöytäkirja 10. Kaupunginhallitus 11.01.2016 Sivu 1 / 1"

Transkriptio

1 Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 570/ Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle valitusten johdosta; Lommila, alue , asemakaavan muutoksen hyväksyminen Valmistelijat / lisätiedot: Mauri Hämäläinen, puh Liisa Ikonen, puh Mikko Kivinen, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo Kaupunginhallitus antaa Helsingin hallinto-oikeudelle seuraavan lausunnon: Espoon kaupunginhallitus kiistää valituksissa esitetyt vaatimukset kokonaisuudessaan ja pyytää hallinto-oikeutta jättämään valitukset tutkimatta siltä osin kuin samaa asiaa on jo käsitelty aiemmin hallintooikeudessa ja muutoin hylkäämään valitukset perusteettomina. 1 Toimivalta lausunnon antamiseen Espoon kaupunginhallituksen johtosäännön 3 :n 27 -kohdan mukaan kaupunginhallitus antaa selityksen valtuuston päätöstä koskevan valituksen johdosta, jos kaupunginhallitus katsoo voivansa yhtyä valtuuston päätöksen lopputulokseen. Espoon kaupunginhallitus katsoo asiassa voivansa yhtyä valtuuston päätöksen lopputulokseen, ja antaa valituksesta hallinto-oikeudelle lausunnon. 2 Lommila Valituksenalainen Lommilan alue sijaitsee noin 1,5 km:n etäisyydellä Espoon keskuksen rautatieasemalta pohjoiseen. Lommilassa on väljästi rakennettuja teollisuus- ja varastotoiminnan tontteja, Nedre Glomsin vanha päärakennus, viljelemätöntä peltoaluetta, kaksi polttoaineen jakeluasemaa ja pikaruokapaikka. Teollisuusalueen ja 2015 valmistuneen liikerakennuksen välissä virtaa Glomsinjoki. Joen vierustan viheralueella on ulkoilureittiyhteys Kehä III:n pohjoispuolelta Oittaalta Espoonjokilaaksoon. Talvisin reitillä on hiihtolatu. Lommilan alue on yhdyskuntarakenteessa osa Espoon keskusta. Lommilaa rajaavat Turunväylä (Valtatie 1/ E18), Kehä III (Kantatie 50/ E18) ja Espoontie. Alueella on myös Turuntie (Seututie 110). Kunnarlantie erkaantuu Turuntien ja Espoontien liittymässä.

2 Kaupunginhallitus Sivu 2 / 2 Lommilassa ovat asemakaavoina voimassa Lommilan, Nimismiehenmäki I:n, Miilukorven, Kirskumäen ja Fallåkerin asemakaavat. Korttelit sekä niihin liittyvät katu-, liikenne- ja virkistysalueet kuuluvat voimassa olevaan Lommilan asemakaavaan. 3 Maakuntakaava, yleiskaava ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Uudenmaan maakuntakaavassa (kokonaiskaava) Lommilan alueella on merkintä Merkitykseltään seudullinen vähittäiskaupan suuryksikkö. Espoon pohjoisosien yleiskaavassa, osa I alue on pääosin osoitettu yksityisten palvelujen ja hallinnon alueeksi PK. Alueen kautta kulkee pääulkoilureitti. Ympäristöministeriön vahvistamassa kokonaiskaavaa täydentävässä Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavassa on tarkasteltu uudelleen lainvoimaisten Uudenmaan maakuntakaavan, 1. vaihemaakuntakaavan, Itä-Uudenmaan maakuntakaavan ja 3. vaihemaakuntakaavan alue- ja yhdyskuntarakennetta, liikennettä, kauppaa sekä haja-asutusta. Vaihemaakuntakaava on hyväksytty ympäristöministeriössä Vahvistetun 2. vaihemaakuntakaavan merkinnät ja määräykset korvaavat Uudenmaan voimassaolevan maakuntakaavan merkintöjä. Lommilan maakuntakaavamerkintää Merkitykseltään seudullisen vähittäiskaupan suuryksikkö ei kumottu. Uudenmaan maakuntakaavan keskustatoimintojen aluevaraus- ja kohdemerkinnät on kumottu. 2. vaihemaakuntakaavassa on esitetty selvitysten perusteella tarkistettu keskusverkko. 2. vaihemaakuntakaavan ratkaisussa keskustatoimintojen alueet ovat laajuudeltaan sellaisia, että niiden osoittaminen aluevarausmerkinnällä ei ole tarkoituksenmukaista. Kohdemerkintä osoittaa keskustatoimintojen likimääräisen sijainnin, ja alueiden tarkempi sijainti ja laajuus määritellään kuntakaavoituksessa niin, että keskusta-alue muodostaa toiminnallisesti yhtenäisen keskustahakuisiin toimintoihin painottuvan kokonaisuuden. Keskustatoimintojen alueen kohdemerkinnällä on osoitettu pääkaupunkiseudulle valtakunnan keskuksen lisäksi aluekeskukset. Näitä aluekeskuksia, Espoon keskus mukaan lukien, yhdistää hyvien säteittäisten ja poikittaisten joukkoliikenneyhteyksien verkko. Aluekeskukset muodostavat yhdessä valtakunnan keskuksen kanssa monipuolisten palveluiden verkoston, jossa keskusten vaikutusalueet menevät päällekkäin. Lommilan alue on vaihemaakuntakaavan tiivistettävää aluetta ja taajamatoimintojen aluetta. Tiivistettävän alueen laajuus täsmentyy ja sen tehokkuus määritellään kuntakaavoituksessa.

3 Kaupunginhallitus Sivu 3 / 3 Kaava-aluetta koskevat valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden Toimiva aluerakenne, Eheytyvä yhdyskuntarakenne ja elinympäristön laatu, Kulttuuri- ja luonnonperintö, virkistyskäyttö ja luonnonvarat, Toimivat yhteysverkostot ja energiahuolto sekä Helsingin seudun erityiskysymykset. Asemakaavan muutos toteuttaa valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita ja tukee yhdyskuntarakennetta. 3.1 Kauppa vaihemaakuntakaavassa Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan laadinnan yhteydessä on tehty useita kaupan palveluverkkoselvityksiä ja niiden vaikutusten arviointeja. Vaihemaakuntakaavassa ohjataan ainoastaan merkitykseltään seudullisten vähittäiskaupan suuryksiköiden sijoittumista. Kuntakaavoituksessa voidaan osoittaa paikallisesti merkittäviä vähittäiskaupan suuryksiköitä. Vaihemaakuntakaavan selostuksen mukaan (s. 94) vaihemaakuntakaavassa esitettyjä seudullisesti merkittäviä vähittäiskaupan suuryksiköitä kehitetään sellaista seudullista kauppaa varten, joka vaatii paljon tilaa, ei kilpaile keskustaan sijoittuvan kaupan kanssa ja jossa asioidaan harvoin. Tällaista kauppaa ovat mm. auto-, rauta-, huonekalu-, puutarha- ja maatalouskauppa. Muunkinlaisen seudullisen kaupan sijoittaminen on suuryksikköalueille mahdollista, mikäli vaikutusten arvioinnin perusteella kaupan laatua kuvaavat sijoittumisedellytykset täyttyvät. Lisäksi seudullisesti merkittäviin vähittäiskaupan suuryksiköihin voidaan sijoittaa kokonaismitoituksen puitteissa paikallisesti merkittävää päivittäistavaran kauppaa ja muuta erikoiskauppaa, muun muassa vaatekauppaa, jos kunnan palveluverkkoratkaisu mahdollistaa ratkaisun. Edelleen selostuksessa todetaan vaihemaakuntakaavan ratkaisussa Espoon Lommilan poikkeavan muista suuryksikköalueista. Jo Uudenmaan maakuntakaavassa on osoitettu Lommilaan seudullisesti merkittävän vähittäiskaupan suuryksikkö, joka mahdollistaa alueelle seudullisesti merkittävän päivittäistavarakaupan sijoittumisen. Tätä merkintää vaihekaavassa ei kumota. Vaihekaavassa Lommilaan päivittäistavarakaupalle on osoitettu enimmäismitoitus maakuntakaavan edellyttämällä tarkkuudella. Vaihemaakuntakaavassa merkitykseltään seudullisten suuryksiköiden tavoitteena on tukea olemassa olevaa yhdyskuntarakennetta ja sen kehitystä sekä estää kaupan liiallinen keskittyminen (s. 93). Suunnittelumääräyksen mukaan merkitykseltään seudullisella vähittäiskaupan suuryksiköllä tarkoitetaan myös useasta myymälästä koostuvaa vähittäiskaupan aluetta, joka on vaikutuksiltaan verrattavissa merkitykseltään seudulliseen vähittäiskaupan suuryksikköön. Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavassa Lommilan alueen enimmäismitoitus päivittäistavarakaupalle on k-m2, joka sisältyy Lommilan vähittäiskaupan suuryksikön enimmäismitoitukseen.

