KEITELEEN ITÄPUOLEN RANTAYLEISKAAVA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KEITELEEN ITÄPUOLEN RANTAYLEISKAAVA"

Transkriptio

1 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VIITASAAREN KUNTA KEITELEEN ITÄPUOLEN RANTAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20874

2 Täydentävät linnusto- ja liitooravaselvitykset 1 (25) Tuomo Pihlaja Sisällysluettelo 1 Johdanto Menetelmät Liito-oravaselvitys Linnustoselvitys Muut luontoarvot Tulokset Liito-oravan elinalueet Kivipuron liito-oravan elinalue (6,3 ha) Kuikkalahden liito-oravan elinalue (3,8 ha) Lähteenmäen liito-oravan elinalue (1,5 ha) Pässinniemen liito-oravan elinalue (6,5 ha) Savelan liito-oravan elinalue (4,8 ha) Syväpuron liito-oravan elinalue (2,1 ha) Valkaman liito-oravan elinalue (4,4 ha) Linnustoltaan arvokkaat alueet Alimmainen-Kotanen (11 ha) Iso ja Pieni Suojärvi (12,9 ha) Pieni-Täysiä (4,8 ha) Pylkkäsenlampi (5,4 ha) Puronlampi (3,5 ha) Vuorijärvi (suoja-alue 75 ha) Muut selvitetyt alueet Alimmainen Töyrijärvi Hanhijärvi Iso Mäkrälampi Kaakkolampi Keskimmäinen Töyrijärvi Koiralampi Kotanen Matolampi Pieni-Kutemainen Pieni Salmijärvi Pitkäjärvi Salmijärvi Ylimmäinen-Kotanen Ylimmäinen Töyrijärvi... 22

3 Täydentävät linnusto- ja liitooravaselvitykset 2 (25) Tuomo Pihlaja 4 Johtopäätökset ja suositukset Liito-orava Linnusto Kansi: Pieni Salmijärvi Pohjakartat ja paikkatietoaineistot: Maanmittauslaitos 9/2013

4 1 (23) KEITELEEN ITÄPUOLEN RANTAYLEISKAAVAN NATURA-ARVIOINTI 1 Johdanto 2 Menetelmät Tässä raportissa esitellään Keiteleen itäpuolen rantayleiskaavan alueella tehtyjen täydentävien liito-orava- ja linnustoselvitysten tulokset ja suositukset. Raportin on laatinut FM Tuomo Pihlaja FCG Oy:stä. Maastotyöt ovat tehneet FM Tuomo Pihlaja ja FT Marjo Pihlaja FCG Oy:stä. 2.1 Liito-oravaselvitys 2.2 Linnustoselvitys Liito-oravaselvitys tehtiin aiempien luontoselvitysten ja ilmakuvien sekä muiden taustaaineistojen (puulajisuhteet, kasvuluokka, puuston ikä) perusteella liito-oravalle sopiviksi arvioiduilla alueilla. Selvitys rajattiin niille kaavan alueille, joille on suunniteltu kaavoitettavaksi uusia rakennuspaikkoja. Sopivat elinympäristöt käytiin läpi papanakartoitusmenetelmällä. Liito-orava merkitsee reviiriään papanoilla ja merkkejä on yleensä nähtävillä myös varsinaisen kevättalveen sijoittuvan kiima-ajan ulkopuolella. Papanoita löytyy erityisesti reviirillä sijaitsevien metsikön suurimpien kuusien ja haapojen alta. Lisäksi papanoita käytetään usein reviirin rajojen merkitsemiseen metsäkuvioiden reunoilla. Reviiripuiksi sopivien runkojen aluset tarkastettiin papanoita etsien. Myös muita mahdollisia merkkejä liitooravan oleskelusta havainnoitiin. Kartoitukset suoritettiin 21.5., 24.5., ja Liito-orava on EU:n luontodirektiivin liitteen IV(a) laji, jonka lisääntymis- ja levähdyspaikkojen heikentäminen ja hävittäminen on kielletty (LsL 49 ). Lisäksi laji on suojeltu luonnonsuojelulain asetuksella. Linnustoselvitys tehtiin ennakkoon valikoiduilla kohteilla. Kartoituksessa keskityttiin vesistöihin, joilla ei ole ennestään rakennuspaikkoja ja joille on kaavaluonnoksessa osoitettu uusia rakennuspaikkoja. Kartoitusmenetelmänä käytettiin pistelaskentaa näkyvyydeltään sopivilta rantaosuuksilta. Kartoitettavien järvien koko vesialue tarkistettiin kiikareita ja kaukoputkea käyttäen pistelaskentana siten, että kohteelle ei jäänyt katvealueita. tarvittaessa havainnointia tehtiin useammasta pisteestä. Kartoituksessa kirjattiin ylös kaikki vesi- ja rantalinnusto. Samalla havainnoitiin myös muuta kohteen ja lähialueen linnustoa. Kartoitukset suoritettiin 21.5., 24.5., ja Muutamalle linnustoltaan arvokkaimmaksi arvioidulle kohteelle tehtiin uusintakäynti pesimätuloksen selvittämiseksi. Sää kartoituspäivinä oli lämmin ja poutainen. Linnustoselvityksen kohteiden arvottamisessa huomioitiin useita suojeluarvoon vaikuttavia luokituksia. Tärkeimpänä pidettiin kansallista uhanalaisuusluokitusta, joka pohjautuu uhanalaisten lajien II seurantatyöryhmän esitykseen, joka on laadittu IUCN:n uusien uhanalaisuusluokkien ja kriteerien mukaisesti (Rassi ym. 2010). Uhanalaisia ovat äärimmäisen uhanalaiset (CR), erittäin uhanalaiset (EN) ja vaarantuneet (VU) lajit. Silmälläpidettävät (NT) lajit eivät ole uhanalaisia lajeja.

5 2 (23) 2.3 Muut luontoarvot 3 Tulokset Tarkastelussa huomioitiin myös EU:n lintudirektiivin liitteessä I mainitut lajit, joiden suojeluun tulee kiinnittää erityistä huomiota. Suomessa näiden lajien suojelu on toteutettu pääosin Natura alueiden kautta. Lisäksi huomioitiin kansainvälisesti sovitut lajit, joiden säilyttämisestä Suomella on erityisvastuu. Tyypillisesti näiden lajien kannasta huomattava osa elää Suomen alueella. Linnustoselvityksen yhteydessä saatiin havaintoja EU:n luontodirektiivin liitteessä IV(a) mainituista viitasammakosta ja lummelampikorennosta. Näiden lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen heikentäminen ja hävittäminen on kielletty. Havaintopaikat on esitetty kohdekuvauksien yhteydessä. Viitasammakko- ja sudenkorentokartoitukset eivät olleet kattavia, vaan havainnointi oli satunnaista. Nämä havainnot eivät korvaa perusteellisesti tehtyä selvitystä. 3.1 Liito-oravan elinalueet Seuraavaksi esitellään selvityksessä havaitut liito-oravan elinalueet. Alueiden sijoittuminen kartalle ja alueilta löydettyjen papanapuiden sijainti on esitetty karttakuvina. Kohteiden rajaukset on tehty papanapuiden löytymisen ja lajille parhaiten sopivan elinympäristön esiintymisen perusteella. Kaikkiaan selvitysalueelta tunnistettiin seitsemän liito-oravan elinaluetta Kivipuron liito-oravan elinalue (6,3 ha) Kohde on Kaijanjärven itärannalle sijoittuva, osin peltojen rajaama kuusivaltainen metsäalue. Metsäpohja vaihtelee lehtomaisesta kankaasta ja lehdosta tuoreeseen kankaaseen ja rannan tuntumassa kuivaan kankaaseen (harjanne). Osa alueesta on puustoltaan varttunutta ja osa varttuvaa. Puustossa on myös haapaa ja varttuneitakin koivuja. Laho- ja kolopuuta esiintyy kohtalaisesti. Alueella havaittiin yhteensä viisi papanapuuta.