4 Kaupunginhallitus Sivu 4 / 4 Vaihemaakuntakaavassa vähittäiskaupan suuryksiköiden enimmäismitoitus on osoitettu maakunnallisella tarkkuudella, ja se tarkentuu kuntakaavoituksessa. Vaikutusten arvioinnin mukaan Lommilan vähittäiskaupan suuryksikön palvelut on saavutettavissa joukkoliikenteellä, eikä Lommilan enimmäismitoituksen mukaisella päivittäistavarakaupalla ole merkittäviä haitallisia vaikutuksia Espoon keskuksen, Kauklahden tai Veikkolan päivittäistavarakaupalle. 4 Lommilan asemakaavan muutokseen liittyvät linjaukset ja päätökset Kaupunginhallitus päätti kehittää ja vahvistaa Espoon keskusta siten, että Espoontorin ympäristöä kehitetään ja toteutetaan ajallisesti ensisijaisesti suhteessa Lommilaan. Kummallekin alueelle muodostuu oma selkeä roolinsa kehittyvässä kaupunkirakenteessa, joka pitkällä aikajaksolla kuroutuu yhdeksi kaupunkirakenteeksi. Espoon keskuksen Suvelasta Lommilaan johtavaa akselia, Sunantie - Espoonportti - Kirkkokatu - Nimismiehenpelto -katukokonaisuutta vahvistetaan julkisten ja kaupallisten palvelujen vyöhykkeenä. Akselia jatketaan Nimismiehenpellon alueen poikki Turunväylän alitse Lommilaan. Kaksinapaisella keskusalueella radanvarsikeskusta kehitetään alueellisten palveluiden ja joukkoliikenteeseen tukeutuvana kaupunkikeskustana sekä kehäteiden risteysaluetta kehitetään seudullisesti palvelevana ja joukkoliikennettä hyödyntävänä palvelukeskittymänä (Espoon Keskuksen kehittämisohjelma 2003, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus). Espoo on edistänyt edellä esitettyä Lommilan ja asemanseudun välistä akselia. Kaupunginhallituksen 2003 päätöksen jälkeen kauppakeskus Entresse on rakentunut ja aseman eteläpuolella asuntorakentaminen on toteutunut useissa kohteissa Siltakadun ja Valakujan varrella. Kehityssuuntaa tukevia kaavamuutoksia on vireillä ja jo osin hyväksytty. Kaavoilla on mahdollistettu Omnian koulutustoiminnan laajennushankkeet ja Kuninkaantien lukion / uimahallin sekä Kirkkojärven koulun rakentaminen. Muilla kaavamuutoksilla on huomioitu muun muassa Kuninkaantien hotellin ja siihen liittyvän koulutustoiminnan laajennustarpeet sekä laajan viheralueen ja kulkuyhteyksien rakentaminen asemanseudun ja Lommilan välillä. Espoontorin ja Entressen kauppakeskusten yhdistämisen mahdollistavat asemakaavan muutokset ovat vireillä. Toteutuessaan tämä edelleen tukee aseman seudun kaupallisia palveluja. Alueen joukkoliikenne parantuu kaupunkiradan ja joukkoliikenneterminaalin valmistuttua. Liikennevirasto on hyväksynyt Espoon kaupunkiradan ratasuunnitelman ja radan käyttöönotto on mahdollista Vielä varauksena Espoon keskuksesta Lommilaan ja edelleen Jorviin kulkee poikittainen pikaraitiotieyhteys. Kaupungin tavoitteiden mukaisesti Espoon keskuksessa on käynnissä useita kaavamuutoksia. Edellä on mainittu aseman seudun kauppakeskukset yhdistävä Kiltakallio I -asemakaavan muutos. Aseman joukkoliikenneterminaalin suunnittelu jatkuu.

5 Kaupunginhallitus Sivu 5 / 5 Lisäksi vireillä on useita pääosin asuinrakentamiseen liittyviä asemakaavan muutoksia, joista tärkeimmät ovat Kiltakallio I, Miilukorpi II, Jokisilta, Kaupunginkallionrinne, Suvela I (Suvelan Onni), Espoon keskus 1b ja Suviniitty III. Asuinrakentamisen mahdollistavia kaavoja on vahvistunut Suviniityn ja Virastokeskuksen alueella. Pelkästään nämä asemakaavojen muutokset mahdollistavat lähivuosina noin asukkaan lisäyksen alueella. Toteutuessaan kaavat edistävät alueen kuvaa ja toiminnallisuutta sekä parantavat alueen kulkuyhteyksiä. 5 Lommilan asemakaavan muutos Lommilan asemakaavan muutoksella mahdollistetaan muun muassa kauppakeskuksen, toimisto- ja hotellirakennusten ja liikuntapalvelujen rakentaminen sekä varaudutaan uusiin liikennejärjestelyihin. Kaavaalueella ei ole suojeltavia rakennuksia. Glomsinjoen välitön ympäristö on merkitty säilytettäväksi merkinnöillä s-1 ja s-2. Merkinnän s-2 määräyksellä on suojeltu myös jokiuoman vanhan kiviholvisillan rakenteet. Kaavoituksella mahdollistetaan liikerakentamista kauppakeskusta varten k-m2, josta päivittäistavarankauppaa k-m2, erilliselle liike-, toimisto-, liikunta- ja hotellitilarakentamiselle k-m2 ja teollisuus- ja varastorakentamiselle k-m2. Selvitykset osoittavat, että Lommilan alueen kauppakeskus täydentää Espoon keskuksen alueen palveluverkkoa, jonka pääasiallinen markkinaalue tulee olemaan Espoon keskuksen alue. Lisäksi Lommilan päämarkkina-alueeseen kuuluvat lähialueet, joissa kaupan tarjonta painottuu paikallispalveluihin tai lähipalveluihin. Näitä alueita ovat Kauklahti, Viherlaakso - Lippajärvi ja osa Pohjois-Espoota sekä Veikkolan alue Kirkkonummella. II-markkina-alueeseen on laskettu kuuluvaksi kauemmista alueista lähimmät eli Vihdin eteläosat (Nummela), Lohja ja Kirkkonummen eteläosat. Markkina-alueiden lisäksi Lommila saa pieniä määriä ostovoimaa koko pääkaupunkiseudulta sekä muulta läntiseltä Uudeltamaalta. Lommilan pääasiallisella markkina-alueella asuu lähes asukasta. Koko markkina-alueen koko on Suur-Leppävaara, Kauniainen, Nummela ja Veikkola mukaan lukien lähes asukasta. Väestö on voimakkaassa kasvussa. Espoonjokilaakso on kulttuurihistoriallisesti merkittävää aluetta. Jokilaakson kehittämisessä huomioidaan seudun historialliset ja maisemalliset arvot. Alue varataan kaupunkirakenteessa pääosin virkistykselle sen kulttuurihistorialliset arvot huomioiden. Nykyisellään Lommila on kaupunki- ja maisemakuvallisesti hahmoton ja hajanainen. 6 Valitukset Valtuusto päätti Lommilan asemakaavan ja siihen liittyvistä asemakaavojen muutoksista, alue Päätöksestä on jätetty

6 Kaupunginhallitus Sivu 6 / 6 Helsingin hallinto-oikeudelle kaksi valitusta. Valitusten johdosta hallintooikeus pyytää kaupunginhallituksen lausunnon mennessä. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (seur. ELY - keskus) valituksessa katsotaan, että Espoon valtuuston päätös Lommilan asemakaavan muutoksesta tulee lainvastaisena kumota. Espoon ympäristöyhdistys ry (seur. ympäristöyhdistys) vaatii valtuuston päätöksen kumoamista Lommilan asemakaavan muutoksen vahvistamisen osalta lainvastaisena. 6.1 ELY -keskuksen valitus ELY -keskus katsoo valituksessaan pääasiassa, että asemakaavamuutos ei toteuta valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita. Se poikkeaa laadultaan ja näin ollen vaikutuksiltaan voimassa olevan maakuntakaavan sisällöstä vaikeuttaen sen toteuttamista. Asemakaavan maankäyttö- ja rakennuslain 54 :n sisältövaatimukset eivät täyty eikä vähittäiskaupan suuryksiköiden ohjaustarvetta ole otettu huomioon 71 b - e edellyttämällä tavalla. Oikeusvoimasta eli päätöksen pysyvyydestä ELY -keskus valitti jo aiemmin valtuuston päättämästä Lommilan asemakaavan muutoksesta. Helsingin hallinto-oikeus antoi asiassa päätöksen , 15/0537/5. Päätöksessään hallinto-oikeus arvioi oikeudellisesti ELY -keskuksen valituksessa nyt toiseen kertaan esillä olevia seikkoja: valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, maakuntakaavan ja yleiskaavan merkitys, palvelujen alueellinen saatavuus ja liikennejärjestelyt. Lisäksi oikeus käsitteli Glomsinjoen meritaimenet, muinaismuistot ja suojelukohteet sekä hiihtoladun. Espoon kaupunki katsoo, että hallinto-oikeuden päätös on edellä käsitellyin osin lainvoimainen, ja tähän liittyvä oikeusvaikutus on, että hallinto-oikeuden antama päätös sisältää kyseisistä seikoista jo oikeudellisesti lopullisen ratkaisun. Hallinto-oikeuden päätös Lommilasta on mainituilta osin pysyvä, eikä samaa asiaa tule enää käsitellä uudelleen. Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ELY -keskuksen mukaan Lommilan asemakaavamuutos ei toteuta valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita ja viittaa ajoitus-, mitoitus- ja henkilöautoliikenteen kysymyksiin. Espoon kaupunki toteaa, että ratkaisun mitoitukseen ja ajoitukseen liittyvät seikat on huomioitu yhdyskuntarakenteen kehitykseen sitoen. Edellä esitetyllä tavalla ratkaisu perustuu selvityksiin ja ottaen maakuntakaava huomioon. Lommilan ratkaisu ei selvitysten mukaan heikennä, vaan osaltaan vahvistaa keskusta-alueen kaupallista palvelukehitystä. Joukkoja kevytliikenteen yhteydet ovat Lommilan alueelle hyvät ja siten liikenteen aiheuttamat haitat ovat mahdollisimman vähäisiä.

7 Kaupunginhallitus Sivu 7 / 7 Asemakaavan muutos toteuttaa valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita seuraavasti: keskusverkossa Espoon keskus aluekeskuksena edistää monipuolisten palvelujen saatavuutta; vähittäiskaupan suuryksikön sijainti tukee yhdyskuntarakennetta; liikennejärjestelmä edistää joukkoliikennettä, kävelyä ja pyöräilyä; toiminnot eivät sijoitu irralleen yhdyskuntarakenteesta; alueidenkäyttö edistää elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä. Yleispiirteinen suunnittelu ohjaa asemakaavan laadintaa. Oikeusvaikutteisessa Espoon pohjoisosien yleiskaavassa, osa I, Lommilan alue on osoitettu yksityisten palvelujen ja hallinnon alueeksi, johon kaavaselostuksen mukaan on suunniteltu suurta kauppakeskittymää. Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet on otettu huomioon Uudenmaan maakuntakaavaa ja 2. vaihemaakuntakaava laadittaessa. Espoon keskuksen aluetta koskevat siihen rajoittuva merkitykseltään seudullisen vähittäiskaupan suuryksikkömerkintä ja Espoon keskusta koskeva pääkaupunkiseudun aluekeskus -merkintä. Vaihemaakuntakaavan ratkaisun mukaan seudullisesti merkittävää kauppaa voidaan sijoittaa vaihemaakuntakaavassa osoitetuille keskustatoimintojen alueille ja vaihemaakuntakaavaan merkityille vähittäiskaupan suuryksikköalueille. Kaupan laatu ELY -keskus esittää vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisun sallivan Lommilaan vain paljon tilaa vaativaa seudullisesti merkittävää erikoistavaran kauppaa. Espoon kaupunki toteaa, että valtuuston hyväksymä Lommilan asemakaava on maakuntakaavan tavoitteiden mukainen. Vaihemaakuntakaavassa esitettyjä seudullisesti merkittäviä vähittäiskaupan suuryksiköitä kehitetään sellaista kauppaa varten, joka vaatii paljon tilaa. Muunkinlaisen seudullisen kaupan sijoittaminen on suuryksikköalueille mahdollista, mikäli vaikutusten arvioinnin perusteella kaupan laatua kuvaavat sijoittumisedellytykset täyttyvät. Lisäksi seudullisesti merkittäviin vähittäiskaupan suuryksiköihin voidaan sijoittaa kokonaismitoituksen puitteissa paikallisesti merkittävää päivittäistavaran kauppaa ja muuta erikoiskauppaa, jos kunnan palveluverkkoratkaisu mahdollistaa ratkaisun (Kaupan palveluverkon mitoittaminen ja vaikutusten arviointi s. 98) Espoon Lommila poikkeaa kuitenkin muista suuryksikköalueista mahdollistaen seudullisesti merkittävän päivittäistavarakaupan sijoittumisen Lommilaan. Vaihemaakuntakaavassa vähittäiskaupan suuryksikkö on osoitettu kohdemerkinnällä, jonka sijainti ja laajuus on määritettävä yksityiskohtaisemmassa kaavoituksessa siten, että se muodostaa toiminnallisen kokonaisuuden. Palvelutoimintoja ei tule sijoittaa irralleen yhdyskuntarakenteesta. Vaihemaakuntakaavassa tuetaan erityisesti päivittäistavaran kaupan säilymistä lähellä asukkaita. Myös erikoistavaran

8 Kaupunginhallitus Sivu 8 / 8 kaupan osalta Lommila sijoittuu kaupan verkostossa liikenteellisesti ja toiminnallisesti suotuisasti. Vaihemaakuntakaavan kaupan ohjaukseen liittyvät maakuntakaavamerkinnät Merkitykseltään seudullinen vähittäiskaupan suuryksikkö ja Pääkaupunkiseudun aluekeskus rajautuvat välittömästi toisiinsa. Vaihemaakuntakaavan selostuksessa todetaan nimenomaisesti Lommilan osalta, että kaavassa osoitetut vähittäiskaupan suuryksiköt (Lommilassa) eivät heikennä merkittävästi keskusta-alueiden kaupallisia palveluita ja niiden kehittämistä. Suunnitellulla Lommilan maankäytöllä ei ole merkittäviä vaikutuksia Espoon keskuksen kaupallisiin palveluihin ja niiden kehittämiseen. Lommilan alueen kaupallisessa selvityksessä (Santasalo, s. 33) todetaan, että kaupallinen tarjonta varsinkin erikoiskaupan osalta on alueella epätyydyttävää, ja ostovoimaa virtaa ulos alueelta monipuolisimpiin kaupan keskittymiin. Lommila voi toimia osana Espoon keskuksen kaupallista tarjontaa. Lommila sijaitsee keskeisellä paikalla voimakkaasti kasvavan väestöalueen keskellä. Mikäli kauppakeskusta ei rakenneta Lommilaan, kasvava ostovoima siirtyy kauemmaksi riittävän monipuolisiin kaupallisiin keskittymiin. Vaikutusten arvioinnin mukaan Lommilan vähittäiskaupan suuryksikön palvelut on saavutettavissa joukkoliikenteellä, eikä Lommilan päivittäistavarakaupalla ole merkittäviä haitallisia vaikutuksia Espoon keskuksen, Kauklahden tai Veikkolan päivittäistavarakaupalle. Lommilaan on myös kevyen liikenteen yhteydet. Vähittäiskaupan suuryksikkö tukee yhdyskuntarakennetta ja eheyttää sitä. Samoin ratkaisulla edistetään elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja tuetaan työpaikkakeskittymän rakentumista. Vaihemaakuntakaavassa Espoon keskus on yksi pääkaupunkiseudun aluekeskuksista. Aluekeskusten verkostomainen rakenne vahvistuu edelleen poikittaisten yhteyksien kehittyessä muun muassa Länsimetron valmistuessa vuonna Espoon keskuksen / Lommilan palvelujen ja työpaikkojen sijainti mahdollistaa käyttää hyväksi nykyistä olemassa olevaa infrastruktuuria. Palveluiltaan ja toiminnoiltaan monipuoliset keskukset edistävät elinkeinoelämää, kauppaa ja asumista. Espoon keskus palvelee oman alueen lisäksi Kauklahden ja Pohjois- Espoon alueiden pääasiointipaikkana. Espoon väestö kasvaa voimakkaasti ja nykyisin 10 kilometrin säteellä on asukasta. Käynnissä olevan Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaavoituksen tavoitteet hyväksyttiin kaupunginhallituksessa Tavoitteita ovat muun muassa, että kaava-alueella varaudutaan Länsiradan myötä noin uuteen asukkaaseen ja noin uuteen työpaikkaan vuoteen 2050 mennessä, ja että Espoon keskuksen vetovoimaa ja elinvoimaisuutta vahvistetaan osana Espoon kaupunkiradan kasvu- ja kehityskäytävää.

9 Kaupunginhallitus Sivu 9 / 9 Liikenne Espoon kaupunki toteaa, että hankkeeseen liittyvät uudet liikennejärjestelyt vähentävät Espoontien ja Turunväylän estevaikutusta. Asemakaavan muutos mahdollistaa uusien alikulkujen rakentamisen Espoontien ja Turunväylän alitse. Liikenteen toimivuus on selvitetty (Trafix Oy, 2009, 2013). Selvitysten mukaan lopputilanteen tie- ja katuverkon kapasiteetti riittää iltahuipputunnin 2030 ennusteliikennemäärille. Verkolla on kuitenkin yksittäisiä kohtia, joissa toimivuus jää heikoksi. Selvityksissä on myös ajoitettu tie- ja katuverkon parantamistoimenpiteitä. Suunnitelma sisältää varaukset yhteyksille Nupurintielle ja Nimismiehenpellon suuntaan. Lommilan alueella on jo nykyisin hyvä joukkoliikenne. Espoontietä alueen ohi kulkee huipputunnin aikana 26 linja-autoa, joista useimmat Espoon keskuksen kautta. Alueella on pikaraitiotievaraus. Joukkoliikenteen toimintaedellytykset ja niiden kehittäminen on huomioitu asemakaavan muutoksessa maankäytön edellyttämällä tavalla yhteistyössä toimijoiden kanssa. Maankäyttö- ja rakennuslaki 9 a luku ELY -keskuksen mukaan asemakaavan maankäyttö- ja rakennuslain 54 :n sisältövaatimukset eivät täyty eikä vähittäiskaupan suuryksiköiden ohjaustarvetta ole otettu huomioon 71 b - e edellyttämällä tavalla. Espoon kaupunki katsoo, että valituksenalaisen asemakaava täyttää maankäyttö- ja rakennuslain 54 :ssä tarkoitetut sisältövaatimukset. Sisältövaatimusten täyttyminen on lisäksi käsitelty Helsingin hallintooikeuden toimesta jo aiemmin. ELY -keskus viittaa maankäyttö- ja rakennuslain 9 a lukuun sisältyviin 71 a - e :iin. Mainitun 9 a luvun säätämisen keskeisenä tavoitteena on selkeyttää vähittäiskaupan suuryksiköiden sijainnin ohjauksen tavoitteita ja periaatteita. Tavoitteena on edistää kaupan sijoittumista keskusta-alueille sekä turvata eri kulkumuodoin saavutettavissa olevan vähittäiskaupan palveluverkon säilymisen ja kehittymisen edellytykset. Espoon kaupunki katsoo lausunnossa edellä ja muutoin asiassa esitettyyn viitaten Lommilan asemakaavan muutoksen täyttävän MRL 9 a luvussa säädetyt vähittäiskaupan erityiset säännökset: 71 a :n mukaista vähittäiskaupan suuryksikön määritelmää sovelletaan paljon tilaa vaativan erikoistavaran kauppaan siirtymäsäännöksen mukaan alkaen. 71 b :n mukaiset vähittäiskaupan suuryksikköjä koskevat erityiset sisältövaatimukset maakunta- ja yleiskaavassa: suunnitellulla maankäytöllä ei ole merkittäviä haitallisia vaikutuksia keskusta-alueiden kaupallisiin palveluihin ja niiden kehittämiseen; alueelle sijoittuvat palvelut