6 3 (23) Kuva 1. Kivipuron liito-oravan elinpiirin (rasteroitu alue) sijainti ja alueelta löytyneiden papanapuiden (vihreät pallot) sijainti. Papanapuiden alta löytynyt papanamäärä on merkitty kartalle Kuikkalahden liito-oravan elinalue (3,8 ha) Kohde on Iso-Toulat järven rannalle sijoittuva vaihteleva metsäalue. Kohteella on havaittavissa vanhan maatalouden merkkejä ja osa alueesta on vanhaa peltoa tai laidunta. Puustoltaan kohde on varttuvaa ja varttunutta, jossa on myös suuria puuyksilöitä. Valtapuuna on kuusi, mutta myös runsaasti koivua, haapaa ja mäntyä esiintyy. Kohteella on yksi purouoma ja toinen soistunut painauma, joissa on osin lehto- ja korpikasvillisuutta. Alueella havaittiin yhteensä kahdeksan papanapuuta, joista neljän alla havaittiin vähintään 50 papanaa.

7 4 (23) Kuva 2. Kuikkalahden liito-oravan elinpiirin (rasteroitu alue) sijainti ja alueelta löytyneiden papanapuiden (vihreät pallot) sijainti. Papanapuiden alta löytynyt papanamäärä on merkitty kartalle Lähteenmäen liito-oravan elinalue (1,5 ha) Kohde on Kiminkijärven pohjoisrannalla sijaitseva pienialainen sekametsäkuvio, jossa kasvaa hyvin runsaasti haapaa ja muuta lehtipuustoa. Sekapuuna on varttuneita kuusia. Alueelta löytyi yksi papanapuu.

8 5 (23) Kuva 3. Lähteenmäen liito-oravan elinpiirin (rasteroitu alue) sijainti ja alueelta löytyneiden papanapuiden (vihreät pallot) sijainti. Papanapuiden alta löytynyt papanamäärä on merkitty kartalle Pässinniemen liito-oravan elinalue (6,5 ha) Kohde on Lahnanen järven itärannalle sijoittuva varttuvan ja varttuneen metsän alue. Rajauksen sisässä on yksi olemassa oleva kesämökki. Kohde on pääosin tuoreen kankaan kuusivaltaista sekametsää. Paikoin on myös lehtomaista kangasta. Puustossa on myös erikokoisia haapoja. Metsäkuviossa havaittiin useita kolopuita ja risupesiä. Alueella havaittiin yhteensä seitsemän papanapuuta. Lajin elinpiiri on supistunut alueella ja tuoreet hakkuut ovat leikanneet ilmeisesti reviirin ydinaluetta, jossa on kasvanut suuria haapoja ja metsäpohja on ollut rehevämpää.

9 6 (23) Kuva 4. Pässinniemin liito-oravan elinpiirin (rasteroitu alue) sijainti ja alueelta löytyneiden papanapuiden (vihreät pallot) sijainti. Papanapuiden alta löytynyt papanamäärä on merkitty kartalle.

10 7 (23) Kuva 5. Liito-oravan papanakuusi Pässinniemen elinalueella Savelan liito-oravan elinalue (4,8 ha) Kohde on pellon ja Pieni-Toulat järven rajaama metsäkuvio. Metsä kohteella on vaihtelevaa varttuvaa sekametsää, joka on syntynyt vanhalle pellolle tai laidunalueelle. Metsäpohja on pääosin lehtomaista kangasta. Puustossa on runsaasti kuusta, koivua ja mäntyä, mutta myös haapaa ja raitaa. Havainnot liito-oravista keskittyivät rannan läheisyyden elinalueen luoteiskulman kuusivaltaiseen osaan. Alueella havaittiin yhteensä viisi papanapuuta, joista kahden puun alla havaittiin yli 100 papanaa.

11 8 (23) Kuva 6. Savelan liito-oravan elinpiirin (rasteroitu alue) sijainti ja alueelta löytyneiden papanapuiden (vihreät pallot) sijainti. Papanapuiden alta löytynyt papanamäärä on merkitty kartalle.

12 9 (23) Kuva 7. Savelan pellolle syntynyttä liito-oravametsää Syväpuron liito-oravan elinalue (2,1 ha) Kohde on Sorvajärven länsirannalle Syväpuron ympärille sijoittuva metsäalue. Merkittävä reviirin ydinalueesta on tuhoutunut ilmeisesti edellisvuotisessa hakkuussa. Hakkuu on myös ulotettu aivan syväpuroon asti, jolloin pienveden ominaispiirteet eivät ole säilyneet. Jäljellä oleva osa on varttunutta kuusikkoa. Alueella havaittiin yhteensä kaksi papanapuuta.

13 10 (23) Kuva 8. Syväpuron liito-oravan elinpiirin (rasteroitu alue) sijainti ja alueelta löytyneiden papanapuiden (vihreät pallot) sijainti. Papanapuiden alta löytynyt papanamäärä on merkitty kartalle. Kuva 9. Syväpuron liito-oravareviiri on osin tuhoutunut hakkuussa. Hakkuu on metsälain vastaisesti ulotettu Syväpuroon asti, jolloin sen ominaispiirteet eivät ole säilyneet.

14 11 (23) Valkaman liito-oravan elinalue (4,4 ha) Kohde on Kiminkijärven itäkärkeen sijoittuva puustoltaan vaihteleva metsäalue, joka on osin syntynyt vanhoille pelloille tai laitumille. Kohteen halkaisee purouoma, jonka varressa on rehevää kotkansiipilehtoa. Kohteella on tuoretta ja lehtomaista kangasta sekä keski- ja runsasravinteisia lehtoja. Puusto on pääosin varttuvaa sekametsää, jossa on runsaasti haapaa ja harmaaleppää. Alueella havaittiin yhteensä seitsemän papanapuuta. Kuva 10. Valkaman liito-oravan elinpiirin (rasteroitu alue) sijainti ja alueelta löytyneiden papanapuiden (vihreät pallot) sijainti. Papanapuiden alta löytynyt papanamäärä on merkitty kartalle. 3.2 Linnustoltaan arvokkaat alueet Seuraavassa esitellään linnustoselvityksessä selvitettyjen kohteiden joukosta tunnistetut linnustoltaan arvokkaat alueet. Alueiden rajaus on esitetty karttoina ja havaittu lajisto ja sen sijoittuminen eri suojeluluokituksiin on esitetty taulukoina Alimmainen-Kotanen (11 ha) Kohde on erämainen suolampi, jonka rannat ovat laajalti nevaiset ja saraluhtaiset. Lammella havaittiin kohtalaisen runsaasti pesivää linnustoa. Linnusto on esitetty taulukossa 1. Pesimälajiston lisäksi havaittiin ruokailevia naurulokkeja ja pikkulokkeja.