10 Kaupunginhallitus Sivu 10 / 10 ovat mahdollisuuksien mukaan saavutettavissa joukkoliikenteellä ja kevyellä liikenteellä; sekä suunniteltu maankäyttö edistää sellaisen palveluverkon kehitystä, jossa asiointimatkojen pituudet ovat kohtuulliset ja liikenteestä aiheutuvat haitalliset vaikutukset mahdollisimman vähäiset. 71 c :n mukaan vähittäiskaupan suuryksikköjen ensisijainen sijaintipaikka on keskusta-alue, ellei muu sijainti kaupan laatu huomioon ottaen ole perusteltu. Merkitykseltään seudullisen vähittäiskaupan suuryksikön sijoittaminen maakuntakaavan keskustatoiminnoille tarkoitetun alueen ulkopuolelle edellyttää, että vähittäiskaupan suuryksikön sijoituspaikaksi tarkoitettu alue on maakuntakaavassa erityisesti osoitettu tähän tarkoitukseen. 71 d :ssä säädetään, että vähittäiskaupan suuryksikköä ei saa sijoittaa maakunta- tai yleiskaavan keskustatoiminnoille tarkoitetun alueen ulkopuolelle, ellei alue ole asemakaavassa erityisesti osoitettu tätä tarkoitusta varten. 71 e :ssä säädetään, että sen lisäksi, mitä 57 :ssä säädetään, asemakaavamääräykset voivat koskea vähittäiskaupan laatua ja kokoa, jos se kaupan palvelujen saatavuuden kannalta on tarpeen. 6.2 Ympäristöyhdistyksen valitus Ympäristöyhdistyksen valituksessa esitetään, että asemakaavan muutos on valtakunnallisten alueidenkäytön, maakuntakaavan ja voimassa olevan yleiskaavan vastainen. Asemakaavamääräyksissä hulevesien käsittely on ohjattu rakennusalueen ulkopuolelle s-1 ja s-2 alueille Glomsinjoen varteen. Määräykset eivät turvaa meritaimenkannan ja hyvän ekologisen tason säilymistä. Kaavassa ei ole määritelty rakentamisen aikataulua. Asiointi perustuu selvitysten mukaan pääasiassa yksityisautoiluun, ja hankkeen seudullisia vaikutuksia ei ole selvitetty riittävästi. Espoon kaupunki toteaa, että rakentamisen aikataulu ei ole kaavallinen asia. Rakentamista on kuitenkin ajoitettu siten, että liikerakennus tulee kaavamääräyksen mukaan toteuttaa kahdessa vaiheessa siten, että ensimmäinen vaihe saa olla kooltaan enintään k-m 2. Toinen toteutusvaihe voi olla suuruudeltaan k-m 2. Toiselle toteutusvaiheelle ei voida myöntää rakennuslupaa ennen ensimmäisen toteutusvaiheen käyttöönottoa. Kaavan laatimisen yhteydessä on laadittu erillinen hulevesisuunnitelma. Hulevedet ohjataan taimensoraikkojen alapuolelle. Kaavamerkinnöillä on suojeltu Glomsinjoen ekologinen ympäristö. Toteutuessaan Lommilan asemakaava parantaa Espoonjoen olosuhteita. Glomsinjoen varren aluevarauksilla ja kaavamääräyksillä vaalitaan rakennettua ympäristöä ja luonnonympäristöä ja säilytetään niiden erityiset arvot.

11 Kaupunginhallitus Sivu 11 / 11 Hallinto-oikeus on käsittelyt muun muassa meritaimenta koskevan asian (päätös 15/0537/5). Muilta osin viitataan ELY -keskuksen valituksen yhteydessä lausuttuun. Hankkeen vaikutuksia on selvitetty edellä esitetyn mukaisesti arvioiden ympäristön, liikenteen ja kaupan osalta. Kaavaa laadittaessa on selvitetty ympäristövaikutukset mukaan lukien yhdyskuntataloudelliset, sosiaaliset, kulttuuriset ja muut vaikutukset. 7 Lopuksi Hallinto-oikeus hylkäsi päätöksellään Dnro 15/0537/5 ELY - keskuksen valituksen, joka koski samaa asemakaavamuutosasiaa. Näiltä osin asia on jo käsitelty hallinto-oikeudessa. Lommilan asemakaavan muutosta laadittaessa on selvitetty ympäristövaikutukset, mukaan lukien yhdyskuntataloudelliset, sosiaaliset kulttuuriset ja muut vaikutukset koko siltä alueelta, jolla kaavalla voidaan arvioida olevan vaikutuksia. Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet on huomioitu lain mukaisesti niiden erityistavoitteiden osalta, joita sovelletaan suoraan asemakaavoitukseen. Maakuntakaava ja yleiskaava on ollut ohjeena muutettaessa asemakaavaa. Keskustatoiminnot, keskustahakuiset palvelu-, hallinto- ja muiden toimintojen alueet niihin liittyvine liikennealueineen ja puistoineen sekä asuminen, sijoittuvat Lommilan asemakaavan muutoksessa 2. vaihemaakuntakaavan taajamatoimintojen alueelle. Lommila on suunniteltu siten, että Espoon keskuksen keskusta-alue, johon Lommila kuuluu, muodostaa toiminnallisesti yhtenäisen keskustahakuisiin toimintoihin painottuvan kokonaisuuden. Lommilan asemakaavan muutoksella on luotu edellytykset terveelliselle, turvalliselle ja viihtyisälle elinympäristölle, palvelujen alueelliselle saatavuudelle ja liikenteen järjestämiselle. Kaava noudattaa rakennettua ympäristöä ja luonnonympäristön vaalimisvelvoitetta. Lommilan asemakaavan muutos toteuttaa 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisua palveluverkosta, jossa vahvistetaan keskustoja kaupan ensisijaisena sijoituspaikkana. Tällä tuetaan keskustoja monipuolisina palveluiden, asumisen ja työpaikkojen keskittyminä, jonne asiointimatkat ovat kohtuullisia ja liikenteen haitat mahdollisimman vähäisiä. Lommilan alue rakentuu osaksi Espoon keskuksen palveluja kaupallisten palvelujen ja työpaikkojen keskittymäksi, joka on toiminnoiltaan monipuolinen, kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen, maankäytöltään tehokas sekä vaiheittain toteuttamiskelpoinen. Espoon kaupunki pyytää kunnioittavasti, että hallinto-oikeus ensisijaisesti jättää ELY -keskuksen ja ympäristöyhdistyksen valitukset tutkimatta siltä osin, kuin ne on lainvoimaisesti käsitelty. Muilta osin valitukset tulee hylätä lakiin perustumattomina.

12 Kaupunginhallitus Sivu 12 / 12 Espoon kaupunki pyytää lisäksi, että hallinto-oikeus käsittelee asian maankäyttö- ja rakennuslain 188 :n mukaisesti kiireellisenä, koska kyseessä on yhteiskunnallisesti merkittäväksi katsottava asemakaava. Lommilan asemakaavan muutokseen liittyvien hankkeiden on katsottava olevan elinkeinoelämän ja työllisyyden kannalta tärkeitä. Käsittely Elo Hyrkön kannattamana teki seuraavan muutosehdotuksen: Kaupunginhallitus yhtyy tehtyihin valituksiin ja esittää valtuustolle, että päätös tulisi kumota. Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän esityksestä poikkeava kannatettu ehdotus, jonka johdosta on äänestettävä. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen 11 äänellä 2 ääntä vastaan ja 2 ollessa poissa hylänneen Elon ehdotuksen. Äänestyslista on pöytäkirjan liitteenä. Huhta ja Sistonen poistuivat asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. (Hallintolaki 28 1 mom. kohta 5) Päätös Liite Selostus Kaupunginhallitus: Esittelijän ehdotus hyväksyttiin. 4 Valitus 1 5 Valitus 2 6 Äänestyslista 10 Valtuusto hyväksyi Lommilan asemakaavan muutoksen, alue Päätöksestä on tehty Helsingin hallinto-oikeudelle kaksi valitusta. Hallinto-oikeus pyytää valitusten johdosta kaupunginhallitusta antamaan lausunnon viimeistään Lommilan asemakaavan muutoksella mahdollistetaan muun muassa kauppakeskuksen, toimisto- ja hotellirakennusten ja liikuntapalvelujen rakentaminen sekä varaudutaan uusiin liikennejärjestelyihin. Kaavaalueella ei ole suojeltavia rakennuksia. Glomsinjoen välitön ympäristö on merkitty säilytettäväksi merkinnöillä s-1 ja s-2. Merkinnän s-2 määräyksellä on suojeltu myös jokiuoman vanhan kiviholvisillan rakenteet. Kaavoituksella mahdollistetaan liikerakentamista kauppakeskusta varten k-m2, josta päivittäistavarankauppaa k-m2, erilliselle liike-, toimisto-, liikunta- ja hotellitilarakentamiselle k-m2 ja teollisuus- ja varastorakentamiselle k-m2. Uudenmaan ELY -keskus katsoo valituksessaan pääasiassa, että asemakaavamuutos ei toteuta valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita. Se poikkeaa laadultaan ja näin ollen vaikutuksiltaan voimassa olevan maakuntakaavan sisällöstä vaikeuttaen sen toteuttamista. Asemakaavan

13 Kaupunginhallitus Sivu 13 / 13 maankäyttö- ja rakennuslain 54 :n sisältövaatimukset eivät täyty eikä vähittäiskaupan suuryksiköiden ohjaustarvetta ole otettu huomioon 71 b - e edellyttämällä tavalla. Espoon ympäristöyhdistyksen valituksessa esitetään, että asemakaavan muutos on valtakunnallisten alueidenkäytön, maakuntakaavan ja voimassa olevan yleiskaavan vastainen. Asemakaavamääräyksissä hulevesien käsittely on ohjattu rakennusalueen ulkopuolelle s-1 ja s-2 alueille Glomsinjoen varteen. Määräykset eivät turvaa meritaimenkannan ja hyvän ekologisen tason säilymistä. Kaavassa ei ole määritelty rakentamisen aikataulua. Asiointi perustuu selvitysten mukaan pääasiassa yksityisautoiluun, ja hankkeen seudullisia vaikutuksia ei ole selvitetty riittävästi. Annettavassa lausunnossa pyydetään, että hallinto-oikeus jättää valitukset osin tutkimatta ja muutoin hylätään lakiin perustumattomina. Lisäksi pyydetään, että hallinto-oikeus käsittelee asian maankäyttö- ja rakennuslain 188 :n mukaisesti kiireellisenä, koska kyseessä on yhteiskunnallisesti merkittäväksi katsottava asemakaava. Lommilan asemakaavan muutokseen liittyvien hankkeiden on katsottava olevan elinkeinoelämän ja työllisyyden kannalta tärkeitä. Tiedoksi

14 Kaupunginhallitus Sivu 14 / 14

Kaupan opas valmisteilla keskeiset tulkinnat kauppakeskusten kannalta? Juha Nurmi, ympäristöministeriö Suomen kauppakeskusyhdistys 25.4.

Kaupan opas valmisteilla keskeiset tulkinnat kauppakeskusten kannalta? Juha Nurmi, ympäristöministeriö Suomen kauppakeskusyhdistys 25.4. Kaupan opas valmisteilla keskeiset tulkinnat kauppakeskusten kannalta? Juha Nurmi, ympäristöministeriö Suomen kauppakeskusyhdistys 25.4.2012 Kaupan oppaan tilanne Vähittäiskaupan sijainnin ohjausta koskeva

Lisätiedot

KAINUUN KAUPAN VAIHEMAA- KUNTAKAAVA

KAINUUN KAUPAN VAIHEMAA- KUNTAKAAVA KAINUUN KAUPAN VAIHEMAA- KUNTAKAAVA Kaavamerkinnät ja - määräykset, luonnos 24.3.2014 Julkaisija: Kainuun Liitto Kauppakatu 1 87100 Kajaani Puh. 08 6155 41 / vaihde Faksi: 08 6155 4260 kirjaamo@kainuu.fi

Lisätiedot

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B Lausunto 1 (4) 8.3.2017 Dnro 148/05.01/2017 Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta Elina Kurjenkatu 11 B 10300 Karjaa Lausuntopyyntö 7.2.2017 Lepin liikealue, itäisen osan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 161. Kaupunginhallitus 26.05.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 161. Kaupunginhallitus 26.05.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 26.05.2014 Sivu 1 / 1 664/10.02.03/2011 161 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle valitusten johdosta, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 630102 Valmistelijat

Lisätiedot

Vähittäiskaupan ohjaus

Vähittäiskaupan ohjaus Vähittäiskaupan ohjaus Kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittaminen -työryhmä 25.11.2015 Pekka Normo Ympäristöministeriö Vähittäiskaupan ohjaus, nykytilanne MRL -muutos 2011, keskeinen sisältö Kauppaa

Lisätiedot

Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle valitusten johdosta, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue

Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle valitusten johdosta, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue Lausunto 1 (13) Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5 00520 Helsinki Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle valitusten johdosta, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 630102

Lisätiedot

Lausunto asemakaavaehdotuksesta, L65 Lempolan kauppapuisto

Lausunto asemakaavaehdotuksesta, L65 Lempolan kauppapuisto Lausunto UUDELY/12124/2017 02.04.2019 Julkinen Lohjan kaupunki kaavapalaute/a)lohja.fi Viite: lausuntopyyntö 15.1.2019 Lausunto asemakaavaehdotuksesta, L65 Lempolan kauppapuisto Lohjan kaupunki on pyytänyt

Lisätiedot

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus 22.4.2013, Helsinki, Laituri Pekka Normo, Ympäristöministeriö VÄHITTÄISKAUPAN PALVELUT - KESKUSTA-ALUEET, LÄHIKAUPAT,

Lisätiedot

OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA 1. Valmistelun tulokset Uudenmaan liiton mukaan Karjaan kaavaluonnoksen ei tule ylittää seudullisesti merkittävän

Lisätiedot

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Uudenmaan 2.vaihemaakuntakaava Valtuustoon 20.3, sitten vahvistettavaksi TEEMAT 1. Metropolialueen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 143. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 143. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 08.05.2017 Sivu 1 / 1 94/2015 10.02.02 143 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle Finnoon osayleiskaavan hyväksymistä koskevasta valituksesta Valmistelijat / lisätiedot: Mauri

Lisätiedot

Kauppa ja kaavoitus. Suomen Ympäristöoikeustieteen Seuran ympäristöoikeuspäivä Klaus Metsä-Simola

Kauppa ja kaavoitus. Suomen Ympäristöoikeustieteen Seuran ympäristöoikeuspäivä Klaus Metsä-Simola Kauppa ja kaavoitus Suomen Ympäristöoikeustieteen Seuran ympäristöoikeuspäivä 8.9.2011 OTL 2 Kauppa ja kaavoitus Esityksen sisältö Johdanto Maankäyttö- ja rakennuslain muutos 15.4.2011 Uusi 9 a luku Tausta

Lisätiedot

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1 Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys 31.3.2014 Page 1 Kaupan palveluverkkoselvityksessä: Selvitettiin Kainuun kaupan palvelurakenteen ja yhdyskuntarakenteen kehitys, nykytilanne ja kehitysnäkymät Laadittiin

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, k 2061 t 1

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, k 2061 t 1 Kaavatunnus 2-236 Asianumero 144/10.02.03/2014 ASRA.ltk: 8.4.2014 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, k 2061 t 1 Asemakaavan muutos koskee korttelin 2061 tonttia 1. Asemakaavan muutoksella muodostuvat

Lisätiedot

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Jyväskylän kaupunki Kaupallinen palveluverkkoselvitys Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Tiivistelmä, kesäkuu 2010 Selvityksen sisältö 1. Kaupan sijainnin ohjaus 2. Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

KAINUUN 1. VAIHEMAAKUNTAKAAVAN LAATIMINEN ETENEE

KAINUUN 1. VAIHEMAAKUNTAKAAVAN LAATIMINEN ETENEE 3.6.2009 TIEDOTE KAINUUN 1. VAIHEMAAKUNTAKAAVAN LAATIMINEN ETENEE Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 27 ) mukaisen vaihemaakuntakaavan laatiminen on parhaillaan käynnissä. Kainuun maakuntahallitus teki 23.4.2007

Lisätiedot

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS Naantalissa Luolalan kaupunginosassa on korttelissa 7 tontit 4, 5 ja 6 osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi kaavamerkinnällä (K-1). Korttelialueelle

Lisätiedot

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI VALTAKUNNALLISTEN ALUEDENKÄYTTÖTAVOITTEIDEN OHJAAVUUS JOUNI LAITINEN 23.1.2012 VALTAKUNNALLISET ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEET (VAT) Valtioneuvosto päätti

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 115. Valtuusto 29.09.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 115. Valtuusto 29.09.2014 Sivu 1 / 1 Valtuusto 29.09.2014 Sivu 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Kaupunginhallitus 247 15.9.2014 115 Matinkylä - Kivenlahti metron rakennustöiden osoittaminen Länsimetro Oy:n tai perustettavan yhtiön tehtäväksi Valmistelijat

Lisätiedot

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 2 Sisällysluettelo: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 4 3. SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark )

LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark ) LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark. 7.12.2016) Lähtökohdat Pieksämäen merkittävin tilaa vaativan kaupan alue on kehittynyt Pieksämäen kantakaupungin ja Naarajärven taajamakeskusten

Lisätiedot

Ongelmanratkaisu. Kaupan suuryksiköt. 3.12.2008 Kestävä yhdyskunta -seminaari

Ongelmanratkaisu. Kaupan suuryksiköt. 3.12.2008 Kestävä yhdyskunta -seminaari Ongelmanratkaisu Kaupan suuryksiköt Ryhmä Oulun luonnonsuojeluyhdistys On koonnut taustamateriaalin On laatinut ongelmanratkaisun kysymykset Ryhmä Oulun seudun kunnallispoliitikkoja On laatinut vastaukset

Lisätiedot

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE Liite 17 / Ymp.ltk 18.2.2014 / 25 KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.2.2014 tark. 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus-

Lisätiedot

Maankäyttöyksikkö Markanvändningsenheten 15.11.2012 KAAVOITUSKATSAUS 2012 2013

Maankäyttöyksikkö Markanvändningsenheten 15.11.2012 KAAVOITUSKATSAUS 2012 2013 Maankäyttöyksikkö Markanvändningsenheten 15.11.2012 KAAVOITUSKATSAUS 2012 2013 KAAVOITUSKATSAUS 2012 2013 Kaavoituskatsaus laaditaan kerran vuodessa ja se sisältää selostuksen Kauniaisten kaupungissa sekä

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Kirkkotien asemakaavamuutos

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Kirkkotien asemakaavamuutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kirkkotien asemakaavamuutos 1 Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Suunnittelu alue... 2 3. Nykytilanne... 3 4. Kaavoitettava alue ja muutoksen tavoitteet... 3 5. Vireilletulo...