15 12 (23) Kuva 11. Alimmaisen-Kotasen rannat ovat leveälti nevaiset. Alimmainen-Kotajärvi on paikallisesti merkittävä linnustokohde. Läheisyydessä sijaitsee linnustoltaan todennäköisesti merkittävä Hangaslampi, jota ei tässä selvityksessä inventoitu. Kohteet täydentävät toisiaan. Kuva 12. Alimmaisen-Kotasen arvokkaan lintualueen rajaus.

16 13 (23) Taulukko 1. Alimmasella-Kotasella havaittu suojelullisesti merkittävä lajisto, parimääräarviot ja lajien suojeluluokitukset. Uhanalaisuus = luokitus Rassi ym Direktiivilaji = EU:n lintudirektiivin liitteen I lajit. Vastuulaji = Suomen erityisvastuulajit, joiden kannasta merkittävä osa pesii Suomen alueella. Laji Parimäärä Uhanalaisuus Direktiivilaji Vastuulaji Sinisorsa Anas platyrhynchos 5 Kuovi Numenius arquata 1 x Valkoviklo Tringa nebularia 1 x Liro Tringa glareola 1 x x Iso ja Pieni Suojärvi (12,9 ha) Kohde on kahden pienehkön suorantaisen lammen muodostama kokonaisuus. Lampien rannat ovat suursaranevaisia ja Iso Suojärven osalta osin pajuluhtaiset. Lammilla havaittiin kohtalaisen runsaasti pesivää linnustoa. Linnusto on esitetty taulukossa 2. Suojärvet ovat paikallisesti merkittävä linnustokohde. Kuva 13. Pieni Suojärvi.

17 14 (23) Kuva 14. Iso ja Pieni Suojärven arvokkaan lintualueen rajaus. Taulukko 2. Iso ja Pieni Suojärvellä havaittu suojelullisesti merkittävä lajisto, parimääräarviot ja lajien suojeluluokitukset. Uhanalaisuus = luokitus Rassi ym Direktiivilaji = EU:n lintudirektiivin liitteen I lajit. Vastuulaji = Suomen erityisvastuulajit, joiden kannasta merkittävä osa pesii Suomen alueella. Laji Parimäärä Uhanalaisuus Direktiivilaji Vastuulaji Laulujoutsen Cygnus cygnus 2 x x Haapana Anas penelope 1 x Tavi Anas crecca 3 x Telkkä Bucephala clangula 2 x Kurki Grus grus 1 x Kalalokki Larus canus 1 Pajusirkku Emberiza schoeniclus Pieni-Täysiä (4,8 ha) Kohde on keskiravinteinen pieni lampi. Rannat ovat kapealti nevaisia ja osin rämeisiä. Kelluslehtinen kasvillisuus on runsasta. Lammella havaittiin kohtalaisen runsaasti pesivää linnustoa. Linnusto on esitetty taulukossa 3. Pieni-Täysiä on paikallisesti merkittävä linnustokohde.

18 15 (23) Kuva 15. Pieni-Täysiä kuvattuna länsirannalta. Lammen pohjoiskärjessä havaittiin ääntelevä viitasammakko. Laji on EU:n luontodirektiivin liitteessä IV(a) mainittu laji. Näiden lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen heikentäminen ja hävittäminen on kielletty. Kuva 16. Pieni-Täysiän arvokkaan lintualueen rajaus.

19 16 (23) Taulukko 3. Pieni-Täysiällä havaittu suojelullisesti merkittävä lajisto, parimääräarviot ja lajien suojeluluokitukset. Uhanalaisuus = luokitus Rassi ym Direktiivilaji = EU:n lintudirektiivin liitteen I lajit. Vastuulaji = Suomen erityisvastuulajit, joiden kannasta merkittävä osa pesii Suomen alueella. Laji Parimäärä Uhanalaisuus Direktiivilaji Vastuulaji Haapana Anas penelope 3 x Kurki Grus grus 1 x Metsäviklo Tringa ochropus 1 Pajusirkku Emberiza schoeniclus Pylkkäsenlampi (5,4 ha) Pylkkäsenlampi on rehevä, peltojen ja metsien rajaama rehevä pieni lampi. Lammen rannat ovat nevaisia ja saraluhtaisia, paikoin rannoilla kasvaa järviruokoa. Lammella havaittiin sen kokoon nähden poikkeuksellisen runsas linnusto, johon kuuluu useita suojelullisesti merkittäviä lajeja. Havaittu lajisto on esitetty taulukossa 4. Jälkimmäisellä, kesäkuun lopulla tehdyllä, kartoituskerralla havaittujen poikueiden suuren määrän perusteella pesinnät ovat onnistuneet lammella hyvin. Pylkkäsenlampea voidaan pitää maakunnallisesti arvokkaana lintuvetenä. Kuva 17. Pylkkäsenlampi etelärannalta kuvattuna.

20 17 (23) Kuva 18. Pylkkäsenlammen arvokkaan lintualueen rajaus. Taulukko 4. Pylkkäsenlammella havaittu suojelullisesti merkittävä lajisto, parimääräarviot ja lajien suojeluluokitukset. Uhanalaisuus = luokitus Rassi ym Direktiivilaji = EU:n lintudirektiivin liitteen I lajit. Vastuulaji = Suomen erityisvastuulajit, joiden kannasta merkittävä osa pesii Suomen alueella. Laji Parimäärä Uhanalaisuus Direktiivilaji Vastuulaji Laulujoutsen Cygnus cygnus 1 x x Haapana Anas penelope 2 x Tavi Anas crecca 4 x Sinisorsa Anas platyrhynchos 1 Punasotka Aythya ferina 1 VU Tukkasotka Aythya fuligula 4 VU x Telkkä Bucephala clangula 2 x Nuolihaukka Falco subbuteo 1 Kurki Grus grus 1 x Pylkkäsenlammella havaittiin kesäkuun käynnillä kymmeniä lummelampikorentoja. Laji on EU:n luontodirektiivin liitteessä IV(a) mainittu laji. Näiden lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen heikentäminen ja hävittäminen on kielletty.