Lisätiedot

Muutokset vähittäiskaupan sääntelyyn

Muutokset vähittäiskaupan sääntelyyn Muutokset vähittäiskaupan sääntelyyn Touko Linjama Alueidenkäytönasiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus POPELY / Touko Linjama / 21.9.2017 MRL 1.5.2017 saakka MRL 9 a luku: Vähittäiskauppaa koskevat

Lisätiedot

KAAVOITUSKATSAUS 2011

KAAVOITUSKATSAUS 2011 ALAVIESKAN KUNTA Alavieskan valtuusto hyväksynyt 20.12.2010 44 Laatinut: AIRIX Ympäristö Oy Kannen kuvat: AIRIX Ympäristö Oy ALAVIESKAN KUNTA Tekniset palvelut Pappilantie 1 85200 ALAVIESKA Mitä on kaavoitus?

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 23. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 23. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 12.01.2015 Sivu 1 / 1 1474/11.02.01/2014 23 Lausunto ympäristöministeriölle valituksesta rakennussuojeluasiassa Valmistelijat / lisätiedot: Mauri Hämäläinen, puh. 043 826 5237 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan maakuntakaavan 4. vaihe

Pohjois-Karjalan maakuntakaavan 4. vaihe Pohjois-Karjalan maakuntakaavan 4. vaihe Maakuntakaavamerkinnät ja -määräykset Ehdotus 26.1.2015 2015 TAAJAMATOIMINTOJEN ALUEET (A) Aluevarausmerkinnällä osoitetaan taajamatoimintojen aluetta, jolla on

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 05.09.2016 Sivu 1 / 1 4941/2015 10.02.03 270 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle Puustellinmäki, asemakaavan muutos 110517, hyväksymistä koskevasta valituksesta Valmistelijat

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 tavoitteet - maakunnan tarkoituksenmukainen

Lisätiedot

HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI

HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI KAAVOITUSKATSAUS 2011 Kunnan tulee vähintään kerran vuodessa laatia katsaus kunnassa ja maakunnan liitossa vireillä olevista ja lähiaikoina vireille tulevista kaava-asioista, jotka

Lisätiedot

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA 4.4.2016 LEMIN KUNTA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma I SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 1 2 SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

Nahkurintori. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.1.2012

Nahkurintori. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.1.2012 Anttilan kaupunginosan asemakaavan muutos, osat kortteleista 20 ja 21 sekä ympäröiviä katualueita Nahkurintori Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.1.2012 KAAVATYÖN TAVOITE Tavoitteena on laatia asemakaavanmuutos,

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, kortteli 2061 tontti

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, kortteli 2061 tontti Kaavatunnus 2-236 Asianumero 144/10.02.03/2014 ASRA.ltk: 12.05.2015 06.10.2015 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, kortteli 2061 tontti t 1 Asemakaavan muutos koskee korttelin 2061 tonttia 1. makaavan

Lisätiedot

TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY KITEEN KAUPUNKI

TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY KITEEN KAUPUNKI TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY KITEEN KAUPUNKI KITEEN KAUPUNKI Paloaseman asemakaava asemakaavan muutos YLEISTÄ Kiteen kaupunginhallitus on 5.10.2015 252 päättänyt käynnistää Paloaseman asemakaavan laatimisen

Lisätiedot

KIVIRANTA, ASEMAKAAVAMUUTOS

KIVIRANTA, ASEMAKAAVAMUUTOS TORNION KAUPUNKI Tekniset palvelut Kaavoitus ja mittaus 25.2.2016 1(7) KIVIRANTA, ASEMAKAAVAMUUTOS 25.2.2016 Kuva 1: Kaavamuutosalueen sijainti ilmakuvassa TORNION KAUPUNKI Tekniset palvelut Kaavoitus

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Asemakaavan muutos 9. kaupunginosa kortteli 9052 tontit 1 ja 2, Alakorkalontie 24 ja 26

Rovaniemen kaupunki Asemakaavan muutos 9. kaupunginosa kortteli 9052 tontit 1 ja 2, Alakorkalontie 24 ja 26 Rovaniemen kaupunki Asemakaavan muutos 9. kaupunginosa kortteli 9052 tontit 1 ja 2, Alakorkalontie 24 ja 26 Kuva 1. Ilmakuva suunnittelualueesta, suunnittelualue rajattu punaisella viivalla Pictometry,

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 21 JA 35

KESKUSTAAJAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 21 JA 35 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A RUOKOLAHDEN KUNTA KESKUSTAAJAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 21 JA 35 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20848 1 (8) P20848 Sisällysluettelo 1 SUUNNITTELUN KOHDE...

Lisätiedot

TYÖPAIKAT JA TYÖMATKAT

TYÖPAIKAT JA TYÖMATKAT TYÖPAIKAT TYÖPAIKKA-ALUEIDEN SAAVUTETTAVUUS ESPOON ELINKEINOKUDELMA 2050 (LUONNOS) POKE:N ELINKEINOJEN VISIO 2050 TYÖMATKAT 61 Työpaikat Visioalueella oli noin 17 000 työpaikkaa vuonna 2011, eli noin 14

Lisätiedot

LIIKUNTAHALLIN ASEMAKAAVA (Valtatie 12:n rinnakkaistien asemakaavan muutos) OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA

LIIKUNTAHALLIN ASEMAKAAVA (Valtatie 12:n rinnakkaistien asemakaavan muutos) OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA LIIKUNTAHALLIN ASEMAKAAVA (Valtatie 12:n rinnakkaistien asemakaavan muutos) OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Pälkäneen kunta 3.6.2015 LIIKUNTAHALLIN ASEMAKAAVA (Valtatie 12:n rinnakkaistien asemakaavan

Lisätiedot

LAKIEHDOTUS. Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta

LAKIEHDOTUS. Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta Liite Rinnakkaistekstit LAKIEHDOTUS Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 64, 71 e, 77 ja 179, sellaisina kuin niistä

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alavuden kaupungin RITOLA 16. kaupunginosan kortteli 16005 ja siihen liittyvä suojaviheralue

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alavuden kaupungin RITOLA 16. kaupunginosan kortteli 16005 ja siihen liittyvä suojaviheralue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alue Alavuden kaupungin RITOLA 16. kaupunginosan kortteli 16005 ja siihen liittyvä suojaviheralue / Ympäristöpalvelut 27.01.2015 2 1 n sisältö ja tarkoitus Maankäyttö-

Lisätiedot

Ministry of the Environment

Ministry of the Environment Ympäristöministeriö Miljöministeriet Ministry of the Environment.../.. 20Q..., r PÄÄTÖS DNr:o YM6/5222/2015 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2015 ASIA Kanta -Hämeen 1. vaihemaakuntakaavan vahvistaminen

Lisätiedot

Ajankohtaista maankäyttö- ja rakennuslain muutoksista

Ajankohtaista maankäyttö- ja rakennuslain muutoksista Ajankohtaista maankäyttö- ja rakennuslain muutoksista Turun seudun kuntien kehittämiskeskustelu MRL 8 5.4.2016 Risto Rauhala, ELY-keskus (voimaan 1.4.2016) ( KARALUSU ) 2 Kaavoituksen ja rakentamisen lupien

Lisätiedot

Kaavan laatija: kaavoitusjohtaja Heikki Rouvinen puh. (019) 369 4450

Kaavan laatija: kaavoitusjohtaja Heikki Rouvinen puh. (019) 369 4450 1(8) ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 23. PÄIVÄNÄ SYYSKUUTA 2010 PÄIVÄTTYÄ ASEMAKAAVAKARTTAA 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot 1.2 Kaava-alueen sijainti 1.3 Kaavan tarkoitus Asemakaavan

Lisätiedot

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus Pikku Huopalahti Kaupallinen mitoitus 24.9.2014 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Pikku Huopalahden kaupallinen rakenne 2014... 3 2. Pikku Huopalahden kehittäminen... 7 3. Pikku Huopalahden markkinoiden

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 kaupan ratkaisut perustuvat

Lisätiedot

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS Kuntakehityslautakunta 22.4.2015 KAAVALUONNOS KAAVAEHDOTUS 15.4.2014 PALAUTE OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA Nähtävillä 22.5. 27.6.2014 Lausuntoja 23 Muistutuksia 20 Pääasiat lausunnoissa

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2015

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2015 KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2015 2.6.2015 1 / 8 Maakuntakaavoitus Maakuntakaava on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 132/1999) mukainen pitkän aikavälin yleispiirteinen suunnitelma maakunnan yhdyskuntarakenteesta

Lisätiedot

Liittyminen laajempaan kontekstiin

Liittyminen laajempaan kontekstiin Liittyminen laajempaan kontekstiin E-18 Yrityslohja Ympäristösi parhaat tekijät 2 Kartalle näkyviin myös meidän kohdeliittymät Pallukat eivät erotu ihan riittävästi taustakartasta. Lisää kontrastia. 3

Lisätiedot

Kunnanhallitus 198 01.09.2014 Kunnanhallitus 81 09.03.2015 LAUSUNTO LIMINGAN ANKKURILAHDEN - HAARANSILLAN - LIMINGANPORTIN OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA

Kunnanhallitus 198 01.09.2014 Kunnanhallitus 81 09.03.2015 LAUSUNTO LIMINGAN ANKKURILAHDEN - HAARANSILLAN - LIMINGANPORTIN OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA Kunnanhallitus 198 01.09.2014 Kunnanhallitus 81 09.03.2015 LAUSUNTO LIMINGAN ANKKURILAHDEN - HAARANSILLAN - LIMINGANPORTIN OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA 308/10.02.02/2014 KHALL 198 Limingan kunta on lähettänyt

Lisätiedot

Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma. Maija Stenvall, Uudenmaan liitto

Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma. Maija Stenvall, Uudenmaan liitto Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma Maija Stenvall, Uudenmaan liitto MAL verkosto Oulu 13.11.2012 Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaava 2 Suunnittelualueena

Lisätiedot

Kauppa. Yleisötilaisuus Karviassa Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti

Kauppa. Yleisötilaisuus Karviassa Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti Kauppa Yleisötilaisuus Karviassa 8.2.2017 Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti Satakunnan kokonaismaakuntakaava - Hyväksyttiin 2009 - YM vahvistuspäätöksellä voimaan 30.11.2011 - KHO: 13.3.2013 -kaupan

Lisätiedot

Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Dnro 634/2013 9:15 Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Asemakaavan muutos Riihimäen kaupunki Kaavoitusyksikkö 9.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. TEHTÄVÄ... 1 2. SUUNNITTELUALUE... 1 3. ALOITE...

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PYHÄJOEN STRATEGINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PARHALAHTI PYHÄJOEN KESKUSTA - hallinto ja palvelut (viheralueet ja väylät yhdistävät) - asuminen - ympäristöstä selkeästi erottuva kokonaisuus, joka osittain

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Koulukeskus, OAS 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KOULUKESKUKSEN ALUEELLA KORTTELEISSA 1027, 1028 JA 1029 SEKÄ NIIHIN LIITTYVILLÄ PUISTO- LP, LYT JA KATUALUEILLA KAUHAJOEN KAUPUNKI

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 TYÖNUMERO: E27370 SIIKAJOEN KUNTA RUUKIN ASEMANSEUDUN ASEMAKAAVAMUUTOS YH KORTTELIN 20 AJONEUVOLIITTYMÄÄ VARTEN SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU JOHDANTO Maankäyttö-

Lisätiedot

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti.

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAPERNAUMI KORTTELI 43 (OSA) TEKNIIKKAKESKUS Suunnittelualueen sijainti alue sijaitsee Seinäjoen kaupungin n korttelissa 43. Alue sijaitsee Ruukintien varressa Kaasumestarinkadun

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI 8. LIUHTARIN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KORTTELI 849 OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.3.

LAPUAN KAUPUNKI 8. LIUHTARIN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KORTTELI 849 OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.3. LAPUAN KAUPUNKI 8. LIUHTARIN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KORTTELI 849 OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.3.2014 18.3.2014 Lapuan kaupunki Maankäyttö- ja kiinteistöosasto Poutuntie

Lisätiedot

Asemakaavamuutos koskee kortteleita 9, 10, 16 ja 17 sekä katu- ja puistoaluetta

Asemakaavamuutos koskee kortteleita 9, 10, 16 ja 17 sekä katu- ja puistoaluetta LOIMAAN KAUPUNKI 29.4.2016 1( 5) Asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma AK 0183 Torin ympäristö, 1. (Keskusta) kaupunginosa Asemakaavamuutos koskee kortteleita 9, 10, 16 ja 17 sekä katu-

Lisätiedot

UUTTA LIIKETILAA OULUN VASARAPERÄÄN

UUTTA LIIKETILAA OULUN VASARAPERÄÄN Kuva: taiteilijan näkemys luonnosvaiheessa UUTTA LIIKETILAA OULUN VASARAPERÄÄN Perkkiöntie 7, Oulu Google, 2007 Tele Atlas VASARAPERÄN LIIKEALUE 2 VUOKRATAAN UUTTA LIIKETILAA OULUN VASARAPERÄSTÄ TONTTI-

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 137. Kaupunkisuunnittelulautakunta 12.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 137. Kaupunkisuunnittelulautakunta 12.11.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 12.11.2014 Sivu 1 / 1 5070/10.02.03/2013 137 Kivenlahti I A, muutos, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 ), alue 411450, 34. kaupunginosa Espoonlahti

Lisätiedot

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA?

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? 2 maakuntakaavoitus on suunnittelua, jolla päätetään maakunnan tai useamman kunnan suuret maankäytön linjaukset. Kaava on kartta tulevaisuuteen Kaavoituksella ohjataan jokaisen arkeen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 02.03.2017 Sivu 1 / 1 1332/2016 10.02.03 Kaupunkisuunnittelulautakunta 235 14.12.2016 46 Hannuksenpelto II, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen, alue 442101, 31. kaupunginosa

Lisätiedot

ù (s '0 'C)(s; / 0 Q / Li L 0 0 Espoon kaupunki Täytäntöönpanokirje \l fy \ ~ Sivu 1 L( M.

ù (s '0 'C)(s; / 0 Q / Li L 0 0 Espoon kaupunki Täytäntöönpanokirje \l fy \ ~ Sivu 1 L( M. ù (s '0 'C)(s; / 0 Q / Li L 0 0 Espoon kaupunki Täytäntöönpanokirje \l fy \ ~ Sivu 1 L( M. Kaupunkisuunnittelukeskus 11.12.2009 HELSINGIN HALLINTO-OIKEUS Ratapihantie 9 00520 HELSINKI J i :L( 'i;,'i:!,

Lisätiedot

PÄÄTÖS 4.10.2013. Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston päätös 14.5.2012 Pohjanmaan vaihemaakuntakaava 1:n hyväksymisestä.

PÄÄTÖS 4.10.2013. Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston päätös 14.5.2012 Pohjanmaan vaihemaakuntakaava 1:n hyväksymisestä. KÄÄNNÖS PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 4.10.2013 DNr:o YM4/5222/2012 ASIA Pohjanmaan vaihemaakuntakaava 1:n vahvistaminen VAHVISTETTAVAKSI SAATETTU PÄÄTÖS KAAVAN SISÄLTÖ LAUSUNNOT Pohjanmaan liiton

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 145. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 145. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 12.05.2014 Sivu 1 / 1 1474/11.02.01/2014 145 Lausunnon antaminen Espoon Viherlaaksossa sijaitsevan rakennuksen suojeluesityksestä Valmistelijat / lisätiedot: Mauri Hämäläinen, puh. 043

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki Viite: lausuntopyyntönne Hanke ja suunnittelutilanne

Kankaanpään kaupunki Viite: lausuntopyyntönne Hanke ja suunnittelutilanne Lausunto VARELY/1968/2018 13.11.2018 Julkinen Kankaanpään kaupunki kirjaamo@kankaanpaa.fi Viite: lausuntopyyntönne 2.10.2018 Kankaanpään kaupungin 2. kaupunginosan (Käpylä) Meijerin alueen asemakaava ja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 277. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 277. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 14.09.2015 Sivu 1 / 1 2100/10.02.03/2013 277 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle vastaselitysten johdosta, Tapiolan keskus, alue 210426 Valmistelijat / lisätiedot: Mauri

Lisätiedot

NUMMEN PALVELUKESKUS ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

NUMMEN PALVELUKESKUS ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA NUMMEN PALVELUKESKUS ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Hämeenlinnan kaupunki 4.6.2015 1 Sisällysluettelo 1. TEHTÄVÄ... 2 2. SUUNNITTELUALUE... 2 3. ALOITE... 2 4. NYKYINEN SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

Espoon kaupunki Päätös 1 / 5

Espoon kaupunki Päätös 1 / 5 Espoon kaupunki Päätös 1 / 5 179/10.03.01/2011 Kaupunginhallituksen elinkeino- ja 8 7.2.2011 8 Alueiden varaaminen Kiinteistöosakeyhtiö Espoon Entresselle ja Citycon Oyj:lle Espoon keskuksesta kauppakeskus

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 24.1.2013 luonnos OKKOSENRANTA ASEMAKAAVAN LAAJENNUS

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 24.1.2013 luonnos OKKOSENRANTA ASEMAKAAVAN LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 24.1.2013 luonnos OKKOSENRANTA ASEMAKAAVAN LAAJENNUS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 63 ) mukainen asiakirja, jossa kuvataan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 131. Kaupunkisuunnittelulautakunta 12.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 131. Kaupunkisuunnittelulautakunta 12.11.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 12.11.2014 Sivu 1 / 1 4031/10.02.02/2014 131 Kivenlahden metrovyöhykkeen osayleiskaavan käynnistäminen, alue 840400 (Kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Anu Ylitalo, puh.