21 18 (23) Puronlampi (3,5 ha) Kohde on keskiravinteinen metsien ja peltojen rajaama pieni lampi. Rannat ovat kapealti nevaisia ja osin pajukkoisia. Kelluslehtinen kasvillisuus on runsasta. Lammella havaittiin kohtalaisen runsaasti pesivää linnustoa. Linnusto on esitetty taulukossa 5. Puronlampi on paikallisesti merkittävä linnustokohde. Kohde muodostaa kokonaisuuden läheisen Pylkkäsenlammen kanssa. Lammella havaittiin kesäkuun käynnillä kymmeniä lummelampikorentoja. Laji on EU:n luontodirektiivin liitteessä IV(a) mainittu laji. Näiden lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen heikentäminen ja hävittäminen on kielletty. Kuva 19. Puronlammen arvokkaan lintualueen rajaus. Taulukko 5. Puronlammella havaittu suojelullisesti merkittävä lajisto, parimääräarviot ja lajien suojeluluokitukset. Uhanalaisuus = luokitus Rassi ym Direktiivilaji = EU:n lintudirektiivin liitteen I lajit. Vastuulaji = Suomen erityisvastuulajit, joiden kannasta merkittävä osa pesii Suomen alueella. Laji Parimäärä Uhanalaisuus Direktiivilaji Vastuulaji Haapana Anas penelope 1 x Tavi Anas crecca 1 x Telkkä Bucephala clangula 2 x

22 19 (23) Vuorijärvi (suoja-alue 75 ha) Luonteeltaan erämaisen ja karun Vuorijärven pohjoispäässä on useita sääksen pesäpaikkoja. Maastokäynnillä pesällä havaittiin vartioiva emolintu kuvassa 21 mustalla merkityllä paikalla. Pesä sijaitsee rantamännyssä Vuorijärveen työntyvällä niemellä. Pesintä on havaittu lähes vuosittain koko 2000-luvun ajan. Pesäpaikkojen ympärille on määritelty yleisesti käytössä oleva säteeltään 500 metriä oleva suojavyöhyke, jonka sisäpuolelle ei tulisi sijoittaa lisärakentamista. Kuva 20. Kalasääsken 2013 käytössä ollut pesäpuu Vuorijärven rannassa. Vuorijärvi on kooltaan poikkeuksellisen suuri kokonaan rantarakentamaton järvi, joka erottuu luonteeltaan selvitysalueen muista pienistä järvistä. Järven pohjoispäässä ei havaittu vesilinnustoa.

23 20 (23) Kuva 21. Kalasääsken pesän 2013 sekä vaihtopesien sijainti Vuorijärven pohjoispäässä ja pesälle määritelty 500 metrin suoja-alue (rasteroitu alue). Vuoden 2013 pesintä on merkitty mustalla ja aiemmat pesäpaikat punaisella. 3.3 Muut selvitetyt alueet Tässä esitellään lyhyesti muut selvityksessä kartoitetut vesialueet. Merkittävimmät lintuhavainnot on liitetty kuvaukseen Alimmainen Töyrijärvi Karu erämainen pikkujärvi, jonka rannat ovat pääosin rämeisiä, ja osin myös luonnontilaisia isovarpurämeitä. Järvellä ei havaittu vesilinnustoa.

24 21 (23) Hanhijärvi Iso Mäkrälampi Kaakkolampi Kapealti suorantainen karu metsäjärvi. Osalla rantaviivaa ojitus on heikentänyt luonnontilaisuutta. Järvellä ei havaittu vesilintuja. Karu rämerantainen erämaalampi. Lampi luonteeltaan kaakkurille sopiva ja sijaitsee tunnettujen kaakkurialueiden läheisyydessä. Nyt lammella ei havaittu mitään vesilinnustoa. Rantasuolla oli runsaasti karhun ulosteita. Räme- ja saraluhtarantainen erämaalampi. Lammella havaittiin valkovikloreviiri ja lammen läheisyydessä järripeippo ja sinisuohaukka. Lampi luonteeltaan kaakkurille sopiva ja sijaitsee tunnettujen kaakkurialueiden läheisyydessä. Lajia ei kuitenkaan havaittu kartoituksessa. Lammen rannalla havaittiin ilves syömässä laulujoutsenta Keskimmäinen Töyrijärvi Koiralampi Kotanen Matolampi Pieni-Kutemainen Pieni Salmijärvi Pitkäjärvi Karuhko erämaajärvi. Rannat ovat rämettä ja osin saraluhtaa. Järvellä havaittiin valkoviklo ja kalalokki. Todennäköisesti järvellä pesii jonkin verran vesilinnustoa, mutta se on vaikeasti havaittavissa rannoilta käsin. Pieni karuhko metsälampi. Rannat ovat pääosin rämettä ja pieneltä osin saraluhtaa Lammen länsirannalla on luonnonsuojelualue. Lammella ei havaittu vesilintuja. Keskirehevä pieni metsäjärvi. Rannoilla on ruovikoita, saraluhtaa ja pajukkoa. Vesilinnustoa havaittiin kohtalaisen runsaasti ja todennäköisesti osa sorsalinnuista jäi kasvillisuuden suojissa havaitsematta. Kotasella tavattiin laulujoutsen, metsäviklo, kalalokki, kalatiira ja ruokokerttunen. Keskirehevä pieni lampi. Rannoilla on kapealti nevoja ja paikoin kasvaa niukasti järviruokoa. Lammella havaittiin telkkä ja kurki. Peltoalueen keskellä sijaitseva, osin rehevöitynyt pieni lampi. Rannat ovat pajukkoiset ja luhtaiset. Linnustosta havaittiin telkkä, kalalokki ja pajusirkku. Lammella oli kalassa kalatiira, joka pesinee muualla. Karu metsäjärvi. Rannat pääosin rämeisiä, eteläpäässä on saraluhtaa. Lammella havaittiin telkkä. Lampi luonteeltaan kaakkurille sopiva ja sijaitsee tunnettujen kaakkurialueiden läheisyydessä. Karuhko metsärantainen järvi. Eteläpäässä on saranevaa ja lyhytkorsinevaa, jolla havaittiin pesivä kurki. Muusta linnustosta järvellä havaittiin vain yksi laulujoutsen.

25 22 (23) Salmijärvi Kuva 22. Pitkäjärven eteläpäässä on luonnoltaan paikallisesti arvokas avosuoalue, jolla pesi kurki. Karuhko metsäjärvi. Rannat ovat paikoin kapealti saraluhtaiset. Eteläpäässä on myös ruovikkoa ja osin kalliorantaa. Järvellä havaittiin laulujoutsenpari Ylimmäinen-Kotanen Karu metsäjärvi, jonka rannat ovat pääosin kapealti saranevaiset ja rämeiset. Järvellä havaittiin sinisorsa, kalatiira ja pajusirkku. Järven yllä kierteli sääksi Ylimmäinen Töyrijärvi Karu erämaajärvi. rannat ovat rämeiset ja kohtalaisen nopeasti syvenevät. Linnustosta havaittiin kuikka, kurki ja kalalokki. 4 Johtopäätökset ja suositukset 4.1 Liito-orava Selvityksessä havaittiin kaava-alueen ranta-alueilla useita liito-oravan elinalueita. Rakennuspaikkojen suunnittelulla ja kaavamääräyksillä on tulisi turvata näiden elinalueiden säilyminen.

26 23 (23) 4.2 Linnusto Kaava koskettaa hyvin monia erilaisia pieniä lampia ja järviä, joista huomattava osa on nykyisellään kokonaan vailla ranta-asutusta tai kesämökkejä. Vesi- ja kosteikkolinnuston uhanalaisuus on lisääntynyt huomattavasti viimeisen vuosikymmenen aikana, ja uhanalaisuustarkastelussa useita sorsalintuja on jouduttu uusimmassa tarkastelussa luokittelemaan uhanalaisiksi. Myös monien yleisten lajien kuten tavin ja haapanan kannankehitys on ollut laskeva. Vesilinnuston epäsuotuisan kannankehityksen johdosta ennestään rakentamattomien järvien ja lampien huomioiminen kaavoituksessa on korostuneen tärkeää. Tässä selvityksessä tarkasteltujen vesistöjen pienen keskikoon ja luonteen vuoksi yksittäisillä järvillä tai lammilla pesivien parien ja lajien määrä ei voi nousta kovin korkeaksi. Tällöin yksittäisellä järvellä tai lammella aiheutuvat linnustovaikutukset eivät sinällään ole erityisen merkittäviä. Kaavan laajuuden vuoksi sen kokonaisvaikutukset alueen pesivään vesi- ja rantalinnustoon voivat kuitenkin olla merkittävät. Pienillä järvillä yhdenkin rakennuspaikan aiheuttama häiriö pesimälinnustolle voi olla paikallisesti huomattava. Pienten kohdekohtaisten vaikutusten summautumisen johdosta tässä raportissa arvokkaiksi luokiteltujen kohteiden valinnan kynnystä on madallettu, jotta kaavan kokonaisvaikutukset eivät nousisi liian suuriksi. Selkeästi muista erottuvana erityisen arvokkaina kohteina voidaan pitää Pylkkäsenlampea ja sääksen monivuotista pesimäaluetta Vuorijärvellä. FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy

Keiteleen itäpuolen RYK liito-oravaselvityksen täydennys

Keiteleen itäpuolen RYK liito-oravaselvityksen täydennys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VIITASAAREN KUNTA Keiteleen itäpuolen RYK liito-oravaselvityksen 1 (9) Tuomo Pihlaja Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 1.1 Pieni-Toulatin elinpiiri... 1 1.2 Lähteenmäen

Lisätiedot

Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys

Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 20.8.2014 P21463P003 Liito-oravaselvitys 1 (23) Tuomo Pihlaja 20.8.2014

Lisätiedot

Luontokohteiden tarkistus

Luontokohteiden tarkistus LAUKAAN KUNTA Luontokohteiden tarkistus Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29017 Raportti 1 (11) Pihlaja Tuomo Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Menetelmät... 1 3 Selvitysalueiden sijainti... 1

Lisätiedot

ALVAJÄRVEN RANTAYLEISKAAVA- ALUEEN LINNUSTO- JA LIITO- ORAVASELVITYS

ALVAJÄRVEN RANTAYLEISKAAVA- ALUEEN LINNUSTO- JA LIITO- ORAVASELVITYS S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PIHTIPUTAAN KUNTA ALVAJÄRVEN RANTAYLEISKAAVA- ALUEEN LINNUSTO- JA LIITO- ORAVASELVITYS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Alvajärven linnustoselvitys

Lisätiedot

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 TUTKIMUSRAPORTTI 5.4.2017 RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 Riihimäen kaupunki Tekijä: Laura Ahopelto SISÄLLYS 1 Johdanto... 4 2 Menetelmä... 5 3 Tulokset... 5 4 Muita

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys LIITO-ORAVASELVITYS 23.6.2015 KALAJOEN KAUPUNKI Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 LIITO-ORAVASELVITYS 2 3 TULOKSET 3 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 4 5 VIITTEET 5 Kannen

Lisätiedot

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 TUTKIMUSRAPORTTI LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 Tekijä: Rauno Yrjölä Sisällys: 1 Johdanto... 3 2 menetelmä... 3 3 Tulokset... 4 4 Yhteenveto ja

Lisätiedot

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 27.5.2013 1 JOHDANTO Arkkitehtityö Oy laatii ranta-asemakaavaa Nastolan Kirkonkylässä sijaitsevalle

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

NOKIAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUYKSIKÖN JULKAISUJA 1/2018. Markluhdanlahden pesimälinnustoselvitys Pekka Rintamäki

NOKIAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUYKSIKÖN JULKAISUJA 1/2018. Markluhdanlahden pesimälinnustoselvitys Pekka Rintamäki NOKIAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUYKSIKÖN JULKAISUJA 1/2018 Markluhdanlahden pesimälinnustoselvitys 2018 Pekka Rintamäki 2 Sisällysluettelo 1. Tiivistelmä... 5 2. Johdanto... 6 3. Tutkimusalue ja menetelmät...

Lisätiedot

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 2019 Kinkomaa AK 2019 1 (8) Sisältö 1 Tehtävän sisältö ja selvitysalue... 2 2 Selvitysalueen kuvaus ja menetelmät... 2 3 Tulokset ja karttarajaukset... 4 4 Johtopäätökset

Lisätiedot

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Tmi Mira Ranta Isorainiontie 8 38120 SASTAMALA p. 050-5651584

Lisätiedot

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys Liite 5 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KAUHAVAN KAUPUNKI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 4.2.2015 P24345P002 1 (11) Tuomo Pihlaja 4.2.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156_E722 13.4.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki 1 Niinimäen Tuulipuisto Oy Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki Sisältö 1

Lisätiedot

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys Pirkkala Heikki Holmén 23.3.2017 23.3.2017 1 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 2.1 Lähtöaineisto ja aiemmat selvitykset...

Lisätiedot

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Timo Pylvänäinen 8.5.2014 Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Selvitysalueet Erillisiä selvitysalueita on 16. Ne sijaitsevat Nuutin ja Terttumäen alueella

Lisätiedot

VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus

VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus 2016 VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus Petri Parkko 4.4.2016 1 1. Taustoja Kouvolan Hevossuo-Nappa välille on suunniteltu VT6 tiesuunnitelmassa rinnakkaistiejärjestelyjä.

Lisätiedot

Rataskadun alueen liitooravaselvitys

Rataskadun alueen liitooravaselvitys Rataskadun alueen liitooravaselvitys 2017 Huittisten kaupunki 21.3.2017 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Liito-oravaselvitys. 3 2.1 Yleistä liito-oravasta 3 2.2

Lisätiedot

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI Päivämäärä 14.11.2017 Laatija Tarkastaja Kuvaus Satu Laitinen

Lisätiedot

LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ

LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ Vaasan kaupunki, kaavoitus LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ TILANNE 18.6.2018 1. YLEISTÄ Vaasan Laajametsän suurteollisuualueen yleis- ja asemakaava-alueille on tehty

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 29.6.2015 Kaupunkirakennepalvelut Johdanto Liito-orava kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen IV (a) lajeihin, joiden suojelu on toteutettu luonnonsuojelulain 49.1

Lisätiedot

Tuusulan Rantamo-Seittelin linnusto

Tuusulan Rantamo-Seittelin linnusto Tuusulan Rantamo-Seittelin linnusto Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskus Kuva: Tero Taponen Kosteikkoluontotyyppien jakautuminen uhanalaisuusluokkiin (koko maa) 100 % 10 12 21 17 70 14 n 90 % 80

Lisätiedot

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 Marko Vauhkonen 12.5.2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 4 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 4 3 TULOKSET... 5 4 SUOSITUKSET...

Lisätiedot

TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS

TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Loviisa Oy Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 22.2.2019 Viite 1510045839 TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS TETOMIN TUULIVOIMAHANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS Päivämäärä

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

Raportti BJ Nurmijärven kunta

Raportti BJ Nurmijärven kunta Raportti 67070228.BJ 25.10.2007 Nurmijärven kunta Lepsämän liito-oravakohteiden tarkistukset 2007 1 Yhteenveto Tämä liito-oravakohteiden tarkistus on tehty Nurmijärven kuntaan Lepsämän alueelle. Lepsämän

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

Kuohun liito-oravaselvitys

Kuohun liito-oravaselvitys Kuohun liito-oravaselvitys Anne Laita 19.4.2016 Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö Jyväskylän kaupunki 1. JOHDANTO Liito-oravainventointi toteutettiin Kuohun tulevan osayleiskaavan taustaselvitykseksi.

Lisätiedot

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys 2015 Espoon kaupunki Ympäristötutkimus Yrjölä Oy 10.11.2015 Rauno Yrjölä Ympäristötutkimus Yrjölä Oy Miljöforskning Yrjölä Ab Alv. rek. PL 62 Postbox 62 Kaupparekisteri

Lisätiedot

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen kohteina oli kaksi pientä, erillistä aluetta Pitkäjärvellä, noin 20 km Lieksan kaupungista

Lisätiedot

Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016

Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016 Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016 Kotolahti kuvattuna lahden koillisrannalta. Kuva Pekka Rintamäki Pirkkalan kunta Ympäristönsuojelu Pirkanmaan Lintutieteellinen

Lisätiedot

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.06.2014 KELIBER OY LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.6.2014 Laatija Tarkastaja Kuvaus Kansikuva Antje Neumann Heli Uimarihuhta Hautakankaan metsää Viite 1510013339 Ramboll

Lisätiedot

LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY

LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY Vastaanottaja LIDL Suomi KY Antti-Ville Haapanen Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 05/2018 LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY LINNAIMAAN LIITO-ORAVASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY

Lisätiedot

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee 25.05.2016 Luontoselvitys, Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee kiinteistön 635 432-3-108 Kalliomäki muinaisjäännösinventointi

Lisätiedot

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 Marko Vauhkonen 18.5.2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 TULOKSET... 4 4 SUOSITUKSET...

Lisätiedot

Pieksänjärven niittoalojen linnusto- ja sudenkorentoselvitys 2011. Jyväskylän yliopisto Ympäristöntutkimuskeskus. Tutkimusraportti 115/2011

Pieksänjärven niittoalojen linnusto- ja sudenkorentoselvitys 2011. Jyväskylän yliopisto Ympäristöntutkimuskeskus. Tutkimusraportti 115/2011 Pieksänjärven niittoalojen linnusto- ja sudenkorentoselvitys 2011. Jyväskylän yliopisto Ympäristöntutkimuskeskus Tutkimusraportti 115/2011 Tuomas Syrjä Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Tutkimusalue

Lisätiedot

1. Selvitys. 2. Kohteet

1. Selvitys. 2. Kohteet Kuhmalahden ROYK Luontoselvityksen täydennys 24.10.2017 1. Selvitys Luontoselvitystä täydennettiin maastokäynneillä 11.5. ja 17.5.2017. Maastokäynnit toteuttivat FM Tiina Virta ja MMM Heikki Holmén. Kohteille

Lisätiedot

KAINUUN MAAKUNTA-KUNTAYHTYMÄ KAINUUN 1. VAIHEMAAKUNTAKAAVA. Vuosangan harjoitusalueen laajennusalueiden liitooravaselvitys

KAINUUN MAAKUNTA-KUNTAYHTYMÄ KAINUUN 1. VAIHEMAAKUNTAKAAVA. Vuosangan harjoitusalueen laajennusalueiden liitooravaselvitys FCG Finnish Consulting Group Oy KAINUUN MAAKUNTA-KUNTAYHTYMÄ KAINUUN 1. VAIHEMAAKUNTAKAAVA Vuosangan harjoitusalueen laajennusalueiden liitooravaselvitys 30.5.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Vuosangan

Lisätiedot

Niemenharjun alueen luontoselvitys

Niemenharjun alueen luontoselvitys LIITE 2b SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PIHTIPUTAAAN KUNTA alueen FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1 (13) Tuomo Pihlaja Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät... 2 4 Tulokset... 2 4.1

Lisätiedot

LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS

LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS PIRKKALA, NIEMENMAAN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 253 Marko Vauhkonen 29.5.2019 LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS PIRKKALA, NIEMENMAAN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 253 Sisällys

Lisätiedot

KLAUKKALAN OHIKULKUTIEN LIITO-ORAVASELVITYS

KLAUKKALAN OHIKULKUTIEN LIITO-ORAVASELVITYS KLAUKKALAN OHIKULKUTIEN LIITO-ORAVASELVITYS Pekka Routasuo, Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 5.6.2015 1 JOHDANTO Uudenmaan ELY-keskus on käynnistänyt Klaukkalan ohikulkutietä koskevan maantielain mukaisen

Lisätiedot

Espoon Otaniemen Servinniemen liito-oravaselvitys vuonna 2017

Espoon Otaniemen Servinniemen liito-oravaselvitys vuonna 2017 1 (6) Espoon Otaniemen Servinniemen liito-oravaselvitys vuonna 2017 Johdanto Espoon kaupunki valmistelee asemakaavan muutosta Espoon Otaniemen Servinniemessä pääasiassa Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimille

Lisätiedot

Huhtasuon keskustan liito-oravaselvitys

Huhtasuon keskustan liito-oravaselvitys Huhtasuon keskustan liito-oravaselvitys Taru Heikkinen 19.12.2008 Kaupunkisuunnitteluosasto Jyväskylän kaupunki 1. Tehtävän kuvaus ja tutkimusmenetelmät Työn tarkoituksena oli selvittää liito-oravan esiintyminen

Lisätiedot

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Seija Väre 25.5.2009 1 (5) RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Asemakaava-alue sijaitsee Pyhäjärven pohjoisrannalla. Maantien eteläpuolella rannalla on omakotitalojen rivi.

Lisätiedot

Ruostejärven osayleiskaava 25.7.2010 1 (9) Seija Väre RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS. Tammelan kunta

Ruostejärven osayleiskaava 25.7.2010 1 (9) Seija Väre RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS. Tammelan kunta Seija Väre 25.7.2010 1 (9) RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS Tammelan kunta 2 RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Ruostejärven osayleiskaava sijaitsee Tammelan kunnan eteläosassa valtatien

Lisätiedot

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi

Lisätiedot

HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526

HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526 HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526 12.6.2006 SUUNNITTELUKESKUS OY Liito-oravaselvitys 1 12.6.2006 Hepoluhdan alue 488-C7526 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 YLEISKUVA... 1 3 LIITO-ORAVA...

Lisätiedot

Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019

Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019 Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019 Anne Laita Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 4.4.2019 2 1. Johdanto Tämä selvitys on toteutettu Kuohun osayleiskaavan pohjatiedoksi.

Lisätiedot

Matalan ranta-asemakaava Luontoselvitys 2014, täydennys 2015 Antti Karlin Yleistä Luontoselvitys on tehty käymällä Matalan ranta-asemakaavassa oleva venevalkaman alue maastossa läpi kesällä syksyllä 2014

Lisätiedot

ENKKELI, HÄMEENLINNA LIITO-ORAVASELVITYS

ENKKELI, HÄMEENLINNA LIITO-ORAVASELVITYS Vastaanottaja Hämeenlinnan kaupunki Asiakirjatyyppi Liito-oravaselvitys Päivämäärä 9.6.2016 ENKKELI, HÄMEENLINNA LIITO-ORAVASELVITYS LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 9.6.2016 Laatija Tarkastaja Kuvaus Kaisa

Lisätiedot

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Sirkka-Liisa Helminen Ympäristötutkimus Yrjölä Oy SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...3 2 LIITO-ORAVAN BIOLOGIA JA SUOJELU...3 3 MENETELMÄT...3 4 TULOKSET...4 4.1 Kavallintien

Lisätiedot

Kankaan alueen ja Ailakinkadun välisen metsikön liito-oravaselvitys 2014

Kankaan alueen ja Ailakinkadun välisen metsikön liito-oravaselvitys 2014 Kankaan alueen ja Ailakinkadun välisen metsikön liito-oravaselvitys 2014 11.4.2014 Johdanto Vuoden 2013 selvityksessä alueella todettiin ilmeinen naaraan esiintymispaikka. Koska metsäkuviolla on aloitettava

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA

LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA 2013 LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA 2013 Selvityksen tarkoitus Liito-oravaselvityksessä oli tarkoitus löytää selvitysalueella mahdollisesti olevat liito-oravan

Lisätiedot

Juupajärven linnustoselvitys, touko- kesäkuu 2008

Juupajärven linnustoselvitys, touko- kesäkuu 2008 Juupajärven linnustoselvitys, touko- kesäkuu 2008 Mika Yli-Petäys, Seinäjoen seudun terveysyhtymä, Ympäristöosasto Jarmo Kujala, Siltala-Juupakylä kyläyhdistys ry. Mikko Alhainen, Länsi-Suomen ympäristökeskus,

Lisätiedot

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. YLEISTÄ Tämän luontokartoituksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen Kivennevan alueella sellaisia luontoarvoja, jotka olisi huomioitava

Lisätiedot

Ristijärven Kuorejärven liito-orava- ja linnustoselvitys Ari Parviainen

Ristijärven Kuorejärven liito-orava- ja linnustoselvitys Ari Parviainen Ristijärven Kuorejärven liito-orava- ja linnustoselvitys 2016 Ari Parviainen 2 Sisällys Johdanto 3 Tulokset 4 Maastossa havaitut lajit 4 Havaitut EU:n lintudirektiivin lajit, UHEX-lajit, EVA-lajit sekä

Lisätiedot

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi VIITASAMMAKKOSELVITYS 1.10.2012 VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 4 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 5 5 VIITTEET 5 Pöyry Finland Oy Mika Welling,

Lisätiedot

Kankaan liito-oravaselvitys

Kankaan liito-oravaselvitys Kankaan liito-oravaselvitys 2017 Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 4.7.2017 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 1.1 Liito-oravan suojelu... 3 1.2 Liito-oravan biologiaa... 3 2.

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS 1 1. Selvityksen taustoja Destia Oy tilasi tämän selvityksen Luontoselvitys Kotkansiiveltä 29.2.2008. Selvitys

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

Tampereen Vähäjärven ranta- ja vesilinnusto sekä viitasammakot v. 2012

Tampereen Vähäjärven ranta- ja vesilinnusto sekä viitasammakot v. 2012 Tampereen Vähäjärven ranta- ja vesilinnusto sekä viitasammakot v. 2012 Osa Vähäjärven länsipään pienestä naurulokkikoloniasta. Samalla kohdalla osmankäämikössä esiintyy myös viitasammakko. Kuva Pekka Rintamäki.

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS 1. JOHDANTO

LIITO-ORAVASELVITYS 1. JOHDANTO Pöyry Finland Oy Juhana Herttuan puistokatu 21 20100 Turku Kotipaikka Vantaa Y-tunnus 0625905-6 Puh. 010 33310 www.poyry.fi Siilinjärven kunta Kehvo-Väänälänranta rantaosayleiskaava Liito-oravaselvitys

Lisätiedot

LIITE 13. (sähköinen liite)

LIITE 13. (sähköinen liite) LIITE 13 (sähköinen liite) S U U N N IT T EL U JA T E K N IIK K A PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Kattiharjun tuulivoimapuiston lepakkoselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 20.8.2014 P21463P003 Lepakkoselvitys

Lisätiedot

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010

PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 Marko Vauhkonen 1.8.2010 PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN

Lisätiedot

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HARTOLAN KUNTA Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 17.5.2015 P21428P006 Raportti 1 (10) Sisällysluettelo

Lisätiedot

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 INVENTOITU ALUE... 3 1. Repolahden perukka. 3 LIITTEET Kansikuva: Repolahden perukan rantaa

Lisätiedot

MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa

MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa Liito-orava- ja viitasammakkoselvitys Heikki Holmén 8.6.2016 2 (9) 8.6.2016 MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa SISÄLTÖ 1

Lisätiedot

VUORES, ISOKUUSI II LIITO-ORAVASELVITYS

VUORES, ISOKUUSI II LIITO-ORAVASELVITYS Vastaanottaja Tampereen kaupunki Asiakirjatyyppi Liito-oravaselvitys Päivämäärä 4.4.2014 VUORES, ISOKUUSI II LIITO-ORAVASELVITYS LIITO-ORAVASELVITYS Tarkastus 4.4.2014 Päivämäärä 4.4.2014 Laatija Tiina

Lisätiedot

Merkkikallion tuulivoimapuisto

Merkkikallion tuulivoimapuisto OX2 FINLAND OY Merkkikallion tuulivoimapuisto Kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksen 2016 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29646P004 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 2

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 3 Topografia 3 Kallioperä 4 Maaperä 4 Maanpeite 5 Pohjavesialueet 5 Selvitysalueen luontokohteet Luontokohteet

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS

LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS PIRKKALA, LOUKONLAHDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 250 Marko Vauhkonen 28.5.2019 LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS PIRKKALA, LOUKONLAHDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 250 Sisällys

Lisätiedot

LIEVIÖ PAUNI-OSAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS 2016

LIEVIÖ PAUNI-OSAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS 2016 LIEVIÖ PAUNI-OSAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS 2016 Pekka Routasuo 31.5.2016 LIEVIÖ PAUNI-OSAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS 2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Aineisto ja menetelmät... 3 3 Tulokset... 4

Lisätiedot

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 Nanson Kiinteistöt Oy Melkonkatu 24 00210 Helsinki NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista 18.6.2009 Tämän työn tarkoituksena oli tarkentaa Korpilahden Tikkalan kylän alueella vuonna 2003 tehdyssä luontoselvityksessä (Anna-Riikka Ihantola) havaittujen

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA:

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: 743-416-5-146 SEINÄJOEN KAUPUNKI 2016 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin alueella olevalla tilalla 743-416-5-146

Lisätiedot

NAANTALI LÖYTÄNE LADVO LIITO-ORAVAESIITYMÄT KEVÄÄLLÄ 2012

NAANTALI LÖYTÄNE LADVO LIITO-ORAVAESIITYMÄT KEVÄÄLLÄ 2012 NAANTALI LÖYTÄNE LADVO LIITO-ORAVAESIITYMÄT KEVÄÄLLÄ 2012 Ari Karhilahti Leipurinkuja 4 21280 RAISIO ari.karhilahti@utu.fi 050 5698819 1. Johdanto Naantalin kaupunki tilasi keväällä 2012 seuraavan luontoselvityksen:

Lisätiedot

Kirrin liito-oravaselvitys

Kirrin liito-oravaselvitys 2016 Kirrin liito-oravaselvitys Elina Lehtinen Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 24.5.2016 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Työmenetelmät... 3 2.1 Esiselvitys... 3 2.2 Maastotyöskentely...

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Torttijärven alue sijaitsee Pirkanmaalla, Ylöjärven Kurussa, noin 10 kilometriä

Lisätiedot

Leivonmäen kunta Niininiemen asemakaava

Leivonmäen kunta Niininiemen asemakaava Raportti 67070391.BJ 21.1.2008 Leivonmäen kunta Niininiemen asemakaava Luontoselvitys 1 Yhteenveto Tämä luontoselvitys on tehty Leivonmäen kuntaan Niininiemen asemakaavaa varten. Selvityksen tarkoituksena

Lisätiedot

Sääskiniemen kaavamuutos luontoselvitys

Sääskiniemen kaavamuutos luontoselvitys Liite 2 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA JOUNI RIITAMO JA PIHTIPUTAAAN KUNTA kaavamuutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1 (6) Tuomo Pihlaja Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS

ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LAUSUNTO LIITO-ORAVAN ESIINTYMISESTÄ JA ELINYMPÄRISTÖISTÄ KUIVISTONMÄEN ALUEELLA Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 21.10.2015 1 JOHDANTO

Lisätiedot

KUORTANEEN KUNTA TARKISTUS, NISULAN ALUE TÄYDENNYS LUONTOARVIOINTIIN LIITE 5. Vastaanottaja Kuortaneen kunta. Asiakirjatyyppi Raportti

KUORTANEEN KUNTA TARKISTUS, NISULAN ALUE TÄYDENNYS LUONTOARVIOINTIIN LIITE 5. Vastaanottaja Kuortaneen kunta. Asiakirjatyyppi Raportti LIITE 5 Vastaanottaja Kuortaneen kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 22.9.2015 Viite 1510020028 KUORTANEEN KUNTA LÄNSIRANNAN OSAYLEISKAAVAN TAISTUS, NISULAN ALUE TÄYDENNYS LUONTOARVIOINTIIN 1 Päivämäärä

Lisätiedot

Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä

Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä 1 Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä Ari Parviainen 2 Sisällys Johdanto 3 Tulokset 4 Eteläranta 4 Niskanselän etelärannalla havaitut lajit ja arvioidut parimäärät/reviirit 5 Etelärannalla

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2024 Matolamminneva-Räntäjärvi,Virrat, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2024 Matolamminneva-Räntäjärvi,Virrat, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2024 Matolamminneva-Räntäjärvi,Virrat, Pirkanmaa Sijainti Matolamminneva-Räntäjärven alue sijaitsee Virtain pohjoisosassa,

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2017

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2017 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2017 Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 21.9.2017 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 1.1 Liito-oravan suojelu... 3 1.2 Liito-oravan biologiaa...

Lisätiedot

KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS

KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS Vastaanottaja UPM tuulivoima Asiakirjatyyppi Liito-oravaselvitys Päivämäärä 24.9.2013 KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 24.9.2013 Laatijat Tarkastanut Kuvaus Emilia Osmala Tarja Ojala Liito-oravaselvitys

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 4 Topografia 4 Kallioperä 5 Maaperä 5 Maanpeite 6 Pohjavesialueet 6 Selvitysalueen luontokohteet Metsälain mukaiset

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015

ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015 ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015 YLEISTÄ Tavoitteena oli selvittää lajin esiintymistä suunnitelluilla tuulivoima-alueilla. Selvitysalueiden laajuuden vuoksi valittiin niiltä kartta-

Lisätiedot

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo 9.6.2016 RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Aineisto ja menetelmät... 3 2.1 Maastotyöt... 3 3 Tulokset... 4 3.1 Luonnonolot

Lisätiedot

Planterra Group Oy, Markku Kemppainen Veininmäki 6 Asemakaavan muutos

Planterra Group Oy, Markku Kemppainen Veininmäki 6 Asemakaavan muutos Planterra Group Oy, Markku Kemppainen Veininmäki 6 Asemakaavan muutos LUONTOLAUSUNTO Johdanto Tämä lausunto koskee Espoon Rastaalassa sijaitsevia kiinteistöjä 49-60-230-5 ja 6, osoitteissa Veininmäki 6

Lisätiedot

LIITO-ORAVAN ELINPIIRIN TARKASTUS

LIITO-ORAVAN ELINPIIRIN TARKASTUS KH 13.8.2018 Liite 5 TYÖNUMERO: 20601932 PYHÄRANNAN KUNTA IHODEN OSAYLEISKAAVA KUVA SWECO YMPÄRISTÖ OY, 2018 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU YHTEYSTIEDOT Luontoselvityskonsultti Sweco Ympäristö Oy Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

ESPOON MARINKALLION LIITO-ORAVASELVITYS Tekijät: Teemu Virtanen, Paula Salomäki

ESPOON MARINKALLION LIITO-ORAVASELVITYS Tekijät: Teemu Virtanen, Paula Salomäki ESPOON MARINKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2012 Tekijät: Teemu Virtanen, Paula Salomäki 1 Johdanto... 3 2 Liito-oravan biologia ja suojelu lyhyesti... 3 3 Menetelmät... 3 4 Tulokset... 4 5 Yhteenveto... 4

Lisätiedot

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... TYÖNUMERO: E27125.00 KITTILÄN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS YLÄ-KITTILÄN NIITTY SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Pyhäjärven rantaosayleiskaava

Pyhäjärven rantaosayleiskaava KITEEN KAUPUNKI Pyhäjärven rantaosayleiskaava Viitasammakkoselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 10.11.2014 P23479P003 Viitasammakkoselvitys I (I) Partanen Janne 10.11.2014 Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS Vastaanottaja Smart Windpower Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.5.2016 TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE 1 Päivämäärä 27.5.2016 Laatija Tarkastaja Ville Yli-Teevahainen Merja Isteri Viite 1510021396

Lisätiedot