Lisätiedot

ASEMAKAAVOJEN ULKOPUOLISEN RAKENTAMISEN SEUDULLISET PERIAATTEET

ASEMAKAAVOJEN ULKOPUOLISEN RAKENTAMISEN SEUDULLISET PERIAATTEET ASEMAKAAVOJEN ULKOPUOLISEN RAKENTAMISEN SEUDULLISET PERIAATTEET Seutuhallitus 30.1.2013 Kuntajohtajakokous 14.12.2012 Maankäyttö- ja rakennetyöryhmä 5.12.2012 1. PERIAATTEIDEN LÄHTÖKOHDAT 1.1 Yhdyskuntarakenteen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alue Asemakaavan muutos koskien Alavuden kaupungin Salmi 10. kaupunginosan korttelia 10046 ja siihen / Ympäristöpalvelut 20.10.2014 2 / 8 1 Osallistumis- ja

Lisätiedot

KORTTELI 27 UTAJÄRVI

KORTTELI 27 UTAJÄRVI KORTTELI 27 UTAJÄRVI ASEMAKAAVAN MUUTOS LUONNOS 23.5.2013 AIRIX Ympäristö Oy Mäkelininkatu 17 A 90100 OULU Puhelin 010 241 4600 Telefax 010 241 4601 UTAJÄRVEN KUNTA Laitilantie 5 PL 18 91600 UTAJÄRVI Vireilletulosta

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI VENESJÄRVEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS 26.1.2016 OSAYLEISKAAVAN MUUTOS koskee Kankaanpään Venesjärven kylän tiloja 214-423-1-176 Hohkaranta,

Lisätiedot

Tränuholmen ranta-asemakaava; Vastineet kaavaehdotuksesta jätettyihin lausuntoihin ja muistutuksiin sekä kaavan hyväksyminen

Tränuholmen ranta-asemakaava; Vastineet kaavaehdotuksesta jätettyihin lausuntoihin ja muistutuksiin sekä kaavan hyväksyminen Ympäristölautakunta 128 13.11.2012 Ympäristölautakunta 96 26.08.2015 Kaupunginhallitus 224 14.09.2015 Ympäristölautakunta 173 09.12.2015 Kaupunginhallitus 13 11.01.2016 Kaupunginhallitus 143 06.06.2016

Lisätiedot

Liikenteellinen arviointi

Liikenteellinen arviointi Uudenmaan kaupan palveluverkko Liikenteellinen arviointi Tiivistelmä 7.5.2012 Strafica Oy/Hannu Pesonen Liikennearvioinnin sisältö ja menetelmä Uudenmaan kaupan liikenteellinen arviointi on laadittu rinnan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 354. Kaupunginhallitus 15.12.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 354. Kaupunginhallitus 15.12.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 15.12.2014 Sivu 1 / 1 3708/02.02.00/2014 354 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle valtuuston päätöksistä tehtyjen valitusten johdosta, jotka koskevat metron jatkon rakennustöiden

Lisätiedot

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Nunu Pesu ympäristöministeriö 27.3.2013 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 1 Lain yleinen tavoite Tämän lain tavoitteena on järjestää

Lisätiedot

KOMMENTTIKIERROKSEN PALAUTTEET JA PALAUTTEESEEN LAADITUT VASTAUKSET. Taina Ollikainen, FCG Suunnittelu ja tekniikka. Susanna Roslöf, Satakuntaliitto

KOMMENTTIKIERROKSEN PALAUTTEET JA PALAUTTEESEEN LAADITUT VASTAUKSET. Taina Ollikainen, FCG Suunnittelu ja tekniikka. Susanna Roslöf, Satakuntaliitto Kaupan palveluverkkoselvitys KOMMENTTIKIERROKSEN PALAUTTEET JA PALAUTTEESEEN LAADITUT VASTAUKSET Taina Ollikainen, FCG Suunnittelu ja tekniikka Susanna Roslöf, Satakuntaliitto 18.5.2016 Sisältö 1 Selvityksen

Lisätiedot

Suunnittelualueen likimääräinen sijainti Espoon opaskarttapohjalla:

Suunnittelualueen likimääräinen sijainti Espoon opaskarttapohjalla: 1 (6) Suolatori I Asemakaavan muutos Asemakaavaselostuksen LIITE 2 Asianumero 2306/10.02.03/2013 Aluenumero 510601 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma SUUNNITTELUKOHDE Suunnittelualueen likimääräinen

Lisätiedot

1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA?

1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA? LEPPÄVIRRAN KUNTA LEPPÄVIRRAN KYLÄ OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää, että kaavatyön yhteydessä riittävän

Lisätiedot

VALTIMON KUNTA KORTTELIN 34 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS 1.4.2015. Maanmittauslaitos ortokuva. Maankäytönsuunnittelu KAAVAHARJU

VALTIMON KUNTA KORTTELIN 34 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS 1.4.2015. Maanmittauslaitos ortokuva. Maankäytönsuunnittelu KAAVAHARJU VALTIMON KUNTA KORTTELIN 34 ASEMAKAAVAN MUUTOS 1.4.2015 Maanmittauslaitos ortokuva Maankäytönsuunnittelu Leväsentie 23 H 142 70780 KUOPIO Yhteyshenkilö: Jorma Harju Puh: 044 5963 111 S-posti: jorma.harju@kaavaharju.fi

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MAANKÄYTTÖ 2016 Suunnittelualue Suunnittelualue sijaitsee Suomun matkailukeskuksessa

Lisätiedot

Lepänkorvan silta kaavan muutos kaava nro 488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA 30.9.2015

Lepänkorvan silta kaavan muutos kaava nro 488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA 30.9.2015 30.9.2015 Lepänkorvan silta kaavan muutos kaava nro 488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA V a l k e a k o s k e n k a u p u n k i K a u p u n k i s u u n n i t t e l u S ä ä k s m ä e n t i e 2 3

Lisätiedot

Sovellettavat lainkohdat Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999, MRL) 6, 62, 74.

Sovellettavat lainkohdat Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999, MRL) 6, 62, 74. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2013 1 (1) 237 Asianro 2826/10.02.04/2012 Lausunto / Suovun ranta-asemakaavan muutos ja laajennus Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Kuopion

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAMUUTOS KOKKOLAN PRISMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAMUUTOS KOKKOLAN PRISMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAMUUTOS KOKKOLAN PRISMA Kokkolan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kaupunkiympäristön vastuualue Kaavoituspalvelut PL 43, 67101 Kokkola Puh. (06) 828 9111 Faksi

Lisätiedot

FCG Planeko Oy OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 ( 7 ) Hangon kaupunki Kantakaupungin yleiskaava 104-C9376

FCG Planeko Oy OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 ( 7 ) Hangon kaupunki Kantakaupungin yleiskaava 104-C9376 FCG Planeko Oy OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 ( 7 ) HANGON KAUPUNKI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63, 64 ) 1 PERUSTIEDOT KAAVAN NIMI: KANTAKAUPUNGIN YLEISKAAVA KAAVA-ALUE: Kaava-alue

Lisätiedot

IVALON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS; PUHAKANMUTKAN TEOLLISUUSALUE

IVALON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS; PUHAKANMUTKAN TEOLLISUUSALUE IVALON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS; PUHAKANMUTKAN TEOLLISUUSALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Inarin kunta Tekninen osasto Pekka Junttila kaavoitusinsinööri 5.5.2014 Yleistä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 48 08.05.2014. 48 Asianro 710/10.03.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 48 08.05.2014. 48 Asianro 710/10.03.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (1) 48 Asianro 710/10.03.00/2014 Lausunto Itä-Suomen hallinto-oikeudelle / ympäristö- ja rakennuslautakunnan päätös 20.2.2014 15 / vastaavan työnjohtajan hakemuksen

Lisätiedot

SEPÄNKYLÄ, RÅSTIN ALUE Asemakaavan muutos korttelissa 721

SEPÄNKYLÄ, RÅSTIN ALUE Asemakaavan muutos korttelissa 721 O s a l l i s t u m i s - j a a r v i o i n t i s u u n n i t e l m a, k o r t t e l i 7 2 1 S e p ä n k y l ä s s ä Sivu 1 Liite 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63. ) Kaavoitusosasto 7.4.2015

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016 KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016 23.11.2016 1 / 8 Maakuntakaavoitus Maakuntakaava on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 132/1999) mukainen pitkän aikavälin yleispiirteinen suunnitelma maakunnan yhdyskuntarakenteesta

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16-KAUPUNGINOSA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA HANKE Nokian kaupunki, asemakaava Asemakaava koskee Nokian kaupungin 16. kaupunginosan kaavoittamatonta aluetta/ kiinteistöjä 536-407-24-3, 536-407-10-31,

Lisätiedot

Jämijärven kunta 8-1. Kauppa

Jämijärven kunta 8-1. Kauppa 7. Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 ehdotusvaiheen 1 aineisto (MH 22.1.2018) lausunnoilla 29.3.2018 asti KAUPPA / lausuntojen lyhennelmät ja laaditut vastineet Lyhenne lausunnon aiheesta 8 8-1 Jämijärven

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 6 Alue 150713 Lippajärvi Asemakaavan muutos Asianumero 4737/10.02.03/2015 18.4.2016 Asemakaavan muutoksen tavoitteena on lisätä alueen rakennusoikeutta, nostaa kerroslukua ja sallia myös rivitalojen

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Sarvvikinportin (ent. Kurkiranta) asemakaava (hanke 34500), osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkistaminen ja hyväksyminen MRL 62 :n ja 63 :n mukaisesti

Lisätiedot

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 13. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus:

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 13. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus: Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 13 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus: 599401201609 2 Sisältö: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 4 3. SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot